Små børn - store forandringer

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Små børn - store forandringer"

Transkript

1 Små børn - store forandringer

2 Sygdom og død And, Døden og tulipanen af Wolf Erlbruch And møder Døden og bliver bekymret, men det ender med et fint venskab. En dag kommer der en kold vind og And dør. Døden glatter Ands fjer og og sender hende ned af floden med en tulipan på maven, mens han ser længe efter hende. Sådan er livet. Denne billedbog er den fineste bog om døden som noget enkelt og uundgåeligt. Her er ingen spekulationer om, hvad der sker, når man dør. Her er intet overflødigt fyld hverken i tekst eller billeder. Wolf Erlbruch forener illustrationer og tekst fint og smukt. Fra 5 år. Men ikke i dag af Kim Fupz Aakeson Pigens hund, Bobo, er død og forældrene siger, at hun må få en ny hund. Pigen vil kun have Bobo og henter ham tilbage fra dødsriget, men Bobo er stille og slap. Pigen erkender til sidst, at Bobo hører til i dødsriget blandt andre døde hunde og små skeletpiger, som kan lege med den. Pigen vil gerne have en ny Bobo - men ikke i dag. En klog og smuk historie om at miste og med hjertet på rette sted. Illustrationerne klæder denne hjerteskærende historie så fint med et humoristisk twist. Fra 5 år. Min morfar er en ridder af Dagmar H. Mueller Jonathans morfar har Parkinsons sygedom og ryster meget. Før legede de altid ridderlege sammen, men nu siger morfar, at han er spærret inde i en meget tung ridderrustning, så han ikke kan lege mere. Vi følger Jonathan og morfars genveje til leg og kærligheden mellem dem trods Parkinson og rysteture. Fra 5 år. Farvel bedste: en historie for de mindste om at miste af Melanie Walsh Bedstemor dør, og barnet står uforstående tilbage. Mor forklarer fortrøstningsfuldt barnet om døden, begravelser og hvordan man kan mindes dem, som man elsker. Fin bog for de mindste med korte forklaringer på døden, begravelsen, og om at mindes. Fra 3 år. En hat en kat af Anette Vinter Jensen Sigurds mormor har fået en blodprop og har svært ved at tale. Sigurd bliver bekymret og forvirret, når mormor bytter rundt på ordene. Da Sigurd og mormor begynder at tælle kattene hjemme hos mormor, så forstår de hinanden på nye måder. En god billedbog om at bekymre sig, når ens familie rammes af alvorlig sygdom. Fra 4 år. Pipilotta & mormors gamle skab af Janus Kodal En hjertevarm billedbog om at miste sin mormor. Pipilottas mormor er død, og Pipilotta har arvet mormors gamle skab. Pipilotta leger på værelset, og skabet knirker. Flyttemanden mente, at der var skeletter i det. Pipilotta tager dynen over hovedet og kravler ind i skabet. Skabet er tomt, men alligevel fuld af skønne minder om mormor. En blid og smuk historie om at miste og om at mindes. Et fint udgangspunkt til at tale om sorgen ved at miste en bedsteforældre. Fra 4 år.

3 Det satans ukrudt af Kim Fupz Aakeson Gud flytter ind i en villa i Ballerup ved siden af den ensomme dreng Alvin, som har mistet sin far og hvis mor er tynget af sorg. Gud har fået nok af paradis og er vild med tanken om et fornuftigt hus og en overskuelig have. Alvin spørger til døden, men Gud tager sig hellere af store ting som vulkaner og serverer saftevand direkte fra haveslangen. Gud bliver træt af Ballerup, men inden han rejser, så skaber han Knud med de brede skuldre, som bliver Alvins gode ven og får moderen til at vende tilbage til hverdagen. En historie om Gud og håb med døden som biperson. Fra 5 år. Til de nysgerrige af Marie D. Christiansen (bi. 16.8) En fakta billedbog om døden. Hvad sker der, hvordan kan man dø, og hvordan føles det? Teksten er kort, letforståelig og med en nøgtern beskrivelse af døden. Illustrationerne giver den korte tekst liv og afmystificerer, hvad der sker efter døden. Bogen kommer omkring begravelse, tro, sjæl og genfødsel og er oplagt til samtalebog omkring døden og kroppen efter døden. Fra 5 år. Skilsmisse Tilde skiller sig af Lucy Scharenberg Tildes forældre skal skilles, og Tilde kommer i tvivl om deres kærlighed til hende. Tilde beslutter at skille sig fra sine forældre. Hun samler sine ting og flytter ind hos bedstefar. Bedstefar fortæller Tilde en hemmelighed om kærlighed og giver hende troen tilbage. En fortælling med fokus kærlighed og på barnets situation i en skilsmisse. Fra 5 år. To af alting af Hanne Kvist Historien om forældre, som skal skilles, en dreng og en hund, som hedder Uffe. Forældrene forsøger at gøre skilsmissen attraktiv med at lokke med to fødselsdage, to juleaftener og endda en ekstra hund; Effu. Drengen og hunden siger nej tak. Uffe er drengens eneste rigtige ven og skal ikke erstattes. Flotte illustrationer til en historie, hvor venskabet mellem drengen og hunden Uffe sætter ro på forandringerne ved skilsmissen. Fra 4 år. Boris og billen af Birgitta Gärtner Boris skal være i sin fars lejlighed for første gang efter forældrenes skilsmisse. Boris er ikke glad for at være i lejligheden. Heldigvis møder han en ensom bille. Boris og billen hjælper hinanden med at føle sig trygge og at se det gode i forandringerne. En bog om de forandringer, som en skilsmisse bringer med sig, og om et venskab mellem barn og dyr. Fra 4 år. Vitello skal have en papfar af Kim Fupz Aakeson Forældre bliver skilt og nogle gange kommer der nye voksne ind i barnets liv. Vitello ser sin mor og Gregers kysse ved havelågen. Vitellos hemmelige kæreste Kamma siger, at han har fået en papfar. Det er Vitello ikke helt glad for, men da Gregers har en rød sportsvogn og kommer med gaver til fødselsdage, så er det måske ikke så tosset endda. En dejlig skæv Vitello-historie i børnehøjde om papforældre. Fra 5 år.

4 Børn skriver til børn - om skilsmisse ( ) 20 børn og unge i alderen 9-15 år skriver om deres tanker og følelser i forbindelse med forældrenes skilsmisse. Aldersmæssigt er den alt for svær for de mindste børn, men velegnet for forældre til at få indblik i børns tanker midt i en skilsmisse. Fra 10 år. Jeg skal fllyttte... Lasse skal flytte af Pauline Oud Sammen med sine forældre skal Lasse flytte til et nyt hus. Lasse pakker sine yndlingsting i en kasse, som han vil bære. Flyttemændene kommer og flytter familiens ting. Ved ankomsten til det nye hus opdager Lasse, at Laura fra børnehaven er hans nye nabo. Ved huset står Lasses bedstefar klar med et spritnyt gyngestativ til Lasse. En sød bog for de mindste om at sige farvel til det kendte og goddag til det nye. Fra 2 år. Søren flytter til Kina af Helle Granhøj Søren skal flytte til Kina. Han skal bo i Kina i tre år med sin familie. Han siger farvel til sin klasse, sine ting og sit hus. Søren skal gå i den internationale skole i Kina og finde nye venner. Sammen med sin mor laver han en æske med minder fra Danmark, som han kan tage frem, når han savner Danmark. Søren mailer med sin klasse, lærer at tale engelsk og lærer om kinesisk kultur. Bogen slutter af med 15 gode råd til de voksne i forbindelse med enudstationering. En god bog til at tale om udstationering og det at flytte til et andet land. Fra 5 år. Tim og Pico skal flytte af Anke Wagner Tim og hans krammedyr Pico skal flytte, men de er begge bekymret. Tim prøver at berolige Pico med de ting, som hans forældre har fortalt. At de skal flytte ind i et kæmpe stort hus tæt ved vandet, og de får en masse nye venner. Men Pico er ked af det og bekymret. Alt ender godt og trygt, for Tim og Pico møder en ny ven med et krammedyr. Fin skrevet billedbog om at flytte fra det kendte og trygge til nye ukendte omgivelser. Fra 4 år. storesøster Jeg bliver storebror/ Jeg vil høre historier : om at få en lillesøster eller lillebror : og så en om hvordan du blev til En antologi med fem historier om at blive storebror/storesøster og en enkelt om, hvordan en baby bliver til. Vi undres over mors tykke mave, kommer gennem ventetiden på den nye baby, oplever stoltheden over at blive storebror/storesøster, og frustrationen over, hvor svært det er at dele mor og far med en lille ny baby. Antologien afsluttes med en fin fortælling om, hvordan en baby bliver til. Antologien har samlet de kendte historier i en stor dejlig bog, hvor de flotte illustrationer får masser af plads. Fra 3 år.

5 Lillesøster er et monster af Linda Pelenius Bob har fået sit eget værelse, men nogen gange lister han ind til mor og far og hygger sig. En dag kommer der et lille monster i familien. Bob er blevet storebror, men hvor kommer lillesøster fra? En sjov bog med illustrationer af et fosters udvikling gennem graviditeten og om, hvordan Bob reagerer på at blive storebror til en monster lillesøster. Fra 3 år. Magda og Anton - og sokkedukken selvfølgelig af Lene Arro En billedbog om at blive storesøster til en hylende baby. Magda har fået en lillebror, som er verdensmester i at hyle. Det eneste, som kan få lillebror til at tie stille, er sokkedukken. Det kræver både popcorn og regnjakke at overtale sokkedukken til at trøste lillebror. Da lillebror får sin første tand, foretrækker han heldigvis en bidering og bliver glad igen. En sød historie om at blive storesøster og om at må dele sine ting med en lillebror. Fra 3 år. Willi bliver storebror af Kirsten Sonne Harild Willi glæder sig til at blive storebror og ønsker sig en lillebror, så de kan lege en masse drengelege. Men så får han en lillesøster. Heldigvis er det også meget hyggeligt. En lille nem bog om at blive storebror. Fra 2 år. Jeg starter i børnehave Ella skal i børnehave af Peter Gotthardt Ella skal begynde i børnehave, og selvom hun glæder sig, så er hun lidt nervøs. Hun besøger børnehaven et par gange med sin mor, men det er svært at starte et nyt sted - især når man er lille. Det er oplagt at læse denne billedbog op til børnehavestart, og det er en velegnet billedbog til at tale om børnehavestarten, efter barnet er startet. Fra 3 år. Laura går i børnehave af Pauline Oud Laura går allerede i børnehave og er glad for det. En dag kommer der en ny dreng. Laura og Lasse leger og bliver gode venner. En lille, fin bog for de mindste om at gå i børnehave fyldt med søde illustrationer. Fra 2 år. Mathilde vinker af Tine Bruun Mathilde er lige begyndt i børnehaven og er vild med det. Det eneste hun ikke er helt tilfreds med er, at mor og far vinker farvel meget længe hver morgen. Mathilde vil hellere ind og lege med de andre. En dag er begge forældre med, og Mathilde foreslår, at de vinker til hinanden, så hun kan løbe ind og lege. En humoristisk opsang til forældre, som gerne vil sige ordentlig farvel - og tager lidt for lang tid om det. Sjov billedbog om at starte i børnehave med fokus på afskedssituationen. Fra 2 år.

6 Jeg starter i skole Simon skal i nulte af Peter Gotthardt Simon går i børnehave, men skal snart begynde i skole. Han er lidt nervøs, men får hurtigt nye venner. En billedbog om skolestart med beskrivelse af skoledagen med leg, undervisning, toiletbesøg og skolegård. Bogen kommer fint omkring bekymringen ved alt det nye og sætter ord på skoledagen. Fra 5 år. Elle skal i skole af Amber Stewart Ællingen Elle skal starte i skole og er lidt utryg Men det er spændende at gå i skole, og man får nye venner. De skal tælle prikker på mariehøns og måle med målerlarver, så nu glæder Elle sig til at komme i skole hver dag. Kær billedbog om at starte i skole. Et fint modstykke til skolestartsbøger med rigtige børn. Fra 3 år. På netttet Laura starter i skole af Liane Schneider Laura skal starte i skole og Laura er spændt. Der er mange forberedelser som fx at pakke skoletaske og smøremadpakken. Endelig kommer første skoledag, hvor Laura møder nye kammerater, og hun finder ud af, at skolen faktisk er meget sjov. En oplagt bog til at tale om skolestarten. Fra 4 år. På Børns Vilkårs hjemmeside kan du finde mere information om de store forandringer i børns liv som sygdom, døden, sorg, mobning og skilsmisse. Her kan du læse mere omkring BørneTelefonen, BørneChatten og ForældreTelefonen. Børn, unge og sorg er en gratis rådgivning for børn og unge, som enten lever med alvorlig syge forældre/søskende eller har mistet en forældre/søskende efter alvorlig sygdom eller selvmord. På Mødrehjælpens hjemmeside kan du læse mere omkring børn og skilsmisse. https://moedrehjaelpen.dk/ Udarbejder: Ann Gritt Bang Elmeskov Forsidelayout: Pernille Lykkegård Udgiver: Biblioteksmedier as, Ballerup 2014 Tryk: Nofoprint, Helsingør Varenr.:

om at have en mor med en psykisk sygdom Socialt Udviklingscenter SUS1

om at have en mor med en psykisk sygdom Socialt Udviklingscenter SUS1 om at have en mor med en psykisk sygdom Socialt Udviklingscenter SUS1 KARL OG EMMAS MOR ER BLEVET RUNDTOSSET Forfatter: Susanna Gerstorff Thidemann ISBN: 87-89814-89-6 Tekstbearbejdning og layout: Qivi

Læs mere

Jeg har bare lyst til at sove, til smerten er væk

Jeg har bare lyst til at sove, til smerten er væk 1 Jeg har bare lyst til at sove, til smerten er væk 21-årig mand, mor død af blodprop for tre uger siden Denne pjece er skrevet til dig, der er teenager eller i 20 erne, og som har mistet din far eller

Læs mere

en historie om børns forventninger til skolen

en historie om børns forventninger til skolen Jytte Sidelmann en historie om børns forventninger til skolen Udgivet af Danmarks Lærerforening i samarbejde med Gyldendal Kære Forældre Nu nærmer skolestarten sig for jeres barn, og forventningerne er

Læs mere

Forslag til rosende/anerkendende sætninger

Forslag til rosende/anerkendende sætninger 1. Jeg elsker dig for den, du er, ikke kun for det, du gør 2. Jeg elsker din form for humor, ingen får mig til at grine som dig 3. Du har sådan et godt hjerte 4. Jeg elsker at være sammen med dig! 5. Du

Læs mere

Lidt af det hele Alle følelser i en og samme bog. Gal men også rasende, hidsig og vred helt ind til knoglerne. Der er en lille plet i dit hjerte

Lidt af det hele Alle følelser i en og samme bog. Gal men også rasende, hidsig og vred helt ind til knoglerne. Der er en lille plet i dit hjerte Billedbøger om dit barns følelser Gal, glad og gnaven Lidt af det hele Alle følelser i en og samme bog Der er en lille plet i dit hjerte Skrevet af Yvonne van de Brug og illustreret af Marion Westerman

Læs mere

Hvordan høre Gud tale?

Hvordan høre Gud tale? Hvordan høre Gud tale? Forord til læreren For flere år siden sad jeg sammen med en gruppe børn i 10-11 års alderen. Vi havde lige hørt en bibeltime, der handlede om at have et personligt forhold til Jesus.

Læs mere

Efterladte forældre gør det godt

Efterladte forældre gør det godt Efterladte forældre gør det godt Af cand.psych.aut. Eva Helweg, faglig rådgivningschef i Børn Unge & Sorg Når et barn mister sin mor eller far, så slår det sikre fundament i deres tilværelse revner, og

Læs mere

Bamse Polle. i 3. klasse. Bamse Polle Projekt v. Anne-Marie Meller, Ringkøbing-Skjern Kommune

Bamse Polle. i 3. klasse. Bamse Polle Projekt v. Anne-Marie Meller, Ringkøbing-Skjern Kommune Bamse Polle i 3. klasse Personer Polle Noller Sigurd Søren Lasse Maren Snella Lise Hanne Projektet Bamse Polle bygger på ideer til den kriminalpræventive undervisning for 0. - 3. klasse og er støttet af

Læs mere

Når man bor i en anden familie

Når man bor i en anden familie Når man bor i en anden familie Tanker og gode råd fra unge, der selv har været i pleje Center for Familiepleje Udgivet med støtte fra Denne bog er udarbejdet af en gruppe unge, som er eller har været i

Læs mere

børneret.nu Børn har ret!

børneret.nu Børn har ret! børneret.nu Børn har ret! en billedbog om børns rettigheder DUI-LEG og VIRKE FNs Børnekonvention Børn har ret - en billedbog om børns rettigheder Tekst: Hans Stavnsager Redaktion: Simon Bauer, DUI-LEG

Læs mere

Børn i skilsmisse. Ingrid Bové Jakobsen. Kristent Pædagogisk Institut. - pædagogik med værdi 1

Børn i skilsmisse. Ingrid Bové Jakobsen. Kristent Pædagogisk Institut. - pædagogik med værdi 1 Børn i skilsmisse Ingrid Bové Jakobsen Kristent Pædagogisk Institut - pædagogik med værdi 1 Rosa på ni år kom hjem fra skole en helt almindelig fredag. Hun tænkte på, at de i aften sammen skulle se Disney

Læs mere

Hjælp dit barn med at lære

Hjælp dit barn med at lære Lidt om dit barns sprog når det er 6 måneder Dit barn viser hvad det føler og gerne vil ved at bruge lyde, ansigtsudtryk og bevægelser. Nogle børn begynder at sige lyde, der ligner ord, som da og ma Dit

Læs mere

Når far eller mor får kræft

Når far eller mor får kræft Familierådgivning Kræftens Bekæmpelse Når far eller mor får kræft En arbejdsbog til kræftramte familier Indholdsfortegnelse Når far eller mor får kræft....................... 1 Til hele familien.............................

Læs mere

Lene. Jeg er født og opvokset i Randers med min mor, far og storesøster. Min mor og far er sammen det første år af mit liv, hvorefter de blev skilt pga. min fars utroskab med flere kvinder. Jeg bliver

Læs mere

BØRNS EGEN STEMME. hvordan det opleves, når mor og far går hver til sit CENTER FOR FAMILIEUDVIKLING EGMONT FONDEN

BØRNS EGEN STEMME. hvordan det opleves, når mor og far går hver til sit CENTER FOR FAMILIEUDVIKLING EGMONT FONDEN BØRNS EGEN STEMME hvordan det opleves, når mor og far går hver til sit CENTER FOR FAMILIEUDVIKLING EGMONT FONDEN Børns egen stemme hvordan det opleves, når mor og far går hver til sit Center for familieudvikling

Læs mere

Gravid igen eller ej?

Gravid igen eller ej? DETTE NUMMERS TEMA Gravid igen eller ej? For forældre, der har mistet deres barn, vil spørgsmålet om ny graviditet oftest melde sig før eller senere. Nogle af de spørgsmål, der typisk dukker op, er, om

Læs mere

Guide til jul. - med et barn med autisme. af Janni Pilgaard FLIKFLAKFAMILIE

Guide til jul. - med et barn med autisme. af Janni Pilgaard FLIKFLAKFAMILIE Guide til jul - med et barn med autisme af Janni Pilgaard Guide til jul med et barn med autisme Janni Pilgaard Forside og layout: Marie Olofsen Forsideillustration: Jeppe Pilgaard Sørensen KÆRE LÆSER Du

Læs mere

Unge på kanten af livet. Spørgsmål og svar om selvmord. Bente Hjorth Madsen Center for Selvmordsforebyggelse, Risskov

Unge på kanten af livet. Spørgsmål og svar om selvmord. Bente Hjorth Madsen Center for Selvmordsforebyggelse, Risskov Unge på kanten af livet Spørgsmål og svar om selvmord Bente Hjorth Madsen Center for Selvmordsforebyggelse, Risskov 1 Indhold Brugervejledning 3 Hvad er problemet? Fup eller fakta 5 Metode 9 Piger/Drenge

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Del 2 side 38 Støtte i sorgen side 40. Landsforeningen Spædbarnsdød

Indholdsfortegnelse. Del 2 side 38 Støtte i sorgen side 40. Landsforeningen Spædbarnsdød Når I har mistet Når I har mistet Rymarksvej 1 2900 Hellerup Telefon: 3961 2451 Kontonr.: 9884 104990 www.spaedbarnsdoed.dk forening@spaedbarnsdoed.dk Landsforeningen Spædbarnsdød er på Facebook Tekst:

Læs mere

HVERDAGEN. 2-3 år. 1-3 år

HVERDAGEN. 2-3 år. 1-3 år HVERDAGEN Børnenes billedbog af Sabine Lemire Fin bog til sprogstimulering for de yngste børn. Bogen er ordløs og med mange fotografier af velkendte elementer og situationer fra børns hverdag. Med udgangspunkt

Læs mere

På www.standsaids.nu kan I også spille dilemmaspillet Fremtiden er på spil.

På www.standsaids.nu kan I også spille dilemmaspillet Fremtiden er på spil. Post 1 Velkommen til... I skal nu på et dilemmaløb, hvor I vil opleve, hvordan det er at være dreng i Afrika. I får her starten på en historie. Læs den højt for hinanden og beslut derefter i fællesskab,

Læs mere

21-årig efter blodprop: 'Arret er noget af det bedste, jeg har'

21-årig efter blodprop: 'Arret er noget af det bedste, jeg har' 21-årig efter blodprop: 'Arret er noget af det bedste, jeg har' Pernille Lærke Andersen fortæller om den dag, hun faldt om med en blodprop, og hele livet forandrede sig Af Karen Albertsen, 01. december

Læs mere

Vejledning. Forslag. Illustrationer er lavet af Pernille Ane Egebæk. Tør du tale om det?

Vejledning. Forslag. Illustrationer er lavet af Pernille Ane Egebæk. Tør du tale om det? Vejledning Som en del af afrundingen til resten af materialet, er det vigtigt at eleverne får viden om hvordan de kan få hjælp. Denne tavleøvelse præsenteres af læreren, men giver eleverne mulighed for

Læs mere

GPS 37-43. Sådan kan det bruges. I hjemmet I klubben I kirken På ferien. Evangelisk Børnemission. Af Maj Højgaard m.fl. www.opdagnyt.

GPS 37-43. Sådan kan det bruges. I hjemmet I klubben I kirken På ferien. Evangelisk Børnemission. Af Maj Højgaard m.fl. www.opdagnyt. GPS 37-43 Sådan kan det bruges Af Maj Højgaard m.fl. Evangelisk Børnemission I hjemmet I klubben I kirken På ferien www.opdagnyt.dk GPS 37: Salomon Nøglesætning: Gud kan hjælpe dig Bibelvers 1 Petersbrev

Læs mere

Når mor eller far har en rygmarvsskade

Når mor eller far har en rygmarvsskade Når mor eller far har en rygmarvsskade 2 når mor eller far har en rygmarvsskade Til mor og far Denne brochure er til børn mellem 6 og 10 år, som har en forælder med en rygmarvsskade. Kan dit barn læse,

Læs mere

ADHD. øvelser. Viden om. Gennem

ADHD. øvelser. Viden om. Gennem ADHD Viden om øvelser Gennem &Leg Forord Med dette hæfte ønsker ADHD-foreningen at sætte fokus på ADHD på en ny og positiv måde. Vi ønsker, at eleverne i fællesskab prøver de udfordringer, som ADHD giver,

Læs mere

hvordan støtter jeg bedst mine børn?

hvordan støtter jeg bedst mine børn? hvordan støtter jeg bedst mine børn? 1 Denne pjece er skrevet til dig, der har en alvorlig fysisk sygdom, og som har børn, der er teenagere eller i 20 erne. Den giver en række forslag til, hvad du kan

Læs mere

TAL MED EN VOKSEN. hvis din mor eller far tit kommer til at drikke for meget

TAL MED EN VOKSEN. hvis din mor eller far tit kommer til at drikke for meget TAL MED EN VOKSEN hvis din mor eller far tit kommer til at drikke for meget Historien om en helt Sanne er 14 år. Hun må klare mange ting selv. Hun må ofte selv stå op om morgenen og få sine søskende op

Læs mere

TORNEROSE var et vakkert barn

TORNEROSE var et vakkert barn TORNEROSE var et vakkert barn - en beretning om angst og forvandling HANNE BOM 1 Indholdsfortegnelse. 1. Når livet bryder samen 3 2. Et barndoms-eventyr 7 3. Voksen i Danmark 30 4. 3 måneder på Montebello

Læs mere