Medie - IT. Grundlaget for medie-kompetencer

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Medie - IT. Grundlaget for medie-kompetencer"

Transkript

1 Medie - IT Lige siden grundlæggelsen af den første skole, har Steiner-pædagogikken taget en positiv og konstruktiv holdning til teknologi. Det simple pædagogiske mål på Rudolf Steiner skoler er, at hver elev, i slutningen af den formelle skolegang, er i stand til at anvende alle slags medier kompetent i sin videregående uddannelse. Desuden bør hver elev forstå den tekniske konstruktion og funktion af medierne. Eleverne lærer den teoretiske baggrund og praktiske anvendelser af medier og bliver derved kompetente mediebrugere. Med disse pædagogiske mål, besvarer Steiner skolen det moderne uddannelsessystems krav. Den afgørende forskel fra mange nuværende pædagogiske teorier ligger alene i den metode, den praksis, hvorved målene skal nås. Grundlaget for medie-kompetencer Udviklingen af mennesket er det grundlæggende vejledende princip i Steiner skolens undervisning. Det lille barn ønsker at udforske verden primært gennem fysisk aktivitet. Abstrakt, kognitiv aktivitet er ikke i barnets natur i starten af grundskolen. Metodikken i Steiner skolens undervisning forbinder sig til barnets natur og baserer som udgangspunkt al læring på praktiske og kunstneriske aktiviteter. Børnene begynder at udforske læsningen gennem tegne og maleaktiviteter som lægger grundlag for de første bogstaver; denne kunstneriske proces fører i sidste ende til at skrive hele ord. Børnene skriver på papir og øver derefter den abstrakte læsning af de ord, de selv har skrevet. Denne metode taler til hele mennesket: Kunstnerisk maleri styrker viljeog følelsesaspektet af mennesket; at omdanne billeder til abstrakte symboler kræver begrebsmæssig tænkning. Computeren og andre medier opfordrer primært til begrebsmæssige tænkning, mens den forsømmer den fysiske aktivitet og den aktive vilje hvilket er i diametral modsætning til den metodik som Steiner-undervisning i de tidlige år af skolegangen bygger på. Selvom skolen anser brugen af computere for vigtig, er vi overbevist om, at det centrale spørgsmål er den alder, i hvilken et barn realistisk kan forventes at bruge computeren selvstændigt og meningsfuldt. Evnen til at kunne bedømme selvstændigt er grundlaget for en meningsfuld, selvstyret brug af computerne, men barnet har som oftest ikke udviklet denne evne, før tolvårsalderen. Det er derfor fra denne alder og fremefter, at det kan give pædagogisk mening, og faktisk bliver nødvendigt at begynde at inddrage computere i undervisningen.

2 Skolens pensum fremhæver derfor erhvervelse af læsefærdigheder, visuelle færdigheder og musik kompetence som grundlag for en fornuftig brug af computere og internet. Livet i en højteknologisk verden, fuld af medier, forudsætter livsfærdigheder, som f.eks. sociale og etiske færdigheder, som måske ikke direkte er relateret til brugen af medier, men ikke desto mindre er afgørende. Disse færdigheder skal læres og praktiseres uden brug af teknologi. Mediedannelse kan derfor opdeles i to adskilte områder: indirekte og direkte mediedannelse. Enhver form for undervisning i det 21. århundrede foregår inden for rammerne af teknologi og medier; indirekte mediedannelse, som f.eks. læsning, skrivning, regning, billedforståelse og etik, er således en del af enhver form for pædagogik. Direkte mediedannelse er undervisning dedikeret til bestemte emner som funktion, effekt og brug af medier. I de første 12 år spiller indirekte medieuddannelse en central rolle. Den direkte anvendelse af enhver form for medie er stadig i baggrunden og er ikke påtvunget børnene. Fra en alder af tolv og fremefter bliver direkte medieundervisning mere og mere vigtig. Eleverne vil være i stand til at demonstrere deres færdigheder på niveau med det offentlige undervisningssystem inden for medier ved afslutningen af deres skolegang. Kompetencemål efter 9. klasse at anvende computerteknologi og andre medier med omtanke og indsigt, hvor det er formålstjenligt. Færdigheds- og videns mål efter 9. klasse kunne diskutere etiske spørgsmål vedrørende kommunikation på internettet have viden om kommunikationsetik kunne vælge digitale teknologier i forhold til situationen have viden om digitale teknologiers kommunikationsmuligheder kunne diskutere betydningen af digitale kommunikationsteknologier for eget liv og fællesskab have viden om sammenhængen mellem digitale teknologier og kommunikation kunne anvende tekstprogram, billedbehandling og regneark forstår principperne bag den digitale teknologi have indsigt i de historiske og kulturelle aspekter af IT Fagplan for IT og medieundervisning Fra børnehaveklassen til 5. klasse arbejdes der på de indirekte færdigheder. Der lægges grunden i de sproglige, kunstneriske og æstetiske kompetencer. Igennem læreplanen opbygges og styrkes sociale, etiske og empatiske evner. De sociale færdigheder, som er nødvendige i sociale netværk, praktiseres i det virkelige liv. Eleverne får rig mulighed for at skabe sociale netværk i den virkelige verden ved at blive involveret i skolens projekter. Alle disse aktiviteter kan betragtes som indirekte mediedannelse og kan give svar på de udfordringer som opstår i de virtuelle sociale netværk.

3 I matematikken arbejdes der i 5. klasse med forskellige talsystemer, som blandt andet giver en oplevelse af det binære talsystem. Et besøg på biblioteket i danskundervisningen kan introducere computeren som et søgeog opslagsapparat. Det er også her, at et tæt samarbejde om medievaner og sociale medienormer er grundlagt i forældregruppen, for at hjælpe og støtte børnene i at kunne takle de udfordringer, der opstår omkring mediekommunikation i de følgende år. Fra 6. klassetrin, hvor eleverne når tolvårsalderen, sker der et skift. Computeren inddrages nu direkte i undervisningen, såsom i sprogundervisningen med pod casts og film og til hjemmeøvning af gloser og grammatik på nettet. Eleverne arbejder på individuelle opgaver, hvor de kan søge informationer på nettet. I danskundervisningen arbejdes med søgning af billeder og tekst, relevans af søgeresultater og kildekritik. I fysikundervisningen lægges et teknologisk grundlag gennem arbejde med farvelære, lyd, og camera obscura. Andre emner, som morsekoden og hulkort kan også tages op. Maskinskrivning med ti-finger systemet introduceres. I musikteori i slutningen af 6 kl. arbejdes der med musik og lyd behandling på programmet Audacity. Der tales om sikkerhed på nettet, om omgangstone og mobning i sociale medier. 7. klasse: Internettet kan nu bruges i undervisningen, hvor det giver undervisningsmæssig mening. Der undervises i tekstbehandling i et skriveprogram, samt i layout og stavekontrol. Et avisprojekt kan være en del af et dansk/ historie forløb, hvor bogtrykkerkunstens udvikling gennemgås og der arbejdes både manuelt og med computer. I fysikundervisningen arbejdes der med simple elektriske kredsløb, modstande og relæer, samt med mekanik og vægtstænger, som evt. kan lede til et forløb om robotter. 8. klasse Fra 8. kl. og fremefter kan forskellige metoder til præsentation implementeres og praktiseres, hvoraf nogle kan være computerbaseret; deres fordele og ulemper kan diskuteres i klassen. Der undervises i et regneark program, som f.eks. Excel. Økonomi og budgetlægning er et område hvor computeren kan inddrages i matematikundervisningen. I historieundervisningen omkring industrialiseringen kan man føre den op til i dag, tage på besøg i fabrikker og iagttage brugen af computere og robotter i produktionen. I meteorologi perioden kan vejrudsigter på nettet være en oplagt del, ligesom indføring i og udarbejdelse af statistiske modeller for data f.eks. aflæsning af en vejrstation. Udvalgte opgaver kan udfærdiges ved brug af computer og/eller andre medier. 9. klasse. Der tages et pc-kørekort. I matematik anvendes matematik- og geometriprogrammer i undervisningen til bl.a. keglesnit, tegning at grafer og til samling og behandling af data til statistik. I danskundervisningen inddrages medier til billed- og film analyse. Der kan evt. arbejdes på en digital avis eller blog.

4 Medie - IT Lige siden grundlæggelsen af den første skole, har Steiner pædagogikken taget en positiv og konstruktiv holdning til teknologi. Det simple pædagogiske mål på Rudolf Steiner skoler er, at hver elev, i slutningen af den formelle skolegang, er i stand til at anvende alle slags medier kompetent i sin videregående uddannelse. Desuden bør hver elev forstå den tekniske konstruktion og funktion af medierne. Eleverne lærer den teoretiske baggrund og praktiske anvendelser af medier og bliver derved kompetente mediebrugere. Med disse pædagogiske mål, besvarer Steiner skolen det moderne uddannelsessystems krav. Den afgørende forskel fra mange nuværende pædagogiske teorier ligger alene i den metode, den praksis, hvorved målene skal nås. Grundlaget for Mediekompetencer Udviklingen af mennesket er det grundlæggende vejledende princip i Steiner skolens undervisning. Det lille barn ønsker at udforske verden primært gennem fysisk aktivitet. Abstrakt, kognitiv aktivitet er ikke i barnets natur i starten af grundskolen. Metodikken i Steinerskolens undervisning forbinder sig til barnets natur og baserer som udgangspunkt al læring på praktiske og kunstneriske aktiviteter. Børnene begynder at udforske læsningen gennem tegne og maleaktiviteter som lægger grundlag for de første bogstaver; denne kunstneriske proces fører i sidste ende til at skrive hele ord. Børnene skriver på papir og øver derefter den abstrakte læsning af de ord, de selv har skrevet. Denne metode taler til hele mennesket: Kunstnerisk maleri styrker vilje og følelses aspektet af mennesket; at omdanne billeder til abstrakte symboler kræver begrebsmæssig tænkning. Computeren og andre medier opfordrer primært til begrebsmæssige tænkning, mens den forsømmer den fysiske aktivitet og den aktive vilje hvilket er i diametral modsætning til den metodik som Steiner undervisning i de tidlige år af skolegangen bygger på. Selvom Steinerskolen anser brugen af computere for vigtig, er vi overbevist om, at det centrale spørgsmål er den alder, i hvilken et barn realistisk kan forventes at bruge computeren selvstændigt og meningsfuldt. Evnen til at kunne bedømme selvstændigt er grundlaget for en meningsfuld, selvstyret brug af computerne, men barnet har som oftest ikke udviklet denne evne, før tolvårsalderen. Det er derfor fra denne alder og fremefter, at det kan give pædagogisk mening, og faktisk bliver nødvendigt at begynde at inddrage computere i undervisningen.

5 Steinerskolens pensum fremhæver derfor erhvervelse af læsefærdigheder, visuelle færdigheder og musik kompetence som grundlag for en fornuftig brug af computere og internet. Livet i en højteknologisk verden, fuld af medier, forudsætter livsfærdigheder, som f.eks. sociale og etiske færdigheder, som måske ikke direkte er relateret til brugen af medier, men ikke desto mindre er afgørende. Disse færdigheder skal læres og praktiseres uden brug af teknologi. Mediedannelse kan derfor opdeles i to adskilte områder: indirekte og direkte mediedannelse. Enhver form for undervisning i det 21. århundrede foregår inden for rammerne af teknologi og medier; indirekte mediedannelse, som f.eks. læsning, skrivning, regning, billedforståelse og etik, er således en del af enhver form for pædagogik. Direkte mediedannelse er undervisning dedikeret til bestemte emner som funktion, effekt og brug af medier. I de første 12 år spiller indirekte medieuddannelse en central rolle. Den direkte anvendelse af enhver form for medier er stadig i baggrunden og er ikke påtvunget børnene. Fra en alder af tolv og fremefter bliver direkte medieundervisning mere og mere vigtigt. Eleverne vil være i stand til at demonstrere deres færdigheder på niveau med det offentlige undervisningssystem inden for medier ved afslutningen af deres skolegang. Kompetencemål efter 9. klasse - anvende computerteknologi og andre medier med omtanke og indsigt, hvor det er formålstjenligt. Færdigheds- og videns mål efter 9. klasse - kunne diskutere etiske spørgsmål vedrørende kommunikation på internettet - have viden om kommunikationsetik - kunne vælge digitale teknologier i forhold til situationen - have viden om digitale teknologiers kommunikationsmuligheder - kunne diskutere betydningen af digitale kommunikationsteknologier for eget liv og fællesskab - have viden om sammenhængen mellem digitale teknologier og kommunikation - kunne anvende tekstprogram, billedbehandling og regneark - forstår principperne bag den digitale teknologi - have indsigt i de historiske og kulturelle aspekter af IT

6 Fagplan for IT medieundervisning Fra børnehaveklassen til 5. klasse arbejdes der på de indirekte færdigheder. Der lægges grunden i de sproglige, kunstneriske og æstetiske kompetencer. Igennem læreplanen opbygges og styrkes sociale, etiske og empatiske evner. De sociale færdigheder, som er nødvendige i sociale netværk, praktiseres i det virkelige liv. Eleverne får rig mulighed for at skabe sociale netværk i den virkelige verden ved at blive involveret i skolens projekter. Alle disse aktiviteter kan betragtes som indirekte mediedannelse og kan give svar på de udfordringer som opstår i de virtuelle sociale netværk. I matematikken arbejdes der i 5. klasse med forskellige talsystemer, som blandt andet giver en oplevelse af det binære talsystem. Et besøg på biblioteket i danskundervisningen kan introducere computeren som et søge- og opslagsapparat. Det er også her, at et tæt samarbejde om medievaner og sociale medienormer er grundlagt i forældregruppen, for at hjælpe og støtte børnene i at kunne takle de udfordringer, der opstår omkring mediekommunikation i de følgende år. 6. klasse Fra 6. klassetrin, hvor eleverne når tolvårsalderen, sker der et skift. Computeren inddrages nu direkte i undervisningen, såsom i sprogundervisningen med podcasts og film og til hjemmeøvning af gloser og grammatik på nettet. Eleverne arbejder på individuelle opgaver, hvor de kan søge informationer på nettet. I danskundervisningen arbejdes med søgning af billeder og tekst, relevans af søgeresultater og kildekritik. I fysikundervisningen lægges et teknologisk grundlag gennem arbejde med farvelære, lyd, og camera obscura. Andre emner, som morsekoden og hulkort kan også tages op. Maskinskrivning med ti-finger systemet introduceres. I musikteori i slutningen af 6 kl. arbejdes der med musik og lyd behandling på programmet Audacity. Der tales om sikkerhed på nettet, om omgangstone og mobning i sociale medier. 7. klasse: Internettet kan nu bruges i undervisningen, hvor det giver undervisningsmæssig mening. Der undervises i tekstbehandling i et skriveprogram, samt i layout og stavekontrol. Et avisprojekt kan være en del af et dansk/ historie forløb, hvor bogtrykkerkunstens udvikling gennemgås og der arbejdes både manuelt og med computer. I fysikundervisningen arbejdes der med simple elektriske kredsløb, modstande og relæer, samt med mekanik og vægtstænger, som evt. kan lede til et forløb om robotter.

7 8. klasse Fra 8. kl. og fremefter kan forskellige metoder til præsentation implementeres og praktiseres, hvoraf nogle kan være computerbaseret; deres fordele og ulemper kan diskuteres i klassen. Der undervises i et regneark program, som f.eks. Excel. Økonomi og budgetlægning er et område hvor computeren kan inddrages i matematikundervisningen. I historieundervisningen omkring industrialiseringen kan man føre den op til i dag, tage på besøg i fabrikker og iagttage brugen af computere og robotter i produktionen. I meteorologi-perioden kan vejrudsigter på nettet være en oplagt del, ligesom indføring i og udarbejdelse af statistiske modeller for data f.eks. aflæsning af en vejrstation. Udvalgte opgaver kan udfærdiges ved brug af computer og/eller andre medier. 9. klasse. Der tages et pc-kørekort. I matematik anvendes matematik- og geometriprogrammer i undervisningen til bl.a. keglesnit, tegning at grafer og til samling og behandling af data til statistik. I danskundervisningen inddrages medier til billed- og film analyse. Der kan evt. arbejdes på en digital avis eller blog. Kilder Medieundervisning - grundprincipperne i Waldorf pædagogikkens teori Dr. Edwin Huber fra Rundbrief

Lundebakkeskolens. IT-trinmål

Lundebakkeskolens. IT-trinmål Lundebakkeskolens IT-trinmål Skoleåret 2012/2013 Indhold FORMÅL... 3 FÆRDIGHEDSNIVEAUER... 4 SKEMAET... 4 TRINMÅL FOR BØRNEHAVEKLASSEN... 5 TRINMÅL FOR 1. KLASSE... 6 TRINMÅL FOR 2. KLASSE... 7 TRINMÅL

Læs mere

meget svært ved at anvende et enkelt layout i elektroniske tekster Er usædvanlig god til/meget god til/god til/har svært ved/har

meget svært ved at anvende et enkelt layout i elektroniske tekster Er usædvanlig god til/meget god til/god til/har svært ved/har Børne- og Undervisningsudvalget 2012-13 BUU Alm.del Bilag 326 Offentligt Elevplan for It-kompetence STATUS it 2. klasse 4. klasse 6. klasse 9. klasse Produktion og formidling layout Computerskrift og tekstbehandling

Læs mere

IT-HANDLEPLAN. Århus Privatskole 2007-2008. Alle elever på skolen skal være fortrolige med IT som arbejdsværktøj.

IT-HANDLEPLAN. Århus Privatskole 2007-2008. Alle elever på skolen skal være fortrolige med IT som arbejdsværktøj. IT-HANDLEPLAN Århus Privatskole 2007-2008 Denne IT-handleplan er en skabelon for arbejdet med IT på Århus Privatskole. Da det er første år, vi arbejder med skolen og dermed også efter denne IT handleplan,

Læs mere

Pædagogisk læringscenter Bjedstrup Skole og Børnehus 04-12-2011

Pædagogisk læringscenter Bjedstrup Skole og Børnehus 04-12-2011 IT handleplan Denne IT-handleplan er en skabelon for arbejdet med IT på Bjedstrup Skole & Børnehus. Efter hvert skoleår evaluerer de ansatte på skolen IT-handleplanen på form og indhold, og den tilpasses

Læs mere

IT-handleplan for Hillerslev skole - udarbejdet 2011. På Hillerslev Skole er brugen af IT en integreret del af undervisningen i alle fag.

IT-handleplan for Hillerslev skole - udarbejdet 2011. På Hillerslev Skole er brugen af IT en integreret del af undervisningen i alle fag. HILLERSLEV SKOLE IT-handleplan for Hillerslev skole - udarbejdet 2011 På Hillerslev Skole er brugen af IT en integreret del af undervisningen i alle fag. For at synliggøre dette har vi udarbejdet følgende

Læs mere

TEKNOLOGI OG INNOVATION I RØDOVRES SKOLER - Hvad betyder det for dit barn?

TEKNOLOGI OG INNOVATION I RØDOVRES SKOLER - Hvad betyder det for dit barn? TEKNOLOGI OG INNOVATION I RØDOVRES SKOLER - Hvad betyder det for dit barn? INDHOLD 3 Forord 5 Ambitioner 7 Hvordan kommer dit barns skolegang til at se ud med Teknologi og Innovation? 9 Teknologi og Innovation

Læs mere

Kompetencegivende kursusforløb

Kompetencegivende kursusforløb Kompetencegivende kursusforløb UC SYD og IBC tilbyder kompetenceløft om læring og trivsel i forhold til muligheder og udfordringer, som SOME giver i grundskolerne. Trivsel og læring på de sociale medier

Læs mere

Temamøde 5: Digital kultur på spring i dagtilbud

Temamøde 5: Digital kultur på spring i dagtilbud Temamøde 5: Digital kultur på spring i dagtilbud Digital kultur i børnehaven Bernt Hubert Frank Støvelbæk KL s børnetopmøde Aalborg 2012 Digitalisering er ikke et valg men et vilkår Epokale kulturteknikker

Læs mere

Indhold Børnehaveklassen... 1 1.Klasse... 2 2.klasse... 3 3.klasse... 4 4.klasse... 5 5.klasse... 6 6.klasse... 7 7.-9.klasse... 7

Indhold Børnehaveklassen... 1 1.Klasse... 2 2.klasse... 3 3.klasse... 4 4.klasse... 5 5.klasse... 6 6.klasse... 7 7.-9.klasse... 7 Indhold Børnehaveklassen... 1 1.Klasse... 2 2.klasse... 3 3.klasse... 4 4.klasse... 5 5.klasse... 6 6.klasse... 7 7.-9.klasse... 7 Børnehaveklassen Kunne bruge tænde/slukke funktionen på maskinen Kunne

Læs mere

Kunne bruge tænde/slukke funktionen på maskinen

Kunne bruge tænde/slukke funktionen på maskinen Børnehaveklassen Kunne bruge tænde/slukke funktionen på maskinen Kunne bruge piletasterne Kunne bruge musen enter, shift-, mellemrums- og backspacetasters navn og brug Kunne udføre simple skriveopgaver

Læs mere

Kræves det, at eleverne opbygger og anvender viden? Er denne viden tværfaglig?

Kræves det, at eleverne opbygger og anvender viden? Er denne viden tværfaglig? VIDENSKONSTRUKTION Kræves det, at eleverne opbygger og anvender viden? Er denne viden tværfaglig? Oversigt Mange skoleaktiviteter kræver, at eleverne lærer og gengiver de oplysninger, de modtager. Det

Læs mere

IT i undervisningen. Læseplan for. Dansk Skoleforening for Sydslesvig. 1. 10. klassetrin

IT i undervisningen. Læseplan for. Dansk Skoleforening for Sydslesvig. 1. 10. klassetrin Dansk Skoleforening for Sydslesvig Læseplan for IT i undervisningen 1. 10. klassetrin grundskolen, hovedskolen, realskolen, fællesskolen og gymnasiet 2002 Indholdsfortegnelse Formål 5 Centrale kundskabs-

Læs mere

John Cordua. Afsluttende opgave Pædagogisk IT vejleder uddannelse 07/08. Side 19 af 47. Bh. klasse. Mål Færdighed Program Software.

John Cordua. Afsluttende opgave Pædagogisk IT vejleder uddannelse 07/08. Side 19 af 47. Bh. klasse. Mål Færdighed Program Software. Bh. klasse Eleverne skal opnå fortrolighed med computerens almene betjening. Magte elementær anvendelse af maskiner og enkle programmer Eleverne opnår færdigheder så de selv kan: Tænde og slukke computeren

Læs mere

FAG DANSK MATEMATIK BILLEDKUNST TEAM

FAG DANSK MATEMATIK BILLEDKUNST TEAM FAG DANSK MATEMATIK BILLEDKUNST TEAM 0. klasse Tænd/sluk kursus. Personligt brugernavn til hver elev. Skrive tal og bogstaver i skriveprogrammet WORD Evt. 10 finger system Værsgo grammer 1. klasse Bruge

Læs mere

Er eleverne passive forbrugere af it, aktive brugere eller designere af et it-produkt til et virkeligt publikum?

Er eleverne passive forbrugere af it, aktive brugere eller designere af et it-produkt til et virkeligt publikum? IT OG LÆRING Er eleverne passive forbrugere af it, aktive brugere eller designere af et it-produkt til et virkeligt publikum? Oversigt Vi lever i en forbundet verden med adgang til en omfattende række

Læs mere

Kompetencemål for Matematik, klassetrin

Kompetencemål for Matematik, klassetrin Kompetencemål for Matematik, 1.-6. klassetrin Matematik omhandler samspil mellem matematiske emner, matematiske arbejds- og tænkemåder, matematikdidaktik samt matematiklærerens praksis i folkeskolen og

Læs mere

Årsplan for dansk i 4.klasse

Årsplan for dansk i 4.klasse Årgang 13/14 Side 1 af 7 Årsplan for dansk i 4.klasse Formål for faget dansk: Formålet med undervisningen i dansk er at fremme elevernes oplevelse af sproget som kilde til udvikling af personlig og kulturel

Læs mere

På vej mod Digital Dannelse på Skoleområdet frem til 2015

På vej mod Digital Dannelse på Skoleområdet frem til 2015 Bilag 3 : På vej mod Digital Dannelse 1 På vej mod Digital Dannelse på Skoleområdet frem til 2015 Forventninger til medarbejdernes it-kompetencer på Skoleområdet It er blevet en stadig mere betydelig del

Læs mere

Digitale færdigheder i forskole-3. klasse Forskolen 1. klasse 2. klasse 3. klasse UNI-login

Digitale færdigheder i forskole-3. klasse Forskolen 1. klasse 2. klasse 3. klasse UNI-login Digitale færdigheder i forskole-3. klasse Forskolen 1. klasse 2. klasse 3. klasse UNI-login UNI-login At kunne logge på diverse apps med At kunne logge på diverse apps med eget UNI-login uden eller med

Læs mere

19.13 MEDIER OG KOMMUNIKATION

19.13 MEDIER OG KOMMUNIKATION Pædagogisk diplomuddannelse 19.13 MEDIER OG KOMMUNIKATION Mål for læringsudbytte skal opnå professionsrettet viden, færdigheder og kompetencer, som sigter på at varetage pædagogiske opgaver med medier

Læs mere

SPROG OG LÆSNING - ET FÆLLES ANSVAR INFORMATION TIL FORÆLDRE - MELLEMTRIN

SPROG OG LÆSNING - ET FÆLLES ANSVAR INFORMATION TIL FORÆLDRE - MELLEMTRIN SPROG OG LÆSNING - ET FÆLLES ANSVAR INFORMATION TIL FORÆLDRE - MELLEMTRIN Århus Kommune Børn og Unge DU ER MEDSPILLER I DIT BARNS SPROG- OG LÆSEUDVIKLING SPROG OG LÆSNING - ET FÆLLES ANSVAR 3 Ved du, at

Læs mere

Evalueringsresultatet af danskfaget på Ahi Internationale Skole. (2009-2010) Det talte sprog.

Evalueringsresultatet af danskfaget på Ahi Internationale Skole. (2009-2010) Det talte sprog. . bruge talesproget i samtale og samarbejde og kunne veksle mellem at lytte og at ytre sig udvikle ordforråd, begreber og faglige udtryk Indskoling. Fælles mål efter bruge talesproget i samtale, samarbejde

Læs mere

Evaluering af dansk på Ahi Internationale Skole. (2013-2014) Det talte sprog. Indskoling.

Evaluering af dansk på Ahi Internationale Skole. (2013-2014) Det talte sprog. Indskoling. Fællesmål efter bruge talesproget i samtale og samarbejde og kunne veksle mellem at lytte og at ytre sig udvikle ordforråd, begreber og faglige udtryk fremlægge, referere, fortælle og dramatisere give

Læs mere

KOMPETENT KOMMUNIKATION

KOMPETENT KOMMUNIKATION KOMPETENT KOMMUNIKATION Kræves det, at eleverne kommunikerer deres egne idéer vedrørende et koncept eller et emne? Skal kommunikationen understøttes med beviser og være designet med tanke på et bestemt

Læs mere

Årsplan matematik 7.klasse 2014/2015

Årsplan matematik 7.klasse 2014/2015 Årsplan matematik 7.klasse 2014/2015 Emne Indhold Mål Tal og størrelser Arbejde med brøktal som repræsentationsform på omverdenssituationer. Fx i undersøgelser. Arbejde med forskellige typer af diagrammer.

Læs mere

Uddannelsen af kliniske vejledere til de mellemlange videregående uddannelser. - Fagbeskrivelse

Uddannelsen af kliniske vejledere til de mellemlange videregående uddannelser. - Fagbeskrivelse Uddannelsen af kliniske vejledere til de mellemlange videregående uddannelser - Fagbeskrivelse Den sundhedsfaglige Efter- og videreuddannelse, Vejle. Februar 2009 1 Fagbeskrivelse Sundhedsfaglig Diplomuddannelse

Læs mere

Læseplan for DIGITAL DANNELSE socialt, etisk

Læseplan for DIGITAL DANNELSE socialt, etisk Læseplan for DIGITAL DANNELSE socialt, etisk Digital dannelse handler blandt andet om at kunne begå sig socialt og etisk i den virtuelle verden, hvilket opnås gennem bevidstheden om ens adfærd og sprog.

Læs mere

Uddannelsen af kliniske vejledere til de mellemlange videregående uddannelser. - Fagbeskrivelse

Uddannelsen af kliniske vejledere til de mellemlange videregående uddannelser. - Fagbeskrivelse Uddannelsen af kliniske vejledere til de mellemlange videregående uddannelser - Fagbeskrivelse Efter- og videreuddannelsesenheden December 2007 1 Fagbeskrivelse Sundhedsfaglig Diplomuddannelse Modul Omfang

Læs mere

Kompetencemål for Matematik, 4.-10. klassetrin

Kompetencemål for Matematik, 4.-10. klassetrin Kompetencemål for Matematik, 4.-10. klassetrin Matematik omhandler samspil mellem matematiske emner, matematiske arbejds- og tænkemåder, matematikdidaktisk teori samt matematiklærerens praksis i folkeskolen

Læs mere

Internationale linie, august 2009 til december 2009, grundforløb HH1E

Internationale linie, august 2009 til december 2009, grundforløb HH1E Linie Internationale linie, august 2009 til december 2009, grundforløb HH1E Studieretning Generel introduktion Mål for lærerteamet Afsætning A, Spansk A og Kulturforståelse C Grundforløbet skal gøre eleverne

Læs mere

IT HANDLEPLAN PÅ KIRKEBY SKOLE

IT HANDLEPLAN PÅ KIRKEBY SKOLE IT HANDLEPLAN PÅ KIRKEBY SKOLE Intentionen med planen er at angive rammer for, hvad vi på Kirkeby Skole forventer eleverne skal lære om IT i deres skoleforløb på Kirkeby Skole. Som udgangspunkt skal de

Læs mere

Pædagogiske læreplaner

Pædagogiske læreplaner Pædagogiske læreplaner KROP OG BEVÆGELSE Børnene skal have mulighed for at være i bevægelse, samt støttes i at videreudvikle kroppens funktioner Børnene skal have kendskab til kroppens grundlæggende funktioner,

Læs mere

På kant med EU. Det forgyldte landbrug - lærervejledning

På kant med EU. Det forgyldte landbrug - lærervejledning På kant med EU Det forgyldte landbrug - lærervejledning Forløbet Forløbet På kant med EU er delt op i 6 mindre delemner. Delemnerne har det samme overordnede mål; at udvikle elevernes kompetencer i kritisk

Læs mere

Lån af ipad eller bærbar pc til elever i Høje-Taastrup Kommune

Lån af ipad eller bærbar pc til elever i Høje-Taastrup Kommune Lån af ipad eller bærbar pc til elever i Høje-Taastrup Kommune Forord Kære elever og forældre Høje-Taastrup Kommune har ambitioner om at udvikle vores folkeskoler til nogle af Danmarks bedste. Som led

Læs mere

Årsplan dansk 4. klasse 2012/13 Lone Telling & Susanne Salling

Årsplan dansk 4. klasse 2012/13 Lone Telling & Susanne Salling Pædagogiske overvejelser Vi vil, når det er hensigtsmæssigt, arbejde med Cooperative Learning, som er en arbejdsform, der engagere og aktivere eleverne i interaktion med hinanden og underviseren. Kort

Læs mere

Faglig element Aktivitet Trinmål efter 2. klassetrin Eleverne læser i bøger tilpasset deres individuelle niveau og zone for nærmeste udvikling.

Faglig element Aktivitet Trinmål efter 2. klassetrin Eleverne læser i bøger tilpasset deres individuelle niveau og zone for nærmeste udvikling. Årsplan for dansk i yngste klasse. 1. halvdel af skoleåret 2013/2014 Årsplanen tager udgangspunkt i Fælles mål 2009 - Dansk, Trinmål efter 2. klassetrin Ret til ændringer forbeholdes Danskundervisningen

Læs mere

Fra opgave til undersøgelse

Fra opgave til undersøgelse Fra opgave til undersøgelse Kan man og skal man indrette læringsmiljøer med undersøgende tilgang til matematik? Er det her en Fed Fobilooser? Det kommer an på! Hvad kan John Dewey bruges til i dag? Et

Læs mere

Progressionsplan for digital dannelse

Progressionsplan for digital dannelse 24052018 Progressionsplan for digital dannelse Målet med undervisningen er at udvikle elevernes ITkompetencer og bidrage til elevernes almendannelse i et ITperspektiv. Eleverne skal lære at søge og formidle

Læs mere

Årsplan 2011/2012 for dansk i 2. klasse. Lærer: Suat Cevik. Formål for faget dansk

Årsplan 2011/2012 for dansk i 2. klasse. Lærer: Suat Cevik. Formål for faget dansk Årsplan 2011/2012 for dansk i 2. klasse Lærer: Suat Cevik Formål for faget dansk Formålet med undervisningen i faget dansk er at fremme elevernes oplevelse og forståelse af, litteratur og andre udtryksformer

Læs mere

ALGORITMER OG DATA SOM BAGGRUND FOR FORUDSIGELSER 8. KLASSE. Udfordring

ALGORITMER OG DATA SOM BAGGRUND FOR FORUDSIGELSER 8. KLASSE. Udfordring ALGORITMER OG DATA SOM BAGGRUND FOR FORUDSIGELSER 8. KLASSE Udfordring INDHOLDSFORTEGNELSE 1. Forløbsbeskrivelse... 3 1.1 Overordnet beskrivelse tre sammenhængende forløb... 3 1.2 Resume... 5 1.3 Rammer

Læs mere

WWW.REDENUNG.DK/GRAAZONER SKEMAER OVER OPFYLDELSE AF KOMPETENCEMÅL

WWW.REDENUNG.DK/GRAAZONER SKEMAER OVER OPFYLDELSE AF KOMPETENCEMÅL SKEMAER OVER OPFYLDELSE AF KOMPETENCEMÅL Skemaerne viser udvalgte kompetencemål, som helt eller delvis kan opfyldes gennem Gråzoner-forløbet. Der er ved hvert færdighedsmål udvalgt de mest relevante dele

Læs mere

Workshop om digitale fortællinger og multimodal formidling

Workshop om digitale fortællinger og multimodal formidling Workshop om digitale fortællinger og multimodal formidling - Bedre læring for elever med ordblindhed og læsevanskeligheder Læringscenterets dag d. 29. august 2019 Du finder præsentationen her: http://kortlink.dk/ytgf

Læs mere

Fagbog om kæledyr - 2. klasse - 30 lektioner

Fagbog om kæledyr - 2. klasse - 30 lektioner Fagbog om kæledyr - 2. klasse - 30 lektioner FRA FÆLLES MÅL Kompetanceområde: Fremstilling Kompetancemål: Eleven kan udtrykke sig i skrift, tale, lyd og billeder i nære og velkendte situationer. Færdigheds-

Læs mere

Dansk, klassetrin

Dansk, klassetrin Dansk,.-6. klassetrin Fagets kompetenceområder og kompetencemål Kompetenceområde Kompetencemål: Den studerende kan Indgår i modul Sprog og kommunikationsundervisning 2 Læsning og læseundervisning 3 Skrivning

Læs mere

IT- & MEDIEkompetencer vol. 2.0 Tinglev Skole, august 2013 NH & MA

IT- & MEDIEkompetencer vol. 2.0 Tinglev Skole, august 2013 NH & MA 0.- 3. klasse Mål Programmer/links Klasse behandle udstyret pænt 0. tænde computeren og logge sig på skolens netværk med uni-login. 0. Logge af og lukke rigtigt ned for computeren åbne og lukke programmer

Læs mere

Progressionsplan for digital dannelse

Progressionsplan for digital dannelse 15112018 Progressionsplan for digital dannelse Målet med undervisningen er at udvikle elevernes ITkompetencer og bidrage til elevernes almendannelse i et ITperspektiv. Eleverne skal lære at søge og formidle

Læs mere

IT handleplan for Mou skole 2013-14.

IT handleplan for Mou skole 2013-14. IT handleplan for Mou skole 2013-14. På Mou skole vil vi med afsæt i Fælles skolebeskrivelse 2010 samt Strategiplan for Pædagogisk IT sætte fokus på, hvordan kan vi løfte undervisningen mest muligt via

Læs mere

Terminsprøver 10. klasse Marts 2017

Terminsprøver 10. klasse Marts 2017 Terminsprøver 10. klasse Marts 2017 Dato Fag Ordinær tid Forlænget tid 08.03.17 Dansk 09.00-13.00 13.00-14.20 09.03.17 Matematik 09.00-13.00 13.00-14.20 10.03.17 Engelsk 09.00-12.00 12.00-13.00 Alle terminsprøver

Læs mere

EKSAMEN 2015. Vel mødt til eksamen.

EKSAMEN 2015. Vel mødt til eksamen. EKSAMEN 2015 Dette er ment som en hjælp til alle elever, der skal til eksamen på Solhverv Privatskole. Vi har samlet alle de regler, der gælder ved skriftlig eksamen, og endvidere har vi lavet en liste

Læs mere

Second screen. Målgruppe. Læringsmål. Introduktion til læreren. Om second screen klasse & ungdomsuddannelser Danskundervisningen

Second screen. Målgruppe. Læringsmål. Introduktion til læreren. Om second screen klasse & ungdomsuddannelser Danskundervisningen Second screen Målgruppe 8-10 klasse & ungdomsuddannelser Danskundervisningen Læringsmål Eleven kan diskutere betydningen af digitale kommunikationsteknologier for eget liv og fællesskab Eleven har viden

Læs mere

Teknologi og Innovation som dimension og fag i Rødovre Kommunes skoler

Teknologi og Innovation som dimension og fag i Rødovre Kommunes skoler Teknologi og Innovation som dimension og fag i Rødovre Kommunes skoler INDHOLD FORORD 4 INDLEDNING 5 OVERSIGT OVER INDSATSENS FOKUSOMRÅDER 6 TEKNOLOGI OG INNOVATION SOM DIMENSION 7 KOMPETENCEMÅL FOR DIMENSION

Læs mere

Årsplan for Natur/teknologi 3.klasse 2019/20

Årsplan for Natur/teknologi 3.klasse 2019/20 Fagformål Stk. 1. Eleverne skal i faget natur/teknologi udvikle naturfaglige kompetencer og dermed opnå indblik i, hvordan naturfag bidrager til vores forståelse af verden. Eleverne skal i natur/teknologi

Læs mere

UGE EMNE/ TEMA Færdighedsmål Vidensmål

UGE EMNE/ TEMA Færdighedsmål Vidensmål Årsplan dansk 3. klasse Denne årsplan er lavet med sigte på Forenklede fælles mål for 3.-4. klasse ( se www.uvm.dk ). Arbejdsformen vil variere mellem værkstedsundervisning, fælles oplevelser, oplæg samt

Læs mere

Årsplan for 9. A & B klasse i Dansk for skoleåret 2018/2019

Årsplan for 9. A & B klasse i Dansk for skoleåret 2018/2019 Årsplan for 9. A & B klasse i Dansk for skoleåret 2018/2019 Undervisningen er tilrettelagt således, så den følger retningslinjerne fra Fælles Mål for faget dansk. Vi ønsker, at eleverne skal udvikle et

Læs mere

Årsplan for dansk i 6.klasse

Årsplan for dansk i 6.klasse Årgang 13/14 Side 1 af 7 Årsplan for dansk i 6.klasse Formål for faget dansk: Formålet med undervisningen i dansk er at fremme elevernes oplevelse af sproget som kilde til udvikling af personlig og kulturel

Læs mere

DANSK. Basismål i dansk på 1. klassetrin: Basismål i dansk på 2. klassetrin:

DANSK. Basismål i dansk på 1. klassetrin: Basismål i dansk på 2. klassetrin: DANSK Basismål i dansk på 1. klassetrin: at kunne veksle mellem at lytte og at ytre sig at udvikle ordforrådet, bl.a. ved at fortælle om et hændelsesforløb at gengive og udtrykke sig i tegning, drama eller

Læs mere

International Computer and Information Literacy Study. Lærerspørgeskema Hovedundersøgelse Februar 2013

International Computer and Information Literacy Study. Lærerspørgeskema Hovedundersøgelse Februar 2013 International Computer and Information Literacy Study Lærerspørgeskema Hovedundersøgelse Februar 2013 FORTROLIGT ICILS-MATERIALE MÅ IKKE CITERES ELLER REFERERES Secretariat The Australian Council for Educational

Læs mere

Generelt om klasse(indskoling)

Generelt om klasse(indskoling) Færdigheder ved skoleårets afslutning: Generelt om 0.-3. klasse(indskoling) Ved slutningen af børnehaveklasseåret har eleven fået den viden og de færdigheder, der skal gøre eleven i stand til at: være

Læs mere

Tabel 3: Hvor stor en del af din arbejdstid bruger du på undervisning på grundforløb og uddannelse indenfor uddannelsesområdet?

Tabel 3: Hvor stor en del af din arbejdstid bruger du på undervisning på grundforløb og uddannelse indenfor uddannelsesområdet? Frekvenstabeller Tabel 1: Fordeling på uddannelsesområder Bygge og Anlæg 232 26,1 Merkantil 226 25,5 Produktion og udvikling 155 17,5 Sundhed, omsorg og pædagogik 275 31,0 Tabel 2: Hvor mange år har du

Læs mere

LINJESKOLE PÅ GRØNNEVANG SKOLE

LINJESKOLE PÅ GRØNNEVANG SKOLE LINJESKOLE PÅ GRØNNEVANG SKOLE Fra august 2012 etablerer vi linjeskole på Grønnevang Skole. Muligheden for faglig fordybelse indenfor enkelte emner styrkes, og vi skaber større faglig sammenhængskraft

Læs mere

Billedkunst. Formål for faget billedkunst. Slutmål for faget billedkunst efter 5. klassetrin. Billedfremstilling. Billedkundskab

Billedkunst. Formål for faget billedkunst. Slutmål for faget billedkunst efter 5. klassetrin. Billedfremstilling. Billedkundskab Formål for faget billedkunst Billedkunst Formålet med undervisningen i billedkunst er, at eleverne ved at producere, opleve og analysere billeder bliver i stand til at iagttage, reflektere, bruge og forstå

Læs mere

Læsning og skrivning i 7. - 9. klasse

Læsning og skrivning i 7. - 9. klasse Læsning og skrivning i 7. - 9. klasse Center for Skoler og Dagtilbud Kære forælder Udvikling af gode læse- og skrivefærdigheder er en livslang proces. Derfor får dit barn stadig læse- og skriveundervisning,

Læs mere

Værkstedsbeskrivelse Omsorg & Pædagogik

Værkstedsbeskrivelse Omsorg & Pædagogik Værkstedsbeskrivelse Omsorg & Pædagogik Formål, kompetencemål og undervisningsmetoder Formålet med arbejdet på Omsorg & Pædagogik er at arbejde for en afklaring af elevernes fremtidige uddannelsesmuligheder,

Læs mere

Faglig læsning i matematik

Faglig læsning i matematik Faglig læsning i matematik af Heidi Kristiansen 1.1 Faglig læsning en matematisk arbejdsmåde Der har i de senere år været sat megen fokus på, at danske elever skal blive bedre til at læse. Tidligere har

Læs mere

25-10-2011. Sprogpakken. Introduktion til Sprogpakken. Introduktion. Velkommen til Sprogpakken. Præsentation af Sprogpakken. Hvorfor er sprog vigtigt?

25-10-2011. Sprogpakken. Introduktion til Sprogpakken. Introduktion. Velkommen til Sprogpakken. Præsentation af Sprogpakken. Hvorfor er sprog vigtigt? Sprogpakken Introduktion til Sprogpakken Velkommen til Sprogpakken Introduktion Præsentation af Sprogpakken Hvorfor er sprog vigtigt? Personlige, sociale begrundelser: Sproget styrker barnets personlige,

Læs mere

Bilag modtageklasser

Bilag modtageklasser Bilag modtageklasser Brugertilfredshedsundersøgelse 2014 Brorsonsskolen 1/14 Indholdsfortegnelse Om bilag - modtageklasser... 3 Den samlede tilfredshed... 4 Tilfredshed med undervisningen... 5 Tilfredshed

Læs mere

Sprog og læsefærdigheder i 0. klasse Forældrefolder

Sprog og læsefærdigheder i 0. klasse Forældrefolder Sprog og læsefærdigheder i 0. klasse Forældrefolder Kære forældre til elever i 0. klasse Som forældre er I vigtige personer i jeres barns sprog- og læseudvikling. Når jeres barn starter i 0. kl. har det

Læs mere

IT handleplan for Mou skole 2015-16.

IT handleplan for Mou skole 2015-16. IT handleplan for Mou skole 2015-16. IT og digitale løsninger skal tænkes ind i alle fag i folkeskolen. Den normale klasseundervisning skal kombineres med onlineundervisning og afgangsprøver vil fremover

Læs mere

læring og it Digitale medier i undervisningen Nye muligheder i en web 2.0 verden

læring og it Digitale medier i undervisningen Nye muligheder i en web 2.0 verden Digitale medier i undervisningen Nye muligheder i en web 2.0 verden Hvem er jeg? Bjørg Torning Andersen Gymnasielærer Grundfagslærer Pædagogisk it vejleder Projektleder Agenda Web 2.0 Elevtyper Didaktik

Læs mere

Specialhøjskolen 2009-10

Specialhøjskolen 2009-10 Specialhøjskolen 2009-10 Roskilde - skolen for dig der er noget særligt! Vi tilbyder specialundervisning indenfor: Dansk Matematik Engelsk IT Samfundsfag Velkommen Kurser Introforløb Velkommen Den indledende

Læs mere

Oversigt trin 1 alle hovedområder

Oversigt trin 1 alle hovedområder Oversigt trin 1 alle hovedområder It- og mediestøttede læreprocesser...2 Informationsindsamling...3 Produktion og analyse...4...4 Kommunikation...5...5 Computere og netværk...6...6 It- og mediestøttede

Læs mere

Dit liv på nettet - Forforståelse

Dit liv på nettet - Forforståelse Dit liv på nettet - Forforståelse Materiale om netetik og digital dannelse til Aalborg Kommunes Skoleforvaltning 2015 Center for Digital Pædagogik Forord Denne vejledning har til formål at klæde læreren

Læs mere

Opdateret maj Læseplan for valgfaget medier

Opdateret maj Læseplan for valgfaget medier Læseplan for valgfaget medier Indhold Indledning 3 Trinforløb for 7./8./9. klassetrin 4 Medieproduktion 4 Medieanalyse 6 Indledning Faget medier som valgfag er etårigt og kan vælges i 7./8./9. klasse.

Læs mere

Evaluering af dansk på Ahi Internationale Skole. ( )

Evaluering af dansk på Ahi Internationale Skole. ( ) Fælles mål efter 4klasse bruge talespret i samtale, samarbejde diskussion fungere som ordstyrer i en gruppe videreudvikle ordforråd, begreber faglige udtryk fortælle, forklare, kommentere, interviewe fremlægge

Læs mere

1. klasse Målbeskrivelse Færdigheder Programmer, digitale redskaber og lærermidler. opsætning af cd- ord efter individuel behov.

1. klasse Målbeskrivelse Færdigheder Programmer, digitale redskaber og lærermidler. opsætning af cd- ord efter individuel behov. 0. klasse Eleverne skal opnå fortrolighed med computerens almene betjening. ipad Eleverne skal opnå fortrolighed med ipadens almene betjening. Tænde og slukke Betjene mus og tastetur Åbne og lukke programmer

Læs mere

På Friskolen Østerlund lægger vi i danskundervisningen særligt vægt på

På Friskolen Østerlund lægger vi i danskundervisningen særligt vægt på På Friskolen Østerlund lægger vi i danskundervisningen særligt vægt på tale, fremlægge og optræde til morgensamling tidlig læseindlæring og udvikling af læseglæde børnestavning som redskab i den tidlige

Læs mere

Klassens IT og medie checkliste Indskoling

Klassens IT og medie checkliste Indskoling Klassens IT og medie checkliste Indskoling I indskolingen begynder eleverne at træne brugen af forskellige IT og medie-værktøjer. Læreren vælger relevante værktøjer, så eleverne kan få et indtryk at, i

Læs mere

Fagenes faste ugerutiner samt beskrivelse af arbejdsformer:

Fagenes faste ugerutiner samt beskrivelse af arbejdsformer: 1 af 6 Fagenes faste ugerutiner samt beskrivelse af arbejdsformer: Rammeplanen er Aalborg Friskoles undervisningsplan for efteråret 2014, og som angiver udviklingen hen imod slutmålene svarende til Fælles

Læs mere

Legeinstruktørens pixiguide. Kom godt i gang

Legeinstruktørens pixiguide. Kom godt i gang Legeinstruktørens pixiguide Kom godt i gang Denne pixiguide er skrevet til dig, der ønsker en kort introduktion til at komme i gang med digitale, inkluderende lege. Når en leg skal udvikles og bygges,

Læs mere

Kulturundersøgelse på Ørting-Falling Skole

Kulturundersøgelse på Ørting-Falling Skole Side 1 af 14 Print analyse Luk vindue Har du i dit arbejde som lærer taget kurser inden for It-området? Ja 2.0 50,0 Nej 2.0 50,0 I alt 4.0 100,0 Hvis du svarede ja til foregående spørgsmål, skriv hvilke

Læs mere

Eksperimentel matematikundervisning. Den eksperimentelle matematik som didaktisk princip for tilrettelæggelse af undervisningen

Eksperimentel matematikundervisning. Den eksperimentelle matematik som didaktisk princip for tilrettelæggelse af undervisningen Eksperimentel matematikundervisning Den eksperimentelle matematik som didaktisk princip for tilrettelæggelse af undervisningen Matematikkens ansigter Ligesom den græske gud Morpheus, der i kunstneren Lionel

Læs mere

HVAD STÅR DER I DE NYE FÆLLES MÅL OM DEN MATEMATISKE KOMPETENCE, KOMMUNIKATION? KØBENHAVN 29. SEPTEMBER 2015

HVAD STÅR DER I DE NYE FÆLLES MÅL OM DEN MATEMATISKE KOMPETENCE, KOMMUNIKATION? KØBENHAVN 29. SEPTEMBER 2015 HVAD STÅR DER I DE NYE FÆLLES MÅL OM DEN MATEMATISKE KOMPETENCE, KOMMUNIKATION? KØBENHAVN 29. SEPTEMBER 2015 BINDENDE/VEJLEDENDE BINDENDE MÅL OG TEKSTER: FAGETS FORMÅL KOMPETENCEMÅL (12 STK.) FÆRDIGHEDS-

Læs mere

Tilsynserklæring for skoleåret 2017/2018 for Sct. Norberts Skoleskole: 1. Skolens navn og skolekode

Tilsynserklæring for skoleåret 2017/2018 for Sct. Norberts Skoleskole: 1. Skolens navn og skolekode Tilsynserklæring for skoleåret 2017/2018 for Sct. Norberts Skoleskole: 1. Skolens navn og skolekode Skolekode: 631019 Skolens navn: Sct. Norberts Skole 1.1 Navn på den eller de tilsynsførende Anna-Marie

Læs mere

Digitaliseringsstrategi for 0-18 år Vejen kommune. Udkast til digitaliseringsstrategi 0-18 år Vejen Kommune 2016

Digitaliseringsstrategi for 0-18 år Vejen kommune. Udkast til digitaliseringsstrategi 0-18 år Vejen Kommune 2016 Udkast til digitaliseringsstrategi 0-18 år Vejen Kommune 2016 1 Indhold Indledning... 3 Formål... 3 Vision... 3 Mål... 3 Digital dannelse... 4 Digital dannelse i forskellige perspektiver... 5 Digital dannelse

Læs mere

Forord til læreplaner 2012.

Forord til læreplaner 2012. Pædagogiske 20122 læreplaner 2013 Daginstitution Søndermark 1 Forord til læreplaner 2012. Daginstitution Søndermark består af Børnehaven Åkanden, 90 årsbørn, som er fordelt i 2 huse og Sct. Georgshjemmets

Læs mere

LEGO Education WeDo. Fremtiden tilhører de kreative ROBOTTER OG IT PROBLEMLØSNING KREATIVITET SAMARBEJDE

LEGO Education WeDo. Fremtiden tilhører de kreative ROBOTTER OG IT PROBLEMLØSNING KREATIVITET SAMARBEJDE LEGO Education WeDo Fremtiden tilhører de kreative ROBOTTER OG IT PROBLEMLØSNING KREATIVITET SAMARBEJDE Aktiv læring Aktiv læring Forestil dig et læringsmiljø, som udfordrer dine elever til at eksperimentere,

Læs mere

Digitale krænkelser på skemaet

Digitale krænkelser på skemaet Digitale krænkelser på skemaet Undervisning om digitale medier i forhold til køn, krop og seksualitet på gymnasiet Morten Emmerik Wøldike, projektleder og sociolog, mew@sexogsamfund.dk Program 1. Sex &

Læs mere

Ansvar Klasselæreren er ansvarlig for, at klasseteamet implementerer handleplanen. Teamet tager stilling til, om medievejlederen skal inddrages.

Ansvar Klasselæreren er ansvarlig for, at klasseteamet implementerer handleplanen. Teamet tager stilling til, om medievejlederen skal inddrages. MEDIEHANDLEPLAN SKOVVANGSKOLEN sidst red. 7. november 2004 Ansvar Klasselæreren er ansvarlig for, at klasseteamet implementerer handleplanen. Teamet tager stilling til, om medievejlederen skal inddrages.

Læs mere

ICILS 2013 International Computer and Literacy Study AARHUS UNIVERSITET

ICILS 2013 International Computer and Literacy Study AARHUS UNIVERSITET ICILS 2013 International Computer and Literacy Study ICILS 2013 er en international komparativ undersøgelse af 8. klasse-elevers computerog informationskompetence. ICILS 2013 er den første internationale

Læs mere

Dit liv på nettet - Forforståelse

Dit liv på nettet - Forforståelse Dit liv på nettet - Forforståelse Materiale om netetik og digital dannelse Jammerbugt, Hjørring, Frederikshavn & Mariagerfjord 2016 Center for Digital Pædagogik Forord Denne vejledning har til formål at

Læs mere

IT handleplan for Mou skole 2014-15.

IT handleplan for Mou skole 2014-15. IT handleplan for Mou skole 2014-15. IT og digitale løsninger skal tænkes ind i alle fag i folkeskolen. Den normale klasseundervisning skal kombineres med onlineundervisning, afgangsprøver skal fremover

Læs mere

Grundlæggende færdigheder, mål, indhold og metode på det skolefaglige område. Fag: Dansk Grundlæggende færdighed:

Grundlæggende færdigheder, mål, indhold og metode på det skolefaglige område. Fag: Dansk Grundlæggende færdighed: Det følgende skema er en beskrivelse af mål, indhold og metode. Det skal være et dynamisk værktøj, forstået således, at det kan ændres og ikke mindst udvides. Hver elev skal ikke gennemgå alle målene.

Læs mere

Antimobbestrategi. Fællesskab for trivsel forudsætning for læring og udvikling

Antimobbestrategi. Fællesskab for trivsel forudsætning for læring og udvikling Antimobbestrategi Fællesskab for trivsel forudsætning for læring og udvikling God undervisning er tæt forbundet med bl.a. et læringsfremmende og stimulerende klima i klassen. På Al Quds Skole arbejder

Læs mere

I Sundby Friskole anser vi læsning for et overordentligt vigtigt værktøj at beherske.

I Sundby Friskole anser vi læsning for et overordentligt vigtigt værktøj at beherske. Dansk Formålet med undervisningen i dansk er at oplive, udvikle og fremme elevernes forståelse for kulturelle, historiske og politisk/sociale fællesskaber. Sproget er en væsentlig udtryksform, når vi vil

Læs mere

El kredsløb Undervisningsforløb til Natur/Teknik

El kredsløb Undervisningsforløb til Natur/Teknik El kredsløb Undervisningsforløb til Natur/Teknik Side 1 af 25 Første lektion ca. 90 min. Undervisningsrummet Træningsrummet Studierummet Som indledning tales der med eleverne om el/strøm Se punkt 1 i vejledning

Læs mere

Naturvidenskabeligt grundforløb 2014-15

Naturvidenskabeligt grundforløb 2014-15 Naturvidenskabeligt grundforløb 2014-15 Naturvidenskabeligt grundforløb strækker sig over hele grundforløbet for alle 1.g-klasser. NV-forløbet er et samarbejde mellem de naturvidenskabelige fag sat sammen

Læs mere

Kommunikation og teknologi

Kommunikation og teknologi Kommunikation og teknologi Niveau: 8. klasse Varighed: 6 lektioner Præsentation: Forløbet Kommunikation er placeret i fysik-kemifokus.dk 8. klasse, men det er muligt at arbejde med forløbet både i 7.,

Læs mere

Kompetencemål for Fysik/kemi

Kompetencemål for Fysik/kemi Kompetencemål for Fysik/kemi Undervisningsfaget fysik/kemi relaterer det faglige og fagdidaktiske stof til elevernes læring i skolefaget, herunder udviklingen af elevernes naturfaglige kompetencer og deres

Læs mere