Godkendelse af Energinet.dk s årsrapport 2013

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Godkendelse af Energinet.dk s årsrapport 2013"

Transkript

1 Punkt 4 Energitilsynets møde den 28. oktober oktober 2014 Engros & transmission 14/04646 /HGO, HTH Godkendelse af Energinet.dk s årsrapport 2013 Resumé 1. Med denne sag forelægges Energinet.dk s årsrapport 2013, som Energitilsynet efter lovgivningen om den økonomiske regulering af Energinet.dk skal godkende. 2. Energitilsynet har to opgaver i henhold til den økonomiske regulering af Energinet.dk - pristalsregulering af Energinet.dk s grundkapital (fastsættelse af forrentning) og tilsyn og godkendelse af opgørelser og afvikling af differencer (over-/underdækning). 3. Energitilsynet kan fastsætte korrektioner til årsrapporten, men Energitilsynet har ikke egentlige regnskabsmæssige/revisionsmæssige opgaver og forpligtelser i forbindelse med behandlingen af Energinet.dk s årsrapport. 4. Sekretariatet for Energitilsynet (SET) har gennemgået årsrapport 2013 og det supplerende materiale, der er indsendt i forbindelse hermed. SET vurderer, at såvel fastsættelsen af forrentningen af grundkapitalen for 2013 (0 kr.) som opgørelsen og den forventede afvikling af differencer på de forskellige forretningssegmenter er sket i overensstemmelse med den økonomiske regulering og Energitilsynets tidligere afgørelser om afvikling af differencer på gasområdet. 5. I relation til gasområdet har Energinet.dk i gasårene 2013/14 og 2014/15 foretaget en fejlagtig fordeling af afviklingen af akkumuleret overdækning mellem indføringspunkterne Ellund og Nybro. Der er enighed mellem Energinet.dk og SET om, at fejlen skal korrigeres. SET vurderer, at korrektionen af den fejlagtige fordeling af tilbageføringen kan foretages asymmetrisk over tre år, således som Energinet.dk har anmodet om. 6. SET bemærker, at en asymmetrisk korrektion kan medvirke til at begrænse prisdifferentieringen mellem Ellund og Nybro så negative konsekvenser herved for konkurrencen på det danske marked og samhandelen på det frie marked i EU så vidt muligt begrænses. 7. I relation til udviklingen i Energinet.dk s effektivitet mv. vurderer SET, at årsrapport 2013 og det supplerende materiale hertil ikke giver anledning Sekretariatet for Energitilsynet Carl Jacobsensvej Valby tlf mail post@energitilsynet.dk web

2 til at rejse spørgsmål om Energinet.dk s generelle effektivitet og effektivitetsudvikling. SET har endvidere ikke fundet enkelte, konkrete omkostningsposter ved gennemgangen af årsrapport 2013, der giver anledning til spørgsmål i relation til den økonomiske regulerings krav om kun at tillade indregning af nødvendige omkostninger ved effektiv drift. 8. Energinet.dk har ændret et kapitalindskud på 500 mio. kr. i Energinet.dk Gaslager Holding A/S fra at være et lån til at være en af lagerselskabets egenkapital. SET finder, at Energinet.dk s ændrede behandling af kapitalindskuddet i Energinet.dk Gaslager Holding A/S ikke i sig selv berører den økonomiske regulering af Energinet.dk. 9. SET vurderer endvidere, at det ikke er i strid med den økonomiske regulering at tilbageføre de renter, der tidligere har været beregnet af kapitalindskuddet i Energinet.dk Gaslager Holding A/S og fordelt på Energinet.dk s forretningssegmenter. Afgørelse 10. På baggrund af vedlagte sagsfremstilling og begrundelse indstilles, at Energitilsynet træffer afgørelse om følgende: At meddele Energinet.dk, at Energitilsynet ikke har korrektioner til selskabets årsrapport 2013, jf. BEK af 21. september 2006, 11, stk. 4, at Energitilsynet kan godkende en asymmetrisk treårig korrektion af den fejlagtige fordeling af tilbageføring af akkumuleret overdækning på gasområdet.

3 Sagsfremstilling 11. Energitilsynet varetager den økonomiske regulering af Energinet.dk på grundlag af selskabets årsrapport, som selskabet skal anmelde til Energitilsynet senest den 1. juni hvert år, jf. bekendtgørelse nr. 965 af 21. september 2006 om økonomisk regulering af Energinet.dk. 12. Energitilsynet meddeler senest 4 måneder efter modtagelsen af Energinet.dk s årsrapport, om tilsynet har korrektioner til årsregnskabet herunder eventuelt korrektioner til selskabets opgørelse af konstaterede differencer mellem realiserede indtægter og nødvendige omkostninger og forrentning (over-/underdækning). Tilsynet kan kræve yderligere oplysninger. Fristen på 4 måneder regnes fra modtagelsen af de supplerende oplysninger. 13. Energinet.dk anmeldte den 3. april 2014 selskabets årsrapport for 2013, hvilket er selskabets 8. regnskabsår. Selskabet har i juli 2014 indsendt yderligere oplysninger, jf. bilag 2. SET anser de modtagne oplysninger mv. for fyldestgørende. 14. Energinet.dk er en 100 pct. statsejet, særlig offentlig virksomhed (SOV), der ejer og driver de danske transmissionsnet for el og naturgas. Selskabet havde i 2013 en omsætning på ca. 9,8 mia. kr. og en balance på ca. 34,7 mia. kr. på koncernbasis, jf. selskabets årsrapport 2013 (bilag 1). 15. Energinet.dk reguleres via en hvile-i-sig-selv regulering, der giver Energinet.dk dækning for nødvendige omkostninger ved en effektiv drift samt en forrentning, der sikrer realværdien af selskabets grundkapital ved etableringen i I praksis fastsættes selskabets tariffer hvert år ud fra budgetterede omkostninger og forventninger til gas- og elektricitetstransmission mv. således, at tarifferne hver for sig forventes at balancere omkostningerne, inkl. tilladt konsolidering af grundkapitalen i overensstemmelse med hvile-i-sig-selv princippet. 17. Usikkerheden i relation til såvel omkostningsbudgettering som forbrugsestimering af el og gas betyder, at Energinet.dk s omkostninger og indtægter ikke kan forventes at balancere i de enkelte år. Differencer mellem indtægter og nødvendige omkostninger plus realværdisikring af grundkapitalen under- eller overdækning skal føres tilbage til forbrugerne ved indregning i tarifferne hurtigst muligt og senest i næstfølgende regnskabsår. Energitilsynet kan tillade en længere afviklingsperiode med henblik på at sikre en jævn prisudvikling. 18. I det følgende redegøres i hovedafsnit A for de generelle forhold i Energinet.dk s økonomi i relation til den økonomiske regulering: Energinet.dk s realværdisikring af grundkapitalen, udviklingen i Energinet.dk s resultat og over-/underdækning, opgørelse af flaskehalsindtægter, opgørelse af EUtilskud og Energinet.dk s effektivitet.

4 19. I hovedafsnit B redegøres for en række særlige spørgsmål vedrørende Energinet.dk s gaslageraktiviteter samt om lavere omkostninger til nettab på grund af en tilbagebetaling fra distributionsselskabet SEAS-NVE på baggrund af målerfejl. A. Generelle forhold i relation til den økonomiske regulering Egenkapitalforrentning og pristalsregulering 20. Den økonomiske regulering af Energinet.dk tillader, at selskabet kan oppebære en forrentning, der sikrer realværdien af selskabets grundkapital i selskabets åbningsbalance pr. 1. januar 2005, jf. 4 i BEK nr. 965 af 21. september I praksis fastsættes forrentningen på baggrund af udviklingen i løn- og nettoprisindeks fra Danmarks Statistik. Tabel 1. Udvikling i reguleringspristal Stigning i pristal (pct.) 3,8 2,8 4,9 6,2-2,0 3,8 5,5 3,6 0 Anm: I 2008 ændrede Danmarks statistik et pristal, der lå til grund for fastlæggelsen af Energinet.dk s forrentning. Ændringen betød, at man ikke umiddelbart kunne sammenligne de gamle og de nye pristal. I forbindelse med behandlingen af årsrapporten for 2011 blev det endeligt fastlagt, hvorledes overgangen mellem de gamle og nye pristal skulle foretages. Kilde: SET 21. I 2013 var pristalsudviklingen på 0 pct., og Energinet.dk har i overensstemmelse hermed opgjort realværdisikringen af grundkapitalen til 0 mio. kr. i Udviklingen i Energinet.dk s resultat og over-/underdækning 22. Hovedtallene for udviklingen i Energinet.dk s resultat og egenkapital mv. er vist i tabel 2.

5 Tabel 2. Udvikling i Energinet.dk s resultat, over-/underdækning og egenkapital fra åbningsbalanceåret i 2005 og de seneste 3 regnskabsår , mio. kr. (koncerntal): Koncerntal Brutto omsætning 2) Netto omsætning 3) Samlede omkostninger Egenkapital primo regnskabsåret Heraf grundkapital 4) Regnskabsårets resultat Konsolidering af grundkapital Overført som over/underdækning 5) Anm: 1) Omsætning omfatter transmission af elektricitet, naturgas og relaterede serviceydelser. Der foretages indregning i resultatopgørelsen, såfremt levering og risikoovergang til køber har fundet sted inden årets udgang, og såfremt indtægten kan opgøres pålideligt og forventes modtaget. I omsætningen indgår betalinger fra virksomhedens kunder, som virksomheden i henhold til lovgivningen skal opkræve og administrere, og som afregnes til producenterne af miljøvenlig elektricitet. Omsætningen viser således det samlede omfang af de aktiviteter, virksomheden administrerer. 2) Bruttoomsætning = totale omsætning inklusive PSO-afgifter. 3) Nettoomsætning = totale omsætning eksklusive PSO-afgifter. 4) I egenkapital primo året indgår også hensættelser fra bl.a. samkøringsindtægter, indtil disse anvendes til net investeringer. Stigningen i egenkapitalen fra år til år er derfor ikke udtryk for den rene forrentning. Grundkapitalen udgøres af Energinet.dk s egenkapital på stiftelsestidspunktet (1. januar 2005). Det er denne grundkapital, der forrentes for at sikre realværdien pr. 1. januar ) Over- og underdækning indregnes i resultatopgørelsen, som en særskilt korrektionspost til omsætningen i det enkelte år. Kilde: Energinet.dk 23. Energinet.dk har opgjort over-/underdækning for de fire segmentregnskaber (Elnet, Gastransmission, System og PSO) ultimo 2013, jf. tabel 3. Tabel 3 Segmenter Over-/ underdækning (segmentregnskaber) Samlet over- /underdækning (mio. kr.) Pr ultimo 2012 Over- /underdækning i 2013 (mio. kr.) Samlet over-/ underdækning (mio. kr.) Pr. ultimo 2013 Elnet Systemydelser PSO Gastransmission I alt Anm: Negative tal betyder, at forbruger har betalt mindre end Energinet.dk s omkostninger, medens positive tal betyder, at forbrugerne har betalt mere end Energinet.dk s omkostninger Kilde Energinet.dk

6 24. I 2013 har Energinet.dk haft en overdækning på 196 mio. kr. På koncernbasis er den akkumulerede overdækning således øget fra 152 mio. kr. primo 2013 til 348 mio. kr. ultimo På Elnet-segmentet var den akkumulerede overdækning primo 2013 på 296 mio. kr. I 2013 er den akkumulerede overdækning reduceret med 229 mio. kr., således at den akkumulerede overdækning ultimo 2013 var 67 mio. kr. 26. På Systemydelses-segmentet var den akkumulerede underdækning primo 2013 på 302 mio. kr. Den akkumulerede underdækning blev inddækket fuldt ud i 2013, og ultimo 2013 var der en overdækning på 77 mio. kr. på dette segment. 27. På PSO-området var den akkumulerede underdækning primo mio. kr. Ultimo 2013 var underdækningen reduceret til 242 mio. kr. 28. Både for net- og systemområdet (el) og PSO-området forventer SET, at der ultimo 2014 i princippet vil være balance dvs. at der ikke længere er væsentlige akkumulerede differencer. Der vil dog naturligt fortsat opstå ubalancer i de enkelte regnskabsår, idet det ikke kan forventes, at de forudsætninger, der ligger til grund for beregningerne af tariffer, vil holde 100 pct. 29. I gassegmentet var der primo 2013 en akkumuleret overdækning på 543 mio. kr. Energitilsynet besluttede i forbindelse med godkendelsen af Energinet.dks årsrapport 2011 den 30. oktober 2012, at den akkumulerede overdækning på gassegmentet ultimo 2011 skulle afvikles over tre år (dvs. gasårene 2013/14, 2014/15 og 2015/16). Tilsynet besluttede samtidig at kommende differencer på gassegmentet som udgangspunkt skulle afvikles over 1 år. I juni 2013 besluttede Energitilsynet endvidere, at to ekstraordinære og udefrakommende overdækninger på hhv. gastransmission og nødforsyning (gas) kunne afvikles over tre år. 30. Energinet.dk har i 2013 nedbragt den akkumulerede overdækning på gassegmentet med 97 mio., således at den akkumulerede overdækning ultimo 2013 udgør 446 mio. kr. 31. I forbindelse med diskussioner om tarifstrukturen på gas-segmentet med Energinet.dk, er SET blevet opmærksom på, at der med indførelsen af differentierede tariffer på Ellund (behandlet på Energitilsynets møde i september 2013) er sket en fejl i forbindelse med tilbageføring af akkumuleret overdækning i den differentierede Ellund-tarif. Energinet.dk har således tilbageført akkumuleret i forhold til kapacitetstariffen med 50 pct. på Ellundtariffen og 50 pct. på det generelle tarifelement, jf. bilag Sekretariatet meddelte Energinet.dk, at man ikke vurderede, at den anvendte metode til tilbageføring var i overensstemmelse med principperne for tilbageføring af differencer i hvile-i-sig-selv reguleringen, jf. bilag 4. Der

7 blev herved lagt vægt på, at en difference er udtryk for, at den tarif, der har været anvendt, ikke har været korrekt dvs. ikke har resulteret i en indtægt, der nøjagtigt har modsvaret ENDKs nødvendige omkostninger ved effektiv drift, jf. den økonomiske regulering af ENDK. Afvikling af en difference er således udtryk for en korrektion af den tarif, der har været opkrævet, således at indtægter og nødvendige omkostninger svarer til hinanden. Det indebærer, at afviklingen af differencer skal ske i fuld overensstemmelse med de metoder for tariffastsættelse, som Energitilsynet har godkendt. Det følger heraf, at tilbageføring skal ske proportionalt, dvs. at hvis et tariferingspunkt/en forbrugergruppe eksempelvis bidrager med 10 % af tarifindtægten må afviklingen af en overdækning ikke føre til, at der fx tilbageføres 25 % af overdækningen til denne gruppe. 33. Den foretagne tilbageførsel i gasårene 2013/2014 og 2014/2015 skal således korrigeres mellem de to tarifpunkter den differentierede Ellund-tarif og det generelle tarifelement. 34. Energinet.dk har på den baggrund anmodet om, at korrektionen af tilbageførsel sker over de kommende tre gasår (2015/16 til 2017/18) med en assymetrisk tilbagebetalingsprofil, således at der ikke foretages korrektion i gasåret 2015/16, jf. bilag 5. Hensigten hermed er at tilgodese et behov for at begrænse prisspredningen på kapacitet i konkurrerende indføringspunkter i gassystemet (Nybro og Ellund). Opgørelse og afvikling af henlagte flaskehalsindtægter (el) 35. I 2013 har Energinet.dk indsendt en opgørelse over selskabets henlagte flaskehalsindtægter i 2013 og afvikling heraf, jf. tabel 4. Tabel 4 Henlagte flaskehalsindtægter fordelt på projekter (mio. kr.) Henlagte flaskehals indtægter Storebæltsforbindelsen Kapitalisering I alt Saldo pr. 1. januar Årets henlæggelse Overførsel ved idriftsættelse af anlæg Årets tilbageførsel af tarifgrundlaget Skat Saldo pr. 31. december Kilde: Energinet.dk 36. I forbindelse med godkendelsen af Energinet.dk s årsrapport 2010 i november 2011 godkendte Energitilsynet, at henlagte flaskehalsindtægter til investeringer føres tilbage til forbrugerne i takt med, at der afskrives på investeringsaktivet.

8 37. I det Energiforlig, der blev indgået den 3. marts 2012, blev det fastsat, at Energinet.dk skal tilbageføre de henlagte flaskehalsindtægter frem til år 2020, som en del af billiggørelsesinitiativerne. Flaskehalsindtægterne tilbageføres på denne måde væsentligt hurtigere end tilbageførslen i takt med afskrivningen på investeringsaktivet ville have medført. EU-tilskud 38. Energinet.dk har fremsendt en oversigt over modtagne EU-tilskud, jf. tabel 5. Tabel 5 Henlagte EU-tilskud mio. kr. i 2012 og 2013 Projekt 2012 Mio. kr Mio kr. Ellund-Egtved (gas) Kriegers Flak (el) 4 0 Cobra Cable (el) 4 4 I alt Kilde: Energinet.dk 39. Det bemærkes, at hovedparten af investeringerne vedrørende Ellund- Egtved (gas) blev henlagt i årene Kompressoren og landledningen blev færdiggjort i 2013 og officielt indviet 1. oktober I forhold til Kriegers Flak (el) har Energinet.dk tilbageført 4 mio. kr., som tidligere var henlagt til dette projekt. Det skyldes, at der er opstået usikkerhed om gennemførelsen af det oprindelige projekt. Der er derfor foretaget en nedskrivning af omkostninger vedrørende forundersøgelser mv., som ikke længere anses for relevante. Energinet.dk er i dialog med EU- Kommissionen om en revurdering af projektet. 41. Det fremgår af tilbagebetalingsplanen, at tilskuddene aktiveres lineært over aktivets levetid. Det betyder, at Energinet.dk vil indtægtsføre tilskuddene i driftsbudgettet i takt med afskrivningen af aktivet. Energitilsynet godkendte denne metode i forbindelse med godkendelse af Energinet.dk s årsrapport Effektivitet 42. Energitilsynet deltog i 2012/13 i en international benchmark af TSO ere på elområdet, som en række europæiske regulatorer (herunder Energitilsynet) gennemførte. Analysen viste, at Energinet.dk var blandt de mest effektive virksomheder i analysen. Otte transmissionsvirksomheder i undersøgelsen havde den højeste effektivitet på 100 pct., der iblandt Energinet.dk 43. SET er for øjeblikket i gang med at undersøge mulighederne for at gennemføre en tilsvarende international benchmark af TSO erne på gasområdet.

9 Hvis det er muligt, vil en sådan gas TSO benchmark blive gennemført i efteråret 2014/foråret Energinet.dk følger løbende effektivitetsudviklingen og har igangsat en række initiativer til løbende intern kontrol af virksomhedens effektivitet, jf. nedenfor. Tabel 6. Energinet.dk s interne kontrol af effektivitet Indikator for effektivisering Forvaltningsrevision Effektiviseringstiltag i Energinet.dk Kilde: Energinet.dk Beskrivelse Forvaltningsrevisionen udføres årligt af revisionsfirmaet PWC og Rigsrevisionen. Ledelsen af Energinet.dk har de sidste år foretaget en række effektiviseringstiltag. 45. Forvaltningsrevision udføres årligt af revisionsfirmaet PWC og Rigsrevisionen. 46. Energinet.dk har i de sidste år gennemført en række konkrete effektiviserings-/billiggørelsestiltag, der er med til at styrke Energinet.dk s effektivitet: Stordriftsfordele 47. Energinet.dk overtog i 2012 de regionale transmissionsnet. Overtagelsen øgede virksomhedens anlægsaktiver med 7,5 mia. kr. og gav en række stordriftsfordele i driften af nettene. Omkostningsprocenten (målt som driftsomkostningerne i procent af anlæggenes bogførte værdi) er siden 2008 faldet fra 4,8 pct. til 2,5 pct. i Fra 2012 til 2013 er omkostningsprocenten faldet fra 3,4 pct. til 2,5 pct. (inkl. Regionale net). 48. Energinet.dk har som mål, at omkostningsprocenten er nedbragt til 2 pct. i Figur 1. Driftsomkostninger og omkostningsprocent 4,8% 4,2% 3,9% 3,4% 2,5% DKK mio. løbende priser Kilde: Energinet.dk Driftsomkostninger - Regionale net Driftsomkostninger - Energinet.dk Driftsomkostninger/anlægsværdi

10 Energiomkostninger 49. Omkostninger til systemydelser (balancering af elsystemet og nødforsyningsydelser i gassystemet) er væsentlige omkostningsposter for Energinet.dk. De samlede omkostninger net-tab, systemydelser og nødforsyning (gas) er i 2013 realiseret til knap 310 mio. kr. under det fastsatte mål for omkostningerne. Forbedringerne skyldes billigere kontrakter samt ændrede vilkår for nødforsyning (gas), øget transitkompensation for nettab og færre omkostninger til tvangskørsler. 50. Det er Energinet.dk s mål, at reducere de samlede omkostninger jf. ovenfor med yderligere 150 mio. kr. årligt i forhold til de fastsatte mål i overensstemmelse med billiggørelsestiltagene i energiaftalen fra marts Figur 2. Energiomkostninger Realiseret 2012 Target 2013 Realiseret 2013 Systemydelser Nettab Gasnødforsyning Kilde: Energinet.dk Samlet oversigt over realisering af effektiviserings- og billiggørelsestiltag Energinet.dk s effektiviseringstiltag er en del af de billiggørelsestiltag, virksomheden er blevet pålagt i de seneste energiforlig. En samlet oversigt over realiseringen af disse tiltag er vist nedenfor.

11 Tabel 7. Oversigt over billiggørelsestiltag for 2013 (DKK mio.) Target 2013 Real Status Target Driftsomkostninger - effektiviseringer (omk. ift. anlægsaktiver) Effektivisering af energiomk. (systemtjenester, nettab, gasnødforsyning) Opsparede flaskehalsindtægter udbetales over 9 år i stedet for over restlevetid Forlængelse af afskrivningstid på elaktiver Køb af Regionale Net -204 Kabelhandlingsplan reduceres frem til Total billiggørelsestiltag Anm. Angivet i 2013 priser. Hertil kommer en ekstra tarifreduktionseffekt på 42 mio. kr. i 2013, som er indregnet i solcelleaftalen fra juni Kilde: Energinet.dk 52. Endvidere skal nævnes, at Reguleringsudvalget i forbindelse med gennemgangen af reguleringen på elområdet, også har set på reguleringen af Energinet.dk herunder den økonomiske regulering og mulighederne for effektivitetskrav i reguleringen. Udvalget afslutter sit arbejde i efteråret Endelig fremgår det af regeringens vækstplan 2014, at der i 2014 skal gennemføres en analyse af Energinet.dk s omkostningsstruktur samt de styringsmæssige rammer for Energinet.dk. B. Særlige spørgsmål i relation til den økonomiske regulering Gaslageraktiviteter 54. Energinet.dk overtog den 1. maj 2007 gaslageret i Lille Torup fra DONG. I den forbindelse indskød Energinet.dk 500 mio. kr. i kapital i Energinet.dk Gaslager Holding A/S. Dette kapitalindskud er regnskabsmæssigt hidtil blevet behandlet som et rentebærende lån i den kommercielle aktivitet (gaslageret). 55. Energinet.dk har forespurgt Kammeradvokaten, om selskabet har mulighed for at anvende hele eller dele af koncernens egenkapital frit på tværs af Energinet.dk s hovedaktiviteter, herunder gaslageraktivitet, jf. bilag Kammeradvokaten konkluderer, at lov om Energinet.dk indeholder en generel hjemmel til, at Energinet.dk kan købe gaslagre, hvis det er forretningsmæssigt velbegrundet og forsvarligt, jf. lov om Energinet.dk 2, stk. 2. En sådan investering kan ske for lånte midler og for eventuelle frie mid-

12 ler, selv om Energinet.dk s egenkapital er fordelt på forskellige aktivitetsområder, jf. lov om Energinet.dk Kammeradvokaten konkluderer også, at kravet om konsolidering, jf. lov om Energinet.dk 13, ikke i sig selv begrænser, hvilke aktiviteter Energinet.dk kan investere i, som led i konsolideringen. 58. På den baggrund har Energinet.dk ændret kapitalindskuddet på 500 mio. kr. i Energinet.dk Gaslager Holding A/S, således at det ikke betragtes som et lån, men som en del af Energinet.dk Gaslager Holding A/S egenkapital. 59. Kapitalindskuddet har hidtil været forrentet, og indtægten fordelt på Energinet.dk forskellige forretningssegmenter, jf. bilag I overensstemmelse med Kammeradvokatens vurdering skal der ikke betales rente på kapitalindskud. Energinet.dk har derfor tilbageført de tidligere udbetalte rentebeløb. Energinet.dk Gaslager Holding A/S vil i stedet fremover udlodde udbytte på almindelige markedsmæssige vilkår. Lavere omkostninger til nettab som følge af målerfejl hos SEAS-NVE 61. Energinet.dk har i 2013 haft lavere omkostninger til nettab som følge af målerfejl hos SEAS-NVE, jf. bilag 8. SEAS-NVE har erkendt to målerfejl, og der er sammen med Energinet.dk opnået enighed om, at SEAS-NVE skulle tilbageføre ca. 275 mio. kr. til Energinet.dk som følge af målerfejlene. 62. Beløbet er regnskabsmæssigt optaget som et tilgodehavende og dermed indregnet i Beløbet er betalt primo 2014 og er indregnet i Energinet.dk s nettarif og PSO tarif. Dette har isoleret set - givet en overdækning på de to tariffer i 2013, der vil blive tilbageført til forbrugerne i tarifferne. Høring 63. Dette notat har været i høring hos Energinet.dk, der har afgivet høringssvar den 24. september Energinet.dk havde ikke bemærkninger til notatets sagsfremstilling og vurdering ud over rent redaktionelle og faktuelle forhold.

13 Lovgrundlag 64. I det følgende gennemgås de bestemmelser i love og bekendtgørelser m.v., der har relevans for de betragtninger og vurderinger, som fremgår i det efterfølgende kapitel, hvor sagsfremstillingens fakta vurderes i lyset af lovgrundlaget. 65. Energinet.dk s opgaver er fastlagt i elforsyningsloven og naturgasforsyningsloven med den undtagelse, at regler om udbygning af transmissionsnettet er indeholdt i lov om Energinet.dk lov nr af 20. december 2004 med efterfølgende ændringer. Herudover reguleres Energinet.dk af bekendtgørelse nr. 965 af 21. september 2006 om økonomisk regulering af Energinet.dk (BEK 965). 66. Den økonomiske regulering er en hvile-i-sig-selv regulering og bygger på en prisregulering, der kun tillader selskabet at indregne såkaldt nødvendige omkostninger ved effektiv drift i tarifferne: Nødvendige omkostninger 3. Nødvendige omkostninger vil især vedrøre: 1) Indkøb af energi. 2) Lønninger. 3) Tjenesteydelser. 4) Administration. 5) Vedligeholdelse. 6) Andre driftsomkostninger, som eksempelvis: a) Til demontering og bortskaffelse af teknisk forældede net i forbindelse med fx kabellægning. b) Som følge af krav pålagt af offentlige myndigheder. 7) Afskrivninger som nævnt i 5. 8) Nedskrivninger, der udløses af teknisk værdiforringelse af aktiver. 9) Betalte skatter og afgifter. 10) Renter af fremmedkapital og øvrige finansielle omkostninger. 67. Ifølge 4 i BEK 965 fastlægges størrelsen af den nødvendige forrentning med udgangspunkt i, hvad der er nødvendigt for ved en effektiv drift at fastholde realværdien af selskabets nettoaktiver: Nødvendig forrentning 4. Forrentningen af kapitalen i Energinet.dk skal alene muliggøre overholdelse af virksomhedens gældsforpligtelser samt den yderligere konsolidering, der er nødvendig for en effektiv drift af Energinet.dk, jf. stk. 2 og 3. Stk. 2. Størrelsen af forrentningen efter stk. 1, bestemmes med udgangspunkt i den forrentning, der er nødvendig for at fastholde realværdien af nettoaktiverne opgjort separat for Energinet.dk's elektricitets- og naturgasrelaterede aktiviteter, jf. 10, stk. 1, nr. 1. Realværdien af de pågældende nettoaktiver er den værdi, hvormed nettoaktiverne uanset eventuel selskabsopdeling indgår i åbningsbalancen for Energinet.dk pr. 1. januar 2005 reguleret med det i 8 fastlagte prisindeks. Stk. 3. Den efter stk. 2 bestemte forrentning reguleres til den forrentning, som er nødvendig for en effektiv drift henset til kapitalbehovet, blandt an-

14 det som følge af nyinvesteringer, opgjort separat for Energinet.dk's elektricitets- og naturgasrelaterede aktiviteter. Stk. 4. Energinet.dk udarbejder separat for henholdsvis de elektricitets- og naturgasrelaterede aktiviteter langsigtede investerings- og finansieringsplaner. Ved udarbejdelse af investerings- og finansieringsplanerne skal Energinet.dk så vidt muligt sikre en jævn prisudvikling. Planerne anmeldes årligt til Energitilsynet som led i tilsynets kontrol med overholdelsen af stk. 1-3, jf Den nødvendige forrentning fastlægges med udgangspunkt i en pristalsregulering af selskabets kapitalgrundlag. Forrentningssatsen, der danner udgangspunkt i pristalsreguleringen, fastlægges efter 8 i BEK 965. Pristalsregulering 8. Energitilsynet udmelder kvartårligt et sammenvejet prisindeks med 50 pct. lønandel og 50 pct. materialeandel, der skal anvendes til pristalsregulering af nettoaktiverne, jf. 4, stk. 2. Lønindekset er Danmarks Statistiks lønindeks for ansatte i industrien (ILON 2). Materialeindekset er Danmarks Statistiks prisindeks for indenlandsk vareforsyning (PRIS 10). 69. Hvis årets resultat (når alle nødvendige omkostninger er afholdt, og den nødvendige forrentning er opgjort, og begge dele er fratrukket indtægterne) udviser en difference (kaldet over-/underdækning), skal differencen afvikles hurtigst muligt og senest i næstfølgende regnskabsår (medmindre Energitilsynet tillader en længere afviklingsperiode), jf. BEK 965, 7, stk. 1 og 2. Afvikling af differencer 7. Såfremt der i regnskabsåret opstår en difference mellem realiserede indtægter og summen af de nødvendige omkostninger og forrentningen, jf. 2-4, skal differencen afvikles snarest muligt og senest i det næstfølgende regnskabsår, jf. dog stk. 3. Afviklingen sker i overensstemmelse med den regnskabsmæssige adskillelse, jf. 10. Stk. 2. Ved betydelige differencer kan Energitilsynet tillade en længere afviklingsperiode med henblik på at sikre en jævn prisudvikling. Stk. 3. I det omfang Energinet.dk formår at bringe omkostningerne længere ned end hvad, der kan indregnes i priserne som omkostninger ved en effektiv drift, vil virksomheden kunne beholde det overskud, der opstår herved, jf. 13, stk. 1, i lov om Energinet.dk. Et således opnået overskud i datterselskaber ejet af Energinet.dk kan anvendes til konsolidering eller udloddes som overskud til Energinet.dk. Et overskud i Energinet.dk kan anvendes til konsolidering eller tilbageføres til de respektive forbrugergrupper som dividende. 70. Hvert år senest den 1. juni indsender selskabet årsrapporten for det foregående regnskabsår til Energitilsynet. Dette følger af BEK 965, 11, stk Energitilsynet meddeler ifølge BEK 965, 11, stk. 4, senest 4 måneder efter modtagelsen af regnskaber mv. eventuelle korrektioner til differencer mellem indtægter og omkostninger (jf. BEK 965, 7, stk. 1) og forrentningen (jf. BEK 965, 4). Såfremt selskabet har en forrentning, der overstiger

15 den nødvendige forrentning (fastlagt efter bekendtgørelsens 4), og hvis differencen tilbageføres gennem en reduktion af forrentningssatsen, vil dette påvirke den difference, der er nævnt i bekendtgørelsens 7, stk. 1, og som posteres midlertidigt på egenkapitalposten Over/underdækning. 72. Energitilsynet kan bede selskabet om at fremkomme med yderligere oplysninger. Fristen på 4 måneder regnes i så fald fra modtagelsen af de pågældende oplysninger, jf. BEK 965, 11, stk. 5. Tilsyn 11. Energinet.dk indsender hvert år senest den 1. juni til Energitilsynet årsrapport og øvrige regnskaber for det foregående regnskabsår, jf. 9 og 10, samt årsrapporter fra helejede datterselskaber. Stk. 2. Energinet.dk indsender årligt investerings- og finansieringsplaner, jf. 4, stk. 4, til Energitilsynet. Ved ændringer indsendes en revideret plan. Stk. 3. Energinet.dk redegør samtidig med indsendelse af regnskaber og investerings- og finansieringsplaner efter stk. 1 og 2 for konstateret difference mellem realiserede indtægter og nødvendige omkostninger og forrentning for det pågældende regnskabsår. Endvidere redegør Energinet.dk for den planlagte afvikling af konstaterede differencer i overensstemmelse med 7. Stk. 4. Energitilsynet meddeler senest 4 måneder efter modtagelsen af regnskaber og investerings- og finansieringsplaner efter stk. 1 og 2 eventuelle korrektioner til den af Energinet.dk konstaterede difference mellem realiserede indtægter og nødvendige omkostninger og forrentning, jf. stk. 3. Inden for samme frist kan Energitilsynet pålægge Energinet.dk en ændret afvikling af konstateret difference. Stk. 5. Energitilsynet kan til brug for tilsynets afgørelser efter stk. 4 pålægge Energinet.dk at fremkomme med yderligere oplysninger. Fristen i stk. 4 regnes i så fald fra modtagelsen af de pågældende oplysninger. 73. Årsrapporten aflægges efter reglerne i årsregnskabsloven, hvilket følger af bekendtgørelsens 9. Bekendtgørelsens 10 fastlægger, at der skal føres separate regnskaber for de forskellige aktiviteter. Regnskabsaflæggelse 9. Regnskabsaflæggelsen følger årsregnskabslovens regler, der dog kan suppleres med krav fra Energitilsynet om yderligere oplysninger. Stk. 2. I årsrapporten skal redegøres særskilt for eventuelle indtægter fra samkøringsforbindelser og anvendelsen heraf. Stk. 3. Årsrapporten revideres og godkendes i medfør af 11 i lov om Energinet.dk. 10. Der skal føres separate regnskaber for: 1) Energinet.dk s enkelte elektricitets- og naturgasrelaterede aktiviteter, jf. 12, stk. 1, i lov om Energinet.dk. 2) Separate tarifområder, jf. 8, stk. 4, i elforsyningsloven. 3) Den systemansvarlige virksomheds puljer eksempelvis netpulje, systempulje og PSO-pulje.

16 Stk. 2. Der skal føres moderselskabsregnskab for henholdsvis el- og gasdelen i Energinet.dk. 74. For at undgå forskelsbehandling, krydssubsidiering og konkurrenceforvridning kræver lov om Energinet.dk, at selskabet fører separate regnskaber for hver af deres elektricitets- og naturgasrelaterede aktiviteter, jf. lovens 12, stk. 1. Energinet.dk skal føre regnskaber for de nævnte aktiviteter og lade disse revidere på samme måde, som hvis de pågældende aktiviteter blev udført af særskilte selskaber, jf. lovens 12, stk Energinet.dk og virksomhedens helejede datterselskaber skal i deres interne regnskabsføring med henblik på at undgå forskelsbehandling, krydssubsidiering og konkurrenceforvridning 1) føre separate regnskaber for hver af deres elektricitetsrelaterede og naturgasrelaterede aktiviteter, herunder drift af systemansvarlig virksomhed, transmissions-, distributions, lager- og gasopstrømsrørledningsvirksomhed. 2) specificere indtægter fra ejerskab af transmissions- og distributionsnet samt lagerfaciliteter og gasopstrømsrørledningsnet. Stk. 2. For de i stk. 1 nævnte aktiviteter skal Energinet.dk og virksomhedens helejede datterselskaber føre regnskaber og lade disse revidere på samme måde, som hvis de pågældende aktiviteter blev udført af særskilte selskaber. Aktiver, for hvilke der anvendes indgangsværdier efter selskabsskattelovens 35 O, samt indtægter og udgifter forbundet med ejerskabet til disse aktiver indgår uanset aktivernes anvendelse i de særskilte regnskaber for Energinet.dk s elektricitetsrelaterede aktiviteter. Stk. 3. Klima-, energi- og bygningsministeren kan fastsætte nærmere regler om regnskabsføring efter stk. 1 og 2.

17 Begrundelse 75. SET har ikke fundet anledning til at anfægte de talmæssige opgørelser, der fremgår af den revisorpåtegnede årsrapport 2013, og disse opgørelser lægges til grund for vurderingerne i dette notat. 76. Energinet.dk s revisorer har i revisorpåtegningen bl.a. konkluderet, at Det er vores opfattelse, at koncernregnskabet og årsregnskabet giver et retvisende billede af koncernens og modervirksomhedens aktiver, passiver og finansielle stilling pr. 31. december 2013 samt af resultatet af koncernens og modervirksomhedens aktiviteter samt koncernens pengestrømme for regnskabsåret 1. januar december Vurdering af generelle økonomiske forhold i relation til den økonomiske regulering 77. I relation til Energinet.dk s opgørelse af differencer og afviklingen af akkumulerede differencer bemærker SET, at de akkumulerede differencer er nedbragt på alle segmenter af Energinet.dk s virksomhed. Ultimo 2013 er der en akkumuleret overdækning på elnet (67 mio. kr.), systemydelser (77 mio. kr.) og på gastransmission (446 mio. kr.). 78. Energitilsynet har de seneste år haft særligt fokus på afviklingen af akkumulerede differencer på gas-segmentet. I den forbindelse bemærkes, at afviklingen af den akkumulerede overdækning på gassegmentet følger Energitilsynets afgørelse om, at afviklingen skal ske over tre år gasårene 2013/14, 2014/15 og 2015/16 således at den akkumulerede overdækning bør være afviklet med udgangen af I forbindelse med afviklingen af den akkumulerede overdækning er der som tidligere omtalt sket en fejl i fordelingen af afviklingen mellem den differentierede tarif på Ellund og det generelle tarif-element. Fejlen har medført, at der er ført for meget tilbage i den differentierede Ellund-tarif. Energinet.dk har anmodet om, at korrektionen af denne fejl fordeles over tre år (2015/16, 2016/17 og 2017/18), samt at korrektionen foretages assymetrisk, således at der ikke foretages korrektion i gasåret 2015/16, men først (og fuldt ud) i de to følgende gasår. 80. Hensigten hermed er at begrænse prisspredningen mellem adgangen til konkurrerende indføringspunkter i Ellund og Nybro. Energinet.dk anfører således i bilag 5, at en markant prisspredning mellem de to punkter kan påvirke udbuddet af gas og dermed prisdannelsen på engrosmarkedet. Samtidig har Energinet.dk en forventning om en større reform af den samlede tarifmetode i løbet af et til to år foranlediget af færdiggørelsen af den fælles europæiske Tariff Network Code, der tilsigter en harmoniseret tarifmetode i det indre marked. Network Coden kan derfor få betydning for de principper, der lægges til grund for de nuværende differentierede kapacitetstariffer.

18 81. SET bemærker indledningsvis, at fejlen i tilbageføringen mellem den differentierede tarif i Ellund og det generelle tarifelement ikke påvirker den samlede tilbageføring af den akkumulerede overdækning på gasområdet og tidshorisonten herfor. Der er tale om en fejl, der alene påvirker fordelingen af tilbageføringen mellem de to punkter, og korrektionen af fejlen vil ikke medføre en længere tilbageføringshorisont for den akkumulerede overdækning uanset hvilken tidsmæssig udstrækning korrektionen får. 82. SET vurderer på den baggrund, at det ikke vil være i strid med den økonomiske regulering af Energinet.dk eller Energitilsynets tidligere beslutninger vedrørende afvikling af den akkumulerede overdækning på gasområdet, at korrektionen strækkes over tre år. 83. SET vurderer endvidere, at det vil være hensigtsmæssigt at fordele korrektionen asymmetrisk over de tre år, således som Energinet.dk anmoder om. SET lægger her vægt på, at den økonomiske regulering ikke stiller krav om en lineær tilbageføring i de tilfælde, hvor Energitilsynet fastsætter en længere tilbageføringsperiode end et år, jf. 7, stk. 3 i BEK nr. 965 af 21. september SET vurderer samtidig at hensynet til et velfungerende gasmarked tilsiger, at der må være en grænse for, hvor stor en prisdifferentiering mellem Ellund og Nybro der kan være, før det får negative konsekvenser for muligheden for at importere gas via Ellund, dvs. at tariffen i Ellund reelt bliver prohibitiv for en konkurrencedygtig import. Derved kan såvel prisdannelsen på det danske marked som samhandelen i det frie marked i EU påvirkes. 85. SET vurderer, at den asymmetriske korrektion vil medvirke til at modvirke en uhensigtsmæssig høj prisdifferentiering. SET er endvidere enig med Energinet.dk i, at der samtidig gives tid til at analysere og etablere en samlet løsning, der kan tilgodese såvel kravene fra Tariff Network Code, ønsker og krav til en differentieret tarif samt hensynet til et velfungerende og konkurrencepræget gasmarked. 86. Samlet vurderer SET således, at Energinet.dk s anmodning om en treårig, asymmetrisk korrektion af fejl i tilbageføringen af den akkumulerede overdækning på gasområdet kan imødekommes. 87. SET har modtaget en opgørelse over selskabets henlagte flaskehalsindtægter i 2013 og afviklingen heraf. Desuden har Energinet.dk fremsendt en oversigt over modtagne EU-tilskud. SET bemærker, at disse opgørelser ikke giver anledning til korrektioner. 88. Energinet.dk s opgørelse af flaskehalsindtægter og EU-tilskud følger Tilsynets tidligere afgørelser herom, idet det dog bemærkes, at det Energiforlig, som et stort flertal af Folketingets partier indgik den 3. marts 2012, indebærer, at flaskehalsindtægterne tilbageføres i tarifferne hurtigere en forudsat. 89. I relation til Energinet.dk s effektivitet bemærker SET indledningsvis, at Energinet.dk fortsætter arbejdet med fokus på at styrke effektiviteten i virk-

19 somheden. Resultaterne af dette arbejde kom bl.a. til udtryk i den internationale benchmark af 21 eltransmissionsselskaber, som blev omtalt i forbindelse med godkendelsen af Energinet.dks årsrapport Energinet.dk s afrapportering vedrørende realiseringen af effektivitetsog billiggørelsestiltag giver efter SETs vurdering ikke anledning til generelt at rejse spørgsmål om Energinet.dk s effektivitet og udviklingen heri. 91. Det kan oplyses, at opgørelsen af realiseringen af effektivitets- og billiggørelsestiltag revideres af PwC og rapporteres kvartalsvis til Klima-, Energi- og Bygningsministeriet. 92. SET skal endvidere for god ordens skyld bemærke, at der ikke ved gennemgangen af Energinet.dk s årsrapport er fundet enkelte omkostningsposter, der ud fra en konkret vurdering findes at være i strid med kravet om, at der kun kan indregnes nødvendige omkostninger ved effektiv drift i virksomhedens tariffer, jf. 3 i bekendtgørelsen om den økonomiske regulering af Energinet.dk. 93. Samlet har SET således ikke fundet anledning til at foretage korrektioner i Energinet.dk s årsrapport 2013, jf. 11, stk. 4 i bekendtgørelsen om den økonomiske regulering af Energinet.dk. Vurdering af særlige forhold i relation til den økonomiske regulering Ad gaslageraktiviteter 94. SET bemærker indledningsvis, at sekretariatet ikke har bemærkninger til Kammeradvokatens vurderinger mv. vedrørende Energinet.dk s muligheder for at anvende koncernens egenkapital på tværs af Energinet.dk s hovedaktiviteter mv. Sekretariatet vil således alene vurdere de konkrete økonomiske dispositioner i forhold til den økonomiske regulering, som ændringerne i relation til kapitalindskuddet i Energinet.dk Gaslager Holding A/S har givet anledning til. 95. SET vurderer indledningsvis, at den ændrede behandling af kapitalindskuddet i Energinet.dk Gaslager Holding A/S (fra rentebærende lån til del af Energinet.dk Gaslager Holding A/S egenkapital) ikke i sig selv berører forhold, der er omfattet af den økonomiske regulering af Energinet.dk. 96. SET vurderer endvidere, at det ikke er strid med den økonomiske regulering at tilbageføre de renter, der hidtil har været beregnet af kapitalindskuddet og fordelt på Energinet.dk s forskellige segmenter. I den forbindelse forudsættes, at tilbageførslen af renter fra de enkelte segmenter fuldstændig modsvarer de rentebeløb, de enkelte segmenter har modtaget tidligere, således at der ikke sker en overførsel af midler mellem segmenterne.

20 Ad lavere omkostninger til nettab 97. SET har ingen bemærkninger til Energinet.dk s redegørelse om de lavere omkostninger til nettab på baggrund af kompensationen fra SEAS-NVE i forbindelse med konstaterede målerfejl. 98. SET bemærker for god ordens skyld, at den overdækning (isoleret set) kompensationen har givet anledning til i 2013 på nettariffen og PSO-tariffen skal tilbageføres til forbrugerne snarest muligt og senest i næstfølgende regnskabsår, jf. BEK 965 7, stk. 1. Afgørelse 99. På baggrund af vedlagte sagsfremstilling og begrundelse indstilles, at Energitilsynet træffer afgørelse om følgende: At meddele Energinet.dk, at Energitilsynet ikke har korrektioner til selskabets årsrapport 2013, jf. BEK af 21. september 2006, 11, stk. 4, at Energitilsynet kan godkende en asymmetrisk treårig korrektion af den fejlagtige fordeling af tilbageføring af akkumuleret overdækning på gasområdet.

ENERGINET.DK S ÅRSRAPPORT 2014

ENERGINET.DK S ÅRSRAPPORT 2014 PUNKT 4 ENERGITILSYNETS MØDE DEN 23. JUNI 2015 ENERGINET.DK S ÅRSRAPPORT 2014 23. juni 2015 Engros & Transmission 15/03766 HTH/HGO RESUMÉ 1. Med denne sag forelægges Energinet.dk s Årsrapport 2014, som

Læs mere

ENERGINET.DK S ÅRSRAPPORT 2015

ENERGINET.DK S ÅRSRAPPORT 2015 PUNKT 4 ENERGITILSYNETS MØDE DEN 21. JUNI 2016 ENERGINET.DK S ÅRSRAPPORT 2015 21. juni 2016 Engros & Transmission 16/03993 hth RESUMÉ 1. Med denne sag forelægges Energinet.dk s Årsrapport 2015, som Energitilsynet

Læs mere

Godkendelse af Energinet.dks årsrapport 2011

Godkendelse af Energinet.dks årsrapport 2011 Punkt 6 Energitilsynets møde den 30. oktober 2012 11. Oktober 2012 Engros & transmission 12/05886 /HGO, HTH Godkendelse af Energinet.dks årsrapport 2011 Resumé 1. Energitilsynet er ansvarlig for den økonomiske

Læs mere

3. Meddelelser fra Energitilsynets sekretariat samt information fra direktøren. 5. Energinet.dk s årsrapport 2012

3. Meddelelser fra Energitilsynets sekretariat samt information fra direktøren. 5. Energinet.dk s årsrapport 2012 Referat Energitilsynsmøde den 29. oktober 2013 Dagsorden: 1. Inhabilitet på møde nr. 146 2. Meddelelser fra formanden 3. Meddelelser fra Energitilsynets sekretariat samt information fra direktøren Sager

Læs mere

Energinet.dk over Energitilsynet af 26. marts 2007 Energinet.dk s overskudsdisponering for regnskabsåret 2005

Energinet.dk over Energitilsynet af 26. marts 2007 Energinet.dk s overskudsdisponering for regnskabsåret 2005 (Elforsyning) Energinet.dk over Energitilsynet af 26. marts 2007 Energinet.dk s overskudsdisponering for regnskabsåret 2005 Nævnsformand, dommer Poul K. Egan Næstformand, professor, dr. polit. Chr. Hjorth-Andersen

Læs mere

ENERGINET.DK S ÅRSRAPPORT 2016

ENERGINET.DK S ÅRSRAPPORT 2016 PUNKT 6 ENERGITILSYNETS MØDE DEN 21. JUNI 2017 ENERGINET.DK S ÅRSRAPPORT 2016 21. juni 2017 Engros & Transmission 17/07022 hth RESUMÉ 1. Energitilsynet har to opgaver i henhold til den økonomiske regulering

Læs mere

Nakskov Elnet A/S. Indberetning af reguleringsregnskab

Nakskov Elnet A/S. Indberetning af reguleringsregnskab Nakskov Elnet A/S CVR-nr. 29 60 30 81 Indberetning af reguleringsregnskab for regnskabsåret 2014 PricewaterhouseCoopers Statsautoriseret Revisionspartnerselskab, CVR-nr. 33 77 12 31 Strandvejen 44, 2900

Læs mere

SAGSFREMSTILLING Af NRGis anmodning af 2. juli 2015 fremgår, at virksomheden ønsker en vejledende udtalelse omkring følgende forhold:

SAGSFREMSTILLING Af NRGis anmodning af 2. juli 2015 fremgår, at virksomheden ønsker en vejledende udtalelse omkring følgende forhold: NRGi Net A/S Bjerrevej 139 8700 Horsens 1. september 2015 Detail & Distribution 15/06596 AE VEJLEDENDE UDTALELSE PRAKSISÆNDRING FOR INDTÆGTSFØ- RING AF NRGi Net A/S (herefter NRGi ) har ved mail af 2.

Læs mere

Referat Energitilsynsmøde den 21. juni

Referat Energitilsynsmøde den 21. juni Referat Energitilsynsmøde den 21. juni Dagsorden: 1. Inhabilitet på møde 174 2. Meddelelser fra formanden 3. Meddelelser fra Energitilsynets sekretariat samt information fra direktøren Sager til beslutning:

Læs mere

pwc SEAS-NVE Net A/S Genindberetning af reguleringsregnskab Transmissionsvirksomhed, baseret CVR-nr. 28 11 32 85

pwc SEAS-NVE Net A/S Genindberetning af reguleringsregnskab Transmissionsvirksomhed, baseret CVR-nr. 28 11 32 85 pwc SEAS-NVE Net A/S Genindberetning af reguleringsregnskab for regnskabsåret 2008 mængde- Transmissionsvirksomhed, baseret CVR-nr. 28 11 32 85 PricewaterhouseCoopers Statsautoriseret Revisionspartnerselskab,

Læs mere

Dinel A/S. CVR-nr Reguleringsregnskab 2016

Dinel A/S. CVR-nr Reguleringsregnskab 2016 CVR-nr. 25 70 69 00 Udarbejdet efter bekendtgørelse nr. 195 af 4. marts 2016 Indhold Ledelsespåtegning vedrørende reguleringsregnskab 2016 - mængdebaseret 2 Den uafhængige revisors erklæring 3 Anvendt

Læs mere

Bekendtgørelse om indtægtsrammer for netvirksomheder og regionale transmissionsvirksomheder omfattet af elforsyningsloven

Bekendtgørelse om indtægtsrammer for netvirksomheder og regionale transmissionsvirksomheder omfattet af elforsyningsloven Det Energipolitiske Udvalg 2004-05 (1. samling) EPU alm. del Bilag 65 Offentligt UDKAST af 15.11.2004, Energistyrelsens j.nr.0211001/21004-0002 Bekendtgørelse om indtægtsrammer for netvirksomheder og regionale

Læs mere

- At differencer i reguleringsårene skal opgøres og afvikles efter reglerne i bekendtgørelse 1520/2004, jf. 33, stk. 8,

- At differencer i reguleringsårene skal opgøres og afvikles efter reglerne i bekendtgørelse 1520/2004, jf. 33, stk. 8, LOVGRUNDLAG 1. I det følgende gennemgås de love og bekendtgørelser mv., der har relevans for de betragtninger og vurderinger, der fremgår i det efterfølgende kapitel, hvor sagsfremstillingens fakta vurderes

Læs mere

Referat Energitilsynsmøde den 30. oktober 2012

Referat Energitilsynsmøde den 30. oktober 2012 Referat Energitilsynsmøde den 30. oktober 2012 16-11-2012 Dagsorden: 1. Inhabilitet på møde nr. 136 2. Meddelelser fra formanden 3. Meddelelser fra Energitilsynets sekretariat samt information fra direktøren

Læs mere

REGULERINGSREGNSKAB 2005

REGULERINGSREGNSKAB 2005 Status : Uændret Serienummer : Uændret (teknisk) Virksomhed : CVR-nummer og branchekode Virksomhedens CVR-nummer (eller P-nummer) samt branchekode. Navn: Navn på virksomhed Gadenavn og husnummer Virksomhedens

Læs mere

Sekretariatet for Energitilsynet træffer afgørelse om, at Nord Energis bagudrettede reguleringspris er 17,92 øre/kwh i 2015.

Sekretariatet for Energitilsynet træffer afgørelse om, at Nord Energis bagudrettede reguleringspris er 17,92 øre/kwh i 2015. Nord Energi Net A/S Ørstedsvej 2 9800 Hjørring 26. juli 2016 Detail & Distribution 16/06114 AE AFGØRELSE INDTÆGTSRAMMEUDMELDING FOR NORD ENERGI NET A/S FOR Denne afgørelse indeholder en opgørelse af den

Læs mere

3. Meddelelser fra direktøren samt fra Sekretariatet for Energitilsynet

3. Meddelelser fra direktøren samt fra Sekretariatet for Energitilsynet Referat Energitilsynsmøde den 26. juni 2018 Dagsorden: 1. Inhabilitet på mødet 2. Meddelelser fra formanden 3. Meddelelser fra direktøren samt fra Sekretariatet for Energitilsynet Sager til beslutning:

Læs mere

Sekretariatet for Energitilsynet træffer afgørelse om, at Grindsted Elnets bagudrettede reguleringspris er 9,70 øre/kwh i 2015.

Sekretariatet for Energitilsynet træffer afgørelse om, at Grindsted Elnets bagudrettede reguleringspris er 9,70 øre/kwh i 2015. Grindsted Elnet A/S Tårnvej 24 7200 Grindsted 26. juli 2016 Detail & Distribution 16/06410 AE AFGØRELSE INDTÆGTSRAMMEUDMELDING FOR GRINDSTED EL- NET A/S FOR Denne afgørelse indeholder en opgørelse af den

Læs mere

Sekretariatet for Energitilsynet træffer afgørelse om, at Thy-Mors Energi Elnets bagudrettede reguleringspris er 13,95 øre/kwh i 2015.

Sekretariatet for Energitilsynet træffer afgørelse om, at Thy-Mors Energi Elnets bagudrettede reguleringspris er 13,95 øre/kwh i 2015. Thy-Mors Energi Elnet A/S Elsøvej 107 7900 Nykøbing 23. august 2016 Detail & Distribution 12/09072 KSB AFGØRELSE INDTÆGTSRAMMEUDMELDING FOR THY-MORS EL- NET A/S FOR Denne afgørelse indeholder en opgørelse

Læs mere

Nakskov Elnet A/S. Indberetning af reguleringsregnskab

Nakskov Elnet A/S. Indberetning af reguleringsregnskab _IL Nakskov Elnet A/S CVFt-nr. 29 6o 30 81 Indberetning af reguleringsregnskab for regnskabsåret 2015 PricewaterhouseCoopers Statsautoriseret Revisionspartnerselskab, CVR-nr. 33 7712 31 Strandvejen 44,2900

Læs mere

Nord Energi Net A/S, CVR.nr. 25 39 92 69 Bilag 1, Anvendt regnskabspraksis Årsrapporten for 2016 er udarbejdet i henhold til årsregnskabslovens bestemmelser for en mellemstor klasse C virksomhed med de

Læs mere

Sekretariatet for Energitilsynet træffer afgørelse om, at HEF Nets bagudrettede reguleringspris er 18,57 øre/kwh i 2015.

Sekretariatet for Energitilsynet træffer afgørelse om, at HEF Nets bagudrettede reguleringspris er 18,57 øre/kwh i 2015. HEF Net A/S Over Bækken 6 9000 Aalborg 7. oktober 2016 Detail & Distribution 16/06423 KSB AFGØRELSE INDTÆGTSRAMMEUDMELDING FOR HEF NET A/S FOR Denne afgørelse indeholder en opgørelse af den bagudrettede

Læs mere

Vejledning til imødegåelse af fejl og mangler identificeret i forbindelse med selvevalueringen

Vejledning til imødegåelse af fejl og mangler identificeret i forbindelse med selvevalueringen 1. april 2014 Vejledning til imødegåelse af fejl og mangler identificeret i forbindelse med selvevalueringen Sekretariatet har i 2013 gennemgået virksomhedernes selvevalueringer. Gennemgangen har omfattet

Læs mere

FFV El er pr. januar 2016 opkøbt af Energi Fyn Net A/S (herefter Energi Fyn Net).

FFV El er pr. januar 2016 opkøbt af Energi Fyn Net A/S (herefter Energi Fyn Net). Energi Fyn Net A/S Sanderumvej 16 5250 Odense SV 6. oktober 2016 Detail & Distribution 16/06069 KSB AFGØRELSE INDTÆGTSRAMMEUDMELDING FOR ENERGI FYN FAABORG NET A/S FOR Denne afgørelse indeholder en opgørelse

Læs mere

Ledelsespåtegning. Holstebro den 27. maj Direktion. dby strerende direktør

Ledelsespåtegning. Holstebro den 27. maj Direktion. dby strerende direktør Ledelsespåtegning Direktionen har dags dato behandlet og godkendt reguleringsregnskabet med tilhørende redegørelse for behandling af over-/underdækning for 2014. Reguleringsregnskabet med tilhørende redegørelse

Læs mere

Revision af anmeldelsesbekendtgørelserne på el- og naturgasområdet. Bilagsoversigt. Bilag til punkt 7. Energitilsynets møde den 29.

Revision af anmeldelsesbekendtgørelserne på el- og naturgasområdet. Bilagsoversigt. Bilag til punkt 7. Energitilsynets møde den 29. ENERGITILSYNET Bilag til punkt 7 Energitilsynets møde den 29. april 2014 9. april 2014 Ret & Administration 13/10069 OTS Revision af anmeldelsesbekendtgørelserne på el- og naturgasområdet ENERGITILSYNET

Læs mere

INDBERETNING AF AFVIKLINGS- PLANER FOR DIFFERENCER

INDBERETNING AF AFVIKLINGS- PLANER FOR DIFFERENCER RETNINGSLINJER, MARTS 2015 INDBERETNING AF AFVIKLINGS- PLANER FOR DIFFERENCER ENERGITILSYNET INDBERETNING AF AFVIKLINGSPLANER FOR DIFFERENCER Side 1/1 INDHOLD INDLEDNING... 1 LOVGRUNDLAG... 2 OPSTÅEN

Læs mere

Sekretariatet for Energitilsynet træffer afgørelse om, at Bornholms El-Nets bagudrettede reguleringspris er 27,65 øre/kwh i 2015.

Sekretariatet for Energitilsynet træffer afgørelse om, at Bornholms El-Nets bagudrettede reguleringspris er 27,65 øre/kwh i 2015. Bornholms El-Net A/S Skansevej 2 3700 Rønne 11. oktober 2016 Detail & Distribution 16/06071 KSB AFGØRELSE INDTÆGTSRAMMEUDMELDING FOR BORNHOLMS EL-NET A/S FOR Denne afgørelse indeholder en opgørelse af

Læs mere

Bekendtgørelse om netvirksomheders reguleringsregnskaber

Bekendtgørelse om netvirksomheders reguleringsregnskaber Bekendtgørelse om netvirksomheders reguleringsregnskaber I medfør af 69 b, stk. 3, i lov om elforsyning, jf. lovbekendtgørelse nr. 114 af 9. februar 2018, fastsættes: Kapitel 1 Anvendelsesområde og definitioner

Læs mere

Vejledende udtalelse vedrørende nødvendig nyinvestering

Vejledende udtalelse vedrørende nødvendig nyinvestering 21. januar 2014 Sag 12 /14378 Deres ref. LRN Vejledende udtalelse vedrørende nødvendig nyinvestering Sekretariatet for Energitilsynet har den 24. september 2012 modtaget en henvendelse fra SEAS-NVE Net

Læs mere

pwc Ringkøbing-Skj ern Elnet A/S Reguleringsregnskab for regnskabsåret 2011 CVR-nr. 27 46 43 27

pwc Ringkøbing-Skj ern Elnet A/S Reguleringsregnskab for regnskabsåret 2011 CVR-nr. 27 46 43 27 pwc Ringkøbing-Skj ern Elnet A/S CVR-nr. 27 46 43 27 Reguleringsregnskab for regnskabsåret 2011! PricewaterhouseCoopers Statsautoriseret Revisionspartnerselskab, CVR-nr. 33 7712 31 Postboks 19,7800 Skive

Læs mere

AFGØRELSE REGULERINGSPRIS FOR STRUER FORSYNING ELNET A/S FOR REGULERINGSÅRET 2016

AFGØRELSE REGULERINGSPRIS FOR STRUER FORSYNING ELNET A/S FOR REGULERINGSÅRET 2016 Struer Forsyning Elnet A/S CVR-nr. 21 59 91 82 Jyllandsgade 1 7600 Struer 1. marts 2018 Detail & Distribution Sags nr. 17/06899 MBK AFGØRELSE REGULERINGSPRIS FOR STRUER FORSYNING ELNET A/S FOR Denne afgørelse

Læs mere

Ikke-mængdebaseret Vejledning til indberetning af reguleringsregnskab 2011

Ikke-mængdebaseret Vejledning til indberetning af reguleringsregnskab 2011 April 2012 Ikke-mængdebaseret Vejledning til indberetning af reguleringsregnskab 2011 Generel vejledning Til indberetning af reguleringsregnskabet for 2011 skal selskaberne benytte de udsendte indberetningsskemaer.

Læs mere

Anvendt regnskabspraksis

Anvendt regnskabspraksis Anvendt regnskabspraksis Årsrapporten for 2014 er udarbejdet i henhold til årsregnskabslovens bestemmelser for en mellemstor klasse C virksomhed med de tilpasninger, der følger af, at selskabet er omfattet

Læs mere

ÆNDRET PRAKSIS VED BEHANDLING AF NØDVENDIGE NYINVESTERINGER PÅ EL- OMRÅDET

ÆNDRET PRAKSIS VED BEHANDLING AF NØDVENDIGE NYINVESTERINGER PÅ EL- OMRÅDET PUNKT 5 ENERGITILSYNETS MØDE DEN 19. MAJ 2015 ÆNDRET PRAKSIS VED BEHANDLING AF NØDVENDIGE NYINVESTERINGER PÅ EL- 19. maj 2015 Detail & Distribution 15/01397 RESUMÉ 1. Denne sag forelægges Energitilsynet

Læs mere

Opgørelsen af reguleringsprisen indeholder følgende afgørelser om virksomhedsspecifikke

Opgørelsen af reguleringsprisen indeholder følgende afgørelser om virksomhedsspecifikke Grindsted El-net A/S CVR-nr. 25 98 84 77 Tårnvej 24 7200 Grindsted 5. april. 2018 Detail & Distribution Sagsnr. 18/05691 MBK AFGØRELSE REGULERINGSPRIS FOR GRINDSTED EL-NET A/S FOR Denne afgørelse indeholder

Læs mere

Vestjyske Net 60. Reguleringsregnskab for regnskabsåret

Vestjyske Net 60. Reguleringsregnskab for regnskabsåret Vestjyske Net 60 CVR-nr. 28 10 65 48 Reguleringsregnskab for regnskabsåret A/S PricewaterhouseCoopers Statsautoriseret Revisionspartnerselskab, CVR-nr. 33 Resenvej 7800 Skive T: 9615 4900, F: 9615 4990,

Læs mere

pwc Forsyning Helsingør Elnet A/S Indberetning af reguleringsregnskab for regnskabsåret 2011 Distributionsvirksomhed CVR-nr.

pwc Forsyning Helsingør Elnet A/S Indberetning af reguleringsregnskab for regnskabsåret 2011 Distributionsvirksomhed CVR-nr. pwc Forsyning Helsingør Elnet A/S Indberetning af reguleringsregnskab for regnskabsåret 2011 Distributionsvirksomhed CVR-nr. 32 65 42 15 PricewaterhouseCoopers Statsautoriseret Revisionspartnerselskab,

Læs mere

Opgørelsen af reguleringsprisen indeholder følgende afgørelser om virksomhedsspecifikke

Opgørelsen af reguleringsprisen indeholder følgende afgørelser om virksomhedsspecifikke Aal El-Net A M B A CVR-nr. 22188410 Industrivej 18 6840 Oksbøl 5. april 2018 Detail & Distribution Sagsnr. 18/05711 MBK AFGØRELSE REGULERINGSPRIS FOR AAL EL-NET A M B A FOR REGULERINGSÅRET Denne afgørelse

Læs mere

Sekretariatet for Energitilsynet træffer afgørelse om, at AURA El-nets bagudrettede reguleringspris er 19,92 øre/kwh i 2015.

Sekretariatet for Energitilsynet træffer afgørelse om, at AURA El-nets bagudrettede reguleringspris er 19,92 øre/kwh i 2015. AURA El-net A/S Knudsminde 10 8300 Odder 5. juli 2016 Detail & Distribution 16/06222, 16/01702 AE AFGØRELSE INDTÆGTSRAMMEUDMELDING FOR AURA EL-NET A/S FOR Denne afgørelse indeholder en opgørelse af den

Læs mere

Anvendt regnskabspraksis Årsrapporten for 2016 er udarbejdet i henhold til årsregnskabslovens bestemmelser for en klasse C (stor) virksomhed med de tilpasninger, der følger af selskabet er omfattet af

Læs mere

Notat om billiggørelse af energiaftalen - overblik

Notat om billiggørelse af energiaftalen - overblik Notat om billiggørelse af energiaftalen - overblik På baggrund af forhandlingerne om en kommende energiaftale er der udarbejdet et samlet forslag til at billiggøre regeringens udspil i Vores energi. Forslaget

Læs mere

Vejledning til indberetning af reguleringsregnskab 2012

Vejledning til indberetning af reguleringsregnskab 2012 April 2013 Vejledning til indberetning af reguleringsregnskab 2012 Generel vejledning Til indberetning af reguleringsregnskabet for 2012 skal virksomhederne benytte det udsendte indberetningsskema. Reguleringsregnskabet

Læs mere

Opgørelsen af reguleringsprisen indeholder følgende afgørelser om virksomhedsspecifikke

Opgørelsen af reguleringsprisen indeholder følgende afgørelser om virksomhedsspecifikke SK Elnet A/S Lilleøvej 3 4220 Korsør CVR: 26863899 23. februar 2018 Detail & Distribution 17/06898 MGHJ AFGØRELSE REGULERINGSPRIS FOR SK ELNET A/S FOR REGU- LERINGSÅRET 2016 Denne afgørelse indeholder

Læs mere

Forbehold - eksempler

Forbehold - eksempler Forbehold - eksempler Væsentlige fejl og mangler (uenighed med ledelsen) Uenighed med ledelsen fortsat drift Ledelsen har aflagt regnskabet under forudsætning om fortsat drift. Som omtalt i årsregnskabets

Læs mere

Kim Hersland Holding ApS. Årsrapport for 2017

Kim Hersland Holding ApS. Årsrapport for 2017 Rustenborgvej 9a 2800 Kongens Lyngby CVR-nr. 37352764 Årsrapport for 2017 2. regnskabsår Årsrapporten er fremlagt og godkendt på selskabets ordinære generalforsamling den 31-05-2018 Kim Hersland Dirigent

Læs mere

Vejledning til imødegåelse af fejl og mangler identificeret i forbindelse med selvevalueringen

Vejledning til imødegåelse af fejl og mangler identificeret i forbindelse med selvevalueringen Vejledning til imødegåelse af fejl og mangler identificeret i forbindelse med selvevalueringen AUGUST 2018 FORSYNINGSTILSYNET Carl Jacobsens Vej 35 2500 Valby Tlf. 4171 5400 post@forsyningstilsynet.dk

Læs mere

Vejledning om varmeforsyningslovens prisbestemmelser og Energitilsynets praksis om afvikling af. over-/underdækning

Vejledning om varmeforsyningslovens prisbestemmelser og Energitilsynets praksis om afvikling af. over-/underdækning Vejledning om varmeforsyningslovens prisbestemmelser og Energitilsynets praksis om afvikling af over-/underdækning JUNI 2009 Energitilsynets sekretariat modtager løbende henvendelser om, hvordan en varmeforsyning

Læs mere

UDKAST 29112011. Varmeforsyningsvirksomhedens selvevaluering af overholdelse af regler i eller i medfør af kapitel 4 i lov om varmeforsyning

UDKAST 29112011. Varmeforsyningsvirksomhedens selvevaluering af overholdelse af regler i eller i medfør af kapitel 4 i lov om varmeforsyning Klima-, Energi- og Bygningsudvalget 2011-12 KEB alm. del Bilag 99 Offentligt UDKAST 29112011 Bilag 1 Varmeforsyningsvirksomhedens selvevaluering af overholdelse af regler i eller i medfør af kapitel 4

Læs mere

Præstensgaard Holding ApS Mosehøjvej 18, 2920 Charlottenlund

Præstensgaard Holding ApS Mosehøjvej 18, 2920 Charlottenlund Præstensgaard Holding ApS Mosehøjvej 18, 2920 Charlottenlund CVR-nr. 35 47 53 03 Årsrapport 1. januar - 31. december 2015 Årsrapporten er fremlagt og godkendt på selskabets ordinære generalforsamling den

Læs mere

Lovforslag til ændring af årsregnskabsloven 2015

Lovforslag til ændring af årsregnskabsloven 2015 Lovforslag til ændring af årsregnskabsloven 2015 Den 28. januar 2015 blev der stillet lovforslag til ændring af årsregnskabsloven. Ændringerne skyldes primært, at Danmark skal implementere det EU-regnskabsdirektiv,

Læs mere

Jørgen Kristensen

Jørgen Kristensen Jørgen Kristensen GEV Varme A/S 2017 Kurve fra Dansk Fjernvarme GEV Varme A/S 2018 Moderselskab Kommercielle selskaber Regulerede selskaber GEV A/S er administration for en del eksterne selskaber

Læs mere

Psykiater Anne Lise Jensen ApS. Årsrapport for 2012

Psykiater Anne Lise Jensen ApS. Årsrapport for 2012 Kærlodden 37 2760 Måløv CVR-nr. 31767237 Årsrapport for 2012 4. regnskabsår Årsrapporten er fremlagt og godkendt på selskabets ordinære generalforsamling den 21. maj 2013 Anne Lise Jensen Dirigent Indholdsfortegnelse

Læs mere

Sekretariatet for Energitilsynet træffer afgørelse om, at NRGis bagudrettede reguleringspris

Sekretariatet for Energitilsynet træffer afgørelse om, at NRGis bagudrettede reguleringspris NRGi Net A/S Dusager 22 8200 Århus N 3. august 2016 Detail & Distribution 16/08185 AE AFGØRELSE INDTÆGTSRAMMEUDMELDING FOR NRGI NET A/S FOR Denne afgørelse indeholder en opgørelse af den bagudrettede indtægtsramme

Læs mere

Høring af udkast til lovforslag om Energinet Danmark

Høring af udkast til lovforslag om Energinet Danmark Energistyrelsen Amaliegade 44 1256 København K att.: Frederikke Lett 26. oktober 2004 Sag 3/1302-0200-0102 / CP Deres ref.. Høring af udkast til lovforslag om Energinet Danmark Med skrivelser af 8. oktober

Læs mere

Ja Nej kr kr. kr. 0 kr kr kwh

Ja Nej kr kr. kr. 0 kr kr kwh Evonet A/S CVR-nr.: 25154150 Reguleringsregnskab 2017 Se Sekretariatet for Energitilsynets vejledning herom: http://energitilsynet.dk/el/selvbetjening-netselskaber/indberetning-reguleringsregnskaber/ Kun

Læs mere

Afgørelse Reguleringspris for El-net Kongerslev A/S for reguleringsåret

Afgørelse Reguleringspris for El-net Kongerslev A/S for reguleringsåret El-net Kongerslev A/S c/o Verdo Agerskellet 7 8920 Randers NV CVR-nr.: 39 65 94 92 Afgørelse Reguleringspris for El-net Kongerslev A/S for reguleringsåret 2017 Denne afgørelse indeholder en udmelding af

Læs mere

BEKENDTGØRELSE OM NETVIRKSOMHE- DERS REGULERINGSREGNSKABER

BEKENDTGØRELSE OM NETVIRKSOMHE- DERS REGULERINGSREGNSKABER PUNKT 4 ENERGITILSYNETS MØDE DEN 26. JUNI 2018 BEKENDTGØRELSE OM NETVIRKSOMHE- DERS REGULERINGSREGNSKABER 26. juni 2018 Detail & Distribution 18/07653 ENJE, NOJ RESUMÉ 1. Med dette notat forelægges Energitilsynet

Læs mere

Årsregnskab for Energinet.dk

Årsregnskab for Energinet.dk Årsregnskab for Energinet.dk 14. maj 2006 Dette notat uddyber delregnskaberne i Årsrapport for Energinet.dk. Der gives således en forklaring på de væsentligste indtægter og omkostninger på elog gassegmenterne

Læs mere

BEK om indtægtsrammer for netvirksomheder og regionale transmissionsvirksomheder omfattet af elforsyningsloven

BEK om indtægtsrammer for netvirksomheder og regionale transmissionsvirksomheder omfattet af elforsyningsloven Page 1 of 8 English Sitemap Links Abonnér OSS Kontakt indtast søgeord Forside Afgørelser mv. Lovgivning og anmeldelse Information Prisstatistik Internationalt Om Energitilsynet Elektricitet Naturgas Varme

Læs mere

De godkendte metoder skal offentliggøres af Energi Fyn med angivelse af godkendelsesdatoen, jf. 1, stk. 3 i metodebekendtgørelsen.

De godkendte metoder skal offentliggøres af Energi Fyn med angivelse af godkendelsesdatoen, jf. 1, stk. 3 i metodebekendtgørelsen. Energi Fyn Net 13. oktober 2014 Sagnr. 14/10480 / LBA Deres ref. Afgørelse om anmeldte metoder Sekretariatet for Energitilsynet har modtaget Energi Fyn Nets (herefter Energi Fyn) anmeldelse af ny metode

Læs mere

RISIKA ApS. Bredgade 33C 1260 København K. Årsrapport 1. juli december 2017

RISIKA ApS. Bredgade 33C 1260 København K. Årsrapport 1. juli december 2017 RISIKA ApS Bredgade 33C 1260 København K Årsrapport 1. juli 2016-31. december 2017 Årsrapporten er fremlagt og godkendt på selskabets ordinære generalforsamling den 25/05/2018 Nicolai Rasmussen Dirigent

Læs mere

Guardians ApS. Stormosevej Hasselager. Årsrapport 6. september december 2017

Guardians ApS. Stormosevej Hasselager. Årsrapport 6. september december 2017 Guardians ApS Stormosevej 31 8361 Hasselager Årsrapport 6. september 2016-31. december 2017 Årsrapporten er fremlagt og godkendt på selskabets ordinære generalforsamling den 07/05/2018 Michael Lange Dirigent

Læs mere

Bilag 3. Krav til regnskaber mv.

Bilag 3. Krav til regnskaber mv. Bilag 3 Krav til regnskaber mv. Indholdsfortegnelse 1. PLIGT TIL AT UDARBEJDE SÆRSKILTE REGNSKABER... 3 2. UDVEKSLING AF YDELSER MELLEM AKTIVITETER... 3 3. OMKOSTNINGSFORDELING... 3 4. INDTÆGTSFORDELING...

Læs mere

MD Thai Cucine ApS. Knabrostræde København K. Årsrapport 1. januar december Årsrapporten er godkendt den 19/09/2018

MD Thai Cucine ApS. Knabrostræde København K. Årsrapport 1. januar december Årsrapporten er godkendt den 19/09/2018 MD Thai Cucine ApS Knabrostræde 3 1210 København K Årsrapport 1. januar 2017-31. december 2017 Årsrapporten er godkendt den 19/09/2018 Kritsakda Suraphut Dirigent Side 2 af 11 Indhold Virksomhedsoplysninger

Læs mere

*Tidligere år er der ikke indregnet værdi af regnskabsmæssigt aktiverede fjernaflæste målere iht. oplysning fra Energitilsynet.

*Tidligere år er der ikke indregnet værdi af regnskabsmæssigt aktiverede fjernaflæste målere iht. oplysning fra Energitilsynet. Hjerting Transformatorforening A.m.b.a. Redegørelse og bemærkninger til reguleringsregnskab 2014 2.1 Driftsomkostninger I 2014 er der i lighed med 2013 medtaget omkostninger til nettab vedr. overliggende

Læs mere

NORDSJÆLLAND BYG ApS. Årsrapport 1. januar december Årsrapporten er fremlagt og godkendt på selskabets ordinære generalforsamling den

NORDSJÆLLAND BYG ApS. Årsrapport 1. januar december Årsrapporten er fremlagt og godkendt på selskabets ordinære generalforsamling den NORDSJÆLLAND BYG ApS Årsrapport 1. januar 2012-31. december 2012 Årsrapporten er fremlagt og godkendt på selskabets ordinære generalforsamling den 28/03/2013 Peter Tyrrestrup Dirigent Side 2 af 13 Indhold

Læs mere

OKIM ApS. Årsrapport 1. januar december Årsrapporten er fremlagt og godkendt på selskabets ordinære generalforsamling den 16/06/2015

OKIM ApS. Årsrapport 1. januar december Årsrapporten er fremlagt og godkendt på selskabets ordinære generalforsamling den 16/06/2015 OKIM ApS Årsrapport 1. januar 2014-31. december 2014 Årsrapporten er fremlagt og godkendt på selskabets ordinære generalforsamling den 16/06/2015 Anders Niels Berg Dirigent Side 2 af 11 Indhold Virksomhedsoplysninger

Læs mere

Energitilsynets godkendelse af metoderne er en forudsætning for selskabets anvendelse af tarifferne, jf. 1, stk. 2, i metodebekendtgørelsen.

Energitilsynets godkendelse af metoderne er en forudsætning for selskabets anvendelse af tarifferne, jf. 1, stk. 2, i metodebekendtgørelsen. Thy-Mors Elnet A/S 24. november 2015 Detail & Distribution 15/10213 LBA AFGØRELSE GODKENDELSE AF ANMELDTE METODER Sekretariatet for Energitilsynet har modtaget Thy-Mors A/S (Thy-Mors) anmeldelse af ny

Læs mere

Bekendtgørelse om netvirksomheders reguleringsregnskaber

Bekendtgørelse om netvirksomheders reguleringsregnskaber Bekendtgørelse om netvirksomheders reguleringsregnskaber I medfør af 69 b, stk. 3, i lov om elforsyning, jf. lovbekendtgørelse nr. 1009 af 27. juni 2018, fastsættes: Kapitel 1 Anvendelsesområde 1. Denne

Læs mere

Verdo Hillerød El-Net A/S

Verdo Hillerød El-Net A/S Verdo Hillerød El-Net A/S CVR-nr.: 31055148 Reguleringsregnskab 2017 Se Sekretariatet for Energitilsynets vejledning herom: http://energitilsynet.dk/el/selvbetjening-netselskaber/indberetning-reguleringsregnskaber/

Læs mere

ENERGITILSYNET VEJLEDNING TIL IMØDEGÅELSE AF FEJL OG MANGLER IDENTIFICERET I FORBINDELSE MED SELVEVALUERINGEN INDLEDNING... 3

ENERGITILSYNET VEJLEDNING TIL IMØDEGÅELSE AF FEJL OG MANGLER IDENTIFICERET I FORBINDELSE MED SELVEVALUERINGEN INDLEDNING... 3 Side 2/9 INDHOLD INDLEDNING... 3 1. MANGLENDE ANMELDELSE AF PRISER, BUDGET OG PRISEFTERVISNINGER... 4 2. IKKE RETTIDIG ANMELDELSE AF PRISER, BUDGET OG PRISEFTERVISNINGER... 4 3. MANGLENDE AFSTEMNING IMELLEM

Læs mere

NJ BOLIG ApS. Strandhusevej Juelsminde. Årsrapport 1. april marts 2015

NJ BOLIG ApS. Strandhusevej Juelsminde. Årsrapport 1. april marts 2015 NJ BOLIG ApS Strandhusevej 13 7130 Juelsminde Årsrapport 1. april 2014-31. marts 2015 Årsrapporten er fremlagt og godkendt på selskabets ordinære generalforsamling den 19/08/2015 JIMMI LILLELUND Dirigent

Læs mere

INGENIØRFIRMAET CARSTEN WISMER-PEDERSEN ApS

INGENIØRFIRMAET CARSTEN WISMER-PEDERSEN ApS INGENIØRFIRMAET CARSTEN WISMER-PEDERSEN ApS Frederiksborgvej 88 4000 Roskilde Årsrapport 1. oktober 2014-30. september 2015 Årsrapporten er fremlagt og godkendt på selskabets ordinære generalforsamling

Læs mere

MK EJENDOMME 8 IVS. Møllegærdet Kolding. Årsrapport 30. januar juni 2016

MK EJENDOMME 8 IVS. Møllegærdet Kolding. Årsrapport 30. januar juni 2016 MK EJENDOMME 8 IVS Møllegærdet 1 6000 Kolding Årsrapport 30. januar 2015-30. juni 2016 Årsrapporten er fremlagt og godkendt på selskabets ordinære generalforsamling den 20/10/2017 Morten Korsgaard Dirigent

Læs mere

EJENDOMSINVEST SJÆLLAND ApS. Årsrapport for 2017

EJENDOMSINVEST SJÆLLAND ApS. Årsrapport for 2017 Esplanaden 46, 3. 1263 København K CVR-nr. 32065341 Årsrapport for 2017 9. regnskabsår Årsrapporten er fremlagt og godkendt på selskabets ordinære generalforsamling den 29-06-2018 RH REVISION ApS CVR.NR.:

Læs mere

Opgørelsen af reguleringsprisen indeholder følgende afgørelser om virksomhedsspecifikke

Opgørelsen af reguleringsprisen indeholder følgende afgørelser om virksomhedsspecifikke Frederikshavn Elnet A/S CVR-nr. 25 61 55 81 Knivholtvej 15 9900 Frederikshavn 7. marts 2018 Detail & Distribution Sags nr.: 17/06871 MBK AFGØRELSE REGULERINGSPRIS FOR FREDERIKSHAVNS ELNET A/S FOR Denne

Læs mere

UDKAST Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om selvevaluering af overholdelse af kapitel 4 og 4 b i lov om varmeforsyning

UDKAST Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om selvevaluering af overholdelse af kapitel 4 og 4 b i lov om varmeforsyning UDKAST 09072012 Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om selvevaluering af overholdelse af kapitel 4 og 4 b i lov om varmeforsyning I bekendtgørelse nr. 150 af 27. februar 2012 om selvevaluering

Læs mere

Opgørelsen af reguleringsprisen indeholder følgende afgørelser om virksomhedsspecifikke

Opgørelsen af reguleringsprisen indeholder følgende afgørelser om virksomhedsspecifikke Nakskov Elnet A/S CVR-nr. 29 60 30 81 Stavangervej 13 4900 Nakskov 13. februar 2018 Detail & Distribution Sags nr. 17/06886 MBK AFGØRELSE REGULERINGSPRIS FOR NAKSKOV ELNET A/S FOR REGULERINGSÅRET Denne

Læs mere

Verdo Hillerød El-net A/S Askvang 4 3400 Hillerød. Afgørelse om forhøjelse af Verdo Hillerød El-net A/S indtægtsramme

Verdo Hillerød El-net A/S Askvang 4 3400 Hillerød. Afgørelse om forhøjelse af Verdo Hillerød El-net A/S indtægtsramme Verdo Hillerød El-net A/S Askvang 4 3400 Hillerød 2. januar 2014 Sag 12/04756 & 12/04946 / CHN Deres ref. Afgørelse om forhøjelse af Verdo Hillerød El-net A/S indtægtsramme Sekretariatet for Energitilsynet

Læs mere

Vejledning til indberetning af reguleringsregnskab 2013

Vejledning til indberetning af reguleringsregnskab 2013 April 2014 Vejledning til indberetning af reguleringsregnskab 2013 Denne vejledning er udstedt med hjemmel i 28, stk. 1 i indtægtsrammebekendtgørelse 335 fra den 15. april 2011 (herefter indtægtsrammebekendtgørelse

Læs mere

Som det fremgår af Energitilsynets tilkendegivelse om principper for indtægtsrammeudmeldinger

Som det fremgår af Energitilsynets tilkendegivelse om principper for indtægtsrammeudmeldinger 25. april 2014 / MAPA, TS Deres ref. Retningslinjer for indberetning af afviklingsplaner for differencer 1. Indledning I det følgende specificerer Sekretariatet for Energitilsynet retningslinjer for, hvorledes

Læs mere

NKE Elnet A/S CVR-nr.: Reguleringsregnskab 2017 Se Sekretariatet for Energitilsynets vejledning herom:

NKE Elnet A/S CVR-nr.: Reguleringsregnskab 2017 Se Sekretariatet for Energitilsynets vejledning herom: NKE Elnet A/S CVR-nr.: 27412823 Reguleringsregnskab 2017 Se Sekretariatet for Energitilsynets vejledning herom: http://energitilsynet.dk/el/selvbetjening-netselskaber/indberetning-reguleringsregnskaber/

Læs mere

Referat Energitilsynsmøde den 28. november 2011

Referat Energitilsynsmøde den 28. november 2011 Referat Energitilsynsmøde den 28. november 2011 16-12-2011 Dagsorden: I mødet deltog: 1. Inhabilitet på møde nr. 127 2. Meddelelser fra formanden 3. Meddelelser fra Energitilsynets sekretariat samt information

Læs mere

Arealudviklingsselskabet I/S

Arealudviklingsselskabet I/S 28. april 2008 Arealudviklingsselskabet I/S CVR-nr. 30 82 37 02 Delregnskaber for 2007 for konkurrenceudsatte aktiviteter 1 Indholdsfortegnelse Side Ledelsens regnskabspåtegning... 3 Resultatopgørelse...

Læs mere

HHC Consult ApS. Årsrapport 2016/17

HHC Consult ApS. Årsrapport 2016/17 Høstvej 25 2920 Charlottenlund CVR-nr. 19190102 Årsrapport 2016/17 20. regnskabsår Årsrapporten er fremlagt og godkendt på selskabets ordinære generalforsamling den 04-01-2018 Hans Henrik Christiansen

Læs mere

Lyngvej 5 A-B ApS. Bredgade Vissenbjerg. Årsrapport 1. januar december 2017

Lyngvej 5 A-B ApS. Bredgade Vissenbjerg. Årsrapport 1. januar december 2017 Lyngvej 5 A-B ApS Bredgade 14 5492 Vissenbjerg Årsrapport 1. januar 2017-31. december 2017 Årsrapporten er fremlagt og godkendt på selskabets ordinære generalforsamling den 26/05/2018 Ulrik Nielsen Dirigent

Læs mere

A-Maler ApS ÅRSRAPPORT 2017/2018

A-Maler ApS ÅRSRAPPORT 2017/2018 A-Maler ApS Taastrup Hovedgade 180 2630 Taastrup CVR.nr.: 36 93 68 86 ÅRSRAPPORT 2017/2018 Regnskabsperiode: 1/7 2017-30/6 2018 (3. regnskabsår) Årsrapporten er fremlagt og godkendt på selskabets ordinære

Læs mere

NRGi Net A/S Dusager 22 8200 Aarhus N. Vejledende udtalelse til NRGi Net A/S om den regulatoriske behandling af et nyt, kollektivt forsyningsanlæg

NRGi Net A/S Dusager 22 8200 Aarhus N. Vejledende udtalelse til NRGi Net A/S om den regulatoriske behandling af et nyt, kollektivt forsyningsanlæg NRGi Net A/S Dusager 22 8200 Aarhus N 27. maj 2014 Sag 13/09826 Deres ref. LRN Vejledende udtalelse til NRGi Net A/S om den regulatoriske behandling af et nyt, kollektivt forsyningsanlæg 1. Sagsfremstilling

Læs mere

Midtfyns Elforsyning A.m.b.a.

Midtfyns Elforsyning A.m.b.a. Midtfyns Elforsyning A.m.b.a. CVR-nr.: 64532510 Reguleringsregnskab 2015 Se Sekretariatet for Energitilsynets vejledning herom: http://energitilsynet.dk/el/selvbetjening/reguleringsregnskaber/ Kun hvide

Læs mere

DRIFTSSELSKABET AF 10. JULI 2014 ApS

DRIFTSSELSKABET AF 10. JULI 2014 ApS DRIFTSSELSKABET AF 10. JULI 2014 ApS Vesterbrogade 51, 4 th 1620 København V Årsrapport 1. januar 2017-31. december 2017 Årsrapporten er fremlagt og godkendt på selskabets ordinære generalforsamling den

Læs mere

KENDELSE. afsagt af Konkurrenceankenævnet den 26/ i sag nr Andelsselskabet Vejgaard Vandværk. mod. Forsyningssekretariatet

KENDELSE. afsagt af Konkurrenceankenævnet den 26/ i sag nr Andelsselskabet Vejgaard Vandværk. mod. Forsyningssekretariatet KENDELSE afsagt af Konkurrenceankenævnet den 26/6 2013 i sag nr. 2010-0023320 Andelsselskabet Vejgaard Vandværk mod Forsyningssekretariatet Resume af afgørelsen Andelsselskabet Vejgaard Vandværk har ved

Læs mere

BYGGEFIRMAET PER SIMONI HOLDING ApS

BYGGEFIRMAET PER SIMONI HOLDING ApS BYGGEFIRMAET PER SIMONI HOLDING ApS Årsrapport 1. januar 2014-31. december 2014 Årsrapporten er fremlagt og godkendt på selskabets ordinære generalforsamling den 26/02/2015 Per Simoni Dirigent Side 2 af

Læs mere

O2 Rådgivning ApS. Rasmus Østergaards Have 2, 1 tv 8700 Horsens. Årsrapport 1. oktober september 2017

O2 Rådgivning ApS. Rasmus Østergaards Have 2, 1 tv 8700 Horsens. Årsrapport 1. oktober september 2017 O2 Rådgivning ApS Rasmus Østergaards Have 2, 1 tv 8700 Horsens Årsrapport 1. oktober 2016-30. september 2017 Årsrapporten er fremlagt og godkendt på selskabets ordinære generalforsamling den 30/12/2017

Læs mere

CØP A/S. Klosteralleen Ringsted. Årsrapport 1. maj april 2018

CØP A/S. Klosteralleen Ringsted. Årsrapport 1. maj april 2018 CØP A/S Klosteralleen 6 4100 Ringsted Årsrapport 1. maj 2017-30. april 2018 Årsrapporten er fremlagt og godkendt på selskabets ordinære generalforsamling den 02/10/2018 Carsten Øhauge Pedersen Dirigent

Læs mere

Multa ApS. Årsrapport for 2014 (Opstillet uden revision eller review)

Multa ApS. Årsrapport for 2014 (Opstillet uden revision eller review) Østergade 32 4970 Rødby CVR-nr. 35049096 Årsrapport for 2014 (Opstillet uden revision eller review) 2. regnskabsår Årsrapporten er fremlagt og godkendt på selskabets ordinære generalforsamling den 23-06-2015

Læs mere

Opgørelsen af reguleringsprisen indeholder følgende afgørelser om virksomhedsspecifikke

Opgørelsen af reguleringsprisen indeholder følgende afgørelser om virksomhedsspecifikke Verdo Randers El-net A/S Agerskellet 7 8920 Randers NV CVR-nr. 29312435 14. februar 2018 Detail & Distribution 17/06905 KAAS AFGØRELSE REGULERINGSPRIS FOR VERDO RANDERS FOR RE- GULERINGSÅRET Denne afgørelse

Læs mere

Dinel A/S (tidligere AURA El-net ØE A/S)

Dinel A/S (tidligere AURA El-net ØE A/S) Dinel A/S (tidligere AURA El-net ØE A/S) CVR-nr.: 25706900 Reguleringsregnskab 2017 Se Sekretariatet for Energitilsynets vejledning herom: http://energitilsynet.dk/el/selvbetjening-netselskaber/indberetning-reguleringsregnskaber/

Læs mere

Netvirksomheden skiftede den 16. maj 2018 navn fra Frederikshavn Elnet A/S til ELINORD A/S.

Netvirksomheden skiftede den 16. maj 2018 navn fra Frederikshavn Elnet A/S til ELINORD A/S. ELINORD A/S Knivholtvej 15 9900 Frederikshavn CVR-nr.: 25615581 Afgørelse Reguleringspris for ELINORD A/S for reguleringsåret 2017 Denne afgørelse indeholder en udmelding af ELINORD A/S (herefter Elinord)

Læs mere

Energi Viborg Elnet A/S

Energi Viborg Elnet A/S Energi Viborg Elnet A/S CVR-nr.: 10036461 Reguleringsregnskab 2017 Se Sekretariatet for Energitilsynets vejledning herom: http://energitilsynet.dk/el/selvbetjening-netselskaber/indberetning-reguleringsregnskaber/

Læs mere