Herefter gennemgik Susanne Kitaj konceptet for støtteindsatsen i BUF i dagtilbud, KKFO, fritidshjem og klub som refereret i det følgende:

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Herefter gennemgik Susanne Kitaj konceptet for støtteindsatsen i BUF i dagtilbud, KKFO, fritidshjem og klub som refereret i det følgende:"

Transkript

1 Socialforvaltningen Handicapcenter København REFERAT Forældrerådsmøde Handicapcenter København 22. august 2013 Mødelokale Anerkendelse 22. august 2013 /MAJ Tilstede: Berit Wellemberg, Helle Ingstrup, Rie Gravesen, Karsten Bagge, Per Jonasson, Vibeke Ries, Anna Blicher-Hansen, Rikke Ø. Asmussen og Maja Brink Houborg (referent). Desuden deltog t.o.m. punkt 3: Hanne Bayer, Lone Mortensen, Susanne Kitaj, Jan Sander-Larsen og Marie Thun. 1. Velkomst og godkendelse af referat Vibeke Ries bød velkommen og gav ordet til Helle Ingstrup, som var mødets mødestyrer. Referat blev godkendt med ros. Vibeke Ries foreslog, at formen fra sidst, hvor opfølgende svar i referatet fastholdes. Det var der opbakning til i forældrerådet. 2. Godkendelse af dagsorden Dagsordenen blev godkendt, men det blev foreslået at den blev kortere. Forældrerådet aftalte, at de punkter der ikke nås bliver overført til næste dagsorden. Helle Ingstrup pointerede, at dagsordenen er så lang, fordi det er nyt med forældrerådet. Derfor er der mange emner, man ønsker at tage op. 3. Drøftelse af samarbejdet med Børne- og ungdomsforvaltningen Hanne Bayer fra Børne- og Ungdomsforvaltningen (BUF) fortalte, at hun og kollegerne havde beredt sig på baggrund af de konkrete spørgsmål, som forældrerådet havde ønsket at drøfte. BUF deltager gerne på et andet møde for at fortælle mere generelt om, hvad forvaltningen tilbyder. Herefter gennemgik Susanne Kitaj konceptet for støtteindsatsen i BUF i dagtilbud, KKFO, fritidshjem og klub som refereret i det følgende: Støtteindsatsen Vejledningen formulerer de bindende og bærende grundprincipper for det støttepædagogiske arbejde omkring børn med særlige behov. Vejledningen har også til formål at sikre en høj grad af ensartethed i kommunens tildelingskriterier og visitationspraksis på støtteområdet. Det er institutionen som søger støtte og ikke forældrene. Forældrene orienteres om, at der er søgt støtte. Formålet ned støttetilbud bygger på de overordnede principper og intentioner i Københavns kommunes inklusionspolitik samt specialre- Handicapcenter København Thoravej København NV Telefon Telefax HCK@sof.kk.dk EAN nummer

2 form 2.0, og formålet er at sætte fokus på en tidlig forebyggende indsats og sikre at flest mulige børn kan inkluderes. Det har været en proces igennem de seneste par år, at støttepædagogmidlerne bevæger sig hen til at være ansatte støttepædagoger i stedet for midler til den enkelte institution. Målet er at vi i 2013 anvender 80 % af midlerne på fastansatte støttepædagoger og 20 % på løse midler. Formålet med støtten er at understøtte og fastholde udviklingen af inkluderende miljøer i institutionerne. Omdrejningspunktet er derfor at understøtte og udvikle de faglige kompetencer hos institutionspersonalet og arbejde med nye tilgange til barnet og barnets kontekst og herunder med pædagogikken. Side 2 af 10 Støtten skal betragtes som et fagligt medblik Principperne for tildeling af støtte er ud fra princippet om mindste indgriben, nærhed og inklusion. Støttepædagogtildelingen vurderes konkret og individuelt og baseres altid på en faglig vurdering i forhold til behov for støtte til institutionen for at kunne hjælpe det enkelte barn og gruppen af børn. Der skal løbende følges op på mål og tegn på udvikling i forhold til de opstillede mål Der kan søges om støtte til et kort vejledningsforløb, afklarende observationer, iværksættelse af særlige pædagogiske miljøer og til pædagog fra støtteteamet. Støtteteamet skal sammensættes bredest muligt således, at der er de fornødne kompetencer og kvalifikationer til at løse opgaverne, og man skal kunne vejlede institutionspersonalet. Støttepædagogens rolle er at støtte institutionerne med at udvikle en pædagogik, der understøtter inklusion. Man kan beskrive det som snitfladen mellem reflekterende praktikker og forandringsagent. Når der bevilges støttepædagog til en institution, skal der altid udarbejdes en samarbejds- og udviklingsplan, og formålet med dette er at sikre fælles forståelse og ejerskab for opgaven. Støttepædagogerne får fortløbende relevant faglig og metodisk kompetenceudvikling og får også faglig sparring og supervision. Visitation til støttepædagog sker 2 x årligt som udgangspunkt, og der kan også til tider visiteres ad hoc. Visitationsudvalget består af den tværfaglige chef, koordinatorerne fra støttekorpset, fra psykologerne og fra talehørelærerne. Desuden den ledende sundhedsplejerske og repræsentanter fra de pædagogiske konsulenter samt en klyngeleder og en netværkskoordinator. Støtten bevilges altid ud fra en konkret og individuel vurdering.

3 Side 3 af 10 I forbindelse med punktet blev der drøftet en række temaer, som refereres i det følgende: Støttetimer og hjemmetræning Forældrerepræsentanterne i Rådet finder det problematisk at ressourcer, der følger en bevilling af en basisplads - ikke kan tages med over og bruges som støttetimer på normalområdet kombineret med hjemmetræning, selvom der er bevilliget en basisplads. Jan Sander-Larsen forklarede, at forskellen på de timer, der bevilliges til en basisplads og dem, der gives som støttetimer til normalområdet, er, at basispladser ikke bevilges før, man har prøvet andre foranstaltninger. Herunder støttetimer. Basispladser er mere vidtgående og for børn med behov for særlig meget støtte. Støttetimer visiteres af sagsbehandlere lokalt, mens basispladser visiteres centralt, på baggrund af indstillinger fra den lokale sagsbehandler. Lone Mortensen supplerede, at antallet af støttetimer bevilliges ud fra den konkrete ansøgning fra institutionen og ikke ud fra, om der oprindeligt er bevilliget en basisplads. Det skal bemærkes, at institutionerne ikke skal angive, hvor mange støttetimer der ønskes. Der arbejdes på at fordele basispladserne yderligere, således at der er færre basispladser på hver institution, så der til gengæld er flere normale børn og pladserne er mere fordelt i byen. Der arbejdes på at gøre institutionerne mere inklusionsvenlige. Hanne Bayer supplerede, at der på skoleområdet er indført fleksible tilbud. Det vil sige, at bevilliges man en specialskoleplads, kan man få 75 % af midlerne med sig over i en normal skole, hvis skole og forældre er enige om det. Den fleksible plads er en hel plads, dvs. man kan ikke tage midler med og deltage i enkelte fag på en anden skole. Skal man deltage i nogle fag på normalskoler og andre fag på specialskoler, afhænger det af lokalt samarbejde mellem skolerne og det samarbejde fungerer flere steder i dag. Man kan overveje at gøre basispladser matrikelløse, dvs. at pengene følger barnet. Det var der opbakning til i forældrerådet, og Hanne Bayer lovede at tage det med tilbage som en god idé - men understregede samtidigt, at hun ikke kunne love, at det blev en fremtidig model. Jan Sander-Larsen påpegede, at ulempen ved en sådan ordning er, at den faglige specialisering, som basisinstitutionerne har i dag, vil gå tabt. Mellem HCK og PPR Et andet centralt emne var den manglende sammenhæng mellem den metode barnet og familien har fået bevilliget støtte til i HCK regi - og den støtte barnet får i PPR regi. Konkret blev der oplevet modstand ift. ABA- metoden i PPR. Susanne Kitaj forklarede, at det er fordi støtten

4 gives efter to forskellige lovgivninger. I BUF er det politisk besluttet, at der ikke bevilliges støtte til ABA i institutionerne. Side 4 af 10 Kommunikation med støttepædagogen Karsten Bagge fortalte desuden, at forældre oplevede at få at vide, at de ikke måtte tale med støttepædagogen i institutionen, men at al kommunikationen skulle ske via det faste personale. Lone Mortensen understregede, at man gerne må tale med støttepædagogen, men at den primære kommunikation og samarbejde skal være med det faste personale på institutionen. Baggrunden er, at støttepædagogen er der i et begrænset tidsrum, og det derfor er sårbart, hvis den gode relation udelukkende er knyttet op på en personlig relation til støttepædagogen. Lone Mortensen beklagede, hvis det er blevet formidlet lidt for firkantet, og at man vil være opmærksom på at kommunikeret det tydeligere og mere respektfuldt. Hun supplerede, at det også i høj grad handler om, at få kommunikeret klart og få forventningsafstemt. Til eksempel ligger visitationsopgaven og psykolog ikke i PPR regi. Forventningsafstemning Marie Thun påpegede, at der også er en kommunikationsopgave for både BUF og HCK ift., at der ikke skabes forkerte forventninger til, hvilken støtte familierne kan forvente. Hvad kan man fx forvente fra BUF i forbindelse med en bevilling til hjemmetræning og fra HCK? Hanne Bayer fortalte, at der lige nu udarbejdes en vejledning ift. hvilke muligheder, der er i BUF og Socialforvaltningen (SOF), når der bevilliges hjemmetræning. Den skal snart i høring i bl.a. Handicaprådet og Centerrådet, og det vil være oplagt, at Forældrerådet også bliver inddraget i denne høring. Hanne Bayer understregede, at hun ville tage med tilbage til BUF, at det er afgørende at blive tydelig i formidlingen af, hvad man forvente af hhv. SOF og BUF, når man bevilliges hjemmetræning. Afrunding Karsten Bagge rundede af med at påpege, at det ikke er alle børn, der har gavn af den måde systemet fungerer i dag. Nogle børn har brug for et normalt miljø, men med mere støtte end det er muligt at få i dag. Der er brug for at finde en løsning. Forældrerådet opfordrede BUF til at tage input og problemstillinger med tilbage og arbejde på, hvordan de kan løses. Susanne Kitaj anerkendte, at de oplevelser, der er beskrevet i forbindelse med forældrerådsmødet, ikke er tilfredsstillende. Hun opfordrede til at komme med deres fortællinger til BUF.

5 Karsten Bagge fremlagde et konkret forsalg ift. en løsning: at hjælpetrænere ansættes i institutionen. Hanne Bayer forklarede, at det ikke er muligt, som systemet er skruet sammen i dag. BUF kan ikke bevillige hjælpetræner efter serviceloven. Side 5 af 10 Opsamling: BUF repræsentanterne tager input og de rejste problemstillinger med tilbage. Herunder særligt ift. matrikelløse basispladser, kommunikation og forventningsafstemning. Forældrerådet kan videreformidle, at forældre opfordres til henvende sig lokalt med konkrete sager, hvor de oplever problematikker. Så vil BUF tage fat på dem og lære af dem (kontaktoplysninger er vedlagt referatet i bilag). Forældrerådet opfordrer til en fælles BUF/SOF vejledning i forbindelse med bevilling af hjemmetræning. Hanne Bayer sørger for at den skriftlige vejledning om hjemmetræning også kommer på dagsordenen i Forældrerådet Forældrerådet inviterer BUF igen til en opsamling. 4. Drøftelse af input fra Borgerrådgiverens referat Forældrerådet mener, at det vigtigste i Borgerrådgiverens referat er kritikken af kerneydelsen. Der arbejdes allerede med emnerne fra Borgerrådgiverens referat i forældrerådet bl.a. gennem konkrete drøftelse af koordinerende sagsbehandlere, retssikkerhedslovens 5 samt kommunikation. Vibeke orienterede desuden om at der er vedtaget en Socialudvalgshandleplan version 2. Den peger bl.a. på en organisationsanalyse, for at undersøge om HCK generelt er hensigtsmæssigt organiseret. Desuden fortalte hun, at kommunikationstræningen af sagsbehandlerne er gået i gang i HCK.

6 Opsamling: Vibeke Ries og Maja Brink Houborg sørger for at skrive de konkrete tiltag, der adresserer problemstillingerne, ind i Borgerrådgiverens referat til næste møde i Forældrerådet. Side 6 af 10 Forældrerådet ser på referatet én gang mere forud for næste møde, og vender tilbage, hvis der er emner de ønsker at tage op på denne baggrund. 5. Temadrøftelse: Retssikkerhedslovens 5 Berit Wellemberg fortalte, at der ugentligt er historier om familier, der får afslag på ansøgninger med henvisning til at søge efter en anden paragraf. Derfor er emnet rejst på forældrerådet. Rikke Ø. Asmussen forklarede at der i retssikkerhedslovens 5 står: Kommunalbestyrelsen skal behandle ansøgninger og spørgsmål om hjælp i forhold til alle de muligheder, der findes for at give hjælp efter den sociale lovgivning, herunder også rådgivning og vejledning. Kommunalbestyrelsen skal desuden være opmærksom på, om der kan søges om hjælp hos en anden myndighed eller efter anden lovgivning.. Det betyder, at HCK ikke alene skal behandle en ansøgning ud fra den paragraf, der er ansøgt i forhold til. Når HCK modtager en ansøgning skal sagsbehandleren lave en konkret vurdering af, hvilket behov ansøgningen er udtryk for - og om det beskrevne behov for hjælp eventuelt først skal vurderes efter andre bestemmelser i lovgivningen. Hvis ansøgningen skal vurderes af andre enheder i HCK, har sagsbehandleren ansvar for at sende ansøgningen videre til rette sted. Det er derfor vigtigt, at sagsbehandlerne er opmærksomme på, at informere forældrene om mulighederne for at få hjælp efter anden lovgivning. Det er dog ikke et krav at sagsbehandleren skal kunne give råd og vejledning om alle typer af problemer udenfor den sociale lovgivning, men sagsbehandlerne skal være opmærksomme på, om der er brug for at henvise til en anden myndighed. HCK skal som andre myndigheder kigge på Ankestyrelsens afgørelser i tilrettelæggelsen af praksis for, hvornår der foretages en vurdering efter flere bestemmelser. Rikke Ø. Asmussen anerkendte, at HCK i en lang periode har set så meget på egne paragraffer i de enkelte enheder, at der ikke har været tilstrækkelig blik for det tværgående. Nu er fokus på at give medarbejderne de bedste forudsætninger for at kunne lykkes med at screene behovet og herefter, hvordan det kan imødekommes. Desuden vil

7 HCK blive bedre til at bruge den viden om familierne, der allerede ligger i centeret. De koordinerende sagsbehandlere er en måde at skabe disse forudsætninger for medarbejderen. Derudover sættes ind med vejledninger, klare kommunikationsaftaler, omorganisering i enhederne og fokus på en mere kulturel forandring. Per Jonasson påpegede, at der også kan være særlige problematikker ved at have meget lidt kontakt med HCK, fordi HCK så slet ikke kender familien. Forældrerådet problematiserede den måde HCK er organiseret på i dag. Herunder hvorfor der ikke er en samlet modtagerenhed - og at isoleret behandling af betyder korte kontakter og derved ikke dybdegående kendskab til barnets og familiens situation. Rikke Ø. Asmussen fortalte, at samlingen af lovområderne i én specialiseret enhed blev besluttet tilbage i 2010 som et forsøg på at imødekomme den kritik om ulovlig praksis, som blev rejst af Revisionen. SUD-Handleplan version 2 ser bl.a. på den samlede organisering af HCK. Side 7 af 10 Opsamling: Vibeke Ries udsender mail til alle medarbejdere i HCK, der understreger betydningen af at kunne screene behovet, og hvis nødvendigt, sende ansøgning til rette sted. Desuden viderebringes forældrenes oplevelser af at få afslag med henvisning til at søge om en anden paragraf. Rikke Ø. Asmussen opfordrede til, at forældrene melder ind til HCK, når de oplever problemer ift. en helhedsorienteret vejledning (jf. ovenstående). Berit Wellemberg videreformidler ovenstående opfordring til Facebook-gruppen, med understregning af, at det ikke handler om indholdet i afgørelser - men om processen. Status på koordinerende sagsbehandlere Rikke Ø. Asmussen gav status på koordinerende sagsbehandlere. Efter sidste forældrerådsmøde, hvor introduktionsbrevet om koordinerende sagsbehandlere blev behandlet, har projektgruppen gjort den erfaring, at det er nødvendigt at sende differentierede breve ud alt efter behov og udgangspunkt. Ordningen er indtil videre tilbudt til 28 familier, og vil ved udgangen af måneden være tilbudt 50 familier. Det arbejdes ud fra en fleksibel model, hvor familien selv kan være mere til at definere, hvordan de ønsker at bruge den koordinerende sagsbehandler. Det er umiddelbart blevet taget godt imod af forældrene. Der er gjort meget ud af at fortælle om de koordinerende sagsbehandlere internt i centeret også. Der er ønske og vilje til, at det skal rykke

8 hurtigt med ordningen, men samtidig bliver det med små skridt fremad, fordi der skal gøres erfaringer undervejs. Det har også vist sig, at det ikke er lige til. Fx at skulle formidle andres afgørelser, pga. servicelovens kompleksitet, hvor der ofte skal anlægges skøn. Ledelsen i HCK har derfor et stort fokus på kompetenceudvikling af medarbejderne og på at skabe de rette rammer for vejledning til forældrene. Side 8 af 10 Rie Gravesen påpegede, at der er behov for, at der er én der kender hele historien om familien, og at der på denne baggrund ageres proaktivt. Desuden udfordrede hun, at det kan være problematisk at formidle andre afgørelser, da socialrådgivere som en del af deres uddannelse, burde være klædt på det til. 6. Brevskabeloner: Rie Gravesen fremlagde forældrerådet kommentarer til brevskabelonerne: Vedr. kvitteringsbrevet: - Det er upersonligt, at der ikke er en person man kan kontakte, hvis man har spørgsmål. Det ligger en distance. Der måtte gerne være et navn, som man kunne kontakte (det kunne måske være den koordinerende sagsbehandler). - Det skal præciseres, at det sendes til eboks, da der ofte også er korte frister. Forældrerådet gjorde opmærksom på, at de får det forskelligt både i skriv eller eboks og nogle steder begge. Vedr. partshøringsbrevet: - Til ugunst skal præciseres. Det skal være tydeligere, hvad der kan være til ugunst for én, så har man mulighed for at argumentere. Man kunne evt. tilføje Det betyder, at lægens oplysninger kan betyde, at du får afslag på din ansøgning, og det er derfor du har ret til at kommentere på dem. - Det vigtigt at få uddybet hvad, det er en partshøring på, så man også ved, hvad der bliver taget med. Så man også bedre forstå afslag, og gøre det lettere at svare inden for tidsfristen - Forældrerådet problematiserede de korte tidsfrister. Vibeke Ries forklarede, at det hænger sammen med at HCK skal overholde sagsbehandlingsfrister på 8 uger. - Det skal være tydeligt hvornår de 10 dages frist gælder fra (fra modtagelsen af brevet), og at det drejer sig om 10 hverdage. - HCK kan evt. orientere om, at der er mulighed for at tilmelde sig en sms-service, så man bliver adviseret om ny digital post. 7. Orientering svar vedrørende: Udsendelse af nyhedsbrev

9 Vibeke fortalte, at det inden længe vil blive muligt at tilmelde sig et nyhedsbrev på hjemmesiden. Forældrerådet pointerede, at det vil være vigtigt at gøre opmærksom på dets eksistens, så folk kan opsøge denne nyhedsboks på hjemmesiden. Vibeke Ries fortalte, at alle nye borgere får besked om, hvor man kan tilmelde sig så kan folk selv beslutte, om de har lyst til at modtage det. Forældrerådet kan komme med bidrag til nyhedsbrevet i samarbejde med Centerrådet. Forældrerådet drøftede endvidere muligheden for at få trykt fysisk materiale om forældrerådet. Der kan evt. søges midler i foreninger til at udarbejde trykt materiale. Bevilling af eksterne kurser Der er sket en ændring af praksis for bevillinger af kurser efter 41 i Serviceloven (som behandles i HKY børn). Kurser bevilges kun efter denne paragraf, hvis de giver forældrene værktøjer ift. barnets funktionsnedsættelse. Kursus som har karakter af behandling bevilges ikke efter 41. Der ydes herudover ikke som udgangspunkt hjælp til søskendekurser og selvforståelseskurser efter 41. Sidstnævnte kurser kan eventuelt bevilges efter 11 (i Børnefamilieenheden). Bevilling af kurser vil dog altid bero på en konkret vurdering af behovet. Som et led i den koordinerende sagsbehandling vil HKY børn bestræbe sig på at give råd og vejledning om muligheden for at søge efter 11, hvis det ikke kan bevilges efter 41 - og sikre koordinering med Børnefamilieenheden. Side 9 af 10 Bevilling af psykologhjælp Hjælp til psykolog kan i nogle tilfælde bevilges af Børnefamilieenheden efter 11. Der kan ikke bevilges psykologhjælp inden for 41. Brug af lægeoplysninger Sagsbehandlerne har som udgangspunkt brug for en lægefaglig vurdering af et barns nedsatte funktionsevne for at kunne behandle en ansøgning. Men det vil altid bero på en konkret vurdering, hvilke oplysninger, der skal indhentes. Herunder også i hvilket omfang, der skal indhentes oplysninger fra læger. Ledelsesrepræsentanterne fra HCK anerkender, at centret kan blive bedre til at anvende eksisterende oplysninger i regi af Socialforvaltningen og andre enheder i HCK. I mange tilfælde er man dog nødt til at indhente oplysninger. Fx når borgere henvender sig første gang, og hvis der sker ændringer i funktionsnedsættelsen, ændringer ift. medicin m.v. 8. Kommende punkter Den centrale HR- enhed i Socialforvaltningen har lavet et udkast til et koncept for workshops med Forældrerådet. Udkastet er vedhæftet dette referat som bilag. Forældrerådet bedes derfor drøfte på et senere møde om indhold og form er det rette.

10 Siden sidst HCKs chefjurist Helle Ø. Stisen har indsendt denne bemærkning til jeres orientering som vedrører en principafgørelse, der er taget i Ankestyrelsen siden mødet i Forældrerådet: Side 10 af 10 Ankestyrelsen har efter sidste møde udsendt en principafgørelse (nr ), hvor Ankestyrelsen har fastslået, at kommunen ikke kan kræve dokumentation for afholdelse af en udgift, hvis familien har sandsynliggjort en merudgift. Den konkrete sag i Ankestyrelsen vedrørte en situation, hvor kommunen ville kræve dokumentation for hvordan merudgiftsydelsen til barnepige/aflastning var anvendt, herunder om familien havde opgivet ydelsen til SKAT. Ankestyrelsens afgørelse vil helt konkret få betydning for den måde, hvorpå vi administrerer de barnepigeordninger, som vi bevilger efter servicelovens 41. Vi har i de seneste år haft en praksis, hvorefter vi i alle sager - forud for bevilling af hjælp - har bedt om at få oplyst navn mv. på de personer, som ansættes til barnepigeopgaven. Denne praksis vil nu ophøre. Vi vil herefter snarest tage stilling til, i hvilket omfang den nuværende årligt tilbagevendende stikprøvekontrol på den type sager skal bevares, justeres eller ophæves som generel stikprøve. Stikprøven blev fastlagt i 2011 i samarbejde med vores revision. Det bemærkes, at stikprøven i den nuværende form betinger, at forældrene i de sager, som udtages i stikprøven, kan oplyse navn mv. på de personer, som har været ansat. Vi vil samtidig hurtigst muligt tage stilling til, i hvilket omfang Ankestyrelsens afgørelse indebærer, at vi skal justere vores praksis i forhold til andre typer af ydelser.

Handicapcenter København, Thoravej 29, 2400 København NV, Mødelokale:

Handicapcenter København, Thoravej 29, 2400 København NV, Mødelokale: Socialforvaltningen Handicapcenter København REFERAT Referat forældrerådsmøde 22. januar 2015 Torsdag d. 22. januar kl. 18:00-20:00 28. januar 2015 /TGL Handicapcenter København, Thoravej 29, 2400 København

Læs mere

Torsdag d. 28. april 2015 kl Borgercenter Handicap, Thoravej 29, 2400 København NV, Mødelokale:

Torsdag d. 28. april 2015 kl Borgercenter Handicap, Thoravej 29, 2400 København NV, Mødelokale: Socialforvaltningen Borgercenter Handicap REFERAT Forældrerådsmøde 28. april 2015 Torsdag d. 28. april 2015 kl. 17.30-19.30 Borgercenter Handicap, Thoravej 29, 2400 København NV, Mødelokale: Engagement

Læs mere

Borgercenter Handicap, Thoravej 29, 2400 København NV, Mødelokale:

Borgercenter Handicap, Thoravej 29, 2400 København NV, Mødelokale: Socialforvaltningen Borgercenter Handicap REFERAT Forældrerådsmøde den 17. november 2016 kl. 18.00-20.00 Borgercenter Handicap, Thoravej 29, 2400 København NV, Mødelokale: Anerkendelse 21. november 2016

Læs mere

Særlig dagtilbud efter servicelovens 32

Særlig dagtilbud efter servicelovens 32 Særlig dagtilbud efter servicelovens 32 Definering af Særlig behov Særlig dagtilbud tilbydes børn med betydelig og/eller varig fysisk eller psykisk funktionsnedsættelse. Alle børn skal have mulighed for

Læs mere

Cover for uddybende materiale vedr. organiseringen af den faglige support samt arbejdet med ressourceteams.

Cover for uddybende materiale vedr. organiseringen af den faglige support samt arbejdet med ressourceteams. KØBENHAVNS KOMMUNE Børne- og Ungdomsforvaltningen Sundhed og Indkøb NOTAT Til Aflæggerbordet - BUU Cover for uddybende materiale vedr. organiseringen af den faglige support samt arbejdet med ressourceteams.

Læs mere

Borgercenter Handicap, Thoravej 29, 2400 København NV, Mødelokale:

Borgercenter Handicap, Thoravej 29, 2400 København NV, Mødelokale: Socialforvaltningen Borgercenter Handicap REFERAT Forældrerådsmøde den 4. februar 2016 kl. 18.00-20.00 Borgercenter Handicap, Thoravej 29, 2400 København NV, Mødelokale: Anerkendelse 11. februar 2016 /Thomas

Læs mere

Redegørelse vedrørende klager over afgørelser truffet i Forebyggelse og Rådgivning i 2014

Redegørelse vedrørende klager over afgørelser truffet i Forebyggelse og Rådgivning i 2014 Redegørelse vedrørende klager over afgørelser truffet i Forebyggelse og Rådgivning i 2014 Indhold Indledning... 3 1. Regler vedrørende behandling af klagesager... 3 2. Klager over afgørelser truffet i

Læs mere

DUKH-nyt. Merudgifter efter servicelovens 100. DUKH Nyt: Nr. 10 Januar Kort lovgivningsmæssig introduktion om merudgiftsydelse

DUKH-nyt. Merudgifter efter servicelovens 100. DUKH Nyt: Nr. 10 Januar Kort lovgivningsmæssig introduktion om merudgiftsydelse DUKH-nyt DUKH Nyt: Nr. 10 Januar 2019 Merudgifter efter servicelovens 100 af DUKH-konsulent Inga Petersen Om DUKH-nyt: DUKH har en lovgivningsmæssig forpligtelse til at formidle vores erfaringer om udviklingen

Læs mere

ABA foreningens landsmøde,

ABA foreningens landsmøde, Oplæg ved ABA foreningens landsmøde, d. 4. juni 2016 v/ socialfaglig konsulent Hanne Wennicke landsmød Dagens program Kort præsentation Hvem er DUKH Retssikkerhed Borgeres rettigheder og pligter Klagemuligheder

Læs mere

God dialog og godt samarbejde på børnehandicapområdet ~ en manual for servicelovens 41, 42 og 84

God dialog og godt samarbejde på børnehandicapområdet ~ en manual for servicelovens 41, 42 og 84 God dialog og godt samarbejde på børnehandicapområdet ~ en manual for servicelovens 41, 42 og 84 Dokumentnr. 993287_2 Sagsnr. 12/12165 Udarbejdet af vije på baggrund af arbejdsgruppeinddragelse Indholdsfortegnelse

Læs mere

Bilag 3 Ressourceteam på institutionsområdet

Bilag 3 Ressourceteam på institutionsområdet Børne- og Ungdomsforvaltningen BUDGETNOTAT Bilag 3 Ressourceteam på institutionsområdet Baggrund Det er i forbindelse med debatmøderne om chancelighed blevet understreget, at der er behov at styrke samarbejdet

Læs mere

3. Velkommen til nye medarbejderrepræsentanter og kort orientering om Centerrådets arbejde ved formand Hans J. Møller

3. Velkommen til nye medarbejderrepræsentanter og kort orientering om Centerrådets arbejde ved formand Hans J. Møller Socialforvaltningen Borgercenter Handicap REFERAT Den 23.6.15/BEK Referat af Centerrådsmøde den 28. maj 2015 Deltagere: Hans Jørgen Møller (formand), Kirsten Christensen (næstformand PTU), Merete Lefeldt

Læs mere

Bilag 3: Udkast til retningslinjer for PPRs og SR-specials praksis på småbørnsområdet

Bilag 3: Udkast til retningslinjer for PPRs og SR-specials praksis på småbørnsområdet Børne- og Ungdomsforvaltningen NOTAT 21-03-2007 Bilag 3: Udkast til retningslinjer for PPRs og SR-specials praksis på småbørnsområdet Indholdsfortegnelse 1. Indledning og baggrund... 1 2. Retningslinjer

Læs mere

NOTAT HVIDOVRE KOMMUNE

NOTAT HVIDOVRE KOMMUNE Oprettelse af nyt visitationsudvalg for 0-6 års området NOTAT HVIDOVRE KOMMUNE Baggrund: Hvidovre Kommune søger hele tiden at udvikle kommunens tilbud til børn i udsatte positioner og deres familier. Det

Læs mere

Praksisdag for alment praktiserende læger Den 27. september 2018

Praksisdag for alment praktiserende læger Den 27. september 2018 Tidlig indsats ved psykisk mistrivsel hos børn og unge / Børne- og ungdomsforvaltningen i Københavns Kommune Lone Mortensen, tværfaglig chef på Nørrebro/Bispebjerg og Christina Haahr Bach, leder af Inklusion,

Læs mere

Bilag 2. Skema over høringssvar

Bilag 2. Skema over høringssvar KØBENHAVNS KOMMUNE Socialforvaltningen Center for Politik NOTAT 18. april 2018 Sagsnr. 2017-0412891 Dokumentnr. 2017-0412891-8 Bilag 2. Skema over høringssvar Bilag 1. Skema over høringssvar Høringspart

Læs mere

Den 23. marts 2016 /BEK. Referat fra Centerrådsmøde dem 25. februar 2016

Den 23. marts 2016 /BEK. Referat fra Centerrådsmøde dem 25. februar 2016 Socialforvaltningen Borgercenter Handicap REFERAT Den 23. marts 2016 /BEK Referat fra Centerrådsmøde dem 25. februar 2016 Deltagere: Hans Jørgen Møller (DHF, formand) Vibeke Ries (Borgercenterchef), Kirsten

Læs mere

HØRINGSSVAR TIL UDKAST TIL REVIDERET BEKENDTGØRELSE OG VEJLEDNING VEDRØRENDE SERVICELOVENS 32 A OM HJEMME-TRÆNING SOM FØLGE AF L 117

HØRINGSSVAR TIL UDKAST TIL REVIDERET BEKENDTGØRELSE OG VEJLEDNING VEDRØRENDE SERVICELOVENS 32 A OM HJEMME-TRÆNING SOM FØLGE AF L 117 København 31. maj 2016 HØRINGSSVAR TIL UDKAST TIL REVIDERET BEKENDTGØRELSE OG VEJLEDNING VEDRØRENDE SERVICELOVENS 32 A OM HJEMME-TRÆNING SOM FØLGE AF L 117 Bemærkninger til bekendtgørelsen 1 stk. 1: Kommunalbestyrelsen

Læs mere

Bilag 1. Status på Handleplan for børnehandicapområdet. Juni 2013

Bilag 1. Status på Handleplan for børnehandicapområdet. Juni 2013 Dato: 3.6-2013 Bilag 1. Status på. Juni 2013 Handleplanen består af to delplaner: (11 tiltag) Handleplan 2: Styrkelse af arbejdsmiljøet (4 tiltag) Side 1 af 8 1 Etablering af forældreråd For at sikre en

Læs mere

Side / afsnit Nuværende formulering Handicaprådets kommentar Forvaltningens indstilling

Side / afsnit Nuværende formulering Handicaprådets kommentar Forvaltningens indstilling Side / afsnit Nuværende formulering Handicaprådets kommentar Forvaltningens indstilling Handicaprådet Side 1 - Nedsat fysisk og/eller psykisk funktionsevne Der lægges afgørende vægt på en vurdering af

Læs mere

Kvalitetsstandard for merudgifter vedrørende forsørgelse af børn med nedsat funktionsevne. Høringsmateriale 1.-26. juni 2015

Kvalitetsstandard for merudgifter vedrørende forsørgelse af børn med nedsat funktionsevne. Høringsmateriale 1.-26. juni 2015 6 Kvalitetsstandard for merudgifter vedrørende forsørgelse af børn med nedsat funktionsevne. Høringsmateriale 1.-26. juni 2015 1 Formålet med kvalitetsstandarden En kvalitetsstandard er et andet ord for

Læs mere

SOCIALE FORHOLD OG BESKÆFTIGELSE Socialforvaltningen Aarhus Kommune

SOCIALE FORHOLD OG BESKÆFTIGELSE Socialforvaltningen Aarhus Kommune Side 1 af 5 Notat Til Til Aarhus Byråd Orientering SOCIALE FORHOLD OG BESKÆFTIGELSE Socialforvaltningen Aarhus Kommune Svar på 10-dages forespørgsel fra Det Konservative Folkepartis byrådsgruppe vedrørende

Læs mere

Til stede: Kurt Nielsen, Rie Gravesen, Maren Grosen, Mette Rasmussen, Berit Wellemberg, Kari Gustafson (medlem af Centerrådet).

Til stede: Kurt Nielsen, Rie Gravesen, Maren Grosen, Mette Rasmussen, Berit Wellemberg, Kari Gustafson (medlem af Centerrådet). Socialforvaltningen Borgercenter Handicap REFERAT Forældrerådsmøde den 19. maj 2016 kl. 18.00-20.00 Familiehuset, Hans Knudsens Plads 3, 2. sal, 2100 København Ø. 20. maj 2016 /cz3m Til stede: Kurt Nielsen,

Læs mere

Sagsnr Dokumentnr Sagsbehandler Christina Bundgaard/ Ane Løfstrøm Eriksen

Sagsnr Dokumentnr Sagsbehandler Christina Bundgaard/ Ane Løfstrøm Eriksen KØBENHAVNS KOMMUNE Børne- og Ungdomsforvaltningen Specialområdet NOTAT Aftaleforum Børn med behov for en samlet social og undervisningsmæssig indsats skal mødes af én kommune, der - med barnet i centrum-

Læs mere

Projektbeskrivelse Socialrådgivere i daginstitutioner

Projektbeskrivelse Socialrådgivere i daginstitutioner Socialforvaltningen NOTAT Projektbeskrivelse Socialrådgivere i daginstitutioner Baggrund for projektet Et af fokusområderne i SOF s strategi for udviklingen af arbejdet med udsatte børn, unge og deres

Læs mere

Formålet er at se på sammenhænge mellem visiterede ydelser, metoder og indsats.

Formålet er at se på sammenhænge mellem visiterede ydelser, metoder og indsats. Tilsyn Uanmeldt tilsyn 29. oktober 2014 Bostøtte korpset Leder Mette Raabjerg Tilsynsførende Mia Gry Mortensen Tilsynsførende Hanne Vesterbæk Fogdal Tilsynsførende Pia Bjerring Strandbygaard Tilsynet 2014

Læs mere

Socialudvalget 2013-14 SOU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 349 Offentligt

Socialudvalget 2013-14 SOU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 349 Offentligt Socialudvalget 2013-14 SOU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 349 Offentligt Handleplanen Den aktuelle handleplan består af de 15 oprindelige aktiviteter plus yderligere 9 aktiviteter, der er føjet til

Læs mere

Handleplan for børnehandicapområdet

Handleplan for børnehandicapområdet Dato: 13-04-2013 Handleplanen består af to delplaner: (11 tiltag) Handleplan 2: Styrkelse af arbejdsmiljøet (4 tiltag) De to handleplaner er dynamiske ift. inddragelse af viden, der vil indkomme i forbindelse

Læs mere

Bilag 1: Status på handleplan for børnehandicapområdet december 2013

Bilag 1: Status på handleplan for børnehandicapområdet december 2013 Bilag 1: Status på handleplan for børnehandicapområdet december 2013 Dette er en status for den opdaterede Handleplan på børnehandicapområdet fra oktober 2013. Afsluttede aktiviteter er markeret med gråt

Læs mere

Vejledning til støtteindsatser i dagtilbud, KKFO, fritidshjem og klub

Vejledning til støtteindsatser i dagtilbud, KKFO, fritidshjem og klub Vejledning til støtteindsatser i dagtilbud, KKFO, fritidshjem og klub April 2012 1. udgave 1 Indholdsfortegnelse Indledning... 3 Lovgrundlag for tildeling af støtte... 4 Formål for støttetilbuddene...

Læs mere

Spørgeskema. Til anvendelse i implementering af de nationale retningslinjer for den sociale stofmisbrugsbehandling

Spørgeskema. Til anvendelse i implementering af de nationale retningslinjer for den sociale stofmisbrugsbehandling Spørgeskema Til anvendelse i implementering af de nationale retningslinjer for den sociale stofmisbrugsbehandling Bred afdækning af praksis i den sociale stofmisbrugsbehandling med udgangspunkt i de nationale

Læs mere

Beskrivelse og vejledning af alternativ til specialskole og specialklasserækker BUF-flex

Beskrivelse og vejledning af alternativ til specialskole og specialklasserækker BUF-flex KØBENHAVNS KOMMUNE Børne- og Ungdomsforvaltningen Specialområdet Beskrivelse og vejledning af alternativ til specialskole og specialklasserækker BUF-flex Et BUF-flextilbud gives til børn, som er i målgruppen

Læs mere

Kvalitetsstandard for Hjælp, Omsorg eller Støtte samt optræning efter servicelovens

Kvalitetsstandard for Hjælp, Omsorg eller Støtte samt optræning efter servicelovens Februar 2018 Kvalitetsstandard for Hjælp, Omsorg eller Støtte samt optræning efter servicelovens 85 Indledning...2 Værdier for dit kommende samarbejde med Ballerup Kommune...2 Hvordan søger jeg?...2 Hvem

Læs mere

Afgørelse truffet af: Afgørelsesdato: Uds. dato: Nummer: J.nr. Ankestyrelsen 18-04-2013 30-08-2013 98-13 5200582-12

Afgørelse truffet af: Afgørelsesdato: Uds. dato: Nummer: J.nr. Ankestyrelsen 18-04-2013 30-08-2013 98-13 5200582-12 Afgørelse truffet af: Afgørelsesdato: Uds. dato: Nummer: J.nr. Ankestyrelsen 18-04-2013 30-08-2013 98-13 5200582-12 Status: Gældende Principafgørelse om: merudgiftsydelse - barnepige - aflastning - sandsynliggjorte

Læs mere

SÅDAN ER VI ORGANISERET

SÅDAN ER VI ORGANISERET SÅDAN ER VI ORGANISERET SÅDAN ER VI ORGANISERET I dette kapitel vil vi kort introducere dig for organiseringen af det tværfaglige samarbejde i Børneog Familieforvaltningen i Jammerbugt Kommune. Du vil

Læs mere

Kvalitetsstandard for støtte fra Familieteamet.

Kvalitetsstandard for støtte fra Familieteamet. Kvalitetsstandard for støtte fra Familieteamet. 1 Kvalitetsstandard for støtte fra Familieteamet Område Lovgrundlag: Forebyggelse ift. børn og unge med nedsat funktionsevne Støtte fra familiekonsulent-teamet

Læs mere

Klar RET SEPTEMBER Borgerrådgiverens guide om helhedsorienteret sagsbehandling og vejledning

Klar RET SEPTEMBER Borgerrådgiverens guide om helhedsorienteret sagsbehandling og vejledning 10 SEPTEMBER 2013 Klar RET Borgerrådgiverens guide om helhedsorienteret sagsbehandling og vejledning Vi skal se bredt på den enkelte sag og på borgerens behov ( ). En henvendelse om hjælp skal altså vurderes

Læs mere

Styrkelse af handicapområdet for børn

Styrkelse af handicapområdet for børn Magistratsafdelingen for Sociale Forhold og Beskæftigelse Magistratsafdelingen for Børn og Unge Styrkelse af handicapområdet for børn - forslag der ikke arbejdes videre med Igennem det seneste års tid,

Læs mere

Handleplan på baggrund af tilfredshedsundersøgelse 2015

Handleplan på baggrund af tilfredshedsundersøgelse 2015 Handleplan på baggrund af tilfredshedsundersøgelse 2015 Baggrund Der har i januar og februar 2015 været foretaget en tilfredshedsundersøgelse hos de borgere, der modtager ydelser fra Psykiatri og Handicap.

Læs mere

Børn med særlige behov

Børn med særlige behov Formål og baggrund Børn med særlige behov Ramme for indsats og ekstra ressourcer Med afsæt i sloven 4, stk. 2 og Esbjerg Kommunes Børn og Ungepolitik arbejder ud fra en inkluderende tilgang. kan efter

Læs mere

Procedure for visitation af elever til specialpædagogisk bistand i Ikast-Brande Kommune

Procedure for visitation af elever til specialpædagogisk bistand i Ikast-Brande Kommune Procedure for visitation af elever til bistand i Ikast-Brande Kommune Indholdsfortegnelse Indstillingsforløb til visitering af elever i Ikast-Brande kommune til specialundervisning/ bistand... 2 Revisitation

Læs mere

KVALITETSSTANDARD AKTIVITETS- OG SAMVÆRS- TILBUD LOV OM SOCIAL SERVICE 104

KVALITETSSTANDARD AKTIVITETS- OG SAMVÆRS- TILBUD LOV OM SOCIAL SERVICE 104 KVALITETSSTANDARD AKTIVITETS- OG SAMVÆRS- TILBUD LOV OM SOCIAL SERVICE 104 GULDBORGSUND KOMMUNE GODKENDT AF BYRÅDET 22.03.2012 1 Indhold 1. Forudsætninger... 3 1.1 Kvalitetsstandardens formål og opbygning...

Læs mere

Kvalitetsstandard for hjemmetræning. Høringsmateriale 1.-26. juni 2015

Kvalitetsstandard for hjemmetræning. Høringsmateriale 1.-26. juni 2015 5 Kvalitetsstandard for hjemmetræning Høringsmateriale 1.-26. juni 2015 1 Formålet med kvalitetsstandarden En kvalitetsstandard er et andet ord for serviceniveau. Den beskriver indholdet og omfanget af

Læs mere

REBILD KOMMUNE. Handicaprådet REFERAT. Tirsdag den 19. april 2016, kl. 16:30

REBILD KOMMUNE. Handicaprådet REFERAT. Tirsdag den 19. april 2016, kl. 16:30 REBILD KOMMUNE Handicaprådet REFERAT Tirsdag den 19. april 2016, kl. 16:30 Mødested: Administrationsbygningen i Nørager Jernbanegade 13, 9610 Nørager Mødelokale: Mødelokale 1 Afbud: Lissy Mortensen referat

Læs mere

Notat til Børne- og Skoleudvalget

Notat til Børne- og Skoleudvalget Notat til Børne- og Skoleudvalget Uddybning af vejledende serviceniveau Udsatte børn og unge Børn og unge med handicap 28. oktober 2014 Skole og Familie Økonomi og drift Tlf. 46 11 42 13 ROGV@rudersdal.dk

Læs mere

Jan Hansen (Scleroseforeningen) var forhindret i at deltage pga. misinformationer

Jan Hansen (Scleroseforeningen) var forhindret i at deltage pga. misinformationer Socialforvaltningen Borgercenter Handicap REFERAT Den 22.09.15/BEK Referat af Centerrådsmøde den 27. august 2015 Deltagere: Hans Jørgen Møller (DHF, formand), Vibeke Ries (borgercenterchef), Ole Rasmussen

Læs mere

Godkendelse af udmønting af besparelse vedr. teknisk serivice ledelse, 2. behandling

Godkendelse af udmønting af besparelse vedr. teknisk serivice ledelse, 2. behandling Punkt 8. Godkendelse af udmønting af besparelse vedr. teknisk serivice ledelse, 2. behandling 2017-055395 Skoleforvaltningen indstiller, at godkender den fremlagte model for udmøntning af besparelse på

Læs mere

Referat Ad 1 Velkomst Janne Sander og Birgitte Østergaard bød velkommen til Handicaprådet. HR5 er det sidste ordinære møde i Handicaprådet 2014.

Referat Ad 1 Velkomst Janne Sander og Birgitte Østergaard bød velkommen til Handicaprådet. HR5 er det sidste ordinære møde i Handicaprådet 2014. KØBENHAVNS KOMMUNE Socialforvaltningen Mål- og Rammekontoret for Voksne Referat af HR5 møde 2014 i hjælpemiddelcenteret Dato: 10.11.2014 Tid: 16-18 Sted: Hjælpemiddelcenteret Københavns Kommune Mødedeltagere:

Læs mere

HANDOUT ORIENTERING OM SAGER OG TEMAER TIL BORGERRÅDGIVERUDVALGET

HANDOUT ORIENTERING OM SAGER OG TEMAER TIL BORGERRÅDGIVERUDVALGET HANDOUT ORIENTERING OM SAGER OG TEMAER TIL BORGERRÅDGIVERUDVALGET Kritik af utilstrækkelig vejledning i Socialforvaltningen Håndtering og fordeling af post på beskæftigelsesområdet Digital Post fra borger

Læs mere

2. Værdigrundlaget og den professionelle indsats Det fælles værdigrundlag for arbejdet med børn og unge i Gladsaxe Kommune er:

2. Værdigrundlaget og den professionelle indsats Det fælles værdigrundlag for arbejdet med børn og unge i Gladsaxe Kommune er: Gladsaxe Kommune Familieafdelingen august 2006 Sammenhængende børnepolitik i Gladsaxe kommune 1. Indledning Gladsaxe Kommunes Sammenhængende børnepolitik 2007-2009 skal sikre sammenhæng i overgangene mellem

Læs mere

Indsatskatalog for Borgerstyret personlig assistance i Næstved Kommune 2017

Indsatskatalog for Borgerstyret personlig assistance i Næstved Kommune 2017 Indsatskatalog for Borgerstyret personlig assistance i Næstved Kommune 2017 Side 1 af 10 Indhold Borgerstyret Personlig Assistance 96 3 Borgerstyret Personlig Assistance 95 7 Side 2 af 10 Kvalitetsstandard

Læs mere

Sorø Kommune Handicaprådet

Sorø Kommune Handicaprådet R e f e r a t Møde i, torsdag den kl. 17.00 Mødet afholdtes på Lundebo, Ventemøllevej 30, 4293 Dianalund Indhold Sag nr. 35 Godkendelse af dagsorden (godkendes pr. mail) Sag nr. 36 Besøg af KLAP-konsulent

Læs mere

Guldborgsund Kommunes Kvalitetsstandard

Guldborgsund Kommunes Kvalitetsstandard Guldborgsund Kommunes Kvalitetsstandard For Lov om social service 97 Ledsagerordning Vedtaget af Byrådet d. 22. marts 2012 1 Indholdsfortegnelse 1. Forudsætninger... 3 1.1 Lovgrundlag... 3 1.2 Personkreds...

Læs mere

Brøndby Kommunes kvalitetsstandard for visitation til social pædagogisk støtte i eget hjem efter Servicelovens 85

Brøndby Kommunes kvalitetsstandard for visitation til social pædagogisk støtte i eget hjem efter Servicelovens 85 Brøndby Kommunes kvalitetsstandard for visitation til social pædagogisk støtte i eget hjem efter Servicelovens 85 Servicelovens 85 paragraffens ordlyd Kommunalbestyrelsen skal tilbyde hjælp, omsorg eller

Læs mere

Bilag Vejledende serviceniveau til servicelovens 42 & 43

Bilag Vejledende serviceniveau til servicelovens 42 & 43 Skema til afgivelse af høringssvar - kvalitetsstandarder Bilag Vejledende serviceniveau til servicelovens 42 & 43 Høringssvar fra Dialoggruppen Forældre til syge- og handicappede børn i Ringsted Kommune

Læs mere

Kvalitetsstandard for Hjælp, Omsorg eller Støtte samt optræning efter servicelovens 85

Kvalitetsstandard for Hjælp, Omsorg eller Støtte samt optræning efter servicelovens 85 Kvalitetsstandard for Hjælp, Omsorg eller Støtte samt optræning efter servicelovens 85 juli 2019 Kvalitetsstandard for Hjælp, Omsorg eller Støtte samt optræning efter servicelovens 85 Indledning...3 Værdier

Læs mere

Mundtlig redegørelse til BUU den 9. januar 2014

Mundtlig redegørelse til BUU den 9. januar 2014 Mundtlig redegørelse til BUU den 9. januar 2014 Omlægning på handicapområdet - skærpet målgruppe vurdering og anden støtte: bl.a. etablering af A-team Fokuspunkter Beslutning i BUU den 10. oktober 2013

Læs mere

Høringsnotat (udkast af 12/3-12) Forslag til lov om ændring af lov om folkeskolen (Opfølgning på lovrevision om frit skolevalg)

Høringsnotat (udkast af 12/3-12) Forslag til lov om ændring af lov om folkeskolen (Opfølgning på lovrevision om frit skolevalg) Børne- og Undervisningsudvalget 2011-12 L 131 Bilag 1 Offentligt Ministeriet for Børn og Undervisning Marts 2012 Høringsnotat (udkast af 12/3-12) Forslag til lov om ændring af lov om folkeskolen (Opfølgning

Læs mere

Rammer og struktur for Distriktssamarbejdet i Skanderborg Kommune Børn og unge 6 17 år

Rammer og struktur for Distriktssamarbejdet i Skanderborg Kommune Børn og unge 6 17 år Alle børn og unge i Skanderborg har ret til et godt børne - unge liv, hvor børn/unge overvejende har oplevelsen af glæde, tryghed, engagement, begejstring og robusthed i forhold til livets udfordringer.

Læs mere

Lov og ret. Mulighed for hjælp og støtte til et barn med cerebral parese

Lov og ret. Mulighed for hjælp og støtte til et barn med cerebral parese Lov og ret Mulighed for hjælp og støtte til et barn med cerebral parese Indhold Den vigtige lov: Serviceloven... 4 Den særlige familievejlederordning... 4 Træning og behandling... 4 Merudgifter... 4 Tabt

Læs mere

29-04-2013. Til Socialudvalget

29-04-2013. Til Socialudvalget KØBENHAVNS KOMMUNE Socialforvaltningen Drifts- og Udviklingskontoret for borgere med handicap NOTAT Til Socialudvalget På mødet i Socialudvalget den 22. april blev der bestilt et notat med supplerende

Læs mere

Kvalitetsstandard for midlertidigt botilbud (Serviceloven 107)

Kvalitetsstandard for midlertidigt botilbud (Serviceloven 107) Social og Sundhed Svinget 14 5700 Svendborg Tlf. 62 23 30 00 Kvalitetsstandard for midlertidigt botilbud (Serviceloven 107) social@svendborg.dk www.svendborg.dk Indhold 1. Indledning... 1 2. Sagsbehandling...

Læs mere

Forløbsbeskrivelse for overdragelse mellem Opvækst og Læring, Arbejdsmarked og Sundhed og Omsorg

Forløbsbeskrivelse for overdragelse mellem Opvækst og Læring, Arbejdsmarked og Sundhed og Omsorg Forløbsbeskrivelse for overdragelse mellem Opvækst og Læring, Arbejdsmarked og Sundhed og Omsorg Udarbejdet af: Sten Dokkedahl, Rikke Jensen og Jørgen Kyed Dato: 20. september 2016 Sten Dokkedahl/Rikke

Læs mere

Lov og ret Hvilken hjælp kan I få?

Lov og ret Hvilken hjælp kan I få? Lov og ret Hvilken hjælp kan I få? Spastikerforeningen Indhold Aflastning for familier... 4 Aflastning for barnet/den unge... 4 Anbringelse udenfor hjemmet... 4 Boligændringer... 4 Børnefagligundersøgelse

Læs mere

NOTATARK HVIDOVRE KOMMUNE

NOTATARK HVIDOVRE KOMMUNE NOTATARK HVIDOVRE KOMMUNE Børne- og Ungeforvaltningen Børne- og Familieafdelingen Overgang fra barn og ung med særlige behov til voksen med særlige behov Overgangen fra barn til voksen med særlige behov

Læs mere

Centerrådet i Handicapcenter København. Referat af ordinært Centerrådsmøde 10. juni 2009

Centerrådet i Handicapcenter København. Referat af ordinært Centerrådsmøde 10. juni 2009 Centerrådet i Handicapcenter København Referat af ordinært Centerrådsmøde 10. juni 2009 Til stede: Momme Knudsen, Ingrid Hansen, Kirsten Danielsen, Bente Ullits Eckmann, Janne Sander, Frank Steffensen,

Læs mere

Side 2

Side 2 Side 2 Side 3 Side 4 KØBENHAVNS KOMMUNE Børne- og Ungdomsforvaltningen Center for Policy NOTAT Bilag 1 Omlægning af Børnecenter København (BCK) Baggrund Inklusion har været en vigtig politisk dagsorden

Læs mere

Hvad er helhed i social sagsbehandling egentlig? A rsmøde for Myndighedspersoner 17. november 2014

Hvad er helhed i social sagsbehandling egentlig? A rsmøde for Myndighedspersoner 17. november 2014 Hvad er helhed i social sagsbehandling egentlig? A rsmøde for Myndighedspersoner 17. november 2014 Helhedsbetragtning Helhedsvurdering Helhedssyn Helhedsvisitation Hvad siger juraen? krav og udfordringer?

Læs mere

Hvornår får jeg svar?

Hvornår får jeg svar? KØBENHAVNS KOMMUNE Socialforvaltningen Center for Politik 01-07-2015 Hvornår får jeg svar? Dette dokument informerer om Socialforvaltningens sagsbehandlingsfrister. Det vil sige frister for, hvor lang

Læs mere

Spørgeskemaet er udsendt til 46 dagplejepædagoger samt dagtilbud- og afdelingsledere, hvoraf 34 har svaret (samt 1 delvis besvaret).

Spørgeskemaet er udsendt til 46 dagplejepædagoger samt dagtilbud- og afdelingsledere, hvoraf 34 har svaret (samt 1 delvis besvaret). 1 Indledning På baggrund af øget fokus på målbarhed vedrørende ydelser generelt i Varde Kommune har PPR formuleret spørgsmål i forhold til fysio-/ergoterapeut og tale-/hørekonsulenternes indsats på småbørnsområdet

Læs mere

Kvalitetsstandard for aflastning på børn- og ungeområdet. Høringsmateriale juni 2015

Kvalitetsstandard for aflastning på børn- og ungeområdet. Høringsmateriale juni 2015 3 Kvalitetsstandard for aflastning på børn- og ungeområdet Høringsmateriale 1.-26. juni 2015 1 Formålet med kvalitetsstandarden En kvalitetsstandard er et andet ord for serviceniveau. Den beskriver indholdet

Læs mere

Netværksmødet når familien og professionelle samarbejder

Netværksmødet når familien og professionelle samarbejder Vejledning i at holde netværksmøder - Til medarbejdere, der arbejder med børn og unge i Høje-Taastrup Kommune Netværksmødet når familien og professionelle samarbejder Netværksmødet Denne vejledning er

Læs mere

ARBEJDET MED KVALITETSSTANDARDER I RANDERS KOMMUNE

ARBEJDET MED KVALITETSSTANDARDER I RANDERS KOMMUNE ARBEJDET MED KVALITETSSTANDARDER I RANDERS KOMMUNE PROGRAM Hvordan skal man forstå kvalitetsstandarder? Hvad kan man skrue på? Hvordan har vi arbejdet med udarbejdelsen af kvalitetsstandarder i Randers

Læs mere

Kvalitetsstandard for fast kontaktperson for barnet, den unge eller hele familien. Høringsmateriale 1.-26. juni 2015

Kvalitetsstandard for fast kontaktperson for barnet, den unge eller hele familien. Høringsmateriale 1.-26. juni 2015 2 Kvalitetsstandard for fast kontaktperson for barnet, den unge eller hele familien Høringsmateriale 1.-26. juni 2015 1 Formålet med kvalitetsstandarden En kvalitetsstandard er et andet ord for serviceniveau.

Læs mere

Opsamling på Temadag 17. december 2014

Opsamling på Temadag 17. december 2014 Opsamling på Temadag 17. december 2014 Indledning Dette dokument er et forsøg på at indfange essensen af de emner, som de mange post-its beskriver under hvert af de fem temaer fra handlingsplanen. Dokumentet

Læs mere

Tilsynsenhedens Årsrapport 2013. Center for børn og forebyggelse Plejefamilier

Tilsynsenhedens Årsrapport 2013. Center for børn og forebyggelse Plejefamilier TILSYNSENHEDEN Tilsynsenhedens Årsrapport 2013 Center for børn og forebyggelse Plejefamilier Afdelingsleder Pia Strandbygaard Tilsynsførende Else Hansen Tilsynsførende Dorthe Noesgaard Tilsynsførende Joan

Læs mere

Opfølgning på udmeldte tidsfrister i 2013 og udmelding af tidsfrister for afgørelser i 2014 i Velfærd og Sundhed i Horsens Kommune

Opfølgning på udmeldte tidsfrister i 2013 og udmelding af tidsfrister for afgørelser i 2014 i Velfærd og Sundhed i Horsens Kommune Opfølgning på er i og udmelding af tids for i Velfærd og Sundhed i Horsens Kommune Retssikkerhedsloven: 3. Kommunalbestyrelsen skal behandle spørgsmål om hjælp så hurtigt som muligt med henblik på at afgøre,

Læs mere

1 of 17. Kvalitetsstandard 2014 Lov om social service 85 Bostøtte i eget hjem. Godkendt i byrådet den xx.xx.14

1 of 17. Kvalitetsstandard 2014 Lov om social service 85 Bostøtte i eget hjem. Godkendt i byrådet den xx.xx.14 1 of 17 Kvalitetsstandard 2014 Lov om social service 85 Bostøtte i eget hjem Godkendt i byrådet den xx.xx.14 2 of 17 Indholdsfortegnelse INDLEDNING...2 BOSTØTTEYDELSER...3 KONTAKTINFORMATION...5 1.AFKLARINGSYDELSE...6

Læs mere

Muligheder for træning af børn i København

Muligheder for træning af børn i København Muligheder for træning af børn i København Side 2 Indhold Kære forælder i Københavns Kommune 4 Genoptræning efter hospitalsbehandling 5 Vederlagsfri fysioterapi og ridefysioterapi efter henvisning fra

Læs mere

Bilag 2: Forslag til styrket opfølgning på tilsyn og øget åbenhed

Bilag 2: Forslag til styrket opfølgning på tilsyn og øget åbenhed KØBENHAVNS KOMMUNE Børne- og Ungdomsforvaltningen Center for Policy NOTAT 10. juni 2019 Bilag 2: Forslag til styrket opfølgning på tilsyn og øget åbenhed Det foreslås, at opfølgningen på tilsynet og faglig

Læs mere

Forældre til børn med diabetes

Forældre til børn med diabetes Forældre til børn med diabetes Samarbejdet med kommunen offentlige støttemuligheder - når barnet har diabetes d.6.februar 2012 Inge Louv Socialrådgiver - handicapkonsulent www.ingelouv.dk Forventninger

Læs mere

Tilsyn Uanmeldt tilsyn. 5. december Hjemløseteamet Leder Tina Ladefoged Hansen

Tilsyn Uanmeldt tilsyn. 5. december Hjemløseteamet Leder Tina Ladefoged Hansen Tilsyn Uanmeldt tilsyn 5. december 2014 Hjemløseteamet Leder Tina Ladefoged Hansen Tilsynsførende Mia Gry Mortensen Tilsynsførende Hanne Vesterbæk Fogdal Tilsynsførende Pia Bjerring Strandbygaard Tilsynet

Læs mere

Power Point vedhæftet som fil (fremsendes senere).

Power Point vedhæftet som fil (fremsendes senere). Referat af KSS møde den 8. april 2015, kl. 12.00 18.00 i Kirurgisk konferencelokale (det gamle køkken ), Nykøbing F. Sygehus. Implementering af den ny sundhedsaftale 2015 2018. Strategimøde Til stede:

Læs mere

SAMARBEJDSAFTALE. mellem. Silkeborg Kommune/Jobcenter Silkeborg

SAMARBEJDSAFTALE. mellem. Silkeborg Kommune/Jobcenter Silkeborg SAMARBEJDSAFTALE mellem Silkeborg Kommune/Jobcenter Silkeborg og Dansk Metal Silkeborg-Favrskov FOA Silkeborg-Skanderborg FTF-A HK Østjylland 3F Silkeborg om én indgang for ledige a-kasse medlemmer i første

Læs mere

Svar på forespørgsel vedr. tilsyn med plejefamilier / døgninstitutioner og opholdssteder:

Svar på forespørgsel vedr. tilsyn med plejefamilier / døgninstitutioner og opholdssteder: Til Børne- og ungdomsudvalget Familierådgivningen, Glesborg Dato: 22.8.11 Reference: Socialkonsulenterne Direkte telefon: 89593135 89591871 E-mail: me@norddjurs.dk lonem@norddjurs.dk Svar på forespørgsel

Læs mere

Norddjurs Familieundervisning Kvalitetsstandard

Norddjurs Familieundervisning Kvalitetsstandard Norddjurs Familieundervisning Kvalitetsstandard 26. marts 2013 1 Norddjurs Familieundervisning Det overordnede formål med Norddjurs Familieundervisning er - i et aktivt samarbejde med forældre og skole

Læs mere

Holstebro Kommune Visitationsudvalget Dag- og Fritidstilbud Vejledning for ansøgning og tildeling af støtte til børn med særlige behov

Holstebro Kommune Visitationsudvalget Dag- og Fritidstilbud Vejledning for ansøgning og tildeling af støtte til børn med særlige behov Holstebro Kommune Visitationsudvalget Dag- og Fritidstilbud Vejledning for ansøgning og tildeling af støtte til børn med særlige behov Udarbejdet af visitationsudvalget i 2012 Revideret nov. 2013 Indholdsfortegnelse:

Læs mere

Visitation til specialundervisning 2010/2011

Visitation til specialundervisning 2010/2011 Ishøj Kommune PPR Center Ishøj - Pædagogisk Psykologisk Rådgivning for Ishøj og Vallensbæk Visitation til specialundervisning 2010/2011 30. august 2010 Notatet er en justering af det tilsvarende notat

Læs mere

Forslag til Kvalitetsstandard for støttekontaktperson jf. Servicelovens 85 den 1. september 2015

Forslag til Kvalitetsstandard for støttekontaktperson jf. Servicelovens 85 den 1. september 2015 Forslag til Kvalitetsstandard for støttekontaktperson jf. Servicelovens 85 den 1. september 2015 1. Hvad er ydelsens lovgrundlag? 2. Hvad er formålet med 3. Hvilke aktiviteter indgår i Kommunalbestyrelsen

Læs mere

Sagsbehandlingstider - Børn- og Ungeforvaltningen Opdateret pr. 1/

Sagsbehandlingstider - Børn- og Ungeforvaltningen Opdateret pr. 1/ Sagsbehandlingstider - Børn- og Ungeforvaltningen Opdateret pr. 1/12 2018 Lov Område Sagsbehandling stider Bemærkninger Serviceloven 11 stk. 2 og 3 Tidlig og forebyggende indsats til børn /unge i alderen

Læs mere

Hvornår får jeg svar?

Hvornår får jeg svar? Københavns Kommune Socialforvaltningen Hvornår får jeg svar? Denne pjece informerer om Socialforvaltningens sagsbehandlingsfrister. Det vil sige frister for, hvor lang tid der normalt må gå, inden der

Læs mere

Vejledende serviceniveau for. ophold i midlertidige botilbud. på handicap- og psykiatriområdet 2018/19

Vejledende serviceniveau for. ophold i midlertidige botilbud. på handicap- og psykiatriområdet 2018/19 Vejledende serviceniveau for ophold i midlertidige botilbud på handicap- og psykiatriområdet 2018/19 Indholdsfortegnelse Vejledende serviceniveau for midlertidige botilbud på handicap- og psykiatriområdet.

Læs mere

Kvalitetsstandarden er vedtaget af Byrådet den 19. december Serviceloven 12, 82a, 82b og 85. Lovgrundlag Servicelovens 12:

Kvalitetsstandarden er vedtaget af Byrådet den 19. december Serviceloven 12, 82a, 82b og 85. Lovgrundlag Servicelovens 12: Kvalitetsstandard for støtte til et selvstændigt liv Gruppebaseret og individuelt tidsbegrænset forløb efter servicelovens 82a og 82b samt støtte efter servicelovens 85 Kvalitetsstandarden er vedtaget

Læs mere

Kvalitetsstandard for botilbud til midlertidige ophold (SEL 107) Indhold

Kvalitetsstandard for botilbud til midlertidige ophold (SEL 107) Indhold kesocial og Sundhed Svinget 14 5700 Svendborg Tlf. 62 23 30 00 Fax. 62 22 99 79 social@svendborg.dk www.svendborg.dk Kvalitetsstandard for botilbud til midlertidige ophold (SEL 107) Indhold 1. Indledning...

Læs mere

Fredericia Kommune Videns- og Ressourcecenter

Fredericia Kommune Videns- og Ressourcecenter Fredericia Kommune Videns- og Ressourcecenter Forord Denne folder skal informere om de arbejdsområder og ydelser, som medarbejderne i det centrale Videns- og ressourcecenter kan levere. Hensigten med folderen

Læs mere

LYNGBY-TAARBÆK KOMMUNE Social- og Sundhedsforvaltningen Socialcenter Journalnr. : Dato... : Skrevet af : viga /3864

LYNGBY-TAARBÆK KOMMUNE Social- og Sundhedsforvaltningen Socialcenter Journalnr. : Dato... : Skrevet af : viga /3864 LYNGBY-TAARBÆK KOMMUNE Social- og Sundhedsforvaltningen Socialcenter Journalnr. : Dato... : 26.08.2009 Skrevet af : viga /3864 N O T A T om Kvalitetsstandard for Servicelovens 108 - botilbud Indledning

Læs mere

Kvalitetsstandard. Kvalitetsstandard for aflastning Servicelovens 84

Kvalitetsstandard. Kvalitetsstandard for aflastning Servicelovens 84 Kvalitetsstandard Kvalitetsstandard for aflastning Servicelovens 84 Gældende fra 1. januar 2019 Indledning Nedenfor finder du kvalitetsstandarden for aflastning efter Lov om Social Service 84. Du kan søge

Læs mere

Opgavebeskrivelse for skolesocialrådgiverne i Borgercenter Børn og Unge (2019)

Opgavebeskrivelse for skolesocialrådgiverne i Borgercenter Børn og Unge (2019) Opgavebeskrivelse for skolesocialrådgiverne i Borgercenter Børn og Unge (2019) Siden 2007 har Københavns Kommune haft tilknyttet skolesocialrådgivere til folkeskolerne i København, først som pilotprojekt

Læs mere

FORRETNINGSORDEN FOR FORÆLDRERÅDET KKFO BØRNEHUSET RØDKILDEN RØDKILDEVEJ KØBENHAVN NV

FORRETNINGSORDEN FOR FORÆLDRERÅDET KKFO BØRNEHUSET RØDKILDEN RØDKILDEVEJ KØBENHAVN NV FORRETNINGSORDEN FOR FORÆLDRERÅDET KKFO BØRNEHUSET RØDKILDEN RØDKILDEVEJ 3 2400 KØBENHAVN NV 1 Rammer for forældrerådets virksomhed Stk. 1. Forældrerådet udøver deres virksomhed indenfor rammerne af den

Læs mere