Fremtidens rådhus-, biblioteksog regionsbetjente

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Fremtidens rådhus-, biblioteksog regionsbetjente"

Transkript

1 TEKNIK-SERVICE Fremtidens rådhus-, biblioteksog regionsbetjente Stemmer fra et fag FOA RBR

2 FREMTIDENS RÅDHUS-, BIBLIOTEKS- OG REGIONSBETJENTE FOA 3 Indhold Fagpolitik for rådhus-, biblioteks- og regionsbetjente Politisk ansvarlig: Reiner Burgwald Redaktion: Stinus Fly og Jeanette Sandberg Bossen Foto: Lars Just Produktion: Grafisk Team og FOAs trykkeri TS_Fremtidens rådhus-, biblioteks- og regionsbetjente_3103_2016 Fagpolitik for rådhus-, biblioteks- og regionsbetjente 3 Borgere, øvrige ansatte og bygninger som omdrejningspunkt 4 Det at være professionel 6 Tværfagligt samarbejde 10 Det hele og lidt af hvert 12 Det stiller krav til det vi kan 15 Vi spiller en rolle også i fremtiden 18 Som medlemmer i Teknik- og Servicesektoren i FOA ved vi, hvad vi vil med vores fag. Vi har et væld af kompetencer og funktioner, og det skal være tydeligt for enhver! Vores faggrupper har altså ikke bare én, men mange roller at spille og mange ideer og forslag at spille ind med i forhold til både arbejdsmarkedet og vores velfærdssamfund. Det skal udnyttes og skal bidrage til, at borgerne oplever en bedre og mere nærværende service fra vores faggrupper. I hånden har du fagpolitikken for rådhus- biblioteks- og regionsbetjente (RBR-betjente). Det er faggrupper, der hver eneste dag møder alle de borgere, der vælger at benytte rådhuse, biblioteker og regionsgårde i landets kommuner. Som møder borgerne i dagligdagen i en mangfoldighed af situationer. Alt lige fra et besøg på rådhuset eller biblioteket til alvorlige samtaler med ansatte og politiske beslutningsprocesser. Det kræver en bred vifte af kompetencer og færdigheder. Fagpolitikken beskriver fagets udvikling, den ressource personalet bidrager med og hvad det betyder for brugerne af rådhuse og biblioteker. Politikken skal være med til at sikre, at beslutninger om strukturen og driften af rådhuse og biblioteker, herunder bemandingen træffes på et solidt og robust grundlag, som netop sætter innovative løsninger og de rette ressourcer i spil. Et grundlag, som samtidig præsenterer den bedst mulige løsning for borgerne og som spiller ind i den politiske dagsorden. Brug politikken konstruktivt både i praksis og politisk. Reiner Burgwald

3 4 FOA FREMTIDENS RÅDHUS-, BIBLIOTEKS- OG REGIONSBETJENTE FREMTIDENS RÅDHUS-, BIBLIOTEKS- OG REGIONSBETJENTE FOA 5 Borgere, øvrige ansatte og bygninger som omdrejningspunkt Arbejdsdagen som RBR-betjent består af en myriade af forskellige opgaver og udfordringer. Ude på de danske biblioteker, regionsgårde og rådhuse er RBR-betjente ofte borgernes og turisternes første møde med den pågældende institution. Samtidig spiller RBR-betjentene også en stor rolle i forhold til de øvrige ansatte på de forskellige institutioner og ikke mindst i forhold til bygningerne. Opgaverne er mangfoldige og spænder fra alt mellem praktiske opgaver såsom bogopsætning, postomdeling og monitorering, til uformelle snakke med borgere samt servicering af politikere. Men uagtet hvilken opgave der fokuseres på, handler det om at sætte borgeren, de øvrige ansatte eller bygningerne i centrum. Selv det mere praktiske arbejde handler i sidste ende om at yde borgeren den bedst mulige service. Altså at sikre, at det borgeren efterspørger, er det der bliver imødekommet. Uafhængigt af om det er en turist, der ønsker information om byen, et byrådsmedlem der skal have hjælp til at finde et mødelokale, eller det er en borger, der skal have hjælp til noget administrativt eller praktisk, kræver det, at den pågældende RBR-betjent har et indgående kendskab til kommunens og regionens opbygning, politiske organisering, seværdigheder, turistattraktioner, bibliotekernes indretninger og meget, meget mere. Det er derfor en bred palet af viden og kompetencer, der skal i spil, for at kunne yde den bedst mulige service overfor borgerne, de øvrige ansatte og bygningerne. Citat Det er borgernes hus vi er her derfor, når der er arrangementer. Der er jo os, der møder dem først. Meget ofte ved de ikke præcis, hvem de skal tale med, eller hvor de skal gå hen. Det er vores opgave at sørge for, at de kommer de rigtige steder hen.

4 6 FOA FREMTIDENS RÅDHUS-, BIBLIOTEKS- OG REGIONSBETJENTE FREMTIDENS RÅDHUS-, BIBLIOTEKS- OG REGIONSBETJENTE FOA 7 FOA mener at kerneopgaven for de danske RBR-betjente er at sikre en lettilgængelig offentlig institution. Det betyder, at deres koordinerende og bredtfavnende servicerende rolle overfor borgerne bliver altafgørende for borgerens oplevelse af besøget på institutionen. Ved at sætte fokus på en lettilgængelig offentlig institution, sikres det, at borgerne aldrig er ladt i stikken, men ved hvor de skal gå hen for at søge hjælp eller information. Det at være professionel Som RBR-betjent er det nødvendigt, at man er i stand til at aflæse og målrette sin indsats afhængig af, hvilken opgave man står overfor. At dette gør sig særligt gældende for RBR-betjente skyldes den mangfoldighed af opgaver, de varetager. Biblioteket har mange forskellige funktioner, og man kan ikke alene påtage sig opgaven at være kontrollant. Det kræver synlighed og det at være imødekommende overfor brugerne, så der indbydes til at blive kontaktet af bibliotekets gæster. Som i alle andre serviceerhverv har personalet en afgørende betydning for den følelse, borgeren forlader stedet med. Det er derfor vigtigt, at man som biblioteksbetjent er i stand til at varetage flere opgaver på samme tid. Fx har nogle kommuner bogbusser, som kører ud til institutioner og borgere, så der er mulighed for at benytte bibliotekernes mange faciliteter, hvis man ellers ikke lige har mulighed for at komme til. Andre kommuner har ikke bogbusser, men kører ud med bøger til ældre borgere, skoler og institutioner. Ligeledes er rådhus- og regionsbetjentene i kontakt med mange forskellige borgere hver eneste dag.

5 8 FOA FREMTIDENS RÅDHUS-, BIBLIOTEKS- OG REGIONSBETJENTE FREMTIDENS RÅDHUS-, BIBLIOTEKS- OG REGIONSBETJENTE FOA 9 Citat Vi møder jo alle borgere. Vi skal kunne håndtere både psykisk syge og kongelige. Vi er på en måde tryghedsskabende. Når folk ser en person i uniform, ved de næsten altid hvem de skal kontakte. opgaver som fx servicering af nøglesystemer, CTS-anlæg og flytning af personale fungere uden de store udfordringer. På trods af den store tyngde opgaverne med servicering og information til borgerne har, må de mere praksisbetonede opgaver ikke glemmes. Det er disse opgaver, der får hele det regionale og kommunale maskineri på rådshuse og regionsgårde til at køre rundt. Her handler det i særlig grad om at gøre sig forståelige overfor den enkelte borger. Det er ligegyldigt om den pågældende er hjemløs eller medlem af kommunalbestyrelsen. Vigtigheden af opgavens rette udførelse, er den samme. Den enkelte skal opleve præcis den samme imødekommenhed og hjælpsomhed. Samtidig skal alle de nødvendige og daglige praktiske RBR-betjente varetager en række logistiske, administrative og praktiske opgaver, der er helt essentielle for at hverdagen på de mange institutioner i kommunen som fx jobcentre, socialkontorer, biblioteker, rådhuse, administrationsbygninger kan fungere, som de skal. Det kan være alt fra postomdeling, reparationer til praktiske opgaver i forbindelse med afholdelse af arrangementer eller lignende. Mange af opgaverne har til formål ud over at skabe rammerne for borgernes besøg at sikre, at institutionernes øvrige ansatte kan udføre deres opgaver i løbet af en arbejdsdag. Endelig skal bygningerne fungere både for borgerne og for de ansatte, der færdes i husene. Den mangefacceterede virkelighed, som betjentene manøvrerer i, stiller nogle helt særlige krav til deres kompetencer, uafhængigt af om det handler om egentlig ansigt til ansigtkontakt med borgere eller mere praktiske og administrative opgaver i forhold til de øvrige ansatte eller bygningerne. Professionalisme i opgavevaretagelsen ligger delvist i den konkrete udførelse af opgaverne, men i lige så høj grad i evnen til at holde styr på opgaveporteføljen, sikre den rette prioritering med borgernes behov for øje og det egentlige møde med borgerne.

6 10 FOA FREMTIDENS RÅDHUS-, BIBLIOTEKS- OG REGIONSBETJENTE FREMTIDENS RÅDHUS-, BIBLIOTEKS- OG REGIONSBETJENTE FOA 11 Tværfagligt samarbejde De mange forskelligartede opgaver gør, at RBR-betjente har mange kontaktflader med andre faggrupper i kommunerne og regionerne. RBR-betjente samarbejder ofte med de øvrige faggrupper, der hvor den pågældende gruppe enten mangler den faglige ekspertise, eller har brug for ekstra hænder til at følge opgaven til dørs. Fx er et rådhus som et finansministerium. Her skal alle tråde samles, her skal overblikket over kommunens/regionens situation på alle væsentlige område befinde sig, og her fra sikrer man sig, at alle kommunens/regionens ansatte har kendskab til alle relevante beslutninger. Det er derfor helt afgørende for RBRbetjentene at have et godt samarbejde med de andre forvaltninger, institutioner eller faggrupper, fordi RBRbetjentene ofte er det koordinerende punkt for borgerne. Særligt efter kommunalreformen i 2007 hvor kommunerne og regionerne blev sammenlagt til større og færre enheder, har det betydet nye og meget forskellige opgaver for RBR-betjente. Det har gjort et styrket samarbejde mellem de forskellige forvaltninger og institutioner endnu vigtigere. Uden et konstruktivt samarbejde i opgaveløsningen vil den enkelte RBR-betjent ikke være i stand til at rådgive og hjælpe borgeren bedst muligt. Samtidig vil de øvrige faggrupper heller ikke være i stand til at udføre deres arbejde på bedste vis, fordi RBR-betjentenes kompetencer og professionalisme sikrer, at møderne afholdes, de rigtige personer kommer til de rigtige møder, og at der er styr på de praktiske foranstaltninger som postfordeling mv. De til tider lukkede strukturer mellem de kommunale forvaltninger og institutioner bør derfor åbnes mere op, så man herigennem kan høste de åbenlyse fordele, der ligger i et tæt samarbejde mellem de mange faggrupper på landets rådhuse, biblioteker og administrative institutioner. FOA mener at der ligger et stort uudnyttet potentiale i arbejdets organisering, hvis kommunerne og de enkelte forvaltninger ønsker at åbne op og samarbejde på tværs. Her kan RBR-betjentene spille en afgørende rolle ved at skabe sammenhæng, gennemsigtighed og rationalitet i en ellers kompleks kommunal/ regional forvaltning.

7 12 FOA FREMTIDENS RÅDHUS-, BIBLIOTEKS- OG REGIONSBETJENTE FREMTIDENS RÅDHUS-, BIBLIOTEKS- OG REGIONSBETJENTE FOA 13 Citat Vi er altid fleksible. Det betyder, at vi hjælper til, hvor vi kan, og vi kan virkelig mange ting. Det hele og lidt af hvert RBR-betjente er med til at skabe sammenhæng i en uforudsigelig og til tider hektisk hverdag. Ofte er RBR-betjentene en del af en masse sideløbende arbejdsprocesser i løbet af en dag. Det kan være, at den tekniske afdeling mangler assistance til at flytte udstyr eller at være vidne til en vielse. Derfor kræves det af RBR-betjentene, at de kan holde mange bolde i luften på en gang uden at miste overblikket. At have overblikket betyder også, at man er i stand til at prioritere opgaverne ud fra, hvad der er de vigtigste, og hvad der er knap så vigtigt, og derfor kan vente. RBR- betjentene har en række opgaver, som netop har til formål at sikre en lettilgængelig offentlig institution, som også fungere for de øvrige ansatte: Vagtfunktion, en opgave der varetages konstant. Hvis unge anvender biblioteket som opholdssted eller uvedkommende forsøger at komme ind på rådhuset, bliver RBR-betjentene tilkaldt. Vagt- og runderingsfunktioner, hvor RBR-betjentene sikrer sikkerheden på de enkelte institutioner i kommunen. Når der er bryllup på rådhuset, agerer RBR-betjentene vidner, såfremt det ønskes. Henter bøger og tidsskrifter frem fra magasiner og arkiver, når der er brug for dem i udlånsafdelingen. Fejlfinding på sorteringsanlæg på bibliotekerne. De er ansvarlige for bygningsvedligeholdelse og generel renholdelse. Posthåndtering i forhold til de forskellige forvaltninger i kommunen. Forestår alle praktiske funktioner omkring planlægning af udstillinger, møder eller andre arrangementer. Håndtering af arrangementer, store som små som fx forelæsninger, koncerter og events som i nogle tilfælde kan vare i flere dage. Der arrangeres stole, scener, lys og lyd.

8 14 FOA FREMTIDENS RÅDHUS-, BIBLIOTEKS- OG REGIONSBETJENTE FREMTIDENS RÅDHUS-, BIBLIOTEKS- OG REGIONSBETJENTE FOA 15 Citat Vi er en form for små mirakelmagere. Man skal virkelig kunne løfte mange opgaver. RBR-betjentene udfører også portnertjeneste ved at vise besøgende vej, henvise dem til de rigtige medarbejdere eller fortæller om byens seværdigheder. I nogle kommuner fungerer RBR-betjentene som guider på rådhusene, vejleder turister og udfører betjening på institutioner. Generel håndværksmæssig vedligeholdelse af bygninger. Kontakt med de sociale klienter. Ofte hænder det, at de er utilfredse med en afgørelse og/eller bestemmelser, der er truffet. I den forbindelse er det betjentenes opgave at konflikmægle og i sidste instans tilkalde politiet, hvis det bliver nødvendigt. Ansvaret for sikkerheden ved arrangementer, i forhold til de ansatte, borgere og ikke mindst bygningerne. Det stiller krav til det vi kan Sammen med de kommunale parkeringsserviceassistenter er RBR-betjente på mange måder kommunens/regionens ansigt overfor borgere og gæster. På tværs af forvaltninger er de ofte de første personer, som borgerne møder, og de er med til at guide borgeren rundt i det kommunale system. Derfor skal betjenten kende sin kommune og region samt dens opbygning godt. Have kendskab til kommunens/regionens historie, seværdigheder og ofte agere guide. Jobbet som RBR-betjent er derfor meget alsidigt. Betjentenes særlige rolle som borgernes første kontaktperson, når de henvender sig på rådhuset, biblioteket eller regionsgården, og rollen som praktisk udfører af mange forskelligartede opgaver, kræver uddannelse og løbende kompetenceudvikling. Erhvervsuddannelsen som ejendomsservicetekniker er særlig anvendelig i denne sammenhæng, da den giver de tekniske kompetencer ift. bygningsog maskinvedligehold, klima, energi-

9 16 FOA FREMTIDENS RÅDHUS-, BIBLIOTEKS- OG REGIONSBETJENTE FREMTIDENS RÅDHUS-, BIBLIOTEKS- OG REGIONSBETJENTE FOA 17 optimering og meget mere. Samtidig giver uddannelsen kompetencer i forhold til administrative opgaver. Derudover kræver jobbet som RBRbetjent nogle helt grundlæggende kernekompetencer, der modsvarer den alsidige opgaveportefølje, de har: Menneskelig forståelse og indlevelse som grundlæggende forudsætninger - RBR-betjente møder alle slags mennesker - hvorfor evnen til at snakke med vidt forskellige mennesker er essentiel for at kunne udføre arbejdet bedst muligt. Logistisk overblik i og med betjentene er nødt til at håndtere mange forskellige arbejdsprocesser på samme tid, er det også nødvendigt at have evnen til at bevare det nødvendige overblik, således at der stadig prioriteres mellem vigtige og mindre vigtige opgaver. Evnen til tværfaglig koordinering Betjentene er ofte dem, der skal sikre at tingene forløber gnidningsfrit mellem de forskellige forvaltninger. Det er derfor vigtigt, at de har kompetencerne og er i stand til at koordinere på tværs ikke bare af forvaltninger, men også på tværs af faggrupper og borgere. Håndværksmæssige kompetencer RBR-betjentene skal ofte udføre større eller mindre håndværksmæssige opgaver i kommunen/ regionen eller de underliggende forvaltninger. Ligeledes vil det være naturligt hvis rådhuset og regionsgården/ -kontoret griber den nye klimadagsorden og går forrest i forhold til at indføre klimabesparende tiltag. Her ville det være oplagt, at betjentene spiller en afgørende rolle i vedligeholdelse og reparation af de forskellige tekniske tiltag. Konflikthåndtering RBR-betjente har også en vigtig rolle, når det kommer til at afværge eller løse konflikter. Ofte vil biblioteksbetjentene opleve, at unge anvender bibliotekerne som opholdssted, eller at fx sociale klienter optrapper en konflikt på rådhuset/regionsgården. I sådanne situationer er det betjentenes opgave at undgå, at konflikten eskalerer eller tilkalde politiet, såfremt det bliver nødvendigt. Dette kræver særlige kompetencer indenfor konflikthåndtering. FOA mener at tekniske serviceledere centralt placeret i rådhuset eller regionens forvaltning, bør have det overordnede ansvar for koordineringen mellem forvaltningerne. En RBR-betjents konkrete erfaring med arbejdet på rådhuset/regionsgården eller biblioteket kombineret med en relevant ledelsesmæssig uddannelse, vil sikre en sammenhængende opgavevaretagelsen helt fra borgmesterkontoret til receptionen.

10 18 FOA FREMTIDENS RÅDHUS-, BIBLIOTEKS- OG REGIONSBETJENTE FREMTIDENS RÅDHUS-, BIBLIOTEKS- OG REGIONSBETJENTE FOA 19 Vi spiller en rolle også i fremtiden Den nuværende udvikling peger mod, at der i nogle kommuner er truffet beslutning om, at de store driftsopgaver centraliseres i større forvaltninger i kommunen såkaldte ejendomscentre. Dermed ansættes de pågældende medarbejdere ikke decentralt på rådhusene/regionsgårdene eller bibliotekerne, men i kommunernes forvaltning. Det betyder, at de alene bliver tilkaldt, når der er brug for dem på en given institution, uden nogen fast tilknytning til en bestemt arbejdsplads. Men med denne udvikling overser man nogle af de vigtige funktioner, som er beskrevet i denne fagpolitik, nemlig koordineringen mellem faggrupper, håndteringen af borgerne og ikke mindst det vigtige og genkendelige ansigt udadtil. RBR-betjente er jo ikke alene en vagtservice, der kan tilkaldes når det brænder på, men varetager en række andre vigtige funktioner. Funktioner, der binder de lokale forvaltninger og institutioner sammen og dirigerer borgerne rundt i et til tider uoverskueligt administrativt landskab foruden deres rolle som turistguide. Med andre ord er den lokale forankring og den specialiserede viden om den konkrete arbejdsplads altafgørende for, at de kan udføre deres job tilfredsstillende både i forhold til borgmesteren og i forhold til borgerne. Citat Vi er dem, der kommer rundt i hele huset. Alle kender os, og vi kender dem. Det betyder, at vi altid ved, når der er behov for vores hjælp.

11 APRIL 2016 Fremtidens rådhus-, biblioteksog regionsbetjente Stemmer fra et fag FOA RBR RBR-betjente er jo ikke alene en vagtservice, der kan tilkaldes, når det brænder på, men varetager en række andre vigtige funktioner. Funktioner, der binder de lokale forvaltninger og institutioner sammen og dirigerer borgerne rundt i et til tider uoverskueligt administrativt landskab foruden deres rolle som turistguide. Læs i denne fagpolitik, hvorfor det er vigtigt, at fastholde RBRbetjente på rådhusene, bibliotekerne og i en lang række administrationsinstitutioner i kommunerne. Teknik- og Servicesektoren Staunings Plads København V Tlf FOA er Danmarks tredjestørste fagforening. Siden 1899 har vi kæmpet for bedre løn- og arbejdsforhold til vores medlemmer. Hovedopgaven er at indgå overenskomster, som sikrer en god løn og moderne, ordnede arbejdsvilkår. Det er FOA, der aftaler din løn, dine tillæg, din arbejdstid, din pension, dine barselsregler, dine ferieregler og dine muligheder for uddannelse. Vores opgave i FOA er også at sikre et stærkt fagligt fællesskab og at udvikle dit arbejde og vores fag på teknik- og serviceområdet, så velfærden og gode arbejdspladser går hånd i hånd.

Fremtidens badeog idrætsassistenter

Fremtidens badeog idrætsassistenter TEKNIK-SERVICE Fremtidens badeog idrætsassistenter Stemmer fra et fag FOA Sport FREMTIDENS BADE- OG IDRÆTSASSISTENTER FOA 3 Indhold Fagpolitik for badeog idrætsassistenter Politisk ansvarlig: Reiner Burgwald

Læs mere

Fremtidens bade- og idrætsassistenter

Fremtidens bade- og idrætsassistenter TEKNIK-SERVICE Fremtidens bade- og idrætsassistenter Stemmer fra et fag FOA Sport Indhold Fagpolitik for bade- og idrætsassistenter 3 En kommunal opgave en hal i udvikling 4 I øjenhøjde med borgerne på

Læs mere

Betjentene. på rådhuse, biblioteker og i regionerne yder borgerservice og er alt-mulig-mænd. Det stiller krav til arbejdsmiljøet og uddannelserne!

Betjentene. på rådhuse, biblioteker og i regionerne yder borgerservice og er alt-mulig-mænd. Det stiller krav til arbejdsmiljøet og uddannelserne! F O A F A G O G A R B E J D E Betjentene på rådhuse, biblioteker og i regionerne yder borgerservice og er alt-mulig-mænd. Det stiller krav til arbejdsmiljøet og uddannelserne! Til tekniske servicemedarbejdere

Læs mere

Rådhus- og regionsbetjente

Rådhus- og regionsbetjente F O A F A G O G A R B E J D E Rådhus- og regionsbetjente V VI VED HVAD I L I V med opgaver som posthåndtering trykning edb- og it-vedligeholdelse alarmer bygningsvedligeholdelse klima vagtområdet chaufføropgaver

Læs mere

Fremtidens trafikkontrollører

Fremtidens trafikkontrollører TEKNIK-SERVICE Fremtidens trafikkontrollører Stemmer fra et fag FOA Trafikservice Indhold Fagpolitik for trafikkontrollører 3 Passagererne som omdrejningspunkt 5 Kernen er den gode rejse 8 Knudepunkt for

Læs mere

TEKNIK-SERVICE. Overenskomst. FOA og Danske regioner

TEKNIK-SERVICE. Overenskomst. FOA og Danske regioner TEKNIK-SERVICE Overenskomst for ambulanceuddannet personale FOA og Danske regioner Informationsmøder Vi ved, at uanset hvor meget materiale vi laver, vil der være en lang række uafklarede spørgsmål. Derfor

Læs mere

FN s handicapkonvention

FN s handicapkonvention PÆDAGOGISK FN s handicapkonvention Rettigheder for personer med handicap Indhold Indledning 3 Artikel 1 5 Formål Artikel 3 6 Gererelle principper 6 Artikel 19 8 Retten til et selvstændigt liv og til at

Læs mere

Referat Faggruppelandsmøde

Referat Faggruppelandsmøde Referat Faggruppelandsmøde 5.-6. maj 2015 5. maj 2015 1. Velkomst og præsentation kl. 10.00 10.20 Faggruppeformand Betina Schwertfeger bød velkommen til faggruppelandsmødet. 2. Valg af mødeleder og referent

Læs mere

Fremtidens tekniske service

Fremtidens tekniske service TEKNIK-SERVICE Fremtidens tekniske service Stemmer fra et fag FOA Teknisk ledelse og FOA Teknisk service Indhold Fagpolitik for tekniske service ledere og tekniske service medarbejdere 3 Vi skaber sammenhæng

Læs mere

Nedsæt tempoet, når I gør rent

Nedsæt tempoet, når I gør rent KOST-SERVICE Nedsæt tempoet, når I gør rent Et TR-/AMR-værktøj til dig og din arbejdsplads Helbred og arbejde i højt tempo Personer, som arbejder med rengøring, er på benene stort set hele dagen. Samtidig

Læs mere

Tekniske servicemedarbejdere og -ledere på skoleområdet

Tekniske servicemedarbejdere og -ledere på skoleområdet F O A F A G O G A R B E J D E Tekniske servicemedarbejdere og -ledere på skoleområdet som it-ansvarlige for skolen som kulturinstitution med indeklimaet i højsædet i undervisningsassistancer som lynafledere

Læs mere

Hvis du bliver syg...

Hvis du bliver syg... FORBUND Hvis du bliver syg... Denne pjece giver dig et hurtigt overblik over dine muligheder???? Hvis du bliver syg...???? Ved du, at du kan få hjælp til at blive fastholdt, hvis du bliver sygemeldt fra

Læs mere

FORBUND. Stå stærkt som AMR. Efter FOAs faglige AMR-uddannelse tilbyder FOA dig en samarbejdsaftale

FORBUND. Stå stærkt som AMR. Efter FOAs faglige AMR-uddannelse tilbyder FOA dig en samarbejdsaftale FORBUND Stå stærkt som AMR Efter FOAs faglige AMR-uddannelse tilbyder FOA dig en samarbejdsaftale 2 FOA STÅ STÆRKT SOM AMR Indhold Sammen gør vi forskellen for arbejdsmiljøet 3 FOA giver dig 3 løfter 4

Læs mere

Fællesskab, fordele og faglig bistand

Fællesskab, fordele og faglig bistand TEKNIK-SERVICE Fællesskab, fordele og faglig bistand FOA på 5 minutter Citat Reiner Burgwald Formand, Teknik- og Servicesektoren En rimelig løn, et job med fornuftigt indhold, selvstændighed i jobbet og

Læs mere

TEKNIK-SERVICE. Overgangen til FOA. vilkår og muligheder

TEKNIK-SERVICE. Overgangen til FOA. vilkår og muligheder TEKNIK-SERVICE Overgangen til FOA vilkår og muligheder OVERGANGEN TIL FOA FOA 3 Indhold Overgangen til FOA vilkår og muligheder Politisk ansvarlig: Reiner Burgwald Redaktion: Signe Nielsen Foto: Jørgen

Læs mere

Værdighed i ældreplejen

Værdighed i ældreplejen SOCIAL-SUNDHED Værdighed i ældreplejen Sæt handling bag ordene Indhold Forord Værdighedspolitik i alle kommuner Snak om værdighed på arbejdspladsen Overvej om værdighedspolitik og ressourcer stemmer overens

Læs mere

stress ledelse anerkendelse m skyld viden behov Fremtidens ledelse social kapita symptomer velbefindende skam

stress ledelse anerkendelse m skyld viden behov Fremtidens ledelse social kapita symptomer velbefindende skam FORBUND Fremtidens ledelse 11.-12. september 2017 Vingsted Hotel og Konferencecenter Vingsted Skovvej 2, 7182 Bredsten igt behov symptomer velbefindende raketvidenska viden skam skyld ledelse anerkendelse

Læs mere

Løft rigtigt, når I gør rent

Løft rigtigt, når I gør rent KOST-SERVICE Løft rigtigt, når I gør rent - et TR/AMR værktøj til dig og din arbejdsplads Dette værktøj er til dig, som er arbejdsmiljørepræsentant (AMR) eller tillidsrepræsentant (TR). Du kan læse om,

Læs mere

Styrk din platform som TR

Styrk din platform som TR FORBUND Styrk din platform som TR Efter endt grunduddannelse, tilbyder FOA dig en aftale Indhold Sammen gør vi forskellen 3 De 5 TR-løfter 4 Løfte 1: En aftale om dine TR-opgaver 4 Løfte 2: Information

Læs mere

PÆDAGOGISK. Værd at vide. Om underretninger

PÆDAGOGISK. Værd at vide. Om underretninger PÆDAGOGISK Værd at vide Om underretninger Indhold Hvorfor denne guide? 3 7 gode råd 4 Du har skærpet underretningspligt 6 Det siger loven 7 Opfølgning på underretningen 8 Direkte underretning til Ankestyrelsen

Læs mere

Fællesskab, fordele og faglig bistand

Fællesskab, fordele og faglig bistand Fællesskab, fordele og faglig bistand FOA på 5 minutter FÆLLESSKAB, FORDELE OG FAGLIG BISTAND FOA 1 Citat Dennis Kristensen Forbundsformand I FOA går vi på banen, når det handler om ulighed og fx forringede

Læs mere

Vi ved, hvad Vi vil Teknik- og servicesektoren

Vi ved, hvad Vi vil Teknik- og servicesektoren F O A F A G O G A R B E J D E Plejehjemspedeller Tekniske servicemedarbejdere og -ledere på plejehjem, dagcentre mv. V VI VED HVAD I L I V kulturbærer vicevært chauffør flyttemand hjælpemiddelansvarlig

Læs mere

Fremtidens tekniske ledelse

Fremtidens tekniske ledelse TEKNIK-SERVICE Fremtidens tekniske ledelse Stemmer fra et fag FOA Teknisk ledelse Indhold Fagpolitik for teknisk ledelse 3 Teknisk service i forandring 5 Central eller decentral organisering 10 Velfærd

Læs mere

TEKNIK- OG SERVICESEKTOREN PÅ 5 MINUTTER. fællesskab fordele faglig bistand

TEKNIK- OG SERVICESEKTOREN PÅ 5 MINUTTER. fællesskab fordele faglig bistand TEKNIK- OG SERVICESEKTOREN PÅ 5 MINUTTER fællesskab fordele faglig bistand Fællesskab... FOA er med sine 200.000 medlemmer i den offentlige sektor langt den største fagforening for tekniske servicemedarbejdere

Læs mere

Strategi for faglig service og kvalitet VEDTAGET

Strategi for faglig service og kvalitet VEDTAGET KONGRES 2016 Strategi for faglig service og kvalitet VEDTAGET Indhold FOAs faglige service og kvalitet 3 Om strategien 4 FOAs tilgang til faglig service de 5 principper 6 1. Faglig service der viser handlekraft

Læs mere

Løft rigtigt, når du gør rent

Løft rigtigt, når du gør rent KOST-SERVICE Løft rigtigt, når du gør rent - til dig, som arbejder med rengøring I denne folder kan du læse om, hvad tunge, mange og forkerte løft betyder for kroppen. Og om hvad du og I kan gøre på arbejdspladsen.

Læs mere

Faglighed Ansvar. Fremtidens ledelse anno 2016. Handling. Udvikling. Arbejdsmiljø. Planer. Medarbejdere. Synlighed. Grænser. Trivsel. Krav.

Faglighed Ansvar. Fremtidens ledelse anno 2016. Handling. Udvikling. Arbejdsmiljø. Planer. Medarbejdere. Synlighed. Grænser. Trivsel. Krav. FORBUND Fremtidens ledelse anno 2016 12. og 13. september Hotel Comwell Middelfart Karensmindevej 3 5500 Middelfart Medarbejdere Synlighed Trivsel Faglighed Ansvar Arbejdsmiljø Ledelse Planer Kvalitet

Læs mere

SENIORORDNING - KOMMUNALT OG REGIONALT ANSATTE

SENIORORDNING - KOMMUNALT OG REGIONALT ANSATTE FOA NORDSJÆLLAND SENIORORDNING - KOMMUNALT OG REGIONALT ANSATTE 2 Om seniordage Fra 1. januar 2009 blev der indført en seniorordning i kommuner og regioner for ansatte, der er fyldt 60 år (2 seniordage)

Læs mere

Pas på dig selv og dine gæster

Pas på dig selv og dine gæster TEKNIK-SERVICE Pas på dig selv og dine gæster God forebyggelsesadfærd i svømme- og idrætshaller Indhold Forord 3 Sundhedsmæssige gener i hallerne det ved vi 4 God forebyggelsesadfærd hvad er det? 6 Vandbehandling

Læs mere

TIL NYE MEDLEMMER PÅ 5 MINUTTER. fællesskab fordele faglig bistand

TIL NYE MEDLEMMER PÅ 5 MINUTTER. fællesskab fordele faglig bistand TIL NYE MEDLEMMER PÅ 5 MINUTTER fællesskab fordele faglig bistand Fællesskab... I FOA kan vi godt se forskel på de problemer, som brandmanden og pædagogmedhjælperen oplever i hverdagen. Vi ved også, at

Læs mere

Velkommen i FOA. FOA støtter dig som elev. Find fagligt fællesskab i elevklubben. FOA kender dine rettigheder

Velkommen i FOA. FOA støtter dig som elev. Find fagligt fællesskab i elevklubben. FOA kender dine rettigheder ELEV FOA støtter dig som elev Find fagligt fællesskab i elevklubben FOA kender dine rettigheder Velkommen i FOA Et fagligt og socialt fællesskab, der giver dig ballast Indhold Ikke dyrt at sikre sig 3

Læs mere

Nedsæt tempoet, når du gør rent

Nedsæt tempoet, når du gør rent KOST-SERVICE Nedsæt tempoet, når du gør rent - til dig, som arbejder med rengøring Helbred og arbejde i højt tempo Du og dine kolleger, som arbejder med rengøring er sandsynligvis på benene stort set hele

Læs mere

Din brandmand vores tryghed!

Din brandmand vores tryghed! TEKNIK-SERVICE Brand og Redning Din brandmand vores tryghed! Rammerne for fremtidens nye redningsberedskaber Indhold Danmarks redningsberedskab det handler om vores tryghed! 3 FOAs 10 anbefalinger 4 Besparelser

Læs mere

Job- og personprofil. Kommunikationskonsulent. Borgmestersekretariatet og HR Favrskov Kommune

Job- og personprofil. Kommunikationskonsulent. Borgmestersekretariatet og HR Favrskov Kommune Job- og personprofil Kommunikationskonsulent Borgmestersekretariatet og HR Favrskov Kommune 1. Indledning Favrskov Kommune er en vækstkommune med 48.000 indbyggere, og væksten forventes at fortsætte de

Læs mere

SOCIAL-SUNDHED. Demens. Guide til kompetence udvikling

SOCIAL-SUNDHED. Demens. Guide til kompetence udvikling SOCIAL-SUNDHED Demens Guide til kompetence udvikling Indhold Forord 3 6 veje til mere viden om demens 4 AMU-uddannelser 5 Sammensatte AMU-forløb 7 Særlige efteruddannelsesforløb tilpasset den enkelte kommune

Læs mere

Referat Faggruppelandsmøde

Referat Faggruppelandsmøde Referat Faggruppelandsmøde 5.- 6. april 2016 Den 5. april 2016 1. Velkomst og præsentation 10.00-10.25 Faggruppeformand Betina Schwertfeger bød velkommen til faggruppelandsmødet Kort præsentation af alle,

Læs mere

FORBUND. Sig det højt men hvordan? Sig din mening, og del din viden på dit arbejde det gør en forskel

FORBUND. Sig det højt men hvordan? Sig din mening, og del din viden på dit arbejde det gør en forskel FORBUND Sig det højt men hvordan? Sig din mening, og del din viden på dit arbejde det gør en forskel Indhold Udtal dig trygt 3 Grundloven giver dig ytringsfrihed 5 Din personlige mening 7 Hvad med min

Læs mere

FORBUND. Lønfolder. Statsansatte gældende pr

FORBUND. Lønfolder. Statsansatte gældende pr FORBUND Lønfolder Statsansatte gældende pr. 1.4.2016 Indhold Basisløn 3 Køkkenhjælpere i staten 3 Ungdomslønninger 3 Serviceassistenter beskæftiget med køkkenarbejde 4 Serviceassistentelever 4 Uddannelsesassistenter

Læs mere

Undgå at falde i vandet sammen om en bedre arbejdsplads

Undgå at falde i vandet sammen om en bedre arbejdsplads F O A F A G O G A R B E J D E Undgå at falde i vandet sammen om en bedre arbejdsplads Som svømmebadsmedarbejder hører du til i FOA I FOA Fag og Arbejde mener vi, at det at være ansat som badeassistent

Læs mere

VELKOMMEN PÅ DIN NYE ARBEJDSPLADS

VELKOMMEN PÅ DIN NYE ARBEJDSPLADS F O A f a g o g a r b e j d e VELKOMMEN PÅ DIN NYE ARBEJDSPLADS Vi er glade for at skulle være kollega med dig, mens du er ansat hos os. Vi håber, at du vil falde godt til på arbejdspladsen, og at du kan

Læs mere

Fællesskab, fordele og faglig bistand

Fællesskab, fordele og faglig bistand SOCIAL-SUNDHED Fællesskab, fordele og faglig bistand FOA på 5 minutter Social- og sundhedspersonale uden grunduddannelse FÆLLESSKAB, FORDELE OG FAGLIG BISTAND FOA 1 Citat Karen Stæhr Formand, Social- og

Læs mere

DRs Personalepolitik. På Inline, DRs intranet, kan du læse mere om DRs Personalepolitik, og hvordan den kommer til udtryk i praksis.

DRs Personalepolitik. På Inline, DRs intranet, kan du læse mere om DRs Personalepolitik, og hvordan den kommer til udtryk i praksis. DRs Personalepolitik På Inline, DRs intranet, kan du læse mere om DRs Personalepolitik, og hvordan den kommer til udtryk i praksis. DR HR Oktober 2008 Værdi for DRs personalepolitik Ansvar Social og professionel

Læs mere

Fællesskab, fordele og faglig bistand

Fællesskab, fordele og faglig bistand SOCIAL-SUNDHED Fællesskab, fordele og faglig bistand FOA på 5 minutter FÆLLESSKAB, FORDELE OG FAGLIG BISTAND FOA 1 Citat Karen Stæhr Formand, Social- og Sundhedssektoren FOA er dit sikkerhedsnet. FOA forhandler

Læs mere

Samarbejde i regioner og kommuner

Samarbejde i regioner og kommuner FORBUND Samarbejde i regioner og kommuner Information om dit arbejde i MED 2 FOA MED-HOVEDUDVALG Indhold Kære MED-repræsentant 3 Din udpegning 3 Din opgave 4 MED-aftalens formål 4 MED-systemets opbygning

Læs mere

Energirigtig drift. Efteruddannelse for teknisk servicepersonale

Energirigtig drift. Efteruddannelse for teknisk servicepersonale Energirigtig drift Efteruddannelse for teknisk servicepersonale ENERGIRIGTIG DRIFT 3 Indhold Forord Forord 3 Fokus på bæredygtighed 4 Behov for kompetenceudvikling 7 Konkrete uddannelsesforløb 8 Særlige

Læs mere

FORBUND. Lønfolder. Statsansatte gældende pr. 1. april 2015

FORBUND. Lønfolder. Statsansatte gældende pr. 1. april 2015 FORBUND Lønfolder Statsansatte gældende pr. 1. april 2015 Indhold 3 Køkkenhjælpere i staten 3 Ungdomslønninger 3 Serviceassistenter beskæftiget med køkkenarbejde 4 Serviceassistentelever 4 Uddannelsesassistenter

Læs mere

FORBUND. Mine krav dine krav. Temaer til diskussionsoplæg til privatansatte medlemmer

FORBUND. Mine krav dine krav. Temaer til diskussionsoplæg til privatansatte medlemmer FORBUND Mine krav dine krav Temaer til diskussionsoplæg til privatansatte medlemmer MINE KRAV DINE KRAV FOA 3 Indhold Hvad synes du? Hvad synes du? 3 FOA og det private område 4 Mere løn 6 Pension bedre

Læs mere

FORBUND. Mine krav dine krav. Temaer til diskussionsoplæg til privatansatte medlemmer

FORBUND. Mine krav dine krav. Temaer til diskussionsoplæg til privatansatte medlemmer FORBUND Mine krav dine krav Temaer til diskussionsoplæg til privatansatte medlemmer Indhold Hvad synes du? 3 FOA og det private område 4 Mere løn 6 Pension bedre og mere lige vilkår 7 Bedre barselsregler

Læs mere

Fællesskab, fordele og faglig bistand

Fællesskab, fordele og faglig bistand SOCIAL-SUNDHED Fællesskab, fordele og faglig bistand FOA på 5 minutter Social- og sundhedspersonale uden grunduddannelse FÆLLESSKAB, FORDELE OG FAGLIG BISTAND FOA 1 Citat Karen Stæhr Formand, Social- og

Læs mere

Handicap og Psykiatri. Social, Sundhed og Beskæftigelse. Handicap- og psykiatrichefen

Handicap og Psykiatri. Social, Sundhed og Beskæftigelse. Handicap- og psykiatrichefen Jobbeskrivelse Leder af driftsområdet Psykiatri Misbrug Udsatte Organisatorisk indplacering: Forvaltning: Reference til: Ledelse i forhold til: Handicap og Psykiatri Social, Sundhed og Beskæftigelse Handicap-

Læs mere

Referat Faggruppelandsmøde

Referat Faggruppelandsmøde Referat Faggruppelandsmøde 5.- 6. april 2016 Den 5. april 2016 1. Velkomst og præsentation 10.00-10.15 Faggruppeformand Jørgen Smedegaard bød faggruppen velkommen. 2. Valg af mødeleder og referent 10.15-10.25

Læs mere

Tønder Kommunes Handleplan Til den Sammenhængende børne- og ungepolitik

Tønder Kommunes Handleplan Til den Sammenhængende børne- og ungepolitik Tønder Kommunes Handleplan Til den Sammenhængende børne- og ungepolitik Indholdsfortegnelse INDLEDNING... 3 Værdier og målsætninger... 4 Fokusområder... 6 1. Tidlig indsats... 7 2. Inklusion og fleksibilitet...

Læs mere

Politisk grundlag for ny hovedorganisation

Politisk grundlag for ny hovedorganisation Godkendt på stiftende kongres for en ny hovedorganisation for LO og FTF den 13. april 2018 Politisk grundlag for ny hovedorganisation Formål Fagbevægelsens Hovedorganisation samler Danmarks forbund/fagforeninger

Læs mere

Praktikvejlederkonference

Praktikvejlederkonference FORBUND Social- og sundhedshjælperuddannelsen Social- og sundhedsassistentuddannelsen Den pædagogiske assistentuddannelse Praktikvejlederkonference 2017 Hvordan kan du arbejde med relationskompetencer

Læs mere

Men det løser ikke det grundlæggende problem, som den enkelte medarbejder i kommunen udsættes for.

Men det løser ikke det grundlæggende problem, som den enkelte medarbejder i kommunen udsættes for. Borger Projektbeskrivelse 21. september 2016 Samspil om den gode borgermodtagelse Baggrund for projektet Mødet mellem borgeren og kommunen kan i flere situationer være konfliktfyldt, fordi borgeren kan

Læs mere

Koncernfælles retningslinjer for kompetenceudvikling

Koncernfælles retningslinjer for kompetenceudvikling 15. december 2015 Koncernfælles retningslinjer for kompetenceudvikling Indledning Kompetente medarbejdere er en forudsætning for en god og effektiv opgaveløsning. Strategisk og systematisk kompetenceudvikling

Læs mere

F O A F A G O G A R B E J D E. Det gør FOA for dig. som medlem af Teknik- og Servicesektoren

F O A F A G O G A R B E J D E. Det gør FOA for dig. som medlem af Teknik- og Servicesektoren F O A F A G O G A R B E J D E Det gør FOA for dig som medlem af Teknik- og Servicesektoren Derfor skal du være med i fællesskabet I FOAs Teknik- og Servicesektor samler vi en lang række faggrupper, som

Læs mere

Rummelighed i praksis - gode inklusionsforløb på 9 kommunale arbejdspladser i 3 kommuner. Maj 2017 Seniorforsker Helle Holt, SFI

Rummelighed i praksis - gode inklusionsforløb på 9 kommunale arbejdspladser i 3 kommuner. Maj 2017 Seniorforsker Helle Holt, SFI Rummelighed i praksis - gode inklusionsforløb på 9 kommunale arbejdspladser i 3 kommuner Maj 2017 Seniorforsker www.sfi.dk Formålet med undersøgelsen: Kortlægge de forudsætninger der kan bidrage til at

Læs mere

Side 1 LEDEREN & BUPL

Side 1 LEDEREN & BUPL Side 1 LEDEREN & BUPL Kære leder i BUPL Midtsjælland Som leder og medlem af BUPL er du automatisk medlem af BUPLs lederforening. Lederforeningens hovedopgave er at varetage ledernes fagpolitiske interesser.

Læs mere

Fælles APV-indsatser 2016

Fælles APV-indsatser 2016 Fælles APV-indsatser 2016 Lejre Kommune gennemførte den lovpligtige APV undersøgelse af det fysiske og psykiske arbejdsmiljø i oktober og november 2015. Undersøgelsen indeholdt samtidig en opfølgning på

Læs mere

KOST- OG SERVICESEKTOREN PÅ 5 MINUTTER. fællesskab fordele faglig bistand

KOST- OG SERVICESEKTOREN PÅ 5 MINUTTER. fællesskab fordele faglig bistand KOST- OG SERVICESEKTOREN PÅ 5 MINUTTER fællesskab fordele faglig bistand Fællesskab... De fleste hus- og serviceassistenter i den offentlige sektor er medlem af FOA. Mange lignende grupper vælger det samme.

Læs mere

Service og kvalitet. Politik for administration og service for borgerne i Randers Kommune

Service og kvalitet. Politik for administration og service for borgerne i Randers Kommune Service og kvalitet Politik for administration og service for borgerne i Randers Kommune Indledning Service og kvalitet er nøgleordene i Politik for administration og service for borgerne i Randers Kommune.

Læs mere

FORBUND. Lønfolder. Statsansatte gældende pr

FORBUND. Lønfolder. Statsansatte gældende pr FORBUND Lønfolder Statsansatte gældende pr. 1.12.2017 STATSANSATTE FOA 3 Indhold 3 Køkkenhjælpere i staten 3 Ungdomslønninger 3 Serviceassistenter beskæftiget med køkkenarbejde 4 Serviceassistentelever

Læs mere

Meld dig ind i FOA. Får jeg den rigtige løn? Kan jeg blive fyret? Hvilke fordele har jeg som medlem af FOA? Hvad gør jeg, hvis jeg kommer til skade?

Meld dig ind i FOA. Får jeg den rigtige løn? Kan jeg blive fyret? Hvilke fordele har jeg som medlem af FOA? Hvad gør jeg, hvis jeg kommer til skade? ELEV Kan jeg blive fyret? Hvilke fordele har jeg som medlem af FOA? Får jeg den rigtige løn? Meld dig ind i FOA Hvad gør jeg, hvis jeg kommer til skade? Pædagogisk assistentelev Social- og sundhedshjælperelev

Læs mere

Politikker. Psykiatri FAGLIGHED ANSVAR RESPEKT UDVIKLING PERSONALEPOLITIK FOR REGION HOVEDSTADENS PSYKIATRI

Politikker. Psykiatri FAGLIGHED ANSVAR RESPEKT UDVIKLING PERSONALEPOLITIK FOR REGION HOVEDSTADENS PSYKIATRI Politikker Psykiatri FAGLIGHED ANSVAR RESPEKT UDVIKLING PERSONALEPOLITIK FOR REGION HOVEDSTADENS PSYKIATRI KÆRE KOLLEGA Du sidder nu med personalepolitikken for Region Hovedstadens Psykiatri. Den bygger

Læs mere

FOAs politik og strategi for arbejdsmiljøarbejdet frem mod Den korte version

FOAs politik og strategi for arbejdsmiljøarbejdet frem mod Den korte version ARBEJDSMILJØ FOAs politik og strategi for arbejdsmiljøarbejdet frem mod 2020 Den korte version n Sæt arbejdsmiljø på dagsordenen Frem mod en strategi om arbejdsmiljøarbejdet Formålet med strategien er:

Læs mere

TEKNIK-SERVICE. Regler i Teknikog Servicesektoren

TEKNIK-SERVICE. Regler i Teknikog Servicesektoren TEKNIK-SERVICE Regler i Teknikog Servicesektoren Ansvar og kompetence for de faglige udvalg 2016 Indhold Forord 3 Regler i Teknik- og Servicesektoren 4 Ansvar og kompetence for den centrale sektorbestyrelse

Læs mere

Referat Faggruppelandsmøde

Referat Faggruppelandsmøde Referat Faggruppelandsmøde 5.-6. maj 2015 Tirsdag den 5. maj 2015 1. Velkomst og præsentation kl. 10.00 10.20 Faggruppegruppeformand Jørgen Smedegaard bød velkommen til faggruppelandsmødet. 2. Valg af

Læs mere

3 argumenter mod alenearbejde

3 argumenter mod alenearbejde FORBUND 3 argumenter mod alenearbejde Et værktøj til at sikre, at alenearbejde ikke belaster medlemmerne Indhold 3 argumenter mod alenearbejde 3 Borgerargumentet 6 Arbejdsmiljøargumentet 8 Økonomiargumentet

Læs mere

FORBUND. Lønfolder. Statsansatte gældende pr

FORBUND. Lønfolder. Statsansatte gældende pr FORBUND Lønfolder Statsansatte gældende pr. 1.12.2017 Indhold 3 Køkkenhjælpere i staten 3 Ungdomslønninger 3 Serviceassistenter beskæftiget med køkkenarbejde 4 Serviceassistentelever 4 oksenelever (fyldt

Læs mere

FORBUND. Lønfolder. Statsansatte gældende pr. 1. april oktober 2018

FORBUND. Lønfolder. Statsansatte gældende pr. 1. april oktober 2018 FORBUND Lønfolder Statsansatte gældende pr. 1. april 2018-1. oktober 2018 Indhold 3 Køkkenhjælpere i staten 3 Ungdomslønninger 3 Serviceassistenter beskæftiget med køkkenarbejde 4 Serviceassistentelever

Læs mere

FORBUND. Lønfolder. Statsansatte gældende pr

FORBUND. Lønfolder. Statsansatte gældende pr FORBUND Lønfolder Statsansatte gældende pr. 1.4.2017 Indhold Basisløn 3 Køkkenhjælpere i staten 3 Ungdomslønninger 3 Serviceassistenter beskæftiget med køkkenarbejde 4 Serviceassistentelever 4 Uddannelsesassistenter

Læs mere

Målprogram for HK Kommunal Vedtaget ved HK Kommunals forbundssektorkongres den 31. januar til 2. februar 2016

Målprogram for HK Kommunal Vedtaget ved HK Kommunals forbundssektorkongres den 31. januar til 2. februar 2016 Målprogram for HK Kommunal 2016-2020 Vedtaget ved HK Kommunals forbundssektorkongres den 31. januar til 2. februar 2016 Målprogram som styringsredskab HK Kommunals målprogram understøtter de fælles mål,

Læs mere

Faglig koordinator Voksenrådgivningen. Job- og personprofil

Faglig koordinator Voksenrådgivningen. Job- og personprofil Faglig koordinator Voksenrådgivningen Job- og personprofil Introduktion Hvidovre Kommune søger en ny faglig koordinator til voksenrådgivningen. Forventet tiltrædelse pr. 1 august 2018. I dette materiale,

Læs mere

POLITIK FOR ADMINISTRATION OG PERSONALE

POLITIK FOR ADMINISTRATION OG PERSONALE POLITIK POLITIK FOR ADMINISTRATION OG PERSONALE indledning I Thisted Kommune udarbejdes styringsdokumenter ud fra dette begrebshierarki Hvad er en politik? Kommunalbestyrelsen fastsætter, fordeler og prioriterer,

Læs mere

POLITIK FOR ADMINISTRation OG SERVICE FOR BORGERNE I RANDERS KOMMUNE. Vi sætter os i borgerens sted...

POLITIK FOR ADMINISTRation OG SERVICE FOR BORGERNE I RANDERS KOMMUNE. Vi sætter os i borgerens sted... POLITIK FOR ADMINISTRation OG SERVICE FOR BORGERNE I RANDERS KOMMUNE Vi sætter os i borgerens sted... Målsætninger for administration og service i Randers Kommune Helhed og Sammenhæng Mødet med borgeren

Læs mere

FUNDAMENTET. CBF Ledelsesgrundlag

FUNDAMENTET. CBF Ledelsesgrundlag FUNDAMENTET CBF Ledelsesgrundlag Ledelsesgrundlag for Center for Børn og Forebyggelse Herning Kommune Herning Kommune Juni 2014 Layout: Signatur Design Vignetter: Karen Leth Forord I 2012 blev Børne- og

Læs mere

PÆDAGOGMEDHJÆLPERE OG PÆDAGOGISKE ASSISTENTER PÅ 5 MINUTTER. fællesskab fordele faglig bistand

PÆDAGOGMEDHJÆLPERE OG PÆDAGOGISKE ASSISTENTER PÅ 5 MINUTTER. fællesskab fordele faglig bistand PÆDAGOGMEDHJÆLPERE OG PÆDAGOGISKE ASSISTENTER PÅ 5 MINUTTER fællesskab fordele faglig bistand Fællesskab... De fleste pædagogmedhjælpere er medlem af FOA, som med ca. 200.000 medlemmer er langt den største

Læs mere

Frederikshavn Kommune. Politik for frivilligt socialt arbejde 2014-2018

Frederikshavn Kommune. Politik for frivilligt socialt arbejde 2014-2018 Frederikshavn Kommune Politik for frivilligt socialt arbejde 2014-2018 Indledning FÆLLES pejlemærker Bærende principper Tænkes sammen med 4 5 8 10 Indledning Frederikshavn Kommune er fyldt med frivillige

Læs mere

Referat Faggruppelandsmøde april 2017

Referat Faggruppelandsmøde april 2017 Referat Faggruppelandsmøde 18. - 19. april 2017 Den 18. april 2017 1. Velkomst og præsentation kl. 10.00 10.20 Faggruppeformand Kim W. Andreasen bød velkommen til faggruppelandsmødet. 2. Valg af mødeleder

Læs mere

Om din overenskomst. Hvor mange fridage har jeg ret til på en uge? Må jeg arbejde hver weekend? Kan jeg få tilskud til transport?

Om din overenskomst. Hvor mange fridage har jeg ret til på en uge? Må jeg arbejde hver weekend? Kan jeg få tilskud til transport? ELEV Om din overenskomst Pædagogisk assistentelev Må jeg arbejde hver weekend? Hvad gør jeg, hvis jeg bliver syg? Hvor mange fridage har jeg ret til på en uge? Kan jeg få tilskud til transport? Indhold

Læs mere

Om din overenskomst. Hvor mange fridage har jeg ret til på en uge? Må jeg arbejde hver weekend? Kan jeg få tilskud til transport?

Om din overenskomst. Hvor mange fridage har jeg ret til på en uge? Må jeg arbejde hver weekend? Kan jeg få tilskud til transport? ELEV Om din overenskomst Pædagogisk assistentelev Må jeg arbejde hver weekend? Hvad gør jeg, hvis jeg bliver syg? Hvor mange fridage har jeg ret til på en uge? Kan jeg få tilskud til transport? Indhold

Læs mere

Danske Regioners arbejdsgiverpolitik

Danske Regioners arbejdsgiverpolitik 05-12-2014 Danske Regioners arbejdsgiverpolitik Danske Regioners vision som arbejdsgiverorganisation er at: Understøtte opgavevaretagelsen Danske Regioner vil skabe de bedste rammer for regionernes opgavevaretagelse

Læs mere

Mine krav - dine krav

Mine krav - dine krav FORBUND Mine krav - dine krav Kommunal overenskomst 2018 Indhold Kære FOA-medlem 3 Løn mest til lavtlønnede og kvindefagene 4 Uddannelse og kompetencer 6 Pension og seniorvilkår 8 Et godt arbejdsliv 10

Læs mere

Undersøgelse blandt rådhus-, biblioteks- og regionsbetjente

Undersøgelse blandt rådhus-, biblioteks- og regionsbetjente Undersøgelse blandt rådhus-, biblioteks- og regionsbetjente Oktober 2009 Denne analyse bygger på en spørgeskemaundersøgelse blandt 353 rådhus-, biblioteks- samt regionsbetjente og er gennemført i perioden

Læs mere

Fremtidens sundhedsvæsen

Fremtidens sundhedsvæsen SOCIAL-SUNDHED Fremtidens sundhedsvæsen Hvor er social- og sundhedsassistenterne? Indhold Resumé fra konference for tillidsvalgte på sygehusområdet i Socialog sundhedssektoren 8. marts 2016 3 Social- og

Læs mere

Personale på de kommunale færgefarter

Personale på de kommunale færgefarter Juni 2012 F O A F A G O G A R B E J D E FOA Søfart Personale på de kommunale færgefarter kundeservice øboernes livsnerve miljø- og klimabevidste turisme tur-arrangører vitaminer til små samfund brand og

Læs mere

Digitaliseringsstrategi

Digitaliseringsstrategi gladsaxe.dk Digitaliseringsstrategi 2015-2018 Gladsaxe Kommune er med stor fart i gang med at forandre og effektivisere opgaveløsningen og skabe mere velfærd for borgerne ved at udnytte mulighederne gennem

Læs mere

Fagforeningen. - hvad skal vi med den?

Fagforeningen. - hvad skal vi med den? Fagforeningen - hvad skal vi med den? www.bupl.dk/fyn Hvorfor skal du være medlem? Hvis du får problemer på din arbejdsplads, så er det helt afgørende for dig, at du har fagforeningen til at hjælpe dig.

Læs mere

Målprogram for HK Stat 2016 til 2020 godkendt på HK Stats kongres

Målprogram for HK Stat 2016 til 2020 godkendt på HK Stats kongres Stærkere fagligt fællesskab og mere tilfredse medlemmer HK Stats målprogram opstiller de overordnede rammer og mål for fagforeningens indsats de kommende fire år. Målene afspejler medlemmernes og organisationens

Læs mere

k r av k ata l o g : d e t f o r h a n d l e r v i o m

k r av k ata l o g : d e t f o r h a n d l e r v i o m kravkatalog: det forhandler vi om Forord Det handler om tillid og anerkendelse Patient- og borgerinddragelse er en positiv dagsorden i social- og sundhedsvæsenet, som møder bred opbakning og involvering

Læs mere

Stillingsprofil Leder af Plan & Udvikling

Stillingsprofil Leder af Plan & Udvikling Maj 2019 JTM Stillingsprofil Leder af Plan & Udvikling Udviklingen af Hedensted Kommune Den fortsatte udvikling af vores byer og lokalområder er et centralt omdrejningspunkt for at understøtte pejlemærket

Læs mere

Ansat med løntilskud på en offentlig arbejdsplads F O A S A R B E J D S L Ø S H E D S K A S S E. Et springbræt til arbejdsmarkedet

Ansat med løntilskud på en offentlig arbejdsplads F O A S A R B E J D S L Ø S H E D S K A S S E. Et springbræt til arbejdsmarkedet September 2012 Ansat med løntilskud på en offentlig arbejdsplads F O A S A R B E J D S L Ø S H E D S K A S S E Et springbræt til arbejdsmarkedet Du skal snart starte i et løntilskudsjob på en arbejdsplads.

Læs mere

Om din overenskomst. Hvor mange fridage har jeg ret til på en uge? Kan jeg få tilskud til transport?

Om din overenskomst. Hvor mange fridage har jeg ret til på en uge? Kan jeg få tilskud til transport? ELEV Om din overenskomst Social- og sundhedshjælperelev Social- og sundhedsassistentelev Hvor mange fridage har jeg ret til på en uge? Kan jeg få tilskud til transport? Hvad gør jeg, hvis jeg bliver syg?

Læs mere

Job- og personprofil for pædagogisk konsulent Sekretariatet for Børn og Skole Favrskov Kommune Den åbne skole

Job- og personprofil for pædagogisk konsulent Sekretariatet for Børn og Skole Favrskov Kommune Den åbne skole Job- og personprofil for pædagogisk konsulent Sekretariatet for Børn og Skole Favrskov Kommune Den åbne skole Pædagogisk medarbejder -, Sekretariatet ved Børn og Skole, medio 2017 side 1/5 1. Indledning

Læs mere

Forslag fra medarbejderne i Nordfyns Kommune

Forslag fra medarbejderne i Nordfyns Kommune Forslag fra medarbejderne i Nordfyns Kommune UDMØNTNING AF DET ØKONOMISKE RÅDERUM Budget 2019 samt overslagsårene 2020-2022 Revideret den 6. august 2018 Dokument nr. D2018-191542 Sags nr. S2018-10128 Indholdsfortegnelse

Læs mere

Hvor nemt kan det blive?

Hvor nemt kan det blive? Kost- og Servicesektoren 2010 F O A F A G O G A R B E J D E Hvor nemt kan det blive? Ansæt en serviceassistent, så finder du ud af det! Tekst: Dorte Schmidt, redigeret af Gitte Vind Foto: Henrik Sørensen

Læs mere

Stillings- og personprofil. IT-chef. Hovedstadens Beredskab

Stillings- og personprofil. IT-chef. Hovedstadens Beredskab Stillings- og personprofil IT-chef Hovedstadens Beredskab Februar 2018 Opdragsgiver Hovedstadens Beredskab Adresse Bag Rådhuset 3 1550 København V www.hbr.dk Stilling IT-chef Refererer til Direktøren Ansættelsesforhold

Læs mere

Job- og personprofil til stillingen som leder af Borgerservice i Favrskov Kommune

Job- og personprofil til stillingen som leder af Borgerservice i Favrskov Kommune Job- og personprofil til stillingen som leder af Borgerservice i Favrskov Kommune Job- og personprofil leder af Borgerservice i Favrskov Kommune februar 2016 1. Baggrund Stillingen som leder af Borgerservice

Læs mere

SOCIAL- OG SUNDHEDSSEKTOREN PÅ 5 MINUTTER. fællesskab fordele faglig bistand

SOCIAL- OG SUNDHEDSSEKTOREN PÅ 5 MINUTTER. fællesskab fordele faglig bistand SOCIAL- OG SUNDHEDSSEKTOREN PÅ 5 MINUTTER fællesskab fordele faglig bistand Fællesskab... Langt de fleste social- og sundhedsassistenter og -hjælpere er medlemmer af FOA. FOA har ca. 200.000 medlemmer

Læs mere