Program SELVKONTROL OG UNGE. - Introduktion - Selvkontrol - Selvkontrols historie - Forskning - Uddybning af selvkontrol - Empiri om selvkontrol

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Program SELVKONTROL OG UNGE. - Introduktion - Selvkontrol - Selvkontrols historie - Forskning - Uddybning af selvkontrol - Empiri om selvkontrol"

Transkript

1 1 2 Program - Introduktion - Selvkontrol - Selvkontrols historie - Forskning - Uddybning af selvkontrol - Empiri om selvkontrol SELVKONTROL OG UNGE FADD Årsmøde - November 2015 Tekst og illustrationer Rune Kappel - Arbejde med selvkontrol - Øvelser med unge - Opsummering - Kilder

2 3 4 INTRODUKTION Præsentation Kort om fortælleren... Mit navn er Rune Kappel Har en kandidatgrad i psykologi fra Aarhus Universitet i Præsentation - Begrebska"laring Arbejdet som AKT-psykolog og autoriseret i Kolding Kommune. - Hvorfor disse emner? CUDIM Center for Undervisningsudvikling Og Digitale Medier Nu tilbage på universitetet, som afdelingsleder på Center for Undervisningsudvikling og Digitale Medier.

3 5 Præsentation 6 Begrebsafklaring I dag står jeg som privatperson og repræsenterer ikke centret jeg arbejder for. I kan hente handouts digitalt på: 1. Selvkontrol (Evne til) kontrol af egne følelser, en trang el.lign. Synonym selvbeherskelse 2. Kontrol som man selv foretager af egne forhold Redskab Dette symbol betyder, at sliden indeholder metodiske teknikker.

4 7 8 Hvorfor disse emner? Et didaktisk perspektiv Læringsstile Niveaudeling SK SK Kreativitet En sandhed Passiv læring Udenadslære Læreren har videnen Autoritetstro Husk mange sandheder SK Tavleundervisning Gentagelse og korrektion Indhold vigtigere end læring træning og læring Material dannelsestænkning Differentieret læring Kritisk tænkning Leg og læring Formal dannelsestænkning SK Forskellige intelligenser Nysgerrighed Viden skabes Medsammen bestemmelse Didaktik SELVKONTROL Selvstændighed SK SK SK Ansvar for egen læring SK Selvstændighed SK Ansvar for egen læring SK Kreativitet SK At lære at lære SK Jeg mener ikke, at vi skal genindføre den sorte skole. Vi havde engang mere fokus på dannelse, hvilket kan have positive effekter i forhold til undervisning, skole og opdragelse. Jeg tror på, at vi kan forene vores moderne, demokratiske pædagogik med ældre værdier. Dette kan gøres ved at sætte begreber på de ting, vi gerne vil udvikle. Derefter kan vi nemmere begynde at arbejde målrettet med at udvikle disse færdigheder. Selvkontrol kan være et eksempel på dette. Når selvkontrol placeres i en træningskontekst, i stedet for kun at blive aktiveret ved pligter og sure opgaver, bliver det et mindre ubehageligt emne at arbejde med. - En vigtig egenskab

5 9 En vigtig egenskab 10 En vigtig egenskab Selvkontrol er en ekstremt betydningsfuld egenskab. Selvkontrol er fundamental og universel. Intelligens Selvkontrol Andet Selvkontrol er meget mere trænbart end intelligens Kognitive egenskaber Selvkontrol Arv Miljø Arv Miljø Intelligens og selvkontrol de to faktorer psykologisk forskning igen og igen finder er de vigtigste.

6 11 12 En vigtig egenskab SELVKONTROLS HISTORIE Selvkontrol er en af vores eksekutive funktioner. Andre eksekutive funktioner omhandler, arbejdshukommelse, langtidsplanlægning, overvågning af egen adfærd, opmærksomhedsstyring og kompliceret problemløsning. Selvkontrol er fundamental for mange andre eksekutive funktioner. Eksekutive funktion refererer til vores evne til at foretage uafhængige og målrettede handlinger. Det involverer færdigheder i planlægning, initiering, overvågning og regulering af ens egen adfærd og følelsesmæssige reaktioner, og samt evnen til at genere flere reaktioner på situationer, samt at motivere sig til at foretage sådanne handlinger. - Selvkontrols historie - Evolution og selvkontrol - Neuropsykologi og selvkontrol

7 13 Selvkontrols historie 14 Evolution og selvkontrol? Willpower som begreb i Victoria tiden. I begyndelsen af 1990 erne bliver Roy F. Baumeister optaget af selvkontrol. Han producerer store mængder forskning. Mischels skumfiduseksperiment i 1960 erne. Evolution har udviklet vores selvkontrol i takt med sociale normer. Selvkontrol er et relativt højt prioriteret, assortativt træk. Willpower opstod som et begreb i den britiske, Victorianske æra ( ). Begrebet opstod blandt andet som forklaring på, hvordan individer kan have en iboende power eller kraft, der kan give dem moral. Indtil da var holdningen, at mennesker ikke kan have en moral uden religion. Indenfor psykologien er det specielt den amerikanske psykolog Roy F. Baumeister, der har beskæftiget sig med begrebet siden starten af 1990 erne. Longitudinelle konklusioner, fundet ved Walter Mischels skumfidus eksperimenter i 1960 erne, har også pustet nyt liv i en interesse for området. Blandt andet kan vi se, at der er en forbindelse mellem 4-6 årige børns selvkontrol og deres fremtid som voksne. Efterhånden som vores civilisation og kultur er blevet mere avanceret, har det været nødvendigt for os at udvikle en kognitiv mekanisme, der kan hæmme og tøjle store dele af vores primitive drifter og behov. Selvkontrol er, ligesom for eksempel intelligens, et assortativt træk, hvilke vil sige at det er en eftertragtet egenskab i vores valg af en partner.

8 15 16 Neuropsykologi og selvkontrol FORSKNING - Selvkontrolsundersøgelser - Konklusioner Det limbiske system og neocortex. Neocortex er evolutionært senere udviklet. Selvkontrolsfunktionerne er primært placeret vores frontallapper, og disse områder færdigudvikles først i 20 erne aldersmæssigt. Det er også et område vi har fundet evidens for at der er høj plasticitet i, langt op i alderen (50-60 års alderen). Selvkontrol er en svær størrelse at måle. Men der er faktisk blevet udtænkt mange snedige metoder, hvormed man ret præcist kan måle, hvordan individer udtømmer og/eller træner deres selvkontrol.

9 17 Selvkontrolsundersøgelser 18 Selvkontrolsundersøgelser Gruppe 1: ok til kage Gruppe 2: ingen kage Forsøgsdeltagerne stilles spørgsmål, hvor de skal uddybe, om de undertrykker behov og i så fald hvilke. I et eksperiment blev universitetsstuderende bedt om at møde fastende op til forsøglokalet. De blev delt i to grupper og inviteret ind i et ventelokale, hvor der var chokoladekager, slik og en skål med radiser. Den ene gruppe måtte spise det, som de havde lyst til, den anden måtte kun spise af radiserne. Derefter blev forsøgsdeltagerne ført ind i et rum, hvor de blev bedt om at løse en geometrisk opgave, der ikke havde nogen løsning. Det interessante var hvor lang tid, de blev ved med at arbejde, før de gav op. Der viste sig at være store forskelle. De deltagere, der kun måtte spise radiser, holdt i gennemsnit 8 minutter. Dem der havde haft lov til at spise kager og slik holdt i gennemsnit 20 minutter. I et omfattende eksperiment i Tyskland blev en stor gruppe tilfældigt udvalgte mennesker bedt om at gå med en beeper. Den ringede på tilfældige tidspunkter af dagen, hvor de blev kontaktet for at svare på forskellige spørgsmål. Undersøgelsen viste, at vi i gennemsnit undertrykker et behov i mere end fire af vores vågne timer. Det mest undetrykte behov var lysten til at spise, efterfulgt af lyst til at sove eller hvile sig. Dernæst kom lyst til at lave fritidsfornøjelsesbeskæftigelse, som for eksempel at spille et spil på sin telefon, tjekke Facebook e.l. Undertrykkelse af sexuelle behov kom som nummer fire. (Hoffman, Vohs, Förster, Baumeister, 2011).

10 19 20 Konklusioner De vigtigste konklusioner vi kan drage om selvkontrol på baggrund af forskning er: 1. Du har en begrænset mængde selvkontrol, der udtømmes, efterhånden som du bruger den. 2. Du bruger af det samme depot af selvkontrol, ua%ængigt typen af aktivitet. To conquer yourself is the first and best victory of all, while to be conquered by yourself is of all the most shameful as well as evil. Platon 3. Du kan træne din selvkontrol.

11 21 UDDYBNING AF SELVKONTROL - Selvkontrols udvikling - Fire typer aktivering af selvkontrol 22 Selvkontrols udvikling - Selvkontrols udvikling begynder, når man er ca. 24 måneder. - Selvkontrol udvikles ved at træne den, hvilket når man er barn, oftest sker ved en ydre styring, med en passende frustration. - Selvkontrol udvikles også ved spejling (Gergely & Watson, 1996). - Bevidst og ubevidst selvkontrol Udvikling af selvkontrol er nemmest at påvirke i ungdom og barndom, men vi kan blive ved med at træne/opbygge vores selvkontrol, selv når vi er voksne. - Decideret selvkontrol ser vi begynder at udvikles i samme periode, som børn udvikler deres egen identitet. Altså omkring de 24 måneder. - Selvkontrol udvikles ved at træne den, og det vil i høj grad sige at forældre og voksne skal kunne mestre at lade børn aktivere deres selvkontrol. - Selvkontrol udvikles også ved spejling (Gergely & Watson, 1996). Dette begreb uddybes på de kommende slides. Selvkontrols Window of opportunity er tilsyndeladende åbent, i en eller anden udstrækning, langt op i alderen. - Selv om den er nemmest at påvirke i ungdom og barndom, kan vi altså blive ved med at træne/opbygge vores selvkontrol, når vi er voksne.

12 23 24 Selvkontrols udvikling Selvkontrols udvikling Spejling Window of opportunity Visuelle cortex i occipital lappen Motor cortex i parietal lappen Audiotive cortex i temporal lappen Spejlneuroner er fundet ved nogle kendte eksperimenter med aber, hvor hjerneceller blev aktiveret, både når aberne selv spiste bananer, såvel som når de observerede andre aber (eller mennesker) spise bananer. Spejlneuroner, som er en type hjernecelle, aktiveres altså BÅDE, når man selv laver en aktivitet, såvel som når man ser en anden gøre det. Ved hjælp af spejling udvikles mange af vores personlige egenskaber, som for eksempel empati, personlige værdier og selvkontrol. Niveau af selvkontrol 0 år 4 år 6 år 15 år 50 år Tid Vi har kun lidt empirisk data om udviklingen af selvkontrol gennem et helt liv. Der er dog foretaget forskning (Roberts & DelVecchio, 2000), der tyder på at selvkontrol først stabiliseres omkring års alderen. Dette siger potentielt noget om, hvor meget mere udviklingspotentiale der er med selvkontrol i forhold til intelligens. Nogle undersøgelser viser tegn på, at der et window of opportunity, hvor vores udvikling af selvregulerende mekanismer er særligt aktiv (Bernier, Whipple & Carlson, 2010).

13 25 26 Selvkontrols udvikling Selvkontrols udvikling Men hvad med sikker tilknytning og stress? Nu siger man pludselig, at vi skal frustrere barnet passende? Typisk psykologiske kompleksitet Selvkontrol kan umiddelbart deles i tre kategorier: Bowlby i de tidlige år Duckworth i barndommen Baumeister i barndom, pubertet og voksenalder. Vi ved, at for at barnet udvikler sine eksekutive funktioner (herunder blandt andet selvregulerende mekanismer), er det vigtigt, at der er en sikker tilknytning. Denne udvikling er primært vigtig i det allerførste år. Men når barnet begynder at udvikle selvkontrol, så kan man godt udfordre denne og begynde at implementere nogle af Duckworths og Baumeisters metoder. Det lyder komplekst og forvirrende, men handler blot om at være meget nærværende de første år og ved ca. 2 1/2 års alderen at begynde at arbejde med den sunde frustration. Denne går for eksempel ud på: - at lade barnet udforske selv, at lade barnet frustreres over opgaver selv og først hjælpe, når alt håb er ude. - At stille sunde men bestemte krav, der skal leves op til. - At begynde at arbejde med, at barnet skal tilpasse sig sin omverden og ikke kun omvendt. Ydelseskontrol (Gør noget, du ikke har lyst til) og Hæmmelseskontrol (Lad være med at gøre noget, som du har lyst til) og Vedligeholdelseskontrol (At kunne arbejde sig mod langsigtede mål og drømme. For eksempel en uddannelse) Det vides ikke, hvorfor det for eksempel er nemmere for børn at aktivere passiv selvkontrol. Det har muligvis noget at gøre med, at en stor del af tidlig opdragelse primært er centreret omkring at gennemtvinge forbud i forhold til at forstærke en ønsket adfærd. En anden forklaring er, at opretholdelse og initiering af en aktivitet stiller høje krav til barnet. Dette er på grund af, at det at gøre noget aktivt, som man ikke har lyst til, kræver en koordinering af flere forskellige adfærdsmæssige elementer. Vanskeligheder ved at lade være med at gøre noget, man ikke må, kan også ofte afhjælpes ved afledning.

14 27 28 Selvkontrols udvikling Hæmmelseskontrol Ydelseskontrol Hjerne set forfra Fire typer aktivering af selvkontrol 1.Styring af egne tanker Vedligeholdelseskontrol Vi kan faktisk se hvilke centre af hjernen der er vigtige i forhold til de forskellige typer selvkontrol (Mcgonical, 2011; Suchy, 2009). Første kategori af brug af selvkontrol er kontrol af tanker. Denne brug af selvkontrol kan forekomme, ved at man prøver at fortrænge en tanke, såvel som man prøver at fokusere sine tanker.

15 29 4 typer aktivering af selvkontrol 2. Styring af emotioner 30 4 typer aktivering af selvkontrol 3. Impulsstyring Anden brede kategori er kontrol af følelser. Det er oftest en søgen mod undertrykkelse af dårlige følelser, men det kan også være at undertrykke godt humør eller pjat - hvem har ikke prøvet at skulle stoppe et grineflip i en upassende situation? Emotionel styring er en uhyre svær ting at arbejde med, da vi generelt ikke kan ændre vores humør og følelser. Det individer ofte gør for at styre deres følelser, er at de distraherer dem selv. Enten ved at forsøge at styre tankerne ( jvf. 1. type selvkontrol) eller ved at foretage sig noget, der tvinger dem til at tænke på noget andet. 3. type er impulshæmning eller egentligt adfærdshæmning. Når vi taler om impulshæmninger, er det egentligt en fejlagtig beskrivelse. Det er ikke impulsen, der hæmmes, men den efterfølgende adfærd der er trang til, som forsøges stoppet. Klassiske eksempler på hvornår selvkontrol er på arbejde, i forhold til impulsstyring, er for eksempel når man er lige ved at sige noget nedladende til én - eller når børn er lige ved at slå fra sig i frustration.

16 31 4 typer aktivering af selvkontrol 32 Bevidst og ubevidst selvkontrol 4. Fastholdelsesstyring Denne type kan godt misforstås som en blanding af de andre typer. Den er dog blevet udskilt i forsøg (Baumeister, 2012). Denne aktivering af selvkontrol handler om at kunne fokusere eller samle sine ressourcer mod en given opgave eller mål ved at finde den rigtige kombination af evner; hastighed, præcision, tidsstyring, vedholdenhed osv. På billedet en klatrer. Idræt er nogle gange en aktivitet hvor ikke kun fysisk kontrol, men også fastholdelsen og planlægningen af en strategi, analysering af situationen osv. kræver megen selvkontrol. Ud over det er sport på højt et plan, også et godt eksempel, på individer der har trænet i lang tid og været vedholdende - også når det har været surt - for endeligt at når et højt niveau. Fastholdelse, eller vedholdenhed, er her også en særdeles vigtig del af denne type selvkontrol, fordi det ofte er denne evne der gør os i stand til at nå vanskelige mål - en ting der for mange er forbundet med stor tilfredshed (eller måske endda selvaktualisering). Vi ved, at der foregår en masse ubevidst selvkontrol, men vi har svært ved at præcisere, hvor meget det er. Det ubevidste er stadig et meget uudforsket område. Den gængse antagelse er, at vores hjerner hele tiden bearbejder i omegnen af 11 millioner input, hvoraf vi kun er bevidste omkring max ca. 40. Det er primært disse bevidste processer, vi kan måle. Givetvis kræver ubevidste processer mindre kognitiv energi end de bevidste.

17 33 Bevidst og ubevidst selvkontrol 34 Bevidst og ubevidst selvkontrol - Man spiser ikke af chefens tallerken, når man er til middag. - Man smider ikke alt tøjet på arbejde, fordi det er varmt. - Sige nej til kage - Motionere (?) - Tage på arbejde (?) - Lade være med at købe unødvendige ting Selvkontrol er her en ubevidst eksekutiv funktion. Selvkontrol er her en bevidst eksekutiv funktion. Interessant nok ser vi, at det ikke er ens, hvad der kræver ubevidst og bevidst selvkontrol. Det er netop, når vi møder individer, der eksempelvis bevidst skal styre sig i forbindelse med impulser, som vi normalt forbinder med ubevidste, at vi har med et individ at gøre, der er forstyrret eller ekstrem i sin adfærd, på den ene eller anden vis.

18 36 35 EMPIRI OM SELVKONTROL - Hvad viser empirien? - Selvkontrol og adfærd - Egodepletion - Selvkontrol og diagnoser - Pauser Hvad viser empirien? Hjernebrændstof! Glucose molekyle Neurotransmittere Glukose er et monosakkarid, også kendt som dextrose eller simpelthen sukker. Det kan kemisk se forskelligt ud, men består altid af C6H12O6 (carbon, hydrogen og oxygen). Det interessante er rent kemisk, at det er den eneste energikilde, hjernen kan lave om til neurotransmittere. Neurotransmittere er hjernens stof til at viderebringe signaler med. Hvis man løber tør for glukose, så dør man. Vores lever, blandt andet, sørger heldigvis altid for at deponere noget glukose til centralnervesystemet og hjernen. Aktivering af selvkontrol kræver særdeles megen glukose (Baumeister, et al, 2007).

19 Hjernebrændstof fortsat Hvad viser empirien? 38 Hvad viser empirien? En af de få kognitive egenskaber vi kan måle i det autonome nervesystem og mærke fysisk. Klassisk catch-22 i forhold til slankekure: - For at holde min diæt skal jeg bruge selvkontrol. - For at opretholde min selvkontrol skal jeg spise. Aktivering af selvkontrol kan måles blandt andet ved en ujævn hjerterytme og et relativt hurtigt fald af glukose i blodet, afhængigt af hvor hårdt vi belaster selvkontrollen (Baumeister, R.F., Tierney, J., 2012).

20 39 Hvad viser empirien? 40 Hvad viser empirien? Redskab Stå op Konflikt Nej tak til kage Følge undervisning (!) Hjertetræning Vi har ét depot af selvkontrol Vi kan faktisk træne at sænke vores hjerterytme og/eller gøre den ujævn, hvilket forskning har vist resulterer i mere selvkontrol (Mcgonical, 2012). Dette skyldes sandsynligvis, at når hjertet bliver bedre til at regulere sin frekvens, så sparer det faktisk kroppen/ hjernen energi, og effektiviserer den måde hjernen arbejder på. Metoden er faktisk simpel nok. Hvis man sænker sit antal ind- og udåndinger til 4-6 gange i minuttet, bliver hjerterytmen ustabil/sænket. Hvis man gør dette bare 5 minutter om dagen har det vist sig at have en positiv effekt på ens selvkontrol. Det drejer sig om at tage sig rigtigt god tid til at trække vejret ind (4-8 sekunder), også puste meget langsomt ud igen (10-20 sekunder). Som tidligere nævnt er et af de vigtige fund, at det lader til, at vi har ét depot af selvkontrol.

21 41 Hvad viser empirien? Redskab 42 Pauser (Eller lyngenopladning!) Redskab Vi kan genoplade vores depot på flere måder: Hvile, søvn, mad, positive sociale oplevelser og grin. Snacks Metode: Selv ekstremt små doser sukkerholdig næring, kan ændre ens evne til at udøve selvkontrol markant. Dette sker fordi hjernen registrerer en ændring. Men pas på at dette ikke kommer til at blive opfattet som belønning for uacceptabel adfærd. Undersøgelser har vist at ens evne til at udøve selvkontrol, ikke er så afhængig af, hvor meget glucose der pt. er i blodet, men i højere grad i hvilken retning blodsukkeret stiger/falder (McGonical, 2011). Det vil sige, at hvis man meget hurtigt påvirker et menneskes blodsukker til at begynde at stige (med sukker), så vil dette individs frontallapper hurtigt virke bedre. Dette gælder selv med en meget lille snack, eller en enkelt slurk saftevand/sodavand/juice.

22 43 44 Redskab Pauser (Eller lyngenopladning!) Redskab Pauser (Eller lyngenopladning!) Sjove videoer Ufarlige men sjove aktiviteter Metode: At se sjove videoer, kan decideret ændrer stemningstilstande, samtidig med at det genoplader selvkontrol. Spørgsmålet er: Hvordan får man dette inkorporeret i dagligdagen? - Og hvad kan dette være? Min erfaring er at (voksen)organisering er vigtig. Det giver tryghed. Hvilke muligheder har I? Det er nemt at falde ned i hullet af YouTube kattekillinger og fjollede videoer. Men et par minutters video med nuttethed eller humor, kan være lige det selvkontrolsboost et barn behøver behøver. Forskning viser, at se en humoristisk video genskaber tabt viljestyrke og hjælper folk komme tilbage på sporet med vanskelige opgaver eller udfordringer (McGonical, 2011). Hvad er en ufarlig aktivitet? Det er en aktivitet, der ikke er konkurrenceelemeter i, og hvor man ikke kan fejle. Det skal også være en aktivitet, der ikke afprøver/tester én, men som er sjov. Og nu begynder det faktisk at blive svært at finde gode eksempler. Selv det at spille computer, eller at bruge Facebook, kan jo være forbundet med skuffelse og nederlag.

23 45 Selvkontrol og adfærd Uheldig stædighed? Hvordan giver dette mening i forhold til individer, der kan vise en enorm vilje i uheldige sammenhænge, men ikke når de skal udføre simple pligter? Og hvad med anorektikere? 46 Selvkontrol og adfærd Stress Stress er ikke en sund frustration. Børn der mistrives træner derfor ikke deres selvkontrol. Svaret er, at man kan opbruge sin vilje uhensigtsmæssigt, forstået således at man for eksempel opbruger al sin vilje i en konflikt til at kæmpe, i stedet for at bruge den til at løse konflikten ved at være nysgerrig. Der er megen grundliggende læring fra voksen til barn, der bør handle om, hvordan man bruger sin selvkontrol hensigtsmæssigt. Vi kan både spilde vores selvkontrol ved at bruge den decideret uhensigtmæssigt (stædighed og modstand) og spilde den ved at distribuere den forkert. I nogle sammenhænge kan selvkontrol blive decideret patologisk, og så kan tingene komme til at være helt omvendte. Eksempelvis skal anorektikere bruge selvkontrol for at spise. Som nævnt tidligere i forbindelse med at turde frustrere børn sundt, er stress netop ikke en god frustration. Stress er kendetegnet ved faktisk at ødelægge ens selvkontrol og fysiologisk er stress reaktioner heller ikke de samme som vi ser ved selvkontrolaktivering.

24 47 Egodepletion 48 Selvkontrol og diagnoser Kan vi mærke vores depot? ADHD F90 Hyperkinetiske forstyrrelser Patologiske vaner Depot af selvkontrol Vi kan ikke selv mærke egoudtømning. Øget sensitivitet generelt er den bedste indikator. Kan ikke fastholde opmærksomheden ved detaljer, laver skødesløse fejl. Kan ikke vente på at det bliver deres tur. Svarer før det bliver deres tur. Lader sig let distrahere af ydre stimuli. Adfærdsforstyrrelse F91 Adfærdsforstyrrelser Raserianfald Irritabilitet Provokerende adfærd F63 Vane- og impulshandlinger (patologiske). Eksempelvis spillelidenskab eller kleptomani. De karakteriseres af gentagne handlinger som er uden fornuftsmæssig begrundelse og kontrol Adfærden angives forbundet med handlingsimpulser som ikke lader sig beherske. Baumeister (2012) arbejder med begrebet egodepletion eller på dansk egoudtømning, når vores depot af selvkontrol er ved at være tomt. Ordet ego har man valgt at bruge for at vise respekt for Freuds teorier om sindet, hvor han brugte udtryk som ego og superego. Man har undersøgt, hvad der sker når viljen udtømmes, og en meget interessant konklusion er, at man ikke selv er i stand til at mærke det, når ens depot er ved at være tomt. Man har dog fundet en gennemgående tendens, hvilket er at vores emotioner opleves mere intense. Vi bliver nemmere irriterede, sultne, trætte, kede af det og endda også nemmere opstemte. På billedet Flemming Povlsen der græder, da Danmark vinder EM i fodbold i Manglende eller for meget selvkontrol kædes ikke pt. sammen med diagnoser. Flere diagnoser har dog symptomformuleringer, der lyder som en beskrivelse af manglende selvkontrol. Men selvkontrol kan agere anderledes i forbindelse med psykisk sygdom. Eksempelvis har undersøgelser vist, at man kan træne selvkontrol op med børn, der ikke har diagnoser, med kognitiv adfærdsterapi, hvorimod dette ikke kan lade sig gøre, hvis barnet har en diagnose (Oxford Research Centre, 2013). Dermed ikke sagt at en øget selvkontrol teoretisk set kunne kompensere for vanskeligheder i relation til en diagnose. På næste slide præsenteres desuden en terapeutisk metode, der træner selvkontrol, som faktisk har vist sig at hjælpe i forhold til diagnostiske vanskeligheder.

25 49 Selvkontrol og diagnoser Play therapy 50 ARBEJDE MED SELVKONTROL - Arbejde med selvkontrol - Mere selvkontrol - Vaner #igør selvkontrol - Disponering af selvkontrol - Hvorfor virker det? Play Therapy er en interventionsmetode, der er udviklet til at hjælpe med adfærdsvanskeligheder. Play Therapy er i dag forskningsbaseret og kan hjælpe med blandt andet manglende selvkontrol og tilknytningsvanskeligheder. Det har også vist sig effektivt med hensyn til impulsstyring i forhold til neuropsykologiske vanskeligheder som for eksempel ADHD (Wettig, Franke & Fjordbank, 2006). Jeg viser et par metoder fra Play Therapy senere.

26 Arbejde med selvkontrol Aktiviteter bliver til vaner. Spar og disponer selvkontrol bedre. 51 To måder: Få mere ved at træne selvkontrol. Gør dit depot større. Disse principper gælder både for børn og voksne. I dag vil jeg koncentrere mig om metoder, hvormed man træner børns selvkontrol. 52 Mere selvkontrol Selvkontrol fungerer ligesom en muskel. Bruger vi den, så bliver den stærkere (Baumeister, 2012; Østenkjær, 2010; Duckworth, 2011; Dixon & Hayes, 1998) Ekstra selvkontrol begynder i det små. Principper: - Øvelser skal være simple og lette. - Øvelser skal ikke blot være pligter - Regelmæssighed og vedholdenhed er vigtigt. - Øvelserne skal trænes i ca. en måned. - Hvorefter de erstattes af andre øvelser. Det kræver blot, at man kan være uforstyrret i 5-10 minutter i løbet af dagen.

27 53 Mere selvkontrol Optræning af et uforløst potentiale i selvkontrolsdepotet kan hjælpes på vej ved: - At træne med selvkontrol som eksplicit, specifikt mål. Derfor Hvorfor virker det?? -...Skal det gerne være anderledes og måske endda spøjse måder, hvormed man presser sine selvregulerende mekanismer. Det vi gerne vil, er at gøre depotet større: Når vi træner dele af vores personlighed eller personlige kompetencer, kræver der samme målrettethed og tydelighed som når vi træner andre aktiviteter. Det er derfor det enormt vigtigt at gøre sig selv og andre klart, hvad det er man træner. Ellers er det ligesom at træne fodbold, i mørke, uden et mål og modspillere. Det får man heller ikke meget ud af. Derfor er det vigtigt at være helt bevidst om at det faktisk er ens selvregulerende mekanismer der bruges og hvad målet med denne træning er.

28 Formidling og tydelighed er vigtigt De unge og de mennesker der er omkring dem, skal vide hvad det er der arbejdes med. Vi ser at blot ved at kende til sine egne selvregulerende mekanismer, bliver individer bedre til at bruge dem. Ved at undervise teenagere i emnet selvkontrol, bliver de simpelthen bedre til at bruge deres selvkontrol Træning af selvkontrol med og unge Selvkontrol ind i sproget Med begrebet selvkontrol får man en egenskab, man kan beskrive adfærd med, og som kan trænes. Ved at skabe bevidsthed om dette kan vi arbejde målrettet med begrebet pædagogisk. Det handler ikke bare om at styre sig, men om at bruge sin selvkontrol til at styre sig. Det handler ikke bare om at koncentrere sig, men bruge sin selvkontrol til at koncentrere sig. Introducer selvkontrol i sproget.

29 57 58 Træning af selvkontrol med børn og unge Husk at forskningen viser at vi overfører vores evne til selvkontrol. De vil altså sige at når vi eksempelvis træner børns selvkontrol i et område......så forventer vi også adfærdsændring i andre områder. At få styr på sine følelser, kan hjælpe til at man kan koncentrere sig bedre. Hvis bare vi ikke slider depotet op under træningen, uden at genoplade. INSPIRATION TIL ØVELSER MED UNGE

30 59 60 Træning af selvkontrol med børn Træning af selvkontrol med børn Vind over tiden Redskab Redskab Vis en film Som kun en lille gruppe i klassen kan se Byggeklodser Æggeur Kasse med legetøj Imens resten arbejder med en opgave Pokerchips Vind over tiden er en leg, der træner impulskontrol samt styringskontrol. Man skal bruge bygge- eller Legoklodser, pokerjetoner, et æggeur og en kasse med billigt legetøj, tegneredskaber, tegneserier osv. Spillet introduceres ved, at barnet får 10 pokerjetoner og en masse bygge- eller legoklodser. Så siger man: Nu sætter jeg æggeuret til 10 minutter, og i den tid skal du lege med klodserne uden at lade dig distrahere af andre ting. Hvis du ser væk fra din aktivitet, eller spørger mig om noget, skal du betale mig en pokerjeton. Du må ikke stoppe med at bygge, før du hører æggeuret. Hvis du kan blive ved i 10 minutter, så får du 10 nye jetoner, og når du har 50, så må du vælge en ting fra legekassen. Den voksne er stille de første minutter og begynder derefter at lave nogle distraktioner. Målet med øvelsen er at få barnet til at forblive fokuseret på sin aktivitet, og barnet vil som regel være meget motiveret for at få en 50-jetoner præmie. Efterhånden, som barnet bliver dygtigere, kan tiden forlænges. I denne øvelse viser man en lille film for klassen. For eksempel et sjovt klip eller en kort tegnefilm. Men det skal kun være en lille gruppe i klassen - ca. 1/4, der faktisk ser filmen. Resten af klassen sidder med ryggen til fjernsynet/lærredet og arbejder med nogle opgaver og skal prøve at lade være med at kigge. Dette bliver hurtigt svært, når de børn der kan se filmen begynder at grine osv. Denne øvelse er også god til at demonstrere for mindre børn, hvad selvkontrol er - fordi den jo er ganske ufarlig og virkeligt hurtigt kan give dem en fornemmelse af, hvad det vil sige at kæmpe mod sine lyster/følelser.

31 Redskab 61 Træning af selvkontrol med børn Og en af mine favoritter 62 Træning af selvkontrol med børn Opbyg spænding med teenagere Alle konkurrencesituationer eller prøvesituationer, kan i teorien bruges til at træne selvkontrol. For eksempel at falde ned efter terminsprøver, vilde fodboldkampe i frikvarteret osv. Vild leg, med systematisk nedkøling! De I skal hjælpe med er at gøre opmærksom på de processer foregår.

32 63 Træning af selvkontrol med børn Samarbejdsforstyrrelse 64 Træning af selvkontrol med børn Facebookudfordringen! Børn og unge kan man også få til at flekse deres selvkontrolsmuskel (hårdt) ved at sætte dem i par, og derefter give dem to forskellige opgaver: Den ene skal løse en eller anden kognitiv opgave, eller bevare fokus i en aktivitet samtidig med at den anden skal forstyrre og irritere så meget det er muligt. Derefter byttes der. Husk at tal med de unge om hvordan det føles, og hvordan de skal arbejde med deres indre regulering for at udholde denne øvelse! En af vores kommende generationers store udfordringer bliver at håndtere de sociale mediers voldsomme dragende kræfter. Dette kan man godt begynde at træne ind i en selvkontrolskontekst. For eksempel ved at bede alle i en klasse sørge for at i weekenden at dokumentere mindst en begivenhed, der er vigtig for dem, men vente til onsdag morgen i første lektion med at gøre den offentlig på facebook. Og derefter vente til sidste lektion (eller dagen efter!), med at tjekke deres profil for, hvor mange likes de har fået. Denne øvelse kan give anledning til mange gode snakke, kan laves i mange afskygninger og er hård selvkontrolstræning!

33 65 66 Træning af selvkontrol med børn OPSUMMERING Redskab Hav et fast dagligt tidsinterval, hvor telefonen er slukket. Følelseskontrol.

34 67 Opsummering Selvkontrol Vores evne til at kontrollere vores tanker og handle imod lyst. Er sandsynligvis udviklet, i kraft af at vores kultur er blevet avanceret, for at kunne hæmme primitive drifter. Selvkontrol er fundamentalt for, hvordan vores liv former sig. Arv Miljø 68 Tak! Selvkontrol er primært en tillært egenskab. Selvkontrol kan optrænes, og vi tænker faktisk des mere, des bedre.

35 UDVALGTE KILDER Aamodt, S. (2012). How self-control develops. bigthink.com/the-secrets-of-self-control/how-self-controldevelops Baumeister, R.F., Muraven, M.(2000) Self-regulation and depletion of limited resources: Does self-control resemble a muscle? Psychological Bulletin. Baumeister, R.F., Tierney, John. (2011). Willpower - Rediscovering the Greatest Human Strength. The Penguin Press, New York. Baumeister, R.F., et al. (2007). Selfcontrol relies on glucose as a limited energy ressource. Willpower is more than a metaphor. Journal of personality and social psychology Brand, C. (1996). The g Factor: General Intelligence and Its Implications. (depublished) [originally Wiley]. Bernier, A.; Whipple, N.; Carlson, S., M. (2010). From External Regulation to Self-Regulation: Early Parenting Precursors of Young Children s Executive Functioning. Child Development, Vol 81, Brooks, David. (2012). The Social Animal. Random House, New York. Carroll, J.B. (1993). Human Cognitive Abilities. Cambridge University Press. 69 Dixon, M.R., Hayes, L.J Using a selfcontrol training procedure to increase appropriate behavior. Journal of applied behavior analysis, #31. Duckworth, A. (2011). The significance of self-control. Proceedings of the National Academy of Sciences, 108, Duckworth, Angela L.;Peterson, Christopher; Matthews, Michael D.; Kelly, Dennis R (2007). Grit: Perseverance and passion for long-term goals. Journal of Personality and Social Psychology Duckworth, Angela L.; Tsukayama, E.; Quinn, Patrick D. (2011). What no child left leaves behind: The role og IQ and Self-Control in prediciting standardized achievement test scores and report card grades. Positive Psychology Center, University of Pennsylvania. Frank, L. (2011). Den mest vidunderlige ting. Weekendavisen #51. Gardner, H. (2000). Intelligence reframed: Multiple Intelligences for the 21st Century. Basic Books. Gladwell, Malcolm (2009). Outliers. Penguin Press, New York. UDVALGTE KILDER Gergely, G. & Watson J.S. (1996). The social biofeedback theory of parental affect-mirroring: the development of emotional selfawareness and self-control in infancy. International Journal of Psychoanalysis vol. 77. Gottfredson, L.S. (2004). Social Consequences of group differences in cognitive ability. Newark, DE: University of Delaware. Hall, T.M.; Schaefer, C.E.; Kaduson, H.G. (2002). Fifteen Play Therapy Techniques. Professional Psychology: Research and Practice. Vol 33. Hauser, Robert M Meritocracy, cognitive ability, and sources of occupational succes. University og Wisconsin- Madison. Hernstein, R. J., Murray, C. The Bell Curve. Intelligence and class structure in american life. (2010 edition.) Simon & Schuster, New York. Hoffman, W., Vohs, K., Förster, G., Baumeister, R. Everyday Temptations. (2012) An Experience Sampling Study of Desire, Conflict, and Self-Control. Journal of Personality and Social Psychology. American Psychological Association. 2012, Vol. 102, No. 6, Horn, J. L., & Cattell, R. B. (1967). Age differences in fluid and crystallized intelligence. Acta Psychologica, 26, Kamphaus, R.W., Winsor, A.P., Rowe, E.W., & Kim, S. (2005). A history of intelligence test interpretation. In D.P. Flanagan and P.L. Harrison (Eds.), Contemporary intellectual assessment: Theories, tests, and issues (2nd Ed.) (pp ). New York: Guilford Kaufman, Alan S IQ Testing 101. Springer Publishing Company. Kidd, C.; Palmeri, H.; Aslin R.N. (2012). Rational snacking: Young children s decision-making on the marshmallow task is moderated by beliefs about environmental reliability. Cognition # 126. Kim, K.H. (2005). Can Only Intelligent People Be Creative? A Meta-Analysis. The journal of secondary gifted education. Kochanska, G.; Coy, K.C.; Murray, K.T. (2001). The development of Self-regulation in the First Four Years of Life. Child Development, Vol. 72. Lehrer, Jonah Don t! The secret of self-control. The New Yorker.

36 UDVALGTE KILDER Lynn, Richard The Global Bell Curve. Washington Summit Publishers. Mark Muraven, Dianne M. Tice, and Roy F. Baumeister (1998). Self- Control as Limited Resource: Regulatory Depletion Patterns. Journal of Personality and Social Psychology, Vol. 74, No. 3, Mark Muraven, Dikla Shmueli, and Edward Burkley (2006). Conserving Self-Control Strength. Journal of Personality and Social Psychology 10/2006; 91(3): Mcgonical, Kelly (2011). The Willpower Instinct - How Self-control Works, Why it Matters, and What You Can Do to Get More of it. Avery, New York. Nisbett, Richard E.; Aronson, Joshua; Blair, Clancy; Dickens, William; Flynn, James; et al. Intelligence: New findings and theoretical developments. American Psychologist 67.2Â (2012). Oxford Research Centre (2013). Systematisk kortlægning af metoder der kan styrke børn og unges selvkontrol. Udarbejdet for Det Kriminalpræventive Råd. Plomin, R., DeFries, J. C., & McClearn, G. E.(1990). Pervasiveness of the IQ rise: A cross-temporal meta-analysis. Plomin, Robert; Spinath, Frank M. (2004). Intelligence: Genetics, Genes, and Genomics. Journal of Personality and Social Psychology. Roberts, B. W., & DelVecchio, W. F. (2000). The rank-order consistency of personality traits from childhood to old age: A quantitative review of longitudinal studies. Psychological Bulletin, 126, doi: / Schmidt, F.L., & Hunter, J.E. (2004). General mental ability in the world of work: Occupational attainment and job performance. Journal of Personality and Social Psychology, 86, Schneider, J., McGrew, K. (2013). The Cattel-Horn-Carrol (CHC) Model of Intelligence v2.2: A visual Tour. Institute for Applied Pscyhometrics. Morgan, Nick Are you a visual learner, really? Sternberg, R.J. (1985). Beyond IQ: A Triarchic Theory of Intelligence. Cambridge: Cambridge University Press Suchy, Y. (2009). Executive Functioning: Overview, Assessment, and Research Issues for Non-Neuropsychologists. Annals of Behavioral Medicin #37. Tough, Poul. (2012). How Children Succeed: Grit, Curiosity, and Hidden Power of Character. Houghton Mifflin Harcourt, New York. Wettig, H.H.G..; Franke, U.; Fjordbank, B.S. (2006). Contemporay Playtherapi, chapter 5: Evaluating the effectiveness og Theraplay. Guilford Press. Østenkjær, E. (2010). Viljens bog - træn din hjerne. Gyldendal.

Opsummering modul 4 SELVKONTROL OG INTELLIGENS MODUL 5. Former og typer

Opsummering modul 4 SELVKONTROL OG INTELLIGENS MODUL 5. Former og typer 2 1 Opsummering modul 4 Former og typer SELVKONTROL OG INTELLIGENS MODUL 5 FOLKEUNIVERSITETET AARHUS. VINTER 2016 Tekst og illustrationer Rune Kappel Yde Udviklingen af, starter tidligt. Vi begynder typisk

Læs mere

INTRODUKTION SELVKONTROL. - Program. - Præsentation. - Begrebska"laring. Familieplejernes Landskonference. September, Hvorfor selvkontrol?

INTRODUKTION SELVKONTROL. - Program. - Præsentation. - Begrebskalaring. Familieplejernes Landskonference. September, Hvorfor selvkontrol? 1 2 INTRODUKTION - Program SELVKONTROL Familieplejernes Landskonference. September, 2016. - Præsentation - Begrebska"laring - Hvorfor selvkontrol? - Målsætning Tekst og illustrationer Rune Kappel 3 Program

Læs mere

Opsummering modul 3. Selvkontrol WISC SELVKONTROL OG INTELLIGENS MODUL 4 FOLKEUNIVERSITETET AARHUS. VINTER Tekst og illustrationer Rune Kappel

Opsummering modul 3. Selvkontrol WISC SELVKONTROL OG INTELLIGENS MODUL 4 FOLKEUNIVERSITETET AARHUS. VINTER Tekst og illustrationer Rune Kappel 2 1 Opsummering modul 3 WISC SELVKONTROL OG INTELLIGENS MODUL 4 FOLKEUNIVERSITETET AARHUS. VINTER 2016 Tekst og illustrationer Rune Kappel Selvkontrol Arv D int idak ell ige tik v nst s. eo ri? Se his

Læs mere

Minioplæg om en ung hjernes udvikling og hvad der kan påvirke denne

Minioplæg om en ung hjernes udvikling og hvad der kan påvirke denne Unge hjerner Minioplæg om en ung hjernes udvikling og hvad der kan påvirke denne Illustreret og skrevet af Rune Kappel for Aarhus Universitet, november, 2016. Program - Definition af ung hjerne Neurologiske

Læs mere

SELVKONTROL OG INTELLIGENS MODUL 1 FOLKEUNIVERSITETET AARHUS VINTER Tekst og illustrationer Rune Kappel

SELVKONTROL OG INTELLIGENS MODUL 1 FOLKEUNIVERSITETET AARHUS VINTER Tekst og illustrationer Rune Kappel 1 2 SELVKONTROL OG NTELLGENS FOLKEUNVERSTETET AARHUS VNTER 2016 MODUL 1 Tekst og illustrationer Rune Kappel 3 NTRODUKTON - Program - Præsentation - Hvorfor disse emner? - Begrebska"laring - Videnskabsteori

Læs mere

Præsentation. Unge hjerner. Program. Fysiologisk definition af en ung hjerne. Rune Kappel. Cand.psych.aut.

Præsentation. Unge hjerner. Program. Fysiologisk definition af en ung hjerne. Rune Kappel. Cand.psych.aut. Præsentation Rune Kappel. Cand.psych.aut. Fagleder og teamkoordinator ved Rådgivnings og støttecentret, AU. Unge hjerner Arbejder til daglig med studerende, der har psykiske funktionsnedsættelser, og som

Læs mere

RARRT De 5 vigtigste trin til at gøre dit barn robust

RARRT De 5 vigtigste trin til at gøre dit barn robust AT De 5 vigtigste trin til at gøre dit barn robust Når det handler om at lykkes i livet, peger mange undersøgelser i samme retning: obuste børn, der har selvkontrol, er vedholdende og fokuserede, klarer

Læs mere

Coaching og beskrivende kommentarer

Coaching og beskrivende kommentarer Coaching og beskrivende kommentarer Forældre vil gerne hjælpe deres børn på vej i den rigtige retning, og et redskab der egner sig godt til dette er coaching. Man coacher ved at bruge beskrivende kommentarer,

Læs mere

ADHD Konferencen 2016

ADHD Konferencen 2016 ADHD Konferencen 2016 Temaspor 4: Voksne med ADHD at håndtere livet med diagnosen. Autoriseret psykolog Tina Gents, Ekkenberg & Larsen Netværk København, Ekkenberg Netværk Slagelse Neuro biologisk / psykologisk

Læs mere

ROBUSTHED. Specialkonsulent Charlotte Frese og Marie Arnbjørn

ROBUSTHED. Specialkonsulent Charlotte Frese og Marie Arnbjørn ROBUSTHED Specialkonsulent Charlotte Frese og Marie Arnbjørn Program 10.00 10.30 10.30 11.15 11.15 11.30 11.30 12.30 12.30 13.15 13.15 14.00 14.00 14.45 14.45 15.00 15.00 15.20 15.20 16.00 Walk & Talk

Læs mere

guide viljestyrke Sådan træner du din Styrk dit liv med Chris MacDonald MÅNEDXX ÅRXX - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus Foto: Byline

guide viljestyrke Sådan træner du din Styrk dit liv med Chris MacDonald MÅNEDXX ÅRXX - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus Foto: Byline Foto: Byline guide MÅNEDXX ÅRXX - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus Sådan træner du din viljestyrke Styrk dit liv med Chris MacDonald Sådan træner du din vilj Viljestyrken er en mental muskel,

Læs mere

Coach dig selv til topresultater

Coach dig selv til topresultater Trin 3 Coach dig selv til topresultater Hvilken dag vælger du? Ville det ikke være skønt hvis du hver morgen sprang ud af sengen og tænkte: Yes, i dag bliver den fedeste dag. Nu sidder du måske og tænker,

Læs mere

MINDFULNESS FOR BØRN

MINDFULNESS FOR BØRN MINDFULNESS FOR BØRN MENTOR UDDANNELSEN (MBM- UDDANNELSEN) Vi fødes alle med bevidst nærvær Det er ikke hokus pokus nærværet har vi alle med os. Stille og roligt fjerner vi os fra nærværet, og bliver mere

Læs mere

Forslag til rosende/anerkendende sætninger

Forslag til rosende/anerkendende sætninger 1. Jeg elsker dig for den, du er, ikke kun for det, du gør 2. Jeg elsker din form for humor, ingen får mig til at grine som dig 3. Du har sådan et godt hjerte 4. Jeg elsker at være sammen med dig! 5. Du

Læs mere

Information til børn og unge med OCD. Hvad er OCD? Psykologerne Johansen, Kristoffersen og Pedersen

Information til børn og unge med OCD. Hvad er OCD? Psykologerne Johansen, Kristoffersen og Pedersen Information til børn og unge med OCD. Hvad er OCD? Psykologerne Johansen, Kristoffersen og Pedersen 1 Introduktion Psykologerne Johansen, Kristoffersen & Pedersen ønsker at sætte fokus på OCD-behandling

Læs mere

Vi skal styrke børns karakterdannelse og robusthed. Efterårskonferencen 22. november 2018 Per Schultz Jørgensen

Vi skal styrke børns karakterdannelse og robusthed. Efterårskonferencen 22. november 2018 Per Schultz Jørgensen Vi skal styrke børns karakterdannelse og robusthed Efterårskonferencen 22. november 2018 Per Schultz Jørgensen Et godt liv for børn? Kærlighed Trivsel Dygtighed Sociale kompetencer Ja plus noget mere,

Læs mere

MINDFULNESS FOR BØRN

MINDFULNESS FOR BØRN MINDFULNESS FOR BØRN MENTOR UDDANNELSEN (MBM- UDDANNELSEN) Vi fødes alle med bevidst nærvær Det er ikke hokus pokus nærværet har vi alle med os. Stille og roligt fjerner vi os fra nærværet, og bliver mere

Læs mere

Personprofil og styrker

Personprofil og styrker Personprofil og styrker Et redskab til at forstå dine styrker gennem din personprofil Indhold Dette værktøj er udviklet med henblik på at skabe sammenhæng mellem de 24 karakterstyrker udviklet af The VIA

Læs mere

Indre og ydre motivation

Indre og ydre motivation Indre og ydre motivation Giv dine børn penge for at lave deres hobby så fjernes deres indre motivation Når man stiller det forkerte spørgsmål. Får man det forkerte svar. Det interessante spørgsmål er ikke:

Læs mere

Sådan ruster vi børn til livet. Sofie Münster

Sådan ruster vi børn til livet. Sofie Münster Sådan ruster vi børn til livet Sofie Münster At være der for dem uden at gøre det for dem Et guidende princip Det starter med os selv Vi har for meget fokus på resultater frem for på processen Vi roser

Læs mere

Bilag. Bilag 1. Bilag 1A. Bilag 1B

Bilag. Bilag 1. Bilag 1A. Bilag 1B Bilag Bilag 1 Bilag 1A Bilag 1B Bilag 1C Bilag 1D Bilag 1E Bilag 1F Bilag 1G Bilag 1H Bilag 1I Bilag 1J Bilag 1K Bilag 2 Interview med psykolog Annette Groot Vi har her interviewet Annette Groot, Seniorpartner

Læs mere

Det er et åbent spørgsmål, om behovet for omsorg og spejling er underordnet kampen om overlevelse.

Det er et åbent spørgsmål, om behovet for omsorg og spejling er underordnet kampen om overlevelse. (Richard Davidson) Hos reptiler er der et stærkt motiv for kamp om overlevelse, men hos pattedyr er der lige så entydige holdepunkter for, at biologiske tilpasningsprocesser i ligeså høj grad retter sin

Læs mere

TIL GENNEMSYN. Introduktion til Positiv psykologi...17 Figur 1.6 Lykkefremmende faktorer...18

TIL GENNEMSYN. Introduktion til Positiv psykologi...17 Figur 1.6 Lykkefremmende faktorer...18 Indholdsfortegnelse Vores tilgang til tanker...6 Indledning...7 Baggrunden for materialet og begrebet Kognitiv pædagogik...8 Læreren/ pædagogen som samtalepartner...10 Dette materiale...10 Introduktion

Læs mere

Pilates B Nyhedsbrev Juni 2014

Pilates B Nyhedsbrev Juni 2014 Pilates B Nyhedsbrev Juni 2014 Sommertræning SOMMER! Længe ventet for de fleste den er her nu! Så nyd det hver dag og vær god ved dig selv og din krop. Hvis du skal nyde den skønne danske sommer hjemme

Læs mere

Hvorfor er det så svært for barnet? Hvis man

Hvorfor er det så svært for barnet? Hvis man Børn opfører sig ordentligt, hvis de kan Voksne skal vise respekt overfor de eksplosive børn, samarbejde og sammen finde holdbare løsninger. Udgangspunktet er, at børnene ikke selv vælger at være umedgørlige.

Læs mere

Beskrevet med input fra pædagog Ann Just Thodberg og pædagogisk leder Marietta Rosenvinge, Børnehaven Stjernen, Aalborg Kommune BAGGRUND

Beskrevet med input fra pædagog Ann Just Thodberg og pædagogisk leder Marietta Rosenvinge, Børnehaven Stjernen, Aalborg Kommune BAGGRUND 18 Børnecoaching Beskrevet med input fra pædagog Ann Just Thodberg og pædagogisk leder Marietta Rosenvinge, Børnehaven Stjernen, Aalborg Kommune Forståelse af sig selv og andre BAGGRUND Kort om metoden

Læs mere

MINDFULNESS FOR BØRN

MINDFULNESS FOR BØRN MINDFULNESS FOR BØRN MENTOR UDDANNELSEN (MBM- UDDANNELSEN) Vi fødes alle med bevidst nærvær Det er ikke hokus pokus nærværet har vi alle med os. Stille og roligt fjerner vi os fra nærværet, og bliver mere

Læs mere

Læring og Spejderliv. - og frihed og fællesskab. Hans Henrik Knoop Institut for Uddannelse og Pædagogik Århus Universitet 2013

Læring og Spejderliv. - og frihed og fællesskab. Hans Henrik Knoop Institut for Uddannelse og Pædagogik Århus Universitet 2013 Photo: Hans Henrik Knoop, 2012 Læring og Spejderliv - og frihed og fællesskab Hans Henrik Knoop Institut for Uddannelse og Pædagogik Århus Universitet 2013 Fundamentale forudsætninger for trivsel oplevelser

Læs mere

IT og hygiejneadfærd i et ledelsesperspektiv Storkøkkener. Christian Coff cco@ucsj.dk UCSJ og VIFFOS Ankerhus, 30. Maj 2013

IT og hygiejneadfærd i et ledelsesperspektiv Storkøkkener. Christian Coff cco@ucsj.dk UCSJ og VIFFOS Ankerhus, 30. Maj 2013 IT og hygiejneadfærd i et ledelsesperspektiv Storkøkkener Christian Coff cco@ucsj.dk UCSJ og VIFFOS Ankerhus, 30. Maj 2013 Hvordan leder man egenkontrol? Michel Foucault Conduct of conduct Ledelse af selv-ledelse

Læs mere

Kursusoplæg Tommerup d. 6. februar 2011

Kursusoplæg Tommerup d. 6. februar 2011 Kursusoplæg Tommerup d. 6. februar 2011 Dagens program til frokost 9.00 9.30 Introduktion 9.30 10.00 Aquafobi angstens væsen [1] Kender vi noget til området fra venner og bekendte? Kan vi sætte os ind

Læs mere

Passion For Unge! Første kapitel!

Passion For Unge! Første kapitel! Passion For Unge Første kapitel Kasper Schram & Tobias Rank www.passionforunge.dk - passionforunge@gmail.com Hej og tak fordi at du tog imod første kapitel af vores bog, vi ville blive meget glade hvis

Læs mere

Spørgeskema: Autism-Good-Feeling (udkast)

Spørgeskema: Autism-Good-Feeling (udkast) Spørgeskema: Autism-Good-Feeling (udkast) Peter Vermeulen, PhD Autisme Centraal, Gent, Belgium, 2014 Baggrund: Spørgeskemaet Autisme-Good-Feeling er et uformelt assessment værktøj. Formålet med værktøjet

Læs mere

Harboøre d. 26.sept. 2014 Ved autoriseret psykolog Aida Hougaard Andersen, Agape

Harboøre d. 26.sept. 2014 Ved autoriseret psykolog Aida Hougaard Andersen, Agape Harboøre d. 26.sept. 2014 Ved autoriseret psykolog Aida Hougaard Andersen, Agape At få arbejdsliv, fritidsliv, familieliv og kristenliv til at hænge sammen - og stadig selv hænge sammen! Et psykologisk

Læs mere

ADHD. Overordnet orientering Tina Gents 1

ADHD. Overordnet orientering Tina Gents 1 ADHD Overordnet orientering 1 AD/HD AD - Attention deficit HD - Hyperactivity disorder Problemer med: Opmærksomhed Hyperaktivitet Impulsivitet 2 3 typer ADHD A D D H D + I A = opmærksomhed H = hyperaktivitet

Læs mere

Vågn op til dit liv! Den virkelige opdagelsesrejse er ikke at finde nye landskaber, men at se dem med nye øjne

Vågn op til dit liv! Den virkelige opdagelsesrejse er ikke at finde nye landskaber, men at se dem med nye øjne Vågn op til dit liv! Den virkelige opdagelsesrejse er ikke at finde nye landskaber, men at se dem med nye øjne Kilde: Mindfulness Mark Williams & Danny Penman At skifte perspektiv Du sidder på en bakketop

Læs mere

D Har du talt med dit barn i i dag?? ag?

D Har du talt med dit barn i i dag?? ag? En familie har det ikke bedre, end forældrene har det med hinanden. Børns primære behov for tryghed ligger hverken i ro, renlighed eller regelmæssighed. Det ligger i forældrenes forhold til hinanden. Forældrenes

Læs mere

Skalaer i UiL foreløbig udgave

Skalaer i UiL foreløbig udgave Udd- Skala Dansk Navn English parat- Beskrivelse af egenskaber/færdigheder der måles vurd. * Den indre er drevet af interesse for eller glæde ved selve aktiviteten/opgaven. Den kan udvikles ved at give

Læs mere

Simon Bendfeldt sb@brainaware.dk www.brainaware.dk

Simon Bendfeldt sb@brainaware.dk www.brainaware.dk Simon Bendfeldt sb@brainaware.dk www.brainaware.dk Er din kaffe varm? Om automatreaktioner og følelsesmæssig regulering Det er de færreste af os, som tager en stor slurk af den kaffe, vi lige har hældt

Læs mere

Workshop om kvalitet i legemiljøer

Workshop om kvalitet i legemiljøer Workshop om kvalitet i legemiljøer Plan Hvorfor legen er så vigtig? Hvordan kan man forbedre børnenes legemiljøer i praksis? Kategorierne i KIDS En legende holdning og indstilling Teorien om løse genstande

Læs mere

ADHD og piger. Lena Svendsen og Josefine Heidner

ADHD og piger. Lena Svendsen og Josefine Heidner ADHD og piger Lena Svendsen og Josefine Heidner Hvad betyder ADHD ADHD er en international diagnosebetegnelse A står for Attention / opmærksomhed D står for Deficit / underskud H står for Hyperactive /

Læs mere

2015-2016 INFORMATION. Tidlig hjælp til børn og unge med tegn på angst, depression og/eller adfærdsvanskeligheder

2015-2016 INFORMATION. Tidlig hjælp til børn og unge med tegn på angst, depression og/eller adfærdsvanskeligheder PilotPROJEKT 2015-2016 INFORMATION TIL Forældre Tidlig hjælp til børn og unge med tegn på angst, depression og/eller adfærdsvanskeligheder Mind My Mind tidlig hjælp til børn og unge med tegn på angst,

Læs mere

REGEL. REgulering GEnnem Leg. Du kan lære en person bedre at kende ved en times leg end ved et års samtale. Platon.

REGEL. REgulering GEnnem Leg. Du kan lære en person bedre at kende ved en times leg end ved et års samtale. Platon. REGEL REgulering GEnnem Leg Du kan lære en person bedre at kende ved en times leg end ved et års samtale. Platon. Ro i mit nervesystem, skaber mere ro i dit nervesystem og omvendt vi smitter hinanden Du

Læs mere

Velkommen. Hvad er forandring?

Velkommen. Hvad er forandring? Velkommen. Jeg håber du bliver glad for denne lille bog. I den, vil jeg fortælle dig lidt om hvad forandring er for en størrelse, hvorfor det kan være så pokkers svært og hvordan det kan blive temmelig

Læs mere

Baggrund. Mental træthed. Forskellige former for træthed 30-04-15

Baggrund. Mental træthed. Forskellige former for træthed 30-04-15 Baggrund Psykolog fra Århus Universitet Specialist i neuropsykologi Sundhedschef Vejlefjord Ledende neuropsykolog, Hammel Neurocenter Psykologisk Institut, Århus Universitet Århus Amt Neuroteamet Aalborg

Læs mere

Notat vedr. resultaterne af specialet:

Notat vedr. resultaterne af specialet: Notat vedr. resultaterne af specialet: Forholdet mellem fagprofessionelle og frivillige Et kvalitativt studie af, hvilken betydning inddragelsen af frivillige i den offentlige sektor har for fagprofessionelles

Læs mere

Redskaber til at fremme samarbejde og kommunikation i det frivillige arbejde.

Redskaber til at fremme samarbejde og kommunikation i det frivillige arbejde. Redskaber til at fremme samarbejde og kommunikation i det frivillige arbejde. De fleste af os, der vælger at kaste vores frivillige kræfter ind i arbejdet med at lette livet for mennesker med ADHD og deres

Læs mere

Mit barnebarn stammer

Mit barnebarn stammer Mit barnebarn stammer 2 Mit barnebarn stammer Denne pjece henvender sig specielt til bedsteforældre til børn der stammer. Sammen med barnets forældre, og andre nære voksne i barnet hverdag, er I nogle

Læs mere

Positiv psykologi og lederskab

Positiv psykologi og lederskab Positiv psykologi og lederskab Trivsel, arbejdsglæde og bedre præstationer Positiv psykologi skyller i disse år ind over landet. Den lærende organisation, systemisk tænkning, Neuro Linqvistisk Programmering,

Læs mere

Det du skal til at læse nu, er det første kapitel i vores bog. Rigtig god oplevelse !!!!!! Hilsen. Kasper & Tobias. Side! 1 of! 9

Det du skal til at læse nu, er det første kapitel i vores bog. Rigtig god oplevelse !!!!!! Hilsen. Kasper & Tobias. Side! 1 of! 9 Det du skal til at læse nu, er det første kapitel i vores bog. Rigtig god oplevelse Hilsen Kasper & Tobias Side 1 of 9 1 -" DIN BESLUTNING Det er altså ikke så svært. Livet handler om at træffe én beslutning.

Læs mere

Billedbog. og andre alvorligt syge børn og deres familier. I denne periode har jeg været meget inspireret af at læse FOTOS: CHILI/ÅRHUS

Billedbog. og andre alvorligt syge børn og deres familier. I denne periode har jeg været meget inspireret af at læse FOTOS: CHILI/ÅRHUS Billeder Af Lise Hansen Lises Billedbog FOTOS: CHILI/ÅRHUS Rød er energi, lilla jager syge celler ud. Lise Hansen er psykolog og har erfaring fra flere års arbejde med kræftsyge børn. I sin terapi udnytter

Læs mere

Psykolog Johan Eklund. PPR Hillerød

Psykolog Johan Eklund. PPR Hillerød Psykolog Johan Eklund PPR Hillerød 1) Vores ens reaktioner på det virkelige og det kunstige. 2) Hvad er spil, hvordan virker de og kan det overføres til virkeligheden? 3) Spil og eksekutive funktioner.

Læs mere

MJ: 28 years old, single, lives in Copenhagen, last semester student at university.

MJ: 28 years old, single, lives in Copenhagen, last semester student at university. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 MJ: 28 years old, single, lives in Copenhagen, last semester student at university. Interviewer: I Respondent: MJ

Læs mere

Mordet på Kitty Genovese

Mordet på Kitty Genovese Prosocialitet Prosocialitet opstår som begreb inden for psykologien i starten af 1970 erne (Latane & Darley 1970; Macaulay & Berkowitz 1970; Bar-Tal 1976; Mussen & Eisenberg-Berg 1976). Ifølge en af pionererne

Læs mere

HVORFOR ER DET SÅ SVÆRT AT ÆNDRE VANER?

HVORFOR ER DET SÅ SVÆRT AT ÆNDRE VANER? HVORFOR ER DET SÅ SVÆRT AT ÆNDRE VANER? Få 3 tips til at overvinde de dumme vaner Martine Eskildsen Denne e-bog er lavet til dig, der gang på gang har forsøgt at ændre på dine vaner. Du siger ofte til

Læs mere

Thomas Ernst - Skuespiller

Thomas Ernst - Skuespiller Thomas Ernst - Skuespiller Det er tirsdag, sidst på eftermiddagen, da jeg er på vej til min aftale med den unge skuespiller Thomas Ernst. Da jeg går ned af Blågårdsgade i København, støder jeg ind i Thomas

Læs mere

I det følgende har du allerede nu, mulighed for at afprøve nogle af de værktøjer, vi kommer til at arbejde med i terapien.

I det følgende har du allerede nu, mulighed for at afprøve nogle af de værktøjer, vi kommer til at arbejde med i terapien. Stress Hvad kan jeg selv gøre? I det følgende har du allerede nu, mulighed for at afprøve nogle af de værktøjer, vi kommer til at arbejde med i terapien. Omstrukturering af fejlfortolkninger. 1) Træn din

Læs mere

Forældre Loungen Maj 2015

Forældre Loungen Maj 2015 Forældre Loungen Maj 2015 FRA FORLØBET SÅDAN HOLDER DU OP MED AT SKÆLDE UD Dag 1 handler om Hvorfor skæld ud er ødelæggende for vores børn Vores børn hører ikke altid de ord, vi siger, de hører budskaberne

Læs mere

Ringe Vandrehjem d. 30.10.2004

Ringe Vandrehjem d. 30.10.2004 Ringe Vandrehjem d. 30.10.2004 Voksenpsykologi Det kunne være så meget. Men her sættes først fokus på Personlighed så Hvordan påvirker vi hinanden?... Og endelig Sportspsykologi/Idrætspsykologi EN DEFINITION:

Læs mere

Emotion. Motorik. Kognition

Emotion. Motorik. Kognition Emotion c Motorik Kognition Teoretisk forståelse c Selvagens Metode/re dskaber Forståelse af hvorfor barnet gør, som det gør c Min indflydelse på at det går, som det går Hvilken vej skal jeg gå, og hvad

Læs mere

Marte Meo metoden anvendt i en pårørendegruppe til demente.

Marte Meo metoden anvendt i en pårørendegruppe til demente. Marte Meo metoden anvendt i en pårørendegruppe til demente. På et møde for pårørende blev der stillet følgende spørgsmål: Når vi besøger vores nære på plejehjemmet, er det for at glæde dem og se hvordan

Læs mere

ADHD - (damp) Kilde : ADHD-Foreningen

ADHD - (damp) Kilde : ADHD-Foreningen ADHD - (damp) Kilde : ADHD-Foreningen Hvad er ADHD? Bogstaverne ADHD står for Attention Deficit/Hyperactivity Disorder - det vil sige forstyrrelser af opmærksomhed, aktivitet og impulsivitet. ADHD er en

Læs mere

Problemet er ikke så meget at vide hvad man bør gøre, - som at gøre hvad man ved.

Problemet er ikke så meget at vide hvad man bør gøre, - som at gøre hvad man ved. 1 Problemet er ikke så meget at vide hvad man bør gøre, - som at gøre hvad man ved. Vedholdenhed og opmærksomhed. En del børn, der har svært ved den vedholdende opmærksomhed, er også tit motorisk urolige.

Læs mere

De mange Intelligenser og Læringsstile

De mange Intelligenser og Læringsstile De mange Intelligenser og Læringsstile Børn lærer på hver deres måde. Børn har forskellige styrkesider, potentialer og intelligenser. Hvert barn har sin unikke læringsstil og intelligensprofil. For at

Læs mere

Alle taler om det, men hvor finder du overskuddet, når hverdagen ofte selv står i vejen?

Alle taler om det, men hvor finder du overskuddet, når hverdagen ofte selv står i vejen? Din e-guide til mere OVERSKUD Alle taler om det, men hvor finder du overskuddet, når hverdagen ofte selv står i vejen? For at hjælpe dig på vej med at finde dit overskud har jeg formuleret 7 vigtige spørgsmål.

Læs mere

Vejrtrækning pust nyt liv og livskraft ind i din krop

Vejrtrækning pust nyt liv og livskraft ind i din krop Vejrtrækning pust nyt liv og livskraft ind i din krop Der er et ordsprog, der lyder: Åndedræt er liv, og det kan ikke siges bedre. Du trækker vejret for at leve, og din livskvalitet bliver påvirket af,

Læs mere

Eksekutive funktioner og Theory of Mind Hvad, hvorfor, hvordan??? PhD. audiologopæd Lone Percy-Smith

Eksekutive funktioner og Theory of Mind Hvad, hvorfor, hvordan??? PhD. audiologopæd Lone Percy-Smith Eksekutive funktioner og Theory of Mind Hvad, hvorfor, hvordan??? Cand PhD. audiologopæd Lone Percy-Smith Eksekutive funktioner og børn med høretab Arbejdshukommelsen er betydningsfuld for at udvikle eksekutive

Læs mere

Kærlighed er ikke nok. Sofie Münster

Kærlighed er ikke nok. Sofie Münster Kærlighed er ikke nok Sofie Münster At være der for dem uden at gøre det for dem Et guidende princip Det starter med os selv Vi har for meget fokus på resultater frem for på processen Vi roser børn,

Læs mere

Mindful Self-Compassion

Mindful Self-Compassion Mindful Self-Compassion Trænes over 8 uger eller 5 intense dage Give yourself the attention you need, so you don t need so much attention - Chris Germer MINDFUL SELF-COMPASSION Det originale Mindful Self-Compassion

Læs mere

Bilag 2. Interviewer: Hvilke etiske overvejelser gør I jer, inden I påbegynder livshistoriearbejdet?

Bilag 2. Interviewer: Hvilke etiske overvejelser gør I jer, inden I påbegynder livshistoriearbejdet? Bilag 2 Interviewer: Hvilke etiske overvejelser gør I jer, inden I påbegynder livshistoriearbejdet? Christina Mortensen: Der er rigtig mange måder at arbejde med livshistorie på, for vi har jo den del

Læs mere

Kognitive funktioner, hvad kendetegner kognitive forandringer hos børn med epilepsi, hvilke udfordringer giver det for barnet.

Kognitive funktioner, hvad kendetegner kognitive forandringer hos børn med epilepsi, hvilke udfordringer giver det for barnet. Kognitive funktioner, hvad kendetegner kognitive forandringer hos børn med epilepsi, hvilke udfordringer giver det for barnet. Børneneuropsykolog Pia Stendevad 1 Alle er forskellige Sorter i det, I hører

Læs mere

Indhold. Dansk forord... 7

Indhold. Dansk forord... 7 Indhold Dansk forord........................................... 7 Kapitel 1: Hvad er positiv motivation?...................... 13 Kapitel 2: Forståelse af motivationens hvorfor og hvad : introduktion til

Læs mere

Er du en sensitiv leder?

Er du en sensitiv leder? Er du en sensitiv leder? 15-20 procent af alle mennesker er sensitive, og rigtig mange ender i en lederstilling, fordi man som sensitivt menneske er rigtig god til at mærke stemninger i grupper og tune

Læs mere

ÅDAN SKABER DU FORANDRING FOR DIT BARN

ÅDAN SKABER DU FORANDRING FOR DIT BARN LEKTIE-GUIDEN S ÅDAN SKABER DU FORANDRING FOR DIT BARN - når lektiesituationen er kørt af sporet BOOKLET TIL FORÆLDRE Af Susanne Gudmandsen Autoriseret psykolog 1 S iden du har downloadet denne lille booklet,

Læs mere

Den Motiverende Samtale og børn

Den Motiverende Samtale og børn Den Motiverende Samtale og børn At arbejde med Den Motiverende Samtale og Stages of Change modellen med børn Af Gregers Rosdahl Implement Consulting Group Maj 2010 Om arbejdet med Den Motiverende Samtale

Læs mere

Indledning...1 Hvad er en konflikt?...1 I institutionen...1 Definition af konflikt:...2 Hvem har konflikter...2 Konfliktløsning...

Indledning...1 Hvad er en konflikt?...1 I institutionen...1 Definition af konflikt:...2 Hvem har konflikter...2 Konfliktløsning... Indledning...1 Hvad er en konflikt?...1 I institutionen...1 Definition af konflikt:...2 Hvem har konflikter...2 Konfliktløsning...3 Hanne Lind s køreplan...3 I Praksis...5 Konklusion...7 Indledning Konflikter

Læs mere

Fælles læreplaner for BVI-netværket

Fælles læreplaner for BVI-netværket Fælles læreplaner for BVI-netværket Lærings tema Den alsidige personlige udvikling/sociale kompetencer Børn træder ind i livet med det formål at skulle danne sig selv, sit selv og sin identitet. Dette

Læs mere

Kemohjerne eller kemotåge En tilstand med påvirkning af kognitionen eksempelvis nedsat koncentrationsevne og hukommelse.

Kemohjerne eller kemotåge En tilstand med påvirkning af kognitionen eksempelvis nedsat koncentrationsevne og hukommelse. Kemohjerne eller kemotåge En tilstand med påvirkning af kognitionen eksempelvis nedsat koncentrationsevne og hukommelse. Ikke en lægelig veldefineret tilstand. Nogle oplever det i forbindelse med behandling

Læs mere

FAGPROFESSIONELT SPROGS BETYDNING FOR BARNETS SELVOPFATTELSE

FAGPROFESSIONELT SPROGS BETYDNING FOR BARNETS SELVOPFATTELSE FAGPROFESSIONELT SPROGS BETYDNING FOR BARNETS SELVOPFATTELSE INKLUSIONSVEJLEDER OG PÆDAGOG I SKOLEN LENE SCHNEIDER JAKOBSEN MIG Hvorfor står jeg her? 1 ROSS W. GREENE Ross W. Greene, ph.d., er tilknyttet

Læs mere

Gode ideer til oplæsning. Ishøj Kommune 1

Gode ideer til oplæsning. Ishøj Kommune 1 Gode ideer til oplæsning Ishøj Kommune 1 Gode ideer til oplæsning: 0-3 årige Gør det kort Helt små børn kan kun koncentrere sig i kort tid. Når dit barn ikke gider mere, så stop. 5 minutter er lang tid

Læs mere

Positiv Ridning Systemet Negativ eller positiv? Af Henrik Johansen

Positiv Ridning Systemet Negativ eller positiv? Af Henrik Johansen Positiv Ridning Systemet Negativ eller positiv? Af Henrik Johansen Man skal være positiv for at skabe noget godt. Vi ryttere er meget følsomme med hensyn til resultater. Går det ikke godt med ridningen,

Læs mere

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne.

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne. Rosen Lilly ved ikke hvor hun er. Hun har lukkede øjne det er helt mørkt. Hun kan dufte noget, noget sødt hvad er det tænker hun. Hun åbner sine øjne hun er helt ude af den. Det er roser det var hendes

Læs mere

Særligt Sensitive Børn. ved psykolog Lene S. Misfeldt, fysioterapeut Paul Misfeldt Sensitiv Eksistens

Særligt Sensitive Børn. ved psykolog Lene S. Misfeldt, fysioterapeut Paul Misfeldt Sensitiv Eksistens Særligt Sensitive Børn ved psykolog Lene S. Misfeldt, fysioterapeut Paul Misfeldt Sensitiv Eksistens For følsom Ængstelig Sart Sårbar Bekymre sig Genert Tilbageholdende Indadvendt Frygtsom Hæmmet Neurotisk

Læs mere

PIXIGUIDEN 5 metoder til hvordan du undgår, at dit barn får en NEDSMELTNING

PIXIGUIDEN 5 metoder til hvordan du undgår, at dit barn får en NEDSMELTNING PIXIGUIDEN 5 metoder til hvordan du undgår, at dit barn får en NEDSMELTNING 5 metoder til hvordan du undgår, at dit barn får en nedsmeltning Jeg har været dér, hvor du er og ved, hvordan det føles, når

Læs mere

Kend dig selv. Abraham Maslow (1908-1970), amerikansk psykolog

Kend dig selv. Abraham Maslow (1908-1970), amerikansk psykolog Frygten for ens egen storhed eller at undgå sin skæbne eller at løbe bort fra ens bedste talent én ting er sikker, vi besidder alle muligheden for at blive mere, end vi faktisk er. Vi har alle uudnyttet

Læs mere

Velkommen! Bogen her vil snakke om, hvad der er galt. Altså, hvis voksne har det meget skidt, uden man kan forstå hvorfor.

Velkommen! Bogen her vil snakke om, hvad der er galt. Altså, hvis voksne har det meget skidt, uden man kan forstå hvorfor. Velkommen! Bogen her vil snakke om, hvad der er galt. Altså, hvis voksne har det meget skidt, uden man kan forstå hvorfor. Alle mennesker har alle slags humør! Men nogen gange bliver humøret alt for dårligt

Læs mere

Opvækst, forældre, kognitiv og sproglig udvikling. Sociologisk Institut, Københavns Universitet. SFI Det nationale forskningscenter for velfærd

Opvækst, forældre, kognitiv og sproglig udvikling. Sociologisk Institut, Københavns Universitet. SFI Det nationale forskningscenter for velfærd Opvækst, forældre, kognitiv og lig udvikling Anders Holm, Professor Sociologisk Institut, Københavns Universitet Og SFI Det nationale forskningscenter for velfærd Ministeriet for Børn Ligestilling Integration

Læs mere

Neuroaffektiv Udviklings- Psykologi - Betydningen af at høre sammen

Neuroaffektiv Udviklings- Psykologi - Betydningen af at høre sammen Neuroaffektiv Udviklings- Psykologi - Betydningen af at høre sammen Emotion Sansning Motorik Krop Kognition Emotion Embodiment Mentalisering Sansemotorik Kognition Symbolisering Ud af 30.000 NMT-profiler

Læs mere

FORÆLDRE PÅ ALLE STRENGE FÅ MUSIKKEN TIL AT SPILLE

FORÆLDRE PÅ ALLE STRENGE FÅ MUSIKKEN TIL AT SPILLE UDSATTE BØRN KL's konference om udsatte børn 22. marts 2017 Session 2 FORÆLDRE PÅ ALLE STRENGE FÅ MUSIKKEN TIL AT SPILLE Susan Hart, Cand. Psyk. Aut., specialist i børnepsykologi og psykoterapi Neuro-

Læs mere

Unge, alkohol og stoffer. Egedal Rusmiddelteam Lone Gregers og Marie Falck Hansen 30/9-2013

Unge, alkohol og stoffer. Egedal Rusmiddelteam Lone Gregers og Marie Falck Hansen 30/9-2013 Unge, alkohol og stoffer. Egedal Rusmiddelteam Lone Gregers og Marie Falck Hansen 30/9-2013 Introduktion Hvem er vi, og hvad er vores erfaring? Hvorfor er vi her i dag? Inviteret af Klubben. Rusmidler

Læs mere

Børn med hjernerystelser

Børn med hjernerystelser Børn med hjernerystelser Hjernerystelsesteamet på Neurocenter for Børn og Unge V. Center for Hjerneskade www.cfh.ku.dk Denne pjece er udarbejdet af Hjernerystelsesteamet på Neurocenter for Børn og Unge,

Læs mere

INTRODUKTION TIL MENTALISERING OG KONFLIKTADFÆRD. SSP samrådets årsmøde Kursus i: Genoprettende processer Fra tough on crime til smart on crime

INTRODUKTION TIL MENTALISERING OG KONFLIKTADFÆRD. SSP samrådets årsmøde Kursus i: Genoprettende processer Fra tough on crime til smart on crime INTRODUKTION TIL MENTALISERING OG KONFLIKTADFÆRD SSP samrådets årsmøde 2016. Kursus i: Genoprettende processer Fra tough on crime til smart on crime FOKUS OMRÅDER I OPLÆGGET De udsatte og sårbare unge

Læs mere

STYRKELSE AF BØRNS TIDLIGE PROBLEMLØSNINGSKOMPETENCER I FREMTIDENS DAGTILBUD

STYRKELSE AF BØRNS TIDLIGE PROBLEMLØSNINGSKOMPETENCER I FREMTIDENS DAGTILBUD STYRKELSE AF BØRNS TIDLIGE PROBLEMLØSNINGSKOMPETENCER I FREMTIDENS DAGTILBUD PROGRAM 1. Om udviklingsprogrammet Fremtidens Dagtilbud 2. Hvorfor fokus på tidlige matematiske kompetencer og hvordan? 3. Følgeforskningen

Læs mere

Foredrag 2015. Mindbooster. Foreningen hjernesund Færøvej 51 2800 Lyngby Telefon +45 4162 4887 E-mail: info@hjernesund.dk

Foredrag 2015. Mindbooster. Foreningen hjernesund Færøvej 51 2800 Lyngby Telefon +45 4162 4887 E-mail: info@hjernesund.dk Foredrag 2015 Mindbooster STYRK DET MODNE LIV - få inspiration og viden med foredrag fra Mindbooster Det bedste jeg kan gøre for mig selv, min familie og venner er at holde mig frisk og i live - Charlotte,

Læs mere

LEDERKONFERENCE. Robuste ledere af robuste dagtilbud. 4. februar 2016

LEDERKONFERENCE. Robuste ledere af robuste dagtilbud. 4. februar 2016 LEDERKONFERENCE Robuste ledere af robuste dagtilbud 4. februar 2016 BETTINA HØEG ERHVERVSPSYKOLOG Mental Robusthed - Psykologisk færdighed der hjælper individet til at håndtere stress, udfordringer og

Læs mere

Værdigrundlag. Vi er ligeledes bevidste om, at vi ikke er de eneste rollemodeller og værdisættere - forældre har den væsentligste rolle.

Værdigrundlag. Vi er ligeledes bevidste om, at vi ikke er de eneste rollemodeller og værdisættere - forældre har den væsentligste rolle. Værdigrundlag I vores pædagogiske arbejde må fundamentet være et fælles værdigrundlag, et sæt af værdier som vi sammen har diskuteret, formuleret og derfor alle kan stå inde for. Det er værdier, som vi

Læs mere

LilleStorm siger goddag og farvel

LilleStorm siger goddag og farvel Freddy Møller Andersen & Kristian Dreinø Spilleregler: LilleStorm siger goddag og farvel Sjove leg og lær spil for de mindste Hjælp LilleStorm med at sige goddag og farvel i børnehaven, i naturen, når

Læs mere

Hvad kan du gøre ved eksamensangst?

Hvad kan du gøre ved eksamensangst? Hvad kan du gøre ved eksamensangst? - information - kortlægning - forslag Har du flere spørgsmål, så henvend dig til: Psykolog Irene R. Thomsen Børn & Ungeklinikken Vestergade 37, 7500 Holstbro www.boernogungeklinikken.dk

Læs mere

Din rolle som forælder

Din rolle som forælder For mig er dét at kombinere rollen som mentalcoach og forældrerollen rigtigt svært, netop på grund af de mange følelser som vi vækker, når vi opererer i det mentale univers. Samtidig føler jeg egentlig

Læs mere

at barnet forstår at: - man selv lærer mest, når man har det godt med andre - man selv kan gøre noget for at være en ven og for at få venner

at barnet forstår at: - man selv lærer mest, når man har det godt med andre - man selv kan gøre noget for at være en ven og for at få venner 30 Tema Rut råber og raser og kaster med sand Hun sprutter og taler så grimt som man kan Alle de griner og råber at Rut Er skolens trold og den sureste prut Når alle de leger, går Rut for sig selv For

Læs mere