Projektbeskrivelse for Synlige kommunale sundhedsog ældredata

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Projektbeskrivelse for Synlige kommunale sundhedsog ældredata"

Transkript

1 Projektbeskrivelse for Synlige kommunale sundhedsog ældredata Baggrund Som en del af regeringens synlighedsreform, blev der med finansloven 2016 reserveret midler med det overordnede formål at bidrage til synlighed og åbenhed om resultater samt bedre brug af data. Sundhedsdataprogrammet er et nationalt udviklingsprogram med fokus på udvikling af IT-infrastruktur og samarbejde omkring brug og deling af sundhedsdata på tværs af stat, regioner og kommuner. Dato: 13. december 2018 Projektteamet Weidekampsgade 10 Postboks København S Side 1 af 11 Den overordnede vision for sundhedsdataprogrammet er: "Bedre sundhed gennem bedre brug af data Systematisk brug af sundhedsdata skal drive kvalitet og styring i fremtidens sundhedsvæsen. Øget brug af data om kvalitet, aktivitet og økonomi skal understøtte udvikling og forbedring af den samlede indsats for borgerne. Det skal blandt andet bidrage til en bedre tilrettelæggelse af sammenhængende patientforløb." Projektets formål Det nære sundhedsvæsen skal styrkes ved at udvikle kvaliteten af og sammenhængen i de indsatser kommunerne planlægger, gennemfører og følger op på. En af vejene til nå dette mål er at øge gennemsigtigheden og synligheden for at kunne planlægge, udføre og følge op på effekt af indsatser mere effektivt. Der er derfor behov for, at kommunernes sundheds- og ældredata gøres mere tilgængelige i og på tværs af kommuner og hos øvrige sundhedsaktører, hvor de i øvrigt efterspørges og kan gøre en forskel for kvalitet og sammenhæng for borgerne. Med introduktionen af Fælles Sprog III har kommunerne lagt grundstenene til, at indsatserne på sundheds- og ældreområdet kan analyseres på baggrund af klassificerede, strukturerede data fra de kommunale EOJ-systemer. Disse data har potentialet til at understøtte en række centrale formål i det nære og sammenhængende sundhedsvæsen. Her tænkes på understøttelse af planlægning, styring, kvalitetsudvikling, forskning og synlighed af indsatser og effekt. Projektet 'Synlige Kommunale Sundheds- og ældredata ' har derfor som det primære formål at etablere en generisk teknisk løsning (gateway), hvor valide data på sundheds- og ældreområdet i kommunerne kan lagres og deles på en så effektiv og smidig måde som muligt for relevante parter. Derudover har projektet også som formål at vurdere, hvordan disse data fremadrettet kan suppleres og/eller beriges med øvrige relevante data.

2 Organisering og ansvar Projektet er etableret og finansieret som en del af Sundhedsdataprogrammet, som har den Nationale bestyrelse for data på sundheds- og ældreområdet som øverste organ. Bestyrelsen forelægges en status på fremdrift og anvendelse af midler halvårligt. Side 2 af 11 Projektet er organiseret med en styregruppe bestående af: KL, som projektejer Sundheds- og ældreministeriet, som programejer KOMBIT, som leverandør Kommunale repræsentanter, som bruger Sundhedsdatastyrelsen, som bruger Styregruppen skal følge og godkende projekternes milepæle og centrale leverancer. Styregruppen bidrager endvidere til at sikre koordinering med øvrige initiativer på området for sundhedsdata og sundheds-it. Såfremt der skal træffes beslutninger, som har økonomiske eller organisatoriske konsekvenser for kommunerne, som ligger udover de afsatte anlægsmidler til initiativ 2 og 3, vil dette foregå i de sædvanlige beslutningsfora i KL. Styregruppen sekretariatsbetjenes af KL, som deltager på styregruppens møder. Projektets daglige ledelse sker ved projektlederen. Projektet er derudover bemandet med yderligere et årsværk i , og suppleres løbende efter behov med interne og eksterne tekniske/faglige projektledere/konsulenter. National bestyrelse for data på sundheds- og ældreområdet Styregruppen for Synlige Kommunale Sundheds- og ældredata Projektteam Delprojekt x Delprojekt y

3 Projektets leverancer Projektet består af fem leverancer: Leverance 1: Ensartede og strukturerede data. Leverance 2: Generisk teknisk løsning hvor data kan lagres og deles med relevante parter. Leverance 3: Kommunale sundheds- og ældredata mhp. akutfunktioner og tidlig opsporing. Leverance 4: Analyse af kommunernes behov for adgang til relevant information om borgernes sundhedstilstand fra øvrige aktører. Leverance 5: Udveksling af data med kliniske kvalitetsdatabaser Side 3 af 11 Hver leverance er delt op i et eller flere aktiviteter, som kan være afgrænset til en fase i pågældende leverance. Faserne er i grove træk: analyse, specifikation, udvikling og implementering. Implementering af leverance 1, 3 og 5 skal ses i sammenhæng med implementering af leverance 2 (teknisk løsning). De enkelte aktiviteter under leverancerne kan være organiseret som et eller flere delprojekt(er) til projektet. Et delprojekt er organiseret med en faglig projektleder, som kan være ekstern. Denne refererer til projektenheden i KL, som har ansvar for de forretningsrelaterede spørgsmål i projektet. Delprojektets faglige projektleder har ansvar for den daglige ledelse i delprojektet, som er relateret til faglige eller tekniske spørgsmål. Projektets styregruppe og KL er opgavestiller og skal godkende afrapporteringen på de enkelte delprojekter. Delprojekter vil være organiseret med en projektgruppe bestående af faglig projektleder, projektleder/projektmedarbejder fra KL, og andre relevante. Delprojekter kan være delt op i mindre teams, som refererer til den faglige projektleder. Leverancernes indhold og succeskriterier For at opnå projektets formål er der nedenfor oplistet succeskriterier for hver af de fem leverancer, som er indeholdt i projektet. Leverance 1 Uddybning af leverancer Ensartede og strukturerede uddata Klassificerede data fra FSIII gøres tilgængelig på tværs af kommuner med bl.a. 1 3 fælles kommunale datasæt, som kan bruges til benchmark på tværs af kommuner og sektorer. Succeskriterier Kommuner kan anvende FSIII data til benchmark med andre kommuner. Uddata er genkendelige og meningsfulde for kommunerne. Der eksisterer et gennemsigtigt datagrundlag til brug for benchmark indikatorer og nøgletal. Der eksisterer forretningsregler, som ensretter data, så de kan anvendes på tværs af kommuner og sektorer.

4 Der er etableret 1 3 fælles kommunale datasæt, som kommuner og andre sektorer finder relevante. Det er smidigt og effektivt at udarbejde nye rapporter og præsentationer (indenfor rammerne af specifikationen og den kommende tekniske løsning). Side 4 af 11 Leverance 2 Uddybning af leverancer Generisk teknisk løsning, hvor data kan lagres og deles med relevante parter (gateway) Succeskriterier Etablering af en gateway, der bl.a. skal indeholde en generisk snitflade, lagringsfunktionalitet, regelmotor og analysefunktionalitet. Den generiske tekniske løsning skal kunne udveksle strukturerede og klassificerede data på tværs af kommuner og andre aktører. Der skal specificeres dataindhold, som skal udveksles på snitfladen (jf. leverance 1). Beskrivelse af opgaver ifbm. vedligehold og videreudvikling af snitfladen samt administration af tilgang til snitfladen. Herunder specifikation for datamodeller og rapporter/præsentationer (jf. leverance 1). Den generiske tekniske løsning (gateway) er sat i drift. Alle parter oplever, at det er nemt at hente data fra og aflevere data til gatewayen. Alle relevante leverandører har mulighed for at tilgå snitfladen og snitfladen er leverandør-uafhængig. Kommuner og andre sundhedsaktører skal kunne analysere på et så detaljeret niveau, som det er muligt indenfor de juridiske rammer for deling af data på sundhedsområdet. Data på gatewayen kan udstilles på webportaler, som fx Sundhed.dk og borger.dk. Datasæt kan valideres ift. kompletheddvs. indberetter alle kommuner og følges de udarbejdede specifikationer/forretningsregler, så data kan sammenlignes på tværs af kommuner. Snitfladen er skalerbar og fleksibelt, så den nemt kan udvides med nye data og nye krav til deling af data på tværs af sektorer. Det er analyseret, hvad det kræver organisatorisk og økonomisk for videreudvikling og drift af den færdige løsning. Leverance 3 Uddybning af leverancer Udvikle en model, der gør det muligt at indsamle data om kommunale sundheds- og ældredata ift. akutfunktioner. Kommunale sundheds- og ældredata mhp. akutfunktioner og tidlig opsporing Succeskriterier Modellen skal kunne fungere som grundlag for at følge borgeren igennem vedkommendes forløb i kommunen.

5 Udvikle en model for, hvordan data fra udvalgte værktøjer vedr. tidlig opsporing og måling af vitale parametre kan lagres og deles på tværs i den tekniske løsning i leverance 2. Model skal opleves som ekstra værdi, og stå på mål med eventuel ekstra registreringsbyrde. Model giver mulighed for at sammenligne data på tværs af kommuner. Model giver mening fagligt og teknisk. Side 5 af 11 Leverance Analyse af kommunernes behov for adgang til relevant information om borgernes sundhedstilstand og/eller årsag til henvisning fra øvrige aktører 4 Uddybning af leverancer Succeskriterier Analyse af kommunernes behov for adgang til diagnoser og/eller anden relevant information om borgernes sundhedstilstand fra deres kontakt med almen praksis, speciallægepraksis og/eller sygehuse. Der udarbejdes anbefalinger og roadmap med angivelse af, hvad der skal til for at kunne gøre diagnoser og/eller anden relevant information om borgernes sundhedstilstand tilgængelig, herunder afgrænsning af relevant information. Afrapportering til projektet 'Tværgående Komplekse Patientforløb'. Leverance 5 Uddybning af leverancer Anbefalinger giver mening fagligt og teknisk. Anbefalinger til indarbejdelse af relevante informationer skal opleves som ekstra værdi, som står til mål for en eventuel ekstra registreringsbyrde. Anbefalinger og roadmap skal være operationelle, så det anviser en mulighed for teknisk implementering. Udveksling af data med kliniske kvalitetsdatabaser Afdækning af hvilke data er relevante at udveksle mellem kommuner og de tre udvalgte kvalitetsdatabaser. Anbefaling til governance for videre udvikling af klassificerede data til udveksling mellem kommuner og de kliniske kvalitetsdatabaser. Succeskriterier De udvalgte data opleves som faglige meningsfulde for kommuner og involverede kliniske databaser. De udvalgte data skal opleves som ekstra værdi, som står til mål for en eventuel ekstra registreringsbyrde. Governance skal opfylde behov hos både kommuner og RKKP. Juridisk risikovurdering og compliance Det skal gælde for alle leverancer, at de overholder gældende lovgivning på området. Derfor skal alle leverancer og delkomponenter juridisk risikovurderes løbende fra analyse over udvikling til implementering. På den måde sikres en løbende dokumentation for compliance i alle leverancer og komponenter. Der stilles krav til juridisk vurdering i alle dele af projektet, ved at en jurist løbende inddrages i processerne under konceptet: Privacy by design på dansk 'Databeskyttelse gennem Design'.

6 Ved brug af konceptet kan der undervejs stilles krav til teknisk og organisatorisk understøttelse af f.eks. databeskyttelsesprincipperne, fastlæggelsen af hjemmel til databehandlingen, de registreredes rettigheder og de pligter, som påhviler dataansvarlige og databehandlere. (kilde: Rådet for Digital Sikkerhed) Side 6 af 11 Projektets afgrænsning og forudsætninger Afgrænsning Projektet skal arbejde indenfor fælles offentlige digitale infrastrukturer. Projektet arbejder henimod en fuld udvikling og kommunal implementering af den tekniske løsning til lagring og deling af data indenfor projektperioden. Projektet kan alene anbefale implementering af løsninger vedr. nye datakilder og data, men ikke sikre konkret implementering. De uddata, som skal lagres og deles skal være strukturerede, klassificerede og obligatoriske. Projektet omhandler lagring og deling af data til sekundær brug (statistik / administrativt). Med undtagelse af leverance 4, som vedr. deling af relevante helbredsoplysninger i forbindelse med 'Tværgående Komplekse patientforløb' Snitfladen vedrører alene udveksling af de data, som ikke i forvejen indsamles og/eller deles af andre snitflader. Begrundelse/forudsætning Det er en forudsætning for, at gateway opfylder formålet om en enkel og smidig deling af data, at principper for fællesoffentlige digitale infrastrukturer følges. Projektet har som mål, at løsningen omfatter alle kommuner. Dog har projektet ikke mandat til at pålægge kommuner ekstra omkostninger og opgaver udover det beskrevne i projektbeskrivelsen. Dette ligger i regi af KL's bestyrelse Der henvises til initiativbeskrivelsen for projektet. Det er en forudsætning for, at løsninger implementeres og tages i anvendelse i alle kommuner, at der eksisterer en governance for iværksættelse af nye datakilder, udvikling af klassifikationer, implementering af dokumentationsprocesser mv. Projektet har ikke denne beslutningskompetence. En forudsætning for meningsfuld sammenligning af data, er at data er strukturerede, klassificerede og obligatoriske på tværs af kommuner. Projektet afgrænses derfor til denne type data. Design og udvikling af den tekniske løsning skal følge gældende krav til sikkerhed ved opbevaring og deling af data (databehandling). Et væsentligt princip er formålsbegrænsning, hvor databehandlingen skal være foreneligt med formålet med indsamling af data. Derfor er det vigtigt fra start at afgrænse formålet med lagring og deling af data til sekundær brug, dvs. afgrænse sig fra primær brug af data (brug af data i den direkte behandling af borgeren), som vil kræve andre former for sikkerhedsforanstaltninger og dermed it-arkitektur. En forudsætning for gatewayens succes er, at den forenkler deling af data på tværs og ensretter datasæt. Derfor skal den ikke være en konkurrent til andre veletablerede snitflader, som indsamler eller udveksler data på en struktureret måde. Såfremt, der i projektets levetid opstår et behov eller ønske om indarbejdelse af løsninger kræver det en revidering af projektbeskrivelsen.

7 Projektets indflydelse på datakvalitet er begrænset til specifikationer for udvikling af fælles datasæt. Datas validitet til brug for sammenstilling af data på tværs fx inddatas komplethed, ensartet registreringspraksis m.m. er udenfor projektets indflydelse. Projektet skal dog i udvikling af Gatewayen sikre, at den på sigt kan indarbejde nye og/eller udskifte eksisterende snitflader. En forudsætning for at teste datas kvalitet til valide sammenligninger på tværs og over tid er, at data indsamles over en længere tidsperiode og er af en vis volumen før der kan observeres stabile datamønstre og normale afvigelser. Den organisatoriske implementering af FSIII, dvs. forankring af nye arbejdsgange jf. FSIII metoden og i forlængelse heraf implementering af nye registreringer, forventes ved udgangen af 2018 at være udrullet i 3/4 kommunerne (kompletheden er ukendt). Ved projektets afslutning vil der derfor ikke være tilstrækkeligt med data til at kunne teste validiteten af data til brug for fx benchmarking formål. Side 7 af 11 Projektets primære interessenter Kommuner som dataanvender og dataejer, ser potentialet i det endelige produkt KL og udvalg, som indfrier politiske ønsker for dataunderstøttelse på tværs af kommuner og sektorer. Case- og pilotkommuner får indflydelse på leverancernes udformning Staten, som ser muligheder i bedre brug af data KOMBIT, som vedligeholder og udvikler fælles kommunalt it-arkitektur, herunder Serviceplatformen RKKP, som får mulighed for at få kommunale data EOJ-leverandør, som får mulighed for en ensartet snitflade Risikoanalyse Nr. Fase Risikonavn Beskrivelse af risiko Risikohåndtering 1 Etableringsog forberedelsesfase Upræcis afgrænsning af projekt Sundheds- og ældreområdet i kommunerne er et meget stort og heterogent område. Der er derfor risiko for at projektets scope bliver urealistisk stort og ambitiøst set i lyset af projektets tidsmæssige ramme. Projektbeskrivelsen er meget præcist afgrænset og begrebsafklaringerne er gennemarbejdede. Løbende forventningsafstemning med styregruppen

8 2 Analyse- og pilotfase 4 Analyse- og pilotfase 5 Analyse- og pilotfase Udviklingsfase Modenhed af data 3 Analyse- og pilotfase Udviklingsfase Leverandørstyring (IT) Manglende tilbud på udvikling af pilot Manglende opbakning til løsning og efterfølgende driftsorganisation Deloitte-rapporten "Kortlægning af kommunale sundhedsdata" viste, at omfanget af strukturerede, klassificerede og obligatoriske data på tværs af kommunerne er begrænset. Hvis data er umodne og/eller ukomplette kan det påvirke aktørernes accept af projektets produkter En stor del af projektet omhandler udvikling af konkrete IT-løsninger ifm. især Gateway-funktion. I disse faser er der brug for meget konkret erfaring med styring af IT-udviklingsprojekter således det endelige produkt lever op til kravspecifikation. Tidsrammen for udvikling af en pilot pba. den skitserede POC strækker sig kun over 4 måneder. Der er en risiko for at der vil være meget få eller ingen leverandører som ønsker og/eller kan afsætte de nødvendige ressourcer ift. en så komprimeret tidsplan. Hvis gatewayen opfattes som en parallel løsning uden tilstrækkelig merværdi er der en risiko for manglende opbakning blandt kommunerne til det forslag projektets måtte præsentere. At projektet prioriterer at starte med dataområder, hvor der er en fælleskommunal metode ift. struktur, klassifikation og krav til registrering. Derudover at sikre og kommunikere at projektets løsninger ikke er spildt, da data med tid bliver mere modent og at anvise veje til at data kan blive mere ensartede på tværs af kommuner Projektet trækker på og involverer en række ressourcer, bl.a. rådgivere, KOMBIT m.fl, med erfaring fra IT-udviklingsprojekter. Projektgruppen opmærksom på behov for meget tæt opfølgning i de kritiske faser af projektet, fx i form af ugentlige statusmøder i en udvidet projektgruppe med fokus på fremdrift og opmærksomhedspunkter. Særlig risikolog ift. disse faser af projektet. Der annonceres på Kombits hjemmeside ift. projektet. Der inviteres til møder tidligt, hvor potentielle leverandører har mulighed for at blive orienteret om projektet og stille spørgsmål til processen. Projektet skal sikre at den foreslåede løsning ikke ender som og/eller bliver opfattet som en parallel løsning til noget eksisterende. Dette sker ved at design og udvikling af gateway tager udgangspunkt i det eksisterende systemland- Side 8 af 11

9 skab, hvilket skal beskrives meget klart - herunder hvad kommunerne vil opnå ved løsningen. Side 9 af 11 6 Analyse- og pilotfase 7 Udviklingsfase Implementeringsfase 8 Udviklingsfase Implementeringsfase Datasikkerhed Faglig meningsfuldhed Manglende deltagelse i projektet blandt EOJleverandører At lovgivningen vedr. brug og deling af sundhedsdata forhindrer udvikling og implementering af en løsning der lever op til projektets formål. At projektets evt. nye klassifikationer og/eller registreringskrav ikke giver fagligt og/eller organisatorisk mening i kommunernes driftsorganisation. En central aktør for projektet er EOJ-leverandørerne, da deres deltagelse er afgørende for så vidt angår adgang til uddata og evt. udvikling af nye funktionaliteter i EOJ-systemerne. Leverandørernes fokus kan være andre steder som følge af bl.a. organisatorisk implementering af FSIII i kommunerne Alle leverancer og delkomponenter bliver juridisk risikovurderet løbende fra analyse over udvikling til implementering ved, at en jurist løbende inddrages i processerne under konceptet: Privacy by design. Lovhjemmel skal afdækkes og følges fra indsamling af data til brug af data. Vigtigt at projektet arbejder tæt sammen med bl.a. kvalitetsgruppen og FSIII-projektgruppen. Projektet har afholdt møde med KLs kvalitetsgruppe i oktober og præsenteret projektet. Der er desuden planlagt præsentation af projektet på FSIII-netværksdag i november. Desuden tæt involvering af pilotkommuner i analyseog udviklingsfaser i projektet. Projektgruppen har afholdt et første møde med EOJ-leverandørerne, hvor de er blevet præsenteret for projektet. Generelt er det vigtigt at leverandørerne inviteres ind at de høres og der foregår en afstemning af forventninger løbende. Desuden at leverandørernes erfaringer og viden om bl.a. snitflader tænkes ind. Behov for særlig opmærksomhed på evt.

10 konsekvenser af projektet ift. leverandørers forretningsmodeller. Side 10 af 11 9 Implementeringsfase 10 Opfølgning og tilretningsfase Svært at forstå formål med projektet Forankring i form af brug af de færdige løsninger og implementering af klassifikationer i egne systemer At aktører i kommuner, hos leverandører og blandt øvrige interessenter har svært ved at se behovet for projektets leverancer, bl.a. pba. ressourcetræk ved organisatorisk implementering af FSIII, udviklingskrav m.v. At kommuner ikke bruger gatewayløsningen eller implementerer de nye klassifikationer i egne fagsystemer. Balancering af forventninger og krav fra de vigtigste interessenter, således der er en fælles forståelse af hvad der er meningsfuldt at udvikle. At starte med det "rigtige og vise at det virker" Undervejs i projektet bliver kommuner hørt og inddraget via kontakt med KL's kvalitetsgruppe på sundhedsområdet, netværk for FSIII mv. Samtidigt sikres det, løsningerne er giver fagligt mening, som står til mål for den øgede registreringsbyrde. Tidsplan # Fase Start Slut Antal mdr. Fase 1 Etablerings- og forberedelsesfase August 2018 November Fase 2 Analyse- og pilotfase November 2018 Juni Fase 3 Udviklingsfase Juni 2019 December Fase 4 Implementeringsfase December 2019 Juli Fase 5 Opfølgnings- og tilretningsfase August 2020 December Økonomi Der er udmøntet anlægsmidler i 2018 og 2019, som KL skal ansøge årligt hos Sundheds- og ældreministeriet. Initiativ 2, Deling af strukturerede og ustrukturerede data (mio. kr.) Projektledelse 1,4 2,7 2A: Ensartede og strukturerede uddata, FSIII (leverance 1) ekstern konsulentbistand 3 1

11 it-leverandør til udvikling 0,5 0,7 2B: Etablering af generisk snitflade - gateway (leverance 2) analyse: specifikation, POC og anbefaling til løsning ekstern konsulentbistand 5 3 it-leverandør til udvikling 0,6 0,6 til kommuner mhp impl 1 udvikling og etablering af løsning* 2,2 I alt, Initiativ 2 10,5 11,2 * Prisen for selve den generiske snitflade afhænger af den endelige specifikation Side 11 af 11 Initiativ 3, Udvikling af indikatorer (mio. kr.) Projektledelse 0,9 1,8 3A: Videreudvikling af FSIII mhp. akutfunktioner og tidlig opsporing (leverance 3) ekstern konsulentbistand 1,1 0,6 it-leverandør til udvikling 0,6 0,6 til impl 0,2 1 3B: Analyse af kommunernes behov for tilgang til relevante diagnoser (leverance 4) ekstern konsulentbistand 1 3C: Pilotprojekt udveksling af data med kliniske kvalitetsdatabaser (leverance 5) ekstern konsulentbistand 2 0,8 it-leverandør til udvikling 1 1,2 til implementering i kommuner 0,5 I alt, Initiativ 3 6,8 6,5 Som følge af forsinket start af projekt og dermed udmøntning af midler forventes ubrugte midler overført til næstkommende budgetår, hvor tidligere planlagte og forsinkede 2018 aktiviteter vil blive realiseret. Note: For initiativ 2 Deling af strukturerede og ustrukturerede data er der siden initiativbeskrivelsen for projektet overflyttet 1 mio. kr. fra Sundhedsdataprogrammet initiativ 5. Denne mio. skal bruges under 2A, hvilket betyder, at der er nu er sat 4 mio. kr. af til ekstern bistand.

Projektbeskrivelse for sundhedsdataprogrammets initiativ

Projektbeskrivelse for sundhedsdataprogrammets initiativ Projektbeskrivelse for sundhedsdataprogrammets initiativ 4 Baggrund Som en del af regeringens synlighedsreform, blev der med finansloven 2016 reserveret midler med det overordnede formål at bidrage til

Læs mere

Netværksmøder 5. & 7. november 2018

Netværksmøder 5. & 7. november 2018 Netværksmøder 5. & 7. november 2018 1 Dagsorden 9.30-10.00 Morgenmad Velkommen og status 12.00-12.45 Frokost Oplæg: Synlige Kommunale Sundheds- og ældredata: FSIII grundsten for bedre brug af data Oplæg:

Læs mere

Behov for større sammenhæng og fælles sprog om borgerens tilstand på tværs af myndigheder, udfører og aktører inden for socialområdet

Behov for større sammenhæng og fælles sprog om borgerens tilstand på tværs af myndigheder, udfører og aktører inden for socialområdet Projektbeskrivelse 2.2 Sammenhæng og viden om effekt på socialområdet 1. Formål og baggrund Kommunerne har i de senere år styrket kvaliteten i det socialfaglige arbejde gennem udvikling og implementering

Læs mere

Vision. Sundhedsdataprogrammet. 8. september 2015 (revideret)

Vision. Sundhedsdataprogrammet. 8. september 2015 (revideret) Vision 8. september 2015 (revideret) Indhold 1. VISION... 3 2. VISIONENS KONTEKST... 3 INDLEDNING... 3 SAMMENHÆNG TIL POLITISKE RAMMER... 3 PROGRAMMETS BAGGRUND, UDFORDRINGER OG BARRIERER... 4 SAMMENHÆNG

Læs mere

2.4 Initiativbeskrivelse

2.4 Initiativbeskrivelse KL Danske Regioner Økonomi- og Indenrigsministeriet Social- og Integrationsministeriet Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse Finansministeriet 2.4 Initiativbeskrivelse Fuldt digitaliseret kommunikation

Læs mere

Nr. 14 FLIS fælleskommunalt ledelsesinformationssystem

Nr. 14 FLIS fælleskommunalt ledelsesinformationssystem R E SULTATKONTRAKT Nr. 14 FLIS fælleskommunalt ledelsesinformationssystem Organisering af projektet (titel, tidsramme, projektejer, projektleder, enheds- eller netværksprojekt og bemanding) Titel: FLIS

Læs mere

Tværoffentlig governance- og samarbejde om data på sundhedsog

Tværoffentlig governance- og samarbejde om data på sundhedsog National bestyrelse for data på sundheds- og ældreområdet Dok. nr.: 771365 Dato: 05-12-2018 Tværoffentlig governance- og samarbejde om data på sundhedsog ældreområdet 1. Indledning - samarbejde om data

Læs mere

Programbeskrivelse. 2.3 Implementering og videreudvikling af Fælles

Programbeskrivelse. 2.3 Implementering og videreudvikling af Fælles Programbeskrivelse 2.3 Implementering og videreudvikling af Fælles Sprog III 1. Formål og baggrund Mange ældre borgere, som modtager pleje og omsorg i kommunerne, har flere forskellige kontakter med kommunen.

Læs mere

Dagsorden til møde i styregruppen for Program for digital almen praksis

Dagsorden til møde i styregruppen for Program for digital almen praksis Sundheds- og Ældreministeriet Enhed: SUNDOK Sagsbeh.: DEPLMK Koordineret med: Sagsnr.: 1706920 Dok. nr.: 453055 Dato: 12-10-2017 Dagsorden til møde i styregruppen for Program for digital almen praksis

Læs mere

Projekt 5.3 Digitale Vandløbsregulativer

Projekt 5.3 Digitale Vandløbsregulativer Projekt 5.3 Digitale Vandløbsregulativer 1. Formål og baggrund Baggrund Vandløb kan oversvømme byer og landbrugsarealer. Vandløb er samtidig levested for mange dyr og planter. Kommunerne og lodsejerne

Læs mere

DUBU digitalisering af udsatte børn og unge

DUBU digitalisering af udsatte børn og unge R E SULTATKONTRAKT DUBU digitalisering af udsatte børn og unge Projekt 3.6 i handlingsplanen for den fælleskommunale digitaliseringsstrategi Fra den 19. december 2011 har første fase af DUBU kunne tages

Læs mere

Kliniske retningslinjer på det kommunale sundhedsområde

Kliniske retningslinjer på det kommunale sundhedsområde P R O J EKTBESKRIVELSE Kliniske retningslinjer på det kommunale sundhedsområde 1. Formål og baggrund for projektet Siden strukturreformen har kommunen fået flere opgaver på social- og sundhedsområdet,

Læs mere

Strategi 2020 Helhed - Sammenhæng - Tryghed

Strategi 2020 Helhed - Sammenhæng - Tryghed Strategi 2020 Helhed - Sammenhæng - Tryghed Forord Sundhedsdatastyrelsen blev dannet i 2015 for at fastholde og udvikle den styrkeposition, Danmark har på digitalisering og nationale data på sundhedsområdet.

Læs mere

Mini-PID Fælles Sprog III MedCom 11

Mini-PID Fælles Sprog III MedCom 11 Mini-PID Fælles Sprog III MedCom 11 Formål Fælles Sprog III (herefter FSIII) er en fælles kommunal standard for sundhedsfaglig og socialfaglig dokumentation, der bygger på strukturerede data. Strukturerede

Læs mere

Fremdrift og fælles byggeblokke

Fremdrift og fælles byggeblokke INDSATSOMRÅDE 5 Fremdrift og fælles byggeblokke Forudsætningen for at udvikle et mere nært, sammenhængende og effektivt sundhedsvæsen er at sammentænke digitale løsninger og bygge en fælles digital infrastruktur,

Læs mere

Projektbeskrivelse. 6.3 Data på tværs med FLIS 1. Formål og baggrund. Juni 2016 Spor 2:

Projektbeskrivelse. 6.3 Data på tværs med FLIS 1. Formål og baggrund. Juni 2016 Spor 2: Projektbeskrivelse 6.3 Data på tværs med FLIS 1. Formål og baggrund Kommunerne har med FLIS fået nye muligheder for benchmarking og analyse på en række dataområder. FLIS er nu i drift med data på tre tværgående

Læs mere

MedCom 11 -Telemedicin. Projektforslag MedCom 10 koordineringsmøde 10/ Jan Petersen, MedCom

MedCom 11 -Telemedicin. Projektforslag MedCom 10 koordineringsmøde 10/ Jan Petersen, MedCom MedCom 11 -Telemedicin Projektforslag MedCom 10 koordineringsmøde 10/5 2107 Jan Petersen, MedCom 2 MedCom 11 Telemedicin oversigt Telemedicinsk Landkortet løbende opdatering og engelsk udgave MaTis MedCom

Læs mere

Sundhedsaftaler har fokus på Sundheds-IT v. Lone Kaalund Thiel. 10. April 2014

Sundhedsaftaler har fokus på Sundheds-IT v. Lone Kaalund Thiel. 10. April 2014 Sundhedsaftaler har fokus på Sundheds-IT v. Lone Kaalund Thiel 10. April 2014 Begrebet Sundheds-IT Hvad mon det gavner med de sundhedsaftaler? SUNDHEDSAFTALER Formålet med sundhedsaftalerne er at bidrage

Læs mere

Kliniske retningslinjer på det kommunale sundhedsområde

Kliniske retningslinjer på det kommunale sundhedsområde P R O J EKTBESKRIVELSE Kliniske retningslinjer på det kommunale sundhedsområde 1. Formål og baggrund for projektet Siden strukturreformen har kommunen fået flere opgaver på social- og sundhedsområdet,

Læs mere

Bedre digitalt samarbejde om komplekse, tværgående forløb. Dialogmøde den 24. september 2015

Bedre digitalt samarbejde om komplekse, tværgående forløb. Dialogmøde den 24. september 2015 Bedre digitalt samarbejde om komplekse, tværgående forløb Dialogmøde den 24. september 2015 ØKONOMIAFTALE FOR 2015 Digitalt samarbejde om komplekse forløb Parterne er enige om at undersøge de sundhedsfaglige

Læs mere

Projektplan Syddjurs Smart Community

Projektplan Syddjurs Smart Community Projektplan Syddjurs Smart Community Dokument: Projektplan Version: 1.1 Udgivelsesdato: 9. marts 2016 Udarbejdet af: MC Kontrolleret af: JT Godkendt af: MC Indhold 1 Indledning... 3 1.1 Projektets titel...

Læs mere

Konkurrencebetingelse. Frivillig projektkonkurrence

Konkurrencebetingelse. Frivillig projektkonkurrence Konkurrencebetingelse Frivillig projektkonkurrence Synlige kommunale Sundheds- og ældredata 2018 Indholdsfortegnelse 1 Indledning... 3 1.1 Ordliste... 3 2 Formål og baggrund for konkurrencen... 3 3 Overordnede

Læs mere

FÆLLES FAGLIGE BEGREBER

FÆLLES FAGLIGE BEGREBER KL MAJ 2018 HANDICAP- OG UDSATTE VOKSNE FÆLLES FAGLIGE BEGREBER på handicap- og udsatte voksne-området er igangsat januar 2017. Formålet med projektet er at understøtte en styrket dokumentations- og samarbejdspraksis

Læs mere

Program for velfærdsteknologi

Program for velfærdsteknologi Program for velfærdsteknologi 2017-2020 Program for velfærdsteknologi 2017-2020 Side 1 af 8 1. Organisering Stamdata Programnummer 9.3 Go-sag http://go.kl.dk/cases/sag47/sag-2015-05449/default.aspx Nr.

Læs mere

Sikkerhed i en digitaliseret sundhedssektor. Sikkerhed og Revision 8. September 2017

Sikkerhed i en digitaliseret sundhedssektor. Sikkerhed og Revision 8. September 2017 Sikkerhed i en digitaliseret sundhedssektor Sikkerhed og Revision 8. September 2017 Pia Jespersen Chefkonsulent, CISM, ESL Præsentation Sundhedsdatastyrelsen Pia Jespersen Intern driftsfunktion i Sundheds-

Læs mere

Viden til tiden. om patienten er til stede, når der er brug for dem. INDSATSOMRÅDE 2

Viden til tiden. om patienten er til stede, når der er brug for dem. INDSATSOMRÅDE 2 INDSATSOMRÅDE 2 Viden til tiden Bedre sammenhæng i patientforløb er en vigtig fælles målsætning, som KL, Danske Regioner og Sundheds- og Ældreministeriet på flere fronter samarbejder om. Parterne har med

Læs mere

Hvordan håndterer Danske Regioner registerdata og Big Data?

Hvordan håndterer Danske Regioner registerdata og Big Data? Hvordan håndterer Danske Regioner registerdata og Big Data? Personlig Medicin og Datainfrastruktur en lige, sikker og transparent adgang! Lars Onsberg Henriksen Koncerndirektør Region Sjælland Formand

Læs mere

HVORDAN KAN DATA BANEN VEJEN FOR BEDRE SUNDHED?

HVORDAN KAN DATA BANEN VEJEN FOR BEDRE SUNDHED? KL S DATA- OG STYRINGSKONFERENCE 2018 NÅR DATA SKABER VELFÆRD HVORDAN KAN DATA BANEN VEJEN FOR BEDRE SUNDHED? Hanne Ellegaard Miang, kvalitetskonsulent/risikomanager, Sønderborg Kommune Ida Andréa Stoltze

Læs mere

Den danske infrastruktur for sundhedsdata - merværdi og fremtidige planer

Den danske infrastruktur for sundhedsdata - merværdi og fremtidige planer Den danske infrastruktur for sundhedsdata - merværdi og fremtidige planer DaCHI-konference den 2. juni 2015 Danmark har en guldgrube af Sundhedsdata OECD 2013: Danmark har en høj datamodenhed og råder

Læs mere

Resultatkontrakt Tillæg maj 2016

Resultatkontrakt Tillæg maj 2016 Resultatkontrakt Tillæg maj 2016 4.4. Det fælles brugerportalsinitiativ for folkeskolen For at understøtte realiseringen af Brugerportalsinitiativet (BPI) for folkeskolen etablerede KL i 2015 et fælleskommunalt

Læs mere

FLIS-projektets mål og prioritering

FLIS-projektets mål og prioritering FLIS-projektets mål og prioritering Den 5. december 2018 fastlagde FLIS styregruppen 10 projektmål for FLIS-projektet. Målene bygger på FLIS strategien fra 2015, input fra FLIS følgegruppen og den løbende

Læs mere

RKKP IT- og Datastrategi - Vision og målsætninger. Version 5. juni 2013

RKKP IT- og Datastrategi - Vision og målsætninger. Version 5. juni 2013 RKKP IT- og Datastrategi - Vision og målsætninger Version 5. juni 2013 Der er en stigende efterspørgsel efter kvalitet og online kvalitetsdata i det danske sundhedsvæsen. Efterspørgslen kommer fra klinikere

Læs mere

Det er projektets formål at sikre fuld udbredelse af Fælles Medicinkort i alle kommuner i 2014 og fuld anvendelse i alle kommuner medio 2015.

Det er projektets formål at sikre fuld udbredelse af Fælles Medicinkort i alle kommuner i 2014 og fuld anvendelse i alle kommuner medio 2015. U D K A S T T I L R E SULTATKONTRAKT Den 23. august 2013 Ref XX Weidekampsgade 10 Implementering af FMK i kommunerne Projekt 4.2 i handlingsplanen for den fælleskommunale digitaliseringsstrategi Det er

Læs mere

Forståelsespapir for fastlæggelse af nationale mål for sundhedsvæsenet

Forståelsespapir for fastlæggelse af nationale mål for sundhedsvæsenet Sundheds- og Ældreministeriet Finansministeriet Danske Regioner KL April 2016 Forståelsespapir for fastlæggelse af nationale mål for sundhedsvæsenet Problemstilling/resumé I regi af regionernes og kommunernes

Læs mere

Implementering og udbredelse af forløbsprogrammer for børn og unge med psykiske lidelser

Implementering og udbredelse af forløbsprogrammer for børn og unge med psykiske lidelser Satspuljeopslag: Implementering og udbredelse af forløbsprogrammer for børn og unge med psykiske lidelser Ansøgningsfrist den 5. april 2018 kl. 12.00 Som led i satspuljeaftalen på sundheds- og ældreområdet

Læs mere

ADGANG TIL EGNE DATA ADGANG TIL EGNE IT-ARKITEKTURRÅDET. Den 17.maj 2017

ADGANG TIL EGNE DATA ADGANG TIL EGNE IT-ARKITEKTURRÅDET. Den 17.maj 2017 ADGANG TIL EGNE DATA Den 17.maj 2017 1 Drøftelse Drøfter den fælleskommunale vision for adgang til egen data Drøfter udvælgelsen af type af pilotprojekt samt evt. ønsker til det videre arbejde med handleplanen

Læs mere

Perspektiver på data. Malene Højsted Kristensen, Afdelingschef Sundhedsanalyser, monitoreringer og lægemidler

Perspektiver på data. Malene Højsted Kristensen, Afdelingschef Sundhedsanalyser, monitoreringer og lægemidler Perspektiver på data Malene Højsted Kristensen, Afdelingschef Sundhedsanalyser, monitoreringer og lægemidler Perspektiver på data 1. Perspektiv på sundhedsdata 1. Brug af sundhedsdata 2. Sundhedsdataprogrammet

Læs mere

P R O J EKTSKITSE ( B I L A G 7. 1 )

P R O J EKTSKITSE ( B I L A G 7. 1 ) P R O J EKTSKITSE ( B I L A G 7. 1 ) Projekt omkring afprøvning af MOXspecifikationen 1. Formål og baggrund Projekter er et delprojekt under Sager på tværs af it-løsninger og organisatoriske skel, der

Læs mere

MedCom 10 temadag, Nyborg 14. marts 2016 v/ Kirstine Bergholdt Bjerre, KL

MedCom 10 temadag, Nyborg 14. marts 2016 v/ Kirstine Bergholdt Bjerre, KL MedCom 10 temadag, Nyborg 14. marts 2016 v/ Kirstine Bergholdt Bjerre, KL FSIII ramme og formål En ny fælleskommunal metode for dokumentation og udveksling af data på socialog sundhedsområdet. Formålet

Læs mere

Projektkommissorium for den elektroniske genoptræningsplan.

Projektkommissorium for den elektroniske genoptræningsplan. Afdeling: Kommunesamarbejde Udarbejdet af: Tove Charlotte Nielsen Journal nr.: 1.01.72./07/801 E-mail: Tove.C.Nielsen@regionsyddanmark.dk Dato: 21. juni 2007 Telefon: 76631321 Projektkommissorium for den

Læs mere

Om projekt Faglige Kvalitetsoplysninger på dagtilbudsområdet 9. november 2009

Om projekt Faglige Kvalitetsoplysninger på dagtilbudsområdet 9. november 2009 Om projekt Faglige Kvalitetsoplysninger på dagtilbudsområdet 9. november 2009 Projektet er et tilbud til kommunerne om at være med til at udvikle og afprøve redskaber, som alle kommuner og dagtilbud frivilligt

Læs mere

Programbeskrivelse - Sammenhængende Digital Borgerservice. 1. Formål og baggrund NOTAT

Programbeskrivelse - Sammenhængende Digital Borgerservice. 1. Formål og baggrund NOTAT Programbeskrivelse - Sammenhængende Digital Borgerservice 1. Formål og baggrund Den digitale service skal gøre det lettere at være borger og virksomhed i Danmark. De skal opleve nærhed og sammenhæng i

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om it-understøttelsen af sygehusenes opgaver. November 2011

Notat til Statsrevisorerne om beretning om it-understøttelsen af sygehusenes opgaver. November 2011 Notat til Statsrevisorerne om beretning om it-understøttelsen af sygehusenes opgaver November 2011 RIGSREVISORS FORTSATTE NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Opfølgning i sagen om it-understøttelsen af sygehusenes

Læs mere

Kommissorium for Arbejdsgruppe for meningsfuld og mindre dokumentation

Kommissorium for Arbejdsgruppe for meningsfuld og mindre dokumentation Enhed Dagtilbud Sagsnr. Doknr. 473257 Dato 10-08-2017 Kommissorium for Arbejdsgruppe for meningsfuld og mindre dokumentation Baggrund og formål Langt størstedelen af det pædagogiske personale, ledere og

Læs mere

Programbeskrivelse. 5.5 Kommunal implementering af grunddata. 1. Formål og baggrund. Juni 2016

Programbeskrivelse. 5.5 Kommunal implementering af grunddata. 1. Formål og baggrund. Juni 2016 Weidekampsgade 10 Postboks 3370 2300 København S Programbeskrivelse 5.5 Kommunal implementering af grunddata www.kl.dk Side 1 af 7 1. Formål og baggrund Det fælleskommunale program har til formål, at understøtte

Læs mere

Relancering af wikien for den fælleskommunale rammearkitektur

Relancering af wikien for den fælleskommunale rammearkitektur Bilag 5 Punkt 13 Projektbeskrivelse Relancering af wikien for den fælleskommunale rammearkitektur Sammenfatning Projektets første fase skal afdække grundlaget for og stille forslag til den efterfølgende

Læs mere

Kommissorium for analyse og ny strategi i Ældre og Sundhed, Frederikssund Kommune

Kommissorium for analyse og ny strategi i Ældre og Sundhed, Frederikssund Kommune 8. december 2015 Kommissorium for analyse og ny strategi i Ældre og Sundhed, Frederikssund Kommune 1. Baggrund for analysen I Ældre og Sundhed har opgaverne udviklet sig meget over de senere år. Ældrebefolkningen

Læs mere

BILAG 1.A VERSION PROJEKT BESKRIVELSE

BILAG 1.A VERSION PROJEKT BESKRIVELSE BILAG 1.A VERSION 20-12-2016 PROJEKT BESKRIVELSE INDHOLDSFORTEGNELSE 1. Indledning... 4 2. Introduktion til visionen for værdibaseret styring... 4 3. Tværregionalt projekt om at styre efter værdi for patienten...

Læs mere

Evalueringen skal bidrage med anbefalinger til en hensigtsmæssig organisering af den telemedicinske indsats i Region Midtjylland.

Evalueringen skal bidrage med anbefalinger til en hensigtsmæssig organisering af den telemedicinske indsats i Region Midtjylland. 1. Baggrund Strategi for udvikling af telemedicin i Region Midtjylland et bidrag til fremtidens sammenhængende sundhedsvæsen (2011) skitserer en række indsatsområder, der skal sikre fremdrift og udvikling

Læs mere

Noter vedrørende: Dato: 15. september Koordinator af forløbsprogrammer til styrket indsats for patienter med kronisk sygdom i Dragør Kommune.

Noter vedrørende: Dato: 15. september Koordinator af forløbsprogrammer til styrket indsats for patienter med kronisk sygdom i Dragør Kommune. Dragør Kommune Udviklingskonsulenterne Side nr. 1 Projektbeskrivelse 1 Projekttitel Koordinator af forløbsprogrammer til styrket indsats for patienter med kronisk sygdom i Dragør Kommune. 2 Baggrund Dragør

Læs mere

Dagsordensmateriale 15. møde i styregruppen for forløbsplaner

Dagsordensmateriale 15. møde i styregruppen for forløbsplaner Sundheds- og Ældreministeriet Enhed: SUNDOK Sagsbeh.: DEPLMK Koordineret med: Sagsnr.: 1707143 Dok. nr.: 525271 Dato: 19-01-2018 Dagsordensmateriale 15. møde i styregruppen for forløbsplaner Mødet afholdes

Læs mere

PID_KCKS-Vest_2014_Fælles_Akutdatabase_delopgave_5

PID_KCKS-Vest_2014_Fælles_Akutdatabase_delopgave_5 Dato: Jan. 2014 PID: Udvikling og implementering af kvalitetsindikatorer for Fælles Akutdatabase Projekt ID: PID_KCKS-Vest_2014_Fælles_Akutdatabase_delopgave_5 Projektejer/enhed: RKKP-organisationen Projektansvarlig:

Læs mere

3. generation sundhedsaftaler kommuner 5 regioner 1 sundhedsaftale per region

3. generation sundhedsaftaler kommuner 5 regioner 1 sundhedsaftale per region 3. generation sundhedsaftaler 2015-2018 98 kommuner 5 regioner 1 sundhedsaftale per region Repræsentanter udpeget af regionsrådet, kommunekontaktråd (KKR), PLO i regionen Region Hovedstaden, sundhedsaftaler

Læs mere

Styregruppe for modernisering af MedCom infrastruktur (POC)

Styregruppe for modernisering af MedCom infrastruktur (POC) Styregruppe for modernisering af MedCom infrastruktur (POC) KOMMISSORIUM Basisinformation Titel Dato + version Styregruppe for modernisering af MedCom infrastruktur (POC) 21-09-2018 + version 1.0 (MedCom)

Læs mere

Projektbeskrivelse. Adgang til egne data

Projektbeskrivelse. Adgang til egne data Projektbeskrivelse Adgang til egne data 1. Formål og baggrund 2.1 Baggrund Målsætningen i den fælleskommunale digitaliseringsstrategi er, at digitalisering styrker og underbygger nær og tilgængelig, sammenhængende

Læs mere

AUTOMATISERING AF MANUELLE PROCESSER

AUTOMATISERING AF MANUELLE PROCESSER AUTOMATISERING AF MANUELLE PROCESSER Informationsmøde om projekt 10: Automatisering af manuelle processer den 7. februar 2017 7. FEBRUAR 2017 STYRINGS- OG EFFEKTIVISERINGSPROGRAMMET Det fælleskommunale

Læs mere

Kommissorium for servicetjek af genoptrænings- og rehabiliteringsindsatserne for personer med erhvervet hjerneskade

Kommissorium for servicetjek af genoptrænings- og rehabiliteringsindsatserne for personer med erhvervet hjerneskade Dato 06-02-2017 N Kommissorium for servicetjek af genoptrænings- og rehabiliteringsindsatserne for personer med erhvervet hjerneskade Indledning Der skal gennemføres et servicetjek af genoptrænings- og

Læs mere

2014-15. Borgerens Plan. Forarbejde til udarbejdelse af projektplan til fremlæggelse i Marts 2015

2014-15. Borgerens Plan. Forarbejde til udarbejdelse af projektplan til fremlæggelse i Marts 2015 Borgerens Plan 2014-15 Forarbejde til udarbejdelse af projektplan til fremlæggelse i Marts 2015 Region Sjælland [Skriv firmaets adresse] [Skriv telefonnummeret] [Skriv faxnummeret] Indhold Baggrund...

Læs mere

Når selskaber har en klar IT-strategi og anskaffer systemer med fokus på behov, værdi og sammenhæng.

Når selskaber har en klar IT-strategi og anskaffer systemer med fokus på behov, værdi og sammenhæng. IT Når selskaber har en klar IT-strategi og anskaffer systemer med fokus på behov, værdi og sammenhæng. Fra strategi til resultater i forsyningssektoren 2 Når selskaber har en klar IT-strategi og anskaffer

Læs mere

Fælleskommunal digitaliseringsstrategi

Fælleskommunal digitaliseringsstrategi Fælleskommunal digitaliseringsstrategi Projektbeskrivelse 1.6: Optimering af Digital Post og Fjernprint KL, September 2011 Baggrund Kommunerne er i 2010 begyndt at levere breve til Digital Post. Den fællesoffentlige

Læs mere

Nationale kliniske retningslinjer (NKR) Implementering og monitorering

Nationale kliniske retningslinjer (NKR) Implementering og monitorering Nationale kliniske retningslinjer (NKR) Implementering og monitorering Konference om NKR 21. november 2014 Sektionsleder, chefkonsulent Lisbeth Høeg-Jensen lhj@sst.dk 1 Hvad kendetegner en national klinisk

Læs mere

Den politiske styregruppes repræsentanter fra Kommunen er Orla Kastrup Kristensen og Gert

Den politiske styregruppes repræsentanter fra Kommunen er Orla Kastrup Kristensen og Gert Krav 3. Hvordan parterne følger op på aftalen Der er indgået følgende aftaler om organisering af opfølgningen af sundhedsaftalerne. Målsætningen er en sammenhængende opgavefordeling mellem de involverede

Læs mere

Virksomheden bør udvikle, implementere og konstant forbedre de rammer, der sikrer integration af processen til at håndtere risici i virksomhedens:

Virksomheden bør udvikle, implementere og konstant forbedre de rammer, der sikrer integration af processen til at håndtere risici i virksomhedens: DS/ISO 31000 Risikoledelse ISO 31000 - Risikoledelse Virksomheden bør udvikle, implementere og konstant forbedre de rammer, der sikrer integration af processen til at håndtere risici i virksomhedens: overordnede

Læs mere

Fælles Sprog III (FSIII)

Fælles Sprog III (FSIII) Fælles Sprog III (FSIII) Ældrekonference 18. september 2012 Ulla Lund Eskildsen. ule@kl.dk Flerårig, trinvis og praksisnær udviklingsproces i spændingsfeltet: Lovgivning IT og teknologi FS og EOJ Praksis

Læs mere

Projektets indhold. Målet er at afdække hvordan, på hvilke måder og med hvilken type af læseinspiration, folkebibliotekerne kan være tilstede på Aula.

Projektets indhold. Målet er at afdække hvordan, på hvilke måder og med hvilken type af læseinspiration, folkebibliotekerne kan være tilstede på Aula. Projektbeskrivelse for Aula ny kanal for læseinspiration Beskrivelsen må samlet fylde højst 4 sider. Beskrivelsen skal vedhæftes den digitale ansøgningsblanket. Ansøger: Herning Bibliotekerne Projektets

Læs mere

Forbedringspolitik. Strategi

Forbedringspolitik. Strategi Forbedringspolitik Strategi 1 2 Indhold Forord... 3 Formål... 5 Vi vil forandre for at forbedre... 6 Forbedringer tager udgangspunkt i patientforløb og resultatet for patienten... 7 Medarbejder og brugerinvolvering...

Læs mere

Sundhedsaftalen Med forbehold for yderligere ændringer, opdatering af handleplan og politisk godkendelse HANDLEPLAN.

Sundhedsaftalen Med forbehold for yderligere ændringer, opdatering af handleplan og politisk godkendelse HANDLEPLAN. Med forbehold for yderligere ændringer, opdatering af handleplan og politisk godkendelse HANDLEPLAN for Sundheds-it og digitale arbejdsgange Handleplan for Sundheds-it og digitale arbejdsgange beskriver

Læs mere

Statusrapport : 6. sept. 2016

Statusrapport : 6. sept. 2016 Statusrapport : 6. sept. Region Midtjylland Organisering Styregruppe Der er nedsat en regional/kommunal programstyregruppe, der refererer til Sundhedsstyregruppen. Styregruppen holdt sit første møde den

Læs mere

Kommissorium for ekspertgrupper for nationale lærings- og kvalitetsteams

Kommissorium for ekspertgrupper for nationale lærings- og kvalitetsteams Dato: 25. oktober 2017 Version 2 Kommissorium for ekspertgrupper for nationale lærings- og kvalitetsteams LÆRINGS- OG KVALITETSTEAMS SIDE 1 Baggrund I det nationale kvalitetsprogram indgår organisering

Læs mere

UD OVER RAMPEN! KURSUSFORLØB FOR ILDSJÆLE HADERSLEV ERHVERVSRÅD 2. DECEMBER 2014

UD OVER RAMPEN! KURSUSFORLØB FOR ILDSJÆLE HADERSLEV ERHVERVSRÅD 2. DECEMBER 2014 UD OVER RAMPEN! KURSUSFORLØB FOR ILDSJÆLE HADERSLEV ERHVERVSRÅD 2. DECEMBER 2014 PROGRAM Velkomst og dagens program Elevatorpitch præsentation Fra idé til realisering, del 1 - oplæg Projektskabelon, del

Læs mere

Procedurer for styring af softwarearkitektur og koordinering af udvikling

Procedurer for styring af softwarearkitektur og koordinering af udvikling LEVERANCE 2.3 Procedurer for styring af softwarearkitektur og koordinering af udvikling Procedurerne vil omfatte: Planlægning af udfasning af gamle versioner af OpenTele Planlægning af modning af kode

Læs mere

Arbejdet er afgrænset af de aftalte rammer for det samlede projekt:

Arbejdet er afgrænset af de aftalte rammer for det samlede projekt: NOTAT 2016.12.13 SDS MOWI/ABRA Version 1.0 Notat vedr. principper for telemedicin 1. Indledning Der er igennem de seneste år gennemført en række storskalaprojekter vedr. telemedicin. Især projektet TeleCare

Læs mere

Kommissorium. Sammenhængende borgerforløb i BUF. Ungeforvaltningen

Kommissorium. Sammenhængende borgerforløb i BUF. Ungeforvaltningen Kommissorium Sammenhængende borgerforløb i Børn- og Ungeforvaltningen Projektets navn Starttidspunkt December 2018 Sluttidspunkt December 2020 Sidst opdateret 09/01 2019 Projektets formål og indhold Sammenhængende

Læs mere

Sammendrag af afrapportering fra udvalg om det nære og sammenhængende sundhedsvæsen.

Sammendrag af afrapportering fra udvalg om det nære og sammenhængende sundhedsvæsen. Returadresse Sundhed og Omsorg Administration Rødkløvervej 4, 6950 Ringkøbing Sagsbehandler Kirsten Bjerg Direkte telefon 99741243 E-post kirsten.bjerg@rksk.dk Dato 2. august 2017 Sagsnummer 17-024562

Læs mere

Handleplan for Sundheds-it og digitale arbejdsgange

Handleplan for Sundheds-it og digitale arbejdsgange Handleplan for Sundheds-it og digitale arbejdsgange Handleplan for Sundheds-it og digitale arbejdsgange beskriver en lang række initiativer, som forventes gennemført eller påbegyndt i aftaleperioden for

Læs mere

FÆLLESOFFENTLIG DIGITALISERINGSSTRATEGI

FÆLLESOFFENTLIG DIGITALISERINGSSTRATEGI NY FÆLLESOFFENTLIG DIGITALISERINGSSTRATEGI 2016-2020 FÆLLESOFFENTLIG DIGITALISERINGSSTRATEGI 2016-2020 Et stærkere og mere trygt digitalt Samfund Maj 2016 Ny version på vej! PROCES NY FÆLLESOFFENTLIG DIGITALISERINGSSTRATEGI

Læs mere

KL SEPTEMBER 2019 BORGERBLIKKET GIV BORGEREN OVERBLIK SÅDAN!

KL SEPTEMBER 2019 BORGERBLIKKET GIV BORGEREN OVERBLIK SÅDAN! KL SEPTEMBER 2019 BORGERBLIKKET GIV BORGEREN OVERBLIK SÅDAN! 2 GIV BORGEREN OVERBLIK SÅDAN! Borgerne skal opleve en kommunal sektor, der skaber tillid og tryghed, hvor borgeren i højere grad oplever gennemsigtighed

Læs mere

Målbillede for risikostyring i signalprogrammet. Juni 2018

Målbillede for risikostyring i signalprogrammet. Juni 2018 Målbillede for risikostyring i signalprogrammet Juni 2018 1 Introduktion Opstilling af målbillede Målbilledet for risikostyringen i Signalprogrammet (SP) definerer de overordnede strategiske mål for risikostyring,

Læs mere

Kommunernes Itarkitekturråd. 26. September 2018

Kommunernes Itarkitekturråd. 26. September 2018 Kommunernes Itarkitekturråd 26. September 2018 Emner Prioritering af arkitekturaktiviteter i næste del af strategiperioden (2018-2020) v. Michael Bang Kjeldgaard Status på arbejdet med 'Adgang til sag

Læs mere

Sundhedsaftalen :

Sundhedsaftalen : Sundhedsaftalen 2015-2018: Vi ønsker at skabe større fleksibilitet og kvalitet i opgaveløsningen, så borgerne oplever, at forebyggende, behandlende og rehabiliterende indsatser er sammenhængende, og at

Læs mere

Tillæg til projektbeskrivelse for Effektmåling af kommunernes

Tillæg til projektbeskrivelse for Effektmåling af kommunernes Tillæg til projektbeskrivelse for Effektmåling af kommunernes kontrolindsats Baggrund Som en del af økonomiaftalen for 2016 blev det mellem KL og regeringen aftalt, at kommunerne fremadrettet skulle opgøre

Læs mere

SOCIALOMRÅDET Ved Niels Arendt Nielsen, Kontorchef for Socialpolitik, KL.

SOCIALOMRÅDET Ved Niels Arendt Nielsen, Kontorchef for Socialpolitik, KL. SOCIALOMRÅDET Ved Niels Arendt Nielsen, Kontorchef for Socialpolitik, KL Emner KL s socialudvalg vi skal gentænke socialpolitikken! Nødvendigt med en anden dagsorden! Styring af det specialiserede socialområde

Læs mere

DIGITALISERINGS- OG IT-STRATEGI

DIGITALISERINGS- OG IT-STRATEGI DIGITALISERINGS- OG IT-STRATEGI SKANDERBORG KOMMUNE 2017-2020 Strategiens formål og baggrund Med Digitaliserings- og IT-strategien skal borgere, virksomheder og medarbejdere i Skanderborg Kommune opleve

Læs mere

Programbeskrivelse. 7.2 Øget sikkerhed og implementering af EU's databeskyttelsesforordning. 1. Formål og baggrund. August 2016

Programbeskrivelse. 7.2 Øget sikkerhed og implementering af EU's databeskyttelsesforordning. 1. Formål og baggrund. August 2016 Programbeskrivelse 7.2 Øget sikkerhed og implementering af EU's databeskyttelsesforordning 1. Formål og baggrund Afhængigheden af digitale løsninger vokser, og udfordringerne med at fastholde et acceptabelt

Læs mere

Sæt skub i egu! 1. Baggrund. 2. Projektets formål

Sæt skub i egu! 1. Baggrund. 2. Projektets formål PROJEKTBESKRIVELSE Sæt skub i egu! Dette projekt afvikles under FoU-programmet 2007. Projektet vedrører erhvervsgrunduddannelsen (egu). Projektet er et samarbejde mellem Undervisningsministeriet og KL.

Læs mere

National implementering af telemedicinsk sårvurdering 2012-2015

National implementering af telemedicinsk sårvurdering 2012-2015 Dorthe Skou Lassen, dsl@medcom.dk National implementering af telemedicinsk sårvurdering 2012-2015 Dorthe Skou Lassen MedCom Veje til udbredelse af telemedicin - 5 initiativer 1. Klinisk Integreret Hjemmemonitorering

Læs mere

God programledelse. Netværk 20.1 2014

God programledelse. Netværk 20.1 2014 God programledelse Netværk 20.1 2014 Grundlæggende definitioner Portefølje Program Projekt 2 Et program dækker ikke kun projekter Tidlige indikatorer Succeskriterier Gevinster/ Effekter Projekter Ad hoc

Læs mere

Dagsordensmateriale til 8. styregruppemøde for digital understøttelse af forløbsplaner

Dagsordensmateriale til 8. styregruppemøde for digital understøttelse af forløbsplaner Sundheds- og Ældreministeriet Enhed: SUNDOK Sagsbeh.: DEPSSBO Koordineret med: Sagsnr.: 1601025 Dok. nr.: 365099 Dato: 11-05-2017 Dagsordensmateriale til 8. styregruppemøde for digital understøttelse af

Læs mere

Projektbeskrivelse Målrettet fundraising til beskæftigelsesområdet i Herning Kommune.

Projektbeskrivelse Målrettet fundraising til beskæftigelsesområdet i Herning Kommune. Projektbeskrivelse Målrettet fundraising til beskæftigelsesområdet i Herning Kommune. 1. Projektets titel: Målrettet fundraising til beskæftigelsesområdet i Herning Kommune. Styregruppe 2. Baggrund: Beskæftigelsesområdet

Læs mere

Kommissorium for klinisk koordinationsgruppe indenfor Hjerterehabilitering

Kommissorium for klinisk koordinationsgruppe indenfor Hjerterehabilitering 21.03.2018 Kommissorium for klinisk koordinationsgruppe indenfor Hjerterehabilitering Titel Kommissorium for klinisk koordinationsgruppe Hjerterehabilitering Dato og version D. 21. marts 2018 version 1.2

Læs mere

Strategi 2013-2017 Danmarks Miljøportal

Strategi 2013-2017 Danmarks Miljøportal Strategi 2013-2017 Danmarks Miljøportal Introduktion Danmarks Miljøportal (DMP) har ansvaret for en digital infrastruktur på miljøområdet, der gør det muligt for myndigheder og offentlighed at få nem adgang

Læs mere

Københavns Kommunes erfaringer med IT-projektråd

Københavns Kommunes erfaringer med IT-projektråd Københavns Kommunes erfaringer med IT-projektråd / Stig Lundbech Direktør i Koncern IT og Rådsmedlem 24.08.2017 Hvad laver IT-projektrådet? Københavns Kommunes IT-projektråd blev etableret i 2014. Formålet

Læs mere

Fælles Digital Arkitektur

Fælles Digital Arkitektur 1 Fælles Digital Arkitektur KL - Arkitekturrådet 17. maj 2017 AGENDA Hvidbog Standarder Review-model Rammearkitektur 2 STATUS HVIDBOG Udkastet til hvidbogen har været udsendt i offentlig kommentering i

Læs mere

Governance for Program for Kvalitetsudvikling i almen praksis

Governance for Program for Kvalitetsudvikling i almen praksis NOTAT Revideret pr. 11. januar 2018 Governance for Program for Kvalitetsudvikling i almen praksis Formål Med baggrund i overenskomstaftale af 14. september 2017 mellem PLO og RLTN skal der etableres et

Læs mere

Referat af 15. møde i Sundhedsdataprogrammets styregruppe den 11. september 2017

Referat af 15. møde i Sundhedsdataprogrammets styregruppe den 11. september 2017 Referat af 15. møde i Sundhedsdataprogrammets styregruppe den 11. september 2017 Deltagere Lisbeth Nielsen (Sundhedsdatastyrelsen, formand), Malene Højsted Kristensen (Sundhedsdatastyrelsen, programleder),

Læs mere

Behandling af sundhedsstyrelsens svarbrev - Oversigt over opmærksomhedspunkter og dertil tilknyttet handling

Behandling af sundhedsstyrelsens svarbrev - Oversigt over opmærksomhedspunkter og dertil tilknyttet handling Behandling af sundhedsstyrelsens svarbrev - Oversigt over opmærksomhedspunkter og dertil tilknyttet handling Opmærksomhedspunkt Overordnet Forebyggelse (organisatorisk placering) Nedsat udviklingsgrupper

Læs mere

Bilag 6 - Kortlægning af udvalgte initiativer og analyser

Bilag 6 - Kortlægning af udvalgte initiativer og analyser Bilag 6 - Kortlægning af udvalgte initiativer og analyser Sekretariatet for arkitekturrådet har i forbindelse med foranalysen af hvordan rammearkitekturen kan bidrage til fælleskommunale standarder for

Læs mere

Samarbejde og udvikling

Samarbejde og udvikling Samarbejde og udvikling Benchmarking Læring Udvikling Effektivitet Februar 205 Indhold. Baggrund og formål 2. erne 3. BLUE modellen Benchmarking Læring Udvikling Effektivisering 4. Forløb 5. Spørgsmål

Læs mere

Fælles plan for udmøntning af den nationale handlingsplan for en styrket indsats for den ældre medicinske patient

Fælles plan for udmøntning af den nationale handlingsplan for en styrket indsats for den ældre medicinske patient 17. november 2016 Fælles plan for udmøntning af den nationale handlingsplan for en styrket indsats for den ældre medicinske patient 1. Indledning Regeringen (Venstre) har sammen med Dansk Folkeparti, Liberal

Læs mere

Bilag 5: Notat om program styregruppen for det samlede fælles medicingrundlags projekt (FAME).

Bilag 5: Notat om program styregruppen for det samlede fælles medicingrundlags projekt (FAME). Bilag 5: Notat om program styregruppen for det samlede fælles medicingrundlags projekt (FAME). 1. Baggrund SDSD bestyrelse har drøftet organiseringen af FAME projektet på bestyrelsesmødet den 6. december

Læs mere