HVORDAN KAN DATA BANEN VEJEN FOR BEDRE SUNDHED?

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "HVORDAN KAN DATA BANEN VEJEN FOR BEDRE SUNDHED?"

Transkript

1 KL S DATA- OG STYRINGSKONFERENCE 2018 NÅR DATA SKABER VELFÆRD HVORDAN KAN DATA BANEN VEJEN FOR BEDRE SUNDHED? Hanne Ellegaard Miang, kvalitetskonsulent/risikomanager, Sønderborg Kommune Ida Andréa Stoltze Rasmussen, chefkonsulent i KL's Konsulentvirksomhed Pernille Christensen og Morten Bue Rath, KL's Center for Social og Sundhed

2 HVORDAN KAN DATA BANEN VEJEN FOR BEDRE SUNDHED? NÅR DATA SKABER VELFÆRD - KL'S DATA OG STYRINGSKONFERENCE Agenda Mål med sessionen: At give inspiration til brug af data på sundheds- og ældreområdet i kommunerne. Tre oplæg 1. Inspiration fra kortlægning af kommunernes anvendelse af sundhedsdata KLK 2. Datadrevne forbedringer i praksis Sønderborg Kommune 3. Det seneste nye fra sundhedsdataprogrammet Deltagerne involveres undervejs. Velkommen!

3 HVORDAN KAN DATA BANEN VEJEN FOR BEDRE SUNDHED? NÅR DATA SKABER VELFÆRD - KL'S DATA OG STYRINGSKONFERENCE Temperatur måling: Hvor meget bruger I data på sundheds- og ældreområdet I rejser jer alle op og stiller jer hen til den side i lokalet, som passer bedst til følgende udsagn: Nej, jeg eller mine kolleger bruger ikke data på sundheds- og ældreområdet? I stiller jer til højre i salen (markeret med et rødt kort) En gang imellem I stiller jer længst væk fra scenen (markeret med et gult kort). Ofte, I stiller jer til venstre i salen (markeret med et grønt kort) Skalaen er kontinuert dvs. I kan stille jer, hvor ca. I tænker I er.

4 HVORDAN KAN DATA BANEN VEJEN FOR BEDRE SUNDHED? NÅR DATA SKABER VELFÆRD - KL'S DATA OG STYRINGSKONFERENCE 01 INSPIRATION FRA KORTLÆGNING AF KOMMUNERNES ANVENDELSE AF SUNDHEDSDATA

5 HVORDAN KAN DATA BANEN VEJEN FOR BEDRE SUNDHED? NÅR DATA SKABER VELFÆRD - KL'S DATA OG STYRINGSKONFERENCE Hvordan kan data bane vejen for bedre sundhed? og kan data det, hvis vi ikke vi f.eks. kan måle indsatsernes betydning for borgernes sundhed? Økonomi Aktivitet Resultater Input Proces Output Effekt / resultat Målbar effekt Vanskeligt målbar effekt Evidens for effekt fra andre kommuner etc.

6 HVORDAN KAN DATA BANEN VEJEN FOR BEDRE SUNDHED? NÅR DATA SKABER VELFÆRD - KL'S DATA OG STYRINGSKONFERENCE Kortlægningen af kommunernes anvendelse af sundheds- og ældredata Kortlægningens formål er at afdække og analysere den nuværende anvendelse af sundheds- og ældredata i kommunerne. Kortlægningen er en del af Initiativ 2 under Sundhedsdataprogrammet. Initiativet skal bl.a. sikre at uddata gøres ensartede, herunder at data er valide, så de kan sammenlignes på tværs af kommuner. Det tilstræbes bl.a. at kortlægge relevante uddata og deres formål, således at uddata kan defineres så de medarbejdere, der registrerer data oplever at få brugbare data retur, og de relevante ledere og politikere oplever, at data er med til at skabe synlighed om resultaterne på sundhedsområdet. Sundheds- og ældredata er i kortlægningen defineret som data om kommunens borgernes sundhedstilstand/ behov, sundhedsydelser og ydelser indenfor sundheds- og ældreområdet. Den anvendelse af sundheds- og ældredata, som undersøgelsen omfatter, er brug af data i aggregeret form som en aktiv del af beslutningsprocessen på medarbejder-, leder- og/eller toplederniveau til styring, planlægning og kvalitetsudvikling.

7 HVORDAN KAN DATA BANEN VEJEN FOR BEDRE SUNDHED? NÅR DATA SKABER VELFÆRD - KL'S DATA OG STYRINGSKONFERENCE Kortlægningen viser Kommunerne anvender i højest grad data til planlægningsformål, dernæst styringsformål og så kvalitetsudviklingsformål og den datatype kommunerne anvender mest til alle formål er aktivitetsdata Kommunerne ønsker sig især bedre data til kvalitetsudviklingsformål (flest ønsker: resultat og effekt, pro-data og tilfredshedsundersøgelser) dernæst ønskes bedre aktivitetsdata til planlægning og styring Alle områder Hjemmepleje og hjemmesygepleje Genoptræning Forebyggelse Tandpleje Sundhedspleje Misbrug Anvender data meget 56% 64% 59% 63% 65% 57% 30% Anvender data lidt 39% 35% 41% 35% 28% 42% 54% Anvender ikke data 4% 0% 0% 1% 5% 1% 15% Ved ikke 1% 1% 0% 1% 2% 0% 2% Tabelnote: Procenterne er opgjort som et samlet gennemsnit for de tre formål, planlægning, styring og kvalitetsudvikling på baggrund af spørgsmålet: I hvor høj grad anvender I sundhedsdata til følgende formål på angivet område i jeres kommune? Antallet af respondenter er 424. Datatyper, der er spurgt til aktivitetsdata (antal modtagere, ydelser og forløb) produktionsdata (ventetider etc.) resultater og effektdata (opnået resultat for borgeren) pro-data (data om borgerens helbredstilstand, oplevelse af sammenhæng, inddragelse etc. rapporteret direkte af borgeren selv) baggrundsfaktorer (f.eks. demografi, socioøkonomi, beskæftigelse) sundhedstilstanden i befolkningen generelt (f.eks. data fra sundhedsprofilen) tilfredshedsmålinger kombinationen af sundheds- og ældredata data fra andre fagområder i kommunen f.eks. beskæftigelse, det specialiserede område etc. kombinationen af sundheds- og ældredata med data vedrørende baggrunds-faktorer som f.eks. demografi, geografi, socioøkonomi ol.

8 HVORDAN KAN DATA BANEN VEJEN FOR BEDRE SUNDHED? NÅR DATA SKABER VELFÆRD - KL'S DATA OG STYRINGSKONFERENCE Der er mange måder, at anvende data til at bane vejen for bedre sundhed Identifikation af mål og fokusområder samt planlægning af indsatser Kortlægning med data på tværs af fagområder, brug af evidens etc. samt hvordan sundhedsdata kan anvendes, der hvor borgeren er. Hvad kræver det af data? Opfølgning på indsatser, fokusområder og mål resultater og effekter Konkrete afgrænsede indsatser og opfølgning over tid for populationer. Muligheder med f.eks. FSIII. Hvad skal der til for at lykkes? Koordination mellem enheder og i forhold til eksterne samarbejdspartnere Koordination af overgange, dialog om forløb, synlighed om tilbud etc. Hvad er svært? Kvalitetsudvikling af faglig praksis og faglig ledelse Data som udgangspunkt for dialog om praksis og til at identificere efteruddannelsesbehov.

9 HVORDAN KAN DATA BANEN VEJEN FOR BEDRE SUNDHED? NÅR DATA SKABER VELFÆRD - KL'S DATA OG STYRINGSKONFERENCE Hvad er svært? Sundhedsdata er vanskelige at hente ud af systemer ol. Der er problemer med datakvalitet på området Udtræk og bearbejdning af data kræver specialiserede kompetencer Der mangler ressourcer til at udtrække og behandle data Manglende konsistens i definitioner af anvendte dataudtræk, nøgletal etc. Mellem enheder og individer i organisationen og/eller over tid De sundhedsdata vi får, er ikke målrettet vores behov Der er for mange sundhedsdata, og det er svært at gennemskue hvilke data, som er relevante Arbejdet med sundhedsdata er ikke prioriteret De tilgængelige sundhedsdata er ikke relevante til formålet Der er ikke ledelsesmæssig efterspørgsel efter sundhedsdata Andet Der er ikke ledelsesmæssig efterspørgsel efter sundhedsdata Ingen væsentlige barriere 0% 5% 10% 15% 20% 25% 30% 35% 40% 45% 50% Planlægning Styring Kvalitetsudvikling Figuren bygger på spørgsmålet: Hvilke af følgende udsagn beskriver de væsentligste barrierer for anvendelse af sundheds- og ældredata til henholdsvis planlægning, styring og kvalitetsudvikling på angivet område i jeres kommune? Antallet af respondenter er hhv. 404 for planlægning, 405 for styring og 403 for kvalitetsudvikling.

10 HVORDAN KAN DATA BANEN VEJEN FOR BEDRE SUNDHED? NÅR DATA SKABER VELFÆRD - KL'S DATA OG STYRINGSKONFERENCE Succesfaktorer Tydeligt formål med anvendelsen af data, der giver mening ind i medarbejdernes faglighed, og opleves at kunne gøre en forskel for borgerne og for løsningen af kerneopgaven. (Også en forudsætning for datakvalitet.) Ledelsesmæssig opbakning og opbakning fra ressourcepersoner fra praksis. Tæt forståelse og kobling mellem datakompetence og fagligheden sikrer, at de iværksatte initiativer bunder i praksis. Medarbejderinddragelse i arbejdet med at omsætte og anvende sundheds- og ældredata i praksis er helt centralt. Der bruges tid og ressourcer på at forstå det tilgængelige sundheds- og ældredata samt de muligheder og begrænsninger de konkrete data giver, samt til at lære at udtrække, behandle og bruge data.

11 HVORDAN KAN DATA BANEN VEJEN FOR BEDRE SUNDHED? NÅR DATA SKABER VELFÆRD - KL'S DATA OG STYRINGSKONFERENCE Inspiration Du finder eksempler på hvordan forskellige kommer anvender sundheds- og ældredata i den casesamling, der er udarbejdet i forbindelse med kortlægningen af kommunernes anvendelse af sundheds- og ældredata Ønsker du yderligere information om kortlægningen af kommunernes anvendelse af sundheds- og ældredata er du velkommen til at kontakte Chefkonsulent i KLK, Ida Andréa Stoltze Rasmussen, iasr@kl.dk Konsulent i KLK, Marie Engstrøm Graversen, megr@kl.dk

12 HVORDAN KAN DATA BANEN VEJEN FOR BEDRE SUNDHED? NÅR DATA SKABER VELFÆRD - KL'S DATA OG STYRINGSKONFERENCE Sum 2 og 2: Hvilke succeskriterier skal der til? Oplever I barrerier?

13 HVORDAN KAN DATA BANEN VEJEN FOR BEDRE SUNDHED? NÅR DATA SKABER VELFÆRD - KL'S DATA OG STYRINGSKONFERENCE 02 DATADREVNE FORBEDRINGER I PRAKSIS SØNDERBORG KOMMUNE

14 KL konference - Når data skaber velfærd Sønderborg Kommune Datadrevne forbedringer i praksis Den 12. december 2018 Kvalitetskonsulent Hanne Miang

15 Faldpakken Målet med faldpakken er at reducere antallet af fald og faldudløste skader med 50 %

16 Primary Drivers Secondary Drivers Specific Ideas to Test or Change Concepts Driver Diagram Reduktion af fald og alvorlige skader med 50 procent I hjemmeplejen/sygeplejen diskrikt Fjord Sønderborg kommune inden maj 2017 Resultatmål - Faldrate pr. 100 borgere - Antal dage mellem alvorlige fald Identificere borgere I fald risiko 1. Proces Mål % Pt. med en risikovurdering indenfor 24 timer efter faldet Forebyggelse af fald for borgere I faldrisiko 2. Proces Mål % Pt. med strakshandlinger I forbindelse med faldet 3. Proces Mål % Pt. som er faldudredt og har en forbyggelsesplan indenfor 14 dage efter faldet. Faldregistrering Fald risikovurdering Strakshandlinger i forb. med faldet Faldudredning Faldforebyggelsesplan Borgere/pårørende involvering Patientsikkerhedstavle med faldtruede borgere. Tavle med antal dage siden sidste fald Lommekort med strakshandlinger Faldudredning Cirkelpowerspillet Faldtypologierne (Lotte Evron) Inddragelse af borgere og pårørende

17 Eks. antal dage siden sidste alvorlige fald med skade Forbedringsmodellen (IHI) 1. Hvad ønsker vi at opnå? 2. Hvornår ved vi, at en forandring er en forbedring? Data over tid 3. Hvilke forandringer kan iværksættes for at skabe forbedringer? Teste og implementere faldregistrering, faldscreening og faldudredning 17

18 PDSA Cirkel til læring og forbedring Hvad gør vi nu? Act Hvad skal sættes i værk? Ny test? Næste test? Implementering? Plan Formål Spørgsmål og arbejdshypotese Hvem Hvad Hvor Hvornår Ansvar for afprøvning placeret Afprøvningen må ikke være for stor. Aftale opfølgning Hvordan gik det? Study Analyse gennemføres og afsluttes Resultat sammenholdes med spørgsmål og arbejdshypotese Do Plan gennemføres Data indsamles Problemer dokumenteres Analyse begyndes Udførelse! 18

19 Faldpakken - I sikre hænder Indsatsområder 1. Straks handlinger 2. Fald registrering og risikovurdering 3. Borgere i faldrisiko tilbydes Faldudredning Fald forebyggelsesplan

20

21

22 PDSA: Patient sikkerheds tavle med alle faldtruede borgere

23 Fald udredning

24

25 Resultater Rate Antal fald pr 100 borgere i Distrikt Fjord Faldtruede borgere på tavlen 3 Lommekort straks handlinger Cirkelpowerspil 2 1 0

26 Procesresultater Procent Procent borgere i faldrisko, som har fået straks handlinger 100% 95% 90% 85% 80% 75% 70% 65% 60% 55% 50%

27 Procesresultater Procent Procent borgere i faldrisiko med en faldudredning og plan indenfor 14 dage 100% 95% 90% 85% 80% 75% 70% 65% Sygeplejerskerne bliver flaskehalse 60% 55% 50%

28 Forebyggelse af urinvejsinfektioner Tangshave plejecenter

29 Driver Diagram Mål Primære Drivere Sekundære Drivere Forbedringsideer Relvant indikation for KAD Relevant indikation for brug af ble - Inkontinens vurdering Reducere antallet af UVI Tangshave plejecenter inden udgangen af 2018 med 75 %. Baseline Lægeordineret behandling af urinvejsinfektio ner Identifikation af borgere med KAD og ble 1. Proces mål Andel af beboere med relevant indikation KAD Blebrugere Forebyg UVI hos borgere med KAD og behov for ble 2. Proces mål Andel af hygiejnesituationer, der udføres korrekt håndhygiejne 3. Proces mål Andel af hvor hygiejnesituationer toilette), hvor der udføres korrekt hygiejne (Nedre 4. Proces mål Andel blebruger med korrekt antal bleskift pr døgn Revurdering - Ny UVI Handlinger v. KAD og ble brug Håndhygiejne Nedre toilette - KAD - Bleskift Anlæggelse bleer pr. døgn - Vurdering af indikation for blebrug via kortlægningsskema Hygiejne compliance -tjekliste håndhygiejne -tjekliste hygiejne nedre toilette Individuelle forebyggelsesplaner - Toiletvaner og toiletstillinger - Somatisk behandling herunder vagifem - Skift af KAD og pose - Blebrug (Så stor som nødvendigt, så lille som muligt)

30 Indsatser forebyggelse af UVI Undervisning i korrekt håndhygiejne Undervisning i korrekt nedre toilette, herunder brug af remedier Individuel forebyggelsesplan for beboere med ble Beskrivelse af nedre toilette (evt. liggende) Beskrivelse af blebehov ex. antal bleer i DV og NV

31 Data (UVI)indsamling ved plejecentersygeplejerske

32

33 18 Antal UVI - Tangshave Plejecenter Indsatser Antal beboere, som har en UVI median

34 Procent Procent situationer, hvor der er udført korrekt hygiejne (Nedre toilette) (måned) 100% 90% 80% 70% 60% 50% 40% 30% 20% 10% 0% Median Mål andel

35 100% % Korrekt udførte håndhygiejne situationer (Måned) 90% 80% 70% 60% 50% 40% Median Mål andel 30% 20% 10% 0%

36 100% % Andel brugte bleer jf. aftaler (Måned) 90% 80% 70% 60% 50% 40% Median Mål andel 30% 20% 10% 0%

37 Data (Fald) indsamling ved plejecentersygeplejerske

38 Vi følger data over tid Fordi vi vil vide om resultaterne blot viser tilfældig variation eller at vi reelt har forbedret vores resultater ikke tilfældig variation Antal Antal medicineringer ikke givet til rette tidspunkt Median Andel Andelen af administrationer hvor alle elementer i delpakken Tjekliste for sikker medicinadministration er opfyldt Median Tilfældig variation Ikke-tilfældig variation 0 0

39 Kompetenceopbygning

40 Organisation Udarbejdet strategi Styregruppe-møder hver 6. uge Forbedringsteams

41 HVORDAN KAN DATA BANEN VEJEN FOR BEDRE SUNDHED? NÅR DATA SKABER VELFÆRD - KL'S DATA OG STYRINGSKONFERENCE Afstemning Efter de to oplæg: Har I fået ideer til brug af data på det kommunale sundheds- og ældreområde? Rød: Nej Gul: Måske Grøn: Ja Herefter er der spørgsmål til de to oplæg.

42 HVORDAN KAN DATA BANEN VEJEN FOR BEDRE SUNDHED? NÅR DATA SKABER VELFÆRD - KL'S DATA OG STYRINGSKONFERENCE 03 PROJEKT SYNLIGE KOMMUNALE SUNDHEDS- OG ÆLDREDATA

43 SYNLIGE KOMMUNALE SUNDHEDS- OG ÆLDREDATA - INITIATIV 2 OG 3 I SUNDHEDSDATAPROGRAMMET Formål med projekt Synlige kommunale sundheds- og ældredata Projektet er en del af Sundhedsdataprogrammet, hvis vision er Bedre sundhed gennem bedre brug af data. Projektets overordnede formål er at gøre valide data på sundheds- og ældreområdet i kommunerne tilgængelige på en effektiv og smidig måde. Samt vurdere, hvordan disse data fremadrettet kan suppleres og/eller beriges med øvrige relevante data. To centrale leverancer i forbindelse med at gøre valide data tilgængelige er: Tilvejebringelse af fælles datasæt til brug i kommuner og øvrige sundhedsaktører. Etablering af fælles teknisk løsning for lagring af data og deling af data mellem kommuner og eksterne parter. Derudover skal projektet afdække muligheden for at udvikle: En model, der gør det muligt at indsamle data om aktiviteter i kommunale akutfunktioner. En model for, hvordan data fra udvalgte værktøjer pba. tidlig opsporing kan lagres og deles på tværs. Afdækning af hvilke data er relevante at udveksle mellem kommuner og udvalgte kvalitetsdatabaser.

44 SYNLIGE KOMMUNALE SUNDHEDS- OG ÆLDREDATA - INITIATIV 2 OG 3 I SUNDHEDSDATAPROGRAMMET Projektets leverancer Projektet består af fem leverancer: Leverance 1: Ensartede og strukturerede data. Leverance 2: Generisk teknisk løsning hvor data kan lagres og deles med relevante parter. Leverance 3: Kommunale sundheds- og ældredata mhp. akutfunktioner og tidlig opsporing. Leverance 4: Analyse af kommunernes behov for adgang til relevant information om borgernes sundhedstilstand fra øvrige aktører. Leverance 5: Udveksling af data med kliniske kvalitetsdatabaser

45 Regionernes kliniske kvalitets databaser Sundhedsdataog Sundhedsstyrelsen Danmarks statistik Snitflade Fælles Kommunal Gateway Funktion Databehandling Dataanalyse Portal adgang Klassifikations server Datalager Snitflade Kommune Kommune Kommune

46 SYNLIGE KOMMUNALE SUNDHEDS- OG ÆLDREDATA - INITIATIV 2 OG 3 I SUNDHEDSDATAPROGRAMMET Fælles kommunal gateway Etablering af en generisk snitflade, som kan udveksle strukturerede og klassificerede data på tværs af kommuner og udveksle data til andre aktører. Derfor skal leverancen også munde ud i en specifikation og en standard for snitfladen. Succeskriterierne er: Alle parter oplever en smidig og effektiv vej ind på gatewayen, og at data kan hentes smidigt og effektivt (én standard for snitfladen) Data på snitfladen kan overføres til andre platforme fx sundhed.dk og borger.dk Snitfladen er skalerbar og fleksibel Data ind på gatewayen sker automatisk Snitfladen skal kunne udvikles jf. endnu ukendte fremtidige krav om deling af data på tværs Udvikling af snitflade er uafhængig af leverandør (standard) Alle leverandører og aktører skal have mulighed for at tilgå snitfladen (standard)

47 SYNLIGE KOMMUNALE SUNDHEDS- OG ÆLDREDATA - INITIATIV 2 OG 3 I SUNDHEDSDATAPROGRAMMET Projektets tidsplan # Fase Start Slut Fase 1 Etablerings- og forberedelsesfase August 2018 November 2018 Fase 2 Analyse- og pilotfase November 2018 Juni 2019 Fase 3 Udviklingsfase Juni 2019 December 2019 Fase 4 Implementeringsfase December 2019 Juli 2020 Fase 5 Opfølgnings- og tilretningsfase August 2020 December 2020

48 SYNLIGE KOMMUNALE SUNDHEDS- OG ÆLDREDATA - INITIATIV 2 OG 3 I SUNDHEDSDATAPROGRAMMET Mere information Hvis du ønsker yderligere information om eller har spørgsmål til projektet Synlige kommunale sundheds- og ældredata, er du velkommen til at kontakte: Projektleder: Pernille Christensen, perc@kl.dk Konsulent: Morten Bue Rath, mobr@kl.dk?

49 KL S DATA- OG STYRINGSKONFERENCE 2018 NÅR DATA SKABER VELFÆRD PAUSE Næste på programmet 13:55 2. runde af sessioner 2A) Guide til persondataforordning og sikkerhed 2B) Effektive data afslører snyd og fejl 2C) Brug data til at skabe sammenhængende indsatser for udsatte børn og unge

Sønderborg Kommune Fald session den 17. maj 2018

Sønderborg Kommune Fald session den 17. maj 2018 Sønderborg Kommune Fald session den 17. maj 2018 Tina-Marie Christiansen SSH Christel Braüner Sørensen Hjemmesygeplejerske Hanne Miang Projektleder Faldpakken Målet med faldpakken er at reducere antallet

Læs mere

Sønderborg Kommune Fald session den 19. april 2017

Sønderborg Kommune Fald session den 19. april 2017 Sønderborg Kommune Fald session den 19. april 2017 Tina-Marie Christiansen SSH Christel Braüner Sørensen Hjemmesygeplejerske Ulla Schrøder Kreativ facilitator, Rumsigt Hanne Miang Projektleder og IA Målet

Læs mere

Fem fantastiske forbedringer. #patient18

Fem fantastiske forbedringer. #patient18 Fem fantastiske forbedringer #patient18 Du får indsigt i hvordan Forbedringsmodellen og PDSA anvendes til reduktion af så forskellige ting som tvang, fald, kommunikationsbrist, ventetid og medicineringsfejl.

Læs mere

Sundhedsdataprogrammet Områdeanalyser

Sundhedsdataprogrammet Områdeanalyser Sundhedsdataprogrammet Områdeanalyser Kortlægning af kommunernes anvendelse af sundheds- og ældredata 25. januar 2019 Sundhedsdataprogrammet Områdeanalyser Side 2 af 101 Indholdsfortegnelse 1 Introduktion

Læs mere

Kortlægning af kommunernes anvendelse af sundheds- og ældredata Side 2 af 24 Analyseresultater og konklusioner

Kortlægning af kommunernes anvendelse af sundheds- og ældredata Side 2 af 24 Analyseresultater og konklusioner Kortlægning af kommunernes anvendelse af sundheds- og ældredata 25. januar 2019 Kortlægning af kommunernes anvendelse af sundheds- og ældredata Side 2 af 24 Indholdsfortegnelse 1 Introduktion...3 1.1 Rapportens

Læs mere

Netværksmøder 5. & 7. november 2018

Netværksmøder 5. & 7. november 2018 Netværksmøder 5. & 7. november 2018 1 Dagsorden 9.30-10.00 Morgenmad Velkommen og status 12.00-12.45 Frokost Oplæg: Synlige Kommunale Sundheds- og ældredata: FSIII grundsten for bedre brug af data Oplæg:

Læs mere

Tidlig opsporing Sønderborg Kommune Hjemmeplejen Distrikt Fjord

Tidlig opsporing Sønderborg Kommune Hjemmeplejen Distrikt Fjord Tidlig opsporing Sønderborg Kommune Hjemmeplejen Distrikt Fjord Sandra Dübe, SSH Gitte Haase Jørgensen, SPL Mille Korsgaard Ziethen, SSA Lone Kelm, daglig leder Hanne Miang, projektleder Tidlig opsporing

Læs mere

Fra projekt til kvalitetsprogram

Fra projekt til kvalitetsprogram Fra projekt til kvalitetsprogram I sikre hænder Sønderborg Kommune Joan Slaikjer Hansen Plejecenterchef Hanne Miang Projektleder og kvalitetskonsulent Sønderborg Kommune I sikre hænder Social og Senior

Læs mere

Hvordan er brugen af data til forbedring forbundet med de daglige borger opgaver?

Hvordan er brugen af data til forbedring forbundet med de daglige borger opgaver? Hvordan er brugen af data til forbedring forbundet med de daglige borger opgaver? LS 2 ISH 10 & 11 oktober 2017 Pia Tjørnelund, sygeplejerske Sønderborg kommune Arjen Stoop, chefkonsulent Dansk Selskab

Læs mere

Projektbeskrivelse for Synlige kommunale sundhedsog ældredata

Projektbeskrivelse for Synlige kommunale sundhedsog ældredata Projektbeskrivelse for Synlige kommunale sundhedsog ældredata Baggrund Som en del af regeringens synlighedsreform, blev der med finansloven 2016 reserveret midler med det overordnede formål at bidrage

Læs mere

Velkommen. V/ Charlotte Gjørup Hjemmeplejechef

Velkommen. V/ Charlotte Gjørup Hjemmeplejechef Velkommen V/ Charlotte Gjørup Hjemmeplejechef Program Kl. 10.00 10.15 Velkomst og kaffe V. Charlotte Gjørup Kl. 10.20 10.40 Kl. 10.45-11.30 Kl. 11.35-12.20 Kl. 12.20 13.00 KL. 13.00 13.10 KL. 13.10 13.15

Læs mere

Teamdag for Botilbud v/ Hanne Miang

Teamdag for Botilbud v/ Hanne Miang Teamdag for Botilbud v/ Hanne Miang Dansk Selskab for Patientsikkerhed Dagsorden Dansk Selskab for Patientsikkerhed Hvorfor skal vi gøre noget? Problemet Hvad er det vi kan gøre ved det? Metode Hvilke

Læs mere

Projektbeskrivelse for sundhedsdataprogrammets initiativ

Projektbeskrivelse for sundhedsdataprogrammets initiativ Projektbeskrivelse for sundhedsdataprogrammets initiativ 4 Baggrund Som en del af regeringens synlighedsreform, blev der med finansloven 2016 reserveret midler med det overordnede formål at bidrage til

Læs mere

Tilsyn og læring. I samarbejde med Styrelsen for patientsikkerhed

Tilsyn og læring. I samarbejde med Styrelsen for patientsikkerhed Tilsyn og læring I samarbejde med Styrelsen for patientsikkerhed Deltag i debatten så tag ordet, stil spørgsmål og del gerne dit perspektiv på Twitter med #primaer18 Hent præsentationerne fra konferencen

Læs mere

Temadag for Botilbud. Ved Dansk Selskab for Patientsikkerhed

Temadag for Botilbud. Ved Dansk Selskab for Patientsikkerhed Temadag for Botilbud Ved Dansk Selskab for Patientsikkerhed Dagsorden Dansk Selskab for Patientsikkerhed Hvorfor skal vi gøre noget? Problemet Hvad er det vi kan gøre ved det? Metode Hvilke resultater

Læs mere

I sikre hænder - Tidlig opsporing

I sikre hænder - Tidlig opsporing I sikre hænder - Tidlig opsporing Sønderborg Kommune Hjemmeplejen Distrikt Fjord Sandra Dübe, SSH Gitte Haase Jørgensen, SPL Mille Korsgaard Ziethen, SSA Lone Kelm, daglig leder Hanne Miang, projektleder

Læs mere

Storyboard præsentation Tangshave Plejecenter Sønderborg Kommune Læringsseminar 5 Den10. -11. november 2015

Storyboard præsentation Tangshave Plejecenter Sønderborg Kommune Læringsseminar 5 Den10. -11. november 2015 Storyboard præsentation Tangshave Plejecenter Sønderborg Kommune Læringsseminar 5 Den10. -11. november 2015 Team Tangshave Plejecenter - Sønderborg Plejecenterleder Lisbeth Andreasen (lana@sonderborg.dk)

Læs mere

Et spadestik dybere. Maria Staun, IA Vibeke Rischel, sundhedsfaglig chef Læringsseminar 6, I sikre hænder 10. november 2015

Et spadestik dybere. Maria Staun, IA Vibeke Rischel, sundhedsfaglig chef Læringsseminar 6, I sikre hænder 10. november 2015 Et spadestik dybere Maria Staun, IA Vibeke Rischel, sundhedsfaglig chef Læringsseminar 6, I sikre hænder 10. november 2015 1) Sætte fælles mål med affinity diagram 2) Proceskort og forbedringsmodel 3)

Læs mere

Storyboard præsentation læringsseminar 5 Hjemmepleje og sygepleje Distrikt Fjord. Sønderborg Kommune November 10-11 2015

Storyboard præsentation læringsseminar 5 Hjemmepleje og sygepleje Distrikt Fjord. Sønderborg Kommune November 10-11 2015 Storyboard præsentation læringsseminar 5 Hjemmepleje og sygepleje Distrikt Fjord Sønderborg Kommune November 10-11 2015 Team Distrikt Fjord - Sønderborg Hjemmeplejen Egernsundeved Dagligleder Lone Kelm

Læs mere

Plan for selvmordsforebyggelsespakken udarbejde en forandringsteori. Vibeke Rischel Sundhedsfaglig chef Dansk Selskab for Patientsikkerhed

Plan for selvmordsforebyggelsespakken udarbejde en forandringsteori. Vibeke Rischel Sundhedsfaglig chef Dansk Selskab for Patientsikkerhed Plan for selvmordsforebyggelsespakken udarbejde en forandringsteori Vibeke Rischel Sundhedsfaglig chef Dansk Selskab for Patientsikkerhed Ethvert selvmord, er et selvmord for meget Det overordnede mål

Læs mere

Introduktion til forbedringsmodellen

Introduktion til forbedringsmodellen Introduktion til forbedringsmodellen LS I d. 7/2 kl. 13-14 (samt 14-15) Pernille Bechlund, faglig leder, Frederiksberg Kommune Bente Øllgaard, fagkoordinator, Thisted Kommune Søren Schousboe Laursen, projektleder,

Læs mere

Forbedringsmodellen PDSA værksted

Forbedringsmodellen PDSA værksted Forbedringsmodellen PDSA værksted LS I d. 8/2 kl. 9:15-11:15 (samt 11:15-13:45) Søren Schousboe Laursen, Hospitalsenheden Horsens Pernille Bechlund, Frederiksberg Kommune Bodil Andersen, Dansk Selskab

Læs mere

Forbedringsmodellen for nye deltagere. Bodil Elgaard Andersen Arjen Stoop ISH LS4 8. Oktober 2018, kl

Forbedringsmodellen for nye deltagere. Bodil Elgaard Andersen Arjen Stoop ISH LS4 8. Oktober 2018, kl Forbedringsmodellen for nye deltagere Bodil Elgaard Andersen Arjen Stoop ISH LS4 8. Oktober 2018, kl. 13.00 14.30 Hvem er vi? Bodil Elgaard Andersen konsulent, DSFP bea@patientsikkerhed.dk Arjen Peter

Læs mere

Hvordan ved vi, at en forandring er en forbedring?

Hvordan ved vi, at en forandring er en forbedring? Hvordan ved vi, at en forandring er en forbedring? Rie L R Johansen, Dansk Selskab for Patientsikkerhed Arjen Stoop, Dansk Selskab for Patientsikkerhed Pia Bladt Tjørnelund, Sønderborg Kommune Reflekter

Læs mere

Kvalitetsudvikling understøttes af forbedringstavler 1. december 2016

Kvalitetsudvikling understøttes af forbedringstavler 1. december 2016 Kvalitetsudvikling understøttes af forbedringstavler 1. december 2016 Kvalitetsudvikling i Psykiatrien Særlige fokus områder Medicinering (særlig antipsykotisk medicin) Somatiske sygdomme hos psykiatriske

Læs mere

Site Visit 20. april 2017 Frederiksberg Kommune som Forbedringskommune

Site Visit 20. april 2017 Frederiksberg Kommune som Forbedringskommune Site Visit 20. april 2017 Frederiksberg Kommune som Forbedringskommune 2013-2016 2017-2018 Tryksår Medicin Tryksår Medicin Fald Infektion Pilotteams: Team Kastanjehaven Team Hjemmehjælp 32 Team Flintholm

Læs mere

Behov for større sammenhæng og fælles sprog om borgerens tilstand på tværs af myndigheder, udfører og aktører inden for socialområdet

Behov for større sammenhæng og fælles sprog om borgerens tilstand på tværs af myndigheder, udfører og aktører inden for socialområdet Projektbeskrivelse 2.2 Sammenhæng og viden om effekt på socialområdet 1. Formål og baggrund Kommunerne har i de senere år styrket kvaliteten i det socialfaglige arbejde gennem udvikling og implementering

Læs mere

Udfordringer og muligheder for forbedringer i det tværsektorielle samarbejde på akutområdet.

Udfordringer og muligheder for forbedringer i det tværsektorielle samarbejde på akutområdet. Udfordringer og muligheder for forbedringer i det tværsektorielle samarbejde på akutområdet. Søren Liner Christensen, direktør, Herning Kommune Møde i Sundhedsstyregruppen 27. marts 2019 Opgaven Sundhedskoordinationsudvalget

Læs mere

Fælles Sprog III (FSIII)

Fælles Sprog III (FSIII) Fælles Sprog III (FSIII) Ældrekonference 18. september 2012 Ulla Lund Eskildsen. ule@kl.dk Flerårig, trinvis og praksisnær udviklingsproces i spændingsfeltet: Lovgivning IT og teknologi FS og EOJ Praksis

Læs mere

Hvordan kan der skabes tempo i forbedringsarbejdet? Læringsseminar 2, d.10 oktober 2017

Hvordan kan der skabes tempo i forbedringsarbejdet? Læringsseminar 2, d.10 oktober 2017 Hvordan kan der skabes tempo i forbedringsarbejdet? Læringsseminar 2, d.10 oktober 2017 Konsulent Bodil Elgaard Andersen, DSFP Konsulent Pernille Bechlund, PB-respekt Risikomanager Merete Larsen, Frederiksberg

Læs mere

Ernæringsprojekt Anne Fischer, sygeplejerske og faglig vejleder

Ernæringsprojekt Anne Fischer, sygeplejerske og faglig vejleder Ernæringsprojekt 2018 Anne Fischer, sygeplejerske og faglig vejleder Evidens! En stor del af Frederiksberg kommunens ca. 4150 ældre i hjemmepleje og på plejecentre spiser ikke optimalt. De er underernærede,

Læs mere

Tillid er godt men data er bedre Hvordan kan viden om data over tid sige noget om vores arbejde?

Tillid er godt men data er bedre Hvordan kan viden om data over tid sige noget om vores arbejde? Tillid er godt men data er bedre Hvordan kan viden om data over tid sige noget om vores arbejde? ISH Læringsseminar 3, 15/16 maj 2018 Søren Laursen Pia Tjørnelund Arjen Stoop Indhold af denne session 1.

Læs mere

Digital ledelse som disciplin

Digital ledelse som disciplin Digital ledelse som disciplin Temadage om digital ledelse Mandag d. 5. oktober 2015 Troels Andersen tan@cedi.dk Agenda Første bud på en definition Forståelsesramme og opmærksomhedspunkter Fra idé til virkelighed

Læs mere

Afprøvninger med Plan- Do-Study-Act cirkler

Afprøvninger med Plan- Do-Study-Act cirkler Afprøvninger med Plan- Do-Study-Act cirkler Forbedringsmodellen Hvad ønsker vi at opnå? Hvornår ved vi, at en forandring er en forbedring? Hvilke forandringer kan iværksættes for at skabe forbedringer?

Læs mere

VÆRKTØJ 5 SKABELON TIL IMPLEMENTERINGSPLAN

VÆRKTØJ 5 SKABELON TIL IMPLEMENTERINGSPLAN VÆRKTØJ 5 SKABELON TIL IMPLEMENTERINGSPLAN 1. Formål Denne skabelon til en implementeringsplan kan anvendes som en støtte, når I skal arbejde med at udvikle og implementere en ny og fælles indsats målrettet

Læs mere

SOCIALOMRÅDET Ved Niels Arendt Nielsen, Kontorchef for Socialpolitik, KL.

SOCIALOMRÅDET Ved Niels Arendt Nielsen, Kontorchef for Socialpolitik, KL. SOCIALOMRÅDET Ved Niels Arendt Nielsen, Kontorchef for Socialpolitik, KL Emner KL s socialudvalg vi skal gentænke socialpolitikken! Nødvendigt med en anden dagsorden! Styring af det specialiserede socialområde

Læs mere

Diskutér to og to. 1. Hvorfor bruger vi data i forbedringsarbejdet? 2. Hvornår bruger vi data i forbedringsarbejdet?

Diskutér to og to. 1. Hvorfor bruger vi data i forbedringsarbejdet? 2. Hvornår bruger vi data i forbedringsarbejdet? Data vi lærer af Diskutér to og to 1. Hvorfor bruger vi data i forbedringsarbejdet? 2. Hvornår bruger vi data i forbedringsarbejdet? Hvorfor har vi så stor fokus på data? Fordi data brugt rigtigt kan understøtte

Læs mere

Patientsikkert AUH. Forbedringsmodellen som redskab til at implementere tryksårs-, kirurgi- og sepsispakken. Jesper Buchholdt Gjørup

Patientsikkert AUH. Forbedringsmodellen som redskab til at implementere tryksårs-, kirurgi- og sepsispakken. Jesper Buchholdt Gjørup Patientsikkert AUH Forbedringsmodellen som redskab til at implementere tryksårs-, kirurgi- og sepsispakken Jesper Buchholdt Gjørup CFK Folkesundhed og Kvalitetsudvikling CFK Folkesundhed og Kvalitetsudvikling

Læs mere

Velkommen til temadagen. Systematisk tidlig opsporing ved frontpersonale Hvad skal der til, for at det lykkes?

Velkommen til temadagen. Systematisk tidlig opsporing ved frontpersonale Hvad skal der til, for at det lykkes? Velkommen til temadagen Systematisk tidlig opsporing ved frontpersonale Hvad skal der til, for at det lykkes? Formål Viden og inspiration Erfaringsudveksling - til det videre arbejde med implementering

Læs mere

Forbedringsmodellen - Kom godt i gang med afprøvninger

Forbedringsmodellen - Kom godt i gang med afprøvninger Forbedringsmodellen - Kom godt i gang med afprøvninger Josefine Krøyer Projektleder i Sikker Psykiatri, Region Sjælland Rikke vb Hollesen, Improvement Advisor, Dansk Selskab for Patientsikkerhed Læringsmål

Læs mere

Storyboard præsentation Hjemmepleje og sygepleje Distrikt Fjord. Sønderborg Kommune LS 6

Storyboard præsentation Hjemmepleje og sygepleje Distrikt Fjord. Sønderborg Kommune LS 6 Storyboard præsentation Hjemmepleje og sygepleje Distrikt Fjord Sønderborg Kommune LS 6 Team Distrikt Fjord - Sønderborg Hjemmeplejen Egernsundeved Dagligleder Lone Kelm (kel@sonderborg.dk) Social- og

Læs mere

Lederne har forberedt afdelingen på I Sikre Hænder, der er lavet baseline samt nedsat forbedringsteam - ansvarlige: Lene (PL) og ledere.

Lederne har forberedt afdelingen på I Sikre Hænder, der er lavet baseline samt nedsat forbedringsteam - ansvarlige: Lene (PL) og ledere. Spredning af Tryksårspakken, 2018 Forberedelse inden første møde: Lederne har forberedt afdelingen på I Sikre Hænder, der er lavet baseline samt nedsat forbedringsteam - ansvarlige: Lene (PL) og ledere

Læs mere

Årsrapport for Utilsigtede hændelser i 2017

Årsrapport for Utilsigtede hændelser i 2017 Årsrapport for Utilsigtede hændelser i 2017 Allerød Kommune har, på lige fod med landets øvrige kommuner, siden 2010 indberettet utilsigtede hændelser i den fælles database Dansk Patientsikkerhedsdatabase

Læs mere

Værd at vide før indstilling af emner til nationale Lærings- og kvalitetsteams

Værd at vide før indstilling af emner til nationale Lærings- og kvalitetsteams Værd at vide før indstilling af emner til nationale Lærings- og kvalitetsteams 1 Indhold Kravene til indhold i et LKT 3 Baggrund og formål 3 Kriterier for udvælgelse af LKT 3 LKT metodikken 5 Metoder 5

Læs mere

Projektbeskrivelse. 6.3 Data på tværs med FLIS 1. Formål og baggrund. Juni 2016 Spor 2:

Projektbeskrivelse. 6.3 Data på tværs med FLIS 1. Formål og baggrund. Juni 2016 Spor 2: Projektbeskrivelse 6.3 Data på tværs med FLIS 1. Formål og baggrund Kommunerne har med FLIS fået nye muligheder for benchmarking og analyse på en række dataområder. FLIS er nu i drift med data på tre tværgående

Læs mere

MedCom 10 temadag, Nyborg 14. marts 2016 v/ Kirstine Bergholdt Bjerre, KL

MedCom 10 temadag, Nyborg 14. marts 2016 v/ Kirstine Bergholdt Bjerre, KL MedCom 10 temadag, Nyborg 14. marts 2016 v/ Kirstine Bergholdt Bjerre, KL FSIII ramme og formål En ny fælleskommunal metode for dokumentation og udveksling af data på socialog sundhedsområdet. Formålet

Læs mere

Det regionale projekt Bristede Drømme-Nyt håb - Status november 2013

Det regionale projekt Bristede Drømme-Nyt håb - Status november 2013 Det regionale projekt Bristede Drømme-Nyt håb - Status november 2013 Projektets hovedbestanddele Hvorfor er projektet startet? Statslige midler på i alt 100 mill. kr. til deling de 5 regioner imellem til

Læs mere

Vision. Sundhedsdataprogrammet. 8. september 2015 (revideret)

Vision. Sundhedsdataprogrammet. 8. september 2015 (revideret) Vision 8. september 2015 (revideret) Indhold 1. VISION... 3 2. VISIONENS KONTEKST... 3 INDLEDNING... 3 SAMMENHÆNG TIL POLITISKE RAMMER... 3 PROGRAMMETS BAGGRUND, UDFORDRINGER OG BARRIERER... 4 SAMMENHÆNG

Læs mere

Forbedringsmodellen. Udarbejdet af Rikke Hollesen Improvement advisor, Dansk Selskab for Patientsikkerhed Twitter: @RHollesen

Forbedringsmodellen. Udarbejdet af Rikke Hollesen Improvement advisor, Dansk Selskab for Patientsikkerhed Twitter: @RHollesen Forbedringsmodellen Udarbejdet af Rikke Hollesen Improvement advisor, Dansk Selskab for Patientsikkerhed Twitter: @RHollesen Læringsmål Efter oplægget vil du: Få et oveblik over landskabet i forbedringsarbejdet

Læs mere

BILAG 1B: OVERSIGTSSKEMA

BILAG 1B: OVERSIGTSSKEMA BILAG 1B: OVERSIGTSSKEMA Oversigtsskemaet indeholder 8 kolonner. Herunder følger en forklaring af de enkelte kolonner. De grå rækker i skemaet er opgaver, som skal afrapporteres i den samlede evalueringsrapport,

Læs mere

Viden til tiden. om patienten er til stede, når der er brug for dem. INDSATSOMRÅDE 2

Viden til tiden. om patienten er til stede, når der er brug for dem. INDSATSOMRÅDE 2 INDSATSOMRÅDE 2 Viden til tiden Bedre sammenhæng i patientforløb er en vigtig fælles målsætning, som KL, Danske Regioner og Sundheds- og Ældreministeriet på flere fronter samarbejder om. Parterne har med

Læs mere

Forbedringspolitik. Strategi

Forbedringspolitik. Strategi Forbedringspolitik Strategi 1 2 Indhold Forord... 3 Formål... 5 Vi vil forandre for at forbedre... 6 Forbedringer tager udgangspunkt i patientforløb og resultatet for patienten... 7 Medarbejder og brugerinvolvering...

Læs mere

Projekt Virker Hverdagen Projektbeskrivelse

Projekt Virker Hverdagen Projektbeskrivelse Projekt Virker Hverdagen Projektbeskrivelse Bente Bech, leder af hjemmeplejen, Frederiksberg Kommune Lene Holst Merrild, leder af Flintholm plejeboliger, Frederiksberg Kommune Margit Jensen, leder af Plejecenter

Læs mere

Forebyggelsespakkerne som redskab til at skabe kvalitet i forebyggelsen KLs Sundhedskonference, januar 2014

Forebyggelsespakkerne som redskab til at skabe kvalitet i forebyggelsen KLs Sundhedskonference, januar 2014 Forebyggelsespakkerne som redskab til at skabe kvalitet i forebyggelsen KLs Sundhedskonference, januar 2014 Tine Curtis, centerchef Adj. professor, Syddansk Universitet Det overordnede udfordringsbillede

Læs mere

N OTAT. Plan for implementering af værktøjer til tidlig opsporing. Baggrund

N OTAT. Plan for implementering af værktøjer til tidlig opsporing. Baggrund N OTAT Plan for implementering af værktøjer til tidlig opsporing Den 28. juni 2013 Sags ID: SAG-2013-02396 Dok.ID: 1719497 Baggrund KMM@kl.dk Direkte 3370 3489 Mobil 5360 1459 I udmøntningsplanen for den

Læs mere

Tillid er godt men data er bedre

Tillid er godt men data er bedre Tillid er godt men data er bedre ISH Læringsseminar 9, 17 maj 2018 Mie Russel Arjen Stoop Indhold af denne session 1. Hvordan arbejder vi blandt ledere med data? Erfaringer fra Sønderborg kommune 2. Forstå

Læs mere

Forbedringsmodellen. En introduktion til et forbedringsværktøj og anvendelse af småskala-afprøvning

Forbedringsmodellen. En introduktion til et forbedringsværktøj og anvendelse af småskala-afprøvning Forbedringsmodellen En introduktion til et forbedringsværktøj og anvendelse af småskala-afprøvning Maria Staun, kvalitetskonsulent, Improvement Advisor, Sygehus Lillebælt Timeplan Inden kl. 1500 Inden

Læs mere

Forbedringsmodellen som redskab til at implementere tryksårs-, kirurgi og sepsispakken

Forbedringsmodellen som redskab til at implementere tryksårs-, kirurgi og sepsispakken Patientsikkert AUH Forbedringsmodellen som redskab til at implementere tryksårs-, kirurgi og sepsispakken Jesper Buchholdt Gjørup CFK Folkesundhed og Kvalitetsudvikling Dagens menu 1. Hvad er forbedringsmodellen?

Læs mere

Baggrund og status for Gladsaxe Kommunes arbejde med utilsigtede hændelser i perioden til

Baggrund og status for Gladsaxe Kommunes arbejde med utilsigtede hændelser i perioden til GLADSAXE KOMMUNE Forebyggelses-, Sundheds- og Handicapudvalget Bilag 1. Baggrund og status for Gladsaxe Kommunes arbejde med utilsigtede hændelser NOTAT Dato: 20.12.2011 Af: Morten Ørsted-Rasmussen Baggrund

Læs mere

Mål og Midler Sundhedsområdet

Mål og Midler Sundhedsområdet Fokusområder Sundhedsområdet er specielt i kommunal økonomisk sammenhæng, idet langt hovedparten af økonomien er knyttet til finansiering/medfinansiering af aktiviteter i det regionale sundhedsvæsen og

Læs mere

I sikre hænder session 7 KL-ældrekonference. Tina Lynge Projektleder I sikre hænder Bente Øllgaard lokal projektleder Thisted

I sikre hænder session 7 KL-ældrekonference. Tina Lynge Projektleder I sikre hænder Bente Øllgaard lokal projektleder Thisted I sikre hænder session 7 KL-ældrekonference Tina Lynge Projektleder I sikre hænder Bente Øllgaard lokal projektleder Thisted Programmet Den brændende platform for hvorfor dette arbejde er nødvendigt Kort

Læs mere

FÆLLES FAGLIGE BEGREBER

FÆLLES FAGLIGE BEGREBER KL MAJ 2018 HANDICAP- OG UDSATTE VOKSNE FÆLLES FAGLIGE BEGREBER på handicap- og udsatte voksne-området er igangsat januar 2017. Formålet med projektet er at understøtte en styrket dokumentations- og samarbejdspraksis

Læs mere

Kan den DDKM medvirke til forbedret kvalitet på akutområdet?

Kan den DDKM medvirke til forbedret kvalitet på akutområdet? Kan den DDKM medvirke til forbedret kvalitet på akutområdet? Erfaringer med implementering af DDKM gennem anvendelse af BSC og standardiserede patientforløb Majbritt Westerlin Larsen Afdelingssygeplejerske,

Læs mere

BORGERNE SKAL VIDEST MULIGT MESTRE EGET LIV

BORGERNE SKAL VIDEST MULIGT MESTRE EGET LIV SESSION FÆLLESKOMMUNALE INITIATIVER BORGERNE SKAL VIDEST MULIGT MESTRE EGET LIV Den 7. december 2015 SESSION FÆLLESKOMMUNALE INITIATIVER Agenda 1. Kort om mål og indsatser på social og sundhedsområdet

Læs mere

DEMOGRAFIENS BETYDNING FOR BUDGETLÆGNING

DEMOGRAFIENS BETYDNING FOR BUDGETLÆGNING DEMOGRAFIENS BETYDNING FOR BUDGETLÆGNING Økonomikonsulenternes Årsmøde, 12-03-2019 Formål med sessionen Mange kommuner oplever et demografisk pres pga. et stigende antal ældre borgere, mens antallet af

Læs mere

Praktisk forbedringsarbejde Introduktion til forbedringsmodellen. Tina Lynge Dansk Selskab for Patientsikkerhed

Praktisk forbedringsarbejde Introduktion til forbedringsmodellen. Tina Lynge Dansk Selskab for Patientsikkerhed Praktisk forbedringsarbejde Introduktion til forbedringsmodellen Tina Lynge Hvem er vi og hvordan arbejder vi? blev stiftet december 2001 med det formål at fungere som organisatorisk ramme for arbejdet

Læs mere

System of Profound Knowledge Hvad kan vi lære om hvordan vi skaber endnu mere fremdrift i forbedringsarbejdet gennem denne linse?

System of Profound Knowledge Hvad kan vi lære om hvordan vi skaber endnu mere fremdrift i forbedringsarbejdet gennem denne linse? System of Profound Knowledge Hvad kan vi lære om hvordan vi skaber endnu mere fremdrift i forbedringsarbejdet gennem denne linse? Læringsmål Efter sessionen har du fået indsigt i: Næste relevante skridt

Læs mere

Introduktion til Forbedringsmodellen

Introduktion til Forbedringsmodellen Introduktion til Forbedringsmodellen v/ Lise og Britta www.cfk.rm.dk Formål og indhold Formål: At give en introduktion til Forbedringsmodellen, PA-test og forbedringstavlen som redskaber til implementering

Læs mere

Patientsikkert Sygehus. Model for improvement, data facillitering og patientinddragelse. - udvikler klinisk praksis og faglig stolthed

Patientsikkert Sygehus. Model for improvement, data facillitering og patientinddragelse. - udvikler klinisk praksis og faglig stolthed Patientsikkert Sygehus Model for improvement, data facillitering og patientinddragelse - udvikler klinisk praksis og faglig stolthed 2 Jørgen 57 år Amalie 77 år Thomas 31 år Karen 73 år 16% færre dør -

Læs mere

Forbedringsmodellen test og implementering af forbedringer. Ved Tina Lynge

Forbedringsmodellen test og implementering af forbedringer. Ved Tina Lynge Forbedringsmodellen test og implementering af forbedringer Ved Tina Lynge En lille øvelse. Hvor gode er sundhedsvæsenet til at indføre nye tiltag (implementere) 17 år Det tager i gennemsnit 17 år fra

Læs mere

EKSISTERENDE DATAKILDER

EKSISTERENDE DATAKILDER MINIKURSUS I DOKUMENTATION OG EVALUERING EKSISTERENDE DATAKILDER Ved Bodil Helbech Hansen, KL s Analyseenhed Agenda Oplæg om sundhedsdata Hvem Hvad Hvor Eksempler på regionale og kommunale sundhedsdata

Læs mere

FLIS-projektets mål og prioritering

FLIS-projektets mål og prioritering FLIS-projektets mål og prioritering Den 5. december 2018 fastlagde FLIS styregruppen 10 projektmål for FLIS-projektet. Målene bygger på FLIS strategien fra 2015, input fra FLIS følgegruppen og den løbende

Læs mere

Nyt Aalborg Universitetshospital Fellowship Program. Rikke von Benzon Hollesen, Chefkonsulent & Improvement Advisor

Nyt Aalborg Universitetshospital Fellowship Program. Rikke von Benzon Hollesen, Chefkonsulent & Improvement Advisor Nyt Aalborg Universitetshospital Fellowship Program Rikke von Benzon Hollesen, Chefkonsulent & Improvement Advisor Dansk Selskab for Patientsikkerhed PS! Arbejder for at forbedre patientsikkerheden i det

Læs mere

Årsrapport for Utilsigtede hændelser i 2018

Årsrapport for Utilsigtede hændelser i 2018 Årsrapport for Utilsigtede hændelser i 2018 Allerød Kommune har, på lige fod med landets øvrige kommuner, siden 2010 indberettet utilsigtede hændelser i den fælles database Dansk Patientsikkerhedsdatabase

Læs mere

Medicinafstemning inden 24 timer efter udskrivelse fra sygehuset. Udviklingskonsulent Tina Helene Jensen Sønderborg Kommune

Medicinafstemning inden 24 timer efter udskrivelse fra sygehuset. Udviklingskonsulent Tina Helene Jensen Sønderborg Kommune Medicinafstemning inden 24 timer efter udskrivelse fra sygehuset Udviklingskonsulent Tina Helene Jensen Sønderborg Kommune Medicinpakken I sikre hænder De fire delpakker er: Tjekliste for sikker medicindispensering

Læs mere

Databilag til Status på I Sikre Hænder november 2015

Databilag til Status på I Sikre Hænder november 2015 SSA staben Enhed: Modernisering og Kvalitet Sagsbeh.: Merete Larsen Dato:oktober 2015 Databilag til Status på I Sikre Hænder november 2015 Projektet I Sikre Hænder er et samarbejde mellem Kommunernes Landsforening,

Læs mere

Værdighedspolitikken på Frederiksberg omsat i praksis

Værdighedspolitikken på Frederiksberg omsat i praksis Værdighedspolitikken på Frederiksberg omsat i praksis Frederiksberg Kommunes værdighedspolitik Kommunalbestyrelsen vedtog i marts 2016 en værdighedspolitik for den kommunale ældrepleje, som beskriver de

Læs mere

E V A L U E R I N G S R A P P O R T N R. 3 F E B R U A R 2 0 1 2 C U N E C O O P F Ø L G N I N G

E V A L U E R I N G S R A P P O R T N R. 3 F E B R U A R 2 0 1 2 C U N E C O O P F Ø L G N I N G E V A L U E R I N G S R A P P O R T N R. 3 F E B R U A R 2 0 1 2 C U N E C O O P F Ø L G N I N G en del af bips Dato 1. marts 2012 Projektnr. Sign. TK Evaluering og opfølgning Som led gennemførelsen af

Læs mere

Indsatsområde 1. Projektledelse og porteføljestyring

Indsatsområde 1. Projektledelse og porteføljestyring Indsatsområde 1. Projektledelse og porteføljestyring Sikre fremdrift og optimal udnyttelse af de afsatte ressourcer i arbejdet i ekvis samt udvikle kompetencer og viden i sekretariatet. Fokus på projektledelse

Læs mere

Spørgeskema vedr. opfølgning på sundhedsudspil og økonomiaftale

Spørgeskema vedr. opfølgning på sundhedsudspil og økonomiaftale Spørgeskema vedr. opfølgning på sundhedsudspil og økonomiaftale Dette spørgeskema er en central del af KL's opfølgningsproces på sundhedsområdet. Spørgeskemaet indeholder spørgsmål om kommunens indsats

Læs mere

LKT Antibiotika. Opgaver i forbedringsarbejdet

LKT Antibiotika. Opgaver i forbedringsarbejdet LKT Antibiotika Opgaver i forbedringsarbejdet Dette er en oversigt over, hvad der forventes af forbedringsteamene før og imellem læringsseminarerne i LKT Antibiotika. Hvert punkt i oversigten er beskrevet

Læs mere

Sundhedsstatistik : en guide

Sundhedsstatistik : en guide Sundhedsstatistik : en guide Officiel statistik danske hjemmesider og netpublikationer: Danmarks Statistik Danmarks Statistik er den centrale myndighed for dansk statistik, der indsamler, bearbejder og

Læs mere

Projekt Styrket fokus på børns læring Informationsmateriale til projektkommuner

Projekt Styrket fokus på børns læring Informationsmateriale til projektkommuner Projekt Styrket fokus på børns læring Informationsmateriale til projektkommuner TAK FOR JERES DELTAGELSE I PROJEKTET! Kære projektleder Vi glæder os til samarbejdet om udviklingsprojektet: Styrket fokus

Læs mere

Forbedringsmodellen for nye i forbedringsarbejdet. Tove Hagen, Lolland Kommune Tina Helene Jensen, Sønderborg Kommune Bente Øllgaard, Thisted Kommune

Forbedringsmodellen for nye i forbedringsarbejdet. Tove Hagen, Lolland Kommune Tina Helene Jensen, Sønderborg Kommune Bente Øllgaard, Thisted Kommune Forbedringsmodellen for nye i forbedringsarbejdet Tove Hagen, Lolland Kommune Tina Helene Jensen, Sønderborg Kommune Bente Øllgaard, Thisted Kommune Forbedringsmodellen lidt historik All improvement will

Læs mere

Forbedringsmodellen test og implementering af forbedringer

Forbedringsmodellen test og implementering af forbedringer Forbedringsmodellen test og implementering af forbedringer Oplægsholder: Tina Lynge og Vibeke Rischel!"##$%& P(&"$)& *+,- Hvorfor sker der ingen forandring? Every system is perfectly designed to achieve

Læs mere

Det nationale kvalitetsprogram i et regionalt perspektiv

Det nationale kvalitetsprogram i et regionalt perspektiv Sundhedspolitisk direktør Erik Jylling Det nationale kvalitetsprogram i et regionalt perspektiv 13. januar 2017, DSKS Årsmøde År 1 med Det nationale kvalitetsprogram Forpremiere på Det nationale kvalitetsprogram

Læs mere

Strategi 2020 Helhed - Sammenhæng - Tryghed

Strategi 2020 Helhed - Sammenhæng - Tryghed Strategi 2020 Helhed - Sammenhæng - Tryghed Forord Sundhedsdatastyrelsen blev dannet i 2015 for at fastholde og udvikle den styrkeposition, Danmark har på digitalisering og nationale data på sundhedsområdet.

Læs mere

Projektbeskrivelse for Projekt L Virker hverdagen?

Projektbeskrivelse for Projekt L Virker hverdagen? Projektbeskrivelse for Projekt L Virker hverdagen? Version 3 Mette Davidsen, projektleder, HR & Uddannelse, Region Hovedstaden Aino Homann Nielsen, projektmedarbejder, HR & Uddannelse, Region Hovedstaden

Læs mere

Projektplan Syddjurs Smart Community

Projektplan Syddjurs Smart Community Projektplan Syddjurs Smart Community Dokument: Projektplan Version: 1.1 Udgivelsesdato: 9. marts 2016 Udarbejdet af: MC Kontrolleret af: JT Godkendt af: MC Indhold 1 Indledning... 3 1.1 Projektets titel...

Læs mere

Målet med tryksårspakken er at eliminere trykskader i kommunerne

Målet med tryksårspakken er at eliminere trykskader i kommunerne Målet med tryksårspakken er at eliminere trykskader i kommunerne Tryksårspakken Introduktion, indhold og målinger Version 3, udgivet januar 2017 www.isikrehænder.dk Tryksårspakken Udgivet af Dansk Selskab

Læs mere

BORGERNES KENDSKAB, HOLDNINGER OG ERFARINGER MED SUNDHEDS-IT Pernille Bertelsen, DaCHI, Aalborg Universitet

BORGERNES KENDSKAB, HOLDNINGER OG ERFARINGER MED SUNDHEDS-IT Pernille Bertelsen, DaCHI, Aalborg Universitet BORGERNES KENDSKAB, HOLDNINGER OG ERFARINGER MED SUNDHEDS-IT 2017 Pernille Bertelsen, DaCHI, Aalborg Universitet Om undersøgelsen National undersøgelsen opfølgning på 2013 og 2015 + nye spørgsmål Borgere

Læs mere

Fastholdelse og spredning af forbedringsarbejdet

Fastholdelse og spredning af forbedringsarbejdet Fastholdelse og spredning af forbedringsarbejdet Forventningsafstemning Individuel øvelse brug 3 min. Hvad er og betyder fastholdelse for dig? Hvad er og betyder spredning for dig? Tilbagemelding i plenum

Læs mere

Tværoffentlig governance- og samarbejde om data på sundhedsog

Tværoffentlig governance- og samarbejde om data på sundhedsog National bestyrelse for data på sundheds- og ældreområdet Dok. nr.: 771365 Dato: 05-12-2018 Tværoffentlig governance- og samarbejde om data på sundhedsog ældreområdet 1. Indledning - samarbejde om data

Læs mere

Temadag om handlingsplan for øget gennemførelse 2018

Temadag om handlingsplan for øget gennemførelse 2018 Temadag om handlingsplan for øget gennemførelse 2018 Den 4., 6., 9. og 10. oktober 2017 Temadag for handlingsplan for øget gennemførelse 2018 Side 1 Dagens program 09.30-10.00: Ankomst: kaffe og morgenmad

Læs mere

Stine Rasmussen Projektleder Sikkert Patientflow, Regionshospitalet Randers. Har forbedringsmodellen forbedret noget? Kl. 15.30 16.00.

Stine Rasmussen Projektleder Sikkert Patientflow, Regionshospitalet Randers. Har forbedringsmodellen forbedret noget? Kl. 15.30 16.00. Stine Rasmussen Projektleder Sikkert Patientflow, Regionshospitalet Randers Har forbedringsmodellen forbedret noget? Kl. 15.30 16.00 Vilje Sikkert Patientflow Projektleder Stine Rasmussen Sikkert Patientflow

Læs mere

Hospitalsenhed Midt. Storyboard LS3 24. 25. marts 2015. Patient Flow. Sikkert

Hospitalsenhed Midt. Storyboard LS3 24. 25. marts 2015. Patient Flow. Sikkert Hospitalsenhed Midt Storyboard LS3 24. 25. marts 2015 Teamet fra Hospitalsenhed Midt 2 Hvem er vi? Tove Kristensen, sygeplejerfaglig direktør Heidi Sabro, afdelingssygeplejerske Lotte Mønster Jensen, klinisk

Læs mere

Projektkommissorium. Udarbejdet af: HPN Udarbejdet d Version nr. 1

Projektkommissorium. Udarbejdet af: HPN Udarbejdet d Version nr. 1 Projektkommissorium AKUTTEAMET Acadre sagsnr. Udarbejdet af: HPN Udarbejdet d. 22.08.16 Version nr. 1 Projektbeskrivelse For at styrke, understøtte og udvikle det nære sundhedsvæsen ønsker Esbjerg kommune

Læs mere

PDSA-cirklen som implementeringsredskab

PDSA-cirklen som implementeringsredskab Overordnet præsentation I forandringsarbejde anvendes PDSA-cirklen til afprøvning og implementering af konkrete ideer og forandringstiltag på praksis niveau. At gennemføre test i små-skala er en let tilgængelig

Læs mere

Bilag 1: Beskrivelse af indsatsområder - hhv. baggrundsviden og forventede effekter

Bilag 1: Beskrivelse af indsatsområder - hhv. baggrundsviden og forventede effekter Bilag 1: Beskrivelse af indsatsområder - hhv. baggrundsviden og forventede effekter Indsatsområde Aldring & demens Baggrundsviden Demens er en stor udfordring for det danske sundhedsvæsen. Der er store

Læs mere

Tænketank for brugerinddragelse. Baggrund. Fokus på brugerinddragelse. Vi er ikke i mål med brugerinddragelse

Tænketank for brugerinddragelse. Baggrund. Fokus på brugerinddragelse. Vi er ikke i mål med brugerinddragelse Tænketank for brugerinddragelse Danske Patienter har modtaget 1,5 mio. kr. fra Sundhedsstyrelsens pulje til vidensopsamling om brugerinddragelse til et projekt, der har til formål at sikre effektiv udbredelse

Læs mere