Øje, lys og farver. Farvespredning

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Øje, lys og farver. Farvespredning"

Transkript

1 Side 1 af 2 Øje, lys og farver Farvespredning Formål: I skal opnå viden om, hvordan man med et spektroskop kan se, hvilke farver der er i forskellige lyskilders lys. Baggrundsviden: I et gitterspektroskop bruger man ikke et prisme af glas, men et optisk gitter. Det kan ligesom et prisme sprede lys, så lysets farver danner et spektrum. Gitteret er en tynd plastfolie med en masse parallelle sorte streger, der ligger tæt ved siden af hinanden. Gitterfolien sidder normalt i en lysbilledramme beskyttet af glas. Det gitter, vi benytter, har 600 streger/ mellemrum pr. mm. Det gør, at vi kun kan se stregerne i et mikroskop med god forstørrelse. Man kan enten bruge et færdigbygget spektroskop eller bygge et selv. Materialer: Mørkt plastrør, diameter 3-6 cm, længde ca. 15 cm. Tilsvarende lystæt plakatrør kan bruges. Det skæres så op i passende længder. Sort gaffatape Sort papir eller plastfolie Optisk gitter, 600 linjer pr. mm, monteret i diasramme. Forskellige lyskilder: glødelampe (kronepære), lysstofrør, energisparepære, lavtryks Na-lampe mv. Mikroskop Evt. færdigt spektroskop Illustration: Hans Møller

2 Side 2 af 2 Fremgangsmåde: 1. Du skal bruge et lystæt plast- eller paprør. Hvis røret ikke har en lystæt væg, kan man svøbe aluminiumfolie udenom. 2. Ved hjælp af sort gaffatape laves en smal lysspalte i den ene ende. 3. I den anden ende af røret taper du et optisk gitter fast. Vær opmærksom på, at linjernes retning inde i gitret skal være parallel med lysspalten. Find selv en metode til at bestemme retningen på linjerne i gitret. 4. Med spektroskopet kan du nu se på forskellige lyskilder. Anbring spalten rimeligt, så den vender mod lyskilden. Sæt øjet ret tæt på gitteret i den anden ende af røret og se, hvordan spektret ser ud. Resultater: Beskriv forskelle og ligheder i spektrene fra de forskellige lamper. Hvilken farve lys afbøjes mest med brug af et optisk gitter? Hvilken farve lys afbøjes mest med brug af et prisme?

3 Side 1 af 2 Øje, lys og farver Test din solcreme Formål: I skal opnå viden om, hvor meget af strålingen der bremses af solcremer med forskellig beskyttelsesfaktor. Baggrundsviden: Solens UV-stråling kan give kræft i huden. Nogle hudkræftformer er meget farlige. Solcreme med høj beskyttelsesfaktor beskytter huden mod UV-strålingen. Som indikator for stråling bruges hvidt papir, der er farvet med optisk hvidt. Det er en slags farvestof, som udsender blåligt lys, når det rammes af usynlig UV-stråling. Materialer: Solcreme med lav beskyttelsesfaktor, fx 6 Solcreme med høj beskyttelsesfaktor, fx 20 Almindelig hudcreme 2 mm glasplade Modellervoks UV-lampe (blå) Hvidt papir Fremgangsmåde: 1. Læg et stykke hvidt papir på bordet. 2. Anbring glaspladen oven på klatter af modellervoks, så den er hævet ca.1,5 cm over papiret. (Almindeligt glas tillader en del af UV-strålingen at passere). 3. Tænd en UV-lampe og mørklæg lokalet. 4. Hold lampen hen over glaspladen og papiret. Illustration: Hans Møller

4 Side 2 af 2 Resultater: Hold lampen hen over glaspladen og papiret Hvad sker der med papiret? Tænd lyset og smør nu 1 dråbe af 3 forskellige lotions på glaspladen med 3-4 cm s afstand. Smør i de 3 lotionpletter, indtil vandet i pletten er fordampet væk. Når det er sket, er pletten helt blank og gennemsigtig. Mørklæg igen og hold lampen hen over glaspladen. Hvad ser du på papiret under glaspladen? Konklusion: Forklar, hvad forsøget viser, og hvordan man kan sammenligne og bestemme beskyttelsesevnen i en sollotion? Ekstra opgave: Find informationer i leksika eller på nettet om de forskellige slags UV-stråling (UVA, UVB og UVC). Fx om de findes, hvor farlige de er, hvad de bruges til osv. Find informationer om hudkræft på Kræftens Bekæmpelses hjemmeside. Brug informationerne til at skrive en rapport om forsøget og om, hvorfor man skal beskytte huden mod Solen ved solbadning.

5 Side 1 af 2 Øje, lys og farver Forsøg med optik Formål: I skal opleve, hvordan lys brydes i linser, og hvordan det reflekteres fra spejle med forskellig form. Baggrundsviden: Et optiksæt kan bruges til at vise, hvad der sker med lys, når det passerer gennem legemer af glas, som har forskellige former (fx prismer og linser). Det kan også vise, hvordan lys tilbagekastes fra spejle med forskellige former. Materialer: Optiksæt med lysboks Strømforsyning 12 V Fremgangsmåde: 1. Tag lysboksen, tænd den og sæt en kam i den ene ende, så enten én eller flere parallelle lysstråler går ud fra boksen. (Der er kamme i sættet med én og flere lodrette lysspalter). 2. Inden I går i gang, skal I se, hvilke spørgsmål I skal svare på - se spørgsmålene under resultater 3. Undersøg nu, hvordan lysstrålerne passerer gennem de forskellige legemer af glas. Du kan efter behov bruge en enkelt lysstråle eller et bundt parallelle stråler. 4. Lav omhyggelige tegninger, der viser strålegangen før og efter passage af glasset. 5. Du kan lægge et hvidt A-4 ark under lysboksen og linsen, og tegne direkte efter lysstrålerne. 6. Undersøg også, hvordan lysstråler tilbagekastes fra et almindeligt spejl og fra et hulspejl. Illustration: Hans Møller

6 Side 2 af 2 Resultater: Før tegningerne omhyggeligt ind i jeres forsøgsjournal og afslut arbejdet med en rapport. I rapporten skal I blandt andet forklare om forsøgets formål, hvad I har undersøgt og fundet ud af. I rapporten skal I kunne besvare spørgsmål som disse: Hvad sker der med en lysstråle, der går vinkelret ind eller ud af en glasoverflade? Hvad sker der, når en lysstråle går skævt ind eller ud af en glasoverflade? Hvad sker der, når et parallelt lysbundt går igennem linser? Hvad forstår man ved en samlelinse (konveks) og en spredelinse (konkav)? Hvordan finder man en linses brændpunkt? Hvordan spejles lysstråler?

7 Side 1 af 2 Øje, lys og farver Camera Obscura Formål: I skal øve jer i, at bygge modeller. Her af et camera obscura. I skal også øve jer i at finde informationer. Baggrundsviden: Camera obscura betyder mørkt rum på latin. Det er et meget simpelt apparat, der kan lave et billede af omgivelserne på hovedet. Materialer: 1 lystæt pap- eller plastrør (helst sort eller sortmalet), længde ca. 20 cm, diameter 6-8 cm. Stiv alufolie, fx bunden af en leverpostejform. Pergamentpapir madpapir. Sort karton. Saks. Rundt søm. Tape af lærred (gaffatape). Fremgangsmåde: 1. Røret lukkes i den ene ende med stiv alufolie, der tapes fast. 2. I den anden ende tapes der lidt pergamentpapir fast, så papiret sidder stramt. 3. Midt i den stive alufolie prikkes et lille rundt hul med et søm. 4. Et camera obscura kræver meget lys. Det skal derfor bruges udendørs og gerne i solskin. 5. Svøb lidt sort karton om enden af røret, så kartonen danner et udvendigt rør, du kan se ind i.

8 Side 2 af 2 6. Ret derefter dit camara obscura mod fx en bil eller et træ. 7. Hvordan ser billedet ud, som dannes på pergamentpapiret? Illustration: Hans Møller Resultater: Find oplysninger om camera obscura på Internettet og brug oplysningerne til at skrive mere om camera obscura i jeres forsøgsjournal, fx hvordan man brugte et camera obscura i gamle dage. Forklar tydeligt på en tegning, hvordan billedet dannes på bagvæggen af dit eget camera obscura.

9 Side 1 af 3 Øje, lys og farver Billeddannelse Formål: I skal opnå viden om billeddannelse ved hjælp af en samlelinse og om linsers brændvidde. Materialer: Stearinlys i stage Linse (samlelinse) i bordholder + 5, +10, +20, -20 Matteret skærm i bordholder Lineal eller målebånd Lille reuterlampe 6V Ekstra linse +10 Fremgangsmåde for 1. del af forsøget (Billeddannelse): 1. Lokalet skal være næsten mørklagt. 2. Sæt en linse og en skærm i en vis afstand fra hinanden på bordet. 3. Tænd et stearinlys og sørg for, at flammen står nøjagtigt i højde med linsen. Lyset må ikke stå for tæt på linsen. Start med en afstand på cm. 4. Prøv nu at anbringe lys, linse og skærm, så der dannes et skarpt billede af flammen på skærmen. 5. Du kan prøve med linser af forskellige styrker. Illustration: Hans Møller

10 Side 2 af 3 Resultater for 1. del af forsøget: Noter resultatet af jeres forsøg ned med tegning og tekst. Fremgangsmåde for 2. del af forsøget (Brændvidde og brændpunkt): 1. Tilslut reuterlampen til 6V spændingskilde. 2. Anbring en +10 linse foran lampen, så der dannes et parallelt strålebundt. 3. Sæt de forskellige linser ind i det parallelle strålebundt og brug matglaspladen til at fange brændpunktet (hvor lyset danner en lille prik). Illustration: Hans Møller Resultater for 2. del af forsøget: Noter linsestyrke og brændvidden (dvs. afstanden mellem linse og skærm med brændpunkt) for de forskellige linser. Konklusion: Forklar jeres forsøg så godt som muligt. Hvad er brændvidden i cm på en linse med dioptri på +10?

11 Side 3 af 3 Hvad er brændvidden i cm på en linse med dioptri på +5? Hvordan går det med lyset, når det passerer linsen med dioptri -30?

12 Øje, lys og farver Solnedgang demonstrationsforsøg Formål: I skal opnå viden om, hvorfor Solen bliver rød, når den går ned, og hvorfor himlen er blå. Baggrundsviden: Forsøget er et modelforsøg, hvor Solen erstattes af en lampe, atmosfæren og dens støv erstattes af vand med skummetmælk. Det er jeres lærer, der gennemfører forsøget. Til læreren: Se materialeliste og fremgangsmåde i lærervejledningen. Illustration: Hans Møller

13 Side 1 af 2 Øje, lys og farver Efterbilleder Formål: I skal opleve, hvordan hjernen nogle gange opfatter farver, der slet ikke er der. Det skyldes et sjovt samspil mellem øjet og hjernen. Materialer: Farveblyanter eller farvekridt i forskellige farver Papir (eller tavle) Farvetrekant Fremgangsmåde: 1. I skal bruge en arbejdsplads med meget lys. 2. Tegn et stort fuglebur på et stykke papir. 3. Tag et andet stykke papir og tegn en fugl. 4. Giv fuglen en kraftig farve, fx rød. 5. Læg papir med fuglen over papiret med buret - og se i 15 sekunder på fuglen. 6. Fjern derefter fuglen og se videre på papiret med buret. Resultater: Hvilken ny farve opstår i din hjerne, når du ser på papiret med buret? Illustration: Hans Møller

14 Side 2 af 2 Se på farvetrekanten. Hvordan er fuglens farve og efterbilledets farve placeret på farvetrekanten i forhold til hinanden? Ekstra opgave: Tegn et stort svensk flag og farvelæg det i komplementærfarver (modsatfarver) på et stykke A4 papir. Dvs. et gult flag med blåt kors. Læg tegningen af flaget oven på et stykke hvidt papir. Se på flaget i 15 sekunder og fjern det herefter, mens du ser videre på papiret nedenfor. Hvad ser du? Du kan prøve det samme med et Dannebrog i komplementærfarver, dvs. et blågrønt flag med sort kors? Find ud af, hvordan man kan forklare efterbilleder - brug fx Internettet.

15 Øje, lys og farver Farvede skygger demonstrationsforsøg Formål: I skal opleve samspillet mellem hjernen og øjnene ved farveaddition. Det er jeres lærer, der gennemfører forsøget. Til læreren: Se materialeliste og fremgangsmåde i lærervejledningen.

16 Side 1 af 3 Øje, lys og farver Farver på ting Formål: I skal opleve, hvordan farvestoffer i farvede folier absorberer nogle farver og sender andre videre. Baggrundsviden: Når ting har farver, skyldes det farvestoffer, som absorberer (opsuger) nogle af farverne i det hvide lys. De farver i lyset, som ikke absorberes, når frem til øjet. Når farver absorberes i farvestoffer, trækkes de på en måde fra det hvide lys. Derfor taler man om farvesubtraktion. Subtraktion betyder jo at trække fra. Ud fra farvetrekanten kan man aflæse at: Cyan (blågrøn) er komplementærfarven til rød. Cyan absorberer derfor rødt lys. Magenta (rødviolet) er komplementærfarven til grøn. Magenta absorberer derfor grønt lys. Gul er komplementærfarven til blå. Gul absorberer derfor blåt lys. Materialer: Farvede transparente folier i A4 format farvefiltre i farverne cyan, magenta og gul. Opløsninger af levnedsmiddelfarvestofferne green S (E142) og tartrazin (E102) Petriskåle af plast. Hvidt papir

17 Side 2 af 3 Fremgangsmåde for 1. del af forsøget: 1. Tag et stykke hvidt papir. 2. Læg herpå de tre farvede folier - på skrå over hinanden. Så vil midten af papiret være dækket af alle tre farver. 3. Uden om vil der være områder, hvor 2 folier dækker hinanden, eller hvor der bare er én folie. Resultater for 1. del af forsøget: Hvilke farver ser I i de forskellige områder? 3 folier: hvor cyan, magenta og gul dækker hinanden: Farven bliver? 2 folier: hvor cyan og magenta dækker hinanden: Farven bliver? 2 folier: Hvor magenta og gul dækker hinanden: Farven bliver? 2 folier: Hvor cyan og gul dækker hinanden: Farven bliver?

18 Side 3 af 3 Konklusion for 1. del af forsøget: Forklar grundigt, hvilke farver der absorberes (trækkes fra), og hvilke farver der går videre op i vores øje i alle 4 tilfælde? I kan for enkelhedens skyld gå ud fra, at hvidt lys består af rød, grøn og blå. Fremgangsmåde for 2. del af forsøget: 1. Tag et stykke hvidt papir. 2. Fyld en petriskål halvt med tartrazin-opløsning. 3. Fyld en anden petriskål halvt med green S-opløsning. 4. Sæt skålene hver for sig på det hvide papir. 5. Sæt derefter skålene oven på hinanden. Resultater for 2. del af forsøget: Hvilken farve opstår, når du ser igennem skålene? Hvad sker der, hvis du hælder farverne sammen i én petriskål?

19 Side 1 af 2 Øje, lys og farver Farveblindhed Formål: I skal opnå viden om farveblindhed i jeres egen klasse. Baggrundsviden: Ca. 8 % af drenge/mænd er nemlig rød/grøn farveblinde. De kan altså ikke skelne røde og grønne nuancer fra hinanden. Andre typer farveblindhed og total farveblindhed er meget sjældne, men de kan opdages ved at se på særlige farvetavler. Materialer: Bog med farvetavler Farvefilter (farvet folie) i farven cyan (blågrøn) Fremgangsmåde - rød/grøn farveblindhed: 1. Find farvetavle nr. 3 i Ishiharas bog. Kan I se, hvilket tal der står? 2. Med normalt syn ser man tallet 5. Er man rød/grøn farveblind, ser man tallet I kan kunstigt gøre jer selv rød/grøn farveblind ved at se på ting gennem et cyan (blågrønt) filter. 4. Brug Ishiharas bog til at finde ud af, om der er andre slags farveblindhed i klassen.

20 Side 2 af 2 Ekstra opgave: 1. Find ud af, hvilke andre slags farveblindhed der findes, og hvor hyppige de er. 2. Find også ud af, om der er forskel på, hvor hyppigt farveblindhed optræder hos piger og drenge? 3. Brug Ishiharas bog og/eller opslag på Internettet.

21 Side 1 af 2 Øje, lys og farver Materialeliste Mørkt plastrør, diameter 3-6 cm, længde ca. 15 cm. Tilsvarende lystæt plakatrør kan bruges. Det skæres så op i passende længder. Sort gaffatape Sort papir eller plastfolie Optisk gitter, 600 linjer pr. mm, monteret i diasramme. Forskellige lyskilder: glødelampe (kronepære), lysstofrør, energisparepære, lavtryks Na-lampe mv. Mikroskop Evt. færdigt spektroskop Solcreme med lav beskyttelsesfaktor, fx 6 Solcreme med høj beskyttelsesfaktor, fx 20 Almindelig hudcreme 2 mm glasplade Modellervoks UV-lampe (blå) Hvidt papir Optiksæt med lysboks Strømforsyning 12 V 1 lystæt pap- eller plastrør (helst sort eller sortmalet), længde ca. 20 cm, diameter 6-8 cm. Stiv alufolie, fx bunden af en leverpostejform. Pergamentpapir madpapir. Sort karton. Saks. Rundt søm. Stearinlys i stage Linse (samlelinse) i bordholder + 5, +10, +20, 20 Matteret skærm i bordholder Lineal eller målebånd

22 Side 2 af 2 Lille reuterlampe 6V Ekstra linse +10 Farveblyanter eller farvekridt i forskellige farver Farvetrekant Farvede transparente folier i A4 format farvefiltre i farverne cyan, magenta og gul. Opløsninger af levnedsmiddelfarvestofferne green S (E142) og tartrazin (E102) Petriskåle af plast. Hvidt papir Bog med farvetavler

Øvelser 10. KlasseCenter Vesthimmerland Kaj Mikkelsen

Øvelser 10. KlasseCenter Vesthimmerland Kaj Mikkelsen Indhold Bølgeegenskaber vha. simuleringsprogram... 2 Forsøg med lys gennem glas... 3 Lysets brydning i et tresidet prisme... 4 Forsøg med lysets farvespredning... 5 Forsøg med lys gennem linser... 6 Langsynet

Læs mere

Elevforsøg i 10. klasse Lys Farver Optik

Elevforsøg i 10. klasse Lys Farver Optik Fysik-kemi Viborg Private Realskole 2016-17 Elevforsøg i 10. klasse Lys Farver Optik Lysets bølgeegenskaber. Lyskasse 1. Lys kan gå gennem hinanden. Materialer: Lyskasse Lav en opstilling og tegn. Brug

Læs mere

Optiske eksperimenter med lysboks

Optiske eksperimenter med lysboks Optiske eksperimenter med lysboks Optik er den del af fysikken, der handler om lys- eller synsfænomener Lysboksen er forsynet med en speciel pære, som sender lyset ud gennem lysboksens front. Ved hjælp

Læs mere

Øvelser 10. KlasseCenter Vesthimmerland Kaj Mikkelsen

Øvelser 10. KlasseCenter Vesthimmerland Kaj Mikkelsen Indhold Bølgeegenskaber vha. simuleringsprogram... 2 Forsøg med lys gennem glas... 3 Lysets brydning i et tresidet prisme... 4 Forsøg med lysets farvespredning... 5 Forsøg med lys gennem linser... 6 Langsynet

Læs mere

Forsøg til Lys. Fysik 10.a. Glamsdalens Idrætsefterskole

Forsøg til Lys. Fysik 10.a. Glamsdalens Idrætsefterskole Fysik 10.a Glamsdalens Idrætsefterskole Henrik Gabs 22-11-2013 1 1. Sammensætning af farver... 3 2. Beregning af Rødt laserlys's bølgelængde... 4 3. Beregning af Grønt laserlys's bølgelængde... 5 4. Måling

Læs mere

Eksperimenter med farver for de ældste klasser.

Eksperimenter med farver for de ældste klasser. Eksperimenter med farver for de ældste klasser. v/ Geert Cederkvist ! "# $ Farver og farveopfattelse side 2 Indhold Farver... 3 Hvordan opfatter vi farver?... 4 Farvemixeren.... 6 Komplementærfarver...

Læs mere

Kunstig solnedgang Forsøg nr.: Formål: Resume: Nøgleord: Beskrivelse:

Kunstig solnedgang Forsøg nr.: Formål: Resume: Nøgleord: Beskrivelse: Lysforsøg Kunstig solnedgang... 2 Mål tykkelsen af et hår... 5 Hvorfor blinker stjernerne?... 7 Polarisering af lys... 9 Beregning af lysets bølgelængde... 10 Side 1 af 10 Kunstig solnedgang Forsøg nr.:

Læs mere

Forsøg til "Fluorescerende Proteiner"

Forsøg til Fluorescerende Proteiner Forsøg til "Fluorescerende Proteiner" Kære Lærer Her er en række forsøg som kan bruges til at understøtte teorien fra hæftet "Fluorescerende Proteiner", så det bliver nemmere for eleverne at forstå nogle

Læs mere

Introduktion. Arbejdsspørgsmål til film

Introduktion. Arbejdsspørgsmål til film OPGAVEHÆFTE Introduktion Dette opgavehæfte indeholder en række forslag til refleksionsøvelser og aktiviteter, der giver eleverne mulighed for at forholde sig til nogle af de temaer filmen berører. Hæftet

Læs mere

LYS OG FARVER. lyslabyrinten FØR BESØGET HVEM HAR RET? 1. Hvad taler for, at alle farver blandet giver hvid?

LYS OG FARVER. lyslabyrinten FØR BESØGET HVEM HAR RET? 1. Hvad taler for, at alle farver blandet giver hvid? lyslabyrinten LYS OG FARVER SPØRGESKEMA 7. 9. KLASSE, FYSIK/KEMI NAVN OG KLASSE SE VIDEOEN Før du går i gang skal du se en video. Scan QR-koden eller indtast linkadressen (http://bit.ly/2hpivzm) for at

Læs mere

7.-9. klasse Fysik/kemi Varighed ca. 5 lektioner, ca. 1 time under besøget

7.-9. klasse Fysik/kemi Varighed ca. 5 lektioner, ca. 1 time under besøget Lyslabyrinten LYS OG FARVER LÆRERVEJLEDNING 7.-9. klasse Fysik/kemi Varighed ca. 5 lektioner, ca. 1 time under besøget Emneord Farver, lys, refleksion, absorption, additiv farveblanding, subtraktiv farveblanding,

Læs mere

GRUNDLÆGGENDE LYSTEKNIK: Mikkel Stoklund Moltzen Euc-Nord Eventteknik - Visual

GRUNDLÆGGENDE LYSTEKNIK: Mikkel Stoklund Moltzen Euc-Nord Eventteknik - Visual GRUNDLÆGGENDE LYSTEKNIK: Mikkel Stoklund Moltzen Euc-Nord Eventteknik - Visual PROGRAM: 10.00-11.30: Velkomst/præsentation. Introduktion til lampetyper, grundlæggende farvelære og præsentation af mulighederne

Læs mere

Farver og farveblindhed

Farver og farveblindhed Farver og farveblindhed Indhold 3 3 4 5 6 7 8 8 9 10 Hvad er farver? Hvad betyder farver? Farvesyn Farveblindhed Hvordan ser den farveblinde? Test af farvesynet Farvesyn og erhverv Hvornår bør farvesynet

Læs mere

Signal- og advarselsfarver

Signal- og advarselsfarver Side 1 4 Signal- og advarselsfarver Lærervejledning Indhold: Om temaet mål med øvelserne 2 Begreber/nøgleord, der arbejdes med i øvelserne 2 Inden I går i gang med øvelserne 3 Øvelser: Øvelse 4.1.: Kan

Læs mere

Forløbet Lys er placeret i fysik-kemifokus.dk i 8. klasse. Forløbet hænger tæt sammen med forløbet Det elektromagnetiske spektrum i 9. klasse.

Forløbet Lys er placeret i fysik-kemifokus.dk i 8. klasse. Forløbet hænger tæt sammen med forløbet Det elektromagnetiske spektrum i 9. klasse. Lys og farver Niveau: 8. klasse Varighed: 5 lektioner Præsentation: Forløbet Lys er placeret i fysik-kemifokus.dk i 8. klasse. Forløbet hænger tæt sammen med forløbet Det elektromagnetiske spektrum i 9.

Læs mere

Den geometriske optik. 1. Linser. 2 Erik Vestergaard www.matematikfysik.dk

Den geometriske optik. 1. Linser. 2 Erik Vestergaard www.matematikfysik.dk 2 Erik Vestergaard www.matematikfysik.dk Den geometriske optik Den såkaldte geometriske optik beskæftiger sig med hvordan lys, betragtet som stråler, kan forårsage billeddannelse. I denne teori er begreber

Læs mere

Anvendt Fysik (Optik og Akustik) 3/4 Side 1 af 12 Optisk billeddannelse

Anvendt Fysik (Optik og Akustik) 3/4 Side 1 af 12 Optisk billeddannelse Anvendt Fysik (Optik og Akustik) 3/4 Side 1 af 12 Sidste gang: I dag: Interferens og lysbølger, herunder refleksion og brydning. vha. spejle og linser, herunder kameraets og øjets virkemåde (afs. 36.1-2,

Læs mere

Sommer, solskin og solsikker. hinanden i solen

Sommer, solskin og solsikker. hinanden i solen Sommer, solskin og solsikker Pas på hinanden i solen Pas på de små solstråler Siesta. Solhat. Solcreme. Alle børn nyder at lege udenfor i solen og varmen. Og ophold i solen er både sundt og dejligt, men

Læs mere

PANTOMIMETEATRET. Udarbejdet af Helle Houkjær og Lone Skafte Jespersen.

PANTOMIMETEATRET. Udarbejdet af Helle Houkjær og Lone Skafte Jespersen. PANTOMIMETEATRET Pantomimeteatret er noget helt for sig. Der findes ikke magen til i hele verden. Bygningen er da også fredet, så den må ikke rives ned eller forandres; den skal forblive, som den er. Bygningen

Læs mere

Det skal du bruge. Lav selv: lysende julepynt. Materialer: Værktøj:

Det skal du bruge. Lav selv: lysende julepynt. Materialer: Værktøj: Lav selv: lysende julepynt Det skal du bruge Lav et juletræ af karton og få det til at lyse med en lysdiode, et batteri og lidt kobbertape. Følg denne trin-for-trin vejledning og lav lysende julepynt som

Læs mere

Linseteleskopet. Et billigt alternativ - Unge forskere 2015. Af: Thorbjørn Ledet Maagaard og Lukas Balderlou Jensen

Linseteleskopet. Et billigt alternativ - Unge forskere 2015. Af: Thorbjørn Ledet Maagaard og Lukas Balderlou Jensen Linseteleskopet Et billigt alternativ - Unge forskere 2015 Af: Thorbjørn Ledet Maagaard og Lukas Balderlou Jensen Abstract Formål: Formålet med projektet er at bygge billige linseteleskoper, der ville

Læs mere

Fotobiologi Solens effekt på huden

Fotobiologi Solens effekt på huden Fotobiologi Solens effekt på huden Kosmetolog Uddannelsen www.ghotbi.dk Af Ali Ghotbi Lys er betegnelsen for det lille område af elektromagnetisk stråling som opfattes af øjet Bølgelængder fra 400 nm 760

Læs mere

SPØRGSMÅL OG SVAR TIL SOLHJULET

SPØRGSMÅL OG SVAR TIL SOLHJULET SPØRGSMÅL OG SVAR TIL SOLHJULET I dette hæfte finder du spørgsmål og svar til hver kategori på Solhjulet. Der er i alt 8 kategorier med 3-4 spørgsmål til hhv. voksne og børn. De rigtige svar er markeret

Læs mere

Måling af spor-afstand på cd med en lineal

Måling af spor-afstand på cd med en lineal Måling af spor-afstand på cd med en lineal Søren Hindsholm 003x Formål og Teori En cd er opbygget af tre lag. Basis er et tykkere lag af et gennemsigtigt materiale, oven på det er der et tyndt lag der

Læs mere

Fotoringens guide til undervandsfoto

Fotoringens guide til undervandsfoto Fotoringens guide til undervandsfoto Digitalkameraet stormer frem og er ved også at gøre undervandskamera til hvermandseje. Med et digital undervandskamera i hånden har du pludselig en hel verden af muligheder

Læs mere

STUDERENDES ØVELSESARK TIL EKSPERIMENT B: FLYDENDE KRYSTALLER

STUDERENDES ØVELSESARK TIL EKSPERIMENT B: FLYDENDE KRYSTALLER Navn: Dato:.. STUDERENDES ØVELSESARK TIL EKSPERIMENT B: FLYDENDE KRYSTALLER MÅL: - Forstå selv-samlingskonceptet. - Forstå måden et materiale opfører sig på, på makroskala, er afhængig af dets struktur

Læs mere

Materialer: Sådan bygges kikkerten! (lærer vejledning) Side 1 af 9. Til én klasse skal du bruge:

Materialer: Sådan bygges kikkerten! (lærer vejledning) Side 1 af 9. Til én klasse skal du bruge: Side 1 af 9 Materialer: Til én klasse skal du bruge: til hver elev: fire slags paprør, nr. 1-4 en linse et okular (sørg for at hver gruppe nogle forskellige okularer) en saks to runde stykker sort karton

Læs mere

SSOG Scandinavian School of Gemology

SSOG Scandinavian School of Gemology SSOG Scandinavian School of Gemology Lektion 8: Refraktometeret Da brug af lys ikke er begrænset til gemmologi, anvendes der en form for refraktometer inden for mange typer af videnskab. Engang blev de

Læs mere

Farvetyper. Om farver. Udskrivning. Brug af farve. Papirhåndtering. Vedligeholdelse. Fejlfinding. Administration. Stikordsregister

Farvetyper. Om farver. Udskrivning. Brug af farve. Papirhåndtering. Vedligeholdelse. Fejlfinding. Administration. Stikordsregister Printeren gør det muligt at kommunikere i farver. Farver tiltrækker opmærksomhed og forøger værdien af det udskrevne materiale eller de udskrevne oplysninger. r øger læsbarheden, og farveudskrifter læses

Læs mere

Julehjerter med motiver

Julehjerter med motiver Julehjerter med motiver Torben Mogensen 18. december 2012 Resumé Jeg har i mange år moret mig med at lave julehjerter med motiver, og er blevet spurgt om, hvordan man gør. Så det vil jeg forsøge at forklare

Læs mere

10GODE RÅD. 0% Parfume TIL EN SUND OG SOLSIKKER BABY. Parabener Farvestoffer

10GODE RÅD. 0% Parfume TIL EN SUND OG SOLSIKKER BABY. Parabener Farvestoffer 10GODE RÅD TIL EN SUND OG SOLSIKKER BABY 0% Parfume Parabener Farvestoffer 10 NYTTIGE RÅD, SOM HJÆLPER DIG TIL EN SUND OG SOLSIKKER BABY SØG SKYGGE 1 Søg skygge mellem kl. 12-15, når solen står højest.

Læs mere

Gruppemedlemmer gruppe 232: Forsøg udført d. 21/ Erik, Lasse, Rasmus Afleveret d.?/ LYSETS BRYDNING. Side 1 af 10

Gruppemedlemmer gruppe 232: Forsøg udført d. 21/ Erik, Lasse, Rasmus Afleveret d.?/ LYSETS BRYDNING. Side 1 af 10 LYSETS BRYDNING Side 1 af 10 FORMÅL Formålet med disse forsøg er at udlede lysets brydning i overgangen fra et materiale til et andet materiale. TEORI For at finde brydningsindekset og undersøge om ()

Læs mere

SSOG Scandinavian School of Gemology

SSOG Scandinavian School of Gemology SSOG Scandinavian School of Gemology 14: Fluorescens Gemmologer støder ofte på problemet med at afgøre, om en ædelsten er naturlig eller syntetisk, en efterligning eller en kopi. Et check af de fluorescerende

Læs mere

Nisseland. Sne og sø:

Nisseland. Sne og sø: Nisseland Sne og sø: Materialer: 1 pakke vat, et lille spejl og noget silkepapir Krøl silkepapiret sammen til en bakke. Spred vattet ud over det område, hvor nisselandskabet skal være. Lav et hul i vattet

Læs mere

Kan I blande farver med lys?

Kan I blande farver med lys? Kan I blande farver med lys? Nøgleord: Materiale: Varighed: Farveblanding med lys (additiv farveblanding), Primær farver, Sekundærfarver Fysisk øvelse - NB! kræver særlig forberedelse - 3 dioder (rød,

Læs mere

Farver og farveblindhed

Farver og farveblindhed Farver og farveblindhed Indhold 4 5 6 6 6 8 9 10 11 11 12 Hvad er farver? Hvad betyder farver? Farvesyn Farveblindhed Hvordan ser den farveblinde? Test af farvesynet Farvesyn og erhverv Hvornår bør farvesynet

Læs mere

Kan I blande farver på computeren?

Kan I blande farver på computeren? Kan I blande farver på computeren? Nøgleord: Materiale: Varighed: Farveblanding med lys (additiv farveblanding), Primær farver, Sekundærfarver, Optisk farveblanding Digital øvelse ½ lektion Det handler

Læs mere

Læringsmateriale til: Familieportrætter i Børnehaven

Læringsmateriale til: Familieportrætter i Børnehaven Læringsmateriale til: Familieportrætter i Børnehaven Dette forløb er egnet til de 4-5 årige børn Introduktion I skal nu i gang med at tegne og male portrætter. Forløbet er inddelt i fire faser, hvor den

Læs mere

Tegning/Todimensionale billeder

Tegning/Todimensionale billeder Tegning/Todimensionale billeder - TEGNETEKNIKKER, REDSKABER OG OPGAVER At tegne er en proces, en måde at skildre på. Hemmeligheden ved en vellykket tegning er en omhyggelig iagttagelse, en forenkling af

Læs mere

LITTERATURFORLØB klasse

LITTERATURFORLØB klasse LITTERATURFORLØB 2.-4. klasse til Else og plageånden af John Kenn Mortensen forløb af Marianne Eskebæk og Kenneth Jakobsen Bøye INTRO Formål Eleverne får øjnene op for, hvordan skrift og billeder sammen

Læs mere

introduktion øjet Redaktion & Tekst : Sheena Laursen & Joakim Bækgaard Fotografi : Flemming Leitorp Grafisk design & Illustration : Lone Larsen

introduktion øjet Redaktion & Tekst : Sheena Laursen & Joakim Bækgaard Fotografi : Flemming Leitorp Grafisk design & Illustration : Lone Larsen ØJEt 1 øjet Indhold side introduktion Denne vejledning guider igennem en øjedissektion og er målrettet 7.klassetrin. I vejledningen er der en beskrivelse af øjets forskellige dele og funktioner samt forslag

Læs mere

Lærereksemplar. Kun til lærerbrug. en eller et. bil sko hus bus bi ur. hus. bus. sko. bil. Her er seks ord. Træk streg til det rigtige billede.

Lærereksemplar. Kun til lærerbrug. en eller et. bil sko hus bus bi ur. hus. bus. sko. bil. Her er seks ord. Træk streg til det rigtige billede. Her er seks ord. bil sko hus bus bi ur Træk streg til det rigtige billede. Skriv de seks ord med en eller et foran. hus bus bi sko ur bil en eller et 1 Skriv en linje med hvert bogstav. b - i - l - s -

Læs mere

aktiviteter til Pernille Krogh Tina Simonsen

aktiviteter til Pernille Krogh Tina Simonsen aktiviteter til Pernille Krogh Tina Simonsen Aktivitetsark 1 Skeletter Sort karton (så stort som muligt), Kopipapir, Limstift, Blyant og viskelæder, Saks, Limpensel 1. Tegn de enkelte knogler fra et skelet

Læs mere

Safari Europa Ræv Safari Europa Hugorm Safari Europa Pindsvin

Safari Europa Ræv Safari Europa Hugorm Safari Europa Pindsvin Du skal se tre film o o o Safari Europa Ræv Safari Europa Hugorm Safari Europa Pindsvin Du skal lære o o o o o At tale på dansk om ting og dyr i naturen. At lytte godt efter, hvad der bliver sagt i filmene.

Læs mere

E 10: Fremstilling af PEC-solceller

E 10: Fremstilling af PEC-solceller E 10: Fremstilling af PEC-solceller Formål Formålet med forsøget er at fremstille PEC (Photo Electro Chemical) solceller ud fra vinduesruder, plantesaft, hvid maling og grafit fra en blyant. Apparatur

Læs mere

Portræt af VIBEKE STORM RASMUSSEN UFFE CHRISTOFFERSEN

Portræt af VIBEKE STORM RASMUSSEN UFFE CHRISTOFFERSEN Portræt af VIBEKE STORM RASMUSSEN af UFFE CHRISTOFFERSEN 2014 PORTRÆTTET og FARVEN Maleriet byder konstant på nye udfordringer. Den seneste opgave har været et portræt af tidligere regionrådsformand Vibeke

Læs mere

Synsfelt øje og hjerne

Synsfelt øje og hjerne 60 m 36 m 12 m f i G U R 1 f i G U R Kikkertsyn kun centrum af synsfeltet er bevaret Synsfelt øje og hjerne Computerstyret synsfeltundersøgelse gør det muligt for øjenlægen at opdage sygdomme i øje og

Læs mere

Indendørs er det en god idé at udnytte den mængde dagslys, der kommer ind af vinduerne, men pas på ikke at komme i modlys.

Indendørs er det en god idé at udnytte den mængde dagslys, der kommer ind af vinduerne, men pas på ikke at komme i modlys. 1 LYS: Tina Hare Andersen Når du skal optage video eller film, skal du altid bruge lys under optagelserne. Det kan enten være naturligt lys (solen), kunstlys (lamper) eller en blanding af disse. Dagslys

Læs mere

Optisk gitter og emissionsspektret

Optisk gitter og emissionsspektret Optisk gitter og emissionsspektret Jan Scholtyßek 19.09.2008 Indhold 1 Indledning 1 2 Formål og fremgangsmåde 2 3 Teori 2 3.1 Afbøjning................................... 2 3.2 Emissionsspektret...............................

Læs mere

Mattip om. Arealer 1. Tilhørende kopier: Arealer 1, 2 og 3. Du skal lære om: De vigtigste begreber. Arealberegning af et kvadrat eller rektangel

Mattip om. Arealer 1. Tilhørende kopier: Arealer 1, 2 og 3. Du skal lære om: De vigtigste begreber. Arealberegning af et kvadrat eller rektangel Mattip om realer 1 Du skal lære om: De vigtigste begreber Kan ikke Kan næsten Kan realberegning af et kvadrat eller rektangel Tegning/konstruktion af kvadrater og rektangler realberegning af et parallelogram

Læs mere

Edderkopper prik-til-prik

Edderkopper prik-til-prik Edderkopper prik-til-prik MATEMATIK NATUR/TEKNIK LÆRERVEJLEDNING Forskellige slags edderkopper spinder forskellige slags spind. I dette forløb tegner eleverne fra prik til prik i tallenes rækkefølge. De

Læs mere

I dagligdagen kender I alle røntgenstråler fra skadestuen eller tandlægen.

I dagligdagen kender I alle røntgenstråler fra skadestuen eller tandlægen. GAMMA Gammastråling minder om røntgenstråling men har kortere bølgelængde, der ligger i intervallet 10-11 m til 10-16 m. Gammastråling kender vi fra jorden, når der sker henfald af radioaktive stoffer

Læs mere

Skitsere. Lave en skitse af

Skitsere. Lave en skitse af Skitsere Lave en skitse af Farvelægge Forsyne en konturtegning (eller anden flade) med et lag farve eller maling. Modellere Frembringe en figur eller en bestemt form ud af et materiale. Udhuling af ler

Læs mere

Farvelære. Lærervejledning. Indhold:

Farvelære. Lærervejledning. Indhold: Side 1 3 Lærervejledning Indhold: Om temaet mål med øvelserne 2 Begreber/nøgleord, der arbejdes med i øvelserne 2 Inden I går i gang med øvelserne 3 Øvelse 3.1.: Kan I blande farver med øjnene? 4 Øvelse

Læs mere

Tegning. Arbejds- og isometrisk tegning Ligedannede figurer Målestoksforhold Konstruktion Perspektivtegning. 1 Tegn arbejdstegninger

Tegning. Arbejds- og isometrisk tegning Ligedannede figurer Målestoksforhold Konstruktion Perspektivtegning. 1 Tegn arbejdstegninger Tegning Arbejds- og isometrisk tegning Ligedannede figurer Målestoksforhold Konstruktion Perspektivtegning Målestoksforhold bruges når man skal vise noget større eller mindre end det er i virkeligheden.

Læs mere

Manual Smart Trykluft passepartout maskine. Version 1 dk

Manual Smart Trykluft passepartout maskine. Version 1 dk Manual Smart Trykluft passepartout maskine Version 1 dk Oversat af Lista Bella April 2011 Indholds fortegnelse. Klargøring 3 Montering på gulvstativ (Tilkøb) 4 Oversigt Smart mat-cutter 7 Montering væghængt

Læs mere

Farvelærer i 1. klasse udarbejdet af Elin Engholm 1

Farvelærer i 1. klasse udarbejdet af Elin Engholm 1 Farvelære i 1. klasse. Mål: får en grundlæggende basisviden om farver og farvesammensætninger får et kendskab til farvernes forskellighed og virkning kan anvende enkle farveblandinger eksperimenterer med

Læs mere

KOMMUNIKATION/ IT C. Titel: Grafisk design Navn: Mark B, Thomas L og Maria S Klasse: 1.4g Dato: 8/12 2006 Sidetal:

KOMMUNIKATION/ IT C. Titel: Grafisk design Navn: Mark B, Thomas L og Maria S Klasse: 1.4g Dato: 8/12 2006 Sidetal: Titel: Grafisk design Navn: Mark B, Thomas L og Maria S Klasse: 1.4g Dato: 8/12 2006 Sidetal: 1 Indholdsfortegnelse: Farvelære s. 2 - farvens fysik s. 2 Øjet s. 2 - farvesyn s. 3 - nethinden s. 3 - efterbilleder

Læs mere

Lysets farve måles i Kelvin efter en skala nogenlunde som vist på nedenstående planche, hvor forskellige lysforhold er indikeret.

Lysets farve måles i Kelvin efter en skala nogenlunde som vist på nedenstående planche, hvor forskellige lysforhold er indikeret. Hvidbalance Noter til Kibæk Fotoklub den 1/2 2017 Af Jørgen D. Vestergaard Et (ikke-selvlysende) objekt har den farve, som det lys det reflekterer. Det betyder dermed at objektets farve er afhængig af

Læs mere

Kl. 14.00: Kilde: LommeGuide for grønsmutter side 42-43 (her er der også fine illustrationer.)

Kl. 14.00: Kilde: LommeGuide for grønsmutter side 42-43 (her er der også fine illustrationer.) Kl. 10.00: Det er tid til at stævne ud. De næste 24 timer skal I tilbringe på vandet, og man må selvfølgelig ikke gå i land. For at I kan klare jer på vandet, skal I inden i stævner ud samle pinde, der

Læs mere

Solkampagnens råd til solbeskyttelse i institutionen

Solkampagnens råd til solbeskyttelse i institutionen Solkampagnens råd til solbeskyttelse i institutionen 1 Solkampagnen Solkampagnen er et samarbejde mellem Kræftens Bekæmpelse og TrygFonden, iværksat for at nedbringe tilfælde af kræft i huden blandt danskerne

Læs mere

Kikkertoptik. Kikkertoptik. Kikkertteknologi. Optiske specifikationer. Kikkertegenskaber. At købe en kikkert. Rengøring af kikkerten

Kikkertoptik. Kikkertoptik. Kikkertteknologi. Optiske specifikationer. Kikkertegenskaber. At købe en kikkert. Rengøring af kikkerten Kikkertoptik Kikkertoptik Kikkertteknologi Optiske specifikationer Kikkertegenskaber At købe en kikkert Rengøring af kikkerten Kikkertoptik Generel beskrivelse: En kikkert er et optisk præcisionsinstrument,

Læs mere

Party-tip. disneyjunior.dk. DisneyJunior.co.uk. Disney

Party-tip. disneyjunior.dk. DisneyJunior.co.uk. Disney Party-tip DisneyJunior.co.uk ø Bed dine venner om at klæde sig ud som pirater til partyet! Så kan du uddele priser for bedste piratudklædning! Rul invitationen, som du udskrev fra denne side, sammen, og

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 30. Emne: Venner HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 30 Emne: Venner side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 30. Emne: Venner HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 30 Emne: Venner side 1 Uge 30 Emne: Venner Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 30 Emne: Venner side 1 HIPPY HippHopp Uge30_venner.indd 1 06/07/10 11.45 Uge 30 l Venner Det er blevet sommer. Solen skinner,

Læs mere

Kend dit digitalkamera

Kend dit digitalkamera Kend dit digitalkamera Megapixels har naturligvis noget at sige, men er kun et mål for, hvor store billeder man umiddelbar kan lave. Laver du aldrig billederne større end 10 x 15 cm, er 3 megapixels tilstrækkelig.

Læs mere

Hybridfiber belysning af Hotherskolen i Stevns Kommune

Hybridfiber belysning af Hotherskolen i Stevns Kommune Hybridfiber belysning af Hotherskolen i Stevns Kommune Afrapportering 2012 Kent Laursen Industriel Designer Til belysning af gangen i Hotherskolen, er fremstillet 12 armaturer, som ses herunder, i beskyttelsestape.

Læs mere

2 Farver påvirker hinanden

2 Farver påvirker hinanden Farver påvirker hinanden Side 1 2 Farver påvirker hinanden Lærervejledning Indhold: Om temaet mål med øvelserne 2 Begreber/nøgleord, der arbejdes med i øvelserne 2 Inden I går i gang med øvelserne 3 Øvelse

Læs mere

I dette nyhedsbrev forsætter vi hvor vi slap i det forgående, hvor vi havde følgende spørgsmål

I dette nyhedsbrev forsætter vi hvor vi slap i det forgående, hvor vi havde følgende spørgsmål Nyhedsbrev d. 29. maj 2015 I dette nyhedsbrev forsætter vi hvor vi slap i det forgående, hvor vi havde følgende spørgsmål Hej Koi Team Enghavegaard Jeg har en bakki shower med en sieve foran, som jeg ikke

Læs mere

Værd at vide om TRAFIKSYN. - vælg de rigtige briller til din kørsel

Værd at vide om TRAFIKSYN. - vælg de rigtige briller til din kørsel Værd at vide om TRAFIKSYN - vælg de rigtige briller til din kørsel TRAFIKSYN 3 Synet er din vigtigste sans også i trafikken Kom ind og prøv vores synsprøve, før du prøver Politiets synsprøve Når man bevæger

Læs mere

HippHopp. Uge 18. Emne: Familie og arbejde HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 18 Emne: Familie og arbejde side 1

HippHopp. Uge 18. Emne: Familie og arbejde HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 18 Emne: Familie og arbejde side 1 Uge 18 Emne: Familie og arbejde Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 18 Emne: Familie og arbejde side 1 HIPPY HippHopp Uge18_familie.indd 1 06/07/10 12.07 Uge 18 l Familie og arbejde Hipp og Hopp

Læs mere

Lærervejledning GC-data

Lærervejledning GC-data Lærervejledning v/ Geert Cederkvist Farvemixeren Lærervejledning side 2 Indhold Indledning... 3 Lys... 3 Farvespektrum... 4 Øjet... 5 Farvesansen... 6 Dyrs farveopfattelse... 7 Teorien bag Farvemixerens

Læs mere

Algedråber og fotosyntese

Algedråber og fotosyntese Algedråber og fotosyntese Fotosyntesen er en utrolig kompleks proces, som kan være svær at forstå. Heldigvis kan fotosyntesen illustreres på en måde, så alle kan forstå, hvad der helt præcist foregår i

Læs mere

Blik- og Rørarbejderforbundet - i forbund med fremtiden

Blik- og Rørarbejderforbundet - i forbund med fremtiden Blik- og Rørarbejderforbundet - i forbund med fremtiden VVS-branchens Uddannelsesnævn - Højnæsvej 71-2610 Rødovre - tlf.: 36 72 35 01 Web: www.vvs-uddannelse.dk/folkeskole - E-mail: folkeskole@vvsu.dk

Læs mere

M A T E R I A L E T I L D A G T I L B U D

M A T E R I A L E T I L D A G T I L B U D M A T E R I A L E T I L D A G T I L B U D I forbindelse med besøgene på Esbjerg Kunstmuseum under projekt SMART SKOLESTART 3.0 Mangfoldighed som grundtema: Gennem hele forløbet både i børnehaven, førskolen

Læs mere

SSOG Scandinavian School of Gemology

SSOG Scandinavian School of Gemology SSOG Scandinavian School of Gemology 10: Dikroskopet Calcit-dikroskop Dikroskopet er et enkelt, men meget vigtigt gemmologiværktøj, som kan adskille de farver, der udsendes fra ædelsten. Idet det arbejder

Læs mere

Astronomernes værktøj

Astronomernes værktøj Astronomernes værktøj Teleskoper Spejlkikkerter Refraktorer Kikkertens fordele Den samler lys ind på et stort overfladeareal i forhold til øjet. Den kan opløse små detaljer bedre end øjet kan gøre. Den

Læs mere

REFLEKTION eller GLANS standarder

REFLEKTION eller GLANS standarder Flensbjerg 8 Fax: + 3943 7768 DK-49 Holeby, Lolland Phone : + 3943 7767 export@dansksolenergi.dk VAT id.: DK288323 REFLEKTION eller GLANS standarder Der findes ikke en let måde, at matematisk beregne eller

Læs mere

Diesella 2018 Vol. 2 BELYSNING PRODUKTFOLDER. din globale værktøjs leverandør

Diesella 2018 Vol. 2 BELYSNING PRODUKTFOLDER. din globale værktøjs leverandør Diesella 2018 Vol. 2 BELYSNING PRODUKTFOLDER din globale værktøjs leverandør LED MASKINLYS MED FLEX ARM KRAFTIG LYS TIL MASKINE BELYSNING PÅ SMÅMASKINER, VED ARBEJDSPLADSER OG LIGNENDE ALPHA BRAVO ART.

Læs mere

PASSEPARTOUT. Hvad? Hvorfor? Hvordan?

PASSEPARTOUT. Hvad? Hvorfor? Hvordan? PASSEPARTOUT Hvad? Hvorfor? Hvordan? HVAD? Ved en passepartout forstås i denne gennemgang en ramme, som består af en passepartout-papplade i kraftigt, syrefrit pap med et udskåret hul. Hullet har skrå

Læs mere

Skriv de ord, du kan se på billederne:

Skriv de ord, du kan se på billederne: I skal se to film o o Den lille fugl og bladet Den lille fugl og egernet Skriv de ord, du kan se på billederne: Filmene til dette emne handler om naturen. Forklar eleverne, hvad begrebet natur betyder.

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Farveteori 1. Gestaltlove 3. Typografi 7 CMYK 2 RGB 2

Indholdsfortegnelse. Farveteori 1. Gestaltlove 3. Typografi 7 CMYK 2 RGB 2 Indholdsfortegnelse Farveteori 1 CMYK 2 RGB 2 Gestaltlove 3 White space 3 Simplicity 3 Figure ground 3 Commen fate 4 Continuinity 4 Proximity 4 Rule of thirds 5 Closure 5 Similarity 5 Golden section 6

Læs mere

Fordybelsesopgave. Billedkunst Grafik

Fordybelsesopgave. Billedkunst Grafik Fordybelsesopgave Billedkunst Grafik Indledning I starten af forløbet var jeg i meget i tvivl om, hvad jeg ville arbejde med i min fordybelsesopgave, indtil min billedkunstlærerinde, Anne,, foreslog mig

Læs mere

6 Plasmadiagnostik 6.1 Tætheds- og temperaturmålinger ved Thomsonspredning

6 Plasmadiagnostik 6.1 Tætheds- og temperaturmålinger ved Thomsonspredning 49 6 Plasmadiagnostik Plasmadiagnostik er en fællesbetegnelse for de forskellige typer måleudstyr, der benyttes til måling af plasmaers parametre og egenskaber. I fusionseksperimenter er der behov for

Læs mere

Skriv! Trykbogstaver. Gyldendal. Lærervejledning

Skriv! Trykbogstaver. Gyldendal. Lærervejledning Skriv! Lærervejledning Trykbogstaver Gyldendal Skriv! Trykbogstaver anvendes ved den første fælles gennemgang af bogstaverne i 1. klasse. Skriv! Trykbogstaver øver børnenes færdigheder i at skrive trykbogstaver

Læs mere

Udnyt pladsen rør ingen hindringer

Udnyt pladsen rør ingen hindringer Udnyt pladsen rør ingen hindringer [før] Masser af rør, der samler støv og tager plads op. Nu skal der sættes et bord og nogle skabe op, så man kan bruge rummet til noget. Det har vi brugt Materialer Køkkenelementer

Læs mere

Behandling af Aktinisk Keratose med Aldara (Imiquimod)

Behandling af Aktinisk Keratose med Aldara (Imiquimod) Patientvejledning Behandling af Aktinisk Keratose med Aldara (Imiquimod) Aktinisk Keratose 1 Du er sat i behandling med Aldara creme, fordi du har Aktinisk Keratose, også kaldet solkeratose. For at opnå

Læs mere

MoJo elektronisk kikkert

MoJo elektronisk kikkert Dansk vejledning til MoJo elektronisk kikkert Lys og lup ApS Erhvervsvej 30 2610 Rødovre Tlf. 43 451 451 www.lysoglup.dk lysoglup@lysoglup.dk Side 1 Tillykke med Deres MoJo elektroniske kikkert. For at

Læs mere

Mere om kameraet. Fokus, Lysmåling, Eksponeringskompensation, Hvidbalance, Lysfølsomhed (ISO), Blitz, Selvudløser, Filtre, Modlysblænde

Mere om kameraet. Fokus, Lysmåling, Eksponeringskompensation, Hvidbalance, Lysfølsomhed (ISO), Blitz, Selvudløser, Filtre, Modlysblænde Mere om kameraet Fokus, Lysmåling, Eksponeringskompensation, Hvidbalance, Lysfølsomhed (ISO), Blitz, Selvudløser, Filtre, Modlysblænde Fokus Fokus betyder det, som er skarpt i billedet Fokus har stor betydning

Læs mere

Fluorescens & fosforescens

Fluorescens & fosforescens Kræftens Bekæmpelse og TrygFonden smba (TryghedsGruppen smba), august 2009. Udvikling: SolData Instruments v/frank Bason og Lisbet Schønau, Kræftens Bekæmpelse Illustrationer: Maiken Nysom, Tripledesign

Læs mere

L Æ R E R V E J L E D N I N G

L Æ R E R V E J L E D N I N G L Æ R E R V E J L E D N I N G F O R B E R E D E L S E S M A T E R I A L E T I L B I L L E D K U N S T E N S D A G 2 0 1 8 I dette materiale og på Billedkunstens Dag tager vi udgangspunkt i den aktuelle

Læs mere

Byg selv dine huse.. En plantegning er også vigtig så du kan se placeringen af vinduer og døre

Byg selv dine huse.. En plantegning er også vigtig så du kan se placeringen af vinduer og døre Du begynder med at skaffe originale tegninger og billeder I dette tilfælde bygges Køge Gl.Stationsbygning og billeder og tegninger hentes på Lokalhistorisk museum De originale tegninger måles op og skaleres

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Hvad er papir? - Papirs egenskaber...3. Papirs kvalitet og vægt...4. Undersøg A4 papir...6

Indholdsfortegnelse. Hvad er papir? - Papirs egenskaber...3. Papirs kvalitet og vægt...4. Undersøg A4 papir...6 Hvad er papir? Indholdsfortegnelse Hvad er papir? - Papirs egenskaber...3 Papirs kvalitet og vægt...4 Undersøg A4 papir...6 Undersøg træfibrenes retning i A4-papir...7 Undersøg papirs gennemskinnelighed

Læs mere

Der skal normalt være dagslys i arbejdsrum samt mulighed for udsyn.

Der skal normalt være dagslys i arbejdsrum samt mulighed for udsyn. Kunstig belysning Vejledning om kunstig belysning på faste arbejdssteder At-vejledning A.1.5 Februar 2002 Erstatter At-meddelelse nr. 1.01.16 af januar 1996 At-vejledningen beskriver Arbejdstilsynets krav

Læs mere

Hvilke geometriske figurer kender I?

Hvilke geometriske figurer kender I? A Hvilke geometriske figurer kender I? Fortæl hinanden hvad de forskellige geometriske figurer på væggen hedder og hvordan I kan kende dem. Kig jer omkring udenfor og find eksempler på: Fx: bordpladen

Læs mere

Teori om lysberegning

Teori om lysberegning Indhold Teori om lysberegning... 1 Afstandsreglen (lysudbredelse)... 2 Lysfordelingskurve... 4 Lyspunktberegning... 5 Forskellige typer belysningsstyrke... 10 Beregning af belysningsstyrken fra flere lyskilder...

Læs mere

Basalcelle hudkræft. Hudlægen informerer om. Dansk dermatologisk Selskab. cb.htm

Basalcelle hudkræft. Hudlægen informerer om. Dansk dermatologisk Selskab. cb.htm Hudlægen informerer om Basalcelle hudkræft Dansk dermatologisk Selskab http://www.danderm-pdv.is.kkh.dk/dds/infofolders/cb/cb.htm (1 of 5)04-01-2006 08:02:05 BASALCELLE HUDKRÆFT Huden er den del af kroppen,

Læs mere

DIFFERENTIALREGNING Hvorfor er himlen blå?

DIFFERENTIALREGNING Hvorfor er himlen blå? DIFFERENTIALREGNING Hvorfor er himlen blå? Differentialregning - Rayleigh spredning - oki.wpd INDLEDNING Hvem har ikke betragtet den flotte blå himmel på en klar dag og beundret den? Men hvorfor er himlen

Læs mere

Byggevejledning. Læs venligst hele byggevejledningen inden du starter med at samle huset.

Byggevejledning. Læs venligst hele byggevejledningen inden du starter med at samle huset. Parcelhusvej 1 og 3 Byggevejledning Læs venligst hele byggevejledningen inden du starter med at samle huset. Huset du ser i vejledningen er Parcelhusvej 1, men fremgangsmåden er den samme til Parcelhusvej

Læs mere

Styr på termerne. Effekt: Strølys kaldes det også. Som regel det der bruges skråt bagfra for at give liv i håret, og til at belyse baggrunden med.

Styr på termerne. Effekt: Strølys kaldes det også. Som regel det der bruges skråt bagfra for at give liv i håret, og til at belyse baggrunden med. Styr på termerne Hovedlys: Når en fotograf siger hovedlys, så er det ikke bare fordi det rammer folk i hovedet. Hovedlys er det lys man kan sige er det primære lys i billedet. På portrætter vil det derfor

Læs mere