Skrædder i Helvede 2. Undervisningsforløb til indskolingen. Udarbejdet af Dorte Sofie Mørk Emus

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Skrædder i Helvede 2. Undervisningsforløb til indskolingen. Udarbejdet af Dorte Sofie Mørk Emus"

Transkript

1 FORLAG Skrædder i Helvede 2 Undervisningsforløb til indskolingen. Udarbejdet af Dorte Sofie Mørk Emus Introduktion Antologien Skrædder i Helvede - Antologi til børn med billeder og korte tekster er blevet til i et samarbejde mellem elever fra Forfatterskolen for børnelitteratur og illustratorgruppen i Dansk Forfatterforening. I alt har 89 illustratorer og 42 forfattere bidraget til et flot værk, der blev udgivet på Dansklærerforeningens Forlag i efteråret Antologiens opbygning lægger sig op af tilblivelsesprocessen. Overskriften til antologiens første del hedder således: Først en tekst, så et billede, del 2 bærer overskriften: Èn tekst, flere billeder, del 3: Først et billede, så en tekst, del 4: Èt billede, flere tekster, del 5: Tekster uden billeder og del 6: Billeder uden tekster. Bagerst i bogen findes et meget velskrevet efterskrift af Lisa Marie Henderson med ideer til, hvordan antologien kan bruges i undervisningen, men primært på mellemtrinnet og i udskolingen. Ved første øjekast kan det være svært at se, hvordan antologien så kan bruges i indskolingen. De fleste af teksterne er læseteknisk for svære for nybegynderlæsere, og illustrationerne udgør ikke nødvendigvis en støtte til læsningen nogle steder endda tværtimod. Alligevel er min indskolingsklasse blevet kastet ud i forskellige undervisningsforløb, der tager udgangspunkt i antologiens tekster og illustrationer. Antologien kan i shoppen på DANSKLÆRERFORENINGENS HUS A/S CVR RATHSACKSVEJ FREDERIKSBERG C FORLAG@DANSKLF.DK TLF.:

2 Side 2 af 12 Forløbets dele Undervisningsforløbet er inspireret af antologiens opbygning og giver således først et bud på, hvordan man i indskolingen kan arbejde med antologiens korttekster for derefter at inddrage illustrationen. Når den valgte korttekst er læst højt og har været genstand for en fælles snak om indholdet, skal eleverne selv ind og bearbejde deres egen opfattelser af historien bl.a. i form af egne illustrationer og små, enkle tekster. Hver enkelt elev går således i dialog med teksten, og har mulighed for at give den sit helt eget præg, da samspillet mellem tekst og billede er fundamentet for den samlede oplevelse. Herefter følger et undervisningsforslag, hvor det er illustrationerne, der tages udgangspunkt i. Der præsenteres flere mulige genrer at arbejde i, men fælles for ideerne er, at når illustrationerne er præsenteret, skal eleverne digte videre og skabe den historie, originalillustrationen har inspireret til. Herved kommer skriftligheden i fokus. Mål Det overordnede mål med undervisningsforløbet er, at eleverne præsenteres for tekster og billeder, der på hver deres måde kan give dem en oplevelse af, hvordan sproget, litteraturen og billedmediet kan fortælle historier, som vi oplever forskelligt, fordi vi har hver vores rygsæk med erfaringer at putte dem ned i. Igennem forløbet skal eleverne endvidere: lytte til oplæst tekst lære ord og begreber at kende, som kan bruges i beskrivelsen af et billede formulere sig omkring et billede eller en tekst begrunde deres kommentarer bruge egne erfaringer i tolkningen af en tekst eller et billede omsætte forståelsen af en læst tekst til billeder fremlægge eget arbejde for resten af klassen arbejde i forskellige genrer (korttekster, digte) omsætte et billede til fysisk bevægelse (fokus på udsagnsord) arbejde med opbygningen af egne tekster (indledning handling slutning) arbejde med skrivning og stavning i forbindelse med egne tekster udtrykke sig i billeder og bruge billeder som kilde til selv at skabe gode historier.

3 Side 3 af 12 Først en tekst Min seje mor skrevet af Jens Thuesen Pedersen I dette undervisningsforløb arbejder eleverne med udgangspunkt i teksten Min seje mor skrevet af Jens Thuesen Pedersen. Teksten er læseteknisk for svær for eleverne selv at gå i kast med, så for at få en fælles tekstoplevelse læses teksten højt for eleverne i klassen. Oversigt over aktiviteter Formål At eleverne bliver bevidste om, at overskriften på en tekst betyder noget for forforståelsen. Danskfaglige aktiviteter og organisering Titlen Min seje mor skrives midt på tavlen, og eleverne får på skift lov til at komme med ideer og forslag til, hvad teksten mon handler om. Elevernes ideer og kommentarer skrives på tavlen evt. i stikordsform. Det vil endvidere være oplagt at snakke om, hvad det vil sige at være sej? Og hvad det vil sige at være en sej mor? Kan en mor være andet end sej? At få kendskab til historien. Læreren læser teksten højt for klassen. Eleverne snakker herefter sammen to og to og fortæller hinanden, hvad der skete i historien, hvad der undrede, hvad var uhyggeligt, hvad var sjovt. Var der svære ord? Var der noget vi ikke forstod? Opsamling i plenum, hvor makkerparrene evt. kan fortælle kort om, hvad de har snakket om. Herefter læses teksten højt en gang til. At få overblik over historien. Klassens borde sættes sammen til gruppeborde, og eleverne fordeles ved disse. I grupperne skal eleverne genfortælle historien ved at skiftes til at sige en sætning, så de sammen får styr på historien i kronologisk rækkefølge (kan evt. nedskrives i grupperne eller indtales som lydfil og bruges i en senere sammenhæng, hvis illustrationerne f.eks. skal udstilles eller vises frem på anden vis). At omsætte en historie til billeder. Fælles oplæg om billeder og hvordan de kan bygges op. Begreber som forgrund, mellemgrund/midte og baggrund er nyttige begreber, når man samtaler om billeder også i 1. klasse. En snak om farver er også yderst vigtig; hvilke farver er der brugt i billedet? Er de stærke farver eller svage/milde farver? Er farverne kolde eller varme? Er der én farve, som fylder meget i billedet? Ved gruppebordene arbejder eleverne nu med at omsætte historien til illustrationer. Risikoen ved at lade eleverne sidde ved gruppeborde er, at billederne kan blive ret ens i deres udtryk, fordi eleverne lader sig inspirere af hinanden. Til gengæld gør det, at alle kommer i gang og kan finde på ideer med hjælp fra hinanden. Der er flere forskellige måder at arbejde med billeder på. I min klasse synes eleverne, det er sjovt at arbejde med våde farver.

4 Side 4 af 12 Først laver eleverne en skitse, så de får godt styr på deres billede. På skitsen er der plads til at viske og ændre, hvis man ikke er helt tilfreds. Derefter tegnes billedet over på et nyt stykke papir med en løs blyantstreg. For et optimalt resultat skal blyantstregen tegnes op med sprittusch, og derefter skal billedets elementer farvelægges med fedtfarver. Til sidst males baggrunden med ecolinefarve, som er en vandfarve, der bevarer den meget klare og stærke farve, når den er tørret op. At præsentere sit arbejde (og få anerkendelse for det). Når eleverne er færdige med deres billeder, skiftes de til at præsentere dem for de andre i klassen. For at det ikke skal blive for langtrukket, kan læreren vælge på forhånd, hvad eleverne skal sige noget om. Det kan f.eks. være billedets opbygning, farverne, handlingen eller processen. Det er vigtigt, at læreren i sine kommentarer til eleverne har fokus på det samspil, der er mellem elevens billede og den oprindelige tekst. Hvilken historie fortæller billedet, når det står alene? Og hvilken historie fortæller billedet, når det står sammen med historien Min seje mor? Her er en perfekt anledning til at præsentere eleverne for begrebet ikonotekst. Begrebet bruges netop i beskrivelsen af samspillet mellem tekst og billede, og definitionen af begrebet er fint beskrevet i bogens efterskrift. At elevernes egne illustrationer kobles på historien. Efter præsentationen af illustrationerne giver det god mening at hjælpe eleverne tilbage til den oprindelig historie, så koblingen mellem deres eget arbejde og teksten kommer i centrum. Dette kan gøres på flere måder: Eleverne skriver 5 sætninger, der passer til både deres billede og historien Eleverne skriver 6 ting om moren Eleverne skriver et referat af historien Eleverne skriver et Min seje mor-digt, hvor de starter hver linje med Min seje mor kan En historie mange billeder. At dele sin viden med andre. Eleverne præsenteres for den rigtige illustration. De går i fællesskab på opdagelse i billedet og kobler deres opdagelser på historien, som de efterhånden kender rigtig godt. Klassen har helt sikkert lavet nogle rigtig flotte billeder, som de er stolte af og gerne vil vise frem. Derfor er det oplagt at lave en udstilling på biblioteket, en fremlæggelse til en fællessamling eller en lille bogudgivelse, som eleverne kan få med hjem og vise til mor og far.

5 Side 5 af 12 Ideer til andre aktiviteter Læs evt. indledningsvist Kim Fupz Aakesons billedbog Mor højt for klassen, og tag en snak om, hvad en mor er for en. Lav en tegneserie over historien Min seje mor. Skriv en historie, hvor du fortæller om Min seje mor. Se eksempel i bilag Min seje mor. Elevtekst Lav et billede af din egen seje mor. Lad billedet fortælle en historie. Min seje mor. Tegnet af Kirsten Gjerding

6 Side 6 af 12 Først et billede I dette undervisningsforløb tager vi udgangspunkt i et billede. Det er vigtigt, at billedet har masser af handling og gerne på en sjov og skør måde. Valget af En kommode med elg i er oplagt. En kommode med elg i tegnet af Gunnar Breiding.

7 Side 7 af 12 Oversigt over aktiviteter Formål At gå på opdagelse i billedet. Danskfaglige aktiviteter og organisering Illustrationen En kommode med elg i vises til eleverne. Fælles samtale om billedet, fx. ud fra følgende spørgsmål: Hvad kan I se på billedet? Hvad lægger I først mærke til? Hvilke personer er med? Hvordan tror I personerne/dyrene i billedet har det? Hvordan er farverne? At bruge billedet som udgangspunkt for en leg. Eleverne inddeles i grupper, der skal samarbejde om at lave en leg ud fra billedet. Legens regler: Hver gruppe skal finde 5-6 sætninger ud fra billedet. Sætningerne skal de omsætte til en bevægelse. F.eks. kan en sætning hedde: Damen bliver forskrækket. Hertil laver gruppen en bevægelse, hvor alle springer op og ser forskrækkede ud. Når alle sætningerne er fundet, vælger gruppen en kommandør, som giver kommandoer til de andre. Kommandoerne er de sætninger eleverne har fundet i fællesskab, og når en kommando er givet, skal de andre lave den aftalte bevægelse, indtil der kommer en ny kommando. Når alle grupper er færdige, viser grupperne legene for hinanden. At sætte ord på billedets historie. Med legen bliver det tydeligt for eleverne, at der kan være masser af aktivitet i et billede, selvom illustrationen blot er et øjebliksbillede. Derfor skal eleverne nu arbejde med, hvad der mon er sket, lige før billedet blev taget, og hvad der mon sker bagefter. I fællesskab kommer eleverne med ideer til, hvad der mon er sket lige inden damen i billedet opdager elgen i kommoden? Hvad tænkte hun mon på? Hvad gjorde hun? Derefter kommer eleverne med ideer til, hvad der skete bagefter: Hvad gør damen? Hvad gør katten og hunden? Hvad sker der med elgen? Hvordan slutter historien? Læreren skriver elevernes ideer og forslag på tavlen, så de er synlige for eleverne i den kommende skriveproces. At omsætte billedets historie til tekst. Eleverne skriver individuelt eller i makkerpar indledningen til den historie billedet fortæller. Forinden snakkes der med eleverne om, hvad en indledning er, og hvad den skal kunne. Der vil tit sidde nogen, som har svært ved at komme i gang og ikke kan finde på noget at skrive. For dem kan det være en hjælpe at få første sætning i historien forærende. Her kunne den f.eks. lyde: Det var en helt almindelig onsdag morgen.

8 Side 8 af 12 Skriveprocessen kan med fordel opdeles i mindre bidder, så der bl.a. bliver plads til at høre andres indledninger og selv få gode ideer at arbejde videre med. Når eleverne har indledningen på plads, skal handlingsdelen og afslutningen skrives ud fra samme fremgangsmåde. Brug evt. siderne i Stjerneskud 2. Skriv og stav i 2. klasse, af Grete Wiemann Borregaard til inspiration eller som arbejdsark. Elevteksteksempel: Elevtekst om En kommode med elg i fra Skrædder i Helvede.

9 Side 9 af 12 Flere billeder I det følgende undervisningsforløb er der tænkt ideer med fra elevbogen til materialet Skal vi lave en bog af Tove Krebs Lange og Grete Wiemann Borregaard. De fire valgte billeder fra antologien Skrædder i helvede er: Det nye sted tegnet af Anita Krumbach Bokser tegnet af Charlotte Pardi Snitten tegnet af Anita Tiderman En sørøverhistorie tegnet af Hans Ovesen For at eleverne kan få lyst til at skrive, er der fire forhold, der skal være på plads: Eleven skal have skrivefærdigheder, eleven skal have en genre at skrive i, eleven skal have noget at skrive om, og eleven skal have nogen at skrive til. I arbejdet med selv at lave bøger inspireres eleverne af de flotte illustrationer til at skrive deres egne historier, som kan udstilles på skolens bibliotek, eller læses højt for de mindre klasser på skolen.

10 Side 10 af 12 Oversigt over aktiviteter Formål At eleverne bliver bevidste om, hvad en bog egentlig er, hvordan den ser ud, og hvordan den er bygget op. At eleverne bliver præsenteret for de fire illustrationer, hvoraf de senere skal vælge en, som de skal bruge som udgangspunkt for deres egen historie. At eleverne vælger, hvilket billede de vil bruge som inspiration til deres egne historier. At arbejde med en histories opbygning. Danskfaglige aktiviteter og organisering Et godt sted at starte dette undervisningsforløb er på skolebiblioteket. At være omgivet af bøger, når der skal snakkes om bøger, er et perfekt set up. Mange af eleverne vil have et godt kendskab til bøger, og vil f.eks. kunne nævne titlerne på deres yndlingsbøger. Brug elevernes udsagn og fortællinger som udgangspunkt for en snak om: Hvordan ser en bog ud? Hvad betyder ordet titel? Hvad gør en bog god? Findes der forskellige slags bøger? Hvilke? Hvem mon har fundet på historierne inde i bogen? Er alt, hvad der står i bøgerne mon rigtigt? Lad efterfølgende eleverne snuse rundt blandt bøgerne på biblioteket. De kan snuse på egen hånd, eller blive sat sammen i makkerpar, der så skal løse forskellige opgaver. Opgaverne kan være skrevet på små stykker papir. Se bilag Eksempler på opgaver til besøg på biblioteket. Nu skal eleverne i gang med at lave deres egne bøger. Ved en fællesseance vises de fire illustrationer på skift (sørg for at have skannet de valgte illustrationer ind, så de kan vises i stor størrelse). Ved hvert billede kan eleverne komme med kommentarer og ideer. Alternativt kan eleverne deles ind i fire grupper, der skal præsentere hver deres illustration, fx ud fra følgende hjælpespørgsmål, som udleveres til grupperne: Hvad kan I se på billedet? Hvad sker der på billedet? Hvilke mennesker/dyr/ting er med? Hvad er der mon er sket lige inden billedet er taget? Hvad tænker personerne/dyrene mon på i dette øjeblik? Hvad gør de? Eleverne vælger, hvilken af de fire illustrationer, de gerne vil arbejde videre ud fra. Herefter går de ud i grupper, som sammensættes ud fra, hvilken illustration de har valgt. Elever, der har valgt at arbejde ud fra samme illustration, sidder ved samme bord. På midten af hvert gruppebord lægges en lamineret udgave af illustrationen. Det vil være optimalt, hvis klassen fordeler sig ligeligt mellem de fire illustrationer. Hvis mange elever vælger den samme illustration at arbejde ud fra, kopieres og lamineres endnu et eksemplar, så eleverne ikke bliver for mange ved hvert bord. Inden eleverne går i gang med at skrive deres historie, udstyres de med et Tænkepapir - se bilag. Tænkepapiret gennemgås af læreren, så eleverne præcis ved, hvad de skal bruge det til. På tænkepapiret skal eleverne skrive, hvem der er med i historien, og hvad der skal ske gerne i stikordsform. Fordi alle eleverne ved gruppebordet arbejder ud fra samme illustration, kan de hjælpe og inspirere hinanden. Der kan arbejdes individuelt eller i makkerpar.

11 Side 11 af 12 Eleverne går nu i gang med at opbygge deres historier evt. ved brug af Handlingsbroen. Se evt. Stjerneskud 2. Undervejs i skriveprocessen er det en god ide for læreren at lave små fællessamlinger. Det kan være samlinger, der handler om: Indledningen hvordan kan en historie begynde? Kom med forslag, og skriv dem op på en tavle eller en flipover, så eleverne kan bruge de indkomne forslag, når de skal i gang med at skrive selv. Det kan også være en god ide at snakke med eleverne om, hvordan deres historie skal være. Skal den være uhyggelig, trist, sjov eller spændende? Historien hvad skal jeg skrive? Mange af eleverne vil opleve at gå i stå og have svært ved at finde på, hvad de skal skrive. Giv eleverne mulighed for, ved en fællessamling, at få gode ideer til deres historie også fra de klassekammerater, der har valgt at skrive ud fra en anden illustration. Slutningen hvordan kan en historie slutte? Hvilke sætninger kan være gode at bruge? (se evt. lærervejledningen til Skal vi lave en bog side 20). Skriv forslagene op på tavlen eller en flipover. At illustrere egen tekst. Når eleverne er færdige med at skrive deres historier, skal historierne deles op i små dele. Hver del skal passe til en side i deres bog. Læreren kan med fordel bruge en af elevernes tekster som eksempel og vise på storskærm, hvordan opdelingen kan laves. Herefter er eleverne klædt på til at gå i gang med arbejdet på egen hånd. Når teksten er delt op, skal illustrationsarbejdet i gang. Til hver tekstdel laves en illustration, som passer til tekstens indhold. Afhængig af den enkelte elevs formåen og temperament, kan den første illustration bruges som skitse, eller gemmes og limes ind i den færdige bog til sidst. At skrive med sin smukkeste skrift / at skrive på computeren og bruge tekstbehandlingsprogrammet. Eleverne starter med at vælge et stykke A4-karton i deres yndlings farve. Kartonstykket foldes på midten og fungerer herefter som bogens omslag. Læreren låner nogle bøger fra biblioteket. Disse vises i klassen. Der snakkes med eleverne om, hvad der gør en forside spændende/ kedelig/ uhyggelig. Eleverne skal også vide, at der til en forside hører både titel og forfatter- og illustratornavn. Selve historien skrives på almindeligt kopipapir, som foldes på midten. Eleverne skal tage stilling til, om illustrationerne skal stå øverst eller nederst på siderne, om teksten skal skrives på linjer eller evt. på computer. Hvis computerløsningen vælges, skal eleverne også hjælpes i gang med at bruge tekstbehandlingsprogrammet, scanne billeder ind og indsætte billeder fra fil. Det er en god ide, at man som lærer på forhånd har besluttet, hvorvidt computeren må vælges af alle, om der er enkelte elever, der af særlige pædagogiske hensyn må arbejde på computeren, eller om alle eleverne skal skrive deres bog i hånden.

12 Side 12 af 12 At få lov til at vise, hvad man har lavet for andre. Det er vigtigt for elevernes motivation til at skrive, at de oplever, ikke bare at skrive, men at skrive til nogen. Læreren laver derfor en aftale med børnehaveklassen, som får besøg af en lille gruppe af klassens elever på skift - oplæsningsseancerne må helst ikke blive for lange ad gangen. Når alle eleverne har læst deres historie højt for børnehaveklassebørnene, må eleverne tage deres eget eksemplar af bogen med hjem. Forinden har læreren dog kopieret alle bøgerne og stillet dem i klassens fælles bogkasse, så de i en periode står til rådighed for fælles- eller individuel læsning i klassen. Differentieringsmuligheder Undervisningsforløbets aktiviteter er i høj grad præget af fælles oplæg, gruppearbejde i mindre grupper og samarbejde i makkerpar. Derved giver strukturen mulighed for at eleverne kan inspirere hinanden og give hinanden gode ideer undervejs i arbejdet. Aktiviteterne til Min seje mor er først og fremmest baseret på højtlæsning af en tekst og elevernes individuelle produktioner af billeder. For nogle elever vil det være en svær opgave at omsætte en tekst til et billede, men ved at lave en god fælles gennemgang af billedets opbygning og give forskellige eksempler på, hvordan billedet kan se ud, og hvilke elementer man kan have med i sit billede, vil de fleste være klædt på til at gå i gang. I arbejdet med En kommode med elg i kastes eleverne ud i selv at skabe en leg ud fra et billede. Den legende tilgang fanger med det samme denne gruppe elever, og samtidig opstår der i de små grupper en god snak om billedets indhold. I de aktiviteter, hvor fokus er lagt på en histories opbygning, kan det være svært for nogen at komme i gang. Det kan hjælpe at få lov til at arbejde på en computer. For nogen hjælper det at samarbejde med en kammerat, mens andre måske har brug for at fortælle historien på en helt anden måde. Da fokus i denne aktivitet er lagt på tekstens komposition, mener jeg godt, man som lærer kan tænke alternativt. Historien kan f.eks. indtales som lydfil og afspilles for klassen ved en samling. Det er også en mulighed lade en elev lave sin historie som tegneserie, collage, kukkasse eller lign. Dog vil det kræve, at historien bliver sprogliggjort i en eller anden form, så man sikrer, at læringsmålet er nået. Evaluering Det er vigtigt, at det arbejde eleverne laver, bliver vist til andre. Det kan gøres på mange måder: Klassens historier kan samles i en bog, som udgives i klassen, så alle får alles tekster med hjem. Eleven får teksten med hjem til højtlæsning for mor og far (evt. ved brug af læsekontrakt). Klassen inviterer en parallelklasse eller en børnehaveklasse på besøg til højtlæsning. Teksterne udstilles på skolens bibliotek. Lærerens observationer af elevernes måde at arbejde på er igennem hele forløbet vigtige i forhold til evalueringen af de opstillede mål for forløbet. Lyttede eleven f.eks. aktivt til de tekster, læreren læste højt, og kunne eleven bruge tekstens informationer? Har eleven forstået betydningen af de ord og begreber der er blevet præsenteret undervejs i forløbet, og kan eleven bruge disse i sin egen beskrivelse af f.eks. egne produktioner? Kan eleven bruge de informationer en tekst eller et billede giver til at begrunde sine egne kommentarer til billedet eller teksten? Fik eleven produceret et billede, som gik i samspil med teksten? Kunne eleven fremlægge sit arbejde for andre, og deltog eleven aktivt i aktiviteterne, der blev sat i gang?

BILLEDROMANER OG KLASSENS TOSPROGEDE ELEVER

BILLEDROMANER OG KLASSENS TOSPROGEDE ELEVER BILLEDROMANER OG KLASSENS TOSPROGEDE ELEVER PÅ JAGT Igennem de seneste år er det blevet mere og mere åbenlyst, hvor vigtigt det er at arbejde med læseforståelse, når vi snakker om indholdet i vores læseundervisning.

Læs mere

Klart på vej - til en bedre læsning

Klart på vej - til en bedre læsning FORLAG Lærerguide til LÆSEKORT Klart på vej - til en bedre læsning Af Rie Borre INTRODUKTION Denne vejledning er udarbejdet til dig, der gerne vil gøre din undervisning mere konkret og håndgribelig for

Læs mere

BILLEDROMANER OG KLASSENS TOSPROGEDE ELEVER

BILLEDROMANER OG KLASSENS TOSPROGEDE ELEVER BILLEDROMANER OG KLASSENS TOSPROGEDE ELEVER BENNI BÅT Igennem de seneste år er det blevet mere og mere åbenlyst, hvor vigtigt det er at arbejde med læseforståelse, når vi snakker om indholdet i vores læseundervisning.

Læs mere

Frøken Ignora. Et undervisningsforløb på ipad i 2. klasse. Sammensat af Kathrine Møller Meyer

Frøken Ignora. Et undervisningsforløb på ipad i 2. klasse. Sammensat af Kathrine Møller Meyer Frøken Ignora Et undervisningsforløb på ipad i 2. klasse Sammensat af Kathrine Møller Meyer Materialet er lavet med tilladelse fra Forfatter Katrine Marie Guldager, Illustrator Charlotte Pardi og Forlaget

Læs mere

BILLEDROMANER OG KLASSENS TOSPROGEDE ELEVER

BILLEDROMANER OG KLASSENS TOSPROGEDE ELEVER BILLEDROMANER OG KLASSENS TOSPROGEDE ELEVER KEVINS HUS Igennem de seneste år er det blevet mere og mere åbenlyst, hvor vigtigt det er at arbejde med læseforståelse, når vi snakker om indholdet i vores

Læs mere

Undervisningsforløb til Randulf Af Rie Borre, Læsekonsulent i Dit Læsekompagni og læsevejleder i Hvidovre Kommune

Undervisningsforløb til Randulf Af Rie Borre, Læsekonsulent i Dit Læsekompagni og læsevejleder i Hvidovre Kommune FORLAG Undervisningsforløb til Randulf Af Rie Borre, Læsekonsulent i Dit Læsekompagni og læsevejleder i Hvidovre Kommune Til eleven Indledning Du skal nu læse bogen Randulf. Bogen består af to dele, en

Læs mere

Undervisningsforløb med billedromanen Emmely M i 5. klasse

Undervisningsforløb med billedromanen Emmely M i 5. klasse Undervisningsforløb med billedromanen Emmely M i 5. klasse Af Mette Kjersgaard Andersen Dette undervisningsforløbs overordnede formål er at etablere en forståelse for genren fantastiske fortællinger. Hensigten

Læs mere

SIDE 1 DANSK. Fagbogen i skolehaven

SIDE 1 DANSK. Fagbogen i skolehaven SIDE 1 DANSK fagbogen i skolehaven DANSK Fagbogen i skolehaven SIDE 2 DANSK fagbogen i skolehaven DANSK fagbogen I skolehaven SIDE 3 DANSK FAGBOGEN I SKOLEHAVEN INTRODUKTION Arbejdet med fagbøger og produktion

Læs mere

Kompetencemål: Eleven kan beskrive sammenhænge mellem personlige mål og uddannelse og job

Kompetencemål: Eleven kan beskrive sammenhænge mellem personlige mål og uddannelse og job Fra interesser til forestillinger om fremtiden Uddannelse og job, eksemplarisk forløb for 4. - 6. klasse Faktaboks Kompetenceområde: Personlige valg Kompetencemål: Eleven kan beskrive sammenhænge mellem

Læs mere

Nivemaskinen. af Anita Krumbach & Cato Thau-Jensen. Pædagogisk vejledning. Høst & Søn 2017

Nivemaskinen. af Anita Krumbach & Cato Thau-Jensen. Pædagogisk vejledning. Høst & Søn 2017 Nivemaskinen af Anita Krumbach & Cato Thau-Jensen Høst & Søn 2017 Nivemaskinen er en særdeles voldsom og alvorlig fortælling om frygt og tyranni. En bog, der ikke bare bør læses op uden mulighed for bearbejdning

Læs mere

Innovation Step by Step

Innovation Step by Step Innovation Step by Step Elevhæfte. kl. verdens bedste læserum Et tværfagligt forløb mellem dansk og billedkunst Innovation Step by Step Et undervisningsmateriale til mellemtrinnet med fokus på arkitektur

Læs mere

BILLEDROMANER OG KLASSENS TOSPROGEDE ELEVER

BILLEDROMANER OG KLASSENS TOSPROGEDE ELEVER BILLEDROMANER OG KLASSENS TOSPROGEDE ELEVER MARS ER FOR TABERE Igennem de seneste år er det blevet mere og mere åbenlyst, hvor vigtigt det er at arbejde med læseforståelse, når vi snakker om indholdet

Læs mere

Undervisningsforløb til Luremine Af Rie Borre, Læsekonsulent i Dit Læsekompagni og læsevejleder i Hvidovre Kommune

Undervisningsforløb til Luremine Af Rie Borre, Læsekonsulent i Dit Læsekompagni og læsevejleder i Hvidovre Kommune FORLAG Undervisningsforløb til Luremine Af Rie Borre, Læsekonsulent i Dit Læsekompagni og læsevejleder i Hvidovre Kommune Til eleven Indledning Du skal nu læse bogen Luremine. Bogen består af to dele,

Læs mere

Ideer til danskaktiviteter

Ideer til danskaktiviteter Ideer til danskaktiviteter Der er beskrevet tre læseaktiviteter i faghæftet for dansk. 1. Lærerens oplæsning 2. Elevens læsning af kendt tekst ( f.eks. læsebog) 3. Elevens læsning af ukendt tekst (f.eks.

Læs mere

En pige med pigsko. Inden vi møder teksten. Lidt om bogen. Formål. Alverdens sko

En pige med pigsko. Inden vi møder teksten. Lidt om bogen. Formål. Alverdens sko En pige med pigsko Et undervisningsforløb til MELLEMTRINNET udarbejdet af Ulla Maria Michaelsen og Dorthe Rise Lidt om bogen Mette Vedsø har sammen med illustrator Anna Jacobine Jakobsen skrevet billedbogen

Læs mere

TIPS OG TRICKS TIL PRÆSENTATION, FOTOGRAFERING OG MINI- UDSTILLING

TIPS OG TRICKS TIL PRÆSENTATION, FOTOGRAFERING OG MINI- UDSTILLING TIPS OG TRICKS TIL PRÆSENTATION, FOTOGRAFERING OG MINI- UDSTILLING TIPS OG TRICKS GODE RÅD TIL PRÆSENTATION, FOTOGRAFERING OG MINI-UDSTILLING Dette er tips og tricks til, hvordan man helt enkelt kan lave

Læs mere

Evaluering af dansk på Ahi Internationale Skole. (2013-2014) Det talte sprog. Indskoling.

Evaluering af dansk på Ahi Internationale Skole. (2013-2014) Det talte sprog. Indskoling. Fællesmål efter bruge talesproget i samtale og samarbejde og kunne veksle mellem at lytte og at ytre sig udvikle ordforråd, begreber og faglige udtryk fremlægge, referere, fortælle og dramatisere give

Læs mere

Faglig relevans/kompetenceområder

Faglig relevans/kompetenceområder , Bjørn Ousland Fag: Dansk Målgruppe: 2.-4. klasse Billedbog:, Bjørn Ousland, Cappelen Damm AS, 2012 Faglig relevans/kompetenceområder Titlen kan opfylde mål inden for kompetenceområderne kommunikation,

Læs mere

Hvad står der? Opgaver: Penge. 1. Hvad kan du finde i bogen? Sæt X

Hvad står der? Opgaver: Penge. 1. Hvad kan du finde i bogen? Sæt X Hvad står der? 1. Hvad kan du finde i bogen? Sæt X Tekst Illustrationer Omslag Titel Fotografi Indholdsfortegnelse Overskrift Tegning Stikord Figurtekst Skema Sidetal Faktaboks Landkort Udgivelsesår Punktopstilling

Læs mere

Dansk 1960erne-70erne

Dansk 1960erne-70erne Dansk 1960erne-70erne Introduktion Dansk bliver i 1900-tallets midte lige så stille grundskolens vigtigste fag. I Den Blå betænkning er faget det første, der beskrives, og det sker med de indledende ord:

Læs mere

Bakkeskolens læsefolder. En forældre-guide til læseudvikling

Bakkeskolens læsefolder. En forældre-guide til læseudvikling Bakkeskolens læsefolder En forældre-guide til læseudvikling Indhold Hvorfor denne folder?...s 3 Hvad er læsning?... s 4 Daglig læsning er vigtig.. s 5 - Hvad kan jeg som forælder gøre?.... s 5 Begynderlæsning.

Læs mere

Læsning og skrivning i børnehaveklasse og 1. klasse

Læsning og skrivning i børnehaveklasse og 1. klasse Læsning og skrivning i børnehaveklasse og 1. klasse Kære læsevejledere Så er alle børnebillederne væk, og I får som lovet de kedelige slides. I fik undervisningsforløbet udleveret, så her er næsten kun

Læs mere

Penge! Af Bjørn Ousland. På dansk ved Flemming Møldrup

Penge! Af Bjørn Ousland. På dansk ved Flemming Møldrup Penge! Af Bjørn Ousland På dansk ved Flemming Møldrup Pædagogisk vejledning Udarbejdet af Pædagogisk konsulent Marianne Skovsted Pedersen VIACFU Bogen er inspireret af film og tegneserie og historien forløber

Læs mere

LENE KAABERBØLS HØG AAGAARD SVANEKIER

LENE KAABERBØLS HØG AAGAARD SVANEKIER LENE KAABERBØLS HØG AAGAARD SVANEKIER Vildheks et undervisningsforløb Du skal til at arbejde med bogen Ildprøven. Den er første bind i serien om Vildheks af Lene Kaaberbøl. Den har illustrationer af Anders

Læs mere

Undervisningsforløb 6M. - Ringsted by

Undervisningsforløb 6M. - Ringsted by Undervisningsforløb 6M - Ringsted by Baggrund for forløbet: Forløbet er udarbejdet af Mette Pedersen til en modtageklasse på mellemtrinnet på Dagmarskolen i Ringsted. Forud for forløbet besluttes det,

Læs mere

Undervisningsforløb. - Eventyr i en modtageklasse. Baggrund for forløbet:

Undervisningsforløb. - Eventyr i en modtageklasse. Baggrund for forløbet: Undervisningsforløb - Eventyr i en modtageklasse Baggrund for forløbet: Forløbet er udarbejdet af Mette Pedersen til en modtageklasse på mellemtrinnet på Dagmarskolen i Ringsted. Forud for forløbet besluttes

Læs mere

Titel: Blæsten har så travlt i dag. Tema: Rim og remser Fag: Dansk Målgruppe: Indskoling

Titel: Blæsten har så travlt i dag. Tema: Rim og remser Fag: Dansk Målgruppe: Indskoling Titel: Tema: Rim og remser Fag: Dansk Målgruppe: Indskoling Søren Eppler har i denne musikvideo sat musik til Halfdan Rasmussens tekst: BLÆSTEN HAR SÅ TRAVLT I DAG I musikvideoen følger vi en dreng gennem

Læs mere

Litteratur der d ur yngste Vild med Vitello Kenneth Jakobsen Bøye kjboeye@hotmail.com. Vild med Vitello

Litteratur der d ur yngste Vild med Vitello Kenneth Jakobsen Bøye kjboeye@hotmail.com. Vild med Vitello Litteratur der d ur yngste Vild med Vitello Kenneth Jakobsen Bøye kjboeye@hotmail.com Vild med Vitello Book bøger af Kim Fupz Aakeson på mit CFU http://mitcfu.dk/lnkyybn Mål: Motivation og lyst til at

Læs mere

introduktion tips og tricks

introduktion tips og tricks Tips & tricks 1 tips og tricks Indhold side introduktion Denne vejledning indeholder gode formidlingsråd og er målrettet 7. klassetrin. En Xciter er én som formidler naturvidenskab på en sjov og lærerig

Læs mere

Lærervejledning. Romantikkens brevskrivning

Lærervejledning. Romantikkens brevskrivning Lærervejledning Romantikkens brevskrivning Forløbsbeskrivelse og indhold Romantikkens brevskrivning er et undervisningsforløb om 1800-tallets brevskrivning, som er målrettet danskfaget på 8. klassetrin.

Læs mere

Randulf Af Rie Borre, Læsekonsulent i Dit Læsekompagni og læsevejleder i Hvidovre Kommune

Randulf Af Rie Borre, Læsekonsulent i Dit Læsekompagni og læsevejleder i Hvidovre Kommune FORLAG Undervisningsforløb til 6. -10. klasse Randulf Af Rie Borre, Læsekonsulent i Dit Læsekompagni og læsevejleder i Hvidovre Kommune Til læreren Randulf er den ene af de to første udgivelser i en ny

Læs mere

BILLEDROMANER OG KLASSENS TOSPROGEDE ELEVER. (men det er ikke altid det de andre kalder mig)

BILLEDROMANER OG KLASSENS TOSPROGEDE ELEVER. (men det er ikke altid det de andre kalder mig) BILLEDROMANER OG KLASSENS TOSPROGEDE ELEVER JEG ER FREDE (men det er ikke altid det de andre kalder mig) Igennem de seneste år er det blevet mere og mere åbenlyst, hvor vigtigt det er at arbejde med læseforståelse,

Læs mere

Faglig element Aktivitet Trinmål efter 2. klassetrin Eleverne læser i bøger tilpasset deres individuelle niveau og zone for nærmeste udvikling.

Faglig element Aktivitet Trinmål efter 2. klassetrin Eleverne læser i bøger tilpasset deres individuelle niveau og zone for nærmeste udvikling. Årsplan for dansk i yngste klasse. 1. halvdel af skoleåret 2013/2014 Årsplanen tager udgangspunkt i Fælles mål 2009 - Dansk, Trinmål efter 2. klassetrin Ret til ændringer forbeholdes Danskundervisningen

Læs mere

Årsplan 2015/2016 - Dansk i 2.A

Årsplan 2015/2016 - Dansk i 2.A Årsplan 2015/2016 - Dansk i 2.A Fagformål Eleverne skal i faget dansk fremme deres oplevelse og forståelse af litteratur og andre æstetiske tekster, fagtekster, sprog og kommunikation som kilder til udvikling

Læs mere

Opgaver: Mikkel Hansen. 2. I faktaboksen på side 5 er der indsat en kode. Hvad kaldes sådan en kode? Hvordan virker koden?

Opgaver: Mikkel Hansen. 2. I faktaboksen på side 5 er der indsat en kode. Hvad kaldes sådan en kode? Hvordan virker koden? Hansen Opgaver: Mikkel Hansen Hvad står der? 1. Hvad kan du finde i bogen? Sæt X Tekst Illustrationer Omslag m.m. Titel Fotos Indholdsfortegnelse Overskrifter Tegninger Stikord Billedtekster Skemaer Sidetal

Læs mere

Udeskoleforløb Naturlyrik

Udeskoleforløb Naturlyrik Udeskoleforløb Naturlyrik Naturlyrik Fag: Dansk Klassetrin : 2-4.klassetrin Sted: Naturen i nærheden Årstid: Hele året Formål: Eleverne skriver digte OM naturen I naturen og lærer om forskellige digtformer.

Læs mere

Var giraffen opfundet i gamle dage?

Var giraffen opfundet i gamle dage? Var giraffen opfundet i gamle dage? Af Niels Lund og Charlotte Pardi En bog om hvordan den videbegærlige Emma kører rundt med sin stakkels far, der lader sig rive med af Emma s nådesløse og småfolkelige

Læs mere

Du skal se en film om emnet familie o. Drengen i kufferten

Du skal se en film om emnet familie o. Drengen i kufferten Du skal se en film om emnet familie o Drengen i kufferten Du skal lære o At tale på dansk om emnet familie. o At lytte godt efter, hvad der bliver sagt i filmene. o At læse og forstå tekster om emnet familie

Læs mere

Opgaver: Daniel Agger. 2. Hvilke to danske klubber har Daniel Agger spillet for, inden han blev solgt til Liverpool?

Opgaver: Daniel Agger. 2. Hvilke to danske klubber har Daniel Agger spillet for, inden han blev solgt til Liverpool? Agger Opgaver: Daniel Agger Hvad står der? 1. Hvad kan du finde i bogen? Sæt X Tekst Illustrationer Omslag m.m. Titel Fotos Indholdsfortegnelse Overskrifter Tegninger Stikord Billedtekster Skemaer Sidetal

Læs mere

I forløbet arbejdes der med danskfagets færdigheds- og vidensmål inden for kompetenceområderne fremstilling og kommunikation.

I forløbet arbejdes der med danskfagets færdigheds- og vidensmål inden for kompetenceområderne fremstilling og kommunikation. Danskforløb 1.-2. klassetrin: Folder til nye elever på skolen Forløbet er entreprenørielt ved fokusering på, at eleverne udvikler ideer på baggrund af viden og erfaringer, og at de gennem deres handlinger

Læs mere

Nej sagde Kaj. Forløb

Nej sagde Kaj. Forløb Nej sagde Kaj Kaj siger nej til alle mors gode tilbud om rejser ud i verden. Han vil hellere have en rutsjebanetur - og det får han, både forlæns og baglæns gennem mærkelige og uhyggelige steder som Gruel

Læs mere

At lære at læse er et fælles ansvar!

At lære at læse er et fælles ansvar! Bilag 1 LÆSE- SKRIVE PARAT -GIV DIT BARN EN GOD SKOLESTART At lære at læse er et fælles ansvar! Til forældrene i indskolingen. Giv dit barn en god start -at læse Det er i skolen barnet skal have sin læse-

Læs mere

Baggrundsstof til læreren om Peter Seeberg kan fx findes i Peter Seeberg en kanonforfatter af Thorkild Borup Jensen, Dansklærerforeningens Forlag.

Baggrundsstof til læreren om Peter Seeberg kan fx findes i Peter Seeberg en kanonforfatter af Thorkild Borup Jensen, Dansklærerforeningens Forlag. FORLAG Kanon i indskolingen Fra morgen til aften. En vinterdag i vikingetiden. Peter Seeberg. Af Dorthe Eriksen, CFU Aabenraa Intro til læreren Også i indskolingen skal der undervises i tekster skrevet

Læs mere

Intro. Kompetenceområde: Læsning Finde tekst. Eleven kan vælge en tekst ud fra et mindre udvalg. Tekstforståelse

Intro. Kompetenceområde: Læsning Finde tekst. Eleven kan vælge en tekst ud fra et mindre udvalg. Tekstforståelse Intro Finde tekst Eleven kan vælge en tekst ud fra et mindre udvalg Tekstforståelse Eleven har viden om fortællende og informerende teksters struktur Eleven kan få øje på sproglige træk sproglige, lydlige

Læs mere

Opgaver: Isbjørnen. 2. Læs side 4 igen. Hvad gør isbjørnen, når den skal fange en sæl?

Opgaver: Isbjørnen. 2. Læs side 4 igen. Hvad gør isbjørnen, når den skal fange en sæl? Hvad står der? 1. Hvad kan du finde i bogen? Sæt X Tekst Illustrationer Omslag Titel Fotografi Indholdsfortegnelse Overskrift Tegning Stikord Figurtekst Skema Sidetal Faktaboks Landkort Udgivelsesår Punktopstilling

Læs mere

Der skal være en hensigt med teksten - om tilrettelæggelse og evaluering af elevers skriveproces

Der skal være en hensigt med teksten - om tilrettelæggelse og evaluering af elevers skriveproces Der skal være en hensigt med teksten - om tilrettelæggelse og evaluering af elevers skriveproces Af Bodil Nielsen, Lektor, ph.d., UCC Det er vigtigt at kunne skrive, så man bliver forstået også af læsere,

Læs mere

Romantikkens brevskrivning

Romantikkens brevskrivning Lærervejledning Romantikkens brevskrivning Forløbsbeskrivelse og indhold Romantikkens brevskrivning er et undervisningsforløb om 1800-tallets brevskrivning, som er målrettet danskfaget på 8. klassetrin.

Læs mere

Opgaver: Melodi Grand Prix

Opgaver: Melodi Grand Prix Opgaver: Grand Prix Hvad står der? 1. Hvad kan du finde i bogen? Sæt X Tekst Illustrationer Omslag Titel Fotografi Indholdsfortegnelse Overskrift Tegning Stikord Billedtekst Skema Sidetal Faktaboks Landkort

Læs mere

Junior. A-klassen 2009/10. Undervisningsplan for uge: 14-16 Emne: Dansk med udgangspunkt i HC Andersens Store Claus og Lille Claus

Junior. A-klassen 2009/10. Undervisningsplan for uge: 14-16 Emne: Dansk med udgangspunkt i HC Andersens Store Claus og Lille Claus Undervisningsplan for uge: 14-16 Emne: Dansk med udgangspunkt i HC Andersens Store Claus og Lille Claus Fælles mål: Store Claus og Lille Claus: Undervisningen skal lede frem mod, at eleverne tilegner sig

Læs mere

Lulu og det grønne skur

Lulu og det grønne skur Lulu og det grønne skur En historie i 11 kapitler Af Tove Krebs Lange Som udgangspunkt foreslås det, at litteraturarbejdet med inddeles i følgende faser: 1) Læsefasen 2) Overbliksfasen og 3) Fordybelsesfasen

Læs mere

Dit barn skal stadig undervises i at læse, så det bliver en bedre og hurtigere læser, og dit barn skal øve sig i at læse.

Dit barn skal stadig undervises i at læse, så det bliver en bedre og hurtigere læser, og dit barn skal øve sig i at læse. ~ 2 ~ Læsefolder til forældrene i 3. og 4. klasse Kære forælder I 3. og 4. klasse er dit barn godt i gang med at læse og skrive. Barnets læsning vil i løbet af 3. og 4. klasse udvikle sig, så barnet læser

Læs mere

Dialogisk oplæsning - og højtlæsningens betydning for børns sprogtilegnelse

Dialogisk oplæsning - og højtlæsningens betydning for børns sprogtilegnelse Dialogisk oplæsning - og højtlæsningens betydning for børns sprogtilegnelse Hvorfor læse med børn? Den gode oplevelse æstetisk/litterær Hyggeligt og rart. Nærhed og fællesskab Litteratur og kultur Viden

Læs mere

Begynderlæsning Outrup Skole Forældreinformation

Begynderlæsning Outrup Skole Forældreinformation Begynderlæsning Outrup Skole Forældreinformation Hvad er læsning: Læsning er sprog. At læse, er ikke bare det at kunne læse en tekst flydende uden at lave fejl og uden at køre fast. Det er samtidig et

Læs mere

Mål for læringsforløb Dansk efter 2. klasse

Mål for læringsforløb Dansk efter 2. klasse Mål for læringsforløb Dansk efter 2. klasse Emne: Folk og røvere i Kardemommeby Fælles Mål (færdigheds- og vidensmål) Forberedelse Eleven kan forberede læsning gennem samtale i klassen måder til at skabe

Læs mere

Årsplan dansk 2. klasse(indtil vinterferien) Christel Hjorth Bendtsen Uge Tema Indhold Materialer Evaluering

Årsplan dansk 2. klasse(indtil vinterferien) Christel Hjorth Bendtsen Uge Tema Indhold Materialer Evaluering Årsplan dansk 2. klasse(indtil vinterferien) Christel Hjorth Bendtsen Uge Tema Indhold Materialer Evaluering 33-34 Vi kommer godt i Skriftlige opgaver gang: Hvad kan vi huske? Min sommerferie Skrive, tegne

Læs mere

Den dag mit sovedyr blev væk

Den dag mit sovedyr blev væk At berette En personlig beretning Vi læser MÅL Du kan skrive om en oplevelse, du har haft med dit sovedyr. Tal om... Hvilke sovedyr har I været rigtig glade for? Fortæl hvorfor. Læs sammen og tænk Den

Læs mere

TIPS OG TRICKS TIL PRÆSENTATION, FOTOGRAFERING OG MINI- UDSTILLING

TIPS OG TRICKS TIL PRÆSENTATION, FOTOGRAFERING OG MINI- UDSTILLING TIPS OG TRICKS TIL PRÆSENTATION, FOTOGRAFERING OG MINI- UDSTILLING TIPS OG TRICKS GODE RÅD TIL PRÆSENTATION, FOTOGRAFERING OG MINI-UDSTILLING Dette er tips og tricks til, hvordan man helt enkelt kan lave

Læs mere

Opgaver: Zlatan. 2. Hvor mange år er Zlatan? 3. På side 4 står, at Zlatan lavede et saksespark. Hvorfor tror du, at sparket kaldes det?

Opgaver: Zlatan. 2. Hvor mange år er Zlatan? 3. På side 4 står, at Zlatan lavede et saksespark. Hvorfor tror du, at sparket kaldes det? Hvad står der? 1. Hvad kan du finde i bogen? Sæt X Tekst Illustrationer Omslag m.m. Titel Fotos Indholdsfortegnelse Overskrifter Tegninger Stikord Billedtekster Skemaer Sidetal Faktabokse Landkort Udgivelsesår

Læs mere

Indskoling et legende og lærende univers

Indskoling et legende og lærende univers Indskoling et legende og lærende univers Litteraturundervisning Digtning Produktion af bøger Læsning - dialogisk læsning Det første projektarbejde Helle Frost 1.sep.10 CFU Aalborg Litteraturundervisning

Læs mere

Læremiddelanalyser eksempler på læremidler fra fem fag

Læremiddelanalyser eksempler på læremidler fra fem fag Fra antologien Læremiddelanalyser eksempler på læremidler fra fem fag Den indledende artikel fra antologien Mål, evaluering og læremidler v/bodil Nielsen, lektor, ph.d., professionsinstituttet for didaktik

Læs mere

1. Danskforløb om argumenterende tekster

1. Danskforløb om argumenterende tekster 1. Danskforløb om argumenterende tekster I det følgende beskrives et eksempel på, hvordan man kan arbejde med feedback i et konkret forløb om produktion af opinionstekster tekster i 8. klasse 6. Forløbet

Læs mere

0. KLASSE UNDERVISNINGSPLAN DANSK

0. KLASSE UNDERVISNINGSPLAN DANSK 2017-18 Lærer: Maibritt Olsen Forord til faget i klassen: I 0. Klasse bygges fundamentet for det skrevne og læste sprog. Dansk indgår i de fleste aktiviteter i 0. Klasse, ligesom andre kompetenceområder

Læs mere

DEPRESSION Undervisningsmateriale til mellemtrinnet

DEPRESSION Undervisningsmateriale til mellemtrinnet DEPRESSION Undervisningsmateriale til mellemtrinnet Flere af øvelserne knytter sig til tegnefilmen om depression. Vi anbefaler derfor, at klassen sammen ser tegnefilmen og supplerer med de interviewfilm,

Læs mere

Årsplan for 4. klasse (dansk)

Årsplan for 4. klasse (dansk) Årsplan for 4. klasse (dansk) Periode Emne/ fokuspunkt Mål Handleplan Evaluering Aug okt. Vi tager på lejrskole d. 28.-30. August. Helt ærligt H.C.A. forløb At give et indblik i og overblik over, hvad

Læs mere

Samtaleark SPOR A og A1

Samtaleark SPOR A og A1 Samtaleark SPOR A og A1 Del 1: Opgaver Begynd f.eks. med at sige til eleven: Du har tidligere fortalt, at du ikke kan læse og skrive så meget endnu, men du har måske set en del skrift og kan en del alligevel.

Læs mere

Mål og evaluering i børnehøjde

Mål og evaluering i børnehøjde Mål og evaluering i børnehøjde Refleksion Mål Kriterier Portfoliopædagogik og praksis Et eksemplarisk forløb? Helle Frost CFU Aalborg d. 20.9.10 Synliggørelse Medindsigt Medinddragelse Bevidsthed Medansvar

Læs mere

BEVÆGELSE I UNDERVISINGEN INSPIRATION TIL BEVÆGELSE I DEN FAGOPDELTE UNDERVISNING

BEVÆGELSE I UNDERVISINGEN INSPIRATION TIL BEVÆGELSE I DEN FAGOPDELTE UNDERVISNING BEVÆGELSE I UNDERVISINGEN INSPIRATION TIL BEVÆGELSE I DEN FAGOPDELTE UNDERVISNING TIL BRUG I INDSKO- LINGEN Indholdsfortegnelse INDLEDNING... 3 HÆFTETS OPBYGNING:... 4 LÆSEVEJLEDNING:... 4 GARMANNS GADE...

Læs mere

Vi læser og fortæller gode historier - Gennemførelse

Vi læser og fortæller gode historier - Gennemførelse Vi læser og fortæller gode historier - Gennemførelse Lektion 1-2 Lytte til historie Hvad gør læreren? a. Læreren indretter et hjørne af klassen til læsehjørne. Eleverne skal sidde (hvis muligt) i kreds,

Læs mere

Årsplan 2010/2011 for dansk i 1. klasse. Lærer: Suat Cevik. Formål for faget dansk

Årsplan 2010/2011 for dansk i 1. klasse. Lærer: Suat Cevik. Formål for faget dansk Årsplan 2010/2011 for dansk i 1. klasse Lærer: Suat Cevik Formål for faget dansk Formålet med undervisningen i faget dansk er at fremme elevernes oplevelse og forståelse af sprog, litteratur og andre udtryksformer

Læs mere

Læringsmål: Årsplan 2015-2016. Dansk. 2.klasse. Mål

Læringsmål: Årsplan 2015-2016. Dansk. 2.klasse. Mål Årsplan 2015-2016 Dansk 2.klasse Mål Formålet med undervisningen i dansk er, at fremme elevernes oplevelse og forståelse af sprog, litteratur og andre udtryksformer som kilder til udvikling af personlig

Læs mere

LYRIK. Eksempler på forskellige lyriske teksttyper. Forslag til individuelle og parvise aktiviteter. Udarbejdet af pædagogisk konsulent

LYRIK. Eksempler på forskellige lyriske teksttyper. Forslag til individuelle og parvise aktiviteter. Udarbejdet af pædagogisk konsulent LYRIK Eksempler på forskellige lyriske teksttyper Forslag til individuelle og parvise aktiviteter Udarbejdet af pædagogisk konsulent Marianne Skovsted Pedersen PLANLÆGNING Fag/emne/periode: Lyrik 2. klasse

Læs mere

Materiale til brug før og efter jeres besøg på Musikmuseet. Sæt lyd til Mørkebarnet

Materiale til brug før og efter jeres besøg på Musikmuseet. Sæt lyd til Mørkebarnet Materiale til brug før og efter jeres besøg på Musikmuseet Sæt lyd til Mørkebarnet Introduktion (til læreren) Inden I besøger Musikmuseet for at opleve forløbet Sæt lyd til Mørkebarnet, giver dette materiale

Læs mere

Hvad står der? Opgaver: VM fodbold. 1. Hvad kan du finde i bogen? Sæt X

Hvad står der? Opgaver: VM fodbold. 1. Hvad kan du finde i bogen? Sæt X fodbold Hvad står der? 1. Hvad kan du finde i bogen? Sæt X Tekst Illustrationer Omslag Titel Foto Indholdsfortegnelse Overskrift Tegning Stikord Billedtekst Skema Sidetal Faktaboks Landkort Udgivelsesår

Læs mere

Gode ideer til oplæsning. Ishøj Kommune 1

Gode ideer til oplæsning. Ishøj Kommune 1 Gode ideer til oplæsning Ishøj Kommune 1 Gode ideer til oplæsning: 0-3 årige Gør det kort Helt små børn kan kun koncentrere sig i kort tid. Når dit barn ikke gider mere, så stop. 5 minutter er lang tid

Læs mere

Læs højt med dit barn - en forældrepjece om dialogisk læsning. t for dit barn

Læs højt med dit barn - en forældrepjece om dialogisk læsning. t for dit barn Læs højt med dit barn - en forældrepjece om dialogisk læsning t for dit barn Dialogisk læsning At læse højt med sit barn er rigtig hyggeligt. Samtidig er det også en af de største sproggaver, du kan give

Læs mere

Det er svært at komme på ældste trin. Der er mange helt nye ord, fx provokation og oplevelsesfase.

Det er svært at komme på ældste trin. Der er mange helt nye ord, fx provokation og oplevelsesfase. Overgang fra mellemtrin til ældste trin samtale med 6. kl. Det er svært at komme på ældste trin. Der er mange helt nye ord, fx provokation og oplevelsesfase. Det er en meget anderledes arbejdsform, men

Læs mere

Årsplan for 3. klasse dansk

Årsplan for 3. klasse dansk Årsplan for 3. klasse dansk På følgende sider er min oversigt over danskundervisningen i 3. klasse i skoleåret 2013/2014. Da jeg anser det for vigtigt, at der er plads til elevernes interesse, samt pludselige

Læs mere

At en film er humoristisk betyder, at den er sjov og måske lidt fjollet eller skør. Ulvene og fårene i filmen kan snakke.

At en film er humoristisk betyder, at den er sjov og måske lidt fjollet eller skør. Ulvene og fårene i filmen kan snakke. Du skal lære o o o o o At tale om, hvad der sker i filmen på dansk. At lytte godt efter, hvad der bliver sagt i filmen. At læse og forstå korte tekster om filmen på dansk. At skrive ord og sætninger om

Læs mere

Vejledning til forløb om regnestrategier med multiplikation og division

Vejledning til forløb om regnestrategier med multiplikation og division Vejledning til forløb om regnestrategier med multiplikation og division Denne lærervejledning beskriver i detaljer forløbets gennemførelse med fokus på lærerstilladsering og modellering. Beskrivelserne

Læs mere

INTROFORLØB: HVAD ER SUNDHED?

INTROFORLØB: HVAD ER SUNDHED? INTROFORLØB: HVAD ER SUNDHED? Introforløbet er en del af Sundhedsmappen. Hvis du har downloadet forløbet fra vores hjemmeside, kan du printe det og selv sætte det i en mappe. Det er enkelt at gå til, og

Læs mere

Skriv de ord, du kan se på billederne:

Skriv de ord, du kan se på billederne: I skal se to film o o Den lille fugl og bladet Den lille fugl og egernet Skriv de ord, du kan se på billederne: Filmene til dette emne handler om naturen. Forklar eleverne, hvad begrebet natur betyder.

Læs mere

Tema: Sprog Eksperiment: Dialogisk læsning

Tema: Sprog Eksperiment: Dialogisk læsning Børnehus: Spiloppen Dato: 9. oktober 2013 Gruppe: Ali, Mohammed, Hamid, Axel og Ymer Periode: oktober november 2013 Pædagog: Christina Tema: Sprog Eksperiment: Dialogisk læsning Status - læringsforudsætninger

Læs mere

Læsning og skrivning i 3. og 4. klasse

Læsning og skrivning i 3. og 4. klasse Læsning og skrivning i 3. og 4. klasse Center for Skoler og Dagtilbud FAKTA Læse- og skriveudvikling De fleste børn kan i starten af 3. kl. læse og forstå lette aldersvarende tekster, dvs. tekster, hvor

Læs mere

www.ollerupfriskole.dk Sådan lærer dit barn at læse på Ollerup Friskole

www.ollerupfriskole.dk Sådan lærer dit barn at læse på Ollerup Friskole www.ollerupfriskole.dk Sådan lærer dit barn at læse på Ollerup Friskole www.ollerupfriskole.dk Sådan lærer dit barn at læse og skrive på Ollerup Friskole Når dit barn begynder i skolen er det allerede

Læs mere

Dansk i indskolingen - Lilleskolen i Odense

Dansk i indskolingen - Lilleskolen i Odense Mundtlig fortælling Fortæller for hele klassen Begyndende arbejde med Fortælle forståeligt og Identitet genrer: eventyr, gyser, sammenhængende for Opmærksomhed Fabulere Fantaserer og digter referat mv.

Læs mere

Læsning og skrivning i 4. til 6. klasse. Skoleområdet

Læsning og skrivning i 4. til 6. klasse. Skoleområdet Læsning og skrivning i 4. til 6. klasse Skoleområdet 1 Fra 4. til 6.klasse er læsning et redskab i alle skolens fag, og eleverne skal nu for alvor forstå og bruge det læste. I løbet af de fire første skoleår

Læs mere

Alle så en kat af Brendan Wenzel

Alle så en kat af Brendan Wenzel Alle så en kat af Brendan Wenzel Gyldendal 2016 Katten gik gennem verden med Knurhår, ører og poter.. Sådan lyder det rytmiske anslag, der går igen gennem denne fine og poetiske bog om, hvordan ting afhænger

Læs mere

Fagbog om kæledyr - 2. klasse - 30 lektioner

Fagbog om kæledyr - 2. klasse - 30 lektioner Fagbog om kæledyr - 2. klasse - 30 lektioner FRA FÆLLES MÅL Kompetanceområde: Fremstilling Kompetancemål: Eleven kan udtrykke sig i skrift, tale, lyd og billeder i nære og velkendte situationer. Færdigheds-

Læs mere

Evalueringsresultatet af danskfaget på Ahi Internationale Skole. (2009-2010) Det talte sprog.

Evalueringsresultatet af danskfaget på Ahi Internationale Skole. (2009-2010) Det talte sprog. . bruge talesproget i samtale og samarbejde og kunne veksle mellem at lytte og at ytre sig udvikle ordforråd, begreber og faglige udtryk Indskoling. Fælles mål efter bruge talesproget i samtale, samarbejde

Læs mere

Læsning og skrivning i 3. og 4. klasse

Læsning og skrivning i 3. og 4. klasse Læsning og skrivning i 3. og 4. klasse BØRN & UNGE FAKTA Læse- og skriveudvikling De fleste børn kan i starten af 3. kl. bruge bogstavernes lyd, når de læser, og de kan forstå, hvad de læser. De fleste

Læs mere

Hvad står der? Opgaver: Justin Bieber. 1. Hvad kan du finde i bogen? Sæt X

Hvad står der? Opgaver: Justin Bieber. 1. Hvad kan du finde i bogen? Sæt X Bieber Opgaver: Justin Bieber Hvad står der? 1. Hvad kan du finde i bogen? Sæt X Tekst Illustrationer Omslag Titel Fotografi Indholdsfortegnelse Overskrift Tegning Stikord Figurtekst Skema Sidetal Faktaboks

Læs mere

Pædagogisk materiale i tilknytning til Midtimellem af Lis Pøhler

Pædagogisk materiale i tilknytning til Midtimellem af Lis Pøhler Pædagogisk materiale i tilknytning til Midtimellem af Lis Pøhler Midtimellem Af Carsten Flink og Ursula Seeberg Dansk Centralbibliotek for Sydslesvig 2018 Dansk Centralbibliotek for Sydslesvig har i samarbejde

Læs mere

Tankerne om undervisningen er delt op i 3 dele -før, under og efterlæsning.

Tankerne om undervisningen er delt op i 3 dele -før, under og efterlæsning. Af Søren Nordstrand og Pia Thaulov (2010) Målgruppe 0.- 2. klasse Hvad er en tyv? Det kunne være en med maske på og en stor sæk med tyvekoster i. Hovedpersonen Bertram er ikke en tyv. Han ved godt, at

Læs mere

OLE LUND KIRKEGAARD. Et danskforløb på 15 lektioner om Dragen af Ole Lund Kirkegaard Rettet mod 3. klassetrin

OLE LUND KIRKEGAARD. Et danskforløb på 15 lektioner om Dragen af Ole Lund Kirkegaard Rettet mod 3. klassetrin LÆRERVEJLEDNING ALBERT 3. - 4. KLASSETRIN TIL LÆRE R EN OLE LUND KIRKEGAARD DRAGEN Et danskforløb på 15 lektioner om Dragen af Ole Lund Kirkegaard Rettet mod 3. klassetrin Af Mille Roedahl og Helena Patscheider,

Læs mere

Lær Dhakas børn at kende. - et forløb om børns levevilkår i Bangladeshs hovedstad Dhaka

Lær Dhakas børn at kende. - et forløb om børns levevilkår i Bangladeshs hovedstad Dhaka Opgaveark Dansk og Natur/Teknologi, 1.-5. klasse Omfang: 2-4 lektioner (Plus 2-4 lektioner, hvis I bruger tillægsopgaverne) Lær Dhakas børn at kende - et forløb om børns levevilkår i Bangladeshs hovedstad

Læs mere

Udarbejdet af pædagogisk konsulent Karina Kiær. (Mailand 2007:43)

Udarbejdet af pædagogisk konsulent Karina Kiær. (Mailand 2007:43) (Mailand 2007:43) vidensopbygning selvstændig tekstkonstruktion Udvikling af genrekom- petence model- analyse fælles tekstkonstruktion Elevens tilegnelse af viden anskues som værende en cyklisk proces.

Læs mere

Bilag til Merete Brudholms artikel. Bilag 1. Læsning i alle fag

Bilag til Merete Brudholms artikel. Bilag 1. Læsning i alle fag Bilag til Merete Brudholms artikel Bilag 1 Til drøftelse i klassens lærerteam Hvilke læsemåder behersker eleverne i relation til genrerne fortællende og informerende tekster, og hvilke skal implementeres

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Hvad er tekstlingvistik og funktionel grammatik? 2. De fire tekstkriterier 3. Strukturen i kapitlerne 4. Sproglig vejledning 6

Indholdsfortegnelse. Hvad er tekstlingvistik og funktionel grammatik? 2. De fire tekstkriterier 3. Strukturen i kapitlerne 4. Sproglig vejledning 6 LÆRERVEJLEDNING: Tæt på genrer og sprog Indholdsfortegnelse Hvad er tekstlingvistik og funktionel grammatik? 2 De fire tekstkriterier 3 Strukturen i kapitlerne 4 Målovervejelser: Brug af logbog og portfolio

Læs mere

Undervisningsforløb til indskolingen

Undervisningsforløb til indskolingen Undervisningsforløb til indskolingen Grantræet Grantræet, der er frit baseret på H.C. Andersens eventyr, kan give eleverne i indskolingen kendskab til den danske skov og indblik i, hvordan en historie

Læs mere