Undgå driftsafbrydelser på grund af udløbet virksomheds- eller funktionssignatur

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Undgå driftsafbrydelser på grund af udløbet virksomheds- eller funktionssignatur"

Transkript

1 Side 1 af 5 Vejledning 2. august 2013 NITRI Undgå driftsafbrydelser på grund af udløbet virksomheds- eller funktionssignatur Indholdsfortegnelse Formål...2 Virksomhedssignatur...2 Funktionssignatur...3 Driftsovervågning...4 Migrering til de nye virksomheds- og...4 Programmatisk fornyelse...4

2 Formål Mange organisationer oplever, at it-systemer holder op med at virke, fordi organisationen ikke har fornyet OCES virksomheds- eller funktionssignatur i tide. Side 2 af 5 Nets DanID, som udsteder virksomheds- og funktionssignaturerne, sender ca. 30 dage, før signaturen udløber, en påmindelse til organisationen pr. . Påmindelsen sendes til den kontaktperson, som organisationen har oplyst, da signaturen blev bestilt. Men som mange organisationer har erfaret, er der stor risiko for, at kontaktpersonen ikke er tilgængelig mere, eller at der af andre årsager ikke bliver reageret korrekt. Samtidig kan det i store organisationer være vanskeligt at holde styr på, hvilke systemer der anvender de forskellige signaturer, og hvornår de skal fornys. Bestilling og ibrugtagning kan være gjort decentralt eller af en projektorganisation, som ikke findes mere. Endelig kan selve fornyelsen også koste meget tid og mange ressourcer, hvis man ikke har den nødvendige ekspertise eller erfaring til stede. Der er risiko for manuelle fejl og tekniske formatproblemer imellem de forskellige programmer, og fejlsøgningen er oftest vanskelig. Endvidere fører manuelle fornyelsesprocedurer ofte til unødvendige sikkerhedsrisici, hvor de private signaturnøgler håndteres fra almindelige kontorcomputere. Denne vejledning anbefaler, at organisationen laver en intern metodik til at forny virksomheds- og funktionssignaturer, som anvendes til driftskritiske formål, eller overvåger signaturerne i et lokalt driftsovervågningssystem med aktiv alarmering, når signaturen bør fornys. Endvidere anbefales det at gennemføre fornyelsen programmatisk og eventuelt automatiseret mod Nets DanIDs webservices fra det enkelte it-system, som anvender virksomheds- eller Vejledningen henviser til den relevante tekniske dokumentation af de programmatiske grænseflader hos Nets DanID, som kan anvendes til implementering af programmatisk fornyelse af virksomheds- og Virksomhedssignatur Virksomhedssignatur anvendes især til følgende formål: Sikker postkasser Tjenesteudbyderautentifikation (NemID og NemLog-in) Elektronisk tinglysning Derudover kan virksomhedssignatur bruges i andre specielle it-systemer.

3 Side 3 af 5 Nets DanID migrerer i tidligere virksomhedssignaturer til NemID virksomhedssignaturer. De tidligere virksomhedssignaturer (VOCES1) er gyldige i to år fra udstedelsestidspunktet. NemID virksomhedssignaturer (VOCES2) udstedes med tre års gyldighed. Virksomhedssignaturerne er oftest driftskritiske. Et udløbet certifikat kan således blokere for adgang til it-systemer. Det er derfor vigtigt, at virksomhedssignaturer fornyes i god tid inden udløb. Bemærk i øvrigt, at et system også kan stille krav til, hvor tæt på udløb en virksomhedssignatur må anvendes. Fx kræves det i finanssektoren, at certifikater, der benyttes til signering af tinglysningsdokumenter, ikke må være nærmere end seks måneder fra udløbsdatoen. Det er til de fleste anvendelsesformål vigtigt at bevare feltet Subject serial number i signaturens certifikat uændret, da det almindeligvis er dette felt, der anvendes til at tildele rettigheder til signaturen i andre it-systemer. Dette felt bevares almindeligvis kun, hvis der laves en elektronisk fornyelse eller en manuel genudstedelse. Hvis man blot bestiller en ny virksomhedssignatur, vil den have en ny værdi i feltet Subject serial number, og dermed kan man risikere, at den nye virksomhedssignatur ikke godtages af det it-system, som den skal anvendes til. Elektronisk fornyelse kan enten gennemføres via en browser eller ved at lave et lille program, der kan forny direkte via de webservices, som Nets DanID stiller til rådighed. Programmatisk fornyelse giver almindeligvis færre fejl og bedre mulighed for at bevare sikkerhed omkring virksomhedssignaturen. Funktionssignatur Funktionssignatur anvendes især til sikker udveksling af dokumenter i NemHandel. Nets DanID migrerer i tidligere funktionssignaturer til NemID De tidligere funktionssignaturer (FOCES1) er gyldige i to år fra udstedelsestidspunktet, medens NemID funktionssignaturer (FOCES2) udstedes med tre års gyldighed. Funktionssignaturerne kan være driftskritiske. Et udløbet certifikat kan således blokere for adgang til it-systemer. Det er derfor vigtigt, at funktionssignaturer fornyes i god tid inden udløb.

4 Det er til de fleste anvendelsesformål vigtigt at bevare feltet Subject serial number i signaturens certifikat uændret, da det almindeligvis er dette felt, der anvendes til at tildele rettigheder til signaturen i andre it-systemer. Side 4 af 5 Dette felt bevares almindeligvis kun, hvis der laves en elektronisk fornyelse eller en manuel genudstedelse. Hvis man blot bestiller en ny funktionssignatur, vil den have en ny værdi i feltet Subject serial number, og dermed kan man risikere, at den nye funktionssignatur ikke godtages af det it-system, som den skal anvendes til. Driftsovervågning Driftskritiske it-systemer overvåges almindeligvis af en døgnbemandet driftsvagt, som overvåger servere og netværk. En rød lampe i overvågningsbilledet kan indikere for driftsvagten, at der er behov for korrigerende handlinger, hvis systemet skal fortsætte med at fungere. Det anbefales, at der implementeres en lampe, som overvåger den resterende gyldighed af kritiske signaturer, så overvågningssystemet kan alarmere driftsvagten fx to måneder, før signaturen udløber. Samtidig kan det beskrives i en driftshåndbog, hvad driftsvagten skal sætte i værk for at sikre, at signaturen bliver fornyet i rette tid. Migrering til de nye virksomheds- og funktionssignaturer Nets DanID migrerer i tidligere virksomheds- og funktionssignaturer til NemID virksomheds- og Det anbefales, at organisationen migrerer til NemID virksomheds- og funktionssignaturer, inden programmatisk fornyelse implementeres. Dermed kan der integreres til de nye programmatiske grænseflader hos Nets DanID, som både kan håndtere de tidligere signaturer og NemID virksomheds- og Det er dog stadig muligt at integrere direkte til de gamle programmatiske grænseflader, som kun håndterer de tidligere virksomheds- og Når en tidligere virksomheds- eller funktionssignatur fornyes efter migrering af organisationen, udstedes der automatisk en NemID virksomheds- eller funktionssignatur. Programmatisk fornyelse Programmatisk fornyelse giver almindeligvis færre fejl og bedre mulighed for at bevare sikkerhed omkring virksomheds- eller funktionssignaturen.

5 Det anbefales derfor, at organisationen implementerer programmatisk fornyelse via Nets DanIDs webservices til signaturadministration 1. Det vil almindeligvis være tilstrækkeligt at anvende Nets DanIDs Basic webservice til signaturadministration til formålet. Denne webservice kan anvendes uden beregning 2. Side 5 af 5 Forskellige leverandører i markedet har udviklet små softwarekomponenter til programmatisk udstedelse og fornyelse af virksomheds- og funktionssignaturer, men det er også forholdsvis enkelt at lave sin egen implementering. Den tekniske dokumentation findes i en zippakke under punkt 5) på Nets DanIDs Kom i gang -side 3. I zipfilen findes dokumentationen i filen IssueRenewWS.pdf. Dette dokument indeholder webadresser på WSDL-zipbundles for henholdsvis test- og produktionsmiljø. Disse WSDL-bundles indeholder blandt andet en HTML-side med dokumentation af alle felter og de benyttede fejlkoder. Dokumentet indeholder også en beskrivelse af de nødvendige trin for at gennemføre hhv. programmatisk udstedelse og fornyelse, herunder en pseudo-kodebeskrivelse af de enkelte trin. En lille forsmag gives her fra afsnit 3 i IssueRenewWS.pdf: Forudsætninger Ved fornyelse af et certifikat skal der være etableret en 2-vejs SSL forbindelse. Klientcertifikatet skal være det certifikat, der skal fornyes. Dette kan enten repræsentere en medarbejder, en virksomhedssignatur eller en funktionssignatur. Klienten skal lokalt danne et PKCS#10 request. Til det formål kan man fx benytte OpenSSL (et opensource kommandolinje værktøj: eller openoces (java biblioteker: Beskrivelse Flowet består af: 1. Bed om at initiere en certifikatfornyelse. Svaret indeholder et internt ordrenummer (InternalOrderIdentifier). 2. Dan et nyt PCKS#10 request signeret af den private nøgle. Feltet CN (CommonName) skal indeholde værdien af InternalOrderIdentifier. 3. Indsend PCKS#10 requestet. Svaret er et PKCS#7 objekt, der indeholder det udstedte certifikat som første element i kæden. 1 Webservice info: https://www.nets-danid.dk/produkter/webservices/signaturadministration/information/. 2 Virksomhederne skal kun afholde udgifterne til den virksomhedssignatur, der bruges til at kalde webservicen, se https://www.nets-danid.dk/produkter/webservices/signaturadministration/priser/. 3 Kom I gang https://www.nets-danid.dk/produkter/webservices/signaturadministration/support/kom_i_gang/.

Elektronisk indberetning til Finanstilsynet. Vejledning i Sikker e-mail

Elektronisk indberetning til Finanstilsynet. Vejledning i Sikker e-mail Elektronisk indberetning til Finanstilsynet Vejledning i Sikker e-mail Finanstilsynet - 7. udgave marts 2009 Indholdsfortegnelse 1 INTRODUKTION... 1 1.1 Support... 1 2 INFORMATION OM SIKKER E-MAIL... 2

Læs mere

Digital post er ikke det samme som almindelig e-mail. Digital post er modsat e-mails en sikker digital forsendelsesform.

Digital post er ikke det samme som almindelig e-mail. Digital post er modsat e-mails en sikker digital forsendelsesform. Digital Post Vejledning til foreninger m.fl. Center for Kultur, Idræt og Sundhed September 2013 Indledning Slagelse Kommune ønsker at hjælpe foreninger m.fl. godt på vej med Digital Post. Derfor har vi

Læs mere

Installations- og brugervejledning

Installations- og brugervejledning Installations- og brugervejledning Probas Webservice Frontend Arbejdstilsynet Indholdsfortegnelse 0 Generelt... 3 1 Indledning... 4 2 Systemkrav... 5 3 Tilmelding... 6 4 Installation... 8 5 Før du kan

Læs mere

Version: 1.0 Udarbejdet: Okt. 2013 Udarbejdet af: Erhvervsstyrelsen og Digitaliseringsstyrelsen

Version: 1.0 Udarbejdet: Okt. 2013 Udarbejdet af: Erhvervsstyrelsen og Digitaliseringsstyrelsen Anbefalinger om brug af Digital Post for store virksomheder, administratorer/advokater (fx ejendomsadministratorer) og virksomheder med mange p- enheder Version: 1.0 Udarbejdet: Okt. 2013 Udarbejdet af:

Læs mere

Digital Signatur Sikker brug af digital signatur

Digital Signatur Sikker brug af digital signatur Digital Signatur IT- og Telestyrelsen December 2002 Resumé Myndigheder, der ønsker at indføre digital signatur, må ikke overse de vigtige interne sikkerhedsspørgsmål, som teknologien rejser. Det er vigtigt,

Læs mere

Skriv til digital post

Skriv til digital post Skriv til digital post Denne vejledning beskriver de forskellige problemstillinger, en myndighed skal overveje ved etablering af kommunikation til digital post. Version: 3.0 Udarbejdet: november 2011 Udarbejdet

Læs mere

Brugervejledning - til internetbaseret datakommunikation med Nets ved hjælp af HTTP/S-løsningen

Brugervejledning - til internetbaseret datakommunikation med Nets ved hjælp af HTTP/S-løsningen Nets Denmark A/S Lautrupbjerg 10 P.O. 500 DK 2750 Ballerup T +45 44 68 44 68 F +45 44 86 09 30 www.nets.eu Brugervejledning - til internetbaseret datakommunikation med Nets ved hjælp af HTTP/S-løsningen

Læs mere

NemRefusion. Kom godt i gang: NemRefusion Virksomhedsservice version 1.1, 01.11.2014. 1 NemRefusion virksomhedsservice

NemRefusion. Kom godt i gang: NemRefusion Virksomhedsservice version 1.1, 01.11.2014. 1 NemRefusion virksomhedsservice NemRefusion Kom godt i gang: NemRefusion Virksomhedsservice version 1.1, 01.11.2014 1 Kom godt i gang: NemRefusion Virksomhedsservice - En vejledning Indholdsfortegnelse Kom godt i gang: NemRefusion Virksomhedsservice...

Læs mere

Vejledning start Test Indberetning i ENAO

Vejledning start Test Indberetning i ENAO Vejledning start Test Indberetning i ENAO Formål Formålet med denne vejledning er at vise hvordan man foretager indberetning af Test indberetning i Energitilsynets nye indberetningssystem, ENergiAnmeldelse

Læs mere

Håndbog i elektronisk fakturering. for dig der sælger til det offentlige

Håndbog i elektronisk fakturering. for dig der sælger til det offentlige Håndbog i elektronisk fakturering for dig der sælger til det offentlige 17 INDHOLD Elektronisk fakturering fra 1. februar 2005 3 Nye oplysninger på regningen Husk altid EAN-nummeret! 4 Elektroniske regninger

Læs mere

Adgang til kundeportalen

Adgang til kundeportalen Til elleverandørerne Adgang til kundeportalen 3. april 2012 XSTJ/LRO Følgende dokument har til formål at orientere elleverandørerne om implementering og testning af den it-funktionalitet, som skal sikre

Læs mere

Online Banking Sikkerhedsvejledning Internet-version

Online Banking Sikkerhedsvejledning Internet-version Online Banking Sikkerhedsvejledning Internet-version Indhold Introduktion til Sikkerhedsvejledningen... 2 Sikkerhedsvejledningen... 2 Sikker brug af internettet... 2 Sikkerhedsløsninger i Online Banking...

Læs mere

Håndbog i elektronisk fakturering

Håndbog i elektronisk fakturering Håndbog i elektronisk fakturering for dig der sælger til det offentlige Håndbog i elektronisk fakturering giver svar på: Hvordan laver man en elektronisk regning? Hvilke nye oplysninger skal med på regningen?

Læs mere

DIADEM KOM GODT I GANG INTEGRATIONSVEJLEDNING IFT. SIKKERHED OG VERSIONERING AF WEBSERVICES VERSION: 1.7.0 STATUS: FRIGIVET DATO: 22.

DIADEM KOM GODT I GANG INTEGRATIONSVEJLEDNING IFT. SIKKERHED OG VERSIONERING AF WEBSERVICES VERSION: 1.7.0 STATUS: FRIGIVET DATO: 22. DIADEM KOM GODT I GANG INTEGRATIONSVEJLEDNING IFT. SIKKERHED OG VERSIONERING AF WEBSERVICES VERSION: 1.7.0 STATUS: FRIGIVET DATO: 22. AUGUST 2013 Fil: DIADEM - Kom godt igang - Ver 1.7.0.docx Indhold 1.

Læs mere

Huskeliste. - til kommende brugere af Den Digitale Bilbog. Domstolsstyrelsen / Huskeliste. Designelementer: Logo

Huskeliste. - til kommende brugere af Den Digitale Bilbog. Domstolsstyrelsen / Huskeliste. Designelementer: Logo Desi Designelementer: Logo Logo På Domstol.dk findes logoet i øverste venstre hjørne på alle websitets sider. Huskeliste Designguide for Domstol.dk - til kommende brugere af Den Digitale Bilbog Domstolsstyrelsen

Læs mere

Vejledning i opsætning af NemHandelsprogrammet

Vejledning i opsætning af NemHandelsprogrammet Vejledning i opsætning af NemHandelsprogrammet Kort om NemHandelsprogrammet Hvis du har et økonomisystem, som kan skabe NemHandelsfakturaer, kan du kombinere økonomisystemet med det gratis NemHandelsprogram,

Læs mere

Application Management Service

Application Management Service Application Management Service I dette Whitepaper vil vi beskrive nogle af vores erfaringer med Application Management. De fleste virksomheder har på et tidspunkt lavet, eller fået lavet, en mindre applikation,

Læs mere

Kom godt i gang med Digital Post og NemSMS

Kom godt i gang med Digital Post og NemSMS Kom godt i gang med Digital Post og NemSMS Denne vejledning beskriver, hvordan en myndighed tilslutter sig Digital Post, ligesom der gives en kort introduktion til, hvordan Digital Post / NemSMS hænger

Læs mere

1 Brugermanual Fællesmedicinkort i TDjournal BRUGERMANUAL. Sådan benytter du Det Fælles Medicinkort i TDjournal

1 Brugermanual Fællesmedicinkort i TDjournal BRUGERMANUAL. Sådan benytter du Det Fælles Medicinkort i TDjournal 1 Brugermanual Fællesmedicinkort i TDjournal BRUGERMANUAL Sådan benytter du Det Fælles Medicinkort i TDjournal 2 Brugermanual Fællesmedicinkort i TDjournal Indholdsfortegnelse Har du husket?... 3 Fælles

Læs mere

NYT Panda Antivirus 2007 Kom godt i gang Vigtigt! Læs venligst grundigt afsnittet i denne guide om online registrering. Her findes nødvendige oplysninger for maksimal beskyttelse af din PC. Afinstaller

Læs mere

Vejledning til oprettelse af digital post

Vejledning til oprettelse af digital post Vejledning til oprettelse af digital post Indholdsfortegnelse Har du brugt dit sidste frimærke?... 3 Inden du begynder... 4 Bestil NemID med pas eller kørekort... 5 Aktiver ny NemID... 10 OPRET digital

Læs mere

Vejledning om avanceret afhentning. i Digital Post på Virk.dk.

Vejledning om avanceret afhentning. i Digital Post på Virk.dk. Vejledning om avanceret afhentning og sortering i Digital Post på Virk.dk. Denne vejledning beskriver, hvordan virksomheder, foreninger m.v. med et CVR-nummer kan modtage Digital Post, herunder hvordan

Læs mere

Online Banking Sikkerhedsvejledning PC-baseret version

Online Banking Sikkerhedsvejledning PC-baseret version Sikkerhedsvejledning PC-baseret version Indhold Introduktion til Sikkerhedsvejledningen...3 Sikkerhedsvejledningen...3 Sikker brug af internettet...3 Sikkerhedsløsninger i...3 Hvad er sikkerhed i?...4

Læs mere

Brugerstyring i Digital Post

Brugerstyring i Digital Post Brugerstyring i Digital Post Denne vejledning beskriver roller og rettigheder i Digital Post Administrationsportalen. Den berører også kort sammenhængen med de roller og rettigheder, der er knyttet til

Læs mere

Konceptbeskrivelse for DIADEM web-interface

Konceptbeskrivelse for DIADEM web-interface Erhvervs- og Byggestyrelsen, d. 23/6 2011. Konceptbeskrivelse for DIADEM web-interface 1) Baggrund... 2 2) Overordnet løsningsbeskrivelse... 5 3) Web-interface... 7 4) DIADEM-rapporten... 10 5) Betaling...

Læs mere

Let i gang med NemRefusion for selvstændige

Let i gang med NemRefusion for selvstændige Let i gang med NemRefusion for selvstændige Digital indberetning af syge- og barseldagpenge på Virk.dk Denne lille guide giver dig en introduktion til, hvordan du kan indberette syge- og barseldagpenge

Læs mere

Guide til integration med NemLog-in / Signering

Guide til integration med NemLog-in / Signering Guide til integration med NemLog-in / Signering Side 1 af 6 14. november 2013 TG Denne guide indeholder en kort beskrivelse af, hvorledes man som itsystemudbyder (myndighed eller it-leverandør) kan integrere

Læs mere

En teknisk introduktion til NemHandel

En teknisk introduktion til NemHandel En teknisk introduktion til NemHandel 02. december 2014 Indhold INDHOLD... 1 INDLEDNING... 2 STANDARDER... 4 OIOUBL e-handelsstandard... 4 OIORASP - transportprotokol... 5 BETINGELSER FOR ANVENDELSE AF

Læs mere

Visma NemHandel. Indhold

Visma NemHandel. Indhold Visma NemHandel Indhold 1 Introduktion... 1 2 Installation... 2 3 Daglig brug - følg status for dokumenter... 5 3.1 Leverede dokumenter... 6 3.2 Fejlede dokumenter... 6 3.3 Modtagne dokumenter... 7 3.4

Læs mere

Udgivet af: IT- & Telestyrelsen. IT- & Telestyrelsen Holsteinsgade 63 2100 København Ø. Telefon: 3545 0000 Fax: 3545 0010

Udgivet af: IT- & Telestyrelsen. IT- & Telestyrelsen Holsteinsgade 63 2100 København Ø. Telefon: 3545 0000 Fax: 3545 0010 Udgivet af: IT- & Telestyrelsen IT- & Telestyrelsen Holsteinsgade 63 2100 København Ø Telefon: 3545 0000 Fax: 3545 0010 Sikkerhedsvejledning til OAuth 2.0 - sikkerhedsmodeller for OIOREST IT- & Telestyrelsen

Læs mere