Hjælp til visning af planer i PlansystemDK

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Hjælp til visning af planer i PlansystemDK"

Transkript

1 Hjælp til visning af planer i PlansystemDK Opdateret Indhold 1. Indledning Visning af planer Baggrundskort Oversigtskort Målestok Funktioner (Trykknapper)...6 Tilbage...6 Frem...6 Zoom ind...6 Zoom ud...6 Dynamisk zoom...6 Zoom til udsnit...6 Flyt (panorér) kortet...7 Vis hele landet...7 Liste over temaer...7 Information...8 Fjern søgemarkering...11 Hjælp Andre funktioner...12 Søg...12 "Find" adresse/matrikel/ejendom/plan/kommune/amt...12 Hvad gælder for" adresse/matrikel/et tegnet areal/det sidst fremhævede objekt...12 Digitaliser...14 Download...15 Værktøjer...16 Mål afstand og areal...17 Link til det viste kortudsnit...17 Indstillinger...18 Udskriv...18 Spørgsmål og kommentarer rettes til Miljøministeriets hotline: eller plansystemdk@blst.dk

2 1. Indledning PlansystemDK's kortvisning kan vælges på forsiden af under Se og hent planer. Man kan også vælge at benytte følgende internetadresse (URL): Plansystemets kortvisningsdel viser og distribuerer de fysiske planer, som kommunerne i følge Planloven skal udarbejde og indmelde i PlansystemDK. Planerne kan vises oven på forskellige grundkort. Endvidere er der indbygget en række søgefunktioner, som gør det muligt enten at søge efter eksempelvis adresser, matrikler, planer mm., eller undersøge hvilke bestemmelser og restriktioner, der gælder for bestemte områder (populært kaldet "madpapirsøgninger"). Herudover tilbyder systemet en række andre funktioner, fx mulighed for at downloade planer, gemme de viste kortudsnit i pdf-format eller få et link til kortet, vise informationer om planerne så som hvilke matrikler de gælder for mm. Endelig er der adgang til de juridisk gældende plandokumenter i pdf-format. De forskellige funktioner forklares i det følgende. Det basale i kortvisningen er, at der kan tændes og slukkes for forskellige "korttemaer" (fx Lokalplaner). Et korttema er et kort med tilhørende oplysninger. I daglig tale kaldes et korttema også et kortlag, et temalag eller blot et lag. Et korttema vedrørende eksempelvis kommuneplanrammer består af en flade, også kaldet en polygon, med tilhørende oplysninger om den pågældende plan (egenskabsdata opbygget efter datamodellen PlanDK2). Kortvisningsdelen af PlansystemDK vises som en almindelig internet-hjemmeside og kræver derfor ingen installationer. Det skal bemærkes, at hvis man arbejder med en stor skærmopløsning, vil systemet arbejde langsommere end det optimale, da kortinformationer vises i en større opløsning.

3 2. Visning af planer Når kortvisningen åbnes vises et kort over Danmark. Som udgangspunkt vises hele Danmark med korttemaet kystlinie (se figur). Til venstre for kortet, vælges de ønskede korttemaer. For at give bedre overblik er korttemaerne inddelt i emnegrupper, eksempelvis Baggrundskort, Adm. grænser og Lokalplan (se den røde markering på nedenstående billede). Temakortene (planerne) tændes og slukkes til venstre for kortet (se den røde markering i ovenstående figur). Først vælges den pågældende emnegruppe (fx Lokalplan), som automatisk "foldes ud", hvorefter de enkelte korttemaer i den pågældende emnegruppe kan markeres. Sæt 'flueben' ud for navnet på det ønskede temakort. Markér herefter eventuelt et nyt temakort. Når et korttema er markeret opdateres det viste kort automatisk. (Man kan godt markere flere temaer efter hinanden uden at vente på at kortet opdateres efter hver markering). Flere korttemaer tændes dog lettest ved brug af funktionen Liste over korttemaer. Det er også muligt at få vist alle temakort indenfor en emnegruppe ved at sætte flueben udfor navnet på emnegruppen. Tændes for mange temaer på en gang kan kortet blive svært at overskue og de forskellige temaers farver og mønstre kan dække for hinanden. Derfor anbefales det at holde antallet af tændte temaer på et minimum. Des flere korttemaer der tændes på én gang, des længere tid tager det at opdatere kortet. Hold øje med den lille markering "kortet opdateres..." i den blå bjælke nederst til højre.

4 Meget detaljerede korttemaer egner sig ikke til at blive vist landsdækkende og måske endda heller ikke på regionalt niveau. Disse kan derfor kun vælges, når der er zoomet langt ind på kortet. Ved visse zoomniveauer kan disse korttemaer derfor ikke markeres. Bemærk: Det er muligt at få vist temakort fra forskellige emnegrupper på en gang. Hvis der er aktive temaer i en emnegruppe, vil der være "flueben" ud for navnet på emnegruppen, som indikerer at et eller flere temaer i gruppen er aktive (se nedenstående figur). Ved at føre musen hen over de forskellige navne på korttemaerne, vises en beskrivelse af temaet. Her er også angivet hvornår et korttema er synligt: Vigtigt! Oplysningerne i temaerne skal betragtes som vejledende, og der skal altid tages kontakt til de data-ansvarlige (fx kommunerne) i tvivlstilfælde. Desuden gøres opmærksom på, at ikke alle temaerne er tegnet med samme nøjagtighed. Derfor er det ikke alle temaer, som passer til alle grundkort, når der zoomes langt ind på kortet.

5 3. Baggrundskort Den første emnegruppe indeholder forskellige baggrundskort, som er beregnet til at blive vist i forskellige målforhold. Hvis man gradvist zoomer ind på baggrundskortet, kan man opleve at det bliver mere og mere detaljeret. Nogle baggrundskort bliver uskarpe jo tættere der zoomes ind eller de slukkes ved bestemte zoomniveauer. Ved brug af KMS s almindelige baggrundskort (Danmarks Topografiske Kortværk, DTK) skiftes på passende tidspunkter fra kort i målforholdet 1:1 mio. til 1: , til 1: , til 1: og slutter ved kortet 1: (4-cm. kortet). Når du kommer ned i et målforhold svarende til ca. 1:8000, forsvinder DTK-kortet. Ønsker man at zoome endnu længere ind kan kort10, skærmkort eller ortofoto 2006 aktiveres. De historiske kort udbydes fra kortforsyningen kun inden for et begrænset zoom-interval - det vil sige der er indbygget såvel et max. som et min. zoomniveau for visningen. Ved zoom-niveauer hvor de enkelte baggrunds- og temakort ikke er synlige, deaktiveres knappen ud for kortnavnet og det er således ikke muligt at tænde for kortet. 4. Oversigtskort Nederst til venstre ses et oversigtskort. Oversigtskortet vil altid vise hele Danmark, og markere en ramme som angiver hvilken del af landet, der er zoomet ind på (hvis der er zoomet meget ind, vises blot et kryds). TIP: Efter at have zoomet ind på det store kort kan man hurtigt finde frem til et andet sted i landet ved at klikke på oversigtskortet. 5. Målestok Nederst til venstre på kortet vises en målestok, der angiver afstandene afhængig af zoomniveau. Under kortet til venstre er det angivet, hvor stor en afstand kortets bredde viser.

6 6. Funktioner (Trykknapper) Over kortet findes knapper hvis funktioner beskrives i det følgende: Tilbage Der skiftes til det forrige (sidst viste) kortudsnit. Frem Hvis Tilbage har været benyttet, er det muligt at skifte til næste kortudsnit. Zoom ind Hold venstre musetast nede og træk en rød firkant omkring det område, der skal kigges nærmere på. Når området er markeret slippes museknappen. Zoom ud Klik på kortet, hvor du ønsker centrum for det nye udsnit. Dynamisk zoom Ved at holde venstre museknap nede og samtidig bevæge musen op og ned på kortet vil der blive zoomet henholdsvis ind og ud i kortet. Zoom til udsnit Giver adgang til dialogboksen Zoom, hvor det er muligt at indtaste den ønskede bredde i meter på kortudsnittet. Afslut ved at klikke OK.

7 Eksempel: hvis man ønsker at få vist et kort der viser 25 km fra venstre til højre kant, skrives i boksen. Flyt (panorér) kortet Klik på kortet, hold venstre museknap nede og træk til den ønskede position. Tip: Det er ikke nødvendigt at panorere over store afstande, for at beholde den samme målestok. Ved at klikke i oversigtskortet på det ønskede område, vises det pågældende sted på kortet. Vis hele landet Ændrer skærmbilledet, så hele Danmark vises. Bemærk: at nogle kortlag ikke vises i denne skala. Liste over temaer I denne dialogboks er det muligt at tænde og slukke for flere korttemaer samtidig. Listen er inddelt i de samme emnegrupper som dem der findes i menuen til venstre for kortet. (Figurens udseende kan ændre sig efterhånden som flere korttemaer stilles til rådighed).

8 Eksempel: Der ønskes følgende oplysninger for området omkring Fåborg: Strandbeskyttelseslinie, kommunegrænser og vedtagne lokalplaner. Først zoomes der ind på området (se ovenstående vejledninger). Temaerne vælges ved at sætte et "flueben" (enkeltklik) i de hvide kasser til venstre for tematitlerne. Dvs. der er sat flueben i forskellige emnegrupper: Adm. grænser: Kommune; Lokalplan: Lokalplan, vedtaget og Andre temaer: Strandbeskyttelse. Kommer man til at vælge et forkert tema, klikkes på fluebenet og dette fjernes. Alle flueben i alle grupper kan fjernes ved klik på Default. Derudover har vi brug for at få et overblik over området. Der vælges derfor et baggrundskort, her i form af DTK, rasterkort i emnegruppen Grundkort. For at få vist kortet med de udvalgte temaer, klikkes på OK. Bemærk: Temaer, der er skrevet med kursiv, kan ikke vises i det aktuelle zoomniveau. Information Giver adgang til dialogboksen Info, der viser information om de planer eller andre temaer, som man har klikket på. Efter at have valgt knappen Information, klikkes på det punkt i kortet man ønsker info om. Når der klikkes på kortet, vises informationer om alle de aktive (tændte) temaer på den pågældende position. Findes der objekter for flere temaer, vises disse på en liste (se nedenstående figur), hvorfra det er muligt at vælge det enkelte tema ved at klikke på titlen: Størrelsen på boksen kan justeres ved at trække i nederste højre hjørne.

9 Info-boksen indeholder oplysninger om objektet (fx en lokalplan) i overensstemmelse med datamodellen (fx PlanDK2). Ved klik på de enkelte planer fremkommer følgende i dialogboksen: Har du peget på en plan, er det muligt at klikke videre til det juridiske plandokument (klik på Plandokument) eller til en liste over hvilke matrikler, der er helt eller delvist omfattet af planen (klik på Se matrikelliste). Klikkes der på (vis i kort), ud fra et tema i info-boksen, vil objektets geografiske afgrænsning blive markeret på kortet. På denne måde er det også muligt at søge videre med dette objekt (se under Søg) Ønskes informationer om matriklerne via OIS.dk eller skat.dk, skal temaet Matrikel (under Adm. Grænser) tændes. Ved brug af Vis info fås nu en liste over matrikler ved søgepunktet:

10 Tilsvarende kan der hentes informationer om andre temaer. Det kan variere hvilke oplysninger der er tilgængelige. Ved klik på den grønne trekant (se nedenstående billede), er det muligt at lave en ny søgning (Søg igen), i enten alle temaer eller alle tændte temaer, Folde alle temaer ud eller ind eller Vis/skjul hvad der er søgt i, den sidste funktion skjules de temaer hvor søgningen ikke gav resultater. Endvidere er det muligt ved at vælge Rapport (i bjælken til højre). Denne funktion gør det muligt at lave en rapport (dvs. dokument) af den gennemførte søgning. Rapporten kan laves i forskellige dokumenttyper (fx pdf eller xls), som derefter kan gemmes, printes, eksporteres mm. Temakort, som man ønsker at medtage i sin rapport, markeres og der klikkes på Vis rapport, hvorefter et nyt vindue med en rapport vil fremkomme. Rapporten indeholder data omkring de søgte temakort og et billede af området hvor der er søgt i.

11 Fjern søgemarkering Knappen kan bruges hvis man efter en søgning ønsker at fjerne markeringen af de(t) udvalgte objekt(er). Hjælp Åbner dette hjælpedokument.

12 8. Andre funktioner Efter funktionsknapperne på menulinjen er det muligt at vælge en række andre funktioner: Søg "Find" adresse/matrikel/ejendom/plan/kommune/amt Vil man f.eks. søge efter en adresse vælges find adresse. Start med at vælge kommunen, dette gøres enten ved at skrive navnet eller udvælge det i rulle-boksen. Når kommunen er udvalgt, vil systemet finde alle de vejnavne der er i kommunen. Det er således ikke muligt at komme til at vælge en vej der ikke findes i den pågældende kommune. Herefter indtastes eller udvælges et vejnavn og til sidst husnummer på samme måde. Eksempel på Find Adresse: Når alle felter er udfyldt klikkes på Vis og PlansystemDK zoomer ind på den søgte adresse, (/matrikel/ejendom/plan/kommune/amt) og markerer den med et rødt punkt/areal på kortet. Markeringen bliver stående indtil den slukkes eller anden søgning gennemføres - uanset om der zoomes eller tændes / slukkes for korttemaer mv. Er der sat flueben ud for Autofind zoomes automatisk til den valgte adresse når alle felter er udfyldt - inden der trykkes Vis. Herved kan man fx "afprøve" forskellige husnummer, inden man trykker Vis. Find ejendom fungerer ved at der indtastes et ejendomsnummer (10 cifre) og trykke på Vis. Hvis der findes en ejendom med det pågældende nummer, bliver de tilhørende matrikler markeret i kortet, ellers kommer der ingen markering. Hvad gælder for" adresse/matrikel/et tegnet areal/det sidst fremhævede objekt Det er også muligt at søge "Hvad gælder for" adresse, matrikel, et tegnet areal eller det sidst fremhævede objekt. Derudover er det muligt at inddrage en bufferzone i søgningen, samt vælge om man ønsker at søge i alle temaer eller kun tændte temaer. Ved valg af "alle temaer" søges der i samtlige plantyper i PlansystemDK. Vælger man derimod at søge med "tændte temaer" søges der kun i de temaer som der er sat flueben ved.

13 Adresse- og matrikelsøgningen foregår efter samme metode som ovenstående (find adresse). men man har mulighed for at søge med en bufferzone omkring det valgte areal eller punkt. Dette gøres ved at indtaste hvor mange meter man ønsker bufferen skal være. Inden søgningen sættes i gang skal det angives om man ønsker at søge i alle temaer eller kun tændte temaer. Resultatet af denne type søgning bliver en liste over hvilke temakort der vedrører adressen. Når der skal søges Hvad gælder for tegnet areal gives der mulighed for at tegne det areal man ønsker at søge inden for: På kortudsnittet markeres det areal der ønskes information om. Dette gøres ved at klikke i hjørnerne af det ønskede areal, hvorved dette vises med en rød linie. Derefter er der mulighed for at vælge om der skal søges i alle temaer eller kun tændte temaer, derudover er det muligt at vælge at søge med en bufferzone omkring det valgte areal. Arealet afsluttes og søgningen sættes i gang ved at klikke på OK. Herefter fremkommer en infoboks med hvilke temaer der berører det valgte område og evt. bufferzone. Det er også muligt at søge planer via søgelister, hvor der ikke er medtaget geografi. For at åbne denne mulighed vælges Søgelister under Andre søgninger. Ved klik på dette link vil en ny internet-side åbne. Hjælp til denne type af søgning findes på søgeliste siden.

14 Ved alle typer af søgninger markeres i kortet hvilket punkt/areal der er søgt efter. Markeringen fjernes ved brug af sidste valgmulighed under menupunktet Søg: Fjern søgemarkering. Denne funktion svarer til menuknappen: Digitaliser Ønsker man at tilføje sine egne skitser eller kommentarer til et kort, man fx ønsker at lave et udprint af er dette muligt med skitse værktøjet. Ved at vælge Skitse kan man tegne flader, linjestykker og cirkler eller tilføje kommentarer. For at ændre farven på skitsen dobbeltklikkes der på farvefeltet i dialogboksen. Hvis skitserne skal fjernes vælger man i menuen Skitse Fjern.

15 Download Alle planer i PlansystemDK kan downloades i GIS-formater (hentes hjem til egen PC). I dialogboksen for download vælges hvilke temaer der ønskes downloadet. Endvidere skal der vælges projektion samt hvilket udsnit af landet der ønskes data for. Der kan vælges mellem: Det viste kortudsnit der hentes data for det kortudsnit der er vist på skærmen. Et mindre kortudsnit ved at "trække med musen" laves et mindre udsnit af kortet (se figur)

16 Bemærk: Alle planer som er helt eller delvist med på skærmen eller i det valgte udsnit medtages. Ønskes landsdækkende udsnit zoomes ud til hele landet inden der downloades. Vær opmærksom på at det kan tage lidt tid at downloade data - jo større udsnit og jo flere temaer, jo længere tid! Ved at klikke på Hent temaer, bliver der lavet en zip-fil der indeholder de ønskede temaer. Der bliver vist en dialogboks, hvor man skal angive hvor filen skal gemmes. Værktøjer Under Værktøjer findes Mål afstand og areal og Link til det viste kortudsnit.

17 Mål afstand og areal Værktøjet giver mulighed for at måle omtrentlig afstand og areal på kortet Ved at klikke i kortet kan afstanden på en linie der går gennem flere punkter bestemmes. Ønskes størrelsen på et areal, markeres arealets hjørner og der klikkes på Luk areal. Link til det viste kortudsnit Værktøjet Link til det viste kortudsnit giver mulighed for at gemme et link til PlansystemDK med det aktuelle zoom-niveau og med de aktuelle korttemaer tændt. Der er tale om en "genvej" til det aktuelle kort man arbejder med. Vær opmærksom på at kun starten på hele URL'en kan ses i den lille boks. Når URL'en er markeret (det er den fra start) kan den kopieres og genanvendes. Når den benyttes næste gang åbnes PlansystemDK med de aktuelle temaer tændt og hvor der er zoomet ind på det aktuelle sted på kortet. URL'en kan fx gemmes som en "genvej" på ens "skrivebord", eller sendes til andre via . Dette svarer til de foretrukne genveje man gemmer når man i almindelighed søger på internettet.

18 Indstillinger Giver mulighed for aktivering af signaturforklaring, oversigtskort, målestok, koordinater, hurtig info og navigerings værktøj Ved at klikke på signaturforklaring /oversigtskort / målestok / koordinater /hurtig info/ Navigeringsværktøj i 'rullegardinet' fjernes / tændes visningerne. Udskriv Udskriv til PDF er en mere præcis måde at udskrive på. Her genereres en pdf-fil indeholdende det valgte kortudsnit med angivelse af målforhold. Her skal vælges Papirformat, Rotation, Kvalitet og Målforhold. Endvidere kan der indtastes en bemærkning til kortet. Endelig kan signaturforklaring, nordpil og tegningshoved, til- og fravælges. Bemærk: Er mange temaer tændt kan signaturforklaringen blive meget stor (høj) og kan i nogle tilfælde overstige kortets størrelse. I sådanne tilfælde anbefales at slukke for signaturforklaringen.

19 Når alt er valgt klikkes på Vælg udsnit og det ønskede udsnit vælges på kortet. Herefter genererer systemet en PDF-fil med kortet. PDF-filen kan som almindelig pdf-fil gemmes på egen PC. Mht. målforhold er det ikke ligegyldigt hvilket der vælges. Vælges aktuelt målforhold (standard/ default), genereres en udskrift af det kortudsnit der ses på skærmen. Vælges et mindre målforhold end det aktuelle, vil der blive lavet en fil med et kort med centrum i midten af det kortudsnit der er valgt (kun det "midterste" af kortet på skærmen kommer med). Der er begrænsede muligheder for at vælge andre målforhold (se figur). Vær opmærksom på at et andet målforhold kan betyde at grundkortet skifter. Dette hænger sammen med at fx. KMS's DTK-kort (raster kort) hentes via kortforsyningen og denne levere bestemte kort til bestemte zoomniveauer. Bemærk: Det kan tage lidt tid at generere en PDF-fil, og selvom der intet synligt sker, regner systemet på en pdf-fil. Dette kan kontrolleres ved at føre musen over dialogboksens titelbjælke, hvor musemarkøren vil vises som et timeglas.

Hjælp til visning af planer i PlansystemDK

Hjælp til visning af planer i PlansystemDK Hjælp til visning af planer i PlansystemDK Spørgsmål og kommentarer rettes til Miljøministeriets hotline: 72544804 eller plansystemdk@blst.dk 1. Indledning - Panorér --hvad gælder for arealet 2. Visning

Læs mere

Vejledning. Kortet. I denne vejledning kan du læse om, hvordan Plandata.dks kort benyttes. Udarbejdet af Erhvervsstyrelsen. Version: 1.

Vejledning. Kortet. I denne vejledning kan du læse om, hvordan Plandata.dks kort benyttes. Udarbejdet af Erhvervsstyrelsen. Version: 1. Vejledning Kortet I denne vejledning kan du læse om, hvordan Plandata.dks kort benyttes. Udarbejdet af Erhvervsstyrelsen Version: 1.0 Dato: 28-03-2018 Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 4 2. Visning

Læs mere

Råstoffer på Havet - WebGIS - Hjælp

Råstoffer på Havet - WebGIS - Hjælp Råstoffer på Havet - WebGIS - Hjælp 1. Indledning - dynamisk zoom 9. Værktøjer 2. Råstoffer på havet WebGIS opbygning - zoom til udsnit - tilpas kort 3. Baggrundskort - panorér kort - download af data

Læs mere

Vejledning i brug af Natur-GIS - vildtreservater, fredninger, matrikelafgrænsning, skov, m.m.

Vejledning i brug af Natur-GIS - vildtreservater, fredninger, matrikelafgrænsning, skov, m.m. Vejledning i brug af Natur-GIS - vildtreservater, fredninger, matrikelafgrænsning, skov, m.m. Biodiversitet og arter Indholdsfortegnelse Introduktion... 1 1. Brug info -knappen.2 2. Zoom ind på kortet...

Læs mere

Hjælp til visning af planer i PlansystemDK

Hjælp til visning af planer i PlansystemDK Hjælp til visning af planer i PlansystemDK Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 2 2. Visning af planer... 4 3. Baggrundskort og oversigtskort... 6 4. Målestok... 6 5. Funktioner (Trykknapper)... 6 Tilbage...

Læs mere

I det følgende er der en detaljeret beskrivelse af Miljøministeriets tjeneste MiljøGIS, hvordan det er bygget op og hvordan det bruges.

I det følgende er der en detaljeret beskrivelse af Miljøministeriets tjeneste MiljøGIS, hvordan det er bygget op og hvordan det bruges. MiljøGIS vejledning I det følgende er der en detaljeret beskrivelse af Miljøministeriets tjeneste MiljøGIS, hvordan det er bygget op og hvordan det bruges. Der findes mange versioner af MiljøGIS, derfor

Læs mere

Vejledning i brug af MiljøGIS.

Vejledning i brug af MiljøGIS. NOTAT Naturplanlægning, naturprojekter og skov J.nr. NST-3379-00005 Ref. MOBKI/TRDIP/KINIE Den 11. februar 2014 Vejledning i brug af MiljøGIS. Indholdsfortegnelse Introduktion... 3 1. Fremsøgning af lokalitet...

Læs mere

VEJLEDNING I WEBKORT

VEJLEDNING I WEBKORT VEJLEDNING I WEBKORT INDHOLD Vælg temaer 3 Naviger på kortet 4 Find adresser og informationer på kortet 5 Tegn enkle figurer på kortet 6 Andre værktøjer 7 Indstillinger 9 Udskriv 10 Temavælgerens muligheder

Læs mere

Vejledning i brug af Kommunen på kort

Vejledning i brug af Kommunen på kort Vejledning i brug af Kommunen på kort Indhold Adgang til Kommunen på kort... 2 Kortvindue og infolinje... 2 Målforhold... 2 Zoom... 3 Signaturforklaring... 3 Værktøjslinjen den øverste sorte del... 3 Navn...

Læs mere

Vejledning i brug af Informationer på kort

Vejledning i brug af Informationer på kort Emne: Brug af Web-GIS Klik på kort og tilhørende informationer I venstre side ses informationer om de kort der er tilgængelige, regler for salg af kort og vejledninger. I højre side er der adgang til andre

Læs mere

Adgang til WebGraf. 1. Start Microsoft Internet Explorer. 2. Skriv: http://kort.ge.dk

Adgang til WebGraf. 1. Start Microsoft Internet Explorer. 2. Skriv: http://kort.ge.dk Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse.. side 2 Adgang til webgraf 3 Opslag adresse... 4 Styring af layout.. 5 Opslag af område via oversigtskort... 6 Zoom funktioner.. 7 Panorere på skærmen. 8 Information

Læs mere

Opdateret: Vejledning i WebKort. Gennemgang af basale funktioner i Esbjerg kommunes WebKort

Opdateret: Vejledning i WebKort. Gennemgang af basale funktioner i Esbjerg kommunes WebKort Vejledning i WebKort Gennemgang af basale funktioner i Esbjerg kommunes WebKort 1 Indhold Zoom og panorér mm.... 3 Temavælger... 5 Gennemsigtighed (transparents)... 6 Menu-bjælken... 7 Søg... 7 Søg en

Læs mere

Vejledning til brug af KortVejle (NetGIS)

Vejledning til brug af KortVejle (NetGIS) Vejledning til brug af KortVejle (NetGIS) På Vejle Kommunes interaktive kort har du mulighed for at se en række af de oplysninger kommunen registrerer på kort. Denne vejledning giver en kort introduktion

Læs mere

Vejledning til brug af KortVordingborg

Vejledning til brug af KortVordingborg Vejledning til brug af KortVordingborg På Vordingborg Kommunes interaktive kort har du mulighed for at se en række af de oplysninger kommunen registrerer på kort. Denne vejledning giver en kort introduktion

Læs mere

Vejledning til kortløsning

Vejledning til kortløsning Vejledning til kortløsning Indholdsfortegnelse 1. Programmel og systemkrav... 1 2. Om kortløsningen... 2 3. Datakvalitet og ansvar... 2 4. Sidens opbygning... 3 5. Navigationsbjælken... 3 6. Kortvinduet...

Læs mere

Brugervejledning for avancerede KortInfo-brugere. Generelt

Brugervejledning for avancerede KortInfo-brugere. Generelt Brugervejledning for avancerede KortInfo-brugere Generelt Generelt Websitet er delt op i et venstrepanel, et kortvindue med en værktøjslinie over, og et højrepanel. Højrepanelet er i mange tilfælde foldet

Læs mere

Vejledning til opgraderet version af Danmarks Arealinformation

Vejledning til opgraderet version af Danmarks Arealinformation Vejledning til opgraderet version af Danmarks Arealinformation Følgende funktioner virker anderledes i HTML5-versionen end i Silverlight-versionen: 1) Vælg/tænd kortlag... 2 2) Tilføj kortlag fra Lagkatalog...

Læs mere

Vejledning i brug af Kommunen på kort

Vejledning i brug af Kommunen på kort Vejledning i brug af Kommunen på kort Indhold Adgang til Kommunen på kort... 2 Værktøjslinjen den øverste sorte del... 3 Navn... 3 Indstillinger... 3 Hjælp... 3 Kortvindue og infolinje... 3 Målforhold...

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Indholdsfortegnelse.. side 2. Adgang til webgraf 3. Opslag adresse... 4. Styring af layout.. 5. Zoom funktioner..

Indholdsfortegnelse. Indholdsfortegnelse.. side 2. Adgang til webgraf 3. Opslag adresse... 4. Styring af layout.. 5. Zoom funktioner.. Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse.. side 2 Adgang til webgraf 3 Opslag adresse... 4 Styring af layout.. 5 Zoom funktioner.. 6 Panorere på skærmen. 7 Information om grafikken.... 8-10 Print et udsnit.....

Læs mere

Vejledning til brug af MiljøGIS ved ansøgning om privat skovtilskud.

Vejledning til brug af MiljøGIS ved ansøgning om privat skovtilskud. NOTAT Vejledning til brug af MiljøGIS ved ansøgning om privat skovtilskud. Denne vejledning beskriver, hvordan der kan tegnes kort til brug for ansøgning om privat skovtilskud. Naturplanlægning, naturprojekter

Læs mere

WebKort, hvordan? Indholdsfortegnelse

WebKort, hvordan? Indholdsfortegnelse WebKort, hvordan? Indholdsfortegnelse Hvor finder jeg kort på Horsens Kommunes hjemmeside?... 2 Hvordan finder jeg en bestemt adresse i kortet?... 6 Hvordan finder jeg en matrikel eller ejendom?... 7 Jeg

Læs mere

Alars den 17. november 2014 Tilskud og Projekter Naturstyrelsen Version 1.0 Vejledning i brug af MiljøGIS til ansøgning under Stormfaldsordningen

Alars den 17. november 2014 Tilskud og Projekter Naturstyrelsen Version 1.0 Vejledning i brug af MiljøGIS til ansøgning under Stormfaldsordningen Vejledning i brug af MiljøGIS til ansøgning under Stormfaldsordningen Indhold Indledning... 1 Find lokalitet og baggrundskort... 1 Opret arbejdsområdet og tegn arealer m.v.... 4 Mål areal eller længde...

Læs mere

Vejledning til Din natur

Vejledning til Din natur Vejledning til Din natur Indhold DIN NATUR ER FOR LANDMÆND OG LODSEJERE 3 SÅDAN VIRKER DIN NATUR 3 ADGANG OG LOG IND 4 NemID 4 Accept af vilkår 4 OVERSIGTSKORT 5 Find adresse 5 DE FIRE KORT I DIN NATUR

Læs mere

WebKort, hvordan? Indholdsfortegnelse

WebKort, hvordan? Indholdsfortegnelse WebKort, hvordan? Indholdsfortegnelse Hvor finder jeg kort på Horsens Kommunes hjemmeside?... 2 Hvordan finder jeg en bestemt adresse i kortet?... 4 Hvordan finder jeg en matrikel eller ejendom?... 5 Jeg

Læs mere

Hjælp til funktioner på Helsingør Kommunes WebGis

Hjælp til funktioner på Helsingør Kommunes WebGis Hjælp til funktioner på Helsingør Kommunes WebGis Værktøjsknapper Adresseopslag Andre zoom funktioner Printfunktioner PDF print i Mozilla Firefox Kortvisning/Baggrundskort Temakontrol Tegnefunktioner printvenlig

Læs mere

vejman.dk Brugerdokumentation - kortmodul 14. marts 2012 Version 1.9

vejman.dk Brugerdokumentation - kortmodul 14. marts 2012 Version 1.9 Brugerdokumentation - kortmodul 14. marts 2012 Version 1.9 Indholdsfortegnelse 1 Indledning... 3 1.1 Anbefalinger... 4 1.2 Datahjælp... 4 1.3 Brugerindstillinger... 5 2 Generel funktionalitet... 6 2.1

Læs mere

Vejledning til. KORT fra COWI. Version 30-10-2009

Vejledning til. KORT fra COWI. Version 30-10-2009 Vejledning til KORT fra COWI Version 30-10-2009 Indhold 1. Indledning... 3 2. Hvad er KORT fra COWI?... 3 3. Hvordan installeres KORT fra COWI?... 3 4. HJÆLP, jeg kan ikke få KORT fra COWI til at virke

Læs mere

WebGIS. Adresseopslag, og andre opslag (MR Stationer, stik m.m.) er ikke ændret. Dog kan du ikke

WebGIS. Adresseopslag, og andre opslag (MR Stationer, stik m.m.) er ikke ændret. Dog kan du ikke WebGIS September 2014 WebGIS er en webside, der viser HMN Naturgas gasledninger. Private kan se hvor gas stikledningen ligger på deres egen grund. Visse samarbejdspartnere har fået lidt udvidet adgang

Læs mere

Vejledning til brug af digitale kort på Ringsted Kommunes hjemmeside

Vejledning til brug af digitale kort på Ringsted Kommunes hjemmeside Vejledning til brug af digitale kort på Ringsted Kommunes hjemmeside Indledning Digitale kort er en mulighed til alle borgere om at se en række af de oplysninger, som Ringsted Kommune har registreret på

Læs mere

Kommunekort Vejledning

Kommunekort Vejledning Haderslev Kommune Kommunekort Vejledning Data & Information Rådhuscentret 6500 Vojens www.haderslev.dk gis@harderslev.dk Redigeret 23-01-2013 Indhold Tryk for at spring til afsnit 1. Kom nemt i gang 2.

Læs mere

Vejledning i brugen af VisKort

Vejledning i brugen af VisKort Vejledning i brugen af VisKort Indhold Hvad kan VisKort...... - 1 - Browser... - 1 - Opbygning af kortvinduet... - 2 - Navigation (zoom) i kortvinduet... - 2 - Oversigtskort... - 3 - Find en adresse...

Læs mere

VEJLEDNING TIL KORT FRA COWI VERSION MAJ 2013

VEJLEDNING TIL KORT FRA COWI VERSION MAJ 2013 VERSION MAJ 2013 INDHOLD 1 INDLEDNING... 1 2 HVAD ER?... 1 3 HVORDAN INSTALLERES?... 1 4 HJÆLP, JEG KAN IKKE FÅ TIL AT VIRKE HVAD SKAL JEG GØRE?... 1 5 HVILKE KORT VISES I? GEM OG HENT KORTOPSÆTNING...

Læs mere

Vejledning i brug af dinnatur

Vejledning i brug af dinnatur Vejledning i brug af dinnatur Indhold Formålet med din natur.dk... 2 Adgang og log ind... 2 Oversigtskort... 4 De forskellige kortlag... 5 Oprettelse af et observationsområde... 8 Redigering/ sletning

Læs mere

Vejledning i brugen af det digitale plantesøgningsprogram

Vejledning i brugen af det digitale plantesøgningsprogram Vejledning i brugen af det digitale plantesøgningsprogram Opsætning af pc Brugen af det digitale plantesøgningsprogram og kortet forudsætter at din computer tillader popups fra netadressen www.gis.slnet.dk

Læs mere

Brugerhjælp til Hvenegaards MapGO-web løsning (Grønne Områder)

Brugerhjælp til Hvenegaards MapGO-web løsning (Grønne Områder) Brugerhjælp til Hvenegaards MapGO-web løsning (Grønne Områder) Internetløsning på PC og tablets MapGO-web løsningen kræver en nyere browser, for internet Explorer min. v. 8. Webløsningen kan også vises

Læs mere

ViKoSys. Virksomheds Kontakt System

ViKoSys. Virksomheds Kontakt System ViKoSys Virksomheds Kontakt System 1 Hvad er det? Virksomheds Kontakt System er udviklet som et hjælpeværkstøj til iværksættere og andre virksomheder som gerne vil have et værktøj hvor de kan finde og

Læs mere

Vejledning til brug af MiljøGIS ved ansøgning om privat skovtilskud.

Vejledning til brug af MiljøGIS ved ansøgning om privat skovtilskud. NOTAT Tilskud J.nr. NST-3379-00005 Ref. JOSEI/TRDIP Den 14. april 2016 Vejledning til brug af MiljøGIS ved ansøgning om privat skovtilskud. Denne vejledning beskriver, hvordan der kan tegnes kort til brug

Læs mere

Vejledning til online-redigering i Danmarks Arealinformation

Vejledning til online-redigering i Danmarks Arealinformation Vejledning til online-redigering i Danmarks Arealinformation Redigeringsfunktioner i Danmarks Arealinformation Med denne vejledning vil Danmarks Miljøportal give en kort introduktion til de mest brugte

Læs mere

BRUGERVEJLEDNING TIL SYSTEMET LBF STAMDATA

BRUGERVEJLEDNING TIL SYSTEMET LBF STAMDATA BRUGERVEJLEDNING TIL SYSTEMET LBF STAMDATA FOR ALMENE BOLIGER Indledning... 1 Overblik... 1 Brug af søgefunktionaliteten... 3 A - Gruppering af data... 3 B - Søgning... 4 C - Begrænsning på organisationstyper...

Læs mere

Vejledning til Din Natur

Vejledning til Din Natur Vejledning til Din Natur Indhold DIN NATUR ER FOR LANDMÆND OG LODSEJERE... 2 SÅDAN VIRKER DIN NATUR... 2 ADGANG OG LOG IND... 3 NemID... 3 Accept af vilkår... 3 OVERSIGTSKORT... 4 Find adresse... 4 DE

Læs mere

Generelt om data: Når man søger oplysninger om en matrikel er forurenet så resultere søgningen i 3 forskellige typer resultater.

Generelt om data: Når man søger oplysninger om en matrikel er forurenet så resultere søgningen i 3 forskellige typer resultater. Vejledning til Søgning på oplysning om en matrikel er forurenet Region Sjællands har et Jordforureningskort, hvor du kan søge oplysninger om en grund er forurenet eller muligt forurenet. Søgning på oplysninger

Læs mere

Vejledning til brug af MiljøGIS ved ansøgning om privat skovtilskud.

Vejledning til brug af MiljøGIS ved ansøgning om privat skovtilskud. NOTAT Tilskud J.nr. NST-3379-00005 Ref. JOSEI/TRDIP Den 14. april 2016 Vejledning til brug af MiljøGIS ved ansøgning om privat skovtilskud. Denne vejledning beskriver, hvordan der kan tegnes kort til brug

Læs mere

Brugervejledning til avanceret søgning

Brugervejledning til avanceret søgning Brugervejledning til avanceret søgning I den avancerede søgning er det muligt at kombinere flere kriterier i en søgning. 26 1 2 3 4 5 6 7 8 9 1. Søg kun i Under dette felt kan det vælges om der skal søges

Læs mere

Betjeningsvejledning. Winformatik

Betjeningsvejledning. Winformatik Betjeningsvejledning Winformatik Udgivet af: KIMIK it A/S Industrivej 1 3900 Nuuk Grønland Sidst opdateret den 12. maj 2009 af Kenneth Skovbjerg Blomgren Andre steder du også kan finde hjælp: http://support.kimik-it.gl/

Læs mere

Web MTC manual. Version 1.1 08-11-2012

Web MTC manual. Version 1.1 08-11-2012 Web MTC manual Version 1.1 08-11-2012 1 Revisioner: Version 1.0, 11-10-2012: Oprettelse af dokument Version 1.1, 08-11-2012: Afsnit om udskrivning af rapport tilføjet. 2 Indhold Sideopbygning... 5 Startside...

Læs mere

Guide til Condes. Indhold:

Guide til Condes. Indhold: Guide til Condes Udarbejdet af Kim Højmark i 2008 Revideret december 2012 / Nicolaj Nielsen Denne vejledning guider dig igennem de mest basale elementer af Condes, så du bliver i stand til at anvende Condes

Læs mere

Vejledning til online-redigering i Danmarks Arealinformation

Vejledning til online-redigering i Danmarks Arealinformation Vejledning til online-redigering i Danmarks Arealinformation Redigeringsfunktioner i Danmarks Arealinformation Med denne vejledning vil Danmarks Miljøportal give en kort introduktion til de mest brugte

Læs mere

BRUGERVEJLEDNING TIL MOVIA WEBGIS

BRUGERVEJLEDNING TIL MOVIA WEBGIS BRUGERVEJLEDNING TIL MOVIA WEBGIS 12 8 2 7 9 3 10 4 1 5 6 11 Brugergrænsefladen 1. Kortvindue 2. Værktøjslinje med 4 forskellige faner 3. Knap til at skjule eller åbne værktøjslinje 4. Lagoversigt/symboloversigt/resultatoversigt

Læs mere

Kokbjerg 5 6000 Kolding Denmark www.pavement-consultants.com. Side 1 af 8

Kokbjerg 5 6000 Kolding Denmark www.pavement-consultants.com. Side 1 af 8 1. Velkomstsiden.... 2 2. Ansøg om gravetilladelse.... 3 2.1 Vælg vejmyndighed.... 3 2.2 Vælg ansøgningstype.... 3 2.3 Udfyld kontaktinformation... 4 2.4 Marker gravestedet på kort.... 5 2.5 Gravestedsdetaljer....

Læs mere

Manual til Thvilum WebGIS

Manual til Thvilum WebGIS Manual til Thvilum WebGIS Thvilum A/S, Rønhøjvej 12, 8300 Odder, Tlf. 86 54 62 33, www.thvilum.dk Indledning. Denne manual er en vejledning i nogle af de grundlæggende funktioner i programmet. Den kan

Læs mere

Vejledning til brug af MiljøGIS ved ansøgning om tilskud til "Sammenhængende arealer i Natura 2000-områder".

Vejledning til brug af MiljøGIS ved ansøgning om tilskud til Sammenhængende arealer i Natura 2000-områder. Vejledning til brug af MiljøGIS ved ansøgning om tilskud til "Sammenhængende arealer i Natura 2000-områder". September 2018. Denne vejledning beskriver hvordan der skal tegnes kort til ansøgning om tilskud

Læs mere

AgroSoft A/S AgroSync

AgroSoft A/S AgroSync AgroSoft A/S AgroSync AgroSync er et AgroSoft A/S værktøj, der bliver brugt til filudveksling imellem WinSvin og PocketPigs. Fordele ved at bruge AgroSync: Brugeren bestemmer overførsels tidspunktet for

Læs mere

Microsoft PowerPoint 2010

Microsoft PowerPoint 2010 Microsoft PowerPoint 2010 Opbyg dias... 3 Sidehoved og sidefod... 3 Afspil diasshow... 4 Vis dias... 4 Formatering og baggrund... 5 Overgang... 6 Animation... 7 Indspil tidsindstilling... 8 Gentagen visning...

Læs mere

Kortbilag til kortlægningsbreve version 1.0.2. Dato: 27022013 (ændring markeret med gult)

Kortbilag til kortlægningsbreve version 1.0.2. Dato: 27022013 (ændring markeret med gult) Kortbilag til kortlægningsbreve version 1.0.2. Dato: 27022013 (ændring markeret med gult) Pkt 1: Hvis der er andre fladetyper end V1- og V2-flader på din lokalitet skal du oprette et fiktivt sagstrin,

Læs mere

Manual til Thvilum WebGIS

Manual til Thvilum WebGIS Manual til Thvilum WebGIS Thvilum A/S, Rønhøjvej 12, 8300 Odder, Tlf. 86 54 62 33, www.thvilum.dk Indledning. Denne manual vejledning i nogle af de grundlæggende funktioner i programmet. Den kan altid

Læs mere

Oversigtkort til ansøgninger og forespørgsler

Oversigtkort til ansøgninger og forespørgsler Oversigtkort til ansøgninger og forespørgsler En vejledning til borgere og virksomheder i brug af kortinfo Hvis du har en forespørgsel eller vil ansøge om noget, så kan du selv lave et oversigtskort forholdsvist

Læs mere

HMN Naturgas - WebGIS

HMN Naturgas - WebGIS HMN Naturgas - WebGIS November 5, 2012 WebGIS er en webside, der viser HMN Naturgas gasledninger. Private kan se hvor gas stikledningen ligger på deres egen grund. Visse samarbejdspartnere har fået lidt

Læs mere

Større skriftlige opgaver i Microsoft Word 2007 Indhold

Større skriftlige opgaver i Microsoft Word 2007 Indhold Større skriftlige opgaver i Microsoft Word 2007 Indhold Større skriftlige opgaver i Microsoft Word 2007... 1 Inddeling i afsnit... 2 Sideskift... 2 Sidetal og Sektionsskift... 3 Indholdsfortegnelse...

Læs mere

Rationel VinduesDesigner TM Brugervejledning

Rationel VinduesDesigner TM Brugervejledning Rationel VinduesDesigner TM Brugervejledning indhold: introduktion Side 2 Funktionsliste Side 3 Få adgang til systemet Side 4 opload dine billeder Side 5 Sådan bruges systemet Side 6 Gem dine eksempler

Læs mere

Kompendium til Geogebra

Kompendium til Geogebra Kompendium til Geogebra Hardsyssel Efterskole Matematik 8. Klasse Side 1 af 12 Kompendium til Geogebra 1. Generel præsentation af Geogebra 1.1 Download af programmet Geogebra kan gratis downloades fra

Læs mere

ERPO. Ejendomsregistreringsportalen. Brugervejledning for kommunale sagsbehandlere Version 1.0. IBM DANMARK ApS

ERPO. Ejendomsregistreringsportalen. Brugervejledning for kommunale sagsbehandlere Version 1.0. IBM DANMARK ApS ERPO Ejendomsregistreringsportalen Brugervejledning for kommunale sagsbehandlere Version 1.0 10-12-2018 IBM DANMARK ApS Indhold 1.0 Log på... 3 2.0 Skærmbilledeopbygning... 3 2.1 Forside... 3 2.2 Sagsvisning...

Læs mere

Microsoft PowerPoint 2007

Microsoft PowerPoint 2007 Microsoft PowerPoint 2007 Opbyg dias... 3 Sidehoved og sidefod... 3 Afspil diasshow... 4 Vis dias... 4 Formatering og baggrund... 5 Overgang... 6 Animation... 7 Indspil tidsindstilling... 8 Gentagen visning...

Læs mere

Vejledning KPK Online Prøverum

Vejledning KPK Online Prøverum Vejledning KPK Online Prøverum INDHOLD Introduktion side 2 Funktionsliste side 2 Få adgang til systemet side 3 Opload dine billeder side 4 Sådan bruges systemet side 5 Gem dine eksempler side 7 Side 1/7

Læs mere

AUTOMATION SERVICE. Sådan anvender du programmet Automation Service. Udviklet af PC SCHEMATIC A/S

AUTOMATION SERVICE. Sådan anvender du programmet Automation Service. Udviklet af PC SCHEMATIC A/S AUTOMATION SERVICE Sådan anvender du programmet. Udviklet af PC SCHEMATIC A/S Opdateret feb. 2015 FORORD Dette hæfte viser, hvordan du anvender programmet. ET PAR DEFINITIONER PC SCHEMATIC Automation er

Læs mere

Klik på ovenstående billede eller brug dette link: http://webkort.regionsjaelland.dk/

Klik på ovenstående billede eller brug dette link: http://webkort.regionsjaelland.dk/ Vejledning til Søgning på oplysning om en matrikel er forurenet På Region Sjællands hjemmeside Informationer på kort er det muligt at søge oplysninger om en matrikel er forurenet eller der er mistanke

Læs mere

Vejledning til NetGIS 5.0

Vejledning til NetGIS 5.0 Vejledning til NetGIS 5.0 På Vejle Kommunes interaktive kort har du mulighed for at se en række af de oplysninger kommunen registrerer på kort. Denne vejledning giver en kort introduktion til brug af kortet.

Læs mere

Vejledning i brug af WFS fra Kortforsyningen i MapInfo

Vejledning i brug af WFS fra Kortforsyningen i MapInfo Vejledning i brug af WFS fra Kortforsyningen i MapInfo Denne vejledning er udarbejdet med henblik på anvendelse af WFS tjenester fra GST i MapInfo. MapInfo har også en udmærket hjælpefunktion, som beskriver

Læs mere

6. Udskrifter og eksport

6. Udskrifter og eksport 6. Udskrifter og eksport 6.1 Listeopsætning - Grid 6.1.1 Generelt Ved søgninger i DOFPro vil man ofte støde på den såkaldte grid. Gridden indeholder alle kolonnerne i søgeresultatet. Det er også et redskab,

Læs mere

Betjeningsvejledning. Winformatik

Betjeningsvejledning. Winformatik Betjeningsvejledning Winformatik Udgivet af: KIMIK it A/S Industrivej 1 3900 Nuuk Grønland Sidst opdateret den 13. februar 2017 af Kenneth Skovbjerg Blomgren Andre steder du også kan finde hjælp: http://support.kimik-it.gl/

Læs mere

VEJLEDNING TIL LUDUS, WORD og ONLINE ORDBØGER

VEJLEDNING TIL LUDUS, WORD og ONLINE ORDBØGER VEJLEDNING TIL LUDUS, WORD og ONLINE ORDBØGER VEJLEDNING TIL LUDUS, WORD og ONLINE ORDBØGER INDHOLDSFORTEGNELSE 1. Ludus - Log ind. side 3 2. Ludus - Skriv note til læreren, når du er syg side 4 3. Ludus

Læs mere

ereolen.dk -Sådan downlåner du -Sådan anvender du på ebogslæser, tablet og smartphone

ereolen.dk -Sådan downlåner du -Sådan anvender du på ebogslæser, tablet og smartphone Side 1 af 18 ereolen.dk -Sådan downlåner du -Sådan anvender du på ebogslæser, tablet og smartphone Side 2 af 18 Indholdsfortegnelse ereolen.dk... 1 1. Første gang du vil anvende ereolen.dk... 3 1.1 Opret

Læs mere

WebLager brugervejledning. Version 2.00

WebLager brugervejledning. Version 2.00 WebLager brugervejledning Version 2.00 Opdateret 2016-05-17 af Solveig Ketelsen Indholdsfortegnelse 1 Indledning... 3 2 Log på WebLager.dk... 4 3 Mit hus... 5 3.1 Visning af søgeresultater... 5 4 Hjælp...

Læs mere

WebLager brugervejledning. Vælg: Generel. Esbjerg Kommune. Version Opdateret af Solveig Ketelsen

WebLager brugervejledning. Vælg: Generel. Esbjerg Kommune. Version Opdateret af Solveig Ketelsen WebLager brugervejledning WebLager brugervejledning Vælg: Generel Esbjerg Kommune Version 2.03 Opdateret 2018-04-16 af Solveig Ketelsen WebLager brugervejledning Generel brugervejledning Indholdsfortegnelse

Læs mere

IT-vejledning til kompetencemodulet i HR-systemet hvis du selv opretter lokale kompetencer. 1. Sådan kommer du ind i HR-systemet Side 2

IT-vejledning til kompetencemodulet i HR-systemet hvis du selv opretter lokale kompetencer. 1. Sådan kommer du ind i HR-systemet Side 2 IT-vejledning til kompetencemodulet i HR-systemet hvis du selv opretter lokale kompetencer 1. Sådan kommer du ind i HR-systemet Side 2 2. Opret kompetencer, der passer til din arbejdsplads Side 3 3. Opret

Læs mere

Brug af Brobygning.NET for ungdomsuddannelser

Brug af Brobygning.NET for ungdomsuddannelser Brug af Brobygning.NET for ungdomsuddannelser Indhold Indledning... 2 Kom godt i gang... 3 Holdlisten... 6 Skriv i kontaktbogen... 9 Udskriv fra holdlisten... 10 Tilmeldingslisten... 10 Opret fravær på

Læs mere

Udskriv kort. Før udskrivning af et kort kan du eventuelt vælge at indtegne et/flere udskriftsområder. (I PLUS versionen kun ét).

Udskriv kort. Før udskrivning af et kort kan du eventuelt vælge at indtegne et/flere udskriftsområder. (I PLUS versionen kun ét). . Generelt Ved udskrivning af kort kan du vælge at udskrive det der er vist på skærmen. Du kan også vælge at udskrive et eller flere kortudsnit. Før du udskriver, vil programmet altid åbne en dialog, som

Læs mere

Outlook 2010 opsætning

Outlook 2010 opsætning Outlook 2010 opsætning Personlig Workflow Nå mere og arbejd mindre Personlig Workflow www.personligworkflow.com kontakt@personligworkflow.com Introduktion til Outlook 2010 guide Microsoft Outlook 2010

Læs mere

Sådan kommer du i gang Vejledning til Nyt Arealinformation

Sådan kommer du i gang Vejledning til Nyt Arealinformation Sådan kommer du i gang Vejledning til Nyt Arealinformation Med denne vejledning vil Danmarks Miljøportal give dig en lille introduktion til de mest brugte funktioner i Danmarks Arealinformation. 1 Indholdsfortegnelse

Læs mere

Brugers vejledning til indtastning af Naturdata på eksisterende 3- områder

Brugers vejledning til indtastning af Naturdata på eksisterende 3- områder Brugers vejledning til indtastning af Naturdata på eksisterende 3- områder Denne vejledning omfatter indtastning af naturdata på eksisterende 3-områder. Har du opdaget et nyt 3-område, skal du derfor oprette

Læs mere

Vejledning til Arealinformation

Vejledning til Arealinformation Sådan kommer du i gang Vejledning til Arealinformation Med denne vejledning vil Danmarks Miljøportal give dig en introduktion til de mest brugte funktioner i Danmarks Arealinformation. Indholdsfortegnelse

Læs mere

JAR-nyhedsbrev fra Region Nordjylland

JAR-nyhedsbrev fra Region Nordjylland JAR-nyhedsbrev fra Region Nordjylland februar 2016 Den nyeste version af tjeklisten kan altid findes i vores kvalitetshåndbog: www.rn.dk/regional-udvikling/jordforurening/kvalitetshaandbog under IT-værktøjer.

Læs mere

Hurtig gennemgang af indberetningssiden

Hurtig gennemgang af indberetningssiden Hurtig gennemgang af indberetningssiden Gå til www.indberet.plansystem.dk Efter login ses nedenstående startbillede. Logikken i indberetningssiden er, at brugeren kan bestemme, hvilke planer de ønsker

Læs mere

Hvidovre Kommune. Vejledning i brug af Interbook

Hvidovre Kommune. Vejledning i brug af Interbook Hvidovre Kommune Vejledning i brug af Interbook Generelt... 3 Login... 3 Brugernavn og kodeord... 3 Glemt kodeord... 3 Skift kodeord... 4 Kodeordet er nu skiftet Startsiden... 4 Startsiden... 5 Søg ledige

Læs mere

Billeder og tegninger i Writer Indhold

Billeder og tegninger i Writer Indhold Billeder og tegninger i Writer Indhold Indhold...1 Introduktion...2 Indsætte billeder...2 Formater billedet...3 Layout...3 Beskære billedet...4 Størrelse...5 Streger/ramme...6 Skygge...7 Justering af billedet...8

Læs mere

Uddannelsesplaner i MinUddannelse

Uddannelsesplaner i MinUddannelse Uddannelsesplaner i MinUddannelse Denne vejledning giver et overblik over arbejdet med MinUddannelse fra en UU-vejleders synspunkt. Indhold 1. Introduktion... 2 2. Tekniske specifikationer... 2 3. Som

Læs mere

Vejledning i brug af Interbook

Vejledning i brug af Interbook Vejledning i brug af Interbook Kultur- og Fritidsforvaltningen Fritidssektionen 28. april 2008 Generelt... 3 Login... 3 Brugernavn og kodeord... 3 Glemt kodeord... 3 Skift kodeord... 3 Startsiden... 4

Læs mere

JAR Øvelse nr. 4. JAR-Manual, Version 1.0. Opret ny lokalitet. Regionsvejledning

JAR Øvelse nr. 4. JAR-Manual, Version 1.0. Opret ny lokalitet. Regionsvejledning JAR Øvelse nr. 4 Opret ny lokalitet Regionsvejledning JAR-Manual, Version 1.0 JAR øvelse nr. 4, Opret ny lokalitet Øvelse ID: 4 Øvelsesemne: Opret ny lokalitet Øvelsesbeskrivelse: Gør dig i stand til at

Læs mere

Tastevejledning Windows XP

Tastevejledning Windows XP Tastevejledning Windows XP Tastevejledningen dækker den danske udgave af Windows XP. Der er taget udgangspunkt i en standard installation, hvor der ikke er foretaget tilpasninger i skærmopsætning, valg

Læs mere

En lille vejledning i at bruge Paint Win 98 og Win XP Indhold

En lille vejledning i at bruge Paint Win 98 og Win XP Indhold 1 En lille vejledning i at bruge Paint Win 98 og Win XP Indhold Indhold...2 1. Åbn Paint...3 2. Vælg en baggrundsfarve og en forgrundsfarve...3 3. Tegn et billede...4 4. Ny, fortryd og gentag...4 5. Andre

Læs mere

Nogle tips til Explorer 7

Nogle tips til Explorer 7 Side 1 af 12 Nogle tips til Explorer 7 Indhold Nogle tips til Explorer 7...1 Indhold...1 Benytter du den sidste udgave af programmet?...2 Ændre standardindstillinger...2 Bestem selv din startside...2 Ændre

Læs mere

Kom godt i gang med DLBR Webdyr

Kom godt i gang med DLBR Webdyr Kom godt i gang med DLBR Webdyr Kom godt i gang med DLBR Webdyr Udgivet Februar 2011 Redaktør Tryk Videncentret for Landbrug Videncentret for Landbrug Udgiver Videncentret for Landbrug, KvægIT, 8740 5000

Læs mere

Indholdsfortegnelse Brugerindstillinger:... 3 Kortopsætning... 6 Søgninger... 6 Filtrering... 7

Indholdsfortegnelse Brugerindstillinger:... 3 Kortopsætning... 6 Søgninger... 6 Filtrering... 7 Nyheder og forbedringer I NetGIS 2016 Indholdsfortegnelse Brugerindstillinger:... 3 Vinduer... 3 Dialogbokse... 3 Aktiv funktion... 3 Temastyring... 4 Panoreringsværktøj... 5 Temastyring... 5 Kortopsætning...

Læs mere

7DVWHYHMOHGQLQJ#²#,QWHUQHW#([SORUHU

7DVWHYHMOHGQLQJ#²#,QWHUQHW#([SORUHU 7DVWHYHMOHGQLQJ#²#,QWHUQHW#([SORUHU,QGKROGVIRUWHJQHOVH BROWSEREN - DE VIGTIGSTE FUNKTIONER OG BEGREBER.... 2 TILPAS BROWSEREN... 3 GÅ DIREKTE TIL EN KENDT ADRESSE... 5 LAV ET BOGMÆRKE... 6 ORGANISÉR DINE

Læs mere

I. SMART Board. I. SMART Board... 1 II. Forord... 2 III. Smartboard værktøjskasse... 2. IV. Turorials... 3 V. SMART Notebook... 4

I. SMART Board. I. SMART Board... 1 II. Forord... 2 III. Smartboard værktøjskasse... 2. IV. Turorials... 3 V. SMART Notebook... 4 I. SMART Board I. SMART Board... 1 II. Forord... 2 III. Smartboard værktøjskasse... 2 A. Tastatur... 3 B. Optager... 3 C. Kontrolpanel... 3 IV. Turorials... 3 V. SMART Notebook... 4 A. En Notebookside

Læs mere

Vistemmernu. Et webbaseret værktøj udviklet af Programdatateket i Skive. E-mail: programdatateket@viauc.dk Web: http://www.programdatateket.

Vistemmernu. Et webbaseret værktøj udviklet af Programdatateket i Skive. E-mail: programdatateket@viauc.dk Web: http://www.programdatateket. Vistemmernu Et webbaseret værktøj udviklet af Programdatateket i Skive E-mail: programdatateket@viauc.dk Web: http://www.programdatateket.dk Kolofon HVAL-vejledning Vistemmernu på HVAL.DK Forfatter: Susanne

Læs mere

Rapport generator til Microsoft C5

Rapport generator til Microsoft C5 Generelt Rapportgeneratoren til C5 kan benyttes sammen med alle versioner af C5 og kræver INGEN tillægsmoduler eller tilkøb af C5. Den kører på: C5 version 1.5x, 1.6x, 2.x, 3.x, 4.x, 2008, 2010 og 2012.

Læs mere

WELLPLOT VER. 3 BRUGERMANUAL

WELLPLOT VER. 3 BRUGERMANUAL WELLPLOT VER. 3 BRUGERMANUAL I GIS 2002 Wellplot ver. 3 BRUGERMANUAL Udarbejdet for: I GIS ApS Titel: Wellplot ver. 3 Brugermanual Dokumenttype: Software manual Udgave: 1 Dato: 20-09-02 Udarbejdet af:

Læs mere

Indhold. Du kan klikke på den enkelte overskift for at komme til det ønskede punkt.

Indhold. Du kan klikke på den enkelte overskift for at komme til det ønskede punkt. Indhold Login 2 Udsendelse af besked Udsendelsesmetoder 3 Udsendelse via vejeudvælgelse 4 Udsendelse Send via niveau opdeling (afhængig af abonnementsform) 11 Udsendelse søg på tværs af postnummer 12 Udsendelse

Læs mere

Annemette Søgaard Hansen/www.dinwebvejleder.dk

Annemette Søgaard Hansen/www.dinwebvejleder.dk Google Docs Dokumenter Indholdsfortegnelse Værktøjer... Side 3 Menuer... Side 5 Opgave... Side 8 Få adgang til filerne fra din computer... Side 16 Vejledende løsning... Side 17 GoogleDocs Dokumenter 2

Læs mere

Kursusmateriale. Introduktion til Captia. Elektronisk Sags og DokumentHåndtering, ESDH. Aalborg Universitet

Kursusmateriale. Introduktion til Captia. Elektronisk Sags og DokumentHåndtering, ESDH. Aalborg Universitet Kursusmateriale Introduktion til Captia Elektronisk Sags og DokumentHåndtering, ESDH Aalborg Universitet Indhold ESDH projektet på AAU... 3 Captia cirklen... 4 Captia... 5 Navigering... 6 1: Åbne en sag...

Læs mere