Generel Oracle Applications 11i anvendelse Version 1.2

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Generel Oracle Applications 11i anvendelse Version 1.2"

Transkript

1 Generel Oracle Applications 11i anvendelse Version 1.2 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse... 1 Nye funktioner i den grafiske brugerflade (GUI)... 2 Anvendelse af systemet... 4 Pålogning... 4 Navigatoren... 7 Skærmbilledets opbygning... 9 Bilag 1: Værktøjsliniens ikoner Bilag 2: Genvejstaster Bilag 3: Menuer Bilag 4: Oprettelse af mapper Bilag 5: Søgning efter oplysninger Side 1 af Fejl! Ukendt argument for parameter.

2 Generelle forskelle mellem tegnbaseret og grafisk brugerflade Med ændringen til en grafisk brugerflade er mange af formularerne i Oracle Applications omdesignet til at gøre opgavers virksomhedsflow mere forståeligt og nemmere at lære. Desuden er antallet af skærmbilleder, der kræves for at udføre en opgave, reduceret, idet én formular kan udføre adskillige funktioner. Retur-tasten I tegnbaseret tilstand gav Retur-tasten mulighed for at flytte til næste felt på samme måde som Tab-tasten. I OA11i aktiverer Retur-tasten nu standardknappen for vinduet, hvis det indeholder en, mens Tab-tastens funktion forbliver den samme som tidligere. Standardknappen er angivet af en sort ramme. KvikValg KvikValg er erstattet af Værdiliste-funktionen, som kan aktiveres enten via ikonen ved feltet eller via Genvejstasten. Gem arbejdet I tegnbaseret tilstand skulle du enten gemme eller kassere ændringerne, før du kunne flytte til en ny formular. I OA 11i er de fleste formularer uafhængige af hinanden og kræver ikke, at du fuldfører arbejdet i en formular, før du flytter til en ny formular. Hvis du foretager ændringer i en formular og vil have adgang til de ændringer i en anden formular, skal du følgelig udtrykkeligt gemme ændringerne, før du kan få adgang til dem i en anden formular. Gennemse Gennemse-funktionen gav dig mulighed for midlertidigt at standse arbejdet i den aktuelle formular og vise andre formularer i applikationen. I OA 11i erstattes det af at placere transaktioner på Dokument-bladet i Navigatoren. Zoom Oracle Applications indeholder ikke længere foruddefinerede Zooms. De fleste zooms er erstattet af knapper eller funktioner i menuen Speciel. Desuden giver OA 11I dig mulighed for at åbne de fleste formularer når som helst, uanset hvilke vinduer der aktuelt er åbne. Du kan dernæst klippe og indsætte data fra en formular i en anden. Tilpassede zooms kan stadig defineres af systemadministratoren for at imødekomme specifikke behov. Mere Felterne Mere var en mekanisme, der gav dig mulighed for at se yderligere felter, der tilhørte den samme blok eller zone. OA 11i bruger rulning og alternative områder til at give adgang til yderligere felter. Nye funktioner i den grafiske brugerflade (GUI) Farver på felter Lysegule felter er krævede felter, der skal udfyldes før det er muligt at gemme formen. Grå felter markerer at disse felter efter indtastning/udfyldelse ikke kan rettes. Når et skærmbillede sættes i forespørgselstilstand, bliver alle felter lyseblå. Side 2 af Fejl! Ukendt argument for parameter.

3 Workflow Mulighed for at se anbefalede arbejdsgange i en række processer, og bruge disse til at hjælpe brugeren gennem de nødvendige skærmbilleder. Indtastning af datoer En grafisk præsentation af en kalender, der giver dig mulighed for at indtaste datoen i formularen ved at klikke på den ønskede dato i kalenderen. Adgang til kalenderen i datofelter vha. Værdiliste-ikonen eller via menuen under Redigér, Værdiliste. Mulighed for at vælge et personligt datoformat blandt en række prædefinerede. Foldere er særlige skærmbilleder, der giver dig mulighed for at: Kun vise de felter, du er interesseret i. Arrangere felternes bredde, så de passer til dine behov. Definere forespørgselsparametre for automatisk at kalde records, du har brug for, når du åbner mappen. Sortere i en hvilken som helst rækkefølge, der passer til dine behov. Skærmbilleder med mulighed for at lave foldere er identificeret med en ikon: Værktøjslinie Tilknytninger Flere vinduer Online-hjælp De hyppigst anvendte menupunkter er duplikeret som ikoner øverst i applikationsvinduet. Benyttes til at kæde ikke-strukturerede data, f.eks. billeder, tekstbehandlingsdokumenter eller levende billeder til applikationsdata. Giver dig mulighed for at vise alle elementer af et virksomhedsflow på samme skærmbillede. Kræver ikke, at du fuldfører dataindtastning i en formular, før du navigerer til en anden formular. Hver formular kan bekræftes uafhængigt af andre. Hjælp er nu baseret på en opgaves funktionsmæssige flow fremfor i henhold til formularens struktur. Giver dig mulighed for at vælge den opgave, du vil udføre, og giver en trinvis beskrivelse af opgaven. Muliggør navigering til en hvilken som helst del af Hjælp-systemet. Side 3 af Fejl! Ukendt argument for parameter.

4 Anvendelse af systemet Pålogning Fig. 1 Man logger på ØSS ved at gå ind i sin internet-browser og kalde den maskine, som ØSS ligger på. Herefter kommer indlogningsbilledet frem. Indtast brugernavn og adgangskode og tryk på Forbind. Når man er logget på ØSS/OA 11i fremkommer en liste over tilgængelige ansvarsområder. Fig. 2 Side 4 af Fejl! Ukendt argument for parameter.

5 Der er kommet en ny menu på kaldet præferencer. I denne er det muligt for brugeren at opsætte datoformat og decimaltegn. Under punktet Generelle præferencer finder man følgende: Det er væsenligt at sprog og distrikt er Dansk/Danmark. For brugere af ADI er det væsenligt at talformatet er ,00. Side 5 af Fejl! Ukendt argument for parameter.

6 Datoformatet er meget anvendeligt, idet det kan indtastes som altså som rent tal, og så sætter systemet selv de resterende tegn. Tryk på Knappen Anvend for at aktivere de nye indstillinger. Tryk på ikonen for at returnere til første side. Når man vælger et ansvarsområde, kommer man ind i den tilhørende menu, kaldet navigatoren.. Ikonerne på værktøjslinien repræsenterer hver især et ofte anvendt menuvalg. Ikonerne er ikke aktive før man er i et skærmbillede. Funktionen udføres ved klik på ikonen. De enkelte ikoner er beskrevet nøjere i bilag 1. Der findes ligeledes genvejstaster til mange ofte benyttede funktioner, såsom Indtast søgning, Udfør søgning, Gem eller Ryd record. Genvejstaster er nærmere beskrevet i bilag 2. Side 6 af Fejl! Ukendt argument for parameter.

7 Navigatoren Fane: Funktioner Når man har valgt et ansvarsområde, kommer man ind i Navigatoren (Fig. 3), hvorfra man kan klikke sig frem til de forskellige skærmbilleder. Fig. 3 Navigatoren er organiseret på samme måde som hierarkiet i et filsystem, hvor du kan udvide punkter, der begynder med et plus-tegn (+), så underpunkter vises. Underpunkter vises indrykket i forhold til det overordnede punkt. Punkter, der er udvidet, vises med et minus-tegn (-) foran. Punkter uden + eller - er slutniveauet, dvs. skærmbilleder. eller dobbeltklik udvider et menupunkt eller dobbeltklik skjuler et underniveau Flere punkter udvides/skjules ved hjælp af de øvrige knapper: udvider alle underordnede niveauer til det markerede menupunkt udvider alle udvidelige menupunkter på menuen skjuler alle udvidede punkter på menuen Side 7 af Fejl! Ukendt argument for parameter.

8 Det er desuden muligt at sammensætte sin helt personlige top-10 liste over de mest anvendte skærmbilleder ved at stå på menupunktet til skærmbilledet og klikke på Tilføj-knappen (højrepil). Åbn et skærmbillede fra top-ti listen ved at skrive punktets nummer eller ved at dobbeltklikke på det. Fjern et punkt fra top-ti listen ved at markere det i menuen og vælg Fjern (venstre-pil). Fane: Dokumenter Hvis man bliver afbrudt i en proces, eller skal finde oplysninger i et andet skærmbillede, har man mulighed for at anbringe en genvej til skærmbillede og data under fanen dokumenter. Fra det skærmbillede man ønsker at gemme trykkes Filer Placer på Navigator. Disse genveje kan enten vises som ikoner eller ren tekst. Fane: Processer Under denne fane findes en liste over en række standardprocesser i systemet, f.eks. Journalindtastning, Journalimport, Definer FSG-rapporter mm. Side 8 af Fejl! Ukendt argument for parameter.

9 Ved at klikke på de enkelte ikoner åbner man de relevante skærmbilleder. Skærmbilledets opbygning Skærmbillederne i ØSS er opbygget i vinduer, som man kender det fra andre Windows programmer. Øverst er der en titellinie med navnet på vinduet. Et vindue kan flyttes rundt på skærmen ved at trække i titellinien med musen, og vinduets størrelse kan ændres ved at trække i rammen. Side 9 af Fejl! Ukendt argument for parameter.

10 Efter navnelinien kommer en menu-linie og en linie med genvejs-ikoner. Hvert menupunkt indeholder et understreget tegn. Det aktiveres ved at trykke Alt + understreget tegn. Herefter kommer et arbejdsområde, hvor de enkelte formularer fremkommer. I ovenstående skærmbillede er en indtastningszone, hvor farven lysegul angiver hvilke felter der krævede. En ikon angiver at dette er et skærmbillede med mappe- funktion Nederst i skærmbiledet er en række knapper. Den knap der er markeret med skygge (Her: Konteringer) vil blive aktiveret nær der trykkes på Enter. De øvrige knappe har et tegn understreget. Disse knapper aktiveres ved at trykke Alt + understreget tegn eller klikke med musen. Har et skærmbillede en knap der hedder Actions X, angiver dette at der ligger flere funktioner gemt i knappen, og at de vil gælde for de markerede x transaktioner, i dette tilfælde 1. Når man går ind i et punkt i Navigatoren, vil det i nogle tilfælde være sådan, at systemet præsenterer et søgeskærmbillede. Felterne afhænger af hvilket menupunkt man går ind under. Side 10 af Fejl! Ukendt argument for parameter.

11 Her kan man så taste søgekriterier ind, og trykke på Søg, eller man kan trykke på Ny hvis man vil indtaste en ny transaktion. Når man trykker på Søg, viser systemet de transaktioner der svarer til søgekriterierne. Side 11 af Fejl! Ukendt argument for parameter.

12 Fra skærmbilledet med de enkelte transaktioner har man så mulighed for, via trykknapper, at gå til andre funktioner. Ønsker man at se detailoplysninger om transaktionen, kan man enten trykke på Gennemgå journal (eller på den farvede rektangel til venstre for transaktionen). Et skærmbillede består af en eller flere blokke. Den første blok har samme navn som vinduet. Efterfølgende blokke er markeret på skærmen med en vandret linie og et bloknavn. Blokken indeholder felter, der kan antage forskellige værdier. Et felt er normalt et tekstfelt, men kan også bestå af checkbokse, alternativ-knapper eller rullegardin-lister ved en. Hvis et skærmbillede har et sådant rullegardin, markeret ved siden af feltet, kan valget medføre at skærmbilledet ændere udseende. Et felt kan have en bagvedliggende værdiliste, hvor man skal anvende en af de givne værdier. Værdilisten aktiveres ved at trykke på knappen med tre prikker der er i højre side af feltet. Side 12 af Fejl! Ukendt argument for parameter.

13 Bilag 1: Værktøjsliniens ikoner Indsæt Række Find Navigator Gem Næste Trin Udskriv Luk Folder Klip Kopier Indsæt Slet række Rens række Oversæt Zoom Rediger felt Vedhæft Folder Hjælp Side 13 af Fejl! Ukendt argument for parameter.

14 Ikonerne har følgende betydning: Navigér til - Viser Navigér vinduet. Zoom - Aktiverer et bruger-defineret Gem - Gemmer ændringer i den aktuelle formular. Print - Printer det aktuelle skærmbillede. Luk vindue Lukker det aktuelle vindue Klip klip det markerede ind i udklipsholder Kopier Kopier det markerede ind i udklipsholder Indsæt Indsæt udklipsholderens indhold Rediger felt Viser hele indholdet af det aktuelle felt Find - Viser Find vinduet til indtastning af søgekriterier. Ny record - Gør klar til indtastning af en ny record Slet record - sletter den aktuelle record fra databasen. Ryd record - Fjerner den aktuelle record fra vinduet. Mappefunktioner - Viser værktøjspaletten, der anvendes i forbindelse med Folder lister. Side 14 af Fejl! Ukendt argument for parameter.

15 Oversættelse - Viser oversættelsesvindue. Vedhæng - Viser redigeringsvindue for opdatering eller gennemsyn af et bilag. Hjælp til vindue - Viser hjælpeteksten til det aktuelle vindue. Side 15 af Fejl! Ukendt argument for parameter.

16 Bilag 2: Genvejstaster Du finder en oversigt over genvejstasterne under menuen Hjælp Tastaturhjælp Oversigten kan se sådan ud, den er tilrettet af systemadministratoren og svarer således ikke til standard oversigten. Side 16 af Fejl! Ukendt argument for parameter.

17 Bilag 3: Menuer Når du navigerer til en Oracle Applications-formular, vises en hovedmenulinje. Hovedmenulinien indeholder følgende rullemenuer: Filer Redigér Vis Mappe Værktøj Vindue Hjælp Du kan bruge disse menuer til at navigere rundt i en formular, til at redigere eller hente data eller til at udføre forskellige andre handlinger. Bemærk, at når Navigér-vinduet er aktiveret, aktiveres kun følgende menuer på menulinjen: Filer Redigér Vis Værktøj Vindue Hjælp Filer På menuen Filer kan du udføre flere ting i Oracle Applications: Ny Åben Gem Gem og fortsæt Næste trin Eksportér... Placér på Navigator Log på som en anden bruger Skift ansvarsområde Udskriv... Luk formular Afslut Oracle Applications Indsætter en ny record. Viser underliggende informationer om en transaktion Gemmer eventuelt ventende ændringer i den aktuelle formular. Gemmer eventuelt ventende ændringer og returnerer formularen til en tilstand, hvor næste transaktion kan startes. Eksporterer oplysninger i mappeformularen til en fil. Anbringer den aktuelle record på fanebladet Dokumenter i Navigatoren Via pålogningsbilledet kan man logge på som en anden bruger Viser en liste over brugerens ansvarsområder, hvor man så kan vælge et nyt. Udskriver indholdet af det aktuelle vindue. En applikation kan tilsidesætte denne handling for i stedet at udskrive en eller flere specifikke rapporter. Lukker alle vinduer i den aktuelle formular. Afslutter Oracle Applications. Side 17 af Fejl! Ukendt argument for parameter.

18 Redigér Du kan bruge menuen Redigér til at redigere data i Oracle Applications: Fortryd indtastning Fortryd seneste indtastning Klip Klipper den aktuelle markering og indsætter den i Udklipsholder. Kopiér Kopierer den aktuelle markering over i Udklipsholder. Sæt ind Indsætter indholdet af Udklipsholder i det aktuelle felt. Duplikér >> Duplikér række ovenfor Kopierer alle værdier fra den foregående record til den aktuelle record. Duplikér felt ovenfor Kopierer værdien fra den foregående række. Ryd >> Ryd række Fortryder den aktuelle record fra vinduet. Ryd felt Fjerner data fra det aktuelle felt. Ryd blok Fjerner data fra den aktuelle blok Ryd skærmbilede Fjerner data fra det aktuelle skærmbillede Slet record Sletter den aktuelle record fra databasen. Markér alt Markerer alle records (for blokke med flere valg). Ophæv markering af alt Fjerner markering af markede records undtagen den aktuelle record (for blokke med flere valg). Redigér felt... Viser vinduet Editor til det aktuelle felt. Præferencer >> Skift password Skift til nyt password Profiler Se brugerprofiler Vis På menuen Vis kan du finde følgende indstillinger, som bruges til at hente records: Vis Navigator Zoom Søg... Find alle Forespørgsel Indtast Kør Annullér Vis sidste kriterier Tæl matchende records Rækker >> Første Sidste Viser Navigatoren, så det er muligt at gå til et andet menupunkt. Aktiverer eventuelle egenudviklede zooms Viser vinduet Søg, som bruges til at finde records. Finder alle records. Aktiverer forespørgselstilstand, så du kan indtaste kriterier til forespørgselved-eksempel. Udfører en forespørgsel-ved-eksempel. Annullerer forespørgsel-ved-eksempel ved at afslutte forespørgselstilstand. Retablerer de søgekriterier, der er anvendt i den tidligere forespørgsel-vedeksempel. Tæller, hvor mange records der vil blive fundet, hvis du kører den aktuelle forespørgsel-ved-eksempel. Vis første række Vis sidste række Side 18 af Fejl! Ukendt argument for parameter.

19 Oversættelser... Viser vinduet Oversættelse. Tilknytninger... Viser vinduet Tilknytninger. Summering/detalje Skifter mellem summarisk og detaljeret visning af en kombinationsblok. Anmodninger Viser brugerens baggrundsjob Mappe Du kan bruge menuen Mappe til at tilpasse den måde, hvorpå data præsenteres i en mappe: Ny... Opretter en ny mappedefinition. Åbn... Åbner en eksisterende mappedefinition. Gem Gemmer ændringer af den aktuelle mappedefinition. Gem som... Gemmer den aktuelle mappedefinition under et nyt navn. Slet... Sletter en eksisterende mappedefinition. Vis felt... Viser et felt, der aktuelt er skjult. Skjul felt Skjuler det aktuelle felt. Flyt til højre Flytter det aktuelle felt mod højre. Flyt til venstre Flytter det aktuelle felt mod venstre. Flyt op Flytter det aktuelle felt opad. Flyt ned Flytter det aktuelle felt nedad. Udvid felt Øger bredden af det aktuelle felt. Formindsk felt Mindsker bredden af det aktuelle felt. Skift prompt... Ændrer prompten til det aktuelle felt. AutoTilpas alt... Justerer bredden på alle felter, så alle data vises. Vis sortering Skifter fremvisningsmåde for sorteringsknapperne, så du kan angive sorteringsrækkefølgen for de første tre felter. Vis forespørgsel... Viser forespørgselskriterierne til den aktuelle mappedefinition. Nulstil forespørgsel Fortryder de aktuelle forespørgselskriterier. Mappeværktøjer Viser paletten til mappeværktøj. Værktøjer Hvilke elementer menuen Værktøjer indeholder, afhænger af hvor i systemet man befinder sig. Står man i Navigatoren indeholder den følgende Udvid Udvider den menu man står på Kollaps Kollapser den menu man står på Udvid gren Udvider hele den menu-gren man står på Udvid alt Udvider alle menu-grene i menuen Kollaps alt Kollapser alle menu-grene i menuen Tilføj til liste Tilføjer et menupunkt til Top 10 listen Fjern fra liste Fjerner et punkt fra Top 10 listen Funktions liste Anbringer cursoren i funktionslisten Side 19 af Fejl! Ukendt argument for parameter.

20 Top Ti liste Luk andre formularer Anbringer cursoren i Top 10 listen Lukker andre formularer når en ny åbnes hvis feltet er afkrydset. Står man i Finans i Indtast rækker indeholder den følgende T-konti Bor ned Viser transaktionens konteringer med T-konti Viser underbogsdetaljer om den specifikke transakation Vindue På menuen Vindue kan du få vist navnene på alle åbne applikationsvinduer. Desuden har du følgende tre menuvalg: Overlappet Delt vandret Delt lodret Viser åbne vinduer "overlappet" eller taglagt. Viser åbne vinduer ved siden af hinanden, vandret Viser åbne vinduer ved siden af hinanden, lodret Hjælp Du kan bruge menuen Hjælp til at få yderligere oplysninger om Oracle Applications: Vindueshjælp Viser hjælpen til det aktuelle vindue. Oracle Viser et vindue med en liste over al tilgængelig hjælpetekst til Oracle Applications Applications. Library Viser de aktuelle nøglekortlægninger af specifikke funktioner og Tastaturhjælp... Diagnosticér >> Om denne record... Om Oracle Applications... menuindstillinger. Kalder undermenuen Diagnosticér. Alle punkterne i undermenuen bruges til fejlfinding. Du kan blive bedt om at bruge nogle af disse funktioner, hvis du har brug for at kontakte Oracle Teknisk Support. Viser oplysninger om den aktuelle record, f.eks. hvem der oprettede den eller opdaterede den. Viser oplysninger om det aktuelle vindue og den aktuelle applikation, inkl versionsoplysninger. Side 20 af Fejl! Ukendt argument for parameter.

21 Bilag 4: Oprettelse af mapper En af de features der kom med den grafiske grænseflade var muligheden for selv at tilrettet sine skærm-billeder med den såkaldte mappeteknik. Det er de skærmbilleder, hvor der er sat en ikon Processen er følgende: 1. Tilret skærmbilledet som du mener det skal se ud - Flyt rundt på kolonnerne, så de felter du bruger mest står forrest / de felter der indeholder de mest informative oplysninger står allerforrest Kolonner flyttes ved at placere cursoren i kolonnes overskrift-felt. Cursoren ændrer form til en 4-vejs-pil. Hold venstre muse-knap nede og træk kolonnen i den retning du ønsker den skal være. Dette må om nødvendigt gentages et par gange. - Udvid eller formindsk kolonnernes bredde, så du kan se den mest typiske tekst. Placer cursoren mellem de to kolonnen til cursoren danner en 2-vejs-pil. Hold venstre muse-knap nede og træk/skub kolonnen til den har den bredde du ønsker. - Skjul eventuelt kolonner du ikke ønsker skal bruges. 2. Gem - Når skærmbiledet er tilrettet gemmes det via menuen Mappe Gem som Side 21 af Fejl! Ukendt argument for parameter.

22 Under Mappe angives denne udgave af skærmbilledets navn. Under Auto-forespørgsel angives Altid den forespørgsel, der er gemt i mappen udføres altid. Aldrig den forespørgsel, der er gemt i mappen udføres ikke. Spørg hver gang Der kommer altid en pop-op med søge-muligheder Desuden angives om udgaven skal åbnes som standard, om den skal være offentlig og om den skal inkludere forespørgslen. Side 22 af Fejl! Ukendt argument for parameter.

23 Bilag 5: Søgning efter oplysninger Oracle Applications indeholder letanvendelige søgefunktioner til hurtigt at få adgang til programoplysninger. Du kan hurtigt hente og få vist alle tilgængelige oplysninger i databasen uden at skulle huske på de oplysninger, der er vist i vinduerne, eller udskrive lange rapporter for at få vist de relevante data. I stedet kan du blot søge for at få de oplysninger, du ønsker, og få vist disse data online i det vindue, der også bruges til indtastning af data. Dette afsnit beskriver de to måder, hvorpå du kan søge efter og hente records i et vindue: Forespørgsel ved søgning Forespørgsel ved eksempel Brug af forespørgsel-ved-søgning Hvis du vil forespørge på records i den aktuelle blok eller det aktuelle vindue, gøres det hurtigst ved brug af forespørgsel-ved-søgning. Forespørgsel-ved-søgning viser et vindue, hvor du kan angive søgekriterierne. Afhængigt af den blok, som du kalder forespørgsel-ved-søgning fra, vises et af nedenstående to typer vinduer: Et søgevindue, der indeholder felter, hvor du kan angive søgekriterier. Disse felter vedrører specielt den aktuelle blok og validerer ofte de søgekriterier, du indtaster, i henhold til en liste med gyldige værdier. Et listevindue, viser alle de records, du kan hente til blokken. Side 23 af Fejl! Ukendt argument for parameter.

24 Generelt vises et søgevindue til de blokke, der viser flere records. Generelt vises et listevindue til de blokke, der viser en record ad gangen. Sådan bruger du forespørgsel-ved-søgning: 1. Vælg Søg på menuen Forespørg. 2. Hvis et listevindue vises, skal du markere den record, du vil hente, og vælge OK for at hente recorden ind i den aktuelle blok. 3. Hvis der vises et søgevindue, skal du indtaste søgekriterierne i de relevante felter. Hvis der til et felt ikke vises en værdiliste, du kan vælge fra, kan du i stedet indtaste jokertegn i søgestrengen. Du kan imidlertid ikke benytte forespørgelsesoperatorer, f.eks. >, < osv., i et søgevindue. 4. Vælg Søg, eller vælg Næste blok på menuen Gå for at finde tilsvarende records. 5. Vælg Ryd for at fjerne de søgekriterier, der er angivet i søgevinduet, så du kan indtaste nye kriterier. Bemærk: Når du rydder indholdet af søgevinduet, rydder du ikke samtidigt de records, der er hentet ind i den aktuelle blok, men kun de betingelser, der er angivet for forespørglsen, i søgevinduet. Hvis du vil rydde disse records, skal du vælge Ryd blok på menuen Redigér, mens markøren er i den blok, eller udføre en anden søgning i søgevinduet. 6. Vælg Ny for at angive en ny record i den aktuelle blok, hvis der ikke er fundet tilsvarende records. Bemærk: Knappen Ny findes kun, hvis det til den aktuelle blok er muligt at angive nye records. 7. Søgevinduet forbliver åbent, også efter du har udført en søgning. Du kan returnere til søgevinduet ved at klikke i det (hvis det er synligt), vha. menuen Vindue eller ved at vælge Søg igen. Når du har udført det, du vil, eller når du vil annullere forespørgsel-ved-søgning, skal du vælge Luk på søgevinduets kontrolmenu. Side 24 af Fejl! Ukendt argument for parameter.

25 Bemærk: Udtrykkene søgning og forespørgsel anvendes med samme betydning til at beskrive, hvordan du henter records. Bemærk: Der er visse vinduer, du ikke kan søge i, eftersom disse kun viser run-time output, eller fordi de kun kan bruges til at starte eller køre bestemte processer. Et eksempel herpå er vinduet Kørsel af anmodninger. Der vises en meddelelse på meddelelseslinien, hvis du forsøger at søge i et sådant vindue. Brug af forespørgsel-ved-eksempel og forespørgselsoptælling Hvis du vil hente en gruppe records på grundlag af mere avancerede søgekriterier, end det er muligt at bruge til forespørgsel-ved-søgning, kan du benytte funktionen forespørgsel-vedeksempel. Som erfaren bruger kan du bruge forespørgsel-ved-eksempel til at angive indviklede søgekriterier i alle felter i den aktuelle blok. Søgekriterierne kan inkludere specielle værdier, sætninger, der indeholder jokertegn, og/eller sætninger, der indeholder forespørgselsoperatorer, som en hjælp til at finde frem til relevante data. Hvis du desuden ikke behøver hente records fra en søgning ved brug af forespørgsel-vedeksempel, men du kun har brug for at vide, hvor mange records der svarer til de angivne søgekriterier, kan du udføre en forespørgselsoptælling for at spare tid. Matchning af nøjagtigt tilsvarende værdier Der vil i visse tilfælde være behov for at søge efter oplysninger, der svarer nøjagtigt til værdierne i et eller flere felter. Hvis du i vinduet Definition af budget i Finans-programmet f.eks. vil søge efter et budget med navnet FY90, skal du blot skrive FY90 i feltet Navn. Du skal være omhyggelig med brug af henholdsvis store og små bogstaver. I tilstanden forespørgsel-vedeksempel er "fy90" f.eks. ikke altid det samme som "FY90" (dvs. i nogle felter skelnes der i forespørgsler mellem store og små bogstaver). Søgning efter mønstre ved brug af jokertegn Du kan medtage jokertegn i søgekriterierne, hvis du vil søge efter bestemte mønstre i dine data. Du kan bruge procentjokertegnet '%' i et felt til at angive et vilkårligt antal tegn (også for at angive ingen tegn), eller du kan bruge understregningstegnet '_' som jokertegn til at angive et vilkårligt enkelt tegn. Hvis du f.eks. vil hente alle records, der indeholder ordet "Central" i et bestemt felt, skal du indtaste søgekriteriet %Central% i feltet. Brug af forespørgselsoperatorer Du kan bruge forespørgselsoperatorer i søgekriterierne for at begrænse søgningen til de oplysninger, du reelt har brug for. De forespørgselsoperatorer, du kan benytte i de fleste felter, er bl.a. Forespørgselsoperatorer Operator Betydning Eksempeludtryk = er lig = 'Jane' = 107!= er ikke = 'Bo' Side 25 af Fejl! Ukendt argument for parameter.

26 != 109 > større end > 99.1 > '01-JAN-93' >= mindst >= 55 < mindre end < <= højst <= 100 #BETWEEN mellem to værdier #BETWEEN 1 AND Vælg Annullér på menuen Forespørg, hvis du vil gå ud af forespørgselstilstand. Side 26 af Fejl! Ukendt argument for parameter.

Når du på Pro2tal Bager s hjemmeside: www.bagernettet.dk klikker på ikonet

Når du på Pro2tal Bager s hjemmeside: www.bagernettet.dk klikker på ikonet Når du på Pro2tal Bager s hjemmeside: www.bagernettet.dk klikker på ikonet kommer følgende login billede til Bagersystemet: Indtast dit brugernavn og adgangskode og tryk Enter eller klik på knappen Logon.

Læs mere

elib Aleph, ver.18 Introduktion til GUI FUJITSU SERVICES A/S

elib Aleph, ver.18 Introduktion til GUI FUJITSU SERVICES A/S Introduktion til GUI FUJITSU SERVICES A/S, 2008 Indholdsfortegnelse 1. Skrivebordet... 3 2. Flytte rundt m.m.... 4 3. Log ind... 6 4. Valg af database... 7 5. Rudernes størrelse... 8 6. Kolonner... 9 7.

Læs mere

Quick guide Dynamicweb 9. Kom godt i gang med brugen af redigeringsværktøjet bag vores hjemmesideløsning CMS-systemet Dynamicweb

Quick guide Dynamicweb 9. Kom godt i gang med brugen af redigeringsværktøjet bag vores hjemmesideløsning CMS-systemet Dynamicweb Quick guide Dynamicweb 9 Kom godt i gang med brugen af redigeringsværktøjet bag vores hjemmesideløsning CMS-systemet Dynamicweb Indholdsfortegnelse Sådan logger du på... 3 Opbygning... 4 Beskrivelse af

Læs mere

Vejledning KPK Online Prøverum

Vejledning KPK Online Prøverum Vejledning KPK Online Prøverum INDHOLD Introduktion side 2 Funktionsliste side 2 Få adgang til systemet side 3 Opload dine billeder side 4 Sådan bruges systemet side 5 Gem dine eksempler side 7 Side 1/7

Læs mere

Rationel VinduesDesigner TM Brugervejledning

Rationel VinduesDesigner TM Brugervejledning Rationel VinduesDesigner TM Brugervejledning indhold: introduktion Side 2 Funktionsliste Side 3 Få adgang til systemet Side 4 opload dine billeder Side 5 Sådan bruges systemet Side 6 Gem dine eksempler

Læs mere

Denne Introduktion til ScanPas er en generel brugermanual til Aalborg Universitets personaleadministrative system - ScanPas.

Denne Introduktion til ScanPas er en generel brugermanual til Aalborg Universitets personaleadministrative system - ScanPas. Indledning Denne Introduktion til ScanPas er en generel brugermanual til Aalborg Universitets personaleadministrative system - ScanPas. Målgruppen for denne manual er ScanPas-brugere uden for HR-afdelingen

Læs mere

Skifte til OneNote 2010

Skifte til OneNote 2010 I denne vejledning Microsoft Microsoft OneNote 2010 ser meget anderledes ud end OneNote 2007, og vi har derfor oprettet denne vejledning, så du hurtigere kan komme i gang med at bruge programmet. Læs videre

Læs mere

I denne manual kan du finde en hurtig introduktion til hvordan du:

I denne manual kan du finde en hurtig introduktion til hvordan du: VORES NORDSJÆLLAND HURTIGT I GANG MANUAL 01: Bruger HVAD INDEHOLDER DENNE MANUAL? I denne manual kan du finde en hurtig introduktion til hvordan du: 1. Finder Vores Nordsjælland hjemmesiden 2. Opretter

Læs mere

Administrator manual

Administrator manual Revision 1 Administrator manual INDHOLD LOG IND 1 OVERBLIK 1 ARBEJDSRUM 1 MEDARBEJDERE 2 OPRET NY MEDARBEJDER 2 TRIN 1 AF 4: NAVN OG OPLYSNINGER 2 TRIN 2 AF 4: LEGITIMATION 2 TRIN 3 AF 4: EFFEKTIVITETSNIVEAU

Læs mere

Brug af Discoverer. 1. Start Discoverer ved at klikke på knappen Discoverer på

Brug af Discoverer. 1. Start Discoverer ved at klikke på knappen Discoverer på Oprette projektark med simpel tabel Brug af Discoverer 1. Start Discoverer ved at klikke på knappen Discoverer på www.kirkeportal.dk 2. Angiv kontonummer, brugernavn og password. Det er det samme som anvendes

Læs mere

Daglig brug af JitBesked 2.0

Daglig brug af JitBesked 2.0 Daglig brug af JitBesked 2.0 Indholdsfortegnelse Oprettelse af personer (modtagere)...3 Afsendelse af besked...4 Valg af flere modtagere...5 Valg af flere personer der ligger i rækkefølge...5 Valg af flere

Læs mere

Orddeling. Automatisk orddeling. Manuel orddeling. Word 2010 18 thoremil.dk. Vælg fanebladet [Sidelayout] Vælg [Orddeling] Markér Automatisk orddeling

Orddeling. Automatisk orddeling. Manuel orddeling. Word 2010 18 thoremil.dk. Vælg fanebladet [Sidelayout] Vælg [Orddeling] Markér Automatisk orddeling Orddeling Automatisk orddeling Vælg [Orddeling] Markér Automatisk orddeling Manuel orddeling Vælg [Orddeling] Klik [Manuelt] For hvert ord, som vises, kan der gøres følgende: Accepter det foreslåede orddelingssted

Læs mere

Introduktion til Orddatabasen

Introduktion til Orddatabasen Introduktion til Orddatabasen Skærmviste ordbanker udgør en nyttig teknik til at indføre elever i ordbehandling og skrivning ved hjælp af en computer. Børn lærer generelt at genkende ord, før de kan sammensætte

Læs mere

e-konto manual 01.08.2011 e-konto manual Side 1

e-konto manual 01.08.2011 e-konto manual Side 1 e-konto manual 01.08.2011 e-konto manual Side 1 Indhold 1. Overordnet beskrivelse... 3 2. Login... 3 3. Se og ret kundeoplysninger... 4 4. Rediger kontaktoplysninger... 6 5. Skift adgangskode... 7 6. BroBizz-oversigt...

Læs mere

Vejledning til. Svejsevisitering. Oprettelse af kursister i testsystemet... 2. Opret Booking... 5. Kursisten tager test... 10

Vejledning til. Svejsevisitering. Oprettelse af kursister i testsystemet... 2. Opret Booking... 5. Kursisten tager test... 10 Kompetencecenter for e-læring Det Nationale Videncenter for e-læring Vejledning til Svejsevisitering Indhold Oprettelse af kursister i testsystemet... 2 Opret Booking... 5 Kursisten tager test... 10 Læreren

Læs mere

Kom godt i gang med Dyreregistrering

Kom godt i gang med Dyreregistrering Kom godt i gang med Dyreregistrering Denne vejledning er tænkt som en hjælp til, at landmandsbrugere hurtigt kan komme i gang med Dyreregistrering. Derfor er kun de mest nødvendige funktioner beskrevet.

Læs mere

HJÆLP TIL IGANGSÆTNING AF WINKOMPAS 3

HJÆLP TIL IGANGSÆTNING AF WINKOMPAS 3 HJÆLP TIL IGANGSÆTNING AF WINKOMPAS 3 1. Opstart af WinKompas 3 Når WinKompas 3 er startet op, vil der fremkomme et skærmbillede, hvor du skal indtaste følgende oplysninger for at få adgang til programmet:

Læs mere

KMD Brugeradministration til Navision og LDV

KMD Brugeradministration til Navision og LDV KMD Brugeradministration til Navision og LDV Vejledning for selvejere. Opdateret 09-09-2015 Indholdsfortegnelse 1 Overordnet liste af funktoner... 2 2 Vejledning... 3 2.1 Login til KMD Brugeradministration...

Læs mere

VEJLEDNING TIL LUDUS, WORD og ONLINE ORDBØGER

VEJLEDNING TIL LUDUS, WORD og ONLINE ORDBØGER VEJLEDNING TIL LUDUS, WORD og ONLINE ORDBØGER VEJLEDNING TIL LUDUS, WORD og ONLINE ORDBØGER INDHOLDSFORTEGNELSE 1. Ludus - Log ind. side 3 2. Ludus - Skriv note til læreren, når du er syg side 4 3. Ludus

Læs mere

Easy Guide i GallupPC

Easy Guide i GallupPC Easy Guide i GallupPC Version. 6.00.00 Gallup A/S Masnedøgade 22-26 DK 2100 København Ø Telefon 39 27 27 27 Fax 39 27 50 80 Indhold SÅDAN KOMMER DU I GANG MED AT ANVENDE GALLUPPC... 2 TILFØJELSE AF UNDERSØGELSER

Læs mere

Sådan opdaterer og vedligeholder du din hjemmeside i Wordpress.

Sådan opdaterer og vedligeholder du din hjemmeside i Wordpress. Wordpress manual Sådan opdaterer og vedligeholder du din hjemmeside i Wordpress. Dette er en manual til de mest grundlæggende ting og funktioner i Wordpress, så du selv kan redigere indholdet eller tilføje

Læs mere

Vejledning til Politikens Retskrivnings- og Betydningsordbog

Vejledning til Politikens Retskrivnings- og Betydningsordbog Vejledning til Politikens Retskrivnings- og Betydningsordbog INDHOLD VALGMULIGHEDER UNDER MENUEN FILER UDSKRIV KOPIER AFSLUT VALGMULIGHEDER UNDER MENUEN SØGEMULIGHEDER OPSLAGSORD ORDFORBINDELSER AL TEKST

Læs mere

Quick Guide Ditmer edagsorden Oktober 2013

Quick Guide Ditmer edagsorden Oktober 2013 Quick Guide Ditmer edagsorden Oktober 2013 Quick Guide Indhold For dig der skal i gang med at bruge ditmer edagsorden på ipad eller web 1. Sådan får du adgang til ditmer edagsorden... 2 2. Find udvalg

Læs mere

VEJLEDNING Udfyldelse af spørgeskemaet

VEJLEDNING Udfyldelse af spørgeskemaet VEJLEDNING Udfyldelse af spørgeskemaet Indholdsfortegnelse Introduktion... 3 Tekniske krav... 3 Adgang og forbindelse... 4 Navigation i spørgeskemaet... 7 Spørgeskemaets afsnit... 7 Navigationslinjen...

Læs mere

Vejledning PROPHIX 11. Driftsbudgettering ved åbning af templates (Kun til Avanceret-brugere)

Vejledning PROPHIX 11. Driftsbudgettering ved åbning af templates (Kun til Avanceret-brugere) PROPHIX 11 Systemansvarlige Michael Siglev Økonomiafdelingen 9940 3959 msi@adm.aau.dk Daniel Nygaard Ricken Økonomiafdelingen 9940 9785 dnr@adm.aau.dk Vejledning (Kun til Avanceret-brugere) Opdateret:

Læs mere

IT-Brugerkursus. Modul 1 - Introduktion til skolens netværk og FC. Modul 1 - Introduktion til FC og Lectio. Printvenligt format. Indholdsfortegnelse

IT-Brugerkursus. Modul 1 - Introduktion til skolens netværk og FC. Modul 1 - Introduktion til FC og Lectio. Printvenligt format. Indholdsfortegnelse Modul 1 - Introduktion til FC og Lectio IT-Brugerkursus Modul 1 - Introduktion til skolens netværk og FC Printvenligt format Indholdsfortegnelse Formål og opbygning Opgave Vejledning til intranettet Åbne

Læs mere

Introduktion til FileMaker Pro 4.0/4.1

Introduktion til FileMaker Pro 4.0/4.1 1 Introduktion til FileMaker Pro 4.0/4.1 Hvad er en database? En database er en samling data, som er organiseret på en systematisk måde og er tilgængelig i digital form. Med andre ord er det en slags elektronisk

Læs mere

Brugervejledning til hurtig start af EasyBusiness Online Indholdsfortegnelse:

Brugervejledning til hurtig start af EasyBusiness Online Indholdsfortegnelse: Brugervejledning til hurtig start af EasyBusiness Online Indholdsfortegnelse: 1. Hvordan du bliver tilsluttet EasyBusiness...2 2. Hvordan du foretager en søgning...2 3. Hvordan du gemmer og åbner en søgning...4

Læs mere

TESTPORTAL: BRUGERVEJLEDNING LOG IND ADGANGSKODE

TESTPORTAL: BRUGERVEJLEDNING LOG IND ADGANGSKODE TESTPORTAL: BRUGERVEJLEDNING LOG IND Testportalen befinder sig på internetadressen http://www.testportal.hogrefe.dk/default.aspx. På denne adresse mødes man af ovenstående skærmbillede. Indtast her dit

Læs mere

KLARMELD ET KONTRAKTARBEJDE

KLARMELD ET KONTRAKTARBEJDE DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON 17. december 2015 Version 1.2 JobManager supporten Jobmanager@vd.dk 7244 7300 KLARMELD ET KONTRAKTARBEJDE ENTREPRENØR Guldalderen 12 2640 Hedehusene vd@vd.dk EAN

Læs mere

Huskesedler til Microsoft Outlook Mail og kalender

Huskesedler til Microsoft Outlook Mail og kalender Huskesedler til Microsoft Outlook ELAR april 2017 Side 1 E-mail, modtagelse og behandling... 3 E-mail, oprettelse... 4 Mapper i Outlook... 6 Kalender, kategorier... 7 Kalender, helligdage... 8 Kalender

Læs mere

Medarbejderguide til INNOMATE HR Medarbejderplan. Indhold: Log på MUS. Forberedelse til MUS

Medarbejderguide til INNOMATE HR Medarbejderplan. Indhold: Log på MUS. Forberedelse til MUS Medarbejderguide til INNOMATE HR Medarbejderplan Indhold: 1. Log på 2. MUS 3. Øvrigt om Medarbejderplan 4. Rekruttering behandling af ansøgere Log på Log på www.medarbejderplan.dk med: Bruger ID: initialer

Læs mere

Brugermanual. Outlook Web Access for Exchange Server 2003 (OWA 2003) Udarbejdet af IT-afdelingen 2006

Brugermanual. Outlook Web Access for Exchange Server 2003 (OWA 2003) Udarbejdet af IT-afdelingen 2006 Brugermanual Outlook Web Access for Exchange Server 2003 (OWA 2003) Udarbejdet af IT-afdelingen 2006 Indholdsfortegnelse INDLEDNING... 3 HVORDAN DU FÅR ADGANG TIL DIN EMAIL... 3 OWA 2003 BRUGERGRÆNSEFLADE...

Læs mere

Manual til WordPress CMS

Manual til WordPress CMS Manual til WordPress CMS 1. Log ind på din Wordpress-side For at arbejde på din hjemmeside skal du først logge ind på administrationsdelen. Muligvis har du et direkte link på siden. Ellers er adressen

Læs mere

KLARMELD ET KONTRAKTARBEJDE

KLARMELD ET KONTRAKTARBEJDE DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON 8. april 2016 Version 1.3 JobManager supporten Jobmanager@vd.dk 7244 7300 KLARMELD ET KONTRAKTARBEJDE ENTREPRENØR Guldalderen 12 2640 Hedehusene vd@vd.dk EAN 5798000893450

Læs mere

Sådan redigerer du en hjemmeside i Umbraco

Sådan redigerer du en hjemmeside i Umbraco Brugermanual til din boligafdelings hjemmeside Sådan redigerer du en hjemmeside i Umbraco Indhold Introduktion... 2 Log på Umbraco og redigér din hjemmeside... 3 Opret ny side... 7 Gem side uden at udgive/publicere

Læs mere

KMD Brugeradministration til Navision og LDV

KMD Brugeradministration til Navision og LDV KMD Brugeradministration til Navision og LDV Vejledning for Statens Administration og ØSC institutioner. Opdateret 09-09-2015 Indholdsfortegnelse 1 Kom godt i gang... 2 1.1 Login til KMD Brugeradministration...

Læs mere

Betjeningsvejledning. Winformatik

Betjeningsvejledning. Winformatik Betjeningsvejledning Winformatik Udgivet af: KIMIK it A/S Industrivej 1 3900 Nuuk Grønland Sidst opdateret den 12. maj 2009 af Kenneth Skovbjerg Blomgren Andre steder du også kan finde hjælp: http://support.kimik-it.gl/

Læs mere

ASB E-mailsignatur. Figur a: eksempel. http://asb.dk/inline/services/kommunikationsforum/skabeloner/emailsignatur.aspx og hent filen asb_signatur.zip.

ASB E-mailsignatur. Figur a: eksempel. http://asb.dk/inline/services/kommunikationsforum/skabeloner/emailsignatur.aspx og hent filen asb_signatur.zip. ASB E-mailsignatur I det følgende vil det forklares, hvordan du opretter ASBs e-mailsignatur for medarbejdere. Det skal her noteres at e-mail signaturen ikke kan opsættes i webmail (webmail.asb.dk), men

Læs mere

Skifte til Access 2010

Skifte til Access 2010 I denne vejledning Microsoft Microsoft Access 2010 ser meget anderledes ud end Access 2003, og vi har derfor oprettet denne vejledning, så du hurtigere kan komme i gang med at bruge programmet. Læs videre

Læs mere

MailMax / Web v4.1. Brugsvejledning til webmail. Copyright 2003 Gullestrup.net

MailMax / Web v4.1. Brugsvejledning til webmail. Copyright 2003 Gullestrup.net MailMax / Web v4.1 Copyright 2003 Gullestrup.net Log ind på webmailen Start med at gå ind på http://webmail.gullestrup.net i din browser. Indtast din Email-adresse samt Adgangskode, som hører til din konto.

Læs mere

Velkommen til OnReg Agent.

Velkommen til OnReg Agent. Velkommen til OnReg Agent. 2 OnReg Agent Velkommen til Onreg Agent Du er blevet tildelt brugernavn og kodeord til OnReg Agent. Denne guide beskriver hvordan du benytter systemet. Hvis arrangøren tillader

Læs mere

Mini-vejledning til edoc4 med grundlæggende funktioner

Mini-vejledning til edoc4 med grundlæggende funktioner Mini-vejledning til edoc4 med grundlæggende funktioner Denne vejledning indeholder en kort præsentation af portalen i edoc version 4.1 og præsenterer de mest anvendte funktioner og arbejdsgange inkl. søgninger.

Læs mere

Brugervejledning. til. CR Udvalg

Brugervejledning. til. CR Udvalg Brugervejledning til CR Udvalg Indholdsfortegnelse Afsnit 1 (Forord) Side Forord 1 Hovedmenuen 2 Generelle forhold i CR Udvalg 4 Aktiv periode 7 Afsnit 2 (Systemtilpasning) Side Databasestier 1 Postnumre

Læs mere

Vejledning til brug af Foreningsportalen

Vejledning til brug af Foreningsportalen Børne- og Kulturforvaltningen Kultur- og Fritidsafdelingen Vejledning til brug af Foreningsportalen Foreningsportalen kan benyttes af både borgere og foreninger til søgning af foreningsoplysninger. Som

Læs mere

Genvejstaster til Windows

Genvejstaster til Windows Genvejstaster til Windows Selvom musen er et praktisk redskab, er den langt fra altid den hurtigste måde at styre computeren på. Ofte vil det være meget hurtigere at bruge genvejstaster. Hvis du sidder

Læs mere

Quick guide til Condes 8.

Quick guide til Condes 8. Quick guide til Condes 8. Quick guide til Condes 8.... 1 Starte Condes:... 2 Opret poster.... 6 Opdatere post detaljer:... 7 Finjustere postcirklen.... 8 Flytte postnummer... 9 Sætte poster sammen til

Læs mere

Brugervejledning til EasyBusiness

Brugervejledning til EasyBusiness Brugervejledning til EasyBusiness Indholdsfortegnelse: 1. Sådan logger man på EasyBusiness 2. Sådan foretager man en søgning 3. Hvordan gemmes og åbnes en søgning? 4. Hvordan downloader man gemte søgninger?

Læs mere

IDAP manual Emission

IDAP manual Emission IDAP manual Emission Dato: 08-06-2005 16:32:35 Indhold INDHOLD... 1 1 EMISSION... 2 1.1 KURVER... 2 1.2 RAPPORTER... 5 1.3 DATA REDIGERING... 6 1.3.1 Masse redigering... 7 1.3.2 Enkelt redigering... 10

Læs mere

2 KOM I GANG MED VUPTIWEB. 2.1 Log på og Log ud

2 KOM I GANG MED VUPTIWEB. 2.1 Log på og Log ud 2 KOM I GANG MED VUPTIWEB 2.1 Log på og Log ud 2.1.1 LOG PÅ Du har i mailen fået tilsendt hjemmesidens adresse, login adresse samt brugernavn og adgangskode. Navigér til login adressen og indtast dine

Læs mere

Oktober Dokumentpakker

Oktober Dokumentpakker Oktober 2017 Dokumentpakker Dokumentpakkerne er et værktøj til at udskrive dynamiske breve, som har en standardtekst i brevet, og hvor der automatisk sættes blandt andet patientens navn, adresse og aftaletid

Læs mere

Huskesedler. Microsoft Excel 2010

Huskesedler. Microsoft Excel 2010 Huskesedler Indhold Absolutte cellereferencer... 2 Beskyttelse... 3 Fejlkontrol... 5 Flyt og kopiér... 6 Flyt og kopier med musen... 7 Formatering... 8 Formatering - Placering... 9 Formatering Kanter og

Læs mere

Vejledning i redigering af apotekets hjemmeside

Vejledning i redigering af apotekets hjemmeside i redigering af apotekets hjemmeside It-afdelingen Januar 2007 INDHOLDSFORTEGNELSE FEJL! BOGMÆRKE ER IKKE DEFINERET. 1 INTRODUKTION 3 2 ADMINISTRATION 4 3 OPBYGNING 4 SIDER 5 FIL ARKIV 6 ARTIKLER 7 ØVRIGE

Læs mere

Vejledning i brug af GMAIL (Google)

Vejledning i brug af GMAIL (Google) Vejledning i brug af GMAIL (Google) Send meddelelser Har du ikke prøvet Gmail før? Her har du en trinvis vejledning i, hvordan du skriver og sender meddelelser: Klik på knappen Skriv i venstre side i Gmail.

Læs mere

Elevvejledning til SkoleKomNet - Min egen hjemmeside

Elevvejledning til SkoleKomNet - Min egen hjemmeside Indledning...1 Sådan får du adgang...2 Dit KlasseWeb skrivebord Overblik...2 Dit arbejdsområde...3 Din hjemmeside på nettet...3 Sådan laver du en hjemmeside i 4 trin...3 Trin 1 Dit personlige billede på

Læs mere

Vejledning i brug af Kommunen på kort

Vejledning i brug af Kommunen på kort Vejledning i brug af Kommunen på kort Indhold Adgang til Kommunen på kort... 2 Kortvindue og infolinje... 2 Målforhold... 2 Zoom... 3 Signaturforklaring... 3 Værktøjslinjen den øverste sorte del... 3 Navn...

Læs mere

Brugervejledning til CRBook. CRBook. Aftalekalender. CRSoft Version Afsnit 0: Side 1 af 17

Brugervejledning til CRBook. CRBook. Aftalekalender. CRSoft Version Afsnit 0: Side 1 af 17 CRBook Aftalekalender CRSoft 2018 Afsnit 0: Side 1 af 17 Forord CRBook er et styringsinstrument for indgåelse af aftaler. Programmet er opbygget omkring en Outlook lignende kalender og man kan anvende

Læs mere

Manual til hjemmeside i Typo3

Manual til hjemmeside i Typo3 Manual til hjemmeside i Typo3 Gode tips og genvejstaster Ét linieskift Ctrl + A Ctrl + C Ctrl + X Ctrl + V shift + enter (tasten du normalt bruger til linieskift) Markér alt Kopier Klip Sæt ind Oprettelse

Læs mere

Manual til Dynamicweb Februar 2010

Manual til Dynamicweb Februar 2010 Manual til Dynamicweb Februar 2010 Login... 2 Skabeloner og formater... 3 Filarkivet... 4 Lav en PDF... 5 Opret en ny side... 7 Navngiv siden... 9 Aktiver siden... 9 Sorter sider... 9 Flyt siden... 11

Læs mere

Kom godt i gang med Fronter

Kom godt i gang med Fronter 1 Kom godt i gang med Fronter. Kom godt i gang med Fronter Sådan logger du på Først skal du hente dit Brugernavn på https://netid.ucl.dk/ Du skal taste dit CPR-nummer med bindestreg: (Hav tålmodighed det

Læs mere

Vejledning hvidbjergvinduet-designer.dk

Vejledning hvidbjergvinduet-designer.dk Vejledning hvidbjergvinduet-designer.dk INDHOLD Introduktion side 2 Funktionsliste side 3 Få adgang til systemet side 5 Opload dine billeder side 6 Sådan bruges systemet side 9 Gem dine eksempler side

Læs mere

Vejledning til online blanketten Industriens salg af varer

Vejledning til online blanketten Industriens salg af varer Vejledning til online blanketten Industriens salg af varer Din vej gennem blanketten Her er en kort vejledning om hvordan du udfylder online blanketten trin for trin. Har du spørgsmål, er du velkommen

Læs mere

VEJLEDNING TIL WORD INDHOLDSFORTEGNELSE. 1. Linjeafstand. side 3. 2. Margener.. side 3. 3. Sidehoved og sidefod... side 4. 4. Sidetal..

VEJLEDNING TIL WORD INDHOLDSFORTEGNELSE. 1. Linjeafstand. side 3. 2. Margener.. side 3. 3. Sidehoved og sidefod... side 4. 4. Sidetal.. VEJLEDNING TIL WORD VEJLEDNING TIL WORD INDHOLDSFORTEGNELSE 1. Linjeafstand. side 3 2. Margener.. side 3 3. Sidehoved og sidefod... side 4 4. Sidetal.. side 5 5. Spalter.... side 5 6. Skifte ordbog.. side

Læs mere

Kalender. Startvejledning. Planlæg et Lync-møde Hold møder ansigt til ansigt eller spar dig selv for en rejse ved at mødes online med Lync 2013.

Kalender. Startvejledning. Planlæg et Lync-møde Hold møder ansigt til ansigt eller spar dig selv for en rejse ved at mødes online med Lync 2013. Kalender Startvejledning Planlæg et Lync-møde Hold møder ansigt til ansigt eller spar dig selv for en rejse ved at mødes online med Lync 2013. Skifte mellem visninger Brug den kalendervisning, der bedst

Læs mere

Indholdsfortegnelse Brugervejledning til Generelt i Caretaker

Indholdsfortegnelse Brugervejledning til Generelt i Caretaker Indholdsfortegnelse Brugervejledning til Generelt i Caretaker Login og afslut 1 De vigtigste funktioner i Caretaker desktop version 1 Skærmbilledet 2 Navigatoren 3 Præsentationsformer 4 Koder 4 Relationer

Læs mere

Indhold Start Log på MUS... 3 Lederen Invitér til MUS Forberedelse og afholdelse af MUS Medarbejderen...

Indhold Start Log på MUS... 3 Lederen Invitér til MUS Forberedelse og afholdelse af MUS Medarbejderen... Brugerguide Brugerguidens formål er at give et overblik og en hurtig instruktion i opgaverne for ledere og medarbejdere i forbindelse med MUS, Lektorkvalificering og Rekruttering Indhold Start... 2 Log

Læs mere

vorbasse.dk Redaktørmanual Kentaur

vorbasse.dk Redaktørmanual Kentaur Redaktørmanual Kentaur Indholdsfortegnelse Kapitel 1 - TYPO3 Brugerfladen 3 Log ind 3 Backend 4 Frontend 5 Hvor skal jeg klikke? 5 Gem, gem og vis, gem og luk 6 Kapitel 2 - Sider & menuer 7 Sammenhæng

Læs mere

Skifte til PowerPoint 2010

Skifte til PowerPoint 2010 I denne vejledning Microsoft PowerPoint 2010 ser meget anderledes ud end PowerPoint 2003, og vi har derfor oprettet denne vejledning, så du hurtigere kan komme i gang med at bruge programmet. Læs videre

Læs mere

Brugervejledning til Tildeling.dk For superbrugere - Udbyder

Brugervejledning til Tildeling.dk For superbrugere - Udbyder Brugervejledning til Tildeling.dk For superbrugere - Udbyder Opdateret den 15. november 2017 Side 1 af 20 Indholdsfortegnelse 1 Formål... 4 2 Adgang... 4 3 Menu... 4 3.1 Ret mine data... 4 3.2 Opret opgave...

Læs mere

Skifte til Outlook 2010

Skifte til Outlook 2010 I denne vejledning Microsoft Microsoft Outlook 2010 ser meget anderledes ud end Outlook 2003, og vi har derfor oprettet denne vejledning, så du hurtigere kan komme i gang med at bruge programmet. Læs videre

Læs mere

Installation Windows 7

Installation Windows 7 Du skal gøre følgende: Check om PC en har et Windows 7 logo: Logoet sidder på "kabinettet" (CPU'en/harddisken - kært barn har mange navne) hvis det er der, så følges vejledningen som er herunder. Du kan

Læs mere

Daglig brug af Jit-klient

Daglig brug af Jit-klient Daglig brug af Jit-klient Indholdsfortegnelse Opret person...3 Alternativ oprettelse...3 Søgning af personer...4 Send besked...5 Vælg besked...6 Opret mappe...6 Opret skabelon...6 Slet mapper og skabeloner...6

Læs mere

MountainSite Guide: Kom godt i gang

MountainSite Guide: Kom godt i gang MountainSite version 2.6 Indhold: Log in Præsentation Rediger hjemmeside Tekster Kontaktoplysninger Menulinien Billeder Pdf/Filupload Brugeradministration Indstillinger Log af Log in Når du skal bruge

Læs mere

Her ser du dit arbejde i preview undervejs og udgiver dit arbejde når du er færdig. (se side 4)

Her ser du dit arbejde i preview undervejs og udgiver dit arbejde når du er færdig. (se side 4) Sitecore vejledning Hvad er det? Sitecore er det program, den officielle del af Spejdernet laves i. Sitecore er et Content Management System, dvs. indholds-håndteringssystem til hjemmesider. Hvordan starter

Læs mere

IsenTekst Indhold til Internettet. Manual til Wordpress.

IsenTekst Indhold til Internettet. Manual til Wordpress. Manual til Wordpress Sådan opdaterer du din hjemmeside i Wordpress. Dette er en manual til de mest grundlæggende ting, så du selv kan redigere indholdet eller tilføje nyt på din hjemmeside. Guiden er skrevet

Læs mere

Se Billeder i Picasa.

Se Billeder i Picasa. Se Billeder i Picasa. Selvom det er vigtigt at organisere, redigere og udskrive sine billeder, er det også vigtigt, at man ønsker at lære om de forskellige måder man kan se sine billeder på. Visning af

Læs mere

Vejledning i brug af Kommunen på kort

Vejledning i brug af Kommunen på kort Vejledning i brug af Kommunen på kort Indhold Adgang til Kommunen på kort... 2 Værktøjslinjen den øverste sorte del... 3 Navn... 3 Indstillinger... 3 Hjælp... 3 Kortvindue og infolinje... 3 Målforhold...

Læs mere

Viditronic NDVR Quick Guide. Ver. 2.0

Viditronic NDVR Quick Guide. Ver. 2.0 Viditronic NDVR Quick Guide Ver. 2.0 1 Indholdsfortegnelse 1. HOVEDMENU 3 1.1 START 5 1.2 AKTIVITETSINDIKATOR: 7 1.3 INFORMATIONS VINDUE: 7 1.4 PTZ KAMERA KONTROL: 7 1.5 SKÆRMMENU 8 1.5.1 AKTIVER BEVÆGELSE:

Læs mere

SARA. Kvik Guide 2. udgave. Denne vejledning vil på mindre end en time vise dig, hvordan du kommer i gang med at bruge SARA.

SARA. Kvik Guide 2. udgave. Denne vejledning vil på mindre end en time vise dig, hvordan du kommer i gang med at bruge SARA. SARA Kvik Guide 2. udgave Denne vejledning vil på mindre end en time vise dig, hvordan du kommer i gang med at bruge SARA. Du vil lære at: Søge poster; Fremvise poster; Redigere en eksisterende post; Oprette

Læs mere

SIDETITEL TASTATURGENVEJE

SIDETITEL TASTATURGENVEJE SIDETITEL TASTATURGENVEJE STANDARDTASTATURGENVEJE MARKERING Linje L Ctrl + Alt + B Lås Ctrl + Skift + L Juster center Ctrl + Alt + E Bemærkning N Juster venstre Ctrl + Alt + L Pen P Juster midten Ctrl

Læs mere

ViKoSys. Virksomheds Kontakt System

ViKoSys. Virksomheds Kontakt System ViKoSys Virksomheds Kontakt System 1 Hvad er det? Virksomheds Kontakt System er udviklet som et hjælpeværkstøj til iværksættere og andre virksomheder som gerne vil have et værktøj hvor de kan finde og

Læs mere

Indledning. På de følgende sider vises, primært i tegneserieform, lidt om mulighederne i PC-AXIS for Windows.

Indledning. På de følgende sider vises, primært i tegneserieform, lidt om mulighederne i PC-AXIS for Windows. Indledning PC-AXIS for Windows er et talbehandlingsprogram, der kan håndtere store mængder statistisk materiale. PC-AXIS giver mulighed for at arbejde videre med det statistiske materiale i egne programmer

Læs mere

Åbn Paint, som er et lille tegne- og billedbehandlingsprogram der findes under Programmer i mappen Tilbehør. Åbn også Word.

Åbn Paint, som er et lille tegne- og billedbehandlingsprogram der findes under Programmer i mappen Tilbehør. Åbn også Word. 75 Paint & Print Screen (Skærmbillede med beskæring) Åbn Paint, som er et lille tegne- og billedbehandlingsprogram der findes under Programmer i mappen Tilbehør. Åbn også Word. 1. Minimer straks begge

Læs mere

Introduktion til Indholdsredigering

Introduktion til Indholdsredigering Sitecore Foundry 4.0 Introduktion til Indholdsredigering 18. oktober 2013 - Version 1.2 Pentia A/S Store Kongensgade 66, Baghuset 1264 København K Telefon: 7023 3330 E-mail: info@foreningssite.dk Indholdsfortegnelse

Læs mere

Indhold Outlook Web App... 1

Indhold Outlook Web App... 1 Outlook Web App Outlook Web App (OWA) bruges til at håndtere e-mails og kalendere uden at skulle have Outlook klient programmet installeret. OWA kan bruges på en hvilken som helst computer, der har adgang

Læs mere

Sådan gør du Microsoft Word 2013

Sådan gør du Microsoft Word 2013 Microsoft Word 2013 Microsoft Word 2013 Indholdsfortegnelse Anvend skabelon... 3 Billede... 4 Dokumenthåndtering... 5 Flyt, kopier og sæt ind... 6 Flyt og kopier mellem dokumenter... 7 Gem... 8 Genbrug

Læs mere

Anvendelse af favoritliste på markedspladsen

Anvendelse af favoritliste på markedspladsen Anvendelse af på markedspladsen Hvad Kommentar Tast Opret på markedspladsen Åben markedspladsen. I venstre side findes r, når du står i fanen Varesøgning Stå i fanen mine, og tryk på Tilføj Tryk på Skriv

Læs mere

Brugermanual Netværkoptager (NVR)

Brugermanual Netværkoptager (NVR) Brugermanual Netværkoptager (NVR) Indholdsfortegnelse Login på videooptageren...2 Brugerkonti...2 Afspilning og Søgning i optagelser...3 Visnings vindue...3 Optagelses søgetype...4 Optagelses kalender...4

Læs mere

Klik på denne knap for at komme til FaktaNet live! Forside. Siden der bl.a viser hvor mange nye/opdaterede projekter brugeren har.

Klik på denne knap for at komme til FaktaNet live! Forside. Siden der bl.a viser hvor mange nye/opdaterede projekter brugeren har. FaktaNet live! Hjælp Knap menu. Klik på denne knap for at komme til FaktaNet live! Forside. Siden der bl.a viser hvor mange nye/opdaterede projekter brugeren har. Klik her for at åbne FaktaNet live! Søgemodul.

Læs mere

Mobile Arbejdssedler. Mobile TID. Mobile Observationer

Mobile Arbejdssedler. Mobile TID. Mobile Observationer Næsgaard MOBILE Generelt Flere vejledninger Næsgaard MOBILE kan anvendes til markregistrering og/eller til tidsregistrering. Har du adgang till både Mark og TID i PC program kan du som administrator bestemme

Læs mere

MANUAL. Siteloom CMS

MANUAL. Siteloom CMS MANUAL Siteloom CMS www.hjerteforeningen.dk/cms Brugernavn: Password: 3. september, 2012 BASIS FUNKTIONER 1. Kalender... 4 1.a. Opret... 5 1.b. Rediger eller slet... 8 2. Sider... 10 2.a Opret side...

Læs mere

DENNE MANUAL ER SKREVET FOR AT GIVE DIG EN GRUNDIG INTRODUKTION TIL DE FORSKELLIGE ARBEJDSGANGE I TYPO3

DENNE MANUAL ER SKREVET FOR AT GIVE DIG EN GRUNDIG INTRODUKTION TIL DE FORSKELLIGE ARBEJDSGANGE I TYPO3 TYPO3 manual DENNE MANUAL ER SKREVET FOR AT GIVE DIG EN GRUNDIG INTRODUKTION TIL DE FORSKELLIGE ARBEJDSGANGE I TYPO3 Det første afsnit, Introduktion til systemet, giver et hurtigt overblik over mulighederne.

Læs mere

WordPress manual..hjerteforeningen.dk/wp-admin. Brugernavn: Password:

WordPress manual..hjerteforeningen.dk/wp-admin. Brugernavn: Password: WordPress manual.hjerteforeningen.dk/wp-admin Brugernavn: Password: April, 2015 Generelt Du kan benytte WordPress fra alle platforme. Det vil sige, du kan redigere jeres hjemmeside fra din computer, din

Læs mere

Novotek Planning Systems A/S 2013 Version 1.0 Jan 2013 ROB-EX 4.2

Novotek Planning Systems A/S 2013 Version 1.0 Jan 2013 ROB-EX 4.2 Version 1.0 Jan 2013 ROB-EX 4.2 Indhold Hovedskærmens opbygning... 2 Tastaturgenveje... 3 Hovedskærmbilleder... 4 Stamdata generelt... 5 Kalender... 6 Opret/rediger kalender... 7 Specifik kalender pr.

Læs mere

National sprogscreening af EUD-elever. skolens egne logins

National sprogscreening af EUD-elever. skolens egne logins Kompetencecenter for e-læring Det Nationale Videncenter for e-læring Vejledning til National sprogscreening af EUD-elever ved anvendelse af skolens egne logins Sprogscreeningen tilgås via et link Indhold

Læs mere

BRUGERMANUAL FLEXSCREEN

BRUGERMANUAL FLEXSCREEN BRUGERMANUAL FLEXSCREEN INDHOLDSFORTEGNELSE Indledning...3 Login...3 Ændre password for en infoskærm...4 Ret tekst på siden...5 Indsæt et billede på siden...6 Opdel skærmen i kasser/bokse...8 Tilføj slide...10

Læs mere

Kom i gang med DANBRO

Kom i gang med DANBRO 1 Indhold... 1 Generelt...2 DANBRO...2 Forkundskaber for at anvende DANBRO...2 Krav til pc...2 Starte DANBRO...2 Installation...3 DANBRO-Manualer...4 Manualer...4 DANBROs Brugergrænseflade...5 Valg af

Læs mere

Hvis du ikke kan huske adgangskoden, har andre problemer med at logge på eller ikke er oprettet, skal du kontakte:

Hvis du ikke kan huske adgangskoden, har andre problemer med at logge på eller ikke er oprettet, skal du kontakte: Mini-guide til Retox Databasen er tilgængelig fra www.retox.dk, klik på linket Som udgangspunkt er der se-adgang til arbejdspladsbrugsanvisningerne. Hvis der skal tilføjes eller fjernes produkter, og hvis

Læs mere

Brugermanual 2015-01-01. ProcessManager ApS Hovmarksvej 68 DK-2920 Charlottenlund

Brugermanual 2015-01-01. ProcessManager ApS Hovmarksvej 68 DK-2920 Charlottenlund Brugermanual 2015-01-01 ProcessManager ApS Hovmarksvej 68 DK-2920 Charlottenlund T +45 40 84 44 41 Mail: info@process-manager.dk Web: www.process-manager.dk Web: www.easy-mapping.dk CVR 28 69 77 67 Side

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Indholdsfortegnelse.. side 2. Adgang til webgraf 3. Opslag adresse... 4. Styring af layout.. 5. Zoom funktioner..

Indholdsfortegnelse. Indholdsfortegnelse.. side 2. Adgang til webgraf 3. Opslag adresse... 4. Styring af layout.. 5. Zoom funktioner.. Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse.. side 2 Adgang til webgraf 3 Opslag adresse... 4 Styring af layout.. 5 Zoom funktioner.. 6 Panorere på skærmen. 7 Information om grafikken.... 8-10 Print et udsnit.....

Læs mere