Introduktion til FileMaker Pro 4.0/4.1

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Introduktion til FileMaker Pro 4.0/4.1"

Transkript

1 1 Introduktion til FileMaker Pro 4.0/4.1 Hvad er en database? En database er en samling data, som er organiseret på en systematisk måde og er tilgængelig i digital form. Med andre ord er det en slags elektronisk kartotek. I forhold til et papirkartotek eller et tekstbehandlingsdokument har en database følgende fordele: - man kan sortere sine data efter flere kriterier - man kan søge hurtigere og mere præcist i sine data - man kan vælge at vise udvalgte dele af sine data. I erhvervslivet bruges databaser hovedsagelig til opbevaring af data om kunder eller produkter. Men databaser kan også bruges til at opbevare sproglige data, og dermed til at oprette ordbogsdatabaser (også kaldt terminologiske databaser ) 1. Når man taler om databaser, er det vigtigt at skelne mellem forskellige nøglebegreber, nemlig struktur, udseende og indhold. Når man opretter en database starter man med at definere strukturen (ved at definere felter ), og derefter bestemmer man, hvordan den skal se ud (i form af forskellige layouts ). Når det er på plads, kan man gå igang med at indtaste sine data. Struktur En database består af poster eller kort ( records ), som svarer til hver enkelt person i en adressebog. Hver post består af en række felter, her fornavn, efternavn, gade, postnummer... poster / kort (records) felter (fields) Layout Ved at oprette forskellige layouts kan du vise de samme data (eller dele af dem) på forskellige måder uden at ændre dem. Du kan f.eks. vælge at se alle data om en bestemt kunde, eller kun se kundens navn og telefonnummer. 1 Database er overbegrebet for de forskellige slags baser. Vær opmærksom på, at FileMaker bruger ordet kartotek. Her bruges "database" og "kartotek" som fuldstændige synonymer!!

2 Indhold Når databasen er oprettet, kan man indtaste sine data på en række kort. Hvert kort svarer til en post, f.eks. en kunde i en kundedatabase. 2 Obs: Struktur, layout og indhold er stort set uafhængige af hinanden. Det betyder, at man kan ændre indhold eller layout uden at ændre struktur, eller ændre struktur, uden at det går ud over indholdet. Dog skal man være opmærksom på, at hvis man sletter felter i strukturen (under "Filer/Definér felter"), bliver alt indhold i disse felter også slettet! Men bare rolig: det får du en advarsel om! Generelt om FileMaker Pro 4.0/4.1 FileMaker Pro er udviklet både til Macintosh og til Windows. De 2 versioner er næsten 100% kompatible, hvilket betyder at samme database kan bruges både i Macintosh- og i Windowsmiljø. Dog skal man være opmærksom på, at der kan opstå problemer med billedformater. Hvis du vil være sikker på at kunne se dine billeder på begge platforme, skal du vælge internetformaterne.jpg og.gif. Vær opmærksom på, at FileMaker Pro gemmer automatisk. Det betyder, at du ikke behøver at gemme før du afslutter, men det indebærer også, at dine data er tabt, hvis du kommer til at slette dem. Derfor er det en god idé at tage en back-up kopi af din database en gang imellem. Brug for hjælp? Sammen med programmet kommer et øveprogram, som er oprettet i FileMaker. Det hedder øvelse.fp3. Det er udmærket til at få et indtryk af, hvad programmet kan. Prøv det! (Du finder det under Start\Programmer\FileMaker Pro 4.*\FileMaker Pro Øvelse) Der er en hjælpefunktion i programmet (menuen Hjælp)

3 3 Hvordan opretter man en database? 1. Opret strukturen i en ny database Når du vælger Nyt i menuen Filer dukker det en af de to dialogbokse op (alt efter opsætning): figur 1 figur 2 Hvis figur 1 dukker op, skal du vælge Opret et nyt tomt kartotek, og så vil figur 2 komme frem. Du skal bestemme, hvilket drev og hvilken mappe kartoteket skal placeres i, give det et navn 2 og klikke på Gem. Husk: Når filen er oprettet, gemmer den sigselv automatisk, på godt og ondt! Derefter skal du definere strukturen i din database ved at oprette en række felter. Indtast feltnavnet, klik hvilken felttype det er og klik på Opret. figur 3 2 Hvis du vil undgå kompatibilitetsproblemer med ældre styresystemer, er det en god idé at give filnavnet højst 8 bogstaver (ikke æ, ø, å), punktum og fp3 til sidst (eks.: database.fp3 ), men det er ikke noget krav.

4 4 Når det første felt er oprettet, bliver feltnavnet markeret, og du kan nu oprette næste felt efter samme fremgangsmåde. Hvis du vil lave om på et feltnavn eller felttype, skal du bare markere linien, rette og klikke på Gem i stedet for på Opret. Du kan også slette felter (ved at markere en linie og klikke på Slet, men PAS PÅ: alt indhold i dette felt vil også blive slettet. Forskellige felttyper: Når du opretter et nyt felt, skal du samtidig bestemme felttypen. Formålet er bl.a. at optimere sorteringsmulighederne. De fleste felter indeholder tekst, og derfor er den mest almindelige felttype "Tekst". Til en oplysning om f.eks. en pris vil man vælge et felt af typen "Tal" Til fødselsdatoer er det oplagt med et felt af typen "dato". Til billede og lyd skal man bruge felttypen container. Felttyperne kalkulation og summering bruges, hvis man f.eks. vil lægge nogle tal sammen på et kort eller på tværs af posterne. Endelig skal man vælge global, hvis feltet skal indeholde det samme i alle poster. Særlige indstillinger: De fleste felter vil være af standardtypen, men du har mulighed for at definere særlige indstillinger for de felter du opretter, ved at klikke på Valg efter at du har oprettet et felt (i samme dialogboks). figur 4: validering figur 5: auto-indsæt Validering: Her kan du f.eks. bestemme, om et felt skal være unikt, eller om det ikke må være tomt, osv. Du kan også oprette værdilister, som skal danne grundlag for afkrydsningsfelter eller pop-up-menuer. Mere om det i "appendiks" på side 10.

5 Auto-indsæt: Her kan du automatisere noget af indtastningen ved at bestemme at nogle oplysninger automatisk skal lægges ind i et felt, f.eks. oprettelsesdatoen, forfatterens navn, kortets nummer osv. 5 Obs. Du har altid mulighed for at lave om på feltdefinitioner og -indstillinger ved at vælge Definer felter i menuen Filer. Men husk, at du sparer tid ved at planlægge strukturen i databasen, inden du går i gang. 2. Databasens layout Når du arbejder med FileMaker, hopper du frem og tilbage mellem 4 forskellige tilstande (på engelsk modes ). Det gør du i menuen Tilstand eller ved at trykke en genvejstast. Her er en oversigt over de 4 forskellige tilstande : Vælg tilstand når du skal Genvejstast Gennemse gennemse eller indtaste data kommando 3 + B Find søge efter data kommando + F Layout ændre udseendet af din database kommando + L Udskriftskontrol se hvordan en udskrift ville se ud kommando + U Hver gang du skal ændre noget i layoutet, skal du starte med at skifte til tilstand Layout. Her har du mulighed for at hente eller fjerne felter, flytte dem, ændre deres størrelse osv. Obs.: Når du er i tilstand Layout, ændrer du kun databasens udseende, og det har ingen indflydelse på hverken struktur eller indhold. Der er ingen risiko for at komme til at slette data eller felter. Layoutets byggedele Et layout består af flere byggedele, normalt sidehoved, kortindhold og sidefod det er den plads som ét kort optager og hvor de forskellige felter bliver placeret. Felterne må ikke overskride den stiplede linie over til sidehoved eller sidefod. Den stiplede linie til højre svarer til sidebredde. det som står her vil stå øverst på hver side der bliver udskrevet det som står her vil stå nederst på hver side der bliver udskrevet Man kan gøre delene større eller mindre, alt efter behov. Hvis du overvejer at udskrive dine data, er det en god idé at tilpasse kortindholdets størrelse til felterne, så du undgår en masse luft mellem posterne. 3 kommando svarer til Ctrl-tasten på en PC og på æbletasten på en Mac.

6 Feltstørrelse og -placering - For at flytte et felt klikker du i midten af feltet for at markere det, holder musetasten nede og trækker feltet hen til den nye placering. Du kan markere flere felter ad gangen ved at holde Shift-tasten nede, mens du markerer de ønskede felter. Du kan også markere vha. musen alene. - For at ændre et felts størrelse klikker du præcist på et af hjørnerne og trækker til du opnår den ønskede størrelse. - For at justere flere felter i forhold til hinanden skal du markere felterne og derefter vælge Angiv justering i menuen Arrangér. Her har du mulighed for at vælge, hvordan dine felter skal justeres (Top/Midt/Bund eller Venstre/Centreret/Højre). Hvis du gerne vil have lige stor afstand mellem dine felter, skal du vælge Fordel. 6 Når du er i tilstand Layout, råder du over en række værktøjer, som du kan bruge til at ændre det aktuelle layout med. Markér først det felt, som du vil ændre på! Klik på A, og derefter et sted i layoutet, for at skrive tekst Klik på en af de 4 knapper, hvis du gerne vil tegne en streg eller en form Klik her for at oprette en knap (se i øvrigt "appendiks 2" på side 9) Klik og træk ind i layoutet for at indsætte et nyt felt i dit layout Klik og træk ind i layoutet for at indsætte en ny byggedel Klik her for at vælge fyldfarve og -mønster til felt eller tegning Klik her for at vælge farve, tykkelse og mønster til streg eller feltrammer Du kan også ændre et felts egenskaber ved at markere det og vælge menuen Format, hvor du finder en række tekstformateringsmuligheder (skrifttype, -størrelse, -snit, -justering, -farve) og andre mere specifikke former for formatering (bl.a. under Feltformat).

7 7 Hvordan bruger man en database? 1. Åbning (og lukning) af en database Vælg Åbn i menuen Filer og indtast filnavnet. Tast evt. adgangskode. Når databasen er åben, kan du enten indtaste data eller foretage en søgning. Når du er færdig, lukkes databasen ved at vælge Luk i menuen Filer. Hvis du gerne vil lukke hele programmet, vælger du Afslut. 2. Indtastning og import af data Data kan enten indtastes eller importeres fra andre eksisterende databaser (eller regneark), forudsat de foreligger i passende format. Du skal være i tilstand Gennemse for at kunne indtaste eller importere nye kort. Indtastning: Man opretter et nyt kort ved at vælge Nyt kort i menuen Tilstand, eller taste Ctrl+N. Du hopper fra felt til felt ved hjælp af tabulatortasten. Bemærk, at du kan ændre tabuleringsorden under menuen Tilstand. Du kan slette et kort ved at vælge Slet kort i menuen Tilstand. Import: Hvis du har nogle data gemt i en anden type database eller i et regneark har du gode muligheder for at importere dem i din nye database ved at vælge Importer kort i menuen Filer. 3. Søgning For at starte en søgning skal du skifte til Find i menuen Tilstand, eller bruge genvejstasten Ctrl+F. Derved bliver alle felter blanke og du kan klikke i det felt du gerne vil søge i, indtaste dit søgeord og derefter trykke på returtasten. I venstre margen kan du se, hvor mange kort svarer til din søgning, og du kan bladre mellem dem ved at klikke på mappeikonet. Raffineret søgning: Søgemulighederne i en database er langt bedre end i tekstfiler. Du kan lave avancerede søgninger (svarende til AND, OR og NOT) og bruge forskellige symboler til at begrænse eller udvide din søgning. Det gør du bl.a. ved at vælge nogle af de funktioner, som findes under knappen symboler. Når du har foretaget en søgning, er det kun de fundne kort, du kan se. Men det betyder selvfølgelig ikke, at de andre kort er væk. Hvis du gerne vil se alle kort igen (= annullere din søgning), skal du vælge Find alle i menuen Søgning.

8 4. Sortering af data Du kan sortere dine data efter forskellige kriterier. Du kan nøjes med at sortere de data, du har fundet frem til i din seneste søgning, eller du kan vælge at sortere samtlige data i kartoteket. En ny sortering annullerer den tidligere. Vælg Sorter i menuen Tilstand, og vælg hvilket felt du gerne vil sortere efter (ved at dobbeltklikke på det, og tryk derefter på knappen Sorter Udskrivning af data En database skal selvfølgelig helst bruges i sin digitale form, men hvis du af en eller anden grund gerne vil udskrive hele databasen eller dele af den, kan det lade sig gøre. Dog er det en god idé at checke sine layouts for luft/spildplads. Det mest hensigtsmæssige i denne situation er at udarbejde et særligt layout, som kun skal bruges til udskrivning af data, og hvor du sørger for at fjerne pladsspild, bl.a. vha. af funktionen Forskydning i menuen Format (i Layout-tilstand) I tilstand Udskriftskontrol kan du se, hvordan en udskrift af dine aktuelle data ville se ud på papiret. Husk, at stå i det rigtige layout, når du udskriver. Programmet udskriver kun det "fundne sæt", dvs. resultatet af en søgning. Hvis du gerne vil udskrive alle data, skal du først vælge Find alle i menuen Søgning. Husk at sortere dine data før du udskriver dem! Hvis du kun vil udskrive ét kort, skal du være opmærksom på at vælge Aktuelt kort i udskrivningsdialogboksen. Litteraturliste - Sørensen, Henrik Selsøe: Databaser og andre informationskilder, in Oversættelseshåndbogen, Munksgaard, Vestergaard, Bente: Sprogteknologiske værktøjer, kap. 7, IDG Bøger, 1998

9 Appendiks 1: Oprettelse af værdilister 9 For at spare tid og sikre ensartethed ved dataindtastning, kan du definere ofte anvendte værdier i tekst-, tal-, dato-, og tidsfelter som rullemenuer eller rullelister, eller som afkrydsningsfelter eller alternativknapper. Når du derefter indtaster data, kan du vælge på en liste over prædefinerede værdier. Værdilister knyttes ikke til en bestemt feltdefinition, men kan deles af flere forskellige felter. Værdierne i værdilisten kan enten være brugerdefinerede eller baseret på værdierne i et felt i det samme kartotek eller i et andet. Når du har defineret en værdiliste, kan den bruges til validering af et vilkårligt felt. Sådan definerer du en værdiliste: 1. Skift til tilstand Layout og vælg det felt på layoutet, hvori du vil anvende en værdiliste, og vælg derefter Feltformat i Format menuen. 2. I dialogen Feltformat skal du under Type vælge Rulleliste ved brug af værdiliste <værdi>, og vælg derefter Definer værdilister i rullelisten. 3. I dialogen Definer værdilister skal du indtaste et navn til listen i Værdilistenavn, og derefter klikke på Opret. 4. Definer værdilisten. For at Oprette en liste af værdier Vælge blandt eksisterende værdier i et andet felt Vælge blandt eksisterende felter i et andet felt skal du gøre følgende: Vælg Brug andre værdier, og indtast derefter hver værdi på en separat linie, i den rækkefølge de skal vises. Tryk på Retur for at adskille de enkelte værdier Vælg Brug værdier fra feltet, og klik derefter på Angiv felt. I dialogen Angiv felter til værdiliste skal du, hvis du vil vælge fra et felt i et andet kartotek, klikke på Angiv felt og derefter vælge et kartoteksnavn. Under Brug værdier fra dette felt skal du klikke på et feltnavn og derefter på OK I dialogen Angiv felter til værdiliste skal du vælge Vis også felter fra, klikke på et feltnavn og derefter klikke på OK Vælg denne indstilling, hvis du vil vise værdierne fra et tilhørende felt ud for værdierne i værdilisten. Som en hjælp ved inddateringen kunne du f.eks. vise elementnavne ved siden af elementnumre 5. Klik på Gem, og derefter på Færdig. Husk på følgende: - Du kan hurtigt åbne dialogen Definer værdilister ved at vælge Definer i Filer menuen og derefter Værdilister. - Du kan formatere en værdiliste som afkrydsningsfelter, alternativknapper, en rullemenu eller en rulleliste i Layout-tilstand. (Se næste afsnit) - Du kan også definere en værdiliste eller knytte værdilister til felter i dialogen Validering (af Definer felter) eller i dialogen Sortering. - Du kan redigere en værdiliste i Gennemse-tilstand. Formatering af felter med værdilister Når du har defineret en værdiliste, kan du foretage følgende ændringer: - Vise værdierne i en rullemenu, en rulleliste, som alternativknapper eller som afkrydsningsfelter. - Indsæt eventuelt elementet Andet i afkrydsningsfelter, alternativknapper, rullemenuer og rullelister, så du kan indtaste en værdi, der ikke findes på listen. - Indsæt eventuelt elementet Rediger i afkrydsningsfelter, alternativknapper, rullemenuer og rullelister, så du kan redigere værdierne på listen. <denne side er frit redigeret efter FileMaker Pro-brugermanualen>

10 10 Appendiks 2: Automatisering af databasen: knapper og scripts De fleste handlinger, som kan foretages ved hjælp af menuer eller genvejstaster, kan også udføres ved hjælp af knapper. Knapper gør databasen lettere og hurtigere at bruge, både under indtastning og søgning. For at definere en knap skal man først tegne den og derefter knytte en bestemt handling til den. Knapper kan udføre både enkelte og komplekse handlinger: Hvis knappen kun skal udføre én handling, kan man nøje med at tegne knappen og tilknytte den den pågældende handling (se A). Hvis knappen derimod skal kunne udføre en serie af handlinger, skal der først skrives en instruks, som derefter skal kobles til knappen (se B). A. Knappen skal kun udføre én handling Når man står i tilstand Layout, skal man klikke på knap-ikonet og derefter tegne sin knap på layoutet vha. musen. Lige så snart man slipper museknappen, dukker en dialogboks op, hvor man har mulighed for at bestemme, hvilken handling knappen skal udføre: Vælger man f.eks. kommandoen Luk, vil databasen lukkes når man klikker på knappen. Vælger man Skift til Layout-funktionen, skal man også angive hvilket eksisterende layout, man skal skifte til. Når man har valgt en kommando, klikker man OK, hvorefter markøren blinker på knappen. Det betyder, at man kan skrive den tekst, som skal stå på knappen. Bagefter klikker man udenfor knappen og skifter til tilstand Gennemse for at afprøve knappen. (NB: Knapper virker ikke i Layout-tilstand!) B. Knappen skal kunne udføre flere handlinger Hvis en knap skal kunne udføre flere handlinger, skal man starte med at definere en instruks (engelsk: script), som indeholder de forskellige kommandoer. For at definere en instruks vælger man Scriptmaker i menuen Instruks. Først giver man sin instruks et navn og klikker på Opret. Derefter klikker man på Slet alle for at gøre "rent bord": Vinduet til højre tømmes, og man kan gå i gang med at vælge kommandoerne fra vinduet til venstre. Til sidst klikker man på OK og Færdig. Derefter tegner man en knap i det aktuelle layout og vælger kommandoen Udfør instruks "xxx" (se eksemplet).

Daglig brug af JitBesked 2.0

Daglig brug af JitBesked 2.0 Daglig brug af JitBesked 2.0 Indholdsfortegnelse Oprettelse af personer (modtagere)...3 Afsendelse af besked...4 Valg af flere modtagere...5 Valg af flere personer der ligger i rækkefølge...5 Valg af flere

Læs mere

Microsoft Word 2007. thoremil.dk

Microsoft Word 2007. thoremil.dk Microsoft Word 2007 Indskrivning... 3 Gem og udskriv... 4 Åbn og Luk... 5 Tastatur... 6 Mus... 9 Indsæt specielle tegn og symboler... 10 Formatering af tegn... 11 Formatering af afsnit... 12 Punktopstilling...

Læs mere

Microsoft Word 2010 Huskesedler

Microsoft Word 2010 Huskesedler Microsoft Word 2010 Huskesedler Indskrivning... 3 Gem og udskriv... 4 Åbn og Luk... 5 Tastatur... 6 Mus... 9 Indsæt specielle tegn og symboler... 10 Formatering af tegn... 11 Formatering af afsnit... 12

Læs mere

Oktober Dokumentpakker

Oktober Dokumentpakker Oktober 2017 Dokumentpakker Dokumentpakkerne er et værktøj til at udskrive dynamiske breve, som har en standardtekst i brevet, og hvor der automatisk sættes blandt andet patientens navn, adresse og aftaletid

Læs mere

Bogfunktionen eller Slægtsbogen i FTM

Bogfunktionen eller Slægtsbogen i FTM Bogfunktionen eller Slægtsbogen i FTM En blandt mange af Family Tree Maker s styrker er evnen til at præsentere data på mange forskellige måder, og i dette skrift vil bogfunktionen blive gennemgået. Funktionen

Læs mere

Skrifttype og størrelse

Skrifttype og størrelse Tekstbehandling med Microsoft Word 2007 GRUNDLÆGGENDE INTRO (PC) Når du starter Word 2007, så ser du normal-skabelonen og kan straks begynde at skrive tekst. Normal-skabelonen indeholder bl.a. indstillinger

Læs mere

Vejledning til udskrivning af etiketter/labels og konvolutter i Blåt Medlem

Vejledning til udskrivning af etiketter/labels og konvolutter i Blåt Medlem Vejledning til udskrivning af etiketter/labels og konvolutter i Blåt Medlem Blåt Medlem giver mulighed for at udskrive etiketter/labels og kuverter til medlemmerne af den enhed man er medlemsansvarlig

Læs mere

Sådan gør du Microsoft Word 2013

Sådan gør du Microsoft Word 2013 Microsoft Word 2013 Microsoft Word 2013 Indholdsfortegnelse Anvend skabelon... 3 Billede... 4 Dokumenthåndtering... 5 Flyt, kopier og sæt ind... 6 Flyt og kopier mellem dokumenter... 7 Gem... 8 Genbrug

Læs mere

Skifte til PowerPoint 2010

Skifte til PowerPoint 2010 I denne vejledning Microsoft PowerPoint 2010 ser meget anderledes ud end PowerPoint 2003, og vi har derfor oprettet denne vejledning, så du hurtigere kan komme i gang med at bruge programmet. Læs videre

Læs mere

Kort om CoinDB (Mønt- og seddelsamling):

Kort om CoinDB (Mønt- og seddelsamling): Kom godt i gang med CoinDB programmet fra PetriSoft (Holder styr på din Mønt- seddel- eller frimærkesamling) Kort om CoinDB (Mønt- og seddelsamling): CoinDB er et Windows program, der anvendes af mønt-

Læs mere

Kom godt igang med Inventar registrering

Kom godt igang med Inventar registrering Kom godt igang med Inventar registrering (InventoryDB) (Med stregkodesupport) programmet fra PetriSoft Introduktion... 1 Inventar registrering... 2 Værktøjsudleje... 3 Service database til reperationer

Læs mere

Kom godt igang med Indbo programmet fra PetriSoft Kort om Indbo: Indbo Free

Kom godt igang med Indbo programmet fra PetriSoft Kort om Indbo: Indbo Free Kom godt igang med Indbo programmet fra PetriSoft Kort om Indbo: Indbo er et Windows 98/NT/2000/Me/Xp/Vista/Win7/Win8 program, der kan holde rede på hjemmets, firmaets, foreningens eller skolens inventar

Læs mere

Manual til Dynamicweb Februar 2010

Manual til Dynamicweb Februar 2010 Manual til Dynamicweb Februar 2010 Login... 2 Skabeloner og formater... 3 Filarkivet... 4 Lav en PDF... 5 Opret en ny side... 7 Navngiv siden... 9 Aktiver siden... 9 Sorter sider... 9 Flyt siden... 11

Læs mere

Vejledning KPK Online Prøverum

Vejledning KPK Online Prøverum Vejledning KPK Online Prøverum INDHOLD Introduktion side 2 Funktionsliste side 2 Få adgang til systemet side 3 Opload dine billeder side 4 Sådan bruges systemet side 5 Gem dine eksempler side 7 Side 1/7

Læs mere

Microsoft Word 2003 - fremgangsmåde til Blomsterhuset Side 1 af 11

Microsoft Word 2003 - fremgangsmåde til Blomsterhuset Side 1 af 11 Microsoft Word 2003 - fremgangsmåde til Blomsterhuset Side 1 af 11 Åbn Word 2003 Skriv: Blomsterhuset A/S - tryk enter en gang Skriv: Blomster for alle - tryk enter 5 gange Skriv: I anledning af at - tryk

Læs mere

At indsætte ord og billeder og brug af hjælpefunktionen.

At indsætte ord og billeder og brug af hjælpefunktionen. Udarbejdelse af kommunikationsbøger Noter og øvelser i forbindelse med at udarbejde kommunikationsbøger vha. programmet Phraseit (Genlyd). Følgende øvelser og instruktion er baseret på at Phrase-it 2.1

Læs mere

Kom godt i gang med ImageDB programmet fra PetriSoft

Kom godt i gang med ImageDB programmet fra PetriSoft Kom godt i gang med ImageDB programmet fra PetriSoft Kort om ImageDB: ImageDB er et Windows (98/NT/2000/Me/Xp/Vista/Windows7) program, hvor du kan registrere alle dine film, musik, bøger, billeder, fotos,

Læs mere

Bogbyggeren på HVAL.DK

Bogbyggeren på HVAL.DK Journal nr. 7.32.78 Bogbyggeren på HVAL.DK Et web-baseret værktøj udviklet af Programdatateket i Viborg amt i forbindelse med ITMF-projekt 464 Din egen Historie på nettet Indholdsfortegnelse: Kom i gang...3

Læs mere

Sådan gør du Microsoft Excel 2013

Sådan gør du Microsoft Excel 2013 Microsoft Excel 2013 Indholdsfortegnelse Beskyttelse... 3 Diagram... 5 Flyt og kopiér... 6 Formatering... 8 Frys ruder... 12 Sideopsætning og udskriv... 13 Sortering... 15 Udskrive diagrammer... 16 Diagram...

Læs mere

Sådan styrer du dine sidetal Word

Sådan styrer du dine sidetal Word Sådan styrer du dine sidetal Word Her vil du kunne finde guides til Word, om hvordan man indsætter sidetal. Der er også et afsnit om hvordan man oprette en automatisk indholdsfortegnelse. Sidetal Word

Læs mere

Kom godt igang med Inventar registrering

Kom godt igang med Inventar registrering Kom godt igang med Inventar registrering (InventoryDB) (Med stregkodesupport) programmet fra PetriSoft Introduktion... 1 Inventar registrering... 2 Værktøjsudleje... 3 Service database til reperationer

Læs mere

Skifte til Excel 2010

Skifte til Excel 2010 I denne vejledning Microsoft Excel 2010 ser meget anderledes ud end Excel 2003, og vi har derfor oprettet denne vejledning, så du hurtigere kan komme i gang med at bruge programmet. Læs videre for at få

Læs mere

Den Talende Bog. version 4.0. Mikro Værkstedet A/S

Den Talende Bog. version 4.0. Mikro Værkstedet A/S Den Talende Bog version 4.0 Mikro Værkstedet A/S Den Talende Bog : version 4.0 Mikro Værkstedet A/S Revision 1.42, 7. maj 2007 Indholdsfortegnelse Den Talende Bog... v 1. Kom godt i gang... 1 1.1. Hjælp...

Læs mere

Åben Power Point... Side 2. Ny præsentation... Side 2. Dias layout... Side 2. Temaer... Side 3. Gem dit eget tema... Side 3. Diasmaster...

Åben Power Point... Side 2. Ny præsentation... Side 2. Dias layout... Side 2. Temaer... Side 3. Gem dit eget tema... Side 3. Diasmaster... Præsentationsprogram Microsoft Power Point Side Opgaver Indholdsfortegnelse Åben Power Point... Side Ny præsentation... Side Dias layout... Side Temaer... Side Gem dit eget tema... Side Diasmaster... Side

Læs mere

VEJLEDNING TIL WORD INDHOLDSFORTEGNELSE. 1. Linjeafstand. side 3. 2. Margener.. side 3. 3. Sidehoved og sidefod... side 4. 4. Sidetal..

VEJLEDNING TIL WORD INDHOLDSFORTEGNELSE. 1. Linjeafstand. side 3. 2. Margener.. side 3. 3. Sidehoved og sidefod... side 4. 4. Sidetal.. VEJLEDNING TIL WORD VEJLEDNING TIL WORD INDHOLDSFORTEGNELSE 1. Linjeafstand. side 3 2. Margener.. side 3 3. Sidehoved og sidefod... side 4 4. Sidetal.. side 5 5. Spalter.... side 5 6. Skifte ordbog.. side

Læs mere

Kursusbeskrivelse. Forarbejde. Oprettelse af en Access-database

Kursusbeskrivelse. Forarbejde. Oprettelse af en Access-database Kursusbeskrivelse Oprettelse af en Access-database Som eksempel på en Access-database oprettes en simpelt system til administration af kurser. Access-databasen skal indeholde: et instruktørkartotek et

Læs mere

Huskesedler rapportskrivning Grundforløb

Huskesedler rapportskrivning Grundforløb Indhold Stikordsregister... 2 Indsæt... 3 Afsnit... 4 Typografi... 5 Billede... 6 WordArt/vandmærke... 7 Sidehoved og fod... 8 Sidelayout... 9 Tabel... 10 Tabel Kanter og skygger... 11 Fodnoter... 12 Indholdsfortegnelse...

Læs mere

Orddeling. Automatisk orddeling. Manuel orddeling. Word 2010 18 thoremil.dk. Vælg fanebladet [Sidelayout] Vælg [Orddeling] Markér Automatisk orddeling

Orddeling. Automatisk orddeling. Manuel orddeling. Word 2010 18 thoremil.dk. Vælg fanebladet [Sidelayout] Vælg [Orddeling] Markér Automatisk orddeling Orddeling Automatisk orddeling Vælg [Orddeling] Markér Automatisk orddeling Manuel orddeling Vælg [Orddeling] Klik [Manuelt] For hvert ord, som vises, kan der gøres følgende: Accepter det foreslåede orddelingssted

Læs mere

Skifte til Outlook 2010

Skifte til Outlook 2010 I denne vejledning Microsoft Microsoft Outlook 2010 ser meget anderledes ud end Outlook 2003, og vi har derfor oprettet denne vejledning, så du hurtigere kan komme i gang med at bruge programmet. Læs videre

Læs mere

Indhold fordelt på sider

Indhold fordelt på sider Indhold fordelt på sider Indtastning og formellinie 2 Kolonnebredde og rækkehøjde 5 Visninger 2 Indsætte/slette kolonner og rækker 6 Zoom 2 Flet og centrer 6 Markere 3 Diagrammer 6 Flytte, kopiere 3 Tilføje

Læs mere

Et oplæg med PowerPoint bliver til.

Et oplæg med PowerPoint bliver til. Risskov Gymnasium feb. 2007 PowerPoint 2002 Side 1 af 5 Et oplæg med PowerPoint bliver til. Det gode mundtlige oplæg Gode præsentationer sætter fokus på vigtige punkter, kontrollerer informationsstrømmen

Læs mere

Karens lille vejledning til Access

Karens lille vejledning til Access Karens lille vejledning til Access Indhold Hvad er Access? 1 Lave en database 2 Design af tabellen 2 Felttyper 2 Indtastning af data 3 Udtræk fra tabellen 3 Forespørgsel 3 Muligheder med forespørgsel 3

Læs mere

Tegneserien - Kom godt i gang. Mikro Værkstedet A/S

Tegneserien - Kom godt i gang. Mikro Værkstedet A/S Tegneserien - Kom godt i gang Mikro Værkstedet A/S Tegneserien - Kom godt i gang Mikro Værkstedet A/S Revision 1.14, 15. maj 2007 Indholdsfortegnelse 1. Forord... 1 2. Kom godt i gang... 3 2.1. Opstart

Læs mere

Filer og Mapper. Filer. Mapper

Filer og Mapper. Filer. Mapper Indhold Filer og Mapper... 3 Filer... 3 Mapper... 3 Stifinder... 4 Eksempler på stifinder... 5 Markering af drev, filer og mapper... 5 Vælg vilkårlige mapper/filer... 7 Selandias drev... 8 Opret ny mappe...

Læs mere

Huskesedler. Design og automatisering af regneark. Microsoft Excel 2013

Huskesedler. Design og automatisering af regneark. Microsoft Excel 2013 Huskesedler Design og automatisering af regneark Microsoft Excel 2013 Januar 2017 Knord Side 2 Indholdsfortegnelse Ark... 4 Beskyttelse... 6 Diagram... 7 Eksport af data... 8 Fejlretning i formler... 9

Læs mere

Huskesedler til Word 2010

Huskesedler til Word 2010 Huskesedler til Word 2010 Indhold... 2 Kanter og skygger... 5 Sidehoved og -fod... 6 Multimedieklip... 7 Billede... 8 Du vil: oprette en tabel Sådan gør du Klik på knappen på fanen Indsæt gruppen Klik

Læs mere

Navigationsrude Tryk på Ctrl+F for at få vist navigationsruden. Du kan omorganisere et dokument ved at trække dokumentets overskrift i denne rude.

Navigationsrude Tryk på Ctrl+F for at få vist navigationsruden. Du kan omorganisere et dokument ved at trække dokumentets overskrift i denne rude. Startvejledning Microsoft Word 2013 ser anderledes ud end tidligere versioner, så vi har oprettet denne vejledning, så du hurtigere kan lære programmet at kende. Værktøjslinjen Hurtig adgang Kommandoer

Læs mere

Modul 2 - Computerens drev og tekstbehandling. Computerens netværksdrev og mappen dokumenter

Modul 2 - Computerens drev og tekstbehandling. Computerens netværksdrev og mappen dokumenter IT-Brugerkursus Modul 2 - Computerens drev og tekstbehandling Indholdsfortegnelse Computerens netværksdrev og mappen dokumenter Oprettelse af mapper Navngivning og omdøbning af mapper Sletning af mapper

Læs mere

Microsoft. fra Word 2003

Microsoft. fra Word 2003 I denne vejledning Microsoft Word 2010 ser meget anderledes ud end Word 2003, og vi har derfor oprettet denne vejledning, så du hurtigere kan komme i gang med at bruge programmet. Læs videre for at få

Læs mere

Manual og Hjælp Skoletasken 2

Manual og Hjælp Skoletasken 2 Manual og Hjælp Skoletasken 2 I Skoletasken 2 - Hjælp Indhold I Introduktion 1 Velkomst 2... 2 2 Systemkrav... 2 3 Installation... 3 4 Skoletasken... 8 II Opsætning 10 1 Systemopsætning... 10 2 Bogopsætning...

Læs mere

Skifte til OneNote 2010

Skifte til OneNote 2010 I denne vejledning Microsoft Microsoft OneNote 2010 ser meget anderledes ud end OneNote 2007, og vi har derfor oprettet denne vejledning, så du hurtigere kan komme i gang med at bruge programmet. Læs videre

Læs mere

Huskesedler. Microsoft Excel 2010

Huskesedler. Microsoft Excel 2010 Huskesedler Indhold Absolutte cellereferencer... 2 Beskyttelse... 3 Fejlkontrol... 5 Flyt og kopiér... 6 Flyt og kopier med musen... 7 Formatering... 8 Formatering - Placering... 9 Formatering Kanter og

Læs mere

Når du på Pro2tal Bager s hjemmeside: www.bagernettet.dk klikker på ikonet

Når du på Pro2tal Bager s hjemmeside: www.bagernettet.dk klikker på ikonet Når du på Pro2tal Bager s hjemmeside: www.bagernettet.dk klikker på ikonet kommer følgende login billede til Bagersystemet: Indtast dit brugernavn og adgangskode og tryk Enter eller klik på knappen Logon.

Læs mere

Microsoft PowerPoint 2010

Microsoft PowerPoint 2010 Microsoft PowerPoint 2010 Opbyg dias... 3 Sidehoved og sidefod... 3 Afspil diasshow... 4 Vis dias... 4 Formatering og baggrund... 5 Overgang... 6 Animation... 7 Indspil tidsindstilling... 8 Gentagen visning...

Læs mere

I denne vejledning lærer du de mest grundlæggede funktioner i PowerPoint 2003: Hvad er en præsentation?... 3. Eksempel på en præsentation...

I denne vejledning lærer du de mest grundlæggede funktioner i PowerPoint 2003: Hvad er en præsentation?... 3. Eksempel på en præsentation... Præsentationer: Vejledning PowerPoint 2003 I denne vejledning lærer du de mest grundlæggede funktioner i PowerPoint 2003: Hvad er en præsentation?... 3 Eksempel på en præsentation... 3 Visninger... 3 Normal...

Læs mere

Webmail Gmail Generelt Side 1

Webmail Gmail Generelt Side 1 Webmail Gmail Generelt Side 1 Webmail Gmail Generelt Side 2 Indholdsfortegnelse Oprette en Gmail...... Side 4 Indbakken Oversigt...... Side 9 Skriv en mail...... Side 11 Formateringsværktøjer...... Side

Læs mere

ViKoSys. Virksomheds Kontakt System

ViKoSys. Virksomheds Kontakt System ViKoSys Virksomheds Kontakt System 1 Hvad er det? Virksomheds Kontakt System er udviklet som et hjælpeværkstøj til iværksættere og andre virksomheder som gerne vil have et værktøj hvor de kan finde og

Læs mere

Vejledning. Excel-skabelon. til oprettelse af kalendere KalenderSkabelon_2017_01.xlsm

Vejledning. Excel-skabelon. til oprettelse af kalendere KalenderSkabelon_2017_01.xlsm Vejledning Excel-skabelon til oprettelse af kalendere KalenderSkabelon_2017_01.xlsm 05-04-2017 Ecxelversioner Skabelonen er oprettet i Excel 2010 i xlsm-format. Så vidt jeg ved, kan Excel 2007 arbejde

Læs mere

Indhold Indledning... 2 A3 plakat fra tom side... 3

Indhold Indledning... 2 A3 plakat fra tom side... 3 Indhold Indledning... 2 A3 plakat fra tom side... 3 Tekst...4 Tabel...5 WordArt...5 Streger og pile...6 Autofigurer...6 Designobjekter...6 Billeder...7 Flytte objekter...7 Rotere objekter...7 Placering

Læs mere

Indholdsfortegnelse. 1. Installation af LØN... 1. 2. Introduktion til LØN... 2. 3. Indtastning af lønseddel... 7. 4. Udskrifter...

Indholdsfortegnelse. 1. Installation af LØN... 1. 2. Introduktion til LØN... 2. 3. Indtastning af lønseddel... 7. 4. Udskrifter... Løn til Windows Indholdsfortegnelse 1. Installation af LØN... 1 2. Introduktion til LØN... 2 2.1. Første start af LØN...2 2.1.1. Ét eller flere distrikter...2 2.1.2. Lønperioder...3 2.1.3. Kartoteker...4

Læs mere

Rapport - Norge. Indhold

Rapport - Norge. Indhold Januar 2016 Indhold Indhold... 2 Formål... 3 Start på rapporten... 4 Opgave 1... 4 Opgave 2... 4 Stavekontrol... 5 Opgave 3... 5 Sidehoved og sidefod... 6 Opgave 4... 6 Litteraturliste... 8 Opgave 5...

Læs mere

Kommuniker: Gennem Valg

Kommuniker: Gennem Valg Kursusmappen Kommuniker: Gennem Valg Øvelser Mikro Værkstedet Indhold Indhold... 2 Start Kommuniker: Gennem Valg... 3 Øvelse 1 Åbn Kommuniker: Gennem Valg... 3 Øvelse 2 Åbn en aktivitet... 4 Øvelse 3 Udskrivnings-ikon

Læs mere

Microsoft PowerPoint 2007

Microsoft PowerPoint 2007 Microsoft PowerPoint 2007 Opbyg dias... 3 Sidehoved og sidefod... 3 Afspil diasshow... 4 Vis dias... 4 Formatering og baggrund... 5 Overgang... 6 Animation... 7 Indspil tidsindstilling... 8 Gentagen visning...

Læs mere

Vejledning hvidbjergvinduet-designer.dk

Vejledning hvidbjergvinduet-designer.dk Vejledning hvidbjergvinduet-designer.dk INDHOLD Introduktion side 2 Funktionsliste side 3 Få adgang til systemet side 5 Opload dine billeder side 6 Sådan bruges systemet side 9 Gem dine eksempler side

Læs mere

Edb-tekstbehandling, præsentation mm

Edb-tekstbehandling, præsentation mm Edb-tekstbehandling, præsentation mm I denne lektion skal du: - hente kopier et skærmbillede og sætte det ind i et dokument - beskære billedet, så det passer til dit dokument Der findes specielle programmer

Læs mere

Tilpas: Hurtig adgang

Tilpas: Hurtig adgang Tilpas: Hurtig adgang Genveje, Se skærmtips Se tips Hold alt tasten nede. Og brug bogstaver Word Fanen Filer PDF dokument Brug skabelon Visninger Husk Luk ved fuldskærmsvisning Brug zoom skyder Marker,

Læs mere

Outlook-vinduet Outlook-vinduet indeholder Genvejsgrupper, Mapper og Emner.

Outlook-vinduet Outlook-vinduet indeholder Genvejsgrupper, Mapper og Emner. Introduktion til Outlook Outlook kan bruges til styring af kommunikation, journalisering og planlægning. Samtidig kan det på Pc erne fungere som erstatning for både computerens skrivebord og stifinderen

Læs mere

Opstilling af festsange med overskrift og vers.

Opstilling af festsange med overskrift og vers. Side 1 af 12 Opstilling af festsange med overskrift og vers. Spalter 1. Skriv overskrift og vers på normal måde. Lad os sige, at der er 7 vers, hvor de 6 skal stå i 2 spalter. Det sidste skal stå alene

Læs mere

Weblink. Brugermanual. Hotline: 79 30 01 56

Weblink. Brugermanual. Hotline: 79 30 01 56 Weblink Brugermanual Hotline: 79 30 01 56 Indholdsfortegnelse: Log ind på Gateway/Weblink:...3 Opret Ny ordre:...4 Indtastning af Varer til bestilling:...7 Søg vare:...8 Udskriv ordren....11 Ordrebekræftigelse

Læs mere

Informationsteknologi

Informationsteknologi Råd og vejledning ved rapportskrivning Indhold: 1. Start på rapport oprettelse af forside:... 2 1.1 Oprettelse... 2 1.2 Margener... 2 1.3 Skrifttype... 3 2. Øvrige dele af opgaven... 4 3. Sidehoved og

Læs mere

PowerPoint 2007. Indhold UNI C

PowerPoint 2007. Indhold UNI C PowerPoint 2007 Indhold Kom i gang med PowerPoint... 3 Hvad er en præsentation?... 3 Faner og bånd... 3 Visning og valg af funktioner... 4 Ny præsentation... 5 Visninger... 6 Normalvisning... 6 Diassortering...

Læs mere

Åbn Paint, som er et lille tegne- og billedbehandlingsprogram der findes under Programmer i mappen Tilbehør. Åbn også Word.

Åbn Paint, som er et lille tegne- og billedbehandlingsprogram der findes under Programmer i mappen Tilbehør. Åbn også Word. 75 Paint & Print Screen (Skærmbillede med beskæring) Åbn Paint, som er et lille tegne- og billedbehandlingsprogram der findes under Programmer i mappen Tilbehør. Åbn også Word. 1. Minimer straks begge

Læs mere

Udskriv kort. Før udskrivning af et kort kan du eventuelt vælge at indtegne et/flere udskriftsområder. (I PLUS versionen kun ét).

Udskriv kort. Før udskrivning af et kort kan du eventuelt vælge at indtegne et/flere udskriftsområder. (I PLUS versionen kun ét). . Generelt Ved udskrivning af kort kan du vælge at udskrive det der er vist på skærmen. Du kan også vælge at udskrive et eller flere kortudsnit. Før du udskriver, vil programmet altid åbne en dialog, som

Læs mere

SPAM-mails. ERFA & Søren Noah s A4-Ark 2010. Køber varer via spam-mails. Læser spam-mails. Modtager over 40 spam-mails pr. dag. Modtager spam hver dag

SPAM-mails. ERFA & Søren Noah s A4-Ark 2010. Køber varer via spam-mails. Læser spam-mails. Modtager over 40 spam-mails pr. dag. Modtager spam hver dag SPAM-mails Køber varer via spam-mails Læser spam-mails Modtager over 40 spam-mails pr. dag Modtager spam hver dag 0 10 20 30 40 50 60 70 80 90 ERFA & Søren Noah s A4-Ark 2010 Datapræsentation: lav flotte

Læs mere

Betjeningsvejledning. for. UniRace

Betjeningsvejledning. for. UniRace Betjeningsvejledning for UniRace 2007 Et konkurrence indtastningsprogram. Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse... 2 Figur fortegnelse... 3 Indledning... 4 Race info... 4 Indtastning af deltagere...

Læs mere

Vejledning. Vejledning til Trio Forvaltningsmodul

Vejledning. Vejledning til Trio Forvaltningsmodul Vejledning til Trio Forvaltningsmodul Indholdsfortegnelse Om Trio Forvaltning... 3 Download Trio... 3 Opstart af Trio Forvaltning... 3 Hvis du har Trio installeret i forvejen... 4 Hvis du IKKE har Trio

Læs mere

PowerPoint 2003. Kursusmateriale til FHF s kursister

PowerPoint 2003. Kursusmateriale til FHF s kursister PowerPoint 2003 Kursusmateriale til FHF s kursister Indholdsfortegnelse: Opgave 1 Hvad er en Præsentation?... 2 Opgave 2 vælg emne + opret dias... 3 Opgave 3 Indsæt objekter / billeder... 4 Opgave 4 Brugerdefineret

Læs mere

Excel-4: Diagrammer og udskrift

Excel-4: Diagrammer og udskrift Excel-4: Diagrammer og udskrift Udfra indtastede tal og formler kan Excel oprette forskellige typer meget flotte diagrammer: grafer, kurver, søjler og cirkeldiagrammer. OPGAVE: Men der skal være nogle

Læs mere

Indledning. På de følgende sider vises, primært i tegneserieform, lidt om mulighederne i PC-AXIS for Windows.

Indledning. På de følgende sider vises, primært i tegneserieform, lidt om mulighederne i PC-AXIS for Windows. Indledning PC-AXIS for Windows er et talbehandlingsprogram, der kan håndtere store mængder statistisk materiale. PC-AXIS giver mulighed for at arbejde videre med det statistiske materiale i egne programmer

Læs mere

Rationel VinduesDesigner TM Brugervejledning

Rationel VinduesDesigner TM Brugervejledning Rationel VinduesDesigner TM Brugervejledning indhold: introduktion Side 2 Funktionsliste Side 3 Få adgang til systemet Side 4 opload dine billeder Side 5 Sådan bruges systemet Side 6 Gem dine eksempler

Læs mere

Brugervejledning til KasseRapporten LIGHT

Brugervejledning til KasseRapporten LIGHT Brugervejledning til KasseRapporten LIGHT INSTALLATIONSVEJLEDNING... 2 FØRSTE GANG DU TAGER KASSERAPPORTEN I BRUG... 3 KOM GODT I GANG MED KASSERAPPORTEN LIGHT... 4 KASSERAPPORTEN - BRUG AF EGEN KONTOPLAN...

Læs mere

Brugermanual. Outlook Web Access for Exchange Server 2003 (OWA 2003) Udarbejdet af IT-afdelingen 2006

Brugermanual. Outlook Web Access for Exchange Server 2003 (OWA 2003) Udarbejdet af IT-afdelingen 2006 Brugermanual Outlook Web Access for Exchange Server 2003 (OWA 2003) Udarbejdet af IT-afdelingen 2006 Indholdsfortegnelse INDLEDNING... 3 HVORDAN DU FÅR ADGANG TIL DIN EMAIL... 3 OWA 2003 BRUGERGRÆNSEFLADE...

Læs mere

Skifte til Access 2010

Skifte til Access 2010 I denne vejledning Microsoft Microsoft Access 2010 ser meget anderledes ud end Access 2003, og vi har derfor oprettet denne vejledning, så du hurtigere kan komme i gang med at bruge programmet. Læs videre

Læs mere

Brugervejledning til Avery Wizard for Microsoft Office. Dansk version til www.avery.dk - www.avery.no

Brugervejledning til Avery Wizard for Microsoft Office. Dansk version til www.avery.dk - www.avery.no Brugervejledning til Avery Wizard for Microsoft Office Dansk version til www.avery.dk - www.avery.no Indholdsfortegnelse 1. Systemkrav 1. Systemkrav for at anvende Avery Wizard 2. Installering af Wizard

Læs mere

Kom i gang med regneark:

Kom i gang med regneark: Kendte og nye værktøjs ikoner på værktøjslinien. Det er de samme værktøjs ikoner der går igen i mange af programmerne, men der er dog også nogle nye. Autosum Formel regner Sortering Diagrammer Flet og

Læs mere

INDLEDNING 2. Design og layout 3

INDLEDNING 2. Design og layout 3 INDLEDNING 2 Design og layout 3 Skyd genvej... 3 Omdøb skabelonsamling 4 Omdøb brevskabelon 5 Layout 6 Indsæt/Redigér logo 6 Indsæt/Redigér tekst 8 Redigér kolonner 11 Ved vejs ende... 14 Tips & Tricks...

Læs mere

Se Billeder i Picasa.

Se Billeder i Picasa. Se Billeder i Picasa. Selvom det er vigtigt at organisere, redigere og udskrive sine billeder, er det også vigtigt, at man ønsker at lære om de forskellige måder man kan se sine billeder på. Visning af

Læs mere

HJÆLP TIL IGANGSÆTNING AF WINKOMPAS 3

HJÆLP TIL IGANGSÆTNING AF WINKOMPAS 3 HJÆLP TIL IGANGSÆTNING AF WINKOMPAS 3 1. Opstart af WinKompas 3 Når WinKompas 3 er startet op, vil der fremkomme et skærmbillede, hvor du skal indtaste følgende oplysninger for at få adgang til programmet:

Læs mere

Huskesedler til Microsoft Outlook Mail og kalender

Huskesedler til Microsoft Outlook Mail og kalender Huskesedler til Microsoft Outlook ELAR april 2017 Side 1 E-mail, modtagelse og behandling... 3 E-mail, oprettelse... 4 Mapper i Outlook... 6 Kalender, kategorier... 7 Kalender, helligdage... 8 Kalender

Læs mere

Skabelonfilen er udarbejdet i Word til Windows (Office 2010) og er også afprøvet i Word til Mac.

Skabelonfilen er udarbejdet i Word til Windows (Office 2010) og er også afprøvet i Word til Mac. Nordiske Studier i Leksikografi 13 (København 2015) Brug af stilark Vi vil gerne have at alle forfattere benytter den Word-fil som redaktionen har udarbejdet og sendt ud, både forfattere og redaktører

Læs mere

Daglig brug af Jit-klient

Daglig brug af Jit-klient Daglig brug af Jit-klient Indholdsfortegnelse Opret person...3 Alternativ oprettelse...3 Søgning af personer...4 Send besked...5 Vælg besked...6 Opret mappe...6 Opret skabelon...6 Slet mapper og skabeloner...6

Læs mere

Du skal nu se om din mail er kommet hjem til dig. Klik på Indbakken.

Du skal nu se om din mail er kommet hjem til dig. Klik på Indbakken. 27 Åbn en e-mail. Du skal nu se om din mail er kommet hjem til dig. Klik på Indbakken. Hvis der ikke er kommet ny post, klik på Send/mod, i den øverste linje, så leder mailprogrammet efter ny mail. Nye

Læs mere

1. Opbygning af et regneark

1. Opbygning af et regneark 1. Opbygning af et regneark Et regneark er et skema. Vandrette rækker og lodrette kolonner danner celler, hvori man kan indtaste tal, tekst, datoer og formler. De indtastede tal og data kan bearbejdes

Læs mere

VEJLEDNING TIL LUDUS, WORD og ONLINE ORDBØGER

VEJLEDNING TIL LUDUS, WORD og ONLINE ORDBØGER VEJLEDNING TIL LUDUS, WORD og ONLINE ORDBØGER VEJLEDNING TIL LUDUS, WORD og ONLINE ORDBØGER INDHOLDSFORTEGNELSE 1. Ludus - Log ind. side 3 2. Ludus - Skriv note til læreren, når du er syg side 4 3. Ludus

Læs mere

It-@fdelingen UC Syddanmark 7266 2400

It-@fdelingen UC Syddanmark 7266 2400 UNI-Login Installation af SkoleKom og ændring af kodeord SkoleKom er et udbredt mail- og konferencesystem i skoleverdenen i Danmark. For at komme på SkoleKom, skal du oprettes som bruger, hvor du får 3

Læs mere

Først skal du oprette dig i systemet, d. v. s. du skal have en såkaldt Googlekonto bestående af en mailadresse og et kodeord.

Først skal du oprette dig i systemet, d. v. s. du skal have en såkaldt Googlekonto bestående af en mailadresse og et kodeord. Gmail Indhold Indhold...1 Introduktion...2 Opret dig i systemet...2 At skrive mails...5 Sende en mail til flere personer...8 Vedhæfte en fil...9 Kladde...10 Signatur...11 Modtagne mails...12 Stjernemarkering...14

Læs mere

I denne vejledning lærer du de mest grundlæggede funktioner i PowerPoint: Hvad er en præsentation?...3. Eksempel på en præsentation...

I denne vejledning lærer du de mest grundlæggede funktioner i PowerPoint: Hvad er en præsentation?...3. Eksempel på en præsentation... Præsentationer: Vejledning PowerPoint I denne vejledning lærer du de mest grundlæggede funktioner i PowerPoint: Hvad er en præsentation?...3 Eksempel på en præsentation... 3 Visninger...3 Normal... 3 Diassortering...

Læs mere

Velkommen til IT for let øvede

Velkommen til IT for let øvede Velkommen til IT for let øvede at dias ligger på hjemmesiden, så I kan se dem igen hjemme. Peter har ordet Blev vi færdige med vinduerne?? Øvelse tastatur og mus vi ikke kunne sidste gang får I som hjemmeopgave

Læs mere

Unitel til pc Brugervejledning

Unitel til pc Brugervejledning Unitel til pc Brugervejledning Indhold Om vejledningen... Adgangskontrol... Bruger... Adgangskode... Krypteringsnøgler... Betalinger... Opret betalinger... Vælg betalingstype... Gem som standardbetaling...

Læs mere

Word-5: Tabeller (2007)

Word-5: Tabeller (2007) Word-5: Tabeller (2007) Tabel-funktionen i Word laver en slags skemaer. Word er jo et amerikansk program og på deres sprog hedder skema: table. Det er nok sådan udtrykket er opstået, da programmet blev

Læs mere

How to do in rows and columns 8

How to do in rows and columns 8 INTRODUKTION TIL REGNEARK Denne artikel handler generelt om, hvad regneark egentlig er, og hvordan det bruges på et principielt plan. Indholdet bør derfor kunne anvendes uden hensyn til, hvilken version

Læs mere

AluData: Regneark og brevfletning i LibreOffice. AluData: Regneark og brevfletning i LibreOffice

AluData: Regneark og brevfletning i LibreOffice. AluData: Regneark og brevfletning i LibreOffice AluData: Regneark og brevfletning i LibreOffice Indholdsfortegnelse 1. Indledning...2 2. LibreOffice Calc...2 2.1. Vi lægger et simpelt budget i Calc...2 2.2. Afslutning...12 3. Brevfletning...12 3.1.

Læs mere

Den digitale Underviser. Clouds. Dropbox

Den digitale Underviser. Clouds. Dropbox Den digitale Underviser Clouds Dropbox Indhold Indhold... 1 Dropbox... 1 Installer Dropbox... 2 Åbn Dropbox fra egen computer... 2 Åbn Dropbox fra en anden computer... 3 Lagre filer i Dropbox (offline

Læs mere

Easy Guide i GallupPC

Easy Guide i GallupPC Easy Guide i GallupPC Version. 6.00.00 Gallup A/S Masnedøgade 22-26 DK 2100 København Ø Telefon 39 27 27 27 Fax 39 27 50 80 Indhold SÅDAN KOMMER DU I GANG MED AT ANVENDE GALLUPPC... 2 TILFØJELSE AF UNDERSØGELSER

Læs mere

INDHOLDSFORTEGNELSE. INDLEDNING... Indledning. KAPITEL ET... Kom videre med Excel. KAPITEL TO... 27 Referencer og navne

INDHOLDSFORTEGNELSE. INDLEDNING... Indledning. KAPITEL ET... Kom videre med Excel. KAPITEL TO... 27 Referencer og navne INDHOLDSFORTEGNELSE INDLEDNING... Indledning KAPITEL ET... Kom videre med Excel Flyt markering efter Enter... 8 Undgå redigering direkte i cellen... 9 Markering ved hjælp af tastaturet... 10 Gå til en

Læs mere

Vejledning i redigering af apotekets hjemmeside

Vejledning i redigering af apotekets hjemmeside i redigering af apotekets hjemmeside It-afdelingen Januar 2007 INDHOLDSFORTEGNELSE FEJL! BOGMÆRKE ER IKKE DEFINERET. 1 INTRODUKTION 3 2 ADMINISTRATION 4 3 OPBYGNING 4 SIDER 5 FIL ARKIV 6 ARTIKLER 7 ØVRIGE

Læs mere

Redaktørvejledning for www.bredstrup-pjedsted.dk Skriv en artikel

Redaktørvejledning for www.bredstrup-pjedsted.dk Skriv en artikel Arbejdsgang - Skriv artiklens tekst - Gør billeder klar - Log-in på hjemmesiden - Opret ny artikel - Vælg kategori - Skriv overskrift - Indsæt tekst - Tilføj billeder - Gennemgå artiklens indstillinger

Læs mere

Tutorial: Annotationsliste

Tutorial: Annotationsliste Tutorial: Annotationsliste Annotationslisten er en særlig fane med vandret layout, hvor du får effektive muligheder for at behandle, få adgang til, gennemgå og sammenfatte annotationer i en PDF-fil. Som

Læs mere

Basicon Nodepult. Basicon Nodepult er den moderne afløser for det traditionelle nodestativ, men har derudover en lang række fordele:

Basicon Nodepult. Basicon Nodepult er den moderne afløser for det traditionelle nodestativ, men har derudover en lang række fordele: Basicon Nodepult Programmet Basicon Nodepult henvender sig til musikere, som ofte har behov for at medbringe deres forskellige nodesamlinger til forskellige orkestre. Basicon Nodepult er den moderne afløser

Læs mere

Oprettelse af en Gmail-konto

Oprettelse af en Gmail-konto Oprettelse af en Gmail-konto 1. Åbn startsiden til Gmail fra adressen: www.gmail.com. I højre side af skærmen får du nu følgende skærmbillede: De to øverste bjælker, markeret med Brugernavn og Adgangskoder,

Læs mere