En kort introduktion til bål og bålmad af: Grøn Guide Hanne Lauritsen, Park & Vej i Frederikshavn Kommune

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "En kort introduktion til bål og bålmad af: Grøn Guide Hanne Lauritsen, Park & Vej i Frederikshavn Kommune"

Transkript

1 Bålmad...for begyndere En kort introduktion til bål og bålmad af: Grøn Guide Hanne Lauritsen, Park & Vej i Frederikshavn Kommune

2 Børn, bål og ukrudt... Vores forfædre brugte ild til opvarmning, madlavning og meget mere. I dag har mange af os glemt brugen af bålet. Målet med denne folder er derfor at give en kort instruktion i brugen af åben ild til madlavning. Samtidig slås der et slag for at bruge naturens urter og ukrudt i maden - de er sunde og gratis! Jeg har de sidste par år lavet en del bålmad sammen med institutioner og skoleklasser. Det er vidunderligt at opleve, hvordan man kan motivere børn til at spise næsten hvad som helst, når det er tilberedt over bål. Suppe og brød med rå brændenælder og alverdens ukrudt eller skvalderkålsfrikadeller, der ikke har set skyggen af kød. Når børnene selv har plukket urterne og lavet maden fra bunden, spiser de med stor vellyst. Samtidig lærer de, at et bål kan bruges til andet end skumfiduser og snobrød! Selvom der findes giftige urter, synes jeg ikke, man skal lade sig afskrække. Lærer vi børnene, at de kun må spise de planter, vi plukker i fællesskab, og holder vi os til dem, vi kender, er der ingen farer. Planterme, der er taget med i denne folder, er kendte af de fleste og nemme at kende. Køb en god bog om flora og lær selv planterne, inden du giver dig i kast med at gøre det sammen med børn. Bagerst i denne folder har jeg samlet nogle af de opskrifter, jeg har haft bedst succes med. Desuden et par gode råd om bål, brænde og bålpladsen. God fornøjelse! Svampe tilberedt over bål.

3 Trin 1: Lav en bålplads Det at lave en bålplads, kræver ikke meget. I princippet kan du bare bruge et bålfad, som kan købes i flere byggemarkeder. Hvis du vil bruge græsplænen, skal du først fjerne græstørv, så du får et hul i jorden med bar jord. På den måde kan ilden ikke løbe hen ad jorden. Du kan lave en ring af sten udenom, men husk det ikke må være flintesten, da de bare splintrer i varmen. I en institution kan man eventuelt lave yderligere en ring af sten længere ude, som børnene kan sidde på. Den virker som en grænse børnene må gå til, når de ikke lige har en opgave inde ved bålet. Derudover kan en krog til at hænge en gryde i være praktisk. Den kan du også selv lave. 3 rafter, en snor og en pind med en sidegren som krog. Vær opmærksom på, at bålet ikke bliver for vildt, så snoren til gryden brænder over.... Trin 2: Vælg dit brænde Byg dit eget ophæng med få midler. Først og fremmest skal brændet være tørt - helt tørt. Du kan høre, om det er tørt ved at slå to stykker brænde sammen. Hvis det er tørt, har det en hul rungende klonk lyd - der er meget ren i klangen. Hvis brændet ikke er ordentlig tørt, har det en død og kort lyd, der næsten stopper, før den er begyndt. Hvilken træart brænde du skal vælge, afhænger af, hvad det er du skal lave. Skal du bare lave en hurtig kedel vand, lave 10 pandekager eller et hurtigt bål at varme dig ved, så er gran- og fyrtræ ganske udmærket. Skal du derimod lave mad i længere tid eller have et godt glødebål, skal du vælge de hårde løvtræsarter. For at bålet nemmere kan reguleres, skal brændet være kløvet godt. Store kævler er en dødssynd for et madlavningsbål. Hvis du lægger en stor kævle ind i et bål, er det som at skrue ned fra 6 til 1 på komfuret. Det tager rigtig lang tid, inden varmen kommer op igen. Derfor - brug meget mindre stykker, så kan du lige så stille sidde og fodre bålet.

4 Trin 3: Båltyper og optændning Der findes forskellige måder at lave bål på. Der er forskel på, om bålet skal bruges til at lave kartofler i saltdej eller bare til en hurtig gang varm kakao. Vigtigst af alt er optændingspindene. Det er vigtigt, at det er helt tørre kviste eller flækkede pinde, du tænder op med. De små pinde stiller du i en pyramide omkring noget brændbart i midten. Nogle vælger aviser eller en tændblok, men du kan også sagtens bruge det, du finder i skoven. Det bedste er enten tør birkebark eller de her små døde visne granris, der sidder nederst på de store grantræer. Begge dele fænger med det samme, hvis materialet er tørt. Uden om pyramiden kan du nu bygge et større pyramidebål eller et pagodebål. Det klassiske pyramidebål (nedenfor) er rigtig godt til et hurtigt lille bål, hvis du ikke skal bruge ild så længe. Det fænger hurtigt. Du kan selvfølgelig brænde på det længe, hvis du bliver ved at lægge brænde på. Pyramidebålet er også nemt at styre mht. temperaturen, da det ikke er så stort. Pagodebålet (se billeder herover) er rigtig godt, hvis du skal lave gløder og have bål i lang tid. Du starter med at bygge en lille optændings-pyramide i midten. Og så bygger du bålet op rundt omkring som vist på tegningen, inden du tænder op i pyramiden. Ofte laver jeg pyramiden på toppen af pagoden, eller lige et par lag nede, så der er en brændekant der holder på pyramiden. Det betyder, at optændings-pyramiden får masser af luft, så den fænger bedre og ilden brænder sig så lige så langsomt ned gennem brændet. Og ja, ild kan godt brænde nedad! Har du ikke noget at hænge gryder og pander på er herunder et par forslag til, hvordan du ellers kan lave dit bål. Du kan også bruge mursten i stedet for kævlerne i Jægerilden, og så tænde bålet i midten.

5 Båludstyr Båludstyr kan være dyrt at købe, men det er muligt at få en del brugbart i genbrugsbutikker og på loppemarkeder. Der er dog nogle ting, du skal være opmærksom på. Der udvikles meget høje varmegrader, når man laver mad over bål, derfor kan man ikke bare tage gamle gryder og pander fra køkkenet. Riste skal være af jern - aldrig gamle køleskabsriste eller riste der er galvaniserede, forkromede eller af rustfrit stål, da de kan afgive tungmetaller. Aluminiumsgryder er heller ikke at anbefale, da disse afgiver aluminium til maden. Har du ikke andet, skal du lade være at koge frugt, sure ting og te i gryden, da dette øger frigørelsen af aluminium. Brug heller ikke teflonpander eller andre sliplet pander på bålet, de afgiver også uheldige stoffer ved høje varmegrader. Brug i stedet gamle støbejernspander. Det er også nødvendigt med grydeskeer og paletknive med lange skafter, så man ikke brænder sig, når man rækker ind over bålet. Et par forede havehandsker eller lange svejsehandsker er gode at have, ligesom en god solid tang kan være god til at flytte gryder rundt på risten med. Miljømæssige hensyn Det er vigtigt når vi laver mad med børn, at vi er vores ansvar bevidst. Ved det vi gør, viser vi vores holdning uden at være belærende. Så her er en forbudtliste over de ting, vi skal holde os fra, når vi laver bålmad. Stanniol Stanniol er lavet af aluminium. Det kræver enormt meget energi at fremstille og det forgår ikke, når du smider det ud. Det er et tungmetal, der er skadeligt for os og naturen, og som absolut ikke hører hjemme i udeliv. Engangsservice Skal kun bruges i sjældne tilfælde. Set fra et miljømæssigt synspunkt er det ressourcespild og et dårligt eksempel at vise børnene. I dag kan man heldigvis købe noget, som kan komposteres, der er lavet af majs. Brug evt. dette i stedet og smid det i komposten efter brug. Imprægneret træ Imprægneret træ, malet træ, spån- og laminatplader må ikke afbrændes. Røgen og asken er decideret giftig. Tryksager Farvestrålende tryksager er bandlyst til optænding, da det danner dioxiner, som er kræftfremkaldende.

6 Opskrifter Brændenældesuppe ca personer 2 store løg 5 gulerødder 5 store kartofler eller tilsvarende knoldselleri (Alle rodfrugter kan i princippet bruges) 2 liter brændenældeskud (eller efter behag) 2-3 l vand + evt. bouillontern evt. karry evt. fløde oliven olie Skyl og hak brændenælderne - hæld evt. kogende vand over først, så falder de sammen, og er nemmere at hakke. Hak løg og skær grøntsagerne i tern. Svits det hele i olie og evt. karry. Tilsæt bouillon og brændenælder og lad det simre til grøntsagerne er møre. Brændenælde - brug blade og topskud fra marts til september. Smag til med salt og peber. Fløde kan tilsættes for at gøre den ekstra lækker. Skvalderkåls frikadeller ca. 5-6 personer 4-5 dl hakkede skvalderkålblade 3 æg 2 dl rasp lidt olie salt Skyl urterne godt og hak dem. Rør dem op med æg og raps. Tilsæt lidt olie så dejen hænger sammen. Steg frikadellerne ca. 5 min. på hver side. Variant til ca. 10 personer: Erstat ca. 1 dl rasp med gram fars 6 Skvalderkål - brug blade og stængel fra marts til juni.

7 Kartofler i trylledej ca. 10 personer 10 mellemstore kartofler 10 dl mel 5 dl salt vand Rør salt og mel sammen - tilsæt lidt vand så dejen samles. Pak kartoflerne ind i dejen ca. ½ - 1 cm dej. Luk dejen godt hele vejen rundt. Læg kartoflerne ind i gløderne i ca. 45 min. Lune pandebrød med brændenælder ca. 10 personer 6 dl hvedemel 2 dl groft mel 3 tsk. bagepulver 1 tsk. sukker 1½ tsk. salt 4 dl vand 2 3 dl brændenælder Skyl brændenælderne godt og hæld kogende vand over - tag dem op og hak dem. Bland mel, bagepulver, sukker og salt i en skål. Tilsæt vand og brændenælder og ælt dejen sammen. Rul boller med hænderne og tryk dem helt flade. Bag dem på panden med lidt olie. I kan selvfølgelig også lave dejen med gær og så lade den hæve. Det giver et luftigere brød, men i felten er bagepulver nemmere og resultatet helt fint.

8 Indbagte æblestykker ca. 15 personer 3 4 æbler 6 dl mel 1/2 dl sukker 3 æg ca. 5 dl mælk olie evt. 2 tsk. vanilje sukker el. kanel Bland mel, sukker og vaniljesukker Tilsæt mælken lidt ad gangen så det ikke klumper. Tilsæt lidt olie. Tilsæt æggene (Dejen skal være lidt tykkere end alm. pandekagedej) Udhul æblerne, skær dem i skiver og dyp dem i dejen og steg dem på panden til de er lysebrune. Lav evt. alm. pandekager af resten af dejen Grønsagswok Hvad man har af grøntsager, f.eks.: Gulerødder, selleri, porre, persillerødder. Krydderurter f.eks. masser af frisk basilikum passer også godt til. Salt og peber. Grøntsagerne skæres i tynde tændstikstykker og steges ved kraftig varme på wokken. Basilikum klippes over inden serveringen.

9 Tryllefrikadeller ca. 10 personer 1 porre 200 g persillerod 400 g rødbeder 600 g kartofler 8 æg 600 g groft mel eller fine havregryn 600 g revet ost urtesalt og peber Riv grøntsagerne og bland det hele sammen til en fars Steges på panden. Kan serveres med ris og tomatsovs Vejbred chapaties 15 personer 2 spsk. vejbredfrø 7 dl hvedemel 3 dl groft mel 50 g gær 6 dl vand 1 dl olie 2 tsk. salt Rør gæren ud i væsken. Bland alle ingredienserne og ælt grundigt. Lad dejen hvile i ca. 20 min Tryk eller rul boller helt flade og steg dem på en hed pande til de er lysebrune på begge sider Vejbred - brug blade og frugt fra april til oktober.

10 Kløverpandekager Ca. 15 personer 2 dl kløver blomsterblade 6 dl mel 1/4 dl sukker 3 æg 5 dl mælk olie 1 tsk. vanilje Bland mel, finthakket kløver, sukker og vaniljesukker. Tilsæt mælken lidt ad gangen, så det ikke klumper. Tilsæt olien. Tilsæt æggene Steg dem på panden i smør eller olie Kløver - brug blomst, stængel og blade fra maj til september. Ostedip med skvalderkål ca. 10 personer 2 dl fint hakket skvalderkål 2 dl grønne ærter 1 dl fintrevet ost 1 dl hytteost 1 dl tykmælk Ingredienserne blandes i en skål og drysses med paprika. Godt dip til pandebrød. Skvalderkål - brug blade og stængel fra marts til juni. 10

11 Urtefrikadeller ca. 15 personer 1 kg fars ca. 1 l urter (brændenælder, mælkebøtter, vejbred, gåsepotentil mm.) 8 æg 4 dl havregryn olie Skyld urterne godt og hak dem. Rør dem op med æg, fars og havregryn. Krydder med salt og peber. Tilsæt lidt olie så dejen hænger sammen. Steg frikadellerne ca. 5 min. på hver side. Landgangsbroer af agurk 2 agurker 200 g hytteost 5 radiser i skiver 1 fed knust hvidløg 2 spsk citronsaft Pynt: Bellisblomster, skovsyre el. fuglegræs Skyl agurkerne og flæk dem på langs. Skrab indmaden ud og bland noget af indmaden med resten af ingredienserne. Bellis - brug blomst, stængel og blade fra marts til november. Fordel blandingen i de udhulede agurker og pynt med Bellis, skovsyre eller andet. Hjemmelavet urtesmør 1 l piskefløde 1 dl kærnemælk Salt Krydderurter Bland fløden og kærnemælken i en skål og lad den stå til dagen efter. Hæld fløden i glas (halvt op) og ryst. Først bliver det til flødeskum når det derefter begynder at klukke igen, har du lavet smør. Hæld vallen fra, og lad smørret dryppe af. Ælt smørret med salt og krydderurter og stil det i køleskabet. Hjemmelavet urtesmør. 11

12 Kontaktinformation Har du spørgsmål, eller er du bare nysgerrig så kontakt: Grøn Guide Hanne Lauritsen Telefon eller Du finder os her: Park og Vej Knivholtvej Frederikshavn Udlån af udstyr til institutioner Riste, store pander, gryder, pandekagepander, vaffeljern, kedler, ovne, wokpander osv. kan udlånes til institutioner, hvis det ikke allerede er i brug.

Opskrifterne kan hentes på nettet: www.spejder.dk/kogebog

Opskrifterne kan hentes på nettet: www.spejder.dk/kogebog MAD i det fri Opskrifterne kan hentes på nettet: www.spejder.dk/kogebog MAD i det fri. udgave Forlag Det Danske Spejderkorps Forlag 2004 Arsenalvej 0 436 København K Tlf. 32 64 00 50 Fax. 32 64 00 75 Email:

Læs mere

Mad, måltider og pædagogik. i Hvidovre Kommune. Vi laver mad! Udviklet i samarbejde med daginstitutionerne. i Hvidovre Kommune

Mad, måltider og pædagogik. i Hvidovre Kommune. Vi laver mad! Udviklet i samarbejde med daginstitutionerne. i Hvidovre Kommune Mad, måltider og pædagogik i Hvidovre Kommune Udviklet i samarbejde med daginstitutionerne i Hvidovre Kommune 1. udgave, september 2014 Tryk: RådhusTrykkeriet, Hvidovre Kommune Redaktion: Kirsten Haahr

Læs mere

Madpakken - fra Oldtiden til nu

Madpakken - fra Oldtiden til nu Madpakken - fra Oldtiden til nu Madpakkens historie Har du en madpakke med i skole hver dag? Hvad er der i den? Måske forskellige slags spændende brød og pålæg? Men sådan har madpakken ikke altid set ud.

Læs mere

1. afsnit: Bageopskrifter. 2. afsnit: Madopskrifter / Julestege og tilbehør. 3. afsnit: Desserter / Til hverdag & Fest = Pandekager m.m.

1. afsnit: Bageopskrifter. 2. afsnit: Madopskrifter / Julestege og tilbehør. 3. afsnit: Desserter / Til hverdag & Fest = Pandekager m.m. & 1. afsnit: Bageopskrifter 2. afsnit: Madopskrifter / Julestege og tilbehør 3. afsnit: Desserter / Til hverdag & Fest = Pandekager m.m. 4. afsnit: Julebagværk / Opskrifter samt jule desserter og jule

Læs mere

50 sunde opskrifter. Find Flere Opskrifter På Fitnews.dk!

50 sunde opskrifter. Find Flere Opskrifter På Fitnews.dk! 50 sunde opskrifter Find Flere Opskrifter På Fitnews.dk! Velkommen og velbekomme! Her får du 50 sunde opskrifter, der er lige til at gå til med de varmeste hilsner fra Fitnews! Du kommer omkring alle de

Læs mere

Lidt men godt. Finsencentrets kogebog

Lidt men godt. Finsencentrets kogebog Lidt men godt Finsencentrets kogebog Lidt men godt Finsencentrets kogebog Rigshospitalet 2005 Gert Almgren-Hansen / www.mados.dk (foto og layout) Christian Hovmann (opskrifter og vejledninger) Brug af

Læs mere

Synk Let. Mad til dig med synkebesvær

Synk Let. Mad til dig med synkebesvær Synk Let Mad til dig med synkebesvær Synk Let Mad til dig med synkebesvær 4 5 Synk Let Mad til dig med synkebesvær Februar 2013 Udgiver / Center for Kræft og Sundhed København Københavns Kommune Nørre

Læs mere

Sundhed - Vækst - Balance. 30 der slanker. Lækker mad med svinekød, oksekød og kylling

Sundhed - Vækst - Balance. 30 der slanker. Lækker mad med svinekød, oksekød og kylling Sundhed - Vækst - Balance 30 der slanker Lækker mad med svinekød, oksekød og kylling Side Indhold Kylling Svin Kalv/Okse 6 Kyllingelår med parmesan 7 Kyllingelår med tandoori 8 Kyllingefrikadeller med

Læs mere

Fødevaredirektoratet Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri. 6 om dagen spis mere frugt og grønt

Fødevaredirektoratet Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri. 6 om dagen spis mere frugt og grønt Fødevaredirektoratet Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 6 om dagen spis mere frugt og grønt 2 Får du nok? 3 Test dine frugt- og grøntvaner 4 Inspiration til dagens måltider 6 Frugt og grønt

Læs mere

Hvede, havre, byg og rug

Hvede, havre, byg og rug Planter er også mad Grøntsager, frugt og korn PLANTER er også din mad Tema om Korn Hvede, havre, byg og rug INDSKOLINGen: 1.-3. klasse PLANTER er også mad Tema om korn INDSKOLINGEN: 1.-3. klasse 1 Delemne

Læs mere

Find vej ud i naturen året rundt. Inspirationshæfte med oplevelser og aktiviteter

Find vej ud i naturen året rundt. Inspirationshæfte med oplevelser og aktiviteter Find vej ud i naturen året rundt Inspirationshæfte med oplevelser og aktiviteter 2 Indhold Find vej ud i naturen året rundt 3 Mere natur i de små børns hverdag 4 God praksis i naturen 6 Januar-februar

Læs mere

Succesopskrifter, der simrer med... Lækkert kød, velbrygget øl og god tid

Succesopskrifter, der simrer med... Lækkert kød, velbrygget øl og god tid Succesopskrifter, der simrer med... Lækkert kød, velbrygget øl og god tid Indholdsfortegnelse Forord.... 8-9 Okseskank, porrerfrites og Brown Ale.... 10-11 Hel lammebov med fennikel, porrer og Brown Ale....

Læs mere

mad Udnyt dine rugbrødsrester Arbejd for føden mad vin øl køkkengrej Tina Scheftelowitz bruger gammelt rugbrød i salater og desserter

mad Udnyt dine rugbrødsrester Arbejd for føden mad vin øl køkkengrej Tina Scheftelowitz bruger gammelt rugbrød i salater og desserter POLITIKEN 6 mad Medlemmerne mad vin øl køkkengrej Arbejd for føden af Københavns Fødevarefællesskab skal yde, før de kan nyde de fællesindkøbte grøntsager. Side 10 Foto: Lærke Posselt Søndag 27. marts

Læs mere

Kostvejlederens lynkur

Kostvejlederens lynkur Kostvejlederens lynkur Udarbejdet af kostvejleder og EFT-praktiserende, Lene B. Jensen. Indhold: Side 1-4 : Præsentation af forfatteren og baggrund for e-bogens tilblivelse Side 5 : Hvorfor nu en lynkur?

Læs mere

LCHF for begyndere INDHOLD. 1. Introduktion 2. Kostråd (på 20 sprog) 3. Teori 4. Tips og opskrifter 5. Kogebøger 6.

LCHF for begyndere INDHOLD. 1. Introduktion 2. Kostråd (på 20 sprog) 3. Teori 4. Tips og opskrifter 5. Kogebøger 6. LCHF for begyndere Vil du gerne spise rigtig mad og samtidig tabe dig i vægt og forbedre din sundhed uden at være sulten? Så er LCHF og denne side noget for dig. INDHOLD 1. Introduktion 2. Kostråd (på

Læs mere

Dit barn træner meget - hvilke krav stiller det til kosten? Vejledningspjece til forældre med børn, der træner meget

Dit barn træner meget - hvilke krav stiller det til kosten? Vejledningspjece til forældre med børn, der træner meget Dit barn træner meget - hvilke krav stiller det til kosten? Vejledningspjece til forældre med børn, der træner meget Kære læser Som forældre til en ung sportsudøver, som træner meget (4-6 timer om ugen

Læs mere

Ud med børnene. - 24 naturbørnehaver fortæller. Læs om:

Ud med børnene. - 24 naturbørnehaver fortæller. Læs om: Ud med børnene - 24 naturbørnehaver fortæller Læs om: Drømmefangeren fra Ærøskøbing, Haletudsesøen fra Læsø, græsdukkerne fra Frederikshavn, urtesaltet fra Outrup, dyresporene fra Haderslev, sommerlegene

Læs mere

På fod med naturen. Inspirationshæfte til personale i daginstitutioner

På fod med naturen. Inspirationshæfte til personale i daginstitutioner På fod med naturen Inspirationshæfte til personale i daginstitutioner Del 1 børn i naturen Ud i naturen derfor og sådan 3 Naturkompetence 4 Fornyelse og udviklingsarbejde 5 Det enkelte barns behov 6 Forældresamarbejde

Læs mere

Ernæring og fysisk aktivitet ved prostatakræft. Ved klinisk diætist Mette Borre og professor Michael Borre

Ernæring og fysisk aktivitet ved prostatakræft. Ved klinisk diætist Mette Borre og professor Michael Borre Ernæring og fysisk aktivitet ved prostatakræft Ved klinisk diætist Mette Borre og professor Michael Borre 2 INDLEDNING........................................ 4 TIDLIG LOKAL SYGDOM...............................

Læs mere

Introduktion til færdighedsmærker Spejdere med færdighedsmærket bål kan følgende:

Introduktion til færdighedsmærker Spejdere med færdighedsmærket bål kan følgende: Bål Bål er en af de ting de allerfleste forbinder med at være spejder. Vi bruger bålet til madlavning og til hygge. Når vi laver mad på bål, er det en del af det at kunne klare sig uden de teknologiske

Læs mere

INDHOLD INDLEDNING 2 INVITATIONER 2-7

INDHOLD INDLEDNING 2 INVITATIONER 2-7 EN VIKINGEFEST INDHOLD INDLEDNING 2 INVITATIONER 2-7 FORBEREDELSER OPSKRIFTER Tørrede æbler 8 Honningslik 8 Figurboller 9 FESTLIG UDSMYKNING Pyntedug 10 En guirlande af vikinger 11 Vikingeskjolde til bordet

Læs mere

Giv påskebuffeten en sød slutning Bagværk kager Desserter. 10 lækre opskrifter

Giv påskebuffeten en sød slutning Bagværk kager Desserter. 10 lækre opskrifter Giv påskebuffeten en sød slutning Bagværk kager Desserter 10 lækre opskrifter Påskedessert 4 portioner Luftig nydelse i portionsstørrelse 3 dl cremefraiche 38% 1 dl Dansukker Økologisk rørsukker 2 økologiske

Læs mere

Bilag 1: Introduktion i brug af dolk

Bilag 1: Introduktion i brug af dolk Bilag 1: Introduktion i brug af dolk Det er vigtigt, at pigerne lærer at håndtere og respektere dolken. Derfor disse regler: n er et redskab ikke legetøj. Snit altid væk fra dig selv. Brug aldrig dolk,

Læs mere

Hvad har du i posen? Nøglehullet nemt at vælge sundere

Hvad har du i posen? Nøglehullet nemt at vælge sundere Et annoncetillæg fra Tabloid Nordic udarbejdet for Fødevarestyrelsen Mad Mad && Nøglehullet nemt at vælge sundere Sundhed Sundhed Hvad har du i posen? Det nye nøglehulsmærke gør det nemmere at finde de

Læs mere

Tilhører. Navn Telefon Enhed. den lille kloge

Tilhører. Navn Telefon Enhed. den lille kloge Tilhører Navn Telefon Enhed den lille kloge appetit på livet kan komme af et godt måltid! Hvordan kan du bruge dette hæfte? Mad og måltider spiller en stor rolle i alle menneskers liv! Jo ældre vi bliver,

Læs mere

Derfor er det sundt. Faktisk spiser vi ca. en tredjedel for meget mættet fedt, dvs. det fedt, der bl.a. findes i smør og smørblandinger.

Derfor er det sundt. Faktisk spiser vi ca. en tredjedel for meget mættet fedt, dvs. det fedt, der bl.a. findes i smør og smørblandinger. Derfor er det sundt Over halvdelen af danskerne spiser tæt på den anbefalede mængde fedt, men vi er ikke gode nok til at spise den rigtige type af fedt. Faktisk spiser vi ca. en tredjedel for meget mættet

Læs mere

Kun en dråbe... 3 historier i én: Spildevandet på landet Spildevandet i byen Vandets kredsløb

Kun en dråbe... 3 historier i én: Spildevandet på landet Spildevandet i byen Vandets kredsløb Kun en dråbe... 3 historier i én: Spildevandet på landet Spildevandet i byen Vandets kredsløb Følg en vanddråbes rejse fra vandhanen, gennem kloakken, renseanlægget og naturens eget renseproces. DANSKE

Læs mere

Lærervejledning til undervisningsmateriale for 5.-6. klasse.

Lærervejledning til undervisningsmateriale for 5.-6. klasse. Lærervejledning til undervisningsmateriale for 5.-6. klasse. Indhold Formålet med undervisningsmaterialet... 5 Undervisningsmaterialets indhold og opbygning... 5 De officielle kostråd... 6 Spis varieret,

Læs mere

Forårskur til HAVEGLÆDER. Forårets skovhave. De mange forårsbebudere i havens bund skaber ægte haveglæde. Side 14

Forårskur til HAVEGLÆDER. Forårets skovhave. De mange forårsbebudere i havens bund skaber ægte haveglæde. Side 14 Forårskur til Påskeklokker side 4 græsplænen side 30 Så selv side 22 Forårets skovhave De mange forårsbebudere i havens bund skaber ægte haveglæde. Side 14 TIDLIG FORÅR 2015 Forårets blomster 4 Påskeklokker

Læs mere

ER DU EL-SIKKER? 5._6. SPÆNDING, BRAND OG GEAR ER DU EL-SIKKER?

ER DU EL-SIKKER? 5._6. SPÆNDING, BRAND OG GEAR ER DU EL-SIKKER? ER DU EL-SIKKER? SPÆNDING, BRAND OG GEAR ER DU EL-SIKKER? 5._6. Undervisningsmaterialet er udarbejdet af Sikkerhedsstyrelsen i samarbejde med Elmuseet. Materialet er støttet af Undervisningsministeriets

Læs mere