Folketingets Forsvarsudvalg Folketinget Christiansborg. i 70 ex oktober 2003

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Folketingets Forsvarsudvalg Folketinget Christiansborg. i 70 ex. 105.1.80 9. oktober 2003"

Transkript

1 Folketingets Forsvarsudvalg Folketinget Christiansborg Biiag Journalnummer i 70 ex oktober 2003 Vedlagt i 70 eksemplarer fremsendes besvarelse af spmrgsmål nr (B 1 -bilag 12) nr (B 1 - bilag 14) nr (B 1 - bilag 16) nr , , 170 og 171 (B l -bilag 18) nr (i3 l -bilag 21) nr. 181 og 189 (B 1 -bilag 23) nr (i3 1 - bilag 24) nr. 198 (B 1 - bilag 25) nr. 199 og 200 (B 1 -bilag 26) nr (B l - bilag 27) nr. 207 (B l - bilag 28) af 9. oktober Besvarelse af spmrgsmål nr (B 1 - bilag 13) nr. 146 (B 1 - bilag 15) nr , 169 og 172 (B 1 - bilag 18) nr og 190 (bilag 1 -bilag 23) af 8. oktober 2003 fremsendes direkte af forsvarsministeren.

2 Bilag til. udenrigsministerens skriveise af 9. oktober 2003 (B 1 -bilag 12) (obentiigt) Sunrmmål nr. 131: "I forlzngelse af ministerens besvarelse af sp~rgsmål 5 bedes oplyst, starrelsen på den vzsentlge styrkelse af det britiske bidrag u1 styrken, og st~rrelsen på for~gelsen af det litauiske bidrag, tilknyttet det danske bidrag?" If~lgen erklzring fra den britiske forsvarsminister den 8. september 2003 har Storbritannien besluttet at udsende yderligere to infanteribataljoner til Irak. En infanteribataljon vil szdvanligvis omfatte ca soldater. Litauen har givet et forel~big tilsagn om at age landets bidrag til sikringsstyrken i Irak med en infanterigruppe, hvilket indeb~rer en foragelse fra de nuvzrende ca. 45 personer til i alt ca. 55 personer, jf. bemzrkningerne til beslutningsforslaget. htauens bidrag ti1 sikringsstyrken ventes fortsat tillcnyttet det danske bidrag.

3 Bilag til udenrigsministerens skrivelse af 3. oktober 2003 (B l - bilag 12) "I forlzngelse af ministerens besvarelse af spargsmål 8 bedes ministeren belazfte, at Danmark har fzrre folkeretlige forpligtelser og mindre ansvar end USA og Storbritannien, og vil ministeren redegare for, hvorfor Danmark ikke påtager sig samme forpligtelser og ansvar, når Danmark deltog i krigen på lige fod med USA og Storbritannien." Fastlzggelse af status som beszttelsesmagt reguleres af folkeretten og er i den konkrete situation anerkendt i Sikkerhedsrådets resolution Det ulkommer ikke enkelte lande ensidigt at påtage sig status som beszttelsesmagt. Der henvises i avrigt til besvarelsen af spargsmål 5.

4 Bilag til udenrigsininisterens skrivegse af 9. oktober 2003 (B P -bilag 12) (ofeentligt) S~~rpsmål nr. 133 "T forlzngelse af ministerens svar på sp0rgsmål46 bedes oplyst, om statsministeren har haft direkte kontakt til president Bush for at sikre FN en mere central placering hvad angår Iraks fremud?" Statsministeren har flere gange i sine kontakter med przsident Bush understreget vigugheden af, at FN får en så central rolle som muligt i Irak.

5 Bilag t3 udenrigsininisterens skrivelse af9. oktober 2003 (B l -bilag 12 ) Soarp-små1 nr. 134 "Vil regeringen venligst svare på spargsmål47: Er regeringen enig med I<ofi Annan i, at FN's rolle i Irak skal vzre "indispensable"? (47)?" Efter regeringens opfattelse er FN allerede en uundv~rlig del af gnopbygnin-processen, der bar arbejdes for en yderligere styrkelse af organisationens rolli men

6 Bilag til udenrigs~nisterens (B l -bilag 12) (oafentligt) Svrnrgsmål nr. 135: "I forlcengelse af ministerens svar på spmrgsmål49 bedes oplyst om ministeren vil anerkende om spargsmålet om masseadel;eggelsesvåben har forbindelse ti1 den danslie styrke i Irak?" b Der henvises u1 udenrigsministerens besvarelse af sprnrgsmål 137.

7 Bitag Li1 (B l -bilag 12 ) (oeenliigt) Sonrgsmål nr. 136: "I forbindelse med ministerens besvarelse af spargsmål 59 bedes oplyst i hvilke tilfzlde hen holdsvis statsministeren og udenrigsministeren har korrigeret givne oplysninger?" Der henvises til udenrigsministerens besvarelse af spnrgsmål 59

8 S~arcrsmål nr. 137: "I forlzngelse af ministerens besvarelse af spargsmål 60 bedes oplyst om regeringen ikke finder, at det ville vzre kizdeiigt, om det i begrundelserne for udsendelsen af den danske sikrings styrke var fremgået, at der i USA og Storbritannien pågår en stzrk debat om grundlaget for koalitionens engagement i Irak?" Regeringens begrundelse for udsendelse af et dansk militzrt bidrag t11 den multinationale sikringsstyrke i Irak fremgår af bemzrkningerne til besiutningsforslag B 165. Disse bemzrkninger suppleres af bemzrkningerne til det foreliggende beslumingsforslag (B 1) om styrkelse af det danske bidrag til den multinationale sikringsstyrke i Irak. Regeringen finder disse begrundelser fyldestgarende. Der henvise i nvrigt u1 udenrigsministeriets besvarelse af spargsmål49

9 Bilag til udenrigsniinisterem Forsvarsudvalgel (B I -bilag 12) (offenttigt) Svorpsmåi nr. 138 "I forlzngelse af ministerens besvarelse af spørgsmåi50, bedes oplyst om regeringen er opmzrksom på, at der i USA og Storbritannien pågår en stzrk debat om grundlaget for koalitionens engagement i Irak, senest ved CIAis rapport om masseadelz~elsesvåben i Irak?" Ja.

10 Bilag LI1 udenrigsministerens (B l -bilag 12) So0r~smål nr. 139: "I forlzngelse af ministerens besvarelse af spargsmål60 bedes det oplyst om regeringen finder, at den vil l0be nogen risiko ved at deltage i en offentlig haring om Irak-krigen?" Regeringen har ikke noget at tilfmje ti1 svar på spargsmål60

11 Bilag til udenrigsministerens skrivejse af 9. oktober 2003 (B I - bilag 14 ) (oeentlig0 S~nrqsmål nr. 143 "I forlzngelse af ministerens besvarelse af spnrgsmål nr. 66, bedes ministeren oplyse, om han ikke finder, at det er i modstrid med at overdrage landets ledelse ti1 den irakiske befolkning, når den amerikanske chefadministrator for Irak, hul Bremer, er ved at udfzrdige en helt ny 0konomisk struktur for Irak, at der er planlagt en privatisering af alle vzsentlige irakislie virksomheder, på nzr olieindustrien, far den irakiske befolkning overhovedet får mulighed for, via deres egne valgte reprzsentanter, at tage stiliing ti1 hvilken samfundsmodel de nnsker skal efterfnlge Saddam Hussein-styret?" Det er regeringens opfattelse, at Koalitionsmyndigheden koordinerer tzt med det irakiske regeringsråd, herunder iklie mindst i vzsentlige nkonomiske spnrgsmål.

12 Bilag til udenrigsministerens (B Z - bilag 14 ) (~Eentligt) Sp~r~smål nr. 144 "Ministeren finder i svaret på sp0rgsmål nr. 67 at det nuvzrende irakiske regeringsråd ikke kan v=re en 'erstatning for en folkevalgt regering', er ministeren da ikke enig i, at beszettelsesmagten burde vzre meget tilbageholdende med at fastlzgge en struktur, både gkonomisk og politisk for den irakiske befolkning, så denne ikke på et senere tidspunkt bare må tage til efterretning hvad beszttelsesmagten har lagt af rammer for deres liv?" Der henvises til besvarelse af spargsmål143.

13 Bilag til udenrigsministerens So0rpsmål nr. 145: "Finder ministeren i forlzengelse af svar på sporgsmål nr. 69 og 70, at det ville vzre at foretrzkke at den amerikanske beszettelsesadministration fortrinsvis brugte lokale irakiske firmaer og arbejdskraft ti1 reparationer mv., end hele uden gå ud og hyre meget dyrere amerikansk eller anden udenlandsk arbejdskraft, og at dette viiie blive opfattet som et reelt skridt på vejen til irakisk selvstyre og selvudvikling, end den måde som det irakiske samfund nu begynder at blive kmrt på af beszettelsesmagten?" Overgangen ti1 irakisk styre og til bmg af irakisk arbejdskraft b0r efter regeringens opfattelse ske så hurtigt så muligt, hvilket netop er sigtet med Bremers syvpunktsplan. Irakisk arbejdskraft og irakiske virksomheder inddrages aiierede i betydeligt omfang i genopbygningsarbejdet.

14 Bilag til udenrigs~nisterens (B P -bilag 16) "Er ministeren enig i at det vil falde tilbage på beszttelsesmagten USA og dens tillige koalition', hvis man ikke zndrer sin opfattelse og brug af eksil-irakere på ledende stillinger, når der foreligger og hele tiden kommer flere r id tal el ser fra såkaldt almindelige irakere om at de ikke kender disse eksil-irakere, ikke vil vide af dem, bl.a. fordi de er indsat af og hånd-plukket af USA?" Det irakiske Regeringsråd er meget bredt sammensat, med deltagelse af reprzsentanter for en rzlike etniske og religinse grupperinger i Irak..

15 Bilag til udenrigsministerens (B 1 -bilag 16) "Ministeren bedes oplyse, hvorvidt det giver et trovzrdighedsproblem for de eksil-irakere, som er indsat og tildelt politisk magt af USA, at deres oplysninger om masseødelzggelsesvåben mv. har vist sig at vzre et blålys, og mest brugt til at motivere den amerikanske regering til at intervenere militat, så de selv kunne komme tilbage til magten? &g& Der henvises til svaret på spargsmål 147.

16 Bilag til udenrigsministerens (B I - bilag 16 ) (orentligt) Soar~smål nr. 149 "Hvad er ministerens kommentar ti1 artiklen i Information i dag den 9. oktober 2003, hvor en h~jtstående leder af det irakiske regeringsråd ligeud siger at: "Regeringsrådet har ikke megen magt, og hvis du ikke har nogen autoritet, har du heiler ingen trovzrdighed. Irakerne vil opfatte os som marionetter?'. Det er vigugt at overdrage så meget kompetence som muligt og så tidligt som muligt ti1 irakerne, hvillret netop er sigtet med ambassadar Bremers 7-punktsplan.

17 BiIag til udenrigsministerens Foi-svarsndvalgel (B l -bilag 14) Sp~rrrsmål nr. 150 : "Hvad er ministerens kommentar ti1 at medlem af det irakiske regeringsråd Mahmoud Othman, u1 Information den 9. oktober 2003 siger at 'Den amerikanske kongres bevilger efter sigende 20 milliarder dollar til Irak, men irakerne har ingen indflydelse på, hvordan de bliver brugt'?" Efter udn~vnelsen af irakiske ministre for en lang rzkke ministerier er det i praksis irakerne selv, der i samråd med Koalitionsmyndigheden forvalter en voksende del af landets 0konomi ske midler.

18 Bilag Pil udenrigsniinisterens (B I -bilag 14) (obenlig» Soargsmal nr. 151: "Er ministeren ikke enig i, at det vil give problemer både for den amerikanske beszttelsesmagt og for det irakiske regeringsråd som er udpeget af USA, at man indsetter tyrkiske soldater i Irak, når det irakiske regeringsråd er modstander af det, samtidig med at Tyrkiet har ytret mnske om - ifnlge Information den 9. oktober at en overordnet tyrkisk embedsmand får szde i den regering som er udpeget af beszettelsesmagten?" Efter det oplyste har visse medlemmer af det irakiske regeringsråd -ikke uventet - udtrykt betzenkelighed ved Tyrliiets beslutning om at tilbyde et troppebidrag til den multinationale sikringsstyrke i Irak. Det må forventes, at der ved fastlzggelsen af vilkårene for de tyrkiske troppers evt. tilstedevzrelse vil blive smgt taget hmjde for synspunkter, som det irakiske regeringsråd måtte have. Der henvises i 0vrigt til udenrigsministerens besvarelse af spnrgsmål 81.

19 Bilag til udenrigsministerens (B l -bilag 18) (orentligt) S~~rgsmål nr. 152: "Hvad mener den danske regering om evenhlei udstationering af tyrkiske tropper i Irak?" Der heovises u1 udenrigsministerens besvarelse af spnrgsmål 81 og sp~rgsmål 151

20 Bilag til udenrigsneinisterens Forsvarsudvatget (B l -bilag 18) (offentlig0 Sp~rgsmål nr. 153: "Er ministeren enig i, at med Tyrkiets interesser i området må det undgås at Tyrkiet sender tropper til Irak?" Der henvises ti1 udenrigsministerens besvarelse af spargsmål 81 og sp~rgsmål 151

21 Bilag til iidenrigsministerens (B X -bilag 18) (offeiatiigt) Sv0r~smål nr. 154: "Har den danske regering taget konkrete beslutninger om nedprioritering af det danske engagement i fredsbevarende indsatser i Afrika, og i bekrzftende fald, hvilke?" Det er fortsat regeringen hensigt at sikre det stzrkest mulige danske engagement i fredsbevarende indsatser, herunder i fredsbevarende operationer i Afrika.

22 Bifag til udenrigsministerens skriveáse af 9. oktober 2003 (B l - bilag IS) S~nr~smål nr. 163: "Ministeren bedes oplyse, hvordan medlemmerne af Det Styrende Råd i Irak har reageret på nyheden om at tyrkiske tropper kan blive udstationeret i Irak." Der henvises til udenrigsministerens besvarelse af spmrgsmål 151

23 Bifag til udenrigsministerens (B 1 -bilag 18) Saar~smål nr. 164: "Finder ministeren ikke, at det er et vigtigt, når den samlede militzere indsats skal vurderes, at kunne vurdere hvor mange civile irakere, der er blevet drzebt?" I forbindelse med genetableringen af politiet gores der en indsats for at påbegynde indsamlin gen af rapporterede kriminelle handlinger, herunder voldelige dadsfald.

24 Bilag til udenrigsministerens (B I - bilag PS) (offenttigt) Saorwmål nr. 165: "Er ministeren enig i, at såfremt Koalitionen, Myndigheden og disses allierede nnsker at foretage wrderinger af sikkerhedssituationen, må disse også vere i stand til at skaffe pålidelige oplysninger om centrale spmrgsmåi i denne forbindelse herunder antallet af drab på civile i Irak, siden l. maj 2003, hvor de omfattende liamphandlinger officielt var afsluttet?' Der henvises ti1 besvarelse af sporgsmål 164.

25 Bilag til udenrigsministerens Somr~smål nr. 166: "Er ministeren enig i, at en decideret FN-overtagelse af overgangsprocessen til irakisk styre, vil have starre legitimitet internationalt og i Irak, end en overgangsproces der styres af beszttelsesmagterne? Det internationale samfund yder i ~jeblikket en omfattende indsats for at genopbygge og demokratisere Irak. De basale samfundsfunktioner i Irak er under genetablering, samtidig med at der med dannelsen af det irakiske regeringsråd og rådets udnzvnelse af en rzkke ministre er taget vzsenthge skridt i retning af overdragelse af landets ledelse 03 den irakiske befolkning. En gennemf~relse af ambassadmr Poul Bremers 7-punkts arbejdsplan vil bringe Irak frem til selv at kunne varetage sine internationale forpligtelser

26 Bilag til udenrigsniinisterens S~~resmål nr. 167: "Er regeringen enig i, at aktuelt har krigen mod Irak og beszttelsen af Irak forstzrket den internationale terrortrussel?" Der henvises til udenrigsministerens besvarelse af spargsmål62.

27 Bilag til udenrigsniinisterens (B 4 - bilag 18 ) S~or9-små1 nr. 168 : "Vil ministeren arbejde for at så stor en del af genopbygningsopgaverne som fysisk muligt gennemfores af irakere og irakiske selskaber?" Der henvises til besvarelse af sp0rgsmål 145

28 Bilag til udenrigsministerens (B Z - bilag 18 ) S~oresmål nr. 170 "hfinisteren bedes, i forlzngelse af forslaget om ulbagetrzkning af styrker fra seks irakiske storbyer fra den irakiske minister for elektricitet Ayham dsamarrai, vurdere om gennemfarelse af forslaget kunne skabe starre stabilitet i de påg~ldende byer?" Det påhviler koalitionsstyrkerne at vurdere sikkerheden i de enkelte lokalområder. I avrigt henvises ti1 besvarelsen af spargsmål66 af d.d.

29 Bilag til udenrigsministerens (B l -bilag 18 ) "Hvad forhindrer ministeren i at arbejde for at få fastlagt en tidsplan for afviklingen af beszttelsen af Irak. Ambassadar Bremer har tilkendegivet, at han håber at se sin 7-punkts arbejdsplan gennemfart indenfor det nzrmeste år. Når Koalitionsmyndigheden er tilbageholdende med at forpligte sig på en fast tidsplan for overgang ti1 irakisk styre, skyldes det ikke mindst hensynet til den irakiske befolkning, der har en fundamental interesse i at stabiliteten opretholdes og overgangen al irakisk styre sker på en ordnet og konstruktiv måde.

30 Bilag til udenrigsministerens (B 1 -bilag 21 ) S~orvsmå.1 nr. 173: "I forlængelse af svaret på sp0rgsmål 18 bedes ministeren oplyse, hvordan regeringen har fors0gt at få verificeret citatet fra Colin Powells brev til den syriske udenrigsminister?" Der henvises u1 besvarelsen af sporgsmål 191 og 205

31 Bilag til udenrigsministerens (B 1 - biiag 21 ) S~orgsmål nr. 174 : "I forlzngelse af svaret på sp@rgsmål 18 bedes ministeren oplyse om svaret skal forstås_som en antydning af, at det pågzldende citat fra C oh Poweil er et falsum?" Der henvises til besvarelsen af spnrgsmål191 og 205.

32 Bilag til udenrigsministerens (B 1 -bilag 21) Spar~småI nr. 175 "I forlzngelse af svaret på spargsmåi 21 bedes ministeren oplyse om det er regeringens opfattelse at den pågzldende undersagelse (som bygger på 600 ulfzldigt adspurgte på barer og i forretningsområder) lever op d normal videnskabelig standard for den slags unders~gelser?" Undersagelsen har en fejlmargin på +/- 4,1 O/o.

33 Bilag til udenrigsniinisterens (B 1 -bilag 21) Saaysmål nr. 176 "I forlengelse af svaret på sp~rgsmål74 bedes ministeren oplyse om det ikke b0r vzre den irakiske befolkning, som t&ffer afg~relsen om, hvorvidt de vigagste irakiske selskaber skal privatiseres elier ej?" - Beslutninger om reformer på det 0konomiske område er taget i konsultation mellem koaliti~ onsmyndigheden og regeringsrådet.

34 Bilag til udenrigsministerens skrivelse af Y. oktober 2003 (B 1 - bilag 21) Spmresmål nr. 177 "I forlzngelse af svaret på spmrgsmål79 bedes ministeren oplyse, hvad der menes med "så vidt muligt". - En screening af de rekrutterede smges foretaget i fravzr af det irakiske politis egen efterretningstjeneste.

35 Bilag til udenrigsnrinisterens (B 1 - bilag 21) S~0rgsrnål nr. 178: "I forlængelse af svaret på sp0rgsmål 104 bedes ministeren oplyse om Ansar-al-Islam har haft sine baser i den del af Irak der blev kontrolleret af Saddam Hussein eller i den del, som netop ikke var kontrolleret af ham?" Ansar-al-Islam holdt til i den nordmstlige del af Irak, dvs. inden for det område, hvor det irakiske luftvåben ikke kunne operere.

36 Bilag Lil udenrigsdaisterens (B 1 - bilag 21) Sa~rgsrnål nr. 179: "I forlzngelse af svaret på sp~rgsmål 104 bedes ministeren redeg~re for Abu-Nidals synspunkter og aktiviteter de seneste 10 år.?" Den palzstincnsiske terrorist Xbu Nidal flyttede ti1 Irak i 1998 og blev sidste år fundet skudt i sin lejlighed i Bagdad. Ifolge åbne kilder var hans organisation intakt og mistznkes for at stå bag attentater i Mellem~sten i l~bet af 1990'erne.

37 Bilag bil udenrigsniinislerens (B 1 - bilag 21) S~nr~smål nr. 180: "I forlzengelse af svaret på spnrgsmål S 104 bedes ministeren oversende dokumentationen for at MK0 er en del af "international terrorisme" og oplyse om det betyder at alie, som har haft kontakter med denne organisation, kan siges at have kontakt u1 international terrorisme." - MK0 blev i maj 2002 sat pi EU's lister over terrororganisationer i henhold til forordning (EF? nr. 2580/2001 og fzlles holdning 2002/931/FUSP. Dermed er gruppen fra dette tidspunkt omfattet af szrlige bestemmelser om indefrysning af midler samt om gensidigt samarbejde mellem medlemsstaterne med henblik på at bekzmpe og forebyge terrorhandlinger.

38 Bilag til udenrigsmioisterens skrivelse af 9. oktober 3003 (B 1 - bilag 23) S~orvsmåi nr. 181 : "Skal svaret på sp~rgsmål30 forstås på den måde, at personalet ved de danske reprzesentationer i Bagdad og Basra ikke er beskyttet på nuvzrende tidspunkt? Det af staten udsendte civile personale i Irak bor og arbejder på nuvzrende tidspunkt inder beskyttelse af Koalitionsmyndigheden.

39 Bilag ti1 udenrigsmlliisterens (B 1 - bilag 23) Sv0r~smål nr. 189 "I forlzngelse af svaret på spargsmå.155 bedes ministeren oplyse, om svaret skal forstås på den måde, at "Det 0verste Islamiske Revolutionsråd i Irak" arbejder for demokrati og menneskerettigheder i Irak. Det 0verste Islamiske Revolutionsråd er et af de politiske partier i Irak og er reprmenteret i regeringsrådet.

40 Bilag tii udenrigsministerens (B 1 - bilag 24) Soorzsmål nr. 191: "Vil ministeren snarest be- eiier afkrzfte det i sporgsinål 18 nzevnte citat fra USA's A udenrigsminister om muligheden for at bruge resolution 1441 som grundlag for en krig mod Irak?' Der henvises ti besvarelserne af sporgsmål 18 og 205. Endvidere henvises til Udenrigsministeriets notat af 17. marts 2003.

41 Bilag til udenrigsministerens (E l -bilag 24) S~aresmål nr. 192 "Mener ministeren med svaret på spargsmål57, at FN ikke skal spille en rolle for så vidt angår en stabilisering og etablering af sikkerhed i Irak?" FN vil kunne spille en salig rolle i den civile gen~pb~gningsindsats og i opbygningen af et demokratisk Irak.

42 Bilag til udenrigsministerens (B 1 - bilag 24 ) S~~1r~srnål nr. 193 "I forlzngelse af miilisterens svar på sporgsmål71, 73, 75, 77, 88, 91 finder ministeren da, at måden, hvorpå kontrakter uddeles og administreres under genopbygningen af Irak, henharer under "amerikanske myndigheders kommercielle dispositioner", og at det således ikke vedrorer andre lande med et engagement i Irak!" Regeringen har ingen kommentarer ul amerikanske myndigheders kommercielle dispositioner i Irak.

43 Bilag til udenrigsministerens (B 1 -bilag 24 ) S~mrpsmål nr. 194 " Vil regeringen, i opfmlgning på sp0rgsmål71,73, 75,77,88, 91 afholde sig fra enhver kritik af administrationen af genopbygningen, under henvisning ti1 at det henhmrer under "amerikanske myndigheders kommercielle dispositioner"? Regeringen har en lnbende dialog med de amerikanske myndigheder om genopbygningen af Irak.

44 Bilag til udenrigsministerens skrivelse af 9 oktober 2003 (B 1 - bilag24 ) S~or~smål nr. 195 : "Skal ministerens svar på sp0rgsmål 102 forstås således, at regeringen i tiden efter IAEA's afgivelse af rapport primo marts, ikke var i besiddelse af oplysninger fra USA, der anfzgtede IAE- A's konklusioner?" Colin Poweii oplyste under Sikkerhedsrådets m0de d. 7. marts 2003 at have nye oplysninger om Iraks forsng på at tilvejebringe visse typer materiel, der såede tvivl om IAEn's vurdering, hvorfor sp0rgsinålet burde holdes åbent.

45 Bilag til udenrigsministerens skrivelse af 9 oktober 2003 (B I -bilag 24) S~arp.srnå1 nr. 196: "Skal ministerens svar på spargsmål99 forstås således, at ingen af de oplysninger, Colin Poweil viderebragte u1 Sikkerhedsrådet den 5. februar, har relevans i dag, og at de autoritative kilder er udarbejdet af våbeninspektarerne?" Da eftersagningen efter masseadel~pggelsesvåben i Irak endnu ikke har fart til definitive resultater, må de af Colin Powell rejste sl>argsmål fremdeles betragtes som relevante.

46 Bilag til udenrigsministerens skriveise af 9. oktober 2003 (B 1 - bilag 24) "Lzgger ministeren med svarene på sp0rgsmål 113 og 11 5 op til, at det ikke skal vzre muligt for medlemmer af Folketinget at få regeringen u1 at undersmge, hvordan et forslag er blevet modtaget og kommenteret af enkelte medlemmer af det irakiske regeringsråd eller af det irakiske regeringsråd som sådan?" Nzvnte beslutning er offentliggjort af den irakiske finansminister og er tilgzngelig på Koalitionsmyndighedens hjemmeside xmvw.c~a-iraq.or5. Der henvises i mvrigt til svaret på spmrgsmål 112.

47 Bilag til udenrigsniinisterens (B 1 -bilag 25) S~0r~smål nr. 198 "Wnisteren bedes i forlzngelse af svar på sp~rgsmål53 oplyse? hvad der menes med "international samling om FN og genopbygningsindsatsen i Irak". Regeringens holdning er grundlzggende, at FNs engagement i Irak skal fortszttes og styrkes, således der skabes starst mulig international samling om FN og genopbygningsindsatsen. Det kan ske dels ved vedtagelsen af en ny sikkerhedsrådsresolution, dels ved at styrke FN's rolle i det civile genopbygningsarbejde.

48 Bilag til udenrigsministerens (B l - bilag 26) S~aresmål nr. 199: "Ministeren bedes oplyse om regeringen har overvejet, hvilken indflydelse beslutningen om tyrkiske tropper i Irak kan få på det kurdiske spargsmål i Tyrktet såvel som i Irak?" Det må forventes, at parterne under dialogen om evt. tilstedevzrelse af tyrkiske tropper i Irak også vil vzre opmzrl~somme på det kurdiske sp0rgsmål. Der henvises i mvsigt til besvarelsen af spargsmål81 og 151

49 Bilag tii udenrigsministerens (B 1 - bilag 25) S~ar~smål nr. 200: "Hvordan vil ministeren snge at sikre sig, at deployeringen af tyrkiske tropper i Irak ikke får en negativ indflydelse på tyrkiske kurderes forsag på at sikre en demokratisk og fredelig lasning på det kurdiske sp~rgsmål i Tyrkiet?" Der henvises ti1 udenrigsministerens besvarelse af sporgsmål 199.

50 Bilag til udenrigsministerens skriveise af 9. oktober 2003 (B X - bilag 27) Spor~småi nr. 201 "I<an ministeren bekrzfte -i forlzngelse af svaret på spnrgsmål nr at i den opinionsundersngelse statsministeren brugte i åbningsdebatten, sagde 29% af Baghdads indbyggere at de havde et positivt syn på USA, mens 44(!//0 havde et negativt syn på USA, mens omvendt der var 55% som havde et positivt syn på Frankrig, og at den Gallup-undersogelse som brugte til at dokumentere at der var opbakning bag USA ikke kan bruges på den måde som statsmini-steren gjorde i åbningsdebatten, og at f.eks. avisen Financial Times den 11. september 2003 viderebragte undersngelsens resultater under overskriften: 'Opinion pol1 underlines Iraqi distrust of America?" Regeringen har ikke noget at tilfoje til svaret på sporgsm2121

51 Bilag til udenrigsministerens (B 1 -bilag 27 ) S~~resmål nr. 202 "Når ministeren i svarene på sp0rgsmål nr. 53 og 57 tiikendegiver at det vil have positiv virkning på genopbygningsarbejdet i Irak, stabilisere situationen i landet, og for opbygningen af et demokratisk Irak, hvorfor vil ministeren så ikke gmre det som en betingelse for danske troppeudsendelser, i og med hovedbegrundelsen i bemzrkningerne til B 1 egentlig går på at de danske tropper i stigende grad skal vzre med til at sikre genopbygningen mv. - Regeringen har fra starten arbejdet for det stasrkest mulige FN-engagement i Irak..

52 Biiag til udenrigsministerens (B 1 - bilag 27 ) So0rzsmål nr. 203 "Kan ministeren bekrzfte - i forlzngelse af sit svar på spnrgsmål nr at der rent faktisk foregår en rekruttering af tidligere bsutale irakiske sikkerhedsstyrker fra Saddam Husseins ud, og mener ministeren ikke at det er en helt forkert måde at gnbe sikkerhedsproblemet an på, at bruge Saddains sikkerhedsstyrker U1 at skabe ro og orden overfor den befolkning som f0r var undertrykt af de samme personer?" 1.f.m rekrutteringen af personer ti1 det irakiske politi undgås så vidt muligt rekruttering af personer, der er belastet af handlinger under det tidligere regime.

53 Biiag til udenrigsministerens (B 1 - biiag 27 ) S~mrgsmål nr. 204 "Kan ministeren bekrzfte - som konsekvens af svarene på spmrgsmål nr. 66 og 80 - at hvis USA ikke kan få FN med i Irak-genopbygningen på USA's przmisser, så vil regeringen stciitte den nuvzrende amerikanske politik og administration i Irak?" Regeringen stmtter den Imsning der skmnnes bedst at fremme det overordnede mål om et demokratisk og uafh~ngigt Irak.

54 Bilag til udenrigsministerens Forsvarsiidvalget (B 1 - bilag 27) Soar~smål nr. 205: "Når ministeren, i svarene på sp0rgsmål nr. IS., 92 og 128, henviser u1 at: "Regeringen har ikke kunnet veriticere det pågxldende citat, der stammer fra syriske medier" - hvilken status og hvorfra har regeringen så fået det notat, som smndag den 5. oktober blev offentliggjort, bl.a. i facsimile på side 25 i Ekstrabladets sxrullxg om Irak-krigen, og som efter flere måneder er blevet udleveret fra regeringen td Ekstrabladet efter reglerne om aktindsigt!" Det omtalte "notat" er en rutineindberetning fra den danske ambassade i Damaskus vedrarende lokale pressereaktioner i forbindelse med vedtagelsen d. 8. november 2002 af sikkerhedsrådsresolution Dette fremgår af indberetningens overskrift. Der henvises i 0vtigt til besvarelsen af spargsmål 191.

55 Bilag til udenrigsministerens (B I -bilag 25) S~aresmål nr. 206: "Når ministeren, ifalge svarene på spargsmål nr. 73,74,75,76 og 77, ikke mener, at det tilkommer den danske regering at kommentere amerikanske myndigheders kommercielle dispositioner, er det så fordi man ikke mener det vil have nogen konsekvens genopbygningen af Irak, eller om amerikanske firmaers investeringer og de privatiseringer som Paul Bremer vil igansztte, er uden konsekvens for "at Irak forberedes ti1 demokrati og selvstyre", euer for den holdning som almindelige irakiske borgere og erhvervsdrivende vil have til den amerikanske beszttelsesmagt og dens akonomiske og politiske dispositioner?" Der henvises al besvarelsen af spargsmål 193

56 Bilag til udenrigsministerens (B 1 -bilag 28) S~oresmål nr. 207: "Kan ministeren bekrzfte, at regeringen, hvis den beslutter at forlznge den nuvzrende udsendte styrkes opholdsperiode i Irak med et halvt år frem ti1 juli 2004, vil gare dette ved at konsultere det udenrigspolitiske nzvn, således at opholdsperioden kan forlanges også uden socialdemokratiets tilslutning på ny?" - Regeringen vil som anfmrt i bemzrkningerne til beslutningsforslaget labende vurdere det danske militzre bidrags sammensztning med henblik på at sikre en effektiv opgavelosning. Såfremt det skulle vise sig hensigtsmzssigt at forlznge bidraget eller at justere bidraget vzsentligt, f.eks. som falge af voksende beskyttelsesopgaver, eller såfremt der skulle ske en vzsendig zndring i opgavernes karakter, f.eks. som falge af beslutninger truffet af FNs Sikkerhedsråd, vil regeringen rådfore sig med Det Udenrigspolitiske Nsevn herom euer om nadvendigt på ny forelzgge sagen for Folketinget. Såfremt der er tale om en uzndret forl~ngels er hidtidig praksis for internationale militzre opgaver, at en forlzngelse finder sted, efter at regeringen har rådfart sig med Det Udenrigspolitiske Nzvn.

N.SP. Folketingets Forsvarsudvalg Folketinget Christiansborg. 9. oktober 2003

N.SP. Folketingets Forsvarsudvalg Folketinget Christiansborg. 9. oktober 2003 Folketingets Forsvarsudvalg Folketinget Christiansborg Asiarisk Plads 2 DK-i448 Knbenhavn K Tel. i45 3392 00 O0 Fan i45 32 54 05 33 E-mail: urn@urn.dk Telex 31292 ETR OK Telegi. adr. Errangeres Girokonro

Læs mere

W S.HUM E! F.KONS. E! Amb. \XJashmgton E! Amb. London

W S.HUM E! F.KONS. E! Amb. \XJashmgton E! Amb. London Vedrorende: Diverse materiale til bmg for fremszttelse for Folketinget af beslutningsforslag om dansk militzr deltagelse i en mul~ational sikringsstyrke i Irak E! Chefen for Nordoguppen H Chefen for Sydgruppen

Læs mere

Som spørgsmål D og E er formuleret, vedrører de samme emne - beslutningsgrundlaget for Danmarks deltagelse i Irak-krigen og mine udtalelser derom.

Som spørgsmål D og E er formuleret, vedrører de samme emne - beslutningsgrundlaget for Danmarks deltagelse i Irak-krigen og mine udtalelser derom. Forsvarsudvalget 2014-15 (2. samling) FOU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 70 Offentligt Samråd D, E og F i Forsvarsudvalget 17. september 2015 Emne: Grundlaget for Irak-krigen og nedlæggelse af Irak-

Læs mere

Faneblad 7 (Niels Helveg Petersen)

Faneblad 7 (Niels Helveg Petersen) S 6118 - Offentligt UDENRIGSMINISTERIET Besvarelse af spørgsmål nr. S. 6118 af 13. september 2007 til udenrigsministeren stillet af Søren Espersen (DF). Spørgsmål nr. S 6118. Vil udenrigsministeren bekræfte,

Læs mere

Oversigt over bilag vedrørende B 42

Oversigt over bilag vedrørende B 42 Forsvarsudvalget B 42 - Bilag 1 O Oversigt over bilag vedrørende B 42 Bilagsnr. Titel 1 Vurdering af situationen i Afghanistan og Irak 2 Udkast til tidsplan for B 42 3 Revideret udkast til tidplan for

Læs mere

Beretning. udvalgets virksomhed

Beretning. udvalgets virksomhed Udvalget vedrørende Efterretningstjenesterne Alm.del UET - Beretning 1 Offentligt Beretning nr. 7 Folketinget 2005-06 Beretning afgivet af Udvalget vedrørende Efterretningstjenesterne den 13. september

Læs mere

Debat i Folketinget marts 2004

Debat i Folketinget marts 2004 Debat i Folketinget marts 2004 Folketinget Spm. nr. S 2916 - besvaret 24/03-2004 og debat november 2006 [Fra: Folketingets hjemmeside] Debatten i Folketinget 2004 6) Til statsministeren af: Keld Albrechtsen

Læs mere

Italesættelse af krigen i Afghanistan

Italesættelse af krigen i Afghanistan Italesættelse af krigen i Afghanistan 1 Fakta Danmark har i alt (gennem årene) haft over 10.000 tropper udstationeret i Afghanistan. 43 soldater er blevet dræbt. Der er brugt mere end 13 milliarder danske

Læs mere

STATSMINISTERIET. Statsminister Anders Fogh Rasmussens svar p2 sp~rgsmål nr. S 4235 stillet af Snren Smndergaard (EL).

STATSMINISTERIET. Statsminister Anders Fogh Rasmussens svar p2 sp~rgsmål nr. S 4235 stillet af Snren Smndergaard (EL). ENHEDSLI STEN STATSMINISTERIET Dato: 2 fi &y:, 20C3 Statsminister Anders Fogh Rasmussens svar p2 sp~rgsmål nr. S 4235 stillet af Snren Smndergaard (EL). Vil statsminis1,eren bekrzfte, at det er lodret

Læs mere

Vedlagt følger til delegationerne Rådets konklusioner om Somalia, som Rådet vedtog på samling den 18. juli 2016.

Vedlagt følger til delegationerne Rådets konklusioner om Somalia, som Rådet vedtog på samling den 18. juli 2016. Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 18. juli 2016 (OR. en) 11238/16 COAFR 220 CFSP/PESC 618 RESULTAT AF DRØFTELSERNE fra: Generalsekretariatet for Rådet dato: 18. juli 2016 til: delegationerne

Læs mere

DET TALTE ORD GÆLDER

DET TALTE ORD GÆLDER Forsvarsudvalget 2012-13 FOU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 140 Offentligt (01) DET TALTE ORD GÆLDER Taleseddel til FOU samrådsspørgsmål Q vedr. Irak-retssagerne (operation Green Desert), forældelse

Læs mere

Artiklerne kan findes ved hjælp af Infomedia. Eller de kan lånes hos TWP ved henvendelse på mailadressen

Artiklerne kan findes ved hjælp af Infomedia. Eller de kan lånes hos TWP ved henvendelse på mailadressen Tekster om Irak før krigen TEKSTERNE er overvejende kronologisk ordnet. [Annoteringer ved TWP i skarp parentes. Titler, der forklarer indholdet tilstrækkeligt, er ikke annoteret.] Artiklerne kan findes

Læs mere

Europaudvalget 2011 Rådsmøde 3064+3065 - almindelige anl. Bilag 2 Offentligt

Europaudvalget 2011 Rådsmøde 3064+3065 - almindelige anl. Bilag 2 Offentligt Europaudvalget 2011 Rådsmøde 3064+3065 - almindelige anl. Bilag 2 Offentligt UDENRIGSMINISTERIET EUK, j.nr. 400.A.5-0-0 Center for Europa Den 25. januar 2011 Rådsmøde (almindelige anliggender og udenrigsanliggender)

Læs mere

Journalnummer 105.1.80. - Udleveres

Journalnummer 105.1.80. - Udleveres Journalnummer 105.1.80. - Udleveres Titel: Udleveres umiddelbart 1 DUPI Research-brief nr.14 af Peter Viggo Jakobsen, Institut for Statskundskab, KU 01-10-2002 2 Resume af eksperternes oplæg ved internt

Læs mere

l\jx;. Hændelsesforløb 'm ~ \~

l\jx;. Hændelsesforløb 'm ~ \~ Hændelsesforløb 2001 14. Folketingsbeslutning B37 om bl.a. danske specialoperationsstyrkers deltagelse i Operation december Enduring Freedom i Afghanistan. 2001 2002 9. januar - Tolken var udsendt med

Læs mere

Beslutning i det danske folketing den 14. december 2001:

Beslutning i det danske folketing den 14. december 2001: KAPITEL 7 De internationale konflikter Folketingsbeslutning 2001: Danske soldater til Afghanistan Beslutning i det danske folketing den 14. december 2001: Folketinget meddeler sit samtykke til, at danske

Læs mere

Det Udenrigspolitiske Nævn UPN Alm.del Bilag 184 Offentligt. NB: Det talte ord gælder. NOTITS

Det Udenrigspolitiske Nævn UPN Alm.del Bilag 184 Offentligt. NB: Det talte ord gælder. NOTITS Det Udenrigspolitiske Nævn 2015-16 UPN Alm.del Bilag 184 Offentligt NB: Det talte ord gælder. NOTITS Til: Udenrigsministeren J.nr.: CC: Bilag: Fra: ALO Dato: 5. april 2016 Emne: Indledende tale - Samråd

Læs mere

Avisartiklerne kan findes via Infomedia. Eller de kan lånes hos TWP ved henvendelse på mailadressen twp@c.dk

Avisartiklerne kan findes via Infomedia. Eller de kan lånes hos TWP ved henvendelse på mailadressen twp@c.dk Tekster om Irak efter krigens start TEKSTERNE er overvejende kronologisk ordnet. [Annoteringer ved TWP i skarp parentes. Titler, der forklarer indholdet tilstrækkeligt, er ikke annoteret.] Avisartiklerne

Læs mere

Forslag til folketingsbeslutning om opløsning af Grimhøjmoskeen i Aarhus

Forslag til folketingsbeslutning om opløsning af Grimhøjmoskeen i Aarhus 2014/1 BSF 12 (Gældende) Udskriftsdato: 17. juni 2016 Ministerium: Folketinget Journalnummer: Fremsat den 21. oktober 2014 af Martin Henriksen (DF), Kristian Thulesen Dahl (DF), Søren Espersen (DF) og

Læs mere

Forsvarsudvalget B 42 - Bilag 5 Offentlig. Betænkning afgivet af Folketinget - Forsvarsudvalget den 23. november udkast. Betænkning.

Forsvarsudvalget B 42 - Bilag 5 Offentlig. Betænkning afgivet af Folketinget - Forsvarsudvalget den 23. november udkast. Betænkning. Forsvarsudvalget B 42 - Bilag 5 Offentlig Til beslutningsforslag nr. B 42 Folketinget 2004-05 Betænkning afgivet af Folketinget - Forsvarsudvalget den 23. november 2004 1. udkast Betænkning over Forslag

Læs mere

Udviklingen i og omkring byen Kobani i det nordlige Syrien er. særdeles alvorlig. Store dele af byen er efter flere ugers belejring

Udviklingen i og omkring byen Kobani i det nordlige Syrien er. særdeles alvorlig. Store dele af byen er efter flere ugers belejring Det Udenrigspolitiske Nævn 2014-15 UPN Alm.del Bilag 11 Offentligt UDENRIGSMINISTERIET Åbent samråd: kort orientering om situationen i Kobani i det nordlige Syrien. Der er tale om et åbent samråd. Udenrigsministerens

Læs mere

Betænkning. Forslag til folketingsbeslutning om yderligere dansk militært bidrag til støtte for indsatsen mod ISIL

Betænkning. Forslag til folketingsbeslutning om yderligere dansk militært bidrag til støtte for indsatsen mod ISIL Til beslutningsforslag nr. B 123 Folketinget 2013-14 Betænkning afgivet af Forsvarsudvalget den 1. oktober 2014 Betænkning over Forslag til folketingsbeslutning om yderligere dansk militært bidrag til

Læs mere

Høring i Udenrigspolitisk Nævn 24. marts 2004

Høring i Udenrigspolitisk Nævn 24. marts 2004 Høring i Udenrigspolitisk Nævn 24. marts 2004 Udenrigspolitisk Nævns høring om Irak, Resumé [Fra: Folketingets hjemmeside] Onsdag den 24. marts [2004] i Landstingssalen, Folketinget, Christiansborg. 2.

Læs mere

Kirsten Olsen. Berling-Rasmussen, Asser 2. december :21 Svarudkast til S 908,909, 91 1 og vedr.

Kirsten Olsen. Berling-Rasmussen, Asser 2. december :21 Svarudkast til S 908,909, 91 1 og vedr. Kirsten Olsen Fra: Sendt: Til: Emne: Berling-Rasmussen, Asser [ASSBER,@um.dk] 2. december 2003 11 :21 stm@stm.dk Svarudkast til S 908,909, 91 1 og 957-60 vedr. Irak S 908 S 909 - ssvndal - S917 S 957 -

Læs mere

om dette er Arsagen til, at danske soldater er blevet miltbrand~~ccineret?~

om dette er Arsagen til, at danske soldater er blevet miltbrand~~ccineret?~ 39 $1 03 FRE 13~42 FAS FOLKETINGET Ben 31. januar 280% I+,/,-

Læs mere

1. De følgende spørgsmål handler om Danmarks udenrigs og sikkerhedspolitiske prioriteter.

1. De følgende spørgsmål handler om Danmarks udenrigs og sikkerhedspolitiske prioriteter. Sikkerhedspolitisk Barometer: Center for Militære Studiers Survey 2016 Start din besvarelse ved at klikke på pilen til højre. 1. De følgende spørgsmål handler om Danmarks udenrigs og sikkerhedspolitiske

Læs mere

Kilde nr. 29: Ikke lovligt at gå i krig i Irak

Kilde nr. 29: Ikke lovligt at gå i krig i Irak Kilde nr. 29: Ikke lovligt at gå i krig i Irak af Tonny Brems Knudsen Politikens kronik 22.3.2003 Med støtte fra sine nærmeste allierede har USA igennem de seneste par måneder forsøgt at overtale FN s

Læs mere

MINISTERNOTITS. Den humanitzre situation i og omkring Irak samt Danmarks indsats

MINISTERNOTITS. Den humanitzre situation i og omkring Irak samt Danmarks indsats m - MINISTERNOTITS?i~: Udenrigsministeren J.nr.: 46.Irak.5.b. CC: Jf. gult omslag Biiag: t:~a: Kontoret for humanitzr bistand Dato: 25. februar 2003 "mn': Den humanitzre situation i og omkring Irak samt

Læs mere

Afghanistan - et land i krig

Afghanistan - et land i krig Historiefaget.dk: Afghanistan - et land i krig Afghanistan - et land i krig Danmark og andre NATO-lande har i dag tropper i Afghanistan. Den nuværende konflikt i Afghanistan, der startede i 2001, er dog

Læs mere

Til beslutningsforslag nr. B 42 Folketinget

Til beslutningsforslag nr. B 42 Folketinget Forsvarsudvalget B 42 - Bilag 6 Offentlig Til beslutningsforslag nr. B 42 Folketinget 2004-05 Betænkning afgivet af Forsvarsudvalget den 23. november 2004 Betænkning over Forslag til folketingsbeslutning

Læs mere

Spørgsmål om tilvalgsordningen

Spørgsmål om tilvalgsordningen Spørgsmål om tilvalgsordningen 2014-15 (2. samling) S 126 endeligt svar, S 126 endeligt svar Offentligt Folketingets Lovsekretariat Bilag Journalnummer Kontor Dato 1 2015-39492 JTEU 15. september 2015

Læs mere

Politisk aftale mellem regeringen, Venstre og Konservative om en ny offentlighedslov

Politisk aftale mellem regeringen, Venstre og Konservative om en ny offentlighedslov Politisk aftale mellem regeringen, Venstre og Konservative om en ny offentlighedslov 1. Regeringen, Venstre og Konservative (herefter benævnt aftaleparterne) har indgået aftale om en ny offentlighedslov.

Læs mere

Tak for invitationen til at tale på denne konference. Det glæder mig at se det flotte fremmøde.

Tak for invitationen til at tale på denne konference. Det glæder mig at se det flotte fremmøde. Oplæg af forsvarsminister Søren Gade på Venstres antiterrorkonference Fredag d. 27. januar 2006 kl. 9.30-15.30 Fællessalen på Christiansborg Tak for invitationen til at tale på denne konference. Det glæder

Læs mere

Afghanistan - et land i krig

Afghanistan - et land i krig Historiefaget.dk: Afghanistan - et land i krig Afghanistan - et land i krig Danmark og andre NATO-lande har i dag tropper i Afghanistan. Denne konflikt i landet er dog ikke den første. Under den kolde

Læs mere

Svar: Soar~smål nr. 25:

Svar: Soar~smål nr. 25: ' Bilag til udenrigsministerens skrivelse af 9. maj 2003 Forsvarsudvalget (B 165 - biiag 5) (offentiigi) Soar~smål nr. 25: "Er ministeren enig i lederen fra New York Times fra den 8. maj 2003, som siger,

Læs mere

2010/1 BTB 7 (Gældende) Udskriftsdato: 29. juni 2016. Betænkning afgivet af Forsvarsudvalget den 22. marts 2011. Betænkning. over

2010/1 BTB 7 (Gældende) Udskriftsdato: 29. juni 2016. Betænkning afgivet af Forsvarsudvalget den 22. marts 2011. Betænkning. over 2010/1 BTB 7 (Gældende) Udskriftsdato: 29. juni 2016 Ministerium: Folketinget Journalnummer: Betænkning afgivet af Forsvarsudvalget den 22. marts 2011 Betænkning over Forslag til folketingsbeslutning om

Læs mere

University of Copenhagen Notat om det danske militære bidrag mod ISIL i Irak

University of Copenhagen Notat om det danske militære bidrag mod ISIL i Irak university of copenhagen University of Copenhagen Notat om det danske militære bidrag mod ISIL i Irak Henriksen, Anders; Rytter, Jens Elo; Schack, Marc Publication date: 2014 Citation for published version

Læs mere

Retsudvalget L 24 endeligt svar på spørgsmål 1 Offentligt

Retsudvalget L 24 endeligt svar på spørgsmål 1 Offentligt Retsudvalget 2015-16 L 24 endeligt svar på spørgsmål 1 Offentligt Folketinget Retsudvalget Christiansborg 1240 København K Politi- og Strafferetsafdelingen Dato: 16. november 2015 Kontor: Strafferetskontoret

Læs mere

DET TALTE ORD GÆLDER. FM talepapir Samråd Æ og Ø den 25. august 2017

DET TALTE ORD GÆLDER. FM talepapir Samråd Æ og Ø den 25. august 2017 Forsvarsudvalget 2016-17 FOU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 161 Offentligt DET TALTE ORD GÆLDER FM talepapir Samråd Æ og Ø den 25. august 2017 Vores veteraner har ydet en særdeles vigtig indsats for

Læs mere

Det juridiske grundlag for iværksættelse af militære forholdsregler mod Irak 18. marts 2003.

Det juridiske grundlag for iværksættelse af militære forholdsregler mod Irak 18. marts 2003. Det juridiske grundlag for iværksættelse af militære forholdsregler mod Irak 18. marts 2003. Udenrigsministeriet om det juridiske grundlag Udgangspunktet for vurderingen af det folkeretlige grundlag er

Læs mere

DET TALTE ORD GÆLDER DET TALTE ORD GÆLDER 1/8. Forsvarsudvalget FOU alm. del Svar på Spørgsmål 158 Offentligt

DET TALTE ORD GÆLDER DET TALTE ORD GÆLDER 1/8. Forsvarsudvalget FOU alm. del Svar på Spørgsmål 158 Offentligt Forsvarsudvalget 2009-10 FOU alm. del Svar på Spørgsmål 158 Offentligt TALEPUNKTER SAMRÅD VEDR. LÆKAGE I 2007 Spørgsmål H Har ministeren eller Forsvarsministeriet iværksat en intern undersøgelse af den

Læs mere

Intervention i Syrien

Intervention i Syrien Intervention i Syrien Hvorfor / Hvorfor ikke? 1 Struktur 1. Formål: I skal tage stilling til Syrien-problematikken 2. Baggrund 1. Historie samt Arabisk Forår 3. Hvorfor intervention? 4. Hvorfor ikke intervention?

Læs mere

Svar: Jamen, jeg vil da indlede med at takke Finansudvalget for anledningen til at følge op på samrådet fra april.

Svar: Jamen, jeg vil da indlede med at takke Finansudvalget for anledningen til at følge op på samrådet fra april. Finansudvalget 2009-10 FIU alm. del Svar på 17 Spørgsmål 11 Offentligt T A L E september 2010 Samråd i FiU den 14. september 2010 kl. 10 om ferie-/efterløn 2010-0003606 Samrådsspørgsmål B til 17: Ministeren

Læs mere

Spørgsmål til statsministeren 21. januar 2003

Spørgsmål til statsministeren 21. januar 2003 Spørgsmål til statsministeren 21. januar 2003 Spørgsmålet behandler våbeninspektørernes rapport og berettigelsen af en krig mod Irak. Folketinget Folketingets hjemmeside 20-spørgsmål, til mundtlig og skriftlig

Læs mere

Europaudvalget 2011 Rådsmøde 3069+3070 - almindelige anl. Bilag 2 Offentligt

Europaudvalget 2011 Rådsmøde 3069+3070 - almindelige anl. Bilag 2 Offentligt Europaudvalget 2011 Rådsmøde 3069+3070 - almindelige anl. Bilag 2 Offentligt UDENRIGSMINISTERIET EUK, j.nr. 400.A.5-0-0 Center for Europa Den 9. februar 2011 Rådsmøde (almindelige anliggender og udenrigsanliggender)

Læs mere

19.08.09 Side 1 af 6. Teglværksgade 27 2100 København Ø. Tlf +45 51 32 47 46 analyse@cevea.dk www.cevea.dk

19.08.09 Side 1 af 6. Teglværksgade 27 2100 København Ø. Tlf +45 51 32 47 46 analyse@cevea.dk www.cevea.dk 19.08.09 Side 1 af 6 'DQVNHUQHXQGHUNHQGHUIO\JWQLQJHSROLWLNNHQ 1RWDWIUD&HYHD Teglværksgade 27 2100 København Ø Tlf +45 51 32 47 46 analyse@cevea.dk www.cevea.dk XGDIGDQVNHUHHULPRGDW'DQPDUNWURGVHU)1 VDQEHIDOLQJHURJ

Læs mere

Juridisk Tjeneste Til: J.nr.: JT.F, 6.U.591

Juridisk Tjeneste Til: J.nr.: JT.F, 6.U.591 NOTAT Udenrigsministeriet Juridisk Tjeneste Til: J.nr.: JT.F, 6.U.591 CC: Bilag: Fra: Folkeretskontoret Dato: 17. marts 2003 Emne: Det juridiske grundlag for iværksættelse af militære forholdsregler mod

Læs mere

Talepapir til åbent samråd i ERU den 3. maj 2011 samrådsspørgsmål

Talepapir til åbent samråd i ERU den 3. maj 2011 samrådsspørgsmål Erhvervsudvalget 2010-11 L 160 Bilag 6 Offentligt INSPIRATIONSPUNKTER 2. maj 2011 10/05177-272 Talepapir til åbent samråd i ERU den 3. maj 2011 samrådsspørgsmål A af 6. april 2011 stillet af Benny Engelbrecht

Læs mere

Folketingsbeslutning. om dansk militær deltagelse i den internationale indsats mod terrornetværk i Afghanistan

Folketingsbeslutning. om dansk militær deltagelse i den internationale indsats mod terrornetværk i Afghanistan Forsvarsudvalget, Det Udenrigspolitiske Nævn 2006-07 FOU Alm.del Bilag 54, UM-del - Bilag 25 Offentligt 2001-02,2. samling - B 37 (som vedtaget): Forslag til folketingsbeslutning om dansk... Side 1 af

Læs mere

STATSMINISTERIET Dato: 6. juni 2005

STATSMINISTERIET Dato: 6. juni 2005 Det Politisk-Økonomiske Udvalg (2. samling) L 171 - Svar på Spørgsmål 9 Offentligt STATSMINISTERIET Dato: 6. juni 2005 Statsminister Anders Fogh Rasmussens svar på spørgsmål nr. 2-17 af 26. maj 2005 stillet

Læs mere

Beretning. forsvarsministerens afvisning af at lade embedsmænd mødes med Folketingets Retsudvalg i Folketingets lokaleområde

Beretning. forsvarsministerens afvisning af at lade embedsmænd mødes med Folketingets Retsudvalg i Folketingets lokaleområde Beretning nr. 13 Folketinget 2014-15 Beretning afgivet af Retsudvalget den 13. maj 2015 Beretning om forsvarsministerens afvisning af at lade embedsmænd mødes med Folketingets Retsudvalg i Folketingets

Læs mere

DET TALTE ORD GÆLDER

DET TALTE ORD GÆLDER Forsvarsministerens tale ved Flagdagen den 5. september 2010 Kære veteraner, kære udsendte og kære pårørende. Det er mig en stor ære og glæde at stå her i dag. Jeg vil gerne begynde med at sige tusind

Læs mere

FORSLAG TIL BESLUTNING

FORSLAG TIL BESLUTNING EUROPA-PARLAMENTET 2014-2019 Mødedokument 16.9.2014 B8-0137/2014 FORSLAG TIL BESLUTNING på baggrund af redegørelse fra næstformanden i Kommissionen/Unionens højtstående repræsentant for udenrigsanliggender

Læs mere

Notat fra Cevea, 03/10/08

Notat fra Cevea, 03/10/08 03.10.08 Danskerne efterspørger globalt demokrati og debat Side 1 af 5 Notat fra Cevea, 03/10/08 Cevea Teglværksgade 27 2100 København Ø Tlf +45 31 64 11 22 cevea@cevea.dk www.cevea.dk Mens politikerne

Læs mere

Udkast. Betænkning. Forslag til folketingsbeslutning om yderligere dansk militært bidrag til støtte for indsatsen mod ISIL

Udkast. Betænkning. Forslag til folketingsbeslutning om yderligere dansk militært bidrag til støtte for indsatsen mod ISIL Forsvarsudvalget 2013-14 B 123 Bilag 3 Offentligt Til beslutningsforslag nr. B 123 Folketinget 2013-14 Betænkning afgivet af Forsvarsudvalget den 1. oktober 2014 Udkast til Betænkning over Forslag til

Læs mere

EU's liste over personer, grupper og enheder, der er omfattet af specifikke foranstaltninger til bekæmpelse af terrorisme

EU's liste over personer, grupper og enheder, der er omfattet af specifikke foranstaltninger til bekæmpelse af terrorisme DE EUPÆISKE U IO ~FACT SHEET~ EU's liste over personer, grupper og enheder, der er omfattet af specifikke foranstaltninger til bekæmpelse af terrorisme Den 22. december 2009 (20.01) EU vedtog de første

Læs mere

Er de amerikanske kilder blevet fejlciteret i filmen Den hemmelige krig i spørgsmålet om de danske styrkers rolle i Afghanistan?

Er de amerikanske kilder blevet fejlciteret i filmen Den hemmelige krig i spørgsmålet om de danske styrkers rolle i Afghanistan? Spørgsmål og svar Her følger svar på en række aktuelle spørgsmål vedrørende dokumentarfilmen Den hemmelige krig efterfulgt af en række spørgsmål og svar vedrørende TV Avisens opfølgende dækning. Spørgsmål

Læs mere

Besvarelse af spørgsmål nr. 202 fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del bilag 689).

Besvarelse af spørgsmål nr. 202 fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del bilag 689). Modtaget via elektronisk post. Der tages forbehold for evt. fejl. Retsudvalget (Alm. del - bilag 705) diverse (Offentligt) Besvarelse af spørgsmål nr. 202 fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del bilag 689).

Læs mere

Notat om yderligere dansk militært bidrag til støtte for indsatsen mod ISIL Henriksen, Anders; Rytter, Jens Elo; Schack, Marc

Notat om yderligere dansk militært bidrag til støtte for indsatsen mod ISIL Henriksen, Anders; Rytter, Jens Elo; Schack, Marc university of copenhagen University of Copenhagen Notat om yderligere dansk militært bidrag til støtte for indsatsen mod ISIL Henriksen, Anders; Rytter, Jens Elo; Schack, Marc Publication date: 2014 Citation

Læs mere

TALEPUNKTER. Samråd den 17. april 2008 om regeringens analyse om klyngeammunition

TALEPUNKTER. Samråd den 17. april 2008 om regeringens analyse om klyngeammunition TALEPUNKTER Til: Udenrigsministeren J.nr.: 6.B.42.a. Fra: Dato: 17. april 2008 Emne: Samråd den 17. april 2008 om regeringens analyse om klyngeammunition Folketingets udenrigsudvalgs samrådsspørgsmål C:

Læs mere

Trine Villumsen, Osypa Les, Conrad Grant Jensen, Flemming Ravn Neft, Mette Kjær Bækgaard

Trine Villumsen, Osypa Les, Conrad Grant Jensen, Flemming Ravn Neft, Mette Kjær Bækgaard AT-synopsis Titel: Invasionen af Irak: hvordan argumenterer man for krig? Fag: Samfundsfag og engelsk Problemformulering: USA's invasion af Irak i 2003 har medført en række problemstillinger indenfor emnet

Læs mere

. UDENRIGSMINISTERIET

. UDENRIGSMINISTERIET . UDENRIGSMINISTERIET Juridisk Tjeneste NOTAT CC: Biiag: Fra: Folkeretskontoret Dato: 17. marts 2003 Emne: Det juridiske grundlag for ivzrkszttelse af militzre forholdsregler mod Irak Det generelle folkeretlige

Læs mere

Retsudvalget REU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 1023 Offentligt

Retsudvalget REU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 1023 Offentligt Retsudvalget 2016-17 REU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 1023 Offentligt Folketinget Retsudvalget Christiansborg 1240 København K Dato: 26. oktober 2017 Kontor: Statsrets- og Menneskeretskontoret Sagsbeh:

Læs mere

Det talte ord gælder

Det talte ord gælder Forsvarsministerens tale om Dansk forsvars internationale rolle i relation til menneskerettigheder Søndag den 1. maj 2005 på Amnesty International s landsmøde. Jeg vil gerne indlede med at sige tak til

Læs mere

tale 8. aug. 2015 / Rådhuspladsen Af Annette Mørk Vi drukner i sorg!

tale 8. aug. 2015 / Rådhuspladsen Af Annette Mørk Vi drukner i sorg! tale 8. aug. 2015 / Rådhuspladsen Af Annette Mørk Vi drukner i sorg! I går døde tre kurdiske unge mænd - teenagere! Den ene af dem hed Kamuran Bilin. Dræbt af det tyrkiske politi, som med militære kampvogne

Læs mere

Krigsudredningen. Hovedkonklusioner og anbefalinger. 5. februar 2019

Krigsudredningen. Hovedkonklusioner og anbefalinger. 5. februar 2019 Krigsudredningen Hovedkonklusioner og anbefalinger Rasmus Mariager Forskningsleder Lektor, ph.d. & dr.phil. Anders Wivel Viceforskningsleder Professor (MSO), ph.d. 5. februar 2019 04-02-2019 2 Præsentationens

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om statens planlægning og koordinering af beredskabet for større ulykker og katastrofer.

Notat til Statsrevisorerne om beretning om statens planlægning og koordinering af beredskabet for større ulykker og katastrofer. Notat til Statsrevisorerne om beretning om statens planlægning og koordinering af beredskabet for større ulykker og katastrofer November 2014 18, STK. 4-NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Vedrører: Statsrevisorernes

Læs mere

Europaudvalget 2014-15 EUU Alm.del Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2014-15 EUU Alm.del Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2014-15 EUU Alm.del Bilag 1 Offentligt Europaudvalget Til: Dato: Udvalgets medlemmer 8. oktober 2014 Europaudvalget (EUU) Europaudvalget holder normalt møde om fredagen kl. 10.00 eller kl.

Læs mere

Fælles forslag til RÅDETS FORORDNING

Fælles forslag til RÅDETS FORORDNING EUROPA- KOMMISSIONEN DEN EUROPÆISKE UNIONS HØJTSTÅENDE REPRÆSENTANT FOR UDENRIGSANLIGGENDER OG SIKKERHEDSPOLITIK Bruxelles, den 24.2.2014 JOIN(2014) 7 final 2014/0060 (NLE) Fælles forslag til RÅDETS FORORDNING

Læs mere

Forsvarsudvalget FOU Alm.del Bilag 19 Offentligt

Forsvarsudvalget FOU Alm.del Bilag 19 Offentligt Forsvarsudvalget 2015-16 FOU Alm.del Bilag 19 Offentligt 2015-10 Retningslinjer for Forsvarets anvendelse af tolke og andre lokalt ansatte i forbindelse med indsættelse i internationale operationer 1.

Læs mere

Fsrrste næstformand (Svend Auken): Så er det hr. Per Kaalund, der har ordet som sporger. Vi var gået et minut over taletiden på det tidspunkt.

Fsrrste næstformand (Svend Auken): Så er det hr. Per Kaalund, der har ordet som sporger. Vi var gået et minut over taletiden på det tidspunkt. Fsrrste næstformand (Svend Auken): Så er det hr. Per Kaalund, der har ordet som sporger. Vi var gået et minut over taletiden på det tidspunkt. (Kort bemærkning). Per Kaalund (S): Hr. Peter Skaarup giver

Læs mere

Alvorlig kritik af Statsministeriet og Justitsministeriet i Sass Larsen-sag

Alvorlig kritik af Statsministeriet og Justitsministeriet i Sass Larsen-sag Alvorlig kritik af Statsministeriet og Justitsministeriet i Sass Larsen-sag På et møde i Statsministeriet den 28. september 2011 fik Henrik Sass Larsen af Statsministeriets og Justitsministeriets departementschefer

Læs mere

file://c:\adlib Express\Work\20160121T060127.843\20160121T060129.014\8fd5ee35-7bb4-4f...

file://c:\adlib Express\Work\20160121T060127.843\20160121T060129.014\8fd5ee35-7bb4-4f... Page 1 of 91 of 9 From: syddjurs Sent: 19-01-2016 11:03:56 To: Team Byggeri Subject: VS: Angående akt indsigt Denne mail er videresendt fra hovedpostkassen syddjurs@syddjurs.dk - BEMÆRK - er din afdeling

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om handicapindsatsen på uddannelses- og beskæftigelsesområdet. Maj 2010

Notat til Statsrevisorerne om beretning om handicapindsatsen på uddannelses- og beskæftigelsesområdet. Maj 2010 Notat til Statsrevisorerne om beretning om handicapindsatsen på uddannelses- og beskæftigelsesområdet Maj 2010 RIGSREVISORS NOTAT TIL STATSREVISORERNE I HENHOLD TIL RIGSREVISORLOVENS 18, STK. 4 1 Vedrører:

Læs mere

Tak fordi I er kommet i dag. Det er en vigtig sag vi skal drøfte, som også. den store bevågenhed i pressen bevidner. Jeg vil gerne starte med at give

Tak fordi I er kommet i dag. Det er en vigtig sag vi skal drøfte, som også. den store bevågenhed i pressen bevidner. Jeg vil gerne starte med at give Udenrigsudvalget 2014-15 URU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 4 Offentligt DET TALTE ORD GÆLDER UDENRIGSMINISTERIET Åbent samråd: status for det diplomatiske spor i udleveringssagen mellem Danmark og

Læs mere

NYHEDSBREV JANUAR. Damarks største forsvars-, beredskabsog. sikkerhedspolitiske organisation

NYHEDSBREV JANUAR. Damarks største forsvars-, beredskabsog. sikkerhedspolitiske organisation NYHEDSBREV JANUAR Damarks største forsvars-, beredskabsog sikkerhedspolitiske organisation Det forestående forsvarsforlig, som skal gælde fra 2018 og frem, bliver utvivlsomt det vigtigste for Danmark i

Læs mere

8-1. Forvalningsret 12.2. Statsforfatningsret 2.2. Ministers e-mail til sin folketingsgruppe var en aktivitet inden for den offentlige forvaltning

8-1. Forvalningsret 12.2. Statsforfatningsret 2.2. Ministers e-mail til sin folketingsgruppe var en aktivitet inden for den offentlige forvaltning 8-1. Forvalningsret 12.2. Statsforfatningsret 2.2. Ministers e-mail til sin folketingsgruppe var en aktivitet inden for den offentlige forvaltning En journalist bad Miljøministeriet om aktindsigt i en

Læs mere

REGERINGEN 25. august 2005

REGERINGEN 25. august 2005 REGERINGEN 25. august 2005 Kommissorium for en samlet gennemgang og vurdering af det danske samfunds beredskab mod terrorisme 1. Terrorhandlingerne i Madrid i marts 2004 og senest i London i juli 2005

Læs mere

Mangelfuldt prøvelsesgrundlag i aktindsigtssag. Notatpligt. Begrundelse

Mangelfuldt prøvelsesgrundlag i aktindsigtssag. Notatpligt. Begrundelse 17-4. Forvaltningsret 11241.2 114.3 1.4 1.5 13.1. Mangelfuldt prøvelsesgrundlag i aktindsigtssag. Notatpligt. Begrundelse Udenrigsministeriet imødekom delvis en journalists anmodning om indsigt i ministeriets

Læs mere

Udlændinge-, Integrations- og Boligudvalget UUI Alm.del endeligt svar på spørgsmål 319 Offentligt

Udlændinge-, Integrations- og Boligudvalget UUI Alm.del endeligt svar på spørgsmål 319 Offentligt Udlændinge-, Integrations- og Boligudvalget 2015-16 UUI Alm.del endeligt svar på spørgsmål 319 Offentligt Ministeren Udlændinge-, Integrations- og Boligudvalget Folketinget Christiansborg 1240 København

Læs mere

Referat af møde i DJ s Ligestillingsudvalg den 2. marts 2006

Referat af møde i DJ s Ligestillingsudvalg den 2. marts 2006 J.nr. 1.60.10.01 Referat af møde i DJ s Ligestillingsudvalg den 2. marts 2006 Tilstede: Mandana Zarrehparvar, Bodil Rahbek, Morten Bergholt, Bente Friis, Ulla Søgaard Thomsen, Fred Jacobsen og Per Sørensen

Læs mere

01 Nov - 07 Nov Poll results

01 Nov - 07 Nov Poll results Folkehøring om fremtidens EU 01 Nov - 07 Nov 2018 Poll results Afstemning Table of contents Afstemning (1/12) Klima og miljø: Hvilket af følgende udsagn er vigtigst for dig? Du må kun vælge et udsagn.

Læs mere

k+ ' N- CLALC ssen: Tiden er g b. s?+ S,Pl CA

k+ ' N- CLALC ssen: Tiden er g b. s?+ S,Pl CA 18/03 2003 08:lO FAX +45 32964806 MIN l SSEKSEKRKAKIKI'El ~Y.IVVI/ UYI 06: 57 STF~TCMINISTERIET - 238345111020002 18/03/03 g b. s?+ S,Pl CA k+ ' N- CLALC,.,.-.. bilcw ~vl(.., J&benh&m, den 1k. marts 2003

Læs mere

UUI stillet efter ønske fra Peter Skaarup (DF) Hvornår: 22. juni 2017

UUI stillet efter ønske fra Peter Skaarup (DF) Hvornår: 22. juni 2017 Udlændinge- og Integrationsudvalget 2016-17 UUI Alm.del endeligt svar på spørgsmål 926 Offentligt Talepapir Arrangement: Udkast til besvarelse af samrådsspørgsmål nr. AD og AI (Alm. del) UUI stillet efter

Læs mere

Vedlagt følger til delegationerne Rådets konklusioner om Den Demokratiske Republik Congo, som Rådet vedtog på sin samling den 11. december 2017.

Vedlagt følger til delegationerne Rådets konklusioner om Den Demokratiske Republik Congo, som Rådet vedtog på sin samling den 11. december 2017. Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 11. december 2017 (OR. fr) 15633/17 RESULTAT AF DRØFTELSERNE fra: Generalsekretariatet for Rådet dato: 11. december 2017 til: delegationerne Tidl. dok. nr.:

Læs mere

Statsrevisorernes Sekretariat Folketinget Christiansborg 1240 København K FORSVARSMINISTEREN. 2. september 2014

Statsrevisorernes Sekretariat Folketinget Christiansborg 1240 København K FORSVARSMINISTEREN. 2. september 2014 Statsrevisorernes Sekretariat Folketinget Christiansborg 1240 København K FORSVARSMINISTEREN 2. september 2014 MINISTERREDEGØRELSE TIL STATSREVISORERNES BERETNING NR. 16/2013 OM STATENS PLANLÆGNING OG

Læs mere

Nævnet stadfæstede i [foråret] 2004 Udlændingestyrelsens afgørelse vedrørende en mandlig statsborger fra Irak. Indrejst i 2002.

Nævnet stadfæstede i [foråret] 2004 Udlændingestyrelsens afgørelse vedrørende en mandlig statsborger fra Irak. Indrejst i 2002. Statsborger fra Irak Nævnet stadfæstede i [foråret] 2004 Udlændingestyrelsens afgørelse vedrørende en mandlig statsborger fra Irak. Indrejst i 2002. Ansøgeren er etnisk araber, sunni muslim og stammer

Læs mere

DET TALTE ORD GÆLDER. Udenrigsudvalget Samråd AX, AY og AZ den 24. august 2016

DET TALTE ORD GÆLDER. Udenrigsudvalget Samråd AX, AY og AZ den 24. august 2016 Udenrigsudvalget 2015-16 URU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 329 Offentligt Taleseddel DET TALTE ORD GÆLDER Udenrigsudvalget Samråd AX, AY og AZ den 24. august 2016 URU samrådsspørgsmål AX Spørgsmålet

Læs mere

Forslag til RÅDETS AFGØRELSE. om forlængelse af gyldigheden af afgørelse 2011/492/EU og udsættelse af anvendelsen af dens relevante foranstaltninger

Forslag til RÅDETS AFGØRELSE. om forlængelse af gyldigheden af afgørelse 2011/492/EU og udsættelse af anvendelsen af dens relevante foranstaltninger EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 17.6.2014 COM(2014) 369 final 2014/0186 (NLE) Forslag til RÅDETS AFGØRELSE om forlængelse af gyldigheden af afgørelse 2011/492/EU og udsættelse af anvendelsen af dens

Læs mere

USA-ENGLAND kontra IRAK

USA-ENGLAND kontra IRAK 1 USA-ENGLAND kontra IRAK Johan Galtung www.visdomsnettet.dk 2 USA-ENGLAND kontra IRAK Af Johan Galtung (Oversættelse Ebba Larsen) 1. Diagnose: Lad os forestille os, at det eneste motiv bag USA-England-krigen

Læs mere

Europaudvalget EUU Alm.del EU Note 7 Offentligt

Europaudvalget EUU Alm.del EU Note 7 Offentligt Europaudvalget 2015-16 EUU Alm.del EU Note 7 Offentligt Europaudvalget og Retsudvalget EU-konsulenten EU-note Til: Dato: Udvalgenes medlemmer 5. november 2015 Suverænitet, tilvalgsordning og folkeafstemninger

Læs mere

Udsigten til krigen kan bane vej for en fredelig bsning af Irak-krisen

Udsigten til krigen kan bane vej for en fredelig bsning af Irak-krisen Udsigten til krigen kan bane vej for en fredelig bsning af Irak-krisen DUPI Research-briefnr. 14 af Peter Viggo Jakobsen, Lektor, Ph.D., Institut for Statskztndskab, KU Oktober 2002 En krig med Irak bliver

Læs mere

Vejledning. - om regler om indbetaling af ATP-bidrag, når et ansættelsesforhold har udenlandske elementer

Vejledning. - om regler om indbetaling af ATP-bidrag, når et ansættelsesforhold har udenlandske elementer Vejledning - om regler om indbetaling af ATP-bidrag, når et ansættelsesforhold har udenlandske elementer 1 Indhold 1. Indledning... 4 2. Introduktion til internationale regler om social sikring... 4 2.1.

Læs mere

Det Udenrigspolitiske Nævn 2014-15 UPN Alm.del Bilag 27 Offentligt

Det Udenrigspolitiske Nævn 2014-15 UPN Alm.del Bilag 27 Offentligt Det Udenrigspolitiske Nævn 2014-15 UPN Alm.del Bilag 27 Offentligt Politi- og Strafferetsafdelingen Sagsnr.: 2014-0035-0250 Dok.: 1339443 UDKAST TIL TALE til brug for besvarelsen af samrådsspørgsmål B

Læs mere

III RETSAKTER VEDTAGET I HENHOLD TIL AFSNIT V I EU-TRAKTATEN

III RETSAKTER VEDTAGET I HENHOLD TIL AFSNIT V I EU-TRAKTATEN 13.12.2008 Den Europæiske Unions Tidende L 335/99 III (Retsakter vedtaget i henhold til traktaten om Den Europæiske Union) RETSAKTER VEDTAGET I HENHOLD TIL AFSNIT V I EU-TRAKTATEN RÅDETS FÆLLES HOLDNING

Læs mere

Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2014-15 UUI Alm.del Bilag 79 Offentligt

Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2014-15 UUI Alm.del Bilag 79 Offentligt Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2014-15 UUI Alm.del Bilag 79 Offentligt Udlændingeafdelingen Bidrag til samlenotat vedrørende de sager inden for Justitsministeriets ansvarsområde, der forventes

Læs mere

Skatteudvalget (2. samling) SAU alm. del - Svar på Spørgsmål 114 Offentligt. J.nr. Til Folketingets Skatteudvalg

Skatteudvalget (2. samling) SAU alm. del - Svar på Spørgsmål 114 Offentligt. J.nr. Til Folketingets Skatteudvalg Skatteudvalget (2. samling) SAU alm. del - Svar på Spørgsmål 114 Offentligt J.nr. j.nr. 08025500 Dato : 11. marts 2008 Til Folketingets Skatteudvalg Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 114, 115, 116 og

Læs mere

2012/1 BTB 49 (Gældende) Udskriftsdato: 28. juni 2016. Betænkning afgivet af Forsvarsudvalget den 15. januar 2013. Betænkning.

2012/1 BTB 49 (Gældende) Udskriftsdato: 28. juni 2016. Betænkning afgivet af Forsvarsudvalget den 15. januar 2013. Betænkning. 2012/1 BTB 49 (Gældende) Udskriftsdato: 28. juni 2016 Ministerium: Folketinget Journalnummer: Betænkning afgivet af Forsvarsudvalget den 15. januar 2013 Betænkning over Forslag til folketingsbeslutning

Læs mere

Hovedpunkter 1. Tiden, hvor USA kunne gå på vandet 2. Opgøret med Clintons fumleri (som Reagan havde gjort op med Carters) 3. Forløbet: Den hurtige

Hovedpunkter 1. Tiden, hvor USA kunne gå på vandet 2. Opgøret med Clintons fumleri (som Reagan havde gjort op med Carters) 3. Forløbet: Den hurtige Hovedpunkter 1. Tiden, hvor USA kunne gå på vandet 2. Opgøret med Clintons fumleri (som Reagan havde gjort op med Carters) 3. Forløbet: Den hurtige beslutning om at gå i krig Vejen til den letvægtsoptionen

Læs mere

Det er knap to måned siden, jeg gav udvalget en udførlig redegørelse for de. principper, der gælder for miljøkravene til IØ Fondens engagementer.

Det er knap to måned siden, jeg gav udvalget en udførlig redegørelse for de. principper, der gælder for miljøkravene til IØ Fondens engagementer. Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri (2. samling) FLF alm. del - Svar på Spørgsmål 98 Offentligt UDENRIGSMINISTERIET TALEPUNKTER Til: Udenrigsministeren J.nr.: 73.D.204.i CC: Bilag: Fra: Emne: Erhvervsinstrumenter

Læs mere