Krigsudredningen. Hovedkonklusioner og anbefalinger. 5. februar 2019

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Krigsudredningen. Hovedkonklusioner og anbefalinger. 5. februar 2019"

Transkript

1 Krigsudredningen Hovedkonklusioner og anbefalinger Rasmus Mariager Forskningsleder Lektor, ph.d. & dr.phil. Anders Wivel Viceforskningsleder Professor (MSO), ph.d. 5. februar 2019

2 Præsentationens hovedpunkter 1. Kommissorium. 2. Generelle konklusioner. 3. Beslutningerne om et dansk militært engagement i udlandet. 4. Anbefalinger.

3 Kommissorium

4 Kommissorium af 25. maj 2016 Kortlægge baggrunden for Folketingets beslutninger om at levere danske militære styrkebidrag til konflikterne i Kosovo, Afghanistan og Irak Hvad byggede beslutningerne på af viden? Hvordan indgik denne viden i den politiske proces i regering / administration? Hvilke oplysninger blev viderebragt til Folketinget? Sikre retvisende beskrivelse og læring for eftertiden Materialegrundlag Fri og uhindret adgang til alle dokumenter oversendt til Irak- og Afghanistankommissionen samt som udgangspunkt øvrigt foreliggende skriftligt materiale. Særligt sensitive tilfælde : tage stilling fra sag til sag.

5 Generelle konklusioner

6 Generelle konklusioner Danmark ønsker selv at imødekomme USA s ønsker Der er sjældent tale om et direkte amerikansk pres. Danmark iagttager USA s ønsker og imødekommer uopfordret dog eksempler på at USA efterspørger klar stillingtagen. Beslutninger formes snarere end de træffes Forud for beslutningerne ligger et ofte langstrakt forløb, hvor ministre, embedsmænd og repræsentanter for forsvaret i dialog med alliancepartnere former de danske beslutninger. De små skridts politik. Dialog mellem regering og Folketing om krigsdeltagelse foregår typisk af uformelle kanaler Regeringen har en minimalistisk informationspraksis over for Det Udenrigspolitiske Nævn, som inddrages sent i processen.

7 Beslutningerne om et dansk militært engagement i udlandet

8 Kosovo: B 4 af 8. oktober 1998 og B 148 af 17. juni 1999 Konteksten: Krig i Jugoslavien; Danmark har været med gennem FN; konflikten i Kosovo spidser til i slutningen af 1990 erne, men FN er splittet. To beslutninger B 4 (1998): Dansk bidrag til en NATO-indsats på det vestlige Balkan. B 148 (1999): Dansk deltagelse i en international styrke i Kosovo. To centrale spørgsmål Hvordan og hvornår inddrog SR-regeringen Udenrigspolitisk Nævn i beslutningsprocessen? Hvordan motiverede SR-regeringen dens politik bag lukkede døre og i Folketinget? B 4 (1998) 22. september: Danmark tilslutter sig, at NATO s styrkegenereringsproces indledes. 29. september: Danmark giver tilsagn om at levere styrkebidrag til operationen. 2. oktober 1998: SR-regeringen rådfører sig med Udenrigspolitisk Nævn.

9 Kosovo: B 4 af 8. oktober 1998 og B 148 af 17. juni 1999 B 148 (1999): Samme mønster som ved B 4 Nemmere beslutning: FN-mandat foreligger nu. 1. juni: Danmark orienterer NATO om, at Danmark påtænker at bidrage med en bataljon. 2. og 7. juni: Det Udenrigspolitiske Nævn inddrages. Hvordan motiverede regeringen beslutningen om at sende styrkeenheder til Kosovo? Overfor offentligheden: Humanitære hensyn. Indadtil - især i Statsministeriet: Alliancehensyn. Problem: Valg mellem NATO og FN samt mulig skadevirkning på international retsorden. Omtales stort set ikke over for befolkningen og kun meget lidt i Det Udenrigspolitiske Nævn. Pointe: Beslutninger er reelt truffet inden møderne i Det Udenrigspolitiske Nævn, og der er både flere og andre væsentlige motiver bag beslutningen end dem, der fremføres i den offentlige debat og i Nævnet.

10 Afghanistan: B 37 af 14. december 2001 Konteksten: USA er angrebet, Vesten føler sig angrebet. Frygt for amerikansk enegang, enighed om støtte til USA. B 37: International indsats mod terrornetværk i Afghanistan. Forberedes af SR, eksekveres af VK. Karakteren af det dansk-amerikanske forhold. Uformelle drøftelser ad diplomatiske og militærfaglige kanaler. Det Udenrigspolitiske Nævns rolle. Karakteren af det dansk-amerikanske forhold Regeringen udtalte tidligt dansk solidaritet med USA. Solidaritet med USA var afgørende for motivation bag beslutningsforslaget. Forholdene i Afghanistan spillede stort set ingen rolle. Uformelle drøftelser af diplomatiske og militærfaglige kanaler Explicit discussion : Ikke senere end 10. oktober 2001 blev USA givet forventninger om konkrete danske styrkebidrag. Næsten to måneder inden spørgsmålet behandles i Det Udenrigspolitiske Nævn. Udenrigsministeriet og Statsministeriet var ikke vidende om tilbuddet.

11 Afghanistan: B 37 af 14. december 2001 Det Udenrigspolitiske Nævns rolle. Inddrages i tilslutning til to væsentlige beslutninger: 30. oktober: I forbindelse med beslutningen om at sende et dansk forbindelseselement i Florida, hvor USA s militære indsats blev koordineret. 5. december: VK-regeringen opnår Det Udenrigspolitiske Nævns tilslutning til at påbegynde forhandlinger med USA om dansk bidrag til bekæmpelse af terrornetværk i Afghanistan. Forud for drøftelserne i Det Udenrigspolitiske Nævn var der sikret opbakning gennem uformelle drøftelser, bl.a. i forsvarsforligskredsen. Pointe: Beslutningen havde bred opbakning i Folketinget, men illustrerer betydningen af uformelle drøftelser. Samtidig afspejler beslutningsprocessen Forsvarets centrale rolle for udformningen af det konkrete danske styrkebidrag.

12 Irak: B 118 af 21. marts 2003 Konteksten: 11. september fører til ændrede trusselsbilleder; slyngelstater kommer i søgelyset; hermed kommer Irak i søgelyset. B 118: Deltagelse i multinational indsats i Irak. Følgende spørgsmål analyseres: Forholdet mellem DK s og USA's og Storbritanniens politik. Kommunikationen mellem regeringen og oppositionen. Regeringens videregivelse af oplysninger til Det Udenrigspolitiske Nævn. Forholdet mellem politik og folkeret. DK følger USA s og Storbritanniens politik USA og Storbritannien i 1990 erne: Irak har masseødelæggelsesvåben. Danmark enig. Vanskeligt at bevise tilstedeværelse af masseødelæggelsesvåben i begyndelsen af 2000 erne. USA og Storbritannien skifter nu argument. Herefter består kritikken i, at Irak ikke efterlever FN s resolutioner. Denne politik følger Danmark. Formuleres den danske politik under pres fra USA? Nej, men den følger USA s politik.

13 Irak: B 118 af 21. marts 2003 Kommunikationen mellem regering og opposition Anders Fogh Rasmussen åben om kursen (støtte USA), men lukket om processen (vejen til krig). Afviser at besvare hypotetiske spørgsmål og definerer ikke FN-forankring. Dette skaber manøvrerum for Anders Fogh Rasmussen, men problemer ift. oppositionen, især Mogens Lykketoft. Videregivelse af oplysninger til Det Udenrigspolitiske Nævn VK-regeringen oplyser ikke om statsministerens møde med USA s viceforsvarsminister Wolfowitz, marts Det Udenrigspolitiske Nævn spørger ind til formålet med krigen. Regeringen ved, at USA s mål er regimeskifte, men undlader at fortælle det. Regeringen oplyser, at der foreligger tilstrækkeligt juridisk grundlag for magtanvendelse over for Irak, men internt i regeringen er det i efteråret 2002 opfattelsen, at det er et politisk skøn om grundlaget er tilstrækkeligt, hvis FN s Sikkerhedsråd ikke kan blive enig.

14 Irak: B 118 af 21. marts 2003 Folkeret vs. politik Folkeret beskæftiger sig bl.a. med reglerne for magtanvendelse mellem stater. Spørgsmålet har været rejst, om Udenrigsministeriets jurister var udsat for pres for at nå frem til bestemte konklusioner at legitimere en ulovlig krig. Det kan udredningen ikke understøtte. Til gengæld er der meget, der understøtter den tolkning, at folkeretten er en dynamisk disciplin, og at juraen foregår i et samspil med den politiske virkelighed. I efteråret 2002 var det tolkningen, at det var et politisk skøn, om der var tilstrækkeligt retligt grundlag for magtanvendelse over for Irak, hvis FN s Sikkerhedsråd var uenig. I 2003 blev denne tolkning ændret, så det nu hed, at der var tilstrækkeligt grundlag. Pointe: Danmark fulgte USA s og Storbritanniens politik. Anders Fogh Rasmussen var meget lukket om den politiske proces, regeringen veg uden om at oplyse Det Udenrigspolitiske Nævn om fx USA s mål med en invasion, og juraen foregik i et samspil med den politiske virkelighed.

15 Tværgående konklusioner Danmark ønsker selv at imødekomme USA s ønsker, og der er ikke tale om, at USA presser Danmark i krig. Det gør Danmark helt overvejende af egen drift. Beslutninger formes, snarere end de træffes. Det er de små skridts politik, hvor det ene møde tager det andet, og hvor forventninger om dansk deltagelse i internationale militære operationer gradvis bygges op. Dialogen mellem regering og Folketinget om krigsdeltagelse foregår typisk via uformelle kanaler. I bund og grund er det en lille håndfuld personer, der træffer de afgørende beslutninger. Det er statsministeren, udenrigsministeren og et par centrale topembedsmænd. Det militærfaglige niveau har ofte afgørende indflydelse på det konkrete militære bidrag. Betyder dette, at Det Udenrigspolitiske Nævn er uden indflydelse? Nej, modstand i Nævnet kan føre til ændringer i den påtænkte politik. Nævnet er også vigtig for politikerne, og et vigtigt pejlemærke for embedsmændene. Hvorfor er det sådan? Flere svar, men handler helt overvejende om småstaten, der har tilpasset sig den amerikanske verdensorden.

16 Anbefalinger

17 Beslutningsprocessens form: Tid til en reform af Det Udenrigspolitiske Nævn? Praksis I de fire undersøgte beslutningsprocesser orienterer regeringen Det Udenrigspolitiske Nævn i perioden op til fremsættelse af beslutningsforslag om militært engagement. Regeringerne følger typisk en minimalistisk informationspraksis i Nævnet med stort spillerum for hvilke oplysninger, der er relevante at videregive. Konsekvens På det tidspunkt, hvor Nævnet inddrages, vil det ofte have store politiske omkostninger i forholdet til afgørende alliancepartnere at afvige fra regeringens anbefaling. Uformelle kontakter afgørende: Forsvarsforligskredsen, centrale ministre og ledende oppositionspolitikere. Funktionelt, men uigennemskueligt og personafhængigt. Begrænset skriftlighed hæmmer erfaringsopsamling.

18 Beslutningsprocessens form: Tid til en reform af Det Udenrigspolitiske Nævn? Spændingsfelter Tidlig inddragelse af Nævnet giver dårligere informationsgrundlag for beslutningen, sen inddragelse forøger omkostningerne ved at sige fra. Uendelig krig med en lang række større og mindre, til dels overlappende, militære engagementer i regi af NATO, FN og internationale koalitioner giver behov for løbende dialog. Anbefaling Afdække formelle og uformelle informations- og kommunikationsveje mellem regeringen og Folketinget med fokus på barrierer, som oplevet af ministre og folketingsmedlemmer. Øge anvendelsen af forskellige instrumenter i beslutningsprocessens faser. Overveje om der er behov for ændringer af procedurer og praksisser for regeringens information af og rådføring med Folketinget, herunder Det Udenrigspolitiske Nævn.

19 Beslutningsprocessens indhold: Hvem stiller de kritiske spørgsmål - og hvordan? Praksis De politiske beslutningstagere er enige om de grundlæggende principper for dansk udenrigspolitik, men ikke altid om hvad de betyder i praksis, og praksis er ikke altid koblet til principper. Mange gode spørgsmål fra politikere og embedsværk, men kun få spor af systematisk cost-benefit analyse. Konsekvens Risiko for reaktiv og usystematisk beslutningsproces. Anbefaling Større vægt på systematisk cost-benefit analyse af det enkelte engagement.

20 Beslutningsprocessens indhold: Hvem stiller de kritiske spørgsmål - og hvordan? Fokus Spørgsmål Mål Hvad er formålet med operationen? Hvad er formålet med det danske bidrag til operationen? Midler Hvilke styrkebidrag forventes Danmark at bidrage med? Hvorfor? Effekt Hvad er den forventede effekt af dansk deltagelse i operationen? For Danmark? For det land, som er målet for operationen? For det internationale samfund? Hvordan måler vi effekten af operationen? Hvornår måler vi effekten af dansk deltagelse i operationen? Ressourcer Hvad er den samlede forventede økonomiske omkostning ved dansk deltagelse i operationen? Hvad er den samlede forventede effekt på Forsvarets personel og materiel? Risici Hvilke risici indeholder en deltagelse i operationen for de udsendte? Tidsramme Hvornår forventes operationen afsluttet? Exit-muligheder Hvilke konkrete muligheder har Danmark for at forlade operationen inden den er fuldført? Hvilke omkostninger er forbundet med at forlade operationen? Alternativer Hvilke alternativer militært, humanitært eller på anden vis har Danmark for at bidrage? Konsekvenser ved at sige nej Hvilke omkostninger og gevinster er forbundet med ikke at deltage militært?

21 Beslutningsprocessens administrative betingelser: Hvordan kvalitetssikres rådgivningen af regeringen og Folketinget? Praksis Saglig og højt kvalificeret dag-til-dag rådgivning af regeringen. Begrænset strategisk rådgivning, som systematisk inddrager erfaringerne fra tidligere militære engagementer og vurderer det aktuelle militære engagement i lyset af de generelle målsætninger og prioriteringer i dansk udenrigspolitik. Konsekvens Stærkt juridisk fokus, men mindre fokus på at fremme danske værdier og interesser. Meget stor vægt på militærfaglig ekspertise. Nye beslutninger om militært engagement trækker ikke systematisk på erfaringer fra andre engagementer og analyserer ikke systematisk, hvilke konsekvenser engagementet vil have for målopfyldelse i eksisterende, igangværende engagementer.

22 Beslutningsprocessens administrative betingelser: Hvordan kvalitetssikres rådgivningen af regeringen og Folketinget? Anbefaling Oprette en tværgående analyseenhed i centraladministrationen med diplomatiske, juridiske og militærfaglige kompetencer og fokus på: Systematisk erfaringsopsamling Vurdering af/scenarier for trusselsbilledet og efterspørgsel efter dansk militært engagement på kort og mellemlang sigt Udarbejde konkrete cost-benefit-analyser og opstille konkrete alternativer med vurderinger af, hvordan og i hvilket omfang et givent engagement vil fremme eller udfordre Danmarks udenrigspolitiske målsætninger. Sikre Folketingets adgang til diplomatisk, juridisk og militærfaglig ekspertise, evt. gennem styrkelse af sekretariatsbistanden til de enkelte udvalg. Kortlægge og afklare Forsvarets rolle i de politiske beslutningsprocesser om Danmarks militære engagement, evt. i forbindelse med en kommende forsvarskommission.

23 Beslutningsprocessens internationale betingelser: Hvordan prioriterer danske beslutningstagere i efterspørgslen efter militært engagement? Praksis Omfattende militært engagement: I perioden har danske regeringer forpligtet Danmark til at deltage i 76 militære operationer i regi af FN, NATO, OSCE og internationale koalitioner, cirka seks gange så mange operationer som under hele den kolde krig. Danmarks militære engagement følger i høj grad USA s prioriteringer. De danske bidrag varierer markant i både omfang og indhold FN NATO Koalition Andre

24 Beslutningsprocessens internationale betingelser: Hvordan prioriterer danske beslutningstagere i efterspørgslen efter militært engagement? Konsekvens Det danske militære engagement er ambitiøst og globalt, men fremstår også ufokuseret og efterspørgselsstyret. Risiko for nedslidning af personel og materiel. Uklare gevinster for både Danmark og de lande, som vi er engageret i. Anbefaling Tydeliggøre principper, der lægger til grund for Danmarks militære engagement, og hvordan engagementet medvirker til at opfylde Danmarks udenrigspolitiske målsætninger. Overveje, om den danske indsats med fordel kan koncentreres om færre bidrag, hvor man til gengæld kunne opnå en større effekt af det danske engagement.

25 Spørgsmål

Som spørgsmål D og E er formuleret, vedrører de samme emne - beslutningsgrundlaget for Danmarks deltagelse i Irak-krigen og mine udtalelser derom.

Som spørgsmål D og E er formuleret, vedrører de samme emne - beslutningsgrundlaget for Danmarks deltagelse i Irak-krigen og mine udtalelser derom. Forsvarsudvalget 2014-15 (2. samling) FOU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 70 Offentligt Samråd D, E og F i Forsvarsudvalget 17. september 2015 Emne: Grundlaget for Irak-krigen og nedlæggelse af Irak-

Læs mere

HVORFOR GIK DANMARK I KRIG? Uvildig udredning af baggrunden for Danmarks militære engagement i Kosovo, Afghanistan og Irak

HVORFOR GIK DANMARK I KRIG? Uvildig udredning af baggrunden for Danmarks militære engagement i Kosovo, Afghanistan og Irak HVORFOR GIK DANMARK I KRIG? Uvildig udredning af baggrunden for Danmarks militære engagement i Kosovo, Afghanistan og Irak Rasmus Mariager og Anders Wivel Hvorfor gik Danmark i krig? Forord Den 25. maj

Læs mere

Artiklerne kan findes ved hjælp af Infomedia. Eller de kan lånes hos TWP ved henvendelse på mailadressen

Artiklerne kan findes ved hjælp af Infomedia. Eller de kan lånes hos TWP ved henvendelse på mailadressen Tekster om Irak før krigen TEKSTERNE er overvejende kronologisk ordnet. [Annoteringer ved TWP i skarp parentes. Titler, der forklarer indholdet tilstrækkeligt, er ikke annoteret.] Artiklerne kan findes

Læs mere

Perspektiver for dansk udenrigspolitik efter Fogh

Perspektiver for dansk udenrigspolitik efter Fogh Perspektiver for dansk udenrigspolitik efter Fogh Rasmus Brun Pedersen Lektor, PhD Institut for statskundskab & Institut for Erhvervskommunikation Aarhus Universitet Email: brun@ps.au.dk Udenrigspolitisk

Læs mere

Beslutning i det danske folketing den 14. december 2001:

Beslutning i det danske folketing den 14. december 2001: KAPITEL 7 De internationale konflikter Folketingsbeslutning 2001: Danske soldater til Afghanistan Beslutning i det danske folketing den 14. december 2001: Folketinget meddeler sit samtykke til, at danske

Læs mere

University of Copenhagen Notat om det danske militære bidrag mod ISIL i Irak

University of Copenhagen Notat om det danske militære bidrag mod ISIL i Irak university of copenhagen University of Copenhagen Notat om det danske militære bidrag mod ISIL i Irak Henriksen, Anders; Rytter, Jens Elo; Schack, Marc Publication date: 2014 Citation for published version

Læs mere

1. De følgende spørgsmål handler om Danmarks udenrigs og sikkerhedspolitiske prioriteter.

1. De følgende spørgsmål handler om Danmarks udenrigs og sikkerhedspolitiske prioriteter. Sikkerhedspolitisk Barometer: Center for Militære Studiers Survey 2016 Start din besvarelse ved at klikke på pilen til højre. 1. De følgende spørgsmål handler om Danmarks udenrigs og sikkerhedspolitiske

Læs mere

Høring i Udenrigspolitisk Nævn 24. marts 2004

Høring i Udenrigspolitisk Nævn 24. marts 2004 Høring i Udenrigspolitisk Nævn 24. marts 2004 Udenrigspolitisk Nævns høring om Irak, Resumé [Fra: Folketingets hjemmeside] Onsdag den 24. marts [2004] i Landstingssalen, Folketinget, Christiansborg. 2.

Læs mere

Retsudvalget L 24 endeligt svar på spørgsmål 1 Offentligt

Retsudvalget L 24 endeligt svar på spørgsmål 1 Offentligt Retsudvalget 2015-16 L 24 endeligt svar på spørgsmål 1 Offentligt Folketinget Retsudvalget Christiansborg 1240 København K Politi- og Strafferetsafdelingen Dato: 16. november 2015 Kontor: Strafferetskontoret

Læs mere

Offentliggørelse af Forsvarskommissionens beretning 26. marts 2009

Offentliggørelse af Forsvarskommissionens beretning 26. marts 2009 Offentliggørelse af Forsvarskommissionens beretning 26. marts 2009 Grundlaget for kommissionens arbejde Kommissionens opgave: Bidrage til at forberede politisk aftale om forsvarets videre udvikling efter

Læs mere

1. De følgende spørgsmål handler om Danmarks udenrigsog sikkerhedspolitiske prioriteter.

1. De følgende spørgsmål handler om Danmarks udenrigsog sikkerhedspolitiske prioriteter. Page 1 of 12 Sikkerhedspolitisk Barometer: Center for Militære Studiers Survey 2015 Start din besvarelse ved at klikke på pilen til højre. 1. De følgende spørgsmål handler om Danmarks udenrigsog sikkerhedspolitiske

Læs mere

Debat i Folketinget marts 2004

Debat i Folketinget marts 2004 Debat i Folketinget marts 2004 Folketinget Spm. nr. S 2916 - besvaret 24/03-2004 og debat november 2006 [Fra: Folketingets hjemmeside] Debatten i Folketinget 2004 6) Til statsministeren af: Keld Albrechtsen

Læs mere

Oversigt over bilag vedrørende B 42

Oversigt over bilag vedrørende B 42 Forsvarsudvalget B 42 - Bilag 1 O Oversigt over bilag vedrørende B 42 Bilagsnr. Titel 1 Vurdering af situationen i Afghanistan og Irak 2 Udkast til tidsplan for B 42 3 Revideret udkast til tidplan for

Læs mere

Hvad skal vi med forsvaret? Peter Viggo Jakobsen Institut for Strategi Forsvarsakademiet Ifs-71@fak.dk

Hvad skal vi med forsvaret? Peter Viggo Jakobsen Institut for Strategi Forsvarsakademiet Ifs-71@fak.dk Hvad skal vi med forsvaret? Peter Viggo Jakobsen Institut for Strategi Forsvarsakademiet Ifs-71@fak.dk 1 Krig historiens skraldespand? Antal krige mellem stater siden 1945 Stadig færre mennesker dør som

Læs mere

Italesættelse af krigen i Afghanistan

Italesættelse af krigen i Afghanistan Italesættelse af krigen i Afghanistan 1 Fakta Danmark har i alt (gennem årene) haft over 10.000 tropper udstationeret i Afghanistan. 43 soldater er blevet dræbt. Der er brugt mere end 13 milliarder danske

Læs mere

På vej mod fuldt afghansk ansvar Afghanistanplanen 2013-2014

På vej mod fuldt afghansk ansvar Afghanistanplanen 2013-2014 - Regeringen har sammen med Venstre, Det Konservative Folkeparti, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance vedtaget en toårig plan for den danske indsats i Afghanistan 2013-2014. Planen afløser både Helmand-planen

Læs mere

Sammenfatning af udvalgets konklusioner

Sammenfatning af udvalgets konklusioner KAPITEL 2 Sammenfatning af udvalgets konklusioner Kapitel 2. Sammenfatning af udvalgets konklusioner Danmark er et folkestyre og en retsstat. De politiske beslutninger på nationalt, regionalt og kommunalt

Læs mere

LEDELSESGRUNDLAG. Ledelse i Greve Kommune at skabe effekt gennem andre.

LEDELSESGRUNDLAG. Ledelse i Greve Kommune at skabe effekt gennem andre. LEDELSESGRUNDLAG Ledelse i Greve Kommune at skabe effekt gennem andre. Du sidder nu med Greve Kommunes ledelsesgrundlag. Ledelsesgrundlaget er en del af ledelseskonceptet, som sætter retning for Greve

Læs mere

K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T E T C E N T E R F O R M I L I T Æ R E S T U D I E R

K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T E T C E N T E R F O R M I L I T Æ R E S T U D I E R K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T E T C E N T E R F O R M I L I T Æ R E S T U D I E R 10 9 8 7 5 2 Andet Finland Sverige Norge Holland Tyskland Frankrig Storbritannien USA 2017 2018 I meget lav

Læs mere

Forsvarsudvalget B 42 - Bilag 5 Offentlig. Betænkning afgivet af Folketinget - Forsvarsudvalget den 23. november udkast. Betænkning.

Forsvarsudvalget B 42 - Bilag 5 Offentlig. Betænkning afgivet af Folketinget - Forsvarsudvalget den 23. november udkast. Betænkning. Forsvarsudvalget B 42 - Bilag 5 Offentlig Til beslutningsforslag nr. B 42 Folketinget 2004-05 Betænkning afgivet af Folketinget - Forsvarsudvalget den 23. november 2004 1. udkast Betænkning over Forslag

Læs mere

om dansk militær deltagelse i en multinational indsats i Irak

om dansk militær deltagelse i en multinational indsats i Irak B 118 (som fremsat): Forslag til folketingsbeslutning om dansk militær deltagelse i en multinational indsats i Irak. Fremsat den 18. marts 2003 af udenrigsministeren (Per Stig Møller) Forslag til folketingsbeslutning

Læs mere

Politisk aftale mellem regeringen, Venstre og Konservative om en ny offentlighedslov

Politisk aftale mellem regeringen, Venstre og Konservative om en ny offentlighedslov Politisk aftale mellem regeringen, Venstre og Konservative om en ny offentlighedslov 1. Regeringen, Venstre og Konservative (herefter benævnt aftaleparterne) har indgået aftale om en ny offentlighedslov.

Læs mere

Spørgsmål til statsministeren 21. januar 2003

Spørgsmål til statsministeren 21. januar 2003 Spørgsmål til statsministeren 21. januar 2003 Spørgsmålet behandler våbeninspektørernes rapport og berettigelsen af en krig mod Irak. Folketinget Folketingets hjemmeside 20-spørgsmål, til mundtlig og skriftlig

Læs mere

Det Udenrigspolitiske Nævn UPN Alm.del Bilag 184 Offentligt. NB: Det talte ord gælder. NOTITS

Det Udenrigspolitiske Nævn UPN Alm.del Bilag 184 Offentligt. NB: Det talte ord gælder. NOTITS Det Udenrigspolitiske Nævn 2015-16 UPN Alm.del Bilag 184 Offentligt NB: Det talte ord gælder. NOTITS Til: Udenrigsministeren J.nr.: CC: Bilag: Fra: ALO Dato: 5. april 2016 Emne: Indledende tale - Samråd

Læs mere

Intervention i Syrien

Intervention i Syrien Intervention i Syrien Hvorfor / Hvorfor ikke? 1 Struktur 1. Formål: I skal tage stilling til Syrien-problematikken 2. Baggrund 1. Historie samt Arabisk Forår 3. Hvorfor intervention? 4. Hvorfor ikke intervention?

Læs mere

Indstilling af efterforskningen i sagen om F-16 angrebet i Syrien den 17. september 2016.

Indstilling af efterforskningen i sagen om F-16 angrebet i Syrien den 17. september 2016. Værnsfælles Forsvarskommando Danneskiold-Samsøes Alle 1 1434 København K Att. Forsvarschefen Bilag: Ingen Sagsbeh.: FAUK-AU03 Sagsnr.: 2016/002260 28. marts 2017 Indstilling af efterforskningen i sagen

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om handicapindsatsen på uddannelses- og beskæftigelsesområdet. Marts 2012

Notat til Statsrevisorerne om beretning om handicapindsatsen på uddannelses- og beskæftigelsesområdet. Marts 2012 Notat til Statsrevisorerne om beretning om handicapindsatsen på uddannelses- og beskæftigelsesområdet Marts 2012 RIGSREVISORS FORTSATTE NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Opfølgning i sagen om handicapindsatsen

Læs mere

Kilde nr. 29: Ikke lovligt at gå i krig i Irak

Kilde nr. 29: Ikke lovligt at gå i krig i Irak Kilde nr. 29: Ikke lovligt at gå i krig i Irak af Tonny Brems Knudsen Politikens kronik 22.3.2003 Med støtte fra sine nærmeste allierede har USA igennem de seneste par måneder forsøgt at overtale FN s

Læs mere

Evaluering af Satspuljeprojektet Børne-familiesagkyndige til støtte for børn i familier med alkoholproblemer

Evaluering af Satspuljeprojektet Børne-familiesagkyndige til støtte for børn i familier med alkoholproblemer Sundhedsstyrelsen Evaluering af Satspuljeprojektet Børne-familiesagkyndige til støtte for børn i familier med alkoholproblemer Konklusion og anbefalinger September 2009 Sundhedsstyrelsen Evaluering af

Læs mere

Trine Villumsen, Osypa Les, Conrad Grant Jensen, Flemming Ravn Neft, Mette Kjær Bækgaard

Trine Villumsen, Osypa Les, Conrad Grant Jensen, Flemming Ravn Neft, Mette Kjær Bækgaard AT-synopsis Titel: Invasionen af Irak: hvordan argumenterer man for krig? Fag: Samfundsfag og engelsk Problemformulering: USA's invasion af Irak i 2003 har medført en række problemstillinger indenfor emnet

Læs mere

Den udenrigspolitiske aktivisme: Hvorfor? Hvordan? Og hvad så?

Den udenrigspolitiske aktivisme: Hvorfor? Hvordan? Og hvad så? Den udenrigspolitiske aktivisme: Hvorfor? Hvordan? Og hvad så? Lektor, Jens Ringsmose Institut for Statskundskab Syddansk Universitet INSTITUT FOR STATSKUNDSKAB Plottet 1. Hvad er dansk udenrigspolitisk

Læs mere

Notat om yderligere dansk militært bidrag til støtte for indsatsen mod ISIL Henriksen, Anders; Rytter, Jens Elo; Schack, Marc

Notat om yderligere dansk militært bidrag til støtte for indsatsen mod ISIL Henriksen, Anders; Rytter, Jens Elo; Schack, Marc university of copenhagen University of Copenhagen Notat om yderligere dansk militært bidrag til støtte for indsatsen mod ISIL Henriksen, Anders; Rytter, Jens Elo; Schack, Marc Publication date: 2014 Citation

Læs mere

Udleveringsnotits om henvendelse fra Oluf Jørgensen om foreløbigt udkast til lovforslag om ændring af offentlighedsloven (ministerbetjening)

Udleveringsnotits om henvendelse fra Oluf Jørgensen om foreløbigt udkast til lovforslag om ændring af offentlighedsloven (ministerbetjening) Justitsministeriet Udleveringsnotits om henvendelse fra Oluf Jørgensen om foreløbigt udkast til lovforslag om ændring af offentlighedsloven (ministerbetjening) 8. marts 2018 1. Den overordnede kritik fra

Læs mere

Kvalitetssikring af folkeskolen. Børne- og kulturchefforeningen 23. September 2005

Kvalitetssikring af folkeskolen. Børne- og kulturchefforeningen 23. September 2005 Kvalitetssikring af folkeskolen Børne- og kulturchefforeningen 23. September 2005 Hvis jeg var BKC ville jeg: Sikre mig at alle kommunens skoler lever op til centrale og kommunale mål Sikre at forvaltningens

Læs mere

l\jx;. Hændelsesforløb 'm ~ \~

l\jx;. Hændelsesforløb 'm ~ \~ Hændelsesforløb 2001 14. Folketingsbeslutning B37 om bl.a. danske specialoperationsstyrkers deltagelse i Operation december Enduring Freedom i Afghanistan. 2001 2002 9. januar - Tolken var udsendt med

Læs mere

Journalnummer 105.1.80. - Udleveres

Journalnummer 105.1.80. - Udleveres Journalnummer 105.1.80. - Udleveres Titel: Udleveres umiddelbart 1 DUPI Research-brief nr.14 af Peter Viggo Jakobsen, Institut for Statskundskab, KU 01-10-2002 2 Resume af eksperternes oplæg ved internt

Læs mere

Fremtidsseminar 2013. Andelen af folk der laver frivillig arbejde fordelt på alder. Definition af frivilligt arbejde

Fremtidsseminar 2013. Andelen af folk der laver frivillig arbejde fordelt på alder. Definition af frivilligt arbejde Fremtidsseminar 2013 Definition af frivilligt arbejde Et stykke arbejde, der er kendetegnet ved: - Ikke lønnet, dog med mulighed for kompensation - Er frivilligt, dvs. at det udføres uden fysisk, retsligt

Læs mere

Udviklingen i og omkring byen Kobani i det nordlige Syrien er. særdeles alvorlig. Store dele af byen er efter flere ugers belejring

Udviklingen i og omkring byen Kobani i det nordlige Syrien er. særdeles alvorlig. Store dele af byen er efter flere ugers belejring Det Udenrigspolitiske Nævn 2014-15 UPN Alm.del Bilag 11 Offentligt UDENRIGSMINISTERIET Åbent samråd: kort orientering om situationen i Kobani i det nordlige Syrien. Der er tale om et åbent samråd. Udenrigsministerens

Læs mere

Avisartiklerne kan findes via Infomedia. Eller de kan lånes hos TWP ved henvendelse på mailadressen twp@c.dk

Avisartiklerne kan findes via Infomedia. Eller de kan lånes hos TWP ved henvendelse på mailadressen twp@c.dk Tekster om Irak efter krigens start TEKSTERNE er overvejende kronologisk ordnet. [Annoteringer ved TWP i skarp parentes. Titler, der forklarer indholdet tilstrækkeligt, er ikke annoteret.] Avisartiklerne

Læs mere

Krigskommissionen er rigtig men tester regeringen demokratisk

Krigskommissionen er rigtig men tester regeringen demokratisk Krigskommissionen er rigtig men tester regeringen demokratisk Af Lektor, ph.d., Anders Henriksen Det Juridiske Fakultet ved Københavns Universitet Regeringens beslutning om at nedsætte en undersøgelseskommission,

Læs mere

Afslag på aktindsigt i 14 år gammelt referat af møde

Afslag på aktindsigt i 14 år gammelt referat af møde Myndighed: Underskriftsdato: 27. juni 2016 Folketingets Ombudsmand Udskriftsdato: 16. januar 2017 (Gældende) Afslag på aktindsigt i 14 år gammelt referat af møde Svar til journalist A, medie B 27-06-2016

Læs mere

FORSVARSMINISTEREN. 15. marts 2012

FORSVARSMINISTEREN. 15. marts 2012 Folketingsmedlem Troels Lund Poulsen Folketingsmedlem Bjarne Laustsen Folketingsmedlem Marie Krarup Folketingsmedlem Zenia Stampe Folketingsmedlem Holger K. Nielsen Folketingsmedlem Villum Christensen

Læs mere

KORT OM PROJEKTPORTEFØLJESTYRING. Af Jacob Kragh-Hansen, Execution Consulting Group

KORT OM PROJEKTPORTEFØLJESTYRING. Af Jacob Kragh-Hansen, Execution Consulting Group KORT OM PROJEKTPORTEFØLJESTYRING Af Jacob Kragh-Hansen, Execution Consulting Group KORT OM PROJEKTPORTEFØLJESTYRING INDHOLD 1 PROJEKTPORTEFØLJESTYRING 2 TYPISKE UDFORDRINGER 3 RATIONALE & GEVINSTER 4 ANBEFALET

Læs mere

Skab engagement som coach

Skab engagement som coach Skab engagement som coach Dette er et værktøj til dig, som vil Skabe motivation, engagement og ejerskab Sikre bedre performance i opgaveløsningen og samarbejdet Skabe udvikling og læring Dette værktøj

Læs mere

Det talte ord gælder

Det talte ord gælder Forsvarsministerens tale om Dansk forsvars internationale rolle i relation til menneskerettigheder Søndag den 1. maj 2005 på Amnesty International s landsmøde. Jeg vil gerne indlede med at sige tak til

Læs mere

Hvorfor en undersøgelse om selvmordsadfærd blandt soldater? STLG-1 H.O.Jørgensen 1

Hvorfor en undersøgelse om selvmordsadfærd blandt soldater? STLG-1 H.O.Jørgensen 1 Hvorfor en undersøgelse om selvmordsadfærd blandt soldater? H.O.Jørgensen 1 1 Udsendte soldater Siden 1992 har Danmark haft udsendt ca. 28.000 soldater i internationale missioner. Balkan, Irak og Afghanistan

Læs mere

Jeg synes... Vejledning. Medarbejderes brug af ytringsfrihed i Aabenraa Kommune

Jeg synes... Vejledning. Medarbejderes brug af ytringsfrihed i Aabenraa Kommune Jeg synes... Vejledning Medarbejderes brug af ytringsfrihed i Aabenraa Kommune Forord Hovedsamarbejdsudvalget (HMU) har med bidrag fra medarbejderne i Aabenraa Kommune udarbejdet denne vejledning. HMU

Læs mere

Peter Hollbaum-Hansen Aftenskolernes Samråd i København Borgergade 12, København K Kr.

Peter Hollbaum-Hansen Aftenskolernes Samråd i København Borgergade 12, København K Kr. ANSØGNINGSSKEMA TIL UDVIKLINGS- OG AKTIVITETSPULJEN FOR AFTENSKOLER Projekttitel Foreningens navn Foreningsnummer Projektansvarlig Adresse KORTLÆGNING AF AFTENSKOLERNES KOMPETENCER OG VIDEN INDEN FOR MOTION

Læs mere

Europaudvalget 2016 Rådsmøde Alm. anl. Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2016 Rådsmøde Alm. anl. Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2016 Rådsmøde 3484 - Alm. anl. Bilag 1 Offentligt UDENRIGSMINISTERIET EKN, sagsnr: 2016-22379 Center for Europa og Nordamerika Den 9. september 2016 Rådsmøde (almindelige anliggender) den

Læs mere

Seminar for Område-MED adm., Syddjurs kommune D. 1. dec. kl

Seminar for Område-MED adm., Syddjurs kommune D. 1. dec. kl Seminar for Område-MED adm., Syddjurs kommune D. 1. dec. kl. 12.30-15.30 V/Lykke Mose, cand. psych., Organisations- og ledelseskonsulent Mail: Lykke@perspektivgruppen.dk Telefon: 26842195; www.perspektivgruppen.dk

Læs mere

Indhold. Forord 11 DEL I 13

Indhold. Forord 11 DEL I 13 Indhold Forord 11 DEL I 13 Kapitel 1. FN - en introduktion 15 FN's formål og grundlæggelse 15 Grundlæggende principper 17 FN's struktur 20 Generalforsamlingen 20 Sikkerhedsrådet 23 Sekretariatet 24 Det

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse

Indholdsfortegnelse. Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse Introduktion. Robust mandat og robuste juridiske udfordringer... 11 Af Peter Vedel Kessing og Andreas Laursen Del I. Dansk international aktivisme Kapitel 1. Danmark

Læs mere

Erhvervspsykolog Britt Bøggild Sørensen

Erhvervspsykolog Britt Bøggild Sørensen Ledelse af beslutningsprocesser Hvad blev vi egentlig enige om? Hvornår var det, vi havde aftalt at? Hvem gør hvad? Mange har oplevet at gå ud fra et møde med uklarhed. Og med god grund. Beslutningsprocesser

Læs mere

Fælleskommunalt sekretariat for det specialiserede socialområde KKR Hovedstaden

Fælleskommunalt sekretariat for det specialiserede socialområde KKR Hovedstaden K O M M I S S O R I U M F O R A R B E J D S G R U P P E O M S T Y R I N S G A F T A L E N P Å D E T S P E C I A L I S E R E D E S O C I A L O M R Å D E F E B R U A R 2 0 1 2 Baggrund I forbindelse med

Læs mere

Statsrevisorernes Sekretariat Folketinget Christiansborg 1240 København K FORSVARSMINISTEREN. 2. september 2014

Statsrevisorernes Sekretariat Folketinget Christiansborg 1240 København K FORSVARSMINISTEREN. 2. september 2014 Statsrevisorernes Sekretariat Folketinget Christiansborg 1240 København K FORSVARSMINISTEREN 2. september 2014 MINISTERREDEGØRELSE TIL STATSREVISORERNES BERETNING NR. 16/2013 OM STATENS PLANLÆGNING OG

Læs mere

TALEPUNKTER. Samråd den 17. april 2008 om regeringens analyse om klyngeammunition

TALEPUNKTER. Samråd den 17. april 2008 om regeringens analyse om klyngeammunition TALEPUNKTER Til: Udenrigsministeren J.nr.: 6.B.42.a. Fra: Dato: 17. april 2008 Emne: Samråd den 17. april 2008 om regeringens analyse om klyngeammunition Folketingets udenrigsudvalgs samrådsspørgsmål C:

Læs mere

- Ikke mere tid på rådhuset. - Ingen input til fælles mødedag. - Nedlæggelse af. økonomiudvalg 1/1. økonomiudvalg (3/5 økonomiudvalg

- Ikke mere tid på rådhuset. - Ingen input til fælles mødedag. - Nedlæggelse af. økonomiudvalg 1/1. økonomiudvalg (3/5 økonomiudvalg Temaer/grupper Mødestruktur for de faste udvalg Styringsudvalgets forslag Forslag om ny mødestruktur for udvalg: - Model 1: alle udvalgsmøder samme dag i to spor hvor udvalgene mødes samtidig 2 og 2. Model

Læs mere

Ekstern kvalitetssikring af beslutningsgrundlag på niveau 1

Ekstern kvalitetssikring af beslutningsgrundlag på niveau 1 Ekstern kvalitetssikring af beslutningsgrundlag på niveau 1 1. Baggrund for den eksterne kvalitetssikring Som led i at sikre det bedst mulige beslutningsgrundlag for Folketingets vedtagelse af store anlægsprojekter

Læs mere

I denne rapport kan du se, hvordan du har vurderet dig selv i forhold til de tre kategoriserede hovedområder:

I denne rapport kan du se, hvordan du har vurderet dig selv i forhold til de tre kategoriserede hovedområder: - Mannaz Ledertest Dette er din individuelle rapport, som er baseret på dine svar i ledertesten. I rapporten får du svar på, hvilke ledelsesmæssige udfordringer der er de største for dig. Og du får tilmed

Læs mere

Medarbejder- udviklingssamtaler - MUS

Medarbejder- udviklingssamtaler - MUS fremtiden starter her... Gode råd om... Medarbejder- udviklingssamtaler - MUS INDHOLD Hvad er MUS 3 Fordele ved at holde MUS 4 De fire trin 5 Forberedelse 6 Gennemførelse 7 Opfølgning 10 Evaluering 10

Læs mere

Folketingsmedlemmet i det moderne folkestyre

Folketingsmedlemmet i det moderne folkestyre 1 1. oktober 2015 Til Folketingets Præsidium og Udvalget for Forretningsordenen Folketingsmedlemmet i det moderne folkestyre 1. Ny rapport om samspillet mellem embedsmænd og politikere Bo Smidt-udvalgets

Læs mere

BRITISK EUROSKEPSIS ER MERE ØKONOMISK END DEN DANSKE

BRITISK EUROSKEPSIS ER MERE ØKONOMISK END DEN DANSKE BRITISK EUROSKEPSIS ER MERE ØKONOMISK END DEN DANSKE Kontakt: Forskningschef, Catharina Sørensen +45 21 54 88 21 cas@thinkeuropa.dk RESUME Den britiske afstemning om EU-medlemskabet har affødt lignende

Læs mere

Materiale til brug for underretning af Udenrigspolitisk Nævn kunne undtages efter offentlighedslovens februar 2016

Materiale til brug for underretning af Udenrigspolitisk Nævn kunne undtages efter offentlighedslovens februar 2016 2016-10 Materiale til brug for underretning af Udenrigspolitisk Nævn kunne undtages efter offentlighedslovens 35 En journalist klagede over, at Udenrigsministeriet havde givet delvist afslag på aktindsigt

Læs mere

Forsvarschefens tale ved Flagdagen den 5. september 2013

Forsvarschefens tale ved Flagdagen den 5. september 2013 Forsvarschefens tale ved Flagdagen den 5. september 2013 Deres kongelige højheder, formand for Folketinget, ministre kære pårørende og ikke mindst kære hjemvendte! Hjemvendte denne flagdag er jeres dag.

Læs mere

2010/1 BTB 7 (Gældende) Udskriftsdato: 29. juni 2016. Betænkning afgivet af Forsvarsudvalget den 22. marts 2011. Betænkning. over

2010/1 BTB 7 (Gældende) Udskriftsdato: 29. juni 2016. Betænkning afgivet af Forsvarsudvalget den 22. marts 2011. Betænkning. over 2010/1 BTB 7 (Gældende) Udskriftsdato: 29. juni 2016 Ministerium: Folketinget Journalnummer: Betænkning afgivet af Forsvarsudvalget den 22. marts 2011 Betænkning over Forslag til folketingsbeslutning om

Læs mere

Introduktion til MUN. Hvad er MUN? Hvordan kommer det til at foregå?

Introduktion til MUN. Hvad er MUN? Hvordan kommer det til at foregå? Introduktion til MUN Hvad er MUN? MUN står for Model United Nations og er en simulering af de forskellige organer i FN.På Summer Camp 2017 vil det være FN s Sikkerhedsråd(UNSC), og FN generalforsamlingens

Læs mere

Det udenrigspolitiske nævn. Oplysning Om n ævnets arbejde

Det udenrigspolitiske nævn. Oplysning Om n ævnets arbejde Det udenrigspolitiske nævn Oplysning Om n ævnets arbejde 2 Det udenrigspolitiske nævn Det udenrigspolitiske nævn 3 DET UDENRIGSPOLITISKE NÆVN NEDSÆTTELSE OG SAMMENSÆTNING Det Udenrigspolitiske Nævn bliver

Læs mere

DET TALTE ORD GÆLDER

DET TALTE ORD GÆLDER Forsvarsministerens indlæg ved CMS seminar: En ny realisme principper for en aktiv forsvars- og sikkerhedspolitik den 8. marts 2013 For knap to måneder siden havde vi nogle meget hektiske timer og døgn

Læs mere

TRIO. en daglig aktionsstyrke for opgaveløsning og trivsel AMR

TRIO. en daglig aktionsstyrke for opgaveløsning og trivsel AMR AMR TRIO en daglig aktionsstyrke for opgaveløsning og trivsel Introduktion til samarbejdet mellem leder, tillidsrepræsentant og arbejdsmiljørepræsentant Indhold 3 4 6 7 Forord: En daglig aktionsstyrke

Læs mere

IRAK - AFGHANISTAN TRIBUNALET

IRAK - AFGHANISTAN TRIBUNALET Tribunalforeningen til undersøgelse af Danmarks krige i Irak og Afghanistan IRAK - AFGHANISTAN TRIBUNALET Tribunalet til undersøgelse af Danmarks deltagelse i krigene i Irak og Afghanistan APRIL 2018 PROJEKTBESKRIVELSE

Læs mere

Dansk udenrigspolitik i en verden i stadig forandring

Dansk udenrigspolitik i en verden i stadig forandring Dansk udenrigspolitik i en verden i stadig forandring Kursus arrangeret af Foreningen Af Lærere i Samfundsfag & Historielærerforeningen, Nordjylland i samarbejde med RÆSON Onsdag d. 16. december 2015 Hasseris

Læs mere

Evalueringer af boligsociale indsatser nogle hovedresultater. Vibeke Jakobsen og Christine Lunde Rasmussen

Evalueringer af boligsociale indsatser nogle hovedresultater. Vibeke Jakobsen og Christine Lunde Rasmussen Evalueringer af boligsociale indsatser nogle hovedresultater Vibeke Jakobsen og Christine Lunde Rasmussen 04-11-2016 2 Indhold/disposition Effekterne af de boligsociale indsatser på - beboersammensætningen

Læs mere

Ledelsesgrundlag. Baggrund. Allerød Kommune

Ledelsesgrundlag. Baggrund. Allerød Kommune Ledelsesgrundlag Allerød Kommune Forvaltningen Byrådssekretariatet Bjarkesvej 2 3450 Allerød Tlf: 48 100 100 kommunen@alleroed.dk www.alleroed.dk Baggrund Allerød Kommune gennemførte 1. januar 2011 en

Læs mere

Folketingsbeslutning. om dansk militær deltagelse i den internationale indsats mod terrornetværk i Afghanistan

Folketingsbeslutning. om dansk militær deltagelse i den internationale indsats mod terrornetværk i Afghanistan Forsvarsudvalget, Det Udenrigspolitiske Nævn 2006-07 FOU Alm.del Bilag 54, UM-del - Bilag 25 Offentligt 2001-02,2. samling - B 37 (som vedtaget): Forslag til folketingsbeslutning om dansk... Side 1 af

Læs mere

Kalundborg Kommunes. Ledelses- og styringsgrundlag

Kalundborg Kommunes. Ledelses- og styringsgrundlag Kalundborg Kommunes Ledelses- og styringsgrundlag Velkommen til Kalundborg Kommunes nye ledelsesog styringsgrundlag Det beskriver, hvordan vi skaber fælles retning og samarbejde for bedre resultater. Vi

Læs mere

DET TALTE ORD GÆLDER Jeg vil gerne takke for samrådsspørgsmål P, der jo i virkeligheden dækker over en hel række af delspørgsmål.

DET TALTE ORD GÆLDER Jeg vil gerne takke for samrådsspørgsmål P, der jo i virkeligheden dækker over en hel række af delspørgsmål. Forsvarsudvalget 2015-16 FOU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 269 Offentligt DET TALTE ORD GÆLDER Samråd P i Forsvarsudvalget 23. juni 2016 Emne: Danske styrkers håndtering af fanger under Irak krigen

Læs mere

Dagsorden til møde i Økonomiudvalget

Dagsorden til møde i Økonomiudvalget GENTOFTE KOMMUNE Dagsorden til møde i Økonomiudvalget Mødetidspunkt 17-12-2018 17:00 Mødeafholdelse Rådssalen Indholdsfortegnelse Økonomiudvalget 17-12-2018 17:00 1 (Åben) Godkendelse af forslag til kommissorium

Læs mere

Kotters 8 trin. Skab nødvendighed. Skab en bærende koalition. Formuler strategisk vision og initiativer. Udpeg en hær af frivillige

Kotters 8 trin. Skab nødvendighed. Skab en bærende koalition. Formuler strategisk vision og initiativer. Udpeg en hær af frivillige John Kotter Kotters 8 trin Skab nødvendighed di d Skab en bærende koalition Formuler strategisk vision og initiativer Udpeg en hær af frivillige Fjern barrierer for forandring Få kortsigtede resultater

Læs mere

Sikkerhedspolitisk barometer: CMS Survey 2015

Sikkerhedspolitisk barometer: CMS Survey 2015 C E N T E R F O R M I L I T Æ R E S T U D I E R K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T E T Sikkerhedspolitisk barometer: CMS Survey 2015 Projektgruppe: Kristian Søby Kristensen Henrik Ø. Breitenbauch Kristian

Læs mere

BILAG DET EUROPÆISKE RÅD KØBENHAVN FORMANDSKABETS KONKLUSIONER. den 12. og 13. december 2002 BILAG. Bulletin DA - PE 326.

BILAG DET EUROPÆISKE RÅD KØBENHAVN FORMANDSKABETS KONKLUSIONER. den 12. og 13. december 2002 BILAG. Bulletin DA - PE 326. 21 DET EUROPÆISKE RÅD KØBENHAVN FORMANDSKABETS KONKLUSIONER den 12. og 13. december 2002 23 I BUDGETMÆSSIGE OG FINANSIELLE SPØRGSMÅL EU tilslutter sig resultatet af de forhandlinger, hvor det er blevet

Læs mere

Gallup for Berlingske. Regeringsdannelsen Gallup for Berlingske. TNS Dato: 2015 Projekt: 62034

Gallup for Berlingske. Regeringsdannelsen Gallup for Berlingske. TNS Dato: 2015 Projekt: 62034 Regeringsdannelsen 2015 Feltperiode: Den 29. 30. juni 2015 Målgruppe: Repræsentativt udvalgte vælgere landet over på 18 eller derover Vejeffektiviteten for undersøgelsen er: 90,60% Metode: GallupForum

Læs mere

4.1 Forsvarets Efterretningstjenestes

4.1 Forsvarets Efterretningstjenestes Kapitel 4 Forsvarets Efterretningstjeneste Grundlaget for krigen i Irak - herunder masseødelæggelsesvåben i Irak og Grevilsagen - var med til i nogle perioder sidste år at sætte Forsvarets Efterretningstjeneste

Læs mere

1. dag - Modul 1A. Velkomst og præsentation. Indflydelse og interessevaretagelse. Frokost (kl. 13-14) TR-spillet. Arbejdstid. Middag (kl.

1. dag - Modul 1A. Velkomst og præsentation. Indflydelse og interessevaretagelse. Frokost (kl. 13-14) TR-spillet. Arbejdstid. Middag (kl. 1. dag - Modul 1A Velkomst og præsentation Indflydelse og interessevaretagelse Frokost (kl. 13-14) TR-spillet Arbejdstid Middag (kl. 18-19) Overraskelse (kl. 19.30-21) 10-09-2015 SIDE 1 TR-kursus Modul

Læs mere

Retsudvalget REU Alm.del Bilag 38 Offentligt

Retsudvalget REU Alm.del Bilag 38 Offentligt Retsudvalget 2017-18 REU Alm.del Bilag 38 Offentligt [Generelt om formandskabet] Som I ved, overtager vi formandskabet for Ministerkomitéen den 15. november 2017 og har det herefter frem til maj 2018.

Læs mere

Strategisk lederkommunikation

Strategisk lederkommunikation Strategisk lederkommunikation Introduktion til kommunikationsplanlægning Hvorfor skal jeg lave en kommunikationsplan? Med en kommunikationsplan kan du planlægge og styre din kommunikation, så sandsynligheden

Læs mere

19.08.09 Side 1 af 6. Teglværksgade 27 2100 København Ø. Tlf +45 51 32 47 46 analyse@cevea.dk www.cevea.dk

19.08.09 Side 1 af 6. Teglværksgade 27 2100 København Ø. Tlf +45 51 32 47 46 analyse@cevea.dk www.cevea.dk 19.08.09 Side 1 af 6 'DQVNHUQHXQGHUNHQGHUIO\JWQLQJHSROLWLNNHQ 1RWDWIUD&HYHD Teglværksgade 27 2100 København Ø Tlf +45 51 32 47 46 analyse@cevea.dk www.cevea.dk XGDIGDQVNHUHHULPRGDW'DQPDUNWURGVHU)1 VDQEHIDOLQJHURJ

Læs mere

Rigsrevisionen har fastlagt en række principper for, hvordan Rigsrevisionen betragter ministeransvar og ansvarsplacering, jf. pkt.

Rigsrevisionen har fastlagt en række principper for, hvordan Rigsrevisionen betragter ministeransvar og ansvarsplacering, jf. pkt. Rigsrevisionens syn på ministeransvar og ansvarsplacering i forhold til udøvelse af den statslige revision 17. april 2018 Indledning Formålet med dette notat er at klargøre Rigsrevisionens syn på ministeransvar

Læs mere

Det juridiske grundlag for iværksættelse af militære forholdsregler mod Irak 18. marts 2003.

Det juridiske grundlag for iværksættelse af militære forholdsregler mod Irak 18. marts 2003. Det juridiske grundlag for iværksættelse af militære forholdsregler mod Irak 18. marts 2003. Udenrigsministeriet om det juridiske grundlag Udgangspunktet for vurderingen af det folkeretlige grundlag er

Læs mere

Til beslutningsforslag nr. B 42 Folketinget

Til beslutningsforslag nr. B 42 Folketinget Forsvarsudvalget B 42 - Bilag 6 Offentlig Til beslutningsforslag nr. B 42 Folketinget 2004-05 Betænkning afgivet af Forsvarsudvalget den 23. november 2004 Betænkning over Forslag til folketingsbeslutning

Læs mere

REFERAT. Rundbord d. 10. maj 2017 om fremme af samfundsansvar i globale værdikæder

REFERAT. Rundbord d. 10. maj 2017 om fremme af samfundsansvar i globale værdikæder REFERAT Rundbord d. 10. maj 2017 om fremme af samfundsansvar i globale værdikæder RUNDBORD D. 10. MAJ 2017 Fremme af ansvarlige globale værdikæder Sted: Rambøll, Hannemanns Allé 53, 2300 København S Tidspunkt:

Læs mere

Hold nu op verden er ikke gået af lave efter Krim og flygtningebølgen!

Hold nu op verden er ikke gået af lave efter Krim og flygtningebølgen! Hold nu op verden er ikke gået af lave efter Krim og flygtningebølgen! Peter Viggo Jakobsen Forsvarsakademiet og Center for War Studies, Syddansk Universitet Ifs-12@fak.dk Sikkerhedspolitisk Seminar for

Læs mere

Mål- og Resultatplan for Værnsfælles Forsvarskommando 2018

Mål- og Resultatplan for Værnsfælles Forsvarskommando 2018 Mål- og Resultatplan for Værnsfælles Forsvarskommando 2018 Indhold 1. Indledning... 3 2. Strategisk målbillede... 4 Den koncernfælles mission og vision... 4 Det strategiske målbillede... 4 2.1. Strategiske

Læs mere

GOD LEDELSE. i Børne- og Ungdomsforvaltningen

GOD LEDELSE. i Børne- og Ungdomsforvaltningen GOD LEDELSE i Børne- og Ungdomsforvaltningen Forord Offentlig ledelse er på alles læber i disse år. På debatsiderne i enhver avis, på snart sagt alle konferencer om den offentlige sektor og sågar som et

Læs mere

Vejledning om ytringsfrihed

Vejledning om ytringsfrihed Inspirationsnotat nr. 22 til arbejdet i MED-Hovedudvalg 23. oktober 2013 Vejledning om ytringsfrihed Anbefalinger Hovedudvalget bør drøfte, hvordan kommunen eller regionen får tilvejebragt en grundlæggende

Læs mere

Et sort hul i en ny offentlighedslov. Sådan lyder Ulrik Dahlins dom over Offentlighedskommissionens forslag om en undtagelse for ministerbetjening.

Et sort hul i en ny offentlighedslov. Sådan lyder Ulrik Dahlins dom over Offentlighedskommissionens forslag om en undtagelse for ministerbetjening. OLUF JØRGENSEN 29. november 2009 kronik i Information Et sort hul i en ny offentlighedslov. Sådan lyder Ulrik Dahlins dom over Offentlighedskommissionens forslag om en undtagelse for ministerbetjening.

Læs mere

Hovedpunkter 1. Tiden, hvor USA kunne gå på vandet 2. Opgøret med Clintons fumleri (som Reagan havde gjort op med Carters) 3. Forløbet: Den hurtige

Hovedpunkter 1. Tiden, hvor USA kunne gå på vandet 2. Opgøret med Clintons fumleri (som Reagan havde gjort op med Carters) 3. Forløbet: Den hurtige Hovedpunkter 1. Tiden, hvor USA kunne gå på vandet 2. Opgøret med Clintons fumleri (som Reagan havde gjort op med Carters) 3. Forløbet: Den hurtige beslutning om at gå i krig Vejen til den letvægtsoptionen

Læs mere

Dialog på arbejdspladserne

Dialog på arbejdspladserne August 2010 Dialog på arbejdspladserne Resume De tillidsvalgte har en klar berettigelse i virksomhederne og på arbejdsmarkedet. Opbakningen til systemet med tillidsvalgte på virksomhederne kommer fra både

Læs mere

DET TALTE ORD GÆLDER

DET TALTE ORD GÆLDER Forsvarsudvalget 2012-13 FOU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 140 Offentligt (01) DET TALTE ORD GÆLDER Taleseddel til FOU samrådsspørgsmål Q vedr. Irak-retssagerne (operation Green Desert), forældelse

Læs mere

Europaudvalget 2015 Rådsmøde 3389 - udenrigsanliggender Bilag 2 Offentligt

Europaudvalget 2015 Rådsmøde 3389 - udenrigsanliggender Bilag 2 Offentligt Europaudvalget 2015 Rådsmøde 3389 - udenrigsanliggender Bilag 2 Offentligt UDENRIGSMINISTERIET EUK, sagsnr: 2015-214 FORSVARSMINISTERET Den 4. maj 2015 Rådsmøde (udenrigsanliggender, inkl. forsvar) den

Læs mere

Forandringsprocesser i demokratiske organisationer

Forandringsprocesser i demokratiske organisationer Forandringsprocesser i demokratiske organisationer 4 nøgleudfordringer Af Tor Nonnegaard-Pedersen, Implement Consulting Group 16. juni 2014 1 Bagtæppet: Demokratiet som forandringsmaskine I udgangspunktet

Læs mere