Trafikudvalget TRU alm. del Svar på Spørgsmål 253 Offentligt

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Trafikudvalget 2010-11 TRU alm. del Svar på Spørgsmål 253 Offentligt"

Transkript

1 Trafikudvalget TRU alm. del Svar på Spørgsmål 253 Offentligt Gammel Mønt København K Telefon info@trafikstyrelsen.dk Redegørelse om eventuelt krav om vinterdæk Resumé Notat Sagsnr. FS Sagsbehandler: VHO Redegørelsen gennemgår faktuelle oplysninger om vinterdæk samt svenske og tyske regler for lette og tunge køretøjer. Det vurderes, at der ikke er dokumentation for, at et krav om vinterdæk vil forbedre trafiksikkerheden (målt i personskadeuheld), men at fremkommeligheden vil blive forbedret de dage, hvor der er sne på vejen. Det indstilles, at der foretages en bred høring om valgmulighederne: Krav om vinterdæk og øget mønsterdybde Krav om øget mønsterdybde Uændrede regler 1. Baggrund DR TVA havde et indslag fredag den 26. november 2010 i nyhedsudsendelsen kl. 18:30 om, at bybusser ikke gør brug af vinterdæk. Indslaget henviser til et svar fra januar 2010 til Folketingets Trafikudvalg, der oplyste, at ulykkesstudier fra det svenske Väg- och transportforskningsinstitutet ikke tyder på, at vinterdæk mindsker ulykkesrisikoen. Transportministeren citeres i indslaget for, at ministeren vil overveje, om der skal indføres krav om vinterdæk til busser, og har bedt Trafikstyrelsen om en redegørelse. Side 1 (10) C:\DOCUME~1\WEBUDV~1\LOCALS~1\Temp\BCL Technologies\easyPDF 5\@BCL@ \@BCL@ doc

2 2. Vinterdæk, hvad kan de og hvad kan de ikke? Personbildæk og bus/lastbildæk Der er stor forskel på egenskaberne for dæk til personbiler og for dæk til busser og lastbiler. Personbildæk er relativt lavt belastede med dæktryk på ca. 2,5 bar, mens lastbil- og busdæk er højt belastede med dæktryk på op til 9 bar samtidig med, at der stilles store slidstyrkekrav. Der må derfor skelnes mellem personbil- og bus/lastbildæks egenskaber. Dæks egenskaber Dæks egenskaber er forskellige på tør vej, våd vej, snedækket vej og isbelagt vej. De interessante egenskaber i sikkerhedsmæssig sammenhæng er bremseevne, trækkraft, styreevne og aquaplaningmodstand. Et godt fælles mål for et dæks samlede sikkerhedsmæssige egenskaber er bremseevnen. En række fagtidsskrifter (AutoBild, Auto, Motor und Sport mv.) udfører neutrale tests af personbildæks egenskaber med opgivelse af egentlige måleværdier for almindelige dæk og vinterdæk. Testresultaterne viser generelt, at vinterdæk har en kortere bremselængde ift. almindelige dæk, når der er is eller sne, mens de har en længere bremselængde end almindelige dæk på våd eller tør asfalt. Personbildæks egenskaber 1 Vejoverflade Dæktype Forskel i bremselængde ift. alm. dæk Kortere Længere I procent Is Vinterdæk X ca. 45% Sne Vinterdæk X ca. 25% Våd asfalt Vinterdæk X 0-20% Tør asfalt Vinterdæk X 5-35% Tallene gælder for nye, fuldmønstrede dæk. 1 Fra Færdselsstyrelsens notat af 10. november 2006, udarbejdet efter høring af branchen. Resultaterne i notatet understøttes af de seneste måling af dæk i fagtidsskrifter. Side 2 (10)

3 Der måles også trækkraft i sne, hvor vinterdæk har 2-3 gange større trækkraft end almindelige dæk. Lastbil- og busdæks egenskaber Lastbildæk har formodentlig bedre egenskaber på sne end personbildæk på grund af det større dæktryk. Lastbil- og bustidsskrifterne har ikke tradition for at udføre egentlig dæktests. Det nævnes dog i en større artikel i Lastauto Omnibus, november 2010, om vinterdæk til tunge køretøjer, at et konkret vinterdæk har op til 20 pct. bedre trækkraft på glat vej (dækfirmaet Continental). Der opgives ikke andre tal for dækkenes egenskaber. I en specialartikel Nutzfahrzeug-bereifung im Winter (Verkehrs-Rundschau Ekstra, nr. 38, 2010) fremgår det, at almindelige dæk grundlæggende er egnede til kørsel i almindelige milde vintre. Kun ved fuldt snedække er vinterdæk relevante og kun på drivakslen. Under ekstreme forhold kan vinterdæk komme på tale til forakslen (dækfirmaet Michelin). Der oplyses ingen tal for dækkenes egenskaber. Fra et større studie fra det svenske Väg- och Trafikinstitutet, Bussars Trafiksäkerhet Vintertid, VTI Rapport nævner, at vejgrebsstudier ikke viser nogen større forskel på almindelige dæk og vinterdæk på is. Målinger udføres på nye dæk Målinger af dæks egenskaber er som hovedregel foretaget med fuldmønstrede dæk. Vinterdæks og almindelige dæks egenskaber nærmer sig hinanden i takt med nedslidningen. Helårsdæk Til personbiler fås en tredje dæktype: Helårsdæk. Helårsdæk har et miks af almindelige dæks og vinterdæks egenskaber. Helårsdæk er som oftest M+S-mærkede. De bedste helårsdæk har næsten lige så gode egenskaber på sneglat vej som vinterdæk uden, at de taber helt så meget i bremselængde på tør og våd vej. Til gengæld er de ikke lige så egnede til kørsel under Side 3 (10)

4 vanskelige nordskandinaviske vinterforhold som egentlige vinterdæk. Dækmønsterdybde Når føret er dårligt, er dybden af dækmønsteret afgørende for vejgrebet. Et nyt personbildæk har i størrelsesordenen 8 mm mønsterdybde, og et lastbildæk har i størrelsesordenen 18 mm mønsterdybde, når de er nye. Målinger af dæks egenskaber udføres som hovedregel på fuldmønstrede dæk. Efterhånden, som dækkene slides, og mønsterdybden reduceres, aftager forskellen mellem vinterdæk og almindelige dæk på glat vej. Uanset dækvalget bør man således være opmærksom på tilstrækkelig mønsterdybde, når vejen er snedækket. 3. Trafiksikkerhed Personbiler Vägverket i Sverige oplyser, at Väg- och Transportforskningsinstitutet (VTI) i 2002 udførte en undersøgelse af den færdselssikkerhedsmæssige effekt af det svenske lovkrav om vinterdæk i dårligt føre (VTI rapport ). Undersøgelse omfatter politirapporterede uheld 2 år før, henholdsvis 2 år efter bestemmelsens ikrafttræden. Undersøgelsen fandt en reduktion på 8 pct. i ulykker med døde og svært tilskadekomne, som kan henføres til større brug af vinterdæk med og uden pigge i månederne december, januar, februar og marts. Reduktionen er ikke statistisk sikker: På grund af usikkerheden kan det som yderpunkter betyde en forbedring på op til 22 pct. eller en forværring på op til 8 pct. Lastbiler og busser Betydningen af at indføre tilsvarende krav om vinterdæk for tunge køretøjer er også undersøgt af Väg- och transportforskningsinstitutet (VTI) i Sverige. Resultatet fremgår af rapporten Side 4 (10)

5 Tunga fordons däckanvending Effekter vid is/snöväglag, VTI meddelande Rapporten omfatter et ulykkesstudie, hvor man sammenlignede tunge køretøjer forsynet med forskellige kombinationer af vinterdæk og almindelige dæk. Ulykkesstudiet gav ikke støtte til hypotesen om, at anvendelse af vinterdæk mindsker ulykkesrisikoen. Som mulig forklaring anføres, at friktionsforbedringen ikke er tilstrækkelig stor. Som en anden mulig forklaring anføres, at førerne af de tunge køretøjer i større udstrækning kører hurtigere med vinterdæk, alternativt langsommere med almindelige dæk, end forskellen i vejgreb modsvarer. I rapportens sammenfatning konkluderes det således, at vinterdæk ikke er garanti for lavere ulykkesrisiko for tunge køretøjer, dvs. for lastbiler og busser. Et senere studie fra VTI, Bussars Trafiksäkerhet Vintertid, VTI Rapport nævner, at vejgrebsstudier ikke viste nogen større forskel på almindelige dæk og vinterdæk på is. Uheldsstudier gav ikke grundlag for statistisk sikre konklusioner om dækkenes betydning for uheldsrisikoen. Færre alvorlige ulykker, når det er glat Af den danske ulykkesstatistik kan der ses en ganske markant reduktion i tilskadekomne og dræbte i måneder med vinterføre. Det skyldes, at bilisterne reducerer hastigheden, når det er glat, og at ulykkerne derfor bliver mindre alvorlige. Kun ulykker med personskade og større materiel skade indgår i den politirapporterede færdselsuheldsstatistik. Ikke altid glat om vinteren Den danske vinter er en uforudsigelig affære, hvor der ofte er langt mere regn end is eller sne. Dette gør dækvalget til lidt af en udfordring, hvor man skal tage højde for flere forskellige faktorer. Hastigheden er afgørende Standselængden forøges overraskende meget, når føret bliver dårligt. Derfor skal man i høj grad afpasse farten efter forhol- Side 5 (10)

6 dene om vinteren. Tag for eksempel en vejstrækning, hvor man kører 80 km/t om sommeren. For at have samme standselængde på sne skal man nu nedsætte hastigheden til 45 km/t med almindelige dæk og til 55 km/t med vinterdæk. Hvilke dæk er der på biler, der kører galt? Der foretages ingen rapportering af hvilke dæk, der er monteret på biler, som kører galt og som ikke kører galt. Der findes således ikke statistiske oplysninger, der kan belyse dækkenes betydning for ulykker. Havarikommissionen for Vejtrafikulykker har eksempler på, at biler med brede almindelige dæk kører galt i glat føre, og at vinterdæk ville have mindsket uheldenes omfang. Ofte sker det i forbindelse med høj fart og kådhed. Der er også eksempler på, at biler med vinterdæk kører galt på tør vej om vinteren, og hvor almindelige dæk ville have mindsket uheldets omfang. Også her er der tale om kombination med høj fart og ufornuftig kørsel. Der kan ikke generaliseres ud fra disse forholdsvis få ulykker. 4. Glatførebekæmpelse I Danmark foretages en ret effektiv, ofte forebyggende glatførebekæmpelse på vejene, og vejene er i den største del af vinteren tørre eller våde. DMI har oplyst, at man ikke er i besiddelse af data, som kan give et sikkert udsagn om, hvor mange dage vejene er dækket af sne eller is. I perioder med kraftigt snefald, som det forekom i sidste og i denne vinter, vil glatførebekæmpelsen ikke kunne følge med, og vejene vil i perioder være snedækkede. Side 6 (10)

7 5. Mobilitet og fremkommelighed Bedre trækkraft på sne med vinterdæk Fremkommeligheden forbedres i glat føre med vinterdæk, fordi risikoen for at sidde fast i nyfalden sne reduceres. Tilbøjeligheden til at sidde fast i sne bestemmes først og fremmest af drivhjulenes trækkraft og forholdet mellem drivakseltryk og køretøjets samlede vægt. Vinterdæk hjælper mest på personbiler På snedækket vej kan nye, fuldmønstrede vinterdæk til personbiler yde en trækkraft på 2 til 3 gange et almindelige dæks. Fordelen aftager med dækkets nedslidning. Langt de fleste personbiler er forhjulstrukne, og på disse er drivakseltrykket ca. 60 pct. af den samlede vægt, dvs. relativt højt. Vinterdæk hjælper mindst på lastbilvogntog På snedækket vej kan nye, fuldmønstrede lastbilvinterdæk yde en trækkraft på op til 1,2 gange det et almindelige lastbildæk kan yde. Fordelen aftager med dækkets nedslidning. For lastbilvogntog er drivakseltrykket pct., dvs. relativt lavt. 6. Regler om dæk Mønsterdybde Der er internationalt fastsatte mindstekrav til mønsterdybde. For personbiler kræves mindst 1,6 mm mønsterdybde, og for lastbiler og busser kræves mindst 1 mm mønsterdybde. Vejgreb Der findes endnu ikke internationalt fastsatte myndighedskrav (EU eller UN-ECE) til dæks vejgreb på sne eller is. Både EU-direktivet og UN-ECE regulativerne om dæk opererer med betegnelsen snow tyre. Et snow tyre vil bære mærk- Side 7 (10)

8 ningen M+S (mud and snow). Der er imidlertid ikke fastsat præstationskrav til vejgrebet på sne eller is, men der er et forberedende arbejde i gang. Det er fabrikanterne, som bestemmer, om dækket er et snow tyre og mærkes M+S. Den europæiske dækbranches organisation ETRTO (European Tyre and Rim Technical Organisation) har med reference til en amerikansk dækstandard udgivet en industristandard, som specificerer målemetoder og ydelseskrav for vinterdæks bremseevne på sne. Standarden kræver, at et dæk har mindst 7 pct. bedre greb på sne end et standard referencedæk. Dæk, som opfylder kravet, mærkes med et symbol bestående af bjergtinder og et snekrystal ( snowflake ). 7. Svenske regler Sverige stiller krav om, at personbiler ved vinterføre anvender vinterdæk med mindste mønsterdybde på 3 mm i perioden 1. december til 31. marts. Som vinterdæk anses dæk, som er M+S-mærkede og særligt produceret til vinterbrug. Der henvises til en positivliste, som dækproducenterne udgiver. Helårsdæk anses ikke for vinterdæk, uanset om de er M+S-mærkede. For lastbiler og busser stilles ikke krav om vinterdæk, men krav ved vinterføre om mindste mønsterdybde på 5 mm i perioden 1. december til 31. marts. Kravene gælder alle dæk både på styrende og drivende hjul. Kravene gælder ikke for dæk på de tunge påhængskøretøjer, som lastbilen trækker. Det er politiet, som i de enkelte tilfælde afgør, om det er vinterføre. Udenlandske køretøjer er omfattet af kravene. 8. Tyske regler Tyskland stiller fra denne vinter krav om, at personbiler i tilfælde af glat føre som følge af is, sne, snesjap eller rim er forsynet med M+S- Side 8 (10)

9 mærkede dæk på alle hjul. Lastbiler og busser skal i tilfælde af glat føre som følge af is, sne, snesjap eller rim være forsynet med M+Smærkede dæk på drivakslen. Der er ikke fastsat en periode, reglen gælder inden for, og der er ikke fastsat særligt mindstekrav til mønsterdybde. Tidligere har der i Tyskland være krav om egnede dæk, hvilket en domstol dér har dømt at være for upræcist. Udenlandske køretøjer er omfattet af kravene. 9. Vurdering Der er ikke dokumentation for, at trafiksikkerheden vil blive forbedret, men det er åbenlyst, at fremkommeligheden vil blive forbedret de dage, der er sne på vejen, hvis alle biler havde vinterdæk. Det fremgår også, at de dage, hvor det er tør, henholdsvis våd vej, vil der ske ulykker, som ikke ville være sket med almindelige dæk. Regler efter svensk forbillede vil blive tunge at administrere, idet de ikke alene henviser til M+S-mærkning, men også til en positivliste fra dækfabrikanterne. Positivlisten fra Sverige omfatter flere vinterdæk, som i dæktest er blevet betegnede som farlige. Det bemærkes, at Sverige ikke kræver vinterdæk på tunge køretøjer, men alene kræver en større mønsterdybde. De tyske regler forekommer lettere at administrere og mere logiske end de svenske, også da de tillader de beviseligt gode helårsdæk, men det kan indvendes, at der indtil videre ikke er knyttet funktionskrav til M+S-mærkede dæk, og at der ikke stilles særlige krav til mønsterdybde, samt at den manglende tidsperiode kan skabe problemer under en haglbyge i august. Samlet er det Trafikstyrelsens vurdering, at der ikke er tilstrækkeligt valide data til, at der kan opstilles en beregning af, om et krav om vinterdæk er samfundsøkonomisk fornuftigt, og styrelsen foreslår i stedet en bred høring som del af beslutningsgrundlaget. Side 9 (10)

10 10. Økonomiske konsekvenser For at udnytte vinterdæks egenskaber bedst, skal der skiftes hjul eller dæk to gange om året. For lette biler alle hjul og for tunge køretøjer drivhjulene. Det betyder en forøget udgift for bilejerne. 11. Indstilling Trafikstyrelsen indstiller, at styrelsen foretager en bred høring med forslag om valg af én af følgende muligheder: 1. Der udarbejdes et forslag om krav om vinterdæk baseret på de tyske regler, suppleret med mindste mønsterdybde på 3 mm for personbiler og 5 mm for lastbiler og busser, eller 2. Der udarbejdes et krav ved vinterføre om mindste mønsterdybde på 3 mm for personbiler og 5 mm for lastbiler og busser, eller 3. Det frie valg opretholdes, og oplysning fortsættes om faktuelle fordele og ulemper ved de forskellige dæktyper. Side 10 (10)

Vinterdækhøringen - processen indtil nu. Dækbranchens temadag onsdag den 28. september 2011

Vinterdækhøringen - processen indtil nu. Dækbranchens temadag onsdag den 28. september 2011 Vinterdækhøringen - processen indtil nu Dækbranchens temadag onsdag den 28. september 2011 Trafikstyrelsen - Trafikstyrelsen er en styrelse under Transportministeriet med ansvar og opgaver på tværs af

Læs mere

Volker Nitz. Dækbranchens Fællesråd

Volker Nitz. Dækbranchens Fællesråd Volker Nitz Dækbranchens Fællesråd Vinterdæk lovgivningen NORDEN OG EUROPA NORGE Vinterdæk er lovpligtige i vintervejr (slud, sjap, islag, isslag, sne, is, rim m.v.). Min. tilladte mønsterdybde er 3 mm.

Læs mere

Færdselsstyrelsen Bilteknisk Afdeling

Færdselsstyrelsen Bilteknisk Afdeling S 3166 - Offentligt Færdselsstyrelsen Bilteknisk Afdeling Dato: 11. oktober 2007 J. nr.: FS316-000032 NOTAT om reglerne om vinterdæk i Sverige og Tyskland Baggrund Folketingsmedlem Jens Christian Lund

Læs mere

Notat om vinterdæk på biler

Notat om vinterdæk på biler Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7221 8888 info@tbst.dk www.trafikstyrelsen.dk Notat Sagsnr. TS2060108-154 Dato 28. august 2015 Notat om vinterdæk på biler Dette notat er en

Læs mere

Opgaven som fagstyrelse, rådgiver og myndighed på dækområdet

Opgaven som fagstyrelse, rådgiver og myndighed på dækområdet Opgaven som fagstyrelse, rådgiver og myndighed på dækområdet Trafikstyrelsen Center for Biler og Grøn Transport v/ bilinspektør Victor Hollnagel Dæktemadag onsdag den 24. september 2014 Teknologisk Institut,

Læs mere

Vinterdæk på personbiler i Danmark

Vinterdæk på personbiler i Danmark April 2014 Vinterdæk på personbiler i Danmark Test af forskelle mellem sommer- og vinterdæk på danske veje i typisk dansk vinterklima. Sammenfatning For at kortlægge forskellen ved kørsel med sommer- og

Læs mere

Rådet for Større Dæksikkerhed. Volker Nitz

Rådet for Større Dæksikkerhed. Volker Nitz Rådet for Større Dæksikkerhed Volker Nitz Rådets medlemmer Erling Vestergaard Jensen, Bilinspektør, Rigspolitiets Nationale Færdselscenter Jørgen Jørgensen, Afdelingsleder, FDM Peter Rytter, Konsulent,

Læs mere

Mødets dagsorden blev godkendt, dog suppleret med et par spørgsmål tilføjet eventuelt.

Mødets dagsorden blev godkendt, dog suppleret med et par spørgsmål tilføjet eventuelt. REFERAT 18/03/2014 Møde i Chaufførkontaktudvalg Mødedato & tid: Tirsdag den 4. marts 2014 Sted: Nordjyllands Trafikselskab, John F. Kennedys Plads 1R, 3. sal, 9000 Aalborg Deltagere: Thor Symonds, Fårup

Læs mere

Resultat af Dækrazzia 2014

Resultat af Dækrazzia 2014 Resultat af Dækrazzia 2014 Rådet for Større Dæksikkerhed FDM Teknologisk Institut Fabrikantforeningen for Regummierede Dæk Rigspolitiet Dækimportørforeningen Dæk Specialisternes Landsforening Side 2 af

Læs mere

2013/14 SIKKERT & LÆKKERT VINTERTILBEHØR

2013/14 SIKKERT & LÆKKERT VINTERTILBEHØR 2013/14 SIKKERT & LÆKKERT VINTERTILBEHØR Aygo Bridgestone LM30 155/65TR14 452238 PZ419-90690-ZB 4.995,- Aygo Firestone Winterhawk 2 Evo 155/65TR14 452239 PZ419-90690-ZB 4.495,- Yaris Bridgestone LM30 175/65TR15

Læs mere

Dækket i eksemplet er mærket Q, som svarer til 160 km/t, hvilket rækker. Vinterdæk behøver ikke at have hastighedsindex som svarer til vognens

Dækket i eksemplet er mærket Q, som svarer til 160 km/t, hvilket rækker. Vinterdæk behøver ikke at have hastighedsindex som svarer til vognens Lidt om mærkning af dæk De fleste har bemærket, at der på siden af et dæk, står en masse oplysninger, som er mere eller mindre forståelige. Lad os kigge på et populært camperdæk, og se hvad de væsentlige

Læs mere

Guide til køb af nye dæk

Guide til køb af nye dæk Guide til køb af nye dæk Introduktion Du sidder nu med en guide der kan hjælpe dig i dit køb af nye dæk. I guiden er der en hjælp til at finde ud af hvad det er for nogle dæk du har nu, så du kan vælge

Læs mere

Vinterklar. Med vinterdæk og komplette vinterhjul fra Mercedes-Benz. års innovation

Vinterklar. Med vinterdæk og komplette vinterhjul fra Mercedes-Benz. års innovation Vinterklar. Med vinterdæk og komplette vinterhjul fra Mercedes-Benz. års innovation Vinterfest. Med vinterdæk og komplette vinterhjul fra Mercedes-Benz. Nu er det tiden hvor din Mercedes-Benz skal gøres

Læs mere

God stil til din bil.

God stil til din bil. 2014 God stil til din bil. FORD SERVICE ford.dk Sommer- og vinterhjul fra Bridgestone til din Ford FORD KA Ka Bridgestone T001 195/50HR15 1543873 454238 7.495,- Ka Bridgestone T001 195/50HR15 1543875 446580

Læs mere

Klar til vinteren? Sikker kørsel med vinterdæk og komplette vinterhjul fra Mercedes-Benz.

Klar til vinteren? Sikker kørsel med vinterdæk og komplette vinterhjul fra Mercedes-Benz. Klar til vinteren? Sikker kørsel med vinterdæk og komplette vinterhjul fra Mercedes-Benz. Vintertid. Start sikkert og til tiden i den kolde årstid med komplette vinterhjul fra Mercedes-Benz. Selv ved temperaturer

Læs mere

Trafikudvalget TRU alm. del Svar på Spørgsmål 671 Offentligt

Trafikudvalget TRU alm. del Svar på Spørgsmål 671 Offentligt Trafikudvalget 2008-09 TRU alm. del Svar på Spørgsmål 671 Offentligt Folketinget Trafikudvalget Christiansborg 1240 København K Civil- og Politiafdelingen Dato: 23. april 2009 Kontor: Færdsels- og våbenkontoret

Læs mere

Volker Nitz Dækbranchen Danmark

Volker Nitz Dækbranchen Danmark Volker Nitz Dækbranchen Danmark En verden i forandring eller??? Den halve sandhed Opsummering af året 2015 Kilde Opgørelserne bygger på de informationer vi har modtaget i Vejdirektoratets ulykkesregister

Læs mere

SIKKER VINTERSTIL TIL DIN BIL

SIKKER VINTERSTIL TIL DIN BIL 2012 SIKKER VINTERSTIL TIL DIN BIL Model Vinterdæk Størrelse Varenr. Stålfælg Pris Spark Bridgestone LM18 155/80QR13 451715 95975379 4.495,- Spark Firestone Winterhawk 2 Evo 155/80TR13 451716 95975379

Læs mere

Indhold. Side 2 af 11. Sammenfatning Baggrund Risici Mønsterdybde Lufttryk Vinterdæk om foråret... 4

Indhold. Side 2 af 11. Sammenfatning Baggrund Risici Mønsterdybde Lufttryk Vinterdæk om foråret... 4 Resultat af dækrazzia maj 2012 Side 2 af 11 Indhold Sammenfatning..................................... 3 Baggrund......................................... 4 Risici.................................... 4

Læs mere

Klassens bedste vejgreb og bremsning på våd vej Dækket med den højeste karakter for bremsning og sving på våd vej, og det første vinterdæk, der har

Klassens bedste vejgreb og bremsning på våd vej Dækket med den højeste karakter for bremsning og sving på våd vej, og det første vinterdæk, der har Klassens bedste vejgreb og bremsning på våd vej Dækket med den højeste karakter for bremsning og sving på våd vej, og det første vinterdæk, der har fået værdien A i vådt føre Fremragende performance i

Læs mere

Indkøbsvejledning for dæk. En guide til indkøb af dæk samt udarbejdelse af udbudsmateriale

Indkøbsvejledning for dæk. En guide til indkøb af dæk samt udarbejdelse af udbudsmateriale Indkøbsvejledning for dæk En guide til indkøb af dæk samt udarbejdelse af udbudsmateriale Indhold Indledning Side 2 Sikkerhed Side 3 Miljø Side 4 æklabel Side 4 Vedligeholdelse og kontrol Side 5 Hvis skaden

Læs mere

BLIZZAK LM30 BLIZZAK LM32. Winterhawk 3 NYHED

BLIZZAK LM30 BLIZZAK LM32. Winterhawk 3 NYHED Blødere gummi bevarer sikre egenskaber på kolde veje Robust konstruktion sikrer nøjagtige styreegenskaber Mange lameller giver enestående greb på sne og is BLIZZAK LM30 Mønster med lange tværgående riller

Læs mere

2013/14 SIKKERT & LÆKKERT VINTERTILBEHØR

2013/14 SIKKERT & LÆKKERT VINTERTILBEHØR 2013/14 SIKKERT & LÆKKERT VINTERTILBEHØR Design 54 Mazda2 2007-2010 Bridgestone LM30 175/65TR14 443423 Stålfælg 5.495,- Mazda2 2007-2010 Firestone Winterhawk 2 Evo 175/65TR14 451867 Stålfælg 4.995,- Mazda2

Læs mere

Dækside mærkning på et dæk indeholder oplysninger om dækkets design og produktion.

Dækside mærkning på et dæk indeholder oplysninger om dækkets design og produktion. Teknisk info - Dæk I dette afsnit står der en række teksiske info omkring dæk. Dæksidemærkning Dækside mærkning på et dæk indeholder oplysninger om dækkets design og produktion. 1. Producent/mærke Her

Læs mere

Volker Nitz Dækbranchen Danmark Præventive tætningsmidler i dæk til tunge køretøjer og synsvejledningen

Volker Nitz Dækbranchen Danmark Præventive tætningsmidler i dæk til tunge køretøjer og synsvejledningen Volker Nitz Dækbranchen Danmark Præventive tætningsmidler i dæk til tunge køretøjer og synsvejledningen Fakta og fremtid herunder fokus på flere liv til dækket, genanvendelse og miljøkonsekvenser Hvorfor

Læs mere

Sådan læser du dækket

Sådan læser du dækket På sporet af gode vinterdæk 28 vinterdæk i størrelser til de mest gængse biler er testet i dette års udgave af den store vinterdæktest, som gennemføres i samarbejde mellem FDM og vores tyske søsterklub,

Læs mere

Analyse af sammenhæng. mellem vejr og hastigheder. udvalgte vejstrækninger

Analyse af sammenhæng. mellem vejr og hastigheder. udvalgte vejstrækninger Analyse af sammenhæng mellem vejr og hastighed på udvalgte vejstrækninger Vejdirektoratet har undersøgt, om bilisterne ændrer hastighed under forskellige vejrforhold. Analysen er bl.a. gennemført for bedre

Læs mere

LÆKKER STIL TIL DIN BIL

LÆKKER STIL TIL DIN BIL LÆKKER STIL TIL DIN BIL 71803943 Model Sommerdæk Størrelse Varenr. Alufælg Pris Picanto TA Bridgestone B250 155/65TR14 460977 Dezent RE 4.995,- Model Vinterdæk Størrelse Varenr. Stålfælg Pris Picanto TA

Læs mere

Test: Her er ulemperne ved forkert dæktryk

Test: Her er ulemperne ved forkert dæktryk Test: Her er ulemperne ved forkert dæktryk Bilens fodtøj er din livsforsikring: Vi er samlet en håndfuld motorjournalister og dækfolk fra Norden på testbanen uden for Stockholm, og vi ved alle, at dækkenes

Læs mere

udviklingen i forhold til Færdselssikkerhedskommissionens

udviklingen i forhold til Færdselssikkerhedskommissionens Dato 26. januar Sagsbehandler Jesper Hemmingsen Mail JEH@vd.dk Telefon +45 7244 3348 Dokument /6-1 Side 1/23 Udvikling i forhold til Færdselssikkerhedskommissionens målsætning Opfølgning på udviklingen

Læs mere

Miljøbeskyttelse og forøget trafiksikkerhed

Miljøbeskyttelse og forøget trafiksikkerhed 50 år Vi kan dæk 2010 Miljøbeskyttelse og forøget trafiksikkerhed ENERGY USE EFFICIENCY Dir. 2006/32 EU's handlingsplan for kommunikation og Transport: oprette en anerkendt international standard for måling

Læs mere

Trafikudvalget TRU alm. del - Svar på Spørgsmål 215 Offentligt

Trafikudvalget TRU alm. del - Svar på Spørgsmål 215 Offentligt Trafikudvalget TRU alm. del - Svar på Spørgsmål 215 Offentligt Udkast MINISTEREN Folketingets Trafikudvalg Christiansborg 1240 København K Dato 6. januar 2009 Dok.id J. nr. 004-u18-778 Frederiksholms Kanal

Læs mere

BEREGNINGSGRUNDLAG PERSONBIL-, SUV-, 4X4- OG VAREVOGNDÆK. pirelli.dk

BEREGNINGSGRUNDLAG PERSONBIL-, SUV-, 4X4- OG VAREVOGNDÆK. pirelli.dk pirelli.dk BEREGNINGSGRUNDLAG PERSONBIL-, SUV-, 4X4- VAREVNDÆK PIRELLI PRISLISTE NR. 1/2015. GÆLDENDE FRA 01.01.2015. KUN FOR FORHANDLERE. ALLE PRISER ER I DANSKE KR., EXCL. MOMS. INDHOLDSFORTEGNELSE Pirelli:

Læs mere

Transportudvalget TRU alm. del Bilag 222 Offentligt

Transportudvalget TRU alm. del Bilag 222 Offentligt Transportudvalget 2011-12 TRU alm. del Bilag 222 Offentligt Redegørelse Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 72218800 info@trafikstyrelsen.dk www.trafikstyrelsen.dk Notat Sikkerhedsseler og

Læs mere

Retsudvalget REU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 1243 Offentligt

Retsudvalget REU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 1243 Offentligt Retsudvalget 2013-14 REU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 1243 Offentligt Folketinget Retsudvalget Christiansborg 1240 København K Dato: 4. september 2014 Kontor: Færdselskontoret Sagsbeh: Christina

Læs mere

UDVIKLING I FORHOLD TIL MÅLSÆTNINGEN

UDVIKLING I FORHOLD TIL MÅLSÆTNINGEN DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON 26. september 2013 13/19058-1 Stig R. Hemdorff srh@vd.dk 7244 3301 UDVIKLING I FORHOLD TIL MÅLSÆTNINGEN SEPTEMBER 2013 Niels Juels Gade 13 22 København K vd@vd.dk

Læs mere

Ny start til sommer. Sikker undervejs med sommerdæk og komplette sommerhjul fra Mercedes-Benz.

Ny start til sommer. Sikker undervejs med sommerdæk og komplette sommerhjul fra Mercedes-Benz. Ny start til sommer. Sikker undervejs med sommerdæk og komplette sommerhjul fra Mercedes-Benz. Ny start. Endelig forår Så er det på tide at sætte sommerhjulene på din bil, således at du er klar til den

Læs mere

Foreløbige ulykkestal marts 2016

Foreløbige ulykkestal marts 2016 Dato 21. april 2016 Sagsbehandler Stig R. Hemdorff Mail srh@vd.dk Telefon 7244 3301 Dokument 16/03107-3 Side 1/12 Foreløbige ulykkestal marts 2016 Niels Juels Gade 13 1022 København K Telefon 7244 3333

Læs mere

Nyt ULTRA GRIP MAX-sortiment holder dig kørende hele vinteren.

Nyt ULTRA GRIP MAX-sortiment holder dig kørende hele vinteren. Nyt ULTRA GRIP MAX-sortiment holder dig kørende hele vinteren. Op til 40 % bedre snegreb sammenlignet med forgængeren, når dækkene er halvt nedslidt* * Sammenlignende test udført af Goodyear GIC*L på størrelse

Læs mere

Europaudvalget 2012 KOM (2012) 0380 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2012 KOM (2012) 0380 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2012 KOM (2012) 0380 Bilag 1 Offentligt Notat Dato 13. september 2012 J.nr. TS2060503-68 Nærheds- og Grundnotat om Europa-Kommissionens udkast til forordning om periodisk syn af køretøjer

Læs mere

Forslag til folketingsbeslutning om kørekort til stor knallert og lille motorcykel for 16-årige

Forslag til folketingsbeslutning om kørekort til stor knallert og lille motorcykel for 16-årige 2013/1 BSF 72 (Gældende) Udskriftsdato: 4. januar 2017 Ministerium: Folketinget Journalnummer: Fremsat den 28. marts 2014 af Kristian Pihl Lorentzen (V), Kim Christiansen (DF) og Villum Christensen (LA)

Læs mere

Falck Køreklar. Kør årstiden sikkert i møde

Falck Køreklar. Kør årstiden sikkert i møde Falck Køreklar Kør årstiden sikkert i møde Det danske vejr er lidt af hvert Det kræver sin mand eller kvinde at holde hovedet koldt i en varm bil og hjulene på vejen i glat føre. Og det kræver sin kølervæske

Læs mere

EN DEL AF EN AMBITIØS GLOBAL VIRKSOMHED

EN DEL AF EN AMBITIØS GLOBAL VIRKSOMHED PRISLISTE NR. 2, 1. APRIL 2019 RESULTATORIENTERET I OVER ET ÅRHUNDREDE Gummi har været en del af vores dna siden begyndelsen af det 20. århundrede og er blevet understøttet af en utrættelig stræben efter

Læs mere

Borups Alle/ Hulgårdsvej Krydsombygning

Borups Alle/ Hulgårdsvej Krydsombygning 29. november 2007 Borups Alle/ Hulgårdsvej Krydsombygning Baggrund Vejdirektoratet har ønsket at forbedre trafiksikkerheden i krydset og har i forbindelse hermed hyret firmaet Hansen & Henneberg til at

Læs mere

Faktuelt notat om modulvogntog

Faktuelt notat om modulvogntog Trafikudvalget L 35 - Svar på Spørgsmål 5 Offentligt Færdselsstyrelsen Dato: 7. november 2006 J. nr.: 2006-5020-33 Faktuelt notat om modulvogntog og om foreslåede krav til modulvogntog Modulvogntog er

Læs mere

Trafiksikkerhed og saltspredning

Trafiksikkerhed og saltspredning Trafiksikkerhed og saltspredning Søndag 19/2 2012 Lars Lundgaard, TVMIDT-VEST Gå fra 3 til 1 glat føre uheld! 12. maj 2014 Jens Kristian Fonnesbech Civilingeniør Langgyden 3 DK 5580 Nr. Aaby, Denmark jkf@aiban.dk

Læs mere

NOTAT. 6) Lagdeling i saltlage. ( ferskvand over saltlage). 0,03 (0,2) mio. kr./100km

NOTAT. 6) Lagdeling i saltlage. ( ferskvand over saltlage). 0,03 (0,2) mio. kr./100km NOTAT Analyse af risiko og omkostninger ved saltning af veje. Asperup den 20. april 2016 Risiko oplistet efter årlig udgift for det offentlige. I parentes er samfundets omkostning. 1) Kombi spreders fejl

Læs mere

Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om indberetning af data vedrørende ulykker og sikkerhedsmæssige uregelmæssigheder m.v. til Trafikstyrelsen

Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om indberetning af data vedrørende ulykker og sikkerhedsmæssige uregelmæssigheder m.v. til Trafikstyrelsen Gammel Mønt 4 1117 København K Telefon 7226 7000 Fax 7226 7070 info@trafikstyrelsen.dk www.trafikstyrelsen.dk Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om indberetning af data vedrørende ulykker og sikkerhedsmæssige

Læs mere

Erfaringen fra de sidste seks år viser imidlertid også to andre tendenser:

Erfaringen fra de sidste seks år viser imidlertid også to andre tendenser: 24. april 2009 Højere hastighed og klima Susanne Krawack og Martin Lidegaard Hastigheden på de danske veje har en signifikant betydning for transportsektorens udledning af CO2. Alligevel har det ikke været

Læs mere

Foreløbige ulykkestal april 2016

Foreløbige ulykkestal april 2016 Dato 19. maj 2016 Sagsbehandler Stig R. Hemdorff Mail srh@vd.dk Telefon 7244 3301 Dokument 16/03107-4 Side 1/11 Foreløbige ulykkestal april 2016 Niels Juels Gade 13 1022 København K Telefon 7244 3333 vd@vd.dk

Læs mere

EN DEL AF EN AMBITIØS GLOBAL VIRKSOMHED

EN DEL AF EN AMBITIØS GLOBAL VIRKSOMHED PRISLISTE NR. 1, 1. JANUAR 2019 RESULTATORIENTERET I OVER ET ÅRHUNDREDE Gummi har været en del af vores dna siden begyndelsen af det 20. århundrede og er blevet understøttet af en utrættelig stræben efter

Læs mere

Er dine dæk klar til vinterføret?

Er dine dæk klar til vinterføret? TEST & TEKNIK Vinterdæktest Inden længe skal vi sætte vinterdæk på bilen, hvis vi vil køre sikkert hver dag i vinteren. Motor har testet vinterdæk i to størrelser, og selvom de ligner hinanden ved første

Læs mere

Det nye KMAX-sortiment. Kør længere hele året rundt...

Det nye KMAX-sortiment. Kør længere hele året rundt... Det nye KMAX-sortiment. Kør længere hele året rundt... Op til 5 % større kilometertal sammenlignet med forgængeren. 1 1 Sammenlignende test, udført af Goodyear Innovation Center Luxembourg af dimensionen

Læs mere

KørGrønt Alt andet er helt sort. Optimer din elbils rækkevide

KørGrønt Alt andet er helt sort. Optimer din elbils rækkevide KørGrønt Alt andet er helt sort Optimer din elbils rækkevide Ny teknologi nye udfordringer Elbilen er ny i den danske bilpark. Det er en anden teknologi, end vi er vant til, og udfordringen består i at

Læs mere

3 Fordeling på ulykkernes alvorlighed 3. 4 Fordeling på personskadernes alvorlighed 4. 6 Transportmidler (personskadeulykker) 6

3 Fordeling på ulykkernes alvorlighed 3. 4 Fordeling på personskadernes alvorlighed 4. 6 Transportmidler (personskadeulykker) 6 RINGSTED KOMMUNE TRAFIKSIKKERHEDSARBEJDET TEKNISK NOTAT - UDKAST ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 28 Kongens Lyngby Danmark TLF +45 56 4 FAX +45 56 4 99 99 WWW cowi.dk INDHOLD 1 Indledning 2 2 Udvikling

Læs mere

Foreløbige ulykkestal oktober 2015

Foreløbige ulykkestal oktober 2015 Dato 23. november 2015 Sagsbehandler Stig R. Hemdorff Mail srh@vd.dk Telefon 7244 3301 Dokument 15/03328-10 Side 1/12 Foreløbige ulykkestal oktober 2015 Niels Juels Gade 13 1022 København K Telefon 7244

Læs mere

Redegørelse om behovet for en mere cyklistvenlig færdselslov inden for Justitsministeriets område

Redegørelse om behovet for en mere cyklistvenlig færdselslov inden for Justitsministeriets område Trafikudvalget 2009-10 TRU alm. del Bilag 457 Offentligt Folketinget Trafikudvalget Christiansborg 1240 København K Civil- og Politiafdelingen Dato: 8. september 2010 Kontor: Færdsels- og våbenkontoret

Læs mere

DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON

DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON 27. september 2013 13/06643-5 René Juhl Hollen rhp@vd.dk MIDTVEJSSTATUS FORSØG MED DIFFERENTIEREDE HASTIGHEDER PÅ HOVEDLANDEVEJSNETTET Niels Bohrs Vej 30 9220 Aalborg

Læs mere

Vinterens bedste De fleste vinterdæk klarer opgaven på tør vej og ved kørsel på sne og is, mens egenskaberne på våd vej skiller fårene fra bukkene.

Vinterens bedste De fleste vinterdæk klarer opgaven på tør vej og ved kørsel på sne og is, mens egenskaberne på våd vej skiller fårene fra bukkene. Vinterens bedste De fleste vinterdæk klarer opgaven på tør vej og ved kørsel på sne og is, mens egenskaberne på våd vej skiller fårene fra bukkene. Sammen med ADAC har Motor testet 34 vinterdæk i to størrelser.

Læs mere

2015 Samlet program STYRKE MØDER EFFEKTIVITET

2015 Samlet program STYRKE MØDER EFFEKTIVITET 2015 Samlet program STYRKE MØDER EFFEKTIVITET 2 Filosofi Fremskridt i sit rette element! I transportbranchen tæller kontinuitet, hastighed og pålidelighed. Det er især vigtigt, at man kan stole fuldt ud

Læs mere

BEREGNINGSGRUNDLAG PERSONBIL-, SUV-, 4X4- OG VAREVOGNSDÆK

BEREGNINGSGRUNDLAG PERSONBIL-, SUV-, 4X4- OG VAREVOGNSDÆK BEREGNINGSGRUNDLAG PERSONBIL-, SUV-, 4X4- VAREVNSDÆK PIRELLI PRISLISTE NR. 1/2014. GÆLDENDE FRA 01.01.2014. KUN FOR FORHANDLERE. ALLE PRISER ER I DANSKE KR., EXCL. MOMS. TAG ET KIG PÅ KØRETØJER FRA DE

Læs mere

Perfekt vejgreb! Vinterdæk og komplethjul til din Mercedes.

Perfekt vejgreb! Vinterdæk og komplethjul til din Mercedes. Perfekt vejgreb! Vinterdæk og komplethjul til din Mercedes. Din Mercedes skal allerede have vinterdæk ved + 7 grader! Allerede ved temperaturer over nulpunktet skal du have monteret dine vinterhjul. Hvorfor?

Læs mere

Foreløbige ulykkestal december 2015

Foreløbige ulykkestal december 2015 Dato 26. januar 2016 Sagsbehandler Stig R. Hemdorff Mail srh@vd.dk Telefon 7244 3301 Dokument 15/03328-12 Side 1/11 Foreløbige ulykkestal december 2015 Niels Juels Gade 13 1022 København K Telefon 7244

Læs mere

Alt hvad der er værd at vide om dæk.

Alt hvad der er værd at vide om dæk. Dækmærkninger og deres betydning 17 Continental Dæk Danmark A/S Banemarksvej 50E, 1, 2605 Brøndby Telefon: 43230400 www.conti.dk & www.continental-tyres.com Koden på dine dæk (fx.. 255/50 R20 V) 255 Bredde

Læs mere

Udvikling i risiko i trafikken

Udvikling i risiko i trafikken Udvikling i risiko i trafikken Seniorrådgiver Camilla Riff Brems, Danmarks TransportForskning, cab@dtf.dk Seniorforsker Inger Marie Bernhoft, Danmarks TransportForskning, imb@dtf.dk Resume I bestræbelserne

Læs mere

1. Indledning Datagrundlag Sikkerhedsmålets anvendelsesområde Opgørelse af sikkerhedsmålet... 4

1. Indledning Datagrundlag Sikkerhedsmålets anvendelsesområde Opgørelse af sikkerhedsmålet... 4 Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon +45 417 80208 Fax 7221 8888 lss@trafikstyrelsen.dk www.trafikstyrelsen.dk Sikkerhedsmål for letbaner i Danmark Indhold 1. Indledning... 2 2. Datagrundlag...

Læs mere

Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 862 (Alm. del), som Folketingets Trafikudvalg har stillet til justitsministeren den 7. marts 2011.

Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 862 (Alm. del), som Folketingets Trafikudvalg har stillet til justitsministeren den 7. marts 2011. Trafikudvalget 2010-11 TRU alm. del, endeligt svar på spørgsmål 862 Offentligt Folketinget Trafikudvalget Christiansborg 1240 København K Civil- og Politiafdelingen Dato: 4. april 2011 Kontor: Færdsels-

Læs mere

Færdselssikkerhedskommissionen

Færdselssikkerhedskommissionen Færdselssikkerhedskommissionen Alle politiske partier i folketinget Danske Kørelærer Union DTL 3F FDM Cyklistforbundet KL MC touring Club Dansk Fodgænger Forbund Transport- Bygnings og Boligministeriet

Læs mere

Gældende for udenlandske biler. Vinter M+S dæk

Gældende for udenlandske biler. Vinter M+S dæk Vinterudstyr til biler i Europa Belgien Land 1. november - 31. marts for pigdæk 1. oktober - 30. april for vinterdæk 90 km/t M-veje 60 km/t andre veje 50 i bebyggede områder på is ; anbefales ved is og

Læs mere

9.1 I en klasse blev alle elevernes højde målt. Det gav følgende resultater:

9.1 I en klasse blev alle elevernes højde målt. Det gav følgende resultater: 9. 9.1 I en klasse blev alle elevernes højde målt. Det gav følgende resultater: 1,70 1,56 1,61 1,75 1,69 1,70 1,84 1,72 1,79 1,67 1,63 1,69 1,83 1,73 1,52 1,61 1,86 1,64 1,72 1,81 Find mindsteværdi, størsteværdi,

Læs mere

Test af pudebump i by-rundkørsel

Test af pudebump i by-rundkørsel Test af pudebump i by-rundkørsel Hastighedsopgørelse for 25 målesnit ved rundkørsel i Slagelse By-rundkørsler - forebyggelse af færdselsulykker mellem bil og cyklister/knallerter/fodgængere Test af M3

Læs mere

Faktorer. Et værktøj til at strukturere årsag/virkningsforhold ved udredning af trafikulykker. Henrik Værø civ.ing., ph.d. NVF Juni 2015 Silkeborg 1

Faktorer. Et værktøj til at strukturere årsag/virkningsforhold ved udredning af trafikulykker. Henrik Værø civ.ing., ph.d. NVF Juni 2015 Silkeborg 1 Faktorer Et værktøj til at strukturere årsag/virkningsforhold ved udredning af trafikulykker Henrik Værø civ.ing., ph.d. NVF Juni 2015 Silkeborg 1 Havarikommissionen for Vejtrafikulykker (HVU) har på 15

Læs mere

Bekendtgørelse om betingelser for Tempo 100- busser på motorvej

Bekendtgørelse om betingelser for Tempo 100- busser på motorvej Høringsnotat Edvard Thomsens vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 info@trafikstyrelsen.dk www.trafikstyrelsen.dk Notat Sagsnr. TS20000-00062 Dato 7. maj 2015 LIHI Bekendtgørelse om betingelser for

Læs mere

1. Beskrivelse af virkemidlerne (der er flere delelementer) Videreførsel af KørGrønt (kampagner om energieffektiv køreteknik

1. Beskrivelse af virkemidlerne (der er flere delelementer) Videreførsel af KørGrønt (kampagner om energieffektiv køreteknik Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon +45 41 78 02 23 Fax 7221 8888 mhl@trafikstyrelsen.dk www.trafikstyrelsen.dk Notat Videreførelse af kampagner for KørGrønt og energimærkning for biler, kampagner

Læs mere

Havarikommissionen for Vejtrafikulykker. 10 gode råd. til motorvejstrafikanter

Havarikommissionen for Vejtrafikulykker. 10 gode råd. til motorvejstrafikanter Havarikommissionen for Vejtrafikulykker 10 gode råd til motorvejstrafikanter H A V A R I K O M M I S S I O N E N Havarikommissionen for Vejtrafikulykker blev nedsat af Trafikministeren i 2001. Formålet

Læs mere

Personskadeulykker mellem højresvingende lastbiler og ligeudkørende cyklister 2001-2005

Personskadeulykker mellem højresvingende lastbiler og ligeudkørende cyklister 2001-2005 Personskadeulykker mellem højresvingende lastbiler og ligeudkørende cyklister 21-25 Foranalyse nr. 2, 26. Revideret 27 116 Personskadeulykker mellem højresvingende lastbiler og ligeudkørende cyklister

Læs mere

Talepapir til brug for besvarelse af samrådsspørgsmål AI-AL om transportvirksomheder med datterselskaber uden for Danmark

Talepapir til brug for besvarelse af samrådsspørgsmål AI-AL om transportvirksomheder med datterselskaber uden for Danmark Transportudvalget 2013-14 TRU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 944 Offentligt Talepapir til brug for besvarelse af samrådsspørgsmål AI-AL om transportvirksomheder med datterselskaber uden for Danmark

Læs mere

Kan en rundkørsel dæmpe støjen?

Kan en rundkørsel dæmpe støjen? Kan en rundkørsel dæmpe støjen? Gilles Pigasse, projektleder, Ph.D., gip@vd.dk Hans Bendtsen, seniorforsker Vejdirektoratet/Vejteknisk Institut, Guldalderen 12, 2640 Hedehusene, Denmark Trafikdage på Aalborg

Læs mere

Bremsetest af traktorer med påhængsredskab

Bremsetest af traktorer med påhængsredskab Bremsetest af traktorer med påhængsredskab Henning Sjørslev Lyngvig, SEGES Mogens Kjeldal, DM&E Per Hedetoft, Dansk Maskinhandlerforening Bremsetest af traktorer med påhængsredskaber 1 FORMÅL OG METODE

Læs mere

EN DEL AF EN AMBITIØS GLOBAL VIRKSOMHED

EN DEL AF EN AMBITIØS GLOBAL VIRKSOMHED PRISLISTE NR. 3, 1. JUNI 2019 RESULTATORIENTERET I OVER ET ÅRHUNDREDE Gummi har været en del af vores dna siden begyndelsen af det 20. århundrede og er blevet understøttet af en utrættelig stræben efter

Læs mere

1 Problemformulering CYKELHJELM

1 Problemformulering CYKELHJELM 1 Problemformulering I skal undersøge hvor mange cyklister, der kommer til skade og hvor alvorlige, deres skader er. I skal finde ud af, om cykelhjelm gør nogen forskel, hvis man kommer ud for en ulykke.

Læs mere

Mobilitet ENHANCED BY GERMAN TECHNOLOGY

Mobilitet ENHANCED BY GERMAN TECHNOLOGY Mobilitet ENHANCED BY GERMAN TECHNOLOGY Forhandlerprisliste Person- og varevognsdæk, 4x4 dæk Gældende per 1. januar 2019 Continental vinterdæk - på toppen i årevis 2018 TS860 175/65 R14 og 205/55 R16 H

Læs mere

Oversigt. Testresultater - vinterdæk 2016

Oversigt. Testresultater - vinterdæk 2016 Oversigt Testresultater - vinterdæk 2016 På de følgende sider finder du vinterdæk testresultater 2016 fra nationale som internationale organisationer. Vi er stolte af, at både vores nye vinterdæk WinterContact

Læs mere

DÆKBILLEDER RUN FLAT TEKNOLOGI OE MONTERING KONVERTERINGSSKEMA DÆKINFO EU DÆKMÆRKAT VINTERDÆKREGLER GENEREL INFORMATION

DÆKBILLEDER RUN FLAT TEKNOLOGI OE MONTERING KONVERTERINGSSKEMA DÆKINFO EU DÆKMÆRKAT VINTERDÆKREGLER GENEREL INFORMATION DÆKBILLEDER RUN FLAT TEKNOLOGI OE MONTERING KONVERTERINGSSKEMA DÆKINFO EU DÆKMÆRKAT VINTERDÆKREGLER GENEREL INFORMATION Sommerdæk billeder Personvogn EP150 EP25 DRIVEGUARD B-SERIEN B280 B250 NYHED TURANZA

Læs mere

Tillid. Forhandlerprisliste. Person- og varevognsdæk, 4x4 dæk ENHANCED BY GERMAN TECHNOLOGY

Tillid. Forhandlerprisliste. Person- og varevognsdæk, 4x4 dæk ENHANCED BY GERMAN TECHNOLOGY Tillid ENHANCED BY GERMAN TECHNOLOGY Forhandlerprisliste Person- og varevognsdæk, 4x4 dæk Gældende per 1. januar 2018 1 Continental vinterdæk - på toppen i årevis 2017 TS860 195/65 R 15 T Testvinder 2012

Læs mere

December 2012. Notat til Statsrevisorerne om beretning om bilsyn efter liberaliseringen i 2005

December 2012. Notat til Statsrevisorerne om beretning om bilsyn efter liberaliseringen i 2005 Statsrevisorerne 2008-09 Beretning nr. 11 Rigsrevisors fortsatte notat nr. 3 af 19. november 2012 Offentligt Notat til Statsrevisorerne om beretning om bilsyn efter liberaliseringen i 2005 December 2012

Læs mere

Mobilitet ENHANCED BY GERMAN TECHNOLOGY

Mobilitet ENHANCED BY GERMAN TECHNOLOGY Mobilitet ENHANCED BY GERMAN TECHNOLOGY Forhandlerprisliste Person- og varevognsdæk, 4x4 dæk Gældende per 1. maj 2018 Continental vinterdæk - på toppen i årevis 2017 TS860 195/65 R 15 T Testvinder 2012

Læs mere

HASTIGHEDSKAMPAGNE 2003

HASTIGHEDSKAMPAGNE 2003 HASTIGHEDSKAMPAGNE 2003 DEN LILLE FARTOVERSKRIDELSE Trafikulykker koster hvert år et stort antal døde og kvæstede. Og modsat hvad man måske skulle tro, så kan de mindre forseelser alt for nemt få et tragisk

Læs mere

START SOMETHING GREAT TODAY.

START SOMETHING GREAT TODAY. START SOMETHING GREAT TODAY. PRISSTE OG PRODUKTINFORMATION GYLDIG FRA 01.06.2019 Goodyear Danmark A/S Box 38181 SE-100 64 Stockholm, 08-466 20 00, www.goodyear.dk Kontrollér mønsterdybden på dine dæk!

Læs mere

Talepapir til brug for besvarelse af samrådsspørgsmål P om øget samkørsel, delebilsordninger mv.

Talepapir til brug for besvarelse af samrådsspørgsmål P om øget samkørsel, delebilsordninger mv. Transportudvalget 2014-15 TRU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 308 Offentligt Talepapir til brug for besvarelse af samrådsspørgsmål P om øget samkørsel, delebilsordninger mv. Samrådsspørgsmål P - TRU

Læs mere

Dækprogram. Sommer Vinter Helår. Du kan ligeså godt vænne dig til navnet

Dækprogram. Sommer Vinter Helår. Du kan ligeså godt vænne dig til navnet Dækprogram Sommer Vinter Helår Du kan ligeså godt vænne dig til navnet Hankook sommer TESTVINDER Hankook Ventus S1 Evo 245/45R17 Y/W Kunsten at imponere en tysker Hankook K107 er et Ultra High Perfor

Læs mere

Ren adrenalin. De nye komplette sommerhjul fra Mercedes-Benz. års innovation

Ren adrenalin. De nye komplette sommerhjul fra Mercedes-Benz. års innovation Ren adrenalin. De nye komplette sommerhjul fra Mercedes-Benz. års innovation Juvelen. Komplet sommerhjul 16 med Michelin dæk, 205/55 R16 V Q 440 2315 1103E Kr. 9.995,-* 10-eger letmetalfælg Komplet sommerhjul

Læs mere

Automatisk hastighedskontrol

Automatisk hastighedskontrol Chaufførkonference 18. september 2011 Automatisk hastighedskontrol - vurdering af trafiksikkerhed og samfundsøkonomi Tove Hels, Niels Buus Kristensen, Gitte Carstensen, Inger Marie Bernhoft Baggrund og

Læs mere

DÆKBRANCHENS UDFORDRINGER KØREGLÆDE // SIKKERHED // MODER JORD

DÆKBRANCHENS UDFORDRINGER KØREGLÆDE // SIKKERHED // MODER JORD DÆKBRANCHENS UDFORDRINGER KØREGLÆDE // SIKKERHED // MODER JORD 1. Dækbranchens største problemer 2. De tre største udfordringer i flg. Haslund 3. Intet dæk uden fælge 4. Overraskelsen 5. Beautiful tires

Læs mere

Foreløbige ulykkestal maj 2016

Foreløbige ulykkestal maj 2016 Dato 23. juni 2016 Sagsbehandler Stig R. Hemdorff Mail srh@vd.dk Telefon 7244 3301 Dokument 16/03107-5 Side 1/11 Foreløbige ulykkestal maj 2016 Niels Juels Gade 13 1022 København K Telefon 7244 3333 vd@vd.dk

Læs mere

Europaudvalget 2008 KOM (2008) 0316 Bilag 3 Offentligt

Europaudvalget 2008 KOM (2008) 0316 Bilag 3 Offentligt Europaudvalget 2008 KOM (2008) 0316 Bilag 3 Offentligt Dato: J. nr.: 27. januar 2009 FS712-000019 Samlenotat om Kommissionens forslag til Europa-Parlamentets og Rådets forordning om typegodkendelse af

Læs mere

Afstandsmærker på motorveje hvordan virker de på adfærden? og på trafiksikkerheden?

Afstandsmærker på motorveje hvordan virker de på adfærden? og på trafiksikkerheden? Afstandsmærker på motorveje hvordan virker de på adfærden? og på trafiksikkerheden? Af Poul Greibe Seniorkonsulent Tlf: 2524 6734 Email: pgr@trafitec.dk Trafitec Scion-DTU, Diplomvej 376 2800 Lyngby www.trafitec.dk

Læs mere

AM, A1, A2, A, B, B/E, C, C/E, C1, C1/E, D, D/E, D1

AM, A1, A2, A, B, B/E, C, C/E, C1, C1/E, D, D/E, D1 Sorsigvej 35 6760 Ribe Telefon: +45 7221 8899 Mail: info@fstyr.dk www.fstyr.dk Notat - SANI Sagsnr.: TS2100201-00020 Dato: 07-12-2017 Notat Høringsnotat Bekendtgørelser om undervisningsplaner for køreuddannelsen

Læs mere