ERHVERVSFREMME UNDER LUP FAVRSKOV KOMMUNE

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "ERHVERVSFREMME UNDER LUP FAVRSKOV KOMMUNE"

Transkript

1 ERHVERVSFREMME UNDER LUP FAVRSKOV KOMMUNE

2 ERHVERVSFREMME UNDER LUP Hvert år gør mere end førstartere, iværksættere og virksomheder brug af de lokale erhvervsfremmekontorer. Det er vigtigt, at ydelserne skaber værdi for virksomhederne, og at kommunernes investeringer i lokal erhvervsfremme giver resultater. I form af flere arbejdspladser, øget vækst, færre konkurser, mv. Analyserne i Erhvervsfremme under lup er baseret på en ny, fælles metode til at opgøre aktiviteter og resultater i den lokale erhvervsfremme og til at sammenligne indsatsen på tværs af kommuner. Samtidig indeholder publikationen fakta om erhvervslivets sammensætning i den enkelte kommune og om kommunens erhvervspræstationer i forhold til resten af landet og en række omegnskommuner. Formålet er at skabe et faktabaseret videngrundlag, som kan anvendes til at videreudvikle og styrke den lokale erhvervsfremme. Metoden og datagrundlaget er baseret på de nyeste tilgængelige registerdata og særkørsler fra Danmarks Statistik, samt en spørgeskemaundersøgelse blandt brugerne af den lokale erhvervsfremme (se bilag). INDHOLD i. Hovedresultater ii. Læsevejledning 1. Fakta om brugen af lokal erhvervsservice Antal vejledte og udvikling Vejledte i procent af alle virksomheder Andel vejledte inden for de forskellige brancher og størrelser 2. Brugernes udbytte af lokal erhvervsservice Vejledningens bidrag til kompetenceog forretningsudvikling Værdiskabelse i virksomhederne Tilfredsheden med den lokale erhvervsservice Førstarternes udbytte og tilfredshed Andre erhvervsfremmeordninger. Fakta om kommunens erhvervsliv Generel erhvervsstruktur Generelle erhvervspræstationer Erhvervsmæssig specialisering Internationalisering Bilag Bilag 1: Erhvervsspecialisering og udvikling i specialiseringen Bilag 2: Datagrundlag og metode Bilag : Spørgeskemabesvarelser

3 Erhvervsfremme under lup ANALYSENS HOVEDRESULTATER Stort og stigende antal vejledninger i Favrskov Erhvervsråd Over det sidste 1,5 år har Favrskov Erhvervsråd gennemført i alt 284 vejledninger af virksomheder, iværksættere og førstartere. Det er et højt antal, hvilket kommer til udtryk i, at andelen af vejledte iværksættere og virksomheder ligger markant højere end gennemsnittet af de kommuner, der er sammenlignet med. Sammenlignet med andre kommuner er der endvidere en høj andel etablerede virksomheder blandt de vejledte, mens der er færre vejledte førstartere i Favrskov Erhvervsråd. Betydelige udbytte af vejledningen 84 procent af iværksætterne og 85 procent af de etablerede virksomheder oplever, at de har fået styrket deres kompetencer og forretningsgrundlag, når de vejledes i Farvskov Erhvervsråd. 88 procent af førstarterne oplever, at vejledningen har bidraget til afklaring og bedre opstartsgrundlag. Det er højere andele end i sammenligningskommunerne. Der er også en stor andel af de vejledte, der angiver, at de erhvervede kompetencer er blevet omsat i værdiskabende forbedringer i virksomheden. Det gælder ca. 50 % af iværksætterne og ca. 60 % af de etablerede virksomheder. Holdt op mod sammenligningskommunerne udtrykker de vejledte iværksættere og virksomheder i Favrskov Erhvervsråd også en høj grad af tilfredshed med ydelserne. Stor fremgang i privat beskæftigelse de seneste to år Siden 2009 er der sket en stigning i antallet af private fuldtidsjobs i Favrskov. Specielt perioden har været kendetegnet ved fremgang i Favrskov Kommune, og væksten i antallet af private jobs ligger nu for hele perioden på niveau med resten af landet og over gennemsnittet for sammenligningskommunerne og Region Midtjylland. Væksten trækkes ikke af bestemte brancher, men især handel, serviceerhverv, maskin- og transportmiddelindustri samt bygge & anlæg bidrager til den positive udvikling. Brancherne møbelindustri samt maskin- og transportmiddelindustri er lokale styrkepositioner. Favrskov Kommune har en høj specialisering inden for disse brancher, og specialiseringen har været stigende de seneste år.

4 Erhvervsfremme under lup 4 Flere vækst- og eksportvirksomheder Siden 2014 er der sket en markant stigning i antallet af vækstvirksomheder i Favrskov Kommune. Efter svage præstationer på denne indikator frem til 2014, ligger Favrskov Kommune nu over sammenligningskommunerne og regionsgennemsnittet, men en smule under landet som helhed. Favrskov ligger fortsat mindre godt placeret på indikatorer for internationalisering. Blandt andet er der få udenlandsk ejede virksomheder i Favrskov. Men antallet af virksomheder med eksport er steget væsentligt de sidste to år. Herudover har Favrskov Kommune lidt flere virksomheder med høj produktivitet end en gennemsnitskommune. Moderate præstationer inden for iværksætteri Både etableringsraten og overlevelsesraten for nye virksomheder har været relativ konstant i Favrskov Kommune i de senere år. På disse indikatorer ligger Favrskov lidt under regionsgennemsnittet, men omtrent på niveau med landet som helhed.

5 Erhvervsfremme under lup 5 LÆSEVEJLEDNING OG INTRODUKTION TIL ANALYSEN Sammenlignings- og omegnskommuner I del 1 og 2 bliver brugerne og udbyttet af den lokale erhvervsservice i Favrskov Kommune holdt op mod en kategori, der kaldes sammenligningskommuner. Denne kategori udgør gennemsnittet for andre kommuner, der har fået gennemført en tilsvarende undersøgelse med de samme spørgsmål til brugerne. I denne analyse består kategorien sammenligningskommuner af følgende kommuner: Aalborg, Aarhus, Fredensborg, Frederikshavn, Guldborgsund, Holbæk, Holstebro, Lejre, Lolland, Norddjurs, Næstved, Odsherred, Randers, Rudersdal og Syddjurs Kommuner. I del bliver Favrskovs erhvervsstruktur og erhvervspræstationer bl.a. sammenlignet med kategorien omegnskommuner. Denne kategori omfatter følgende kommuner, der alle vægter lige meget: Randers, Silkeborg, Skanderborg, Syddjurs og Viborg Kommuner. Definition af brugertyper I analysen opererer vi med tre typer af brugere af den lokale erhvervsfremme: Førstartere: Vejledte personer, som på vejledningstidspunktet ikke havde et CVRnummer. Iværksættere: Vejledte virksomheder, som på vejledningstidspunktet højest er tre år.. Etablerede virksomheder: Vejledte etablerede virksomheder, som på vejledningstidspunktet er mere end tre år gamle. Hvad omfatter analysen? Effektvurderingen (del 1-2) fokuserer på den del af den lokale erhvervsserviceindsats, der vedrører 1-1 vejledning af førstartere, iværksættere og etablerede virksomheder. Favrskov Erhvervsråd uddyber også andre aktiviteter herunder arrangementer, netværk og kursusaktiviteter. Værdiskabelsen i disse ydelser er ikke omfattet af rapporten. Del fokuserer på generelle erhvervspræstationer, hvor kommunen sammenlignes med andre kommuner på nøgleindikatorer for iværksætteri, vækst, eksport, erhvervsspecialisering, mv. Analysernes samlede datagrundlag Den samlede analyse er baseret på følgende forskellige datakilder (se også bilaget): 1) Bruger og CVR-data indhentet hos Favrskov Erhvervsråd, 2) Registerdata fra Danmark Statistik, ) Spørgeskema blandt vejledte i Favrskov Erhvervsråd.

6 1 2 Fakta om brugen af lokal erhvervsservice FAKTA OM BRUGEN AF LOKAL ERHVERVSSERIVICE Antal vejledte Vejledte i procent af alle virksomheder Andel vejledte inden for de forskellige brancher Ressourceforbrug

7 1 2 Fakta om brugen af lokal erhvervsservice 7 1. FAKTA OM BRUGEN AF LOKAL ERHVERVSSERIVICE INTRODUKTION Del 1 giver først et overblik over antallet af førstartere, iværksættere og etablerede virksomheder, som har fået vejledning hos Favrskov Erhvervsråd i perioden fra 2017 K2- K4 og 2018 K1-K. Altså over en periode på 1,5 år. Dernæst vises andelen af vejledte iværksættere og virksomheder i forhold til den samlede population af iværksættere og virksomheder i Favrskov Kommune. Desuden præsenteres et overblik over andelen af vejledte inden for forskellige brancher og størrelser af virksomheder. Afslutningsvis vises udviklingen i antal vejledte hos Favrskov Erhvervsråd, fordelt på brugertyper, siden HVAD VISER DATA? Fokus på etablerede virksomheder og iværksættere I de tre sidste kvartaler i 2017 (K2-K4) vejledte Favrskov Erhvervsråd 127 iværksættere og virksomheder, mens der i de første tre kvartaler af 2018 blev vejledt hele 157 brugere. Altså en stigning på 0 vejledninger. Blandt de vejledte er 52 pct. etablerede virksomheder, 4 pct. iværksættere og 14 pct. førstartere, når de seks kvartaler ses under ét. Det svarer til, at ca. 17 % af iværksætterne og ca. 6 % af de etablerede virksomheder i Favrskov Kommune har modtaget vejledning i Favrskovs Erhvervsråd i Det er betydeligt over gennemsnittet for sammenligningskommunerne. Alt i alt bliver der vejledt mange iværksættere og etablerede virksomheder i Favrskov Kommune. Omvendt fylder førstarterne (personer der overvejer at blive iværksættere) ikke så meget i porteføljen af vejledninger.

8 1 2 Fakta om brugen af lokal erhvervsservice 8 De vejledte kommer fra mange brancher De vejledte i Favrskov Erhvervsråd fordeler sig på mange forskellige brancher. Samlet set bliver der vejledt flest virksomheder inden for brancherne detailhandel og industri. For begge brancher gælder, at andelen af vejledte er højere end i andre brancher i Favrskov. Også IT og videnservice har relativt mange vejledte. De primære erhverv er modsat underrepræsenterede, hvilket skal ses i lyset af, at landbruget har sit eget rådgivningssystem. Endelig viser analysen, at Favrskov Erhvervsråd har godt fat i virksomheder inden for alle aldersgrupper. Således er 18 % af de vejledte virksomheder med mindst 20 ansatte til trods for, at denne gruppe kun udgør 4 % af virksomhedsbestanden.

9 Fakta om brugen af lokal erhvervsservice 9 Figur 1.1: Antal brugere vejledt i den lokale erhvervsservice i kommunen Figuren viser antallet af brugere, der har modtaget vejledning i den lokale erhvervsservice, opdelt på to perioder af hver tre kvartaler og fordelt på tre brugergrupper K2-K4 2018K1-K Førstartere Iværksættere Etablerede virksomheder Kilde: CVR-data fra lokal erhvervsservice Figur 1.2: Udviklingen i vejledtes fordeling på førstartere, iværksættere og etablerede virksomheder Figuren viser vejledte i kommunen fordelt på brugertype for to kvartaler samt fordelingen i sammenligningskommuner. 100% 90% 80% 70% 54% 50% 47% 60% 50% 40% 0% 28% 9% 29% 20% 0% 24% 18% 2017K2-K4 2018K1-K Sammenligningskommuner Førstartere Iværksættere Etablerede virksomheder Kilde: CVR-data fra lokal erhvervsservice. Note: Tal for sammenligningskommunerne er udregnet som den gennemsnitlige fordeling over en fireårig periode.

10 1 2 Fakta om brugen af lokal erhvervsservice 10 Figur 1.: Andel vejledte virksomheder i forhold til den samlede virksomhedsbestand Figuren viser hvor stor en andel af kommunens iværksættere og etablerede virksomheder, der er blevet vejledt i den lokale erhvervsservice i henholdsvis 2016 og 2017 fordelt på iværksættere og etablerede virksomheder Andelen af vejledte i Favrskov Kommune sat i forhold til virksomheds-bestanden det pågældende år. 20% 18% 16% 14% 12% 18% 17% 8% 6% 4% 2% 7% % 6% 1% 0% Iværksættere Etablerede virksomheder Favrskov Kommune, 2016 Favrskov Kommune, 2017 Sammenligningskommuner, 2016 Kilde: Danmarks Statistik (særkørsel) og CVR-data fra lokal erhvervsservice. Data for sammenligningskommunerne er opgjort for en -årig periode. Figur 1.4: Andel vejledte i de enkelte brancher sammenlignet med branchernes relative vægt i kommunen Figuren viser branchefordelingen for vejledte iværksættere og virksomheder (de seneste seks kvartaler under ét) sammenholdt med branchernes andel af den samlede virksomhedsbestand i kommunen. Detailhandel Industri Information og kommunikation Videnservice Bygge og anlæg Operationel service Engroshandel Landbrug, skovbrug, fiskeri, råstof, forsyning Private velfærdsinstitutioner og kultur Andre serviceydelser mv. Finansiering, forsikring og ejendeomshandel Transport Hoteller og restauranter 11% 6% 1% 4% 12% 9% 12% 5% 6% 8% 6% 5% 8% 2% 4% 1% 7% 1% 5% 0% % 14% 16% 20% 0% 5% 15% 20% 25% Virksomhedsbestanden i Favrskov Kommune i 2016 Vejledte Kilde: Danmarks Statistik (særkørsel), NN Markedsdata og CVR-data fra lokal erhvervsservice

11 Fakta om brugen af lokal erhvervsservice 11 Figur 1.5: Størrelsesfordeling af de vejledte virksomheder Figuren viser størrelsesfordelingen af henholdsvis 1) de vejledte iværksættere og virksomheder i kommunen og 2) kommunens samlede virksomhedsbestand. 90% 80% 81% 70% 60% 50% 45% 40% 0% 21% 20% 16% 0% 11% 8% 5% % 1% 0-<5 5-<10 10-<20 20-<50 >50 Vejledte Virksomhedsbestanden i Favrskov Kommune Kilde: Danmarks Statistik (særkørsel) og CVR-data fra lokal erhvervsservice Note: Data er afgrænset til etablerede virksomheder.

12 Brugernes udbytte af den lokale erhvervsservice BRUGERNES UDBYTTE AF DEN LOKALE ERHVERVSSERVICE Den lokale vejlednings bidrag til kompetence- og forretningsudvikling Værdiskabende forbedringer blandt de vejledte Tilfredsheden med den lokale erhvervsservice blandt iværksætterne og de etablerede virksomheder Førstarternes udbytte og tilfredshed med den lokale vejledning Den lokale vejledning som indgang til andre erhvervsfremmeordninger

13 Brugernes udbytte af den lokale erhvervsservice 1 2. BRUGERNES UDBYTTE AF DEN LOKALE ERHVERVSSERVICE INTRODUKTION Del 2 handler om, hvad førstarterne, iværksætterne og virksomhederne får ud af vejledningen hos Favrskov Erhvervsråd. Der fokuseres både på tilfredshed, effekter på kompetenceudvikling samt værdiskabelse hos brugerne. Afsnittet fokuserer også på deltagelsen i forskellige erhvervsfremmetilbud. HVAD VISER DATA? Betydeligt udbytte af vejledningen De vejledte får et betydeligt udbytte af vejledningen hos Favrskov Erhvervsråd. 84 procent af iværksætterne og 85 procent af de etablerede virksomheder oplever, at de har fået styrket deres kompetencer og forretningsgrundlag på mindst ét område. Cirka 88 procent af førstarterne oplever, at vejledningen har bidraget til afklaring og bedre opstartsgrundlag. Det er højere andele end i sammenligningskommunerne. Både iværksætterne og etablerede virksomheder oplever særligt at få udbytte inden for strategi og forretningsudvikling, salg og markedsføring samt ledelse og styring Der er også en væsentlig andel af de vejledte, der angiver, at de erhvervede kompetencer bliver omsat i værdiskabende forbedringer. Det gælder ca. 50 % af iværksætterne og ca. 60 % af de etablerede virksomheder. Næsten 90 % af iværksætterne og 75 % af de etablerede virksomheder angiver, at brugen af Favrskov Erhvervsråd styrker deres netværk. Det gælder især i forhold til andre virksomheder og til private rådgivere. For etablerede virksomheder bidrager Erhvervsrådet også i høj grad til at skabe netværk til andre erhvervsfremmeaktører. Højere tilfredshed end i sammenligningskommunerne Holdt op mod sammenligningskommunerne udtrykker de vejledte iværksættere og virksomheder i Favrskov Erhvervsråd en høj grad af tilfredshed. Der er i det hele taget meget få vejledte i Favrskov, der er uenige i spørgsmålene om tilfredshed. Forskellene er størst for iværksætterne, hvor en meget høj andel af de vejledte er meget tilfredse med ydelserne i Favrskov Erhvervsråd. Når det gælder førstartere er resultaterne dog ikke bedre end i sammenligningskommunerne.

14 Brugernes udbytte af den lokale erhvervsservice 14 Figur 2.1: Vejledningens bidrag til kompetence- og forretningsudvikling Figuren viser andelen af henholdsvis iværksættere og etablerede virksomheder, der angiver, at de via vejledningen i høj eller i nogen grad har fået styrket kompetencer og forretningsgrundlag på mindst et af de områder, der er angivet i tabellen neden under. 90% 80% 70% 60% 50% 48% 55% 4% 40% 40% 0% 20% 6% 0% 0% 2% 0% Iværksættere Etablerede virksomheder Iværksættere Etablerede virksomheder Favrskov Kommune Sammenligningskommuner I høj grad I nogen grad Kilde:: Spørgeskema blandt brugere af lokal erhvervsservice Note: Iværksættere, n=25; Etablerede virksomheder n=20 Tabel 2.1: Vejledningens bidrag til udvikling af kompetencer og forretningsgrundlag på konkrete områder Tabellen viser andelen af iværksættere og etablerede virksomheder, der svarer i høj eller i nogen grad til, hvorvidt brugen af den lokale erhvervsservice har styrket virksomhedens kompetencer og forretningsgrundlag på en række områder. Favrskov Kommune Sammenligningskommuner Strategi og forretningskoncept 56% 49% Ledelse og styring 1% 24% Økonomi og administration 24% 22% Drift og arbejdsprocesser 24% 28% Salg og markedsføring 40% 9% Eksport og internationalisering 9% 12% Innovation 18% 22% Rekruttering af arbejdskraft 1% 16% Kapitalfremskaffelse og finansiering 18% 15% IT og digitalisering 9% 15% Socialt ansvar 1% 15% Kilde: Spørgeskema blandt brugere af lokal erhvervsservice Note: n=45 (25 iværksættere, 20 etablerede virksomheder)

15 1 2 Brugernes udbytte af den lokale erhvervsservice 15 Figur 2.2: Andel brugere der realiserer værdiskabende forbedringer i virksomheden 70% 60% Figuren viser andelen af iværksættere og etablerede virksomheder, der angiver, at vejledningen i høj eller nogen grad enten har effekt for virksomheden på mindst et af de områder, der er angivet i tabellen nederst på siden. 50% 40% 0% 29% 42% 8% 7% 20% 0% 17% 21% 1% 21% Iværksættere Etablerede virksomheder Iværksættere Etablerede virksomheder Favrskov Kommune Sammenligningskommuner I høj grad I nogen grad Kilde:: Spørgeskema blandt brugere af lokal erhvervsservice Note: Iværksættere, n=24; Etablerede virksomheder n=19 Tabel 2.2: Andel brugere der realiserer værdiskabende forbedringer på konkrete områder Tabellen viser andel iværksættere og etablerede virksomheder der angiver, at vejledningen i høj eller nogen grad enten allerede har haft eller på længere sigt vil have effekt for virksomheden på en række områder. Iværksættere Etablerede virksomheder Adgang til nye markeder og kunder Interne processer og styrket drift Innovation og udvikling af nye produkter og services Anvendelse og udnyttelse af ny teknologi Favrskov Kommune Sammenlignings kommuner Favrskov Kommune Sammenligning skommuner % % 2% 5% % 25% 7% 6% 25% 2% 16% 27% 1% 1% 11% 20% Rekruttering af arbejdskraft 17% 16% 16% Grøn og/eller social profil og forretningsmodel 1% 11% 26% 15% Kilde:: Spørgeskema blandt brugere af lokal erhvervsservice Note: Iværksættere, n=24; Etablerede virksomheder n=19

16 Brugernes udbytte af den lokale erhvervsservice 16 Figur 2.: Iværksætternes tilfredshed med vejledningen i Favrskov erhvervsråd Figuren viser iværksætternes holdning til en række udsagn om tilfredsheden med vejledningen i den lokale erhvervsservice. Den lokale erhvervsfremme havde de rette kompetencer og faglige viden til at vejlede netop min virksomhed. 48% 28% 8% 12% Den lokale erhvervsfremme var gode til at sætte sig ind i min virksomheds behov, udfordringer og situation. 56% 20% 8% 12% Den lokale erhvervsfremmes tilbud var af relevans for min virksomhed. 46% % 1% Den lokale erhvervsfremme har været gode til at følge op på vores kontakt og dialog. 72% 8% 16% Samlet set er jeg tilfreds med de ydelser, jeg har gjort brug af i den lokale erhvervsfremme. 68% 20% 8% 0% 20% 40% 60% 80% 100% Helt enig Delvist enig Delvist uenig Helt uenig Ved ikke/ikke relevant Kilde: Spørgeskema blandt kommunens brugere af lokal erhvervsservice Note: n=25 Figur 2.4: Iværksætteres tilfredshed med vejledningen i sammenligningskommunerne Figuren viser iværksætternes holdning til en række udsagn om tilfredsheden med vejledningen i den lokale erhvervsservice i sammenligningskommunerne. Den lokale erhvervsfremme havde de rette kompetencer og faglige viden til at vejlede netop min virksomhed. 9% 8% 8% 7% 8% Den lokale erhvervsfremme var gode til at sætte sig ind i min virksomheds behov, udfordringer og situation. 41% 7% 9% 7% 6% Den lokale erhvervsfremmes tilbud var af relevans for min virksomhed. 40% 4% 11% 8% 7% Den lokale erhvervsfremme har været gode til at følge op på vores kontakt og dialog. 9% 2% 11% 18% 9% Samlet set er jeg tilfreds med de ydelser, jeg har gjort brug af i den lokale erhvervsfremme. 49% 29% 12% 0% 20% 0% 40% 50% 60% 70% 80% 90% 100% Helt enig Delvist enig Delvist uenig Helt uenig Ved ikke/ikke relevant Kilde: Spørgeskema blandt brugere af lokal erhvervsservice Note: n=44

17 Brugernes udbytte af den lokale erhvervsservice 17 Figur 2.5: De etablerede virksomheders tilfredshed med vejledningen i Favrskov erhvervsråd Figuren viser de etablerede virksomheders holdning til en række udsagn om tilfredsheden med vejledningen i den lokale erhvervsservice. Den lokale erhvervsfremme havde de rette kompetencer og faglige viden til at vejlede netop min virksomhed. % 50% 11% 6% Den lokale erhvervsfremme var gode til at sætte sig ind i min virksomheds behov, udfordringer og situation. % 56% 6% 6% Den lokale erhvervsfremmes tilbud var af relevans for min virksomhed. 9% 9% 6% 17% Den lokale erhvervsfremme har været gode til at følge op på vores kontakt og dialog. 44% % 6% 17% Samlet set er jeg tilfreds med de ydelser, jeg har gjort brug af i den lokale erhvervsfremme. 61% 22% 6% 6% 6% 0% 20% 40% 60% 80% 100% Helt enig Delvist enig Delvist uenig Helt uenig Ved ikke/ikke relevant Kilde: Spørgeskema blandt kommunens brugere af lokal erhvervsservice Note: n=18 Figur 2.6: De etablerede virksomheders tilfredshed med vejledningen i sammenligningskommunerne Figuren viser de etablerede virksomheders holdning til en række udsagn om tilfredsheden med vejledningen i den lokale erhvervsservice i sammenligningskommunerne. Den lokale erhvervsfremme havde de rette kompetencer og faglige viden til at vejlede netop min virksomhed. 41% 4% 8% 9% 8% Den lokale erhvervsfremme var gode til at sætte sig ind i min virksomheds behov, udfordringer og situation. 47% 29% 9% 9% 5% Den lokale erhvervsfremmes tilbud var af relevans for min virksomhed. 8% 1% 12% 9% Den lokale erhvervsfremme har været gode til at følge op på vores kontakt og dialog. 44% 24% 9% 1% Samlet set er jeg tilfreds med de ydelser, jeg har gjort brug af i den lokale erhvervsfremme. 51% 24% 7% 12% 6% 0% 20% 0% 40% 50% 60% 70% 80% 90% 100% Helt enig Delvist enig Delvist uenig Helt uenig Ved ikke/ikke relevant Kilde: Spørgeskema blandt brugere af lokal erhvervsservice Note: n=44

18 1 2 Brugernes udbytte af den lokale erhvervsservice 18 Figur 2.7: Førstartere Favrskovs betydning for beslutningen om at starte virksomhed 40% 5% Figuren viser hvilken betydning, at kontakten til den lokale erhvervsservice har haft for beslutningen om at starte virksomhed for førstarterne. 0% 29% 29% 25% 20% 15% 21% 14% 7% 5% 0% Stor betydning Nogen betydning Begrænset betydning Ingen betydning Vedikke/ikke relevant Kilde: Spørgeskema blandt brugere af lokal erhvervsservice Note: n=14 Tabel 2.4: Vejledningens bidrag til afklaring og opstartsgrundlag for førstartere Tabellen viser andelen af førstartere, der svarer i høj eller i nogen grad til, hvorvidt brugen af den lokale erhvervsservice har bidraget til afklaring og et bedre opstartsgrundlag. Favrskov Kommune Sammenligningskommuner Afklaret styrker og svagheder ved min forretningside. 50% 67% Afklaret det Økonomiske potentiale i min forretningside. 6% 41% Afklaret fordele og ulemper ved at starte virksomhed. 56% 50% Afklaret Økonomiske forudsætninger for at starte virksomhed. Afklaret personlige styrker og begrænsninger knyttet til opstart af virksomhed. Afklaret mål og ambitioner i forbindelse med opstart af virksomhed. Bidraget til at afdække ikke-erkendte udfordringer og muligheder. Givet adgang til information om etablering af egen virksomhed. Bidraget til viden om og kontakt til relevante ressourcepersoner. 6% 47% 1% 44% 8% 52% 44% 56% 56% 46% 1% 5% Mindst et område 88 % 81% Kilde: Spørgeskema blandt brugere af lokal erhvervsservice Note: n=16

19 1 2 Brugernes udbytte af den lokale erhvervsservice 19 Figur 2.8: Førstarternes tilfredshed med vejledningen i Favrskov erhvervsråd Figuren viser førstarternes holdning til en række udsagn om tilfredsheden med vejledingen i den lokale erhvervsservice. Den lokale erhvervsfremme havde tilstrækkelig viden til at rådgive og udfordre mig. 8% 44% 1% 6% Den lokale erhvervsfremme var gode forståelse for mine behov og min situation ift. at starte virksomhed. 25% 1% 8% 6% Den lokale erhvervsfremmes vejledning og infromation var relevant ift. mine overvejelser om at starte virksomhed. 44% 1% 6% 1% 6% Den lokale erhvervsfremme har været gode til at følge op på vores kontakt og dialog. 8% 19% 1% 1% Samlet set er jeg tilfreds med mit udbytte af kontakten med den lokale erhvervsfremme. 8% 50% 6% 6% 0% 20% 40% 60% 80% 100% Helt enig Delvist enig Delvist uenig Helt uenig Ved ikke/ej relevant Kilde: Spørgeskema blandt kommunens brugere af lokal erhvervsservice Note: n =16 Figur 2.9: Førstarternes tilfredshed med vejledningen i sammenligningskommunerne Figuren viser førstarternes holdning til en række udsagn om tilfredsheden med vejledingen i den lokale erhvervsservice i sammenligningskommunerne. Den lokale erhvervsfremme havde tilstrækkelig viden til at rådgive og udfordre mig 44% 4% 7% 7% 9% Den lokale erhvervsfremme havde god forståelse af mine behov og min situation ift. at starte virksomhed 47% 27% 8% 8% Den lokale erhvervsfremmes vejledning og information var relevant ift. mine overvejelser om at starte virksomhed 44% 28% 11% 9% 9% Den lokale erhvervsfremme var gode til at følge op på vores kontakt og dialog 4% 22% 16% 14% 14% Samlet set er jeg tilfreds med mit udbytte af kontakten til den lokale erhvervsfremme 46% 4% 7% 9% 4% 0% 20% 0% 40% 50% 60% 70% 80% 90% 100% Helt enig Delvist enig Delvist Uenig Helt uenig Ved ikke/ikke relevant Kilde: Spørgeskema blandt kommunens brugere af lokal erhvervsservice Note: n=76.

20 1 2 Brugernes udbytte af den lokale erhvervsservice 20 Tabel 2.5: Antal og andel brugere af udvalgte erhvervs- og innovationsfremmetilbud på regionalt og nationalt niveau Tabellen viser hvor mange virksomheder i kommunen, der har gjort brug af udvalgte regionale og nationale erhvervsfremmetilbud i Samtidig vises hvor stor en andel disse virksomheder udgør af den samlede virksomhedsbestand i kommunen. Til sammenligning er vist andelen af virksomheder, der har gjort brug af de pågældende tilbud på landsplan. Antal brugere i Favrskov Kommune Brugere i procent af alle virksomheder i Favrskov Kommune Hele landet Væksthuset 45,2%,0% Eksportrådet 17 1,2% 1,9% EU s strukturfondsprogrammer 1 0,9% 2,% Nationale innovationsfremmeordninger 10 0,7% 1,0% Mindst ét af programmerne 66 4,7% 6,5% Kilder: Lister udleveret af den lokale erhvervsfremmeoperatør og brugerdata fra en række forskellige erhvervsfremmeaktører. Note: Alle virksomheder er opgjort som virksomheder med en årlig omsætning, der svarer til mindst et årsværk. Det skal understreges, at langt fra alle virksomheder er i målgruppen for de pågældende aktiviteter. Men figuren giver et billede af, hvor meget erhvervslivet i kommunen samlet gør brug af aktiviteterne sammenlignet med resten af landet. Tabel 2.6: Andel brugere, der har fået forbedret adgangen til andre aktører Tabellen viser andel iværksættere og etablerede virksomheder, der angiver, at den lokale erhvervsfremme i høj eller nogen grad har bidraget til at forbedre adgangen til en række aktører. Iværksættere Etablerede virksomheder Netværk med andre virksomheder og/eller iværksættere Favrskov Kommune Sammenlignin gskommuner Favrskov Kommune Sammenlignin gskommuner 68% 45% 50% 56% Private rådgivere 64% 8% 40% 9% Offentlige myndigheder 16% 26% 25% 28% Investorer 8% 9% 7% Videns institutioner 4% 17% 15% 22% Andre aktører i erhvervsfremmesystemet 2% 28% 45% 9% Mindst ét af ovenstående områder 88% 64% 75% 7% Kilde:: Spørgeskema blandt brugere af lokal erhvervsservice Note: Iværksættere, n=25; Etablerede virksomheder n=20 Sammenligningskommuner: n= 828

21 Fakta om kommunens erhvervsliv FAKTA OM KOMMUNENS ERHVERVSLIV Generel erhvervsstruktur Generelle erhvervspræstationer Erhvervsmæssig specialisering Internationalisering

22 Fakta om kommunens erhvervsliv 22. FAKTA OM KOMMUNENS ERHVERVSLIV INTRODUKTION Del er baseret på data fra Danmarks Statistik og indeholder en række tabeller og figurer, som er opdelt på fire hovedområder; Generel erhvervsstruktur. Det vil sige, hvor mange private årsværk og arbejdssteder der er i Favrskov i alt og inden for de forskellige brancher, samt hvordan udviklingen har været de sidste 7-8 år. Generelle erhvervspræstationer. Det vil sige, hvordan kommunen klarer sig inden for en række indikatorer for iværksætteri, vækstvirksomheder, produktivitet og uddannelse. Erhvervsmæssig specialisering. Det vil sige kommunens specialisering på brancher sanmenlignet med andre kommuner. Internationalisering. Herunder udvikling i antal virksomheder med eksport, udenlandske virksomheder og international arbejdskraft. HVAD VISER DATA? Stor fremgang i privat beskæftigelse de seneste to år Siden 2009 er der sket en stigning i antallet af private fuldtidsjobs i Favrskov. Specielt perioden har været kendetegnet ved fremgang i Favrskov Kommune, og væksten i antallet af private jobs ligger nu for hele perioden på niveau med resten af landet og over gennemsnittet for omegnskommunerne og Region Midtjylland. Væksten trækkes ikke af bestemte brancher, men det er især handel, maskin- og transportmiddelindustri, visse serviceerhverv samt bygge & anlæg, der bidrager til den positive udvikling. De tre største brancher i Favrskov Kommune er fortsat bygge & anlæg samt engroshandel og detailhandel. Herudover har Favrskov Kommune en stærk specialisering inden for brancherne møbelindustri samt maskin- og transportmiddelindustri. Iværksætteri Favrskov lidt under regionsgennemsnittet Både etableringsraten og overlevelsesraten for nye virksomheder har været relativ konstant i Favrskov Kommune i de senere år. På disse indikatorer ligger Favrskov lidt under regionsgennemsnittet, men omtrent på niveau med landet som helhed.

23 Fakta om kommunens erhvervsliv 2 Stigende antal vækstvirksomheder I sidste vækstregnskab, der indeholdt data frem til 2014, havde Favrskov Kommune betydeligt færre vækstvirksomheder end omegnskommunerne og resten af landet. Siden 2015 er billedet vendt, og Favrskov ligger i dag pænt placeret på denne indikator for vækst. Der er dog fortsat lidt færre medarbejdere ansat i vækstvirksomheder end i resten af landet. Fortsat lav grad af internationalisering, men flere eksportvirksomheder Favrskov Kommunes erhvervsliv har en forholdsvis lav grad af internationalisering. Det gælder både målt på andelen af udenlandsk ejede virksomheder, andelen af beskæftigede udlændinge og andelen af virksomheder med eksport. Men på det sidste område har der været betydelig vækst de seneste år, og Favrskov har således indhentet en stor del af efterslæbet til omegnskommunerne. Herudover har Favrskov Kommune lidt flere virksomheder med høj produktivitet end en gennemsnitskommune.

24 Fakta om kommunens erhvervsliv Generel erhvervsstruktur 24 Figur.1 Udvikling i private fuldtidsjobs Figuren viser udviklingen i det samlede antal private fuldtidsjobs på et indeks, hvor 2009 er sat til Favrskov Kommune Omegnskommuner Region Midtjylland Hele landet Kilde: Danmarks Statistik (særkørsel) Figur.2 Udvikling i virksomhedsbestanden Figuren viser udviklingen i antal arbejdssteder i den private sektor på et indeks, hvor 2009 er sat til Favrskov Kommune Omegnskommuner Region Midtjylland Hele landet Kilde: Danmarks Statistik (særkørsel)

25 Fakta om kommunens erhvervsliv Generel erhvervsstruktur 25 Tabel.1 Antal private fuldtidsjobs fordelt på brancher og udvikling i procent Tabellen viser den samlede private beskæftigelse (opgjort i årsværk) fordelt på brancher i Brancherne er listet med de største brancher i Favrskov først. Herudover viser tabellen den procentuelle udvikling i den private fuldtidsbeskæftigelse fra 2009 til 2017 i Favrskov Kommune, omegnskommunerne og Region Midtjylland. Udvikling fra Branche Favrskov Kommune (2017) Favrskov Kommune Omegnskommuner Region Midtjylland Bygge & anlæg % -6% 4% Engroshandel % -5% 4% Detailhandel % -8% -4% Transport % % 5% Landbrug, skovbrug og fiskeri % -9% Maskin- og transportmiddelindustri 807 6% -26% -6% Operationel service % 28% 2% Møbel og anden industri mv % -4% -21% Farma og kemisk industri, mv % 9% Rådgivning, forskning og udvikling 458 1% 7% 20% Sundhedsvæsen 09 1% 9% 8% Andre serviceydelser mv % % -4% Reklame og øvrig erhvervsservice % 15% 16% Undervisning 248 % -5% 7% Ejendomshandel og udlejning 24 0% 4% 9% Tekstil, træ og papirindustri mv % -8% -2% Elektronikindustri % 24% -16% Finansiering og forsikring % -8% -1% Hoteller og restauranter 15-4% 5% 20% Private velfærdsinstitutioner % 44% 25% Tele, IT og information % 19% Levnedsmiddelindustri % -2% -8% Metalindustri % -16% 8% Råstof, energi og forsyning mv % -24% -5% Forlag, tv og radio 65 26% -19% -6% Kultur og fritid 57-2% 15% 14% I alt % -2% 2% Kilde: Danmarks Statistik (særkørsel)

26 Fakta om kommunens erhvervsliv Generel erhvervsstruktur 26 Tabel.2 Antal virksomheder fordelt på brancher og udvikling i procent Tabellen viser antallet af private arbejdssteder fordelt på brancher i Herudover viser tabellen den procentuelle udvikling i antal arbejdssteder fra 2009 til 2017 i Favrskov Kommune, sammenligningskommunerne og Region Midtjylland. Udvikling fra Branche Favrskov Kommune (2017) Favrskov Kommune Omegnskommuner Region Midtjylland Landbrug, skovbrug og fiskeri 4-26% -28% -26% Bygge & anlæg 7-4% -9% -8% Detailhandel 254 -% -6% -7% Rådgivning, forskning og udvikling 149 0% 16% 18% Ejendomshandel og udlejning % 5% 6% Engroshandel 17 8% -% -2% Operationel service 12-2% 22% 18% Transport 122 8% -20% -15% Sundhedsvæsen % 8% 2% Andre serviceydelser mv % 22% 15% Tele, IT og information 86 56% 1% 8% Reklame og øvrig erhvervsservice 7 92% 4% 7% Møbel og anden industri mv % -9% -1% Hoteller og restauranter 52-25% 7% 8% Undervisning 41 41% 21% 19% Kultur og fritid 2 19% 26% 0% Metalindustri 1-2% -16% -12% Råstof, energi og forsyning mv. 2-4% - -15% Finansiering og forsikring 2-8% 6% 5% Private velfærdsinstitutioner 2 1% Maskin- og transportmiddelindustri 19-0% -4% Tekstil, træ og papirindustri mv % -20% -25% Forlag, tv og radio 16 60% 6% 1% Farma og kemisk industri, mv % -6% -15% Levnedsmiddelindustri 11-9% -2% -4% Elektronikindustri 9-6% 12% -4% I alt 242 0% -2% -2% Kilde: Danmarks Statistik (særkørsel)

27 Fakta om kommunens erhvervsliv Generelle erhvervspræstationer 27 Figur. Udviklingen i etableringsraten Figuren viser udviklingen i etableringsraten i perioden Etableringsraten udtryker andelen af nye virksomheder (etableret i det pågældende år) ud af den samlede virksomhedsbestand. 1,0% 12,5% 12,0% 11,5% 11,0% 10,5% 10,0% 9,5% 9,0% 8,5% 8,0% ,6% 10,6% 10,4% 9,9% Favrskov Kommune Omegnskommuner Region Midtjylland Hele landet Kilde: Danmarks Statistik (særkørsel) Figur.4 Etableringsrater på brancheniveau Figuren viser etableringsraten inden for de forskellige brancher i kommunen og hele landet. Andelen er både for kommunen og hele landet beregnet som et gennemsnit for årene for Kultur og fritid Finansiering og forsikring Videnservice Information og kommunikation Undervisning Rejsebureauer, rengøring og anden operationel service Andre serviceydelser mv. Bygge og anlæg Transport Hoteller og restauranter Industri Sundhed og socialvæsen Handel Ejendomshandel og udlejning Energiforsyning Vandforsyning og renovation Råstofindvinding 0% 5% 15% 20% 25% Favrskov Kommune Hele landet Kilde: Danmarks Statistik (særkørsel)

28 Fakta om kommunens erhvervsliv Generelle erhvervspræstationer 28 Figur.5 Udviklingen i overlevelsesraten tre år efter etablering Figuren viser udviklingen i overlevelsesraten for iværksættere fra 2010 til Overlevelsesraten er et udtryk for andelen af de nystartede virksomheder, der stadig eksisterer tre år efter etablering. 65% 6% 61% 59% 57% 55% 5% 51% 49% 47% 45% % 57% 55% 54% Favrskov Kommune Omegnskommuner Region Midtjylland Hele landet Kilde: Danmarks Statistik (særkørsel). Figur.6 Overlevelsesrater på brancheniveau Figuren viser overlevelsesraten, fordelt på brancher, tre år efter etablering blandt iværksættere i kommunen sammenlignet med landsgennemsnittet. Overlevelsesraterne er beregnet som et gennemsnit over de seneste årige-perioder. Andre serviceydelser mv. Sundhed og socialvæsen Bygge og anlæg Undervisning Finansiering og forsikring Handel Transport Industri Rejsebureauer, rengøring og anden operationel service Hoteller og restauranter Information og kommunikation Ejendomshandel og udlejning Videnservice Energiforsyning Kultur og fritid Vandforsyning og renovation 0% 20% 40% 60% 80% 100% Favrskov Kommune Hele landet Kilde: Danmarks Statistik (særkørsel) Note: Fra 2017 er Danmarks Statistik stoppet med at opdatere denne indikator. Af denne grund går udviklingen ikke længere end 2016.

29 Fakta om kommunens erhvervsliv Generelle erhvervspræstationer 29 Figur.7 Andel virksomheder med høj produktivitet Figuren viser kommunens placering i forhold til alle kommuner i hele landet, når det gælder andelen af virksomheder med høj produktivitet i En virksomhed har høj produktivitet, hvis den er blandt de 25 procent mest produktive i dens branche. 45% 40% Gentofte Kommune; 41% 5% 0% 25% 20% Favrskov Kommune; 27% Region Midtjylland; 24% Langeland og Ærø; 11% 15% 5% 0% Kilde: Danmarks Statistik (særkørsel) Note: Søjler markeret med rød angiver en omegnskommune. Figur.8 Andel virksomheder med lav produktivitet Figuren viser kommunens placering i forhold til alle kommuner i hele landet, når det gælder andelen af virksomheder med lav produktivitet i En virksomhed har lav produktivitet, hvis den er blandt de 25 procent mindst produktive i dens branche. 45% Dragør Kommune; 9% 40% 5% 0% 25% Favrskov Kommune; 25% Region Midtjylland; 24% Skanderborg Kommune; 19% 20% 15% 5% 0% Kilde: Danmarks Statistik (særkørsel) Note: Søjler markeret med rød angiver en omegnskommune.

30 Fakta om kommunens erhvervsliv Generelle erhvervspræstationer 0 Figur.9 Udviklingen i andelen af vækstvirksomheder Figuren viser udviklingen i andelen af vækstvirksomheder (se uddybning i figuren neden for) i procent af alle virksomheder inden for internationalt konkurrerende erhverv. For en definition af vækstvirksomheder henvises til bilag 2. 11% 9% 8% 9,8% 9,4% 8,7% 8,6% 7% 6% Favrskov Kommune Omegnskommuner Region Midtjylland Hele landet Kilde: Danmarks Statistik (særkørsel) Figur.10 Andel vækstvirksomheder fordelt på typer Figuren viser andelen af vækstvirksomheder i procent af alle virksomheder inden for internationalt konkurrerende erhverv i 2017, opdelt på virksomheder med henholdsvis høj vækst og moderat vækst. For en definition af vækstvirksomheder henvises til bilag 2. 12% 8% 6% 4% 2% 0% Favrskov Kommune Omegnskommuner Region Midtjylland Hele landet Virksomheder med moderat vækst Virksomheder med høj vækst Kilde: Danmarks Statistik (særkørsel)

31 Fakta om kommunens erhvervsliv Generelle erhvervspræstationer 1 Figur.11 Andel årsværk i vækstvirksomheder (2017) Figuren viser andel årsværk ansat i vækstvirksomheder ud af alle årsværk i virksomheder inden for internationalt konkurrerende erhverv i % 0% 25% 20% 15% 11% 14% 15% 14% 5% 11% 12% 15% 14% 0% Favrskov Kommune Omegnskommuner Region Midtjylland Hele landet Høj vækst Moderat vækst Kilde: Danmarks Statistik (særkørsel) Figur.12 Fordeling af privat beskæftigede på uddannelse Figuren viser den private beskæftigelse i 2017 fordelt på henholdsvis ufaglærte, personer med erhvervsfaglige grunduddannelser (EUD), personer med korte videregående uddannelser (KVU), personer med mellemlange videregående uddannelser (MVU+bahcelor) og personer med lange videregående uddannelser (LVU+PhD) 100% 90% 80% 70% 60% 50% 40% 0% 20% 0% 1% 1% 1% 1% 11% 9% 11% 14% 20% 20% 7% 7% 7% 6% 42% 42% 40% 7% 19% 21% 21% 22% Favrskov Kommune Omegnskommuner Region Midtjylland Hele landet 20% 20% Ufaglært Erhvervsfaglig KVU MVU + Bach. LVU + Ph.d. Uoplyst Kilde: Danmarks Statistik (HFUDD15)

32 Fakta om kommunens erhvervsliv Erhvervsmæssig specialisering 2 Tabel. Erhvervsspecialisering fordelt på brancher samt udvikling i specialiseringen Tabellen viser specialiseringsgraden på brancheniveau i 2017 i kommunen samt udviklingen i specialiseringsgraden i to forskellige perioder. Det vil sige, om specialiseringen har været stigende eller faldende. Samtidig er i sidste kolonne vist antal årsværk i hver branche, der også fremgik af tabel.1. En specialiseringsgrad på over 1 er udtryk for, at branchens andel af beskæftigelsen i kommunen er større end i resten af landet. En specialiseringsgrad på fx 2 betyder, at branchens andel af den private beskæftigelse er dobbelt så høj som i en gennemsnitskommune. Brancherne er tabellen rangordnet efter deres specialiseringsgrad i Branche Specialiseringsgrad (2017) Ændring i specialiseringsgrad ( ) Ændring i specialiseringsgrad ( ) Antal årsværk 2017 Møbel og anden industri mv. 2,95 0,50 0, Landbrug, skovbrug og fiskeri 2,24-0,04 0,00 95 Maskin- og transportmiddelindustri 1,95 0,28 0,9 807 Transport 1,59 0,16 0, Tekstil, træ og papirindustri mv. 1,40-0,18 0, Bygge & anlæg 1,0 0,0 0, Farma og kemisk industri, mv. 1,22 0,02-0, Engroshandel 1,21 0,04 0, Reklame og øvrig erhvervsservice 1,19 0,27-0, Elektronikindustri 1,14-0,09-0, Sundhedsvæsen 1,14 0,22 0,16 09 Undervisning 0,95 0,1 0, Operationel service 0,85 0,02-0, Detailhandel 0,8 0,07 0, Ejendomshandel og udlejning 0,81 0,11 0,08 24 Råstof, energi og forsyning mv. 0,77-0,12-0,05 87 Andre serviceydelser mv. 0,77 0,02 0, Private velfærdsinstitutioner 0,62-0,44-0, Rådgivning, forskning og udvikling 0,61-0,04-0, Levnedsmiddelindustri 0,45-0,09-0, Metalindustri 0,4-0,1-0, Forlag, tv og radio 0,40 0,28 0,2 65 Finansiering og forsikring 0,2-0,20-0, Kultur og fritid 0,1-0,24-0,21 57 Hoteller og restauranter 0,1-0,0-0,18 15 Tele, IT og information 0,0 0,08 0, Kilde: Danmarks Statistik (særkørsel). Note: Se også bilag 1, hvor de to første kolonner er afbilledet i en figur.

33 Fakta om kommunens erhvervsliv Internationalisering Figur.1 Andel udenlandsk ejede virksomheder Figuren viser andelen af udenlandsk ejede virksomheder ud af den samlede virksomhedsbestand i % 5,2% 5% 4,% 4%,6% % 2,4% 2% 1% 0% Favrskov Kommune Omegnskommuner Region Midtjylland Hele landet Kilde: Danmarks Statistik (særkørsel) Figur.14 Udviklingen i udenlandske virksomheders andel af den samlede beskæftigelse Figuren viser udviklingen i udenlandsk ejede virksomheders andel af den samlede private beskæftigelse % 2% 21% 19% 17% 15% 1% 11% 9% 7% 5% Favrskov Kommune Omegnskommuner Region Midtjylland Hele landet Kilde: Danmarks Statistik (særkørsel)

34 Fakta om kommunens erhvervsliv Internationalisering 4 Figur.15 Udviklingen i andel eksportvirksomheder Figuren viser udviklingen i andelen af virksomheder med eksport for perioden % 14% 1% 12% 1,6% 1,0% 12,6% 11% 9% 8% Favrskov Kommune Omegnskommuner Region Midtjylland Hele landet Kilde: Danmarks Statistik (særkørsel) Figur.16 Udviklingen i andel udenlandske medarbejdere i erhvervslivet Figuren viser udviklingen i andelen af medarbejdere i private virksomheder, der er udlændinge. (opgjort i fuldtidsbeskæftigelse) Andelen er opgjort pba. af oplysninger om opholdstilladelser. 6% 5% 4% % 4,9% 4,1%,6%,0% 2% 1% 0% Favrskov Kommune Omegnskommuner Region Midtjylland Hele landet Kilde: Danmarks Statistik (særkørsel) og jobindsats.dk

35 BILAG 5 BILAG Bilag 1: Erhvervsspecialisering Bilag 2: Datagrundlag og metode Bilag : Spørgeskemabesvarelser

36 Bilag 6 Bilag 1: Erhvervsspecialisering Figuren viser kommunens erhvervsmæssige specialisering gennem tre indikatorer: Cirklens størrelse illustrerer størrelsen af den pågældende branche målt på fuldtidsbeskæftigede. Placeringen langs x-aksen viser branchens specialiseringsgrad. En specialiseringsgrad over 1 er udtryk for, at den pågældende branches andel af den samlede beskæftigelse i kommunen er større end i resten af landet. Placeringen langs y-aksen viser udviklingen i specialiseringsgrad siden Brancher øverst i figuren har øget specialiseringen, mens brancher i den nedre del har mindsket specialiseringen. Ændring i specialiseringsgrad ,60 Møbel og anden industri mv.; 589 0,40 Forlag, tv og radio; 65 Reklame og øvrig erhvervsservice; 250 Maskin- og transportmiddelindustri; 807 Detailhandel; Ejendomshandel og udlejning; 24 Sundhedsvæsen; 09 0,20 Undervisning; 248 Transport; Tele, IT og information; 147 Finansiering og forsikring; (0,20) 162 Engroshandel; Andre serviceydelser mv.; 250 Bygge & anlæg; Specialiseringsgrad Rådgivning, forskning og - 0,50 1,00 1,50 2,00 2,50,00,50 udvikling; 458 Operationel service; 688 Farma og kemisk Levnedsmiddelindustri; industri, mv.; Landbrug, skovbrug og Elektronikindustri; 194 fiskeri; 95 Metalindustri; 112 Kultur og fritid; 57 Råstof, energi og forsyning mv.; 87 Tekstil, træ og papirindustri mv.; 220 Hoteller og restauranter; 15 (0,40) Private velfærdsinstitutioner; 150 (0,60) Kilde: Danmarks Statistik (særkørsel)

37 Bilag 7 Bilag 2: Datagrundlag og metode Del 1) er baseret på CVR-data over virksomheder og brugerdata over førstartere, som i perioden 2017 K2-K4 til 2018 K1-K er blevet vejledt af Favrskov Erhvervsråd. Data er udleveret af den lokale erhvervsservice. Kommunens virksomhedsbestand består af private virksomheder, som ikke kan betegnes som hobbyvirksomhed. Brugernes branche- og størrelsesfordeling er opgjort på baggrund af CVR-registeret og NN-Markedsdata. Sammenligningsgrundlaget til brugernes profil er baseret på særkørsler fra Danmarks Statistiks Erhvervsstatistiske register (ESR) og Beskæftigelse for Lønmodtagere (BFL), hvor der er blevet renset for eksempelvis hobbyvirksomheder, offentlige virksomheder og virksomheder, hvis hovedaktivitet ikke ligger i kommunen. Del 2) er baseret på et spørgeskema udsendt til førstartere, iværksættere og etablerede virksomheder, der har gjort brug af den lokale erhvervsservice i perioden 2017K2-K4 til 2018K1-K. Spørgeskemaundersøgelsen er gennemført af IRIS Group. Data om brugen af regional og national erhvervsfremme er udregnet ved at matche CVR-numre fra den lokale erhvervsservice med brugerdata fra Erhvervsstyrelsens Væksthusstatistik, Forsknings- og Innovationsstyrelsens InnovationDanmark database, statistik over deltagelse i strukturfondsprojekter og Eksportrådets kundedatabase. Grafen, Andel vejledte, der efter vejledningen har benyttet regionale og nationale erhvervsfremmetilbud, baserer sig på en række match-regler. Eksempelvis at brugen af øvrige erhvervsfremmetilbud ikke kan forekomme før brugen af den lokale erhvervsfremme i tid, og at en virksomhed kun tælles en gang på trods af forekomsten af flere match på tværs af de forskellige erhvervsfremmetilbud. Referencegruppen er kommunens brugere, der ikke er vejledt i den lokale erhvervsservice, i procent af alle virksomheder i kommunen. Del ) baserer sig primært på særkørsler fra Danmarks Statistik. Der er indhentet data fra alle danske kommuner, regioner og for hele landet. Data er afgrænset til aktive private virksomheder, dvs. virksomheder der i året enten havde ansatte, der tilsammen leverede minimum ½ fuldtidsårsværk eller omsætning svarende til ½ fuldtidsårsværk i virksomheden. Virksomheder, der starter i løbet af året, skal dog kun have aktivitet svarende til ¼ fuldtidsårsværk, før de betegnes som aktive. Virksomheder er opgjort som antal arbejdssteder (P-numre), da en virksomhed kan have flere arbejdssteder - både i kommunen og i resten af landet. Alle aktive private arbejdssteder uanset branche - bliver talt med. Eneste undtagelse er, hvis en virksomhed har flere arbejdssteder på samme adresse, og at disse arbejdssteder tilhører samme branche. Alternativet er at opgøre virksomheder på CVR-numre, men det vil betyde, at kun virksomhedens hovedsæde tælles med, og det ligger ofte i større byer, hvilket giver et skævt billede af virksomhedsfordelingen i Danmark (også kaldet hovedsædeproblematikken). Grundet diskretionshensyn i Danmarks Statistik er en række mindre brancher lagt sammen og givet nye branchenavne.

38 Bilag 8 Iværksætteri: Til opgørelse af iværksætteri bruges Erhvervsdemografien i Danmarks Statistik. Denne database indeholder kun reelt nystartede virksomheder. Data er her opgjort på CVR-nummer. For at der er tale om en ny virksomhed skal følgende forhold gøre sig gældende: Et firma, der er nyregistreret for moms, som ikke før har været drevet af en anden ejer i anden ejerform, under et andet firma eller af en personlig indehaver, der allerede er registreret for momspligtige aktiviteter. Her ses der bort fra CVR-numre, der oprettes af fx eksisterende iværksættere, holdingselskaber der etablerer nye datterselskaber, samt forskellige former for selskabsomdannelser. Produktivitet er målt som værditilvækst pr. fuldtidsmedarbejder i For ikke at lade produktivitetsindikatoren blive afgjort af de mange små virksomheder, har Danmarks Statistik udeladt: 1) Virksomheder uden omsætning og 2) små virksomheder (under 5 medarbejdere). Vækstvirksomheder: Data dækker over antal private virksomheder inden for internationalt konkurrerende erhverv, der kan kategoriseres som virksomheder med hhv. høj eller moderat vækst. Højvækst virksomheder er defineret ved en absolut vækst i omsætning på mindst 1 mio. kr. pr år de seneste tre år samt minimum 5 årsværk i slutåret. Yderligere stilles følgende kriterier: Virksomheder med 5-9 årsværk i slutåret skal have en årlig omsætningsvækst på 0 pct. i de seneste tre år. Virksomheder med 10+ årsværk i slutåret skal have en årlig omsætningsvækst på 20 pct. i de seneste tre år. Virksomheder med moderat vækst er defineret ved en absolut vækst i omsætning på mindst 1 mio. kr. årligt de seneste tre år samt minimum 5 årsværk i slutåret. Yderligere stilles følgende kriterier: Virksomheder med 5-9 årsværk i slutåret skal have en årlig vækst på 10-0 pct. i de seneste tre år. Virksomheder med 10+ årsværk i slutåret skal have enårlig vækst på pct. i de seneste tre år. Kriteriet om en absolut vækst på minimum 1. mio. kr. årligt og det højere krav til vækst for små virksomheder er udtryk for et ønske om at sortere de små vækstvirksomheder (virksomheder med høj procentuel vækst, men beskeden absolut vækst) fra og fokusere på den del af vækstlaget, som i større omfang bidrager til jobskabelse og velstandsudvikling.

ERHVERVSUDVIKLING I BALLERUP KOMMUNE. - Resultater af vejledningen i Iværksætterhuset og fakta om erhvervslivets præstationer i Ballerup

ERHVERVSUDVIKLING I BALLERUP KOMMUNE. - Resultater af vejledningen i Iværksætterhuset og fakta om erhvervslivets præstationer i Ballerup ERHVERVSUDVIKLING I BALLERUP KOMMUNE - Resultater af vejledningen i Iværksætterhuset og fakta om erhvervslivets præstationer i Ballerup INTRODUKTION HOVEDRESULTATER Del 1) Brugernes udbytte af vejledningen

Læs mere

Erhvervsfremme under lup

Erhvervsfremme under lup 016 Randers Erhvervsfremme under lup - fakta, effekter og benchmarking med andre kommuner Et nyt videngrundlag for den lokale erhvervspolitik Hvert år vejledes mere end 50.000 iværksættere og virksomheder

Læs mere

ERHVERVSFREMME UNDER LUP FAVRSKOV KOMMUNE

ERHVERVSFREMME UNDER LUP FAVRSKOV KOMMUNE FAVRSKOV KOMMUNE August 017 Erhvervsfremme under lup i Favrskov Hvert år vejledes mere end 50.000 iværksættere og virksomheder i den lokale erhvervsservice i Danmark. Det er vigtigt, at vejledningen skaber

Læs mere

Vækstregnskab for Rudersdal Kommune. Juni 2018

Vækstregnskab for Rudersdal Kommune. Juni 2018 Vækstregnskab for Rudersdal Kommune Juni 2018 Disposition 1. Hovedresultater 2. Rudersdals erhvervsspecialisering 3. Vækstindikatorer 4. Iværksætteri 5. Indikatorer for konkurrenceevne 6. Erhvervspolitiske

Læs mere

2016 LollandGuldborgsund

2016 LollandGuldborgsund 016 LollandGuldborgsund Erhvervsfremme under lup - fakta, effekter og benchmarking med andre kommuner Et nyt videngrundlag for den lokale erhvervspolitik Hvert år vejledes mere end 50.000 iværksættere

Læs mere

Syddjurs Kommune. Værdiskabelse i den lokale erhvervsfremme 2018

Syddjurs Kommune. Værdiskabelse i den lokale erhvervsfremme 2018 Syddjurs Kommune Værdiskabelse i den lokale erhvervsfremme 2018 Indhold 1. Indledning og sammenfatning 2. Kort om KL s effektmålingsprojekt 3. Hvad er lokal erhvervsfremme? 4. Effekter på nationalt niveau

Læs mere

ERHVERVSFREMME UNDER LUP I ROSKILDE

ERHVERVSFREMME UNDER LUP I ROSKILDE I ROSKILDE Erhvervsfremme under lup i Roskilde Denne rapport præsenterer resultaterne fra en erhvervsanalyse af Roskilde Kommune, som IRIS Group har gennemført fra januar til marts 017. Formålet med rapporten

Læs mere

Norddjurs Kommune. Værdiskabelse i den lokale erhvervsfremme 2018

Norddjurs Kommune. Værdiskabelse i den lokale erhvervsfremme 2018 Norddjurs Kommune Værdiskabelse i den lokale erhvervsfremme 2018 Indhold 1. Indledning og sammenfatning 2. Kort om KL s effektmålingsprojekt 3. Hvad er lokal erhvervsfremme? 4. Effekter på nationalt niveau

Læs mere

ERHVERVSANALYSE AF FREDENSBORG KOMMUNE

ERHVERVSANALYSE AF FREDENSBORG KOMMUNE ERHVERVSANALYSE AF FREDENSBORG KOMMUNE Erhvervsanalyse af Fredensborg Kommune Denne rapport præsenterer resultaterne fra en erhvervsanalyse af Fredensborg Kommune, som IRIS Group har gennemført i efteråret

Læs mere

Vækstregnskab for Rudersdal. Udarbejdet for Rudersdal Kommune, juni 2018

Vækstregnskab for Rudersdal. Udarbejdet for Rudersdal Kommune, juni 2018 Vækstregnskab for Rudersdal Udarbejdet for Rudersdal Kommune, juni 2018 For mere information om publikationen eller generelt om IRIS Group, kontakt venligst: IRIS Group Jorcks Passage 1B, 4. Sal 1162 København

Læs mere

Aalborg Kommune. Værdiskabelse i den lokale erhvervsfremme 2018

Aalborg Kommune. Værdiskabelse i den lokale erhvervsfremme 2018 Aalborg Kommune Værdiskabelse i den lokale erhvervsfremme 2018 Indhold 1. Indledning og sammenfatning 2. Kort om KL s effektmålingsprojekt 3. Hvad er lokal erhvervsfremme? 4. Effekter på nationalt niveau

Læs mere

Næstved Kommune. Værdiskabelse i den lokale erhvervsfremme 2018

Næstved Kommune. Værdiskabelse i den lokale erhvervsfremme 2018 Næstved Kommune Værdiskabelse i den lokale erhvervsfremme 2018 Indhold 1. Indledning og sammenfatning 2. Kort om KL s effektmålingsprojekt 3. Hvad er lokal erhvervsfremme? 4. Effekter på nationalt niveau

Læs mere

Holbæk Kommune. Værdiskabelse i den lokale erhvervsfremme 2018

Holbæk Kommune. Værdiskabelse i den lokale erhvervsfremme 2018 Holbæk Kommune Værdiskabelse i den lokale erhvervsfremme 2018 Indhold 1. Indledning og sammenfatning 2. Kort om KL s effektmålingsprojekt 3. Hvad er lokal erhvervsfremme? 4. Effekter på nationalt niveau

Læs mere

Frederikshavn Kommune. Værdiskabelse i den lokale erhvervsfremme 2018

Frederikshavn Kommune. Værdiskabelse i den lokale erhvervsfremme 2018 Frederikshavn Kommune Værdiskabelse i den lokale erhvervsfremme 2018 Indhold 1. Indledning og sammenfatning 2. Kort om KL s effektmålingsprojekt 3. Hvad er lokal erhvervsfremme? 4. Effekter på nationalt

Læs mere

Erhvervsservice i Norddjurs Kommune

Erhvervsservice i Norddjurs Kommune Maj, 2016 Erhvervsservice i Norddjurs Kommune 1. INDLEDNING Formålet med dette notat er at sætte fokus på brugere af Norddjurs Kommunes erhvervsservice. Notatet beskriver antallet af brugere og tegner

Læs mere

Holstebro Kommune. Værdiskabelse i den lokale erhvervsfremme 2018

Holstebro Kommune. Værdiskabelse i den lokale erhvervsfremme 2018 Holstebro Kommune Værdiskabelse i den lokale erhvervsfremme 2018 Indhold 1. Indledning og sammenfatning 2. Kort om KL s effektmålingsprojekt 3. Hvad er lokal erhvervsfremme? 4. Effekter på nationalt niveau

Læs mere

Profilanalyse Analyse af brugerne af den lokale- og specialiserede erhvervsvejledning i Region Midtjylland

Profilanalyse Analyse af brugerne af den lokale- og specialiserede erhvervsvejledning i Region Midtjylland Profilanalyse 2017 Analyse af brugerne af den lokale- og specialiserede erhvervsvejledning i Region Midtjylland Indholdsfortegnelse Forord... 3 1: Hovedresultater fra Profilanalyse 2017... 4 1.1 De lokalt

Læs mere

Erhvervsfremme under lup

Erhvervsfremme under lup 016 Holbæk Erhvervsfremme under lup - fakta, effekter og benchmarking med andre kommuner Et nyt videngrundlag for den lokale erhvervspolitik Hvert år vejledes mere end 50.000 iværksættere og virksomheder

Læs mere

Profilanalyse Analyse af brugerne af den lokale- og specialiserede erhvervsvejledning i Region Midtjylland

Profilanalyse Analyse af brugerne af den lokale- og specialiserede erhvervsvejledning i Region Midtjylland Profilanalyse 2016 Analyse af brugerne af den lokale- og specialiserede erhvervsvejledning i Region Midtjylland Indholdsfortegnelse Forord... 3 1: Hovedresultater fra Profilanalyse 2016... 4 1.1 De lokalt

Læs mere

Randers Kommune. Værdiskabelse i den lokale erhvervsfremme 2018

Randers Kommune. Værdiskabelse i den lokale erhvervsfremme 2018 Randers Kommune Værdiskabelse i den lokale erhvervsfremme 2018 Indhold 1. Indledning og sammenfatning 2. Kort om KL s effektmålingsprojekt 3. Hvad er lokal erhvervsfremme? 4. Effekter på nationalt niveau

Læs mere

Væksthus Midtjylland Profilanalyse 2015

Væksthus Midtjylland Profilanalyse 2015 Væksthus Midtjylland Profilanalyse 2015 Analyse af brugerne af den lokale og specialiserede erhvervsvejledning i Region Midtjylland Indholdsfortegnelse Forord... 3 Kapitel 1: Hovedresultater fra Profilanalyse

Læs mere

Kapitel 1. Hovedresultater fra Profilanalyse Kommunalt bidrag til operatøren af lokal erhvervsservice De lokalt vejledte...

Kapitel 1. Hovedresultater fra Profilanalyse Kommunalt bidrag til operatøren af lokal erhvervsservice De lokalt vejledte... Indholdsfortegnelse Kapitel 1. Hovedresultater fra Profilanalyse 2018... 4 1.1 Kommunalt bidrag til operatøren af lokal erhvervsservice... 4 1.2 De lokalt vej... 4 1.3 De specialiserede vej... 7 Kapitel

Læs mere

Profil af personer, iværksættere og virksomheder vejledt i den lokale erhvervsservice i Region Midtjylland 2013

Profil af personer, iværksættere og virksomheder vejledt i den lokale erhvervsservice i Region Midtjylland 2013 Væksthus Midtjylland Profilanalyse 2014: Profil af personer, iværksættere og virksomheder vejledt i den lokale erhvervsservice i Region Midtjylland 2013 En sammenlignende analyse af 17 udvalgte kommuner

Læs mere

Iværksættere i Business Region Aarhus

Iværksættere i Business Region Aarhus Iværksættere i Business Region Aarhus 1 Iværksætteri i Business Region Aarhus 1. Tal fra Danmarks Statistik viser, at antallet af nye virksomheder i Business Region Aarhus stiger med 1,6 procent fra 2013

Læs mere

Bilag til Erhvervsstrukturen i Syddanmark

Bilag til Erhvervsstrukturen i Syddanmark Bilag til Erhvervsstrukturen i Syddanmark Bilagsdelen: Udviklingen i antallet af arbejdspladser på brancher og sektorer i Syddanmark, Fyn Sydjylland og de syddanske kommuner fra 2001-2011 Fremskrivning

Læs mere

Resultater fra erhvervsanalyse af Skive. Præsentation d. 29. august 2018

Resultater fra erhvervsanalyse af Skive. Præsentation d. 29. august 2018 Resultater fra erhvervsanalyse af Skive Præsentation d. 29. august 2018 Indhold 1. Baggrund, formål og datagrundlag 2. Skives nuværende erhvervsstruktur 3. Temperaturmåling af erhvervslivets præstationer

Læs mere

Anvendelsen af højtuddannet arbejdskraft

Anvendelsen af højtuddannet arbejdskraft Anvendelsen af højtuddannet arbejdskraft er i nogle brancher fordoblet på blot otte år I perioden -18 er der sket et markant løft af uddannelsesniveauet blandt de beskæftigede. I finansierings- og forsikringsbranchen

Læs mere

Nøgletal for arbejdsmarkedet RAR Hovedstaden. AMK-Øst 10. september 2015

Nøgletal for arbejdsmarkedet RAR Hovedstaden. AMK-Øst 10. september 2015 Nøgletal for arbejdsmarkedet RAR Hovedstaden AMK-Øst 10. september 2015 September 2015 Udviklingen i beskæftigelsen Fig 1: Udvikling i fuldtidsbeskæftigede lønmodtagere Beskæftigelsen i Hovedstaden målt

Læs mere

Iværksætter- statistik

Iværksætter- statistik Iværksætter- statistik 2010 Regionshuset Viborg Regional Udvikling Iværksætteri Indhold Nye virksomheder...2 Etableringsrate...4 Nye virksomheder med ansatte og eksport...5 Nye virksomheders aktivitet...7

Læs mere

AMK Øst Nøgletal for arbejdsmarkedet RAR Sjælland

AMK Øst Nøgletal for arbejdsmarkedet RAR Sjælland AMK Øst 06-09-2016 Nøgletal for arbejdsmarkedet RAR Sjælland September 2016 Udviklingen i beskæftigelsen Fig. 1: Udvikling i fuldtidsbeskæftigede lønmodtagere (arbejdssted), 1. kvartal 2008-1. kvartal

Læs mere

AMK-Øst 16-11-2015. Nøgletal for arbejdsmarkedet RAR Sjælland

AMK-Øst 16-11-2015. Nøgletal for arbejdsmarkedet RAR Sjælland AMK-Øst 16-11-2015 Nøgletal for arbejdsmarkedet RAR Sjælland November 2015 Udviklingen i beskæftigelsen Fig. 1: Udvikling i fuldtidsbeskæftigede lønmodtagere (arbejdssted), 1. kvartal 2008-2. kvartal 2015

Læs mere

Profilanalyse!2013:!! Profil!af!personer,!iværksættere!og!virksomheder!vejledt!i!den!! lokale!erhvervsservice!i!region!midtjylland!2012!

Profilanalyse!2013:!! Profil!af!personer,!iværksættere!og!virksomheder!vejledt!i!den!! lokale!erhvervsservice!i!region!midtjylland!2012! VæksthusMidtjylland Profilanalyse2013: Profilafpersoner,iværksættereogvirksomhedervejledtiden lokaleerhvervsserviceiregionmidtjylland2012 - En sammenlignende analyse af 14 udvalgte kommuner i Region Midtjylland

Læs mere

AMK Øst Januar Nøgletal for arbejdsmarkedet RAR Sjælland

AMK Øst Januar Nøgletal for arbejdsmarkedet RAR Sjælland AMK Øst Januar 2017 Nøgletal for arbejdsmarkedet RAR Sjælland Januar 2017 Udviklingen i beskæftigelsen Fig. 1: Udvikling i fuldtidsbeskæftigede lønmodtagere (arbejdssted), 1. kvartal 2008-3. kvartal 2016

Læs mere

Statistiske informationer www.aarhus.dk/statistik

Statistiske informationer www.aarhus.dk/statistik Indeks 2006=100 Statistiske informationer www.aarhus.dk/statistik Erhvervsstrukturen i Aarhus Kommune, 2013 Pr. 1. januar 2013 var der 176.109 arbejdspladser eller beskæftigede i Aarhus Kommune. I forhold

Læs mere

PROFIL AF VEJLEDTE VIRKSOMHE-

PROFIL AF VEJLEDTE VIRKSOMHE- Væksthus Midtjylland PROFIL AF VEJLEDTE VIRKSOMHE- DER I DEN LOKALE ERHVERVSSER- VICE I REGION MIDTJYLLAND TABELLER MED NØGLETAL FOR VEJLEDTE OG ALLE VIRKSOMHEDER (REV.) 9. MAJ 2011 KOLOFON Forfatter:

Læs mere

HØJTUDDANNEDES VÆRDI FOR DANSKE VIRKSOMHEDER

HØJTUDDANNEDES VÆRDI FOR DANSKE VIRKSOMHEDER Til Ingeniørforeningen i Danmark Dokumenttype Rapport Dato Februar, 2012 INGENIØRFORENINGEN I DANMARK HØJTUDDANNEDES VÆRDI FOR DANSKE VIRKSOMHEDER INGENIØRFORENINGEN I DANMARK HØJTUDDANNEDES VÆRDI FOR

Læs mere

Produktivitetsudviklingen

Produktivitetsudviklingen Den 22. juli 2014 KR Produktivitetsudviklingen Af Cheføkonom Klaus Rasmussen (kr@di.dk) Væksten i den danske produktivitet har siden 1995 været utilfredsstillende. Det har den også været i de senere år

Læs mere

estatistik April 2017 Bygge og anlæg hamrer frem men iværksætteraktiviteten halter

estatistik April 2017 Bygge og anlæg hamrer frem men iværksætteraktiviteten halter Bygge og anlæg hamrer frem men iværksætteraktiviteten halter I finanskrisens første år tabte bygge- og anlægsbranchen hver femte fuldtidsstilling, mens den private sektor kun mistede hver tiende. I bygge-

Læs mere

Vækst og vækstvilkår 2018 X kommune 1 VÆKST OG VÆKSTVILKÅR. Albertslund Kommune 2018

Vækst og vækstvilkår 2018 X kommune 1 VÆKST OG VÆKSTVILKÅR. Albertslund Kommune 2018 Vækst og vækstvilkår 2018 X kommune 1 VÆKST OG VÆKSTVILKÅR Albertslund Kommune 2018 2 Vækst og vækstvilkår 2018 Albertslund Kommune FORORD Denne rapport præsenterer aktuelle, erhvervsrelevante indikatorer

Læs mere

VÆKST- OG BESKÆFTIGELSES- REDEGØRELSE

VÆKST- OG BESKÆFTIGELSES- REDEGØRELSE VÆKST- OG BESKÆFTIGELSES- REDEGØRELSE 2. kvartal VÆKST- OG BESKÆFTIGELSES- REDEGØRELSE 2. kvartal 87% 23% VI udvikler Redegørelsen sammenfatter oplysninger om de erhvervs- og beskæftigelsesmæssige udviklingstendenser

Læs mere

AMK-Øst Nøgletal for arbejdsmarkedet RAR Sjælland

AMK-Øst Nøgletal for arbejdsmarkedet RAR Sjælland AMK-Øst 20-06-2016 Nøgletal for arbejdsmarkedet RAR Sjælland Juni 2016 Udviklingen i beskæftigelsen Fig. 1: Udvikling i fuldtidsbeskæftigede lønmodtagere (arbejdssted), 1. kvartal 2008-4. kvartal 2015

Læs mere

Erhvervsanalyse af Glostrup Kommune

Erhvervsanalyse af Glostrup Kommune Erhvervsanalyse af Glostrup Kommune Oktober 2016 Indholdsfortegnelse Forord... 3 Kapitel 1: Sammenfatning og perspektivering... 4 1.1 Beskæftigelse og virksomheder... 4 1.2 Iværksætteri og vækst... 5 1.3

Læs mere

VÆKST OG VÆKSTVILKÅR I SJÆLLANDSKE KOMMUNER

VÆKST OG VÆKSTVILKÅR I SJÆLLANDSKE KOMMUNER Vækst og vækstvilkår 2018 Lolland Kommune 1 VÆKST OG VÆKSTVILKÅR I SJÆLLANDSKE KOMMUNER Lolland Kommune 2018 2 Vækst og vækstvilkår 2018 Lolland Kommune FORORD Denne rapport præsenterer aktuelle, erhvervsrelevante

Læs mere

Industrien taber arbejdspladser eksporten trækker væksten

Industrien taber arbejdspladser eksporten trækker væksten Industrien taber arbejdspladser eksporten trækker væksten Krisen på det danske arbejdsmarked har ramt bredt. Specielt har industrien været hårdt ramt, hvor knapt hver femte arbejdsplads er forsvundet under

Læs mere

Faktabaseret videngrundlag for erhvervsfremmeindsatsen i Skive

Faktabaseret videngrundlag for erhvervsfremmeindsatsen i Skive Faktabaseret videngrundlag for erhvervsfremmeindsatsen i Skive Udarbejdet for Skiveegnens Erhvervs- og Turistcenter, august 2018 For mere information om publikationen eller generelt om IRIS Group, kontakt

Læs mere

Antal arbejdspladser, beskæftigede, Pendling og arbejdsstyrken ultimo november 2016

Antal arbejdspladser, beskæftigede, Pendling og arbejdsstyrken ultimo november 2016 Antal arbejdspladser, beskæftigede, Pendling og arbejdsstyrken ultimo november 2016 Dato: 06.03.2018 Indholdsfortegnelse: 1. Procentvise stigninger i antal arbejdspladser i hele Danmark... 2 2. Væksten

Læs mere

Statistiske informationer

Statistiske informationer Indeks 2006=100 Statistiske informationer www.aarhus.dk/statistik Erhvervsstrukturen i Aarhus Kommune, 2012 Pr. 1. januar 2012 var der 175.528 arbejdspladser eller beskæftigede i Aarhus Kommune. I forhold

Læs mere

Nøgletal for arbejdsmarkedet i RAR-Hovedstaden. AMK Øst 19. juni 2015

Nøgletal for arbejdsmarkedet i RAR-Hovedstaden. AMK Øst 19. juni 2015 Nøgletal for arbejdsmarkedet i RAR-Hovedstaden AMK Øst 19. juni 2015 Juni 2015 1 Udvikling i beskæftigelsen og rekrutteringssituationen på arbejdsmarkedet Fig. 1. Udvikling i fuldtidsbeskæftigelsen for

Læs mere

Beskæftigelsesregion Syddanmark ERHVERVSSTRUKTUREN I SYDDANMARK

Beskæftigelsesregion Syddanmark ERHVERVSSTRUKTUREN I SYDDANMARK Beskæftigelsesregion Syddanmark ERHVERVSSTRUKTUREN I SYDDANMARK September 212 Erhvervsstrukturen i Syddanmark Indledning Analysen om erhvervsstrukturen i Syddanmark giver et overblik over den aktuelle

Læs mere

Antal arbejdspladser, beskæftigede, Pendling og arbejdsstyrken ultimo november 2015

Antal arbejdspladser, beskæftigede, Pendling og arbejdsstyrken ultimo november 2015 Antal arbejdspladser, beskæftigede, Pendling og arbejdsstyrken ultimo november 2015 Dato: 27.02.2017 Indholdsfortegnelse: 1. Procentvise stigninger i antal arbejdspladser i hele Danmark... 1 2. Væksten

Læs mere

Iværksætteri i Danmark

Iværksætteri i Danmark 8. november 2018 2018:22 Iværksætteri i Danmark Af Christina Juul Egedesø, Kalle Emil Holst Hansen og Peter Bøegh Nielsen Iværksættervirksomhederne udgør en vigtig del af vækst- og innovationsgrundlaget

Læs mere

VÆKST OG VÆKSTVILKÅR I SJÆLLANDSKE KOMMUNER

VÆKST OG VÆKSTVILKÅR I SJÆLLANDSKE KOMMUNER Vækst og vækstvilkår 2018 Næstved Kommune 1 VÆKST OG VÆKSTVILKÅR I SJÆLLANDSKE KOMMUNER Næstved Kommune 2018 2 Vækst og vækstvilkår 2018 Næstved Kommune FORORD Denne rapport præsenterer aktuelle erhvervsrelevante

Læs mere

Københavns Kommune, Koncernservice, Statistik -

Københavns Kommune, Koncernservice, Statistik - Indhold Bruttoværditilvækst 2005 priser 1993-2005 2005 priser 2006-2012 Årets priser 1993-2005 Årets priser 2006-2012 Bruttoværditilvækst (mio kr) 2005 priser, kædede værdier 1993 1994 1995 1996 1997 1998

Læs mere

Statistiske informationer www.aarhus.dk/statistik

Statistiske informationer www.aarhus.dk/statistik Statistiske informationer www.aarhus.dk/statistik Erhvervsstrukturen i Aarhus Kommune - 2014 Pr. 1. januar 2014 var der 180.550 arbejdspladser eller beskæftigede i Aarhus Kommune. I forhold til 1. januar

Læs mere

Antal arbejdspladser, beskæftigede, Pendling og arbejdsstyrken ultimo november 2017

Antal arbejdspladser, beskæftigede, Pendling og arbejdsstyrken ultimo november 2017 Antal arbejdspladser, beskæftigede, Pendling og arbejdsstyrken ultimo november 217 Dato: 15.3.219 Indholdsfortegnelse: 1. Procentvise stigninger i antal arbejdspladser i hele Danmark... 2 2. Væksten i

Læs mere

AMK-Øst 19. januar 2016. Nøgletal for arbejdsmarkedet RAR Hovedstaden

AMK-Øst 19. januar 2016. Nøgletal for arbejdsmarkedet RAR Hovedstaden AMK-Øst 19. januar 2016 Nøgletal for arbejdsmarkedet RAR Hovedstaden Januar 2016 Udviklingen i beskæftigelsen Fig. 1: Udvikling i fuldtidsbeskæftigede lønmodtagere (arbejdssted) 1.kv.2008 til 3. kvartal

Læs mere

Videngrundlag for erhvervsfremmeindsatsen

Videngrundlag for erhvervsfremmeindsatsen Videngrundlag for erhvervsfremmeindsatsen på Mors Opdatering, foråret 2019 Udarbejdet for Morsø Erhvervsråd Indhold og forord Sammenfatning. s. 3 Del l Erhvervspræstationerne.s. 4 Antal privat beskæftigede

Læs mere

Mål 3: Højere tilfredshed blandt virksomheder i Aalborg Kommune. Mål 1: flere jobs i Mål 2: virksomheder i Aalborg Kommune i 2030

Mål 3: Højere tilfredshed blandt virksomheder i Aalborg Kommune. Mål 1: flere jobs i Mål 2: virksomheder i Aalborg Kommune i 2030 29. januar 2019 Mål 1: 20.000 flere jobs i 2030 Metode: 20.000 flere job (målt som 20.000 flere beskæftigede lønmodtagere ultimo 4. kvartal 2018 til ultimo 4. kvartal 2030). Nulpunktsanalyse laves medio

Læs mere

Akademikerbeskæftigelsen i den private sektor 2008 til 2016

Akademikerbeskæftigelsen i den private sektor 2008 til 2016 Juni 2017 Akademikerbeskæftigelsen i den private sektor 2008 til 2016 Indhold Beskæftigelsen i den private sektor...2 Beskæftigelsen i den private sektor fordelt på uddannelsesniveau....4 Beskæftigelsen

Læs mere

VÆKST OG VÆKSTVILKÅR I SJÆLLANDSKE KOMMUNER

VÆKST OG VÆKSTVILKÅR I SJÆLLANDSKE KOMMUNER Vækst og vækstvilkår 2018 Faxe Kommune 1 VÆKST OG VÆKSTVILKÅR I SJÆLLANDSKE KOMMUNER Faxe Kommune 2018 2 Vækst og vækstvilkår 2018 Faxe Kommune FORORD Denne rapport præsenterer aktuelle, erhvervsrelevante

Læs mere

1.4 VIDEN, VÆKST OG VIRKSOMHEDER. Randers Kommune - Visionsproces 2020

1.4 VIDEN, VÆKST OG VIRKSOMHEDER. Randers Kommune - Visionsproces 2020 1.4 VIDEN, VÆKST OG VIRKSOMHEDER Randers Kommune - Visionsproces 2020 Viden, vækst og virksomheder Her beskrives en række udfordringer på arbejdsmarkeds- og erhvervsområdet Færre beskæftigede i industrien,

Læs mere

AMK-Øst 1. december Nøgletal for arbejdsmarkedet RAR Hovedstaden

AMK-Øst 1. december Nøgletal for arbejdsmarkedet RAR Hovedstaden AMK-Øst 1. december 2016 Nøgletal for arbejdsmarkedet RAR Hovedstaden December 2016 Udviklingen i beskæftigelsen Fig. 1: Udvikling i fuldtidsbeskæftigede lønmodtagere (arbejdssted) 1.kv.2008 til 2. kvartal

Læs mere

Faglærte skaber de mest levedygtige virksomheder i Danmark

Faglærte skaber de mest levedygtige virksomheder i Danmark Faglærte skaber de mest levedygtige i Danmark Virksomheder skabt af faglærte har højere overlevelse end skabt af akademikere i 7 ud af 8 brancher. Det er altså ikke kun i nogen brancher som for eksempel

Læs mere

Statistiske informationer www.aarhus.dk/statistik

Statistiske informationer www.aarhus.dk/statistik Indeks 2010=100 Statistiske informationer www.aarhus.dk/statistik Erhvervsstrukturen i Aarhus Kommune - ultimo november 2014 Ultimo november 2014 var der 183.928 arbejdspladser eller beskæftigede i Aarhus

Læs mere

Udvikling i arbejdsstyrke og beskæftigelse, fordelt på uddannelser.

Udvikling i arbejdsstyrke og beskæftigelse, fordelt på uddannelser. Overvågning af vækstvilkårene på Bornholm Indikatorer fra Center for Regional- og Turismeforskning (CRT) Ifølge aftale mellem CRT og Bornholms Regionskommune (BRK) leverer CRT to gange årlige (april og

Læs mere

VÆKSTIVÆRKSÆTTERE. Nye virksomheder i vækst BAGGRUND OG ANALYSE FRA REGION SYDDANMARK. Antal og geografi Beskæftigelse Jobskabelse Uddannelse

VÆKSTIVÆRKSÆTTERE. Nye virksomheder i vækst BAGGRUND OG ANALYSE FRA REGION SYDDANMARK. Antal og geografi Beskæftigelse Jobskabelse Uddannelse VÆKSTIVÆRKSÆTTERE BAGGRUND OG ANALYSE FRA REGION SYDDANMARK Tema Nye virksomheder i vækst Antal og geografi Beskæftigelse Jobskabelse Uddannelse INDLEDNING Indhold Baggrund og analyse I kølvandet på den

Læs mere

Erhvervslivet på tværs

Erhvervslivet på tværs Virksomheder generelt Virksomhedernes udvikling Regnskaber Globalisering Virksomheder generelt De fleste arbejdssteder er små I Danmark er der ca. 289.000 arbejdssteder. Næsten halvdelen af arbejdsstederne

Læs mere

Erhvervslivet på tværs

Erhvervslivet på tværs Virksomheder generelt Virksomhedernes udvikling Regnskaber Globalisering Virksomheder generelt De fleste arbejdssteder er små I Danmark er der knap 286.000 arbejdssteder. Næsten halvdelen af arbejdsstederne

Læs mere

Erhvervslivet på tværs

Erhvervslivet på tværs Virksomheder generelt Virksomhedernes udvikling Regnskaber Globalisering Virksomheder generelt De fleste arbejdssteder er små I Danmark er der knap 284.000 arbejdssteder med beskæftigelse. Næsten halvdelen

Læs mere

VÆKSTIVÆRKSÆTTERE. Nye virksomheder i vækst BAGGRUND OG ANALYSE FRA REGION SYDDANMARK. Antal og geografi Beskæftigelse Jobskabelse Uddannelse

VÆKSTIVÆRKSÆTTERE. Nye virksomheder i vækst BAGGRUND OG ANALYSE FRA REGION SYDDANMARK. Antal og geografi Beskæftigelse Jobskabelse Uddannelse VÆKSTIVÆRKSÆTTERE BAGGRUND OG ANALYSE FRA REGION SYDDANMARK Tema Nye virksomheder i vækst Antal og geografi Beskæftigelse Jobskabelse Uddannelse INDLEDNING Indhold Baggrund og analyse I kølvandet på den

Læs mere

- Arbejdsmarkedskontor Midt-Nord. Nøgletal for arbejdsmarkedet RAR Vestjylland

- Arbejdsmarkedskontor Midt-Nord. Nøgletal for arbejdsmarkedet RAR Vestjylland - Arbejdsmarkedskontor Midt-Nord Nøgletal for arbejdsmarkedet RAR Vestjylland Opdateret april 2019 Forord Beskæftigelsesområdet er omfattende og har stor betydning. Mange borgere er i kontakt med beskæftigelsessystemet,

Læs mere

AMK-Øst Nøgletal for arbejdsmarkedet RAR Sjælland

AMK-Øst Nøgletal for arbejdsmarkedet RAR Sjælland AMK-Øst 19-01- 2016 Nøgletal for arbejdsmarkedet RAR Sjælland Januar 2016 Udviklingen i beskæftigelsen Fig. 1: Udvikling i fuldtidsbeskæftigede lønmodtagere (arbejdssted), 1. kvartal 2008-3. kvartal 2015

Læs mere

kompetencer Tema Kreative kompetencer.indd 1 BAGGRUND OG ANALYSE FRA REGION SYDDANMARK

kompetencer Tema Kreative kompetencer.indd 1 BAGGRUND OG ANALYSE FRA REGION SYDDANMARK kreative kompetencer BAGGRUND OG ANALYSE FRA REGION SYDDANMARK Tema Kreative kompetencer Udbud Beskæftigelse Værditilvækst Iværksætteri Uddannelse Efterspørgsel Kreative kompetencer.indd 1 16-02-2011 16:23:15

Læs mere

VÆKST OG VÆKSTVILKÅR I SJÆLLANDSKE KOMMUNER

VÆKST OG VÆKSTVILKÅR I SJÆLLANDSKE KOMMUNER Vækst og vækstvilkår 2018 Stevns Kommune 1 VÆKST OG VÆKSTVILKÅR I SJÆLLANDSKE KOMMUNER Stevns Kommune 2018 2 Vækst og vækstvilkår 2018 Stevns Kommune FORORD Denne rapport præsenterer aktuelle erhvervsrelevante

Læs mere

AMK Øst 15. juni Nøgletal for arbejdsmarkedet RAR Sjælland

AMK Øst 15. juni Nøgletal for arbejdsmarkedet RAR Sjælland AMK Øst 15. juni 2017 Nøgletal for arbejdsmarkedet RAR Sjælland Juni 2017 Udviklingen i beskæftigelsen Fig. 1: Udvikling i fuldtidsbeskæftigede lønmodtagere (arbejdssted), 1. kvartal 2008-4. kvartal 2016

Læs mere

AMK Øst 20. september Nøgletal for arbejdsmarkedet RAR Sjælland

AMK Øst 20. september Nøgletal for arbejdsmarkedet RAR Sjælland AMK Øst 20. september 2017 Nøgletal for arbejdsmarkedet RAR Sjælland September 2017 Udviklingen i beskæftigelsen Fig. 1: Udvikling i fuldtidsbeskæftigede lønmodtagere (arbejdssted), 1. kvartal 2008-1.

Læs mere

VÆKST OG VÆKSTVILKÅR I SJÆLLANDSKE KOMMUNER

VÆKST OG VÆKSTVILKÅR I SJÆLLANDSKE KOMMUNER Vækst og vækstvilkår 2018 Solrød Kommune 1 VÆKST OG VÆKSTVILKÅR I SJÆLLANDSKE KOMMUNER Solrød Kommune 2018 2 Vækst og vækstvilkår 2018 Solrød Kommune FORORD Denne rapport præsenterer aktuelle, erhvervsrelevante

Læs mere

Erhvervslivets produktivitetsudvikling

Erhvervslivets produktivitetsudvikling Den 9. januar Erhvervslivets produktivitetsudvikling Stor forskel på tværs af brancher Den gennemsnitlige årlige produktivitetsvækst i perioden 995- var samlet set,77 pct. i den private sektor mens den

Læs mere

" # % $# '()* &+ '(), * &#

 # % $# '()* &+ '(), * &# ! " # $ % $# & '()* &+ '(), * &# (! %!, -.( ", -. /, 0 / ) 1 23 Antal nye virksomheder Region Hovedstaden Region Sjælland Region Syddanmark Region Midtjylland Region Nordjylland Danmark 2006 8.848 3.510

Læs mere

Erhvervsnyt fra estatistik Oktober 2014

Erhvervsnyt fra estatistik Oktober 2014 Laveste konkurstal i seks år jobtab halveret siden 21 Antallet af konkurser i tredje kvartal 214 faldt til det laveste niveau i seks år. Det seneste års fald er især sket øst for Storebælt og trækkes af

Læs mere

AMK Øst 22. januar Nøgletal for arbejdsmarkedet RAR Sjælland

AMK Øst 22. januar Nøgletal for arbejdsmarkedet RAR Sjælland AMK Øst 22. januar 2018 Nøgletal for arbejdsmarkedet RAR Sjælland Januar 2018 Udviklingen i beskæftigelsen Fig. 1: Udvikling i fuldtidsbeskæftigede lønmodtagere (arbejdssted), 1. kvartal 2008-3 kvartal

Læs mere

Erhvervsudvalget BESLUTNINGSPROTOKOL

Erhvervsudvalget BESLUTNINGSPROTOKOL Erhvervsudvalget BESLUTNINGSPROTOKOL Sted: Bønnerup Havn Dato: Onsdag den 8. februar 2017 Start kl.: 12:30 Slut kl.: 16:00 Medlemmer: Jan Petersen (A) Torben Jensen (L) Hans Erik Husum (V) John Saaby Jensen

Læs mere

Udviklingen i beskæftigelsen i 2015 opdelt på uddannelsesniveau

Udviklingen i beskæftigelsen i 2015 opdelt på uddannelsesniveau Udviklingen i beskæftigelsen i 2015 opdelt på uddannelsesniveau Beskæftigelsen voksede med 29.000 i 2015 Akademikere står for over 1/3 af den samlede beskæftigelsesfremgang fra i 2015 (jf. figur 1) Akademikerne

Læs mere

2. kvartal september 2013

2. kvartal september 2013 2. kvartal 2013 1. september 2013 Velkommen til Væksthusstatikken! Væksthusstatistikken er en midtvejsstatus pr. 30. juni 2013. Når året er omme, opgøres Væksthusenes samlede resultater for 2013 og offentliggøres

Læs mere

Iværksættere bidrager til jobfest i Hoteller og restauranter

Iværksættere bidrager til jobfest i Hoteller og restauranter Iværksættere bidrager til jobfest i har siden 2010 iført sig den jobmæssige førertrøje. Beskæftigelsen er i dag væsentlig højere end ved finanskrisens start i 2008 på trods af et kraftigt fald i finanskrisens

Læs mere

AMK-Øst Nøgletal for arbejdsmarkedet RAR Bornholm

AMK-Øst Nøgletal for arbejdsmarkedet RAR Bornholm AMK-Øst 26-08-2015 Nøgletal for arbejdsmarkedet RAR Bornholm August 2015 Udviklingen i beskæftigelsen Fig 1: Udvikling i fuldtidsbeskæftigede lønmodtagere Beskæftigelsen på Bornholm målt som udviklingen

Læs mere

INDHOLD. Befolkning 5. Pendling 7. Indkomst 9. Beskæftigelse 11. Erhverv 13. Uddannelse 17

INDHOLD. Befolkning 5. Pendling 7. Indkomst 9. Beskæftigelse 11. Erhverv 13. Uddannelse 17 & tal trends 2013 INDHOLD Befolkning 5 Pendling 7 Indkomst 9 Beskæftigelse 11 Erhverv 13 Uddannelse 17 Stigende indbyggertal og salg af byggegrunde Holstebro Kommune er i positiv udvikling på mange områder.

Læs mere

RAR Vestjylland Nøgletal for arbejdsmarkedet

RAR Vestjylland Nøgletal for arbejdsmarkedet RAR Vestjylland Nøgletal for arbejdsmarkedet Udvikling i Beskæftigelsen Fig. 1. Udvikling i fuldtidsbeskæftigede lønmodtagere Finanskrisen resulterede i et væsentligt fald i beskæftigelsen fra 2008 til

Læs mere

Antal arbejdsplaser, beskæftigede og arbejdsstyrken ultimo november 2014

Antal arbejdsplaser, beskæftigede og arbejdsstyrken ultimo november 2014 Antal arbejdsplaser, beskæftigede og arbejdsstyrken ultimo november 2014 Dato: 04.05.2016 Kortet viser den procentvise ændring i antal arbejdspladser fra 2013 til 2014 for Danske Kommuner. Aalborg Kommunes

Læs mere

Statistiske informationer

Statistiske informationer Indeks 2006=100 Statistiske informationer www.aarhus.dk/statistik juli 2012 Erhvervsstrukturen i Aarhus Kommune, 2011 Pr. 1. januar 2011 var der 176.359 arbejdspladser eller beskæftigede i Aarhus Kommune.

Læs mere

Nøgletal for arbejdsmarkedet RAR Østjylland

Nøgletal for arbejdsmarkedet RAR Østjylland Nøgletal for arbejdsmarkedet RAR Østjylland Juni 2016 Forord Beskæftigelsesområdet er omfattende og har stor betydning. Mange borgere er i kontakt med beskæftigelsessystemet, og der er en vifte af ydelser

Læs mere

Konkursanalyse 2014. Jobtabet i konkurser styrtdykker i finanssektoren og industrien

Konkursanalyse 2014. Jobtabet i konkurser styrtdykker i finanssektoren og industrien Jobtabet i konkurser styrtdykker i finanssektoren og industrien Antallet af konkurser var 4.049 i 2014. Dermed faldt konkurstallet for fjerde år i træk og ligger 2.412 under konkurstallet i 2010. De traditionelle

Læs mere

Tal og Trends 2010 Holstebro Kommune

Tal og Trends 2010 Holstebro Kommune Tal og trends 2011 Indhold Indledning....................................................... 3 Befolkning....................................................... 5 Befolkningsudvikling 2006-2010......................................

Læs mere

Erhvervsstrategi

Erhvervsstrategi Erhvervsstrategi 2019-2022 Aalborg Erhvervsråd 7. Maj 2018 Erhvervsindsatsen i Aalborg Kommune Aalborg Erhvervsråd Bredt sammensat, Rådgivende for byrådet, Erhvervspuljen, Erhvervsstrategi Aalborg Byråd

Læs mere

AMK Øst / august Nøgletal for arbejdsmarkedet RAR Sjælland

AMK Øst / august Nøgletal for arbejdsmarkedet RAR Sjælland AMK Øst / august 2018 Nøgletal for arbejdsmarkedet RAR Sjælland August 2018 Udviklingen i beskæftigelsen Fig. 1: Udvikling i fuldtidsbeskæftigede lønmodtagere (arbejdssted), 1. kvartal 2008 1. kvartal

Læs mere

P R O F I L AN ALY S E AF V Æ K S T V I R K S OM H E D E R I N O R D J Y L L AN D

P R O F I L AN ALY S E AF V Æ K S T V I R K S OM H E D E R I N O R D J Y L L AN D DET NORDJYSKE VÆKSTLAG 2.0 P R O F I L AN ALY S E AF V Æ K S T V I R K S OM H E D E R I N O R D J Y L L AN D HVAD ER ET VÆKSTLAG OG HVORFOR INTERESSERE SIG FOR DET? Vækstlaget er en betegnelse for en gruppe

Læs mere

Nøgletal for arbejdsmarkedet RAR Østjylland

Nøgletal for arbejdsmarkedet RAR Østjylland Nøgletal for arbejdsmarkedet RAR Østjylland Opdateret i marts 2018 Forord Beskæftigelsesområdet er omfattende og har stor betydning. Mange borgere er i kontakt med beskæftigelsessystemet, og der er en

Læs mere

- Arbejdsmarkedskontor Midt-Nord. Nøgletal for arbejdsmarkedet RAR Vestjylland

- Arbejdsmarkedskontor Midt-Nord. Nøgletal for arbejdsmarkedet RAR Vestjylland - Arbejdsmarkedskontor Midt-Nord Nøgletal for arbejdsmarkedet RAR Vestjylland Opdateret november 2018 Forord Beskæftigelsesområdet er omfattende og har stor betydning. Mange borgere er i kontakt med beskæftigelsessystemet,

Læs mere

Konkurstallet falder for tredje kvartal i træk jobtab på vej under

Konkurstallet falder for tredje kvartal i træk jobtab på vej under Konkurstallet falder for tredje kvartal i træk jobtab på vej under 1. Antallet af konkurser i tredje kvartal 214 faldt til det laveste niveau i seks år. Det seneste kvartals fald trækkes af bygge- og anlægssektoren

Læs mere

Eksport giver job til rekordmange

Eksport giver job til rekordmange Allan Sørensen, chefanalytiker als@di.dk, 2990 6323 OKTOBER 2018 Eksport giver job til rekordmange 805.000 danske jobs afhænger af eksport. Dette er det højeste niveau nogensinde. Virksomheder, der producerer

Læs mere