Udviklingsplan for Motalavej. April 2019

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Udviklingsplan for Motalavej. April 2019"

Transkript

1 BILAG 1 Edvard Thomsens Vej København S Telefon Fax info@tbst.dk tbst.dk Udviklingsplan for Motalavej April Titel på udviklingsplan Titel: Udviklingsplan for Motalavej 2. Ansvarlig kontaktperson (er) i boligorganisation Navn: Uffe Kjær Titel: Direktør, BoligKorsør Telefon: uffe@bo4220.dk 3. Ansvarlig kontaktperson(er) i kommune Navn: Vini Lindhardt Titel: Børn- og Ungedirektør, Slagelse Kommune Telefon: vini@slagelse.dk Side 1 (28)

2 4. Faktuel beskrivelse af de fysiske forhold i boligområdet og boligformer 4.a Kort karakteristik af boligområdet BoligKorsørs afdeling 15, 21 og 35, der her samlet omtales som Motalavejkvarteret, er et socialt udsat boligområde, der ligger i det nordlige Korsør, tæt på natur, rekreative områder, Korsør Station og Korsør by - men også tæt op ad Vestmotorvejen. De tre almene boligafdelinger er opført over en cirka 10-årig periode fra slutningen af 1950erne til slutningen af 1960erne. Boligområdet rummer i dag 804 almene familieboliger og 86 andre boliger, der i alt huser cirka beboere. Motalavejkvarteret har været på regeringens ghettoliste siden 2013 og er derfor et af de 15 boligområder, der benævnes hårde ghettoer, som er blevet pålagt at udarbejde en udviklingsplan. Der er allerede gennemført en række sociale og fysiske indsatser - bl.a. nedrivninger, renoveringer og forbedring af udearealer. Illustration: Motalavejkvarterets placering i Korsør Side 2 (28)

3 4.b Præsentation af bebyggelsesstrukturen og boligforholdene i boligområdet BoligKorsørs tre afdelinger 15, 21 og 35 ligger på matriklerne 1rn, 1rr, 1rv, 1rø, 1zc, 8s, 8t og 8ø. Illustration: Motalavejkvarterets tre boligafdelinger I 2010, der er udgangspunkt for opgørelsen af almene familieboliger, var der i alt 910 almene familieboliger på Motalavej. Når renoveringen af afdeling 21 er overstået i 2020, rummer området 732 almene familieboliger. Hertil kommer 61 ældreboliger i Plejecentret Solbakken og 24 boliger for borgere med nedsat psykisk og fysisk funktionsevne i Botilbuddet Fasanstien. De tre boligafdelinger har forskellige karakteristika, der gennemgås på de følgende sider. Side 3 (28)

4 Afdeling 15 (36) Fasanstien Afdeling 15 ligger i den sydvestlige del af boligområdet på adresserne Fasanstien 1-33 og 2-22 samt Egernsundvej Afdeling 15 ligger tæt på Kvarterhuset, som er BoligKorsørs aktivitetshus for hele kvarteret. Illustration: Afdeling 15 - Fasanstien Afdelingen består i dag af de oprindelige etageblokke, der er opført i gule mursten samt et nyt byggeri opført med brune tegl. Det oprindelige byggeri er fra 1956, men har gennemgået en omfattende renovering i 2005 og senest i , hvor der blandt andet er reduceret i antallet af almene familieboliger ved nedrivning. I dag er der således 196 familieboliger på mellem 38 og 85 m². Et nyt botilbud med 24 boliger til borgere med fysiske og psykiske funktionsnedsættelser er etableret midt i området og udskilt som en selvstændig afdeling (36). Afd. 15 i dag Almene familieboliger Almene familieboliger i alt 1V 2V 3V 4V Andre boligtyper Boliger I alt Side 4 (28)

5 Afd. 36 i dag Afd i dag Illustration: Boligblok set fra opgangsside (t.v.). Multiplads med nyt Botilbud i baggrunden (m.f.). Boligblok med nye altaner og terrænbearbejdning, der giver private haver og mulighed for direkte adgang og tilgængelighed i stueetagen (t.h.). Læs mere om omdannelsen af afdeling 15 i Afsnit 5: Tiltag. Afdeling 21 - Vandværksgrunden Afdeling 21 ligger i den sydøstlige del af boligområdet på adresserne: Motalavej og Egernsundvej Illustration: Afdeling 21 - Vandværksgrunden Afdelingen består af fire etageblokke, der er opført omkring Oprindeligt fremstod bygningerne med grå betonfacader, men fik ved en renovering i 2011 ny facadebeklædning af Side 5 (28)

6 gule skærmtegl. Generelt fremstår bygningerne udvendigt velholdte i forhold til deres alder. De fælles udearealer er anlagt som mindre parkområder med ophold og leg samt nye parkeringsområder. Afdeling 21 består af 188 lejligheder på mellem m²: Afd. 21 i dag Almene familieboliger Almene familieboliger I alt 1V 2V 3V 4V Afdelingen er lige nu ved at få gennemført en fysisk helhedsplan, hvor der både bliver fjernet og omdannet boliger. Når arbejderne er færdige i 2020, vil de fire blokke være ændret til seks, og boligsammensætningen vil se således ud: Afd. 21 efter omdannelse Almene familieboliger 1V 2V 3V 4V Almene familieboliger I alt Illustration: Blokke på fire etager er nu omdannet til hhv.to og tre etager. I forgrunden skal det nye grønne byrum anlægges, som erstatning for en parkeringsplads (t.v.). Den lange nord/sydgående blok bliver netop nu punktvis nedrevet to steder (t.h.) Læs mere om omdannelsen af afdeling 21 i Afsnit 5: Tiltag. Afdeling 35, Motalavej og Solbakkevej Afdelingen er beliggende på adresserne: Motalavej og Solbakkevej 1-3 og er den største af de tre afdelinger. Den består af 16 fireetagers ejendomme opført med gule teglsten. De i alt 16 bygninger er fordelt omkring fire gårdrum, hvor de danner karréer. De er opført fra vest mod øst i 1962, 1964, 1965 og Motalavej ligger mod syd og Vestmotorvejen mod nord. I den østlige ende forbindes Motalavej med et erhvervsområde, hvor der også er Side 6 (28)

7 indkøbsmuligheder. I den vestlige ende støder afdelingen op til et kolonihaveområde. I denne ende af bebyggelsen ligger desuden Kvarterhuset, driftskontoret og et minimarked. Afdeling 35 blev renoveret i perioden 2002 til Her blev der blandt andet sørget for støjisolerede vinduer for lejligheder orienteret mod motorvejen. 60 almene familieboliger i to blokke længst mod øst blev ombygget til Plejecenter Solbakken, og kvarterhuset blev opført som et nyt fælles samlingssted midt i boligområdet. Afdelingen består i dag af 420 almene familieboliger på m². Derudover er der 61 plejeog ældreboliger i Plejecenter Solbakken. Pleje- og ældreboligerne er på m². Illustration: Afdeling 35 Afd. 35 i dag Almene familieboliger Almene familieboliger i alt 1V 2V 3V 4V Andre boligtyper Boliger I alt Side 7 (28)

8 Illustration: Plejecenter Solbakken (øverst t.v.), Det nye kvarterhus (øverst m.f.), Minimarked og driftskontor (øverst t.h.). Gårdrumsstruktur set fra gårdrummet (nederst t.v.), Gårdrumsstruktur set fra Motalavej (nederst t.h.) 4.c Bebyggelsesstrukturen i boligområdet Ejerformer og boligtyper Almene familieboliger dominerer boligudbuddet på Motalavej, som det fremgår af ovenstående. Ud over de 732 familieboliger, der vil være tilbage i boligområdet, når reduktionerne i afdeling 21 er foretaget, er der 61 ældre- og plejeboliger med servicearealer i Plejecentret Solbakken i afdeling 35 (etableret ved ombygning af familieboliger i 2008) og 24 nyopførte plejeboliger i afdeling 36 (Botilbud med fællesområder og personalefaciliteter etableret i 2015 som en del af helhedsplanen for afdeling 15). I opgørelsen herunder er desuden vist, hvordan erhvervsarealerne indgår i beregningen af den samlede boligmasse. Afdeling Afdeling 21 Afdeling 35 I alt Almene familieboliger, Andre boligtyper, Erhverv (75 m2 = 1 bolig) 8 8 Samlet boligmasse Allerede gennemførte og planlagte nedrivninger af familieboliger efter Andre (nye) boligtyper Almene familieboliger i Samlet boligmasse Side 8 (28)

9 Der er ingen privatejede boliger inden for det afgrænsede område. De tilstødende kvarterer mod vest og syd er dog domineret af privatejede boliger, nemlig etagebebyggelsen vest for kolonihaverne og etagehuse og parcelhuse mod syd. Mod øst er der hovedsageligt erhvervsbyggeri og butikker. Illustration: Motalavejkvarteret og de omkringliggende områders boligtyper og ejerformer Bygningstypologier Bygningerne i alle tre afdelinger er opført som fritliggende etageblokke, dog i forskellige kompositioner. I afdeling 15 er blokkene opført i en dobbelt hesteskoform, der er blevet modificeret med seneste fysiske helhedsplan, hvor bygningerne tættest på Motalavej er blevet nedrevet og erstattet af en multiplads (se kort side 14) I Afdeling 21 er de tre blokke tættest på Motalavej orienteret nord-syd og den lange blok, der ligger syd for, er orienteret øst-vest. Med den nuværende helhedsplan bliver de nordlige blokke nedrenoveret til henholdsvis tre, to og én etager mens den lange nord/sydgående blok bliver opbrudt i tre mindre sektioner (se kort side 14 samt foto side 6). I afdeling 35 er de 16 bygninger samlet omkring fire, næsten ens, åbne gårdrum, der ligger med forskellig afstand fra øst mod vest. Bygningerne danner karéer, der er rektangulære, med de korte sider af karréerne mod nordøst og sydvest. Grundlæggende er boligtypologierne overvejende opgangslejligheder, hvor flere af stuelejlighederne i de renoverede afdelinger 15 og 21 har fået egen have og mulighed for egen indgang fra terræn. Dertil kommer de fremtidige 14 rækkehuse i afdeling d Erhverv, detailhandel og erhvervsejendomme i boligområdet Boligområdet på Motalavej er domineret af almene familieboliger. Af andre funktioner inden for områdeafgrænsningen er der: Side 9 (28)

10 Minimarked (på matrikel 1rr) Kvarterhuset (på matrikel 1rr) 4.e Øvrige væsentlige forhold vedrørende boligområdets fysiske forhold Sammenhængen mellem et boligområde og resten af byen er afgørende for, om det bliver et attraktivt sted at besøge, flytte til og blive boende i. Opleves området som vanskeligt tilgængeligt eller utrygt, vil det være svært at bryde den negative spiral. Derfor er der igangsat udarbejdelsen af en infrastrukturplan for Motalavej. Indsatserne i infrastrukturplanen kommer til at spille tæt sammen med tiltagene i udviklingsplanen, der skal udmøntes i en kommende fysisk helhedsplan. Vi introducerer overordnet de problematikker og principper beskrevet i infrastrukturplanen her: Forbindelser til den omgivende by Motalavej ligger i Halsskov i den nordlige udkant af Korsør umiddelbart syd for Vestmotorvejen. Her er let adgang til natur og rekreative områder som Korsør Nor mod øst, Storebæltskysten mod vest og Korsør Bypark mod syd. Via Tårnborgvej og Halsskovvej er der forbindelse sydpå til bymidten, der ligger cirka 2,2 km væk og til Korsør Station, der ligger nord for motorvejen, knap 1,5 km fra Motalavej. Ligesom de nord-sydgående vejforbindelser er der også stiforbindelser, der gør det muligt at færdes til fods og på cykel, fx nordpå til stationen og sydpå til bymidten via Korsør Bypark. Det er vigtigt, at disse forbindelser er trygge og har en kvalitet, der ikke bare gør det muligt men også let og attraktivt at færdes til, fra og gennem Motalavejkvarteret. Dette adresseres i infrastrukturplanens 1. indsatsområde: Etablér infrastruktur, der binder området sammen med den omkringliggende by. Forbindelser inde i bebyggelsen Motalavej strækker sig fra øst til vest i hele boligområdets udstrækning og udgør den centrale forbindelse til den omgivende by. På Motalavej kører også jævnligt busser med rute fra Korsør Station mod nord til bymidten mod syd. Der er foretaget flere trafikregulerende tiltag på Motalavej, men vejen afføder stadig en vis utryghed, da nogle bilister, knallerter mv. kører meget stærkt igennem. I det kommende arbejde med infrastrukturplanen skal dette løses. Tilkørselsvejene til de enkelte dele af bebyggelsen er i hovedsagen blinde veje, der ender i større og sammenhængende parkeringsområder. Stinettet i og omkring boligafdelingerne på Motalavej er blevet udbygget med de seneste helhedsplaner, således at det er blevet lettere at færdes internt i området. En yderligere styrkelse og synliggørelse af dette er temaet for infrastrukturplanens 2. indsatsområde: Skab trygge forbindelser på tværs med fokus på oplevelseskvaliteten. Side 10 (28)

11 Oplevelser og attraktioner Til trods for vej- og busforbindelser opleves boligområdet på Motalavej som isoleret i forhold til resten af byen. Det handler ikke kun om fysisk afstand, men også om, at der ikke er så mange funktioner i området, der henvender sig til udefrakommende. Daginstitutionerne i området er lukket, kvarterhuset henvender sig primært til beboere, og minimarkedet har ikke en størrelse, der tiltrækker handlende længere væk fra. På den positive side tiltrækker den nye multiplads midt i bebyggelsen i nogen grad børn og unge fra de nærliggende boligområder. Plejecentret Solbakken og Botilbuddet på Fasanstien er begge arbejdspladser, der beskæftiger medarbejdere fra et større opland. Flere af lignende funktioner i området kan hjælpe til at skabe en større udveksling med den omgivende by. Samtidig fremstår afdeling 35 som noget ensartet og anonym, og her kan der med fordel gøres noget for at skabe en større variation og oplevelsesrigdom, ligesom det er sket og sker i afdeling 15 og 21. Dette adresseres i infrastrukturplanens 3. indsatsområde: Skab et varieret område og understreg forskelligheden på afdelingerne. Friarealer Som nævnt ligger Motalavej tæt på naturområder og rekreative arealer. Bl.a. er der let adgang til Korsør Bypark, som er anlagt i det tidligere baneterræn og fortsætter hele vejen ned til den gamle banegårdsplads på havnen i Korsør. Også i selve bebyggelsen er de landskabelige kvaliteter mærkbare; det kuperede terræn og de grønne områder mellem blokkene giver fine oplevelsesmæssige kvaliteter, der med de seneste fysiske helhedsplaner er blevet udviklet og forbedret. Blandt andet er der, som tidligere nævnt, anlagt en multiplads midt i Motalavejkvarteret. På samme vis vil en parkeringsplads midt i kvarteret blive omdannet til et grønt byrum, når den fysiske omdannelse af afdeling 21 er afsluttet i Selvom de store grønne områder, som omgiver blokkene, er åbne, er det dog ikke altid tydeligt, om de er private, eller om de kan benyttes af offentligheden. Det er altså uklart, hvem der har ret til at færdes her, hvilket gør det til en form for ingenmandsland. I afdeling 15 har etableringen af private haver til stueetagerne bidraget til at skabe et større ejerskab og dermed mere liv og tryghed i udeområderne. Lignende tiltag er på vej i afdeling 21, og erfaringerne forventes videreført i den kommende helhedsplan for afdeling 35. Dette adresseres i infrastrukturplanens 4. indsatsområde: Skab unikke rammer for fællesskab og naboskab mellem husene. Side 11 (28)

12 5. Præsentation af tiltagene i jeres udviklingsplan 5.a Konkrete tiltag der igangsættes med henblik på at opnå målet om at nedbringe andelen af almene familieboliger (fra 2010 og frem) Indledning Udviklingsplanen for Motalavej har to overordnede formål: Udviklingsplanen skal hjælpe til at få Motalavejkvarteret fjernet fra ghettolisten Indgrebene skal øge ikke forringe kvaliteten af boligområdet, så det bliver et attraktivt sted at bo og besøge. Dette er i tråd med de indsatser, der allerede er i gang for at skabe social balance i Motalavejkvarteret. Slagelse Kommune har blandt andet igangsat en boligsociale helhedsplan og vedtog desuden i 2016 Strategi for den almene sektor I den forbindelse indgik kommunen og boligorganisationerne et strategisk samarbejde med målet om, at ingen boligområder i kommunen skal være på ghettolisten i For Motalavejkvarteret er de konkrete handlinger at reducere antallet af almene familieboliger under kommende helhedsplaner, at omdanne dele af bebyggelsen til tæt/lavt byggeri, som er bedre integreret i naboområderne - samt at bruge muligheden for fleksibel udlejning. De samlede indsatser er: Boligsociale indsatser Motalavej indgår i den boligsociale helhedsplan En fælles indsats, der er blevet til på fælles initiativ af Slagelse Kommune og boligselskaber i Slagelse, Skælskør og Korsør. Indsatserne i den boligsociale helhedsplan handler om jobskabelse, uddannelsesdeltagelse, kriminalitetsforebyggelse og styrkelse af det lokale ejerskab til boligområderne. Visionen er at understøtte udviklingen af Motalavej til et attraktivt byog boligområde, så det naturligt integreres i de omkringliggende bydele. Fleksibel udlejning af almene familieboliger For at sikre en hensigtsmæssig beboersammensætning er der indgået en aftale om fleksibel udlejning med Slagelse Kommune. Aftalen betyder eksempelvis, at borgere i beskæftigelse kan få fortrinsret til boligerne i Motalavejkvarteret. Slagelse Kommune vedtog i 2016 Strategi for den almene sektor Her er det beskrevet, at kommunen kan benytte sig af fleksibel udlejning og evt. 100 % kommunal anvisning i en periode, når det gælder Motalavejkvarteret. Fysiske forandringer Desuden er der gennem de seneste år blevet gennemført fysiske forandringer i afdelingerne på Motalavej. Disse har haft sigte på at gøre boligerne mere attraktive og beskrives nærmere nedenfor. De tre boligafdelinger omkring Motalavej befinder sig i skrivende stund i tre forskellige stadier: Side 12 (28)

13 Afdeling 15 blev i renoveret med reduktion af antallet af almene familieboliger. Afdeling 21 bliver nu renoveret under den igangværende helhedsplan, som forventes afsluttet i Her bliver antallet af almene familieboliger ligeledes reduceret. Afdeling 35 står overfor at få udarbejdet et forslag til en fysisk helhedsplan, med omdannelse til tæt/lavt byggeri, bedre integrering i de omkringliggende boligkvarterer og reducering i antallet af almene familieboliger - dette afventer udviklingsplanen. Resultaterne af de samlede indsatser kan tydeligt ses i afdelingerne på Motalavej i dag. Fx er andelen af arbejdsløse beboere faldet fra 50,3 % til 40,3 % på bare fem år. Gennemsnitsindkomsten udgjorde i ,6 % af gennemsnittet i regionen - i dag er den steget til 58,8 %. Andelen af beboere der er dømt efter straffeloven, våbenloven eller lov om euforiserende stoffer er faldet fra 2,67 i til 2,14 % i De fysiske forandringer i afdeling 15 og 21 Der har været fokus på at skabe forandring af Motalavejkvarteret, før boligområdet kom på ghettolisten. Dette var bl.a. begrundet i ønsket om at undgå lejetab, som følge af manglende efterspørgsel på lejligheder - men også for at ændre karakteren af området. Nedrivninger og omdannelser er derfor udført strategisk for at skabe størst mulig værdi for området og bydelen i form af tryghed, variation, nedskalering og tilgængelighed. Det er de positive erfaringer fra disse to helhedsplaner, som der bygges videre på i denne udviklingsplan. De fysiske forandringer for de to helhedsplaner beskrives på de følgende sider. Den fysiske helhedsplan for afdeling 15 ( ) I blev den fysiske helhedsplan for afdeling 15 gennemført. Her blev tre boligblokke nedrevet og erstattet af en multifunktionel legeplads, hvilket har givet mere åbenhed og aktivitet i kvarterets vestlige ankomstområde. Botilbuddet Fasanstien blev i samme tidsrum oprettet for borgere med nedsat psykisk og fysisk funktionsevne. Tre blokke i den nordlige del af bebyggelsen er blevet nedrevet og har givet plads til et nyt aktivitets- og legeområde (multipladsen) samt 24 nyopførte plejeboliger med servicearealer i Botilbuddet Fasanstien, målrettet borgere med nedsat psykisk og fysisk funktionsevne. Boliger er blevet moderniseret og gjort mere attraktive med bl.a. rummelige altaner eller direkte udgang til private haver. De fælles udearealer er anlagt med legepladser, græsplæner, stier og opholdsmuligheder. Der er udskiftet vinduer, og gavlene er isoleret. Der er etableret indvendige elevatorer i udvalgte blokke for at tilgodese ældre, gangbesværede og handicappede, der på den måde har mulighed for at blive i længst tid i egen bolig. Side 13 (28)

14 Illustration: Afdeling 15 i 2007 før helhedsplanen blev påbegyndt (t.v.). Afdeling 15 efter helhedsplanens gennemførelse 2017 (t.h.) Ved helhedsplanens afslutning var antallet af almene familieboliger reduceret med 106. Den fysiske helhedsplan for afdeling 21 ( ) I 2015 blev den fysiske helhedsplan for afdeling 21 igangsat med afslutning i Mod nord bliver tre boligblokke på fire etager reduceret til hhv. tre, to og en etage med nedtrapning mod det østlige ankomstområde, så det svarer til højden af de omkringliggende bygninger. Dette giver mere gradvis overgang til kvarteret samt en helt ny boligtypologi i området: Et plans-rækkehuse. Samtidig brydes den lange blok i to mindre blokke for at give et bedre kig ind i området. Den 150 meter lange blok mod syd nedrives punktvis to steder, så den bliver til tre mindre blokke. Dette giver en mere menneskelig skala og giver bedre kontakt og overskuelighed på tværs af bebyggelsen. Side 14 (28)

15 Illustration: Afdeling 21 i 2017 (t.v.). Plantegning af afdeling 21 efter helhedsplanens afslutning i 2020 (t.h.) Blok 1 og 2 reduceres til henholdsvis tre og to etager. Samtidig ændres lejlighedsstørrelserne, og der etableres elevatorer og tilgængelighedsboliger. Blok 3 nedrives punktvis i to blokke, der nedskæres til terræn, for opførelse af rækkehuse i ét plan med god tilgængelighed og egne haver. Blok 4 gennembrydes og opdeles i tre mindre blokke (alle på fire etager) for at skabe mere luft og lys samt bedre adgang til legearealer og fælles friarealer. Alt i alt reduceres afdelingen med 86 almene familieboliger, og der opføres 14 nye rækkehuse i ét plan. Når helhedsplanen er gennemført i 2020 er antallet af familieboliger reduceret med yderligere 72. Fysiske forandringer, der følger af udviklingsplanen For at nå kravet om, at andelen af almene familieboliger i boligområdet skal nå ned på 58% som præciseret i ministeriets svar på dispensationsansøgningen, vil der blive foretaget yderligere reduktioner af boligmassen. Reduktionerne vil hovedsageligt ske ved nedrivning og (i mindre omfang) ommærkning af boliger i afdeling 35. Dette beskrives nærmere nedenfor. 5.b Baggrunden for valg af tiltag og begrundelse af, hvorfor det er meningsfuldt at vælge netop den vej Som beskrevet i dispensationsansøgningen fremsendt 1. februar 2019, er der for Motalavejs vedkommende meget begrænsede muligheder for at anvende andre virkemidler end nedrivning. Efterspørgslen efter bygninger og byggegrunde er så lav i dette område, at det Side 15 (28)

16 vurderes, at ejendommene næppe kan sælges uden tab - ligesom fortætning af området ikke er realistisk. Derfor er det hovedsageligt nedrivning og (i mindre omfang) ommærkning, der forventes taget i anvendelse. Der er allerede foretaget betydelige reduktioner i afdeling 15, ligesom en reduktion i afdeling 21 er under udarbejdelse. Begge afdelinger har fået/får desuden et kvalitetsløft under helhedsplanerne. Derfor er udviklingsplanen centreret om afdeling 35, hvor det påtænkes at gennemføre en fysisk helhedsplan - og hvor restgælden er betydeligt lavere end i de to andre afdelinger. Helhedsplanernes ændringer af afdeling 15 er meget vellykkede. Det samme forventes af den igangværende helhedsplan for afdeling 21. Der er derfor ingen grund til at foretage ændringer i disse to afdelinger. Den yderligere reduktion af antallet af almene familieboliger gennemføres derfor under den kommende helhedsplan for afdeling c Beskrivelse af hvor mange almene familieboliger, der er omfattet af de valgte tiltag Tiltagene omfatter 420 almene familieboliger i afdeling 35. Hvilke boliger, der konkret skal renoveres eller nedrives, skal først undersøges i den kommende helhedsplan, som skal udvikles med inddragelse af beboerne. Derfor er reduktionerne i nærværende udviklingsplan beskrevet som et gennemsnitligt antal boliger fordelt i de fire karréer. Reduktionen i antallet af almene familieboliger består i at: Nedrive almene familieboliger Ommærke almene familieboliger til ungdomsboliger (i mindre grad) Den samlede reduktion vil være på 164 almene familieboliger inden Ud over reduktionerne er der ansøgt om gennemførelse af en infrastrukturplan, der omfatter alle tre afdelinger. Forandringerne af infrastrukturen skal understøtte bestræbelserne på at skabe bedre sammenhæng til den omgivende by - og gøre boligområdet endnu mere trygt og attraktivt at bo og færdes i. Målsætninger for omdannelse Følgende målsætninger vil blive centrale, når der skal udarbejdes en helhedsplan for afdeling 35: På bydels- og boligområdeniveau skal forandringerne: Sikre bedre forbindelser til de omgivende byområder Tilføre attraktioner og funktioner, der kan tiltrækker andre borgere til området Hjælpe til at bryde områdets dårlige ry og isolation Skabe gode forbindelser internt i området Give liv og tryghed gennem mødesteder, belysning, koncentration af byliv og øjne på gaden. På bygnings- og byrumsniveau skal forandringerne: Forbedre dagslysforhold, drage nytte af udsigten og begrænse støjen fra motorvejen Skabe variation og forskellige identiteter Sikre gode overgange mellem private og offentlige zoner Side 16 (28)

17 Større tryghed gennem gode kantzoner og større ejerskab Give mulighed for, at beboerne kan sætte deres eget præg på området Sikre, at der er uderum, der passer til alle - men også uderum, der tiltrækker særlige målgrupper. På boligniveau skal forandringerne: Sikre, at der forskellige boligtyper til forskellige målgrupper - og til forskellige livsfaser Motivere ressourcestærke til at blive boende trods udsigten til genhusning Sikre, at der er tidssvarende og attraktive boliger, der er til at betale Forbedre tilgængeligheden, så det er muligt også at fastholde og tiltrække ressourcestærke seniorer. Bebyggelsesmæssige kvaliteter for afdeling 35 I arbejdet med udviklingsplanen er der lagt væk på at definere de bebyggelsesmæssige kvaliteter i afdeling 35. Dette skal viderebearbejdes i helhedsplanen, hvor grebene kan udvikles til konkrete planer for omdannelsen. En central kvalitet i boligafdelingen er gårdrumsstrukturen, der er unik. Ikke bare for Motalavejkvarteret, men for hele Halsskov. Strukturen giver mulighed for at danne definerede, mindre og overskuelige fællesskaber, som er vigtige for naboskabet, sammenholdet og trygheden i området. De fire gårdrum samt boligtypologierne er dog relativt ens, men der er potentiale for at skabe større variation i en fremtidig omdannelse. Gårdrummene har en åben struktur, der kan gøres mere inviterende ved f.eks. at opgradere med en åben og attraktiv rute på tværs. Udadvendte aktiviteter og bearbejdninger kan med fordel koncentreres midt i boligområdet, så det giver bedst mulig grundlag for liv og sammenhæng med kvarterets øvrige aktiviteter: Kvarterhuset, multipladsen, busruten etc. Gårdrumsstrukturen giver også læ for meget af den støj, der kommer fra vestmotorvejen. Til gengæld giver strukturen også skygge i gårdrummene, der dog samtidig skærmer mod den fremherskende vestenvind. Disse og mange flere forhold er vigtige at have for øje under udarbejdelse af helhedsplanen. Side 17 (28)

18 Illustration: Eksempler på bebyggelsens kvaliteter og potentialer. Disse og andre aspekter skal undersøges nærmere ved udarbejdelsen af helhedsplanen for afdeling 35 Fra nedrivning til nedrenovering Reduktionen af 164 almene familieboliger vil, som tidligere nævnt, foregår primært ved hjælp af nedrivninger og (i mindre omfang) ommærkning. Nedrivningen kan dog foretages på mange måder, hvor nogle kan svække kvaliteterne i boligområdet, mens andre kan bruges til at styrke kvaliteterne. Hvis eksempelvis hele karréer fjernes, mens andre står uændret, opstår der tomme og øde huller i bebyggelsen. Disse områder, uden beboere og dermed også uden aktivitet, kan give utryghed i boligområdet. Desuden er kvarterets omdannelse begrænset. Ved derimod at nedrenovere karréerne, ved at tage etager af blokkene, kan man fastholde beboelsen og livet i udeområderne. Nedrenoveringen kan ligeledes bruges strategisk til at forbedre sollysforholdene i gårdrummene og samtidig skærme mod motorvejsstøj og vestenvind. Ved at bruge nedrenovering er det ligeledes muligt både at reducere antallet af almene familieboliger, mens byggeriet bliver omdannet til tæt/lavt byggeri, der er bedre integreret i de omkringliggende kvarterer. Dette indgår også konkret i de handlinger for Motalavejkvarteret, som er beskrevet i Slagelse Kommunes Strategi for den almene sektor Men nedrenoveringen giver også mulighed for at ændre selve boligtyperne og dermed ændre selve boligudbuddet. I dag består boligerne af stort set identiske lejligheder. I fremtiden kan dette ændres til et væld af forskellige boligtyper, der henvender sig til forskellige målgrupper - og beboere i forskellige livsfaser. For at sikre størst mulig blanding af de muligheder og boligtyper, som nedrenoveringen giver, bør den fordeles jævnt med en reduktion på lidt under 50 % for hvert gårdrum. Side 18 (28)

19 Illustration: Matrix der viser et udvalg af nedrivningsscenarier for en gårdrumsstruktur. Fra ingen nedrivning øverst til venstre til fuldstændig nedrivning nederst til højre. For at undgå huller i bebyggelse samt størst mulig forandring af gårdrum og boligtyper kan renoveringen foretages som nedrenoveringer jævnt fordelt over gårdrumsstrukturerne med en reduktion på under 50 % pr. gårdrum (se bilagsmaterialet). Nedrenovering kan foregå i forskellige niveauer spændende fra lette renoveringer, hvor boligerne gøres tidssvarende, og tilgængeligheden forbedres, til mere markante nedrenoveringer som giver størst mulig forandring. Eksempler på dette kunne være nedrenovering til terrasserede lejligheder eller rækkehuse - boligtyper, der ikke eller i begrænset grad er repræsenteret i boligområdet. Ved at variere boligudbuddet og skabe nye attraktive boligtyper er det muligt i højere grad at tilbyde boliger målrettet forskellige beboere i forskellige livsfaser: De unge, børnefamilier, storfamilier med sammenbragte børn, par uden børn, seniorer, enlige ældre etc. Eksempler på nedrenoveringer er illustreret herunder og nærmere beskrevet i bilagsmaterialet. Side 19 (28)

20 Opgangs-lejlighed Som den nuværende lejlighedsstruktur, men renoveret og med forbedrede kantzoner og tilgængelighed Terrasse-boliger Renoveret lejlighedsstruktur, men med terrasse-boliger øverst. Forbedrede kantzoner og tilgængelighed Duplex-lejligheder Rummelige 2-planslejligheder med ekstern trappe og egen indgang oven på tilgængelige stueplanslejligheder med egen indgang og have Rækkehuse i 2 plan Have og egen indgang Rækkehuse i 1½ plan Have og egen indgang Rækkehuse i 1 plan Have og egen indgang. Tilgængelighedsboliger Illustration: Eksempler på forskellige muligheder for nedrenoveringer der samtidig giver nye boligtyper (se bilagsmaterialet) De beskrevne boligtyper kan kombineres på kryds og tværs for at sikre en varieret sammensætning af boligtyper og beboere. Hvorledes nedrenoveringen skal foregå, skal dog først afklaret under udarbejdelsen af helhedsplanen. Sideløbende med nedrenoveringen undersøges muligheden for ommærkning af i alt op til 9 almene familieboliger til ungdomsboliger. 6. Tidsplan 6.a De vigtigste tidsmæssige nedslagspunkter i udviklingsplanen Tidsplanen for implementeringen af tiltagene i denne udviklingsplan er vedlagt i bilagsmaterialet (se udsnit nedenfor). Da tiltagene hovedsageligt forventes gennemført i regi af en fysisk helhedsplan med støtte fra Landsbyggefonden, følger tidsplanen den normale procedure for denne. Side 20 (28)

21 Med det forbehold, at der er en lang række faktorer, der kan indvirke på forløbet, forventes processen at forløbe således, at tiltagene i udviklingsplanen er implementeret i Læs mere om tidsplanens enkelte dele i afsnit 8. Illustration: Udsnit af tidsplanen. Se hele tidsplanen i bilagsmaterialet. 7. Organisering 7.a Det organisatoriske set-up for udviklingsplanens gennemførelse Den sammensatte organisation skal sikre, at BoligKorsør har de rette kompetencer og erfaringer til gennemførelse af projektet for udviklingsplanen. Der er tilknyttet et stærkt rådgivningsteam, som til sammen har stor erfaring, kompetencer og viden fra udarbejdelse og gennemførelse af lignende projekter. BoligKorsør er projektejer og har i form af repræsentantskabet, den øverste og bestemmende position i det organisatoriske set-up. Repræsentantskabet danner i fællesskab med Slagelse Kommune øverste beslutningstager, hvorved det sikres, at de politiske beslutninger for projektet går i samme retning. De politiske beslutninger træffes i fællesskab mellem BoligKorsørs repræsentantskab og Slagelse Kommunes Byråd. For at sikre et fælles fodslag og enighed om retning er der sammensat en styregruppe, som består af repræsentanter fra de involverede parter. Ud over styregruppens formand (som også Side 21 (28)

22 er formand for BoligKorsørs repræsentantskab) består styregruppen af BoligKorsørs direktør, BoligKorsørs næstformand, afdelingsformændene for de berørte boligafdelinger, en repræsentant fra BDO Advisory (som har den styrende rolle gennem hele projektet) samt en repræsentant fra Slagelse Kommune. Illustration: Udsnit af tidsplanen. Se hele tidsplanen i bilagsmaterialet. BoligKorsør indgår aftaler med specialiserede rådgivere indenfor projektledelse, økonomi, design og arkitektur, procesrådgivning og infrastruktur. Dette for at få et samlet organisatorisk set-up, som kan sikre alle faser for udviklingsplanens gennemførelse, med de rette involverede kompetencer, fra start til slut. Organisationen er nøje sammensat ud fra de enkelte virksomheders fagligheder. Der er ved sammensætningen af projektorganisationen blandt andet lagt vægt på, at organisationen har en synlig projektledelse samt, at det sikres, at projektets fremdrift er i overensstemmelse med tidsplaner og økonomiske rammer. Projektleder er som ovenfor nævnt, repræsenteret i styregruppen, og der kommunikeres direkte mellem de resterende tilknyttede specialister i organisationens set-up. Her indarbejdes faglige kompetencer fra eksterne proces- og tekniske rådgivere, som i samspil leverer den designmæssige, tekniske og procesmæssige rådgivning. Fra projektledelsen involveres også forskellige arbejdsgrupper og interessenter. Her er det blandt andet sikret, at der også hér er kommunal deltagelse med en planlægger fra Miljø, Plan og Teknik i arbejdsgruppen. Der afstemmes og sikres derved hele tiden med kommunen, at projektet løber i fælles retning. Side 22 (28)

23 Der er ved sammensætningen af projektorganisationen lagt vægt på, at projektorganisationen - som grundlag - udøver en konstruktiv og direkte samarbejdsstruktur tilpasset projektets forskellige faser. Det samlede organisations set-up, skal tilsammen danne grundlag for at kunne være med til at skabe rammerne for at nå i mål med indsatserne i helhedsplanen. Herunder jobskabelse, uddannelsesdeltagelse, kriminalitetsforebyggelse og styrkelse af det lokale ejerskab til boligområderne. Således at udviklingen af Motalavej til et attraktivt by- og boligområde understøttes, så det naturligt integreres i de omkringliggende bydele. Sideløbende med udviklingsplanen er der igangsat en ansøgning om midler til infrastrukturprojekt. Slagelse Kommune er ved at etablere et 17, stk. 4 udvalg, der skal rådgive Økonomiudvalget i opgaver i relation til ghettoaftalen. 7.b Samarbejdsflader og ansvarsfordeling mellem kommune og boligorganisation Som beskrevet ovenfor, under det organisatoriske set-up, er der etableret et tæt samarbejde mellem Slagelse Kommune og BoligKorsør. Begge parter er repræsenteret, både i form af politisk beslutningskompetence, øverst i organisationen, deltagelse i styregruppen samt deltagelse i arbejdsgrupper i den daglige kontakt og indflydelse. Se også organisationsdiagram på forrige side. 7.c Inddragelse af det politiske niveau og brug af eksterne konsulenter Det er en helt naturlig del af det organisatoriske set-up, at det politiske niveau sikres og inddrages. Som beskrevet ovenfor er det politiske niveau forankret i gennem hele det organisatoriske set-up, og på denne måde vil der hele tiden være sikring af inddragelse. Der er endvidere en tæt dialog til andre myndigheder og naturligvis Landsbyggefonden. Som også anført ovenfor er der en helt tydelig og naturlig inddragelse af eksterne konsulenter i forbindelse med udarbejdelse af udviklingsplanen, som alle indgår i det organisatoriske setup. Det er nødvendigt at trække specialister ind, som i fælles samspil er med til at udvikle de bedste forudsætninger for et vellykket projekt. Der indgås helt tydelige skriftlige aftaler med alle eksterne konsulenter. Herved er rammerne for det fælles projekt, og en fælles forståelse for den kommende proces, beskrevet og anerkendt. Alle tilknyttede eksterne konsulenter er i øvrigt vant til at arbejde og inddrage på det politiske niveau. 7.d Mulige samarbejdspartnere i udviklingsplanens gennemførelse Projektorganisationen er sammensat af repræsentanter, som alle er vant til at fokusere på beboersamarbejde i alle faser, hvilket er et af de afgørende kriterier for en tryg og succesfuld proces og i sidste ende et tilfredsstillende resultat for alle parter. Beboerdialogen er vigtig i hele projektets levetid - fra udviklingsplan til selve renoveringen. Det er vigtigt med en god Side 23 (28)

24 proces, hvor beboerne inddrages f.eks. gennem workshops og møder, så der skabes merværdi for både beboere og BoligKorsør som boligorganisation. Der er fokus på inddragelse af nærområdet, blandt andet i form af etableringen af praktikpladser og andre uddannelses- og beskæftigelsesfremmende tiltag for beboere i boligorganisationens afdelinger i forbindelse med bygge- og renoveringsarbejdet. Der er ligeledes fokus på inddragelse af de ældre- og plejeboliginstitutioner, der er i området samt samarbejde med interessenter i kvarterhuset især ift. den sociale helhedsplans indsats. 7.e Aktiv inddragelse af afdelingsbestyrelse, beboere og nøgleinstitutioner i boligområdet i forhold til udviklingsplanens gennemførelse Det er BoligKorsørs ønske, at beboerne inddrages tæt i udviklingen af den fysiske helhedsplan for afdeling 35 samt infrastrukturændringer for Motalavejkvarteret. Det vil ske i en intensiv proces, der påregnes opstartet, når der er svar på udviklingsplanen - som udgangspunkt i efteråret Beboernes ønsker til fremtiden, og deres viden om hverdagslivet i området, skal indarbejdes i det første udkast til en fysisk helhedsplan, som forventes at kunne sendes til Landsbyggefonden i sensommeren Milepæle, dokumentation og afrapportering 8.a Milepæle for tiltagene i udviklingsplanen Da tiltagene i udviklingsplanen, som beskrevet i punkt 6, forventes gennemført i regi af en fysisk helhedsplan med støtte fra Landsbyggefonden, følger milepælene processen herfor. De vigtigste milepæle, som fremgår af Bilag 2, er: Ansøgning til Landsbyggefonden: Medio/ultimo 2020 Godkendt skema A: Sommer 2021 Godkendt skema B: Sommer 2022 Fysisk opstart af nedrivning / renovering: Ultimo 2022 / primo 2023 Afsluttet udførelse og skema C, etape 1: Sommer samlet reduktion ca. 47 Afsluttet udførelse og skema C, etape 2: Sommer samlet reduktion ca. 94 Afsluttet udførelse og skema C, etape 3: Sommer samlet reduktion ca. 141 Afsluttet udførelse og skema C, etape 4: Sommer reduktion 164 Herudover er der indsat milepæle for de årlige afrapportering af status på udviklingsplanen til ministeriet. Reduktionen i antallet af almene familieboliger i hver etape skal afstemmes de konkrete byggeprojekter og fastlægges først under helhedsplanen. Den samlede reduktion i antallet af almene familieboliger vil dog være 164 ved afsluttet udførelse og skema C for den sidste etape. Side 24 (28)

25 8.b Opstart og forventet afslutning på hvert enkelt tiltag Opstart og forventet afslutning på tiltagene i udviklingsplanen fremgår af Bilag 2. De vigtigste delprocesser er: Foreløbig helhedsplan (ultimo ) Arbejdet med udviklingen af den foreløbige helhedsplan kan igangsættes med inddragelse af beboerne, når udviklingsplanen er godkendt af ministeriet. Det er forventningen, at dette sker i efteråret Den foreløbige helhedsplan forventes sendt med en ansøgning til Landsbyggefonden i sensommeren Endelig helhedsplan ( ) Herefter følger dialogen med Landsbyggefonden, tilpasning og færdiggørelse af helhedsplanen herunder finansiering og huslejekonsekvens, beboerafstemning, ansøgning om nedrivning samt ansøgning og behandling af skema A. Der tages udgangspunkt i, at der kan foreligge et godkendt skema A i sensommeren Projektering og udbud ( ) Efter godkendt skema A skal helhedsplanen projekteres og prissættes i et entrepriseudbud. Efter licitationen fremsendes skema B-ansøgning. Der tages udgangspunkt i, at der kan foreligge et godkendt skema B i sensommeren Udførelse i fire etaper (ultimo ) Når der foreligger et godkendt skema B, kan der skrives kontrakt med entreprenør, og byggeriet kan gå i gang efter, at beboerne i de berørte blokke er genhuset midlertidigt eller permanent. Der tages udgangspunkt i, at udførelsen foretages i fire etaper. Etaperne er spredt tidsmæssigt, så det giver de bedste forudsætninger for at løse genhusningen. Det forventes, at de fire etaper afsluttes med cirka ét års mellemrum således, at den første er afsluttet i 2024 og den sidste i c Dokumentation af de enkelte tiltag BoligKorsør vil i et årligt statusnotat redegøre for, hvordan fremdriften er for tiltagene i udviklingsplanen. Statusnotatet vil blive suppleret af de godkendte skemaer A, B og C, når disse foreligger samt evt. andet materiale, der kan dokumentere tiltagenes planlægning, udførelse og afslutning. 8.d Sikring af den rette fremdrift i udviklingsplanen For at sikre den rette fremdrift i udviklingsplanen igangsætter BoligKorsør den foreløbige helhedsplan for afdeling 35 ultimo 2019/primo 2020 efter ministeriets godkendelse af udviklingsplanen. Helhedsplanen skal konkretisere tiltagene og sammentænke dem med den forandring, som Motalavejkvarteret allerede er i gang med. Processen bakkes op af en klar organisation med en beslutningsdygtig styregruppe bestående af boligselskab, beboerrepræsentanter og kommune. Side 25 (28)

26 Selve udførelsen gennemføres i fire enkle etaper - en for hver karré. Det giver den bedst mulige genhusningstakt, færrest mulige gener for naboerne og minimerer risikoen for forsinkelser. 9. Overvejelser om genhusning 9.a Imødegåelse af udfordringerne med genhusning Der udarbejdes inden tilrettelæggelse og udarbejdelse af helhedsplan en overordnet genhusningsanalyse/styringsredskab, der skal kunne danne grundlag for en vurdering af i hvilke almene boligområder i Slagelse Kommune, der vil kunne genhuses beboere fra Motalavejkvarteret og Ringparken, uden at dette vil resultere i nye problemer ift. evt. ny ghettodannelse. Der søges i tilslutning til genhusningsanalyse og med kommunal forankring - indgået partnerskabsaftale boligselskaberne imellem. Aftalerne skal fremadrettet forpligte til gensidig iagttagelse af analyseresultat og deltagelse, hvor de enkelte almene boligselskaber i Slagelse Kommune stiller det nødvendige antal genhusningsboliger til rådighed for såvel midlertidig som permanent genhusning af de berørte beboere. For at sikre og frigøre det nødvendige antal boliger til genhusning, herunder at denne i videst muligt omfang vil kunne finde sted i BoligKorsørs øvrige afdelinger, påtænkes at fordele udførelsesperioden over fire etaper og herudover tidligt i processen at reservere fraflyttede boliger, som frem til nedrivning/omdannelse vil kunne genudlejes på midlertidige kontrakter. For styring af selve genhusningsprocessen antages ekstern genhusningskonsulent, hvis opgaver strækker sig over den samlede renoveringsperiode og bl.a. vil indeholde nedenstående elementer, hvilke allerede har dannet grundlag for en vellykket genhusningsproces i de 2 øvrige afdelinger på Motalavej (afd. 15 og 21): Løbende informationer/møder med beboere for orientering om planer, konsekvens og status Sikring af, at den enkelte beboer til enhver tid varsles i forhold til gældende regelsæt herfor Ved personlige samtaler med den enkelte beboer at afdække den enkeltes behov og ønsker til fremtidig bolig Være bindeled mellem beboerne, entreprenør, rådgivere og administration for helhedsplanerne som sådan Herudover skal der i forening med Slagelse kommune i videst muligt omfang - søges sikret, at de mest ressourcestærke personer fastholdes i Motalavejkvarteret. Kompetence og metode ift. fremadrettet vurdering omkring placering af de beboere, der vil være omfattet af genhusning, søges afdækket i forening med Slagelse kommune. Genhusningskonsulent skal i sit tilbud på opgaven indeholde afsat tid til bemanding af særskilt genhusningskontor i området. Side 26 (28)

27 10. Finansieringsskitse Forventet finansiering af tiltagene Tiltagene i udviklingsplanen tænkes finansieret gennem en fysisk helhedsplan med støtte fra Landsbyggefonden, som det er sket i de forudgående helhedsplaner i afdeling 15 og 21. Ud over den forventede Landsbyggefonds finansiering, forventes det, at Landsbyggefonden i sin kommende skitseplan vil meddele Slagelse kommune at skulle deltage i finansiering via en af LBF udregnet kapitaltilførsel. Denne skønnes for nuværende at udgøre et sted mellem kr. Slagelse Kommune vil herudover skulle stille garantier for de realkreditlån, som bliver aktuelle ift. til den overordnede finansiering af den kommende helhedsplan for reduktion og renovering af afdeling 35. I helhedsplanen forventes der, ud over nedrivningerne, at være indeholdt tilgængelighedsarbejder, renovering af bygningsmassen, miljøarbejder mm., der som helhed betragtet skal fremtidssikre afdeling 35 og gøre den attraktiv at flytte til og blive boende i for forskellige målgrupper i forskellige livssituationer. Der forventes en finansiering, der tillige med eventuel driftsstøtte, vil betyde, at der ikke efterfølgende vil skulle ske m 2 -mæssige huslejeforhøjelser. Arbejderne i den fysiske helhedsplan suppleres af infrastrukturplanen, der skal sikre, at boligområdet på Motalavej bliver forbundet bedre til den omgivende by. Den skitserede anlægsøkonomi for den fysiske helhedsplan fremgår af oversigt på følgende side: Side 27 (28)

28

MOTALAVEJ UDVIKLINGSPLAN. Bilagsmateriale, april 2019

MOTALAVEJ UDVIKLINGSPLAN. Bilagsmateriale, april 2019 Bilagsmateriale, april 2019 1 BEBYGGELSE Kvaliteter og potentialer: Oversigt Begrænser støjen Karréstrukturen skærmer gårdrummene mod støjen fra Vestmotorvejen. Dette kan med fordel fastholdes i omdannelsen

Læs mere

Notat om udarbejdelse af udviklingsplaner. 1. Indledning

Notat om udarbejdelse af udviklingsplaner. 1. Indledning Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7262 6790 info@tbst.dk tbst.dk Notat BO0100-00398 Notat om udarbejdelse af udviklingsplaner 1. Indledning Der er indgået politisk aftale mellem

Læs mere

UDKAST senest revideret Titel på udviklingsplan. 2. Ansvarlig kontaktperson (er) i boligorganisation

UDKAST senest revideret Titel på udviklingsplan. 2. Ansvarlig kontaktperson (er) i boligorganisation Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7262 6790 info@tbst.dk tbst.dk Skematisk overblik - baseret på Skabelon til udarbejdelse af en udviklingsplan UDKAST senest revideret 23.4

Læs mere

BYENS NETVÆRK STATUS PÅ BYUDVIKLING I TINGBJERG v/ Pia Nielsen, direktør fsb, Drift, byg og jura

BYENS NETVÆRK STATUS PÅ BYUDVIKLING I TINGBJERG v/ Pia Nielsen, direktør fsb, Drift, byg og jura BYENS NETVÆRK 22.01.2019 STATUS PÅ BYUDVIKLING I TINGBJERG v/ Pia Nielsen, direktør fsb, Drift, byg og jura 1 TINGBJERG kort præsentation Planlagt mønsterby opført 1956-75 Steen Eiler Rasmussen og C. TH.

Læs mere

Notat om dispensationsansøgning, jf. almenboliglovens 168 a, stk. 3, for boligområdet Motalavej, Slagelse Kommune

Notat om dispensationsansøgning, jf. almenboliglovens 168 a, stk. 3, for boligområdet Motalavej, Slagelse Kommune Carsten Niebuhrs Gade 43 1577 København V Telefon +45 7221 8800 Fax 7262 6790 info@tbst.dk www.tbst.dk J. nr. BO0104-00250 Dato: 13. februar 2019 Notat om dispensationsansøgning, jf. almenboliglovens 168

Læs mere

Skabelon til udarbejdelse af en udviklingsplan. 30. april Titel på udviklingsplan. 2. Ansvarlig kontaktperson (er) i boligorganisation

Skabelon til udarbejdelse af en udviklingsplan. 30. april Titel på udviklingsplan. 2. Ansvarlig kontaktperson (er) i boligorganisation BILAG 2 Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7262 6790 info@tbst.dk tbst.dk Skabelon til udarbejdelse af en udviklingsplan 30. april 2019 1. Titel på udviklingsplan Titel: Bispehaven

Læs mere

INFORMATIONSMØDE 5. MARTS 2019 PLANERNE FOR RÆKKEHUSENE PÅ LANGHUSVEJ

INFORMATIONSMØDE 5. MARTS 2019 PLANERNE FOR RÆKKEHUSENE PÅ LANGHUSVEJ INFORMATIONSMØDE 5. MARTS 2019 PLANERNE FOR RÆKKEHUSENE PÅ LANGHUSVEJ PROGRAM Kl.17.00 Kl.17.10 Kl.17.30 Kl.17.45 Kl. 18.00 Kl.18.30 Kl.19.00 Velkommen v/ Bjarne Larsson, adm. direktør fsb Beboernes spørgsmål

Læs mere

Den 19. november 2010. Aftale om dispositionsplan

Den 19. november 2010. Aftale om dispositionsplan Den 19. november 2010 Aftale om dispositionsplan Formålet med nærværende aftale er at bekræfte enigheden mellem Brabrand Boligforening og Århus Kommune om den endelige dispositionsplan for Gellerup og

Læs mere

Bygherrerådgivning. Økonomisk bygherrerådgivning og byggesagsforretningsførelse

Bygherrerådgivning. Økonomisk bygherrerådgivning og byggesagsforretningsførelse Bygherrerådgivning Økonomisk bygherrerådgivning og byggesagsforretningsførelse Økonomisk bygherrerådgivning og byggesagsforretningsførelse Procesbeskrivelse: Procesbeskrivelsen giver et overblik over arbejds

Læs mere

129 almene familieboliger, Skallerupvej Ombygnings- og renoveringssag med driftsstøtte og kapitaltilførsel - Ansøgning om støtte (skema A)

129 almene familieboliger, Skallerupvej Ombygnings- og renoveringssag med driftsstøtte og kapitaltilførsel - Ansøgning om støtte (skema A) Punkt 9. 129 almene familieboliger, Skallerupvej 37-469 - Ombygnings- og renoveringssag med driftsstøtte og kapitaltilførsel - Ansøgning om støtte (skema A) 2011-63833 By- og Landskabsudvalget indstiller,

Læs mere

Gadehavegård - Fysisk helhedsplan Beboerinformationsmøde Velkommen til beboerinformationsmøde!

Gadehavegård - Fysisk helhedsplan Beboerinformationsmøde Velkommen til beboerinformationsmøde! Velkommen til beboerinformationsmøde! Aftenens program 19.00 Velkomst v/ afdelingsbestyrelsen 19.10 Høje Tåstrup Kommune orienterer om status på Kvartersparken + spørgsmål 19.40 Præsentation af Arkitema

Læs mere

Udvikling af ny ungdomsbydel i Gellerup - nedrivning af blok A9 og A10 og igangsættelse af beboernes tryghedsgaranti

Udvikling af ny ungdomsbydel i Gellerup - nedrivning af blok A9 og A10 og igangsættelse af beboernes tryghedsgaranti Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Borgmesterens Afdeling Dato 15. maj 2014 Udvikling af ny ungdomsbydel i Gellerup - nedrivning af blok A9 og A10 og igangsættelse af beboernes tryghedsgaranti

Læs mere

Titel: Strategisk planlægger, Planafdelingen, By- og Udviklingsforvaltningen

Titel: Strategisk planlægger, Planafdelingen, By- og Udviklingsforvaltningen Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7262 6790 info@tbst.dk tbst.dk Skematisk overblik - baseret på Skabelon til udarbejdelse af en udviklingsplan 1. Titel på udviklingsplan Titel:

Læs mere

Bekendtgørelse om fysisk forandring af hårde ghettoområder

Bekendtgørelse om fysisk forandring af hårde ghettoområder UDKAST 19.10.2018 Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7262 6790 info@tbst.dk tbst.dk Bekendtgørelse om fysisk forandring af hårde ghettoområder Notat BO0103-00020 19-10-2018 I

Læs mere

i Gadehavegård. Hvordan kommer det til at foregå, hvis jeg skal flytte? Hvad sker der med boligerne? Nye byggerier frem mod 2030.

i Gadehavegård. Hvordan kommer det til at foregå, hvis jeg skal flytte? Hvad sker der med boligerne? Nye byggerier frem mod 2030. maj 2019 information om udviklingsplanen Gadehavegård Læs om: Hvordan kommer det til at foregå, hvis jeg skal flytte? Hvad sker der med boligerne? Nye byggerier frem mod 2030. Beboerønsker fra workshops

Læs mere

Boligpolitik Ballerup Kommune 2017

Boligpolitik Ballerup Kommune 2017 Boligpolitik Ballerup Kommune 2017 INDLEDNING Ballerup Kommune er et dejligt sted at bo omgivet af natur, tæt på storbyen, med mange arbejdspladser og et aktivt foreningsliv. Kommunalbestyrelsen har store

Læs mere

Almene boliger i Aarhus

Almene boliger i Aarhus 13. NOVEMBER 2018 Almene boliger i Aarhus - Aftale mellem BL s 5. kreds og Aarhus Kommune om genhusning og nybyggeri 1. Den blandede by er en fælles opgave BL s 5. kreds og Aarhus Kommune har tradition

Læs mere

FREMTIDENS VOLLSMOSE PROGRAM Udvalget for det Nære Sundhedsvæsen i Reg Syd

FREMTIDENS VOLLSMOSE PROGRAM Udvalget for det Nære Sundhedsvæsen i Reg Syd PROGRAM 20190513 Baggrund ift. Vollsmose Vision og mission Den sidste Vollsmoseplan Den fysiske transformation Investorperspektiv Samlede tiltag Spørgsmål FREMTIDENS VOLLSMOSE Udvalget for det Nære Sundhedsvæsen

Læs mere

UDKAST senest revideret Titel på udviklingsplan. 2. Ansvarlig kontaktperson (er) i boligorganisation

UDKAST senest revideret Titel på udviklingsplan. 2. Ansvarlig kontaktperson (er) i boligorganisation Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7262 6790 info@tbst.dk tbst.dk Skematisk overblik - baseret på Skabelon til udarbejdelse af en udviklingsplan UDKAST senest revideret 23.4

Læs mere

Eventuel Udviklingsplan for Bispeparken til vedtagelse i 2021

Eventuel Udviklingsplan for Bispeparken til vedtagelse i 2021 Indhold: Bispeparkens Bestyrelse Skabelon: Vedtaget enstemmigt på Bispeparkens afdelingsmøde 17. juni 2019 TEKSTEN MED GRØNT ER FORSLAG TIL VORES PLAN - TEKSTEN MED SORT ER MINISTERIETS SPØRGSMÅL OG ANVISNINGER

Læs mere

Udviklingsplan for fysisk omdannelse af Bispehaven og nærområder

Udviklingsplan for fysisk omdannelse af Bispehaven og nærområder Indstilling Til Magistraten Fra Borgmesterens Afdeling og Teknik og Miljø Dato 26. september 2017 Udviklingsplan for fysisk omdannelse af Bispehaven og Det foreslås, at der udarbejdes en fælles udviklingsplan

Læs mere

vejledning til Ansøgningsskema

vejledning til Ansøgningsskema Side 1 af 2 Projektudvikling Beboergrupper og boligafdelinger kan søge om støtte til at udvikle et projektforslag, så det senere kan føres ud i livet. vejledning til Ansøgningsskema Realdania-kampagnen

Læs mere

Gadehavegård - Fysisk helhedsplan - Beboerinddragelsesproces Beboerinformationsmøde Velkommen til beboerinformationsmøde!

Gadehavegård - Fysisk helhedsplan - Beboerinddragelsesproces Beboerinformationsmøde Velkommen til beboerinformationsmøde! Velkommen til beboerinformationsmøde! Aftenens program 19.00 Velkomst v/ afdelingsbestyrelsen 19.10 Præsentation af den kommende beboerinddragelsesproces 20.00 Spørgsmål 20.15 Tilmelding til workshops

Læs mere

Strategi for Alment Nybyggeri i Esbjerg Kommune

Strategi for Alment Nybyggeri i Esbjerg Kommune Torvegade 74. 6700 Esbjerg Dato 4. august 2015 Sagsbehandler Mette Albrandt Telefon direkte 76 16 13 09 Sagsid 15/11910 Strategi for Alment Nybyggeri i Esbjerg Kommune 1. Forord... - 2-2. Strategien i

Læs mere

Notat om dispensationsansøgning, jf. almenboliglovens 168 a, stk. 3, for boligområdet Ringparken, Slagelse Kommune

Notat om dispensationsansøgning, jf. almenboliglovens 168 a, stk. 3, for boligområdet Ringparken, Slagelse Kommune Carsten Niebuhrs Gade 43 1577 København V Telefon +45 7221 8800 Fax 7262 6790 info@tbst.dk www.tbst.dk Notat om dispensationsansøgning, jf. almenboliglovens 168 a, stk. 3, for boligområdet Ringparken,

Læs mere

Til: Magistratens møde 1. februar Drøftelse vedr. fysisk omdannelse af Bispehaven

Til: Magistratens møde 1. februar Drøftelse vedr. fysisk omdannelse af Bispehaven Til: Magistratens møde 1. februar 2016 Formål: Drøftelse vedr. fysisk omdannelse af Bispehaven BISPEHAVEN Som udgangspunkt for drøftelsen i Magistraten 1. februar 2016 giver notatet en status på det aktuelle

Læs mere

Eventuel Udviklingsplan for Bispeparken til vedtagelse i 2021

Eventuel Udviklingsplan for Bispeparken til vedtagelse i 2021 Indhold: Bispeparkens Bestyrelse Skabelon: Forslag til Bispeparkens afdelingsmøde 17. juni 2019 TEKSTEN MED GRØNT ER FORSLAG TIL VORES PLAN - TEKSTEN MED SORT ER MINISTERIETS SPØRGSMÅL OG ANVISNINGER Forord

Læs mere

Indsatsbeskrivelse. Projekt Social balance i Værebro Park 16. januar Stiforbindelse: Blok 8 Svømmehal - villakvarter

Indsatsbeskrivelse. Projekt Social balance i Værebro Park 16. januar Stiforbindelse: Blok 8 Svømmehal - villakvarter Trafik- og Teknikudvalget 16.02.2013 Punkt 97, bilag 2 BUU 14.01.2014, Punkt 8, bilag 2 Projekt Social balance i Værebro Park 16. januar 2014 Indsatsbeskrivelse Stiforbindelse: Blok 8 Svømmehal - villakvarter

Læs mere

Borgmesterforvaltningen indstiller i samarbejde med Vollsmose 2020-bestyrelsen til udvalget, at byrådet godkender:

Borgmesterforvaltningen indstiller i samarbejde med Vollsmose 2020-bestyrelsen til udvalget, at byrådet godkender: 6. "Fremtidens Vollsmose" - Byudvikling og Infrastrukturplan Åbent - 2014/133021 Sagsresumé Landsbyggefonden har afsat en ramme på 220 millioner kr. til ny infrastruktur i Vollsmose under den forudsætning,

Læs mere

Bydele i social balance

Bydele i social balance Bydele i social balance Strategi for social balance i Gladsaxe Kommune Revideret udkast til Økonomiudvalget Sidst revideret: 9. februar 2016 J. nr. 00.01.00P05 1 Gladsaxe Kommune er et attraktivt sted

Læs mere

Vejen Kommunes Boligpolitik

Vejen Kommunes Boligpolitik Vejen Kommunes Boligpolitik Godkendt af Vejen Byråd den. (Udkast ver. den 30. juni 2016) 1 Indhold Indledning... 2 Bredt sammensat boligmasse... 3 Almene familieboliger... 4 Boliger til særlige målgrupper...

Læs mere

Gadehavegård - Fysisk helhedsplan - Beboerinddragelsesproces Beboerinformationsmøde Velkommen til beboerinformationsmøde!

Gadehavegård - Fysisk helhedsplan - Beboerinddragelsesproces Beboerinformationsmøde Velkommen til beboerinformationsmøde! Velkommen til beboerinformationsmøde! Aftenens program 19.00 Velkomst v/ afdelingsbestyrelsen 19.10 Præsentation af den kommende beboerinddragelsesproces 20.00 Spørgsmål 20.15 Tilmelding til workshops

Læs mere

Applebys plads Karréen

Applebys plads Karréen Applebys plads Karréen Placering i byen Applebys Plads karréen ligger indenfor gåafstand af 500 m til Christianshavns Torv med indkøbsmuligheder, metro og gode busforbindelser. Langs med Christianshavns

Læs mere

Ansøgning om dispensation jf. almenboliglovens 168a stk. 3

Ansøgning om dispensation jf. almenboliglovens 168a stk. 3 Ansøgning om dispensation jf. almenboliglovens 168a stk. 3 Oplysning om boligområde Områdenavn Boligselskaber og afdeling Kommune Procentsats der søges dispensation til Munkebo Alfabo (tidl. Lejerbo Kolding)

Læs mere

STRATEGI FOR ALMENT NYBYGGERI

STRATEGI FOR ALMENT NYBYGGERI STRATEGI FOR ALMENT NYBYGGERI I ESBJERG KOMMUNE Teknik & Miljø Esbjerg Kommune INDHOLD 1. Forord.................................. 3 2. Strategien i en sammenhæng................ 3 3. Bæredygtighed i strategien..................

Læs mere

Notat om dispensationsansøgning, jf. almenboliglovens 168 a, stk. 4, for boligområdet Munkebo, Kolding Kommune

Notat om dispensationsansøgning, jf. almenboliglovens 168 a, stk. 4, for boligområdet Munkebo, Kolding Kommune Carsten Niebuhrs Gade 43 1577 København V Telefon +45 7221 8800 Fax 7262 6790 info@tbst.dk www.tbst.dk BO0104-00250 18. februar 2018 Notat om dispensationsansøgning, jf. almenboliglovens 168 a, stk. 4,

Læs mere

Vejledning til udarbejdelse af en udviklingsplan og afgrænsning af boligområder

Vejledning til udarbejdelse af en udviklingsplan og afgrænsning af boligområder VEJ nr 10030 af 29/11/2018 (Gældende) Udskriftsdato: 7. december 2018 Ministerium: Transport-, Bygnings- og Boligministeriet Journalnummer: Transport-, Bygnings- og Boligmin., Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen,

Læs mere

Ansøgning om særlig dispensation

Ansøgning om særlig dispensation Ansøgning om særlig dispensation Områdenavn: Agervang Kommune: Holbæk Forudsætninger for særlig dispensation er at Boligområdet opfylder nedenstående kiterier: Området bebos af færre end 2.100 beboere

Læs mere

Godkendelse af Kommuneplantillæg og Lokalplan Boliger, Alfred Nobels Vej og James Tobins Allé, Universitetsområdet (2.

Godkendelse af Kommuneplantillæg og Lokalplan Boliger, Alfred Nobels Vej og James Tobins Allé, Universitetsområdet (2. Punkt 7. Godkendelse af Kommuneplantillæg 4.057 og Lokalplan 4-4-117 Boliger, Alfred Nobels Vej og James Tobins Allé, Universitetsområdet (2. forelæggelse) 2017-041843 By- og Landskabsforvaltningen indstiller,

Læs mere

RENOVERING AF ALMENE BOLIGER 2018 BILAG 2

RENOVERING AF ALMENE BOLIGER 2018 BILAG 2 RENOVERING AF ALMENE BOLIGER 2018 BILAG 2 Indhold PLACERING OG PROJEKTINDHOLD S. 2 LØNSTRUPGÅRD, 3B - AFD. 1-6074 S. 3-6 PLACERING OG PROJEKTINDHOLD LØNSTRUPGÅRD, 3B AFD. 1-6074 AFDELING ANTAL BOLIGER

Læs mere

26 lækre rækkehuse i Aarhus nye bydel

26 lækre rækkehuse i Aarhus nye bydel 26 lækre rækkehuse i Aarhus nye bydel Helhedsplan for Gellerupparken og Toveshøj Gellerupparken og Toveshøj blev bygget sidst i 1960 erne, som et nyt område af Aarhus uden for Ringgaden med lys og luft,

Læs mere

naturligt nærvær Renovering af Skanseparken Maj

naturligt nærvær Renovering af Skanseparken Maj naturligt nærvær Renovering af Skanseparken Maj Renoveringen rykker nærmere Snart er der gået et halvt år, siden beboerne i afdeling 107-108-109 stemte ja til de omfattende planer for et helt nyt Skanseparken.

Læs mere

GUIDE FYSISKE HELHEDSPLANER - RENOVERINGER, DER ER STØTTET AF LANDSBYGGEFONDEN

GUIDE FYSISKE HELHEDSPLANER - RENOVERINGER, DER ER STØTTET AF LANDSBYGGEFONDEN Forord GUIDE FYSISKE HELHEDSPLANER - RENOVERINGER, DER ER STØTTET AF LANDSBYGGEFONDEN ALMENE BOLIGER 01 INDHOLD 03 04 06 08 10 11 INTRODUKTION BAGGRUND PRÆKVALIFIKATION FREM TIL SKEMA A FREM TIL SKEMA

Læs mere

Forandringsprocesser i udsatte boligområder. Realdania By i balance Marie Stender, Antropolog, Forsker Statens Byggeforskningsinstitut, AAU

Forandringsprocesser i udsatte boligområder. Realdania By i balance Marie Stender, Antropolog, Forsker Statens Byggeforskningsinstitut, AAU Forandringsprocesser i udsatte boligområder Realdania By i balance 8.3.2017 Marie Stender, Antropolog, Forsker Statens Byggeforskningsinstitut, AAU Fra områdebaseret til bystrategisk fokus Bebyggelsernes

Læs mere

Kommunal garanti til støtte fra Landsbyggefonden til gennemførelse af renoveringsarbejder i Brabrand Boligforenings afdeling 4 og 5.

Kommunal garanti til støtte fra Landsbyggefonden til gennemførelse af renoveringsarbejder i Brabrand Boligforenings afdeling 4 og 5. Indstilling Til Byrådet via Magistraten Fra Teknik og Miljø Dato 9. september 2016 Kommunal garanti til støtte fra Landsbyggefonden til gennemførelse af renoveringsarbejder i Brabrand Boligforenings afdeling

Læs mere

Agervang et område i positiv udvikling. Fysisk tiltag. Boligsociale tiltag

Agervang et område i positiv udvikling. Fysisk tiltag. Boligsociale tiltag Agervang et område i positiv udvikling Agervang har været på ghettolisten, siden den første liste udkom i 2010. Agervang har dog i perioden siden 2010 gennemgået en positiv udvikling, som bl.a. skyldes

Læs mere

Notat om dispensationsansøgning, jf. almenboliglovens 168 a, stk. 4, for boligområdet Munkebo, Kolding Kommune

Notat om dispensationsansøgning, jf. almenboliglovens 168 a, stk. 4, for boligområdet Munkebo, Kolding Kommune Carsten Niebuhrs Gade 43 1577 København V Telefon +45 4178 0400 Fax 7262 6790 thad@tbst.dk www.trafikstyrelsen.dk Notat BO0104-00226 10. april 2019 Notat om dispensationsansøgning, jf. almenboliglovens

Læs mere

Notat om dispensationsansøgning, jf. almenboliglovens 168 a, stk. 3, for boligområdet Munkebo, Kolding Kommune

Notat om dispensationsansøgning, jf. almenboliglovens 168 a, stk. 3, for boligområdet Munkebo, Kolding Kommune Carsten Niebuhrs Gade 43 1577 København V Telefon +45 7221 8800 Fax 7262 6790 info@tbst.dk www.tbst.dk Notat BO0104-00250 13-02-2019 Notat om dispensationsansøgning, jf. almenboliglovens 168 a, stk. 3,

Læs mere

Renovering af Gyldenrisparken/ Respekt for det uperfekte

Renovering af Gyldenrisparken/ Respekt for det uperfekte Renovering af Gyldenrisparken/ Respekt for det uperfekte Amagerbrogade Sammenlægning af lejligheder Plejehjem transformeret til børnehus Ny børnehave Nyt plejehjem Ny plads Almene familieboliger Renovering

Læs mere

Almenboligaftale 2019 mellem Københavns Kommune og BL 1. kreds

Almenboligaftale 2019 mellem Københavns Kommune og BL 1. kreds Almenboligaftale 2019 mellem Københavns Kommune og BL 1. kreds København vokser kraftigt, og i 2030 vil der være ca. 100.000 flere indbyggere end i 2019. Københavns Kommune og BL 1. kreds har set, hvordan

Læs mere

INFORMATIONSMØDE OM UDVIKLINGSPLANEN TIL MINISTERIET. Onsdag d.10.april kl Idrætshallen, Tingbjerg Skole

INFORMATIONSMØDE OM UDVIKLINGSPLANEN TIL MINISTERIET. Onsdag d.10.april kl Idrætshallen, Tingbjerg Skole INFORMATIONSMØDE OM UDVIKLINGSPLANEN TIL MINISTERIET Onsdag d.10.april kl.19-21 Idrætshallen, Tingbjerg Skole PROGRAM (1/2) Kl.19 Velkommen v. Steen Søndergaard Thomsen, formand fsb og John B. Sørensen,

Læs mere

Hvad betyder hård ghetto -mærkatet for os i Skovparken og på Skovvejen?

Hvad betyder hård ghetto -mærkatet for os i Skovparken og på Skovvejen? Hvad betyder hård ghetto -mærkatet for os i Skovparken og på Skovvejen? 15. april 2019 Kære beboere Regeringen har sammen med et bredt flertal i Folketinget besluttet, at der skal laves udviklingsplaner

Læs mere

Lars Holmsgaard Käte Thorsen. - Byggetekniske konsulenter - Vejledning - ansøgninger. Landsbyggefonden Boligselskabernes Hus

Lars Holmsgaard Käte Thorsen. - Byggetekniske konsulenter - Vejledning - ansøgninger. Landsbyggefonden Boligselskabernes Hus Præsentation og disposition Lars Holmsgaard Käte Thorsen - Byggetekniske konsulenter - Vejledning - ansøgninger Disposition 0. Overblik hele processen 1. Proces for Helhedsplan v1.0 2. Tidsplan inkl. aktører

Læs mere

Indsatsbeskrivelse. Projekt Social balance i Værebro Park 20. august Lys over Bydelen Værebro Park

Indsatsbeskrivelse. Projekt Social balance i Værebro Park 20. august Lys over Bydelen Værebro Park Projekt Social balance i Værebro Park 20. august 2014 Indsatsbeskrivelse 1. Indsatsens navn Hvad er indsatsens titel? 2. Baggrund Hvad er baggrunden for at indsatsen iværksættes nu? Hvilke eventuelle udfordringer

Læs mere

Hvorfor lykkes de i Danmark? - almene boliger og boligpolitiske udfordringer i København

Hvorfor lykkes de i Danmark? - almene boliger og boligpolitiske udfordringer i København Hvorfor lykkes de i Danmark? - almene boliger og boligpolitiske udfordringer i København Center for Byplanlægning Indledning Lykkes de så i Danmark? Hvad er vores udfordringer? Københavnske tendenser.

Læs mere

VIBOs AFDELINGER I HØJE-TAASTRUP

VIBOs AFDELINGER I HØJE-TAASTRUP VIBOs AFDELINGER I HØJE-TAASTRUP Charlotteager I Opførelsesår: 1979 182 boliger, etagebyggeri Charlotteager II Opførelsesår: 1981 186 boliger, etagebyggeri Charlottegårdshave Opførelsesår: 1982 71 boliger,

Læs mere

Anmodning om udvidelse af såkaldt hårdt ghettoområde Munkebo

Anmodning om udvidelse af såkaldt hårdt ghettoområde Munkebo Til Transport-, Bygnings- og Boligministeren Sendt digitalt til Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen Carsten Niebuhrs Gade 43 1577 København V bolig@tbst.dk 23. maj 2019 - Sagsnr. 18/37395 - Løbenr. 115735/19

Læs mere

Forslag til nyt byområde ved Havkærvej, Tilst. 24. marts 2015

Forslag til nyt byområde ved Havkærvej, Tilst. 24. marts 2015 Forslag til nyt byområde ved Havkærvej, Tilst 24. marts 2015 Vision for bydelen Ønsket er at skabe en ny levende bydel i Tilst. En bydel med et mangfoldigt boligudbud og attraktive byrum. Den 8,7 ha. store

Læs mere

Nærmere belysning af genhusning af beboere i de 16 hårde ghettoområder

Nærmere belysning af genhusning af beboere i de 16 hårde ghettoområder Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7262 6790 info@tbst.dk tbst.dk Notat BO401-0123 01-10-2018 Nærmere belysning af genhusning af beboere i de 16 hårde ghettoområder Fraflytningen

Læs mere

April Kommunens rolle. Albertslund Syd i praksis

April Kommunens rolle. Albertslund Syd i praksis April 2016 Kommunens rolle Albertslund Syd i praksis - Albertslund Syd - Masterplan Syd - Partnerskabsaftale - Styringsdialog - Nye partnerskaber - Dagligdagen i praksis Albertslund Syd 3 boligtyper 6

Læs mere

HEIMDALSPARKEN

HEIMDALSPARKEN FOLKESKOLE HANDELSSKOLE HHX HTX TEKNISKSKOLE HEIMDALSPARKEN 151-171 KØBMAND BØRNEHAVE MV. GYMNASIUM STX FOLKESKOLE PELJEHJEM MV. HOLSTEBO CENTRUM KIRKE OVERSIGTSKORT - Heimdalsparken er centralt beliggende

Læs mere

notat Boligsocial strategi for fsb Udfordringerne i de udsatte boligområder Hvorfor en boligsocial strategi for fsb?

notat Boligsocial strategi for fsb Udfordringerne i de udsatte boligområder Hvorfor en boligsocial strategi for fsb? notat Boligsocial strategi for fsb Udfordringerne i de udsatte boligområder fsb har i lighed med de øvrige almene boligorganisationer ansvar for at etablere og drive velfungerende boligområder, hvor beboerne

Læs mere

Plan og Udvikling Sagsnr Brevid Ref. PKA Dir. tlf december 2015

Plan og Udvikling Sagsnr Brevid Ref. PKA Dir. tlf december 2015 ØKONOMIUDVALGET Plan og Udvikling Sagsnr. 246187 Brevid. 2229089 Ref. PKA Dir. tlf. 4631 3548 peterka@roskilde.dk NOTAT: Almene boligprojekter i Roskilde 3. december 2015 Indledning: Der er behov for flere

Læs mere

Udvikling af område i Gellerup til ny Ungdomsbydel, ejerboliger og erhverv principbeslutning vedr. områdets udvikling

Udvikling af område i Gellerup til ny Ungdomsbydel, ejerboliger og erhverv principbeslutning vedr. områdets udvikling Indstilling Til Den Politiske Styregruppe for Helhedsplan Gellerup/Toveshøj Fra Teknik og Miljø & Borgmesterens Afdeling Dato 6. november 2014 Udvikling af område i Gellerup til ny Ungdomsbydel, ejerboliger

Læs mere

Ringparkens Helhedsplan

Ringparkens Helhedsplan Ringparkens Helhedsplan Siden 2011 er der blevet arbejdet på en helhedsplan i Ringparken. En helhedsplan tager normalt mange år at få gennemført og ændrer sig normalt gennem tiden. Da I sidst så projektet

Læs mere

Lokalplan 1068, Boligområde ved Åbyvej 77 og Lokesvej 5 i Åbyhøj - Endelig

Lokalplan 1068, Boligområde ved Åbyvej 77 og Lokesvej 5 i Åbyhøj - Endelig Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Teknik og Miljø Dato 13. oktober 2017 Lokalplan 1068, Boligområde ved Åbyvej 77 og Lokesvej 5 i Åbyhøj - Endelig Endelig vedtagelse af forslag til lokalplan

Læs mere

Samarbejdsaftale om de boligsociale helhedsplaner i Helsingør Kommune

Samarbejdsaftale om de boligsociale helhedsplaner i Helsingør Kommune Samarbejdsaftale om de boligsociale helhedsplaner i Helsingør Kommune Samarbejdsaftalens parter: Helsingør Kommune Boligselskabet Boliggården Boligselskabet Nordkysten Samarbejdsaftalen gælder i helhedsplanens

Læs mere

AABs afdeling i Høje-Taastrup. Afd. 51 Pælestykkerne Opførelsesår: 1966 147 boliger, etagebyggeri

AABs afdeling i Høje-Taastrup. Afd. 51 Pælestykkerne Opførelsesår: 1966 147 boliger, etagebyggeri AABs afdeling i Høje-Taastrup Afd. 51 Pælestykkerne Opførelsesår: 1966 147 boliger, etagebyggeri Baggrund Hvert år i april/maj afholdes et styringsdialogmøde mellem Høje-Taastrup Kommune og de enkelte

Læs mere

Aarhus Kommune. Besvarelse af 10-dages forespørgsel fra Enhedslisten af 4. juni 2013. Til Enhedslisten De Rød Grønne i Aarhus Byråd. Den 14.

Aarhus Kommune. Besvarelse af 10-dages forespørgsel fra Enhedslisten af 4. juni 2013. Til Enhedslisten De Rød Grønne i Aarhus Byråd. Den 14. Til Enhedslisten De Rød Grønne i Aarhus Byråd Den 14. juni 2013 Aarhus Kommune Borgmesterens Afdeling Besvarelse af 10-dages forespørgsel fra Enhedslisten af 4. juni 2013 Forespørgslen handler om vilkårene

Læs mere

By- og Landskabsudvalget Møde den kl Side 1 af 5. Punkt

By- og Landskabsudvalget Møde den kl Side 1 af 5. Punkt Punkt 9. Vivabolig - Rughaven og Hørhaven m.fl. - 380 almene familieboliger - Renoverings- og driftsstøttesag med kapitaltilførsel - Godkendelse inden byggestart (Skema B) 2014-189705 By- og Landskabsforvaltningen

Læs mere

Anvendelse af grundkapital

Anvendelse af grundkapital Torvegade 74, 6700 Esbjerg Dato 29. januar 2016 Sagsbehandler Charlotte Snedker Poulsen E-mail csp@esbjergkommune.dk Anvendelse af grundkapital 2015-2019 Esbjerg Kommune ønsker grundlæggende en almen sektor,

Læs mere

Bæredygtighedsskema. Sådan gør du:

Bæredygtighedsskema. Sådan gør du: Bæredygtighedsskema Skemaet skal udfyldes i forbindelse med ansøgning om lokalplan. I skemaet skal du beskrive, hvilke bæredygtige tiltag dit projekt indeholder. Beskrivelsen er opdelt i emner, som svarer

Læs mere

UDKAST senest revideret Titel på udviklingsplan. 2. Ansvarlig kontaktperson (er) i boligorganisation

UDKAST senest revideret Titel på udviklingsplan. 2. Ansvarlig kontaktperson (er) i boligorganisation Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7262 6790 info@tbst.dk tbst.dk Skematisk overblik - baseret på Skabelon til udarbejdelse af en udviklingsplan UDKAST senest revideret 13.5

Læs mere

Bydele i social balance

Bydele i social balance gladsaxe.dk Bydele i social balance Strategi for social balance i Gladsaxe Kommune Gladsaxe Kommune er et attraktivt sted at bo og vokse op. Det skal det blive ved med at være. Der er dog områder i kommunen,

Læs mere

HØJE-TAASTRUP BOLIGSELSKABS AFDELINGER I HØJE-TAASTRUP

HØJE-TAASTRUP BOLIGSELSKABS AFDELINGER I HØJE-TAASTRUP HØJE-TAASTRUP BOLIGSELSKABS AFDELINGER I HØJE-TAASTRUP Rådhushaven Opførelsesår: 1946 41 boliger, række- og parcelhuse Thorsgård Opførelsesår: 1949 30 boliger, etagehuse Engvadgård Opførelsesår: 1973 71

Læs mere

Høiriisgård bakker. - en ny grøn bydel. Volumenanalyse af d. 16.08.2011

Høiriisgård bakker. - en ny grøn bydel. Volumenanalyse af d. 16.08.2011 Høiriisgård bakker - en ny grøn bydel Volumenanalyse af d. 16.08.2011 Parcelhuskvarter Motorvej Jernbane Byggegrund Århus Midtby Indfaldsvej Rekreativt naturområde Situation Byggegrunden er karakteriseret

Læs mere

INFORMATIONSMØDE OM REGERINGENS GHETTOPLAN

INFORMATIONSMØDE OM REGERINGENS GHETTOPLAN INFORMATIONSMØDE OM REGERINGENS GHETTOPLAN PROGRAM Kl.19 Velkommen v/ Steen Søndergaard Thomsen, formand fsb og John B. Sørensen, formand SAB Kl.19.10 Introduktion til aftenens program v. Søren Houen,

Læs mere

RENOVERING AF ALMENE BOLIGER 2013 BILAG 1

RENOVERING AF ALMENE BOLIGER 2013 BILAG 1 RENOVERING AF ALMENE BOLIGER 2013 BILAG 1 Indhold PLACERING OG PROJEKTINDHOLD S. 2 AAB: FØLFODVEJ (AFD. 111) S. 3-4 3B: STUBMØLLEVEJ (AFD. 6066) S. 5-6 VIBO: HJØRNEVÆNGET (AFD. 111) S. 7-8 RØGERITOFTEN

Læs mere

P L E J E C E N T E R B A N E B O

P L E J E C E N T E R B A N E B O PROJEKT OG STED BAGGRUND Boligselskabet Skt. Jørgen og Viborg Kommune har taget initiativ til at opføre Plejecenter Banebo, som en del af Viborgs nye bydel Banebyen. Viborg Baneby er et ældre bynært erhvervsområde,

Læs mere

Fælles udbud af areal i Toveshøj i samarbejde med Brabrand Boligforening samt anvendelse af salgsindtægt.

Fælles udbud af areal i Toveshøj i samarbejde med Brabrand Boligforening samt anvendelse af salgsindtægt. Indstilling Til Byrådet (Aarhus Byråd via Magistraten) Fra Borgmesterens Afdeling Dato 26. november 2017 Udbud af kommunalt areal i Toveshøj Fælles udbud af areal i Toveshøj i samarbejde med Brabrand Boligforening

Læs mere

Hedebos afdelinger i Høje-Taastrup

Hedebos afdelinger i Høje-Taastrup Hedebos afdelinger i Høje-Taastrup Græshøjvej Opførelsesår: 1953 12 boliger, etagebyggeri Plejehjem, Vesterled/Valby vej Opførelsesår: 70 boliger, rækkehuse Fløng Byvej Opførelsesår: 1975 5 boliger, rækkehuse

Læs mere

I 30. MAJ 2018 I ALMENNET NETVÆRKSMØDE I 3B PROJEKTER I URBAN

I 30. MAJ 2018 I ALMENNET NETVÆRKSMØDE I 3B PROJEKTER I URBAN I SIDE 24 I 3B PROJEKTER I URBAN I SIDE 25 I U2 renovering (Urbanplanen version 2) Projekt - Renovering af facader, tag, boliger, altaner og friarealer. Vision - Løft af de fysiske rammer, således Urbanplanen

Læs mere

Med udkastet til ny aftale videreføres de mål, parterne har samarbejdet om gennem en årrække:

Med udkastet til ny aftale videreføres de mål, parterne har samarbejdet om gennem en årrække: KØBENHAVNS KOMMUNE Socialforvaltningen Center for Socialpolitik og Udvikling NOTAT 25. marts 2019 Udlejningsaftalen 2019-2023 - kort fortalt Københavns Kommune og de almene boligorganisationer, organiseret

Læs mere

SVEJGAARD ǀ GALST ǀ QWIST

SVEJGAARD ǀ GALST ǀ QWIST FÅRUP ÆLDRECENTER RANDERSEGNENS BOLIGFORENING UNDER KONKURS STADION ALLE 3B, FÅRUP Advokat Pernille Thrane pt@svega.dk J.nr. 135088-000361 SVEJGAARD GALST QWIST Advokataktieselskab CVR nr. 32 28 55 70

Læs mere

ddffftddftdffftfaaddatfdaaddddaadttddafffatatfataaftaftfafdtafffff

ddffftddftdffftfaaddatfdaaddddaadttddafffatatfataaftaftfafdtafffff Boligselskabet Nordkysten ddffftddftdffftfaaddatfdaaddddaadttddafffatatfataaftaftfafdtafffff Helsingør Kommune Center for Kultur, Plan og Erhverv Stengade 359 3000 Helsingør Att. Per Korup-Lauridsen Afd.

Læs mere

Teknik- og Miljøudvalget. Udskrift af beslutningsprotokollen. Mødet den 06.12.2012. Punkt 7. 2012-27958.

Teknik- og Miljøudvalget. Udskrift af beslutningsprotokollen. Mødet den 06.12.2012. Punkt 7. 2012-27958. Punkt 7. Hasseris Boligselskab - Grønnegården (afd. 5) Stationsmestervej 6-122 og Dyrskuevej 13-51 - 492 almene familieboliger - Renoverings- og driftsstøttesag med kapitaltilførsel og huslejestøtte -

Læs mere

Henning Smithsvej/Poul Buås Vej Beboermøde 5. Oktober 2015

Henning Smithsvej/Poul Buås Vej Beboermøde 5. Oktober 2015 Henning Smithsvej/Poul Buås Vej Beboermøde 5. Oktober 2015 Dagsorden 1. Velkomst og indledning 2. Valg af dirigent 3. Fremlæggelse af beslutningsforslag 4. Spørgsmål og diskussion 5. Beslutning om urafstemning.

Læs mere

Skoleparken helhedsplan Ekstraordinært afdelingsmøde 18. april Ekstraordinært afdelingsmøde den 18. april

Skoleparken helhedsplan Ekstraordinært afdelingsmøde 18. april Ekstraordinært afdelingsmøde den 18. april Skoleparken helhedsplan Ekstraordinært afdelingsmøde 18. april 2016 Ekstraordinært afdelingsmøde den 18. april 2016 1 Dagsorden 1. Valg af stemmeudvalg. 2. Valg af dirigent. 3. Valg af referent. 4. Orientering

Læs mere

Disposition. De fysiske planer Planens tilblivelse Udfordringer Spørgsmål

Disposition. De fysiske planer Planens tilblivelse Udfordringer Spørgsmål Disposition De fysiske planer Planens tilblivelse Udfordringer Spørgsmål Fra udsat boligområde til attraktiv bydel hvordan? Historien lys og luft. Livet bag voldene 2400 almene boliger og 32 blokke Opført

Læs mere

RENOVERING AF ALMENE BOLIGER 2. halvår 2018 BILAG 1

RENOVERING AF ALMENE BOLIGER 2. halvår 2018 BILAG 1 RENOVERING AF ALMENE BOLIGER 2. halvår 2018 BILAG 1 Indhold PLACERING OG PROJEKTINDHOLD S. 2 HENRIKSGÅRDEN S. 3-5 1 PLACERING OG PROJEKTINDHOLD HENRIKSGÅRDEN, ANLÆGSSUM TILGÆNGELIGHED (fx elevatorer, niveaufri

Læs mere

Fremtidsanalyse 11. november 2013. Ved kundechef Jonas M. Cohen

Fremtidsanalyse 11. november 2013. Ved kundechef Jonas M. Cohen Fremtidsanalyse 11. november 2013 Ved kundechef Jonas M. Cohen Program Introduktion hvad gør et boligområde attraktivt? Udfordringer og tendenser Et eksempel på hvad en fremtidssikringsanalyse kan indeholde

Læs mere

Endelig helhedsplan. Lejerbo, Haslev afd. 91-0

Endelig helhedsplan. Lejerbo, Haslev afd. 91-0 Endelig helhedsplan Lejerbo, Haslev afd. 91-0 Lejerbo november 2008 Forord Frøgården står i dag over for store udfordringer i forbindelse med at skabe en højere grad af forståelse for det at bo i en almen

Læs mere

EVALUERINGSREDSKAB FOR ALMENE RENOVERINGER ETABLERING AF BASELINE

EVALUERINGSREDSKAB FOR ALMENE RENOVERINGER ETABLERING AF BASELINE AlmenNet - Evalueringsredskab Page 1 EVALUERINGSREDSKAB FOR ALMENE RENOVERINGER ETABLERING AF BASELINE I forbindelse med renoveringer i almene boligafdelinger stiller AlmenNet nærværende evalueringsredskab

Læs mere

PARKVÆNGET ROSKILDE SKITSEFORSLAG NYBYG

PARKVÆNGET ROSKILDE SKITSEFORSLAG NYBYG PARKVÆNGET ROSKILDE SKITSEFORSLAG NYBYG FORELØBIG HELHEDSPLAN ARKITEKTBILAG 02 AUGUST 2017 UDDRAG AF UDVALGTE SIDER KONTEKST 3-4 etagers boligblokke Røde/gule murede facader Røde saddeltage Hvide vinduer

Læs mere

STYRINGSDIALOG DANSKE FUNKTIONÆRERS BOLIGSELSKAB, HØJE-TAASTRUP

STYRINGSDIALOG DANSKE FUNKTIONÆRERS BOLIGSELSKAB, HØJE-TAASTRUP STYRINGSDIALOG DANSKE FUNKTIONÆRERS BOLIGSELSKAB, HØJE-TAASTRUP Danske FunktionæresBoligafdelings afdelinger i Høje-Taastrup Charlottegården Gadehavegård Sportorno Charlottegården Opførelsesår: 1975 405

Læs mere

I forbindelse med renoveringer i almene boligafdelinger stiller AlmenNet nærværende evalueringsredskab til rådighed.

I forbindelse med renoveringer i almene boligafdelinger stiller AlmenNet nærværende evalueringsredskab til rådighed. AlmenNet - Evalueringsredskab Page 1 EVALUERINGSREDSKAB FOR ALMENE RENOVERINGER FØRSTE EVALUERING I forbindelse med renoveringer i almene boligafdelinger stiller AlmenNet nærværende evalueringsredskab

Læs mere

Kommunalbestyrelsen Albertslund Kommune Nordmarks Alle 2620 Albertslund

Kommunalbestyrelsen Albertslund Kommune Nordmarks Alle 2620 Albertslund Kommunalbestyrelsen Albertslund Kommune Nordmarks Alle 2620 Albertslund 30. juni 2018 KRO/JRA Vedrørende Vridsløselille Andelsboligforenings afd. 10, Hyldespjældet, Skema A ansøgning for helhedsplan LBF

Læs mere

Udviklingsplan for Mjølnerparken. Maj 2019

Udviklingsplan for Mjølnerparken. Maj 2019 Version 8. maj 2019 Udviklingsplan for Mjølnerparken Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7262 6790 info@tbst.dk tbst.dk Maj 2019 1. Titel på udviklingsplan Titel: Udviklingsplan

Læs mere

Referat. 17, stk. 4 - udvalg Helhedsplan

Referat. 17, stk. 4 - udvalg Helhedsplan Referat Mødedato: Mødetidspunkt: 19:00 Sted: Byrådssalen i Møde slut: Fraværende: 1 Indholdsfortegnelse Pkt. Overskrift Side 23 Godkendelse af dagsorden 3 24 Opsamling på byvandring og anbefalinger 4 25

Læs mere

Indsatsbeskrivelse. Projekt Social balance i Værebro Park 30. april Indsatsens navn Hvad er indsatsens titel?

Indsatsbeskrivelse. Projekt Social balance i Værebro Park 30. april Indsatsens navn Hvad er indsatsens titel? Projekt Social balance i Værebro Park 30. april 2014 Indsatsbeskrivelse 1. Indsatsens navn Hvad er indsatsens titel? 2. Baggrund Hvad er baggrunden for at indsatsen iværksættes nu? eventuelle udfordringer

Læs mere