Emotioner og læring. Simon Nørby, cand. psych., ph.d. Institut for Læring

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Emotioner og læring. Simon Nørby, cand. psych., ph.d. Institut for Læring"

Transkript

1 Emotioner og læring Simon Nørby, cand. psych., ph.d. Institut for Læring

2 Program Oversigt Generelt om affekt Affekt og hukommelse Affekt, beslutningstagning og problemløsning Afsluttende overvejelser Tid 13:30-14:30

3 Generelt om affekt

4 Beskrivelser af emotioner Affekt Paraplybetegnelse for emotioner, følelser og humør (dog definitionsproblemer). Forskellige niveauer Enige om at emotioner kan beskrives på (eks.: frygt): Et mentalt niveau fx tanker relateret til fare Et kropsligt niveau fx sveden og hjertebanken Et adfærds niveau fx afværgende bevægelser Skelnen mellem emotioner Også enighed om at emotioner kan adskilles via (eks.: frygt): Arousal og valens fx intenst negativ Meningsindhold - fx tanker om livsfare Handlingstendenser fx tendens til flugt

5 Teorier om emotioner Basale emotioner Teorier Mange forskellige. Man kan skelne mellem tre grupper af teorier: Basale emotioner En mindre mængde medfødte og kvalitativt forskellige emotioner, der findes i alle kulturer (se Ekman, 1999). Dimensionelle teorier Emotioner klassificeres i forhold til dimensioner (typisk valens og arousal) (se fx Rolls, 1999). Appraisal teorier Emotioner baseret på fortolkning og (ofte automatisk) tænkning (se Scherer et al., 2001). Temaer - Betydningen af 1. krop vs. hjerne, 2. kognition og 3. arv vs. miljø. En dimensionel tilgang En appraisal tilgang Jeg er dygtig Andre beundrer mig Folk kan lide mig

6 Før: Emotioner bør ikke studeres Praktiske vanskeligheder Emotioner har været svære at manipulere og måle systematisk. Tilsyneladende ulogiske I konflikt med forestillingen om mennesket som en computer. Irrationalitet Emotioner forstyrrer effektiv tænkning og problemløsning.

7

8 Nu: Emotioner skal studeres Fylogenese Naturgivet rationalitet og adaptiv handlen (fx overlevelse og tilknytning) (Öhman & Wiens, 2003). Ontogenese Orden og fokus i tænkning og beslutningstagning (Evans & Kruse, 2004). Hjerneskade Skade på orbitofrontal kortex giver nedsat affekt og forringet beslutningstagning (Damasio, 1994).

9 En meta-analyse Emotionel bearbejdning foregår mange steder i hjernen, både subkortikalt og kortikalt Emotionel bearbejdning er knyttet til kognitiv/intellektuel bearbejdning Svært (men ikke umuligt) at relatere specifikke emotioner til bestemte lokalisationer. Phan et al., 2002

10 Affekt og hukommelse

11 God hukommelse Kvantitet Bedre (kvantitativ) erindring af emotionelle vs. neutrale begivenheder i laboratoriet og det virkelige liv. Det her vil vi huske resten af livet! Ord (fx Altarriba & Bauer, 2004) Billeder (fx Bradley et al., 1992) Autobiografi (se Brown & Kulik, 1977) Kvalitet Emotionelle oplevelser erindres ofte klart og detaljeret (fx Bywaters et al., 2004; Comblain et al., 2005). Permastore? Eksempler på at meget gamle emotionelle oplevelser huskes korrekt (se Berntsen & Thomsen, 2005).

12 Evolutionær og psykologisk baggrund Fylogenese - Evolutionært væsentligt at huske emotionelle situationer. Tilknytning, reproduktion og overlevelse. Selektion - Individer selekteret på baggrund af deres evne til at huske emotionelle situationer (fx truende og afskyvækkende situationer). Ontogenese - Emotionelle erindringer signifikante på det personlige niveau. Vigtige for identitet og selvforståelse. Jeg glæder mig til at fortælle denne historie igen og igen Opmærksomhed - Emotionelle stimuli har bearbejdnings-prioritet, der er forøget koncentration og dyb bearbejdning (Compton, 2003). Opretholdelse - Emotionelle oplevelser er særlige og genkaldes/genfortælles ofte, hvorved konsolideringen påvirkes (Zeelenberg et al., 2006).

13 Et eksempel

14 Et eksempel I det følgende bliver vist en række farver med ord påskrevet. Jeres opgave er at benævne farverne så hurtigt som muligt uden at sige dem højt! I skal ignorere ordene og koncentrere jer om at nævne farverne.

15 tæppe

16 fugl

17 incest

18 plante

19 skuespil

20 hårfarve

21 kræft

22 album

23 myre

24 blodbad

25 Emotional stroop task Det foregående var et eksempel på en såkaldt emotionel stroop opgave. Bemærk forskel i reaktionstid mht. tilfælde hvor der var neutrale og emotionelle ord. Emotionelle ord fanger opmærksomheden og forstyrrer farvebenævnelsen. Angst relateret til langsom farvebenævnelse (negativ bias) (se Hugdahl & Stormark, 2003).

26 Neural baggrund Amygdala og non-deklarativ hukommelse Mennesker Fx implicit hukommelse hos amnestisk kvinde udsat for tegnestift (Claparede, 1911). Rotter Fx manglende frygtbetingning hos rotter med skade på amygdala (LeDoux, 2000). Amygdala og deklarativ hukommelse Opmærksomhed Automatisk registrering af emotionelle stimuli (påvirker hippocampus og PFK). Signalstoffer Neurotransmittere (fx kortisol) hjælper med langtidserindring (Hamann, 2001). Amygdala Amygdala Hippocampus Frigivelse af stress hormoner (adrenalin, kortisol) Aktivering af det sympatiske nervesystem

27 Anden neural baggrund OFK og emotionel arbejdshukommelse? Affektiv omskiftelighed Reagerer på skiftende belønningsbetingelser (Rolls, 1999). Emotionel arbejdshukommelse? Kortvarig vurdering og repræsentation af stimulis belønningsværdi. Orbitofrontal kortex OFK og emotionel langtidshukommelse? Højniveaukognition Lagrer sammenfald mellem begivenheders karakteristika og emotioner (Damasio, 1994). Emotionel langtidshukommelse? Husker den emotionelle reaktion tidligere knyttet til bestemt situation.

28 Humør og hukommelse Humørafhængig genkaldelse Erindring foregår bedst, når humøret er det samme som under indkodning. Kontekstafhængigighed Humørafhængig erindring er et eksempel på indkodningsspecifitets-princippet (jvnf. også transfer). Humørkongruent genkaldelse Der fokuseres på materiale der er i overensstemmelse med det aktuelle humør. Kvantitet Man erindrer og tænker primært på det der svarer til humøret. Kvalitet Humøret påvirker kvalitativt den måde man husker og tænker på. Humørkongruent erindring Et mere solidt fænomen end humørafhængig erindring (jvnf. depression) (Forgas, 1999).

29 Yderligere om affekt og hukommelse Specifikke emotioner Forskning fokuseret på affekt på et generelt plan og uklart om erindring påvirkes forskelligt af distinkte emotioner (se Levine & Pizarro, 2004). Moderat og intens affekt Enighed om hukommelsesforbedrende effekt af først- men ikke sidstnævnte (fx van der Kolk & Fisler, 1994 mod McNally, 2003). Yerkes-Dodgsons lov Almindelige mekanismer? I hvilken grad kan den emotionelle effekt forklares via ordinære mekanismer som nyhedsværdi og træning (see McCloskey et al., 1988)?

30 Affekt, beslutningstagning og problemløsning

31 Effektiv beslutningstagning/problemløsning? Ældre teorier Mennesker tænker tingene logisk igennem før de ender med optimale og perfekte valg (von Neumann & Morgenstern, 1944). Ressourceproblemer At tænke tingene grundigt igennem og tage optimale beslutninger kræver overskud, tid og adgang til en masse information. Hvordan effektivitet? Et problem har været at forstå hvordan beslutningstagning/problemløsning kan foregå hurtigt og effektivt uden meget bevidst tænkning. Adaptiv redskabskasse En løsning er at forstå beslutningstagning/problemløsning som baseret på tommelfingerregler og intuition (se Gigerenzer & Selten, 2001)). Emotioner Emotionerne er en del af vores adaptive redskabskasse. Disse kan indirekte eller direkte lægges til grund for hurtig beslutningstagning og problemløsning.

32 Affekt og fortolkningsramme Når man tager en beslutning sker det indenfor en fortolkningsramme, hvor man vurderer situationen og de muligheder der er i denne (fx sandsynligheder). Affekt kan påvirke den måde man generelt vurderer og bearbejder information på. Ens vurderinger bliver farvet af følelser og humørtilstande. En person der er under indflydelse af affekt vil blive affektivt primet, d.v.s. have forøget tilgang til kognitivt materiale der modsvarer den aktiverede affekt (Bower, 1983).

33 Affekt og fortolkningsramme Kvantitet Man erindrer og tænker på ting der er i overensstemmelse med ens følelser og humør. Når man fx er i godt humør husker man primært sine succesoplevelser. Kvalitet De følelser og det humør der aktuelt præger en påvirker den måde man foretager vurderinger på: Positiv affekt Signalerer at situationen er tryg og uproblematisk. Tillid til eksisterende viden men samtidig mulighed for kreativitet og åbenhed (Fredrickson, 2001; Isen, 1999). Negativ affekt Signalerer at situationen er problematisk og at der er behov for en indgående analyse af aktuelle vanskeligheder og problemer (fx Bless, 2000). Depressiv realisme.

34 Affekt og beslutningstagning Beslutningsgrundlag Emotioner kan direkte lægges til grund for beslutninger/valg. Emotioner som eksplicit information (the affect-as-information hypothesis) En følelse bruges som tommelfingerregel og lægges direkte til grund for et valg (Clore et al., 2001) Emotioner som motivation Emotioner kan virke motiverende og skabe incitamenter til at forfølge bestemte tanker/valg (fx Mameli, 2004). Før-bevidst sortering Emotioner kan udenom opmærksomheden begrænse mængden af alternativer der overvejes (fx Damasio, 1994). Valg der tidligere har givet bagslag frasorteres automatisk.

35 Affekt og beslutningstagning I det følgende skal ideen om at vi foretager en før-bevidst sortering i mængden af alternativer gennemgås. Antonio Damasio Bag denne ide befinder sig den såkaldte teori om somatiske markører der er udarbejdet af Antonio Damasio. Når emotioner karakteriseres som rationelle henvises der omtrent altid til teorien om somatiske markører.

36 Affekt og beslutningstagning (..,) forestil dig, at før du anvender nogen som helst form for lønsomhedsanalyse på præmisserne, og før du ræssonerer dig frem til problemets løsning sker noget ret vigtigt: Når du, om end flygtigt, kommer i tanke om om det dårlige resultat i forbindelse med en given reaktionsmulighed, får du en ubehagelig følelse. Eftersom følelsen vedrører kroppen, har jeg givet fænomenet den tekniske betegnelse somatisk tilstand ( soma er græsk for krop), og da den markerer et billede, har jeg kaldt den markør. ( ) Hvad udretter den somatiske markør? Den gør opmærksom på det negative resultat, en given handling kan medføre, og fungerer som et automatiseret alarmsignal, der siger: Pas på fremtidige farer, hvis du vælger den mulighed, der fører til dette resultat. Signalet kan føre til at du øjeblikkeligt afviser den negative handlekurs og derfor træffer et valg mellem andre alternativer. Det automatiserede signal beskytter dig uden videre mod fremtidige tab og giver dig mulighed for at vælge mellem færre alternativer. Der er stadig mulighed for at gøre brug af lønsomhedsanalyse og egentlig deduktiv kompetence, men først efter at det automatiserede trin har bevirket en drastisk reduktion af antallet af valgmuligheder. (Damasio, 1999, 188-9)

37 Affekt og beslutningstagning (..,) forestil dig, at før du anvender nogen som helst form for lønsomhedsanalyse på præmisserne, og før du ræssonerer dig frem til problemets løsning sker noget ret vigtigt: Når du, om end flygtigt, kommer i tanke om om det dårlige resultat i forbindelse med en given reaktionsmulighed, får du en ubehagelig følelse. Eftersom følelsen vedrører kroppen, har jeg givet fænomenet den tekniske betegnelse somatisk tilstand ( soma er græsk for krop), og da den markerer et billede, har jeg kaldt den markør. ( ) Hvad udretter den somatiske markør? Den gør opmærksom på det negative resultat, en given handling kan medføre, og fungerer som et automatiseret alarmsignal, der siger: Pas på fremtidige farer, hvis du vælger den mulighed, der fører til dette resultat. Signalet kan føre til at du øjeblikkeligt afviser den negative handlekurs og derfor træffer et valg mellem andre alternativer. Det automatiserede signal beskytter dig uden videre mod fremtidige tab og giver dig mulighed for at vælge mellem færre alternativer. Der er stadig mulighed for at gøre brug af lønsomhedsanalyse og egentlig deduktiv kompetence, men først efter at det automatiserede trin har bevirket en drastisk reduktion af antallet af valgmuligheder. (Damasio, 1999, 188-9)

38 Affekt og beslutningstagning Teorien om somatiske markører Emotioner (somatiske markører) fungerer som bias i uoverskuelige situationer. Emotionelle konsekvenser af tidligere valg erindres. Særlige kropslige signaler i relation til negative erfaringer. Alternativer der har givet bagslag i fortiden fravælges automatisk. Beslutningsrummet indsnævres automatisk og udenom bevidstheden.

39 Affekt og beslutningstagning Iowa Gambling Task (Bechara et al., 1996) 4 bunker med kort. Alle kort giver både gevinst og tab. Forsøgspersonerne skal maksimere deres indkomst. To dårlige / to gode bunker. Forskellig fordeling af tab/gevinst. Tilsyneladende uigennemskuelig logik og brug af intution.

40 Affekt og beslutningstagning Kropslig feedback (Bechara et al., 1997) Vælger fordelagtigt før de ved hvorfor. Forudgribende GSR og hjerterytme. Forskellig kropsrespons i forhold til dårlige og gode bunker. Lærer spillets logik ved at anvende emotioner?

41 Affekt og beslutningstagning De somatiske markører menes at være baseret på funktionen af den orbitofrontale kortex. Personer med skade i OFK klarer sig dårligt på IGT. De har samtidigt færre emotioner og træffer generelt dårlige beslutninger. Orbitofrontale kortex Den følelsesfulde orbitofrontale kortex menes at kommunikere med den logiske og strategiske dorsolaterale præfrontale kortex. Dorsolaterale PFK

42 Affekt og beslutningstagning Kritik af empirisk grundlag for somatiske markører Eksplicit og bevidst viden tidligt i Iowa Gambling Task (Maia & McCLelland, 2004) Personer med ren autonom skade klarer sig bedre end normale forsøgspersoner (Heims et al., 2004)! Ændret fordeling af størrelse af belønning giver stort GSR i relation til gode bunker (Tomb et al., 2002)

43 Affekt og beslutningstagning De netop skildrede fund modbeviser ikke teorien om somatiske markører, men problematiserer de oprindelige fortolkninger af de klassiske studier. Ikke nogen tvivl om at emotioner og følelser påvirker vurdering og beslutningstagning, men dette er ikke nødvendigvis gennem somatiske markører.

44 Hvornår påvirker affekt beslutningstagning og problemløsning?

45 Affektinfusions-modellen (the Affect Infusion Model) (Forgas, 2000) Affektinfusions-modellen klargør hvornår affekt influerer kognitive fænomener som vurdering og beslutningstagning. Affektinfusion indebærer at vurderinger og beslutninger præges af den oplevede affekt på en affektkongruent måde. Den informationsbearbejdningsstrategi der anvendes antages at have betydning for hvorvidt affekt øver indflydelse på kognitive processer. Affektinfusion menes at forekomme når mennesker anvender åben, generativ og konstruktiv informationsbearbejdning. Affektinfusion menes ikke at forekomme, når mennesker anvender simple, målrettede eller motiverede bearbejdningsstrategier.

46 AIM-modellen Vurderingsobjekt Objektets karakteristika -familiaritet -typiskhed -kompleksitet Personens karakteristika -personlig relevans -motivationelle mål -affektiv tilstand -kognitiv kapacitet Situationens karakteristika -behov for akkuraritet -adgang til kriterier -social ønskværdighed Direkte tilgang Motivationel Heuristisk Substantiv (krystalliseret) fuld søgning dirigeret søgning stereotypificering? (mål-styret) delvis søgning dirigeret søgning humør-regulering? (simplificeret) delvis søgning åben søgning affekt-som-information? (udvidet) fuld søgning åben søgning affekt-priming? AIM-modellen (Bower & Forgas, 2000, 137)

47 Modifikation af AIM-modellen Ifølge AIM-modellen kan affekt påvirke heuristisk og substantiv kognitiv bearbejdning. Om affekten influerer den kognitive bearbejdning afhænger dog af bevidstheden omkring og vurderingen af affekten (Schwartz & Clore, 1983).

48 Afsluttende overvejelser

49 Konklusion Godt læringsudbytte studerende engagerer sig følelsesmæssigt i undervisning. Emotionerne styrker opmærksomheden og forbedrer lagringen af erindringer. Emotionerne maksimalt af moderat styrke såfremt erindringen skal påvirkes positivt. Emotioner er rationelle fænomener fordi de skaber orden i kaos. Kan påvirke vurderings- og fortolkningsrammen kvantitativt og kvalitativt. Direkte grundlag for beslutninger som information, motivation og via før-bevidst sortering.

50 Konklusion Et problem er at finde ud af hvornår emotioner har en konstruktiv vs. destruktiv rolle. Emotionerne skal være fremkaldt af det emne der arbejdes med og ikke ekstern situation. I mange situationer supplerer logik og emotionel intuition hinanden. Undervisning kan drage fordel af emotioner Casebaseret undervisning Identifikation og brugerperspektiv. Kontroversielle problemstillinger Oplæg til holdningsprægede debatter.

51 Spørgsmål På hvilken måde og i hvilket omfang påvirker affektive fænomener læring? Kan man bruge emotioner konstruktivt i en læringssituation? Hvordan kan man forstå forholdet mellem basale og afledte (sekundære) emotioner og følelser?

52 Litteratur Bless, H. (2000): The Interplay of Affect and Cognition i Forgas, J.P. (red.): Feeling and Thinking The Role of Affect in Social Cognition, Cambridge University Press, New York Cannon, W.B. (1927): The James-Lange theory of emotion: a critical examination and an alternative theory. American Journal of Psychology, 39, Christie, I. C. & Friedman, B. H. (2004): Autonomic specificity of discrete emotion and dimensions of affective space: a multivariate approach, International Journal of Psychophysiology, 51 (2), Damasio, A. R. (1999): The Feeling of What Happens: Body and Emotion in the Making of Consciousness, Harcourt Brace & Company, New York Damasio, A.R. (1994): Descartes Error - Emotion, Reason, and the Human Brain, G.P. Putnam s Sons, New York Ekman, P. (1999): Basic Emotions i Dalgleish, T. & Power, M.J. (red.): Handbook of Cognition and Emotion, John Wiley & Sons, Chichester Isen, A.M. (1999): Positive Affect i Dalgleish, T. & Power, M.J. (red.): Handbook of Cognition and Emotion, John Wiley & Sons, Chichester James, W. (1884): What is an Emotion, Mind, 9, Lazarus, R.S. (1999): The Cognition-Emotion Debate: A bit of History i Dalgleish, T. & Power, M.J. (red.): Handbook of Cognition and Emotion, John Wiley & Sons, Chichester McNally, R.J. Acute Responses to Stress Psychological Mechanisms in Acute Response to Trauma. I: Biological Psychiatry 53 (2003A), s Packard, M.G. & Cahill, L. Affective modulation of multiple memory systems. I: Current Opinion in Neurobiology 11 (2001), s Phan, K.L., Wager, T., Taylor, S.F. & Liberzon, I. (2002): Functional Neuroanatomy of Emotion: A Meta-Analysis of Emotion Activation Studies in PET and fmri, NeuroImage, 16, Scherer, K.R., Schorr, A. & Johnstone, T. (red.) (2001): Appraisal Processes in Emotion Theory,Methods, Research, Oxford University Press, New York Schwartz, N. & Clore, G.L. (1983): Mood, misattribution, and judgments of weel-being: Informative and directive functions of affective states, Journal of Personality and Social Psychology, 45, Schwartz, N. (1990): Feelings as information: Informational and motivational functions of affective states i Higgins, E.T. & Sorrentino, R.M. (red.): Handbook of motivation and cognition:foundations of social behavior: Vol. 2, Guilford Press, New York Tooby, J. & Cosmides, L. (1990): The past explains the present: emotional adaptions and the structure of ancestral environments, Ethology and Sociology, 11, Zajonc, R.B. (1980): Feeling and thinking: preferences need no inferences, American Psychologist, 35,

53 Andre væsentlige strukturer Anterior cingula - Opdelt i en dorsal kognitiv og en rostral/ventral emotionel del. Aktiv i ukendte, usikre, krævende og/eller konfliktfyldte situationer (Ochsner & Barret, 2001) (fx når fejl begås og når folk lyver). Dorsolateral præfrontal kortex - Arbejdshukommelse. Repræsentation af emotioners semantik. Venstre- og højresidig aktivering knyttet til henholdsvis positiv og negativ affekt (Davidson & Irwin, 1999). Ventrale striatum Relateret til lyst, positive emotioner og afhængighed (nucleus accumbens; dopamin) (Burgdorf & Panksepp, 2006).

54 Emotionelle hjerneområder, læring og pædagogik Logisk og regel-baseret tænkning lader til at være tæt knyttet til emotionel og intuitionsbaseret tænkning, d.v.s. der kan forekomme et tæt sammenspil mellem disse problemløsningsformer i praksis. Bemærkelsesværdigt at emotionel bearbejdning (i orbitofrontal kortex) er anatomisk tæt knyttet til kognitiv logisk/formel bearbejdning (i dorsolaterale PFK). Bemærkelsesværdigt at der også lader til at være et tæt sammenspil mellem emotionelle og kognitive områder i en anden del af PFK, nemlig anterior cingula. Læringsrelevante negative emotioner som vrede og angst sandsynligvis knyttet til aktivitet i amygdala og højresidig aktivitet i DLPFK. Læringsrelevante positive emotioner som nysgerrighed og interesse sandsynligvis knyttet til aktivitet i ventrale striatum og venstresidig aktivering af DLPFK. En konkret emotionel episode vil dog involvere aktivitet i og interaktion mellem mange områder i hjernen såsom fx: En central interaktion foregår mellem præfrontal kortex og gamle emotionelle områder såsom amygdala. Voldsomme emotioner og koncentrationsproblemer i teenageårene kan skyldes at PFK endnu ikke er i stand til at regulere aktiviteten i OFK og amygdala på en passende måde.

Mindfulness betyder: fuld opmærksomhed bevidst nærvær

Mindfulness betyder: fuld opmærksomhed bevidst nærvær Slide 1 Slide 2 Mindfulness betyder: fuld opmærksomhed bevidst nærvær Slide 3 Mindfulness er en tilstand Slide 4 Mental træning meditation Østen og vesten Slide 5 Mindfulness` 3 niveauer: 1 Fjerne eller

Læs mere

Hjerne-krop-natur og fællesskaber en helhed

Hjerne-krop-natur og fællesskaber en helhed Hjerne-krop-natur og fællesskaber en helhed Kjeld Fredens er adjungeret professor ved recreate, Institut for Læring og Filosofi, Aalborg Universitet. Han har været lektor (læge, hjerneforsker) ved Århus

Læs mere

Forsøg: GSR Galvanic Skin Response

Forsøg: GSR Galvanic Skin Response Forsøg: GSR Galvanic Skin Response Baggrund Du skal netop til at holde dit livs tale for en hel kongreshal fyldt med anerkendte forskere. Mens du prøver at samle tankerne om fremlæggelsen af de kontroversielle

Læs mere

Om at skabe forståelse, engagement og opbakning (vilje til handling) i forandringsprojekter

Om at skabe forståelse, engagement og opbakning (vilje til handling) i forandringsprojekter Om at skabe forståelse, engagement og opbakning (vilje til handling) i forandringsprojekter Hvor mange oplever at implementering af dybtgående forandringer er en af de nemmere ledelsesopgaver? Fra ide

Læs mere

23-05-2016. Livets knubs set i et psykologisk perspektiv. De svære følelser. De brugbare tanker. Opbygning af robusthed. Spørgsmål fra salen..

23-05-2016. Livets knubs set i et psykologisk perspektiv. De svære følelser. De brugbare tanker. Opbygning af robusthed. Spørgsmål fra salen.. Irene Oestrich, Chefpsykolog., Ph.D. PSYKIATRISK CENTER FREDERIKSBERG HOSPITAL REGION HOVEDSTADENS PSYKIATRI Livets knubs set i et psykologisk perspektiv De svære følelser De brugbare tanker Opbygning

Læs mere

80 min omkring adfærdsændringer - og en invitation til et nyt mindset!

80 min omkring adfærdsændringer - og en invitation til et nyt mindset! 80 min omkring adfærdsændringer - og en invitation til et nyt mindset! Hvorfor står jeg her idag? Learning - design af værdifuld kundeadfærd Løsninger der fremmer ønsket adfærd uden brug af pisk, gulerod

Læs mere

Det er et åbent spørgsmål, om behovet for omsorg og spejling er underordnet kampen om overlevelse.

Det er et åbent spørgsmål, om behovet for omsorg og spejling er underordnet kampen om overlevelse. (Richard Davidson) Hos reptiler er der et stærkt motiv for kamp om overlevelse, men hos pattedyr er der lige så entydige holdepunkter for, at biologiske tilpasningsprocesser i ligeså høj grad retter sin

Læs mere

Autisme, motivation og skolevegring

Autisme, motivation og skolevegring Autisme, motivation og skolevegring Psykolog Karen Bøtkjær kab@centerforautisme.dk Program for 6. november 2014: Motivation og neuropsykologi Hvad er forklaringen på skolevegring hos børn og unge med en

Læs mere

Holdninger er mere end det vi blot kan spørge om, og svare på. Laila M. Martinussen Forsker, DTU Transport laima@transport.dtu.dk

Holdninger er mere end det vi blot kan spørge om, og svare på. Laila M. Martinussen Forsker, DTU Transport laima@transport.dtu.dk Holdninger er mere end det vi blot kan spørge om, og svare på Laila M. Martinussen Forsker, DTU Transport laima@transport.dtu.dk Holdningspåvirkning er en udbredt metode, der benyttes til at ændre adfærd

Læs mere

FOKUS PÅ SKJULTE HANDICAP - BETYDNING FOR PATIENTER. OG OMGIVELSER Hysse Birgitte Forchhammer Ledende neuropsykolog, Glostrup hospital

FOKUS PÅ SKJULTE HANDICAP - BETYDNING FOR PATIENTER. OG OMGIVELSER Hysse Birgitte Forchhammer Ledende neuropsykolog, Glostrup hospital FOKUS PÅ SKJULTE HANDICAP - BETYDNING FOR PATIENTER OG OMGIVELSER Hysse Birgitte Forchhammer Ledende neuropsykolog, Glostrup hospital Vanskelige at opdage og forstå Anerkendes ofte sent eller slet ikke

Læs mere

Jim Jensen Ergoterapeut Masteruddannelse i Rehabilitering Syddansk Universitet 2010. Baggrund Master opgave Perspektivering

Jim Jensen Ergoterapeut Masteruddannelse i Rehabilitering Syddansk Universitet 2010. Baggrund Master opgave Perspektivering Jim Jensen Ergoterapeut Masteruddannelse i Rehabilitering Syddansk Universitet 2010 Baggrund Master opgave Perspektivering Arbejdserfaring Reaktionen fra patienter i aktiviteter, som de tidligere havde

Læs mere

Indhold. Forfatterliste 9. Del 1 Biologisk læring

Indhold. Forfatterliste 9. Del 1 Biologisk læring Indhold Forfatterliste 9 Del 1 Biologisk læring 1 Fra hjerneforskning til pædagogisk praksis 13 Bo Steffensen og Theresa S.S. Schilhab Forholdet mellem hjerneforskning og pædagogik 13 Brain Based Learning

Læs mere

Den psykologiske Diamant Tanker. Adfærd

Den psykologiske Diamant Tanker. Adfærd Den psykologiske Diamant Tanker Følelser Krop Adfærd Low Performance Zone Det Følelsesmæssige Landskab Stress, irritation Vrede, frustration Bekymret Angst Utilfredshed Fordømmelse Negativitet (ubehagelige

Læs mere

DEN BLIVENDE PRÆGNING, DER UDGØR EN VÆRDIFULD DEL AF ENS ÅNDELIGE ERFARINGER. Jan Erhardt Jensen

DEN BLIVENDE PRÆGNING, DER UDGØR EN VÆRDIFULD DEL AF ENS ÅNDELIGE ERFARINGER. Jan Erhardt Jensen 1 DEN BLIVENDE PRÆGNING, DER UDGØR EN VÆRDIFULD DEL AF ENS ÅNDELIGE ERFARINGER af Jan Erhardt Jensen Når man taler om de personlige erfaringer, som det enkelte menneske er sig bevidst, må man være klar

Læs mere

Kursusoplæg Tommerup d. 6. februar 2011

Kursusoplæg Tommerup d. 6. februar 2011 Kursusoplæg Tommerup d. 6. februar 2011 Dagens program til frokost 9.00 9.30 Introduktion 9.30 10.00 Aquafobi angstens væsen [1] Kender vi noget til området fra venner og bekendte? Kan vi sætte os ind

Læs mere

Et oplæg til dokumentation og evaluering

Et oplæg til dokumentation og evaluering Et oplæg til dokumentation og evaluering Grundlæggende teori Side 1 af 11 Teoretisk grundlag for metode og dokumentation: )...3 Indsamling af data:...4 Forskellige måder at angribe undersøgelsen på:...6

Læs mere

Netværket Interne Auditorer i Danmark. Frederiksminde

Netværket Interne Auditorer i Danmark. Frederiksminde Netværket Interne Auditorer i Danmark Frederiksminde 16. april 2013 Coach og Organisationskonsulent Karsten Schiøtz Auditorers udfordringer? Hvad oplever du som dine største udfordringer ved at være intern

Læs mere

KRISER TIL SØS. - sådan kommer du videre. En vejledning til rederi- og skibsledelse samt den enkelte søfarende

KRISER TIL SØS. - sådan kommer du videre. En vejledning til rederi- og skibsledelse samt den enkelte søfarende KRISER TIL SØS - sådan kommer du videre En vejledning til rederi- og skibsledelse samt den enkelte søfarende Gode råd til besætningen om krisereaktioner Mennesker, der har været involveret i en traumatisk

Læs mere

Hjerneskadecentret Stress og hjernen

Hjerneskadecentret Stress og hjernen Hjerneskadecentret Stress og hjernen Jesper Egede Andersen Cand.pscyh. Specialist i neuropsykologi Privatpraktiserende Hjerneskadecentret Hvad er stress? Hvordan påvirker en hjerneskade tærsklen for stress?

Læs mere

Arbejdsmiljødage. Stress til trivsel. Den 26. marts 2014. Nis Kjær, Videncenter for Arbejdsmiljø

Arbejdsmiljødage. Stress til trivsel. Den 26. marts 2014. Nis Kjær, Videncenter for Arbejdsmiljø Arbejdsmiljødage Stress til trivsel Den 26. marts 2014 Nis Kjær, Videncenter for Arbejdsmiljø Videncenter for Arbejdsmiljø Formidlingscenter på Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA) Magasinet

Læs mere

Kan vi fortælle andre om kernen og masken?

Kan vi fortælle andre om kernen og masken? Kan vi fortælle andre om kernen og masken? Det kan vi sagtens. Mange mennesker kan umiddelbart bruge den skelnen og den klarhed, der ligger i Specular-metoden og i Speculars begreber, lyder erfaringen

Læs mere

Musik og musikalitet - i et neuropædagogisk perspektiv. Neurokonferencen 2013

Musik og musikalitet - i et neuropædagogisk perspektiv. Neurokonferencen 2013 Musik og musikalitet - i et neuropædagogisk perspektiv Neurokonferencen 2013 Sang Æblemand kom indenfor Æblemand kom indenfor Har du nogle æbler Med til mig i dag Tak ska du ha Erfaringsudveksling Anvender

Læs mere

Omsorgssvigt, tilknytningsrelationer og mentalisering i plejefamilier. FABU 25. oktober 2011

Omsorgssvigt, tilknytningsrelationer og mentalisering i plejefamilier. FABU 25. oktober 2011 Omsorgssvigt, tilknytningsrelationer og mentalisering i plejefamilier FABU 25. oktober 2011 Anne Blom Corlin Cand.psych.aut Program! 18.30 20.00: Tilknytningsrelationer og tilknytningsmønstre! 20.00-21.30

Læs mere

SPROG OG ARBEJDSHUKOMMELSE

SPROG OG ARBEJDSHUKOMMELSE SPROG OG ARBEJDSHUKOMMELSE UCC 31. JANUAR 2019 STADIER Træning Sensorisk hukommelse Selektiv opmærksomhed Indkodning Genkaldelse Korttidshukommelse Langtidshukommelse Lagrer kortvarigt sensoriskeindtryk

Læs mere

KOGNITIVE GENER VED DEPRESSION HVORDAN HJÆLPES PATIENTERNE? LOUISE MELDGAARD BRUUN

KOGNITIVE GENER VED DEPRESSION HVORDAN HJÆLPES PATIENTERNE? LOUISE MELDGAARD BRUUN KOGNITIVE GENER VED DEPRESSION HVORDAN HJÆLPES PATIENTERNE? LOUISE MELDGAARD BRUUN KERNE-FORSTYRRELSER VED AFFEKTIV LIDELSE Basale funktioner - aktivering af opmærksomheden Tempoet Opmærksomheden Spændvidde

Læs mere

Affektive lidelser og kognition

Affektive lidelser og kognition Affektive lidelser og kognition Kognition..? Tænkning Erkendelse, forarbejdning, integration og anvendelse af viden Hvordan er tænkningen påvirket? Basale funktioner - aktivering af opmærksomheden Tempoet

Læs mere

Kan man træne og uddanne sig til et godt liv med demens?

Kan man træne og uddanne sig til et godt liv med demens? Kan man træne og uddanne sig til et godt liv med demens? Kan man træne sig til et godt liv med demens? Hvordan kan træning være med til at forhale demenssygdommens udvikling og fastholde et meningsfyldt

Læs mere

20-05-2016. Hvad er stress?

20-05-2016. Hvad er stress? 1 Hvad er stress? 2 1 Blandt forskere og andre fagfolk er der ikke enighed om en entydig definitionen af stress, men ifølge international stress-litteratur arbejdes der især ud fra tre definitioner: 1.

Læs mere

Sådan laver du en fobi

Sådan laver du en fobi Sådan laver du en fobi Det er supernemt! En fobi laver du ved at krydskombinere to sanseoplevelser. Lad mig give dig et eksempel. Jonas er 16 år. Han er bange for edderkopper. Meget bange for edderkopper.

Læs mere

Gå pænt i snor hyggeturen I skoven

Gå pænt i snor hyggeturen I skoven Gå pænt i snor hyggeturen I skoven Er der nogen der genkender det her? Dårlig opførsel = ofte en stresset hund Når din hund.. gør ad andre, trækker i linen, springer forstørret rundt, springer op ad folk,

Læs mere

Forebyggelse og nudging : Kan vi gøre det bedre med større effekt? COHERE Temadag 17/4-2013

Forebyggelse og nudging : Kan vi gøre det bedre med større effekt? COHERE Temadag 17/4-2013 Forebyggelse og nudging : Kan vi gøre det bedre med større effekt? COHERE Temadag 17/4-2013 Lektor, Trine Kjær COHERE Center for Sundhedsøkonomisk Forskning Institut for Sundhedstjenesteforskning Syddansk

Læs mere

Simon Bendfeldt sb@brainaware.dk www.brainaware.dk

Simon Bendfeldt sb@brainaware.dk www.brainaware.dk Simon Bendfeldt sb@brainaware.dk www.brainaware.dk Er din kaffe varm? Om automatreaktioner og følelsesmæssig regulering Det er de færreste af os, som tager en stor slurk af den kaffe, vi lige har hældt

Læs mere

Medfølende brevskrivning Noter til terapeuten

Medfølende brevskrivning Noter til terapeuten Medfølende brevskrivning Noter til terapeuten Idéen bag medfølende brevskrivning er at hjælpe depressive mennesker med at engagere sig i deres problemer på en empatisk og omsorgsfuld måde. Vi ønsker at

Læs mere

Kognitionspsykologi. ved cand.psych., ph.d. Kamilla Miskowiak. Onsdag 17.15 19.00 Købmagergade 44, lok. 1. Hold 4106. Folkeuniversitetet København

Kognitionspsykologi. ved cand.psych., ph.d. Kamilla Miskowiak. Onsdag 17.15 19.00 Købmagergade 44, lok. 1. Hold 4106. Folkeuniversitetet København Kognitionspsykologi Hold 4106 Folkeuniversitetet København ved cand.psych., ph.d. Kamilla Miskowiak Onsdag 17.15 19.00 Købmagergade 44, lok. 1 Kursusplan 1) 10. september Introduktion 2) 17. september

Læs mere

Angst og særlig sensitive mennesker

Angst og særlig sensitive mennesker Angst og særlig sensitive mennesker Psykiatridage i Aalborg september 2013 Psykiatrifonden Morten Kjølbye Cheflæge Psykiatrien i Region Nordjylland Klinisk lektor i psykiatri ved Institut for Medicin og

Læs mere

At forstå livet og tillægge symptomer betydning - om mentalisering Risskov 13. marts 2012

At forstå livet og tillægge symptomer betydning - om mentalisering Risskov 13. marts 2012 At forstå livet og tillægge symptomer betydning - om mentalisering Risskov 13. marts 2012 Morten Kjølbye Ledende overlæge Brønderslev Psykiatriske Sygehus Psykiatrien i Region Nordjylland At forstå? Opfatte

Læs mere

Eksamen i Blok 6: Klinisk psykologi

Eksamen i Blok 6: Klinisk psykologi 1 Eksamen i lok 6: Klinisk psykologi MedIS, U, 3. semester 10 januar 2011, kl. 11.00 3 times skriftlig eksamen uden hjælpemidler. esvarelserne skal fotokopieres, så skriv venligst tydeligt. Skriv studienummer

Læs mere

Lektor & Landskabsarkitekt Ulrika K. Stigsdotter Cand. Pæd. Psyk. & PhD studerende Sus S. Corazon. Program

Lektor & Landskabsarkitekt Ulrika K. Stigsdotter Cand. Pæd. Psyk. & PhD studerende Sus S. Corazon. Program Tag pulsen påp naturen Lektor & Landskabsarkitekt Ulrika K. Stigsdotter Cand. Pæd. Psyk. & PhD studerende Sus S. Corazon Program 14.50-15.00 Præsentation af workshop og øvelse 15.00-15.34 Øvelse: Mental

Læs mere

Diagnoser, symptomer mv.

Diagnoser, symptomer mv. Psykotraumatologi Diagnoser, symptomer mv. Kognitiv Terapi Stress og Traumer Thomas Iversen, aut. psykolog Personalepsykolog, ekstern lektor F 43 Reaktion på svær belastning og tilpasningsreaktioner F

Læs mere

neurosalg Hvordan tager du beslutninger når du skal sælge? Eller købe? Commercial Development ApS www.b-n-r.dk - www.jobvejen.dk Neurosalg - NJAM

neurosalg Hvordan tager du beslutninger når du skal sælge? Eller købe? Commercial Development ApS www.b-n-r.dk - www.jobvejen.dk Neurosalg - NJAM neurosalg Hvordan tager du beslutninger når du skal sælge? Eller købe? 1 Hvordan kan man få kunden til at købe noget? Når kunden ikke selv er herre over sine egne beslutninger? Når vi træffer beslutninger

Læs mere

Kommunikation og implementering 31. marts. Trine Østergaard Line Sakstrup Frandsen. Koncern HR Organisation, Ledelse og Procesoptimering www.olp.rm.

Kommunikation og implementering 31. marts. Trine Østergaard Line Sakstrup Frandsen. Koncern HR Organisation, Ledelse og Procesoptimering www.olp.rm. Kommunikation og implementering 31. marts Trine Østergaard Line Sakstrup Frandsen Koncern HR Organisation, Ledelse og Procesoptimering www.olp.rm.dk Program Kommunikation Golden circle Tilstandspyramiden

Læs mere

Miljøterapi og emotioner II. Torben Schjødt Schizofrenidagene 2015

Miljøterapi og emotioner II. Torben Schjødt Schizofrenidagene 2015 Miljøterapi og emotioner II Schizofrenidagene 2015 2 Et terapeutisk miljø for mennesker med psykose 3 Miljøterapi er aldrig blot miljøterapi men altid miljøterapi for bestemte mennesker med særlige behandlingsbehov

Læs mere

Neurodagen 4. okt. 2016: Hjernen i socialt perspektiv

Neurodagen 4. okt. 2016: Hjernen i socialt perspektiv Neurodagen 4. okt. 2016: Hjernen i socialt perspektiv Nye veje i socialt og pædagogisk arbejde gennem affektregulering, tilknytning og mentalisering til tidlig opsporing, forebyggelse og behandling v/jens

Læs mere

Angstens Ansigter. Tove Niljendahl, sundhedsfaglig rådgiver PsykInfo 27-01-2014

Angstens Ansigter. Tove Niljendahl, sundhedsfaglig rådgiver PsykInfo 27-01-2014 Angstens Ansigter Tove Niljendahl, sundhedsfaglig rådgiver PsykInfo 27-01-2014 Edward Munch s : Skriget Angst Angst er en grundlæggende følelse som er en naturlig del af menneskets overlevelsesmekanismer

Læs mere

Hvis omsorgspersonen ikke kan indgå i et resonansfelt med barnet, mister nervesystemet muligheden for affektiv udvikling.

Hvis omsorgspersonen ikke kan indgå i et resonansfelt med barnet, mister nervesystemet muligheden for affektiv udvikling. Når man i voksenlivet udsættes for manglende reaktion fra andre, og der ikke længere finder en spejling sted, påvirkes man psykisk og immunforsvaret svækkes. Hvis omsorgspersonen ikke kan indgå i et resonansfelt

Læs mere

INTRODUKTION TIL MENTALISERING OG KONFLIKTADFÆRD. SSP samrådets årsmøde Kursus i: Genoprettende processer Fra tough on crime til smart on crime

INTRODUKTION TIL MENTALISERING OG KONFLIKTADFÆRD. SSP samrådets årsmøde Kursus i: Genoprettende processer Fra tough on crime til smart on crime INTRODUKTION TIL MENTALISERING OG KONFLIKTADFÆRD SSP samrådets årsmøde 2016. Kursus i: Genoprettende processer Fra tough on crime til smart on crime FOKUS OMRÅDER I OPLÆGGET De udsatte og sårbare unge

Læs mere

Få ro på - guiden til dit nervesystem

Få ro på - guiden til dit nervesystem Få ro på - guiden til dit nervesystem Lavet af Ida Hjorth Karmakøkkenet Indledning - Dit nervesystems fornemmeste opgave Har du oplevet følelsen af at dit hjerte sidder helt oppe i halsen? At du mærker

Læs mere

PFA Viden og Værktøjer MINDFULNESS GODE RÅD TIL AT FINDE RO OG STYRKE I DIG SELV, SÅ DU KAN MANØVRERE RUNDT I EN HEKTISK HVERDAG

PFA Viden og Værktøjer MINDFULNESS GODE RÅD TIL AT FINDE RO OG STYRKE I DIG SELV, SÅ DU KAN MANØVRERE RUNDT I EN HEKTISK HVERDAG PFA Viden og Værktøjer MINDFULNESS GODE RÅD TIL AT FINDE RO OG STYRKE I DIG SELV, SÅ DU KAN MANØVRERE RUNDT I EN HEKTISK HVERDAG Mindfulness træner din evne til at være til stede i dit eget liv. Mindfulness

Læs mere

Anerkendende, understøttende

Anerkendende, understøttende Anerkendende, understøttende kommunikation Temaeftermiddag 26. Oktober 2009 1 Understøttende kommunikation Hvilke barrierer kan der være, for at patienten kan modtage relevant information fra sundhedspersonalet,

Læs mere

Skovgården www.skolehjemmet-skovgaarden.dk

Skovgården www.skolehjemmet-skovgaarden.dk Neuroaffektiv udviklingspsykologi Brobygning mellem den nyeste hjerneforskning og udviklingspsykologi Fokus på samspillet mellem barn og omsorgsgiver. Skovgården www.skolehjemmet-skovgaarden.dk Den neomammale

Læs mere

Den automatiske sanseforventningsproces

Den automatiske sanseforventningsproces Den automatiske sanseforventningsproces Af forsknings- og institutleder Flemming Jensen Det kunne ikke gøres enklere. Jeg ved, at for nogle ser meget teoretisk ud, mens det for andre måske endda er for

Læs mere

Fra stress til trivsel

Fra stress til trivsel Til medarbejdere Fra stress til trivsel Vælg farve Vejle og Middelfart Sygehus Ortopædkirurgisk Afdeling 2 Hvad er stress? Stress er en reaktion, ikke en sygdom. Der findes flere former for stress - den

Læs mere

Konflikter i voksenundervisning

Konflikter i voksenundervisning Konflikter i voksenundervisning Mobber de? - eller er det en reel saglig, faglig kritik? Når deltagere ikke vil deltage i det arbejde, du sætter dem til. Når en deltager eller en gruppe af deltagere stiller

Læs mere

PSYKIATRIFONDEN. Kognition: Opmærksomhed, hukommelse og tænkning. Aalborg, den 30. september 2014. ved cand.psych., Ph.d. Peter Jørgensen Krag

PSYKIATRIFONDEN. Kognition: Opmærksomhed, hukommelse og tænkning. Aalborg, den 30. september 2014. ved cand.psych., Ph.d. Peter Jørgensen Krag PSYKIATRIFONDEN Et godt liv til flere Kognition: Opmærksomhed, hukommelse og tænkning ved cand.psych., Ph.d. Peter Jørgensen Krag Aalborg, den 30. september 2014 Begrebet kognition Ordet kognition kommer

Læs mere

Pædagogisk dag på Djurslandsskolen den 21. januar 2012

Pædagogisk dag på Djurslandsskolen den 21. januar 2012 Pædagogisk dag på Djurslandsskolen den 21. januar 2012 Stress Studio III håndtering v. Hans Kastbjerg, pædagogisk vejleder Birgit Isene, psykolog Langagerskolen 1 Præsentation Teori om stress identificering

Læs mere

Haja adhd - Om forbandelsen af nuet hjernens pauseskærm og vigtigheden af dagdrømmeri

Haja adhd - Om forbandelsen af nuet hjernens pauseskærm og vigtigheden af dagdrømmeri Haja adhd - Om forbandelsen af nuet hjernens pauseskærm og vigtigheden af dagdrømmeri Björn Roslund Cand. Med. Speciallæge i Børne- og ungdomspsykiatri Speciallæge Psykiatri At betragte sig selv med større

Læs mere

Stress bliver ofte forvekslet med travlhed eller sygdom. Den kort varige stress. Den langvarige stress

Stress bliver ofte forvekslet med travlhed eller sygdom. Den kort varige stress. Den langvarige stress Stress bliver ofte forvekslet med travlhed eller sygdom Den kort varige stress Normal og gavnlig. Skærper vores sanser. Handle hurtigt. Bagefter kan kroppen igen slappe af. Sætte gang i vores autonome

Læs mere

Start, styr, stop den frontale hjerne og eksekutive funktioner Ida Unmack Larsen, cand. psych., Ph.d. Neurologisk afdeling

Start, styr, stop den frontale hjerne og eksekutive funktioner Ida Unmack Larsen, cand. psych., Ph.d. Neurologisk afdeling Start, styr, stop den frontale hjerne og eksekutive funktioner Ida Unmack Larsen, cand. psych., Ph.d. Neurologisk afdeling Kognitive funktioner Hvad er eksekutive funktioner? Vi kalder dem også styringsfunktioner:

Læs mere

FREMME AF UNGES MENTALE SUNDHED

FREMME AF UNGES MENTALE SUNDHED FREMME AF UNGES MENTALE SUNDHED PSYKIATRIFONDENS PROGRAM ANGST ANGST 1 PROGRAM Viden om: Hvad er angst? Den sygelige angst Hvor mange har angst i Danmark? Hvorfor får man angst? Film Paulinas historie

Læs mere

Unge og ADHD Ungdomsuddannelsernes Vejlederforening, UUVF - D. 13. november 2012 Oplægsholder: Ronny Højgaard Larsen

Unge og ADHD Ungdomsuddannelsernes Vejlederforening, UUVF - D. 13. november 2012 Oplægsholder: Ronny Højgaard Larsen Unge og ADHD Ungdomsuddannelsernes Vejlederforening, UUVF - D. 13. november 2012 Oplægsholder: Ronny Højgaard Larsen Program Hvad er ADHD? ADHD og hjernen ADHD og kernesymptomer Pædagogiske virkemidler

Læs mere

Mini guides til eksamen

Mini guides til eksamen Mini guides til eksamen Indhold PRÆSENTATIONSTEKNIK FORBEREDELSE NERVØSITET KONCENTRATION MINDSET KOMMUNIKATION 5 6 Præsentationsteknik Husk følgende 7 gode råd om Præsentationsteknik under eksamen: Fødder:

Læs mere

Dygtige pædagoger skabes på uddannelsen

Dygtige pædagoger skabes på uddannelsen Dygtige pædagoger skabes på uddannelsen Anna Spaanheden Stud.mag. i Læring og Forandringsprocesser Institut for Uddannelse, Læring og Filosofi Aalborg Universitet Abstract Denne artikel vil beskæftige

Læs mere

Selvskadende unge er styret af negative tanker

Selvskadende unge er styret af negative tanker Selvskadende unge er styret af negative tanker Jeg har kontakt med en meget dygtig pige, der synger i kor. Under en prøve sagde et af de andre kormedlemmer til hende: Du synger forkert. Det mente hun ikke,

Læs mere

åbenhed vækst balance Fortæl den gode historie om det du gør og bliv hørt Kommunikation på bedriftsniveau Landbrug & Fødevarer

åbenhed vækst balance Fortæl den gode historie om det du gør og bliv hørt Kommunikation på bedriftsniveau Landbrug & Fødevarer åbenhed vækst balance Fortæl den gode historie om det du gør og bliv hørt Kommunikation på bedriftsniveau Landbrug & Fødevarer Fortæl den gode historie om det du gør og bliv hørt Det er ofte det letteste

Læs mere

Før vi går i gang: Hvad er stress

Før vi går i gang: Hvad er stress Før vi går i gang: Jeg har aldrig lavet forskning påmine udsagn og er der ingen evidens for at det virker for andre Det vi kommer til at dele er mine erfaringer de virker for mig, såmåske virker det for

Læs mere

Opmærksomhed. Meningen med stress. Cand. psyk. Hanne Fabricius 1

Opmærksomhed. Meningen med stress. Cand. psyk. Hanne Fabricius 1 Meningen med stress Cand. psyk. Hanne Fabricius 1 Gammelt kinesisk ordsprog Opmærksomhed du hører det du glemmer det du ser det du husker det du gør det du forstår det Cand. psyk. Hanne Fabricius 2 Formål

Læs mere

Bliv klogere på stress

Bliv klogere på stress Bliv klogere på stress Eksamensangst Eksamensangst Lars Worning Master i filosofi og psykologi Speciale i angst Kropsterapeut Manu Vision Coach CCC larsworning@hotmail.com Telefon 60820089 Angst, stress,

Læs mere

Trivsel og bevægelse i skolen

Trivsel og bevægelse i skolen Trivsel og bevægelse i skolen Søren Smedegaard Lektor, Cand. Scient. Idræt Ph.d. stipendiat. Innovationskonference VIA 16-11-2015 Indhold Trivselsdimensioner i skolen Hvorfor skal børn bevæge sig? Effekterne

Læs mere

Smerter, etnicitet og PTSD. Fysioterapeut Samuel Olandersson, Klinik for PTSD og Transkulturel Psykiatri

Smerter, etnicitet og PTSD. Fysioterapeut Samuel Olandersson, Klinik for PTSD og Transkulturel Psykiatri Smerter, etnicitet og PTSD Fysioterapeut Samuel Olandersson, Klinik for PTSD og Transkulturel Psykiatri Fredericia den 6. April 2016 Etnicitet og smerte Hvad forstår vi/man ved etnicitet? Etnisk smerte?

Læs mere

Kognitive vanskeligheder Hvad kan du selv gøre?

Kognitive vanskeligheder Hvad kan du selv gøre? Kognitive vanskeligheder Hvad kan du selv gøre? Depressionsforeningen GF 26 marts Valby Klinisk psykolog Krista Nielsen Straarup Klinik for Mani og Depression Århus Universitetshospital, Risskov krisstra@rm.dk

Læs mere

Hvordan kan empowerment forstås og leves? Nykøbing Katedralskole, tirsdag d. 20 oktober, 2015.

Hvordan kan empowerment forstås og leves? Nykøbing Katedralskole, tirsdag d. 20 oktober, 2015. Hvordan kan empowerment forstås og leves? Nykøbing Katedralskole, tirsdag d. 20 oktober, 2015. for at styrke mennesker i svære livssituationer for at tage ansvar for egen værdi og ressoucer for at udtrykke

Læs mere

Hjernen - om at vokse ind i fremtiden. Kunsten at klare det uventede

Hjernen - om at vokse ind i fremtiden. Kunsten at klare det uventede Hjernen - om at vokse ind i fremtiden. Kunsten at klare det uventede o Kjeld Fredens er adjungeret professor ved recreate, Institut for Læring og Filosofi, Aalborg Universitet. o Han har været lektor (læge,

Læs mere

Ny med demens Udfordringer og muligheder for en god hverdag

Ny med demens Udfordringer og muligheder for en god hverdag Ny med demens Udfordringer og muligheder for en god hverdag Neuropsykolog Laila Øksnebjerg Nationalt Videnscenter for Demens www.videnscenterfordemens.dk Ny med demens Udfordringer og muligheder for en

Læs mere

Autisme og sanser. Pernille Fynne Danser og pædagog Certificeret autist med ADHD. Kirsten Bundgaard. der kan føre til nedsmeltning

Autisme og sanser. Pernille Fynne Danser og pædagog Certificeret autist med ADHD. Kirsten Bundgaard. der kan føre til nedsmeltning Autisme og sanser der kan føre til nedsmeltning Kreds Limfjorden 20. januar 2017 Pernille Fynne Danser og pædagog Certificeret autist med ADHD Pædagogisk og Fysioterapeutisk konsulent med speciale i autisme

Læs mere

POSITIV PSYKOLOGI: FLOW GENNEM LÆRING OG KREATIVITET. Hans Henrik Knoop

POSITIV PSYKOLOGI: FLOW GENNEM LÆRING OG KREATIVITET. Hans Henrik Knoop POSITIV PSYKOLOGI: FLOW GENNEM LÆRING OG KREATIVITET Menneskets Kultur Menneskets Natur DEN BEDSTE AF ALLE VERDENER? POSITIV PSYKOLOGI: FORSKNINGSOMRÅDER Gode, meningsfulde institutioner (familier,

Læs mere

Eksamensangst 2014. 1.Education: Hvad er angst? 2. Den kognitive diamant

Eksamensangst 2014. 1.Education: Hvad er angst? 2. Den kognitive diamant Eksamensangst 2014 1.Education: Hvad er angst? 2. Den kognitive diamant Ressourceøvelse Hvad var du god til som barn? I børnehaven? I skolen? I frikvarteret? På sportspladsen?... Noter ned & hold fast.

Læs mere

Det limbiske system. Carsten Reidies Bjarkam. Ekstern Lektor Anatomi, Institut for Biomedicin, Health Aarhus Universitet

Det limbiske system. Carsten Reidies Bjarkam. Ekstern Lektor Anatomi, Institut for Biomedicin, Health Aarhus Universitet Det limbiske system Carsten Reidies Bjarkam. Ekstern Lektor Anatomi, Institut for Biomedicin, Health Aarhus Universitet Professor, Overlæge, PhD. Neurokirurgisk Afdeling Aalborg Universitetshospital Phineas

Læs mere

ANTI STRESS MANUAL 4 TRIN TIL AT KOMME STYRKET UD AF DIN STRESS

ANTI STRESS MANUAL 4 TRIN TIL AT KOMME STYRKET UD AF DIN STRESS ANTISTRESS MANUAL 4 TRIN TIL AT KOMME STYRKET UD AF DIN STRESS FORORD Antistressmanualen er skrevet ud fra faglige kompetencer og personlige erfaringer med stress. Udledt af flere års praktisk erfaring

Læs mere

AUTISME & ADHD. Uddannelsesforbundet. Oktober Modul 1

AUTISME & ADHD. Uddannelsesforbundet. Oktober Modul 1 AUTISME & ADHD Uddannelsesforbundet Oktober 2017 Modul 1 2017 1 WHO - Samfundskompetencer Selvbevidsthed Evne til kritisk refleksion Evne til at tage beslutninger Samarbejdsevne Evne til at håndtere følelser

Læs mere

Modellen for Menneskelig aktivitet - ERGOTERAPIFAGLIGT SELSKAB FOR PSYKIATRI OG PSYKOSOCIAL REHBABILITERING den 2. maj 2012

Modellen for Menneskelig aktivitet - ERGOTERAPIFAGLIGT SELSKAB FOR PSYKIATRI OG PSYKOSOCIAL REHBABILITERING den 2. maj 2012 Modellen for Menneskelig aktivitet - ERGOTERAPIFAGLIGT SELSKAB FOR PSYKIATRI OG PSYKOSOCIAL REHBABILITERING den 2. maj 2012 Sjælland 1 Fakta om MoHO Primært udviklet af Gary Kielhofner (1949 2010) med

Læs mere

Faglige procedure omkring magtanvendelse

Faglige procedure omkring magtanvendelse Faglige procedure omkring magtanvendelse Opfølgning og organisering på magtanvendelsesansøgninger og indberetninger med udgangspunkt i borgerens liv Lisbeth Hyldegaard Udvikling og demenskonsulent i Skanderborg

Læs mere

Kan børnehaven hjælpe udsatte børn?

Kan børnehaven hjælpe udsatte børn? Kan børnehaven hjælpe udsatte børn? - Ny viden om udsatte børn og unge Alva Albæk Nielsen, Forskningsassistent Det Nationale Forskningscenter for velfærd (SFI) Dagsorden Introduktion til emnet Diskussion

Læs mere

ukropslig Findes der Viden Typisk adskillelse .To slags viden Kropslig Boglig Kropslig viden Færdighed Boglig viden Sætningsviden

ukropslig Findes der Viden Typisk adskillelse .To slags viden Kropslig Boglig Kropslig viden Færdighed Boglig viden Sætningsviden Findes der ukropslig Viden? Typisk adskillelse Kropslig viden Færdighed Boglig viden Sætningsviden.To slags viden Kropslig Boglig Handlinger Automatik Non verbal Kropslig viden Knowing how Implicit viden

Læs mere

Børn og Traumer - påvirkning, følelsesmæssig udvikling og læring

Børn og Traumer - påvirkning, følelsesmæssig udvikling og læring Børn og Traumer - påvirkning, følelsesmæssig udvikling og læring Heidi Jacobi Madsen Skolekonsulent i Varde Kommune Læreruddannet Skole-hjemvejleder for nydanskere Projektleder, Projekt NUSSA. Legemetode

Læs mere

OMSORGSSVIGT, TILKNYTNINGSRELATIONER OG MENTALISERING I PLEJEFAMILIER. Anne Blom Corlin Cand.psych.aut

OMSORGSSVIGT, TILKNYTNINGSRELATIONER OG MENTALISERING I PLEJEFAMILIER. Anne Blom Corlin Cand.psych.aut 3/26/15 OMSORGSSVIGT, TILKNYTNINGSRELATIONER OG MENTALISERING I PLEJEFAMILIER Anne Blom Corlin Cand.psych.aut PRÆSENTATION! Psykolog, autoriseret, snart færdigjort specialistuddannelse i psykoterapi! Specialeafhandling

Læs mere

Notat vedr. resultaterne af specialet:

Notat vedr. resultaterne af specialet: Notat vedr. resultaterne af specialet: Forholdet mellem fagprofessionelle og frivillige Et kvalitativt studie af, hvilken betydning inddragelsen af frivillige i den offentlige sektor har for fagprofessionelles

Læs mere

Videnscenteret har flere bøger om emnet og vejleder gerne i forhold til elever med problematikker på området.

Videnscenteret har flere bøger om emnet og vejleder gerne i forhold til elever med problematikker på området. Neuropædagogik Neuropædagogik er en del af en i forvejen eksisterende specialpædagogisk og terapeutisk praksis relateret til en helhedsorienteret, individuel og situationsbestemt undervisning og træning

Læs mere

Sansepåvirkning, der kan stresse

Sansepåvirkning, der kan stresse Sansepåvirkning, der kan stresse Autismeforeningen, Region Østjylland Onsdag d. 18. september 2013 Kirsten Bundgaard og Inge Moody Frier Opfattelse af verden Når hjernen skal skabe en relevant virkelighedsopfattelse,

Læs mere

De 6 forskellige beslutningsmetoder Af Richard Barrett Oversat til dansk af Benjamin Lindquist og Thobias Laustsen.

De 6 forskellige beslutningsmetoder Af Richard Barrett Oversat til dansk af Benjamin Lindquist og Thobias Laustsen. De 6 forskellige beslutningsmetoder Af Richard Barrett Oversat til dansk af Benjamin Lindquist og Thobias Laustsen. Beslutningsprocessen Der er 4 forskellige trin, når det kommer til beslutningstagning.

Læs mere

Fortæl den gode historie om det du gør og bliv hørt. - Kommunikation på bedriftsniveau - 1 -

Fortæl den gode historie om det du gør og bliv hørt. - Kommunikation på bedriftsniveau - 1 - Fortæl den gode historie om det du gør og bliv hørt - Kommunikation på bedriftsniveau - 1 - Fortæl den gode historie om det du gør og bliv hørt Det er ofte det leteste at sætte gode initiativer i gang

Læs mere

ALSIDIG PERSONLIG UDVIKLING

ALSIDIG PERSONLIG UDVIKLING Udviklingsprogrammet FREMTIDENS DAGTILBUD LÆRINGSTEMA ALSIDIG PERSONLIG UDVIKLING Indhold 3 Indledning 4 Barnets Alsidige personlige udvikling i Fremtidens Dagtilbud 6 Læringsområde Barnets Selvværd 8

Læs mere

Vuggestedet, Århus kommune. Hvordan identificeres relationsforstyrrelser hos gravide og spædbarnsfamilier?

Vuggestedet, Århus kommune. Hvordan identificeres relationsforstyrrelser hos gravide og spædbarnsfamilier? Hvordan identificeres relationsforstyrrelser hos gravide og spædbarnsfamilier? Vuggestedet, Vuggestedet, Århus Århus kommune kommune There is no such thing as a baby Winnicott. Århus Kommune Vuggestedet,

Læs mere

Jobanalyserapport. for. Salgskonsulent (demo) 14-10-2008. Sidst ændret: 14-10-08

Jobanalyserapport. for. Salgskonsulent (demo) 14-10-2008. Sidst ændret: 14-10-08 Jobanalyserapport for Salgskonsulent (demo) 14-10-2008 Sidst ændret: 14-10-08 Profiles International Denmark Fossgårdsvej 32 2720 Vanløse +45 23740000 Copyright 1999-2003 Profiles International, Inc. 1

Læs mere

Stress en udfordring i parforholdet. Psykolog Ole Rabjerg

Stress en udfordring i parforholdet. Psykolog Ole Rabjerg Stress en udfordring i parforholdet Psykolog Ole Rabjerg Stjær Galten IM 2015 Dagens ordsprog Lev livet hurtigere - så er det hurtigere overstået! Hvorfor er stress blevet et så stort problem? Højere hastighed

Læs mere

At undersøge virkningen af idræt

At undersøge virkningen af idræt Idrætspsykologisk forskningsprojekt Retspsykiatrisk Afdeling Nyk. Sj. Mål: At undersøge virkningen af idræt v. Jim Toft, Ph.D. studerende i Idræt t og psykologi Projekt design 2 års forberedelse til design

Læs mere

Vil hunde tage magten?

Vil hunde tage magten? Vil hunde tage magten? Sofaen i dag - verden i morgen! Eller? Der har gennem alt for mange år været en udbredt holdning om, at hunden prøver at tage magten fra os. Hunde er opportunister og gør hvad der

Læs mere

Nudging - fra land til mave. Et effekfuldt puf i situationen. Plantekongres i Herning. 20.01.16 Henrik Dresbøll

Nudging - fra land til mave. Et effekfuldt puf i situationen. Plantekongres i Herning. 20.01.16 Henrik Dresbøll Nudging - fra land til mave. Et effekfuldt puf i situationen. Plantekongres i Herning. 20.01.16 Henrik Dresbøll Supermarkeder fremmer salg af frugt og grønt med 20% Vi kan ikke ændre holdninger. Men vi

Læs mere

Kognitionspsykologi 2014 Forelæsning 1

Kognitionspsykologi 2014 Forelæsning 1 Kognitionspsykologi 2014 Forelæsning 1 01.09.2014 Johan Trettvik Velkommen Dagsorden: Hvad skal I kunne og hvordan bliver I prøvet Den faglige repræsentation Hvad er kognitiv psykologi Slides kan findes

Læs mere

MOTIVATIONS STRATEGIER. Al adfærd er vanebestemt. bunder i frygt. Top motivation

MOTIVATIONS STRATEGIER. Al adfærd er vanebestemt. bunder i frygt. Top motivation MOTIVATIONS STRATEGIER Motivation er efter min opfattelse de grundlæggende strategier, der automatisk bestemmer vores adfærd. Al adfærd er vanebestemt Al adfærd og dermed alle vaner bunder i frygt Frygten

Læs mere

[Skriv titlen på dokumentet]

[Skriv titlen på dokumentet] Odense Kommune [Skriv titlen på dokumentet] [Skriv undertitlen på dokumentet] Knud Nielsen [Vælg en dato] Indhold Målgruppe... 2 Effekter... 2 Teoretisk/empirisk grundlag:... 2 Behandling... 3 Neurofeedback...

Læs mere