R E D E G Ø R E L S E FRA S T A T S M I N I S T E R I E T S U D V A L G S T A T E N S A R K I V A L I E R P A F Æ R Ø E R N E ============ 1988.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "R E D E G Ø R E L S E FRA S T A T S M I N I S T E R I E T S U D V A L G S T A T E N S A R K I V A L I E R P A F Æ R Ø E R N E ============ 1988."

Transkript

1 R E D E G Ø R E L S E FRA S T A T S M I N I S T E R I E T S U D V A L G V E D R Ø R E N D E S T A T E N S A R K I V A L I E R P A F Æ R Ø E R N E ============ 1988.

2 l. INDLEDNING 1.1. Udvalgets nedsættelse. Den lo. april 1987 nedsatte Statsministeriet efter aftale med Færøernes landsstyre et udvalg vedrørende statens arkivalier på Færøerne. Udvalget fik følgende kommissorium "Med udgangspunkt i redegørelser for - den gældende arkivretlige tilstand på Færøerne i almindelighed og for statslige myndigheders arkivalier i særdeleshed, samt - arten af de statslige myndigheders arkivalier på Færøerne, skal udvalget fremkomme med forslag til - hvorledes de af statens myndigheder på Færøerne skabte arkivalier skal arkiveres samt til de arkivretlige regler herfor, - de retlige relationer mellem Landsarkivet på Færøerne på den ene side og Rigsarkivet, henholdsvis rigsmyndighederne på Færøerne og i Danmark på den anden side for så vidt angår statens arkivalier på Landsarkivet på Færøerne, samt - hvorledes de forskningsmæssige interesser såvel i Danmark som på Færøerne kan sikres under den af udvalget foreslåede arkivordning. Udvalget kan, eventuelt gennem nedsættelse af underudvalg, inddrage relevante statsinstitutioner på Færøerne i sit arbejde." Udvalget fik følgende sammensætning: Formand: Rigsombudsmand, nu kommitteret i Indenrigsministeriet, Niels Bentsen Medlemmer: Direktør Johan Djurhuus, Færøernes landsstyre Landsarkivar J6annes Dalsgaard, Føroya Landsskjalasavn Overarkivar Frank Jørgensen, Rigsarkivet Universitetslektor, dr.jur. Inger Dtibeck, Rigsarkivet Fuldmægtig Inger Skydsgaard, Statsministeriet Sekretærer: Arkivar Poul Olsen, Rigsarkivet Fuldmægtig Birgit Kleis, Rigsombudet på Færøerne

3 Baggrunden for udvalgets nedsættelse. Flere statsinstitutioner på Færøerne, herunder Rigsombudet, Sorenskriveren og Landfogeden, har gennem en årrække afleveret deres arkivalier til Føraya Landsskjalasavn (Færøernes Landsarkiv), der er en institution under Færøernes landsstyre. Denne aflevering har imidlertid ikke været baseret på formelle regler, aftaler eller lignende om, hvorledes de statslige arkivalier på Færøerne skal arkiveres, ligesom der ikke har været regler for, hvorledes der skal forholdes ved afgørelse af spørgsmål om f.eks. tilgængelighed og kassation af arkivalier. En regulering af forholdet fandtes at burde ske ved indgåelse af en egentlig aftale herom mellem staten og Færøernes landsstyre, og udvalgets mål har været at finde frem til et muligt indhold af en sådan aftale Udvalgets arbejde. Udvalget har afholdt 5 møder, heraf 3 i København og 2 i T6rshavn. Udvalget har ikke fundet det fornødent at nedsætte underudvalg, men har fra statsinstitutionerne på Færøerne indhentet oplysninger om institutionernes hidtidige praksis ved aflevering af arkivalier. Endvidere har udvalget indhentet supplerende oplysninger herom fra de overordnede myndigheder i Danmark Resume. Betænkningens afsnit 2. indeholder en gennemgang af den hidtidige praksis vedrørende aflevering af statens arkivalier til Føraya Landsskjalasavn. De enkelte statsinstitutioners praksis beskrives på baggrund af oplysninger indhentet fra institutionerne og fra de overordnede myndigheder i Danmark. Endvidere indeholder afsnittet en beskrivelse af fremgangsmåden ved overdragelse og arkivering i de tilfælde, hvor et sagsområde overgår fra en statslig institution til administration under Færøernes landsstyre.

4 - 3 - Udvalget konkluderer, at en fremtidig ordning bør bygge på den hidtidige praksis, således at alle statsinstitutionerne på Færøerne som hovedregel skal aflevere deres arkivalier til Føroya Landsskjalasavn ifølge særlig aftale herom mellem staten og Færøernes landsstyre. I afsnit 3. beskrives den gældende arkivretlige tilstand på Færøerne. Fremstillingen er baseret på oplysninger fra A. Degns artikel i Fortid og Nutid, b.lo, , Lagtingstidender 19o4-33 og Bibliotekssagen i Føroya Landsskjalasavn samt på Rigsarkivets notat af 23. marts 1984 vedrørende statslige arkivalier på Færøerne. Afsnittet indledes med en historisk gennemgang af udviklingen fra slutningen af det 19. århundrede og frem til hjemmestyrelovens ikrafttræden i 1948 og etableringen af Føroya Landsskjalasavn ved lagtingslov nr. 31 af 2. maj Herudover indeholder afsnittet en gennemgang af de gældende arkivretlige regler i Danmark med angivelse af, i hvilket omfang reglerne er sat i kraft for Færøerne. Udvalget konstaterer, at ingen af de mere betydningsfulde regelsæt er sat i kraft for Færøerne, ligesom der kun i begrænset omfang er fastsat formelle regler for Føroya Landsskjalasavns virksomhed. Endvidere finder udvalget, at der ved udarbejdelsen af forslag til en fremtidig regulering bør tages udgangspunkt i den omstændighed, at der - omend der har været en langvarig praksis herfor - i dag ikke er nogen formel juridisk forpligtelse for statens institutioner til at aflevere deres arkivalier til Føroya Landsskjalasavn, ligesom Landsarkivet ikke har pligt til at modtage arkivalier fra statslige institutioner. Hertil kommer, at der i dag ikke er formelle regler for Landsarkivets virksomhed for så vidt angår de arkivalier, der rent faktisk er modtaget. Betænkningens afsnit 4 indeholder udvalgets overvejelser om, hvorledes de forskningsmæssige interesser kan tilgodeses under den af udvalget foreslåede ordning. Udvalget foreslår, at der fremover sendes kopi til Rigsarkivet af fortegnelser m.v. over statslige arkivalier, der afleveres til Føroya Landsskjalasavn, ligesom der udarbejdes en fortegnelse over de statslige arkivalier, der hidtil er blevet afleveret til Landsarkivet.

5 - 4 - Endvidere anbefaler udvalget, at der udarbejdes en administrationshistorisk oversigt over embeder, der varetager eller har varetaget forvaltningen af færøske anliggender, og at der stilles midler til rådighed for dette arbejde. Man finder, at det ligger udenfor udvalgets kommissorium at tage stilling til, hvorledes der bør forholdes med ældre arkivalier af færøsk proveniens, der nu opbevares i Danmark. Afsnit 5 indeholder udvalgets forslag til en aftale mellem Statsministeriet og Færøernes landsstyre om statens arkivalier på Færøerne. Aftalen skal regulere den fremtidige aflevering af alle statslige arkivalier på Færøerne, og den vil således få konsekvenser for de statsinstitutioner, hvis praksis i dag afviger fra den i aftalen indeholdte ordning. Aftalen er udarbejdet med udgangspunkt i bekendtgørelse nr. 91 af 2o. februar 1976 om statsinstitutioners arkiver og deres forhold til Rigsarkivet og landsarkiverne. Der er dog i forhold til denne bekendtgørelse foretaget en del ændringer som følge af de særlige færøske forhold. Afsnittet indeholder endvidere udvalgets bemærkninger til de enkelte bestemmelser i aftaleudkastet. T6rshavn, den 25. maj Niels Bentsen formand Joannes Dalsgaard Johan Djurhuus Inger Dubeck Frank Jørgensen Inger Skydsgaard l Birgit Kleis sekretærer Poul Olsen

6 AFSNIT Praksis vedrørende aflevering af statens arkivalier til Føroya Landsskjalasavn De enkelte statsinstitutioners praksis. Udvalget har indhentet oplysninger fra statsinstitutionerne på Færøerne vedrørende de enkelte institutioners praksis ved arkivering. Institutionerne blev samtidig anmodet om at oplyse, hvorvidt der fandtes særlige regler om arkivering indenfor det pågældende område. De modtagne redegørelser fra institutionerne blev endvidere forelagt for institutionernes overordnede myndigheder i Danmark med henblik på eventuelle kornmentarer til oplysningerne. a. Landslægen på Færøerne har oplyst, at embedet selv opbevarer sine arkivalier og således ikke har afleveret materiale til Landsarkivet eller til Rigsarkivet. Der findes efter det oplyste ingen særlige regler for arkiveringen ved embedet, men Sundhedsstyrelsen har dog hertil oplyst, at reglerne i Indenrigsministeriets bekendtgørelse nr. 77 af 13. marts 1969 om journalisering og arkivering efter sundhedsstyrelsens opfattelse er gældende for landslægeernbedet. Landsarkivaren har oplyst, at den ældre del af embedets arkiver (ca ) opbevares på Føroya Landsskjalasavn. b. Sorenskriveren på Færøerne foretager løbende overførsel af arkivalier til Landsarkivet, således at der sker overførsel af arkivalierne efter ca. lo år. Embedet følger de af Justitsministeriet fastsatte regler for arkivering ved dornrnerernbederne. c. Statens Skibstilsyn opbevarer selv sine arkivalier og er ikke bekendt med særlige regler på området.

7 - 6 - d. Færøernes Vicebiskop har oplyst, at provsteembedets arkivalier tilbage til århundredeskiftet fortsat beror ved embedet, men at man i løbet af efteråret 1987 har til hensigt at aflevere alle arkivalier, der er ældre end 3o år, til Landsarkivet. Landsarkivaren har dog oplyst, at man i Landsarkivet rent faktisk tidligere har modtaget de fleste arkivalier fra det nu nedlagte provsteembede. e. Landfogeden på Færøerne har oplyst, at der på området gælder Justitsministeriets cirkulære af 19. december 1963 og Rigspolitichefens kundgørelse III nr. 9 af 2. februar På grund af manglende arkivplads har embedet imidlertid i mange år ikke fulgt disse regler, men har i stor udstrækning anvendt Føraya Landsskjalasavn som fjernarkiv. Det kan i denne forbindelse nævnes, at visse arkivalier således allerede efter et år opbevares på Landsarkivet. f. Rigsombudsmanden på Færøerne opbevarer sagsakter ved embedet i 5 år, hvorefter akterne opbevares på Føraya Landsskjalasavn. Der er ikke fastsat særlige regler om Rigsombudets aflevering af arkivalier. g. Radiosondestationen, Meteorologisk Institut, har oplyst, at alle sagsakter sendes til Meteorologisk Institut i Danmark. Der opbevares således ikke arkivmateriale på Færøerne. h. Danmarks Geologiske Undersøgelse, Færø- afdelingen, afleverer al korrespondance til DGU's hovedkontor i København, hvorfra arkivalierne senere sendes til opbevaring i Rigsarkivet. Fagligt basismateriale afleveres efter aftale mellem DGU og Færøernes landsstyre til Føraya Jarofrøoisavn, hvor materialet opbevares. Landsarkivaren har oplyst, at dette materiale med tiden vil blive afleveret til Føraya Landsskjalasavn. i. Sysselmændene på Færøerne henhører under landfogedembedet, men de enkelte sysselmænd sender deres arkivalier direkte til Landsarkivet. Der følges ikke bestemte retningslinier, idet syslerne sender arkivalier, når der er pladsmæssigt behov herfor.

8 - 7 - j. Statens Luftfartsvæsen på Vagar opbevarer selv arkivalier lokalt, idet ældre arkivalier - fra tiden før ansættelsen af en egentlig lufthavnschef den l. april dog fortrinsvis findes i Luftfartsvæsenets arkiv i København Generelt om praksis. Landsarkivaren har oplyst, at han ved sin tiltræden af embedet havde et møde med lederne af en række statsinstitutioner med henblik på en nærmere planlægning af afleveringen af arkivalier, og den nuværende praksis kan således ses som en uformel aftale mellem Landsarkivet og de statslige institutioner. I forbindelse med arkivering og tilgængeligbedsspørgsmål følges stort set de danske regler. Nogle institutioner indsender arkivalier til institutioner i Danmark, der så igen afleverer til danske arkiver, således f. eks. aflevering af dødsattester. I de tilfælde, hvor et sagsområde overgår fra en statslig institution til administration under Færøernes landsstyre, afgiver den statslige institution normalt de i institutionen beroende sager til den færøske administration og/eller til Landsarkivet. Vedkommende færøske myndighed har herefter fri adgang til fra Landsarkivet at låne sager vedrørende det pågældende sagsområde, men statsinstitutionerne har dog fortsat også adgang til de sager, der blev behandlet medens sagsområdet var under statslig administration Udvalgets bemærkninger. Det er udvalgets opfattelse, at den fremtidige ordning vedrørende arkivering af statens arkivalier må bygge på den hidtidige praksis, således at den altovervejende hovedregel bliver, at alle statsinstitutioner på Færøerne afleverer deres arkivalier til Føreya Landsskjalasavn. Udvalget forudsætter herved, at afleveringen baseres på en aftale mellem staten og Færøernes landsstyre, der giver nærmere regler om statsinstitutionernes arkiver og deres forhold til Føreya Landsskjalasavn i lighed med, hvad der er fastsat i Danmark vedrørende forholdet til Rigsarkivet og landsarkiverne. I denne

9 - 8 - forbindelse bør etableres en ordning, hvorefter Rigsarkivet kan få kopier af materiale af særlig dansk interesse. 3. AFSNIT Den gældende arkivretlige tilstand på Færøerne 3.1. Historisk Det færøske landsarkiv (Føroya Landsskjalasavn) blev oprettet i 1932, men arkivets historie går egentlig helt tilbage til 1859, hvor man indrettede et pakhus på Tinganes til "opbevaringssted for landets offentlige arkiver''. Da de danske statsembedsmænd i 188o'erne fik nye embedsboliger, tilbageførte man imidlertid deres respektive arkiver til embedskontorerne, mens en del andre arkivalier blev sendt til opbevaring på Rigsarkivet i København, først og fremmest Den Kgl. Handels arkivalier. Da det færøske biblioteksspørgsmål i 19o4 blev rejst i lagtinget, rejstes samtidig spørgsmålet om at få embedsarkiverne anbragt i en eventuel ny biblioteksbygning. Sagen diskuteredes i nogle år, bl.a. blev der i 1911 indhentet udtalelser fra de ledende statsembedsmænd på Færøerne, der varmt anbefalede oprettelse af et "centralarkiv" på Færøerne. Samtidig frarådede disse embedsmænd stærkt, at embedsarkiverne nedsendtes til provinsarkivet i København. Der skete imidlertid ikke mere i bibliotekssagen og følgelig heller ikke mere i arkivsagen før 192o, da den færøske politiker J6annes Patursson i lagtinget foreslog, at man bevilgede penge til ordning og registrering af de færøske embedsarkiver. Resultatet blev, at lagtinget vedtog at indstille til statsmyndighederne, at der skulle opføres en ny bygning til amtsbibliotek, arkiv og museum. Lagtingets motiver til at beskæftige sig med arkivspørgsmålet var tydeligvis både af praktisk og kulturpolitisk art. Man frygtede, at en eventuel overførsel af arkivalier ville besværliggøre administrationen og retsvæsenets arbejde, og man ønskede at bevare det historiske kildemateriale i landet.

10 - 9 - Sagen drøftedes også af de danske arkivmyndigheder, der efter landsarkivar Hornemanns rejse til Færøerne 1921 anbefalede, at der blev oprettet et arkiv på Færøerne, hvilket statsmyndighederne tilsluttede sig. Derefter forhandledes der i nogle år om statens finansielle bidrag til en ny bygning til bibliotek, arkiv og museum, hvorefter byggeriet gik i gang Af den samlede byggesum på 8o.ooo kr. udgjorde statens andel 2o.ooo kr. Da den nye biblioteksbygning endelig stod færdig, anbefalede rigsarkivar Laursen, at der blev oprettet et arkiv på Færøerne for lokale færøske arkivalier. Dette arkiv burde ifølge Rigsarkivaren indrettes og drives efter samme regler som danske landsarkiver. Det færøske arkiv skulle modtage alle lokale færøske arkivsager, også dem, der hidtil var blevet sendt ned til Danmark. Spørgsmålet blev endelig afgjort i oktober 1932, hvor lagtinget accepterede undervisningsministeriets ønske om, at arkivet blev etableret som en afdeling af den selvejende institution Færø Amts Bibliotek. I tilslutning til oprettelsen af arkivet udtalte undervisningsministeriet i skrivelse af 8. april 1933 over for Færø amt, at "der for benyttelsen såvel som for afleveringen af arkivalier iøvrigt i alt væsentligt gælder de samme regler, som er fastsat i bekendtgørelse af lo. marts 1891 om provinsarkiverne". Af undervisningsministeriets sag herom fremgår, at Rigsarkivaren havde ytret betænkelighederne ved sine praktiske muligheder for at udøve sin myndighed i spørgsmål om indgåelse af forpligtelser ved modtagelse af kommune-, gods- eller privatarkiver og i tilgængeligbedssager på grund af den lange kommunikationstid mellem København og Færøerne. I ministeriet forestillede man sig problemet løst ved stående bemyndigelse til den færøske landsarkivar i afleveringssager, mens man bestemt modsatte sig en uddelegering af Rigsarkivarens kompetence i tilgængelighedssager. "Det synes naturligt, at Rigsarkivaren får den endelige afgørelse i disse såvel som i andre rent arkivmæssige spørgsmål uden hensyn til om Biblioteksdirektøren får det økonomiske tilsyn". Endvidere forestillede ministeriet sig, at bekendtgørelsen om provinsarkiverne og embedsmændenes forhold til dem, skulle sættes i kraft ved en tilføjelse herom i det færøske

11 - lo - landsbiblioteks/landsarkivs statutter. Dette skete imidlertid aldrig, jfr. nedenfor, og i 1936 gjorde Rigsarkivar Axel Linvald ministeriet opmærksom på, at Rigsarkivarens myndighed over for det færøske Landsarkiv var temmelig uklar. Ministeriet fandt imidlertid sagen afgjort med skrivelse af 8. april Man må antagelig forstå det interne ministerielle notat, der blev eneste reaktion på Linvalds brev, således, at ministeriet har anset alle bestemmelser vedrørende de danske landsarkiver for i hovedsagen gældende for Færøerne. Da spørgsmålet om Rigsarkivarens faktiske myndighed i forhold til det færøske landsarkiv således ikke blev afklaret, blev det tilsyn med landsarkivet, som ministeriet havde forestillet sig, øjensynlig aldrig effektivt. En undtagelse forekommer tilsyneladende i 1945, hvor landsarkivets regnskaber blev tilsendt Rigsarkivaren, som lod dem gå videre til Undervisningsministeriet, men formodentlig har formålet blot været at orientere om, hvad der var sket på Færøerne under besættelsen, hvor kommunikationen havde været afbrudt. Ministeriets skrivelse af 8. marts 1933 er dog endnu blevet lagt til grund for afgørelsen af spørgsmål vedrørende afleveringen af forskellige statslige og kommunale arkivalier i Vågø præstegælds arkiv i 1968, hvorved provinsarkivbekendtgørelsens gyldighed for så vidt angår aflevering af arkivalier endnu engang blev fastslået for Færøernes vedkommende. I tilgængeligbedsspørgsmål vedrørende arkivalier i Færøernes landsarkiv er Rigsarkivaren imidlertid aldrig blevet spurgt, og Rigsarkivarens tilsyn med landsarkivet er gået i glemmebogen. Ved hjemmestyreloven, lov nr. 137 af 23. marts 1948, blev "arkiver" betegnet som særanliggende, d.v.s. at hjemmestyret kan bestemme, at sagsområdet overgår til hjemmestyret med den følge, at dette får den lovgivende og administrative myndighed og overtager de med sagsområdet forbundne udgifter. "Statens arkiver" er dog undtaget fra at være særanliggende, men det fremgår hverken af lovens motiver eller forarbejder iøvrigt, hvorledes retstilstanden var eller fremtidig skulle være for statens arkivalier på Færøerne. Umiddelbart efter hjemmestyrelovens ikrafttræden l. april 1948 vedtog lagtinget at overtage en række sagsområder som særanliggender, herunder ''arkivsager''.

12 Landsarkivets forhold blev ordnet ved lagtingslov nr. 31 af 2. maj 1952 (som ændret ved lagtingslov nr. 23 af 9. april 1964), hvorved arkivet blev etableret som en institution under Færøernes landsstyre. Der er ikke i loven eller i medfør af denne fastsat nærmere regler for aflevering til eller benyttelse af Føroya Landsskjalasavn, hverken for så vidt angår færøske eller statslige arkivalier. I praksis følger Føroya Landsskjalasavn imidlertid de danske regler, herunder reglerne om tilgængelighed og kassation og landsarkivet har fremdeles modtaget arkivalier fra danske statsmyndigheder på Færøerne og ydet disse sædvanlig arkivmæssig service, jfr. afsnit 2, hvor gældende praksis er beskrevet for de enkelte statsinstitutioner. Arkivet er endvidere stillet til rådighed for dansk, færøsk og international forskning Arkivretlige danske regler For så vidt angår de danske regler og deres gyldighed for Færøerne skal oplyses følgende: a. Lov nr. 42 af 3o. marts 1889 om oprettelse af et rigsarkiv og om lønninger for de herved ansatte embeds- og bestillingsmænd gælder efter sit indhold ikke for Færøerne, og ses heller ikke at være kundgjort på Færøerne. b. Bekendtgørelse nr. 34 af lo. marts 1891 om provinsarkiverne og embedsmændenes forhold til dem, indeholdende bl.a. regler om myndighedernes aflevering af arkivalier og deres adgang til landsarkiverne samt om almenhedens acces til arkivalierne. Bekendtgørelsen ses ikke at være kundgjort på Færøerne. c. Bekendtgørelse nr. lo4 af 16. juni 1892 om aflevering af ministerialbøger til provinsarkiverne ændrer de i bekendtgørelse nr. 34 af lo. marts 1891 fastsatte regler om ministerialbøgers aflevering til provinsarkiverne. Bekendtgørelsen ses ikke at være kundgjort på Færøerne. d. Bekendtgørelse nr. 277 af l. april 1919 om retsbetjentenes aflevering af arkivalier til landsarkiverne og bekendtgørelse nr. 461 af 25. september 1922 om tillæg til bekendtgørelse af l. april 1919 om retsbetjentenes aflevering af arkivalier til landsarkiverne supplerer de i bekendtgørelse nr. 34 af lo. marts 1891 fastsatte regler om

13 rets- og politimyndighedernes aflevering af arkivalier til landsarkiverne. Begge bekendtgørelser er kundgjort på Færøerne i henhold til lov nr. 51 af l. april 1896 om kundgørelse af love og anordninger på Færøerne. e. Bekendtgørelse nr. 91 af 2o. februar 1976 om statsinstitutioners arkiver og deres forhold til Rigsarkivet og landsarkiverne træder i stedet for reglerne om statslige arkivalier i bekendtgørelse nr. 34 af lo. marts Bekendtgørelsen, der ikke er kundgjort på Færøerne, er optaget som bilag til denne redegørelse. f. For landfoged(politimester)embedet gælder Justitsministeriets cirkulære af 19. december 1963 og Rigspolitichefens kundgørelse III nr. 9 af 2. februar Rigspolitichefens kundgørelse henviser bl.a. til reglerne i bekendtgørelse nr. 34 af lo. marts Af pladsmæssige grunde bliver reglerne ikke på nuværende tidspunkt fulgt af Landfogedembedet. ~ Kirkeministeriets cirkulære af 14. august 1987 om folkekirkens og de anerkendte trossamfunds ministerialbøger indeholder bl.a. regler om ministerialbøgernes førelse, opbevaring og tilsyn, samt aflevering af ministerialbøger til landsarkiverne. Cirkulæret træder i stedet for bl.a. bekendtgørelse nr. 272 af 21. juni 1967 om aflevering af ministerialbøger til landsarkiverne samt om tilsyn med anerkendte trossamfunds ministerialbøger. Denne bekendtgørelse har ikke været kundgjort på Færøerne. Reglerne i cirkulæret - herunder reglerne om aflevering - følges ikke på Færøerne. Her gælder for så vidt angår førelsen af ministerialbøger bekendtgørelse nr. 168 af 31. oktober Det ses således, at hovedparten af de danske arkivretlige regler ikke er kundgjort på Færøerne Udvalgets bemærkninger Det bemærkes, at før 1896 skulle tinglæses på Færøerne. Det er uklart, hvilken betydning eventuel manglende tinglæsning kan tillægges. var hovedreglen, at danske retsregler Efter 1896 er retstilstanden imidlertid klar. For at danske love, anordninger og bekendtgørelser skal have gyldighed på Færøerne, skal de være særligt kundgjort på Færøerne, jfr. lov nr. 51 af l. april 1896 om kundgørelse af lov og anordninger på Færøerne. Efter praksis under hjemmestyreordningen vil en sådan kundgørelse først ske efter forelæggelse for hjemmestyret.

14 Udvalget kan konstatere, at ingen af de mere betydningsfulde danske arkivretlige regelsæt er kundgjort på og dermed sat i kraft på Færøerne. Det bemærkes dog herved, at den enkelte statsmyndighed på Færøerne i kraft af det tjenstlige underordnelsesforhold har været forpligtet til at følge tjenesteforskrifter vedrørende arkivering, som eventuelt måtte være fastsat af den overordnede statsmyndighed i Danmark. Endvidere konstateres, at der ikke - ud over en bestemmelse om, at "Landets officielle dokumenter skal opbevares i landsarkivet" - ved lagtingslov eller på anden måde er fastsat formelle regler for Føraya Landsskjalasavns virksomhed. Der mangler f.eks. således regler om kassation og tilgængelighed (acces). Det spørgsmål kan stilles, om der gennem den praksis, som de største statsinstitutioner på Færøerne har fulgt gennem aflevering af deres arkivalier til Føreya Landsskjalasavn og landsarkivets praksis med hensyn til at følge de til enhver tid gældende regler for Rigsarkivet og landsarkiverne, er skabt en retssædvane af samme juridiske forpligtelse som formelle retsregler. Udvalget finder det mest hensigtsmæssigt, at man med henblik på at nå frem til en fremtidig regulering af arkiveringen af statens arkiver på Færøerne udarbejder sit forslag ud fra følgende forudsætninger, nemlig at der i dag - omend der har været en praksis for aflevering - ikke er nogen formel juridisk forpligtelse for statens institutioner på Færøerne til at aflevere deres arkivalier til Føreya Landsskjalasavn, at landsarkivet efter hjemmestyreordningens ikrafttræden ikke har pligt til at modtage disse arkivalier, samt at der mangler formelle regler for landsarkivets virksomhed vedrørende de statslige arkivalier, der rent faktisk er modtaget. 4. AFSNIT De forskningsmæssige interesser under en nyordning. Det har været under overvejelse, hvorledes de forskningsmæssige interesser såvel i Danmark som på Færøerne vil kunne tilgodeses under den af udvalget foreslåede ordning, hvorefter de arkivalier, der beror på Færøerne, og som i fremtiden skabes af statslige myndigheder

15 på Færøerne, efter endt administrativt brug opbevares i Føroya Landsskjalasavn. Udvalget anbefaler, at der ved fremtidige afleveringer af arkivalier fra statslige myndigheder til Føroya Landsskjalasavn sendes kopi af fortegnelser m.v. over de afleverede arkivalier til Rigsarkivet, således at danske forskere har lejlighed til at orientere sig om, hvilke arkivalier, der vil kunne stilles til rådighed på Færøerne, evt. udlånes fra Føroya Landsskjalasavn til brug på Rigsarkivets eller landsarkivernes læsesale. Ligeledes anbefaler udvalget, at der udarbejdes fortegnelser over de arkivalier fra danske statslige embeder eller myndigheder på Færøerne, der indtil nu er blevet afleveret til Føroya Landsskjalasavn. Derudover skal udvalget anbefale, at der for at lette den forskningsmæssige udnyttelse af det arkivalske kildemateriale til Færøernes historie som et fælles færøsk-dansk forskningsprojekt, udarbejdes en administrationshistorisk oversigt, omfattende såvel de lokale færøske embeder som de myndigheder i den danske centraladministration, der har varetaget eller varetager forvaltningen af færøske anliggender. Udvalget anbefaler, at der i forbindelse med en aftale om de danske statslige arkivalier på Færøerne stilles midler til rådighed for gennemførelse af en sådan undersøgelse samt for andre fælles færøsk-danske forskningsprojekter, der har til formål at udnytte eller tilgængeliggøre de arkivalske kilder til Færøernes historie. Udvalget har overvejet spørgsmålet med hensyn til kopiering af arkivalier, men har ikke anset det for sin opgave at komme med nogen indstilling på dette punkt. Det bemærkes, at det ligger udenfor udvalgets kommissorium at tage stilling til, hvorledes der bør forholdes med ældre arkivalier af lokal færøsk proveniens, der på nuværende tidspunkt opbevares i Danmark. Spørgsmålet om den fremtidige opbevaring af disse arkivalier bør efter udvalgets opfattelse afgøres ved forhandlinger om de enkelte sagsgrupper.

16 AFSNIT Forslag til aftale mellem Statsministeriet og Færøernes landsstyre om statens arkivalier på Færøerne. Statsministeriet og Færøernes landsstyre indgår aftale om, at arkivalier, der er skabt af statens institutioner på Færøerne opbevares på Føraya Landsskjalasavn (Færøernes Landsarkiv). I tilslutning hertil aftales følgende: l. Denne aftale gælder for alle statens myndigheder, institutioner og virksomheder på Færøerne, jfr. dog pkt. 9, stk. l. I det følgende anvendes under et udtrykket institutioner. 2. Ved Landsarkivet forstås i aftalen Føraya Landsskjalasavn og ved Landsarkivaren den af landsstyret udpegede leder af Landsarkivet. 3. Ved arkivalier forstås såvel skriftligt materiale som enhver anden art af materiale, der formidler information og er blevet til eller tilvejebragt i forbindelse med institutionens og dens medarbejderes tjenstlige virke. For kort, tegninger og planer, fotografier, film og mikrofilm, grammofonplader, lydbånd, hulkort, magnetbånd og andre medier til behandling og opbevaring af data gælder de samme regler som for de øvrige arkivalier, for så vidt de er en del af institutionens arkiv, jfr. dog pkt. 9, stk Hvis der i en institution opbevares arkiver eller dele af arkiver, som hidrører fra en anden institution, skal de behandles som selvstændige arkiver. Dette gælder for så vidt angår sager, der er afsluttet af den anden institution, uanset om institutionen helt eller delvis har overtaget den anden institutions arbejdsområde. Va-

17 rig tilaktering af afsluttede sager, hidrørende fra andre institutioner, må kun finde sted efter aftale med Landsarkivet. Stk. 2. Ved aflevering til Landsarkivet skal arkivalier, der hidrører fra andre institutioner, opføres på særskilte fortegnelser, jfr. pkt Landsarkivaren er institutionernes konsulent i arkivanliggender, herunder i spørgsmål om sagsdannelse, arkivdannelse, udarbejdelse af fortegnelser over arkivernes indhold og almindelige opbevaringsforhold. Han fører tilsyn med institutionernes arkiver og giver regler for arkivaliernes ordning. Planer for nye arkivlokaler skal forelægges landsarkivaren til udtalelse. 6. Institutionerne afleverer deres arkivalier til Landsarkivet, når arkivalierne er 3o år gamle, med mindre der af det ministerium, hvorunder en institution hører, fastsættes andre frister. Afleveringspligten omfatter ikke arkivalier, som er en del af en institutions videnskabelige samlinger. Landsarkivaren kan desuden fritage institutionerne for aflevering af arkivalier, som til stadighed anvendes i det løbende arbejde. Stk. 2. En institution må kun aflevere sine arkivalier, jfr. pkt. 3, til Landsarkivet, ikke til andre institutioner. Stk. 3. Landsarkivaren fastsætter regler for, hvordan afleveringen til Landsarkivet skal ske. Institutionerne afholder udgifter i forbindelse med afleveringen af arkivalierne. Stk. 4. Arkivalier fra ophævede institutioner skal straks afleveres til Landsarkivet, med mindre de skal bruges af andre institutioner, der overtager deres sagsområde, jfr. pkt. 4, stk. l. 7. Afleveringspligtige arkivalier må kun kasseres efter tilladelse udstedt af Rigsarkivaren efter samråd med Landsarkivaren. 8. Landsarkivaren træffer inden for den gældende danske lovgivnings rammer bestemmelse om offentlighedens adgang til at benytte de afleverede arkivalier. Vedkommende myndighed kan dog forbeholde sig

18 i en bestemt årrække at give tilladelse til benyttelse af visse arkivalier, som den selv eller institutioner, der er den underordnet, har afleveret til Landsarkivet. I tilfælde, hvor hjemmestyret har overtaget et sagsområde som særanliggende eller administrationen af et sagsområde fra en statsinstitution meddeles tilladelsen til at benytte de arkivalier, der er taget forbehold for, af Rigsombudsmanden på Færøerne. Stk. 2. Institutionerne kan til tjenstlig brug låne arkivalier, som de har afleveret til arkivvæsenet. Landsarkivaren giver almindelige regler for sådanne udlån. Efter aftale med de styrelser, hvorunder de arkivskabende institutioner hører, kan han bestemme, at visse kategorier af arkivalier undtages fra udlån. Stk. 3. Rigsombudsmanden på Færøerne kan til tjenstligt brug låne statslige institutioners arkivalier. Denne adgang omfatter også arkivalier skabt af statens institutioner og hvor sagsområdet senere er overtaget som særanliggende eller overgået til hjemmestyrets administration. Stk. 4. Efter samråd med Landsarkivaren kan institutionerne til forskningsbrug udlåne arkivalier til benyttelse på Landsarkivets læsesal, på biblioteker eller andre institutioner, som af Landsarkivaren er godkendt som berettiget til at modtage indlån fra Landsarkivet. Stk. 5. Udlån fra institutionerne til private må ikke finde sted. 9. Stk. l. Bestemmelserne i denne aftale omfatter ikke forsvarets institutioner på Færøerne. Stk. 2. Domstolene og politimesterembederne er omfattet af bestemmelserne i denne bekendtgørelse, dog således, at reglerne i Justitsministeriets cirkulærer af 13. december l96o om journalisering og arkivering ved underretterne og af 19. december 1963 om arkivering ved politimesterembederne fortsat er gældende. lo. Denne aftale har til forudsætning, at der fastsættes tilsvarende regler for institutionerne under Færøernes Landsstyre og deres forhold til Landsarkivet. Aftalen træder i kraft samtidig med at sådanne regler sættes i kraft.

19 > Bemærkninger til aftalen mellem Statsministeriet og Færøernes landsstyre om statens arkivalier på Færøerne. Aftalens indhold er udarbejdet med udgangspunkt i bekendtgørelse nr. 91 af 2o. februar 1976 om statsinstitutioners arkiver og deres forhold til Rigsarkivet og landsarkiverne. I forhold til denne bekendtgørelse er der foretaget de ændringer, der følger af, at statsinstitutioner på Færøerne fremover skal aflevere deres arkivalier til en institution under hjemmestyret samt andre ændringer, der følger af særlige færøske forhold. Til pkt. l. Aftalen indfører en pligt for statslige institutioner på Færøerne til at aflevere deres arkivalier til Føreya Landsskjalasavn, uanset om dette er i overensstemmelse med den pågældende institutions tidligere afleveringspraksis, jfr. pkt. 6. Til pkt. 3. Bestemmelsens ordlyd er i overensstemmelse med 2 i bekendtgørelse nr. 91 af 2o. februar Til pkt. 4. Bestemmelsen svarer til 3 i bekendtgørelse nr. 91 af 2o. februar I de tilfælde, hvor hjemmestyret har overtaget et sagsområde som særanliggende eller administrationen af et fællesanliggende i medfør af hjemmestyrelovens 9, har det hidtil været praksis, at hjemmestyret overtager alt sagsmateriale fra den pågældende statsinstitution, herunder såvel verserende som afsluttede sager, journalkort, m.v. Dette skal også være tilfældet fremover, men der skal ved overtagelsen påbegyndes ny journalisering af de ikke-afsluttede sager, der overtages af hjemmestyret. Bestemmelsen kræver således en ændring af den praksis, der hidtil har været fulgt i sådanne tilfælde.

20 ,, ' \ Til pkt Såvel Landsarkivarens konsulentvirksomhed som tilsynsvirksomheden (2. punktum) udøves i overensstemmelse med de for statslige institutioners arkiver til enhver tid gældende regler. Opstår der situationer, hvor en institution ikke ønsker at efterkomme Landsarkivarens instruktioner, kan Landsarkivaren rette henvendelse til Rigsombudsmanden, der så efter kontakt med Rigsarkivaren optager drøftelser med vedkommende institution herom. Til pkt. 6. Den danske bekendtgørelse forudsætter, at andre frister end 3o års-fristen kan være fastsat ved love eller bekendtgørelser m.v. En fristforlængelse kan imidlertid vise sig ønskelig i særlige grupper af sager, f. eks. sådanne, hvor den danske myndighed på Færøerne ikke optræder som administrator af anliggender på Færøerne, men som regeringens rådgiver i dansk/færøske sager. Aftalen indfører ikke alene en pligt for statsinstitutionerne til at aflevere arkivalier til Landsarkivet, men medfører også en egentlig pligt for Landsarkivet til at modtage arkivmateriale fra institutionerne. Det bemærkes, at det i visse tilfælde af praktiske og administrative grunde kan være nødvendigt at nedsende akter til myndigheder i Danmark. Det er imidlertid en forudsætning, at disse myndigheder senere afleverer akterne til endelig opbevaring på Føroya Landsskjalasavn. Til pkt. 8. Formålet med bestemmelsen i stk. l, l. punktum, er at sikre, at der ikke på Færøerne gives en videre adgang til indsigt i arkivalier fra danske myndigheder, end hvad der ville være tilfældet i Danmark. I det omfang den færøske retstilstand medfører snævrere rammer for offentlighedens adgang til at benytte afleverede arkivalier på Færøerne - hvilket således er tilfældet derved, at der ikke gælder nogen offentlighedslov på Færøerne - er Landsarkivaren imidlertid forpligtet til ikke at give offentligheden videre adgang til arkivalierne, end hvad der følger af gæl-

21 - 2o - dende færøsk lovgivning. Det bemærkes, at det i den kommende færøske arkivlov vil være nødvendigt at tage højde for denne særlige retstilstand, der hermed institueres for adgangen til de afleverede danske arkivalier. I de i stk. l, 3. pkt. omhandlede tilfælde, hvor Rigsombudsmanden skal give tilladelse til at benytte arkivalier, for hvilke der er taget forbehold, forudsættes det, at Rigsombudsmanden træffer sin afgørelse efter at have rådført sig med vedkommende relevante myndigheder i Danmark. For så vidt angår bestemmelserne i pkt. 8, stk. 2 og 3 bemærkes, at anvendelsen af disse bestemmelser i givet fald kan begrænses af registerlovens regler om Videregivelse af oplysninger til offentlige myndigheder. Til pkt. 9. Aftalen omfatter alle statsinstitutioner på Færøerne med undtagelse af forsvarets institutioner, der også i Danmark afleverer centralt.

KOMMISSIONENS FORORDNING (EU)

KOMMISSIONENS FORORDNING (EU) L 55/4 KOMMISSIONENS FORORDNING (EU) 2016/293 af 1. marts 2016 om ændring af Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 850/2004 om persistente organiske miljøgifte for så vidt angår bilag I (EØS-relevant

Læs mere

DEN EUROPÆISKE UNION EF-Sortsmyndigheden

DEN EUROPÆISKE UNION EF-Sortsmyndigheden DEN EUROPÆISKE UNION EF-Sortsmyndigheden AFGØRELSE TRUFFET AF ADMINISTRATIONSRÅDET FOR EF-SORTSMYNDIGHEDEN af 25. marts 2004 om gennemførelsen af Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1049/2001

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om erhvervsfremme og regional udvikling

Forslag. Lov om ændring af lov om erhvervsfremme og regional udvikling 2013/1 LSF 132 (Gældende) Udskriftsdato: 4. december 2017 Ministerium: Erhvervs- og Vækstministeriet Journalnummer: Erhvervs- og vækstmin., Erhvervsstyrelsen, j.nr. 14/00941 Fremsat den 6. februar 2014

Læs mere

Udkast til revideret Vedtægt for Mandøforeningen. Ændringer i forhold til gældende vedtægter er anført i understreget kursiv tekst

Udkast til revideret Vedtægt for Mandøforeningen. Ændringer i forhold til gældende vedtægter er anført i understreget kursiv tekst Udkast til revideret Vedtægt for Mandøforeningen. Ændringer i forhold til gældende vedtægter er anført i understreget kursiv tekst Nedennævnte vedtægt erstatter Love for Mandøforeningen underskrevet 28.7.

Læs mere

Nyhedsbrev. EU- & Konkurrenceret. 3. januar Fængselsstraf i kartelsager ny konkurrencelov vedtaget

Nyhedsbrev. EU- & Konkurrenceret. 3. januar Fængselsstraf i kartelsager ny konkurrencelov vedtaget 3. januar 2013 Nyhedsbrev Fængselsstraf i kartelsager ny konkurrencelov vedtaget Folketinget har den 19. december 2012 vedtaget en ny konkurrencelov, som indfører mulighed for fængselstraf i kartelsager

Læs mere

LETT. Forsvarsministeriet Holmens Kanal 42 1060 Kłbenhavn K. Vedrłrende Bent Jensens sikkerhedsgodkendelse

LETT. Forsvarsministeriet Holmens Kanal 42 1060 Kłbenhavn K. Vedrłrende Bent Jensens sikkerhedsgodkendelse LETT POLITIETS EFTERRETNINGSTJENESTE DANISH SECURTY AND intelligence SERVICE Forsvarsministeriet Holmens Kanal 42 1060 Kłbenhavn K Politiets Efterretningaljenaste KIausdabroeej I DK-2860 Słborg Telefon:

Læs mere

Bekendtgørelse om anvendelse af tekniske hjælpemidler*)

Bekendtgørelse om anvendelse af tekniske hjælpemidler*) Arbejdstilsynets bekendtgørelse nr. 1109 af 15. december 1992 Bekendtgørelse om anvendelse af tekniske hjælpemidler* ) * ) Bekendtgørelsen indeholder bestemmelser, der gennemfører Rådets direktiv nr. 89/655/EØF.

Læs mere

Lov om Danmarks Forsknings- og Innovationspolitiske Råd og Danmarks Frie Forskningsfond

Lov om Danmarks Forsknings- og Innovationspolitiske Råd og Danmarks Frie Forskningsfond LOV nr 384 af 26/04/2017 (Gældende) Udskriftsdato: 29. januar 2018 Ministerium: Uddannelses- og Forskningsministeriet Journalnummer: Uddannelses- og Forskningsmin., j.nr. 17/010167 Senere ændringer til

Læs mere

Forslag. Lov om Danmarks Forsknings- og Innovationspolitiske Råd og Danmarks Frie Forskningsfond. Til lovforslag nr. L 118 Folketinget

Forslag. Lov om Danmarks Forsknings- og Innovationspolitiske Råd og Danmarks Frie Forskningsfond. Til lovforslag nr. L 118 Folketinget Til lovforslag nr. L 118 Folketinget 2016-17 Vedtaget af Folketinget ved 3. behandling den 20. april 2017 Forslag til Lov om Danmarks Forsknings- og Innovationspolitiske Råd og Danmarks Frie Forskningsfond

Læs mere

Befordring af skoleelever Regler og principper. Administrativ vejledning

Befordring af skoleelever Regler og principper. Administrativ vejledning Befordring af skoleelever Regler og principper Administrativ vejledning 15. august 017 Indhold 1. Indledning.... Betingelser... 3.Begrebet hjemmets nærhed... 4 4. Opsummering... 4 1 1. Indledning 1.1.Formålet

Læs mere

Privatlivspolitik for Foreningen FISKEN

Privatlivspolitik for Foreningen FISKEN Privatlivspolitik for Foreningen FISKEN Juni 2018 FISKEN behandler personoplysninger og skal overholde lovgivningen og principperne for god databehandlingsskik. Derfor har vi vedtaget denne privatlivspolitik,

Læs mere

Anita Thoisen Fog Nis Christian Fog Højløkke Gråsten

Anita Thoisen Fog Nis Christian Fog Højløkke Gråsten Anita Thoisen Fog Nis Christian Fog Højløkke 4 6300 Gråsten Landzonetilladelse til at ændre anvendelse af ca. 1240 m² landbrugsjord til havejord, der ligger på matr.nr. 347 Rinkenæs Ejerlav, Rinkenæs Sønderborg

Læs mere

Notat. 3. august Social & Arbejdsmarked. 1. Indledning.

Notat. 3. august Social & Arbejdsmarked. 1. Indledning. Notat Forvaltning: Social & Arbejdsmarked Dato: J.nr.: Br.nr.: 3. august 2010 Udf Vedrłrende: rdiget af: Anne-Mette Harbo Andersen ndring af lov om retssikkerhed og administration p det sociale omr de

Læs mere

afsagt den 7. december 2018

afsagt den 7. december 2018 ØSTRE LANDSRET KENDELSE afsagt den 7. december 2018 Sag BS-34302/2018-OLR (14. afdeling) Orion Corporation (advokat Nicolaj Josua Kleist) mod Lægemiddelstyrelsen (advokat Rass Markert Holdgaard) Landsdommerne

Læs mere

Referat Hovedudvalget Arbejdsmiljø og MED

Referat Hovedudvalget Arbejdsmiljø og MED Referat Hovedudvalget Arbejdsmiljø og MED Hjørring Kommune 12. juni 2019 Side 1. Mødedato: 12. juni 2019 Mødet påbegyndt: kl. 14:30 Mødet afsluttet: kl. 15:60 Mødested: Lokale 469 Fraværende: David Nordstrøm,

Læs mere

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 23. oktober 2017 (OR. en)

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 23. oktober 2017 (OR. en) Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 23. oktober 2017 (OR. en) Interinstitutionel sag: 2017/0267 (NLE) 13535/17 UD 238 CID 5 TRANS 425 FORSLAG fra: modtaget: 20. oktober 2017 til: Komm. dok. nr.:

Læs mere

Høring af udkast til vejledning om produktionserhverv

Høring af udkast til vejledning om produktionserhverv Dato 10. juli 2017 Side 1 af 5 Erhvervsstyrelsen Dahlerups Pakhus Langelinie Allé 17 2100 København Ø Høring af udkast til vejledning om produktionserhverv Erhvervsstyrelsen sendte den 14. juni 2017 udkast

Læs mere

Forslag til vedtægtsændringer på Landsmødet 2008

Forslag til vedtægtsændringer på Landsmødet 2008 Forslag til vedtægtsændringer på Landsmødet 2008 A. Forslag om nedlæggelse af afdelingsbegrebet (bortset fra ungdomsafdelingen) 1. 2 affattes således: 2. Landsforeningens formål er at arbejde for bøssers,

Læs mere

Uanmeldt tilsyn Trindvold

Uanmeldt tilsyn Trindvold 6. januar 2009 J.nr. 09/1594 Uanmeldt tilsyn 2009 Trindvold Uanmeldt tilsyn foretaget den 6. januar 2009. Tilsynsførende: Mette Zierau Kudsk (socialfaglig konsulent) og Hege Margrethe Ekberg (AC-medarbejder).

Læs mere

Forslag til kommissorium vedr. oprettelse af et kommunalt tilbud vedr. vederlagsfri fysioterapi.

Forslag til kommissorium vedr. oprettelse af et kommunalt tilbud vedr. vederlagsfri fysioterapi. Notat Forvaltning: Sundhed og ldre Dato: J.nr.: Br.nr.: 18. oktober 2010 Udf rdiget af: Lene Jensen Vedrłrende: Vederlagsfri fysioterapi - udkast til kommissorium Notatet sendes/sendt til: Udvalget for

Læs mere

Undervisningsudvalget UNU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 4 Offentligt

Undervisningsudvalget UNU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 4 Offentligt Undervisningsudvalget 2017-18 UNU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 4 Offentligt Undervisningsudvalget Christiansborg Ministeren Frederiksholms Kanal 21 1220 København K Tlf. nr.: 32 92 50 00 E-mail:

Læs mere

Justitsministeriet Databeskyttelseskontoret Slotsholmsgade København K

Justitsministeriet Databeskyttelseskontoret Slotsholmsgade København K 22. august 2017 KIH DI-2017-10345 Justitsministeriet Databeskyttelseskontoret Slotsholmsgade 10 1216 København K Høring over udkast til databeskyttelsesloven Justitsministeriet har ved e-mail af 7. juli

Læs mere

Monitorering af tvang i psykiatrien

Monitorering af tvang i psykiatrien Monitorering af tvang i psykiatrien OPGØRELSE FOR PERIODEN 1. JULI 2016 30. JUNI 2017 2017 Monitorering af tvang i psykiatrien Sundhedsstyrelsen, 2017. Publikationen kan frit refereres med tydelig kildeangivelse.

Læs mere

Ankestyrelsens brev til Læsø Kommune. Kommunalbestyrelsens beslutning den 25. juni 2018

Ankestyrelsens brev til Læsø Kommune. Kommunalbestyrelsens beslutning den 25. juni 2018 Ankestyrelsens brev til Læsø Kommune Kommunalbestyrelsens beslutning den 25. juni 2018 15. maj 2019 A (borgmester i Læsø Kommune og medlem af bestyrelsen i Færgeselskabet Læsø K/S), B (medlem af kommunalbestyrelsen

Læs mere

Sønderborg Kommune Salg af Sønderborg Kaserne UDBUDSVILKÅR SALG AF SØNDERBORG KASERNE UDBUDSVILKÅR NOVEMBER 2017

Sønderborg Kommune Salg af Sønderborg Kaserne UDBUDSVILKÅR SALG AF SØNDERBORG KASERNE UDBUDSVILKÅR NOVEMBER 2017 SALG AF SØNDERBORG KASERNE NOVEMBER 2017 1 INDHOLDSFORTEGNELSE 1. INDLEDNING 3 1.1 SØNDERBORG KASERNE 3 1.2 RETSGRUNDLAG OG UDBUDDETS TILRETTELÆGGELSE 5 1.3 UDBUDSMATERIALET 5 1.4 TIDSPLAN 6 2. PRÆKVAFIKATIONSBETINGELSER

Læs mere

Abonnementsvilkår for TDC s telefonitjenester: TDC s telefonitjeneste (PSTN) TDC s ISDN-tjeneste

Abonnementsvilkår for TDC s telefonitjenester: TDC s telefonitjeneste (PSTN) TDC s ISDN-tjeneste Abonnementsvilkår for TDC s telefonitjenester: TDC s ip-telefonitjeneste TDC s telefonitjeneste (PSTN) TDC s ISDN-tjeneste November 2016 Indholdsfortegnelse 1. Abonnementsaftalen... 1 1.A TDC Fastnet (PSTN-standardabonnement)...

Læs mere

EJERAFTALE. mellem. Køge Forsyningsinvest ApS. Cvr. nr Vasebækvej Køge. Stevns Forsyningsinvest ApS. Cvr. nr.

EJERAFTALE. mellem. Køge Forsyningsinvest ApS. Cvr. nr Vasebækvej Køge. Stevns Forsyningsinvest ApS. Cvr. nr. EJERAFTALE mellem Køge Forsyningsinvest ApS Cvr. nr. 37243647 Vasebækvej 40 4600 Køge og Stevns Forsyningsinvest ApS Cvr. nr. 37243655 Fægangen 8, Bjælkerup 4660 Store Heddinge og Solrød Forsyning Holding

Læs mere

Persondatapolitik for Handelsfagskolen 4. juni 2019

Persondatapolitik for Handelsfagskolen 4. juni 2019 Persondatapolitik for Handelsfagskolen 4. juni 2019 Handelsfagskolen Rådhusgade 56-58 Postboks 181 DK-8300 Odder Telefon 8654 1700 handelsfagskolen.dk kontakt@handelsfagskolen.dk Introduktion For at kunne

Læs mere

Notat. Udviklingen i AC og HK ansatte 2008-2011. 27. juni 2011. Personale og HR. Baggrund

Notat. Udviklingen i AC og HK ansatte 2008-2011. 27. juni 2011. Personale og HR. Baggrund Notat Forvaltning: Personale og HR Dato: J.nr.: Br.nr.: 27. juni 2011 Udf rdiget af: Bjarne Vejrup Vedrłrende: Udviklingen i HK og AC ansatte 2008-2011 Notatet sendes/sendt til: Direktionen og Kresten

Læs mere

Skabelon og vejledning til udfærdigelse af handlingsplan

Skabelon og vejledning til udfærdigelse af handlingsplan Skabelon og vejledning til udfærdigelse af handlingsplan Når skolen bliver opmærksom på mobning eller lignende er den forpligtet til at udarbejde en handlingsplan for den konkrete situation. Dansk Center

Læs mere

Notat. 26. april 2011. Błrn, Skole og Kultur

Notat. 26. april 2011. Błrn, Skole og Kultur Notat Forvaltning: Błrn, Skole og Kultur Dato: J.nr.: Br.nr.: 26. april 2011 Udf rdiget af: Bitten Laursen Vedrłrende: Uddannelsesstrategi for 5 kommuner Notatet sendes/sendt til: Arbejdsgruppen Uddannelsesstrategi

Læs mere

Nyhedsbrev til abonnenter - Juli Kasserede EU-regler

Nyhedsbrev til abonnenter - Juli Kasserede EU-regler Nyhedsbrev til abonnenter - Juli 2017 Kasserede EU-regler Som vi kunne fortælle om i årets første nyhedsbrev (januar 2017), så er 2017 det vigtige år for den Køretøjssikkerhedspakke, man i 2014 besluttede

Læs mere

Bekendtgørelse af lov om beskyttelse af halvlederprodukters udformning (topografi) 1)

Bekendtgørelse af lov om beskyttelse af halvlederprodukters udformning (topografi) 1) LBK nr 105 af 24/01/2012 Udskriftsdato: 28. februar 2019 Ministerium: Erhvervsministeriet Journalnummer: Erhvervs- og Vækstmin., Patent- og Varemærkestyrelsen, j.nr. 12/4 Senere ændringer til forskriften

Læs mere

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE. J.nr.:

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE. J.nr.: KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE J.nr.: 2018-0714 Klager: JH Gulvservice ApS c/o Jannik Hansen Bådehavnen 11 C 4600 Køge Danmark v/tom Andersson Indklagede: Electric Domains Dept 886 43 Owston Road Carcroft

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af retsplejeloven

Forslag. Lov om ændring af retsplejeloven 2018/1 LSF 174 (Gældende) Udskriftsdato: 2. juli 2019 Ministerium: Justitsministeriet Journalnummer: Justitsmin., j.nr. 2018-730-0290 Fremsat den 27. februar 2019 af justitsministeren (Søren Pape Poulsen)

Læs mere

Tillæg nr. 64 til Herning Kommuneplan

Tillæg nr. 64 til Herning Kommuneplan Forslag Tillæg nr. 64 til Aflysning af retningslinje for kabeltrace for 150 kv ledning til de kystnære vindmøller ved Harboør. Fremlægges fra xx. måned 20xx til xx. måned 20xx (begge dage incl.) Om kommuneplantillægget

Læs mere

1. I 748 a, stk. 3, indsættes efter»hvis«:»betingelserne i stk. 2 er opfyldt.«,

1. I 748 a, stk. 3, indsættes efter»hvis«:»betingelserne i stk. 2 er opfyldt.«, Dato: 14. januar 2019 Kontor: Strafferetskontoret Sagsbeh: Bjarke Gano Sagsnr.: 2018-730-0290 Dok.: 971061 UDKAST Forslag til Lov om ændring af retsplejeloven (Udeblivelsesdomme i sager med påstand om

Læs mere

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE. J.nr.:

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE. J.nr.: KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE J.nr.: 2018-0720 Klager: Casa Lezar v/lina Balezantyte Gasværksvej 23, 1560 København Danmark Indklagede: ApS af 22. maj 2018 under konkurs Frederiksborggade 38 1360 København

Læs mere

Kvalitetsstandard for dagtilbud om beskyttet besk ftigelse for ikke udviklingsh mmede borgere

Kvalitetsstandard for dagtilbud om beskyttet besk ftigelse for ikke udviklingsh mmede borgere Kvalitetsstandard for dagtilbud om beskyttet besk ftigelse for ikke udviklingsh mmede borgere Socialafdelingen, Randers kommune 2012 Kvalitetsstandard for dagtilbud(beskyttet besk ftigelse) for borgere,

Læs mere

H Ø R I N G S S V A R O M R E D E G Ø R E L S E O M M U L I G H E D E N F O R A T S T I L L E S P R O G K R A V M. V. V E D A N S Æ T T E L S E R

H Ø R I N G S S V A R O M R E D E G Ø R E L S E O M M U L I G H E D E N F O R A T S T I L L E S P R O G K R A V M. V. V E D A N S Æ T T E L S E R Økonomi- og Personalestyrelsen (ASA) Aqqusinersuaq 5 Box 1039 3900 Nuuk Greenland Att. Marie Bidstrup W I L D E R S P L A D S 8 K 1 4 0 3 K Ø BENHAVN K T E L E F O N 3 2 6 9 8 8 8 8 M O B I L 9 1 3 2 5

Læs mere

BEK nr 1004 af 14/08/2013 (Gældende) Udskriftsdato: 23. juli Senere ændringer til forskriften Ingen

BEK nr 1004 af 14/08/2013 (Gældende) Udskriftsdato: 23. juli Senere ændringer til forskriften Ingen BEK nr 1004 af 14/08/2013 (Gældende) Udskriftsdato: 23. juli 2016 Ministerium: Undervisningsministeriet Journalnummer: Undervisningsmin., j.nr. 022.94M.391 Senere ændringer til forskriften Ingen Bekendtgørelse

Læs mere

BOLIGFORENINGEN VIBO

BOLIGFORENINGEN VIBO BOLIGFORENINGEN VIBO RÅDERET AFDELING 827 SAMUELS HUS STANDARDRÅDERET Råderet Afdelingsmødets beslutning Den enkelte afdeling har kompetence til, på et afdelingsmøde at fastsætte regler for råderetsforbedringer

Læs mere

Svar på spørgsmål fra Teknik- og Miljøborgmester Ayfer Baykal om havnetunnel

Svar på spørgsmål fra Teknik- og Miljøborgmester Ayfer Baykal om havnetunnel KØBENHAVNS KOMMUNE Økonomiforvaltningen Center for Byudvikling NOTAT Til Borgerrepræsentationen Svar på spørgsmål fra Teknik- og Miljøborgmester Ayfer Baykal om havnetunnel Baggrund Økonomiforvaltningen

Læs mere

K O M M U N E P L A N

K O M M U N E P L A N K O M M U N E P L A N Hovedstruktur Retningslinier Kommuneplanrammer Bilag Planredegørelse Lokalplaner Andre planer Tillæg 9.013 for området ved Poul Smeds Vej i Gandrup Aalborg Byråd godkendte den 27.

Læs mere

VEDTÆGTER. Vedtægter af 19. september 2014 for Danske Professionshøjskoler, CVR-nr

VEDTÆGTER. Vedtægter af 19. september 2014 for Danske Professionshøjskoler, CVR-nr Ref.: SHJ shj@uc-dk.dk +45 33 38 22 00 09. oktober 2014 Vedtægter af 19. september 2014 for Danske Professionshøjskoler, CVR-nr. 30 98 39 04 VEDTÆGTER 1. NAVN OG HJEMSTED 1.1 Foreningens navn er "Danske

Læs mere

Rigsrevisionens notat om beretning om statens brug af konsulenter

Rigsrevisionens notat om beretning om statens brug af konsulenter Rigsrevisionens notat om beretning om statens brug af konsulenter August 2017 FORTSAT NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Opfølgning i sagen om statens brug af konsulenter (beretning nr. 20/2013) 7. august 2017

Læs mere

Statsforvaltningens brev til en journalist. Henvendelse vedr rende Odense Kommunes afg relser om afslag pе aktindsigt

Statsforvaltningens brev til en journalist. Henvendelse vedr rende Odense Kommunes afg relser om afslag pе aktindsigt 2014-223985 Statsforvaltningens brev til en journalist Dato: 0 9-0 6-2015 Henvendelse vedr rende Odense Kommunes afg relser om afslag pе aktindsigt Du har i e-mail af 30. september 2014 klaget over Odense

Læs mere

Notat. Kvalitetsprocedure for forsøg med helhedsorienteret bygge- og anlægstilsyn. Indhold

Notat. Kvalitetsprocedure for forsøg med helhedsorienteret bygge- og anlægstilsyn. Indhold Notat Metoder og virkemidler Postboks 1228 0900 København C Tlf. 70 12 12 88 Fax 70 12 12 89 at@at.dk www.at.dk Kvalitetsprocedure for forsøg med helhedsorienteret bygge- og anlægstilsyn Indhold Formål...

Læs mere

Hovedbestyrelsens indstilling til forslag til kongresvedtagelse om principper for behandling af grænsekonflikter mellem LO s medlemsforbund

Hovedbestyrelsens indstilling til forslag til kongresvedtagelse om principper for behandling af grænsekonflikter mellem LO s medlemsforbund Fællesskab giver muligheder Ekstraordinær kongres 2003 Hovedbestyrelsens indstilling til forslag til kongresvedtagelse om principper for behandling af grænsekonflikter mellem LO s medlemsforbund Den 7.

Læs mere

Værdier for samarbejdet med pårørende - Sundhed og Omsorg

Værdier for samarbejdet med pårørende - Sundhed og Omsorg Værdier for samarbejdet med pårørende - Sundhed og Omsorg Indledning Et godt socialt netværk kan både give støtte, omsorg og bidrage med praktisk hjælp i hverdagen. Derfor spiller pårørende ofte en betydningsfuld

Læs mere

Rapport fra arbejdsgruppen vedr. Netv rksanbringelser:

Rapport fra arbejdsgruppen vedr. Netv rksanbringelser: Rapport fra arbejdsgruppen vedr. Netv rksanbringelser: Udarbejdet af: Peter Br gge Birgitte R. Lydolf Annette B rnholdt Dorte Broberg Lone Munksgaard Sylvia Mortensen Eva Kloster 1 Indledning: P baggrund

Læs mere

VISITATIONSREGLER PÅ ÆLDREOMRÅDET

VISITATIONSREGLER PÅ ÆLDREOMRÅDET SOCIAL OG SUNDHED Hjælpemidler og Visitation Dato: 30. oktober 2014 VISITATIONSREGLER PÅ ÆLDREOMRÅDET INDHOLDSFORTEGNELSE: VISITATIONSREGLERNES ANVENDELSESOMRÅDE:...2 LOVGRUNDLAG:...2 KRITERIER FOR GODKENDELSE

Læs mere

PERSONDATAFORORDNINGEN

PERSONDATAFORORDNINGEN PERSONDATAFORORDNINGEN PRIVATLIVSPOLITIK Denne gennemgang af Grundejerforeningen Langebjergs politik for behandling af persondata er opdelt i en beskrivelse af generelle bestemmelser og særskilte beskrivelser

Læs mere

Afskedigelsesnævnets forretningsorden

Afskedigelsesnævnets forretningsorden Afskedigelsesnævnets forretningsorden Forretningsorden med ændringer pr. 1. marts 2006 for det i henhold til 4, stk. 3, i Hovedaftalen af 1973 med senere ændringer nedsatte permanente nævn, Afskedigelsesnævnet.

Læs mere

Kendelse af 11. juli 2019 i faglig voldgiftssag FV : FOA Fag og Arbejde for A (advokat Berit Lassen) mod

Kendelse af 11. juli 2019 i faglig voldgiftssag FV : FOA Fag og Arbejde for A (advokat Berit Lassen) mod Kendelse af 11. juli 2019 i faglig voldgiftssag FV2019.0023: FOA Fag og Arbejde for A (advokat Berit Lassen) mod Dansk Erhverv Arbejdsgiver for CareLink A/S (advokatfuldmægtig Anja Gudbergsen) 1 1. Uoverensstemmelsen

Læs mere

Vedtægter for Assens Sejlklub.

Vedtægter for Assens Sejlklub. 1 Vedtægter for Assens Sejlklub. 1. Navn og hjemsted. Klubbens navn er Assens Sejlklub. Dens hjemsted er Assens Kommune. 2. Formål Klubbens formål er at varetage medlemmernes interesse i forbindelse med

Læs mere

Trafikstyrelsens procedure for tilsynspraksis på luftfartsområdet

Trafikstyrelsens procedure for tilsynspraksis på luftfartsområdet Trafikstyrelsens procedure for tilsynspraksis på luftfartsområdet Formål Formålet med denne procedure er at fastlægge fælles retningslinjer for udførelse af funktionstilsyn med objekter på luftfartsområdet.

Læs mere

Fri bil og specialindrettede biler - Beskatning kan undgås, hvis der er tale om et specialindrettet køretøj.

Fri bil og specialindrettede biler - Beskatning kan undgås, hvis der er tale om et specialindrettet køretøj. - 1 Fri bil og specialindrettede biler - Beskatning kan undgås, hvis der er tale om et specialindrettet køretøj. Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Skattesager om beskatning af fri bil dukker

Læs mere

Persondatapolitik vedrørende beskyttelse af personoplysninger i forbindelse med rekruttering

Persondatapolitik vedrørende beskyttelse af personoplysninger i forbindelse med rekruttering Persondatapolitik vedrørende beskyttelse af personoplysninger i forbindelse med rekruttering Denne persondatapolitik vedrørende beskyttelse af personoplysninger behandler følgende emner: 1. Generelt...

Læs mere

POLITIKERSPØRGSMÅL. Spørgsmål nr.: Dato: 6. juni 2017 Stillet af: Anna Ehrenreich (V) Besvarelse udsendt den: 10. juli 2017

POLITIKERSPØRGSMÅL. Spørgsmål nr.: Dato: 6. juni 2017 Stillet af: Anna Ehrenreich (V) Besvarelse udsendt den: 10. juli 2017 Center for Økonomi Budget og Analyse Kongens Vænge 2 DK - 3400 Hillerød POLITIKERSPØRGSMÅL Opgang Blok C Afsnit 1. sal Telefon 38 66 50 00 Direkte 3866 5998 Mail oekonomi@regionh.dk Web www.regionh.dk

Læs mere

Bekendtgørelse om offentlige arkivalier og om offentlige arkivers virksomhed

Bekendtgørelse om offentlige arkivalier og om offentlige arkivers virksomhed Bekendtgørelse nr. 591 af 26. juni 2003 Bekendtgørelse om offentlige arkivalier og om offentlige arkivers virksomhed I medfør af 9, 10, stk. 1-3, 12, stk. 2, 13, stk. 2-3, 14, 20, 21, stk. 2, 41, stk.

Læs mere

Hjørring Kommune. Hjørring Vandselskab A/S Åstrupvej Hjørring Att. Carsten Thomsen. Hjørring den

Hjørring Kommune. Hjørring Vandselskab A/S Åstrupvej Hjørring Att. Carsten Thomsen. Hjørring den Hjørring Kommune Hjørring Vandselskab A/S Åstrupvej 9 9800 Hjørring Att. Carsten Thomsen Hjørring den 15-10-2018 Sagsnr.: 09.08.26-P19-13-18 Team Vand og Jord Springvandspladsen 5 9800 Hjørring Telefon

Læs mere

GRAVENE VIBORG TLF J. NR. VH BA Matr.nr. 3 bk Studstrup by, Skødstrup. Beliggende: Digesvalevej, Studstrup.

GRAVENE VIBORG TLF J. NR. VH BA Matr.nr. 3 bk Studstrup by, Skødstrup. Beliggende: Digesvalevej, Studstrup. Advokatfirmaet Dahl Koch & BolI ADVOKAT Vibeke Asmin Hansen GRAVENE 2 8800 VIBORG TLF. 87 27 11 00 J. NR. VH-44-033082-BA Matr.nr. 3 bk Studstrup by, Skødstrup. Beliggende: Digesvalevej, Studstrup. VEDTÆGTER

Læs mere

Rammeaftale for det regionale spillested Sønderborghus for perioden

Rammeaftale for det regionale spillested Sønderborghus for perioden RAMMEAFTALE Rammeaftale for det regionale spillested Sønderborghus for perioden 2017-2020 1. Aftalens formål og grundlag Denne 4-årige rammeaftale er indgået mellem Statens Kunstfonds Projektstøtteudvalg

Læs mere

Kommunalbestyrelsen_ Kommunalbestyrelsens mødesal

Kommunalbestyrelsen_ Kommunalbestyrelsens mødesal Referat Mødetidspunkt: 19:00 Mødested: Kommunalbestyrelsens mødesal Deltagere: Fraværende: Bemærkninger: Jan E. Jørgensen, Flemming Brank og Simon Aggesen havde meldt forfald. I stedet mødte Malene Barkhus,

Læs mere

Kortlægning af betalingsfrister i erhvervslivet

Kortlægning af betalingsfrister i erhvervslivet Dorte Gram Nybroe, chef for SMV & Iværksætteri dgny@di.dk, 3377 3769 APRIL 19 Kortlægning af betalingsfrister i erhvervslivet Denne kortlægning har til formål at belyse, hvordan betalingsfrister udfolder

Læs mere

Beretning for Borgerr dgiverens virksomhed for de fłrste 6

Beretning for Borgerr dgiverens virksomhed for de fłrste 6 Notat Forvaltning: Dato: 15. august 2011 Dokumentnr.: Borgerr dgiver Randers Kommune 11/004613-1 Afsender: Jesper Cortes Vedrłrende: Beretning for Borgerr dgiverens virksomhed for de fłrste 6 m neder Notat

Læs mere

Forslag til vedtægtsændringer

Forslag til vedtægtsændringer Forslag til vedtægtsændringer OS2s nuværende organisering tager sit udgangspunkt i generalforsamlingsbeslutning d. 19. maj 2015. På generalforsamlingen 2016 blev resultatet af denne beslutning præsenteret

Læs mere

Visse Vandværk A.m.b.a. afholdt

Visse Vandværk A.m.b.a. afholdt Visse Vandværk A.m.b.a. Ordinær generalforsamling afholdt Mandag, den 16. marts 2015 kl. 19.30 Visse Ladegård, Vissevej 116 REFERAT: DAGSORDEN: 1. Valg af dirigent. Bestyrelsesformand Søren Christensen

Læs mere

Pris- og produktivitetsudvikling. Til brug i de økonomiske rammer for 2019 og 2020

Pris- og produktivitetsudvikling. Til brug i de økonomiske rammer for 2019 og 2020 Pris- og produktivitetsudvikling Til brug i de økonomiske rammer for 2019 og 2020 Juli 2018 Pris- og produktivitetsudvikling Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen Forsyningssekretariatet Carl Jacobsens Vej

Læs mere

Aftale mellem Kommunalbestyrelsen i Lemvig Kommune og Ældre-Området for 2016.

Aftale mellem Kommunalbestyrelsen i Lemvig Kommune og Ældre-Området for 2016. LEMVIG KOMMUNE SUNDHEDSAFDELINGEN December 2016 Aftale mellem Kommunalbestyrelsen i Lemvig Kommune og Ældre-Området for 2016. EKSISTERENDE VISION, VÆRDIER, MÅL OG RESULTATFORVENTNINGER Kommunalbestyrelsens

Læs mere

D O M. Afsagt den 3. november 2016 af Østre Landsrets 21. afdeling (landsdommerne Taber Rasmussen, Olaf Tingleff og Marie Louise Tønne (kst.)).

D O M. Afsagt den 3. november 2016 af Østre Landsrets 21. afdeling (landsdommerne Taber Rasmussen, Olaf Tingleff og Marie Louise Tønne (kst.)). D O M Afsagt den 3. november 2016 af Østre Landsrets 21. afdeling (landsdommerne Taber Rasmussen, Olaf Tingleff og Marie Louise Tønne (kst.)). 21. afd. nr. B-925-16: Rokkevænget Middelfart ApS (advokat

Læs mere

Klassificering af vandløb

Klassificering af vandløb Mail parter Dato: 16. juli 2019 Teknik- og Økonomiforvaltning Frederik IX's Plads 1 9640 Farsø Sagsnr.: 06.02.02-P24-1-19 Flemming Andersen Telefon: 99 66 71 16 Mail: fan@vesthimmerland.dk Klassificering

Læs mere

KASSE- OG REGNSKABSREGULATIV Bilag 3.4. Ledelsestilsyn

KASSE- OG REGNSKABSREGULATIV Bilag 3.4. Ledelsestilsyn 1 Indledning 1.1 Budgetansvar I punkt 3.4 i Kasse- og regnskabsregulativ er de budgetansvarlige tillagt ansvaret for, at der tilrettelægges et tilstrækkeligt ledelsestilsyn med udmøntningen og administrationen

Læs mere

Driftsoverenskomst mellem den selvejende institution Platang rdens błrnehave og Randers Kommune.

Driftsoverenskomst mellem den selvejende institution Platang rdens błrnehave og Randers Kommune. Driftsoverenskomst mellem den selvejende institution Platang rdens błrnehave og Randers Kommune. Driftsoverenskomst mellem Randers Kommune og institutionsbestyrelsen for Platang rden beliggende Platanvej

Læs mere

FRIVILLIGHEDSRÅDET I BALLERUP KOMMUNE

FRIVILLIGHEDSRÅDET I BALLERUP KOMMUNE Frivillighedsrådet September 2018 FRIVILLIGHEDSRÅDET I BALLERUP KOMMUNE ARBEJDSPLAN FOR PERIODEN 2018-2021 Indsatsområder, mål og handlinger Kommissorium for Frivillighedsrådet - Formål og opgaver Kommissorium:

Læs mere

Landzonetilladelse på ejendommen, Langbjergvej 30, 9640 farsø

Landzonetilladelse på ejendommen, Langbjergvej 30, 9640 farsø Sendt til: byggeraad@hotmail.dk og fiestepieneliasen@hotmail.com Dato: 23. juli 2019 Teknik- og Økonomiforvaltning Frederik IX's Plads 1 9640 Farsø Sagsnr.: 01.03.03-P19-881-19 Erland Laugesen Telefon:

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 19. oktober 2017

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 19. oktober 2017 HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 19. oktober 2017 Sag 298/2016 (1. afdeling) E (advokat Lars Sandager, beskikket) mod Erstatningsnævnet (Kammeradvokaten ved advokat Christian Bo Kolding-Krøger) I tidligere

Læs mere

SERVICENIVEAU FOR SERVICELOVENS 85, 107 OG 108

SERVICENIVEAU FOR SERVICELOVENS 85, 107 OG 108 SERVICENIVEAU FOR SERVICELOVENS 85, 107 OG 108 Senest redigeret d. 14. marts 2017 Godkendt i Udvalget Aktiv Hele Livet Sundhed og Omsorg d. 20. marts 2017 og Udvalget Uddannelse og Job d. 22. marts 2017

Læs mere

VEDT GT FOR BORGERR DGIVEREN

VEDT GT FOR BORGERR DGIVEREN Notat Forvaltning: Dato: 1. februar 2011 Dokumentnr.: Borgerr dgiver 11/000355-1 Afsender: Jesper Cortes Vedrłrende: Vedt gt for Borgerr dgiver Notat sendes/sendt til: Randers Byr d VEDT GT FOR BORGERR

Læs mere

Vikard kning p ldreomr det. - undersłgelse af mulighederne for at begr nse lłnudgifterne vha. internt vikarkorps

Vikard kning p ldreomr det. - undersłgelse af mulighederne for at begr nse lłnudgifterne vha. internt vikarkorps Vikard kning p ldreomr det - undersłgelse af mulighederne for at begr nse lłnudgifterne vha. internt vikarkorps 22. december 2009 Indledning ldreomr dets brug af vikarer er meget forskellig fra omr de

Læs mere

Vejledning til ældre- og handicapråd vedr. høring af udbudsmaterialet i forbindelse med udbud af Bleer med bevilling

Vejledning til ældre- og handicapråd vedr. høring af udbudsmaterialet i forbindelse med udbud af Bleer med bevilling Vejledning til ældre- og handicapråd vedr. høring af udbudsmaterialet i forbindelse med udbud af 50.96 Bleer med bevilling Indholdsfortegnelse Hvem er SKI?... 2 Udbud af bleer... 2 Inddragelse af repræsentanter

Læs mere

Forretningsorden for Danmarks Frie Forskningsfond Kultur og Kommunikation

Forretningsorden for Danmarks Frie Forskningsfond Kultur og Kommunikation Forretningsorden for Danmarks Frie Forskningsfond Kultur og Kommunikation Efter 26 i lov nr. 384 af 26. april 2017 om Danmarks Forsknings- og Innovationspolitiske Råd og Danmarks Frie Forskningsfond, (i

Læs mere

Pulje til forebyggelse og håndtering af mobning

Pulje til forebyggelse og håndtering af mobning Vejledning om Pulje til forebyggelse og håndtering af mobning Ansøgningsfrist: 16. november 2017, kl. 12.00 Indhold 1. Generel information om puljen... 3 1.1. Puljens baggrund og formål... 3 1.2. Hvem

Læs mere

Vejledning om adjunktforløb, lektorkvalificeringen og lektorbedømmelse på professionshøjskolerne

Vejledning om adjunktforløb, lektorkvalificeringen og lektorbedømmelse på professionshøjskolerne Vejledning om adjunktforløb, lektorkvalificeringen og lektorbedømmelse på professionshøjskolerne Vejledningen er udarbejdet af det Nationale netværk for lektorkvalificering og lektorbedømmelse under det

Læs mere

BEHANDLINGSOVERSIGT. Servicebeviser og markedsfłring af leverandłr. Behandlinger: - Sundheds- og ldreudvalget - 4. juni 2009

BEHANDLINGSOVERSIGT. Servicebeviser og markedsfłring af leverandłr. Behandlinger: - Sundheds- og ldreudvalget - 4. juni 2009 Servicebeviser og markedsfłring af leverandłr Behandlinger: - Sundheds- og ldreudvalget - 4. juni 2009 Servicebeviser og markedsfłring af leverandłr Sagsnummer: 09/003384 Journalnummer: 16.08.36 P00 ResumØ

Læs mere

Transport-, 8 Bygnings- og Boligministeriet cc. Vanløse 11. august 2017 J.nr

Transport-, 8 Bygnings- og Boligministeriet   cc.  Vanløse 11. august 2017 J.nr Transport-, 8 Bygnings- og Boligministeriet e-mail: trm@trm.dk cc. et@trm.dk, bgk@trm.dk Arbejdsgiverforening for persontransport Rosenlunds Allé 2720 Vanløse CVR 26978203 Tlf. 38 71 80 00 E-mail: mail@atax.dk

Læs mere

Arkivbestemmelser for Københavns Kommune, vedtaget af Borgerrepræsentationen 26. august 2004

Arkivbestemmelser for Københavns Kommune, vedtaget af Borgerrepræsentationen 26. august 2004 Arkivbestemmelser for Københavns Kommune, vedtaget af Borgerrepræsentationen 26. august 2004 1. Arkivbestemmelsernes gyldighedsområde 1.1. Bestemmelserne gælder for Københavns Kommunes valgte råd, udvalg

Læs mere

Tværgående økonomisk månedsrapportering

Tværgående økonomisk månedsrapportering Tværgående økonomisk månedsrapportering Koncernøkonomi og vækst Økonomi Marts 2015 Natur og Udvikling Indholdsfortegnelse Tværgående økonomisk månedsrapportering for marts 2015 1. Status marts 2015 grafisk

Læs mere

Udfordringer ved arbejder i offentligt areal. NoDig Infra årsmøde 30. marts 2017

Udfordringer ved arbejder i offentligt areal. NoDig Infra årsmøde 30. marts 2017 1 Udfordringer ved arbejder i offentligt areal NoDig Infra årsmøde 30. marts 2017 Om LETT Lasse Møller Advokat Energi & Forsyning LETT Advokatpartnerselskab Gennemgå udfordringerne ved arbejde i offentligt

Læs mere

Landzonetilladelse Planloven

Landzonetilladelse Planloven Thomas Lund Jensen Tegnestuen i lejre (sendt pr. mail) Lejre Kommune Center for Byg & Miljø Møllebjergvej 4 4330 Hvalsø Tlf. 46 46 46 46 www.lejre.dk Sagsbehandler: Birgitte Uhrbrand Tlf. direkte: 4646

Læs mere

FORSLAG 1: ÆNDRINGER I VALGPERIODE

FORSLAG 1: ÆNDRINGER I VALGPERIODE FORSLAG 1: ÆNDRINGER I VALGPERIODE Ændring af valgperiode for bestyrelsesposter Dansk Surf & Rafting Forbund Idrættens Hus Brøndby Stadion 20 2605 Brøndby CVR: 34 77 93 33 www.dsrf.dk +45 25 14 20 68 kontakt@dsrf.dk

Læs mere

Leverandør af personlig pleje og praktisk hjælp i Gladsaxe Kommune: Ansøgningsvejledning og godkendelseskriterier

Leverandør af personlig pleje og praktisk hjælp i Gladsaxe Kommune: Ansøgningsvejledning og godkendelseskriterier Leverandør af personlig pleje og praktisk hjælp i Gladsaxe Kommune: Ansøgningsvejledning og godkendelseskriterier Opdateret maj 2017 Indhold Indledning... 2 Opgaven... 2 Målgruppe... 2 Tidsrum for levering...

Læs mere

Frederikshavn Stadsarkivs opgaver centrerer sig omkring 3 kerneområder.

Frederikshavn Stadsarkivs opgaver centrerer sig omkring 3 kerneområder. 30. maj 2010 Årsberetning Frederikshavn Stadsarkiv 2009 Frederikshavn Stadsarkivs opgaver centrerer sig omkring 3 kerneområder. Vejledning og servicering af forvaltning og kommunale institutioner vedr.

Læs mere

Nøgletal til resultatdokumentation

Nøgletal til resultatdokumentation Nøgletal til resultatdokumentation Vejledningsmateriale til opgørelse og anvendelse Netværksinddragende metoder Indholdsfortegnelse Introduktion til nøgletal... 3 Om nøgletallene... 3 Metodiske overvejelser...

Læs mere

Arbejdsplan 2010, 22. januar 2010

Arbejdsplan 2010, 22. januar 2010 Arbejdsplan, 22. januar arbejdsgruppe 1A: Nordiske Byregioner A. Opfølgning af EU s Østersøstrategi I november 2009 afholdt arbejdsgruppen en konference om de to nye Østersøstrategi-dokumenter: - the Long

Læs mere

Bilag A Tilbudsevalueringen

Bilag A Tilbudsevalueringen Bilag A Tilbudsevalueringen 1. TILDELINGSKRITERIET Tildelingskriteriet er bedste forhold mellem pris og kvalitet. Ordregiver vil i den forbindelse lægge følgende underkriterier til grund: 1) Kvalitet 45

Læs mere

Generalforsamling den

Generalforsamling den Generalforsamling den 28.09.2017. Eksisterende vedtægter Forslag til nye vedtægter 1 NAVN OG HJEMSTED 1.1 Selskabets navn er Smørum Kraftvarme A.m.b.A. SELSKABETS navn er Smørum Kraftvarme A.m.b.a. 1.2

Læs mere

Kommuneqarfik Sermersooq

Kommuneqarfik Sermersooq Kommuneqarfik Sermersooq Sanarfinermut Avatangiisinullu Ataatsimiititaq/Udvalg for Anlæg og Miljø (180608 Ordinært møde) 08-06-2018 14:00 Kommunalbestyrelsessalen Mødeindhold Punkt Side Punkt 0: Forside

Læs mere

Dagsorden til møde i Kultur-, Unge- og Fritidsudvalget

Dagsorden til møde i Kultur-, Unge- og Fritidsudvalget GENTOFTE KOMMUNE Dagsorden til møde i Kultur-, Unge- og Fritidsudvalget Mødetidspunkt 08-11-2017 17:05 Mødeafholdelse Hellerupvej 22 Indholdsfortegnelse Kultur-, Unge- og Fritidsudvalget 08-11-2017 17:05

Læs mere