Referat. Ældrerådet. Ældrerådet Tirsdag den 28. november 2017 Kl. 11:00 Karen Møller Ilbjergvej 10, Vrinners, 8420 Knebel. Medlemmer.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Referat. Ældrerådet. Ældrerådet Tirsdag den 28. november 2017 Kl. 11:00 Karen Møller Ilbjergvej 10, Vrinners, 8420 Knebel. Medlemmer."

Transkript

1 Referat Ældrerådet Ældrerådet Tirsdag den 28. november 2017 Kl. 11:00 Karen Møller Ilbjergvej 10, Vrinners, 8420 Knebel Medlemmer Bende Ingstrup Andersen Leif Hove Karen Møller Hans Græsborg Pedersen Bent Salminen Jytte Schnell Gurli Juel Sørensen Elsa Bannebjerg Anna S. Jørgensen Ole Kragelund Jørn Jelle Fraværende Bent Salminen

2 Side 1 Indholdsfortegnelse Punkt nr. Side 1. Godkendelse af dagsorden Opfølgning fra ældrerådsmødet den 17. oktober Orientering fra formanden Nyt fra udvalgene Status på byggeplanlægning Rønde/Kolind Orientering fra forvaltningen Fremtidig madservice i Syddjurs Kommune Oplæg til handleplan for demensindsatsen i Syddjurs Kommune Evaluering af Ældrerådsvalget d. 21. november Eventuelt...13

3 Side 2 1. Godkendelse af dagsorden Godkendt.

4 Side 3 2. Opfølgning fra ældrerådsmødet den 17. oktober 2017 Ingen kommentarer.

5 Side 4 3. Orientering fra formanden 1. Ældrerådet oplevede dialogmødet med SÆ og ældre og sundhedsområdets ledere og medarbejdere om kommende års udviklingsaftaler som positivt. Der var god dialog ved bordene. 2. Hilsen fra ældrerådsrepræsentant Bent Salminen, der grundet sygdom ikke har kunnet deltage i dette sidste møde. 3. Elsa Bannebjerg og Karen Møller deltager den 11. december i afsluttende regionsældrerådsmøde. 4. Ældrerådets møde med SÆ udvalg den 5/ om tilsyn i plejeboliger aflyses, da sagen om tilsynet udsættes til januar. 5. Den 3. november var der besøg af ældreminister Thyra Frank, der besøgte Lyngparken i Knebel. Ministeren blev i forbindelse med besøget præsenteret for et oplæg om inddragelse fra formand for Ældrerådet.

6 Side 5 4. Nyt fra udvalgene Sagsfremstilling a) IT b) Kultur og kontakt med medierne c) Bolig, centre og aktivitetstilbud d) Sundhed, sygehus og genoptræning e) Trafik, infrastruktur og miljø f) Kostudvalg Ad. IT: Elsa Bannebjerg orienterede om arbejdet med Nem IT hos ældre borgere i eget hjem Desuden gives der under punktet en status for arbejdet med Seniorportalen. Portalen forventes at være i luften ved årsskiftet. Ad. b. Kultur, kontakt med medierne Formandenorienterede om henvendelse fra journalist vedr. formandens arbejde med ældrerådsarbejdet gennem en årrække. Ad. c. Bolig, centre og aktivitetstilbud Ringparken har fået revideret og fornyet deres hjemmeside. Ad. d. Sundhed, sygehus og genoptræning Bende Ingstrup Andersen refererede til udarbejdet efteruddannelsesprogram på avanceret klinisk niveau for sygeplejersker. Sygeplejerskerne vil med uddannelsen få kompetencer til at udføre en række opgaver, som i dag varetages og ordineres af praktiserende læger. Ad. e. Trafik, infrastruktur og miljø. Ole Kragelund refererede fra udvalget og anbefalede at det nye Ældreråd også prioriterer udpegning af en repræsentant til Tilgængelighedsudvalget for letbanen. I dette udvalg deltager også formanden for Syddjurs kommunes Handicapråd. Ad. f. Kostudvalg. Gurli Juel Sørensen orienterede om fastsat bestyrelsesmøde i Djurs Mad den 18. december. Gurli Sørensen anbefalede, at der bliver etableret et nyt kostudvalg vedr. Køkken Syddjurs, hvis køkkenet overtager madproduktion til hjemmeboende.

7 Side 6 5. Status på byggeplanlægning Rønde/Kolind Sagsfremstilling Byggeri i Rønde Byrådet vedtog på deres møde den 29. april 2015 plan og finansiering for udbygning af plejeboliger og tilhørende center og servicefaciliteter i Rønde. Det nuværende plejecenter udvides med 40 nye pladser. I udbygningsplanen for området samles endvidere en række offentlige tilbud og faciliteter under fælles tag, og der gennemføres en renovering af den gamle hovedbygning, Lilleruphus, der rummer aktivitetstilbud til ældre. Byggeri i Kolind Byrådet besluttede den 28. januar 2015 udbygning og finansiering af 28 plejeboliger til borgere med demens samt etablering af dagtilbud til hjemmeboende demensramte borgere i tilknytning til eksisterende demensplejecenter Frejasvænge i Kolind. I udbygningsplanen indgår fællesfaciliteter og vil bl.a. omfatte lokaler til heldagstilbud til hjemmeboende demensramte borgere til erstatning for det nuværende heldagstilbud, Værestedet i Rønde, der nedlægges. Når byggeriet står færdig nedlægges de nuværende 13 demensplejeboliger på Rosengården. Anlægsarbejdet begge steder følger planen.

8 Side 7 6. Orientering fra forvaltningen Resumé Opfølgning på dialogmødet med SÆ-udvalget d. 8. november Ældrerådet orienteres om udbyttet af dialogmødet. Ældre og sundhedsområdet indstiller til SÆ udvalgets godkendelse, at der indsatsområder i aftalestyringen for 2018 er følgende: Det sammenhængende borgerforløb med fokus på Borgerinddragelse - borgeren i centrum, understøtte borgerens funktionsniveau og mestring. Tværfaglighed- implementering af nyt journalsystem og dokumentationsmetode. Organisationsudvikling kompetenceudvikling og indsats for lavt sygefravær. Velfærdsinnovation ny organisering af Hjælpemiddelcentret koblet til fortsat udvikling af velfærdsteknologi.

9 Side 8 7. Fremtidig madservice i Syddjurs Kommune Resumé Ældrerådet orienteres om status for fremtidig madservice i Syddjurs Kommune. Sagsfremstilling Byrådet traf den 30. august 2017 endelig beslutning om, at der etableres leve bo miljøer på plejecentrene Frejasvænge, Rosengården og Rønde, og dermed bringes madproduktionen tættere på beboernes hverdagsliv. Der er med statslige puljemidler igangsat en renovering af plejecentrenes køkkener, og den nye ordningen iværksættes gradvis fra årsskiftet. Beslutningen har haft en række afledte konsekvenser for Djurs Mad I/S, idet både Norddjurs og Syddjurs kommuner trækker madproduktionen af hovedmåltidet hjem til plejecentrene. Herved mister køkkenet en stor del af sin produktionsvolumen. Køkken Syddjurs mister ligeledes en del af sin produktion, idet køkkenet fremover ikke længere skal levere morgen, aftens mellemåltider til kommunens plejecentre. Ovennævnte har givet anledning til overvejelser om, hvordan den fremtidige madservice i kommunerne kunne tilrettelægges i fremtiden. Der er på den baggrund gennemført en grundig analyse af Køkken Syddjurs for at undersøge, om den samlede fremtidige madservice i Syddjurs Kommune kunne varetages herfra og til en omkostningseffektiv pris. Analysen og vurderingen er gennemført med hjælp fra konsulentfirmaet BDO. Analysen konkluderer, at den samlede madservice kan varetages af Køkken Syddjurs. Ved denne ordning placeres den samlede madproduktion til hjemmeboende, døgnpladser i Tirstup og institutioner på socialområdet (Marie Magdalene og Tendrup Møllevej), samt café produktion hos Køkken Syddjurs. SÆ udvalget behandlede på møde den 8. november sagen og indstillede følgende til Byrådets beslutning: 1. Madproduktion til hjemmeboende og øvrig produktion i fremtiden foregår i Køkken Syddjurs i Rønde, idet analysen viser, at Køkken Syddjurs er yderst omkostningseffektiv ved den samlede produktion. Udvalget indstiller med udgangspunkt i udvalgets opmærksomhed på fleksibilitet, leveringssikkerhed, og kvalitet, og muligheden for også at kunne fortsætte en café model, der understøtter stor involvering af frivillige. 2. At der investeres 1,1 mio. kr. i optimering af køkkenet, derudover kr. til implementering, i alt kr., finansieret af kassebeholdningen. 3. At der meddeles Djurs Mad I/S, at der ikke aftages mad efter udgangen af januar Byrådet træffer på møde den 29. november den endelige beslutning om fremtidig madservice i Syddjurs kommune og dermed om Køkken Syddjurs skal varetage opgaven, som indstillet af SÆ udvalget. Indstilling Der indstilles til orientering og drøftelse. Sagen drøftet. Ole Kragelund opfordrede til, at der sættes særligt fokus på ernæringsindsatsen til de svage ældre i egen bolig og i plejebolig.

10 Side 9 8. Oplæg til handleplan for demensindsatsen i Syddjurs Kommune. Sagsnr.: 17/36702 Sagen afgøres i: Udvalget for sundhed, ældre og social (SÆ) Resumé Sundhed og Omsorg har med afsæt i sektorplanen for Sundhed og Omsorg samt den nationale handlingsplan for demensområdet 2025 udarbejdet et udkast til en ny lokal handleplan for demensindsatsen i Syddjurs Kommune. Sagsfremstilling Den nuværende sektorplan for Sundhed og Omsorg har som formål at skabe et overordnet styringsdokument, der danner grundlag for politiske prioriteringer og beslutninger omhandlende den videre udvikling inden for Sundhed og Omsorg i perioden Et af fokusområderne i sektorplanen er bl.a. indsatsen på demensområdet. En lokal handleplan skal derfor ses i forlængelse af sektorplanen, og en måde hvorpå vi kan præsentere en række initiativer, der er et skridt på vejen mod en mere demensvenlig kommune. Handleplanen skal ses som et tillæg til Syddjurs Kommunes værdigheds- og ældrepolitik. Værdighedspolitikken omfatter kommunens visioner på ældreområdet, der understøtter et værdigt ældreliv for alle, mens ældrepolitikken fokuserer på forskellige indsatser, der har som mål at skabe et godt og aktivt liv som ældre. Men hvad der forstås som et værdigt og et godt liv varierer fra person til person. Det samme gælder for borgere med en demenssygdom. Både typen af demens og dens udtryksform er forskellig. Formålet med handleplanen er derfor at medvirke til et sammenhængende forløb, hvor borgeren går igennem flere faser. På den måde er det et værktøj og en støtte i arbejdet med at sikre en individuel tilgang til borgeren med demens så tilbud og pleje tilrettelægges ud fra den enkelte borgers ressourcer, behov og ønsker. Derudover vil handleplanen være med til at sikre en tryghed for både borgeren med demens og de pårørende. Endvidere har Sundhed og Omsorg som et led i sektorplanen fokus på høj faglig kvalitet, hvilket kræver et højt kompetenceniveau og tværfagligt samarbejde for at understøtte sammenhæng og koordinering i borgerforløb. Handleplanen er netop en måde at sikre kompetenceudvikling, praksisnærhed og ressourceudnyttelse. Målgruppe Handleplanens målgruppe er borgere med en demenssygdom og deres pårørende samt ledere og medarbejdere på sundhed- og ældreområdet. Indhold Det faglige oplæg til en lokal handleplan fokuserer på følgende områder: Værdier i Syddjurs Kommunes demenshandleplan Følgende værdier skal fungere som pejlemærker for den konkrete implementering af handlingsplanen: Værdighed Respekt for forskellighed og det levede liv Indflydelse på eget liv Tryghed Faglighed Statistik over borgere med demens eller demenslignende symptomer For at få et indtryk af hvor mange borgere med demens eller demenslignende symptomer demensteamet har kontakt med, og hvilke udfordringer Syddjurs Kommune står overfor i fremtiden inddrages statistiske opgørelser fra demensteamet. Demensteamet har aktuelt kontakt med 416 borgere med demens eller demenslignende symptomer. Prognosetal fra Nationalt Videnscenter for demens estimerer at det samlede antal af borgere med demens udgør 740 personer.

11 Side 10 Den personcentrerede omsorgsmodel Sundhed og Omsorg vil med den fremtidige demensindsats styrke og videreudvikle den personcentrerede pleje og omsorg. Derfor inddrages den engelske psykologiprofessor Tom Kitwoods personcentrerede omsorgsmodel. Handleplanen gør det således klart, at Syddjurs Kommune ønsker at sætte personen med demens i centrum snarere end demenssygdommen, og at plejen tager udgangspunkt i personens egen oplevelse af virkeligheden. Fokusområder Den nationale demenshandlingsplan frem mod 2025 indeholder fem fokuspunkter, som Syddjurs Kommunes demenshandleplan tager afsæt i: 1. Tidlig opsporing og kvalitet i udredning og behandling 2. Bedre kvalitet i pleje, omsorg og rehabilitering 3. Støtte og rådgivning til pårørende til mennesker med demens 4. Demensvenlige samfund og boliger 5. Øget videns- og kompetenceniveau Tværgående indsatser Syddjurs Kommune har stort fokus på koordinering og sammenhængende forløb, så vi bedst muligt kan støtte den enkelte og udnytte ressourcerne. Det kræver struktur og inddragelse af flere forskellige fagligheder, medarbejdere og organisatoriske enheder. For at give borgeren med demens og de pårørende et overblik over Sundhed og Omsorgs nuværende indsatser og fremtidige fokuspunkter, vil indsatserne blive inddelt i følgende fem faser: 1. Den tidlige fase ved sygdommens opståen i hjemmet 2. Tiden i hjemmet i takt med sygdommens udvikling 3. Overgangen til plejehjem 4. Tiden på plejehjemmet 5. Den sidste tid Proces- og tidsplan Det faglige oplæg til en lokal handleplan for demensindsatsen præsenteres for Ældrerådet den 28. november 2017 med mulighed for at kommentere og kvalificere oplægget. Det foreslås, at det videre forløb i 2018 inddrager flere relevante aktører, herunder ledere og medarbejdere i Sundhed og Omsorg, råd og udvalg samt andre samarbejdspartnere fra civilsamfundet. Økonomi og organisatoriske konsekvenser Initiativerne i handlingsplanen for demensindsatsen holdes indenfor den eksisterende økonomiske ramme. Indstilling Direktøren indstiller, at SÆ udvalget drøfter udkast til handleplan for demensindsatsen og genbehandler sagen efter høring i Ældrerådet. Beslutning i Udvalget for sundhed, ældre og social (SÆ) den Drøftet. Ældrerådet havde følgende kommentarer til oplæg til ny demenshandlingsplan: 1. Godt gennemarbejdet oplæg. Det nye Ældreråd ser frem til at være inddraget i det videre arbejde med planens udvikling og udmøntning. 2. Gerne fokus på de demensramte borgere i Syddjurs kommune, der ikke i dag er kendte i ældre og sundhedsområdet, men jf. prognostiske beregninger formodes at findes. Mere opsøgende arbejde bør prioriteres. 3. Vigtig med stor åbenhed om demens. 4. I fokusområde 5 bør omsorgen for den pårørende tilføjes. 5. Pårørendegrupper ses gerne prioriteret under hele forløbet

12 Side Vigtigt at tilbud til den demensramte borger og pårørende gøres tilgængelige, så mulighederne for støtte kendes af borgerne. Bilag 1 Åben Demenshandleplan - Udkast - demenshandleplan docx /17 2 Åben Udkast til demenshandleplanen i Syddjurs Kommune - Proces og tidsplan for inddragelse af aktører.docx /17

13 Side Evaluering af Ældrerådsvalget d. 21. november 2017 Følgende blev bemærket: 1. Kandidaterne har ikke været synlige nok inden valget. Bedre information om kandidaterne eksempelvis med billeder og enkelte oplysninger, herunder kandidaternes lokale tilknytning, ville have været en fordel. 2. En bedre kommunikationsstrategi ved et kommende valg bør generelt overvejes, herunder også brug af forskellige medier til oplysning om Ældrerådsarbejdet, valget og kandidaterne. 3. Stemmeprocenten varierede en del på de forskellige valgsteder.

14 Side Eventuelt Sagsfremstilling 1. Praktisk vedrørende aflevering af Ipad m.v. Det praktiske vedr. aflevering af ipads blev klaret.

15 Side 14 Underskriftsside Bende Ingstrup Andersen Gurli Juel Sørensen Leif Hove Elsa Bannebjerg Karen Møller Anna S. Jørgensen Hans Græsborg Pedersen Ole Kragelund Bent Salminen Jørn Jelle Jytte Schnell

Gurli Juel Sørensen Elsa Bannebjerg Anna S. Jørgensen Ole Kragelund Jørn Jelle

Gurli Juel Sørensen Elsa Bannebjerg Anna S. Jørgensen Ole Kragelund Jørn Jelle Referat Ældrerådet Ældrerådet Tirsdag den 19. september 2017 Kl. 14:00 Ringparken Nordre Ringvej 9 K, 8550 Ryomgård Medlemmer Bende Ingstrup Andersen Leif Hove Karen Møller Hans Græsborg Pedersen Bent

Læs mere

Referat. Ældrerådet. Ældrerådet Tirsdag den 17. oktober 2017 Kl. 13:30 Rønde Plejehjem Folkestuen, Hovedgaden 79, 8410 Rønde. Medlemmer.

Referat. Ældrerådet. Ældrerådet Tirsdag den 17. oktober 2017 Kl. 13:30 Rønde Plejehjem Folkestuen, Hovedgaden 79, 8410 Rønde. Medlemmer. Referat Ældrerådet Ældrerådet Tirsdag den 17. oktober 2017 Kl. 13:30 Rønde Plejehjem Folkestuen, Hovedgaden 79, 8410 Rønde Medlemmer Bende Ingstrup Andersen Leif Hove Karen Møller Hans Græsborg Pedersen

Læs mere

Referat. Ældrerådet. Ældrerådet 20/6-17 Tirsdag den 20. juni 2017 Kl. 13:30 Rosengården Tingvej 22, 8543 Hornslet. Medlemmer.

Referat. Ældrerådet. Ældrerådet 20/6-17 Tirsdag den 20. juni 2017 Kl. 13:30 Rosengården Tingvej 22, 8543 Hornslet. Medlemmer. Referat Ældrerådet Ældrerådet 20/6-17 Tirsdag den 20. juni 2017 Kl. 13:30 Rosengården Tingvej 22, 8543 Hornslet Medlemmer Bende Ingstrup Andersen Leif Hove Karen Møller Hans Græsborg Pedersen Bent Salminen

Læs mere

Referat. Ældrerådet. Ældrerådet Tirsdag den 21. februar 2017 Kl. 12:30 Sundhed og Træning Århusvej 35, Tirstrup, 8400 Ebeltoft. Medlemmer.

Referat. Ældrerådet. Ældrerådet Tirsdag den 21. februar 2017 Kl. 12:30 Sundhed og Træning Århusvej 35, Tirstrup, 8400 Ebeltoft. Medlemmer. Referat Ældrerådet Ældrerådet Tirsdag den 21. februar 2017 Kl. 12:30 Sundhed og Træning Århusvej 35, Tirstrup, 8400 Ebeltoft Medlemmer Bende Ingstrup Andersen Leif Hove Karen Møller Hans Græsborg Pedersen

Læs mere

Referat. Ældrerådet. Ældrerådsmøde Tirsdag den 16. februar 2016 Kl. 13:30 Lyngparken Lyngevej 7, 8420 Knebel. Medlemmer.

Referat. Ældrerådet. Ældrerådsmøde Tirsdag den 16. februar 2016 Kl. 13:30 Lyngparken Lyngevej 7, 8420 Knebel. Medlemmer. 1 of 13 Referat Ældrerådet Ældrerådsmøde Tirsdag den 16. februar 2016 Kl. 13:30 Lyngparken Lyngevej 7, 8420 Knebel Medlemmer Bende Ingstrup Andersen Leif Hove Karen Møller Hans Græsborg Pedersen Bent Salminen

Læs mere

Leif Jakobsen Jens Ove Nielsen Erik Buus Annalise Laursen Lillian Lund Rose

Leif Jakobsen Jens Ove Nielsen Erik Buus Annalise Laursen Lillian Lund Rose Referat Ældrerådet Ældrerådet Tirsdag den 17. april 2018 Kl. 13:30 A-huset Hovedgaden 69 F, 8410 Rønde Medlemmer Rita Stokholm Vinding Freddy Ovesen Ib Baastrup Elsa Bannebjerg Tove Jytte Schnell Anna

Læs mere

Referat. Ældrerådet. Ældrerådet Tirsdag den 15. november 2016 Kl. 11:00 Karen Møller Ilbjergvej 10, 8420 Knebel. Medlemmer.

Referat. Ældrerådet. Ældrerådet Tirsdag den 15. november 2016 Kl. 11:00 Karen Møller Ilbjergvej 10, 8420 Knebel. Medlemmer. Referat Ældrerådet Ældrerådet Tirsdag den 15. november 2016 Kl. 11:00 Karen Møller Ilbjergvej 10, 8420 Knebel Medlemmer Bende Ingstrup Andersen Leif Hove Karen Møller Hans Græsborg Pedersen Bent Salminen

Læs mere

Referat. Ældrerådet. Ældrerådet Tirsdag den 15. maj 2018 Kl. 13:30 Søhusparkens Café Søhusvej Ebeltoft. Medlemmer.

Referat. Ældrerådet. Ældrerådet Tirsdag den 15. maj 2018 Kl. 13:30 Søhusparkens Café Søhusvej Ebeltoft. Medlemmer. Referat Ældrerådet Ældrerådet Tirsdag den 15. maj 2018 Kl. 13:30 Søhusparkens Café Søhusvej 8 8400 Ebeltoft Medlemmer Rita Stokholm Vinding Freddy Ovesen Ib Baastrup Elsa Bannebjerg Tove Jytte Schnell

Læs mere

Referat. Ældrerådet. Ældrerådsmøde Mandag den 17. august 2015 Kl. 13:30 A-Huset Lillerupvej 69 F, 8410 Rønde. Medlemmer.

Referat. Ældrerådet. Ældrerådsmøde Mandag den 17. august 2015 Kl. 13:30 A-Huset Lillerupvej 69 F, 8410 Rønde. Medlemmer. 1 of 12 Referat Ældrerådet Ældrerådsmøde Mandag den 17. august 2015 Kl. 13:30 A-Huset Lillerupvej 69 F, 8410 Rønde Medlemmer Bende Ingstrup Andersen Leif Hove Karen Møller Hans Græsborg Pedersen Bent Salminen

Læs mere

Referat. Ældrerådet. Ældrerådet Tirsdag den 15. august 2017 Kl. 13:30 Søhusparken Kernehuset, Østerallé 19, 8400 Ebeltoft. Medlemmer.

Referat. Ældrerådet. Ældrerådet Tirsdag den 15. august 2017 Kl. 13:30 Søhusparken Kernehuset, Østerallé 19, 8400 Ebeltoft. Medlemmer. Referat Ældrerådet Ældrerådet Tirsdag den 15. august 2017 Kl. 13:30 Søhusparken Kernehuset, Østerallé 19, 8400 Ebeltoft Medlemmer Bende Ingstrup Andersen Leif Hove Karen Møller Hans Græsborg Pedersen Bent

Læs mere

SYDDJURS KOMMUNES ÆLDRERÅD

SYDDJURS KOMMUNES ÆLDRERÅD SYDDJURS KOMMUNES ÆLDRERÅD Årsberetning 2016 Formand: Karen Møller, Vrinners Næstformand: Bende Ingstrup Andersen, Kolind Bent Salminen, Kolind Ole Kragelund, Rønde Gurli Juel Sørensen, Tirstrup Poul Andersen,

Læs mere

Referat. Ældrerådet. Ældrerådet Tirsdag den 17. januar 2017 Kl. 13:30 Lindegården Skolevej 19, 8544 Mørke. Medlemmer. Fraværende

Referat. Ældrerådet. Ældrerådet Tirsdag den 17. januar 2017 Kl. 13:30 Lindegården Skolevej 19, 8544 Mørke. Medlemmer. Fraværende Referat Ældrerådet Ældrerådet Tirsdag den 17. januar 2017 Kl. 13:30 Lindegården Skolevej 19, 8544 Mørke Medlemmer Bende Ingstrup Andersen Leif Hove Karen Møller Hans Græsborg Pedersen Bent Salminen Jytte

Læs mere

Gurli Juel Sørensen Poul Andersen Elsa Bannebjerg Anna S. Jørgensen Ole Kragelund

Gurli Juel Sørensen Poul Andersen Elsa Bannebjerg Anna S. Jørgensen Ole Kragelund Referat Ældrerådet Ældrerådet Tirsdag den 18. oktober 2016 Kl. 13:30 A-huset, Rønde Hovedgaden 69 F, 8410 Rønde Medlemmer Bende Ingstrup Andersen Leif Hove Karen Møller Hans Græsborg Pedersen Bent Salminen

Læs mere

SYDDJURS KOMMUNES ÆLDRERÅD

SYDDJURS KOMMUNES ÆLDRERÅD SYDDJURS KOMMUNES ÆLDRERÅD Årsberetning 2017 Ældrerådet har følgende sammensætning: Formand: Karen Møller, Vrinners Næstformand: Bende Ingstrup Andersen, Kolind Bent Salminen, Kolind Ole Kragelund, Rønde

Læs mere

SYDDJURS KOMMUNES ÆLDRERÅD

SYDDJURS KOMMUNES ÆLDRERÅD SYDDJURS KOMMUNES ÆLDRERÅD Årsberetning 2015 Formand: Karen Møller, Vrinners Næstformand: Bende Ingstrup Andersen, Kolind Anna S. Jørgensen, Ebeltoft Bent Salminen, Kolind Ole Kragelund, Rønde Gurli Juel

Læs mere

Referat. Ældrerådet. Ældrerådsmøde Tirsdag den 19. april 2016 Kl. 13:30 Kernehuset Øster Allé 33, 8400 Ebeltoft. Medlemmer.

Referat. Ældrerådet. Ældrerådsmøde Tirsdag den 19. april 2016 Kl. 13:30 Kernehuset Øster Allé 33, 8400 Ebeltoft. Medlemmer. 1 of 14 Referat Ældrerådet Ældrerådsmøde Tirsdag den 19. april 2016 Kl. 13:30 Kernehuset Øster Allé 33, 8400 Ebeltoft Medlemmer Bende Ingstrup Andersen Leif Hove Karen Møller Hans Græsborg Pedersen Bent

Læs mere

Syddjurs Kommunes ældreråd

Syddjurs Kommunes ældreråd Syddjurs Kommunes ældreråd Årsberetning 2014 Næstformand: Bende Ingstrup Andersen, Kolind Bent Salminen, Kolind Inge Marie Frederiksen, Mørke Gurli Juel Sørensen,Tirstrup Poul Andersen, Hornslet Formand:

Læs mere

Referat. Ældrerådet. Ældrerådet Tirsdag den 20. marts 2018 Kl. 13:30 Lindegården Skolevej 19, 8544 Mørke. Medlemmer. Fraværende

Referat. Ældrerådet. Ældrerådet Tirsdag den 20. marts 2018 Kl. 13:30 Lindegården Skolevej 19, 8544 Mørke. Medlemmer. Fraværende Referat Ældrerådet Ældrerådet Tirsdag den 20. marts 2018 Kl. 13:30 Lindegården Skolevej 19, 8544 Mørke Medlemmer Rita Stokholm Vinding Freddy Ovesen Ib Baastrup Elsa Bannebjerg Tove Jytte Schnell Anna

Læs mere

Referat. Udvalget for sundhed, ældre og social (SÆ)

Referat. Udvalget for sundhed, ældre og social (SÆ) Referat Udvalget for sundhed, ældre og social (SÆ) Udvalgsmøde SÆ Onsdag den 7. marts 2018 Kl. 14:00 Jysk Park, Radisson Blu, Ansvej 108, 8600 Silkeborg Medlemmer Jan Fischer (A) Michael Aakjær (A) Helle

Læs mere

Referat. Ældrerådet. Ældrerådet Tirsdag den 17. marts 2015 Kl. 13:30 Lyngparken. Medlemmer. Fraværende

Referat. Ældrerådet. Ældrerådet Tirsdag den 17. marts 2015 Kl. 13:30 Lyngparken. Medlemmer. Fraværende 1 of 16 Referat Ældrerådet Ældrerådet Tirsdag den 17. marts 2015 Kl. 13:30 Lyngparken Medlemmer Bende Ingstrup Andersen Leif Hove Karen Møller Hans Græsborg Pedersen Bent Salminen Jytte Schnell Gurli Juel

Læs mere

Referat. Ældrerådet. Ældrerådet Tirsdag den 18. april 2017 Kl. 13:30 Folkestuen Rønde Plejehjem Hovedgaden 79, 8410 Rønde. Medlemmer.

Referat. Ældrerådet. Ældrerådet Tirsdag den 18. april 2017 Kl. 13:30 Folkestuen Rønde Plejehjem Hovedgaden 79, 8410 Rønde. Medlemmer. Referat Ældrerådet Ældrerådet Tirsdag den 18. april 2017 Kl. 13:30 Folkestuen Rønde Plejehjem Hovedgaden 79, 8410 Rønde Medlemmer Bende Ingstrup Andersen Leif Hove Karen Møller Hans Græsborg Pedersen Bent

Læs mere

Referat. Handicaprådet. Handicaprådet Torsdag den 20. april 2017 Kl. 15:00 Konferencerummet Ebeltoft. Medlemmer. Øvrige indkaldte.

Referat. Handicaprådet. Handicaprådet Torsdag den 20. april 2017 Kl. 15:00 Konferencerummet Ebeltoft. Medlemmer. Øvrige indkaldte. Referat Handicaprådet Handicaprådet Torsdag den 20. april 2017 Kl. 15:00 Konferencerummet Ebeltoft Medlemmer Peer Laursen Henrik Rudolph Jens Rasmussen (F) Christian Haubuf (A) Uffe Thomsen Arne Gynther

Læs mere

Referat. Udvalget for sundhed, ældre og social (SÆ) Udvalgsmøde SÆ Onsdag den 03. maj 2017 Kl. 13:00 Rehabilteringsafdelingen Århusvej 35, Tirstrup

Referat. Udvalget for sundhed, ældre og social (SÆ) Udvalgsmøde SÆ Onsdag den 03. maj 2017 Kl. 13:00 Rehabilteringsafdelingen Århusvej 35, Tirstrup Referat Udvalget for sundhed, ældre og social (SÆ) Udvalgsmøde SÆ Onsdag den 03. maj 2017 Kl. 13:00 Rehabilteringsafdelingen Århusvej 35, Tirstrup Medlemmer Ole Bollesen (A) Karen Østergaard (V) Kim Lykke

Læs mere

Planlægning af pleje - og ældreboliger i Rønde

Planlægning af pleje - og ældreboliger i Rønde 1 of 5 Planlægning af pleje - og ældreboliger i Rønde Sagsnr.: 14/2829 Sagen afgøres i: Byrådet Resumé Sektorplanen for ældre og sundhedsområdet er omsat i et vedtaget principprogram, der som overordnet

Læs mere

Strategi og handleplan for demensindsatsen på Bornholm Social- og Sundhedsudvalget, november 2017

Strategi og handleplan for demensindsatsen på Bornholm Social- og Sundhedsudvalget, november 2017 Strategi og handleplan for demensindsatsen på Bornholm 2018 2020 Social- og Sundhedsudvalget, november 2017 Strategi og handleplan for demensindsatsen på Bornholm 2018 2020 Den Nationale Demenshandlingsplan

Læs mere

Demenspolitik. Lolland Kommune 2017

Demenspolitik. Lolland Kommune 2017 Einer, demensramt: Da jeg fik at vide, at jeg havde demens, gik alt ned i et sort hul, men der er ikke noget at gøre, andet end at komme op på hesten igen og ud Demenspolitik Lolland Kommune 2017 Godkendt

Læs mere

Bilag 1: Fælles redegørelse for anvendelsen af midlerne til en værdig ældrepleje og en bedre bemanding i ældreplejen 2019.

Bilag 1: Fælles redegørelse for anvendelsen af midlerne til en værdig ældrepleje og en bedre bemanding i ældreplejen 2019. Bilag 1: Fælles redegørelse for anvendelsen af midlerne til en værdig ældrepleje og en bedre bemanding i ældreplejen 2019 Kommune: Tilskud en værdig ældrepleje 2019: Tilskud bedre bemanding i ældreplejen

Læs mere

Værdighedspolitik Visionen i politik for seniorliv

Værdighedspolitik Visionen i politik for seniorliv Værdighedspolitik 2016 Visionen i politik for seniorliv Et aktivt, værdigt, meningsfyldt og trygt seniorliv. Et værdigt liv er altså et af de fem pejlemærker i Varde Kommunes politik for seniorliv. Ny

Læs mere

Referat. Udvalget for sundhed, ældre og social (SÆ) Udvalgsmøde SÆ Onsdag den 8. november 2017 Kl. 12:00 Konferencerummet Ebeltoft.

Referat. Udvalget for sundhed, ældre og social (SÆ) Udvalgsmøde SÆ Onsdag den 8. november 2017 Kl. 12:00 Konferencerummet Ebeltoft. Referat Udvalget for sundhed, ældre og social (SÆ) Udvalgsmøde SÆ Onsdag den 8. november 2017 Kl. 12:00 Konferencerummet Ebeltoft Medlemmer Ole Bollesen (A) Karen Østergaard (V) Kim Lykke Jensen (F) Jens

Læs mere

Demensstrategi

Demensstrategi Demensstrategi 2017-2025 Baggrund Demenssygdom er en hastigt voksende folkesygdom. Nationalt Videnscenter for Demens har estimeret, at der vil ske en fordobling af antallet af demente frem mod 2040 1.

Læs mere

I Varde Kommunes værdighedspolitik indgår herudover følgende områder: 8) Værdighed også for demensramte 9) Oplevelser i naturen.

I Varde Kommunes værdighedspolitik indgår herudover følgende områder: 8) Værdighed også for demensramte 9) Oplevelser i naturen. Dato 02.aug.2018 Dok.nr. 116912/18 Sagsnr. 18-4735 Ref. chzo Værdighedspolitik Kommunerne skal i hver byrådsperiode udarbejde en værdighedspolitik for den kommunale ældrepleje. Politikken vedtages i byrådet.

Læs mere

Udvalg for sociale forhold, sundhed og et godt seniorliv

Udvalg for sociale forhold, sundhed og et godt seniorliv Beslutning: Masterplan for En god og tryg ældrepleje Sagsnr. i ESDH: 18/15117 Beslutningskompetence: Beslutningstema: Udvalg for sociale forhold, sundhed og et godt seniorliv I det politiske arbejdsprogram

Læs mere

Værdighedspolitik En værdig ældrepleje

Værdighedspolitik En værdig ældrepleje Værdighedspolitik 2018 En værdig ældrepleje Livskvalitet og selvbestemmelse Kvalitet, tværfaglighed og sammenhæng Mad og ernæring En værdig død Pårørende Ny værdighedspolitik Værdighedspolitik Kommunerne

Læs mere

Værdighedspolitik i Syddjurs Kommune

Værdighedspolitik i Syddjurs Kommune Værdighedspolitik i Syddjurs Kommune Godkendt af byrådet d. 27. april 2016 Forord Byrådet i Syddjurs Kommune har d. 27. april 2016 godkendt Værdighedspolitik 2016-2020. Politikken beskriver, hvordan kommunens

Læs mere

DEMENS STRATEGI I ODENSE KOMMUNE

DEMENS STRATEGI I ODENSE KOMMUNE DEMENS STRATEGI I ODENSE KOMMUNE INDLED NING I det følgende beskrives Odense Kommunes strategi for demensområdets forskellige tiltag og indsatser. Ældre- og Handicapudvalget besluttede i efteråret 2015

Læs mere

Ældrerådet Tirsdag den 09. oktober 2018 Kl. 13:30 Sundhed og Træning Tirstrup Caféen, Århusvej 35, Tirstrup, 8400 Ebeltoft

Ældrerådet Tirsdag den 09. oktober 2018 Kl. 13:30 Sundhed og Træning Tirstrup Caféen, Århusvej 35, Tirstrup, 8400 Ebeltoft Referat Ældrerådet Ældrerådet Tirsdag den 09. oktober 2018 Kl. 13:30 Sundhed og Træning Tirstrup Caféen, Århusvej 35, Tirstrup, 8400 Ebeltoft Medlemmer Rita Stokholm Vinding Freddy Ovesen Ib Baastrup Elsa

Læs mere

? Tilbud og indsatser på demensområdet. Lyngby-Taarbæk Kommune Center for Sundhed og Omsorg

? Tilbud og indsatser på demensområdet. Lyngby-Taarbæk Kommune Center for Sundhed og Omsorg ??? Tilbud og indsatser på demensområdet Lyngby-Taarbæk Kommune Center for Sundhed og Omsorg? Lyngby-Taarbæk Kommune Center for Sundhed og Omsorg Toftebæksvej 12, 2800 Kgs. Lyngby Fotos: Stockbyte/Getty

Læs mere

DEMENS STRATEGI I ODENSE KOMMUNE

DEMENS STRATEGI I ODENSE KOMMUNE DEMENS STRATEGI I ODENSE KOMMUNE INDLED NING I det følgende beskrives Odense Kommunes strategi for demensområdets forskellige tiltag og indsatser. Ældre- og Handicapudvalget besluttede i efteråret 2015

Læs mere

Værdighedspolitik. Halsnæs Kommune

Værdighedspolitik. Halsnæs Kommune Værdighedspolitik Halsnæs Kommune Forord I Halsnæs Kommune skal det være muligt at leve et værdigt liv, hele livet, også når man bliver ældre og måske får brug for hjælp. Med denne værdighedspolitik sætter

Læs mere

Referat. Ældrerådet. Ældrerådet Tirsdag den 19. maj 2015 Kl. 13:30 Sundhed og Træning Århusvej 35, Tirstrup, 8400 Ebeltoft. Medlemmer.

Referat. Ældrerådet. Ældrerådet Tirsdag den 19. maj 2015 Kl. 13:30 Sundhed og Træning Århusvej 35, Tirstrup, 8400 Ebeltoft. Medlemmer. 1 of 19 Referat Ældrerådet Ældrerådet Tirsdag den 19. maj 2015 Kl. 13:30 Sundhed og Træning Århusvej 35, Tirstrup, 8400 Ebeltoft Medlemmer Bende Ingstrup Andersen Leif Hove Karen Møller Hans Græsborg Pedersen

Læs mere

DEMENSSTRATEGI I HOLBÆK KOMMUNE SAMMEN OM DEMENS

DEMENSSTRATEGI I HOLBÆK KOMMUNE SAMMEN OM DEMENS DEMENSSTRATEGI I HOLBÆK KOMMUNE 2019-2023 SAMMEN OM DEMENS 2 Forord Den strategi, som du sidder med i hænderne her, er resultatet af et grundigt arbejde. Strategien tager sit udgangspunkt i Holbæk Kommunes

Læs mere

Udvalget for sundhed, ældre og social (SÆ)

Udvalget for sundhed, ældre og social (SÆ) 1 of 10 Referat Udvalget for sundhed, ældre og social (SÆ) Udvalgsmøde SÆ Onsdag den 30. september 2015 Kl. 13:00 Lokale Kongsgårde, Ebeltoft Administrationsbygning Lundbergsvej 2, 8400 Ebeltoft Medlemmer

Læs mere

Referat. Udvalget for sundhed, ældre og social (SÆ)

Referat. Udvalget for sundhed, ældre og social (SÆ) 1 of 11 Referat Udvalget for sundhed, ældre og social (SÆ) Ekstraordinært udvalgsmøde SÆ Onsdag den 18. november 2015 Kl. 13:00 Lindegården Skolevej 19, 8544 Mørke Medlemmer Ole Bollesen (A) Karen Østergaard

Læs mere

2015-2018 Lyngby-Taarbæk Kommune Center for Sundhed og Omsorg

2015-2018 Lyngby-Taarbæk Kommune Center for Sundhed og Omsorg Handleplan for demensområdet 2015-2018???? Lyngby-Taarbæk Kommune Center for Sundhed og Omsorg Lyngby-Taarbæk Kommune ønsker med afsæt i et stærkt borgerperspektiv at være på forkant med de bedst mulige

Læs mere

Værdighedspolitik. Halsnæs Kommune. Forord

Værdighedspolitik. Halsnæs Kommune. Forord Værdighedspolitik Halsnæs Kommune Forord I Halsnæs Kommune skal det være muligt at leve et værdigt liv, hele livet, også når man bliver ældre og måske får brug for hjælp. Med denne værdighedspolitik sætter

Læs mere

Referat. Ældrerådet. Ældrerådet Tirsdag den 20. november 2018 Kl. 11:00 Solbakken Nørreport 18, 8400 Ebeltoft. Medlemmer.

Referat. Ældrerådet. Ældrerådet Tirsdag den 20. november 2018 Kl. 11:00 Solbakken Nørreport 18, 8400 Ebeltoft. Medlemmer. Referat Ældrerådet Ældrerådet Tirsdag den 20. november 2018 Kl. 11:00 Solbakken Nørreport 18, 8400 Ebeltoft Medlemmer Rita Stokholm Vinding Freddy Ovesen Ib Baastrup Elsa Bannebjerg Tove Jytte Schnell

Læs mere

Demensstrategi

Demensstrategi Demensstrategi 2019-2025 Indhold Forord 3 Solrød Kommune - en demensvenlig kommune 3 Indledning 5 En strategi bygget på involvering 5 Fokusområder 6 1. Støtte til mennesker med demens 7 2. Støtte til pårørende

Læs mere

Den Nationale Demenshandlingsplan 2025 sammenholdt med Aalborg Kommunes initiativer (Demenshandleplan)

Den Nationale Demenshandlingsplan 2025 sammenholdt med Aalborg Kommunes initiativer (Demenshandleplan) Den Nationale Demenshandlingsplan 2025 sammenholdt med Aalborg Kommunes initiativer (Demenshandleplan) Regeringens initiativer på demensområdet Andre sektorers ansvar Aalborg kommune 1. TIDLIG OPSPORING

Læs mere

Demenshandleplan - Sammen skaber vi trygheden

Demenshandleplan - Sammen skaber vi trygheden Demenshandleplan - Sammen skaber vi trygheden Forord Ole Bollesen Udvalgsformand i Udvalget for Sundhed, ældre og social. 1 HANDLEPLAN FOR DEMENSINDSATSEN I SYDDJURS KOMMUNE 2017-2021 Med Syddjurs Kommunes

Læs mere

Demenshandleplan - Sammen skaber vi trygheden

Demenshandleplan - Sammen skaber vi trygheden Demenshandleplan - Sammen skaber vi trygheden Forord Ole Bollesen Udvalgsformand i Udvalget for Sundhed, ældre og social. Mange af os har oplevet at have demens helt tæt på. Det rammer hårdt, når ens elskede

Læs mere

Referat. Ældrerådet. Ældrerådet Tirsdag den 21. maj 2019 Kl. 13:30 Solbakken Nørreport 18, 8400 Ebeltoft. Medlemmer. Fraværende

Referat. Ældrerådet. Ældrerådet Tirsdag den 21. maj 2019 Kl. 13:30 Solbakken Nørreport 18, 8400 Ebeltoft. Medlemmer. Fraværende Referat Ældrerådet Ældrerådet Tirsdag den 21. maj 2019 Kl. 13:30 Solbakken Nørreport 18, 8400 Ebeltoft Medlemmer Rita Stokholm Vinding Freddy Ovesen Ib Baastrup Elsa Bannebjerg Tove Jytte Schnell Anna

Læs mere

DEMENSSTRATEGI. Gribskov Kommune Februar Rapportnavn måned år 1

DEMENSSTRATEGI. Gribskov Kommune Februar Rapportnavn måned år 1 DEMENSSTRATEGI Gribskov Kommune 2019-2022 Februar 2019 Rapportnavn måned år 1 Indholdsfortegnelse DEMENSSTRATEGI... 1 Indholdsfortegnelse... 2 Forord... 3 Formål... 4 Hvorfor en demensstrategi?... 4 Værdier...

Læs mere

Demenspolitik Hedensted Kommune. Senior Service Marts 2011.

Demenspolitik Hedensted Kommune. Senior Service Marts 2011. Demenspolitik Hedensted Kommune Senior Service Marts 2011. Overordnede mål for demensindsatsen: Den overordnede målsætning for hjælpen og støtten til demensramte borgere i Hedensted Kommune: at understøtte

Læs mere

Vision og strategier for demensområdet i Mariagerfjord Kommune

Vision og strategier for demensområdet i Mariagerfjord Kommune Forslag til: J.nr. 27.00.00.G01-49-12 Vision og strategier for demensområdet i Mariagerfjord Kommune Mariagerfjord Kommune har længe haft fokus på demensområdet. Med visioner og pejlemærker for demensområdet

Læs mere

Syddjurs kommunes ældreråd

Syddjurs kommunes ældreråd Syddjurs kommunes ældreråd Årsberetning 2013. Ældrerådets sammensætning: Formand: Molly Thomsen, Ryomgård Næstformand, Karen Møller, Vrinners Bende Ingstrup Andersen, Kolind Bodil Jacobsen, Pindstrup Gurli

Læs mere

Borgere med demens NOTAT

Borgere med demens NOTAT Borgere med demens I Handleplan for Ældre 2011-2015 præsenteres seks temaer, som alle skal understøtte den overordnende vision for ældreområdet om et aktivt og sundt (ældre) liv med muligheder og ansvar.

Læs mere

Handleplan på demensområdet Januar 2018 december 2019

Handleplan på demensområdet Januar 2018 december 2019 Handleplan på demensområdet Januar 2018 december 2019 Indledning Rødovres demenshandleplan afspejler de nye tanker og visioner på området, både lokalt, regionalt og nationalt. Lokalt bygger den på Rødovres

Læs mere

Referat. Ældre- og Genoptræningsudvalget

Referat. Ældre- og Genoptræningsudvalget Referat Ældre- og Genoptræningsudvalget Møde nr.: 10/2018 Dannet den: Tirsdag den 23-10-2018 Mødedato: Mandag den 22-10-2018 Mødetidspunkt: 16:30-18:00 Mødested: Gråt, Amtstue Alle Medlemmer Benny Christensen

Læs mere

Syddjurs Kommunes Ældreråd. Årsberetning 2012

Syddjurs Kommunes Ældreråd. Årsberetning 2012 Syddjurs Kommunes Ældreråd Årsberetning 2012 Ældrerådet har følgende sammensætning: Formand: Molly Thomsen, Ryomgård Næstformand Karen Møller, Vrinners Henry Morre Pedersen, Rønde Bende Ingstrup Andersen,

Læs mere

Bilag 1: Redegørelse for anvendelsen af midlerne til en mere værdig ældrepleje i 2018

Bilag 1: Redegørelse for anvendelsen af midlerne til en mere værdig ældrepleje i 2018 Bilag 1: Redegørelse for anvendelsen af midlerne til en mere værdig ældrepleje i 2018 Foreløbig redegørelse tilpasses til ansøgningsskema for 2018, når dette foreligger. Kommune: Frederikssund Kommune

Læs mere

Referat. Udvalget for sundhed, ældre og social (SÆ)

Referat. Udvalget for sundhed, ældre og social (SÆ) Referat Udvalget for sundhed, ældre og social (SÆ) Udvalgsmøde SÆ Onsdag den 6. december 2017 Kl. 13:00 Kaløvig Center Præstekravevej 46, Følle Strand, 8410 Rønde Medlemmer Ole Bollesen (A) Karen Østergaard

Læs mere

Indsats på demensområdet

Indsats på demensområdet Indsats på demensområdet Sammenhæng og tryghed i demensindsatsen Når et menneske rammes af en demenssygdom, påvirker det livsvilkårene for personen selv og de pårørende. Aalborg Kommune gør en indsats

Læs mere

DEMENSSTRATEGI I Stevns Kommune skal borgere med demens og deres pårørende leve et værdigt og aktivt liv VISION.

DEMENSSTRATEGI I Stevns Kommune skal borgere med demens og deres pårørende leve et værdigt og aktivt liv VISION. INFORMATION FRA STEVNS KOMMUNE DEMENSSTRATEGI 2019 2019-2024 VISION I Stevns Kommune skal borgere med demens og deres pårørende leve et værdigt og aktivt liv sundhed & omsorg INDLEDNING Stevns Kommune

Læs mere

NORDFYNS KOMMUNE DEMENSPOLITIK 2013-2016

NORDFYNS KOMMUNE DEMENSPOLITIK 2013-2016 NORDFYNS KOMMUNE DEMENSPOLITIK 2013-2016 Forord Antallet af mennesker med en demenssygdom i Danmark vil stige kraftigt i de kommende år. Næsten 200.000 danskere vil om 30 år lide af en demenssygdom, og

Læs mere

Referat. Ældrerådet. Ældrerådet Tirsdag den 16. august 2016 Kl. 13:30 Karen Møller Ilbjergvej 10, 8420 Knebel. Medlemmer.

Referat. Ældrerådet. Ældrerådet Tirsdag den 16. august 2016 Kl. 13:30 Karen Møller Ilbjergvej 10, 8420 Knebel. Medlemmer. Referat Ældrerådet Ældrerådet Tirsdag den 16. august 2016 Kl. 13:30 Karen Møller Ilbjergvej 10, 8420 Knebel Medlemmer Bende Ingstrup Andersen Leif Hove Karen Møller Hans Græsborg Pedersen Bent Salminen

Læs mere

Godkendelse af Aalborg Kommunes Værdighedspolitik

Godkendelse af Aalborg Kommunes Værdighedspolitik Punkt 9. Godkendelse af Aalborg Kommunes Værdighedspolitik 2016-000683 Ældre- og Handicapudvalget indstiller, at byrådet godkender Ældre- og Handicapforvaltningens værdighedspolitik for ældreplejen. Mette

Læs mere

Politik for et værdigt ældreliv i Helsingør Kommune

Politik for et værdigt ældreliv i Helsingør Kommune Politik for et værdigt ældreliv i Helsingør Kommune 2016-2018 Indledning Aldringsprocessen er forskellig fra borger til borger bl.a. på grund af forskelle i levevis og helbredstilstand. Der er derfor mange

Læs mere

DEMENS POLITIK

DEMENS POLITIK DEMENS POLITIK 2017-2020 1 DEMENSPOLITIKKEN Politikken omhandler 5 fokusområder med tilhørende mål og indsatser: Bedre sygdomsforløb for mennesker med demens Bedre støtte til pårørende Flere demensindrettede

Læs mere

Drøftelse af procesplan for revidering af demensstrategi.

Drøftelse af procesplan for revidering af demensstrategi. Punkt 5. Drøftelse af procesplan for revidering af demensstrategi. 2014-14229. Ældre- og Handicapforvaltningen indstiller til At procesplan for revidering af demensstrategi drøftes Sagsbeskrivelse Ældre

Læs mere

Udkast Velfærds- og Sundhedsudvalget

Udkast Velfærds- og Sundhedsudvalget Udkast Værdighedspolitik 2018-2021 Velfærds- og Sundhedsudvalget 4 Velfærds- og Sundhed Velfærds- og Sundhedsstaben Sagsbehandler: IBF/LL Sagsnr. 27.00.00-P22-2-17 Dato:09-05-2018 Indhold side Indledning..

Læs mere

Omsorg og Sundhed VÆRDIGHEDSPOLITIK FOR ÆLDREPLEJEN

Omsorg og Sundhed VÆRDIGHEDSPOLITIK FOR ÆLDREPLEJEN Omsorg og Sundhed VÆRDIGHEDSPOLITIK FOR ÆLDREPLEJEN INDLEDNING Folketinget vedtog i februar 2016 lov en tilføjelse ( 81 a) til gældende lov om social service, som betyder, at hver kommune skal udarbejde

Læs mere

Værdighedspolitik. Indsatser til udmøntning af Værdighedspolitikken. Overblik og status

Værdighedspolitik. Indsatser til udmøntning af Værdighedspolitikken. Overblik og status Værdighedspolitik Indsatser til udmøntning af Værdighedspolitikken Overblik og status I skemaet er præsenteret de indsatser, som skal udmønte Faaborg-Midtfyn Kommunes værdighedspolitik. Et opmærksomhedspunkt

Læs mere

Bedre rammer for demens

Bedre rammer for demens Bedre rammer for demens DET MENER ÆLDRE SAGEN 2017 I Danmark skal mennesker med demens have et godt liv. Selvom man får en demenssygdom, skal man kunne bevare sin livskvalitet og selvbestemmelse. Vores

Læs mere

Afdelingen for Sundhed og Omsorg tlf. 87 53 50 00. Livet som ældre i Syddjurs Kommune. syddjurs.dk. Ældrepolitik

Afdelingen for Sundhed og Omsorg tlf. 87 53 50 00. Livet som ældre i Syddjurs Kommune. syddjurs.dk. Ældrepolitik Afdelingen for Sundhed og Omsorg tlf. 87 53 50 00 syddjurs.dk Livet som ældre i Syddjurs Kommune Ældrepolitik Velkommen Visionen Ældrepolitikken har det mål at skabe de bedste betingelser for et godt og

Læs mere

Målsætninger for demensindsatsen i Assens Kommune. Oplæg Social og Sundhedsudvalget den 2. november

Målsætninger for demensindsatsen i Assens Kommune. Oplæg Social og Sundhedsudvalget den 2. november Målsætninger for demensindsatsen i Assens Kommune Oplæg Social og Sundhedsudvalget den 2. november Program 1 Introduktion til Marselisborg og dagens program 2 Udvikling af en demensstrategi hvorfor og

Læs mere

Dagsorden. Dato: :00:00. Sted: Gl. Byrådssal, Fagsekretariatet Ældre og Handicap, Hørning 1/11

Dagsorden. Dato: :00:00. Sted: Gl. Byrådssal, Fagsekretariatet Ældre og Handicap, Hørning 1/11 Dagsorden Dato: 12-05-2016 17:00:00 Udvalg: Handicaprådet Sted: Gl. Byrådssal, Fagsekretariatet Ældre og Handicap, Hørning 1/11 Indholdsbetegnelse Dagsorden Indholdsbetegnelse 19 Høringssag - forslag til

Læs mere

Fanø Kommune en demensvenlig kommune. Fanø Kommunes demensstrategi og demenshandlingsplan 2025

Fanø Kommune en demensvenlig kommune. Fanø Kommunes demensstrategi og demenshandlingsplan 2025 Fanø Kommune en demensvenlig kommune Fanø Kommunes demensstrategi og demenshandlingsplan 2025 1 Fanø En demensvenlig kommune Fanø Kommune vil være en demensvenlig kommune. Det betyder at vi understøtter

Læs mere

Ansøgte midler til løft af ældreområdet

Ansøgte midler til løft af ældreområdet Ministeriet for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale Forhold Ansøgningsskemaet skal udfyldes elektronisk via puljeportalen, https://tilskudsportal.sm.dk. For yderligere information om brug af puljeportalen

Læs mere

Opfølgning tur til Nederlandene.

Opfølgning tur til Nederlandene. Opfølgning tur til Nederlandene. På baggrund af Social- og Sundhedsudvalgets studiebesøg i Nederlandene den 3. 6. November 2015, blev der igangsat et omfattende arbejde i forhold til tilgang og opgavevaretagelse

Læs mere

Bilag 1: Redegørelse for anvendelsen af midlerne til en mere værdig ældrepleje i Kommune: Ringkøbing-Skjern Kommune. Tilskud:

Bilag 1: Redegørelse for anvendelsen af midlerne til en mere værdig ældrepleje i Kommune: Ringkøbing-Skjern Kommune. Tilskud: Bilag 1: Redegørelse for anvendelsen af midlerne til en mere værdig ældrepleje i 2016 Kommune: Ringkøbing-Skjern Kommune Tilskud: 11.328.000 Link til værdighedspolitik: http://www.rksk.dk/files/files/om%20kommunen/politikker-og-strategier/værdighedspolitikken-

Læs mere

En værdig ældrepleje. Værdighedspolitik, Hørsholm Kommune

En værdig ældrepleje. Værdighedspolitik, Hørsholm Kommune En værdig ældrepleje Værdighedspolitik, Hørsholm Kommune Indhold 1. Baggrund... 1 2. Udarbejdelse af værdighedspolitik... 1 3. Værdig ældrepleje i Hørsholm Kommune... 1 4. Flere varme hænder i ældreplejen

Læs mere

Åben referat Ældrerådet

Åben referat Ældrerådet Åben referat Ældrerådet Side 1. SÆH-sekretariatet Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 09:30 Mødet afsluttet: kl. 11:30 Mødested: R-122 Fraværende: Bemærkninger Følgende sager behandles: Pkt. Tekst Side 1 Godkendelse

Læs mere

KOLDING KOMMUNES DEMENSSTRATEGI 2012-2018

KOLDING KOMMUNES DEMENSSTRATEGI 2012-2018 KOLDING KOMMUNES DEMENSSTRATEGI 2012-2018 l i v s k v a l i t et a fl a stn i n g a f på r ø r e n d e d e m e n s fa g l i g s p e c i a l e n h e d ko o r d i n e r et i n d s ats u n d e r s t ø tt

Læs mere

Social- og Sundhedsudvalget

Social- og Sundhedsudvalget Social- og Sundhedsudvalget Dagsorden Dato: Tirsdag den 5. december 2017 Mødetidspunkt: 15:00 Husk Julefrokost i gæstekantinen fra kl. 13.00-15.00 Mødelokale: Gæstekantinen på Rådhuset Vallensbæk Stationstorv

Læs mere

Status på Handleplan for demensindsatsen i Københavns Kommune 2015-2018 til Sundheds- og Omsorgsudvalget

Status på Handleplan for demensindsatsen i Københavns Kommune 2015-2018 til Sundheds- og Omsorgsudvalget KØBENHAVNS KOMMUNE Sundheds- og Omsorgsforvaltningen Center for Omsorg NOTAT Status på Handleplan for demensindsatsen i Københavns Kommune 2015-2018 til Sundheds- og Omsorgsudvalget Den 21. maj 2015 godkendte

Læs mere

Greve Seniorråd. Referat. Greve Kommune. Tirsdag den kl på Strandcentret

Greve Seniorråd. Referat. Greve Kommune. Tirsdag den kl på Strandcentret Greve Seniorråd Tirsdag den 24.11.15 kl. 9-12 på Strandcentret Niels Kjøller (formand) Kirsten Andersen (næstformand) Elo Knudsen Finn Brozek Flemming Vahlgreen Knud Bloksgaard Palle Jacobsen Sigurd Arnfred

Læs mere

Et Godt Ældreliv. Ældre- og værdighedspolitik Godkendt af Byrådet den

Et Godt Ældreliv. Ældre- og værdighedspolitik Godkendt af Byrådet den Et Godt Ældreliv Ældre- og værdighedspolitik 2018-2021 Godkendt af Byrådet den 17.12.2018 Forord Fredensborg Kommunes ældre- og værdighedspolitik er grundlaget for at sikre værdighed i ældrelivet og livskvalitet

Læs mere

Handicaprådet DAGSORDEN

Handicaprådet DAGSORDEN Handicaprådet DAGSORDEN Sted: Mødelokale 4, rådhuset Dato: Onsdag den 16. januar 2019 Start kl.: 15:00 Slut kl.: 17:30 Medlemmer: Kaj Aagaard Alice Brask Peter Hjulmand Winnie Joan Åkesson Kåre Lehmann

Læs mere

Tema 3: Samarbejder. Sagsnr A Sagsbehandler Lotte Riberholt Fredberg Dato August 2017 Revideret

Tema 3: Samarbejder. Sagsnr A Sagsbehandler Lotte Riberholt Fredberg Dato August 2017 Revideret Sagsnr. 00.01.00-A00-32-17 Sagsbehandler Lotte Riberholt Fredberg Dato August 2017 Revideret Tema 3: Samarbejder Opfølgning på Strategiplan 2017 Mål fra strategiplan 2016 er indarbejdet i de relevante

Læs mere

Mødedato: 21. august 2018 Mødetid: 13:00 Mødested: Mødelokale 3, Rådhuset. Indholdsfortegnelse:

Mødedato: 21. august 2018 Mødetid: 13:00 Mødested: Mødelokale 3, Rådhuset. Indholdsfortegnelse: Dagsorden Ældrerådet Mødedato: 21. august 2018 Mødetid: 13:00 Mødested: Mødelokale 3, Rådhuset Indholdsfortegnelse: 1 Alder Bedst - kl. 13:00-14:00 2 2 Tilskud til ombygning og indretning af plejecentre

Læs mere

Bilag 1: Redegørelse for anvendelsen af midlerne til en mere værdig ældrepleje i Kommune: Frederikssund Kommune. Tilskud:

Bilag 1: Redegørelse for anvendelsen af midlerne til en mere værdig ældrepleje i Kommune: Frederikssund Kommune. Tilskud: Bilag 1: Redegørelse for anvendelsen af midlerne til en mere værdig ældrepleje i 2017 Kommune: Frederikssund Kommune Tilskud: 8.880.000 Link til værdighedspolitik: http://www.frederikssund.dk/media/0de01847-1109-46f7-9348-

Læs mere

Demensstrategi

Demensstrategi Demensstrategi 2016 2020 Baggrund Odder Kommune ønsker med demensstrategien at imødegå de udfordringer, der følger med et stigende antal borgere med demenssygdomme. Samtidig ønsker vi at gøre det med stor

Læs mere

ÆLDREPOLITIK. Vejle Kommune et godt, aktivt og værdigt ældreliv

ÆLDREPOLITIK. Vejle Kommune et godt, aktivt og værdigt ældreliv ÆLDREPOLITIK Vejle Kommune 2018-2025 et godt, aktivt og værdigt ældreliv FORORD Hvad er det gode ældreliv? Netop det spørgsmål giver mange forskellige svar. Det, der er vigtigt for dig, er ikke så vigtigt

Læs mere

2.3 Meddelelser fra forvaltningen. Mette Olander orienterer om sundhedscentre og sammenlægning af områder.

2.3 Meddelelser fra forvaltningen. Mette Olander orienterer om sundhedscentre og sammenlægning af områder. Ældrerådet Referat af Ældrerådets møde mandag den 4. april 2016 kl. 10.00 Rådhuset, Rådhusbuen 1, 4000 Roskilde, Mødelokale 2A Ann Marie Cordua X Jens T. Larsen X Anne Marie Kristensen X Kirsten Feld X

Læs mere

Demensstrategi. Revideret den 19. januar 2017 Dokument nr Sags nr

Demensstrategi. Revideret den 19. januar 2017 Dokument nr Sags nr Demensstrategi Revideret den 19. januar 2017 Dokument nr. 480-2016-169551 Sags nr. 480-2015-102393 Indhold Forord...2 Demensvenlig kommune...3 Værdiudsagn i demensindsatsen...4 Handlingsplan...5 Nordfyns

Læs mere

Referat. Ældre- og Omsorgsudvalget_ Mødedato: 4. juni Mødetidspunkt: 19:45. Mødested: Udvalgsværelse 2. Deltagere: Fraværende:

Referat. Ældre- og Omsorgsudvalget_ Mødedato: 4. juni Mødetidspunkt: 19:45. Mødested: Udvalgsværelse 2. Deltagere: Fraværende: Referat Mødetidspunkt: 19:45 Mødested: Udvalgsværelse 2 Deltagere: Fraværende: Bemærkninger: Sidetal: 2 Sidetal: 3 Indholdsfortegnelse Åbne dagsordenspunkter 61Borgerens lokale sundhedsvæsen 2019-20224

Læs mere

Projektinitieringsdokument for Strategi for demensområdet Projektleder Projektejer Styregruppeformand

Projektinitieringsdokument for Strategi for demensområdet Projektleder Projektejer Styregruppeformand Projektinitieringsdokument for Strategi for demensområdet 2015-2020 Projektleder Projektejer Styregruppeformand PID Træning og aktivitetschef Hanne Brusgaard Petersen Chefgruppen Ældre Sundhed Ældrechef

Læs mere

Notat om arbejdsgruppernes foreløbige arbejde (ekstrakt af referater fra workshop og møder)

Notat om arbejdsgruppernes foreløbige arbejde (ekstrakt af referater fra workshop og møder) Notat om arbejdsgruppernes foreløbige arbejde (ekstrakt af referater fra workshop og møder) August 2015 en del af arbejdet omkring kapacitetsanalyse omkring plejeboliger og ny struktur. GRUPPER FORMÅL

Læs mere

Voksen- og plejeudvalget BESLUTNINGSREFERAT

Voksen- og plejeudvalget BESLUTNINGSREFERAT Voksen- og plejeudvalget BESLUTNINGSREFERAT Sted: Mødelokale 4, rådhuset Dato: Tirsdag den 3. april 2018 Start kl.: 15:00 Slut kl.: 17:00 Medlemmer: Fraværende: Lars Møller (A) Steen Therkel Jensen (O)

Læs mere

Åben dagsorden Sundheds-, Ældre- og Handicapudvalget SÆH-sekretariatet

Åben dagsorden Sundheds-, Ældre- og Handicapudvalget SÆH-sekretariatet Åben dagsorden Sundheds-, Ældre- og Handicapudvalget 2018-2021 SÆH-sekretariatet Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 08:30 Mødet afsluttet: kl. Mødested: Rådhuset, Lokale 329 Fraværende: 27.00.00-P00-2-16

Læs mere