Mere frugt og grønt hver dag

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Mere frugt og grønt hver dag"

Transkript

1

2 Mere frugt og grønt hver dag I Danmark er vi blevet bedre til at spise frugt og grønt. Fra 1995 og frem til 2001 spiste vi 40 procent mere frugt og grønt, men den udvikling er nu stoppet. I dag spiser voksne i gennemsnit 385 gram og børn 340 gram om dagen, så der er stadig et stykke vej op til den mængde, som myndigheder og organisationer anbefaler os at spise. Anbefalingen lyder på 600 gram frugt og grønt om dagen for voksne og 400 gram for børn gerne jævnt fordelt mellem frugt og grønt og af forskellig slags. AT SPISE SUNDT ER AT SPISE ALSIDIGT OG VARIERET Forskellige fødevarer indeholder forskellige mængder af de vigtige næringsstoffer. Derfor findes der råd om, hvad og hvor meget vi skal spise for at være sunde. På baggrund af de nordiske næringsstofanbefalinger (NNA) er der i Danmark udformet otte kostråd til en sund livsstil. Frugt og grønt er det første og måske vigtigste kostråd. Rådet om motion er nyt og inddraget på lige fod med øvrige kostråd: Spis mere frugt og grønt 6 om dagen Spis fisk og fiskepålæg flere gange om ugen Spis kartofler, ris eller pasta og groft brød hver dag Spar på sukker især fra sodavand, slik og kager Spar på fedtet især fra mejeriprodukter og kød Spis varieret og bevar normalvægten Sluk tørsten i vand Vær fysisk aktiv mindst 30 minutter om dagen

3 Hvordan får du mere frugt og grønt? NÅR DU KØBER IND Du og din familie kan ikke spise bedre mad, end den I selv laver hjemme i køkkenet. Derfor er det vigtigt at købe rigtigt ind det vil sige at købe grøntsager, magert kød, mejeriprodukter med lavt fedtindhold og fiberrigt brød. Køb forskellige slags grøntsager både de fine og de grove og gå efter de grønne og stærkt farvede, fordi de indeholder særligt mange vitaminer og mineraler. VÆLG EN OPSKRIFT MED OMHU Hvordan ser de opskrifter ud, som du bruger? Eller bruger du slet ikke en opskrift? Vær opmærksom på, om dine opskrifter indeholder meget frugt og grønt og hvilken slags. Vær også opmærksom på, om fløden kan erstattes med et produkt med lavere fedtindhold. Du kan også tænke på at bruge olie i stedet for mejeriprodukter i fx dressinger. Hvis du køber færdigretter, skal de indeholde meget grønt. BENYT SÆSONENS GRØNTSAGER Køb mad ind efter sæsonen og det som kan købes i nærheden af, hvor du bor. Det er godt ikke bare for dig men også for miljøet og økonomien. FROSNE GRØNTSAGER ER OGSÅ SUNDT Der findes mange forskellige grøntsager og grøntsagsblandinger, man kan have i fryseren. Fyld derfor din fryser med dybfrosne grøntsagsblandinger. På denne måde har du altid grøntsager hjemme, som kan blandes i maden eller opvarmes i mikrobølgeovnen som tilbehør. I frysedisken kan du også finde forskellige frugter og bær, som kan bruges til morgenmaden, dessert eller mellemmåltid. FORKLÆD DINE GRØNTSAGER For nemmere at kunne spise store mængder grønt, kan man blande grøntsagerne med maden. Prøv med revne gulerødder i kødsovsen, hakket spinat i pandekagedejen, rodfrugter i kødgryden, grønne ærter eller broccoli i kartoffelmosen. SULTEN FØR SPISETID? Mens hele familien venter på, at maden skal blive færdig, kan I spise skrællede grøntsager i stave: gulerødder, agurk, peberfrugter og ærter.

4 Tallerkenmodellen En nem måde at holde styr på måltidet er at inddele tallerkenen efter madpyramidens tre grupper: kød, fisk og æg fra toppen, frugt og grønt fra midten, ris, pasta, kartofler, brød og gryn fra bunden. Ved at dele tallerkenen ind på denne måde, behøver du ikke at være nervøs for, om du spiser sundt og ernæringsrigtigt. Tallerkenmodellen viser, hvordan du kan sammensætte måltidet, så det bliver sundt, uanset om du laver mad selv eller spiser ude. Den ene af de to store dele indeholder kartofler, pasta, ris, brød, og gryn af forskellige typer, som alle giver god energi. Spis gerne brød til maden. Vælg i første omgang fuldkornsprodukter. Kartofl er, pasta, ris, brød og gryn Den anden store del indeholder kogte og rå grøntsager, rodfrugter, men også frugt og bær. Grøntsagerne bidrager med vigtige vitaminer, mineraler, antioxidanter og fibre, især hvis du vælger grønne eller stærkt farvede grøntsager. Grøntsager, frugt og bær Den tredje og mindste del indeholder kød, kylling, fisk, æg, men også vegetariske alternativer som tørrede ærter, bønner og linser. Herfra får du proteiner, mineraler og vitaminer. Kød, fi sk og æg Frugt og bær smager godt til dessert. De er også gode at have i en grøn salat eller i en gryderet eller wokret. Spis frugt til mellemmåltid. Frugt er nemt at have med i tasken. Hav altid en fyldt frugtskål på bordet. Det frister med sine flotte farver og smager godt.

5 Frugt og grønt hvorfor? Frugt og grønt er ikke bare sundt, men også lækkert og farverigt. Og så mætter det uden at være fyldt med kalorier. Vi er da også blevet bedre til at spise frugt og grønt i de sidste 10 år, men udviklingen er gået i stå, og vi spiser stadig for lidt. Vi skal spise 6 enheder frugt og grønt om dagen = 6-om-dagen. Det svarer svarer til 600 gram frugt og grønt hver dag. Prøv derfor at spise frugt og grønt til hvert måltid. Juice tæller også med som en enhed. Risikoen for hjerte-kar sygdomme nedsættes med 10% for hver 100 gram ekstra frugt og grønt, vi spiser mere. Et æble vejer mindst 100 gram. Så der skal ikke så meget til. BØRN OG FRUGT OG GRØNT Et barn mellem fire og ti år kan nøjes med at spise 400 gram frugt og grønt om dagen og spiser i dag 340 gram i gennemsnit. Så børnene er bedre end vi voksne til at spise frugt og grønt. For mindre børn findes der ingen præcis anbefaling for, hvor meget frugt og grønt de skal spise. I stedet handler det om sund fornuft, men det er vigtigt, at frugt og grønt indgår i de fleste måltider. På grund af nitrat, skal børn under et år ikke spise rødbeder, spinat, fennikel, salat og bladselleri. HVILKE GRØNTSAGER SKAL VI SPISE? Det, vi kalder frugt og grønt, er en blanding af frugt, bær, grøntsager, rodfrugter, ærter, bønner, tørret frugt og lidt juice. Hvis halvdelen af grøntsagerne er grove, får du de fibre, du skal have. Kartofler skal ikke regnes med som frugt og grønt, fordi de er med i et andet vigtigt kostråd om kartofler, ris og pasta og groft brød, som du også skal spise hver dag. Det er bedre at spise en appelsin end at drikke juice, fordi en appelsin indeholder flere fibre. En tilpas mængde juice er cirka 1 dl (100 gram) per dag. Eller et glas hver anden dag. ANDRE VALGMULIGHEDER END SALAT Vi spiser mest salat, tomat og agurk i stedet for grove grøntsager som gulerod, grønne ærter, broccoli, majs og hvidkål. For at få fibre, vigtige vitaminer og mineraler, skal vi spise flere grove grøntsager. En deciliter grønne ærter giver syv gange flere fibre end en deciliter icebergsalat. Derfor er det godt, hvis halvdelen af de grøntsager, vi spiser, er grove. En kiwi og en appelsin indeholder næsten samme mængde C-vitamin. En pære giver dobbelt så mange fibre som et æble. De frugter, der indeholder flest mineraler, er: banan, honningog netmelon, hindbær, tørret frugt, passionsfrugt og solbær. Brug frugt i en grøn salat fx et hakket æble eller pære. Eller måske en papaya?

6 Fakta om mad og helbred FDBs madpyramide KULHYDRATER FRUGT OG GRØNT HVER GANG DU SPISER procent af den daglige energi skal komme fra kulhydrater, hvorimod tilsat sukker kun skal stå for ti procent af energien. Fuldkornsprodukter som mel, gryn, brød, pasta, ris og frugt, grønt og rodfrugter giver din krop værdifulde fibre. Desuden føler du dig mæt længere. SUKKER OG FRUGT Når sukker i frugt er godt sukker, er det ikke fordi, at det er anderledes end almindeligt sukker, men fordi du ved at spise frugt ikke bare får sukker, men også vigtige vitaminer og mineraler. Derfor gælder anbefalingen, om højst at få 10 procent af energibehovet fra sukker, kun for tilsat sukker og omfatter ikke naturens eget sukker som i frugt. MELLEMMÅLTIDET For at holde dit blodsukker på et jævnt niveau, er det godt at fordele måltiderne over hele dagen. For en voksen mand eller kvinde er frugt godt som mellemmåltid, mens et barn eller en teenager, der stadig vokser, behøver mere. De skal derfor supplere frugten med fx rugbrød, et glas mælk eller yoghurt. KOSTTILSKUD Vitaminpiller indeholder ikke alle former for vitaminer, som eksisterer i maden. Derfor er det bedst at spise mad i stedet for piller. Når man spiser varieret, er det svært at overdosere, hvilket er muligt ved brug af kosttilskud. Hvis man er urolig for, at man ikke får de nødvendige næringsstoffer gennem maden, kan man godt supplere med en multivitamin- eller mineral tablet per dag. Måske findes der mange flere stoffer i frugt og grønt, end vi kender i dag, men som påvirker os. Det er derfor bedst, at vi spiser varieret og forskellige frugter og grøntsager. LÆKKERSULT Ved at spise meget frugt og grønt får du ikke kun et flot farvet måltid, du bliver også mæt. Desuden holdes lækkersulten væk, og man giver kroppen mulighed for at holde sig sund. Er du gravid, er det vigtigt, at du får nok folinsyre. Folinsyre er vigtig for fostret. Vælg derfor grønne grøntsager som broccoli, spinat, grønkål, porrer, avocado og ærter. Spis varieret mindst fra toppen meget fra midten det hele fra bunden Opskrifterne i hæftet stemmer overens med Nordiske Næringsstofanbefalinger (NNA) fra Nordisk Ministerråd, som angiver følgende fordeling mellem fedt, kulhydrat og protein: Fedt: procent af energien fra fedt. (30 procent) Kulhydrat: procent af energien fra kulhydrat. (55 procent) Protein: procent af energien fra protein (15 procent) Tallene i () er et anbefalet gennemsnit for hele befolkningen. Anbefalingerne dækker kosten som helhed og bruges af diætister, økonomaer og andre, der arbejder professionelt med mad og ernæring.

7 Måltiderne Det er godt at spise tre hovedmåltider morgenmad, frokost og aftensmad for at holde sig mæt hele dagen og få nok vitaminer og mineraler. Hovedmåltiderne suppleres med to til tre lette mellemmåltider. Hvis du spiser ofte og fordeler måltiderne jævnt, er det nemmere at spise tilpas meget og dermed holde vægten nede. Derfor skal frokost og middag være nogenlunde lige store måltider dog ikke med for store portioner. Når du spiser regelmæssigt, er det nemmere at undgå at spise usundt MORGENMAD 20-25% af den daglige energi FROKOST 25-35% af den daglige energi AFTENSMAD 25-35% af den daglige energi MELLEMMÅLTID 2-3 STYKKER % af den daglige energi Grillede peberbøffer og frugtsalsa Tilberedning ca. 35 minutter 4 bøffer af roastbeef (150 g pr. stk.) ca. 1 spsk groft kværnet sort peber 1 spsk olie 1 tsk salt Frugtsalsa 2 kiwi, i tern 1 lille hakket rødløg 2 nektariner i tern 1 lille rød peberfrugt i tern 2 tsk citron- eller limesaft 2 tsk olie 1 knsp salt Tilbehør kogte, stegte eller bagte kartofler og blandede salatblade Bland alle ingredienserne til salsaen i en skål og stil den i køleskabet. Pres bøfferne lidt flade og gnid den ene side med peber. Lad dem ligge og trække ca. 15 minutter. Pensl skiverne med olie. Grill eller steg dem 3-4 minutter på hver side og drys med salt. Server bøfferne med salsa og tilbehør. Laks med tomat- og basilikumcreme. Ovntemperatur 225º. Tilberedning ca. 25 minutter 600 g fersk laksefilet 1 tsk salt 1 knsp hvid peber Tomat- og basilikumcreme 2 tomater i små tern 1 dl hakkede basilikum blade 1-2 tsk fintrevet peberrod 2 dl creme fraiche 9% Tilbehør kogte kartofler, kogte grønne asparges, radiser og salatblade. Del laksen i 4 lige store stykker. Læg dem i et smurt, ildfast fad og drys med salt og peber. Bland forsigtigt tomater, basilikum og peberrod i creme fraichen. Fordel cremen på fiskestykkerne. Sæt fadet midt i ovnen til fisken er gennemstegt ca minutter. Server laksen med tilbehør. Kylling med grøntsager og abrikoser. Ovntemperatur 200. Tilberedning ca. 1 time 1 kylling 3 gulerødder 2 fennikel 1 porre 12 tørrede abrikoser 2-3 kviste rosmarin frisk kværnet sort peber ½ dl kyllingebouillon Tilbehør pasta eller kartofler Tag indmaden ud af kyllingen. Læg den i en stegeso eller en gryde med låg (uden plastikhåndtag). Skær gulerødder, fennikel og porre i grove tern og læg dem i gryden. Tilsæt abrikoser, rosmarin, peber og bouillon. Læg låget på og stil gryden i en 200 varm ovn i ca. 45 minutter eller til temperaturen er 75 inde ved benet. Tag låget af de sidste 10 minutter, så kyllingen får lidt farve. Server friskkogt pasta eller kartofler til.

8 Børnevenlig pastasalat Til 1 person 150 g kogt pasta evt. en rest 1 spsk olivenolie 8 cherry tomater 8 cm agurk ½ dl bælgede ærter evt. fra fryseren ½ dl majskorn evt. fra fryseren høvlet parmesan lidt ristede og saltede cashewnødder eller jordnødder brøndkarse Kom pastaen i en plastikbox med låg. Vend olien i. Del tomaterne i halve eller kvarte. Skær agurken i tern. Bland tomat, agurk, ærter og majskorn i pastaen. Høvl tynde spåner parmesanost over og drys med cashewnødder og brøndkarse. Supplér pastasalaten med groft brød. Frugt og grønt hører med i madpakken Grovbollesandwich til madkassen 1 grovbolle eller 1 rugklapper 1 spsk mirakelvip light lufttørret skinke små agurketern 2 skiver tomat salatblade, f.eks. ruccola evt. dild eller karse Smør bollen med mirakelvip og kom rejer, agurk, tomat og salat på. Drys med dild og læg sandwichen sammen. Pak bollen ind i madpapir og kom evt. et fint silkebånd eller snor omkring. Tips Skift evt. skinken ud med rejer, filet, røget eller gravad laks. I stedet for mirakelvip kan ketchup, mild sød sennep, tomatsaft og let frisk ost bruges til at smøre på brødet.

9 Rösti med vegetarisk Skagencreme Rösti 2 dl hvedemel 1 ½ tsk salt 5 dl mælk 1 æg 8 kartofler (700 g) olie eller smør Bland mel og salt. Tilsæt halvdelen af mælken og ægget. Skræl kartoflerne og riv dem fint direkte ned i dejen, så de ikke bliver brune. Tilsæt resten af mælken og rør dejen jævn. Bages som tynde pandekager eller som små tykke rösti. Bland alle ingredienserne til Skagencremen og smag til med salt. Server cremen til röstierne. Hvid bønnesuppe med svampe og krydderolie 400 g kogte hvide bønner (f.eks. butterbeans) 1 løg 2 kartofler 2 spsk smør eller olie 8 dl vand 1 bouillonterning 1 dl creme fraiche 9% 200 g champignon 2 spsk smør eller olie Skagencreme 1 dl creme fraiche 9% 2 groftrevne gulerødder 1 lille hakket rødløg 1 dl hakket bladselleri ½ tsk sambal oelek ½ dl hakket dild 2 knsp salt Krydderurteolie ½ dl god olie 1-2 spsk finthakket persille 2 spsk blandede finthakkede grønne krydderurter. (f.eks. basilikum, timian, salvie) Tilbehør brød Hak løget. Skræl og skær kartoflerne i skiver. Varm fedtstoffet i en gryde og steg løg og kartofler nogle minutter. Tilsæt bønner, vand og bouillonterningen. Kog ca. 10 minutter til kartoflerne er møre og blend suppen med en stavblender. Rengør svampene, skær dem i skiver og brun dem på en pande. Bland olie, persille og krydderurter sammen. Læg svampene i suppen lige inden servering Dryp krydderolien over suppen og server den med brød. Stegte gnocci med parmesan og urter Til 2 personer Gnocci 6 kartofler (ca. 500 g) 1 æg 1 dl hvedemel ½ tsk salt 1 dl revet parmesanost 2 spsk olivenolie Tilbehør revet parmesan Tomatsalsa 4 tomater ½ rødløg 1 dl friske basilikum blade 1 spsk citronsaft salt og sort peber Skræl kartoflerne og skær dem i mindre stykker. Kog kartoflerne møre. Hæld vandet fra og mos dem med en gaffel direkte i gryden. Bland kartoflerne med æg, mel, salt og ost. Ælt dejen let igennem på et bord drysset med mel, form den i 2 cm tykke ruller og skær dem i 3 cm lange stykker. Tryk dem med en gaffel dyppet i mel. Steg gnoccierne i olien. Skær tomaterne i tern og hak løget fint. Hak basilikumbladene. Bland tomater, løg og basilikum, citronsaft og smag til med salt og peber. Server gnoccierne med tomatsalsa og revet parmesan. SALATER OG DRESSINGER Kolde saucer Saucen er nødvendig til de fleste madretter. Den får salaten til at se lækker ud og forstærker smagen på fisk eller kød og gør grønsagsretter til et komplet måltid. Kolde saucer er enkle og hurtige at lave. Grundingrediensen kan være et syrnet mælkeprodukt som creme fraiche, yoghurt naturel eller fromage frais. Kolde saucer kan også lavet af blendede eller purerede grøntsager, eller olier som i dressinger og mayonnaise. Beregn ¼ -½ dl kold sauce per person. Sæt smag på din mad 3 spsk chilisauce eller ketchup, 1 tsk finthakket chilipeber, 1 lille presset fed hvidløg. Passer til burger, pølse, bøf og ristede majskolber. 100 g moset fetaost og 1 fed presset hvidløg. Passer f.eks. til ristede grøntsager, rodfrugter eller grillede lammekoteletter. Revet skal og saft af en lime, 1 tsk honning, 2 tsk sambal olek. Passer til grillet kylling eller svinekød, stegt laks, ristede grøntsager. Hakket mint chokolade (f.eks. After Eight) i creme fraiche eller fromage frais. Passer til ovnstegte bananer, ovnstegte æbler, konserverede frugter eller frugtsalat. Caesardressing Ca. 3 dl Tilberedningstid: ca. 10 minutter 1 pasteuriseret æg 1 fed hvidløg 1 spsk Dijon sennep saften af ½ citron 2 ansjosfileter 1½ dl olivenolie salt og peber Kom æg, hvidløg, sennep, citronsaft og ansjosfileter i en blender. Blend til en jævn masse og hæld olien langsomt i, i en tynd stråle, mens der blendes. Smag dressingen til med salt og peber.

10 Tagliatelle med asparges og hasselnødder 300 g tagliatelle pasta 500 g grønne asparges 1 dl hasselnødder 2 fed hvidløg 2 spsk olie eller smør salt 2 dl revet stærk ost, f.eks. Svecia eller Primadonna Kog pastaen efter anvisning på emballagen. Knæk den nederste hårde del af aspargesene og skær dem i mindre stykker Hak nødderne groft og hak hvidløget fint. Steg asparges, nødder og hvidløg i fedtstoffet på en stegepande. Smag til med salt. Bland pastaen med asparges og drys osten over. Urtedressing Tilberedningstid: ca. 10 minutter ½ dl frisk grofthakket estragon eller frisk rosmarin 2 spsk citronsaft 3 spsk rapsolie ½ spsk flydende honning 1 knsp salt ½ knsp sort peber Bland ingredienserne sammen i en skål og lad det stå nogle timer før servering. Indisk yoghurtsauce Rød linsegryde med citron 2 dl røde linser 2 løg 2 fed hvidløg 2 kartofler 2 stængler bladselleri 1 rød peberfrugt ½ lille blomkålshoved 2 spsk smør eller olie 1 tsk gurkemeje saft og skal af ½ citron 4 dl vand salt Tilbehør ris, chutney og yoghurt naturel. Skyld og rens linserne ordentligt. Hak løget og pres hvidløget. Skræl og skær kartoflerne i mindre stykker. Skær bladsellerien i skiver. Skyl og fjern kernerne fra peberfrugten og skær den i tern. Del blomkålen i små buketter. Steg løg, kartofler, og alle grøntsagerne i fedtstoffet i en stor gryde. Tilsæt gurkemeje. Hæld citronsaft, citronskal og vand over og tilsæt de røde linser. Kog under låg ca. 10 minutter eller til linserne er møre. Rør i gryden af og til og smag til med salt. Server linsegryden med ris, chutney og yoghurt. Ovnbagte rodfrugter Tilberedning ca. 45 minutter. 1-1¼ kg rodfrugter f.eks. kartofler, kålrabi, gulerødder, pastinak, rodselleri, persillerod olivenolie strimlet skal af økologisk citron eller lime rosmarin eller timian salt Varm ovnen til 225. Børst eller skræl rodfrugterne og skær dem i grove tern, i både eller i halve. Læg rodfrugterne i et ovnfast fad, dryp lidt olie over og vend dem rundt. Stil fadet i ovnen på anden øverste ribbe og bag dem ca. 30 minutter. Vend dem af og til, så de bliver jævnt brune. Drys lidt strimlet citronskal og krydderurter over, når halvdelen af tiden er gået. Mærk efter med en kødnål om de er tilpas møre og drys med lidt salt. Server de bagte rodfrugter f.eks. med en kold cremefraiche sauce smagt til med hakkede krydderurter eller spis dem til en kød- eller kyllingeret. Tips: For variationens skyld kan rodfrugterne vendes med stødte koriander og muscavadosukker inden stegning. 2 dl yoghurt naturel 1 spsk finthakket frisk mynte 1 knsp garam masala 1 knsp hvid peber 1 knsp salt Bland alle ingredienserne sammen. Saucen er god til grillede lammekoteletter og kylling. Ruccoladressing Ca. 2 dl Tilberedningstid: ca. 10 minutter. 50 g ruccola salat (ca. en håndfuld) 20 g ristede pinjekerner 1 dl olie, bland gerne nøddeolie og rapsolie 2 spsk æbleeddike ½-1 fed hvidløg salt og peber lidt sukker Blend alle ingredienserne til en jævn sauce. Dressingen holder et par dage i køleskabet. Egner sig godt til kartoffelsalat, grøn salat eller som sauce. TILBEREDNINGSTIPS Kog grøntsagerne i så lidt vand som muligt, og så kort tid som muligt så mineraler, vitaminer og farver ikke forsvinder ud med kogevandet.

11 Kikærtegryde Til 3-4 personer Tilberedning ca. 20 minutter 1 dåse flåede tomater (400 g) 1 dl vand 2 løg 1-2 gule eller røde peberfrugter 150 g frosne grønne bønner 1 grønsagsbouillonterning eller fond i tilsvarende mængde 1 tsk salt 1 knivspids sort peber ½ - 1 tsk paprika 2 dåser kikærter (à ca. 400g) Hæld de flåede tomater og vandet i en gryde. Pil løgene og skær dem i både, skyl peberfrugterne og skær dem i stykker. Kom løg og peberfrugter i gryden. Tilsæt frosne bønner, bouillonterning eller fond, salt, peber og paprikapulver. Kog det under låg over svag varme i 8-10 minutter. Tilsæt evt. lidt mere vand. Hæld vandet fra kikærterne, skyl dem og lad vandet løbe fra. Kom kikærterne i gryden og lad dem blive varme. Servér retten alene eller med røget skinke eller pølse som tilbehør. Æble- eller pærechips Tilberedning: 10 minutter + tid i ovnen Turbo is med nødder Til 3 personer Tilberedning ca. 15 minutter Festlig frugtsalat 2 æbler 2 nektariner eller en mango, skrællet 1 skrællet banan 1 appelsin evt ananas kirsebær 2 passionsfrugter friske citronmelisse blade Tilberedning: ca. 10 minutter Tag kernehuse ud af æblerne og sten ud af nektariner og mango. Skær dem i tern. Skær bananen i skiver. Skræl appelsinen og skær den i mindre stykker. Bland frugterne i en skål. Skrab kerner og saft ud af passionsfrugten, med en ske, over frugtsalaten. Pynt evt. med citronmelisse Bland evt. fromage frais med vanillesukker og server det til. Is egner sig også godt til frugtsalaten. æble eller pære flormelis Skyl æblerne. Skær dem i millimetertynde skiver. Læg dem på en bageplade med bagepapir. Sigt rigeligt med flormelis over. Sæt dem i en ovn ved ca. 100 C. Man kan godt sætte to plader i ovnen samtidigt, men lad dem bytte plads efter halvdelen af tiden er gået. Tørretid i ovnen er ca. 4 timer. Chipsene skal opbevares tørt. Server dem som tilbehør, f.eks. til desserter som sorbet eller suppe. 3 spsk hakkede mandler eller nødder og/eller solsikkefrø ca. 200 g frosne bær, f.eks. blåbær, hindbær, brombær eller tyttebær 2,5 dl frossen yoghurt naturel eller fromage frais 1-2 tsk honning eller sukker 1 knsp vanillesukker Rist mandler, nødder og/eller solsikkekerner på en tør, varm stegepande, indtil de har fået lidt farve men dog uden at de brænder på. Bland de frosne bær med resten af ingredienserne i en foodprocessor eller med en stavblender til det får en jævn konsistens. Smag til med sukker, hvis bærrene er sure. Fordel nøddeblandingen i bunden af tre glas. Kom isen ovenpå og server straks.

12 Smoothie 2 glas 1 banan 1 dl frosne eller friske, usødede bær f.eks. hindbær eller solbær 1 dl letmælksyoghurt naturel 1 dl letmælk Skær bananen i mindre stykker og læg frugten i en lille skål. Hæld yoghurten og mælken på og pisk det til en jævn drik. Brug evt. blender. Server smoothien i store glas og drik den straks. Fredagshygge Lav en tallerken med grønsagsstave i forskellige farver og server med forskellige dips. Gulerødder, rød peber, blomkål og agurk kan suppleres med selleri, paprika, asparges, blomkål, broccoli, radiser og fennikel eller friske champignon. Rodfrugter er også godt. Forslag til dip: 1 moset avocado, 1 dl letmælksyoghurt naturel, 1 presset hvidløg og 1 2 knivspidser chilipeber. 2 dl letmælksyoghurt naturel, 2 spsk chilisovs, 1 spsk karrypulver og 1 tsk oregano. 2 dl letmælksyoghurt naturel, 4 spsk kaviar og 0,5 dl klippet purløg. 2 dl letmælksyoghurt naturel, 1 dl fintrevet agurk, 1 presset hvidløg, 2 knivspidser salt 1 tsk tørret mynte. BØRN OG MELLEMMÅLTIDER Især for mindre børn kan der være langt mellem hovedmåltiderne, hvis appetitten er begrænset. Mætte børn er som oftest glade børn, så tænk også på at forbygge»ulvetimen«med et let måltid inden aftensmaden. Det kan være frisk frugt, yoghurt naturel med frisk frugt eller bær, groft knækbrød eller skorper, et stykke rugbrød med magert pålæg.

13 GRØNNE FRISTELSER giver opskrifter og tips til gode måltider og ideer til en sund livsstil med daglig motion. Hæftet er lavet i samarbejde mellem FDB i Danmark, KF i Sverige og Coop NKL i Norge, som udgør de nordiske brugsforeningers fællesforeninger. De tre foreninger dannede i 2002 Coop Norden. Coop Norden driver detailhandel i Danmark, Norge og Sverige, og samarbejdet sikrer bl.a. bedre priser til vores medlemmer og kunder. Navnet Coop kommer af det latinske udtryk cooperatio, som er sammensat af con og opera, der betyder samarbejde. Ordet findes også på dansk: kooperativ, og forkortelsen Coop bruges af andels- eller medlemsejede virksomheder over hele verden. Coop Norden Danmark A/S er Danmarks største detailhandelsvirksomhed og driver kæderne Kvickly xtra, Kvickly, SuperBrugsen, Dagli Brugsen og LokalBrugsen samt datterselskaberne Fakta A/S og Irma A/S. Coop stiller krav til varerne og kontrollerer, at de overholdes. Vi har blandt andet sat vores egen standard for at begrænse brugen af sprøjtemidler mest muligt i frugt og grønt fra det spanske Almeria-område og på spanske citrusfrugter. Coop tilbyder også økologisk frugt og grønt både i butik kerne og gennem vores abonnementskasser, der kan bestilles på Internettet. Læs mere om Coop på eller Produktion: FDB, Danmark Layout: Blooms Byrå AB, Sverige Tekst: Coop Norden, FDB i Danmark Udgivelse: August 2005

Morgenmad og mellemmåltid

Morgenmad og mellemmåltid Morgenmad og mellemmåltid Morgenmad Vælg mellem Skyr med æblemost kanel og nødder Skyr med ingefær og rugbrød Ristet rugbrød med ost og et blødkogt æg Æggepandekage med skinke og ost Knækbrød med ost Spinat

Læs mere

Kostfibre hvorfor. De tager plads for andre fødevarer. De hjælper med stabilt blodsukker De stjæler kalorier på deres vej

Kostfibre hvorfor. De tager plads for andre fødevarer. De hjælper med stabilt blodsukker De stjæler kalorier på deres vej Kostfibre hvorfor. De mætter De hjælper med stabilt blodsukker De stjæler kalorier på deres vej Maden flyttes hurtigere gennem kroppen De tager plads for andre fødevarer Tager lang tid at spise giver hurtigere

Læs mere

Morgenmad Her får du ideer til din morgenmad, som er nemt og hurtigt at lave. De forskellige ideer kan mikses og kombineres med andet.

Morgenmad Her får du ideer til din morgenmad, som er nemt og hurtigt at lave. De forskellige ideer kan mikses og kombineres med andet. Morgenmad Her får du ideer til din morgenmad, som er nemt og hurtigt at lave. De forskellige ideer kan mikses og kombineres med andet. Yoghurt naturel (evt. blandet med fromage fraiche) med fiberdrys og

Læs mere

OM DAGEN. Få gode ideer til frugt og grønt morgen, middag, aften og ind i mellem

OM DAGEN. Få gode ideer til frugt og grønt morgen, middag, aften og ind i mellem OM DAGEN 6 også når du flytter hjemmefra Få gode ideer til hvordan du får 6 om dagen morgen, middag og aften ind i mellem Få gode ideer til frugt og grønt morgen, middag, aften og ind i mellem Et af de

Læs mere

Hokkaidosuppe 1 hokkaido 1 løg 1spsk olivenolie 1l grøntsagsbouillion eller vand 1 rød peberfrugt 1 rød chili 1 spsk. spidskommen 2-3 dl kokosmælk

Hokkaidosuppe 1 hokkaido 1 løg 1spsk olivenolie 1l grøntsagsbouillion eller vand 1 rød peberfrugt 1 rød chili 1 spsk. spidskommen 2-3 dl kokosmælk Hokkaidosuppe 1 hokkaido 1 løg 1spsk olivenolie 1l grøntsagsbouillion eller vand 1 rød peberfrugt 1 rød chili 1 spsk. spidskommen 2-3 dl kokosmælk Skræl græskarret. Hvis skallen er tynd, behøver du ikke

Læs mere

Vinter 2013. De kliniske diætister 2013-01-02

Vinter 2013. De kliniske diætister 2013-01-02 Vinter 2013 - Blomkålssuppe - Torsk i øldej med urteremoulade - Kylling med kikærter - Linsesalat - Broccoli salat - Klatboller - Rødbedekage med skyr creme Blomkålssuppe - 4 personer 1 lille blomkålshoved

Læs mere

SØFF- opskrifter, august 2014. Squashsalat med peberrod

SØFF- opskrifter, august 2014. Squashsalat med peberrod SØFF- opskrifter, august 2014 Squashsalat med peberrod 4 små squash på omkring 12-15 cm 1/2-1 tsk salt 3 spsk eddike (æblecidereddike kan også bruges) 2-3 spsk sukker kværnet peber 1 spsk revet peberrod

Læs mere

Gulerodssuppe med linser

Gulerodssuppe med linser nøglehuls retter 2 Gulerodssuppe med linser Nøglehulsopskrift - 26 juni 2013 Gulerodssuppe med linser Det skal du bruge (4 pers.) 750 g skrællede kartofler 3 store skrællede gulerødder (ca. 255 g) 2 store

Læs mere

Madpakker til unge unge

Madpakker til unge unge Hvorfor Madpakker til unge unge Ca. 1/3 af den daglige energi skal indtages mens man er i skole eller på arbejde. Når man spiser sundt gavner det helbredet, man får mere energi og en bedre koncentrationsevne

Læs mere

Sund og varieret kost

Sund og varieret kost Karrysuppe med ris 2 spsk. olie 1-2 løg 3 fed hvidløg 2 spsk. karry 1 tsk. chili 1 bouillonterninger 2 pakker hakkede tomater 1 l. vand 100 g. ris 2 porre i tynde ringe Der kan evt. tilsættes kylling i

Læs mere

Uhm, vi faster! Jerk W. Langer og Louise Bruun

Uhm, vi faster! Jerk W. Langer og Louise Bruun Der er skåret ned for kalorierne og op for smagen i Louise Bruuns retter på de næste sider. Du kan faktisk spise det hele og samtidig være på fastekur. Af Louise Bruun FOTO XX Jerk W. Langer og Louise

Læs mere

til vuggestuebørn Madplan 12 Forår Madplanen viser, hvilken type måltider der kan serveres for vuggestuebørn om foråret.

til vuggestuebørn Madplan 12 Forår Madplanen viser, hvilken type måltider der kan serveres for vuggestuebørn om foråret. Forår Brug forårets friske varer til at give kulør, smag og vitaminer til maden. På side 24 er der en oversigt over forårets billige og næringsrige sæsonvarer. Årstid 11 til vuggestuebørn Madplan Madplanen

Læs mere

Kokkelærerens madplan. Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag. Tortilla med oksekød, avocado, dressing og grøn salat

Kokkelærerens madplan. Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag. Tortilla med oksekød, avocado, dressing og grøn salat Kokkelærerens madplan Aftensmad Madpakke - små forslag til, hvordan vi kan bruge vores rester Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag Pasta med asparges og parmaskinke Rester fra weekenden Fiskefrikadeller

Læs mere

Forslag til dagens måltider

Forslag til dagens måltider Forslag til dagens måltider for en kvinde på 31 60 år med normal vægt og fysisk aktivitet, som ikke indtager mælkeprodukter 8300 kj/dag + råderum til tomme kalorier på 900 kj/dag svarende til 10 % af energiindtaget

Læs mere

400 g rodfrugter (f.eks. persillerod, pastinak, gulerod, rødbede) 4 tsk olie 2 tsk citronsaft 1 tsk salt

400 g rodfrugter (f.eks. persillerod, pastinak, gulerod, rødbede) 4 tsk olie 2 tsk citronsaft 1 tsk salt Her er opskrifter, så I kan lave mad derhjemme. Det var fantastisk at møde jer. Jeg håber, I huske at bruge Jeres Mad-talenter i køkkenet derhjemme. I kan finde flere opskrifter på www.diaetist-iskov.dk.

Læs mere

Krydderbøf med dijonsauce og rodfrugtmos 4 personer. Cremet kartoffelsuppe med røget laks 4 personer

Krydderbøf med dijonsauce og rodfrugtmos 4 personer. Cremet kartoffelsuppe med røget laks 4 personer Lad dig bare friste Krydderbøf med dijonsauce og rodfrugtmos 4 personer 400-500 g hakket oksekød 1 spsk. Knorr krydderblanding til Kød og Grill Becel flydende til stegning af bøfferne Rodfrugtmos: 3-4

Læs mere

Cafe Rend og Hop og Trin for Trin d. 20/05 2015. Lækre og sunde opskrifter

Cafe Rend og Hop og Trin for Trin d. 20/05 2015. Lækre og sunde opskrifter Cafe Rend og Hop og Trin for Trin d. 20/05 2015 Lækre og sunde opskrifter 1 Kartoffel-porresuppe m. røde linser Ingredienser - 4 personer - 400 g. kartofler - 3 persillerødder - 3 gulerødder - 2 porre

Læs mere

7 dage - 7 måltider. Af Lene Hansson. Opskrifter - indkøbsplan - hygge til weekenden. 7 dage - 7 måltider. Af Lene Hansson.

7 dage - 7 måltider. Af Lene Hansson. Opskrifter - indkøbsplan - hygge til weekenden. 7 dage - 7 måltider. Af Lene Hansson. Kostplan - uge 14 Foto: L&R Indkøb Dette skal du købe i denne uge (ingredienserne til weekendhygge ikke medtaget): Fokusgrønt Tomat Persille Løg Citron Øvrig frugt og grønt Rødløg Forårsløg Porrer Fennikel

Læs mere

NEMME ÆG NU NEMME ÆG NU NEMME. Nix pille! Vi har klaret det for dig

NEMME ÆG NU NEMME ÆG NU NEMME. Nix pille! Vi har klaret det for dig NEMME NEMME ÆG ÆG NU NU NEMME ÆG NU Nix pille! 15/01/14 08.56 Vi Vi har har klaret klaret det det for for dig dig Vi har klaret det for dig Salade Nicoise med grillstegt tun 4 personer Ingredienser Grillstegt

Læs mere

Inspirationshæfte. - udarbejdet af Trine Jensen og Sofie Kongsgaard

Inspirationshæfte. - udarbejdet af Trine Jensen og Sofie Kongsgaard Inspirationshæfte - udarbejdet af Trine Jensen og Sofie Kongsgaard Opskrifterne er udviklet af studerende på Ernæring og Sundhedsuddannelsen i forbindelse med det sociale mad- arrangement Mad Med Muligheder

Læs mere

Godt humør, færre forkølelser og influenza

Godt humør, færre forkølelser og influenza Smækre lækre retter og gode råd. Sund mad, vand og motion er opskriften på Godt humør, færre forkølelser og influenza 2 Sådan er DET bare Indhold: Smækker lækker morgenmad.side 3 Kyllingewok...Side 5 Tuna

Læs mere

Hjertevenlige opskrifter

Hjertevenlige opskrifter FORÅR SOMMER Hjertevenlige opskrifter Menu Tunmousse med grønt pynt Laksegryde med rejer Frikadeller med ovnbagte rodfrugter og kartofler Kold kartoffelsalat og kartoffelsalat med forårsgrønt Coleslaw

Læs mere

Madpakker til børn. Huskelistens 5 punkter til madpakke-indkøb:

Madpakker til børn. Huskelistens 5 punkter til madpakke-indkøb: Hvorfor Madpakker til børn Ca. 1/3 af den daglige energi skal indtages mens man er i skole eller på arbejde. Derfor er en god og mættende madpakke og mellemmåltider vigtige. Når det man spiser er sundt

Læs mere

VEGANSKE BURGERE MED ÅRSTIDENS GRØNTSAGER

VEGANSKE BURGERE MED ÅRSTIDENS GRØNTSAGER MADOPSKRIFT VEGANSKE BURGERE MED ÅRSTIDENS GRØNTSAGER MADOPSKRIFT Dette er en sund vegansk ret, da der er taget højde for vigtigheden af en varieret og næringsrig kost samtidig med, at der også er tænkt

Læs mere

Vegetar. Auberginesnitsel* Blomkålsvegetter* Bønnepaté*

Vegetar. Auberginesnitsel* Blomkålsvegetter* Bønnepaté* Vegetar Auberginesnitsel* 2 skiver aubergine 1 cm tykke - drysses med ¾ tsk salt trækker i 15 minutter. De skylles derefter i koldt vand - vendes først i æggehvide eller hørslim derefter i rasp - de skal

Læs mere

Mandag Grillstegt laks med rodfrugter, kartofler og groft brød. Torsdag Tomatsuppe med kartofler og kikærter serveret med brød og pesto

Mandag Grillstegt laks med rodfrugter, kartofler og groft brød. Torsdag Tomatsuppe med kartofler og kikærter serveret med brød og pesto Sundhedsugen uge 17, 2013 Maden er planlagt ud fra de 8 kostråd og nøglehulsmærket. Det vil sige, at maden har et lavt indhold af fedt og et højt indhold af kulhydrater. I menuen indgår årstidens råvarer,

Læs mere

Dette skal du have fast i dit køkken:

Dette skal du have fast i dit køkken: Dette skal du have fast i dit køkken: Olivenolie Eddike (evt. æbleeddike men ikke nødvendigvis) Sukker Salt Peber Hvedemel Dijonsennep Soya BACONWRAPS MED SVAMPE & RØGET SVINEMØRBRAD - 1 pakke wraps (madpandekager)

Læs mere

8 lækre opskrifter på lam

8 lækre opskrifter på lam 8 lækre opskrifter på lam Lammeskank med mørk øl og lakrids 2 store eller 4 små lammeskanke ½ spsk. lakridspulver eller ½ lakridsrod 2 store mørke øl 8 fed hakket hvidløg 3 gulerødder i tern 1 løg i tern

Læs mere

Du kan gøre en forskel

Du kan gøre en forskel Scandic klimamenu Du kan gøre en forskel Dit forbrug af mad og drikkevarer påvirker i høj grad klimaet. Ca. 30% af al CO2-udledning kommer fra verdens fødevareproduktion, så du kan gøre en forskel hjemme

Læs mere

Supper og sovse Kartoffelsuppe Grønærtesuppe

Supper og sovse Kartoffelsuppe Grønærtesuppe Supper og sovse Her er nogle ca.opskrifter på Lindehusets supper og sovse. Man kan sagtens udelade nogle af grøntsagerne og evt. bruge andre alt efter hvad man lige har ved hånden. Bare suppen/sovsen smager

Læs mere

Eriks Mad og Musik 23. maj 2009

Eriks Mad og Musik 23. maj 2009 Eriks Mad og Musik. maj 009 Saltede citroner Bruges til alt undtagen desserter. Frugtkødet bruges som garniture til stegt kylling eller andet stegt kød. Skrællen bruges fint snittet i salater. Saften bruges

Læs mere

Tamilsk, somalisk og arabisk mad

Tamilsk, somalisk og arabisk mad Tamilsk, somalisk og arabisk mad Kyllingecurry fra Sri Lanka Ingredienser: 500 g. kylling, ½ tsk. cayennepeber ½ tsk. kardemomme ½ tsk. stødt nellike ½ tsk. Kanel 1 tsk. paprika 1 spsk.. Garam masala 1

Læs mere

Mad i børnehøjde en eftermiddag med fisk

Mad i børnehøjde en eftermiddag med fisk Mad i børnehøjde en eftermiddag med fisk Indhold: Tips om fisk... 3 Hvor meget fisk spiser børn?... 3 Anbefalinger om fisk... 4 Opskrifter... 5 Torskesalat... 5 Bagt havørred... 5 Bønnefritter... 6 Mango-dadelsalsa...

Læs mere

Den lækre. Kartoffel. Opskrifter & inspiration

Den lækre. Kartoffel. Opskrifter & inspiration Den lækre Kartoffel Opskrifter & inspiration Grov kartoffelmos med selleri Til hverdag og fest Den taknemlige kartoffel kan bruges til både hverdag og fest i mange variationer. Kartoflen er og har siden

Læs mere

Indisk mad. Indisk buffet 11. November

Indisk mad. Indisk buffet 11. November Indisk mad Indisk buffet Indisk rødløg 6 rødløg ½ l kærnemælk 1 tsk senneps frø Salt og peber Skær løgene i små stykker Læg de 5 løg i kærnemælken Sauter det ene løg og sennepsfrøene i olie Tilsæt det

Læs mere

Smag på grøntsager i sæson

Smag på grøntsager i sæson Smag på grøntsager i sæson Elevhæfte 2009 Mad - eller hvad? smag på grøntsager i sæson Grøntsager og frugter er modne på forskellige årstider. Det kalder man, at grøntsager og frugter har sæson. I sæsonen

Læs mere

Forslag til dagens måltider for en dreng på 3 5 år med normal vægt og fysisk aktivitet

Forslag til dagens måltider for en dreng på 3 5 år med normal vægt og fysisk aktivitet Forslag til dagens måltider for en dreng på 3 5 år med normal vægt og fysisk aktivitet Ca. 5900 kj/dag + råderum til tomme kalorier på 300 kj/dag svarende til 5 % af energiindtaget (Svarer til ca. 1435

Læs mere

Opskrifter til produktionsskolekostkursus 2010

Opskrifter til produktionsskolekostkursus 2010 Opskrifter til produktionsskolekostkursus 2010 Morgenmads-idéer Grød 1 dl havregryn 2 spsk. solsikkekerner 1 lille drys salt 1 lille æble i tern eller revet Ovenstående koges op og koger stille et par

Læs mere

Turmad Hovedretter. Fisk med stærk sauce

Turmad Hovedretter. Fisk med stærk sauce Fisk med stærk sauce -4 5-600 g. friskfanget eller tørret fisk (anykind) Olivenolie til stegning 2 tsk. carry 2 tsk. cayenne- chillipeber 4 fed hvidløg 1 ds. koncentreret tomatpure Evt. soyasauce 5 dl.

Læs mere

Det er helt vildt - rådyr Torsdag 10/2-11. Det er helt. - Rådyr

Det er helt vildt - rådyr Torsdag 10/2-11. Det er helt. - Rådyr Det er helt vildt - Rådyr Rødvins marineret rådyr m. pamasan og krydderurter Rådyr yderlår + lårtunge 150g pamasan, revet 50g hasselnødder, fint hakkede Basilikum, timian og persille, fint hakkede Marinade:

Læs mere

Julemad Julemad december 2012

Julemad Julemad december 2012 Julemad Menu Tilbehør Linsesalat Waldorf med selleri, valnødder, druer og mormor dressing Brune kartofler med honning og rosmarin fennikelsalat, estragon, pink grape og ristede mandler grønkålssalat med

Læs mere

Kokkelærens Madplan. Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag. rodfrugter til og pasta. rødbedesalsa. aften Kartoffelsalat med blendet

Kokkelærens Madplan. Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag. rodfrugter til og pasta. rødbedesalsa. aften Kartoffelsalat med blendet Kokkelærens Madplan Aftensmad Madpakke- Små forslag hvordan vi kan bruge vores rester Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag Blå laks med kartoffelmos Lasagne med Nakkekotelet Kylling med sellerifritter

Læs mere

Morgenmad og mellemmåltid

Morgenmad og mellemmåltid Morgenmad og mellemmåltid Morgenmad Vælg mellem Skyr med æblemost kanel og nødder Skyr med ingefær og rugbrød Ristet rugbrød med ost og et blødkogt æg Æggepandekage med skinke og ost Knækbrød med ost Spinat

Læs mere

INSPIRATION TIL TILBEREDNING AF INSEKTER. LOPES, BOESEN & MULVAD Teknoantropologi BA April 2015

INSPIRATION TIL TILBEREDNING AF INSEKTER. LOPES, BOESEN & MULVAD Teknoantropologi BA April 2015 INSPIRATION TIL TILBEREDNING AF INSEKTER LOPES, BOESEN & MULVAD Teknoantropologi BA April 2015 Protein dip Protein kiks/knækbrød 2 dl hytteost 1 dl persille 2 spsk mayonnaise 1 spsk hakket løg 2 spk frisk

Læs mere

Antipasta: Grøn salat 10 personer: Antipasto: Peberfrugt og porre 10 personer: Menuen fra Sejlklubbens Generalforsamling lørdag den 17.

Antipasta: Grøn salat 10 personer: Antipasto: Peberfrugt og porre 10 personer: Menuen fra Sejlklubbens Generalforsamling lørdag den 17. Menuen fra Sejlklubbens Generalforsamling lørdag den 17. januar 2015 Antipasta: Grøn salat 1 iceberg salathoved 1 dåse artiskokhjerter 1 dåse palmehjerter 1 glas cornichoner 1 stor fennikel Strimler af

Læs mere

KLASSISKE RETTER VINTERMAD PÅ NYE MÅDER

KLASSISKE RETTER VINTERMAD PÅ NYE MÅDER KLASSISKE RETTER VINTERMAD PÅ NYE MÅDER KLASSISKE RETTER PÅ NYE MÅDER Det er vinter. Det er koldt der derude, mens varmen breder sig lunt og trygt inden døre, enten fra en knitrende brændeovn eller buldrende

Læs mere

Kære Spejdere. Kogebogen er lavet således, at der er to forslag til hver kødtype (hakket kød, kylling osv.).

Kære Spejdere. Kogebogen er lavet således, at der er to forslag til hver kødtype (hakket kød, kylling osv.). KOGEBOG Kære Spejdere I sidder nu med Proviantudvalgets forslag til retter til aftensmåltidet, der kan laves ud fra de ingredienser, I kan hente i jeres proviantudlevering. Der kan selvfølgelig laves 10.000

Læs mere

De 2 løg kommes i en kasserolle sammen med - kasserollen sættes på lav varme (fx 2 af 6), og der røres jævnligt.

De 2 løg kommes i en kasserolle sammen med - kasserollen sættes på lav varme (fx 2 af 6), og der røres jævnligt. Lasagne Parmesan = Parmigiano Reggiano! Fem lækre lasagner med hver deres charme gode til både hverdag fest! Klassisk lasagne 4-6 personer 3-4 gulerødder skrælles rives, 4-5 fed hvidløg knuses, 5-6 løg

Læs mere

Superhelten & Prinsessen på ærten spiser også madpakker

Superhelten & Prinsessen på ærten spiser også madpakker A e og Anne lbrechts n Stine Jung lbrechtsen Superhelten & Prinsessen på ærten spiser også madpakker e A Inspiration til sunde madpakker og mellemmåltider P muusmann forlag 01 Fisk Danskerne spiser generelt

Læs mere

Billedfelt: 8,5 X 9 cm Billedopløsning: 300dpi

Billedfelt: 8,5 X 9 cm Billedopløsning: 300dpi Bydelsmødre Bydelsmødrenes Landsorganisation består af grupper af frivillige kvinder, primært med etnisk minoritetsbaggrund, som vælger at tage en Bydelsmoruddannelse, for at kunne hjælpe andre kvinder,

Læs mere

MESTERSLAGTEREN VINTERMAD

MESTERSLAGTEREN VINTERMAD MESTERSLAGTEREN VINTERMAD ØLBRAISERET NAKKEFILET 2 4 PERSONER INGREDIENSER: 1 kg Nakkefilet 100 g røget bacon 3 gulerødder 2 løg 1 porre 4 fed hvidløg 1 mørk øl (Ale eller lign) 1,5 kg kartofler 100 g

Læs mere

Nr. 1 - Michael Pedersen. Forret

Nr. 1 - Michael Pedersen. Forret Råvarer: Pighvar Østers Forskellige Kartofler Kørvel Agurk Persille Purløg Dild Estragon Skalotteløg Perleløg Løg Citron Sukker Æbleeddike Smør Fløde Hønsefond Forret Tatar af pighvar og østers Syltet

Læs mere

En madplan hvor det tager dig max 30 minutter fra køkkenbord til spisebord, velbekomme

En madplan hvor det tager dig max 30 minutter fra køkkenbord til spisebord, velbekomme Madplan for uge 52 årets sidste uge er i gang, det er JUL En madplan hvor det tager dig max 30 minutter fra køkkenbord til spisebord, velbekomme Mandag: Op af bakke, men det er jo nemt, smil og kys mandagen

Læs mere

Husk at læse jeres opskrifter godt igennem inden start. Menuen for i aften er følgende

Husk at læse jeres opskrifter godt igennem inden start. Menuen for i aften er følgende Velkommen til endnu en kokkeskole Velkommen til endnu en kokkeskole. I dag skal vi, som sidst, 3 retter igennem. Grupperne er de samme som sidst. Men der er rotation så vi rykker en ret frem fra sidst.

Læs mere

Milnersvej 42 3400 Hillerød tel 4820 6000 www.pharmakon.dk

Milnersvej 42 3400 Hillerød tel 4820 6000 www.pharmakon.dk Månedens menu Helleflynder med variation af kartoffel og jordbær Maj 2009 Grillet svinemørbrad og braiseret svinekæbe med pure af gulerødder tilsmagt med estragon, hertil forårsgrønt og kraftig sauce samt

Læs mere

Kantinen arbejder som grundbegreb ud fra de 10 råd, se dem samlet nedenfor.

Kantinen arbejder som grundbegreb ud fra de 10 råd, se dem samlet nedenfor. Skolens kantine Kantinen arbejder som grundbegreb ud fra de 10 råd, se dem samlet nedenfor. Derudover arbejder vi med sundheden, og vi tilbyder dagligt sunde alternativer. Du finder disse alternativer

Læs mere

Supper. Afrikansk suppe. Aspargessuppe. Se også om muslingesupper på siden Fisk og Skaldyr.

Supper. Afrikansk suppe. Aspargessuppe. Se også om muslingesupper på siden Fisk og Skaldyr. Supper Se så om muslingesupper på siden Fisk Skaldyr. Afrikansk suppe 2 fed hvidløg hakkes fint 2 bladselleristængler skæres i tykke skiver 2 løg hakkes groft klares i en gryde på medium varme i 1 spsk

Læs mere

Opskifter med SUPREME oksekød - bøffer og stege i verdensklasse!

Opskifter med SUPREME oksekød - bøffer og stege i verdensklasse! Opskifter med SUPREME oksekød - bøffer og stege i verdensklasse! Indhold Ribeye med stegte peanuts, champignon og sød chili...6 Ribeye på kartoffelmos og stegt agurk...8 Culotte med aubergine, citron,

Læs mere

Opskrifter fra os til dig!

Opskrifter fra os til dig! Opskrifter fra os til dig! Hér finder du alle opskrifterne til den russiske menu, Buffet Russka, som vi serverede for FSL Kreds 10 i forbindelse med det årlige TR-træf på Hornstrup Kursuscenter. En dejlig

Læs mere

AFTENSMADSFORSLAG fase 1

AFTENSMADSFORSLAG fase 1 AFTENSMADSFORSLAG fase 1 På de næste sider finder du forslag til hvad du kan spise til aftensmad. Spiser du mad på farten, så hent inspiration fra madforslagene til hvordan du kan bede restauranten sammensætte

Læs mere

Inspiration til børnefødselsdage

Inspiration til børnefødselsdage Inspiration til børnefødselsdage Frugt og grønt Frugtpindsvin Udskåret melon Grønne lanser Til 15 børn Du skal bruge 1 hvidkålshoved eller 1 vandmelon 15 træspyd 4-5 forskellige slags grøntsager fra listen:

Læs mere

7 dage - 7 måltider. Af Lene Hansson. Opskrifter - indkøbsplan - hygge til weekenden. 7 dage - 7 måltider. Af Lene Hansson.

7 dage - 7 måltider. Af Lene Hansson. Opskrifter - indkøbsplan - hygge til weekenden. 7 dage - 7 måltider. Af Lene Hansson. KOSTPLAN - UgE 31 Foto: L&R Indkøb Dette skal du købe i denne uge (ingredienser til weekendhygge ikke medtaget): Fokusgrønt Brøndkarse Frugt og grønt: Romainesalat 1 pakke valgfri salat Hvidkål Squash

Læs mere

Sauce. Den brune. Den hvide. Jævning

Sauce. Den brune. Den hvide. Jævning Sauce Den brune Har man stegt eller kt net kød, kaldes væsken derfra fond (udtales så det rimer på fjong). Til en brun sauce kan man forbedre fonden ved fx at tilsætte et laurbærblad eller et løvstikkeblad

Læs mere

De praktiske. Boller, havregryn, æg, pålæg, mælk, rugbrød Madpandekager m.leftovers, salat, ost, salsa gulerøder, æbler, bananer

De praktiske. Boller, havregryn, æg, pålæg, mælk, rugbrød Madpandekager m.leftovers, salat, ost, salsa gulerøder, æbler, bananer De praktiske Dag Tirsdag aften Onsdag morgen Onsdag frokost snacks Onsdag aften Torsdag morgen torsdag frokost snacks Torsdag aftensmad Fredag morgen Mad Chili con/sincarne Boller, havregryn, æg, pålæg,

Læs mere

Tunge. Økologisk indmad. Indmad er in. Sprængt oksetunge. Kogt oksetunge 8.1. 1 kg tunge. Saltlage: 20 g sukker 60 g salt 1 l vand

Tunge. Økologisk indmad. Indmad er in. Sprængt oksetunge. Kogt oksetunge 8.1. 1 kg tunge. Saltlage: 20 g sukker 60 g salt 1 l vand Økologisk indmad. Tunge Sprængt oksetunge 1 kg tunge lage: 20 g sukker 60 g salt 1 l vand Sprængning af kød er en mild saltning, som tilfører kødet saftighed og smag. Kog saltlagen sammen, køl ned og læg

Læs mere

Kartofler hører med i en varieret kost. Gå efter. ind. Spis ikke for store portioner. Bevæg dig min. 30 minutter hver dag.

Kartofler hører med i en varieret kost. Gå efter. ind. Spis ikke for store portioner. Bevæg dig min. 30 minutter hver dag. 1. Spis varieret, ikke for meget og vær fysisk aktiv Varier mellem forskellige typer fisk, magre mejeriprodukter og magert kød hen over ugen. Kartofler hører med i en varieret kost. Gå efter Nøglehulsmærket

Læs mere

Smagens Dag 2011. Navn: Klasse:

Smagens Dag 2011. Navn: Klasse: Smagens Dag 2011 Smag på sæsonen Navn: Klasse: Intro Smag på fødevarer i sæson På Smagens Dag skal du opleve smagens 5 grundsmage: Sødt, surt, salt, bittert og umami. Du skal smage på forskellige råvarer

Læs mere

KOPIARK 1-13 5.-6. KLASSETRIN

KOPIARK 1-13 5.-6. KLASSETRIN KOPIARK 1-13 5.-6. KLASSETRIN PIA ROSENLUND & CHRISTINE BENDIX KONSULENTER FOR FØDEVARESTYRELSEN. UDDANNEDE FOLKESKOLELÆRERE MED BACHELOR I HJEMKUNDSKAB ET SUNDERE VALG MED NØGLEHULLET Kopiarkene kan hentes

Læs mere

PHILADELPHIA EN SIKKER VINDER I CHEESECAKE

PHILADELPHIA EN SIKKER VINDER I CHEESECAKE PHILADELPHIA EN SIKKER VINDER I CHEESECAKE PHILADELPHIA SOM SKABT TIL CHEESECAKE TILBEREDNINGSTID ı 80 min. SERVERINGSPORTION ı 264 g kj 2951, kcal 705, protein 11,7 g, fedt 43,3 g, kulhydrat 67,3 g Er

Læs mere

1 pakke fuldkornsknækbrød (til alle 4 uger) 1 pakke rugbrød (til uge 1)

1 pakke fuldkornsknækbrød (til alle 4 uger) 1 pakke rugbrød (til uge 1) Indkøbslister til VBK 2.0 Vi har lavet indkøbslister til fase 1, hvor vi anbefaler, at du køber ind hver lørdag og tirsdag. Nogle af varerne vil du kunne bruge hele ugen, fx en pakke fuldkornsrugbrød,

Læs mere

Amazins! Prøv VIND NYHED! Nemme, hurtige og ernæringsrigtige opskrifter! eksklusivt porcelæn fra Pillivuyt - hver uge!

Amazins! Prøv VIND NYHED! Nemme, hurtige og ernæringsrigtige opskrifter! eksklusivt porcelæn fra Pillivuyt - hver uge! Prøv Amazins! - med flere fibre og færre kalorier end f.eks. rosiner NYHED! Nemme, hurtige og ernæringsrigtige opskrifter! VIND eksklusivt porcelæn fra Pillivuyt - hver uge! Foto: Skovdal.dk Amazins er

Læs mere

Sundere pålæg. Inspirerende alternativer. Tip: Hvis du ikke er vild med hvidløg i dressingen, kan du erstatte det med 1 tsk frisk eller tørret timian.

Sundere pålæg. Inspirerende alternativer. Tip: Hvis du ikke er vild med hvidløg i dressingen, kan du erstatte det med 1 tsk frisk eller tørret timian. Kyllingesalat med fennikel 200 g kogt eller stegt kyllingekød 1 lille fintsnittet fennikel 1 håndfuld fintskårne sukkerærter 1 lille fintsnittet rødløg Dressing: 1 dl mager surmælksprodukt fx fromage fraiche

Læs mere

Opskrifter og tips til hele ugens madpakker

Opskrifter og tips til hele ugens madpakker Opskrifter og s til hele ugens madpakker www.okologi.dk/madpakker Inspiration til madpakker Formålet med dette opskriftshæfte er at give dig gode ideer til, hvordan du og din familie kan få mere økologi

Læs mere

Ølmenu til fredag d. 6-1-2012. Bouillon af Svampe

Ølmenu til fredag d. 6-1-2012. Bouillon af Svampe Ølmenu til fredag d. 6-1-2012 Bouillon af Svampe Madolie 1 dl Kalvefond 1,5-2 l Barleywine(stærk special øl) 1 dl Blandede svampe 300 g Skalotteløg, i små tern 2 Gulerødder, skrællede, i små tern 2 Porre,

Læs mere

Dukan Kuren. Vekselfasen

Dukan Kuren. Vekselfasen Anesinha Sev s www.anesinhasev.com Dukan Kuren Vekselfasen Vekselfasen - 2 Dukan Kuren Protein, protein, protein... dette er en kur hvor man ikke sulter, man bliver mæt af protein og det fjerner trangen

Læs mere

Appelsinmarineret andebryst

Appelsinmarineret andebryst Appelsinmarineret andebryst Ingredienser, 4 port. ca. 150 g gulerødder ca. 300 g rødbeder ca. 200 g løg ca. 600 g andebrystfileter (ca. 2 stk.) 10 stk. Hele nelliker salt og peber Marinade: ca. 150 g appelsinsaft

Læs mere

Krav til frokostmåltidet

Krav til frokostmåltidet Krav til frokostmåltidet Her ses Børnehuset Stauninggårdens krav til sammensætning og næringsindhold af frokostmåltidet ud fra de 8 madvaregrupper som er anbefalet af Fødevarestyrelsen. ***** Krav til

Læs mere

Morgenmad og mellemmåltid

Morgenmad og mellemmåltid Morgenmad og mellemmåltid Morgenmad Vælg mellem Skyr med æblemost kanel og nødder Skyr med ingefær og rugbrød Ristet rugbrød med ost og et blødkogt æg Æggepandekage med skinke og ost Knækbrød med ost Spinat

Læs mere

MELLEMMÅLTIDER - FORSLAG fase 1

MELLEMMÅLTIDER - FORSLAG fase 1 MELLEMMÅLTIDER - FORSLAG fase 1 På de næste sider finder opskrifterne til mellemmåltiderne i kostplansforslaget. Husk at mælk i kaffen kan være det, der gør det svært at komme ned i vægt! altså hvis du

Læs mere

Kostpolitik for Sorø Dagpleje

Kostpolitik for Sorø Dagpleje Kostpolitik for Sorø Dagpleje Forældrebestyrelsen ønsker med kostpolitikken at synliggøre de principper som vi finder vigtigst i forhold til kosten i dagplejen. Disse principper omhandler blandt andet

Læs mere

hurtige gode vegetariske retter

hurtige gode vegetariske retter hurtige gode vegetariske retter Politikens Forlag Politikens Forlag Nem vegetarisk Rigtig hurtig mad God grøn mad Hvorfor? Derfor Sådan Super lækre salater Rigtig hurtig mad Gode grønne gryder Knap så

Læs mere

Menu: Pastinaksuppe med rå kastanjer og timian. Vildsvinebov glaseret i øl med braiserede porrer, kastanjer, kastanjesauce og æble-rødløg kompot

Menu: Pastinaksuppe med rå kastanjer og timian. Vildsvinebov glaseret i øl med braiserede porrer, kastanjer, kastanjesauce og æble-rødløg kompot Menu: Pastinaksuppe med rå kastanjer og timian Vildsvinebov glaseret i øl med braiserede porrer, kastanjer, kastanjesauce og æble-rødløg kompot Ristet kastanjekage med kastanjeis og rehydreret hasselnød

Læs mere

Rosita. Forside. Opskrifter med stegt kylling

Rosita. Forside. Opskrifter med stegt kylling Rosita Forside Opskrifter med stegt kylling ROSITA ROSITA Kylling i tern i varm kartoffelsalat med rugbrøds croutons 1 kg stegt bryst i tern 30 skiver bacon Rugbrøds croutons: 250 g rugbrød, befriet for

Læs mere

Funky, flot, stribet rødbede-, gul bede-, (rød) grønkåls-, appelsin- og gulerodssalat

Funky, flot, stribet rødbede-, gul bede-, (rød) grønkåls-, appelsin- og gulerodssalat Funky, flot, stribet rødbede-, gul bede-, (rød) grønkåls-, appelsin- og gulerodssalat 2 mellemstore stribede rødbeder 1 lille gul bede 4-8 små fine blade af rød eller grøn grønkål 4 gulerødder 2 økologiske

Læs mere

Velkommen til endnu en kokkeskole

Velkommen til endnu en kokkeskole Velkommen til endnu en kokkeskole Januar er måneden hvor vi kigger på en klar himmel, en lavt stående sol og en temperatur efter disse forhold. Vi må hige efter friske råvarer men realisere at sylteglas

Læs mere

Hvad indeholder din mad Øvelse 01

Hvad indeholder din mad Øvelse 01 Hvad indeholder din mad Øvelse 1 På de fleste madvarer kan du læse, hvad de indeholder. Heriblandt også hvor meget protein, kulhydrat og fedt madvaren indeholder pr. 1 gram. Beskrivelsen af maden kaldes

Læs mere

Sådan laver du sundere juleguf

Sådan laver du sundere juleguf Sådan laver du sundere juleguf Læs Rasmus Fredslunds seks sunde og e-numre-fri opskrifter på julegodter. Orangestænger 3 appelsiner, helst økologiske (lav eventuelt lidt ekstra og gem i køleskabet) 1 liter

Læs mere

Økologisk, sundt og klimavenligt

Økologisk, sundt og klimavenligt Økologisk, sundt og klimavenligt Opskrifter til groconsult 24. august 2012 v/ Birte Brorson Laksesnack 4 personer (3 stk. til hver). (Dette er en sommerret, agurker og frisk salvie fås i vinterhalvåret

Læs mere

EN RET GO FROKOST. Gode råvarer Godt håndværk Smag Stabilitet Unik service Hjemmebagt brød Variation

EN RET GO FROKOST. Gode råvarer Godt håndværk Smag Stabilitet Unik service Hjemmebagt brød Variation Frokostmenu A uge 38 Mandag Soya og hvidløgs marineret svinefilet, stegt med solsikke crumble og krydderurter Cremede hvedekerner med fløde parmesan, porrer, squash og bagte peberfrugter Fransk landpostej

Læs mere

Fasanfilet i grov lyn-ratatouille

Fasanfilet i grov lyn-ratatouille 16 OPSKRIFTER Fasanfilet i grov lyn-ratatouille Fasanfilet i grov lyn-ratatouille Det skal du bruge (4 pers.) 4 fasanfileter a 200 g Olie til stegning 1 squash 1 aubergine 1 rødløg 3 fed hvidløg 1 snack

Læs mere

Opskrifter med lakrids - NYT PIFT TIL VELKENDTE KLASSIKERE

Opskrifter med lakrids - NYT PIFT TIL VELKENDTE KLASSIKERE Opskrifter med lakrids - NYT PIFT TIL VELKENDTE KLASSIKERE Efter afkøling skal du hurtigst muligt gemme dine cookies for børn og barnlige sjæle på et sikkert sted for ellers er holdbarheden på de nybagte

Læs mere

FORKÆL DIN SAUCE MED PHILADELPHIA

FORKÆL DIN SAUCE MED PHILADELPHIA FORKÆL DIN SAUCE MED PHILADELPHIA MØD DIN PERFEKTE MADLAVNINGSPARTNER En velsmagende sauce er prikken over i et og kan løfte en ret til nye højder. Men, det kræver sit at lave en sauce, der får smagsløgene

Læs mere

Pressemeddelelse. mixxo alsidighed og frihed hvor du er. April 2007

Pressemeddelelse. mixxo alsidighed og frihed hvor du er. April 2007 mixxo alsidighed og frihed hvor du er Ud over at den ledningsfri stavblender mixxo fra Bosch giver frihed hjemme i køkkenet, er den også velegnet i sommerhuset, autocamperen eller campingvognen eller hvorfor

Læs mere

Sund aftensmad og desserter. -På den lækre måde

Sund aftensmad og desserter. -På den lækre måde Sund aftensmad og desserter -På den lækre måde Sundhedsaktiv Skole 1 Forord Det kan være svært at få sundhed integreret i en travl hverdag. I dette hæfte findes idéer og inspiration til sunde aftenmåltider,

Læs mere

10 LIDT SUNDERE JULESNACKS TIL den SØDE TID... Glædelig jul

10 LIDT SUNDERE JULESNACKS TIL den SØDE TID... Glædelig jul 10 LIDT SUNDERE JULESNACKS TIL den SØDE TID... Glædelig jul Marcipan 4 portioner 1 tsk. mandelessens evt. frugtfarve 100 g kartoffel, kogt 1 tsk. sødemiddel (SØD) Alle ingredienserne moses sammen, tørres

Læs mere

Som hovedregel kasseres både iblødsætnings- og kogevandet. Undtagelserne er:

Som hovedregel kasseres både iblødsætnings- og kogevandet. Undtagelserne er: Øvelse 3 Øvelser med bælgfrugter, jævnemetoder og smag Gruppevis det aftales hvilke retter grupperne laver. Bælgfrugter Bælgfrugter er modne og tørrede frø af bælgplanters frugter som indeholder 20-30

Læs mere

SMAGFULDE RETTER FYLDT MED FORÅR DU IKKE KAN MODSTÅ

SMAGFULDE RETTER FYLDT MED FORÅR DU IKKE KAN MODSTÅ SMAGFULDE RETTER FYLDT MED FORÅR DU IKKE KAN MODSTÅ MARINERET FILET ROYAL MED ÆBLER, JORDSKOKKER OG KARRYMARINADE 1 marineret filet royal ÆBLE- OG JORDSKOKKEKOMPOT 4 jordskokker 2 æbler (Cox Orange) 1

Læs mere

Eriks Mad og Musik 27. december 2008

Eriks Mad og Musik 27. december 2008 Eriks Mad og Musik 7. december 008 slags Crostini Til alle bruges skiver af godt hvedebrød af en eller anden italiensk type f.eks. stukket ud i runde skiver med et glas. Crostini med oliven 00 g sorte

Læs mere