Harvey et al (2010): Patient mobility in the European Union. Se forordning 883/2004 artikel 19.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Harvey et al (2010): Patient mobility in the European Union. Se forordning 883/2004 artikel 19."

Transkript

1 Den stigende efterspørgsel efter sundhedsydelser er for mange vestlige lande en økonomisk udfordring. Men det er også en mulighed for Danmark, hvis vi formår at udnytte den. Fx kan Danmark kapitalisere på den stigende internationale efterspørgsel efter sundhedsydelser og på EU s blomstrende indre marked for sundhedsydelser. Siden det første tiltag i 1958 har Europakommissionen banet vejen for et stærkere og mere integreret marked for sundhedsydelser. Det seneste tiltag i rækken er EU-direktiv (2011/24/EU), også kaldet patientmobilitetsdirektivet, som er en afklaring af patienters ret til at modtage sundhedsydelser fra og i andre lande, end det land, hvor de er bosiddende, også kaldet sundhedsturisme. Direktivet, som blev implementeret i 2013, har skabt grundlag for en vækst i sundhedsturismen. Oxford Economics har vurderet, at der i 2015 globalt var omkring 14 mio. sundhedsturister, en markedstørrelse på mia. USD og en årlig vækst i sundhedsturismen på 25 pct. Dette skaber muligheder for Danmark. For det første kan den danske sundhedsbranche, hvis den måtte ønske det, målrettet tiltrække sundhedsturister og gøre Danmark til et internationalt center for sundhedsturisme. Dette ville skabe vækst og beskæftigelse i sektoren. For det andet kunne Danmark drage gavn af den europæiske specialisering og konkurrence, som det indre marked for sundhedsydelser vil afføde, og sende danske patienter, der måtte ønske det, til billig og hurtig behandling af høj kvalitet i udlandet. Der er dog to forhold som afholder Danmark fra at kapitalisere på den internationale efterspørgsel efter sundhedsydelser. For det første vil det at tiltrække sundhedsturister til Danmark, kræve en langt stærkere privat hospitalssektor end i dag, hvor danske privathospitalers markedsandel udgør omkring 1 pct. af al offentligt finansieret aktivitet. En stærkere privathospitalssektor kræver igen, at regionerne i langt højere grad anvender danske privathospitaler i de tilfælde, hvor de er bedre og billigere end det offentlige. Desuden burde Folketinget også åbne op for, at danske patienter allerede fra dag 1 kan gøre brug af det udvidede frie valg. For udenlandske patienter og sundhedsmyndigheder er først trygge ved at bruge danske privathospitaler, hvis det offentlige og danske patienter selv gør det. For det andet får danske patienter først rigtigt gavn af muligheden for at blive behandlet i udlandet, når regionerne anlægger en mindre restriktiv og protektionistisk tilgang til implementeringen af EU-direktivet. Fx begrænses danskernes sundhedsturisme i dag af mangel på information om retten til behandling i udlandet og af Sundhedsministeriets skrappe krav om forhåndsgodkendelse. Det anbefales derfor, at Danmark anlægger en mere liberal og frimarkedsbaseret tilgang til EU-direktivet og at privathospitalerne sidestilles i konkurrencen med de offentlige hospitaler.

2 I Danmark såvel som i mange andre vestlige lande er den aldrende befolkning, den voksende forventning til sundhedsydelser affødt af de almindelige velstandsstigninger og udviklingen af ny teknologi med til at generere en stor efterspørgsel efter sundhedsydelser. I økonomier med begrænset konkurrence på sundhedsområdet skaber denne store efterspørgsel en udfordring. For mange steder er efterspørgselspresset så stort, at væksten i landets sundhedsudgifter overstiger den generelle økonomiske vækst. Men det skaber også en mulighed. Muligheden for at Danmark kan kapitalisere på den stigende internationale efterspørgsels efter sundhedsydelser og på EU s blomstrende indre marked for sundhedsydelser. Siden 1958 har tiltag i Europakommissionen banet vejen for et stærkere og mere integreret marked for sundhedsydelser, jf. appendiks 1. Det seneste tiltag i rækken er EU-direktiv (2011/24/EU), som er en afklaring af patienters rettigheder i forbindelse med grænseoverskridende sundhedsturisme. Direktivet trådte i kraft den 25. oktober 2013 og dets formål falder i fem dele: For det første kodificerede direktivet de af EU-domstolen stadfæstede afgørelser og afklarer de nuværende gråzoner. For det andet definerede direktivet patientrettighederne i forbindelse med at modtage sundhedsydelser i andre medlemsstater. For det tredje adresserede direktivet spørgsmålet om, i hvilket omfang medlemsstaterne er ansvarlige for at sikre sikkerheds- og kvalitetsstandarder, information, klagemuligheder og erstatningsansvar samt beskyttelse af privatlivets fred. For det fjerde opstillede direktivet rammerne for godtgørelse af sundhedsydelser modtaget i udlandet. Og for det femte fremmer direktivet samarbejdet om sundhedsydelser på tværs af medlemsstater. I dag er der således to måder 1, hvorpå europæere kan få adgang til sundhedsydelser i andre medlemsstater. Det ene er dette direktiv (direktiv (2011/24/EU). Det andet er Forordning 883/2004, som er beskrevet nærmere i CEPOS-notatet Nyt EU-direktiv styrker det indre marked for sundhedsydelser fra Det, der adskiller direktivet fra forordningen, er bl.a. kravet om, hvornår patienter skal søge om forhåndsgodkendelse i regionerne, hvis de skal have en sundhedsydelse refunderet. Ifølge forordningen er akutte behandlinger ikke underkastet krav om forhåndsgodkendelse 2, mens en 1 Harvey et al (2010): Patient mobility in the European Union. 2 Se forordning 883/2004 artikel 19.

3 forhåndsgodkendelse altid er påkrævet ved planlagte behandlinger 3. Direktivet skelner ikke mellem akutte og planlagte behandlinger. Her er en forhåndsgodkendelse bl.a. nødvendig, når behandlingen kræver en højt specialiseret og omkostningskrævende medicinsk infrastruktur eller udstyr, eller hvis behandlingen kræver hospitalsindlæggelse af den pågældende patient i mindst en nat. 4 Desuden kan patienter under direktivet både anvende private og offentlige leverandører af sundhedsydelser, og patienten selv skal lægge ud for behandlingen for derefter at søge om refusion. 5 Ifølge direktivet er borgere som udgangspunkt berettet til godtgørelse af udgifter til sundhedsydelser i en anden medlemsstat, hvis den sikrede har ret til de pågældende sundhedsydelser i hjemlandet. Boks 1. Direktiv (2011/24/EU) Forhåndsgodkendelse Kan evt. blive påkrævet i begrænsede tilfælde. Hovedsageligt ved højt specialiseret og omkostningstung planlagt behandling eller ved hospitalsindlæggelse. Forhåndsgodkendelse skal gives Når der er unødig ventetid i hjemlandet. Kvalificerede leverandører Alle, dvs. både private og offentlige leverandører. Refusionsniveau Op til samme niveau som behandling i hjemlandet. Refusionsbetingelser De samme som reglerne i hjemlandet. Betaling Patientbetaling og efterfølgende refusion. Kilde: Baeten (2012) - Europeanization of national health systems: National impact and EU codification of the patient mobility case law. I en europæisk kontekst er de nationale sundhedsvæsener traditionelt et politisk følsomt emne. For på dette område ønsker medlemsstaterne frihed, autonomi og national suverænitet. Det har man forsøgt at tage højde for i direktivet og i direktivets præampel. Fx har Europakommissionen 3 Se forordning 883/2004 artikel 20, stk. 2 og Hartlev, Hybel og Mortensen (2017): Sundhed og Jura, s Forsikringsmedlemsstaten kan begrænse muligheden for at yde godtgørelse, hvis sundhedsydelser ud fra tvingende almene hensyn til f.eks. krav til planlægningen med det formål at sikre, at der på den pågældende medlemsstats område er en tilstrækkelig og vedvarende adgang til et afbalanceret udbud af behandling af høj kvalitet, eller ud fra et ønske om at styre omkostningerne og i videst muligt omfang undgå ethvert spild af økonomiske, tekniske og menneskelige ressourcer, jf. Direktiv 2011/24/EU artikel 7, stk Direktiv 2011/24/EU artikel 8, stk. 2.

4 gjort det muligt for medlemsstaterne at begrænse patienters frie bevægelighed med henvisning til folkesundheden eller den økonomiske balance. 6 Og det fremgår også eksplicit af direktivets præambel, at gennemførslen af dette direktiv i national lovgivning og dets anvendelse ikke bør føre til, at patienter tilskyndes til at modtage behandling uden for deres forsikringsmedlemsstat 7. Derfor har medlemsstaterne også valgt at implementerer direktivet på forskellige måder. Nogle medlemsstater, som fx Holland, har valgt en merkantilistisk tilgang, hvor de forsøger at tiltrække sundhedsturister, men samtidigt opstiller barrierer, der hindre egne borgere i at søge sundhedsydelser i udlandet. Andre lande, som fx Sverige, har valgt en mere frihandelsbaseret tilgang til sundhedsturismen, hvor de i højere grad tilskynder til både import og eksport af sundhedsydelser. Og endeligt er der lande som fx Danmark, som har valgt en mere protektionistisk tilgang 8, hvor den danske sundhedsturisme begrænses, jf. boks 4, og den udenlandske sundhedsturisme ikke tilskyndes. Cepos-notatet Nyt EU-direktiv styrker det indre marked for sundhedsydelser indeholder en gennemgang af tilgangen i Danmark, Holland og Sverige. Boks 2 nedenfor gennemgår den danske implementering af patientmobilitetsdirektivet. Boks 2. Danmarks implementering af patientmobilitetsdirektivet Danmark er kendt for at optræde eksemplarisk, når det gælder national implementering af EU-retten. Dette kendetegner dog ikke implementeringen af EU-retten i forhold til grænseoverskridende sundhedsydelser. Ifølge en artikel af dr.jur. Mette Hartlev et. al. fra Københavns Universitet har der generelt været en politisk og administrativ modvilje overfor at bringe dansk ret i overensstemmelse med de afgørelser, EU-Domstolen har truffet løbende siden Desuden viser Folketingets behandling af patientmobilitetsdirektivet i 2013 (som dog blev gennemført stort set rettidigt) en skeptisk holdning overfor implementeringsloven. Det kommer fx til udtryk i både lovens bemærkninger og andre forarbejder, som ifølge Mette Hartlev sender tvetydige signaler om direktivets indflydelse på patienters rettigheder i forhold til grænseoverskridende sundhedsydelser. På den ene side nedtones direktivets betydning med henvisning til, at danske patienter i forvejen er sikret rettidig og kvalificeret behandling gennem den nationale lovgivning. Den daværende sundhedsminister understregede bl.a. i sin tale til Sundhedsudvalget, at direktivet blot er et supplement til de rettigheder, som danske patienter allerede har. På den anden side løfter forarbejderne en advarende pegefinger, når vigtigheden af, at kunne bevare et stærkt, dansk sundhedsvæsen flere gange fremhæves som begrundelse for at kræve forhåndsgodkendelse til hospitalsbehandling i udlandet og dermed indskrænke patienters frie valg og bevægelighed. Særligt to forhold gør sig gældende i forbindelse med implementeringen af direktivets bestemmelser: Forhåndsgodkendelsen og rettighedsinformationen. Forhåndsgodkendelsen Ikke alle lande stiller krav om forhåndsgodkendelse. Men i Danmark har vi valgt at stille krav om en forhåndsgodkendelse, før man kan være sikker på at få refusion for en behandling modtaget i udlandet. Foruden det administrative bøvl det måtte medføre, er der noget der tyder på, at vores implementering af kravet om forhåndsgodkendelse er relativt vidtgående. 6 European Observatory on Health Systems and Policies (2011): Cross-border Health Care in the European Union Mapping and analyzing practices and policies. 7 Præamblet til direktiv 2011/24/EU. 8 Se fx tillægsbetænkning over Forslag til lov om ændring af sundhedsloven og lov om klage- og erstatningsadgang indenfor sundhedsvæsenet (18. december 2013).

5 Ifølge direktivet kan man af planlægningshensyn eller hvis ydelsen kræver brug af højt specialiseret og omkostningskrævende medicinsk infrastruktur eller medicinsk udstyr stille krav om forhåndsgodkendelse. Men Sundhedsministeriet har med implementeringen af direktivet lagt op til, at alle specialefunktioner (regionsfunktioner og højt specialiserede funktioner) vil kræve en forhåndsgodkendelse. Dog henviser ministeriet ikke til, hvordan specialefunktionerne relateres til direktivets kriterier for forhåndsgodkendelseskravet. Desuden kræver ministeriet også forhåndsgodkendelse for behandling som kræver hospitalsindlæggelse i mindst en nat. Og endeligt har Sundhedsstyrelsen opstillet en tredje kategori som defineres som andre sygehusydelser som ikke er omfattet af ovenstående punkt 1 og punkt 2, men hvor forhåndsgodkendelseskravet kræves. Punktet er tomt, men listen over forhåndsgodkendelseskrav er interessant og får Mette Hartlev til at konkludere, at der er tvivl om, hvorvidt den danske liste over ydelser, der kræver forhåndsgodkendelse i tilstrækkelig grad reflekterer de i direktivet angivne kriterier. Den danske model kan vise sig at være for bred. Retsinformationen Helt overordnet er det ikke specielt let for danske patienter at finde ud af, om de har ret til at modtage behandling i udlandet. Informationen er ofte svær at finde og relativt begrænset, ofte advares patienterne om, at processen er kompleks, meget lidt information er på fremmedsprog og regionerne sender konstant patienterne via links videre til andre myndigheders hjemmesider (se fx Region Hovedstaden information om sygehusbehandling i udlandet, feb. 2018). Grundlæggende afhænger patienternes muligheder for at få relevant information derfor af en mundtlig henvendelse til de regionale patientkontorer. Det er til trods for, at patientdirektivet lægger stor vægt på, at sikre patienter tilstrækkelig information om både muligheden for at gøre brug af deres ret til behandling i udlandet og for at få tilstrækkeligt information til at kunne træffe et informeret valg. Dette får Mette Harlev til at konkludere, at det kan derimod siges at være i strid med EU-rettens ligebehandlingsprincip, at man ikke giver patienterne ligeværdig information om ret til behandling efter henholdsvis national ret og EU-retten. Sundhedsturismen i tal Den del af sundhedsturismen, som relaterer sig til sundhedsydelser under patientmobilitetsdirektivet, er meget begrænset. I 2016 var der ifølge Europakommissionen ansøgninger om refusion af behandling foretaget i udlandet. Heraf stod tandlægebehandlinger for 94 pct. (knap behandlinger) af danskernes ansøgninger, mens øvrige behandlinger, som ikke vedrørte tandbehandlinger, lå på omkring behandlinger*). Samtidigt modtog Danmark 1554 sundhedsturister under patientmobilitetsdirektivet**). Konklusion Generelt må man konkludere, at den danske sundhedsturisme begrænses. Dr. jur. Mette Hartlev konkluderer at: Implementeringen [af patientmobilitetsdirektivet] efterlader generelt det indtryk, at det er den danske opfattelse, at det danske sundhedsvæsen med de danske regler kan gøre det bedste for danske patienter. Dette kan forklare den brede anvendelse af forhåndsgodkendelseskravet og nedtoningen af informationsforpligtelsen i relation til EU-reglerne sammenlignet med de danske regler. På den baggrund kan man konkludere, at dansk ret ikke har forligt sig med, men forsat har et anstrengt forhold til patienters frie bevægelighed indenfor EU. Anm.: *) Tallene for tandlægebehandlinger bygger på Europakommission (2015) og er fremskrevet til 2016-tal med input fra de fem regioner. Tallet på ansøgninger om refusion indeholder ikke de 75 forhåndsgodkendelser, som Danmark ifølge Europakommissionen modtog i 2016, jf. appendiks 2. **) Data mangler fra DE, LU og NL. Tal for BE, BG, CY, DE, HU, LU, NL og SW stammer fra Generelt er de danske tal meget stabile fra år til år. Kilde: Sundhedsstyrelsen (2017): Behandling I andre EU/EØS-lande, Sundheds- og Ældreudvalget (2. samling) SUU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 156, Sygdomsbehandling i EU en ret for de få? Danmarks anstrengte forhold til patienters fri bevægelighed. Dr. Jur. Mette Hartlev m.fl., Welma, Det Juridiske Fakultet, Københavns Universitet, Europakommissionen (2016): Member State Data on cross-border healthcare following Directive 2011/24/EU Year Europakommissionen (2015): Member State Data on cross-border healthcare following Directive 2011/24/EU Year 2015.

6 Appendiks 2 og 3 indeholder tal for ansøgninger om forhåndsgodkendelser og godtgørelser. Det fremgår, at Danmark desuden er relativt restriktiv med at acceptere forhåndsgodkendelser sammenlignet med de andre EU-medlemsstater. Desuden fremgår det, at danske sundhedsturister oftest bruger direktivet til behandling i Sverige eller Tyskland. 9 Set ud fra de europæiske sundhedssektorer som helhed, er sundhedsturismen stadig marginal. Det, der begrænser sundhedsturismen, er foruden kravet om forhåndsgodkendelse og den sparsomme information også det forhold, at patienten selv skal lægge ud for udgifter til behandlingen, at behandlingen sker på et fremmed sprog, og at der er afstand til bopæl, familie og pårørende 10. Hertil kommer at patienterne mangler information om kvaliteten på udenlandske hospitaler og at der mangler et internationalt system, så patientjournaler let kan udveksles på tværs af landegrænser. Men på trods af disse barrierer bliver det indre marked for sundhedsydelser spået en voldsom vækst. Generelt er estimater for omfanget af sundhedsturisme meget usikre, men Oxford Economics har i 2015 på baggrund af tal fra VISA estimeret, at der globalt er omkring 14 mio. sundhedsturister, en markedstørrelse på mia. USD og en årlig vækst i sundhedsturismen på 25 pct. 11 Den store internationale vækst i sundhedsturismen åbner muligheder for Danmark. For det første kan den danske sundhedsbranche, hvis den måtte ønske det, målrettet tiltrække sundhedsturister og gøre Danmark til et internationalt center for sundhedsturisme. Dette ville skabe vækst og beskæftigelse indenfor sektoren, som det blandt andet er sket i Malaysia, jf. boks 3. Boks 3. Case: Malaysia Malaysia er et af de lande, der satser på opbygge et unikt omdømme i Asien som global sundhedsudbyder. Sundhedsturismen er 1 ud af 12 indsatsområder, som skal føre dem til deres mål om at være et højindkomstland i Og udviklingen går i den rigtige retning. I 2011 havde Malaysia sundhedsturister. I 2016 var tallet steget til I samme periode steg omsætningen med ca pct. om året. Og i 2016 lå sektorens bidrag til Malaysias økonomi på ca. 6-8 mia. kr. Fremadrettet vil Malaysia bl.a. satse på at blive Asiens sundhedshub for fertilitet og kardiologi. Kilde: Malaysian Healthcare Travel Council (2017): Private hospitals are key to medical tourism, Malaysian Healthcare Travel Council (2017): Over RM1b medical tourisme revenue by year-end, Malaysian Healthcare Travel Council (2017): Receives Well The 2018 Budget Allocation Announcement. 9 Se også Sundheds- og Ældreudvalget (2. samling) SUU Alm.del endeligt svar på spørgsmål Se Hartlev, Hybel og Mortensen (2017): Sundhed og Jura, s for flere barrierer. 11 Visa (2016): Mapping the future of global travel and tourism

7 For det andet kunne Danmark drage gavn af den europæiske specialisering og konkurrence, som det indre marked for sundhedsydelser vil afføde, ved at sende danske patienter, der måtte ønske det, til billig og hurtig behandling af høj kvalitet i udlandet. Selvom kun 4 pct. af danskerne i 2015 har modtaget behandling i et andet EU-land indenfor de sidste 12 måneder, synes danskerne at være åbne overfor muligheden. Hele 74 pct. af danskerne oplyser, at de er villige til at rejse til at andet EU-land for at modtage behandling 12, jf. appendiks 4 og 5. I forhold til at tiltrække sundhedsturister til Danmark er det mest oplagt, at det er en opgave, der ligger hos privathospitalerne. Det skyldes for det første, at de offentlige hospitaler ifølge sundhedsloven kun har mulighed for at tilbyde sygehusydelser til udenlandske sygehusmyndigheder og sygeforsikringskasser, såfremt det offentlige hospital forinden har tilbudt ydelserne til de andre regionsråd, og disse har afvist tilbuddet. Desuden må de offentlige hospitaler ikke være dimensioneret med dette for øje. For det andet er det ikke det offentliges opgave med skatteborgernes penge i ryggen at tage den risiko, der er forbundet med at tiltrække sundhedsturister og derefter konkurrere med private sundhedsleverandører om at behandle private betalingspatienter fra ind- eller udland. 13 For det tredje ville det kræve, at de offentlige hospitaler får et fuldt overblik over, hvad de behandlinger de tilbyder koster, så danskerne ikke statsstøtter udenlandske behandlinger. Men privathospitalerne vil kun kunne løfte denne opgave, hvis den offentlige sektor selv gør brug af privathospitalerne, når de måtte være bedre og billigere. Det viser casen med HjerteCenter Varde, jf. boks 4. Boks 4. Case: HjerteCenter Varde Ablation af hjerteflimmerpatienter er et af de områder, hvor nordiske og europæiske sundhedssystemer historisk set har haft kapacitetsunderskud. Af samme årsag valgte den norske sundhedsøkonomiske forvaltning, Helfo, derfor i februar 2010 at lave et stort internationalt udbud indenfor kardiologi og hjertekirurgi, hvor leverandører fra Sverige, Danmark og Tyskland kunne byde ind. Modsat mange andre nordiske og europæiske sundhedssystemer har der dog i Danmark været ledig kapacitet indenfor ablation af hjerteflimmerpatienter i privat regi. Og HjerteCenter Varde, som var en del af Privathospitalet Varde, vandt kontrakten med de norske sundhedsmyndigheder og blev i de efterfølgende år den foretrukne leverandør af sundhedsydelser. HjerteCenter Varde har dog haft svært ved at etablere sig som en international udbyder. Årsagen er, at de har manglet en blåstempling af deres behandling, idet det offentlige i 2011 fravalgte at benytte 12 Af de 74 pct. oplyser 62 pct., at de er villige til at rejse til et andet EU-land og få behandling, 10 pct. oplyser, at deres villighed til at rejse afhænger af behandlingen og 2 pct. oplyser, at det afhænger af EU-landet. 13 Kilde: Svar til folketinget på spørgsmål 3483 af 14. juni 2012.

8 HjerteCenter Varde ikke pga. kvalitets- og/eller prisovervejelser, men fordi det danske hospitalsvæsen selv ville møde efterspørgslen selv. Som følge heraf måtte Privathospitalet Varde lukke i starten af Dele af privathospitalet blandt andet hjertecenteret er dog flyttet til Privathospitalet Mølholm, hvor hjerteaktiviteten videreføres. Kilde: Oplysningerne er baseret på interview med HjerteCenter Varde, HjerteCenter Vardes hjemmeside samt interview med Sundhed Danmark. I relation til at tiltrække sundhedsturister, er det en udfordring for privathospitalerne, at de ikke bruges mere af regionerne. I 2016 udgjorde danske privathospitalers markedsandel (opgjort som andel af alt offentligt finansieret aktivitet) kun omkring 1 pct. af al offentligt finansiereret somatisk aktivitet. Dette afspejler for det første, at regionerne anser privathospitalerne som en ekstra bufferkapacitet, hvorfor udbuddet af sundhedsydelser til privathospitalerne er begrænset. Og det er til trods for, at privathospitalernes takster under udbud er lav sammenlignet med de offentlige omkostninger og kvaliteten er på samme niveau, som i det offentlige. 14 For det andet afspejler den lave markedsandel, at der ikke er frit valg af leverandør på sundhedsområdet fra dag 1. Det udvidede frie sygehusvalg indebærer, at en person, som er henvist til sygehusbehandling og udredt for regionens regning eller henvist til udredning i fx somatikken først kan vælge at blive behandlet på fx privathospital, hvis regionsrådet i bopælsregionen ikke indenfor en måned kan tilbyde behandling ved egne sygehuse eller et samarbejdssygehus. Hvis det offentlige begyndte at bruge privathospitalerne mere på områder, hvor de måtte være bedre og billigere, er potentialet stort. Dels i forhold til at danske privathospitaler kan opbygge kompetencer, som gør, at de kan få del i det voksende indre marked for sundhedsydelser, men også så de kan udnytte eventuelle eksportmuligheder. I Sverige, hvor der er en større tradition for at bruge privathospitalerne til at levere offentligt finansierede ydelser, har den private leverandør Capio allerede høstet gevinsten af øget eksport, hvilket afføder en vækst og beskæftigelse som også kommer Sverige til gavn, jf. boks 5. Boks 5. Capios væksteventyr Den svenske offentlige sektor har længe eksperimenteret med outsourcing af traditionelle offentlige ydelser til private virksomheder. Et interessant eksempel er det private svenske firma Capio. Capio blev startet udelukkende som resultat af den offentlige sektors outsourcing af laboratorieydelser fra hospitaler i den svenske region Skaraborg i Over de senere år har flere svenske regioner outsourcet sundhedsydelser, hvor Capio har haft succes med at overtage. Da Stockholm for 10 år siden besluttede at outsource driften af hele det offentlige hospital Skt. Görans sygehus, vandt Capio også kontrakten. I 2001 opkøbte Capio desuden et hospital i England primært til behandling af patienter under privat forsikring. Et par år senere gik Capio skridtet videre og vandt en kontrakt for de britiske sundhedsmyndigheder om at opbygge og drive op til 10 nye offentlige sygehuse. Siden har Capios udvidet forretningen yderligere og er i dag aktiv i 5 EU-medlemsstater. 14 CEPOS (2016): Privathospitalernes udbudstakst: 43 pct. af DRG-taksten.

9 I 2016 havde Capio fuldtidsansatte, 4,7 mio. patienter og en omsætning på mio. SEK. Kilde: Capio(2016): Capio Annual Report, Statens Institut for Folkesundhed (2006): Sundhedscentre i kommunerne, The World Bank Group (2002): Options for Reform through Public-Private Partnerships, Capio (2007): We renew and unite. Hvis ikke det offentlige ønsker at bruge privathospitalerne mere end i dag og hvis politikerne ikke ønsker at udbrede det udvidede frie valg til at gælde fra dag 1, så kan privathospitalerne alligevel få gavn af patientmoblitetsdirektivet. For de har den mulighed at opretter sig på den anden side af den danske grænse, fx i Malmø eller i Flensborg, og herfra behandler patienter under patientmobilitetsdirektivet. Dette har enkelte privathospitaler allerede forsøgt dog med blandet succes. Nedenfor gennemgås Nordic Vein Centers, Hidros og VivaNeo Groups erfaringerne med sundhedsturisme. Boks 6. Nordic Vein Centers måtte opgive at tiltrække sundhedsturister Nordic Vein Centers blev oprettet af Thomas Lawaetz i Første klinik blev åbnet i Malmø og i dag har de 10 klinikker fordelt på 5 klinikker i Danmark (Dansk Venecenter), 3 klinikker i Sverige (Åderbråcksklinikerna) og 1 klinik i Norge (Åreknuteklinikkerne). Desuden har Nordic Vein Centers oprettet 1 klinik for demensudredning i Danmark. Ventetiden på behandling af åreknuder kan være lang på de offentlige hospitaler. Derfor har Nordic Vein Centers tidligere forsøgt sig med at behandle danske patienter i Sverige under EU s patientmobilitetsdirektiv. Ideen var at lette det administrative bøvl for patienten og samtidigt sikre en god og hurtig behandling. Nordic Vein Centers stod derfor for alt papirarbejdet til regionen (journaler, fuldmagter og følgebreve m.v.) og mellemfinansierede behandlingen imens. Forsøget var dog en begrænset succes. Årsagen var, at det var svært for Nordic Vein Centers at få betaling for patienterne fra regionerne. Eksempelvis afviste Region Hovedstaden at betale for en behandling med henvisning til, at den pågældende patient var blevet mellemfinansieret af Nordic Vein Centers og ikke selv havde lagt ud for behandlingen. I et andet tilfælde ville Region Sjælland kun refundere patienten efter den lavest mulige takst, trods patientens åreknuder var komplicerede og ville have udløst en mere end dobbelt så høj takst på et dansk sygehus. Begge sager endte i patientombuddet. Det var Nordic Vein Centers oplevelse, at regionerne var meget uvant med sundhedsturismen. Fx efterspurgte Region Sjælland en lang række supplerende oplysninger fra Nordic Vein Centers fx hvorfor patienten ikke var blevet behandlet på en af de danske klinikker, hvorfor Nordic Vein Centers stod for kontakten og ikke patienten selv og om patienterne var blevet oplyst om deres rettigheder. Afslutningsvis informerede Region Sjælland om, at de vil informere Danske Regioner om denne lidt usædvanlige praksis i forhold til at benytte EU-reglerne. Nordic Vein Centers oplyser, at de ikke søgte om forhåndsgodkendelse for patienterne. Årsagen var, at det ville forsinke behandlingen betydeligt, og i og med patienterne havde en henvisning til behandling, var det ikke nødvendigt for at få godtgørelse. Hele processen var meget omkostningstung for Nordic Vein Centers, hvorfor de stoppede med at gøre brug af patientmobilitetsdirektivet. De er dog interesseret i at optage det igen både for åreknuder og

10 demensudredning men efterlyser, at der sendes et klarere signal fra politikerne om, at regionerne skal facilitere processen ikke bremse den. Kilde: Interview med Thomas Lawaetz, adm. direktør for Nordic Vein Centers Boks 7. Svedklinikken Hidros Danmark tjener mange penge på svenske patienter I 2003 åbnede Carl Swartling nordens første svedklinik i Uppsala (Sverige). Siden da har Hidros etableret private klinikker i Stockholm, København og Oslo. Alle klinikker arbejder med diagnosticering, behandling og forskning i udtalt svedning (hyperhidrose). Grundet lange ventetider i Sverige søger mange svenskere til Danmark for at få behandling for deres svedproblemer. Patientmobilitetsdirektivet gør det muligt for svenskerne at modtage refusion for svedbehandlinger foretaget i Danmark og Hidros hjælper deres svenske kunder med ansøgningsprocessen og mellemfinansieringen. Generelt må sundhedsturismen siges at være en succes. Ifølge en analyse fra Försäkringskassan udbetalte Sverige i 2016 næsten 70 mio. svenske kroner til behandling af knap svenske patienter i udlandet. Heraf modtog svedklinikken i København godt ca personer og 46 mio. svenske kr. svarende til 66 pct. af betalingerne. I Danmark sender vi typisk ikke patienter, der lider af svedproblemer, til Sverige. Det kan der være flere årsager til. En årsag kan være, at hyperhidrose og dets behandlingsmuligheder endnu ikke alment kendt af den danske befolkning. En anden årsag kan være, at refusionen (DRG-taksten), som patienterne kan tage med sig til udlandet, ikke afspejler det reelle omkostningsniveau for en behandling, hvorfor det ikke kan betale sig for patienterne. Kilde: Försäkringskassan: Danmark populärt när svenskar åker utomlands för vård, Sveriges Radio: Kriget om svettmiljonerna, TV2.dk: Svenske svedpatienter kan få gratis behandling i Danmark og svedklinikken.dk. Boks 8. VivaNeo Group tiltrækker sundhedsturister uden om patientmoblitetsdirektivet I 1997 blev der i Danmark vedtaget en lov om kunstig befrugtning, som gjorde det ulovligt for læger at fertilitetsbehandle kvinder, der ikke var gift eller samlevende med en mand. Som reaktion på dette åbnede jordemoderen Nina Stork to år senere (i 1999) StorkKlinik i København. Her kunne enlige og homoseksuelle kvinder mod en egenbetaling modtage kunstig befrugtning. I 2002 var der i alt 5 ansatte på klinikken. I dag er Stork udvidet med to klinikker, som begge går under navnet VivaNeo en i København og en i Århus. Alle tre klinikker er blevet en del af VivaNeo Group og samlet set har klinikkerne ca. 90 ansatte (50 fuldtidsansatte) og mere end fertilitetsbehandlinger årligt. Mens Storkklinik primært henvender sig til enlige og homoseksuelle kvinder, så modtager VivaNeo klinikkerne i København og Århus typisk heteroseksuelle par, som har svært ved at få børn af naturlig vej. Det kan være par, som enten har opbrugt de forsøg, de er blevet tildelt på de offentlige hospitaler, eller par som oplever at ventetiden på de offentlige hospitaler er for lang. I relation til fertilitetsbehandling af enlige og homoseksuelle på StorkKlinik er det centralt at nævne, at Danmark har en meget liberal lovgivning på fertilitetsområdet. I januar 2007 blev det igen tilladt læger i Danmark at fertilitetsbehandle enlige og lesbiske kvinder. Og i 2018 er dobbeltdonation, dvs. hvor man både modtager æg og sæd fra en donor, også blevet tilladt i Danmark. Den liberale lovgivning betyder, at mere end 95 pct. af Storks kunder er i dag udlændinge. De fleste kommer fra lande

11 som Sverige, Norge, Tyskland, Frankrig og Italien. Kunderne hører om Stork gennem virksomhedens orienteringsaftner, som virksomheden afholder i både Danmark, Norge og Sverige, eller gennem medier, herunder sociale medier som fx Facebook. Kunderne er typisk egenbetalere, da de ikke falder ind under patientmobilitetsdirektivet, idet behandlingen ikke er godkendt i deres hjemlande. I relation til fertilitetsbehandling af heteroseksuelle par er alle danskere også egenbetalere. For ejerskabsrestriktionerne på sundhedsområdet betyder, at så længe VivaNeo Group ikke er ejet af en læge, så kan de ikke opnå ydernummer i Danmark, hvorfor danske patienter ikke kan tage de offentlige tilskud med til VivaNeo. I princippet kunne et dansk par tage til en anden VivaNeo klinik uden for Danmark og få behandling fra dag 1, idet de derved ville falde ind under patientmobilitetsdirektivet. Viva- Neo oplyser også, at de hører om heteroseksuelle par fra Norge og Sverige, som udnytter patientmobilitetsdirektivet til fertilitetsbehandling. Dog er VivaNeo ikke indvolveret i processen. Den svenske svenske myndighed (Försäkringskassen) har overfor CEPOS bekræftet, at de under patientmobilitetsdirektivet yder støtte til par, der modtager fertilitetsbehandling i udlandet. Kilde: Interview med adm. direktør for StorkKlinik og VivaNeo Maria Hamm, StorkKliniks hjemmeside og Försäkringskassan. Markedet for sundhedsturisme oplever en voldsom vækst. Danmark kunne potentielt kapitalisere på dette ved at tiltrække sundhedsturister udefra eller drage gavn af den europæiske specialisering og konkurrence, som det indre marked for sundhedsydelser vil afføde, ved at sende danske patienter, der måtte ønske det, til billig og hurtig behandling af høj kvalitet i udlandet. Dette vil dog kræve en mere liberal og frimarkedsbaseret tilgang til implementeringen af EU-direktivet og en stærkere privat sundhedssektor. Sidstnævnte kræver en sidestilling af private og offentlige privathospitaler. Fx at regionerne begynder at bruge privathospitalerne i de tilfælde, hvor de er bedre og billigere. Og politikerne bør tillade danske patienter at udnytte det udvidede frie valg allerede fra dag 1, hvilket også vil være hensigtsmæssigt i forhold til at sidestille danske privathospitaler med udenlandske konkurrenter.

12 Appendiks 1. Historisk udvikling i Europakommissionens afklaring af patientrettigheder 1958 (Forordning 3/58): De første fælles regler om social sikring for vandrende arbejdstagere. Arbejdstagerbegrebet udvides i (Forordning 1612/68): Om arbejdskraftens frie bevægelighed vedtages. Arbejdstagerbegrebet udvides endnu en gang (Forordning 1408/71): Om anvendelse af de sociale sikringsordninger på arbejdstagere og deres familiemedlemmer, der flytter indenfor Fællesskabet. Udvides med selvstændige erhvervsdrivende i Udvides i 1995 til at alle EU-borgere er omfattet af en social sikringsordning. I 1999 inkluderes studerende, i 2001 statsløse og flygtninge og i 2003 tredjelandsborgere (Pierik-sagerne): Medlemsstaternes sygeforsikringer er forpligtet til at betale for borgernes behandling i et andet EF-land, så længe behandlingen er nødvendig og effektiv. 1981: Men kun hvis behandlingen er anerkendt i hjemlandet og denne behandling kan gives hurtigere end i hjemlandet (Maastricht-traktaten): Indfører unionsborgerskabet, som i forhold til domstolens praksis var en styrkelse af den frie bevægelighed for arbejdstagere og de enkelte borgers rettigheder (Amsterdam-traktaten): Domstolen slår fast, at sundhedsydelser falder indenfor EU s principper om fri bevægelighed gennem den såkaldte Kohl og Decker sag (Smiths/Peerbooms-sag): Domstolen fastslår, at princippet om fri udveksling af tjenesteydelser gælder alle typer sundhedsydelser. Medlemsstaterne kan dog kræve forhåndsgodkendelser med henblik på hospitalsbehandlinger. (Vanbraekel-sag): EF-Domstolen fastslår, at patienter har ret til at få dækket sine udgifter, hvis myndighederne har givet et ikke korrekt afslag. Domstolen fastslår samtidig, at sygesikringen skal dække prisen på en tilsvarende behandling i patientens hjemland (Müller-Fauré & Van Riet-sag): Domstolen slår fast, at en medlemsstat kun må give afslag på behandling i et andet EU-land, hvis en tilsvarende behandling i hjemstaten kan gives hurtigere. Derudover betyder dommen, at medlemsstaterne ikke kan kræve en forhåndsgodkendelse, hvis det drejer sig om ikke-hospitals behandlinger (Forordning 883/04, servicedirektivet): Servicedirektivet erstatter forordning 1408/71. I 2005 bliver sundhedsydelser fjernet fra servicedirektivet, og Kommissionen annoncerer, at de grænseoverskridende sundhedsydelser fremsættes i et særskilt direktiv (Watts-sag): Domstolen slår fast, at refundering af behandling i et andet EU-land ikke kan afvises, hvis der ikke kan tilbydes den nødvendige behandling i hjemstaten. Afslag skal desuden begrundes (Stamatalaki-sag): Domstolen slår fast, at medlemsstaterne ikke kan give afslag på at refundere udgifter til behandling på et privathospital i en anden medlemsstat. Medlemsstaterne må dog indføre et krav om forhåndsgodkendelse for behandling på et privathospital (KOM(2008) 414): Kommissionen kom med forslag om kodificering af domstolens afgørelser i et direktiv om patientrettigheder i forbindelse med grænseoverskridende sundhedsydelser (Direktiv 2011/24/EU): Direktiv vedtaget om patientrettigheder i forbindelse med grænseoverskridende sundhedsydelser. Trådte i kraft 25. oktober Kilde: EU-oplysningen.dk

13 Appendiks 2. Antal forhåndsgodkendelser givet i 2016 under direktiv (2011/24/EU) Nationalitet Modtaget Accepteret Afslået Tilbagetrukket / ugyldige Belgien Bulgarien Cypern Danmark Frankrig Grækenland Irland Island Italien Kroatien Letland Luxembourg Malta Polen Portugal Rumænien Slovakiet Slovakiet Slovenien Spanien Ungarn Østrig Anm.: Ingen data for Tyskland og Sverige. Tjekkiet, Estland, Finland, Litauen, Holland og Norge har ikke noget forhåndsgodkendelsessystem. Kilde: Europa-Kommissionen

14 Appendiks 3. Accepterede anmodninger om godtgørelse af sundhedsydelser uden forhåndsgodkendelse i 2016 modtaget under direktiv (2011/24/EU) Behandling modtaget i nedenstående EU-land Patientens nationalitet Danmark Finland Frankrig Storbritannien Norge Østrig Belgien Bulgarien Kroatien Cypern Tjekkiet Danmark Estland Finland Frankrig Tyskland Grækenland Ungarn Irland Italien Letland Litauen Luxembourg Malta Holland Polen Portugal Rumænien Slovakiet Slovenien Spanien Sverige UK Norge * Island Total Anm.: *Pga. fejl i det norske godtgørelsessystem (se den landespecifikke bemærkning ang. Norge i kilden). Kilde: Europa-Kommissionen

15 Malta Italien Cypern Danmark Luxembourg Slovenien Sverige Irland Rumænien Spanien Kroatien Grækenland Slovakiet Italien Estland Letland Portugal Polen Ungarn Storbritannien Tjekkiet Bulgarien Belgien Litauen Frankrig Østrig Finland Tyskland Luxembourg Italien Ungarn Rumænien Portugal Tjekkiet Polen Irland Slovenien Østrig Kroatien Slovakiet Finland Cypern Belgien Danmark Spanien Frankrig Sverige Letland Litauen Letland Malta Tyskland Grækenland Estland Storbritannien Bulgarien Appendiks 4. Har du modtaget nogen medicinsk behandling i et andet EU land i løbet af de sidste 12 måneder? Pct. Ved ikke Nej Ja Pct Kilde: Europakommissionen Appendiks 5. Ville du være villig til at rejse til andet EU-land for at modtage behandling? Ved ikke Det afhænger af behandlingstypen Det afhænger af EU-landet Nej Ja Pct Pct Kilde: Europakommissionen

Nyt EU-direktiv styrker det indre marked for sundhedsydelser

Nyt EU-direktiv styrker det indre marked for sundhedsydelser Af chefkonsulent Mia Amalie Holstein Direkte telefon 27 28 50 89 30. oktober 2013 En række afgørelser ved EU-domstolen har fastslået, at danskere og andre medlemsstaters borgere har ret til at modtage

Læs mere

Udbetalte børnepenge til statsborgere fra andre EU/EØS-lande

Udbetalte børnepenge til statsborgere fra andre EU/EØS-lande 9. juli 213 Udbetalte børnepenge til statsborgere fra andre EU/EØS-lande Af Esben Anton Schultz I dette notat ses nærmere på omfanget af udbetalte børnepenge til statsborgere fra andre EU/EØS-lande. Desuden

Læs mere

Folketinget - Skatteudvalget. Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 234-238 af 7. maj 2007. /Lene Skov Henningsen

Folketinget - Skatteudvalget. Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 234-238 af 7. maj 2007. /Lene Skov Henningsen Skatteudvalget SAU alm. del - Svar på Spørgsmål 234 Offentligt maj 2007 25. J.nr. 2007-218-0126 Dato: Til Folketinget - Skatteudvalget Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 234-238 af 7. maj 2007. (Alm.

Læs mere

Analyse 26. marts 2014

Analyse 26. marts 2014 26. marts 2014 Indvandrere fra østeuropæiske EUlande går mindst til læge Af Kristian Thor Jakobsen Som følge af EU udvidelsen har Danmark oplevet en markant stigning i indvandringen af personer fra de

Læs mere

Ansøgning om forhåndsgodkendelse til planlagt sygehusbehandling i udlandet efter EF-retten

Ansøgning om forhåndsgodkendelse til planlagt sygehusbehandling i udlandet efter EF-retten Ansøgning om forhåndsgodkendelse til planlagt sygehusbehandling i udlandet efter EF-retten Efter 31 i bekendtgørelse nr. 1207 af 22. september 2016 om ret til sygehusbehandling mv. har du mulighed for

Læs mere

Internationale sponseringspolitikker. 1. april 2015 Amway

Internationale sponseringspolitikker. 1. april 2015 Amway Internationale sponseringspolitikker 1. april 2015 Amway Internationale sponseringspolitikker Denne politik er gældende for alle europæiske markeder (Belgien, Bulgarien, Danmark, Estland, Finland, Frankrig,

Læs mere

Sygehjælp på rejsen. om du kan få hjælp, hvis du bliver syg hvor du kan få hjælp og hvilken hjælp du kan få i det land, som du rejser til

Sygehjælp på rejsen. om du kan få hjælp, hvis du bliver syg hvor du kan få hjælp og hvilken hjælp du kan få i det land, som du rejser til Sygehjælp på rejsen Grønland har indgået aftaler med Danmark, Færøerne, Sverige, Norge, Finland, Island og en række europæiske lande om adgangen til sygehjælp ved midlertidige ophold i de pågældende lande.

Læs mere

Borgere udenfor Grønland har under midlertidigt ophold her i landet ret til sygehjælp efter følgende regler:

Borgere udenfor Grønland har under midlertidigt ophold her i landet ret til sygehjælp efter følgende regler: Peqqissutsimut Naalakkersuisoqarfik Departementet for Sundhed Borgere udenfor Grønland har under midlertidigt ophold her i landet ret til sygehjælp efter følgende regler: Ved midlertidigt ophold forstås

Læs mere

Økonomisk analyse. Landbruget spiller en vigtig rolle i fremtidens EU

Økonomisk analyse. Landbruget spiller en vigtig rolle i fremtidens EU Økonomisk analyse 19. maj 2014 Axelborg, Axeltorv 3 1609 København V T +45 3339 4000 F +45 3339 4141 E info@lf.dk W www.lf.dk Landbruget spiller en vigtig rolle i fremtidens EU Europa-Kommissionen foretager

Læs mere

Hermed følger til delegationerne dokument - COM(2017) 242 final BILAG 1.

Hermed følger til delegationerne dokument - COM(2017) 242 final BILAG 1. Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 18. maj 2017 (OR. en) 9438/17 ADD 1 MAP 12 FØLGESKRIVELSE fra: modtaget: 17. maj 2017 til: Jordi AYET PUIGARNAU, direktør, på vegne af generalsekretæren for

Læs mere

Et åbent Europa skal styrke europæisk industri

Et åbent Europa skal styrke europæisk industri Januar 2014 Et åbent Europa skal styrke europæisk industri AF chefkonsulent Andreas Brunsgaard, anbu@di.dk Industrien står for 57 pct. af europæisk eksport og for to tredjedele af investeringer i forskning

Læs mere

Uden for EU/EØS ligger konventionslandene Australien, Canada og USA i top.

Uden for EU/EØS ligger konventionslandene Australien, Canada og USA i top. NOTAT Statistik om udlandspensionister 2010 7. juli 2011 J.nr. 91-00024-10 Sekretariatet Indledning Den samlede udbetalte danske pension til pensionister i udlandet udgjorde ca. 1,9 mia. kroner i 2010.

Læs mere

Vejledning om et særligt sundhedskort

Vejledning om et særligt sundhedskort VEJ nr 20 af 06/04/2010 Udskriftsdato: 1. juli 2019 Ministerium: Sundheds- og Ældreministeriet Journalnummer: Indenrigs- og Sundhedsmin., j.nr. 0904444 Senere ændringer til forskriften BEK nr 1067 af 14/11/2012

Læs mere

Udenlandsk arbejdskraft i Danmark stiger fortsat

Udenlandsk arbejdskraft i Danmark stiger fortsat ØKONOMISK ANALYSE 1. februar 219 Udenlandsk arbejdskraft i Danmark stiger fortsat I Danmark var der 21.314 udenlandske beskæftigede omregnet til fuldtidspersoner i 218. Det er en ny rekord. Antallet steg

Læs mere

Analyse. Danske børnepenge til udenlandske EUborgere. 08. marts Af Kristine Vasiljeva

Analyse. Danske børnepenge til udenlandske EUborgere. 08. marts Af Kristine Vasiljeva Analyse 08. marts 2016 Danske børnepenge til udenlandske EUborgere Af Kristine Vasiljeva Dette notat opgør, hvor stort et beløb Danmark udbetaler i børnepenge o. lign. til borgere fra andre EU lande. Antallet

Læs mere

Økonomisk analyse. Danmark, EU og fødevareproduktion. 25. april 2014

Økonomisk analyse. Danmark, EU og fødevareproduktion. 25. april 2014 Økonomisk analyse 25. april 214 Axelborg, Axeltorv 3 19 København V T +45 3339 F +45 3339 4141 E info@lf.dk W www.lf.dk Danmark, EU og fødevareproduktion Hvor mange, og hvem, skal den danske fødevareklynge

Læs mere

Svarstatistik for Det europæiske private selskab

Svarstatistik for Det europæiske private selskab Svarstatistik for Det europæiske private selskab 09/10/2007-19/11/2007 Der er 517 svar ud af 517, der opfylder dine kriterier DELTAGELSE Land DE - Tyskland 80 (15.5%) PL - Polen 51 (9.9%) DA - Danmark

Læs mere

Europaudvalget. EU-note - E 6 Offentligt

Europaudvalget. EU-note - E 6 Offentligt Europaudvalget EU-note - E 6 Offentligt Europaudvalget EU-konsulenten Til: Dato: Udvalgets medlemmer og stedfortrædere 17. oktober 2007 En ny Ioannina-afgørelse Man har på det seneste i de europæiske medier

Læs mere

Statistik om udlandspensionister 2011

Statistik om udlandspensionister 2011 N O T A T Statistik om udlandspensionister 2011 22. juni 2012 J.nr. 91-00024-10 Sekretariatet Indledning Den samlede udbetalte danske pension til pensionister i udlandet udgjorde ca. 2 mia. kroner i 2011.

Læs mere

Et netværk til hjælp for arbejdstagere, der krydser grænser

Et netværk til hjælp for arbejdstagere, der krydser grænser Et netværk til hjælp for arbejdstagere, der krydser grænser Beskæftigelse & Den Europæiske Socialfond Beskæftigelse sociale anliggender Europa-Kommissionen 1 Eures et netværk til hjælp for arbejdstagere,

Læs mere

Analyse 19. marts 2014

Analyse 19. marts 2014 19. marts 2014 Børnepenge til personer, hvor børnene ikke opholder sig i Danmark Af Kristian Thor Jakobsen I dette notat ses nærmere på omfanget af udbetalte børnepenge til statsborgere fra andre EU/EØS-lande

Læs mere

ANALYSENOTAT Prognose: Den samlede beklædningsog fodtøjseksport når nye højder

ANALYSENOTAT Prognose: Den samlede beklædningsog fodtøjseksport når nye højder ANALYSENOTAT Prognose: Den samlede beklædningsog fodtøjseksport når nye højder AF SEKRETARIATSCHEF NIKOLAI KLAUSEN OG ANALYSEKONSULENT JAKOB KÆSTEL MADSEN Beklædnings- og fodtøjseksport for 32,8 mia. kr.

Læs mere

Enkeltmandsselskaber med begrænset ansvar

Enkeltmandsselskaber med begrænset ansvar Enkeltmandsselskaber med begrænset ansvar Europa-Kommissionens høring, GD MARKT Indledende bemærkning: Dette spørgeskema er udarbejdet af Generaldirektorat for Det Indre Marked og Tjenesteydelser for at

Læs mere

Forslag til RÅDETS FORORDNING

Forslag til RÅDETS FORORDNING EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 7.7.2014 COM(2014) 448 final 2014/0207 (NLE) Forslag til RÅDETS FORORDNING om tilpasning af Rådets forordning (EF) nr. 1340/2008 af 8. december 2008 om handel med visse

Læs mere

Forslag til RÅDETS AFGØRELSE

Forslag til RÅDETS AFGØRELSE EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 8.12.2014 COM(2014) 721 final 2014/0345 (NLE) Forslag til RÅDETS AFGØRELSE om bemyndigelse af Østrig og Polen til at ratificere eller tiltræde Budapestkonventionen om

Læs mere

Statistik om udlandspensionister 2013

Statistik om udlandspensionister 2013 Statistik om udlandspensionister 2013 Indledning Den samlede udbetalte danske pension til pensionister i udlandet udgjorde 2,4 mia. kroner i 2013. I 2013 udbetalte IPOS (International Pension & Social

Læs mere

ANSØGNING OM TILSKUD til behandling i EU/EØS-lande efter de danske regler, der implementerer patientmobilitetsdirektivet

ANSØGNING OM TILSKUD til behandling i EU/EØS-lande efter de danske regler, der implementerer patientmobilitetsdirektivet ANSØGNING OM TILSKUD til behandling i EU/EØS-lande efter de danske regler, der implementerer patientmobilitetsdirektivet Læs vejledningen inden du udfylder ansøgningen. Hvis flere i din familie har fået

Læs mere

ca. 12½ pct. danskernes e-handel med varer som andel af det samlede varekøb

ca. 12½ pct. danskernes e-handel med varer som andel af det samlede varekøb E-handlens nøgletal FAKTA Dansk e-handel 2018 142 mia. kr. danskernes samlede e-handel af varer og services 47 mia. kr. svarende til en tredjedel af danskernes e-handel af varer og services, bliver foretaget

Læs mere

Virksomheder med e-handel og eksport tjener mest

Virksomheder med e-handel og eksport tjener mest Joachim N. Strikert, konsulent og Thomas M. Klintefelt, chefkosulent jons@di.dk, 3377 4844 - thok@di.dk, 3377 3367 JUNI 217 Virksomheder med e- og eksport tjener mest En ny analyse fra DI Handel viser,

Læs mere

Tabeller til besvarelse af spørgsmål 178 fra Finansudvalget

Tabeller til besvarelse af spørgsmål 178 fra Finansudvalget Finansudvalget 2016-17 FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 178 Offentligt Notat Tabeller til besvarelse af spørgsmål 178 fra Finansudvalget Tabel 1 og 2 nedenfor viser den faktiske (effektive) gennemsnitlige

Læs mere

HØRING OM GRÆNSEOVERSKRIDENDE FLYTNING AF REGISTRERINGSSTED FOR SELSKABER - høring gennemført af GD MARKT

HØRING OM GRÆNSEOVERSKRIDENDE FLYTNING AF REGISTRERINGSSTED FOR SELSKABER - høring gennemført af GD MARKT HØRING OM GRÆNSEOVERSKRIDENDE FLYTNING AF REGISTRERINGSSTED FOR SELSKABER - høring gennemført af GD MARKT Indledning Indledende bemærkninger: Dette dokument er udarbejdet af Generaldirektoratet for det

Læs mere

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER. Forslag til RÅDETS FORORDNING

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER. Forslag til RÅDETS FORORDNING KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER Bruxelles, den 12.12.2007 KOM(2007) 802 endelig 2007/0281 (CNS) Forslag til RÅDETS FORORDNING om ændring af forordning (EF) nr. 1234/2007 om en fælles markedsordning

Læs mere

Effektive løsninger. på dine problemer. i Europa. ec.europa.eu/solvit

Effektive løsninger. på dine problemer. i Europa. ec.europa.eu/solvit Effektive løsninger på dine problemer i Europa ec.europa.eu/solvit KEND DIN RET At bo, arbejde og studere i det EU-land, du vil, er en af dine grundlæggende rettigheder i EU. Virksomheder har desuden ret

Læs mere

EU s medlemslande Lande udenfor EU

EU s medlemslande Lande udenfor EU EU s medlemslande Lande udenfor EU Fig. 22.1 EU s medlemslande. År 1951 1957 1968 1973 1979 1981 1986 1986 1991 1992 1993 1995 1997 1999 2000 2001 2002 2004 2005 2007 2008 2008 2009 2010 Begivenhed Det

Læs mere

I dette notat gives et overblik over pensionister, der modtog dansk pension i udlandet i 2015.

I dette notat gives et overblik over pensionister, der modtog dansk pension i udlandet i 2015. NOTAT 3. juni 2016 Statistik om udlandspensionister 2015 Resumé I dette notat gives et overblik over pensionister, der modtog dansk pension i udlandet i 2015. International Pension, Udbetaling Danmark,

Læs mere

Privathospitalernes markedsandel på det somatiske område som andel af al offentligt finansieret aktivitet

Privathospitalernes markedsandel på det somatiske område som andel af al offentligt finansieret aktivitet Privathospitalerne har gennem de seneste 20 år været en del af tilbuddet til de offentlige patienter. Branchen har været med til at sikre kortere ventelister, konkurrencedygtige priser og har sat de offentlige

Læs mere

Østeuropa vil mangle arbejdskraft

Østeuropa vil mangle arbejdskraft 4. april 2014 ARTIKEL Af Louise Jaaks Sletting & Morten Bjørn Hansen Østeuropa vil mangle arbejdskraft Østeuropa står over for et markant fald på 22 pct. af befolkningen i alderen 15-69 år frem mod 2050.

Læs mere

Læs vejledningen, inden du udfylder ansøgningen. Hvis flere i din familie har fået behandling, skal du udfylde én ansøgning for hver af jer.

Læs vejledningen, inden du udfylder ansøgningen. Hvis flere i din familie har fået behandling, skal du udfylde én ansøgning for hver af jer. ANSØGNING OM REFUSION efter de danske regler som implementerer patientmobilitetsdirektivet - når du har haft udgifter til sygehusbehandling i et EU/EØS-land Læs vejledningen, inden du udfylder ansøgningen.

Læs mere

Analyse. Integrationen i Danmark set i et europæisk. 22. september 2015. Af Kristian Thor Jakobsen og Laurids Münier

Analyse. Integrationen i Danmark set i et europæisk. 22. september 2015. Af Kristian Thor Jakobsen og Laurids Münier Analyse 22. september 21 Integrationen i Danmark set i et europæisk perspektiv Af Kristian Thor Jakobsen og Laurids Münier I den seneste tid har der været stor fokus på asyl- og integrationspolitikken

Læs mere

Læs vejledningen, inden du udfylder ansøgningen. Hvis flere i din familie har fået behandling, skal du udfylde én ansøgning for hver af jer.

Læs vejledningen, inden du udfylder ansøgningen. Hvis flere i din familie har fået behandling, skal du udfylde én ansøgning for hver af jer. ANSØGNING OM REFUSION efter de danske regler som implementerer patientmobilitetsdirektivet - når du har haft udgifter til sygehusbehandling i et EU/EØS-land Læs vejledningen, inden du udfylder ansøgningen.

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af sundhedsloven og lov om klage- og erstatningsadgang inden for sundhedsvæsenet 1)

Forslag. Lov om ændring af sundhedsloven og lov om klage- og erstatningsadgang inden for sundhedsvæsenet 1) 2013/1 LSV 33 (Gældende) Udskriftsdato: 25. januar 2017 Ministerium: Folketinget Journalnummer: Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse, j.nr. 1107823 Vedtaget af Folketinget ved 3. behandling den 20.

Læs mere

NOTAT. Implementering af EU's indre markedslovgivning

NOTAT. Implementering af EU's indre markedslovgivning Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 20-13 ERU Alm.del Bilag 203 Offentligt NOTAT Implementering af EU's indre markedslovgivning Resumé Kommissionens seneste resultattavle for det indre marked (Internal

Læs mere

ANSØGNING OM TILSKUD til behandling i EU/EØS-lande efter de danske regler, der implementerer patientmobilitetsdirektivet

ANSØGNING OM TILSKUD til behandling i EU/EØS-lande efter de danske regler, der implementerer patientmobilitetsdirektivet ANSØGNING OM TILSKUD til behandling i EU/EØS-lande efter de danske regler, der implementerer patientmobilitetsdirektivet Læs vejledningen inden du udfylder ansøgningen. Hvis flere i din familie har fået

Læs mere

01-06-2015. Behandling af patienter uden bopæl i Danmark (Personer uden tilmelding i folkeregisteret)

01-06-2015. Behandling af patienter uden bopæl i Danmark (Personer uden tilmelding i folkeregisteret) 01-06-2015 Behandling af patienter uden bopæl i Danmark (Personer uden tilmelding i folkeregisteret) Indholdsfortegnelse 1. INDLEDNING... 3 2. NØDVENDIG OG BEHOVSBESTEMT BEHANDLING.. 3 3. BEHANDLING AF

Læs mere

HØRING OM BEKÆMPELSE AF FORSKELSBEHANDLING

HØRING OM BEKÆMPELSE AF FORSKELSBEHANDLING HØRING OM BEKÆMPELSE AF FORSKELSBEHANDLING 12/07/2007-31/08/2007 Deltagelse Angiv hvilket EU/EØS-land virksomheden ligger i DA - Danmark 66 (12.9%) PL - Polen 60 (11.7%) DE - Tyskland 59 (11.5%) NL - Nederlandene

Læs mere

Konjunktur og Arbejdsmarked

Konjunktur og Arbejdsmarked Konjunktur og Arbejdsmarked Uge 18 Indhold: Ugens tema Ugens analyse Ugens tendens Internationalt Tal om konjunktur og arbejdsmarked Ugens Tema: har den anden laveste andel af langtidsledige i EU har den

Læs mere

18.09 2015 Behandling af patienter uden bopæl i Danmark (Personer uden tilmelding i folkeregisteret)

18.09 2015 Behandling af patienter uden bopæl i Danmark (Personer uden tilmelding i folkeregisteret) 18.09 2015 Behandling af patienter uden bopæl i Danmark (Personer uden tilmelding i folkeregisteret) Indholdsfortegnelse 1. INDLEDNING... 3 2. NØDVENDIG OG BEHOVSBESTEMT BEHANDLING... 3 3. BEHANDLING AF

Læs mere

Fritvalgsmodeller på ældre- og sundhedsområdet. Oplæg v. Mia Amalie Holstein

Fritvalgsmodeller på ældre- og sundhedsområdet. Oplæg v. Mia Amalie Holstein Fritvalgsmodeller på ældre- og sundhedsområdet Oplæg v. Mia Amalie Holstein Introduktion OVERBLIK Frit valg og ældreområdet 1. Ikke-kommunale leverandørers markedsandel 2. Tyske erfaringer med voucherordninger

Læs mere

Ret til behandling i udlandet inden for EU

Ret til behandling i udlandet inden for EU Ret til behandling i udlandet inden for EU Professor, dr. jur. Mette Hartlev WELMA Dias 1 Ret til behandling i EU Hvad siger den danske lovgivning om danske patienters ret til at søge behandling i andre

Læs mere

EU - et indblik i hvad EU er. Oplæg og dilemmaspil af Europabevægelsens repræsentanter Den 20. marts 2014

EU - et indblik i hvad EU er. Oplæg og dilemmaspil af Europabevægelsens repræsentanter Den 20. marts 2014 EU - et indblik i hvad EU er Oplæg og dilemmaspil af Europabevægelsens repræsentanter Den 20. marts 2014 Dagens program 10:40-10:45 Velkomst 10:45-11:15 Oplæg om EU 11:15-11:25 Introduktion til dilemmaspil

Læs mere

ANSØGNING OM REFUSION efter reglerne om det blå EU-sygesikringskort Når du har haft udgifter til behandling i et EU/EØS-land eller Schweiz

ANSØGNING OM REFUSION efter reglerne om det blå EU-sygesikringskort Når du har haft udgifter til behandling i et EU/EØS-land eller Schweiz ANSØGNING OM REFUSION efter reglerne om det blå EU-sygesikringskort Når du har haft udgifter til behandling i et EU/EØS-land eller Schweiz Læs vejledningen, inden du udfylder ansøgningen. Hvis flere i

Læs mere

Notat om tilvalg af Rom III-forordningen

Notat om tilvalg af Rom III-forordningen Notat om tilvalg af Rom III-forordningen 1. Indledning Rådets forordning (EU) nr. 1259/2010 af 20. december 2010 om indførelse af et forstærket samarbejde om lovvalgsreglerne i forbindelse med skilsmisse

Læs mere

Skatteudvalget SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 197 Offentligt

Skatteudvalget SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 197 Offentligt Skatteudvalget 2017-18 SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 197 Offentligt 8. marts 2018 J.nr. 2018-618 Til Folketinget Skatteudvalget Hermed sendes endeligt svar på spørgsmål nr. 197 af 23. januar 2018

Læs mere

Hvornår har borgere fra andre EU-lande ret til at modtage kontanthjælp?

Hvornår har borgere fra andre EU-lande ret til at modtage kontanthjælp? Hvornår har borgere fra andre EU-lande ret til at modtage kontanthjælp? en guide til sagsbehandlere i kommunernes kontrolgrupper og ydelsesspor Udgivet i december 2017 af Samarbejdsforum, der er et formelt

Læs mere

I. ANMODNING OM OPLYSNINGER om udstationering af arbejdstagere i forbindelse med levering af en tjenesteydelse

I. ANMODNING OM OPLYSNINGER om udstationering af arbejdstagere i forbindelse med levering af en tjenesteydelse FORMULAR TIL (FRIVILLIG) BRUG FOR DEN ANMODENDE MYNDIGHED I. ANMODNING OM OPLYSNINGER om udstationering af arbejdstagere i forbindelse med levering af en tjenesteydelse I overensstemmelse med artikel 4

Læs mere

Ansøgning om refusion (sygehus)

Ansøgning om refusion (sygehus) Efter de danske regler som implementerer patientmobilitetsdirektivet når du har haft udgifter til sygehusbehandling i et EU/EØS-land 1/5 Læs vejledningen, inden du udfylder ansøgningen. Hvis flere i din

Læs mere

Offentlig høring om en mulig revision af forordning (EF) nr. 764/2008 om gensidig anerkendelse

Offentlig høring om en mulig revision af forordning (EF) nr. 764/2008 om gensidig anerkendelse Offentlig høring om en mulig revision af forordning (EF) nr. 764/2008 om gensidig anerkendelse Felter med en skal udfyldes. Navn E-mailadresse Indledning 1 Hvis en virksomhed lovligt sælger et produkt

Læs mere

Generelle oplysninger om respondenten

Generelle oplysninger om respondenten Offentlig høring om Refit-evalueringen af EU's lovgivning om plantebeskyttelsesmidler og pesticidrester Felter med en * skal udfyldes. Generelle oplysninger om respondenten Bemærk: Denne spørgeundersøgelse

Læs mere

Notat. Finansudvalget FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 177 Offentligt. Tabeller til besvarelse af spørgsmål 177 fra Finansudvalget

Notat. Finansudvalget FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 177 Offentligt. Tabeller til besvarelse af spørgsmål 177 fra Finansudvalget Finansudvalget 2016-17 FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 177 Offentligt Notat Tabeller til besvarelse af spørgsmål 177 fra Finansudvalget Tabel 1-4 nedenfor viser den lovbestemte pensionsalder i alle

Læs mere

Analyse 29. januar 2014

Analyse 29. januar 2014 29. januar 2014 Ledighedsunderstøttelse af indvandrere fra nye EU-lande Af Neil Gallagher og Andreas Højbjerre Der har været en diskussion af, hvorvidt indvandrere fra de nye østeuropæiske EU-lande oftere

Læs mere

PGI 2. Det Europæiske Råd Bruxelles, den 19. juni 2018 (OR. en) EUCO 7/1/18 REV 1

PGI 2. Det Europæiske Råd Bruxelles, den 19. juni 2018 (OR. en) EUCO 7/1/18 REV 1 Det Europæiske Råd Bruxelles, den 19. juni 2018 (OR. en) Interinstitutionel sag: 2017/0900 (NLE) 2013/0900 (NLE) EUCO 7/1/18 REV 1 INST 92 POLGEN 23 CO EUR 8 RETSAKTER Vedr.: DET EUROPÆISKE RÅDS AFGØRELSE

Læs mere

Verifikation af miljøteknologi (ETV)

Verifikation af miljøteknologi (ETV) Verifikation af miljøteknologi (ETV) 20/02/2008-21/03/2008 Der er 371 svar ud af 371, der opfylder dine kriterier 0. DELTAGELSE Land DE - Tyskland 63 (17%) NL - Nederlandene 44 (11.9%) CZ - Tjekkiet 30

Læs mere

EU-DOMSTOLEN OG SUNDHEDSYDELSER

EU-DOMSTOLEN OG SUNDHEDSYDELSER CVRIA DEN EUROPÆISKE UNIONS DOMSTOL EU-DOMSTOLEN OG SUNDHEDSYDELSER curia.europa.eu INTRODUKTION Den Europæiske Unions Domstol har siden 1952 ført kontrol med overholdelsen og den korrekte anvendelse af

Læs mere

Analyse 3. april 2014

Analyse 3. april 2014 3. april 2014 Indeksering af børnepenge i forhold til leveomkostningerne i barnets opholdsland Af Kristian Thor Jakobsen På baggrund af en forespørgsel fra Jyllandsposten er der i dette notat regnet på

Læs mere

Behandling af ansøgninger om familiesammenføring til danske statsborgere, der anvender retten til fri bevægelighed efter EF-traktaten

Behandling af ansøgninger om familiesammenføring til danske statsborgere, der anvender retten til fri bevægelighed efter EF-traktaten US-meddelelse Center for Asyl og Familiesammenføring Familiesammenføringsmeddelelse nr. 1/08 27. maj 2008 Behandling af ansøgninger om familiesammenføring til danske statsborgere, der anvender retten til

Læs mere

A-kassemedlemmer bliver ramt af bureaukrati omkring opholdskravet

A-kassemedlemmer bliver ramt af bureaukrati omkring opholdskravet Dato: 23. august 19 A-kassemedlemmer bliver ramt af bureaukrati omkring opholdskravet Dette notat viser følgende: Opholdskravet for ret til dagpenge fører til en lang sagsbehandlingstid for en række a-

Læs mere

(Ikke-lovgivningsmæssige retsakter) FORORDNINGER

(Ikke-lovgivningsmæssige retsakter) FORORDNINGER 22.2.2019 L 51 I/1 II (Ikke-lovgivningsmæssige retsakter) FORORDNINGER KOMMISSIONENS FORORDNING (EU) 2019/316 af 21. februar 2019 om ændring af forordning (EU) nr. 1408/2013 om anvendelse af artikel 107

Læs mere

Analysenotat om erhvervspotentialet i udnyttelsen af velfærdsteknologier og -løsninger

Analysenotat om erhvervspotentialet i udnyttelsen af velfærdsteknologier og -løsninger Analysenotat om erhvervspotentialet i udnyttelsen af velfærdsteknologier og -løsninger 1 Indledning Det danske velfærdssamfund står over for store udfordringer med en voksende ældrebyrde, stigende sundhedsudgifter,

Læs mere

Stigende udenlandsk produktion vil øge efterspørgslen

Stigende udenlandsk produktion vil øge efterspørgslen ERHVERVSØKONOMISK ANALYSE Oktober 2015 Stigende udenlandsk produktion vil øge efterspørgslen efter danske underleverancer Danske virksomheder har mange underleverancer til erhvervslivet i udlandet. Væksten

Læs mere

RAPPORT FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET, RÅDET, DET EUROPÆISKE ØKONOMISKE OG SOCIALE UDVALG OG REGIONSUDVALGET

RAPPORT FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET, RÅDET, DET EUROPÆISKE ØKONOMISKE OG SOCIALE UDVALG OG REGIONSUDVALGET EUROPA-KOMMISSIONEN Bruxelles, den 17.6.011 KOM(011) 35 endelig RAPPORT FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET, RÅDET, DET EUROPÆISKE ØKONOMISKE OG SOCIALE UDVALG OG REGIONSUDVALGET anden rapport om frivillig

Læs mere

Hvorfor vil danskerne ikke være iværksættere?

Hvorfor vil danskerne ikke være iværksættere? ANALYSE Hvorfor vil danskerne ikke være iværksættere? Resumé Selvom danskerne beundrer iværksætterne i det danske samfund, vælger overraskende få danskere livet som iværksætter. Det viser en ny befolkningsundersøgelse,

Læs mere

Beskrivelse fra behandlingsstedet af den behandling, du modtog

Beskrivelse fra behandlingsstedet af den behandling, du modtog ANSØGNING OM TILSKUD til behandling i EU/EØS-lande efter de danske regler, der implementerer patientmobilitetsdirektivet 1) Personoplysninger Navn CPR-nummer Adresse Postnummer og by Telefonnummer E-mail

Læs mere

Ansøgning om forhåndsgodkendelse til planlagt sygehusbehandling i et andet EU/EØS-land

Ansøgning om forhåndsgodkendelse til planlagt sygehusbehandling i et andet EU/EØS-land Ansøgning om forhåndsgodkendelse til planlagt sygehusbehandling i et andet EU/EØS-land For at kunne modtage en forhåndsgodkendelse til planlagt sygehusbehandling i et andet EU/EØS-land, er udgangspunktet:

Læs mere

Begyndende fremgang i europæisk byggeaktivitet kan løfte dansk eksport

Begyndende fremgang i europæisk byggeaktivitet kan løfte dansk eksport ERHVERVSØKONOMISK ANALYSE Oktober 15 Begyndende fremgang i europæisk byggeaktivitet kan løfte dansk eksport Nedgangen i den europæiske bygge- og anlægsaktivitet er bremset op og nu svagt stigende efter

Læs mere

ZA6284. Flash Eurobarometer 413 (Companies Engaged in Online Activities) Country Questionnaire Denmark

ZA6284. Flash Eurobarometer 413 (Companies Engaged in Online Activities) Country Questionnaire Denmark ZA8 Flash Eurobarometer (Companies Engaged in Online Activities) Country Questionnaire Denmark FL - Companies engaged in online activities DK A Sælger jeres virksomhed via nettet og/eller benytter automatiseret

Læs mere

A8-0321/78. Andrzej Grzyb Fremme af renere og mere energieffektive køretøjer til vejtransport (COM(2017)0653 C8-0393/ /0291(COD))

A8-0321/78. Andrzej Grzyb Fremme af renere og mere energieffektive køretøjer til vejtransport (COM(2017)0653 C8-0393/ /0291(COD)) 17.10.2018 A8-0321/78 Ændringsforslag 78 Keith Taylor for Verts/ALE-Gruppen Betænkning Andrzej Grzyb Fremme af renere og mere energieffektive køretøjer til vejtransport (COM(2017)0653 C8-0393/2017 2017/0291(COD))

Læs mere

Danskerne får et kort otium sammenlignet med andre EU-borgere

Danskerne får et kort otium sammenlignet med andre EU-borgere 9. april 2016 Danskerne får et kort otium sammenlignet med andre EU-borgere Med de nuværende regler kan danskerne se frem til at komme senest på pension, sammenlignet med andre EU-borgere. Det viser den

Læs mere

11 millioner europæere har været ledige i mere end et år

11 millioner europæere har været ledige i mere end et år millioner ledige i EU 11 millioner europæere har været ledige i mere end et år Arbejdsløsheden i EU-7 stiger fortsat og nærmer sig hastigt mio. personer. Samtidig bliver der flere langtidsledige. Der er

Læs mere

Bilag 1 TILMELDINGSFORMULARER. Kategori 1: Sikre produkter solgt på internettet. Kvalifikationsspøgsmål

Bilag 1 TILMELDINGSFORMULARER. Kategori 1: Sikre produkter solgt på internettet. Kvalifikationsspøgsmål Bilag 1 TILMELDINGSFORMULARER Kategori 1: Sikre produkter solgt på internettet Kvalifikationsspøgsmål 1. Jeg bekræfter, at min virksomhed er en forretningsenhed med industriel eller kommerciel karakter

Læs mere

Betalingstjenesteloven (BTL) og brug af omkostningskoder (OUR, SHA og BEN) fra 1. november 2009

Betalingstjenesteloven (BTL) og brug af omkostningskoder (OUR, SHA og BEN) fra 1. november 2009 September 2009 Betalingstjenesteloven (BTL) og brug af (OUR, SHA og BEN) fra 1. november 2009 1. Formålet med denne information Formålet med denne information er at oplyse kontohaverne i SKB/OBS om, hvilke

Læs mere

Økonomisk analyse. Danmark, EU og fødevareproduktion. 1. juli 2014

Økonomisk analyse. Danmark, EU og fødevareproduktion. 1. juli 2014 Økonomisk analyse 1. juli 2014 Axelborg, Axeltorv 3 1609 København V T +45 3339 4000 F +45 3339 4141 E info@lf.dk W www.lf.dk Danmark, EU og fødevareproduktion Hvor mange, og hvem, skal den danske fødevareklynge

Læs mere

HVORDAN BETALER DE? HVORDAN VILLE DE GERNE BETALE?

HVORDAN BETALER DE? HVORDAN VILLE DE GERNE BETALE? HVORDAN BETALER DE? HVORDAN VILLE DE GERNE BETALE? 2/09/2008-22/10/2008 Der er 329 svar ud af 329, der opfylder dine kriterier DELTAGELSE LAND DE - Tyskland 55 (16.7%) PL - Polen 41 (12.5%) DK - Danmark

Læs mere

Udenlandske statsborgere på det danske arbejdsmarked

Udenlandske statsborgere på det danske arbejdsmarked Dato: 2. marts 219 Udenlandske statsborgere på det danske arbejdsmarked Michel Klos Ref.nr.: D19-13416 Udenlandsk arbejdskraft på det danske arbejdsmarked er et emne, der fra tid til anden dukker op på

Læs mere

Lovlig indrejse og ophold i Danmark. Tanja Nordbirk Fuldmægtig i Udlændingestyrelsen

Lovlig indrejse og ophold i Danmark. Tanja Nordbirk Fuldmægtig i Udlændingestyrelsen Lovlig indrejse og ophold i Danmark Tanja Nordbirk Fuldmægtig i Udlændingestyrelsen Overblik Besøg (korttidsophold): Visum Visumfri EU-borgere (under 3 måneder) Opholdstilladelse: Arbejde Studie Au pair

Læs mere

Foreløbig rapport om fordelingen af medlemmer i Europa- Parlamentet

Foreløbig rapport om fordelingen af medlemmer i Europa- Parlamentet Europaudvalget EU-note - E 78 Offentligt Folketinget Europaudvalget Christiansborg, den 12. september 2007 Folketingets repræsentant ved EU Til udvalgets medlemmer og stedfortrædere Foreløbig rapport om

Læs mere

Privathospitalerne har mistet hver femte offentlige patient

Privathospitalerne har mistet hver femte offentlige patient Af chefkonsulent Mia Amalie Holstein Direkte telefon 27 28 50 89 31. oktober 2013 Fra 2010 til 2012 har danske privathospitaler mistet hver femte offentligt finansierede patient. Faldet afspejler sandsynligvis,

Læs mere

Årsberetning for International Sygesikring

Årsberetning for International Sygesikring International Sygesikring Maj 2018 Kolofon Titel på udgivelsen: Årsberetning for 2017 Udgivet af: Styrelsen for Patientsikkerhed Islands Brygge 67 2300 København S Telefon: 72 28 66 00 E-post: stps@stps.dk

Læs mere

- I pct. af ugen før ,3 100,1 101,1 101,5 100,1 99,5 - I pct. af samme uge sidste år 95,3 93,9 95,3 95,7 94,1 95,6

- I pct. af ugen før ,3 100,1 101,1 101,5 100,1 99,5 - I pct. af samme uge sidste år 95,3 93,9 95,3 95,7 94,1 95,6 Priser og produktionstal for oksekød Nr. 02/17 11-01-17 Axelborg, Axeltorv 3 1609 København V T +45 3339 4000 F +45 3339 4141 E info@lf.dk W www.lf.dk Slagtning = 8.600 stk. Notering = uændret Der ventes

Læs mere

Dansk velstand overhales af asien i løbet af 10 år

Dansk velstand overhales af asien i løbet af 10 år Organisation for erhvervslivet Februar 2010 Dansk velstand overhales af asien i løbet af 10 år AF CHEFKONSULENT MORTEN GRANZAU NIELSEN, MOGR@DI.DK var det 7. rigeste land i verden for 40 år siden. I dag

Læs mere

Flere langtidsledige i EU har store sociale konsekvenser

Flere langtidsledige i EU har store sociale konsekvenser Flere langtidsledige i EU har store sociale konsekvenser Nye tal fra stat viser, at arbejdsløsheden i EU nu er på ca. 2 mio. personer svarende til, at,7 pct. af arbejdsstyrken i EU står uden job. Alene

Læs mere

Tillægsvejledning. for. danske private arbejdsgivere der beskæftiger lønmodtagere i udlandet

Tillægsvejledning. for. danske private arbejdsgivere der beskæftiger lønmodtagere i udlandet Tillægsvejledning for danske private arbejdsgivere der beskæftiger lønmodtagere i udlandet Indledning Denne vejledning er til danske private arbejdsgivere, der har ansatte i udlandet og på danske skibe.

Læs mere

7. Internationale tabeller

7. Internationale tabeller 7. Internationale tabeller 3 - Internationale tabeller Tabel 7. Skovareal fordelt efter træart Skovareal i alt Løvtræ Nåletræ Blandet skov 000 ha Albanien 030 607 46 78 Belgien 646 3 73 5 Bosnien-Hercegovina

Læs mere

Ansøgning om forhåndsgodkendelse af refusion til planlagt sygehusbehandling i et andet EU/EØS-land

Ansøgning om forhåndsgodkendelse af refusion til planlagt sygehusbehandling i et andet EU/EØS-land Efter 31 i bekendtgørelse nr. 657 af 28. juni 2019 om ret til sygehusbehandling m.v. har du mulighed for at ansøge din bopælsregion om en forhåndsgodkendelse af refusion til planlagt sygehusbehandling

Læs mere

STRAM IMPLEMENTERING SKADER DANSKE PATIENTRETTIGHEDER

STRAM IMPLEMENTERING SKADER DANSKE PATIENTRETTIGHEDER STRAM IMPLEMENTERING SKADER DANSKE PATIENTRETTIGHEDER Kontakt: Analytiker, Eva Maria Gram +45 26 14 36 38 emg@thinkeuropa.dk RESUME Mens de danske politikere endnu en gang diskuterer offentlig versus privat

Læs mere

MEDDELELSE FRA KOMMISSIONEN

MEDDELELSE FRA KOMMISSIONEN EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den XXX [ ](2013) XXX draft MEDDELELSE FRA KOMMISSIONEN Anvendelsen af artikel 260 i traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde ajourføring af oplysninger, der anvendes

Læs mere

Retsforbeholdet forværrer danske familiers retssikkerhed

Retsforbeholdet forværrer danske familiers retssikkerhed BRIEF Retsforbeholdet forværrer danske familiers retssikkerhed Kontakt: Analytiker, Eva Maria Gram +45 26 14 36 38 emg@thinkeuropa.dk RESUME Mere end 1000 danskere gifter sig hvert år med en borger fra

Læs mere

Vejledning til indberetning af store debitorer (KRES)

Vejledning til indberetning af store debitorer (KRES) Vejledning til indberetning af store debitorer (KRES) Finanstilsynet 4 april 2017 Pengeinstitutterne skal i forbindelse med den løbende indberetning til Finanstilsynet indberette eksponeringer over en

Læs mere

Ansøgning om tilskud til behandling i EU/EØS-lande efter de danske regler, der implementerer patientmobilitetsdirektivet

Ansøgning om tilskud til behandling i EU/EØS-lande efter de danske regler, der implementerer patientmobilitetsdirektivet Region Hovedstaden Center for Sundhed Enhed for Sundhedsjura Kongens Vænge 2 3400 Hillerød Ansøgning om tilskud til behandling i EU/EØS-lande efter de danske regler, der implementerer patientmobilitetsdirektivet

Læs mere

Det danske arbejdsmarked sigter mod flere Europarekorder

Det danske arbejdsmarked sigter mod flere Europarekorder Det danske arbejdsmarked sigter mod flere Europarekorder I dag ligger Danmark på en fjerdeplads i EU, når det gælder om at have den højeste andel af den voksne befolkning i beskæftigelse. Ifølge en fremskrivning

Læs mere

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 12. maj 2017 (OR. en)

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 12. maj 2017 (OR. en) Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 12. maj 2017 (OR. en) 9046/17 ADD 1 EF 97 ECOFIN 351 AGRIFIN 50 FØLGESKRIVELSE fra: modtaget: 8. maj 2017 til: Jordi AYET PUIGARNAU, direktør, på vegne af

Læs mere