Udskrift af Arbejdsrettens retsbog

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Udskrift af Arbejdsrettens retsbog"

Transkript

1 Udskrift af Arbejdsrettens retsbog Den 19. marts 2014 holdt Arbejdsretten møde i Arbejdsmarkedets Hus, Sankt Annæ Plads 5, 1250 København K, i Sag nr.: AR Divisionsforeningen mod Landsorganisationen i Danmark for Spillerforeningen i hvilken sag der sidst blev holdt retsmøde den 5. februar Retten beklædtes af næstformand, højesteretsdommer Jytte Scharling, næstformand, højesteretsdommer Thomas Rørdam og næstformand, fhv. retspræsident Niels Waage. Som retsskriver fungerede dommerfuldmægtig Emil Jurcenoks. Ingen var mødt eller tilsagt. I sagen, der blev voteret og optaget til afgørelse i retsmødet den 5. februar 2014, traf Arbejdsretten følgende Påstande BESLUTNING Klageren, Divisionsforeningen, har nedlagt følgende påstande: Principalt: Den af Fodboldens Voldgiftsret afsagte kendelse af 9. august 2013 genoptages til fornyet behandling ved faglig voldgift. Subsidiært: Den af Fodboldens Voldgiftsret afsagte kendelse af 9. august 2013 genoptages til fornyet behandling ved Fodboldens Voldgiftsret med anden dommersammensætning. Mere subsidiært: Den af Fodboldens Voldgiftsret afsagte kendelse af 9. august 2013 genoptages til fornyet behandling ved Fodboldens Voldgiftsret med samme dommersammensætning. Indklagede, Landsorganisationen i Danmark for Spillerforeningen, har nedlagt følgende påstande:

2 Principalt: Den af Fodboldens Voldgiftsret afsagte kendelse af 9. august 2013 genoptages ikke til fornyet behandling. Subsidiært: Den af Fodboldens Voldgiftsret afsagte kendelse af 9. august 2013 genoptages ved Fodboldens Voldgiftsret. Sagsfremstilling Ved klageskrift af 29. juni 2012 blev Divisionsforeningen af Spillerforeningen indklaget for Fodboldens Voldgiftsret. Den 12. februar 2013 blev sagen berammet til hovedforhandling fredag den 28. juni Spillerforeningen nedlagde under voldgiftssagen påstand om, at Divisionsforeningen skulle anerkende (1) at have handlet i strid med 21, stk. 2-4, i parternes overenskomst fra 2004 ved uden inddragelse af Spillerforeningen at have udviklet og udnyttet en varemærkestrategi for Superligaen og 1. division (Betsafe/NordicBet Divisionen), og (2) at Divisionsforeningens salg af sponsorater til Superligaen og 1. division (Betsafe/NordicBet Divisionen) fra og med sæsonen 2010/2011 var omfattet af 21, stk. 2-4, i parternes overenskomst fra Divisionsforeningen nedlagde påstand om afvisning, subsidiært frifindelse. Ved Spillerforeningens processkrift 2 af 17. maj 2013 nedlagde Spillerforeningen endvidere påstand om, (3) at Divisionsforeningen til Spillerforeningen skulle betale kr. med procesrente fra sagens anlæg, og (4) at Divisionsforeningen til Spillerforeningen skulle betale en bod for Divisionsforeningens overenskomstbrud. Spillerforeningens påstand 1 og 2 blev af voldgiftsretten udskilt til særskilt forhandling og afgørelse under hovedforhandlingen den 28. juni Mandag den 17. juni 2013 indleverede parterne påstandsdokumenter/sammenfattende processkrifter til voldgiftsretten Fredag den 21. juni 2013 indleverede Divisionsforeningen processkrift D med bilag V under henvisning til det af Spillerforeningen i processkrift 5 af fredag den 14. juni og sammenfattende processkrift af 17. juni 2013 anførte. Mandag den 24. juni 2013 fremlagde Spillerforeningen bilag 33. Ved sendt torsdag 27. juni 2013 kl. 07:51 til bl.a. voldgiftsretten og Divisionsforeningen fremlagde Spillerforeningen en række yderligere bilag og anførte i den forbindelse bl.a. følgende: Til brug for afhøringen af [Spillerforeningens direktør] Mads Øland fremlægger jeg bilag 34-52, der dels vedrører drøftelser om varemærkestrategi efter overenskomsten fra 1999 (34-48) og dels vedrører korrespondance mellem Spillerforeningen og Divisionsforeningen forud for indbringelsen af klagen (49-52). Materialet vil sammen

3 med indklagedes processkrift D og tidligere fremlagte bilag 33 og bilag V indgå i en tillægsekstrakt, jeg får udarbejdet i løbet af i dag og medbringer til voldgiftsretten i morgen. Ved sendt samme dag kl. 10:50 til bl.a. voldgiftsretten og Spillerforeningen anførte Divisionsforeningens advokat bl.a. følgende: Divisionsforeningen og undertegnede har her til morgen med meget stor undren modtaget nedenstående med bilag 34-52, 47 siders bilag i alt. Bilagene er fremsendt godt et døgn før hovedforhandlingens start, der er ingen forklaring på, hvad klager mener at kunne bruge bilagene til, og der er heller ingen forklaring på bilagenes sene fremkomst eller undskyldning for dette, uanset at hovedparten af bilagene er over 10 år gamle. Det er helt useriøs og uacceptabel sagsbehandling. Hovedforhandlingen blev berammet den 12. februar og fremlæggelsen af de yderligere bilag sker på trods af, at Spillerforeningen den 4. marts 2013 meddelte, at der ikke var yderligere bemærkninger til indklagedes processkrift A. Trods den meddelelse har Spillerforeningen herefter i perioden fra den 17. maj 2013 indgivet processkrift 2, processkrift 3, processkrift 4 og processkrift 5 med dertilhørende yderligere bilag idet processkrift 5 blev indleveret én retsdag før, der var frist for afgivelse af påstandsdokument. Klagers processkrift 5 nødvendiggjorde selvsagt et processkrift D fra indklagede, der blev afgivet den 21. juni 2013, mens hovedparten af de øvrige processkrifter blot indeholdt opfordringer om oplysninger fra Divisionsforeningen, som Divisionsforeningen allerede havde opfyldt tidligere under sagen. Herudover har Spillerforeningen yderligere bedt om fristudsættelse i forhold til tidspunkterne for indgivelse af ekstrakt og materialesamling. Først nu 25 timer før hovedforhandlingens start har Spillerforeningen så valgt at fremlægge bilag 34-52, der for det første ikke relaterer sig til noget, der er anført i processkrift D, for det andet er et ganske omfangsrigt materiale og for det tredje er ganske gamle dokumenter. Der er med andre ord ingen naturlig forklaring på, hvorfor materialet ikke har været fremme tidligere, og det er helt uforsvarligt, når fremlæggelsen sker så kort tid før en længe berammet hovedforhandling, idet Divisionsforeningen fuldstændig afskæres fra på behørig vis at gennemgå materialet og tilrettelægge sin bevisførelse herefter. Divisionsforeningen har selvsagt behov for den fornødne tid hertil for at sikre en forsvarlig proces i et voldgiftssystem med én prøvelse af sagen.

4 Divisionsforeningen begærer derfor sagen omberammet, således at Divisionsforeningen får en reel mulighed for at forholde sig til det nu fremkomne. Derudover anmoder Divisionsforeningen Fodboldens Voldgiftsret om at pålægge Spillerforeningen at indgive et processkrift, hvori der redegøres for, hvad bilagene påstås at vise, og hvilken betydning, som Spillerforeningen mener, at bilagene har. Ved sendt samme dag kl. 11:08 til bl.a. voldgiftsretten og Divisionsforeningen anførte Spillerforeningen bl.a. følgende: Som oplyst i min mail fra i morges, skal bilagene bruges i forbindelse med afhøringen af Mads Øland. De drejer sig dels om forløbet mellem overenskomstforhandlingerne i 1999 og 2004 i relation til varemærkestrategien (bilag 34-48) og dels den korrespondance, der har været mellem parterne fra tidspunktet for ophøret af SASligaen i 2010 og 2012 (bilag 49-52). Der er alt i alt tale om en ganske begrænset mængde materiale, hvilket yderligere understreges af de relativt få markeringer foretaget i siden. Årsagen til at materialet ikke er fremkommet tidligere er dels en hidtil bortkommen mappe i forbindelse med Spillerforeningens flytning og dels journaliseringer under andre sager. Materialet er først fremskaffet i går sidst på dagen. Der er herefter ikke grundlag omberammelse af sagen. Ved sendt samme dag kl. 11:21 til bl.a. voldgiftsretten og Spillerforeningen anførte Divisionsforeningen bl.a. følgende: Divisionsforeningen fastholder begæringen om omberammelse og det tidligere anførte. Der er intet i nedenstående bemærkninger, der ændrer det faktum, at materialet er fremkommet uacceptabelt sent, at Divisionsforeningen ikke har behørig mulighed for at forberede sig, herunder overveje bevisførelse m.v., og at bilagene naturligvis ikke kun skal bruges i forbindelse med afhøringen af Mads Øland, men også i sagen i øvrigt uden at Divisionsforeningen med nedenstående bemærkninger er blevet klogere på, hvad hver enkelt bilag af Spillerforeningen menes at kunne tillægges af betydning. Samme dag kl. 15:29 meddelte voldgiftsretten via parterne følgende: I ovennævnte sag har voldgiftsretten netop drøftet indklagedes begæring om omberammelse. DBU sekretariatet skal herefter oplyse, at hovedforhandlingen gennemføres som planlagt i morgen fredag den 28. juni Voldgiftsretten vil dog ikke afvise at udsætte hovedforhandlingen, hvis det viser sig, at Divisionsforeningen ikke med rimelighed kan varetage sine interesser.

5 Hovedforhandlingen blev herefter gennemført fredag den 28. juni Af voldgiftsrettens forhandlingsprotokol sendt til parterne pr. den 22. oktober 2013 fremgår følgende: Voldgiftsretten blev sat den 28. juni 2013 kl af landsdommer Bloch Andersen (formand), advokat Peter Breum og advokat Søren Stenderup Jensen. For klager, Spillerforeningen, mødte advokat Martin Dahl Pedersen tillige med jurist Mikael Døi, samt med formand for Spillerforeningen, Thomas Lindrup, og direktør i Spillerforeningen, Mads Øland. For indklagede, Divisionsforeningen, mødte advokat Christian K. Clasen tillige med Søren Hansen, samt med administrerende direktør i Divisionsforeningen, Claus Thomsen, og Ole Knudsen og Torben Oldenborg. Der fremlagdes sammenfattende processkrifter af 17. juni 2013 fra Spillerforeningen ved advokat Martin Dahl Pedersen og af s.d. fra Divisionsforeningen ved advokat Christian K. Clasen. Der fremlagdes videre ekstrakt, tillægsekstrakt og materialesamlinger. Indklagede tog i relation til bilag 39 forbehold for at indkalde Søren Colding som vidne. Indklagede tog endvidere forbehold for at indkalde Allan Johansen som vidne. Advokat Martin Dahl Pedersen forelagde sagen og dokumenterede i forbindelse hermed. Advokat Christian K. Clasen havde lejlighed til at supplere forelæggelsen. Der blev efter vejledning om sandhedspligten afgivet forklaring af direktør Mads Øland. Der blev efter vejledning om sandhedspligten afgivet forklaring af administrerende direktør Claus Thomsen. Som vidne mødte Torben Oldenborg, der vejledt om sandhedspligten afgav forklaring. Som vidne mødte administrerende direktør Jacob Nielsen, der vejledt om sandhedspligten afgav forklaring. Som vidne mødte Allan Reese, der vejledt om sandhedspligten afgav forklaring. Som vidne mødte Børge Bach, der vejledt om sandhedspligten afgav forklaring. Som vidne mødte advokat Peter Nisbeth, der vejledt om sandhedspligten afgav forklaring. Som vidne mødte Inger Tanderup, der vejledt om sandhedspligten afgav forklaring. Som vidne mødte Peter Froulund, der vejledt om sandhedspligten afgav forklaring.

6 Som vidne mødte direktør Michael Overgaard, der vejledt om sandhedspligten afgav forklaring. Indklagede frafaldt førelsen af vidnet Niels-Christian Holmstrøm. Indklagede frafaldt at indkalde Søren Colding som vidne. Advokat Christian K. Clasen tilkendegav, at indklagedes standpunkt om passivitet havde været kendt hele tiden, men at han alligevel først g.d. havde modtaget bilag (optaget i tillægsekstrakten) herom. Han havde i den anledning talt med Allan Johansen, der imidlertid ikke havde mulighed for at give møde i dag. Advokat Christian K. Clasen tilkendegav videre, at hovedforhandlingen kunne fortsætte uden førelsen af Allan Johansen, medmindre voldgiftsretten mener, at materialet er afgørende. Såfremt voldsretten finder det afgørende, så vil indklagede have hovedforhandlingen udsat med henblik på førelsen af Allan Johansen. Efter votering tilkendegav retsformanden, at voldgiftsretten havde noteret sig indklagedes standpunkt, og at hovedforhandlingen foreløbig kunne fortsætte. Sagen procederes. Indklagede gentog herunder afslutningsvis, at hovedforhandlingen eventuelt måtte genoptages med henblik på at høre Allan Johansen som tidligere nævnt. Der repliceredes og dupliceredes. Efter votering tilkendegav voldgiftsretten sit syn på sagen. Indklagede tilkendegav, at man ønskede en kendelse afsagt. Voldgiftsretten optog sagen til kendelse, der afsiges efter nærmere meddelelse. Voldgiftsretten hævet. Den 9. august 2013 afsagde voldgiftsretten kendelse og anførte i den forbindelse bl.a. følgende: Voldgiftsrettens begrundelse og resultat Bloch Andersen og Peter Breum udtaler: Det fremgår af pressemeddelelsen af 6. juli 2010 og af Divisionsforeningens årsberetning for , at det nye liga-brand er udviklet af Divisionsforeningens Brandingudvalg. I overensstemmelse hermed var navnet Superliga og mærket (logoet) registreret som tilhørende Divisionsforeningen. Vi finder herefter og efter den meget nære forbindelse mellem Divisionsforeningen og Superligaen A/S, herunder blandt andet ved, at Divisionsforeningen og Superligaen A/S har samme direktion og ved, at Divisionsforeningen varetager sekretariatsfunktionerne for Superligaen A/S, at Divisionsforeningen ikke alene er ansvarlig for udviklingen af den nye

7 varemærkestrategi, men også for udnyttelsen af denne. Det kan på denne baggrund ikke tillægges afgørende betydning, at udnyttelsen er sket i Superligaen A/S, og at navn og varemærke er overført til Superligaen A/S. Vi finder således hverken grundlag for at afvise sagen med den begrundelse, at påstandene ikke er egnede til påkendelse med henvisning til, at udvikling og udnyttelse er sket i Superligaen A/S, eller at frifinde Divisionsforeningen med henvisning til, at Divisionsforeningen ikke er rette indklagede. Det bemærkes, at rette påstand for sidstnævnte anbringende er frifindelse. Allerede parternes første samarbejdsaftale fra 1998 indeholdt bestemmelser om en fælles varemærkestrategi. Bestemmelserne herom er videreført i overenskomsten fra Divisionsforeningen ønskede under senere overenskomstforhandlinger, at bestemmelserne udgik, hvilket Spillerforeningen modsatte sig. Der blev ikke indgået nogen ny overenskomst, og overenskomsten fra 2004 er fortsat gældende. Bestemmelserne om den fælles varemærke strategi må forstås således, at de ikke omfatter navnesponsoratet for Danmarksturneringens bedste række, sådan som dette blev praktiseret, idet dette siden uden om Spillerforeningen havde været solgt til sponsorer. I forbindelse med udløbet af SAS-navnesponsoratet i 2010 skiftede klubberne imidlertid strategi, således at man ikke længere solgte navnesponsorat for Danmarksturneringens bedste række, men i stedet iværksatte en varemærkestrategi for denne række. Som anført ovenfor er Divisionsforeningen ansvarlig herfor. Vi finder, at Divisionsforeningen dermed er ansvarlig for, at der uden om Spillerforeningen er udviklet og iværksat en sådan varemærkestrategi, som man i overenskomsten havde forpligtet sig til at være fælles om, og som man tidligere sammen havde arbejdet på. Det bemærkes herved, at klubben, med respekt af andre rettighedshavere, råder over logoer og klubdragter, og at klubben ifølge overenskomstens 9.3 har ret til at udnytte spillerens billede, ligheder og autograf i forbindelse med klubben eget salg af merchandise, i forbindelse med klubbens markedsføring, og i forbindelse med klubbens salg af sponsorater. Klubben kan således ikke råde over spillerens billede, ligheder og autograf i forbindelse med de nævnte aktiviteter, såfremt disse ikke vedrører klubben. Disse rettigheder tilhører således fortsat spilleren og er gennem overenskomstens 9.4 indskudt i fælles projekter under forudsætning af, at sådanne projekter er godkendt af begge parters kompetente organer. Parterne har derfor gennem overenskomstens 21.1 og 21.2 forpligtet sig til i fællesskab at udnytte bl.a. disse rettigheder til blandt andet at udvikle en varemærkestrategi for SAS ligaen og de øvrige divisioner. Det bemærkes særskilt, at Divisionsforeningen ikke ensidigt kan frigøre sig fra denne forpligtelse ved at henvise til, at projektet ikke er godkendt af begge parters kompetente organer.

8 Da varemærkestrategien ifølge Divisionsforeningens årsberetning for er indført i eller skal indføres i også 1. og 2. division samt i Divisionsforeningen, finder vi, at Divisionsforeningen også er ansvarlig for varemærkestrategien i relation til 1. division. Vi finder ikke, at Spillerforeningen har ageret på en sådan måde, at Divisionsforeningen med rette kan have gået ud fra, at Spillerforeningen ikke ville gøre sine rettigheder efter overenskomstens 21 gældende, og vi finder således ikke, at Spillerforeningen har udvist retsfortabende passivitet ved først at rejse kravet som sket. Vi stemmer derfor for at tage Spillerforeningens påstande 1 og 2 til følge. Søren Stenderup Jensen udtaler: Klubberne råder alene, med respekt af andre rettighedshavere, over rettighederne til logoer og klubdragter, og disse rettigheder er ikke omfattet af overenskomsten. Efter overenskomstens 9.3 har klubberne endvidere fået overdraget retten til at udnytte spillerens billede, ligheder og autograf i forbindelse med klubbernes eget salg af merchandise, i forbindelse med klubbernes markedsføring og salgsfremmende foranstaltninger og i forbindelse med klubbens salg af sponsorater. I overensstemmelse med almindelige regler om overdragelse af immaterielle rettigheder fra en arbejdstager til en arbejdsgiver må bestemmelsen i overenskomstens 9, stk. 3, forstås således, at klubberne gennem bestemmelsen har fået overdraget retten til at udnytte spillerens billede, ligheder og autograf i det omfang, dette er nødvendigt for driften af klubbernes sædvanlige virksomhed. De herved overdragne rettigheder er klubberne efter min opfattelse berettigede til at udnytte såvel enkeltvis som i samarbejde med andre klubber i Danmarksturneringen f.eks. i forbindelse med markedsføringen af Superligaen og de øvrige divisioner. Bestemmelsen i overenskomstens 21, stk. 1, hvorefter parterne i fællesskab skal udfolde alle bestræbelser på at træffe de nødvendige foranstaltninger for i fællesskab at udnytte de fælles rettigheder, som de i medfør af overenskomsten er blevet tilført fra klubber og spillere, må forstås i sammenhæng med bestemmelserne i overenskomstens 9, herunder 9, stk. 4, der forudsætter, at der er tale om andre rettigheder, end de i 9, stk. 3, nævnte rettigheder. Det samme gælder udviklingen af en fælles varemærkestrategi som bestemt i overenskomstens 21, stk. 2. Det følger herefter af sammenhængen i 21, sammenhængen mellem 9, stk. 3-4, og 21 og det allerede ved overenskomstens indgåelse eksisterende navnesponsorat - der ubestridt ikke var omfattet af overenskomstens bestemmelser - at udviklingen og udnyttelsen af den omhandlede varemærkestrategi for Superligaen og de øvrige divisioner ikke vedrører fælles rettigheder, som er omfattet af parternes forpligtelse til fælles udvikling og udnyttelse i overenskomstens 21, stk. 2, idet denne bestemmelse vedrører rettighederne til logoer, klubdragter, billeder, ligheder og autografer etc., som i udgangspunktet ikke er fælles rettigheder. Det forhold, at parterne har drøftet en fælles varemærkestrategi for Superligaen i , som ikke blev godkendt af parternes kompetente organer, ændrer efter min opfattelse ikke ved, at udviklingen og udnyttelsen af den omhandlede varemærkestrategi

9 for Superligaen ikke er en fælles rettighed, som er omfattet af parternes forpligtelse til fælles udvikling og udnyttelse i overenskomstens 21. Jeg stemmer allerede af denne grund for at frifinde Divisionsforeningen for påstand 1 og 2. Der træffes afgørelse efter stemmeflertallet. T h i b e s t e m m e s: Divisionsforeningen skal anerkende at have handlet i strid med 21, stk. 2-4, i parternes overenskomst fra 2004 ved uden inddragelse af Spillerforeningen at have udviklet og udnyttet en varemærkestrategi for Superligaen og 1. division (Betsafe Divisionen). Divisionsforeningen skal anerkende, at Divisionsforeningens salg af sponsorater til Superligaen og 1. division (Betsafe Divisionen) fra og med sæsonen er omfattet af 21, stk. 2-4, i parternes overenskomst fra Divisionsforeningen har for Arbejdsretten til støtte for påstanden om genoptagelse som nyt relevant materiale fremlagt kopi af et brev af 1. januar 1999 fra Divisionsforeningens daværende direktør Claus Rode Jensen til Jørgen Bækkelund vedrørende aftaler mellem Spillerforeningen og Divisionsforeningen (bilag 8) samt et af Divisionsforeningen udarbejdet notat af 8. februar 1999 vedrørende aftaler med Spillerforeningen (bilag 9). Divisionsforeningen har derudover fremlagt en række skriftlige vidneforklaringer fra Allan Johansen, Niels Christian Holmstrøm, Søren Colding, Allan K. Pedersen, Thomas Christensen og Mogens Krogh, der bl.a. vedrører fordeling og udnyttelse af rettigheder og diverse aftaler og drøftelser mellem Spillerforeningen og Divisionsforeningen, herunder vedrørende den omhandlede varemærkestrategi. Anbringender Divisionsforeningen har navnlig anført, at der i medfør af arbejdsretslovens 30, stk. 1, er grundlag for, at Arbejdsretten genoptager sagen til fornyet behandling ved faglig voldgift, idet det må anses for overvejende sandsynligt, at sagen uden Divisionsforeningens fejl har været urigtigt oplyst, at sagen efter en genoptagelse vil få et væsentligt forskelligt resultat, og at omstændighederne i øvrigt i høj grad taler for genoptagelse. Ét døgn før hovedforhandlingen fremkom Spillerforeningen med et meget omfattende bilagsmateriale på i alt 47 sider, der skulle støtte Mads Ølands forklaring, som uden bilagene blot ville fremstå som frihåndstegning. De omhandlede bilag kunne uden tvivl være fremlagt på et langt tidligere tidspunkt i sagen, idet en stor del af materialet var mere end 10 år gammelt. Voldgiftsretten valgte ikke desto mindre alligevel at fastholde hovedforhandlingen dagen efter. Voldgiftsretten tilkendegav før og under hovedforhandlingen at ville vurdere, om Divisionsforeningen kunne varetage sine interesser, men en sådan vurdering lod sig ikke foretage under hovedforhandlingen.

10 Divisionsforeningen forsøgte under hovedforhandlingen at få kontakt med relevante vidner, hvilket blev meddelt voldgiftsretten, men det var ikke muligt med så kort varsel. Dette blev også straks efter bevisførelsen meddelt voldgiftsretten, der accepterede at ville afbryde voteringen og genoptage hovedforhandlingen, hvis noget fra bilag kunne tillægges betydning. Det fremgår af kendelsen, at voldgiftsretten har lagt vægt på det omhandlede bilagsmateriale til skade for Divisionsforeningen. Voldgiftssagen burde derfor være blevet omberammet, hvilket Spillerforeningen også burde have erklæret sig enig i, således at alle relevante fakta og retlige argumenter kunne være præsenteret for voldgiftsretten. Alternativt kunne man have ladet de omhandlede bilag udgå af sagen. Det er et almindeligt retsplejemæssigt princip, at en part skal have mulighed for at få kendskab og lejlighed til at kommentere på bemærkninger og beviser, der fremføres af modparten, uanset om de tillægges betydning for rettens afgørelse. Det må så meget desto mere gælde, når voldgiftsrettens afgørelse ikke kan appelleres, og i en sag af så indgribende betydning for Divisionsforeningen. Divisionsforeningen fik som følge af afslaget på anmodningen om omberammelse ikke fornøden og betryggende lejlighed til at imødegå de af Spillerforeningen fremlagte bilag og tilrettelægge sin bevisførelse herefter, herunder med henblik på at imødegå de misforståelser som bilagenes indhold kunne give anledning til. De fremlagte bilag ændrede sagen radikalt, og det var først ved fremlæggelsen heraf, at Divisionsforeningen fik brug for de ekstra vidner. Divisionsforeningen blev desuden stillet i en fuldstændig umulig situation, idet man nu var nødt til at bruge dagen før hovedforhandlingen på at gennemgå de mange bilag frem for at forberede sagens materie. Grundlæggende retsplejemæssige principper om fair trial er dermed tilsidesat, jf. også artikel 6 i Den Europæiske Menneskerettighedskonvention. Når der er begået en formel fejl af den pågældende karakter, skaber det en formodning for, at voldgiftsretten er nået frem til et forkert resultat, hvilket dissensen også afspejler. Allerede som følge af den formelle fejl, bør sagen genoptages. De fremlagte vidneerklæringer, der bl.a. belyser, hvad der ligger bag bilagenes omtale af den omtvistede varemærkestrategi, og som kunne være med til at imødegå Mads Ølands forklaring, illustrerer desuden de væsentlige faktuelle forhold, som Divisionsforeningen blev afskåret fra at inddrage i sagen, som vil betyde, at sagen ved en genoptagelse vil få et andet resultat. Det bemærkes yderligere, at der ikke er noget grundlag for at statuere identifikation mellem Divisionsforeningen og Superligaen A/S, og at det forhold, at man går fra én navnesponsor til fire navnesponsorer ikke kan medføre, at der herved etableres en varemærkestrategi. Fodboldens voldgiftsret har dermed foretaget en forkert juridisk subsumption, der ikke stemmer overens med det faktum, som voldgiftsretten er blevet forelagt. Også disse forhold fører til, at sagen bør genoptages til fornyet behandling. Landsorganisation i Danmark for Spillerforeningen har navnlig anført, at Divisionsforeningen ikke har påvist omstændigheder, der gør, dels at det må anses for overvejende sandsynligt, at sagen var urigtigt oplyst, dels at sagen efter en genoptagelse vil få et væsentligt forskelligt resultat, og dels omstændigheder, der i øvrigt i høj grad taler for genoptagelse, jf.

11 arbejdsretslovens 30. Bestemmelsen svarer til retsplejelovens 399, og alle tre forhold skal foreligge, før genoptagelse kan komme på tale. Adgangen til genoptagelse udgør en helt ekstraordinær undtagelse til hovedreglen om, at voldgiftsrettens afgørelse er endelig, og genoptagelse sker typisk, hvor dommeren selv har erkendt at have begået en fejl. Divisionsforeningen har ikke fremlagt væsentligt afgørende nye dokumenter eller påvist vidner, der kan forklare om afgørende nye faktuelle forhold, som Divisionsforeningen ikke kunne have indkaldt til hovedforhandlingen på grundlag af sagens forudgående mæglingsforløb og de udvekslede processkrifter. Det nye materiale har stort set heller intet med de nye bilag at gøre. Det bemærkes i øvrigt, at de skriftlige vidneerklæringer er påfaldende ens i deres sproglige udformning, og at alle benytter ordet hensigtserklæring i deres omtale af varemærkestrategien. En part er selv herre over sin egen bevisførelse, og man kan ikke fortryde, når man ser rettens resultat og herefter forsøge at få en sag genoptaget, bare fordi man opdager, at der var noget, man gerne ville have haft med. Retsplejelovens regler gælder med de fornødne tilpasninger i faglig voldgift, jf. arbejdsretslovens 29, og der er tradition for, at voldgiftsager behandles under mere uformelle former. Det er således ikke første gang, at der under en voldgiftssag bliver fremlagt nye bilag dagen før eller på selve dagen for hovedforhandlingen, og i denne sag skyldes den sene fremlæggelse konkret, at de omhandlede bilag grundet flytterod først blev fundet frem, dagen før de blev fremlagt. Voldgiftsrettens afgørelse om at omberamme sagen beror på en skønsmæssig vurdering, der er foretaget af voldgiftsretten på et tidspunkt, hvor sagen var skåret til og retten kendte sagen. Der var et hektisk forløb op til hovedforhandlingen, hvor begge parter fremlagde nye bilag, og voldgiftsrettens dagen før hovedforhandlingen og voldgiftsrettens protokollat viser, at voldgiftsretten var fuldt opmærksom på og har taget højde for, at der var fremkommet nyt materiale, og at Divisionsforeningen skulle have mulighed for at varetage sine interesser. Når voldgiftsretten ikke fandt anledning til at udsætte sagens afgørelse, må det være, fordi voldgiftsretten ikke har lagt vægt på bilagsmaterialet, endsige at det har haft afgørende betydning for voldgiftsrettens resultat. Bilagene er da heller ikke omtalt i voldgiftrettens præmisser. Divisionsforeningen ønsker med anmodningen om genoptagelse reelt at få Arbejdsretten til at omgøre voldgiftsrettens bevisvurdering og afgørelse vedrørende overenskomstens fortolkning. Divisionsforeningens anbringender er blevet grundigt belyst og procederet på mæglingsmødet, under den langvarige skriftveksling og ved den grundige hovedforhandling, og voldgiftsrettens afgørelse er derfor blevet til under fuldt betryggende omstændigheder. Divisionsforeningen forsøger blot at efterprocedere sagen. Arbejdsrettens begrundelse og resultat Efter arbejdsretslovens 30, stk. 1, kan Arbejdsretten undtagelsesvis tillade, at en sag, der er afgjort af en faglig voldgiftsret, genoptages, når det må anses for overvejende sandsynligt, at sagen uden ansøgerens fejl har været urigtigt oplyst, og at sagen efter en genoptagelse vil få et væsentligt forskelligt resultat, og omstændighederne i øvrigt i høj grad taler for genoptagelse.

12 Arbejdsretten finder, at de bilag (bilag 34-52), som Spillerforeningen fremlagde den 27. juni 2013, dagen før hovedforhandlingen i voldgiftsretten, angik temaer, som i forvejen var introduceret i sagen, og som Divisionsforeningen også før bilagenes fremkomst havde haft anledning til at overveje bevisførelse om, hvis man fandt, at det var af betydning. Forløbet før og under hovedforhandlingen i voldgiftsretten viser, at voldgiftsretten var meget opmærksom på, at fremkomsten af de nye bilag kunne indebære en vanskelig situation for Divisionsforeningen, og at en udsættelse af sagen kunne komme på tale, hvis foreningen ikke med rimelighed kunne varetage sine interesser, jf. voldgiftsrettens mail af 27. juni 2013 og forhandlingsprotokollen vedrørende hovedforhandlingen den 28. juni Det må derfor antages, at voldgiftsretten, forinden den traf sin afgørelse, havde overvejet, om de nye bilag var af betydning for sagens udfald, og at den var kommet til den konklusion, at dette ikke var tilfældet. Der er da heller ikke hverken i flertallets eller i det dissentierende voldgiftsmedlems begrundelse henvist til de nye bilag. Under disse omstændigheder finder Arbejdsretten, at betingelserne i arbejdsretslovens 30, stk. 1, for undtagelsesvis at tillade genoptagelse af voldgiftssagen ikke er opfyldt. Divisionsforeningens anmodning om genoptagelse tages derfor ikke til følge. THI BESTEMMES: Den af Fodboldens Voldgiftsret afsagte kendelse af 9. august 2013 genoptages ikke til fornyet behandling. Jytte Scharling

Protokollat i faglig voldgift. Fagligt Fælles Forbund (advokat Evelyn Jørgensen) mod DI for Responce A/S (advokat Jette Bøgely)

Protokollat i faglig voldgift. Fagligt Fælles Forbund (advokat Evelyn Jørgensen) mod DI for Responce A/S (advokat Jette Bøgely) Protokollat i faglig voldgift Fagligt Fælles Forbund (advokat Evelyn Jørgensen) mod DI for Responce A/S (advokat Jette Bøgely) (vedrørende fortolkningsproblemer i parternes aftalegrundlag) Den 7. november

Læs mere

Udskrift af Arbejdsrettens dom af 26. maj 2008

Udskrift af Arbejdsrettens dom af 26. maj 2008 Udskrift af Arbejdsrettens dom af 26. maj 2008 i sag nr. A2007.183: Landsorganisationen i Danmark for Dansk El-Forbund (advokat Ane K. Lorentzen) mod Dansk Arbejdsgiverforening for TEKNIQ Installatørernes

Læs mere

K E N D E L S E. Datoen for klagen: Klagen er modtaget i Advokatnævnet den 30. december 2009.

K E N D E L S E. Datoen for klagen: Klagen er modtaget i Advokatnævnet den 30. december 2009. København, den 6. september 2012 Sagsnr. 2010 31/ SMO/JML 2. advokatkreds K E N D E L S E Sagens parter: I denne sag har advokat [A] klaget på vegne af [Klager 1] og [Klager 2] samt [Klager 3] og [Klager

Læs mere

Årsberetning 2014. (Uddrag)

Årsberetning 2014. (Uddrag) Årsberetning 2014 (Uddrag) 6.3 Kompetencespørgsmål Arbejdsrettens og de faglige voldgiftsretters kompetence er fastlagt i henholdsvis 9 11 og 21-22 i lov nr. 106 af 26. februar 2008, der som oven for nævnt

Læs mere

Arbejdsrettens dom af 16. september 2008

Arbejdsrettens dom af 16. september 2008 Arbejdsrettens dom af 16. september 2008 i sag nr. A2005.220: Landsorganisationen i Danmark for Forbundet Træ-Industri-Byg i Danmark (adv. Steven Vallik) mod Helge Rasmussen & Søn v/ Peter Rasmussen Anders

Læs mere

T I L K E N D E G I V E L S E

T I L K E N D E G I V E L S E T I L K E N D E G I V E L S E i Faglig voldgiftssag FV 2010.0248: HK Privat for A (advokat Martin Juul Christensen) mod DI for G4S Security Services A/S (advokat Annette Fæster Petersen) Sagen angår spørgsmålet,

Læs mere

3. advokatkreds K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har X klaget over advokat A.

3. advokatkreds K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har X klaget over advokat A. København, den 10. december 2012 Sagsnr. 2012-2470/HCH/JML 3. advokatkreds K E N D E L S E Sagens parter: I denne sag har X klaget over advokat A. Sagens tema: X, der ved dom af 16. september 2011 afsagt

Læs mere

Opmandskendelse i Faglig Voldgift

Opmandskendelse i Faglig Voldgift Opmandskendelse i Faglig Voldgift Finansforbundet (advokat Lars Dahl Gulmann) mod Finanssektorens Arbejdsgiverforening på egne vegne og for Comwell Klarskovgaard A/S (advokat Merete Preisler) afsagt den

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 30. marts 2011

HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 30. marts 2011 UDSKRIFT AF HØJESTERETS ANKE- OG KÆREMÅLSUDVALGS DOMBOG HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 30. marts 2011 Sag 69/2011 Anklagemyndigheden (statsadvokaten for Nordsjælland og København) mod Christoffer

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 3. november 2015

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 3. november 2015 HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 3. november 2015 Sag 113/2015 Dansk Ejendoms Analyse ved Tue Ulrich Hansen kærer afgørelse i sagen: Claus Wede (advokat Jakob Vinding) mod Søren Visnek (advokat

Læs mere

Vedtægter for Ankenævnet for hotel, restaurant og turisme

Vedtægter for Ankenævnet for hotel, restaurant og turisme Vedtægter for Ankenævnet for hotel, restaurant og turisme 1 Nævnet er oprettet af Hotel, Restaurant og Turisterhvervet, HORESTA, og Forbrugerrådet. 2 Nævnets kompetence Ankenævnet for hotel, restaurant

Læs mere

Regler for Landbrug & Fødevarers Voldgiftsret for Svinebranchen VOLDGIFTSRETTEN FOR DANISH PRODUKTSTANDARD

Regler for Landbrug & Fødevarers Voldgiftsret for Svinebranchen VOLDGIFTSRETTEN FOR DANISH PRODUKTSTANDARD Regler for Landbrug & Fødevarers Voldgiftsret for Svinebranchen VOLDGIFTSRETTEN FOR DANISH PRODUKTSTANDARD og VOLDGIFTSRETTEN FOR DANISH TRANSPORTSTANDARD 1.0 Kompetence 1.1 Landbrug & Fødevarers Voldgiftsret

Læs mere

6. advokatkreds K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har X på vegne klager klaget over indklagede.

6. advokatkreds K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har X på vegne klager klaget over indklagede. København, den 18. december 2013 Sagsnr. 2012-1189/CHN/PMO 6. advokkreds Sagens parter: K E N D E L S E I denne sag har X på vegne klager klaget over indklagede. Sagens tema: X har på vegne klager klaget

Læs mere

T I L K E N D E G I V E L S E. af 25. januar 2015. Faglig voldgiftssag FV2014.0125: Fagligt Fælles Forbund (3F) (advokat Pernille Leidersdorff-Ernst)

T I L K E N D E G I V E L S E. af 25. januar 2015. Faglig voldgiftssag FV2014.0125: Fagligt Fælles Forbund (3F) (advokat Pernille Leidersdorff-Ernst) T I L K E N D E G I V E L S E af 25. januar 2015 i Faglig voldgiftssag FV2014.0125: Fagligt Fælles Forbund (3F) (advokat Pernille Leidersdorff-Ernst) mod GLS-A for Aldershvile Planteskole ApS (advokat

Læs mere

PROTOKOLLAT med tilkendegivelse i faglig voldgift (2015.0028) Danmarks Jurist- og Økonomforbund. mod SKAT

PROTOKOLLAT med tilkendegivelse i faglig voldgift (2015.0028) Danmarks Jurist- og Økonomforbund. mod SKAT PROTOKOLLAT med tilkendegivelse i faglig voldgift (2015.0028) Danmarks Jurist- og Økonomforbund mod SKAT Tvisten Tvisten angår fortolkningen af en aftale mellem SKAT og bl.a. AC-Landsklubben om flekstid

Læs mere

Udskrift af Arbejdsrettens dom af 30. maj 2017

Udskrift af Arbejdsrettens dom af 30. maj 2017 Udskrift af Arbejdsrettens dom af 30. maj 2017 I sag nr.: AR2016.0083 Landsorganisationen i Danmark for Fagligt Fælles Forbund (Advokat Pernille Leidersdorff-Ernst) mod Dansk Arbejdsgiverforening for Danske

Læs mere

PROTOKOLLAT med tilkendegivelse i faglig voldgift (2014.0031) Dansk Metal. mod. TV 2 Danmark A/S

PROTOKOLLAT med tilkendegivelse i faglig voldgift (2014.0031) Dansk Metal. mod. TV 2 Danmark A/S PROTOKOLLAT med tilkendegivelse i faglig voldgift (2014.0031) Dansk Metal mod TV 2 Danmark A/S Tvisten Tvisten angår fortolkningen af 12, stk. 4, i parternes overenskomst om en årlig ret til 3 dages selvvalgt

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 4. september 2013

HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 4. september 2013 HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 4. september 2013 Sag 105/2013 Anklagemyndigheden mod T (advokat Bjørn Elmquist, beskikket) T har indbragt Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitets

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 31. marts 2015

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 31. marts 2015 HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 31. marts 2015 Sag 232/2014 Jan Laugesen (selv) mod Københavns Kommune Center for Parkering (advokat Anders Valentiner-Branth) I tidligere instanser er afsagt kendelse

Læs mere

Udskrift af Arbejdsrettens retsbog

Udskrift af Arbejdsrettens retsbog Udskrift af Arbejdsrettens retsbog Den 19. juni 2018 holdt Arbejdsretten møde i Arbejdsmarkedets Hus, Sankt Annæ Plads 5, 1250 København K, i Sag nr.: AR2017.0801 Landsorganisationen i Danmark for FOA

Læs mere

PROTOKOLLAT med tilkendegivelse i faglig voldgift (2012.0083) Fællesudvalget for Musikundervisere inden for Musikskoleområdet, FMM.

PROTOKOLLAT med tilkendegivelse i faglig voldgift (2012.0083) Fællesudvalget for Musikundervisere inden for Musikskoleområdet, FMM. PROTOKOLLAT med tilkendegivelse i faglig voldgift (2012.0083) Fællesudvalget for Musikundervisere inden for Musikskoleområdet, FMM for Dansk Musikpædagogisk Forening, DMPF mod KL for Aarhus Kommune Tvisten

Læs mere

K E N D E L S E FAGLIG VOLDGIFT FOA. mod. Kommunernes Landsforening. for. Aalborg Kommune

K E N D E L S E FAGLIG VOLDGIFT FOA. mod. Kommunernes Landsforening. for. Aalborg Kommune K E N D E L S E i FAGLIG VOLDGIFT FOA mod Kommunernes Landsforening for Aalborg Kommune Denne kendelse vedrører fortolkning af overenskomsten indgået mellem FOA og Kommunernes Landsforening (KL) for social

Læs mere

DIF-IDRÆTTENS HØJESTE APPELINSTANS KENDELSE

DIF-IDRÆTTENS HØJESTE APPELINSTANS KENDELSE DIF-IDRÆTTENS HØJESTE APPELINSTANS KENDELSE afsagt den 28. august 2015 i sag nr. 12/2015 Badminton Københavns indbringelse af Badminton Danmarks Disciplinærudvalgs kendelse af 4. maj 2015 Sagen er behandlet

Læs mere

Udskrift af Arbejdsrettens dom af 3. februar 2016

Udskrift af Arbejdsrettens dom af 3. februar 2016 Udskrift af Arbejdsrettens dom af 3. februar 2016 I sag nr.: AR2015.0171 Landsorganisationen i Danmark for Fagligt Fælles Forbund mod Dansk Arbejdsgiverforening for DIO II for Danren A/S Dommere: Poul

Læs mere

TILKENDEGIVELSE. i faglig voldgiftssag FV2015.0108. Danmarks Lærerforening for A (advokat Peter Breum) mod. Aabenraa Kommune (advokat Jørgen Vinding)

TILKENDEGIVELSE. i faglig voldgiftssag FV2015.0108. Danmarks Lærerforening for A (advokat Peter Breum) mod. Aabenraa Kommune (advokat Jørgen Vinding) TILKENDEGIVELSE meddelt torsdag den 26. november 2015 i faglig voldgiftssag FV2015.0108 Danmarks Lærerforening for A (advokat Peter Breum) mod Aabenraa Kommune (advokat Jørgen Vinding) Tvisten Hovedspørgsmålet

Læs mere

PROTOKOLLAT med tilkendegivelse af 18. maj 2011 i faglig voldgift: CO-industi for Dansk Metal for A. mod

PROTOKOLLAT med tilkendegivelse af 18. maj 2011 i faglig voldgift: CO-industi for Dansk Metal for A. mod PROTOKOLLAT med tilkendegivelse af 18. maj 2011 i faglig voldgift: CO-industi for Dansk Metal for A mod DI-Organisation for erhvervslivet for Skare Meat Packers K/S Tvisten Sagen angår spørgsmålet, om

Læs mere

Kendelse af 29. marts 2016 i faglig voldgift FV 2015.0116: CO-industri for Teknisk Landsforbund (advokat Jesper Kragh-Stetting) mod

Kendelse af 29. marts 2016 i faglig voldgift FV 2015.0116: CO-industri for Teknisk Landsforbund (advokat Jesper Kragh-Stetting) mod Kendelse af 29. marts 2016 i faglig voldgift FV 2015.0116: CO-industri for Teknisk Landsforbund (advokat Jesper Kragh-Stetting) mod DI Overenskomst I v/dansk Industri for Grundfos A/S (advokat Thomas Nielsen)

Læs mere

Protokollat. med tilkendegivelse. Faglig Voldgift (FV 2013.142) Dansk Metal. (juridisk konsulent Pernille Leidersdorf) mod

Protokollat. med tilkendegivelse. Faglig Voldgift (FV 2013.142) Dansk Metal. (juridisk konsulent Pernille Leidersdorf) mod Protokollat med tilkendegivelse i Faglig Voldgift (FV 2013.142) Dansk Metal (juridisk konsulent Pernille Leidersdorf) mod Autobranchens Arbejdsgiverforening (ABAF) for Olsen Biler A/S (juridisk konsulent

Læs mere

KENDELSE. faglig voldgiftssag FV Akademikerne. for. Dansk Magisterforening. Forbundet Arkitekter og Designere. (advokat Peter Breum) mod

KENDELSE. faglig voldgiftssag FV Akademikerne. for. Dansk Magisterforening. Forbundet Arkitekter og Designere. (advokat Peter Breum) mod KENDELSE i faglig voldgiftssag FV 2017.0022 Akademikerne for Dansk Magisterforening og Forbundet Arkitekter og Designere (advokat Peter Breum) mod Moderniseringsstyrelsen for Styrelse F (advokat Lene Damkjær

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 23. august 2011

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 23. august 2011 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 23. august 2011 Sag 224/2010 (1. afdeling) A (advokat Christian Riewe) mod Rederiforeningen af 2010 (tidligere Rederiforeningen for mindre Skibe) som mandatar for Esvagt

Læs mere

1. advokatkreds K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har Kommune X klaget over indklagede.

1. advokatkreds K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har Kommune X klaget over indklagede. København, den 16. juni 2014 Sagsnr. 2013-3026/LSK 1. advokatkreds K E N D E L S E Sagens parter: I denne sag har Kommune X klaget over indklagede. Sagens tema: Kommune X har klaget over, at indklagede,

Læs mere

PROTOKOLLAT FAGLIG VOLDGIFTSSAG: HK/Privat. for. (advokat Karen-Margrethe Schebye) mod. Grafisk Arbejdsgiverforening. for. Sangill Grafisk I/S.

PROTOKOLLAT FAGLIG VOLDGIFTSSAG: HK/Privat. for. (advokat Karen-Margrethe Schebye) mod. Grafisk Arbejdsgiverforening. for. Sangill Grafisk I/S. PROTOKOLLAT i FAGLIG VOLDGIFTSSAG: HK/Privat for A (advokat Karen-Margrethe Schebye) mod Grafisk Arbejdsgiverforening for Sangill Grafisk I/S. (advokat Peter Balle) 1. Sagens baggrund. --------- Mellem

Læs mere

Vedtægter. Stk. 2. En forbruger, der er sikret eller begunstiget i henhold til en tegnet forsikring, anses også for klageberettiget.

Vedtægter. Stk. 2. En forbruger, der er sikret eller begunstiget i henhold til en tegnet forsikring, anses også for klageberettiget. Vedtægter 1 "Ankenævnet for Forsikring" er oprettet af Forbrugerrådet og Forsikring & Pension med henblik på at behandle klager fra forbrugere vedrørende forsikrings- og pensionsforhold. 2 Nævnets kompetence

Læs mere

K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har [advokat A] klaget over advokat Gry Henriette Rambusch, København K.

K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har [advokat A] klaget over advokat Gry Henriette Rambusch, København K. København, den 21. marts 2016 Sagsnr. 2015-2394/TRA 1. advokatkreds K E N D E L S E Sagens parter: I denne sag har [advokat A] klaget over advokat Gry Henriette Rambusch, København K. Klagens tema: [Advokat

Læs mere

Opmandskendelse. 12. oktober 2011. faglig voldgift (FV 2011.0083) Fagligt Fælles Forbund (3F) (advokat Pernille Leidersdorff-Ernst) mod

Opmandskendelse. 12. oktober 2011. faglig voldgift (FV 2011.0083) Fagligt Fælles Forbund (3F) (advokat Pernille Leidersdorff-Ernst) mod Opmandskendelse af 12. oktober 2011 i faglig voldgift (FV 2011.0083) Fagligt Fælles Forbund (3F) (advokat Pernille Leidersdorff-Ernst) mod Gartneri-, Land- og Skovbrugets Arbejdsgivere (GLS-A) for Graff

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af retsplejeloven og forskellige andre love

Forslag. Lov om ændring af retsplejeloven og forskellige andre love Til lovforslag nr. L 88 Folketinget 2009-10 Efter afstemningen i Folketinget ved 2. behandling den 16. marts 2010 Forslag til Lov om ændring af retsplejeloven og forskellige andre love (Ny politiklageordning

Læs mere

Hovedaftale. mellem. Hovedstadens Sygehusfællesskab. Det Kommunale Kartel/Statsansattes Kartel

Hovedaftale. mellem. Hovedstadens Sygehusfællesskab. Det Kommunale Kartel/Statsansattes Kartel Hovedaftale mellem Hovedstadens Sygehusfællesskab og Det Kommunale Kartel/Statsansattes Kartel Indholdsfortegnelse Bemærkninger til Hovedaftale mellem Hovedstadens Sygehusfællesskab og Det Kommunale Kartel/Statsansattes

Læs mere

Bekendtgørelse om forretningsorden for Flygtningenævnet

Bekendtgørelse om forretningsorden for Flygtningenævnet Bekendtgørelse nr. 192 af 15. marts 2006 Bekendtgørelse om forretningsorden for Flygtningenævnet I medfør af 56, stk. 9, i udlændingeloven, jf. lovbekendtgørelse nr. 826 af 24. august 2005, og efter drøftelse

Læs mere

Kendelse i Faglig Voldgift. Fagligt Fælles Forbund Offentlig Gruppe. mod. KL for Kara/Noveren

Kendelse i Faglig Voldgift. Fagligt Fælles Forbund Offentlig Gruppe. mod. KL for Kara/Noveren Kendelse i Faglig Voldgift (FV 2013.0050) Fagligt Fælles Forbund Offentlig Gruppe (advokat Peter Nisbeth) mod KL for Kara/Noveren (advokat Christian K. Clasen) afsagt den 18. marts 2014 - 2 1. Indledning

Læs mere

bekræfter jeg hermed forløbet af den mundtlige forhandling mv. den 3. juli 2009 som følger:

bekræfter jeg hermed forløbet af den mundtlige forhandling mv. den 3. juli 2009 som følger: 1 Tilkendegivelse Som opmand i den faglige voldgiftssag: DI Overenskomst 1 v/di for Ferrosan A/S (advokat Sannie Skov Tvermoes) mod CO industri for Fagligt Fælles Forbund for fællestillidsrepræsentant

Læs mere

Protokollat af 28. juni 2011. faglig voldgift

Protokollat af 28. juni 2011. faglig voldgift Protokollat af 28. juni 2011 i faglig voldgift PROSA, Forbundet af IT-Professionelle for PROSA/CSC-DK og PROSA/CSC-GIS (advokat Louis Beck Nielsen) mod Dansk Erhverv Arbejdsgiver for CSC Danmark A/S (advokat

Læs mere

Kendelse af 7. juli 2008 i faglig voldgift: HK Kommunal (advokat Ulrik Jørgensen) mod

Kendelse af 7. juli 2008 i faglig voldgift: HK Kommunal (advokat Ulrik Jørgensen) mod Kendelse af 7. juli 2008 i faglig voldgift: HK Kommunal (advokat Ulrik Jørgensen) mod Kommunernes Landsforening for Roskilde Kommune og Odsherred Kommune (advokat Jørgen Vinding) Flere tjenestesteder 2

Læs mere

Sagen er behandlet efter reglerne om småsager. Dommen indeholder ikke en fuldstændig sagsfremstilling.

Sagen er behandlet efter reglerne om småsager. Dommen indeholder ikke en fuldstændig sagsfremstilling. RETTEN I NÆSTVED Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 10. september 2015 i sag nr. BS 50-1388/2013: Palle Flebo-Hansen Chr.gave 11 4220 Korsør og Gitte Løvstrøm Hansen Chr.gave 11 4220 Korsør mod HF Strandparken

Læs mere

Hovedaftale mellem SALA og LO Aftale af 1974 med ændringer pr.1. marts 1982 og 1. marts 1991

Hovedaftale mellem SALA og LO Aftale af 1974 med ændringer pr.1. marts 1982 og 1. marts 1991 Hovedaftale mellem SALA og LO Aftale af 1974 med ændringer pr.1. marts 1982 og 1. marts 1991 1. Da det er ønskeligt, at spørgsmål om løn- og arbejdsvilkår løses gennem afslutning af kollektive overenskomster,

Læs mere

2007-10-11. Gentofte Kommune. Vedr. lovligheden af beslutninger truffet i kommunalbestyrelsen og økonomiudvalget.

2007-10-11. Gentofte Kommune. Vedr. lovligheden af beslutninger truffet i kommunalbestyrelsen og økonomiudvalget. 2007-10-11. Gentofte Kommune. Vedr. lovligheden af beslutninger truffet i kommunalbestyrelsen og økonomiudvalget. Resumé: udtalt, at det forhold, at et på mødet omdelt afstemningstema ikke har været tilgængeligt

Læs mere

Strengt privat og fortroligt. Problemstilling 2. Bevisoptagelse ved de almindelige domstole

Strengt privat og fortroligt. Problemstilling 2. Bevisoptagelse ved de almindelige domstole Strengt privat og fortroligt Problemstilling 2 Bevisoptagelse ved de almindelige domstole 1 Kort rids af sagen Voldgiftssag blev anlagt 15. maj 2013 af virksomhed A mod virksomhed B. A B Sagen drejer sig

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 15. november 2012

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 15. november 2012 HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 15. november 2012 Sag 151/2012 (2. afdeling) Rigsadvokaten mod T (advokat Georg Lett, beskikket) I tidligere instanser er afsagt dom af Retten i Glostrup den 17. oktober

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 27. august 2013

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 27. august 2013 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 27. august 2013 Sag 351/2011 (2. afdeling) A (advokat Per Frydenreim Møller, beskikket) mod DI som mandatar for TDC A/S (advokat Morten Eisensee) I tidligere instanser

Læs mere

VOLDGIFTSKENDELSE TILSIDESAT SOM UGYLDIG PRINCIPPER FOR ERSTATNINGSOPGØRELSE VED BYG- NINGSSKADE

VOLDGIFTSKENDELSE TILSIDESAT SOM UGYLDIG PRINCIPPER FOR ERSTATNINGSOPGØRELSE VED BYG- NINGSSKADE 6. MAJ 2015 VOLDGIFTSKENDELSE TILSIDESAT SOM UGYLDIG PRINCIPPER FOR ERSTATNINGSOPGØRELSE VED BYG- NINGSSKADE En ny dom illustrerer, at såfremt en voldgiftsret behandler og afgør en sag på en anden måde

Læs mere

Arbejdsrettens retningslinjer

Arbejdsrettens retningslinjer Februar 2018 Arbejdsrettens retningslinjer 1. Behandling af sager med organiserede arbejdsgivere 1.1. Behandling af arbejdsretlige sager uden for Arbejdsretten 1.2. Indbringelse af sager for Arbejdsretten

Læs mere

AFGØRELSE FRA ANKENÆVNET FOR BUS, TOG OG METRO. Journalnummer: 2010-0019. Ankenævnets

AFGØRELSE FRA ANKENÆVNET FOR BUS, TOG OG METRO. Journalnummer: 2010-0019. Ankenævnets AFGØRELSE FRA ANKENÆVNET FOR BUS, TOG OG METRO Journalnummer: 2010-0019 Klageren: Indklagede: xx på vegne yy DSB S-tog A/S Klagen vedrører: 17 kontrolafgifter á 750 kr. Ankenævnets sammensætning: Nævnsformand,

Læs mere

Statsforvaltningens brev til faglig organisation: Henvendelse vedrørende tjenstlig advarsel meddelt af Faaborg- Midtfyn Kommune

Statsforvaltningens brev til faglig organisation: Henvendelse vedrørende tjenstlig advarsel meddelt af Faaborg- Midtfyn Kommune Forvaltningslovens regler om partshøring overholdt2016-25277 Forvaltningslovens regler om partshøring overholdt i forbindelse med tildeling af tjenstlig advarsel Statsforvaltningens brev til faglig organisation:

Læs mere

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 7. oktober faglig voldgift: HK/Privat mod Malerforbundet i Danmark

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 7. oktober faglig voldgift: HK/Privat mod Malerforbundet i Danmark PROTOKOLLAT med tilkendegivelse af 7. oktober 2008 i faglig voldgift: HK/Privat mod Malerforbundet i Danmark Sagen forhandledes den 7. oktober 2008. Den faglige voldgiftsret bestod af Gerda Christensen

Læs mere

K E N D E L S E FAGLIG VOLDGIFT. Praktiserende Lægers Organisation. mod. Regionernes Lønnings og Takstnævn

K E N D E L S E FAGLIG VOLDGIFT. Praktiserende Lægers Organisation. mod. Regionernes Lønnings og Takstnævn K E N D E L S E i FAGLIG VOLDGIFT Praktiserende Lægers Organisation mod Regionernes Lønnings og Takstnævn Denne voldgiftssag vedrører spørgsmålet om, hvorvidt regionerne har ret til modregning af allerede

Læs mere

KENDELSE i faglig voldgiftssag FV Akademikerne for Dansk Magisterforening og Forbundet Arkitekter og Designere (advokat Peter Breum) mod

KENDELSE i faglig voldgiftssag FV Akademikerne for Dansk Magisterforening og Forbundet Arkitekter og Designere (advokat Peter Breum) mod KENDELSE i faglig voldgiftssag FV 2017.0022 Akademikerne for Dansk Magisterforening og Forbundet Arkitekter og Designere (advokat Peter Breum) mod Moderniseringsstyrelsen for Slots- og Kulturstyrelsen

Læs mere

KENDELSE afsagt torsdag den 7. november 2013

KENDELSE afsagt torsdag den 7. november 2013 KENDELSE afsagt torsdag den 7. november 2013 i faglig voldgiftssag 2012.0114 Dansk Metal (advokat Nicolai Westergaard) mod TEKNIQ for Eltel Networks A/S (advokat Tina Lind Larsen) Tvisten Tvisten angår,

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 26. februar 2010

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 26. februar 2010 HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 26. februar 2010 Sag 331/2009 (1. afdeling) Rigsadvokaten mod T (advokat Steffen Thorborg, beskikket) I tidligere instanser er afsagt dom af Retten i Glostrup den 24.

Læs mere

KENDELSE. i voldgiftssagen. Håndbold Spiller Foreningen som mandatar for XX (direktør Annelise Vidø) Slagelse FH (advokat Jørgen Thusholdt)

KENDELSE. i voldgiftssagen. Håndbold Spiller Foreningen som mandatar for XX (direktør Annelise Vidø) Slagelse FH (advokat Jørgen Thusholdt) 1 KENDELSE afsagt af Håndboldens Voldgiftsret den 3. november 2009 i voldgiftssagen Håndbold Spiller Foreningen som mandatar for XX (direktør Annelise Vidø) mod Slagelse FH (advokat Jørgen Thusholdt) Tvisten

Læs mere

Kendelse af 17. december 2008 i faglig voldgift: CO-industri for 3F - Fagligt Fælles Forbund (juridisk konsulent Jesper Kragh-Stetting) mod

Kendelse af 17. december 2008 i faglig voldgift: CO-industri for 3F - Fagligt Fælles Forbund (juridisk konsulent Jesper Kragh-Stetting) mod Kendelse af 17. december 2008 i faglig voldgift: CO-industri for 3F - Fagligt Fælles Forbund (juridisk konsulent Jesper Kragh-Stetting) mod DI - Organisation for erhvervslivet for Midtjysk Fornikling og

Læs mere

Udskrift af Arbejdsrettens retsbog

Udskrift af Arbejdsrettens retsbog Udskrift af Arbejdsrettens retsbog Den 25. november 2014 holdt Arbejdsretten møde i Arbejdsmarkedets Hus, Sankt Annæ Plads 5, 1250 København K, i I sag nr.: AR2013.0405 Landsorganisationen i Danmark for

Læs mere

2015-38. Kritik af Justitsministeriets sagsbehandlingstid i sag om aktindsigt

2015-38. Kritik af Justitsministeriets sagsbehandlingstid i sag om aktindsigt 2015-38 Kritik af Justitsministeriets sagsbehandlingstid i sag om aktindsigt Den 17. december 2014 bad en journalist Justitsministeriet om aktindsigt i en supplerende redegørelse fra Udlændingestyrelsen

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2012-0026525 (Katja Høegh, Pernille Hollerup) 16. maj 2012

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2012-0026525 (Katja Høegh, Pernille Hollerup) 16. maj 2012 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2012-0026525 (Katja Høegh, Pernille Hollerup) 16. maj 2012 K E N D E L S E EKJ Rådgivende Ingeniører A/S (advokat Karsten Havkrog Pedersen, København) mod Statens og Kommunernes

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 23. juni 2016

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 23. juni 2016 HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 23. juni 2016 Sag 23/2016 A (advokat Brian Pihl Pedersen) mod Tryg Forsikring A/S (advokat Trine Schmidt Nielsson) I tidligere instanser er afsagt dom af Retten

Læs mere

Dommen indeholder ikke en fuldstændig sagsfremstilling, jf. retsplejelovens 218 a.

Dommen indeholder ikke en fuldstændig sagsfremstilling, jf. retsplejelovens 218 a. " Københavns Byret Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 6. februar 2013 i sag nr. BS A mod Ankestyrelsen Amaliegade 25 1022 København K Sagens baggrund og parternes påstande. Denne sag er anlagt den 23.

Læs mere

OPMANDSKENDELSE. Faglig Voldgift (FV ) Finansforbundet. (advokat Mette Hjøllund Schousboe) mod. Finanssektorens Arbejdsgiverforening.

OPMANDSKENDELSE. Faglig Voldgift (FV ) Finansforbundet. (advokat Mette Hjøllund Schousboe) mod. Finanssektorens Arbejdsgiverforening. OPMANDSKENDELSE i Faglig Voldgift (FV 2015.0066) Finansforbundet (advokat Mette Hjøllund Schousboe) mod Finanssektorens Arbejdsgiverforening for Skandinavisk Data Center A/S (advokat Merete Preisler) Afsagt

Læs mere

P R O T O K O L L A T

P R O T O K O L L A T P R O T O K O L L A T i faglig voldgiftssag: 3F, Bygge-, Jord- og Miljøarbejdernes Fagforening (advokat Anders Lorentzen) mod Dansk Industri for Tivoli A/S (advokat Tove Schultz-Lorentzen) - 2 - Sagen

Læs mere

K E N D E L S E. Klager 1 og Klager 2 har endvidere klaget over indklagedes salær på 28.435 kr. inkl. moms.

K E N D E L S E. Klager 1 og Klager 2 har endvidere klaget over indklagedes salær på 28.435 kr. inkl. moms. København, den 9. december 2013 Sagsnr. 2012-463/MKJ/JML 6. advokatkreds K E N D E L S E Sagens parter: I denne sag har Klager 1 og Klager 2 klaget over indklagede. Sagens tema: Klager 1 og Klager 2 har

Læs mere

O P M A N D S K E N D E L S E

O P M A N D S K E N D E L S E O P M A N D S K E N D E L S E af 7. maj 2009 i Faglig voldgiftssag FV 2008.0221: CO-industri for Dansk Metal (juridisk konsulent Jesper Kragh-Stetting) mod DI Overenskomst I ved DI organisation for erhvervslivet

Læs mere

Protokollat med tilkendegivelse i faglig voldgift (FV )

Protokollat med tilkendegivelse i faglig voldgift (FV ) Protokollat med tilkendegivelse i faglig voldgift (FV 2015.0035) Fagligt Fælles Forbund (advokat Evelyn Jørgensen) mod BOA for Statoil Fuel og Retail A/S (advokat Jeanette Werner) Sagens behandling Sagen

Læs mere

Forsikringsbetingelser. for. Retshjælpsforsikring for Lystfartøjskasko

Forsikringsbetingelser. for. Retshjælpsforsikring for Lystfartøjskasko Betingelser nr. 950901 Forsikringsbetingelser for Retshjælpsforsikring for Lystfartøjskasko KommuneForsikring A/S Krumtappen 2, Postboks 823, 2500 Valby Tlf 77 32 50 00, CVR-nr.: 25 79 25 64 Forsikringsbetingelser

Læs mere

94.21 O.11 38/2012 Side 1. Hovedaftale mellem KL og FMM - Fællesudvalget for musikundervisere inden for musikskoleområdet

94.21 O.11 38/2012 Side 1. Hovedaftale mellem KL og FMM - Fællesudvalget for musikundervisere inden for musikskoleområdet Side 1 Hovedaftale mellem KL og FMM - Fællesudvalget for musikundervisere inden for musikskoleområdet Indholdsfortegnelse Side Side 2 Kapitel 1. Hvem er omfattet... 3 1. Hvem er omfattet... 3 Kapitel 2.

Læs mere

HOVEDAFTALE. mellem. Tele Danmark A/S og LFLS. Tele Danmark A/S

HOVEDAFTALE. mellem. Tele Danmark A/S og LFLS. Tele Danmark A/S 17. oktober 1994 HOVEDAFTALE mellem Tele Danmark A/S og LFLS Denne hovedaftale er indgået mellem Tele Danmark A/S på vegne af Tele Danmark A/S selv, KTAS, Jydsk Telefon A/S, TELECOM A/S, Fyns Telefon A/S,

Læs mere

Kend spillereglerne. Om sagsbehandling på det sociale område. 13 rigtige svar til mennesker med handicap og deres nærmeste

Kend spillereglerne. Om sagsbehandling på det sociale område. 13 rigtige svar til mennesker med handicap og deres nærmeste Kend spillereglerne Om sagsbehandling på det sociale område 13 rigtige svar til mennesker med handicap og deres nærmeste Danske Handicaporganisationer Indhold Indledning... 3 Den rigtige afgørelse... 4

Læs mere

REGIONERNES LØNNINGS- OG TAKSTNÆVN. Arbejdsretsafgørelse om frokostpauser til sygehusportører

REGIONERNES LØNNINGS- OG TAKSTNÆVN. Arbejdsretsafgørelse om frokostpauser til sygehusportører REGIONERNES LØNNINGS- OG TAKSTNÆVN c/o Danske Regioner Dampfærgevej 22, Postbox 2593, 2100 København Ø Tlf. 35 29 81 00 RLTN OK-Nyt Løn nr. 013-2014 Arbejdsretsafgørelse om frokostpauser til sygehusportører

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 13. januar 2015

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 13. januar 2015 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 13. januar 2015 Sag 98/2013 (2. afdeling) A (advokat Søren Kjær Jensen, beskikket) mod Ankestyrelsen (kammeradvokaten ved advokat Henrik Nedergaard Thomsen) I tidligere

Læs mere

K E N D E L S E. Sagens tema: Klagen vedrører indklagedes adfærd i forbindelse med oprettelse af et testamente og et dødsboskifte.

K E N D E L S E. Sagens tema: Klagen vedrører indklagedes adfærd i forbindelse med oprettelse af et testamente og et dødsboskifte. ADVOKATNÆVNET København, den 8. januar 2008 J.nr. 02-0402-07-0452 lnj/alo K E N D E L S E Sagens parter: I denne sag har klager klaget over indklagede. Sagens tema: Klagen vedrører indklagedes adfærd i

Læs mere

K-lagernedlagdepåstandom,atHøjeTaastrupKommuneskaltilpligtesatbetaleE

K-lagernedlagdepåstandom,atHøjeTaastrupKommuneskaltilpligtesatbetaleE PROTOKOLLAT med tilkendegivelse af L9.juni 2013 i afskedigelsesnævnssag FY 2012.01 1"7 : HI Organisation for ledende medarbejdere i ldræts, Kultur og fritidssektoren for (âdvokat Per Frydenreim Møller)

Læs mere

Kendelse af 4. november 2015 i faglig voldgift FV2015.0153: Fagligt Fælles Forbund (forhandlingssekretær Hans Daugaard) mod

Kendelse af 4. november 2015 i faglig voldgift FV2015.0153: Fagligt Fælles Forbund (forhandlingssekretær Hans Daugaard) mod Kendelse af 4. november 2015 i faglig voldgift FV2015.0153: Fagligt Fælles Forbund (forhandlingssekretær Hans Daugaard) mod Dansk Byggeri for Ambercon A/S (juridisk konsulent Lise Bernth) 2 1. Uoverensstemmelsen

Læs mere

RETTENS DOM (Tredje Afdeling) 17. oktober 1991 *

RETTENS DOM (Tredje Afdeling) 17. oktober 1991 * fremsætte en afvisningspåstand og langt mindre fritage Retten fra at påse, at vedtægtens frister er overholdt. 2. Den udtrykkelige afvisning af en ansøgning, der finder sted efter den stiltiende afvisning

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 13. januar 2016

HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 13. januar 2016 HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 13. januar 2016 Sag 155/2015 (2. afdeling) Frisk Vikar ApS under konkurs ved kurator Søren Aamann Jensen (advokat Frank Bøggild) mod A (advokat Ole Larsen, beskikket)

Læs mere

Statsforvaltningens skrivelse af 4. oktober 2010 til en advokat:

Statsforvaltningens skrivelse af 4. oktober 2010 til en advokat: Statsforvaltningens skrivelse af 4. oktober 2010 til en advokat: Statsforvaltningen Syddanmark har den 1. oktober 2010 modtaget din anmodning om genoptagelse af statsforvaltningens afgørelse af 28. september

Læs mere

Hovedaftale mellem Kooperationen og Landsorganisationen i Danmark. Principudtalelse

Hovedaftale mellem Kooperationen og Landsorganisationen i Danmark. Principudtalelse Hovedaftale mellem Kooperationen og Landsorganisationen i Danmark Principudtalelse Den kooperative ide og virksomhedsform har spillet en vigtig rolle i den danske arbejderbevægelses udvikling. Derfor har

Læs mere

VEJLEDNING FOR SAGKYNDIGE

VEJLEDNING FOR SAGKYNDIGE VEJLEDNING FOR SAGKYNDIGE udpeget i henhold til AB 92 46 1. Reglernes baggrund og formål Med reglerne om sagkyndig beslutning om stillet sikkerhed m.v. i AB 92 46, er indført et nyt retsinstitut som en

Læs mere

DISCIPLINÆRNÆVNET FOR EJENDOMSMÆGLERE

DISCIPLINÆRNÆVNET FOR EJENDOMSMÆGLERE Den 10. juni 2014 blev der i sag 236 2013 AA mod Ejendomsmægler BB og Ejendomsmæglervirksomhed CC afsagt sålydende Kendelse Ved e-mail af 1. oktober 2013 har AA indbragt ejendomsmægler BB og ejendomsmæglervirksomheden

Læs mere

Opmandskendelse i faglig voldgift (FV2012.0055):

Opmandskendelse i faglig voldgift (FV2012.0055): Opmandskendelse i faglig voldgift (FV2012.0055): Lager, Post og Servicearbejdernes Forbund (advokat Henrik Karl Nielsen) mod Fagligt Fælles Forbund (advokat Nicolai Westergaard) Voldgiftsretten Voldgiftsretten

Læs mere

AN 2012 00003 VR 1991 03235 PREGNATAL <w> - Mangelfuld betaling af fornyelsesgebyr

AN 2012 00003 VR 1991 03235 PREGNATAL <w> - Mangelfuld betaling af fornyelsesgebyr RESUMÉ: AN 2012 00003 VR 1991 03235 PREGNATAL - Mangelfuld betaling af fornyelsesgebyr Sagen drejer sig om anmodning om genoprettelse af de rettigheder, der er gået tabt som følge af mangelfuld betaling

Læs mere

Tilkendegivelse og forlig af 24. november 2017 i faglig voldgiftssag FV : Dansk Magisterforening som mandatar for A (advokat Frederik Brocks)

Tilkendegivelse og forlig af 24. november 2017 i faglig voldgiftssag FV : Dansk Magisterforening som mandatar for A (advokat Frederik Brocks) Tilkendegivelse og forlig af 24. november 2017 i faglig voldgiftssag FV2017.0088: Dansk Magisterforening som mandatar for A (advokat Frederik Brocks) mod Moderniseringsstyrelsen for Institution B (Kammeradvokaten

Læs mere

DOMSTOLENS DOM 17. oktober 1989 *

DOMSTOLENS DOM 17. oktober 1989 * DOM AF 17. 10. 1989 SAG 109/88 DOMSTOLENS DOM 17. oktober 1989 * I sag 109/88, angående en anmodning, som den faglige voldgiftsret i medfør af EØF-Traktatens artikel 177 har indgivet til Domstolen for

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 30. november 2011

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 30. november 2011 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 30. november 2011 Sag 295/2009 (2. afdeling) A, B, C og D (tidligere ) (alle mødte selv) mod Politidirektøren for Østjylland, Rigsadvokaten og Justitsministeriet (kammeradvokaten

Læs mere

Klagenævnet for Udbud 2005-0002498 (H.P. Rosenmeier, Jørgen Egholm, Erik Hammer) 3. februar 2006

Klagenævnet for Udbud 2005-0002498 (H.P. Rosenmeier, Jørgen Egholm, Erik Hammer) 3. februar 2006 Klagenævnet for Udbud 2005-0002498 (H.P. Rosenmeier, Jørgen Egholm, Erik Hammer) 3. februar 2006 K E N D E L S E J. Olsen A/S Entreprenør- & nedrivningsfirmaet og Jens Olsen (advokat Anders Hein, København)

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 25. juni 2015

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 25. juni 2015 HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 25. juni 2015 Sag 93/2015 Jan Aage Jeppesen (advokat Hans Mogensen) mod Bent Jensen (advokat K.L. Németh) og Gyldendal Nordisk Forlag A/S (advokat Martin Dahl Pedersen)

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 22. december 2015

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 22. december 2015 Lukkede døre (Det forbydes offentligt at gengive navn, stilling eller bopæl eller på anden måde offentliggøre partens identitet) HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 22. december 2015 Sag 213/2015 Anklagemyndigheden

Læs mere

29-03-2016. Din sag om tilbagebetaling af pension ikke reelt enlig

29-03-2016. Din sag om tilbagebetaling af pension ikke reelt enlig A Gammeltorv 22 DK-1457 København K Tlf. +45 33 13 25 12 Fax +45 33 13 07 17 www.ombudsmanden.dk post@ombudsmanden.dk Personlig henvendelse: 10-14 Telefonisk henvendelse: Man.-tors. 9-16, fre. 9-15 Din

Læs mere

KENDELSE DANSK SEJLUNIONS ORDENSUDVALG AFSAGT DEN 21. november 2013 I SAGEN 4 / 2012

KENDELSE DANSK SEJLUNIONS ORDENSUDVALG AFSAGT DEN 21. november 2013 I SAGEN 4 / 2012 KENDELSE DANSK SEJLUNIONS ORDENSUDVALG AFSAGT DEN 21. november 2013 I SAGEN 4 / 2012 Klager Henrik Danielsens påstand: Klubben pålægges at optage Henrik Danielsen i overensstemmelse med ansøgning af 17.

Læs mere

Klagenævnet for Udbud 2:714-7/96-23.166 4. juni 1996 (Rosenmeier, Bente Madsen, Viggo Olesen) K E N D E L S E

Klagenævnet for Udbud 2:714-7/96-23.166 4. juni 1996 (Rosenmeier, Bente Madsen, Viggo Olesen) K E N D E L S E Klagenævnet for Udbud 2:714-7/96-23.166 4. juni 1996 (Rosenmeier, Bente Madsen, Viggo Olesen) K E N D E L S E Dansk Industri (advokat Jens Auken) mod Kolding Kommune (advokat Jon Stokholm) Denne sag er

Læs mere

Kendelse af 5. juli 2010 i faglig voldgiftsagerne FV2009.0176 og FV 2009.0190: Dansk El-Forbund (advokat Noaman Azzouzi) mod

Kendelse af 5. juli 2010 i faglig voldgiftsagerne FV2009.0176 og FV 2009.0190: Dansk El-Forbund (advokat Noaman Azzouzi) mod Kendelse af 5. juli 2010 i faglig voldgiftsagerne FV2009.0176 og FV 2009.0190: Dansk El-Forbund (advokat Noaman Azzouzi) mod Globel Danmark A/S, nu under konkurs CVR-nr. 31774497 Viengevej 100 8240 Risskov

Læs mere

Vedr. kommunens klage over Energitilsynets afgørelse af 3. juli 2002 ang. manglende flyttemeddelelse fra [...]

Vedr. kommunens klage over Energitilsynets afgørelse af 3. juli 2002 ang. manglende flyttemeddelelse fra [...] SEAS Distribution A.m.b.A. Slagterivej 25 4690 Haslev Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form Vedr. kommunens klage over Energitilsynets afgørelse af 3. juli 2002 ang. manglende flyttemeddelelse

Læs mere

OPMANDSKENDELSE FAGLIG VOLDGIFTSSAG FV2009.0082: HK/Privat. for. (advokat Gert Willerslev Jakobsen) mod. Grafisk Arbejdsgiverforening.

OPMANDSKENDELSE FAGLIG VOLDGIFTSSAG FV2009.0082: HK/Privat. for. (advokat Gert Willerslev Jakobsen) mod. Grafisk Arbejdsgiverforening. OPMANDSKENDELSE i FAGLIG VOLDGIFTSSAG FV2009.0082: HK/Privat for A (advokat Gert Willerslev Jakobsen) mod Grafisk Arbejdsgiverforening for Sangill Grafisk I/S. (advokat Peter Elgaard Balle) --------- Afsagt

Læs mere

Arbejdsrettens dom af 23. oktober 2014

Arbejdsrettens dom af 23. oktober 2014 Arbejdsrettens dom af 23. oktober 2014 I sag nr.: AR2013.0724 Dansk Arbejdsgiverening DI Overenskomst I ved DI Carlsberg Danmark A/S (advokat Helge Werner) mod Landsorganisationen i Danmark Fagligt Fælles

Læs mere

I Landinspektørnævnets sag nr. 193 har nævnet den 2. oktober 1998 truffet følgende afgørelse om genoptagelse af klagesag

I Landinspektørnævnets sag nr. 193 har nævnet den 2. oktober 1998 truffet følgende afgørelse om genoptagelse af klagesag Landinspektørnævnet blev af A anmodet om genoptage en klagesag, hvor landinspektør L tidligere var blevet frifundet. Ved frifindelsen havde nævnet på baggrund af landinspektørens skriftlige indlæg og hans

Læs mere