TIDSREJSEN. Legekatalog

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "TIDSREJSEN. Legekatalog"

Transkript

1 TIDSREJSEN Legekatalog

2 I gamle dage i starten af 1900-tallet måtte mange arbejde hårdt for at have råd til husleje og mad. Man havde ikke råd til store huse og mange boede i små lejligheder, også selvom der var mange børn i familien. Der var ikke plads til, at man havde sit eget værelse. Derfor gik børnene ofte ned i gården eller ud på gaden, når de skulle lege der var plads til leg, hvor de kunne bevæge sig. Familien havde heller ikke altid råd til legetøj. Derfor måtte børnene tit finde på lege, hvor de ikke skulle bruge så meget legetøj måske slet ikke noget. Eller de fandt på lege, hvor de kunne bruge nogle af de ting, de fandt i gården og på gaden.

3 SJIPPELEGE Det eneste man skal bruge, er et sjippetov og god plads til at sjippe på. Man kan f.eks. sjippe baglæns, sjippe i kryds, sjippe dobbeltsving eller, hvis man har meget plads, kan man også løbe, mens man sjipper. Hyggeligt bliver det, hvis man er flere, og man kan udfordre hinanden. Der kan laves konkurrencer om, hvem der kan hoppe flest gange, flest kryds eller andre tricks, man finder på. Svingtov Udeleg for mindst tre personer fra syv år. To personer svinger et tov, som er ca. fire meter langt. En eller flere personer løber ind i tovet og hopper, hver gang tovet når jorden. Det gælder om at beregne sine hop, og hvis man kikser et hop, så tovet standser, bliver man svinger og skal starte forfra. For at gøre det sværere, kan man f.eks. hoppe med armene krydsede, sidde på hug, hoppe på et ben, hoppe to personer samtidigt eller skiftevis hoppe med front den ene vej og den anden vej. Find selv på flere ideer. To svingtove To personer holder to tove og svinger i modsat retning af hinanden. Den tredje hopper igennem, når timingen er der. Historien om sjippetovet Sjippetovet er et simpelt legeredskab, som forskerne mener stammer tilbage til 1600-tallet før Kristi fødsel. I begyndelsen var det en aktivitet for drenge og mænd, da kvinder og piger ikke måtte være fysisk aktive. Omkring 1800-tallet blev det også populært blandt kvinderne, og man fandt på mange forskellige sjippetovs-aktiviteter. I 1940 erne og 1950 erne blev det rigtig populært blandt børn i skolegården. Alle kunne være med, og der blev hoppet både i svingtov, hvor der skulle være mindst tre børn, eller i sjippetov hvor man konkurrerede om, hvem der kunne hoppe mest kreativt eller flest dobbelthop. Senere er det blevet en god motionsform, som man blandt andet bruger til opvarmning. I dag er der konkurrencer i sjipning Rope Skipping.

4 HINKERUDE Når solen titter frem, og fliser og asfalt tørrer, er det tid til at finde kridtet frem og komme i gang med at hinke. Hinke med hinkesten Antal deltagere: 2 20 pers. Redskaber: Kridt og en hinkesten Hvor: På asfalt eller fliser Tegn en stor firkant på vejen med kridt, og inddel den i ni lige store felter nummereret fra 1 til 9. Man skal nu hinke (hoppe på et ben fra felt til felt) gennem alle felterne, mens man puffer hinkestenen med foden. Man må ikke miste balancen, og hverken fod eller sten må lande uden for feltet eller på stregerne. Sker det, skal man starte forfra. Man kan eventuelt lave nummer 5 til et hvilefelt eller nummer 9, hvis man skal tilbage igen. Man kan gøre det endnu sværere ved at sætte tallene i tilfældig orden. Sådan hinker man At hinke er at hoppe på ét ben fra felt til felt samtidig med, at man med foden puffer en hinkesten foran sig. Hverken hinkestenen eller ens fod må ramme uden for det rigtige felt eller lande på stregerne. Hvis hinkestenen ligger dårligt i et felt, for eksempel ved en streg eller i et hjørne, er det tilladt at rykke. Rykke gør man ved at sætte foden på hinkestenen, og med små hop forsøge at trække den til sig. Hinkning kan gøres sværere og lettere. For eksempel kan man aftale et hvilefelt på forhånd; et felt hvor man må sætte begge ben på jorden. Man kan også lave om på rækkefølgen af felterne ved en anden nummerering, så den bliver sværere at gennemføre. 1. Aftal hvordan hinkeruden skal se ud. 2. Tegn hinkeruden. 3. Skriv tal, bogstaver, symboler eller andet i felterne. 4. Aftal hvordan I bevæger jer gennem hinkeruden. 5. Aftal om det har konsekvenser at miste balancen, ramme forbi et felt eller ikke bevæge sig den rigtige vej. F.eks. at man skal starte forfra eller skal tage et skridt tilbage. 6. Hop, hink, snur, gå, tramp, step eller bevæg jer på anden måde gennem hinkeruden og tilbage igen.

5 Historien om hinkeruden og hinkestenene Man ved ikke helt, hvor det at hinke stammer fra, men første gang man kan læse om at hinke, er midt i 1600-tallet. I dag bruges legen til at styrke børns motorik og muskler. Nutidens børn hinker ved at stå for enden af hinkeruden, bukke sig ned og skubbe en hinkesten hen på et nummer og hopper fra nummer til nummer, dog ikke i det nummer hvor hinkestenen ligger. På vej tilbage samler de hinkestenen op og hopper hjem med stenen i hånden. Hinkesten af glas siges at være af dansk oprindelse og skulle være opfundet af glasværksarbejdere sidst i 1800-tallet. Overskydende glasrester blev anvendt som legeredskab til deres børn. De ældste seriefremstillede hinkesten ses i Fyns Glasværks katalog fra Siden kunne flere glasværker se fordelen i at genanvende glasrester. bl.a. Holmegaard og Hammer glasværk. Produktionen ses i et utal af farver, da man kunne afprøve nye farver via hinkestenene. MARMORKUGLER En populær leg helt op til 1900-tallet, der understreger den værdi, børnene tillagde legetøjet. Det handlede om at vinde lerkugler (senere de mere kostbare marmorkugler) fra hinanden. Legen kunne f.eks. foregå ved, at man gravede et hul i jorden. Børnene skulle nu se, hvem der fra afstand kunne kaste sin lerkugle nærmest/eller i hullet. Vinderen fik herefter lov til med pegefingeren som kø at støde de andres kugler i hullet. De kugler, der ramte i hullet, måtte vinderen beholde. Gimle kuglespil for børn Antal deltagere: 2-10 personer Redskaber: Kugler af glas, sten eller ler Plads: Faststampet jævn jord eller grus. Lav fem huller i jorden i en kreds med et sjette hul i midten. De fem huller er forhindringer, og det sjette hul er målet. Alle spillere lægger et par kugler i målet. Der er en pulje til vinderen. Tegn en linie ca. to-tre meter fra hullerne, og herfra triller spillerne på skift en kugle i midterhullet. Jo længere væk, desto sværere bliver det selvfølgelig. Skyder man sin kugle i mål, får man alle de kugler, der allerede ligger dér. Triller man en kugle ned i en af de fem forhindringer, er kuglen tabt og lægges over i puljen i midterhullet. De kugler, som ikke rammer ned i nogen af hullerne, må man bruge igen i en ny runde af spillet. Spillet fortsætter, til én spiller har vundet hele puljen af kugler.

6 JEG MELDER KRIG MOD Antal: Min. 2 pers. Redskaber: Kridt Hvor: På asfalt eller fliser Forberedelser Tegn med kridt en stor cirkel (ca. to meter i diameter). Inde i midten tegnes en mindre rund cirkel (ca. 50 cm.). Del nu den store cirkel som en lagkage i flere stykker (lige store) afhængig af, hvor mange I er. Hver deltager får et stykke hver, der tilhører dem. Dette er nu deres territorium, deres land. Hver deltager vælger, hvilket land de vil være, og landet skrives ud for deres stykke. Det aftales, hvem der først melder krig (en krigsmelder). Spillet kan gå i gang Krigsmelderen stiller sig i midten af cirkelen, mens de andre står med en fod i hver deres land parat til at løbe. Krigsmelderen siger: Jeg melder krig mod (og så det land, han/hun melder krig mod). Alle løber væk fra cirkelen, undtagen det land der er meldt krig mod (den krigserklærede). Den krigserklærede løber derimod ind til cirkelens midte. Så snart foden rammer den lille cirkel i midten, kan han/hun råbe STOP, og alle de andre skal stoppe med det samme. Udse en fjende og rør ham/hende Den krigserklærede udser sig nu et fjendeland (som regel den, der står tættest på). Derefter tager han/hun tre skridt og en spytklat i retning mod fjenden og stiller sig dér, hvor spytklatten ramte. Nu gælder det om at røre fjenden. Både fjenden og den krigserklærede må bevæge sig - vride sig, lægge sig ned - så meget de vil, så længe fødderne forbliver det samme sted. Sådan erobrer du fjendeland Lykkes det at røre fjenden, er fjendelandet erobret, og den krigserklærede må tage et stykke af fjendens land. Dette gøres ved, at den krigserklærede stiller sig på et ben i den midterste cirkel. Med kridt tegnes et område så stort som muligt af det erobrede land. Mister man balancen, tegnes den uafsluttede streg ind til den nærmeste kant. Næste gang man erobrer et land, må man

7 stå i dette felt, når man skal tage (tegne) et stykke af en fjendes land. Man kan nu skrive sit lands navn i det erobrede land. Lykkes det ikke at røre fjenden, erklæres der krig på ny. Fordele, når yngre og ældre spiller sammen Når flere aldersgrupper spiller sammen, kan man give de yngste nogle fordele. F. eks. kan de få lov at tage to skridt ekstra, når der råbes STOP, og/eller når de skal tage de tre skridt og en spytklat. De kan også få lov at stå på to ben, når de skal erobre et stykke land (tegne med kridtet). Andre varianter af spillet I en anden variant af spillet bruges en bold eller en pind. Bolden eller pindet kastes op i luften, når der råbes jeg melder krig mod., og den krigserklærede må først råbe STOP, når han/hun står i sit eget land med bolden eller pinden i hånden. Spiller man med pinden, skal man røre fjenden med pinden (efter tre skridt og en spytklat). Spiller man med bolden, skal fjenden forme en cirkel foran sig med sine arme (efter tre skridt og en spytklat), og den krigserklærede skal forsøge at ramme ned i med bolden. PIND Antal: Min 2 pers. Redskaber: To mursten eller trækævler, en stor og en lille pind Hvor: Udenfor med god plads Tag to mursten og læg dem med lidt afstand. Tag derefter den lille pind og læg over murstenene. Brug nu den større pind til at slå til den lille pind med. Jo længere væk man slår pinden, jo flere point får man. Opmåling af point Man bruger den store pind til at måle point med. Pinden måler 10 point, så slår man den lille pind langt væk, kan det være, man skal bruge den store pinds længde flere gange!

8 SVINGFIGUR Antal: 4 pers. eller flere Redskaber: Ingen Hvor: Udenfor med god plads En bliver valgt som svinger. Svingeren tager på skift de andre børn i hænderne, svinger dem rundt og giver slip. Den, der er blevet svunget, skal stå stille i den stilling, han/hun lander i ofte en fjollet stilling. Herefter skal de straks beslutte sig for, hvad de forestiller (dyr, personer, ting mm.) Nu bydes køberen velkommen. Køberen går rundt og vurderer figurerne. Svingeren/ejeren kan trykke figurerne på hovedet, hvis køberen ønsker at se, hvad figurerne er eller kan. Når svingeren trykker dem på hovedet, begynder figurerne at bevæge sig og/ eller sige lyde osv. Køberen skal nu vurdere figurerne og finde ud af, hvilken han/hun vil købe. Den ønskede figur pakkes ind ved, at man triller den, og køberen får figuren med. En længere variant I en længere variant af legen kommer køberen nu hjem med sin figur, der pludselig opfører sig anderledes, når den bliver trykket på hovedet. Køberen må nu tilbage for at bytte den. TRÆKLODSER Antal deltagere: Alle dem der er klodser til. Sted: Kan være på næsten alle steder Aktivitet: Træklodserne kan stables. Hvis der er numre eller symboler/alfabet på, kan de stables i f.eks. 1,2,3,4,5,6,7,8,9,10 osv. eller a, b, c, d osv. Er klodserne tomme kan der også bruges tid på selv at dekorere dem, selv skrive numre eller bogstaver eller tegne et motiv.

9 PÅKLÆDNINGSDUKKER Antal deltagere: Alle Sted: Inde (ved et bord) Aktivitet: Påklædningsdukker der er trykt på et papir med deres garderobe, dukkerne og tøjet klippes ud. Tøjet har små splitter som bukkes og dermed kan tøjet hægtes på dukken. Der kan skiftes kombinationer på tøjet dukkerne har eller skal have på. Man kan også sagtens lege med dem sammen med andre, ligesom der leges med Barbie i nyere tid.

10 KRONSKJUL/DÅSESKJUL Antal deltagere: Alle. Sted: Skov, park eller skolegård. Aktivitet: Der bliver valgt en til at være den, der skal finde, mens de andre børn gemmer sig rundt omkring. Findes man, skal man stå et udvalgt sted. De andre, der har gemt sig, har mulighed for at slå sig selv og de andre fri, mens fangeren leder efter de resterende. KONGENS EFTERFØLGER Antal deltagere: Alle. Sted: Legeplads, skolegård, sportsplads, indenfor Aktivitet: Kongens efterfølger er en klassiker. Den går ud på, at alle skal efterabe kongen. Hvis kongen løfter armen, løfter alle armen. Hvis kongen bøvser, så bøvser alle efterfølgerne. Kongen kan gøre rigtig mange ting: Klø sig som en abe, hoppe baglæns, kravle, hinke, løbe hurtigt, synge osv. Der udpeges en konge, lad børnene prøve på skift. Variation: Der er mange variationsmuligheder. Prøv at lade børnene sidde i en rundkreds eller på en række, hvorved man også kan gå omkring. Man kan aftale et tema: F.eks. dyreefterligninger eller sportsgrene. Det er kun fantasien, der sætter grænserne her.

11 TO MAND FREM FOR EN ENKE Antal deltagere: Alle, dog et ulig antal og mindst 5 deltagere. Sted: Skolegård, legeplads, græsplæne. Aktivitet: Deltagerne stiller sig parvis bag hinanden hånd i hånd. Fangeren, enken, stiller sig forrest med ryggen til parrene. Enken begynder legen ved at klappe i hænderne to gange og råbe To mand frem for en enke løb!. Det bagerste par i rækken, slipper hinandens hænder og løber hver sin vej uden om alle parrene. Enken skal forsøge at fange én af dem. Hvis det lykkes parret at nå hinanden, uden at blive fanget, danner de par igen forrest i rækken, og enken må forsøge sig igen. Bliver en af dem fanget, skal den tilfangetagne agere enke i næste omgang. Den tidligere enke får nu den anden som mage, og de skal stille sig forrest i rækken af par. Variationer: I stedet for at løbe, kan deltagerne aftale, at de for eksempel kun må hinke, hoppe, kravle, gå baglæns eller lignende. Aftal evt. at enken først må løbe, når parret er nået op forbi enken. I stedet for at råbe To mand frem for en enke løb, kan man råbe Ægtepar herut!, som er blevet brugt i nogle egne i Danmark. Børn er kreative og kan godt lide at lave deres egne regler og lege. Derfor har spil og regler ændret sig gennem tiden. Det kan derfor være, at du eller nogen du kender, har nogle andre regler end dem, I finder i dette lille katalog. Og måske har børnene i gamle dage også haft deres egne versioner. GOD FORNØJELSE!

12 ÅBENT Tirsdag-søndag kl Kulturmuseet Spinderihallerne DK-7100 Vejle T museerne@vejle.dk vejlemuseerne.dk

Gamle lege. Børns leg i historien. De Kulturhistoriske Museer i Holstebro Kommune afd. Frilandsmuseet Hjerl Hede Hjerlhedevej 14, 7830 Vinderup

Gamle lege. Børns leg i historien. De Kulturhistoriske Museer i Holstebro Kommune afd. Frilandsmuseet Hjerl Hede Hjerlhedevej 14, 7830 Vinderup Gamle lege Børns leg i historien Leg Vi har altid leget. I bondesamfundet legede både børn og voksne. Efterhånden som samfundet udviklede sig, forsvandt legene for de voksnes vedkommende, men børnene er

Læs mere

Trivsel og Bevægelse i Skolen

Trivsel og Bevægelse i Skolen Trivsel og Bevægelse i Skolen Indholdsfortegnelse : Politi og røvere Udbryderkongen Grænselegen Hvad er klokken Hr. Løve De blå de må gå s.1 s.2 s.3 s.4 s.5 : Sjipning Trylleelastik Diabolo Kendama Jonglering

Læs mere

Frikvartersaktiviteter

Frikvartersaktiviteter Trivsel og Bevægelse i Skolen Eksempelsamling Frikvartersaktiviteter Indholdsfortegnelse CHASE: Politi og røvere s.1 Udbryderkongen s.2 Grænselegen s.3 Hvad er klokken Hr. Løve s.4 De blå de må gå s.5

Læs mere

Diverse lege. Indholdsfortegnelse

Diverse lege. Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse Bjerget brænder... 2 Den landflygtige konge... 2 Sparke til dåse... 2 Kongens kæmper... 3 Jeg melder krig... 3 Rød, gul, grøn - stop!... 4 Morderleg... 4 Den blinde mand... 4 Bankebøf...

Læs mere

Alle er med:-) www.spilcricket.dk. Spil og lege vejledning

Alle er med:-) www.spilcricket.dk. Spil og lege vejledning Spil og lege vejledning Cricketrundbold I skal bruge: Et gærde, et bat, en blød skumbold, en gul top og 3 kegler. Start med at stille banen op. Placer gærdet, så der er god plads foran det. Sæt den gule

Læs mere

Aktive Lege. Kom godt i gang med Kids Walk

Aktive Lege. Kom godt i gang med Kids Walk Aktivitetshæfte Kom godt i gang med Kids Walk Her er et par ideer til, hvordan I kan gøre Kids Walk mere varieret og samtidig få trænet børnenes balance, koordination, reflekser og samarbejdsevne. Børneulykkesfonden

Læs mere

TIDSMASKINEN Kan du overleve en dag i 1907?

TIDSMASKINEN Kan du overleve en dag i 1907? Hvor længe kan du overleve i 1907? Forestil dig Køge som den så ud i 1907. Det er en helt anderledes by, fyldt med fremmede mennesker som du ikke kender. For at kunne begå dig, må du kende de indfødtes

Læs mere

Boldøvelser kun med bold

Boldøvelser kun med bold Boldøvelser kun med bold Dræber og frelserbold Materialer: To forskellige bolde. 4 kegler. Område på banen: Afgrænset område markeres med de 2 kegler. Spillerniveau: Let øvet. Beskrivelse: Der spilles

Læs mere

Move@School LEGEKATALOG

Move@School LEGEKATALOG Move@School LEGEKATALOG Legekataloget er udgivet af Move@School, Folkesundhed København December 2006 For yderligere information eller spørgsmål kontakt: Glen Nielsen Projektleder Projekt Move@School E-mail:

Læs mere

Fangelege. Indholdsfortegnelse

Fangelege. Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse Ulven kommer... 2 To mand frem for en enke... 2 Aberne i træerne... 2 Her kommer vi... 3 Sten-saks-papir... 3 Plat eller krone... 3 Alle-er-den-tik... 4 Katten efter musen... 4 Ståtrold...

Læs mere

Skal vi lege? Historiske lege og legetøj på Ballerup Museum

Skal vi lege? Historiske lege og legetøj på Ballerup Museum Skal vi lege? Historiske lege og legetøj på Ballerup Museum 1 Skal vi lege? Gennem hele historien har både børn og voksne leget. Man leger for at have det sjovt, for at være sammen med andre. Når man leger

Læs mere

BFO Rosenlund. fælleslege

BFO Rosenlund. fælleslege BFO Rosenlund fælleslege Indhold 1.Det gyldne skind... 2 2.Fangelege... 3 3.Stjæl æg... 4 4.Høvdingebold... 5 5.Katten efter musen... 5 6.Rundbold... 6 7.Fang fanen... 7 8.Jord... 8 9.Stik bold... 8 10.Alle

Læs mere

Generelt om legetøj og lege omkring 1800

Generelt om legetøj og lege omkring 1800 Forslag til legetøj og genstande som eleverne kan fremstille i forbindelse med undervisningsforløbet og til skoleboderne på det historiske marked på Hindsgavl den 24. maj 2014 Generelt om legetøj og lege

Læs mere

RAM SPANDEN Ærteposer, spande og vand bliver til vanvittig sjove aktiviteter

RAM SPANDEN Ærteposer, spande og vand bliver til vanvittig sjove aktiviteter RAM SPANDEN Ærteposer, spande og vand bliver til vanvittig sjove aktiviteter Til fødselsdagsselskabet, beach party, picnic, familiedagen eller på legepladsen til enhver tid. Fra 6 til 90 år. Indeholder

Læs mere

DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN. Opvarmningsleg - Ståtrold. Opvarmningsleg - Ram minuttet OPVARMNING OPVARMNING

DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN. Opvarmningsleg - Ståtrold. Opvarmningsleg - Ram minuttet OPVARMNING OPVARMNING Nr.999 Alder: 9-99 år - Tid: 10 min. Nr.9991 Alder: 9-99 år - Tid: 10 min. Opvarmningsleg - Ram minuttet 3-99 Deltagerne løber af sted uden ur. Opgaven er at komme tilbage fra en lunte/løbetur i området

Læs mere

Lege og spil fra Burkina Faso

Lege og spil fra Burkina Faso Side 1/8 Fag/klassetrin: Idræt, 1.-4. Klasse Omfang: 0,5 til 2 lektioner pr. aktivitet. Målpar, læringsmål, tegn på læring: Se skema nedenfor. Formål: At eleverne får bevæget sig på varierede måder, hvor

Læs mere

Hér er et lille udpluk af lege og spil, som vi med sikkerhed ved, har deres oprindelse i middelalderen:

Hér er et lille udpluk af lege og spil, som vi med sikkerhed ved, har deres oprindelse i middelalderen: Middelalderlandsbyen Værkstedsarbejde 3 MIDDELALDERENS LEGE OG SPIL Det går jo som en leg lyder en gammel kendt talemåde. Og vi kender det alle sammen, når tingene bare glider og er muntre og festlige

Læs mere

Historiske lege 1920erne-30erne

Historiske lege 1920erne-30erne Historiske lege 1920erne-30erne Introduktion Der har ikke altid været meget plads eller tid til at lege. Men børn har dog alligevel altid fundet ud af, hvordan de kunne lege inden for de rammer der var.

Læs mere

2.-3. klasse boldtilvænning og boldteknik Del 1: Lege

2.-3. klasse boldtilvænning og boldteknik Del 1: Lege Del 1: Lege Transportbåndet: Start Mål 0-10 minutter Forklaring og instruktion til Transportbåndet. Eleverne deles i grupper á 4-6 elever. 5-6 bolde i forskellige størrelser og materialer til hver gruppe.

Læs mere

Filtmåtter med de 120 hyppige ord

Filtmåtter med de 120 hyppige ord VEJLEDNING TIL Fodspor Filtmåtter med de 120 hyppige ord Med bogen På sporet af ordet fang tyven, opgaveæsken og app en På sporet af ordet, Turbo-ord, sækkekort, Læs Lydret bøgerne, gulvtæppet og filtmåtterne

Læs mere

Satellit af BKO Charlottenlund Fort. Aktivitetshæfte Boldlege for børnehavebørn

Satellit af BKO Charlottenlund Fort. Aktivitetshæfte Boldlege for børnehavebørn Satellit af BKO Charlottenlund Fort Aktivitetshæfte Boldlege for børnehavebørn Udarbejdet af: MOtivaTION ApS for Gentofte Kommune, Gentoftegade, Ordrup, Dyssegård og Vangede Bibliotek 02-03-2015 Vikingelegen

Læs mere

Find vej gennem tunnelen

Find vej gennem tunnelen Grundmotorisk bevægelse: Krybe Find vej gennem tunnelen Træne motoriske færdigheder som at krybe og koordinere på en sjov måde. Skabe bevægelsesglæde gennem udfoldelse og leg uden fokus på konkurrence

Læs mere

Hvad er klokken hr. Ulv?

Hvad er klokken hr. Ulv? Legekompendie Fangelege Egern-tagfat Mindst 6 deltagere. 5-13 år. 10-20 min. Først vælges et rovdyr (ræv, ugle, menneske, tyranosaurus rex eller lignende), derefter vælges en af deltagerne til at være

Læs mere

Motion på legepladsen. Give pigerne fornemmelse af vigtigheden af motion og at leg også er at få motion. 5 møde. Spirer

Motion på legepladsen. Give pigerne fornemmelse af vigtigheden af motion og at leg også er at få motion. 5 møde. Spirer X Mål og formål Tid Aldersgren Give pigerne fornemmelse af vigtigheden af motion og at leg også er at få motion. 5 møde Spirer Nr. 1 af 5 møder ét skema til hvert møde Tid Programpunkt Hvor står det /

Læs mere

Legekatalog. Kamplege

Legekatalog. Kamplege Robinson/Øde ø Redskaber: Tatami Deltagere: 4+ Tid: 5 10 minutter Aldersgruppe: 5+ Ligesom i fjernsynsprogrammet Robinson gælder det om at være den sidste tilbage på øen. Det gælder således om at skubbe

Læs mere

Koordinationstræning. Formål: Børnene skal lære grundlæggende motorik og bevægelse.

Koordinationstræning. Formål: Børnene skal lære grundlæggende motorik og bevægelse. Koordinationstræning Abekatte streger: Opstil en koordinationsbane som spillerne skal løbe igennem. Lav ikke for svære øvelser i starten, da motorikken ikke er lige god ved alle spillerne, men man kan

Læs mere

Ketcheropvarmning: Stafetter: Afleverer bolden til næste i køen!

Ketcheropvarmning: Stafetter: Afleverer bolden til næste i køen! DROP IN Der er 3 baner til rådighed, og jeg forestiller mig, at hvis der kun er 2 Drop-in-tovholdere, så er der en bane, hvor der gives instruktion til øvelser + emne (fx serv og så evt. have udskrevet

Læs mere

Forslag til stationstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen

Forslag til stationstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen Forslag til stationstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen Formål: Give værktøjer til at trænerne har redskaber til at differentiere træningen ved at

Læs mere

Lege som oldemor og oldefar legede, da de var børn

Lege som oldemor og oldefar legede, da de var børn Lege som oldemor og oldefar legede, da de var børn Stikke Palles øje ud Ant al: 2 Du skal b r ug e: en st o k o g t o t r æklo d ser Stil jer ryg mod ryg med en stok m ellem benene Når der bliver råbt

Læs mere

Vejledning til underviseren

Vejledning til underviseren Vejledning til underviseren Formål og målgruppe Formålet med dette hæfte er at præsentere eleverne for lege og legetøj fra omkring 1800 samt klæde eleverne på til den folkelige event på Hindsgavl Slot

Læs mere

Fyld en mængde genstande i en ikke gennemsigtig beholder. Man skal nu gætte to ting:

Fyld en mængde genstande i en ikke gennemsigtig beholder. Man skal nu gætte to ting: Tidlig matematik, Workshop 10. februar 2016 Aktiviteter Hvad er matematik? Gæt hvor mange og hvad Fyld en mængde genstande i en ikke gennemsigtig beholder. Man skal nu gætte to ting: Hvad er i beholderen?

Læs mere

120 ords-tæppet. På sporet af ordet

120 ords-tæppet. På sporet af ordet 120 ords-tæppet På sporet af ordet I denne vejledning kan du finde idéer og inspiration til, hvordan du kan bruge 120 ords-tæppet i arbejdet med at få automatiseret de 120 hyppige ord med afsæt i leg og

Læs mere

Materiale fra U-8 Inspirationskurset i Hobro d. 6.-7. september 2013 Udviklingskonsulent Anna Heide, JHF Kreds 4

Materiale fra U-8 Inspirationskurset i Hobro d. 6.-7. september 2013 Udviklingskonsulent Anna Heide, JHF Kreds 4 Motorisk træning Materiale fra U-8 Inspirationskurset i Hobro d. 6.-7. september 2013 Udviklingskonsulent Anna Heide, JHF Kreds 4 Hermed inspiration til motorisk træning og forskellige rammer, man kan

Læs mere

0.-1. klasse Boldtilvænning og Leg Skudbane

0.-1. klasse Boldtilvænning og Leg Skudbane Skudbane En skudbane (20 x 15 meter) kan laves ud af fem-seks mindre skud- og motorikbaner sammensat ud fra forskellige fokuspunkter. Eleverne introduceres til de forskellige skud- og motorikbaner og ikke

Læs mere

Hej. skal vi lege? Legehæfte -Danselege

Hej. skal vi lege? Legehæfte -Danselege Hej skal vi lege? Legehæfte -Danselege Danseleg leg nr 1 - Boogie Woogie Legebeskrivelse: Deltagerne står i åben kreds med ansigtet ind mod midten. - Man gør de ting, man synger. Så tager vi højre fod

Læs mere

OL alternative konkurrencer

OL alternative konkurrencer OL alternative konkurrencer OL kan bruges som en sjov og alternativ aktivitet for deltagere i alle aldre, dog vil disciplinerne passe bedst fra U-10 spillere og opad. Disciplinerne kan plukkes og bruges

Læs mere

INSPIRATION TIL AKTIVITETER. Slaraffenland. Københavnerkirken 2017

INSPIRATION TIL AKTIVITETER. Slaraffenland. Københavnerkirken 2017 Dette skal være til inspiration for alle ledere i Slaraffenland, så man bl.a. kan få styrket fællesskabet i de forskellige Slaraffenlandsgrupper gennem leg og aktiviteter. Man kan tage aktiviteterne, som

Læs mere

Snik og Snak Hulahop rundkreds

Snik og Snak Hulahop rundkreds Snik og Snak Eleverne går sammen i par. Hvert par bliver derefter enige om hvem der er Snik, og hvem der er Snak. Det er nu lærerens opgave at give forskellige kommandoer, der bestemmer hvad Snik og Snakskal

Læs mere

Øvelser til forhånd og baghånd

Øvelser til forhånd og baghånd Øvelser til forhånd og baghånd Forhånd og baghånd kan integreres i de fleste øvelser. Her er en masse øvelser, som giver mulighed for at lege forhånd og baghånd ind. En øvelse har altid et fagligt formål,

Læs mere

Spillerniveau: Alle. De mindste kan evt. holde med en hånd på pålægget.

Spillerniveau: Alle. De mindste kan evt. holde med en hånd på pålægget. Stafetter Sandwich-stafet Materialer: 1 ketsjer og bold pr. spiller. De mindste kan evt. holde med en hånd på pålægget. Beskrivelse: Der skal bygges en sandwich med ketsjer og bold, og derefter løbes hurtigst

Læs mere

Børn i bevægelse. Legekoncept med 14 sjove lege. Baggrund. Brug legene hver dag. Legene kan du også finde på: Idé. Sådan kommer I/du i gang.

Børn i bevægelse. Legekoncept med 14 sjove lege. Baggrund. Brug legene hver dag. Legene kan du også finde på: Idé. Sådan kommer I/du i gang. Børn i bevægelse Legekoncept med 14 sjove lege Legene stimulerer børns motoriske udvikling og kan gøre bevægelse til det lette valg i hverdagen for professionelle, der arbejder med udvikling af børns motorik.

Læs mere

totalhåndbold Del 1: Lege

totalhåndbold Del 1: Lege totalhåndbold Del 1: Lege 0-15 minutter Forklaring og instruktion til Ståtrold med bold Antal elever Udstyr Bane Beskrivelse og regler Variationer Eleverne deles i grupper á 15-25 elever Kegler/ markeringer-

Læs mere

2.-3. klasse Kast, spring og løb Del 7: Lege

2.-3. klasse Kast, spring og løb Del 7: Lege Del 7: Lege Apport Fido: 0-10 minutter Forklaring og instruktion til Apport Fido. Eleverne er sammen to og to. 1 bold. Bolde i forskellige størrelser og materiale. Ingen bane. Den ene elev er hunden Fido

Læs mere

Individuelle kompetencer med bold (læringsmål)

Individuelle kompetencer med bold (læringsmål) 1. Løbe med bold (drible) 2. Retningsskift med bold 3. Rulle med bolden under fodsålen. 4. Korte rytmer med bold 5. Trække bold baglæns med fodsål 6. Sparke til bolden - vristspark 7. Sparke til bolden

Læs mere

22 lege. - til alle på 6 år eller mere... HÆFTE 1

22 lege. - til alle på 6 år eller mere... HÆFTE 1 22 lege - til alle på 6 år eller mere... HÆFTE 1 INDHOLD Leg Antal pers. Redskaber Plads Side Aberne i træerne 10-30 Ingen Græsplæne, asfalt, fliser, fast grus eller stort gulv 3 Rødt lys stop 10-30 Ingen

Læs mere

Legekatalog. Fangelege

Legekatalog. Fangelege Ræven fanger gåsen Deltagere: 5-8 i hver gruppe. Tid: 5+ Beskrivelse: Opvarmning, hurtighed, taktik Alle på nær en (ræven) står i række og holder fast i bæltet på den, der står foran. Den bagerste i denne

Læs mere

alle, der har lyst. Du skal have fat i minimum fem Frisbees på forhånd (disse Formålet Med Aftenen

alle, der har lyst. Du skal have fat i minimum fem Frisbees på forhånd (disse Formålet Med Aftenen 21 / FRISBEE FREAK / SIDE 1 AF 6 [ Frisbee-freak ] Introduktion Til Denne Aften Dette opstartsevent er til en lys sommeraften, og du kan passende invitere alle, der har lyst Du skal have fat i minimum

Læs mere

DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN. Badmintonregler. Nik til bolden kamp SJOVE KAMPLEGE SJOVE KAMPLEGE

DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN. Badmintonregler. Nik til bolden kamp SJOVE KAMPLEGE SJOVE KAMPLEGE Nr.6653 Nr.6651 Badmintonregler lov til at serve og får et point. Bordtennisbold og bat Nik til bolden kamp Der kan spilles med kun 3 jongleringer før bolden skal returneres. Kan spilles som double, hvor

Læs mere

Brug bolden 3. Idéer på spil

Brug bolden 3. Idéer på spil Brug bolden 3 Idéer på spil Indhold i dette hæfte: Bordtennis.............................. 3 Tennis................................... 7 Fodbold................................. 12 Håndbold................................

Læs mere

Indholdsliste i kassen A-grunden

Indholdsliste i kassen A-grunden Indholdsliste i kassen A-grunden 30 stk. Farvede bånd rød/blå, til holddeling 8 kegler i god kvalitet 4 fløjter i rustfri god kvalitet 2 fodbolde fra trees 2 basket bolde fra trees 1 pendulkegler, 9 trækugler,

Læs mere

Boldøvelser - med ketsjer og bold

Boldøvelser - med ketsjer og bold Boldøvelser - med ketsjer og bold Drible med bolden Materialer: 1 bold og ketsjer pr. spiller. Område på banen: I servefelterne eller andet afgrænset område. Spillerniveau: Begynder. Beskrivelse: Bolden

Læs mere

Kidsvolley-lektioner med fuld fart på kl.

Kidsvolley-lektioner med fuld fart på kl. Kidsvolley-lektioner med fuld fart på 0.-3. kl. Kaste og gribe 10 min. Eleverne fordeles rundt i gymnastiksalen/hallen. Parvis om en bold. Alle bolde kan bruges. Studs bolden til makker, som griber den.

Læs mere

Leg, sjov og far-barn kvalitetstid.

Leg, sjov og far-barn kvalitetstid. Hurlumhejdage i Herning Et samarbejde mellem Herning Bibliotekerne Midtjysk Fysioterapi Herning Svømmehal Herning Fremad Fodboldeksperimentarium Leg, sjov og far-barn kvalitetstid. Herning Svømmehal Leg

Læs mere

Beskrivelse: Spiller 1 afleverer bolden til spiller 2, som nu forsøger at komme forbi spiller 1 og drible over dennes baglinje.

Beskrivelse: Spiller 1 afleverer bolden til spiller 2, som nu forsøger at komme forbi spiller 1 og drible over dennes baglinje. 1:1 I FIRKANT 1 bold pr. 2 spillere 4 kegler/toppe Spiller 1 afleverer bolden til spiller 2, som nu forsøger at komme forbi spiller 1 og drible over dennes baglinje. Der skiftes ende og rollerne er nu

Læs mere

Hvordan kan man øve badminton hjemme.

Hvordan kan man øve badminton hjemme. Hvordan kan man øve badminton hjemme. Har I lyst til at øve badminton hjemme, er her lidt inspiration til hvad, der kan foregå i et almindeligt hjem. Det kræver ikke så meget plads, før det er muligt,at

Læs mere

DÆK-O-MANI. Leg med dækslanger MÅL... INDHOLD... INTRODUKTION...

DÆK-O-MANI. Leg med dækslanger MÅL... INDHOLD... INTRODUKTION... DÆK-O-MANI TEMA... Leg med dækslanger MÅL... Legeaften med dækslanger, hvor budskabet er, at Gud ønsker at fylde vores liv med noget godt. INTRODUKTION... Dette event kan afholdes både ude og inde. Til

Læs mere

DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN. Afslutnings rundt om bordet (slik) Alm. rundt om bordet (Den hårde)

DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN. Afslutnings rundt om bordet (slik) Alm. rundt om bordet (Den hårde) Nr.6531 Nr.6530 Afslutnings rundt om bordet (slik) Alm. rundt om bordet (Den hårde) Der spilles med én bold som holdes i gang samtidig med at man løber rundt om bordet og >4 spillere skiftes til at spille

Læs mere

DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN. Stikbold. Konkurrence mellem bordene LEGE LEGE

DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN. Stikbold. Konkurrence mellem bordene LEGE LEGE Nr.4556 Nr.4553 Stikbold Et afgrænset område, der gradvis kan gøres mindre efterhånden som spillerne bliver ramt. Konkurrence mellem bordene straf alt efter, hvornår de ryger ud. Vinderholdet undgår straf.

Læs mere

9 SJOVE. Nemme og anderledes aktiviteter, hvor cykelslanger indgår i flere af disse

9 SJOVE. Nemme og anderledes aktiviteter, hvor cykelslanger indgår i flere af disse 9 SJOVE Nemme og anderledes aktiviteter, hvor cykelslanger indgår i flere af disse Samarbejde vil være omdrejningspunktet for de 7 lege i kompendiet. Aktiviteterne kan foregå både inde- og udendørs og

Læs mere

Øvelser ved start på bevægelsesaktivitet

Øvelser ved start på bevægelsesaktivitet EKSTRA ØVELSER Bevægelsesaktiviteter i salen Bilag 1 Øvelser ved start på bevægelsesaktivitet Gå rundt i salen mellem hinanden i rask gang (musik). Stop musikken og spørg om deltagerne så hinanden hvad

Læs mere

Lektionsplaner. Indeatletik i folkeskolen. for 4. 6. klasse

Lektionsplaner. Indeatletik i folkeskolen. for 4. 6. klasse Lektionsplaner Indeatletik i folkeskolen for 4. 6. klasse Dette materiale er udarbejdet af Dansk Atletik Forbund v/ronja Egsmose, oktober 2007 Materialet er målrettet mod folkeskolelærere, der ønsker at

Læs mere

Fange haletudsens hale

Fange haletudsens hale Fange haletudsens hale Cirka 10 børn danner en cirkel som forstiller haletudsens store krop, og 3-4 børn danner haletudsen hale. Det vil sige at cirka 14 børn en haletudse. Derudover skal 3 børn holde

Læs mere

OPVARMNINGSØVELSER & DRAMALEGE I DRAMA

OPVARMNINGSØVELSER & DRAMALEGE I DRAMA OPVARMNINGSØVELSER & DRAMALEGE I DRAMA Titel på øvelse: Frastødte magneter Deltagere: alle 1. Alle går rundt imellem hinanden i rummet. Husk at fylde hele rummet ud. 2. Man udvælger en person i sine tanker,

Læs mere

ØVELSER TIL UNDERVISNING I HØVDINGEBOLD

ØVELSER TIL UNDERVISNING I HØVDINGEBOLD ØVELSER TIL UNDERVISNING I HØVDINGEBOLD 1 ØVELSER Nedenstående øvelser og spil er tænkt som inspiration til undervisning i høvdingebold. Målgruppen er 4.-5. klassetrin, men flere af øvelserne vil med justering

Læs mere

Forslag til træningsøvelser for U9 10

Forslag til træningsøvelser for U9 10 Forslag til træningsøvelser for U9 10 Koordinationstræning: Alle 25 x 10 meter Opstil en koordinationsbane som spillerne skal løbe igennem. Lav ikke for svære øvelser i starten, da motorikken ikke er lige

Læs mere

LEGE I MIDDELALDEREN

LEGE I MIDDELALDEREN LEGE I MIDDELALDEREN Gøglertræning - prøv selv! Jonglere liggende En antipodist eller en fodjonglør jonglerer genstande med fødderne. Liggende på ryggen skal jongløren med fødderne kaste og gribe f.eks.

Læs mere

SOFT-RUGBY er en tilpasset form for rugby, som kan spilles og nydes af alle. I dette hæfte vil vi gennemgå reglerne for spillet, samt komme med

SOFT-RUGBY er en tilpasset form for rugby, som kan spilles og nydes af alle. I dette hæfte vil vi gennemgå reglerne for spillet, samt komme med 1 2 SOFT-RUGBY er en tilpasset form for rugby, som kan spilles og nydes af alle. I dette hæfte vil vi gennemgå reglerne for spillet, samt komme med forslag til træningsøvelser og planlægning af lektioner

Læs mere

Registreringsskema børnehaveklasse (gruppe)

Registreringsskema børnehaveklasse (gruppe) Registreringsskema børnehaveklasse (gruppe) BØRNEHAVEKLASSE (GR.) > REGISTRERINGSSKEMA > RIM 1 Rim Dato: INDEN DU GÅR I GANG Beskrivelse af testen Denne del siger noget om barnets lydlige opmærksomhed.

Læs mere

Tabeltræning på mange måder

Tabeltræning på mange måder Tabeltræning på mange måder - med afsæt i MI og læringsstile Snoreleg (3 tabellen) 10 elever sidder i en rundkreds. Eleverne nummereres 0, 1, 2.osv. op til 30. Hver elev får altså 3 numre (fx 1, 11 og

Læs mere

Spil. Lege spil. Store: Fodtennis Her spiller vi fodtennis over et net. Eller i kan spille over et håndboldmål.

Spil. Lege spil. Store: Fodtennis Her spiller vi fodtennis over et net. Eller i kan spille over et håndboldmål. Lege spil Store: Fodtennis Her spiller vi fodtennis over et net. Eller i kan spille over et håndboldmål. Spil Futsal De forskellige grupper skal spille Futsal kampe mod hinanden. Såfremt grupperne er store

Læs mere

[ E-KATALOG ] POWERPAUSER

[ E-KATALOG ] POWERPAUSER [ E-KATALOG ] POWERPAUSER Powerpauser er ideer til den gode pause. Den gode pause hjælper med at genoprette den mentale energi, som har betydning for, at eleverne kan holde koncentrationen. Med disse powerpauser

Læs mere

Samarbejdsøvelser. Samlet, udtænkt og videreudviklet af Rasmus Fredslund Hansen

Samarbejdsøvelser. Samlet, udtænkt og videreudviklet af Rasmus Fredslund Hansen Samarbejdsøvelser Samlet, udtænkt og videreudviklet af Rasmus Fredslund Hansen Indhold Indhold... 1 Tennisbolde og nedløbsrør... 2 Kravle igennem hulahopring... 3 Kravle igennem spindelvæv... 4 Binde knude...

Læs mere

Træningsøvelser. Organisationscirklen. Fodboldtræning med de yngste. Organisationscirklen - også kaldet spilhjulet - er et pædagogisk redskab

Træningsøvelser. Organisationscirklen. Fodboldtræning med de yngste. Organisationscirklen - også kaldet spilhjulet - er et pædagogisk redskab Organisationscirklen Organisationscirklen - også kaldet spilhjulet - er et pædagogisk redskab til dig. DGI Idræt & Fællesskab Træningsøvelser Med spilhjulet har du et godt redskab til både at planlægge

Læs mere

Styret af legen. Stafet, som varieres ved at udøverne løber, hopper, hopper på ét ben, løber baglæns osv.

Styret af legen. Stafet, som varieres ved at udøverne løber, hopper, hopper på ét ben, løber baglæns osv. Udholdenhedstræning UDHOLDENHEDSTRÆNING 6-13 ÅR Trin / alder Træningstype Arbejde Pause Intensitet Gentagelser FUNdamentals Lære at træne 6-13 år Lege Simple stafetter Gå, løbe, cykle, ski Styret af legen

Læs mere

DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN. Slangen. Haleleg LØBELEGE - FARTLEGE LØBELEGE - FARTLEGE. Variation.

DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN. Slangen. Haleleg LØBELEGE - FARTLEGE LØBELEGE - FARTLEGE. Variation. Nr.10162 Haleleg Nr.10161 som placeres i buksekanten. Herefter skal alle mod alle samle flest mulige haler ved at stjæle dem fra de andre. Man må kun fange en hale ad gangen, som så skal placeres sammen

Læs mere

At ligge på maven. Sundhedstjenesten

At ligge på maven. Sundhedstjenesten Hver gang dit barn ligger på maven kan det ligge i længere og længere tid, før det græder. Efter nogle dage kan dit barn ligge lidt selv, inden du behøver at lægge dig ned til det, og efterhånden vil det

Læs mere

1. Forlæns kolbøtte + hop og drej

1. Forlæns kolbøtte + hop og drej Teknikmærke 1. Forlæns kolbøtte + hop og drej Beskrivelse: Lav en almindelig forlæns kolbøtte! I det du lander laver du et hop, hvor du roterer en hel omgang rundt om dig selv. (360 grader.) Land i balance

Læs mere

Til aktiviteterne rådes det til at der skal være ca. 2 voksne med til posterne, for at igangsætte eller hjælpe ved problemer.

Til aktiviteterne rådes det til at der skal være ca. 2 voksne med til posterne, for at igangsætte eller hjælpe ved problemer. Børnerute Svendborg Posternes placering og indhold: 1. Slalom og Kryds&Bolle : Skaterbanen ved Bendixens Fiskehandel 2. Hulahop: Havnetrappen 3. Puslespil: Vor Frue Kirke 4. Golf spil & Ringspil - Café

Læs mere

DGI TRÆNERGUIDEN BALANCE & MOTORIK DGI TRÆNERGUIDEN BALANCE & MOTORIK

DGI TRÆNERGUIDEN BALANCE & MOTORIK DGI TRÆNERGUIDEN BALANCE & MOTORIK Nr.1605 Alder: 10-12 år - Tid: 6 min. Nr.1603 Flamingoen spiller kaster bolden til makkerens hoved. Spilleren, som står på et ben, header tilbage. Drillepinden med en bold mellem knæene. Den anden spiller

Læs mere

Historien bliver til virkelighed

Historien bliver til virkelighed Historien bliver til virkelighed Eleverne går sammen to og to og skriver en lille historie på max. 10 linjer. Der skal indgå en række udsagnsord, som læreren evt. skriver på tavlen. Når eleverne har skrevet

Læs mere

Motorikstyrkende lege

Motorikstyrkende lege Motorikstyrkende lege Et inspirationshæfte fra Fællesrådgivningen for Børn og Unge, PPR side 1 Indhold Bage boller... 3 Lege med fokus på kropsbevidsthed... 3 Find to ens billeder... 3 Lege med fokus på

Læs mere

Teknisk progression Kuglestød

Teknisk progression Kuglestød Teknisk progression Kuglestød Kuglestød kræver først og fremmest en god fornemmelse for at holde korrekt på kuglen og lave et korrekt udstød. Herefter skal man lære at finde den fornemmelse efter at have

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 27. Emne: Sund og stærk HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 27 Emne: Sund og stærk side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 27. Emne: Sund og stærk HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 27 Emne: Sund og stærk side 1 Uge 27 Emne: Sund og stærk Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 27 Emne: Sund og stærk side 1 HIPPY HippHopp Uge27_sund_stærk.indd 1 06/07/10 11.43 Uge 27 l Sund og stærk Hipp har lige

Læs mere

Indhold. Kære træner. 7 anbefalinger til øvelserne s. 3 Introøvelser s. 4 Samarbejdsøvelser s. 12

Indhold. Kære træner. 7 anbefalinger til øvelserne s. 3 Introøvelser s. 4 Samarbejdsøvelser s. 12 ØVELSER Indhold 7 anbefalinger til øvelserne s. 3 Introøvelser s. 4 Samarbejdsøvelser s. 12 Kære træner Her får du 30 øvelser, som træner trivslen. Øvelserne er udarbejdet til børn på 6-12 år og er inddelt

Læs mere

Kortspil. Et spil, tusind oplevelser

Kortspil. Et spil, tusind oplevelser Kortspil Et spil, tusind oplevelser 1 Oversigt over kortene i pakken 7 8 9 10 Knægt Top Konge Es 2 Prøv forskellige spil Bedstemor 3-5 7, 8, 9, 10, knægt, konge, es Bedstemor er et kortspil, der ligner

Læs mere

Johnbold foregår så hurtigt at mange fotos vil være rystede og viser dobbelte steger, hvor der i virkeligheden kun er én streg.

Johnbold foregår så hurtigt at mange fotos vil være rystede og viser dobbelte steger, hvor der i virkeligheden kun er én streg. Johnbold Johnbold er så hurtigt og spændende at man har brug for to dommere Johnbold giver mere motion end noget andet havespil Johnbold gør ikke forskel på mænd og kvinder Johnbold egner sig bedst til

Læs mere

Stafet eller bare lille leg. Gå med lukkede øjne og sådan man sætter foden ned umiddelbart foran den anden. (Hæl rører anden fods tå).

Stafet eller bare lille leg. Gå med lukkede øjne og sådan man sætter foden ned umiddelbart foran den anden. (Hæl rører anden fods tå). Motorik - aktiviteter Her er forskellige udfordrende og sjove øvelser/aktiviteter, som også kan bruges til at krydre andre aktitviteter med. f.eks. gøre dem sjovere eller sværere. De er gode og kan bruges

Læs mere

BRAIN BREAK Fang fluen BRAIN BREAK: Shake it up

BRAIN BREAK Fang fluen BRAIN BREAK: Shake it up BRAIN BREAK: Shake it up BRAIN BREAK Fang fluen Eleverne skal ryste hhv. højre arm, venstre arm, højre ben og venstre ben på tælling. Der tælles i 1. runde til otte, 2. runde til 4, 3. runde til 2 og 4.

Læs mere

Collegetable.dk præsenterer. College Table rød

Collegetable.dk præsenterer. College Table rød Collegetable.dk præsenterer College Table rød Beer pong 1) Opstilling/udstyr 1.1) Der spilles 2 mod 2. 1.2) Der spilles med 10 kopper i pyramideform. 4 bagerst. 3 næst bagerst. Så 2 og én cup forrest.

Læs mere

Børne og Juniorholdet

Børne og Juniorholdet Tirsdag d. 5. januar 15 min Opvarmning: Kædetik og kongens efterfølger (en træner er den, brug alle hallen loftet udenfor) (fælles) 1. gruppe 6 x 30 m løbeskole 5 stk. af 15 m reaktionsøvelser 2. gruppe

Læs mere

Fingerslagskast og baggerslagskast

Fingerslagskast og baggerslagskast Fingerslagskast og baggerslagskast Fingerslagskast og baggerslagskast er begge forøvelser til det færdige finger- og baggerslag. Her under følger en række øvelser, hvor fokus er lagt på netop disse to

Læs mere

PIGERAKET TRÆNINGSPAS

PIGERAKET TRÆNINGSPAS FODBOLDØVELSER PIGERAKET TRÆNINGSPAS EN DEL AF NOGET STØRRE 2 KÆRE TRÆNER Din klub har valgt at afholde Pigeraketten og derfor også valgt at sætte fokus på det fodboldtilbud, som netop jeres klub tilbyder

Læs mere

atletik idræt for alle i skolen

atletik idræt for alle i skolen atletik idræt for alle i skolen Af Kirse Ellegaard Breddekonsulent i Dansk Atletik Forbund. Øvelsesbeskrivelser er sammenfattet af undervisningsmateriale af Ronja Egsmose og Atletik for sjov. indledning

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 13. Emne: Min krop HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 13 Emne: Min krop side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 13. Emne: Min krop HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 13 Emne: Min krop side 1 Kursusmappe Uge 13 Emne: Min krop Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 13 Emne: Min krop side 1 HIPPY HippHopp Uge13_minkrop.indd 1 06/07/10 12.03 Uge 13 l Min krop Hipp og Hopp mødes stadig hver

Læs mere

Bane 1 (pomfritgrav):

Bane 1 (pomfritgrav): Bane 1 (pomfritgrav): Børnene skal svinge sig ud i pomfritgraven ved hjælp af tovene - et tov i hver hånd. I ringene skal børnene prøve at hænge med hovedet nedad eller slå kolbøtter. Hoppe i mønster i

Læs mere

Inspiration til sjov bevægelse i skolen

Inspiration til sjov bevægelse i skolen Inspiration til sjov bevægelse i skolen Kære lærer og pædagog Aktiv Året Rundt ønsker med disse 14 kort at give inspiration til masser af bevægelse i løbet af skoledagen med årets tema ZIGZAG. Vi ønsker

Læs mere

4 trin + en dag REDOK

4 trin + en dag REDOK Årstid: Hele året Forløbets varighed: 4 trin + en dag Udfordringen Formålet I dette mærke bliver pigerne udfordret på deres kommunikationsevner, kreative tænkning og logiske sans. Pigerne vil lære om skjulte

Læs mere

Cykellege velegnet til: Børn mellem 2 og 12 år og børne- og forældrearrangementer hvor forældrene er medaktive

Cykellege velegnet til: Børn mellem 2 og 12 år og børne- og forældrearrangementer hvor forældrene er medaktive Cykellege velegnet til: Børn mellem 2 og 12 år og børne- og forældrearrangementer hvor forældrene er medaktive Legene stammer fra Cyklistforbundets bog 20 cykellege - sjov cykeltræning for alle børn. Legene

Læs mere

SPILØVELSER FOR MÆND MOTIONSFODBOLD FOR MÆND KOM I FORM MED FODBOLD FITNESS

SPILØVELSER FOR MÆND MOTIONSFODBOLD FOR MÆND KOM I FORM MED FODBOLD FITNESS SPILØVELSER FOR MÆND MOTIONSFODBOLD FOR MÆND KOM I FORM MED FODBOLD FITNESS FORORD TIL SPILØVELSER KÆRE FODBOLDSPILLER Fodbolddelen består af 12 øvelseskort med en øvelse på forsiden og et spil på bagsiden.

Læs mere

Banen bliver delt op i to. Man har slalom-aktiviteten på den ene del af banen og Kryds & Bolle på den anden del.

Banen bliver delt op i to. Man har slalom-aktiviteten på den ene del af banen og Kryds & Bolle på den anden del. - med kroner og kærlighed Svendborg Posternes placering og indhold: 1. Slalom og Kryds&Bolle : Skaterbanen ved Bendixens Fiskehandel 2. Hulahop: Havnetrappen 3. Puslespil: Vor Frue Kirke 4. Golf spil &

Læs mere