Udskrift af Arbejdsrettens dom af 11. januar 2006

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Udskrift af Arbejdsrettens dom af 11. januar 2006"

Transkript

1 Udskrift af Arbejdsrettens dom af 11. januar 2006 i sag nr. A : Funktionærernes og Tjenestemændenes Fællesråd (FTF) for Dansk Sygeplejeråd (advokat Karen-Magrethe Schebye) mod Dansk Arbejdsgiverforening for HTS Arbejdsgiverforeningen for Falck Danmark A/S (advokat Helge Werner) Dommere: Per Alkestrup, Børge Dahl (formand), Børge Elgaard, Oluf Engell, Erik Kjærgaard, Sine Sunesen, Poul Søgaard (næstformand og retsformand), Martin Teilmann og Niels Waage (næstformand). Sagen drejer sig om en virksomhedserhververs ret til ved virksomhedsoverdragelse at indtræde i den hidtidige ejers kollektive overenskomst. Påstande Klager, Funktionærernes og Tjenestemændenes Fællesråd (FTF) for Dansk Sygeplejeråd, har nedlagt følgende påstand: Falck Danmark A/S tilpligtes at anerkende, at indklagede Falck Danmark A/S ikke i forbindelse med overtagelsen pr. 1. september 2003 af driften af Varde Sygehus ensidigt kan indtræde eller er indtrådt i Overenskomst 02 vedrørende løn- og ansættelsesvilkår for sygeplejerske- og radiografuddannet personale ansat i amterne mellem Amtsrådsforeningen og Dansk Sygeplejeråd eller senere overenskomster, der har afløst denne. Indklagede, Dansk Arbejdsgiverforening for HTS Arbejdsgiverforeningen for Falck Danmark A/S, har nedlagt påstand om frifindelse.

2 - 2 Indklagede har endvidere nedlagt påstand om, at Dansk Sygeplejeråd skal anerkende, at Falck Danmark A/S med virkning fra 1. september 2003 har tiltrådt Overenskomst 02 vedrørende løn- og ansættelsesvilkår for sygeplejerske- og radiografuddannet personale ansat i amterne indgået mellem Amtsrådsforeningen og Dansk Sygeplejeråd. Over for indklagedes selvstændige påstand har klager nedlagt påstand om frifindelse. Parterne er enige om, at Falck Danmark A/S med virkning fra 1. september 2003 har overtaget driften af Varde Sygehus fra Ribe Amt, og at denne overtagelse er omfattet af loven om lønmodtageres retsstilling ved virksomhedsoverdragelse. Sagsfremstilling Den 21. januar 2003 indgik Dansk Sygeplejeråd overenskomst med Amtsrådsforeningen, Overenskomst 02 vedrørende løn- og ansættelsesvilkår for sygeplejerske- og radiografuddannet personale ansat i amterne. Overenskomsten var gældende fra 1. april 2002 og kunne opsiges med tre måneders varsel, dog tidligst til den 31. marts De af Dansk Sygeplejeråds medlemmer, der var ansat på Varde Sygehus, var omfattet af denne overenskomst, mens Ribe Amt drev sygehuset. I brev af 30. april 2003 fra Falck Danmark A/S til Dansk Sygeplejeråd hedder det bl.a.: Falck Danmark A/S er i øjeblikket i forhandlinger med Ribe Amt om overtagelse af driften/visse driftsopgaver på Varde Sygehus. Den forventede overtagelsesdag er indtil videre 1. juni 2003.

3 - 3 Lov om lønmodtageres retsstilling ved virksomhedsoverdragelse vil i givet fald finde anvendelse i forhold til de medarbejdere, som måtte blive berørt, herunder formentlig et antal sygeplejersker. Med henblik på at orientere nærmere om situationen efter 1. juni 2003 skal vi foreslå et snarligt møde med Dansk Sygeplejeråd, hvorunder vi blandt andet ønsker at drøfte de fremtidige overenskomstforhold. Det kan i den forbindelse oplyses, at Falck Danmark A/S er medlem af HTS-A. I opfølgningsbrev af 27. juni 2003 fra Falck Danmark A/S til Dansk Sygeplejeråd hedder det bl.a.: Med henvisning til mit brev af 30. april d.å. og vore efterfølgende drøftelser kan jeg herved oplyse, at forhandlingerne mellem Ribe Amt og Falck Danmark A/S nu er ved at blive endeligt afsluttede. Amtsrådet har den 25. juni 2003 taget endelig politisk stilling til konstruktionen. En række forhold er dog stadig under forhandling, men Falck Danmark A/S finder det relevant at orientere Dem om de ansættelsesretlige følger. I vore tidligere tilkendegivelser overfor organisationerne og de berørte medarbejdere, har Falck Danmark A/S tilkendegivet, at man på længere sigt ønskede et overenskomstgrundlag, der var tilpasset Falcks private overenskomsttradition. På den anden side har vi hele tiden tilkendegivet, at vi naturligvis ville respektere lov om lønmodtageres retsstilling ved virksomhedsoverdragelse i den nødvendige overgangsperiode. Falcks forhandlinger med Ribe Amt har medført, at Falck med virkning fra 1. september 2003 overtager driften af Varde Sygehus og en række medarbejdere, der arbejder i henhold til overenskomst med Deres forbund. Falck påregner i forbindelse med overtagelsesdagen den 1. september 2003 at tiltræde gældende overenskomster for indeværende overenskomstperiode.

4 - 4 Inden overenskomsternes udløbsdato 1. april 2005 ønsker Falck at indlede forhandlinger med Deres forbund om det fremtidige overenskomstgrundlag. Kan enighed ikke opnås inden 1. april 2005, er Falck indstillet på på ny at tiltræde de offentlige overenskomster. Årsagen til denne fremgangsmåde er, at Falck indtil honoreres af Ribe Amt via et budget, der ikke må koste amtet mere end, hvad de gældende offentlige overenskomster tilsiger. Der vil i forbindelse med overtagelsen den 1. september naturligvis blive udarbejdet ansættelsesbreve til de berørte medarbejdere, men Falck Danmark A/S finder det rimeligt, at Deres organisation orienteres så hurtigt som muligt. Ovennævnte løsning er naturligvis ikke til hinder for, at Falck fortsætter drøftelserne med Deres organisation om indgåelse af et andet overenskomstgrundlag på længere sigt. For en ordens skyld bemærker jeg, at der vil tilgå organisationerne en formel stillingtagen til spørgsmålet om tiltræden af overenskomsterne umiddelbart efter den 1. september 2003, men vi har ønsket at afgive denne forhåndsorientering så tidligt som muligt. Vi er opmærksomme på, at Falcks tiltræden af de offentlige overenskomster vil medføre, at vi tillige over for personalet på Varde Sygehus vil være forpligtet af de gældende MED-aftaler samt den gældende personalepolitik frem til 1. april På disse punkter ønsker Falck på længere sigt at tilrette aftalerne til Falcks øvrige overenskomster, samarbejdsstruktur og personalepolitik.

5 - 5 Ved brev af 15. september 2003 meddelte Dansk Sygeplejeråd Falck Danmark A/S følgende: Der henvises til brev af , hvor det meddeles, at Falck påregner, i forbindelse med overtagelsen af driften af Varde Sygehus pr , at tiltræde de gældende overenskomster for indeværende overenskomstperiode. Dansk Sygeplejeråd har vurderet situationen og skal på den baggrund meddele, at vi ikke kan acceptere, at Falck indtræder i gældende overenskomster på området. Derimod ønsker vi snarest, at der optages forhandlinger om et selvstændigt overenskomstgrundlag med Falck. I brev af 17. september 2003, som tilsyneladende krydsede Dansk Sygeplejeråds brev af 15. september 2003, fra Falck Danmark A/S til Dansk Sygeplejeråd hedder det: I fortsættelse af mit brev af 27. juni d.å. skal jeg oplyse, at Falck Danmark A/S med virkning fra 1. september 2003 har overtaget driften af det tidligere Varde Sygehus. Som det formentlig er Dem bekendt, er der givet en orientering til de medarbejdere, der berøres af overdragelsen på forskellige personalemøder og vi håber naturligvis, at denne foreløbige orientering har været tilstrækkelig. Med hensyn til spørgsmålet om de fremtidige overenskomstgrundlag skal jeg herved meddele, at Falck Danmark A/S ønsker at tiltræde de gældende overenskomster foreløbigt for indeværende overenskomstperiode.

6 - 6 Jeg skal derfor tillade mig at forslå, at vi snarest genoptager vores drøftelser med henblik på præcisering af vilkårene herfor. I brev af 1. oktober 2003 fra Falck Danmark A/S til Dansk Sygeplejeråd hedder det bl.a.: DSR s skrivelse af 15. september er først modtaget i Personaleafdelingen den 23. september, men jeg skal herved for en ordens skyld anerkende modtagelsen heraf, ligesom jeg har noteret DSR s synspunkt vedrørende de gældende overenskomster på området. Uden ved denne anledning at gå nærmere ind i den rejste problemstilling, tillader jeg mig den bemærkning, at overtagelsen af medarbejderne som bekendt er omfattet af [lov om] lønmodtagernes retsstilling ved virksomhedsoverdragelse, hvorfor de gældende overenskomster fortsætter indtil udløb i Jeg foreslår dog, at DSR og Falck optager drøftelser, med henblik på en præcisering af DSR s opfattelse. I Dansk Sygeplejeråds svar af 1. december 2003 hedder det bl.a. : Under henvisning til Dansk Sygeplejeråds brev dateret og Falck s seneste brev af skal Dansk Sygeplejeråd efter aftale vende tilbage med en præcisering af vores synspunkter. Som det fremgår af vort ovennævnte brev, kan vi ikke acceptere, at Falck indtræder i gældende overenskomster på området. Dansk Sygeplejeråd ønsker, at der indgås en selvstændig overenskomst med Falck dækkende såvel allerede ansatte som nyansatte.

7 - 7 Det er Dansk Sygeplejeråds opfattelse, at Virksomhedsoverdragelseslovens 4a alene er en individuel beskyttelseslov, som sikrer ansatte, der virksomhedsoverdrages de samme rettigheder, som de havde hos overdrageren. Virksomhedsoverdragelseslovens 4a regulerer således ikke organisationernes retsstilling i forbindelse med en virksomhedsoverdragelse. Det er samtidig Dansk Sygeplejeråds opfattelse, at erhververen ikke automatisk har ret og krav på at indtræde i gældende overenskomster på området. Det er vores opfattelse, at en organisation ved klart at meddele, at man ikke kan acceptere, at en erhverver indtræder i gældende overenskomster på området, har krav på, at der optages forhandlinger om indgåelse af en ny. Denne meddelelse har Dansk Sygeplejeråd som bekendt givet ved brev af Parterne har efterfølgende afholdt flere møder uden at opnå enighed om spørgsmålet. Forklaringer Der er under sagen afgivet vidneforklaring af formanden for Dansk Sygeplejeråd, Connie Kruckow, og forhandlingsleder i Dansk Sygeplejeråd, Ulla Thomsen. Connie Kruckow har forklaret, at Dansk Sygeplejeråd i foråret 2003 udtrådte af KTO-samarbejdet, idet man var utilfreds med de overenskomstresultater, der under dette samarbejde blev opnået i forhandlingerne med Kommunernes Landsforening og Amtsrådsforeningen. Overenskomsterne hvilede på en række kompromisser og var ikke nødvendigvis målrettet mod sygeplejerskerne. Dansk

8 - 8 Sygeplejeråd har indgået ca. 200 forskellige overenskomster på det private område. Her er det lykkedes at målrette overenskomsterne, så de passer til de arbejdspladser, de gælder for. Dansk Sygeplejeråd havde ikke tidligere haft medlemmer ansat i Falck. Dansk Sygeplejeråd ønskede at benytte den opståede situation til at få tegnet selvstændig overenskomst med Falck. Dansk Sygeplejeråd ønskede herunder bl.a. at sikre medlemmerne på Varde Sygehus en bedre løn, så lønnen kom på niveau med f.eks. overenskomsten mellem Dansk Sygeplejeråd og de privatprakstiserende læger, der lønmæssigt ligger 13,3 % over den offentlige overenskomst. Formentlig udfører de ansatte medlemmer på Varde Sygehus de samme opgaver nu som før Falcks overtagelse af sygehuset. Ulla Thomsen har forklaret, at Varde Sygehus blev og fortsat bliver anvendt til bl.a. genoptræningscenter og ortopædkirurgiske patienter. I dag hedder sygehuset Falck Rehab Varde. I 2003 havde sygehuset ca. 25 ansatte sygeplejersker. I dag er der ca. 28. Den 30. april 2003 hørte de de første rygter om, at Falck var interesseret i at overtage driften. Dansk Sygeplejeråd kontaktede ikke i den anledning Ribe Amt. Brevet af 27. juni 2003 fra Falck havde hun opfattet som en orientering om, hvilke overvejelser Falck gjorde sig om overenskomstforholdene efter en overtagelse, hvilket ikke var noget, som kunne være bindende for Dansk Sygeplejeråd, som, når overtagelsen var en realitet, ville påbegynde overenskomstforhandlinger. Baggrunden for at Dansk Sygeplejeråd ved brev af 15. september 2003 meddelte Falck, at man ikke ville acceptere, at Falck indtrådte i den eksisterende overenskomst, var bl.a., at Dansk Sygeplejeråd havde fået udarbejdet et juridisk responsum, som støttede Dansk Sygeplejeråds opfattelse af spørgsmålet. Datoen den 15. september 2003 var i den forbindelse tilfældig. De havde dog også været opmærksomme på, at for at kunne overholde varslingsfristen i henhold til virksomhedsoverdragelseslovens 4 a, var det nødvendigt at sende brevet på dette tidspunkt. Der blev herefter først afholdt et møde med Falck den 12. januar I den mellemliggende periode udveksledes synspunkter pr. brev, men ikke udkast til ny overenskomst. Sygeplejerådet var indstillet på at lave en landsdækkende overenskomst med Falck, men det var den konkrete situation i Rehab Varde, man ville have løst, og Dansk Sygeplejeråd kunne ikke

9 - 9 acceptere, at Falck blot indtrådte i den eksisterende overenskomst. Det er ikke hendes indtryk, at der i forbindelse med Falcks overtagelse af sygehuset skete ændringer i sygeplejerskernes arbejdsopgaver. Parternes argumentation Klager har anført, at det også efter vedtagelsen af virksomhedsoverdragelseslovens 4a er gældende ret, at en erhverver af en virksomhed ikke har et retskrav på opretholdelse af en for virksomheden gældende overenskomst. En kollektiv overenskomst er en gensidigt bebyrdende aftale, og udgangspunktet bliver dermed, at der gælder almindelige formueretlige principper for indgåelse, opsigelse og skyldnerskifte, med de modifikationer det særlige område tilsiger, jf. herved f.eks. Svend Engelhardt i U1934B.262, og Jens Kristiansen, Den kollektive arbejdsret, 2004, side 48. Virksomhedsoverdragelseslovens 4a normerer efter sin ordlyd og sine forarbejder alene de tidsmæssige grænser for det i øvrigt indtil vedtagelse af loven generelt gældende kollektivarbejdsretlige udgangspunkt. Dette udgangspunkt er, at der i tilfælde af en virksomhedsoverdragelse kan ske frasigelse af overenskomsten som sådan, uanset hvad den hidtidige for arbejdet gældende overenskomst i øvrigt bestemmer om opsigelse, idet der i princippet er tale om debitorskifte på arbejdsgiversiden, hvilket forudsætter modpartens accept, jf. Jens Kristiansen side 194, Per Jacobsen, Kollektiv Arbejdsret, 5. udgave 1994 side 109, og C. Ove Christensen i U1943B.261 ff. Loven afskærer dermed ikke en lønmodtagerorganisation fra at nægte en erhverver af en virksomhed at indtræde i den hidtidige overenskomst med overdrageren. Dansk Sygeplejeråd har bl.a. med sit brev af 15. september 2003 klart tilkendegivet et ønske om forhandlinger om en ny overenskomst, og at det ikke blev accepteret, at Falck indtrådte i den bestående overenskomst. Derfor er overenskomsten mellem Ribe Amt og Dansk Sygeplejeråd faldet bort med virkning fra 1. september 2003.

10 - 10 Overenskomsten er endvidere faldet bort som følge af bristende forudsætninger, idet det har været en væsentlig, kendelig og relevant forudsætning for Dansk Sygeplejeråd, at arbejdsgiversiden i overenskomsten var og forblev en offentlig arbejdsgiver omfattet af det generelle offentlige aftalesystem. Indklagede har anført, at det er nødvendigt at holde sig for øje, at virksomhedsoverdragelseslovens 4a er indsat i loven i 2001, hvorfor man skal være forsigtig med at tillægge ældre litteratur og retspraksis betydning ved fortolkning af bestemmelsen. Bestemmelsens ordlyd er endvidere meget klar, og denne understøttes af både direktiv 2001/23/EF af 12. marts 2001 samt lovens forarbejder, hvori fremhæves, at reglerne skal ses som en beskyttelse af de ansatte. Bestemmelsen gør endeligt op med erhververens ret til at frigøre sig fra en overenskomst ved inden en bestemt frist at give meddelelse herom. I modsat fald bindes erhververen af sin passivitet og må indtræde i den eksisterende overenskomst. Det har derimod ikke været hensigten, at de ansattes organisation som sådan skulle tillægges rettigheder, herunder til at opsige en overenskomst som følge af virksomhedsoverdragelsen. På denne baggrund har Falck i medfør af virksomhedsoverdragelseslovens 4a haft krav på at indtræde i og er indtrådt i den offentlige overenskomst på området, og Dansk Sygeplejeråd kan ikke afvise et ønske fra Falcks side om at indtræde som arbejdsgiverpart i overenskomsten. Det bestrides, at overenskomsten er bortfaldet som følge af bristende forudsætninger. De påberåbte forudsætninger fremgik ikke af overenskomsten, og overdragelsen medførte ikke væsentlige ændringer for sygeplejerskerne. Arbejdsrettens begrundelse og resultat 4a, stk. 1, i lov om lønmodtageres retsstilling ved virksomhedsoverdragelse lyder således:

11 - 11 En erhverver skal inden 5 uger efter det tidspunkt, hvor denne vidste eller burde vide, at de ansatte eller en del af de ansatte på den virksomhed, der overdrages, har været omfattet af en kollektiv overenskomst, dog tidligst 3 uger efter overtagelsen, underrette det pågældende fagforbund, såfremt denne ikke ønsker at tiltræde overenskomsten. I modsat fald anses erhververen for at have tiltrådt overenskomsten. Efter ordlyden af bestemmelsen overføres en virksomheds overenskomst således ved virksomhedsoverdragelse automatisk til erhververen, medmindre denne inden den angivne frist over for fagforeningen afviser at indtræde i overenskomsten. En forståelse i overensstemmelse med ordlyden stemmer godt overens med bestemmelsens forarbejder. Under Folketingets behandling udtalte arbejdsministeren således bl.a., jf. Folketingstidende , side 6143: I praksis har der i en periode været tvivl om, hvorvidt selve overenskomsten gik med over til erhververen ved overdragelsen. Den gældende ret er, at erhverver ikke automatisk bliver overenskomstpart i kraft af overdragelsen i henhold til virksomhedsoverdragelsesloven. Hvis man smider de ideologiske briller, burde alle kunne se fordelen ved at fastsætte en grænse for, hvornår man som erhverver senest skal meddele sine ansatte, hvorvidt man ønsker at indtræde som overenskomstpart og dermed få afklaret, om deres ansættelsesforhold kan bestå uændret, frem for at operere med det flygtige begreb rimelig frist. Det hedder endvidere i forarbejderne til bestemmelsen i de specielle bemærkninger til 4a, jf. Folketingstidende , tillæg A, side 5659, bl.a.: Det er uhensigtsmæssigt, at loven ikke samlet beskriver retstilstanden på dette område, ligesom det er hensigtsmæssigt, at der er en klar opfordring

12 - 12 til erhververen om hurtigt at afklare sin holdning til spørgsmålet om indtræden i overdragerens overenskomst. I arbejdsministerens svar på spørgsmål 21 af 24. april 2001 fra Folketingets Arbejdsmarkedsudvalg (bilag 6 til L 190 af 21. marts 2001) hedder det bl.a.: Lovforslaget indeholder dels en opfordring til en hurtig og sikker afklaring af, om erhververen ønsker at indtræde i den gældende overenskomst. I de tilfælde, hvor erhververen herefter vælger at tiltræde overenskomsten, er det i sig selv positivt set i lyset af den danske model, fordi overenskomstdækning alt andet lige er bedre end det modsatte. Der hvor erhververen vælger ikke at tiltræde overenskomsten, og derfor alene skal anvende overenskomstens rettigheder i forhold til de individuelt ansatte, sikrer loven i det mindste, at man bevarer det element, der handler om det fagretlige system. Arbejdsgiversidens modstand mod forslaget skyldes nok ikke så meget de ovennævnte udsagn, som at man fortolker forslaget som om det reelt indebærer en tvungen tilslutning til overenskomsten. Det kan derfor ikke tydeligt nok understreges, at det er der ikke tale om. En arbejdsgiver, der ikke vil tiltræde den hidtidige overenskomst bliver ikke i medfør af loven tvunget hertil, og selvom sager om fortolkning af overenskomsten i så fald alligevel føres i det fagretlige system, indebærer det selvsagt heller ikke en tvungen tilslutning til overenskomsten. Herefter finder Arbejdsretten, at virksomhedsoverdragelse kun kan føre til en ændring af de gældende kollektive overenskomstforhold, hvis erhververen siger fra over for fagforeningen, som således ved at få erhververen som overenskomstpart afskæres fra i den løbende overenskomstperiode at rejse krav om andre overenskomstvilkår end de hidtidige. Det må dog antages herved at være forudsat, at overdragelsen ikke i sig selv er af væsentlig betydning for de ansattes forhold. Holder denne forudsætning ikke stik, forpligter loven ikke fagforeningen til at opretholde overenskomstforholdet over for erhververen.

13 - 13 Dansk Sygeplejeråd kan herefter ikke anses for at have nogen ret til at kræve ny overenskomst alene som følge af overdragelsen, og der skete efter det oplyste ikke væsentlige ændringer i de ansattes forhold ved Falck Danmark A/S overtagelse af driften. Da der endvidere ikke er grundlag for at anse overenskomsten for bortfaldet som følge af bristede forudsætninger, tager Arbejdsretten indklagedes påstande til følge. THI KENDES FOR RET: Falck Danmark A/S frifindes. Dansk Sygeplejeråd skal anerkende, at Falck Danmark A/S med virkning fra 1. september 2003 har tiltrådt Overenskomst 02 vedrørende løn- og ansættelsesvilkår for sygeplejerske- og radiografuddannet personale ansat i amterne indgået mellem Amtsrådsforeningen og Dansk Sygeplejeråd. I sagsomkostninger skal klager, Funktionærernes og Tjenestemændenes Fællesråd (FTF) for Dansk Sygeplejeråd, betale kr. til Arbejdsretten. Poul Søgaard

Protokollat. med tilkendegivelse. Faglig Voldgift. Akademikernes Centralorganisation (AC) mod. Regionernes Lønnings- og Takstnævn (RLTN)

Protokollat. med tilkendegivelse. Faglig Voldgift. Akademikernes Centralorganisation (AC) mod. Regionernes Lønnings- og Takstnævn (RLTN) 1 Protokollat med tilkendegivelse i Faglig Voldgift (2010.0010) Akademikernes Centralorganisation (AC) (advokat Jakob Juul) mod Regionernes Lønnings- og Takstnævn (RLTN) (advokat Morten Ulrich) 2 1. Indledning

Læs mere

Sygefravær afskedigelsesgrund? Opsigelse grund til annullering af orlov?

Sygefravær afskedigelsesgrund? Opsigelse grund til annullering af orlov? Tilkendegivelse af 13. november 2009 i faglig voldgift FV2009.0164: 3F Offentlig Gruppe (advokat Stephan Agger) mod KL for Københavns Kommune (advokat Morten Ulrich) Sygefravær afskedigelsesgrund? Opsigelse

Læs mere

H O V E D A F T A L E mellem Regionernes Lønnings- og Takstnævn og HK/KOMMUNAL vedrørende ikke-tjenestemandsansat personale

H O V E D A F T A L E mellem Regionernes Lønnings- og Takstnævn og HK/KOMMUNAL vedrørende ikke-tjenestemandsansat personale Side 1 H O V E D A F T A L E mellem Regionernes Lønnings- og Takstnævn og HK/KOMMUNAL vedrørende ikke-tjenestemandsansat personale --------------------------- Denne hovedaftale er indgået med bindende

Læs mere

Virksomhedsoverdragelse

Virksomhedsoverdragelse F O A F A G O G A R B E J D E Virksomhedsoverdragelse Hvad betyder det for dig? Hvad skal du være opmærksom på? GODE RÅD 2 www.foa.dk En virksomhedsoverdragelse kan have stor betydning for dine ansættelsesvilkår,

Læs mere

Udskrift af Arbejdsrettens kendelse af 24. januar 2013

Udskrift af Arbejdsrettens kendelse af 24. januar 2013 Udskrift af Arbejdsrettens kendelse af 24. januar 2013 I Sag nr.: AR2012.0254 Landsorganisationen i Danmark for Dansk Metal mod Dansk Arbejdsgiverforening for DI Overenskomst I v/di for City Trafik A/S

Læs mere

2013-7. Vejledning om mulighederne for genoptagelse efter såvel lovbestemte som ulovbestemte regler. 10. april 2013

2013-7. Vejledning om mulighederne for genoptagelse efter såvel lovbestemte som ulovbestemte regler. 10. april 2013 2013-7 Vejledning om mulighederne for genoptagelse efter såvel lovbestemte som ulovbestemte regler Ombudsmanden rejste af egen drift en sag om arbejdsskademyndighedernes vejledning om mulighederne for

Læs mere

News & Updates Arbejds- og Ansættelsesret. Vikarer ikke omfattet af brugervirksomheds overenskomst

News & Updates Arbejds- og Ansættelsesret. Vikarer ikke omfattet af brugervirksomheds overenskomst Vikarer ikke omfattet af brugervirksomheds overenskomst - februar 2016 Vikarer ikke omfattet af brugervirksomheds overenskomst Vikarbureauansatte vikarer var ikke omfattet af en brugervirksomheds kollektive

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 9. september 2015

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 9. september 2015 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 9. september 2015 Sag 83/2014 (1. afdeling) Holbæk Kommune (advokat Steen Marslew) mod GF Forsikring A/S (advokat Nicolai Mailund Clan) I tidligere instanser er afsagt

Læs mere

LANDSRETSDOM OM PRINCIPPER FOR BEGÆRING OG ACCEPT AF FORSIKRING

LANDSRETSDOM OM PRINCIPPER FOR BEGÆRING OG ACCEPT AF FORSIKRING 28. FEBRUAR 2013 LANDSRETSDOM OM PRINCIPPER FOR BEGÆRING OG ACCEPT AF FORSIKRING I en sag om pensionsforsikring har Østre Landsret taget stilling til principper vedrørende tilbud og accept om antagelse

Læs mere

Udskrift af Arbejdsrettens retsbog

Udskrift af Arbejdsrettens retsbog Udskrift af Arbejdsrettens retsbog Den 15. februar 2016 holdt Arbejdsretten møde i Arbejdsmarkedets Hus, Sankt Annæ Plads 5, 1250 København K, i Sag nr.: AR2014.0458 Landsorganisationen i Danmark for CO-industri

Læs mere

PROTOKOLLAT VEDRØRENDE BEHANDLING AF UENIGHED (INTERESSETVIST) OM LOKAL LØNDANNELSE FOR MASKINMESTRE

PROTOKOLLAT VEDRØRENDE BEHANDLING AF UENIGHED (INTERESSETVIST) OM LOKAL LØNDANNELSE FOR MASKINMESTRE Side 1 AMTSRÅDSFORENINGEN MASKINMESTRENES FORENING PROTOKOLLAT VEDRØRENDE BEHANDLING AF UENIGHED (INTERESSETVIST) OM LOKAL LØNDANNELSE FOR MASKINMESTRE Da aftale om ny løndannelse af den 30-09-2002 (APV

Læs mere

Skatteudvalget 2014-15 (2. samling) SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 167 Offentligt

Skatteudvalget 2014-15 (2. samling) SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 167 Offentligt Skatteudvalget 2014-15 (2. samling) SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 167 Offentligt 30. oktober 2015 J.nr. 15-2919473 Til Folketinget Skatteudvalget Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 167 af 2.

Læs mere

Sundhedskartellets guidelines for fleksjobberes løn- og ansættelsesvilkår.

Sundhedskartellets guidelines for fleksjobberes løn- og ansættelsesvilkår. Sundhedskartellets guidelines for fleksjobberes løn- og ansættelsesvilkår. Nye regler for fleksjobbere pr. 1. januar 2013 Lov om en aktiv beskæftigelsesindsats, som gennemfører fleksjobreformen, er vedtaget

Læs mere

Aktindsigt Relevante lovregler

Aktindsigt Relevante lovregler Aktindsigt Aktindsigt er i Patientskadeankenævnet relevant i to situationer. Problemstillingen er først og fremmest relevant, når der fremsættes anmodning om aktindsigt i sager, der verserer eller har

Læs mere

Forældelse af erstatningskrav efter lov om patientforsikring 19, Højesterets dom af 8. december 2003.

Forældelse af erstatningskrav efter lov om patientforsikring 19, Højesterets dom af 8. december 2003. Forældelse af erstatningskrav efter lov om patientforsikring 19, Højesterets dom af 8. december 2003. (Årsberetning 2003) Højesterets dom af 8. december 2003. En patient blev opereret for en nedgroet negl

Læs mere

K E N D E L S E. Der blev under sagen afgivet forklaring af Klager. Forklaringen blev afgivet for lukkede døre.

K E N D E L S E. Der blev under sagen afgivet forklaring af Klager. Forklaringen blev afgivet for lukkede døre. København, den 23. september 2013 Sagsnr. 2011-5139/SAF/JML 5. advokatkreds K E N D E L S E Sagens parter: I denne sag har Klager klaget over advokat A. Sagens tema: Klager, der var mor til en pige, som

Læs mere

K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har [klager] klaget over advokat Bjarne Overmark, Randers C.

K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har [klager] klaget over advokat Bjarne Overmark, Randers C. København, den 27. januar 2016 Sagsnr. 2015-2904/MKJ 6. advokatkreds K E N D E L S E Sagens parter: I denne sag har [klager] klaget over advokat Bjarne Overmark, Randers C. Klagens tema: [Klager] har klaget

Læs mere

Hjemvisningspraksis i arbejdsskadesager

Hjemvisningspraksis i arbejdsskadesager Hjemvisningspraksis i arbejdsskadesager Den Sociale Ankestyrelse havde oplyst, at det er den overvejende hovedregel i sager om anerkendelse af en arbejdsskade at hjemvise spørgsmålet om ménfastsættelse

Læs mere

Kommunernes Landsforening mod Kommunale Tjenestemænd og Overenskomstansatte

Kommunernes Landsforening mod Kommunale Tjenestemænd og Overenskomstansatte Udskrift af Den Kommunale Tjenestemandsrets dom af 25. januar 2007 i sag nr. K2004.009: Kommunernes Landsforening mod Kommunale Tjenestemænd og Overenskomstansatte Dommere: Helle Krogh Basse, Michael Berner,

Læs mere

Denne sag handler om, hvorvidt en person i forbindelse med en anerkendte patientskade er berettiget til erstatning for erhvervsevnetab.

Denne sag handler om, hvorvidt en person i forbindelse med en anerkendte patientskade er berettiget til erstatning for erhvervsevnetab. DOM Afsagt den 14. maj 2013 i sag nr. BS 5-699/2012: A mod Patientskadeankenævnet Finsensvej 15 2000 Frederiksberg Sagens problemstilling Denne sag handler om, hvorvidt en person i forbindelse med en anerkendte

Læs mere

REGIONERNES LØNNINGS- OG TAKSTNÆVN. Vejledning vedr. varigt ansatte timelønnedes overgang til månedsløn

REGIONERNES LØNNINGS- OG TAKSTNÆVN. Vejledning vedr. varigt ansatte timelønnedes overgang til månedsløn REGIONERNES LØNNINGS- OG TAKSTNÆVN c/o Danske Regioner Dampfærgevej 22, Postbox 2593, 2100 København Ø Tlf. 35 29 81 00 RLTN Vejledning vedr. varigt ansatte timelønnedes overgang til månedsløn På baggrund

Læs mere

Statsforvaltningens vejledende udtalelse af 27. november 2007 til Esbjerg Kommune:

Statsforvaltningens vejledende udtalelse af 27. november 2007 til Esbjerg Kommune: Statsforvaltningens vejledende udtalelse af 27. november 2007 til Esbjerg Kommune: 27-11- 2007 Esbjerg Kommune har i brev af 16. maj 2007 rettet henvendelse til Statsforvaltningen Syddanmark med anmodning

Læs mere

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 5. november 2014. faglig voldgiftssag (FV2014.0054): Fødevareforbundet NNF. (advokat Martin Juul Christensen) mod

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 5. november 2014. faglig voldgiftssag (FV2014.0054): Fødevareforbundet NNF. (advokat Martin Juul Christensen) mod PROTOKOLLAT med tilkendegivelse af 5. november 2014 i faglig voldgiftssag (FV2014.0054): Fødevareforbundet NNF (advokat Martin Juul Christensen) mod DI Overenskomst I for Fertin Pharma A/S (Fagleder Jane

Læs mere

Udskrift af Arbejdsrettens dom af 26. maj 2008

Udskrift af Arbejdsrettens dom af 26. maj 2008 Udskrift af Arbejdsrettens dom af 26. maj 2008 i sag nr. A2007.183: Landsorganisationen i Danmark for Dansk El-Forbund (advokat Ane K. Lorentzen) mod Dansk Arbejdsgiverforening for TEKNIQ Installatørernes

Læs mere

KENDELSE. afsagt af Konkurrenceankenævnet den 14. februar 2011 i sag nr. 2010-0023239

KENDELSE. afsagt af Konkurrenceankenævnet den 14. februar 2011 i sag nr. 2010-0023239 KENDELSE afsagt af Konkurrenceankenævnet den 14. februar 2011 i sag nr. 2010-0023239 Poul Erik Bech A/S (advokat Steen Lundeby) mod Konkurrencerådet (Specialkonsulent Gry Høirup) Resume af afgørelsen Poul

Læs mere

A F T A L E om visse aspekter i forbindelse med tilrettelæggelse af arbejdstiden

A F T A L E om visse aspekter i forbindelse med tilrettelæggelse af arbejdstiden Side 1 REGIONERNES LØNNINGS- OG TAKSTNÆVN SUNDHEDSKARTELLET A F T A L E om visse aspekter i forbindelse med tilrettelæggelse af arbejdstiden 1995 Side 2 INDHOLDSFORTEGNELSE 1. ANVENDELSESOMRÅDE... 3 2.

Læs mere

Lokale aftaler om arbejdstid

Lokale aftaler om arbejdstid Lokale aftaler om arbejdstid For pædagoger på det forebyggende og dagbehandlende område Pædagogernes Forhandlingsfællesskab Blegdamsvej 124 2100 København Ø Juli 2010 Indledning Denne vejledning retter

Læs mere

Høringssvar vedrørende forslag til fastsættelse af løn- og ansættelsesvilkår i fleksjob

Høringssvar vedrørende forslag til fastsættelse af løn- og ansættelsesvilkår i fleksjob Styrelsen for Fastholdelse og Rekruttering Anne Hedegaard og Flemming Frandsen Njalsgade 72 C 2300 København S Høringssvar vedrørende forslag til fastsættelse af løn- og ansættelsesvilkår i fleksjob Styrelsen

Læs mere

Ligningslovens 2 betalingskorrektion SKM2009.506.ØLR. Af advokat (L) Bodil Christiansen og advokat (H), cand. merc. (R) Tommy V.

Ligningslovens 2 betalingskorrektion SKM2009.506.ØLR. Af advokat (L) Bodil Christiansen og advokat (H), cand. merc. (R) Tommy V. 1 Ligningslovens 2 betalingskorrektion SKM2009.506.ØLR Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Østre Landsret fandt ved en dom af 20/8 2009, at en erklæring fra skatteyderens revisor konstituerede

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2016-4823 (Nikolaj Aarø-Hansen) 15. juli 2016

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2016-4823 (Nikolaj Aarø-Hansen) 15. juli 2016 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2016-4823 (Nikolaj Aarø-Hansen) 15. juli 2016 K E N D E L S E om sagsomkostninger i sagen DitoBus Servicetrafik A/S (advokat Thomas Thorup Larsen og advokat Cecilie Hald Andersen,

Læs mere

DISCIPLINÆRNÆVNET FOR EJENDOMSMÆGLERE

DISCIPLINÆRNÆVNET FOR EJENDOMSMÆGLERE Den 14. marts 2016 blev der i sag 320 2015-9364 AA mod Ejendomsmægler BB og Ejendomsmægler CC og Ejendomsmæglervirksomheden DD afsagt sålydende Kendelse Ved e-mail af 22. juli 2015 har AA indbragt ejendomsmæglere

Læs mere

Indledning Forslaget blev den 21. december 2005 sendt til ekstern høring hos følgende:

Indledning Forslaget blev den 21. december 2005 sendt til ekstern høring hos følgende: Arbejdsmarkedsudvalget L 155 - Bilag 1 Offentligt MINISTERIET FOR FAMILIE- OG FORBRUGERANLIGGENDER FAMILIESTYRELSEN Den 23. januar 2006 J.nr.: 05-79-00001 Sagsbehandler: jewa N O T A T Om høringsvar til

Læs mere

Udskrift af Arbejdsrettens dom af 10. november 2005

Udskrift af Arbejdsrettens dom af 10. november 2005 Udskrift af Arbejdsrettens dom af 10. november 2005 i sag nr. A2005. 839: Dansk Arbejdsgiverforening for Dansk Industri, Dansk Byggeri, Danske Malermestre, HTS Arbejdsgiverforeningen, Sammenslutningen

Læs mere

Protokollat i faglig voldgift. Fagligt Fælles Forbund (advokat Evelyn Jørgensen) mod DI for Responce A/S (advokat Jette Bøgely)

Protokollat i faglig voldgift. Fagligt Fælles Forbund (advokat Evelyn Jørgensen) mod DI for Responce A/S (advokat Jette Bøgely) Protokollat i faglig voldgift Fagligt Fælles Forbund (advokat Evelyn Jørgensen) mod DI for Responce A/S (advokat Jette Bøgely) (vedrørende fortolkningsproblemer i parternes aftalegrundlag) Den 7. november

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2006-0006792 (Michael Kistrup, Niels Sørensen, Vibeke Steenberg) 22. februar 2007

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2006-0006792 (Michael Kistrup, Niels Sørensen, Vibeke Steenberg) 22. februar 2007 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2006-0006792 (Michael Kistrup, Niels Sørensen, Vibeke Steenberg) 22. februar 2007 K E N D E L S E Platech Arkitekter ved arkitekt Egon Majlund (selv) mod Rødding Kommune (advokat

Læs mere

21.01.2 Side 1 REGIONERNES LØNNINGS- OG TAKSTNÆVN. Regulativ om afsked af tjenestemænd på grund af helbredsbetinget utjenstdygtighed eller alder

21.01.2 Side 1 REGIONERNES LØNNINGS- OG TAKSTNÆVN. Regulativ om afsked af tjenestemænd på grund af helbredsbetinget utjenstdygtighed eller alder Side 1 REGIONERNES LØNNINGS- OG TAKSTNÆVN Regulativ om afsked af tjenestemænd på grund af helbredsbetinget utjenstdygtighed eller alder 2007 Side 2 Indholdsfortegnelse KAPITEL 1. UANSØGT AFSKED SOM FØLGE

Læs mere

For indklagede mødte Henrik Legarth som procedør og Peter Ross Jensen som vidne.

For indklagede mødte Henrik Legarth som procedør og Peter Ross Jensen som vidne. FV20090135 Den 30. oktober 2009 kl. 10 blev voldgiftsretten sat i Arbejdsmarkedets Hus af John Jeppesen og Erik B. Wiberg, udpeget af Dansk Metal, Peter Stenholm og Hans Henrik Mortensen, udpeget af DI

Læs mere

Opmandskendelse i faglig voldgift:

Opmandskendelse i faglig voldgift: Opmandskendelse i faglig voldgift: Gymnasieskolernes Lærerforening for Erik H. Jørgensen (advokat Karen-Margrethe Schebye) mod Personalestyrelsen for Grindsted Gymnasium (Kammeradvokaten ved advokat Niels

Læs mere

DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON

DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON 11. februar 2013 12/14089 KLAGE OVER BETALING FOR BELYSNING PÅ PRIVATE FÆLLESVEJE Vejdirektoratet har behandlet din klage af 30. november 2012 over Kommunens afgørelse

Læs mere

Dækning af udgifter til advokatbistand. Hjemmel og klageadgang

Dækning af udgifter til advokatbistand. Hjemmel og klageadgang Dækning af udgifter til advokatbistand Hjemmel og klageadgang 2010 Inden for den private forsikringsret har det længe været praksis, at nødvendige og rimelige advokatudgifter i personskadesager erstattes

Læs mere

Afgørelse om aktindsigt ledsaget af klagevejledning med klagefrist

Afgørelse om aktindsigt ledsaget af klagevejledning med klagefrist 14-3. Forvaltningsret 114.4 13.1. Afgørelse om aktindsigt ledsaget af klagevejledning med klagefrist En kvinde klagede til Ankestyrelsen over at Arbejdsskadestyrelsen havde givet hende afslag på aktindsigt

Læs mere

Afgørelse - klage over udgiftsfordeling til vedligeholdelse af Teglværksvej jeres j.nr. 500958

Afgørelse - klage over udgiftsfordeling til vedligeholdelse af Teglværksvej jeres j.nr. 500958 Dato 25. november 2015 Sagsbehandler Kim Remme Birkholm Mail kbf@vd.dk Telefon +45 7244 3065 Dokument 15/11246-9 Side 1/5 Afgørelse - klage over udgiftsfordeling til vedligeholdelse af Teglværksvej jeres

Læs mere

Statsforvaltningens brev til en borger. Henvendelse vedrørende Holbæk Kommunes delvise afslag på aktindsigt

Statsforvaltningens brev til en borger. Henvendelse vedrørende Holbæk Kommunes delvise afslag på aktindsigt 2015-25805 Statsforvaltningens brev til en borger Dato: 21-09- 2015 Tilsynet Henvendelse vedrørende Holbæk Kommunes delvise afslag på aktindsigt Du har den 12. april 2015 meddelt Holbæk Kommune, at du

Læs mere

Kvalitetsstandard - NY Pasning af nærtstående med handicap eller alvorlig sygdom Lov om social service 118

Kvalitetsstandard - NY Pasning af nærtstående med handicap eller alvorlig sygdom Lov om social service 118 Kvalitetsstandard - NY Pasning af nærtstående med handicap eller alvorlig sygdom Lov om social service 118 1. Hvad er ydelsens lovgrundlag? 2. Hvad er formålet med ydelsen? Lov om Social Service 118 Vejledning

Læs mere

1. advokatkreds K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har advokat A klaget over advokat B.

1. advokatkreds K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har advokat A klaget over advokat B. København, den 12. september 2012 J.nr. 2011-02-0350/SAF/JML 1. advokatkreds K E N D E L S E Sagens parter: I denne sag har advokat A klaget over advokat B. Sagens tema: Advokat A, der var advokat for

Læs mere

Praktiske oplysninger om ferielukning i forbindelse med jul og nytår

Praktiske oplysninger om ferielukning i forbindelse med jul og nytår Praktiske oplysninger om ferielukning i forbindelse med jul og nytår 1. Indledning En del af HORESTA Arbejdsgivers medlemsvirksomheder holder lukket i en periode i forbindelse med jul og nytår. I det følgende

Læs mere

Aftale mellem. FOA Fag og Arbejde Og ELTEL Networks A/S

Aftale mellem. FOA Fag og Arbejde Og ELTEL Networks A/S Aftale mellem FOA Fag og Arbejde Og ELTEL Networks A/S 1 Indholdsfortegnelse 1. Overenskomstens Område...3 2. Ansættelsesaftale....3 3. Løn....3 4. Pension...3 5. Fritvalgsordning...4 6. Lønudbetaling....4

Læs mere

DOM OM RETSHJÆLPSFORSIKRING SALÆRAFTALE

DOM OM RETSHJÆLPSFORSIKRING SALÆRAFTALE 28. AUGUST 2012 DOM OM RETSHJÆLPSFORSIKRING SALÆRAFTALE En ny dom fastslår, at der er tale om omgåelse af de regler, der gælder for retshjælpsforsikring, såfremt advokat og klient indgår aftale om, at

Læs mere

DISCIPLINÆRNÆVNET FOR EJENDOMSMÆGLERE

DISCIPLINÆRNÆVNET FOR EJENDOMSMÆGLERE Den 8. december 2015 blev der i sag 306 2015-4061 AA mod Ejendomsmægler Anne-Marie Eybye [Adresse] [By] afsagt sålydende Kendelse Ved e-mail af 31. marts 2015 har AA indbragt ejendomsmægler Anne-Marie

Læs mere

Hvordan. normalkontrakter og aftaler

Hvordan. normalkontrakter og aftaler Hvordan tilpasses normalkontrakter og aftaler i takt med virksomhedernes udvikling? Vejledning til overenskomsterne mellem DJ og DDFF 2004-2007 Se ordbog bagest. Se også den særskilte vejledning i forståelsen

Læs mere

--------------------------- Denne hovedaftale er indgået med bindende virkning for:

--------------------------- Denne hovedaftale er indgået med bindende virkning for: Side 1 H O V E D A F T A L E mellem Regionernes Lønnings- og Takstnævn og Blik- og Rørarbejderforbundet i Danmark, Dansk El-Forbund, Dansk Frisør & Kosmetiker Forbund, Dansk Metal, Malerforbundet i Danmark,

Læs mere

Statsforvaltningens brev til en journalist. Att.: XXXX. Henvendelse vedrørende afslag på aktindsigt

Statsforvaltningens brev til en journalist. Att.: XXXX. Henvendelse vedrørende afslag på aktindsigt 2015-71725 Statsforvaltningens brev til en journalist Dato: 18-12- 2015 Att.: XXXX Tilsynet Henvendelse vedrørende afslag på aktindsigt Du har i e-mail af 2. november 2015 meddelt Aalborg Kommune, at du

Læs mere

Rammeaftale. provision og bonusløn. mellem. Tele Danmark A/S. AC-organisationerne

Rammeaftale. provision og bonusløn. mellem. Tele Danmark A/S. AC-organisationerne Rammeaftale om provision og bonusløn mellem Tele Danmark A/S og AC-organisationerne Denne rammeaftale vedrører aftaler, der fastlægger en variabel løndel i forhold til den enkelte medarbejder på grundlag

Læs mere

Ændring af lejelovens 1, stk. 1

Ændring af lejelovens 1, stk. 1 Socialministeriet Holmens Kanal 22 1060 København K 24. august 2010 Jour. nr.: 20-01-006-09 Ref: md Juridisk konsulent Mogens Dürr Telefon +45 33 12 03 30 md@ejendomsforeningen.dk Ændring af lejelovens

Læs mere

Afvisning af bindende svar værdiansættelse i dødsbo SKM2009.534.LSR. www.v.dk

Afvisning af bindende svar værdiansættelse i dødsbo SKM2009.534.LSR. www.v.dk 1 Afvisning af bindende svar værdiansættelse i dødsbo SKM2009.534.LSR Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Landsskatteretten fandt ved en kendelse af 29/6 2009, at SKAT ikke kan afgive bindende

Læs mere

Udskrift af Arbejdsrettens dom af 3. februar 2016

Udskrift af Arbejdsrettens dom af 3. februar 2016 Udskrift af Arbejdsrettens dom af 3. februar 2016 I sag nr.: AR2015.0171 Landsorganisationen i Danmark for Fagligt Fælles Forbund mod Dansk Arbejdsgiverforening for DIO II for Danren A/S Dommere: Poul

Læs mere

Kontrakt. Leverancesystemet. Mellem. Region Syddanmark CVR 29190909. Damhaven 12. 7100 Vejle. (herefter benævnt kunden) [Leverandør] [CVR] [adresse]

Kontrakt. Leverancesystemet. Mellem. Region Syddanmark CVR 29190909. Damhaven 12. 7100 Vejle. (herefter benævnt kunden) [Leverandør] [CVR] [adresse] Kontrakt Leverancesystemet Mellem Region Syddanmark CVR 29190909 Damhaven 12 7100 Vejle (herefter benævnt kunden) og [Leverandør] [CVR] [adresse] [postnummer, by] (herefter benævnt leverandøren) [1] Indholdsfortegnelse

Læs mere

i sin søns patientjournal. På den måde ville både faren selv og andre sundhedspersoner få kendskab til dommen og dens konsekvenser.

i sin søns patientjournal. På den måde ville både faren selv og andre sundhedspersoner få kendskab til dommen og dens konsekvenser. 2009 12-1 Patientklagenævnets pligt til at vejlede om konsekvenserne af en afgørelse truffet af nævnet I fortsættelse af behandlingen af en konkret klagesag om en fars ret til aktindsigt i sin søns patientjournal

Læs mere

PROTOKOLLAT OM INDGÅELSE AF LOKALE AFTALER OM MEDINDFLYDELSE OG MEDBESTEMMELSE M.V.

PROTOKOLLAT OM INDGÅELSE AF LOKALE AFTALER OM MEDINDFLYDELSE OG MEDBESTEMMELSE M.V. AMTSRÅDSFORENINGEN KL KØBENHAVNS KOMMUNE FREDERIKSBERG KOMMUNE 11.06.3 Side 1 KOMMUNALE TJENESTEMÆND OG OVERENSKOMSTANSATTE PROTOKOLLAT OM INDGÅELSE AF LOKALE AFTALER OM MEDINDFLYDELSE OG MEDBESTEMMELSE

Læs mere

HVEM HAR RETTEN TIL ET VIDNE NY HØJESTERETS- AFGØRELSE

HVEM HAR RETTEN TIL ET VIDNE NY HØJESTERETS- AFGØRELSE 2. SEPTEMBER 2010 HVEM HAR RETTEN TIL ET VIDNE NY HØJESTERETS- AFGØRELSE Højesteret har i en ny kendelse endeligt afgjort spørgsmålet om, hvorvidt sagsøger ved allerede i stævningen at angive de medarbejdere

Læs mere

Ret til supplerende dagpenge

Ret til supplerende dagpenge Bekendtgørelse om supplerende dagpenge I medfør af 58, stk. 1, nr. 1 og 2, litra b, 60, stk. 2, 62, stk. 7 og 73, stk. 4, i lov om arbejdsløshedsforsikring m.v., jf. lovbekendtgørelse nr. 348 af 8. april

Læs mere

Tillæg til adjunkter og lektorer m.v. ved centre for videregående uddannelse m.fl.

Tillæg til adjunkter og lektorer m.v. ved centre for videregående uddannelse m.fl. Cirkulære om Tillæg til adjunkter og lektorer m.v. ved centre for videregående uddannelse m.fl. 2003 Cirkulære af 1. marts 2004 Perst nr. 013-04 PKAT nr. J.nr. 01-333/31-3 Indholdsfortegnelse Cirkulære

Læs mere

KENDELSE. Klagen støttes i første række på, at Breeders of Denmark som klager skal anses som part i klagesagen.

KENDELSE. Klagen støttes i første række på, at Breeders of Denmark som klager skal anses som part i klagesagen. KENDELSE afsagt af Konkurrenceankenævnet den 9/12 2015 i sag nr. KL-6-2015 Breeders of Denmark A/S (advokat Joan Vollertsen) mod Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen (fuldmægtig Maria Nielsen) Resume af

Læs mere

Ordregivers opsigelse af kontrakt ved advokat Lotte Hummelshøj Medlemskonference i Dansk Forening for Udbudsret den 27.

Ordregivers opsigelse af kontrakt ved advokat Lotte Hummelshøj Medlemskonference i Dansk Forening for Udbudsret den 27. Ordregivers opsigelse af kontrakt ved advokat Lotte Hummelshøj Medlemskonference i Dansk Forening for Udbudsret den 27. januar 2016 Ordregiver kan opsige en indgået kontrakt 185, stk. 1 i udbudsloven:

Læs mere

Udskrift af Arbejdsrettens dom af 20. april 2011

Udskrift af Arbejdsrettens dom af 20. april 2011 Udskrift af Arbejdsrettens dom af 20. april 2011 I sag nr.: AR2010.0664 Landsorganisationen i Danmark FOA Fag og Arbejde (advokat Peter Nisbeth) mod Dansk Arbejdsgiverening DI Arriva Skandinavien A/S (advokat

Læs mere

AFTALE. mellem ELTEL Networks A/S og AC-ORGANISATIONERNE

AFTALE. mellem ELTEL Networks A/S og AC-ORGANISATIONERNE AFTALE mellem ELTEL Networks A/S og AC-ORGANISATIONERNE INDHOLDSFORTEGNELSE 1 Gyldighedsområde 2 Løn 3 Pension 4 Arbejdstid 5 Ferie frihed 6 Barsel 7 Børns sygdom 8 Opsigelse 9 Tillidsmandsregler 10 Ret

Læs mere

11.14.1 Side 1. Aftale om resultatløn O.97 AMTSRÅDSFORENINGEN KOMMUNERNES LANDSFORENING KØBENHAVNS KOMMUNE FREDERIKSBERG KOMMUNE

11.14.1 Side 1. Aftale om resultatløn O.97 AMTSRÅDSFORENINGEN KOMMUNERNES LANDSFORENING KØBENHAVNS KOMMUNE FREDERIKSBERG KOMMUNE AMTSRÅDSFORENINGEN KOMMUNERNES LANDSFORENING KØBENHAVNS KOMMUNE FREDERIKSBERG KOMMUNE 11.14.1 Side 1 KOMMUNALE TJENESTEMÆND OG OVERENSKOMSTANSATTE Aftale om resultatløn 1997 Side 2 Indholdsfortegnelse

Læs mere

Høringsnotat til lov om ændring af deltidslov (Opfølgning på begrundet udtalelse fra EU- Kommissionen om forskelsbehandling af deltidsansatte)

Høringsnotat til lov om ændring af deltidslov (Opfølgning på begrundet udtalelse fra EU- Kommissionen om forskelsbehandling af deltidsansatte) Beskæftigelsesudvalget 2015-16 L 106 Bilag 2 Offentligt N O T A T Høringsnotat til lov om ændring af deltidslov (Opfølgning på begrundet udtalelse fra EU- Kommissionen om forskelsbehandling af deltidsansatte)

Læs mere

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 18. januar 2010. faglig voldgift: CO-Industri for 3F for A. mod. DI Overenskomst 1 for Harboes Bryggeri A/S

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 18. januar 2010. faglig voldgift: CO-Industri for 3F for A. mod. DI Overenskomst 1 for Harboes Bryggeri A/S PROTOKOLLAT med tilkendegivelse af 18. januar 2010 i faglig voldgift: CO-Industri 3F A mod DI Overenskomst 1 Harboes Bryggeri A/S Sagen handledes den 18. januar 2010. Den faglige voldgiftsret bestod af

Læs mere

Sagen drejer sig om, hvorvidt sagsøgeren,

Sagen drejer sig om, hvorvidt sagsøgeren, RETTEN I HJØRRING Udskrift af dombogen DOM fsagt den 28. juni 2013 i sag nr. mod Brønderslev Kommune Ny Rådhusplads 1 9700 Brønderslev Indledning Sagen drejer sig om, hvorvidt sagsøgeren, krav på tabt

Læs mere

T I L K E N D E G I V E L S E. vedrørende realiteten

T I L K E N D E G I V E L S E. vedrørende realiteten T I L K E N D E G I V E L S E vedrørende realiteten i Faglig voldgiftssag FV2014.0009: Dansk Sygeplejeråd som mandatar for A (advokat Tina Ortega) mod Esbjerg Kommune (advokat Sabine Buhl Lauborg) INDLEDNING

Læs mere

K E N D E L S E. Datoen for klagen: Klagen er modtaget i Advokatnævnet den 11. september 2015.

K E N D E L S E. Datoen for klagen: Klagen er modtaget i Advokatnævnet den 11. september 2015. København, den 26. februar 2016 Sagsnr. 2015 3393/CBW 3. advokatkreds K E N D E L S E Sagens parter: I denne sag har [klager] klaget over advokat Gorm Beck, Roskilde. Klagens tema: [Klager] har klaget

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2008-0016035 (Carsten Haubek, Helle Bøjen Larsen, Trine H. Garde) 14. juli 2008

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2008-0016035 (Carsten Haubek, Helle Bøjen Larsen, Trine H. Garde) 14. juli 2008 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2008-0016035 (Carsten Haubek, Helle Bøjen Larsen, Trine H. Garde) 14. juli 2008 K E N D E L S E Thomas Borgå (advokat Ole Lund, Skive) mod Skive Kommune (advokat Andreas Christensen,

Læs mere

Sundhedssikring. Aftale om. Ind- og udtrædelse. mellem. Firmanavn Adresse Postnr. / By Cvr-nr. (i det følgende kaldet arbejdsgiveren)

Sundhedssikring. Aftale om. Ind- og udtrædelse. mellem. Firmanavn Adresse Postnr. / By Cvr-nr. (i det følgende kaldet arbejdsgiveren) Aftale om Sundhedssikring Tegnernr.: Kundenr.: Aftalenr.: mellem Firmanavn Adresse Postnr. / By Cvr-nr. (i det følgende kaldet arbejdsgiveren) og Topdanmark Livsforsikring A/S Borupvang 4, 2750 Ballerup

Læs mere

2014-15. Kommune kunne ikke undtage oplysninger om en forpagtningsafgifts størrelse samt beregningen heraf fra aktindsigt. 2.

2014-15. Kommune kunne ikke undtage oplysninger om en forpagtningsafgifts størrelse samt beregningen heraf fra aktindsigt. 2. 2014-15 Kommune kunne ikke undtage oplysninger om en forpagtningsafgifts størrelse samt beregningen heraf fra aktindsigt En journalist klagede til ombudsmanden over, at Nordfyns Kommune i medfør af offentlighedslovens

Læs mere

Til Uddannelsesforbundets tillidsrepræsentanter på EUD og AMU ANBEFALINGER OG KOMMENTARER TIL IMPLEMENTERINGEN AF PD I ERHVERVSPÆDAGOGIK

Til Uddannelsesforbundets tillidsrepræsentanter på EUD og AMU ANBEFALINGER OG KOMMENTARER TIL IMPLEMENTERINGEN AF PD I ERHVERVSPÆDAGOGIK Til Uddannelsesforbundets tillidsrepræsentanter på EUD og AMU ANBEFALINGER OG KOMMENTARER TIL IMPLEMENTERINGEN AF PD I ERHVERVSPÆDAGOGIK Fra d. 15. januar 2010 er ansættelseskravene til lærere på AMU og

Læs mere

Kendelse af 7. august 1996. 96-21.868. Ikke optaget i Ejendomsmæglerregistret. Ansøgning indkommet for sent. Lov om omsætning af fast ejendom 37.

Kendelse af 7. august 1996. 96-21.868. Ikke optaget i Ejendomsmæglerregistret. Ansøgning indkommet for sent. Lov om omsætning af fast ejendom 37. Kendelse af 7. august 1996. 96-21.868. Ikke optaget i Ejendomsmæglerregistret. Ansøgning indkommet for sent. Lov om omsætning af fast ejendom 37. (Christen Sørensen, Claus Vastrup og Niels Larsen) Advokat

Læs mere

Om sagens omstændigheder har Erhvervs- og Selskabsstyrelsen den 25. august 2000 oplyst:

Om sagens omstændigheder har Erhvervs- og Selskabsstyrelsen den 25. august 2000 oplyst: Kendelse af 21. marts 2001. 00-161.414. Afgift ved for sen indsendelse af årsregnskab ikke eftergivet. Årsregnskabslovens 62. (Ellen Andersen, Morten Iversen og Jan Uffe Rasmussen) K, der er medlem af

Læs mere

I e-mail af 12. december 2013 har I klaget over Kommunens overkørselstilladelse af 18. november 2013 til ejendommen O vej 36A.

I e-mail af 12. december 2013 har I klaget over Kommunens overkørselstilladelse af 18. november 2013 til ejendommen O vej 36A. Dato 17. juni 2014 Dokument 13/23814 Side Etablering af en ny udvidet overkørsel I e-mail af 12. december 2013 har I klaget over Kommunens overkørselstilladelse af 18. november 2013 til ejendommen O vej

Læs mere

Aftale. [Bech-Bruun mark-up på baggrund af bemærkninger modtaget fra kommunerne den 12. maj 2015]

Aftale. [Bech-Bruun mark-up på baggrund af bemærkninger modtaget fra kommunerne den 12. maj 2015] [Bech-Bruun mark-up på baggrund af bemærkninger modtaget fra kommunerne den 12. maj 2015] Aarhus Maj 2015 Sagsnr. 039186-0017 Aftale om etablering af det fælleskommunale redningsberedskab Brand & Redning

Læs mere

Mener ministeren, at der er tilstrækkelig klarhed om reglerne for opkrævning af registreringsafgift,

Mener ministeren, at der er tilstrækkelig klarhed om reglerne for opkrævning af registreringsafgift, Skatteudvalget 2014-15 SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 142 Offentligt Tale Samrådsspørgsmål G 12. november 2014 J.nr. 14-4367518 Samrådsspm G Mener ministeren, at der er tilstrækkelig klarhed om

Læs mere

Retsudvalget 2014-15 REU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 104 Offentligt

Retsudvalget 2014-15 REU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 104 Offentligt Retsudvalget 2014-15 REU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 104 Offentligt Folketinget Retsudvalget Christiansborg 1240 København K Dato: 25. november 2014 Kontor: Formueretskontoret Sagsbeh: Helene Hvid

Læs mere

Bekendtgørelse om EU- og EØS-statsborgeres adgang til udøvelse af virksomhed som autoriseret sundhedsperson 1)

Bekendtgørelse om EU- og EØS-statsborgeres adgang til udøvelse af virksomhed som autoriseret sundhedsperson 1) BEK nr 49 af 13/01/2010 (Gældende) Udskriftsdato: 20. september 2016 Ministerium: Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse Journalnummer: Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse, j.nr. 0905127 Senere ændringer

Læs mere

Borgerrådgiverens hovedopgave er først og fremmest dialog med borgerne i konkrete sager en mediatorrolle, hvor det handler om at:

Borgerrådgiverens hovedopgave er først og fremmest dialog med borgerne i konkrete sager en mediatorrolle, hvor det handler om at: BORGER RÅDGIVEREN Det kan du bruge borgerrådgiveren til Er du utilfreds med behandlingen af din sag i Hvidovre Kommune eller med kommunens behandling af dig, kan du henvende dig til borgerrådgiveren. Borgerrådgiverens

Læs mere

København, den 6. oktober 2010 J.nr. 2010-02-0029 5. advokatkreds K E N D E L S E

København, den 6. oktober 2010 J.nr. 2010-02-0029 5. advokatkreds K E N D E L S E København, den 6. oktober 2010 J.nr. 2010-02-0029 5. advokatkreds K E N D E L S E Sagens parter: I denne sag har klager klaget over indklagede. Sagens tema: Klagen vedrører indklagedes adfærd i forbindelse

Læs mere

Århus Kommune Rådhuset 8000 Århus C. Henvendelse om aktindsigt i priserne i kontrakt mellem Århus Kommune og Falck A/S

Århus Kommune Rådhuset 8000 Århus C. Henvendelse om aktindsigt i priserne i kontrakt mellem Århus Kommune og Falck A/S Århus Kommune Rådhuset 8000 Århus C 07-04- 2009 TILSYNET Henvendelse om aktindsigt i priserne i kontrakt mellem Århus Kommune og Falck A/S A har ved brev af 16. december 2008 rettet henvendelse til Statsforvaltningen

Læs mere

Internt notat vedr. overvejelser omkring driftskonstruktioner af Vendsyssel Teater og Oplevelseshus

Internt notat vedr. overvejelser omkring driftskonstruktioner af Vendsyssel Teater og Oplevelseshus Hjørring Kommune Internt Notat Dato: 19-10-2015 Side 1. Borgmesterkontoret Internt notat vedr. overvejelser omkring driftskonstruktioner af Vendsyssel Teater og Oplevelseshus Indledning: I foråret 2012

Læs mere

Mangler blev ikke afhjulpet inden for rimelig tid

Mangler blev ikke afhjulpet inden for rimelig tid Mangler blev ikke afhjulpet inden for rimelig tid Forbrugeren var berettiget til at ophæve købet af mangelfuld telefon, fordi den erhvervsdrivende ikke havde afhjulpet manglerne inden for rimelig tid.

Læs mere

Specialarbejdere i Dansk Røde Kors Asylafdeling

Specialarbejdere i Dansk Røde Kors Asylafdeling Cirkulære om organisationsaftale for Specialarbejdere i Dansk Røde Kors Asylafdeling 2002 Cirkulære af 21. januar 2004 Perst. nr. 003-04 PKAT nr. 603 J.nr. 03-333/14-8 Indholdsfortegnelse Cirkulære Bemærkninger

Læs mere

04.85 O.11 39/2011 Side 1. Aftale om deltidsansattes adgang til et højere timetal

04.85 O.11 39/2011 Side 1. Aftale om deltidsansattes adgang til et højere timetal Side 1 Aftale om deltidsansattes adgang til et højere timetal KL Kommunale Tjenestemænd og Overenskomstansatte Indholdsfortegnelse Side Side 2 Forord... 3 1. Anvendelsesområde... 4 2. Formål... 4 3. Pligt

Læs mere

Statsforvaltningens brev til en borger 2015-78948. Henvendelse vedrørende Københavns Kommunes afgørelse om aktindsigt

Statsforvaltningens brev til en borger 2015-78948. Henvendelse vedrørende Københavns Kommunes afgørelse om aktindsigt Statsforvaltningens brev til en borger 2015-78948 Dato: 26-05-2016 Henvendelse vedrørende Københavns Kommunes afgørelse om aktindsigt Du har den 7. december 2015 klaget til Københavns Kommune over kommunens

Læs mere

Undersøgelse i henhold til Stýrisskipanarlógin 38, stk. 2, af administrationen af sagen om Eysturoyartunnilin

Undersøgelse i henhold til Stýrisskipanarlógin 38, stk. 2, af administrationen af sagen om Eysturoyartunnilin Undersøgelse i henhold til Stýrisskipanarlógin 38, stk. 2, af administrationen af sagen om Eysturoyartunnilin Spørgsmål til Rune B. Róin i relation til det faktiske hændelsesforløb for perioden mandag

Læs mere

FN s børnekonvention og dansk national ret

FN s børnekonvention og dansk national ret Impossibilium nihil obligatio FN s børnekonvention og dansk national ret Børns rettigheder og samvær med forældre FN s børnekonvention siger i artikel 9: 3. Deltagerstaterne skal respektere retten for

Læs mere

DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON

DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON 29. august 2012 12/04248 ÆNDRING AF OVERKØRSEL I brev af 14. marts 2012 har I klaget over Kommunens afslag af 17. og 28. februar 2012 på at lovliggøre jeres overkørsel

Læs mere

Ministeren bedes redegøre for, om ministeren

Ministeren bedes redegøre for, om ministeren Trafikudvalget 2010-11 L 173 Bilag 11 Offentligt Samrådstale til et kommende lukket samråd om forslag til lov om ændring af lov om taxikørsel m.v. (Tilladelser til offentlig servicetrafik og krav til beklædning

Læs mere

Handicapledsagere i staten mv.

Handicapledsagere i staten mv. Cirkulære af 2. maj 2011 Perst.nr. 012-11 PKAT 102 J.nr. 11-345-46 Cirkulære om regulativ om løn- og ansættelsesvilkår for Handicapledsagere i staten mv. 2011 2 Indholdsfortegnelse Cirkulære Generelle

Læs mere

Opmandskendelse i Faglig Voldgift. FOA Fag og Arbejde for et medlem. mod. KL for en Kommune

Opmandskendelse i Faglig Voldgift. FOA Fag og Arbejde for et medlem. mod. KL for en Kommune Opmandskendelse i Faglig Voldgift (FV 2011.0169) FOA Fag og Arbejde for et medlem (advokat Henrik Piil) mod KL for en Kommune (advokat Christian K. Clasen) afsagt den 9. november 2012 - 2 1. Indledning

Læs mere

I anledning af klagen har Erhvervs- og Selskabsstyrelsen i en redegørelse af 11. januar 2010 om sagens faktiske omstændigheder udtalt:

I anledning af klagen har Erhvervs- og Selskabsstyrelsen i en redegørelse af 11. januar 2010 om sagens faktiske omstændigheder udtalt: Kendelse af 10. maj 2010 (J.nr. 2009-0020413) Revisionsvirksomhed frataget godkendelsen som revisionsvirksomhed og slettet i registeret over godkendte revisionsvirksomheder. Revisorlovens 29 og 14, stk.

Læs mere

Skive Kommunalbestyrelse Torvegade 10 7800 Skive. Vedr. aktindsigt i sagen om rekonstruktion af Kulturcenter Limfjord A/S

Skive Kommunalbestyrelse Torvegade 10 7800 Skive. Vedr. aktindsigt i sagen om rekonstruktion af Kulturcenter Limfjord A/S Skive Kommunalbestyrelse Torvegade 10 7800 Skive 02-03- 2011 TILSYNET Vedr. aktindsigt i sagen om rekonstruktion af Kulturcenter Limfjord A/S Skive Folkeblad har ved brev af 8. juli 2009 rettet henvendelse

Læs mere