Sådan bliver man dus med sin spiler

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Sådan bliver man dus med sin spiler"

Transkript

1 Sådan bliver man dus med sin spiler I den fjerde artikel i serien Sejl bedre Elvstrøm viser hvordan kan du læse om, hvordan du skal indrette din båd til spilersejlads, hvordan du sætter spileren, hvordan du sejler med den i forskellige vindstyrker, hvordan du bommer med den, og til sidst og ikke mindst hvordan du tager den ned. Spilersejlads er en af de måder at sejle på, der kan give den største sejlglæde, hvad enten man sejler kapsejlads, og har 5 forskellige spilere at vælge imellem, eller om man kun har en spiler til tursejlads. Det ser smukt ud med en spiler, den er sjov at lege med, og den får båden til at sejle meget stærkere, alt sammen noget der forhøjer selve sejlglæden. Desværre er alt for mange sejlere bange for deres spiler. De synes, det er besværligt, og de er bange for at den skal tage magten fra dem med sine mange kræfter. Derfor ser man mange både sejle uden spiler, hvor de sagtens kunne have ført den, og man ser næsten lige så mange der kæmper en fortvivlet kamp med deres spiler, fordi de behandler den forkert, ofte kun fordi de komplicerer tingene mere end nødvendigt. Det skal være enkelt og let at sejle med spiler, og jeg mener da også, at grundregel nr. 1 til spilersejlads må være: ikke at komplicere det mere end højest nødvendigt. Sådan indretter du din båd med spiler Først og fremmest skal bådens spiler-udrustning være nem at betjene under alle forhold. En spilertragt eller spilershoote (Åbning i fordækket med et meget stort rør, hvorfra spileren hales direkte op) og en spilerstage, der sidder permanent fast i et glidebeslag på masten er den absolut mest simple måde at sætte og bjerge spileren på. Men det hovedsagelig kun kapsejladsbåde, der er forsynet med en shoote. Det er vigtigt, at spilerstagen (-bommen) er så nem at betjene, at den ikke kræver to mand på fordækket. Den er forsynet med to hager, en i hver ende, der kan åbnes hver for sig eller begge samtidig, ved at man haler i en line midt på stagen. Det er vigtigt, at disse hager er nemme at åbne og lukke. Der skal være et ophal (toplent), der kan holde stagen oppe dette er nødvendigt, inden spileren er sat, og i ganske let luft. Ophalet skal kunne betjenes fra cockpittet.

2 Her ser du den rigtige indretning. Halet fra luv skødebarm, læ om masten illustrerer afsnittet om bjærgning af spileren på skæring. Den skal ikke sidde på permanent.

3 Sådan sidder spileren korrekt: Elastikken vil altid holde spilerstagen fremme til skødebarmen To indhal i stedet for nedhal Når spileren er oppe, trækker den kraftigt fremad/opad, og det vigtigt at have et stærkt nedhal, der kan modvirke dette. Den nemmeste måde at holde sin spiler nede og på plads med er at have to eller fire indhal (barberhal), som spilerskøderne går igennem. Indhalene skal placeres helt ude i borde ca. ½ meter agten for masten. Og hvis man har to hal i hver side, så skal det bageste placeres mellem hækken og det forreste indhal. Med sådanne indhal bruger man både sit skøde til at hale spileren med og til at holde stagen nede. Et ordinært spilerstage-nedhal bliver overflødigt. Kun på meget lange strækninger med spileren sat på halvvind i frisk vejr kan et almindeligt nedhal være en fordel, men da kan man bare bruge et midlertidigt, som går fra enden af spilerbommen og ned til fx klampen på fordækket. Det forreste af de to indhal bruges hele tiden, mens det bageste kun bruges på hård skæring i læ side, når det forreste er gået ud af funktion, fordi man har halet skødebarmen forbi det. Når du skal vælge spiler til familiesejlads må du hellere vælge den for lille end for stor. Skal du kun købe én spiler, som skal bruges til det hele, så er en type, der er lidt smallere end en IORspiler, en god allround-spiler. Hvis du vil have to spilere at vælge imellem, så er en scandicapspiler ideel til læns og agten for tværs i let vejr, og skæringsspiler af kraftig dug er god at bruge til skæring i al slags vejr og til læns i hårdt vejr.

4 Horisontal spiler Spileren er meget stor og syet på max. mål. Anvendes fra rum halvvind til plat læns i let mellemvind Radial spiler Banerne i toppen er placeret vertikalt, og denne skæring giver en god all round-spiler i alle vindstyrker Tri-radial spiler Denne spiler bliver ikke dybere på midten ved øget vindpres og er beregnet til hård skæring (højere til vinden) Vindstyrken afgør spilerens bredde Det er bredden af spileren og selvfølgelig også tykkelsen af dugen, der afgør hvilke vindstyrker en spiler egner sig bedst til. Som tommelfingerregel kan man sige, at jo mere vind, jo smallere spiler, for jo længere fremad skal man have spilerstagen. Og jo mindre vind jo bredere spiler med tyndere og lettere dug og færre syninger. I helt let luft, altså 1 sekundmeter og derunder, kan det ofte være en fordel at sætte en mindre spiler, fordi den hurtigere vil folde sig ud igen end en større spiler, hvis den klapper sammen. Men den skal være i let dug. En for kraftig dug er tung og svær at få til at stå og vil være urolig, hvis man endelig får den til at stå. Spilerens facon Ligesom med storsejl og fok er det spilerens kurve, der bestemmer om den skal trække effektivt. Er spileren for dyb, vil den få båden til at krænge, i stedet for at trække den igennem vandet. Hvis spileren derimod er for flad, vil den have lettere ved at klappe sammen og for at få den til at stå, bliver man nødt til at hale den hårdt i læen, hvorved agterliget bliver så stramt, at luften ikke vil slippe, men i stedet får båden til at krænge. Har du en spiler i den rigtige facon, vil den være nemmere at passe og få båden til at sejle bedre fremad. Fx kan du sejle med en langt større spiler uden at krænge for meget, hvis den har den rigtige facon, end du kan med en mindre spiler, der har for flad eller dyb kurve.

5 Toppen af spileren er med til at bestemme, om spileren skal trække effektivt. I modsætning til storsejl og genua har spileren også et træk opad. Dette træk er med til at få ørerne (eller skuldrene ) til at stå og hermed gøre spileren let at passe. Hvis toppen er for flad, vil spileren have nemmere ved at klappe, og det vil være nødvendigt at hale den så hårdt, at den vil få båden til at krænge. Slipper som en genua Ligesom med storsejl og forsejl er det især undertrykket på bagsiden af sejlet, der får en spiler til at trække. På skæring passerer luften langs sejldugen på samme måde, som den passerer en genuafok. Og du kan regulere spilerens slip ved at ændre på skødevinklen i læ, præcis som på en fok eller genua. På den platte læns passerer luften derimod ikke langs spileren, men bliver stående som en luftpude inde i den. Her er det vindens tryk på denne luftpude samt luftstrømmen på siderne og undertrykket på ydersiden, der får spileren til at trække. Sådan passerer vinden din spiler, når vinden er agten ind. Luften står nærmest stille inde i spileren, og undertrykket på forsiden trækker båden På skæring passerer vinden spileren på samme måde, som den passerer en genua Sådan sætter du spileren Der er ingen grund til at være bange for at sætte spiler, heller ikke hvis det blæser en smule, hvis man altså gør det på den rigtige måde. Allerførst skal spileren ligge pakket rigtigt i sin pose. Den skal være stoppet ned i posen i den modsatte rækkefølge af den, hvori den skal op: underliget og den store bug skal først ned i posen de skal sidst op. Sideligene må ikke snos om hinanden så får du timeglas eller brystholder, når spileren skulle folde sig ud. De 3 hjørner skal stikke ud af posen, så fald og skøder kan sættes i. Så kontrollerer du, om spilerskøderne går fri hele båden rundt, dvs at de ikke er snoet om søgelænderet eller lignende. Spilerstagens hage må ikke sidde fast i selve spileren, men skal gribe om luv skøde (for at skødet skal kunne løbe ud, når det slækkes ved bjærgning det skal undertiden gå stærkt!)

6 Så hejser du spilerstagen op på plads vandret ud fra masten. Begge barberhal (indhal) hales helt hjem. Så er du klar til at sætte spileren, og det gøres sikrest og nemmest ved at hale den op i læ af storsejlet eller genuaen. På den platte læns kan du enten sætte spileren fra læ side af cockpittet eller fra en pose, der sidder fast foran forstaget, fx i forpulpitten. På skæring er det sikrest at sætte den herfra. Når du sætter den fra fordækket, så behold endelig genuaen oppe, indtil spileren er helt til vejrs, så snor den sig ikke om forstaget. Der skal hales rask hjem på spilerfaldet til spileren er i top, derpå hales hjem i skøderne og spileren fyldes. Hvis det ikke er på skæring, og spileren sættes fra cockpittet, kan du med nogen øvelse gøre således: Spilerens luv skødebarm hales op til stagen (men pas at hele spileren ikke blæser ud i vandet) og først da haler du i faldet. I hårdt vejr skal du falde af til næsten plat læns (uden at bomme!), mens du sætter spiler, og det er en sikker metode, hvis du haler læ skøde tot, mens spileren hales op. Den vil da stå som et blafrende flag i læ af storen, og du kan hale hjem til luv mellem to pust. Venteposition kalder jeg det, når spileren står således med det læ lig strakt og luv skøde helt slækket af og blafrer bag storsejlet. Og den kan bruges både, når man sætter og bjærger spileren, eller hvis man bliver overrasket af en tordenbyge eller et kraftigt pust. Ventepositionen kan derimod ikke benyttes, hvis du vil sætte spileren på hård skæring i frisk vejr. Her skal du hale luv skøde, så spilerstagen står ca. 80 cm fra fokkestaget og derefter hale spileren op af posen. Først når den er helt i top må du hale hjem til læ. Spileren i venteposition en sikker løsning, hvis man ikke kan magte den på plat læns eller agten for tværs. På skæring derimod er det læ skøde, der skal slækkes

7 Spilersejlads under alle forhold Du skal lade spilerstagen blive stående i stedet arbejde med skøderne og indhalene En spilerstage skal altid hænge vandret, og når først du har fundet den rigtige højde på masten at sætte den i, skal du ikke ændre højden. Igen gælder det om at simplificere tingene, og hvis du først begynder at operere med at hæve og sænke stagen, forvirrer du bare dig selv. Spileren justeres alene med skøderne og deres indhal og kun i så ringe vindstyrker, at spileren hænger under stagen, må denne sænkes. Hvor højt stagen skal stå, varierer derimod fra spiler til spiler, og det er en god idé at have mærker på masten, hvis man har flere spilere at vælge imellem. Det er svært at beskrive, hvad den optimale afstand fra dækket er, men hvis midten af luv lig ikke står for stramt i 4-5 sekundmeter vind, men i en jævn og pæn kurve, er det ikke helt forkert. Som sagt skal spileren justeres med skøder og indhal alene. Hvis man på plat læns slækker i luv skøde, vil spileren vandre til læ, og hvis man slækker i læ, vil spileren vandre til luv. I hårdt vejr skal spilerstagen pege frem På den platte læns skal man hale læ indhal (barberhal) i bund, og i let luft kan spilerstagen føres grader til luv, altså næsten tværskibs. Jo mere vinden øger, jo mere skal spilerstagen pege frem, så spileren vandrer mere over i læ af storsejlet, indtil det er nødvendigt at skifte til en smallere spiler. Med hensyn til den læ skødning af spileren kan man sige som en tommelfingerregel, at skødet altid skal stå i en vinkel på 45 grader til dækket, uanset om man sejler på læns eller skæring - i hårdt eller let vejr. Spilersejlads i let luft I helt let luft, altså 1 sekundmeter, kan det som nævnt ofte være en fordel med en lille let spiler. Men fra 1 til 6 sekundmeter vil det være en fordel at sejle med en så stor spiler som muligt, også på skæring. Selvom en max-spiler ikke vil kunne gå så tæt til vinden, som en skæringspiler. Men hvis det blæser mere, skal man anvende smallere spilere for at båden ikke krænger for meget på skæringen og ruller for meget på den platte læns. Hvis spileren er for bred på frisk, plat læns, vil spileren (som befinder sig langt ude over skibssiden) trække masten mod luv, og båden får tendens til at skære ud til læ, og for at opveje dette, må rorpinden lægges hårdt mod læ, hvilket bremser båden meget og i værste fald vælter båden mod luv, hjulpet af rorbladets tryk under vandet. Pas på spilerskøderne Rulninger forårsaget af at spileren står og kører fra side til side, modvirkes ved at tøjre de lange spilerskøder hårdt ned med de forreste barberhal. På læns kan luv indhal slækkes, hvis der ikke er for meget luft. Jo mere luft, der kommer, jo mere skal luv indhal hales, for at holde spilerstagen nede. Når du spidser op på skæring, slækker du langsomt af i læ indhal, så din skødevinkel bliver rigtig, fuldstændig som en genuafok. På den helt hårde skæring kan læ indhal godt slækkes helt af.

8 Stagen må røre staget Det er en misforståelse, at stagen ikke må røre forstaget Tværtimod lader jeg den altid hvile på staget på den hårde skæring, så længe jeg kan holde båden. Herved tager jeg noget af det tryk væk, som spilerstagen øver mod masten, fordi spilerskødets vinkel på stagen er så spids. Enten skal stagen stå mod staget, eller også skal stagen stå en halv meter fra staget. Hvis den kommer tættere på, bliver trykket mod masten og trækket skødet meget stort. Først når det blæser så meget, at du ikke kan holde båden, skal stagen flyttes ca. 80 cm fra til luv af staget, og hvis du ikke kan gå tilstrækkelig højde med spileren dér, må du tage den ned. Spilerstagen må hellere hvile mod staget (1), end den må stå i skødet (2) tæt på staget og give et tryk på masten Jo mere det blæser, jo mindre radius for spilerstagen. De hvide stager viser, hvor stagen kan stå i let luft de sorte viser yderpunkterne i hårdt vejr På helt plat læns og agten for tværs er det som regel en ulempe at sejle med både spiler og genua. Men så snart du mener at kunne få genuaen til at trække, skal den op, sammen med spileren. I helt let vejr på skæring kan spileren få tendens til at klappe, fordi den forstyrres af genuaen. Da er det en god idé at have en hånd på genuafaldet, og når spileren klapper, sænkes genuaen straks et par meter, spileren folder sig ud, og genuaen hales op igen.

9 I hårdt vejr skal begge indhal hales i bund på den platte læns. Læ indhal kan slækkes lidt under skæring, men det luv skal altid være i bund. Som nævnt skal du sejle med en smal spiler i hårdt vejr for at få trækket fremad og ikke til siderne. Hvis båden skærer op for dig under skæring, og du ikke kan holde den, så slæk i læ spilerskøde og hal 80 cm hjem i luv. Derefter falder du af og haler hjem i læ skøde, og skærer så op til rigtig højde igen. Hvis du ikke kan holde båden, når spilerstagen rører staget, og du ikke kan holde rigtig højde, hvis du haler hjem i luv, så må du tage spileren ned. En ufarlig bomning At bomme med en spiler regnes ofte for den sværeste manøvre. Men det er nok fordi, der er så mange måder, det kan gøres forkert på. Men hvis man gør det på den rigtige måde, er det en enkel og ufarlig manøvre. Hvis du har to stager, er det nemt. Du sætter bare den ekstra stage ud til læ, bommer og tager den anden stage ned. Men hvis du kun har en stage, og det har de fleste, foregår det på følgende måde: Læ skøde slækkes en smule, så spileren vandrer mod luv og er lige ved at forlade spilerstagen, eller sagt på en anden måde, trækker i stagen i stedet for at trykke på stagen. Spilerstagen tages af skødet og masten samtidig og hægtes der på i det læ skøde. Nu må stagen ikke skubbes ud men derimod frem langs skødet. Den glider let fremad skødet uden brug af kræfter. Herefter slækkes i luv, så spileren vandrer mod læ, og når spilerstagens karabinhage passerer mastebeslaget, klikkes den fast. I samme sekund rorsmanden hører klikket, bommer han storsejlet, og spileren står som den skal. Keine hexerei! Hvis det blæser meget, og man ikke er helt sikker på den første metode, kan man tage spilerstagen af samtidig med, at man haler helt hjem i luv og slækker helt af i læ. Spileren vil da stå som et flag til luv, og stagen sættes i det slappe læ skøde. Nu bommer man og har spileren stående i den før omtalte venteposition, og spileren kan hales hjem til luv mellem to pust. Sådan tager du spileren ned Den sikreste metode under alle forhold er at falde af til næsten plat læns, så spileren kommer i læ af sejlene, sætte spileren i venteposition bag storsejlet og slække faldet i takt med, at man haler den indenbords i cockpittet. Hvis man absolut vil bjærge spileren på skæring i hårdt vejr, må man sætte en line i luv skødebarm og føre denne indenom stag og vant ned til cockpittet. Læ skøde slækkes godt ud, og samtidig med at faldet fires af, hales spileren hurtigt ned i cockpittet med linen i luv skødebarm. Kilde: Povl Elvstrøm, Bådnyt udgave i 90erne Tips om snoet spiler: se næste side

10 Et par KvS-tips om snoet spiler 1. Hvis I tager forsejlet helt ned efter, at spileren står. Så er det vigtigt, at I tager forsejlsfaldet af sejlet og sætter det på plads i ringen på masten. Hvis I ikke gør det, og spileren begynder at lave timeglas, så risikerer I, at stoffet vikler sig ind og ud en masse gange mellem forstag og forsejlsfaldet. Det kan tage timer at få det reddet ud, og man må så håbe at have et stort åbent hav foran sig med plads til at arbejde med det. Har man ikke det, kan man komme godt på en. Foruden at man får en meget slidt måske lige frem revnet spiler ud af det. 2. Hvis spileren begynder at sno omkring forstaget, kan det klares ved, at rorgængeren hurtigt bommer storsejlet. Så kommer der bakluft i spileren, og den vil stille og roligt sno sig tilbage. Så snart den er ude, bommer rorgængeren tilbage, og I sætter i læ skøde. Man kan godt kortvarigt bomme med storen og bare lade spilerstagen blive, hvor den er. Det ser sjovt ud, men det virker. Det kan godt være, det ikke er så nemt i hårdt vejr og store bølger.

BÅDEJER TRIMGUIDE-SERIENRIEN. Af Henrik Hansen & Lars Jensen, Bådmagasinet Foto: Henrik Hansen Grafik: Lasse Hansen

BÅDEJER TRIMGUIDE-SERIENRIEN. Af Henrik Hansen & Lars Jensen, Bådmagasinet Foto: Henrik Hansen Grafik: Lasse Hansen erer dit rig- og sejltrim l trim af bådens rig. EN gør for at sejle hurtigt. Trimning handler bare i lige så høj grad om at få en komfor- tabel sejlads i al slags vejr. Når jeg er med familien på sommertur,

Læs mere

Vejret Lærervejledning og opgaver 5.-6. klasse

Vejret Lærervejledning og opgaver 5.-6. klasse Vejret Introduktion De to af delemnerne til vejret - Luftfugtighed og Nedbør skal laves på skolen. Luftfugtighed fordi opgaverne kræver en fryser i nærheden for at kunne laves. Nedbør skal laves på skolen,

Læs mere

"PLATONISK TRIM" Trimning af forsejl:

PLATONISK TRIM Trimning af forsejl: "PLATONISK TRIM" Trimning af forsejl: Følgende artikel er oprindeligt skrevet af Poul Viesmose og tidligere offentliggjort i Drabant 22-Nyt Årgang 11 nr. 6. 1) Uldsnore og faconstriber. For at kunne vurdere,

Læs mere

Indsættelse af kunstigt skulderled (Øvelsesprogram)

Indsættelse af kunstigt skulderled (Øvelsesprogram) Indsættelse af kunstigt skulderled (Øvelsesprogram) Du får en indkaldelse fra Terapiafdelingen på sygehuset til undersøgelse og øvelsesinstruktion ca. 14 dage efter din operation. Der vil vi udarbejde

Læs mere

Sådan træner du, når du er blevet opereret for hoftebrud

Sådan træner du, når du er blevet opereret for hoftebrud Sådan træner du, når du er blevet opereret for hoftebrud Du er blevet opereret for hoftebrud. Det er afgørende for resultatet af operationen, at du hurtigt kommer i gang med genoptræningen, så du får en

Læs mere

Indsættelse af nyt hofteled (Øvelsesprogram)

Indsættelse af nyt hofteled (Øvelsesprogram) Indsættelse af nyt hofteled (Øvelsesprogram) Anbefalinger Medmindre du har fået andet at vide, må du støtte med fuld vægtbæring på det opererede De første 6 uger efter operationen anbefales det at undgå

Læs mere

Sådan træner du armen efter stabiliserende operation af skulderen

Sådan træner du armen efter stabiliserende operation af skulderen Sådan træner du armen efter stabiliserende operation af skulderen Du har fået en stabiliserende operation af skulderen, som skal mindske risikoen for, at din skulder går af led. EFTER OPERATIONEN Hold

Læs mere

Indsættelse af nyt hofteled

Indsættelse af nyt hofteled Information og øvelsesprogram Indsættelse af nyt hofteled med restriktioner Fysioterapien Indholdsfortegnelse Restriktioner side 2 Andet side 4 Bilkørsel side 5 Øvelsesprogram side 6 Liggende øvelser side

Læs mere

Legekatalog. Bælter. Redskaber: 4 bælter og 2 X 3 ens genstande (3 gule og 3 orange bælter). Hvert bælte er bundet sammen til en bold.

Legekatalog. Bælter. Redskaber: 4 bælter og 2 X 3 ens genstande (3 gule og 3 orange bælter). Hvert bælte er bundet sammen til en bold. Kryds og bolle Redskaber: 4 bælter og 2 X 3 ens genstande (3 gule og 3 orange bælter). Hvert bælte er bundet sammen til en bold. Deltagere: 8+ Tid: 10+ Aldersgruppe: 12+ De 4 bælter lægges ud som en spilleplade

Læs mere

Tessa Boathandling - rolle-/processkema - version 2.2-6/5-2012

Tessa Boathandling - rolle-/processkema - version 2.2-6/5-2012 Tessa Boathandling - rolle-/processkema - version 2.2-6/5-2012 Rorsmand Kryds Spiler op Trim til Gør spiler klar Spiler op -Storskøde - Hækstag -Hiv spiler op - Meld spiler oppe - Slæk hækstag, men så

Læs mere

Når mor eller far er ulykkesskadet. når mor eller far er ulykkesskadet

Når mor eller far er ulykkesskadet. når mor eller far er ulykkesskadet Når mor eller far er ulykkesskadet når mor eller far er ulykkesskadet 2 Til mor og far Denne brochure er til børn mellem 6 og 10 år, som har en forælder, der er ulykkesskadet. Kan dit barn læse, kan det

Læs mere

Let vind Mellem vind Hård vind

Let vind Mellem vind Hård vind Forsejl Fok Som udgangspunkt skal skødepunktet S være i et punkt på skødeskinnen, hvor en tænkt linje fra midten M af forliget skærer gennem skødebarmen. På en gennemsnitsbåd i mellem luft, skal dybden

Læs mere

Konfirmand- og forældreaften 27. februar 2014, Hurup kirke Mattæus 14, 22 33

Konfirmand- og forældreaften 27. februar 2014, Hurup kirke Mattæus 14, 22 33 Konfirmand- og forældreaften 27. februar 2014, Hurup kirke Mattæus 14, 22 33 Genezaret sø er ikke større, end at man i klart dagslys kan se til land, ligegyldigt hvor man er på søen. Rundt om søen er der

Læs mere

Gode råd om læsning i 3. klasse på Løjtegårdsskolen

Gode råd om læsning i 3. klasse på Løjtegårdsskolen Gode råd om læsning i 3. klasse på Løjtegårdsskolen Udarbejdet af læsevejlederne september 2014. Kære forælder. Dit barn er på nuværende tidspunkt sikkert rigtig dygtig til at læse. De første skoleår er

Læs mere

Afstand fra et punkt til en linje

Afstand fra et punkt til en linje Afstand fra et punkt til en linje Frank Villa 6. oktober 2014 Dette dokument er en del af MatBog.dk 2008-2012. IT Teaching Tools. ISBN-13: 978-87-92775-00-9. Se yderligere betingelser for brug her. Indhold

Læs mere

Variabel- sammenhænge

Variabel- sammenhænge Variabel- sammenhænge Udgave 2 2009 Karsten Juul Dette hæfte kan bruges som start på undervisningen i variabelsammenhænge for stx og hf. Hæftet er en introduktion til at kunne behandle to sammenhængende

Læs mere

Torsdag. Ryg og skuldre. Bent over barbell rows. 4 sæt x 8 gentagelser. Pull ups. 4 sæt x 8 gentagelser. Cable rows 4 sæt x 10 gentagelser

Torsdag. Ryg og skuldre. Bent over barbell rows. 4 sæt x 8 gentagelser. Pull ups. 4 sæt x 8 gentagelser. Cable rows 4 sæt x 10 gentagelser Introduktion Dette 5-dages begynderprogram er baseret på noget der ligner Layne Nortons PHAT-program, men er stadigvæk holdt relativt simpelt uden alt for mange overflødige øvelser. Det er dog fordelagtigt

Læs mere

Denne PDF er til privat brug, derfor må du ikke printe kopier til andre eller dele linket på nettet (f.eks. i mails eller på Facebook)

Denne PDF er til privat brug, derfor må du ikke printe kopier til andre eller dele linket på nettet (f.eks. i mails eller på Facebook) Er du klar til at give den gas? Programmet byder på hård træning, men 10 minutter går hurtigt, og til gengæld kan du vinke farvel til et kilo rent fedt og sige goddag til smukke og nyttige muskler, som

Læs mere

KORT GØRE/RØRE. Vejledning. Visuel (se) Auditiv (høre) Kinæstetisk (gøre) Taktil (røre)

KORT GØRE/RØRE. Vejledning. Visuel (se) Auditiv (høre) Kinæstetisk (gøre) Taktil (røre) GØRE/RØRE KORT Vejledning Denne vejledning beskriver øvelser til Gøre/røre kort. Øvelserne er udarbejdet til både de kinæstetisk, taktilt, auditivt og visuelt orienterede elever. Men brugeren opfordres

Læs mere

Posterne på løbet til Agitationskampagnen:

Posterne på løbet til Agitationskampagnen: Posterne på løbet til Agitationskampagnen: Pigerne: de nye piger på besøg Pigespejderne: de gamle piger Eventyrverdenen omkring posterne For at redde pigespejderne og perlerne skal pigerne igennem otte

Læs mere

PTSD Undervisningsmateriale til indskolingen

PTSD Undervisningsmateriale til indskolingen PTSD Undervisningsmateriale til indskolingen Flere af øvelserne knytter sig til tegnefilmen om PTSD. Vi anbefaler derfor, at klassen sammen ser tegnefilmen og supplerer med de interviewfilm, som du finder

Læs mere

Partikelbevægelser i magnetfelter

Partikelbevægelser i magnetfelter Da fusion skal foregå ved en meget høj temperatur, 100 millioner grader, så der kan foregå en selvforsynende fusion, kræves der en metode til indeslutning af plasmaet, idet de materialer vi kender med

Læs mere

KOM/IT DESIGN MANUAL AF SAF

KOM/IT DESIGN MANUAL AF SAF 10/28/2015 KOM/IT DESIGN MANUAL AF SAF Af Nichlas, Lizette, Jake og jonas indholdsfortegnelse Inledning... 3 Problemformulering... 3 Om SAF.... 3 Brainstorming for SAF... 3 Valg af idé.... 4 Færdige produkt...

Læs mere

TIPS & TRICKS TIL EN GOD TUR

TIPS & TRICKS TIL EN GOD TUR TIPS & TRICKS TIL EN GOD TUR Sådan sikrer du dig, at eleverne både får en sjov dag og noget fagligt med hjem. FØR TUREN Fortæl klassen om den tematur, de skal på. Lad eleverne drøfte de spørgsmål, som

Læs mere

Vejledning til Photofiltre nr.129 Side 1

Vejledning til Photofiltre nr.129 Side 1 Side 1 Til denne vejledning laver vi lidt ekstra ved hvert billede. Vi skal bruge det der hedder Image Curl. Vi skal altså bruge en fil der kan hentes på min hjemmeside under Photofiltre 7 og nederst på

Læs mere

Sådan træner du efter kikkertoperation i hoften

Sådan træner du efter kikkertoperation i hoften Sådan træner du efter kikkertoperation i hoften Du har fået lavet en kikkertoperation i et hofteled (hofteartroskopi) og skal nu i gang med at genoptræne din hofte. Følg vejledningen og lav øvelserne i

Læs mere

Bordkort nr. 1 & 7. Sværhedsgrad 1 Ingen kendskab. Bordkort nr. 2 & 3. Sværhedsgrad 2 Lidt kenskab. Bordkort nr. 4 & 6

Bordkort nr. 1 & 7. Sværhedsgrad 1 Ingen kendskab. Bordkort nr. 2 & 3. Sværhedsgrad 2 Lidt kenskab. Bordkort nr. 4 & 6 SVÆRHEDSGRAD Der er i denne e-bog 8 bordopsætninger, som indeholder 4 sværhedsgrader. Sværhedsgrad 1 er den letteste, og 4 den sværeste. Dog skal det siges, at alle, som er let øvede inden for kort og

Læs mere

Sådan træner du, når du har fået et kunstigt

Sådan træner du, når du har fået et kunstigt Sådan træner du, når du har fået et kunstigt hofteled En afgørende forudsætning for et godt resultat efter operationen er den efterfølgende indsats med træningen. Træning er ikke kun, når du træner med

Læs mere

Behandling og træning, når knæskallen er gået af led

Behandling og træning, når knæskallen er gået af led Behandling og træning, når knæskallen er gået af led Din knæskal er gået af led. Når knæskallen går af led, hopper den oftest ud på ydersiden af knæet. Ledkapslen, som knæskallen ligger i, revner, og knæet

Læs mere

52 Af Marianne Korsgaard, holdinstruktør og personlig træner Foto: wichmann+bendtsen Tøj venligst udlånt af Kari Traa

52 Af Marianne Korsgaard, holdinstruktør og personlig træner Foto: wichmann+bendtsen Tøj venligst udlånt af Kari Traa 6 øvelser, du kan lave i i regn og slud Selvfølgelig kan du træne udenfor hele året. I FORM har skruet et CrossFit-program sammen til dig, der elsker at bruge din krop i højt tempo og frisk luft. Du får

Læs mere

INTERNATIONAL 806 DANSKE KLASSEREGLER (STANDARDKLASSE)

INTERNATIONAL 806 DANSKE KLASSEREGLER (STANDARDKLASSE) 1 af 7 1 Formål Formålet med disse bestemmelser er at sikre, at bådene i denne klasse er så ens som muligt i relation til fart og sikkerhed. 2 Sikring af ensartede både 2.1 Specialklubbens bestyrelse har

Læs mere

Få helt styr på NemID WWW.KOMPUTER.DK

Få helt styr på NemID WWW.KOMPUTER.DK KOMPUTER FOR ALLE Få helt styr på Gå på netbank og borgerservice med Her viser vi, hvordan du bestiller og bruger, så du kan bruge netbank og de mange offentlige internettjenester. Når du vil logge på

Læs mere

DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN. Vendeleg. Fire stationer NANO BASKET NANO BASKET. Deltagere Alle.

DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN. Vendeleg. Fire stationer NANO BASKET NANO BASKET. Deltagere Alle. Nr.10328 Nr.10327 Alder: 3-6 år - Tid: 20 min. Vendeleg Fire stationer - Dribl 10 gange med højre og 10 gange med venstre. Alle. Leg og løb. A4 ark med en stjerne på, kegler eller andet der kan væltes

Læs mere

7.s.e.trin. II 2016 Bejsnap 9.00, Ølgod 10.30 751 28 516 675 49

7.s.e.trin. II 2016 Bejsnap 9.00, Ølgod 10.30 751 28 516 675 49 Der tales en del om frygt i evangeliet til i dag. Der er da også nok at være bange for. Der sker frygtelige ting i denne verden. Det har der vel altid gjort. Og vi har nok altid frygtet, at vi skulle blive

Læs mere

bepeaked BEPEAKED - GØR DET ENKELT AT LYKKES

bepeaked BEPEAKED - GØR DET ENKELT AT LYKKES 1/6 bepeaked BEPEAKED - GØR DET ENKELT AT LYKKES Hvorfor skal det være svært at få den krop du ønsker dig? Gør det enkelt for dig selv, og læs denne start guide. BEGYNDER GUIDE - team bepeaked www.bepeaked.dk

Læs mere

SKABT AF IMERCO TIL HVERDAGEN ULTIMATE SLOWJUICER BRUGSANVISNING

SKABT AF IMERCO TIL HVERDAGEN ULTIMATE SLOWJUICER BRUGSANVISNING SKABT AF IMERCO TIL HVERDAGEN ULTIMATE SLOWJUICER Vigtige sikkerhedsforanstaltninger.... 02 Advarsel.... 03 Apparatets dele.... 05 Sådan samles juiceren.... 07 Tips vedr. betjening... 09 Tips vedr. ingredienser...

Læs mere

GRUNDLÆGGENDE TEORI LIGE FRA HJERTET

GRUNDLÆGGENDE TEORI LIGE FRA HJERTET GUIDE 6 Noget om blænde GRUNDLÆGGENDE TEORI LIGE FRA HJERTET 2015 LÆRfoto.dk Indhold Indhold... 2 Indledning... 3 Blænde... 4 Blænde og dybdeskarphed... 5 Blænde og lyset... 6 LÆRfoto.dk s serie af guides

Læs mere

Boligkøberne har mange prioriteter at skulle balancere

Boligkøberne har mange prioriteter at skulle balancere 11. november 2015 Boligkøberne har mange prioriteter at skulle balancere De fleste danskere, der har været på boligjagt kender formentlig fornemmelsen af, at det til tider kan være svært at få alle boligønskerne

Læs mere

Forslag til træningsøvelser U11 12

Forslag til træningsøvelser U11 12 Forslag til træningsøvelser U11 12 Løbe aflevering. Spillerantal: Alle 1 bold pr. spiller Banestørrelse: 20 x 15 meter Scoring: Ingen Øvelses starter med at spillerne løber banen igennem. Der startes med

Læs mere

Ida har en kanin på fritidshjemmet. Den hedder Nuser. Carlo har et marsvin. Det hedder Sjove. De har ingen dyr derhjemme. Deres mor kan nemlig ikke tå

Ida har en kanin på fritidshjemmet. Den hedder Nuser. Carlo har et marsvin. Det hedder Sjove. De har ingen dyr derhjemme. Deres mor kan nemlig ikke tå En sød snude Ida og Carlo går hjem fra fritidshjemmet. Klokken er fire om eftermiddagen. Det er en forårsdag. I morgen begynder påskeferien. Ida går i tredje klasse på Kastanjehøj-skolen. Carlo er hendes

Læs mere

GENUA OG FOK NEMT TRIM AF TRIM FOR TURSEJLERE:

GENUA OG FOK NEMT TRIM AF TRIM FOR TURSEJLERE: TRIM FOR TURSEJLERE: NEMT TRIM AF GENUA OG FOK HER VISER SEJLMAGER LARS JENSEN HVORDAN MAN LET, OG UDEN BØVL, TRIMMER SEJLGLÆDEN FREM I CRUISING-BÅDEN MED FOK OG GENUA. TEKST HENRIK HANSEN & LARS JENSEN

Læs mere

Sådan træner du armen efter skulderreleaseoperation

Sådan træner du armen efter skulderreleaseoperation Sådan træner du armen efter skulderreleaseoperation Dit skulderled er blevet stift, og du skal derfor have en skulder-releaseoperation for at øge bevægeligheden i skulderen. Vi laver operationen med kikkertteknik,

Læs mere

DSB Kolonnehus Svenstrup J.

DSB Kolonnehus Svenstrup J. DSB Kolonnehus Svenstrup J. Byggevejledning Læs venligst hele byggevejledningen inden du starter med at samle huset. Start med at lime de fire stykker med murstensmønster samt de to stykker med hul der

Læs mere

Bilag F - Caroline 00.00

Bilag F - Caroline 00.00 Bilag F - Caroline 00.00 Benjamin: Så det første jeg godt kunne tænke mig, det var hvis du kunne fortælle mig om en helt almindelig hverdag hvor arbejde indgår. Caroline: Ja. Jamen det er jo fyldt med

Læs mere

Højdekurver set fra to sider

Højdekurver set fra to sider Højdekurver set fra to sider Hvis ækvidistancen er 5 meter, er der 5 meters højdeforskel mellem hver stiplet linje på tegningen nedenfor. De steder, hvor højdekurverne ligger tæt på hinanden, er der meget

Læs mere

Manual til skinnelayoutprogram

Manual til skinnelayoutprogram Manual til skinnelayoutprogram Version 1.1 13. marts 2005 Skinnelayoutmanual af 13. marts 2005, version 1.1 1 Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 3 2. Oversigt over startbillede... 3 3 Menulinie... 4

Læs mere

Titel: Rideskole i skoven Emne: Ridning i naturen

Titel: Rideskole i skoven Emne: Ridning i naturen Titel: Rideskole i skoven Emne: Ridning i naturen Beskrivelse På en skovtur kan der øves praktiske ting, men også den teoretiske viden kan udvides. I en skridtfase kan man drøfte et emne omkring ridning.

Læs mere

Besøgshunde kan gøre en stor forskel i jeres hverdag

Besøgshunde kan gøre en stor forskel i jeres hverdag Fællesskab Viden Glæde TrygFonden Besøgshunde er kærligt selskab i en ensartet hverdag. Samvær med en hund kan tænde lys i øjnene, mindske ensomhed og starte nye samtaler. Når en hund logrer med halen,

Læs mere

Bristet akillessene uden operation (Øvelsesprogram)

Bristet akillessene uden operation (Øvelsesprogram) Bristet akillessene uden operation (Øvelsesprogram) DE FØRSTE 4 UGER Du får en støvle (Rom Walker) på foden, så din fod sidder i spidsfods stilling. Din fod skal være i støvlen hele døgnet i 4 uger. Du

Læs mere

Arbejdsmiljøgruppens problemløsning

Arbejdsmiljøgruppens problemløsning Arbejdsmiljøgruppens problemløsning En systematisk fremgangsmåde for en arbejdsmiljøgruppe til løsning af arbejdsmiljøproblemer Indledning Fase 1. Problemformulering Fase 2. Konsekvenser af problemet Fase

Læs mere

Sådan træner du benet, når du har fået et kunstigt knæled

Sådan træner du benet, når du har fået et kunstigt knæled Sådan træner du benet, når du har fået et kunstigt knæled Du har fået et kunstigt knæled. Efter operationen skal du i gang med at træne benet ved hjælp af øvelserne i denne pjece. UNDER INDLÆGGELSEN Genoptræning

Læs mere

DGI Fører og hund samarbejde

DGI Fører og hund samarbejde DGI Fører og hund samarbejde konkurrenceprogram FH 1 August 2003 Bedømmelseskriterier: Bedømmelserne af prøverne vægter samarbejdet og kontakten mellem hund (herefter H) og fører (herefter F) højt, samt

Læs mere

Vinderen af dysten blev:

Vinderen af dysten blev: Vinderen af dysten blev: rossfit! Dag 1 + 3 Øvelserne til dag 1 og dag 3 i ugeprogrammet fokuserer mest på at styrke muskulaturen i benene. Holdet viste den største fremgang på 3 ud af 5 discipliner: Løb

Læs mere

Evaluering af mentorforløb - udarbejdet af mentor Natalia Frøhling

Evaluering af mentorforløb - udarbejdet af mentor Natalia Frøhling Evaluering af mentorforløb - udarbejdet af mentor Natalia Frøhling Evalueringen er lavet i december 2012 med 5 unge mellem 18-30 år to unge kvinder og tre unge mænd. Mentor har interviewet Mentees, transskriberet

Læs mere

Lynpetanque. DGI Petanque.

Lynpetanque. DGI Petanque. Lynpetanque DGI Petanque www.dgi.dk/petanque 1-2 træning Indledning Spillet hedder 1 2 træning, fordi man kan score 1 point ved indlæg og 2 point ved skud. Spillet er velegnet som træning i indlæg

Læs mere

Loven De 8 opgaver med løsninger

Loven De 8 opgaver med løsninger Loven De 8 opgaver med løsninger Opgave 1 Her er hele fordelingen: E KB5 K982 T9843 KDBT9 D4 DBT65 6 76532 632 43 KB7 ET987 E7 ED52 1 Pas 4? Eksemplet skal vise hvor generende det er når modstanderne melder

Læs mere

1. maj tale Samsø. Dejligt at være her. Er I ved at komme i 1. maj-humør?

1. maj tale Samsø. Dejligt at være her. Er I ved at komme i 1. maj-humør? 1. maj tale Samsø Dejligt at være her. Er I ved at komme i 1. maj-humør? 1.maj er arbejderbevægelsens vigtigste demonstrationsdag og festdag. 1. maj går arbejdere over det meste af verden i demonstration

Læs mere

Tekster: 3. mos 19.1-2.9-18, Gal. 2. 16-21, Luk 10.23-37

Tekster: 3. mos 19.1-2.9-18, Gal. 2. 16-21, Luk 10.23-37 Tekster: 3. mos 19.1-2.9-18, Gal. 2. 16-21, Luk 10.23-37 Salmer: Vejby 9.00: 749 I østen stiger 493 Gud Herren så 164 Øjne, I var lykkelige (Mel. Egmose) 518 På Guds nåde Lihme 10.30: 749 I østen stiger

Læs mere

Victor, Sofia og alle de andre

Victor, Sofia og alle de andre Victor, Sofia og alle de andre Victor betyder vinder, og Sofia betyder vis dom. Begge er egenskaber, som vi alle sammen gerne vil eje. I denne bog er det navnene på to af de børn, vi møder i mange af bogens

Læs mere

8. søndag efter trinitatis II. Sct. Pauls kirke 17. juli 2016 kl. 10.00. Salmer: 736/392/436/686//672/439/701/651

8. søndag efter trinitatis II. Sct. Pauls kirke 17. juli 2016 kl. 10.00. Salmer: 736/392/436/686//672/439/701/651 1 8. søndag efter trinitatis II. Sct. Pauls kirke 17. juli 2016 kl. 10.00. Salmer: 736/392/436/686//672/439/701/651 Åbningshilsen + I Faderens og Sønnens og Helligåndens navn, amen! Sommerferietid. Søndag,

Læs mere

Den bedste dåse, en optimeringsopgave

Den bedste dåse, en optimeringsopgave bksp-20-15e Side 1 af 7 Den bedste dåse, en optimeringsopgave Mange praktiske anvendelser af matematik drejer sig om at optimere en variabel ved at vælge en passende kombination af andre variable. Det

Læs mere

Træningsprogram. Træningsprogram efter Dekompression, AC-resektion, Bursektomi og artroskopi 3-12 uger. www.terapiafdelingen.dk

Træningsprogram. Træningsprogram efter Dekompression, AC-resektion, Bursektomi og artroskopi 3-12 uger. www.terapiafdelingen.dk Træningsprogram Program titel: Træningsprogram efter Dekompression, AC-resektion, Bursektomi og artroskopi 3-12 uger Lavet af: Hospitalsenheden Horsens Ortopædkirurgisk fysioterapi Terapiafdelingen Sundvej

Læs mere

Pinsedag Joh. 14,15-21; Jer. 31,31-34; Apg. 2,1-11 Salmer: 290, 300, 283-291,292 (alterg.), 298

Pinsedag Joh. 14,15-21; Jer. 31,31-34; Apg. 2,1-11 Salmer: 290, 300, 283-291,292 (alterg.), 298 Pinsedag Joh. 14,15-21; Jer. 31,31-34; Apg. 2,1-11 Salmer: 290, 300, 283-291,292 (alterg.), 298 Lad os bede! Kære hellige ånd, tak fordi Du er hos os som vor ledsager gennem livet. Vi beder dig: bliv hos

Læs mere

Bogstavregning. Formler... 46 Reduktion... 47 Ligninger... 48. Bogstavregning Side 45

Bogstavregning. Formler... 46 Reduktion... 47 Ligninger... 48. Bogstavregning Side 45 Bogstavregning Formler... 6 Reduktion... 7 Ligninger... 8 Bogstavregning Side I bogstavregning skal du kunne regne med bogstaver og skifte bogstaver ud med tal. Formler En formel er en slags regne-opskrift,

Læs mere

Mit første. Badmintonstævne

Mit første. Badmintonstævne Mit første Badmintonstævne Indholdfortegnelse Forord... 3 Turneringsform... 3 Hvordan tæller man... 3 Møde til et badmintonstævne... 4 Hvad skal jeg ha med... 4 I løbet af turneringen... 4 At spille en

Læs mere

Salmer: 749 I østen Nat, søvn 740 366 Nogen må våge 336 Vor Gud han er Kain 698 698 Kain 336 192 v. 3-5 Kærligheden 697 Herre, jeg vil 697

Salmer: 749 I østen Nat, søvn 740 366 Nogen må våge 336 Vor Gud han er Kain 698 698 Kain 336 192 v. 3-5 Kærligheden 697 Herre, jeg vil 697 1. s. i fasten II 14. februar 2016 Toreby 9, Sundkirken 10 Salmer: 749 I østen Nat, søvn 740 366 Nogen må våge 336 Vor Gud han er Kain 698 698 Kain 336 192 v. 3-5 Kærligheden 697 Herre, jeg vil 697 Bøn:

Læs mere

Besøgshunde kan gøre en stor forskel i jeres hverdag

Besøgshunde kan gøre en stor forskel i jeres hverdag Glæde Forskning TrygFonden Besøgshunde er kærligt selskab i en ensartet hverdag. Samvær med en hund kan tænde lys i øjnene, mindske ensomhed og starte nye samtaler. Når en hund logrer med halen, får mennesker

Læs mere

Sværere at finde job i provinsen end i resten af landet

Sværere at finde job i provinsen end i resten af landet Sværere at finde job i provinsen end i resten af landet Den registrerede arbejdsløshed er i april overraskende faldet med. fuldtidspersoner. Antallet af fyringer er imidlertid steget med ca. den seneste

Læs mere

Statistikkompendium. Statistik

Statistikkompendium. Statistik Statistik INTRODUKTION TIL STATISTIK Statistik er analyse af indsamlet data. Det vil sige, at man bearbejder et datamateriale, som i matematik næsten altid er tal. Derved får man et samlet overblik over

Læs mere

18 kost tips til mere muskelmasse

18 kost tips til mere muskelmasse 18 kost tips til mere muskelmasse Af Fitnews.dk - onsdag 04. juli, 2012 http://www.fitnews.dk/artikler/18-kost-tips-til-mere-muskelmasse/ Træner du hårdt og uden at der rigtig sker noget? Så er denne artikel

Læs mere

side 9 manden StiladsInformation nr. 115 - juni 2015 Øgenavn/Kælenavn Ravn

side 9 manden StiladsInformation nr. 115 - juni 2015 Øgenavn/Kælenavn Ravn StiladsInformation nr. 115 - juni 2015 side 9 manden Navn: Thomas Ravn Øgenavn/Kælenavn Ravn Bopæl: Kalundborg Alder: 34 Firma: Jerslev Stilladsservice Start i branchen: 2001 Stilladsuddannelse: Mangler

Læs mere

Guds engle -1. Fællessamling Dagens højdepunkt målrettet undervisning. 15-20 minutter

Guds engle -1. Fællessamling Dagens højdepunkt målrettet undervisning. 15-20 minutter Guds engle -1 Mål: Vi vil give børnene bibelske sandheder omkring engle. Læs derfor også vedlagt fil Guds Engle info igennem, så du er klar til at svare på børnenes spørgsmål. Tekst: Lukas 1, 5-25 (Zakarias

Læs mere

D. 20. juni 1997 Trimanvisninger for Tejsten Let vind: Frisk vind: Mellemvind: Læns: Hold stor krumning i sejlene. Slæk på bomudhal, Cunningham og hækstag. Skødepunkter for forsejl sættes forud. Der må

Læs mere

Læs mere om hvorfor der kommer oversvømmelser og, hvordan du kan minimere risikoen for oversvømmelser på din grund.

Læs mere om hvorfor der kommer oversvømmelser og, hvordan du kan minimere risikoen for oversvømmelser på din grund. For meget regnvand i dit sommerhusområde? Læs mere om hvorfor der kommer oversvømmelser og, hvordan du kan minimere risikoen for oversvømmelser på din grund. Kend dine rettigheder og pligter. NÅR REGNVAND

Læs mere

2.søndag efter II. Sct. Pauls kirke 10. april 2016 kl. 10.00. Salmer: 2/434/219/482//662/439/458/675

2.søndag efter II. Sct. Pauls kirke 10. april 2016 kl. 10.00. Salmer: 2/434/219/482//662/439/458/675 1 2.søndag efter II. Sct. Pauls kirke 10. april 2016 kl. 10.00. Salmer: 2/434/219/482//662/439/458/675 Åbningshilsen Kl. 11.30 er der kirkefrokost og kl. 12.15 fortsætter denne kirkedag. Vi skal markere

Læs mere

Forsvar mod svage 2-åbninger (fortsat)

Forsvar mod svage 2-åbninger (fortsat) Forsvar mod svage -åbninger (fortsat) På mange måder minder de defensive meldinger efter åbning eller i farve om hinanden. Principperne for indmeldinger og oplysningsdoblinger følger samme retningslinjer

Læs mere

tre gange. Der er ikke noget at sige til, hvis Peter sidder og vrider sig lidt i den dårlige samvittighed.

tre gange. Der er ikke noget at sige til, hvis Peter sidder og vrider sig lidt i den dårlige samvittighed. Gudstjeneste i Skævinge & Lille Lyngby Kirke den 3. april 2016 Kirkedag: 1.s.e.påske/B Tekst: Joh 21,15-19 Salmer: SK: 749 * 447 * 449 * 212 * 249 * 199,5 * 218 LL: 403 * 7 * 249 * 199,5 * 218 Der står

Læs mere

Drejebog til Gårdspladsen

Drejebog til Gårdspladsen Drejebog til Gårdspladsen Tema: Mølleren -Troldeskolen Troldeskolen Gamle lege og forsamlingshuset Dagen starter med at alle børnene får dragter på som små karle og piger på gården. Inden I kommer, har

Læs mere

Bilag 10. Interview med Arda

Bilag 10. Interview med Arda Interview med Arda 5 10 15 20 25 30 Cecilia: Vil du ikke starte med at fortælle lidt om din motivation for at søge ind til Politiet? Arda: Min motivation for at søge ind til Politiet Der er rimelig mange.

Læs mere

Klar til bikinien. om 6 uger

Klar til bikinien. om 6 uger Klar til bikinien om 6 uger Føler du dig rustet til bikinisæsonen? Hvis ikke, får du her den svenske succestræner Jari Ketolas supereffektive træningsprogram, der skaber underværker på kun 6 uger. Du skal

Læs mere

Hjertestarter på Sdr. Vang Skole.

Hjertestarter på Sdr. Vang Skole. Hjertestarter på Sdr. Vang Skole. Sdr. Vang Skole har fået installeret en hjertestarter af TRYG Fonden. Vi håber selvfølgelig at den aldrig kommer i brug. Hjertestarteren er placeret på facaden af Søndervang

Læs mere

JULEPOSTHUSET. 23. december CLS ØDEMARK KØRENDE HUNDESLÆDE SLÆDE KØRER IND I SNEDYNGE PISKEKNALD (CLS POLARNAT I ØDEMARK) (LYD AF KØRENDE HUNDESLÆDE)

JULEPOSTHUSET. 23. december CLS ØDEMARK KØRENDE HUNDESLÆDE SLÆDE KØRER IND I SNEDYNGE PISKEKNALD (CLS POLARNAT I ØDEMARK) (LYD AF KØRENDE HUNDESLÆDE) STHUSET afs. 23 side 1 JULEPOSTHUSET 23. december "" LYD: CLS ØDEMARK KØRENDE HUNDESLÆDE SLÆDE KØRER IND I SNEDYNGE PISKEKNALD (CLS POLARNAT I ØDEMARK) (LYD AF KØRENDE HUNDESLÆDE) (DUMPE HYL FRA MADSEN

Læs mere

Personlig Erfarings LOG (PE Log)

Personlig Erfarings LOG (PE Log) Personlig Erfarings LOG (PE Log) PE Log en er dit personlige redskab, som kan hjælpe dig med at udvikle dig som instruktør. PE loggen består af to dele: En planlægningsdel, som er et skema med 6 spørgsmål.

Læs mere

Træningsprogram. Tilhører: Regionshospitalet Horsens. Terapien. Tlf 79274700

Træningsprogram. Tilhører: Regionshospitalet Horsens. Terapien. Tlf 79274700 Træningsprogram Programtitel: Træningsprogram efter SLAP operation Tilhører: Regionshospitalet Horsens. Terapien. Tlf 79274700 Bemærkninger: Revideret af Fysioterapeut Michael Rasmussen. Godkendt af Overlæge

Læs mere

Tal, funktioner og grænseværdi

Tal, funktioner og grænseværdi Tal, funktioner og grænseværdi Skriv færdig-eksempler der kan udgøre en væsentlig del af et forløb der skal give indsigt vedrørende begrebet grænseværdi og nogle nødvendige forudsætninger om tal og funktioner

Læs mere

Gratis E-kursus. Få succes med din online markedsføring - Online markedsføring alle kan være til

Gratis E-kursus. Få succes med din online markedsføring - Online markedsføring alle kan være til Gratis E-kursus Få succes med din online markedsføring - Online markedsføring alle kan være til Bloggens styrke Indledning 3 Hvad er en blog? 5 Hvorfor blogge? 7 Sådan kommer du i gang 9 Få succes med

Læs mere

Oplæg om hjemliggørelse på temadag for ledere af. Ingrid Terkelsen justeret med Jettes tilføjelser 7. april

Oplæg om hjemliggørelse på temadag for ledere af. Ingrid Terkelsen justeret med Jettes tilføjelser 7. april Tale på taleark Tale til: Jette Skive Anledning: plejehjem m.v. Oplæg om hjemliggørelse på temadag for ledere af Dato: 11-04-2016 Skrevet af: Ingrid Terkelsen justeret med Jettes tilføjelser 7. april Set

Læs mere

Delmængder af Rummet

Delmængder af Rummet Delmængder af Rummet Frank Nasser 11. juli 2011 2008-2011. Dette dokument må kun anvendes til undervisning i klasser som abonnerer på MatBog.dk. Se yderligere betingelser for brug her. Indhold 1 Introduktion

Læs mere

Hvordan ligger verdenshjørnerne i forhold til den måde, du ønsker huset placeret?

Hvordan ligger verdenshjørnerne i forhold til den måde, du ønsker huset placeret? 20 Vi bygger hus Trin 3: Find grunden Trin 3: Find grunden I dette kapitel ser vi nærmere på overvejelserne omkring køb af selve grunden til byggeriet. Her skal du blandt andet sikre dig, at drømmehuset

Læs mere

De fire Grundelementer og Verdensrummet

De fire Grundelementer og Verdensrummet De fire Grundelementer og Verdensrummet Indledning Denne teori går fra Universets fundament som nogle enkelte små frø til det mangfoldige Univers vi kender og beskriver også hvordan det tomme rum og derefter

Læs mere

Potens & Kvadratrod. Navn: Klasse: Matematik Opgave Kompendium. Opgaver: 22 Ekstra: 4 Point: Matematik / Potens & Kvadratrod

Potens & Kvadratrod. Navn: Klasse: Matematik Opgave Kompendium. Opgaver: 22 Ekstra: 4 Point: Matematik / Potens & Kvadratrod Navn: Klasse: Matematik Opgave Kompendium Potens & Kvadratrod Opgaver: Ekstra: Point: http://madsmatik.dk/ d.0-0-01 1/1 Potenser: Du har måske set udtrykket før eller måske 10 1. Begge to er det vi kalder

Læs mere

Øvelsesprogram til knæ-opererede

Øvelsesprogram til knæ-opererede Patientinformation Øvelsesprogram til knæ-opererede www.friklinikkenregionsyddanmark.dk 1 Øvelsesprogram til knæ-opererede Denne pjece indeholder øvelsesprogram til dig, der er blevet opereret i knæet.

Læs mere

Transkribering af interview, Christian A: Og oprindeligt tror jeg, at vi måske havde mest lyst til at trække det op på sådan et samfunds..

Transkribering af interview, Christian A: Og oprindeligt tror jeg, at vi måske havde mest lyst til at trække det op på sådan et samfunds.. Transkribering af interview, Christian A: Og oprindeligt tror jeg, at vi måske havde mest lyst til at trække det op på sådan et samfunds.. Sådan, hvad skal vi overhovedet bruge uddannelse til, og hvad

Læs mere

BETYDLIG/RÄCKA/HUGAD Væg-/loftbeslag og gardinstænger

BETYDLIG/RÄCKA/HUGAD Væg-/loftbeslag og gardinstænger 22_015 Produktguide BETYDLIG/RÄCKA/HUGAD Væg-/loftbeslag og gardinstænger DELE Væg-/loftbeslag Gardinstangsholder Gardinstang Endeknopper Hjørnebeslag til gardinstang Enkelhed og variation går hånd i hånd

Læs mere

K: Og der har vi tænkt os at interviewe to 3.g'ere, hvor du så er den ene ik?

K: Og der har vi tænkt os at interviewe to 3.g'ere, hvor du så er den ene ik? Bilag 1 A=Anders K=Kristian S=Simone Optagelsen starter efter Simone er kommet ind i lokalet, og Kristian er igang med at forklare hvad der skal ske. K: Interviewet er i forhold til vores andet semesters

Læs mere

I nogle kirker er der forskellige former for kurser eller møder for forældre til døbte børn, og det kan give inputs til at forstå både dåben og

I nogle kirker er der forskellige former for kurser eller møder for forældre til døbte børn, og det kan give inputs til at forstå både dåben og Indhold Forord 7 At få børn at blive forældre 11 At vælge på barnets vegne 19 Praktiske ting forud for dåben 29 Dåben i kirken 35 At oplære sit barn i kristen tro 67 Forældre forbilleder 95 Til videre

Læs mere

Bilag 4: Transskription af interview med Ida

Bilag 4: Transskription af interview med Ida Bilag 4: Transskription af interview med Ida Interviewet indledes med, at der oplyses om, hvad projektet i grove træk handler om, anonymitet, og at Ida til enhver tid kan sige, hvis der er spørgsmål hun

Læs mere

guide efter ferien Arbejdsklar sider Styrk dit liv med Chris MacDonald Juli 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.

guide efter ferien Arbejdsklar sider Styrk dit liv med Chris MacDonald Juli 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b. Foto: Iris guide Juli 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus 8 sider Styrk dit liv med Chris MacDonald Arbejdsklar efter ferien Sådan bliver du klar til første arbejdsdag efter ferien Gruer

Læs mere

FORSLAG TIL SUPPLERENDE TRÆNING FOR 10-KÆM- PERNE

FORSLAG TIL SUPPLERENDE TRÆNING FOR 10-KÆM- PERNE FORSLAG TIL SUPPLERENDE TRÆNING FOR 10-KÆM- PERNE Vi vil anbefale deltagerne på 10-kæmperne at træne tre gange om ugen, hvilket vil sige, at det vil være godt, hvis du træner yderligere én gang om ugen

Læs mere

Bilag 3 Fokusgruppeinterview A

Bilag 3 Fokusgruppeinterview A Bilag 3 Fokusgruppeinterview A 21. april 2016 Interviewer (I) Projektmedarbejder 1 (P1) Projektmedarbejder 2 (P2) Projektmedarbejder 3 (P3) Interviewer præsenterer dagsordenen for interviewet og case om

Læs mere