UDSKRIFT. Arbejdsrettens dom af 24.januar i sag nr. A :

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "UDSKRIFT. Arbejdsrettens dom af 24.januar 2008. i sag nr. A2007.250:"

Transkript

1 UDSKRIFT af Arbejdsrettens dom af 24.januar 2008 i sag nr. A : Landsorganisationen i Danmark for Fagligt Fælles Forbund, Transportgruppen (advokat Evelyn Jørgensen) mod Danmarks Rederiforening for tankskibsrederiet herning a.s. (advokat Pia Voss) og i sag nr. A : Landsorganisationen i Danmark for Fagligt Fælles Forbund, Transportgruppen (advokat Evelyn Jørgensen) mod Rederiforeningen for mindre Skibe for Rederiet C. Rousing A/S (advokat Pia Voss) Dommere: Børge Dahl, formand, Per Sørensen, næstformand (retsformand), og Poul Sørensen, næstformand.

2 2 INDLEDNING Ved denne afgørelse tages der særskilt stilling til, om Arbejdsrettens sag og sag , der begge er anlagt af Landsorganisationen i Danmark for Fagligt Fælles Forbund, Transportgruppen, (3F) skal afvises. I sag , hvori både Danmarks Rederiforening og tankskibsrederiet herning a.s. er indklaget, har LO for 3F nedlagt følgende påstande: tankskibsrederiet herning a.s. skal til 3F betale i alt ,06 kr. med procesrente fra de enkelte beløbs forfaldstider. tankskibsrederiet herning a.s. skal til 3F betale en efter rettens skøn fastsat bod. Danmarks Rederiforening skal til 3F betale en efter rettens skøn fastsat bod. I sag , hvori både Rederiforeningen for mindre Skibe og Rederiet C. Rousing A/S er indklaget, har LO for 3F nedlagt følgende påstande: Rederiet C. Rousing A/S skal til 3F betale i alt ,49 kr. med procesrente fra de enkelte beløbs forfaldstider. Rederiet C. Rousing A/S skal til 3F betale en efter rettens skøn fastsat bod. Rederiforeningen for mindre Skibe skal til 3F betale en efter rettens skøn fastsat bod. LO s påstande bygger på, at de to rederier har beskæftiget polske søfolk uden at overholde DIS-overenskomsterne, dvs. overenskomster om arbejde på skibe registreret i Danmarks Internationale Skibsregister. De pågældende søfolk har bopæl i Polen, men LO gør gældende, at DIS-overenskomsterne er områdeoverenskomster og derfor omfatter udenlandske søfolk, der er beskæftiget på danske skibe under overenskomsterne, jf. herved disses henvisning til DIS-lovens 10, stk. 2, der er gengivet nedenfor. Rederiforeningerne og rederierne har påstået afvisning, subsidiært frifindelse. Begrundelsen for afvisningspåstandene er, at forbundet eneste formål med sagerne er at søge DIS-lovens 10, stk. 2, enten tilsidesat eller udvidet, og at forbundet dermed forfølger ganske samme politiske mål som i Arbejdsrettens tidligere sag , hvori Danmarks Rederiforening for DFDS A/S blev frifundet ved rettens dom af 24. april 1997 (AT 1997, s. 42), og i sag , der blev afvist ved Arbejdsrettens dom af 27. oktober 2005 (AT 2005, s. 94). Afvisningspåstandene er udskilt til særskilt afgørelse.

3 3 ARBEJDSRETTENS DOM AF 27. OKTOBER 2005 Sagen var anlagt af LO for 3F mod Rederiforeningen for mindre Skibe og et antal medlemsvirksomheder. Arbejdsrettens dom af 27. oktober 2005 er som nævnt gengivet i AT 2005, s. 94. Uoverensstemmelsen Under overskriften Uoverensstemmelsen hedder det i dommen: Parterne er uenige om, hvorvidt deres DIS-overenskomst, dvs. overenskomst om arbejde på skibe registrerede i Danmarks Internationale Skibsregister, gælder for polske søfarende med bopæl i Polen. Klager har begæret visse spørgsmål forelagt for EF-domstolen til præjudiciel besvarelse, jf. EF-traktatens artikel 234. Indklagede har påstået sagen afvist og protesteret mod forelæggelse af spørgsmål for EF-domstolen. Disse spørgsmål er udskilt til særskilt afgørelse. Sagens baggrund Dommens afsnit om sagens baggrund indeholder en gennemgang af de relevante bestemmelser i DIS-loven og en redegørelse for baggrunden for indførelsen af lovens 10, stk. 2 og 3. Desuden er der i afsnittet redegjort for de nærmere omstændigheder ved den pågældende sag. Idet der i det hele henvises til redegørelsen i dommen, skal her alene gengives de relevante bestemmelser i DIS-loven, der lyder således: Kap. 1. Anvendelsesområde 1. I Dansk Internationalt Skibsregister optages danske skibe 3. Et skib, der er optaget i Dansk Internationalt Skibsregister, er beret-tiget til at sejle under dansk flag og er undergivet dansk ret. Kap. 2. Registreringen Kap. 3. Løn- og arbejdsforhold 10. Kollektive overenskomster om løn- og arbejdsforhold for ansatte på skibe i dette register skal udtrykkelig angive, at de kun gælder for sådan beskæftigelse.

4 4 Stk. 2. Kollektive overenskomster som nævnt i stk. 1, der er indgået af en dansk faglig organisation, kan kun omfatte personer, som anses for at have bopæl i Danmark, eller som i medfør af indgåede internationale forpligtelser skal sidestilles med danske statsborgere. Stk. 3. Kollektive overenskomster som nævnt i stk. 1, der er indgået af en udenlandsk faglig organisation, kan kun omfatte personer, der er med-lemmer af den pågældende organisation, eller personer, der er statsborgere i det land, hvori den faglige organisation er hjemmehørende, for så vidt de ikke er medlemmer af en anden organisation, med hvilken der er indgået overenskomst som nævnt i stk. 1. Stk. 4. Lov om arbejdsretten finder tillige anvendelse i sager, hvor en udenlandsk faglig organisation er part. Parternes påstande Det fremgår af DIS-lovens forarbejder gengivet i dommen, at meningen med loven er at give danske rederier mulighed for at ansætte udenlandske søfolk på de lønvilkår, som gælder i deres hjemlande. Under sagen nedlagde LO for 3F påstand om, at medlemmer af Rederiforeningen for mindre Skibe skulle efterbetale manglende overenskomstmæssig løn opgjort i henhold til DIS-overenskomsten til de polske statsborgere med bopæl i Polen, der var beskæftiget på skibe under medlemsvirksomheder i Rederiforeningen. Desuden nedlagte LO påstand om, at såvel de pågældende medlemmer af Rederiforeningen som Rederiforeningen selv skulle betale bod til 3F. Heroverfor påstod Rederiforeningen principalt afvisning. Arbejdsrettens afgørelse Arbejdsretten tog Rederiforeningens afvisningspåstand til følge med følgende begrundelse: Det er uden videre klart, at klagers argumentation til støtte for de nedlagte påstande er fokuseret på, at DIS-lovens 10, stk. 2, som følge af EF-retlige krav til dansk ret enten skal forstås anderledes end fastslået ved Arbejdsrettens dom af 24. april 1997 i sag nr (Arbejdsretligt Tidsskrift 1997 s. 42) eller anses for at være i strid med EF-retten, og snarere er rettet mod præjudiciel forelæggelse for EF-domstolen til afgørelse heraf end mod en stillingtagen til, om sagens parter som overenskomstparter har aftalt et personelt gyldighedsområde, som går videre end, hvad der af den danske lovgiver i 1988 var tilsigtet med DIS-lovens 10, stk. 2. Når dette sammenholdes med den manglende konkretisering i klagers påstande af, hvilke rederier der har begået hvilke overenskomstbrud udløsende hvilke efterbetalingskrav, lægger Arbejdsretten til grund, at de nedlagte påstande ikke udspringer af en sådan reel overenskomstmæssig uoverensstemmelse, som henhører under Arbejdsrettens kompetence, jf. arbejdsretslovens 9, men tjener som facadelegitimation for klagers egentlige interesse i søgsmålet, nemlig via EF-retten at få DIS-lovens 10, stk. 2, udvidet eller tilsidesat. Arbejdsretten finder, at et sådant søgsmål savner den overenskomstmæssige tilknytning, som

5 5 er forudsætningen for, at Rederiforeningen skal tåle at være indklaget, og at søgsmålet er omfattet af Arbejdsrettens kompetence. Arbejdsretten tager derfor indklagedes afvisningspåstand til følge. UOVERSTEMMELSEN I DE TO NYE SAGER Forskellen fra 2005-sagen Som det fremgår af Arbejdsrettens dom i 2005-sagen, var der i den pågældende sag ikke opgjort noget konkret efterbetalingskrav, og der var ikke oplyst navne på polske søfarende, der havde arbejdet på skibe i medlemsvirksomheder under Rederiforeningen. De to nye sager adskiller sig ifølge LO fra sagen i 2005 ved, at der nu foreligger det fornødne konkrete grundlag for at tage efterbetalingskravene under påkendelse. Grunden hertil er, at 3F har fået fuldmagt fra to navngivne polske søfolk til at fremsætte kravene. De pågældende søfolk rettede henvendelse til forbundet, efter at dette i polske medier havde annonceret efter polske søfolk, der havde været eller er beskæftiget på danske skibe. 3F har erklæret, at de efterbetalingsbeløb, der under disse to sager måtte blive tilkendt forbundet, fuldt ud vil blive videresendt til søfolkene. Ingen af de to polske søfolk er eller har været medlemmer af 3F. Den ene af dem (Gorgon Sylwester) var under den første del af sin ansættelse i tankskibsrederiet herning omfattet af en virksomhedsoverenskomst mellem rederiet og den polske søfartsorganisation Seamen s and Fishermen s Trade Union Federation (SFTUF) og senere af en kollektiv overenskomst mellem Rederiforeningen og SFTUF, der afløste virksomhedsoverenskomsten. Den anden (Krzysztof Mecheda) var under sin ansættelse i rederiet C. Rousing omfattet af en kollektiv overenskomst mellem Rederiforeningen for mindre Skibe og SFTUF. I rederiforeningernes overenskomster er det anført, at de er indgået i henhold til DIS-lovens 10, stk. 3, og omfatter menige søfolk med bopæl i Polen, der er beskæftiget på DIS-skibe. DIS-overenskomsterne Af indledningen til overenskomst af 23. februar 2004 mellem Danmarks Rederiforening og Sømændenes Forbund i Danmark fremgår, at overenskomsten er gældende for tjeneste i skibe registreret i Dansk Internationalt Skibsregister (DIS) jfr. DIS-lovens 10, stk. 2. Overenskomstens 1 D, stk. 1, lyder således: I et skib med besætning omfattet af denne overenskomst forhyres ikke til såvel befarne som ubefarne stillinger med ens kvalifikationskrav menige udlændinge på ringere vilkår end den i henhold til DIS-lovens 10, stk. 2 nævnte personkreds om bord. I 1 i DIS Coaster overenskomst af 1. juli 2004 mellem Rederiforeningen for mindre Skibe og Sømændenes Forbund i Danmark er der henvist til DIS-Hovedaftale af 12. december 1989 med protokollat af 24. oktober Hovedaftalen er indgået mellem bl.a. de to rederiforeninger i denne sag

6 6 og de traditionelle danske søfartsorganisationer med undtagelse af 3F. Hovedaftalens punkt 2 lyder således: Parterne (er) enige om, at parternes DIS-overenskomst og DIS-hovedaftale er gældende som minimum for alle søfarende, der er omfattet af DIS-lovens 10, stk. 2, indenfor kategorierne faglærte/befarne/ubefarne skibsassistenter/matroser, skibsassistent-elever og ufaglært kabys- /cateringspersonale. I det enkelte skib forhyres menigt mandskab efter samme overenskomst. Rederierne forpligter sig til at instruere skibsføreren om at sørge for, at samtlige søfarende indenfor de nævnte kategorier bliver indmeldt i en statsanerkendt arbejdsløshedskasse. FORKLARING Henrik Berlau, der er forretningsfører i 3F, har forklaret bl.a., at forbundet på baggrund af bemærkningen i Arbejdsrettens dom i 2005-sagen om, at kravene i sagen ikke var nærmere konkretiseret, besluttede at få kontakt med polske søfarende, der har været eller er beskæftiget på danske skibe. Annonceringen skete efter forslag fra en polsk fagforening, som 3F samarbejder med. Der kom mange henvendelser fra polske søfolk, og 3F valgte at føre sag for de to søfolk, der er omfattet af disse to sager. Teoretisk set kunne de godt blive medlemmer af 3F, men det ville ikke have meget formål, da forbundet ikke er i stand til at skaffe dem det afgørende, nemlig dækning under en dansk overenskomst. Siden gennemførelsen af DIS-loven i 1988 har det været Sømændenes Forbunds opfattelse, at EU-landenes søfolk, der arbejder på danske skibe, bør aflønnes efter dansk overenskomst og derfor ikke være omfattet af DIS-loven. Spørgsmålet er dog først blevet rigtigt aktuelt efter optagelsen af navnlig Polen og de baltiske lande i EU. Forbundet har hele tiden vidst, at rederiforeningerne har en anden opfattelse. PARTERNES ARGUMENTER Rederierne har til støtte for påstandene om afvisning gjort gældende, at disse to sager er af arbejdsmarkedspolitisk karakter og ikke angår en arbejdsretlig uoverensstemmelse, der er omfattet af Arbejdsrettens kompetence. Der er ingen reel uoverensstemmelse mellem parterne om, at DISoverenskomster alene omfatter personer med bopæl i Danmark. Det spørgsmål, LO ønsker afgjort, er tidligere afgjort af Arbejdsretten ved dommene af 24. april 1997 og 27. oktober Allerede i dommen fra 1997 blev det udtrykkeligt udtalt, at DIS-lovens 10, stk. 2, kun omfatter personer, som kan anses for at have bopæl i Danmark. Ved dommen blev Danmarks Rederiforening for DFDS A/S frifundet for LO s og Restaurations- og Bryggeriarbejderforbundets påstande om efterbetaling i henhold til overenskomsten mellem DFDS og RBF og om bod for overenskomstbrud. LO gør under disse to nye sager gældende, at Arbejdsretten kan tage stilling til DIS-overenskomsternes personelle gyldighedsområde, men i kraft af henvisningen til DIS-lovens 10, stk. 2, er anvendel-

7 7 sesområdet netop defineret i 10, stk. 2. LO s eneste formål med søgsmålet er således at søge DISlovens 10, stk. 2, enten tilsidesat eller udvidet, dvs. samme formål som i de to tidligere sager. En stillingtagen til loven må derfor i givet fald ske ved de almindelige domstole med et ministerium som rette sagsøgte, jf. herved også Arbejdsrettens dom af 19. april 2001 i sag (AT 2001, s. 20). Den eneste forskel fra de to tidligere sager er, at forbundet nu har indhentet fuldmagt fra de to polske søfolk, men dette udgør ikke nogen reel forskel og kan således ikke begrunde et andet udfald end tidligere. Også den omstændighed, at de to søfolk ikke er medlemmer af 3F, bevirker, at Arbejdsretten ikke kan tage stilling til deres krav, der må henvises til de almindelige domstole. Forbundet overser tillige, at de to søfolk er omfattet af andre overenskomster, der er indgået i medfør af DIS-lovens 10, stk. 3. Hvad angår LO s krav om, at spørgsmålet om DIS-lovens overensstemmelse med EU-retten bør forelægges præjudicielt for EF-domstolen, har Rederiforeningen anført, at DIS-loven har været gældende i ca. 20 år, og at EU-retten ikke beskytter kollektive rettigheder, men individuelle rettigheder. En forelæggelse for EF-domstolen vil derfor ikke kunne frembringe noget nyt ved vurderingen af den kollektive DIS-overenskomst. I øvrigt var spørgsmålet om forelæggelse for EFdomstolen også fremme både i sagen i 1997, hvor retten afviste at tage LO s anmodning herom til følge, og i sagen i LO har anført, at Arbejdsrettens bemærkning i 2005-dommen hvorefter LO s egentlige interesse i søgsmålet i den sag var via EF-retten at få DIS-lovens 10, stk. 2, udvidet eller tilsidesat bl.a. skal ses i sammenhæng med den foregående bemærkning om, at der ikke i sagen var konkretisering i klagers påstande af, hvilke rederier der har begået hvilke overenskomstbrud udløsende hvilke efterbetalingskrav. På den baggrund tog 3F efter dommen det naturlige skridt at annoncere i polske aviser efter søfolk, der havde været eller er beskæftiget på danske skibe. Annonceringen resulterede i mange henvendelser, og med opgørelsen af de to fuldmagtsgiveres krav har LO nu konkretiseret og dokumenteret Rederiforeningernes overenskomstbrud og efterbetalingskravene. 3F har som overenskomstpart ikke andre muligheder for en retlig prøvelse af lønkravene i henhold til overenskomsterne end at føre disse to sager mod Rederiforeningerne og de pågældende rederier. Det faktum, at der er politisk og juridisk uenighed om rækkevidden af DIS-lovens 10, stk. 2, kan ikke afskære adgangen til retlig prøvelse. Formålet med sagerne er således ikke at få ændret lovgivningen, men at få fastslået overenskomsternes personelle gyldighedsområde. LO har endvidere anført, at sagen ikke angår overenskomstfortolkning, men rækkevidden af DISlovens 10, stk. 2, under iagttagelse af EF-traktatens art. 39, stk. 2. Selv om overenskomsterne fortolkes således, at de alene omfatter personer med bopæl i Danmark, er der grundlag for under en prøvesag at få taget stilling til, om et sådant vilkår er gyldigt, jf. traktatens art. 39, stk. 2, der er direkte anvendelig og også binder private parter. En sådan prøvelse skal foretages, hvad enten sagen behandles i Arbejdsretten eller i andet forum. Arbejdsrettens kompetence gælder også, hvor der forudsættes en fortolkning af DIS-lovens 10, stk. 2, som den relevante lovbestemmelse dommen har ikke retskraft for de nu anlagte sager, da parterne i sagen i 1997 og parterne i denne sag ikke er de samme. Desuden må 1997-dommens prædikatsværdi i dag anses for at være stærkt begrænset. Dels blev afgørelsen om DIS-lovens 10, stk. 2, truffet uden præjudiciel forelæggelse for EF-domstolen, dels er der siden sket en udvikling i retstilstanden, ikke mindst i EFdomstolens praksis, der nu gør en forelæggelse aktuel.

8 8 LO har endelig anført, at efterbetalingskravene ikke kan afvises med den begrundelse, at de to polske søfolk ikke er medlemmer af 3F, allerede fordi 3F har erklæret, at efterbetalingsbeløbene i givet fald vil tilgå søfolkene. ARBEJDSRETTENS BEGRUNDELSE OG KONKLUSION Arbejdsrettens afvisning af sagen i 2005 var begrundet med, at de nedlagte påstande ikke udspringer af en sådan reel overenskomstmæssig uoverensstemmelse, som henhører under Arbejdsrettens kompetence, jf. arbejdsretslovens 9, men tjener som facadelegitimation for klagers egentlige interesse i søgsmålet, nemlig via EF-retten at få DIS-lovens 10, stk. 2, udvidet eller tilsidesat. Et sådant søgsmål savnede den overenskomstmæssige tilknytning, som var forudsætningen for, at Rederiforeningen skulle tåle at være indklaget. Arbejdsretten finder, at begrundelsen i 2005-dommen fortsat er fuldt gældende. Den omstændighed, at der nu som det eneste nye i forhold til sagen i 2005 foreligger fuldmagter fra to polske søfolk, kan ikke føre til en anden vurdering af Arbejdsrettens kompetence med hensyn til DIS-lovens 10, stk. 2. En sag, der som de foreliggende har til formål at få udvidet eller tilsidesat 10, stk. 2, må derfor anlægges mod den danske stat i form af det kompetente ministerium ved de almindelige domstole. Herefter tages Rederiforeningernes afvisningspåstande til følge. T H I K E N D E S F O R R E T: Disse to sager afvises. Klager, Landsorganisationen i Danmark, skal betale kr. i sagsomkostninger til Arbejdsretten. Børge Dahl Per Sørensen Poul Sørensen

Årsberetning 2014. (Uddrag)

Årsberetning 2014. (Uddrag) Årsberetning 2014 (Uddrag) 6.3 Kompetencespørgsmål Arbejdsrettens og de faglige voldgiftsretters kompetence er fastlagt i henholdsvis 9 11 og 21-22 i lov nr. 106 af 26. februar 2008, der som oven for nævnt

Læs mere

News & Updates Arbejds- og Ansættelsesret. Vikarer ikke omfattet af brugervirksomheds overenskomst

News & Updates Arbejds- og Ansættelsesret. Vikarer ikke omfattet af brugervirksomheds overenskomst Vikarer ikke omfattet af brugervirksomheds overenskomst - februar 2016 Vikarer ikke omfattet af brugervirksomheds overenskomst Vikarbureauansatte vikarer var ikke omfattet af en brugervirksomheds kollektive

Læs mere

T I L K E N D E G I V E L S E

T I L K E N D E G I V E L S E T I L K E N D E G I V E L S E i Faglig voldgiftssag FV 2011.0147: Fagligt Fælles Forbund (3F) (advokat Evelyn Jørgensen) mod DI Overenskomst I (DI) for Torkilstrup Bus A/S (advokat Jesper Hollegaard) Sagen

Læs mere

Udskrift af Arbejdsrettens dom af 27. oktober 2005

Udskrift af Arbejdsrettens dom af 27. oktober 2005 Udskrift af Arbejdsrettens dom af 27. oktober 2005 i sag nr. A2004.435: Landsorganisationen i Danmark for Fagligt Fælles Forbund (advokat Evelyn Jørgensen) mod Rederiforeningen for mindre Skibe på egne

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 9. september 2015

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 9. september 2015 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 9. september 2015 Sag 83/2014 (1. afdeling) Holbæk Kommune (advokat Steen Marslew) mod GF Forsikring A/S (advokat Nicolai Mailund Clan) I tidligere instanser er afsagt

Læs mere

Udskrift af Arbejdsrettens kendelse af 24. januar 2013

Udskrift af Arbejdsrettens kendelse af 24. januar 2013 Udskrift af Arbejdsrettens kendelse af 24. januar 2013 I Sag nr.: AR2012.0254 Landsorganisationen i Danmark for Dansk Metal mod Dansk Arbejdsgiverforening for DI Overenskomst I v/di for City Trafik A/S

Læs mere

Protokollat. med tilkendegivelse. Faglig Voldgift. Akademikernes Centralorganisation (AC) mod. Regionernes Lønnings- og Takstnævn (RLTN)

Protokollat. med tilkendegivelse. Faglig Voldgift. Akademikernes Centralorganisation (AC) mod. Regionernes Lønnings- og Takstnævn (RLTN) 1 Protokollat med tilkendegivelse i Faglig Voldgift (2010.0010) Akademikernes Centralorganisation (AC) (advokat Jakob Juul) mod Regionernes Lønnings- og Takstnævn (RLTN) (advokat Morten Ulrich) 2 1. Indledning

Læs mere

Udskrift af Arbejdsrettens retsbog

Udskrift af Arbejdsrettens retsbog Udskrift af Arbejdsrettens retsbog Den 15. februar 2016 holdt Arbejdsretten møde i Arbejdsmarkedets Hus, Sankt Annæ Plads 5, 1250 København K, i Sag nr.: AR2014.0458 Landsorganisationen i Danmark for CO-industri

Læs mere

Forsvarsudvalget 2014-15 FOU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 84 Offentligt

Forsvarsudvalget 2014-15 FOU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 84 Offentligt Forsvarsudvalget 2014-15 FOU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 84 Offentligt Folketingets Forsvarsudvalg Christiansborg FORSVARSMINISTEREN 18. marts 2015 Folketingets Forsvarsudvalg har den 18. februar

Læs mere

Aktindsigt Relevante lovregler

Aktindsigt Relevante lovregler Aktindsigt Aktindsigt er i Patientskadeankenævnet relevant i to situationer. Problemstillingen er først og fremmest relevant, når der fremsættes anmodning om aktindsigt i sager, der verserer eller har

Læs mere

DET TALTE ORD GÆLDER. Udvalget er naturligvis velkommen til at få besvarelserne oversendt.

DET TALTE ORD GÆLDER. Udvalget er naturligvis velkommen til at få besvarelserne oversendt. Beskæftigelsesudvalget 2013-14 BEU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 411 Offentligt DET TALTE ORD GÆLDER Talepunkter samrådsspørgsmål AA, AB, AC og AD Indledning Jeg er blevet kaldt i samråd i dag for

Læs mere

For indklagede mødte Henrik Legarth som procedør og Peter Ross Jensen som vidne.

For indklagede mødte Henrik Legarth som procedør og Peter Ross Jensen som vidne. FV20090135 Den 30. oktober 2009 kl. 10 blev voldgiftsretten sat i Arbejdsmarkedets Hus af John Jeppesen og Erik B. Wiberg, udpeget af Dansk Metal, Peter Stenholm og Hans Henrik Mortensen, udpeget af DI

Læs mere

2013-7. Vejledning om mulighederne for genoptagelse efter såvel lovbestemte som ulovbestemte regler. 10. april 2013

2013-7. Vejledning om mulighederne for genoptagelse efter såvel lovbestemte som ulovbestemte regler. 10. april 2013 2013-7 Vejledning om mulighederne for genoptagelse efter såvel lovbestemte som ulovbestemte regler Ombudsmanden rejste af egen drift en sag om arbejdsskademyndighedernes vejledning om mulighederne for

Læs mere

Sygefravær afskedigelsesgrund? Opsigelse grund til annullering af orlov?

Sygefravær afskedigelsesgrund? Opsigelse grund til annullering af orlov? Tilkendegivelse af 13. november 2009 i faglig voldgift FV2009.0164: 3F Offentlig Gruppe (advokat Stephan Agger) mod KL for Københavns Kommune (advokat Morten Ulrich) Sygefravær afskedigelsesgrund? Opsigelse

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2006-0006792 (Michael Kistrup, Niels Sørensen, Vibeke Steenberg) 22. februar 2007

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2006-0006792 (Michael Kistrup, Niels Sørensen, Vibeke Steenberg) 22. februar 2007 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2006-0006792 (Michael Kistrup, Niels Sørensen, Vibeke Steenberg) 22. februar 2007 K E N D E L S E Platech Arkitekter ved arkitekt Egon Majlund (selv) mod Rødding Kommune (advokat

Læs mere

Udskrift af Arbejdsrettens dom af 26. maj 2008

Udskrift af Arbejdsrettens dom af 26. maj 2008 Udskrift af Arbejdsrettens dom af 26. maj 2008 i sag nr. A2007.183: Landsorganisationen i Danmark for Dansk El-Forbund (advokat Ane K. Lorentzen) mod Dansk Arbejdsgiverforening for TEKNIQ Installatørernes

Læs mere

Skatteudvalget 2014-15 (2. samling) SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 167 Offentligt

Skatteudvalget 2014-15 (2. samling) SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 167 Offentligt Skatteudvalget 2014-15 (2. samling) SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 167 Offentligt 30. oktober 2015 J.nr. 15-2919473 Til Folketinget Skatteudvalget Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 167 af 2.

Læs mere

Borgerrådgiverens hovedopgave er først og fremmest dialog med borgerne i konkrete sager en mediatorrolle, hvor det handler om at:

Borgerrådgiverens hovedopgave er først og fremmest dialog med borgerne i konkrete sager en mediatorrolle, hvor det handler om at: BORGER RÅDGIVEREN Det kan du bruge borgerrådgiveren til Er du utilfreds med behandlingen af din sag i Hvidovre Kommune eller med kommunens behandling af dig, kan du henvende dig til borgerrådgiveren. Borgerrådgiverens

Læs mere

K E N D E L S E. [Indklagede] korresponderede herefter i perioden august til september 2014 med modpartens advokat vedrørende bodelingen.

K E N D E L S E. [Indklagede] korresponderede herefter i perioden august til september 2014 med modpartens advokat vedrørende bodelingen. København, den 27. januar 2016 Sagsnr. 2015-3739/CSI 7. advokatkreds K E N D E L S E Sagens parter: I denne sag har [klager] klaget over [indklagede]. Klagens tema: [Klager] har klaget over, at [indklagede]

Læs mere

D O M. afsagt den 24. februar 2016 af Vestre Landsrets 4. afdeling (dommerne Hanne Aagaard, Torben Geneser og Henrik Præstgaard (kst.

D O M. afsagt den 24. februar 2016 af Vestre Landsrets 4. afdeling (dommerne Hanne Aagaard, Torben Geneser og Henrik Præstgaard (kst. D O M afsagt den 24. februar 2016 af Vestre Landsrets 4. afdeling (dommerne Hanne Aagaard, Torben Geneser og Henrik Præstgaard (kst.)) i ankesag V.L. B 1033 15 A (advokat Leo Jantzen, Åbyhøj) mod C (advokat

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 03-228.335 (Carsten Haubek, Wayne Jensen, Gorm K. Elikofer) 2. december 2004

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 03-228.335 (Carsten Haubek, Wayne Jensen, Gorm K. Elikofer) 2. december 2004 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 03-228.335 (Carsten Haubek, Wayne Jensen, Gorm K. Elikofer) 2. december 2004 K E N D E L S E Banverket (advokat Anette Ryde, København) mod Nordjyske Jernbaner A/S (advokat

Læs mere

DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON

DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON 11. februar 2013 12/14089 KLAGE OVER BETALING FOR BELYSNING PÅ PRIVATE FÆLLESVEJE Vejdirektoratet har behandlet din klage af 30. november 2012 over Kommunens afgørelse

Læs mere

Kommunernes Landsforening mod Kommunale Tjenestemænd og Overenskomstansatte

Kommunernes Landsforening mod Kommunale Tjenestemænd og Overenskomstansatte Udskrift af Den Kommunale Tjenestemandsrets dom af 25. januar 2007 i sag nr. K2004.009: Kommunernes Landsforening mod Kommunale Tjenestemænd og Overenskomstansatte Dommere: Helle Krogh Basse, Michael Berner,

Læs mere

K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har X klaget over advokat A..

K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har X klaget over advokat A.. København, den 11. marts 2008 J.nr.02-0401-07-2169 bj-jm K E N D E L S E Sagens parter: I denne sag har X klaget over advokat A.. Sagens tema: Klagen vedrører advokatens adfærd i forbindelse med oprettelse

Læs mere

Udskrift af Arbejdsrettens dom af 20. april 2011

Udskrift af Arbejdsrettens dom af 20. april 2011 Udskrift af Arbejdsrettens dom af 20. april 2011 I sag nr.: AR2010.0664 Landsorganisationen i Danmark FOA Fag og Arbejde (advokat Peter Nisbeth) mod Dansk Arbejdsgiverening DI Arriva Skandinavien A/S (advokat

Læs mere

KENDELSE. faglig voldgiftssag FV 2015.0185. 3F Transportgruppen. mod. DI Overenskomst II v/dansk Industri (DI) for. Jysk Vikarservice ApS

KENDELSE. faglig voldgiftssag FV 2015.0185. 3F Transportgruppen. mod. DI Overenskomst II v/dansk Industri (DI) for. Jysk Vikarservice ApS KENDELSE i faglig voldgiftssag FV 2015.0185 3F Transportgruppen mod DI Overenskomst II v/dansk Industri (DI) for Jysk Vikarservice ApS Uoverensstemmelsen Uoverensstemmelsen angår i første række, om der

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 16. august 2010

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 16. august 2010 HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 16. august 2010 Sag 108/2008 (1. afdeling) Ankestyrelsen (kammeradvokaten ved advokat Henrik Nedergaard Thomsen) mod FOA - Fag og Arbejde som mandatar for A (advokat Karsten

Læs mere

K E N D E L S E. Deklarationen havde bl.a. til formål at begrænse byggehøjde og taghældning på fremtidige bygningerne på grundene.

K E N D E L S E. Deklarationen havde bl.a. til formål at begrænse byggehøjde og taghældning på fremtidige bygningerne på grundene. København, den 7. januar 2015 Sagsnr. 2014-523 /2KR/HCH 5. advokatkreds K E N D E L S E Sagens parter: I denne sag har X på vegne af klager klaget over indklagede, [bynavn]. Sagens tema: X har på vegne

Læs mere

D O M. afsagt den 18. marts 2016 af Vestre Landsrets 1. afdeling (dommerne Eva Staal, Astrid Bøgh og Peter Juul Agergaard (kst.

D O M. afsagt den 18. marts 2016 af Vestre Landsrets 1. afdeling (dommerne Eva Staal, Astrid Bøgh og Peter Juul Agergaard (kst. D O M afsagt den 18. marts 2016 af Vestre Landsrets 1. afdeling (dommerne Eva Staal, Astrid Bøgh og Peter Juul Agergaard (kst.)) i ankesag V.L. B 0524 15 Handrupgaard Grundejerforening v/ formand Knud

Læs mere

Hjemvisningspraksis i arbejdsskadesager

Hjemvisningspraksis i arbejdsskadesager Hjemvisningspraksis i arbejdsskadesager Den Sociale Ankestyrelse havde oplyst, at det er den overvejende hovedregel i sager om anerkendelse af en arbejdsskade at hjemvise spørgsmålet om ménfastsættelse

Læs mere

KENDELSE. Klagen støttes i første række på, at Breeders of Denmark som klager skal anses som part i klagesagen.

KENDELSE. Klagen støttes i første række på, at Breeders of Denmark som klager skal anses som part i klagesagen. KENDELSE afsagt af Konkurrenceankenævnet den 9/12 2015 i sag nr. KL-6-2015 Breeders of Denmark A/S (advokat Joan Vollertsen) mod Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen (fuldmægtig Maria Nielsen) Resume af

Læs mere

Statsforvaltningens brev til en borger 2015-78948. Henvendelse vedrørende Københavns Kommunes afgørelse om aktindsigt

Statsforvaltningens brev til en borger 2015-78948. Henvendelse vedrørende Københavns Kommunes afgørelse om aktindsigt Statsforvaltningens brev til en borger 2015-78948 Dato: 26-05-2016 Henvendelse vedrørende Københavns Kommunes afgørelse om aktindsigt Du har den 7. december 2015 klaget til Københavns Kommune over kommunens

Læs mere

H O V E D A F T A L E mellem Regionernes Lønnings- og Takstnævn og HK/KOMMUNAL vedrørende ikke-tjenestemandsansat personale

H O V E D A F T A L E mellem Regionernes Lønnings- og Takstnævn og HK/KOMMUNAL vedrørende ikke-tjenestemandsansat personale Side 1 H O V E D A F T A L E mellem Regionernes Lønnings- og Takstnævn og HK/KOMMUNAL vedrørende ikke-tjenestemandsansat personale --------------------------- Denne hovedaftale er indgået med bindende

Læs mere

KENDELSE. afsagt af Konkurrenceankenævnet den 14. februar 2011 i sag nr. 2010-0023239

KENDELSE. afsagt af Konkurrenceankenævnet den 14. februar 2011 i sag nr. 2010-0023239 KENDELSE afsagt af Konkurrenceankenævnet den 14. februar 2011 i sag nr. 2010-0023239 Poul Erik Bech A/S (advokat Steen Lundeby) mod Konkurrencerådet (Specialkonsulent Gry Høirup) Resume af afgørelsen Poul

Læs mere

DOMSTOLENS DOM (Ottende Afdeling) 6. november 2014 *

DOMSTOLENS DOM (Ottende Afdeling) 6. november 2014 * DOMSTOLENS DOM (Ottende Afdeling) 6. november 2014 *»Traktatbrud direktiv 2000/60/EF Den Europæiske Unions vandpolitiske foranstaltninger vandområdeplaner offentliggørelse manglende rapportering til Europa-Kommissionen«I

Læs mere

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 5. november 2014. faglig voldgiftssag (FV2014.0054): Fødevareforbundet NNF. (advokat Martin Juul Christensen) mod

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 5. november 2014. faglig voldgiftssag (FV2014.0054): Fødevareforbundet NNF. (advokat Martin Juul Christensen) mod PROTOKOLLAT med tilkendegivelse af 5. november 2014 i faglig voldgiftssag (FV2014.0054): Fødevareforbundet NNF (advokat Martin Juul Christensen) mod DI Overenskomst I for Fertin Pharma A/S (Fagleder Jane

Læs mere

K E N D E L S E. Datoen for klagen: Klagen er modtaget i Advokatnævnet den 11. september 2015.

K E N D E L S E. Datoen for klagen: Klagen er modtaget i Advokatnævnet den 11. september 2015. København, den 26. februar 2016 Sagsnr. 2015 3393/CBW 3. advokatkreds K E N D E L S E Sagens parter: I denne sag har [klager] klaget over advokat Gorm Beck, Roskilde. Klagens tema: [Klager] har klaget

Læs mere

til brug for besvarelsen af samrådsspørgsmål J fra Folketingets Skatteudvalg den 1. februar 2012

til brug for besvarelsen af samrådsspørgsmål J fra Folketingets Skatteudvalg den 1. februar 2012 Skatteudvalget 2011-12 SAU alm. del, endeligt svar på spørgsmål 322 Offentligt Civil- og Politiafdelingen Dato: 25. januar 2012 Dok.: 328697 UDKAST TIL TALE til brug for besvarelsen af samrådsspørgsmål

Læs mere

Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2014-15 UUI Alm.del endeligt svar på spørgsmål 501 Offentligt

Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2014-15 UUI Alm.del endeligt svar på spørgsmål 501 Offentligt Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2014-15 UUI Alm.del endeligt svar på spørgsmål 501 Offentligt Folketinget Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik Christiansborg 1240 København K

Læs mere

Sagen drejer sig om, hvorvidt sagsøgeren,

Sagen drejer sig om, hvorvidt sagsøgeren, RETTEN I HJØRRING Udskrift af dombogen DOM fsagt den 28. juni 2013 i sag nr. mod Brønderslev Kommune Ny Rådhusplads 1 9700 Brønderslev Indledning Sagen drejer sig om, hvorvidt sagsøgeren, krav på tabt

Læs mere

Sagsøgte, Betina Overbye Vestergaard, har nedlagt påstand om frifindelse overfor samtlige påstande.

Sagsøgte, Betina Overbye Vestergaard, har nedlagt påstand om frifindelse overfor samtlige påstande. DOM Afsagt den 28. maj 2014 i sag nr. BS 6-1643/2011: Cepheus Ejendomme A/S Jernbanegade 26 8900 Randers C mod Betina Overbye Vestergaard Hobrovej 34, 4. th., 8900 Randers C Sagens baggrund og parternes

Læs mere

Statsforvaltningens brev til en journalist. Att.: XXXX. Henvendelse vedrørende afslag på aktindsigt

Statsforvaltningens brev til en journalist. Att.: XXXX. Henvendelse vedrørende afslag på aktindsigt 2015-71725 Statsforvaltningens brev til en journalist Dato: 18-12- 2015 Att.: XXXX Tilsynet Henvendelse vedrørende afslag på aktindsigt Du har i e-mail af 2. november 2015 meddelt Aalborg Kommune, at du

Læs mere

Udskrift af Arbejdsrettens dom af 10. november 2005

Udskrift af Arbejdsrettens dom af 10. november 2005 Udskrift af Arbejdsrettens dom af 10. november 2005 i sag nr. A2005. 839: Dansk Arbejdsgiverforening for Dansk Industri, Dansk Byggeri, Danske Malermestre, HTS Arbejdsgiverforeningen, Sammenslutningen

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 23. april 2015

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 23. april 2015 HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 23. april 2015 Sag 257/2014 Per Munk Larsen (advokat Claus Guldbrand) mod Signe Fisker (advokat Jørgen Lykkegård) I tidligere instanser er der truffet beslutning

Læs mere

Sundhedskartellets guidelines for fleksjobberes løn- og ansættelsesvilkår.

Sundhedskartellets guidelines for fleksjobberes løn- og ansættelsesvilkår. Sundhedskartellets guidelines for fleksjobberes løn- og ansættelsesvilkår. Nye regler for fleksjobbere pr. 1. januar 2013 Lov om en aktiv beskæftigelsesindsats, som gennemfører fleksjobreformen, er vedtaget

Læs mere

D O M. afsagt den 23. januar 2015 af Vestre Landsrets 5. afdeling (dommerne Dorte Jensen, Torben Geneser og Lone Kudahl (kst.

D O M. afsagt den 23. januar 2015 af Vestre Landsrets 5. afdeling (dommerne Dorte Jensen, Torben Geneser og Lone Kudahl (kst. D O M afsagt den 23. januar 2015 af Vestre Landsrets 5. afdeling (dommerne Dorte Jensen, Torben Geneser og Lone Kudahl (kst.)) i ankesag V.L. B 1394 13 A (advokat Flemming Schroll Madsen, Middelfart) mod

Læs mere

K E N D E L S E. Der blev under sagen afgivet forklaring af Klager. Forklaringen blev afgivet for lukkede døre.

K E N D E L S E. Der blev under sagen afgivet forklaring af Klager. Forklaringen blev afgivet for lukkede døre. København, den 23. september 2013 Sagsnr. 2011-5139/SAF/JML 5. advokatkreds K E N D E L S E Sagens parter: I denne sag har Klager klaget over advokat A. Sagens tema: Klager, der var mor til en pige, som

Læs mere

Opnåelse af efterløn ved afbrydelse af medlemskab af arbejdsløshedskasse

Opnåelse af efterløn ved afbrydelse af medlemskab af arbejdsløshedskasse Opnåelse af efterløn ved afbrydelse af medlemskab af arbejdsløshedskasse Udtalt overfor ankenævnet for arbejdsløshedsforsikringen, at det blotte forhold, at afbrydelse af medlemskab af en arbejdsløshedskasse

Læs mere

Denne sag handler om, hvorvidt en person i forbindelse med en anerkendte patientskade er berettiget til erstatning for erhvervsevnetab.

Denne sag handler om, hvorvidt en person i forbindelse med en anerkendte patientskade er berettiget til erstatning for erhvervsevnetab. DOM Afsagt den 14. maj 2013 i sag nr. BS 5-699/2012: A mod Patientskadeankenævnet Finsensvej 15 2000 Frederiksberg Sagens problemstilling Denne sag handler om, hvorvidt en person i forbindelse med en anerkendte

Læs mere

Afvisning af bindende svar værdiansættelse i dødsbo SKM2009.534.LSR. www.v.dk

Afvisning af bindende svar værdiansættelse i dødsbo SKM2009.534.LSR. www.v.dk 1 Afvisning af bindende svar værdiansættelse i dødsbo SKM2009.534.LSR Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Landsskatteretten fandt ved en kendelse af 29/6 2009, at SKAT ikke kan afgive bindende

Læs mere

DOM OM RETSHJÆLPSFORSIKRING SALÆRAFTALE

DOM OM RETSHJÆLPSFORSIKRING SALÆRAFTALE 28. AUGUST 2012 DOM OM RETSHJÆLPSFORSIKRING SALÆRAFTALE En ny dom fastslår, at der er tale om omgåelse af de regler, der gælder for retshjælpsforsikring, såfremt advokat og klient indgår aftale om, at

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 00-218.937 (H.P. Rosenmeier, Niels Henriksen, Iver Pedersen) 22. november 2001

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 00-218.937 (H.P. Rosenmeier, Niels Henriksen, Iver Pedersen) 22. november 2001 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 00-218.937 (H.P. Rosenmeier, Niels Henriksen, Iver Pedersen) 22. november 2001 K E N D E L S E Forlaget Magnus A/S (advokat Erik Bertelsen, Århus) mod Told- og Skattestyrelsen

Læs mere

Ligningslovens 2 betalingskorrektion SKM2009.506.ØLR. Af advokat (L) Bodil Christiansen og advokat (H), cand. merc. (R) Tommy V.

Ligningslovens 2 betalingskorrektion SKM2009.506.ØLR. Af advokat (L) Bodil Christiansen og advokat (H), cand. merc. (R) Tommy V. 1 Ligningslovens 2 betalingskorrektion SKM2009.506.ØLR Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Østre Landsret fandt ved en dom af 20/8 2009, at en erklæring fra skatteyderens revisor konstituerede

Læs mere

Ministertale ved åbent samråd om L 160 om offentlig digital post tirsdag den 15. maj 2012 kl. 14.00

Ministertale ved åbent samråd om L 160 om offentlig digital post tirsdag den 15. maj 2012 kl. 14.00 Kommunaludvalget 2011-12 L 160, endeligt svar på spørgsmål 26 Offentligt Side 1 af 5 Samrådssvar 15. maj 2012 Ministertale ved åbent samråd om L 160 om offentlig digital post tirsdag den 15. maj 2012 kl.

Læs mere

Statsforvaltningens brev til en borger. Henvendelse vedrørende Holbæk Kommunes delvise afslag på aktindsigt

Statsforvaltningens brev til en borger. Henvendelse vedrørende Holbæk Kommunes delvise afslag på aktindsigt 2015-25805 Statsforvaltningens brev til en borger Dato: 21-09- 2015 Tilsynet Henvendelse vedrørende Holbæk Kommunes delvise afslag på aktindsigt Du har den 12. april 2015 meddelt Holbæk Kommune, at du

Læs mere

i sin søns patientjournal. På den måde ville både faren selv og andre sundhedspersoner få kendskab til dommen og dens konsekvenser.

i sin søns patientjournal. På den måde ville både faren selv og andre sundhedspersoner få kendskab til dommen og dens konsekvenser. 2009 12-1 Patientklagenævnets pligt til at vejlede om konsekvenserne af en afgørelse truffet af nævnet I fortsættelse af behandlingen af en konkret klagesag om en fars ret til aktindsigt i sin søns patientjournal

Læs mere

Særoverenskomst D.F.D.S. Dansk Metals Maritime Afdeling (Menigt driftspersonale)

Særoverenskomst D.F.D.S. Dansk Metals Maritime Afdeling (Menigt driftspersonale) Særoverenskomst mellem D.F.D.S. og Dansk Metals Maritime Afdeling (Menigt driftspersonale) Gældende fra 1. marts 2012. SÆRAFALE GÆLDENDE FOR FORHYREDE I DFDS A/S skibe I OSLO/NORDSØFAR Denne ordning er

Læs mere

HVEM HAR RETTEN TIL ET VIDNE NY HØJESTERETS- AFGØRELSE

HVEM HAR RETTEN TIL ET VIDNE NY HØJESTERETS- AFGØRELSE 2. SEPTEMBER 2010 HVEM HAR RETTEN TIL ET VIDNE NY HØJESTERETS- AFGØRELSE Højesteret har i en ny kendelse endeligt afgjort spørgsmålet om, hvorvidt sagsøger ved allerede i stævningen at angive de medarbejdere

Læs mere

Hedensted Byråd Tofteskovvej 4 7130 Juelsminde. Henvendelse om aktindsigt til Hedensted Kommune

Hedensted Byråd Tofteskovvej 4 7130 Juelsminde. Henvendelse om aktindsigt til Hedensted Kommune Hedensted Byråd Tofteskovvej 4 7130 Juelsminde 28-04- 2009 TILSYNET Henvendelse om aktindsigt til Hedensted Kommune A har ved brev af 8. september 2008 rettet henvendelse til Statsforvaltningen Midtjylland,

Læs mere

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 18. januar 2010. faglig voldgift: CO-Industri for 3F for A. mod. DI Overenskomst 1 for Harboes Bryggeri A/S

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 18. januar 2010. faglig voldgift: CO-Industri for 3F for A. mod. DI Overenskomst 1 for Harboes Bryggeri A/S PROTOKOLLAT med tilkendegivelse af 18. januar 2010 i faglig voldgift: CO-Industri 3F A mod DI Overenskomst 1 Harboes Bryggeri A/S Sagen handledes den 18. januar 2010. Den faglige voldgiftsret bestod af

Læs mere

Tilkendegivelse af 16. marts 2016 i faglig voldgiftssag FV 2016.0013: Fagligt Fælles Forbund (forhandlingssekretær Svend-Aage Poulsen) mod

Tilkendegivelse af 16. marts 2016 i faglig voldgiftssag FV 2016.0013: Fagligt Fælles Forbund (forhandlingssekretær Svend-Aage Poulsen) mod Tilkendegivelse af 16. marts 2016 i faglig voldgiftssag FV 2016.0013: Fagligt Fælles Forbund (forhandlingssekretær Svend-Aage Poulsen) mod Dansk Byggeri for Ommen & Møller A/S, cvr.nr. 34053847 (juridisk

Læs mere

Udskrift af Arbejdsrettens retsbog

Udskrift af Arbejdsrettens retsbog Udskrift af Arbejdsrettens retsbog Den 14. december 2015 blev Arbejdsretten sat i Arbejdsmarkedets Hus, Sankt Annæ Plads 5, 1250 København K, i I sag nr.: AR2015.0415 Akademikerne for Ingeniørforeningen

Læs mere

Sag C-101/01. Straffesag mod Bodil Lindqvist

Sag C-101/01. Straffesag mod Bodil Lindqvist Sag C-101/01 Straffesag mod Bodil Lindqvist (anmodning om præjudiciel afgørelse indgivet af Göta hovrätt (Sverige))»Direktiv 95/46/EF anvendelsesområde offentliggørelse af personoplysninger på internettet

Læs mere

02-01-2014 Institutionel forfatningsret og EU-forfatningsret Eksamens nr.: 274

02-01-2014 Institutionel forfatningsret og EU-forfatningsret Eksamens nr.: 274 Litteratur: Zahle, Henrik, Dansk Forfatningsret, Studieudgave, Jurist- og Økonomiforbundets Forlag, 2013, herefter henvist til som HZ. Sørensen, Nielsen og Danielsen, Uddrag af EU-Retten, 6. udgave, Jurist-

Læs mere

Afgørelse vedrørende årsbaseret nettoafregning af solcelleanlæg på [XXX], GSRN-nr. [XXX] Afgørelse. Retsgrundlag. [Navn] [Adresse]

Afgørelse vedrørende årsbaseret nettoafregning af solcelleanlæg på [XXX], GSRN-nr. [XXX] Afgørelse. Retsgrundlag. [Navn] [Adresse] [Navn] [Adresse] [Adresse] Afgørelse vedrørende årsbaseret nettoafregning af solcelleanlæg på [XXX], GSRN-nr. [XXX] Under henvisning til din anmodning om årsbaseret nettoafregning af 18. april 2013 kan

Læs mere

Statsforvaltningens brev til en Journalist. Henvendelse vedrørende Aarhus Kommunes afgørelse om aktindsigt

Statsforvaltningens brev til en Journalist. Henvendelse vedrørende Aarhus Kommunes afgørelse om aktindsigt 2014-173600 Statsforvaltningens brev til en Journalist Dato: 15-06- 2015 Henvendelse vedrørende Aarhus Kommunes afgørelse om aktindsigt Aarhus Kommune har den 26. september 2014 givet dig delvis afslag

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 15. oktober 2010

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 15. oktober 2010 HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 15. oktober 2010 Sag 245/2008 (1. afdeling) Finansforbundet som mandatar for Lise Herup Rosenkilde, Jette Holm Olesen, Heine Lund og Niels Frøik (advokat Jacob Goldschmidt)

Læs mere

Notat. De tre situationer er karakteriseret ved følgende faktiske forhold, som jeg har lagt til grund for min vurdering:

Notat. De tre situationer er karakteriseret ved følgende faktiske forhold, som jeg har lagt til grund for min vurdering: Notat om speciel inhabilitet i tre konkrete sager vedrørende et kommunalbestyrelsesmedlem der er udpeget eller indstillet af kommunalbestyrelsen til bestyrelsesposten i et aktieselskab 1. Baggrunden for

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 15. oktober 2010

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 15. oktober 2010 HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 15. oktober 2010 Sag 246/2008 (1. afdeling) Finansforbundet som mandatar for Rasmus Køjborg, Vagn Olsen, Anna Brændstrup, Jane Skouv Lapain, Pia Lundø, Henriette Fromberg,

Læs mere

Dækning af udgifter til advokatbistand. Hjemmel og klageadgang

Dækning af udgifter til advokatbistand. Hjemmel og klageadgang Dækning af udgifter til advokatbistand Hjemmel og klageadgang 2010 Inden for den private forsikringsret har det længe været praksis, at nødvendige og rimelige advokatudgifter i personskadesager erstattes

Læs mere

Af advokat (L) Bodil Christiansen og advokat (H), cand. merc. (R) Tommy V. Christiansen

Af advokat (L) Bodil Christiansen og advokat (H), cand. merc. (R) Tommy V. Christiansen - 1 Forældrekøb - værdiansættelse af fast ejendom ved overdragelse fra selskab til hovedaktionærs børn - hensyn til eksisterende lejemål anvendelse af 20 pct. s nedslag - Landsskatterettens kendelse af

Læs mere

Afgørelse om aktindsigt ledsaget af klagevejledning med klagefrist

Afgørelse om aktindsigt ledsaget af klagevejledning med klagefrist 14-3. Forvaltningsret 114.4 13.1. Afgørelse om aktindsigt ledsaget af klagevejledning med klagefrist En kvinde klagede til Ankestyrelsen over at Arbejdsskadestyrelsen havde givet hende afslag på aktindsigt

Læs mere

1. FORMÅL OG ANVENDELSESOMRÅDE

1. FORMÅL OG ANVENDELSESOMRÅDE EUROPA-KOMMISSIONEN Generaldirektoratet for Konkurrence Statsstøttepolitik Koordinering af statsstøtte Bruxelles, den GD D(2004) FÆLLESSKABSRAMMEBESTEMMELSER FOR STATSSTØTTE I FORM AF KOMPENSATION FOR

Læs mere

Aktindsigt i oplysninger om ansøgere til hverv som eksportforberedelseskonsulent

Aktindsigt i oplysninger om ansøgere til hverv som eksportforberedelseskonsulent 17-1. Forvaltningsret 11241.1. Aktindsigt i oplysninger om ansøgere til hverv som eksportforberedelseskonsulent Udenrigsministeriet afslog en foreningens anmodning om aktindsigt i oplysninger om hvilke

Læs mere

Bemærkninger til voldgiftskendelse:

Bemærkninger til voldgiftskendelse: Trumf Stilladser, Opsigelse; 6. maj 1997 Bemærkninger til voldgiftskendelse: Denne voldgiftskendelse fastslår at arbejdsgiver ikke uden videre kan tilbageholde løn. Den fastslår at det er arbejdsgiverens

Læs mere

Beslutning: Den 9. februar 2015 blev der i. sag nr. 27/2014. mod. afsagt sålydende

Beslutning: Den 9. februar 2015 blev der i. sag nr. 27/2014. mod. afsagt sålydende Den 9. februar 2015 blev der i sag nr. 27/2014 A mod B afsagt sålydende Beslutning: Ved skrivelse af 28. marts 2014 vedhæftet en politianmeldelse har Advokatfirmaet A indbragt revisor statsautoriseret

Læs mere

Multimedieskat SKM2009.675.SR, SKM2009.676SR, SKM2009.678.SR SKM2009.687SR samt SKM2009.692.SR.

Multimedieskat SKM2009.675.SR, SKM2009.676SR, SKM2009.678.SR SKM2009.687SR samt SKM2009.692.SR. 1 Multimedieskat SKM2009.675.SR, SKM2009.676SR, SKM2009.678.SR SKM2009.687SR samt SKM2009.692.SR. Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Skatterådet har ved en række bindende svar af 10/11 2009

Læs mere

Manden havde samværsret med sine to mindreårige særbørn i Danmark, der dengang var otte og ti år.

Manden havde samværsret med sine to mindreårige særbørn i Danmark, der dengang var otte og ti år. 2013-23 Familiesammenføring med ægtefælle med to særbørn i Danmark En dansk mand klagede over, at Udlændingeservice (nu Udlændingestyrelsen) og Justitsministeriet havde givet hans ægtefælle afslag på opholdstilladelse,

Læs mere

Udskrift af Arbejdsrettens retsbog

Udskrift af Arbejdsrettens retsbog Udskrift af Arbejdsrettens retsbog Den 19. juni 2018 holdt Arbejdsretten møde i Arbejdsmarkedets Hus, Sankt Annæ Plads 5, 1250 København K, i Sag nr.: AR2017.0801 Landsorganisationen i Danmark for FOA

Læs mere

Ankestyrelsens principafgørelse 13-16 om hjemmehjælp - kvalitetsstandard - indkøbsordning - rehabiliteringsforløb

Ankestyrelsens principafgørelse 13-16 om hjemmehjælp - kvalitetsstandard - indkøbsordning - rehabiliteringsforløb KEN nr 9338 af 14/04/2016 (Gældende) Udskriftsdato: 2. juni 2016 Ministerium: Social- og Indenrigsministeriet Journalnummer: 2015-2121-51397 Senere ændringer til afgørelsen Ingen Ankestyrelsens principafgørelse

Læs mere

3. Spørgsmål om indsigt i loggen over opslag og søgninger i CPR.

3. Spørgsmål om indsigt i loggen over opslag og søgninger i CPR. Retsudvalget (2. samling) REU alm. del - Svar på Spørgsmål 103 Offentligt Indenrigs- og Sundhedsministeriet, CPR-kontoret Datavej 20 Postbox 269 3460 Birkerød sendt til cpr@cpr.dk 22. juni 2005 Udtalelse

Læs mere

København, den 6. oktober 2010 J.nr. 2010-02-0029 5. advokatkreds K E N D E L S E

København, den 6. oktober 2010 J.nr. 2010-02-0029 5. advokatkreds K E N D E L S E København, den 6. oktober 2010 J.nr. 2010-02-0029 5. advokatkreds K E N D E L S E Sagens parter: I denne sag har klager klaget over indklagede. Sagens tema: Klagen vedrører indklagedes adfærd i forbindelse

Læs mere

Klage over afslag på anmodning om forlængelse af dispensation fra forbud mod direkte elopvarmning for lagerpavillon Følfodvej 36, Vodskov

Klage over afslag på anmodning om forlængelse af dispensation fra forbud mod direkte elopvarmning for lagerpavillon Følfodvej 36, Vodskov Hydria Elektronik ApS Følfodvej 36 9310 Vodskov Klage over afslag på anmodning om forlængelse af dispensation fra forbud mod direkte elopvarmning for lagerpavillon Følfodvej 36, Vodskov Energiklagenævnet

Læs mere

Afgørelseskompetencen i sager om samvær med anbragte børn

Afgørelseskompetencen i sager om samvær med anbragte børn 2012-19 Afgørelseskompetencen i sager om samvær med anbragte børn Ombudsmanden rejste på baggrund af en konkret sag om samvær mellem en pige anbragt uden for hjemmet og henholdsvis hendes forældre og bedsteforældre

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 11. februar 2016

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 11. februar 2016 HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 11. februar 2016 Sag 172/2015 Foreningen Euro-Mediterranean Human Rights Network (advokat Anders Rynkebjerg) mod Mathiesen A/S (advokat Ulrik Bayer) og Sag 173/2015

Læs mere

Udskrift af Arbejdsrettens dom af 31. maj 2016

Udskrift af Arbejdsrettens dom af 31. maj 2016 I sag nr. AR2015.0507: Landsorganisationen i Danmark for Fag og Arbejde mod KL for K Udskrift af Arbejdsrettens dom af 31. maj 2016 Dommere: Kim Bruhn-Petersen, Marianne Dissing, Arne Grevsen, Carsten

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0024946 (Katja Høegh, Jørgen Egholm) 31. maj 2012

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0024946 (Katja Høegh, Jørgen Egholm) 31. maj 2012 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0024946 (Katja Høegh, Jørgen Egholm) 31. maj 2012 K E N D E L S E RenoNorden A/S (advokat Torkil Høg, København) mod Skive Kommune (Skive Renovation 4-S) (advokat Tina

Læs mere

EUROPA-PARLAMENTET. Udvalget for Andragender MEDDELELSE TIL MEDLEMMERNE

EUROPA-PARLAMENTET. Udvalget for Andragender MEDDELELSE TIL MEDLEMMERNE EUROPA-PARLAMENTET 2004 Udvalget for Andragender 2009 1.6.2007 MEDDELELSE TIL MEDLEMMERNE Andragende 826/2001 af Christian Monatte, fransk statsborger, om påstået kønsdiskriminering 1. Sammendrag Andrageren,

Læs mere

Høringssvar vedrørende forslag til fastsættelse af løn- og ansættelsesvilkår i fleksjob

Høringssvar vedrørende forslag til fastsættelse af løn- og ansættelsesvilkår i fleksjob Styrelsen for Fastholdelse og Rekruttering Anne Hedegaard og Flemming Frandsen Njalsgade 72 C 2300 København S Høringssvar vedrørende forslag til fastsættelse af løn- og ansættelsesvilkår i fleksjob Styrelsen

Læs mere

Overenskomst mellem DFDS A/S og Dansk Metals Maritime Afdeling for Vikarer i skibe registreret i Dansk Internationalt Skibsregister (DIS)

Overenskomst mellem DFDS A/S og Dansk Metals Maritime Afdeling for Vikarer i skibe registreret i Dansk Internationalt Skibsregister (DIS) Overenskomst mellem DFDS A/S og Dansk Metals Maritime Afdeling for Vikarer i skibe registreret i Dansk Internationalt Skibsregister (DIS) Gældende for perioden 1. marts 2012 til 29. februar 2016 Nærværende

Læs mere

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER. Forslag til RÅDETS AFGØRELSE

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER. Forslag til RÅDETS AFGØRELSE KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER Bruxelles, den 17.9.2004 KOM(2004) 594 endelig 2004/0205 (CNS) Forslag til RÅDETS AFGØRELSE om undertegnelse af en aftale mellem Det Europæiske Fællesskab og

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2008-0016035 (Carsten Haubek, Helle Bøjen Larsen, Trine H. Garde) 14. juli 2008

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2008-0016035 (Carsten Haubek, Helle Bøjen Larsen, Trine H. Garde) 14. juli 2008 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2008-0016035 (Carsten Haubek, Helle Bøjen Larsen, Trine H. Garde) 14. juli 2008 K E N D E L S E Thomas Borgå (advokat Ole Lund, Skive) mod Skive Kommune (advokat Andreas Christensen,

Læs mere

Protokollat i faglig voldgift. Fagligt Fælles Forbund (advokat Evelyn Jørgensen) mod DI for Responce A/S (advokat Jette Bøgely)

Protokollat i faglig voldgift. Fagligt Fælles Forbund (advokat Evelyn Jørgensen) mod DI for Responce A/S (advokat Jette Bøgely) Protokollat i faglig voldgift Fagligt Fælles Forbund (advokat Evelyn Jørgensen) mod DI for Responce A/S (advokat Jette Bøgely) (vedrørende fortolkningsproblemer i parternes aftalegrundlag) Den 7. november

Læs mere

DATAT I LSYN ET 02 FEB. 2076. Hedensted Kommune Niels Espes Vej 8 8722 Hedensted. Hedensted Kommui

DATAT I LSYN ET 02 FEB. 2076. Hedensted Kommune Niels Espes Vej 8 8722 Hedensted. Hedensted Kommui DATAT I LSYN ET INDGÅET Hedensted Kommune Niels Espes Vej 8 8722 Hedensted 02 FEB. 2076 Hedensted Kommui 27. januar 2016 Datatilsynet Borgergade 28, 5. 1300 København K CVR-nr. 11-88-37-29 Telefon 3319

Læs mere

04.85 O.11 39/2011 Side 1. Aftale om deltidsansattes adgang til et højere timetal

04.85 O.11 39/2011 Side 1. Aftale om deltidsansattes adgang til et højere timetal Side 1 Aftale om deltidsansattes adgang til et højere timetal KL Kommunale Tjenestemænd og Overenskomstansatte Indholdsfortegnelse Side Side 2 Forord... 3 1. Anvendelsesområde... 4 2. Formål... 4 3. Pligt

Læs mere

Karakteropslag dato:

Karakteropslag dato: Opgaven udleveres til følgende EKA er: 4210720001 og 421151E002 Prøvens navn: Civilproces Opgavetype: Alm. opgave Antal sider i opgavesættet (inkl. forsiden): 5 Hovedområde: BSS /Jura Eksamensdato: 18.

Læs mere

K E N D E L S E. Datoen for klagen: Klagen er modtaget i Advokatnævnet den 21. september 2011.

K E N D E L S E. Datoen for klagen: Klagen er modtaget i Advokatnævnet den 21. september 2011. København, den 10. april 2013 Sagsnr. 2011-3815/6KR/TRA/JML 8. advokatkreds K E N D E L S E Sagens parter: I denne sag har Selskab ApS klaget over indklagede. Sagens tema: Selskab ApS klager over indklagedes

Læs mere

K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har [klager] klaget over advokat Bjarne Overmark, Randers C.

K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har [klager] klaget over advokat Bjarne Overmark, Randers C. København, den 27. januar 2016 Sagsnr. 2015-2904/MKJ 6. advokatkreds K E N D E L S E Sagens parter: I denne sag har [klager] klaget over advokat Bjarne Overmark, Randers C. Klagens tema: [Klager] har klaget

Læs mere

2014-15. Kommune kunne ikke undtage oplysninger om en forpagtningsafgifts størrelse samt beregningen heraf fra aktindsigt. 2.

2014-15. Kommune kunne ikke undtage oplysninger om en forpagtningsafgifts størrelse samt beregningen heraf fra aktindsigt. 2. 2014-15 Kommune kunne ikke undtage oplysninger om en forpagtningsafgifts størrelse samt beregningen heraf fra aktindsigt En journalist klagede til ombudsmanden over, at Nordfyns Kommune i medfør af offentlighedslovens

Læs mere