Sundhedsministeriet 20. maj 2013 Center for primær sundhed og forebyggelse

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Sundhedsministeriet 20. maj 2013 Center for primær sundhed og forebyggelse"

Transkript

1 Sundhedsministeriet 20. maj 2013 Center for primær sundhed og forebyggelse HØRINGSSVAR Lovforslag om ændring af sundhedsloven og lov om klage- og erstatningsadgang inden for sundhedsvæsenet Indledning Undertegnede Pernille Thorsen og Christian Freitag ønsker hermed at komme med nedenstående høringssvar til ovenstående lovforslag. Vi arbejder i Holte Lægehus som praktiserende læger. Vi er samtidig ejere af Lægehuset. Vi arbejder i et område uden lægemangel. Vi har så stor søgning af patienter, at vi er nødt til at lukke for tilgang, da tilgangen af patienter ellers vil blive for stor. Vi har nyt telefon- og IT-system med patientadgang via internettet. Vi har ansat 2 sygeplejersker og en SOSU-assistent. Patienterne kan komme dagligt i "drop-in"- konsultation hos sygeplejersken uden tidsbestilling. Vi arbejder med forløbsprogrammer for alle de store kronikersygdomme på tværs af faggrænser. Vi monitorerer vores kvalitet ved både interne audits og v.h.a. datafangst. Umiddelbart imødekommer vi alt det Region og Minister gerne vil have. Alligevel er vi voldsomt bekymret for ministerens lovindgreb på området, og vi kan ikke arbejde som læger for gruppe-1 sikrede patienter under de forudsætninger. Grundlæggende handler vores dybe bekymring om 3 problemstillinger: 1. Regionsrådet får mulighed for at lade Regionerne udkonkurrere eksisterende lægepraksis på ulige vilkår. 2. Regionen, Kommunen og Ministeren får mulighed for at definere og pålægge lægepraksis nye opgaver, vel at mærke udenfor det normale aftalesystem. 3. Loven giver indenfor nogle meget uspecifikke rammer myndighederne generelt og Ministeren specifikt mulighed for dels at rekvirere oplysninger om både virksomheden og patienterne, og dels pålægge lægerne forpligtelser med en detaljeringsgrad der synes unødvendig, uklog og uforsvarlig. De 3 problemstillinger uddybes nedenstående med henvisninger til lovforslaget. I følge Ministerens redegørelse i forbindelse med lovforslaget skal lovindgrebet blandt andet bidrage til: A. At øge lægedækning i yderområderne. B. At sikre myndighederne bedre indblik i de resultater der opnås i almen praksis. C. At kunne tilføre almen praksis nye opgaver og skabe effektiviseringer. D. At sikre et bedre samarbejde mellem de 3 sektorer (Hospitaler, almen praksis og Kommunerne). Disse 4 områder er naturligvis helt legitime, men de er ikke betinget af et lovindgreb på området. Afslutningsvis viser vi, hvorledes de samme mål kan nås blot uden et lovindgreb.

2 1. Regionsrådet får mulighed for at lade Regionerne udkonkurrere eksisterende lægepraksis på ulige vilkår. Vedr.: Regionsrådets mulighed for etablering af nye ydernumre, håndtering af gældende ydernumre samt diftsbetingelserne for disse Uanset Ministerens motiver kan lovforslaget, som det ser ud i dag, medføre en fuldstændig skævvridning af konkurrencen indenfor den primære lægetjeneste. Følgende eksempel skal ikke dokumentere Ministerens (eller andres) motiver blot anskueliggøre, hvad loven kan medføre ( 227): Eksempel 1. Regionen opretter, overtager eller køber 6 ydernumre i X-købing" (stk. 2). Regionen forkaster eventuelle bud fra andre (stk. 4). Regionen vælger selv at drive de 6 ydernumre i egne lokaler (stk. 5). Loven fastsætter ikke de økonomiske forudsætninger for en sådan Regionsklinik. I de følgende 4 år kan Regionen derfor med skattefinansieret tilskud udkonkurrere de omkringliggende lægepraksis, på konkurrenceparametre som f.eks.: faciliteter, weekend-åbent og hjælpepersonale. Så vidt vi kan se af lovforslaget, er der ikke krav til Regionen om, at klinikkerne skal bemandes med speciallæger. Dette vil således yderligere skævvride konkurrencen til fordel for Regionen. PLO eller andre får ikke indsigt i hverken investeringsomkostninger eller driftsøkonomien for en sådan klinik. Eksempel 2. Som eksempel 1 blot med den forskel at Regionen laver en aftale med et privat firma, der bliver driftsherrer. Loven beskriver intet om de økonomiske rammer for en sådan aftale. Derfor kan Regionen lave én aftale med firmaet og en helt anden med de omkringliggende praktiserende læger (overenskomsten). Udfaldet kan blive det samme: At de eksisterende praktiserende læger "udkonkurreres" på ulige vilkår. Kommentar Konkurrence skal være velkommen, men det bør ske på lige vilkår. Skattefinansieret Regionsklinikker vil naturligvis have så store økonomiske ressourcer at de uden problemer, på kort sigt, kan udkonkurrere små personligt ejede virksomheder. Desuden er det problematisk, at Regionerne således bliver kunde og leverandør på et marked, der styres af dem selv og i sidste ende af en anden offentlig myndighed (Ministeren). Uden at være eksperter på konkurrence-lovgivning skulle det undre os, om en sådan konstellation er helt "regelret".

3 2. Regionen, Kommunen og Ministeren får mulighed for at definere og pålægge lægepraksis nye opgaver vel at mærke udenfor det normale aftalesystem. Vedr.: Myndighedernes mulighed for gennem Sundhedsaftalerne at pålægge almenpraksis nye opgaver udenom aftalesystemet ( 231d, stk.1 og stk. 2). Med lovforslaget vil Kommuner og Region, i modsætning til i dag, gennem Sundhedsaftaler kunne pålægge almen praksis nye opgaver. Detaljeringsgraden kan være meget stor. Eksempel: Region og Kommune beslutter gennem sundhedsaftaler et forløbsprogram for f.eks. "Den svage ældre". Almen praksis vil formentlig blive "hørt", men er ikke aftalepart. Forløbsprogrammet kan f.eks. beskrive følgende: Lægen skal lave opsøgende hjemmebesøg 2 gange årligt, medicingennemgang 4 gange årligt, samtale med pårørende 2 gange årligt, møde med hjemmeplejen 2 gange årligt samt efter hver indlæggelse. Udgiften skal holdes indenfor omsætningsloftet. Kommentar: Vi har nu i 2 år (indtil 1. april 2013) arbejdet under et "omsætningsloft". Vi har i de 2 år modtaget adskillige nye opgaver fra især hospitalerne som følge af forkortede indlæggelsesforløb og nedlæggelse af ambulatorier. En stor del af disse opgaveflytninger er ganske fornuftige både for den enkelte patient, for Hospitalet og for os praktiserende læger. Problemet er, at med "omsætningsloftet" har vi skulle løse alle disse opgaver "gratis". Vi har i Region Hovedstaden fremsendt massiv dokumentation for dette merarbejde. Meddelelsen til os har blot været, at dette skal vi løse indenfor "omsætningsloftet". Med ovenstående 231 d kan Region og Kommune nu yderligere pålægge os nye opgaver. I visse tilfælde formentlig fornuftige men da uden honorar. I andre tilfælde kan vi frygte, at det lægefaglige fundament ikke er i orden, og vi har da ikke hjemmel til at modgå dette.

4 3. Loven giver indenfor nogle meget uspecifikke rammer myndighederne generelt og Ministeren specifikt mulighed for dels at rekvirere oplysninger om både virksomheden og patienterne, og dels pålægge lægerne forpligtelser med en detaljeringsgrad der synes unødvendig og uforsvarlig. Vedr.: 59 stk.3; 60 stk. 3; 195 stk. 2, 231e stk.3 (oplysninger); 273a (bødestraf). Formuleringerne i 59; 60 og 195 må siges at være meget generelle. Dermed lægger loven en magt i hænderne på ministeren, som i bedste fald er uklar, i værste fald næsten ubegrænset. Igen skal vi ikke betvivle Ministerens motiver, men det bør gøres tydeligt for Folketinget hvilke beføjelser Ministeren får med denne lov. Det vil være for omfattende at beskrive, hvad Ministeren kan kræve efter denne lov. Her blot et par eksempler: Eksempel 1: Sygebesøg, 60; 231c. stk. 1 og 2: Ministeren kan inden for lovens rammer f.eks. fastsætte at: Ethvert personale på plejehjem/hjemmepleje kan rekvirere et lægebesøg såfremt der enten er feber (besøg samme dag) eller anden efter personalets vurdering påtrængende årsag (besøg indenfor 2 hverdage). 231c, stk.2 sikrer denne ret, for der står i lovforslaget: "efter lægens vurdering, ELLER forhold i øvrigt der nødvendiggør dette". Sidstnævnte kan Ministeren jo netop fastsætte jvf. 60. Vi håber, det er indlysende, at dette vil være helt urimeligt i forhold til at prioritere lægens tid, og i værste fald med risiko for de patienter som lægen må aflyse som følge af sygebesøget. Eksempel 2: Oplysninger om praksis stk.2. Ministeren kan med loven rekvirere alle tænkelige oplysninger om en specifik lægepraksis, der kan blot refereres til "kvalitets-sikring". Når det ikke er specificeret, kan vi forestille os alt: Beskrivelse af arbejdsgange, mødetider, telefon-statistik, sygdom, interne instrukser, oplysninger om kurser/uddannelse, ferie, kalenderstyring, ventetider på telefonen og i venteværelse. Listen er vanskelig at begrænse. Vi synes ligeledes, at dette eksempel taler for sig selv. Lovens 273a giver endda Ministeren ret til bødestraf af lægerne såfremt oplysningerne ikke fremsendes. Eksempel 3: Kodning af henvendelser - 231e. De fleste læger koder i dag alle konsultationer og vigtigste henvendelser. Resten af lægerne er på vej, og ellers bør de "stimuleres" til dette via det normale aftalesystem (samarbejdsudvalget). Af lovforslaget fremgår det, at (alle?) henvendelser skal diagnosekodes. Vi har ikke tal på antallet af henvendelser i vores praksis dagligt, men vi håber, at Ministeren vil præcisere, at der ikke menes henvendelser vedr. prøvesvar, tidsbestilling og andre almindeligt forekommende henvendelser, der ikke vedrører specifik sygdom. I modsat fald skal registreringsarbejdet udvides betydeligt uden værdi for nogen samtidig med at den tid kan kun tages fra patienterne. At indføre bødestraf for manglende registrering virker helt ude af proportioner med formålet.

5 Generelt Grundlæggende handler vores indsigelse om, at loven på helt centrale områder både i vores lægefaglige arbejde og i reguleringen af vores "marked" fratager de praktiserende læger aftaleretten. Aftaleretten har i næsten 100 år bidraget til, at almen praksis har sikret danskerne en stabil, omkostningsbevidst og ret effektiv primær lægehjælp. Christian Freitag har selv i en periode siddet i Samarbejdsudvalget i Region Hovedstaden. Aftaleretten har betydet, at ingen af parterne har kunnet gennemtrumfe deres krav ensidigt. Det har for begge parter medført at hurtige ændringer, der kun imødekommer den ene part, ikke har kunnet lade sig gøre. Udvikling har krævet samarbejde. Ud over de nævnte 3 områder kan vi være bekymret for, hvad denne ændring af aftalesystemet vil betyde for hele samarbejdet mellem myndighederne og de praktiserende læger og for hele sammenhængen i sundhedsvæsnet. På ethvert lederkursus vi har deltaget i, har "inddragelse af medarbejderne" været et vigtigt ledelsesredskab for at opnå motivation, forståelse og for at sikre den rette adfærd. Det er indlysende, at med denne lovgivning vil Folketinget skabe to modpoler. Det det er ligeså indlysende at denne lovgivning vil medføre, at de praktiserende læger vil komme til at bruge meget tid og energi i at undgå de "overgreb", som vi ser dette lovforslag som et udtryk for. Dette vil direkte hæmme det sammenhængende sundhedsvæsen stik imod lægernes og Ministerens ønske. Vi kan desværre ikke finde meget i lovforslaget, der vil forbedre almen praksis og det danske sundhedsvæsen. Vi kan derimod finde meget, der vil styrke Regionernes, Kommunernes og ikke mindst Ministerens indflydelse på de praktiserende læger, men dette er vel ikke et mål i sig selv? Vi appellerer til at Ministeren og Folketinget i stedet for en lovgivning, der ensidigt imødekommer den ene part både nu og i det fremtidige system, genetablerer et konstruktivt forhandlingsklima, hvor almen praksis er en ligeværdig partner. I modsat fald er det indlysende, at loven vil medføre uoprettelig skade og skelsættende ændringer på hele den primære lægetjeneste i Danmark. Et sådan forhandlingsklima bør ikke ske med truslen: "Hvis I ikke bliver enige inden september 2014 så vil Ministerens ophæve den ene parts krav til lov". En sådan bestemmelse fratager jo fuldstændigt Regionernes lyst til reelle forhandlinger. De vil naturligvis blot læne sig tilbage og vente på d. 1. september Men venlig hilsen Pernille Thorsen og Christian Freitag Speciallæger i almen medicin Holte Lægehus Dronninggårds allé Holte cf@holtelaegehus.dk og pt@holtelaegehus.dk

6 Notat om hvordan Ministeren kan opnå sine mål uden lovgivning: Ad. A. Lægedækning i yderområderne På lang sigt kan problemet afhjælpes væsentligt ved en lille overproduktion af praktiserende læger for derved at lade "markedet" presse lægerne ud i disse områder, som f.eks. i 80`erne. Om det politisk er den rigtige løsning, skal vi ikke afgøre. Hvis Folketinget og Regionerne på kort sigt ønsker at imødegå lægemanglen i yderområderne, må man først erkende, at uanset hvilken model man vælger, så kommer det til at koste penge og relativt mange penge sammenlignet med udgiften pr. dansker i dag. Hvis Regionen skal bygge og bemande store lægehuse i tyndt besatte områder, bliver det dyrt, det er indlysende. Der vil være store etableringsomkostninger og store omkostninger med at "lokke" læger og andre til disse områder. Der ses jo det samme blandt sygehuslæger i dag, hvor speciallæger "lokkes" til Bornholm og Esbjerg (det er de områder vi umiddelbart kender til) med lønninger, der ligger langt over deres normale lønninger i Regionen. Private firmaer kan næppe gøre det billigere end Regionen, da et sådan område naturligvis ikke er så attraktivt med mindre, der følger anseelige beløb med i "kontrakten". Vi ved ikke, hvad "Dansk Supermarked A/S" skal have for at bygge et "BILKA" på Mors, men det vil nok ikke blive billigt. Den billigste løsning vil nok være at "overbetale" praktiserende læger gennem større honorarer, bedre faciliteter eller personale. Det er ikke nogen optimal løsning, men måske en midlertidig. Endelig kan en løsning jo være at beslutte, at de borgere, der bor i et yderområde får længere til lægen. Ligesom de har længere til indkøb, skoler og sygehuse. Det skal igen være en politisk beslutning, men træffes den, så kan den jo fint og gradvist implementeres sammen med PLO og ikke udenom. Ad. B: At sikre myndighederne bedre indblik i de resultater der opnås i almen praksis. Naturligvis er almen praksis interesseret i at vise sin primære kunde Regionerne, hvad de får for pengene. Der findes i dag et omfattende indberetningssystem via vores ydelser, men vores og Regionernes store udfordring er at konkretisere og visualisere de resultater almen praksis bidrager med. Nogle mål fremtræder umiddelbart relativt simple, f.eks. et mål for blodsukkerniveauet hos en diabetes patient (HgbA1c). Til trods for dette siger dette ikke nødvendigvis noget om lægens kvalitet og indsatser. Vi vil som læger i Holte, ret sikkert have et lavere (bedre) HgbA1c-niveau blandt vores patienter, end tilsvarende læger i Ishøj. Dette er bare et lille eksempel på problemerne med at visualisere resultater frem for indsatser (som vi gør i dag). Vi praktiserende læger deltager meget gerne i et arbejde med at give Regionen data så de bedre kan se, hvad de får for pengene, men vi skal starte med at erkende, at et rigtig godt system findes ikke noget sted i Verden i dag.

7 Ad. C. At kunne tilføre almen praksis nye opgaver og skabe effektiviseringer. Vi kan ikke se, at nye opgaver og herunder effektiviseringer med fornuft, skal kunne gennemføres udenom et aftalesystem, hvor begge parter accepterer aftalen. Man kan godt sige, at PLO har haft vetoret, så længe vi er enige om, at det har Regionerne naturligvis også haft. Vi vil dog foretrække at kalde det samarbejde sådan har det fungeret siden begyndelsen af almen praksis. Regionen har jo som kunde ret til at møde op til forhandlingerne med ønsket om et andet produkt end tidligere. Almen praksis må så se om de kan udbyde dette produkt og til hvilken pris dette er en forhandlingssituation som har fungeret fint i mange år. Regionen har naturligvis også lov til at købe mindre end året før (for at holde budgetterne), dette kan sagtens være udgangspunktet for forhandlingerne. Ad. D. At sikre et bedre samarbejde mellem de 3 sektorer (Hospitaler, almen praksis og Kommunerne). Det har været tydeligt de senere år, at især behovet for et tættere samarbejde mellem Kommune og almen praksis har været stigende. Dette samarbejde er i dag ikke godt nok, først og fremmest fordi Kommune og almen praksis ikke har haft tradition for forpligtende samarbejde på samme måde som Region og almen praksis. Et bedre samarbejde mellem Kommunerne og almen praksis er betinget af, at KL og PLO sætter sig ned, og afdækker behov og løsninger. Dette kunne naturligt ske som led i den kommende aftale mellem det offentlige Danmark og de selvstændige praktiserende læger. Holte d. 20. maj 2013 Pernille Thorsen og Christian Freitag

Fakta om nye rammer for almen praksis. Svar på misforståelser og påstande fra PLO og de praktiserende læger.

Fakta om nye rammer for almen praksis. Svar på misforståelser og påstande fra PLO og de praktiserende læger. N O T A T 10-05-2013 Fakta om nye rammer for almen praksis. Svar på misforståelser og påstande fra PLO og de praktiserende læger. Regionernes Lønnings- og Takstnævn har den 3. maj 2013 opsagt aftalen med

Læs mere

L L

L L L 227 Bilag 17 Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 2012-13 L 227 endeligt svar på spørgsmål 81 Dok nr.: 1236363 har den 10. juni 2013 stillet følgende spørgsmål nr. 81 (L 227 forslag til lov om ændring

Læs mere

Lægerne Store Torv 6 Store Torv 6 8000 Aarhus C

Lægerne Store Torv 6 Store Torv 6 8000 Aarhus C Lægerne Store Torv 6 Store Torv 6 8000 Aarhus C Center for Primær Sundhed og Forebyggelse Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse Holbergsgade 6 1057 København K Aarhus, den 22. maj 2013. Høringssvar angående

Læs mere

GIVER REGIONSKLINIKKER I HOVEDSTADEN BORGERNE EN FAST LÆGE?

GIVER REGIONSKLINIKKER I HOVEDSTADEN BORGERNE EN FAST LÆGE? PLO-HOVEDSTADEN Til medlemmerne af Regionsrådet i Region Hovedstaden Stockholmsgade 55 2100 København Ø Telefon 35 44 10 94 post.hpl@dadl.dk Den 04-09-2018 Sagsnr.: 2016-2934/1416996 KA/BE/AnV Kære Regionsråd

Læs mere

Hvor enig eller uenig er du i følgende påstande: - Jeg har stor forståelse for lægernes utilfredshed

Hvor enig eller uenig er du i følgende påstande: - Jeg har stor forståelse for lægernes utilfredshed Rundspørge til landets medlemmer af regionsrådene i de fem regioner 121 ud af 204 har gennemført hele rundspørgen Hvor positiv eller negativ er du over for lovforslaget? Meget positiv 51,1% Delvist positiv

Læs mere

nye regler i sundhedsloven

nye regler i sundhedsloven Sundhedsloven Nye regler i sundhedsloven nye regler i sundhedsloven Syddansk Universitet Patientmobilitetsdirektivet: Sundhedslovens 60 sikringsordninger og 89 behandling i udlandet Behandling i udlandet

Læs mere

PLO-HOVEDSTADEN. Region Hovedstaden Kongens Vænge Hillerød. Høring af udbudsmateriale om drift af almen lægepraksis

PLO-HOVEDSTADEN. Region Hovedstaden Kongens Vænge Hillerød. Høring af udbudsmateriale om drift af almen lægepraksis PLO-HOVEDSTADEN Region Hovedstaden Kongens Vænge 2 3400 Hillerød Stockholmsgade 55 2100 København Ø Telefon 35 26 67 00 Fax 35 44 10 99 post.hpl@dadl.dk Den 15-12-2016 Sagsnr: 2016-8088/349669 Init: MaH

Læs mere

Sagsnr.: 16/31069 Kontraktbilag 1 KONTRAKTBILAG 1 KUNDENS KRAVSPECIFIKATION

Sagsnr.: 16/31069 Kontraktbilag 1 KONTRAKTBILAG 1 KUNDENS KRAVSPECIFIKATION KONTRAKTBILAG 1 KUNDENS KRAVSPECIFIKATION Nærværende dokument indeholder Kundens krav i forhold til Leverandørens levering af Drift af almen lægepraksis i Hjerting, Esbjerg. Følgende bedes bemærket, herunder

Læs mere

Høring om ændring af sundhedsloven m.v. indgreb i konflikt mellem RLTN & PLO

Høring om ændring af sundhedsloven m.v. indgreb i konflikt mellem RLTN & PLO Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse Holbergsgade 6 1057 København K. Høring om ændring af sundhedsloven m.v. indgreb i konflikt mellem RLTN & PLO Usikkerhed for patienterne og bekymring for de vilkår

Læs mere

Fysioterapeuter i lægepraksis

Fysioterapeuter i lægepraksis Fysioterapeuter i lægepraksis 1 2 Fysioterapeuter i lægepraksis betaler sig Manglen på praktiserende læger har aldrig været højere og problemet er stadigt stigende overalt i landet. Foruden det problematiske

Læs mere

Mundtlig formandsberetning PLO 2. april 2016

Mundtlig formandsberetning PLO 2. april 2016 Kære repræsentantskab Mundtlig formandsberetning PLO 2. april 2016 Hvis vi ser ca. et år frem i tiden, så skulle vi i dag meget gerne stå med en ny aftale med det offentlige. En aftale, der skal afløse

Læs mere

Brancheforeningen for Privathospitaler og Klinikker, BPK, vil gerne takke for muligheden for at komme med bemærkninger til ovennævnte lovforslag.

Brancheforeningen for Privathospitaler og Klinikker, BPK, vil gerne takke for muligheden for at komme med bemærkninger til ovennævnte lovforslag. Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse sum@sum.dk sbpe@sum.dk 1. november 2013 Høringssvar over udkast til forslag til lov om ændring af sundhedsloven og lov om klageog erstatningsadgang inden for sundhedsvæsnet

Læs mere

Spørgeramme til opsamling af erfaringer med regions- og udbudsklinikker, jf. politisk aftale om bedre lægedækning januar 2017

Spørgeramme til opsamling af erfaringer med regions- og udbudsklinikker, jf. politisk aftale om bedre lægedækning januar 2017 NOTAT 25-01-2018 EMN-2018-00111 1118526 Jane Holm Spørgeramme til opsamling af erfaringer med regions- og udbudsklinikker, jf. politisk aftale om bedre lægedækning januar 2017 Erfaringer med udbudsklinikker,

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af sundhedsloven og lov om klage- og erstatningsadgang inden for sundhedsvæsenet. Til lovforslag nr. L 227 Folketinget

Forslag. Lov om ændring af sundhedsloven og lov om klage- og erstatningsadgang inden for sundhedsvæsenet. Til lovforslag nr. L 227 Folketinget Til lovforslag nr. L 227 Folketinget 2012-13 Vedtaget af Folketinget ved 3. behandling den 27. juni 2013 Forslag til Lov om ændring af sundhedsloven og lov om klage- og erstatningsadgang inden for sundhedsvæsenet

Læs mere

PLO Analyse Behov for praktiserende læger i 2030

PLO Analyse Behov for praktiserende læger i 2030 PRAKTISERENDE LÆGERS ORGANISATION PLO Analyse Behov for 5.000 praktiserende læger i 2030 Hovedbudskaber Antallet af kontakter til den praktiserende læge vil stige som følge af, at befolkningssammensætningen

Læs mere

Erfaringer med udbudsklinikker, jf. Sundhedslovens 227, stk. 3-4

Erfaringer med udbudsklinikker, jf. Sundhedslovens 227, stk. 3-4 Til: Danske Regioner Fra: Dato: 5. marts 2018 Erfaringer med udbudsklinikker, jf. Sundhedslovens 227, stk. 3-4 Denne besvarelsen følger Danske Regioners spørgeramme til opsamling af erfaringer med regions-

Læs mere

Finansieringsmuligheder

Finansieringsmuligheder Besparelser Lighed i sundhed er for os ikke blot et spørgsmål lom, at der skal være lighed socialt og geografisk. Det handler også om, at psykiatrien skal ligestilles med somatikken. SF mener, at vi skal

Læs mere

Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse sum@sum.dk Att.: ani@sum.dk

Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse sum@sum.dk Att.: ani@sum.dk Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse sum@sum.dk Att.: ani@sum.dk s høringssvar vedr. udkast til lov om ændring af sundhedsloven og lov om klage- og erstatningsadgang inden for sundhedsvæsenet takker

Læs mere

Høringssvar fra praktiserende læger

Høringssvar fra praktiserende læger Høringssvar fra praktiserende læger Høringspart: Niels Svensson 1. Formål og rammer for Praksisplanen Jeg er ø-læge på Femø. Min hverdag er meget forskellig fra almen praksis i dag, idet jeg fungerer som

Læs mere

Halsnæs Kommune har ingen kommentarer til del 2 i praksisplanen.

Halsnæs Kommune har ingen kommentarer til del 2 i praksisplanen. Center for Sundhed Tværsektoriel Udvikling Kongens Vænge 2 3400 Hillerød Opgang B & D Telefon 3866 6000 Mail csu@regionh.dk Dato: 26. juni 2015 Høringsskema Almen Praksisplan 2015-2018 - besvaret af Organisation:

Læs mere

Sundheds- og Ældreudvalget L 209 Bilag 2 Offentligt

Sundheds- og Ældreudvalget L 209 Bilag 2 Offentligt Sundheds- og Ældreudvalget 2016-17 L 209 Bilag 2 Offentligt mio. kr. til forskel mellem RLTN og PLO s forslag, hvillet ikke står mål med at foretage et lovindgreb. PLO bemærker, at lovforslaget vil stille

Læs mere

KONTRAKTBILAG 1. Kravspecifikation

KONTRAKTBILAG 1. Kravspecifikation KONTRAKTBILAG 1 Kravspecifikation Sagsnummer.: 18/14010 Region Syddanmark Side 1 af 7 Kravspecifikation 1 Udbudsmaterialets terminologi 1.1 Mindstekrav Mindstekrav er krav, der skal opfyldes. Såfremt et

Læs mere

Region Hovedstadens kravspecifikation vedr. udbud af almen lægepraksis

Region Hovedstadens kravspecifikation vedr. udbud af almen lægepraksis Udkast - bilag 2, version 2 Region Hovedstadens kravspecifikation vedr. udbud af almen lægepraksis Minimumskrav: Minimumsbetingelser, der skal være opfyldt i hele kontraktperioden inkl. svarkolonne. Generelt

Læs mere

Notat til forretningsudvalget om generisk udbudsmateriale vedr. drift af almen lægepraksis udbudsform mv.

Notat til forretningsudvalget om generisk udbudsmateriale vedr. drift af almen lægepraksis udbudsform mv. Center for Sundhed Vicedirektør Kongens Vænge 2 3400 Hillerød Opgang B & D Telefon 3866 6000 Direkte 38 66 52 06 Mail csu@regionh.dk Dato: 24. februar 2017 Notat til forretningsudvalget om generisk udbudsmateriale

Læs mere

DET FÆLLES MEDICIN KORT HØRING AF SYDDANSKE KOMMUNER

DET FÆLLES MEDICIN KORT HØRING AF SYDDANSKE KOMMUNER DET FÆLLES MEDICIN KORT HØRING AF SYDDANSKE KOMMUNER Side 1 af 5 Indledning Hermed de syddanske kommuners fælleskoordinerede svar vedrørende interessen for og opbakningen til en implementeringsaftale om

Læs mere

E kommunikation. Praktiserende læge Michel kjeldsen. Praksiskonsulentordningen

E kommunikation. Praktiserende læge Michel kjeldsen. Praksiskonsulentordningen E kommunikation Praktiserende læge Michel kjeldsen 04-05-2012 Kommunal e-kommunikation Definition Ved e kommunikation forstås MedCom standarderne: Korrespondancebrev System Receptfornyelse (Sygehus)henvisning

Læs mere

Region Hovedstadens kravspecifikation vedr. udbud af almen

Region Hovedstadens kravspecifikation vedr. udbud af almen Udkast - Bilag 2 Region Hovedstadens kravspecifikation vedr. udbud af almen Minimumskravkrav: Minimumsbetingelser, der skal være opfyldt i hele kontraktperioden inkl. svarkolonne. Generelt Krav til tilbudsgiveren

Læs mere

Forlig med PLO og betydningen for praksisplanerne. Oplæg for KKR

Forlig med PLO og betydningen for praksisplanerne. Oplæg for KKR Forlig med PLO og betydningen for praksisplanerne Oplæg for KKR Fortællingen om det nære sundhedsvæsen Det nære sundhedsvæsen - Kommunernes fælles sundhedspolitik Forebyggelse er fundamentet og løsningen,

Læs mere

Overenskomstforhandlingerne med Praktiserende Lægers organisation og fakta om almen praksis

Overenskomstforhandlingerne med Praktiserende Lægers organisation og fakta om almen praksis 07-11-2012 Overenskomstforhandlingerne med Praktiserende Lægers organisation og fakta om almen praksis I sommerferien 2012 blev der udvekslet ønsker til de kommende overenskomstforhandlinger mellem Praktiserende

Læs mere

Indledning I dette papir præsenteres et bud på en revision af det udvidede frie sygehusvalg.

Indledning I dette papir præsenteres et bud på en revision af det udvidede frie sygehusvalg. N O T A T 08-01-2009 Ny model for udvidet frit sygehusvalg Budskaber I en situation med stigende knaphed på uddannet personale er det yderst tvivlsomt, om alle patienter fremover kan behandles indenfor

Læs mere

Sundheds- og Forebyggelsesudvalget L 227 endeligt svar på spørgsmål 80 Offentligt

Sundheds- og Forebyggelsesudvalget L 227 endeligt svar på spørgsmål 80 Offentligt L 227 endeligt svar på spørgsmål 80 Dato: 14. juni 2013 Dok nr.: 1236361 har den 10. juni 2013 stillet følgende spørgsmål nr. 80 (L 227 forslag til lov om ændring af sundhedsloven kvalitet, systematisk

Læs mere

Opsummering af praksisplanen (pixi-udgave)

Opsummering af praksisplanen (pixi-udgave) Center Sundhed 27.02.14 Opsummering af praksisplanen (pixi-udgave) Baggrund Ifølge lov nr. 904 af 4. juli 2013 om ændring af sundhedsloven og lov om klage- og erstatningsadgang inden for sundhedsvæsenet,

Læs mere

Høringsskema Almen Praksisplan besvaret af. Organisation Frederiksberg kommune.

Høringsskema Almen Praksisplan besvaret af. Organisation Frederiksberg kommune. Center for Sundhed Tværsektoriel Udvikling Kongens Vænge 2 3400 Hillerød Opgang B & D Telefon 3866 6000 Mail csu@regionh.dk Dato: 26. juni 2015 Høringsskema Almen Praksisplan 2015-2018 - besvaret af Organisation

Læs mere

Regionsældrerådet savner klare indikatorer for inddragelse både på det generelle og individuelle plan.

Regionsældrerådet savner klare indikatorer for inddragelse både på det generelle og individuelle plan. Center for Sundhed Tværsektoriel Udvikling Kongens Vænge 2 3400 Hillerød Til Praksisplanudvalget Region Hovedstaden Opgang B & D Telefon 3866 6000 Mail csu@regionh.dk Dato: 26. juni 2015 Høringsskema Almen

Læs mere

Fysioterapeuter I LÆGEPRAKSIS FYSIOTERAPEUTER I LÆGEPRAKSIS 1

Fysioterapeuter I LÆGEPRAKSIS FYSIOTERAPEUTER I LÆGEPRAKSIS 1 Fysioterapeuter I LÆGEPRAKSIS FYSIOTERAPEUTER I LÆGEPRAKSIS 1 2 Fysioterapeuter i lægepraksis betaler sig Manglen på praktiserende læger har aldrig været højere, og problemet er stadigt stigende overalt

Læs mere

I dette notat gennemgås aftale om nye overenskomst for almen praksis i hovedtræk med fokus på udvalgte emner.

I dette notat gennemgås aftale om nye overenskomst for almen praksis i hovedtræk med fokus på udvalgte emner. Dato: 6. december 2017 Brevid: 3439158 Orientering om ny overenskomst for almen praksis I dette notat gennemgås aftale om nye overenskomst for almen praksis i hovedtræk med fokus på udvalgte emner. Program

Læs mere

Høringsskema Almen Praksisplan besvaret af Organisation: Dansk Sygeplejeråd Kreds Hovedstaden

Høringsskema Almen Praksisplan besvaret af Organisation: Dansk Sygeplejeråd Kreds Hovedstaden Center for Sundhed Tværsektoriel Udvikling Kongens Vænge 2 3400 Hillerød Opgang B & D Telefon 3866 6000 Mail csu@regionh.dk Dato: 26. juni 2015 Høringsskema Almen Praksisplan 2015-2018 - besvaret af Organisation:

Læs mere

Forslag. til. Lov om ændring af sundhedsloven

Forslag. til. Lov om ændring af sundhedsloven Forslag til Lov om ændring af sundhedsloven (Udvidelse af perioden for regioners drift af alment medicinske klinikker samt forenklet overdragelse af ydernumre mellem læger) I sundhedsloven, jf. lovbekendtgørelse

Læs mere

Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse Holbergsgade København K

Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse Holbergsgade København K Danmarks Apotekerforening Kanonbådsvej 10 Postboks 2181 1017 København K Telefon 33 76 76 00 Fax 33 76 76 99 apotekerforeningen@apotekerforeningen.dk www.apotekerforeningen.dk Ministeriet for Sundhed og

Læs mere

PLO s politik på akutområdet.

PLO s politik på akutområdet. PRAKTISERENDE LÆGERS ORGANISATION Dato 10-04-2010 Sagsnr. / Dok.nr. 2009-7786 / 330203 PLO s politik på akutområdet. 1. Indledning. Det akutte beredskab i det danske sundhedsvæsen er til debat for tiden.

Læs mere

Sundhedsstyrelsens rådgivning til udkast til praksisplan for almen praksis Region Sjælland

Sundhedsstyrelsens rådgivning til udkast til praksisplan for almen praksis Region Sjælland Primær Sundhed i Region Sjælland Att.: Praksisplanudvalget i Region Sjælland Region Sjælland Alléen 15 4180 Sorø Sundhedsstyrelsens rådgivning til udkast til praksisplan for almen praksis Region Sjælland

Læs mere

PLO faktaark 2017 Region Hovedstaden

PLO faktaark 2017 Region Hovedstaden PLO faktaark 2017 Region Hovedstaden Indholdsfortegnelse 1. Karakteristika for praktiserende læger... 1 1.1 Antal... 1 1.2 Køn... 2 1.3 Alder... 3 1.4 Praksisform... 5 2. Lægemangel... 6 2.1 Patienter

Læs mere

Tal og farver i pilene refererer til vores bemærkninger til Jakob Axel Nielsens svar til Sundhedsudvalget.

Tal og farver i pilene refererer til vores bemærkninger til Jakob Axel Nielsens svar til Sundhedsudvalget. Sundhedsudvalget 008-09 L 55 Bilag 5 Offentligt Bedsteforældrenes bemærkninger til Jakob Axel Nielsens besvarelse af Sundhedsudvalgets spørgsmål (bilag 4) ad L 55. - Sundhedsudvalgets spørgsmål blev stillet

Læs mere

Hvad vil Regionen på sundhedsområdet?

Hvad vil Regionen på sundhedsområdet? Hvad vil Regionen på sundhedsområdet? Møde med Ældrerådet i Region Hovedstaden den 17. maj Næstformand Henrik Thorup 1 Nyt Regionsråd og ny konstituering Vi fik nyt regionsråd i 2018 Konstitueringsaftalen

Læs mere

Lov om ændring af sundhedsloven vedr. almen praksis - med centrale lovbemærkninger og ministersvar

Lov om ændring af sundhedsloven vedr. almen praksis - med centrale lovbemærkninger og ministersvar Lov om ændring af sundhedsloven vedr. almen praksis - med centrale lovbemærkninger og ministersvar Praktiserende Lægers Organisation November 2013 Indhold Del 1 Kommenteret udgave af Lov om almen praksis

Læs mere

Evaluering af funktionen som forløbskoordinator, knyttet til Rehabilitering under forløbsprogrammerne i Viborg Kommune og medicinsk afdeling,

Evaluering af funktionen som forløbskoordinator, knyttet til Rehabilitering under forløbsprogrammerne i Viborg Kommune og medicinsk afdeling, Evaluering af funktionen som forløbskoordinator, knyttet til Rehabilitering under forløbsprogrammerne i Viborg Kommune og medicinsk afdeling, Regionshospitalet, Viborg 1 Jeg har fra 1. maj 2011 til 31/12

Læs mere

Internt notatark. Emne: Redegørelse for PLO overenskomst betydning for sundhedsområdet

Internt notatark. Emne: Redegørelse for PLO overenskomst betydning for sundhedsområdet Internt notatark Senior- og Socialforvaltningen Sundhedsområdet Dato 26. marts 2014 Sagsnr. 14/4401 Emne: Redegørelse for PLO overenskomst betydning for sundhedsområdet Lørdag den 1. marts 2014 lykkes

Læs mere

Det rette team betaler sig

Det rette team betaler sig Det rette team betaler sig Ifølge en optælling, foretaget af Praktiserende Lægers Organisation, var der pr. maj 2017 5149 personer ansat som hjælpepersonale i praksissektoren. Heraf 230 bioanalytikere.

Læs mere

Fremtidens hjerter. hjertekarpatienter og pårørende

Fremtidens hjerter. hjertekarpatienter og pårørende Fremtidens hjerter Anbefalinger fra hjertekarpatienter og pårørende Fra Hjerteforeningens dialogmøde på Axelborg, København onsdag den 18. april 2012 Verdens bedste patientforløb og et godt liv for alle

Læs mere

Høringsskema Almen Praksisplan besvaret af. Organisation: Glostrup Kommune

Høringsskema Almen Praksisplan besvaret af. Organisation: Glostrup Kommune Center for Sundhed Tværsektoriel Udvikling Kongens Vænge 2 3400 Hillerød Opgang B & D Telefon 3866 6000 Mail csu@regionh.dk Dato: 26. juni 2015 Høringsskema Almen Praksisplan 2015-2018 - besvaret af Organisation:

Læs mere

Tillæg til vagtaftalen mellem Region Midtjylland og praksisudvalget i Region Midtjylland om et udvidet samarbejde på akutområdet

Tillæg til vagtaftalen mellem Region Midtjylland og praksisudvalget i Region Midtjylland om et udvidet samarbejde på akutområdet Regionshuset Viborg Sundhedsplanlægning Hospitalsplanlægning Skottenborg 26 DK-8800 Viborg Tel. +45 7841 5000 www.regionmidtjylland.dk Tillæg til vagtaftalen mellem Region Midtjylland og praksisudvalget

Læs mere

Det er et kendt princip, at ejerskab er afgørende for en succesfuld implementering af ændringer/reformer.

Det er et kendt princip, at ejerskab er afgørende for en succesfuld implementering af ændringer/reformer. Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse Holbergsgade 6 1057 København K København, den 24. maj 2013 Om baggrunden for lovforslaget er det oplyst, at regeringen ønsker en fornyelse af det samlede sundhedsvæsen,

Læs mere

Foreningen af Kliniske Diætisters høringssvar vedrørende Vejledning om sundhedskoordinationsudvalg og sundhedsaftaler revision 2013.

Foreningen af Kliniske Diætisters høringssvar vedrørende Vejledning om sundhedskoordinationsudvalg og sundhedsaftaler revision 2013. København, den 25. november 2013 Foreningen af Kliniske Diætisters høringssvar vedrørende Vejledning om sundhedskoordinationsudvalg og sundhedsaftaler revision 2013. Foreningen af Kliniske Diætister (FaKD)

Læs mere

Emner til drøftelse Praksisplanudvalget

Emner til drøftelse Praksisplanudvalget NOTAT KKR MIDTJYLLAND Emner til drøftelse Praksisplanudvalget Formålet med denne henvendelse er at indlede en drøftelse i kommunerne om hvilke emner, kommunerne ønsker drøftet i Praksisplanudvalget. Praksisplanudvalgene

Læs mere

Sundheds- og Forebyggelsesudvalget L 227 endeligt svar på spørgsmål 1 Offentligt

Sundheds- og Forebyggelsesudvalget L 227 endeligt svar på spørgsmål 1 Offentligt L 227 endeligt svar på spørgsmål 1 Dato: 10. juni 2013 Dok nr.: 1232470 har den 30. maj 2013 stillet følgende spørgsmål nr. 1 (L 227 forslag til lov om ændring af sundhedsloven og lov om klage- og erstatningsadgang

Læs mere

Praktiske løsninger til forbedring af telefonisk og elektronisk tilgængelighed i almen praksis. Idèkatalog.

Praktiske løsninger til forbedring af telefonisk og elektronisk tilgængelighed i almen praksis. Idèkatalog. Koncern Praksis Udviklingsenheden Kongens Vænge 2 3400 Hillerød Opgang Blok D, stuen Direkte 38665315 Dato: 12. april 2012 Praktiske løsninger til forbedring af telefonisk og elektronisk tilgængelighed

Læs mere

Oplæg om behandling af serviceklager. Tema-drøftelse i Samarbejdsudvalget for almen praksis den 15. marts 2018

Oplæg om behandling af serviceklager. Tema-drøftelse i Samarbejdsudvalget for almen praksis den 15. marts 2018 Oplæg om behandling af serviceklager Tema-drøftelse i Samarbejdsudvalget for almen praksis den 15. marts 2018 Samarbejdsudvalgets ramme Opgave: At behandle klager over forhold omfattet af overenskomsten

Læs mere

Aalborg Kommunes høringssvar til Praksisplan

Aalborg Kommunes høringssvar til Praksisplan Punkt 6. Aalborg Kommunes høringssvar til Praksisplan 2014-2017. 2014-876. Sundheds- og Kulturforvaltningen indstiller, at Sundheds- og Kulturforvaltningen godkender høringssvar for Høring af de nordjyske

Læs mere

Høringssvar fra faglige organisationer

Høringssvar fra faglige organisationer Høringssvar fra faglige organisationer Høringspart: Kiropraktorkredsforeningen Region Sjælland 1. Formål og rammer for Praksisplanen 2. Udfordringer og visioner 3. Fem indsatsområder 4. Sundhedsaftale

Læs mere

Forslag. Lov om forlængelse af økonomiprotokollatet for almen praksis

Forslag. Lov om forlængelse af økonomiprotokollatet for almen praksis Lovforslag nr. L 209 Folketinget 2016-17 Fremsat den 3. maj 2017 af sundhedsministeren (Karen Ellemann, fg.) Forslag til Lov om forlængelse af økonomiprotokollatet for almen praksis 1. Økonomiprotokollat

Læs mere

Sundheds- og Forebyggelsesudvalget L 227 endeligt svar på spørgsmål 51 Offentligt

Sundheds- og Forebyggelsesudvalget L 227 endeligt svar på spørgsmål 51 Offentligt L 227 endeligt svar på spørgsmål 51 Dato: 13. juni 2013 Dok nr.: 1234326 har den 7.juni 2013 stillet følgende spørgsmål nr. 51 (L 227 forslag til lov om ændring af sundhedsloven Spørgsmål nr. 51: Hvorledes

Læs mere

Udvikling af. Sundhedsaftalen Kommissorium for Indsatsområde 1 - Forebyggelse

Udvikling af. Sundhedsaftalen Kommissorium for Indsatsområde 1 - Forebyggelse Udvikling af Sundhedsaftalen 2015 2018 Kommissorium for Indsatsområde 1 - Forebyggelse 1 Kommissorium for arbejdet med indsatsområde 1 Forebyggelse 070314 Generel indledning. I 2014 skal kommuner og regioner

Læs mere

Besvarelse af høring om valg og skift af alment praktiserende læge og om behandling hos læge I praksissektoren

Besvarelse af høring om valg og skift af alment praktiserende læge og om behandling hos læge I praksissektoren Sundheds- og Ældreministeriet 07-03-2018 EMN-2018-00545 1130798 Anette Ernst Seehusen Besvarelse af høring om valg og skift af alment praktiserende læge og om behandling hos læge I praksissektoren Danske

Læs mere

2.2 Samarbejde med patienter og pårørende om udviklingen af sundhedsvæsenet

2.2 Samarbejde med patienter og pårørende om udviklingen af sundhedsvæsenet Center for Sundhed Tværsektoriel Udvikling Kongens Vænge 2 3400 Hillerød Opgang B & D Telefon 3866 6000 Mail csu@regionh.dk Dato: 26. juni 2015 Høringsskema Almen Praksisplan 2015-2018 - besvaret af Organisation:

Læs mere

Sundheds- og Forebyggelsesudvalget L 227 endeligt svar på spørgsmål 10 Offentligt

Sundheds- og Forebyggelsesudvalget L 227 endeligt svar på spørgsmål 10 Offentligt Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 2012-13 L 227 endeligt svar på spørgsmål 10 Offentligt Holbergsgade 6 DK-1057 København K T +45 7226 9000 F +45 7226 9001 M sum@sum.dk W sum.dk Folketingets Sundheds-

Læs mere

PLAN FOR DEN PRIMÆRE SUNDHEDSTJENESTES BEREDSKAB

PLAN FOR DEN PRIMÆRE SUNDHEDSTJENESTES BEREDSKAB BILAG 8 PLAN FOR DEN PRIMÆRE SUNDHEDSTJENESTES BEREDSKAB December 2015 Indhold SIDE 1. OPGAVER 3 1.1 Lovgivning 3 1.2 Opgaver 3 1.3 Den kørende lægevagt 4 2. LEDELSE 4 3. ORGANISATION 4 3.1 Snitflader

Læs mere

Konference om Det nære sundhedsvæsen: Hvordan udvikler vi samarbejdet mellem almen praksis og kommunerne? Torsdag 27.

Konference om Det nære sundhedsvæsen: Hvordan udvikler vi samarbejdet mellem almen praksis og kommunerne? Torsdag 27. Konference om Det nære sundhedsvæsen: Hvordan udvikler vi samarbejdet mellem almen praksis og kommunerne? Torsdag 27. april, København Fokus på fundamentet Hospital Patient Kommune Almen praksis Hvad med

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om sammenhængende patientforløb. Marts 2010

Notat til Statsrevisorerne om beretning om sammenhængende patientforløb. Marts 2010 Notat til Statsrevisorerne om beretning om sammenhængende patientforløb Marts 2010 RIGSREVISORS NOTAT TIL STATSREVISORERNE I HENHOLD TIL RIGSREVISORLOVENS 18, STK. 4 1 Vedrører: Statsrevisorernes beretning

Læs mere

Udkast til kommissorium for arbejdet med indsatsområde 2 Behandling og pleje

Udkast til kommissorium for arbejdet med indsatsområde 2 Behandling og pleje Udkast til kommissorium for arbejdet med indsatsområde 2 Behandling og pleje Generel indledning. I 2014 skal kommuner og regioner jfr. Sundhedslovens 205 indgå nye sundhedsaftaler, som skal fremsendes

Læs mere

PLO faktaark 2017 Region Midtjylland

PLO faktaark 2017 Region Midtjylland PLO faktaark 2017 Region Midtjylland Indholdsfortegnelse 1. Karakteristika for praktiserende læger... 1 1.1 Antal... 1 1.2 Køn... 2 1.3 Alder... 3 1.4 Praksisform... 5 2. Lægemangel... 6 2.1 Patienter

Læs mere

PLO faktaark 2017 Region Syddanmark

PLO faktaark 2017 Region Syddanmark PLO faktaark 2017 Region Syddanmark Indholdsfortegnelse 1. Karakteristika for praktiserende læger... 1 1.1 Antal... 1 1.2 Køn... 2 1.3 Alder... 3 1.4 Praksisform... 5 2. Lægemangel... 6 2.1 Patienter pr.

Læs mere

MEDICINGENNEMGANG HOS ÆLDRE VED LÆGERNE I OKSBØL

MEDICINGENNEMGANG HOS ÆLDRE VED LÆGERNE I OKSBØL 4. marts 2019 Jytte Møller, Oksbøl 1 MEDICINGENNEMGANG HOS ÆLDRE VED LÆGERNE I OKSBØL Gå hjem møde om demens og antipsykotisk medicin 27. februar 2019 Jytte Møller, praktiserende læge Oksbøl 4. marts 2019

Læs mere

3. generation sundhedsaftaler kommuner 5 regioner 1 sundhedsaftale per region

3. generation sundhedsaftaler kommuner 5 regioner 1 sundhedsaftale per region 3. generation sundhedsaftaler 2015-2018 98 kommuner 5 regioner 1 sundhedsaftale per region Repræsentanter udpeget af regionsrådet, kommunekontaktråd (KKR), PLO i regionen Region Hovedstaden, sundhedsaftaler

Læs mere

PLO faktaark 2017 Region Sjælland

PLO faktaark 2017 Region Sjælland PLO faktaark 2017 Region Sjælland Indholdsfortegnelse 1. Karakteristika for praktiserende læger... 1 1.1 Antal... 1 1.2 Køn... 2 1.3 Alder... 3 1.4 Praksisform... 5 2. Lægemangel... 6 2.1 Patienter pr.

Læs mere

Udvikling af. Sundhedsaftalen Kommissorium for Indsatsområde 3 Genoptræning og rehabilitering

Udvikling af. Sundhedsaftalen Kommissorium for Indsatsområde 3 Genoptræning og rehabilitering Udvikling af Sundhedsaftalen 2015 2018 Kommissorium for Indsatsområde 3 Genoptræning og rehabilitering 1 Kommissorium for arbejdet med indsatsområde 3 Genoptræning og rehabilitering 070314 Generel indledning.

Læs mere

KONTRAKTBILAG 1. Kravspecifikation. Version 2 af 4. september 2017

KONTRAKTBILAG 1. Kravspecifikation. Version 2 af 4. september 2017 KONTRAKTBILAG 1 Kravspecifikation Version 2 af 4. september 2017 Sagsnummer.: 17/26543 Region Syddanmark Side 1 af 9 Kravspecifikation 1 Udbudsmaterialets terminologi 1.1 Mindstekrav Mindstekrav er krav,

Læs mere

PLO faktaark 2017 Region Nordjylland

PLO faktaark 2017 Region Nordjylland PLO faktaark 2017 Region Nordjylland Indholdsfortegnelse 1. Karakteristika for praktiserende læger... 1 1.1 Antal... 1 1.2 Køn... 2 1.3 Alder... 3 1.4 Praksisform... 5 2. Lægemangel... 6 2.1 Patienter

Læs mere

Sundheds- og Forebyggelsesudvalget L 227 endeligt svar på spørgsmål 26 Offentligt

Sundheds- og Forebyggelsesudvalget L 227 endeligt svar på spørgsmål 26 Offentligt L 227 endeligt svar på spørgsmål 26 Dato: 12. juni 2013 Dok nr.: 1235634 har den 6. juni 2013 stillet følgende spørgsmål nr. 26 (L 227 forslag til lov om ændring af sundhedsloven kvalitet, systematisk

Læs mere

Oplæg til drøftelse af modeller for kapacitetsrokade indenfor almen praksis i Region Nordjylland

Oplæg til drøftelse af modeller for kapacitetsrokade indenfor almen praksis i Region Nordjylland Notat Oplæg til drøftelse af modeller for kapacitetsrokade indenfor almen praksis i Region Nordjylland Primær Sundhed Almen praksis På mødet i Samarbejdsudvalget for almen praksis den 16. december 2013

Læs mere

Danske Fysioterapeuter vil benytte valgkampen til at sætte fokus på tre emner:

Danske Fysioterapeuter vil benytte valgkampen til at sætte fokus på tre emner: Notat Danske Fysioterapeuter Folketingsvalget 2019 Danske Fysioterapeuter vil benytte valgkampen til at sætte fokus på tre emner: 1. Direkte adgang til fysioterapi 2. Målrettet og superviseret fysisk træning

Læs mere

9. MARTS 2017 / VAGN NØRGAARD

9. MARTS 2017 / VAGN NØRGAARD SUNDHEDSPOLITISK DIALOGFORUM 9. MARTS 2017 / VAGN NØRGAARD BUDGET 2017- REGIONEN ØNSKER FLERE HANDLEMULIGHEDER Handlemuligheder Større frihedsgrader, hvor det ikke er muligt at sikre lægedækning med nuværende

Læs mere

Det regionale beredskab i tilfælde af, at en stor del af de praktiserende læger udtræder af overenskomsten

Det regionale beredskab i tilfælde af, at en stor del af de praktiserende læger udtræder af overenskomsten Område: Sundhedsområdet Afdeling: Praksisafdelingen Journal nr.: 13/10812 Dato: 11. juni 2013 Udarbejdet af: Tine Canvin E-mail: Tine.Canvin@rsyd.dk Telefon: 76631409 Notat Det regionale beredskab i tilfælde

Læs mere

BILAG 8 PLAN FOR DEN PRIMÆRE SUNDHEDSTJENESTES BEREDSKAB

BILAG 8 PLAN FOR DEN PRIMÆRE SUNDHEDSTJENESTES BEREDSKAB BILAG 8 PLAN FOR DEN PRIMÆRE SUNDHEDSTJENESTES BEREDSKAB Høringsversion Juli 2015 Indhold 1. Opgaver...3 1.2 Lovgivning...3 1.2 Opgaver...3 1.3 Den kørende lægevagt...4 2. Ledelse...4 3. Organisation...4

Læs mere

Høringssvar vedrørende frit valg til genoptræning

Høringssvar vedrørende frit valg til genoptræning Sundheds- og ældreministeriet Høringssvar vedrørende frit valg til genoptræning Danske Fysioterapeuter har med stor interesse læst udkast til lovforslag om frit valg til genoptræning. Danske Fysioterapeuter

Læs mere

Udvikling i lægers brug af besøg i hjemmet blandt ældre

Udvikling i lægers brug af besøg i hjemmet blandt ældre A N A LYSE Udvikling i lægers brug af besøg i hjemmet blandt ældre Af Bodil Helbech Hansen Formålet med denne analyse er at belyse almen praktiserende lægers brug af besøg i hjemmet blandt ældre patienter,

Læs mere

Udvikling af. Sundhedsaftalen Kommissorium for Indsatsområde 4 Sundheds IT og digitale arbejdsgange

Udvikling af. Sundhedsaftalen Kommissorium for Indsatsområde 4 Sundheds IT og digitale arbejdsgange Udvikling af Sundhedsaftalen 2015 2018 Kommissorium for Indsatsområde 4 Sundheds IT og digitale arbejdsgange 1 Kommissorium for arbejdet med indsatsområde 4 Sundheds-IT og digitale arbejdsgange 070314

Læs mere

Oplæg til strategi for sikring af bæredygtige praksis på almenlægeområdet i Region Syddanmark.

Oplæg til strategi for sikring af bæredygtige praksis på almenlægeområdet i Region Syddanmark. Oplæg til strategi for sikring af bæredygtige praksis på almenlægeområdet i Region Syddanmark. Praksisplanlægning og bæredygtige lægepraksis I Landsoverenskomsten mellem Sygesikringens Forhandlingsudvalg

Læs mere

PLO Analyse Høj tilfredshed med almen praksis

PLO Analyse Høj tilfredshed med almen praksis PRAKTISERENDE LÆGERS ORGANISATION Dato 8. januar 2019 PLO Analyse Høj tilfredshed med almen praksis Hovedbudskaber Patienterne er generelt meget tilfredse med almen praksis. Mere end 121.000 patienter

Læs mere

Ny overenskomst med de praktiserende læger. Indgået 21. dec. 2010

Ny overenskomst med de praktiserende læger. Indgået 21. dec. 2010 Ny overenskomst med de praktiserende læger Indgået 21. dec. 2010 Formaliteter Gælder fra 1. april 2011 31. marts 2013 I perioden er aftalt projekter, fx indhold i ny vagtlægeordning og nyt honorarsystem

Læs mere

RLTN REGIONERNES LØNNINGS- OG TAKSTNÆVN. Krav til genforhandling af aftalen for Almen Praksis

RLTN REGIONERNES LØNNINGS- OG TAKSTNÆVN. Krav til genforhandling af aftalen for Almen Praksis REGIONERNES LØNNINGS- OG TAKSTNÆVN c/o Danske Regioner Dampfærgevej 22, Postbox 2593, 2100 København Ø Tlf. 35 29 81 00 RLTN Til Praktiserende Lægers Organisation Att.: Formand Henrik Dibbern 29-06-2012

Læs mere

Opfølgende hjemmebesøg de kommunalt lægeligeudvalgs vurdering af samarbejdet mellem kommune og almen praksis

Opfølgende hjemmebesøg de kommunalt lægeligeudvalgs vurdering af samarbejdet mellem kommune og almen praksis Afdeling: Sundhedssamarbejde og Kvalitet Udarbejdet af: Katrine Dennak (RSYD) Christina Ryborg (FKS) Anders Fournaise (RSYD) Journal nr.: 13/15214 E-mail: Anders.Fournaise@rsyd.dk Dato: 15. december 2015

Læs mere

Status notat vedr. Praksisplan for Almen Praksis

Status notat vedr. Praksisplan for Almen Praksis Status notat vedr. Praksisplan for Almen Praksis Dette notat skitserer baggrund og rammerne for arbejdet med praksisplanen 2015-2018. Samtidig konkretiseres elementerne i en kommende underliggende aftale

Læs mere

Annonceringsmateriale for lægekapacitet i Ringkøbing by med klinikopstart 1. januar 2017

Annonceringsmateriale for lægekapacitet i Ringkøbing by med klinikopstart 1. januar 2017 Regionshuset Viborg Koncernøkonomi Økonomi & Analyse Lægedækning Skottenborg 26 Postboks 21 DK-8800 Viborg Tel. +45 7841 0000 kontakt@rm.dk www.rm.dk Annonceringsmateriale for lægekapacitet i Ringkøbing

Læs mere

Forslag til folketingsbeslutning om afskaffelse af brugerbetaling ved ophold på kommunale akutpladser i stedet for sygehuse

Forslag til folketingsbeslutning om afskaffelse af brugerbetaling ved ophold på kommunale akutpladser i stedet for sygehuse Beslutningsforslag nr. B 13 Folketinget 2018-19 Fremsat den 4. oktober 2018 af Stine Brix (EL), Eva Flyvholm (EL), Finn Sørensen (EL) og Øjvind Vilsholm (EL) Forslag til folketingsbeslutning om afskaffelse

Læs mere

Forhandlingsoplæg til overenskomstforhandling med Dansk Psykolog

Forhandlingsoplæg til overenskomstforhandling med Dansk Psykolog REGIONERNES LØNNINGS- OG TAKSTNÆVN c/o Danske Regioner Dampfærgevej 22, Postbox 2593, 2100 København Ø Tlf. 35 29 81 00 RLTN Forhandlingsoplæg til overenskomstforhandling med Dansk Psykolog Forening 05-10-2015

Læs mere

Patienttilfredshedsundersøgelse Jørgen S. Petersen fra perioden

Patienttilfredshedsundersøgelse Jørgen S. Petersen fra perioden Patienttilfredshedsundersøgelse Jørgen S. Petersen fra perioden 01-05-2018-01-08-2018 Patientdeltagelse i procent 35% Kønsfordeling 59% 39% 30,0 22,5 15,0 Hvor mange år har du benyttet den læge, du vurderer

Læs mere

Region Hovedstaden. Anbefalinger til mere sammenhængende patientforløb. Afrapportering fra Udvalget for Sammenhængende Patientforløb

Region Hovedstaden. Anbefalinger til mere sammenhængende patientforløb. Afrapportering fra Udvalget for Sammenhængende Patientforløb Region Hovedstaden 12 Anbefalinger til mere sammenhængende patientforløb Afrapportering fra Udvalget for Sammenhængende Patientforløb 2 INDHOLD 04 INDLEDNING 06 UDREDNING OG DIAGNOSTIK 08 BEHANDLINGS-

Læs mere

PLO Analyse Næsten 800 speciallæger i almen medicin arbejder uden for almen praksis

PLO Analyse Næsten 800 speciallæger i almen medicin arbejder uden for almen praksis PRAKTISERENDE LÆGERS ORGANISATION PLO Analyse Næsten 800 speciallæger i almen medicin arbejder uden for almen praksis Hovedbudskaber Ud af 4.404 speciallæger i almen medicin er 770 beskæftiget uden for

Læs mere

Fremtidens sygeplejerske generalist eller specialist. Sammenhæng mellem patientforløb og sygepleje Vicedirektør Lisbeth Rasmussen

Fremtidens sygeplejerske generalist eller specialist. Sammenhæng mellem patientforløb og sygepleje Vicedirektør Lisbeth Rasmussen Fremtidens sygeplejerske generalist eller specialist. Sammenhæng mellem patientforløb og sygepleje Vicedirektør Lisbeth Rasmussen Nykøbing F. Sygehus Det nye sundhedsvæsen Udviklingen går stærkt, og i

Læs mere

SAM B. Samarbejde om borger/patientforløb. Til læger og praksispersonale i almen praksis

SAM B. Samarbejde om borger/patientforløb. Til læger og praksispersonale i almen praksis Til læger og praksispersonale i almen praksis SAM B Samarbejde om borger/patientforløb Samarbejdsaftale mellem kommuner og region om borger/patientforløb i Region Syddanmark Til læger og praksispersonale

Læs mere