Kommunikation. 19. januar Århus Universitetshospital Skejby. v/ Livsstilsterapeut Susanne Anthony.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Kommunikation. 19. januar 2010. Århus Universitetshospital Skejby. v/ Livsstilsterapeut Susanne Anthony. www.sanneanthony.dk. www.sanneanthony."

Transkript

1 Kommunikation Århus Universitetshospital Skejby 19. januar 2010 v/ Livsstilsterapeut Susanne Anthony

2 CV for Susanne Anthony E.F.T. Terapeut 2006 Hypnose Terapeut 2004 NLP-psykoterapeut 1999 Reg.Lægemiddelkonsulent ved bl.andet Novo og Ferrosan med behandling af livsstilssygdomme som speciale Aut.Bioanalytiker i 10 år på forskellige hospitaler.

3 Konsulent ved Kompetencehuset Ramsdal. Arbejder desuden med foredrag, undervisning og Terapi. (Kurser for overvægtige gravide). Deltaget I SSTs udvalg, der har udarbejdet klinisk vejledning Opsporing og behandling af overvægt hos voksne Se dsam.dk Deltaget i Regeringens Sundhedstænketank. Rapporten udkom februar Deltaget i SSTs udvalg der udarbejdede Handlingsplan mod svær overvægt i 2003.

4 Spørgeskemaundersøgelse Anonym Spørgeskemaundersøgelse Mere end 400 svar, 75 % angav det psykiske område som det vigtigste i forhold til at ændre på sin livsstil. 90% der har svaret, er kvinder mellem år med BMI over 30 Denne spørgeskema undersøgelse er også udført af gravide. (ca. 50 svar)

5 Selvdisciplin er en afgrænset mængde. Hvis selvdisciplinen er brugt af andre projekter, kan det være svært, at have overskud til at styre sin sunde livsstil. Selvværd og motivation hænger sammen. Ligefrem proportionalt

6 Tilbuddet på Silkeborg Regions hospital "Sund livsstil i balance" 9 gange før fødslen, plus 1 gang efter fødslen. Varighed pr. gang 2 timer15 min. BMI over 27, starter fra uge 12

7 Aktive vurderinger Der hvor I rakte armene op og ned Spørgsmål til gulv øvelse, hvor de gravide aktivt skal til stilling til, hvad de mener, og vise det ved at stille sig i på et Ja felt Ved ikke/ måske felt Nej felt, der fysisk er lagt ud på gulvet Her er eks. på de spørgsmål vi bruger i Silkeborg Betyder livsstilen noget for livskvaliteten? Har du selv bestemmelse over din livsstil? Er det nemt at leve sundt? Får du min 300 gr. Grønsager om dagen? Får du 3 stk. frugt om dagen? Motionerer du min. ½ time om dagen? Ville du gerne leve sundere? Spiser du slik hver dag? Spiser du Chips en min. gang om ugen? Drikker du sodavand hver dag? Får du min. 6-8 timers søvn hver nat? Spiser du min.5-6 gange daglig Drikker du ca. 1 ½ l poste-vand om dagen. OSV OSV

8 God Kommunikation Lytte for at forså Kommunikation opleves således: 57% kropssprog og ansigtsudtryk 36% betoningen af ordene 7% Ordenes betydning Matche og lede

9 Husk! jf. Carl Rogers Klientcentreret terapi P E A R L S Partnerskab (ej ekspert) Empati (være i klientens sko) Accept (positiv og ikke dømmende) Respekt (klienten er ekspert i eget liv) Legitimering (positiv intention) Støtte (uden at overtage ansvaret)

10 En meget kort definition på Motivation En indre drivkraft, der ikke umiddelbart kan gives videre. Motivation er et middel til at nå et bestemt mål. Det er en forudsætning for motivationen, at det er et mål du VIRKELIG ønsker at nå.

11 Eksempel (hen i mod det positive) En sund livsstil giver dig mere energi, flere kræfter, bedre humør, større selvværd og selvtillid, du bliver smukkere, stærkere, sundere osv. osv.

12 For at have en chance for øge et andet menneskes motivation til at udvikle sig, skal du først og fremmest anerkende, respektere og acceptere det menneske hvor det er nu. Du kan bl. a. vise det gennem din anerkendende og værdsættende dialog.

13 Vi som vejledere skal udvise ægthed, venlighed, ærlighed, empati og respektere at klienten er eksperten i eget liv. Vi som vejledere har ansvar for forløbet af samtalen, men ikke for vægttabet.

14 Relationen betyder alt Dine overbevisninger og holdninger om overvægt er bestemmende for, hvordan du kommunikere med den gravide. Ethvert forsøg på at hjælpe den gravide er spildt ulejlighed, hvis forholdet til hende ikke er i orden.

15 Det er vigtigt at etablere et bæredygtigt forhold. Et ligeværdigt partnerskab (ikke ekspert), er afgørende for et godt resultat. Hvad enten du tror du kan, eller du tror du ikke kan, vil du få ret!

16 Det at spise for meget og for sødt/fedt kan være den mindst skræmmende løsning på et andet problem. Angst, Stress Vrede Træthed Uro Kedsomhed Ensomhed Sorg Depression Selvmedlidenhed Fiasko.

17 Mennesker gør altid deres bedste, i forhold til de ressourcer og den viden de har.

18 Motivationen kan eventuelt afklares ved at stille følgende åbne spørgsmål (selvfølgelig med brug af gode kommunikations færdigheder ) Oplever du dig selv som overvægtig? Hvad tror du er årsagen til din overvægt? Har du selv forsøgt at tabe dig? Hvor vigtigt er en sund livsstil for dig under din graviditet, på en skala fra 1-10? Tror du, at du kan leve lidt sundere under graviditeten, på en skala fra 1-10?

19 Motivationen kan eventuelt afklares ved at stille følgende spørgsmål Hvilke fordele forbinder du med en sundere livsstil? Hvilke ulemper forventer du? Hvor mange kg. forventer du at tage på, under graviditeten? Er du parat til at ændre dine vaner? Hvor fysisk aktiv er du?

20 Motivationen kan eventuelt afklares ved at stille følgende spørgsmål Gør du noget for at spise sundere? Hvad med dine drikke vaner? Hvad med dine rygevaner? Tror du, at du drikker nok vand i løbet af dagen?

21 Anerkendende spørgsmål Formuleres selvfølgelig på en interesseret og ikke dømmende måde Hvilke ændringer har du mest lyst til at gå i gang med? Hvilke ændringer vil være mest realistiske i din dagligdag- også på længere sigt? Hvilke ændringer tror du passer bedst til dig og dit liv?.

22 Anerkendende spørgsmål Formuleres selvfølgelig på en interesseret og ikke dømmende måde Hvad kunne en lille ændring i dine spisevaner være, som kan få din livsstil til at blive sundere? Hvordan kan du opnå tilfredsstillelse på en anden måde, som er lidt bedre for din krop og din baby?

23 Et godt lille praktisk råd Powerboksen plus frisk vand på bordet hvor du har konsultation. Byd den gravide et par stykker frugt og et glas vand, og fortæl kort om fordelen ved denne hjælp til et sundere dag. Bedre blodsukker balance, bedre forbrænding, mere energi, mindre lyst til det usunde.

24 Boksen kan indeholde; 2-3 skrællede gulerødder skåret i stave. 3 stk. frugt vasket og udskåret i mundrette stykker. Lidt tørret frugt skåret i mindre stykker + 10 mandler

25 Sidste nyt fra SST I regi af satspuljen for overvægtige voksne er afsat midler til udvikling af målgruppespecifikt materiale, og at der i løbet af 2010 vil blive udviklet materiale til jordemødrene mht. at understøtte den svære samtale med de gravide om deres overvægt. Arbejdet påbegyndes her i 2010 og forventes afsluttet inden årets udgang. Kontaktperson omkring materialet er Susanne Wolff

26 Tak for i dag! Tøv ikke med at henvende jer, hvis jeg kan hjælpe med noget. Arbejd på at få et godt tilbud til de overvægtige gravide, det er forebyggelse, der batter! Mange varme hilsner fra Susanne Anthony.

Sådan styrker du samarbejdet med lægen. - og får bedre behandling og livskvalitet

Sådan styrker du samarbejdet med lægen. - og får bedre behandling og livskvalitet Sådan styrker du samarbejdet med lægen - og får bedre behandling og livskvalitet Det handler om indsigt og kontrol I dette hæfte finder du vejledning og konkrete værktøjer til, hvordan du styrker samarbejdet

Læs mere

Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende

Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende I Hej Sundhedsvæsen har vi arbejdet på at understøtte, at de pårørende inddrages i større omfang, når et familiemedlem eller en nær ven indlægges på sygehus.

Læs mere

Nyhedsbrev fra Den Motiverende Samtale Sommer 2008 Tema: Motivation og Kommunikation

Nyhedsbrev fra Den Motiverende Samtale Sommer 2008 Tema: Motivation og Kommunikation Læs i dette temanummer om motivation som noget, der opstår i relationen mellem klient og rådgiver. Du kan også læse om efterårets spændende kurser i og vores SundhedsCoach Uddannelse. At kommunikere motiverende

Læs mere

Liv i sundhed. Information til dig, der er tilknyttet socialpsykiatrien eller psykoseteamet.

Liv i sundhed. Information til dig, der er tilknyttet socialpsykiatrien eller psykoseteamet. Liv i sundhed Information til dig, der er tilknyttet socialpsykiatrien eller psykoseteamet. 2 Liv i sundhed - Sundere vaner for sindslidende Silkeborg Kommunes socialpsykiatri og Region Midtjyllands psykoseteam

Læs mere

Sundhedsmappe. Indflydelse på egen sundhed. CFK Folkesundhed og Kvalitetsudvikling Region Midtjylland

Sundhedsmappe. Indflydelse på egen sundhed. CFK Folkesundhed og Kvalitetsudvikling Region Midtjylland Sundhedsmappe Indflydelse på egen sundhed CFK Folkesundhed og Kvalitetsudvikling Region Midtjylland Min sundhedsmappe I denne mappe kan du samle dine ting om sundhed. Der er i forvejen sat noget ind, men

Læs mere

1 Fri for sukker Kom din sukkertrang til livs Malte Lange, Mind-Set.dk. Alle rettigheder forbeholdes

1 Fri for sukker Kom din sukkertrang til livs Malte Lange, Mind-Set.dk. Alle rettigheder forbeholdes 1 Fri for sukker Kom din sukkertrang til livs Sukkerafvænning for alle Bogen her er skrevet for at hjælpe dig med at slippe af med din trang til sukker og give dig en sukkerafvænning. Bogen er ikke skrevet

Læs mere

TYPE 2-DIABETES FAKTA OG FOREBYGGELSE

TYPE 2-DIABETES FAKTA OG FOREBYGGELSE TYPE 2-DIABETES FAKTA OG FOREBYGGELSE Type 2-diabetes - en folkesygdom 200.000-300.000 danskere har type 2- diabetes. Derudover får 10.000-20.000 hvert år sygdommen, der også kaldes type 2-sukkersyge.

Læs mere

Har du været udsat for vold på din arbejds plads? Har en af dine kolleger?

Har du været udsat for vold på din arbejds plads? Har en af dine kolleger? Pjecen kan fås hos: Socialt Udviklingscenter SUS Nørre Farimagsgade 13 1364 København K Tlf.: 33 93 44 50 www.sus.dk Har du været udsat for vold på din arbejds plads? Har en af dine kolleger? Rundt om

Læs mere

STRESS 1 DRÅBE KAN VÆRE NOK TIL AT DIT GLAS FLYDER OVER

STRESS 1 DRÅBE KAN VÆRE NOK TIL AT DIT GLAS FLYDER OVER STRESS Stress er blevet et stort problem for os og for vores trivsel i hverdagen. Stressforeningen i Danmark melder, at der hver dag er 35.000 danskere, der er sygemeldt pga. stress, og at ca. 430.000

Læs mere

Find værdierne og prioriteringer i dit liv

Find værdierne og prioriteringer i dit liv værdierne og prioriteringer familie karriere oplevelser tryghed frihed nærvær venskaber kærlighed fritid balance - og skab det liv du drømmer om Værktøjet er udarbejdet af Institut for krisehåndtering

Læs mere

Kommunikation og samtale om adfærdsændringer

Kommunikation og samtale om adfærdsændringer 1332 FOREBYGGELSE Kommunikation og samtale om adfærdsændringer Anette Søgaard Nielsen Vi anvender både den styrende, den følgende og den vejledende kommunikationsstil i vore professionelle samtaler i sundhedsvæsenet.

Læs mere

du er ikke alene Tanker og følelsesmæssige reaktioner efter hjertekarsygdom

du er ikke alene Tanker og følelsesmæssige reaktioner efter hjertekarsygdom du er ikke alene Tanker og følelsesmæssige reaktioner efter hjertekarsygdom Du er ikke alene Hjerteforeningen. 2009 Tekst: Helle Spindler, cand. psych., ph.d, Psykologisk Institut, Aarhus Universitet Grafisk

Læs mere

Hjælp dit barn med at gå i børnehave. og videre i livet

Hjælp dit barn med at gå i børnehave. og videre i livet Hjælp dit barn med at gå i børnehave. og videre i livet På opfordring vil vi som børnehave hermed give vores bud på, hvordan du bedst støtter dit barn i sit børnehaveliv og ruster det i videre forløb.

Læs mere

SKAB FÆLLESSKAB OG EJERSKAB I BYDELSMØDRE-GRUPPER - EN HÅNDBOG

SKAB FÆLLESSKAB OG EJERSKAB I BYDELSMØDRE-GRUPPER - EN HÅNDBOG SKAB FÆLLESSKAB OG EJERSKAB I BYDELSMØDRE-GRUPPER - EN HÅNDBOG Bydelsmødrene bringer håb og forandring i andre kvinders liv Bydelsmødrenes Landsorganisation www.bydelsmor.dk Indholdsfortegnelse HVORDAN

Læs mere

Skrevet af. Hanne Pedersen

Skrevet af. Hanne Pedersen Skrevet af Hanne Pedersen Vidste du, at mange mennesker slider med følelsen af "ikke at være god nok"? Mange mennesker tror, at de er helt alene med oplevelsen af "ikke at føle sig gode nok" eller "ikke

Læs mere

strategi - Udlev dine værdier og elsk dit liv

strategi - Udlev dine værdier og elsk dit liv Daisy Løvendahl Personlig rådgiver strategi - Udlev dine værdier og elsk dit liv www.daisylovendahl.dk #1. Engager dig i dit liv Derfor skal du have en strategi Inspirationen til denne manual kom fra en

Læs mere

ekspartner. Og det er lige præcis det, som skader og påvirker vores fælles børn i negativ retning.

ekspartner. Og det er lige præcis det, som skader og påvirker vores fælles børn i negativ retning. INDLEDNING Den gode skilsmisse De fleste mennesker vil nok påstå, at der ikke findes gode skilsmisser. For hvad er en god skilsmisse egentlig? Når den kærlighed, som vi engang nød godt af, pludselig bliver

Læs mere

den 6. nationale Instruktørsamling

den 6. nationale Instruktørsamling den 6. nationale Instruktørsamling Netværks- og opkvalificeringsarrangement for koordinatorer og instruktører på Komiteen for Sundhedsoplysnings kurser for mennesker med langvarig sygdom Middelfart den

Læs mere

DET ER LETTERE AT SLIPPE DE NEGATIVE TANKER, NÅR MAN BRUGER KROPPEN

DET ER LETTERE AT SLIPPE DE NEGATIVE TANKER, NÅR MAN BRUGER KROPPEN DET ER LETTERE AT SLIPPE DE NEGATIVE TANKER, NÅR MAN BRUGER KROPPEN Fire anbefalinger fra Danske Fysioterapeuter om brugen af fysioterapi og superviseret fysisk aktivitet i psykiatrien. DET GØR EN FORSKEL

Læs mere

Lykken er at føle sig god nok, præcis som man er.

Lykken er at føle sig god nok, præcis som man er. Hvad er selvværd? Selvværd er tilfredshed med at være den, man er, og med det, man gør. Det er definitionen i Nudansk Ordbog, en definition, jeg synes er god. Helt grundlæggende handler det om din mening

Læs mere

Susanne Ohrt og Lene Poulsen. at være Pårørende til en parkinsonramt

Susanne Ohrt og Lene Poulsen. at være Pårørende til en parkinsonramt Susanne Ohrt og Lene Poulsen at være Pårørende til en parkinsonramt formål Parkinsonforeningen har udarbejdet denne pjece for at støtte pårørende, der ligesom den parkinsonramte er blevet kastet ud i en

Læs mere

Selvhjælp Skanderborg

Selvhjælp Skanderborg Januar 2014 Selvhjælp Skanderborg Introduktionshæfte for frivillige Selvhjælp Skanderborg Vestergade 14 A, 1. sal 8660 Skanderborg www.selvhjaelpskanderborg.dk 1. Velkommen som frivillig i SelvhjælpSkanderborg...

Læs mere

Hvis din hest er død - så stå af

Hvis din hest er død - så stå af Roller Individuel øvelse 1. Hvilke roller har du på arbejdet? Jeg er den: 2. Hvilken rolle er du mest træt af, og hvorfor? 3. Er der roller, du føler, du er blevet påduttet af andre? 4. Hvilke roller sætter

Læs mere

Skab plads til det gode arbejdsliv!

Skab plads til det gode arbejdsliv! Skab plads til det gode arbejdsliv! Kære medlem! Vi ved det godt. Det talte ord har stor betydning. Vi ved også, at der findes gode og dårlige måder at håndtere for eksempel et problem eller travlhed på.

Læs mere

Det kan være meget op ad bakke at få noget ændret. Mod inkompetente mellemledere kæmper selv AMR forgæves.

Det kan være meget op ad bakke at få noget ændret. Mod inkompetente mellemledere kæmper selv AMR forgæves. HH, 15. maj 2013 1582 arbejdsmiljørepræsentanter om hvervet som 3F AMR Hvordan er det at være arbejdsmiljørepræsentant på de mange forskellige virksomheder, hvad har AMR erne brug for og hvordan ser de

Læs mere

Skabelon til beskrivelse af sundhedsprojekter

Skabelon til beskrivelse af sundhedsprojekter Skabelon til beskrivelse af sundhedsprojekter Projekttitel: Trivsel og Sundhed på arbejdspladsen Baggrund for projektet: Bilernes hus ønsker at have fokus på medarbejdernes trivsel. Det er et vigtigt parameter

Læs mere

SÅDAN HAR DU EN STØTTENDE SAMTALE. Psykiatrifondens guide til samtaler med børn og unge. Psykiatrifondens guide til samtaler med børn og unge

SÅDAN HAR DU EN STØTTENDE SAMTALE. Psykiatrifondens guide til samtaler med børn og unge. Psykiatrifondens guide til samtaler med børn og unge Psykiatrifondens guide til samtaler med børn og unge SÅDAN HAR DU EN STØTTENDE SAMTALE Psykiatrifondens guide til samtaler med børn og unge PSYKIATRIFONDEN.DK 2 Psykiatrifonden 2014 DEN STØTTENDE SAMTALE

Læs mere

Mindfulness hos familierådgivningen i Ikast Brande kommune - 20 socialrådgivere og 5 HK - Hanne Nørskov er leder af Familierådgivningen. Indhold.

Mindfulness hos familierådgivningen i Ikast Brande kommune - 20 socialrådgivere og 5 HK - Hanne Nørskov er leder af Familierådgivningen. Indhold. Mindfulness hos familierådgivningen i Ikast Brande kommune - 20 socialrådgivere og 5 HK - Hanne Nørskov er leder af Familierådgivningen Indhold. 1. Indledning v. Hanne Nørskov 2. Målinger opsummeret 3.

Læs mere

COACHING Det handler om at stille de rigtige spørgsmål

COACHING Det handler om at stille de rigtige spørgsmål Sofia Manning (2007) COACHING Det handler om at stille de rigtige spørgsmål den 09-03-2012 kl. 9:57 Søren Moldrup side 1 af 13 sider Bogen er skrevet i du-form henvendt til den kommende coach. Denne stil

Læs mere

Terapi- og Samtalegrupper i. En brugerundersøgelse

Terapi- og Samtalegrupper i. En brugerundersøgelse Terapi- og Samtalegrupper i En brugerundersøgelse Unge & Sorg juni 7 Rådgivnings- og Videncentret Unge & Sorg - En brugerundersøgelse Rådgivnings- og Videncentret Unge & Sorg København, Århus og Odense

Læs mere