Nyhedsbrev omkring E-Mobilitet i Nordsøregionen

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Nyhedsbrev omkring E-Mobilitet i Nordsøregionen"

Transkript

1 Nyhedsbrev omkring E-Mobilitet i Nordsøregionen Kære samarbejdspartnere Vi har besluttet at samarbejdspartnere løbende skal holdes informeret om hvad vi laver i og omkring e- mobility. Dette er vores første nyhedsbrev hvor vi forsøger at skitsere projektet og gøre status. E-mobility-projektgruppen* i Høje-Taastrup kommune Høje-Taastrup og el-mobilitet I den seneste tid har flere byer og regioner i Europa samt i Nordsøregionen udviklet strategier, planer og mål for at fremme brugen af el-køretøjer til transportformål (i følgende benævnt E-mobilitet). For at nå de opstillede mål etableres der i hele Europa for tiden en række forskellige initiativer med henblik på at udvikle potentialet i E-mobilitet i forbindelse med den lokale og regionale trafik. Det EU støttede projekt E-Mobilitet i Nordsøregionen skal hjælpe med at skabe gode forudsætninger for at fremme en fælles udvikling af E-mobilitet i Nordsøregionen. Projektet E-Mobilitet i Nordsøregionen gennemføres i perioden oktober 2011 til september Samarbejdspartnere og arbejdsopgaver E-mobility projektet er opdelt i følgende arbejdspakker: Arbejdspakke 1: Projektstyring og administration (HAW Hamburg, DE) Arbejdspakke 2: Information og kommunikation (HAW Hamburg, DE) Arbejdspakke 3: Videndeling om det tekniske niveau og analyse af interessenter (TU Delft, NL) Arbejdspakke 4: Udvikling af en transnational E-mobilitetsplan (Lindholmen Science Park, SE) Arbejdspakke 5: Smart grid løsninger (Region Flandern, repræsenteret af TransEnergy (son), BE) Arbejdspakke 6: Indretning af transnationale elbilsinformationscentre" (EMIC, Electric Mobility Information Centres) (Høje-Taastrup Kommune, DK) Arbejdspakke 7: Fremme af effektive transportløsninger til logistikløsninger i byerne. Herunder forbedring af den regionale tilgængelighed (FDT, Foreningen af Danske Transport- og Logistikcentre, DK).

2 Høje-Taastrup kommunes arbejdspakke Høje-Taastrup Kommune er ansvarlig for arbejdspakke 6 (WP6) i det overordnede E-Mobility NSR projekt. WP6 har overskriften: Set up of Transnational Electric Mobility Information Centres (EMIC) Direkte oversat til dansk: Regional etablering af Elektrisk Mobilitet Informations Centre (EMIC) Forventningen er, at information om E-Mobility vil medvirke til at facilitere udbredelsen lokalt i områderne omkring de deltagende partnere og regionalt i Nordsø-regionen. De overordnede formål med WP6 er: At skabe fokus på E-Mobility-muligheder både lokalt og regionalt At gøre det muligt for private og virksomheder i Nordsø-regionen at træffe et kvalificeret valg i relation til de til enhver tid tilgængelige E-Mobility-løsninger, der findes i regionen Høje-Taastrup Kommune (HTK) har fået til opgave at styrke informationsindsatsen overfor potentielle brugere af elbiler, elcykler og scootere i forbindelse med etableringen af et virtuelt, i form af hjemmeside, mobil-apps, og fysisk E-mobility center (EMIC). Hedehusene danner rammen for det kommende EMIC center, som skal udbrede troværdig, neutral information og effektive værktøjer til at klæde borgerne på til at skifte til elbil, eller andet eldrevet køretøj. Projektet forløber planmæssigt, og HTK er i færd med at udvikle en hjemmeside, som skal afdække borgernes informationsbehov. Høje Taastrup kommune er frontrunner i indsatsen for at få elbilerne ud på vejene, og det er kommunens ansatte og borgerne generelt som er projektets primære målgruppe. Via flere tiltag gennem de seneste måneder i form af informationsmøder, test af elbiler, fremvisninger af elbiler, og lign. events med elbiler har HTK været med til at bane vejen for e-mobility og kendskabet til elbiler. Eksempler på el-bils events Borgmesterræs I slutningen af januar var HTK vært ved et klimaarrangement for borgmestre og direktører fra 35 klimakommuner, der var inviteret til at se solcelleanlægget på Rådhusets tag, som er et af landets største solcelleanlæg. Nok var temaet for denne dag solceller, men der blev også slået et slag for initiativer if. elbiler. Alle gæster ankom i en kortege af elbiler til Rådhuset fra Høje Taastrup station og det var en stolt borgmester, som udtalte:

3 Vi viser, at vi tager vores status som klimakommune meget alvorligt ved bl.a. at skabe en ordentlig infrastruktur for elbiler og lade kommunen som virksomhed gå foran med energirenoveringer og solcelleanlæg. Bilræs i stearinlysets tegn Der var ikke meget bilvæddeløb over det el-bils-ræs som seks lokale borgere deltog lørdag aften den 31. marts på Earth Hour i Hedehusene. Det var nu heller ikke noget særligt traditionelt bilvæddeløb som kommunens E-mobility-projekt og elbilsudbyderen ChoosEV indbød til. Tværtimod! Det handlede om at kunne køre mest energiøkonomisk. Testkørerne var meget opmærksomme, ikke på speedometeret men på strømmåleren, der viste hvorvidt man kørte grøn kørsel eller var i det røde felt. Det handlede om at udnytte bilens egen acceleration, afpasse hastigheden i forhold til lysreguleringen m.v. Når testen med at køre miljørigtigt i en elbil var henlagt til denne aften hænger det sammen med at det var Earth Hour kl til En time hvor alle blev opfordret til at slukke for lyset for at markere klodens behov for at vi begrænser vores energiforbrug. Det synes vi passer fint at koble sammen med det vi må betragte som fremtidens individuelle og energivenlige transportform, nemlig elbilen, fastslår kommunens klimakonsulent Steen Olesen.

4 Alt dette er led i Klimakommunesamarbejdet, som betyder at HTK har forpligtet sig til over for Danmarks Naturfredningsforening at nedbringe kommunens CO2 udslip med 10% inden Ud over at gøre det muligt at køre tværs igennem Nordeuropa i elbil søger kommunen at skabe grobund for projekter af bæredygtig karakter inden for energi, klima og miljø. (se venligst nedenstående klimavideo med Michael Ziegler, Borgmester i HTK.) Interessenter Projektgruppen ønsker at inddrage bidragydere i det konkrete arbejde med at gennemføre projektet. Disse bidragydere kan være både interne og eksterne fælles for begge grupper er, at de ikke har en direkte kommerciel interesse i projektet. Projektet er stadig åbent overfor tilgang af nye interessenter. Indtil nu: Vi har netop gennemført den forberedende fase i E-mobility projektet med fokus på informationsbehov hos slutbrugeren i forbindelse med fremtidigt køb af en elbil. Her har vi haft brug for at trække på ekspertise fra projektpartnere, der kunne bidrage med: 1. Overblik over, hvad der allerede findes af analyser, forsøg, datagrundlag o. lign., der kan belyse, hvilke informationsbehov målgruppen har, når der skal træffes kvalificerede valg omkring E- Mobility. 2. I fald det konstateres, at det eksisterende datagrundlag ikke er tilstrækkeligt, er der behov for en eller flere projektpartnere, der kan assistere med at gennemføre en egentlig analyse af informationsbehovet. Første milepæl består af en præsentation af resultaterne og konklusionerne fra arbejdet det første halve år. Her har det været naturligt at orientere projektpartnerne, som har bidraget med at fremskaffe resultaterne. Projektpartnernes rolle kan have formidlingskarakter og desuden bestå af praktisk involvering i at få udbredt budskaberne i eks. pressemeddelelser, if. events, på seminarer o. lign. Konkret interessent-samarbejde En af interessenterne er FDM som er helt bevidste om at de i stigende grad må forholde sig til el-biler. De vil bl.a. kunne bidrage med testresultater fra prøvekørsler, vurdering af batterier m.v. De har forudsætningerne for at kunne foretage uvildig sammenligning i forhold til konventionelle biler. E-mobility projektet vil kunne understøtte i formidling virtuelt og fysisk. I sidste del af maj vil vi sammen konfirmere denne aftale formelt.

5 Det næste halve år Næste etape bliver at udarbejde og lancere en transnational hjemmeside. Opgaven bliver at definere og specificere de informationsværktøjer, der skal danne rygraden i den endelige EMIC-løsning (både den virtuelle og den fysiske). Der skal udvikles et sitemap, der i skemaform gør rede for, hvordan hjemmesiden skal struktureres og hvilke elementer, der skal indgå på de enkelte sider. HTK skal forestå den egentlige udvikling af EMIC hjemmesiden. Denne del spænder helt fra navngivning og grafisk udtryk over konkret programmering af de enkelte sider til host og test før endelig offentliggørelse ved næste partnermøde i Gøteborg medio oktober Frem mod præsentationen af den transnationale hjemmeside kan det være relevant at inddrage de samme projektpartnere, som deltog i forbindelse med indeværende milepæl. Derfor er det planen at HTK er vært ved en website workshop i uge 25 i Høje- Taastrup, hvor alle partnerlande er inviterede til at brainstorme på et skelet til den forestående internationale EMIC hjemmeside. Projektpartnernes rolle kan også i dette tilfælde have formidlingskarakter og desuden bestå af praktisk involvering i at få udbredt budskaberne i eks. pressemeddelelser, ifm. events, på seminarer o. lign.). Næste nyhedsbrev Næste nyhedsbrev udsendes ultimo oktober, i kølvandet på Milepæl2 og et veloverstået Interreg. Partnermøde i Gøteborg, hvor vi forhåbentlig kan lancere EMIC hjemmesiden. Vi vil gerne benytte lejligheden til at ønske alle vore interessenter en god sommer og ser frem til vores fortsatte samarbejde. Med venlig hilsen, og på vegne af holdet bag WP6 Steen Olesen, Klimakonsulent * projektgruppen består af Steen Olesen, klimakonsulent, Lasse Altmann, konsulent, Lars Dyreborg- Gunslev, EU-fundraiser, Knud A. Iversen, projektmedarbejder, Tina Faber, projektkoordinator tlf.: Høje-Taastrup Kommune Bygaden Taastrup - DK steenole@htk.dk

Nyhedsbrev II omkring E-Mobilitet i Nordsøregionen

Nyhedsbrev II omkring E-Mobilitet i Nordsøregionen Nyhedsbrev II omkring E-Mobilitet i Nordsøregionen Kære samarbejdspartnere, Vi ønsker at vore samarbejdspartnere løbende skal holdes informeret om hvad vi laver i og omkring E-mobility. Dette er vores

Læs mere

Rådgivning en genvej til energirenovering

Rådgivning en genvej til energirenovering Rådgivning en genvej til energirenovering Nyborg Strand 23.11.2015: BedreBolig og effektiv energirenovering Steen Olesen, klimakonsulent, Høje-Taastrup Kommune Organisering Milepæle i HTKs klima og energiarbejde

Læs mere

INDEX. Central Danmark...3 NordDanmark...4 Syddansk Danmark...5 Region Sjælland...6

INDEX. Central Danmark...3 NordDanmark...4 Syddansk Danmark...5 Region Sjælland...6 OPEN DAYS 2010 LOCAL EVENTS COUNTRY LEAFLET Central Danmark NordDanmark Syddansk Danmark Region Sjælland DANMARK 1 INDEX Central Danmark...3 NordDanmark...4 Syddansk Danmark...5 Region Sjælland...6 2 Central

Læs mere

Hørsholm den 20. april Årsmøde. Copenhagen EU Office

Hørsholm den 20. april Årsmøde. Copenhagen EU Office Hørsholm den 20. april 2016 Årsmøde Copenhagen EU Office PROGRAM FOR ÅRSMØDE Dato: 20. april 2016 Tidspunkt: kl. 12.30-14.00 Sted: Søhuset i Hørsholm, Venlighedsvej 10, 2970 Hørsholm. 1. Velkomst v/ Jannich

Læs mere

Samarbejdsaftale. Mellem

Samarbejdsaftale. Mellem Samarbejdsaftale Mellem Høje-Taastrup Kommune Bygaden 2 2630 Taastrup (herefter benævnt "Kommunen", og enhver henvisning til "Kommunen" i denne samarbejdsaftale skal henvise til Kommunen som offentlig

Læs mere

Høje Taastrup Going Green Eksterne finansieringsmuligheder under Energistyrelsen til indkøb af el og gas køretøjer

Høje Taastrup Going Green Eksterne finansieringsmuligheder under Energistyrelsen til indkøb af el og gas køretøjer Høje Taastrup Going Green Eksterne finansieringsmuligheder under Energistyrelsen til indkøb af el og gas køretøjer Michael Stie Laugesen, Afdelingsleder FDT Foreningen af Danske Transport og Logistikcentre

Læs mere

Grøn omstilling i Høje-Taastrup Kommune Hvor er vi Hvor skal vi hen Hvordan når vi målet?

Grøn omstilling i Høje-Taastrup Kommune Hvor er vi Hvor skal vi hen Hvordan når vi målet? Grøn omstilling i Høje-Taastrup Kommune Hvor er vi Hvor skal vi hen Hvordan når vi målet? Lars Christensen, Teknik- og miljøchef, Høje-Taastrup Kommune Organisering Politisk forankring Koordinere med andre

Læs mere

Sætter du pris på din bolig

Sætter du pris på din bolig Sætter du pris på din bolig Program 19.30 Velkomst, v. MZ (5 min) 19.35 Program og lidt om det praktiske, v. Steen Olesen (5 min) 19.40 Lidt om hvad Høje-Taastrup Kommune har gennemført, v. MZ (10 min)

Læs mere

Projektbeskrivelse vedr. Mellembyplan for Tjæreborg Et klima- og bæredygtighedsprojekt.

Projektbeskrivelse vedr. Mellembyplan for Tjæreborg Et klima- og bæredygtighedsprojekt. Teknik & Miljø Kommune- & Byplan Torvegade 74. 6700 Esbjerg Dato 26. juli 2013 Sagsbehandler Lise Hedegaard Laursen Telefon direkte 76 16 32 94 Sagsid 2012-3021 Notat Projektbeskrivelse vedr. Mellembyplan

Læs mere

Brandingproces kombineret med Vision 2021:

Brandingproces kombineret med Vision 2021: Vedrørende: branding proces version 3 Sagsnavn: Branding.Randers.2014 Sagsnummer: 00.13.02-G01-3-14 Skrevet af: Karen Balling Radmer E-mail: karen.balling.radmer@randers.dk Forvaltning: Kommunikation Dato:

Læs mere

Region Hovedstaden. CopenhagenElectric - det regionale elbilsekretariat

Region Hovedstaden. CopenhagenElectric - det regionale elbilsekretariat Region Hovedstaden CopenhagenElectric - det regionale elbilsekretariat Indledning I Region Hovedstaden ser vi elbilen som en central brik i omstillingen til et grønnere samfund, der er uafhængigt af fossile

Læs mere

Kommunikationsplan for Kreativ-Metapol.

Kommunikationsplan for Kreativ-Metapol. Kommunikationsplan for Kreativ-Metapol. Udgangspunkt/baggrund Det overordnede mål med Kreativ Metapol er, at styrke og videreudvikle visionen om Øresundsregionen som et kreativt vækstcenter for et bredt

Læs mere

Big Data i Høje-Taastrup Kommune: Erfaringer, ønsker og anvendelser

Big Data i Høje-Taastrup Kommune: Erfaringer, ønsker og anvendelser Big Data i Høje-Taastrup Kommune: Erfaringer, ønsker og anvendelser Steen Olesen, Klimakonsulent Høje-Taastrup Kommune 27.11.2014 Hvorfor termografering fra luften? I 2008 var der gode troværdige erfaringer

Læs mere

Lørdag den 24. marts 2018 kl SLUK LYSET. TÆND FOR LIVET #connect2earth #earthhour

Lørdag den 24. marts 2018 kl SLUK LYSET. TÆND FOR LIVET   #connect2earth #earthhour Lørdag den 24. marts 2018 kl. 20.30-21.30 På billedet ovenfor: Earth Hour 2010. Before the lights were switched off at Yas Hotel, Yas Island, Abu Dhabi, UAE. @WWF/EAAthe Earth Hour er den time, hvor mennesker

Læs mere

Indsats i Borgmesterpagten

Indsats i Borgmesterpagten Indsats i Borgmesterpagten Transporten i Roskilde Transporten Kort notat om udledning af drivhusgasser fra transporten i Roskilde RUC, Oktober 2017 Side 1 Transporten Kort notat om udledning af drivhusgasser

Læs mere

Energi- og klimahandlingsplan 2013-2015

Energi- og klimahandlingsplan 2013-2015 Energi- og klimahandlingsplan 2013-2015 Vision Assens Kommune vil Mål Assens Kommune vil Indsatsområder være en bæredygtig foregangskommune for klimaet gå foran med det gode eksempel og reducere kommunens

Læs mere

EL-mobility på Færøerne

EL-mobility på Færøerne EL-mobility på Færøerne Introduktion til ChoosEV ChoosEV blev etableret i oktober 2009 ChoosEV er ejet af SYD ENERGI, SEAS-NVE og Sixt biludlejning ChoosEV har i dag 25 medarbejdere (38 ultimo 2011) ChoosEV

Læs mere

GOD ENERGI I SVENDBORG for en fossilfri fremtid...

GOD ENERGI I SVENDBORG for en fossilfri fremtid... GOD ENERGI I SVENDBORG for en fossilfri fremtid... GO2GREEN Svendborg Kommune er partner i GO2Green. GO2Green er en nonprofitorganisation, som arbejder for den grønne omstilling. Organisationen finansieres

Læs mere

41. Kl. 12.00-12.40 Besøg hos Popermo Forsikring g/s, C.F. Tietgens Boulevard 38, Odense SØ

41. Kl. 12.00-12.40 Besøg hos Popermo Forsikring g/s, C.F. Tietgens Boulevard 38, Odense SØ Assens Kommune, 1 af 5 Referat Klimaforum Tid fredag den 10. februar 2012 kl. 12:00 Sted Odense Afbud Indholdsfortegnelse: 41. Kl. 12.00-12.40 Besøg hos Popermo Forsikring g/s, C.F. Tietgens Boulevard

Læs mere

Michael Stie Laugesen, Afdelingsleder - FDT Konference i Høje Taastrup d. 29.10.2015

Michael Stie Laugesen, Afdelingsleder - FDT Konference i Høje Taastrup d. 29.10.2015 Alternative Drivmidler til Tung Transport KICKSTART AF GRØN OMSTILLING I DANSKE KOMMUNER Michael Stie Laugesen, Afdelingsleder - FDT Konference i Høje Taastrup d. 29.10.2015 FDT Foreningen af Danske Transport-

Læs mere

Movia vil på tværs af geografi, produkter og infrastruktur deltage i samarbejder om nye løsninger på de trafikale udfordringer

Movia vil på tværs af geografi, produkter og infrastruktur deltage i samarbejder om nye løsninger på de trafikale udfordringer Mobilitetsplanlægning et nyt forretningsområde Forretningsplanen Hvorfor mobilitetsplanlægning? Mobilitetsplaner 1 Visionen Movia leverer sammenhængende transportløsninger, der bidrager til mobilitet og

Læs mere

Århus CO2 neutral i 2030. Århus. CO2 neutral 2030. Jan Nielsen, Klimachef. Aftenmøde 1. december 2010. Århus Kommune

Århus CO2 neutral i 2030. Århus. CO2 neutral 2030. Jan Nielsen, Klimachef. Aftenmøde 1. december 2010. Århus Kommune Visionen CO2030 - Århus uafhængig af fossile brændsler Århus CO2 neutral 2030 Aftenmøde 1. december 2010 Jan Nielsen, Klimachef Århus Kommune Indhold 1. Visionen for Århus CO2030 2. Hvad er status for

Læs mere

Projektbeskrivelse vedr. Mellembyplan for Tjæreborg Et klima- og bæredygtighedsprojekt.

Projektbeskrivelse vedr. Mellembyplan for Tjæreborg Et klima- og bæredygtighedsprojekt. Teknik & Miljø Kommune- & Byplan Torvegade 74. 6700 Esbjerg Dato 11. februar 2014 Sagsbehandler Lise Hedegaard Laursen Telefon direkte 76 16 32 94 Sagsid 2012-3021 Notat Projektbeskrivelse vedr. Mellembyplan

Læs mere

Vejbelysning 6,5 ton 139 ton CO 2 Stor synlighed Nogen videndeling Effekten forventes at være Meget stor synlighed.

Vejbelysning 6,5 ton 139 ton CO 2 Stor synlighed Nogen videndeling Effekten forventes at være Meget stor synlighed. Handling/tiltag Målbar effekt i 2011 Kommunen som virksomhed CO 2 -regnskab for Furesø Kommune som virksomhed. Forbedringer af kommunens bygningsmasse. Forbedringer af kommunens vejbelysning på energiområdet

Læs mere

ECO-Life Projektet Vision Gammelsø

ECO-Life Projektet Vision Gammelsø ECO-Life Projektet Vision Gammelsø COWI Projektleder ECO-Life rmh@cowi.dk # 1 EU's CONCERTO program EU's Concerto program støtter ambitiøse bæredygtige byudviklings projekter, der med forankring i en klimaplan

Læs mere

UDKAST v Det skal være nemt og sikkert at komme frem. Mobilitets- og Infrastrukturpolitik

UDKAST v Det skal være nemt og sikkert at komme frem. Mobilitets- og Infrastrukturpolitik UDKAST v. 04.04.2019 Det skal være nemt og sikkert at komme frem Mobilitets- og Infrastrukturpolitik 2018 2021 Godkendt af Byrådet den xx august 2019 En ny politik for Mobilitet og Infrastruktur Vi er

Læs mere

5. NYHEDSBREV SPAHCO-MØDE OM DIGITAL LITERACY. Viborg, marts 2018 Danmark

5. NYHEDSBREV SPAHCO-MØDE OM DIGITAL LITERACY. Viborg, marts 2018 Danmark 5. NYHEDSBREV SPAHCO-MØDE OM DIGITAL LITERACY Viborg, 26.-27. marts 2018 Danmark Denne publikation er udarbejdet i projektet "SPAHCO" inden for rammerne af det europæiske program "Erasmus+ KA2 strategiske

Læs mere

Klimahandlingsplan. Vision. Mål. Indsatsområder. Handlingsplan

Klimahandlingsplan. Vision. Mål. Indsatsområder. Handlingsplan Klimahandlingsplan Vision Assens Kommune vil være en bæredygtig foregangskommune for klimaet gå foran med det gode eksempel og reducere kommunens egen klimapåvirkning inddrage borgere, foreninger og erhvervslivet

Læs mere

De fire løsninger til Vision Gammelsø. HTK Innovation Camp den 9. juni 2011

De fire løsninger til Vision Gammelsø. HTK Innovation Camp den 9. juni 2011 De fire løsninger til Vision Gammelsø HTK Innovation Camp den 9. juni 2011 29 interne medarbejdere fra HTK udvikler 4 løsninger til Vision Gammelsø på 8 timer med Instant Business Innovation Metoden Dagens

Læs mere

Redegørelse for CO2-reduktion i Gentofte Kommune 2013

Redegørelse for CO2-reduktion i Gentofte Kommune 2013 Redegørelse for CO2-reduktion i Gentofte Kommune 2013 CO 2 -udledning i Gentofte Kommune Gentofte Kommune indgik i maj 2009 aftale med Danmarks Naturfredningsforening om at blive Klimakommune. Herved forpligtede

Læs mere

Borgermøde Høje-Taastrup Kommune 7. april 2008

Borgermøde Høje-Taastrup Kommune 7. april 2008 Borgermøde Høje-Taastrup Kommune 7. april 2008 Borgermødet på Hedehusene Fritidscenter begyndte kl. 19.30, omkring 130 deltagerne havde fundet deres pladser, da Borgmester Michael Ziegler og Viceborgmester

Læs mere

Bilag C; Aktivitetsplan

Bilag C; Aktivitetsplan Bilag C; Aktivitetsplan Projekt: Nye veje nye job Fase Tidsperiode Hovedaktiviteter Delaktiviter Deltagere Resultat 1 a Oktober 2011 februar 2012 Projektetablering Nedsættelse af projektorganisation bestående

Læs mere

CASE: Energieffektivisering i Kommunale bygninger og enfamiliehuse. Steen Olesen, klimakonsulent Teknik- og Miljøcenter, Høje-Taastrup Kommune

CASE: Energieffektivisering i Kommunale bygninger og enfamiliehuse. Steen Olesen, klimakonsulent Teknik- og Miljøcenter, Høje-Taastrup Kommune CASE: Energieffektivisering i Kommunale bygninger og enfamiliehuse Steen Olesen, klimakonsulent Teknik- og Miljøcenter, Høje-Taastrup Kommune CASE: Energieffektivisering i Kommunale bygninger og enfamiliehuse

Læs mere

Strategisk Energi- og Klimaplan 2020 Høje-Taastrup Kommune

Strategisk Energi- og Klimaplan 2020 Høje-Taastrup Kommune Strategisk Energi- og Klimaplan 2020 Høje-Taastrup Kommune Mod en fossilfri fremtid Hvor er vi, hvor skal vi hen og hvordan når vi målet? Marie-Louise Lemgart, Klimakonsulent Teknik- og Miljøcenter, Høje-Taastrup

Læs mere

PROCESERFARINGER FRA PROJEKTET MED FØRERLØSE BUSSER PÅ ASTRUPSTIEN I AALBORG Ø. Maria Vestergaard

PROCESERFARINGER FRA PROJEKTET MED FØRERLØSE BUSSER PÅ ASTRUPSTIEN I AALBORG Ø. Maria Vestergaard PROCESERFARINGER FRA PROJEKTET MED FØRERLØSE BUSSER PÅ ASTRUPSTIEN I AALBORG Ø Maria Vestergaard PROJEKTET HVAD VIL VI? 2,1 km offentlig sti 10 stoppesteder (kun i den ene side af vejen) Busser og cykler

Læs mere

Sluk Lyset 26.03.11 kl. 20:30. Vær en del af verdens største klimakampagne

Sluk Lyset 26.03.11 kl. 20:30. Vær en del af verdens største klimakampagne Sluk Lyset 26.03.11 kl. 20:30 Vær en del af verdens største klimakampagne Sluk lyset Foto: Kim Vadskær Earth Hour er verdens største klimakampagne, hvor mennesker over hele kloden står sammen, viser deres

Læs mere

Indholdsfortegnelsen Grønt Regnskab for Slagelse Kommune 3 Indledning 3 Resultater 3 Hvad skal der ske i 2013 4

Indholdsfortegnelsen Grønt Regnskab for Slagelse Kommune 3 Indledning 3 Resultater 3 Hvad skal der ske i 2013 4 1 Indholdsfortegnelsen Grønt Regnskab for Slagelse Kommune 3 Indledning 3 Resultater 3 Hvad skal der ske i 2013 4 Hvad fortæller tallene 4 Forbruget måles 6 Elforbrug 6 Varmeforbrug 8 Vandforbrug 10 Brændstofforbrug

Læs mere

DEMENSVENLIGT DANMARK 2025 DEMENSALLIANCENS INDSPIL TIL REGERINGENS DEMENSHANDLINGSPLAN

DEMENSVENLIGT DANMARK 2025 DEMENSALLIANCENS INDSPIL TIL REGERINGENS DEMENSHANDLINGSPLAN DEMENSVENLIGT DANMARK 2025 DEMENSALLIANCENS INDSPIL TIL REGERINGENS DEMENSHANDLINGSPLAN Demensalliancens partnere har med stor interesse læst regeringens demenshandlingsplan. Vi vil gerne anerkende det

Læs mere

Fløng 24. marts 2010 (rettelser/ændringer tilføjet 11.04.2010 jf. kommentarer på generalforsamlingen)

Fløng 24. marts 2010 (rettelser/ændringer tilføjet 11.04.2010 jf. kommentarer på generalforsamlingen) Fløng 24. marts 2010 (rettelser/ændringer tilføjet 11.04.2010 jf. kommentarer på generalforsamlingen) Fløng Klimaforening Bestyrelsens beretning 4.2009 til 3.2010 Det er et spændende og meget interessant

Læs mere

Klimarådet d

Klimarådet d Klimarådet d. 10.6.2015 Dagsorden Status på Klimarådets anbefalinger A. MARKERING AF HORSENS KOMMUNES INDSATSER B. FASTLÆGGELSE AF KONKRETE MÅL 1. CO 2 reduktion for geografisk enhed: 4 % årlig reduktion

Læs mere

Grønt Boligforum. Nyhedsblad for medlemmer af Grønt Boligforum, Høje-Taastrup 15. årgang nr. 1 marts-april 2011. De vil være en grøn boligafdeling

Grønt Boligforum. Nyhedsblad for medlemmer af Grønt Boligforum, Høje-Taastrup 15. årgang nr. 1 marts-april 2011. De vil være en grøn boligafdeling Grønt Boligforum Nyhedsblad for medlemmer af Grønt Boligforum, Høje-Taastrup 15. årgang nr. 1 marts-april 2011 Dette blad udgives af den grønne guide: Knud Anker Iversen (ansv.). Bladet udsendes 4 gange

Læs mere

Klimafotografering i. - et værktøj til at få borgerne op af stolene. GIS-koordinator Birte Jacobsen Klimakonsulent Steen Olesen

Klimafotografering i. - et værktøj til at få borgerne op af stolene. GIS-koordinator Birte Jacobsen Klimakonsulent Steen Olesen Klimafotografering i Høje-Taastrup Kommune - et værktøj til at få borgerne op af stolene GIS-koordinator Birte Jacobsen Klimakonsulent Steen Olesen Hvad er varmetab? Det er når huset rødmer og fuglene

Læs mere

KLIKOVANDs kommunikationsstrategi. forberedt på skybrud

KLIKOVANDs kommunikationsstrategi. forberedt på skybrud s kommunikationsstrategi forberedt på skybrud Januar2014 Indhold Hvad går KLIKOVAND ud på?... 3 Målsætninger for kommunikationen... 3 Hvad vil vi sige?... 4 Hvem vil vi sige det til? (Målgrupperne)...

Læs mere

Klimastrategi Politiske målsætninger

Klimastrategi Politiske målsætninger Klimastrategi 2019 Politiske målsætninger Indledning Klimaændringer har altid været en del af jordens naturlige udvikling, men nu er klimaændringer ikke længere udelukkende naturlige, men derimod i høj

Læs mere

ARBEJDSPAKKE 5 TRANSPORT & INFRASTRUKTUR. Kent Bentzen Adm. Direktør for NTU Trollhättan, 07. oktober 2015

ARBEJDSPAKKE 5 TRANSPORT & INFRASTRUKTUR. Kent Bentzen Adm. Direktør for NTU Trollhättan, 07. oktober 2015 ARBEJDSPAKKE 5 TRANSPORT & INFRASTRUKTUR Kent Bentzen Adm. Direktør for NTU Trollhättan, 07. oktober 2015 Dagsorden Emne Oplægsholder 1. Introduktion af partnere Alle 2. WP5 aktiviteter Kent Bentzen, NTU

Læs mere

Energikonference den 1. december 2015

Energikonference den 1. december 2015 Energikonference den 1. december 2015 Nordisk Folkecenter for Vedvarende Energi Kristian Tilsted Klima- Miljø- og Teknikudvalget Nedbringelsen af CO2-udledningen Vi gør allerede meget, men vi kan gøre

Læs mere

Kollektiv transport og delebiler en samlet mobilitetsløsning. Delebiler langs bus 350S rute - Ballerup til Dragør

Kollektiv transport og delebiler en samlet mobilitetsløsning. Delebiler langs bus 350S rute - Ballerup til Dragør Kollektiv transport og delebiler en samlet mobilitetsløsning Delebiler langs bus 350S rute - Ballerup til Dragør Busser og delebiler Vigtigt projekt for Region Hovedstaden Led i den regionale udviklingsplan

Læs mere

KLIMAPLAN 2016-2020 KLIMASEMINARER. Sammen finder vi retningen og skaber løsninger

KLIMAPLAN 2016-2020 KLIMASEMINARER. Sammen finder vi retningen og skaber løsninger KLIMAPLAN 2016-2020 KLIMASEMINARER Sammen finder vi retningen og skaber løsninger De fire største udfordringer og fælles forslag til løsninger. Februar-Marts 2016 ENERGI GRØN OMSTILLING I AARHUS OPSAMLING

Læs mere

BedreBolig-ordningen i forhold til andre energispareaktiviteter i Høje-Taastrup Kommune

BedreBolig-ordningen i forhold til andre energispareaktiviteter i Høje-Taastrup Kommune BedreBolig-ordningen i forhold til andre energispareaktiviteter i Høje-Taastrup Kommune Steen Olesen Rejseholdet for BedreBolig (Energistyrelsen) & Klimakonsulent (Høje-Taastrup Kommune) En kommunes fokus

Læs mere

Pilotudrulning Erfaringer og Udfordringer

Pilotudrulning Erfaringer og Udfordringer Pilotudrulning Erfaringer og Udfordringer Steen Olesen, klimakonsulent. Gate21 26.03.2014 Pilotudrulning Erfaringer og Udfordringer Nr. 1 Det skal være enkelt og rentabelt at energimodernisere, men sådan

Læs mere

Københavns Kommunes Klimaindsats

Københavns Kommunes Klimaindsats Københavns Kommunes Klimaindsats Konference - Clean Tech Cluster Hovedstadsregionen Yderligere information: Henrik Dissing, Økonomiforvaltningen, Kbhs Kommune Klimamålsætninger Klima er et højt prioriteret

Læs mere

Jean Monnet-tilskud til sammenslutninger

Jean Monnet-tilskud til sammenslutninger Jean Monnet-tilskud til sammenslutninger Jean Monnet giver tilskud til sammenslutninger, der udtrykkeligt har til formål at bidrage til undersøgelsen af den europæiske integrationsproces. Sådanne sammenslutninger

Læs mere

Varde Kommune. CO2 opgørelse Klimakommune

Varde Kommune. CO2 opgørelse Klimakommune Varde Kommune CO2 opgørelse 2014 Klimakommune CO2 opgørelse 2014 År 2014 CO 2 Udledning [Ton] Besparelse Elforbrug 1.655 16 % Varmeforbrug 8.895 9 % Transport - Andet* 729 20 % I alt 11.279,00 11 % *Vejbelysning

Læs mere

FORSIDE - ANSØGNING TIL ERHVERVSPULJEN

FORSIDE - ANSØGNING TIL ERHVERVSPULJEN FORSIDE - ANSØGNING TIL ERHVERVSPULJEN Projekttitel Co-Creation Aalborg Samlet Score 21 Projektperiode Medio 2019 31. december 2021 Om initiativet Co-Creation Aalborg er en ny indsats, der skal facilitere

Læs mere

En verden af Energi. Energimesse for alle: udstilling, konference, workshop, matchmaking

En verden af Energi. Energimesse for alle: udstilling, konference, workshop, matchmaking En verden af Energi Energimesse for alle: udstilling, konference, workshop, matchmaking En verden af Energi - formidler viden fra forskningens verden, aktuelle teknologier fra industriens og energisektorens

Læs mere

CO 2 -tiltag her og nu

CO 2 -tiltag her og nu CO 2 -tiltag her og nu Center for Grøn Transport v/civilingeniør Dorte Kubel TINV Alternative brændstoffer 26. Marts 2010 Program Om Center for Grøn Transport Puljer under Center for Grøn Transport Biodiesel

Læs mere

Lokal Agenda 21-strategi 2012-2015 FORSLAG Offentlig høring 21. juni 2011 14. oktober 2011

Lokal Agenda 21-strategi 2012-2015 FORSLAG Offentlig høring 21. juni 2011 14. oktober 2011 Lokal Agenda 21-strategi 2012-2015 FORSLAG Offentlig høring 21. juni 2011 14. oktober 2011 Indledning Regionsrådet ønsker med Lokal Agenda 21-strategien for 2012 2015 at fokusere og skabe yderligere sammenhæng

Læs mere

SMART MOBILITY IN LOOP CITY

SMART MOBILITY IN LOOP CITY SMART MOBILITY IN LOOP CITY Erhvervsnetværket Øge fremkommeligheden og styrke en effektiv og grøn mobilitet før, under og efter at letbanen etableres langs Ring 3 Fremme alternative og effektive transportformer

Læs mere

Lokal Agenda 21-strategi 2012-2015 FORSLAG Offentlig høring 21. juni 2011 9. september 2011

Lokal Agenda 21-strategi 2012-2015 FORSLAG Offentlig høring 21. juni 2011 9. september 2011 Lokal Agenda 21-strategi 2012-2015 FORSLAG Offentlig høring 21. juni 2011 9. september 2011 Indledning Regionsrådet ønsker med LA21 strategien for 2012 2015 at fokusere og skabe yderligere sammenhæng i

Læs mere

Klimahandlingsplan. Vision. Mål. Indsatsområder. Handlingsplan

Klimahandlingsplan. Vision. Mål. Indsatsområder. Handlingsplan Klimahandlingsplan Vision Assens Kommune vil være en bæredygtig foregangskommune for klimaet gå foran med det gode eksempel og reducere kommunens egen klimapåvirkning inddrage borgere, foreninger og erhvervslivet

Læs mere

PFA S CR-STRATEGI Investering i et bæredygtigt samfund

PFA S CR-STRATEGI Investering i et bæredygtigt samfund PFA S CR-STRATEGI 2017-2020 Investering i et bæredygtigt samfund PFA S CR-STRATEGI 2017-2020 INVESTERING I ET BÆREDYGTIGT SAMFUND For PFA er det en grundlæggende del af forretningsmodellen at tage et medansvar

Læs mere

Forslag. Handlingsplan 2011 for klimaindsatsen i Furesø Kommune. Indledning

Forslag. Handlingsplan 2011 for klimaindsatsen i Furesø Kommune. Indledning Forslag Handlingsplan 2011 for klimaindsatsen i Furesø Kommune Indledning Dette forslag til handlingsplan og disponering af de afsatte midler til klimaindsatsen i Furesø Kommune i 2011 er udarbejdet med

Læs mere

Kommunikationsstrategi for Brugerklubben SBSYS WWW.SBSYS.DK SBSYS@RM.DK

Kommunikationsstrategi for Brugerklubben SBSYS WWW.SBSYS.DK SBSYS@RM.DK Kommunikationsstrategi for Brugerklubben SBSYS WWW.SBSYS.DK SBSYS@RM.DK Indholdsfortegnelse Ekstern Kommunikation... 3 Eksempler på kommunikation med eksterne interessenter... 4 Intern Kommunikation...

Læs mere

PostNord. Reduktion af kundernes miljøbelastning. - Om bæredygtig logistik og finansiering Søren Boas 20152901

PostNord. Reduktion af kundernes miljøbelastning. - Om bæredygtig logistik og finansiering Søren Boas 20152901 PostNord Reduktion af kundernes miljøbelastning - Om bæredygtig logistik og finansiering Søren Boas 20152901 Vision og værdier Vores mission Med PostNord når man den rette person i rette tid sikkert og

Læs mere

PÅ VEJEN MOD FOSSILFRIHED KLIMASTRATEGI FOR AARHUS

PÅ VEJEN MOD FOSSILFRIHED KLIMASTRATEGI FOR AARHUS PÅ VEJEN MOD FOSSILFRIHED KLIMASTRATEGI FOR AARHUS INDLEDNING Klimaforandringerne er en af de største udfordringer, som verdenssamfundet står overfor. Derfor har Danmark et nationalt mål om at være uafhængig

Læs mere

BUSINESS DESTINATION HERNING. Strategisk destinationsudvikling en business destination i verdensklasse

BUSINESS DESTINATION HERNING. Strategisk destinationsudvikling en business destination i verdensklasse BUSINESS DESTINATION HERNING Strategisk destinationsudvikling en business destination i verdensklasse VISION Vi vil skabe en business destination i verdensklasse for events og forretningsrejsende. MISSION

Læs mere

PARTNERE I LOOP CITY:

PARTNERE I LOOP CITY: PARTNERE I LOOP CITY: Region Hovedstaden Transportministeriet Erhvervsstyrelsen 10 kommuner Albertslund, Brøndby, Gladsaxe, Glostrup, Herlev, Hvidovre, Ishøj, Lyngby-Taarbæk, Rødovre og Vallensbæk kommune

Læs mere

Workshops til Vækst. - Modul 3: Eksternt fokus. Indholdsfortegnelse

Workshops til Vækst. - Modul 3: Eksternt fokus. Indholdsfortegnelse Workshops til Vækst - Modul 3: Eksternt fokus Indholdsfortegnelse Workshops til Vækst... 1 Eksternt fokus... 2 Praktiske forberedelser... 3 Mentale modeller... 5 Indbydelse... 6 Program... 7 Opsamling

Læs mere

Lokal Agenda 21-strategi 2012-2015

Lokal Agenda 21-strategi 2012-2015 Bilag til LA 21-strategi og handlingsplan sendes i høring Dato: 10. maj 2011 Brevid: 1372548 Forslag til Lokal Agenda 21-strategi 2012-2015 Administrationen Alléen 15 4180 Sorø Tlf.: 70 15 50 00 linnyb@regionsjaelland.dk

Læs mere

Klimastrategi 2009. vindmøller, jordvarme og biogasanlæg) Vision og mål Stevns kommune sigter på at blive CO2 neutral kommune

Klimastrategi 2009. vindmøller, jordvarme og biogasanlæg) Vision og mål Stevns kommune sigter på at blive CO2 neutral kommune Klima & Energi 1 stevns kommune 2 stevns kommune 3 stevns kommune Klimastrategi 2009 Stevns Kommunes klimastrategi tager afsæt i et ønske om at forbruget af de fossile brændsler mindskes bl.a. ved at undersøge

Læs mere

Politisk dokument uden resume. 15 Orientering om status for udbud. Indstilling: Administrationen indstiller

Politisk dokument uden resume. 15 Orientering om status for udbud. Indstilling: Administrationen indstiller Politisk dokument uden resume Sagsnummer Bestyrelsen 9. oktober 2014 Mads Lund Larsen 15 Orientering om status for udbud Indstilling: Administrationen indstiller At orientering om status for udbud tages

Læs mere

Projektbeskrivelse Kortlægning Psykiatri og MedCom standarder Udkast september 2012

Projektbeskrivelse Kortlægning Psykiatri og MedCom standarder Udkast september 2012 Projektbeskrivelse Kortlægning Psykiatri og MedCom standarder Udkast september 2012 Version 1.0 1 Indholdsfortegnelse Projektgrundlag... 3 Baggrund... 3 Forventet potentiale... 3 Mål... 4 Omfang... 4 Afgrænsning...

Læs mere

GEV er en servicevirksomhed, med lokale og regionale aktiviteter, der er kendetegnet ved at være:

GEV er en servicevirksomhed, med lokale og regionale aktiviteter, der er kendetegnet ved at være: Beretning for 2018. Mission og Vision Grøn omstilling FN s verdensmål Bortfald af grundbeløb Status på Dupont leverancerne Jeg ved godt, at jeg havde dette med på sidste års generalforsamling, men da missionen

Læs mere

Grøn transport i NRGi

Grøn transport i NRGi Grøn transport i NRGi Mobilitetsplan for NRGi Dusager Udarbejdet af VEKSØ Mobility og NRGi i februar 2012 I NRGi leverer vi hver dag bæredygtige løsninger til vores kunder, og vi arbejder naturligvis også

Læs mere

1.2 Effektiviseringer i det lille fællesskab (institutionsniveau)

1.2 Effektiviseringer i det lille fællesskab (institutionsniveau) Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse... 1 1 Handlingsplan... 2 1.1 Baggrund... 2 1.2 Effektiviseringer i det lille fællesskab (institutionsniveau)... 2 1.2.1 Systematisk videndeling... 2 1.2.2 Implementering

Læs mere

DK 2050. Fem byer. Fem veje til grøn omstilling. DK 2050. Tag med på rejsen

DK 2050. Fem byer. Fem veje til grøn omstilling. DK 2050. Tag med på rejsen DK 2050 Fem byer. Fem veje til grøn omstilling. DK 2050 Tag med på rejsen DK 2050 : Partnerskab DK 2050 lanceres af Dansk Arkitektur Center (DAC) og DAC s partnerskab : DK 2050 er det officielle danske

Læs mere

Milepæl Tidsplan Opgaveansvarlig Primær sparringspartner I ) Programmering, Konsulenter begrebsafklaring og. universiteterne. Arbejdsgruppe SK og

Milepæl Tidsplan Opgaveansvarlig Primær sparringspartner I ) Programmering, Konsulenter begrebsafklaring og. universiteterne. Arbejdsgruppe SK og Kultur og Planlægning Rådhuset Ramsherred 5 5700 Svendborg Formidlingsplan for Svendborg Kommunes Plan09-eksempelprojekt Rammer om det gode liv planlægning med udsyn og omtanke Tlf. 62 23 30 00 Fax. 62

Læs mere

Det er valgt kun at fokusere på forbrugende fra 2015 og 2016 samt reference året, da det er de mest komplette datasæt.

Det er valgt kun at fokusere på forbrugende fra 2015 og 2016 samt reference året, da det er de mest komplette datasæt. Sammenfatning udledningen i de kommunale bygninger og gadelysanlæg er faldet markant igennem de seneste år, hvor der har været fokus på at skabe en grønnere kommune. Nedenstående tabel viser, hvor meget

Læs mere

Danmarks trafikale infrastruktur bør ændres grundlæggende set i lyset af udfordringerne fra klima krisen og den kommende oliekrise.

Danmarks trafikale infrastruktur bør ændres grundlæggende set i lyset af udfordringerne fra klima krisen og den kommende oliekrise. rafikal ænke ank Civ. ing. Palle R Jensen Forhåbningsholms Alle 30 1904 Frb. C. (+45) 3324 7033 prj@ruf.dk PRESSEMEDDELELSE Dato: 4-1-08 Danmarks trafikale infrastruktur bør ændres grundlæggende set i

Læs mere

Spar på din elregning, og tjen dit miljø. 27. april 2009 på Holstebro Aktivitetscenter.

Spar på din elregning, og tjen dit miljø. 27. april 2009 på Holstebro Aktivitetscenter. Spar på din elregning, og tjen dit miljø. 27. april 2009 på Holstebro Aktivitetscenter. Foto: Arne Christensen. Tekst: Birte Thomsen. Holstebro Byråd besluttede i december 2008, at vores kommune skal være

Læs mere

Overordnede formål med innovationsnetværk:

Overordnede formål med innovationsnetværk: De danske innovationsnetværk og partnerskaber hjælper virksomheder med at gøre en unik idé til et konkurrencedygtigt produkt eller serviceydelse. Overordnede formål med innovationsnetværk: 1. At styrke

Læs mere

Referat af møde i Opgaveudvalget Fremtidens Transport

Referat af møde i Opgaveudvalget Fremtidens Transport GENTOFTE KOMMUNE Referat af møde i Opgaveudvalget Fremtidens Transport Mødetidspunkt 28-08-2019 17:30 Mødeafholdelse Rådhushallen Protokollen blev læst og mødet hævet kl.: 21.00 Tilstede: Karen Riis Kjølbye,

Læs mere

KOMMUNIKATIONSPOLITIK

KOMMUNIKATIONSPOLITIK KOMMUNIKATIONSPOLITIK www.nordfynskommune.dk Østergade 23 DK-5400 Bogense Tel.: 64 82 82 82 Fax: 64 82 80 99 KOMMUNIKATIONSPOLITIK et fælles grundlag for god kommunikation Kommunikationspolitikken skal

Læs mere

En verden af Energi. En verden af Energi: Udstilling, konference, workshop, matchmaking & messe

En verden af Energi. En verden af Energi: Udstilling, konference, workshop, matchmaking & messe En verden af Energi En verden af Energi: Udstilling, konference, workshop, matchmaking & messe En verden af Energi Mandag den 23. september til søndag den 29. september afholdes En verden af Energi på

Læs mere

10 timer 70 unge 10 politikere 30 ansatte 7 temaer 1 formål:

10 timer 70 unge 10 politikere 30 ansatte 7 temaer 1 formål: 10 timer 70 unge 10 politikere 30 ansatte 7 temaer 1 formål: Hvordan skaber vi et endnu bedre ungeliv i Egedal? Inddragelse af unge Strategimålet Ung i Egedal har fokus på de 13-25 årige i 2014-2017. Som

Læs mere

Kommunikationspolitik

Kommunikationspolitik Kommunikationspolitik Denne politik udgør fundamentet for al kommunikation, og suppleres med en strategi, der inddeles i intern og ekstern kommunikation. Desuden findes der en række konkrete arbejdsredskaber.

Læs mere

Kommunikationskit. I forbindelse med støtte til multibane fra Nordea-fonden og DBU s multibanepulje

Kommunikationskit. I forbindelse med støtte til multibane fra Nordea-fonden og DBU s multibanepulje Kommunikationskit I forbindelse med støtte til multibane fra Nordea-fonden og DBU s multibanepulje 1 Kære multibaneklub, Tillykke med støtten til jeres multibane, der forhåbentlig vil gøre en stor forskel

Læs mere

GRØNT REGNSKAB 2015 CO2 OPGØRELSE FOR ROSKILDE KOMMUNE SOM VIRKSOMHED

GRØNT REGNSKAB 2015 CO2 OPGØRELSE FOR ROSKILDE KOMMUNE SOM VIRKSOMHED GRØNT REGNSKAB 2015 CO2 OPGØRELSE FOR ROSKILDE KOMMUNE SOM VIRKSOMHED Maj 2016 Forord Indhold Forord Roskilde Kommune underskrev i sommeren 2008 en aftale med Danmarks Naturfredningsforening om at være

Læs mere

Økonomiske rammer for Regional Udvikling

Økonomiske rammer for Regional Udvikling Økonomiske rammer for Regional Udvikling 2018-2021 Møder i miljø- og trafikudvalget samt erhvervs- og vækstudvalget den 30. maj 2017 Regional udvikling Vision: en grøn og innovativ metropol med høj vækst

Læs mere

SEAP, Covenant of Mayors

SEAP, Covenant of Mayors SEAP, Covenant of Mayors Sustainable Energy Action Plan, Handleplan for Trekantområdet DATO: 20.07.2010 Baggrund Kommunerne i Trekantområdet besluttede i september 2009 at melde sig ind i EUinitiativet

Læs mere

Klimaet sætter dagsordenen. Hvorfor? Randers Kommune

Klimaet sætter dagsordenen. Hvorfor? Randers Kommune Klimaet sætter dagsordenen Hvorfor? Randers Kommune Randers Kommune Strategisk energiplanlægning overvejelser Hvem skal vi lave strategisk energiplanlægning for? For klimaet, økonomien, sikkerheden, Danmark,

Læs mere

ANSØGNINGSSKEMA FÆLLES PULJE

ANSØGNINGSSKEMA FÆLLES PULJE ANSØGNINGSSKEMA FÆLLES PULJE Udviklings- og forsøgsprojekt: SMART MOBILITET Ændring af transportadfærd et billigt og miljøvenligt bidrag til at sikre mobilitet i Aarhus 1. ANSØGERE OG SAMARBEJDSPARTNERE

Læs mere

HPV Nyhedsbrev #4. Vaccination af drenge fra 1. juli Nyhedsbrev #4 MARTS Kære alle,

HPV Nyhedsbrev #4. Vaccination af drenge fra 1. juli Nyhedsbrev #4 MARTS Kære alle, HPV Nyhedsbrev #4 Kære alle, Mens vi venter på foråret, har vi skrevet Nyhedsbrev #4 fra indsatsen Stop HPV stop livmoderhalskræft. Der er sket meget siden sidst. Først og fremmest er det blevet besluttet,

Læs mere

G FOR EVENTS I SØNDERBORG FORRETNINGSGRUNDLA

G FOR EVENTS I SØNDERBORG FORRETNINGSGRUNDLA NDLAG U R G S G IN N T E FORR FOR EVENTS I SØNDERBORG Indhold 1. Formål med et forretningsgrundlag for events 2. Politisk og strategisk sammenhæng 3. Formål og mål for arbejdet med event 4. Organisering

Læs mere

Workshop om transport 26. oktober 2018

Workshop om transport 26. oktober 2018 By, Kultur og Miljø Sekretariatet Sagsnr. 300200 Brevid. 2973479 Ref. NPN Dir. tlf. 4631 3619 nielspetern@roskilde.dk Workshop om transport 26. oktober 2018 Arbejdet med Strategisk Klima- og Energiplan

Læs mere

Kommissorium for Data Redder Liv. - Implementering af løsninger

Kommissorium for Data Redder Liv. - Implementering af løsninger Kommissorium for Data Redder Liv - Implementering af løsninger Kommissorium for Data Redder Liv - Implementering af løsninger Bedre brug af danske sundhedsdata er afgørende for fremtidens sundhedsvæsen

Læs mere

Små Samarbejdende Partnerskaber

Små Samarbejdende Partnerskaber Små Samarbejdende Partnerskaber Hvad er formålet med små Samarbejdende Partnerskaber? Små samarbejdende partnerskaber sætter organisationer i stand til at udvikle og styrke netværk, øge deres kapacitet

Læs mere

Femern Bælt Komiteens handlingsplan 2015

Femern Bælt Komiteens handlingsplan 2015 Bilag 3 Femern Bælt Komiteens handlingsplan 2015 Mål og formål med handlingsplanen Formålet med handlingsplanen er at konkretisere de indsatser, der skal være fokus på og som skal omsættes, for at nå Komiteens

Læs mere

Præsentation & Indholdsfortegnelse Solar Lightning

Præsentation & Indholdsfortegnelse Solar Lightning Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget 2016-17 L 214 Bilag 9 Offentligt Præsentation & Indholdsfortegnelse Solar Lightning www.solarlightning.dk A: Præsentation og. D: Typer af solcelleanlæg E: Lov 214

Læs mere

Strategiske Mål for 2016

Strategiske Mål for 2016 Strategiske Mål for 2016 Hvert år konkretiseres det kommende års arbejde med de fire strategiske emner i 1-årige mål først tværgående og derefter for de enkelte centre i organisationen. Idet alle mål skal

Læs mere