Engvegetation. Anvendelsesområder:

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Engvegetation. Anvendelsesområder:"

Transkript

1 76 Nordisk eng 8 år efter frøsåning. Anvendelsesområder: Højt græs m. ekstensiv pleje Rastepladser LAR-projekter og regnbede Nedsivningsarealer Salteksponerede vejrabatter Skrænter Rundkørsler Skovbryn Under træer Blomsterplukning Bynatur Hvorfor etablere en eng? En blomstereng er et anderledes og spændende alternativ til eksempelvis kortklippet græs. I blomstringsperioden sætter engen med sine mange farver kulør på det omgivende miljø. Engen skaber levested for et varieret dyreliv af fx sommerfugle og humlebier. Den enkle og minimale pleje medfører meget lave driftsomkostninger. Selv små ekstensive engpartier integreret i mere konventionelle græsarealer kan give det samlede område større variation og karakter. Med engvegetation i måtter kan man hurtigt retablere et område efter bygge- og anlægsarbejder. Veg Techs forskellige engtyper kan anlægges på alt fra tørre, magre vejkanter til våde jorde og arealer til nedsivning af regnvand. Vores engvegetation anvendes i parker, boligområder, omkring skoler, golfbaner, langs rastepladser, i rundkørsler og vejrabatter. Plantematerialets kvalitet Vi har egen produktion i Småland. Frø og moderplanter er af provenienser fra det sydlige Sverige og dermed tilpasset det danske klima. I vores sortiment af urteplugplanter findes kun arter, der er hjemmehørende i Danmark. Vær opmærksom på, at nogle er mere udbredte end andre. Udvalget af forskellige engmåtter, urteplugs og frø, gør at man kan vælge eller komponere en eng til de fleste jordtyper og miljøer. Hvordan etableres engvegetation? Der findes forskellige måder at anlægge en eng på. Metodevalget afhænger af, hvor hurtigt man vil have den færdige engvegetation klar, hvor stor plejeindsats man vil yde i etableringsperioden samt forholdet mellem anlægs- og driftsbudget. For at kunne fastholde en engvegetation over mange år er det blandt andet vigtigt, at den anlægges med en planteartssammensætning, som passer til jordbundsforholdene på stedet. Veg Tech s engprodukter: Færdig Eng: Den hurtigste mulighed for etablering. De færdigproducerede engmåtter giver et færdigt udtryk fra første dag. Urteplugplanter: Med urteplugplanter kan du komponere din eng med præcis de arter du ønsker. Engfrøblandning: Et godt valg til større arealer. Kan kombineres med urteplugplanter.

2 INSPIRATION... Vinderen af Green Roof Award 2014 er Novo Nordisk i Bagsværd. Veg Tech har leveret 2000 m² færdige engmåtter til parkområdet, der omgiver bygningen. Færdige måtter af fugteng anlagt på nedsivningsareal sammen med andre Veg Tech-produkter. Eng på skrænt i vejmiljø - engfrø og urteplugplanter. Et år efter anlæg...engmåtter af nordisk eng. Astrid Lindgrens Verden. Overrislingområde anlagt med måtter af fugteng. 77

3 78 FÆRDIG ENG Enkel og hurtig etablering Veg Techs præfabrikerede engmåtter anvendes på steder, hvor man hurtigt vil have jorden dækket af vegetation og en rig og varieret blomstring. Ved levering er engmåtterne veludviklede med en blanding af urter og græsser. Arterne er af nordisk herkomst og tilpasset danske forhold. Måtterne er 1x0,8 m2 og opbygget af et 3-4 cm jordlag på en kokosfiberbund. Engmåtter er derfor også velegnede til dæmpning af erosion på skrænter, det veludviklede rodnet er intakt ved levering og anlæg. Den færdige engmåtte kan i kombination med en tæt fiberdug bruges til at kvæle rodukrudt (kvikgræs, skvalderkål og agertidsel). Produktmodeller Nordisk eng FÄ 6703 Artikelnr: Egnet til normal og tør jord. Den indeholder en bred artssammensætning, som gør den tilpasningsdygtig til lokale forhold. Efter en årrække kommer de planter, der passer bedst til forholdene på stedet til at dominere. Fugteng FÄ 6702 Artikelnr: Egnet til eksempelvis nedsivnings- og overløbs-arealer, i bunden af grøfter og på fugtige arealer ved søbredder. Salteng FÄ 7001 Artikelnr: Salteng er egnet på tørre jorde, fx i rundkørsler, vejskrænter og rabatter med saltpåvirkning, samt på arealer nær havet. Engmåtter lægges tæt kant mod kant oven på et forberedt underlag. Produktfakta Mål: 1 x 0,8 m Tykkelse: ca. 40 mm Leverance: Læsses på EUR-paller Pallestørrelse: ca. 20 måtter = 16 m² Vægt fuld palle: ca. 800 kg Armering: Kokosnet 500 gr/m² Biologiskt nedbrydelig Substrat: Veg Tech engjord; tørv, stenmel, skærver, muldjord, ler og kalk. Vegetationen består af urter og græs og måtterne er armerede med et grovmasket kokosnet. Frømaterialet er fra provenienser fra det sydlige Sverige og således også tilpasset det danske klima. I vores sortiment findes kun arter, der er forholdsvis almindelige og hjemmehørende i Danmark. Tre måneder efter etablering.

4 79 MONTAGE OG PLEJE AF FÆRDIG ENG Forberedelse af underlaget For at opnå det bedste resultat, skal arealet være fri for flerårigt ukrudt, som fx kvikgræs og agertidsel. Engplanterne trives bedst på en let sandjord. Det er vigtigt, at jorden ikke er muld- eller næringsrig. Tunge og næringsrige jorder kan forbedres ved at blande muldjorden op med sand eller grus. Kompakt og tør jord løsnes og vandes. Underlaget skal være jævnt, så måtterne får en god jordkontakt ved udlægningen. Bekæmpelse af rodukrudt Arealer, der er inficerede af ukrudt, kan forberedes ved at udlægge en ukrudtshæmmende, termisk behandlet fiberdug. Det skal sikres, at dugens kanter overlapper ordentligt. Helst skal de sys sammen med en speciel symaskine, som kan lejes hos Veg Tech. Herpå udlægges en mager ukrudtsfri jord jfr. anbefalingerne fra foregående afsnit. Arealer med ukrudt kan også forberedes ved at tildække dem med en lysspærrende fiberdug i to år før etablering af engen. Anlæg på mager jord uden rodukrudt Udlægning af engmåtter Engmåtterne leveres på EUR-paller. Det anbefales at være to om at løfte dem. De lægges tæt ud kant mod kant på det forberedte areal. Måtterne skal have god jordkontakt. På arealer, der skråner eller er særligt vindudsatte, bør måtterne fæstnes fx med Veg Techs forankringsspyd. Efter udlægning, vandes måtterne godt igennem. Er vejret tørt de første par uger efter udlægningen, skal måtterne vandes. Der vandes desuden i lange tørre perioder gennem de to første vækstsæsoner. Pleje Engen slås én gang årligt, for at fremme engens urter og hæmme græsserne samt evt. ukrudt. Dette gøres når de fleste urter er afblomstret i august. Der klippes med et skærende redskab, fx fingerklipper, le eller buskrydder med en velslebet græsklinge. Anvend aldrig rotorklipper eller trimmer med nylonsnøre, da de kan sønderdele og beskadige planterne. Klippehøjden skal være min mm. Lad afklippet ligge og tørre en uges tid, for at det kan kaste frø. Herefter fjernes alt afklippet, således at der fjernes næringsstoffer fra arealet. Kun hvis det viser sig, at arealet er så næringsfattigt, at engen har en svag tilvækst, vil det give mening at lade afklip ligge eller at tilføre en smule langtidsvirkende gødning. Deponering af større mængder sne med eller uden vejsalt bør undgås eller minimeres. 40 mm Færdig engmåtte Eksisterende jord Anlæg på jord med inslag af ukrudt Anlæg af Salteng, Færdig Eng mm Færdig engmåtte, salteng 40 mm Færdig engmåtte 100 mm ukrudtsfri engjord, sand/mojord 150 mm granitskærver 0-16 mm Ukrudtshæmmende fiberdug Eksisterende jord Kokosnet 700 g/m² Eksisterende jord Forankring af vegetationen med træpløkke På stejle skrænter kan engmåtterne forankres med Veg Techs træpløkke. Artikelnr: cm: Anvendes til forankring af engmåtter, staudemåtter, kokosnet, ukrudtsdug. Nedbrydelig.

5 80 URTEPLUGS TIL ENG Arter til alle typer jordbundsforhold Veg Tech har et stort udvalg af urteplugstil både tørre, almindelige og våde områder. Med urteplugs kan man selv bestemme artssammensætningen. Urteplugs kan kombineres med såning af engfrø. Det tager længere tid at etablere eng med urteplugs end med færdige engmåtter, men urteplugplanterne giver en relativt hurtig blomstring og spreder sig siden både med frø og vegetativt. Se desuden afsnittet Hjemmehørende urter til Bymiljø for yderligere information om urteplugplanter. Anbefalet plantetæthed: 5-10 planter/m² ved kombination med udsåning planter/m² ved etablering alene med urteplugs. I kombination med udsåning vokser den plantede eng hurtigere tæt, og det giver et mere ensartet resultat. Mikroklimaet på arealet forbedres, og forekomsten af frøukrudt mindskes. Urteplugplanter leveres i bakker med 40 planter. Se monteringsvejledning i afsnittet om Hjemmehørende urter til Bymiljø Bellis / tusindfryd som indslag på græsarealet. Med Veg Techs urteplugplanter kan også plantes i eksisterende græsplæne. Med planterør opnås en hurtigt og effektivt plantning af urteplugs. Planterør og sele kan lejes eller købes.

6 OMLÆGNING AF GRÆSAREAL TIL ENG Mindre pleje ved omlægning til eng Ved at omlægge græsarealer til eng nedsættes plejeintensiteten samtidig med at den biologiske mangfoldighed øges - både mht. flora og fauna (sommerfugle, bier m.m.). Samtidig giver arealet en mere varieret og farverig oplevelse. Desuden er eng er en af vore truede naturtyper. Bemærk i forbindelse med anlæg/omlægning Hvordan er forholdende på arealet? - Tørt/fugtigt - sol/skygge - næringsrigt/næringsfattigt - kalkrigt m.m. Fjern eller markér ujævnheder på arealet, fx sten eller andre skarpe genstande, der rager op. Etableringstiden afhænger af hvilken metode, der anvendes. Ved såning tager fuld etablering 3 år. Hurtigere går det, hvis der kombineres med urteplugplanter. Ved anvendelse af måtter, er engen etableret med det samme. Forår og efterår er de bedste tidspunkter at etablere eng. Herunder ses forskellige muligheder for omlægning fra græsareal til eng. Såning kan kombineres med plantning af urteplugs. Rækkesåning Træk et spor i det tætte græs som der sås eller plantes i. Sporet skal være mindst 7,5 cm og gerne bredere, for at konkurrerende planter ikke skal indtage pladsen, før engplanterne er etableret. Før såning eller plantning bør plænen holdes lav. Såning i felter Der åbnes et felt på ca. 1x1 m som sås eller plantes til. Man må være indstillet på, at engplanterne kommer til at stå i felter i begyndelsen, da det tager tid før de spreder sig videre. Før såning eller plantning bør plænen holdes lav. Plugplanter I kombination eller som alternativ til såning. Plugplanter er velegegnede hvor såning er besværlig, fx på skrænter samt ved etablering af langsomtvoksende arter. Ved hjælp af planterør pantes ca. 200 plugplanter i timen under optimale forhold. Færdig eng Veg Techs engmåtte lægges ud på bar, klargjort jord. Læs mere under afsnittet Færdig eng. 81

7 82 ENGFRØ Frø til alle miljøer Veg Tech har et stort antal frøblandinger til forskellige jordtyper og miljøer. Sammenlignet med Færdig eng og plantning med Urteplugplanter tager etablering med frø længere tid. Det første år kan man ikke regne med at få en tæt og blomstrende eng. Men allerede andet år bliver arealet rigere på vækst og blomstring. Veg Tech anbefaler en kombination af såning og plantning af urteplugplanter. Engen vokser hurtigere til, og resultatet bliver jævnere og mere naturligt end ved udelukkende brug af urteplugplanter. Mikroklimaet på etableringsarealet forbedres, og forekomsten af frøukrudt mindskes. Urteplugplanterne bidrager med blomster allerede fra første etableringsår. Plugplanter giver desuden mulighed for at udvælge specifikke arter, der måske ikke findes i den valgte frøblanding. Der plantes sædvanligvis i grupper eller øer i det frøsåede areal. En anden mulighed for at få blomstring allerede første sæson, er at erstatte en del af engfrøblandingen med blomstermarkfrø, blanding Denne blanding indeholder et antal enårige arter, som giver en fin blomstring med to valmuearter, kornblomst og klinte første sæson, som her komplementerer engfrøblandingerne. Artsrig eng otte år efter såning. Produktion af frø Vores engfrø er produceret fra moderplanter eller indsamlet i naturen. Det frømateriale, der leveres til Danmark, indsamles i det sydlige Sverige og er dermed tilpasset danske klimaforhold. Moderplanterne fornys jævnligt for at bibeholde den genetiske variation. Sådan går det til: Moderplantekvarterer findes flere steder i det sydlige Sverige Frø indsamles manuelt og tørres. Herefter renses frøet. Forskellige frøblandinger sammensættes til forskellige vækstforhold og jordtyper. Til sidst pakkes frøene og leveres til slutkunden. Dyrkning af hjemmehørende urter. Frøblandinger På de følgende sider ses specifikationerne for hver frøblanding. Blandingerne er velafprøvede, og sortimentet omfatter blandinger til de fleste vækst- og jordbundsforhold, der er aktuelle til etablering af eng i Danmark. Maskine til frørensning.

8 83 Engfrøblandinger 6701 Normal til tør jord Artikelnr: Campanula persicifolia Centaurea scabiosa Filipendula vulgaris Galium verum Geum rivale Hypericum perforatum Knautia arvensis Leontodon hispidus Plantago lanceolata Plantago media Primula veris Ranunculus acris Rhinanthus serotinus Rumex acetosa Silene dioica Silene vulgaris Succisa pratensis smalbladet klokke stor knopurt knoldet mjødurt gul snerre eng-nellikerod prikbladet perikon alm. blåhat stivhåret borst lancetbladet vejbred dunet vejbred hulkravet kodriver bidende ranunkel stor skjaller havesyre dagpragtstjerne blæresmælde alm. djævelsbid Sum urter 20 vægt % Anthoxanthum odoratum Arrhenatherum pubescens Cynosurus cristatus Luzula multiflora vellugtende gulaks dunet havre kamgræs engfrytle Sum græs 80 vægt % 6704 Tør eng - næringsfattig kalkfattig jord Artikelnr: Campanula rotundifolia Dianthus deltoides Galium verum Hieracium pilosella Hypericum maculatum Hypochoeris radicata Jasione montana Knautia arvensis Linaria vulgaris Lychnis viscaria Pimpinella saxifraga Rumex acetosella Saxifraga granulata Solidago virgaurea Viola tricolor liden klokke bakke-nellike gul snerre håret høgeurt firkantet perikon alm. kongepen alm. blåmunke alm. blåhat alm. torskemund alm. tjærenellike alm. pimpinelle rødknæ kornet stenbræk alm. gyldenris Sum urter 10 vægt % Anthoxanthum odoratum Bromus hordeaceus Deschampsia flexuosa Luzula campestris alm. stedmoderblomst vellugtende gulaks blød hejre mosebunke markfrytle Sum græs 90 vægt % 6702 Fugteng - våd til normal jord Artikelnr: Achillea ptarmica Angelica sylvestris Caltha palustris Cardamine pratensis Eupatorium cannabinum Filipendula ulmaria Geranium sylvaticum Geum rivale Hypericum maculatum Lychnis flos-cuculi Lythrum salicaria Myosotis scorpioides Prunella vulgaris Ranunculus acris Serratula tinctoria Silene dioica Succisa pratensis Trollius europaeus Valeriana officinalis Vicia cracca 6705 Universal blandning Artikelnr: Agrostemma githago Hypericum perforatum Leontodon hispidus Lychnis viscaria Plantago lanceolata Potentilla argentea Ranunculus acris Rumex acetosa Rumex acetosella Silene vulgaris Solidago virgaurea klinte prikbladet perikon stivhåret borst alm. tjærenellike lancetbladet vejbred sølv-potentil bidende ranunkel alm. syre rødknæ blæresmælde alm. gyldenris Sum urter 12 vægt % Cynosurus cristatus Festuca pratensis nyse-røllike alm. angelika engkabeleje engkarse hamp-hjortetrøst alm. mjødurt skovstorkenæb eng-nellikerod firkantet perikon trævlekrone alm. kattehale eng-forglemmigej alm. brunelle bidende ranunkel engstær dag-pragtstjerne alm. djævelsbid engblomme alm. kamgræs Sum græs 88 vægt % hyldebladet baldrian muse-vikke Sum urter 18 vægt % Alopecurus pratensis Briza media Carex elata Cynosurus cristatus Deschampsia caespitosa Festuca pratensis rævehale alm. hjertegræs stiv star kamgræs mosebunke Sum græs 82 vægt % 6703 Tør eng - næringsfattig, kalkrig jord Artikelnr: Anthemis tinctoria Campanula persicifolia Campanula rotundifoilia Centaurea scabiosa Cichorium intybus Echium vulgare Filipendula vulgaris Galium verum Hypericum perforatum Hypochoeris maculata Leontodon hispidus Malva moschata Plantago media Potentilla tabernaemontanii Primula veris Rhinanthus minor Saxifraga granulata Scabiosa columbaria Senecio jacobea Silene nutans farve-gåseurt smalbladet klokke liden klokke stor knopurt alm. cikorie slangehoved knoldet mjødurt gul snerre prikbladet perikon plettet kongepen stivhåret borst moskus-katost dunet vejbred vår potentil hulkravet kodriver bredbladet skjaller kornet stenbræk due-scabiose eng-brandbæger nikkende limurt Sum urter 18 vægt % Arrhenatherum pratense Briza media Phleum phleoides Phleum pratense ssp be. enghavre alm. hjertegræs glat rottehale eng-rottehale Sum græs 82 vægt % 6706 Sommerfugleblandning Artikelnr: Achillea ptarmica Centaurea scabiosa Knautia arvensis Malva moschata Plantago lanceolata Ranunculus acris Rumex acetosa Scabiosa columbaria nyse-røllike stor knopurt alm. blåhat moskus-katost lancetbladet vejbred bidende ranunkel alm. syre due-scabiose Sum urter 15 vægt % Festuca pratensis Poa pratensis eng rapgræs Sum græs 85 vægt %

9 84 ÄNGSFRÖ 6708 Vejrabatblanding Artikelnr: Agrostemma githago Galium verum Hieracium aurantiacum Hypericum maculatum Knautia arvensis Linaria vulgaris Lychnis viscaria Rumex acetosa Rumex acetosella Solidago virgaurea Succisa pratensis Verbascum nigrum klinte gul snerre pomerans-høgeurt kantet perikon alm. blåhat alm. torskemund alm. tjærenellike alm. syre rødknæ alm. gyldenris alm. djævelsbid mørk kongelys Sum urter 14 vægt % Cynosurus cristatus Deschampsia flexuosa Festuca pratensis alm. kamgræs mosebunke Sum græs 86 vægt % 6710 Skyggeblandning Artikelnr: Campanula latifolia Geranium sylvaticum Potentilla erecta Silene dioica Stellaria holostea Veronica officinalis Viola riviniana bredbladet klokke skovstorkenæb tormentil dagpragtstjerne stor fladstjerne lægebaldrian krat-viol Sum urter 7 vægt % Deschampsia flexuosa Poa nemoralis mosebunke lundrapgræs Sum græs 93 vægt % 6711 Tør havstrandeng med græsser Artikelnr: Armeria maritima Campanula rotundifolia Dianthus deltoides Galium verum Hieracium pilosella Jasione montana Linaria vulgaris Plantago lanceolata Plantago maritima Potentilla argentea Ranunculus bulbosus Rumex acetosella Sedum telephium Silene uniflora Trifolium arvense Viola tricolor engelskgræs liden klokke bakkenellike gul snerre håret høgeurt alm. blåmunke alm. torskemund lancetbladet vejbred strandvejbred sølv-potentil knold-ranunkel rødknæ sankthansurt blæresmælde harekløver Sum urter 20 vægt % Anthoxanthum odoratum Bromus hordeaceus Carex arenaria Poa compressa alm. stedmoderblomst vellugtende gulaks blød hejre sand-star fledstrået rapgræs Sum græs 80 vægt % 6712 Hurtigetablerende mod erosion Artikelnr: Agrostemma githago Trifolium pratense klinte rødkløver Sum urter 14 vægt % - lange rhizomer - korta rhizomer Lolium perenne Poa pratensis alm. rajgræs Sum græs 86 vægt % 6801 Blomstermarkblanding Artikelnr: Agrostemma githago Centaurea cyanea Papaver rhoeas Papaver dubium klinte kornblomst korn-valmue alm. gærde-valmue Sum urter 100 vægt % 6901 Bellis/græssblandning Artikelnr: Bellis perennis Poa pratensis tusindfryd rød hvene 6750 Sammensæt din egen engblanding Kontakt os for nærmere information om sammensætning af blandinger. Mindste levering er 2 kg.

10 SÅNING OG PLEJE AF ENG Forberedelse af underlaget For at opnå det bedste resultat, skal arealet være fri for flerårigt ukrudt, som fx kvikgræs og agertidsel. Engplanterne trives bedst på en let sandjord. Det er vigtigt, at jorden ikke er muld- eller næringsrig. Tunge og næringsrige jorder kan forbedres ved at blande muldjorden op med sand eller grus. Kompakt og tør jord løsnes og vandes. Underlaget skal være jævnt, så måtterne får en god jordkontakt ved udlægningen. Bekæmpelse af rodukrudt Arealer, der er inficerede af ukrudt, kan forberedes ved at udlægge en ukrudtshæmmende, termisk behandlet fiberdug. Det skal sikres, at dugens kanter overlapper ordentligt. Helst skal de sys sammen med en speciel symaskine, som kan lejes hos Veg Tech. Herpå udlægges en mager ukrudtsfri jord jfr. anbefalingerne fra foregående afsnit. Arealer med ukrudt kan også forberedes ved at tildække dem med en lysspærrende fiberdug i to år før etablering af engen. Såning Det bedste resultat fås ved såning på nyanlagt jord. September er det bedste såtidspunkt, men der kan også sås i de øvrige efterårsmåneder samt i det tidlige forår. Især ved udsåning af små mængder bør frøene blandes op med fx savsmuld eller hvedeklid (fx1 del frø til 3 dele fyld) for at få en volumen der er lettere at arbejde med. Engblandingen skal ikke blandes op med yderligere græsfrø, da græsset i så fald kan udkonkurrere urterne. Såbeddet bør være harvet eller groft revet. Frøet kan sås manuelt eller med maskine. Efter såning rives eller tromles, så frøet får jordkontakt. På stejle skråninger kan sprøjtesåning anbefales, - her anbefales også en øget udsædsmængde (se tabellen med udsædsmængder). Man kan også forberede arealet ved udlægning af kokosnet eller syntetisk erosionsbeskyttelsesnet, der ud over at forhindre erosion også skaber et forbedret mikroklima for plantevæksten. Pleje Det første år er den såede eng endnu ikke så tæt, og der kan findes etårige ukrudtsarter, som er spiret fra jordens frøbank. Hvis de skæmmer, kan de klippes i 8-10 cm s højde. Mange engarter vokser langsomt og kan være svære at opdage. Ukrudtet forsvinder ofte andet år, som også er tidspunktet, hvor de første engblomster begynder at blomstre. Udsædsmængder Engfrø: 300 g/100 m2 Sprøjtesång på skrænt: 450 g/100 m2 Blomstermarkblanding: 125 g/100 m2 Med iblandning af engsfrø: 50 g/100 m2 Bellisgræsblandning: 1000 g/100 m Hurtigetablerende mod erosion: 500 g/100 m2 Foto: Pratensis AB 2 Engen slås én gang årligt, for at fremme engens urter og hæmme græsserne samt evt. ukrudt. Dette gøres, når de fleste urter er afblomstret i august. Der klippes med et skærende redskab, fx fingerklipper, le eller buskrydder med en velslebet græsklinge. Anvend aldrig rotorklipper eller trimmer med nylonsnøre, da de kan sønderdele og beskadige planterne. Klippehøjden skal være min mm. Lad afklippet ligge og tørre en uges tid, for at det kan kaste frø. Herefter fjernes alt afklippet, således at der fjernes næringsstoffer fra arealet. Kun hvis det viser sig, at arealet er så næringsfattigt, at engen har en svag tilvækst, vil det give mening at lade afklip ligge, eller at tilføre en smule langtidsvirkende gødning. Deponering af større mængder sne med eller uden vejsalt bør undgås eller minimeres. 85

PLANTEARTER I PRÆFABRIKEREDE MÅTTER OG SOM PLUGPLANTER

PLANTEARTER I PRÆFABRIKEREDE MÅTTER OG SOM PLUGPLANTER PLANTEARTER I PRÆFABRIKEREDE MÅTTER OG SOM PLUGPLANTER SORTIMENT AF URTER OG STAUDER Urteplugs 2 Miniplugs 5 Maxiplugs 6 ARTSSAMMENSÆTNING AF FÆRDIGE VEGETATIONSMÅTTER Mos-Sedum tagvegetation 7 Sedum-Urt-Græs

Læs mere

Staudemåtter. mindre udsat for vandalisering og færdsel.

Staudemåtter. mindre udsat for vandalisering og færdsel. 116 r Komplet jorddække fra dag ét Veg Techs færdige måtter med bunddækkende arter af stauder giver et tæt grønt bed umiddelbart efter anlæg. De færdigudvoksede planter holder frøukrudt nede, så arealet

Læs mere

Referat fra 12. møde i Allerød Kommunes Grønne Råd

Referat fra 12. møde i Allerød Kommunes Grønne Råd Referat fra 12. møde i Allerød Kommunes Grønne Råd Tid: Torsdag 5. marts 2015 kl. 16:30-19:00 Sted: Mødelokale H, Allerød Rådhus Dagsorden Godkendelse af dagsorden for det aktuelle møde Godkendelse af

Læs mere

overdrev Floratjek Knopurt (Centaurea sp.)

overdrev Floratjek Knopurt (Centaurea sp.) Knopurt (Centaurea sp.) 20-100 cm. Stængel grenet. Blomst rødviolet/mørk rødviolet. Blade mørkegrønne, grågrønne, ru. På tør åben sandet bund (evt. tør-fugtig muldrig bund). Foto: Allan Andersen. Skjaller

Læs mere

BLOMSTERSTRIBER. Etablering, pleje og effekt ved Økologikonsulent Maren Korsgaard, Økologisk VKST

BLOMSTERSTRIBER. Etablering, pleje og effekt ved Økologikonsulent Maren Korsgaard, Økologisk VKST BLOMSTERSTRIBER Etablering, pleje og effekt ved Økologikonsulent Maren Korsgaard, Økologisk VKST Murerbi-hoteller fra Vogelfängerkaten i Linau En etage fra hotellet. Pupperne høstes i november Pupper af

Læs mere

Naturgradienter på højbund hede og tørt græsland (overdrev)

Naturgradienter på højbund hede og tørt græsland (overdrev) Naturgradienter på højbund hede og tørt græsland (overdrev) Til landmænd og deres konsulenter. Af naturkonsulent Anna Bodil Hald Natur & Landbrug, www.natlan.dk Hvor findes den højeste og den laveste naturkvalitet

Læs mere

Besigtigelse (tidl. amtslige data)

Besigtigelse (tidl. amtslige data) Besigtigelse (tidl. amtslige data) Stamdata Observationssted Serup Mose Observationssted nr 483M0102.01M Observationssted DBIdent 990011596 Målested Målested nr Målested DBIdent Ansvarlig myndighed Fyns

Læs mere

Botaniske undersøgelser 2014 Af Johanne Fagerlind Hangaard

Botaniske undersøgelser 2014 Af Johanne Fagerlind Hangaard J. F. Hangaard 1. Introduktion Botaniske undersøgelser 2014 Af Johanne Fagerlind Hangaard 1.1 Formål Siden 2003 har der i Tarup-Davinde grusgrave været foretaget botaniske undersøgelser med jævne mellemrum.

Læs mere

Blomsterstriber og naturlige fjender forsøg og observationer i æble

Blomsterstriber og naturlige fjender forsøg og observationer i æble Blomsterstriber og naturlige fjender forsøg og observationer i æble Kernefrugt temadag Odense 30/1-2018 Lene Sigsgaard Institut for Plante- og Miljøvidenskab C-IPM API-Tree Link:www.plen.ku.dk/ecoorchard

Læs mere

Lokalplan nr. 065 og Kommuneplantillæg 002 for boliger nord for Dalvejen i Vinge

Lokalplan nr. 065 og Kommuneplantillæg 002 for boliger nord for Dalvejen i Vinge Lokalplan nr. 065 og Kommuneplantillæg 002 for boliger nord for Dalvejen i Vinge Afsender Resumé af høringssvar Kommentarer Forslag til beslutning 1. Vandteamet i Plan, Vej og Miljø, Frederikssund Kommune

Læs mere

Bekendtgørelse om randzoner

Bekendtgørelse om randzoner BEK nr 904 af 30/07/2014 Udskriftsdato: 16. juni 2019 Ministerium: Miljø- og Fødevareministeriet Journalnummer: Fødevaremin., NaturErhvervstyrelsen, j.nr. 14-4112-000004 Senere ændringer til forskriften

Læs mere

URBANGREEN er et unikt samarbejde mellem biologer, arkitekter og gartnere INNOVATION IN ARCITECTURE

URBANGREEN er et unikt samarbejde mellem biologer, arkitekter og gartnere INNOVATION IN ARCITECTURE URBANGREEN er et unikt samarbejde mellem biologer, arkitekter og gartnere INNOVATION IN ARCITECTURE forbedrer byens luftkvalitet og skaber dyreliv i byen Kællingetand Koncept Med kan du plukke skovjordbær

Læs mere

Insekter til forebyggelse og bekæmpelse

Insekter til forebyggelse og bekæmpelse Insekter til forebyggelse og bekæmpelse Lene Sigsgaard Institut for Plante og Miljøvidenskab Eksempler på naturlige fjender Guldøje guldøje svirreflue svirrefluelarve snyltehvepse fugle Guldøje DOF galmyg

Læs mere

WORKSHOP 05.11.2013 VED LINDEVANGEN

WORKSHOP 05.11.2013 VED LINDEVANGEN WORKSHOP 05.11.2013 VED LINDEVANGEN klassiske eksempler på små haver/ forhaver cth sørensen klassiske eksempler på små haver/ forhaver cth sørensen I N S P I R AT I O N S K ATA L O G T I L R E G N VA N

Læs mere

Arter i nedbrudt højmose Arter i tidvis våd eng

Arter i nedbrudt højmose Arter i tidvis våd eng Arter i nedbrudt højmose hedelyng Calluna vulgaris dun-birk Betula pubescens lav (ikke bæger- eller rensdyrlaver) Lichenes sp. (eksl. Cladonia sp., s.l.) almindelig kløvtand Dicranum scoparium øret pil

Læs mere

HABITATS ApS September 2015. Philip Hahn-Petersen Partner i Habitats Danske Parkdage Oplæg 10/9 2015

HABITATS ApS September 2015. Philip Hahn-Petersen Partner i Habitats Danske Parkdage Oplæg 10/9 2015 Philip Hahn-Petersen Partner i Habitats Danske Parkdage Oplæg 10/9 2015 Status for naturen i DK Hvilken natur skal med? Overskud af næringstoffer Naturpleje af græsland Naturpleje af overset natur Integrer

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Dagmar og Lenes dagbogsnotater fra turen 2-15. Lørdag den 09-06-07 Lund Domkirke 2 Kungsmarken 6 Sularpskäret 8

Indholdsfortegnelse. Dagmar og Lenes dagbogsnotater fra turen 2-15. Lørdag den 09-06-07 Lund Domkirke 2 Kungsmarken 6 Sularpskäret 8 09-06 06 og 10-06 06-2007 Indholdsfortegnelse Side Dagmar og Lenes dagbogsnotater fra turen 2-15 Lørdag den 09-06-07 Lund Domkirke 2 Kungsmarken 6 Sularpskäret 8 Søndag den 10-06-07 Linnés Råshult 10 Höö

Læs mere

PLANTELISTE BOTANIKTUR TIL Elbækengen og Odden 7. juli Elbækengen

PLANTELISTE BOTANIKTUR TIL Elbækengen og Odden 7. juli Elbækengen PLANTELISTE BOTANIKTUR TIL Elbækengen og Odden 7. juli 2018 Elbækengen, et ekstremrigkær i Tryggevælde Ådal, er en sand botanisk naturperle. Efter den lange tørkeperiode var det nemt at færdes mellem tuerne.

Læs mere

Slotsmosens Kogræsserselskab Slangerup

Slotsmosens Kogræsserselskab Slangerup Slotsmosens Kogræsserselskab Slangerup Demonstrationsforsøg med frahegning af dele af folden i en periode, slåning af lyse-siv og vurdering ved årets afslutning Tekst ved naturkonsulent Anna Bodil Hald,

Læs mere

Planteliste fra ekskursioner til Gedevaseområdet i Farum den 23. maj og 30. maj 2018 Danmarks Naturfredningsforening i Furesø, Botanikgruppen

Planteliste fra ekskursioner til Gedevaseområdet i Farum den 23. maj og 30. maj 2018 Danmarks Naturfredningsforening i Furesø, Botanikgruppen Planteliste fra ekskursioner til Gedevaseområdet i Farum den 23. maj og 30. maj 2018 Danmarks Naturfredningsforening i Furesø, Botanikgruppen Deltagere: Per Hartvig, Inger Marie Dam og Lisbet Heerfordt.

Læs mere

Naturpleje på Tårnborg Borgbanke.

Naturpleje på Tårnborg Borgbanke. Naturpleje på Tårnborg Borgbanke. På naturens dag i 2009 begyndte vi på projektet Giv naturen en hånd. Vi havde valgt Tårnborg Borgbanke som vores bidrag. Nedenstående ses et stemningsbillede fra en dejlig

Læs mere

Vegetationsundersøgelse af arealer plejet af Ferbæk ejerlaug

Vegetationsundersøgelse af arealer plejet af Ferbæk ejerlaug Vegetationsundersøgelse af arealer plejet af Ferbæk ejerlaug Af Signe Normand, Aarhus Universitet Resumé Der er i 2015 og 2016 gennemført vegetationsundersøgelser på arealet plejet af Ferbæk ejerlaug.

Læs mere

Bornholms Landbrug. Velkommen til Bornholms Landbrugs planteavlsmøde

Bornholms Landbrug. Velkommen til Bornholms Landbrugs planteavlsmøde Velkommen til Bornholms Landbrugs planteavlsmøde Program Nyheder i Fællesskema 2018 Ukrudt Torben Videbæk Ole Harild Svampe- skadedyrsbekæmpelse Carsten Mouritsen Blomsterstriber Kaffe Klaus Pedersen Platformen

Læs mere

Skov 43 Vilsbøl Plantage

Skov 43 Vilsbøl Plantage Skov 43 Vilsbøl Plantage Det store engområde Tuekær ved vestenden af Nors Sø behandles i den særlige plejeplan for Hanstholmreservatet. 1. 674bef (HED 4.9 ha, SØ 0.2 ha, MOS 0.7 ha) i alt 5.8 ha. Oprindelig,

Læs mere

Værløse Naturplejeforening Koklapperne

Værløse Naturplejeforening Koklapperne Værløse Naturplejeforening Koklapperne Demonstrationsforsøg med slåning af Mose-Bunke og Agertidsel Tekst ved naturkonsulent Anna Bodil Hald, Natur & Landbrug Indledning For at kunne opretholde en lysåben

Læs mere

http://www.haven.dk/print.asp?x=&type=content&detail=21942

http://www.haven.dk/print.asp?x=&type=content&detail=21942 Page 1 of 5 I stedet for at regnvandet løber ud i kloakken, kan du lede vandet til et regnbed i haven. I regnbedet opsamles og opbevares vandet, indtil det af sig selv synker ned i jorden eller fordamper

Læs mere

%LODJI + MNYDOLWHWVN\VWRYHUGUHYXGWLO DWWHJDWN\VWHQLXQGHUV JHOVHVRPUnGHWIRU3LORWSURMHNW 1DWLRQDOSDUN RQJHUQHV1RUGVM OODQG Artens : A: i hele landet. : relativt almindelig lokalt, men i landet som hel. V:

Læs mere

Naturgradienter i enge på tørveholdig bund

Naturgradienter i enge på tørveholdig bund Naturgradienter i enge på tørveholdig bund Til landmænd og deres konsulenter. Af Naturkonsulent Anna Bodil Hald Natur & Landbrug, www.natlan.dk Hvor findes den højeste og den laveste naturkvalitet på enge?

Læs mere

Det tørke stressede vejbed

Det tørke stressede vejbed Det tørke stressede vejbed Danske Parkdage 2018 Andy G. Howe, Københavns Universitet Lærke K. Sangill, VandcenterSyd Odense Mona C. Bjørn, Københavns Universitet Dato: 06.09.2018 Hvilke planter kan gro

Læs mere

Notat om naturmæssige potentialer ved ekstensivering af kommunale grønne områder

Notat om naturmæssige potentialer ved ekstensivering af kommunale grønne områder Notat om naturmæssige potentialer ved ekstensivering af kommunale grønne områder Gamle græsplæner, grønne områder og vejrabatter rummer et stort naturmæssigt potentiale, hvis driften af områderne ekstensiveres.

Læs mere

Lok Slægtsnavn Artsnavn Internationalt Rørbæk, Tinnet & Egå Engsø Balsamin Småblomstret Impatiens parviflora Rørbæk, Tinnet & Egå Engsø Blåbær

Lok Slægtsnavn Artsnavn Internationalt Rørbæk, Tinnet & Egå Engsø Balsamin Småblomstret Impatiens parviflora Rørbæk, Tinnet & Egå Engsø Blåbær Lok Slægtsnavn Artsnavn Internationalt Rørbæk, Tinnet & Egå Engsø Balsamin Småblomstret Impatiens parviflora Rørbæk, Tinnet & Egå Engsø Blåbær Vaccinium myrtillus Rørbæk, Tinnet & Egå Engsø Blåhat Knautia

Læs mere

Botaniske undersøgelser 2011 Af Johanne Fagerlind

Botaniske undersøgelser 2011 Af Johanne Fagerlind Botaniske undersøgelser 2011 Af Johanne Fagerlind 1. Introduktion 1.1 Formål Data fra feltundersøgelserne er indhentet fra hhv. Phønixområdet og ved Bjerggårdssøen. I Phønixområdet udføres undersøgelserne

Læs mere

Opsamlingsnotat: Kontrolleret afbrænding på Byageren i Birkerød - oktober 2017

Opsamlingsnotat: Kontrolleret afbrænding på Byageren i Birkerød - oktober 2017 Opsamlingsnotat: Kontrolleret afbrænding på Byageren i Birkerød - oktober 2017 Indhold Formål...... 2 Forsøgsopstilling...... 2 Feltbeskrivelser...... 3 Analyse og vurdering... 9 Fremtidsudsigter......

Læs mere

Min grønne plet Ordrup Næs

Min grønne plet Ordrup Næs Min grønne plet Ordrup Næs Af Camilla Sønderberg Brok Ordrup Næs i Nordvestsjælland er stedet, hvor jeg har trådt mine botaniske barnesko. Naturen hér er helt specielt med sin afsvedne og bare karakter

Læs mere

Figur 2 viser opdelingen i plejeplan af hhv. den østlige og den vestlig del og den omgivende flade over, omkring og under de to tidligere gravehuller

Figur 2 viser opdelingen i plejeplan af hhv. den østlige og den vestlig del og den omgivende flade over, omkring og under de to tidligere gravehuller Udkast til plejeplan for Hjorterodfredningen Afdeling: Byg & Miljø Dato: 02-08-2019 Reference: Annette L. Madsen Tlf.: 89594012 E-mail: alm@norddjurs.dk Nedenstående ses en kort beskrivelse af arealet,

Læs mere

L AFLED OKA AL AFLED R GNV NG AF RE G AF RE F REG AND NING AF REGNV ING AF REG ING AF RE NG AF REGNV G AF RE F RE

L AFLED OKA AL AFLED R GNV NG AF RE G AF RE F REG AND NING AF REGNV ING AF REG ING AF RE NG AF REGNV G AF RE F RE LAR I ENGDRAGET LOK OKAL AFLEDNI ING AF REGNV GNVAND LOKA AL ANVEN ND DEL LSE AF REGNV VAND 1 ENGDRAGET - MILJØMÆSSIG MÆS SIG BÆREDYGTIGHED - LAR - 26.09.2016 HVORFOR LAR? Klimaændringer Ekstremregn Oversvømmelse

Læs mere

Teknik og Miljø Plejeplan. Naturpleje på kystoverdrev ved Grundejerforeningen Dyssegården

Teknik og Miljø Plejeplan. Naturpleje på kystoverdrev ved Grundejerforeningen Dyssegården Teknik og Miljø 2014 Plejeplan Naturpleje på kystoverdrev ved Grundejerforeningen Dyssegården Forsidefoto af 20. maj 2014 Parti af kystoverdrevet med røde tjærenelliker Baggrund Slagelse Kommune har som

Læs mere

PLANTELISTE BOTANIKTUR TIL Trylleskoven 9. august 2016

PLANTELISTE BOTANIKTUR TIL Trylleskoven 9. august 2016 PLANTELISTE BOTANIKTUR TIL Trylleskoven 9. august 2016 Det er sjældent, vi bruger så lang tid på at botanisere omkring parkeringspladsen, som vi gjorde på denne tur. Der var også et rigtig fint overdrev

Læs mere

SOMMERFUGLEBED VED VALLENSBÆK KOMMUNE

SOMMERFUGLEBED VED VALLENSBÆK KOMMUNE SOMMERFUGLEBED VED VALLENSBÆK KOMMUNE SOMMERFUGLE I DANMARK Sommerfuglen er nok det mest kendte og farverige insekt, man kan støde på i Danmark, og de fleste danskere glæder sig nok over sommerfuglen,

Læs mere

I Nye skabes en ny by

I Nye skabes en ny by 1 I Nye skabes en ny by Netop nu foregår transformationen fra dyrket landbrugsjord til begyndelsen på en helt ny by. Denne overgang sker nænsomt og forsigtigt, ved at der sås en specialudviklet græsblanding,

Læs mere

Arkæobotanisk analyse af prøver fra KBM 3941 Naboløs, KBM 3945 Laksegade og KBM 3947 Højbro Plads/Læderstræde i det indre København (NNU j.nr. A9095).

Arkæobotanisk analyse af prøver fra KBM 3941 Naboløs, KBM 3945 Laksegade og KBM 3947 Højbro Plads/Læderstræde i det indre København (NNU j.nr. A9095). Arkæobotanisk analyse af prøver fra KBM 3941 Naboløs, KBM 3945 Laksegade og KBM 3947 Højbro Plads/Læderstræde i det indre København (NNU j.nr. A9095). NNU Rapport 19, 2012. Mette Marie Hald 1. Indledning

Læs mere

LIFE-overdrev 2 Udvikling af nye overdrev

LIFE-overdrev 2 Udvikling af nye overdrev LIFE-overdrev 2 Udvikling af nye overdrev Mikkel Bornø Clausen, NST Storstrøm AFSLUTNINGSSEMINAR den 9-10. september 2013 Historien Natura2000- område: 163 Suså, Tystrup-Bavelse Sø, Slagmosen, Holmegårds

Læs mere

Beplantning i regnbede og vejbede. Lærke Kit Sangill:

Beplantning i regnbede og vejbede. Lærke Kit Sangill: Beplantning i regnbede og vejbede Lærke Kit Sangill: lkn@vandcenter.dk 12.12.2018 Agenda Om valg af planter til LAR Et studie i plantevalg på de tørre forhold i vejbedet Planteviden, beplantnings struktur

Læs mere

Grf. Klitrosebugten KLITROSEBUGTEN BERETNING MAJ 2015

Grf. Klitrosebugten KLITROSEBUGTEN BERETNING MAJ 2015 Grf. Klitrosebugten 1 Årets aktiviteter 5 bestyrelsesmøder 5 møder i naturplejegruppen 1 årligt møde med bestyrelserne fra naboforeningerne 1 møde med deltagelse af foreningerne langs Gnibenvej + det løse!

Læs mere

Naturvidenskabeligt feltarbejde ved Bisgård Voldsted, Samsø.

Naturvidenskabeligt feltarbejde ved Bisgård Voldsted, Samsø. 1 Nationalmuseets Naturvidenskabelige Undersøgelser 12:2010 Naturvidenskabeligt feltarbejde ved Bisgård Voldsted, Samsø. Morten Fischer Mortensen og Peter Steen Henriksen 2 Nationalmuseets Naturvidenskabelige

Læs mere

DET NYE STÆRKE GRÆSHERBICID MED NYE MULIGHEDER

DET NYE STÆRKE GRÆSHERBICID MED NYE MULIGHEDER November 2005 Tryk: Herrmann & Fischer DET NYE STÆRKE GRÆSHERBICID MED NYE MULIGHEDER Virker på et meget bredt spektrum af græsser og nogle vigtige tokimbladede arter Kan bruges efterår eller forår i vinterhvede,

Læs mere

Sletten 1947 Follow Up. Kratrydning i genskabelse af biodiversitet på hævet havbund. Kjeldsen A & Hansen MDD Naturhistorisk Museum Molslaboratoriet

Sletten 1947 Follow Up. Kratrydning i genskabelse af biodiversitet på hævet havbund. Kjeldsen A & Hansen MDD Naturhistorisk Museum Molslaboratoriet Sletten 1947 Follow Up. Kratrydning i genskabelse af biodiversitet på hævet havbund. Kjeldsen A & Hansen MDD Naturhistorisk Museum Molslaboratoriet NATURRAPPORTER FRA NATIONALPARK MOLS BJERGE - nr. 5/2015

Læs mere

SØSPORTEN - LANDSKAB

SØSPORTEN - LANDSKAB SØSPORTEN - LANDSKAB Hjortholmsvej/Kystpromenaden Myndighedsprojekt 22. marts 2017 Dokk1 Havnepladsen SØSPORTEN/BEDDINGEN/AVA Strandbaren Bolig Bolig Bolig Kommende havnebad Ungdomsboliger Udkigsposten

Læs mere

Pictorial Meadows Staudemåtter anlæg og vedligehold

Pictorial Meadows Staudemåtter anlæg og vedligehold Pictorial Meadows Staudemåtter anlæg og vedligehold Pictorial Meadows Staudemåtter Pictorial Meadows Staudemåtter (PM Staudemåtter) adskiller sig fra alle andre typer blomsterenge, der normalt etableres

Læs mere

STÆRKT SOM STÅL. Regenererende Almindelig Rajgræs

STÆRKT SOM STÅL. Regenererende Almindelig Rajgræs STÆRKT SOM STÅL Regenererende Almindelig Rajgræs Revolutionerende teknologi Regenererende og meget stor slidstyrke, selv ved tæt klipning RPR-teknologi indeni! RPR er en regenererende Almindelig Rajgræs,

Læs mere

Græsblanding. Anlægning. Den rigtige Turfline til den Skyggefulde Græsplæne. Den rigtige Turfline til Græsplænen på Sandet Jord

Græsblanding. Anlægning. Den rigtige Turfline til den Skyggefulde Græsplæne. Den rigtige Turfline til Græsplænen på Sandet Jord Græsblanding Anlægning Den rigtige Turfline Græsplæne / / / Den rigtige Turfline Græsplæne i den gule pakning er velegnet til langt størstedelen af de danske græsplæner. Græsfrøene i blandingen er omhyggeligt

Læs mere

Højsommereskursion til Djursland 02-05 august 2007

Højsommereskursion til Djursland 02-05 august 2007 Leverurt Parnassia palustris Der studeres Højsommereskursion til 02-05 august 2007 Hvepseedderkop Argiope bruennichi Indholdsfortegnelse Side Dagmar og Lenes dagbogs notater. 2-28 Torsdag den 02.08.07

Læs mere

Odder Ådal - besigtigelsesnotat

Odder Ådal - besigtigelsesnotat Odder Ådal - besigtigelsesnotat Delområde 1: Område 1, traceet langs det gamle åløb, hvor der skal skrabes jord ned i åen fra området umiddelbart sydvest for det nuværende åløb. Området langs åløbet i

Læs mere

Assens som bivenlig kommune? Grønt Råd, 13. september 2018 Ole Grønbæk

Assens som bivenlig kommune? Grønt Råd, 13. september 2018 Ole Grønbæk Assens som bivenlig kommune? Grønt Råd, 13. september 2018 Ole Grønbæk Bestøvning - Både honningbier og vilde bier er vigtige for udbytte og kvalitet - Større diversitet kan give bedre bestøvning Honningbi

Læs mere

Floraen på et stykke af Tissøs nordvestlige bred syd for Lille Fuglede

Floraen på et stykke af Tissøs nordvestlige bred syd for Lille Fuglede Floraen på et stykke af Tissøs nordvestlige bred syd for Lille Fuglede Bredden af Tissø syd for Li. Fuglede. I mellemgrunden ses en stor bevoksning af Kalmus. Carsten Clausen og Hans Guldager Christiansen

Læs mere

Makrofossilanalyser af bygningstørv fra Skelhøj, en bronzealderhøj ved Kongeåen

Makrofossilanalyser af bygningstørv fra Skelhøj, en bronzealderhøj ved Kongeåen Nationalmuseet, Danmarks Oldtid/Naturvidenskab Makrofossilanalyser af bygningstørv fra Skelhøj, en bronzealderhøj ved Kongeåen Peter Steen Henriksen NNU Rapport nr. 20 * 2005 Makrofossilanalyser af bygningstørv

Læs mere

Plante- og indkøbsstrategi for Trekanten

Plante- og indkøbsstrategi for Trekanten Plante- og indkøbsstrategi for Trekanten Mål - At skabe et parkområde, hvor faunaen skaber grundlaget for et bæredygtigt og rigt økosystem. - At skabe et parkområde, som står i fuld flor i hele sæsonen

Læs mere

Besigtigelse (tidl. amtslige data)

Besigtigelse (tidl. amtslige data) Besigtigelse (tidl. amtslige data) Stamdata Observationssted Tåsinge, Monnet Observationssted nr 479K0054.01K Observationssted DBIdent 990017008 Målested Målested nr Målested DBIdent Ansvarlig myndighed

Læs mere

Besøg biotopen Strand og Klit

Besøg biotopen Strand og Klit Besøg biotopen Strand og Klit Lær biotoperne strand og klit at kende. Sand, salt, vind og varme giver planterne nogle vanskelig vilkår. Se hvilke overlevelsesstrategier planterne har udviklet. Strandbredden

Læs mere

Life 70 - Baselineovervågning i Urup Dam 2013

Life 70 - Baselineovervågning i Urup Dam 2013 Life 70 - Baselineovervågning i Urup Dam 2013 Arbejdsrapport udført af AGLAJA for Kerteminde Kommune, november 2013 Life 70 - Baselineovervågning i Urup Dam 2013 Arbejdsrapport udarbejdet for Kerteminde

Læs mere

OVERBLIK OVER NATURENS TILSTAND BESIGTIGELSER I VEJEN KOMMUNE

OVERBLIK OVER NATURENS TILSTAND BESIGTIGELSER I VEJEN KOMMUNE OVERBLIK OVER NATURENS TILSTAND BESIGTIGELSER I VEJEN KOMMUNE Bettina Nygaard, Afd. for Vildtbiologi og Biodiversitet, DMU, Aarhus Universitet BESIGTIGELSER AF 3-OMRÅDER Vejen kommune Basis Udvidet Fersk

Læs mere

LÆRER-VEJLEDNING. Så-vejledning i skolehaven

LÆRER-VEJLEDNING. Så-vejledning i skolehaven Så-vejledning i skolehaven Haver til Mavers vejledning til såning i skolehaven Haver til Mavers så-vejledning er skrevet til eleverne og består af enkeltstående instruktionsark for en række udvalgte afgrøder,

Læs mere

Kultureng. Kultureng er vidt udbredt i hele landet og gives lav prioritet i forvaltningen.

Kultureng. Kultureng er vidt udbredt i hele landet og gives lav prioritet i forvaltningen. e er intensivt udnyttede, fugtige græsmarker, der jævnligt drænes og gødskes og er domineret af udsåede kulturgræsser og kløver. findes på intensivt udnyttede lavbundsjorder i hele landet. Arterne i kultureng

Læs mere

Fugtig eng. Beskyttelse. Afgræsset fugtig eng. Foto: Miljøcenter Århus.

Fugtig eng. Beskyttelse. Afgræsset fugtig eng. Foto: Miljøcenter Århus. Plantesamfundet fugtig eng dækker over drænede og moderat næringsbelastede enge, hvor der med års mellemrum foretages omlægning og isåning af kulturgræsser og kløver. Vegetationen er præget af meget almindelige

Læs mere

Geder som naturplejer - med fokus påp. gyvel - Rita Merete Buttenschøn

Geder som naturplejer - med fokus påp. gyvel - Rita Merete Buttenschøn Geder som naturplejer - med fokus påp gyvel - Rita Merete Buttenschøn Skov & Landskab, Københavns K Universitet Forsøgsareal: Ca. 40 ha stort overdrev på Mols (habitatnaturtype surt overdrev ) Græsningsdrift

Læs mere

Bilag II. Ellenberg værdier og eksempler på plus og minus arter på områder inden for Dynamo naturplansområdet Sdr. Lem Vig

Bilag II. Ellenberg værdier og eksempler på plus og minus arter på områder inden for Dynamo naturplansområdet Sdr. Lem Vig side 1 af 6 Bilag II. Ellenberg værdier og eksempler på plus og minus arter på områder inden for Dynamo naturplansområdet Sdr. Lem Vig Naturkonsulent Anna Bodil Hald, Natur & Landbrug Indledning De forskellige

Læs mere

Stålorm Grøn køllesværmer Rødlistet Okkergul bladmåler Purpurmåler

Stålorm  Grøn køllesværmer  Rødlistet Okkergul bladmåler  Purpurmåler Fugle Kilde Artskategori Hedelærke www.fugleognatur.dk Grå fluesnapper www.fugleognatur.dk Hvepsevåge www.fugleognatur.dk Bilag I-art Grønspætte www.fugleognatur.dk Insekter Kilde Artskategori Skovskarnbasse

Læs mere

DEN KREATIVE HAVN BEDDINGSPLADS SKITSEFORSLAG IVAN JAKOBSEN SLA ORBICON. Stormflodssikring som løftestang for byudvikling

DEN KREATIVE HAVN BEDDINGSPLADS SKITSEFORSLAG IVAN JAKOBSEN SLA ORBICON. Stormflodssikring som løftestang for byudvikling DEN KREATIVE HAVN Stormflodssikring som løftestang for byudvikling BEDDINGSPLADS SKITSEFORSLAG 2019.01.17 IVAN JAKOBSEN SLA ORBICON BEDDINGSPLADSEN Med nedrivningen af den gamle smedjebygning er der skabt

Læs mere

B1: Fantastiske efterafgrøder og kåring af årets efterafgrødefrontløber

B1: Fantastiske efterafgrøder og kåring af årets efterafgrødefrontløber B1: Fantastiske efterafgrøder og kåring af årets efterafgrødefrontløber Projektets formål: At få økologiske landmænd til at udnytte efterafgrøders potentiale maksimalt for at få: * en bedre økonomi i økologisk

Læs mere

Bredmåtter. Anvendelsesområder og fordele Veg Techs bredmåtte kan anvendes på bredder ved søer fx i LAR-anlæg og pryddamme.

Bredmåtter. Anvendelsesområder og fordele Veg Techs bredmåtte kan anvendes på bredder ved søer fx i LAR-anlæg og pryddamme. 30 Bredmåtter Bredmåtter Færdig søbred Bredmåtten er en præfabrikeret plantemåtte med forskellige blandinger af planter, som findes i den danske natur i bred-/fugtigbund-/vandmiljøer. Planterne er dyrket

Læs mere

3 Besigtigelser (Alle naturtyper, 2010-) Aktivitet ID: Parent Aktivitet ID: Reference: Startdato: Slutdato:

3 Besigtigelser (Alle naturtyper, 2010-) Aktivitet ID: Parent Aktivitet ID: Reference: Startdato: Slutdato: 3 Besigtigelser (Alle naturtyper, 2010-) Ansvarlig Institution: Morsø Kommune Aktivitet ID: 763429 Parent Aktivitet ID: Reference: Startdato: 21-09-2016 Slutdato: 21-09-2016 Indsamlingsformål: Kommunal

Læs mere

Kombinationer af våde og tørre arealer samt forskellige græsningsdyr

Kombinationer af våde og tørre arealer samt forskellige græsningsdyr Genetablering af natur med forskellige græsningsdyr, side 1 af 8 Kombinationer af våde og tørre arealer samt forskellige græsningsdyr Af naturkonsulent Lisbeth Nielsen, Natur & Landbrug, og seniorforsker

Læs mere

Anlægsgartnerens. plejehåndbog

Anlægsgartnerens. plejehåndbog Anlægsgartnerens plejehåndbog Forord Anlægsgartnerens plejehåndbog giver en kortfattet oversigt over, hvad haveejeren skal huske at gøre efter aflevering af en ny belægning, beplantning eller græsplæne.

Læs mere

ORANGERIET En pavillon til Gl. Holtegaards Barokhave // 14077

ORANGERIET En pavillon til Gl. Holtegaards Barokhave // 14077 Overgangen Ankomsten Den Grønne Sfære ORANGERIET En pavillon til Gl. Holtegaards Barokhave // 14077 Stålra ampe Vækstbed - hævet 8 0 cm Snit a-a 1:50 14077 // side 1 Orangeriet Orangeriet undersøger og

Læs mere

UrbanGreen. - et udvalg af danske biotoper udviklet til anvendelse i urbane landskaber. Landskab Regnbede/vand Grønne tage Grønne vægge

UrbanGreen. - et udvalg af danske biotoper udviklet til anvendelse i urbane landskaber. Landskab Regnbede/vand Grønne tage Grønne vægge UrbanGreen - et udvalg af danske biotoper udviklet til anvendelse i urbane landskaber urbangreen Landskab Regnbede/vand Grønne tage Grønne vægge UrbanGreen er et helt unikt og nyt koncept, der vil vi bringe

Læs mere

Botanisk monitering og inventering af guldsmede i Lille Vildmose

Botanisk monitering og inventering af guldsmede i Lille Vildmose Botanisk monitering og inventering af guldsmede i Lille Vildmose Med støtte fra Lille Vildmose Naturfond og Aage V. Jensen Naturfond Danmarks Naturfredningsforenings Studenterafdeling i København i samarbejde

Læs mere

BYNATUR I AARHUS Vejledning og eksempler

BYNATUR I AARHUS Vejledning og eksempler BYNATUR I AARHUS Vejledning og eksempler INDHOLD DEL 1 NATUREN I BYEN 3 Det står der i planerne 4 Hvad gør bynatur godt for? 5 Opskriften på rigere bynatur 6 Året rundt 7 DEL 2 VEJLEDNING OG EKSEMPLER

Læs mere

GOD KOMPOST - GLAD HAVE

GOD KOMPOST - GLAD HAVE GOD KOMPOST - GLAD HAVE Skibstrup Kompost og Skibstrup Topdress 2 Skibstrup Kompost - det naturlige valg Al kompost fra Skibstrup Affaldscenter er fremstillet af rent haveaffald grene, blade og græs fra

Læs mere

Producentsammenslutningen Det Økologiske Akademi. Dyrkning af korn til foder og konsum og frøgræs

Producentsammenslutningen Det Økologiske Akademi. Dyrkning af korn til foder og konsum og frøgræs Producentsammenslutningen Det Økologiske Akademi Dyrkning af korn til foder og konsum og frøgræs Korn til foder og konsum Havre Vårbyg Vårhvede Vårtriticale Rug Vintertriticale Vinterhvede (Spelt, emmer,

Læs mere

Naturforhold og cykelsti

Naturforhold og cykelsti POSTBOKS 19 T: 96 84 84 84 WWW.STRUER.DK ØSTERGADE 11-15 F: 96 84 81 09 7600 STRUER E: STRUER@STRUER.DK DATO: 23-07-2014 Bilag: Naturbesigtigelse JOURNALNUMMER 01.05.08-P19-1-14 RÅDHUSET, PLAN OG MILJØ

Læs mere

Filt i græsplænen. Få kontrol over filten. Faktablad Integreret Plantebeskyttelse. Sammenfatning

Filt i græsplænen. Få kontrol over filten. Faktablad Integreret Plantebeskyttelse. Sammenfatning Faktablad Integreret Plantebeskyttelse Filt i græsplænen Foto: Agnar Kvalbein Få kontrol over filten Filt er en ophobning af fiberrigt materiale lige under græsplantens vækstpunkt. Filtlaget giver bløde

Læs mere

Eftersåning af fairways. Af seniorrådgiver Anne Mette Dahl Jensen, Københavns Universitet og produktchef Henrik Romme, DLF

Eftersåning af fairways. Af seniorrådgiver Anne Mette Dahl Jensen, Københavns Universitet og produktchef Henrik Romme, DLF Eftersåning af fairways Af seniorrådgiver Anne Mette Dahl Jensen, Københavns Universitet og produktchef Henrik Romme, DLF Popular Scientific Articles - STERF, February 2017 Så ser vi det igen anledning

Læs mere

Dus med byens bier, og vilde planter?

Dus med byens bier, og vilde planter? Dus med byens bier, og vilde planter? De vilde danske bier dvs. humle- og enlige bier - oplever en del velfortjent opmærksomhed gennem de sidste par år. Men de vilde bier har brug for de rigtige planter.

Læs mere

Floraen ved Fugledegård, Tissø. Foto: Lena Thulstrup Jensen

Floraen ved Fugledegård, Tissø. Foto: Lena Thulstrup Jensen Floraen ved Fugledegård, Tissø Foto: Lena Thulstrup Jensen Carsten Clausen og Hans Guldager Christiansen 2012 1 Fugledegårds beliggenhed ved Tissø. Midt på den vestlige bred af Sjællands 4. største sø,

Læs mere

Plejeplan for Høje Lindebjerg

Plejeplan for Høje Lindebjerg Natur og Udvikling 2 Indholdsfortegnelse 1. Indledning 1.1 Fredningens bestemmelser og formål side 4 1.2 Plejeplanens disposition side 4 1.3 Plejeplanens udarbejdelse side 4 2. Generelle forhold 2.1 Beliggenhed

Læs mere

Pollen- og makrofossilundersøgelser af prøver fra to gruber ved Smågårde 3, TAK 1668

Pollen- og makrofossilundersøgelser af prøver fra to gruber ved Smågårde 3, TAK 1668 Pollen- og makrofossilundersøgelser af prøver fra to gruber ved Smågårde 3, TAK 1668 Peter Steen Henriksen og Catherine Jessen Miljøarkæologi og Materialeforskning Bevaring og Naturvidenskab Nationalmuseet

Læs mere

Nyborg Kirkegårde. Gravstedssydelser. Pleje og vedligeholdelse af individuelle gravsteder:

Nyborg Kirkegårde. Gravstedssydelser. Pleje og vedligeholdelse af individuelle gravsteder: Pleje og vedligeholdelse af individuelle gravsteder: Individuelle gravsteder er små afgrænsede arealer med forskellige anlægstyper, der er sammensat af delelementer. Kistegravsteder er typisk 3 eller 6

Læs mere

Floraen på et stykke af Tissøs nordlige bred

Floraen på et stykke af Tissøs nordlige bred Floraen på et stykke af Tissøs nordlige bred Tissø, søbredden med bl.a. Pil. Foto: CC Carsten Clausen og Hans Guldager Christiansen 2015 1 Indledning Vi har besøgt Tissøs nordlige bred mange gange fra

Læs mere

Fokus på jævn spilleflade

Fokus på jævn spilleflade Fokus på jævn spilleflade Udfordringer i dagligdagen Ukrudt bare pletter Tuevækst Skridmærker, glidende tacklinger let fugtig overflade skubber tørv op bare pletter Slid i målfelter Sporekøring Muldvarpe,

Læs mere

BILAG 3. Natur ved Skinderup Mølle Dambrug - besigtigelsesnotat

BILAG 3. Natur ved Skinderup Mølle Dambrug - besigtigelsesnotat BILAG 3 Natur ved Skinderup Mølle Dambrug - besigtigelsesnotat 4.12.2014 Lokalitet 1 Lokalitet 1 består af et moseområde på 3,8 ha, som ligger i ådalen langs vandløbet Skinderup Bæk vest for Skinderup

Læs mere

1. Overdrev, heder og græssletter i statens del af Mols Bjerge

1. Overdrev, heder og græssletter i statens del af Mols Bjerge Skov 301 Mols Bjerge Af særligt beskyttede naturarealer i Mols Bjerge findes især overdrev og hede, eng, naturlige krat med bl.a. ene og naturskov af ældre eg og bøg mfl. Desuden mindre arealer med mose,

Læs mere

Varieret vejmiljø med vild vegetation

Varieret vejmiljø med vild vegetation Varieret vejmiljø med vild vegetation Målrettet brug af lave,tørke- og salttålende urter kan give både miljøtekniske,landskabsæstetiske, driftsøkonomiske og måske endda trafiksikkerhedsmæssige fordele.etablering

Læs mere

Bilag 4 - Artsliste for plantearter fundet ved screening i 2015

Bilag 4 - Artsliste for plantearter fundet ved screening i 2015 Bilag 4 - Artsliste for plantearter fundet ved screening i 2015 Mose og kær Område art stjerne N Mose 1 N ved vejen N inde i krat birk fyr el ribs rose (have art) snebær Invasiv hvidtjørn hyld nælde, stor

Læs mere

Bivenlige planter til randzonerne her

Bivenlige planter til randzonerne her Bivenlige planter til randzonerne Ifølge bekendtgørelse om randzoner er det tilladt at udså frøblandinger af bivenlige blomstrende planter på op til 3 meter af randzonerne ind mod marken. Det er dog et

Læs mere

Deres grønne kontakt

Deres grønne kontakt Plejeplan TIL GRØN PLEJE ved Gertrud Rasks Vej Aalborg I forbindelse med gennemgang af de grønne områder ved Gertrud Rasks Vej har Buus & Co udarbejdet denne pleje plan til området. Der gives forslag til

Læs mere

Grundejerforeningen Klitrosebugten Plan for pleje af naturarealer

Grundejerforeningen Klitrosebugten Plan for pleje af naturarealer Grundejerforeningen Klitrosebugten Plan for pleje af naturarealer Silva Danica / Jørgen Stoltz, 5993 0216 silvadanica@msn.com Arealbeskrivelse og naturtilstand Strandarealet er karakteriseret som strandmark

Læs mere

Nationalmuseet, Danmarks Oldtid/Naturvidenskab. Færgelunden. MFG 372/06/MFG 395/06 Arkæobotaniske analyser. Peter Steen Henriksen

Nationalmuseet, Danmarks Oldtid/Naturvidenskab. Færgelunden. MFG 372/06/MFG 395/06 Arkæobotaniske analyser. Peter Steen Henriksen Nationalmuseet, Danmarks Oldtid/Naturvidenskab Færgelunden MFG 372/06/MFG 395/06 Arkæobotaniske analyser Peter Steen Henriksen NNU Rapport nr. 8 * 2009 NNU-rapport nr. 8 (2009), Færgelunden, MFG 372/06/MFG

Læs mere

DANFUGESTENMEL. www.danfugesand.dk. Produktinformation om patenteret ukrudtshæmmende fugemateriale til beton- og granitbelægninger

DANFUGESTENMEL. www.danfugesand.dk. Produktinformation om patenteret ukrudtshæmmende fugemateriale til beton- og granitbelægninger DANFUGESTENMEL www.danfugesand.dk Produktinformation om patenteret ukrudtshæmmende fugemateriale til beton- og granitbelægninger Begræns ukrudtet miljøvenligt og naturligt Næsten for godt til at være sand

Læs mere

Ukrudtsbekæmpelse i økologisk jordbrug

Ukrudtsbekæmpelse i økologisk jordbrug Ukrudtsbekæmpelse i økologisk jordbrug Ilse A. Rasmussen Afd. for Plantebeskyttelse og Skadedyr Forskningscenter Flakkebjerg Danmarks JordbrugsForskning Frøukrudt Mekanisk ukrudtsbekæmpelse Afgrøde/ ukrudt

Læs mere

Fugle Kilde Insekter Kilde Artskategori Krybdyr Kilde Padder Kilde Artskategori Planter Kilde Artskategori

Fugle Kilde Insekter Kilde Artskategori Krybdyr Kilde Padder Kilde Artskategori Planter Kilde Artskategori Fugle Kilde isfugl Danmarks Miljøportal Insekter Kilde Artskategori Dukatsommerfugl www.fugleognatur.dk Rødlistet Markperlemorsommerfugl www.fugleognatur.dk Rødlistet Grøn køllesværmer www.fugleognatur.dk

Læs mere