Skema til evaluering af specifik indsats i et tema i henhold til lov om læreplaner

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Skema til evaluering af specifik indsats i et tema i henhold til lov om læreplaner"

Transkript

1 Skema til evaluering af specifik indsats i et tema i henhold til lov om læreplaner Der udfyldes et evalueringsskema pr. tema pr. aldersgruppe Institutionens navn: Lindehuset Målgruppe: krummegruppen Antal børn:_22 børn Tema: Personlig udvikling Sociale kompetencer Sprog Krop og bevægelse Natur Kulturelle udtryksformer Målgruppe: Hvilke kompetencer og erfaringer skal den pædagogiske læringsproces give børnene mulighed for at tilegne sig? Kopier fra læreplan pkt. 1 Hvilke resultater forventede I? ½ - 2 år 3-6 år At vide hvem de selv er og hvem de andre er. At vi er forskellige og har forskellige vilkår, altså at forstå og respektere hinanden. At turde tage ordet og udtrykke sig, så andre forstår det lytte til hinanden Hvilke aktiviteter forventes gennemført? Kopier fra læreplan punkt 3 Daglig Samling på krummestuen. Børnene opfordres til at fortælle hvem de er, søskende, bopæl osv. Fortæller om egne oplevelser bl.a sommerferieminder. der lyttes af de andre børn. Stille spørgsmål til hinanden ( dialog) Vi sidder i rundkreds, så alle kan se hinanden. Hvilke faktiske aktiviteter er blevet udført? Anfør de mest betydningsfulde aktiviteter Skriv max ½ side Daglig samlingsstund på stuen formen er ens rundkreds på gulvet så alle kan se hinanden og en voksen holder samlingen og børnene snakker når de bliver spurgt. Skiftende indhold f.eks. Snakker familieforhold, fortælle det til de andre børn (mor, far, alder, bopæl, efternavn osv) Synger sange de voksne vælger eller børnene vælger. Lege forskellige lege hvor forskellige børn er i centrum Snak om det at være gode venner, behandle hinanden ordentligt osv Hvilke tegn er der set på at faktiske Børnene er med og deltager aktivt i alle aktiviteter. Man kan se en udvikling fra de er 3-6 år. De bliver bedre til at lytte og koncentrere sig, selv stå frem og fortælle. Vi kan se de over tid får større indblik og

2 resultater er opnået? forståelse for, hvem de selv er. I hvilken grad er mål blevet opfyldt? Målet er opfyldt, men skal løbende tilpasses Hvilke årsager kan forklare om mål er blevet opfyldt eller hindret? Børnenes reaktioner under samlingen og deres deltagelse/opmærksomhed Hvilken læring har refleksion over forløbet resulteret i og hvordan kan denne læring anvendes det kommende pædagogiske arbejde? At metoden virker, men løbende skal tilpasses den aktuelle børnegruppe Hvilke erfaringer kan være anvendelige ved lignende initiativer i lignende kontekst? Hvilken evalueringsproces har der været i dagtilbudet? Løbende evaluering på stuemøderne Er der opsamlet løbende dokumentation og af hvem? Har der været en løbende vurdering, intern supervision, erfaringsudveksling på tværs eller lign. Refererer til læreplan punkt 4.

3 Skema til evaluering af specifik indsats i et tema i henhold til lov om læreplaner Der udfyldes et evalueringsskema pr. tema pr. aldersgruppe Institutionens navn: lindehuset Målgruppe: spiregruppen 3-6 år Antal børn: 22 Tema: Personlig udvikling Sociale kompetencer Sprog Krop og bevægelse Natur Kulturelle udtryksformer Målgruppe: Hvilke kompetencer og erfaringer skal den pædagogiske læringsproces give børnene mulighed for at tilegne sig? Kopier fra læreplan pkt. 1 Hvilke resultater forventede I? ½ - 2 år 3-6 år Børnene skal blive i stand til at respektere hinanden. De skal have lyst til at give og modtage massage af hinanden. Børnene skal lære at være omsorgsfulde over for hinanden og mærke at der er rart når nogen er omsorgsfulde over for dem selv. Hvilke aktiviteter forventes gennemført? Kopier fra læreplan punkt 3 Maryfondens moppekuffert er indkøbt. Der arbejdes med den fra januar Heri indgår massage. Samlingsstunden på spirestuen. Børnene giver parvis hinanden massage, mens de lytter til en historie. Hvilke faktiske aktiviteter er blevet udført? Anfør de mest betydningsfulde aktiviteter Vi arbejdede en periode med antimoppekufferten og dermed massagen. Vi arbejde ikke så længe med massagen da vi stoppede arbejdet med kufferten. Vi arbejdede med faste makkere og tilfældige makkere men altid 2 og 2. Skriv max ½ side Hvilke tegn er der set på at faktiske resultater er opnået? Når børnene masserede hinanden kunne vi se på dem at de fleste nød det. Børnene spurgte efter massagen da vi var stoppet med det.

4 I hvilken grad er mål blevet opfyldt? I mindre grad da vi stoppede før tid Hvilke årsager kan forklare om mål er blevet opfyldt eller hindret? Vi valgte at afslutte projekt antimoppekuffert før tid og dermed massagen som var en del af det. Vi så at alle kortene i kufferten som vi skulle snakke ud fra altid omhandlede negative situationer. Efter snak om kortet skulle det hænges op. Vi synes den negative snak overtog. Vi mener det er imod vores pædagogik udelukkende at snakke ud fra negative situationer, da vi hellere vil tage udgangspunkt i den gode historie. Vi valgte så at sætte kufferten på stand by dermed også massage Hvilken læring har refleksion over forløbet resulteret i og hvordan kan denne læring anvendes det kommende pædagogiske arbejde? Vi tror stadig at det at massere hinanden kan give større forståelse og accept af hinanden. Derfor vil vi starte massagedelen op igen til foråret. Hvilke erfaringer kan være anvendelige ved lignende initiativer i lignende kontekst? Hvilken evalueringsproces har der været i dagtilbudet? Stuerne imellem har løbende evalueret forløbet mundtligt. Bl.a på personalemødet. Personalet har opsamlet viden om hvordan det har fungeret. Er der opsamlet løbende dokumentation og af hvem? Har der været en løbende vurdering, intern supervision, erfaringsudveksling på tværs eller lign. Refererer til læreplan punkt 4.

5 Skema til evaluering af specifik indsats i et tema i henhold til lov om læreplaner Der udfyldes et evalueringsskema pr. tema pr. aldersgruppe. Institutionens navn:_lindehuset Målgruppe: 5-6 år Antal børn: 22 Tema: Personlig udvikling Sociale kompetencer Sprog Krop og bevægelse Natur Kulturelle udtryksformer Målgruppe: Hvilke kompetencer og erfaringer skal den pædagogiske læringsproces give børnene mulighed for at tilegne sig? Kopier fra læreplan pkt. 1 Hvilke resultater forventede I? ½ - 2 år 3-6 år Børnene skal turde udtrykke sig sprogligt gennem teater, sang og musik. De skal turde stå frem og fortælle en historie for andre børn og voksne. Hvilke aktiviteter forventes gennemført? Kopier fra læreplan punkt 3 Hvilke faktiske aktiviteter er blevet udført? Anfør de mest betydningsfulde aktiviteter Skriv max ½ side De 5-6 årige skal have et projekt omkring teater og musik som skal opføres for de andre børn og voksne i institutionen. Der bruges eventyr sang og musik Vi læste eventyret højt for børnene og snakkede der efter om hvilke personer og dyr der indgik i historien og om de syntes der kunne være andre personer eller dyr med i vores eventyr. Børnene valgte selv hvilken rolle de ville spille ud fra vores tolkning af eventyret. Vi omskrev derefter eventyret så det passede til børnenes ønsker. Der efter øvede vi replikker, sang og dans til børnene var fortrolige med deres roller og turde stå frem og optræde for hinanden. Vi sluttede projektet af med at opføre teaterstykket for resten af institutionen og for børnenes forældre og søskende Hvilke tegn er der set på at faktiske resultater er opnået? Børnene brugte efterfølgende deres egne, men også kammeraternes roller i den daglige leg både inden for i børnehaven og ude på legepladsen.

6 I hvilken grad er mål blevet opfyldt? En stor sproglig udfordring for børnene men en stor succes som de har haft stor glæde efterfølgende. Hvilke årsager kan forklare om mål er blevet opfyldt eller hindret? Børnene har udvist stor glæde ved hele projektet. Sange og replikker er blevet hørt og sunget mange gange efterfølgende. Det har haft en meget smittende effekt på alle børn i børnehaven. Hvilken læring har refleksion over forløbet resulteret i og hvordan kan denne læring anvendes det kommende pædagogiske arbejde? Det er et projekt der fylder meget så mam, skal som voksen have lysten og tiden til at gå i gang. Det er en meget givende proces for børnene at være med i alle beslutninger. De udvikler sig meget sprogligt, personligt og socialt. Hvilke erfaringer kan være anvendelige ved lignende initiativer i lignende kontekst? Hvilken evalueringsproces har der været i dagtilbudet? Er der opsamlet løbende dokumentation og af hvem? Har der været en løbende vurdering, intern supervision, erfaringsudveksling på tværs eller lign. Der har under hele processen væres billeddokumentation og dagbog. Der har løbende været intern supervision blandt de voksne og børnene har været med til at reflektere over den løbende proces og lave ændringer hvis det var nødvendigt. Den endelige dokumentation var fremvisningen af teaterstykket for resten af institutionen, børnenes forældre og søskende. Refererer til læreplan punkt 4.

7 Skema til evaluering af specifik indsats i et tema i henhold til lov om læreplaner Der udfyldes et evalueringsskema pr. tema pr. aldersgruppe Institutionens navn:_lindehuset Målgruppe: de 3 årige i bh Antal børn: 16 Tema: Personlig udvikling Sociale kompetencer Sprog Krop og bevægelse Natur Kulturelle udtryksformer Målgruppe: ½ - 2 år 3-6 år Hvilke kompetencer og erfaringer skal den pædagogiske læringsproces give børnene mulighed for at tilegne sig? Kopier fra læreplan pkt. 1 Hvilke resultater forventede I? Børnene skal have en bevidsthed om deres krop. Børnene skal opleve glæde ved at røre sig og bruge kroppen Hvilke aktiviteter forventes gennemført? Kopier fra læreplan punkt 3 Gå i tumlesalen på Lindegårdsskolen og lege bevægelseslege og lave motorikbaner. lege på legepladsen voksenstyrede og på eget initiativ tegne sig selv - kroppen Hvilke faktiske aktiviteter er blevet udført? Anfør de mest betydningsfulde aktiviteter Børnene har været i tumlesalen hvor nogle af aktiviteterne har været: Motorikbaner, bolde Fælles bevægelsesslege som: Svup Karoline, en trold Leg på legepladsen f.eks: en trold, jeg gik mig over sø og land Skriv max ½ side Hvilke tegn er der set på at faktiske resultater er opnået? Børnene glæder sig til at komme i tumlesalen, og spørger selv efter bevægelseslegene også på legepladsen. De er blevet bedre til at udfordre sig selv motorisk. Vi kan se de kan lide at bevæge sig.

8 I hvilken grad er mål blevet opfyldt? I høj grad Hvilke årsager kan forklare om mål er blevet opfyldt eller hindret? At der er en bestemt dag om ugen hvor tumlesalen står til rådighed. Det er nemt for de voksne både impulsivt, men også efter planlægning at komme derover. De voksne har været inspirerende for børnene og har selv haft et engagement i aktiviteterne. Hvilken læring har refleksion over forløbet resulteret i og hvordan kan denne læring anvendes det kommende pædagogiske arbejde? Det er en god ide med genkendelige lege til denne aldersgruppe. Når børnene er i tumlesalen ved de efterhånden hvad der forventes af dem og de kaster sig glad ud i legene med det samme. Hvilke erfaringer kan være anvendelige ved lignende initiativer i lignende kontekst? Hvilken evalueringsproces har der været i dagtilbudet? Børnene er løbende blevet taget op på stuemøder. Der er taget billeddokumentation. Er der opsamlet løbende dokumentation og af hvem? Har der været en løbende vurdering, intern supervision, erfaringsudveksling på tværs eller lign. Refererer til læreplan punkt 4.

9 Skema til evaluering af specifik indsats i et tema i henhold til lov om læreplaner Der udfyldes et evalueringsskema pr. tema pr. aldersgruppe Institutionens navn: Lindehuset Målgruppe: mellemgruppen Antal børn: 14 Tema: Personlig udvikling Sociale kompetencer Sprog Krop og bevægelse Natur Kulturelle udtryksformer Målgruppe: Hvilke kompetencer og erfaringer skal den pædagogiske læringsproces give børnene mulighed for at tilegne sig? Kopier fra læreplan pkt. 1 Hvilke resultater forventede I? Hvilke aktiviteter forventes gennemført? Kopier fra læreplan punkt 3 ½ - 2 år Børnegruppen 4-5 år 3-6 år Børnene skal opleve glæden ved at færdes i naturen. Børnene skal opleve/finde ud af hvilke ændringer der sker i naturen om foråret, med fokus på planter og dyr Vi forventer at nå målene til en vis grad. ( Kun til en vis grad da nogle af børnene i denne gruppe har nogle udfordringer mht deres indbyrdes relationer) Ture i naturen, på legepladsen og i nærmiljøet Her undersøges naturen planter og dyr. Hvilke faktiske aktiviteter er blevet udført? Anfør de mest betydningsfulde aktiviteter Skriv max ½ side Hvilke tegn er der set på at faktiske resultater er opnået? Vi har været i skoven først 2 dage i træk, derefter 1 dag ugen efter. Vi gik begge veje derud. Børnene havde faste gå- makkere. Vi havde afsat tid til at opleve naturen - også på gåturen. Vi havde natur bogen med for at kunne identificere og lære om de dyr vi fandt. Vi havde lup og insektglas med, så børnene kunne undersøge og indsamle. Vi lavede en lejr og gik små ture i både gran- og løv skov. Vi tog billeder af forløbet og hvad vi fandt for at børnene bedre kunne formidle oplevelsen videre til venner og familie Børnene har været ivrige efter at finde dyr. Børnene har været gode til at passe på dyrene. F.eks satte de snegle ind til siden, rørte ikke ved frøerne, men så på dem etc. Hele gruppen udviklede et mere afslappet forhold til at være i skoven. Den første dag i skoven galt det meget om at komme først, at få

10 forstørrelsesglasset, at se først i bogen, at gøre opmærksom på, hvad de har fundet. Senere blev de bedre til at fordybe sig og opleve hvad de så. Ændringer i naturen har vi vist dem, ved at lægge skovturene når skoven lige var sprunget ud. I hvilken grad er mål blevet opfyldt? Vi synes vores mål er indfriet, måske i højere grad end vi havde forventet. Hvilke årsager kan forklare om mål er blevet opfyldt eller hindret? Opfyldt: Vi var samme sted hver dag, så ingen skulle forhold sig til noget nyt. Vi havde tid Forløb over flere dage. Hvilken læring har refleksion over forløbet resulteret i og hvordan kan denne læring anvendes det kommende pædagogiske arbejde? Det er vigtigt at tage højde for hvad det er for en gruppe børn, og hvordan de fungerer som gruppe. F.eks har faste gå makkere været en stor succes. Hvilke erfaringer kan være anvendelige ved lignende initiativer i lignende kontekst? Hvilken evalueringsproces har der været i dagtilbudet? Er der opsamlet løbende dokumentation og af hvem? Har der været en løbende vurdering, intern supervision, erfaringsudveksling på tværs eller lign. Logbog - billeder - observationer Løbende evaluering er der noget vi skal gøre anderledes i morgen? Hvad gik godt i dag hvad gik skidt. Hvis vi skulle have oplevet store ændringer i naturen, skulle forløbet været gentaget til sommer. Refererer til læreplan punkt 4.

11 Skema til evaluering af specifik indsats i et tema i henhold til lov om læreplaner Der udfyldes et evalueringsskema pr. tema pr. aldersgruppe. Institutionens navn:_ Lindehuset Målgruppe: 5-6 år Antal børn:_22 Tema: Personlig udvikling Sociale kompetencer Sprog Krop og bevægelse Natur Kulturelle udtryksformer Målgruppe: Hvilke kompetencer og erfaringer skal den pædagogiske læringsproces give børnene mulighed for at tilegne sig? Kopier fra læreplan pkt. 1 Hvilke resultater forventede I? ½ - 2 år 3-6 år Børnene skal have indsigt i forskellige måder at udtrykke sig på, ved at arbejde med teater og eventyr. Afprøve sig selv i forskellige roller. Hvilke aktiviteter forventes gennemført? Kopier fra læreplan punkt 3 Teaterprojekt for de 5-6 år arrige Der arbejdes med et teaterprojekt. Børnene indgår i hele prossessen: Vælger roller, laver kulisser, digter eventyr osv. Hvilke faktiske aktiviteter er blevet udført? Anfør de mest betydningsfulde aktiviteter Skriv max ½ side Børnene fik læst eventyret om Rødhætte højt. Vi snakkede om eventyret, hvilke roller der var med osv. Derefter snakkede vi at et eventyr er fantasi og alt kan ske. Børnene var selv med til at bestemme hvilken rolle da ønskede at spille i vores udgave af Rødhætte og derefter omskrev vi historien så den passede til børnenes ønsker. Der efter lavede vi kulisser og kostumer.

12 Hvilke tegn er der set på at faktiske resultater er opnået? Børnene har udvist stort engagement og glæde under hele processen. De har deltaget aktivt og ikke kunnet vente til næste dag. Børnene har udvist en enorm stolthed over egne og kammeraternes præstationer. De skabte noget stort i fællesskab. I hvilken grad er mål blevet opfyldt? Det blev en kæmpe oplevelse for både børn og voksne. Hvilke årsager kan forklare om mål er blevet opfyldt eller hindret? Børnenes efterfølgende glæde og brugen af kulisser, roller og sange i den daglige leg. Hvilken læring har refleksion over forløbet resulteret i og hvordan kan denne læring anvendes det kommende pædagogiske arbejde? Det er et projekt der fylder meget, så man skal som voksen have lysten og tiden til at gå i gang. Det er meget givende for børnene at være med i hele processen. De er selv med til at skabe noget stort og anderledes ud fra et i forvejen kendt eventyr. De har fået indblik i hvordan man skaber sit eget teater stykke. Hvilke erfaringer kan være anvendelige ved lignende initiativer i lignende kontekst? Hvilken evalueringsproces har der været i dagtilbudet? Er der opsamlet løbende dokumentation og af hvem? Har der været en løbende vurdering, intern supervision, erfaringsudveksling på tværs eller lign. Løbende billeddokumentation og dagbog. Intern supervision blandt de voksne. Børnene har været med i hele processen og dermed i evalueringsprocesserne undervejs i forhold til eventyret om Rødhætte, fantasiens verden og vores tolkning af eventyret. Refererer til læreplan punkt 4.

13 Skema til evaluering af specifik indsats i et tema i henhold til lov om læreplaner Der udfyldes et evalueringsskema pr. tema pr. aldersgruppe Institutionens navn:_lindehuset Målgruppe: ½ - 2 årige Antal børn:_12 Tema: Personlig udvikling Sociale kompetencer Sprog Krop og bevægelse Natur Kulturelle udtryksformer Målgruppe: Hvilke kompetencer og erfaringer skal den pædagogiske læringsproces give børnene mulighed for at tilegne sig? Kopier fra læreplan pkt. 1 Hvilke resultater forventede I? ½ - 2 år At mærke sig selv og egne behov. Lære at afgrænse sig i forhold til omverdenen. Håndtere afslag 3-6 år At børnene vil få selvværd når de kan takle afslag, og acceptere, at de ikke altid kan få det de gerne vil ha` med den samme. Hvilke aktiviteter forventes gennemført? Kopier fra læreplan punkt 3 Dagligdags gøremål - rutiner. Situationer hvor de må vente. Oplever tydelige voksne der er i stand til at holde dem fast og stille konkrete krav Hvilke faktiske aktiviteter er blevet udført? Anfør de mest betydningsfulde aktiviteter Da det er de dagligdags gøremål vi fokuserer på, er det rutiner der foregår hver dag: Spisning, håndvask venten på tur ved håndvasken. Spise frugt Vente på /deles om legetøjet Skriv max ½ side Hvilke tegn er der set på at faktiske resultater er opnået? At børnene er blevet i stand til at agere med et nå, jeg må få den bagefter og har så taget et andet puslespil. Når de store har sagt ærgerligt, udtrykt deres vrede, men så har fundet på noget andet. De har sagt nej, når de ikke vil prøve at tage tøjet af, sagt til når de gerne ville prøve at træne toilet ( have bleen af) Givet udtryk for at de var trætte, mætte eller når de ikke har kunnet overskue situationen, vendt sig væk gået væk

14 I hvilken grad er mål blevet opfyldt? Målet er opfyldt Hvilke årsager kan forklare om mål er blevet opfyldt eller hindret? Vi forklarer det vi har opnået ved den pædagogik vi fører til daglig. Ved at vi har valgt ovennævnte mål, og ved at vi jævnligt justerer på vores dagligdag. Hvilken læring har refleksion over forløbet resulteret i og hvordan kan denne læring anvendes det kommende pædagogiske arbejde? Vi har set at der er flere måder for børnene at håndtere afslag og grænser på. Nogle bliver indadvendte, udadvendte andre passive.. Vi voksne må slippe kontrollen, være lydhør overfor barnets behov, tro på at det kan mærke sig selv, støtte på en anerkendende måde ved grænsesætning. At vi som voksne er modeller på den måde vi sætter grænser på. I det fremtidige arbejde vil vi være opmærksomme på de forskellige reaktioner børnene udviser ved afslag/grænsesætning, for at kunne hjælpe og støtte, efter behov. Hvilke erfaringer kan være anvendelige ved lignende initiativer i lignende kontekst? Hvilken evalueringsproces har der været i dagtilbudet? Vi har observeret i situationerne og til tider nedskrevet i vores logbog. Vi har ved stuemøder drøftet emnet. Er der opsamlet løbende dokumentation og af hvem? Har der været en løbende vurdering, intern supervision, erfaringsudveksling på tværs eller lign. Refererer til læreplan punkt 4.

15 Skema til evaluering af specifik indsats i et tema i henhold til lov om læreplaner Der udfyldes et evalueringsskema pr. tema pr. aldersgruppe Institutionens navn:_lindehuset Målgruppe:_vuggestuebørn_ - 1½-3 år Antal børn: 12 Tema: Personlig udvikling Sociale kompetencer Sprog Krop og bevægelse Natur Kulturelle udtryksformer Målgruppe: Hvilke kompetencer og erfaringer skal den pædagogiske læringsproces give børnene mulighed for at tilegne sig? Kopier fra læreplan pkt. 1 Hvilke resultater forventede I? Hvilke aktiviteter forventes gennemført? Kopier fra læreplan punkt 3 ½ - 2 år 3-6 år At lege sammen i gruppe. F,eks rollelege, vente på tur, tage hensyn til hinanden. De skal se og læse hvad de andre børn laver, have øje for de andres behov, spørge om man vil være med Spille spil Lege rollelege Synge sange fra sangkurven skiftes til at vælge Sende fadet rundt ved spisningen Stå i kø når der skal vaskes hænder Hvilke faktiske aktiviteter er blevet udført? Anfør de mest betydningsfulde aktiviteter Vi har sunget dagligt med sange fra sangkurven Vi har dagligt vasket hænder, stået i kø Dagligt spist sendt fadet rundt Vi har leget rollelege en gang imellem, børnene selv mange gange Vi har spillet billedlotteri. Skriv max ½ side Hvilke tegn er der set på at faktiske resultater er opnået? At de sammen er gået til møde i børnehaven. De kalder hinanden bedste venner og at de vener på hinanden og leder efter hinanden. De kan spørge om de må lege med hinanden at de ser på hinandenhvad de udtrykker.

16 I hvilken grad er mål blevet opfyldt? tilfredsstillende Hvilke årsager kan forklare om mål er blevet opfyldt eller hindret? Ved den pædagogiske planlægning. Ved praksis, en måde vi er sammen med børnene på, ved at guide dem. Det betyder vi er fokuserede på interaktionen mellem børn/børn og børn/voksne Hvilken læring har refleksion over forløbet resulteret i og hvordan kan denne læring anvendes det kommende pædagogiske arbejde? Det er væsentligt at den måde vi voksne er sammen med hinanden på, den måde vi er rollemodeller på. Vi skal vise og lære børnene, hvordan vi har øje for den enkelte og hvordan vi guider og italesætter vores indlevelse, nysgerrighed og villighed til at være hensynstagende og anerkendende i samværet med hinanden. Hvilket er muligt og nødvendigt i dagligdagen. Hvilke erfaringer kan være anvendelige ved lignende initiativer i lignende kontekst? Hvilken evalueringsproces har der været i dagtilbudet? Vi har iagttaget børnene i deres samvær med hinanden. Dette har vi drøftet på vores stuemøder. Er der opsamlet løbende dokumentation og af hvem? Har der været en løbende vurdering, intern supervision, erfaringsudveksling på tværs eller lign. Refererer til læreplan punkt 4.

17 Skema til evaluering af specifik indsats i et tema i henhold til lov om læreplaner Der udfyldes et evalueringsskema pr. tema pr. aldersgruppe Institutionens navn:_lindehuset Målgruppe:_2-3 år Antal børn: 5 Tema: Personlig udvikling Sociale kompetencer Sprog Krop og bevægelse Natur Kulturelle udtryksformer Målgruppe: Hvilke kompetencer og erfaringer skal den pædagogiske læringsproces give børnene mulighed for at tilegne sig? Kopier fra læreplan pkt. 1 Hvilke resultater forventede I? ½ - 2 år 3-6 år Børnene skal kunne bruge deres sprog i samvær med hinanden, for at gøre sig forståelige i forhold til deres omverden Hvilke aktiviteter forventes gennemført? Kopier fra læreplan punkt 3 Der arbejdes med mundmotorikken. Sprogkasser fra biblioteket Rim og remser Samling med sange Hvilke faktiske aktiviteter er blevet udført? Anfør de mest betydningsfulde aktiviteter Vi har sunget - pustet sæbebobler - pustet fjer - Masseret omkring munden. Brugt bogen den bredmundede frø Stille spørgsmål hvor de ikke kun kunne svare ja og nej, men skulle prøve at forklare sig opfordre til lidt længere svar. Skriv max ½ side Hvilke tegn er der set på at faktiske resultater er opnået? De gør sig forståelige og kommunikerer med de andre børn og voksne

18 I hvilken grad er mål blevet opfyldt? Ok de kan nu begå sig i børnehavens dagligdag Hvilke årsager kan forklare om mål er blevet opfyldt eller hindret? Ved at vi voksne er tydelige og har arbejdet målrettet med sproget talen. Vi har bevidst opmundret i stedet for at rette børnenes talemåde Hvilken læring har refleksion over forløbet resulteret i og hvordan kan denne læring anvendes det kommende pædagogiske arbejde? Det er vigtigt at tage fat og arbejde med problematikken. Vigtigt at arbejde målrettet og evaluere det løbende for at kunne justere, så det bærer fremad Hvilke erfaringer kan være anvendelige ved lignende initiativer i lignende kontekst? Hvilken evalueringsproces har der været i dagtilbudet? Vi har observeret og evalueret på stuemøder Er der opsamlet løbende dokumentation og af hvem? Har der været en løbende vurdering, intern supervision, erfaringsudveksling på tværs eller lign. Refererer til læreplan punkt 4.

19 Skema til evaluering af specifik indsats i et tema i henhold til lov om læreplaner Der udfyldes et evalueringsskema pr. tema pr. aldersgruppe Institutionens navn: Lindehuset Målgruppe: de ældste vuggestuebørn Antal børn: 6 Tema: Personlig udvikling Sociale kompetencer Sprog Krop og bevægelse Natur Kulturelle udtryksformer Målgruppe: Hvilke kompetencer og erfaringer skal den pædagogiske læringsproces give børnene mulighed for at tilegne sig? Kopier fra læreplan pkt. 1 Hvilke resultater forventede I? ½ - 2 år Børnenes kropsbevidsthed og balance skal styrkes. Deres grovmotorik og sanser skal ligeledes styrkes 3-6 år Hvilke aktiviteter forventes gennemført? Kopier fra læreplan punkt 3 Hvilke faktiske aktiviteter er blevet udført? Anfør de mest betydningsfulde aktiviteter Hoppe, trille, gynge, svinge, rulle, gå på ujævnt terræn, Give mulighed for at opleve glæden ved at bevæge sig til musik. Danse sanglege. en musikpædagog, der skal inspirere børn og personale i foråret. Vi har været i Lindegårdsskolens tumlesal, hvor vi har lavet forskellige lege og motorikbaner. Derudover har vi hoppet og danset til musik, leget sanglege. Udenfor har vi gået på ujævnt terræn og leget sanglege, løbet og brugt kroppen Ved pusletid/toilettid har vi snakket om kroppen. Vi har mærket hårde og bløde ting. Skriv max ½ side Hvilke tegn er der set på at faktiske resultater er opnået? De har mod på at udforske. De finder ud af hvad de kan magte med kroppen og hvad de skal bede om hjælp til. De er glade for motoriske udfordringer. De løber glade afsted når vi skal i tumlesalen og udforsker salen når vi kommer derover.

20 I hvilken grad er mål blevet opfyldt? Hvilke årsager kan forklare om mål er blevet opfyldt eller hindret? Hvilken læring har refleksion over forløbet resulteret i og hvordan kan denne læring anvendes det kommende pædagogiske arbejde? I høj grad Vi prioriterer at de får brugt kroppen. Vi er bevidste om at de får motoriske udfordringer der passer til deres niveau. Men hele tiden på vej til næste udviklingszone. Vi havde ikke mulighed for at få musikpædagogen. Fortsat lægge vægt på at arbejde med kropsbevidsthed og glæden ved at bevæge sig. Opmuntring og vedholdenhed. Det er vigtigt at forstå og huske at børnene i denne alder er fysiske og har brug for fysiske udfordringer. Vi skal opmuntre dem, og være bevidste om vores sprogbrug til børnene, f.eks pas på, det må du ikke. Det kan være vores begrænsninger der begrænser børnene. Hvilke erfaringer kan være anvendelige ved lignende initiativer i lignende kontekst? Hvilken evalueringsproces har der været i dagtilbudet? Vi har taget observationer på børnene. Det er blevet drøftet på stuemøder. Er der opsamlet løbende dokumentation og af hvem? Har der været en løbende vurdering, intern supervision, erfaringsudveksling på tværs eller lign. Refererer til læreplan punkt 4.

21 Skema til evaluering af specifik indsats i et tema i henhold til lov om læreplaner Der udfyldes et evalueringsskema pr. tema pr. aldersgruppe Institutionens navn: Lindehuset Målgruppe: vuggesuebørnene Antal børn: 12 Tema: Personlig udvikling Sociale kompetencer Sprog Krop og bevægelse Natur Kulturelle udtryksformer Målgruppe: Hvilke kompetencer og erfaringer skal den pædagogiske læringsproces give børnene mulighed for at tilegne sig? Kopier fra læreplan pkt. 1 Hvilke resultater forventede I? ½ - 2 år 3-6 år Børnene skal lære at respektere naturen, være nygserrige. Interessere sig for årstidernes gang. At bruge naturen, udelivet, opmærksom på fænomener. Hvilke aktiviteter forventes gennemført? Kopier fra læreplan punkt 3 Hvilke faktiske aktiviteter er blevet udført? Anfør de mest betydningsfulde aktiviteter Skriv max ½ side Ude på legepladsen og se på tingene omkring os Gå tur se på tingene omkring os fugle, ænder årstider og italesætte det. Personalet skal have fokus på de små ting og formidle. Vi har gået ture i området året igennem. F.eks fodret ænder Set på regnorme, snegle, sommerfugle I vinteren har vi fodret fugle og fuldt med i hvordan/hvornår de kom for at spise. Vi italesætter lys og mørke, hvor månen er, og om det regner eller sner, is på vandpytter vådt og tørt sand. Børnene hører ikke kun om det, men mærker og sanser de har fået lov at hoppe i vandpytterne og træde på isen på vandpytterne. Hvilke tegn er der set på at faktiske resultater er opnået? At børnene viser interesse for, hvordan der ser ud omkring dem. At de gerne vil ud og er nysgerrige efter hvad der findes lige omkring dem. F.eks kikke efter snegle, de udtrykker at de gerne vil over at se dyrene på skolen. De små går ud i garderoben og tager fat i deres tøj. De kan fordybe sig i at kikke op på skyerne.

22 I hvilken grad er mål blevet opfyldt? I høj grad Hvilke årsager kan forklare om mål er blevet opfyldt eller hindret? At vi voksne præsenterer dem for alt det naturen byder på inden for målgruppen. At vi målrettet arbejder med det hver dag viser interesse og arbejder på at komme ud i naturen / legepladsen hver dag. Hvilken læring har refleksion over forløbet resulteret i og hvordan kan denne læring anvendes det kommende pædagogiske arbejde? At naturen altid byder på noget som børnene kan udfordres af, og fordybe sig i. Det at kunne lære dem glæden vil være til gavn for det enkelte barn fremover i livet. Derfor skal udelivet have høj prioritet. Hvilke erfaringer kan være anvendelige ved lignende initiativer i lignende kontekst? Hvilken evalueringsproces har der været i dagtilbudet? På vores stuemøde har vi løbende evalueret om børnene fik de udfordringer de har brug for omkring udelivet. Er der opsamlet løbende dokumentation og af hvem? Har der været en løbende vurdering, intern supervision, erfaringsudveksling på tværs eller lign. Refererer til læreplan punkt 4.

23 Skema til evaluering af specifik indsats i et tema i henhold til lov om læreplaner Der udfyldes et evalueringsskema pr. tema pr. aldersgruppe Institutionens navn: Lindehuset Målgruppe:_vuggestuebørnene Antal børn: 12 Tema: Personlig udvikling Sociale kompetencer Sprog Krop og bevægelse Natur Kulturelle udtryksformer Målgruppe: Hvilke kompetencer og erfaringer skal den pædagogiske læringsproces give børnene mulighed for at tilegne sig? Kopier fra læreplan pkt. 1 Hvilke resultater forventede I? ½ - 2 år 3-6 år Børnene skal have interesse og oplevelse af de tilbagevendende traditioner bl.a. sommerfesten, hvortil de skal kunne gennemføre en aktivitet (dans, læse bog, klippe klistre) Hvilke aktiviteter forventes gennemført? Kopier fra læreplan punkt 3 Optræde til sommerfesten Øve på en sang og lave lidt rekvisitter Kursus med musikpædagog til inspiration for børn og voksne. Hvilke faktiske aktiviteter er blevet udført? Anfør de mest betydningsfulde aktiviteter Skriv max ½ side I dagligdagen har vi sunget fagtesange, danset og læst bøger. Vi lavede et projekt sammen med børnehavebørnene, hvor vi planlagde og udførte at optræde til sommerfesten. De ældste vuggestuebørn var sammen med de yngste børnehavebørn. De mellemste vuggestuebørn var alene på scenen og der blev sunget en af de sange med fagter som de kendte det var sammen med de voksne fra stuen. Vi øvede/legede både at være tilskuer og at være optrædende, og så til sidst at optræde til sommerfesten. Det foregik mens deres forældre stod og så på. De prøvede at blive klædt lidt ud.

24 Hvilke tegn er der set på at faktiske resultater er opnået? Børnene var med og ville gerne være i centrum. De var i stand til at optræde for deres forældre. De var i stand til at være i midten på scenen imens forældrene så på. Vi kan se at de er trygge ved børn og personale fra børnehaven. Der er kontakt begge vegne. I hvilken grad er mål blevet opfyldt? I høj grad Hvilke årsager kan forklare om mål er blevet opfyldt eller hindret? At de voksne gerne vil og synes at det er sjovt. At man som voksen kan acceptere niveauet (ikke stille store krav til resultatet) (det har ikke været muligt at få fat i musikpædagogen) Hvilken læring har refleksion over forløbet resulteret i og hvordan kan denne læring anvendes det kommende pædagogiske arbejde? Vi vil bruge det som redskab til at hjælpe med overgange fra vuggestuedelen til børnehaven. Her er der mulighed for at lære nye børn og voksne at kende. Tryghed skabes Vi vil gentage det næste år, da det er en tilbagevendende begivenhed at optræde med en cirkusforestilling til sommerfesten. Hvilke erfaringer kan være anvendelige ved lignende initiativer i lignende kontekst? Hvilken evalueringsproces har der været i dagtilbudet? Vi har evalueret på stuemøder og dette er blevet evalueret på personalemødet, da det handlede om de børn der snart skulle videre. Er der opsamlet løbende dokumentation og af hvem? Har der været en løbende vurdering, intern supervision,

25 erfaringsudveksling på tværs eller lign. Refererer til læreplan punkt 4.

Skema til evaluering af specifik indsats i et tema i henhold til lov om læreplaner

Skema til evaluering af specifik indsats i et tema i henhold til lov om læreplaner Skema til evaluering af specifik indsats i et tema i henhold til lov om læreplaner Der udfyldes et evalueringsskema pr. tema pr. aldersgruppe. Institutionens navn: Maglehøj Målgruppe: 3-5 år Antal børn:

Læs mere

Skema til evaluering af specifik indsats i et tema i henhold til lov om læreplaner

Skema til evaluering af specifik indsats i et tema i henhold til lov om læreplaner Institutionens navn: Slotsgårdens Naturinstitution Målgruppe: Antal børn: 14 Tema: (Gør det tema der skrives om fed) Personlig udvikling Sociale kompetencer Sprog Krop og bevægelse Natur Kulturelle udtryksformer

Læs mere

Skema til evaluering af specifik indsats i et tema i henhold til lov om læreplaner

Skema til evaluering af specifik indsats i et tema i henhold til lov om læreplaner Institutionens navn: Skovbørnehaven Siflingen Målgruppe: 3-6 år Antal børn: 49 Tema: (Gør det tema der skrives om fed) Personlig udvikling Sociale kompetencer Sprog Krop og bevægelse Natur Målgruppe: ½

Læs mere

Skema til evaluering af specifik indsats i et tema i henhold til lov om læreplaner

Skema til evaluering af specifik indsats i et tema i henhold til lov om læreplaner Skema til evaluering af specifik indsats i et tema i henhold til lov om læreplaner Der udfyldes et evalueringsskema pr. tema pr. aldersgruppe. Institutionens navn: Skolevejens Børnehave Målgruppe: 4-6

Læs mere

Pædagogisk læreplan Børnehuset Den Grønne Kile 2015 2016.

Pædagogisk læreplan Børnehuset Den Grønne Kile 2015 2016. Personlige kompetencer / alsidig personligheds udvikling børnenes udvikling og At give plads til at børnene udvikler sig som selvstændige, stærke og alsidige personer, der selv kan tage initiativ. At skabe

Læs mere

Pædagogisk læreplan for vuggestuen

Pædagogisk læreplan for vuggestuen Pædagogisk læreplan for vuggestuen Personlige kompetencer - At udvikle og styrke sit selvvære. - At egne grænser respekteres. - At lære, at respektere andres grænser. - At udvikle og videreudvikle kompetencer.

Læs mere

Skema til evaluering af specifik indsats i et tema i henhold til lov om læreplaner

Skema til evaluering af specifik indsats i et tema i henhold til lov om læreplaner Skema til evaluering af specifik indsats i et tema i henhold til lov om læreplaner Der udfyldes et evalueringsskema pr. tema pr. aldersgruppe. Institutionens navn: Svanholm Børnehus Målgruppe: 3-5 år Antal

Læs mere

Barndommen og livet skal handle om at skabe et godt børneliv og tilgodese det gode børneliv HER OG NU.

Barndommen og livet skal handle om at skabe et godt børneliv og tilgodese det gode børneliv HER OG NU. AT LEGE ER AT LÆRE Barndommen og livet skal handle om at skabe et godt børneliv og tilgodese det gode børneliv HER OG NU. Med udgangspunkt i Pandrup kommunes mål vedr. læreplaner, der skal tage højde for

Læs mere

2016/2017 MÅL, HANDLINGER OG PÆDAGOGISK BEGRUNDELSE FOR IMPLEMENTERING AF KERNEOMRÅDERNE

2016/2017 MÅL, HANDLINGER OG PÆDAGOGISK BEGRUNDELSE FOR IMPLEMENTERING AF KERNEOMRÅDERNE 2016/2017 MÅL, HANDLINGER OG PÆDAGOGISK BEGRUNDELSE FOR IMPLEMENTERING AF KERNEOMRÅDERNE Indholdsfortegnelse Indledning Pædagogikken i vuggestue og børnehave Mål Pædagogisk begrundelse Handlinger Dokumentation/evaluering

Læs mere

Virksomhedsplan Læreplan 2015/2016

Virksomhedsplan Læreplan 2015/2016 Virksomhedsplan Læreplan 2015/2016 1 Den Lille Vuggestue på landet Centalgårdsvej 121 9440 Aabybro Telefon: 22 53 58 29 Læreplan for Den lille Vuggestue på landet 2015/16 Den lille vuggestue er en privatejet

Læs mere

Pædagogiske lærerplaner: Personlig udvikling.

Pædagogiske lærerplaner: Personlig udvikling. Pædagogiske lærerplaner: Personlig udvikling. - At give barnet lyst og mod til at udforske og afprøve egne og sine omgivelsers grænser. - At barnet udfolder sig som en selvstændig, stærk og alsidig person,

Læs mere

Barnets alsidige personlige udvikling - Toften

Barnets alsidige personlige udvikling - Toften Barnets alsidige personlige udvikling - Toften Sammenhæng Børns personlige udvikling sker i en omverden, der er åben og medlevende. Børn skal opleve sig som værdsatte individer i betydende fællesskaber.

Læs mere

Pædagogisk læreplan Børnehuset Den Grønne Kile

Pædagogisk læreplan Børnehuset Den Grønne Kile Kulturelle udtryksformer og værdier Personlige kompetence r/alsidig personlighedsudvikling Sociale kompetencer BARNET Krop og bevægelse Sprog Natur og naturfænomen 1 Personlige kompetencer/ alsidig personlighedsudvikling

Læs mere

Læreplan Læreplanens lovmæssige baggrund

Læreplan Læreplanens lovmæssige baggrund Læreplanens lovmæssige baggrund Dagtilbudslovens 8 8. Der skal i alle dagtilbud udarbejdes en skriftlig pædagogisk læreplan for børn i aldersgruppen 0-2 år og børn i aldersgruppen fra 3 år til barnets

Læs mere

Fælles PUP læreplanstemaerne Børnehuset Spirebakken

Fælles PUP læreplanstemaerne Børnehuset Spirebakken Fælles PUP læreplanstemaerne Børnehuset Spirebakken Alsidig personlig udvikling Områdets fælles mål for udvikling af børnenes alsidige personlige udvikling er, At barnet oplever sejre og lærer, at håndtere

Læs mere

Pædagogisk læreplan for Harlev dagtilbud 2011 (bilag 2) Barnets alsidige personlige udvikling (strategi for læring og udvikling)

Pædagogisk læreplan for Harlev dagtilbud 2011 (bilag 2) Barnets alsidige personlige udvikling (strategi for læring og udvikling) Pædagogisk læreplan for Harlev dagtilbud 2011 (bilag 2) Barnets alsidige personlige udvikling (strategi for læring og udvikling) Sammenhæng: 0-6 Børn: har brug for en tryg base, hvorfra de tør gå nye veje

Læs mere

Læreplan for Selmers Børnehus

Læreplan for Selmers Børnehus Læreplan for Selmers Børnehus Barnets alsidige personlige udvikling At barnet skal have sociale og kulturelle erfaringer. Leg. Konfliktløsnig. Tid til leg, skabe fysiske rum inde og ude, plads til ro og

Læs mere

Pædagogisk læreplan for Skovvejens børnehave

Pædagogisk læreplan for Skovvejens børnehave Kulturelle udtryksformer og værdier Personlige kompetence r/alsidig personlighedsudvikling Sociale kompetencer BARNET Krop og bevægelse Sprog Natur og naturfænomen 1 Personlige kompetencer/ alsidig personlighedsu

Læs mere

OVERORDNEDE RAMMER FOR ARBEJDET MED DE SEKS LÆREPLANSTEMAER

OVERORDNEDE RAMMER FOR ARBEJDET MED DE SEKS LÆREPLANSTEMAER OVERORDNEDE RAMMER FOR ARBEJDET MED DE SEKS LÆREPLANSTEMAER Overordnede læringsmål Inklusion i det omfang det enkelte barn kan magter det! Der arbejdes med læreplanstemaer på stuerne om fredagen. De 3

Læs mere

Skema til evaluering af specifik indsats i et tema i henhold til lov om læreplaner

Skema til evaluering af specifik indsats i et tema i henhold til lov om læreplaner Skema til evaluering af specifik indsats i et tema i henhold til lov om læreplaner Der udfyldes et evalueringsskema pr. tema pr. aldersgruppe. Institutionens navn: Sct. Georg gården Målgruppe: 3-6 Antal

Læs mere

Læreplaner Børnehuset Regnbuen

Læreplaner Børnehuset Regnbuen Læring i Børnehuset Regnbuen. Læreplaner Børnehuset Regnbuen Læring er: Læring er når børn tilegner sig ny viden, nye kompetencer og erfaringer. Læring er når barnet øver sig i noget det har brug for,

Læs mere

Skema til evaluering af specifik indsats i et tema i henhold til lov om læreplaner

Skema til evaluering af specifik indsats i et tema i henhold til lov om læreplaner Skema til evaluering af specifik indsats i et tema i henhold til lov om læreplaner Institutionens navn: Skibbyssens Børnehave 2010 Målgruppe: 3-6 år Antal børn: skiftende 40/26/35 Tema: Personlig udvikling

Læs mere

Læreplaner for vuggestuen Østergade

Læreplaner for vuggestuen Østergade Læreplaner for vuggestuen Østergade Indledning: Vuggestuens værdigrundlag: - Tryghed: Det er vigtigt, at børn og forældre føler sig trygge ved at komme i vuggestuen, og at vi som personale er trygge ved,

Læs mere

Rønnehusets læreplan tager sit udgangspunkt i det allerede udarbejdede værdigrundlag.

Rønnehusets læreplan tager sit udgangspunkt i det allerede udarbejdede værdigrundlag. Rønnehusets læreplan tager sit udgangspunkt i det allerede udarbejdede værdigrundlag. Læreplanen omhandler følgende 6 temaer: 1. Barnets alsidige personlige udvikling (personlige kompetencer) 2. Sociale

Læs mere

Pædagogisk læreplan Hyllinge

Pædagogisk læreplan Hyllinge Kulturelle udtryksformer og værdier Personlige kompetence r/alsidig personlighedsudvikling Sociale kompetencer BARNET Krop og bevægelse Sprog Natur og naturfænomen 1 EMA Personlige kompetencer / alsidig

Læs mere

Vi bruger disse pædagogiske læringsmål i vores læreplansarbejde.

Vi bruger disse pædagogiske læringsmål i vores læreplansarbejde. Læreplaner. Vi har i ledelsesteamet lavet en strategi, som betyder at: alle 5 institutioner arbejder med samme læreplanstema vi arbejder med et læreplanstema i 2 måneder af gangen vi kommer gennem de 6

Læs mere

SCT. IBS SKOLES BØRNEHAVE

SCT. IBS SKOLES BØRNEHAVE SCT. IBS SKOLES BØRNEHAVE Børnehavens Formål Børnehaven bygger på det kristne livs- og menneskesyn. Det er institutionens mål at fremme børnenes forståelse for den personlige værdighed hos mennesket, og

Læs mere

Pædagogiske læreplaner for Eventyrhuset

Pædagogiske læreplaner for Eventyrhuset Pædagogiske læreplaner for Eventyrhuset Klosterparkvej 53-55 4400 Kalundborg Tema Sprog Indhold Verbal/nonverbal kommunikation Ordforråd Udtale Sange Begreber Kendskab til rim og remser Forståelse Vi ønsker

Læs mere

Pædagogisk læreplan Rollingen

Pædagogisk læreplan Rollingen Kulturelle udtryksformer og værdier Personlige kompetence r/alsidig personlighedsudvikling Sociale kompetencer BARNET Krop og bevægelse Sprog Natur og naturfænomen 1 TEMA LÆRINGSMÅL Hvad vil vi opnå ift.

Læs mere

Barnets alsidige personlige udvikling Højen vuggestuen

Barnets alsidige personlige udvikling Højen vuggestuen Barnets alsidige personlige udvikling Højen vuggestuen Sammenhæng Børns personlige udvikling sker i en omverden, der er åben og medlevende. Børn skal opleve sig som værdsatte individer i betydende fællesskaber.

Læs mere

Pædagogisk læreplan Børnehuset Tusindfryd

Pædagogisk læreplan Børnehuset Tusindfryd Kulturelle udtryksformer og værdier Personlige kompetence r/alsidig personlighedsudvikling Sociale kompetencer BARNET Krop og bevægelse Sprog Natur og naturfænomen 1 Personlige kompetencer/ alsidig personlighedsu

Læs mere

Evaluering af pædagogiske læreplaner

Evaluering af pædagogiske læreplaner Evaluering af pædagogiske læreplaner 2016-2017 Ifølge Dagtilbudslovens 8 skal der i alle dagtilbud udarbejdes en skriftlig pædagogisk læreplan og dertil skal arbejdet med lærerplanerne evalueres, jf. 9,

Læs mere

Den pædagogiske læreplan

Den pædagogiske læreplan Den pædagogiske læreplan Trivsel Udvikling Ansvar Tillid Gode oplevelser Sociale relationer Engagement Rummelige voksne Sund kost Venner Godt vejr Omsorg Plads til alle Leg Anerkendelse Naturoplevelser

Læs mere

Pædagogisk Handleplan. - Børnehuset Kildeholm

Pædagogisk Handleplan. - Børnehuset Kildeholm Børnehuset Kildeholm Pædagogisk Handleplan - Børnehuset Kildeholm Pædagogisk handleplan Den pædagogiske handleplan er et evaluerings- og udviklingsredskab for ledelsen, personalet og bestyrelsen. Den pædagogiske

Læs mere

Pædagogisk læreplan. Gældende for de 3 4 årige på Mariehønsene og Solstrålen. Udarbejdet af Mie, Parimalam, Lea og Susanne. 2009 til 2011.

Pædagogisk læreplan. Gældende for de 3 4 årige på Mariehønsene og Solstrålen. Udarbejdet af Mie, Parimalam, Lea og Susanne. 2009 til 2011. Tema 1. Barnets alsidige personlige udvikling Pædagogisk læreplan. Gældende for de 3 4 årige på Mariehønsene og Solstrålen. Udarbejdet af Mie, Parimalam, Lea og Susanne. 2009 til 2011. Overordnede mål

Læs mere

Læreplan for D.I.I. Huset på Bakken Side 1

Læreplan for D.I.I. Huset på Bakken Side 1 Læreplan for Huset på Bakken 2013-2014 Tema Mål Metoder Handleplan Alsidig personlig Tage udgangspunkt i Sprogligt vil vi støtte udvikling At have indlevelse i andre barnets nærmeste børnene i at kunne

Læs mere

BEVÆGELSESPOLITIK Børnehuset Regnbuen Børnehave

BEVÆGELSESPOLITIK Børnehuset Regnbuen Børnehave BEVÆGELSESPOLITIK Børnehuset Regnbuen Børnehave Alle børn skal opleve glæden ved at udforske verden med kroppen Børn er ikke kun hoved, men i høj grad også krop. De oplever verden gennem kroppen, de lærer

Læs mere

Vi arbejder på, at give børnene tydelighed omkring hvilke læringsmiljøer, der er tilgængelige. Vi lægger vægt på:

Vi arbejder på, at give børnene tydelighed omkring hvilke læringsmiljøer, der er tilgængelige. Vi lægger vægt på: Bilag 1. Pædagogisk Handleplan De Tre Huse: Dagligdagen overordnede principper: Institutionen består af 3 huse på 2 matrikler. Højager vuggestue og Fredskovhellet vuggestue og Fredskovhellet børnehave.

Læs mere

Læreplaner i Børnehaven Kornvænget.

Læreplaner i Børnehaven Kornvænget. Læreplaner 2013 Læreplaner i Børnehaven Kornvænget. Baggrund: I år 2004 blev der fra ministeriets side, udstukket en bekendtgørelse om pædagogiske læreplaner i alle dagtilbud. Det var seks temaer, der

Læs mere

Afrapportering pædagogisk læreplan :

Afrapportering pædagogisk læreplan : Afrapportering pædagogisk læreplan 2015-2017: Afdeling: Børnehaven, Orkestervej Aktivitetstema: Kulturelle udtryksformer og værdier: Æstetiske oplevelser Skabende praksis Traditioner og værdier Kultur

Læs mere

Pædagogiske lærerplaner for Børnehaven Løven.

Pædagogiske lærerplaner for Børnehaven Løven. Pædagogiske lærerplaner for Børnehaven Løven. Barnets alsidige personlige udvikling. Barnets skal have mulighed for at tilegne sig sociale og kulturelle erfaringer. Lære barnet respekt for sig selv og

Læs mere

Den voksne går bagved

Den voksne går bagved Læreplaner Læreplaner skal bruges som et pædagogisk arbejdsredskab, som skal være med til at dokumentere og synliggøre det pædagogiske arbejde i børnehaven. Lærerplaner skal udarbejdes udfra følgende 6

Læs mere

Pædagogisk lærerplan for Klitmøller Fribørnehave 2011/2012. bilag

Pædagogisk lærerplan for Klitmøller Fribørnehave 2011/2012. bilag Pædagogisk lærerplan for Klitmøller Fribørnehave 2011/2012 bilag c bilag C Pædagogisk lærerplan for Klitmøller Fribørnehave 2011/2012 Vision for børneområdet i Klitmøller Børnelivet i Klitmøller tager

Læs mere

BLÅBJERG BØRNEHAVE. - Helt ude i skoven... for dit barns skyld! Blåbjerg Friskole og Børnehave

BLÅBJERG BØRNEHAVE. - Helt ude i skoven... for dit barns skyld! Blåbjerg Friskole og Børnehave BLÅBJERG BØRNEHAVE - Helt ude i skoven... for dit barns skyld! Blåbjerg Friskole og Børnehave Klintingvej 170 Stausø 6854 Henne Telefon: 30 29 66 04 eller 75 25 66 04 E-mail: bornehave@blaabjergfriskole.dk

Læs mere

Fanø kommunale dagpleje. Pædagogiske læreplan

Fanø kommunale dagpleje. Pædagogiske læreplan Fanø kommunale dagpleje Pædagogiske læreplan 1 Indholdsfortegnelse: Personlig udvikling...s. 3 Sociale kompetencer...s. 4 Krop og bevægelse...s. 5 Sprog... s. 6 Natur og natur fænomener...s. 7 Kultur og

Læs mere

Temaer i de pædagogiske læreplaner

Temaer i de pædagogiske læreplaner Temaer i de pædagogiske læreplaner 1. Barnets alsidige personlige udvikling 2. Sociale kompetencer 3. Sprog 4. Krop og bevægelse 5. Natur og naturfænomener 6. Kulturelle udtryksformer og værdier Barnets

Læs mere

Pædagogisk læreplan for Mariehønen

Pædagogisk læreplan for Mariehønen Pædagogisk læreplan for Mariehønen Der skal i alle dagtilbud, ifølge dagtilbudsloven, udarbejdes pædagogiske læreplaner. Læreplanerne skal indeholde mål for hvilke kompetencer og erfaringer den pædagogiske

Læs mere

Læreplan for vuggestuegruppen

Læreplan for vuggestuegruppen Læreplan for vuggestuegruppen Sociale Kompetencer Fra 0 3 år er det børnenes styrke at: udtrykke egne følelser vise omsorg for andre at vente på tur at dele med andre at låne ud til andre at lege med andre

Læs mere

Smtte-modeller på indendørs læringsrum i vuggestuen

Smtte-modeller på indendørs læringsrum i vuggestuen Smtte-modeller på indendørs læringsrum i vuggestuen Maren Mus Maren mus. Mere alderssvarende tiltag for de yngste børn. En målrettet pædagogisk indretning af Maren mus. Barnets alsidige personlige udvikling,

Læs mere

Pædagogiske læreplaner Børnegården i Ollerup

Pædagogiske læreplaner Børnegården i Ollerup Alsidig personlig udvikling Pædagogiske læreplaner Børnene skal opleve, at de bliver mødt af engagerede og anerkendende voksne og at blive inviteret ind i det kulturelle fællesskab. Børnene skal have mulighed

Læs mere

Mariannes dagpleje 2015 Kontakt oplysninger: Marianne Svendsen Paxvej Brørup Tlf.: Marianne Svendsen Redigeret af Maria Moesgaard

Mariannes dagpleje 2015 Kontakt oplysninger: Marianne Svendsen Paxvej Brørup Tlf.: Marianne Svendsen Redigeret af Maria Moesgaard Marianne s dagpleje Mariannes dagpleje 2015 Kontakt oplysninger: Marianne Svendsen Paxvej 49 6650 Brørup Tlf.: 21 68 99 09 Marianne Svendsen Redigeret af Maria Moesgaard KÆRE FORÆLDRE. Velkommen indenfor

Læs mere

Pædagogiske læreplaner for børnehaven Græshopperne.

Pædagogiske læreplaner for børnehaven Græshopperne. Pædagogiske læreplaner for børnehaven Græshopperne. Personlige kompetencer. - At styrke selvtillid og selvværd. - At barnet kan give udtryk for egne følelser og troen på sig selv - At børnene udviser empati

Læs mere

Børnegården. Nye mål. Bilag pkt.8 Alsidige personlige udvikling.

Børnegården. Nye mål. Bilag pkt.8 Alsidige personlige udvikling. Alsidige personlige udvikling. Målsætning 0 3 år Barnet udvikler en begyndende kompetence til: At handle selvstændigt. At have indlevelse i andre. At være psykisk robust. Vi har en anerkendende tilgang

Læs mere

Pædagogiske Læreplaner vuggestuen. i Kastanieborgen

Pædagogiske Læreplaner vuggestuen. i Kastanieborgen Pædagogiske Læreplaner vuggestuen i Kastanieborgen Folketinget besluttede i 2004, at alle daginstitutioner skal arbejde med udgangspunkt i en pædagogisk læreplan, der skal omhandle følgende seks fokusområder:

Læs mere

Vejle Kommune (Private) Skov- & Idrætsinstitutionen Bøllen PÆDAGOGISK LÆREPLAN 0-2 ÅR. Hjernen&Hjertet

Vejle Kommune (Private) Skov- & Idrætsinstitutionen Bøllen PÆDAGOGISK LÆREPLAN 0-2 ÅR. Hjernen&Hjertet Vejle Kommune (Private) Skov- & Idrætsinstitutionen Bøllen PÆDAGOGISK LÆREPLAN 0-2 ÅR Hjernen&Hjertet Indholdsfortegnelse 1 INDLEDNING 3 1.1 Indledning 3 1.2 Værdier 3 1.3 Pædagogiske principper 3 1.4

Læs mere

Tema og fokuspunkter for 3-6 årige i børnehaveafdelingen.

Tema og fokuspunkter for 3-6 årige i børnehaveafdelingen. Tema og fokuspunkter for 3-6 årige i børnehaveafdelingen. Sociale kompetencer Børn skal anerkendes og respekteres som det menneske det er - de skal opleve at hører til og føle glæde ved at være en del

Læs mere

Barnets alsidige personlige udvikling

Barnets alsidige personlige udvikling Barnets alsidige personlige udvikling - Må opleve sig værdifuld og værdsat - Udvikler sig selvstændigt og initiativrigt - Kender sine forskellige følelser og kan udtrykke og afpasse dem efter situationen

Læs mere

Fælles læreplaner for BVI-netværket

Fælles læreplaner for BVI-netværket Fælles læreplaner for BVI-netværket Lærings tema Den alsidige personlige udvikling/sociale kompetencer Børn træder ind i livet med det formål at skulle danne sig selv, sit selv og sin identitet. Dette

Læs mere

BARNETS SOCIALE KOMPETENCER

BARNETS SOCIALE KOMPETENCER BARNETS SOCIALE KOMPETENCER Hvad skal vi lære børnene At begå sig i en større / mindre gruppe og vise empati for hinanden. At kunne samarbejde. At kunne danne venskaber. At føle sig respekteret, og være

Læs mere

Evaluering af Firkløverens læreplaner

Evaluering af Firkløverens læreplaner af Firkløverens læreplaner Februar 2012 1 Barnets alsidige og personlige udvikling hviler i sig selv og får rum til deres forskelligheder føler sig afholdt og værdsat, og oplever sig som en del af fællesskabet

Læs mere

Udkast læringsmål det ca. 6 årige barn

Udkast læringsmål det ca. 6 årige barn De pædagogiske processer, i samarbejde med barnets forældre, skal lede henimod, at barnet ved slutningen af tiden på Spilopstuen, med lyst, har tilegnet sig færdigheder og viden, som sætter barnet i stand

Læs mere

Læreplaner - Højer Danske Børnehave LÆREPLANSTEMA- Kulturelle udtryksformer og værdier

Læreplaner - Højer Danske Børnehave LÆREPLANSTEMA- Kulturelle udtryksformer og værdier Læringsmål (mål og tegn) Læreplaner - Højer Danske Børnehave LÆREPLANSTEMA- Kulturelle udtryksformer og værdier Praksissituation (baggrund) At børnene lærer om traditioner, både danske og kulturelle At

Læs mere

Børn med særlige behov tilgodeses ved at der laves en individuel udviklingsprofil med tilhørende handleplan.

Børn med særlige behov tilgodeses ved at der laves en individuel udviklingsprofil med tilhørende handleplan. Personlig kompetence Børn skal have mulighed for: at udvikle sig som selvstændige, stærke og alsidige personligheder at tilegne sig sociale og kulturelle erfaringer at opleve sig som værdifulde deltagere

Læs mere

Skema til evaluering af specifik indsats i et tema i henhold til lov om læreplaner

Skema til evaluering af specifik indsats i et tema i henhold til lov om læreplaner Skema til evaluering af specifik indsats i et tema i henhold til lov om læreplaner Der udfyldes et evalueringsskema pr. tema pr. aldersgruppe. Institutionens navn: Troldehøjen Målgruppe: 2-3 år_ Antal

Læs mere

Langsø Vuggestue. De pædagogiske læreplaner 2015-16

Langsø Vuggestue. De pædagogiske læreplaner 2015-16 Langsø Vuggestue. De pædagogiske læreplaner 2015-16 Personalet vil sikre de bedste udviklingsmuligheder for børnene i Børnehuset, samt medvirke til, at børn med særlige behov og deres familier, får optimale

Læs mere

Pædagogiske læreplaner i vuggestuen

Pædagogiske læreplaner i vuggestuen Personlig alsidig udvikling Pædagogiske læreplaner i vuggestuen Når vi udvikler børnenes personlige alsidige kompetencer, giver vi dem evnen til at: Føle sig unik og værdifuld for fællesskabet Være fortrolige

Læs mere

Læreplaner 2013 Sydmors Børnehus

Læreplaner 2013 Sydmors Børnehus Læreplaner 2013 Sydmors Børnehus De 6 temaer er: 1. Barnets alsidige personlige udvikling 2. Sociale kompetencer 3. Sprog 4. Krop og Bevægelse 5. natur og Naturfænomener 6. Kulturelle udtryksformer og

Læs mere

Sammenhæng. Mål 1. At barnet kan etablere venskaber. Tiltag

Sammenhæng. Mål 1. At barnet kan etablere venskaber. Tiltag Sociale kompetencer Vuggestue Barnets sociale kompetencer udvikles, når barnet oplever sig selv som betydningsfuldt for fællesskabet, kan samarbejde og indgå i fællesskaber. Oplevelse af tryghed og tillid

Læs mere

Pædagogiske Læreplaner børnehaven. i Kastanieborgen

Pædagogiske Læreplaner børnehaven. i Kastanieborgen Pædagogiske Læreplaner børnehaven i Kastanieborgen Folketinget besluttede i 2004, at alle daginstitutioner skal arbejde med udgangspunkt i en pædagogisk læreplan, der skal omhandle følgende seks fokusområder:

Læs mere

Pædagogiske. Læreplaner. Vuggestuen Troldhøj Temaer: Barnets alsidige personlige udvikling. Læringsforståelse. Sociale kompetencer.

Pædagogiske. Læreplaner. Vuggestuen Troldhøj Temaer: Barnets alsidige personlige udvikling. Læringsforståelse. Sociale kompetencer. Pædagogiske Læreplaner. Vuggestuen Troldhøj 2016 Temaer: Læringsforståelse Barnets alsidige personlige udvikling Sociale kompetencer Sprog Krop og bevægelse Naturen og naturfænomener Kulturelle udtryksformer

Læs mere

Delmål: Børn skal udfordres til sproglig kreativitet og til at udtrykke sig på mange forskellige måder.

Delmål: Børn skal udfordres til sproglig kreativitet og til at udtrykke sig på mange forskellige måder. Læreplaner Sproglig udvikling Børn skal kunne udvikle deres sprog i alle hverdagens aktiviteter. Børn skal udfordres til sproglig kreativitet og til at udtrykke sig på mange forskellige måder. børn skal

Læs mere

Skema til evaluering af specifik indsats i et tema i henhold til lov om læreplaner

Skema til evaluering af specifik indsats i et tema i henhold til lov om læreplaner Skema til evaluering af specifik indsats i et tema i henhold til lov om læreplaner Der udfyldes et evalueringsskema pr. tema pr. aldersgruppe. Institutionens navn: Børnebjerget Målgruppe: Vuggestuen 2-3

Læs mere

Definition af de 6 læreplanstemaer i børnehaven

Definition af de 6 læreplanstemaer i børnehaven Definition af de 6 læreplanstemaer i børnehaven 1. Personlige kompetencer Kolding Kommunes overordnede mål: ved at være lydhør og medlevende vil vi udvikle barnets personlige kompetencer, så det oplever

Læs mere

Pædagogisk læreplan 0-2 år

Pædagogisk læreplan 0-2 år Barnets alsidige personlige udvikling: Overordnet mål: Barnet skal vide sig set og anerkendt. Barnet oplever at møde nærværende voksne med engagement i dets læring, udvikling og liv. At barnet oplever

Læs mere

Læreplanstemaer. Side 1 af 10. Alsidig personlig udvikling. Kan med hjælp

Læreplanstemaer. Side 1 af 10. Alsidig personlig udvikling. Kan med hjælp Revideret januar 2019 Læreplanstemaer Alsidig personlig udvikling Prøver sig af i forskellige situationer og sammenhænge deltager i fælles vokseninitierede aktiviteter veksler mellem at være iagttagende

Læs mere

INSPIRATIONSKATALOG TIL DAGPLEJENS LÆREPLANER

INSPIRATIONSKATALOG TIL DAGPLEJENS LÆREPLANER INSPIRATIONSKATALOG TIL DAGPLEJENS LÆREPLANER INDHOLDSFORTEGNELSE 3 INTRODUKTION 4 LÆREPLANER 6 INSPIRATION TIL LÆREPLANER 14 LÆRINGSTRÆET 16 MIDTVEJS-EVALUERING - INDIVIDUEL 18 EVALUERING - FÆLLES INTRODUKTION

Læs mere

Evaluering af læreplan Børneuniverset

Evaluering af læreplan Børneuniverset Evaluering af læreplan 2018 Børneuniverset 1 Faktaoplysninger Institutionens navn Børneuniverset Adresse Drosselvej 28 Telefonnummer 76164792 Hjemmeside www.boerneuniverset.esbjergkommune.dk Leder Stedfortræder

Læs mere

Børnehuset Himmelblå s læreplan

Børnehuset Himmelblå s læreplan Børnehuset Himmelblå s læreplan Læreplanen er udarbejdet med baggrund i dagtilbudsloven og Børnehuset Himmelblå s driftsoverenskomst med Herning kommune. En del af lovens formål er at skabe tilbud til

Læs mere

Mopælappen. Læreplan vuggestuen

Mopælappen. Læreplan vuggestuen Mopælappen Læreplan vuggestuen Generelle mål for udarbejdelse læreplan. Vi får større indsigt i teori vi vil få flere diskussioner om indhold og det skal bidrage til at styrke vores faglighed. Medarbejderne

Læs mere

Pædagogiske lærerplaner i Børnehuset Troldblomst. Her kan I læse om, hvordan vi arbejder med de pædagogiske lærerplaner i vuggestuen.

Pædagogiske lærerplaner i Børnehuset Troldblomst. Her kan I læse om, hvordan vi arbejder med de pædagogiske lærerplaner i vuggestuen. Pædagogiske lærerplaner i Børnehuset Troldblomst Her kan I læse om, hvordan vi arbejder med de pædagogiske lærerplaner i vuggestuen. Alsidig personlig udvikling Handler om den måde, barnets personlige

Læs mere

Tema 1:Barnets alsidige personlige udvikling (marts/april) Mål

Tema 1:Barnets alsidige personlige udvikling (marts/april) Mål Tema 1:Barnets alsidige personlige udvikling (marts/april) Få barnet til at føle sig som en værdifuld person i fællesskabet. Besøge alle børste-børns hjem. Her vil vi tage billeder af det pågældende barn

Læs mere

De seks læreplanstemaer: Personlige Kompetencer:

De seks læreplanstemaer: Personlige Kompetencer: De seks læreplanstemaer: Personlige Kompetencer: Vi ligger stor vægt på at møde barnet med accept og respektere børns forskellighed. Vi er støttende, trøstende, omsorgsfulde og anerkender barnets følelser.

Læs mere

BEVÆGELSESPOLITIK Eventyrhuset vuggestue

BEVÆGELSESPOLITIK Eventyrhuset vuggestue BEVÆGELSESPOLITIK Eventyrhuset vuggestue Alle børn skal opleve glæden ved at udforske verden med kroppen Børn er ikke kun hoved, men i høj grad krop. De oplever verden gennem kroppen, og det er vigtigt,

Læs mere

Læreplaner. Dokumentation: Billeder Opvisninger

Læreplaner. Dokumentation: Billeder Opvisninger Læreplaner Alsidig personlighedsudvikling I børnehaven vil vi gerne børnene. Det giver sig til udtryk i indlevende og engagerede voksne, der har tid til den enkelte og dennes behov. Vi tror på børnene

Læs mere

Dialog (L) Vurderingsskema - Børn i 2-års alderen, forældre Revideret maj 2017

Dialog (L) Vurderingsskema - Børn i 2-års alderen, forældre Revideret maj 2017 Dialog (L) Vurderingsskema - Børn i 2-års alderen, forældre Revideret maj 2017 Læreplanstemaer Sociale kompetencer Målet er, at barnet: vise tryghed og tillid til andre børn og voksne er tryg blandt kendte

Læs mere

Barnets personlige udvikling er et centralt element for dets trivsel og læring. Vi arbejder for at gøre børnene livsduelige.

Barnets personlige udvikling er et centralt element for dets trivsel og læring. Vi arbejder for at gøre børnene livsduelige. BARNETS ALSIDIGE PERSONLIGHEDSUDVIKLING Barnets personlige udvikling er et centralt element for dets trivsel og læring. Vi arbejder for at gøre børnene livsduelige. - udvikle sig til et selvstændigt menneske

Læs mere

Alsidige personlige kompetencer

Alsidige personlige kompetencer Alsidige personlige kompetencer Barnets alsidige personlige udvikling forudsætter en lydhør og medleven omverden, som på én gang vil barnet noget og samtidig anerkender og involverer sig i barnets engagementer

Læs mere

BØRNEHUSET VED SKELLET DE PÆDAGOGISKE LÆREPLANER Udarbejdet 2011

BØRNEHUSET VED SKELLET DE PÆDAGOGISKE LÆREPLANER Udarbejdet 2011 BØRNEHUSET VED SKELLET DE PÆDAGOGISKE LÆREPLANER Udarbejdet 2011 I børnehuset Ved skellet arbejder vi med den inkluderende tankegang, hvor hvert enkelt barn oplever at være en del af fællesskabet. Vi har

Læs mere

Pædagogisk læreplan Vuggestuen Forteleddet

Pædagogisk læreplan Vuggestuen Forteleddet Pædagogisk læreplan Vuggestuen Forteleddet Pædagogisk læreplan Vuggestuen Forteleddet 0-3 år I forbindelse med vores pædagogiske arbejde med læreplaner afholder vi Status- og udviklingssamtaler med hvert

Læs mere

Pædagogisk læreplan. 0-2 år. Den integrerede institution Væksthuset Ny Studstrupvej 3c, 8541 Skødstrup

Pædagogisk læreplan. 0-2 år. Den integrerede institution Væksthuset Ny Studstrupvej 3c, 8541 Skødstrup Pædagogisk læreplan 0-2 år Afdeling: Den Integrerede Institution Væksthuset Ny Studstrupvej 3c 8541 Skødstrup I Væksthuset har vi hele barnets udvikling, leg og læring som mål. I læreplanen beskriver vi

Læs mere

Vuggestuens lærerplaner

Vuggestuens lærerplaner Vuggestuens lærerplaner Barnets personlige og alsidige udvikling - at barnet får respekt for andre børn, og udvikler empati - at barnet er i god trivsel og udvikling - at barnet lærer, hvad der er rigtigt

Læs mere

dagplejen pædagogisk læreplan Natur og naturfænomener Kulturelle udtryksformer og værdier Alsidig personlig udvikling Sproglige Krop og bevægelse

dagplejen pædagogisk læreplan Natur og naturfænomener Kulturelle udtryksformer og værdier Alsidig personlig udvikling Sproglige Krop og bevægelse dagplejen pædagogisk læreplan elle udtryksformer og værdier og naturfænomener Alsidig personlig udvikling lige kompetencer e kompetencer oktober 2009 den pædagogiske læreplan Menneskesyn I dagplejen mener

Læs mere