Skema til evaluering af specifik indsats i et tema i henhold til lov om læreplaner

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Skema til evaluering af specifik indsats i et tema i henhold til lov om læreplaner"

Transkript

1 Skema til evaluering af specifik indsats i et tema i henhold til lov om læreplaner Der udfyldes et evalueringsskema pr. tema pr. aldersgruppe. Institutionens navn: Troldehøjen Målgruppe: 2-3 år_ Antal børn: 11 Tema: Personlig udvikling Sociale kompetencer Sprog Krop og bevægelse Natur Kulturelle udtryksformer Målgruppe: Hvilke kompetencer og erfaringer skal den pædagogiske læringsproces give børnene mulighed for at tilegne sig? Kopier fra læreplan pkt. 1 Hvilke resultater forventede I? Hvilke aktiviteter forventes gennemført? Kopier fra læreplan punkt 3 Hvilke faktiske aktiviteter er blevet udført? Anfør de mest betydningsfulde aktiviteter Skriv max ½ side Hvilke tegn er der set på at faktiske resultater er opnået? ½ - 2 år Barnet skal lære selvhjulpenhed. 3-6 år Ved at tage tøj af og begynde at kunne tage det på. Ved at barnet lærer at rydde op efter mad og leg. Den voksne hjælper barnet med at tage tøj af og på, og opfordrer og støtter barnet i selv at stikke benene i bukserne og løfte armen til blusen. Den voksne opfordrer og støtter barnet i at rydde kop, tallerken og hagesmæk op efter frokost. Den voksne opfordrer og støtter barnet i at rydde legetøj op i de forskellige kasser, inden frokost. Børnene er blevet opfordret til at hjælpe med at tage tøjet af og på, når de skal sove til middag. Børnene er blevet opfordret til selv at tage tallerken og kop over på rullebordet efter frokost, og til selv at tage hagesmækken af, og smide den i vasketøjskurven. Børnene har hjulpet med oprydningen af legetøjet inden frokost. Børnene vil selv tage tøjet af og på. De kan ved guidning ofte selv gøre det. Børnene sætter selv tallerken og kop på rullebordet, når de er færdige med at spise. De skal ikke opfordres til det. Børnene kan på sproglig opfordring, hjælpe med at putte legetøjet i kasser. Børnene er blevet mere selvstændige og sikre i at udføre rutinerne.

2 I hvilken grad er mål blevet opfyldt? I mellem grad Hvilke årsager kan forklare om mål er blevet opfyldt eller hindret? Når barnet er træt er det svært at have overskud og lyst til selv at hjælpe til Hvis de voksne ikke har været tydelige nok i deres beskeder til børnene. Men samtidig har det været en naturlig del af den daglige rutine, som er kendt af børnene Hvilken læring har refleksion over forløbet resulteret i og hvordan kan denne læring anvendes det kommende pædagogiske arbejde? Det er nødvendig at udføre det hver dag for at opnå målet. Det skal være en del af den daglige rutine, når det er vuggebørn. Men samtidig betaler det sig, at den voksne er opmærksomme på at børnene selv kan og at de får lov, så de kan blive selvstændige og selvhjulpne. Børnene kan godt lide at være med i dagligdags rutiner. Hvilke erfaringer kan være anvendelige ved lignende initiativer i lignende kontekst? Hvilken evalueringsproces har der været i dagtilbudet? Der er lavet aktivitetssedler og fotodokumentation. Der er på teammøder reflekteret over, hvor børnene er i deres personlige udvikling. Er der opsamlet løbende dokumentation og af hvem? Har der været en løbende vurdering, intern supervision, erfaringsudveksling på tværs eller lign. Refererer til læreplan punkt 4.

3 Skema til evaluering af specifik indsats i et tema i henhold til lov om læreplaner Der udfyldes et evalueringsskema pr. tema pr. aldersgruppe. Institutionens navn: Troldehøjen Målgruppe: alle børnehavebørn Antal børn: 3-5 år Tema: Personlig udvikling Sociale kompetencer Sprog Krop og bevægelse Natur Kulturelle udtryksformer Målgruppe: Hvilke kompetencer og erfaringer skal den pædagogiske læringsproces give børnene mulighed for at tilegne sig? Kopier fra læreplan pkt. 1 Hvilke resultater forventede I? Hvilke aktiviteter forventes gennemført? Kopier fra læreplan punkt 3 Hvilke faktiske aktiviteter er blevet udført? Anfør de mest betydningsfulde aktiviteter Skriv max ½ side Hvilke tegn er der set på at faktiske resultater er opnået? ½ - 2 år 3-6 år Barnet skal lære at være selvhjulpent og udvikle selvstændighed, ved At kunne mærke på egen krop, hvor meget tøj det skal have på, efter vejr og årstid. At være opmærksomme på dets behov omkring mad og drikke Den voksne støtter barnet i at vælge det tøj der passer til vejret. Den voksne skal støtte barnet at blive opmærksom på dets behov for mad og drikke i forbindelse med spisesituationen. Ved frokost er der blevet talt om kroppens behov for mad og vand Der har været en større opmærksomhed på, hvad man gør når man er tørstig eller sulten. Der er blevet talt med børnene om vejret og hvad tøj der så passer til det. Der er voksne i garderoben, når børnene skulle på legepladsen for at hjælpe med at få det rigtige tøj på. Der er talt med børnene, om at fryse eller svede og hvad de så kan gøre i de situationer. Børnene er blevet bedre til at gemme deres madder, hvis de ikke kan spise det hele til frokost. Børnene tager selv vand, når de er tørstige. Børnene er blevet bedre til at vurdere, hvilke tøj de skal have på efter hvordan vejret er. De spørger om hjælp, hvis de er i tvivl om vejret og tøjet. De deltager selv aktivt i processen.

4 I hvilken grad er mål blevet opfyldt? Hvilke årsager kan forklare om mål er blevet opfyldt eller hindret? Det er opfyldt i høj grad, men der er selvfølgelig forskel på om det er de 3 årige eller de 5 årige der bliver målt på. De store klarer det selv, men det mindre stadigvæk har brug for hjælp Der har været talt om at være sulten og tørstig ved frokosten. Der er talt om vejret ved frokosten og hvad det er for tøj, børnene skal have på ud. Hvilken læring har refleksion over forløbet resulteret i og hvordan kan denne læring anvendes det kommende pædagogiske arbejde? Det har været brugbart at tale med børnene om at kroppen har brug for benzin og hvordan den kan få fyldt det på. At de selv har, kunne fornemme deres behov for mad og drikke. Det er fortsat vigtigt at guide børnene, når de skal på legepladsen, så de får tøj på, der passer til vejret. Der skal være voksne i garderoben, når de skal ud. Hvilke erfaringer kan være anvendelige ved lignende initiativer i lignende kontekst? Hvilken evalueringsproces har der været i dagtilbuddet? Det har været drøftet på sparringsmøder, hvad der skulle være foksu på og hvor langt børnene har været i processen. Der er evalueret via logbøger, billeder og aktivitetssedler. Er der opsamlet løbende dokumentation og af hvem? Har der været en løbende vurdering, intern supervision, erfaringsudveksling på tværs eller lign. Refererer til læreplan punkt 4.

5 Skema til evaluering af specifik indsats i et tema i henhold til lov om læreplaner Der udfyldes et evalueringsskema pr. tema pr. aldersgruppe. Institutionens navn: Troldehøjen Målgruppe: vuggestuen 1½ til 2 år Antal børn: 6 Tema: Personlig udvikling Sociale kompetencer Sprog Krop og bevægelse Natur Kulturelle udtryksformer Målgruppe: Hvilke kompetencer og erfaringer skal den pædagogiske læringsproces give børnene mulighed for at tilegne sig? Kopier fra læreplan pkt. 1 Hvilke resultater forventede I? Hvilke aktiviteter forventes gennemført? Kopier fra læreplan punkt 3 Hvilke faktiske aktiviteter er blevet udført? ½ - 2 år Barnet skal indgå i legerelationer med andre børn, 3-6 år Ved at lære at anerkende andres følelser(glad og ked af det) i forhold til at indgå i relationer og at kunne holde kontakten med den anden under legen. Den voksne hjælper barnet med at anerkende andres følelser (glæde og ked af det) ved deltagelse i lege på stuen og samlinger. Den voksne støtter barnet i at danne relationer og venskaber ved spisning og aktiviteter på stuen. Den voksne lærer barnet at bruge legetøjet i relation med de andre børn. Der har været voksen styret leg med legetøj. Børnene har sammen bygget med de store klodser. Børnene r blevet gjort opmærksomme på det at være glad og ked af det. Anfør de mest betydningsfulde aktiviteter Skriv max ½ side Hvilke tegn er der set på at faktiske resultater er opnået? Børnene tager selv initiativ til at bygge sammen med klodserne Børnene er opmærksomme på om nogle bliver kede af det eller er glade.

6 I hvilken grad er mål blevet opfyldt? I nogen grad Hvilke årsager kan forklare om mål er blevet opfyldt eller hindret? Det kræver ro og fordybelse at få så små børn til at indgå i relationer med hinanden. Pædagogen skal hele tiden støtte op omkring børnene og være på forkant med hvad der sker. Hvis børnene er trætte har de svært ved at dele legetøjet eller lege med andre. Hvilken læring har refleksion over forløbet resulteret i og hvordan kan denne læring anvendes det kommende pædagogiske arbejde? Pædagogen skal være opmærksom på at fortælle, hvorfor børnene bliver glade eller kede af det. Børnene skal være trygge og omgivelserne skal helst være kendte. Det er en lang proces at dele legetøjet med hinanden og indgå i relationer med andre børn, når man ikke er så gammel. Det r vigtigt at være opmærksom på der bliver stillet alderssvarende krav til børnene Hvilke erfaringer kan være anvendelige ved lignende initiativer i lignende kontekst? Hvilken evalueringsproces har der været i dagtilbudet? Der har været fotodokumentation Der har været evaluering omkring børnene på sparringsmøderne og teammøder. Er der opsamlet løbende dokumentation og af hvem? Har der været en løbende vurdering, intern supervision, erfaringsudveksling på tværs eller lign. Refererer til læreplan punkt 4.

7 Skema til evaluering af specifik indsats i et tema i henhold til lov om læreplaner Der udfyldes et evalueringsskema pr. tema pr. aldersgruppe. Institutionens navn: Troldehøjen Målgruppe: Børnehavebørnene Antal børn: 30 Tema: Personlig udvikling Sociale kompetencer Sprog Krop og bevægelse Natur Kulturelle udtryksformer Målgruppe: Hvilke kompetencer og erfaringer skal den pædagogiske læringsproces give børnene mulighed for at tilegne sig? Kopier fra læreplan pkt. 1 Hvilke resultater forventede I? Hvilke aktiviteter forventes gennemført? Kopier fra læreplan punkt 3 Hvilke faktiske aktiviteter er blevet udført? Anfør de mest betydningsfulde aktiviteter Skriv max ½ side Hvilke tegn er der set på at faktiske resultater er opnået? ½ - 2 år Børnene skal føle sig som en del af fællesskabet 3-6 år Ved at føle sig anerkendt(hørt, set og forstået) i samværet med børn og voksne. Ved at indgå i relationer med andre børn. Den voksne opfordrer og støtter barnet i selv at danne relationer med de andre børn. Den voksne understøtter børnenes relationer ved hjælp af, ture, skolegrupper, regellege. Den voksne støtter barnet i at føle sig anerkendt og anerkende andre, ved at lytte, forstå og se dem. Den voksne ser, hører og forstår børnene i forbindelse med samlinger og Trin for Trin. Der har været fokus på legerelationer Der har været ture og lege med faste grupper af børn f.eks alle pigerne eller drengene. Der har været sammensat grupper på tværs af eksisterende legegrupper. Der har været Trin for Trin med de ældste børnehavebørn. Der har været aktiviteter på tværs af Troldehøjen og Børnebjerget for at få børnene til at indgå i nye relationer. Børnene indgår i relationer med andre. De allerfleste har en eller to bedste venner, nogle flere. Børnene indbyder hinanden til lege. Børnene bruger redskaberne fra Trin for Trin Børnene er opmærksomme på hvordan de taler til hinanden

8 I hvilken grad er mål blevet opfyldt? I nogen grad Hvilke årsager kan forklare om mål er blevet opfyldt eller hindret? I høj grad i forhold til hvordan pædagogerne tackler børnenes indbyrdes relationer. Om pædagogerne er opmærksomme på hvilke børn der har brug for ekstra støtte og hjælp til at indgå i relationer Arbejdet med Trin for trin skal være planlagt og det skal prioriteres. Hvilken læring har refleksion over forløbet resulteret i og hvordan kan denne læring anvendes det kommende pædagogiske arbejde? Der skal hele tiden være en opmærksomhed på hvordan børnene har det indbyrdes. Der skal tages fat omkring de problemstillinger der opstår i f. eks en pigegruppe eller en drengegruppe. Der kan holdes særlige samlinger for grupper af børn, der har det svært med hinanden. Hvilke erfaringer kan være anvendelige ved lignende initiativer i lignende kontekst? Hvilken evalueringsproces har der været i dagtilbudet? Er der opsamlet løbende dokumentation og af hvem? Har der været en løbende vurdering, intern supervision, erfaringsudveksling på tværs eller lign. Trin for trin er beskrevet med sedler og fotoplancher. Der har været aktivitetssedler og fotodokumentation. Det har været på personalemøder, sparringsmøder i forhold til hvordan det enkelte barn har det i gruppen og hvad vi kan gøre fremadrettet. Refererer til læreplan punkt 4.

9 Skema til evaluering af specifik indsats i et tema i henhold til lov om læreplaner Der udfyldes et evalueringsskema pr. tema pr. aldersgruppe. Institutionens navn: Troldehøjen Målgruppe: Vuggestue 1½ til 3 år Antal børn: 16 Tema: Personlig udvikling Sociale kompetencer Sprog Krop og bevægelse Natur Kulturelle udtryksformer Målgruppe: Hvilke kompetencer og erfaringer skal den pædagogiske læringsproces give børnene mulighed for at tilegne sig? Kopier fra læreplan pkt. 1 Hvilke resultater forventede I? ½ - 2 år Barnet skal udvide sit ordforråd. 3-6 år Barnet lærer at sætte fagter og ord på handlinger og dagligdags rutiner.(spise, sove, lege, mor/far på arbejde, tisse, legeplads, vuggestue.) Hvilke aktiviteter forventes gennemført? Kopier fra læreplan punkt 3 Hvilke faktiske aktiviteter er blevet udført? Den voksne sætter fagter og ord på handlinger og dagligdags rutiner (spise, sove, lege, mor/far på arbejde, tisse, legeplads, vuggestue) Der bliver ved spisning og når barnet bliver skiftet talt om de ovennævnte ord. I vuggestuen sætter der fagter til ordene. De ældste vuggebørn opfordres til at sætte ord på at det de skal Anfør de mest betydningsfulde aktiviteter Skriv max ½ side Hvilke tegn er der set på at faktiske resultater er opnået? De yngre vuggebørn bruger fagter til at gøre sig forståelig. De ældste vuggebørn bruger ord eller fagter til at gøre sig forståelig. De ældste børn begynder at sig selv at give udtryk for at de er sultne, skal tisse eller tage initiativ til samtaler omkring bordet til frokost. De bruger sproget aktivt og som redskab til at opnå noget.

10 I hvilken grad er mål blevet opfyldt? I høj grad Hvilke årsager kan forklare om mål er blevet opfyldt eller hindret? Der bliver talt meget med børnene og sat ord og fagter på mange ting. Børnene opfordres til at fortælle om deres hverdag Der bliver spurgt ind til dem. Hvilken læring har refleksion over forløbet resulteret i og hvordan kan denne læring anvendes det kommende pædagogiske arbejde? Der skal være en stor opmærksomhed på børnenes sprog og deres sproglige udvikling. Der skal sættes ord og fagter på daglig dagen Hvilke erfaringer kan være anvendelige ved lignende initiativer i lignende kontekst? Hvilken evalueringsproces har der været i dagtilbudet? Der har været aktivitetssedler og fotodokumentation Er der opsamlet løbende dokumentation og af hvem? Har der været en løbende vurdering, intern supervision, erfaringsudveksling på tværs eller lign. Refererer til læreplan punkt 4.

11 Skema til evaluering af specifik indsats i et tema i henhold til lov om læreplaner Der udfyldes et evalueringsskema pr. tema pr. aldersgruppe. Institutionens navn: Troldehøjen Målgruppe: Børnehaven Antal børn: 3 6 år Tema: Personlig udvikling Sociale kompetencer Sprog Krop og bevægelse Natur Kulturelle udtryksformer Målgruppe: Hvilke kompetencer og erfaringer skal den pædagogiske læringsproces give børnene mulighed for at tilegne sig? Kopier fra læreplan pkt. 1 Hvilke resultater forventede I? Hvilke aktiviteter forventes gennemført? Kopier fra læreplan punkt 3 Hvilke faktiske aktiviteter er blevet udført? Anfør de mest betydningsfulde aktiviteter ½ - 2 år Barnet skal lære at bruge sproget som et redskab. 3-6 år Ved at kunne give udtryk for sult, tørst, varme, kulde, hvilken leg man har lyst til. Ved at kunne indgå i dialog med børn og voksne. Den voksne hjælper barnet med at udtrykke behov som sult, tørst, varme og kulde, i forbindelse med spisning og når vi er på legepladsen. Den voksne hjælper barnet med at sætte ord på hvilke lege barnet har lyst til at lege, når vi er på legepladsen eller inde i børnehaven. Den voksne støtter de enkelte børn i at sige noget og lytte til andre og derved være i dialog, i forbindelse med samlinger og ved spisning. Der har været talt om sult, tørst, koldt og varmt ved frokost. Der har været afholdt samlinger, hvor barnet får mulighed for at lytte til andre. Selv at sige noget og være i dialog. Barnet opfordres til at fortælle om sin hverdag både i børnehaven og hjemme. Skriv max ½ side Hvilke tegn er der set på at faktiske resultater er opnået? Børnene bruger sproget aktivt. De lytter gerne til hinanden og indgår i dialoger med både børn og voksne. De sætter ord på deres følelser og vil gerne give forklaringer. De lære nye ord og begreber

12 I hvilken grad er mål blevet opfyldt? I høj grad Hvilke årsager kan forklare om mål er blevet opfyldt eller hindret? Der bliver afholdt samlinger, hvor børnene får mulighed for komme i dialog med andre. Ved frokost bliver der spurgt ind til børnene og hvad de har oplevet De voksne er interesseret i børnene og deres fortællinger. Hvilken læring har refleksion over forløbet resulteret i og hvordan kan denne læring anvendes det kommende pædagogiske arbejde? Der skal være tid og ro til at barnet kan få lov til at fortælle sin historie Der skal være fokus på børn som har vanskeligheder med sproget. Barnet skal kunne genfortælle historier Hvilke erfaringer kan være anvendelige ved lignende initiativer i lignende kontekst? Hvilken evalueringsproces har der været i dagtilbudet? Aktivitetssedler og fotodokumentation Sparrings og personalemøder specielt omkring børn med sprogvanskeligheder. Er der opsamlet løbende dokumentation og af hvem? Har der været en løbende vurdering, intern supervision, erfaringsudveksling på tværs eller lign. Refererer til læreplan punkt 4.

13 Skema til evaluering af specifik indsats i et tema i henhold til lov om læreplaner Der udfyldes et evalueringsskema pr. tema pr. aldersgruppe. Institutionens navn: Troldehøjen Målgruppe: vuggestuen 2-3 år Antal børn: 16 Tema: Personlig udvikling Sociale kompetencer Sprog Krop og bevægelse Natur Kulturelle udtryksformer Målgruppe: Hvilke kompetencer og erfaringer skal den pædagogiske læringsproces give børnene mulighed for at tilegne sig? Kopier fra læreplan pkt. 1 Hvilke resultater forventede I? ½ - 2 år Barnet lærer om kroppen. 3-6 år Ved at få kendskab til forskellige kropsdele (øjne, ører, næse, mund, fingre, arme, ben, mave, ryg) Ved at kravle op og ned af ting, danse, trille, rulle, kravle og hoppe. Hvilke aktiviteter forventes gennemført? Kopier fra læreplan punkt 3 Hvilke faktiske aktiviteter er blevet udført? Anfør de mest betydningsfulde aktiviteter Den voksne benævner de forskellige kropsdele med ord i forbindelse med skiftesituationer og når der tages tøj af og på. Den voksne opfordrer barnet til at bruge og udfordre kroppen i forskellige sammenhænge. Når der kravles op og ned på taburetterne, når der laves rytmik, sanglege, motoriske øvelser, både på legepladsen og i huset. Den voksne har nævnt navnene på forskellige kropsdele (se ovenstående) Der har været forskellige motoriske øvelser på stuen og i tumlerum, hvor der er brugt forskellige redskaber Børnene har deltaget i sanglege og har danset. Der er lavet forhindringsbaner, hvor børnene har kravlet op og ned, rullet og hoppet. Skriv max ½ side Hvilke tegn er der set på at faktiske resultater er opnået? Børnene genkender navnene på forskellige kropsdele og kan pege på opfordring. Børnene vil gerne afprøve forskellige redskaber, som tumling og gynge. De kravler selv op og ned af taburetterne. De vil gerne deltage i sanglege og motoriske aktiviteter.

14 I hvilken grad er mål blevet opfyldt? Hvilke årsager kan forklare om mål er blevet opfyldt eller hindret? Hvilken læring har refleksion over forløbet resulteret i og hvordan kan denne læring anvendes det kommende pædagogiske arbejde? I nogen grad Der skal være tid til at støtte op omkring det enkeltes barn. Der skal ikke være for mange børn med ad gangen. Der skal være tid til at finde materialer frem. Det er af stor betydning hvor stor gruppen er, når der skal laves motorisk aktivitet med børnene. Hvis gruppen er for stor er det svært at støtte op omkring det enkelte barn og dets behov. Det giver mere tid, tryghed og overskud med små grupper af børn Der må gerne være genkendelighed i aktiviteten for børnene. Hvilke erfaringer kan være anvendelige ved lignende initiativer i lignende kontekst? Hvilken evalueringsproces har der været i dagtilbudet? Er der opsamlet løbende dokumentation og af hvem? Har der været en løbende vurdering, intern supervision, erfaringsudveksling på tværs eller lign. Der er lavet fotodokumentation og skrevet aktivitetsseddel Der er på sparringsmøder og teammøder talt om hvilke børn, der har brug for mere motorisk udfordring.. Refererer til læreplan punkt 4.

15 Skema til evaluering af specifik indsats i et tema i henhold til lov om læreplaner Der udfyldes et evalueringsskema pr. tema pr. aldersgruppe. Institutionens navn: Troldehøjen Målgruppe: Alle børnehavebørnene_ Antal børn: Tema: Personlig udvikling Sociale kompetencer Sprog Krop og bevægelse Natur Kulturelle udtryksformer Målgruppe: Hvilke kompetencer og erfaringer skal den pædagogiske læringsproces give børnene mulighed for at tilegne sig? Kopier fra læreplan pkt. 1 Hvilke resultater forventede I? ½ - 2 år 3-6 år Barnet lærer glæden ved egen krop og ved at være i bevægelse. Ved at barnet får kendskab til kroppens muligheder gennem leg, løbeture, at klatre i træer og balancetræning. Hvilke aktiviteter forventes gennemført? Kopier fra læreplan punkt 3 Hvilke faktiske aktiviteter er blevet udført? Anfør de mest betydningsfulde aktiviteter Barnet støttes i at hoppe, cykle, klatre op og ned, balancere og gå på bakker. Barnet opfordres til at være med til løbe træning i forårs og efterårsmånederne. Faste løbeture forår og efterår, men med forskellige længder I foråret været i gymnastiksalen med de ældste Været på legepladsen med fokus på at cykle, at løbe, at få på line Der har været ture til Ådalen, hvor der er løbet og kravlet op og ned af bakkerne. Der har været afholdt OL sammen med de store drenge fra Børnebjerget. Skriv max ½ side Hvilke tegn er der set på at faktiske resultater er opnået? Børnenes kondition er blevet bedre, de er blevet mere udholdende og har fået en bedre løbeteknik. Børnene spørger selv hvornår de skal ud at løbe. Børnene har vist interesse for at komme i gymnastiksalen og været med i forskellige aktiviteter på legepladsen. Børnene er kommet med forslag og ideer til motoriske aktiviteter. De har deltaget aktivt.

16 I hvilken grad er mål blevet opfyldt? I høj grad Hvilke årsager kan forklare om mål er blevet opfyldt eller hindret? De voksne har gerne ville løbe og børnenes positive respons. Aktiviteten omkring løbeturene er kontinuerlig og bliver prioriteret. Rammerne omkring de øvrige motoriske aktiviteter har været lagt, så børnene slev har fået lov til at få indflydelse. Der er taget udgangspunkt i deres ideer Det er en ide at bruge gymnastiksalen, da det er indrettet til motorisk udfoldelse. Hvilken læring har refleksion over forløbet resulteret i og hvordan kan denne læring anvendes det kommende pædagogiske arbejde? De voksne skal ville det. Det skal prioriteres i hverdagen at de kommer af sted på løæbeturene. Det er en god ide at inddrage børnene, så de selv får indflydelse på hvad der skal ske. Det er en stor fordel at bruge omgivelser enten en gymnastiksal eller Ådalen. Det giver nogle børn andre muligheder, men de kommer også med andre ideer og bliver inspireret til at prøve noget andet. Hvilke erfaringer kan være anvendelige ved lignende initiativer i lignende kontekst? Hvilken evalueringsproces har der været i dagtilbudet? Er der opsamlet løbende dokumentation og af hvem? Har der været en løbende vurdering, intern supervision, erfaringsudveksling på tværs eller lign. Aktiviteter har været drøftet på sparringsmøderne og der har været talt om, hvor de enkelte børn var motoriske. Løbeturene er blevet evalueret efter hver tur, så turene kunne afpasse efter de grupper der blev sammensat. Der er lavet aktivitetssedler og fotodokumentation. Refererer til læreplan punkt 4.

17 Skema til evaluering af specifik indsats i et tema i henhold til lov om læreplaner Der udfyldes et evalueringsskema pr. tema pr. aldersgruppe. Institutionens navn: Troldehøjen Målgruppe: Vuggestuen 1½ - 2 år_ Antal børn: 8 Tema: Personlig udvikling Sociale kompetencer Sprog Krop og bevægelse Natur Kulturelle udtryksformer Målgruppe: Hvilke kompetencer og erfaringer skal den pædagogiske læringsproces give børnene mulighed for at tilegne sig? Kopier fra læreplan pkt. 1 Hvilke resultater forventede I? ½ - 2 år Barnet skal opnå kendskab til naturen 3-6 år Ved at finde småkryb, som regnorme og biller og ved at se og røre ved dyrene på Stenhøjgård Hvilke aktiviteter forventes gennemført? Kopier fra læreplan punkt 3 Hvilke faktiske aktiviteter er blevet udført? Anfør de mest betydningsfulde aktiviteter Den voksne, sammen med børnene, ser på forskellige småkryb, som regnorme og biller. Den voksne, fortæller om og viser børnene dyrene på Stenhøjgård og børnene får mulighed for at røre ved dyrene og følge med i de daglige rutiner omkring dyrenes pasning. Der har været ture i nærmiljøet, hvor der er blevet vendt blade og sten, så børnene kunne se hvilke dyr der gemte sig under dem. Der har været gravet efter regnorme Der er blevet kigget på regnorme, snegle, og edderkopper. Der har været ture til Stenhøjgård for at besøge dyrene Skriv max ½ side Hvilke tegn er der set på at faktiske resultater er opnået? Børnene har selv vendt blade og sten på legepladsen for at se hvad der var under. De er kommet og har vist småkravl At de kan genkende dyrene på Stenhøjgård.

18 I hvilken grad er mål blevet opfyldt? I nogen grad Hvilke årsager kan forklare om mål er blevet opfyldt eller hindret? Børnene har vist stor interesse i at se hvad der gemte sig under blade og sten. Det har været muligt at komme ud af huset på småture. Der har ikke været så mange ture til dyrene på Stenhøjdgård. Det er vigtigt at aktiviteten er alderssvarende eller at pædagogen formår at tilpasse den til barnet. Hvilken læring har refleksion over forløbet resulteret i og hvordan kan denne læring anvendes det kommende pædagogiske arbejde? Hvilke erfaringer kan være anvendelige ved lignende initiativer i lignende kontekst? Det er vigtigt, hvordan pædagogen præsentere småkravlet for børnene. Det kan være en god ide at medbringe billedbøger eller kigge i dem efgterfølgende Der skal være tid og ro til at fordybe sig med børnegruppen. Der skal være tid til at fortælle og snakke om, hvad børnene finder. Gruppen skal ikke være for stor. Der skal være tid til det enkelte barn. Det er en god ide at medbringe nok skovle og spande, så alle børn får mulighed for at grave efter regnorme. Hvilken evalueringsproces har der været i dagtilbudet? Der har været lavet aktivitetssedler og fotodokumentation Er der opsamlet løbende dokumentation og af hvem? Har der været en løbende vurdering, intern supervision, erfaringsudveksling på tværs eller lign. Refererer til læreplan punkt 4.

19 Skema til evaluering af specifik indsats i et tema i henhold til lov om læreplaner Der udfyldes et evalueringsskema pr. tema pr. aldersgruppe. Institutionens navn: Troldehøjen Målgruppe: børnehaven Antal børn: 25 Tema: Personlig udvikling Sociale kompetencer Sprog Krop og bevægelse Natur Kulturelle udtryksformer Målgruppe: Hvilke kompetencer og erfaringer skal den pædagogiske læringsproces give børnene mulighed for at tilegne sig? Kopier fra læreplan pkt. 1 Hvilke resultater forventede I? Hvilke aktiviteter forventes gennemført? Kopier fra læreplan punkt 3 Hvilke faktiske aktiviteter er blevet udført? Anfør de mest betydningsfulde aktiviteter Skriv max ½ side Hvilke tegn er der set på at faktiske resultater er opnået? ½ - 2 år Barnet skal have kendskab til naturoplevelser 3-6 år Ved at få kendskab til dyrene på Stenhøjgård og de daglige rutiner omkring dyrene. Ved at få kendskab til og kunne benævne følgende dyr: i vores nærmiljø som, myrer, regnorme, mariehøns, bænkebidere, edderkopper, ræve, rovfugle. Vi er på små ture i den nærliggende natur, hvor vi finder spor fra ræve og rovfugle. Vi finder småkryb på legepladsen og i den omliggende natur og børnene hjælper med at kategorisere disse. De voksne snakker med børnene om pasningen af dyrene på Stenhøjgård, hvilken mad til hvilke dyr, og børnene skal prøve at være med til at fodre. Der har været ture i nærmiljøet, hvor der er kigget efter spor af ræve og rovfugle Der er fundet småkryb på legepladsen. Der er kigget i bøger med insekter Der har været et projekt hvor der hver torsdag i 2 måneder blev fodret dyr på Stenhøjgård med nogle faste foderhold. Børnene er kommet med forskellige småkryb som vi har, skulle sætte navn på. De har samlet regnorme og snegle og fodret dem. Børnene har været glade for at fodre dyrene på Stenhøjgård. De har husket hvilke foder de forskellige dyr skulle have. De har været trygge ved dyrene og har gerne ville røre ved dem.

20 I hvilken grad er mål blevet opfyldt? I høj grad når de gælder småkryb og dyrene på Stenhøjgård. I mindre grad når det gælder dyrespor og rovfugle Hvilke årsager kan forklare om mål er blevet opfyldt eller hindret? Pædagogerne har ikke prioriteret at komme ud og kigge på dyrespor. Det har ikke været en fast aktivitet. Omkring dyrene og fodringen på Stenhøjgård, har det været et planlagt forløb. Der har været mulighed for at få hjælp til start af pedellerne på Stenhøjgård. Både børn og voksne har været interesseret i projektet. Hvilken læring har refleksion over forløbet resulteret i og hvordan kan denne læring anvendes det kommende pædagogiske arbejde? Det skal være planlagt og at det er godt at det løber over en længere periode. Der skal være nogle voksne som vil det ellers bliver det ikke rigtigt til noget. Hvilke erfaringer kan være anvendelige ved lignende initiativer i lignende kontekst? Hvilken evalueringsproces har der været i dagtilbudet? Der er lavet aktivitetssedler og fotodokumentation Der har været evalueret hver dag, når foderholdet er kommet hjem af det voksne der har været med. Er der opsamlet løbende dokumentation og af hvem? Har der været en løbende vurdering, intern supervision, erfaringsudveksling på tværs eller lign. Refererer til læreplan punkt 4.

21 Skema til evaluering af specifik indsats i et tema i henhold til lov om læreplaner Der udfyldes et evalueringsskema pr. tema pr. aldersgruppe. Institutionens navn: Troldehøjen Målgruppe: Vuggestuen 2 3 år Antal børn: 12 Tema: Personlig udvikling Sociale kompetencer Sprog Krop og bevægelse Natur Kulturelle udtryksformer Målgruppe: Hvilke kompetencer og erfaringer skal den pædagogiske læringsproces give børnene mulighed for at tilegne sig? Kopier fra læreplan pkt. 1 Hvilke resultater forventede I? Hvilke aktiviteter forventes gennemført? Kopier fra læreplan punkt 3 Hvilke faktiske aktiviteter er blevet udført? Anfør de mest betydningsfulde aktiviteter ½ - 2 år Barnet skal have kendskab til danske traditioner som Fødselsdag Jul 3-6 år Den voksne præsenterer barnet for forskellige kendetegn ved julen som julepynt, nisser, julemanden og julesange. Den voksne sørger for at der ved fødselsdage bliver hejst flag og sunget fødselsdagssang. Der er blevet holdt fødselsdag for børnene i gruppen Der er blevet hejst flag og sunget fødselsdagsang. Der er blevet lavet enkelt julepynt. Der er blevet sunget de samme julesange i hele december Skriv max ½ side Hvilke tegn er der set på at faktiske resultater er opnået? Børnene har vist interesse for at deltage. De kan genkende flaget og kan forbinde det med fødselsdag, ved at råbe hurra. De kan nogle enkelte julesange. Børnene har talt både om jul og fødselsdage.

22 I hvilken grad er mål blevet opfyldt? I høj grad, da børnene har talt om det og har peget på de billeder der er taget. Hvilke årsager kan forklare om mål er blevet opfyldt eller hindret? De voksne har været godt forberedte. Materialer har været på plads inden de gik i gang. Der har været ro og hygge omkring aktiviteten. Omkring fødselsdage har der været den samme rutine. Det har været en mindre gruppe børn Hvilken læring har refleksion over forløbet resulteret i og hvordan kan denne læring anvendes det kommende pædagogiske arbejde? Det er vigtigt at have alle ting parate. Der skal være ro omkring børnene og det er en god ide at have den samme rutine. Der skal være tid til at den voksne kan forberede sig. Det er godt kun at have en lille gruppe med, så der er mulighed for at støtte og guide det enkelte barn. Hvilke erfaringer kan være anvendelige ved lignende initiativer i lignende kontekst? Hvilken evalueringsproces har der været i dagtilbudet? Der er talt om aktiviteterne på sparrings og teammøder. Der er lavet fotodokumentation. Er der opsamlet løbende dokumentation og af hvem? Har der været en løbende vurdering, intern supervision, erfaringsudveksling på tværs eller lign. Refererer til læreplan punkt 4.

23 Skema til evaluering af specifik indsats i et tema i henhold til lov om læreplaner Der udfyldes et evalueringsskema pr. tema pr. aldersgruppe. Institutionens navn: Troldehøjen Målgruppe: Børnehavebørnene Antal børn: 35 Tema: Personlig udvikling Sociale kompetencer Sprog Krop og bevægelse Natur Kulturelle udtryksformer Målgruppe: Hvilke kompetencer og erfaringer skal den pædagogiske læringsproces give børnene mulighed for at tilegne sig? Kopier fra læreplan pkt. 1 Hvilke resultater forventede I? ½ - 2 år Barnet får kendskab kulturen ved Teateroplevelser Biografture. 3-6 år Hvilke aktiviteter forventes gennemført? Kopier fra læreplan punkt 3 Hvilke faktiske aktiviteter er blevet udført? Anfør de mest betydningsfulde aktiviteter Skriv max ½ side Den voksne giver barnet mulighed for at få forskellige teateroplever Den voksne giver mulighed for at barnet selv kan eksperimenterer med drama/teater. Den voksne sørger for at barnet for tilbud om at komme i biografen. Der har været flere ture i biografen med de forskellige aldersgrupper, hvor filmene har været alderssvarende. Hatteteateret har opført et teaterstykke, hvor børnene selv var medvirkende i forestillingen. Der har været arbejdet med Folk og røvere i Kardemommeby. Hvilke tegn er der set på at faktiske resultater er opnået? Børnene har talt meget om teater og det de har oplevet. At børnene giver udtryk for at de vil være med. De har fået en fornemmelse af, både at se et teater men også selv at være en del af et stykke, med udklædning, sang og roller. Børnene taler om biografturene og vil gerne af sted igen. De genfortæller filmene de har set. Børnene kender historien om Kardemomme og genfortæller den.

24 I hvilken grad er mål blevet opfyldt? I høj grad. Hvilke årsager kan forklare om mål er blevet opfyldt eller hindret? Hvilken læring har refleksion over forløbet resulteret i og hvordan kan denne læring anvendes det kommende pædagogiske arbejde? At det er noget de genkender, at gå teater, lave det selv og komme i biografen. At børnene blev forberedt inden Hatteteateret kom og inden vi gik i biografen.. At den voksne er til stede i aktiviteten og kan støtte de børn, som har behov for det. Børnene har selv været med i planlægningen af projektugen omkring Folk og røvere i Kardemommeby. Vi skal i biografen med jævne mellemrum, så de vænner sig til at der bliver mørkt i biografen, når filmen starter. Vi skal hjælpe dem med at genfortælle eller måske tegne det de har set. Film og teaterforestillinger skal være alderssvarende. Det er givende for børnene, at de selv er aktiv i forestillingen, så de føler sig som en større del af den. Der skal være voksne til stede for at støtte de børn der har behov for det. Når børnene er med i et teater, ser vi barnet i en anden rolle og i en anden relation. Vi skal huske at tale med børnene om, hvordan de oplevede det. Hvilke erfaringer kan være anvendelige ved lignende initiativer i lignende kontekst? Hvilken evalueringsproces har der været i dagtilbudet? Der har været evalueret på sparringsmøder og teammøder. Der har været talt om., hvad børnene fik ud af de enkelte aktiviteter. Der er lavet aktivitetssedler og lavet fotodokumentation Er der opsamlet løbende dokumentation og af hvem? Har der været en løbende vurdering, intern supervision, erfaringsudveksling på tværs eller lign. Refererer til læreplan punkt 4.

Skema til evaluering af specifik indsats i et tema i henhold til lov om læreplaner

Skema til evaluering af specifik indsats i et tema i henhold til lov om læreplaner Skema til evaluering af specifik indsats i et tema i henhold til lov om læreplaner Der udfyldes et evalueringsskema pr. tema pr. aldersgruppe. Institutionens navn: Børnebjerget Målgruppe: Vuggestuen 2-3

Læs mere

Skema til evaluering af specifik indsats i et tema i henhold til lov om læreplaner

Skema til evaluering af specifik indsats i et tema i henhold til lov om læreplaner Institutionens navn: Skovbørnehaven Siflingen Målgruppe: 3-6 år Antal børn: 49 Tema: (Gør det tema der skrives om fed) Personlig udvikling Sociale kompetencer Sprog Krop og bevægelse Natur Målgruppe: ½

Læs mere

Pædagogisk læreplan Hyllinge

Pædagogisk læreplan Hyllinge Kulturelle udtryksformer og værdier Personlige kompetence r/alsidig personlighedsudvikling Sociale kompetencer BARNET Krop og bevægelse Sprog Natur og naturfænomen 1 EMA Personlige kompetencer / alsidig

Læs mere

Skema til evaluering af specifik indsats i et tema i henhold til lov om læreplaner

Skema til evaluering af specifik indsats i et tema i henhold til lov om læreplaner Skema til evaluering af specifik indsats i et tema i henhold til lov om læreplaner Der udfyldes et evalueringsskema pr. tema pr. aldersgruppe. Institutionens navn: Maglehøj Målgruppe: 3-5 år Antal børn:

Læs mere

Delmål: Børn skal udfordres til sproglig kreativitet og til at udtrykke sig på mange forskellige måder.

Delmål: Børn skal udfordres til sproglig kreativitet og til at udtrykke sig på mange forskellige måder. Læreplaner Sproglig udvikling Børn skal kunne udvikle deres sprog i alle hverdagens aktiviteter. Børn skal udfordres til sproglig kreativitet og til at udtrykke sig på mange forskellige måder. børn skal

Læs mere

dagplejen pædagogisk læreplan Natur og naturfænomener Kulturelle udtryksformer og værdier Alsidig personlig udvikling Sproglige Krop og bevægelse

dagplejen pædagogisk læreplan Natur og naturfænomener Kulturelle udtryksformer og værdier Alsidig personlig udvikling Sproglige Krop og bevægelse dagplejen pædagogisk læreplan elle udtryksformer og værdier og naturfænomener Alsidig personlig udvikling lige kompetencer e kompetencer oktober 2009 den pædagogiske læreplan Menneskesyn I dagplejen mener

Læs mere

Evaluering af pædagogiske læreplaner

Evaluering af pædagogiske læreplaner Evaluering af pædagogiske læreplaner 2016-2017 Ifølge Dagtilbudslovens 8 skal der i alle dagtilbud udarbejdes en skriftlig pædagogisk læreplan og dertil skal arbejdet med lærerplanerne evalueres, jf. 9,

Læs mere

Skema til evaluering af specifik indsats i et tema i henhold til lov om læreplaner

Skema til evaluering af specifik indsats i et tema i henhold til lov om læreplaner Skema til evaluering af specifik indsats i et tema i henhold til lov om læreplaner Der udfyldes et evalueringsskema pr. tema pr. aldersgruppe. Institutionens navn: Mariendal Målgruppe: 0-2 Antal børn:

Læs mere

Barnets personlige udvikling er et centralt element for dets trivsel og læring. Vi arbejder for at gøre børnene livsduelige.

Barnets personlige udvikling er et centralt element for dets trivsel og læring. Vi arbejder for at gøre børnene livsduelige. BARNETS ALSIDIGE PERSONLIGHEDSUDVIKLING Barnets personlige udvikling er et centralt element for dets trivsel og læring. Vi arbejder for at gøre børnene livsduelige. - udvikle sig til et selvstændigt menneske

Læs mere

Pædagogiske lærerplaner i Børnehuset Troldblomst. Her kan I læse om, hvordan vi arbejder med de pædagogiske lærerplaner i vuggestuen.

Pædagogiske lærerplaner i Børnehuset Troldblomst. Her kan I læse om, hvordan vi arbejder med de pædagogiske lærerplaner i vuggestuen. Pædagogiske lærerplaner i Børnehuset Troldblomst Her kan I læse om, hvordan vi arbejder med de pædagogiske lærerplaner i vuggestuen. Alsidig personlig udvikling Handler om den måde, barnets personlige

Læs mere

Læreplan for vuggestuegruppen

Læreplan for vuggestuegruppen Læreplan for vuggestuegruppen Sociale Kompetencer Fra 0 3 år er det børnenes styrke at: udtrykke egne følelser vise omsorg for andre at vente på tur at dele med andre at låne ud til andre at lege med andre

Læs mere

Skema til evaluering af specifik indsats i et tema i henhold til lov om læreplaner

Skema til evaluering af specifik indsats i et tema i henhold til lov om læreplaner Institutionens navn: Slotsgårdens Naturinstitution Målgruppe: Antal børn: 14 Tema: (Gør det tema der skrives om fed) Personlig udvikling Sociale kompetencer Sprog Krop og bevægelse Natur Kulturelle udtryksformer

Læs mere

Pædagogisk læreplan Rollingen

Pædagogisk læreplan Rollingen Kulturelle udtryksformer og værdier Personlige kompetence r/alsidig personlighedsudvikling Sociale kompetencer BARNET Krop og bevægelse Sprog Natur og naturfænomen 1 TEMA LÆRINGSMÅL Hvad vil vi opnå ift.

Læs mere

Langsø Vuggestue. De pædagogiske læreplaner 2015-16

Langsø Vuggestue. De pædagogiske læreplaner 2015-16 Langsø Vuggestue. De pædagogiske læreplaner 2015-16 Personalet vil sikre de bedste udviklingsmuligheder for børnene i Børnehuset, samt medvirke til, at børn med særlige behov og deres familier, får optimale

Læs mere

De pædagogiske læreplaner konkrete handleplaner

De pædagogiske læreplaner konkrete handleplaner De pædagogiske læreplaner konkrete handleplaner Indholdsfortegnelse De pædagogiske læreplaner - konkrete handleplaner... 0 Mål for barnets personlige udvikling... 2 Mål for barnets sociale kompetencer...

Læs mere

Læreplan for Krop og bevægelse: I hvilke situationer oplever vi at børn lærer noget om- Krop og bevægelse. Når børn: 0,5-1,5 årige:

Læreplan for Krop og bevægelse: I hvilke situationer oplever vi at børn lærer noget om- Krop og bevægelse. Når børn: 0,5-1,5 årige: Læreplan for Krop og bevægelse: I hvilke situationer oplever vi at børn lærer noget om- Krop og bevægelse. Når børn: Kravler op og ned af stole/borde osv. Spiser selv: bruger kniv, gaffel, fingre, drikker

Læs mere

Sammenhæng. Mål 1. At barnet kan etablere venskaber. Tiltag

Sammenhæng. Mål 1. At barnet kan etablere venskaber. Tiltag Sociale kompetencer Vuggestue Barnets sociale kompetencer udvikles, når barnet oplever sig selv som betydningsfuldt for fællesskabet, kan samarbejde og indgå i fællesskaber. Oplevelse af tryghed og tillid

Læs mere

Pædagogisk læreplan for Mariehønen

Pædagogisk læreplan for Mariehønen Pædagogisk læreplan for Mariehønen Der skal i alle dagtilbud, ifølge dagtilbudsloven, udarbejdes pædagogiske læreplaner. Læreplanerne skal indeholde mål for hvilke kompetencer og erfaringer den pædagogiske

Læs mere

Skema til evaluering af specifik indsats i et tema i henhold til lov om læreplaner

Skema til evaluering af specifik indsats i et tema i henhold til lov om læreplaner Skema til evaluering af specifik indsats i et tema i henhold til lov om læreplaner Der udfyldes et evalueringsskema pr. tema pr. aldersgruppe. Institutionens navn: Svanholm Børnehus Målgruppe: 3-5 år Antal

Læs mere

Fælles PUP læreplanstemaerne Børnehuset Spirebakken

Fælles PUP læreplanstemaerne Børnehuset Spirebakken Fælles PUP læreplanstemaerne Børnehuset Spirebakken Alsidig personlig udvikling Områdets fælles mål for udvikling af børnenes alsidige personlige udvikling er, At barnet oplever sejre og lærer, at håndtere

Læs mere

Evaluering af den pædagogiske læreplan Januar 2014

Evaluering af den pædagogiske læreplan Januar 2014 Afdeling: Krudtuglen Alsidig personlige udvikling Mål Mål for Barnet bliver selvhjulpent Barnet kan mærke egne grænser Barnet oplever sig selv som en vigtig del af en gruppe Barnet kan udtrykke egne behov

Læs mere

Pædagogisk læreplan Børnehuset Den Grønne Kile

Pædagogisk læreplan Børnehuset Den Grønne Kile Kulturelle udtryksformer og værdier Personlige kompetence r/alsidig personlighedsudvikling Sociale kompetencer BARNET Krop og bevægelse Sprog Natur og naturfænomen 1 Personlige kompetencer/ alsidig personlighedsudvikling

Læs mere

Den pædagogiske læreplan

Den pædagogiske læreplan Den pædagogiske læreplan Trivsel Udvikling Ansvar Tillid Gode oplevelser Sociale relationer Engagement Rummelige voksne Sund kost Venner Godt vejr Omsorg Plads til alle Leg Anerkendelse Naturoplevelser

Læs mere

Skema til evaluering af specifik indsats i et tema i henhold til lov om læreplaner

Skema til evaluering af specifik indsats i et tema i henhold til lov om læreplaner Skema til evaluering af specifik indsats i et tema i henhold til lov om læreplaner Der udfyldes et evalueringsskema pr. tema pr. aldersgruppe. Institutionens navn: Sct. Georg gården Målgruppe: 3-6 Antal

Læs mere

Smtte-modeller på indendørs læringsrum i vuggestuen

Smtte-modeller på indendørs læringsrum i vuggestuen Smtte-modeller på indendørs læringsrum i vuggestuen Maren Mus Maren mus. Mere alderssvarende tiltag for de yngste børn. En målrettet pædagogisk indretning af Maren mus. Barnets alsidige personlige udvikling,

Læs mere

Læreplaner Børnehuset Regnbuen

Læreplaner Børnehuset Regnbuen Læring i Børnehuset Regnbuen. Læreplaner Børnehuset Regnbuen Læring er: Læring er når børn tilegner sig ny viden, nye kompetencer og erfaringer. Læring er når barnet øver sig i noget det har brug for,

Læs mere

Pædagogisk læreplan Børnehuset Den Grønne Kile 2015 2016.

Pædagogisk læreplan Børnehuset Den Grønne Kile 2015 2016. Personlige kompetencer / alsidig personligheds udvikling børnenes udvikling og At give plads til at børnene udvikler sig som selvstændige, stærke og alsidige personer, der selv kan tage initiativ. At skabe

Læs mere

Børnegården. Nye mål. Bilag pkt.8 Alsidige personlige udvikling.

Børnegården. Nye mål. Bilag pkt.8 Alsidige personlige udvikling. Alsidige personlige udvikling. Målsætning 0 3 år Barnet udvikler en begyndende kompetence til: At handle selvstændigt. At have indlevelse i andre. At være psykisk robust. Vi har en anerkendende tilgang

Læs mere

SCT. IBS SKOLES BØRNEHAVE

SCT. IBS SKOLES BØRNEHAVE SCT. IBS SKOLES BØRNEHAVE Børnehavens Formål Børnehaven bygger på det kristne livs- og menneskesyn. Det er institutionens mål at fremme børnenes forståelse for den personlige værdighed hos mennesket, og

Læs mere

Den gode overgang. fra dagpleje/vuggestue til børnehave. Brønderslev Kommune Version

Den gode overgang. fra dagpleje/vuggestue til børnehave. Brønderslev Kommune Version Den gode overgang fra dagpleje/vuggestue til børnehave Brønderslev Kommune 2018 Version 150218 Kære forældre Tiden er nu kommet til, at jeres barn snart skal starte i børnehave. Starten i børnehave er

Læs mere

Læreplaner for Nørreå Børnehus -børnehave og vuggestue

Læreplaner for Nørreå Børnehus -børnehave og vuggestue Læreplaner for Nørreå Børnehus -børnehave og vuggestue Indledning Nørreå Børnehus er en privat integreret institution med børnehave og vuggestue. Den er oprettet i august 2010 og er normeret til 40 børn.

Læs mere

Evaluering af læreplan Børneuniverset

Evaluering af læreplan Børneuniverset Evaluering af læreplan 2017 Børneuniverset 1 Faktaoplysninger Institutionens navn Børneuniverset Adresse Drosselvej 28 Telefonnummer 76164792 Hjemmeside www.boerneuniverset.esbjergkommune.dk Leder Souchef

Læs mere

Det er vigtigt, at vi voksne har et tydeligt sprog, og at vi bruger sproget sammen med børnene.

Det er vigtigt, at vi voksne har et tydeligt sprog, og at vi bruger sproget sammen med børnene. De 6 læreplanstemaer Sprog Kultur og kulturelle udtryksformer Krop og bevægelse Sociale kompetencer Natur / naturfænomener Personlig alsidig udvikling På vores personaledage i april 2017 har vi haft vuggestuens

Læs mere

Krop og bevægelse. Jeg er min krop

Krop og bevægelse. Jeg er min krop Krop og bevægelse Jeg er min krop For at være selvhjulpen i hverdagen Vi øver med børnene, så de kan gå fra at være deltagende i hverdagsrutiner til selv at kunne mestre at tage tøj på, spise, gå på toilettet,

Læs mere

OVERORDNEDE RAMMER FOR ARBEJDET MED DE SEKS LÆREPLANSTEMAER

OVERORDNEDE RAMMER FOR ARBEJDET MED DE SEKS LÆREPLANSTEMAER OVERORDNEDE RAMMER FOR ARBEJDET MED DE SEKS LÆREPLANSTEMAER Overordnede læringsmål Inklusion i det omfang det enkelte barn kan magter det! Der arbejdes med læreplanstemaer på stuerne om fredagen. De 3

Læs mere

Pædagogisk læreplan for Harlev dagtilbud 2011 (bilag 2) Barnets alsidige personlige udvikling (strategi for læring og udvikling)

Pædagogisk læreplan for Harlev dagtilbud 2011 (bilag 2) Barnets alsidige personlige udvikling (strategi for læring og udvikling) Pædagogisk læreplan for Harlev dagtilbud 2011 (bilag 2) Barnets alsidige personlige udvikling (strategi for læring og udvikling) Sammenhæng: 0-6 Børn: har brug for en tryg base, hvorfra de tør gå nye veje

Læs mere

Personlige forudsætninger.

Personlige forudsætninger. 4 år Guides til at rydde op på stuen og legepladsen. Eget tøj på egen plads. (holde styr på garderobe) Faste rutiner omkring spisesituationen. Skal kunne dække et bord, med hjælp fra en voksen. 4 år 1.

Læs mere

Evaluering af Firkløverens læreplaner

Evaluering af Firkløverens læreplaner af Firkløverens læreplaner Februar 2012 1 Barnets alsidige og personlige udvikling hviler i sig selv og får rum til deres forskelligheder føler sig afholdt og værdsat, og oplever sig som en del af fællesskabet

Læs mere

Pædagogiske lærerplaner for Børnehaven Løven.

Pædagogiske lærerplaner for Børnehaven Løven. Pædagogiske lærerplaner for Børnehaven Løven. Barnets alsidige personlige udvikling. Barnets skal have mulighed for at tilegne sig sociale og kulturelle erfaringer. Lære barnet respekt for sig selv og

Læs mere

Pædagogisk læreplan for vuggestuen

Pædagogisk læreplan for vuggestuen Pædagogisk læreplan for vuggestuen Personlige kompetencer - At udvikle og styrke sit selvvære. - At egne grænser respekteres. - At lære, at respektere andres grænser. - At udvikle og videreudvikle kompetencer.

Læs mere

Skema til evaluering af specifik indsats i et tema i henhold til lov om læreplaner

Skema til evaluering af specifik indsats i et tema i henhold til lov om læreplaner Skema til evaluering af specifik indsats i et tema i henhold til lov om læreplaner Der udfyldes et evalueringsskema pr. tema pr. aldersgruppe. Institutionens navn: Skolevejens Børnehave Målgruppe: 4-6

Læs mere

Pædagogiske lærerplaner: Personlig udvikling.

Pædagogiske lærerplaner: Personlig udvikling. Pædagogiske lærerplaner: Personlig udvikling. - At give barnet lyst og mod til at udforske og afprøve egne og sine omgivelsers grænser. - At barnet udfolder sig som en selvstændig, stærk og alsidig person,

Læs mere

Natur og natur fænomener: Mål: Børnene får erfaringer med og glæde ved at færdes i naturen. At barnet lærer at værne om og passe på naturen.

Natur og natur fænomener: Mål: Børnene får erfaringer med og glæde ved at færdes i naturen. At barnet lærer at værne om og passe på naturen. LÆreplaner 2016: 1. Social kompetence: Lære sociale spilleregler. Indgå aktivt i fællesskaber. Kan samarbejde, hjælpe, vise omsorg og deltage i konfliktløsninger. Kunne etablere og fastholde relationer

Læs mere

Evaluering af læreplaner 2010

Evaluering af læreplaner 2010 Evaluering af læreplaner 2010 Læreplanstemaerne er alle gennemført, men med varierende resurser. Evalueringen har været fornuftig, men den skriftlige del halter. Særlig vigtig, i år, er vores bilag, som

Læs mere

Læreplaner Dagplejen i Fredericia kommune

Læreplaner Dagplejen i Fredericia kommune Barnet skal føle sig værdifuldt Barnet skal have mulighed for læring Barnet skal kunne håndtere modspil Barnet skal blive selvhjulpen Barnet udvikler indlevelsesevne Jeg aflæser og handler på barnets signaler

Læs mere

Evaluering af den pædagogiske læreplan Januar 2014

Evaluering af den pædagogiske læreplan Januar 2014 Afdeling: Næringen Alsidig personlige udvikling Mål Mål for Barnet bliver selvhjulpet Barnet kan mærke egne grænser Barnet oplever sig selv som en vigtig del af en gruppe Barnet kan udtrykke egne behov

Læs mere

Pædagogisk læreplan Børnehuset Tusindfryd

Pædagogisk læreplan Børnehuset Tusindfryd Kulturelle udtryksformer og værdier Personlige kompetence r/alsidig personlighedsudvikling Sociale kompetencer BARNET Krop og bevægelse Sprog Natur og naturfænomen 1 Personlige kompetencer/ alsidig personlighedsu

Læs mere

Læringsmål ved overgangen fra vuggestue til børnehave (0-3 år)

Læringsmål ved overgangen fra vuggestue til børnehave (0-3 år) Læringsmål ved overgangen fra vuggestue til børnehave (0-3 år) De pædagogiske processer skal lede henimod, at barnet ved slutningen af vuggestuen med lyst har tilegnet sig færdigheder og viden, som sætter

Læs mere

Barndommen og livet skal handle om at skabe et godt børneliv og tilgodese det gode børneliv HER OG NU.

Barndommen og livet skal handle om at skabe et godt børneliv og tilgodese det gode børneliv HER OG NU. AT LEGE ER AT LÆRE Barndommen og livet skal handle om at skabe et godt børneliv og tilgodese det gode børneliv HER OG NU. Med udgangspunkt i Pandrup kommunes mål vedr. læreplaner, der skal tage højde for

Læs mere

Mopælappen. Læreplan vuggestuen

Mopælappen. Læreplan vuggestuen Mopælappen Læreplan vuggestuen Generelle mål for udarbejdelse læreplan. Vi får større indsigt i teori vi vil få flere diskussioner om indhold og det skal bidrage til at styrke vores faglighed. Medarbejderne

Læs mere

Børnehaven Guldklumpens læreplaner

Børnehaven Guldklumpens læreplaner Børnehaven Guldklumpens læreplaner Revideret august 2014 1 Vores pædagogiske arbejde tager udgangspunkt i den anerkendende pædagogik : Anerkendelse består i, at den voksne ser og hører barnet på barnets

Læs mere

Pædagogiske Læreplaner vuggestuen. i Kastanieborgen

Pædagogiske Læreplaner vuggestuen. i Kastanieborgen Pædagogiske Læreplaner vuggestuen i Kastanieborgen Folketinget besluttede i 2004, at alle daginstitutioner skal arbejde med udgangspunkt i en pædagogisk læreplan, der skal omhandle følgende seks fokusområder:

Læs mere

Pædagogiske læreplaner i vuggestuen

Pædagogiske læreplaner i vuggestuen Personlig alsidig udvikling Pædagogiske læreplaner i vuggestuen Når vi udvikler børnenes personlige alsidige kompetencer, giver vi dem evnen til at: Føle sig unik og værdifuld for fællesskabet Være fortrolige

Læs mere

Generel læreplan 2015 Ådalen

Generel læreplan 2015 Ådalen Generel læreplan 2015 Ådalen Tema Overordnede målsætning Læringsmål Sprog Vi ønsker at børnene får mulighed for at udtrykke sig i et nuanceret sprog og kunne kommunikere i et socialt samvær Børnene skal

Læs mere

Krop og bevægelse Indsatsområde

Krop og bevægelse Indsatsområde Krop og bevægelse Indsatsområde 2016-2017 Dagtilbuddet skal gennem brugen af digitale redskaber fremme børnenes udvikling og læring. Gennem brug af digitale redskaber i det pædagogiske arbejde er det målet;

Læs mere

Pædagogiske tiltag til læreplanen: På vej mod 3 år. Krop og bevægelse. At være kropsbevidst:

Pædagogiske tiltag til læreplanen: På vej mod 3 år. Krop og bevægelse. At være kropsbevidst: Pædagogiske tiltag til læreplanen: På vej mod 3 år. Krop og bevægelse. At være kropsbevidst: - sikre at der er plads til at udfolde sig på fysisk. - tilbyde forskellige bevægelseslege,sanglege,hoppelege.

Læs mere

Læreplan for Privatskolens vuggestue

Læreplan for Privatskolens vuggestue Læreplan for Privatskolens vuggestue Privatskolens læreplan beskriver institutionens pædagogik og indeholder læringsmål for de indskrevne børn. Der er ikke tale om en national læreplan, eller en læreplan

Læs mere

Kulturelle udtryksformer. Et barn i Smørblomsten skal opleve

Kulturelle udtryksformer. Et barn i Smørblomsten skal opleve Kulturelle udtryksformer. Et barn i Smørblomsten skal opleve Voksne der opsøger kultur og udtrykker sig kulturelt. Traditioner. Alternative normer og traditioner. Kulturelle oplevelser i det omgivende

Læs mere

Loven om de pædagogiske læreplaner blev vedtaget i Folketinget i Den foreskriver bl.a.:

Loven om de pædagogiske læreplaner blev vedtaget i Folketinget i Den foreskriver bl.a.: Pædagogiske læreplaner for Rødkilde Børnehus Loven om de pædagogiske læreplaner blev vedtaget i Folketinget i 2004. Den foreskriver bl.a.: Børn i dagtilbud skal have et børnemiljø, som fremmer trivsel,

Læs mere

Barnets alsidige personlige udvikling - Toften

Barnets alsidige personlige udvikling - Toften Barnets alsidige personlige udvikling - Toften Sammenhæng Børns personlige udvikling sker i en omverden, der er åben og medlevende. Børn skal opleve sig som værdsatte individer i betydende fællesskaber.

Læs mere

Skema til evaluering af specifik indsats i et tema i henhold til lov om læreplaner

Skema til evaluering af specifik indsats i et tema i henhold til lov om læreplaner Skema til evaluering af specifik indsats i et tema i henhold til lov om læreplaner Der udfyldes et evalueringsskema pr. tema pr. aldersgruppe. 2010 Institutionens navn: Lindehuset Målgruppe: krummegruppen

Læs mere

Alsidige personlig udvikling

Alsidige personlig udvikling Alsidige personlig udvikling Vi skal som voksne være med til at styrke barnets alsidige personlige udvikling ved at: være et forbillede og være anerkendende i tilgangen til barnet, dermed vil barnet opnå

Læs mere

Børn med særlige behov tilgodeses ved at der laves en individuel udviklingsprofil med tilhørende handleplan.

Børn med særlige behov tilgodeses ved at der laves en individuel udviklingsprofil med tilhørende handleplan. Personlig kompetence Børn skal have mulighed for: at udvikle sig som selvstændige, stærke og alsidige personligheder at tilegne sig sociale og kulturelle erfaringer at opleve sig som værdifulde deltagere

Læs mere

Dokumentation og evaluering af pædagogisk læreplan & fokuspunkt for 2013

Dokumentation og evaluering af pædagogisk læreplan & fokuspunkt for 2013 Dokumentation og evaluering af pædagogisk læreplan 2011-2012 & fokuspunkt for 2013 Indledning for læringsmål 2011-2012 Den integrerede Børneinstitution Køjevængets perspektiv for den pædagogiske læreplan

Læs mere

Pædagogiske læreplaner

Pædagogiske læreplaner Pædagogiske læreplaner I Skovparkens Børnehus arbejder vi ud fra de 6 læreplanstemaer i vores pædagogiske praksis. Da vi også er en del af Grønne spirer projekt, som sætter fokus på miljø, udeliv og et

Læs mere

Sundhedsvisioner for børn og unge 0 14 år i Mejrup.

Sundhedsvisioner for børn og unge 0 14 år i Mejrup. Sundhedsvisioner for børn og unge 0 14 år i Mejrup. I Mejrup området vil vi arbejde for, at vore børn og unge oplever sundhed og trivsel som en naturlig del af deres dagligdag. Vi vil arbejde for en fælles

Læs mere

Rønnehusets læreplan tager sit udgangspunkt i det allerede udarbejdede værdigrundlag.

Rønnehusets læreplan tager sit udgangspunkt i det allerede udarbejdede værdigrundlag. Rønnehusets læreplan tager sit udgangspunkt i det allerede udarbejdede værdigrundlag. Læreplanen omhandler følgende 6 temaer: 1. Barnets alsidige personlige udvikling (personlige kompetencer) 2. Sociale

Læs mere

Mål og metoder for de 6 læreplanstemaer

Mål og metoder for de 6 læreplanstemaer Mål og metoder for de 6 læreplanstemaer Barnets alsidige personlige udvikling. Alle børn skal opleve at blive mødt med: Faste kendte voksne, som er glade for at se dem Opmærksomhed, accept, interesse og

Læs mere

Pædagogisk læreplan. 0-2 år. Den integrerede institution Væksthuset Ny Studstrupvej 3c, 8541 Skødstrup

Pædagogisk læreplan. 0-2 år. Den integrerede institution Væksthuset Ny Studstrupvej 3c, 8541 Skødstrup Pædagogisk læreplan 0-2 år Afdeling: Den Integrerede Institution Væksthuset Ny Studstrupvej 3c 8541 Skødstrup I Væksthuset har vi hele barnets udvikling, leg og læring som mål. I læreplanen beskriver vi

Læs mere

Læreplan/udviklingsplan/kompetencehjulet

Læreplan/udviklingsplan/kompetencehjulet Med udgangspunkt i de seks temaer, som BUPL, FOA, KL har udarbejdet: 1) Barnets alsidige personlige udvikling (personlige kompetencer) 2) Sociale kompetencer 3) Sprog og kommunikation 4) Krop og bevægelse

Læs mere

Barnets alsidige personlige udvikling Højen vuggestuen

Barnets alsidige personlige udvikling Højen vuggestuen Barnets alsidige personlige udvikling Højen vuggestuen Sammenhæng Børns personlige udvikling sker i en omverden, der er åben og medlevende. Børn skal opleve sig som værdsatte individer i betydende fællesskaber.

Læs mere

De seks læreplanstemaer: Personlige Kompetencer:

De seks læreplanstemaer: Personlige Kompetencer: De seks læreplanstemaer: Personlige Kompetencer: Vi ligger stor vægt på at møde barnet med accept og respektere børns forskellighed. Vi er støttende, trøstende, omsorgsfulde og anerkender barnets følelser.

Læs mere

Virksomhedsplan Læreplan 2015/2016

Virksomhedsplan Læreplan 2015/2016 Virksomhedsplan Læreplan 2015/2016 1 Den Lille Vuggestue på landet Centalgårdsvej 121 9440 Aabybro Telefon: 22 53 58 29 Læreplan for Den lille Vuggestue på landet 2015/16 Den lille vuggestue er en privatejet

Læs mere

Sammenhæng. Mål 1. At barnet kan etablere og fastholde venskaber. Tiltag

Sammenhæng. Mål 1. At barnet kan etablere og fastholde venskaber. Tiltag Sociale kompetencer Barnets sociale kompetencer udvikles, når barnet oplever sig selv som betydningsfuldt for fællesskabet, kan samarbejde og indgå i fællesskaber. Oplevelse af tryghed og tillid i relation

Læs mere

Læreplanstemaer. Page 1 of 10. Alsidig personlig udvikling. Kan med hjælp

Læreplanstemaer. Page 1 of 10. Alsidig personlig udvikling. Kan med hjælp Revideret januar 2019 Læreplanstemaer Alsidig personlig udvikling Prøver sig af i forskellige situationer og sammenhænge kan indgå i samspil børn andet køn, alder, social og kulturel baggrund end sig veksler

Læs mere

Fanø kommunale dagpleje. Pædagogiske læreplan

Fanø kommunale dagpleje. Pædagogiske læreplan Fanø kommunale dagpleje Pædagogiske læreplan 1 Indholdsfortegnelse: Personlig udvikling...s. 3 Sociale kompetencer...s. 4 Krop og bevægelse...s. 5 Sprog... s. 6 Natur og natur fænomener...s. 7 Kultur og

Læs mere

PÆDAGOGISKE LÆRERPLANER I MARIEHØNEN

PÆDAGOGISKE LÆRERPLANER I MARIEHØNEN PÆDAGOGISKE LÆRERPLANER I MARIEHØNEN Følgende opridser de mål og planer for børnenes læring, vi arbejder med i Mariehønen. Vi inspireres af Daniels Sterns formuleringer omkring barnesynet med udgangspunkt

Læs mere

Pædagogiske læreplaner Holme dagtilbud

Pædagogiske læreplaner Holme dagtilbud Pædagogiske læreplaner Holme dagtilbud De pædagogiske læreplaner sætter mål for det pædagogiske arbejde i Holme dagtilbud. Vi opfatter børnenes læring som en dynamisk proces der danner og udvikler gennem

Læs mere

Pædagogiske læreplaner: Metoder Tema Mål Alment pædagogisk Særligt pædagogisk

Pædagogiske læreplaner: Metoder Tema Mål Alment pædagogisk Særligt pædagogisk Tema Mål Alment Særligt Personlige kompetencer At styrke børnenes selvværd og selvtillid Børnenes selvværd og selvtillid styrkes ved f.eks. at støtte børnene i selv at tage tøj på, dække bord, lave mad,

Læs mere

Læreplaner i Børnehaven Kornvænget.

Læreplaner i Børnehaven Kornvænget. Læreplaner 2013 Læreplaner i Børnehaven Kornvænget. Baggrund: I år 2004 blev der fra ministeriets side, udstukket en bekendtgørelse om pædagogiske læreplaner i alle dagtilbud. Det var seks temaer, der

Læs mere

TROLDEBOS PÆDAGOGISKE LÆREPLAN

TROLDEBOS PÆDAGOGISKE LÆREPLAN TROLDEBOS PÆDAGOGISKE LÆREPLAN Distrikt Nord 23-08-2018 Indhold Det fælles pædagogiske grundlag.. 3 Det fælles tværgående mål. 3 Vi arbejder med et fysisk, psykisk og æstetisk børnemiljø. 5 Vi samarbejder

Læs mere

PÆDAGOGISKE LÆREPLANER 2013 SCT. IB SKOLE`S BØRNEHAVE

PÆDAGOGISKE LÆREPLANER 2013 SCT. IB SKOLE`S BØRNEHAVE PÆDAGOGISKE LÆREPLANER 2013 SCT. IB SKOLE`S BØRNEHAVE 1. Barnets alsidige Personlige Udvikling 2. Sociale kompetencer 3. Sprog 4. Krop og bevægelse 5. Natur og Naturfænomener 6. Kulturelle udtryksformer

Læs mere

Skema til evaluering af specifik indsats i et tema i henhold til lov om læreplaner

Skema til evaluering af specifik indsats i et tema i henhold til lov om læreplaner Skema til evaluering af specifik indsats i et tema i henhold til lov om læreplaner Institutionens navn: Skibbyssens Børnehave 2010 Målgruppe: 3-6 år Antal børn: skiftende 40/26/35 Tema: Personlig udvikling

Læs mere

Læreplanstemaer. Side 1 af 10. Alsidig personlig udvikling. Kan med hjælp

Læreplanstemaer. Side 1 af 10. Alsidig personlig udvikling. Kan med hjælp Revideret januar 2019 Læreplanstemaer Alsidig personlig udvikling Prøver sig af i forskellige situationer og sammenhænge deltager i fælles vokseninitierede aktiviteter veksler mellem at være iagttagende

Læs mere

Navn: Fødselsdato: Forældreunderskrift. Udfyldt Dato og børnelinjen: Udfyldt dato og børnelinjen: Udfyldt dato og børnelinjen:

Navn: Fødselsdato: Forældreunderskrift. Udfyldt Dato og børnelinjen: Udfyldt dato og børnelinjen: Udfyldt dato og børnelinjen: Navn: Fødselsdato: Udfyldt Dato og børnelinjen: Udfyldt dato og børnelinjen: Udfyldt dato og børnelinjen: Udfyldt dato og børnelinjen: 0-3 årige 3-3½ årige 3½-4-5 årige 5-6 årige Natur og naturfænomer

Læs mere

Læreplaner 2013 Sydmors Børnehus

Læreplaner 2013 Sydmors Børnehus Læreplaner 2013 Sydmors Børnehus De 6 temaer er: 1. Barnets alsidige personlige udvikling 2. Sociale kompetencer 3. Sprog 4. Krop og Bevægelse 5. natur og Naturfænomener 6. Kulturelle udtryksformer og

Læs mere

Pædagogisk læreplan Rollingen

Pædagogisk læreplan Rollingen Kulturelle udtryksformer og værdier Personlige kompetence r/alsidig personlighedsudvikling Sociale kompetencer BARNET Krop og bevægelse Sprog Natur og naturfænomen 1 Personlige kompetencer/ alsidig personlig

Læs mere

Pædagogiske læreplaner for. Dagtilbud Skovby Stjær.

Pædagogiske læreplaner for. Dagtilbud Skovby Stjær. Pædagogiske læreplaner for Dagtilbud Skovby Stjær. Læreplanerne for vores dagtilbud rummer vores tanker om det daglige samvær med børnene. Det at have børnene i vores varetægt og vores pædagogiske arbejde

Læs mere

Solstrålen Læreplaner, 2013

Solstrålen Læreplaner, 2013 Solstrålen Læreplaner, 2013 Forord Børns udvikling skal forstås som en helhed derfor begyndte vi i Solstrålen, at kigge på hvordan vi kunne skabe bedre sammenhæng mellem læreplanstemaerne og institutionen

Læs mere

Pædagogiske læreplaner. Lerpytter Børnehave Lerpyttervej 25 7700 Thisted

Pædagogiske læreplaner. Lerpytter Børnehave Lerpyttervej 25 7700 Thisted Pædagogiske læreplaner Lerpytter Børnehave Lerpyttervej 25 7700 Thisted Vision I Lerpytter Børnehave ønsker vi at omgangstonen, pædagogikken og dagligdagen skal være præget af et kristent livssyn, hvor

Læs mere

Pædagogiske. Læreplaner. Vuggestuen Troldhøj Temaer: Barnets alsidige personlige udvikling. Læringsforståelse. Sociale kompetencer.

Pædagogiske. Læreplaner. Vuggestuen Troldhøj Temaer: Barnets alsidige personlige udvikling. Læringsforståelse. Sociale kompetencer. Pædagogiske Læreplaner. Vuggestuen Troldhøj 2016 Temaer: Læringsforståelse Barnets alsidige personlige udvikling Sociale kompetencer Sprog Krop og bevægelse Naturen og naturfænomener Kulturelle udtryksformer

Læs mere

Pædagogiske læreplaner for Eventyrhuset

Pædagogiske læreplaner for Eventyrhuset Pædagogiske læreplaner for Eventyrhuset Klosterparkvej 53-55 4400 Kalundborg Tema Sprog Indhold Verbal/nonverbal kommunikation Ordforråd Udtale Sange Begreber Kendskab til rim og remser Forståelse Vi ønsker

Læs mere

Note fra Slangerup Børnehave

Note fra Slangerup Børnehave Note fra Slangerup Børnehave Vi har i vores evaluering af de pædagogiske læreplaner, måtte erkende at vores mål omkring flere af temaerne ikke er blevet gennemført. Det skyldes at vi har været optaget

Læs mere

Læreplan Læreplanens lovmæssige baggrund

Læreplan Læreplanens lovmæssige baggrund Læreplanens lovmæssige baggrund Dagtilbudslovens 8 8. Der skal i alle dagtilbud udarbejdes en skriftlig pædagogisk læreplan for børn i aldersgruppen 0-2 år og børn i aldersgruppen fra 3 år til barnets

Læs mere

Velkommen. Børnehuset Digterparken

Velkommen. Børnehuset Digterparken Velkommen til Børnehuset Digterparken Dr.Holst Vej 52, 8230 Åbyhøj Tlf: 87138205 www.digterparken.dagtilbud-aarhus.dk S. 1 S. 2 Kære forældre Vi er glade for at kunne byde jer velkommen til Børnehuset

Læs mere

Signe s Signe dagpleje

Signe s Signe dagpleje Signe s dagpleje Signes dagpleje 2015 Kontakt oplysninger: Signe Jørgensen Holleskovvej 24 6683 Føvling Tlf.: 22 25 47 64 Signe Jørgensen Redigeret af Maria Moesgaard KÆRE FORÆLDRE. Velkommen indenfor

Læs mere

Læreplan for D.I.I. Huset på Bakken Side 1

Læreplan for D.I.I. Huset på Bakken Side 1 Læreplan for Huset på Bakken 2013-2014 Tema Mål Metoder Handleplan Alsidig personlig Tage udgangspunkt i Sprogligt vil vi støtte udvikling At have indlevelse i andre barnets nærmeste børnene i at kunne

Læs mere