Manual for kompetencegivende Robusthedskurser

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Manual for kompetencegivende Robusthedskurser"

Transkript

1 Manual for kompetencegivende Robusthedskurser Denne manual er en special-manual, som skal ses i forlængelse af den generelle instruktør manual for Robusthedsprogrammet. Det anbefales kraftigt, at sætte sig grundigt ind i den generelle manual, før man skal undervise på et kompetencegivende Robusthedskursus. I forbindelse med forskningsprojekterne omkring Robusthedsprogrammet (RP) på folkeskoleområdet, ungdomsuddannelsesområdet og i Kriminalforsorgen har der vist sig at være interesse for at udvikle kompetencegivende RP kurser, så unge og voksne kan få et officielt anerkendt bevis for, at de har gennemgået/bestået et RP kursus. Der findes allerede en række modeller i forskellige samfunds-sektorer, som formentlig kan anvendes i denne sammenhæng: Folkeskoler: Valgfag. Ungdomsuddannelser: o Real-kompetence vurdering. o OCN 1. Kriminalforsorgen: AMU. RP kursusmodellen udformes som en grundlæggende skabelon, som kan tilpasses målgruppen og den formelle sektorramme i samarbejde med stake-holder. Én model er allerede testet i Aarhus i RP-OCN projektet. Anbefalinger til et kursusforløb er også omtalt på programmets hjemmeside i afsnittet Vidensvitaminer. Et sæt opgaver til kursusbrug er allerede udviklet. Det vil blive kraftigt udbygget. Robusthedsprogrammet er et modulopbygget program, hvilket gør det nemt at anvende i kursussammenhæng, idet man helt enkelt arbejder med et modul af gangen: Formiding af viden, undervisning, selvstudium Modulrelaterede opgaver. Spørgsmål og debat Skriftlig/mundtilig Individuel elevvurdering og feedback. Efter hvert modul og /eller ved kursusafslutning. Næste RP modul evt med kort repetation af forrige modul Undervisning (Viden og Værktøjer fra Robusthedsprogrammet) veksler undervejs med deltagernes refleksioner og personlige vinkler debatter, gruppearbejder og individuelle opgaveløsninger. I RP kursusmodellen er der anbefalinger for antal, varighed og rækkefølge af modulerne. Afhængigt af den konkrete kontekst, kan dette modificeres. Der vil dog være minimumskrav, som er bestemt af den formelle sektorramme for et givet kursus. Den formelle ramme er også bestemmende for betingelserne for udstedelse af et kursusbevis inden for sektorens almindelige retningslinjer. Det kan være: 1 OCN = Open College Network. Se

2 Tilstrækkeligt fremmøde. Tilstrækkeligt antal afleverede opgaver/fremlæggelser af tilstrækkelig kvalitet. En samlet vurdering af deltagerens niveau (svarende til en årskarakter ). I samarbejde med de enkelte stake-holders fastlægges de endelige udgaver af de kompetencegivende RP kurser på grundlag af modul-listen i nærværende dokument eller på kursus-websiden (under Instruktor-websiden indeholder også links til alle relevante materialer, slides, film og opgaver i opdaterede udgaver. For at kunne undervise på et kompetencegivende Robusthedskursus skal man have gennemgået basiskursus i anvendelse af Robusthedsprogrammet. For at få adgang til skal man oprette en brugerprofil med personlig adgangskode. Den grundlæggende model for et kompetencegivende Robusthedskursus indeholder følgende 9 undervisningsmoduler (som udgangspunkt: i alt 14 sessioner / 21 timer): 1. Robusthed Hvad er det? Robusthed.dk Viden og værktøjer om robusthed i hverdags-højde. Det meste handler om tanker, fordi: a. Tanker er værktøjer til livet. b. Viden om, hvordan verden virker på den indvendige side, er lige så vigtig som viden om, hvordan verden virker udenfor. c. Mental Træning = Succes. d. Der er noget, man skal kunne tåle Formål med kurset: a. Klare udfordringer - så nemt som muligt herunder uddannelse og arbejde. b. At kunne passe på sig selv og andre i udfordrende situationer. 2. Tankebobler. Skadelige tanker og brugbare tanker. 3. Historier 4. Opmærksomhed 5. Tænkehjernen og Hjernens 112 inkl.: Berolig Hjernens 112 Vejrtrækning, Hjernens apotek 6. Øvebaner A Tankespillet 7. Livsstil 8. Robuste fællesskaber 9. Øvebaner B På de følgende sider findes undervisnings- og opgave vejledning for hvert modul. Til denne manual hører et slideshow med slides til alle moduler samt et opgavesæt med individuelle hjemmeopgaver. Hvis kursuslederen vurderer, at deltagerne ikke kan/skal lave hjemme-opgaver, bør kursustiden udvides, så opgaverne kan laves på klassen. Kursusdeltagerne skal have udleveret Robusthedsprogrammet i print (i alt 70 sider) OG opgavehæftet, ved kursets start. Kan printes fra

3 I forhold til hvert modul har underviser principielt set en række valgmuligheder: Formidlingsform. Der kan vælges mellem: 1. At underviser selv præsenterer den viden, der hører til det pågældende modul ved hjælp af slides fra slideshowet: Robusthed manual Kompetencekursus slides på Robusthed.dk/instruktor. 2. At vise en eller flere af de små film fra Robusthed.dk. 3. Selvstudium, hvor kursisterne selv går på opdagelse på Robusthed.dk. I denne manual er der fokus på 1 og 2. Det er op til kursusleder lokalt at vurdere, om deltagerne på et eller flere moduler kan gennemføre det udelukkende ved selvstudium. På alle moduler - undervejs i undervisningen: Debat, med deltagernes refleksioner og personlige vinkler (naturligvis). Opgaver: Gruppeopgaver på klassen Hjemmeopgaver Arbejdsform. Der kan vælges mellem: Undervisning Individuelt arbejde Gruppearbejde debat Bedømmelse. Der kan vælges mellem: Individuel bedømmelse Gruppe bedømmelse For hvert modul er der givet anbefalinger til ovenstående punkter. Desuden er angivet forslag til varighed, antal timer/sessioner for hvert modul. I manualen, opgavehæftet og slideshow, er anvendt unikke farvekoder for hvert modul, så det er nemt at finde rundt.

4 Modul 1: Robusthed Hvad er det? Formidlingsform. Underviser præsenterer den viden, der hører til dette modul ved hjælp af slides fra slideshowet: Robusthed manual Kompetencekursus slides på Robusthed.dk/instruktor. Slides er vist på de følgende sider med stikord til, hvad der skal siges. Vis evt. den lille film fra Robusthed.dk om, hvad Robusthed grundlæggende er for noget. Opgaver Gruppeopgave og efterfølgende plenum debat om Robusthed (opgaven er vist på slide i slideshowet: Robusthed manual Kompetencekursus slides på Robusthed.dk/instruktor) Hjemmeopgave: Find og beskriv eksempler på Robusthed fra egen hverdag (opgaven er i opgavehæftet og skal løses inden næste session. Arbejdsform: Undervisning, Individuelt arbejde, gruppearbejde og debat. Bedømmelse: Individuel bedømmelse af hjemmeopgave. Varighed, antal timer/sessioner: 1 session á 1 time.

5

6

7

8

9 Modul 2: Tankebobler Formidlingsform. Der kan vælges mellem: Formidlingsform Underviser præsenterer den viden, der hører til dette modul ved hjælp af slides fra slideshowet: Robusthed manual Kompetencekursus slides på Robusthed.dk/instruktor fra Robusthed.dk/instruktor. Stikord til, hvad der skal siges i forbindelse med slides, er vist på næstfølgende side (hentet fra den generelle Robusthed kursusmanual). Desuden er der slides med oplæg til debat og opgaver. Vis evt. den lille film fra Robusthed.dk om Tankebobler Opgaver I dette modul er der 4 gruppe-opgaver/øvelser (vist på tilhørende slide), fordi dette modul er meget grundlæggende. Langt det meste af tiden i dette modul (2 sessioner á 1½ time) består af gruppearbejde og plenumsnak om gruppernes refleksioner. NB: print på forhånd et sæt (grå + grøn) tankebobler fra instruktor websiden til hver deltager gerne laminerede, så de kan bruges undervejs i resten af kurset. OG print opgaverne fra de følgende sider (et sæt til hver deltager. Der udleveres en opgave af gangen). 1. Øvelse til to personer: Med en grå og en grøn tankeboble a. Vurder en tanke: Er den skadelig/brugbar/både-og? b. Hvordan kommer man fra en skadelig tanke til en brugbar tanke? 2. Øvelse til to personer fra kapitlet Tankelege for alle aldre: Du bestemmer. 3. Gruppe øvelsen fra kapitlet Tankelege i alle aldre: Gør det usynlige synligt (printes fra instruktor websiden). 4. En gruppesnak om specialpakken Tankebobler (printes fra Instruktor websiden). Efter hver øvelse: Grundig plenumsnak med tankevækkende eksempler fra gruppearbejdet. Hjemmeopgave: Find og beskriv eksempler på skadelige og brugbare tanker fra egen hverdag (opgaven er i opgavehæftet og skal løses inden næste session).

10 Arbejdsform: Individuelt arbejde og gruppearbejde. Bedømmelse: Individuel bedømmelse af hjemmeopgave. Varighed, antal timer/sessioner: 2 sessioner á 1½ time (med midtvejs pauser). På de følgende sider i denne manual finder du: 1 slide med stikord til hvad der skal sigestil indledning til dette modul. Gruppeopgave 1 (til print til alle deltagere) Gruppeopgave 2 (til print til alle deltagere) Gruppeopgave 2 (til print til alle deltagere) Gruppeopgave 4 (til print til alle deltagere) NB: HUSK: print på forhånd et sæt (grå + grøn) tankebobler fra instruktor websiden ( til hver deltager gerne laminerede, så de kan bruges undervejs i resten af kurset.

11 Modul 2: Tankebobler Titel: Tankebobler Slide tekst/billede: Stikord til, hvad der skal fortælles i forbindelse med slide På en måde kan man sige, at der kun findes to slags tanker: Tanker, man kan tage skade af og Tanker, man kan bruge til noget. Tanker, vi kan bruge til noget, er ikke nødvendigvis glade tanker. Det er godt at blive bange, vred og ked af det på rette tid og sted. Det er kun, hvis det bliver for meget, eller det varer for længe, så kan man tage skade. Det kan blive så slemt, at man slet ikke kan finde nogen tanker, som kan bruges til noget (Brug evt. Handout boblerne og lad den grå boble overskygge den grønne (se specialpakken Tankebobler). Man kan øve sig i at bevæge sig fra skadelige til brugbare tanker (vis det). I Robusthedsprogrammet er der et kapitel med Tankelege for alle aldre blandt andet med tankeboble øvelser. Dem skal vi arbejde meget med 4 gruppeopgaver + hjemmeopgave.

12 Modul 2: Tankebobler. GRUPPE-OPGAVE 1 Dette er en opgave for to personer: 1. Med en grå og en grøn tankeboble a. Vurder en tanke: Er den skadelig/brugbar/både-og? b. Hvordan kommer man fra en skadelig tanke til en brugbar tanke? Gentag øvelsen med 3-5 forskellige tanker eller mere Efterfølgende: Snak i plenum om øvelsen.

13 Modul 2: Tankebobler. GRUPPE-OPGAVE 2 Dette er en Tankeøvelse fra afsnittet Tankelege for alle aldre fra Robusthed.dk Du bestemmer Det kan være godt at holde fast i nogle tanker i lang tid. Andre tanker (destruktive tanker) er det godt at give slip på og flytte opmærksomheden til andre tanker, som kan bruges til noget. Du kan bestemme over dine tanker, i stedet for at dine tanker bestemmer over dig. Tegn tre tankebobler. Læg en finger på en af de tre tankebobler og tænk på noget, som passer til denne boble. Hvis tanken smutter fra dig, så start forfra. Kik på et ur og læg mærke til: Hvor lang tid du kan holde fast i en tanke. Hvor hurtigt kan du give slip på en tanke. Hvor hurtigt du kan skifte fra én tanke til en anden tanke og tilbage igen. Når du leger Bestemmer-legen tit, kan du blive Mester i at bestemme over dine tanker. Det kan være sjovt at være to eller tre personer med i denne leg, og følge, hvordan hver persons finger flytter sig på boblerne og vide, at der foregår usynlige forandringer ind i hovedet på alle 2. Efter hver af de tre dele af legen: Fortæl hinanden om, hvad der foregik inde i tankerne undervejs. 2 Læs mere om det usynlige, side 12 og 51.

14 Modul 2: Tankebobler. GRUPPE-OPGAVE 3 Dette er en Tankeøvelse fra afsnittet Tankelege for alle aldre fra Robusthed.dk Gør det usynlige synligt Vælg et Tanketema for øvelsen og skriv/tegn temaet på en tankeboble. Læg denne tematankeboble midt på et bord. Hver deltager bruger nu 1-2 minutter på at tænke over temaet og skriver stikord/tegner om sine tanker på hver sin tankeboble (tænkerunde 1). Lægger derefter alle tankebobler rundt om tema-boblen. Efter tur fortæller hver deltager i højst 1 minut om sine tanker om temaet (fortællerunde 1). De andre stiller derefter nysgerrigheds-spørgsmål: Fortæl lidt mere om. Hvad kan forklaringen mon være? Hvad tænker du, vi kan gøre, lige nu, senere? Hvad kan give mening for dig, at prøve? Efter denne runde bruger hver deltager igen 1-2 minutter på at tænke over temaet, og hvad de andre har fortalt og skriver stikord/tegner om sine (nye) tanker på en ny tankeboble (Tænkerunde 2). Alle lægger derefter deres tankebobler uden for sin første tankeboble. Derefter køres en fortællerunde 2 på præcis samme måde som fortællerunde 1. Det er en god ide at lave en kort samlet konklusion på gruppens gennemgang af temaet og fortælle, hvordan det har været at lave øvelsen.

15 Modul 2: Tankebobler. GRUPPE-OPGAVE 4 En gruppesnak om specialpakken Tankebobler (printes fra Instruktor websiden). 1. Lad gruppen læse specialpakken (1 ark, to sider). 2. Gruppesnak om indholdet med eksempler/tanker fra egen hverdag. 3. Plenumsnak om gruppernes refleksioner.

16 Modul 2: Tankebobler. Hjemmeopgave Hjemmeopgave: Find og beskriv eksempler på skadelige og brugbare tanker fra egen hverdag. Opgaven er i opgavehæftet og skal løses inden næste session.

17 Modul 3: Historier Formidlingsform. I første session gennemgås slide nr. 1: Lyt evt. til en eller flere af historierne på Robusthed.dk (Tankernes Hus osv.) Klik på Højttalerikonet, så bliver historien læst op. Resten af tiden i dette modul bruges på opgaver. Opgaver Gruppeopgave på klassen (resten af tiden i den første session): Vælg en af Historie-opgaverne fra filen RP opgaver på Robusthed.dk/instruktor. Hjemmeopgave: Vælg en af Historie-opgaverne fra filen RP opgaver på Robusthed.dk/instruktor. Hjemmeopgaven skal afleveres inden næste session. I session 2 præsenterer deltagerne resultatet af deres gruppeopgaver for hinanden. Evt. præsenterer enkelte deltagere også deres individuelle hjemmeopgaver (frivilligt).

18 Arbejdsform: Gruppearbejde og individuelt arbejde. Bedømmelse: Individuel bedømmelse af hjemmeopgave. Varighed, antal timer/sessioner: 2 sessioner á 1½ time (med midtvejs pauser). Der kan sagtens bruges flere sessioner på dette modul, hvis det vurderes muligt og hensigtsmæssigt.

19 Modul 4: Opmærksomhed Formidlingsform. Underviser præsenterer den viden, der hører til dette modul ved hjælp af slides fra slideshowet: Robusthed manual Kompetencekursus slides på Robusthed.dk/instruktor. Stikord til, hvad der skal siges i forbindelse med disse slides, er vist på næstfølgende sider (hentet fra den generelle Robusthed kursusmanual). Desuden er der slides med oplæg til debat og opgaver. Vis evt. den lille film fra Robusthed.dk om opmærksomhed. Opgaver: Gruppearbejde og hjemmeopgave, vist på følgende sider, på slides og i opgavehæftet. Arbejdsform: Gruppearbejde, individuelt arbejde og plenumdebat. Bedømmelse: Der er ingen bedømmelse af hjemmeopgaven, men alle deltagernes resultater (målinger) fra hjemmeopgaven skrives op på tavlen i næste session og indgår i plenumdebatten om opmærksomhed og forstyrrelser. Varighed, antal timer/sessioner: 1 session af 1½ time (inklusive gruppearbejde) + ½ session (debat om hjemmeopgaven og videnskabelig undersøgelse)

20 Modul 4: Opmærksomhed Titel: Opmærksomhed 1 Slide tekst/billede: Anvendelsesområde: Intro-foredrag: 1½-2 timers varighed Intro-temadage: ½-1-2 temadag(e) Basiskursus i anvendelse af Robusthedsprogrammet Prioritet Medium Lav Teoretisk/empirisk baggrundsinformation Stikord til hvad der skal fortælles i forbindelse med slide Nyt eksempel fra Robusthedsprogrammet som også figurerer i historien om Tankernes Hus: Opmærksomheden, Hjernens spotlys. Brug cykellygte og brug beskrivelsen fra websitet præcist! Se også introforedraget (link fra forsiden af Robusthed.dk). Husk at sammenligne med Spotlyset på en musikscene. Gå videre til næste slide (Opmærksomhed 2) du kan evt. nøjes med at bruge Opmærksomhed 2 slide.

21 Modul 4: Opmærksomhed Titel: Opmærksomhed 2 Slide tekst/billede: Anvendelsesområde: Intro-foredrag: 1½-2 timers varighed Intro-temadage: ½-1-2 temadag(e) Basiskursus i anvendelse af Robusthedsprogrammet Prioritet Høj Teoretisk/empirisk baggrundsinformation Stikord til hvad der skal fortælles i forbindelse med slide Fortæl: Hvis man skulle tegne det, så kunne det se sådan her ud. Illustrer med lygten: o JEG et ( lysmesteren ) kan bestemme over opmærksomheden o Begivenheder kan trække i opmærksomheden (brug hverdagseksempler) o For at være Robust, skal man kunne: Holde opmærksomheden fast = koncentrere sig, f.eks. i en samtale eller en opgave. Trække sin opmærksomhed fri af destruktive tanker. Flytte sin opmærksomhed rundt = være nysgerrig/fleksibel o Illustrer evt. med lygten, hvad ADHD er.

22 Modul 4: Opmærksomhed Titel: Opmærksomhed 3 Slide tekst/billede: Anvendelsesområde: Intro-foredrag: 1½-2 timers varighed Intro-temadage: ½-1-2 temadag(e) Basiskursus i anvendelse af Robusthedsprogrammet Prioritet Høj Teoretisk/empirisk baggrundsinformation Stikord til hvad der skal fortælles i forbindelse med slide Når der er stærkt spotlys på et punkt på en teater- eller musikscene, så bliver alt uden omkring mørkt det eksisterer ikke. Det samme oplever vi, når opmærksomheden er stærkt fokuseret i følgende situationer, positivt eller negativt: o o o o o Fordybelse når man er dybt engageret, dybt koncentreret om et eller andet spændende og vigtigt. Mennesker, som på eliteniveau kan fokusere og koncentrere sig i nærvær og opgaveløsning. Når vi drukner i destruktive tanker, som vi ikke kan trække os selv fri af Mennesker, som har set lyset, er i bogstavelig forstand blevet formørkede, fordi de kun ser verden ud fra deres eget lys. Det er forklaringen på fundamentalisme og radikalisering. Negativ hyper-opmærksomhed er især en risiko, når der er alarm inde i hjernen. Emnet Hjernens 112/Hjernens alarmsystem gennemgås i næste session.

23 Modul 4: Opmærksomhed I dette modul er der en gruppeopgave og en hjemmeopgave OG i den efterfølgende session en debat på grundlag af hjemmeopgaven og en videnskabelig artikel. Gruppeopgaven og hjemmeopgaven er vist Nedenfor og på de følgende sider. På slides fra slideshowet: Robusthed manual Kompetencekursus slides på Robusthed.dk/instruktor. I opgavehæftet RP manual Kompetencekursus opgavehæfte på Robusthed.dk/instruktor. Oplægget til debatten i den efterfølgende session er vist på slide i slideshowet: Robusthed manual Kompetencekursus slides på Robusthed.dk/instruktor og på siden efter hjemmeopgaven i denne manual. Gruppeopgave Hvornår går det godt med at styre opmærksomheden? Find mindst 3 eksempler fra hverdagen. Skriv det ned. Hvornår går det ikke godt med at styre opmærksomheden? Find mindst 3 eksempler fra hverdagen. Skriv det ned. Hvordan flytter vi vores opmærksomhed fra A til B? Hvad kan gøre det nemmere at flytte sin opmærksomhed? Hvad kan gøre det sværere at flytte sin opmærksomhed? Plenum-snak om gruppernes eksempler.

24 Modul 4: Opmærksomhed Hjemmeopgave: Forstyr en person. Opgaven handler om at vise, hvor meget forstyrrelser påvirker vores opmærksomhed og evne til at løse opgaver selv om det er simple opgaver. 1. Du skal bruge en forsøgsperson. Læs opgaven på forhånd og forklar personen, hvad det går ud på. 2. Download spil-app en Flow Free på en smartphone. 3. Lad forsøgspersonen løse et par af de nemmeste opgaver, så han/hun forstår, hvad spillet går ud på. 4. Vælg derefter en opgave i Flow Free, som er lidt sværere, så det tager længere tid at løse opgaven. Mål, hvor lang tid (sekunder) personen skal bruge for at løse en sådan middelsvær opgave (brug stopuret på en anden smartphone). Gentag det eventuelt 3 gange og beregn et gennemsnit. 5. Lad nu personen løse en af de middelsvære Flow Free opgaver (mål igen, hvor lang tid det tager at løse opgaven!). Samtidig skal personen løse den følgende regneopgave, som du læser højt (langsomt, så personen kan nå, at regne det ud undervejs): x x x x 2 6. Hvor meget længere tid tog det for personen at løse Free Flow opgaven, fordi han/hun blev forstyrret af regneopgaven. 7. Tag resultatet med til næste time på Robusthedskurset. Alle deltagernes resultater skrives op på tavlen.

25 Modul 4: Opmærksomhed Plenum debat om opmærksomhed og forstyrrelse. (Brug cirka halvdelen af session 2 efter hjemmeopgaven på denne debat. Den anden halvdel af denne session bruges til introduktion af næste modul, modul 5: Tænkehjernen og Hjernens 112.) 1. Resultatet af hjemmeopgaven Forstyr en person. 2. En videnskabelig undersøgelse med personer: A wandering mind is an unhappy mind: The more our minds wander, the less happy we are: Whatever people were doing, whether it was having sex or reading or shopping, they tended to be happier if they focused on the activity instead of thinking about something else. Science Nov 12;330(6006):932. doi: /science

26 Modul 5: Tænkehjernen og Hjernens 112 Formidlingsform Underviser præsenterer den viden, der hører til dette modul ved hjælp af slides fra slideshowet: Robusthed manual Kompetencekursus slides på Robusthed.dk/instruktor. Stikord til, hvad der skal siges i forbindelse med slides, er vist på næstfølgende sider (hentet fra den generelle Robusthed kursusmanual). Desuden er der slides med oplæg til debat og opgaver. Vis evt. den lille film fra Robusthed.dk om Tænkehjernen og Hjernens session (½ session, fordi første halvdel er brugt på afslutningen af modul 4): Her præsenteres den grundlæggende viden om Tænkehjernen og Hjernens 112 ved hjælp af de to første slides. Sessionen afsluttes med debat (oplæg vist på efterfølgende slide). Session 2 (1½ time, inklusive midtvejs-pause med en gåtur-opgave): start med kort resume af den grundlæggende viden fra session 1. Derefter fortsæt med gennemgang af Berolig Hjernens 112 i akutte situationer og Vejrtrækning (se slides). I pausen: Løs opgaven pause (se slide) Efter pausen: Gennemgå afsnittet fra Robusthed.dk, der hedder Akut krise, beskyt Hjernens 112, som handler om, hvad man skal gøre i de første 6 timer efter en chokerende begivenhed, for at forebygge, at oplevelsen sætter sig fast i Hjernens 112. (også vist på slide). Fortæl evt. historien fra Robusthed.dk/historier fra det virkelig liv, om beskyttelse af Hjernens 112 (historien handler om nogle børn, der var involveret i en svævebaneulykke i Norge). Historien hedder Akut krise spontan heling. Hjemmeopgave mellem session 2 og session 3: Løs opgaven om Hjernens 112 fra filen RP opgaver (findes til sidst i filen, efter alle historieopgaverne). Filen RP opgaver ligger på Robusthed.dk/instruktor. NB: Print opgaven til deltagerne (1 ark, 2 sider).

27 Session 3 (1½ time): Gruppeopgave om specialpakken Hjernens 112 og problemløsning. Specialpakken ligger på Robusthed.dk/instruktor. Gennemgå principperne før gruppearbejdet. NB: Print opgaven til deltagerne (2 ark, 2 sider). Plenum debat om specialpakken med eksempler på, hvordan deltagerne allerede bruger /har brugt principperne i deres hverdag eller eksempler fra nogen, de kender. Kort om Hjernens apotek (se slide). Udlever folder (NB: PRINT til alle) + link til lydfilen (findes på og gennemgå kort informationen i folderen. Henvis også deltagerne til at læse mere på Robusthed.dk under afsnittet om kroppens/hjernens apotek. Opgaver: Hjemmeopgave (mellem session 2 og 3) + gruppeopgaver (i session 2 og 3) Arbejdsform: Individuelt arbejde, gruppearbejde og debat Bedømmelse: Individuel bedømmelse af hjemmeopgave. Varighed, antal timer/sessioner: ½ session + 1 session (1½ time) + 1 session (1½ time)

28 Modul 5: Tænkehjernen og Hjernens 112 Session 1 Titel: Tænkehjernen og Hjernens Slide tekst/billede: Anvendelsesområde: Intro-foredrag: 1½-2 timers varighed Intro-temadage: ½-1-2 temadag(e) Basiskursus i anvendelse af Robusthedsprogrammet Prioritet Høj Teoretisk/empirisk baggrundsinformation Dette er præsentationen af det neurobiologiske grundlag for mentalisering og Robusthed og dermed en af hovedkomponenterne i Robusthedsprogrammet fordi dette er grundvilkårene for, hvordan vi fungerer som mennesker. Stikord til hvad der skal fortælles i forbindelse med slide Brug beskrivelsen fra introforedraget (link fra forsiden af Robusthed.dk) Spillet mellem de to dele af hjernen starter lige efter fødslen forældrenes reaktion på spædbarns gråd skruer op eller ned for følsomheden i hjernens 112 barnet lærer at tåle sig selv, når han/hun har det skidt (eller det modsatte). Det er også en af forudsætningerne for at kunne tåle andre mennesker, når de har det skidt (når man har det skidt, er det ikke hjælpsomt at være sammen med en, der også går i alarm). Hjernens 112 kan (fordi den er super god til at huske) reaktiveres, evt. retraumatiseres af: o Begivenheder, der ligner det farlige/ubehagelige o At tænke på det i værste fald rumination o At snakke om det hvis samtalen udelukkende begrænser sig til forståelse og ikke fører til ny indsigt og handlinger. Nogle af de mennesker, som går i terapi, får det værre af det, fordi terapien kan reaktiverer deres 112).

29 Modul 5: Tænkehjernen og Hjernens 112 Titel: Tænkehjernen og Hjernens Slide tekst/billede: Anvendelsesområde: Intro-foredrag: 1½-2 timers varighed Intro-temadage: ½-1-2 temadag(e) Basiskursus i anvendelse af Robusthedsprogrammet Prioritet Høj Teoretisk/empirisk baggrundsinformation Dette er præsentationen af det neurobiologiske grundlag for mentalisering og Robusthed og dermed en af hovedkomponenterne i Robusthedsprogrammet fordi dette er grundvilkårene for, hvordan vi fungerer som mennesker. Stikord til hvad der skal fortælles i forbindelse med slide Brug beskrivelsen fra introforedraget (link fra forsiden af Robusthed.dk)

30 Modul 5: Tænkehjernen og Hjernens 112 Oplæg til plenumdebat: Skriv op på tavlen hverdagseksempler om Tænkehjernen og Hjernens 112 på baggrund af deltagernes ideer, erfaringer og oplevelser.

31 Modul 5: Tænkehjernen og Hjernens 112 Session 2: Titel: Berolig Hjernens Slide tekst/billede: Anvendelsesområde: Intro-foredrag: 1½-2 timers varighed Intro-temadage: ½-1-2 temadag(e) Basiskursus i anvendelse af Robusthedsprogrammet Prioritet Høj Teoretisk/empirisk baggrundsinformation Stikord til hvad der skal fortælles i forbindelse med slide Ind imellem bliver der blå blink alarm inde i hjernen i en situation, hvor det slet ikke er smart, og hvor det hurtigst muligt drejer sig om at komme tilbage til Tænkehjernen i en fart. Spørgsmålet er, om der findes noget i verden man kan gøre, som på samme tid opfylder følgende kriterier: o Det er formentlig det mest effektive man kan gøre o Det kan bruges i enhver tænkelig situation o Det er usynligt o Det er gratis o Det har ingen bivirkninger o Det kræver ikke noget udstyr o Vi kan det i forvejen Der er forskellige gode bud. Det det handler om her er (næste slide)

32 Modul 5: Tænkehjernen og Hjernens 112 Titel: Berolig Hjernens Slide tekst/billede: Anvendelsesområde: Intro-foredrag: 1½-2 timers varighed Intro-temadage: ½-1-2 temadag(e) Basiskursus i anvendelse af Robusthedsprogrammet Prioritet Høj Teoretisk/empirisk baggrundsinformation Stikord til hvad der skal fortælles i forbindelse med slide Brug beskrivelsen fra introforedraget på Robusthed.dk (link fra forsiden). Suppler evt med: o Det er urgammel viden og kernen i de såkaldte store traditioner, fx yoga, meditation og mindfulness. o Viden ligger i Tænkehjernen som kan være lukket ned i forbindelse med 112 alarm, så man ikke har adgang til denne viden om vejrtrækning. Hvis man virkelig vil bruge det til noget, skal man øve vejrtrækning i fredstid, så det sidder på rygmarven, så det er det, man gør pr. refleks, når man er i alarm. o Det er ligesom, når vi lærer små børn at børste tænder vi træner det med dem hundredevis af gange det er tandhygiejne. Eller træning af håndvask = håndhygiejne. Det her er mental hygiejne en simpel måde at rense sindet for snavs og skidt. Gruppeopgaver

33 Modul 5: Tænkehjernen og Hjernens 112 Titel: Berolig Hjernens Slide tekst/billede: Anvendelsesområde: Intro-foredrag: 1½-2 timers varighed Intro-temadage: ½-1-2 temadag(e) Basiskursus i anvendelse af Robusthedsprogrammet Prioritet Medium Teoretisk/empirisk baggrundsinformation Stikord til hvad der skal fortælles i forbindelse med slide Her er et eksempel på, hvordan man kan træne beroligelse af hjernens 112 ved hjælp af vejrtrækningen så det samtidig er opmærksomhedstræning hvilket jo i høj grad også handler om Robusthed, som tidligere omtalt. Brug beskrivelsen fra introforedraget på Robusthed.dk (link fra forsiden). Brug lommelygten.

34 Modul 5: Tænkehjernen og Hjernens 112 Titel: Berolig Hjernens Slide tekst/billede: Anvendelsesområde: Intro-foredrag: 1½-2 timers varighed Intro-temadage: ½-1-2 temadag(e) Basiskursus i anvendelse af Robusthedsprogrammet Prioritet Medium Teoretisk/empirisk baggrundsinformation Stikord til hvad der skal fortælles i forbindelse med slide Brug beskrivelsen fra introforedraget på Robusthed.dk (link fra forsiden). Brug lommelygten. Gruppe opgaver (en mulighed i forbindelse med kursusforløb) Max 10 minutter: En kort snak to og to om vejrtrækning i hverdagen. Eller: Max 15 minutter: PAUSE- Gåtur, alene eller to og to, prøv at fokusere opmærksomheden udelukkende på vejrtrækningen

35 Modul 5: Tænkehjernen og Hjernens 112 Titel: Beskyt Hjernens 112 i de første 6 timer efter en chokerende begivenhed. Slide tekst/billede: Anvendelsesområde: Intro-foredrag: 1½-2 timers varighed Intro-temadage: ½-1-2 temadag(e) Basiskursus i anvendelse af Robusthedsprogra mmet Prioritet Høj Teoretisk/empirisk baggrundsinformation Stikord til hvad der skal fortælles i forbindelse med slide Meget ubehagelige og farlige situationer kan gøre alarmsystemet overfølsomt. I værste fald kan man udvikle det, som kaldes Post Traumatisk Stress Disorder (PTSD) med risiko for, at ens livsmuligheder indskrænkes. Ny forskning tyder på, at hvis man i de første timer efter oplevelsen bruger meget af tiden på at tænke på og snakke om, hvor forfærdeligt det har været, er der risiko for, at oplevelsen sætter sig fast i alarmsystemet. Og hvis man sover indenfor de første 6 timer, vil alarmsystemet bedre huske det forfærdelige fordi oplevelser fæstnes i vores langtidshukommelse, mens vi sover. Forskningen tyder på, at 6 meget simple forholdsregler i de første 6 timer efter en akut krisesituation, kan forebygge udviklingen af overfølsomhed i hjernens alarmsystem og dermed reducere risikoen for PTSD. Gennemgå de punkter, der er vist på sliden. Fortæl evt. historien fra Robusthed.dk/historier fra det virkelig liv, om beskyttelse af Hjernens 112 (historien handler om nogle børn, der var involveret i en svævebaneulykke i Norge). Historien hedder Akut krise spontan heling.

36 Modul 5: Tænkehjernen og Hjernens 112 Hjemmeopgave: Løs opgaven Tænkehjernen og Hjernens 112. Der er forskellige løsningsmuligheder. Vælg den, som passer dig bedst. Opgaven skal afleveres til næste session.

37 Modul 5: Tænkehjernen og Hjernens 112 Session 3: Gruppeopgave om specialpakken Hjernens 112 og problemløsning. Specialpakken ligger på Robusthed.dk/instruktor. Gennemgå principperne før gruppearbejdet. NB: Print opgaven til deltagerne (2 ark, 2 sider). Derefter: Kort om Hjernens apotek (se slide). Udlever folder (NB: PRINT til alle) + link til lydfilen (findes på og gennemgå kort informationen i folderen. Henvis også deltagerne til at læse mere på Robusthed.dk under afsnittet om kroppens/hjernens apotek.

38 Modul 6: Øvebaner - A Formidlingsform Underviser præsenterer den viden, der hører til det pågældende modul ved hjælp af slides fra slideshowet: Robusthed manual Kompetencekursus slides på Robusthed.dk/instruktor. Stikord til, hvad der skal siges i forbindelse med slides, er vist på næstfølgende sider (hentet fra den generelle Robusthed kursusmanual). Desuden er der slides med oplæg til debat og opgaver. Vis evt den lille film fra Robusthed.dk om øvelse Tiden er stram i dette modul evt kan modulet forlænges med flere sessioner. Slides og opgaver er vist på de følgende sider. Dette modul starter med et resume af sliden fra Modul 5 om passende udfordringer: Hvorfor passende udfordringer er helt afgørende for vores muligheder for at udvikle robusthed, løse problemer og lære nyt. Derefter gennemgås Øvelses-begrebet inklusive en lille gruppeøvelse. Til sidst er der tid til Tankespillet gennemgang og gruppearbejde som forberedelse til hjemmeopgaven (som er kombineret individuel og gruppe). Opgaver: Gruppeopgave og hjemmeopgave kombineret individuel og gruppe. Arbejdsform: Individuelt arbejde, gruppearbejde og debat. Bedømmelse: Individuel bedømmelse af hjemmeopgave. Varighed, antal timer/sessioner: 1-3 sessioner a 1½ time (lokal beslutning).

39 Modul 6: Øvebaner - A Start med et resume af sliden fra Modul 5 om Passende udfordringer hvorfor det er helt afgørende for vores muligheder for at udvikle robusthed, løse problemer og lære nyt. Titel: Tænkehjernen og Hjernens Slide tekst/billede: Anvendelsesområde: Intro-foredrag: 1½-2 timers varighed Intro-temadage: ½-1-2 temadag(e) Basiskursus i anvendelse af Robusthedsprogrammet Prioritet Høj Teoretisk/empirisk baggrundsinformation Dette er præsentationen af det neurobiologiske grundlag for mentalisering og Robusthed og dermed en af hovedkomponenterne i Robusthedsprogrammet fordi dette er grundvilkårene for, hvordan vi fungerer som mennesker. Stikord til hvad der skal fortælles i forbindelse med slide Brug beskrivelsen fra introforedraget (link fra forsiden af Robusthed.dk)

40 Modul 6: Øvebaner - A Snak derefter om (plenum debat), hvordan man finder ud af, hvad en passende udfordring er. Slidetekst: Hvordan finder man ud af, hvad en passende udfordring er? Ved at mærke efter indeni om man har lidt sommerfugle i maven, men ikke for meget Hjernens 112 må ikke tager over. Ved at snakke med mennesker, man er tryg ved og som vil støtte en. Ved at prøve - få erfaringer med, hvad der er passende sværhedsgrad. Skru ned for sværhedsgraden indtil det er passende, men GIV ALDRIG OP: Hver gang man flygter fra en opgave/et problem/en udfordring, bliver Hjernens 112 bekræftet i, at det er farligt og så bliver det kun værre!

41 Modul 6: Øvebaner - A Titel: Øve Slide tekst/billede: Anvendelsesområde: Intro-foredrag: 1½-2 timers varighed Intro-temadage: ½-1-2 temadag(e) Basiskursus i anvendelse af Robusthedsprogrammet Prioritet Høj Teoretisk/empirisk baggrundsinformation Kognitiv træning Vygotski s nærmeste læringszone Se detaljer i Robusthed Science artiklen på websiden. Stikord til hvad der skal fortælles i forbindelse med slide At øve sig er måske den vigtigste grundkompetence vi har den skal beskyttes og stimuleres, så det er mere end ok at øve sig: o i mental træning f.eks. ved hjælp af viden og inspirationen fra Robusthedsprogrammets værktøjer. o i at blive dygtig til noget, så man kan klare sig i samfundet. o Sådan giver man mennesker lyst til at øve sig: få passende udfordringer øve sig i noget, der er sjovt. Det kan smitte til at det også er ok at øve sig i andre ting. Give ros, når noget lykkes, men især, når noget mislykkes nemlig ros for at øve sig. Husk, at ufortjent ros og selvros er skadeligt (øger risiko for depression).

42 Modul 6: Øvebaner - A Gruppeopgave (2o minutter) Skriv på en seddel så mange eksempler som muligt: Hvad kan du? Fordi det er noget, du har øvet dig i måske fra du var helt lille. Brug max 5 minutter. Snak i gruppen om, hvor mange gange man skal øv sig, før man kan noget helt automatisk?... Er det én gang, 10 gange, 100 gange, 1000 gange eller mere. Snak i gruppen om, hvad der kan gøre det sjovt at øve sig i noget? Snak i gruppen om, hvordan man kan gøre det mere sjovt at øve sig i noget, man skal/vil lære selv om det måske i grunden ikke er så sjovt. Efter gruppeopgaven: Kort snak i plenum om gruppernes overvejelser.

43 Modul 6: Øvebaner - A Til sidst i dette modul præsenteres deltagerne for en Hjemmeopgave: Tankespillet - som starter med en gruppeopgave i sessionen 2 og 2 (evt. 3). Grupperne skal arbejde sammen om opgaven derhjemme og aflevere en individuel rapport: NB: Tankespillet Udleveres i print til alle deltagerne (findes på Robusthed.dk/instruktor og på under afsnittet Tankelege til alle aldre ). 1. Gennemgå først kort elementerne i Tankespillet. Referer tilbage til, hvad der allerede har været arbejdet med: Tænkehjernen og Hjernens 112, passende udfordringer, ØV, specialpakken om Hjernens 112 og problemløsning Du kan finde yderligere viden og inspiration til din gennemgang på robusthed.dk under afsnittet Robusthed og Ros og afsnittet Øvebaner, som ligger under afsnittet Hjælp til problemløsning/frygt og generthed. 2. Gennemgå eventuelt Tankespil App en, som kan downloades fra App store (Iphone) og Play butik (Android). 3. Deltagerne skal nu i grupper (2 og 2 (evt 3)) ved hjælp af Tankespillet konstruere en personlig øvebane (vis slide + opgaven i opgavehæftet). Øvebanen skal de arbejde med hjemme indtil modul 9 (Øvebaner B). a. Alle deltagere skal konstruere deres egen øvebane. b. Øvebanen skal helst være så let, at det er muligt at nå i mål inden Modul 9. Men ikke så let, at det er ligegyldigt og kedeligt. Det skal være en passende udfordring. c. I grupperne skal deltagerne lave forpligtende aftaler med hinanden om, hvordan de kan støtte hinanden derhjemme, så alle når i mål. De kan evt. bruge Tankespil App en. d. Alle deltagere skal ved starten af Modul 8 aflevere en kort rapport, hvor de redegør for deres personlige forløb hvad der er gået godt og hvad der har været svært og hvad de tænker, at næste skridt skal være (hjemmeopgaven er beskrevet i opgavehæftet).

44 Modul 7: Livsstil Formidlingsform Underviser præsenterer den viden, der hører til det pågældende modul ved hjælp af slides fra slideshowet: Robusthed manual Kompetencekursus slides på Robusthed.dk/instruktor. Til dette modul er der en slide og en gruppeopgave (vist på følgende sider og i tilhørende slideshow). Der er ingen hjemmeopgave (deltagerne arbejder fortsat med deres hjemmeopgave fra modul 6... frem til modul 9). Vise evt. den lille film fra Robusthed.dk om Kroppen, der hjælper tankerne. Opgaver: Gruppeopgave. Arbejdsform. Gruppearbejde og debat. Bedømmelse: Gruppe bedømmelse. Varighed, antal timer/sessioner: 1 session a 1½ time.

45 Modul 7: Livsstil Titel: Livsstil Slide tekst/billede: Anvendelsesområde: Intro-foredrag: 1½-2 timers varighed Intro-temadage: ½-1-2 temadag(e) Basiskursus i anvendelse af Robusthedsprogrammet Prioritet Medium Lav Teoretisk/empirisk baggrundsinformation Stikord til hvad der skal fortælles i forbindelse med slide Fortæl ganske kort, at der er nogle helt simple lavt hængende frugter, som er værd at tage fat i, især, hvis man er i en sårbar position. Helt almindelig sund kost, frisk luft og motion, samt søvn og hvile, er en meget stor hjælp til at få tænkehjernen til at fungere godt og berolige hjernens alarmsystem, blandt andet fordi det kickstarter hjernens og kroppens eget apotek, der producerer humørstoffer (husk også det der blev gennemgået om Hjernens Apotek (folder + lydfil) i Modul 5 om Tænkehjernen og Hjernens På Robusthed.dk på undersiden Krop og Tanker/Kroppen hjælper Tankerne, er der fire små artikler om: Kost, motion, søvn, og nydelse.

46 Modul 7: Livsstil Gruppeopgave: Deltagerne inddeles i små grupper. Hver gruppe skal arbejde med én af de små livsstils-artikler (Artiklerne printes fra Robusthed.dk eller fra robusthed.dk/instruktor). Kursuslederen bestemmer gruppestørrelse og hvilken artikel, den enkelte gruppe skal arbejde med. Hver gruppe skal 1. læse artiklen 2. diskutere, hvordan man kan støtte en god ven til at få det (endnu) bedre med det, som artiklen handler om. Brug det, der allerede har været arbejdet med igennem kurset (Hjernens 112, passende udfordringer, øvebaner og Tankespil). 3. Lav en flot plakat med gode ideer, som den gode ven kan hænge op hjemme hos sig selv. Hver gruppe præsenterer derefter sin plakat, og det, man har snakket om, for de andre grupper.

47 Modul 8: Robuste Fællesskaber Formidlingsform Underviser præsenterer den viden, der hører til det pågældende modul ved hjælp af slides fra slideshowet: Robusthed manual Kompetencekursus slides på Robusthed.dk/instruktor. I dette modul er der to slides vist på de følgende sider med stikord til, hvad der skal siges. Efter hver slide: En snak i grupper om eksempler fra deltagernes hverdag og fra verden i øvrigt, på konsekvenserne af den nye viden om Robuste Fællesskaber og mobning. Snak derefter i plenum om det. Vis evt. 12 minutters filmen om den nyeste viden om mobning fra Robusthed.dk. Filmen ligger under afsnittet Hjælp til problemløsning/konflikt og Mobning ). Brug evt. også sliden fra Modul 4 til at illustrere, hvad der sker indeni os, når det går galt (Opmærksomhed) om, hvad der sker, når mennesker har set lyset (f.eks. = radikalisering) og lander i social- og følelsesmæssig overlevelse. Opgaver Der er ingen egentlige opgaver til dette modul (deltagerne arbejder fortsat med deres hjemmeopgave fra modul 6... frem til modul 9). Arbejdsform. Gruppearbejde og debat. Bedømmelse. Ingen. Varighed, antal timer/sessioner: 1 session a 1-1½ time.

48 Modul 8: Robuste Fællesskaber Titel: Robuste fællesskaber Slide tekst/billede: Anvendelsesområde: Intro-foredrag: 1½-2 timers varighed Intro-temadage: ½-1-2 temadag(e) Basiskursus i anvendelse af Robusthedsprogrammet Prioritet Høj Teoretisk/empirisk baggrundsinformation Stikord til, hvad der skal fortælles i forbindelse med slide Forklaringen på, at det har afgørende betydning at være accepteret i sin gruppe, stammer tilbage fra urtiden: Vi er ikke født med kløer, store tænder eller panser. Vi overlevede kun, fordi vi levede i grupper. Derfor ligger det sociale tilhørsforhold meget dybt i os. Hvis man er i et utrygt fællesskab, hvor man ikke kan være sikker på at være accepteret, som den man er, så forsøger man at overleve ved at være ligesom de andre/de toneangivende/de magtfulde - og ved for alt i verden ikke at ligne dem, der er udenfor. For så risikerer man selv at blive ekskluderet. I den situation er der også utryghed i Hjernens 112. Så der er skruet ned for Tænkehjernen så det bliver sværere at forstå, lære og huske og at lave positive følelser for andre. Man mister empatien/medfølelser med dem, der er udenfor. De forandres fra medmennesker til objekter, som man kan behandle efter forgodtbefindende. Vi er parate til at betale en ekstremt høj pris for at være accepteret af vores gruppe. Inklusive at påføre os selv og andre mennesker de mest ubeskrivelige lidelser. Et uhyggeligt eksempel er: Æresdrab. Man slår sit eget barn ihjel for at være accepteret af den gruppe, man er i. Fire tiltag, som kan bidrage til at forebygge mobning: o Dele viden om mobningens mekanismer med hinanden: Ovenstående + at det er et gruppefænomen: Mobbere forsøger bare at overleve ved at skyde på de andre. Fjerner man en mobber fra fællesskabet, popper det bare op på anden vis). På Robusthed.dk er der en 12 minutters film med den nyeste viden om mobning (ligger under afsnittet Hjælp til problemløsning/ konflikt og mobning ). o Lad være med at skælde ud. Skæld ud gør det værre, fordi det sætter endnu mere gang i Hjernens 112, så det bliver sværere at tænke sig om. o Træf beslutning i fællesskabet om ikke at tale nedsættende til og om hinanden. Det er, når sproget skrider, at det begynder at gå galt. o Dyrk forskellighed aktivt i enhver tænkelig forstand. Det er, når vi skal være for ens, at mobning sniger sig ind.

49 Modul 8: Robuste Fællesskaber Titel: Tåle Slide tekst/billede: Anvendelsesområde: Intro-foredrag: 1½-2 timers varighed Intro-temadage: ½-1-2 temadag(e) Basiskursus i anvendelse af Robusthedsprogrammet Prioritet Medium Teoretisk/empirisk baggrundsinformation Stikord til hvad der skal fortælles i forbindelse med slide Robusthed handler IKKE om, at man skal kunne tåle alting galvaniseres eller belægges med teflon. Robusthed handler mest om at kunne tænke sig om og gøre noget, der kan bruges til noget, i en svær situation for sig selv og i et fællesskab. Dvs. det handler også om at have mod og hjerte til at stå op imod urimeligheder. Men der er naturligvis også en dimension i Robusthed - at man skal kunne tåle noget: o Egne og andres følelser (husk historien om spædbarnet, fra omtalen af Tænkehjernen og Hjernens 112). o Man skal lære at tåle afvisning (i passende doser). Det er f.eks. ikke alle potentielle kærester, der siger ja, hvis man spørger. Man får heller ikke alle de jobs man søger. Lige så vigtigt er det, at lære at afvise andre på en ordentlig måde det får man også brug for. o Man skal lære at tåle konstruktiv kritik for det kan man lære noget af. o Når man er sammen med et menneske, der har det svært, vækker det naturligt (og godt for det!) omsorg og beskyttertrang. Men pas på overbeskyttelse det gør det værre for personen. o Skumbanantesten illustrerer, hvor vigtigt det er at kunne holde styr på sine tanker. Fortæl om skumbanantesten man kan se den på YouTube (søg på Marshmellow test ). Det er et rigtigt forsøg med 300 børn i USA for mere ned 40 år siden. Man har fulgt dem siden. Skumbanantesten forudsiger med større sikkerhed end skolekarakter og IQ, hvordan det går én i livet, fordi det er vigtigt at kunne forudsige konsekvensen af sine egne handlinger. Den gode nyhed er det kan trænes.

50 Modul 9: Øvebaner - B Modul 9 er det sidste modul på kurset. Til modul 9 er der en slide (vist på næste side) + en afslutnings-slide om kursusbeviser. Op til Modul 9 har deltagerne afleveret en kort rapport over den Øvebane-hjemmeopgave, som startede på modul 6. I denne rapport fortæller hver deltager om sit personlige forløb: Hvad der er gået godt, og hvad der har været svært og hvad han/hun tænker, at næste skridt skal være. Deltagernes rapporter er fortrolige. Det er kun kursuslederen, der ser rapporterne. Modul 9 er et snakke-modul i grupper og i plenum det er op til kursuslederen. Emner til samtaler i grupper og plenum: Hvordan har det været at lave øvebaner? Hvad kan gøre det nemt og hvad kan gøre det svært? o I denne snak må deltagerne gerne bruge eksempler fra egne forløb, men de må lige så gerne snakke med om det uden at bruge eksempler fra eget liv. Hvad har været tankevækkende på kurset? Hvad vil være godt at vide mere om? Er der nogen ting, som skal forklares lidt mere/igen? Hvad er næste skridt? Arbejdsform: Gruppe-/Plenum samtaler Varighed, antal sessioner/timer: 1 session på 1-1½ time.

51

Læs mere på ROBUSTHED.DK Copyright: Komiteen for Sundhedsoplysning. Kursus for borgere

Læs mere på ROBUSTHED.DK Copyright: Komiteen for Sundhedsoplysning. Kursus for borgere Kursus for borgere 1 ROBUSTHED.DK kursus for borgere Om Tanker er et lille kursusforløb for borgere bestående af otte emner fra ROBUSTHED.DK. Kurset er både for unge og voksne. Kursuslederen skal mindst

Læs mere

Om Tanker er en enkel kursusmodel for borgere bestående af 8 moduler fra Robusthed.dk - for unge og voksne.

Om Tanker er en enkel kursusmodel for borgere bestående af 8 moduler fra Robusthed.dk - for unge og voksne. kursus for borgere Om Tanker Om Tanker er en enkel kursusmodel for borgere bestående af 8 moduler fra - for unge og voksne. Kursusleder skal mindst have gennemgået 5 dags basiskursus i anvendelse af Robusthedsprogrammet

Læs mere

Robusthed.dk - almen praksis. Om Tanker

Robusthed.dk - almen praksis. Om Tanker - almen praksis Om Tanker Om Tanker er en model med fire moduler fra - til samtaler med patienter i almen praksis. De fire moduler kan anvendes fleksibelt 1-2 samtaler pr modul - op til et forløb med 6

Læs mere

Om Tanker - Tankebobler

Om Tanker - Tankebobler Om Tanker - Tankebobler 1. 2. På en måde kan man godt sige, at der findes to forskellige slags tanker. Tanker, som vi kan bruge til noget. Fx praktiske tanker om hverdagens opgaver. Tanker, som vi kan

Læs mere

Hvordan kan man arbejde med det enkelte menneskes robusthed via selvindsigt og bevidsthed om egne mekanismer?

Hvordan kan man arbejde med det enkelte menneskes robusthed via selvindsigt og bevidsthed om egne mekanismer? Robusthed i et borgerperspektiv ved speciallærer Joan Dammeyer fra Stensagerskolen joan@dammeyer.dk Hvordan kan man arbejde med det enkelte menneskes robusthed via selvindsigt og bevidsthed om egne mekanismer?

Læs mere

Hvordan kan man arbejde med det enkelte menneskes robusthed via selvindsigt og bevidsthed om egne mekanismer?

Hvordan kan man arbejde med det enkelte menneskes robusthed via selvindsigt og bevidsthed om egne mekanismer? Robusthed i et borgerperspektiv ved speciallærer Joan Dammeyer fra Stensagerskolen joan@dammeyer.dk Hvordan kan man arbejde med det enkelte menneskes robusthed via selvindsigt og bevidsthed om egne mekanismer?

Læs mere

Læs mere på ROBUSTHED.DK Copyright: Komiteen for Sundhedsoplysning. Hjælp til bange børn

Læs mere på ROBUSTHED.DK Copyright: Komiteen for Sundhedsoplysning. Hjælp til bange børn Hjælp til bange børn Denne lille tegneserie indeholder viden, som forældre og fagpersoner kan bruge til at hjælpe børn, som er bange. Noget af det er mest til voksne, andet kan bruges direkte med børnene

Læs mere

Robusthed.dk. Manual

Robusthed.dk. Manual 1 Robusthed.dk Manual 1 2 Indholdsfortegnelse Indledning Side 3 Lidt om Robusthedsprogrammet Robusthed.dk Rettigheder Om manualen Foredrag og kurser o Introforedrag og introtemadage o Basiskursus i anvendelse

Læs mere

Historien om Tankernes Hus

Historien om Tankernes Hus Historien om Tankernes Hus På en måde kan man godt sige, at tankerne bor inde i hovedet. Forestil dig, at tankerne bor i et hus med mange rum, hvor du kan bevæge dig rundt og opdage dem. Når du skal opdage

Læs mere

ROBUSTHED. Specialkonsulent Charlotte Frese og Marie Arnbjørn

ROBUSTHED. Specialkonsulent Charlotte Frese og Marie Arnbjørn ROBUSTHED Specialkonsulent Charlotte Frese og Marie Arnbjørn Program 10.00 10.30 10.30 11.15 11.15 11.30 11.30 12.30 12.30 13.15 13.15 14.00 14.00 14.45 14.45 15.00 15.00 15.20 15.20 16.00 Walk & Talk

Læs mere

UDVIKLINGSPLAN FOR KLIG OG KLIT 2014 2015

UDVIKLINGSPLAN FOR KLIG OG KLIT 2014 2015 UDVIKLINGSPLAN FOR KLIG OG KLIT 2014 2015 OCN sløjfemodellen Butterfly Aktiviteter Øvebaner (robusthed) Robusthedsforløb øvebaner Coachende tilgang samtaler Med udgangspunkt i sløjfemodellen vil vi I de

Læs mere

2. Håndtering af situationer i undervisningen

2. Håndtering af situationer i undervisningen 2. Håndtering af situationer i undervisningen Som instruktør kan du blive udfordret af forskellige situationer, som opstår i undervisningen. Nedenfor er nævnt nogle typiske eksempler med forslag til håndtering.

Læs mere

ROBUSTHED. Specialkonsulent Marie Arnbjørn og Charlotte Frese

ROBUSTHED. Specialkonsulent Marie Arnbjørn og Charlotte Frese ROBUSTHED Specialkonsulent Marie Arnbjørn og Charlotte Frese Program dag 3 10.00 11.00 Gruppearbejde, opsamling handleplaner fra sidst 11.00 11.15 Pause 10.15 12.00 Gør det usynlige synligt 1 (fællesskaber)

Læs mere

ROBUSTHED. Specialkonsulent Charlotte Frese

ROBUSTHED. Specialkonsulent Charlotte Frese ROBUSTHED Specialkonsulent Charlotte Frese ROBUSTHED. DK Viden og inspiration til hverdagens samvær om at tænke sig om Hvad kan du bruge Robusthedsprogrammet til? Website Vidensvitaminer Hverdagssprog

Læs mere

Netværksmødet. Områdesamarbejdet Alice Stensbo 2010. Århus Kommune Socialcenter Centrum Socialforvaltningen

Netværksmødet. Områdesamarbejdet Alice Stensbo 2010. Århus Kommune Socialcenter Centrum Socialforvaltningen Netværksmødet Områdesamarbejdet Alice Stensbo 2010 Betingelser for at forandring lykkedes Forstyrrelse Forstyrrelsen skal være tilpas Tid til eftertanke Anerkendelse / værdsættelse Problem- og Mangeltænkning

Læs mere

Hjælp rideglæden & trygheden tilbage, med disse 5 nemme tips

Hjælp rideglæden & trygheden tilbage, med disse 5 nemme tips Hjælp rideglæden & trygheden tilbage, med disse 5 nemme tips Kan du huske den sidste gang du havde den der helt perfekte dag med din hest? Vejret var fantastisk, din hest var glad og frisk (uden at være

Læs mere

Trivsel og Psykisk arbejdsmiljø

Trivsel og Psykisk arbejdsmiljø Trivsel og Psykisk arbejdsmiljø 22. september 2014 Trivsel og psykisk arbejdsmiljø Program mandag den 22. september 10.00 Velkomst - Ugens program, fællesaktiviteter og præsentation 10.35 Gruppearbejde:

Læs mere

Robusthed. Velkommen. Alt det foregår naturligvis mellem mennesker og inde i vores tanker og følelser.

Robusthed. Velkommen. Alt det foregår naturligvis mellem mennesker og inde i vores tanker og følelser. 1 Robusthed Velkommen Robusthed handler om at blive god til at klare dagens udfordringer i stort og småt, især når livet er svært. Robusthed kan bruges til lidt af hvert, f.eks.: Opleve noget spændende,

Læs mere

FÆLLESSKAB MED FORSTÅELSE FORDELE

FÆLLESSKAB MED FORSTÅELSE FORDELE FÆLLESSKAB MED FORSTÅELSE Inklusion er ikke noget, nogen kan gøre alene. Det er en egenskab ved fællesskabet at være inkluderende, og der er store krav til inkluderende fællesskaber. Først og fremmest

Læs mere

Velkommen! KONFLIKTHÅNDTERING FORMÅLET MED MØDET PLAN FOR MØDET

Velkommen! KONFLIKTHÅNDTERING FORMÅLET MED MØDET PLAN FOR MØDET KONFLIKTHÅNDTERING Velkommen! FORMÅLET MED MØDET At lære om konflikter At få nogle redskaber til at håndtere konflikter At prøve at bruge redskaberne til at håndtere nogle forskellige konflikter PLAN FOR

Læs mere

Flyt blodet Historier Historien om Tankernes Hus Historien om et tanketog Den store konkurrence om Belønningsfabrikken...

Flyt blodet Historier Historien om Tankernes Hus Historien om et tanketog Den store konkurrence om Belønningsfabrikken... Teksthæfte Indhold Om robusthedsprogrammet... 4 1. Mentalisering... 5 2. Robusthed og ros et godt sted at starte... 6 En vej til succes... 9 Hjælp en anden... 11 Robuste Fællesskaber... 14 3. Tanker, hjernen

Læs mere

Kursusforløb for personer med psykologisk betinget fedme/overspisning - næste opstart er september 2013

Kursusforløb for personer med psykologisk betinget fedme/overspisning - næste opstart er september 2013 Kursusforløb for personer med psykologisk betinget fedme/overspisning - næste opstart er september 2013 Baggrund Der findes i dag ganske få behandlingstilbud til personer som lider af fedme, som inddrager

Læs mere

Guide til mindfulness

Guide til mindfulness Guide til mindfulness Mindfulness er en gammel buddistisk teknik, der blandt andet kan være en hjælp til at styre stress og leve i nuet. Af Elena Radef. Januar 2012 03 Mindfulness er bevidst nærvær 04

Læs mere

Forældreguide til Zippys Venner

Forældreguide til Zippys Venner Forældreguide til Indledning Selvom undervisningsmaterialet bruges i skolerne af særligt uddannede lærere, er forældrestøtte og -opbakning yderst vigtig. Denne forældreguide til forklarer principperne

Læs mere

Eksempler på alternative leveregler

Eksempler på alternative leveregler Eksempler på alternative leveregler 1. Jeg skal være afholdt af alle. NEJ, det kan ikke lade sig gøre! Jeg ville foretrække at det var sådan, men det er ikke realistisk for nogen. Jeg kan jo heller ikke

Læs mere

Gratis e pixibog. Få mere glæde og. 5 steps til et positivt. Programmér din hjerne til at fokusere på det. coaching.dk

Gratis e pixibog. Få mere glæde og. 5 steps til et positivt. Programmér din hjerne til at fokusere på det.  coaching.dk Gratis e pixibog Få mere glæde og overskud i hverdagen 5 steps til et positivt mindset Programmér din hjerne til at fokusere på det positive Find glæden i hverdagen Hvad er det første, du tænker, når du

Læs mere

Vejledning til afholdelse af kursus i makkerlæsning

Vejledning til afholdelse af kursus i makkerlæsning Vejledning til afholdelse af kursus i makkerlæsning Dette er en vejledning til, hvordan du skal afholde kursus i makkerlæsning for unge, som skal agerer makkerlæsere for børn i 1. eller 2. klasse i forbindelse

Læs mere

Vær frisk og veludhvilet. Når du skal læse, er det vigtigt at du er frisk og har sovet nok, og at det ikke er blevet for sent på dagen.

Vær frisk og veludhvilet. Når du skal læse, er det vigtigt at du er frisk og har sovet nok, og at det ikke er blevet for sent på dagen. LÆSERÅD FOR BØRN Gennemgå de 26 læseråd med dit barn. Efter hvert punkt snakker I om hvordan det kan anvendes i forbindelse med læsning. Lyt til hinanden, og bliv enige før I går videre til næste punkt.

Læs mere

Motivation, værdier og optimisme

Motivation, værdier og optimisme Motivation, værdier og optimisme AS3 2 Man kan definere ordet motivation som den mentale proces, der aktiverer vores handlinger, og som derfor har direkte indflydelse på vores resultater. Med andre ord

Læs mere

Rusmiddelforebyggende. undervisning MODUL 7. Tanker, følelser og handlinger

Rusmiddelforebyggende. undervisning MODUL 7. Tanker, følelser og handlinger Rusmiddelforebyggende undervisning MODUL 7 MODUL 7 Aktiviteter Læreroplæg: Tanker, følelser, handlinger og deres sammenhæng. Samtale på klassen: En situation fra jeres eget liv. Læreroplæg: Om modtanker.

Læs mere

Robuste børn. hvad gør vi i vores hverdag? LÆSSØESGADE DAGTILBUD. Vuggestuen Langenæs D.I.I. Børnehuset Kirkedammen

Robuste børn. hvad gør vi i vores hverdag? LÆSSØESGADE DAGTILBUD. Vuggestuen Langenæs D.I.I. Børnehuset Kirkedammen Robuste børn hvad gør vi i vores hverdag? LÆSSØESGADE DAGTILBUD Vuggestuen Børnehaven Ankersgade Gerlachsgade Vuggestuen Langenæs D.I.I. Børnehuset Kirkedammen Vuggestuen Læssøesgade D.I.I. Børnehuset

Læs mere

dig selv og dine klassekammerater

dig selv og dine klassekammerater Tro på dig selv og dine klassekammerater Øvelser til 4. 6. klasse 6 1 Hvad vil det sige at tro på sig selv? Særlig tre temaer i klassefællesskabet er interessante, når vi skal beskæftige os med elevernes

Læs mere

KONFLIKTER ER ET LIVSVILKÅR

KONFLIKTER ER ET LIVSVILKÅR KONFLIKTER ER ET LIVSVILKÅR Hvor der er uenighed og mennesker med følelser, vil der også opstå konflikter Vi kan derfor ikke undgå at konflikter opstår i situationer med borgerne eller hinanden Men vi

Læs mere

Mindful Self-Compassion

Mindful Self-Compassion Mindful Self-Compassion Trænes over 8 uger eller 5 intense dage Give yourself the attention you need, so you don t need so much attention - Chris Germer MINDFUL SELF-COMPASSION Det originale Mindful Self-Compassion

Læs mere

BYDELSMOR DEL. 1 Intro DEL DEL DEL. grunduddannelsen. Plan for. Materialeliste. Aktiviteter. til grunduddannelsen

BYDELSMOR DEL. 1 Intro DEL DEL DEL. grunduddannelsen. Plan for. Materialeliste. Aktiviteter. til grunduddannelsen BYDELSMOR grunduddannelse DEL 1 Intro til grunduddannelsen DEL 2 DEL 3 Plan for grunduddannelsen Materialeliste DEL 4 Aktiviteter til grunduddannelsen INTRO til grunduddannelsen for Bydelsmødre 1 I introen

Læs mere

Det perfekte liv og 12-tals piger

Det perfekte liv og 12-tals piger Det perfekte liv og 12-tals piger Robusthed Lo9e Dalager www.lo9edalager.dk - lo9e@dalager.com ODENSE OKTOBER 2015 Når det perfekte bliver det normale Niels Ulrik Sørensen Forskningsprojekt om unge og

Læs mere

Bilag 2: Interviewguide

Bilag 2: Interviewguide Bilag 2: Interviewguide Tema Læsning og læsevanskeligheder Specialundervisning og itrygsæk Selvtillid/selvfølelse Praksisfællesskaber Spørgsmål 1. Hvordan har du det med at læse og skrive? 2. Hvad kan

Læs mere

ANGST VIDEN OG GODE RÅD

ANGST VIDEN OG GODE RÅD ANGST VIDEN OG GODE RÅD HVAD ER ANGST? Hvad er angst? Angst er en helt naturlig reaktion på noget, der føles farligt. De fleste af os kender til at føle ængstelse eller frygt, hvis vi fx skal til eksamen,

Læs mere

Resumé fra foredraget Særligt sensitive mennesker/er du også særligt sensitiv? Susanne Møberg www.moeberg.dk

Resumé fra foredraget Særligt sensitive mennesker/er du også særligt sensitiv? Susanne Møberg www.moeberg.dk Resumé fra foredraget Særligt sensitive mennesker/er du også særligt sensitiv? Susanne Møberg www.moeberg.dk 1. Særligt sensitive mennesker er mere modtagelige over for indtryk, fordi nervesystemet er

Læs mere

Peter får hjælp til at styre sin ADHD

Peter får hjælp til at styre sin ADHD Peter får hjælp til at styre sin ADHD Skrevet og tegnet af: Jan og Rikke Have Odgaard Rikke og Jan Have Odgaard, har konsulentfirmaet JHO Consult De arbejder som konsulenter på hele det specalpædagogiske

Læs mere

Spilleregler: Find vej til bedre trivsel. Introduktion til redskabet:

Spilleregler: Find vej til bedre trivsel. Introduktion til redskabet: Introduktion til redskabet: er et redskab til at undersøge trivslen i en virksomhed. Det kan bruges i mindre virksomheder med under 20 ansatte og man behøver ikke hjælp udefra. Det kræver dog, en mødeleder

Læs mere

Undervisningsmateriale til indskolingen

Undervisningsmateriale til indskolingen Undervisningsmateriale til indskolingen Øvelse 1: Snak i fællesskab Du kan starte med at (gen)fortælle, at tegnefilmen bl.a. viser, at børn og voksne tit tænker forskelligt. Malthes forældre tror slet

Læs mere

ROBUSTHED.DK. Velkommen

ROBUSTHED.DK. Velkommen 1 ROBUSTHED.DK Velkommen Robusthed handler om at blive god til at klare dagens udfordringer i stort og småt, især når livet er svært. Robusthed kan bruges til lidt af hvert, f.eks.: Opleve noget spændende,

Læs mere

AT LEVE MED MULTIPEL SKLEROSE MOBILITET MOBILITET

AT LEVE MED MULTIPEL SKLEROSE MOBILITET MOBILITET AT LEVE MED MULTIPEL SKLEROSE 1 Flere af de symptomer, som du kan opleve, når du lever med multipel sklerose, kan påvirke din mobilitet og dermed også din evne til at komme fra A til B. Hvis du oplever

Læs mere

Kom i dybden med arbejdsglæden

Kom i dybden med arbejdsglæden Vejledning Kom i dybden med arbejdsglæden Vil du gerne være glad på dit arbejde? Vil du være med til at sprede arbejdsglæde for alle på din arbejdsplads? Vil du sætte arbejdsglæde på dagsordnen på en temadag?

Læs mere

I det følgende har du allerede nu, mulighed for at afprøve nogle af de værktøjer, vi kommer til at arbejde med i terapien.

I det følgende har du allerede nu, mulighed for at afprøve nogle af de værktøjer, vi kommer til at arbejde med i terapien. Stress Hvad kan jeg selv gøre? I det følgende har du allerede nu, mulighed for at afprøve nogle af de værktøjer, vi kommer til at arbejde med i terapien. Omstrukturering af fejlfortolkninger. 1) Træn din

Læs mere

Til søskende. Hvad er Prader-Willi Syndrom? Vidste du? Landsforeningen for Prader-Willi Syndrom. Hvorfor hedder det Prader-Willi Syndrom?

Til søskende. Hvad er Prader-Willi Syndrom? Vidste du? Landsforeningen for Prader-Willi Syndrom. Hvorfor hedder det Prader-Willi Syndrom? Landsforeningen for Prader-Willi Syndrom Til søskende Hvad er Prader-Willi Syndrom? Vidste du? Der findes tusindvis af syndromer, som påvirker folk på mange forskellige måder. Nogle bliver man De, der

Læs mere

Velkommen! Bogen her vil snakke om, hvad der er galt. Altså, hvis voksne har det meget skidt, uden man kan forstå hvorfor.

Velkommen! Bogen her vil snakke om, hvad der er galt. Altså, hvis voksne har det meget skidt, uden man kan forstå hvorfor. Velkommen! Bogen her vil snakke om, hvad der er galt. Altså, hvis voksne har det meget skidt, uden man kan forstå hvorfor. Alle mennesker har alle slags humør! Men nogen gange bliver humøret alt for dårligt

Læs mere

Information til unge om depression

Information til unge om depression Information til unge om depression Sygdommen, behandling og forebyggelse Psykiatri og Social psykinfomidt.dk Indhold 03 Hvad er depression? 03 Hvad er tegnene på depression? 05 Hvorfor får nogle unge depression?

Læs mere

REFERAT AF KURSUSDAG DEN 27/9 2008

REFERAT AF KURSUSDAG DEN 27/9 2008 REFERAT AF KURSUSDAG DEN 27/9 2008 Kursus om: Professionelt forældresamarbejde med underviser Kurt Rasmussen Den 27. september 2008 på Vandrehjemmet i Slagelse fra kl. 8:30-16:00 Referat af dagen: Dette

Læs mere

REDSKABER TIL ANGST 17. MARTS 2014 V/ CHARLOTTE DIAMANT. Psykiatrifonden

REDSKABER TIL ANGST 17. MARTS 2014 V/ CHARLOTTE DIAMANT. Psykiatrifonden REDSKABER TIL ANGST 17. MARTS 2014 V/ CHARLOTTE DIAMANT Psykiatrifonden DET SUNDE SIND 10 BUD At fungere selvstændigt og tage ansvar for sit eget liv At have indre frihed til at tænke og føle At kunne

Læs mere

TAL MED HINANDEN. Når én i familien er ramt af psykisk sygdom eller psykiske problemer.

TAL MED HINANDEN. Når én i familien er ramt af psykisk sygdom eller psykiske problemer. TAL MED HINANDEN Når én i familien er ramt af psykisk sygdom eller psykiske problemer. DENNE BOG TILHØRER: Denne bog er din bog, som du kan læse sammen med en voksen, eller du kan læse den selv. Når ens

Læs mere

FORÆLDRE PÅ ALLE STRENGE FÅ MUSIKKEN TIL AT SPILLE

FORÆLDRE PÅ ALLE STRENGE FÅ MUSIKKEN TIL AT SPILLE UDSATTE BØRN KL's konference om udsatte børn 22. marts 2017 Session 2 FORÆLDRE PÅ ALLE STRENGE FÅ MUSIKKEN TIL AT SPILLE Susan Hart, Cand. Psyk. Aut., specialist i børnepsykologi og psykoterapi Neuro-

Læs mere

Inklusion og Eksklusion

Inklusion og Eksklusion Inklusion og Eksklusion Inklusion og Eksklusion via billeder! Vælg et billede der får dig til at tænke inklusion og et der får dig til at tænke eksklusion. Fortæl dit hold hvorfor! Giver god debat. Billederne

Læs mere

Formidling om arbejdsmiljø hvad kan man nå på tre timer?

Formidling om arbejdsmiljø hvad kan man nå på tre timer? Formidling om arbejdsmiljø hvad kan man nå på tre timer? Nyborg Strand Den 8. november 2010 Workshop nr. 109 Jette Vangslev og Rikki Hørsted Formålet med Workshoppen Hvordan laver man god formidling om

Læs mere

Patientuddannelse Guide til det gode samarbejde mellem instruktører

Patientuddannelse Guide til det gode samarbejde mellem instruktører Patientuddannelse Guide til det gode samarbejde mellem instruktører Når man er instruktør på en patientuddannelse, skal man arbejde sammen med en anden frivillig instruktør om at give deltagerne den bedst

Læs mere

Mini. er for og bag.indd 2 12/01/12 10.0

Mini. er for og bag.indd 2 12/01/12 10.0 Mini er for og bag.indd 2 12/01/12 10.0 Mini 2 er ny Indhold.indd 2 13/01/12 15.2 Indhold Forord... 4-5 Baggrund... 6-7 Lærervejledning... 8-9 Øvelser: Job... 10-21 Medborgerskab... 22-33 Uddannelse...

Læs mere

PERSONLIG SALGSTRÆNING En anderledes uddannelse til ledige, der tager udgangspunkt i den enkelte. Dag 5 af 6; 08:30 15:30

PERSONLIG SALGSTRÆNING En anderledes uddannelse til ledige, der tager udgangspunkt i den enkelte. Dag 5 af 6; 08:30 15:30 PERSONLIG SALGSTRÆNING En anderledes uddannelse til ledige, der tager udgangspunkt i den enkelte. Dag 5 af 6; 08:30 15:30 DAGENS PROGRAM 08:30 09:30 Opsamling 09:30 09:45 Pause 09:45 10:45 Brik Å Teori:

Læs mere

13-18 ÅR STØTTE. info FORÆLDRE ALDERSSVARENDE TIL. med et pårørende barn

13-18 ÅR STØTTE. info FORÆLDRE ALDERSSVARENDE TIL. med et pårørende barn 13-18 ÅR STØTTE ALDERSSVARENDE info TIL FORÆLDRE med et pårørende barn 13-18 ÅR Kære forælder Når man selv eller ens partner er alvorligt syg, melder en række spørgsmål sig, både om ens eget liv og livssituation

Læs mere

EN GUIDE Til dig, der skal holde oplæg med udgangspunkt i din egen historie

EN GUIDE Til dig, der skal holde oplæg med udgangspunkt i din egen historie EN GUIDE Til dig, der skal holde oplæg med udgangspunkt i din egen historie Kære oplægsholder Det, du sidder med i hånden, er en guide der vil hjælpe dig til at løfte din opgave som oplægsholder. Her finder

Læs mere

Hvad kan du gøre ved eksamensangst?

Hvad kan du gøre ved eksamensangst? Hvad kan du gøre ved eksamensangst? - information - kortlægning - forslag Har du flere spørgsmål, så henvend dig til: Psykolog Irene R. Thomsen Børn & Ungeklinikken Vestergade 37, 7500 Holstbro www.boernogungeklinikken.dk

Læs mere

AT LEVE MED MULTIPEL SKLEROSE MOBILITET MOBILITET

AT LEVE MED MULTIPEL SKLEROSE MOBILITET MOBILITET AT LEVE MED MULTIPEL SKLEROSE 1 Der er forskel på, hvordan multipel sklerose påvirker den enkeltes mobilitet. For at få bedre viden om emnet, gennemførte man for nogle år siden en stor international undersøgelse.

Læs mere

Det Nye Testamente lyd-app. v. Stefan Lykkehøj Lund

Det Nye Testamente lyd-app. v. Stefan Lykkehøj Lund Det Nye Testamente lyd-app v. Stefan Lykkehøj Lund Indledning For nogle år siden, fik jeg Det Nye Testamente som lydbog på USB. I starten lyttede jeg en del med tiden blev det dog til mindre og mindre.

Læs mere

Guide: Sådan lytter du med hjertet

Guide: Sådan lytter du med hjertet Guide: Sådan lytter du med hjertet Når du i dine kærlighedsrelationer er I stand til at lytte med dit hjerte, opnår du som oftest at kunne bevare det intense og mest dyrebare i et forhold. Når du lytter

Læs mere

Læringsmål. Materialer

Læringsmål. Materialer I introforløbet blev elevernes forståelse af og viden om sundhed sat i spil. Eleverne ved nu, at flere forskellige faktorer spiller ind på deres sundhed, og at de forskellige faktorer hænger sammen jf.

Læs mere

5 selvkærlige vaner. - en enkelt guide til mere overskud. Til dig, der gerne vil vide, hvordan selvkærlighed kan give dig mere overskud i hverdagen

5 selvkærlige vaner. - en enkelt guide til mere overskud. Til dig, der gerne vil vide, hvordan selvkærlighed kan give dig mere overskud i hverdagen 5 selvkærlige vaner - en enkelt guide til mere overskud Til dig, der gerne vil vide, hvordan selvkærlighed kan give dig mere overskud i hverdagen Birgitte Hansen Copyright 2013 Birgitte Hansen, all rights

Læs mere

Hvordan er dit selvværd?

Hvordan er dit selvværd? 1. kapitel Hvordan er dit selvværd? Hvad handler kapitlet om? Dette kapitel handler om, hvad selvværd er. Det handler om forskellen på selvværd og selvtillid og om, at dét at være god til tennis eller

Læs mere

patientuddannelse Guide til det gode samarbejde mellem instruktører

patientuddannelse Guide til det gode samarbejde mellem instruktører patientuddannelse Guide til det gode samarbejde mellem instruktører Indhold 1 Guide til det gode samarbejde mellem instruktører 2 Forventningsafklaring 4 Forberedelsesskemaer 5 Evaluering (udover vejledning)

Læs mere

Opsamling på det afsluttende møde i børnepanelet

Opsamling på det afsluttende møde i børnepanelet Opsamling på det afsluttende møde i børnepanelet Introduktion og læsevejledning Børnepanelet var samlet for fjerde og sidste gang både i København og i Jylland i april/maj 2017. I alt deltog 23 børn og

Læs mere

INTRO MINDFULNESS. Lone Gaarskjær Schultz. Parterapeut og supervisor. Lone Gaarskjær Schultz. Parterapeut og Supervisor

INTRO MINDFULNESS. Lone Gaarskjær Schultz. Parterapeut og supervisor. Lone Gaarskjær Schultz. Parterapeut og Supervisor INTRO MINDFULNESS Parterapeut og supervisor Mindfulness: hvad er det? BEVIDST NÆRVÆR At blive nærværende i det nu, hvor du befinder dig lige der hvor livet sker At være, frem for at gøre At være med det

Læs mere

Når mor eller far har en rygmarvsskade

Når mor eller far har en rygmarvsskade Når mor eller far har en rygmarvsskade 2 når mor eller far har en rygmarvsskade Til mor og far Denne brochure er til børn mellem 6 og 10 år, som har en forælder med en rygmarvsskade. Kan dit barn læse,

Læs mere

Information til børn og unge med OCD. Hvad er OCD? Psykologerne Johansen, Kristoffersen og Pedersen

Information til børn og unge med OCD. Hvad er OCD? Psykologerne Johansen, Kristoffersen og Pedersen Information til børn og unge med OCD. Hvad er OCD? Psykologerne Johansen, Kristoffersen og Pedersen 1 Introduktion Psykologerne Johansen, Kristoffersen & Pedersen ønsker at sætte fokus på OCD-behandling

Læs mere

Alle taler om det, men hvor finder du overskuddet, når hverdagen ofte selv står i vejen?

Alle taler om det, men hvor finder du overskuddet, når hverdagen ofte selv står i vejen? Din e-guide til mere OVERSKUD Alle taler om det, men hvor finder du overskuddet, når hverdagen ofte selv står i vejen? For at hjælpe dig på vej med at finde dit overskud har jeg formuleret 7 vigtige spørgsmål.

Læs mere

Energi og glæde hele året sådan undgår du stress og vintertræthed

Energi og glæde hele året sådan undgår du stress og vintertræthed Energi og glæde hele året sådan undgår du stress og vintertræthed Af Doreen Møller Holmquist, Natur- og stressvejleder og ejer af kursusvirksomheden Mind4nature Hvert år rammes mange danskere af vintertræthed

Læs mere

Psykiatrisk komorbiditet ved epilepsi; hvad gør man ved det.?

Psykiatrisk komorbiditet ved epilepsi; hvad gør man ved det.? Psykiatrisk komorbiditet ved epilepsi; hvad gør man ved det.? Epilepsiforeningens epilepsikonference 8. juni 2018 Lena Glatved Madsen Afdelingssygeplejerske Psykoterapeutisk Afsnit Første hjælp til mennesket

Læs mere

Eleverne kan i tale sætte hvilke livsstilfaktorer, der påvirker deres sundhed.

Eleverne kan i tale sætte hvilke livsstilfaktorer, der påvirker deres sundhed. Forløbet har til formål at arbejde med kompetenceområdet sundhed og trivsel. Øvelserne i forløbet tager udgangspunkt i kompetencemålet Eleven kan fremme egen og andres sundhed med udgangspunkt i demokrati

Læs mere

Børnepanel Styrket Indsats november 2016

Børnepanel Styrket Indsats november 2016 Børnepanel Styrket Indsats november 2016 Indhold Introduktion og læsevejledning... 1 Samarbejde mellem skole og døgntilbud... 2 Inklusion i fællesskaber udenfor systemet... 2 Relationsarbejdet mellem barn

Læs mere

Rikke Heimark Coaching

Rikke Heimark Coaching Find dit rette fokus Pixi E-bog Af Rikke Heimark, 2. februar 2017 For at tiltrække de rigtige ting i livet, hvad en det er mennesker, oplevelser, kontakter, muligheder osv, så er det alt afgørende at du

Læs mere

Vennemødet. Pædagogen skal omarbejde konkurrencelege til samarbejdslege. Vennemøder forebygger mobning

Vennemødet. Pædagogen skal omarbejde konkurrencelege til samarbejdslege. Vennemøder forebygger mobning Pædagogen skal omarbejde konkurrencelege til samarbejdslege Vennemødet Et vennemøde i børnehaven eller vuggestuen er et lille møde, hvor børnegruppen er samlet på en måde, så alle kan se hinanden, og hvor

Læs mere

1 + 1. Et novellescenarie om kærlighed, for tre personer

1 + 1. Et novellescenarie om kærlighed, for tre personer 1 + 1 Et novellescenarie om kærlighed, for tre personer Indledning 1+1 er en rammefortælling, hvor spillerne sammen skaber historier om kærlighed og kriser i forhold. Hver scene spilles i en udvalgt spilstil,

Læs mere

Modul 4 LEAN support i produktionen

Modul 4 LEAN support i produktionen Modul 4 LEAN support i produktionen Program Dag 1: Opsamling problemløsningsøvelse Den helstøbte ambassadør Kommunikation Situationskort Dag 2: Virksomhedsbesøg Opfølgning og plan for virksomhed Præsentationsteknik

Læs mere

Forslag til rosende/anerkendende sætninger

Forslag til rosende/anerkendende sætninger 1. Jeg elsker dig for den, du er, ikke kun for det, du gør 2. Jeg elsker din form for humor, ingen får mig til at grine som dig 3. Du har sådan et godt hjerte 4. Jeg elsker at være sammen med dig! 5. Du

Læs mere

Antimobbestrategi. Regnbueskolens syn på individ og fællesskab. Mobning. Definition på mobning

Antimobbestrategi. Regnbueskolens syn på individ og fællesskab. Mobning. Definition på mobning Antimobbestrategi Regnbueskolens syn på individ og fællesskab På Regnbueskolen tror vi på, at hvert enkelt menneske er unikt og værdifuldt og derfor har lov til at være den man er. Hvert barn og hver voksen

Læs mere

Læreplaner i Børnehaven Kornvænget.

Læreplaner i Børnehaven Kornvænget. Læreplaner 2013 Læreplaner i Børnehaven Kornvænget. Baggrund: I år 2004 blev der fra ministeriets side, udstukket en bekendtgørelse om pædagogiske læreplaner i alle dagtilbud. Det var seks temaer, der

Læs mere

Mental sundhed blandt børn og unge hvad kan robusthed gøre? Overlæge Poul Lundgaard Bak

Mental sundhed blandt børn og unge hvad kan robusthed gøre? Overlæge Poul Lundgaard Bak Mental sundhed blandt børn og unge hvad kan robusthed gøre? Overlæge Poul Lundgaard Bak plb@sundkom.dk Hvorfor mental sundhed? En protestbevægelse? En bekymring? En erkendelse? WHO Ottawa Charter Komiteen

Læs mere

Følelsesmæssig selvregulering Find balancen i dit liv med Mindfulness og EFT.

Følelsesmæssig selvregulering Find balancen i dit liv med Mindfulness og EFT. Følelsesmæssig selvregulering Find balancen i dit liv med Mindfulness og EFT. Følelsmæssig balance Når hjernen og hjertet taler sammen Chris Nunan Med Cand. Mag i Psykologi, ADHD Facilitator, Mindfulness

Læs mere

ELEVUNDERSØGELSE 8./9. klasse (2018)

ELEVUNDERSØGELSE 8./9. klasse (2018) Nr. Spørgsmål Svarkategorier Kommentar Hvis elevens fødselsdato (1-31) er et lige tal (fx 20/10), tildeles eleven spørgsmål om dansk, hvis det er et ulige tal (fx 23/11)tildeles eleven spørgsmål om matematik.

Læs mere

mere end blot en madpakke

mere end blot en madpakke Skal der mere end blot en madpakke v/ Roar Hylleberg med hjemmefra? www.skole-foraeldre.dk 33 26 17 21 Roar Hylleberg 41 år, gift med Eva Eik 7 år, Tone 9 år og Ask 11 år Skolebestyrelses erfaring: 4.

Læs mere

13-18 ÅR FORÆLDRE ALDERSSVARENDE STØTTE. med et pårørende barn

13-18 ÅR FORÆLDRE ALDERSSVARENDE STØTTE. med et pårørende barn 13-18 ÅR ALDERSSVARENDE STØTTE infotil FORÆLDRE med et pårørende barn Forældre til et pårørende barn - Alderssvarende støtte Kære forælder Når man selv eller ens partner er alvorligt syg, melder en række

Læs mere

Klubben s Ungdoms- og Kærestehåndbog

Klubben s Ungdoms- og Kærestehåndbog Klubben s Ungdoms- og Kærestehåndbog Ungdom: Når du starter i Klubben Holme Søndergård (Klubben), er du på vej til at blive ung. At være ung betyder at: - Du ikke er barn længere, og at du er på vej til

Læs mere

Digitale Sexkrænkelser

Digitale Sexkrænkelser Digitale Sexkrænkelser AT FORTÆLLE OM DET OG BEDE OM HJÆLP LEKTION #4 Et undervisningsmateriale udviklet af Digitale Sexkrænkelser At fortælle om det og bede om hjælp INTRODUKTION 3 FORMÅL 3 LÆRINGSMÅL

Læs mere

Din tilfredshed med institutionen

Din tilfredshed med institutionen Din tilfredshed med institutionen a. Jeg er samlet set tilfreds med mit barns dag/fritidstilbud b. Der er et godt samarbejde mellem os og pædagogerne c. Jeg bliver taget med på råd i beslutninger (f.eks.

Læs mere

Sund mad. giver hulahop. i kroppen

Sund mad. giver hulahop. i kroppen Sund mad giver hulahop i kroppen AF Karen Eriksen ernæringsfaglig medarbejder i Fødevarestyrelsen. indledning Mad er meget mere end indholdet af fedt, kulhydrater og vitaminer. Det er selvfølgeligt vigtigt,

Læs mere

Dagens program. Opsamling fra sidst. Gruppearbejde. Fælles opsamling. Hvor kan man få hjælp. Hjemmearbejde. Program for næste gang

Dagens program. Opsamling fra sidst. Gruppearbejde. Fælles opsamling. Hvor kan man få hjælp. Hjemmearbejde. Program for næste gang Dagens program Opsamling fra sidst Gruppearbejde Fælles opsamling Hvor kan man få hjælp Hjemmearbejde Program for næste gang Symptomer på angst Følelse Angst Krop Øget hjertefrekvens Øget svedproduktion

Læs mere

Kemohjerne eller kemotåge En tilstand med påvirkning af kognitionen eksempelvis nedsat koncentrationsevne og hukommelse.

Kemohjerne eller kemotåge En tilstand med påvirkning af kognitionen eksempelvis nedsat koncentrationsevne og hukommelse. Kemohjerne eller kemotåge En tilstand med påvirkning af kognitionen eksempelvis nedsat koncentrationsevne og hukommelse. Ikke en lægelig veldefineret tilstand. Nogle oplever det i forbindelse med behandling

Læs mere

Jacob Tækker. Nicolas Kristoffersen. Anders Bojen. Senest redigeret Chefinstruktør, GoPlayDOT IvS

Jacob Tækker. Nicolas Kristoffersen. Anders Bojen. Senest redigeret Chefinstruktør, GoPlayDOT IvS Senest redigeret 2018.04.27 Jacob Tækker Chefinstruktør, GoPlayDOT IvS jacob@goplaydot.com Nicolas Kristoffersen Instruktør, GoPlayDOT IvS nicolas@goplaydot.com Anders Bojen Instruktør, GoPlayDOT IvS anders@goplaydot.com

Læs mere