Med kopi til: Vedr.: Klage over afgørelse om aktindsigt Bandagist-Centret A/S mod Fællesindkøb Fyn. Indledning

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Med kopi til: Vedr.: Klage over afgørelse om aktindsigt Bandagist-Centret A/S mod Fællesindkøb Fyn. Indledning"

Transkript

1 Klagenævnet for Udbud Adresse: Erhvervsstyrelsen, Dahlerups Pakhus, Langelinie Allé 17, 2100 København Ø Telefon: Telefax: mail: klfu@erst.dk - Internet-adresse: Bandagist-Centret A/S Att.: Direktionssekretær Pia Strunge ps@bandagist-centret.dk Fællesindkøb Fyn Att.: Udbudsjurist Pia Bergstrøm Norman Andersen libna@faaborgmidtfyn.dk Med kopi til: Ortos A/S Att.: Aut. Bandagist, CPO, B.Sc. Mads Harbo mha@ortos.dk Sahva A/S Att.: Markedschef Morten Thorsen morten.thorsen@sahva.dk Journalnummer Dato august 2016 Vedr.: Klage over afgørelse om aktindsigt Bandagist-Centret A/S mod Fællesindkøb Fyn Indledning Den 17. marts 2016 fremsatte Bandagist-Centret A/S over for Fællesindkøb Fyn anmodning om aktindsigt i de prislister, der fremover vil være gældende for borgerens tilskud ved benyttelse af frit leverandørvalg i henhold til serviceloven. Aktindsigtsanmodningen angik nærmere bestemt prislisterne på områderne: Delaftale 1 Ortoser og delaftale 2 Proteser. Til støtte for aktindsigtsanmodningen henviste Bandagist-Centret A/S blandt andet til Klagenævnet for Udbuds kendelse af 13. december 2012 i sagen ReaMed (Tødin A/S) mod Gribskov Kommune.

2 2. Fællesindkøb Fyn hørte den 17. marts 2016 Ortos A/S som vindende tilbudsgiver på delaftale 1, om de pågældende oplysninger burde undtages fra aktindsigt. En tilsvarende høring blev ligeledes den 17. marts 2016 sendt til Sahva vedrørende delaftale 2. Ortos A/S afgav den 21. marts 2016 høringssvar, hvoraf blandt andet fremgår følgende: Bandagist branchen er kendetegnet ved forholdsvis få men store leverandører, hvor der opleves tæt konkurrence på markedet, og særligt intensiv konkurrence på priser. Det vurderes, at der i fremtiden vil blive indhentet tilbud på de samme ydelser og produkter, som er omfattet af nærværende udbud. En offentliggørelse af tilbudspriser vedrørende aftalen fra Ortos A/S, kan fremadrettet være særdeles uhensigtsmæssig, da konkurrenter vil få et indblik i oplysninger, som de kan drage væsentlig nytte af i udbud fremover, ved strategisk at placere deres prispolitik under Ortos A/S. Generelt må det siges, at mange af de oplysninger som tilbuddet består af priser såvel som yderligere dokumentation er interne og fortrolige oplysninger om drifts-, forretningsforhold eller lignende, hvor videregivelse vurderes, at kunne få skadelig betydning for Ortos A/S, hvorfor også dette er indskærpet over for medarbejderne i form af klausuler, som kan have ansættelsesretlige konsekvenser for den enkelte medarbejder, ved videregivelse af tilsvarende oplysninger. Sahva A/S afgav den 29. marts 2016 høringssvar, hvoraf blandt andet fremgår følgende: Sahva A/S gør i relation til de konkrete omstændigheder forbundet med den aktuelle anmodning om aktindsigt på dette grundlag gældende, (01) at der helt åbenbart er tale om oplysninger om forretningsforhold i form af prisoplysninger og produktspecifikke

3 3. oplysninger, der ikke er tiltænkt offentligheden, herunder Sahva A/S konkurrenter, i henhold til Offentlighedslovens 30, nr. 2, hvorfor oplysningerne allerede af denne grund bør undtages aktindsigt, (02) at der under alle omstændigheder er tæt konkurrence på markedet for proteser, hvilket underbygges af det lave antal modtagne tilbud under udbuddet, (03) at herudover har Fællesindkøb Fyn, med udgangspunkt i de afgivne tilbud, ved selvsyn selv kunne konstatere en tæt priskonkurrence på markedet for proteser, (04) at de i tilbudslisten oplyste produktspecifikke data indgår i konkurrencegrundlaget i henhold til de fastsatte underkriterier, (05) at de produktspecifikke data har haft betydning for, at Sahva A/S har fået kontrakten tildelt, samt (06) at indrømmelse af aktindsigt i de enkelte produktspecifikke oplysninger også isoleret selv vil hæmme virksomhedens konkurrenceevne i forhold til de øvrige markedsaktører i forbindelse med forestående udbud. Sahva A/S skal på dette grundlag anmode om, at tilbudslisten undtages fra aktindsigten i sin helhed i medfør af offentlighedslovens 30, nr. 2, jf. 34, nr. 2. Fællesindkøb Fyns afgørelse om aktindsigt Fællesindkøb Fyn traf den 29. marts 2016 afgørelse i sagen. Af afgørelsen fremgår følgende: Efter at have foretaget en konkret vurdering af Jeres anmodning om aktindsigt, kan Fællesindkøb Fyn meddele, at anmodningen ikke kan imødekommes.

4 4. Det er efter det almindelige officialprincip Fællesindkøb Fyns ansvar, at der foreligger de oplysninger m.v., der er nødvendige for, at der kan træffes en korrekt afgørelse i aktindsigtssagen. Fællesindkøb Fyn har således, og på baggrund af god forvaltningsskik, sendt aktindsigtsanmodningen i høring hos tilbudsgiverne, som oplysningerne vedrører. Fællesindkøb Fyn har efterfølgende foretaget en vurdering af de af anmodningen omfattede dokumenter efter offentlighedsloven (OFL), herunder om der ved offentliggørelse i den konkrete situation foreligger en tilstedeværende og nærliggende risiko for væsentlige økonomiske tab, både for virksomhederne og for kommunen, jf. OFL 30, stk. 1, litra 2, og 33, stk. 1, litra 3. Fællesindkøb Fyn har ved afgørelsen lagt vægt på, at følgende sagsakter anses som værende oplysninger om forretningsforhold, som er af væsentlig økonomisk betydning for de virksomheder oplysningerne angår, jf. OFL 30, stk. 1, nr. 2. Undtaget fra aktindsigten er således tilbudsgivernes oplyste priser i de indkomne tilbud, idet disse oplysninger kan påføre økonomisk skadesvirkning for tilbudsgiverne, samt påvirke Fællesindkøb Fyns økonomisk, ved udførelsen af kommunernes fremtidige forretningsvirksomhed. Fællesindkøb Fyn vurderer, at nærværende ikke kan sammenlignes med Klagenævnet for Udbuds kendelse af 13. december Der er i ovenstående taget højde for principperne om meroffentlighed jf. OFL 14, stk. 1. Bandagist-Centret A/S klagede den 7. april 2016 over denne afgørelse, og Klagenævnet for Udbud modtog den 12. april 2016 klagen fra Fællesindkøb Fyn. I forbindelse med fremsendelsen af klagen har Fællesindkøb Fyn blandt andet anført følgende:

5 5. Den af Fællesindkøb Fyn trufne afgørelse fastholdes, hvorfor sagen videresendes til Klagenævnet for Udbud, jf. offentlighedslovens 37, stk. 2. I afgørelsen har Fællesindkøb Fyn vurderet, at kendelsen fra Klagenævnet for Udbud af 13. dec ikke kan sammenlignes med nærværende udbud, idet der i udbudsbetingelserne ikke er angivet, at priserne offentliggøres. I forlængelse heraf kan oplyses, at prislisten på det aktuelle udbud som oftest aldrig vil blive tilgængelige for borgeren, idet borgerens tilskud oplyses som en samlet pris på ortosen eller protesen. I forlængelse heraf har Fællesindkøb Fyn på forespørgsel af klagenævnet i af 13. april 2016 oplyst blandt andet følgende: Kommunens fremgangsmåde ved 112 bevillinger: Borgeren ansøger oftest i samarbejde med en leverandør/bandagist sin kommune om støtte til en protese eller ortose efter Servicelovens 112. I forbindelse med sagsbehandlingen i kommunen vurderes det, hvilket hjælpemiddel der er det bedste og billigste hjælpemiddel til borgeren, med afsæt i de priser der er indeholdt i det tilbud der danner grundlag for beregning af bevillingsbeløbet. Ved benyttelse af frit valg, vil borgeren få et tilskud svarende til det beløb, som kommunen kan anskaffe hjælpemidlet til efter princippet bedst egnede og billigste hjælpemiddel. Tilskuddet/bevillingsbeløbet oplyses som en samlet sum excl moms, dvs priser på grundhylster og de enkelte tilbehørsdele, som protesen/ortosen består af, bliver ikke gjort tilgængelig for borger/fritvalgsleverandør. Bandagist-Centret A/S, der er hørt over Fællesindkøb Fyns udtalelser, har ved af 21. april anført følgende:

6 6. Tilbudslisterne på ortoser og proteser er blevet til i et samarbejde mellem IKA og bandagistbranchen via et arbejde gennemført i en fokusgruppe. Listerne er tilgængelige på IKA s hjemmeside og IKA anbefaler, at kommunen bruger disse lister i forbindelse med udbud på ortoser og proteser. Ved at bruge disse lister sikres gennemsigtighed og ensartethed, således at der bydes på de samme produkter. Området ortoser og proteser er komplekst, netop fordi det er individuelt fremstillede hjælpemidler, der kan være svære at funktionsbeskrive. Derfor har man valgt at opdele listerne på en måde, så en ortose/protese består af et grundprodukt samt evt. tillæg. Grundproduktet er beskrevet i forhold til funktion samt hvilke dele der indgår i ortosen/protesen. Ofte er der behov for, at grundproduktet tilføjes diverse tillæg for at kunne afhjælpe borgerens funktionsnedsættelse bedst muligt. Fællesindkøb Fyn bemærker, at de oplyser en samlet pris for ortosen/protesen. Dette gør at det bliver meget uigennemsigtigt både for borger og leverandør, hvad ortosen/protesen reelt består af samt hvad den reelle pris for ortosen er. Det sker, at en leverandør er nødt til at søge kun om tillæg til en ortose/protese, f.eks. i forbindelse med reparationer eller ny silikoneliner til protesen. Hermed bliver prisen på det enkelte tillæg med tiden tilgængeligt. Gennemsigtighed i ansøgnings-/bevillingsproceduren er vigtig, således alle kan se, hvad det er, der helt præcist skal leveres og hvad det koster. Som leverandør er det vigtig at kunne oplyse borgeren om dennes eventuelle egenbetaling, således borgeren har mulighed for at vælge om han/hun hvis det er aktuelt ønsker at betale en del af ortosen selv eller ønsker at benytte kommunens aftaleleverandør. Vi fastholder derfor vores anmodning om aktindsigt i delpriserne.

7 7. Klagenævnets afgørelse og begrundelse 1. Lovgrundlaget Udgangspunktet efter offentlighedslovens 7 er, at enhver kan forlange at blive gjort bekendt med dokumenter, der er indgået til eller oprettet af en myndighed mv. som led i administrativ sagsbehandling i forbindelse med dens virksomhed. Efter offentlighedslovens 30, nr. 2, omfatter retten til aktindsigt ikke oplysninger om tekniske indretninger eller fremgangsmåder eller om drifts- eller forretningsforhold eller lignende, for så vidt det er af væsentlig økonomisk betydning for den person eller virksomhed, oplysningerne angår, at anmodningen ikke imødekommes. Det er ikke muligt udtømmende at fastlægge, hvilke oplysninger der er omfattet af bestemmelsen i offentlighedslovens 30, nr. 2. Som eksempler på sådanne oplysninger kan dog bl.a. nævnes oplysninger om produktionsmetoder, produktionsforhold, forretningsforbindelser, kundelister, forretningsbetingelser, kontraktvilkår, forretningsmæssige strategier og markedsføringstiltag. Endvidere kan nævnes oplysninger om etableringsomkostninger, driftsomkostninger, salgsomkostninger samt oplysninger om en virksomheds regnskaber og økonomiske forhold i øvrigt, herunder dens skattemæssige situation. Der kan herved henvises til betænkning nr. 1510/2009, side 706, som ligger til grund for det lovforslag (L 144 af 7. februar 2013), som offentlighedsloven bygger på. Det fremgår blandt andet af bemærkningerne til lovforslag nr. L 144 af 7. februar 2013 til lov om offentlighed i forvaltningen, at 30, nr. 2, forudsætter, at aktindsigt i oplysningerne må antages at indebære en nærliggende risiko for, at der typisk af konkurrencemæssige grunde påføres den pågældende person eller virksomhed navnlig økonomisk skade af nogen betydning. Yderligere fremgår det, at der vil i forhold til oplysninger, der er omfattet af nr. 2, gælde en klar formodning for, at udlevering af oplysningerne vil indebære en nær-

8 8. liggende risiko for, at virksomheden eller den person, oplysningerne angår, vil lide skade af betydning. I forbindelse med vurderingen heraf bør der ifølge lovbemærkningerne indhentes en udtalelse fra den, oplysningerne angår, for at få belyst risikoen for, at en udlevering af oplysninger om forretningsforhold m.v. vil medføre den nævnte risiko for økonomisk skade. Efter offentlighedslovens 33, nr. 3, kan retten til aktindsigt begrænses i det omfang, det er nødvendigt til beskyttelse af væsentlige hensyn til det offentliges økonomiske interesser, herunder udførelsen af det offentliges forretningsvirksomhed. Af offentlighedslovens 34 følger, at hvis de hensyn, der er nævnt i 30-33, kun gør sig gældende for en del af et dokument, skal der meddeles aktindsigt i dokumentets øvrige indhold. Det gælder dog ikke, hvis det vil medføre en prisgivelse af det eller de hensyn, der er nævnt i 30-33, hvis det vil indebære, at der gives en klart vildledende information, eller hvis det resterende indhold i dokumentet ikke har et forståeligt eller sammenhængende indhold. 2. Klagenævnets vurdering af de undtagne prisoplysninger Som klagenævnet forstår den trufne afgørelse af 29. marts 2016 har Fællesindkøb Fyn undtaget oplysninger om priser på grundhylstre og de enkelte tilbehørsdele i de vindende tilbud fra henholdsvis Ortos A/S og Sahva A/S i medfør af navnlig offentlighedslovens 30, nr. 2. Efter klagenævnets faste praksis vil oplysninger om tilbudsgiveres delpriser og produktpriser under et udbud ofte kunne undtages fra aktindsigt i medfør af offentlighedslovens 30, nr. 2, idet en konkurrerende virksomheds kendskab til en tilbudsgivers prissætning ofte efter de foreliggende omstændigheder vil kunne indebære en nærliggende risiko for at skade tilbudsgiverens konkurrenceevne i forhold til fremtidige udbud eller andre aftaler. I overensstemmelse hermed finder klagenævnet efter de foreliggende oplysninger, herunder det oplyste om konkurrencesituationen på det

9 9. pågældende marked, at betingelserne for at undtage de omhandlede prisoplysninger som udgangspunkt må anses for opfyldt i denne sag. Bandagist-Centret A/S har med henvisning til klagenævnets kendelse af 13. december 2012 i sagen ReaMed (Tødin A/S) mod Gribskov Kommune gjort gældende, at der er tale om prisoplysninger, som vil blive gjort offentligt tilgængelige som følge af reglerne om frit valg efter den sociale servicelovs 112, stk. 3, og at der derfor ikke er grundlag for at undtage oplysningerne i medfør af de påberåbte undtagelsesbestemmelser i offentlighedsloven. I den pågældende kendelse af 13. december 2012 har klagenævnet blandt andet anført følgende: Det fremgår af bestemmelsen i servicelovens 112, stk. 3, 2. pkt., at hvis kommunalbestyrelsen har indgået en leverandøraftale, og ansøgeren ønsker at benytte en anden leverandør end den, som kommunen har indgået leverandøraftale med, indkøber ansøgeren selv hjælpemidlet og får udgifterne hertil refunderet, dog højst med et beløb svarende til den pris, kommunen kunne have erhvervet hjælpemidlet til hos sin leverandør. Af udbudsbetingelsernes pkt. 2.3 fremgår blandt andet, at leverandøren skulle levere ydelser i form af, at borgere, der benytter fritvalgsreglerne til at købe et dyrere produkt hos leverandøren, skal orienteres om merbetaling/egenbetalingsforpligtelsen, og administrative ydelser om håndtering af, at regninger skal opstilles således, at kommunen betaler et beløb beregnet på baggrund af den kontrakt, der er indgået (den konkrete bevilling), og borgeren betaler den resterende del af beløbet. Indklagede oplyste under udbudsforretningen ved besvarelsen af spørgsmål 6 endvidere, at afregningen mellem borgeren, leverandøren og kommunalbestyrelsen (de respektive kommuner) i de tilfælde, hvor borgeren har benyttet sig af retten til frit valg, sker på den måde, at fakturaen for indkøbet af leverandøren sendes til og afregnes direkte med kommunen. Borgeren hæfter selv for egenandelen, der afregnes direkte med leverandøren. I over-

10 10. ensstemmelse hermed har Gribskov Kommune blandt andet anført, at fritvalgsordningen forudsætter kendskab til den vindende tilbudsgivers priser på de af leverandøraftalen omfattede produkter. Eksempelvis må en borger nødvendigvis kende niveauet for tilskud for at kunne vurdere, om borgeren ønsker at indkøbe et andet og dyrere produkt efter eget (frit) valg. Endvidere forudsætter den ikke-vindende leverandørs fakturering af borgere, der køber efter fritvalgsordningen, kendskab til den vindende tilbudsgivers priser, idet leverandøren skal fakturere kommunen for tilskudsbeløbet, mens borgeren faktureres direkte for egenbetalingen. Det må herefter lægges til grund, at kommunens borgere, i det omfang de er visiteret til et diabeteshjælpemiddel, der er omfattet af den udbudte aftale, med henblik på at vurdere, om de pågældende ønsker at benytte sig af deres ret til frit valg, af kommunen kan få oplyst størrelsen af de maksimale kommunale refusionsbeløb og dermed prisen på det produkt, som Mediq Danmark A/S kan levere i henhold til rammeaftalen. Ligeledes er det ubestridt, at fritvalgsordningen indebærer, at ReaMed og andre eventuelle konkurrerende virksomheder vil få oplysning herom, i det omfang borgerne rent faktisk benytter sig af deres ret til frit at vælge en anden leverandør. Under disse omstændigheder, hvor prisoplysningerne hele tiden har været bestemt til at blive gjort tilgængelige for en bredere kreds af kommunernes borgere samt til leverandører af tilsvarende produkter, kan det i modsætning til, hvad der efter klagenævnets praksis normalt er tilfældet for sådanne del- eller produktpriser ikke lægges til grund, at det i forhold til kommende bud er af væsentlig økonomisk betydning for Mediq Danmark A/S at undtage oplysningerne om denne tilbudsgivers priser fra aktindsigt, jf. offentlighedslovens 12, stk. 1, nr. 2. Det anførte gælder, uanset om de enkelte produktpriser konkret har været meddelt borgere eller virksomheder som led i administrationen af fritvalgsordningen.

11 11. Som det fremgår af det ovenfor citerede, vil den fritvalgsordning, som følger af bestemmelsen i den sociale servicelovs 112, stk. 3, i almindelighed indebære, at borgeren/den valgte leverandør får kendskab til den vindende tilbudsgivers priser på de af leverandøraftalen omfattede produkter. I den foreliggende sag må det efter det oplyste imidlertid lægges til grund, at borgeren, hvis denne anvender sit frie valg til at benytte anden leverandør, i overensstemmelse med, hvad der følger af den sociale servicelovs 112, stk. 3, vil få oplysning om et samlet støttebeløb vedrørende den konkrete ortose/protese, som borgeren bevilges af kommunen. Den foreliggende sag adskiller sig herved fra den situation, som klagenævnet tog stilling til i ovennævnte kendelse af 13. december 2012, idet der i den foreliggende sag ikke er tale om produktpriser på det enkelte hjælpemiddel, men om delpriser på forskellige elementer, som vil indgå i den ortose/protese, som vil skulle laves til den enkelte borger. På denne baggrund kan det ikke lægges til grund, at prisoplysningerne på de enkelte delelementer, som indgår i proteser/ortoser, har været bestemt til at blive gjort tilgængelige for en bredere kreds af kommunernes borgere og/eller leverandører af tilsvarende produkter. Klagenævnet bemærker i den forbindelse, at der efter det fremkomne ikke er grundlag for at lægge til grund, at de berørte borgere eller valgte leverandører i forbindelse med reparation mv. af ortoser/proteser vil blive bekendt med delpriserne på de enkelte elementer, som indgår i ortoser/proteser. Da klagenævnet som nævnt ovenfor efter de foreliggende oplysninger, herunder det oplyste om konkurrencesituationen på det pågældende marked, finder, at betingelserne efter offentlighedslovens 30, nr. 2, for at undtage de omhandlede prisoplysninger fra aktindsigt må anses for opfyldt i den foreliggende sag, er der herefter ikke grundlag for at ændre Fællesindkøb Fyns afgørelse af 29. marts Klagenævnets overvejelser om meroffentlighed

12 12. Klagenævnet har under hensyn til meroffentlighedsprincippet i offentlighedslovens 14, stk. 1, overvejet, om der bør meddeles aktindsigt i videre omfang end anført ovenfor. De undtagne oplysninger må anses for omfattet af tavshedspligt, jf. forvaltningslovens 27, stk. 1, nr. 2. Allerede af den grund kan de pågældende oplysninger ikke udleveres efter meroffentlighedsprincippet i offentlighedslovens 14, stk Klagenævnets afgørelse Klagenævnet finder efter det ovenfor anførte ikke grundlag for at ændre Fællesindkøb Fyns afgørelse af 29. marts Klagenævnets afgørelse kan ikke påklages til anden administrativ myndighed. Kopi af denne afgørelse er samtidig sendt til Ortos A/S og Sahva A/S. Klagenævnet skal beklage den langvarige sagsbehandling. f. Kristian Korfits Nielsen landsdommer Johannes Krogsgaard fuldmægtig

Frederiksberg Kommune - Aktindsigt i udbudsmateriale. Statsforvaltningens brev til en advokat

Frederiksberg Kommune - Aktindsigt i udbudsmateriale. Statsforvaltningens brev til en advokat 2015-21818 Frederiksberg Kommune - Aktindsigt i udbudsmateriale Statsforvaltningens brev til en advokat Dato: 08-12- 2015 Henvendelse vedrørende Frederiksberg Kommune om aktindsigt Du har som advokat for

Læs mere

Ankestyrelsens brev til en advokat. Henvendelse vedrørende aktindsigt hos Billund Kommune

Ankestyrelsens brev til en advokat. Henvendelse vedrørende aktindsigt hos Billund Kommune Ankestyrelsens brev til en advokat 2017-41827 Dato: 15-09-2017 Henvendelse vedrørende aktindsigt hos Billund Kommune Billund Kommune har den 6. juni 2017 oversendt X advokaters klage af 1. juni 2017 over

Læs mere

Resumé. Her følger en gennemgang af sagens baggrund og en nærmere begrundelse for Statsforvaltningens opfattelse. Sagens baggrund

Resumé. Her følger en gennemgang af sagens baggrund og en nærmere begrundelse for Statsforvaltningens opfattelse. Sagens baggrund 17-06- 2015 Statsforvaltningen har fra Syddjurs Kommune den 17. september 2014 modtaget din anmodning om, at Syddjurs Kommunes afgørelse af 15. august 2014 om afslag på aktindsigt i vagtplanerne for plejecenter

Læs mere

Statsforvaltningens brev til en borger. Henvendelse vedrørende delvist afslag på aktindsigt fra Guldborgsund Kommune

Statsforvaltningens brev til en borger. Henvendelse vedrørende delvist afslag på aktindsigt fra Guldborgsund Kommune 2015-11863 Statsforvaltningens brev til en borger Dato: 01-12- 2015 Henvendelse vedrørende delvist afslag på aktindsigt fra Guldborgsund Kommune Ved e-mails af 2. og 5. februar 2015 har du til Guldborgsund

Læs mere

Ankestyrelsens udtalelse til en journalist. Region Syddanmarks afgørelse om delvist afslag på aktindsigt

Ankestyrelsens udtalelse til en journalist. Region Syddanmarks afgørelse om delvist afslag på aktindsigt Ankestyrelsens udtalelse til en journalist 2017-84059 Dato: 31-01-2018 Region Syddanmarks afgørelse om delvist afslag på aktindsigt Du har den 28. november 2017 klaget over Region Syddanmarks afgørelse

Læs mere

Her følger en gennemgang af sagens baggrund og en nærmere begrundelse for Statsforvaltningens opfattelse. Sagens baggrund

Her følger en gennemgang af sagens baggrund og en nærmere begrundelse for Statsforvaltningens opfattelse. Sagens baggrund Desuden har Køge Kommune ikke taget stilling til, om samarbejdskontrakten med bilag indeholder oplysninger, der er ekstraheringspligtige i medfør af offentlighedslovens 34, eller om kontrakten eller dele

Læs mere

Sagens baggrund og en nærmere begrundelse for Energiklagenævnets afgørelse fremgår nedenfor.

Sagens baggrund og en nærmere begrundelse for Energiklagenævnets afgørelse fremgår nedenfor. Til: [XXX] Energitilsynet (j.nr. [XXX]) Sendes pr. e-mail til ovenstående Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf. 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk

Læs mere

Ankestyrelsens brev til Region Hovedstaden. [A]s anmodning om aktindsigt

Ankestyrelsens brev til Region Hovedstaden. [A]s anmodning om aktindsigt Ankestyrelsens brev til Region Hovedstaden [A]s anmodning om aktindsigt [A] har den 16. november 2018 skrevet til Region Hovedstaden om regionens afgørelse af 16. november 2018 om aktindsigt. Region Hovedstaden

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2012-0031745 (Nikolaj Aarø-Hansen, Anne-Mette Udsen) 13. december 2012

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2012-0031745 (Nikolaj Aarø-Hansen, Anne-Mette Udsen) 13. december 2012 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2012-0031745 (Nikolaj Aarø-Hansen, Anne-Mette Udsen) 13. december 2012 K E N D E L S E ReaMed (Tødin A/S) (advokat Rune Hamborg, København) mod Gribskov Kommune (advokat Malene

Læs mere

Aktindsigt i kontrakt. Statsforvaltningens brev til en journalist. Henvendelse vedrørende afgørelse om aktindsigt

Aktindsigt i kontrakt. Statsforvaltningens brev til en journalist. Henvendelse vedrørende afgørelse om aktindsigt Aktindsigt i kontrakt Statsforvaltningens brev til en journalist 2014-182202 Dato:28-01- 2016 Henvendelse vedrørende afgørelse om aktindsigt Dagbladet Ringkøbing-Skjern har ved e-mail af 30. september

Læs mere

Statsforvaltningens brev til en forening. Vedr.: Leverandøraftaler i forhold til særligt personlige hjælpemidler.

Statsforvaltningens brev til en forening. Vedr.: Leverandøraftaler i forhold til særligt personlige hjælpemidler. Statsforvaltningens brev til en forening. Vedr.: Leverandøraftaler i forhold til særligt personlige hjælpemidler. 03-12- 2010 Statsforvaltningen har den 19. maj 2008 fra Velfærdsministeriet modtaget Stomiforeningen

Læs mere

Statsforvaltningens brev til et nyhedsmedie: Statsforvaltningen har i dag skrevet således til [navn på nyhedsmedie]:

Statsforvaltningens brev til et nyhedsmedie: Statsforvaltningen har i dag skrevet således til [navn på nyhedsmedie]: Ikke til2014-182202 Ikke berettiget at meddele afslag på aktindsigt i en kontrakt i medfør af offentlighedslovens 30, nr. 2, idet den interesse og økonomiske betydning, der for en virksomhed var forbundet

Læs mere

Ankestyrelsens brev til en virksomhed. Henvendelse vedrørende Ishøj Kommune

Ankestyrelsens brev til en virksomhed. Henvendelse vedrørende Ishøj Kommune Ankestyrelsens brev til en virksomhed 2017-45299 Dato: 14-11-2017 Henvendelse vedrørende Ishøj Kommune Ishøj Kommune har på A s foranledning den 28. juni 2017 sendt sagen vedrørende kommunens afgørelse

Læs mere

Resume: Statsforvaltningen skal anmode Region Sjælland om at oplyse, hvad udtalelsen giver regionen anledning til.

Resume: Statsforvaltningen skal anmode Region Sjælland om at oplyse, hvad udtalelsen giver regionen anledning til. Resume: Statsforvaltningen finder ikke, at Region Sjælland med hjemmel i offentlighedslovens 12, stk. 1, nr. 2 og 13, stk. 1, nr. 5, med baggrund i de forhold regionen har anført, kan undtage de pågældende

Læs mere

Resume: Vedr. Region Sjællands afslag på aktindsigt i indkøbsprisen på 20 mg oxycodon.

Resume: Vedr. Region Sjællands afslag på aktindsigt i indkøbsprisen på 20 mg oxycodon. Resume: Statsforvaltningen finder ikke, at Region Sjælland med hjemmel i offentlighedslovens 13, stk. 1, nr. 5, med baggrund i de forhold regionen har anført, kan undtage de pågældende oplysninger om indkøbspris

Læs mere

Er revisionserklæringen modtaget fra Epic og hvornår? Hvis den er modtaget vil vi gerne have aktindsigt og derfor modtage den til gennemlæsning.

Er revisionserklæringen modtaget fra Epic og hvornår? Hvis den er modtaget vil vi gerne have aktindsigt og derfor modtage den til gennemlæsning. POLITIKERSPØRGSMÅL Journal-nr.: 18038947 Dato: 21. august 2018 Spørgsmål nr.: 125-18 Dato: 10. august 2018 Stillet af: Niels Høiby og Jakob Rosenberg Besvarelse udsendt den: 21. august 2018 Spørgsmål:

Læs mere

Aktindsigt i udbudssager

Aktindsigt i udbudssager fremtiden starter her... Gode råd om... Aktindsigt i udbudssager INDHOLD Indledning 3 Forskellige regler om aktindsigt 4 Udbudsloven 4 Forvaltningsloven 5 Offentlighedsloven 5 Øvrige regler om aktindsigt

Læs mere

Afslag på aktindsigt i Det Kongelige Teaters honorar til orkester. 26. februar 2018

Afslag på aktindsigt i Det Kongelige Teaters honorar til orkester. 26. februar 2018 2018-7 Afslag på aktindsigt i Det Kongelige Teaters honorar til orkester Det Kongelige Teater gav en borger aktindsigt i en samarbejdsaftale mellem teatret og et orkester, men undtog oplysninger om orkestrets

Læs mere

Afgørelse - Klage over Energitilsynets afgørelse af 30. april 2013 om delvist afslag på aktindsigt

Afgørelse - Klage over Energitilsynets afgørelse af 30. april 2013 om delvist afslag på aktindsigt Allerød Kommune Teknik & Drift Bjarkesvej 2 3450 Allerød Sendt pr. e-mail til kommunen@alleroed.dk og flemming.kjolstadlarsen@alleroed.dk Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade

Læs mere

Afgørelse Klage over Energistyrelsens afgørelse af 22. februar 2013 om afslag på aktindsigt

Afgørelse Klage over Energistyrelsens afgørelse af 22. februar 2013 om afslag på aktindsigt [XXX] Afgørelsen er fremsendt pr. e-mail til adressen: [XXX] Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf. 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk

Læs mere

Afslag på aktindsigt i honorar for indtaling af højtalerudkald til trafikselskab. 20. februar 2018

Afslag på aktindsigt i honorar for indtaling af højtalerudkald til trafikselskab. 20. februar 2018 2018-6 Afslag på aktindsigt i honorar for indtaling af højtalerudkald til trafikselskab Et trafikselskab gav en journalist afslag på aktindsigt i størrelsen af det honorar, som et produktionsselskab modtog

Læs mere

Morsø Kommune Aktindsigt i referat og bilag til lukket punkt på udvalgsmøde. Statsforvaltningens brev til en borger.

Morsø Kommune Aktindsigt i referat og bilag til lukket punkt på udvalgsmøde. Statsforvaltningens brev til en borger. Morsø Kommune Aktindsigt i referat og bilag til lukket punkt på udvalgsmøde Statsforvaltningens brev til en borger. 2015-7436 Dato: 08-12- 2015 Tilsynet Henvendelse vedrørende Morsø Kommune om aktindsigt

Læs mere

mod Viborg Kommune Att.: Bente Schlie Med kopi til:

mod Viborg Kommune Att.: Bente Schlie Med kopi til: Klagenævnet for Udbud Adresse: Erhvervsstyrelsen, Dahlerups Pakhus, Langelinie Allé 17, 2100 København Ø Telefon: 35 29 10 00 - Telefax: 33 30 76 00 - mail: klfu@erst.dk - Internet-adresse: www.klfu.dk

Læs mere

ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf *

ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf * ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf. 35 29 10 93 * ean@erst.dk www.erhvervsankenaevnet.dk Kendelse af 26. april 2016 (2016-2441). K ikke anset som part og anmodning

Læs mere

Radio 24syv s anmodning om aktindsigt

Radio 24syv s anmodning om aktindsigt Ankestyrelsens brev til Kolding Kommune Radio 24syv s anmodning om aktindsigt 2. november 2018 Nyhedschef [A] har på vegne af Radio 24syv den 7. september 2018 klaget til Kolding Kommune over kommunens

Læs mere

Henvendelse vedrørende Region Syddanmark om aktindsigt

Henvendelse vedrørende Region Syddanmark om aktindsigt Ankestyrelsens brev til Region Syddanmark Henvendelse vedrørende Region Syddanmark om aktindsigt 25. september 2018 Region Syddanmark har den 30. august 2018 indbragt [A]s klage over regionens afgørelse

Læs mere

JOHN G. CONSULT ApS Att.: Johnny K. Olesen Pærehaven Agedrup

JOHN G. CONSULT ApS Att.: Johnny K. Olesen Pærehaven Agedrup JOHN G. CONSULT ApS Att.: Johnny K. Olesen Pærehaven 12 5320 Agedrup 2016-52659 Dato: 10-10-2016 Henvendelse vedrørende Region Nordjylland om aktindsigt Du har den 25. juni 2016 meddelt Region Nordjylland,

Læs mere

Ringkøbing-Skjern Kommune Aktindsigt. Statsforvaltningens udtalelse til en Journalist. Henvendelse vedrørende afgørelse om aktindsigt

Ringkøbing-Skjern Kommune Aktindsigt. Statsforvaltningens udtalelse til en Journalist. Henvendelse vedrørende afgørelse om aktindsigt Ringkøbing-Skjern Kommune Aktindsigt Statsforvaltningens udtalelse til en Journalist. 2014-182202 Dato: 18-08- 2015 Tilsynet Henvendelse vedrørende afgørelse om aktindsigt Du har rettet henvendelse til

Læs mere

Statsforvaltningens brev af 13. december 2007 til en borger:

Statsforvaltningens brev af 13. december 2007 til en borger: Statsforvaltningens brev af 13. december 2007 til en borger: Den 13. december 2007 Statsforvaltningen Sjælland, det kommunale Tilsyn, har via Beskæftigelsesnævnet, modtaget Deres mail af 26. august 2007,

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0024699 (Poul Holm) 2. september 2011

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0024699 (Poul Holm) 2. september 2011 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0024699 (Poul Holm) 2. september 2011 K E N D E L S E GE Healthcare Danmark A/S (advokat Søren Hilbert, København) mod Region Midtjylland (advokat Tina Braad, Århus) Denne

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2013-0033683

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2013-0033683 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2013-0033683 (Erik P. Bentzen) 8. juli 2014 K E N D E L S E aktindsigt Computerworld Denmark (selv) mod Statens It (Kammeradvokaten ved advokat Tom Holsøe) I efteråret 2012

Læs mere

Afvejning af hensyn og udformning af begrundelse ved afslag på meraktindsigt. 9. oktober 2009

Afvejning af hensyn og udformning af begrundelse ved afslag på meraktindsigt. 9. oktober 2009 2009 5-3 Afvejning af hensyn og udformning af begrundelse ved afslag på meraktindsigt En journalist bad Justitsministeriet om aktindsigt i en sag om et lovforslag om regulering af adgangen til aktindsigt

Læs mere

Statsforvaltningens brev til et firma Henvendelse vedrørende aktindsigt

Statsforvaltningens brev til et firma Henvendelse vedrørende aktindsigt Statsforvaltningens brev til et firma 2015-44795 Dato: 01-02-2016 Henvendelse vedrørende aktindsigt Du har den 26. juni 2015 på vegne af firma X klaget over Region Hovedstadens afgørelse af 25. juni 2015

Læs mere

En journalist anmodede Finansministeriet om aktindsigt i tilbud afgivet i forbindelse med salget af aktier i DONG.

En journalist anmodede Finansministeriet om aktindsigt i tilbud afgivet i forbindelse med salget af aktier i DONG. 2016-54 Tilbud afgivet i forbindelse med salg af aktier i DONG kunne undtages fra aktindsigt (offentlighedslovens 30, nr. 2) 28. november 2016 En journalist anmodede Finansministeriet om aktindsigt i tilbud

Læs mere

Vedr. Din fornyede henvendelse om aktindsigt

Vedr. Din fornyede henvendelse om aktindsigt Statsforvaltningen Sjælland udtaler, at Odsherred Kommune ikke med hjemmel i offentlighedslovens 13, stk. 1, nr. 5, med baggrund i de forhold kommunen har anført, kan undtage de pågældende prisoplysninger

Læs mere

Journalnummer januar Vedr.: Damasec IAG JV mod Udenrigsministeriet.

Journalnummer januar Vedr.: Damasec IAG JV mod Udenrigsministeriet. Klagenævnet for Udbud Adresse: Erhvervsstyrelsen, Dahlerups Pakhus, Langelinie Allé 17, 2100 København Ø. Telefon: 35 29 10 00 - mail: klfu@erst.dk - Internet-adresse: www.klfu.dk Advokatfirmaet Birger

Læs mere

OPFORDRER DIN MYNDIGHED TIL ULOVLIG ADFÆRD

OPFORDRER DIN MYNDIGHED TIL ULOVLIG ADFÆRD OPFORDRER DIN MYNDIGHED TIL ULOVLIG? ADFÆRD SIDE 1 OPFORDRER DIN MYNDIGHED TIL ULOVLIG ADFÆRD? Offentlige myndigheder kan bringe virksomheder og brancheforeninger på kant med loven Offentlige myndigheder

Læs mere

Region Midtjylland Skottenborg 26 8800 Viborg. Region Midtjylland afslag på aktindsigt i sygesikringskontrolstatistikker

Region Midtjylland Skottenborg 26 8800 Viborg. Region Midtjylland afslag på aktindsigt i sygesikringskontrolstatistikker Region Midtjylland Skottenborg 26 8800 Viborg Region Midtjylland afslag på aktindsigt i sygesikringskontrolstatistikker for tandlæger i Holstebro 18-11- 2009 Rådgivningsfirmaet DentalMæglerne har den 4.

Læs mere

Høringssvar udleveret efter princippet om meroffentlighed

Høringssvar udleveret efter princippet om meroffentlighed 2015-18 Høringssvar udleveret efter princippet om meroffentlighed En journalist anmodede Justitsministeriet om aktindsigt i høringssvarene til lovforslag nr. L 72 om ændring af udlændingeloven (Midlertidig

Læs mere

vering af oplysningerne vil medføre væsentlig økonomisk skade for myndigheden selv.

vering af oplysningerne vil medføre væsentlig økonomisk skade for myndigheden selv. vering af oplysningerne vil medføre væsentlig økonomisk skade for myndigheden selv. Derudover bemærkes det, at nogle af de hensyn, som i forbindelse med sin vurdering af spørgsmålet om meroffentlighed

Læs mere

RenoSam Vesterbrogade 24, 2. tv. 1620 København V

RenoSam Vesterbrogade 24, 2. tv. 1620 København V RenoSam Vesterbrogade 24, 2. tv. 1620 København V Klage over Energistyrelsens afgørelse af 16. oktober 2008 vedrørende delvis afslag på aktindsigt i ansøgninger om udvidelse/fornyelse af forbrændingskapacitet

Læs mere

Statsforvaltningens brev til en borger Henvendelse vedrørende aktindsigt i Hørsholm Kommune

Statsforvaltningens brev til en borger Henvendelse vedrørende aktindsigt i Hørsholm Kommune Statsforvaltningens brev til en borger 2015-25948 Dato: 24-06-2016 Henvendelse vedrørende aktindsigt i Hørsholm Kommune I forlængelse af Statsforvaltningens udtalelse af 16. oktober 2015 har Hørsholm Kommune

Læs mere

Sagens baggrund og en nærmere begrundelse for Energiklagenævnets afgørelse fremgår nedenfor.

Sagens baggrund og en nærmere begrundelse for Energiklagenævnets afgørelse fremgår nedenfor. Til: Østkraft Net A/S Energitilsynet (j.nr. 14/10249) Sendes pr. e-mail til ovenstående Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf. 3395 5785 Fax 3395

Læs mere

Klagenævnet for Udbud 97-158.726

Klagenævnet for Udbud 97-158.726 Klagenævnet for Udbud 97-158.726 (Carsten Haubek, Tage M. Iversen, Wayne Jensen) 17. oktober 1997 Arbejdsgiverforeningen for Handel, Transport og Service (advokat Henrik Uldal, Frederiksberg) mod Tårnby

Læs mere

Statsforvaltningens brev til en journalist. Henvendelse vedrørende Ballerup Kommunes afslag på aktindsigt

Statsforvaltningens brev til en journalist. Henvendelse vedrørende Ballerup Kommunes afslag på aktindsigt 2015-32300 Statsforvaltningens brev til en journalist Dato: 2 4-09- 2015 Henvendelse vedrørende Ballerup Kommunes afslag på aktindsigt Du har den 6. maj 2015 klaget over Ballerup Kommunes afgørelse af

Læs mere

Resumé: Statsforvaltningen Sjælland udtaler, at de foreliggende oplysninger ikke giver statsforvaltningen grundlag for at antage,

Resumé: Statsforvaltningen Sjælland udtaler, at de foreliggende oplysninger ikke giver statsforvaltningen grundlag for at antage, Resumé: Statsforvaltningen Sjælland udtaler, at de foreliggende oplysninger ikke giver statsforvaltningen grundlag for at antage, at Køge Kommune har en forkert forståelse af bestemmelsen i offentlighedslovens

Læs mere

Fritvalgsordningen vedr. Særlige personlige hjælpemidler. Statsforvaltningen Hovedstadens udtalelse til en leverandør og en række kommuner

Fritvalgsordningen vedr. Særlige personlige hjælpemidler. Statsforvaltningen Hovedstadens udtalelse til en leverandør og en række kommuner Fritvalgsordningen vedr. Særlige personlige hjælpemidler Resum é: S tatsf or val tni ngen Hovedstaden udtal er, at en r ække kommuner ikke har tilsidesat reglerne i servicelovens 112 ved ikke på villingen

Læs mere

Dataudtræk fra Moderniseringsstyrelsens indkøbsdatabase. 21. november 2016

Dataudtræk fra Moderniseringsstyrelsens indkøbsdatabase. 21. november 2016 2016-48 Dataudtræk fra Moderniseringsstyrelsens indkøbsdatabase En virksomhed havde anmodet Moderniseringsstyrelsen om et dataudtræk fra styrelsens indkøbsdatabase i form af oplysninger om det samlede

Læs mere

Statsforvaltningens brev til en journalist. Henvendelse vedrørende Sønderborg Kommunes afgørelse om delvis aktindsigt

Statsforvaltningens brev til en journalist. Henvendelse vedrørende Sønderborg Kommunes afgørelse om delvis aktindsigt 2016-22035 Statsforvaltningens brev til en journalist Dato: 01-06-2016 Tilsynet Henvendelse vedrørende Sønderborg Kommunes afgørelse om delvis aktindsigt Du har som journalist på JydskeVestKysten den 7.

Læs mere

Statsforvaltningens brev til en advokat

Statsforvaltningens brev til en advokat Statsforvaltningens brev til en advokat 2016-31278 Dato: 10-10-2016 Tilsynet Henvendelse vedrørende Region Syddanmark om aktindsigt Du har den 6. april 2016 meddelt Region Syddanmark, at du ønsker at klage

Læs mere

Delvist afslag på aktindsigt i to interne dokumenter hos Skatteministeriet. Ekstrahering

Delvist afslag på aktindsigt i to interne dokumenter hos Skatteministeriet. Ekstrahering Myndighed: Folketingets Ombudsmand Underskriftsdato: 26. oktober 2015 Udskriftsdato: 25. december 2018 (Gældende) Delvist afslag på aktindsigt i to interne dokumenter hos Skatteministeriet. Ekstrahering

Læs mere

ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf *

ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf * ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf. 35 29 10 93 * ean@erst.dk www.erhvervsankenaevnet.dk Kendelse af 4. juli 2016 (2016-4038). K kunne ikke meddeles aktindsigt

Læs mere

Det var ombudsmandens opfattelse at retsplejelovens regler om aktindsigt i straffesager eller i hvert fald principperne heri skulle bruges.

Det var ombudsmandens opfattelse at retsplejelovens regler om aktindsigt i straffesager eller i hvert fald principperne heri skulle bruges. 2012-2. Aktindsigt i sag om udlevering til udenlandsk myndighed afgøres efter retsplejelovens regler En journalist klagede til ombudsmanden over Justitsministeriets afslag på aktindsigt i ministeriets

Læs mere

Ekstrahering af oplysninger i internt dokument

Ekstrahering af oplysninger i internt dokument 2015-23 Ekstrahering af oplysninger i internt dokument En journalist klagede til ombudsmanden over, at Sundhedsstyrelsen og Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse havde givet delvist afslag på aktindsigt

Læs mere

Ombudsmanden henstillede til ministeriet at genoptage sagen for i lyset af det anførte at overveje ekstrahering fra det interne dokument.

Ombudsmanden henstillede til ministeriet at genoptage sagen for i lyset af det anførte at overveje ekstrahering fra det interne dokument. 2017-20 Delvis aktindsigt i miljøoplysninger i ministers interne talepapir En journalist klagede til ombudsmanden over, at Miljø- og Fødevareministeriet havde givet afslag på aktindsigt i ministerens talepapir

Læs mere

Dr Nyheder Att.: Journalist Lars Munck Rasmussen rsm@dr.dk. Vedr.: Anmodning om aktindsigt fra journalist Lars Munck Rasmussen.

Dr Nyheder Att.: Journalist Lars Munck Rasmussen rsm@dr.dk. Vedr.: Anmodning om aktindsigt fra journalist Lars Munck Rasmussen. Klagenævnet for Udbud Adresse: Erhvervsstyrelsen, Dahlerups Pakhus, Langelinie Allé 17, 2100 København Ø Telefon: 35 29 10 00 - Telefax: 33 30 76 00 - mail: klfu@erst.dk - Internet-adresse: www.klfu.dk

Læs mere

Statsforvaltningens brev af 12. april 2011 til en fagforening

Statsforvaltningens brev af 12. april 2011 til en fagforening Statsforvaltningens brev af 12. april 2011 til en fagforening 12-04- 2011 Fagligt Fælles Forbund (3F) Kolding har i brev af 19. marts 2010 klaget over Kolding Kommunes afslag på aktindsigt i partnerskabsaftalen

Læs mere

Henvendelse vedrørende Ballerup Kommune om aktindsigt

Henvendelse vedrørende Ballerup Kommune om aktindsigt Ankestyrelsens brev til en borger 2016-90922 Dato: 06-12-2017 Henvendelse vedrørende Ballerup Kommune om aktindsigt Du har den 9. november 2016 anmodet Ballerup Kommune om at indbringe kommunens afgørelse

Læs mere

Statsforvaltningen lægger til grund, at kommunens afgørelse er truffet i medfør af offentlighedslovens 23, stk. 1, nr. 1, om interne dokumenter.

Statsforvaltningen lægger til grund, at kommunens afgørelse er truffet i medfør af offentlighedslovens 23, stk. 1, nr. 1, om interne dokumenter. Statsforvaltningens brev til en journalist Dato: 21-10-2016 Henvendelse vedrørende aktindsigt Du har den 12. august 2016 på vegne af massemediet rettet henvendelse til Statsforvaltningen, som i medfør

Læs mere

Afgørelse vedr. klage over X Kommunes afslag på aktindsigt i navn og adresse på private tilskudsydere til politiske partier

Afgørelse vedr. klage over X Kommunes afslag på aktindsigt i navn og adresse på private tilskudsydere til politiske partier Slotsholmsgade 10-12 DK-1216 København K NN T +45 7226 9000 F +45 7226 9001 M valg@im.dk W valg.im.dk Dato: 10. februar 2011 Enhed: Kommunaljura Sagsbeh.: DEPMP Sags nr.: 1100224 Dok nr.: 441723 Afgørelse

Læs mere

IKA INDKØBSJURA - 2014

IKA INDKØBSJURA - 2014 IKA INDKØBSJURA - 2014 SPOR 1.1 AKTINDSIGT Andreas Christensen, advokat (H) og partner Onsdag den 18. juni 2014 AKTINDSIGT- UDBUDSDIREKTIVET side 2 Udbudsdirektivets artikel 6: Med forbehold af bestemmelserne

Læs mere

Statsforvaltningens brev til en journalist. Henvendelse vedrørende aktindsigt i en arkitektrapport

Statsforvaltningens brev til en journalist. Henvendelse vedrørende aktindsigt i en arkitektrapport 2015-15171 Statsforvaltningens brev til en journalist Dato: 26-01- 2016 Tilsynet Henvendelse vedrørende aktindsigt i en arkitektrapport Statsforvaltningen har fået indbragt en sag vedrørende Nyborg Kommune,

Læs mere

Allerød Kommune Aktindsigt offentlighedsloven

Allerød Kommune Aktindsigt offentlighedsloven 2008-06-17. Allerød Kommune Aktindsigt offentlighedsloven Resumé: Statsforvaltningen Hovedstaden udtaler, at Allerød Kommune ikke var berettiget til at afslå anmodning om aktindsigt i dokumenter vedrørende

Læs mere

Ekstrahering af oplysninger i et internt dokument

Ekstrahering af oplysninger i et internt dokument 2014-23 Ekstrahering af oplysninger i et internt dokument En journalist klagede til ombudsmanden over, at Justitsministeriet havde givet ham delvist afslag på aktindsigt i et dokument med henvisning til,

Læs mere

Finanstilsynet kan ikke imødekomme deres anmodning om aktindsigt.

Finanstilsynet kan ikke imødekomme deres anmodning om aktindsigt. Side 1 af 8 Kendelse af 30. januar 2009 (J.nr. 2008-0017489) Anmodning om aktindsigt ikke imødekommet. Lov om finansiel virksomhed 354 og 355 samt offentlighedsloven 14. (Anders Hjulmand, Lise Høgh og

Læs mere

Afslag på aktindsigt i elektronisk regneark. Internt dokument. Meraktindsigt

Afslag på aktindsigt i elektronisk regneark. Internt dokument. Meraktindsigt FOB 05.165 Afslag på aktindsigt i elektronisk regneark. Internt dokument. Meraktindsigt En redaktør bad Sundhedsstyrelsen om aktindsigt i et elektronisk regneark som styrelsen havde udarbejdet på grundlag

Læs mere

Klagenævnet for Udbud Nævnenes Hus, Toldboden 2, 8800 Viborg Telefon: mail: - Internet-adresse:

Klagenævnet for Udbud Nævnenes Hus, Toldboden 2, 8800 Viborg Telefon: mail: - Internet-adresse: Klagenævnet for Udbud Adresse: Nævnenes Hus, Toldboden 2, 8800 Viborg Telefon: 35 29 10 00 - mail: klfu@erst.dk - Internet-adresse: www.klfu.dk Bird & Bird Advokatpartnerselskab Att.: Advokat Maria Haugaard

Læs mere

Afslag på aktindsigt i afvigelsesforklaring til produktionsregnskab for spillefilm. 22. august 2014

Afslag på aktindsigt i afvigelsesforklaring til produktionsregnskab for spillefilm. 22. august 2014 2014-25 Afslag på aktindsigt i afvigelsesforklaring til produktionsregnskab for spillefilm En journalist havde anmodet Det Danske Filminstitut om aktindsigt i afvigelsesforklaringen til et produktionsregnskab

Læs mere

Statsforvaltningens brev af 25. marts 2009 til en borger.

Statsforvaltningens brev af 25. marts 2009 til en borger. Statsforvaltningens brev af 25. marts 2009 til en borger. 25-03- 2009 Statsforvaltningen Syddanmark har modtaget din henvendelse af 16. november 2008 vedrørende klage over afslag på aktindsigt i lejekontrakt

Læs mere

Du har søgt om aktindsigt i en sag om A Banks redegørelse om køb og salg af egne aktier sendt til Finanstilsynet i oktober 2007.

Du har søgt om aktindsigt i en sag om A Banks redegørelse om køb og salg af egne aktier sendt til Finanstilsynet i oktober 2007. Kendelse af 13. oktober 2009 (J.nr. 2009-0019579) Anmodning om aktindsigt ikke imødekommet. Lov om finansiel virksomhed 354 og 355 samt offentlighedslovens 14. (Niels Bolt Jørgensen, Anders Hjulmand og

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr. 2010-0021118 (Kirsten Thorup, Niels Henriksen, Lars Tolstrup) 17. juni 2010

Klagenævnet for Udbud J.nr. 2010-0021118 (Kirsten Thorup, Niels Henriksen, Lars Tolstrup) 17. juni 2010 Klagenævnet for Udbud J.nr. 2010-0021118 (Kirsten Thorup, Niels Henriksen, Lars Tolstrup) 17. juni 2010 K E N D E L S E Jydsk Planteservice A/S (advokat Peter Lund Meyer, København) mod Odense Kommune,

Læs mere

Retsudvalget REU Alm.del Bilag 75 Offentligt

Retsudvalget REU Alm.del Bilag 75 Offentligt Retsudvalget 2016-17 REU Alm.del Bilag 75 Offentligt Folketingets Retsudvalg Christiansborg 1240 København K Gammeltorv 22 DK-1457 København K Tlf. +45 33 13 25 12 Fax +45 33 13 07 17 www.ombudsmanden.dk

Læs mere

Ekstrahering af oplysninger i interne dokumenter. Meraktindsigt. 27. oktober 2014

Ekstrahering af oplysninger i interne dokumenter. Meraktindsigt. 27. oktober 2014 2014-29 Ekstrahering af oplysninger i interne dokumenter. Meraktindsigt En journalist klagede til ombudsmanden over, at Transportministeriet havde givet afslag på aktindsigt i to dokumenter (to forelæggelsessider

Læs mere

Odense og Co er et partnerskab mellem Odense Kommune, det private erhvervsliv og offentlige institutioner.

Odense og Co er et partnerskab mellem Odense Kommune, det private erhvervsliv og offentlige institutioner. Statsforvaltningens brev til en borger 2016-53180 Dato: 14-03-2017 Tilsynet Henvendelse vedrørende Odense Kommune om aktindsigt Du har den 3. juli 2016 meddelt Odense Kommune, at du ønsker at påklage kommunens

Læs mere

Politiken Att.: Journalist Jakob Hvide Beim Rådhuspladsen København V Finansministeriets afgørelse af 25.

Politiken Att.: Journalist Jakob Hvide Beim Rådhuspladsen København V Finansministeriets afgørelse af 25. Politiken Att.: Journalist Jakob Hvide Beim Rådhuspladsen 37 1785 København V Gammeltorv 22 DK-1457 København K Tlf. +45 33 13 25 12 Fax +45 33 13 07 17 www.ombudsmanden.dk post@ombudsmanden.dk Personlig

Læs mere

FOB Finansministeriet kunne undtage miljøoplysninger fra aktindsigt i korrespondance

FOB Finansministeriet kunne undtage miljøoplysninger fra aktindsigt i korrespondance FOB 2019-20 Finansministeriet kunne undtage miljøoplysninger fra aktindsigt i korrespondance om solceller Resumé Finansministeriet undtog i en afgørelse til en journalist en række oplysninger fra aktindsigt

Læs mere

Udskriftsdato: 20. marts 2017 (Gældende)

Udskriftsdato: 20. marts 2017 (Gældende) Myndighed: Underskriftsdato: 19. juni 2015 Folketingets Ombudsmand Udskriftsdato: 20. marts 2017 (Gældende) Justitsministeriet var berettiget til at afslå aktindsigt i dokumenter vedrørende Grimhøjmoskeen.

Læs mere

Statsforvaltningens brev til journalist: Henvendelse vedrørende retten til aktindsigt i mødereferater

Statsforvaltningens brev til journalist: Henvendelse vedrørende retten til aktindsigt i mødereferater 2015-14326 Ikke hjemmel til med den anførte begrundelse, at afslå aktindsigt i oplysninger vedrørende forebyggelse af radikalisering efter offentlighedslovens 33, nr. 1. Statsforvaltningens brev til journalist:

Læs mere

Sagsbehandlingstid i sag om aktindsigt i bl.a. ministerkalender. 16. maj 2011

Sagsbehandlingstid i sag om aktindsigt i bl.a. ministerkalender. 16. maj 2011 2011 13-4 Sagsbehandlingstid i sag om aktindsigt i bl.a. ministerkalender Skatteministeriet modtog den 6. august 2010 en anmodning om aktindsigt i ministerens repræsentationsudgifter fra ministerens tiltræden

Læs mere

Statsforvaltningens brev til en borger

Statsforvaltningens brev til en borger Statsforvaltningens brev til en borger 2016-32751 Dato: 14-02-2017 Henvendelse vedrørende afslag på aktindsigt Du har ved e-mail af 5. april 2016 meddelt Region Midtjylland, at du ønsker at klage over

Læs mere

Journalnummer 2014-0038271 31. oktober 2014. Vedr.: Klage over afgørelse om aktindsigt Falck Danmark A/S mod Region Syddanmark.

Journalnummer 2014-0038271 31. oktober 2014. Vedr.: Klage over afgørelse om aktindsigt Falck Danmark A/S mod Region Syddanmark. Klagenævnet for Udbud Adresse: Erhvervsstyrelsen, Dahlerups Pakhus, Langelinie Allé 17, 2100 København Ø Telefon: 35 29 10 00 - Telefax: 33 30 76 00 - mail: klfu@erst.dk - Internet-adresse: www.klfu.dk

Læs mere

AKTINDSIGT OG UDBUDSREGLERNE

AKTINDSIGT OG UDBUDSREGLERNE AKTINDSIGT OG UDBUDSREGLERNE Dansk Forening for Udbudsret - Medlemsmøde den 23. maj 2013 Jesper Kaltoft, partner RETSGRUNDLAGET UBD artikel 6 og FVD artikel 13 Ordregiver må ikke offentliggøre oplysninger,

Læs mere

Aktindsigt i redegørelse fra kreditforeninger i sag om foreningernes

Aktindsigt i redegørelse fra kreditforeninger i sag om foreningernes Aktindsigt i redegørelse fra kreditforeninger i sag om foreningernes EDB-samarbejde Boligstyrelsen og Boligministeriet afslog under henvisning til forvaltningslovens 15, stk. 1, at meddele aktindsigt i

Læs mere

Energitilsynets afgørelse af 19. juni 2009 stadfæstes.

Energitilsynets afgørelse af 19. juni 2009 stadfæstes. (Varmeforsyning) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk Slagslunde Fjernvarmelaug over Energitilsynet

Læs mere

Afgørelse om anmodning om aktindsigt

Afgørelse om anmodning om aktindsigt Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget 2018-19 EFK Alm.del - Bilag 152 Offentligt Afgørelse om anmodning om aktindsigt 5. november 2018 Varme J. nr. 18/17356 MDCL RESUMÉ Forsyningstilsynet har modtaget

Læs mere

FOB Forsinket aktindsigt kan ikke begrundes med valgfrihed med hensyn til fremgangsmåde

FOB Forsinket aktindsigt kan ikke begrundes med valgfrihed med hensyn til fremgangsmåde FOB 2019-14 Forsinket aktindsigt kan ikke begrundes med valgfrihed med hensyn til fremgangsmåde ved gennemførelse af ekstrahering Resumé En intern e-mail i Udlændinge- og Integrationsministeriet indeholdt

Læs mere

Ankestyrelsens brev til Sønderborg Kommune. [XX]s anmodning om aktindsigt (kommunens sagsnr. [sagsnr. udeladt af Ankestyrelsen])

Ankestyrelsens brev til Sønderborg Kommune. [XX]s anmodning om aktindsigt (kommunens sagsnr. [sagsnr. udeladt af Ankestyrelsen]) Ankestyrelsens brev til Sønderborg Kommune [XX]s anmodning om aktindsigt (kommunens sagsnr. [sagsnr. udeladt af Ankestyrelsen]) 19. september 2018 [XX] har den 1. august 2018 klaget til Ankestyrelsen over

Læs mere

Afslag på aktindsigt i intern i Udlændinge- og Integrationsministeriet

Afslag på aktindsigt i intern  i Udlændinge- og Integrationsministeriet Radio24syv Att.: Jeppe Findalen Vester Farimagsgade 41, 2. sal 1606 København V Sendt til jetf@radio24syv.dk Afslag på aktindsigt i intern e-mail i Udlændinge- og Integrationsministeriet Jeg har nu foretaget

Læs mere

Statsforvaltningens udtalelse til Fredericia Skibsværft vedrørende aktindigt

Statsforvaltningens udtalelse til Fredericia Skibsværft vedrørende aktindigt Statsforvaltningens udtalelse til Fredericia Skibsværft vedrørende aktindigt Du har ved brev af 11. juli 2008 på vegne af Fredericia Skibsværft A/S rettet henvendelse til statsforvaltningen vedrørende

Læs mere

Journalist Peter Hougesen TV2, Rugårdsvej 25 5100 Odense C. Ringkjøbing Amtskommune - afslag på aktindsigt i afregninger til praktiserende læger.

Journalist Peter Hougesen TV2, Rugårdsvej 25 5100 Odense C. Ringkjøbing Amtskommune - afslag på aktindsigt i afregninger til praktiserende læger. Journalist Peter Hougesen TV2, Rugårdsvej 25 5100 Odense C 23-08- 05 Ringkjøbing Amtskommune - afslag på aktindsigt i afregninger til praktiserende læger. I mail af 10. maj 2005 har De klaget til Statsamtet

Læs mere

Henvendelse vedrørende afgørelse om aktindsigt

Henvendelse vedrørende afgørelse om aktindsigt 2014-202609 Dato: 29-06- 2015 Tilsynet Henvendelse vedrørende afgørelse om aktindsigt Du har den 9. oktober 2014 anmodet om, at Odense Kommunes afgørelse af 8. oktober 2014 om delvist afslag på aktindsigt

Læs mere

ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf *

ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf * ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf. 35 29 10 93 * ean@erst.dk www.erhvervsankenaevnet.dk Kendelse af 26. oktober 2015 Ikke partsstatus og anmodning om aktindsigt

Læs mere

Statsforvaltningens brev af til en journalist

Statsforvaltningens brev af til en journalist Statsforvaltningens brev af 1.10.2010 til en journalist 01-10- 2010 TILSYNET MED KOMMUNERNE Du har ved e-mail af 24. og 28. september 2009 klaget over Varde Kommunes afslag på aktindsigt i dokument nr.

Læs mere

2008-01-29. Halsnæs Kommune. Aktindsigt.

2008-01-29. Halsnæs Kommune. Aktindsigt. 2008-01-29. Halsnæs Kommune. Aktindsigt. Resumé: Udtalt, at Halsnæs Kommune ikke har handlet i strid med offentlighedslovens regler om aktindsigt ved at give afslag på aktindsigt i forvaltningens redegørelse

Læs mere

Henvendelse om aktindsigt

Henvendelse om aktindsigt Hjørring Kommune Springvandspladsen 5 Rådhuset 9800 Hjørring Henvendelse om aktindsigt 20. december 2018 Vedr. jeres sagsnummer: 02.11.00-A53-8-16 Att.: Byrådet i Hjørring Kommune Ankestyrelsen har i en

Læs mere

Alt for lang sagsbehandlingstid i klageinstansen i sag om aktindsigt i miljøoplysninger

Alt for lang sagsbehandlingstid i klageinstansen i sag om aktindsigt i miljøoplysninger 2017-21 Alt for lang sagsbehandlingstid i klageinstansen i sag om aktindsigt i miljøoplysninger En journalist klagede til ombudsmanden over, at han efter et år endnu ikke havde fået en afgørelse på sin

Læs mere

Aktindsigt i udbudssager

Aktindsigt i udbudssager IKA foreningen af offentlige indkøbere den 16. juni 2011 Retsgrundlaget med kendelser og eksempler fra praksis v/morten Kroon Advokat (H), Partner Udbudsdirektivets artikel 6 Side 2 1. Viger for: (1) bestemmelser

Læs mere

Aktindsigt i miljøoplysninger i internt dokument. 26. januar 2016

Aktindsigt i miljøoplysninger i internt dokument. 26. januar 2016 2016-6 Aktindsigt i miljøoplysninger i internt dokument En borger klagede til ombudsmanden over, at Natur- og Miljøklagenævnet havde givet afslag på aktindsigt i et internt dokument. Afgørelsen var truffet

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2014-0036379 (Mette Langborg) 5. maj 2014

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2014-0036379 (Mette Langborg) 5. maj 2014 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2014-0036379 (Mette Langborg) 5. maj 2014 K E N D E L S E aktindsigt Dansk Byggeri (advokat Johan Iversen Møller, København) mod Sønderborg Kommune (advokat Kurt Bardeleben,

Læs mere

Henvendelse om aktindsigt hos Horsens Kommune kommunens sagsnr A

Henvendelse om aktindsigt hos Horsens Kommune kommunens sagsnr A Ankestyrelsens brev til Horsens Kommune Henvendelse om aktindsigt hos Horsens Kommune kommunens sagsnr. 82.02.00-A53-4-18 5. september 2018 Horsens Kommune har den 10. august 2018 indbragt [borgers navn

Læs mere