Arbejdsrettens dom af 2. marts 2010

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Arbejdsrettens dom af 2. marts 2010"

Transkript

1 Arbejdsrettens dom af 2. marts 2010 i sag nr. A : Brugsforeningsbevægelsens Arbejdsgiverorganisation (advokat Christian K. Clasen) mod Landsorganisationen i Danmark på egne vegne og for Fødevareforbundet NNF (advokat Leo Lybæk Hansen) Dommer: Næstformand, højesteretsdommer Poul Søgaard, jf. arbejdsretslovens 8, stk. 2. Indledning Sagens hovedspørgsmål er, om Brugsforeningsbevægelsens Arbejdsgiverorganisation (BBA) kan kræve, at der ved fornyelsen af bager- og slagteroverenskomsterne med Fødevareforbundet NNF (NNF) sker et skift i sammenligningsområde, jf. 3 i Hovedaftale mellem Landsorganisationen i Danmark (LO) og BBA. Påstande Klager, BBA, har nedlagt følgende påstande: 1. Indklagede skal anerkende, at de mellem NNF og henholdsvis Danske Slagtermestre (DSM) samt Bager- og Konditormestre i Danmark (BKD) indgåede overenskomster ikke er rette sammenligningsområde for så vidt angår fornyelse af overenskomsterne for henholdsvis slagtere og bagere. 2. Indklagede skal anerkende, at rette sammenligningsområde er Dansk Erhverv Arbejdsgivers tilsvarende overenskomster indgået med NNF. Indklagede, LO på egne vegne og for NNF, har påstået frifindelse.

2 - 2 Sagsfremstilling Regelgrundlaget I den gældende hovedaftale af 10. maj 1990 med senere ændringer mellem LO og BBA der er arbejdsgiverorganisation for Coop Danmark A/S, Irma A/S og Fællesforeningen for Danmarks Brugsforeninger (FDB) hedder det bl.a.: Under forudsætning af, at BBA fortsat ikke er medlem af Dansk Arbejdsgiverforening, aftales følgende: 3 Stk. 1 Overenskomster om løn- og arbejdsforhold oprettes mellem Landsorganisationen i Danmark, respektive de enkelte fagforbund og BBA. Fagorganisationerne skal ved forhandlinger i så stort omfang, som det er muligt, stille det nødvendige sammenligningsmateriale til rådighed, således at BBA i de enkelte overenskomstforhold ikke er stillet ugunstigere end gennemsnittet af sammenlignelige virksomheder under Dansk Arbejdsgiverforening eller anden arbejdsgiverforening, som de respektive overenskomstparter er enige om. Stk. 2 Sammenligninger skal ske for overenskomstområder som helhed i enhver henseende. Stk. 3 Arbejdsretten afgør om et overenskomstområde er rette sammenligningsområde. Bedømmelsen af sammenligninger af niveau og udvikling med hensyn til løn og øvrige arbejdsforhold sker ved et af parterne i henhold til særlig aftale nedsat nævn (sammenligningsnævnet). I den mellem parterne dengang LO og FDB tidligere gældende hovedaftale var 3, stk. 1, affattet således: Overenskomster om løn- og arbejdsforhold oprettes mellem de enkelte fagforbund og FDB. Fagforbundene skal ved forhandling i så stort omfang, som det er muligt, stille det nødvendige sammenligningsmateriale til rådighed, således at FDB dog med hensyntagen til allerede eksisterende særforhold ikke stilles ugunstigere end gennemsnittet af sammenlignelige virksomheder under arbejdsgiverforeningerne.

3 - 3 Om forhandlingerne op til den nugældende hovedaftale foreligger der et dokument af 19. december 1989, hvori FDB over for LO fremsatte forslag til en række ændringer i hovedaftalen, herunder at 3, stk. 1, skulle affattes således: Overenskomster om løn- og arbejdsforhold oprettes mellem de enkelte fagforbund og FDB. Fagforbundene skal ved forhandling i så stort omfang, som det er muligt, stille det nødvendige sammenligningsmateriale til rådighed, således at FDB i overenskomstforhold ikke er stillet ugunstigere end gennemsnittet af sammenlignelige virksomheder under arbejdsgiverforeningerne. LO tilkendegav ved brev af 22. januar 1990, at man var indstillet på at indgå i forhandlinger med FDB om ændringer i hovedaftalen. I brev af 25. januar 1990 til LO anførte FDB bl.a. følgende: FDB s bestyrelse har dags dato behandlet de problemstillinger, som den nuværende hovedaftale med LO medfører for FDB som arbejdsgiver. Det er bestyrelsens opfattelse, at FDB ikke kan leve med den nugældende hovedaftale, da den stiller FDB ringere end vore konkurrenter både med hensyn til lønniveau, konflikter m.m. med de heraf afledede negative økonomiske konsekvenser. Der pågik herefter forhandlinger, og ved brev af 5. marts 1990 fremsendte LO forslag til ændringer i parternes hovedaftale. LO lagde op til en uændret videreførelse af 3, stk. 1. Ved brev af 12. marts 1990 skrev FDB således til LO: Vedr.: Hovedaftalen mellem FDB og LO Som aftalt skal vi herved under henvisning til vort forslag af 19. december 1989 og senere bemærkninger præcisere de ændringer, vi finder nødvendige for at det vil være forsvarligt for FDB fortsat ikke at være medlem af en arbejdsgiverforening: 1. Den nye hovedaftalebeskyttelse skal dække de virksomheder i FDB-koncernen, som ikke er medlem af arbejdsgiverforening, og den bør være til rådighed for tiltrædelse i Brugsforeningernes Arbejdsgiverforening/Storbutikkernes Forhandlingsudvalg.

4 Beskyttelsen skal vedrøre løn- og arbejdsforhold bredt, d.v.s. samtlige de elementer, der indgår i overenskomstfastansættelse. 3. Beskyttelsen skal være til stede i de situationer, hvor vilkårsfastsættelse foregår efter det eksisterende system. Der vil således især være tale om beskyttelse i relation til udvikling og niveau i forbindelse med overenskomstfornyelserne. Der etableres ikke nye anledninger til vilkårsfastsættelse. 4. Afklaring af sammenlignelighed med de respektive sammenligningsområder under Dansk Arbejdsgiverforening skal ske for overenskomstområder som helhed. 5. Hovedaftalebeskyttelsen skal indebære, at virksomheder, der er omfattet af hovedaftalen, ikke kan mødes af kampskridt i forhandlinger på et overenskomstområde, hvor vilkårene gennemsnitlig er på eller over niveau i forhold til de gennemsnitlige vilkår på det relevante sammenligningsområde. 6. De praktiske forudsætninger for arbejdsretlig anvendelse af hovedaftalens beskyttelsesregel skal være til stede. Vort forslag er fortsat, at der sammen med de øvrige ændringer i hovedaftalen etableres et sammenligningsnævn. Nævnet skal bindende kunne tage stilling til spørgsmål om sammenlignelighed, men skal ikke have beføjelse herudover. Vi er åbne for, at nævnet i overenskomstforhandlingerne tages i brug på initiativ fra medarbejderside, hvis vilkårene på det pågældende overenskomstområde antages at være på et gennemsnitligt lavere niveau end på sammenligningsområdet. Foretages der disse ændringer i vort hovedaftalesystem, vil vi kunne anbefale bestyrelserne i de berørte selskaber, at de ikke går ind som medlemmer af en arbejdsgiverforening. FDB s brev blev besvaret af LO ved brev af 20. marts 1990, hvori det bl.a. hedder: Vedr.: Hovedaftalen mellem LO og FDB. Under henvisning til de mellem FDB og LO førte forhandlinger, korrespondance m.v. angående ovennævnte, skal LO meddele, at vort forretningsudvalg på sit møde den 16. ds. godkendte de af FDB, i skrivelse af 12. marts 1990 bilagt forslag af 19. december 1989, oplistede ændringer i vort hovedaftalesystem. Ved telefaxskrivelse af 8. maj 1990 fremsendte FDB ved Hans Havsager udkast til ny hovedaftale, hvori 3, stk. 1, var affattet således:

5 - 5 Overenskomster om løn- og arbejdsforhold oprettes mellem Landsorganisationen i Danmark, respektive de enkelte fagforbund og FDB. Fagorganisationerne skal ved forhandlinger i så stort omfang, som det er muligt, stille det nødvendige sammenligningsmateriale til rådighed, således at FDB i de enkelte overenskomstforhold ikke er stillet ugunstigere end gennemsnittet af sammenlignelige virksomheder under Dansk Arbejdsgiverforening. I et internt FDB-notat af 9. maj 1990 kommenterede Hans Havsager FDB s hovedaftaleudkast af 8. maj 1990 sammenholdt med udkastet af 19. december Om det fornyede forslag til ændret formulering af 3, stk. 1, bemærkede Hans Havsager i notatet bl.a.: Tydeliggjort, at sammenligningen skal ske med DA-områder, jfr. pkt. 4 i FDBskriv. af Den 10. maj 1990 opnåede LO og FDB enighed om at foretage ændringer i hovedaftalen, herunder ændring af 3. Parterne underskrev samme dag et protokollat, hvori det bl.a. hedder: Parterne er enige om, at ændringerne i 3 samt det særlige protokollat af dags dato om sammenligningsnævnet sigter på en gennemførelse af det, der er aftalt med FDBs skrivelse af 12. marts 1990 og LO s skrivelse af 20. marts I den hovedaftale, som parterne vedtog den 10. maj 1990, var 3, stk. 1 som det ses formuleret i overensstemmelse med FDB s forslag af 8. maj 1990, dog med følgende tilføjelse efter Dansk Arbejdsgiverforening : eller anden arbejdsgiverforening, som de respektive overenskomstparter er enige om. Sagen i øvrigt Der er enighed om, at parternes (eller disse forbunds forgængeres) fornyelse af kollektive overenskomster for bagere og slagtere siden 1993 er sket med udgangspunkt i NNF s overenskomster med henholdsvis DSM (tidligere DSL) og BKD altså ved sammenligning med virksomheder uden for Dansk Arbejdsgiverforenings (DA) område. I forbindelse med parternes dengang Nærings- og Nydelsesmiddelarbejderforbundet og FDB overenskomstforhandlinger i 1995 gjorde FDB gældende, at det rette sammenligningsområde med hensyn til overenskomsterne for bagere og slagtere var Nærings- og Nydel-

6 - 6 sesmiddelarbejderforbundets overenskomster med Dansk Handel og Service på de tilsvarende områder. Nærings- og Nydelsesmiddelarbejderforbundet indbragte på den baggrund sager for Arbejdsretten med påstand om, at FDB skulle anerkende, at forbundets overenskomster med henholdsvis BKD og DSL var rette sammenligningsgrundlag ved fornyelsen af parternes overenskomster omfattende medarbejdere beskæftiget henholdsvis i detailbagerier og som butiksslagtere. Parterne indgik senere overenskomst på begge områder og underskrev den 31. oktober 1995 sålydende protokollat (uden for overenskomst) vedrørende bagerområdet: I forbindelse med den overenskomstfornyelse, der er aftalt d.d., trækkes det afgivne konfliktvarsel og arbejdsretssagen om sammenligningsområde tilbage. Parterne er enige om, at der ved denne fornyelse er set væk fra dette spørgsmål, idet parterne er bekendt med aftale af 16. oktober 1995 mellem Fog Fødevarer A/S og NNF samt aftale af 24. oktober 1995 mellem Dansk Supermarked Gruppen og NNF. Af hensyn til overenskomstforhandlingerne i 1997 og senere forbeholder parterne sig deres hidtidige synspunkter med hensyn til sammenligningsområde. I parternes protokollat af 12. marts 1996 vedrørende slagterområdet hedder det bl.a.: I tilknytning til underskrivelse af overenskomst af 12. marts 1996 tog forbundet forbehold for godkendelse af det aftalte resultat. FDB tog ligeledes forbehold for godkendelse af og for brug af sine rettigheder i henhold til hovedaftalen. Forbundet meddeler senest i uge 12/1996, om den sag, der er rejst i Arbejdsretten videreføres. Der er enighed om, at den nævnte arbejdsretssag ikke blev videreført. I forbindelse med overenskomstforhandlingerne på bager- og slagterområdet i 2009 udvekslede BBA og NNF overenskomstkrav. Af brev af 27. april 2009 fremgår det, at BBA bl.a.

7 - 7 rejste krav om udskiftning af sammenligningsområde, således at sammenligningsområdet flyttes fra hhv. BKD & DSL til Dansk Erhvervs bager- og slagteroverenskomster. Parterne afholdt forhandlingsmøde og siden også fællesmøde, der fandt sted den 18. maj Af fællesmødereferatet fremgår bl.a.: Ved et fællesmøde d.d. i Landsorganisationen i Danmark behandledes en mellem Fødevareforbundet NNF og Coop Danmark opstået uoverensstemmelse vedrørende sammenlignelighedsgrundlaget, som følge af Coop Danmark s ønske om en ændring af grundlaget, jf. Hovedaftalens 3, stk. 1. Sagen forhandledes. Enighed kunne ikke opnås. I et talepapir, som BBA/Coop udleverede på fællesmødet, hedder det: Coop har under forhandlingen om fornyelse 2009 af NNF s overenskomster for henholdsvis bagere og slagtere tilkendegivet, at man for begge områders vedkommende ønsker en ét-årig fornyelse på grundlag af den økonomiske ramme fra de eksisterende sammenligningsområder, at der ønskes en fælles NNF overenskomst, og at der som et sidste led i denne løsning fra 2010 ønskes et skift af sammenligningsområde til Dansk Erhverv Arbejdsgiver eller et andet sammenligningsområde under Dansk Arbejdsgiverforening, som parterne måtte kunne blive enige om. Coop har under de fortsatte forhandlinger under LO s medvirken til støtte for ønsket om skift af sammenligningsområde anført, at brug af det nuværende sammenligningsområde efter hovedaftalen mellem BBA og LO kræver enighed parterne imellem, at sådan enighed ikke længere er til stede, at der derfor skal findes et nyt sammenligningsområde, at udgangspunktet er et område under DA/LO, at Coop ikke kan pege på andre egnede sammenligningsområder uden for DA/LO, og at Coop følgelig peger på overenskomsterne mellem NNF og Dansk Erhverv Arbejdsgiver som nyt sammenligningsområde. Også udviklingen fra den nuværende Hovedaftales ikrafttrædelse i 1993 inden for det nuværende sammenligningsområde peger i retning af et skift. Nævnes kan bl.a. at antallet af selvstændige bager- og slagtermestre er faldet stærkt, at produktionsmetoder i væsentlig grad er meget forskellige og ikke mindst, at der er kommet konkurrerende organisationer, som NNF også har overenskomst med, til på arbejdsgiversiden, der således ikke længere som sammenligningsgrundlag er entydigt.

8 - 8 Coop har endvidere anført, at såfremt der i øvrigt ikke opnås enighed parterne imellem, vil kravet om skift af sammenligningsområde skulle gælde med øjeblikkelig virkning. Coop vil i givet fald tage initiativ til snarest muligt at indbringe spørgsmålet om skift af sammenligningsområde for Arbejdsretten. Der er fremlagt udskrift fra NNF s hjemmeside, hvor det i en orientering til forbundets medlemmer på butiksområdet bl.a. hedder: Er du ansat i en bagerafdeling eller slagterafdeling i alle andre supermarkeder [end under BBA], fx Føtex, Bilka, ISO, Rema 1000 osv. er du omfattet af følgende overenskomst: På hjemmesiden er der herefter link til NNF s overenskomster med Dansk Erhverv Arbejdsgiver på henholdsvis bager- og slagterområdet. LO har i sit svarskrift oplyst følgende om antallet af beskæftigede i detailbagerier og -slagtere og disses organisationsprocent: I Coop Danmark er der efter det oplyste ca. 700 medlemmer af NNF. På overenskomster med DSM, ca. 650 medlemmer og på overenskomster med BKD ca medlemmer. På alle områder er der en relativ lav organisationsprocent. Coop Danmark har således oplyst, at der arbejder ca på overenskomsterne for bagere og slagtere. BKD har oplyst, at der arbejder ca på bageroverenskomsten, og på DSM-overenskomsten ca Der er herudover fremlagt en oversigt, hvor antallet af fuldtidsbeskæftigede lønmodtagere pr. overenskomst på DA/LO-området er opgjort pr. 3. april Det fremgår af oversigten, at der under NNF s overenskomster med Dansk Erhverv på dette tidspunkt skulle være beskæftiget henholdsvis 30 og 119 helårspersoner på bager- og slagterområdet. LO har til brug for sagen udarbejdet en oversigt, hvori de gældende overenskomster på slagterområdet indgået mellem NNF på den ene side og henholdsvis Coop Danmark A/S, DSM og Dansk Erhverv Arbejdsgiver på den anden sammenlignes. Der er udarbejdet en tilsvarende oversigt med sammenligning af de gældende overenskomster på bagerområdet, som NNF har

9 - 9 indgået med henholdsvis Coop Danmark A/S, BKD og Dansk Erhverv Arbejdsgiver. Oversigterne er delvist gennemgået under hovedforhandlingen. Overenskomsterne er desuden fremlagt i deres helhed. Forklaringer Der er afgivet forklaring af tidligere underdirektør i Coop Danmark A/S Hans Havsager, forhandlingschef i Coop Danmark A/S Claus Eefsen, tidligere LO-sekretær Erik Balle, forbundsformand i NNF Ole Wehlast og forbundssekretær i NNF Flemming Mogensen. Hans Havsager har forklaret bl.a., at han er jurist og blev ansat i FDB i Fra 1980 til 2005 havde han ansvaret for overenskomsterne og var forhandlingsleder for FDB i forbindelse med overenskomstforhandlinger. Det var typisk forhandlingerne vedrørende de store HK- og LO-overenskomster, han deltog i. Han har ikke deltaget i de direkte forhandlinger mellem FDB og NNF, men LO/FDB-hovedaftalen har været inde i billedet ved alle overenskomstforhandlinger. FDB og LO har siden 1919 haft en hovedaftale, som der gennem årene kun er foretaget meget få ændringer i. Op imod 1990 viste FDB s overenskomstmodparter stadig mindre respekt for den hovedaftalebeskyttelse, FDB havde. Det var baggrunden for, at FDB tilkendegav, at man overvejede at melde sig ind under DA. Hvis FDB med en ændring af den dagældende hovedaftale kunne opnå en forsvarlig beskyttelse, ville FDB lade være med at indmelde sig i arbejdsgiverforening. Der blev på denne baggrund afholdt møder med LO, hvor markante ændringer af hovedaftalen blev drøftet. Der var dog ikke stor lydhørhed fra LO s side. Først da det gik op for LO, at FDB mente det alvorligt med en indmeldelse under DA, kom der gang i realitetsforhandlinger om hovedaftalen. Han udfærdigede dokumentet af 19. december 1989 med FDB s forslag til ændring af parternes hovedaftale. Den hidtidige 3, stk. 1, beskyttede FDB mod, at der konkret blev indgået for dyre overenskomster. Men FDB ønskede en generel beskyttelse af niveauet i overenskomsterne sammenlignet med FDB s konkurrenter, fx SuperBest. Det har hele tiden stået FDB i hovedet, at der skulle sammenlignes med konkurrerende supermarkeder, som har en tilsvarende driftsform. FDB lagde i første omgang ikke op til en ændring af, at der i 3, stk. 1, stod

10 - 10 arbejdsgiverforeningerne. Det var på dette tidspunkt slet ikke til diskussion, at arbejdsgiverforeningerne betød DA. Denne forståelse kunne også udledes af hovedaftalens indledning. FDB søgte at få en fornuftig ændring af hovedaftalen, for at det ville være forsvarligt fortsat ikke at være medlem af en arbejdsgiverforening. Brevet af 12. marts 1990 var affødt af, at LO ved Erik Balle bad FDB om at klargøre sine krav på skrift. I FDB opfattede man LO s brev af 20. marts 1990 sådan, at LO godtog FDB s krav. Til det 3, stk. 1-forslag, FDB fremsendte ved brev af 8. maj 1990, ønskede LO efter Dansk Arbejdsgiverforening den tilføjelse, der endte med at blive eller anden arbejdsgiverforening, som de respektive overenskomstparter er enige om. Han havde telefoniske kontakter med Erik Balle mellem den 8. og den 10. maj 1990, men han har ingen klar erindring om, hvad der blev drøftet. Meningen med den endelige formulering af 3, stk. 1, var, at så længe FDB og LO var enige om et sammenligningsgrundlag uden for DA-området, skulle dette anvendes. Der var ikke tale om en blanco -opretholdelse af de hidtil anvendte sammenligningsområder. Det var vigtigt for FDB, at sammenligningen skete med konkurrenterne, og det var også hele formålet med hovedaftalen. Hvis de alternative sammenligningsområder skulle have været fastholdt til evig tid, skulle 3, stk. 1, have haft en helt anden formulering. Det ville FDB imidlertid ikke have været med til. Rent juridisk fik FDB med den nye formulering af 3, stk. 1, en vetoret med hensyn til sammenligningsgrundlag. Man kunne altid vende tilbage til hovedreglen om, at sammenligningen skulle ske med virksomheder under DA. FDB har ved hver efterfølgende overenskomstfornyelse gjort op med sig selv, om man ønskede at fortsætte med de hidtil benyttede sammenligningsområder. Der har ikke tidligere været behov for at insistere på et skift, idet det ved overenskomstfornyelserne blev dokumenteret, at BBA s medlemsvirksomheder ikke blev ringere stillet end konkurrenterne, fx Dansk Supermarked. Han var involveret i de to sager om sammenligningsgrundlag, som LO indbragte for Arbejdsretten i Vedrørende bagerområdet fik FDB dokumenteret omkostningsniveauet på hos Fog Fødevarer og Dansk Supermarked, og FDB vurderede, at det ikke var nødvendigt at skifte sammenligningsområde. Vurderingen var den samme vedrørende slagterområdet. Som

11 - 11 det skete i 1995, har FDB også ved efterfølgende overenskomstforhandlinger forbeholdt sig den beskyttelse, der ligger i hovedaftalen med hensyn til sammenligningsområde. Claus Eefsen har forklaret bl.a., at han er forhandlingschef i Coop Danmarks HR-afdeling, der fungerer som sekretariat i forbindelse med overenskomstforhandlinger. Han blev ved sin ansættelse i FDB i 1997 sat ind i indholdet af LO/BBA-hovedaftalen. Forståelsen af 3, stk. 1, har hele tiden været, at så længe parterne er enige om et sammenligningsgrundlag uden for DA-området, benyttes dette. Ophører enigheden, må der ske sammenligning med virksomheder på DA-området. I sidste ende afgøres spørgsmålet af Arbejdsretten. Han har deltaget i alle overenskomstforhandlinger siden sin ansættelse i FDB, og hver gang har hovedaftalens bestemmelser svævet over forhandlingerne. Hvis overenskomstparterne ikke kan blive enige om sammenligningsgrundlaget, må LO inddrages, idet LO jo er aftalepart i hovedaftalen. Han har udarbejdet det talepapir, som blev udleveret på fællesmødet den 18. maj De hidtil benyttede sammenligningsområder er et problem, fordi resultatet af overenskomstresultaterne mellem NNF og BBA er blevet for ugunstige. Væsentlige områder er således ikke kommet med i overenskomsterne, fx forhøjet pension til kvinder på barsel. Også vedrørende funktionslønsansatte har overenskomsterne ført til urimelige forskelle sammenlignet med supermarkedskonkurrenterne. BKD-/DSM-overenskomsterne har desuden fået skæve løbeperioder. Denne utakt er blevet et reelt problem for BBA, fordi der dermed ikke er mulighed for at koordinere overenskomstforhandlingerne. BBA har dog hidtil accepteret utakten, fordi parterne konkret har kunnet finde nogle rimelige løsninger. Der er desuden kommet andre arbejdsgiverorganisationer til end BKD/DSM. NNF har også overenskomst med disse. Endelig er der med tiden opstået væsentlige forskelle mellem bager- og slagterarbejdet i et supermarked/varehus og i selvstændige bager- og slagterbutikker. I maj 2009 var der under Coop ansat 355 på slagterområdet og 195 på bagerområdet. Han mener, at alle øvrige supermarkedsansatte bagere og slagtere uden for Coop er omfattet af NNF s overenskomst med Dansk Erhverv. Det fremgår også af NNF s hjemmeside. Han stiller sig undrende over for den fremlagte opgørelse, hvorefter der pr. 3. april 2007 under NNF s

12 - 12 overenskomster med Dansk Erhverv kun skulle være beskæftiget henholdsvis 30 og 119 på bager- og slagterområdet. Det lyder som meget lave tal. Så vidt han ved, er der alene under Dansk Supermarked ca. 250 bagere og lige så mange slagtere. Ingen af de forskelle, der er mellem Coop-, DSM/BKD- og Dansk Erhverv-overenskomsterne på henholdsvis bager- og slagterområdet, forhindrer, at der kan ske et skift i sammenligningsområde. Heller ikke den forskel, at slagteroverenskomsten med Dansk Erhverv er en minimallønsoverenskomst, mens DSM-overenskomsten og Coop s slagteroverenskomster er normallønsoverenskomster. Slagteroverenskomsterne ligner hinanden, og det er problemfrit at lave et skifte i sammenligningsområde mellem de to lønsystemer. Coop ønsker ikke at skifte sammenligningsområde for at forringe medarbejdernes løn og andre vilkår. Erik Balle har forklaret bl.a., at han var LO-sekretær fra 1980 til I begyndelsen af 1980 erne overtog han FDB-området, og han var LO s forhandlingsleder i forbindelse hovedaftaleforhandlingerne i Han kan genkende en stor del af det, Hans Havsager har forklaret. Under hovedaftaleforhandlingerne meldte FDB ud, at de måske ville melde sig ind i en arbejdsgiverforening. Derfor var LO imødekommende over for FDB i forhandlingerne. LO havde med FDB en eksklusivaftale, som DA ikke ville have accepteret. Desuden var der 70 års tradition for, at LO og FDB havde en hovedaftale. Da LO modtog FDB s brev af 12. marts 1990, stregede han under punkt 4 Dansk Arbejdsgiverforening ud og noterede i stedet Arb.g.for. Der kunne ikke blot stå DA i hovedaftalen, da der i forvejen skete sammenligning med områder uden for DA-området. Dette blev nævnt for FDB flere gange under forhandlingerne. LO s forhandlingsudvalg bestod bl.a. af repræsentanter for NNF. De ville ikke acceptere FDB s udkast til hovedaftale, hvis ikke de hidtil anvendte sammenligningsgrundlag blev videreført. Derfor endte hovedaftalens 3, stk. 1, med at få den vedtagne formulering. Dermed var NNF s ønsker opfyldt. Det var måske en telefonisk drøftelse mellem ham og Hans Havsager, der førte til den endelige formulering af bestemmelsen. Han har aldrig forstået hovedaftalens 3, stk. 1, sådan, at FDB ensidigt kunne kræve at gå tilbage til DA-området som sammenligningsgrundlag. Han er heller aldrig blevet præsenteret

13 - 13 for, at bestemmelsen skulle give FDB en vetoret. Parterne skal være enige om sammenligningsgrundlaget. Hvis der ikke er enighed, bevares status quo. Ole Wehlast har forklaret bl.a., at han siden 2005 har været forbundsformand i NNF. Han er uddannet bager og var ansat i FDB fra 1979 til 1985, hvor han var tillidsrepræsentant. Fra 1987 til 2005 var han forbundssekretær i NNF og havde fra 1990 ansvaret for overenskomsterne. Han var medlem af LO s forhandlingsudvalg, da man i forhandlede hovedaftale med FDB. Det blev ikke aftalt, at der skulle ske skift i sammenligningsområde. NNF ville ikke have kunnet sige ja til en hovedaftale, hvori sammenligningsgrundlaget skulle være virksomheder under DA. Det var virksomhederne under DSM og BKD, der var FDB s konkurrenter, også på arbejdskraft. Han har ikke forstået hovedaftalens 3, stk. 1, sådan, at den giver FDB en vetoret med hensyn sammenligningsgrundlag. FDB har ikke tidligere præsenteret NNF for et skriftligt krav om skifte i sammenligningsgrundlag, og parterne har aldrig forhandlet herom. Han husker ikke forløbet i 1995, hvor LO ved Arbejdsretten rejste sager vedrørende sammenligningsgrundlag. BKD er den største arbejdsgiverforening på bagerområdet, og der er i øvrigt ikke noget, der hedder butiksbager. DSM og BKD er de naturlige samarbejdspartnere på slagter- og bagerområdet, og NNF forhandler rent faktisk med dem. Dansk Erhverv derimod har i mange år ikke vedligeholdt deres overenskomster, som alene er blevet fornyet på baggrund af DA/LOmæglingsforslagene. Det virker som et lille tal, at der under NNF s overenskomst med Dansk Erhverv kun skulle være beskæftiget 30 bagere. Flemming Mogensen har forklaret bl.a., at han blev ansat i FDB omkring 1983 og var tillidsrepræsentant fra 1985 til I 1998 blev han faglig sekretær i NNF, og han har fra 2005 haft ansvaret for overenskomsterne på bager- og slagterområdet.

14 - 14 På slagterområdet er der væsentlig forskel på et minimal- og et normallønsområde, når der forhandles. Dansk Erhvervs slagteroverenskomst er en minimallønsoverenskomst. Set fra de ansattes synspunkt vil normalløn være bedre, fordi produktionsenhederne i supermarkederne er små, hvilket gør det vanskeligt at opnå tilfredsstillende lokalaftaler. Regulering på baggrund af mæglingsskitsen vil også være højere på normallønsområdet. Desuden indeholder slagteroverenskomsterne med Coop og DSM en fritvalgsordning det gør Dansk Erhvervs slagteroverenskomst ikke. På bagerområdet er løn og overarbejdssats noget lavere efter Dansk Erhvervs overenskomst end efter Coop- og BKD-overenskomsterne. Også genetillægget er lavere. Overenskomstforhandlinger indledes typisk året før overenskomsternes udløb. Det gjorde de seneste forhandlinger med BBA også, men NNF hørte ikke noget om, at Coop ønskede at skifte sammenligningsgrundlag. Coop er i vidt omfang gået tilbage til de gamle håndværksdyder i deres bager- og slagterafdelinger. Der produceres mere fra bunden hos Coop end fx hos Dansk Supermarked. Der er en vis konkurrence mellem Coop og de øvrige supermarkeder, men Coop konkurrerer mest med de selvstændige slagter- og bagermestre, også på arbejdskraft. Det naturlige sammenligningsgrundlag er derfor fortsat overenskomsterne med BKD og DSM. Tallene i LO s svarskrift om antallet af beskæftigede på de forskellige områder og overenskomster stammer fra NNF. Det er nok snarere 3.000, i stedet for de oplyste 4.000, der arbejder på BKD-overenskomsten. Det virker lavt sat, at der under NNF s overenskomst med Dansk Erhverv kun skulle være beskæftiget henholdsvis 30 og 119 på bager- og slagterområdet. De rigtige tal er nok lidt højere. Parternes argumentation Klager har til støtte for sine påstande principalt anført, at LO/BBA-hovedaftalen har som formål at sikre BBA mod ulige konkurrencevilkår i forhold til virksomheder organiseret i organisationer under DA. LO ønskede i 1989/90 at undgå, at FDB indmeldte sig i arbejdsgiverorganisation, og i den hovedaftale, parterne indgik, blev FDB derfor indrømmet adgang til at kræve udskiftning af sammenligningsgrundlag uden for DA-området. Med hovedaftalens 3 opnåede FDB det, man ønskede, nemlig en beskyttelse i konkurrencen med virksomheder

15 - 15 organiseret under DA. Klagers fortolkning af 3, stk. 1, støttes af, at det i protokollatet af 10. maj 1990 udtales, at ændringerne i 3 sigter på gennemførelse af det, der er aftalt med FDB s skrivelse af 12. marts 1990 og LO s skrivelse af 20. marts 1990, jf. herved navnlig punkt 4 i FDB s skrivelse. Hvis overenskomstparterne ikke er enige, skal der i medfør af hovedaftalens 3, stk. 1, anvendes et sammenligningsområde inden for DA-området. Efter bestemmelsens ordlyd har klager ret til at insistere på et sådant skifte i sammenligningsområde. Denne forståelse er ikke i strid med Arbejdsrettens dom af 8. august 1996 i sag nr , der vedrørte spørgsmålet om skifte i sammenligningsgrundlag inden for DA-området. Ved fortolkningen af hovedaftaler skal der anlægges en mere objektiveret fortolkningsstil med vægt på ordlyden end ved aftalefortolkning i almindelighed, jf. herved bl.a. kendelse af 7. januar 1990 i faglig voldgift, Arbejdsrettens dom af 7. september 2007 i sag nr. A , Arbejdsrettens dom af 24. maj 1978 i sag nr og kendelse af 25. januar 1999 i faglig voldgift mellem NNF og FDB. Efter 3, stk. 1, er det hovedreglen, at sammenligningsområdet skal findes under DA-området. Eftersætningen om anden arbejdsgiverforening er en undtagelse, der skal fortolkes indskrænkende. Der er ikke tvivl om, at denne fortolkning svarer til formålet med såvel hovedaftalen som selve bestemmelsen, og det har således formodningen imod sig, at der ikke kan ske et skift i sammenligningsområde. Hidtil har parterne fra gang til gang opnået enighed om at anvende sammenligningsgrundlag uden for DA-området. Klager har dog stedse fastholdt sin fortolkning af hovedaftalens 3, stk. 1, herunder taget forbehold for at rejse synspunktet igen. Parterne er ikke længere enige om valg af sammenligningsområde, og de hidtil anvendte sammenligningsgrundlag ændrer ikke på det i hovedaftalen fastsatte. Det er i øvrigt alene parterne i hovedaftalen, der kan ændre på forståelsen af denne. NNF s ageren over for klager kan således ikke være bindende i forhold til forståelsen af hovedaftalen, som NNF ikke er direkte part i. Der er desuden intet, der taler for, at parterne i hovedaftalen skulle have ændret deres forståelse af denne, og allerede af disse grunde må der gives klager medhold i begge de nedlagte påstande.

16 - 16 Til støtte for de nedlagte påstande har klager subsidiært anført, at BBA s medlemsvirksomheders reelle konkurrenter er andre supermarkeder. Hos klagers medlemsvirksomheder er der inden for den seneste årrække sket et skift væk fra, at bageri- og slagteriprodukter bliver fremstillet fra bunden, over til, at der i dag i overvejende grad sælges produkter, som er præfabrikerede på centrale produktionssteder. Hovedarbejdsopgaven i bageri- og slagterafdelingerne i supermarkederne i dag er således salg af produkterne, hvorimod de håndværksmæssige opgaver i vidt omfang er faldet bort. De opgaver, der resterer i klagers butikker, omfattes af de overenskomster, NNF har indgået med Dansk Erhverv. Arbejdsopgaverne adskiller sig fra opgaverne i privatejede bager- og slagterforretninger. Også af denne grund må NNF s overenskomster med Dansk Erhverv anses for at være rette sammenligningsgrundlag. Klager har endvidere anført, at det følger af Arbejdsrettens dom af 8. august 1996 i sag nr , at der efter omstændighederne også kan ske skift i sammenligningsområde inden for DA-området. NNF s overenskomster med BKD og DSM har ved de seneste fornyelser udviklet sig i en egen retning væk fra udviklingen på DA s områder, herunder i relation til bl.a. utakt og andre væsentlige spørgsmål som pension under barsel, honorering til mestre for arbejde på søndage, vedligeholdelseskonto og kompetenceudviklingsfond forbeholdt medlemmer af NNF. Den utakt, hvormed overenskomsterne fornys, er i strid med den for arbejdsgiver afgørende forudsætning om centralisering og samling af overenskomstforhandlingerne. Der er dermed indtrådt sådanne ændrede forhold, at det i sig selv gør det berettiget, at BBA kræver at skifte sammenligningsområde henset til indholdet af og formålet med hovedaftalens bestemmelser, herunder navnlig den i 1990 indsatte udtrykkelige henvisning til DA s område. Det er i øvrigt ubestridt, at det for medarbejdere ansat i en bager- eller slagterafdeling i alle andre danske supermarkeder end de under BBA organiserede er overenskomsterne mellem NNF og Dansk Erhverv, der finder anvendelse. Også af disse grunde må der gives klager medhold i begge de nedlagte påstande. Klager har ikke noget ønske om at forringe vilkårene for medarbejderne, men ønsker at sikre sig mod urimelig konkurrence. Indklagede har til støtte for sin påstand anført, at 3, stk. 1, i LO/BBA-hovedaftalen skal fortolkes således, at der ikke med hensyn til sammenligningsgrundlag præfereres for en overenskomst med en medlemsorganisation under DA. Der er ikke særlig grund til at anlægge en

17 - 17 objektiveret ordlydsfortolkning af bestemmelsen. Imod en objektiveret fortolkning af bestemmelsen taler, at det ikke er sparsomt, hvad der foreligger af materiale fra de forhandlinger, der førte frem til den vedtagne 3. Parternes forudsætninger i forbindelse med hovedaftalens indgåelse spiller således en vigtig rolle ved fortolkningen, og det ligger fast, at LO anså det for et problem, at der i FDB s hovedaftaleudkast kun stod Dansk Arbejdsgiverforening i 3, stk. 1. Det fremgår også klart af materialet fra forhandlingerne om ændring af hovedaftalen, at formuleringen anden arbejdsgiverforening kom med i bestemmelsen for at sikre det hidtidige sammenligningsgrundlag. Disse er efter bestemmelsens ordlyd sidestillet med sammenligningsgrundlag på DA-området. FDB fik ikke med hovedaftalen i 1990 en vetoret med hensyn til sammenligningsgrundlag. Det ville NNF simpelthen ikke have accepteret. Det var da heller ikke sammenligningsgrundlaget, men navnlig fredspligten, der var væsentlig for FDB ved hovedaftaleindgåelsen i , stk. 1, må desuden ses i sammenhæng med stk. 3, hvorefter Arbejdsretten afgør, hvad der er rette sammenligningsområde. Det har således kraftigt formodningen imod sig, at BBA til enhver tid og ensidigt skulle kunne kræve et skift i sammenligningsgrundlag. FDB har da heller aldrig tydeligt tilkendegivet, at 3 er en bestemmelse, der giver dem adgang til at skifte sammenligningsgrundlag. Med 3, stk. 1, fik parterne mulighed for at sammenligne med de relevante overenskomster, hvilket var og er DSM/BKD-overenskomsterne. Selv om ordlyden af 3, stk. 1, spiller en vis rolle ved fortolkningen, må der dog tillige lægges megen vægt på den måde, hvorpå bestemmelsen faktisk er blevet praktiseret af parterne, jf. herved Arbejdsrettens dom af 30. oktober Parterne har igennem en lang årrække anvendt DSM/BKD-overenskomsterne som sammenligningsgrundlag. Bestemmelsen må fortolkes i lyset af, at FDB tidligere har fremsat og frafaldet krav om skift af sammenligningsgrundlag. Der er ikke siden 1995 opstået forhold, der kan begrunde et skift i sammenligningsgrundlag, og det følger af Arbejdsrettens dom af 8. august 1996 i sag nr , at beviskravet er højt, hvis man vil udskifte et sammenligningsområde, der har været benyttet i lang tid. Forholdet mellem antallet af beskæftigede på de forskellige overenskomstområder er nærmest uændret. Man kan heller ikke sige, at supermarkedernes bagerier og detailslagtere er blevet halvfabri-

18 - 18 kata-virksomheder. Tværtimod har der været en modsat tendens til øget bager- og slagterfaglighed i supermarkederne under BBA. De reelle konkurrenter for virksomhederne under BBA er således fortsat virksomhederne under DSM og BKD. Heller ikke de andre forhold, som BBA har påberåbt sig for at skifte sammenligningsgrundlag, kan på nogen måde begrunde et sådant. NNF s overenskomster med DSM og BKD må således fortsat betragtes som de førende brancheoverenskomster vedrørende medarbejdere beskæftiget i detailbagerier og som detailslagtere. Disse overenskomster bliver desuden fornyet på baggrund af parternes forhandlinger i modsætning til overenskomsterne med Dansk Erhverv, som de seneste mange år alene er blevet fornyet på baggrund af mæglingsskitsen på LO/DA-området. Formålet med hovedaftalens 3 nemlig at der skal ske sammenligning med relevante virksomheder opnås kun, hvis sammenligningsgrundlaget fortsat er NNF s overenskomster med DSM og BKD. Arbejdsrettens begrundelse og resultat Denne sag angår forståelsen af LO/BBA-hovedaftalens 3, stk. 1, der fik sin nuværende formulering i Ved fortolkningen af bestemmelsen må der som udgangspunkt lægges afgørende vægt på dens ordlyd, som med hensyn til sammenligningsområde fastslår, at BBA i de enkelte overenskomstforhold ikke skal være stillet ugunstigere end gennemsnittet af sammenlignelige virksomheder under Dansk Arbejdsgiverforening eller anden arbejdsgiverforening, som de respektive overenskomstparter er enige om. Efter en naturlig sproglig forståelse af denne bestemmelse skal der som udgangspunkt sammenlignes med virksomheder under DA, og kun når overenskomstparterne er enige herom, kan der ske sammenligning med virksomheder uden for DA s område. Denne forståelse må endvidere anses for bedst stemmende med det oplyste om parternes forhandlinger op til vedtagelsen af hovedaftalen af Der er ikke i det under sagen fremkomne godtgjort grundlag for en anden forståelse af bestemmelsen. Kravet om enighed som betingelse for sammenligning med virksomheder uden for DA s område gælder fortsat, uanset at parterne hidtil i enighed har anvendt virksomheder under anden arbejdsgiverforening som sammenlig-

19 - 19 ningsområde. Hverken BBA eller dennes medlemsvirksomheder kan ved tilkendegivelser eller adfærd, herunder at man ikke i forbindelse med tidligere overenskomstforhandlinger har insisteret på et skift i sammenligningsgrundlag, anses at have frafaldet denne ret. Arbejdsretten finder på den anførte baggrund, at BBA i medfør af hovedaftalens 3, stk. 1, kan kræve, at der i de enkelte overenskomstforhold anvendes et overenskomstområde under DA som sammenligningsgrundlag, og BBA s påstand 1 tages derfor til følge. LO har ikke i tilfælde af BBA måtte få medhold i sin påstand 1 gjort gældende, at NNF s bager- og slagteroverenskomster med Dansk Erhverv Arbejdsgiver da ikke er de mest relevante overenskomster under DA at anvende som sammenligningsgrundlag. Der er desuden intet fremkommet, der giver grundlag for at antage, at disse overenskomster med Dansk Erhverv Arbejdsgiver skulle være uegnede som sammenligningsgrundlag. Arbejdsretten tager herefter også BBA s påstand 2 til følge. Thi kendes for ret: Landsorganisationen i Danmark på egne vegne og for Fødevareforbundet NNF skal over for Brugsforeningsbevægelsens Arbejdsgiverorganisation anerkende, at de mellem Fødevareforbundet NNF og henholdsvis Danske Slagtermestre og Bager- og Konditormestre i Danmark indgåede overenskomster for henholdsvis slagtere og bagere ikke er rette sammenligningsområde for så vidt angår fornyelse af overenskomsterne for henholdsvis slagtere og bagere, og at rette sammenligningsområde er Dansk Erhverv Arbejdsgivers tilsvarende overenskomster indgået med NNF. I sagsomkostninger for Arbejdsretten skal Landsorganisationen i Danmark og Fødevareforbundet NNF inden 14 dage efter afsigelsen af denne dom in solidum betale kr. til Arbejdsretten. Poul Søgaard

Opmandskendelse. Faglig Voldgift. Fødevareforbundet NNF. mod. Brugsforeningsbevægelsens Arbejdsgiverorganisation

Opmandskendelse. Faglig Voldgift. Fødevareforbundet NNF. mod. Brugsforeningsbevægelsens Arbejdsgiverorganisation 1 Opmandskendelse i Faglig Voldgift (FV2010.0192) Fødevareforbundet NNF (advokatfuldmægtig Kim Brandt Jensen) mod Brugsforeningsbevægelsens Arbejdsgiverorganisation (advokat Christian K. Clasen) afsagt

Læs mere

Fødevareforbundet NNF mod DI

Fødevareforbundet NNF mod DI OPMANDSKENDELSE i FAGLIG VOLDGIFT Fødevareforbundet NNF mod DI Mellem klageren, Fødevareforbundet NNF, og indklagede, DI, er der opstået uoverensstemmelse om, hvorvidt betaling for delvis fravær, egen

Læs mere

forudsætter, at der er iværksat frigørende konflikt, eller at der indgås ny overenskomst mellem parterne.

forudsætter, at der er iværksat frigørende konflikt, eller at der indgås ny overenskomst mellem parterne. Arbejdsrettens dom af 4. juli 2012 i sag nr.: AR 2011.0808 Stokholm Transport A/S (advokat Lars Cort Hansen) mod Landsorganisationen i Danmark for Fagligt Fælles Forbund (advokat Evelyn Jørgensen) Dommer:

Læs mere

PROTOKOLLAT FAGLIG VOLDGIFTSSAG: HK/Privat. for. (advokat Karen-Margrethe Schebye) mod. Grafisk Arbejdsgiverforening. for. Sangill Grafisk I/S.

PROTOKOLLAT FAGLIG VOLDGIFTSSAG: HK/Privat. for. (advokat Karen-Margrethe Schebye) mod. Grafisk Arbejdsgiverforening. for. Sangill Grafisk I/S. PROTOKOLLAT i FAGLIG VOLDGIFTSSAG: HK/Privat for A (advokat Karen-Margrethe Schebye) mod Grafisk Arbejdsgiverforening for Sangill Grafisk I/S. (advokat Peter Balle) 1. Sagens baggrund. --------- Mellem

Læs mere

Årsberetning 2014. (Uddrag)

Årsberetning 2014. (Uddrag) Årsberetning 2014 (Uddrag) 6.3 Kompetencespørgsmål Arbejdsrettens og de faglige voldgiftsretters kompetence er fastlagt i henholdsvis 9 11 og 21-22 i lov nr. 106 af 26. februar 2008, der som oven for nævnt

Læs mere

Opmandskendelse i faglig voldgift (FV2012.0055):

Opmandskendelse i faglig voldgift (FV2012.0055): Opmandskendelse i faglig voldgift (FV2012.0055): Lager, Post og Servicearbejdernes Forbund (advokat Henrik Karl Nielsen) mod Fagligt Fælles Forbund (advokat Nicolai Westergaard) Voldgiftsretten Voldgiftsretten

Læs mere

Kendelse af 7. februar 2013 i faglig voldgift FV : Serviceforbundet for A (advokat Jørgen G. Jacobsen) mod

Kendelse af 7. februar 2013 i faglig voldgift FV : Serviceforbundet for A (advokat Jørgen G. Jacobsen) mod Kendelse af 7. februar 2013 i faglig voldgift FV 2012-0112: Serviceforbundet for A (advokat Jørgen G. Jacobsen) mod Dansk Erhverv for Profil Optik Butikker A/S (advokat Katrin Seirup) Uoverensstemmelsen

Læs mere

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 7. oktober faglig voldgift: HK/Privat mod Malerforbundet i Danmark

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 7. oktober faglig voldgift: HK/Privat mod Malerforbundet i Danmark PROTOKOLLAT med tilkendegivelse af 7. oktober 2008 i faglig voldgift: HK/Privat mod Malerforbundet i Danmark Sagen forhandledes den 7. oktober 2008. Den faglige voldgiftsret bestod af Gerda Christensen

Læs mere

Tilkendegivelse af 22. juni 2017 i faglig voldgift FV : CO-industri for 3F Industrigruppen og Dansk Metal

Tilkendegivelse af 22. juni 2017 i faglig voldgift FV : CO-industri for 3F Industrigruppen og Dansk Metal Tilkendegivelse af 22. juni 2017 i faglig voldgift FV 2016.0193: CO-industri for 3F Industrigruppen og Dansk Metal (procedør: advokat Jesper Kragh-Stetting) mod DI Overenskomst I v/di for Martin Professional

Læs mere

OPMANDSKENDELSE. Faglig Voldgift (FV ) Finansforbundet. (advokat Mette Hjøllund Schousboe) mod. Finanssektorens Arbejdsgiverforening.

OPMANDSKENDELSE. Faglig Voldgift (FV ) Finansforbundet. (advokat Mette Hjøllund Schousboe) mod. Finanssektorens Arbejdsgiverforening. OPMANDSKENDELSE i Faglig Voldgift (FV 2015.0066) Finansforbundet (advokat Mette Hjøllund Schousboe) mod Finanssektorens Arbejdsgiverforening for Skandinavisk Data Center A/S (advokat Merete Preisler) Afsagt

Læs mere

K E N D E L S E F A G L I G V O LD G I F T: Teknisk Landsforbund. mod. Praktiserende Landinspektørers Forening

K E N D E L S E F A G L I G V O LD G I F T: Teknisk Landsforbund. mod. Praktiserende Landinspektørers Forening K E N D E L S E i F A G L I G V O LD G I F T: Teknisk Landsforbund mod Praktiserende Landinspektørers Forening Denne faglige voldgift vedrører spørgsmålet om, hvorvidt indklagede, Praktiserende Landinspektørers

Læs mere

Protokollat i faglig voldgift. Fagligt Fælles Forbund (advokat Evelyn Jørgensen) mod DI for Responce A/S (advokat Jette Bøgely)

Protokollat i faglig voldgift. Fagligt Fælles Forbund (advokat Evelyn Jørgensen) mod DI for Responce A/S (advokat Jette Bøgely) Protokollat i faglig voldgift Fagligt Fælles Forbund (advokat Evelyn Jørgensen) mod DI for Responce A/S (advokat Jette Bøgely) (vedrørende fortolkningsproblemer i parternes aftalegrundlag) Den 7. november

Læs mere

Protokollat af retsmøde 9. april 2018 i faglig voldgift FV : Lærernes Centralorganisation for A (advokat Steen Hellmann) mod

Protokollat af retsmøde 9. april 2018 i faglig voldgift FV : Lærernes Centralorganisation for A (advokat Steen Hellmann) mod Protokollat af retsmøde 9. april 2018 i faglig voldgift FV 2017.0161: Lærernes Centralorganisation for A (advokat Steen Hellmann) mod Finansministeriet, Moderniseringsstyrelsen for Institution B (Kammeradvokaten

Læs mere

Kendelse af 12. december 2016 i faglig voldgiftssag FV : Dansk El-Forbund (advokat Cecilia Ricard) mod

Kendelse af 12. december 2016 i faglig voldgiftssag FV : Dansk El-Forbund (advokat Cecilia Ricard) mod Kendelse af 12. december 2016 i faglig voldgiftssag FV2016.0045: Dansk El-Forbund (advokat Cecilia Ricard) mod TEKNIQ for Wicotec Kirkebjerg A/S (underdirektør Thorkild Bang) 2 1. Uoverensstemmelsen Sagen

Læs mere

Kendelse i Faglig Voldgift. Fagligt Fælles Forbund Offentlig Gruppe. mod. KL for Kara/Noveren

Kendelse i Faglig Voldgift. Fagligt Fælles Forbund Offentlig Gruppe. mod. KL for Kara/Noveren Kendelse i Faglig Voldgift (FV 2013.0050) Fagligt Fælles Forbund Offentlig Gruppe (advokat Peter Nisbeth) mod KL for Kara/Noveren (advokat Christian K. Clasen) afsagt den 18. marts 2014 - 2 1. Indledning

Læs mere

Opmandskendelse i faglig voldgift (FV )

Opmandskendelse i faglig voldgift (FV ) Opmandskendelse i faglig voldgift (FV 2016.0198) Fagligt Fælles Forbund (3F) (advokat Ulrik Mayland) mod Glarmesterlauget i Danmark for Schlæger A/S Skovlunde Byvej 18 2740 Skovlunde (konsulent Poul Henrik

Læs mere

Protokollat af 28. juni 2011. faglig voldgift

Protokollat af 28. juni 2011. faglig voldgift Protokollat af 28. juni 2011 i faglig voldgift PROSA, Forbundet af IT-Professionelle for PROSA/CSC-DK og PROSA/CSC-GIS (advokat Louis Beck Nielsen) mod Dansk Erhverv Arbejdsgiver for CSC Danmark A/S (advokat

Læs mere

Udskrift af Arbejdsrettens dom af 16. januar 2014

Udskrift af Arbejdsrettens dom af 16. januar 2014 Udskrift af Arbejdsrettens dom af 16. januar 2014 Sag nr.: AR2013.0305 Lærernes Centralorganisation mod KL Dommere: Jørn Kristian Jensen, Carl Erik Johansen, Torkild Justesen, Erik Jylling, Erik Kjærgaard,

Læs mere

Opmandskendelse i faglig voldgift (FV2012.0096):

Opmandskendelse i faglig voldgift (FV2012.0096): Opmandskendelse i faglig voldgift (FV2012.0096): HK/Privat (advokat Martin Juul Christensen) mod Praktiserende Lægers Arbejdsgiverforening (advokat Morten Ulrich) Voldgiftsretten Voldgiftsretten er nedsat

Læs mere

P R O T O K O L L A T

P R O T O K O L L A T P R O T O K O L L A T i Faglig voldgiftsag (FV 2007.208): HK Danmark (advokat Peter Nisbeth) mod DI (advokat Henrik Uldal) G:\Faglig Voldgift Kendelser\PROTOKOLLAT FV 2007 208 HK mod HTS.doc 2 INDLEDNING

Læs mere

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 25. oktober faglig voldgiftssag (FV ): 3F Transportgruppen. (advokat Evelyn Jørgensen) mod

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 25. oktober faglig voldgiftssag (FV ): 3F Transportgruppen. (advokat Evelyn Jørgensen) mod PROTOKOLLAT med tilkendegivelse af 25. oktober 2018 i faglig voldgiftssag (FV2018.0061): 3F Transportgruppen (advokat Evelyn Jørgensen) mod Dansk Erhverv Arbejdsgiver for Hjem-Is A/S (advokat Lars Overgaard)

Læs mere

Protokollat med tilkendegivelse i faglig voldgift (FV )

Protokollat med tilkendegivelse i faglig voldgift (FV ) Protokollat med tilkendegivelse i faglig voldgift (FV 2015.0035) Fagligt Fælles Forbund (advokat Evelyn Jørgensen) mod BOA for Statoil Fuel og Retail A/S (advokat Jeanette Werner) Sagens behandling Sagen

Læs mere

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 13. september faglig voldgiftssag (FV ): Fagligt Fælles Forbund

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 13. september faglig voldgiftssag (FV ): Fagligt Fælles Forbund PROTOKOLLAT med tilkendegivelse af 13. september 2018 i faglig voldgiftssag (FV2018.0042): Fagligt Fælles Forbund (forhandlingssekretær Hans Daugaard) mod DI Overenskomst I for Magnus Olesen A/S (advokat

Læs mere

Nyhedsbrev. Ansættelses- og arbejdsret

Nyhedsbrev. Ansættelses- og arbejdsret Nyhedsbrev Ansættelses- og arbejdsret LØNMODTAGER HAVDE IKKE KRAV PÅ UDBETALING AF FEM IKKE-AFHOLDTE FERIEFRIDAGE FRA LØNMODTAGERNES GARANTIFOND En medarbejder kan ikke kræve ikke-afholdte feriefridage

Læs mere

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 1. april 2014. faglig voldgiftssag (FV2013-0161): CO-industri. for. (juridisk konsulent Jesper Kragh-Stetting) mod

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 1. april 2014. faglig voldgiftssag (FV2013-0161): CO-industri. for. (juridisk konsulent Jesper Kragh-Stetting) mod PROTOKOLLAT med tilkendegivelse af 1. april 2014 i faglig voldgiftssag (FV2013-0161): CO-industri for A (juridisk konsulent Jesper Kragh-Stetting) mod DI Overenskomst I for Nordisk Wavin A/S (advokat Morten

Læs mere

Klager har påstået frifindelse for indklagedes selvstændige påstand.

Klager har påstået frifindelse for indklagedes selvstændige påstand. Tilkendegivelse i faglig voldgiftssag FV2014.0062 Malerforbundet i Danmark (advokat Nicolai Westergaard) mod Danske Malermestre (afdelingschef Heinrich Søndengaard Nielsen) Uoverensstemmelsen angår, om

Læs mere

Sagen blev mundtligt forhandlet den 27. september 2017 med undertegnede fhv. højesteretsdommer Poul Sørensen som opmand.

Sagen blev mundtligt forhandlet den 27. september 2017 med undertegnede fhv. højesteretsdommer Poul Sørensen som opmand. Tilkendegivelse i faglig voldgiftssag FV2016.0176 Dansk El-Forbund og Dansk Metal (advokat Berit Lassen) mod Coop Danmark A/S (advokat Pernille Grenaae) Uoverensstemmelsen angår, dels hvornår optjente

Læs mere

Arbejdsrettens dom af 23. oktober 2014

Arbejdsrettens dom af 23. oktober 2014 Arbejdsrettens dom af 23. oktober 2014 I sag nr.: AR2013.0724 Dansk Arbejdsgiverening DI Overenskomst I ved DI Carlsberg Danmark A/S (advokat Helge Werner) mod Landsorganisationen i Danmark Fagligt Fælles

Læs mere

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 29. september faglig voldgiftssag (FV ): CO-industri. for. (advokat Jesper Kragh-Stetting) mod

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 29. september faglig voldgiftssag (FV ): CO-industri. for. (advokat Jesper Kragh-Stetting) mod PROTOKOLLAT med tilkendegivelse af 29. september 2016 i faglig voldgiftssag (FV2016.0003): CO-industri for HK (advokat Jesper Kragh-Stetting) mod DI Overenskomst I for JKS A/S (advokat Birgitte Dember)

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 23. august 2011

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 23. august 2011 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 23. august 2011 Sag 224/2010 (1. afdeling) A (advokat Christian Riewe) mod Rederiforeningen af 2010 (tidligere Rederiforeningen for mindre Skibe) som mandatar for Esvagt

Læs mere

OPMANDSKENDELSE. af 4. februar 2013. i faglig voldgiftssag 2012.0184. Blik- & Rørarbejderforbundet i Danmark. (advokat Kim Brandt) mod. Tekniq.

OPMANDSKENDELSE. af 4. februar 2013. i faglig voldgiftssag 2012.0184. Blik- & Rørarbejderforbundet i Danmark. (advokat Kim Brandt) mod. Tekniq. OPMANDSKENDELSE af 4. februar 2013 i faglig voldgiftssag 2012.0184 Blik- & Rørarbejderforbundet i Danmark (advokat Kim Brandt) mod Tekniq for L&H Rørbyg A/S (underdirektør Thorkild Bang) Sagen og dens

Læs mere

Udskrift af Arbejdsrettens dom af 13. juni 2014

Udskrift af Arbejdsrettens dom af 13. juni 2014 Udskrift af Arbejdsrettens dom af 13. juni 2014 I sag nr. AR2013.0151: Dansk Arbejdsgiverforening for Dansk Byggeri for Lind & Risør A/S (advokat Helge Werner) mod Landsorganisationen i Danmark for Blik-

Læs mere

Opmandskendelse i Faglig Voldgift (FV ) HK/Privat for A (advokat Jesper Schäfer Munk) mod

Opmandskendelse i Faglig Voldgift (FV ) HK/Privat for A (advokat Jesper Schäfer Munk) mod Opmandskendelse i Faglig Voldgift (FV 2016.0197) HK/Privat for A (advokat Jesper Schäfer Munk) mod Grakom Arbejdsgivere for A/S Holbæk Eksprestrykkeri (binavn PrinfoHolbæk-Hedehusene-Køge a/s) (advokat

Læs mere

Opmandskendelse i faglig voldgift (FV2011.0010):

Opmandskendelse i faglig voldgift (FV2011.0010): Opmandskendelse i faglig voldgift (FV2011.0010): Malerforbundet i Danmark (advokat Nicolai Westergaard) mod Danske Malermestre for E. Pihl & Søn A/S (advokat Tine B. Skyum) Voldgiftsretten Voldgiftsretten

Læs mere

REGIONERNES LØNNINGS- OG TAKSTNÆVN

REGIONERNES LØNNINGS- OG TAKSTNÆVN REGIONERNES LØNNINGS- OG TAKSTNÆVN c/o Danske Regioner Dampfærgevej 22, Postbox 2593, 2100 København Ø Tlf. 35 29 81 00 RLTN 27-01-2009 OK-Nyt Løn nr. 002-09 Sag.nr.: 07/2174 Voldgiftssagen vedrørende

Læs mere

Opmandskendelse i faglig voldgift (FV2010.0197): Forbundet Træ-Industi-Byg i Danmark for A (Faglig medarbejder Jan Nielsen) mod

Opmandskendelse i faglig voldgift (FV2010.0197): Forbundet Træ-Industi-Byg i Danmark for A (Faglig medarbejder Jan Nielsen) mod Opmandskendelse i faglig voldgift (FV2010.0197): Forbundet Træ-Industi-Byg i Danmark for A (Faglig medarbejder Jan Nielsen) mod Dansk Byggeri for Per Hansen Tømrerfirma ApS (Chefkonsulent Henrik Olsen)

Læs mere

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 19. november faglig voldgiftssag (FV ): 3F Transportgruppen. for. Havnegruppen

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 19. november faglig voldgiftssag (FV ): 3F Transportgruppen. for. Havnegruppen PROTOKOLLAT med tilkendegivelse af 19. november 2013 i faglig voldgiftssag (FV2013-0129): 3F Transportgruppen for Havnegruppen (advokat Evelyn Jørgensen) mod APM Terminals Cargo Service A/S (advokat Marianne

Læs mere

RLTN REGIONERNES LØNNINGS- OG TAKSTNÆVN. OK-Nyt Løn nr

RLTN REGIONERNES LØNNINGS- OG TAKSTNÆVN. OK-Nyt Løn nr REGIONERNES LØNNINGS- OG TAKSTNÆVN c/o Danske Regioner Dampfærgevej 22, Postbox 2593, 2100 København Ø Tlf. 35 29 81 00 RLTN OK-Nyt Løn nr. 005-2017 Orientering om tilkendegivelse ved faglig voldgift af

Læs mere

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 25. oktober faglig voldgiftssag (FV ): 3F Fagligt Fælles Forbund,

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 25. oktober faglig voldgiftssag (FV ): 3F Fagligt Fælles Forbund, PROTOKOLLAT med tilkendegivelse af 25. oktober 2016 i faglig voldgiftssag (FV2016-0012): 3F Fagligt Fælles Forbund, Privat Service, Hotel og Restauration og Serviceforbundet (advokat Mads Bendix Skelbæk-Knudsen)

Læs mere

O P M A N D S K E N D E L S E

O P M A N D S K E N D E L S E O P M A N D S K E N D E L S E af 3. november 2011 i faglig voldgiftssag FV 2011.0120: Fødevareforbundet NNF (advokat Martin Juul Christensen) mod Jutland Meat A/S (advokat Anders Worsøe) - 2 - INDLEDNING

Læs mere

Protokollat med tilkendegivelse af 17. marts 2010 i faglig voldgift FV2010.0046: Bygge-, Jord- og Miljøarbejdernes Fagforening (advokat Ulrik Mayland)

Protokollat med tilkendegivelse af 17. marts 2010 i faglig voldgift FV2010.0046: Bygge-, Jord- og Miljøarbejdernes Fagforening (advokat Ulrik Mayland) Protokollat med tilkendegivelse af 17. marts 2010 i faglig voldgift FV2010.0046: Bygge-, Jord- og Miljøarbejdernes Fagforening (advokat Ulrik Mayland) mod Dansk Byggeri for W. Lynggaard Petersen A/S (afdelingschef

Læs mere

Opmandskendelse i Faglig Voldgift

Opmandskendelse i Faglig Voldgift Opmandskendelse i Faglig Voldgift Finansforbundet (advokat Lars Dahl Gulmann) mod Finanssektorens Arbejdsgiverforening på egne vegne og for Comwell Klarskovgaard A/S (advokat Merete Preisler) afsagt den

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 24. maj 2012

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 24. maj 2012 HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 24. maj 2012 Sag 217/2011 FTF som mandatar for Dansk Musiker Forbund som mandatar for A (advokat Pernille Backhausen) mod HORESTA Arbejdsgiver som mandatar for B

Læs mere

Arbejdsrettens dom af 20. oktober 2011

Arbejdsrettens dom af 20. oktober 2011 Arbejdsrettens dom af 20. oktober 2011 i sag nr. AR2011.0282: Landsorganisationen i Danmark (LO) for FOA Fag og Arbejde (FOA) (advokat Peter Nisbeth) mod KL (advokat Jørgen Vinding) Dommere: Peter Andersen,

Læs mere

OPMANDSKENDELSE i faglig voldgift ( ) CO-industri for Dansk Metal for A, B, C og D (advokat Jesper Kragh-Stetting) mod

OPMANDSKENDELSE i faglig voldgift ( ) CO-industri for Dansk Metal for A, B, C og D (advokat Jesper Kragh-Stetting) mod OPMANDSKENDELSE i faglig voldgift (2011.0058) CO-industri for Dansk Metal for A, B, C og D (advokat Jesper Kragh-Stetting) mod DI Overenskomst I v/ DI for Styropack A/S (advokat Karsten Almosetoft) afsagt

Læs mere

Kendelse af 8. maj 2017 i faglig voldgiftssag FV

Kendelse af 8. maj 2017 i faglig voldgiftssag FV Kendelse af 8. maj 2017 i faglig voldgiftssag FV 2016.0128 CO-Industri for Dansk El-Forbund for nogle medlemmer af forbundet (advokat Jesper Kragh-Stetting) mod DI Overenskomst I for MB Networks A/S under

Læs mere

Opmandskendelse. 12. oktober 2011. faglig voldgift (FV 2011.0083) Fagligt Fælles Forbund (3F) (advokat Pernille Leidersdorff-Ernst) mod

Opmandskendelse. 12. oktober 2011. faglig voldgift (FV 2011.0083) Fagligt Fælles Forbund (3F) (advokat Pernille Leidersdorff-Ernst) mod Opmandskendelse af 12. oktober 2011 i faglig voldgift (FV 2011.0083) Fagligt Fælles Forbund (3F) (advokat Pernille Leidersdorff-Ernst) mod Gartneri-, Land- og Skovbrugets Arbejdsgivere (GLS-A) for Graff

Læs mere

Protokollat med tilkendegivelse i Faglig Voldgift. Fagligt Fælles Forbund (3F) mod

Protokollat med tilkendegivelse i Faglig Voldgift. Fagligt Fælles Forbund (3F) mod Protokollat med tilkendegivelse i Faglig Voldgift (FV 2013.0060) Fagligt Fælles Forbund (3F) (advokat Pernille Leidersdorff-Ernst) mod Gartneri-, Land- og Skovbrugets Arbejdsgivere (GLS-A) for HedeDanmark

Læs mere

P R O T O K O L L A T

P R O T O K O L L A T P R O T O K O L L A T i faglig voldgiftssag: 3F, Bygge-, Jord- og Miljøarbejdernes Fagforening (advokat Anders Lorentzen) mod Dansk Industri for Tivoli A/S (advokat Tove Schultz-Lorentzen) - 2 - Sagen

Læs mere

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 1. marts faglig voldgiftssag (FV ): Dansk Metal. (advokat Peter Nisbeth, LO) mod

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 1. marts faglig voldgiftssag (FV ): Dansk Metal. (advokat Peter Nisbeth, LO) mod PROTOKOLLAT med tilkendegivelse af 1. marts 2017 i faglig voldgiftssag (FV2016-0196): Dansk Metal (advokat Peter Nisbeth, LO) mod Regionernes Lønnings- og Takstnævn for Region Syddanmark (advokat Morten

Læs mere

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 27. august 2013. faglig voldgiftssag (FV2012-0176): FOA. for. FOA Odense. (advokat Henrik Piil) mod

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 27. august 2013. faglig voldgiftssag (FV2012-0176): FOA. for. FOA Odense. (advokat Henrik Piil) mod PROTOKOLLAT med tilkendegivelse af 27. august 2013 i faglig voldgiftssag (FV2012-0176): FOA for FOA Odense (advokat Henrik Piil) mod Kommunernes Landsforening (KL) for Odense Kommune (advokat Christian

Læs mere

Udskrift af Arbejdsrettens dom af 10. april i sag nr. A :

Udskrift af Arbejdsrettens dom af 10. april i sag nr. A : Udskrift af Arbejdsrettens dom af 10. april 2008 i sag nr. A2005.364: Dansk Arbejdsgiverening Dansk Industri Metropak A/S Rundageren 4 2640 Hedehusene (advokat Tine B. Skyum) mod Landsorganisationen i

Læs mere

Udskrift af Arbejdsrettens dom af 30. maj 2017

Udskrift af Arbejdsrettens dom af 30. maj 2017 Udskrift af Arbejdsrettens dom af 30. maj 2017 I sag nr.: AR2016.0083 Landsorganisationen i Danmark for Fagligt Fælles Forbund (Advokat Pernille Leidersdorff-Ernst) mod Dansk Arbejdsgiverforening for Danske

Læs mere

Arbejdsrettens dom af 6. januar 2011

Arbejdsrettens dom af 6. januar 2011 Arbejdsrettens dom af 6. januar 2011 i sag nr. A2010.0443: Landsorganisationen i Danmark for Fødevareforbundet NNF (advokatfuldmægtig Kim B. Jensen) mod Arbejdsgiverforeningen Konditorer, Bagere og Chokolademagere

Læs mere

Kendelse. af 2. juni 2015. faglig voldgift nr. FV 2014.0175: 3F Fagligt Fælles Forbund. Privat Service, Hotel og Restauration

Kendelse. af 2. juni 2015. faglig voldgift nr. FV 2014.0175: 3F Fagligt Fælles Forbund. Privat Service, Hotel og Restauration 1 Kendelse af 2. juni 2015 i faglig voldgift nr. FV 2014.0175: 3F Fagligt Fælles Forbund Privat Service, Hotel og Restauration (advokat Nicolai Westergaard) mod Dansk Erhverv tillige for First Hotel Copenhagen

Læs mere

T I L K E N D E G I V E L S E

T I L K E N D E G I V E L S E T I L K E N D E G I V E L S E i faglig voldgiftssag FV 2011.0090: Fagligt Fælles Forbund (3F) (advokat Evelyn Jørgensen) mod Dansk Erhverv Arbejdsgiver/ DTLs arbejdsgiverforening for Nykøbing Dag- & Industrirenovation

Læs mere

HOVEDAFTALE mellem Post Danmark A/S og AC-organisationerne

HOVEDAFTALE mellem Post Danmark A/S og AC-organisationerne HOVEDAFTALE mellem Post Danmark A/S og AC-organisationerne Denne hovedaftale er indgået mellem Post Danmark A/S og de AC-organisationer, der ved underskrift har tilsluttet sig hovedaftalen. Ved parterne

Læs mere

K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har [advokat A] på vegne af [klager] klaget over [indklagede], [bynavn].

K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har [advokat A] på vegne af [klager] klaget over [indklagede], [bynavn]. København, den 27. september 2016 Sagsnr. 2016-859/HCH 6. advokatkreds K E N D E L S E Sagens parter: I denne sag har [advokat A] på vegne af [klager] klaget over [indklagede], [bynavn]. Klagens tema:

Læs mere

PROTOKOLLAT med tilkendegivelse i faglig voldgift (2012.0026) HK/Privat for A og B. mod. 3F Esbjerg 3F Varde-Billund og 3F Vejle

PROTOKOLLAT med tilkendegivelse i faglig voldgift (2012.0026) HK/Privat for A og B. mod. 3F Esbjerg 3F Varde-Billund og 3F Vejle PROTOKOLLAT med tilkendegivelse i faglig voldgift (2012.0026) HK/Privat for A og B mod 3F Esbjerg 3F Varde-Billund og 3F Vejle Tvisten Tvisten angår spørgsmålet, om opsigelsen af A og B var sagligt begrundet

Læs mere

eijilli Hovedaftale mellem Finansministeriet og Lærernes Centralorganisation og C010 - Centralorganisationen af 2010 (LC/C010-hovedaftalen)

eijilli Hovedaftale mellem Finansministeriet og Lærernes Centralorganisation og C010 - Centralorganisationen af 2010 (LC/C010-hovedaftalen) eijilli PERSONALESTYRELSEN FINANSMINISTERIET Cirkulære om Hovedaftale mellem Finansministeriet og Lærernes Centralorganisation og C010 - Centralorganisationen af 2010 (LC/C010-hovedaftalen) 2011 Cirkulære

Læs mere

Protokollat med tilkendegivelse i faglig voldgift (FV ) Dansk Skuespillerforbund (advokat Kim Hansen) mod

Protokollat med tilkendegivelse i faglig voldgift (FV ) Dansk Skuespillerforbund (advokat Kim Hansen) mod Protokollat med tilkendegivelse i faglig voldgift (FV 2016.0179) Dansk Skuespillerforbund (advokat Kim Hansen) mod Den Jyske Opera (advokat Marianne Lage) Sagen drejer sig om, hvorvidt det er i strid med

Læs mere

Ligebehandlingsnævnets afgørelse om alder - afskedigelse - kompetence - fagretlig - ej medhold

Ligebehandlingsnævnets afgørelse om alder - afskedigelse - kompetence - fagretlig - ej medhold KEN nr 9543 af 08/05/2013 (Gældende) Udskriftsdato: 4. april 2019 Ministerium: Journalnummer: 7100565-12 Økonomi- og Indenrigsministeriet Senere ændringer til afgørelsen Ingen Ligebehandlingsnævnets afgørelse

Læs mere

Kendelse af 2. november 2015

Kendelse af 2. november 2015 Kendelse af 2. november 2015 i faglig voldgift nr. FV 2015.0097 Kristelig Fagforening (advokat Henning Friis Overgaard) mod Kristelig Arbejdsgiverforening (advokat Bjørn Carlsen) 2 Tvisten Sagen angår

Læs mere

PROTOKOLLAT med tilkendegivelse i faglig voldgift (2013.0047) CO-industri for 3F-Industrigruppen Dansk Metal og Dansk El-Forbund.

PROTOKOLLAT med tilkendegivelse i faglig voldgift (2013.0047) CO-industri for 3F-Industrigruppen Dansk Metal og Dansk El-Forbund. PROTOKOLLAT med tilkendegivelse i faglig voldgift (2013.0047) CO-industri for 3F-Industrigruppen Dansk Metal og Dansk El-Forbund mod DI Overenskomst I v/di for Beauvais Foods A/S Tvisten Tvisten angår

Læs mere

T I L K E N D E L S E G I VE L S E

T I L K E N D E L S E G I VE L S E T I L K E N D E L S E G I VE L S E af 16. oktober 2009 i faglig voldgiftssag: FV 2009.67 CO-industri for 3F Fagligt Fælles Forbund for Kaj Rasmussen (advokat Jesper Kragh-Stetting) mod DI Overenskomst

Læs mere

StK-afskrift. HOVEDAFTALE MELLEM FINANSMINISTERIET OG STATSANSATTES KARTEL, Overenskomstsektionen. Denne hovedaftale har bindende virkning for

StK-afskrift. HOVEDAFTALE MELLEM FINANSMINISTERIET OG STATSANSATTES KARTEL, Overenskomstsektionen. Denne hovedaftale har bindende virkning for STATSANSATTES KARTEL 4666.26 Sekretariatet 20. juni 1991 StK-afskrift HOVEDAFTALE MELLEM FINANSMINISTERIET OG STATSANSATTES KARTEL, Overenskomstsektionen. Hovedaftalens område Denne hovedaftale har bindende

Læs mere

Protokollat med tilkendegivelse i Faglig Voldgift FV Dansk Metal. mod. Djurs Smede Service ved Klaus Jensen

Protokollat med tilkendegivelse i Faglig Voldgift FV Dansk Metal. mod. Djurs Smede Service ved Klaus Jensen Protokollat med tilkendegivelse i Faglig Voldgift FV 2008.088 Dansk Metal (juridisk konsulent Pernille Leidersdorff-Ernst) mod Djurs Smede Service ved Klaus Jensen (advokat Jens Paulsen) G:\Faglig Voldgift

Læs mere

Opmandskendelse i Faglig Voldgift. Fag og Arbejde (FOA) mod. Regionernes Lønnings- og Takstnævn

Opmandskendelse i Faglig Voldgift. Fag og Arbejde (FOA) mod. Regionernes Lønnings- og Takstnævn Opmandskendelse i Faglig Voldgift (FV 2010.0090) Fag og Arbejde (FOA) (advokat Peter Nisbeth) mod Regionernes Lønnings- og Takstnævn (advokat Morten Ulrich) afsagt den 14. februar 2011 - 2 1. Sagen angår

Læs mere

Opmandskendelse i faglig voldgift FV

Opmandskendelse i faglig voldgift FV Opmandskendelse i faglig voldgift FV 2015.0207 3F Transportgruppen (advokat Evelyn Jørgensen) mod Danske Mediers Arbejdsgiverforening (DMA) for Nordjyske Medier A/S (advokat Hans Henrik Christiansen) (om

Læs mere

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 27. maj 2014. faglig voldgiftssag (FV2013-0148): Fagligt fælles forbund, Transportgruppen

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 27. maj 2014. faglig voldgiftssag (FV2013-0148): Fagligt fælles forbund, Transportgruppen PROTOKOLLAT med tilkendegivelse af 27. maj 2014 i faglig voldgiftssag (FV2013-0148): Fagligt fælles forbund, Transportgruppen (advokat Evelyn Jørgensen) mod Dansk Erhverv Arbejdsgiver for Dansk Supermarked

Læs mere

Arbejdsrettens dom af 16. september 2008

Arbejdsrettens dom af 16. september 2008 Arbejdsrettens dom af 16. september 2008 i sag nr. A2005.220: Landsorganisationen i Danmark for Forbundet Træ-Industri-Byg i Danmark (adv. Steven Vallik) mod Helge Rasmussen & Søn v/ Peter Rasmussen Anders

Læs mere

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 3. oktober 2012. faglig voldgiftssag (FV2012-0076): HK Handel. (advokat Peter Nisbeth) mod

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 3. oktober 2012. faglig voldgiftssag (FV2012-0076): HK Handel. (advokat Peter Nisbeth) mod PROTOKOLLAT med tilkendegivelse af 3. oktober 2012 i faglig voldgiftssag (FV2012-0076): HK Handel (advokat Peter Nisbeth) mod Benzin- og Oliebranchens Arbejdsgiverforening (BOA) (advokat Pernille Leding)

Læs mere

Udskrift af Arbejdsrettens dom af 16. februar 2016

Udskrift af Arbejdsrettens dom af 16. februar 2016 Udskrift af Arbejdsrettens dom af 16. februar 2016 I sag nr. AR2015.0084: FTF for Turistførerforeningen (advokat Kia Philip Dollerschell) mod Dansk Arbejdsgiverforening for Dansk Erhverv Arbejdsgiver for

Læs mere

PROTOKOLLAT med tilkendegivelse i faglig voldgift (2014.0031) Dansk Metal. mod. TV 2 Danmark A/S

PROTOKOLLAT med tilkendegivelse i faglig voldgift (2014.0031) Dansk Metal. mod. TV 2 Danmark A/S PROTOKOLLAT med tilkendegivelse i faglig voldgift (2014.0031) Dansk Metal mod TV 2 Danmark A/S Tvisten Tvisten angår fortolkningen af 12, stk. 4, i parternes overenskomst om en årlig ret til 3 dages selvvalgt

Læs mere

Udskrift af Arbejdsrettens dom af 26. maj 2008

Udskrift af Arbejdsrettens dom af 26. maj 2008 Udskrift af Arbejdsrettens dom af 26. maj 2008 i sag nr. A2007.183: Landsorganisationen i Danmark for Dansk El-Forbund (advokat Ane K. Lorentzen) mod Dansk Arbejdsgiverforening for TEKNIQ Installatørernes

Læs mere

Uoverensstemmelsen angår, om der i Maleroverenskomstens 10, stk. 2, er fornøden hjemmel for fagretlig behandling af arbejdsmiljøspørgsmål.

Uoverensstemmelsen angår, om der i Maleroverenskomstens 10, stk. 2, er fornøden hjemmel for fagretlig behandling af arbejdsmiljøspørgsmål. Tilkendegivelse i faglig voldgiftssag FV2016.0084 Malerforbundet i Danmark (advokat Dennis Schnell-Lauritzen) mod Danske Malermestre for Peter Maler A/S (afdelingschef Heinrich Søndengaard Nielsen) Uoverensstemmelsen

Læs mere

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 12. maj 2015. faglig voldgiftssag (FV2014.0181): Dansk Journalistforbund. for

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 12. maj 2015. faglig voldgiftssag (FV2014.0181): Dansk Journalistforbund. for PROTOKOLLAT med tilkendegivelse af 12. maj 2015 i faglig voldgiftssag (FV2014.0181): Dansk Journalistforbund for Børsens Redaktionelle Medarbejderforening (advokat Liselotte Lindberg Olsen) mod Børsen

Læs mere

Protokollat med tilkendegivelse i afskedigelsesnævnssag FV Foreningen af Speciallæger som mandatar for A (advokat Arvid Andersen) mod

Protokollat med tilkendegivelse i afskedigelsesnævnssag FV Foreningen af Speciallæger som mandatar for A (advokat Arvid Andersen) mod Protokollat med tilkendegivelse i afskedigelsesnævnssag FV 2018.0003 Foreningen af Speciallæger som mandatar for A (advokat Arvid Andersen) mod Region Sjælland (advokat Morten Ulrich) Uoverensstemmelsen

Læs mere

Hovedaftale mellem SALA og LO Aftale af 1974 med ændringer pr.1. marts 1982 og 1. marts 1991

Hovedaftale mellem SALA og LO Aftale af 1974 med ændringer pr.1. marts 1982 og 1. marts 1991 Hovedaftale mellem SALA og LO Aftale af 1974 med ændringer pr.1. marts 1982 og 1. marts 1991 1. Da det er ønskeligt, at spørgsmål om løn- og arbejdsvilkår løses gennem afslutning af kollektive overenskomster,

Læs mere

TILKENDEGIVELSE meddelt mandag den 27. december 2010

TILKENDEGIVELSE meddelt mandag den 27. december 2010 TILKENDEGIVELSE meddelt mandag den 27. december 2010 i faglig voldgiftssag 2010.0236 3F Transportgruppen (advokat Evelyn Jørgensen) mod Dansk Erhverv Arbejdsgiver for Zoologisk Have (advokat Marie Louise

Læs mere

Protokollat og tilkendegivelse i faglig voldgift

Protokollat og tilkendegivelse i faglig voldgift Protokollat og tilkendegivelse i faglig voldgift Dansk Metal (advokat Stephan Agger) mod Dansk Byggeri for Mogens Pedersen, Nyborg A/S (advokat Thorsten Wilstrup) (vedr. spørgsmålet om, under hvilken overenskomst

Læs mere

Tilkendegivelse i faglig voldgiftssag FV2009.0189. 3F Transportgruppen (advokat Evelyn Jørgensen) mod. DI / AKT (advokat Lotte Gaarn Johansen)

Tilkendegivelse i faglig voldgiftssag FV2009.0189. 3F Transportgruppen (advokat Evelyn Jørgensen) mod. DI / AKT (advokat Lotte Gaarn Johansen) Tilkendegivelse i faglig voldgiftssag FV2009.0189 3F Transportgruppen (advokat Evelyn Jørgensen) mod DI / AKT (advokat Lotte Gaarn Johansen) Uoverensstemmelsen angik, i hvilket omfang der kan træffes skriftlig

Læs mere

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 19. januar faglig voldgiftssag FV : CO-industri for 3F Industrigruppen for et antal medlemmer.

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 19. januar faglig voldgiftssag FV : CO-industri for 3F Industrigruppen for et antal medlemmer. PROTOKOLLAT med tilkendegivelse af 19. januar 2011 i faglig voldgiftssag FV2010.0092: CO-industri 3F Industrigruppen et antal medlemmer mod DI Overenskomst I Royal Unibrew A/S -------------------------------------

Læs mere

Kendelse af 21. februar 2016 i faglig voldgift FV : Dansk Metal for A (advokat Pernille Leidersdorff-Ernst) mod

Kendelse af 21. februar 2016 i faglig voldgift FV : Dansk Metal for A (advokat Pernille Leidersdorff-Ernst) mod Kendelse af 21. februar 2016 i faglig voldgift FV 2016.0001: Dansk Metal for A (advokat Pernille Leidersdorff-Ernst) mod DI Overenskomst II v/dansk Industri for Arla Foods Amba for Høgelund Mejeri (advokat

Læs mere

Protokollat. med. tilkendegivelse af 12. december faglig voldgiftssag FV : HK Privat. (advokat Jeppe Wahl-Brink) mod KMD A/S

Protokollat. med. tilkendegivelse af 12. december faglig voldgiftssag FV : HK Privat. (advokat Jeppe Wahl-Brink) mod KMD A/S Protokollat med tilkendegivelse af 12. december 2018 i faglig voldgiftssag FV 2018.0102: HK Privat (advokat Jeppe Wahl-Brink) mod KMD A/S (advokat Nina Wedsted) Sagen vedrører, om en tryghedsaftale omfatter

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 27. august 2013

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 27. august 2013 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 27. august 2013 Sag 351/2011 (2. afdeling) A (advokat Per Frydenreim Møller, beskikket) mod DI som mandatar for TDC A/S (advokat Morten Eisensee) I tidligere instanser

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 8. oktober 2014

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 8. oktober 2014 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 8. oktober 2014 Sag 311/2012 (1. afdeling) FOA Fag og Arbejde som mandatar for A (advokat Jacob Sand) mod Y Kommune (advokat Yvonne Frederiksen) I tidligere instans er

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 14. maj 2012

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 14. maj 2012 HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 14. maj 2012 Sag 223/2010 (2. afdeling) HK Danmark som mandatar for A (advokat Peter Breum) mod Dansk Erhverv som mandatar for B (advokat Peter Vibe) I tidligere instans

Læs mere

KENDELSE. faglig voldgiftssag FV Akademikerne. for. Dansk Magisterforening. Forbundet Arkitekter og Designere. (advokat Peter Breum) mod

KENDELSE. faglig voldgiftssag FV Akademikerne. for. Dansk Magisterforening. Forbundet Arkitekter og Designere. (advokat Peter Breum) mod KENDELSE i faglig voldgiftssag FV 2017.0022 Akademikerne for Dansk Magisterforening og Forbundet Arkitekter og Designere (advokat Peter Breum) mod Moderniseringsstyrelsen for Styrelse F (advokat Lene Damkjær

Læs mere

DISCIPLINÆRNÆVNET FOR EJENDOMSMÆGLERE

DISCIPLINÆRNÆVNET FOR EJENDOMSMÆGLERE Sag nr. 1137-2007 Disciplinærnævnet for ejendomsmægleres kendelse af 12. juni 2007 (sag nr. 1137-2007) KK mod BB A/S afsagt sålydende Kendelse Ved mail af 5. februar 2007 har KK klaget over ejendomsmægler

Læs mere

Tilkendegivelse af 12. april 2018 i faglig voldgift FV : CO-industri for HK/Privat. (procedør: advokat Jesper Herrmann) mod

Tilkendegivelse af 12. april 2018 i faglig voldgift FV : CO-industri for HK/Privat. (procedør: advokat Jesper Herrmann) mod Tilkendegivelse af 12. april 2018 i faglig voldgift FV 2017.0125: CO-industri for HK/Privat (procedør: advokat Jesper Herrmann) mod DI Overenskomst I v/di for IBM Danmark ApS (procedør: advokat Thomas

Læs mere

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 22. januar faglig voldgiftssag (FV ): HK Privat og PROSA. (advokat Jeppe Wahl-Brink) mod

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 22. januar faglig voldgiftssag (FV ): HK Privat og PROSA. (advokat Jeppe Wahl-Brink) mod PROTOKOLLAT med tilkendegivelse af 22. januar 2019 i faglig voldgiftssag (FV2018.0052): HK Privat og PROSA (advokat Jeppe Wahl-Brink) mod Dansk Erhverv Arbejdsgiver for Tech Mahindra filial af Tech Mahindra

Læs mere

P R O T O K O L L A T

P R O T O K O L L A T P R O T O K O L L A T i Faglig voldgiftssag FV 2009.195: Forbundet Træ-Industri-Byg i Danmark for A og B (faglig medarbejder Preben Birk) mod DI Overenskomst I v/di for Junckers Industrier A/S (chefkonsulent

Læs mere

Udskrift af Arbejdsrettens dom af 22. december 2016

Udskrift af Arbejdsrettens dom af 22. december 2016 Udskrift af Arbejdsrettens dom af 22. december 2016 Sag nr. AR2016.0185: Landsorganisationen i Danmark for Blik- og Rørarbejderforbundet (jurist Dennis Schnell-Lauritzen) mod Dansk Arbejdsgiverforening

Læs mere

PROTOKOLLAT med tilkendegivelse i faglig voldgift (2015.0028) Danmarks Jurist- og Økonomforbund. mod SKAT

PROTOKOLLAT med tilkendegivelse i faglig voldgift (2015.0028) Danmarks Jurist- og Økonomforbund. mod SKAT PROTOKOLLAT med tilkendegivelse i faglig voldgift (2015.0028) Danmarks Jurist- og Økonomforbund mod SKAT Tvisten Tvisten angår fortolkningen af en aftale mellem SKAT og bl.a. AC-Landsklubben om flekstid

Læs mere

at virksomhedens praktiserede arbejdstider strider mod Maleroverenskomsten,

at virksomhedens praktiserede arbejdstider strider mod Maleroverenskomsten, Tilkendegivelse i faglig voldgiftssag FV2015.0221 Malerforbundet i Danmark (jurist Dennis Schnell-Lauritzen) mod Danske Malermestre for Malermester Lakner ApS (afdelingschef Heinrich Søndengaard Nielsen)

Læs mere

TILKENDEGIVELSE. Faglig voldgiftssag FV Landsorganisationen i Danmark for Fagligt Fælles Forbund (Ulrik Mayland) mod

TILKENDEGIVELSE. Faglig voldgiftssag FV Landsorganisationen i Danmark for Fagligt Fælles Forbund (Ulrik Mayland) mod TILKENDEGIVELSE i Faglig voldgiftssag FV 2018.0112 Landsorganisationen i Danmark for Fagligt Fælles Forbund (Ulrik Mayland) mod Dansk Byggeri for Jydsk Tagteknik (Thorsten Wilstrup) 1.Tvisten Sagen angår

Læs mere

Tilkendegivelse i faglig voldgiftssag FV2009.0151

Tilkendegivelse i faglig voldgiftssag FV2009.0151 Tilkendegivelse i faglig voldgiftssag FV2009.0151 3F, Fagligt Fælles Forbund (advokat Pernille Leidersdorff-Ernst) mod KL for Hillerød Kommune (advokat Christian K. Clasen) Uoverensstemmelsen angår fortolkning

Læs mere

PROTOKOLLAT med tilkendegivelse i faglig voldgift (2012.0083) Fællesudvalget for Musikundervisere inden for Musikskoleområdet, FMM.

PROTOKOLLAT med tilkendegivelse i faglig voldgift (2012.0083) Fællesudvalget for Musikundervisere inden for Musikskoleområdet, FMM. PROTOKOLLAT med tilkendegivelse i faglig voldgift (2012.0083) Fællesudvalget for Musikundervisere inden for Musikskoleområdet, FMM for Dansk Musikpædagogisk Forening, DMPF mod KL for Aarhus Kommune Tvisten

Læs mere

Klager har nedlagt påstand om, at Q8 Danmark A/S til A skal betale kr.

Klager har nedlagt påstand om, at Q8 Danmark A/S til A skal betale kr. Kendelse i faglig voldgiftssag FV2017.0051 Lederne for A (advokat Niels Nehrkorn) mod DI Overenskomst II for Q8 Danmark A/S (advokat Anders Toft Hansen) Uoverensstemmelsen angår, om A i henhold til Lederaftalens

Læs mere