Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Mette Langborg, Henrik Fausing) 4. juli 2016

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Mette Langborg, Henrik Fausing) 4. juli 2016"

Transkript

1 Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Mette Langborg, Henrik Fausing) 4. juli 2016 K E N D E L S E Motus A/S (advokat Christian Nielsen, Aarhus) mod Den danske stat v/ Moderniseringsstyrelsen (Kammeradvokaten v/ advokat Tom Holsøe og advokat Anders Thede Bossen) Ved udbudsbekendtgørelse nr. 2015/S af 29. juni 2015 udbød Moderniseringsstyrelsen som begrænset udbud efter direktiv 2004/18/EF (udbudsdirektivet) en 2-årig forpligtende rammeaftale vedrørende servere, tilhørende storageløsninger, tilbehør og tilknyttede tjenesteydelser på vegne hele staten. Aftalen forventes indgået med 3 aktører og anslås at have en samlet værdi på mellem 240 og 320 mio. kr. Ved udløbet af fristen for anmodning om prækvalifikation havde 8 virksomheder anmodet om prækvalifikation. Ved brev af 3. september 2015 blev Motus A/S (Motus) sammen med 5 andre prækvalificeret til at afgive tilbud. Ved af 8. januar 2016 til Motus meddelte Moderniseringsstyrelsen Motus, at virksomhedens tilbud ikke var taget i betragtning i forbindelse med tilbudsevalueringen. Det blev samtidig meddelt, at rammekontrakten agtedes tildelt DELL A/S, Hewlett-Packard ApS og Lenovo Danmark ApS.

2 2. Den 18. januar 2016 indgav Motus klage til Klagenævnet for Udbud over Moderniseringsstyrelsen. Motus fremsatte ved klagens indgivelse anmodning om, at klagenævnet i medfør af lov om Klagenævnet for Udbud 12, stk. 2, skulle beslutte, at klagen skulle have opsættende virkning. Den 16. februar 2016 besluttede klagenævnet ikke at tillægge klagen opsættende virkning, idet betingelsen om uopsættelighed ikke var opfyldt. Klagen har været behandlet på et møde den 17. juni Motus har nedlagt følgende påstande: Påstand 1 Klagenævnet for Udbud skal konstatere, at Moderniseringsstyrelsen har handlet i strid med principperne om ligebehandling og gennemsigtighed, jf. udbudsdirektivets artikel 2, ved at afvise Motus tilbud som ukonditionsmæssigt. Påstand 2 (subsidiær i forhold til påstand 1) Klagenævnet for Udbud skal konstatere, at Moderniseringsstyrelsen har handlet i strid med principperne om ligebehandling og gennemsigtighed, jf. udbudsdirektivets artikel 2, ved overfor Motus at håndhæve uklare og/eller ulovlige mindstekrav. Påstand 3 (subsidiær i forhold til påstand 1 og 2) Klagenævnet for Udbud skal konstatere, at Moderniseringsstyrelsen har handlet i strid med principperne om ligebehandling og gennemsigtighed, jf. udbudsdirektivets artikel 2, og/eller udbudsdirektivets artikel 48 og/eller udbudsdirektivets artikel 44, stk. 3, 2. led, ved at stille krav om angivelse af underleverandører i forbindelse med prækvalifikationen, uden at tillade efterfølgende udskiftning af disse underleverandører, samt ved samtidigt ikke i udbudsbekendtgørelsen at give tilstrækkelige oplysninger om de produkter, der skulle leveres, hvorved Motus de facto blev afskåret fra at afgive et konditionsmæssigt tilbud. Påstand 4 (subsidiær i forhold til påstand 1 og 2)

3 3. Klagenævnet for Udbud skal konstatere, at Moderniseringsstyrelsen har handlet i strid med udbudsdirektivets artikel 23 ved at kravspecificere produkter af et givent fabrikat uden at tillade tilsvarende produkter. Påstand 5 (subsidiær i forhold til påstand 1 og 2) Klagenævnet for Udbud skal konstatere, at Moderniseringsstyrelsen har handlet i strid med udbudsdirektivets artikel 48 ved i prækvalifikationsfasen at stille krav til de produkter, ansøgerne eller disses underleverandører kunne byde med i tilbudsfasen. Påstand 6 (subsidiær i forhold til påstand 1 og 2) Klagenævnet for Udbud skal konstatere, at Moderniseringsstyrelsen har handlet i strid med ligebehandlingsprincippet, jf. udbudsdirektivets artikel 2, ved at acceptere tilbud fra en eller flere tilbudsgivere, desuagtet at dette eller disse tilbud var ukonditionsmæssige. Påstand 7 (subsidiær i forhold til påstand 1 og 2) Klagenævnet for Udbud skal konstatere, at Moderniseringsstyrelsen har handlet i strid med udbudsdirektivets artikel 47, stk. 2 og/eller artikel 48, stk. 3 og/eller med gennemsigtighedsprincippet i udbudsdirektivets artikel 2, ved efter tilbudsfristen men inden tildelingen at stille formkrav til de aftaler, ansøgerne og/eller tilbudsgiverne skulle have indgået med sine leverandører og/eller underleverandører. Påstand 8 Klagenævnet for Udbud skal annullere Moderniseringsstyrelsens beslutning af 8. januar 2016 om at tildele rammeaftalen til DELL A/S, Hewlett- Packard ApS og Lenovo Danmark ApS, skal annulleres. Motus har tilkendegivet senere at ville nedlægge påstand om erstatning. Moderniseringsstyrelsen har nedlagt påstand om, at klagen ikke tages til følge.

4 4. Sagens nærmere omstændigheder I udbudsbekendtgørelsen står der bl.a.: II.1.5) Kort beskrivelse af kontrakten eller indkøbet/indkøbene Rammekontrakten vil omfatte servere, tilhørende storageløsninger, tilbehør og tilknyttede tjenesteydelser indenfor følgende områder: - Servere, der skal leveres i form af standardservere, herunder rackservere, modulære servere og konvergerede systemer. - Tilhørende storageløsninger med direkte tilslutning til de omfattede servere (herunder DAS). - Tilbehør og reservedele til ovenstående, herunder CPU er, RAM, netkort, HBA er, disklager, flashlager og strømforsyning.- Software til administration og vedligeholdelse af de tilbudte serverløsninger. - Rackskabe, rackmonteret tilbehør og udstyr til rackmontering. - Tjenesteydelser relateret til ovenstående (levering, garantiservice, support samt konsulentydelser til installation, opsætning, vedligeholdelse mv.). Ovennævnte udgør alene en overordnet beskrivelse af ydelsen. Ydelsens nærmere indhold vil fremgå af udbudsmaterialet. IV.2.1) Tildelingskriterier Det økonomisk mest fordelagtige bud vurderet på grundlag af de kriterier, der er anført i specifikationerne VI.3) Yderligere oplysninger I relation til punkt IV.1.2) bemærkes, at hver ansøger alene kan indgive én ansøgning om prækvalifikation. Såfremt samme juridiske enhed er del af eller på anden måde deltager i flere ansøgninger, fx selv indgiver egen ansøgning, men samtidig indgår som deltager i et konsortium, der ansøger, skal ansøgerne sikre, at samme juridiske enheds deltagelse ikke medfører mulighed for gensidigt at påvirke indholdet af de forskellige tilbudsgiveres tilbud. For at undgå risiko for interessekonflikter eller en fordrejning af konkurrencen mellem de bydende, gælder følgende for ansøgninger om deltagelse: Fysiske og juridiske personer (herunder fysiske og juridiske personer, der indgår i samme juridiske gruppe), kan kun indgive én ansøgning, uanset hvordan de deltager i ansøgningen

5 5. (herunder som selvstændig retlig enhed eller som deltager i en sammenslutning af leverandører (f.eks. et konsortium)). Hvis en fysisk eller juridisk person (herunder de fysiske og juridiske personer, som indgår i samme juridiske gruppe) indgiver mere end en ansøgning, er der en formodning for, at de indgivne ansøgninger har påvirket hinanden. Moderniseringsstyrelsen kan som følge heraf vælge ikke at tage nogen af de ansøgninger, som denne person (og de juridiske personer, som indgår i samme juridiske gruppe) har deltaget i, i betragtning. Dette forudsætter, at ansøgerne forinden er givet mulighed for at godtgøre, at der ikke i deres situation foreligger nogen risiko for, at der følges en praksis, som kan true gennemsigtigheden og fordreje konkurrencen mellem de bydende. Ved vurderingen af, om fysiske og juridiske personer tilhører den samme juridiske gruppe, vil principperne i Rettens dom af i forenede sager T-376/05 og T-383/05, TEA- CEGOS m.fl. blive anvendt. Ved vurderingen af, om samme fysiske eller juridiske persons (herunder de fysiske og juridiske personer, som indgår i samme juridiske gruppe) deltagelse i mere end en ansøgning kan påvirke konkurrencen, vil principperne i EU-Domstolens dom af i sag C-538/07, Assitur, blive anvendt. Ovenstående formodning og de heraf afledte retsvirkninger anses også for at gælde for underleverandører af de i pkt. II.1.5) anførte servere. Ansøgning om prækvalifikation skulle ske ved udfyldelse af en dertil udarbejdet skabelon. Det fremgår heraf bl.a.: E. Yderligere oplysninger, jf. udbudsbekendtgørelsens pkt. VI.3) E1. Oplysninger om leverandører, herunder eventuelle underleverandører af de i punkt II.1.5) anførte servere Anfør hvilken fysisk eller juridisk person, der forestår levering til ansøger af servere. Såfremt dette ikke er den direkte producent, angives mellemliggende led mellem producent og ansøger Angiv navne og CVR-nr. på leverandører, herunder eventuelle underleverandører, der forestår af levering servere til ansøger Det bemærkes, at oplysningerne om leverandører, herunder eventuelle underleverandører i henhold til ovenstående punkt alene skal benyttes til at afklare, om en fysisk eller juridisk person deltager i mere end én ansøgning, jf. udbudsbekendtgørelsens pkt. VI.3).

6 6. Moderniseringsstyrelsen forbeholder sig ret til at anmode om en nærmere redegørelse for den forbindelse, der er mellem ansøger og leverandør, herunder eventuelle underleverandører, samt anmode ansøgeren om at godtgøre, at der ikke foreligger en risiko for, at der følges en praksis, som kan true gennemsigtigheden og fordreje konkurrencen mellem de bydende. Motus indgav ansøgning om prækvalifikation. I ansøgningen var IBM Danmark ApS (IBM) anført som en enhed, Motus baserede sig på i relation til økonomisk og finansiel kapacitet samt teknisk kapacitet. Motus oplyste i sin ansøgning om 20 referencer, hvoraf 9 omfattede IBM produkter/kompetencer. Punkt E i ansøgningen var ikke udfyldt. På grund af den manglende udfyldelse af punkt E fremsendte Moderniseringsstyrelsen ved brev af 27. august 2015 en anmodning til Motus om en nærmere redegørelse. Det fremgår af brevet bl.a.: Da Motus A/S, så vidt vides, ikke er producent af servere, skal Moderniseringsstyrelsen venligst anmode om, at Motus A/S redegør nærmere for den samlede leverandørkæde, dvs. producenten og mellemliggende led mellem producenten og Motus A/S. Motus besvarede henvendelsen samme dag. Af svaret fremgår bl.a.: Producenten af serverne (som leverer via nedenstående logistikpartnere) er IBM Danmark ApS. Motus benytter en række forskellige logistikpartnere mellem producenten og Motus, afhængig af lagersituation, etc. Primært benyttes følgende logistikpartnere i forbindelse med levering fra IBM Danmark ApS Moderniseringsstyrelsen modtog 8 ansøgninger om prækvalifikation men skulle jf. udbudsbekendtgørelsen alene prækvalificere 6. Af Moderniseringsstyrelsens notat af 2. september 2015 vedrørende prækvalifikationsudvælgelsen fremgår bl.a., at Fujitsu A/S (Fujitsu) og IS Nordic ASM A/S ikke var blandt de ansøgere, som havde dokumenteret de mest relevante leverancer. De var derfor ikke blandt de virksomheder, der blev prækvalificeret. Ved brev af 3. september 2015 blev Motus sammen med 5 andre prækvalificeret til at afgive tilbud. Af de udbudsbetingelser, der herefter blev udsendt, fremgår bl.a.:

7 7. 6. Forbehold, alternative bud og terminologi 6.2 Terminologi Minimumskrav (MK) Minimumskrav (MK) skal opfyldes af Tilbudsgiver og skal indgå i tilbuddet. Tilbudsgiver kan således ikke i sit tilbud fravige det i minimumskravet (MK) anførte. Tilbudsgiveren er dog, hvor ingen begrænsning er nævnt, berettiget til at overopfylde de angivne minimumskrav (MK), herunder ved at tilbyde bedre kvalitet (eksempelvis større kapacitet eller højere performance mv.) end de angivne minimumskrav (MK). Minimumskrav skal ikke besvares i Tilbudsgivers løsningsbeskrivelse, medmindre andet eksplicit er angivet i løsningsbeskrivelsen (Kontraktbilag 2) eller i prisbilaget (Kontraktbilag 4A). Af kontraktbilag 1B Kravspecifikation fremgår bl.a.: 4. Specifikke krav til produkter (udgør 80 pct. af forventet forbrug) Understøttet OS og hypervisor (MK) De specifikt kravspecificerede servere skal være kompatible med Red Hat Enterprise Linux, Debian, Linux og Microsoft Windows Server i alle versioner, der supporteres af softwareproducenten (MK). Alle tilbudte servere skal være kompatible med VMware, Hyper-V, Xen og KVM i alle versioner, der supporteres af softwareproducenten (MK) Fabrikat (MK) Alle specifikt kravspecificerede servere skal være fra samme producent. Fabrikatet for servere for de specifikt kravspecificerede servere skal fastholdes i Rammekontraktens løbetid, også selvom der sker produktudskiftning på grund af de tekniske specifikationer, jf. Kontraktbilag 14. I Kontraktbilag 2 skal det angives, fra hvilken producent serverne leveres Krav til ydelse (MK) For alle specifikt kravspecificerede servere er der angivet minimumskrav til ydelse.

8 8. For alle rackmonterede servere og modulære servere er minimumskrav til ydelse angivet som PassMark CPU Mark august 2015 målt pr. CPU. Af kontraktbilag 2 Leverandørens løsningsbeskrivelse fremgår bl.a.: 3.1 Krav til Fabrikat (MK) Det er et krav at alle specifikt kravspecificerede servere skal være fra samme producent, jf. Kontraktbilag 1B, pkt Leverandøren bedes nedenfor i pkt. 3.2 angive fra hvilken producent de pågældende produkter er fra 3.2 Angivelse af krav til Fabrikat Producent: I forbindelse med spørgsmål/svar blev der under udbuddet stillet 149 spørgsmål herunder en række spørgsmål til forståelsen af kravspecifikationens punkt Der blev bl.a. stillet følgende: Spørgsmål 14 Kontraktbilag 1B, Afsnit 4.4 Ønsker blot have bekræftet, at kravet til konvergerede systemers storage og servere og netværk (komponenter) skal være fra samme producent/fabrikat, cf. bilag 2, punkt 3.2 og bilag 1B, punkt 4.1.5? Svar Spørgsmål 41 Svar Det samlede serverprodukt, herunder konvergerede systemer, skal leveres fra den samme producent, som er angivet i Kontraktbilag 2. Den pågældende producent kan benytte sig af underleverandører af de enkelte komponenter. Spørgsmål: Ordregiver bedes bekræfte at de enkelt specificeret servere skal være fra samme producent. Dvs. at Rackserver monteret Standardmodel 1A er fra producent A og at Modulær server Standardmodel 1A er fra producent B. Det er således 2 producenter men 1 producent for den enkelte server konfiguration. jf. afsnit i Kontraktsbilag 1B. Venligst bekræft ovenstående eller uddyb formuleringen i afsnit Ja alle specifikt kravspecificerede servere skal være fra samme Producent, jf. Kontraktbilag 1B, punkt

9 9. Spørgsmål 90 Bilag 1B, side 23 afsnit 4.4 Krav til konvergerede systemer samt Bilag 11 spørgsmål og svar, side 7 svar på spørgsmål 14 Ordregiver anfører i Kontraktbilag 11 spørgsmål og svar, spørgsmål 14, i Ordregivers svar på spørgsmål 14, Det samlede serverprodukt, herunder konvergerede systemer, skal leveres fra den samme producent, som er angivet i Kontraktbilag 2. Den pågældende producent kan benytte sig af underleverandører af de enkelte komponenter.. Dernæst anføres i Kontraktbilag 1B, pkt , Alle specifikt kravspecificerede servere skal være fra samme producent.. På den baggrund antages det at der er enighed om, at alle servere skal være fra samme producent. Konvergerede systemer indeholder i henhold til Kontraktbilag 1.B, pkt. 4.4,.indeholdende servere, infrastruktur og storage kapacitet, således præsenterende en samlet og homogent fungerende in a box - system. Det er tilbudsgivers opfattelse på baggrund af tilbudsgivers indgående markedskendskab, at der ikke er serverproducenter der, i deres opbygning af konvergerede systemer, anvender alle de i Kontraktbilag 1.B, pkt. 4.4 anførte dele produceret af samme producent. Dette skyldes at ingen serverproducent, producerer alle de dele der er nødvendige for at sammensætte et konvergeret system. På den baggrund bedes Ordregiver præcisere, at der skal være tale om samme producent for så vidt angår servere. Samtidig bedes Ordregiver bekræfte at det ikke er gældende for så vidt angår alle andre dele i et konvergerede system. Der kunne for eksempel være tale om fiber channel switche, andre infrastrukturkomponenter eller storage kapacitet. Svar Det præciseres, at centrale servermoduler i det konvergerede system skal være fra samme producent. Infrastrukturkomponenter kan være fra andre producenter. Spørgsmål 102 Tilbudsgiver tolker svaret på spørgsmål 41 således, at der er mulighed for byde med forskellige fabrikater, dog således at levering af servere inden for kategorien Rackservere skal være fra samme producent, mens levering af servere inden for kategorien Modulær servere (Bladeservere) også skal være fra samme produ-

10 10. cent, dog må denne producent gerne være forskellig fra producenten af Rackservere. Ordregiver bedes bekræfte denne tolkning af svaret på spørgsmål 41? Svar I forhold til besvarelsen af spørgsmål 41 præciseres det, at alle serverprodukter skal være fra samme producent (modulære servere, rackservere og konvergerede systemer) I forhold til konvergerede systemer henvises i øvrigt til svaret på spørgsmål 90. Spørgsmål 114 Moderniseringsstyrelsen anfører bl.a. I spørgsmål/svar (Spørgsmål 3 af ), at der i anmodningen om prækvalifikation skal afgives oplysninger om leverandører, herunder eventuelle underleverandører af de i pkt. II.1.5) anførte servere. Tilbudsgiver anmoder derfor om klarhed for flg.: De angivne referencer i pkt D1 ved Anmodning og Prækvalifikation, skal de være ens med dem de angivne produkter man byder ind med ved tilbudsafgivelsen? Med andre ord, kan den producent angivet i Prækvalifikation udskiftes med anden producent? Svar Den i prækvalifikationen anførte producent af servere skal være enslydende med angivelsen i Kontraktbilag 2, pkt Spørgsmål 148 Tilbudsgiver har i forbindelse med udbudsmaterialet konstateret, at de fremsatte konfigurationer på rackservere, modulære servere og konvergerede systemer kræver en særlig underleverandør/producent der kan levere en x86 server arkitektur. Moderniseringsstyrelsen orienteres hermed om, at Tilbudsgiver anvender [en] underleverandør/producent til levering af de efterspurgte konfigurationer, som ikke indgik i prækvalifikationsanmodningen, og at denne underleverandør/producent er X. Moderniseringsstyrelsen bedes bekræfte og godkende modtagelsen af denne skrivelse. Svar Moderniseringsstyrelsen skal hermed bekræfte modtagelsen af af 21. oktober 2015 indeholdende

11 11. meddelelse om anvendelse af X som underleverandør og producent af de kravspecificerede servere. Moderniseringsstyrelsen skal præcisere, at den ved prækvalifikationen anførte producent af servere skal være enslydende med angivelsen i Kontraktbilag 2, pkt. 3.2, hvilket også fremgår af besvarelsen på spørgsmål 114 Under sagen er det blevet oplyst, at det var Motus, der havde stillet spørgsmål 148, og at den omtalte underleverandør og producent var Fujitsu. Af Motus tilbud, kontraktbilag 2, punkt 3.2 fremgår, at Producent er IBM. I forbindelse med gennemgangen af de modtagne tilbud fik Moderniseringsstyrelsen indtryk af, at flere af de produkter, Motus tilbød, var af mærket Fujitsu. Moderniseringsstyrelsen rettede derfor den 7. december 2015 henvendelse til Motus. Af henvendelsen fremgår bl.a.: Ved en gennemgang af Kontraktbilag 4a i tilbuddet fra Motus A/S, og den bestykning Motus A/S har anført for de kravspecificerede produkter, så kan det umiddelbart konstateres, at for en række af serverne, er disse bestykket med servermoduler benævnt PY [modelnummer]. Det drejer sig bl.a. om hovedparten af de kravspecificerede rackmonterede servere samt alle de modulære servere. I tilknytning hertil bemærkes det, at modelbetegnelsen PY er serverproducenten Fujitsus brand betegnelse for deres Primergy servere linje. På baggrund heraf, skal Moderniseringsstyrelsen anmode Motus A/S om at be eller afkræfte, at serverkomponenter med modelbetegnelsen PY [modelnummer] i det af Motus A/S afgivne tilbud anvendt til bestykning af de kravspecificerede servere, er fra serverproducenten Fujitsu. Svaret fra Motus A/S bedes angivet som enten: Ja, det kan bekræftes, at de anvendte serverkomponenter med modelbetegnelsen PY [modelnummer] i det af Motus A/S afgivne tilbud anvendt til bestykning af de kravspecificerede servere, er fra serverproducenten Fujitsu, eller Nej, det kan afkræftes, at de anvendte serverkomponenter med modelbetegnelsen PY [modelnummer] i det af Motus A/S afgivne tilbud anvendt til bestykning af de kravspecificerede servere, er fra serverproducenten Fujitsu.

12 12. Såfremt Motus A/S afkræfter spørgsmålet (svarer nej), anmodes Motus A/S om at oplyse, fra hvilken producent de anvendte serverkomponenter med modelbetegnelsen PY [modelnummer] stammer Motus besvarede henvendelsen den 8. december Af besvarelsen fremgår: Som det præcist er angivet, i henhold til Moderniseringsstyrelsens mindstekrav i Kontraktbilag 1B, punkt 4.1.5, er alle specifikt kravspecificerede servere leveret fra samme producent; IBM Danmark ApS. Motus A/S har i Kontraktbilag 2, punkt 3.2, angivet, at Motus A/S vil levere produkter fra producenten IBM Danmark ApS, hvilket fortsat er gældende. Motus A/S afkræfter de fremsatte spørgsmål, og kan oplyse, at de i tilbudsmaterialet angivne varenumre og modelbetegnelser er leveret af IBM Danmark ApS og Motus A/S. Motus A/S har endnu engang ( ) fået bekræftet fra Direktionen hos IBM Danmark ApS, at denne er producenten og at de angivne varenumre og modelbetegnelser er i overensstemmelse med IBM Danmark ApS. Moderniseringsstyrelsen rettede den 8. december 2015 igen henvendelse til Motus og anmodede om eksempler på tekniske produktspecifikationer samt fremsendelse af kopi af den bekræftelse fra direktionen hos IBM, som er omtalt i Motus mail af 8. december Samme dag modtog Motus, med kopi til Moderniseringsstyrelsen, en fra IBM, hvoraf fremgår: Hermed bekræftes, jvnf tidligere fremsendte støtteerklæring vedr. Udbudsbekendtgørelse nr. 2015/S af 10. juli 2015 til Motus A/S, at det er IBM som er leverandør til Motus på de i udbuddet specificerede produkter (Moderniseringsstyrelsens udbud 1.07 af servere og tilhørende storage). Motus, Moderniseringsstyrelsen og IBM korresponderede videre omkring de spørgsmål, der var rejst i s af 8. og 9. december 2015, uden der fremkom en afklaring heraf.

13 13. Da Motus den 15. december 2015 endnu ikke havde fremlagt tekniske produktspecifikationer, rettede Moderniseringsstyrelsen igen henvendelse til Motus. Af af 15. december 2015 fremgår bl.a.: Som tidligere anført, så kan det ved en gennemgang af det modtagne tilbud fra Motus A/S umiddelbart konstateres, at Motus A/S har bestykket flere af de kravspecificerede produkter med komponenter benævnt PY-[modelnummer], hvilket umiddelbart modsvarer serverproducenten Fujitsus brand-betegnelse for deres Primergy servere-linje. I forbindelse med tilbudsperioden meddelte Motus A/S, at Motus A/S agtede at anvende Fujitsu som producent På baggrund heraf, er der skabt en bestyrket tvivl om hvorvidt Motus A/S opfylder mindstekravet i Kontraktbilag 1B, punkt 4.1.5, i relation til hvorvidt der tilbydes krav-specificerede servere af IBM-fabrikat. Moderniseringsstyrelsen har nu selv foretaget en simpel internetsøgning i relation til de nogle af anførte kravspecificerede produkter, for hvilke Moderniseringsstyrelsen har anmodet om tekniske produktspecifikationer. Der er foretaget en simpel søgning af produkter i forhold til de angivne PY -betegnelser, der er anvendt i Kontraktbilag 4a, hvor produktet indeholder en sådan betegnelse. For samtlige udvalgte produkters vedkommende kan det af bilagene konstateres, at de fremstår som værende fra serverproducenten Fujitsu. Det skal for god ordens skyld bemærkes, at det er Moderniseringsstyrelsen bekendt, at de udvalgte produkter, jf. Kontraktbilag 4A, ikke nødvendigvis er bestykket fuldstændigt på samme vis, som angivet i de vedhæftede datablade. Såfremt Motus A/S ikke fremlægger anden teknisk produktspecifikation, ser Moderniseringsstyrelsen sig nødsaget til i den videre behandling af Motus A/S tilbud at lægge til grund, at de udvalgte produkter modsvarer de i vedhæftede dokumentation identificerede servere, og at Motus A/S således har tilbudt servere fra to forskellige producenter og ikke fra én og samme producent. Motus besvarede henvendelsen samme dag. Af svaret fremgår bl.a.: Motus blev prækvalificeret med IBM som underleverandør (producent). IBM er fortsat underleverandør til Motus, og ingen anden underleverandør har været tilknyttet eller vil blive tilknyttet til Motus

14 14. I kravspecifikationen har Moderniseringsstyrelsen specificeret serverne meget præcist. Det betyder, når forholdet kombineres med kravet i [Kravspecifikationen] punkt 4.1.5, at det har været meget vanskeligt, at finde et fabrikat der kan opfylde specifikationerne uden at bygge på Intelteknologi. Disse forhold gjorde dermed også, at Motus underleverandør IBM ikke kunne levere samtlige specificerede produkter som IBM-brandede produkter. Derfor har IBM valgt at producere /levere produkter, der består af komponenter indkøbt ved Fujitsu. Det er derfor korrekt, at fabrikatet består af Fujitsu-komponenter. Endvidere er det meget væsentligt, at samtlige de af Motus tilbudte produkter bygger på Fujitsu-brandede komponenter. Motus opfylder derfor notorisk kravet i Kontraktbilag 1B, punkt Der leveres med andre ord kun Fujitsu-baserede servere i hele rammeaftalens løbe-tid. Disse servere bliver i det hele leveret af Motus underleverandør IBM. Motus og Moderniseringsstyrelsen korresponderede videre omkring tvisten, uden der fremkom en afklaring heraf. Ved af 8. januar 2016 til Motus meddelte Moderniseringsstyrelsen Motus, at virksomhedens tilbud ikke var taget i betragtning i forbindelse med tilbudsevalueringen. Det blev samtidig meddelt, at rammeaftalen agtedes tildelt DELL A/S, Hewlett-Packard ApS og Lenovo Danmark ApS. Udtalelser til brug for sagen IBM ved Technical Sales Professional, Dennis Nordahl og direktør Ulla Theil har afgivet skriftlige vidneerklæringer under sagen vedrørende samarbejdet mellem IBM og Motus samt IBM og Fujitsu. Erklæringerne gengives ikke. Moderniseringsstyrelsen ved kontorchef Jakob Lynge Lind har afgivet skriftlig vidneerklæring under sagen vedrørende baggrunden for bestemmelsen i udbudsbekendtgørelsens punkt VI.3). Erklæringen gengives ikke.

15 15. Direktør Ulla Theil, IBM, har under den mundtlige forhandling bl.a. forklaret, at der ikke blev indgået særlige aftaler mellem IBM og Fujitsu i relation til Moderniseringsstyrelsens udbud, da det mulige samarbejde kunne holdes indenfor allerede eksisterende aftaler. De havde generel kontakt med Fujitsu om, hvad der konkret kunne leveres. Drøftelserne havde de først efter, at det lå klart, at Fujitsu ikke var blevet prækvalificeret, og efter, at de havde fået kendskab til indholdet af kravspecifikationen. Indtil da troede både IBM og Motus, at der kunne bydes ind med IBM produkter. På et tidspunkt drøftede de også, om IBM helt skulle udgå af teamet og i stedet udskiftes med Fujitsu. IBM kan levere såvel produkter, de selv har produceret, som produkter produceret af andre og produkter, der er en blanding af komponenter fra forskellige producenter. De produkter, der konkret blev budt ind med, er produceret af Fujitsu. Serveren Fujitsu Supermicro Server 3B er lavet på IBM foranledning, da Motus ønskede, at alle produkter skulle være Fujitsu produkter. Power er et IBM produkt. IBM Danmark ApS har ikke en fysisk produktion. Det har de vindende tilbudsgivere hende bekendt heller ikke. De produkter, der er afgivet tilbud med, skulle sælges til Motus af IBM på sædvanlige IBM vilkår. Punkt i kravspecifikationen er reelt udtryk for, at der ikke kunne bydes ind med IBM produkter. At der skal være tale om servere, der skal være kompatible med VMware og Hyper-V, betyder, at der reelt kun kan bydes med Intel x86 arkitektur. Også kravspecifikationens punkt er udtryk for, at styrelsen reelt kun vil acceptere servere baseret på Intel x86 arkitektur. Itchef Morten Strømstad, Motus, har under den mundtlige forhandling bl.a. forklaret, at kravspecifikationens punkt og gjorde, at de ikke kunne byde med IBM teknologi som forudsat ved ansøgningen om prækvalifikation, da de to krav i realiteten betyder, at der skal bruges Intel arkitektur. IBM bruger stadig x86-teknologi i nogle servere, men ikke så de kan matche kravspecifikationen. IBM s Power -servere er reelt fuld substituerbare med servere med Intel x86-teknologi. Af en pressemeddelelse af 1. oktober 2014 fra IBM fremgår, at Lenovo har købt IBM s x86-server forretning, og at der som led heri er indgået en strategic alliance where Lenovo will serve as an Original Equipment Manufacturer (OEM) to IBM and will resell select products from IBM s industryleading storage and software portfolio.

16 16. Parternes anbringender Påstand 1 Motus har gjort gældende, at Moderniseringsstyrelsen helt grundlæggende har foretaget en sammenblanding af begreberne leverandør, underleverandør, producent og fabrikat, hvilket dels har skabt uklarhed, dels har medført, at Motus tilbud uberettiget er blevet afvist. Moderniseringsstyrelsen gav i udbudsbekendtgørelsen ansøgerne mulighed for at støtte sig på andre enheders formåen. Motus støttede sig til IBM, som tillige skulle være underleverandør, og dette har ikke på noget tidspunkt ændret sig. IBM leverer produkter til Motus og vil, som den eneste virksomhed, gøre dette i hele rammeaftalens løbetid. De servere, der leveres, er beskrevet i bilag O, og det er ubestridt, at disse produkter teknisk opfylder kravene. Det var ikke i udbudsbekendtgørelsen angivet, at de enheder, der stillede deres økonomiske eller tekniske formåen til rådighed for en ansøger, også skulle producere produkterne selv og foretage den faktiske levering af produkterne til ansøgeren. IBM har, som angivet i forbindelse med prækvalifikationen, stillet sine ressourcer til rådighed for Motus. Moderniseringsstyrelsen har accepteret dette ved at prækvalificere parterne. Alt andet er uden relevans og udtryk for, at Moderniseringsstyrelsen stiller krav til anvendelse af underleverandører i strid med udbudsdirektivets artikel 25 forudsætningsvis artikel 47, stk. 2 og artikel 48, stk. 2 og 3. Det fremgik af ansøgningsskabelonens punkt E1, at Moderniseringsstyrelsen efterspurgte oplysninger om, hvem der foretog leveringen til ansøger af serverne. Hvis denne leverandør ikke var identisk med producenten, skulle alle led mellem producent og ansøger angives. Det fremgik derimod hverken af udbudsbekendtgørelsen eller ansøgningsskabelonen, at producenten skulle angives. Hertil bemærkes særligt, at der ikke i udbudsdirektivets artikel 48, der er udtømmende, jf. sag C-368/10, Kommissionen mod Holland, præmis 105, er hjemmel til at efterspørge og lægge vægt på, hvilke produkter/fabrikater der bydes ind med.

17 17. Ud over at savne hjemmel savner det også mening allerede i prækvalifikationsfasen at stille krav til de produkter, der skal leveres. For det første kender tilbudsgiverne ikke kravspecifikationen, og for det andet vil et sådant krav kunne begrænse konkurrencen ganske betragteligt. Hvis Moderniseringsstyrelsen ønskede, at der alene kunne prækvalificeres ét produkt af hvert mærke, selvom der er mange forskellige leverandører af de pågældende produkter, så ville konkurrencen naturligvis blive begrænset voldsomt, og det må så som minimum kræves, at det fremgår klart af udbudsbekendtgørelsen. Det er korrekt, at Moderniseringsstyrelsen spurgte ind til Motus leverandørkæde, og at Motus A/S i svaret anførte, at IBM var producenten. Da svaret blev givet, var dette hensigten fra Motus side, men på det tidspunkt var kravspecifikationen heller ikke kendt. Da der ikke i udbudsbekendtgørelsen var krav om, at producenten skulle oplyses, ville formodningsreglen ikke have fundet anvendelse, selv hvis Fujitsu havde været producent af serverne. Fujitsu var desuden netop ikke prækvalificeret, hvorfor det forhold, at Motus tilbød Fujitsu-produkter ikke kan have relevans i forhold til den opstillede formodningsregel. Det var derfor både uklart og i strid med udbudsdirektivets artikel 2, at Moderniseringsstyrelsen i spørgsmål 114 og 148 præciserede, at angivelsen af underleverandører i forbindelse med prækvalifikationen, der netop eksplicit ikke skulle omfatte producenten, skulle være identisk med den tilbudte serverproducent i tilbudsfasen, jf. Kontraktbilag 2, punkt 3.2. Moderniseringsstyrelsen pålagde dermed tilbudsgiverne en uforudsigelig og helt usaglig begrænsning i relation til tilbudsafgivelsen, en begrænsning, som tilmed alene ramte Motus A/S. Moderniseringsstyrelsen opstillede i tilbudsfasen yderligere et krav om, at alle servere skulle være fra samme producent, jf. Kontraktbilag 1B, punkt Dette var nyt og overraskende. Motus underleverandør IBM løste problemet ved at indkøbe samtlige servere ved leverandøren Fujitsu, hvilket er helt sædvanligt i branchen. Ved også at problematisere Fujitsus outsourcing af dele af produktion til virksomheden Super Micro stiller Moderniseringsstyrelsen krav til Motus underleverandørs underleverandør. Et sådant krav blev tilsyneladende ikke stillet til den vindende tilbudsgiver Lenovo Danmark ApS. Det fremgår således af bilag Z1, at Lenovos servere er frem-

18 18. stillet af væsentlige komponenter fra forskellige producenter. Det googlede Emulex kort sidder ganske rigtigt i en Lenovo-server, men Emulex er et selskab i Broadcom-koncernen og er altså ikke et Lenovo produkt. Det forhold, at Motus i tilbuddet under punkt 3.2 angav, at producenten var IBM, gør ikke, at tilbuddet var ukonditionsmæssigt. Moderniseringsstyrelsen anførte således entydigt i spørgsmål 114 og 148, at angivelsen i denne rubrik skulle være den samme som angivelsen i ansøgningsskabelonens punkt E1. Tilbudsbilagets punkt 3.2 må derfor nødvendigvis fortolkes i overensstemmelse hermed også i lyset af, at begreberne leverandør, producent og fabrikat er brugt i flæng. Subsidiært kan kravet ikke håndhæves, idet det var uklart og ulovligt. Under henvisning til uklarheden om begreberne og at der er tale om et marked, hvor alle leverandører køber produkter af andre virksomheder, er det ikke så overraskende, at Motus i korrespondancen efter tilbudsfristen i første omgang fastholdt, at producenten var IBM og først efterfølgende præciserede, at underleverandøren var IBM, men at produkterne blev indkøbt af IBM ved Fujitsu. I øvrigt var det i udbudsmaterialet eksplicit anført, at der kunne anvendes komponenter fra andre, uden at der var fastsat begrænsninger heri. Styrelsen har anført, at der ikke skulle sondres mellem producent og fabrikat. Samtidig har styrelsen sat lighedstegn mellem leverandører, underleverandører og producenter. Moderniseringsstyrelsen synes derfor at gøre gældende, at alle fire begreber dækkede det samme. Dette kunne dog hverken udledes af udbudsmaterialet eller de mange spørgsmål og svar vedrørende dette forhold og ville i givet fald medføre, at det ikke var muligt for tilbudsgiverne at anvende underleverandører i forbindelse med opfyldelse af kontrakten. Endelig stillede Moderniseringsstyrelsen i udbudsbetingelserne krav om, at der skulle anvendes x86-arkitketur. Det savner mening at fastholde, at de fastsatte krav er funktionelle og behovs-styrede, idet IBM s produkter er mindst lige så anvendelige som servere produceret med x86-arkitektur. Det svarer til at udelukke Aston Martin-biler, fordi kun tyske biler er gode nok. Dette er ulovligt, uanset at der findes mere end ét tysk bilmærke.

19 19. IBM s andel af markedet for servere er ca. 20 %. Moderniseringsstyrelsens specifikationer og krav til x86-servere har således udelukket en meget væsentlig spiller fra konkurrencen og dermed begrænset konkurrencen. Styrelsens anbringende om, at Motus burde have vidst, at det ikke ville være muligt i tilbudsfasen at tilbyde IBM-brandede produkter, idet Moderniseringsstyrelsens udbud fra 2011 stillede krav om anvendelse af x86-chips, viser blot, at Moderniseringsstyrelsen kunne og burde have angivet i udbudsbekendtgørelsen, at der ville blive stillet sådanne særlige krav til produkterne, så tilbudsgiverne, herunder Motus, kunne have forholdt sig hertil. Kravet var således ulovligt, men selv i fravær af en konstatering herom, var udbudsmaterialet uklart og ulovligt. Anbringendet viser også, at Moderniseringsstyrelsen bevidst har begrænset konkurrencen i tilbudsfasen ved at prækvalificere Motus vel vidende, at der ville blive stillet krav til produkterne, som Motus (under)leverandør/ producent ikke ville kunne opfylde. Det har naturligvis været styrelsen bekendt, at Lenovo i mellemtiden havde overtaget en del af IBM s hidtidige serverforretning. Udbudsbekendtgørelsen, herunder særligt udbudsbekendtgørelsens punkt VI.3), og ansøgningsskabelonens punkt E1 må i sammenhæng forstås således, at Moderniseringsstyrelsen anså underleverandører, producenter og fabrikat som det samme. Hverken producent eller fabrikat blev defineret, men det fremgik af spørgsmål og svar, at det var muligt at anvende komponenter fra andre virksomheder. Der var derfor ikke i udbudsbekendtgørelsen og ansøgningsskabelonens punkt E1 grundlag for at antage, at Motus fremgangsmåde, hvorefter IBM var leverandør til Motus, og selv anvendte Fujitsu som underleverandør, ikke var i overensstemmelse med udbudsmaterialet. Det har formodningen imod sig, at kravene i udbudsbekendtgørelsen er ændret, idet der i modsat fald ville være tale om en væsentlig ændring af udbudsmaterialet, der ville medføre et krav om annullation af udbuddet og foretagelse af et genudbud. Da Moderniseringsstyrelsen ikke ville tillade udskiftning af underleverandøren og samtidigt fastholdt kravet om, at der skulle afgives tilbud med servere fra samme producent/af samme fabrikat, valgte Motus at anmode sin

20 20. underleverandør IBM om, at samtlige servere blev produceret af samme virksomhed. IBM løste problemet ved at undlade at levere produkter produceret af IBM, selv i tilfælde hvor det var muligt at levere disse, og i stedet indkøbe samtlige produkter ved IBM s underleverandør Fujitsu. Motus tilbud opfyldte således minimumskravet i kontraktbilag 1B, punkt 4.1.5, om, at alle specifikt kravspecificerede servere skulle være fra samme producent og opfyldte samtidig minimumskravet i kontraktbilag 1B, punkt 4.1.5, sammenholdt med kontraktbilag 2, punkt 3.1 og 3.2, jf. spørgsmål og svar nr. 114 og nr. 148 om, at der skulle være sammenfald mellem Motus underleverandør og den angivne producent. Motus tilbud var derfor konditionsmæssigt, og Moderniseringsstyrelsen skulle derfor have evalueret Motus tilbud. Hvis ikke var de stillede krav uklare og ulovlige, således at de ikke kunne anvendes til at udelukke tilbuddet fra Motus. Moderniseringsstyrelsen har gjort gældende, at styrelsen berettiget har afvist Motus tilbud som ukonditionsmæssigt (1) fordi der i tilbuddet er afgivet urigtige oplysninger. De oplysninger, der var i tilbuddet fra Motus om producent og fabrikat i Kontraktbilag 2, punkt 3.2, har således vist sig ikke at være korrekte, (2) fordi tilbuddet ikke var i overensstemmelse med de betingelser, der gælder for udbuddet om, at producenten af de tilbudte servere skulle være den samme som den producent, der blev oplyst i forbindelse med prækvalifikationen. Motus har således erkendt, at producenten i prækvalifikatoionsfasen blev oplyst at være IBM, mens producenten af de produkter, der blev tilbudt, var Fujitsu, og (3) fordi det ville stride mod principperne om ligebehandling og gennemsigtighed, hvis styrelsen havde tilladt Motus at udskifte så central en underleverandør, som producenten af serverne, når denne virksomhed også er den virksomhed, som Motus har baseret sin økonomiske og tekniske kapacitet på. Moderniseringsstyrelsen har i udbudsbekendtgørelsen punkt VI.3) valgt at inddrage en konkurrenceklausul i udbuddet, hvorefter der er opstillet en afkræftelig formodningsregel om, at bl.a. anvendelse af samme underleverandører i leverandørkæden (fra producent til tilbudsgiver) af de udbudte servere kunne medføre en risiko for, at der fulgtes en praksis, som kunne true gennemsigtigheden og fordreje konkurrencen mellem tilbudsgiverne ( mellem de bydende ).

21 21. Betingelsen er nøje overvejet og er konciperet i overensstemmelse med lignende betingelser anvendt af EU-Kommissionen, som er efterprøvet og opretholdt af Retten i forenede sager T-376/05 og T-383/05, TEA-CEGOS, som der da også henvises til i bekendtgørelsen. Betingelsen er endvidere tilpasset, så den er i overensstemmelse med EU-Domstolens praksis i sag C-538/07, Assitur, som også angivet i bekendtgørelsen. På Moderniseringsstyrelsens forespørgsel til Motus om at oplyse den samlede leverandørkæde, dvs. producenten og mellemliggende led mellem producenten og Motus A/S, som skulle oplyses i ansøgningens punkt E1, oplyste Motus via brev af 27. august 2015, at Producenten af serverne er IBM Danmark ApS. Motus baserede endvidere sin tekniske formåen på IBM s formåen, jf. punkt D2 i Motus ansøgning om prækvalifikation. De 20 referencer angivet i anmodningens punkt D1 fremstår først og fremmest som referencer med levering af IBM teknologi, hvor Motus i nogle af referencerne angives bl.a. at have leveret design og opsætning (reference 14), været sparringspartner i forbindelse med teknologivalg (reference 15), og ydet teknisk vejledning og projektstyring (reference 16). I forbindelse med tilbudsfasen besvarede Moderniseringsstyrelsen spørgsmål 114 med, at Den i prækvalifikationen anførte producent af servere skal være enslydende med angivelsen i Kontraktbilag 2, pkt Motus har erkendt, at deres oplysning herom i tilbuddet ikke er korrekt, idet IBM ikke er producent, og at Motus rent faktisk har udskiftet IBM som producent og i sit tilbud i stedet anvender producenten Fujitsu. Uagtet at Motus har erkendt, at det efter svaret på spørgsmål 114 og 148 er entydigt, at man som tilbudsgiver skulle byde ind med samme producent, har Motus oplysning om producenten af de tilbudte specifikt kravspecificerede servere vist sig ikke at være korrekt. De i tilbuddet fra Motus indeholdte oplysninger om producent og fabrikat i forhold til fastsatte mindstekrav er således ikke korrekte i forhold til de faktisk tilbudte specifikt kravspecificerede servere, hvorved Moderniseringsstyrelsen allerede af denne grund ikke var berettiget til at tage tilbuddet fra Motus i betragtning.

22 22. Afgivelse af urigtige oplysninger, som potentielt kan have væsentlig indflydelse på ordregivers beslutning om tildeling, ville desuden efter den nugældende udbudslovs 137, stk. 1, nr. 6, kunne føre til, at en tilbudsgiver udelukkes. I de almindelige bemærkninger til 137 fremgår det i forhold til denne bestemmelse, at Hvis ordregiveren kan konstatere, at handlinger ikke blot potentielt, men konkret har haft indflydelse på ordregivers beslutninger, følger det af ligebehandlingsprincippet i 2, at ordregiveren ikke kan tage tilbuddet i betragtning. Ud over at Motus i sit tilbud har afgivet urigtige oplysninger om producenten af de tilbudte specifikt kravspecificerede servere, og at tilbuddet derved også er i strid med de betingelser, der gælder for udbuddet, jf. bl.a. svar på spørgsmål 114 og spørgsmål 148, så baserede Motus endvidere sin økonomiske og tekniske formåen på IBM. Som også anført i afslagsbrevet til Motus vurderes det at kunne være i strid med princippet om ligebehandling og gennemsigtighed at udskifte en så central underleverandør som producenten af serverne særligt når henses til, at denne producent også er den virksomhed, på hvilken Motus A/S har baseret sin økonomiske og finansielle kapacitet samt tekniske kapacitet på, jf. principperne som fastlagt i Udbudslovens 147, stk. 1, nr. 1, 2. punktum, samt præmis 39 i EU-Domstolens dom i sag C-91/08, Wall, EU:C:2010:182. Supplerende bemærkes, at EU-Domstolen i sag C-324/14, Partner, EU:C:2016:214, har fastslået, at en tilbudsgiver, som baserer sig på andre enheders formåen, er forpligtet til at godtgøre, at han reelt disponerer over disse enheders ressourcer, og at det ikke kan gøres med henblik på rent formelt at opfylde de betingelser, der kræves af en ordregivende myndighed (præmis 37 og 38). Endvidere fastslår Domstolen, at en myndighed er berettiget til at stille egne betingelser, såfremt disse er forbundet med og afpasset efter den pågældende kontrakts genstand (præmis 40). Endelig fastslår Domstolen, at hvis der er fastlagt sådanne betingelser, så kan en tilbudsgiver derfor kun basere sig på denne formåen, hvis den anden enhed direkte og personligt deltager i udførelsen af den omhandlede kontrakt (præmis 41). Motus har baseret sig på IBM s økonomiske og tekniske formåen og har til betingelsen om at oplyse producenten af de specifikt kravspecificerede servere oplyst, at producenten er IBM. Dette kan som anført af Domstolen ikke ske blot med henblik på rent formelt at opfylde de betingelser, som er

23 23. fastlagt af Moderniseringsstyrelsen, men må forudsætte, at IBM som producent deltager i opfyldelsen af kontrakten. Ad påstand 2 Motus har gjort gældende, at udbudsmaterialet var uklart og ulovligt, og at mindstekrav derfor ikke lovligt kan håndhæves. Motus har overholdt alle krav i udbudsmaterialet, og i det omfang klagenævnet ikke måtte være enig heri, var de pågældende krav i det mindste så uklare, at Moderniseringsstyrelsen har været afskåret fra at håndhæve dem overfor Motus A/S. Spørgsmål 14, 41, 90, 102, 107, 108, , 123, 142, 148 og 149 omhandler alle spørgsmålet om, hvordan producent og fabrikat skulle forstås samt sammenspillet med tilbudsgivernes underleverandører. De 16 stillede spørgsmål illustrerer således, at der herskede en betydelig grad af begrebsforvirring blandt såvel tilbudsgiverne som hos Moderniseringsstyrelsen. Det var ikke defineret, hvad der skulle forstås ved en producent eller et fabrikat. Det var heller ikke angivet, at begrebet underleverandør skulle forstås på en særlig måde i forhold til almindelige juridiske og udbudsretlige principper, herunder hvilken sammenhæng der var mellem underleverandører og producenter/fabrikater. Moderniseringsstyrelsen anførte i sit afslagsbrev, at mindstekrav skulle forstås således, at ordregiver ikke blot krævede, at der skulle anvendes én producent til alle specifikt kravspecificerede servere, men tillige krævede (1) at denne producent var prækvalificeret, evt. som underleverandør, og/eller at (2) denne producent ikke anvendte underleverandører i sin produktion af servere. Dette er utvivlsomt et mindstekrav, der ikke kunne udledes af udbudsmaterialet. Tværtimod fremgår det modsatte af svar nr. 14. At udbudsmaterialet var uklart fremgår tillige af det under påstand 1 anførte vedrørende angivelserne i udbudsbekendtgørelsen og ansøgningsskabelonen. Det følger af fast praksis fra klagenævnet, at en ordregiver ikke er berettiget til at håndhæve uklare mindstekrav jf. bl.a. klagenævnets kendelse af 25.

24 24. september 2013, Brødrene Dahl A/S mod Aarhus Vand A/S, klagenævnets kendelse af 25. marts 2015, ZENZO Group ApS mod Horsens Kommune, klagenævnets kendelse af 29. maj 2015, Cale Danmark A/S mod Københavns Kommune og senest i kendelse af 7. oktober 2015, Stadsing A/S mod Herning Kommune. Det følger således helt entydigt af praksis, at Moderniseringsstyrelsen ikke var berettiget til at afvise tilbuddet fra Motus. Det forhold, at det var nødvendigt at føre en ret omfattende korrespondance i perioden mellem tilbudsfristen og Moderniseringsstyrelsens endelige beslutning om tildeling og afvisning, dokumenterer i sig selv udbudsmaterialets uklarhed. Moderniseringsstyrelsen har gjort gældende, at den i udbudsbekendtgørelsens punkt VI.3) anvendte konkurrenceklausul er klar og entydig. Det fremgår entydigt af klausulen, at den også anses for at gælde for underleverandører af de i pkt. II.1.5) anførte servere, jf. udbudsbekendtgørelsens punkt VI.3), og at den er indsat for at tilsikre gennemsigtighed og konkurrence mellem de bydende. I ansøgningsskabelonens punkt E1 fremgik tilsvarende entydigt, at producenten af de tilbudte servere skulle angives, idet det i vejledningsteksten fremgik, at Såfremt dette ikke er den direkte producent, angives mellemliggende led mellem producent og ansøger. Særligt med besvarelsen af spørgsmål 114 og 148 er det tydeligt klargjort for Motus, at Den i prækvalifikationen anførte producent af servere skal være enslydende med angivelsen under tilbudsafgivelsen. Motus har da også selv i replikken anført, at Moderniseringsstyrelsen entydigt havde fastsat, at producenten ved tilbudsafgivelsen skulle være den samme, som angivelsen i prækvalifikationsanmodningen. Det er korrekt, at udbudsmaterialet ikke indeholder en angivelse af, at begrebet underleverandør skal forstås på en særlig måde i forhold til almindelige juridiske og udbudsretlige principper, samt hvilken sammenhæng der må være mellem underleverandører og producent/fabrikat. At der ikke er angivet en særlig forståelse af begrebet underleverandør har den naturlige årsag, at der ikke er en særlig forståelse af begrebet.

25 25. Mindstekravet i kravspecifikationens punkt og løsningsbeskrivelsens punkt 3.1 er relateret til producenten af de tilbudte specifikt kravspecificerede servere og dermed fabrikatet af serverne. Men derudover er der ikke krav til underleverandører i øvrigt. Såfremt en ansøger om prækvalifikation havde mellemliggende led (forhandlere, distributører m.v.) mellem ansøgeren selv og producenten af servere, skulle de mellemliggende led også oplyses i prækvalifikationen, jf. ansøgningsskabelonens punkt El. Baggrunden herfor var et hensyn til sikring af den efterfølgende gennemsigtighed og konkurrence mellem tilbudsgiverne, både i forbindelse med tilbudsafgivelsen og ved de efterfølgende miniudbud. Det er af samme grund ikke korrekt, når Motus anfører, at Moderniseringsstyrelsen i afslagsbrevet til Motus ikke blot krævede; at der skulle anvendes en producent til alle specifikt kravspecificerede servere, men tillige krævede (i) at denne producent var prækvalificeret, evt. som underleverandør, og/eller at (ii) denne producent ikke anvendte underleverandører i sin produktion af servere. Der er ingen steder i forbindelse med prækvalifikationen stillet krav om, at producenten af de tilbudte specifikt kravspecificerede servere skulle være prækvalificeret. Ligeledes er det ikke udelukket for producenten af de tilbudte specifikt kravspecificerede servere at anvende underleverandører, jf. også svaret på spørgsmål 14, samt ligeledes afslagsbrevet til Motus, hvor det netop er anført, at En producent af servere kan anvende komponenter fra andre producenter, eksempelvis i forhold til processorer, som indgår i produktet. Det ændrer dog ikke på, at de kravspecificerede servere skal være produceret af og faktisk udgøre et produkt fra den pågældende angivne producent og dermed af producentens fabrikat. Motus har oplyst i forbindelse med både prækvalifikationen og igen ved tilbudsafgivelsen at ville levere servere fra producenten IBM og dermed servere af IBM-fabrikat. Uagtet dette kunne det efterfølgende konstateres, ligesom det er erkendt af Motus, at de tilbudte specifikt kravspecificerede servere var fra producenten Fujitsu, og dermed servere af Fujitsu-fabrikat, hvilket er i strid med de afgivne oplysninger i prækvalifikationen og i for-

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Mette Langborg) 14. september 2016

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Mette Langborg) 14. september 2016 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2016-449 (Mette Langborg) 14. september 2016 K E N D E L S E Motus A/S (advokat Christian Nielsen, Aarhus) mod Den danske stat v/ Moderniseringsstyrelsen (Kammeradvokaten v/

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0023266 (Søren Holm Seerup, Vibeke Steenberg, Niels Henriksen) 20. december 2011

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0023266 (Søren Holm Seerup, Vibeke Steenberg, Niels Henriksen) 20. december 2011 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0023266 (Søren Holm Seerup, Vibeke Steenberg, Niels Henriksen) 20. december 2011 K E N D E L S E Tabulex ApS (advokat Jesper Fabricius, København) mod Odense Kommune (advokat

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Kirsten Thorup, Helle Bøjen Larsen, Niels Sørensen) 9. juli 2008

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Kirsten Thorup, Helle Bøjen Larsen, Niels Sørensen) 9. juli 2008 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2008-0016028 (Kirsten Thorup, Helle Bøjen Larsen, Niels Sørensen) 9. juli 2008 K E N D E L S E Informi GIS A/S (advokat Vagn Blindkilde, København) mod Kulturarvsstyrelsen

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2012-0032463 (Poul Holm, Stephan Falsner) 12. juni 2013

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2012-0032463 (Poul Holm, Stephan Falsner) 12. juni 2013 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2012-0032463 (Poul Holm, Stephan Falsner) 12. juni 2013 K E N D E L S E Køge Boglade v/ Erik Nielsen (advokat Kåre Wanscher, København) mod Køge Kommune (advokat Povl Nick

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2012-0032537 (Poul Holm, Henrik Fausing) 9. januar 2013

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2012-0032537 (Poul Holm, Henrik Fausing) 9. januar 2013 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2012-0032537 (Poul Holm, Henrik Fausing) 9. januar 2013 K E N D E L S E Yding Gruppen A/S (advokat Jesper Håkonsson, Horsens) mod Aarhus Kommune (advokat Christian Nielsen,

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0023805 (Michael Kistrup, Trine Heidemann Garde, Kaj Kjærsgaard) 1. februar 2012

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0023805 (Michael Kistrup, Trine Heidemann Garde, Kaj Kjærsgaard) 1. februar 2012 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0023805 (Michael Kistrup, Trine Heidemann Garde, Kaj Kjærsgaard) 1. februar 2012 K E N D E L S E Tensid Danmark ApS (advokat Nicolai A. Clausen, Aarhus) mod Aarhus Kommune

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0024431 (Erik P. Bentzen, Helle Bøjen Larsen, Lars Tolstrup) 4. november 2011

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0024431 (Erik P. Bentzen, Helle Bøjen Larsen, Lars Tolstrup) 4. november 2011 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0024431 (Erik P. Bentzen, Helle Bøjen Larsen, Lars Tolstrup) 4. november 2011 K E N D E L S E Telenor A/S (selv) mod Region Nordjylland (advokat Tina Braad, Aarhus) Ved

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0022945 (Kirsten Thorup, Kent Petersen, Melitta Keldebæk) 19. november 2010

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0022945 (Kirsten Thorup, Kent Petersen, Melitta Keldebæk) 19. november 2010 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0022945 (Kirsten Thorup, Kent Petersen, Melitta Keldebæk) 19. november 2010 K E N D E L S E ISS Facility Services A/S (advokat Mette Willemoe Wang, København) mod Skive

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2014-8415 (Kirsten Thorup) 21. januar 2015

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2014-8415 (Kirsten Thorup) 21. januar 2015 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2014-8415 (Kirsten Thorup) 21. januar 2015 K E N D E L S E Kinnarps A/S (advokat Torkil Høg, København) mod Sjælland (advokat Tina Braad, Aarhus) Ved udbudsbekendtgørelse nr.

Læs mere

Klagenævnet for Udbud

Klagenævnet for Udbud Klagenævnet for Udbud J.nr.:2008-0016463 (Margit Stassen, Knud Erik Busk, Trine Heidemann Garde) 17. september 2008 K E N D E L S E Bien-Air Dental SA (advokat Lars Cort Hansen, København) mod 1. Århus

Læs mere

Vejledning til Serveraftalen

Vejledning til Serveraftalen Vejledning til Serveraftalen Moderniseringsstyrelsen Landgreven 4 Postboks 2193 1017 København K T 3392 8000 www.modst.dk og www.statensindkob.dk Side 2 af 8 Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 3 2. Hvad

Læs mere

Klagenævnet for Udbud

Klagenævnet for Udbud Klagenævnet for Udbud J.nr.:2010-0023440 (Michael Kistrup, Trine Heidemann Garde, Niels Sørensen) 27. juni 2011 K E N D E L S E Hotel Maritime ApS (selv) mod Økonimistyrelsen (Kammeradvokaten ved advokat

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 17/00982 (Erik P. Bentzen, Grith Skovgaard Ølykke) 23. juni 2017

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 17/00982 (Erik P. Bentzen, Grith Skovgaard Ølykke) 23. juni 2017 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 17/00982 (Erik P. Bentzen, Grith Skovgaard Ølykke) 23. juni 2017 K E N D E L S E MultiLine A/S (advokat Thomas Thorup Larsen, København) mod Furesø Kommune (advokat Sune Troels

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0025378 (Kirsten Thorup) 24. januar 2012

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0025378 (Kirsten Thorup) 24. januar 2012 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0025378 (Kirsten Thorup) 24. januar 2012 Dansk Scanning A/S (selv) mod Helsingør Kommune (selv) Ved udbudsbekendtgørelse nr. 2011/S 131-217701 af 7. juli 2011 udbød indklagede,

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0024699 (Poul Holm) 2. september 2011

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0024699 (Poul Holm) 2. september 2011 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0024699 (Poul Holm) 2. september 2011 K E N D E L S E GE Healthcare Danmark A/S (advokat Søren Hilbert, København) mod Region Midtjylland (advokat Tina Braad, Århus) Denne

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Poul Holm, Michael Jacobsen, Melitta Keldebæk) 10. maj 2011

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Poul Holm, Michael Jacobsen, Melitta Keldebæk) 10. maj 2011 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0023658 (Poul Holm, Michael Jacobsen, Melitta Keldebæk) 10. maj 2011 K E N D E L S E Finn Frogne A/S (advokat Camilla Bonde, København) mod Region Nordjylland, Region

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Poul Holm, Thomas Grønkær, Kent Petersen) 21. juli 2011

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Poul Holm, Thomas Grønkær, Kent Petersen) 21. juli 2011 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0024199 (Poul Holm, Thomas Grønkær, Kent Petersen) 21. juli 2011 K E N D E L S E Graphic Wave ApS (advokat Michael Thiesen, København) mod Økonomistyrelsen (Kammeradvokaten

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0024546 (Kirsten Thorup) 3. august 2011

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0024546 (Kirsten Thorup) 3. august 2011 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0024546 (Kirsten Thorup) 3. august 2011 K E N D E L S E Isoplus Fjernvarmeteknik A/S (advokat Michael Baruah, Kolding) mod Guldborgsund Varme A/S (advokat Andreas Christensen,

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Poul Holm, Peter Tolstrup) 6. januar 2012

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Poul Holm, Peter Tolstrup) 6. januar 2012 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0025471 (Poul Holm, Peter Tolstrup) 6. januar 2012 K E N D E L S E Noe Net A/S (selv) mod Sikkerhedsstyrelsen (selv) Ved udbudsbekendtgørelse nr. 2011/S 157-261409 af

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2012-0033160 (Mette Langborg, Erik B. Christiansen) 6. juni 2013

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2012-0033160 (Mette Langborg, Erik B. Christiansen) 6. juni 2013 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2012-0033160 (Mette Langborg, Erik B. Christiansen) 6. juni 2013 K E N D E L S E OSK Konsortiet: OSK-SHIPTECH A/S, BK Engineering A/S og Logimatic Engineering A/S (advokat

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0021892 (Niels Feilberg Jørgensen, Niels Sørensen, Jørgen Egholm) 26. oktober 2010

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0021892 (Niels Feilberg Jørgensen, Niels Sørensen, Jørgen Egholm) 26. oktober 2010 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0021892 (Niels Feilberg Jørgensen, Niels Sørensen, Jørgen Egholm) 26. oktober 2010 K E N D E L S E Hounisens Laboratorieudstyr A/S (advokat Niels Lomborg, Århus) mod Region

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2009-0020290 (Kirsten Thorup, Jørgen Egholm, Niels Henriksen) 24. februar 2010

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2009-0020290 (Kirsten Thorup, Jørgen Egholm, Niels Henriksen) 24. februar 2010 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2009-0020290 (Kirsten Thorup, Jørgen Egholm, Niels Henriksen) 24. februar 2010 K E N D E L S E Atea A/S (advokat Lotte Hummelshøj, København) mod Økonomistyrelsen. (Kammeradvokaten

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2012-032327 (N. Feilberg Jørgensen, Trine Heidemann Garde) 18. januar 2013

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2012-032327 (N. Feilberg Jørgensen, Trine Heidemann Garde) 18. januar 2013 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2012-032327 (N. Feilberg Jørgensen, Trine Heidemann Garde) 18. januar 2013 K E N D E L S E Pedersen & Nielsen Automobilforretning A/S (advokat Torsten Viborg Pedersen, Randers)

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0024756 (Michael Ellehauge, Knud Erik Busk, Mogens Hansen) 18. april 2012

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0024756 (Michael Ellehauge, Knud Erik Busk, Mogens Hansen) 18. april 2012 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0024756 (Michael Ellehauge, Knud Erik Busk, Mogens Hansen) 18. april 2012 K E N D E L S E xml-tekst ApS (advokat Gitte Løvgren Larsen, København) mod Uddannelsesstyrelsen

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 17/01889 (Jesper Stage Thusholt) 22. december 2017

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 17/01889 (Jesper Stage Thusholt) 22. december 2017 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 17/01889 (Jesper Stage Thusholt) 22. december 2017 Klagen er efterfølgende tilbagekaldt. Delafgørelsen er således klagenævnets endelige afgørelse K E N D E L S E AOF SYD (selv)

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0026368 (Michael Kistrup, Stephan Falsner) 12. oktober 2012

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0026368 (Michael Kistrup, Stephan Falsner) 12. oktober 2012 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0026368 (Michael Kistrup, Stephan Falsner) 12. oktober 2012 K E N D E L S E Møbeltransport Danmark (advokat Gorm Himmer, Aarhus) mod Udenrigsministeriet (Kammeradvokaten

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0022052 (Kirsten Thorup, Jens Fejø, Niels Sørensen) Den 15. november 2010

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0022052 (Kirsten Thorup, Jens Fejø, Niels Sørensen) Den 15. november 2010 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0022052 (Kirsten Thorup, Jens Fejø, Niels Sørensen) Den 15. november 2010 K E N D E L S E KEN Storkøkken A/S (selv) mod Statens og Kommunernes Indkøbsservice A/S. (cand.

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0023297 (Michael Kistrup, Michael Jacobsen, Kent Petersen) 17. januar 2012

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0023297 (Michael Kistrup, Michael Jacobsen, Kent Petersen) 17. januar 2012 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0023297 (Michael Kistrup, Michael Jacobsen, Kent Petersen) 17. januar 2012 K E N D E L S E Grusterminalen.DK ApS (advokat Niels Tiedemann, København) mod Fredericia Kommune

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2008-0018027 (Erik P. Bentzen, Trine Heidemann Garde, Thomas Grønkær) 11. marts 2009

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2008-0018027 (Erik P. Bentzen, Trine Heidemann Garde, Thomas Grønkær) 11. marts 2009 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2008-0018027 (Erik P. Bentzen, Trine Heidemann Garde, Thomas Grønkær) 11. marts 2009 K E N D E L S E Danske Kroer & Hoteller (selv) mod Økonomistyrelsen (Kammeradvokaten ved

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2008-0017702 (Carsten Haubek, Jørgen Egholm, Niels Henriksen) 20. januar 2009

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2008-0017702 (Carsten Haubek, Jørgen Egholm, Niels Henriksen) 20. januar 2009 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2008-0017702 (Carsten Haubek, Jørgen Egholm, Niels Henriksen) 20. januar 2009 K E N D E L S E Neupart A/S (advokat Lotte Hummelshøj, København) mod Økonomistyrelsen (Kammeradvokaten

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2007-0014007 (Kirsten Thorup, Jens Fejø, Thomas Facklamm Jensen) 18. januar 2008

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2007-0014007 (Kirsten Thorup, Jens Fejø, Thomas Facklamm Jensen) 18. januar 2008 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2007-0014007 (Kirsten Thorup, Jens Fejø, Thomas Facklamm Jensen) 18. januar 2008 K E N D E L S E Eurofins Miljø A/S (advokat Henrik Holtse, Århus) mod Aalborg Kommune (advokat

Læs mere

Spørgsmål / svar dokument prækvalifikation Video3. Spørgsmål 1) Hermed anmodes om udbudsmateriale vedrørende ovennævnte udbud

Spørgsmål / svar dokument prækvalifikation Video3. Spørgsmål 1) Hermed anmodes om udbudsmateriale vedrørende ovennævnte udbud Domstolsstyrelsen Sagsbeh. Dir.tlf. Mail joher@domstolsstyrelsen.dk 2013-8302-0001-19 Spørgsmål / svar dokument prækvalifikation Video3 Spørgsmål 1) Hermed anmodes om udbudsmateriale vedrørende ovennævnte

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0022534 (Søren Holm Seerup, Michael Jacobsen, Melitta Keldebæk) 8. marts 2011

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0022534 (Søren Holm Seerup, Michael Jacobsen, Melitta Keldebæk) 8. marts 2011 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0022534 (Søren Holm Seerup, Michael Jacobsen, Melitta Keldebæk) 8. marts 2011 K E N D E L S E HSS Engineering ApS med konsortium (advokat Henrik Holtse, Aarhus) mod Beredskabsstyrelsen

Læs mere

Spørgsmål og svar til udbud vedrørende budgetsystem til Fødevarestyrelsen, jf. udbudsbekendtgørelse 2014/S 247-435859

Spørgsmål og svar til udbud vedrørende budgetsystem til Fødevarestyrelsen, jf. udbudsbekendtgørelse 2014/S 247-435859 Sagsnr.: 2014-32-134-00019 Dato:22-01-2015 Spørgsmål og svar til udbud vedrørende budgetsystem til Fødevarestyrelsen, jf. udbudsbekendtgørelse 2014/S 247-435859 Dato for spørgsmål Spørgsmål i anonymiseret

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Kirsten Thorup, Helle Bøjen Larsen, Lars Tolstrup) 29. november 2010

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Kirsten Thorup, Helle Bøjen Larsen, Lars Tolstrup) 29. november 2010 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0022255 (Kirsten Thorup, Helle Bøjen Larsen, Lars Tolstrup) 29. november 2010 K E N D E L S E HMN A/S (selv) mod K-17 Indkøbsfællesskabet (advokat Peter Lund Meyer, København)

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0022557 (Michael Kistrup, Jørgen Egholm, Thomas Grønkær) 27. januar 2011

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0022557 (Michael Kistrup, Jørgen Egholm, Thomas Grønkær) 27. januar 2011 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0022557 (Michael Kistrup, Jørgen Egholm, Thomas Grønkær) 27. januar 2011 K E N D E L S E Skandinavisk Parykcenter ApS (advokat David Frølich, København) mod 1. Hillerød

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0025762 (Kirsten Thorup, Niels Henriksen) 9. marts 2012

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0025762 (Kirsten Thorup, Niels Henriksen) 9. marts 2012 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0025762 (Kirsten Thorup, Niels Henriksen) 9. marts 2012 K E N D E L S E Delfin Vask A/S (advokat Bent Sommer, Kastrup) mod Gentofte Kommune (selv) Gentofte Kommune iværksatte

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0022686 (Kirsten Thorup, Knud Erik Busk, Lars Tolstrup) 20. januar 2011

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0022686 (Kirsten Thorup, Knud Erik Busk, Lars Tolstrup) 20. januar 2011 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0022686 (Kirsten Thorup, Knud Erik Busk, Lars Tolstrup) 20. januar 2011 K E N D E L S E Vognmandsforretningen Ordrupgaard af 2009 SMBA (selv) mod Vejdirektoratet. (Kammeradvokaten

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 18/03633 (Niels Feilberg Jørgensen, Claus Pedersen) 29. oktober 2018

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 18/03633 (Niels Feilberg Jørgensen, Claus Pedersen) 29. oktober 2018 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 18/03633 (Niels Feilberg Jørgensen, Claus Pedersen) 29. oktober 2018 K E N D E L S E Øjenlægernes Center (selv) mod Region Nordjylland (selv) Ved udbudsbekendtgørelse nr. 2016/S

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2009-0020255 (Michael Ellehauge, Niels Henriksen, Melitta Keldebæk) 3. december 2009

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2009-0020255 (Michael Ellehauge, Niels Henriksen, Melitta Keldebæk) 3. december 2009 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2009-0020255 (Michael Ellehauge, Niels Henriksen, Melitta Keldebæk) 3. december 2009 K E N D E L S E Murerfirmaet Bent Klausen ApS (advokat Peter Zacher Sørensen, Grenaa) mod

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2009-0019394 (Niels Feilberg Jørgensen, Erik Hammer, Melitta Keldebæk) 21. oktober 2009

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2009-0019394 (Niels Feilberg Jørgensen, Erik Hammer, Melitta Keldebæk) 21. oktober 2009 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2009-0019394 (Niels Feilberg Jørgensen, Erik Hammer, Melitta Keldebæk) 21. oktober 2009 K E N D E L S E Konsortiet Rindum Skole (advokat Jonas Valhøj Kleffel Nielsen, Randers)

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Poul Holm, Helle Bøjen Larsen) 25. juni 2012

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Poul Holm, Helle Bøjen Larsen) 25. juni 2012 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2012-0026620 (Poul Holm, Helle Bøjen Larsen) 25. juni 2012 K E N D E L S E FOF/HOF (advokat Thomas Booker, København) mod Københavns Kommune, Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0023282 (Michael Kistrup, Trine Heidemann Garde, Niels Sørensen) 23. juni 2011

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0023282 (Michael Kistrup, Trine Heidemann Garde, Niels Sørensen) 23. juni 2011 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0023282 (Michael Kistrup, Trine Heidemann Garde, Niels Sørensen) 23. juni 2011 K E N D E L S E Best Western Hotel Prinds Frederik A/S (selv) mod Økonimistyrelsen (Kammeradvokaten

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2015-6679 (Michael Ellehauge, Pernille Hollerup) 7. december 2015

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2015-6679 (Michael Ellehauge, Pernille Hollerup) 7. december 2015 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2015-6679 (Michael Ellehauge, Pernille Hollerup) 7. december 2015 K E N D E L S E IBM Danmark ApS (advokat Martin Stæhr, Hellerup) mod Aarhus Kommune (cand.merc.jur. Peter

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 18/08971 (Niels Feilberg Jørgensen) 17. december 2018

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 18/08971 (Niels Feilberg Jørgensen) 17. december 2018 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 18/08971 (Niels Feilberg Jørgensen) 17. december 2018 K E N D E L S E Joca Trading A/S (Steen Jensen, Fredericia) mod SamAqua A/S (advokat Andreas Christensen, Hellerup) Ved

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Poul Holm) 3. oktober 2016

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Poul Holm) 3. oktober 2016 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2014-9778 (Poul Holm) 3. oktober 2016 K E N D E L S E (sagsomkostninger) Henrik Tofteng A/S (advokat Anders Birkelund Nielsen, København) mod Københavns Universitet (advokat

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2008-0016663 (Margit Stassen, Knud Erik Busk, Trine Heidemann Garde) 18. september 2008

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2008-0016663 (Margit Stassen, Knud Erik Busk, Trine Heidemann Garde) 18. september 2008 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2008-0016663 (Margit Stassen, Knud Erik Busk, Trine Heidemann Garde) 18. september 2008 K E N D E L S E XO Care A/S (advokat Simon Hauch, København) mod 1. Århus Universitet,

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0024983 (Kirsten Thorup, Melitta Keldebæk) 9. november 2011

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0024983 (Kirsten Thorup, Melitta Keldebæk) 9. november 2011 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0024983 (Kirsten Thorup, Melitta Keldebæk) 9. november 2011 K E N D E L S E Landsorganisationen i Danmark (selv) mod Københavns Universitet (advokat Kurt Bardeleben, København)

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2014-0037687 (Nikolaj Aarø-Hansen) 18. juli 2014

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2014-0037687 (Nikolaj Aarø-Hansen) 18. juli 2014 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2014-0037687 (Nikolaj Aarø-Hansen) 18. juli 2014 K E N D E L S E 1. Kontech A/S og 2. ES Stålindustri ApS (advokat Morten Hove, Rødovre) mod Boligorganisationen Tårnbyhuse

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2012-0032198

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2012-0032198 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2012-0032198 (Katja Høegh, Allan Åge Christensen) 2. november 2012 K E N D E L S E Nykøbing Dag- og Industrirenovation v/bjørn Filtenborg (advokat Jeppe Svenning, Aarhus) mod

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2014-8221 (Kirsten Thorup) 18. november 2014

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2014-8221 (Kirsten Thorup) 18. november 2014 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2014-8221 (Kirsten Thorup) 18. november 2014 K E N D E L S E AV Form A/S (advokat Torkil Høg, København) mod Skive Kommune (advokat Henrik Holtse, København) Klagenævnet har

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2012-0033162 (Kirsten Thorup) 20. december 2012

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2012-0033162 (Kirsten Thorup) 20. december 2012 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2012-0033162 (Kirsten Thorup) 20. december 2012 K E N D E L S E Joca A/S (Steen Jensen, Fredericia) mod Rødovre Kommune (advokat Anders Birkelund Nielsen, København) Ved udbudsbekendtgørelse

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr. 2010-0022887 (Kirsten Thorup, Knud Erik Busk, Niels Henriksen) 8. juni 2011

Klagenævnet for Udbud J.nr. 2010-0022887 (Kirsten Thorup, Knud Erik Busk, Niels Henriksen) 8. juni 2011 Klagenævnet for Udbud J.nr. 2010-0022887 (Kirsten Thorup, Knud Erik Busk, Niels Henriksen) 8. juni 2011 K E N D E L S E Jydsk Planteservice A/S (advokat Peter Lund Meyer, København) mod 12-by Gruppens

Læs mere

Spørgsmål og svar. Spørgsmål Besvaret Svar 1. Jeg tillader mig at skrive til dig, da vi er kommet lidt i tvivl om 2 rammeaftale

Spørgsmål og svar. Spørgsmål Besvaret Svar 1. Jeg tillader mig at skrive til dig, da vi er kommet lidt i tvivl om 2 rammeaftale Notat 3. november 2015 J.nr. 15-2906701 ICE, Jura og Stab MTG Spørgsmål og svar Spørgsmål Besvaret Svar 1. Jeg tillader mig at skrive til dig, da vi er kommet lidt i tvivl om 2 rammeaftale udbud. Det første

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2012-0026813 (Poul Holm) 13. september 2012

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2012-0026813 (Poul Holm) 13. september 2012 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2012-0026813 (Poul Holm) 13. september 2012 K E N D E L S E Kardex Danmark AB (advokat Jens Peter Henriksen, Odense) mod Region Syddanmark, (advokat Tina Braad, Aarhus) Ved

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2015-3192 (Kirsten Thorup, Helle Carlsen) 14. april 2015

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2015-3192 (Kirsten Thorup, Helle Carlsen) 14. april 2015 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2015-3192 (Kirsten Thorup, Helle Carlsen) 14. april 2015 K E N D E L S E Mathis Værft A/S (advokat Emil Sepstrup Reventlow, København) mod Forsvarsministeriets Materiel- og

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0024946 (Katja Høegh, Jørgen Egholm) 6. marts 2012

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0024946 (Katja Høegh, Jørgen Egholm) 6. marts 2012 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0024946 (Katja Høegh, Jørgen Egholm) 6. marts 2012 K E N D E L S E RenoNorden A/S (advokat René Offersen, v/advokat Torkil Høg København) mod Skive Kommune (Skive Renovation

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 17/01369 (Michael Ellehauge) 22. september 2017

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 17/01369 (Michael Ellehauge) 22. september 2017 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 17/01369 (Michael Ellehauge) 22. september 2017 K E N D E L S E Simonsen & Weel A/S (cand.jur. Martin Stæhr, Kgs. Lyngby) mod Region Midtjylland (advokat Tina Braad, Aarhus)

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0024620 (Michael Kistrup, Trine Heidemann Garde, Kaj Kjærsgaard) 23. april 2012

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0024620 (Michael Kistrup, Trine Heidemann Garde, Kaj Kjærsgaard) 23. april 2012 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0024620 (Michael Kistrup, Trine Heidemann Garde, Kaj Kjærsgaard) 23. april 2012 K E N D E L S E Forenede Service A/S (selv) mod Egedal Kommune (advokat Andreas Christensen,

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Niels Feilberg Jørgensen, Trine H. Garde, Michael Jacobsen) 2. maj 2011

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Niels Feilberg Jørgensen, Trine H. Garde, Michael Jacobsen) 2. maj 2011 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0023326 (Niels Feilberg Jørgensen, Trine H. Garde, Michael Jacobsen) 2. maj 2011 K E N D E L S E V. Løwener A/S (selv) mod Frederiksberg Kommune (advokat Anders Birkelund

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2015-4029 (Katja Høegh, Stephan Falsner) 30. juni 2015

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2015-4029 (Katja Høegh, Stephan Falsner) 30. juni 2015 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2015-4029 (Katja Høegh, Stephan Falsner) 30. juni 2015 K E N D E L S E ScanPipe A/S (selv) mod Nordvand A/S (advokat Thomas Grønkjær, Hellerup) Ved udbudsbekendtgørelse nr.

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Michael Kistrup, Knud Erik Busk, Thomas Grønkær) 17. januar 2011

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Michael Kistrup, Knud Erik Busk, Thomas Grønkær) 17. januar 2011 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0021953 (Michael Kistrup, Knud Erik Busk, Thomas Grønkær) 17. januar 2011 K E N D E L S E Danmarks Miljøundersøgelser, Aarhus Universitet (selv) mod By- og Landskabsstyrelsen,

Læs mere

Spørgsmål og svar. Spørgsmål Besvaret Svar 1. Jeg tillader mig at skrive til dig, da vi er kommet lidt i tvivl om 2 rammeaftale

Spørgsmål og svar. Spørgsmål Besvaret Svar 1. Jeg tillader mig at skrive til dig, da vi er kommet lidt i tvivl om 2 rammeaftale Notat 28. oktober 2015 J.nr. 15-2906701 ICE, Jura og Stab MTG Spørgsmål og svar Spørgsmål Besvaret Svar 1. Jeg tillader mig at skrive til dig, da vi er kommet lidt i tvivl om 2 rammeaftale udbud. Det første

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Kirsten Thorup, Grith Skovgaard Ølykke) 23. november 2016

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Kirsten Thorup, Grith Skovgaard Ølykke) 23. november 2016 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2016-11721 (Kirsten Thorup, Grith Skovgaard Ølykke) 23. november 2016 K E N D E L S E Dominus A/S (advokat Jesper Petersen Bach, Herning) mod Region Midtjylland Regionshospitalet

Læs mere

SPØRGSMÅL TIL UDBUD AF RAMMEAFTALER VEDRØRENDE KONSULENTBISTAND TIL DANMARKS MILJØPORTAL

SPØRGSMÅL TIL UDBUD AF RAMMEAFTALER VEDRØRENDE KONSULENTBISTAND TIL DANMARKS MILJØPORTAL SPØRGSMÅL TIL UDBUD AF RAMMEAFTALER VEDRØRENDE KONSULENTBISTAND TIL DANMARKS MILJØPORTAL EU-UDBUD NR. 2014/S 115-203019 Offentliggjort i EU-tidende den: 18. juni 2014 (version 3. juli 2014) Page 1 of 7

Læs mere

Klagenævnet for Udbud 96-88.443

Klagenævnet for Udbud 96-88.443 Klagenævnet for Udbud 96-88.443 (Carsten Haubek, Flemming Lethan, Kaj Kjærsgaard) 9. oktober 1996 K E N D E L S E Elinstallatørernes Landsforening ELFO og Dansk VVS (advokat Peter Gjørtler) mod Københavns

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2008-0017112 (Carsten Haubek, Jens Fejø, Erik Hammer) 15. september 2008

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2008-0017112 (Carsten Haubek, Jens Fejø, Erik Hammer) 15. september 2008 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2008-0017112 (Carsten Haubek, Jens Fejø, Erik Hammer) 15. september 2008 K E N D E L S E Totalrådgivergruppen bestående af 1. Cubo Arkitekter A/S 2. Søren Jensen Rådgivende

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr. 98 67.388

Klagenævnet for Udbud J.nr. 98 67.388 Klagenævnet for Udbud J.nr. 98 67.388 (H.P. Rosenmeier, Lykstoft Larsen, Viggo Olesen) 18. september 1998 K E N D E L S E Foreningen af Rådgivende Ingeniører (selv) mod Frederiksberg Kommune (advokat Charlotte

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2013-0034224 (Erik P. Bentzen, Anne-Mette Udsen) 15. november 2013

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2013-0034224 (Erik P. Bentzen, Anne-Mette Udsen) 15. november 2013 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2013-0034224 (Erik P. Bentzen, Anne-Mette Udsen) 15. november 2013 K E N D E L S E HjulmandKaptain Advokatpartnerselskab (advokat Niels Lomborg, Aarhus) mod Aarhus Kommune

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2013-0035513 (Nikolaj Aarø-Hansen, Birgitte Dam Kræmmergaard) 19. juni 2014

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2013-0035513 (Nikolaj Aarø-Hansen, Birgitte Dam Kræmmergaard) 19. juni 2014 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2013-0035513 (Nikolaj Aarø-Hansen, Birgitte Dam Kræmmergaard) 19. juni 2014 K E N D E L S E Phonak Danmark A/S (advokat Jeppe Svenning, Aarhus) mod Amgros I/S (advokat Vibeke

Læs mere

Spørgsmål svar til prækvalifikation 3

Spørgsmål svar til prækvalifikation 3 Spørgsmål svar til prækvalifikation 3 1 Vedr.: III.1.1) Sikkerhedsstillelse og garantier, som forlanges: Kan det bekræftes at sikkerhedsstillelsen også kan afgives i form af en kontraktgaranti fra et kreditforsikringsselskab,

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2009-0020289 (Søren Holm Seerup, Erik Hammer, Kent Petersen) 7. april 2010

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2009-0020289 (Søren Holm Seerup, Erik Hammer, Kent Petersen) 7. april 2010 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2009-0020289 (Søren Holm Seerup, Erik Hammer, Kent Petersen) 7. april 2010 K E N D E L S E Balle Blik & VVS ApS (advokat Jeppe Svenning, Århus) mod Boligselskabet Sct. Jørgen

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 17/02040 (Michael Ellehauge) 26. januar 2018

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 17/02040 (Michael Ellehauge) 26. januar 2018 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 17/02040 (Michael Ellehauge) 26. januar 2018 Kendelsen er nævnets endelige kendelse, da klagen er trukket tilbage. K E N D E L S E Autohuset Glostrup A/S, Kronborg Auto A/S,

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2012-0026525 (Katja Høegh, Pernille Hollerup) 16. maj 2012

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2012-0026525 (Katja Høegh, Pernille Hollerup) 16. maj 2012 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2012-0026525 (Katja Høegh, Pernille Hollerup) 16. maj 2012 K E N D E L S E EKJ Rådgivende Ingeniører A/S (advokat Karsten Havkrog Pedersen, København) mod Statens og Kommunernes

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2014-10258 (Kirsten Thorup) 7. januar 2015

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2014-10258 (Kirsten Thorup) 7. januar 2015 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2014-10258 (Kirsten Thorup) 7. januar 2015 K E N D E L S E Rengoering.com A/S (advokat Jesper Køppen Mieritz, Køge) mod Ringsted Kommune (cand. merc. jur. Peter Dann Jørgensen

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Niels Feilberg Jørgensen, Suzanne Helsteen, Gorm K. Elikofer)

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Niels Feilberg Jørgensen, Suzanne Helsteen, Gorm K. Elikofer) Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2006-0009366 (Niels Feilberg Jørgensen, Suzanne Helsteen, Gorm K. Elikofer) 19. december 2007 K E N D E L S E HIQ Wise A/S (advokat Philip Nyholm, København) mod Danske Spil

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0025791 (Katja Høegh) 10. januar 2012

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0025791 (Katja Høegh) 10. januar 2012 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0025791 (Katja Høegh) 10. januar 2012 K E N D E L S E Tandlægerne Anne Lise Goth Erik Jensen og Jens Vollbrecht (selv) mod Frederikshavn Kommune (advokat Christian Nielsen,

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Niels Feilberg Jørgensen, Stephan Falsner) 30. januar 2017

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Niels Feilberg Jørgensen, Stephan Falsner) 30. januar 2017 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2016-11998 (Niels Feilberg Jørgensen, Stephan Falsner) 30. januar 2017 K E N D E L S E Cale Danmark A/S (selv) mod Køge Kommune (advokat Lars Korterman) Ved udbudsbekendtgørelse

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2008-0017059 (Kirsten Thorup, Jens Fejø, Jørgen Egholm) 2. februar 2009

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2008-0017059 (Kirsten Thorup, Jens Fejø, Jørgen Egholm) 2. februar 2009 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2008-0017059 (Kirsten Thorup, Jens Fejø, Jørgen Egholm) 2. februar 2009 K E N D E L S E Konsortiet Damm Cellular A/S og Pallas Informatik A/S (advokat Niels Christian Ellegaard,

Læs mere

EU-domstolens dom af 10. maj 2012, sag C-368/10, Kommissionen mod Nederlandene

EU-domstolens dom af 10. maj 2012, sag C-368/10, Kommissionen mod Nederlandene EU-domstolens dom af 10. maj 2012, sag C-368/10, Kommissionen mod Nederlandene Kort resumé Offentligt EU-udbud af levering af automater for kaffe m.m. og ingredienser til automaterne med et underkriterium

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2009-0020464 (Michael Kistrup, Vibeke Steenberg, Gorm K. Elikhofer) 25. oktober 2010

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2009-0020464 (Michael Kistrup, Vibeke Steenberg, Gorm K. Elikhofer) 25. oktober 2010 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2009-0020464 (Michael Kistrup, Vibeke Steenberg, Gorm K. Elikhofer) 25. oktober 2010 K E N D E L S E Coloplast Danmark A/S (advokat Malene Lystoft Zabel, København) mod Region

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2009-0020782 (Kirsten Thorup, Thomas Grønkær, Lars Tolstrup) 28. maj 2010

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2009-0020782 (Kirsten Thorup, Thomas Grønkær, Lars Tolstrup) 28. maj 2010 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2009-0020782 (Kirsten Thorup, Thomas Grønkær, Lars Tolstrup) 28. maj 2010 K E N D E L S E Clear Channel Danmark A/S (advokat Dan Terkildsen, København) mod Odense Kommune (advokat

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2014-0037546 (Kirsten Thorup, Helle Bøjen Larsen) 26. juni 2014

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2014-0037546 (Kirsten Thorup, Helle Bøjen Larsen) 26. juni 2014 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2014-0037546 (Kirsten Thorup, Helle Bøjen Larsen) 26. juni 2014 K E N D E L S E AV Form A/S (advokat Torkil Høg, København) mod Kalundborg Kommune (advokat Michael Lund Nørgaard,

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 03-236.811 (Carsten Haubek, Jens Fejø, Thomas Jensen) 16. februar 2004

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 03-236.811 (Carsten Haubek, Jens Fejø, Thomas Jensen) 16. februar 2004 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 03-236.811 (Carsten Haubek, Jens Fejø, Thomas Jensen) 16. februar 2004 K E N D E L S E Eurofins Danmark A/S (selv) mod Ringkjøbing Amt (advokat Erik Hørlyck, Århus) Ved udbudsbekendtgørelse

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2015-95 (Nikolaj Aarø-Hansen, Henrik Fausing) 20. august 2015 K E N D E L S E

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2015-95 (Nikolaj Aarø-Hansen, Henrik Fausing) 20. august 2015 K E N D E L S E Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2015-95 (Nikolaj Aarø-Hansen, Henrik Fausing) 20. august 2015 K E N D E L S E Jensen & Nørgaard A/S, Ejvind Larsen ApS og René Schröter A/S (advokat Peter Heide Wessel, Vejle)

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2008-0016965 (Erik P. Bentzen, Helle Bøjen Larsen, Kaj Kjærsgaard) 15. december 2009

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2008-0016965 (Erik P. Bentzen, Helle Bøjen Larsen, Kaj Kjærsgaard) 15. december 2009 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2008-0016965 (Erik P. Bentzen, Helle Bøjen Larsen, Kaj Kjærsgaard) 15. december 2009 K E N D E L S E Sahva A/S (advokat Tina Braad, Århus) mod Odense Kommune (advokat Peter

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0024941 (Kirsten Thorup) 22. september 2011

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0024941 (Kirsten Thorup) 22. september 2011 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0024941 (Kirsten Thorup) 22. september 2011 K E N D E L S E Kirkebjerg A/S (advokat Emil Baumann Geist, Roskilde) mod Universitets- og Bygningsstyrelsen (Kammeradvokaten

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Katja Høegh, Vibeke Steenberg, Kent Petersen) 6. april 2010

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Katja Høegh, Vibeke Steenberg, Kent Petersen) 6. april 2010 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0021423 (Katja Høegh, Vibeke Steenberg, Kent Petersen) 6. april 2010 K E N D E L S E Triona AB (advokat Stig Evers Kalsmose-Hjelmborg, København) mod Vejdirektoratet (Kammeradvokaten

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2008-0017680 (Erik P. Bentzen, Trine Heidemann Garde, Thomas Grønkær) 10. marts 2009

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2008-0017680 (Erik P. Bentzen, Trine Heidemann Garde, Thomas Grønkær) 10. marts 2009 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2008-0017680 (Erik P. Bentzen, Trine Heidemann Garde, Thomas Grønkær) 10. marts 2009 K E N D E L S E Munkebjerg Hotel A/S (selv) mod Økonomistyrelsen (Kammeradvokaten ved advokat

Læs mere

Miljødata samlet ét sted - Danmarks Miljøportal

Miljødata samlet ét sted - Danmarks Miljøportal Miljødata samlet ét sted - Danmarks Miljøportal 2 Dagens program Velkomst + Præsentation af mødedeltager Noter jeres oplysninger Præsentation af Danmarks Arealinformation Brug af Danmarks Arealinformation

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0022788 (Michael Ellehauge, Helle Bøjen Larsen, Michael Jacobsen) 30. maj 2011

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0022788 (Michael Ellehauge, Helle Bøjen Larsen, Michael Jacobsen) 30. maj 2011 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0022788 (Michael Ellehauge, Helle Bøjen Larsen, Michael Jacobsen) 30. maj 2011 K E N D E L S E Konsortiet Rosendahls, Schultz Grafisk A/S og Rosendahls A/S print-design-media

Læs mere

Udbud af markedsføringsindsats for Grøn Boligkontrakt

Udbud af markedsføringsindsats for Grøn Boligkontrakt Udbud af markedsføringsindsats for Grøn Boligkontrakt Besvarelse af spørgsmål til udbudsbekendtgørelse 2013/S 220-383535 Energistyrelsen har modtaget en række spørgsmål til udbud af markedsføringsindsats

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2012-0033163 (Poul Holm, Erik Bøgward Christiansen) 10. juni 2013

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2012-0033163 (Poul Holm, Erik Bøgward Christiansen) 10. juni 2013 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2012-0033163 (Poul Holm, Erik Bøgward Christiansen) 10. juni 2013 K E N D E L S E Berotech A/S (advokat Tina Braad, Aarhus) mod Provas Haderslev Spildevand A/S (advokat Lars

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0025100 (Katja Høegh, Lars Tolstrup) 24. oktober 2011

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0025100 (Katja Høegh, Lars Tolstrup) 24. oktober 2011 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0025100 (Katja Høegh, Lars Tolstrup) 24. oktober 2011 K E N D E L S E Kinnarps A/S (advokat Povl Nick Bronstein, København) mod VUC Sønderjylland (advokat Erik Hørlyck,

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0025720 (Niels Feilberg Jørgensen, Lars Peter Tolstrup) 9. oktober 2012

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0025720 (Niels Feilberg Jørgensen, Lars Peter Tolstrup) 9. oktober 2012 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0025720 (Niels Feilberg Jørgensen, Lars Peter Tolstrup) 9. oktober 2012 K E N D E L S E Krüger A/S (advokat John Adamsen, Surrey, England) mod Sorø Vand A/S (advokat Martin

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Kirsten Thorup, Knud Erik Busk, Vibeke Steenberg) 29. september 2009

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Kirsten Thorup, Knud Erik Busk, Vibeke Steenberg) 29. september 2009 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2009-0019477 (Kirsten Thorup, Knud Erik Busk, Vibeke Steenberg) 29. september 2009 K E N D E L S E Lekolar A/S (selv) mod Sydjysk Kommuneindkøb (selv) Ved udbudsbekendtgørelse

Læs mere

Prækvalifikationsbetingelser. Aarhus Kommune. Udbudsbekendtgørelsens nummer: 2016/S Udbud med forhandling

Prækvalifikationsbetingelser. Aarhus Kommune. Udbudsbekendtgørelsens nummer: 2016/S Udbud med forhandling Prækvalifikationsbetingelser Udbudsbekendtgørelsens nummer: 2016/S 242-441803 Udbud med forhandling Aarhus Kommune Levering af uddannelsesrettede forløb for aktivitetsparate og uddannelsesparate unge -

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0023305 (Michael Kistrup, Trine Heidemann Garde, Niels Sørensen) 24. juni 2011

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0023305 (Michael Kistrup, Trine Heidemann Garde, Niels Sørensen) 24. juni 2011 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0023305 (Michael Kistrup, Trine Heidemann Garde, Niels Sørensen) 24. juni 2011 K E N D E L S E Hotel Crowne Plaza Copenhagen Towers A/S (advokat Kenneth Gudmundsson, Kastrup)

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (H.P. Rosenmeier, Kaj Kjærsgaard, Helle Bøjen Larsen)

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (H.P. Rosenmeier, Kaj Kjærsgaard, Helle Bøjen Larsen) Klagenævnet for Udbud J.nr.: 01-213.807 (H.P. Rosenmeier, Kaj Kjærsgaard, Helle Bøjen Larsen) 22. marts 2002 K E N D E L S E Johs. Sørensen & Sønner Århus A/S (advokat Lars Grøngaard, Århus) mod Århus

Læs mere