EVALUERINGSRAPPORT FOR PROJEKT MENING & MESTRING

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "EVALUERINGSRAPPORT FOR PROJEKT MENING & MESTRING"

Transkript

1 1 EVALUERINGSRAPPORT FOR PROJEKT MENING & MESTRING Muskelsvindfonden / RehabiliteringsCenter for Muskelsvind GENEREL BESKRIVELSE AF PROJEKT MENING OG MESTRING BAGGRUND Danske Handicaporganisationer (DH) har indbudt medlemsorganisationer til at deltage i et projekt for personer, der har kognitive vanskeligheder som en del af deres diagnose. Ni organisationer har valgt at deltage: Muskelsvindfonden/RehabiliteringsCenter for Muskelsvind (RCFM), Spastikerforeningen, Epilepsiforeningen, Hjerneskadeforeningen, Landsforeningen Autisme, Landsforeningen LEV, ADHD-foreningen, Parkinsonforeningen og Hjernesagen. FORMÅL Projektets overordnede formål er at få borgere med kognitive funktionsnedsættelser ind på arbejdsmarkedet eller fastholdt på arbejdsmarkedet. Der skal udvikles og afprøves en systematisk og metodisk tilgang, der bygger på vidensbaseret rådgivning. Udgangspunktet skal tages i psykoedukation som metode. Projektet samarbejder med jobcentre i fire kommuner: Frederiksberg, Odsherred, Aalborg og Esbjerg. PSYKOEDUKATION Begrebet psykoedukation er i projektbeskrivelsen beskrevet således: Psykoedukation er med udgangspunkt i en neuropsykologisk udredning (eller anden dokumentation) - en systematisk dialog/samtale med borgeren, som har til formål at give borgeren viden om egen funktionsnedsættelse. Borgeren får gennem individuel rådgivning og samtale udviklet en personlig funktionsprofil, som bidrag til at forstå og mestre egne styrker og svagheder. Begrebet psykoedukation dækker ikke over én bestemt metode, men er nærmere en tilgang eller en proces, hvor borgeren (alene eller med støtte) tilegner sig strategier til bedre at erkende, forstå og mestre sit handicap og kognitive funktionsnedsættelse. De enkelte handicaporganisationer udvikler psykoedukationsforløb, som de vurderer relevante for deres specifikke målgruppe. Der er således ikke tale om et ensartet tilbud til alle i projektet men om en model, hvor rammerne i form af for- og hovedforløb er udstukket, men hvor hver enkelt organisation definerer indholdet. Metoden udvikles og justeres undervejs i projektperioden og viden og erfaringerne, der indhentes undervejs, medvirker til at udvikle en metode, der tilgodeser så mange som muligt. HANDICAPORGANISATIONERNES RÅDGIVNINGSTEAM (HRT) Handicaporganisationernes Rådgivningsteam består af medarbejdere fra hver af de deltagende handicaporganisationer. HRT skal bl.a. samarbejde med jobcentrene omkring vidensdeling og identifikation af borgere. Endvidere skal HRT udvikle psykodeukationsforløbene, opsamle og formidle viden. HRT kan også henvise borgere til projektet.

2 2 TIDSFORLØB Projektperioden løber over tre år i perioden EVALUERING Projektet bliver evalueret af KORA Det Nationale Institut for Kommuner og Regioners Analyse og Forskning. Læs mere om projektet på RCFM S PSYKOEDUKATIONSFORLØB RCFMs psykoedukationsforløb indledes ifølge en udarbejdet Forløbsbeskrivelse med et for-forløb med henblik på undersøgelse og vurdering af funktionsniveau samt afklaring af, hvorvidt borgerens kognitive vanskeligheder har indflydelse på arbejdsmarkedstilknytningen. Endvidere en afklaring af borgerens forestillinger om beskæftigelsesmuligheder. Hovedforløb indbefatter Afdækning af generelle problemstillinger og plan for indsats herunder Konsulentrapport i samarbejde med hver enkelt deltager udført af fysioterapeut og ergoterapeut fra RCFM Gruppebaserede temadage for alle deltagere samt pårørende, hvor kognitive vanskeligheder og mestringsstrategier er gennemgående temaer Samarbejde med og møder i jobcentre og på arbejdspladser Tilskyndelse til at få udarbejdet neuropsykologiske vurderinger Afprøvning af mestringsstrategier herunder Individuel telefonkontakt mellem deltager og RCFMs HRT-konsulent og rådgivning med henblik på afdækning af ressourcer og begrænsninger, beskrivelse af dagligdag, vurdering af kompensationsbehov, undervisning om mestring, drøftelse af udfordringer, planlægning af forløb og erkendelse af funktionsniveau Midtvejsevaluering Afprøvning af reviderede mestringsstrategier Afslutning af prøveperiode / forankring RESULTATER DELTAGERNE RCFM har haft fire deltagere i alderen år fra to forskellige kommuner med i projektet. Jobcentrene har ikke henvist borgere til RCFM, og deltagere er derfor alle visiteret til projektet efter indstilling fra RCFM. Alle har diagnosen Dystrophia myotonica type 1. Læs mere på om diagnosen på Ved projektstart gjorde følgende sig gældende:

3 3 Deltager A: beskæftiget i fleksjob 15 timer om ugen. Henvist til RCFM i Har ved projektstart sidst haft kontakt til RCFM i Indledende mål: at beholde sit fleksjob. Deltager B: uden arbejde, modtager arbejdsmarkedsydelse. Henvist til RCFM i Har ved projektstart sidst haft kontakt til RCFM i Indledende mål: uddannelse. Deltager C: uden arbejde, uden offentlig forsørgelse. Henvist til RCFM i Har ved projektstart sidst haft kontakt til RCFM i Indledende mål: at få bevilget fleksjob. Deltager D: uden arbejde, uden offentlig forsørgelse. Henvist til RCFM i Har ved projektstart sidst haft kontakt til RCFM i Indledende mål: at få bevilget fleksjob. PSYKOEDUKATIONSFORLØB Alle deltagere i RCFMs psykoedukationsforløb har fået udarbejdet konsulentrapport og har deltaget i minimum én temadag i Odense. Alle deltagere har været i jævnlig/hyppig kontakt med HRT-konsulenten, og ved alle har der har været deltagelse fra HRT i møder med jobcentrene. Tre af deltagerne har deltaget i skype-samtaler. Alle har deltaget i afsluttende, individuel samtale. Der er i projektperioden udarbejdet neuropsykologisk udredning ved tre deltagere og neurologisk udredning ved den sidste deltager. Metoder anvendt i projektet: Relations arbejde Samtale som værktøj Fokusgruppeinterview med henblik på lokalisering af vanskeligheder i dagligdagen Narrative fortællinger om egne oplevelser Sparring om oplevelser, reaktioner, handlinger, udfordringer, tanker Afklaring af behov for iværksættelse af nye mestringsstrategier Fokus på erkendelse fx af behovet for pauser og meget søvn, ændret funktionsevne pga. sygdomsprogression Lister med beskrivelse af ressourcer/vanskeligheder Konkrete opgaver fx at sætte vækkeur på forskellige tidlængder for at undersøge, hvor meget søvn, der er mest effektfuldt Registrering af fx arbejdstid, søvn, træning, huslige gøremål Viden via undervisning om blandt andet kognition, ressourcer, skåbebehov, mestringsstrategier Vidensdeling mellem borgere Inddragelse af pårørende (søster, mor, kæreste, veninde) App s til fx at huske aftaler Fokus på omgivelser (transport til og fra arbejde, boligforhold, familieforhold) Gennemgang af neurologisk test Skype-samtaler mellem borger, neuropsykolog og RCFMs HRT-konsulent. SAMARBEJDSPARTNERE Antallet af samarbejdspartnere i jobcentrene, der har været involveret i projektperioden (som er bekendt af HRT-konsulenten) vedrørende de fire deltagere er henholdsvis 3, 5, 8 og 12 personer.

4 4 Antallet af kontakter ( , breve, telefonkontakter) fra HRT-konsulenten til deltagerne har været henholdsvis 26, 50, 52 og 55 kontakter. Antallet af kontakter fra deltagerne til HRT-konsulenten har været henholdsvis 7, 22, 23 og 23 kontakter. Antallet af kontakter fra HRT-konsulenten til jobcentermedarbejdere har været henholdsvis (i parentes er nævnt antal kontakter inden den relevante sagsbehandler/jobkonsulent er fundet) 26 (17), 28 (5), 28 (19) og 29 (23) kontakter. Antallet af kontakter fra jobcentermedarbejdere til HRT-konsulenten har været henholdsvis (i parentes er nævnt antal kontakter inden den relevante sagsbehandler/jobkonsulent er fundet) 13 (4), 17 (12), 17 (12) og 28 (5) kontakter. Øvrige samarbejdspartnere har været pårørende til deltagerne, neuropsykolog, speciallæge, medarbejdere på et arbejdssted og to afprøvningssteder samt medarbejdere i RCFM. TIDSREGISTRERING Kontakt til sagsbehandler i jobcentret i forhold til deltager A blev etableret inden for tre uger. For de øvrige deltagere er der gået henholdsvis 5 måneder, 6½ måned og 8½ måned fra første kontakt til jobcentret, til den handlende sagsbehandler/jobkonsulent var fundet. Tidsforbrug for RCFMs HRT-konsulent sammenlagt i hele projektperioden er anslået til: Indirekte projektindhold: (Projektudvikling, udarbejdelse af undervisningsmateriale, psykoedukationsforløbsbeskrivelse, HRT-møder, undervisning på jobcentre, administrative opgaver, evaluering mv): 10 uger på fuld tid. Direkte borgerrelaterede indhold (Samtaler, møder, psykoedukationsforløb, konsulentrapporter, logbøger, temadage mv): 9 uger på fuld tid. Endvidere tidsforbrug for øvrige RCFM konsulenter (to psykologer, to socialrådgivere, en fysioterapeut, en udviklingskonsulent) samt for ekstern neuropsykolog. AFKLARINGSFORLØB Én deltager har i projektperioden fået ændret fleks-timetal fra 15 til 10 timer om ugen. Der stiles sandsynligvis mod ansøgning af førtidspension. Tre deltagere er fortsat i gang med afklaringsforløb. To af disse sandsynligvis med henblik på ansøgning om fleksjob og én person sandsynligvis med henblik på ansøgning af førtidspension.

5 5 EVALUERING AF PROJEKTFORLØBET FOR DELTAGERE VISITERET AF RCFM KONTAKT TIL SYSTEMET Som borger med kognitive vanskeligheder i form af eksempelvis manglende overblik, hukommelses- og koncentrationsbesvær og manglende initiativ har det været forbundet med meget stor frustration, at indgangen til jobcentret for tre ud af fire deltagere har været både uoverskuelig og voldsomt tidskrævende. Alle deltagerne giver udtryk for, at de ikke ville have fået etableret kontakten, hvis de ikke havde fået støtte til dette fra HRT-konsulenten. PSYKOEDUKATIONSFORLØB Det har været nødvendigt at ændre på praksis i forhold til den skitserede Forløbsbeskrivelse. Den primære årsag har været, at opstart af de individuelle forløb har været langt mere tidskrævende end forventet. Det har således ikke været muligt at iværksætte eksempelvis afprøvning af mestringsstrategier og afholde midtvejsevaluering på de forventede tidspunkter. Det har derfor været nødvendigt ændre forløbene til i højere grad at foregå individuelt og at udvide tilbuddet til at indbefatte samtaler via Skype mellem deltager, neuropsykolog og HRT-konsulent. Hyppigheden af kontakter har i væsentlig grad overskredet det forventede. Individuelle forløb Deltagerne har haft stort behov for individuel kontakt i form af rådgivning og deltagelse i møder med jobcenter/arbejdsplads. Der har været behov for at støtte deltagerne i forsøg på at etablere kontakter, få overblik, drøfte muligheder, definere skånebehov, drøfte mestringsstrategier mm. Gruppebaserede forløb De gruppebaserede forløb i form af temadage har fokuseret på viden om kognitive vanskeligheder og mestringsstrategier. Det har været en stor udfordring for flere af deltagerne at komme til Odense, hvor det gruppebaserede forløb fandt sted, på grund af manglende overblik og erfaringer i brug af kollektiv trafik. For de af deltagerne, som ikke tidligere har mødt andre med samme diagnose, har det været gavnligt at tale med personer med lignende problematikker. For de af deltagerne, som tidligere har mødt andre med samme diagnose, har dette møde haft mindre betydning. AFKLARINGSFORLØB Personer med en progressiv diagnose mister vedvarende færdigheder. Med diagnosen Dystrophia myotonica er dette gældende såvel på det motoriske som det kognitive plan. Deltagerne kan have svært ved at give udtryk for, hvor deres grænser går og risikerer derfor at blive presset ud over grænserne for deres ydeevne. Dette har specielt to af deltagerne oplevet. Sygdomsprogressionen taget i betragtning kan det synes formålsløst at blive presset til at udrette sit yderste, da funktionsniveauet med sikkerhed vil være ringere inden for en overskuelig fremtid. Arbejdsevnen kan ved en person med denne diagnose ikke forbedres højst kan der arbejdes med mestringsstrategier, der muliggør beskæftigelse under hensyntagen til særlige udfordringer. Dystrophia myotonica kan også påvirke ansigtsmuskulaturen, hvilket kan få konsekvenser for omgivelsernes opfattelse af personen. Særligt to af deltagerne har oplevet at blive opfattet som afvisende, uinteresserede eller påvirkede af alkohol. Også beskrivelse af eget funktionsniveau og af kompensationsbehov kan være vanskeligt for en person med kognitive vanskeligheder. Det har for alle

6 6 deltagerne været vanskeligt at give udtryk for, hvad de magter, og de er flere gange blevet opfattet som modstræbende, dovne eller ikke samarbejdsvillige. Projektperioden har vist et stort behov for at få tilført specialistviden til fagpersoner om de specifikke diagnoser, kognitive vanskeligheder og skånebehov. Selv om disse har været beskrevet i såvel neuropsykologiske vurderinger som i RCFMs konsulentrapporter, har der under afklaringsforløbene ikke altid været opmærksom på det uhensigtsmæssige ved at afprøve netop disse borgere i et forløb med stadigt stigende arbejdspres. ARBEJDSLIV/DET HELE LIV Projekt Mening & Mestring er beskrevet med henblik på at forbedre muligheden for at komme ind på arbejdsmarkedet eller at forblive på arbejdsmarkedet. Imidlertid er arbejdslivet tæt forbundet med personens øvrige liv. Der er derfor stort behov for at inddrage øvrige forhold. Én deltager bruger eksempelvis uforholdsmæssigt meget energi på at komme til og fra arbejde, hvilket har indflydelse på arbejdsevnen. Én deltager har gavnlig effekt af fysisk træning, men magter det ikke, når arbejdsevnen skal afprøves til det maksimale. Én deltager er familiemæssigt belastet af anden person med nedsat funktionsevne i familien, hvilket der ikke i tilstrækkelig grad bliver taget hensyn til, når det skal vurderes, hvilken ydeevne der kan præsteres i afklaringsforløbet. Arbejdsevnen og det øvrige liv hænger uadskilleligt sammen med, men det er forhold, som deltagerene ikke oplever, at der i tilstrækkelig grad tages hensyn til. OPHOLD I VENTEVÆRELSET Ventetid har været et gennemgående tema for deltagerne i RCFMs målgruppe. I Mening & Mestrings projektbeskrivelse er et psykoedukationsforløb skitseret til at vare i 4-6 måneder. Dette har ikke været en realistisk tidsramme idet kontakten til den sagsbehandler/jobkonsulent, som skulle iværksætte en afklaring, har varet helt op til 8½ måned. Herefter er en afprøvningsperiode igangsat, men for ingen af deltagerne er der i skrivende stund fundet en endelig afklaring på deres beskæftigelsesmæssige status på trods af, at de alle blev visiteret til projektet i februar/marts Usikkerheden og den manglende mulighed for at gennemskue, hvor lang ventetiden vil være, hvad formål med den enkelte afprøvning/praktik er, om ferie kan indgå som en del af afprøvningen og hvor lang tid, der kan forventes at gå, inden en endelig afklaring er tilvejebragt, er en yderst stressende og frustrerende faktor i hverdagen. KONKLUSIONER OG PERSPEKTIVERING Personer med muskelsvind (herunder Dystrophia myotonica) kan vælge at blive visiteret til RCFM, hvor de efter ønske kan være tilknyttet livslangt. I RCFM arbejdes der dels individuelt i samarbejde mellem en borger, dennes familie og lokale samarbejdspartnere og dels gruppebaseret på kurser for de involverede parter. Der er således lang tradition for at yde en rehabiliterende indsats, som også indebærer undervisning, rådgivning og samtaler med henblik på viden, forståelse, erkendelse og mestring. Psykoedukation er derfor ikke et nyt tiltag men rettere en ny betegnelse for forhold, som i høj grad finder sted i forvejen. Alle deltagerne havde før projektets start haft kontakt til og samarbejde med RCFM. Sigtet i projekt Mening & Mestring har været at forbedre den enkelte borgers beskæftigelsesmuligheder ved brug af psykoedukation som metode. Med fokus på den enkelte person i stedet for at fokusere på personen i samspil med sine omgivelser, antydes det, at det er den enkelte person, der er problemet. Erfaringerne i RCFM efter deltagelse i projektet viser, at udfordringerne i høj grad har været på

7 7 systemniveau frem for på individniveau. Deltagerne giver alle udtryk for, at de har været meget glade for at deltage i projektet. De har fået større indsigt i eget funktionsniveau og er blevet mere bevidste om deres skånebehov. Motivationen til at deltage i projektet og til at komme i arbejde har for alle deltageres vedkommende været stor. Der har imidlertid været mange frustrationer forbundet med deltagelse i projektet på systemniveau i form af lange ventetider, mange samarbejdspartnere og uoplyste formål med en konkret afprøvning. Deltagelse i projekt Mening & Mestring har vist, at indsatsen for at få personer med Dystrophia myotonica i beskæftigelse eller fastholdt i beskæftigelse kræver hyppig, intensiv og håndholdt kontakt, med mindre der lokalt er en klar procedure for og kendskab til, hvordan der kan støttes op om kompensation i forhold til de særlige behov, den kognitiv funktionsnedsættelse medfører. Da der er tale om en progressiv diagnose, er der ikke mulighed for at udvikle arbejdsevnen, og langvarige afklaringsforløb vil ikke give et stabilt billede af arbejdsevnen. I løbet af projektperioden er der således to af deltagerne, der ikke længere vil være i stand til at varetage et arbejde. Sagsbehandlingstiden i jobcentrene har for flere af borgerne været meget langvarig, og der har været behov for hyppige og gentagne kontakter til jobcentret, før afprøvning er blevet iværksat. Dette er ud over at være en menneskelig belastning også en ressourcemæssig belastning. En mere smidig og målrettet indsats vil givetvis være såvel en menneskelig som en samfundsøkonomisk gevinst. Der er behov for afklaring af, hvordan tilkendegivelser fra personer med kognitive vanskeligheder om eksempelvis egne kompetencer, mental udtrætning, særlige hensyn, mestring og arbejdsevne skal forstås, så hyppige misforståelser kan undgås. Det vil fortsat være vanskeligt for personerne selv at formidle dette, og der ligger derfor et stor ansvar på omgivelsernes evne til at forstå og handle ud fra den viden. Når de kognitive vanskeligheder samtidig kombineres med øvrige funktionsnedsættelser eksempelvis fysisk udtrætning, læsevanskeligheder og bevægeindskrænkning, bliver behovet for specialistviden afgørende. December 2016 Ann-Lisbeth Højberg

Projekt "Flere i arbejde med kognitive funktionsnedsættelser - et metodeudviklingsprojekt"

Projekt Flere i arbejde med kognitive funktionsnedsættelser - et metodeudviklingsprojekt Sag 2-2014-00049 Dok. 154902/kwk Projekt "Flere i arbejde med kognitive funktionsnedsættelser - et metodeudviklingsprojekt" Indhold Baggrund og formål med projektet... 1 Baggrund... 1 Formål... 2 Mål i

Læs mere

Mening og mestring. Jette Myglegaard & Isabella Nastassja Kaufmann. Jette Myglegaard, ADHD-foreningen

Mening og mestring. Jette Myglegaard & Isabella Nastassja Kaufmann. Jette Myglegaard, ADHD-foreningen Mening og mestring Jette Myglegaard & Isabella Nastassja Kaufmann Sådan vil vi gøre Gennemgang af projektet v/ Jette Sådan har jeg oplevet det v/ Isabella Erfaringer og mit bedste råd v/ Jette Tid til

Læs mere

En sammenhængende indsats for. langvarige modtagere af offentlig forsørgelse

En sammenhængende indsats for. langvarige modtagere af offentlig forsørgelse En sammenhængende indsats for langvarige modtagere af offentlig forsørgelse 2015-2016 1 Strategi i forhold til at langvarige modtagere af offentlig forsørgelse skal have en tværfaglig og sammenhængende

Læs mere

EN HJERNERYSTELSE, DER VARER VED

EN HJERNERYSTELSE, DER VARER VED EN HJERNERYSTELSE, DER VARER VED En undersøgelse af effekten af et rehabiliteringsforløb for personer, der lider af postcommotionelt syndrom Projektet er gennemført i perioden 1. januar 2012 19. august

Læs mere

Snitflader i systemet Borgeren i orkanens øje. RehabiliteringsCenter for Muskelsvind 2

Snitflader i systemet Borgeren i orkanens øje. RehabiliteringsCenter for Muskelsvind 2 Snitflader i systemet Borgeren i orkanens øje 2 Et rehabiliterings forløb (Borg) 3 Er det rådhuset? Den silo-opdelte kommune Samarbejde Muskelsvind griber ind i så mange sider af brugerens tilværelse,

Læs mere

Praksiserfaringer fra mestringsgrupper

Praksiserfaringer fra mestringsgrupper Praksiserfaringer fra mestringsgrupper Fokus på unge og voksne med ADHD Torsdag den 16. maj 2019 Korsør Tine Hedegaard, ADHD-foreningen Program Hvordan arbejder vi med mestring i ADHD-foreningen? Tre mestringsforløb:

Læs mere

RESSOURCE KONSULENTER

RESSOURCE KONSULENTER RESSOURCE KONSULENTER Projekt sundhed på arbejdsmarked Formål med projektet Projektets overordnede formål er at borgere som er sygdomsramte pga stress, angst, depression vender tilbage på arbejdsmarkedet

Læs mere

En sammenhængende indsats for. langvarige modtagere af offentlig forsørgelse 2015-2016

En sammenhængende indsats for. langvarige modtagere af offentlig forsørgelse 2015-2016 En sammenhængende indsats for langvarige modtagere af offentlig forsørgelse 2015-2016 1 Strategi i forhold til at langvarige modtagere af offentlig forsørgelse skal have en tværfaglig og sammenhængende

Læs mere

Præsentation af problemet. Hvorfor arbejder organisationer med problemet? Indholdet af forslaget

Præsentation af problemet. Hvorfor arbejder organisationer med problemet? Indholdet af forslaget Dokument oprettet 19-08-2009 Sag 09/693 Dok. 9195/09 MER/ck Baggrundsnotat til forslag fra HK, Dansk Socialrådgiverforening (DS) og Danske Handicaporganisationer (DH) om udviklings- og rehabiliteringsindsats

Læs mere

Socialafdelingen oplever, at der ofte er udfordringer i at sikre sammenhænge i overgange i forhold til unges uddannelse (15-25 årige).

Socialafdelingen oplever, at der ofte er udfordringer i at sikre sammenhænge i overgange i forhold til unges uddannelse (15-25 årige). Bilag 2 initiativer på Arbejdsmarkeds- og Uddannelsesudvalgets område Initiativ Sikre sammenhæng i overgange Forankring Arbejdsmarkeds- og Uddannelsesudvalget Udfordring Hvad ønsker man at forandre og

Læs mere

I regeringens handleplan omkring sygemeldte fra juni 2008 er et af indsatsområderne tidlig indsats.

I regeringens handleplan omkring sygemeldte fra juni 2008 er et af indsatsområderne tidlig indsats. Projekt: Hurtigere afklaring af sygemeldte med bevægeapparatslidelser og et tilbud om behandling I regeringens handleplan omkring sygemeldte fra juni 28 er et af indsatsområderne tidlig indsats. Citat

Læs mere

Hjerneskadecentret Det Fleksible Tilbud

Hjerneskadecentret Det Fleksible Tilbud Hjerneskadecentret Det Fleksible Tilbud Hjerneskadecentrets Fleksible Tilbud MÅLGRUPPE Personer over 18 år i den erhvervsaktive alder, der har pådraget sig en hjerneskade som ung eller voksen, og som følge

Læs mere

Kvalitetsstandarder Aktivitet og Træning Skanderborg Kommune

Kvalitetsstandarder Aktivitet og Træning Skanderborg Kommune - Kvalitetsstandarder Aktivitet og Træning 2017 Skanderborg Kommune Indhold Kvalitetsstandard - Vedligeholdelsestræning... 4 Kvalitetsstandard - Genoptræning... 6 Klageadgang... 8 Kvalitetsstandarder for

Læs mere

Klar-Parat-Start PROJEKTMEDARBEJDER SØGES. Baggrund

Klar-Parat-Start PROJEKTMEDARBEJDER SØGES. Baggrund PROJEKTMEDARBEJDER SØGES Klar-Parat-Start Her kan du læse mere om projektet Klar-Parat-Start, og de aktiviteter vi ønsker at gennemføre med projektet, samt de områder vi ønsker at få afsøgt gennem projektperioden

Læs mere

Kvalitetsstandarder for Genoptræning efter Serviceloven 86 stk. 1

Kvalitetsstandarder for Genoptræning efter Serviceloven 86 stk. 1 Kvalitetsstandarder for Genoptræning efter Serviceloven 86 stk. 1 Målgruppe Ældre borgere, der efter sygdom/almen svækkelse uden forudgående hospitalsindlæggelse er midlertidigt svækkede. Udover denne

Læs mere

Alle har ret til et arbejdsliv Beskæftigelsesrettet hjerneskaderehabilitering

Alle har ret til et arbejdsliv Beskæftigelsesrettet hjerneskaderehabilitering Alle har ret til et arbejdsliv Beskæftigelsesrettet hjerneskaderehabilitering Når livet slår en kolbøtte Det har været et langt sejt træk, men jeg er på rette vej - og det havde jeg ikke været uden HKI

Læs mere

I projektet har der været fokus på individuelle tilrettelagte forløb for unge sygemeldte.

I projektet har der været fokus på individuelle tilrettelagte forløb for unge sygemeldte. NOTAT Møllebjergvej 4 433 Hvalsø F 4646 4615 Tove Wetche Jobcenter, Team SDP D 4664 E towe@lejre.dk Dato: 6. juni 213 J.nr.: 13/99 Evalueringsrapport for LBR projekt Beskæftigelses-/uddannelsesindsats

Læs mere

Nye reformer - nye løsninger

Nye reformer - nye løsninger Nye reformer - nye løsninger Førtidspension og fleksjobreform i korte træk Den grundlæggende intention bag den nye førtidspensions og fleksjobreform er at komme væk fra et system, hvor borgeren får tilkendt

Læs mere

Special- rådgivningen

Special- rådgivningen Special- rådgivningen Råd- og vejledningsforløb til forældre til børn og unge med nedsat fysisk og psykisk funktionsevne jf. serviceloven 11 stk. 7 og 8. Hvad er specialrådgivningen? Formålet med dette

Læs mere

Analyse af konkrete sager der har været behandlet i de kommunale rehabiliteringsteam

Analyse af konkrete sager der har været behandlet i de kommunale rehabiliteringsteam N O T A T Januar 2018 Analyse af konkrete sager der har været behandlet i de kommunale rehabiliteringsteam Indledning STAR har gennemført en analyse af 78 konkrete sager, med henblik på at belyse kommunernes

Læs mere

Vejledning om dokumentationskravet ved behandling af sager, hvor det er åbenbart formålsløst at udvikle arbejdsevnen

Vejledning om dokumentationskravet ved behandling af sager, hvor det er åbenbart formålsløst at udvikle arbejdsevnen Ministeriet for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale Forhold Dato: 11. september 2014 Vejledning om dokumentationskravet ved behandling af sager, hvor det er åbenbart formålsløst at udvikle arbejdsevnen

Læs mere

Implementering af Hjørring Kommunes Handicappolitik Arbejdsmarkedsforvaltningens handleplaner

Implementering af Hjørring Kommunes Handicappolitik Arbejdsmarkedsforvaltningens handleplaner Forslag til Handleplaner 2017 & 2018 Implementering af Hjørring Kommunes Handicappolitik Arbejdsmarkedsforvaltningens handleplaner Indledning Byrådet i Hjørring Kommune vedtog februar 2012 en Handicappolitik.

Læs mere

Kvalitetsstandarder Aktivitet og Træning Skanderborg Kommune

Kvalitetsstandarder Aktivitet og Træning Skanderborg Kommune Kvalitetsstandarder Aktivitet og Træning 2016 Skanderborg Kommune Indhold Kvalitetsstandard - Vedligeholdelsestræning... 4 Kvalitetsstandard - Aktiverende og forebyggende aktiviteter... 6 Kvalitetsstandard

Læs mere

Afklaringsforløb og støtte-/mentorordning Sen-hjerneskadeområdet

Afklaringsforløb og støtte-/mentorordning Sen-hjerneskadeområdet BILAG 1 Afklaringsforløb og støtte-/mentorordning Sen-hjerneskadeområdet Målgruppen Målgruppen består af personer i alderen 18 til 65 år, som pga. senhjerneskade har ret og pligt til et tilbud efter Lov

Læs mere

+ RESURSE ApS. Ansøgning om LBR projekt. Metodeudvikling til håndtering af borgere på ledighedsydelse

+ RESURSE ApS. Ansøgning om LBR projekt. Metodeudvikling til håndtering af borgere på ledighedsydelse Ansøgning om LBR projekt Metodeudvikling til håndtering af borgere på ledighedsydelse Formål Projektets overordnede ide og mål er at få afprøvet en virksomhedsrettet model der kan være medvirkende til

Læs mere

Kvalitetsstandard for voksenspecialundervisning

Kvalitetsstandard for voksenspecialundervisning Kvalitetsstandard for voksenspecialundervisning - VSU Udarbejdet af: Job og Aktiv Dato: 1. oktober 2012 Sagsid.: std Version nr.: 6 Kvalitetsstandard for Område Specialundervisning for voksne Kompenserende

Læs mere

Opfølgning på tværsektoriel rehabiliteringsindsats og organisering af ressourceforløb

Opfølgning på tværsektoriel rehabiliteringsindsats og organisering af ressourceforløb Opfølgning på tværsektoriel rehabiliteringsindsats og organisering af ressourceforløb Erhvervs- og beskæftigelsesudvalget 12 juni 2018 www.ballerup.dk Ressourceforløb jf. Førtidspensions- og Fleksjobreformen

Læs mere

Ansøgningskema. Projektets succeskriterier. Come-Back ApS Odense C. Mette Stryhn. Job- og sundhedsmentor

Ansøgningskema. Projektets succeskriterier. Come-Back ApS Odense C. Mette Stryhn. Job- og sundhedsmentor Ansøgningskema Ansøger Come-Back ApS Adresse Falen 24 Post nr. / By 5000 Odense C Telefonnummer 28 10 80 53 Email Kontaktperson Projekttitel Projektresumé ms@come-back.dk Mette Stryhn Job- og sundhedsmentor

Læs mere

1. De organisatoriske rammer og administrative arbejdsgange

1. De organisatoriske rammer og administrative arbejdsgange Førtidspensionsreformen 2013 V/Lektor Pernille Lykke Dalmar, UC Syddanmark. - En kort gennemgang af det fremsatte lovforslag, med et overblik over de centrale begreber, og hvad de dækker over. Indhold:

Læs mere

Kvalitetsstandard Træning

Kvalitetsstandard Træning Kvalitetsstandard Træning Fanø Kommune Vedtaget i Fanø byråd den (dato) Indhold 1.0 Lovgrundlag...3 2.0 Formål...3 3.0 Hvordan søges om træning?...4 3.1 Sagsbehandlingstid og iværksættelse...4 3.2 Klageadgang...4

Læs mere

Henvendelse. Jobcenter Socialforvaltning Hjerneskadekoordinator Kommunale terapeuter Pårørende Egen læge

Henvendelse. Jobcenter Socialforvaltning Hjerneskadekoordinator Kommunale terapeuter Pårørende Egen læge Henvendelse Jobcenter Socialforvaltning Hjerneskadekoordinator Kommunale terapeuter Pårørende Egen læge Forventningsafstemning Med den bevilligende instans, jobcenter eller socialforvaltning. Telefonsamtale

Læs mere

Udvikling af systematiske rehabiliteringsforløb i Odense kommune, ÆHF

Udvikling af systematiske rehabiliteringsforløb i Odense kommune, ÆHF Udvikling af systematiske rehabiliteringsforløb i Odense kommune, ÆHF Rehabiliteringskonference 30. oktober 2013 på Nyborg Strand V. Specialkonsulent Puk-Maria Holmgaard, Odense kommune, ÆHF 1 Ældre- og

Læs mere

Lovens rammer for voksne med psykisk sygdom tirsdag d.3.september 2013

Lovens rammer for voksne med psykisk sygdom tirsdag d.3.september 2013 Handicapkonsulent Region Sjælland, PsykInfo Lovens rammer for voksne med psykisk sygdom tirsdag d.3.september 2013 Socialrådgiver handicapkonsulent Inge Louv www.ingelouv.dk Sektoransvar Når man har brug

Læs mere

Evaluering af mestringsforløb for mennesker med kognitive funktionsnedsættelser

Evaluering af mestringsforløb for mennesker med kognitive funktionsnedsættelser Leif Olsen og Leena Eskelinen Evaluering af mestringsforløb for mennesker med kognitive funktionsnedsættelser Danske Handicaporganisationers projekt Mening og Mestring Evaluering af mestringsforløb for

Læs mere

Udvikling i Fleksjob II

Udvikling i Fleksjob II Indsatsmodel Udvikling i Fleksjob II November 2018 1 Indgang i projektet 2 Indgang i projektet for borgere allerede på LY 3 Målgruppe Borgere indstillet til møde med rehabiliteringsteamet, som vurderes

Læs mere

Kvalitetsstandard 2018 Vedligeholdelsestræning efter serviceloven. ( 86, stk. 2)

Kvalitetsstandard 2018 Vedligeholdelsestræning efter serviceloven. ( 86, stk. 2) Kvalitetsstandard 2018 Vedligeholdelsestræning efter serviceloven ( 86, stk. 2) Formål med Kvalitetsstandarden: Albertslund Kommune skal mindst en gang om året revidere kvalitetsstandard for vedligeholdelsestræning

Læs mere

Aktiv sygemelding. Nye muligheder og forpligtelser for dig som arbejdsgiver. Lyngby-Taarbæk

Aktiv sygemelding. Nye muligheder og forpligtelser for dig som arbejdsgiver. Lyngby-Taarbæk Lyngby-Taarbæk Aktiv sygemelding Nye muligheder og forpligtelser for dig som arbejdsgiver Lyngby-Taarbæk Informationspjece om ændringerne i sygedagpengeloven af 12. juni 2009 Sygefraværssamtale / Mulighedserklæring

Læs mere

Målgruppen Jobpoint et særligt tilrettelagt tilbud for indsatsklare kontanthjælpsmodtager match 2 i aldersgruppen fra 25 år og opefter.

Målgruppen Jobpoint et særligt tilrettelagt tilbud for indsatsklare kontanthjælpsmodtager match 2 i aldersgruppen fra 25 år og opefter. Jobpoint Mål og succeskriterier 2011 Målgruppen Jobpoint et særligt tilrettelagt tilbud for indsatsklare kontanthjælpsmodtager match 2 i aldersgruppen fra 25 år og opefter. Jobpoints målgruppe er generelt

Læs mere

6 Kvalitetsstandard for dagtilbud til voksne Beskyttet beskæftigelse

6 Kvalitetsstandard for dagtilbud til voksne Beskyttet beskæftigelse 6 Kvalitetsstandard for dagtilbud til voksne Beskyttet beskæftigelse Vedtaget af byrådet den XX Side 1 af 8 Kvalitetsstandard for dagtilbud beskyttet beskæftigelse: Hvordan læser jeg denne kvalitetsstandard?

Læs mere

Indsats med henblik på at udrede borgerens funktionsevne

Indsats med henblik på at udrede borgerens funktionsevne Indsatsområde: Funktions- og ADL-udredning Indsats med henblik på at udrede borgerens funktionsevne Lovgrundlag Lov om Social Service 1, 86 og 88 stk. 3. Funktionsniveau for bevilling af indsatsen: Hvem

Læs mere

Strategi Voksne borgere med erhvervet hjerneskade

Strategi Voksne borgere med erhvervet hjerneskade Strategi Voksne borgere med erhvervet hjerneskade Strategi under Handicappolitikken 1 Indledning Strategi for voksne borgere med erhvervet hjerneskade er Varde Kommunes sigtelinje for arbejdet med denne

Læs mere

Arbejdsrehabilitering til Hjerneskadede d. 18. juni 2015 Hjerneskadecentret - Bomi

Arbejdsrehabilitering til Hjerneskadede d. 18. juni 2015 Hjerneskadecentret - Bomi Arbejdsrehabilitering til Hjerneskadede d. 18. juni 2015 Hjerneskadecentret - Bomi Lis Damsbo, ergoterapeut Program Hvordan er vores forløb opbygget Hvad er speciel for de unge Den tværfaglige tilgang

Læs mere

Mennesker med udviklingshæmning og reformen af førtidspension og fleksjob

Mennesker med udviklingshæmning og reformen af førtidspension og fleksjob Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering Den 20 02 2018 D.nr.356921 Sagsbeh. th_lev Vedr.: Høringsvar - Præcisering af regler om ressourceforløb og dokumentationskrav for tilkendelse af førtidspension

Læs mere

Projekt ViVirk R - nyhedsbrev november 2017

Projekt ViVirk R - nyhedsbrev november 2017 Projekt ViVirk R - nyhedsbrev november 2017 Foreningsfællesskabet Ligeværd gennemfører august 2016 til juni 2019 projekt ViVirk R (VVR) vidensbaserede og virksomhedsrettede ressourceforløb. Projektet udvikler

Læs mere

Handlingsplan 2009-2012. Job og uddannelse for borgere med varige funktionsnedsættelser

Handlingsplan 2009-2012. Job og uddannelse for borgere med varige funktionsnedsættelser Handlingsplan 2009-2012 Job og uddannelse for borgere med varige funktionsnedsættelser 1. december 2008 1 1. FORMÅL Handicapstrategien på beskæftigelsesområdet supplerer Københavns Kommunes overordnede

Læs mere

Boliger til midlertidig ophold Lov om Social Service 84 stk.2

Boliger til midlertidig ophold Lov om Social Service 84 stk.2 Sundhed & Omsorg Kvalitetsstandarder Kvalitetsstandard Lovgrundlag Visitation Målgruppe Boliger til midlertidig ophold Lov om Social Service 84 stk.2 Alle kan henvende sig direkte til Sundhed & Omsorgs

Læs mere

29-04-2013. Til Socialudvalget

29-04-2013. Til Socialudvalget KØBENHAVNS KOMMUNE Socialforvaltningen Drifts- og Udviklingskontoret for borgere med handicap NOTAT Til Socialudvalget På mødet i Socialudvalget den 22. april blev der bestilt et notat med supplerende

Læs mere

AT LEVE MED MULTIPEL SKLEROSE KOGNITION AT LEVE MED MULTIPEL SKLEROSE KOGNITION

AT LEVE MED MULTIPEL SKLEROSE KOGNITION AT LEVE MED MULTIPEL SKLEROSE KOGNITION AT LEVE MED MULTIPEL SKLEROSE 1 Kognition er et psykologisk begreb for de funktioner i hjernen, der styrer vores mulighed for at forstå, bearbejde, lagre og benytte information. Multipel sklerose er en

Læs mere

Halvårsrapport - Straks Teamet

Halvårsrapport - Straks Teamet Halvårsrapport - Straks Teamet Straks Teamet blev etableret d. 01.01.2014, og de første unge blev henvist/henvendte sig i uge 2. De første forløb startede d. 24.01.2014. Der har været en forventning om,

Læs mere

Indledning. FN s definition på et handicap

Indledning. FN s definition på et handicap Handicappolitik Glostrup Kommune 2017 Første udkastversion 9. maj 2017 1 Forord I Glostrup kommune har vi en vision om, at alle borgere skal have mulighed for at være en del af lokalsamfundet og fællesskabet.

Læs mere

Tværgående Tovholderfunktion Prøvehandling Marts 2017

Tværgående Tovholderfunktion Prøvehandling Marts 2017 Tværgående Tovholderfunktion Prøvehandling Marts 2017 Baggrund Socialudvalget besluttede i juni måned 2015 at igangsætte en proces for at etablere en tværgående tovholderfunktion. Ønsket om en tværgående

Læs mere

Beskrivelse af psykiaterens rolle i Det store TTA projekt

Beskrivelse af psykiaterens rolle i Det store TTA projekt Beskrivelse af psykiaterens rolle i Det store TTA projekt [Skriv tekst] Beskrivelse af psykiaterens rolle i Det store TTA projekt Baggrund Rammen omkring TTA projektet udgøres af TTA-koordinatoren, TTA-teams

Læs mere

Kvalitetsstandard. Kvalitetsstandard for beskyttet beskæftigelse Servicelovens 103

Kvalitetsstandard. Kvalitetsstandard for beskyttet beskæftigelse Servicelovens 103 Kvalitetsstandard Kvalitetsstandard for beskyttet beskæftigelse Servicelovens 103 Gældende fra 1. januar 2019 Indledning Nedenfor finder du kvalitetsstandarden for beskyttet beskæftigelse efter Lov om

Læs mere

TVÆRFAGLIG UDREDNING. Et tilbud til kommunernes sygemeldte borgere

TVÆRFAGLIG UDREDNING. Et tilbud til kommunernes sygemeldte borgere TVÆRFAGLIG UDREDNING Et tilbud til kommunernes sygemeldte borgere 2 TVÆRFAGLIG UDREDNING Hvad kan PTU tilbyde kommunernes sygemeldte borgere? Tværfaglig vurdering og rehabilitering Igennem livet er det

Læs mere

Overordnet integrationsstrategi. Godkendt af Byrådet den 28. april 2009.

Overordnet integrationsstrategi. Godkendt af Byrådet den 28. april 2009. Overordnet integrationsstrategi Godkendt af Byrådet den 28. april 2009. Indholdsfortegnelse. Indholdsfortegnelse.... 0 Indledning.... 1 Visionen.... 1 Modtagelsen.... 2 Uddannelse.... 3 Børn og unge....

Læs mere

Kvalitetsstandard for træning /vedligeholdende træning i Guldborgsund Kommune

Kvalitetsstandard for træning /vedligeholdende træning i Guldborgsund Kommune Kvalitetsstandard for træning /vedligeholdende træning i Guldborgsund Kommune Kvalitetsstandard Servicelovens 86 stk. 1 og 2, 11, stk. 7, samt 44. Lovgrundlag Servicelovens 86, stk. 1; Kommunalbestyrelsen

Læs mere

FLEKSJOB. Det betyder fleksjobreformen for dig

FLEKSJOB. Det betyder fleksjobreformen for dig FLEKSJOB Det betyder fleksjobreformen for dig 9 Fleksjobreformen, som trådte i kraft 1. januar 2013, ændrer ikke på kriterierne for fleksjob. Vil du i betragtning til et fleksjob, er det fortsat et krav,

Læs mere

Indledning Trivsel og Arbejdsmiljø i Syd

Indledning Trivsel og Arbejdsmiljø i Syd Indledning For at højne trivslen på de sociale centre i Region Syddanmark tilbydes hjælp fra en målrettet konsulentfunktion, som hedder Trivsel og Arbejdsmiljø i Syd. Trivsel og Arbejdsmiljø i Syd sigter

Læs mere

SOCIAL, SUNDHED OG BESKÆFTIGELSE. Serviceramme. Støtte i eget hjem og botilbud til fysisk handicappede og senhjerneskadede

SOCIAL, SUNDHED OG BESKÆFTIGELSE. Serviceramme. Støtte i eget hjem og botilbud til fysisk handicappede og senhjerneskadede SOCIAL, SUNDHED OG BESKÆFTIGELSE Serviceramme Støtte i eget hjem og botilbud til fysisk handicappede og senhjerneskadede Januar 2012 1 Socialpædagogisk bostøtte i eget hjem Lovgrundlag Hvilke behov skal

Læs mere

Forslag til visitationsramme for tilkendelse af førtidspension. D. 11. december 2014

Forslag til visitationsramme for tilkendelse af førtidspension. D. 11. december 2014 Forslag til visitationsramme for tilkendelse af førtidspension. D. 11. december 2014 Overordnet visitationsramme Overordnet visiteres førtidspension ud fra gældende lovgivning, retspraksis samt udmeldte

Læs mere

AT LEVE MED MULTIPEL SKLEROSE KOGNITION AT LEVE MED MULTIPEL SKLEROSE KOGNITION

AT LEVE MED MULTIPEL SKLEROSE KOGNITION AT LEVE MED MULTIPEL SKLEROSE KOGNITION 1 og kan bedres helt op til et halvt år efter, og der kan være attakfrie perioder på uger, måneder eller år. Attakkerne efterlader sig spor i hjernen i form af såkaldte plak, som er betændelseslignende

Læs mere

Rehabilitering i Odense Kommune

Rehabilitering i Odense Kommune Rehabilitering i Odense Kommune Landsmøde Socialt Lederforum 2014 Jan Lindegaard Virksom Støtte Ældre- og Handicapforvaltningen Virksom Støtte - fakta Handicap Plejebolig - Mad Kendetegnende ved borgere

Læs mere

Kort evaluering af pilotprojektet: At leve et meningsfuldt hverdagsliv med kræft

Kort evaluering af pilotprojektet: At leve et meningsfuldt hverdagsliv med kræft Kort evaluering af pilotprojektet: At leve et meningsfuldt hverdagsliv med kræft Indledning Med baggrund i kræftplan III og Sundhedsstyrelsens forløbsprogram for rehabilitering og palliation i forbindelse

Læs mere

IMPLEMENTERING AF KLINISK RETNINGSLINJE

IMPLEMENTERING AF KLINISK RETNINGSLINJE IMPLEMENTERING AF KLINISK RETNINGSLINJE Maja Bugge Hansen // Træningscenter Vanløse IMPLEMENTERING AF KLINISK RETNINGSLINJE Maja Bugge Hansen // Træningscenter Vanløse BAGGRUND Indsatsområder Hverdagsrehabilitering

Læs mere

Metoder i botilbud for voksne med udviklingshæmning

Metoder i botilbud for voksne med udviklingshæmning Metoder i botilbud for voksne med udviklingshæmning Socialtilsyn Årsmøde 2015 Dorte From, Kontor for kognitive handicap og hjerneskade Metodemylder i botilbud for mennesker med udviklingshæmning Rapporten

Læs mere

Indsatsmodel i 'Flere skal med' Arbejdsmarkedsfastholdelse

Indsatsmodel i 'Flere skal med' Arbejdsmarkedsfastholdelse Bilag 1 6. april 2017 Indsatsmodel i 'Flere skal med' Arbejdsmarkedsfastholdelse Projektets indsatsmodel bygger på eksisterende viden om hvilke indsatser, der virker i forhold at hjælpe målgruppen af udsatte

Læs mere

Handleplan for rehabilitering på daghjem Social og Sundhed

Handleplan for rehabilitering på daghjem Social og Sundhed Handleplan for rehabilitering på daghjem Social og Sundhed Indhold Baggrund Rehabiliteringsstrategien Grundlæggende antagelser, mission og vision Borgere på daghjem Formål og mål Målgruppe Daghjemmets

Læs mere

Solrød Kommunes rehabiliteringstilbud Rehabilitering er en målrettet og en tidsbestemt samarbejdsproces mellem en borger, pårørende og fagfolk.

Solrød Kommunes rehabiliteringstilbud Rehabilitering er en målrettet og en tidsbestemt samarbejdsproces mellem en borger, pårørende og fagfolk. Solrød Kommunes rehabiliteringstilbud Rehabilitering er en målrettet og en tidsbestemt samarbejdsproces mellem en borger, pårørende og fagfolk. Formålet er, at borgeren som har risiko for at få betydelige

Læs mere

EN GOD HVERDAG MED ADHD

EN GOD HVERDAG MED ADHD EN GOD HVERDAG MED ADHD TILBUD OM RÅDGIVNING OG UNDERVISNING TIL FORÆLDRE, SOM HAR ET BARN MED ADHD. LÆRINGSCENTER BREJNING 01 Tilbud om rådgivning Har du et barn med ADHD og vil du gerne være bedre til

Læs mere

Kvalitetsstandard for tabt arbejdsfortjeneste til forældre til børn med nedsat funktionsevne.

Kvalitetsstandard for tabt arbejdsfortjeneste til forældre til børn med nedsat funktionsevne. Kvalitetsstandard for tabt arbejdsfortjeneste til forældre til børn med nedsat funktionsevne. 1 Kvalitetsstandard for tabt arbejdsfortjeneste Område Randers kommune skal yde dækning af hel eller delvis

Læs mere

Kvalitetsstandard. Socialpsykiatri Serviceloven 107. Lovgrundlag Serviceloven 107. Se lovteksten nederst i kvalitetsstandarden.

Kvalitetsstandard. Socialpsykiatri Serviceloven 107. Lovgrundlag Serviceloven 107. Se lovteksten nederst i kvalitetsstandarden. Kvalitetsstandard Overskrift Midlertidige botilbud Socialpsykiatri Serviceloven 107 Lovgrundlag Serviceloven 107. Se lovteksten nederst i kvalitetsstandarden. Modtagere Midlertidigt botilbud Borgere med

Læs mere

Kvalitetsstandard for dagtilbud - beskyttet beskæftigelse. Høringsmateriale juni 2015

Kvalitetsstandard for dagtilbud - beskyttet beskæftigelse. Høringsmateriale juni 2015 9 Kvalitetsstandard for dagtilbud - beskyttet beskæftigelse Høringsmateriale 1.-26. juni 2015 1 Formålet med kvalitetsstandarden En kvalitetsstandard er et andet ord for serviceniveau. Den beskriver indholdet

Læs mere

Hvad er Specialrådgivningen?

Hvad er Specialrådgivningen? Specialrådgivningen Råd- og vejledningsforløb til forældre til børn og unge med nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne jf. serviceloven 11 stk. 7 og 8. Hvad er Specialrådgivningen? Specialrådgivningen

Læs mere

Kvalitetsstandard 2015

Kvalitetsstandard 2015 Godkendt af Kommunalbestyrelsen den 07/10-2014 Kvalitetsstandard 2015 Genoptræning efter serviceloven ( 86, stk. 1) ALBERTSLUND KOMMUNE 1 Formål med kvalitetsstandarden Albertslund Kommune skal mindst

Læs mere

Københavns Kommune, Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen UDKAST. Kravspecifikation for. Specialiseret uddannelsesvej III

Københavns Kommune, Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen UDKAST. Kravspecifikation for. Specialiseret uddannelsesvej III Bilag A.4 UDKAST Kravspecifikation for Specialiseret uddannelsesvej III Unge med psykisk handicap / diagnose, herunder uafklarede 1 1. Kravspecifikation for Specialiseret uddannelsesvej III for unge med

Læs mere

Til Folketingets beskæftigelsesudvalg

Til Folketingets beskæftigelsesudvalg Til Folketingets beskæftigelsesudvalg Oktober 2017 1 - Udmøntning af arbejdsintensiteten for personer ansat i fleksjob. I forbindelse med reformen af førtidspension og fleksjob fra januar 2013, var et

Læs mere

Kvalitetsstandard 2019 Vedligeholdelsestræning efter serviceloven. ( 86, stk. 2)

Kvalitetsstandard 2019 Vedligeholdelsestræning efter serviceloven. ( 86, stk. 2) Kvalitetsstandard 2019 Vedligeholdelsestræning efter serviceloven ( 86, stk. 2) Formål med Kvalitetsstandarden: Albertslund Kommune skal mindst en gang om året revidere kvalitetsstandard for vedligeholdelsestræning

Læs mere

1.1 Sundhed gennem et rehabiliterende samarbejde med borgeren

1.1 Sundhed gennem et rehabiliterende samarbejde med borgeren Den rehabiliterende tilgang beskrevet i Sundhedsaftalen 1.1 Sundhed gennem et rehabiliterende samarbejde med borgeren Vi skal møde borgeren som en ansvarlig samarbejdspartner, der bidrager til og er medbestemmende

Læs mere

Kvalitetsstandard. Ambulant genoptræning og taletræning til borgere med erhvervet hjerneskade. Sundhedsloven 140. Serviceloven 86 stk.

Kvalitetsstandard. Ambulant genoptræning og taletræning til borgere med erhvervet hjerneskade. Sundhedsloven 140. Serviceloven 86 stk. 1 of 5 Kvalitetsstandard Ambulant genoptræning og taletræning til borgere med erhvervet hjerneskade Sundhedsloven 140 Serviceloven 86 stk.1 Lov om specialundervisning 2014 2 of 5 Ydelse Ambulant tværfaglig

Læs mere

Det forholder sig dog sådan, at vi i dag mangler systematisk viden om, hvordan vi bedst muligt hjælper og støtter mennesker i prostitution.

Det forholder sig dog sådan, at vi i dag mangler systematisk viden om, hvordan vi bedst muligt hjælper og støtter mennesker i prostitution. Ligestillingsudvalget 2014-15 (2. samling) LIU Alm.del Bilag 5 Offentligt Samrådsspørgsmål F Vil ministeren redegøre for de foreløbige resultater for projektet Exit Prostitution, herunder hvor mange af

Læs mere

Vejledende serviceniveau for. Forebyggende hjemmebesøg 2018/19

Vejledende serviceniveau for. Forebyggende hjemmebesøg 2018/19 Vejledende serviceniveau for Forebyggende hjemmebesøg 2018/19 Indholdsfortegnelse Vejledende serviceniveau vedrørende forebyggende hjemmebesøg til borgere, der bor i eget hjem.... 3 Lovgrundlag... 3 Målgruppe...

Læs mere

Glostrup Kommunes Handicappolitik

Glostrup Kommunes Handicappolitik Glostrup Kommunes Handicappolitik 1 Indhold Forord 3 Indledning 4 Centrale udgangspunkter og principper 5 - Mestring og udfoldelse 5 - Borgerinddragelse 5 - FN Handicapkonvention 6 - Ligebehandling, Solidaritet,

Læs mere

Skanderborg Kommunes Kvalitetsstandard , stk. 1 og stk. 2 Aktivitet og Træning

Skanderborg Kommunes Kvalitetsstandard , stk. 1 og stk. 2 Aktivitet og Træning Skanderborg Kommunes Kvalitetsstandard 2018 86, stk. 1 og stk. 2 Aktivitet og Træning 1 Indhold 1. Indledning...3 2. Sådan behandler vi din sag...4 3. Serviceniveau...6 4. Klageadgang...10 5. Lovgrundlaget...11

Læs mere

Resultatkontrakt. Kontraktens parter. Regional Udvikling Gunnar Clausens Vej Viborg Kontaktperson:

Resultatkontrakt. Kontraktens parter. Regional Udvikling Gunnar Clausens Vej Viborg Kontaktperson: Resultatkontrakt Vedrørende Mestring af sygdom på vej mod et arbejdsliv. (Oprindelig titel. Nu: Kvinder langt fra arbejdsmarkedet, - bedre mestring af smerter på vejen mod et arbejdsliv) 01.04.2008 30.11.2009.

Læs mere

Kvalitetsstandard for voksenspecialundervisning

Kvalitetsstandard for voksenspecialundervisning Kvalitetsstandard for voksenspecialundervisning - VSU Udarbejdet af: GM,JK,JH Dato: 31.oktober 2011 Sagsid.: bojoha Version nr.: 1 Sundhedsudvalget 17.oktober 2011 Kvalitetsstandard for: Navn Institutionen

Læs mere

Fysisk træning og botilbud Afrapportering af undersøgelse om fysisk træning

Fysisk træning og botilbud Afrapportering af undersøgelse om fysisk træning Fysisk træning og botilbud Afrapportering af undersøgelse om fysisk træning for personer der bor i botilbud pga. et handicap Jeppe Sørensen, sundhedspolitisk konsulent i Danske Handicaporganisationer Undersøgelsens

Læs mere

Første udkastversion 9. maj 2017 / ændringer fra DH rep. I rådet.

Første udkastversion 9. maj 2017 / ændringer fra DH rep. I rådet. Handicappolitik Glostrup Kommune 2017 Første udkastversion 9. maj 2017 / ændringer fra DH rep. I rådet. 1 Forord I Glostrup kommune har vi en vision om, at alle borgere skal have mulighed for at være en

Læs mere

Rehabiliteringscenter Strandgården. Helhedsorienterede og intensive rehabiliteringsforløb

Rehabiliteringscenter Strandgården. Helhedsorienterede og intensive rehabiliteringsforløb Rehabiliteringscenter Strandgården Helhedsorienterede og intensive rehabiliteringsforløb Rehabiliteringscenter Strandgården Rehabiliteringscenter Strandgården tilbyder rehabilitering til personer, der

Læs mere

Ansøgning om puljemidler fra Det Lokale Beskæftigelsesråd for Svendborg, Langeland og Ærø

Ansøgning om puljemidler fra Det Lokale Beskæftigelsesråd for Svendborg, Langeland og Ærø Ansøgning om puljemidler fra Det Lokale Beskæftigelsesråd for Svendborg, Langeland og Ærø Overordnede informationer Projektets titel : Et kærligt skub til borgere på ledighedsydelse Projektperiode : 02.11.09

Læs mere

Nyhedsbrev 2. årgang september 2009

Nyhedsbrev 2. årgang september 2009 Nyhedsbrev 2. årgang september 2009 Nyhedsbrev nr. 9 Indhold: SJH fortsætter 1 Neuropsykologiske forløb... 2 Beskæftigelsesministeren besøger SJH 3 Nyt om mentorordningen 4 Hvor findes om hjælpemidler

Læs mere

Center Sundhed. Rehabiliteringsforløb for borgere med kræft

Center Sundhed. Rehabiliteringsforløb for borgere med kræft Rehabiliteringsforløb for borgere med kræft Baggrund I Rebild Kommune er der i alt 28.892 borgere, hvoraf der er 16.435 borgere i den erhvervsaktive alder (20-64 år). Hvert år er der ca. 173 nye kræfttilfælde

Læs mere

Kursusforløb for personer med psykologisk betinget fedme/overspisning - næste opstart er september 2013

Kursusforløb for personer med psykologisk betinget fedme/overspisning - næste opstart er september 2013 Kursusforløb for personer med psykologisk betinget fedme/overspisning - næste opstart er september 2013 Baggrund Der findes i dag ganske få behandlingstilbud til personer som lider af fedme, som inddrager

Læs mere

Hvordan virker ressourceforløb? Jobcenter Aarhus

Hvordan virker ressourceforløb? Jobcenter Aarhus Beskæftigelsesudvalget 2014-15 BEU Alm.del Bilag 134 Offentligt Hvordan virker ressourceforløb? Jobcenter Aarhus Beskæftigelsesudvalgets høring - Førtidspensions- og fleksjobreformen med fokus på ressourceforløb

Læs mere

Dansk kvalitetsmodel på det sociale område. Regionale retningslinjer for kvalitetsmodellens standard for indflydelse på eget liv

Dansk kvalitetsmodel på det sociale område. Regionale retningslinjer for kvalitetsmodellens standard for indflydelse på eget liv Juli 2016 Dansk kvalitetsmodel på det sociale område Regionale retningslinjer for kvalitetsmodellens standard for indflydelse på eget liv Dansk kvalitetsmodel på det sociale område er igangsat af regionerne

Læs mere

Principmeddelelse. J.nr

Principmeddelelse. J.nr Beskæftigelsesudvalget 2018-19 BEU Alm.del - Bilag 305 Offentligt Principmeddelelse J.nr. 19-9956 Ankestyrelsens principafgørelse 12-19 om seniorførtidspension arbejdsevne fleksjob meget begrænset arbejdsevne

Læs mere

KVALITETSSTANDARD Botilbud til midlertidigt ophold Serviceloven 107

KVALITETSSTANDARD Botilbud til midlertidigt ophold Serviceloven 107 KVALITETSSTANDARD Botilbud til midlertidigt ophold Serviceloven 107 LOVGRUNDLAG FORMÅL 107. Kommunalbestyrelsen kan tilbyde midlertidigt ophold i boformer til personer, som på grund af betydelig nedsat

Læs mere

Ydelseskatalog for Socialpædagogisk støtte på Trollesbro og i eget hjem Lov om Social Service 85

Ydelseskatalog for Socialpædagogisk støtte på Trollesbro og i eget hjem Lov om Social Service 85 Center for Udvikling og Støtte (CUS) Slangerupsgade 60 3400 Hillerød Ydelseskatalog for Socialpædagogisk støtte på Trollesbro og i eget hjem Lov om Social Service 85 Udarbejdet september 2015 1 Ydelseskatalog

Læs mere

Kvalitetsstandarden er vedtaget af Byrådet den 19. december Serviceloven 12, 82a, 82b og 85. Lovgrundlag Servicelovens 12:

Kvalitetsstandarden er vedtaget af Byrådet den 19. december Serviceloven 12, 82a, 82b og 85. Lovgrundlag Servicelovens 12: Kvalitetsstandard for støtte til et selvstændigt liv Gruppebaseret og individuelt tidsbegrænset forløb efter servicelovens 82a og 82b samt støtte efter servicelovens 85 Kvalitetsstandarden er vedtaget

Læs mere

Projektbeskrivelse light

Projektbeskrivelse light 1 Projektbeskrivelse light, MT juli 2010 Projektbeskrivelse light - til frontpersonale Rehabilitering i hverdagen Rehabilitering betyder at leve igen; at leve som vanligt. Hverdagsrehabilitering handler

Læs mere

Kvalitetsstandard Aktivitets- og samværstilbud Servicelovens 104

Kvalitetsstandard Aktivitets- og samværstilbud Servicelovens 104 Udarbejdelse Kvalitetsstandard Aktivitets- og samværstilbud Servicelovens 104 Januar 2016 Social og Handicap, Ældre og Handicap, Samstyrken, Lunden og Socialpsykiatrien Godkendelse 19 april 2016 Udvalget

Læs mere