AFRAPPORTERING FRA WORKSHOPS

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "AFRAPPORTERING FRA WORKSHOPS"

Transkript

1 Styregruppemøde d. 2. november 2015 Bilag 1 Til orientering AFRAPPORTERING FRA WORKSHOPS Fødevarefortællingen Sekretariatet Oktober 2015

2 INDHOLD 1. Sammenfatning Deltagere og vinkler Pointer fra workshops Royal Greenland 10/ Odense Marcipan 16/ Foss 24/ Danish Crown 30/ Hahnemann 20/ Opfølgning på workshops...44

3 1. Sammenfatning

4 POSITIV MODTAGELSE Aktiv og konstruktiv dialog blandt 82 deltagere om Fødevarefortællingen og dens indhold. Bred tilslutning til formuleringen The Danish Way - Finding a Better Way. Særligt er der bred enighed om, at samarbejdsdimensionen er væsentlig og unik dansk. Vores høje troværdighed og tillid nævnes også ofte. Fødevarefortællingen er blevet anset for at være en korrekt præsentation af fødevareklyngens DNA. Men det fortolkes forskelligt. Flere mener, at det er svært at være uenig med det - men at det ikke er særligt unikt for den danske fødevaresektor. De fleste af deltagerne kan se sig selv i Fødevarefortællingen, og kan bruge den - men ikke alle - og først efter at have tænkt over det.

5 KONSTRUKTIV KRITIK - Langt de fleste kan se sig selv i Fødevarefortællingen, men er den tilstrækkeligt unik? Stort set alle kan se sig selv i Fødevarefortællingen: de identificerer sig med idéen om 'Finding a Better Way' og fødevareklyngens DNA. Flere nævner dog, at det også kunne passe på andre lande, andre industrier i Danmark eller Danmark som sådan. Flere stiller spørgsmålstegn ved, om Fødevarefortællingen er skarp og interessant nok, og om den i tilstrækkelig grad binder fødevareklyngen sammen med billedet af Danmark. - Sammen om tankegangen - men forskellige ambitionsniveauer og fokus. Der er stor forskellighed i, hvad man mener med 'better' og med begreber som sundhed, bæredygtighed og naturlighed. Diskussionen for og imod økologi er dukket op flere gange. Og på workshoppen med vækstlaget af nicheproducenter blev det klart, at de definerer det, de gør, som finding a better way i modsætning til den øvrige fødevareklynge. - Nicheproducenter vil ikke slås i hartkorn med industrien. Der er som forventet en klar til tendens til, at de producenter, der er 'lavprestige' er ivrige efter at koble sig op på Fødevarefortællingen for at hæve værdien af deres brand. Mens de, der er højprestige, er meget afventende og er meget optaget af, hvem de kommer i båd med. Mange af nicheproducenterne siger direkte, at de ikke vil være 'poster boys', der skal få resten af branchen til at se mere bæredygtige eller kvalitetsbevidste ud end de - efter disse producenters opfattelse - 'er i virkeligheden'. -Naturlighed er kontroversielt. Flere rejser et advarselsflag ift. at bruge 'naturlighed'. Særligt de store ingrediensproducenter siger man skal passe på med det, for hvad er naturligt? Og hvad må man sige markedsføringsmæssigt i forskellige markeder? - Er det fortælling/kommunikation - eller er det mere en strategi? Flere har nævnt, at de kan nikke til det hele, men at det ikke i tilstrækkelig grad er en fortælling. Der skal være flere følelser, Fødevarefortællingen skal sættes mere ind i en sammenhæng med billedet af Danmark som helhed. Vi skal kunne føle og smage Fødevarefortællingen - ikke kun forstå den rationelt. Der efterlyses med andre ord et lag af kommunikation uden om Fødevarefortællingen i den form, den foreligger på nuværende tidspunkt.

6 ØNSKER TIL ANVENDELSE Pointer om at Fødevarefortællingen skal løftes i flok, hvis den skal udnytte sit potentiale, hvilket de fleste deltagere gerne vil bidrage til. Overraskende mange af deltagerne peger på, at Fødevarefortællingen bør anvendes til at sikre fremtidigt rekrutteringsgrundlag ud over som eksportfremme. Ønsker om at Fødevarefortællingen kan bidrage til bedre koordinering af tiltag for fødevaresektoren mellem de forskellige organisationer og ministerier. Tilslutning fra de fleste til tanken om et showroom à la State of Green, hvis det både rummer eksportfremme og rekrutteringsaspektet.

7 2. Deltagere og vinkler

8 5 WORKSHOPS I DANMARK Der er gennemført 5 regionale workshops rundt om i Danmark. Hver workshop har haft en vært, der repræsenterede styregruppen overfor deltagerne. Vært Tid Sted Royal Greenland 10/9 Aalborg Odense Marcipan 16/9 Odense Foss 24/9 Hillerød Danish Crown 30/9 Horsens Hahnemanns Køkken 20/10 København

9 FORANKRING I ERHVERVET Det er udsendt invitationer til mere end 500 personer fra fødevareklyngen. Der er udsendt individuelt udarbejdede invitationer til de 5 workshops, som er fulgt op med opsøgende telefonkontakt til over 100 personer i alt. Invitationerne er også blevet formidlet gennem nyhedsbreve hos relevante aktører såsom Danish Food Cluster, DI Fødevarer, Landbrug & Fødevarer, NNF, HORESTA og Økologisk Landsforening.

10 DELTAGERE Workshop Antal tilmeldte Antal deltagere Royal Greenland Odense Marcipan Foss 11 9 Danish Crown Hahnemanns Køkken I alt Deltagerne har hovedsageligt været direktører for fødevarevirksomheder. Virksomheder fra alle dele af fødevareklyngen har været repræsenteret.

11 VINKLER PÅ WORKSHOPS De enkelte workshops har haft lidt forskellige temaer og målgrupper, hvilket har medført forskellige vinkler på drøftelserne. Workshop Vinkel Målgruppe 10/9 De primære erhverv Landbrug, fiskerivirksomheder og fødevareproducenter i Nordjylland 16/9 Medarbejdernes rolle Fødevareproducenter på Fyn og Vestsjælland 24/9 Støtteindustrien Ingrediens-, rådgivningsvirksomheder og procesindustri fra hele Danmark og fødevareproducenter fra Sjælland 30/9 Innovation og samarbejde Fødevareproducenter i midt- og sydjylland 20/10 Nicheproducenter og restaurationsverdenen Små fødevareproducenter og interessenter fra hele Danmark og restaurationer fra København

12 FORLØB I WORKSHOPS Værten har budt velkommen til hver workshop og fortalt lidt om baggrunden for Fødevarefortællingen og styregruppens arbejde. Søren Skafte Overgaard har derefter overtaget rollen som ordstyrer og indledt ved at præsentere Fødevarefortællingen. Det er den samme præsentation af Fødevarefortællingen, som samtlige deltagere har fået. Efterfølgende har der først været debat om deres første reaktioner på Fødevarefortællingen, som i de fleste workshops blev fulgt op af en øvelse, hvor deltagerne kunne komme med eksempler fra deres virkelighed, der kunne underbygge Fødevarefortællingen. Derefter er det blevet drøftet, hvordan deltagerne gerne så Fødevarefortællingen anvendt. Det vil sige hvilke nationale initiativer, de mener vil bidrage til vækst og arbejdspladser i hele fødevaresektoren på lang sigt. Hanne Seidler Jacobsen har været referent på samtlige workshops.

13 3. Pointer fra workshops

14 3.1. Royal Greenland Workshop 10/9-2015

15 ROYAL GREENLAND De første reaktioner Troværdighed er et nøgleord. Fødevarefortællingen skal forholde sig til, at der er mange fødevarevirksomheder i Danmark, der ikke er dansk ejede. Det gør Fødevarefortællingen vigtig i forhold til at få dem til at bevare arbejdspladserne i Danmark. Fødevarefortællingen bør forholde sig til, hvad det betyder at være dansk. Rekruttering er en stor udfordring allerede nu, så Fødevarefortællingen er et vigtigt nationalt redskab til at skabe et bedre image af fødevaresektoren i medierne. Der er interesse nok fra medierne og en række programmer om mad i TV, så det kan bruges til at styrke de unges interesse.

16 ROYAL GREENLAND Pointer fra debatten Det virker som om, at Fødevarefortællingen burde være to fortællinger - en rettet mod udlandet for at styrke eksporten - en anden rettet nationalt for at styrke rekrutteringsgrundlaget blandt de unge. Markedsføring er ikke en del af landbrugets DNA - vi kan derfor lære af nicheproducenterne, som kan det. Landbrugets stramme rammevilkår og krav til fødevaresikkerhed i Danmark kan bruges i Fødevarefortællingen. Detailhandlen spiller en væsentlig rolle hvad angår fødevaresektorens image i Danmark. Detailhandlen bestemmer, hvad forbrugerne kan vælge af fødevarer i Danmark. Derfor ønskes mere dialog med den.

17 ROYAL GREENLAND Ønsker til anvendelse Det er vigtigt at styrke samarbejdet mellem forskning og erhverv - og her skal vi bruge vores evne til at samarbejde. Anerkendelse af at forskere kan gøre en forskel, da det ikke er hipt at være fødevareforsker. Helt overordnet efterlyses indsatser, der styrker strategi og salg. Man mangler kendskab til nye markeder og trends. Meget fokus på, at der er brug for en indsats i forhold til rekrutteringsudfordringen. Der mangler de rette uddannelser og folk med de rette kompetencer.

18 3.2. Odense Marcipan Workshop 16/9-2015

19 ODENSE MARCIPAN De første reaktioner Fokus på uddannelse. Vi havde engang de bedste fødevareuddannelser i verden, men ikke længere. Det er godt, at vi nu kan fortælle den gode historie om fødevaresektoren. Der er indtil nu kun fortalt den dårlige. Der er brug for den gode historie for at tiltrække unge. Det er svært at tiltrække elever. Der er måske 70% ufaglærte i branchen. Vi bør se indad. Hvad er de unges karrieremuligheder i fødevaresektoren? Vores medarbejdere er engagerede, og det skaber innovation. Det er også motiverende for unge at være med til.

20 ODENSE MARCIPAN Pointer fra debatten I Danmark er der ikke stor forskel på lønnen mellem top og bund i forhold til i udlandet - det gør, at vi er i øjenhøjde og har tillid til hinanden. Men det er forudsat af et højt kompetenceniveau i top såvel som i bund. Jeg praler med vores fleksible arbejdsmarked, når jeg er i udlandet. Alle ved, at vi er verdens lykkeligste folk. Vi har aldrig sagt det, kun vist det. Lad os vise arbejdsglæden. Udlændinge studser over arbejdsglæden i Danmark og den danske model. Det, vi viser ude i verden, er standarder for vores medarbejdere, hvordan de behandles, og hvordan vi producerer.

21 ODENSE MARCIPAN Pointer fra debatten Vil Fødevarefortællingen fremhæve økologi? Eller skal der også være plads til at fremhæve dem der sikrer, at der er mad nok til verden? Danmark har ikke gode flagskibe, som vi kan bryste os af. Stegt flæsk og persillesovs som nationalret? Kvaliteten bliver mere væsentlig fremover. Det starter med stolthed hos en selv og hos forbrugerne. God kvalitet er ikke gourmet og noma. Det giver ikke det antal arbejdspladser, der nævnes her. Men det er et stærkt signal, at vi mestrer den ypperste kvalitet som eksempelvis noma, så lad os også fremhæve økologien. Mange steder på jorden er fødevaresikkerhed = kvalitet. Hvis vi skal fremhæve mere, skal det så være vores samarbejde? Bæredygtighed?

22 ODENSE MARCIPAN Pointer fra debatten Vi er rigtigt gode til at producere sunde fødevarer, der ikke er berigede men hvor der anvendes naturlige erstatninger. Lad os slå på naturlighed og sundhed. Vi skal bruge det offentliges høje krav til landmænd og producenter til at øge vores salg. Vi skulle have besøg af kinesere, der skulle se på vores virksomhed i Vejle. Der stod rapsmarkerne knaldgule og det tog dem med storm. Det viste vores lands frodighed. At vi er et naturligt fødevarekammer til en stor del af verden.

23 ODENSE MARCIPAN Ønsker til anvendelse Fødevarefortællingen bliver ikke mere robust end vores evne til at løfte den i flok. Troværdigheden stiger, når vi står samlet. Fødevarefortællingen skal kunne bruges på mange forskellige måder både internt og eksternt. Vi bør satse på at styrke uddannelserne. Og sikre efteruddannelse til vores medarbejdere. Det her skal bidrage til samfundsøkonomien og sikre højere eksport. Vi skal derfor sikre, at kompetenceniveauet er højt både i top og bund for bedst mulig innovation. Vi mangler stolthed i det vi laver, så stoltheden skal tilbage. En film som State of Greens er også god at have.

24 3.3. Foss Workshop 24/9-2015

25 FOSS De første reaktioner Det er svært at være uenig, men det er ikke særligt unikt dansk. Danmark er et landbrugsland, det kan man huske i udlandet. Brug andelsbevægelsen og Lurpak mere. Værdierne i det historiske er det, vi læner os op ad i udlandet. Hvad er formålet med at skabe en fælles fødevarefortælling? Det handler om måden vi arbejder på. Vi kæmper for at få talenter. Det er vigtigt, at Fødevarefortællingen bidrager til det. Vi sælger know-how, som bygger på vores historisk høje forædlingsgrad og 100 års tradition for det, og det giver os konkurrencekræften. Det unikke hos os er, hvor mange brancher vi har startet på baggrund af vores fødevarehistorie. Sloganet er fint, men forklaringen er for lang.

26 FOSS Pointer fra debatten Vi skal fremhæve vores styrker. Der hvor vi er førende på verdensmarkedet, som eksempelvis indenfor ingredienser. Udlandet har aldrig hørt om skandaler fra Danmark. Det er fordi, vi går mere direkte til sagen. Vores ærlige og direkte form gør en forskel. Pas på med at bruge ordet naturlighed, det er et svært udefinerbart begreb, som er emotionelt og ikke faktuelt. Mange af begreberne skaber positive associationer, men de siger ikke meget. Eksempelvis bruger alle lande begrebet innovation. Vores gastronomi er et godt eksempel på vores form for innovation. Overvej begrebet autenticitet i stedet for naturligt.

27 FOSS Pointer fra debatten Ressourcespild kom i fokus: Der ligger en historie inden for bæredygtighed, men den kommer ikke frem. Eksempelvis kan man presse lidt saft ud af 1 citron derhjemme. Ved at lave den om til pektin, kan man lave 5 kg. marmelade. Det er ressourcespild. Vi kunne satse på at udvikle produkter med bæredygtig smag, eksempelvis æble-yoghurt. Vi producerer mere ost i verden, hvorfor der kommer mere valle. Derfor udvikler vi nu en skyr, der kommer til at smage af fed yoghurt. Vi bruger hele grisen. At alle biprodukterne bliver brugt er en videreudvikling af bæredygtighedsaspektet.

28 FOSS Pointer fra debatten Det er godt, at Fødevarefortællingen beskriver en bevægelse. Vores måde at samarbejde med kunder, leverandører og andre er unik dansk, og det der gør os radikalt anderledes i udlændinges øjne. Det skyldes vores store tillid til hinanden - og vores fleksibilitet. Vi finder løsninger, der kræver fleksibilitet i produktionen. Vi har strengere lovgivning i Danmark end i EU - det kan være til vores fordel. Eksempelvis får vores grise mindre antibiotika end andre steder. Vi har også været tidligt ude med at udvikle specialiserede fødevareuddannelser som mejeristuddannelsen. En ingrediensvirksomhed havde ikke, før workshoppen, tænkt på sig selv som en dansk virksomhed på eksportmarkederne.

29 FOSS Ønsker til anvendelse Der er ikke meget brug for en fælles fødevarefortælling i salgsøjemed. Det vil dog være en styrke at stå sammen ude på de store eksportmarkeder for at vise vores samlede styrke men ikke under et Dannebrog. Vi bruger hinanden som reference i udlandet. Denne form for storytelling kan understrege, at vi er troværdige leverandører. Men den skal underbygges med nogle få veludvalgte cases. Den kan også bruges, selv om man ikke er en dansk ejet virksomhed. Det er et godt bud på opdateringen fra Lurpak og Danish Bacon, og kan bruges af alle fra ministeren til os. Man bør udvælge konkrete eksportmarkeder, man vil arbejde på.

30 FOSS Ønsker til anvendelse Der er brug for en fælles fødevarefortælling rettet mod de unge talenter i Danmark. Der er brug for et State of Green for fødevareerhvervet, der også fokuserer på at tiltrække de unge til branchen. Der er ikke mange af dem, der drømmer om en karriere i branchen, men de bliver hængende, når de prøver det af. Fødevaresektoren er meget større end energisektoren - men det ved de unge ikke. De ved ikke, at vi er verdensledende. Det er vigtigt at fortælle de unge, at fødevaresektoren er mere end bare landbruget. De har brug for en fødevarefortælling. Vi har brug for at skabe rollemodeller og fortælle de unge, hvilke typer spændende jobs de kan få i fødevaresektoren.

31 3.4. Danish Crown Workshop 30/9-2015

32 DANISH CROWN De første reaktioner Det er vigtigt at skelne mellem made in Denmark og det mindset, som beskrives i Finding a better way. Finding a better way giver dog kun mening, hvis man har været med i processen. Det er dog ikke overraskende, og det kan ikke være anderledes. Men hvordan flytter vi os fra motto til at bruge det til at positionere os? Den del med at stå på skuldrene af hinanden er god. Vi hjælper ikke hinanden nok, og der er for meget konkurrence mellem vores organisationer. Der er en fare for, at vi har sat os i en osteklokke for at klappe os selv på ryggen.

33 DANISH CROWN Pointer fra debatten Der bliver efterlyst et højere ambitionsniveau - hvad er det vi vil? Hvad er det, vi skal være bedre til? Hvilken rolle skal Danmark have i verden på fødevareområdet? Hvad er vores samlede værdisæt? Hvad er formålet med Fødevarefortællingen? Vil vi tiltrække investeringer, unge eller øge eksport? Hvor er forbrugeren henne i Fødevarefortællingen? Hvor er detailhandlen? Og restaurationsbranchen og det nordiske køkken? Den danske fødevarefortælling skal fortælle om både store og små virksomheder. Mange større fødevarevirksomheder er ikke længere danske, eller har meget produktion i udlandet - hvordan er det tænkt ind i fortællingen?

34 DANISH CROWN Pointer fra debatten Innovationskraft og samarbejde er nogle af vores styrkepositioner. Myndighedernes regulering er en anden styrkeposition. Fødevarestyrelsens kontrol af fødevaresikkerheden gør vores produkter troværdige. Husk at ens ry og rygte ikke kun skabes af kommunikation men også af de produkter, som man sælger.

35 DANISH CROWN Ønsker til anvendelse Det er salget, der er det vigtigste indsatsområde. Men hvis vi kun har fokus på det, udnytter vi ikke potentialet i samarbejdet. Fødevarefortællingen må gerne bidrage til bedre koordination mellem interesseorganisationer og myndigheder, så vi undgår silo tænkning. Det forhindrer det gode samarbejde. Bedre og mere målrettede fødevareuddannelser kunne sikre, at det danske mindset kommer ud og leve i verden. Kunne man overveje et statskontrolleret dansk manifest om fødevaresikkerhed, eller en målsætning om 100 % sporbarhed? Får vi lov at stemple vores produkter med Finding a better way?

36 3.5. Hahnemanns Køkken Workshop 20/

37 HAHNEMANNS KØKKEN De første reaktioner Det vil vi gerne stå for - men ikke sammen med de øvrige 98 % af dansk fødevareproduktion. Det lyder som om, man vil gøre størstedelen af fødevaresektoren mere attraktiv ved at bruge os små nicheproducenter og lokale varer. Det vil vi ikke være med til. Eksport er også import af valuta. Vi kunne også lave en fortælling, der fik folk til at komme og besøge vores restauranter. Det er der også arbejdspladser i. Restaurationsbranchen kan ikke se sig selv i den her fødevarefortælling. Hvem er målgruppen for denne fødevarefortælling? Passer det, vi siger? Det kan passe på alt fra børnehaven til fødevaresektoren.

38 HAHNEMANNS KØKKEN Pointer fra debatten Branding er passé. I kommer 20 år for sent. Sæt i stedet for en fælles vision eller værdisæt op, som alle vil arbejde hen imod. Det er svært at finde noget mere konkret at samles om - men for os er det passionen der tæller. Ikke så meget penge og arbejdspladser. Deltagerne anser ikke dem selv for at være en del af en samlet fødevareklynge, der f.eks. inkluderer mink produktion men mere som en gruppe for sig. Kvalitet er meget forskelligt afhængigt af øjnene, der ser på det. Deltagerne her ser deres kvalitet som modsætninger til andre i fødevareklyngen. Det er en paraply overskrift, som Denmark knows water måske kan man lære af det. Et spørgsmål der bør besvares er, hvad kan vi med denne fødevarefortælling fremover, som vi ikke kan i dag?

39 HAHNEMANNS KØKKEN Pointer fra debatten Deltagerne mener, at de er the better way i modsætning til de store virksomheder i den øvrige fødevareklynge. I forhold til at skabe et fælles brand så er landegrænsen en barriere. Nicheproducenter og restauranter har mere tilfælles med andre ligesindede fra Skandinavien end med den øvrige fødevaresektor i Danmark. Hvorfor bliver denne workshop gennemført? Forventes det at deltagerne bare skal give en blåstempling til en allerede udarbejdet fødevarefortælling? Fokus på de globale problemstillinger må ikke blive en begrundelse for, at Danmark nu skal producere mere svinekød for at skaffe mad til verdens sultne. Bæredygtig lokal produktion betyder også, at vi skal sælge det rigtige - ikke alt hvad vi kan, så vi støtter den lokale produktion i udlandet.

40 HAHNEMANNS KØKKEN Ønsker til anvendelse Deltagerne mener, at de selv har historier, der er spændende nok og derfor ikke har brug for en fælles fødevarefortælling. Hvis det bliver til et dogme med fælles vision og værdier, er det mere brugbart. Særligt hvis det fremmer rammevilkårene for nicheproducenter. Der er eksempelvis behov for at arbejde for at få en infrastruktur, der understøtter nicheproducenternes eksportmuligheder, da der er enorme barrierer for små virksomheder i at få en eksport startet op. Tillid er vigtigt, men gennemsigtighed og kontrol er også. Der bør være en myndighed der tjekker, at det fødevareproducenter siger i deres markedsføring også er korrekt.

41 HAHNEMANNS KØKKEN Ønsker til anvendelse Det vil være en fordel at styrke samarbejdet på tværs af kæden og inddrage små nicheproducenter og restaurationsverdenen fremover. Restaurationsbranchen har meget at lære andre om åben innovation. Hvis man vil øge antallet af arbejdspladser skal fokus være på oplevelser de kan ikke flyttes ud af Danmark. Sats på at øge nicheproducenternes kompetenceniveau med målrettede efteruddannelser.

42 4. Opfølgning efter workshops

43 OPFØLGNING PÅ WORKSHOPS Deltagerne fik efterfølgende tilsendt en mail, der takkede for deres deltagelse, og gav dem mulighed for at sende eventuelle efterfølgende refleksioner til os. En håndfuld deltagere har efterfølgende sendt os deres refleksioner og ofte anmodet om at blive holdt orienteret fremover. Refleksionerne var en uddybning af ovenstående pointer med eksempler fra deres virkelighed. Reaktionerne viser, at workshops har skabt stor interesse for Fødevarefortællingen og lyst til at bidrage til initiativets videre liv. Mange personer, der ikke havde mulighed for at deltage, har ligeledes vist interesse for at blive inviteret en anden gang. Jo flere workshops der blev afholdt, jo større var denne interesse. En enkelt virksomhed har allerede benyttet viden fra fødevarefortællingen i udviklingen af et nyt produkt, som de lancerer på det tyske marked i år.

44 OPFØLGNING PÅ WORKSHOPS Deltagerne blev bedt om at udfylde postkort med eksempler fra deres virkelighed, som kan understøtte fødevarefortællingen. Konkrete eksempler, som er beskrevet på denne måde, eller i efterfølgende mails, vil indgå i fødevarefortællingens case bank. Sekretariatet har løbende reflekteret over, og indarbejdet, pointerne fra workshops i forbindelse med udarbejdelsen af den korte publikation og den lange rapport om Fødevarefortællingen. Input fra workshops vil blive drøftet på styregruppemødet den 2. november 2015.

TALE VED FOOD FESTIVAL DEN 4. SEPTEMBER 2015 KL Tak for invitationen til at åbne FOOD Festival 2015.

TALE VED FOOD FESTIVAL DEN 4. SEPTEMBER 2015 KL Tak for invitationen til at åbne FOOD Festival 2015. TALE VED FOOD FESTIVAL DEN 4. SEPTEMBER 2015 KL. 16.00 [KUN DET TALTE ORD GÆLDER] Tak for invitationen til at åbne FOOD Festival 2015. Jeg har allerede set mig lidt omkring på festivalpladsen. Og jeg må

Læs mere

Fødevareindustrien. et godt bud på vækstmuligheder for Danmark

Fødevareindustrien. et godt bud på vækstmuligheder for Danmark Fødevareindustrien et godt bud på vækstmuligheder for Danmark Vidste du at: Fødevarebranchen bidrager med 150.000 arbejdspladser. Det svarer til 5 6 pct. af den samlede arbejdsstyrke i Danmark. Fødevarebranchen

Læs mere

Leder Vi kan være godt tilfredse med 2017

Leder Vi kan være godt tilfredse med 2017 Leder Leder Vi kan være godt tilfredse med 2017 Der var meget at glæde sig over i det forgangne år. Fødevare- og landbrugspakken slog for alvor igennem i forbindelse med årets høst. PSO-afgiften er under

Læs mere

VI SKABER VÆKST GENNEM INNOVATIV UDVIKLING I DIN VIRKSOMHED

VI SKABER VÆKST GENNEM INNOVATIV UDVIKLING I DIN VIRKSOMHED VI SKABER VÆKST GENNEM INNOVATIV UDVIKLING I DIN VIRKSOMHED DU KAN BRUGE FOODNETWORK TIL... 210 mm MATCHMAKING Vi finder den rigtige samarbejdspartner til dig både danske og udenlandske Vi bygger bro mellem

Læs mere

DI s strategi. Et stærkere Danmark frem mod

DI s strategi. Et stærkere Danmark frem mod DI s strategi Et stærkere Danmark frem mod 2020 Forord Siden dannelsen af DI i 1992 har vi skabt et fællesskab, hvor både de allerstørste og de mange tusinde mindre og mellemstore virksomheder i Danmark

Læs mere

Forud for arbejdsgruppemødet den 18. november 2015 har sekretariatet været på rundtur og besøgt følgende virksomheder:

Forud for arbejdsgruppemødet den 18. november 2015 har sekretariatet været på rundtur og besøgt følgende virksomheder: Idekatalog Forud for arbejdsgruppemødet den 18. november 2015 har sekretariatet været på rundtur og besøgt følgende virksomheder: Jesper Hjortshøj (Marel A/S), Rune Engell-Hansen (Lallemand), Niels Osterland

Læs mere

UDVIKLING AF BRAND DNA Opsamling på workshop d. 7. september 2017

UDVIKLING AF BRAND DNA Opsamling på workshop d. 7. september 2017 UDVIKLING AF BRAND DNA Opsamling på workshop d. 7. september 2017 Wilke, September 2017 2017 Side 1 OPSAMLING Retningsanvisninger for Team Danmarks fremtidige Brand DNA 1.FOKUS PÅ PROCESSEN, HVOR TEAM

Læs mere

Brobygger 2.0. Initiativ til videreudvikling af den landsdækkende fødevareklynge med epicenter i Region Midtjylland.

Brobygger 2.0. Initiativ til videreudvikling af den landsdækkende fødevareklynge med epicenter i Region Midtjylland. Brobygger 2.0 Initiativ til videreudvikling af den landsdækkende fødevareklynge med epicenter i Region Midtjylland. Indledning Den danske fødevareklynge med centrum i Region Midt er i en god udvikling

Læs mere

Præsentation af anbefalinger

Præsentation af anbefalinger Præsentation af anbefalinger Vækstteamet for fødevarer Peter Olesen, medlem af vækstteamet Vækstteamet for fødevarer Medlemmer Peder Tuborgh, CEO, Arla Foods Hanne Risgaard, ejer, Skærtoft Mølle A/S Hans

Læs mere

Resultater fra workshoppen på konferencen om mindre madspild

Resultater fra workshoppen på konferencen om mindre madspild Resultater fra workshoppen på konferencen om mindre madspild Eftermiddagens program gennemførtes som en workshop. Deltagerne blev inddelt i 7 grupper. Hver gruppe blev bedt om at formulere ét fælles brændende,

Læs mere

Fødevarebranchen ruster sig til digitaliseringen

Fødevarebranchen ruster sig til digitaliseringen Peter Bernt Jensen, konsulent pebj@di.dk, 3377 3421 NOVEMBER 2017 Fødevarebranchen ruster sig til digitaliseringen Fødevarebranchen er god til robotter og automatisering, men kan blive endnu bedre til

Læs mere

Strategi og handlingsplan

Strategi og handlingsplan Strategi og handlingsplan Business Region North Denmark - fælles om vækst og udvikling 2015-2016 Hvad er Business Region? Fælles om vækst og udvikling Lokale og regionale aktører har en stadig mere markant

Læs mere

VORES BIDRAG. Fødevareklyngen skabte beskæftigelse til ca. 169.000 personer i 2013. Landbrug & Fødevarer Axelborg, Axeltorv 3 1609 København V

VORES BIDRAG. Fødevareklyngen skabte beskæftigelse til ca. 169.000 personer i 2013. Landbrug & Fødevarer Axelborg, Axeltorv 3 1609 København V Fødevareklyngen skabte beskæftigelse til ca. 169.000 personer i 2013 VORES BIDRAG Landbrug & Fødevarer Axelborg, Axeltorv 3 1609 København V T +45 3339 4000 F +45 3339 4141 E info@lf.dk W www.lf.dk Hvem

Læs mere

Branding- og markedsføringsstrategi

Branding- og markedsføringsstrategi Branding- og markedsføringsstrategi for Assens Kommune 1. Indledning: Assens Kommunes vision Vilje til vækst realiserer vi gennem tre indsatsområder: Flere vil bo her, Vækst og udvikling og Alle får en

Læs mere

Løsninger til fremtidens landbrug

Løsninger til fremtidens landbrug STRATEGI SEGES Løsninger til fremtidens landbrug SEGES SEGES er en del af. Derfor er strategien for også det øverste niveau i SEGES strategi. For at understøtte den fælles strategi er der udarbejdet en

Læs mere

Kommissorium for Data Redder Liv. - Implementering af løsninger

Kommissorium for Data Redder Liv. - Implementering af løsninger Kommissorium for Data Redder Liv - Implementering af løsninger Kommissorium for Data Redder Liv - Implementering af løsninger Bedre brug af danske sundhedsdata er afgørende for fremtidens sundhedsvæsen

Læs mere

Informations- og kommunikationsstrategi for. Fødevareplatform Region Sjælland

Informations- og kommunikationsstrategi for. Fødevareplatform Region Sjælland Informations- og kommunikationsstrategi for Fødevareplatformens mål er at sikre en koordinering mellem relevante aktører og videninstitutioner samt at fungere som katalysator og inspirator indenfor fødevareområdet

Læs mere

SYDDANSK FØDEVAREKLYNGE FØDEVARE FØDEVARE KLYNGE KLYNGE. Megatrends SYDDANSK SYDDANSK SYDDANSK FØDEVARE. klynge KLYNGE. Lidt af det praktiske...

SYDDANSK FØDEVAREKLYNGE FØDEVARE FØDEVARE KLYNGE KLYNGE. Megatrends SYDDANSK SYDDANSK SYDDANSK FØDEVARE. klynge KLYNGE. Lidt af det praktiske... ... styrkelse af individuelle og fælles udviklingskompetencer klynge... udvikling af nye koncepter og produkter, der er grundlag for vækst... branding af dig og de øvrige medlemmer - både nationalt og

Læs mere

Opfølgning på workshop om bedre sammenhæng i det maritime uddannelsessystem den 25. september 2013

Opfølgning på workshop om bedre sammenhæng i det maritime uddannelsessystem den 25. september 2013 Opfølgning på workshop om bedre sammenhæng i det maritime uddannelsessystem den 25. september 2013 Projekt Danmarks Maritime Klynge og Transportens Innovationsnetværk inviterede den 25. september 2013

Læs mere

VELKOMMEN TIL. ØKOLOGI i

VELKOMMEN TIL. ØKOLOGI i VELKOMMEN TIL ØKOLOGI i Aftenens Program Velkomst Sådan styrker du din bundlinje Oplæg og debat Økologi i Landbrug & Fødevarer Politik Viden og Rådgivning Samarbejde Mere Økologi i Danmark hvad skal der

Læs mere

Undersøgelse: de danske fødevarevirksomheder sover tornerosesøvn

Undersøgelse: de danske fødevarevirksomheder sover tornerosesøvn Undersøgelse: de danske fødevarevirksomheder sover tornerosesøvn Februar 2008 2 1. Baggrund Operate A/S har via en webbaseret spørgeskemaundersøgelse samt telefoniske opfølgning undersøgt, hvordan de små

Læs mere

3 KONCEPTER ØGET AFSÆTNING I SMÅ OG MELLEMSTORE FØDEVAREVIRKSOMHEDER

3 KONCEPTER ØGET AFSÆTNING I SMÅ OG MELLEMSTORE FØDEVAREVIRKSOMHEDER 3 KONCEPTER ØGET AFSÆTNING I SMÅ OG MELLEMSTORE FØDEVAREVIRKSOMHEDER Med økonomisk opbakning fra EU s Regionalfond og Region Sjælland har CAPNOVA, Aarhus Universitet og Aalborg Universitet taget temperaturen

Læs mere

4. oktober 2012 Byplanmødet, Svendborg. City branding Grundfortællinger og Byudvikling med bund i

4. oktober 2012 Byplanmødet, Svendborg. City branding Grundfortællinger og Byudvikling med bund i 4. oktober 2012 Byplanmødet, Svendborg City branding Grundfortællinger og Byudvikling med bund i For 25 år siden valgte 83% af alle mennesker bosted efter virksomheden eller jobbet. I dag vælger 65% af

Læs mere

Principper for kommunikation i Odense Kommune

Principper for kommunikation i Odense Kommune Principper for kommunikation i Odense Kommune Odense Kommune skal have en god kommunikation og tæt dialog mellem borgere, brugere, kommunens ansatte, virksomheder og andre samarbejdspartnere. Det skal

Læs mere

BUDSKABER PÅ BUNDLINJEN

BUDSKABER PÅ BUNDLINJEN BUDSKABER PÅ BUNDLINJEN Om Albæk Kommunikation Historien om Albæk Kommunikation begyndte i 2014, hvor vi flyttede ind i vores første lokaler på Vesterbro i København. Forud var gået måneder, hvor vi holdt

Læs mere

Danish Food Cluster er en landsdækkende organisation og inddrager alle relevante parter i udviklingsprojektet.

Danish Food Cluster er en landsdækkende organisation og inddrager alle relevante parter i udviklingsprojektet. Connector Ansøgning af Connector i forlængelse af Brobygger 1.0 og Brobygger 2.0, til videreudvikling og konsolidering af den landsdækkende fødevareklynge med epicenter i Region Midtjylland og betydelig

Læs mere

Talen til samråd AO[om dansk svineproduktion] i Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri onsdag den 10. september 2014, kl. 14.

Talen til samråd AO[om dansk svineproduktion] i Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri onsdag den 10. september 2014, kl. 14. Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2013-14 FLF Alm.del endeligt svar på spørgsmål 519 Offentligt Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri NaturErhvervstyrelsen/Dep Sagsnr.:27154 Dok.: 716914

Læs mere

VIBORGEGNENS ERHVERVSRÅD

VIBORGEGNENS ERHVERVSRÅD VIBORGEGNENS ERHVERVSRÅD VÆKST VIBORG! er navnet på VIBORGegnens Erhvervsråds strategi for 2014-2018. Men det er ikke kun et navn. Det er en klar opfordring til erhvervslivet om at hoppe med på vognen

Læs mere

Strategi for DBDH Fjernvarmebranchens samlede eksportorganisation og stærkeste netværk

Strategi for DBDH Fjernvarmebranchens samlede eksportorganisation og stærkeste netværk Strategi for DBDH 2016-2018 Fjernvarmebranchens samlede eksportorganisation og stærkeste netværk Marked og omverden Mere end halvdelen af verdens mennesker bor i byer. FN forventer, at byerne skal huse

Læs mere

3/2017. Østjylland. Agro Food Park viser vejen til vækst. Kommunalvalg 2017: Fire politikeres holdninger til fødevarebranchen

3/2017. Østjylland. Agro Food Park viser vejen til vækst. Kommunalvalg 2017: Fire politikeres holdninger til fødevarebranchen 3/2017 Østjylland Agro Food Park viser vejen til vækst Kommunalvalg 2017: Fire politikeres holdninger til fødevarebranchen Flemmings leder Tjen op til ferie og hold den med det samme! I slutningen af august

Læs mere

Strategi for Plastindustrien. Sådan skaber vi værdi for plastbranchen frem mod 2020

Strategi for Plastindustrien. Sådan skaber vi værdi for plastbranchen frem mod 2020 Strategi for Plastindustrien Sådan skaber vi værdi for plastbranchen frem mod 2020 Ny kurs for Plastindustriens arbejde frem mod 2020 Vi kan nu præsentere en helt ny strategi, der bestemmer retningen for

Læs mere

Vand og Affald. Virksomhedsstrategi

Vand og Affald. Virksomhedsstrategi Vand og Affald 2012 2016 Virksomhedsstrategi forord Vand og Affalds virksomhedsstrategi 2012 2016 er blevet til i samarbejde med virksomhedens medarbejdere, ledelse og bestyrelse. I løbet af 2011 er der

Læs mere

ERHVERVSPOLITIKS RAMME

ERHVERVSPOLITIKS RAMME ERHVERVSPOLITIKS RAMME Oplæg til erhvervspolitik for Inden finanskrisen oplevede erhvervslivet i en positiv udvikling med vækst, stigende produktivitet og meget lav ledighed. Det er et godt udgangspunkt

Læs mere

Fødevarestyrelsens 13 strategi 16

Fødevarestyrelsens 13 strategi 16 Fødevarestyrelsens 13 strategi 16 Fødevarestyrelsen i en ny tid En af Fødevarestyrelsens fornemmeste opgaver er at fremme sunde og sikre fødevarer og skabe vækst i hele fødevaresektoren. Sådan har det

Læs mere

Ny erhvervsudviklingsstrategi for Region Hovedstaden

Ny erhvervsudviklingsstrategi for Region Hovedstaden Ny erhvervsudviklingsstrategi for Region Hovedstaden Oplæg ved Jens Chr. Sørensen Møde i Vækstforum for Region Hovedstaden 8. september 2006 Oversigt over oplæg Hvad skal erhvervsudviklingsstrategien?

Læs mere

Vækst, samspil og service. Erhvervsudviklingsstrategi 2015-2018

Vækst, samspil og service. Erhvervsudviklingsstrategi 2015-2018 Vækst, samspil og service Erhvervsudviklingsstrategi 2015-2018 Indhold Indledning Tiltrække, fastholde og udvikle Morgendagens vækstideer Rekruttering, uddannelse og kompetenceudvikling Kommunal erhvervsservice

Læs mere

STRATEGI FOR DET RUMMELIGE ARBEJDSMARKED

STRATEGI FOR DET RUMMELIGE ARBEJDSMARKED STRATEGI FOR DET RUMMELIGE ARBEJDSMARKED PLADS TIL ALLE BESKÆFTIGELSES OG SOCIALUDVALGET 1 FORORD Forord af rådmanden skrives efter drøftelse af udkast til strategien i Beskæftigelses og Socialudvalget.

Læs mere

Samarbejdsaftale mellem Ringkøbing-Skjern Kommune og Aarhus Universitet

Samarbejdsaftale mellem Ringkøbing-Skjern Kommune og Aarhus Universitet Samarbejdsaftale mellem Ringkøbing-Skjern Kommune og Aarhus Universitet INDHOLD AFTALENS PARTER... 2 PRÆAMBEL... 2 AFTALENS INDHOLD... 3 Fremtidens turisme... 3 Innovation, vækst og ny teknologi... 3 Landbrug

Læs mere

Tættere på forbrugerne Strategi

Tættere på forbrugerne Strategi Tættere på forbrugerne Strategi 2017-2020 Vi tænker, før du handler Det er sin sag at være forbruger: Der kommer flere og flere varer og serviceydelser på hylderne. Vi handler både i fysiske og digitale

Læs mere

Fødevareministeriets kommunikationspolitik

Fødevareministeriets kommunikationspolitik Fødevareministeriets kommunikationspolitik 2 Fødevareministeriets kommunikationspolitik Indhold Indledning... 5 Formål... 6 Målsætninger... 7 Principper for god kommunikation... 8 Målgrupper... 9 Roller

Læs mere

TID TIL VÆksT. Danmark investerer i virksomheder med vækstambitioner.

TID TIL VÆksT. Danmark investerer i virksomheder med vækstambitioner. 12 Danmark investerer i virksomheder med vækstambitioner. Væksthus Syddanmark er etableret for at styrke syddanske virksomheders mulighed for at udfolde deres fulde potentiale. I Væksthus Syddanmark får

Læs mere

Besøg af fødevareminister Aarhus d. 10. februar 2014

Besøg af fødevareminister Aarhus d. 10. februar 2014 Program Besøg af fødevareminister Dan Jørgensen i Aarhus d. 10. februar 2014 Side 1 af 5 deltager i besøget fra kl. 9. Oplægsholdere er skraveret med gråt. Overordnet tema: Udviklingen af Danmark som et

Læs mere

Fadebursloven Nyborg, april 2013

Fadebursloven Nyborg, april 2013 Fadebursloven Nyborg, april 2013 Kongens Fadebur Kongens Fadebur er et fødevarenetværk etableret af Nyborg Slot for fødevareproducenter, specialiserede fødevareforhandlere og restauranter på Fyn. Mission:

Læs mere

KKR Midtjyllands bemærkninger til udkast til Vækstplan 2016-2020

KKR Midtjyllands bemærkninger til udkast til Vækstplan 2016-2020 NOTAT KKR MIDTJYLLAND Den 16. september 2015 KKR Midtjyllands bemærkninger til udkast til Vækstplan 2016-2020 KKR Midtjylland har den 10. september 2015 drøftet første udkast til Vækstplan 2016-2020 Handlingsplan

Læs mere

Evaluering af Landsbyhjemmesider fælles indsats for bosætning i Rebild kommunes landdistrikter

Evaluering af Landsbyhjemmesider fælles indsats for bosætning i Rebild kommunes landdistrikter Evaluering af Landsbyhjemmesider fælles indsats for bosætning i Rebild kommunes landdistrikter (Der er i alt modtaget 31 besvarede skemaer) Hvordan har projektet medvirket til at nå de konkrete mål i LAG-himmerlands

Læs mere

Til medlemmerne af Vækstforums Fødevareråd

Til medlemmerne af Vækstforums Fødevareråd Regionshuset Viborg Til medlemmerne af Vækstforums Fødevareråd Regional Udvikling Skottenborg 26 Postboks 21 DK-8800 Viborg Tel. +45 7841 0000 kontakt@rm.dk www.rm.dk Dagsorden til fødevarerådets 17. møde,

Læs mere

Vækstmuligheder blandt mindre fødevareproducenter i landdistrikterne via digitale løsninger - Eksemplet The Food Assembly

Vækstmuligheder blandt mindre fødevareproducenter i landdistrikterne via digitale løsninger - Eksemplet The Food Assembly Vækstmuligheder blandt mindre fødevareproducenter i landdistrikterne via digitale løsninger - Eksemplet The Food Assembly Tomas Vedsmand Partner PhD GEMBA Innovation 2 Indhold 1. Afsættet: Fødevareproduktion

Læs mere

Globalisering. Arbejdsspørgsmål

Globalisering. Arbejdsspørgsmål Globalisering Når man taler om taler man om en verden, hvor landene bliver stadig tættere forbundne og mere afhængige af hinanden. Verden er i dag knyttet sammen i et tæt netværk for produktion, køb og

Læs mere

Vores fælles styrke giver os indflydelse til at påvirke myndigheder og virksomheder, så vi kan bekæmpe kemi i dagligdagsprodukter,

Vores fælles styrke giver os indflydelse til at påvirke myndigheder og virksomheder, så vi kan bekæmpe kemi i dagligdagsprodukter, Strategi 2014-2016 Det er sin sag at være forbruger i dag. Der er flere varer på hylderne, og med flere varer følger flere valg. Skal man vælge den lave pris eller den høje kvalitet og udelukker det ene

Læs mere

VORES BIDRAG. Landbrug & Fødevarer Axelborg, Axeltorv København V T F E W

VORES BIDRAG. Landbrug & Fødevarer Axelborg, Axeltorv København V T F E W VORES BIDRAG Landbrug & Fødevarer Axelborg, Axeltorv 3 1609 København V T +45 3339 4000 F +45 3339 4141 E info@lf.dk W www.lf.dk Hvem vi er Den danske fødevareklynge er andet og meget mere end koteletter,

Læs mere

DCH International Eksport af dansk knowhow

DCH International Eksport af dansk knowhow DCH International Eksport af dansk knowhow 364,4 DCH International Synergihuset Dannevirkevej 6 7000 Fredericia Danmark T: +45 64 81 26 00 F: +45 64 81 26 01 E: mail@dchi.dk W: dchi.dk CVR: 26088577 302,7

Læs mere

Rapport om workshop for økologiske interessenter til udvikling af et MultiTrustredskab

Rapport om workshop for økologiske interessenter til udvikling af et MultiTrustredskab Rapport om workshop for økologiske interessenter til udvikling af et MultiTrustredskab (prototype) Erik Fog, Videncentret for Landbrug December 2013 En vigtig milepæl i MultiTrust-projektet 1 var afholdelsen

Læs mere

Gastro 2025 Marts 2019

Gastro 2025 Marts 2019 Gastro 2025 Marts 2019 Gastro 2025 Regeringen lancerer den 12. marts 2019 en række initiativer, der vil understøtte Danmarks internationale styrkeposition som gastronomisk toneangivende nation. Initiativerne

Læs mere

Efteruddannelsesudvalgets

Efteruddannelsesudvalgets Efteruddannelsesudvalgets HANDLINGSPLAN Analyse af kompetencebehovet hos medarbejdere inden for bager- og konditorområdet Efteruddannelsesudvalget for Køkken, Hotel, Restaurant, Bager, Konditor og Kødbranchen

Læs mere

Rebild Kommune Hvad er visionsarbejde?

Rebild Kommune Hvad er visionsarbejde? Rebild Kommune Hvad er visionsarbejde? 1 De kommunale visioners betydning 2 Snapshot: Rebild Kommune 3 Sådan laver man en vision 4 Serviceeftersyn: Styrkepositionerne dur de? Visioner gør en forskel Også

Læs mere

Forslag til fortsættelse af Danish Soil Partnership. Indstilling

Forslag til fortsættelse af Danish Soil Partnership. Indstilling WWW.DANISHSOIL.ORG Forslag til fortsættelse af Danish Soil Partnership 19-08-2015 Sag.nr.: 14/170 Dokumentnr. 39659/15 Sagsbehandler Christian Andersen Tel. 35298175 Email: Can@regioner.dk Indstilling

Læs mere

Rammer og vilkår for det videre arbejde med Rekrutteringsindsatser 2017

Rammer og vilkår for det videre arbejde med Rekrutteringsindsatser 2017 Rammer og vilkår for det videre arbejde med Rekrutteringsindsatser 2017 Indhold 2 Indledning 3 Rammer og vilkår 3 Udviklingstrends 5 Politiske rammer og vilkår 6 En fælles udfordring 7 Ledelse og arbejdsmiljø

Læs mere

DI Rådgiverne. DI Rådgiverne. H.C. Andersens Boulevard København V raadgiverne.di.dk

DI Rådgiverne. DI Rådgiverne. H.C. Andersens Boulevard København V raadgiverne.di.dk 12 H.C. Andersens Boulevard 18 1787 København V DIRaadgiverne@di.dk +45 3377 4601 raadgiverne.di.dk Dansk Industris branchefællesskab for rådgivervirksomheder Følg på LinkedIn Følg på Twitter Bestil s

Læs mere

Opsamling på erfaringsworkshop

Opsamling på erfaringsworkshop Opsamling på erfaringsworkshop Puljen til efterværn og netværksgrupper 1. februar 2017 Oplevede resultater Overordnet oplever projekterne resultater hos de unge, som er knyttet til sociale kompetencer

Læs mere

STYRK DIT SALG AF ØKOLOGISKE FØDEVARER

STYRK DIT SALG AF ØKOLOGISKE FØDEVARER ØKOLOGISK LANDSFORENING INVITERER TIL INSPIRATIONS- OG UDDANNELSESDAGE STYRK DIT SALG AF ØKOLOGISKE FØDEVARER Afsætningen af økologiske fødevarer er fortsat i vækst og efterspørgslen stigende, men det

Læs mere

UNDERSØGELSE OM CIRKULÆR ØKONOMI

UNDERSØGELSE OM CIRKULÆR ØKONOMI UNDERSØGELSE OM CIRKULÆR ØKONOMI Hill & Knowlton for Ekokem Rapport August 2016 SUMMARY Lavt kendskab, men stor interesse Det uhjulpede kendskab det vil sige andelen der kender til cirkulær økonomi uden

Læs mere

ANSVARSOMRÅDE KOMPETENCE OG ARBEJDSLIV - STRATEGI

ANSVARSOMRÅDE KOMPETENCE OG ARBEJDSLIV - STRATEGI ANSVARSOMRÅDE KOMPETENCE OG ARBEJDSLIV - STRATEGI 23. MARTS 2015 KBA 201403376 INDLEDNING Strategien for ansvarsområde Kompetence og Arbejdsliv (KOA) udgør det faglige og politiske grundlag for Finansforbundets

Læs mere

Mangfoldighed sikrer solid eksportvækst i fødevaresektoren

Mangfoldighed sikrer solid eksportvækst i fødevaresektoren DI Fødevarer November 2013 Mangfoldighed sikrer solid eksportvækst i fødevaresektoren af konsulent Peter Bernt Jensen Fødevaresektoren er en dansk styrkeposition En fjerdedel af den danske vareeksport

Læs mere

Fremtidsscenarier. For fødevareerhvervet

Fremtidsscenarier. For fødevareerhvervet Fremtidsscenarier For fødevareerhvervet Metode Kombination af scenarie og Delphiteknik Scenarie-teknik opstille en eller flere sandsynlige fremtider ud fra nutidens tendenser Delphi-teknik. eksperter bliver

Læs mere

Virksomhederne efterspørger forskellig vejledning fra erhvervshusene

Virksomhederne efterspørger forskellig vejledning fra erhvervshusene Jes Lerche Ratzer, chefkonsulent jelr@di.dk, 3377 4518 AUGUST 2019 Virksomhederne søger forskellig vejledning fra erhvervshusene Virksomhederne efterspørger forskellig vejledning fra erhvervshusene afhængig

Læs mere

Et internationalt anerkendt Food Value Chain Lab for åben innovation i den danske landbrugs- og fødevaresektor

Et internationalt anerkendt Food Value Chain Lab for åben innovation i den danske landbrugs- og fødevaresektor Et internationalt anerkendt Food Value Chain Lab for åben innovation i den danske landbrugs- og fødevaresektor PROJEKTIDE PROJEKT IDE Åben læring, innovation og demonstration Food Universe et unikt miljø

Læs mere

Strategi og handlingsplan

Strategi og handlingsplan Strategi og handlingsplan Business Region North Denmark - fælles om vækst og udvikling 2015-2016 Hvad er Business Region? Fælles om vækst og udvikling Lokale og regionale aktører har en stadig mere markant

Læs mere

Turisme og fødevarer i en bornholmsk kontekst muligheder og potentialer. Vi arbejder for turismen

Turisme og fødevarer i en bornholmsk kontekst muligheder og potentialer. Vi arbejder for turismen Turisme og fødevarer i en bornholmsk kontekst muligheder og potentialer Vi arbejder for turismen www.bornholm.info/erhverv Hvad gør vi/hvor er vi Vi har 75 fødevareproducerende virksomheder på Bornholm.

Læs mere

G FOR EVENTS I SØNDERBORG FORRETNINGSGRUNDLA

G FOR EVENTS I SØNDERBORG FORRETNINGSGRUNDLA NDLAG U R G S G IN N T E FORR FOR EVENTS I SØNDERBORG Indhold 1. Formål med et forretningsgrundlag for events 2. Politisk og strategisk sammenhæng 3. Formål og mål for arbejdet med event 4. Organisering

Læs mere

Klog hverdagsmad som sund forretning strategiproces. Fødevarerådets 8. møde, 26. maj 2011

Klog hverdagsmad som sund forretning strategiproces. Fødevarerådets 8. møde, 26. maj 2011 Klog hverdagsmad som sund forretning strategiproces Fødevarerådets 8. møde, 26. maj 2011 Disposition Bag om Klog hverdagsmad.. Profil Igangsatte initiativer Fødevarerådet - baggrund og rolle De nuværende

Læs mere

STÆRKT VÆKSTPOTENTIALE I SUNDHEDSFREMMENDE FØDEVARER

STÆRKT VÆKSTPOTENTIALE I SUNDHEDSFREMMENDE FØDEVARER Organisation for erhvervslivet Marts 2010 STÆRKT VÆKSTPOTENTIALE I SUNDHEDSFREMMENDE FØDEVARER AF KONSULENT PETER BERNT JENSEN, PEBJ@DI.DK Salget af sundhedsfremmende fødevarer er stærkt stigende i vores

Læs mere

VÆKST VIA INNOVATIV STRATEGI

VÆKST VIA INNOVATIV STRATEGI VÆKST VIA INNOVATIV STRATEGI Erhvervsudviklingsdøgn 14. maj 2014 Brands4kids A/S, Erik Andreæ 1 AGENDA 4Brands4kids A/S 4Fra drøm til virkelighed.! 4Et strategisk valg 4Innovation i tøjbranchen findes

Læs mere

Udlandet trækker i danske fødevarevirksomheder

Udlandet trækker i danske fødevarevirksomheder Organisation for erhvervslivet November 1 Udlandet trækker i danske fødevarevirksomheder AF CHEFKONSULENT LARS ZØFTING-LARSEN, LZL@DI.DK Danske fødevarevirksomheder vil vælge udlandet frem for Danmark

Læs mere

OPGAVE 1: Den gode arbejdsdag

OPGAVE 1: Den gode arbejdsdag OPGAVE 1: Den gode arbejdsdag INSTRUKTION Aftal interviews med makker inden for de næste 2 dage. Hvert interview varer 10 min. Hold tiden! I behøver ikke nå helt til bunds. Makkerne interviewer hinanden

Læs mere

Program. 22.00 Tak for i aften

Program. 22.00 Tak for i aften Program Cirka tider Oplægsholder 20.30 Hvor vil vi hen med økologien? v. Hans Erik Jørgensen og Michael Svane, Økologisektionen 20.45 Økologi på SEGES v. Kirsten Holst Sørensen DLBR-Økologi v. Erik Andersen

Læs mere

[Det er aftalt med UM, at begge ministre kort indleder med at sige tak for invitationen til at komme i udvalget.]

[Det er aftalt med UM, at begge ministre kort indleder med at sige tak for invitationen til at komme i udvalget.] Udenrigsudvalget 2016-17 URU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 57 Offentligt INSPIRATIONSPUNKTER 12. januar 2017 [Kun det talte ord gælder] Talepapir URU alm. del samrådsspørgsmål N, vedr. børnearbejde

Læs mere

GUDP. Handlingsplan 2019

GUDP. Handlingsplan 2019 GUDP Handlingsplan 2019 1 Indledning GUDP Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram præsenterer hermed sin handlingsplan for 2019. Handlingsplanen er den første i GUDP s nye strategiperiode 2019-2022.

Læs mere

STRATEGI FOR DANMARKS DIGITALE VISUELLE INDUSTRI

STRATEGI FOR DANMARKS DIGITALE VISUELLE INDUSTRI STRATEGI FOR DANMARKS DIGITALE VISUELLE INDUSTRI FRA EN VERDEN I TEKST TIL EN VERDEN I BILLEDER Danmarks digitale visuelle producenter inden for animation, film, spil, tv og XR samles i én erhvervsalliance,

Læs mere

INVITATION TIL FORSKNINGENS DØGN 2017 I AABENRAA

INVITATION TIL FORSKNINGENS DØGN 2017 I AABENRAA INVITATION TIL FORSKNINGENS DØGN 2017 I AABENRAA Sønderjyske Fødevarer kvalitet og sundhed Aabenraa Kommune ønsker at styrke kendskabet til og skabe ny viden om sønderjyske fødevarer. Derfor sætter vi

Læs mere

SEGES skaber løsninger til fremtidens landbrugs- og fødevareerhverv EN PRÆSENTATION

SEGES skaber løsninger til fremtidens landbrugs- og fødevareerhverv EN PRÆSENTATION SEGES skaber løsninger til fremtidens landbrugs- og fødevareerhverv EN PRÆSENTATION HVEM ER SEGES SEGES er det nye navn for Videncentret for Landbrug og Videncenter for Svineproduktion, som pr. 1. januar

Læs mere

UDKAST TIL ERHVERVSPOLITIK

UDKAST TIL ERHVERVSPOLITIK UDKAST TIL ERHVERVSPOLITIK INDLEDNING Vordingborg Kommunes erhvervspolitik danner den overordnede ramme for kommunens arbejde med erhvervsudvikling og skal medvirke til at virkeliggøre Kommunalbestyrelsens

Læs mere

Den Grønne Vækstklynge - kort fortalt

Den Grønne Vækstklynge - kort fortalt Den Grønne Vækstklynge - kort fortalt Varig og bæredygtig vækst i gartneriklyngen. Det er formålet med Den Grønne Vækstklynge. Projekt igangsat af Udvikling Odense og Dansk Gartneri, og bakkes op af en

Læs mere

STATUS MÅL. Flere skal fuldføre Flere skal fuldføre en erhvervsuddannelse (fuldførelsen skal stige til mindst 60 procent i 2020 og 67 procent i 2025).

STATUS MÅL. Flere skal fuldføre Flere skal fuldføre en erhvervsuddannelse (fuldførelsen skal stige til mindst 60 procent i 2020 og 67 procent i 2025). STRATEGI 2020 STATUS Strategi 2016 2020 udformes i en tid præget af mange forandringer på skolen og uddannelsesområdet. Erhvervsuddannelsesreformen (EUD-reformen) fra 2015 er under indfasning, den fremtidige

Læs mere

Mission. Vision. Kommunikationsstrategi 2013-2015. Formål

Mission. Vision. Kommunikationsstrategi 2013-2015. Formål Tanken om et campus som et uddannelsesfællesskab har eksisteret i Køge i mange år og er udsprunget fra lokale uddannelsesinstitutioner. Tanken har vokset sig større og større, blandt andet med bred støtte

Læs mere

Hvad er det? Hvorfor? Hvordan gør man? Hvad har det med fødevareproducenter at gøre? Jon Sundbo, RUC

Hvad er det? Hvorfor? Hvordan gør man? Hvad har det med fødevareproducenter at gøre? Jon Sundbo, RUC Hvad er det? Hvorfor? Hvordan gør man? Jon Sundbo, RUC Hvad har det med fødevareproducenter at gøre? Hvad er en oplevelse? 2 Hvad er oplevelsesøkonomi? Kaffen koster 100 kr + 50 kr oveni for musik Servicen

Læs mere

Forretningsplanen hjælper væksten i ambitiøse virksomheder

Forretningsplanen hjælper væksten i ambitiøse virksomheder 15. oktober 2011 Forretningsplanen hjælper væksten i ambitiøse virksomheder Forretningsplanen. Hver anden virksomhed i regionen har en nedskrevet forretningsplan, som beskriver alle aspekter af virksomheden.

Læs mere

Den overordnede nationale mission for BAR FOKA s mission fremgår af Arbejdsmiljølovens 14 a:

Den overordnede nationale mission for BAR FOKA s mission fremgår af Arbejdsmiljølovens 14 a: 1. MISSION Den overordnede nationale mission for BAR FOKA s mission fremgår af Arbejdsmiljølovens 14 a: Det enkelte branchearbejdsmiljøråd skal inden for rådets område bistå branchens virksomheder med

Læs mere

Version 0.0. Kulturaftale Nordjylland

Version 0.0. Kulturaftale Nordjylland Version 0.0 kulturkanten Kulturaftale Nordjylland 2013 2016 Indhold 3 Introduktion 5 Den store satsning 6 Nye Indsatser 7 Talentudvikling 8 Det overraskende møde 9 Alternative arenaer 11 Det etablerede

Læs mere

Kommunikationsstrategi 2022

Kommunikationsstrategi 2022 Dansk Firmaidrætsforbund Kommunikationsstrategi 2022 Sådan vil vi skabe Et sjovere Danmark i bevægelse. I KOMMUNIKATIONSSTRATEGIEN KAN DU LÆSE: 1 Introduktion 2 2 Formål med vores kommunikationsstrategi

Læs mere

Markedsanalyse. 25. september 2017

Markedsanalyse. 25. september 2017 Markedsanalyse 25. september 2017 Axelborg, Axeltorv 3 1609 København V T +45 3339 4000 F +45 3339 4141 E info@lf.dk W www.lf.dk Økologi bidrager til en bedre kvalitetsopfattelse ved spisesteder Danskerne

Læs mere

Oplevelsesbaseret innovation

Oplevelsesbaseret innovation Oplevelsesbaseret innovation I n s p i r a t i o n s & U d v i k l i n g s f o r l ø b Velkommen til vækstgruppeforløbet vækst via oplevelser oplevelser som fremtidens konkurrenceparameter i fødevarebranchen

Læs mere

Samarbejdsaftalens parter er Syddjurs Kommune og Aarhus Universitet.

Samarbejdsaftalens parter er Syddjurs Kommune og Aarhus Universitet. Indhold 1. Aftalens parter...2 2. Præambel...2 3. Aftalens indhold...2 3.1 Forskningssamarbejde...3 3.2 Studentersamarbejde...3 3.3 Iværksætteri...3 3.4 Sundhed...4 4. Organisering og opfølgning...4 5.

Læs mere

Landsdækkende kompetenceløft - Møde 3

Landsdækkende kompetenceløft - Møde 3 Landsdækkende kompetenceløft - Møde 3 Økologisk Landsforening v/ Birgitte Jørgensen, Markedsafdelingen Den Europæiske Landbrugsfond for Udvikling af Landdistrikterne: Danmark og Europa investerer i landdistrikterne.

Læs mere

VÆKST OG INNOVATION - STRATEGI

VÆKST OG INNOVATION - STRATEGI VÆKST OG INNOVATION - STRATEGI Notatet her beskriver først de prioriterede indsatsområder, vedtaget på landsmødet, der relaterer sig til ansvarsområdet. Her er de områder, hvor der kan være grænseflader

Læs mere

SAMSØ KOMMUNE ERHVERVS- OG BOSÆTNINGSSTRATEGI

SAMSØ KOMMUNE ERHVERVS- OG BOSÆTNINGSSTRATEGI SAMSØ KOMMUNE ERHVERVS- OG BOSÆTNINGSSTRATEGI 2014 2020 FORORD 3 VISION FOR ERHVERVS- OG BOSÆTNINGSSTRATEGIEN 2014-2020 4 MÅL FOR ERHVERVS- OG BOSÆTNINGSSTRATEGIEN 2014 2020 4 PULS ÅRET RUNDT UDFORDRINGER

Læs mere

Netværk for optimering af drift og vedligehold. Strategi fordi vedligehold er mennesker

Netværk for optimering af drift og vedligehold. Strategi fordi vedligehold er mennesker Netværk for optimering af drift og vedligehold Strategi 2017-2019 fordi vedligehold er mennesker Strategi 2017-2019 Side 2 DDV strategien for 2017-2019 er en opdatering af strategien fra 2015, revideret

Læs mere

VESTKYSTEN VISER VEJEN

VESTKYSTEN VISER VEJEN VESTKYSTEN VISER VEJEN INVITATION TIL PRÆKVALIFIKATION AF RÅDGIVERNE TIL UDARBEJDELSE AF: STRATEGISK-FYSISKE UDVIKLINGSPLANER Foto: Dansk Kyst- og Naturturisme Foto: Dansk Kyst- og Naturturisme Introduktion

Læs mere

EU som løftestang for vækst i Danmark. - arrangementet i billeder

EU som løftestang for vækst i Danmark. - arrangementet i billeder EU som løftestang for vækst i Danmark - arrangementet i billeder Godt 130 deltog i DAcoB og EU-repræsentationens debatarrangement om EU som løftestang for vækst i Danmark. Debatpanellet bestod af uddannelses-

Læs mere

Kommissorium for HORSENS ALLIANCEN

Kommissorium for HORSENS ALLIANCEN 14. marts 2018 Kommissorium for HORSENS ALLIANCEN 2018-2021 Med HORSENS ALLIANCEN blev der i 2013 skabt en helt ny samarbejdsplatform i Horsens kommune en platform, hvor erhvervslivet, de faglige organisationer

Læs mere

Kolding Kommune Fundraising-strategi vol Kolding Kommune Fundraising-strategi vol. 2.0

Kolding Kommune Fundraising-strategi vol Kolding Kommune Fundraising-strategi vol. 2.0 Kolding Kommune Fundraising-strategi vol. 2.0 Kolding Kommune Analyse og Udvikling Forord Kolding Kommunes fundraising-strategi skal bidrage til at skabe merværdi i realiseringen af kommunens vision og

Læs mere