Dommere: Børge Elgaard, Erik Kjærgaard, Henrik Lind, Poul Monggaard, Tove Møller Pedersen, Benny Rosberg og Poul Sørensen (retsformand).

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Dommere: Børge Elgaard, Erik Kjærgaard, Henrik Lind, Poul Monggaard, Tove Møller Pedersen, Benny Rosberg og Poul Sørensen (retsformand)."

Transkript

1 Udskrift af Arbejdsrettens dom af 21. november 2007 i sag nr. A : Landsorganisationen i Danmark for Dansk El-Forbund (advokat Ane K. Lorentzen) mod Dansk Arbejdsgiverforening for HTS for G4S Security Services A/S (tidligere Falck Securitas Sikring A/S) (advokat Helge Werner) Dommere: Børge Elgaard, Erik Kjærgaard, Henrik Lind, Poul Monggaard, Tove Møller Pedersen, Benny Rosberg og Poul Sørensen (retsformand). Denne sag der har været udsat på Arbejdsrettens dom af 13. marts 2007 i sagerne A m.fl. angår bodsansvar for overenskomstbrud i form af mangelfulde ansættelsesbeviser, herunder ikke-udstedte ansættelsesbeviser til medarbejdere ansat før den 1. juli Der er mellem parterne enighed om, at overenskomsten Overenskomst om løn- og arbejdsforhold indgået mellem Vagt- og Alarmbranchens Arbejdsgiverforening / HTS og Dansk El-Forbund har implementeret ansættelsesbevisdirektivet, at ansættelsesbevisloven ikke finder anvendelse, jf. lovens 1, stk. 3, og at der i overenskomsten ikke er hjemmel til at pålægge virksomheden at betale godtgørelse til en krænket arbejdstager.

2 2 Påstande Klager, Landsorganisationen i Danmark for Dansk El-Forbund, har efter sin endelige påstand nedlagt påstand om, at indklagede, G4S Security Services A/S (tidligere Falck Securitas Sikring A/S), skal betale en efter Arbejdsrettens skøn fastsat bod til Dansk El- Forbund. Indklagede, Dansk Arbejdsgiverforening for HTS for G4S Security Services A/S, har erkendt overenskomstbrud, men har påstået frifindelse for påstanden om bod. Sagsfremstilling I Overenskomsten mellem VABA / HTS og Dansk El-Forbund hedder det bl.a. H. Ansættelsesforholdet: 29. Ansættelsesbevis Mellem virksomheden og den ansatte skal der udfærdiges et skriftligt ansættelsesbevis senest 1 måned efter tiltrædelsen. Såfremt ansættelsesbeviset ikke er udleveret til medarbejderen i overensstemmelse med de gældende tidsfrister, kan bod ikke pålægges en arbejdsgiver, der senest 5 dage efter, at der på et møde mellem organisationerne er givet et pålæg om at udlevere ansættelsesbeviset har opfyldt dette pålæg, medmindre der foreligger systematisk brud på bestemmelsen om ansættelsesbeviser. Ansættelsesbeviset skal som minimum indeholde de med x) markerede punkter i det vedlagte bilag 1, jf. EF-direktiv 91/533 EØF. Eventuelle uoverensstemmelser om oplysningspligt og ansættelsesaftaler behandles efter de fagretlige regler, der gælder mellem Dansk El-Forbund og VABA. I virksomheden er der tillige indgået en række lokalt forhandlede aftaler. Det hedder således i brev af 13. august 2001 til samtlige servicemontører fra divisionsdirektør Maarten van Engeland, regionschef Lars K. Jørgensen og tillidsrepræsentant Bent Flemming Petersen bl.a.: Emne: Lokalforhandlingerne mellem ledelsen og montørernes repræsentanter i Service Øst. Det er os en glæde at kunne meddele, at ledelsen og repræsentanter for Service Øst sent fredag aften blev enige om en række aftaler. Der er indgået aftale om følgende: - Lokalaftale vedrørende mødested Service Øst.

3 3 - Lokalaftale vedrørende installationsarbejde for Servicemontører Service Øst. - Lokalaftale vedrørende turnustjeneste Service Øst. - Lokalaftale vedrørende driftsservicemontører Service Øst. - Lokalaftale vedrørende beredskabsvagt for driftsservicemontører Service Øst. - Lokalaftale vedrørende rådighedsvagtaftale for SES Service Øst. - Lokalaftale vedrørende servicemontører på Bornholm Service Øst. - Lokalaftale vedrørende kontantmontører Øst Service Øst. - Lokalaftale vedrørende generelle forhold (ferie, kursus m.v.) Service Øst. - Lokalaftale vedrørende lønforhandling Service DK. Alle aftaler er gældende fra 1. september 2001 dog er lokalaftale vedrørende turnustjeneste gældende hurtigst muligt, dog senest den 1. oktober Den 14. december 2001 blev der afholdt et møde mellem regionschef Lars K. Jørgensen, Service Øst, og tillidsrepræsentant Bent Flemming Petersen. I et notat fra mødet hedder det bl.a.: Ansættelsesbeviser a. Nye mangler I september/oktober 2002 fremsendte virksomheden ansættelsesbeviser til montørerne i Sikringsdivisionen. I brev af 1. oktober 2002 til montørerne, underskrevet af personalechef Peter Agergaard, hedder det: Nyt ansættelsesbevis Da der er en del medarbejdere i Falck Securitas, der ikke har et ansættelsesbevis, har vi hermed fornøjelsen at sende dig et. Der er ikke ændret noget ved din ansættelse. Beviset er udelukkende en dokumentation for, at du er ansat i Falck Securitas. Da det først fra 1993 har været lovpligtigt at udstede ansættelsesbeviser til nye medarbejdere, er der en del medarbejdere i Falck Securitas, der aldrig har fået et. Vi mener, at alle medarbejdere bør have et bevis på, at de er ansat ved Falck Securitas og er i gang med at udstede ansættelsesbeviser til alle. Det vil derfor tage lidt tid inden alle har modtaget et ansættelsesbevis. Tillidsrepræsentant Bent Flemming Petersen gjorde med mail af 9. oktober 2002 til serviceleder Bent Andresen, sendt c.c. til bl.a. personalechef Peter Agergaard, indsigelse mod de udsendte ansættelsesbeviser. I det vedhæftede brev hedder det: Vedr.: Udsendte ansættelsesbeviser.

4 4 Da jeg fra kollegaerne i dit center har fået forespørgsler på netop udsendte ansættelsesbeviser, der enten erstatter tidligere eller er førstegangs beviser for dem der har været ansat før 1993, skal jeg gøre dig opmærksom på efter at havde set på en række, at jeg kan konstatere at disse ikke overholder EU s direktiv (91/533/EØF) samt dansk lov nr. 385 af 11. maj Det er på adskillige punkter arbejdsgiverens oplysningspligt ikke er overholdt. Jeg har derfor efter konsultation med min organisation meddelt kollegaerne at de ikke skal godkende og underskrive de fremsendte ansættelsesbeviser. Det skal ydermere konstateres at samtlige ansættelsesbeviser er enslydende med undtagelse af navn, adresse og ansættelsesdato. Dette er i sig selv ubegribeligt, da de ansættelsesbeviser jeg har set, er fra montører med forskellige stillinger. Jeg forventer at høre fra dig snarest, og vil samtidig gøre opmærksom på at såfremt nogle er underskrevet vil jeg opfordre selskabet til at få lavet dem om hurtigst muligt. Peter Agergaard bad ved mail samme dag Bent Flemming Petersen om at konkretisere, på hvilke punkter ansættelsesbeviserne ikke levede op til loven om ansættelsesbeviser, og i Bent Flemming Petersens mail af 11. oktober 2002 hedder det: Du ønsker at vide hvilke ting i ansættelsesbeviserne der ikke opfylder EU direktivets / Dansk lovgivnings krav i dem af jer udsendte ansættelsesbeviser. Udover DA s pjece 4. udgave om dette kan du også læse selve direktivet/loven, da jeg jo intet har hørt eller orienteret om hvilke beviser samt indhold I sender ud. Jeg er blevet foreholdt beviserne af nogle montører med forskellige jobs om de er korrekte, hvilket efter min overbevisning de ikke er da de mangler adskillige oplysninger, som er minimum i lovteksten, herudover er der sket stramninger pr. 1. juli i år. Man [har] sendt ens ansættelsesbeviser ud til (med undtagelse af ansættelsesdagen samt navn) til montører der har jobs som h.h.v. driftservice, distrikt, brand samt turnusmontør. Man nævner virksomhedens adresse men ikke mødestedet. Man undlader at oplyse om lønnen (man henviser til Overenskomsten) men deri kan man ikke læse hvilken løn man har. Man undlader beskrivelse af arbejdet eller titel, selv om jobbene er søgt, ansættelsessamtaler, m.m. Man undlader at skrive om man er ansat til daghold, turnus, beredskabsvagt m.m. Man skriver blot at man skal være villige til at arbejde på skift. Man undlader at skrive hvilke retningslinier/aftaler der har indflydelse på ansættelseskontrakten, det vil bl.a. overenskomsten og lokalaftaler. Ligeledes skal det beskrives hvem der [er] forhandlere på retningslinier/overenskomster. Herudover mangler bl.a. aftaler om højere pension end overenskomsten foreskriver. Herudover hvilke regulativer/reglementer man er underlagt samt man har fået retningslinier om disse.

5 5 Dette var blot nogle af de ting jeg umiddelbart jeg kan se der mangler, men da man åbenbart mener samarbejdsaftaler m.m. ikke skal bruges til noget, blot noget du kører ud til den enkelte montør, der selvfølgelig ikke kender meget til direktiver samt dansk lov om dette emne, uden nogen form for dialog med Tm organisationen. Jeg foreslår derfor du trækker dem tilbage udformer nogle der passer for den enkelte montør, alternativet er jo domstolene med forventning om 8000 kr. skattefrit til hver enkelmontør. Med mail af 21. februar 2003 sendte Peter Agergaard et udkast til ansættelsesbevis til Bent Flemming Petersen, der ved mail af 27. marts 2003 anførte, at de snarest burde mødes (bl.a.) om Ansættelsesbeviser, evt. uenighedsreferat! Ved brev af 4. september 2003 anmodede også Dansk El-Forbund HTS / VABA om et møde hurtigst muligt, hvor alle parter sætter sig sammen og får udfærdiget nye ansættelseskontrakter. I oktober 2003 blev der herefter afholdt et møde mellem parterne om udfærdigelsen af ansættelsesbeviserne. Der foreligger ikke referat af mødet, men i Peter Agergaards eget notat om resultatet af mødet hedder det bl.a.: Formålet med mødet var at forsøge at finde en løsning på, hvorledes en standardansættelseskontrakt til servicemontørerne skal udformes. Forinden mødet var der opnået enighed om udformningen med undtagelse af to punkter, som var mødested og titel. Mødested Stridspunkt I henhold til 2 stk. 1 i lov om ansættelsesbeviser fremgår det, at arbejdsgiveren skal give lønmodtageren oplysninger om alle væsentlige vilkår for ansættelsesforholdet. Servicemontørerne er omfattet af en lokalaftale, som bestemmer, at servicemontørerne møder på hjemmeadressen. Lokalaftalen kan opsiges med 3 måneders varsel. Til trods herfor mener DEF, at det skal fremgå direkte af ansættelseskontrakten, at servicemontøren møder på hjemmeadressen, idet det er et væsentligt vilkår for ansættelsesforholdet. DEF foreslog derfor, at der under et punkt mødested direkte angives medarbejderens adresse, eller at der henvises til bopælen generelt. Konsekvensen heraf vil være, at ændringer i mødested fra virksomhedens side skal

6 6 varsles med det personlige opsigelsesvarsel i stedet for de 3 måneder, som er angivet i lokalaftalen. Virksomheden er derimod interesseret i, at der i ansættelseskontrakten henvises til lokalaftalen, således at udgangspunktet er, at mødested kan ændres med 3 måneders varsel. Hertil skal dog skal dog knyttes den kommentar, at det til trods herfor stadig kan blive vurderet, at ændringen er så væsentlig en ændring, at det personlige opsigelsesvarsel skal anvendes, men dette vil være en konkret vurdering i forhold til den enkelte medarbejders situation. Titel Enighed Der var blandt DEF og virksomheden enighed om, at det skal fremgå af ansættelseskontrakten, hvis en servicemontør er kontantmontør eller driftsservicemontør. Begrundelsen herfor er, at de pågældende montører i henhold til lokalaftale får udbetalt et særligt tillæg. Stridspunkt Af lov om ansættelsesbeviser 2 stk. 2, litra 3 fremgår det, at ansættelseskontrakten skal indeholde en beskrivelse af arbejdet eller angivelse af lønmodtagerens titel, rang, stilling eller jobkategori. DEF er af den holdning, at det af ansættelseskontrakten skal fremgå, om montøren er ansat som dagmontør, distriktsmontør, brandmontør eller turnusmontør. Argumentet herfor er blandt andet, at de tre først nævnte stillingskategorier kun omfatter arbejde i dagtimerne. Herudover argumenteres der for, at arbejdet inden for hver kategori er meget specialiseret, at de ansatte, som har en ansættelseskontrakt, betegnes på denne måde (stillingsopslag er vedhæftet ansættelseskontrakt) og at virksomheden annoncerer efter de forskellige kategorier og ikke servicemontører generelt. Virksomheden ønsker, at de fire nævnte typer montører alle skal benævnes servicemontører, således at man for eksempel kan sætte en brandmontør til at udføre distriktsmontør opgaver, uden at dette kræver varsling med det personlige opsigelsesvarsel. Det primære argument for, at dette skal være muligt er, at alle montørerne er omfattet af den samme overenskomst, som har taget stilling til, hvorledes montørerne skal varsles i forbindelse med ændringer i tjeneste. Det vil sige, at med opdelingen i montørkategorier begrænses overenskomstens anvendelsesområde betydeligt, og der mistes fleksibilitet. På det tidspunkt verserede der en faglig voldgiftssag mellem parterne om, hvorvidt ændring af mødested til virksomhedens adresse for montører, der hidtil havde haft mødested på deres hjemmeadresse, skulle varsles med hver montørs individuelle opsigelsesvarsel ( mødestedssagen ). Sagen blev efter opmandens tilkendegivelse af 4. februar

7 forligt ved, at virksomheden bl.a. anerkendte, at ændringen af mødestedet skulle varsles med individuelt opsigelsesvarsel. På begæring af arbejdstagersiden blev der den 16. marts 2004 afholdt fællesmøde. I referatet herfra hedder det bl.a.: Fra arbejdstagerside fastholdt man klagen, idet man var af den opfattelse, at Falck Securitas Sikring A/S handler i strid med 29 i den mellem parterne gældende overenskomst, dels ved at En stor del af de ansatte elektrikere aldrig (har) fået udleveret et ansættelsesbevis, dels ved at de nyansatte får udleveret ansættelsesbevis som er i strid med ansættelsesbevisloven. Fra arbejdsgiverside kunne man ikke på det foreliggende grundlag anerkende noget overenskomstbrud. Falck Securitas Sikring A/S understregede, at alle medarbejdere ansat efter den 1. juli 1993 har modtaget ansættelsesbevis. Man vil på grundlag af de under fællesmødet fremkomne oplysninger tage initiativ til at udstede ansættelsesbeviser også til alle medarbejdere ansat før den 1. juli Medarbejdere, som allerede har modtaget et ansættelsesbevis, vil modtage et ændret bevis som følge af de ændringer der har fundet sted i Group 4 Falck-koncernens selskabsstruktur. Fra arbejdsgiver side var man af den opfattelse, at uoverensstemmelser om indhold og omfang af bl.a. den oplysningspligt der er en følge af 29 i den gældende overenskomst, i overensstemmelse med ordlyden af 29, må behandles efter de mellem parterne gældende, fagretlige regler. Fra arbejdstagerside kunne man ikke erklære sig enig i arbejdsgiversidens opfattelse af de rejste klagepunkter, og man tog forbehold for at videreføre sagen ved Arbejdsretten, herunder at nedlægge påstand om organisationsansvar. Herefter blev der i april 2004 udstedt ansættelsesbeviser til alle medarbejderne. Der var dog fortsat uenighed mellem parterne om angivelsen af jobkategori og mødested. Denne uenighed gav anledning til, at der den 19. maj 2004 på ny blev afholdt fællesmøde, hvorom det i referatet hedder bl.a.: Efter de på mødet anførte betragtninger vedrørende arbejdssted, var parterne enige om, at virksomheden ville præcisere mødested, jf. lokalaftale, i ansættelsesbeviserne for forbundets medlemmer ansat i virksomheden. Spørgsmålet herom er herefter afsluttet. Arbejdsgiversiden afviste det af arbejdstagersiden på fællesmødet rejste krav om at anføre detaljerede stillingsbetegnelser. Arbejdstagersiden forbeholdt sig at videreføre spørgsmålet herom.

8 8 Endelig blev der den 24. juni 2004 afholdt mæglingsmøde, hvorom et i referatet hedder: parterne enedes om, at Falck Securitas Sikring A/S ændrer ansættelsesbeviserne således, at det kommer til at fremgå, at der arbejdes på skiftende arbejdssteder. For så vidt angår det drøftede spørgsmål vedrørende jobkategori, tog Dansk El- Forbund forbehold for at vende tilbage til spørgsmålet. Parterne var enige om, at Falck Securitas Sikring A/S venter med at ændre i de pågældende ansættelsesbeviser, indtil spørgsmålet om jobkategori er endeligt afklaret. Nærværende sag blev indbragt for Arbejdsretten ved klageskrift af 2. juli 2004 og angår alene forholdene indtil udstedelsen af de nye ansættelsesbeviser i april Klager har under sagen fremlagt oplysninger om 261 medlemmers ansættelsesbevisforhold. Af disse 261 medarbejdere var de 38 omfattet af mødestedssagen. Efter Klagers opfattelse var der mindst for disse 261 medarbejderes vedkommende enten mangler i samtlige faktisk udfærdigede ansættelsesbeviser, eller der var slet ikke blevet udfærdiget noget ansættelsesbevis. Forklaringer Der er afgivet forklaring af Bent Flemming Petersen, Lars Jensen og Peter Agergaard. Bent Flemming Petersen har forklaret bl.a., at han er uddannet elektriker og blev ansat i 1974, dengang i Danske Securitas. Han har været tillidsrepræsentant de sidste 24 år, først for Serviceområde Sjælland og siden for hele landet. Alarmmontørerne hos G4S er organiseret i Dansk El-Forbund. I forbindelse med aftalen om lokalaftaler i sommeren 2001 blev han opmærksom på, at der ikke forelå ansættelsesbeviser. Medarbejdere ansat før 1993 manglede generelt ansættelsesbeviser, og de senere ansattes ansættelsesbeviser var mangelfulde. Manglerne bestod f.eks. i, at et ansættelsesbevis blot angav ansættelse som montør i Alarmdivisionen, Drift Øst, men ikke, om der var tale om ansættelse som anlægs- eller som ser-

9 9 vicemontør. Dette har betydning, fordi anlægsmontører møder hos kunden, hvorimod en servicemontørs mødested er driftscentret. Servicemontørernes arbejder i 7 dages 24 timers skift, mens anlægsmontørernes arbejdstid er mellem kl. 7 og 18. Endvidere fremgik det ikke, at man var ansat i Falck Securitas A/S, der var et datterselskab af Group 4, og lønnen var alene angivet ved en henvisning til overenskomsten. Lønnen kan imidlertid ikke læses ud af overenskomsten, da det er en minimallønsoverenskomst, og efter lokalaftalerne ligger lønnen for servicemontørerne kr. over overenskomsten. Pensionsvilkårene var heller ikke anført. Endelig var der ikke specifikt henvist til den overenskomst og de lokalaftaler og personalepolitikker, der regulerede ansættelsesforholdet. Han rejste i september 2001 problemet om ansættelsesbeviserne over for direktøren for serviceområdet, Lars K. Jørgensen. De holdt et møde den 14. december 2001, hvor problemet blev drøftet både generelt og særskilt i forhold til de nyansatte. Derefter rykkede han mundtligt et par gange frem til oktober Han blev da ringet op af en montør, som havde modtaget et af de ansættelsesbeviser, som virksomheden netop havde udsendt. Han bad om, at få en kopi af montørens ansættelsesbevis, og det viste sig, at det fortsat var mangelfuldt. Det redegjorde han for ved sit brev af 9. oktober 2002 til afdelingslederen, Bent Andresen, og sendte også brevet til personalechefen. Efter anmodning fra personalechefen konkretiserede han indsigelserne ved mailen af 11. oktober 2002, hvor han nærmere redegjorde for, hvorfor ansættelsesbeviserne hverken opfyldte direktivet eller den danske lovgivnings krav. Han foreslog derfor, at virksomheden trak ansættelsesbeviserne tilbage og udarbejdede nye. Han hørte herefter ikke noget til sagen, før han den 21. februar 2003 modtog Peter Agergaards mail med udkast til et nyt ansættelsesbevis. Han gjorde ledelsen opmærksom på, at det udkast heller ikke opfyldte kravene, og foreslog et møde for at komme videre. De blev så enige om at involvere organisationerne, da problemet ikke kunne løses lokalt. Der blev derefter i oktober 2003 holdt et møde med deltagelse af forbundet og HTS. Så vidt han ved, blev der ikke udarbejdet referat af mødet, og han har ikke set Peter Agergaards notat fra mødet, før sagen blev indbragt for Arbejdsretten. Arbejdstagersiden gik fra mødet i den formening, at der nu ville ske noget. Fra arbejdstagersiden anerkendte man ikke, at virksomheden kunne vente med at udsende korrekte an-

10 10 sættelsesbeviser, indtil uenigheden om jobkategori og mødested var afklaret. Det blev der ikke givet udtryk for på mødet, og han har heller ikke i tiden frem til fællesmødet den 16. marts 2004 godkendt den manglende udstedelse af ansættelsesbeviser. Ansættelsesbeviserne blev så endelig udstedt i slutningen af april Efter hans opfattelse opfyldte de nu kravene bortset fra punkterne om jobkategori, der er afgørende for indtjeningen, og mødestedet. Lars Jensen har forklaret bl.a., at han er faglig sekretær i Dansk El-Forbund, København. Han blev involveret i sagen efter nogle samtaler med og mails fra Bent Flemming Petersen. Organisationerne blev ikke formelt involveret før mødet i oktober Det fandt sted hos HTS og blev afholdt i en god tone. De drøftede flere ting på mødet, men navnlig forholdene omkring ansættelsesbeviserne. De nævnte, hvad de mente var væsentlige mangler ved de hidtidige ansættelsesbeviser, hvilket arbejdsgiversiden ikke var enig i. De anmodede virksomheden om at rette op og anerkendte ikke, at den kunne vente med at udsende nye ansættelsesbeviser. Det kan virksomheden heller ikke have fået opfattelsen af, da det på mødet blev understreget, at der skulle udstedes korrekte ansættelsesbeviser. De gik fra mødet med en forventning om, at der nu var en proces i gang, men de hørte ikke noget fra virksomheden. Da der fortsat ikke skete noget, blev der anmodet om fællesmøde, som blev afholdt den 16. marts Dette møde var grundlaget for de ansættelsesbeviser, der blev sendt ud i slutningen af april Disse ansættelsesbeviser indeholdt i modsætning til tidligere en lang række rigtige oplysninger, men der var fortsat uoverensstemmelser, f.eks. mht. jobkategori. Peter Agergaard har forklaret bl.a., at han blev ansat i Falck A/S i 1998 og fra den 1. marts 2001 frem til 1. juli 2007 var personalechef i Alarmdivisionen, Falck Securitas. Han var med i forløbet omkring ansættelsesbeviserne. Han mener ikke, at det var Bent Flemming Petersen, der rejste problemet i december Henover sommeren 2002 havde han selv ment, at det var på tide, at der blev udarbejdet ansættelsesbeviser, hvil-

11 11 ket var en omfattende opgave for en virksomhed med medarbejdere. En del medarbejdere var ansat før 1993 og havde som udgangspunkt ikke krav på ansættelsesbeviser. Han fik den første henvendelse fra Bent Flemming Petersen, efter at man var begyndt at sende ansættelsesbeviser ud i september Det skete over en periode, og de stoppede processen den 9. oktober 2002, da han modtog indsigelse fra Bent Flemming Petersen. Bent Flemming Petersen fremkom med mange indsigelser, hvorfor han efter deres drøftelser sendte et nyt udkast til ansættelsesbevis vedhæftet mailen af 21. februar Sidst i marts 2003 modtog han en mail fra Bent Flemming Petersen, der anmodede om et møde. Han ved ikke, hvad der skete frem til brevet af 4. september 2003 fra Dansk El-Forbund, hvori også forbundet anmodede om et møde. Sagen har muligvis ligget stille på grund af lønforhandlinger. Han mente, at der kun var to udeståender, og bad om organisationernes medvirken. Det forelå ikke en anmodning om et egentlig mæglingsmøde, men mere om hjælp fra organisationerne. Mødet blev holdt i HTS. De drøftede ansættelsesbeviserne, og der blev brugt en del tid på at diskutere titler. Da det ikke var et egentligt mæglingsmøde, blev der ikke skrevet referat, men han lavede selv et notat om mødet. Notatet indeholder hans egen opfattelse af mødets forløb. Da de gik fra mødet, var det kun punkterne om titler og mødested, de var uenige om. Der verserede på det tidspunkt en faglig voldgiftssag om ændring af montørernes mødested. Den sag angik ganske vist ikke ansættelsesbeviserne, men varslingen af ændret mødested. Han mente imidlertid, at det var hensigtsmæssigt at afvente en afklaring af de udestående uenighedspunkter for at vide, hvad der skulle angives i ansættelsesbeviserne. Umiddelbart efter afgørelsen i den faglige voldgiftssag den 4. februar 2004 modtog de fællesmødebegæringen. Ingen ansat har bedt om at få et nyt eller revideret ansættelsesbevis, hverken før eller efter Der kan være medarbejdere ansat før 1993, der fortsat ikke har fået ansættelsesbevis, men han har ikke kendskab til, at medarbejdere ansat efter 1993 ikke har fået ansættelsesbevis. Selskabet undergik en række forandringer i perioden

12 12 Selv blev han således ansat af Falck A/S, der i 2000 fusionerede med Group 4 A/S, hvor Falck A/S fortsatte som datterselskab. Siden skete der en opdeling i 3 selskaber, herunder Falck Security Service A/S. Der blev ikke sendt nye ansættelsesbeviser ud i den periode. Parternes argumenter Klager har gjort gældende, at overenskomsten, der implementerer ansættelsesbevisdirektivet (91/533/EØF), pålægger arbejdsgiveren en oplysningspligt om ansættelsesforholdet, der som minimum svarer til direktivets bestemmelser herom. Efter overenskomstens 29 har arbejdsgivere pligt til senest en måned efter ansættelsen eller 5 dage efter anmodning herom at udstede et ansættelsesbevis. Der sondres ikke i overenskomsten mellem ansatte før og efter 1. juli 1993, og indklagede tilkendegav selv ved brevet af 1. oktober 2002, at alle ansatte ville få udstedt et ansættelsesbevis. Frem til april 2004 begik indklagede brud på overenskomstens 29 ved at udstede mangelfulde ansættelsesbeviser til de ansatte eller ved slet ikke at udstede ansættelsesbeviser, og det på trods af at såvel tillidsrepræsentanten allerede i december 2001 som senere også Dansk El-Forbund gennem meget lang tid påtalte det omfattende overenskomstbrud. Indklagede tilsidesatte således også ganske fristen for berigtigelse af manglende eller mangelfulde ansættelsesbeviser, den såkaldte nachfrist. Tillidsrepræsentanten fremsatte kravet på medlemmernes vegne, og der er intet grundlag for, at klager skulle have frasagt sig retten til at gøre indsigelse mod manglerne ved ansættelsesbeviserne, ligesom indklagede ikke behøvede tillidsrepræsentantens forudgående godkendelse for at kunne udstede ansættelsesbeviserne. Indklagede rettede ikke fejl eller mangler i ansættelsesbeviserne og foretog sig reelt intet på trods af mødet i oktober Først mere end en måned efter fællesmødet den 16. marts 2004 blev de nye ansættelsesbeviser udstedt. Der foreligger dermed et systematisk brud på overenskomsten. De omfattende og væsentlige mangler bestod bl.a. i, at ansættelsesbeviserne ikke indeholdt oplysninger om løn, arbejdstid og sygdom m.m. Der var end ikke behørigt henvist til den for området gældende overenskomst og de indgåede lokalaftaler, som navnlig

13 13 lønnen fremgår af. Heller ikke arbejdsgiveren var angivet, selvom virksomheden har skiftet navn 3 gange siden Klager har dokumenteret, at der er begået overenskomstbrud i 261 ansættelsesforhold, og det er ubetænkeligt at lægge til grund, at det samme gør sig gældende for de resterende ansatte under overenskomsten, hvilket vil sige i alt 493 ansættelsesforhold. Indklagede har ikke i de 3 år, sagen har verseret, på nogen måde medvirket til at afkræfte denne formodning, hvorfor Arbejdsretten må lægge klagers oplysninger, der støttes af tillidsrepræsentant Bent Flemming Petersens forklaring, til grund. Ved bodsudmålingen skal der lægges vægt på, at det er arbejdsgiverens pligt at udstede ansættelsesbeviser, og at den pligt ikke er efterkommet på trods af tillidsrepræsentantens gentagne henvendelser og de gentagne møder, der er blevet holdt herom. Boden må skærpes, da der er tale om systematisk brud på overenskomsten. Der må endvidere tages hensyn til virksomhedens betydelige størrelse og til de gentagne gange udstedte mangelfulde ansættelsesbeviser. Boden bør udmåles med udgangspunkt i sædvanlig praksis, jf. Arbejdsrettens dom af 13. marts og Højesterets dom af 30. oktober 1997 (U H), og der skal lægges vægt på, at 38 ansatte var omfattet af mødestedssagen, hvor manglerne havde direkte betydning for ansættelsesforholdet. Indklagede har gjort gældende, at det var virksomheden selv, der i september/oktober 2002 begyndte at udstede ansættelsesbeviser til samtlige medarbejdere, dvs. også til medarbejdere ansat før den 1. juli Det er ubestridt arbejdsgiverens pligt at oplyse arbejdstageren om væsentlige forhold i ansættelsen, og virksomheden indgik i seriøse drøftelser med tillidsrepræsentanten og forbundet med henblik på at opnå enighed om udformningen af de nye ansættelsesbeviser. Mødet i oktober 2003 indikerer da også, at alle parter var interesseret i at finde en løsning. Spørgsmålet om medarbejdernes mødested blev først afgjort ved den faglige voldgiftssag den 4. februar 2004, og der blev herefter afholdt fællesmøde allerede den 16. marts 2004, hvorefter indklagede straks påbegyndte udstedelsen af nye ansættelsesbeviser til de ansatte.

14 14 Det må lægges til grund, at sagen alene vedrører de 261 ansættelsesforhold, som klager har kunnet fremlægge dokumentation for, og indklagede har hverken ret eller pligt til at fremlægge ansættelsesbeviser for de medarbejdere, der ikke måtte være organiseret hos klager. Der bør kun pålægges bod, hvis der foreligger en systematisk overtrædelse af overenskomstens 29, og det er ikke tilfældet i denne sag, hvor virksomheden netop ikke har undladt at udstede ansættelsesbeviser. Indklagede har erkendt overenskomstbrud, dog ikke for så vidt angår samtlige de 261 ansættelsesforhold, som klager har fremlagt ansættelsesbeviserne for. I givet fald kan der alene idømmes en mindre bod, da der generelt er tale om mindre væsentlige gennemgående mangler, såsom arbejdssted og virksomhedens navn. En eventuel bod må udmåles ud fra en samlet vurdering af overenskomstbruddets karakter, årsag, omfang, undskyldelighed m.m. For medarbejdere ansat før den 1. juli 1993 er der ingen pligt til at udstede ansættelsesbevis, og for medarbejdere ansat efter den 1. juli 1993 skal det efter overenskomstens 29 være godtgjort, at der på et organisationsmøde er blevet givet arbejdsgiveren et pålæg om udstedelse, og at pålægget ikke er efterlevet. Men i denne sag er der ingen medarbejdere, der selv har anmodet om ansættelsesbeviser, og bevisbyrden for, at der er yderligere brud dvs. ud over de dokumenterede ansættelsesforhold påhviler fuldt ud klager, der ikke har løftet denne bevisbyrde. Arbejdsrettens begrundelse og resultat Det er ubestridt, at den indklagede virksomhed frem til april 2004 havde udstedt mangelfulde ansættelsesbeviser, og at en del af medarbejderne ansat før den 1. juli 1993 ikke havde fået udstedt ansættelsesbeviser, selv om virksomheden havde stillet dem det i udsigt. Det må efter bevisførelsen fastslås, at virksomheden ved de mangelfulde ansættelsesbeviser undlod at give medarbejderne nogle væsentlige oplysninger om deres ansættelsesforhold, herunder navnlig om arbejdsgiverens identitet og om deres løn, titel og

15 15 arbejdssted. Dette var også tilfældet for de medarbejdere ansat før den 1. juli 1993, som virksomheden både af egen drift og efter gentagne opfordringer fra tillidsrepræsentanten og forbundet havde påbegyndt udstedelsen af ansættelsesbeviser til i efteråret Arbejdsretten finder på denne baggrund, at bod er forskyldt for brud på overenskomstens 29. Parterne er med henvisning til Arbejdsrettens dom af 13. marts 2007 enige om, at overenskomsten ikke giver hjemmel for individuel godtgørelse til krænkede medarbejdere, og at virksomheden derfor alene kan idømmes bod. Efter arbejdsretlig praksis, og da sagen er indbragt for Arbejdsretten i juli 2004, skal boden fastsættes med udgangspunkt i de principper, der blev fastlagt ved Højesterets dom af 30. oktober Ved bodsudmålingen lægger Arbejdsretten til grund, at der i form af manglende eller mangelfulde ansættelsesbeviser er begået overenskomstbrud i 261 ansættelsesforhold. For så vidt angår de 38 ansættelsesforhold, der var omfattet af den faglige voldgiftssag om medarbejderens mødested, forelå der tillige overenskomstbrud vedrørende et centralt og væsentligt ansættelsesvilkår, men parterne var på det efterfølgende fællesmøde den 19. maj 2004 enige om, at virksomheden nu ville præcisere mødestedet, og at dette spørgsmål herefter var afsluttet. I øvrigt må det efter bevisførelsen lægges til grund, at de manglende eller mangelfulde ansættelsesbeviser ikke har haft reel betydning for nogen af medarbejdernes konkrete ansættelsesforhold. Sagen vedrørende ansættelsesbeviser til medlemmerne af Dansk El-Forbund er således rejst af forbundet som et samlet krav vedrørende forbundets medlemmer. Arbejdsretten finder endvidere ikke tilstrækkeligt grundlag for at fastslå, at virksomheden ud over de 261 ansættelsesforhold, der er fremlagt dokumentation for, har begået overenskomstbrud, dvs. ikke i forhold til alle 493 medlemmer af det klagende forbund. På denne baggrund og i øvrigt henset til virksomhedens størrelse og det tidsrum, hvori overtrædelserne har fundet sted, samt til, at nye ansættelsesbeviser rent faktisk blev udsendt i april 2004 efter fællesmødet i marts samme år, finder Arbejdsretten, at den samlede bod passende kan fastsættes til 1 mio. kr.

16 16 Thi kendes for ret G4S Security Services A/S skal til Dansk El-Forbund betale en bod på 1 mio. kr. G4S Security Services A/S skal i sagsomkostninger betale kr. til Arbejdsretten. De idømte beløb skal betales inden 14 dage efter denne arbejdsretsdoms afsigelse. Poul Sørensen

UDSKRIFT. Arbejdsrettens dom af 21.november 2007

UDSKRIFT. Arbejdsrettens dom af 21.november 2007 UDSKRIFT af Arbejdsrettens dom af 21.november 2007 i sag nr. A2004.607: Landsorganisationen i Danmark for Dansk El-Forbund (advokat Ane K. Lorentzen) mod Dansk Arbejdsgiverforening for HTS for G4S Security

Læs mere

Arbejdsrettens dom af 26. februar 2009

Arbejdsrettens dom af 26. februar 2009 Arbejdsrettens dom af 26. februar 2009 i sag nr. A2008.337: Landsorganisationen i Danmark for Dansk El-Forbund (advokat Ane K. Lorentzen) mod Dansk Arbejdsgiverforening for HTS for G4S Security Services

Læs mere

Uoverensstemmelsen angår, om der i Maleroverenskomstens 10, stk. 2, er fornøden hjemmel for fagretlig behandling af arbejdsmiljøspørgsmål.

Uoverensstemmelsen angår, om der i Maleroverenskomstens 10, stk. 2, er fornøden hjemmel for fagretlig behandling af arbejdsmiljøspørgsmål. Tilkendegivelse i faglig voldgiftssag FV2016.0084 Malerforbundet i Danmark (advokat Dennis Schnell-Lauritzen) mod Danske Malermestre for Peter Maler A/S (afdelingschef Heinrich Søndengaard Nielsen) Uoverensstemmelsen

Læs mere

Udskrift af Arbejdsrettens dom af 10. april i sag nr. A :

Udskrift af Arbejdsrettens dom af 10. april i sag nr. A : Udskrift af Arbejdsrettens dom af 10. april 2008 i sag nr. A2005.364: Dansk Arbejdsgiverening Dansk Industri Metropak A/S Rundageren 4 2640 Hedehusene (advokat Tine B. Skyum) mod Landsorganisationen i

Læs mere

Protokollat og tilkendegivelse i faglig voldgift

Protokollat og tilkendegivelse i faglig voldgift Protokollat og tilkendegivelse i faglig voldgift Dansk Metal (advokat Stephan Agger) mod Dansk Byggeri for Mogens Pedersen, Nyborg A/S (advokat Thorsten Wilstrup) (vedr. spørgsmålet om, under hvilken overenskomst

Læs mere

Udskrift af Arbejdsrettens dom af 26. maj 2008

Udskrift af Arbejdsrettens dom af 26. maj 2008 Udskrift af Arbejdsrettens dom af 26. maj 2008 i sag nr. A2007.183: Landsorganisationen i Danmark for Dansk El-Forbund (advokat Ane K. Lorentzen) mod Dansk Arbejdsgiverforening for TEKNIQ Installatørernes

Læs mere

Udskrift af Arbejdsrettens dom af 30. maj 2013

Udskrift af Arbejdsrettens dom af 30. maj 2013 Udskrift af Arbejdsrettens dom af 30. maj 2013 i Sag nr.: AR2012.0789 Landsorganisationen i Danmark for Fagligt Fællesforbund mod Dansk Arbejdsgiverforening for Danske Mediers Arbejdsgiverforening Dommere:

Læs mere

1) at der ikke i virksomheden har været eller er en lokalaftale om aflønning for rejse og udearbejde, jf. Elektrikeroverenskomstens 14, stk.

1) at der ikke i virksomheden har været eller er en lokalaftale om aflønning for rejse og udearbejde, jf. Elektrikeroverenskomstens 14, stk. Tilkendegivelse i faglig voldgiftssag FV2013.0026 Dansk El Forbund (advokat Jeppe Wahl Brink) mod Tekniq for Insta A/S, Næstved (konsulent Jesper Elan Ahrenst) Uoverensstemmelsen angår, om virksomheden

Læs mere

Kendelse. 9. februar 2009. faglig voldgift: Dansk Metal. (advokat Stephan Agger) mod. DI Overenskomst II v/di. (Den Særlige Arbejdsgiverforening) for

Kendelse. 9. februar 2009. faglig voldgift: Dansk Metal. (advokat Stephan Agger) mod. DI Overenskomst II v/di. (Den Særlige Arbejdsgiverforening) for Kendelse af 9. februar 2009 i faglig voldgift: Dansk Metal (advokat Stephan Agger) mod DI Overenskomst II v/di (Den Særlige Arbejdsgiverforening) for Falck Danmark A/S (advokat Eva Skov Jensen) Denne sag

Læs mere

O P M A N D S K E N D E L S E

O P M A N D S K E N D E L S E O P M A N D S K E N D E L S E af 3. november 2011 i faglig voldgiftssag FV 2011.0120: Fødevareforbundet NNF (advokat Martin Juul Christensen) mod Jutland Meat A/S (advokat Anders Worsøe) - 2 - INDLEDNING

Læs mere

T I L K E N D E G I V E L S E

T I L K E N D E G I V E L S E T I L K E N D E G I V E L S E i faglig voldgiftssag FV 2011.0090: Fagligt Fælles Forbund (3F) (advokat Evelyn Jørgensen) mod Dansk Erhverv Arbejdsgiver/ DTLs arbejdsgiverforening for Nykøbing Dag- & Industrirenovation

Læs mere

Arbejdsrettens dom af 20. oktober 2011

Arbejdsrettens dom af 20. oktober 2011 Arbejdsrettens dom af 20. oktober 2011 i sag nr. AR2011.0282: Landsorganisationen i Danmark (LO) for FOA Fag og Arbejde (FOA) (advokat Peter Nisbeth) mod KL (advokat Jørgen Vinding) Dommere: Peter Andersen,

Læs mere

forudsætter, at der er iværksat frigørende konflikt, eller at der indgås ny overenskomst mellem parterne.

forudsætter, at der er iværksat frigørende konflikt, eller at der indgås ny overenskomst mellem parterne. Arbejdsrettens dom af 4. juli 2012 i sag nr.: AR 2011.0808 Stokholm Transport A/S (advokat Lars Cort Hansen) mod Landsorganisationen i Danmark for Fagligt Fælles Forbund (advokat Evelyn Jørgensen) Dommer:

Læs mere

Udskrift af Arbejdsrettens dom af 30. maj 2017

Udskrift af Arbejdsrettens dom af 30. maj 2017 Udskrift af Arbejdsrettens dom af 30. maj 2017 I sag nr.: AR2016.0083 Landsorganisationen i Danmark for Fagligt Fælles Forbund (Advokat Pernille Leidersdorff-Ernst) mod Dansk Arbejdsgiverforening for Danske

Læs mere

Udskrift af Arbejdsrettens retsbog

Udskrift af Arbejdsrettens retsbog Udskrift af Arbejdsrettens retsbog Den 13. januar 2014 holdt Arbejdsretten møde i Arbejdsmarkedets Hus, Sankt Annæ Plads 5, 1250 København K i Sag nr. AR2012.0051: Landsorganisationen i Danmark for Fagligt

Læs mere

5. Godtgørelsen under påstand 3 forrentes med procesrente fra klageskriftets dato den 8. april 2008.

5. Godtgørelsen under påstand 3 forrentes med procesrente fra klageskriftets dato den 8. april 2008. 1 Tilkendegivelse i faglig voldgiftssag Fagligt Fælles Forbund (advokat Ane K. Lorentzen) mod DS Håndværk & Industri for EU Montage Danmark ApS, Fredericia (cand.jur. Michael S. Meyer) Uoverensstemmelsen

Læs mere

Kendelse af 13. januar 2015 i faglig voldgift FV2014.0143: 3F København (faglig sekretær Henrik Forchhammer) mod

Kendelse af 13. januar 2015 i faglig voldgift FV2014.0143: 3F København (faglig sekretær Henrik Forchhammer) mod Kendelse af 13. januar 2015 i faglig voldgift FV2014.0143: 3F København (faglig sekretær Henrik Forchhammer) mod Danske Mediers Arbejdsgiverforening, DMA for Post & Medier ApS (advokat Katja Holbech Mårtensen)

Læs mere

KENDELSE. faglig voldgiftssag FV Akademikerne. for. Dansk Magisterforening. Forbundet Arkitekter og Designere. (advokat Peter Breum) mod

KENDELSE. faglig voldgiftssag FV Akademikerne. for. Dansk Magisterforening. Forbundet Arkitekter og Designere. (advokat Peter Breum) mod KENDELSE i faglig voldgiftssag FV 2017.0022 Akademikerne for Dansk Magisterforening og Forbundet Arkitekter og Designere (advokat Peter Breum) mod Moderniseringsstyrelsen for Styrelse F (advokat Lene Damkjær

Læs mere

Protokollat i faglig voldgift. Fagligt Fælles Forbund (advokat Evelyn Jørgensen) mod DI for Responce A/S (advokat Jette Bøgely)

Protokollat i faglig voldgift. Fagligt Fælles Forbund (advokat Evelyn Jørgensen) mod DI for Responce A/S (advokat Jette Bøgely) Protokollat i faglig voldgift Fagligt Fælles Forbund (advokat Evelyn Jørgensen) mod DI for Responce A/S (advokat Jette Bøgely) (vedrørende fortolkningsproblemer i parternes aftalegrundlag) Den 7. november

Læs mere

Årsberetning 2014. (Uddrag)

Årsberetning 2014. (Uddrag) Årsberetning 2014 (Uddrag) 6.3 Kompetencespørgsmål Arbejdsrettens og de faglige voldgiftsretters kompetence er fastlagt i henholdsvis 9 11 og 21-22 i lov nr. 106 af 26. februar 2008, der som oven for nævnt

Læs mere

Arbejdsrettens dom af 23. oktober 2014

Arbejdsrettens dom af 23. oktober 2014 Arbejdsrettens dom af 23. oktober 2014 I sag nr.: AR2013.0724 Dansk Arbejdsgiverening DI Overenskomst I ved DI Carlsberg Danmark A/S (advokat Helge Werner) mod Landsorganisationen i Danmark Fagligt Fælles

Læs mere

OPMANDSKENDELSE. Voldgiftssagen: Dansk Funktionærforbund (procedør: advokat Evelyn Jørgensen) mod

OPMANDSKENDELSE. Voldgiftssagen: Dansk Funktionærforbund (procedør: advokat Evelyn Jørgensen) mod OPMANDSKENDELSE I Voldgiftssagen: Dansk Funktionærforbund (procedør: advokat Evelyn Jørgensen) mod Dansk Industri for Vagt- og Alarmbranchens Arbejdsgiverforening (VABA) for G4S Vagt A/S (procedør: advokat

Læs mere

TILKENDEGIVELSE. Faglig voldgiftssag FV Landsorganisationen i Danmark for Fagligt Fælles Forbund (Ulrik Mayland) mod

TILKENDEGIVELSE. Faglig voldgiftssag FV Landsorganisationen i Danmark for Fagligt Fælles Forbund (Ulrik Mayland) mod TILKENDEGIVELSE i Faglig voldgiftssag FV 2018.0112 Landsorganisationen i Danmark for Fagligt Fælles Forbund (Ulrik Mayland) mod Dansk Byggeri for Jydsk Tagteknik (Thorsten Wilstrup) 1.Tvisten Sagen angår

Læs mere

TILKENDEGIVELSE meddelt torsdag den 22. september i faglig voldgiftssag ( )

TILKENDEGIVELSE meddelt torsdag den 22. september i faglig voldgiftssag ( ) TILKENDEGIVELSE meddelt torsdag den 22. september 2016 i faglig voldgiftssag 2015.0194 (2015.0201) Fagligt Fælles Forbund (advokat Dennis Schnell-Lauritzen) mod Dansk Erhverv Arbejdsgiver for Back Up Vikar

Læs mere

Opmandskendelse i Faglig Voldgift (FV ) HK/Privat for A (advokat Jesper Schäfer Munk) mod

Opmandskendelse i Faglig Voldgift (FV ) HK/Privat for A (advokat Jesper Schäfer Munk) mod Opmandskendelse i Faglig Voldgift (FV 2016.0197) HK/Privat for A (advokat Jesper Schäfer Munk) mod Grakom Arbejdsgivere for A/S Holbæk Eksprestrykkeri (binavn PrinfoHolbæk-Hedehusene-Køge a/s) (advokat

Læs mere

KENDELSE i faglig voldgiftssag FV Akademikerne for Dansk Magisterforening og Forbundet Arkitekter og Designere (advokat Peter Breum) mod

KENDELSE i faglig voldgiftssag FV Akademikerne for Dansk Magisterforening og Forbundet Arkitekter og Designere (advokat Peter Breum) mod KENDELSE i faglig voldgiftssag FV 2017.0022 Akademikerne for Dansk Magisterforening og Forbundet Arkitekter og Designere (advokat Peter Breum) mod Moderniseringsstyrelsen for Slots- og Kulturstyrelsen

Læs mere

http://www.bm.dk/love_og_regler/hovedlove/vejledning_om_ansaettelsesbevis.asp

http://www.bm.dk/love_og_regler/hovedlove/vejledning_om_ansaettelsesbevis.asp Love og regle Vejledning om ansættelsesbeviser Side 1 af 5 English Ministeriet Nyheder Temaer a-z Tal og love Publikationer Service Lovprogram Lovforslag Love og regler Kommende love og regler Gældende

Læs mere

Arbejdsrettens dom af 16. september 2008

Arbejdsrettens dom af 16. september 2008 Arbejdsrettens dom af 16. september 2008 i sag nr. A2005.220: Landsorganisationen i Danmark for Forbundet Træ-Industri-Byg i Danmark (adv. Steven Vallik) mod Helge Rasmussen & Søn v/ Peter Rasmussen Anders

Læs mere

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 19. november faglig voldgiftssag (FV ): 3F Transportgruppen. for. Havnegruppen

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 19. november faglig voldgiftssag (FV ): 3F Transportgruppen. for. Havnegruppen PROTOKOLLAT med tilkendegivelse af 19. november 2013 i faglig voldgiftssag (FV2013-0129): 3F Transportgruppen for Havnegruppen (advokat Evelyn Jørgensen) mod APM Terminals Cargo Service A/S (advokat Marianne

Læs mere

2. advokatkreds K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har klager klaget over indklagede.

2. advokatkreds K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har klager klaget over indklagede. København, den 28. november 2014 Sagsnr. 2014-101/TRO 2. advokatkreds K E N D E L S E Sagens parter: I denne sag har klager klaget over indklagede. Sagens tema: Klager har klaget over, at indklagede har

Læs mere

T I L K E N D E G I V E L S E. af 25. januar 2015. Faglig voldgiftssag FV2014.0125: Fagligt Fælles Forbund (3F) (advokat Pernille Leidersdorff-Ernst)

T I L K E N D E G I V E L S E. af 25. januar 2015. Faglig voldgiftssag FV2014.0125: Fagligt Fælles Forbund (3F) (advokat Pernille Leidersdorff-Ernst) T I L K E N D E G I V E L S E af 25. januar 2015 i Faglig voldgiftssag FV2014.0125: Fagligt Fælles Forbund (3F) (advokat Pernille Leidersdorff-Ernst) mod GLS-A for Aldershvile Planteskole ApS (advokat

Læs mere

REGIONERNES LØNNINGS- OG TAKSTNÆVN

REGIONERNES LØNNINGS- OG TAKSTNÆVN REGIONERNES LØNNINGS- OG TAKSTNÆVN c/o Danske Regioner Dampfærgevej 22, Postbox 2593, 2100 København Ø Tlf. 35 29 81 00 RLTN 27-01-2009 OK-Nyt Løn nr. 002-09 Sag.nr.: 07/2174 Voldgiftssagen vedrørende

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 23. august 2011

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 23. august 2011 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 23. august 2011 Sag 224/2010 (1. afdeling) A (advokat Christian Riewe) mod Rederiforeningen af 2010 (tidligere Rederiforeningen for mindre Skibe) som mandatar for Esvagt

Læs mere

OPMANDSKENDELSE i faglig voldgift ( ) CO-industri for Dansk Metal for A, B, C og D (advokat Jesper Kragh-Stetting) mod

OPMANDSKENDELSE i faglig voldgift ( ) CO-industri for Dansk Metal for A, B, C og D (advokat Jesper Kragh-Stetting) mod OPMANDSKENDELSE i faglig voldgift (2011.0058) CO-industri for Dansk Metal for A, B, C og D (advokat Jesper Kragh-Stetting) mod DI Overenskomst I v/ DI for Styropack A/S (advokat Karsten Almosetoft) afsagt

Læs mere

Sagen blev mundtligt forhandlet den 15. april 2013 med undertegnede fhv. højesteretsdommer Poul Sørensen som opmand.

Sagen blev mundtligt forhandlet den 15. april 2013 med undertegnede fhv. højesteretsdommer Poul Sørensen som opmand. Kendelse i faglig voldgiftssag FV2013.0036, afsagt den 2. maj 2013 Fagligt Fælles Forbund (forhandlingssekretær Palle Bisgaard) mod Dansk Byggeri for Ptampa v/ Piotr Trochimczuk (konsulent Erling Olsen)

Læs mere

Udskrift af Arbejdsrettens dom af 22. december 2016

Udskrift af Arbejdsrettens dom af 22. december 2016 Udskrift af Arbejdsrettens dom af 22. december 2016 Sag nr. AR2016.0185: Landsorganisationen i Danmark for Blik- og Rørarbejderforbundet (jurist Dennis Schnell-Lauritzen) mod Dansk Arbejdsgiverforening

Læs mere

OPMANDSKENDELSE. af 4. februar 2013. i faglig voldgiftssag 2012.0184. Blik- & Rørarbejderforbundet i Danmark. (advokat Kim Brandt) mod. Tekniq.

OPMANDSKENDELSE. af 4. februar 2013. i faglig voldgiftssag 2012.0184. Blik- & Rørarbejderforbundet i Danmark. (advokat Kim Brandt) mod. Tekniq. OPMANDSKENDELSE af 4. februar 2013 i faglig voldgiftssag 2012.0184 Blik- & Rørarbejderforbundet i Danmark (advokat Kim Brandt) mod Tekniq for L&H Rørbyg A/S (underdirektør Thorkild Bang) Sagen og dens

Læs mere

at virksomhedens praktiserede arbejdstider strider mod Maleroverenskomsten,

at virksomhedens praktiserede arbejdstider strider mod Maleroverenskomsten, Tilkendegivelse i faglig voldgiftssag FV2015.0221 Malerforbundet i Danmark (jurist Dennis Schnell-Lauritzen) mod Danske Malermestre for Malermester Lakner ApS (afdelingschef Heinrich Søndengaard Nielsen)

Læs mere

Protokollat med tilkendegivelse af 17. marts 2010 i faglig voldgift FV2010.0046: Bygge-, Jord- og Miljøarbejdernes Fagforening (advokat Ulrik Mayland)

Protokollat med tilkendegivelse af 17. marts 2010 i faglig voldgift FV2010.0046: Bygge-, Jord- og Miljøarbejdernes Fagforening (advokat Ulrik Mayland) Protokollat med tilkendegivelse af 17. marts 2010 i faglig voldgift FV2010.0046: Bygge-, Jord- og Miljøarbejdernes Fagforening (advokat Ulrik Mayland) mod Dansk Byggeri for W. Lynggaard Petersen A/S (afdelingschef

Læs mere

Arbejdsrettens dom af 29. juni 2006

Arbejdsrettens dom af 29. juni 2006 Arbejdsrettens dom af 29. juni 2006 i sag nr. A2005.210: Dansk Arbejdsgiverforening for Dansk Industri for B6 A/S Tranåsvej 33 9300 Sæby (advokat Helge Werner) mod Landsorganisationen i Danmark for Fagligt

Læs mere

T I L K E N D E G I V E L S E

T I L K E N D E G I V E L S E T I L K E N D E G I V E L S E i Faglig voldgiftssag FV 2010.0248: HK Privat for A (advokat Martin Juul Christensen) mod DI for G4S Security Services A/S (advokat Annette Fæster Petersen) Sagen angår spørgsmålet,

Læs mere

Sagen blev mundtligt forhandlet den 27. november 2014 med undertegnede fhv. højesteretsdommer Poul Sørensen som opmand.

Sagen blev mundtligt forhandlet den 27. november 2014 med undertegnede fhv. højesteretsdommer Poul Sørensen som opmand. Kendelse i faglig voldgiftssag FV2014.0141, afsagt den 3. december 2014 Fagligt Fælles Forbund (forhandlingssekretær Jacob Scavenius) mod Dansk Byggeri for Marbud, Polen (Cvr. 33018010) (afdelingschef,

Læs mere

Protokollat med tilkendegivelse i Faglig Voldgift

Protokollat med tilkendegivelse i Faglig Voldgift Protokollat med tilkendegivelse i Faglig Voldgift Lager, Post & Servicearbejdernes Forbund (faglig sekretær Henrik Forchhammer) mod Danske Mediers Arbejdsgiverforening for Langvaddam Distribution ApS (advokatfuldmægtig

Læs mere

PROTOKOLLAT FAGLIG VOLDGIFTSSAG: HK/Privat. for. (advokat Karen-Margrethe Schebye) mod. Grafisk Arbejdsgiverforening. for. Sangill Grafisk I/S.

PROTOKOLLAT FAGLIG VOLDGIFTSSAG: HK/Privat. for. (advokat Karen-Margrethe Schebye) mod. Grafisk Arbejdsgiverforening. for. Sangill Grafisk I/S. PROTOKOLLAT i FAGLIG VOLDGIFTSSAG: HK/Privat for A (advokat Karen-Margrethe Schebye) mod Grafisk Arbejdsgiverforening for Sangill Grafisk I/S. (advokat Peter Balle) 1. Sagens baggrund. --------- Mellem

Læs mere

Protokollat af 28. juni 2011. faglig voldgift

Protokollat af 28. juni 2011. faglig voldgift Protokollat af 28. juni 2011 i faglig voldgift PROSA, Forbundet af IT-Professionelle for PROSA/CSC-DK og PROSA/CSC-GIS (advokat Louis Beck Nielsen) mod Dansk Erhverv Arbejdsgiver for CSC Danmark A/S (advokat

Læs mere

Udskrift af Arbejdsrettens retsbog

Udskrift af Arbejdsrettens retsbog Udskrift af Arbejdsrettens retsbog Den 19. juni 2018 holdt Arbejdsretten møde i Arbejdsmarkedets Hus, Sankt Annæ Plads 5, 1250 København K, i Sag nr.: AR2017.0801 Landsorganisationen i Danmark for FOA

Læs mere

KENDELSE DANSK SEJLUNIONS ORDENSUDVALG AFSAGT DEN 21. november 2013 I SAGEN 4 / 2012

KENDELSE DANSK SEJLUNIONS ORDENSUDVALG AFSAGT DEN 21. november 2013 I SAGEN 4 / 2012 KENDELSE DANSK SEJLUNIONS ORDENSUDVALG AFSAGT DEN 21. november 2013 I SAGEN 4 / 2012 Klager Henrik Danielsens påstand: Klubben pålægges at optage Henrik Danielsen i overensstemmelse med ansøgning af 17.

Læs mere

Uoverensstemmelsen angår, om der har været tvingende årsager til opsigelse af en tillidsrepræsentant på grund af sygdom.

Uoverensstemmelsen angår, om der har været tvingende årsager til opsigelse af en tillidsrepræsentant på grund af sygdom. Tilkendegivelse i faglig voldgiftssag FV2018.0087 Farmakonomforeningen for A (advokat Karen-Margrethe Schebye) mod Danmarks Apotekerforening for X Apotek (advokat Yvonne Frederiksen) Uoverensstemmelsen

Læs mere

Fødevareforbundet NNF mod DI

Fødevareforbundet NNF mod DI OPMANDSKENDELSE i FAGLIG VOLDGIFT Fødevareforbundet NNF mod DI Mellem klageren, Fødevareforbundet NNF, og indklagede, DI, er der opstået uoverensstemmelse om, hvorvidt betaling for delvis fravær, egen

Læs mere

P R O T O K O L L A T

P R O T O K O L L A T P R O T O K O L L A T i faglig voldgiftssag: 3F, Bygge-, Jord- og Miljøarbejdernes Fagforening (advokat Anders Lorentzen) mod Dansk Industri for Tivoli A/S (advokat Tove Schultz-Lorentzen) - 2 - Sagen

Læs mere

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 7. oktober faglig voldgift: HK/Privat mod Malerforbundet i Danmark

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 7. oktober faglig voldgift: HK/Privat mod Malerforbundet i Danmark PROTOKOLLAT med tilkendegivelse af 7. oktober 2008 i faglig voldgift: HK/Privat mod Malerforbundet i Danmark Sagen forhandledes den 7. oktober 2008. Den faglige voldgiftsret bestod af Gerda Christensen

Læs mere

Opmandskendelse i faglig voldgift FV

Opmandskendelse i faglig voldgift FV Opmandskendelse i faglig voldgift FV 2015.0207 3F Transportgruppen (advokat Evelyn Jørgensen) mod Danske Mediers Arbejdsgiverforening (DMA) for Nordjyske Medier A/S (advokat Hans Henrik Christiansen) (om

Læs mere

Kendelse af 29. marts 2016 i faglig voldgift FV : Finansforbundet for A (advokat Mette Hjøllund Schousboe) mod

Kendelse af 29. marts 2016 i faglig voldgift FV : Finansforbundet for A (advokat Mette Hjøllund Schousboe) mod Kendelse af 29. marts 2016 i faglig voldgift FV 2015.0218: Finansforbundet for A (advokat Mette Hjøllund Schousboe) mod Finanssektorens Arbejdsgiverforening (FA) for JN Data A/S (advokat Jakob Cohr Arffmann)

Læs mere

Protokollat med tilkendegivelse i afskedigelsesnævnssag FV Foreningen af Speciallæger som mandatar for A (advokat Arvid Andersen) mod

Protokollat med tilkendegivelse i afskedigelsesnævnssag FV Foreningen af Speciallæger som mandatar for A (advokat Arvid Andersen) mod Protokollat med tilkendegivelse i afskedigelsesnævnssag FV 2018.0003 Foreningen af Speciallæger som mandatar for A (advokat Arvid Andersen) mod Region Sjælland (advokat Morten Ulrich) Uoverensstemmelsen

Læs mere

Tilkendegivelse i faglig voldgiftssag FV2009.0151

Tilkendegivelse i faglig voldgiftssag FV2009.0151 Tilkendegivelse i faglig voldgiftssag FV2009.0151 3F, Fagligt Fælles Forbund (advokat Pernille Leidersdorff-Ernst) mod KL for Hillerød Kommune (advokat Christian K. Clasen) Uoverensstemmelsen angår fortolkning

Læs mere

Kendelse i. Faglig voldgiftssag FV F for A (procedør Maria Muniz Auken) mod

Kendelse i. Faglig voldgiftssag FV F for A (procedør Maria Muniz Auken) mod Kendelse i Faglig voldgiftssag FV 2018.0152 3F for A (procedør Maria Muniz Auken) mod Gartneri-, Land- og Skovbrugets Arbejdsgivere for Danish Agro a.m.b.a. (advokat Christian H. M. Mikaelsen) 1. Uoverensstemmelsen

Læs mere

OPMANDSKENDELSE i voldgiftssagen: HK Privat for A (advokat Jacob Goldschmidt) mod FOA Fag og Arbejde Esbjerg Afdeling (advokat Lars Lindhard)

OPMANDSKENDELSE i voldgiftssagen: HK Privat for A (advokat Jacob Goldschmidt) mod FOA Fag og Arbejde Esbjerg Afdeling (advokat Lars Lindhard) 1 OPMANDSKENDELSE i voldgiftssagen: HK Privat for A (advokat Jacob Goldschmidt) mod FOA Fag og Arbejde Esbjerg Afdeling (advokat Lars Lindhard) Afsagt den 24. januar 2010 1. Denne kendelse angår alene

Læs mere

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 21. juni 2011. faglig voldgift (FV2010.0088): Farmakonomforeningen for A (advokat Karen-Margrethe Schebye) mod

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 21. juni 2011. faglig voldgift (FV2010.0088): Farmakonomforeningen for A (advokat Karen-Margrethe Schebye) mod PROTOKOLLAT med tilkendegivelse af 21. juni 2011 i faglig voldgift (FV2010.0088): Farmakonomforeningen for A (advokat Karen-Margrethe Schebye) mod Danmarks Apotekerforening for Taastrup Apotek (advokat

Læs mere

Protokollat med tilkendegivelse i Faglig Voldgift FV Dansk Metal. mod. Djurs Smede Service ved Klaus Jensen

Protokollat med tilkendegivelse i Faglig Voldgift FV Dansk Metal. mod. Djurs Smede Service ved Klaus Jensen Protokollat med tilkendegivelse i Faglig Voldgift FV 2008.088 Dansk Metal (juridisk konsulent Pernille Leidersdorff-Ernst) mod Djurs Smede Service ved Klaus Jensen (advokat Jens Paulsen) G:\Faglig Voldgift

Læs mere

P R O T O K O L L A T

P R O T O K O L L A T P R O T O K O L L A T i Faglig voldgiftssag FV 2009.195: Forbundet Træ-Industri-Byg i Danmark for A og B (faglig medarbejder Preben Birk) mod DI Overenskomst I v/di for Junckers Industrier A/S (chefkonsulent

Læs mere

Sagen blev mundtligt forhandlet den 25. juni 2018 med undertegnede fhv. højesteretsdommer Poul Sørensen som opmand.

Sagen blev mundtligt forhandlet den 25. juni 2018 med undertegnede fhv. højesteretsdommer Poul Sørensen som opmand. Tilkendegivelse i faglig voldgiftssag FV2017.0157 Dansk El-Forbund (advokat Cecilia Ricard) mod DI Overenskomst II for G4S Security Services A/S (advokat Annette Fæster Petersen) Uoverensstemmelsen angår,

Læs mere

En julegave til arbejdsgiverne - eller?

En julegave til arbejdsgiverne - eller? En julegave til arbejdsgiverne - eller? Aarhus, marts 2011 3 helt nye afgørelser truffet af Højesteret den 17. december 2010 fastlægger principperne for udmåling af godtgørelser, når arbejdsgiverne har

Læs mere

Kendelse af 5. juli 2010 i faglig voldgiftsagerne FV2009.0176 og FV 2009.0190: Dansk El-Forbund (advokat Noaman Azzouzi) mod

Kendelse af 5. juli 2010 i faglig voldgiftsagerne FV2009.0176 og FV 2009.0190: Dansk El-Forbund (advokat Noaman Azzouzi) mod Kendelse af 5. juli 2010 i faglig voldgiftsagerne FV2009.0176 og FV 2009.0190: Dansk El-Forbund (advokat Noaman Azzouzi) mod Globel Danmark A/S, nu under konkurs CVR-nr. 31774497 Viengevej 100 8240 Risskov

Læs mere

Opmandskendelse. 12. oktober 2011. faglig voldgift (FV 2011.0083) Fagligt Fælles Forbund (3F) (advokat Pernille Leidersdorff-Ernst) mod

Opmandskendelse. 12. oktober 2011. faglig voldgift (FV 2011.0083) Fagligt Fælles Forbund (3F) (advokat Pernille Leidersdorff-Ernst) mod Opmandskendelse af 12. oktober 2011 i faglig voldgift (FV 2011.0083) Fagligt Fælles Forbund (3F) (advokat Pernille Leidersdorff-Ernst) mod Gartneri-, Land- og Skovbrugets Arbejdsgivere (GLS-A) for Graff

Læs mere

Protokollat med tilkendegivelse i faglig voldgift (FV )

Protokollat med tilkendegivelse i faglig voldgift (FV ) Protokollat med tilkendegivelse i faglig voldgift (FV 2015.0035) Fagligt Fælles Forbund (advokat Evelyn Jørgensen) mod BOA for Statoil Fuel og Retail A/S (advokat Jeanette Werner) Sagens behandling Sagen

Læs mere

OPMANDSKENDELSE. Faglig Voldgift (FV ) Finansforbundet. (advokat Mette Hjøllund Schousboe) mod. Finanssektorens Arbejdsgiverforening.

OPMANDSKENDELSE. Faglig Voldgift (FV ) Finansforbundet. (advokat Mette Hjøllund Schousboe) mod. Finanssektorens Arbejdsgiverforening. OPMANDSKENDELSE i Faglig Voldgift (FV 2015.0066) Finansforbundet (advokat Mette Hjøllund Schousboe) mod Finanssektorens Arbejdsgiverforening for Skandinavisk Data Center A/S (advokat Merete Preisler) Afsagt

Læs mere

SKRIFTLIG TILKENDEGIVELSE. meddelt onsdag den 11. april 2012

SKRIFTLIG TILKENDEGIVELSE. meddelt onsdag den 11. april 2012 SKRIFTLIG TILKENDEGIVELSE meddelt onsdag den 11. april 2012 i afskedigelsesnævnssag nr. FV2011.0136. LC Lederforum for A (advokat Peter Breum) mod Odder Kommune (advokat Jørgen Vinding) Tvisten Tvisten

Læs mere

Udskrift af Arbejdsrettens dom af 3. februar 2016

Udskrift af Arbejdsrettens dom af 3. februar 2016 Udskrift af Arbejdsrettens dom af 3. februar 2016 I sag nr.: AR2015.0171 Landsorganisationen i Danmark for Fagligt Fælles Forbund mod Dansk Arbejdsgiverforening for DIO II for Danren A/S Dommere: Poul

Læs mere

Kendelse. 5. oktober i faglig voldgiftssag FV : Fagligt Fælles Forbund (advokat Pernille Leidersdorff-Ernst) mod

Kendelse. 5. oktober i faglig voldgiftssag FV : Fagligt Fælles Forbund (advokat Pernille Leidersdorff-Ernst) mod Kendelse af 5. oktober 2017 i faglig voldgiftssag FV 2017.0038: Fagligt Fælles Forbund (advokat Pernille Leidersdorff-Ernst) mod HedeDanmark A/S (advokat Charlotte Strøm Petersen) 2 Uoverensstemmelsen

Læs mere

Opmandskendelse. i faglig voldgiftssag 2015.0021. Blik- og Rørarbejderforbundet (advokat Kim Bøg Brandt) mod. TEKNIQ for.

Opmandskendelse. i faglig voldgiftssag 2015.0021. Blik- og Rørarbejderforbundet (advokat Kim Bøg Brandt) mod. TEKNIQ for. Opmandskendelse i faglig voldgiftssag 2015.0021 Blik- og Rørarbejderforbundet (advokat Kim Bøg Brandt) mod TEKNIQ for Enco A/S VVS (advokat Susanne Oldenburg) Afsagt den 25. juni 2015. Tvisten drejer sig

Læs mere

Protokollat. med tilkendegivelse. Faglig Voldgift (FV 2013.142) Dansk Metal. (juridisk konsulent Pernille Leidersdorf) mod

Protokollat. med tilkendegivelse. Faglig Voldgift (FV 2013.142) Dansk Metal. (juridisk konsulent Pernille Leidersdorf) mod Protokollat med tilkendegivelse i Faglig Voldgift (FV 2013.142) Dansk Metal (juridisk konsulent Pernille Leidersdorf) mod Autobranchens Arbejdsgiverforening (ABAF) for Olsen Biler A/S (juridisk konsulent

Læs mere

Protokollat af retsmøde 9. april 2018 i faglig voldgift FV : Lærernes Centralorganisation for A (advokat Steen Hellmann) mod

Protokollat af retsmøde 9. april 2018 i faglig voldgift FV : Lærernes Centralorganisation for A (advokat Steen Hellmann) mod Protokollat af retsmøde 9. april 2018 i faglig voldgift FV 2017.0161: Lærernes Centralorganisation for A (advokat Steen Hellmann) mod Finansministeriet, Moderniseringsstyrelsen for Institution B (Kammeradvokaten

Læs mere

Protokollat med tilkendegivelse i Faglig Voldgift. Fagligt Fælles Forbund (3F) mod

Protokollat med tilkendegivelse i Faglig Voldgift. Fagligt Fælles Forbund (3F) mod Protokollat med tilkendegivelse i Faglig Voldgift (FV 2013.0060) Fagligt Fælles Forbund (3F) (advokat Pernille Leidersdorff-Ernst) mod Gartneri-, Land- og Skovbrugets Arbejdsgivere (GLS-A) for HedeDanmark

Læs mere

H O V E D A F T A L E. mellem Regionernes Lønnings- og Takstnævn og. Denne hovedaftale er afsluttet med bindende virkning for:

H O V E D A F T A L E. mellem Regionernes Lønnings- og Takstnævn og. Denne hovedaftale er afsluttet med bindende virkning for: Side 1 H O V E D A F T A L E mellem Regionernes Lønnings- og Takstnævn og Foreningen af Danske Lægestuderende. Denne hovedaftale er afsluttet med bindende virkning for: 1. a. Regionernes Lønnings- og Takstnævn.

Læs mere

Tilkendegivelse i faglig voldgiftssag FV2010.0086 (afskedigelsesnævn)

Tilkendegivelse i faglig voldgiftssag FV2010.0086 (afskedigelsesnævn) Tilkendegivelse i faglig voldgiftssag FV2010.0086 (afskedigelsesnævn) BUPL for A (advokat Peter Breum) mod Ringsted Kommune (advokat Elsebeth Aaes-Jørgensen) Uoverensstemmelsen angår afskedigelsen af en

Læs mere

Ligebehandlingsnævnets afgørelse om alder - afskedigelse - kompetence - fagretlig - ej medhold

Ligebehandlingsnævnets afgørelse om alder - afskedigelse - kompetence - fagretlig - ej medhold KEN nr 9543 af 08/05/2013 (Gældende) Udskriftsdato: 4. april 2019 Ministerium: Journalnummer: 7100565-12 Økonomi- og Indenrigsministeriet Senere ændringer til afgørelsen Ingen Ligebehandlingsnævnets afgørelse

Læs mere

Tilkendegivelse i faglig voldgiftssag FV2009.0189. 3F Transportgruppen (advokat Evelyn Jørgensen) mod. DI / AKT (advokat Lotte Gaarn Johansen)

Tilkendegivelse i faglig voldgiftssag FV2009.0189. 3F Transportgruppen (advokat Evelyn Jørgensen) mod. DI / AKT (advokat Lotte Gaarn Johansen) Tilkendegivelse i faglig voldgiftssag FV2009.0189 3F Transportgruppen (advokat Evelyn Jørgensen) mod DI / AKT (advokat Lotte Gaarn Johansen) Uoverensstemmelsen angik, i hvilket omfang der kan træffes skriftlig

Læs mere

Udskrift af Arbejdsrettens dom afsagt den 26. oktober 2006

Udskrift af Arbejdsrettens dom afsagt den 26. oktober 2006 Udskrift af Arbejdsrettens dom afsagt den 26. oktober 2006 i sag nr. A2006.248: Landsorganisationen i Danmark for Fagligt Fælles Forbund (advokat Evelyn Jørgensen) mod Dansk Arbejdsgiverforening for HTS

Læs mere

Kendelse af 2. november 2015

Kendelse af 2. november 2015 Kendelse af 2. november 2015 i faglig voldgift nr. FV 2015.0097 Kristelig Fagforening (advokat Henning Friis Overgaard) mod Kristelig Arbejdsgiverforening (advokat Bjørn Carlsen) 2 Tvisten Sagen angår

Læs mere

Opmandskendelse i faglig voldgift (FV )

Opmandskendelse i faglig voldgift (FV ) Opmandskendelse i faglig voldgift (FV 2016.0198) Fagligt Fælles Forbund (3F) (advokat Ulrik Mayland) mod Glarmesterlauget i Danmark for Schlæger A/S Skovlunde Byvej 18 2740 Skovlunde (konsulent Poul Henrik

Læs mere

Tilkendegivelse af 22. juni 2017 i faglig voldgift FV : CO-industri for 3F Industrigruppen og Dansk Metal

Tilkendegivelse af 22. juni 2017 i faglig voldgift FV : CO-industri for 3F Industrigruppen og Dansk Metal Tilkendegivelse af 22. juni 2017 i faglig voldgift FV 2016.0193: CO-industri for 3F Industrigruppen og Dansk Metal (procedør: advokat Jesper Kragh-Stetting) mod DI Overenskomst I v/di for Martin Professional

Læs mere

Kendelse af 7. februar 2013 i faglig voldgift FV : Serviceforbundet for A (advokat Jørgen G. Jacobsen) mod

Kendelse af 7. februar 2013 i faglig voldgift FV : Serviceforbundet for A (advokat Jørgen G. Jacobsen) mod Kendelse af 7. februar 2013 i faglig voldgift FV 2012-0112: Serviceforbundet for A (advokat Jørgen G. Jacobsen) mod Dansk Erhverv for Profil Optik Butikker A/S (advokat Katrin Seirup) Uoverensstemmelsen

Læs mere

Udskrift af Arbejdsrettens dom af 16. januar 2014

Udskrift af Arbejdsrettens dom af 16. januar 2014 Udskrift af Arbejdsrettens dom af 16. januar 2014 Sag nr.: AR2013.0305 Lærernes Centralorganisation mod KL Dommere: Jørn Kristian Jensen, Carl Erik Johansen, Torkild Justesen, Erik Jylling, Erik Kjærgaard,

Læs mere

Udskrift af Arbejdsrettens dom af 6. maj 2008

Udskrift af Arbejdsrettens dom af 6. maj 2008 Udskrift af Arbejdsrettens dom af 6. maj 2008 i sag nr. A2007.648: Landsorganisationen i Danmark Dansk Funktionærbund (advokat Evelyn Jørgensen) mod Dansk Arbejdsgiverening HTS Vagt- og Alarmbranchens

Læs mere

Arbejdsrettens dom af 11. maj 2015

Arbejdsrettens dom af 11. maj 2015 Arbejdsrettens dom af 11. maj 2015 I sag nr.: AR2014.0579 Landsorganisationen i Danmark for HK Stat (advokat Peter Nisbeth) mod Finansministeriet for Moderniseringsstyrelsen for Forsvarsministeriets Personalestyrelse

Læs mere

Kendelse af 21. februar 2016 i faglig voldgift FV : Dansk Metal for A (advokat Pernille Leidersdorff-Ernst) mod

Kendelse af 21. februar 2016 i faglig voldgift FV : Dansk Metal for A (advokat Pernille Leidersdorff-Ernst) mod Kendelse af 21. februar 2016 i faglig voldgift FV 2016.0001: Dansk Metal for A (advokat Pernille Leidersdorff-Ernst) mod DI Overenskomst II v/dansk Industri for Arla Foods Amba for Høgelund Mejeri (advokat

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 8. oktober 2014

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 8. oktober 2014 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 8. oktober 2014 Sag 311/2012 (1. afdeling) FOA Fag og Arbejde som mandatar for A (advokat Jacob Sand) mod Y Kommune (advokat Yvonne Frederiksen) I tidligere instans er

Læs mere

Tilkendegivelse og forlig af 24. november 2017 i faglig voldgiftssag FV : Dansk Magisterforening som mandatar for A (advokat Frederik Brocks)

Tilkendegivelse og forlig af 24. november 2017 i faglig voldgiftssag FV : Dansk Magisterforening som mandatar for A (advokat Frederik Brocks) Tilkendegivelse og forlig af 24. november 2017 i faglig voldgiftssag FV2017.0088: Dansk Magisterforening som mandatar for A (advokat Frederik Brocks) mod Moderniseringsstyrelsen for Institution B (Kammeradvokaten

Læs mere

Opmandskendelse i faglig voldgift (FV2012.0096):

Opmandskendelse i faglig voldgift (FV2012.0096): Opmandskendelse i faglig voldgift (FV2012.0096): HK/Privat (advokat Martin Juul Christensen) mod Praktiserende Lægers Arbejdsgiverforening (advokat Morten Ulrich) Voldgiftsretten Voldgiftsretten er nedsat

Læs mere

Kendelse i faglig voldgift (FV ):

Kendelse i faglig voldgift (FV ): Kendelse i faglig voldgift (FV2010.0062): Forbundet Træ-Industri-Byg i Danmark (TIB) for A (faglig medarbejder Jannie Andersen) mod Dansk Byggeri for Johny Larsen Snedkerier A/S (konsulent Henrik Olsen)

Læs mere

CIRKULÆRE: 012 Krav til ansættelsesaftalen

CIRKULÆRE: 012 Krav til ansættelsesaftalen Cirkulære: Cirkulære nr. 012 Udgivet første gang 01-08-2014 Kontrolleret 01-08-2014 Kontrolleres senest 01-08-2015 Evt. bilag el. henvisninger: Indsættes: I Servicemappen under pkt. 7.1 Indhold Personkreds

Læs mere

1) skal anerkende, at A under sin ansættelse hos indklagede var omfattet af den gældende overenskomst, og

1) skal anerkende, at A under sin ansættelse hos indklagede var omfattet af den gældende overenskomst, og Tilkendegivelse i faglig voldgiftssag FV2012.0035 HK Privat (advokat Maria Rasmussen) mod Bilfærgernes Rederiforening for Mols Linien A/S (advokat Anne Louise Wulff) Uoverensstemmelsen angår, om en afdelingsleder

Læs mere

PROTOKOLLAT med tilkendegivelse i faglig voldgift (2013.0047) CO-industri for 3F-Industrigruppen Dansk Metal og Dansk El-Forbund.

PROTOKOLLAT med tilkendegivelse i faglig voldgift (2013.0047) CO-industri for 3F-Industrigruppen Dansk Metal og Dansk El-Forbund. PROTOKOLLAT med tilkendegivelse i faglig voldgift (2013.0047) CO-industri for 3F-Industrigruppen Dansk Metal og Dansk El-Forbund mod DI Overenskomst I v/di for Beauvais Foods A/S Tvisten Tvisten angår

Læs mere

Opmandskendelse. Faglig Voldgift

Opmandskendelse. Faglig Voldgift 1 Opmandskendelse i Faglig Voldgift Dansk El-Forbund (advokat Jeppe Wahl-Brink) mod TEKNIQ Installatørernes Organisation for Carl Christensen & C0. A/S (konsulent Bent Lindgren) afsagt den 2. august 2010

Læs mere

Udskrift af Arbejdsrettens dom af 22. marts 2018

Udskrift af Arbejdsrettens dom af 22. marts 2018 Udskrift af Arbejdsrettens dom af 22. marts 2018 I sag nr.: AR2017.0247 Landsorganisationen i Danmark for Fagligt Fælles Forbund (advokat Evelyn Jørgensen) mod Dansk Arbejdsgiverforening for Dansk Erhverv

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 14. maj 2012

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 14. maj 2012 HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 14. maj 2012 Sag 223/2010 (2. afdeling) HK Danmark som mandatar for A (advokat Peter Breum) mod Dansk Erhverv som mandatar for B (advokat Peter Vibe) I tidligere instans

Læs mere

Kendelse af 12. december 2016 i faglig voldgiftssag FV : Dansk El-Forbund (advokat Cecilia Ricard) mod

Kendelse af 12. december 2016 i faglig voldgiftssag FV : Dansk El-Forbund (advokat Cecilia Ricard) mod Kendelse af 12. december 2016 i faglig voldgiftssag FV2016.0045: Dansk El-Forbund (advokat Cecilia Ricard) mod TEKNIQ for Wicotec Kirkebjerg A/S (underdirektør Thorkild Bang) 2 1. Uoverensstemmelsen Sagen

Læs mere

Nyhedsbrev. Ansættelses- og arbejdsret

Nyhedsbrev. Ansættelses- og arbejdsret Nyhedsbrev Ansættelses- og arbejdsret LØNMODTAGER HAVDE IKKE KRAV PÅ UDBETALING AF FEM IKKE-AFHOLDTE FERIEFRIDAGE FRA LØNMODTAGERNES GARANTIFOND En medarbejder kan ikke kræve ikke-afholdte feriefridage

Læs mere

og Kristelig Fagforening.

og Kristelig Fagforening. Kapitel 1 Indledning 1 Aftalens parter og bindende virkning Stk. 1 Denne aftale er indgået mellem og Kristelig Fagforening og træder i kraft straks, den er underskrevet. Stk. 2 Denne aftale samt aftalerne

Læs mere

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 13. marts faglig voldgiftssag (FV ): Fagligt Fælles Forbund. (advokat Evelyn Jørgensen) mod

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 13. marts faglig voldgiftssag (FV ): Fagligt Fælles Forbund. (advokat Evelyn Jørgensen) mod PROTOKOLLAT med tilkendegivelse af 13. marts 2018 i faglig voldgiftssag (FV2016.0124): Fagligt Fælles Forbund (advokat Evelyn Jørgensen) mod DI Overenskomst I for Arriva Danmark A/S (advokat Sussi Skovgaard-Holm)

Læs mere