EU S PÅVIRKNING AF KOMMUNERNE

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "EU S PÅVIRKNING AF KOMMUNERNE"

Transkript

1 KL S EU TEMADAG NOVEMBER 2016 EU S PÅVIRKNING AF KOMMUNERNE De danske kommuner EU-TEMADAG KONKRETE EKSEMPLER 2016

2 EU Temadag 1 EU S PÅVIRKNING AF DANSKE KOMMUNER KL har tidligere undersøgt sammenhængen mellem EU og de danske kommuner. Konklusionen er klar: EU påvirker de danske kommuners arbejde på en lang række områder, og påvirkningen forekommer både for kommunerne som myndighed og kommunerne som arbejdsgiver. I anledning af KL s EU-temadag den 21. november 2016 vil KL derfor med denne folder præsentere en række konkrete eksempler på, hvordan EU har påvirket danske kommuners kommunalbestyrelsesdagsordener i Baggrund I 2011 og 2014 foretog KL kvantitative analyser af dagsordenspunkterne i 10 danske kommuner. I alt 40 dagsordener blev analyseret i begge årene. Konklusionen var, at EU påvirker omkring halvdelen af punkterne på kommunalbestyrelsesdagsordenerne. I analyserne skelnedes mellem retlig og politisk påvirkning. Den retlige påvirkning forekommer, hvor EU s lovgivning regulerer kommunernes opgaveløsninger. Den politiske påvirkning finder sted gennem EU s mål, benchmarks og strategier, når kommunerne arbejder med projekter igennem EU s fonde. Endvidere har KL undersøgt, hvordan kommunerne påvirkes som arbejdsgiver. EU s påvirkning af kommunerne som myndighed KL vil præsentere eksempler på punkter fra kommunalbestyrelsesdagsordenerne i 2016, der er påvirket enten retligt eller politisk - af EU. De følgende eksempler er udvalgt tilfældigt fra dagsordenerne i 10 forskellige danske kommuner - en større og en mindre kommune fra hver af de fem regioner. Retlig påvirkning EU har vedtaget en række forordninger og direktiver, der direkte regulerer kommunernes arbejde. Det er særligt på miljø-, udbuds- og revisionsområdet, at kommunerne er underlagt EUpåvirkning.

3 2 EU Temadag Miljøområdet Mange af de love, som kommunerne i det daglige forvalter miljøpolitikken i henhold til, stammer fra EU-lovgivning. EU har vedtaget en række direktiver, som påvirker kommunernes arbejde i forhold til fx naturbeskyttelse, affaldshåndtering, drikkevandsforsyning m.v. Et eksempel på, hvordan EU påvirker kommunerne ift. naturbeskyttelse er EU s direktiv for vurdering af virkning på miljøet (VVM). Direktivet bestemmer, at når kommunerne træffer beslutninger om nybyggeri eller renovering af bygninger eller anlæg, skal der forinden foretages en miljøscreening og evt. en VVM-redegørelse. VVM-direktivet er implementeret igennem den danske planlov. Eksempel på VVM-direktivets påvirkning: Eksempel fra Viborg Kommunes byrådsdagsorden den 24. februar 2016 Punkt 11: Forslag til lokalplan nr. 460 Byrådet skal vedtage miljørapport og udkast til miljøgodkendelse med henblik på offentlig høring. I forbindelse med udarbejdelsen af lokalplanen er der udarbejdet en VVM-redegørelse, der konkluderer, at lokalplanen realiseres med hovedsageligt små miljømæssige påvirkninger. Også EU s naturbeskyttelsesdirektiver påvirker kommunerne. Det er fugle- og habitatbeskyttelsesdirektiverne (Natura 2000-direktiverne), der fastlæg-ger, at en række områder og dyrearter skal beskyttes særligt. Ifølge den danske Miljømålslov skal kommunerne dernæst udarbejde en Natura 2000-handleplan med et konkret indsatsprogram for hver Natura 2000-plan.

4 EU Temadag 3 Eksempel på Natura 2000-direktivernes påvirkning: Eksempel fra Hillerød Kommunes byrådsdagsorden den 31. august Naturhandleplaner - tidsplan og delegation af kompetence efter miljømålsloven Byrådet skal behandle naturhandleplanerne for Hillerød Kommunes Natura2000-områder. Natura 2000-planernes overordnede målsætning er at sikre eller genoprette gunstig bevaringsstatus for de naturtyper og arter der er på udpegningsgrundlaget i de enkelte Natura 2000-områder. Handleplanerne i Hillerød Kommune skal sikre gunstig bevaringsstatus for en række naturtyper samt sikre forholdene for en række arter. Et andet eksempel på, hvor EU s lovgivning sætter rammerne for kommunernes arbejde er ift. affaldshåndtering. I Danmark har kommunerne ansvaret for affaldshåndtering. EU har fastsat de overordnede rammer for affaldshåndteringen igennem seks affaldsdirektiver. Reglerne skal sikre miljøbeskyttelsen, og skal sikre, at virksomheder og myndigheder har så ens vilkår som muligt. Dansk lovgivning udfylder de overordnede EU-rammer. Nogle regler er fælles i EU, andre er udtryk for et nationalt valg ved omsætning til nationale regler.

5 4 EU Temadag Eksempel på affaldsdirektivernes påvirkning: Eksempel fra Haderslev Kommunes byrådsdagsorden den 29. marts 2016 Punkt 5. Ændring af Regulativ for jord som er affald Byrådet skal behandle naturhandleplanerne for Hillerød Kommunes Natura2000-områder. Natura 2000-planernes overordnede målsætning er at sikre eller genoprette gunstig bevaringsstatus for de naturtyper og arter der er på udpegningsgrundlaget i de enkelte Natura 2000-områder. Handleplanerne i Hillerød Kommune skal sikre gunstig bevaringsstatus for en række naturtyper samt sikre forholdene for en række arter. Kommunernes ansvar for vandmiljø påvirkes ligeledes af EU. Det er fx EU s vandrammedirektiv, der fastsætter retningslinjer for vandområders miljøtilstand. EU s vandrammedirektiv fastlægger rammerne for beskyttelsen af vandløb og søer, overgangsvande (flodmundinger, laguner o.l.), kystvande og grundvand i alle EU-lande. Direktivet fastsætter en række miljømål og opstiller overordnede rammer for den administrative struktur for planlægning og gennemførelse af tiltag og for overvågning af vandmiljøet.

6 EU Temadag 5 Eksempel på vandrammedirektivets påvirkning: Eksempel fra Lejre Kommunes kommunalbestyrelsesdagsorden den 29. marts Punkt 15. Forslag til Spildevandsplan Kommunalbestyrelsen skal godkende, at Lejre Kommunes forslag til Spildevandsplan godkendes og sendes i offentlig høring. Krav til spildevandsplanens indhold er fastsat i miljøbeskyttelsesloven, der implementerer en række direktiver bl.a. EU s vandrammedirektiv. Udbudsområdet EU har vedtaget direktiver, der regulerer, hvornår og hvordan offentlige opgaver skal sendes i udbud. EU s udbudsdirektiv bestemmer, at når en opgave vedrører tjenesteydelser, vareindkøb, byggeri eller forsyningsvirksomhed og overstiger en vis beløbsgrænse, så medfører udbudsdirektivet, at opgaven skal sendes i udbud i resten af EU, så virksomheder fra andre EU-lande ligeledes kan byde på opgaven. Udbudsdirektivet skal sikre lige vilkår for tilbudsgivere på tværs af EU s medlemsstater ved at beskytte mod favorisering af lokale og nationale virksomheder. EU s koncessionsdirektiv regulerer, når en privat aktør får retten til at løse en bestemt opgave og til den indtjening, som dette kan medføre. Koncessionskontrakter anvendes typisk i forbindelse med udvikling og drift af infrastrukturprojekter, men er også set benyttet i forhold til affaldshåndtering og parkeringsanlæg. Selve koncessionen består i retten til at udnytte bygge- og anlægsarbejder eller tjenesteydelser eller i denne ret sammen med betaling af en pris.

7 6 EU Temadag Eksempel på koncessionsdirektivets påvirkning: Eksempel fra Københavns Kommunes dagsorden i borgerrepræsentationen den 26. maj 2016 Punkt 58: Udmøntningsindstilling - Amager Bakke Borgerrepræsentationen skal tage stilling til udmøntning af 30,8 mio. kr. i lån til etablering af rekreativt anlæg ved Amager Bakke på I/S Amager Ressourcecenter (ARC). Forudsætningen bag projektet er, at Fonden Amager Bakke etablerer anlægget, og at det efterfølgende udbydes offentligt i koncession med henblik på at finde en privat professionel operatør. Revision EU har vedtaget en række direktiver, der vedrører offentlig revision. Et af disse er direktivet om lovpligtig revision af årsregnskaber og konsoliderede regnskaber. Dette direktiv har betydning for kommunernes økonomiske forvaltnings- og administrationspraksis, og ses særligt, når kommunerne skal lade deres regnskaber undergå ekstern revision og kvalitetssikring.

8 EU Temadag 7 Eksempel på direktivet om lovpligtig revisions påvirkning: Eksempel fra Brønderslev Kommunes byrådsdagsorden den 31. august 2016 Punkt 7: Regnskab Revisionsberetning Byrådet skal godkende revisionsberetningen. I materialet fremgår det, at kommunens revisionsselskab har fremsendt revisionsberetning for årsregnskabet 2015 i overensstemmelse med EU s direktiv om lovpligtig revision. Politisk påvirkning EU formulerer en række overordnede politikker, som omsættes til nationale danske mål og strategier, som sætter rammerne for kommunernes opgaver. Disse udmøntes fx i Europa-Kommissionens meddelelser og i Ministerrådets og Europa-Parlamentets anbefalinger og rapporter, som foranlediger nationale planer, der påvirker kommunerne, særligt igennem EU2020-strategien. Desuden vedtager EU en række strategier og initiativer, der skal skabe opmærksomhed omkring et bestemt emne i medlemslandene. Den politiske påvirkning finder sted gennem EU s politikker, mål og benchmarks, når kommunerne fx arbejder med folkeskole, erhvervsskoler, arbejdsmarkeds- og landdistriktspolitik samt når kommunerne arbejder med projekter igennem EU s fonde.

9 8 EU Temadag Eksempel på EU s påvirkning igennem politikker og mål: Eksempel fra Syddjurs Kommunes byrådsdagsorden den 25. maj 2016 Punkt 641: EUD 10 - status og ny aftale med Viden Djurs Byrådet får en status på en erhvervsrettet 10. klasse, EUD 10, og skal behandle en ny aftale med Viden Djurs. Som en del af erhvervsskolereformen er det vedtaget, at der i alle kommuner skal oprettes erhvervsrettet 10. klasse, en såkaldt EUD 10. klasse, der forbereder eleverne til erhvervsuddannelserne og gør dem klar til at opfylde adgangskravene. Ifølge Danmarks nationale reformprogram sker omdannelsen af 10. klasse som led i regeringens EU2020 målopfyldelse. I dette tilfælde er det altså regeringens ambition om at opfylde mål i EU2020-strategien, der påvirker kommunens arbejde.

10 EU Temadag 9 Eksempel fra Odense Kommunes byrådsdagsorden den 2. marts 2016 Punkt 7. Kvalitetsrapport 2016 for skolerne Odense Kommunes Byråd skal behandle kommunens kvalitetsrapport for 2014/2015. Som en del af folkeskolereformen kom der en ny bekendtgørelse om kvalitetsrapporter. Kvalitetsrapporterne tjener det formål at sikre en ordentlig kvalitet i folkeskolen, og dermed sikre et mere effektivt og kvalificeret uddannelsessystem. Det er altså ikke en EU-beslutning. Kvalitetsrapporter er dog en måde at sikre, at de danske kommuner og skoler lever op til de målsætninger, der fastsættes i EU s 2020 mål. Eksemplet viser, hvordan et politikområde, der er et nationalt anliggende, bliver påvirket politisk af EU. Projekter igennem EU s fonde Der findes mange forskellige tilskuds- og støtteordninger i EU, der er relevante for offentlige myndigheder, virksomheder og uddannelsesinstitutioner. EU støtter igennem en række fonde innovation, konkurrencedygtighed, klimatilpasning, uddannelse, forskning m.v. i medlemslandene. Kommunerne kan fx søge om at få støtte til projekter fra EU s tilskudsprogram for miljø- og klimaprojekter, Life, igennem transportprogrammet Connecting Europe, igennem uddannelsesprogrammet Horisont2020 m.v.

11 10 EU Temadag Eksempel på EU s påvirkning igennem fonde og projekter: Eksempel fra Guldborgsund Kommunes byrådsdagsorden den 11. februar 2016 Punkt 20: Rammeplan for det Internationale Samarbejde Byrådet skal godkende rammeplanen for Guldborgsund Kommunes Internationale Samarbejde Rammeplanen opstiller en række projekter, der er støttet fra EU, og en række områder, hvor der i fremtiden vil blive søgt EU-støtte til. I dette tilfælde er det altså ikke EU-regulering, men EU-projekter, der påvirker kommunernes arbejde.

12 EU Temadag 11 Eksempel på EU s påvirkning igennem fonde og projekter: Eksempel fra Aalborg Kommunes byrådsdagsorden den 23. maj 2016 Punkt 5: Drøftelse af udkast til fælles fundraising strategi for Aalborg Kommune Aalborg byråd skal godkende udkast til fælles fundraising strategi for Aalborg Kommune. I strategien er der stort fokus på de EU-fonde, som f.eks. Horisont 2020, som kommunen kan finansiere projekter og aktiviteter i kommunerne med. EU s påvirkning af kommunernes som arbejdsgiver De danske kommuner er landets største arbejdsgiver med næsten ansatte. KL har også undersøgt sammenhængen mellem EU og kommunerne som arbejdsgiver. En væsentlig del af det danske arbejdsmarked reguleres af EU og påvirker kommunernes rolle som arbejdsgiver. EU påvirker kommunerne både ift. arbejdsmarkedslovgivning og ift. kommunale arbejdsmarkedsaftaler. Der er i Danmark 70 love, der omhandler arbejdsmarked (heri ikke indregnet bekendtgørelser), hvoraf 29 er baseret på et EU-direktiv. Det betyder, at 41 % af den danske arbejdsmarkedslovgivning er baseret på et eller flere EU-direktiver. Det er særligt regler om ansættelsesforhold fx barsel, ansættelsesbeviser, arbejdstidsregler, ferie m.m., der er reguleret af EU-direktiver. De arbejdsmarkedsaftaler, KL indgår med de faglige organisationer, på vegne af danske kommuner, er ligeledes påvirket af EU. Analysen viser, at ud af de 33 aftaler, KL har med de faglige organisationer, er de 13 af dem baseret på et EU-direktiv eller en rammeaftale. Det betyder konkret, at 39 % af de kommunale arbejdsmarkedsaftaler er baseret på EU-direktiver eller rammeaftaler.

13 KL Weidekampsgade København S Tlf kl@kl.dk

EU s påvirkning af de danske kommuner

EU s påvirkning af de danske kommuner EU s påvirkning af de danske kommuner KL har undersøgt EU s påvirkning af de danske kommuner. 1 1 Indhold I afsnit 1 præsenteres analysens hovedkonklusioner. I afsnit 2 præsenteres EU s påvirkning af kommunerne

Læs mere

EMNE KL FEBRUAR 2019

EMNE KL FEBRUAR 2019 EMNE KL FEBRUAR 2019 KL Side 2 af 16 EU'S PÅVIRKNING AF DANSKE KOMMUNER - 2018 Analyse KL Side 3 af 16 Indholdsfortegnelse 1. Introduktion...3 2. Analysens hovedkonklusioner og metode...3 3. Gennemgang

Læs mere

Vandområdeplanerne - indfrier planerne direktivets krav? Thomas Bruun Jessen, kontorchef i Naturstyrelsen

Vandområdeplanerne - indfrier planerne direktivets krav? Thomas Bruun Jessen, kontorchef i Naturstyrelsen Vandområdeplanerne - indfrier planerne direktivets krav? Thomas Bruun Jessen, kontorchef i Naturstyrelsen Disposition ver-, under-, eller simpelthen implementering af direktivkrav? se: Udvælgelse (identifikation)

Læs mere

KL, EU og kommunerne - hvem, hvad og hvorfor?

KL, EU og kommunerne - hvem, hvad og hvorfor? KL, EU og kommunerne - hvem, hvad og hvorfor? November 2011 KL, EU og kommunerne hvem, hvad, hvorfor? EU er på en række opgaveområder med til at sætte rammerne for myndighedsudøvelsen i de danske kommuner.

Læs mere

DIALOGMØDE MED INTERNATIONALT UDVALG. V/ Erik Flyvholm, borgmester i Lemvig Kommune og formand for KL s Internationale udvalg

DIALOGMØDE MED INTERNATIONALT UDVALG. V/ Erik Flyvholm, borgmester i Lemvig Kommune og formand for KL s Internationale udvalg DIALOGMØDE MED INTERNATIONALT UDVALG V/ Erik Flyvholm, borgmester i Lemvig Kommune og formand for KL s Internationale udvalg Agenda Internationalt udvalg hvem er vi? EU s påvirkning af kommunerne Det Europæiske

Læs mere

Skifergas. Miljøregulering og miljøaspekter i relation til efterforskning og indvinding af skifergas Miljøministeriets område

Skifergas. Miljøregulering og miljøaspekter i relation til efterforskning og indvinding af skifergas Miljøministeriets område Klima-, Energi- og Bygningsudvalget 2011-12 KEB alm. del Bilag 233 Offentligt Skifergas Miljøregulering og miljøaspekter i relation til efterforskning og indvinding af skifergas Miljøministeriets område

Læs mere

Planer for vand og natur. Hans Chr. Karsten, Skov- og Naturstyrelsen

Planer for vand og natur. Hans Chr. Karsten, Skov- og Naturstyrelsen Planer for vand og natur Hans Chr. Karsten, Skov- og Naturstyrelsen Planlovens 14 stk. 4 Kommuneplanen må ikke stride mod En vandplan, en Natura 2000-plan, handleplaner for realiseringen af disse planer,

Læs mere

Ny naturplanlægning i Natura 2000-områder i Danmark. - Tidsplan og høringsproces

Ny naturplanlægning i Natura 2000-områder i Danmark. - Tidsplan og høringsproces Ny naturplanlægning i Natura 2000-områder i Danmark - Tidsplan og høringsproces 2 Ny naturplanlægning i Natura 2000-områder i Danmark Udgivet af Miljøministeriet Hæftet findes i PDF-udgave på www.skovognatur.dk

Læs mere

1. Omfanget af EU s påvirkning på kommunernes opgaveområder. 2. Eksempler på områder som viser, hvordan EU påvirker kommunernes opgaveløsning.

1. Omfanget af EU s påvirkning på kommunernes opgaveområder. 2. Eksempler på områder som viser, hvordan EU påvirker kommunernes opgaveløsning. N O TAT EU på den kommunale dagsorden analyse af EU s påvirkning af de danske kommuner Sammenfatning EU er med til at sætte rammerne for det daglige arbejde i de danske kommuner. I denne analyse undersøger

Læs mere

2010/1 LSV 165 (Gældende) Udskriftsdato: 8. april Vedtaget af Folketinget ved 3. behandling den 27. maj Forslag. til.

2010/1 LSV 165 (Gældende) Udskriftsdato: 8. april Vedtaget af Folketinget ved 3. behandling den 27. maj Forslag. til. 2010/1 LSV 165 (Gældende) Udskriftsdato: 8. april 2019 Ministerium: Folketinget Journalnummer: Miljømin., j.nr. BLS-300-00022 Vedtaget af Folketinget ved 3. behandling den 27. maj 2011 Forslag til Lov

Læs mere

Ny spildevandsplan til Hillerød Kommune. Hillerød d. 7. juni 2018

Ny spildevandsplan til Hillerød Kommune. Hillerød d. 7. juni 2018 Ny spildevandsplan til Hillerød Kommune Hillerød d. 7. juni 2018 Velkomst Spildevandsplan 2018-2021 Velkomst Borgerinddragelse En spildevandsplan Hvorfor? Ny Spildevandsplan Baggrund Principper for separatkloakering

Læs mere

Mål og Midler Plan-, natur- og miljøområdet

Mål og Midler Plan-, natur- og miljøområdet Fokusområder På politikområdet Plan, natur og miljø er der følgende fokus i budgetåret 2013: Naturpolitik Byrådets konstitueringsaftale har fastlagt, at der skal udarbejdes en naturpolitik. Politikken

Læs mere

Åben dagsorden Hjørring Byråd Borgmesterkontoret

Åben dagsorden Hjørring Byråd Borgmesterkontoret Åben dagsorden Hjørring Byråd 2014-2017 Borgmesterkontoret Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 18:00 Mødet afsluttet: kl. Mødested: Hjørring Rådhus, Springvandspladsen 5 Fraværende: 01.16.06-G00-1-15

Læs mere

Natura 2000 December 2010

Natura 2000 December 2010 Natura 2000 December 2010 Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Fiskeridirektoratet December 2010 ISBN 978-87-7083-973-0 Fotos: Fiskeridirektoratet og Colourbox Natura 2000 har til formål at sikre,

Læs mere

Marie-Louise Nissen, EU-konsulent i KL TIRSDAG DEN 8. NOVEMBER 2016

Marie-Louise Nissen, EU-konsulent i KL TIRSDAG DEN 8. NOVEMBER 2016 Marie-Louise Nissen, EU-konsulent i KL TIRSDAG DEN 8. NOVEMBER 2016 KL i Bruxelles Hvem er vi? To konsulenter og en stagiaire EU-team i København og Bruxelles Program 1. Aktuelt i EU 2. Hvorfor? 3. Hvordan?

Læs mere

2. planperiode. Natura 2000-handleplan Risum Enge Selde Vig. Natura 2000-område nr Habitatområde H 221.

2. planperiode. Natura 2000-handleplan Risum Enge Selde Vig. Natura 2000-område nr Habitatområde H 221. 1 2. planperiode Natura 2000-handleplan 2016 2021 Risum Enge Selde Vig Udkast til høring Natura 2000-område nr. 221 Habitatområde H 221 2 Titel: Natura 2000-handleplan 2016-2021 Risum Enge Selde Vig Natura

Læs mere

Miljøvurdering af kommunale handleplaner

Miljøvurdering af kommunale handleplaner Miljøvurdering af kommunale handleplaner -hvad kan vi lære af vandplanerne? Henrik Skovgaard, COWI A/S 1 Vandplanlægning efter Miljømålsloven (nr. 932 af 24/09 2009) Der fastlægges ensartede operationelle

Læs mere

Udkast til høring - Forslag vedr. arbejdsklausuler og uddannelsesklausuler i forbindelse med udbud

Udkast til høring - Forslag vedr. arbejdsklausuler og uddannelsesklausuler i forbindelse med udbud Udkast til høring - Forslag vedr. arbejdsklausuler og uddannelsesklausuler i forbindelse med udbud Borgmesterens Forvaltning indstiller efter drøftelse i Direktørgruppen - at alternativ 2 som beskrevet

Læs mere

Samlenotat vedrørende dop 5 - Rådsmødet (GAC) den

Samlenotat vedrørende dop 5 - Rådsmødet (GAC) den Det Udenrigspolitiske Nævn 2018-19 UPN Alm.del - Bilag 133 Offentligt 31.01.2019 Samlenotat vedrørende dop 5 - Rådsmødet (GAC) den 19.02.19 Dagsordenspunkt 5: Kommissionens refleksionspapir vedr. et bæredygtigt

Læs mere

Aarhus Vand A/S Generalforsamling 2015

Aarhus Vand A/S Generalforsamling 2015 Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Borgmesterens Afdeling Dato 8. april 2015 Aarhus Generalforsamling 2015 1. Resume Der skal inden udgangen af maj afholdes ordinær generalforsamling i Aarhus.

Læs mere

Forslag til Lov om ændring af lov om havstrategi 1 (Præcisering af gennemførelse af havstrategidirektivet)

Forslag til Lov om ændring af lov om havstrategi 1 (Præcisering af gennemførelse af havstrategidirektivet) Forslag til Lov om ændring af lov om havstrategi 1 (Præcisering af gennemførelse af havstrategidirektivet) 1 I lov nr. 522 af 26. maj 2010 om havstrategi, som ændret ved 24 i lov nr. 580 af 18. juni 2012,

Læs mere

Titel: Natura 2000-handleplan Nordlige del af Sorø Sønderskov.

Titel: Natura 2000-handleplan Nordlige del af Sorø Sønderskov. Forslag Titel: Natura 2000-handleplan Nordlige del af Sorø Sønderskov. Udgiver: Sorø Kommune, Teknik, Miljø og Drift, Rådhusvej 8, 4180 Sorø Kommune. År: Udkast 2016 Forsidefoto: Gammelt asketræ, langs

Læs mere

Natura 2000-handleplan

Natura 2000-handleplan Forslag til Natura 2000-handleplan 2016 2021 Vadehavet Skallingen og Langli Natura 2000-område nr. 89 Fuglebeskyttelsesområde F55 Titel: Forslag til Natura 2000-handleplan 2016-2021 Vadehavet Skallingen

Læs mere

(Ikke-lovgivningsmæssige retsakter) FORORDNINGER

(Ikke-lovgivningsmæssige retsakter) FORORDNINGER DA 27.8.2011 Den Europæiske Unions Tidende L 222/1 II (Ikke-lovgivningsmæssige retsakter) FORORDNINGER KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) Nr. 842/2011 af 19. august 2011 om standardformularer

Læs mere

Fremtidig organisering af 10. klasse.

Fremtidig organisering af 10. klasse. Punkt 4. Fremtidig organisering af 10. klasse. 2014-35882. Skoleforvaltningen fremsender til Skoleudvalgets drøftelse forskellige modeller for fremtidig organisering af 10. klasse med henblik på stillingtagen

Læs mere

Natura 2000-handleplan Gyldenså. Natura 2000-område nr. 185 Habitatområde H161

Natura 2000-handleplan Gyldenså. Natura 2000-område nr. 185 Habitatområde H161 Natura 2000-handleplan 2016 2021 Gyldenså Natura 2000-område nr. 185 Habitatområde H161 Titel: Natura 2000-handleplan for Gyldenså Udgiver: Bornholms Regionskommune År: 2017 Kort: Miljøstyrelsen og Bornholms

Læs mere

Natura 2000-handleplan Kimmelkær Landkanal Udkast. Natura 2000-område nr. 71. Habitatområde H178

Natura 2000-handleplan Kimmelkær Landkanal Udkast. Natura 2000-område nr. 71. Habitatområde H178 Natura 2000-handleplan 2016 2021 Kimmelkær Landkanal Udkast Natura 2000-område nr. 71 Habitatområde H178 Titel: Natura 2000-handleplan Kimmelkær Landkanal Udgiver: Ringkøbing-Skjern Kommune År: 2016 -

Læs mere

Hvordan læses en vandplan?

Hvordan læses en vandplan? Hvordan læses en vandplan? Den overordnede enhed for vandplanlægningen er de 23 hovedvandoplande. Der findes en vandplan for hvert hovedvandopland. I det følgende beskrives hvordan de 23 vandplaner skal

Læs mere

Mål og Midler Plan-, natur- og miljøområdet

Mål og Midler Plan-, natur- og miljøområdet Fokusområder i 2014 På politikområdet Plan, natur og miljø er der følgende fokus i budgetåret 2014: Vand- og Natura 2000 planer Gennemførelsen af den kommunale del af de statslige Vand- og Natura 2000

Læs mere

Grundvand og statslige vandområdeplaner

Grundvand og statslige vandområdeplaner Grundvand og statslige vandområdeplaner Kolding / Natur- og Miljø 2017 Dirk-Ingmar Müller-Wohlfeil Disposition Den juridiske ramme Andre dokumenter Målsætning og (kvantitativ) tilstandsvurdering EU samarbejde

Læs mere

Udkast til Natura 2000-handleplan

Udkast til Natura 2000-handleplan Udkast til Natura 2000-handleplan 2016 2021 Yding Skov og Ejer Skov Natura 2000-område nr. 54 Habitatområde H50 Titel: Natura 2000-handleplan 2016 2021 Yding Skov og Ejer Skov Natura 2000-område nr. 54

Læs mere

Revideret fælles ejerstrategi for Reno Djurs I/S

Revideret fælles ejerstrategi for Reno Djurs I/S Revideret fælles ejerstrategi for Reno Djurs I/S 1. Baggrund Reno Djurs I/S (herefter "Reno Djurs") blev stiftet den 1. juli 1996 som et interessentskab mellem de daværende 8 kommuner på Djursland. Efter

Læs mere

Natura 2000-handleplan Gurre Sø. Natura 2000-område nr Habitatområde H115

Natura 2000-handleplan Gurre Sø. Natura 2000-område nr Habitatområde H115 Natura 2000-handleplan 2016 2021 Gurre Sø Natura 2000-område nr. 131 Habitatområde H115 1 Titel: Natura 2000-handleplan 2016-2021, Gurre Sø, Natura 2000-område nr. 131, Habitatområde nr. H115 Udgiver:

Læs mere

Natura 2000-handleplan Stadil Fjord og Vest Stadil Fjord. Natura 2000-område nr. 66. Habitatområde H59 Fuglebeskyttelsesområde F41

Natura 2000-handleplan Stadil Fjord og Vest Stadil Fjord. Natura 2000-område nr. 66. Habitatområde H59 Fuglebeskyttelsesområde F41 Natura 2000-handleplan 2016 2021 Stadil Fjord og Vest Stadil Fjord Natura 2000-område nr. 66 Habitatområde H59 Fuglebeskyttelsesområde F41 Titel: Natura 2000-handleplan 2016-2021. Stadil Fjord og Vest

Læs mere

Natura 2000-handleplan. 2. planperiode. Skørsø. Natura 2000-område nr. 60 Habitatområde H53. Udkast til politisk 1. behandling

Natura 2000-handleplan. 2. planperiode. Skørsø. Natura 2000-område nr. 60 Habitatområde H53. Udkast til politisk 1. behandling Natura 2000-handleplan 2016 2021 2. planperiode Udkast til politisk 1. behandling Skørsø Natura 2000-område nr. 60 Habitatområde H53 Kolofon Titel: Natura 2000-handleplan 2016-2021 Udgiver: Holstebro Kommune

Læs mere

Lov om ændring af lov om vandplanlægning og forskellige andre love 1)

Lov om ændring af lov om vandplanlægning og forskellige andre love 1) LOV nr 1730 af 27/12/2016 (Gældende) Udskriftsdato: 20. september 2017 Ministerium: Miljø- og Fødevareministeriet Journalnummer: Miljø- og Fødevaremin., Styrelsen for Vand- og Naturforvaltning, j.nr. SVA-

Læs mere

Vandplanerne inddeler Danmark efter naturlige vandskel, der hver har fået sin vandplan.

Vandplanerne inddeler Danmark efter naturlige vandskel, der hver har fået sin vandplan. Hvad er en vandplan? En vandplan beskriver, hvor meget et vandområde skal forbedres - og den fortæller også, hvordan forbedringen kan ske. Det er kommunerne, der bestemmer, hvordan det skal ske. Vandplanerne

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om miljøbeskyttelse 1 (Affaldshierarki, nationale affaldsplaner og affaldsforebyggelsesplaner)

Forslag. Lov om ændring af lov om miljøbeskyttelse 1 (Affaldshierarki, nationale affaldsplaner og affaldsforebyggelsesplaner) Forslag til Lov om ændring af lov om miljøbeskyttelse 1 (Affaldshierarki, nationale affaldsplaner og affaldsforebyggelsesplaner) 1 I lov om miljøbeskyttelse, jf. lovbekendtgørelse nr. 1757 af 22. december

Læs mere

2. planperiode. Natura 2000-handleplan Risum Enge Selde Vig. Natura 2000-område nr Habitatområde H 221

2. planperiode. Natura 2000-handleplan Risum Enge Selde Vig. Natura 2000-område nr Habitatområde H 221 2. planperiode Natura 2000-handleplan 2016 2021 Risum Enge Selde Vig Natura 2000-område nr. 221 Habitatområde H 221 1 Titel: Natura 2000-handleplan 2016-2021 Risum Enge Selde Vig Natura 2000-område nr.

Læs mere

1. Hvilke konkrete krav stiller vi til henholdsvis løn- og arbejdsvilkår, sociale klausuler og flexjob og elever?

1. Hvilke konkrete krav stiller vi til henholdsvis løn- og arbejdsvilkår, sociale klausuler og flexjob og elever? Notat 29. august 2017 Sagsbeh.:ANLU J.nr.: 00.22.00-P22-1-17 Spørgsmål fra Sine Heltberg den 1/3-2017 om, hvilke krav stiller vi til henholdsvis løn, arbejdsvilkår og sociale klausuler på sundheds- og

Læs mere

Forslag. til. Lov om ændring af lov nr. 179 af 24. februar 2015 om ændring af lov om planlægning og lov om naturbeskyttelse

Forslag. til. Lov om ændring af lov nr. 179 af 24. februar 2015 om ændring af lov om planlægning og lov om naturbeskyttelse 1/10 Forslag til Lov om ændring af lov nr. 179 af 24. februar 2015 om ændring af lov om planlægning og lov om naturbeskyttelse (Ophævelse af forbud mod gødskning og sprøjtning på 3-beskyttede arealer)

Læs mere

Ny vandplanlægning i Danmark

Ny vandplanlægning i Danmark Amterne i Danmark Ny vandplanlægning i Danmark Arbejdsprogram, tidsplan og høringsproces 2 Ny vandplanlægning i Danmark Udgivet af Miljøministeriet og Amterne i Danmark ISBN 87-7279-756-8 Hæftet findes

Læs mere

De kommunale vandhandleplaner og vandselskaberne

De kommunale vandhandleplaner og vandselskaberne De kommunale vandhandleplaner og vandselskaberne v/advokat (H), lic.jur. Mogens Moe Ved DANVAs temadag om vandhandleplaner 4. oktober 2012 De kommunale vandhandleplaner og vandselskaberne 1. Rammen for

Læs mere

KOMMUNEPLANTILLÆG 3 TIL KOMMUNEPLAN FOR HOLBÆK KOMMUNE RAMMEBESTEMMELSER FOR ET AFFALDSHÅNDTERINGS- ANLÆG VED AUDEBO

KOMMUNEPLANTILLÆG 3 TIL KOMMUNEPLAN FOR HOLBÆK KOMMUNE RAMMEBESTEMMELSER FOR ET AFFALDSHÅNDTERINGS- ANLÆG VED AUDEBO KOMMUNEPLANTILLÆG 3 TIL KOMMUNEPLAN 2013-25 FOR HOLBÆK KOMMUNE RAMMEBESTEMMELSER FOR ET AFFALDSHÅNDTERINGS- ANLÆG VED AUDEBO VÆKST OG BÆREDYGTIGHED PLAN OG STRATEGISK FORSYNING Grundkortet findes her:

Læs mere

Forslag til. Tillæg nr. 2 til spildevandsplanen for Odsherred Kommune. Delvis udtræden af kloakfællesskabet for H.

Forslag til. Tillæg nr. 2 til spildevandsplanen for Odsherred Kommune. Delvis udtræden af kloakfællesskabet for H. Forslag til Tillæg nr. 2 til spildevandsplanen 2014-18 for Odsherred Kommune Delvis udtræden af kloakfællesskabet for H. Lundbeck A/S Juni 2016 Offentliggørelse og vedtagelse Forslag til tillæg nr.2 til

Læs mere

Vandplaner, vandrammedirektiv og punktkilder

Vandplaner, vandrammedirektiv og punktkilder Vandplaner, vandrammedirektiv og punktkilder Overblik og udfordringer Thomas Hansen Geolog,, ATV-møde 20. november 2008 Forurenede grunde over overfladevand: Udfordringer og samarbejder? Oplæg - Vandrammedirektivet

Læs mere

Vandrammedirektivets betydning for den marine biodiversitet

Vandrammedirektivets betydning for den marine biodiversitet Vandrammedirektivets betydning for den marine biodiversitet fra forureningsbekæmpelse til beskyttelse af økosystemer Jens Brøgger Jensen By- og Landskabsstyrelsen Dansk Selskab for Marinbiologi 5. november

Læs mere

Miljø- og Planlægningsudvalget L 38 - O

Miljø- og Planlægningsudvalget L 38 - O Miljø- og Planlægningsudvalget L 38 - O J.nr. SN Den 4. maj 2005 Miljøministerens besvarelse af spørgsmål nr. 11 ad L 86 - Forslag til lov om ændring af lov om beskyttelse af havmiljøet, lov om vandløb,

Læs mere

Natura 2000-handleplan planperiode. Havet omkring Nordre Rønner. Natura 2000-område nr. 20 Habitatområde H176 Fuglebeskyttelsesområde F9

Natura 2000-handleplan planperiode. Havet omkring Nordre Rønner. Natura 2000-område nr. 20 Habitatområde H176 Fuglebeskyttelsesområde F9 Natura 2000-handleplan 2016 2021 2. planperiode Havet omkring Nordre Rønner Natura 2000-område nr. 20 Habitatområde H176 Fuglebeskyttelsesområde F9 1 Titel: Natura 2000-handleplan 2016-2021 for område

Læs mere

Udkast d. 23. december Udkast til

Udkast d. 23. december Udkast til Udkast d. 23. december 2010 Udkast til Bekendtgørelse om fremgangsmåderne ved indgåelse af offentlige vareindkøbskontrakter, offentlige tjenesteydelseskontrakter og offentlige bygge- og anlægskontrakter

Læs mere

Natura 2000-handleplan Stadil Fjord og Vest Stadil Fjord. Natura 2000-område nr. 66. Habitatområde H59 Fuglebeskyttelsesområde F41

Natura 2000-handleplan Stadil Fjord og Vest Stadil Fjord. Natura 2000-område nr. 66. Habitatområde H59 Fuglebeskyttelsesområde F41 Natura 2000-handleplan 2016 2021 Stadil Fjord og Vest Stadil Fjord Natura 2000-område nr. 66 Habitatområde H59 Fuglebeskyttelsesområde F41 Titel: Natura 2000-handleplan 2016-2021. Stadil Fjord og Vest

Læs mere

FORSLAG marts 2019 KOMMUNEPLAN TILLÆG NR. 12

FORSLAG marts 2019 KOMMUNEPLAN TILLÆG NR. 12 FORSLAG marts 2019 KOMMUNEPLAN 2013-2025 TILLÆG NR. 12 Hvad er en rammeændring? Kommuneplan 2013 2025 for Glostrup Kommune blev vedtaget den 11. februar 2015. Kommuneplanen fastlægger dels en hovedstruktur

Læs mere

Natura 2000-handleplan Kås Hoved. Natura 2000-område nr. 31. Habitatområde H

Natura 2000-handleplan Kås Hoved. Natura 2000-område nr. 31. Habitatområde H Natura 2000-handleplan 2016 2021 Kås Hoved Natura 2000-område nr. 31 Habitatområde H31 Kolofon Natura 2000-handleplan 2016-2021. Kaas Hoved Natura 2000- områder nr. 31, Habitatområde H31. Titel: Natura

Læs mere

Lokalt høringsnotat. Forslag til vandplan for hovedvandopland 3.1 Bornholm. Resumé og kommentering af høringssvar af lokal karakter.

Lokalt høringsnotat. Forslag til vandplan for hovedvandopland 3.1 Bornholm. Resumé og kommentering af høringssvar af lokal karakter. Lokalt høringsnotat Forslag til vandplan for hovedvandopland 3.1 Bornholm Resumé og kommentering af høringssvar af lokal karakter Oktober 2014 Titel: Lokalt høringsnotat Forslag til vandplan for hovedvandopland

Læs mere

POLITISK ØKONOMISK TIDSPLAN i 2014 samt procedurer

POLITISK ØKONOMISK TIDSPLAN i 2014 samt procedurer POLITISK ØKONOMISK TIDSPLAN i 2014 Politisk tidsplan for regnskabsaflæggelsen 2013 Procedure for egnskab 2013 1 Økonomisk tidsplan og procedure Indholdsfortegnelse Side 1. Tidsplan i 2014 for regnskabsaflæggelse

Læs mere

Politik for Bygge- og Anlægsopgaver

Politik for Bygge- og Anlægsopgaver 1 Politik for Bygge- og Anlægsopgaver Møde den hos Erhverv Væksthimmerland Side 1 2 Dagsorden: Indledning Præsentation af Politik for Bygge- og Anlægsopgaver ved Ole Helk og Jørgen Hansen Præsentation

Læs mere

GULDBORGSUND KOMMUNE FORSLAG TIL TILLÆG 3 TIL SPILDEVANDSPLAN

GULDBORGSUND KOMMUNE FORSLAG TIL TILLÆG 3 TIL SPILDEVANDSPLAN GULDBORGSUND KOMMUNE FORSLAG TIL TILLÆG 3 TIL SPILDEVANDSPLAN 2014-2020 Forslag til tillæg til spildevandsplan 2014-2020 For Guldborgsund Kommune Teknik- og økonomiudvalget: 25. oktober 2017 Økonomiudvalget:

Læs mere

GULDBORGSUND KOMMUNE TILLÆG 3 TIL SPILDEVANDSPLAN

GULDBORGSUND KOMMUNE TILLÆG 3 TIL SPILDEVANDSPLAN GULDBORGSUND KOMMUNE TILLÆG 3 TIL SPILDEVANDSPLAN 2014-2020 Tillæg 3 til spildevandsplan 2014-2020 For Guldborgsund Kommune Teknik- og økonomiudvalget: Behandlet den 25. oktober 2017 Økonomiudvalget: Behandlet

Læs mere

Bekendtgørelse om indholdet af vandområdeplaner 1)

Bekendtgørelse om indholdet af vandområdeplaner 1) (Gældende) Udskriftsdato: 16. januar 2015 Ministerium: Miljøministeriet Journalnummer: Miljømin., Naturstyrelsen, j.nr. NST-4200-00029 Senere ændringer til forskriften Ingen Bekendtgørelse om indholdet

Læs mere

Mål, virkemidler og finansiering for den kommunale naturindsats

Mål, virkemidler og finansiering for den kommunale naturindsats Mål, virkemidler og finansiering for den kommunale naturindsats 2012-2015 Ved chefkonsulent Troels Garde Rasmussen, KL trr@kl.dk, tlf. 3370-3803 Politisk temadag 13. april 2012 i Vejle Proces - tidsplan

Læs mere

Rubjerg Knude og Lønstrup Klint

Rubjerg Knude og Lønstrup Klint Natura 2000 handleplan 2016-2021 Rubjerg Knude og Lønstrup Klint Natura 2000-område nr. 7 Habitatområde H7 April 2017 Kolofon Titel: Natura 2000 handleplan for Rubjerg Knude og Lønstrup Klint Udgiver:

Læs mere

Forvaltning af akvakultur Nuværende samt fremtidige udfordringer

Forvaltning af akvakultur Nuværende samt fremtidige udfordringer Forvaltning af akvakultur Nuværende samt fremtidige udfordringer Dansk selskab for marinbiologi Et realistisk fremtidsscenarie for dansk akvakultur et bæredygtigt erhverv i det marine miljø? 18. marts

Læs mere

Statens Natura 2000-planer for blev offentliggjort den 20. april Hovedformålet med Natura planerne for er, at:

Statens Natura 2000-planer for blev offentliggjort den 20. april Hovedformålet med Natura planerne for er, at: Statens Natura 2000-planer for 2016 2021 blev offentliggjort den 20. april 2016 Hovedformålet med Natura 2000- planerne for 2016-2021 er, at: 1) færdiggøre og vedligeholde indsatsen fra 1. planperiode

Læs mere

NOTAT. Vandplanlægning J.nr. SVANA Ref. SPe Den 11. september 2017

NOTAT. Vandplanlægning J.nr. SVANA Ref. SPe Den 11. september 2017 NOTAT Vandplanlægning J.nr. SVANA-400-00013 Ref. SPe Den 11. september 2017 Notat om høring af udkast til bekendtgørelse om krav til udledning af visse forurenende stoffer til vandløb, søer, overgangsvande,

Læs mere

Forslag til Natura 2000-handleplan planperiode

Forslag til Natura 2000-handleplan planperiode Forslag til Natura 2000-handleplan 2016 2021 2. planperiode Lild Strand og Lild Strandkær Natura 2000-område nr. 44 Habitatområde H185 Kolofon Titel: Forslag til Natura 2000 handleplan 2016-2021 for Natura

Læs mere

VVM FOR DE REGIONALE VANDFORSYNINGER. René Paul Friis Hansen Projektleder, Miljøcenter Roskilde

VVM FOR DE REGIONALE VANDFORSYNINGER. René Paul Friis Hansen Projektleder, Miljøcenter Roskilde VVM FOR DE REGIONALE VANDFORSYNINGER René Paul Friis Hansen Projektleder, Miljøcenter Roskilde Overblik Lov om miljømål/ / Planloven/ VVM VVM specifikt Den regionale vandforsyning i Hovedstaden Proces

Læs mere

Natura 2000-handleplan

Natura 2000-handleplan Natura 2000-handleplan 2016 2021 Sølsted Mose Natura 2000-område nr. 100 Habitatområde H89 Titel: Natura 2000-handleplan 2016-2021 Sølsted Mose Udgiver: Tønder Kommune År: 2017 Forsidefoto: Dyndsmerling,

Læs mere

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 10. maj 2017 (OR. en)

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 10. maj 2017 (OR. en) Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 10. maj 2017 (OR. en) 8964/17 I/A-PUNKTSNOTE fra: til: Generalsekretariatet for Rådet ENV 422 FIN 290 FSTR 40 REGIO 56 AGRI 255 De Faste Repræsentanters Komité/Rådet

Læs mere

Politik og strategi Kvalitetssikring og kvalitetsudvikling af UCC's kerneopgaver og støttefunktioner

Politik og strategi Kvalitetssikring og kvalitetsudvikling af UCC's kerneopgaver og støttefunktioner Kvalitetsenheden December 2013 Politik og strategi Kvalitetssikring og kvalitetsudvikling af UCC's kerneopgaver og støttefunktioner December 2013 Side 1 af 7 KVALITETSPOLITIK... 3 VISION OG MISSION...

Læs mere

Natura 2000-handleplan

Natura 2000-handleplan Natura 2000-handleplan 2016 2021 Hov Vig Natura 2000-område nr. 164 Fuglebeskyttelsesområde F97 Titel: Natura 2000-handleplan 2016 2021 Hov Vig Natura 2000-område nr. 164 Fuglebeskyttelsesområde F97 Udgiver:

Læs mere

Korte oplæg med efterfølgende debat

Korte oplæg med efterfølgende debat Korte oplæg med efterfølgende debat Indhold - Koordinering af statens interesser - Ophævelse af regionplanretningslinjer - Kommuneplanens forhold til vand- og naturplaner - Miljøvurdering af kommuneplanen

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om Europa-Parlamentets beslutning om decharge for gennemførelsen af EU s regnskaber for Juni 2007

Notat til Statsrevisorerne om Europa-Parlamentets beslutning om decharge for gennemførelsen af EU s regnskaber for Juni 2007 Notat til Statsrevisorerne om Europa-Parlamentets beslutning om decharge for gennemførelsen af EU s regnskaber for 2005 Juni FAKTUELT NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Europa-Parlamentets beslutning om decharge

Læs mere

Muligheder for finansiering af Vandrammedirektiv tiltag via Landdistriktsprogrammet

Muligheder for finansiering af Vandrammedirektiv tiltag via Landdistriktsprogrammet Muligheder for finansiering af Vandrammedirektiv tiltag via Landdistriktsprogrammet 07-13 Støttemuligheder indenfor de 3 akser: Akse 1: Forbedring af landbrugets og skovbrugets konkurrenceevne Akse 2:

Læs mere

Odder Kommune. Forslag til Natura 2000-handleplan KYSING FJORD. Natura 2000-område nr. 59 Fuglebeskyttelsesområde F30

Odder Kommune. Forslag til Natura 2000-handleplan KYSING FJORD. Natura 2000-område nr. 59 Fuglebeskyttelsesområde F30 Odder Kommune Forslag til Natura 2000-handleplan 2016 2021 KYSING FJORD Natura 2000-område nr. 59 Fuglebeskyttelsesområde F30 20. oktober 2016 FORSLAG TIL NATURA 2000 HANDLEPLAN 2016 2021 Udgiver: Aarhus

Læs mere

Ferskvandsrecipienter

Ferskvandsrecipienter Ferskvandsrecipienter Regnvandsbetingede udledninger hvordan regner vi den ud? EVA-temadag Nyborg, 24. september 2015 Kristian Vestergaard Civilingeniør, Ph.D. Århus Universitet, Ingeniørhøjskolen Tlf.

Læs mere

Udkast til. I medfør af 2 a, 28 c, 28 d, stk. 2 og 38, stk. 2, i lov om anvendelse af Danmarks undergrund, jf.

Udkast til. I medfør af 2 a, 28 c, 28 d, stk. 2 og 38, stk. 2, i lov om anvendelse af Danmarks undergrund, jf. Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget 2016-17 EFK Alm.del Bilag 176 Offentligt Udkast til Bekendtgørelse om konsekvensvurdering vedrørende internationale naturbeskyttelsesområder og beskyttelse af visse

Læs mere

Tillæg nr. 5 til Næstved Kommunes spildevandsplan Afskærende ledninger fra Kalbyrisvej til Rådmandshaven & Ydernæs til Odensevej

Tillæg nr. 5 til Næstved Kommunes spildevandsplan Afskærende ledninger fra Kalbyrisvej til Rådmandshaven & Ydernæs til Odensevej Tillæg nr. 5 til Næstved Kommunes spildevandsplan 2012-2022 Afskærende ledninger fra Kalbyrisvej til Rådmandshaven & Ydernæs til Odensevej Vedtaget af Næstved Byråd????? Indholdsfortegnelse 1. Baggrund

Læs mere

Natura 2000-handleplan Nørrebæk ved Tvilho. Natura 2000-område nr. 87 Habitatområde H76

Natura 2000-handleplan Nørrebæk ved Tvilho. Natura 2000-område nr. 87 Habitatområde H76 Natura 2000-handleplan 2016 2021 Nørrebæk ved Tvilho Natura 2000-område nr. 87 Habitatområde H76 Titel: Natura 2000-handleplan 2016 2021 Nørrebæk ved Tvilho Natura 2000-område nr. 87 Habitatområde H76

Læs mere

Indkøbspolitik for Teknik- og Miljøforvaltningen

Indkøbspolitik for Teknik- og Miljøforvaltningen Indkøbspolitik for Teknik- og Miljøforvaltningen 2011-2014 Indledning Indkøbspolitikken for Københavns Kommune 2011-2014; Fælles indkøb mere velfærd, fastlægger de overordnede målsætninger og principper

Læs mere

Status for Vandplanerne

Status for Vandplanerne Status for Vandplanerne Kontorchef Peter Kaarup Wilhjelmkonference 14. november 2014 De vedtagne planer for 1. planperiode til 2015 Miljøministeren offentliggjorde vandplanerne for første planperiode (VP1)

Læs mere

Kriterier for gunstig bevaringsstatus for naturtyper og arter, som er omfattet af Habitat- og Fuglebeskyttelsesdirektiverne

Kriterier for gunstig bevaringsstatus for naturtyper og arter, som er omfattet af Habitat- og Fuglebeskyttelsesdirektiverne DANMARKS MILJØUNDERSØGELSER Afd. for Vildtbiologi og Biodiversitet 10/10/2003 Introduktion til Kriterier for gunstig bevaringsstatus for naturtyper og arter, som er omfattet af Habitat- og Fuglebeskyttelsesdirektiverne

Læs mere

Natura 2000 handleplan Tolne Bakker. Natura 2000-område nr. 214 Habitatområde H214

Natura 2000 handleplan Tolne Bakker. Natura 2000-område nr. 214 Habitatområde H214 Natura 2000 handleplan 2016-2021 Tolne Bakker Natura 2000-område nr. 214 Habitatområde H214 April 2017 Kolofon Titel: Natura 2000 handleplan for Tolne Bakker Udgiver: Hjørring Kommune År: 2016 Forsidefoto:

Læs mere

Referat. Generalforsamlingen afholdes med følgende dagsorden: 1. Valg af dirigent. 2. Bestyrelsens beretning.

Referat. Generalforsamlingen afholdes med følgende dagsorden: 1. Valg af dirigent. 2. Bestyrelsens beretning. Generalforsamling i (NDV) Norddjurs Vandråd. Tidspunkt: Den onsdag 13. marts 2012 kl. 19.00 Sted: Fjellerup Aktivitetshus, Niels Iuels Plads 3, 8585 Glesborg. Generalforsamlingen afholdes med følgende

Læs mere

Vandplanerne den videre proces

Vandplanerne den videre proces Plantekongres 2012 10.-12. januar i Herning Kongrescenter Vandplanerne den videre proces Thomas Bruun Jessen, Kontorchef, Naturstyrelsen 1. Vandplaner i den endelige version 2. Vandplanernes miljømål og

Læs mere

Øget afstrømning og afledte konsekvenser for recipient og naturforhold

Øget afstrømning og afledte konsekvenser for recipient og naturforhold Øget afstrømning og afledte konsekvenser for recipient og naturforhold Nikolaj Kruse Christensen Teknik og Miljø, Aarhus Kommune 29-05-2018 ATV Jord og Grundvand Dagsorden 1. Lidt om Aarhus og vandet 2.

Læs mere

Høringsnotat for Natura 2000-plan

Høringsnotat for Natura 2000-plan Høringsnotat for Natura 2000-plan NOTAT vedrørende høringssvar til Natura 2000-plan 2010-2015 inkl. miljørapport (SMV) Forslag til Natura 2000-plan nr. N89 Vadehavet Delplan for Fuglebeskyttelsesområde

Læs mere

Europaudvalget 2016 KOM (2016) 0202 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2016 KOM (2016) 0202 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2016 KOM (2016) 0202 Bilag 1 Offentligt GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Kommissionens forslag til forordning om ændring af forordning (EU) nr. 258/2014 om oprettelse

Læs mere

Vejledning til faggrupper

Vejledning til faggrupper Vejledning til faggrupper - en hjælp til at få et overblik over rollen som fagperson INDHOLD 1. Formål med vejledningen... 2 2. Definition af en faggruppe... 2 3. Hvornår skal der gennemføres et udbud

Læs mere

Forslag til Natura 2000 handleplan

Forslag til Natura 2000 handleplan Forslag til Natura 2000 handleplan 2016-2021 Lekkende Dyrehave Natura 2000-område nr. 172 Habitatområde nr. H151 Titel: Forslag til Natura 2000 handleplan for Lekkende Dyrehave Udgiver: Vordingborg Kommune

Læs mere

Natura 2000-grænsejusteringer

Natura 2000-grænsejusteringer Natura 2000-grænsejusteringer Lisbeth Bjørndal Andersen, Miljøstyrelsen Natur-erfamøde, Axelborg den 2. maj 2017 1 Natura 2000-oplæg Kort status for igangværende aktiviteter, hvor lodsejerne møder os:

Læs mere

Ifølge vejledningen til basisanalysen kan dette kapitel indeholde informationer om

Ifølge vejledningen til basisanalysen kan dette kapitel indeholde informationer om 4 Beskyttede områder Ifølge vejledningen til basisanalysen kan dette kapitel indeholde informationer om - Badeområder - Næringsstoffølsomme områder - Habitat- og fuglebeskyttelsesområder - Skaldyrvande

Læs mere

BYRÅDET UDBUDSPOLITIK FOR BYGGE- OG ANLÆGSOPGAVER

BYRÅDET UDBUDSPOLITIK FOR BYGGE- OG ANLÆGSOPGAVER BYRÅDET UDBUDSPOLITIK FOR BYGGE- OG ANLÆGSOPGAVER 1 Baggrund Odsherred Kommunes overordnede udbudsstrategi sætter fokus på, hvordan konkurrenceudsættelse kan øge kvaliteten og effektiviteten i kommunens

Læs mere

Høringssvar til nyt vandplankoncept. Forslag til Lov om vandplanlægning.

Høringssvar til nyt vandplankoncept. Forslag til Lov om vandplanlægning. NOTAT Høringssvar til nyt vandplankoncept. Forslag til Lov om vandplanlægning. I lovforslaget beskrives at formålet er: at indføre et nyt koncept for vandplanlægning, der skal sikre en smidigere, enklere

Læs mere

(Ikke-lovgivningsmæssige retsakter) FORORDNINGER

(Ikke-lovgivningsmæssige retsakter) FORORDNINGER 23.3.2018 L 81/1 II (Ikke-lovgivningsmæssige retsakter) FORORDNINGER KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) 2018/480 af 4. december 2017 om supplerende regler til Europa-Parlamentets og Rådets forordning

Læs mere

Tillæg nr. 3 til spildevandsplanen for Odsherred Kommune. Ændringer af tracéer for afskærende ledninger til Tengslemark Renseanlæg

Tillæg nr. 3 til spildevandsplanen for Odsherred Kommune. Ændringer af tracéer for afskærende ledninger til Tengslemark Renseanlæg Forslag til Tillæg nr. 3 til spildevandsplanen 2014-18 for Odsherred Kommune Ændringer af tracéer for afskærende ledninger til Tengslemark Renseanlæg Juni 2016 Offentliggørelse og vedtagelse Forslag til

Læs mere

Opkrævning af finansieringsbidrag til ATP fra produktionsskoler

Opkrævning af finansieringsbidrag til ATP fra produktionsskoler Opkrævning af finansieringsbidrag til ATP fra produktionsskoler Private arbejdsgivere, der er moms- eller lønsumsregistreret, skal betale de finansieringsbidrag, der følger af følgende love: Lov om Lønmodtagernes

Læs mere

Har Danmark forstået vandrammedirektivets vandplaner?

Har Danmark forstået vandrammedirektivets vandplaner? Har Danmark forstået vandrammedirektivets vandplaner? Lasse Baaner lb@foi.ku.dk Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi KU / Science Vandrammedirektivets vandområdeplaner Formål: Give overblik over

Læs mere

UDKAST - Udbygningsaftale

UDKAST - Udbygningsaftale Viborg Kommune UDKAST - Udbygningsaftale Mellem Grundejer, Britta Hedegaard Egeskovvej 1 8800 Viborg ( Grundejer ) Geopartner Landinspektører A/S Asmildklostervej 11 8800 Viborg Tlf. 8668 2504 CVR-nr.

Læs mere

Miljøscreening af forslag til tillæg nr. 1 til Spildevandsplan 2015 Odder Kommune 2015 (Sag. nr Dok. nr.

Miljøscreening af forslag til tillæg nr. 1 til Spildevandsplan 2015 Odder Kommune 2015 (Sag. nr Dok. nr. Værktøj til miljøvurdering af planer og programmer Odder Kommune 2007 (Sag. nr. 727-2009-72461 Dok. nr. 727-2009-687873, senest revideret 28.06.2010 af AMA) Miljøscreening af forslag til tillæg nr. 1 til

Læs mere

Forslag til Natura 2000 handleplan Venø og Venø Sund Natura 2000 område nr. 62 Habitatområde H55 Fuglebeskyttelsesområde F40

Forslag til Natura 2000 handleplan Venø og Venø Sund Natura 2000 område nr. 62 Habitatområde H55 Fuglebeskyttelsesområde F40 Hvidbog Behandling af indsigelser, bemærkninger og kommentarer, der er indkommet i høringsfasen vedrørende: Forslag til Natura 2000 handleplan 2016-2021 Venø og Venø Sund Natura 2000 område nr. 62 Habitatområde

Læs mere