Klima- og Energipolitisk Udvalg

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Klima- og Energipolitisk Udvalg"

Transkript

1 Klima- og Energipolitisk Udvalg 21. januar 2014 kl. 17:00 i Mødelokale 1 Medlemmer: Jan Wammen (V) Claus Engskov (O) Henrik Klem Lassen (I) Niclas Bekker Poulsen (A) Hans Barlach (C) Carsten Oddershede (Ø) Ikke til stede:

2 21. januar 2014 kl. 17:00 i Mødelokale 1 Side 1 Indholdsfortegnelse 1. Introduktion og overblik for indsatsområderne i Greves Kommunes Klimaplan Godkendelse af nyt kommissorium for Klima- og Energipolitisk Udvalg Orientering fra administrationen Årsstatus for Klimaplan 2013 og plan for tiltag i Forslag til mødeplan for Klima- og Energipolitisk Udvalg Forslag til budget for Klimakampagne Eventuelt... 13

3 21. januar 2014 kl. 17:00 i Mødelokale 1 Side 2 1. Introduktion og overblik for indsatsområderne i Greves Kommunes Klimaplan Sagsnr.: Dok.nr.: Åbent Sagsprocedure Klima- og Energipolitisk Udvalg. Indstilling Center for Teknik & Miljø indstiller, at orienteringen tages til efterretning. Sagsbeskrivelse Efter kommunalvalget er der sammensat et nyt Klima- og Energipolitisk Udvalg. Center for Teknik & Miljø giver en introduktion til indsatsområderne i Greves Klimaplan med fokus på den hidtidige indsats. Formålet er, at det nye Klima- og Energipolitisk Udvalg kan danne sig et overblik over indsatsen. Præsentationen vil indeholde følgende overskrifter; Overblik for indsatsområderne i Greves Kommunes Klimaplan Klima kampagner Energiledelsen EPC I-III Klima-Erhvervsindsatsen Formel M2 Opstart af transport handleplan Strategisk Energiplanlægning Strategi Klimaplanlægning (fysisk planlægning) Øvrige forhold Introduktionen vil blive præsenteret på en powerpoint, som Klima- og Energipolitisk Udvalg vil få udleveret efter mødet. Bilag Klimaplan oplæg KEU endelig udgave Klima- og Energipolitisk Udvalgs beslutning den 21. januar 2014: Ikke til stede: Ingen. Orienteringen blev taget til efterretning.

4 21. januar 2014 kl. 17:00 i Mødelokale 1 Side 3 2. Godkendelse af nyt kommissorium for Klima- og Energipolitisk Udvalg Sagsnr.: Dok.nr.: Åbent Sagsprocedure Klima- og Energipolitisk Udvalg, Teknik- og Miljøudvalget, Økonomi- og Planudvalget og Byrådet. Resume Kommissorium for Klima- og Energipolitisk Udvalg blev senest godkendt i Byrådet til at gælde frem til udgangen af Der er derfor behov for et fornyet kommissorium. Indstilling Center for Teknik & Miljø indstiller, 1. at forslag til nyt kommissorium for Klima- og Energipolitisk Udvalg godkendes. 2. at kommissoriet foreslås taget op til fornyet revision i november at udgifterne til drift af Klima- og Energipolitisk Udvalg dækkes under Byrådets ramme. Sagsbeskrivelse Forslaget til nyt kommissorium for Klima- og Energipolitisk Udvalg for fremlægges i denne sag. Af forslaget fremgår det, at formålet med at lade udvalget fortsætte er, at sikre implementeringen af Klimaplan og tilknyttede handlingsplaner for derved fortsat at styrke s indsats på klima- og energiområdet. Dette skal ske gennem en indsats, som dækker alle dele af kommunens virke og via en god koordinering af indsatsen på området. Den konkrete indsats skal medvirke til at styrke Greves attraktionskraft, således at der skabes de bedst mulige vilkår for borgere og virksomheder. Eksempelvis gennem energirenovering af eksisterende boliger, byggeri af nye miljø- og energivenlige boliger, samarbejde og netværk med erhvervsvirksomhederne. Herved kan Klima- og Energipolitisk Udvalg også sikre efterlevelse af de aftaler på klima- og energiområdet, som har indgået herunder Klimakommune-aftalen og Den Europæiske Borgmesterpagt om klima. Klimaplanens mål er at sikre implementering af handlingsplaner, aftaler og tiltag, så målsætningerne på området indfries. Klimaplanen indeholder fortsat følgende hovedelementer: 1. En kortlægning af CO 2 -udledningen fra kommunen som geografisk område. 2. En redegørelse for klimaplanens forventede effekt på kommunens CO 2 -udledning. 3. Et overblik over igangsatte og planlagte tiltag på klima- og energiområdet. 4. En implementeringsstrategi herunder handlingsplaner og en strategi for sammenhæng i kommunens indsats via koordinering med øvrige kommunale planer samt en strategi for borger- og erhvervsrettede kampagner. Kommissoriet foreslås taget op til fornyet revision i november Lovgrundlag Lov om kommunernes styrelse og s Klima- og Energipolitik.

5 21. januar 2014 kl. 17:00 i Mødelokale 1 Side 4 Økonomiske konsekvenser Byrådets ramme forventes at kunne rumme de kr. til driften af Klima- og Energipolitisk Udvalg, da der også i tidligere år har været et mindre forbrug her. Dette forventes vedtaget af Byrådet i januar Der er ingen direkte økonomiske konsekvenser af godkendelsen af det nye kommissorium. De nuværende projektansættelser og midlerne til klimakampagnerne udløber dog ved udgangen af Derfor bør det fremtidige økonomiske grundlag for Klimaplanarbejdet sikres, herunder midler til klimakampagnen og det nødvendige personale i perioden Dette anbefales afklaret i løbet af 2014 og forventes at indgå i de kommende budgetforhandlinger. Kommunikation Center for Teknik & Miljø sørger for at formidle kommissoriet via kommunens hjemmeside og til relevante målgrupper. Tidsplan Der foretages i 2014 en evaluering med henblik på at vurdere, om der er grundlag for at videreføre det klimaog energipolitiske udvalg i hele valgperioden. Evalueringen forelægges for byrådet senest november Bilag Nyt kommissorium for Klima- og Energipolitisk Udvalg Klima- og Energipolitisk Udvalgs beslutning den 21. januar 2014: Ikke til stede: Ingen Anbefales med den tilføjelse, at den fremtidige indsats og tilbud især vil blive rettet mod borgere og virksomheder.

6 21. januar 2014 kl. 17:00 i Mødelokale 1 Side 5 3. Orientering fra administrationen Sagsnr.: Dok.nr.: Åbent Sagsprocedure Klima- og Energipolitisk Udvalg. Indstilling Center for Teknik & Miljø indstiller, at orienteringen tages til efterretning. Sagsbeskrivelse Klimakoordinator Jens Larsen, Direktør Peter Kjærsgaard Pedersen og Centerchef Peter Zahlekjær vil på mødet give en nærmere orientering om eventuelle enkeltsager. Bilag EPC II udskydelse af garantiperiodens ikrafttrædelse. Liste over indvalgte repræsentanter for i selskaber m.v. Vedlagt som bilag. Klima- og Energipolitisk Udvalg bad på mødet den 24. oktober 2013 Center for Teknik & Miljø om at følge op på henvendelse fra Go More. Vedlagt notat som bilag. er nu tilmeldt KL s nye landsdækkende Energinetværk. Der er 4 årlige møder i netværket. Netværket er ikke et alternativ til det mere lokale, regionale samarbejde der var lagt op til ved deltagelse i Energiklyngecentret. Administrationen arbejder på i muligt omfang at kunne deltage med observatørstatus i Energiklyngecenterets arbejde for at følge den konkrete udvikling frem mod den Regionale Strategiske Energiplan. Høje-Taastrup har søgt den grønne superpulje under titlen Fossilfrit energidemonstratorium Høje Taastrup. Greve er partner i projektet og bistår med erfaringsudveksling om initiativer til VE løsninger i landområder og koordinering i forbindelse med el- og varmeforsyning, herunder mulighederne for fjernvarme til Tune. Bedre Bolig brochure vedlægges. Ordningen planlægges at være landsdækkende i efteråret Nyhedsbrevet Insight 21, fra Gate 21 udleveres på mødet. Eventuel drøftelse af temaer for KEU-studietur i KEU har tidligere taget på en årlig studietur. Tidligere ture er gået til Samsø, Sønderborg og Middelfart, samt i 2013 gik turen til Ballerup under temaet Mobilitet Ejendomme - Energi - EPC II - Udskydelse af garantiperiode Notat om samkørsel i Greve BedreBolig Brochure 13. december Liste over medlemmer af råd nævn mv. indenfor teknik og miljøområdet jan 2014 Klima- og Energipolitisk Udvalgs beslutning den 21. januar 2014: Ikke til stede: Ingen. Center for Teknik og Miljø udarbejder forslag til studietur med temaet Bedre Bolig til næste møde. Studieturen lægges i august 2014.

7 21. januar 2014 kl. 17:00 i Mødelokale 1 Side 6 udsender relevant information til udvalget mellem møder lægger link til Go More på Greve.dk Udvalget inviteres til at deltage i KL's Politisk Forum for Teknik og Miljø, der holdes den 8-9. maj Orienteringen blev taget til efteretning.

8 21. januar 2014 kl. 17:00 i Mødelokale 1 Side 7 4. Årsstatus for Klimaplan 2013 og plan for tiltag i 2014 Sagsnr.: Dok.nr.: Åbent Sagsprocedure Klima og Energipolitisk Udvalg, Teknik og Miljøudvalget, Økonomi- og Planudvalget og Byrådet. Resume Center for Teknik & Miljø fremlægger i denne sag status på arbejdet med klimaplanen i 2013 og forslag til indsatsen i Indstilling Center for Teknik & Miljø indstiller, 1. at årsstatus for klimaplan 2013 og plan for tiltag i 2014 godkendes 2. at Center for Teknik & Miljø bemyndiges til at tilrette Klimaplan efter Byrådets vedtagelse af status 2013 Sagsbeskrivelse Klimaplan blev vedtaget af Byrådet den 28. september Planen omsætter Klima- og Energipolitikkens overordnede målsætninger til konkrete mål og handleplaner for CO 2 -reduktion. Klimaplanen beskriver, hvordan vil sikre efterlevelse af Den Europæiske Borgmesterpagt om klima, som tilsluttede sig i Borgmesterpagten forpligter kommunen til at reducere CO 2 -udledningen fra kommunen som geografisk område med mere end 20 % inden udgangen af Tilsvarende målsætning indgår i Klimakommune aftalen, som Byrådet godkendte i Af klimaplanen fremgår det, at planen skal revideres en gang om året, for at gøre status på gennemførte aktiviteter og løbende justere planens tiltag og projekter for at indfri planens mål. Der redegøres nærmere for gennemførte og planlagte tiltag i Notatet årsstatus for klimaplan 2013 og plan for tiltag i Bagerst i notatet er der en milepælsplan for aktiviteterne i De gennemførte klimaplantiltag er beskrevet under følgende hovedoverskrifter: Borgmesterpagten og Klimakommuneaftalen Klimakampagne 2013 Erhvervsindsatsen Kommunikation og synliggørelse af klimaarbejdet Kommunes ejendomme Transport Strategisk energiplanlægning Affald Andre indsatser Med de mange klimatiltag i er kommunens klimaplan kommet godt fra start. Det er lykkedes at skabe større opmærksomhed blandt ansatte, borgere og erhvervsliv om den fælles opgave at nedbringe udledning af CO 2.

9 21. januar 2014 kl. 17:00 i Mødelokale 1 Side 8 Lovgrundlag s Klima- og Energipolitik. Økonomiske konsekvenser Der er afsat kr. til klimakampagne 2014 i budgettet, og der søges overført kr. fra 2013, således at der vil være en samlet pulje på kr i På budgettet for 2013 er der afsat kr. til klimakampagner. Af disse midler er der bogført udgifter den 11. december 2013 på ,- kr. Alle udgiftsbilag er dog ikke bogført hvorfor det ikke må betragtes, som et endeligt regnskab. Øvrige konsekvenser Når sagen er vedtaget, bemyndiges Center for Teknik & Miljø til at tilrette Klimaplan Kommunikation Center for Teknik & Miljø tilretter efterfølgende Klimaplan og formidler denne til relevante målgrupper. Tidsplan Den samlede årlige cyklus for status på arbejdet med klimaplanens mål og indsatsområder er: 1. Forslag til årsstatus og revision fremlægges for Klima- og Energipolitisk Udvalg den 21. januar 2014 (denne sag). 2. Februar 2014: Forslaget fremlægges til politisk behandling i Teknik- og Miljøudvalget, Økonomi- og Planudvalget og Byrådet. 3. Februar-marts 2014: Administrationen gennemskriver klimaplanen, efter Byrådets beslutninger i februarmøderækken og formidler planen til relevante parter. 4. Maj-juni 2014: Administrationen fremlægger opgørelse over status på CO 2 -udledning fra kommunen som geografisk område til behandling i Teknik- og Miljøudvalget, Økonomi- og Planudvalget og Byrådet. 5. Ultimo 2014: Status på Klimaplanindsatsen for 2014 udarbejdes og forelægges efterfølgende til politisk behandling. Bilag Notat om årsstatus for klimaplan 2013 og plan for tiltag i 2014 Klima- og Energipolitisk Udvalgs beslutning den 21. januar 2014: Ikke til stede: Ingen Anbefales.

10 21. januar 2014 kl. 17:00 i Mødelokale 1 Side 9 5. Forslag til mødeplan for Klima- og Energipolitisk Udvalg 2014 Sagsnr.: Dok.nr.: Åbent Sagsprocedure Klima- og Energipolitisk Udvalg. Indstilling Center for Teknik & Miljø indstiller, at forslag til mødeplan for 2014 godkendes. Sagsbeskrivelse Der foreslås 4 møder i 2014 for Klima- og Energipolitisk Udvalg. Møderne foreslås lagt på datoerne; Tirsdag den 21. januar Tirsdag den 20. maj Tirsdag den 16. september Tirsdag den 16. oktober Bilag Forslag til mødeplan for Klima- og Energipolitisk Udvalg 2014 Klima- og Energipolitisk Udvalgs beslutning den 21. januar 2014: Ikke til stede: Ingen. Følgende mødeplan for 2014 blev godkendt: Tirsdag den 12. maj August måned, koordineres med studietur Tirsdag den 21. oktober

11 21. januar 2014 kl. 17:00 i Mødelokale 1 Side Forslag til budget for Klimakampagne 2014 Sagsnr.: Dok.nr.: Åbent Sagsprocedure Klima- og Energipolitisk Udvalg. Resume Der er afsat kr. til klimakampagne 2014 i budgettet, og der søges overført kr. fra Det samlede budgetforslag er således kr. Dette forslag til budget fastlægger en ramme for de beløb, der kan anvendes, indenfor de enkelte indsatsområder. Indstilling Center for Teknik & Miljø indstiller, 1. at budgettet for Klimakampagne 2014 godkendes 2. at Center for Teknik & Miljø, når de enkelte indsatser er nærmere planlagt, bemyndiges til at tilpasse budgettet på de enkelte indsatsområder, således at rammen ikke overskrides. Sagsbeskrivelse Skemaet nedenfor indeholder en kort beskrivelse af elementerne i kampagneindsatsen i Alle elementerne er kun delvist planlagt, og der kan komme ændringer af de enkelte delelementer og fordelingen mellem posterne. Flere tiltag er blevet til i samarbejde med eksterne partnere, og det er vigtigt, at de enkelte kampagneelementer slutteligt bliver udformet og gennemført i samarbejde med de involverede parter. Forslag til budget 2014 Beskrivelse af indsats 1. Kampagne indsats over for borgere og erhverv. En samlet indsats rettes mod energirenovering af private boliger, herunder uddannelse af flere håndværkere til Energivejledere. Indsatsen koordineres på tværs af København Syd, hvor det er relevant. Herunder 50 Klimatjek og fortsættelse af kampagnen "Spar 20 % og få hjælp til resten" i samarbejde med grundejerforeninger. Grøn Boligkontrakt vil indgå i kampagnen under navnet Bedre Bolig Besparelsen Betaler. Se note 1) og 2) 2. Almennyttige boliger/lejere. Samarbejde, dialogmøder, beboerårsmøder og kurser for lejere 3. Klimaagenter i Greve, Se note 3) Grønne transportløsninger og mobilitetsplanlægning i Greve Energibesparelser til erhverv Kommunen som virksomhed, herunder Energiledelse, klimaambassadører, kommunikation vedr. klimaplanen, grønt indkøb, interne efteruddannelser m.v. (kr.)

12 21. januar 2014 kl. 17:00 i Mødelokale 1 Side Opfølgning af planer, Strategisk Energiplan, Affaldsplan, samt igangsætning af nye projekter, eksempelvis demonstrationsprojekter i Tune, Greve Landsby eller andre interesserede lokalområder Klimakoordinator Innovationspulje Studentermedhjælper til drift og igangsætning af nye initiativer (46 uger x 10 timer/ uge x 130 kr./ time) Budget Note 1) En del af Kampagnen "Spar 20% og få hjælp til resten" henvender sig til grundejerforeningerne. Kampagnens mål er at sætte fokus på energirenoveringer og der blev afholdt 10 arrangementer i Planen er at fortsætte med et mindre antal arrangementer i Kampagnen gennemføres i samarbejde med Energitjenesten og var i 2013 støttet med 50% af Energifonden. I 2014 er der ingen støtte og betaler fuld pris for arrangementerne. Pointen i kampagnen er, at husejere nemt kan spare 20 % af energiforbruget, og resten kan de så søge hjælp om, via vejledning ved konkrete lokale arrangementer. Tilbud om Grøn Boligkontrakt vil indgå i kampagnen. Energitjenesten tilbyder i samarbejde med grundejerforeningerne forskellige vejledningsydelser, som skal hjælpe husejerne med at få øje på potentialer og udvælge indsatser. Samarbejdet med grundejerforeningerne skal også styrke de lokale netværk. Konkrete vil kampagnen tilbyde 4 grundejerforeninger 2 enkelt arrangementer af typen 1) For enden af vejen, 2) Åbent hus, 3) Kurset Spar 20% selv!, 3) Rådgivningscafé, 4) Foredrag. Note 2) Grøn Boligkontrakt vil indgå i kampagnen under navnet Bedre Bolig Besparelsen Betaler. Ordningen vil blive udrullet i ni kommuner i første halvdel af På baggrund af anbefalinger på tværs af aktører og interessenter bliver ordningen lanceret landsdækkende i anden halvdel, af 2014 og her vil ordningen indgå i kampagnearbejdet i Greve. Note 3) Klimaagenter er et nyt indsatsområde. Indsatsen er beskrevet nærmere i dagsordenen for Klima- og Energipolitisk Udvalg den 14. februar Lovgrundlag s Klima- og energipolitik. Økonomiske konsekvenser Der er afsat kr. til klimakampagne 2014 i budgettet, og der søges overført kr. fra Det samlede budgetforslag er således kr. Kommunikation I forbindelse med kampagnerne laves der formidling til pressen, hjemmesider m.v. Klima- og Energipolitisk Udvalgs beslutning den 21. januar 2014: Ikke til stede: Ingen Godkendt med følgende ændringer i budgettet 2014: 1. Kampagne indsats over for borgere og erhverv: kr 2. Almennyttige boliger/lejere: kr 3. Klimaagenter i Greve: kr 4. Grønne transportløsninger og mobilitetsplanlægning: kr 5. Energibesparelser i erhverv: kr

13 21. januar 2014 kl. 17:00 i Mødelokale 1 Side Kommunen som virksomhed: kr 7. Opfølgning af planer: kr 8. Klimakoordinator - Innovationspulje: kr 9. Studentermedhjælp: kr

14 21. januar 2014 kl. 17:00 i Mødelokale 1 Side Eventuelt Sagsnr.: Dok.nr.: Åbent Sagsprocedure Klima- og Energipolitisk Udvalg Klima- og Energipolitisk Udvalgs beslutning den 21. januar 2014: Ikke til stede: Ingen. Intet.

Klima- og Energipolitisk Udvalg

Klima- og Energipolitisk Udvalg Greve Kommune Klima- og Energipolitisk Udvalg Referat Torsdag den 13.12.12 kl. 16:30 i mødelokale 1 Medlemmer: Hans Barlach (C) Battal Kücükavci (F) Gert Poul Christensen (O) Lars Kilhof (V) Ikke til stede:

Læs mere

Klima- og Energipolitisk Udvalg

Klima- og Energipolitisk Udvalg Klima- og Energipolitisk Udvalg Torsdag den 20.06.13 kl. 16:30 i mødelokale 1 Medlemmer: Hans Barlach (C) Brian Hemmingsen (A) Battal Kücükavci (F) Gert Poul Christensen (O) Ikke til stede: Lars Kilhof

Læs mere

Klima- og Energipolitisk Udvalg

Klima- og Energipolitisk Udvalg Klima- og Energipolitisk Udvalg Torsdag den 20.06.13 kl. 16:30 i mødelokale 1 Medlemmer: Hans Barlach (C) Brian Hemmingsen (A) Battal Kücükavci (F) Gert Poul Christensen (O) Lars Kilhof (V) Side 1 Indholdsfortegnelse

Læs mere

Klima- og Energipolitisk Udvalg

Klima- og Energipolitisk Udvalg Klima- og Energipolitisk Udvalg Referat Tirsdag den 06.12.11 kl. 16:30 i mødelokale 2 Medlemmer: Hans Barlach (C) Brian Hemmingsen (A) Battal Kücükavci (F) Gert Poul Christensen (O) Lars Kilhof (V) Side

Læs mere

Klima- og Energipolitisk Udvalg

Klima- og Energipolitisk Udvalg Klima- og Energipolitisk Udvalg Referat Torsdag den 11.10.12 kl. 16:30 i mødelokale 2 Medlemmer: Hans Barlach (C) Brian Hemmingsen (A) Battal Kücükavci (F) Gert Poul Christensen (O) Lars Kilhof (V) Side

Læs mere

Klima- og Energipolitisk Udvalg

Klima- og Energipolitisk Udvalg Klima- og Energipolitisk Udvalg Torsdag den 28.10.10 kl. 16:00 i mødelokale 6-7 Medlemmer: Hans Barlach (C) Niclas Bekker Poulsen (A) Kai O. Svensson (F) Gert Poul Christensen (O) Lars Kilhof (V) Side

Læs mere

Klima- og Energipolitisk Udvalg

Klima- og Energipolitisk Udvalg Klima- og Energipolitisk Udvalg Torsdag den 02.09.10 kl. 17:00 i mødelokale 6-7 Medlemmer: Hans Barlach (C) Niclas Bekker Poulsen (A) Kai O. Svensson (F) Gert Poul Christensen (O) Lars Kilhof (V) Side

Læs mere

Klima- og Energipolitisk Udvalg

Klima- og Energipolitisk Udvalg Klima- og Energipolitisk Udvalg Torsdag den 20.01.11 kl. 16:30 i mødelokale 1 Medlemmer: Hans Barlach (C) Niclas Bekker Poulsen (A) Kai O. Svensson (F) Gert Poul Christensen (O) Lars Kilhof (V) Side 1

Læs mere

Klima- og Energipolitisk Udvalg

Klima- og Energipolitisk Udvalg Klima- og Energipolitisk Udvalg Torsdag den 22.04.10 kl. 18:00 i mødelokale 6-7 Medlemmer: Niclas Bekker Poulsen (A) Kai O. Svensson (F) Gert Poul Christensen (O) Side 1 Indholdsfortegnelse Punkt Tekst

Læs mere

Klima- og Energipolitisk Udvalg

Klima- og Energipolitisk Udvalg Klima- og Energipolitisk Udvalg Torsdag den 04.03.10 kl. 17 i mødelokale 1 Medlemmer: Hans Barlach (C) Niclas Bekker Poulsen (A) Kai O. Svensson (F) Gert Poul Christensen (O) Lars Kilhof (V) Side 1 Indholdsfortegnelse

Læs mere

Klima- og Energipolitisk Udvalg

Klima- og Energipolitisk Udvalg Klima- og Energipolitisk Udvalg Torsdag den 03.03.11 kl. 16:30 i mødelokale 1 Medlemmer: Hans Barlach (C) Niclas Bekker Poulsen (A) Kai O. Svensson (F) Gert Poul Christensen (O) Lars Kilhof (V) Side 1

Læs mere

Klima- og Energipolitisk Udvalg

Klima- og Energipolitisk Udvalg Klima- og Energipolitisk Udvalg Referat Torsdag den 18.04.13 kl. 16:30 i mødelokale 1 Medlemmer: Hans Barlach (C) Gert Poul Christensen (O) Lars Kilhof (V) Ikke til stede: Brian Hemmingsen (A), Battal

Læs mere

Klima- og Energipolitisk Udvalg

Klima- og Energipolitisk Udvalg Klima- og Energipolitisk Udvalg Torsdag den 27.10.11 kl. 16:30 i mødelokale 6-7 Medlemmer: Hans Barlach (C) Niclas Bekker Poulsen (A) Kai O. Svensson (F) Gert Poul Christensen (O) Lars Kilhof (V) Side

Læs mere

Klima- og Energipolitisk Udvalg

Klima- og Energipolitisk Udvalg Klima- og Energipolitisk Udvalg Tirsdag den 07.02.12 kl. 16:30 i mødelokale 1 Medlemmer: Hans Barlach (C) Brian Hemmingsen (A) Battal Kücükavci (F) Gert Poul Christensen (O) Ikke til stede: Lars Kilhof

Læs mere

Klima- og Energipolitisk Udvalg

Klima- og Energipolitisk Udvalg Klima- og Energipolitisk Udvalg Referat Torsdag den 14.02.13 kl. 16:30 i mødelokale 1 Medlemmer: Hans Barlach (C) Brian Hemmingsen (A) Battal Kücükavci (F) Gert Poul Christensen (O) Deltagere fra administrationen:

Læs mere

Klima- og Energipolitisk Udvalg

Klima- og Energipolitisk Udvalg Klima- og Energipolitisk Udvalg Torsdag den 19.05.11 kl. 16:30 i mødelokale 1 Medlemmer: Hans Barlach (C) Niclas Bekker Poulsen (A) Kai O. Svensson (F) Gert Poul Christensen (O) Lars Kilhof (V) Side 1

Læs mere

Klimakommunehandlingsplan. Plan til implementering af Klimakommune-aftalen med Danmarks Naturfredningsforening Udgave 2, maj 2011

Klimakommunehandlingsplan. Plan til implementering af Klimakommune-aftalen med Danmarks Naturfredningsforening Udgave 2, maj 2011 Klimakommunehandlingsplan 2009-2012 Indhold Indledning... 3 Projekter og tiltag til realisering af reduktionsmål... 4 EPC-projekter i kommunale institutioner... 4 Tiltag... 4 Reduktionspotentiale... 5

Læs mere

Klimakommunehandlingsplan. Plan til implementering af Klimakommune-aftalen med Danmarks Naturfredningsforening Udgave 1, maj 2010

Klimakommunehandlingsplan. Plan til implementering af Klimakommune-aftalen med Danmarks Naturfredningsforening Udgave 1, maj 2010 Klimakommunehandlingsplan 2009-2012 Udgave 1, maj 2010 Indhold Indledning... 3 Projekter og tiltag til realisering af reduktionsmål... 4 EPC på skoler... 4 Tiltag... 4 Reduktionspotentiale... 5 Tidspunkt

Læs mere

Klima- og Energipolitisk Udvalg

Klima- og Energipolitisk Udvalg Klima- og Energipolitisk Udvalg Torsdag den 25.08.11 kl. 16:30 i mødelokale 6-7 Medlemmer: Hans Barlach (C) Niclas Bekker Poulsen (A) Kai O. Svensson (F) Gert Poul Christensen (O) Lars Kilhof (V) Side

Læs mere

KOMMISSORIUM FOR STRATEGISK ENERGIPLAN

KOMMISSORIUM FOR STRATEGISK ENERGIPLAN KOMMISSORIUM FOR STRATEGISK ENERGIPLAN August 2019 /sagsnr. 19/28991 Baggrund Den strategiske energiplanlægning, som blev defineret af KL og Energistyrelsen i 2010, er en målsætning om at udbrede omlægningen

Læs mere

Klima- og Energipolitisk Udvalg

Klima- og Energipolitisk Udvalg Klima- og Energipolitisk Udvalg Torsdag den 24.10.13 kl. 16:30 i mødelokale 1 Medlemmer: Hans Barlach (C) Brian Hemmingsen (A) Battal Kücükavci (A) Gert Poul Christensen (O) Lars Kilhof (V) Side 1 Indholdsfortegnelse

Læs mere

Status på forandringer i Budget

Status på forandringer i Budget Status på forandringer i Budget 2014-2017. Indholdsfortegnelse 1. Miljø- og Planudvalget... 2 1.1. Vedvarende energi:... 2 1.2. Reduktion af energiforbrug i kommunens bygninger:... 2 1.3. Badestrande:...

Læs mere

Orientering om Fælles Strategisk Energiplan for Nordjylland (SEP NORD)

Orientering om Fælles Strategisk Energiplan for Nordjylland (SEP NORD) Punkt 6. Orientering om Fælles Strategisk Energiplan for Nordjylland (SEP NORD) 2019-004751 Miljø- og Energiforvaltningen fremsender til byrådet orientering om Strategisk Energiplan for Nordjylland (SEP

Læs mere

Kommissorium for Klimarådet i Roskilde Kommune

Kommissorium for Klimarådet i Roskilde Kommune By, Kultur og Miljø Sekretariatet Sagsnr. 192199 Brevid. 2734217 Ref. TKS/ANJ Dir. tlf. 46 31 36 18 trineks@roskilde.dk 30. januar 2018 Kommissorium for Klimarådet i Roskilde Kommune Formål og baggrund

Læs mere

Miljø- og Planudvalget Plan for opfølgning på forandringer i Budget (version )

Miljø- og Planudvalget Plan for opfølgning på forandringer i Budget (version ) Miljø- og Planudvalget Plan for opfølgning på forandringer i Budget 2014-2017 (version 24042014) Politikområde 1: DEMOKRATI Politikområde 2: PERSONALE Politikområde 3: OVERORDNET ØKONOMI Politikområde

Læs mere

Miljø- og Planudvalget Plan for opfølgning på forandringer i Budget (version )

Miljø- og Planudvalget Plan for opfølgning på forandringer i Budget (version ) Miljø- og Planudvalget Plan for opfølgning på forandringer i Budget 2014-2017 (version 18032014) Politikområde 1: DEMOKRATI Politikområde 2: PERSONALE Politikområde 3: OVERORDNET ØKONOMI Politikområde

Læs mere

Klima- og Energipolitisk Udvalg

Klima- og Energipolitisk Udvalg Klima- og Energipolitisk Udvalg Referat Torsdag den 23.08.12 kl. 16:30 i mødelokale 1 Medlemmer: Hans Barlach (C) Brian Hemmingsen (A) Battal Kücükavci (F) Gert Poul Christensen (O) Lars Kilhof (V) Side

Læs mere

Dagsorden til møde i Teknik- og Miljøudvalget

Dagsorden til møde i Teknik- og Miljøudvalget Gentofte Kommune Dagsorden til møde i Teknik- og Miljøudvalget Dagsorden åben Mødedato 25. februar 2014 Mødetidspunkt 17.00 Mødelokale Formidlingscentret, Genbrugsstationen, Ørnegårdsvej Side 1 af 9 Indholdsfortegnelse

Læs mere

MILJØ OG GRØN VÆKSTUDVALGET. Tirsdag den 10. januar Klokken: Sted: Regionsgården, Hillerød. Mødelokale: H 5. Møde nr.

MILJØ OG GRØN VÆKSTUDVALGET. Tirsdag den 10. januar Klokken: Sted: Regionsgården, Hillerød. Mødelokale: H 5. Møde nr. DAGSORDEN REGION HOVEDSTADEN MILJØ OG GRØN VÆKSTUDVALGET Tirsdag den 10. januar 2012 Klokken: 17.00 19.00 Sted: Regionsgården, Hillerød Mødelokale: H 5 Møde nr. 1 Medlemmer: Lars Gardhøj Lise Rask Abbas

Læs mere

Status på forandringer i Budget

Status på forandringer i Budget Status på forandringer i Budget 2014-2017. 1. Miljø- og Planudvalget Politikområde 4: Klima og energi 1.1. Vedvarende energi: Skanderborg Kommune er selvforsynende med vedvarende energi til strøm og opvarmning

Læs mere

Anbefalinger og afrapportering til byrådet.

Anbefalinger og afrapportering til byrådet. 17, stk. 4 udvalg Energirigtigt byggeri Haderslev Kommune CS Udviklingsafdelingen Gåskærgade 26-28 6100 Haderslev Tlf. 74 34 34 34 Fax 74 34 00 34 post@haderslev.dk www.haderslev.dk 11. december 2012 Sagsident:

Læs mere

Klima- og Energipolitisk Udvalg

Klima- og Energipolitisk Udvalg Klima- og Energipolitisk Udvalg Referat Torsdag den 31.05.12 kl. 16:30 i mødelokale 2 Medlemmer: Hans Barlach (C) Brian Hemmingsen (A) Battal Kücükavci (F) Gert Poul Christensen (O) Lars Kilhof (V) Side

Læs mere

Status for klima- og energihandleplan i Faxe Kommune 2010-2013

Status for klima- og energihandleplan i Faxe Kommune 2010-2013 Center for Teknik & Miljø, oktober 2013 Status for klima- og energihandleplan i Faxe Kommune 2010-2013 Byrådet vedtog 23. august 2012 en klima- og energihandleplan for Faxe Kommune 2010-2020. Handleplanen

Læs mere

Bæredygtighedsudvalgets kommissorium

Bæredygtighedsudvalgets kommissorium Bæredygtighedsudvalgets kommissorium Side 1 af 6 Indledning Bæredygtighedsudvalget er nedsat af Aarhus Byråd den 24. januar 2018. Byrådet har fastlagt følgende overordnede rammer for udvalgets arbejde:

Læs mere

Miljø- og Energiudvalget

Miljø- og Energiudvalget Miljø- og Energiudvalget Budgetopfølgning pr. 31. oktober 2012 1. Resume Drift I 1.000 kr. Oprindelig uden over-/underskud Forventet resultat uden over- /underskud Afvigelse Drift i alt 851 9.146 3.995

Læs mere

Udvalgets sammenfatning og vurdering

Udvalgets sammenfatning og vurdering REGNSKAB 2014 Udvalg Teknik- og Miljøudvalget Bevillingsområde 10.28. Øvrige miljøforanstaltninger mv. Udvalgets sammenfatning og vurdering Opgaverne i årets løb, herunder de behandlede miljøsager, er

Læs mere

Klima- og Miljøudvalget

Klima- og Miljøudvalget Klima- og Miljøudvalget By, Kultur og Miljø Plan og Udvikling Sagsnr. 208403 Brevid. 1774454 Ref. PKA Dir. tlf. 4631 3548 peterka@roskilde.dk NOTAT: Muligheder for at opfylde klimamål ved vedvarende energianlæg

Læs mere

Tiltag Start Opfølgnings- Slut Økonomi. Etablering af lokalt grønt virksomhedsnetværk og eksponering af virksomheder i netværket

Tiltag Start Opfølgnings- Slut Økonomi. Etablering af lokalt grønt virksomhedsnetværk og eksponering af virksomheder i netværket Bilag 2. Forslag til Klimaplan 2030 Implementering af handlinger Flere af handlingsplanens indsatsområder er allerede igangsat. Det gælder bl.a. den løbende indsats for el- og varmebesparelser i kommunale

Læs mere

MILJØ - OG KLIMAUDVALGET. Mandag den 29. august 2011. Klokken: 15.00 17.00. Sted: Regionsgården. Mødelokale: H5. Møde nr. 5. Mødet slut kl.: 16.

MILJØ - OG KLIMAUDVALGET. Mandag den 29. august 2011. Klokken: 15.00 17.00. Sted: Regionsgården. Mødelokale: H5. Møde nr. 5. Mødet slut kl.: 16. K O N K L U S I O N E R REGION HOVEDSTADEN MILJØ - OG KLIMAUDVALGET Mandag den 29. august 2011 Klokken: 15.00 17.00 Sted: Regionsgården Mødelokale: H5 Møde nr. 5 Mødet slut kl.: 16.15 Medlemmer: Lars Gaardhøj

Læs mere

Klimaindsatsen i Roskilde Kommune

Klimaindsatsen i Roskilde Kommune By, Kultur og Miljø Sekretariatet Sagsnr. 258452 Brevid. 2623919 Ref. JEMAD/ANNEBJ Dir. tlf. 46 31 36 19 jespermadvig@roskilde.dk Klimaindsatsen i Roskilde Kommune 9. august 2017 Indledning Roskilde Kommunes

Læs mere

NYBORG FORSYNING OG Tirsdag, den 29. april 2014 Blad nr. SERVICE A/S kl. 8.30 Mødested: Administrationen

NYBORG FORSYNING OG Tirsdag, den 29. april 2014 Blad nr. SERVICE A/S kl. 8.30 Mødested: Administrationen 8 Fraværende: Per Jespersen forlod mødet kl. 10.45 Dagsorden 1.0 Meddelelser fra formanden Mail fra Jørn Terndrup blev drøftet. Forretningsorden tilrettes. 2.0 Meddelelser fra direktøren/selskabet Intet

Læs mere

ELENA-INITIATIV I REGION SJÆLLAND. v/ Flemming Jørgensen Miljø og Klima

ELENA-INITIATIV I REGION SJÆLLAND. v/ Flemming Jørgensen Miljø og Klima ELENA-INITIATIV I REGION SJÆLLAND v/ Flemming Jørgensen Miljø og Klima AGENDA Præsentation ELENA teknisk bistand betalt af EU Erfaringer fra Region Sjælland og 12 kommuner Forundersøgelse ELENA-ansøgning

Læs mere

17 STK. 4 UDVALG DE 17 VERDENSMÅL. teknik & miljø INFORMATION FRA STEVNS KOMMUNE

17 STK. 4 UDVALG DE 17 VERDENSMÅL. teknik & miljø INFORMATION FRA STEVNS KOMMUNE INFORMATION FRA STEVNS KOMMUNE 17 STK. 4 UDVALG 2019 DE 17 VERDENSMÅL KOMMISSORIUM OG PROCES Kommissorium og procesplan er godkendt at Kommunalbestyrelsen på dets møde den 28. marts 2019. teknik & miljø

Læs mere

Åbent. 7. Første udkast til udbygningsplan på det sociale område. Sagsprocedure. Resume. Indstilling. Sagsbeskrivelse

Åbent. 7. Første udkast til udbygningsplan på det sociale område. Sagsprocedure. Resume. Indstilling. Sagsbeskrivelse 7. Første udkast til udbygningsplan 2019-2025 på det sociale område Sagsnr.: 253-2018-11352 Dok.nr.: 253-2019-19140 Åbent Sagsprocedure Social-, Sundheds- og Psykiatriudvalget, Økonomiudvalget og Byrådet.

Læs mere

Referat af møde i Teknik- og Miljøudvalget

Referat af møde i Teknik- og Miljøudvalget Gentofte Kommune Referat af møde i Teknik- og Miljøudvalget Referat åben Mødedato 25. februar 2014 Mødetidspunkt 17.00 Mødelokale Formidlingscentret, Genbrugsstationen, Ørnegårdsvej Protokollen blev læst

Læs mere

(Indeholder åbne dagsordenspunkter) Mødedato: Onsdag den 27. februar Mødested: Mødelokale 620. Mødetidspunkt: Kl.

(Indeholder åbne dagsordenspunkter) Mødedato: Onsdag den 27. februar Mødested: Mødelokale 620. Mødetidspunkt: Kl. Referat fra mødet i (Indeholder åbne dagsordenspunkter) Mødedato: Onsdag den 27. februar 2019 Mødested: Mødelokale 620 Mødetidspunkt: Kl. 17:30-19:30 Medlemmer: Børge Larsen Gert Due Jørgensen Jan Møller

Læs mere

Deltagere: Hanne Ringgaard Møller, Pia Dam, Mette Kristensen, Jens Erik Laulund Skotte, Palle Fischer, Bruno Hansen, Morten S.

Deltagere: Hanne Ringgaard Møller, Pia Dam, Mette Kristensen, Jens Erik Laulund Skotte, Palle Fischer, Bruno Hansen, Morten S. Referat Lokaludvalget 's møde Onsdag den 13-03-2019 Kl. 16:00 Munkestræde, Klosterplads 8a Deltagere: Hanne Ringgaard Møller, Pia Dam, Mette Kristensen, Jens Erik Laulund Skotte, Palle Fischer, Bruno Hansen,

Læs mere

Årsplan 2015 for Miljø- og Planudvalget (version )

Årsplan 2015 for Miljø- og Planudvalget (version ) Årsplan 2015 for Miljø- og Planudvalget (version24112015) Med årsplanen tilrettelægger udvalget sit arbejde i møder, dialog og andre aktiviteter således, at det afspejler udvalgets prioriteringer af de

Læs mere

Greve Kommune. Klima- og Energipolitik for Greve Kommune

Greve Kommune. Klima- og Energipolitik for Greve Kommune Greve Kommune Klima- og Energipolitik for Greve Kommune Klima- og Energipolitik for Greve Kommune er udgivet af: Greve Kommune Center for Teknik & Miljø Vedtaget af Greve Byråd 2009 For henvendelse vedrørende

Læs mere

Kravspecifikation. Mobilitetsplaner for kommuner i hovedstadsregionen

Kravspecifikation. Mobilitetsplaner for kommuner i hovedstadsregionen Region Hovedstaden Kontraktbilag 1 Kravspecifikation Mobilitetsplaner for kommuner i hovedstadsregionen Region Hovedstaden udbud af mobilitetsplaner i hovedstadsregionen kravspecifikation version 1 - juli

Læs mere

Bilag 3 til Dagsorden til møde i Klima- og Energipolitisk Udvalg torsdag den 4. juni 2009

Bilag 3 til Dagsorden til møde i Klima- og Energipolitisk Udvalg torsdag den 4. juni 2009 Bilag 3. Første udkast til handlingsplaner Handlingsplan 1.1 ESCO Indsatsområde 1 Energimæssige optimeringer i kommunale ejendomme Handlingsplan 1.1 ESCO I fastsættes en målsætning om, at Greve Kommune

Læs mere

Agenda 21 - fra proces til resultater

Agenda 21 - fra proces til resultater Agenda 21 - fra proces til resultater Nyt samarbejde Danske kommuner er i gang med at omsætte lokal Agenda 21 i handling, det er en stor udfordring for mange. Vi er tre rådgivende organisationer, som har

Læs mere

Klima- og Miljøudvalget

Klima- og Miljøudvalget Dagsorden Mødedato: Torsdag den 24. september 2015 Mødetidspunkt 12:40 : Sluttidspunkt: 15:00 Mødelokale: M.5 Medlemmer: Fraværende: Bemærkninger : Allan Clifford Christensen, Martin Sanderhoff, Flemming

Læs mere

Energi og miljø CO2 og Miljøplan Borgere Mål Handlinger grøntidécenter CO2-reduktion fra etageboliger Dialog ved byggetilladelser Trafik Links

Energi og miljø CO2 og Miljøplan Borgere Mål Handlinger grøntidécenter CO2-reduktion fra etageboliger Dialog ved byggetilladelser Trafik Links Energi og miljø CO2 og Miljøplan Borgere Mål Handlinger grøntidécenter CO2-reduktion fra etageboliger Dialog ved byggetilladelser Trafik Links Erhverv Mål Handlinger KlimaKlar Virksomheder Dialog ved miljøtilsyn

Læs mere

Den aktuelle energipolitik i Danmark - byggeriets rolle i de politiske målsætninger. Teknologirådet 20. marts 2013 Michael H. Nielsen, Dansk Byggeri

Den aktuelle energipolitik i Danmark - byggeriets rolle i de politiske målsætninger. Teknologirådet 20. marts 2013 Michael H. Nielsen, Dansk Byggeri Den aktuelle energipolitik i Danmark - byggeriets rolle i de politiske målsætninger Teknologirådet 20. marts 2013 Michael H. Nielsen, Dansk Byggeri Agenda Politiske målsætninger og energiforbrug i bygninger

Læs mere

Aftalestyringskoncept for Syddjurs Kommune

Aftalestyringskoncept for Syddjurs Kommune 1 of 6 26-11-2015 Sagsnummer.: 14/37310 Aftalestyringskoncept for Syddjurs Kommune Indledning Dialogbaseret aftalestyring er et af de centrale styringsværktøjer i Syddjurs Kommune, der er baseret på dialog

Læs mere

I indstillingen lægges der op til at: Magistraten udvælger tværgående temaer som direktørgruppen

I indstillingen lægges der op til at: Magistraten udvælger tværgående temaer som direktørgruppen Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Borgmesterens Afdeling Dato 14. februar 2018 Budgetprocedure for Budget 2019 1. Resume Indstillingen beskriver budgetlægningen for Budget 2019. Da det er

Læs mere

Notatark. Udkast. Handleplan for Borgmesterpagten

Notatark. Udkast. Handleplan for Borgmesterpagten Notatark Sagsnr. 01.05.12-G00-4-12 Sagsbehandler Niels Rauff Udkast 26.5.2015 Handleplan for Borgmesterpagten Det er Hedensted Kommunes overordnede mål, at blive tilnærmelsesvis CO 2 -neutral. På den baggrund

Læs mere

Klimahandlingsplan. Vision. Mål. Indsatsområder. Handlingsplan

Klimahandlingsplan. Vision. Mål. Indsatsområder. Handlingsplan Klimahandlingsplan Vision Assens Kommune vil være en bæredygtig foregangskommune for klimaet gå foran med det gode eksempel og reducere kommunens egen klimapåvirkning inddrage borgere, foreninger og erhvervslivet

Læs mere

Mødet holdes torsdag den 01. oktober 2009 kl. 07:30 på Rådhuset i Mødelokale C.

Mødet holdes torsdag den 01. oktober 2009 kl. 07:30 på Rådhuset i Mødelokale C. ALLERØD KOMMUNE Udvalget for Kultur, Beskæftigelse og Erhverv Møde nr. 39 Mødet holdes torsdag den 01. oktober 2009 kl. 07:30 på Rådhuset i Mødelokale C. Medlemmer: Formand Frands Havaleschka (R), Næstformand

Læs mere

Politisk vision for omstilling til vedvarende energi i hovedstadsregionen. Borgermøde i Furesø Kommune d. 15. juni 2015

Politisk vision for omstilling til vedvarende energi i hovedstadsregionen. Borgermøde i Furesø Kommune d. 15. juni 2015 Politisk vision for omstilling til vedvarende energi i hovedstadsregionen Borgermøde i Furesø Kommune d. 15. juni 2015 Energi på Tværs Formål: Finde svar på, hvordan vi bedst muligt kan bane vejen for

Læs mere

Referat Udvalget for Kultur & Fritid mandag den 8. januar Kl. 19:00 i Mødelokale 5, Lejrevej 15, 4320, Allerslev

Referat Udvalget for Kultur & Fritid mandag den 8. januar Kl. 19:00 i Mødelokale 5, Lejrevej 15, 4320, Allerslev Referat mandag den 8. januar 2018 Kl. 19:00 i Mødelokale 5, Lejrevej 15, 4320, Allerslev Indholdsfortegnelse 1. KF - Godkendelse af dagsorden...1 2. KF - Orientering - januar...2 3. KF - Valg af formand...3

Læs mere

Oplæg til klima og bæredygtighedsplan for Fanø. Tomas Sander Poulsen, PlanMiljø

Oplæg til klima og bæredygtighedsplan for Fanø. Tomas Sander Poulsen, PlanMiljø Oplæg til klima og bæredygtighedsplan for Fanø Tomas Sander Poulsen, PlanMiljø tsp@planmiljoe.dk Klimamål Bormesterpagten: 20% frem til 2020 Klimakommune: 2% pr. år CO2 neutralitet Hvad skal være Fanøs

Læs mere

Referat. Aalborg Byråd. Mødet den kl Godthåbsgade 8, Mødelokale 3

Referat. Aalborg Byråd. Mødet den kl Godthåbsgade 8, Mødelokale 3 Referat AALBORG BYRÅD Aalborg Byråd Skoleudvalget Mødet den 09.01.2018 kl. 08.30-12.00 Godthåbsgade 8, Mødelokale 3 Indholdsfortegnelse Åben 1 Godkendelse af dagsorden 1 2 Orientering om Skoleudvalgets

Læs mere

Strategisk Energiplanlægning hvem, hvad, hvornår og hvorfor? Renée van Naerssen Roskilde, den 21. juni 2011

Strategisk Energiplanlægning hvem, hvad, hvornår og hvorfor? Renée van Naerssen Roskilde, den 21. juni 2011 Strategisk Energiplanlægning hvem, hvad, hvornår og hvorfor? Renée van Naerssen Roskilde, den 21. juni 2011 Disposition Resumé af Energistrategi 2050 Energistrategi 2050 s betydning for kommunernes opgaver

Læs mere

TÅRNBY KOMMUNE. Åbent referat. til Teknik- og Miljøudvalget

TÅRNBY KOMMUNE. Åbent referat. til Teknik- og Miljøudvalget TÅRNBY KOMMUNE Åbent referat til Teknik- og Miljøudvalget Mødedato: Torsdag den 18. januar 2018 Mødetidspunkt: 12:00 Mødelokale: Medlemmer: 211, Mødelokale Lars Hein, Brian Bruun, Carsten Fuhr, Heidi Ladegaard,

Læs mere

Sundhedsudvalget. Referat fra møde Tirsdag den 2. september 2014 kl i F 6

Sundhedsudvalget. Referat fra møde Tirsdag den 2. september 2014 kl i F 6 Sundhedsudvalget Referat fra møde Tirsdag den 2. september 2014 kl. 16.00 i F 6 Mødet slut kl. 16:45 MØDEDELTAGERE Jesper Wittenburg (A) Anne-Lise Kuhre (A) Jens Ross Andersen (V) Jørgen Bech (V) Kirsten

Læs mere

Etablering af Business Region North Denmark.

Etablering af Business Region North Denmark. Punkt 9. Etablering af Business Region North Denmark. 2014-33698. Magistraten indstiller, at byrådet godkender, at Aalborg Kommune tilslutter sig det nye forstærkede samarbejde mellem de nordjyske kommuner

Læs mere

Strategisk Energiplanlægning

Strategisk Energiplanlægning Strategisk Energiplanlægning Henning Laursen Udviklingskonsulent www.regionmidtjylland.dk Strategisk energiplanlægning i Region Midtjylland 2 www.regionmidtjylland.dk Strategisk energiplanlægning i Region

Læs mere

Møde i kommunikationsgruppen - Referat

Møde i kommunikationsgruppen - Referat Møde i kommunikationsgruppen - Referat 08-08-2016 Dagsordenspunkter 1. Nyt fra sekretariatet 2. Evaluering 2015-2016 3. Kommunikationsstrategi og budget 2017-2018 4. Samarbejdsplatform til BRN 5. Årligt

Læs mere

Dagsorden til møde i Børne- og Skoleudvalget

Dagsorden til møde i Børne- og Skoleudvalget GENTOFTE KOMMUNE Dagsorden til møde i Børne- og Skoleudvalget Mødetidspunkt 10-08-2015 17:00 Mødeafholdelse Gentofte Rådhus- Mødelokale D Indholdsfortegnelse Børne- og Skoleudvalget 10-08-2015 17:00 1

Læs mere

Pilotudrulning Erfaringer og Udfordringer

Pilotudrulning Erfaringer og Udfordringer Pilotudrulning Erfaringer og Udfordringer Steen Olesen, klimakonsulent. Gate21 26.03.2014 Pilotudrulning Erfaringer og Udfordringer Nr. 1 Det skal være enkelt og rentabelt at energimodernisere, men sådan

Læs mere

Energitjenesten 3.0. - borgernær energirådgivning og information. Baggrundsbeskrivelse

Energitjenesten 3.0. - borgernær energirådgivning og information. Baggrundsbeskrivelse Energitjenesten 3.0 - borgernær energirådgivning og information Baggrundsbeskrivelse Energitjenesten har siden 2005 ydet uafhængig og uvildig energirådgivning og information til danske energiforbrugere.

Læs mere

Det Regionale Samarbejdsudvalg vedrørende Psykologområdet

Det Regionale Samarbejdsudvalg vedrørende Psykologområdet BESLUTNINGER Det Regionale Samarbejdsudvalg vedrørende Psykologområdet DET REGIONALE SAMARBEJDSUDVALG vedrørende Psykologområdet * Der afholdes formøde for politikere kl. 13.00-14.00 i mødelokale H3 *

Læs mere

UG - udvalget. Referat. Greve Kommune

UG - udvalget. Referat. Greve Kommune UG - udvalget kl. 7.30-11.30 Høje Gladsaxe, Gladsaxe torv 2 (kirketorvet) samt Rådhuset, mødelokale 4-5 Tilstede: Thomas Kampmann (C) Liselott Blixt (O) Brian Hemmingsen (A) Morten Dahlin (V) Kai O. Svensson

Læs mere

Ejendoms- og Arealudvalget

Ejendoms- og Arealudvalget Referat Dato: Onsdag den 28. august 2013 Mødetidspunkt: 16:15 Møde afsluttet: 16:40 Mødelokale: Medlemmer: Atletikklubbens klublokale. Anders Wolf Andresen, Steen Ørskov, Arne Bech, Mikkel Dencker, Ømer

Læs mere

I henhold til 22 i Lov om kommunernes styrelse vælger udvalgene selv deres formand.

I henhold til 22 i Lov om kommunernes styrelse vælger udvalgene selv deres formand. Dagsorden Dato: 07-01-2014 15:00:00 Udvalg: Miljø- og Planudvalget Sted: Mødelokale 8, Skanderborg 1 Valg af formand Sagsnr.: 14/32 Miljø- og Planudvalget er nedsat i henhold til Styrelsesvedtægten for

Læs mere

Udgangspunkt og proces for Strategisk Klima- og Energiplan

Udgangspunkt og proces for Strategisk Klima- og Energiplan By, Kultur og Miljø Sekretariatet Sagsnr. 300200 Brevid. 2705424 Ref. TKS Dir. tlf. 46 31 36 18 trineks@roskilde.dk Udgangspunkt og proces for Strategisk Klima- og Energiplan 2019-22 23. januar 2018 Roskilde

Læs mere

I - Kommissorium for 17 stk. 4 udvalg om uddannelse til alle - ØU

I - Kommissorium for 17 stk. 4 udvalg om uddannelse til alle - ØU I - Kommissorium for 17 stk. 4 udvalg om uddannelse til alle - ØU Sagstype Åben : Type: Økonomiudvalget I Sagsnr.: 10/391 Baggrund Det nyvalgte Byråd i Høje-Taastrup Kommune drøftede i forbindelse med

Læs mere

Referat af møde i Teknik- og Miljøudvalget

Referat af møde i Teknik- og Miljøudvalget GENTOFTE KOMMUNE Referat af møde i Teknik- og Miljøudvalget Mødetidspunkt 30-10-2018 17:00 Mødeafholdelse Mødelokale A+B Protokollen blev læst og mødet hævet kl: 19:25 Tilstede: Karen Riis Kjølbye, Kristine

Læs mere

Forberedelsesudvalget. UNDERUDVALG VEDR. SUNDHED Tirsdag den 29. august 2006 Kl Amtsgården i Hillerød, mødelokale 23 Møde nr. 4.

Forberedelsesudvalget. UNDERUDVALG VEDR. SUNDHED Tirsdag den 29. august 2006 Kl Amtsgården i Hillerød, mødelokale 23 Møde nr. 4. B E S L U T N I N G E R REGION HOVEDSTADEN Forberedelsesudvalget UNDERUDVALG VEDR. SUNDHED Tirsdag den 29. august 2006 Kl. 17.00 Amtsgården i Hillerød, mødelokale 23 Møde nr. 4 Medlemmer: Vibeke Rosdahl

Læs mere

Forretningsorden. Partnerskab for vidensopbygning om virkemidler & arealregulering. September 2014

Forretningsorden. Partnerskab for vidensopbygning om virkemidler & arealregulering. September 2014 Forretningsorden Partnerskab for vidensopbygning om virkemidler & arealregulering September 2014 1 2 Indhold 1: Baggrund... 4 2: Partnerskabets sammensætning... 4 3: Koordineringsgruppe... 5 4: Sekretariat...

Læs mere

26. november Miljø- og Planudvalgets arbejdsprogram På vej mod en bæredygtig og cirkulær Skanderborg Kommune

26. november Miljø- og Planudvalgets arbejdsprogram På vej mod en bæredygtig og cirkulær Skanderborg Kommune Miljø- og Planudvalgets arbejdsprogram 2019 På vej mod en bæredygtig og cirkulær Skanderborg Kommune 1 Forord Dette er Miljø- og Planudvalgets dynamiske arbejdsprogram for proces, ideer og konkrete handlinger

Læs mere

Referat Udvalget for Kultur & Fritid onsdag den 28. november 2012. Kl. 17:00 i Mødelokale 1, Allerslev

Referat Udvalget for Kultur & Fritid onsdag den 28. november 2012. Kl. 17:00 i Mødelokale 1, Allerslev Referat onsdag den 28. november 2012 Kl. 17:00 i Mødelokale 1, Allerslev Indholdsfortegnelse 1. KF - Godkendelse af dagsorden...1 2. KF - Orientering...2 3. KF - Temadrøftelse...3 4. KF - Kunstudvalg i

Læs mere

Erfaringer med borgerinddragelse i Høje-Taastrup Kommune. Steen Olesen, klimakonsulent

Erfaringer med borgerinddragelse i Høje-Taastrup Kommune. Steen Olesen, klimakonsulent Erfaringer med borgerinddragelse i Høje-Taastrup Kommune Steen Olesen, klimakonsulent Høje-Taastrup Kommune Klimakommune med forpligtelse til at reducere CO 2 - udledning Klimaplan 2009-2013 (realiseret

Læs mere

REFERAT AF BESTYRELSESMØDE. Tirsdag, den 28. januar 2014 kl. 16:30. I fjernvarmens mødelokale, Præstevænget 11. Deltagere:

REFERAT AF BESTYRELSESMØDE. Tirsdag, den 28. januar 2014 kl. 16:30. I fjernvarmens mødelokale, Præstevænget 11. Deltagere: REFERAT AF BESTYRELSESMØDE Tirsdag, den 28. januar 2014 kl. 16:30. I fjernvarmens mødelokale, Præstevænget 11. Deltagere: Bestyrelsen Driftsleder Henning Mikkonen Administrativ medarbejder Holger Skott

Læs mere

Dagsorden til møde i Bygnings- og Arkitekturudvalget

Dagsorden til møde i Bygnings- og Arkitekturudvalget GENTOFTE KOMMUNE Dagsorden til møde i Bygnings- og Arkitekturudvalget Mødetidspunkt 17-12-2018 17:35 Mødeafholdelse Rådssalen Indholdsfortegnelse Bygnings- og Arkitekturudvalget 17-12-2018 17:35 1 (Åben)

Læs mere

Klimastrategi Politiske målsætninger

Klimastrategi Politiske målsætninger Klimastrategi 2019 Politiske målsætninger Indledning Stor vækst og brugen af fossile brændsler som kul, olie og naturgas til energiproduktion og transport betyder, at mængden af CO 2 i atmosfæren er steget

Læs mere

Referat fra fælles med mellem Teknisk Udvalg og Klimarådet

Referat fra fælles med mellem Teknisk Udvalg og Klimarådet Referat fra fælles med mellem Teknisk Udvalg og Klimarådet Referat fra møde Den 4. september 2018 kl. 19-21 MØDEDELTAGERE Fra Teknisk Udvalg deltog: Tina Tving Stauning Jørgen Bech (medlem af klimarådet)

Læs mere

Energi- og klimahandlingsplan 2013-2015

Energi- og klimahandlingsplan 2013-2015 Energi- og klimahandlingsplan 2013-2015 Vision Assens Kommune vil Mål Assens Kommune vil Indsatsområder være en bæredygtig foregangskommune for klimaet gå foran med det gode eksempel og reducere kommunens

Læs mere

Referat Grundvandsråd Jammerbugt Kommune Tirsdag den 10. december 2013 kl Mødelokale 1 Lundbakvej 5, Pandrup

Referat Grundvandsråd Jammerbugt Kommune Tirsdag den 10. december 2013 kl Mødelokale 1 Lundbakvej 5, Pandrup 18.12.2013 Referat Grundvandsråd Jammerbugt Kommune Tirsdag den 10. december 2013 kl. 15.00 Mødelokale 1 Lundbakvej 5, Pandrup Dagsorden: 1. Godkendelse af dagsorden... 4 2. Godkendelse af og opfølgning

Læs mere

Energilandsby en del af fremtidens landsby

Energilandsby en del af fremtidens landsby Energilandsby en del af fremtidens landsby Lyø sætter fokus på energien 13:00 Velkomst v. Rasmus Andersen 13:05 Fremtidens landsby v. Jens Peter Jacobsen 13:15 Energi og Klima i Faaborg-Midtfyn Kommune

Læs mere

REFERAT. Møde i Handicaprådet i Lejre Kommune Mandag den 15. november 2010 kl Mødelokale 1, Rådhuset i Hvalsø

REFERAT. Møde i Handicaprådet i Lejre Kommune Mandag den 15. november 2010 kl Mødelokale 1, Rådhuset i Hvalsø REFERAT Lejre Kommune Møllebjergvej 4 4330 Hvalsø T 4646 4646 F 4646 4615 H www.lejre.dk Esben Frederiksen Social & Arbejdsmarked D 4646 4720 E esfr@lejre.dk Møde i Handicaprådet i Lejre Kommune Mandag

Læs mere

Referat Anerkendelsesordningen for statikere Anerkendelsesudvalget Onsdag 3. december 2014, kl. 13.00-17.30 Ingeniørhuset, København

Referat Anerkendelsesordningen for statikere Anerkendelsesudvalget Onsdag 3. december 2014, kl. 13.00-17.30 Ingeniørhuset, København Referat Anerkendelsesordningen for statikere Anerkendelsesudvalget Onsdag 3. december 2014, kl. 13.00-17.30 Ingeniørhuset, København Anerkendelsesudvalget: Henrik Mørup (formand), Niels-Jørgen Aagaard

Læs mere

REFERAT BORGER & SUNDHEDSUDVALGET. den i Borgmesterens Mødeværelse

REFERAT BORGER & SUNDHEDSUDVALGET. den i Borgmesterens Mødeværelse REFERAT BORGER & SUNDHEDSUDVALGET den 30.03.2009 i Borgmesterens Mødeværelse Afbud Finn Lambek (A) SAGSOVERSIGT 1 Godkendelse af dagsorden... 3 2 Handicapanalysen - analyse af kvalitetsstandarder på handicapområdet...

Læs mere

Roller og ansvar Grundlaget for ledelse i en ny organisationsstruktur

Roller og ansvar Grundlaget for ledelse i en ny organisationsstruktur Roller og ansvar Grundlaget for ledelse i en ny organisationsstruktur NOTAT HR-stab Arbejdet med en mere klar og tydelig ledelse er med dette oplæg påbegyndt. Oplægget definerer de generelle rammer i relation

Læs mere

Borgmesterpagten. Handleplan for 20 % reduktion af CO 2 udledningen inden 2020. Tjørnevej 6 7171 Uldum T: 79755000

Borgmesterpagten. Handleplan for 20 % reduktion af CO 2 udledningen inden 2020. Tjørnevej 6 7171 Uldum T: 79755000 Borgmesterpagten Handleplan for 20 % reduktion af CO 2 udledningen inden 2020 Tjørnevej 6 7171 Uldum T: 79755000 1 Forside: Døvehøjskolen Castberggaard har udskiftet oliefyret med solceller og varmepumper;

Læs mere

CO 2 regnskab for Egedal Kommune 2012. Egen anlægs- og bygningsdrift

CO 2 regnskab for Egedal Kommune 2012. Egen anlægs- og bygningsdrift CO 2 regnskab for Egedal Kommune 2012 Egen anlægs- og bygningsdrift CO2 regnskab for Egedal Kommune 2012 Egedal Kommune indgik i efteråret 2008 en klimakommuneaftale med Danmarks Naturfredningsforening.

Læs mere

Grønt Råd

Grønt Råd Published on www.ballerup.dk (https://ballerup.dk) Hjem > - 30-08-2016-30-08-2016 30.08.2016 kl. 18:00 Mødecenter A, Lokale 3 på Ballerup Rådhus Deltagere Erling Petterson (boligforeninger) - Deltog Helle

Læs mere

REFERAT KVALITETSSTYRINGSUDVALG. 27. april 2012, Kl. 08:00. Henrik Boesens kontor - Ledelsens gennemgang

REFERAT KVALITETSSTYRINGSUDVALG. 27. april 2012, Kl. 08:00. Henrik Boesens kontor - Ledelsens gennemgang REFERAT KVALITETSSTYRINGSUDVALG, Kl. 08:00 Henrik Boesens kontor - Ledelsens gennemgang Medlemmer Henrik Boesen Jacob Preil Andersen Katrine Yde Thomsen Fraværende Side 183 Indholdsfortegnelse 120. Gennemgang

Læs mere