Klima- og Energipolitisk Udvalg

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Klima- og Energipolitisk Udvalg"

Transkript

1 Klima- og Energipolitisk Udvalg Referat Torsdag den kl. 16:30 i mødelokale 1 Medlemmer: Hans Barlach (C) Brian Hemmingsen (A) Battal Kücükavci (F) Gert Poul Christensen (O) Lars Kilhof (V)

2 Side 1 Indholdsfortegnelse Punkt Tekst Side KEU1. Administrationen orienterer... 2 KEU2. Status for Formel M KEU3. Fremtidens klimaindsats... 5 KEU4. Installering af spændingsregulator på Greve Rådhus... 7 KEU5. Oplæg til opfølgende EPC III på skolerne... 9 KEU6. Eventuelt Bilagsliste: Bilag 1: Projektansøgning elbiler - Storstilet kommunal overgang til elbiler v3 Bilag 2: Notat om besøg af Klima-, Energi- og Bygningsminister, Martin Lidegaard Bilag 3: Halvårlig status på energiforbrug i kommunale bygninger Bilag 4: Ændringsforslag til budget Bilag 5: EPC III Faste repræsentanter for administrationen: Ulla Gramstrup Peter Zahlekjær Jens Larsen Ikke til stede: Brian Hemmingsen (A) Lars Kilhof (V)

3 Side 2 KEU1. Administrationen orienterer Administrationen orienterer om: Greve deltager i ansøgningen om projektet Storstilet kommunal overgang til elbiler. Formål viden og analyse af bilflåde i f.h.t. el-drift. Halvårsstatus for forbrug i bygningerne Status for Energirigtig Bolig-messe 2012 Energirenovér din bolig, Klima-, Energi- og Bygningsminister Martin Lidegaard besøger de fire kommuner i Kbh. Syd, fredag den 28. september kl SEAP er udfyldt og indsendt til EU. Termografikamera er indkøbt. Go Energi lukker 1. juli, og kurveknækker aftalen er ophørt. Administrationen indstiller, at Klima- og Energipolitisk Udvalg tager orienteringen til efterretning. Bilag 1: Projektansøgning elbiler - Storstilet kommunal overgang til elbiler v3 Bilag 2: Notat om besøg af Klima-, Energi- og Bygningsminister, Martin Lidegaard Bilag 3: Halvårlig status på energiforbrug i kommunale bygninger (bilag eftersendes) Klima- og Energipolitisk Udvalgs beslutning den 23. august 2012 Udvalget tog administrationens orientering til efterretning med følgende bemærkninger: Administrationens gennemgår halvårsstatus for forbrug i bygningerne, specielt Rådhuset og konklusionen fremlægges på næstkommende møde Vedr. Energirigtig Bolig-messe 2012, undersøger administrationen de nærmere muligheder for deltagelse af de Danske Hospitalsklovne og deltagelse af en kendt klimaoplægsholder, som en del af åbningsarrangementet. Administrationen inviterer Brian Hemmingsen med til arrangementet med Klima-, Energi- og Bygningsminister Martin Lidegaard fredag den 28. september kl , idet Hans Barlach er forhindret i at deltage.

4 Side 3 KEU2. Status for Formel M2 Sagsnr.: Dok.nr: Baggrund Klima- og Energipolitisk Udvalg efterspurgte på mødet den 31. maj 2012 en status på Formel M-projektet. Greve Byråd besluttede den 1. marts 2011 at tilslutte sig klimasamarbejdet Gate 21 som partner. Gate 21 koordinerer en række tværgående klimaprojekter med deltagelse af kommuner, forskningsinstitutioner og private virksomheder. Ét af disse projekter er Formel M, der fokuserer på at udvikle løsninger på trafikale udfordringer i bl.a. Hovedstadsområdet via Mobility Management. deltager i fase 2 af Formel M-projektet, som er påbegyndt i maj 2012 og afsluttes i februar Formel M-projektet omfatter fire forskellige indsatsområder (spor), hvor Greve Kommune deltager i to af sporerne, der vedrører henholdsvis Mobilitetsplaner i lokale erhvervsnetværk og transportpolitikker og planer for store enheder. Greve Kommunes andel i projektet er at gennemføre et lokalt demonstrationsprojekt i hvert af disse to spor. Administrationen er i øjeblikket ved at tilrettelægge demonstrationsprojekterne, som omhandler: - Mobilitetsplanlægning i s erhvervsområder. Projektet gennemføres i Ventrupparken / Greve Main. Formålet med projektet er at få erfaring med og gennemføre tiltag, der både kan reducere CO 2 - udledningen fra transporten (pendlertransport og transport i arbejdstiden) og bidrage til kommunens erhvervsfremmeindsats ved at skabe fleksible transportløsninger i erhvervsområderne. - Mobilitetsplanlægning for rådhusets ansatte, både med fokus på pendlertransport og transport i arbejdstiden. Formålet med projektet er videreføre og udvikle den igangværende indsats med at optimere transportløsningerne for rådhusets ansatte, både i forhold til CO 2 -udledning, økonomi og fleksibilitet i løsningerne. Demonstrationsprojekterne i gør brug af den viden, metoder og værktøjer, der udvikles i Formel M. Det sker bl.a. via vidensmøder med medarbejdere fra Gate 21 og de øvrige deltagende kommuner, hvor erfaringer videregives og fælles løsninger udvikles. Endvidere stiller Gate 21 en række værktøjer til rådighed, som kan benyttes lokalt. Bl.a. får assistance til gennemførelse af transportvaneundersøgelser på rådhuset og de erhvervsvirksomheder, som deltager i projektet. Herigennem indhentes data og viden, som kan bruges i det videre planlægningsarbejde. Tidsplan deltager i fase 2 af Formel M projektet, der er påbegyndt den 1. maj 2012 og afsluttes 28. februar 2014.

5 Side 4 Konsekvenser Formel M-projektet er støttet af Trafikstyrelsen og Region Hovedstaden. En del af midlerne går til Grønt Mobilitetskontor i Gate 21, som understøtter kommunernes arbejde, bl.a. via afholdelse af tværgående vidensmøder og udvikling af fælles værktøjer og analysemetoder mv. Herudover får kr. til gennemførelse af aktiviteter i de to lokale demonstrationsprojekter. skal, lige som de øvrige deltagende kommuner, bidrage med egenfinansiering i form af et timeforbrug svarende til ca. 960 timer samlet set for begge demonstrationsprojekter i projektperioden. Øvrige forhold Fra administrationen deltager afdelingsleder Kenni Nielsen og udviklingskonsulent Kirsten Groth Laursen med en præsentation af projektets indhold. Punktet er planlagt til at vare en halv time. Administrationens indstilling Administrationen indstiller, at Klima- og Energipolitisk udvalg tager orienteringen til efterretning. Klima- og Energipolitisk Udvalgs beslutning den 23. august 2012 Klima- og Energipolitisk Udvalg tog administrationens orientering til efterretning. Ikke til stede: Brian Hemmingsen (A) og Lars Kilhof (V)

6 Side 5 KEU3. Fremtidens klimaindsats Sagsnr.: Dok.nr: Baggrund Klima- og Energipolitisk Udvalg anmodede på mødet den 12. april 2012 administrationen om at udarbejde et oplæg til den fremtidige klimaindsats. I september 2010 vedtog Byrådet Klimaplan I henhold til planen skal CO 2 -udledningen i samlet set reduceres med 20 % inden udgangen af I planen er energi, transport og klimatilpasning udpeget som indsatsområder. Indsatsen inden for de tre områder retter sig mod henholdsvis borgere, virksomheder og kommunen som virksomhed og er baseret på en lang række konkrete initiativer. Derudover har kommunen, gennem tiltrædelse i Borgmesterpagten, Klimakommuneaftalen og Kurveknækkeraftalen, yderligere forpligtet sig til at nedbringe CO 2 - udledningen. Med henblik på at igangsætte og koordinere de mange initiativer og arbejde for at målene kan nås, godkendte Byrådet i forbindelse med vedtagelsen af budget 2011, at provenuet fra salg af generelle energispareaktiviteter kunne bruges til at projektansætte en klimakoordinator i 2 år, suppleret med en budgetbevilling på 0,2 millioner kr. årligt i 2011 og Koordinatorens projektansættelse udløber således med udgangen af Beslutningsgrundlag Arbejdet med at implementere klimaplanen inden for de afsatte budgetrammer er godt i gang. Indsatsen afrapporteres løbende til såvel Klima- og Energipolitisk Udvalg som til Byrådet, der også vedtager konkrete handle- og milepælsplaner for det enkelte år i planens løbetid. Med henblik på den videre implementering og forankring af klimaplanens initiativer, og dermed sikring af planens målopfyldelse, anbefaler administrationen, at der i 2013 og 2014 rettes fokus på følgende: Fortsat fokus på at nå klimaplanens mål Der skal fortsat arbejdes struktureret og fokuseret på at nå de mål, der er opsat i klimahandleplanen. De mange initiativer til energiadfærdsændringer, kampagner mv. skal sættes i gang, drives og koordineres. Dette kræver en dedikeret medarbejderressource (en klimakoordinator), der kan sikre fremdrift i forhold til klimaplanens handle- og milepælsplan. Større fokus på den borgerrettede kampagneindsats vil i være et særligt fokusområde for en klimakoordinator. Yderligere fokus på energiledelse og transport En af de væsentligste muligheder for, at kommunen som virksomhed kan bidrage til at nedbringe CO 2 -udledningen er, at kommunen opnår de planlagte energireduktioner og besparelser. Der bør derfor rettes yderligere fokus på at synliggøre, styre og reducere energiforbruget i kommunens bygninger. Administrationen arbejder på at indføre egentlig energiledelse i kommunen. En ressourcemæssig opprioritering

7 Side 6 af den daglige energiledelse vil styrke indsatsen og samtidigt være en investering i at opnå planlagte energibesparelser. På transportområdet er der ligeledes store muligheder for at hente CO 2 -reduktioner, hvorfor ressourceindsatsen her bør øges, blandt andet til understøttelse af Formel M-projektet. Yderligere fokus på inddragelse af erhvervslivet Skal erhvervslivet i højere grad bidrage til reduktion i CO 2 -udledningen, er det nødvendigt at styrke dialogen med virksomhederne om initiativer, der batter. Lykkes denne indsats, er det til gavn for både virksomhederne, der opnår besparelser, og for kommunen som geografisk enhed, hvor CO 2 -udledningen mindskes. Der bør derfor prioriteres ressourcer til at gennemføre virksomhedsrettede kampagner samt til dialog med virksomhederne om klima- og energivenlige tiltag. Ansættelsen sker i Center for Teknik og Miljø, men klimamedarbejderen vil i det daglige primært være tilkyttet Erhvervscentret. Indsatsen kan med fordel tilknyttes Erhvervscentret, hvorved man kan benytte og udvide det eksisterende samarbejde og samtidigt skabe en tættere kobling mellem kommunen og erhvervslivet og mellem administrationen og Erhvervscentret. Med udgangspunkt heri er der udarbejdet ændringsforslag til budget omkring tilførsel af ressourcer til klimaområdet. Forslaget er vedlagt som bilag. Konsekvenser Budgetforslaget vil medvirke til at sikre, at målene i klimaplanen og i de indgåede klimaaftaler kan nås. Økonomisk betyder det en forøget lønomkostning på kroner i 2013 og 1,5 millioner kroner i Administrationens indstilling til Klima- og Energipolitisk Udvalg Administrationen indstiller, at Klima- og Energipolitisk Udvalg anbefaler Teknikog Miljøudvalget at anbefale over for Økonomi- og Planudvalget og Byrådet: At klimaindsatsen fortsættes og styrkes med en forøget ressourcetildeling i 2013 og Bilag 3: Ændringsforslag til budget Klima- og Energipolitisk Udvalgs beslutning den 23. august 2012 Klima- og Energipolitisk Udvalg anbefaler Teknik- og Miljøudvalget at anbefale administrationens indstilling over for Økonomi- og Planudvalget og Byrådet med den tilføjelse, at den forøgede ressourcetildeling i 2013 og 2014 indgår i budgetforhandlingerne. Ikke til stede: Brian Hemmingsen (A) og Lars Kilhof (V)

8 Side 7 KEU4. Installering af spændingsregulator på Greve Rådhus Sagsnr.: Dok.nr: Baggrund Elforbruget på Greve Rådhus er ca kwh pr. år, eksklusive elforbruget til serverrum og køling samt de midlertidige pavillonbygninger. Rådhuset er dermed én af de bygninger i, hvor elforbruget er meget højt. Administrationen har derfor skønnet, at der fortsat er mulighed for at reducere elforbruget på Rådhuset. På denne baggrund har administrationen bedt to virksomheder, som er førende inden for spændingsregulering, om at foretage en måling og en analyse af elinstallationen samt elforbruget på Rådhuset. De har efterfølgende udarbejdet en konsekvensberegning med efterfølgende pristilbud med henblik på at installere spændingsregulatorer som en af de initiativer, der kan begrænse elforbruget på Rådhuset En spændingsregulator sikrer og stabiliserer den nødvendige spænding, men begrænser ligeledes spændingen, hvis den er for høj på aftagerstedet. Denne metode kan, ved store spændingsudsving fra leverandørens transformer og frem til aftager (Rådhuset), give energibesparelser i henhold til tilbud herunder. Herudover har store spændingsudsving en negativ levetidseffekt på Rådhusets eludstyr. Analysen har vist, at det vil være muligt at spare energi på Rådhuset ved at installere spændingsregulerende udstyr. Beslutningsgrundlag Resultatet af tilbudsindhentningen fremgår af nedenstående tabel. SPÆNDINGSREGULERING / STABILISERING Tilbud Tilbudspris i kr. Forbehold El-besparelse i % pr. år Tilbagebetalingstid i år Nr Ingen bygn. arb. 8,3 5,1 ved 1,7 kr./kwh Nr Ingen forbehold 15,3 5,3 ved 1,7 kr./kwh Tidsplan Projektleveringstid er ca uger fra ordren.

9 Side 8 Installation og idriftsættelse ca. 4 uger efter levering. Indreguleringsperiode ca. 4 uger Verifikation af besparelser ca. 4 uger. Konsekvenser Begge tilbudsgiverne yder en skriftlig garanti for elbesparelsen og tilbagebetalingstiden. Udover energibesparelsen og den korte tilbagebetalingstid vil spændingsregulatoren være med til at forlænge levetiden af strømforbrugende udstyr og installationer. I garantiperioden vil teknisk service af anlægget være inkluderet i tilbuddet. Den årlige besparelse på Rådhuset vil være kwh, hvilket vil reducere CO 2 - belastningen med 48,2 tons pr. år. Øvrige forhold Installering af spændingsregulatorer på Greve Rådhus er indarbejdet i anlægsinvesteringskataloget for budget Ligeledes er Greve Idræts Center og Greve Svømmehal indarbejdet i kataloget. Herudover vil det blive analyseret og vurderet, hvorvidt Portalen og Tune Hallerne med fordel også kan få installeret spændingsregulerende udstyr. Afdelingsleder Thorkild Stenhuus Olsen deltager i Klima- og Energipolitisk Udvalgs behandling af sagen. Administrationens indstilling Administrationen indstiller, at Klima- og Energipolitisk Udvalg tager orienteringen til efterretning. Klima- og Energipolitisk Udvalgs beslutning den 23. august 2012 Klima- og Energipolitisk Udvalg anbefaler Teknik- og Miljøudvalget at anbefale installering af spændingsregulator, tilbud nr. 2 på Greve Rådhus over for Økonomiog Planudvalget og Byrådet. Ikke til stede: Brian Hemmingsen (A) og Lars Kilhof (V)

10 Side 9 KEU5. Oplæg til opfølgende EPC III på skolerne Sagsnr.: Dok.nr: Baggrund EPC spareprojektet på 11 skoler blev sat i gang i 2009 afsluttet i juni Forudsætningen for EPC projektet var en samlet, garanteret af Siemens, besparelse på 21,9 % med en tilbagebetalingstid på 7 år. Grundet de gode resultater har Greve Byråd besluttet at igangsætte et nyt EPC II projekt, omfattende daginstitutioner og udvalgte kultur- og fritidsinstitutioner. Forudsætningerne for EPC II blev ændret i forhold til EPC I, således at tilbagebetalingstiden blev forlænget til 15 år og projektet blev udvidet med vedvarende energi samt forbedring af klimaskærmen. Den garanterede besparelse for el og varme udgør MWh. Den garanterede besparelse for vand er m³. Beslutningsgrundlag Efter administrationens vurdering er der stadig besparelsesmuligheder på de 11 skoler, navnligt på el- og på varmesiden, f. eks. Udskiftning af kedelanlæg Udskiftning af varmtvandsbeholdere Installering af decentrale minikraftvarmeanlæg, hvor fjernvarmeforsyning ikke er mulig. Forbedring af klimaskærmen, herunder udskiftning af vinduer, efterisolering af tage. Udskiftning af belysning Installering af solceller og solfangere Besparelsespotentialet skønnes til ca kwh på el-siden, svarende til ca kr. pr. år.. På varmesiden forventes det, at der kan opnås en besparelse på ca. 910 MWh, svarende til ca kr. pr. år. Derudover er der 25 kommunale bygninger, jfr. bilag nr. 5, hvor det vurderes, at der overslagsmæssigt vil kunne spares: ca MWh på varmesiden, svarende til ca kr. pr. år.. ca kwh på el-siden, svarende til ca kr. pr. år. ca m³ på vandsiden, svarende til ca kr. pr. år. Den samlede energibesparelse kan på denne baggrund opgøres til ca. 2,3 mio. kr. år. Den samlede investering for de 11 skoler og de 25 ejendomme anslås overslagsmæssigt at beløbe sig til ca. 36 mio. kr. Tilbagebetalingstiden på de planlagte arbejder forudsættes at være på ca. 15 år.

11 Side 10 Tidsplan EPC III projektet vil kunne påbegyndes primo 2013, herunder udarbejdelse af udbudsmateriale i forbindelse med prækvalifikation. Licitation forventes afholdt i marts - april Screening af bygningerne, detailprojektering og anlæg forventes gennemført i perioden maj 2013 marts Konsekvenser Når EPC II og EPC III projekterne er gennemført, forventes det, at de miljømæssige mål i s klimapolitik er opnået for kommunens bygninger Samtidigt vil s bygningers tekniske og bygningsmæssige tilstand være forbedret og dermed vil bygningernes levetid blive forlænget. Øvrige forhold EPC III projektet forudsættes udbudsmæssigt gennemført på samme vilkår som EPCI og EPCII. I forbindelse med et EPC III projekt på skolerne skal de juridiske forhold afklares hvorvidt der vil være en konflikt med den allerede indgåede EPC I kontrakt på skolerne og den fremadrettede afregning af energibesparelser. Det forudsættes i projektet, at der gøres brug af midler fra ELENA projektet på 1.0 mio. kr. til rådgiverbistand, m.v. Der henvises i den forbindelse til, at Greve Kommune tidligere har valgt at indgå i ELENA projektet, der er et projekt i samarbejde med 11 kommuner i Region Sjælland og EU. Afdelingsleder Thorkild Stenhuus Olsen deltager i Klima- og Energipolitisk Udvalgs behandling af sagen. Administrationens indstilling Administrationen indstiller, at Klima- og Energipolitisk Udvalg anbefaler over for Teknik- og Miljøudvalget at anbefale over for Økonomi- og Planudvalget og Byrådet at: 1. Administrationen påbegynder en undersøgelse af mulighederne i forbindelse med EPC III. 2. Administrationen kan gøre brug af rådgiverbistand under ELENA projektet. 3. Administrationen påbegynder udarbejdelse af forskellige modeller for udvidelse af EPC I projektet og juridiske forhold omkring udbudsmaterialet. Bilag 5: EPC III Klima- og Energipolitisk Udvalgs beslutning den 23. august 2012 Klima- og Energipolitisk Udvalg anbefaler Teknik- og Miljøudvalget at anbefale administrationens indstilling over for Økonomi- og Planudvalget og Byrådet. Ikke til stede: Brian Hemmingsen (A) og Lars Kilhof (V)

12 Side 11 KEU6. Eventuelt

Klima- og Energipolitisk Udvalg

Klima- og Energipolitisk Udvalg Greve Kommune Klima- og Energipolitisk Udvalg Referat Torsdag den 13.12.12 kl. 16:30 i mødelokale 1 Medlemmer: Hans Barlach (C) Battal Kücükavci (F) Gert Poul Christensen (O) Lars Kilhof (V) Ikke til stede:

Læs mere

Klima- og Energipolitisk Udvalg

Klima- og Energipolitisk Udvalg Klima- og Energipolitisk Udvalg Torsdag den 20.06.13 kl. 16:30 i mødelokale 1 Medlemmer: Hans Barlach (C) Brian Hemmingsen (A) Battal Kücükavci (F) Gert Poul Christensen (O) Lars Kilhof (V) Side 1 Indholdsfortegnelse

Læs mere

Klima- og Energipolitisk Udvalg

Klima- og Energipolitisk Udvalg Klima- og Energipolitisk Udvalg Torsdag den 20.06.13 kl. 16:30 i mødelokale 1 Medlemmer: Hans Barlach (C) Brian Hemmingsen (A) Battal Kücükavci (F) Gert Poul Christensen (O) Ikke til stede: Lars Kilhof

Læs mere

Klima- og Energipolitisk Udvalg

Klima- og Energipolitisk Udvalg Klima- og Energipolitisk Udvalg Referat Torsdag den 11.10.12 kl. 16:30 i mødelokale 2 Medlemmer: Hans Barlach (C) Brian Hemmingsen (A) Battal Kücükavci (F) Gert Poul Christensen (O) Lars Kilhof (V) Side

Læs mere

Klima- og Energipolitisk Udvalg

Klima- og Energipolitisk Udvalg Klima- og Energipolitisk Udvalg Torsdag den 28.10.10 kl. 16:00 i mødelokale 6-7 Medlemmer: Hans Barlach (C) Niclas Bekker Poulsen (A) Kai O. Svensson (F) Gert Poul Christensen (O) Lars Kilhof (V) Side

Læs mere

Klima- og Energipolitisk Udvalg

Klima- og Energipolitisk Udvalg Klima- og Energipolitisk Udvalg Referat Tirsdag den 06.12.11 kl. 16:30 i mødelokale 2 Medlemmer: Hans Barlach (C) Brian Hemmingsen (A) Battal Kücükavci (F) Gert Poul Christensen (O) Lars Kilhof (V) Side

Læs mere

Klima- og Energipolitisk Udvalg

Klima- og Energipolitisk Udvalg Klima- og Energipolitisk Udvalg Torsdag den 20.01.11 kl. 16:30 i mødelokale 1 Medlemmer: Hans Barlach (C) Niclas Bekker Poulsen (A) Kai O. Svensson (F) Gert Poul Christensen (O) Lars Kilhof (V) Side 1

Læs mere

Klima- og Energipolitisk Udvalg

Klima- og Energipolitisk Udvalg Klima- og Energipolitisk Udvalg Torsdag den 03.03.11 kl. 16:30 i mødelokale 1 Medlemmer: Hans Barlach (C) Niclas Bekker Poulsen (A) Kai O. Svensson (F) Gert Poul Christensen (O) Lars Kilhof (V) Side 1

Læs mere

Klima- og Energipolitisk Udvalg

Klima- og Energipolitisk Udvalg Klima- og Energipolitisk Udvalg Referat Torsdag den 18.04.13 kl. 16:30 i mødelokale 1 Medlemmer: Hans Barlach (C) Gert Poul Christensen (O) Lars Kilhof (V) Ikke til stede: Brian Hemmingsen (A), Battal

Læs mere

Klima- og Energipolitisk Udvalg

Klima- og Energipolitisk Udvalg Klima- og Energipolitisk Udvalg Torsdag den 02.09.10 kl. 17:00 i mødelokale 6-7 Medlemmer: Hans Barlach (C) Niclas Bekker Poulsen (A) Kai O. Svensson (F) Gert Poul Christensen (O) Lars Kilhof (V) Side

Læs mere

Klima- og Energipolitisk Udvalg

Klima- og Energipolitisk Udvalg Klima- og Energipolitisk Udvalg Torsdag den 27.10.11 kl. 16:30 i mødelokale 6-7 Medlemmer: Hans Barlach (C) Niclas Bekker Poulsen (A) Kai O. Svensson (F) Gert Poul Christensen (O) Lars Kilhof (V) Side

Læs mere

Klima- og Energipolitisk Udvalg

Klima- og Energipolitisk Udvalg Klima- og Energipolitisk Udvalg Torsdag den 22.04.10 kl. 18:00 i mødelokale 6-7 Medlemmer: Niclas Bekker Poulsen (A) Kai O. Svensson (F) Gert Poul Christensen (O) Side 1 Indholdsfortegnelse Punkt Tekst

Læs mere

Klima- og Energipolitisk Udvalg

Klima- og Energipolitisk Udvalg Klima- og Energipolitisk Udvalg Referat Torsdag den 31.05.12 kl. 16:30 i mødelokale 2 Medlemmer: Hans Barlach (C) Brian Hemmingsen (A) Battal Kücükavci (F) Gert Poul Christensen (O) Lars Kilhof (V) Side

Læs mere

Klima- og Energipolitisk Udvalg

Klima- og Energipolitisk Udvalg Klima- og Energipolitisk Udvalg Tirsdag den 07.02.12 kl. 16:30 i mødelokale 1 Medlemmer: Hans Barlach (C) Brian Hemmingsen (A) Battal Kücükavci (F) Gert Poul Christensen (O) Ikke til stede: Lars Kilhof

Læs mere

Klima- og Energipolitisk Udvalg

Klima- og Energipolitisk Udvalg Klima- og Energipolitisk Udvalg Torsdag den 04.03.10 kl. 17 i mødelokale 1 Medlemmer: Hans Barlach (C) Niclas Bekker Poulsen (A) Kai O. Svensson (F) Gert Poul Christensen (O) Lars Kilhof (V) Side 1 Indholdsfortegnelse

Læs mere

Klima- og Energipolitisk Udvalg

Klima- og Energipolitisk Udvalg Klima- og Energipolitisk Udvalg Referat Torsdag den 14.02.13 kl. 16:30 i mødelokale 1 Medlemmer: Hans Barlach (C) Brian Hemmingsen (A) Battal Kücükavci (F) Gert Poul Christensen (O) Deltagere fra administrationen:

Læs mere

Klima- og Energipolitisk Udvalg

Klima- og Energipolitisk Udvalg Klima- og Energipolitisk Udvalg Torsdag den 19.05.11 kl. 16:30 i mødelokale 1 Medlemmer: Hans Barlach (C) Niclas Bekker Poulsen (A) Kai O. Svensson (F) Gert Poul Christensen (O) Lars Kilhof (V) Side 1

Læs mere

Klima- og Energipolitisk Udvalg

Klima- og Energipolitisk Udvalg Klima- og Energipolitisk Udvalg 21. januar 2014 kl. 17:00 i Mødelokale 1 Medlemmer: Jan Wammen (V) Claus Engskov (O) Henrik Klem Lassen (I) Niclas Bekker Poulsen (A) Hans Barlach (C) Carsten Oddershede

Læs mere

Klimakommunehandlingsplan. Plan til implementering af Klimakommune-aftalen med Danmarks Naturfredningsforening Udgave 2, maj 2011

Klimakommunehandlingsplan. Plan til implementering af Klimakommune-aftalen med Danmarks Naturfredningsforening Udgave 2, maj 2011 Klimakommunehandlingsplan 2009-2012 Indhold Indledning... 3 Projekter og tiltag til realisering af reduktionsmål... 4 EPC-projekter i kommunale institutioner... 4 Tiltag... 4 Reduktionspotentiale... 5

Læs mere

Klima- og Energipolitisk Udvalg

Klima- og Energipolitisk Udvalg Klima- og Energipolitisk Udvalg Torsdag den 25.08.11 kl. 16:30 i mødelokale 6-7 Medlemmer: Hans Barlach (C) Niclas Bekker Poulsen (A) Kai O. Svensson (F) Gert Poul Christensen (O) Lars Kilhof (V) Side

Læs mere

Klima- og Energipolitisk Udvalg

Klima- og Energipolitisk Udvalg Klima- og Energipolitisk Udvalg Torsdag den 24.10.13 kl. 16:30 i mødelokale 1 Medlemmer: Hans Barlach (C) Brian Hemmingsen (A) Battal Kücükavci (A) Gert Poul Christensen (O) Lars Kilhof (V) Side 1 Indholdsfortegnelse

Læs mere

Klimakommunehandlingsplan. Plan til implementering af Klimakommune-aftalen med Danmarks Naturfredningsforening Udgave 1, maj 2010

Klimakommunehandlingsplan. Plan til implementering af Klimakommune-aftalen med Danmarks Naturfredningsforening Udgave 1, maj 2010 Klimakommunehandlingsplan 2009-2012 Udgave 1, maj 2010 Indhold Indledning... 3 Projekter og tiltag til realisering af reduktionsmål... 4 EPC på skoler... 4 Tiltag... 4 Reduktionspotentiale... 5 Tidspunkt

Læs mere

ELENA-INITIATIV I REGION SJÆLLAND. v/ Flemming Jørgensen Miljø og Klima

ELENA-INITIATIV I REGION SJÆLLAND. v/ Flemming Jørgensen Miljø og Klima ELENA-INITIATIV I REGION SJÆLLAND v/ Flemming Jørgensen Miljø og Klima AGENDA Præsentation ELENA teknisk bistand betalt af EU Erfaringer fra Region Sjælland og 12 kommuner Forundersøgelse ELENA-ansøgning

Læs mere

Klimahandlingsplan. Vision. Mål. Indsatsområder. Handlingsplan

Klimahandlingsplan. Vision. Mål. Indsatsområder. Handlingsplan Klimahandlingsplan Vision Assens Kommune vil være en bæredygtig foregangskommune for klimaet gå foran med det gode eksempel og reducere kommunens egen klimapåvirkning inddrage borgere, foreninger og erhvervslivet

Læs mere

CO 2 regnskab for virksomheden Skanderborg Kommune

CO 2 regnskab for virksomheden Skanderborg Kommune CO 2 regnskab 2010 for virksomheden Skanderborg Kommune Skanderborg Kommune Oktober 2011 Indholdsfortegnelse Side 3 Side 3 Side 5 Side 10 Skanderborg Kommune er en Klimakommune Energiforbrug og CO 2 udledning

Læs mere

Bilag 3 til Dagsorden til møde i Klima- og Energipolitisk Udvalg torsdag den 4. juni 2009

Bilag 3 til Dagsorden til møde i Klima- og Energipolitisk Udvalg torsdag den 4. juni 2009 Bilag 3. Første udkast til handlingsplaner Handlingsplan 1.1 ESCO Indsatsområde 1 Energimæssige optimeringer i kommunale ejendomme Handlingsplan 1.1 ESCO I fastsættes en målsætning om, at Greve Kommune

Læs mere

- Lokal Agenda 21-strategi. Dit liv, din fremtid, dit job

- Lokal Agenda 21-strategi. Dit liv, din fremtid, dit job - Lokal Agenda 21-strategi Dit liv, din fremtid, dit job Den kommunale Agenda 21 opgave Ifølge planlovens kapitel 6a, 33 a skal byrådet forklare og udgive deres strategi for kommunens bidrag til en bæredygtig

Læs mere

Klimakommune-regnskab for Ringsted Kommune. CO2-opgørelse 2010 og handlingsplan 2011. Indledning

Klimakommune-regnskab for Ringsted Kommune. CO2-opgørelse 2010 og handlingsplan 2011. Indledning Klimakommune-regnskab for Ringsted Kommune CO2-opgørelse og handlingsplan 2011 Indledning 1 Ringsted Kommune underskrev aftale med Danmarks Naturfredningsforening om at blive klimakommune den 16. marts.

Læs mere

Redegørelse for energibesparende projekter i Center for Trafik og Ejendomme, Team Ejendom, Marts 2017

Redegørelse for energibesparende projekter i Center for Trafik og Ejendomme, Team Ejendom, Marts 2017 Redegørelse for energibesparende projekter i 2016 Center for Trafik og Ejendomme, Team Ejendom, Marts 2017 Redegørelse for energibesparende projekter i 2016 Indhold 1. Forord...3 2. Resume...3 3. Indsatsområder...4

Læs mere

CO 2 regnskab for Egedal Kommune 2012. Egen anlægs- og bygningsdrift

CO 2 regnskab for Egedal Kommune 2012. Egen anlægs- og bygningsdrift CO 2 regnskab for Egedal Kommune 2012 Egen anlægs- og bygningsdrift CO2 regnskab for Egedal Kommune 2012 Egedal Kommune indgik i efteråret 2008 en klimakommuneaftale med Danmarks Naturfredningsforening.

Læs mere

Energi- og klimahandlingsplan 2013-2015

Energi- og klimahandlingsplan 2013-2015 Energi- og klimahandlingsplan 2013-2015 Vision Assens Kommune vil Mål Assens Kommune vil Indsatsområder være en bæredygtig foregangskommune for klimaet gå foran med det gode eksempel og reducere kommunens

Læs mere

Notat. Status for klimaarbejdet. Afdelingen for Miljø. Udarbejdet af: Susanne Jervelund. Dato: 27. april 2010. Sagsid.: Sag: 00.16.

Notat. Status for klimaarbejdet. Afdelingen for Miljø. Udarbejdet af: Susanne Jervelund. Dato: 27. april 2010. Sagsid.: Sag: 00.16. Notat Status for klimaarbejdet Udarbejdet af: Susanne Jervelund Dato: 27. april 2010 Sagsid.: Sag: 00.16.00-A00-1-10 Version nr.: 1 Afdelingen for Miljø Status for klimaarbejdet i kommunen I Faaborg- Midtfyn

Læs mere

MILJØ - OG KLIMAUDVALGET. Mandag den 29. august 2011. Klokken: 15.00 17.00. Sted: Regionsgården. Mødelokale: H5. Møde nr. 5. Mødet slut kl.: 16.

MILJØ - OG KLIMAUDVALGET. Mandag den 29. august 2011. Klokken: 15.00 17.00. Sted: Regionsgården. Mødelokale: H5. Møde nr. 5. Mødet slut kl.: 16. K O N K L U S I O N E R REGION HOVEDSTADEN MILJØ - OG KLIMAUDVALGET Mandag den 29. august 2011 Klokken: 15.00 17.00 Sted: Regionsgården Mødelokale: H5 Møde nr. 5 Mødet slut kl.: 16.15 Medlemmer: Lars Gaardhøj

Læs mere

Redegørelse for CO2-reduktion i Gentofte Kommune 2013

Redegørelse for CO2-reduktion i Gentofte Kommune 2013 Redegørelse for CO2-reduktion i Gentofte Kommune 2013 CO 2 -udledning i Gentofte Kommune Gentofte Kommune indgik i maj 2009 aftale med Danmarks Naturfredningsforening om at blive Klimakommune. Herved forpligtede

Læs mere

CO 2. -opgørelse for for Morsø Kommune som virksomhed.

CO 2. -opgørelse for for Morsø Kommune som virksomhed. -opgørelse for 2009-2010 for Morsø Kommune som virksomhed. Opgørelse af udledning for Morsø Kommune som virksomhed 2 Formålet med Klimakommuneaftalen med Danmarks Naturfredningsforening er at sætte et

Læs mere

powerperfector Optimer el-forbruget og spar på driftsbudgetterne

powerperfector Optimer el-forbruget og spar på driftsbudgetterne powerperfector Optimer el-forbruget og spar på driftsbudgetterne Beboer Sænk spændingen og sænk el-regningen Stigende el-priser er i stadig højere grad med til at lægge pres på både offentlige og private

Læs mere

Greve Midtby Udvalget

Greve Midtby Udvalget 29. oktober 2013 kl. 16:00 i Mødelokale 1 Medlemmer: Brian Hemmingsen (A) Hans Kristiansen (F) Jørgen Nielsen (C) Pernille Beckmann (V) René Milo (L) Ikke til stede: Gert Poul Christensen (O) 29. oktober

Læs mere

Redegørelse for CO2-reduktion i Gentofte Kommune 2015

Redegørelse for CO2-reduktion i Gentofte Kommune 2015 Redegørelse for CO2-reduktion i Gentofte Kommune 2015 CO 2 -udledning i Gentofte Kommune Gentofte Kommune indgik i maj 2009 aftale med Danmarks Naturfredningsforening om at blive Klimakommune. Herved forpligtede

Læs mere

Klima- og Miljøudvalget

Klima- og Miljøudvalget Klima- og Miljøudvalget By, Kultur og Miljø Plan og Udvikling Sagsnr. 208403 Brevid. 1774454 Ref. PKA Dir. tlf. 4631 3548 peterka@roskilde.dk NOTAT: Muligheder for at opfylde klimamål ved vedvarende energianlæg

Læs mere

Redegørelse for CO2-reduktion i Gentofte Kommune 2011

Redegørelse for CO2-reduktion i Gentofte Kommune 2011 Redegørelse for CO2-reduktion i Gentofte Kommune 2011 1 CO 2 -udledning i Gentofte Kommune Gentofte Kommune indgik i maj 2009 aftale med Danmarks Naturfredningsforening om at blive Klimakommune. Herved

Læs mere

Energi og miljø CO2 og Miljøplan Borgere Mål Handlinger grøntidécenter CO2-reduktion fra etageboliger Dialog ved byggetilladelser Trafik Links

Energi og miljø CO2 og Miljøplan Borgere Mål Handlinger grøntidécenter CO2-reduktion fra etageboliger Dialog ved byggetilladelser Trafik Links Energi og miljø CO2 og Miljøplan Borgere Mål Handlinger grøntidécenter CO2-reduktion fra etageboliger Dialog ved byggetilladelser Trafik Links Erhverv Mål Handlinger KlimaKlar Virksomheder Dialog ved miljøtilsyn

Læs mere

Sagsnr.: 190-2011-32891 Åbent punkt Dokumentnr.: 190-2011-173250

Sagsnr.: 190-2011-32891 Åbent punkt Dokumentnr.: 190-2011-173250 Status for energirenoveringer i kommunale ejendomme Sagsnr.: 190-2011-32891 Åbent punkt Dokumentnr.: 190-2011-173250 Sagsfremstilling Miljø-, Teknik- og Erhvervsudvalget orienteres om centrets arbejde

Læs mere

CO 2 regnskab for Egedal Kommune Egen anlægs- og bygningsdrift

CO 2 regnskab for Egedal Kommune Egen anlægs- og bygningsdrift CO 2 regnskab for Egedal Kommune 2011 Egen anlægs- og bygningsdrift CO2 regnskab for Egedal Kommune 2011 Egedal Kommune indgik i efteråret 2008 en klimakommuneaftale med Danmarks Naturfredningsforening

Læs mere

Grønt Regnskab Overordnede tendenser

Grønt Regnskab Overordnede tendenser Grønt Regnskab 2013 Overordnede tendenser Intro Målet for 2013 er nået! Investeringer og uddannelsesplaner har båret frugt og forbruget af el, varme og vand er faldet. Til gengæld står vi med et paradoks,

Læs mere

Klimahandlingsplan. Vision. Mål. Indsatsområder. Handlingsplan

Klimahandlingsplan. Vision. Mål. Indsatsområder. Handlingsplan Klimahandlingsplan Vision Assens Kommune vil være en bæredygtig foregangskommune for klimaet gå foran med det gode eksempel og reducere kommunens egen klimapåvirkning inddrage borgere, foreninger og erhvervslivet

Læs mere

Bilag 1 - Notat vedr. solceller i det innovative energispareprojekt

Bilag 1 - Notat vedr. solceller i det innovative energispareprojekt Dato 11. feb. 2014 Rev 28. feb. 2014 Bilag 1 - Notat vedr. solceller i det innovative energispareprojekt Følgende notat beskriver kort den beslutningsproces, der har været i forhold til investering i solceller

Læs mere

ESCO-Erfaringer v/ Flemming Schmidt. 2. november FBBB, VIA University College og Horsens Kommunes Klimaråd

ESCO-Erfaringer v/ Flemming Schmidt. 2. november FBBB, VIA University College og Horsens Kommunes Klimaråd ESCO-Erfaringer v/ Flemming Schmidt 2. november 2011. FBBB, VIA University College og Horsens Kommunes Klimaråd ESCO-Screening Typisk udfordring i kommunerne: Investeringsefterslæb i klimaskærm Tilbagebetalingstid

Læs mere

UDKAST følger ikke designmanual

UDKAST følger ikke designmanual UDKAST følger ikke designmanual Rådhuset Varmetabsbillede af blandt andet Høje-Taastrup Rådhus (billede taget af Fugro A/S) Klimaplan 2009-2013 for Høje-Taastrup Kommune Høje-Taastrup Kommune arbejder

Læs mere

Bilag I - Kravspecifikation

Bilag I - Kravspecifikation Bilag I - Kravspecifikation Udbud af elektricitet Februar 2014 15. november 2013 Side 1 1 Generelle krav til delydelse (a) og (b) Den udbudte rammeaftale omfatter følgende ydelser (samlet benævnt Ydelsen

Læs mere

Greve Kommune. Klima- og Energipolitik for Greve Kommune

Greve Kommune. Klima- og Energipolitik for Greve Kommune Greve Kommune Klima- og Energipolitik for Greve Kommune Klima- og Energipolitik for Greve Kommune er udgivet af: Greve Kommune Center for Teknik & Miljø Vedtaget af Greve Byråd 2009 For henvendelse vedrørende

Læs mere

Grøn styring i Rødovre Kommune

Grøn styring i Rødovre Kommune GRØNT REGNSKAB 2016 Indhold Indhold... 2 Grøn styring i Rødovre Kommune... 3 Grundlag og begreber... 3 Målsætninger og resultater... 4 Arealudviklingen... 4 Varmeforbrug... 6 Elforbrug... 8 Solceller...

Læs mere

IDAmiljø Bæredygtigt byggeri

IDAmiljø Bæredygtigt byggeri IDAmiljø Bæredygtigt byggeri Solrød Kommune Lene Stevnhoved Leder af Ejendomscenter 1 Hovedemner Lidt om Solrød Kommune Med hvilket udgangspunktet taler vi om bæredygtigt byggeri i Solrød Kommune Klimamål

Læs mere

Kravspecifikation. Mobilitetsplaner for kommuner i hovedstadsregionen

Kravspecifikation. Mobilitetsplaner for kommuner i hovedstadsregionen Region Hovedstaden Kontraktbilag 1 Kravspecifikation Mobilitetsplaner for kommuner i hovedstadsregionen Region Hovedstaden udbud af mobilitetsplaner i hovedstadsregionen kravspecifikation version 1 - juli

Læs mere

Notatark. Udkast. Handleplan for Borgmesterpagten

Notatark. Udkast. Handleplan for Borgmesterpagten Notatark Sagsnr. 01.05.12-G00-4-12 Sagsbehandler Niels Rauff Udkast 26.5.2015 Handleplan for Borgmesterpagten Det er Hedensted Kommunes overordnede mål, at blive tilnærmelsesvis CO 2 -neutral. På den baggrund

Læs mere

Status på forandringer i Budget

Status på forandringer i Budget Status på forandringer i Budget 2014-2017. Indholdsfortegnelse 1. Miljø- og Planudvalget... 2 1.1. Vedvarende energi:... 2 1.2. Reduktion af energiforbrug i kommunens bygninger:... 2 1.3. Badestrande:...

Læs mere

Strategisk Energi- og Klimaplan 2020 Høje-Taastrup Kommune

Strategisk Energi- og Klimaplan 2020 Høje-Taastrup Kommune Strategisk Energi- og Klimaplan 2020 Høje-Taastrup Kommune Mod en fossilfri fremtid Hvor er vi, hvor skal vi hen og hvordan når vi målet? Marie-Louise Lemgart, Klimakonsulent Teknik- og Miljøcenter, Høje-Taastrup

Læs mere

InnoBYG efterårskonference 2011

InnoBYG efterårskonference 2011 InnoBYG efterårskonference 2011 Energirenovering med garanteret energibesparelse 9. November 2011 Konceptet Bygningens driftsomkostninger Energi forbrug Teknisk drift Eksempler på hvad man kan gøre Optimere

Læs mere

Klimaplan 2009-2013. Høje-Taastrup Kommune arbejder for at nedbringe -udledningen i hele kommunen. Kort udgave december 2009

Klimaplan 2009-2013. Høje-Taastrup Kommune arbejder for at nedbringe -udledningen i hele kommunen. Kort udgave december 2009 Klimaplan 2009-2013 Høje-Taastrup Kommune arbejder for at nedbringe CO 2 -udledningen i hele kommunen. Kort udgave december 2009 Den samlede klimaplan for Høje-Taastrup Kommune opdateres løbende og findes

Læs mere

Status på forandringer i Budget

Status på forandringer i Budget Status på forandringer i Budget 2014-2017. 1. Miljø- og Planudvalget Politikområde 4: Klima og energi 1.1. Vedvarende energi: Skanderborg Kommune er selvforsynende med vedvarende energi til strøm og opvarmning

Læs mere

Klimakommune. FBBB-temadag, Næstved, 16. juni 2009. Christian Poll Klima- og miljømedarbejder

Klimakommune. FBBB-temadag, Næstved, 16. juni 2009. Christian Poll Klima- og miljømedarbejder Klimakommune og hvad så? FBBB-temadag, Næstved, 16. juni 2009 Christian Poll Klima- og miljømedarbejder Hvordan ser Danmarks Naturfredningsforening klimaindsatsen? Arbejder både med: Forebyggelse: Mindske

Læs mere

Status for klima- og energihandleplan i Faxe Kommune 2010-2013

Status for klima- og energihandleplan i Faxe Kommune 2010-2013 Center for Teknik & Miljø, oktober 2013 Status for klima- og energihandleplan i Faxe Kommune 2010-2013 Byrådet vedtog 23. august 2012 en klima- og energihandleplan for Faxe Kommune 2010-2020. Handleplanen

Læs mere

Grøn styring i Rødovre Kommune

Grøn styring i Rødovre Kommune GRØNT REGNSKAB 2016 Indhold Indhold... 2 Grøn styring i Rødovre Kommune... 3 Grundlag og begreber... 3 Målsætninger og resultater... 4 Arealudviklingen... 4 Varmeforbrug... 6 Elforbrug... 8 Solceller...

Læs mere

Indstilling. Investeringer i energioptimeringer i Børn og Unge. 1. Resume. 2. Beslutningspunkter. Til Aarhus Byråd via Magistraten.

Indstilling. Investeringer i energioptimeringer i Børn og Unge. 1. Resume. 2. Beslutningspunkter. Til Aarhus Byråd via Magistraten. Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Børn og Unge Den 14. januar 2013 Aarhus Kommune Administrationsafdeling Børn og Unge 1. Resume Der er i Børn og Unges budget afsat 58,1 mio. kr. til investeringer

Læs mere

Miljø- og Planudvalget Plan for opfølgning på forandringer i Budget (version )

Miljø- og Planudvalget Plan for opfølgning på forandringer i Budget (version ) Miljø- og Planudvalget Plan for opfølgning på forandringer i Budget 2014-2017 (version 18032014) Politikområde 1: DEMOKRATI Politikområde 2: PERSONALE Politikområde 3: OVERORDNET ØKONOMI Politikområde

Læs mere

Ejendoms- og Arealudvalget

Ejendoms- og Arealudvalget Referat Dato: Onsdag den 28. august 2013 Mødetidspunkt: 16:15 Møde afsluttet: 16:40 Mødelokale: Medlemmer: Atletikklubbens klublokale. Anders Wolf Andresen, Steen Ørskov, Arne Bech, Mikkel Dencker, Ømer

Læs mere

GRØNT REGNSKAB 2015 CO2 OPGØRELSE FOR ROSKILDE KOMMUNE SOM VIRKSOMHED

GRØNT REGNSKAB 2015 CO2 OPGØRELSE FOR ROSKILDE KOMMUNE SOM VIRKSOMHED GRØNT REGNSKAB 2015 CO2 OPGØRELSE FOR ROSKILDE KOMMUNE SOM VIRKSOMHED Maj 2016 Forord Indhold Forord Roskilde Kommune underskrev i sommeren 2008 en aftale med Danmarks Naturfredningsforening om at være

Læs mere

Energirenovering og vedvarende energi. v/ Teknik og Miljøchef Jeppe Søndergaard og afdelingsleder Erik Justesen, Center for Ejendomme 22.11.

Energirenovering og vedvarende energi. v/ Teknik og Miljøchef Jeppe Søndergaard og afdelingsleder Erik Justesen, Center for Ejendomme 22.11. Energirenovering og vedvarende energi v/ Teknik og Miljøchef Jeppe Søndergaard og afdelingsleder Erik Justesen, Center for Ejendomme 22.11.2012 Hvad jeg kommer rundt om i mit indlæg Hvad gør Holbæk Kommune

Læs mere

SOLRØD KOMMUNE TEKNIK OG MILJØ. Klimakommune. Statusrapport for forbrugsåret 2014/2015

SOLRØD KOMMUNE TEKNIK OG MILJØ. Klimakommune. Statusrapport for forbrugsåret 2014/2015 SOLRØD KOMMUNE TEKNIK OG MILJØ Klimakommune Statusrapport for forbrugsåret 214/215 Statusrapport for forbrugsåret 214 Solrød Kommune tilsluttede sig Danmarksnaturfredningsforenings klimakommune aftale

Læs mere

Forsyningsvirksomhederne - plan for ressource- og energispareindsats 2013-2015.

Forsyningsvirksomhederne - plan for ressource- og energispareindsats 2013-2015. Punkt 10. Forsyningsvirksomhederne - plan for ressource- og energispareindsats 2013-2015. 2012-38084. Forsyningsvirksomhederne indstiller, at Forsyningsudvalget godkender, at den indsats, der er beskrevet

Læs mere

Pendlere vælger frivilligt bilen fra, med mobility management

Pendlere vælger frivilligt bilen fra, med mobility management Pendlere vælger frivilligt bilen fra, med mobility management Store arbejdspladser kan i høj grad bidrage til at opnå en fossilfri transportsektor og reducere trængslen på vejene i og omkring de større

Læs mere

Miljø- og Planudvalget Plan for opfølgning på forandringer i Budget (version )

Miljø- og Planudvalget Plan for opfølgning på forandringer i Budget (version ) Miljø- og Planudvalget Plan for opfølgning på forandringer i Budget 2014-2017 (version 24042014) Politikområde 1: DEMOKRATI Politikområde 2: PERSONALE Politikområde 3: OVERORDNET ØKONOMI Politikområde

Læs mere

Teknik- og Miljøudvalget

Teknik- og Miljøudvalget Teknik- og Miljøudvalget Ekstraordinær referat Torsdag den 20. september 2007 kl. 16:30 i mødelokalet på 4. sal Medlemmer: Henrik Gliese Pedersen (B) Brian Hemmingsen (A) Preben Husted (A) Lars Kilhof

Læs mere

Grøn styring i Rødovre Kommune

Grøn styring i Rødovre Kommune GRØNT REGNSKAB 2017 Indhold Indhold... 2 Grøn styring i Rødovre Kommune... 3 Grundlag og begreber... 3 Målsætninger og resultater... 4 Arealudviklingen... 4 Varmeforbrug... 6 Elforbrug... 8 Solceller...

Læs mere

Udbredelse af erfaringerne fra aftaleordningen om energieffektivisering i erhvervslivet.

Udbredelse af erfaringerne fra aftaleordningen om energieffektivisering i erhvervslivet. NOTAT 25. september 2008 J.nr. 033003/33009-0726 Ref. el Energieffektivitet og internationalt samarbejde Side 1/5 Udbredelse af erfaringerne fra aftaleordningen om energieffektivisering i erhvervslivet.

Læs mere

Indstilling. Energibesparende investeringer i administrationsbygninger. Til Århus Byråd via Magistraten. Den 27. oktober 2006.

Indstilling. Energibesparende investeringer i administrationsbygninger. Til Århus Byråd via Magistraten. Den 27. oktober 2006. Indstilling Til Århus Byråd via Magistraten Den 27. oktober 2006 Energibesparende investeringer i administrationsbygninger Århus Kommune Ejendomsforvaltningen Teknik og Miljø 1. Resume Den vedtagne huslejemodel

Læs mere

Klimaarbejdet i Helsingør. 25. August 2011 Karen Marie Pagh Nielsen

Klimaarbejdet i Helsingør. 25. August 2011 Karen Marie Pagh Nielsen Klimaarbejdet i Helsingør 25. August 2011 Karen Marie Pagh Nielsen Agenda Klimaarbejdet i Helsingør: Organisation Klimaplan Tiltag og resultater kommunen som virksomhed Borgerne / Agenda 21 Virksomheder

Læs mere

Borgmesterpagten. Handleplan for 20 % reduktion af CO 2 udledningen inden 2020. Tjørnevej 6 7171 Uldum T: 79755000

Borgmesterpagten. Handleplan for 20 % reduktion af CO 2 udledningen inden 2020. Tjørnevej 6 7171 Uldum T: 79755000 Borgmesterpagten Handleplan for 20 % reduktion af CO 2 udledningen inden 2020 Tjørnevej 6 7171 Uldum T: 79755000 1 Forside: Døvehøjskolen Castberggaard har udskiftet oliefyret med solceller og varmepumper;

Læs mere

Klimaindsatsen i Roskilde Kommune

Klimaindsatsen i Roskilde Kommune By, Kultur og Miljø Sekretariatet Sagsnr. 258452 Brevid. 2623919 Ref. JEMAD/ANNEBJ Dir. tlf. 46 31 36 19 jespermadvig@roskilde.dk Klimaindsatsen i Roskilde Kommune 9. august 2017 Indledning Roskilde Kommunes

Læs mere

SOLRØD KOMMUNE TEKNIK OG MILJØ. Klimakommune. Statusrapport for forbrugsåret 2017/2018

SOLRØD KOMMUNE TEKNIK OG MILJØ. Klimakommune. Statusrapport for forbrugsåret 2017/2018 SOLRØD KOMMUNE TEKNIK OG MILJØ Klimakommune Statusrapport for forbrugsåret 2017/2018 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse... 2 Status for forbrugsåret 2017... 3 Forudsætninger... 4 Opgørelse... 5 Elforbrug...

Læs mere

Forslag til Gentofte Kommunes. Klimaplan

Forslag til Gentofte Kommunes. Klimaplan Forslag til Gentofte Kommunes Klimaplan 2010-2020 Titel: Forslag til Gentofte Kommunes Klimaplan 2010-2020 Udarbejdelse: Gentofte Kommune, 2010 Layout: Operate A/S Tryk: Bording A/S Oplag: 250 Denne tryksag

Læs mere

CO 2. -opgørelse for for Morsø Kommune som virksomhed.

CO 2. -opgørelse for for Morsø Kommune som virksomhed. -opgørelse for 2008-2009 for Morsø Kommune som virksomhed. Opgørelse af udledning for Morsø Kommune som virksomhed Formålet med Klimakommuneaftalen med Danmarks Naturfredningsforening er at sætte et konkret

Læs mere

Dagsorden til møde i Teknik- og Miljøudvalget

Dagsorden til møde i Teknik- og Miljøudvalget Gentofte Kommune Dagsorden til møde i Teknik- og Miljøudvalget Dagsorden åben Mødedato 25. februar 2014 Mødetidspunkt 17.00 Mødelokale Formidlingscentret, Genbrugsstationen, Ørnegårdsvej Side 1 af 9 Indholdsfortegnelse

Læs mere

Indholdsfortegnelsen Grønt Regnskab for Slagelse Kommune 3 Indledning 3 Resultater 3 Hvad skal der ske i 2013 4

Indholdsfortegnelsen Grønt Regnskab for Slagelse Kommune 3 Indledning 3 Resultater 3 Hvad skal der ske i 2013 4 1 Indholdsfortegnelsen Grønt Regnskab for Slagelse Kommune 3 Indledning 3 Resultater 3 Hvad skal der ske i 2013 4 Hvad fortæller tallene 4 Forbruget måles 6 Elforbrug 6 Varmeforbrug 8 Vandforbrug 10 Brændstofforbrug

Læs mere

Energihandlingsplan for Nordsøenheden

Energihandlingsplan for Nordsøenheden for Nordsøenheden 2009 Tekniske besparelsestiltag Dette er handlingsplanen for Nordsøenheden. Handlingsplanen er udarbejdet af energirådgiver Per Ruby, Stine Skaarup Madsen, Søren Vontillius og Malene

Læs mere

Klimaplan. Gentofte Kommunes

Klimaplan. Gentofte Kommunes Klimaplan Gentofte Kommunes 2010-2020 Titel: Gentofte Kommunes Klimaplan 2010-2020 Udarbejdelse: Gentofte Kommune, 2010 Layout: Operate A/S Tryk: Bording A/S Oplag: 100 GENTOFTE KOMMUNES KLIMAPLAN 2010-2020

Læs mere

Det er valgt kun at fokusere på forbrugende fra 2015 og 2016 samt reference året, da det er de mest komplette datasæt.

Det er valgt kun at fokusere på forbrugende fra 2015 og 2016 samt reference året, da det er de mest komplette datasæt. Sammenfatning udledningen i de kommunale bygninger og gadelysanlæg er faldet markant igennem de seneste år, hvor der har været fokus på at skabe en grønnere kommune. Nedenstående tabel viser, hvor meget

Læs mere

Energi optimering. Hospitalsenhed Midt

Energi optimering. Hospitalsenhed Midt Energi optimering Ved Teknisk chef Stig Tofteberg Baggrunden for ESCO Lokal Agenda 21 Handlingsplan 2009-2010 Hvad er ESCO (Energy Service Company) ESCO leverandør: større virksomhed med stærke kompetencer

Læs mere

GRØNT REGNSKAB CO 2 OPGØRELSE FOR ROSKILDE KOMMUNE SOM VIRKSOMHED

GRØNT REGNSKAB CO 2 OPGØRELSE FOR ROSKILDE KOMMUNE SOM VIRKSOMHED 2018 GRØNT REGNSKAB OPGØRELSE FOR ROSKILDE KOMMUNE SOM VIRKSOMHED 2 Roskilde Kommune, Grønt Regnskab 2018 Forord Roskilde Kommune underskrev i sommeren 2008 en aftale med Danmarks Naturfredningsforening

Læs mere

Bilagsrapporter Grønt Regnskab Kommunale ejendomme

Bilagsrapporter Grønt Regnskab Kommunale ejendomme Bilagsrapporter Grønt Regnskab 2011 - Kommunale ejendomme Indledning...3 Samlet opgørelse...4 Daginstitutioner:...4 El...5 Vand...7 Varme...9 Administrationsbygninger:...11 El...11 Vand...11 Varme...12

Læs mere

Virkemiddelkataloget beskriver en række tiltag og deres CO2 reduktions effekt.

Virkemiddelkataloget beskriver en række tiltag og deres CO2 reduktions effekt. 1 of 6 Bilag 4: Udvalg af virkemidler til opfyldelse målsætninger i Borgmesteraftalen Borgmesteraftalen omfatter kommunen som geografisk enhed og ved indgåelse af aftalen forpligtede kommunen sig til en

Læs mere

Energirenovering ESCO Region Midtjylland

Energirenovering ESCO Region Midtjylland Energirenovering ESCO Region Midtjylland Teknisk chef Stig Tofteberg Teknisk chef Svend Christiansen. Hvad er ESCO (Energy Service Company) ESCO leverandør: større virksomhed med stærke kompetencer inden

Læs mere

CO2-OPGØRELSE 2012 OG HANDLINGSPLAN 2013

CO2-OPGØRELSE 2012 OG HANDLINGSPLAN 2013 CO2-OPGØRELSE 2012 OG HANDLINGSPLAN 2013 RØDOVRE KOMMUNE -opgørelse 2012 -opgørelsen omfatter el- og varmeforbrug i kommunens bygninger samt kørsel i kommunens bilpark. De kommunale bygninger er inddelt

Læs mere

Det politiske arbejde med strategiske energiprojekter. Niels Hörup Borgmester i Solrød Kommune

Det politiske arbejde med strategiske energiprojekter. Niels Hörup Borgmester i Solrød Kommune SOLRØD Comwell KOMMUNE Køge Strand Borgmester / den 25. Niels november Hörup 2014 Det politiske arbejde med strategiske energiprojekter Niels Hörup Borgmester i Solrød Kommune 1 SOLRØD Comwell KOMMUNE

Læs mere

Klimakommune-regnskab for Ringsted Kommune. CO 2 -opgørelse 2012 og handlingsplan 2013

Klimakommune-regnskab for Ringsted Kommune. CO 2 -opgørelse 2012 og handlingsplan 2013 Klimakommune-regnskab for Ringsted Kommune CO 2 -opgørelse 2012 og handlingsplan 2013 Indholdsfortegnelse Indledning... 2 Status på projekter 2012... 2 Energirenovering af de kommunale bygninger... 2 Energibesparelser

Læs mere

ELENA-ordningen i korte træk ELENA er en forkortelse for European Local Energy Assistance. Den europæiske Investeringsbank administrerer ELENA.

ELENA-ordningen i korte træk ELENA er en forkortelse for European Local Energy Assistance. Den europæiske Investeringsbank administrerer ELENA. Dato: 9. maj 2011 Bilag til Fælles regional-kommunal ansøgning om ELENAstøtte til at forberede investeringer i energibesparelser Forkortet dansk version af ELENA-ansøgningen ELENA-ordningen i korte træk

Læs mere

KL-KONFERENCE TEKNIK OG MILJØ Politisk Forum 14. 15. april 2011. Lyngby-Taarbæk Kommune. ENERGIBESPARELSER i kommunale bygninger

KL-KONFERENCE TEKNIK OG MILJØ Politisk Forum 14. 15. april 2011. Lyngby-Taarbæk Kommune. ENERGIBESPARELSER i kommunale bygninger KL-KONFERENCE TEKNIK OG MILJØ Politisk Forum 14. 15. april 2011 Lyngby-Taarbæk Kommune ENERGIBESPARELSER i kommunale bygninger Fakta om Lyngby-Taarbæk Kommune Antal indbyggere: 51.533 Areal 3.855 Ha Opvarmet

Læs mere

Grønt Regnskab Ressourceforbrug i Greve Kommunes ejendomme

Grønt Regnskab Ressourceforbrug i Greve Kommunes ejendomme Grønt Regnskab 213 Ressourceforbrug i Greve Kommunes ejendomme Indhold Indledning... 3 Greve Kommune er Klimakommune... 3 Udviklingen i energiforbruget samlet set... 3 Datagrundlag... 3 Elforbrug... 4

Læs mere

Energiledelse fra vision til virkelighed.

Energiledelse fra vision til virkelighed. Energiledelse fra vision til virkelighed. Hvordan konkretiseres ambitiøse mål i den kommunale hverdag? Dansk Byplanlaboratorium CO 2 -neutrale bydele 4. marts 2009 Energikoordinatoren Forberedelse til

Læs mere

Hub North. Den 30. November 2010

Hub North. Den 30. November 2010 Hub North Den 30. November 2010 AAU s Fundraising og Projektledelseskontor Jane Tymm-Andersen Jet@adm.aau.dk Fundraising & Projektledelseskontor Giver assistance i forbindelse med udarbejdelse af projektansøgninger,

Læs mere

CO 2 -regnskab 2014 For virksomheden Odder Kommune

CO 2 -regnskab 2014 For virksomheden Odder Kommune CO 2 -regnskab 2014 For virksomheden Odder Kommune Rådhusgade 3, 8300 Odder - tlf. 87803333 Sagid: 2014-12101 Dokid: 2015-69262 www.odder.dk Ver.: 1.0 Udgivet juni 2015 Udarbejdet af: Byrådsservice 1 Indholdsfortegnelse

Læs mere