Udvikl hver situation til fire øvelser ( formel, funktionel, anvendt spil, anvendt spil i højt tempo )

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Udvikl hver situation til fire øvelser ( formel, funktionel, anvendt spil, anvendt spil i højt tempo )"

Transkript

1 BØRNEAKADEMIET Øvelsesgeneratoren: Hvad vil du opnå med øvelsen? Hvad er målet? Opstil situationer i spillet, hvor færdigheden bruges Udvikl hver situation til fire øvelser ( formel, funktionel, anvendt spil, anvendt spil i højt tempo ) Hver af de fire øvelser laves i tre sværhedsgrader (let, middel, svær) Opstil et øvelsesmål for spillerne Evaluér øvelsen/målet Figur 1.1: Øvelsesgenerator til konstruktion af fodboldøvelser. Øvelsesgenerator På trænerkurser er mange ofte interesseret i at få nye øvelser til træningen. Behovet synes umætteligt! Hvorfor det? Er det fordi, vi trænere har en tendens til at bruge de samme øvelser og oplever, at vi gror fast i øvelserne, eller er det blot, fordi vi ikke selv oplever træningen som spændende? Er det fordi man blot har brug for at blive inspireret eller se og opleve tingene på en ny måde? Eller forklaringerne kan være mange og er i denne sammenhæng ikke så vigtige det vigtige er her at præsentere en måde, hvorpå du selv kan udvikle nye øvelser. Til det har vi udviklet en øvelsesgenerator. Den er en slags opskrift på, hvordan du kan udvikle en øvelse og dernæst tilpasse den målgruppen og miljøet. I øvelsesgeneratoren skal nogle step gennemgås undervejs det behøver du ikke gøre skriftligt, det kan du blot gøre over for dig selv. Der er mange veje ind i øvelsesgeneratoren, hvilket kan illustreres ved følgende eksempler.

2 BØRNEAKADEMIET 1. Dine spillere er 8-9 år, og efter at du har læst i DBUs bog om aldersrelateret træning, ved du hvilke færdigheder, spillerne skal udvikle og i hvilken rækkefølge. Du vælger nu den færdighed, der står næst i rækken. 2. Du oplever i træningen, at flere spillere ikke prøver at, eller ikke kan, lave finter. 3. Du er netop startet som træner for et hold og der er en del færdigheder, spillerne skal lære som den første færdighed vælger du vristspark. Omstående er blot nogle få eksempler på, at observation under træning/kamp kan give anledning til at begynde at tænke på at konstruere øvelser. Oftere er det dog eksempel 4, der giver anledning til overvejelser, nemlig en idé om at der for enhver fodboldspiller er færdigheder, der skal læres. Når du har besluttet, hvilken færdighed spillerne skal blive bedre til, finder du øvelsesgeneratoren frem. Der er seks trin i øvelsesgeneratoren, og for at illustrere princippet er der efter skemaet indsat eksempler, så du kan se hvordan øvelsesgeneratoren kan fungere i praksis. Hvad vil du opnå med øvelsen? Og hvad er målet? I denne del af fasen, som hænger godt sammen med de ovenfor beskrevne observationer, skal du finde ud af, hvad formålet med øvelsen er der kan sagtens være flere. Fx kan formålet både være, at spillerne skal lære at sparke indersidespark, have det sjovt og lære hinandens navne at kende. Det er en god ide også at kunne besvare spørgsmålet: Hvorfor skal de lave øvelsen? det lyder banalt, men mange øvelser bliver ofte lavet»fordi det gjorde vi, da jeg selv spillede«eller»det er en øvelse, min egen træner laver, når jeg spiller«. De argumenter er ikke gode nok. Formålet kommer altså før øvelsen det er ikke omvendt, at man ser en øvelse man synes ser sjov ud, og så reproducerer den uden at vide, hvad øvelsen egentlig er designet til. Eksempel: Hvad ønsker du at opnå med øvelsen? Jeg ønsker, at spillerne bliver fortrolige med at heade til bolden efter et afsæt. Hvorfor? I moderne fodbold er hovedstød en vigtig faktor såvel offensivt som defensivt, og det er vigtigt også at kunne heade efter et afsæt. Opstil situationer i spillet, hvor færdigheden bruges I denne fase identificerer du situationer (gerne flere) i fodbold, hvor netop den ønskede færdighed benyttes, dvs. prøv at huske situationer. I nogle af ovenstående eksempler på indgange til øvelsesgeneratoren er situationerne oplagte, men der kan være mange andre situationer, hvor færdigheden forekommer. Når du har opstillet nogle situationer, kan du vælge den, der bedst passer til dit formål. Eksempel: Heade i luften

3 BØRNEAKADEMIET Situationer, hvor hovedstød i luften forekommer er 4. Defensive hovedstød på indlæg fra kanten 5. Offensive hovedstød (afslutninger eller afleveringer) i forbindelse med indlæg fra fløjen. 6. Hovedstød i.f.m. udspark. 7. Hovedstød i.f.m. indkast (afslutninger eller afleveringer) 8. Etc. Nu vælger du den situation, der passer bedst til målgruppen og formålet. Udvikl hver situation til 3 øvelsestyper (formel, funktionel og anvendt spil) Enhver situation, du har forestillet dig, kan i princippet deles op i mange forskellige øvelser. I denne er fire typer angivet, nemlig en formel øvelse, en funktionel øvelse, en øvelse med anvendt spil og en øvelse med anvendt spil i højt tempo. ØVELSESTYPE ØVELSESOPLÆG EKSEMPEL DIFFERENTIERING FORMEL ØVELSE Ved en formel øvelse forstås, at træningen af færdigheden udelukkende handler om træning af bevægelsen Fx træning af bevægelsen til et hovedstød. Øvelsen kan laves hvor som helst der er et område, hvor man kan spille fodbold. Man kan fx bruge en mur at heade op ad. Som træner fokuserer du udelukkende på bevægelsen og giver feedback på netop den. Du er i princippet ligeglad med det omgivende miljø og resultatet af bevægelsen. Styrke: Meget fokuseret på bevægelsesmønsteret, mulighed for mange gentagelser. Heade efter afsæt Makkerøvelse med en bold. Spiller 1 kaster bolden til spiller 2 fem gange. Spiller 2 springer op og header bolden tilbage. Afhængig af alder bruges evt. lettere bolde, så spillerne ikke oplever, at det gør ondt at heade. Øvelsen laves nu i tre sværhedsgrader (let, middel, svær). Det giver nemlig mulighed for at lave undervisningsdifferentiering, dvs. at tilpasse øvelsen til den enkelte spillers niveau Let: Hovedstød uden afsæt. Middelsvær: Lave afsæt og heade tilbage til makkeren. Svær: Spillerne skal lave retningsbestemte hovedstød, fx skal spilleren ramme makker, der i mellemtiden har flyttet sig 3-4 meter til den ene side. Svaghed: Meget lille overførsel til spillet. Bliver hurtigt kedeligt.

4 BØRNEAKADEMIET ØVELSESTYPE ØVELSESOPLÆG EKSEMPEL DIFFERENTIERING FUNKTIONEL ØVELSE Ved en funktionel øvelse sættes øvelsen ind i en kampsituation Det er dog vigtigt at forstå, at der ikke er tale om en spilsituation, men altså en øvelsessituation. Hovedstødet kan øves på en rigtig bane og i en situation, hvor det er normalt at færdigheden finder sted på banen. Fx kan man træne afslutninger på mål, have en medspiller, man skal spille bolden til, eller en modspiller, man skal finte sig forbi. Husk dog, at der ikke er tale om en spilsituation, men en øvelsessituation. Heade i luften Makkerøvelse (evt. tremandsøvelse) med en eller flere bolde, hvis det er muligt. Spiller 1 kaster/sparker bolden til spiller 2, der springer op og header bolden i mål eller afleverer videre til en tredje spiller. Der skiftes fx efter 5 gentagelser. Let: Hovedstød uden afsæt. Middelsvær: Lave afsæt og heade tilbage til makkeren. Svær: Spillerne skal lave retningsbestemte hovedstød, fx skal spilleren ramme makker, der i mellemtiden har flyttet sig 3-4 meter til den ene side. Styrke: Relativt mange gentagelser i det rigtige miljø, i en spillignende situation og med god mulighed for at fokusere på bevægelsesmønsteret. Svaghed: Relativt beskeden overførsel til spillet, lidt mere spildtid. ØVELSESTYPE ØVELSESOPLÆG EKSEMPEL DIFFERENTIERING ØVELSE MED ANVENDT SPIL Ved en øvelse med anvendt spil forstås en øvelse, hvor færdigheden bringes ind i en form for spil. Hovedstødet skal bringes ind i en form for spil. Det kan være i spil 4v4, hvor spillerne skal anvende færdigheden, når de spiller. Reelt betyder det, at en stor del af træningstiden også bliver brugt på andre ting, fordi der vil være mange tidspunkter, hvor det, man ønsker at have fokus på, ikke er det, man reelt bruger tiden på. Hvis du fx ønsker at have fokus på hovedstød, så vil der i et Heade i luften Firemandsøvelse 4v4: Spillet indledes med et indkast fra træneren. Der skal heades på bolden efter afsæt enten offensivt eller defensivt. Derpå spilles bolden færdig (til afslutning eller erobring) dog maksimalt 15 sekunder. Derpå indledes med et nyt indkast denne gang til det andet hold. Let: Samme øvelse, men nu må der heades uden forudgående afsæt og modstanderne må først dække op efter første hovedstød. Middelsvær: Som ovenstående, men i begyndelsen må man kaste bolden ind fra mållinien for at gøre det nemmere at angribe. Svær: Øvelsen starter med et indlæg sparket ind og spillerne kæmper om bolden. Man kan evt. også spille med en regel om, at scoring skal være på hovedstød eller efter assist på hovedstød.

5 BØRNEAKADEMIET spil ikke være så mange situationer, hvor det forekommer, men det er du nødt til at acceptere, for at spilleren kan udvikle færdigheden i spil. Du er nødt til at indrette spillet sådan, at mange situationer opstår. Ovenstående er blot eksempler, der kan varieres i det uendelige. Styrke: Relativt god overførsel til spillet under kontrollerede forhold. Svaghed: Relativt få gentagelser. Det kan være svært at fokusere på selve færdigheden. Ovenstående er blot eksempler, der kan varieres i det uendelige.

6 BØRNEAKADEMI BETINGELSER : Hvad er tilladt og forbudt? Tidsbegrænsninger Drible-, afleverings- og scoringsbetingelser Forsvarsbetingelser BOLD : Størrrelse Vægt Form Egenskab Antal AKTIVITET: A: Tekniske elementer B: Taktiske elementer C: Fysiske elementer D: Mentale elementer BANE : Rum Størrelse Form Underlag SPILLERE : Antal hold Antal spillere pr hold Med- og modspil Over- eller undertalssituation MÅL : Form Placering Antal SPILHJUL Figur 1.2: Spilhjulet en hjælp til at justere øvelser og spil i den retning du ønsker. Aktivitetsbolden Spilhjulet en hjælp til at justere øvelser og spil i den ønskede retning du ønsker. Hver af de tre øvelser laves i tre sværhedsgrader (let, middel, svær) Som udgangspunkt kan man bruge det såkaldte spilhjul (se ovenstående figur). Centralt i hjulet ligger selve aktiviteten og heri beslutningen om, hvad du ønsker at opnå med aktiviteten. Hvilket emne har du fat i? Ønsker du at arbejde med det tekniske, det taktiske, det fysiske eller det mentale? Rundt om aktiviteten ligger de parametre, som har indflydelse på, hvordan aktiviteten udvikler sig. Banen Mål(ene) Spillere Bolden(e) Betingelserne. Hver gang du ændrer på en af parametrene, ændrer aktiviteten karakter i større eller mindre grad. Du har altså mange muligheder for at justere aktiviteten i den retning, som du ønsker. Nogle af de væsentlige faktorer for sværhedsgraden i forbindelse med teknisk træning er elementer som rum og tid. Rum kan i figuren findes under Bane, mens tid findes under Betingelser, hvor man fx kan sætte tidsbegrænsninger på.

7 BØRNEAKADEMI Ved at bruge spilhjulet i forbindelse med øvelsesgeneratoren vil du oparbejde en bedre forståelse for, hvorfor øvelser og spil udvikler sig som de gør, og langsomt bliver du bedre til hele tiden at justere øvelser, så de medvirker til at udvikle udøverne. og Opstil et øvelsesmål for spillerne; evaluér øvelsen/målet Det er ofte meget gavnligt at skifte mellem at øve og at evaluere/teste det er specielt gavnligt for motivationen. Som eksempel kan vi tage øvelsen med hovedstød sammen med makker. Hvis ikke der er andre krav til spilleren end at lave aktiviteten, så øver du og det kan være fint lige i begyndelsen. Men hvis du ikke efterhånden ændrer på øvelsen, eller stiller et mål op for spilleren, så opleves øvelsen ret hurtigt kedelig. Du kan derfor bede spilleren om at ramme bolden korrekt i panden, mens han befinder sig i luften eller bede spilleren lave en målsætning for sig selv, dvs. stille spørgsmålet:»hvor mange gange i træk kan du ramme bolden med panden mens den er i luften?«så lærer spilleren også sit eget niveau at kende og kan se, at han bliver bedre som tiden går. Efter at spilleren så har forsøgt, skal man som træner følge op, dvs. evaluere på om målene er nået, så spilleren føler sig set og selv bliver klar over vigtigheden af at forholde sig til sit eget niveau. Denne evaluering er også en forløber for at arbejde med mere langsigtet målsætning. Dette var et eksempel på, hvordan du meget hurtigt kan udvikle et stort antal øvelser. Faktisk er der mange andre typer af øvelser. Fx kan du udvikle isolerede øvelser til at være en konkurrence (kompetitive øvelser), ved at lade to spillere spille mur mod hinanden udelukkende med indersidespark. Ligeledes kan du lave isolerede funktionelle øvelser eller funktionelle kompetitive øvelser. Som en hjælp til trænere med begrænset erfaring, har vi dog valgt at supplere dette materiale med et større udvalg af øvelser på DBUs hjemmeside, Øvelserne er lavet efter følgende skabelon, som er skåret over samme læst som øvelsesgeneratoren. 1. Navn på øvelsen. 2. Primært formål (og evt. et sekundært formål.) Hvad er øvelsen god til at træne? 3. Hvorfor er øvelsen vigtig? 4. Hvilken type øvelse er der tale om (formel, funktionel, anvendt spil, anvendt spil i højt tempo)? 5. Øvelsesbeskrivelse (med figur). 6. Hvilke justeringsmuligheder er der for at gøre øvelsen lettere eller sværere? 7. Hvilke mål kan stilles op for spillerne/ holdet? 8. Hvordan skal de evalueres?

8 BØRNEAKADEMI Vis-forklar-vis I alle træningsforløbene skal der arbejdes med Vis forklar vis princippet. Dette indebærer, at træneren først viser øvelsen selv (evt. med et par spillere som hjælpere) UDEN at begynde at tale omkring øvelsen. Dernæst gennemgår træneren kort øvelsen mundtligt for til sidst at vise øvelsen igen. Så sættes øvelsen i gang og man kan derefter rette de spillere, som ikke lige har forstået meningen og huske at rose de spillere, der gør det godt. Det vigtige er at huske, at 1 billede siger mere end 1000 ord! Instruktionsmomenter Du er fodboldlærer. Derfor er det ved hver øvelse vigtigt, at du har overvejet 1-3 instruktionsmomenter ved hver øvelse, som er det primære fokus med øvelsen og holder fast på disse instruktionsmomenter gennem hele øvelsen. Et eksempel på instruktionsmomenter. Vi vil træne 1. berøring: Se på bolden Op på tæer og i balance Berøring på 1, så bolden ligger lige tilpas, således at der kun er et skrift til den næste berøring Det er vigtigt kun at have max. 3 planlagte instruktionsmomenter pr. øvelse, gerne færre. Funktionalitetstrappen Ved hver øvelse er det trænerens opgave at tilpasse øvelsen, så den rammer de planlagte instruktionsmomenter. Dette kunne man passende kalde at gå op og ned af funktionalitetstrappen. Med andre ord bør en øvelse tilpasses løbende, så man rammer de instruktionsmomenter, som man har opstillet, efter de 3 sværhedsgrader: let middel svær ved hjælp af Aktivitetsbolden / Spilhjulet. Differentiere øvelsen Det er vigtigt, at vi kan differentiere øvelserne, for der kan være niveauforskel i spillernes kunnen. Det er vigtigt at man forstår, at alle spillerne ikke befinder sig på samme udviklingsmæssige niveau, da unge på samme alder kan have forskellig modenhedsmæssig udvikling. Således bør grupperne ikke være fastlåste og efter U9 anbefaler DBU at vi arbejder efter A-B-C modellen. Måske er det endda nødvendigt, at man fra træningsdag til træningsdag ændre lidt i grupperne alt efter de planlagte stationsøvelser.

9 BØRNEAKADEMI De 10 trænerbud Vi kan kun udvikle, når vi er positive Derfor er det vigtigt, at man som træner snakker med de unge og prøver at sætte sig ind i deres generelle situation.

10 BØRNEAKADEMI Følgende stikord kan være gode at huske på: Personligt engagement fra træneren på en positiv måde. Ros under træning og kamp. Støtte til alle uanset fodboldniveau. Ærlig interesse for børnene lyt. Faste rammer. Overholdelse af aftaler. Opmuntre. Foregå med et godt eksempel. Brug et pænt sprog ikke bande. Retfærdighed. Hjælpsomhed. Gensidig respekt for individdet.

Aldersrelateret træning forsvarlig og målrettet træning af børn og unge

Aldersrelateret træning forsvarlig og målrettet træning af børn og unge Dansk Boldspil-Union Team Danmark Børn skal overraskes! Skab et godt fodboldmiljø Børn ser muligheder Fodbold skal være sjovt Lige hold leger bedst Fokus på udvikling Bind 1: 5-14 årige Aldersrelateret

Læs mere

Bliv klædt på til træning. Tips fra kollegaer til nye trænere for Vestias yngste børn.

Bliv klædt på til træning. Tips fra kollegaer til nye trænere for Vestias yngste børn. Bliv klædt på til træning Tips fra kollegaer til nye trænere for Vestias yngste børn. Side 2 Bliv klædt på til træning Ny træner......det kan være en stor mundfuld Er du helt ny træner? Er du evt. presset

Læs mere

Politik for ungdomsfodbold i BS 72, Den Gule Tråd.

Politik for ungdomsfodbold i BS 72, Den Gule Tråd. Politik for ungdomsfodbold i BS 72, Den Gule Tråd. At være træner/leder eller spiller i BS 72's ungdomsafdeling, er ikke bare som at være frivillig eller medlem et hvilket som helst andet sted. I BS 72

Læs mere

Positiv Ridning Systemet Arbejder min hest korrekt? Af Henrik Johansen

Positiv Ridning Systemet Arbejder min hest korrekt? Af Henrik Johansen Positiv Ridning Systemet Arbejder min hest korrekt? Af Henrik Johansen Denne test af, hvordan din hest arbejder, tager ca. tre minutter og bør indgå i opvarmningen hver dag. Du må vide, nøjagtig hvad der

Læs mere

Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende

Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende I Hej Sundhedsvæsen har vi arbejdet på at understøtte, at de pårørende inddrages i større omfang, når et familiemedlem eller en nær ven indlægges på sygehus.

Læs mere

Holdninger & handlinger

Holdninger & handlinger DBUs holdningshæfte Holdninger & handlinger den nye måde at tænke og spille børne- og ungdomsfodbold fra leg til landshold Udgiver Dansk Boldspil-Union Layout/dtp DBU Grafisk Bettina Emcken Lise Fabricius

Læs mere

Hjælp dit barn med at lære

Hjælp dit barn med at lære Lidt om dit barns sprog når det er 6 måneder Dit barn viser hvad det føler og gerne vil ved at bruge lyde, ansigtsudtryk og bevægelser. Nogle børn begynder at sige lyde, der ligner ord, som da og ma Dit

Læs mere

Hvordan skaber vi som ledere engagement? Hvordan anerkender vi, at medarbejderne tager imod forandringen i forskellige hastigheder?

Hvordan skaber vi som ledere engagement? Hvordan anerkender vi, at medarbejderne tager imod forandringen i forskellige hastigheder? 1 Hvilken forandring skal vi gennemføre? 1 Hvordan skaber vi som ledere engagement? 1 Hvordan får vi sat læringen i system? 2 3 Hvilke vilkår er der for forandringen? Hvordan gør vi? 2 3 Hvordan anerkender

Læs mere

Hvordan gør de professionelle?

Hvordan gør de professionelle? Hvordan gør de professionelle? ( Oversat af Ivan Larsen, Samsø Dart Club, Marts 2010 fra How the Pros do it af: Ken Berman 1999 ) Der er to aspekter i det at blive en god dartspiller, det er præcision

Læs mere

Lise Dalsgaard, Bodil Jensen, Ingeborg H. Kristensen, Birgitte Thastrup, Berit Ziebell

Lise Dalsgaard, Bodil Jensen, Ingeborg H. Kristensen, Birgitte Thastrup, Berit Ziebell Lise Dalsgaard, Bodil Jensen, Ingeborg H. Kristensen, Birgitte Thastrup, Berit Ziebell RINGKJØBING AMT ROSKILDE AMT KØBENHAVNS KOMMUNE Forord Københavns Kommune, Ringkjøbing Amt og Roskilde Amt har videreudviklet

Læs mere

VELKOMMEN SOM BØRNETRÆNER RIBE BOLDKLUB

VELKOMMEN SOM BØRNETRÆNER RIBE BOLDKLUB VELKOMMEN SOM BØRNETRÆNER I RIBE BOLDKLUB 1 Velkommen som børnetræner i Ribe Boldklub Tak fordi du vil være med til at sikre, at børn i Ribe Boldklub får nogle gode fodboldoplevelser. I Ribe Boldklub tror

Læs mere

Tid til refleksion. - at opdage dét du tror, du ikke ved...

Tid til refleksion. - at opdage dét du tror, du ikke ved... Tid til refleksion - at opdage dét du tror, du ikke ved... Refleksion er en aktiv vedvarende og omhyggelig granskning af den eksisterende viden, og af forholdet mellem det vi tænker og det der sker i virkeligheden

Læs mere

LEG MED VISION BEVÆGELSESKULTUR I DAGINSTITUTIONEN

LEG MED VISION BEVÆGELSESKULTUR I DAGINSTITUTIONEN LEG MED VISION BEVÆGELSESKULTUR I DAGINSTITUTIONEN katrine bertelsen og METTE MUNK Tekst: Katrine Bertelsen, 7266 5243, kbe@ucsyd.dk og Mette Munk, 7266 5247, mmj@ucsyd.dk Billeder: Steen Olsson Layout

Læs mere

TRIVSEL PÅ KONTORET FÅ INDBLIK I VIGTIGE FAKTORER FOR TRIVSLEN

TRIVSEL PÅ KONTORET FÅ INDBLIK I VIGTIGE FAKTORER FOR TRIVSLEN VEJLEDNING FRA BAR KONTOR OM TRIVSEL PÅ KONTORER TRIVSEL PÅ KONTORET FÅ INDBLIK I VIGTIGE FAKTORER FOR TRIVSLEN INDHOLD 4 FORORD 8 HVAD ER TRIVSEL OG PSYKISK ARBEJDSMILJØ? 11 HVAD KAN I HVER ISÆR BIDRAGE

Læs mere

COACHING Det handler om at stille de rigtige spørgsmål

COACHING Det handler om at stille de rigtige spørgsmål Sofia Manning (2007) COACHING Det handler om at stille de rigtige spørgsmål den 09-03-2012 kl. 9:57 Søren Moldrup side 1 af 13 sider Bogen er skrevet i du-form henvendt til den kommende coach. Denne stil

Læs mere

RUF udgør et centralt element i forhold til at opnå projektets formål. Det er den metode, drejebogen foreslår, bliver anvendt til at:

RUF udgør et centralt element i forhold til at opnå projektets formål. Det er den metode, drejebogen foreslår, bliver anvendt til at: RUF Tre vigtige elementer i RUF RUF er forskellige fra fase til fase 1. Hvorfor RUF? 2. Hvad er RUF? 3. Hvem er med til RUF? 4. Forberedelse af RUF 5. Hvordan gennemføres RUF? 6. RUF og de fire faser -

Læs mere

VIS manual Læsevejlederens kollegacoaching i forbindelse med den faglige læse og skriveundervisning

VIS manual Læsevejlederens kollegacoaching i forbindelse med den faglige læse og skriveundervisning VIS manual Læsevejlederens kollegacoaching i forbindelse med den faglige læse og skriveundervisning Elisabeth Arnbak i samarbejde med Louise Rønberg, Mia Finnemann Schultz og Trine Nobelius 2 Indhold 1.

Læs mere

Skab gode trivselsprocesser

Skab gode trivselsprocesser Skab gode trivselsprocesser Inspiration til arbejdet med trivsel og psykisk arbejdsmiljø frastresstiltrivsel.dk Indhold: 3 Skab gode trivselsprocesser 25 Grundlaget for pjecen 6 Systematik i indsatsen

Læs mere

Øvelseshæfte. 9-12 årige Teknisk træning - afslutninger Koordinationstræning Kampen - at spille med andre

Øvelseshæfte. 9-12 årige Teknisk træning - afslutninger Koordinationstræning Kampen - at spille med andre Øvelseshæfte 9-12 årige Teknisk træning - afslutninger Koordinationstræning Kampen - at spille med andre 2009 Kære DGI fodboldskoleledere og instruktører Vi ønsker den højeste kvalitet ved afholdelse af

Læs mere

Prokrastineringsformlen i praksis. Afviklet arbejde. Udnyttet tid

Prokrastineringsformlen i praksis. Afviklet arbejde. Udnyttet tid Figur fra Dansen på deadline side 52 slut Afviklet arbejde halvdelen Udnyttet tid om prokrastineringsformlen bliver det forhåbentlig lettere for dig at undersøge, hvad det er, der skaber problemer, når

Læs mere

Dette projekt er finansieret med støtte fra Europa-Kommissionen. Denne publikation (meddelelse) forpligter kun forfatteren, og Kommissionen kan ikke

Dette projekt er finansieret med støtte fra Europa-Kommissionen. Denne publikation (meddelelse) forpligter kun forfatteren, og Kommissionen kan ikke Dette projekt er finansieret med støtte fra Europa-Kommissionen. Denne publikation (meddelelse) forpligter kun forfatteren, og Kommissionen kan ikke drages til ansvar for brug af oplysningerne heri. METODEVEJLEDNING

Læs mere

Skab robuste forandringer. med fokus på trivsel

Skab robuste forandringer. med fokus på trivsel Skab robuste forandringer med fokus på trivsel Indhold Forord... 3 Principper for robuste forandringer... 4 PLANLÆGNINGSFASEN... 5 Vurdér de forventede reaktioner og behov... 6 Overvej graden af kommunikation

Læs mere

TURNERINGSFORMER. Leg & læring via skoleskak! Skoleskak.dk 1

TURNERINGSFORMER. Leg & læring via skoleskak! Skoleskak.dk 1 TURNERINGSFORMER Leg & læring via skoleskak! Skoleskak.dk 1 Indholdsfortegnelse Forord 2 Bondeskak 3 Arm & hjerne skak 3 Lynskak 4 Nedtrapning 4 De tapre riddere 5 Alle-mod-alle turnering 5 Handicapturnering

Læs mere

Hvordan høre Gud tale?

Hvordan høre Gud tale? Hvordan høre Gud tale? Forord til læreren For flere år siden sad jeg sammen med en gruppe børn i 10-11 års alderen. Vi havde lige hørt en bibeltime, der handlede om at have et personligt forhold til Jesus.

Læs mere

Lav et gameshow til tv2-zulu!

Lav et gameshow til tv2-zulu! Lav et gameshow til tv2-zulu! Et problemorienteret projektarbejde gennemført i 1. og 2.g (matematik A og B) Indhold Præsentation af klasserne og rammerne for forløbet...3 Projektets overordnede udviklingssigte...3

Læs mere

Projekter støttet af metodeudviklingspuljen. Slutevaluering

Projekter støttet af metodeudviklingspuljen. Slutevaluering Projekter støttet af metodeudviklingspuljen Slutevaluering August 2013 Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 5 1.1 Datakilder... 6 2. Virksomme elementer... 9 2.1 Rammerne for indsatsen... 10 2.1.1 En

Læs mere

BETA-VERSION. Systime SO2. Birgitte Merci Lund Dorte Blicher Møller. stime. Du har ikke ret til at kopiere eller distribuere pdf en. Forlaget Systime.

BETA-VERSION. Systime SO2. Birgitte Merci Lund Dorte Blicher Møller. stime. Du har ikke ret til at kopiere eller distribuere pdf en. Forlaget Systime. Birgitte Merci Lund Dorte Blicher Møller SO2 stime SO2 2009 Birgitte Merci Lund, Dorte Blicher Møller og Systime A/S Kopiering og anden gengivelse af dette værk eller dele deraf er kun tilladt efter reglerne

Læs mere

Regler og medbestemmelse i børnehaven

Regler og medbestemmelse i børnehaven Regler og medbestemmelse i børnehaven En undersøgelse i Børnerådets Minibørnepanel BØRNERÅDETS Minibørnepanel Regler og medbestemmelse i børnehaven 1 2 Børnerådets Minibørnepanel Indhold Indledning / 3

Læs mere

Se med forældrenes øjne. Introduktion

Se med forældrenes øjne. Introduktion Se med forældrenes øjne Introduktion Se med forældrenes øjne Introduktion 2010 Danmarks Evalueringsinstitut Tekst Helene Brochmann Solvej Mose Mailund Design BGRAPHIC Foto Mette Bendixsen Hung Tien Vu

Læs mere

ET GODT PSYKISK ARBEJDSMILJØ

ET GODT PSYKISK ARBEJDSMILJØ ET GODT PSYKISK ARBEJDSMILJØ hver dag Inspiration til en systematisk indsats DET NATIONALE FORSKNINGSCENTER FOR ARBEJDSMILJØ Arbejdstilsynet Indhold Et godt psykisk arbejdsmiljø hver dag. Inspiration til

Læs mere