Erfaringsopsamling - genbrugspladser, minimering af småt brændbart og nudging

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Erfaringsopsamling - genbrugspladser, minimering af småt brændbart og nudging"

Transkript

1 GENTOFTE KOMMUNE Erfaringsopsamling - genbrugspladser, minimering af småt brændbart og nudging ADRESSE COWI A/S Parallelvej Kongens Lyngby TLF FAX WWW cowi.dk DELRAPPORT NR. 2 UNDER PROJEKTET FRA GARAGE TIL GENBRUGSSTATION PROJEKTNR. A DOKUMENTNR. A n01 VERSION 3.0 UDGIVELSESDATO 18. august 2016 UDARBEJDET Janus Kirkeby KONTROLLERET TLHA GODKENDT JAKK

2 2/21 Erfaringsopsamling - genbrugspladser, minimering af småt brændbart og nudging INDHOLD 1 Introduktion 3 2 Erfaringer Arwos Gribskov Kommune AVV Aarhus Kommune Fredericia Kommune Renosyd Vestforbrænding Herning Kommune Renodjurs og Randers Kommune Esbjerg Kommune Opfølgning på yderligere tiltag 16 3 Opsummering af initiativer 19 4 Referencer 20 Bilag A Spørgeguide til kommuner og affaldsselskaber 21

3 Erfaringsopsamling - genbrugspladser, minimering af småt brændbart og nudging 3/21 1 Introduktion Dette notat har til formål at undersøge hvad danske kommuner og affaldsselskaber gør på genbrugspladser i forhold til at nedbringe mængderne, som afleveres som brændbart affald. Erfaringsindsamlingen blev udarbejdet først i projektforløbet. Afsnit 2.11 er skrevet til mod afslutningen af projektforløbet og inkluderer de tiltag, som er kommet projektgruppen for øje efterfølgende. 2 Erfaringer Der er taget kontakt til en række kommuner og affaldsselskaber for at samle op på erfaringer og tiltag med hovedfokus på at reducere mængderne af småt brændbart. Kontaktpersonerne er blevet interviewet i en proces, som har fulgt spørgeguiden i Bilag A. 2.1 Arwos Kontaktperson: Halfdan Neuman, tlf Hos Arwos drives fem genbrugspladser, hvor der på to af pladserne også findes en genbrugsbutik. Genbrugseffekter kan afleveres på alle fem pladser og vil blive solgt på genbrugsbutikkerne. Der er også stor fokus på at indsamle tøj og tekstiler til både genbrugsbutikkerne og til velgørende organisationer, da det er oplevet at der var meget tekstil i det brændbare affald. Arwos har prioriteret at bemande containeren til brændbart affald, således der altid er personale ved containeren. Dette betyder, at borgerne kan blive hjulpet til at sortere korrekt og herved genanvendes mere affald. Der er ligeledes "mandsopdækning" ved containeren til deponi, for at reducere mængderne hertil. Containerne til brændbart er i øvrigt indrettet med indkasthul og regelmæssig komprimering, således borgerne ikke kan se hvad der tidligere er blevet afleveret i containeren. Dette er blandt andet for at reducere risikoen for at gentage en tidligere borgers fejlsortering. Hvis der fejlagtigt er smidt en effekt i "småt brændbart", som burde været sorteret til genanvendelse, kan efterfølgende besøgende tænke, at denne effekt skal heri, og således gentage fejlsorteringen ("lemmingeffekten"). Arwos forsøger også at anbringe effekter, som kan smitte af. Eksempelvis kan en cykel placeres ved direkte genbrug, og det påvirker brugernes adfærd, således flere cykler sættes ved samme sted.

4 4/21 Erfaringsopsamling - genbrugspladser, minimering af småt brændbart og nudging Figur 1 Placering af cykler til genbrug (kilde: Halfdan Neumann) Indkast til papir er indrettet således i udformningen, at det især passer til papirs form, samtidig med, at der kan indkastes større mængder ad gangen. Figur 2 Papirindkast (kilde: Halfdan Neumann)

5 Erfaringsopsamling - genbrugspladser, minimering af småt brændbart og nudging 5/21 Figur 3 Tildækket skilt ved lukket container (tv.) og eksempler på PVC affald (th.) (kilde: Halfdan Neumann) Arwos anvender mest deres hjemmeside til at informere om sortering, men også foldere bliver udsendt. En gang årligt udsendes en håndbog, som dækker flere områder på teknik og miljøområdet. I særlige tilfælde anvendes også annoncer i lokalaviser. Der er bl.a. også særlig indsamling af EPS (også kaldet Flamingo).

6 6/21 Erfaringsopsamling - genbrugspladser, minimering af småt brændbart og nudging Figur 4 Skilte til Arwos' genbrugspladser (kilde: Pladspersonalet kommer regelmæssigt på efteruddannelse i blandt andet kundeservice og konflikthåndtering, således de har kompetencerne til at hjælpe og vejlede borgerne bedst muligt. Rækkefølgen af containerne på genbrugspladsen kan variere, men typisk er containerne til genanvendelse placeret først på pladsen, når besøgende kommer herind. 2.2 Gribskov Kommune Kontaktperson: Henrik Coff Andersen, Højelt genbrugsplads tlf Højelt Genbrugsplads i Gribskov kommune havde i foråret 2014 en andel af småt brændbart ift. en række øvrige materialer 1 på ca. 18 %, mens andre pladser i Vestforbrændingens opland ligger på ca. 27 % i gennemsnit (Vestforbrænding, 2014). Der er således en relativ lille andel af småt brændbart på Højelt. Hvad dette skyldtes er uklart. Der er dog stor fokus på genbrugspladsen om at vejlede kunderne i at sortere inden affaldet smides i "Småt brændbart". Der er derfor ofte bemandet ved indkastet til småt brændbart. Der er desuden også opsat et bord til sortering ved indkastet. 1 de fraktioner der indgår er plastfolie, hård plast, metal, pap, papir, kabelskrot, trykimprægneret træ, småt elektronik, mælke og brødkasser og træ- og produkter af træ.

7 Erfaringsopsamling - genbrugspladser, minimering af småt brændbart og nudging 7/21 Figur 5 Småt brændbart indkast, Højelt Genbrugsstation (foto: Henrik Coff Andersen:) Desuden er der opsat en stor elektronisk informationstavle på genbrugspladsen, som viser små film og oplyser om de gevinster, der opnås ved genanvendelse. Der bliver blandt andet fremhævet enkle budskaber om "hvor mange dåser der skal til for en ny cykel" og lignende. Figur 6 Elektronisk informationstavle, Højelt Genbrugsstation (foto: Henrik Coff Andersen:) 2.3 AVV Kontaktperson: Lisbet Sanderhoff, ls@avv.dk (miljøkoordinator) I AVV er der gennemført to projekter, hvor det første projekt var med deltagelse af 100 frivillige husstande. Det andet projekt dækkede hele byen Tversted. I dette projekt anvendte man en bred pallette af informationsveje fra personlige møder, borgermøder, facebook og foldere.

8 8/21 Erfaringsopsamling - genbrugspladser, minimering af småt brændbart og nudging For flere år tilbage gennemførtes en kampagne "der er guld i dit affald", hvor der blev sat guldfarvede klistermærker ved brændbart fraktionerne på genbrugspladsen for at gøre borgerne opmærksom på, at der kunne være materiale der skulle udsorteres, fra det affald, som de var ved at smide i brændbart containerne. Der blev desuden uddelt guldkarameller. AVV har løbende uddannelse af pladspersonale således personalet besøger bl.a. behandlingssteder samt får kurser i kundeservice og formidling. I dag er der i ansættelsesforløbet øget fokus på ansøgernes servicemindehed og hjælpsomhed. På genbrugspladserne bliver de brændbart affaldsfraktioner aldrig sat først, når borgerne kommer i på pladsen. Der er en lang række forhold som gør sig gældende når containerne og affaldsfraktioner placeres, som eksempelvis pladsforhold og udsynsforhold. Typisk er de første container til materialer til genanvendelse, således det er oplagt for borgeren at aflevere alle relevante materialer til genanvendelse. Figur 7 Piktogrammer, AVV AVV anvender hovedsageligt deres hjemmeside som informationskanal til borgerne. Tidligere udsendtes en håndbog som en fysisk folder en gang om året, men i dag bliver den løbende opdateret og kan hentes på AVV's hjemmeside. 2.4 Aarhus Kommune Kontaktperson: Gitte Tholstrup Kaalby, , Benny Stjernholm

9 Erfaringsopsamling - genbrugspladser, minimering af småt brændbart og nudging 9/21 I Aarhus Kommune er der også særligt fokus på at minimere mængden af småt brændbart. Der er især fokus på at få udsorteret papir, pap og plast fra småt brændbart. Af denne årsag er der typisk placeret containere til disse fraktioner i umiddelbar nærhed af containeren til småt brændbart. Pladspersonalet bliver løbende efteruddannet og der afholdes kurser i samarbejde med andre kommuner. Kurserne har til formål at informere pladsmedarbejderne om hvad der faktisk sker med affaldet samt i at være serviceminded overfor borgerne. Der er ikke indført visitation af de besøgendes affald, da pladsen foretrækker at medarbejderne bliver opfattet som en servicemedarbejdere frem for mere bestemmende og overformynderiske. Kommunen overvejer at anvende priser og økonomi for at synliggøre overfor borgerne om de økonomiske konsekvenser af indsamlingen på genbrugspladsen. Omkostningerne kunne blive synliggjort måned for måned og holdt op mod budgettet. 2.5 Fredericia Kommune Kontaktperson: Eigil Kristensen På genbrugspladserne i Fredericia Kommune er der ingen affaldsfraktioner som kaldes brændbart. Fredericia Kommune har en meget høj grad af udsortering på deres pladser med i alt op mod 60 affaldsfraktioner. Blandt andet bliver strips, vinposer og korkpropper sorteret for sig. Der er dog visse af materialerne som sendes til forbrænding, men der søges kontinuerligt om at finde genanvendelsesløsninger for materialerne. En del af materialerne bliver opmagasineret ind til der findes en løsning. Dette gælder bl.a. skriveredskaber, som der endnu ikke er sendt videre, men planen er at plasten fra kuglepenne mv. bliver adskilt og sendt til genvinding. Heller ikke for blisterpakninger, vinposer og kaffeposer har det ikke været muligt at finde en ordentlig oparbejder. Vinpropper sorters også fra, og her er der især propperne af kork, som sendes til genvinding, da der er en stor efterspørgsel på kork til fremstilling af bl.a. gulve. Ogås både videobånd og tagpap finder anvendelse i genvindingsindustrien. Bøger indsamles separat og disse får skåret ryggen af inden papiret sendes til genanvendelse. En lignende ordning for bøger findes bl.a. også i Odense.

10 10/21 Erfaringsopsamling - genbrugspladser, minimering af småt brændbart og nudging Figur 8 Container til drikkekartoner på Fredericia Genbrugsplads (Foto: Kasper Juel Larsen/Gentofte Kommune) Fredericia Kommune bruger især affaldsmæglere (Danbørs) for at finde egnede aftagere af deres indsamlede affald. Materialefraktionerne som går til affaldsforbrænding benævnes på genbrugspladserne med "snavset pap" og "snavset plast/dunke", mens også tæpper går til forbrænding. Der er altid 3 personer på hver genbrugsplads, og pladspersonalet bliver løbende uddannet. Der bliver desuden gennemført spots på genbrugspladserne, som opfordrer til at benytte det omfangsrige sorteringsmuligheder.

11 Erfaringsopsamling - genbrugspladser, minimering af småt brændbart og nudging 11/21 Figur 9 Affaldsbeholdere på genbrugspladserne i Fredericia (Kilde: video "Genbrug og genanvendelse Fredericia Kommune", ) 2.6 Renosyd Kontaktperson: Vivi Bachstein Nielsen, tlf Værdiparken er Renosyds nye koncept for genbrugsplads, hvor affaldet kan sorteres i en lang række materialer. Værdiparken er placeret i grønne omgivelser ved skoven i udkanten af Skanderborg. Renosyd har fokus på at have en bemanding som vejleder og hjælper kunderne med at sortere korrekt. Pladspersonalet kommer løbende på kurser, som øger deres kompetencer med bl.a. undervisning af skolebørn og hvordan man på en imødekommende måde vejleder kunderne. På Renosyds genbrugspladser er fraktionerne til forbrænding omdøbt til hhv. "Småt til energi" og "Stort til energi".

12 12/21 Erfaringsopsamling - genbrugspladser, minimering af småt brændbart og nudging Figur 10 Renosyds "småt til energi" fraktion på Værdiparken i Skanderborg (Foto: Kasper Juel Larsen/Gentofte Kommune) Renosyd har gennemført forskellige kampagner. Der er blandt andet gennemført en kampagne "Mission småt brændbart", hvor borgeres affald er blevet kontrolleret og kunderne er blevet vejledt i hvordan og hvor meget af affaldet, som kan sorteres fra til genanvendelse. For nogle af kunderne har dette været en øjenåbner. En anden kampagne har indeholdt en periode hvor alle skilte blev dækket til, således kunderne ikke kunne læse hvilke materialer, der skulle i containerne. Det viste sig, at mange af kunderne i forvejen kendte pladsen så godt, så de kunne huske hvor affaldet skulle hen. Forsøget gave ikke anledning til at ændre skiltene. Indretningen af Værdiparken skal ligeledes lede brugernes tanker ind på korrekt sortering og intuitiv forståelse af fraktioner, genanvendelse og affaldets rejse (nudging). Dette er bl.a. udmøntet igennem beplantning ved området med haveaffald (kredsløb) og en sø ved indkørslen (hold naturen ren). Mængderne af småt forbrændingsegnet affald er fra 2012 til 2014 faldet med ca. 14% mens mængden i alt på genbrugspladserne er faldet med kun ca. 2,3% i samme periode. Genanvendelsesprocenten for affald modtaget på Renosyds genbrugspladser er således steget fra ca. 81,4 til 86,6 % på de to år (Renosyds Miljøredegørelse, 2014).

13 Erfaringsopsamling - genbrugspladser, minimering af småt brændbart og nudging 13/21 Figur 11 Kort over Værdiparken i Skanderborg, kilde: Værdibeviset #4, februar 2014 Renosyd har desuden udviklet en app til mobiltelefoner, som generelt kan hjælpe borgerne med deres affaldshåndtering. App en kan benyttes til at (kilde: Finde og se afhentningsdatoer for affaldstyper på egen ejendom. Finde åbningstider for genbrugspladserne og Værdiparken. Samt finde vej hertil. Bestille afhentning af storskrald. Få viden om hvordan dit affald skal sorteres. Finde vej til vores miljøstationer. Give besked om manglende afhentninger. Få information om aktuelle driftsbeskeder 2.7 Vestforbrænding Vestforbrænding har indført et nyt skiltedesign og koncept for indretning af genbrugsbeholdere. Genbrugspladserne i blandt andet Frederiksværk og Frederikssund er blevet indrettet med det nye koncept, som indebærer en zoneinddeling af affald med forskellige farvekoder på skiltene. Skiltene indeholder også eksempler

14 14/21 Erfaringsopsamling - genbrugspladser, minimering af småt brændbart og nudging på hvilke emner som må afleveres i de enkelte beholdere, men ikke eksempler på hvilke materialer og emner, som ikke skal afleveres. Figur 12 Frederiksværk Genbrugsstation (foto: Janus Kirkeby) 2.8 Herning Kommune Kontaktperson: Gitte Østergaard Herning Kommune gennemførte i 2012 en affaldsanalyse samt en kampagne med fokus på sortering af småt brændbart. Affaldsanalysen viste, at op mod 40 % af affaldet i småt brændbart var genanvendeligt papir, pap, plast, metal eller træ. Kampagnen startede midt på året i 2012, og havde fokus på øget udsortering af papir, pap og karton, plast, metal og træ til genanvendelse. I løbet af et halvt år blev andelen af småt brændbart reduceret fra ca. 69% til 49% af de samlede mængder for fraktionerne småt brændbart, papir, pap, og plast på kommunens største genbrugsplads. Samtidig steg mængderne af de rene fraktioner til genanvendelse. Siden har Herning kommune gentaget dele af forsøget under emnet "Fokusuger", hvor der i en periode er øget fokus på én af containerne på genbrugspladserne. Efter ca. 2 uger skifter fokus til en anden container og perioden kan være på ca. 2-3 måneder. Fokusugerne bliver ikke fulgt op med information, men er noget, man opdager, når genbrugspladserne besøges. Mængderne af småt brændbart har været faldende, men effekten af fokusugerne bliver dog mindre og mindre. Kommunen vurderer derfor, at det er vigtigt hele tiden af følge op på informationen og på at udvikle nye tiltag. Kommunen indsamler bøger sammen med papir og indsamler ikke-genbrugeligt tøj til genanvendelse.

15 Erfaringsopsamling - genbrugspladser, minimering af småt brændbart og nudging 15/21 Kommunen har også uddelt klistermærker, som kan sættes på det opsamlingsudstyr, borgeren har i hjemmet. Det vurderes af kommunen, at klistermærkerne bliver brugt. Figur 13 Klistermærker til hjemmesortering i Herning Kommune I dag har Herning Kommune sloganet "God sortering starter hjemmefra". 2.9 Renodjurs og Randers Kommune Renodjurs er sammen med Randers Kommune ved at gennemføre et forsøgsprojekt (Kommunepuljeprojekt), hvor øget bemanding og vejledning samt hjælp til sortering af affald skal reducere mængden af affald til forbrænding.

16 16/21 Erfaringsopsamling - genbrugspladser, minimering af småt brændbart og nudging Figur 14 Ryomgård genbrugsplads ved besøg i forsøgsperiode. Der blev ydet borgerne vejledning i sortering ved containeren til småt brændbart (Foto: Kasper Juel Larsen/Gentofte Kommune) 2.10 Esbjerg Kommune Esbjerg Kommune gennemførte i 2013 en kampagne af en uges varighed, hvor der blev opsat en labyrint ved siden af containeren til småt brændbart. I labyrinten kunne de brugere, der havde lyst prøve at udsortere yderligere til genanvendelse samt få information. Figur 15 Bilede af labyrint ved Småt Brændbart (Foto: Esbjerg Kommune, facebook) 2.11 Opfølgning på yderligere tiltag Dette afsnit er tilføjet erfaringsopsamlingen mod projektets afslutning og samler op på nogle tiltag, der er opstartet i 2016.

17 Erfaringsopsamling - genbrugspladser, minimering af småt brændbart og nudging 17/ Kommunepulje projekter Der er igangsat flere kommunepuljeprojekter med genbrugspladsen som omdrejningspunkt. Se liste på Et af dem er projektet det grønne spor, som AVV gennemfører indtil udgangen af 2016 på Miljøvej Genbrugsplads i Hjørring. Her er der kigget på placering af containere samt markeret et grøn spor ved containerne til genanvendelse og et rødt ved containeren til småt brændbart. Derudover er der tilknyttet genbrugsvejeledere til at vejlede borgerne på pladsen omkring sortering af småt brændbart. Figur 16 Bilede det grønne spor (Foto: Faaborg-Midtfyn Kommune Kontaktperson: Henriette Eickstedt, FFV Energi & Miljø A/S På genbrugsstationerne i Faaborg Midtfyn Kommune har FFV Energi & Miljø A/S gennemført en kampagne Gi mig 5 i 6 uger i maj/juni Kampagnen sætter fokus på 5 fraktioner, som ikke skal ende i småt brændbart papir, pap, hård plast, træ, elektronik. Tiltag gennemført var et postkort til uddeling, gule skilte på genbrugsstationen ved de 5 containere med budskaber som f.eks. gi mig kassen (ved pap). Derudover er der trykt bannere til ophæng på pladsen, folier til tryk på asfalten samt bannere på siden af skraldebilerne der kører i kommunen. Pladspersonalet var iklædt samme farve gule veste med budskaber som f.eks. gi mig kage. Kampagnen vil blive evalueret med henblik på brugernes oplevelser.

18 18/21 Erfaringsopsamling - genbrugspladser, minimering af småt brændbart og nudging Figur 17 Bilede der viser postkort (Foto: Kolding Kommune Kolding Kommune har gennemført et projekt, der har involveret en specialestuderende i udførelsen af projektet og en undersøgelse af, hvad der kan få borgerne til at udsortere mere til genanvendelse. I forbindelse med projektet er udviklet en sorteringsløsning, der kan stilles foran/ved containeren til småt brændbart. Figur 18 Bilede af sorteringsløsning udviklet til projekt om sortering af småt brændbart i Kolding Kommune (Foto: Kolding Kommune).

19 Erfaringsopsamling - genbrugspladser, minimering af småt brændbart og nudging 19/21 3 Opsummering af initiativer I dette afsnit opsummeres de initiativer, som er blevet identificeret i erfaringsopsamlingen. Placering af småt brændbart Småt brændbart er ikke den første container efter man er kommet ind på genbrugspladsen Placering af andre genanvendelige materialer Placering af containere til pap og papir (væsentligste fraktioner) tæt på småt brændbart, så det er let at aflevere det rigtigt, når man står ved småt brændbart. Nogle pladser har genanvendeligt, som de første materialer. Information Informationstavler (faste eller elektroniske) om gevinsten ved at genanvende Skiltning Hænge eksempler på affald op i skiltene Bemanding "Mandsopdække" småt brændbart og vejlede kunderne i sortering Sluse Opstilling af sluse eller et bord ved småt brændbart, hvor kunden sammen med pladsmedarbejderen sorterer affaldet korrekt Opstilling af klare eksempler, eksempelvis i gennemsigtige kolonner Uddannelse Uddannelse af pladspersonale i bl.a. behandling af affald, formidling og borgerkontakt Sortering Udsortering i mange materialer Sorterings APP Udvikling af mobil app, som hjælper borgerne med at sortere korrekt på genbrugspladsen og/eller finde den nærmeste genbrugsplads Skjule affald Affaldsindkast så affaldet ikke kan ses og så fejlsorteringer fra en kunde ikke smitter af på efterfølgende kunder (Lemmingeffekten)

20 20/21 Erfaringsopsamling - genbrugspladser, minimering af småt brændbart og nudging 4 Referencer Boligorganisatorisk Fællessekretariat, 2015: Produktkatalog - En oversigt over produkter fra DEL-projektets skraldeindsats, DEL projektet, Vestforbrænding, 2014: Baggrundsnotat om bonus 2015, 21. november 2014, af Line Sølvberg Sivertsen, sagsnr

21 Erfaringsopsamling - genbrugspladser, minimering af småt brændbart og nudging 21/21 Bilag A Spørgeguide til kommuner og affaldsselskaber Formål: Hvilke initiativer er der gjort for at opnå bedre sortering og mindre småt brændbart? Spørgsmål?: Hvad er der konkret gjort for at minimere brændbart fraktionerne? Hvis ja, Hvad er der gjort? Hvor stor reduktion er der sket i mængden? Og kan det evt. skyldes andre forhold også? Hvordan har de ansatte på genbrugspladsen taget imod initiativet? Hvordan har borgerne taget imod det nye initiativ? Hvilke type skilte/piktogrammer anvendes? - ja tak / nej tak eksempler? (send gerne eksempler) Er der gjort noget med indretningen og den rækkefølge containerne står i, for at øge sorteringen? Laver I vejledninger eller foldere til hvordan der skal sorteres hjemme og/eller på genbrugspladsen? (Hvor ofte? send gerne eksempel). Er der udviklet en app eller anden digital værktøj til at hjælpe borgerne med at finde rundt på genbrugspladserne? Har I ekstra bemanding kun til at informere og hjælpe borgerne? Gøres der noget særligt for at efteruddanne personalet til at hjælpe/påvirke borgernes adfærd? Har I en form for visitation, hvor affaldet gennemgås af pladspersonalet? Kender I til andre kommuner/genbrugspladser, hvor der gøres noget særligt?

CASE-SAMLING: MINDRE AFFALD I SMÅT BRÆNDBART PÅ GENBRUGSPLADSEN

CASE-SAMLING: MINDRE AFFALD I SMÅT BRÆNDBART PÅ GENBRUGSPLADSEN Juli 2019 CASE-SAMLING: MINDRE AFFALD I SMÅT BRÆNDBART PÅ GENBRUGSPLADSEN En samling gode eksempler på, hvordan kommuner, affaldsselskaber og borgere reducerer mængderne af småt brændbart og sikrer mere

Læs mere

FRA GARAGE TIL GENBRUGSSTATION

FRA GARAGE TIL GENBRUGSSTATION SEPTEMBER 2016 GENTOFTE KOMMUNE FRA GARAGE TIL GENBRUGSSTATION - HVORDAN REDUCERES MÆNGDEN AF GENANVENDELIGE MATERIALER, DER ELLERS GÅR OP I RØG? HOVEDRAPPORT PROJEKT STØTTET AF KOMMUNEPULJEN UNDER MILJØSTYRELSEN

Læs mere

GENTOFTE KOMMUNE RULLENDE SEMINAR DELRAPPORT NR. 8 UNDER PROJEKTET FRA GARAGE TIL GENBRUGSSTATION

GENTOFTE KOMMUNE RULLENDE SEMINAR DELRAPPORT NR. 8 UNDER PROJEKTET FRA GARAGE TIL GENBRUGSSTATION 07-2016 GENTOFTE KOMMUNE RULLENDE SEMINAR DELRAPPORT NR. 8 UNDER PROJEKTET FRA GARAGE TIL GENBRUGSSTATION ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW

Læs mere

Status 2013 for Affald

Status 2013 for Affald 2013 for Affald I 2013 har Teknik- og miljøudvalget truffet store beslutninger på affaldsområdet i Ballerup Kommune. Den ene er et forsøg med et helt nyt affaldssystem, hvor der i 2014 igangsættes forsøg

Læs mere

Dataopsamling fra Det Grønne Spor (MST Det grønne spor - en genvej til bedre ressourceudnyttelse på genbrugspladser)

Dataopsamling fra Det Grønne Spor (MST Det grønne spor - en genvej til bedre ressourceudnyttelse på genbrugspladser) Notat Februar 217 Dataopsamling fra Det Grønne Spor (MST-77-247 - Det grønne spor - en genvej til bedre ressourceudnyttelse på genbrugspladser) I perioden fra medio maj 216 (uge 2) til ultimo oktober 216

Læs mere

CONTAINER PÅ PENSION. Resultaterne af kommunepuljeprojekt om brugeradfærd og nye kommunikationsformer på genbrugspladserne.

CONTAINER PÅ PENSION. Resultaterne af kommunepuljeprojekt om brugeradfærd og nye kommunikationsformer på genbrugspladserne. CONTAINER PÅ PENSION Resultaterne af kommunepuljeprojekt om brugeradfærd og nye kommunikationsformer på genbrugspladserne. Velkommen til Tiden er inde Dagens program Kl. 09.45-10.15 Velkomst og kaffe Kl.

Læs mere

Indhold Genbrugspladser Genbrug af gode løsninger RAPPORT DECEMBER 2016 RAPPORT GENBRUGSPLADSER GENBRUG AF GODE LØSNINGER

Indhold Genbrugspladser Genbrug af gode løsninger RAPPORT DECEMBER 2016 RAPPORT GENBRUGSPLADSER GENBRUG AF GODE LØSNINGER 1 Indhold > GENBRUG AF GODE LØSNINGER RAPPORT RAPPORT DECEMBER 2016 GENBRUGSPLADSER GENBRUG AF GODE LØSNINGER 2 Indhold Hvor god er kommunens hjemmepleje til at forebygge indlæggelser? KL Produktion: KL

Læs mere

Bilag 1 evaluering af affaldshåndteringsplan

Bilag 1 evaluering af affaldshåndteringsplan Bilag 1 evaluering af affaldshåndteringsplan 2014-2024 Emne: Evaluering af affaldshåndteringsplan 2014-2024 Til: sagen Dato: 10. oktober 2018 Sagsbeh.: aja Sagsnr.: I affaldshåndteringsplan 2014-2024 er

Læs mere

Storskraldsordningen omfatter to forskellige ordninger, målrettet de forskellige boligtyper:

Storskraldsordningen omfatter to forskellige ordninger, målrettet de forskellige boligtyper: GLADSAXE KOMMUNE Forsyningsafdelingen Bilag 2 - Udbud af storskrald NOTAT Dato: 25. september 2015 Af: Lenette Møller Jensen, Anja Hoff Hansen og Malene Matthison-Hansen Introduktion og lovgrundlag Gladsaxe

Læs mere

Status projekt Vejen til 50 % genanvendelse

Status projekt Vejen til 50 % genanvendelse Torvegade 74, 6700 Esbjerg Til beboerne i Tjæreborg Maj 2016 Status projekt Vejen til 50 % genanvendelse Vi er 2/3 gennem forsøget med at finde vejen til 50 % genanvendelse af husholdningsaffald, og tallene

Læs mere

Uforløste potentialer på genbrugsstationen

Uforløste potentialer på genbrugsstationen Uforløste potentialer på genbrugsstationen - med fokus på småt brændbart Econet AS Udarbejdet af: Casper Mayland Dato: 29. februar 2016 Projekt: 542 Indholdsfortegnelse 1. Forord... 4 2. Indledning...

Læs mere

Etablering af miljøstation på Gammel Kulhusvej

Etablering af miljøstation på Gammel Kulhusvej Etablering af miljøstation på Gammel Kulhusvej Baggrund Byrådet har besluttet at afprøve en ny type anlæg til indsamling af genanvendelige materialer. Senest med regeringen ressourcestrategi er der lagt

Læs mere

Herning Kommunes Affaldshåndteringsplan 2015-2024. Del 1- målsætning og planlægning

Herning Kommunes Affaldshåndteringsplan 2015-2024. Del 1- målsætning og planlægning Herning Kommunes Affaldshåndteringsplan 2015-2024 Del 1- målsætning og planlægning 1 Indledning..3 Målsætning...5 Fokusområde 1: Bedre sortering...5 Fokusområde 2: Mere effektiv og miljøvenlig indsamling

Læs mere

Resultater fra tværkommunalt projekt om sortering på genbrugspladser - er vi blevet bedre siden 2010?

Resultater fra tværkommunalt projekt om sortering på genbrugspladser - er vi blevet bedre siden 2010? Resultater fra tværkommunalt projekt om sortering på genbrugspladser - er vi blevet bedre siden 2010? Vincent Maklawe Edjabou Thomas Fruergaard Astrup Baggrund Der er på landets genbrugspladser etableret

Læs mere

Øget genanvendelse i bringeordninger Et forsøgsprojekt v. Hardy Mikkelsen, Reno Djurs

Øget genanvendelse i bringeordninger Et forsøgsprojekt v. Hardy Mikkelsen, Reno Djurs DAKOFA 9. februar 2016 Øget genanvendelse i bringeordninger Et forsøgsprojekt v. Hardy Mikkelsen, Reno Djurs Projektet Formål: At øge genanvendelsen af plast, metal, glas og pap ved brug af bringeordninger

Læs mere

Dragør Kommune DRAGØR KOMMUNE - AFFALD Udsortering af 20 % forbrændingsegnet fra husholdninger. I det følgende tages der udgangspunkt i følgende:

Dragør Kommune DRAGØR KOMMUNE - AFFALD Udsortering af 20 % forbrændingsegnet fra husholdninger. I det følgende tages der udgangspunkt i følgende: Notat Dragør Kommune DRAGØR KOMMUNE - AFFALD Udsortering af 20 % forbrændingsegnet fra husholdninger I forbindelse med indgåelse af aftale om etablering af nyt forbrændingsanlæg på Amagerforbrænding, skal

Læs mere

Silkeborg Forsyning a/s Tietgenvej 3 8600 Silkeborg Telefon: 8920 6400 mail@silkeborgforsyning.dk www.silkeborgforsyning.dk

Silkeborg Forsyning a/s Tietgenvej 3 8600 Silkeborg Telefon: 8920 6400 mail@silkeborgforsyning.dk www.silkeborgforsyning.dk Silkeborg Forsyning a/s Tietgenvej 3 8600 Silkeborg Telefon: 8920 6400 mail@silkeborgforsyning.dk www.silkeborgforsyning.dk !!"#$ Silkeborg Forsyning a/s Tietgenvej 3 8600 Silkeborg Telefon: 8920 6400

Læs mere

Undersøgelse af brugernes opfattelse af genbrugspladserne i Middelfart og Assens samt deres viden om og holdning til sortering af affaldstræ

Undersøgelse af brugernes opfattelse af genbrugspladserne i Middelfart og Assens samt deres viden om og holdning til sortering af affaldstræ Undersøgelse af brugernes opfattelse af genbrugspladserne i Middelfart og Assens samt deres viden om og holdning til sortering af affaldstræ Rostra Research A/S Juni 2016 1 Indholdsfortegnelse Baggrund

Læs mere

Affaldsplan Udkast til høring af affaldsplan UNMK

Affaldsplan Udkast til høring af affaldsplan UNMK Affaldsplan 2015-2024 Udkast til høring af affaldsplan UNMK 17.2.2015 Affaldsplan 2015-2024 Affaldsbekendtgørelsen fastsætter, at kommunerne skal udarbejde en affaldsplan for håndtering af affald. Planperioden

Læs mere

Handleplan 2014 for Affald

Handleplan 2014 for Affald Handleplan 2014 for Affald Handleplanen 2014 er en præsentation af de større opgaver, som skal gennemføres i det kommende år inden for affaldsområdet i Ballerup Kommune. I 2014 er der fokus på forsøg med

Læs mere

Byggeaffald. styr på sorteringen. affald@avv.dk www.avv.dk

Byggeaffald. styr på sorteringen. affald@avv.dk www.avv.dk Byggeaffald styr på sorteringen 9623 6644 affald@avv.dk AVVTlf. www.avv.dk Hvad er byggeaffald? Bygge- og anlægsaffald er alt affald, som fremkommer ved anlægsarbejder, nedrivning, nybyggeri og renovering.

Læs mere

1. Projektets titel: Øge genanvendelsen ved centralsortering - forenkling af sortering ved husstanden i vådt og tørt affald

1. Projektets titel: Øge genanvendelsen ved centralsortering - forenkling af sortering ved husstanden i vådt og tørt affald 1. Projektets titel: Øge genanvendelsen ved centralsortering - forenkling af sortering ved husstanden i vådt og tørt affald 2. Kort beskrivelse af projektet Herning Kommune har et ønske om at det skal

Læs mere

Inden endelig vedtagelse skal planen i offentlig høring i 8 uger. Kommunalbestyrelsen skal vedtage affaldsplanen senest den 1. oktober 2014.

Inden endelig vedtagelse skal planen i offentlig høring i 8 uger. Kommunalbestyrelsen skal vedtage affaldsplanen senest den 1. oktober 2014. Bilag 1 Rebild Kommunes Affaldsplan 2014-24: udkast til målsætninger og handlingsplaner Affaldsplanen skal udarbejdes i henhold til reglerne i affaldsbekendtgørelsen. Affaldsplanen skal bestå af 3 dele:

Læs mere

Alternative konstruktioner. Konstruktionstegning VERSION UDGIVELSESDATO BESKRIVELSE UDARBEJDET KONTROLLERET GODKENDT

Alternative konstruktioner. Konstruktionstegning VERSION UDGIVELSESDATO BESKRIVELSE UDARBEJDET KONTROLLERET GODKENDT GENTOFTE KOMMUNE GENTOFTE GENBRUGSSTATION. FRA GARAGE TIL GENBRUGSSTATION ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk KONCEPTBESKRIVELSE FOR SORTERINGSVÆG

Læs mere

Mere sortering Mindre bøvl

Mere sortering Mindre bøvl Mere sortering Mindre bøvl Ny affaldshåndteringsplan: Det hele bliver hentet ved husstanden TEKNIK OG MILJØ Du får to beholdere I Horsens Kommunes affaldshåndteringsplan lægger vi op til et nyt system,

Læs mere

Affald som Ressource 14.09.2015. Fanø Kommune

Affald som Ressource 14.09.2015. Fanø Kommune Affald som Ressource 14.09.2015 Fanø Kommune Dit og Danmarks affald Her ender affaldet Ud af de samlede danske affaldsmængder bliver: 61 % genanvendt 29 % forbrændt 6 % deponeret 4 % til midlertidig oplagring

Læs mere

1. Indsamling af storskrald. 2. Nytænkning af genbrugspladser. Orientering til Teknikudvalget. Emne: Kommunikationsaktiviteter i Renovation

1. Indsamling af storskrald. 2. Nytænkning af genbrugspladser. Orientering til Teknikudvalget. Emne: Kommunikationsaktiviteter i Renovation Orientering til Teknikudvalget Emne: Kommunikationsaktiviteter i Renovation 10. marts 2017 - Sagsnr. 16/8596 - Løbenr. 53136/17 1. Indsamling af storskrald Kampagne for storskraldsordningen Kampagne om

Læs mere

GLADSAXE KOMMUNE NOTAT. Affaldsmængder Temadrøftelse 1 - Farligt affald og storskrald. Forsyningsafdelingen

GLADSAXE KOMMUNE NOTAT. Affaldsmængder Temadrøftelse 1 - Farligt affald og storskrald. Forsyningsafdelingen GLADSAXE KOMMUNE Forsyningsafdelingen Temadrøftelse 1 - Farligt affald og storskrald NOTAT Dato: 18. september 2015 Af: Anja Hoff Hansen og Lenette Møller Jensen Gladsaxe Kommunes affaldsordninger skal

Læs mere

Affaldsanalyse Småt brændbart Randers

Affaldsanalyse Småt brændbart Randers Affaldsanalyse Småt brændbart Randers Rapport udarbejdet for Randers Kommune Econet AS, Claus Petersen 27. juni 2012 Projekt nr. A418 Indhold 1 INDLEDNING 4 1.1 FORMÅL 4 1.2 LOKALISERING 4 1.3 SORTERINGSKRITERIER

Læs mere

Kommunens nuværende affaldsordninger

Kommunens nuværende affaldsordninger 7 Kommunens nuværende affaldsordninger Ordninger for private husstande Lejre Kommune er forpligtet til, at etablere indsamlingsordninger for affald fra private husstande. De private husstande er samtidig

Læs mere

Analyse af restaffald. Domus Vista Park 3

Analyse af restaffald. Domus Vista Park 3 Analyse af restaffald Domus Vista Park 3 juli og november 2012 Affald & Genbrug Bygge, Plan & Miljø Frederiksberg Kommune Undersøgelse af affaldsforhold i Domus Vista Park 3 Frederiksberg Kommune prioriterer

Læs mere

Storskraldsanalyse Dyssegårdsparken Næstved Kommune

Storskraldsanalyse Dyssegårdsparken Næstved Kommune Storskraldsanalyse Dyssegårdsparken Næstved Kommune 2015-16 Indhold 1 Formål, metode og fordeling Side 3 2 Opsummering af nøgleresultater Side 6 3 Vaner og tilfredshed med ordninger Side 8 4 Holdninger

Læs mere

Bilag 2 Borgerevaluering i Rønneholtparken

Bilag 2 Borgerevaluering i Rønneholtparken Allerød Kommune Natur og Miljø Affaldsgruppen Bjarkesvej 2 3450 Allerød http://www.alleroed.dk Bilag 2 Borgerevaluering i Rønneholtparken Dato: 8.8.2017 Her præsenteres resultaterne fra spørgeskemaundersøgelsen

Læs mere

Introduktion til de forestående udbud og status på indsamling og håndtering af affald i Gladsaxe Kommune

Introduktion til de forestående udbud og status på indsamling og håndtering af affald i Gladsaxe Kommune GLADSAXE KOMMUNE Forsyningsafdelingen Bilag 1 - Introduktion NOTAT Dato: 9. maj 2011 Af: Gorm Falk Miljøudvalget 26.05.2011 Sag nr. 38, bilag 1 Introduktion til de forestående udbud og status på indsamling

Læs mere

Regnskab for genanvendelse og affald

Regnskab for genanvendelse og affald 123 Regnskab for genanvendelse og affald November 2018 Dokument nr. D2018-261275 Sags nr. S2018-10289 1 Nordfyns Kommune arbejder med tre sammenhængende regnskaber for klima og affald: 1. Klimaregnskab

Læs mere

Samlet bilagsmateriale til revurdering og miljøgodkendelse til Jernløse Genbrugsplads

Samlet bilagsmateriale til revurdering og miljøgodkendelse til Jernløse Genbrugsplads Samlet bilagsmateriale til revurdering og miljøgodkendelse til Jernløse Genbrugsplads Bilag 1 Miljøteknisk beskrivelse Bilag 2 Indretningsplan Bilag 3 - Forventede affaldsmængder og affald der ikke må

Læs mere

Undersøgelserne af mulighederne for medforbrænding af nye affaldsfraktioner, der ikke kan genanvendes, fortsættes.

Undersøgelserne af mulighederne for medforbrænding af nye affaldsfraktioner, der ikke kan genanvendes, fortsættes. Tillæg til Affaldsplan 2014 2018 August 2016 Med udgangspunkt i den nationale affaldshåndteringsplan Danmark uden affald fastlægger Affaldsplan 2014 2018 målsætningerne for Odder og Skanderborg kommuners

Læs mere

Affaldsanalyse Småt brændbart Randers

Affaldsanalyse Småt brændbart Randers Affaldsanalyse Småt brændbart Randers Del 1 Rapport udarbejdet for Randers Kommune Econet AS, Claus Petersen 6. maj 2011 Projekt nr.: A418 Indhold 1 INDLEDNING 1 1.1 FORMÅL 1 1.2 LOKALISERING 1 1.3 SORTERINGSKRITERIER

Læs mere

GLADSAXE KOMMUNE NOTAT. Bilag 1. Ordning for genanvendelige materialer. Forsyningsafdelingen

GLADSAXE KOMMUNE NOTAT. Bilag 1. Ordning for genanvendelige materialer. Forsyningsafdelingen GLADSAXE KOMMUNE Forsyningsafdelingen Bilag 1. Ordning for genanvendelige materialer NOTAT Dato: 25. september 2015 Anja Hoff Hansen & Malene-Mattison Hansen Introduktion I april 2013 indførte Gladsaxe

Læs mere

Svendborg uden affald 2022

Svendborg uden affald 2022 Svendborg uden affald 2022 Svendborg Kommune skal ændre på ordningerne for husholdningsaffald for at øge mængden af affald som genanvendes. Det nationale mål er, at der skal genanvendes minimum 50% af

Læs mere

Sammendrag August 2011

Sammendrag August 2011 Sammendrag August 2011 METODE OG OMFANG Der er i perioden oktober 2010-maj 2011 gennemført i alt 531 telefoniske interviews med borgere i Frederiksberg Kommune. Interviews er fordelt på tre faser: Fase

Læs mere

Referat af møde den

Referat af møde den Næstved Kommune Team Affald www.naestved.dk Referat af møde den 20.8.2015 Mødedato 20-08- 2015 Tid 14-16 Sted Mødelokale 5, Rådmandshaven 20 Mødedeltagere Curtie, Lizzi, Varnny, Henning, Anne, Lisbeth,

Læs mere

Idekatalog. Idekatalog til affaldsplan 2005 Pandrup Kommune

Idekatalog. Idekatalog til affaldsplan 2005 Pandrup Kommune - et idékatalog Idekatalog Vi er nu nået godt halvvejs i arbejdet med den nye affaldsplan. Indtil nu er der arbejdet med at gøre status over, hvilke ordninger vi tilbyder brugerne, mængden af affald, der

Læs mere

G P M. Symboler ud for indsamlingsdagen viser, hvad vi tager med denne dag. Vær opmærksom på en anden ugedag

G P M. Symboler ud for indsamlingsdagen viser, hvad vi tager med denne dag. Vær opmærksom på en anden ugedag 2018 Land 1 denne dag. Vær opmærksom på en anden ugedag Genbrugsspand Hård plast Flasker/glas Jern/metal Papir og pap Batterier på låget Miljøkasser Kun fyldte kasser Stort genbrug Bestil afhentning på

Læs mere

T 1 1 F 1 F 1 M 1 14 O 1 L 1 O 2 L 2 L 2 T 2 T 2 S 2 T 3 S 3 S 3 O 3 F 3 M 3 23

T 1 1 F 1 F 1 M 1 14 O 1 L 1 O 2 L 2 L 2 T 2 T 2 S 2 T 3 S 3 S 3 O 3 F 3 M 3 23 2019 Land 5 denne dag. Vær opmærksom på en anden ugedag Genbrugsspand Hård plast Flasker/glas Jern/metal Papir og pap Batterier på låget Miljøkasser Kun fyldte kasser Stort genbrug Bestil afhentning på

Læs mere

Bilag 6: Planens samlede driftsomkostninger og anskaffelser

Bilag 6: Planens samlede driftsomkostninger og anskaffelser Bilag 6: Planens samlede driftsomkostninger og anskaffelser Affaldshåndteringsplanens fokusområder Alle tal er i 1.000 kr. Alle tal med * er internt forbrug indeholdt i nuværende organisation. (1) Note

Læs mere

Velkommen til AVV. Levetidsforlængelse og bedre ressourceudnyttelse

Velkommen til AVV. Levetidsforlængelse og bedre ressourceudnyttelse Velkommen til AVV Levetidsforlængelse og bedre ressourceudnyttelse AVVs anlæg Administration Besøgscenter Genbrugscenter Genbrugsbutikken (+ auktion) Kørselsafdeling Forbrændingsanlæg 18 genbrugspladser

Læs mere

Svendborg uden affald. Gode råd til udlejere og andre med fælles affaldsløsninger i forbindelse med nye affaldsordninger for hele Svendborg Kommune

Svendborg uden affald. Gode råd til udlejere og andre med fælles affaldsløsninger i forbindelse med nye affaldsordninger for hele Svendborg Kommune Svendborg uden affald i forbindelse med nye affaldsordninger for hele Svendborg Kommune Baggrund Fra september 2020 indfører Svendborg Kommune nye affaldsordninger, hvor vi skal sortere mere affald til

Læs mere

AFFALD SORTERING AF. Afd. 11 Vestergårdsparken Ormslevvej 63-69, Vestergårdsvej & Nordbyvej Viby J

AFFALD SORTERING AF. Afd. 11 Vestergårdsparken Ormslevvej 63-69, Vestergårdsvej & Nordbyvej Viby J Afd. 11 Vestergårdsparken Ormslevvej 63-69, Vestergårdsvej 19-37 & Nordbyvej 6-22 8260 Viby J Sådan sorterer vi vores affald i afd. 11 - på affaldsøerne og på sorteringspladsen. SORTERING AF AFFALD Indhold:

Læs mere

Tids- og aktivitetsoversigt Affaldsplan 2009-2020

Tids- og aktivitetsoversigt Affaldsplan 2009-2020 Husholdninger Dagrenovation Information om sortering og om eksisterende ordninger En øget udsortering af genanvendelige materialer fra husholdningsaffald. Etablere affaldsøer i kolonihaver Optimere mulighederne

Læs mere

Som inspiration til processen om en kampagne, er der udarbejdet en gennemgang af fire faser, som kan danne koncept for:

Som inspiration til processen om en kampagne, er der udarbejdet en gennemgang af fire faser, som kan danne koncept for: kampagneproces Som inspiration til processen om en kampagne, er der udarbejdet en gennemgang af fire faser, som kan danne koncept for: At give Renosyds kunder og medarbejdere de bedste betingelser for

Læs mere

Hvad var husstandens samlede indkomst før skat sidste år? Er der nogen i huset, der er medlem af en miljøorganisation?

Hvad var husstandens samlede indkomst før skat sidste år? Er der nogen i huset, der er medlem af en miljøorganisation? Vi bor i Hvor mange voksne, unge og børn bor i husstanden Hvad var husstandens samlede indkomst før skat sidste år Hus 1 0 0 200,000 400,000 kr Er der nogen i huset, der er medlem af en miljøorganisation

Læs mere

Model for beregning af genanvendelsesprocent

Model for beregning af genanvendelsesprocent Model for beregning af genanvendelsesprocent Vestforbrænding har gjort en aktiv indsats for at opnå den nationale ressourcestrategis mål om 50% genanvendelse af de syv fokusfraktioner i henhold til regeringens

Læs mere

SORTERINGSVEJLEDNING U D S M I D D E T I G T

SORTERINGSVEJLEDNING U D S M I D D E T I G T SORTERINGSVEJLEDNING GIV DIT AFFALD NYT LIV S M I D D E T R I G T U D I G T DIT AFFALD KAN FÅ NYT LIV Når du smider affaldet rigtigt ud, kan det få nyt liv i stedet for at gå op i røg på forbrændingen.

Læs mere

Guide til genbrugsbeholderen. for dig som bor i parcelhus

Guide til genbrugsbeholderen. for dig som bor i parcelhus Guide til genbrugsbeholderen for dig som bor i parcelhus Guide til genbrugsbeholderen Med genbrugsguiden har du mulighed for at dykke ned i din genbrugsbeholder. Bliv lidt klogere på, hvad der må komme

Læs mere

NYT FRA PILOTFORSØGET

NYT FRA PILOTFORSØGET NYT FRA PILOTFORSØGET DECEMBER 2012 GODT I GANG! Kære pilotdeltager Du har nu været i gang med at sortere affald til genbrug i godt fire måneder, og vi håber, at det er blevet en del af din dagligdag.

Læs mere

Lærervejledning Besøg genbrugspladsen 0.-4. klasse

Lærervejledning Besøg genbrugspladsen 0.-4. klasse Lærervejledning Besøg genbrugspladsen 0.-4. klasse I sommerhalvåret inviteres folkeskolens mindste elever til at besøge ARCs genbrugspladser. Ved besøget lærer eleverne at sortere affald i otte fraktioner,

Læs mere

TREE- CYCLING GIV TRÆET NYT LIV

TREE- CYCLING GIV TRÆET NYT LIV TREE- CYCLING GIV TRÆET NYT LIV 2 kampagne 2 INDHOLD Side 3 4 5 7 8 9 Indledning ANALYSER Træanalyser KAMPAGNEN IMPLEMENTERING RESULTATER kampagne 3 INDLEDNING Hvorfor brænde træ af, når det kan genanvendes?

Læs mere

S.A.G.A. II S.A.G.A. II. Velkommen til borgermøde vedrørende projekt. Sortering Af Genanvendeligt Affald. Holsted den 10.

S.A.G.A. II S.A.G.A. II. Velkommen til borgermøde vedrørende projekt. Sortering Af Genanvendeligt Affald. Holsted den 10. Velkommen til borgermøde vedrørende projekt Holsted den 10. april 2014 Tekstilaffald, drikkekartoner og plast Sortering Af Genanvendeligt Affald Dagsorden Velkomst Erfaringer fra SAGA I Muligheder i SAGA

Læs mere

Odense Renovation A/S

Odense Renovation A/S Odense Renovation A/S Dagsorden 09:00-09:30 Velkomst og morgenkaffe 09:30-10:00 Odense Renovation lige nu v/mel 10:00-10:30 Sorter mere Odense (fakta omkring vores forsøg) v/dlc 10:30-11:00 Fra den grimme

Læs mere

Analyse af affald fra sorteringsanlæg

Analyse af affald fra sorteringsanlæg Analyse af affald fra sorteringsanlæg Rapport udarbejdet for Nomi4s Econet AS Udarbejdet af: Casper Mayland, Claus Petersen Dato: 20. januar 2016 Projekt: 554 Analyse af affald fra sorteringsanlæg Indholdsfortegnelse

Læs mere

DIN NYE AFFALDSORDNING

DIN NYE AFFALDSORDNING DIN NYE AFFALDSORDNING stadig Skidt er godt! NEMMERE OG MERE Roskilde Kommunes nye affaldsordning skal gøre det nemt for dig at sortere mere affald tæt på din bolig. I denne folder kan du læse om, hvordan

Læs mere

Data om affaldsindsamling i Aarhus Kommune 2018

Data om affaldsindsamling i Aarhus Kommune 2018 Data om affaldsindsamling i Aarhus Kommune i store tal Affaldsindsamling i Aarhus Kommune AffaldVarme Aarhus står for den samlede håndtering af affald fra private husstande i Aarhus Kommune. Affaldsløsningerne

Læs mere

1. april 2013 indførte Gladsaxe Kommune husstandsindsamling af genbrugsfraktioner. Ordningen fik stor succes fra begyndelsen.

1. april 2013 indførte Gladsaxe Kommune husstandsindsamling af genbrugsfraktioner. Ordningen fik stor succes fra begyndelsen. GLADSAXE KOMMUNE Forsyningsafdelingen Status på arbejdet 2013-2014 NOTAT Dato: 15. november 2014 Af: Malene Matthison-Hansen Dette dokument redegør for det arbejde, Gladsaxe Kommune har udført indenfor

Læs mere

Kære beboer i Herstedøster

Kære beboer i Herstedøster Kære beboer i Herstedøster Her er som lovet en sammenfatning af besvarelserne fra spørgeskemaundersøgelserne i forbindelse med papcontainerprojektet, og svar på en række spørgsmål, der er blevet stillet.

Læs mere

Svendborg Uden Affald. Nye affaldsordninger i Svendborg Kommune

Svendborg Uden Affald. Nye affaldsordninger i Svendborg Kommune Svendborg Uden Affald Nye affaldsordninger i Svendborg Kommune Dagsorden Velkommen Pia Duus Jensen Erfaringer fra Frontløberne - Lone de Blanck og Anne Hjortenberg De nye ordninger Finn Kallehauge, Dorte

Læs mere

Københavns Miljøregnskab

Københavns Miljøregnskab Københavns Miljøregnskab Tema om Ressourcer og Affald Mindre affald Bedre sortering fra borgere og erhverv Mere effektiv og miljøvenlig affaldsindsamling Bedre affaldsbehandling December 2015. Teknik-

Læs mere

STATUS PÅ INITIATIVER I AFFALDSPLAN 2009-2012 KORTLÆGNING & PROGNOSE. Albertslund Kommune Nordmarks Allé 2620 Albertslund BILAG 4

STATUS PÅ INITIATIVER I AFFALDSPLAN 2009-2012 KORTLÆGNING & PROGNOSE. Albertslund Kommune Nordmarks Allé 2620 Albertslund BILAG 4 KORTLÆGNING & PROGNOSE Albertslund Kommune Nordmarks Allé 2620 Albertslund BILAG 4 STATUS PÅ INITIATIVER I AFFALDSPLAN 2009-2012 www.albertslund.dk albertslund@albertslund.dk T 43 68 68 68 F 43 68 69 28

Læs mere

Affaldsguide. Falkoner Allé 71/Holger Danskes Vej 2. Dagrenovation. Papir. Pap og karton. Glas. Hård plast. Metal. Storskrald

Affaldsguide. Falkoner Allé 71/Holger Danskes Vej 2. Dagrenovation. Papir. Pap og karton. Glas. Hård plast. Metal. Storskrald Affaldsguide Falkoner Allé 71/Holger Danskes Vej 2 Dagrenovation Papir Pap og karton Glas Hård plast Metal Storskrald Elektronik og hårde hvidevarer Farligt affald PVC Imprægneret træ Kære beboer I denne

Læs mere

Analyse. Kommunikationsstrategi om affald i Kolding

Analyse. Kommunikationsstrategi om affald i Kolding Analyse Kommunikationsstrategi om affald i Kolding Vi sorterer ikke ret meget. Det er bedre i Vejle. Kvinde, 28 år, Kolding Konklusioner 1 mindre gruppe borgere vil bare have så lidt bøvl som muligt 2

Læs mere

AFFALDSSORTERING GENBRUG DIN HVERDAG Sådan sorterer du etage- og flerfamiliehuse

AFFALDSSORTERING GENBRUG DIN HVERDAG Sådan sorterer du etage- og flerfamiliehuse 1 AFFALDSSORTERING GENBRUG DIN HVERDAG Sådan sorterer du etage- og flerfamiliehuse Bestyrelsen har ved henvendelse hos Aalborg Renovation fået udleveret den nye brochure Genbrug din hverdag til alle beboerne.

Læs mere

Ressourcestrategi - Genanvendelse af dagrenovation kan betale sig

Ressourcestrategi - Genanvendelse af dagrenovation kan betale sig Ressourcestrategi - Genanvendelse af dagrenovation kan betale sig Jette Skaarup Justesen Miljøstyrelsen Ressourcestrategien kommer! Strategi for affaldshåndtering den vil komme i høring. Vi har en god

Læs mere

Grønt Regnskab Temarapport GENBRUG OG AFFALD 2013

Grønt Regnskab Temarapport GENBRUG OG AFFALD 2013 Grønt Regnskab Temarapport GENBRUG 2013 INDLEDNING - BESKRIVELSE AF OMRÅDET... 3 MÅL FOR OMRÅDET... 4 OPGØRELSER... 5 KONKLUSION - BESKRIVELSE AF UDVIKLING... 7 OPGØRELSER/GENBRUGSPLADSERNE... 8 KONKLUSION

Læs mere

NOTAT OM BIOAFFALD DRAGØR KOMMUNE NOTAT. Parallelvej Kongens Lyngby A juli 2017 Notat TLHA, LEKD MENO TLHA ADRESSE COWI A/S

NOTAT OM BIOAFFALD DRAGØR KOMMUNE NOTAT. Parallelvej Kongens Lyngby A juli 2017 Notat TLHA, LEKD MENO TLHA ADRESSE COWI A/S DRAGØR KOMMUNE NOTAT OM BIOAFFALD NOTAT ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk PROJEKTNR. DOKUMENTNR. A076097-001 VERSION UDGIVELSESDATO

Læs mere

PRÆSENTATION AF ERFARING FRA VEJLE KOMMUNES HÅNDTERING AF ORGANISK AFFALD. Chef AffaldGenbrug

PRÆSENTATION AF ERFARING FRA VEJLE KOMMUNES HÅNDTERING AF ORGANISK AFFALD. Chef AffaldGenbrug PRÆSENTATION AF ERFARING FRA VEJLE KOMMUNES HÅNDTERING AF ORGANISK AFFALD Yvonne Thagaard Andersen Økonomiseminar 06. december 2016 Chef AffaldGenbrug GENBRUGSPLADSER OG MODTAGELSESANLÆG I VEJLE KOMMUNE

Læs mere

Idékatalog til øget genanvendelse af storskrald fra husholdninger og af brændbart affald fra genbrugspladser

Idékatalog til øget genanvendelse af storskrald fra husholdninger og af brændbart affald fra genbrugspladser Idékatalog til øget genanvendelse af storskrald fra husholdninger og af brændbart affald fra genbrugspladser J.nr. MST-7759-00109 Econet AS Projektnr: A396 Dato: December 2010 rev 004 1 Indhold FORORD

Læs mere

ADFÆRDSANALYSE FRA GARAGE TIL GENBRUGSSTATION ADFÆRDSANALYSE AF /KL.7 DELRAPPORT NR. 3

ADFÆRDSANALYSE FRA GARAGE TIL GENBRUGSSTATION ADFÆRDSANALYSE AF /KL.7 DELRAPPORT NR. 3 FRA GARAGE TIL GENBRUGSSTATION ADFÆRDSANALYSE AF /KL.7 DELRAPPORT NR. 3 INDHOLD INDHOLD Indledning............3 Fremgangsmåde...4 Resultater........6 Demografi.....7 Indsigter fra pladsen. 9 Indsigter

Læs mere

Direkte genbrug Nordforbrænding

Direkte genbrug Nordforbrænding Direkte genbrug Nordforbrænding Affaldskontoret ApS maj 2014 Direkte genbrug Affaldskontoret er af Nordforbrænding blevet anmodet om at opstille en tids- og handleplan, samt tilhørende økonomi for et forsøg

Læs mere

GRØNT REGNSKAB 2014 TEMARAPPORT GENBRUG OG AFFALD

GRØNT REGNSKAB 2014 TEMARAPPORT GENBRUG OG AFFALD GRØNT BESKRIVELSE AF OMRÅDET... 3 MÅL... 4 OPGØRELSER - HUSHOLDNINGSAFFALD... 5 OPGØRELSER - GENBRUGSPLADSER... 5 AKTIVITETER...10 TILTAG PLANLAGT I 2015...13 DEN GODE HISTORIE... 14 Ud over denne temarapport

Læs mere

SORTERINGSVEJLEDNING D E T S O R T E R E R U N D E R D I G

SORTERINGSVEJLEDNING D E T S O R T E R E R U N D E R D I G SORTERINGSVEJLEDNING GIV DIT AFFALD NYT LIV D E T S O R T E R E R U N D E R D I G DIT AFFALD KAN FÅ NYT LIV Når du sorterer dit affald, kan det få nyt liv i stedet for at gå op i røg på forbrændingen.

Læs mere

Nye affaldsbeholdere. på vej til dig!

Nye affaldsbeholdere. på vej til dig! Nye affaldsbeholdere på vej til dig! Du får to nye affaldsbeholdere Vi er snart klar til at sende kommunens nye affaldsbeholdere ud til dig. Det stativ eller den beholder, som du allerede har til dagrenovation,

Læs mere

NOTAT TIL POLITISKE UDVALG

NOTAT TIL POLITISKE UDVALG NOTAT TIL POLITISKE UDVALG 5. november 2014 ML Ver. 7 Høring af Affaldsplan 2014 Resume I forbindelse med høring af Affaldsplan 2014 er der indkommet 15 høringssvar fra borgere, boligforeninger, interesseorganisationer

Læs mere

Ren besked om affald. Pak pappet rigtigt - Se bagsiden

Ren besked om affald. Pak pappet rigtigt - Se bagsiden Ren besked om affald Pak pappet rigtigt - Se bagsiden Kan HÆNGes PÅ KØLESKABET Dagrenovation Ja, tak til ting fra den daglige husholdning uden farligt affald Det siger vi ja tak til: * Emballage fra mad

Læs mere

Nye affaldsordninger i Køge Kommune

Nye affaldsordninger i Køge Kommune Nye affaldsordninger i Køge Kommune Februar 2019 Nyttige oplysninger fra Affald og Genbrug VI SORTERER AFFALD FORDI DET NYTTER! Kære politikere og kolleger Denne lille folder indeholder nyttig information

Læs mere

Indhold. Formål, metode og fordeling Side 3. Opsummering af nøgleresultater Side 6. Tilfredshed Side 8. Affaldssortering Side 27. Konklusion Side 39

Indhold. Formål, metode og fordeling Side 3. Opsummering af nøgleresultater Side 6. Tilfredshed Side 8. Affaldssortering Side 27. Konklusion Side 39 1 Indhold 1 Formål, metode og fordeling Side 3 2 Opsummering af nøgleresultater Side 6 3 Tilfredshed Side 8 4 Affaldssortering Side 27 5 Konklusion Side 39 2 1 Formål, metode og fordeling I dette afsnit

Læs mere

NY AFFALDS- SORTERING

NY AFFALDS- SORTERING NY AFFALDS- SORTERING KLAR TIL SORTERING! I Aarhus skal vi sortere vores affald mere, end vi allerede gør. Meget mere affald kan nemlig genanvendes, så vi sparer på naturens ressourcer. Derfor indfører

Læs mere

Udenlandske erfaringer med bedre sortering af husholdningsaffald. Sagsnr Dokumentnr

Udenlandske erfaringer med bedre sortering af husholdningsaffald. Sagsnr Dokumentnr KØBENHAVNS KOMMUNE Teknik- og Miljøforvaltningen Byens Udvikling BILAG 2 Udenlandske erfaringer med bedre sortering af husholdningsaffald Nedenstående er en kort sammenfatning af udenlandske erfaringer

Læs mere

Gruppeinterview om affaldssortering med særligt fokus på sortering af træ. Middelfart februar 2016

Gruppeinterview om affaldssortering med særligt fokus på sortering af træ. Middelfart februar 2016 Gruppeinterview om affaldssortering med særligt fokus på sortering af træ Middelfart februar 2016 1 Indholdsfortegnelse Baggrund 3 Metode og deltagere 4 Analytisk fremgangsmåde 5 Spørgeguide og temaer

Læs mere

Notat. Evaluering af Affaldsplan status for initiativer

Notat. Evaluering af Affaldsplan status for initiativer Notat Evaluering af Affaldsplan 2009-2012 status for initiativer Affaldsplan 2009-2012 indeholder 41 initiativer, hvoraf 16 er gennemført, mens yderligere 16 er delvist gennemført. De resterende 9 initiativer

Læs mere

Ny affaldsløsning BRØNDBY KOMMUNE

Ny affaldsløsning BRØNDBY KOMMUNE Ny affaldsløsning BRØNDBY KOMMUNE Velkommen til Skraldetanterne dine nye affaldsbeholdere Brøndby Kommune gør det nu lettere for dig at sortere dit affald, så det kan blive genbrugt. Derfor får alle med

Læs mere

NOTAT (PTU) Affald i Stevns Kommune. Maj Affald i Stevns Kommune

NOTAT (PTU) Affald i Stevns Kommune. Maj Affald i Stevns Kommune NOTAT (PTU) Maj 2015 1 INDLEDNING Stevns Kommune samarbejder med KaraNoveren omkring udvikling af nye affaldsløsninger. Hvordan får vi borgerne i Stevns Kommune til at være mere bevidste omkring affald

Læs mere

Johansson & Kalstrup P/S rådgivende ingeniører FRI

Johansson & Kalstrup P/S rådgivende ingeniører FRI Johansson & Kalstrup P/S rådgivende ingeniører FRI Sag nr.: 155280 Dato: 17.11.2015 E-mail: hbd@j-k-as.dk Ordninger for husholdningsaffald i andre kommuner Data over 4 kommuner og Fanø er opstillet i nedenstående

Læs mere

5401-13 Lundevænget Her kan du kommer af med dit affald. Guide til affaldssortering

5401-13 Lundevænget Her kan du kommer af med dit affald. Guide til affaldssortering 5401-13 Lundevænget Her kan du kommer af med dit affald Guide til affaldssortering Som du sikkert har lagt mærke til er der blevet bygget en ny containergård ved Ryparken 144 samt en ny affaldsø ved Lyngbyvej.

Læs mere

Evalueringsrapport. 1. Titel. Pilotprojekt for indsamling af flere fraktioner i det offentlige rum

Evalueringsrapport. 1. Titel. Pilotprojekt for indsamling af flere fraktioner i det offentlige rum Evalueringsrapport 1. Titel Pilotprojekt for indsamling af flere fraktioner i det offentlige rum 2. Baggrund Kommunens Affaldsplan 2009-2012 (udvidet til 2013) indeholder initiativ nr. 39: Beholder til

Læs mere

Bilag 1. Øget genanvendelse i bringeordninger. Baggrund. 27. november 2014

Bilag 1. Øget genanvendelse i bringeordninger. Baggrund. 27. november 2014 27. november 2014 Bilag 1 Øget genanvendelse i bringeordninger Baggrund I Reno Djurs opland er der i dag en velfungerende indsamlingsordning for papir og pap, hvor alle husstande har en særskilt beholder

Læs mere

Københavns Miljøregnskab

Københavns Miljøregnskab Københavns Miljøregnskab Tema om Affald Totale affaldsmængder Husholdningsaffald - kildesortering Farligt affald Behandling Borgertilfredshed Baggrund for data om affald November 2013. Teknik- og Miljøforvaltningen

Læs mere

BRUGERVENLIGE AFFALDSORDNINGER

BRUGERVENLIGE AFFALDSORDNINGER KØBENHAVNS KOMMUNE IDÉKATALOG TIL MERE BRUGERVENLIGE AFFALDSORDNINGER s1-brugervenlige AFFALDSORDNINGER Idékataloget er udviklet i samarbejde mellem Københavns Kommune (TMF) og Platant. Kataloget er udarbejdet

Læs mere

VELKOMMEN TIL MØDE OM AFFALDSPLAN 2014 TIRSDAG D. 14. MAJ 2013

VELKOMMEN TIL MØDE OM AFFALDSPLAN 2014 TIRSDAG D. 14. MAJ 2013 VELKOMMEN TIL MØDE OM AFFALDSPLAN 2014 TIRSDAG D. 14. MAJ 2013 Program 18.00-18.15 Velkomst og præsentation 18.15-18.45 Orientering om rammerne for den nye affaldsplan 18.45-19.15 Præsentation af tankerne

Læs mere

Center for Miljø og Teknik NYE SKILTE VIL GI DIT AFFALD HØJ VÆRDI

Center for Miljø og Teknik NYE SKILTE VIL GI DIT AFFALD HØJ VÆRDI Center for Miljø og Teknik NYE SKILTE VIL GI DIT AFFALD HØJ VÆRDI DET DU GØR MED AFFALDET - HAR BETYDNING FOR ANDRE I løbet af 2018 kommer der nye skilte på dine affaldsbeholdere. Det skal gøre det nemmere

Læs mere

Velkommen til møde om den nye affaldsløsning SKRALDETANTERNE KOMMER TAG PÆNT I MOD DEM

Velkommen til møde om den nye affaldsløsning SKRALDETANTERNE KOMMER TAG PÆNT I MOD DEM Velkommen til møde om den nye affaldsløsning SKRALDETANTERNE KOMMER TAG PÆNT I MOD DEM Velkommen til møde for grundejerforeninger om den nye affaldsløsning Velkomst og indledning v. Miljøchef Kathleen

Læs mere