НАЈЧЕСТО ПОСТАВУВАНИ ПРАШАЊА e-banking

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "НАЈЧЕСТО ПОСТАВУВАНИ ПРАШАЊА e-banking"

Transkript

1 НАЈЧЕСТО ПОСТАВУВАНИ ПРАШАЊА e-banking E-banking сервисот е еден од алтернативните канали кои ги нуди Стопанска банка АД Скопје под брендот i-bank. Со овие алтернативни канали Банката е достапна 24 часа и клиентот има слобода да го избере начинот на интеракција со Банката. i-bank услугите се достапни преку банкомат, e-banking и e-commerce. За повеќе информации контактирајте го нашиот 24 часовен инфо центар на (02) Содржина (со CTRL кликни на кое било мени за директен пристап) I ЗОШТО ДА КОРИСТАМ E-BANKING... 2 II КАКО СЕ СТАНУВА КОРИСНИК... 4 III КАКО СЕ ИНСТАЛИРА И КОРИСТИ E-BANKING... 5 IV КОИ СЕ ТРОШОЦИТЕ И ТЕРМИНИТЕ ЗА КОРИСТЕЊЕ НА Е-BANKING СЕРВИСОТ... 9 V ПОДАТОЦИ ЗА БЕЗБЕДНОСТ VI ЗАБОРАВЕНА ЛОЗИНКА, ИЗГУБЕН СЕРТИФИКАТ, ПРИЈАВА НА ЗЛОУПОТРЕБА VII ДОПОЛНИТЕЛНИ ПРАШАЊА И ПРОБЛЕМИ VIII ОПШТИ УСЛОВИ ЗА КОРИСТЕЊЕ IX НОВИТЕТИ ВО СЕРВИСОТ ЗА ЕЛЕКТРОНСКО БАНКАРСТВО ЗА СИТЕ ДОПОЛНИТЕЛНИ ПРАШАЊА ПОВРЗАНИ СО E-BANKING УСЛУГАТА КОНТАКТИРАЈТЕ ГО НАШИОТ 24 ЧАСОВЕН ИНФО ЦЕНТАР (02)

2 I ЗОШТО ДА КОРИСТАМ E-BANKING 1. Кои се предностите на e-banking сервисот? 2. Зошто да користам e-banking? 3. Кои услуги ги нуди e-banking сервисот? 4. Дали може да ги снимам или отпечатам податоците месечни извештаи, амортизациони планови, листа на трансакции и сл.? 1.1 E-banking сервисот е економичен, динамичен, безбеден и едноставен начин за управување со вашите лични и корпоративни финансии. Преку секцијата Мои сметки добивате 24 часовен пристап и увид до вашите сметки и банкарски производи со што не зависите од работното време на Банката. Можете да вршите базични банкарски услуги брзо и едноставно: плаќање на сметки за струја, вода, телефон, греење, интернет, ТВ, данок и секакви други трансфери од сметка на сметка. Дополнително, покрај во сметките, со e-banking системот на Стопанска банка клиентите добиваат увид и во производите кои ги користат кредити, кредитни картички, депозити и сл. Амортизационите планови, листите на уплати, каматните стапки и сл. се отвораат само со еден клик во секцијата Мои производи. Со примената на дигитален сертификат (достапен на CD или на USB token) Банката ги задоволува највисоките стандарди за заштита и на клиентите им обезбедува сигурен пристап и можност за управување со сопствените средства. 1.2 E-banking системот е замислен да им овозможи поголема контрола на клиентите врз сопствените финансии. Со прегледот на сите уплати и исплати од сопствените сметки и картички, увидот во кредитите и депозитите кои ги користи, клиентот во секое време може да пресмета колку слободни средства има, истите да ги испланира и да ги реализира преку e-banking системот кој е изработен со највисоки стандарди за заштита, а од друга страна е едноставен за користење. 1.3 Преку e-banking сервисот на Стопанска банка АД Скопје имате можност да: Имате 24 часовен увид во вашите сметки Тековна трансакциска или штедна сметка, сметка поврзана со кредитна картичка или ОК картичка Увид во дневни трансакции (изводи) по сметка. Преглед на сите трансакции во период од 6 месеци по сметка. Увид во месечни извештаи за кредитни картички не постари од 6 месеци Можност за плаќања од тековна трансакциска сметка:

3 Режиски трошоци без провизија: струја, парно, вода, телефон, кабелска ТВ и интернет и сите други плаќања кон сметки во Стопанска банка АД - Скопје. Даноци Плаќања од сметка на сметка Постојан увид во производите кои ги користите Кредити увид во амортизациони планови, листи на плаќања, увид во месечни извештаи и листи на дневни трансакции од кредитните картички Депозити увид во каматната стапка, рокот на и салдото на депозитот 1.4 Со едноставно избирање на иконата преземи можете да ги снимите во електронски формат сите прегледи кои ви се достапни за вашите сметки или производи и тоа во XML формат. Дополнително со избирање на иконата печати можете да ги испечатите истите прегледи. Врати се на почеток

4 II КАКО СЕ СТАНУВА КОРИСНИК 1. Кој може да биде корисник? 2. Како се станува корисник? 3. Каде може да поднесам барање за e-banking? 2.1 Корисник на e-banking сервисот на Стопанска банка може да биде секое правно и физичко лице кое има трансакциска сметка во Банката. Со едноставно поднесување на барање преку филијалите или веб страницата на Банката секое правно или физичко лице може да стане корисник. Клиентот може, при поднесување на барањето, да назначи дали сака за плаќања од сервисот да користи USB token или CD дигитален сертификат и од каде сака да ги подигне материјалите (град и филијала). 2.2 Банката реагира по секое барање, ги изготвува потребните материјали (договор, лозинка и име, профил и дигитален сертификат) и го повикува клиентот да го потпише Договорот и да ги подигне материјалите исклучиво лично поради заштита на осетливите податоци. 2.3 Барање за e-banking може да поднесете во секоја филијала на Банката и на нашата веб страница во секое време. Врати се на почеток

5 III КАКО СЕ ИНСТАЛИРА И КОРИСТИ E-BANKING 1. Зошто мора да ја сменам лозинката која ми ја додели Банката и каква лозинка да ставам? 2. Зошто ми е потребен дигитален сертификат и како можам да го добијам овој сертификат? 3. Како се инсталира и користи CD дигиталниот сертификат? 4. Како се користи USB token дигиталниот сертификат? 5. Дали треба да инсталирам уште некој програм за да извршувам плаќања? 6. Каде може да ги најдам дополнителните програми за инсталација? 7. Со кои оперативни системи работи e-banking сервисот? 8. Со кои пребарувачи работи e-banking сервисот (Internet Explorer, Mozilla, Opera, Chrome etc.)? 9. Дали можам да плаќам од сметките во сабота и недела? 3.1 При отворање на e-banking профил, секој клиент со Договорот добива уникатно име (username) и лозинка (password) која може да се користи исклучиво само за првата најава. Оваа лозинка има за цел да му овозможи на клиентот иницијален пристап до e-banking профилот и можност да креира сопствена лозинка која ќе му биде позната само на клиентот. Со креирање на овие име на профил и лозинка, клиентот може од секој компјутер во секое време да има неограничен увид во своите сметки и производи. За реализирања на плаќања од сметките клиентот треба да поседува дигитален сертификат (види прашање 3.2) Препорака на Банката е лозинката да ја знае само сопственикот на профилот и истата со цел да биде подобра да содржи комбинација од букви, бројки и знаци (0-9, Аа, +-= и сл.). Овој начин на создавање на лозинки е препорачан насекаде во светот со цел да се намали можноста од откривање и злоупотреба на лозинката. Со цел да се заштити клиентот препорачливо е да ја менува лозинката минимум еднаш годишно. Доколку клиентот ја заборави лозинката или e-banking профилот може да побара нивна обнова во секоја филијала на Банката. Клиентот мора да биде идентификуван од вработениот во филијалата пред да добие нови профил и лозинка. 3.2 Дигиталниот сертификат претставува потпис на клиентот за потпишување на платни налози, налози за пренос на средства од трансакциската сметка на клиентот до сметката одредена од него. Со примената на дигитален сертификат Банката ги задоволува највисоките стандарди за заштита и на клиентите им обезбедува сигурен пристап и можност за управување со сопствените средства. Дигиталниот сертификат им е потребен на клиентите кои сакаат да извршуваат плаќања преку e-banking сервисот и истиот може да се добие на CD или на USB token. - За CD дигиталниот сертификат прочитајте во 3.3. За техничките преференции на e-banking сервисот прочитајте ги прашањата 3.5, 3.6, 3.7 и 3.8.

6 - За USB token сертификатот прочитајте во 3.4. За техничките преференции на e-banking сервисот прочитајте ги прашањата 3.5, 3.6, 3.7 и 3.8. Доколку клиентот сака да има само увид во своите сметки и производи тогаш не мора да го добие и користи дигиталниот сертификат и истото треба да го нагласи кога ќе поднесе барање за користење на e-banking сервисот. 3.3 Дигиталниот сертификат претставува потпис на клиентот за потпишување на платни налози, налози за пренос на средства од трансакциската сметка на клиентот до сметката одредена од него. Со примената на дигитален сертификат ги задоволува највисоките стандарди за заштита и на клиентите им обезбедува сигурен пристап и можност за управување со сопствените средства. Дигиталниот сертификат им е потребен на клиентите кои сакаат да извршуваат плаќања преку e-banking сервисот и истиот може да се добие на CD или на USB token. CD дигиталниот сертификат е мал софтвер кој не го оптоварува компјутерот. Истиот мора да биде инсталиран на компјутерот од каде клиентот планира да ги извршува плаќањата и може да се инсталира на неограничен број компјутери иако препорака од Банката е да се инсталира на персонален компјутер до кој има пристап само клиентот. Упатството за инсталација е дел од CD-то и целиот процес трае не повеќе од 5 минути. При инсталацијата од клиентот се бара да состави и внесе лозинка со која ќе ги потпишува налозите за плаќање и Банката препорачува истата да е различна од лозинката за најава во системот. Покрај сертификатот, клиентот треба да инсталира уште 3 други компоненти со цел системот да може да ги реализира плаќањата. За техничките преференции на e-banking сервисот прочитајте ги прашањата 3.4, 3.5, 3.6 и 3.7. По инсталацијата e- banking системот ќе го прашува клиентот дали на компјутерот од кој сака да реализира плаќања е инсталиран дигиталниот сертификат пред да пристапи кон конструкција на налозите и нивно плаќање. Клиентот треба потврдно да одговара на прашањето доколку сертификатот е успешно инсталиран на компјутерот. На еден компјутер може да се инсталира повеќе од еден сертификат. CD сертификатот има важност од 2 години. Пред крајот на валидноста на сертификатот, клиентот добива порака на e-banking најавната страница со прашање дали е согласен да се изработи нов сертификат. 3.4 Дигиталниот сертификат претставува потпис на клиентот за потпишување на платни налози, налози за пренос на средства од трансакциската сметка на клиентот до сметката одредена од него. Со примената на дигитален сертификат Банката ги задоволува највисоките стандарди за заштита и на клиентите им обезбедува сигурен пристап и можност за управување со сопствените средства. Дигиталниот сертификат им е потребен на клиентите кои сакаат да извршуваат плаќања преку e-banking сервисот и истиот може да се добие на CD или на USB token.

7 USB token сертификатот не се инсталира на компјутерот, истиот се активира со поставување на апаратот во USB порт на компјутерот од каде клиентот сака да плаќа. Поради тоа, USB token-от е мобилен/пренослив односно не се запишува на компјутерите каде бил користен и затоа може да се користи на кој било компјутер без притоа истиот да се инсталира. При користење на e-banking системот истиот ќе го прашува клиентот дали на компјутерот од кој сака да реализира плаќања е инсталиран дигиталниот сертификат или е достапен USB token дигиталниот сертификат. Со потврдување на ова прашање клиентот може да пристапи кон конструкција на налозите и нивно плаќање. За успешна употреба на USB token-от потребно е да се активирани дополнителните програми кои се објаснети во прашањата 3.5 и 3.6. USB token дигиталниот сертификат има важност од 2 години. Пред истекот на периодот клиентот добива порака да ја посети филијалата за ресетирање на USB Token-от и доделување на нов. 3.5 Со примената на дигитален сертификат (достапен на CD или на USB token) Банката ги задоволува највисоките стандарди за заштита и на клиентите им обезбедува сигурен пристап и можност за управување со сопствените средства. За успешна употреба дигиталните сертификати бараат системот да активира уште 3 компоненти: За CD дигитален сертификат да се инсталираат/активираат: Сите опции на ActiveX Control and plug-ins да се означат со Enable или Prompt. Како дополнителна заштита на вашиот компјутер препорачуваме веб страницата да се означи како Trusted site. За USB token дигитален сертификат да се инсталираат/активираат: За Windows 2000/XP: PKIClient-x32-4.5_signed.msi За Windows Vista (32-bit): PKIClient-x msi За Windows Vista (64-bit): PKIClient-x msi За Windows 7 (32-bit): PKIClient-x SPI.msi За Windows 7 (64-bit): PKIClient-x SPI.msi StbXmlSignatureInstall.msi StbXmlSignatureInstall.msi 3.6 Дополнителните потребни програми/подесувања објаснети во 3.5 се достапни на веб страницата на Банката

8 3.7 E-banking сервисот на Стопанска банка АД Скопје е прилагоден да функционира на најсовремените оперативни системи и постојано се надградува. Банката препорачува истиот да се користи согласно следните технички барања: - Оперативен систем : Windows 2000 или повеќе (Mac и Linux OS не се поддржани) - Internet Explorer 6.00 или повеќе - пристап кон интернет од Kbps или повеќе, ISDN или постојана врска - Модем : 56K, или ISDN 3.8 E-banking сервисот можете да го користите за плаќање на Internet Explorer 6.00 или повеќе, додека на сите други пребарувачи можете да имате увид во сметките и производите кои ги користите. 3.9 E-banking системот на Стопанска банка АД Скопје ги реализира плаќањата согласно работното време на Банката и платниот промет во РМ (види прашање 4.2). Сепак, со цел да им излезе во пресрет на клиентите Банката овозможува клиентот да назначи иден датум за реализација на налогот. Клиентот притоа треба да внимава идниот датум да биде работен ден и на тој датум на сметката да има расположливи средства доволни за реализација на налогот. Врати се на почеток

9 IV КОИ СЕ ТРОШОЦИТЕ И ТЕРМИНИТЕ ЗА КОРИСТЕЊЕ НА Е-BANKING СЕРВИСОТ 1. Дали има провизија за плаќања преку е-banking сервисот? 2. Во кој период може да се реализираат плаќања преку e-banking сервисот? 4.1 За физички лица: без провизија за плаќања на сметки во Стопанска банка АД Скопје преку интерниот систем на Банката. На фактурите за режиски трошоци наведени се сметките на компаниите во банките со кои работат. Изберете и внесете ја сметката од Стопанска банка и плаќајте ги трошоците без провизија (парно, струја, вода, телефон, интернет, кабелска ТВ и сл.). Детален опис на трошоците и термините за плаќање: а. Термински план и провизии за плаќања за физички лица во работни денови: Начин на плаќање Понеделник - Петок Сабота Провизија 1 МИПС од 07:45 до 16:20 часот / 100,00 ден. Кон други банки 2 КИБС до од 07:45 до 14:20 часот / 9,00 ден. 3 КИБС над од 07:45 до 14:20 часот / 12,00 ден. Кон СБ 4 Интерен од 07:45 до 18:00 часот од 07:45 до 13:00 часот Без провизија Надоместокот за издавање на дигитален сертификат на CD БЕСПЛАТНО Надоместокот за издавање на дигитален сертификат на USB Token 1.200,00 ден. еднократно б. Термински план и провизија за плаќања за правни лица во работни денови: Платен систем Понеделник до Петок Сабота Провизија Интерен систем на СБ од 07:45 до 19:00 часот од 07:45 до 13:30 часот 1-10,000 ден. 7,00 ден. по налог над ден 11,00 ден. од налог КИБС од 07:45 до 14:20 часот / 1-10,000 ден. 13,00 ден. по налог над ден 18,00 ден. од налог МИПС од 07:45 до 16:20 часот / 100,00 ден. по налог ПП53 налог за исплаќање на плати од 7:45 до 14 часот интерно 4,00 ден. по налог КИБС 12,00 ден. од налог Надоместокот за издавање на дигитален сертификат на USB токен Водење на сметка 1.200,00 денари 200,00 денари месечно

10 4.2 Види погоре, прашање IV.1. Со цел олеснување на работењето на клиентите со e-banking системот овозможено е на налозите за плаќање да биде назначен иден датум. Потребно е клиентите да внимаваат назначениот иден датум да биде работен ден и тој ден да ги имаат потребните средства за реализација на налогот. Налогот ќе се реализира на почетокот на работниот ден во зависност од расположливите средства на сметката на клиентот. Врати се на почеток

11 V ПОДАТОЦИ ЗА БЕЗБЕДНОСТ 1. Дали е безбедно CD дигиталниот сертификат да го инсталирам на компјутер до кој имаат и други пристап? 2. Дали постои шанса некој да го злоупотреби мојот e-banking профил и како да се заштитам од тоа? 5.1 Дигиталниот сертификат е делот од безбедносната сложувалка со која клиентот е обезбеден од злоупотреба на сметките, податоците и средствата. Препорачуваме дигиталниот сертификат да го инсталирате на компјутер до кој имате пристап само вие но доколку сакате да го инсталирате на компјутер до кој имаат пристап повеќе лица внимавајте секогаш да се одјавите од е-banking сервисот кога ќе завршите да го користите и не се согласувајте системот да го запамети името на вашиот профил ниту лозинката. Не оставајте трага од лозинката и името на профилот во други документи на компјутерот и доколку повлечете извештај од e-banking сервисот истиот потоа избришете го од компјутерот. 5.2 E-banking сервисот е развиен интерно во Банката и при користењето клиентот директно комуницира со Банката без посредници, без други софтверски компании. При развојот користени се врвни стандарди за заштита кои спречуваат злоупотреба. Со дигиталниот сертификат кој го има само клиентот како и лозинката за најава и лозинката за потпишување на налозите дополнително се гарантира безбедноста од злоупотреба. И понатаму вложуваме многу ресурси кон заштита на системот, сервисот и клиентите како трајна определба да нудиме безбедни, стабилни и трајни услуги. Врати се на почеток

12 VI ЗАБОРАВЕНА ЛОЗИНКА, ИЗГУБЕН СЕРТИФИКАТ, ПРИЈАВА НА ЗЛОУПОТРЕБА 1. Што ако ја изгубам/заборавам лозинката за најава или името на профилот? 2. Што ако го изгубам CD/USB дигиталниот сертификат? 3. Каде и како да пријавам злоупотреба на e-banking профилот? 6.1 Во случај да ја заборавите лозинката за пристап до e-banking сервисот можете веднаш да пратите допис до со вашиот ЕМБГ (матичен број) и вашиот username (име на профилот). Доколку дописот биде испратен во работно време на Банката ќе добиете во рок од неколку минути нова лозинка која ќе ја користите само при прва најава и ќе треба веднаш да креирате нова. Потребни се 30 минути откако ќе го добиете новиот password за да можете да се најавите на системот. Ве молиме за трпение. Доколку пак да го заборавите/изгубите името на профилот ве молиме дојдете во најблиската филијала бесплатно да ви ги името на профилот и лозинката. Со обновените име и лозинка ќе можете да се најавите еднаш на e-banking системот и потребно е веднаш да составите лозинка која само вие ја знаете и со која ќе се најавувате во иднина. (види прашање 3.1) 6.2 Доколку го изгубите сертификатот доделен на USB или CD ве молиме поднесете барање за негово обновување во најблиската филијала. Ќе ви биде изработен комплетно нов сертификат и истиот ќе има валидност од 2 години. За обновување на сертификатот важат тарифите наведени во прашање Во случај да се сомневате дека вашиот профил бил употребен од неовластени лица контактирајте го веднаш нашиот 24 часовен инфо центар (02) Врати се на почеток

13 VII ДОПОЛНИТЕЛНИ ПРАШАЊА И ПРОБЛЕМИ 1. Што ако ми се појави порака од типот DLL Server Error, Unauthorized access или слично? 2. Зошто не ми се појавуваат сите сметки кои ги имам во Банката? 3. Зошто не ми се ажурира состојбата на сметката? 4. Зошто не можам да ги гледам месечните извештаи постари од 6 месеци? 5. Кога се појавуваат на изводот трансакциите направени со картичка или на шалтер? 6. Дали има инструкции за користење на e-banking сервисот? 7. Како можам да го докажам плаќањето реализирано преку e-banking сервисот? 7.1 Сите пораки кои вашиот компјутер може да ги појави при инсталацијата или при користењето на е-banking сервисот се индивидуално зависни од подесувањата потребни за вашиот компјутер. Во случај на ваква појава на порака слободно контактирајте го нашито инфо центар за асистенција на (02) При поднесување на барање за e-banking профил клиентот избира кои сметки сака да се гледаат на сервисот а кои не. Во случај на отворање на нова сметка или потреба некоја сметка да се додаде на прегледот клиентот може да се јави на 24 часовниот инфо центар (02) и да побара од операторите сметките да бидат додадени на прегледот. 7.3 Состојбата на сметките се ажурира постојано. Со цел дополнителна проверка клиентот може да кликне на линкот состојба достапен за секоја сметка и да добие нова состојба. Истото е можно и со кликнување на самата сметка при што клиентот ќе добие повеќе информации за сметката, меѓу другото и тековната состојба. Во случај состојбата да не се ажурира контактирајте го 24 часа инфо центарот (02) и побарајте од операторите да ви асистираат. 7.4 Месечните извештаи постари од 6 месеци се достапни на шалтерите на Банката. На e-banking сервисот согласно досегашното искуство клиентите во над 95% од случаите не ги бараат месечните извештаи постари од 6 месеци па поради тоа истите не се оставаат на серверот. За постари извештаи обратете се со молба во една од филијалите на Банката. 7.5 Трансакциите направени со картичка на банкомат или на шалтер се појавуваат веднаш на e- banking сервисот. Трансакциите направени со картичка во трговската мрежа ќе се појават како

14 трансакции веднаш штом ќе се направи порамнување со трговецот и неговата сметка што е временски период кој трае различно за секој трговец, банка и земја. 7.6 На веб страницата на Банката поставено е демо кое илустрира неколку основни активности достапни на e-banking сервисот. Дополнително, во горниот десен агол на секоја страница од e- banking апликацијата имате линк помош кој ги има опишано и прикажано сите активности со текст и слика. Секако, во секое време можете да побарате помош од нашите оператори на 24 часовниот инфо центар (02) Откако успешно ќе го реализирате налогот/плаќањето можете истиот да го испечатите и да го приложите како доказ за успешна исплата на средства. Бројот FTxxxxxxxxxxxxx кој се појавува над секој успешно реализиран налог е бројот на трансакцијата и истиот се користи за проверка во системите на Банката. Врати се на почеток

15 VIII ОПШТИ УСЛОВИ ЗА КОРИСТЕЊЕ Правни аспекти Ова е официјалната страница на Стопанска банка АД Скопје. Стопанска банка АД Скопје има комплетни авторски права врз содржината на веб страницата. Корисниците кои пристапуваат до оваа веб страница ги имаат следните права: o o o o o Да ја прегледуваат содржината Да превземаат, преведуваат или користат дел од информациите поставени на страницата исклучиво само со цитирање на изводот Да ги копираат или печатат материјалите достапни на веб страницата без комерцијални цели Да ги поврзуваат нивните страници со линкови до оваа веб страница (во случај тие линкови да се со бизнис/маркетинг цели ново прозорче треба да ја отвара од линкот веб страницата на Стопанска банка АД Скопје) Секое физичко или правно лице кое базирано на информациите достапни на веб страницата ќе донесе одлука, ќе биде одговорен за успехот или неуспехот на одлуката која ја донел и сите загуби кои може да произлезат од неа Стопанска банка АД Скопје негира одговорност за содржината на надворешни веб страници кои може да се посочени во рамки на оваа веб страница. Веб страницата на Стопанска банка АД Скопје претставува збир на податоци и информации кои имаат цел да информираат. Стопанска банка АД Скопје го задржува правото да ја менува содржината и структурата на веб страницата во секое време без претходна најава. Производите и услугите опишани на оваа веб страница се однесуваат исклучиво на Стопанска банка АД Скопје и се во комплетна сопственост на Банката. Секој обид да се промени изгледот и содржината на страницата, со исклучок на правниот сопственик Стопанска банка АД Скопје, како и создавањето линкови без претходна согласност на Банката ја ослободува Банката еднострано и без последици да ги користи своите права и да побара санкции за сторителите од компетентните служби. Општи услови Ова лого припаѓа исклучиво на Стопанска банка АД - Скопје, членка на НБГ групацијата (Банка) и не може да се користи без да се има претходна писмена согласност. Било која употреба која не е во рамките на договореното со Банката, на било кој начин, било монетарен или не, претставува прекршување на правата. Присуството на логото на Стопанска банка АД - Скопје, членка на НБГ

16 групацијата не е обврска или неотповикливо задолжение превземено од Банката, и не и гарантира на Банката одобрување на кредитот побаран од страна на трети лица, партнери на Банката, како и, не гарантира исполнување на обврските превземени од страна на партнерите. Врати се на почеток

17 IX НОВИТЕТИ ВО СЕРВИСОТ ЗА ЕЛЕКТРОНСКО БАНКАРСТВО Почитувани корисници на e-banking сервисот на Стопанска банка. На ваше барање Банката подготви новитети со кои се збогатува бројот на услуги што може да се користат но и се олесни употребата на истиот. Новитетите се во делот на: 9.1 НАПРЕДНО ПРЕБАРУВАЊЕ Овозможено е напредно пребарување на налозите креирани со e-banking сервисот во рамки на една сметка по повеќе параметри како на пр.: износ, датум, назив на примател, тип на налог, сметка на примачот, повикување на број, шифра, начин, статус и тн. Со овој новитет, можете на брз и лесен user friendly начин да ги најдете сите плаќања кои се реализирани преку сервисот за електронско банкарство, да ги снимите како шаблони, да ги испечатите или едноставно да имате увид во налогот. Напредното пребарување ви е достапно на линк поставен веднаш до календарот со датуми согласно приказот подолу:

18 Со избирање на исписот напредно пребарување се појавува формулар за внес на параметри. Внесете минимум еден параметар и одберете го полето Барај во десниот долен агол: 9.2 ПОЛЕСНО ПОПОЛНУВАЊЕ НА ПП 30 НАЛОЗИ ЗА ПЛАЌАЊЕ Како второ подобрување се појавува и полесниот начин за пополнување на ПП30 налозите каде отсега уште при почнување на плаќањето можете да изберете една од вашите сметки во Банката во делот Сметка на примачот, доколку често правите трансфер од трансакциската на другите ваши сметки. Дополнително, со оглед на тоа што платниот промет разликува голем број на шифри за плаќање истите се групирани и можете полесно да ги одберете од drop мени поле веднаш до полето за внес на шифра. На приказот подолу означени се 2те нови полиња како и менијата што се појавуваат при избор на новите полиња:

19 9.3 АВТОМАТСКО АЖУРИРАЊЕ НА СОСТОЈБА НА СМЕТКИ Согласно потребите од поголем автоматизам во дел од работењето со e-banking сервисот Банката овозможи нова функција во делот на приказ на состојба на сметки. Имено, со секое прво најавување во денот се ажурираат состојбите на сите ваши сметки. Со секоја следна најава во текот на денот, како и досега, потребно ќе биде да кликнете на копчето Состојба за да добиете ажурирана состојба. 9.4 ПРОМЕНА НА ПРИКАЗ НА СМЕТКИ Од неодамна Банката овозможи полесно уредување на приказот на сметки на e-banking платформата со новиот модул кој се појавува на најавната страница од сервисот.

20 Со избирање на полето Изберете сметки за приказ се отвора нов дел во кој се прикажани сите ваши сметки и можете со едноставно штиклирање да потврдите кои сметки сакате да ги гледате на најавната страница на е-banking сервисот. Во листата означени со Х се сметките кои системот дозволува да се користат за e-banking плаќања.

21 9.5 ДЕВИЗНИ ПЛАЌАЊА ЗА ФИЗИЧКИ И ПРАВНИ ЛИЦА Како и кај денарските трансакции се избира линкот Налози од сметката од која сака да се изврши плаќањето. За креирање на налог за плаќање во странство се избира Образец 1450 Во образецот 1450 се пополнуваат следните полиња: - Датум на доставување на налогот - Назив на налогопримачот(задолжително со големи латинични букви) - Адреса (на налогопримачот) - Број на сметка ( на налогопримачот)(се внесува без празни места) - SWIFT код на банката(се внесува без празни места) - Земја (каде се врши плаќањето) - Износ

22 - Шифра (т.е. намена на плаќањето) - Цел на дознака ( се пополнува само по внесот на шифрата) - Референтен број (број на фактура или друг документ) - Коментар (не е задолжително поле и може да се внесат различни појаснувања и информации. На примеркој ќе ги сноси трошоците на странските банки) По пополнувањето на образецот 1450 се избира Сними. Потоа доколку е потребно може да се промени налогот со избор на линкот Промени, или доколку е потребно (за правни лица е задолжително) да се прикачат документите по кои се врши плаќањето, на пример фактура.

23 Докуменитите се прикачуваат на следниот начин: Најпрво се кликнува на линкот Прилози По клик на копчето Browse се избира (селектира) датотеката која сака да се прикачи од прозорот Choose fileи се кликнува на Open. Потоа се внесува опис на документот, по што се кликнува на знакот плус (+). Оваа постапка се повторува за онолку документи колку е потребно да се приложат. По прикачувањето на документите се кликнува на Сними по што се враќаме на прозорот со налози. Овде како и кај денарските плаќања треба да се потпише налогот со соодветниот сертификат/и за потпис и налогот да се испрати до банката со клик на линкот Прати. Доколку налогот е за истиот ден веднаш се добива одговор дали налогот е доставен до Стопанска банка. Налозите со иден датум ќе добијат одговор на датумот на доставување.

24 Кога налогот е доставен до банката, се проверува дали е уредно пополнет, дали има доволно стредства за негова реализација и дали е во согласност со регулативата. Во зависност од оваа проверка ќе добиете одговор дали налогот е прифатен за реализација или не е прифатен. Доколку е прифатен ќе биде проследен за реализација, за што ќе добиете информација на самиот налог и во изводот од сметката. По реализацијата на налогот преку е-маил ќе ви биде составена и копија од SWIFT пораката.

Oхридска Банка. Упатство за употреба на мобилниот токен

Oхридска Банка. Упатство за употреба на мобилниот токен Oхридска Банка мтокен Упатство за употреба на мобилниот токен Што е мтокен? мтокен е мобилна апликација која генерира еднократни кодови кои служат за најава и потпис на трансакции. Апликацијата се превзема

Læs mere

Дводимензинални низи во с++

Дводимензинални низи во с++ Дводимензинални низи во с++ Повеќедимензионалните низи претставуваат низи од низи. Сите елементи од една повеќедимен - зионална низа мора да бидат од ист тип - важи истото ограничување што важеше и кај

Læs mere

ПРОФЕСИОНАЛНИ СТАНДАРДИ. Автор: Ирена Кацарски-Ќимова, преведувач, конференциски толкувач и консултант за преведувачки процеси

ПРОФЕСИОНАЛНИ СТАНДАРДИ. Автор: Ирена Кацарски-Ќимова, преведувач, конференциски толкувач и консултант за преведувачки процеси ПРОФЕСИОНАЛНИ СТАНДАРДИ Автор: Ирена Кацарски-Ќимова, преведувач, конференциски толкувач и консултант за преведувачки процеси За Европскиот стандард за преведување EN15038 Што е EN 15038? EN15038 Преведувачки

Læs mere

ЗАКОН ЗА ПРЕКРШОЦИТЕ ПРОТИВ ЈАВНИОТ РЕД И МИР

ЗАКОН ЗА ПРЕКРШОЦИТЕ ПРОТИВ ЈАВНИОТ РЕД И МИР ЗАКОН ЗА ПРЕКРШОЦИТЕ ПРОТИВ ЈАВНИОТ РЕД И МИР (Објавено во Сл. Весник на РМ, бр.66 од 31.05.2007 година) I. ОПШТИ ОДРЕДБИ Член 1 Со овој закон се утврдуваат прекршоците против јавниот ред и мир, прекршочните

Læs mere

С О Д Р Ж И Н А. Број 117 Год. LXIII Понеделник, 1 октомври 2007 Цена на овој број е 270 денари. Стр.

С О Д Р Ж И Н А. Број 117 Год. LXIII Понеделник, 1 октомври 2007 Цена на овој број е 270 денари.  Стр. Број 117 Год. LXIII Понеделник, 1 октомври 2007 Цена на овој број е 270 денари www.slvesnik.com.mk contact@slvesnik.com.mk С О Д Р Ж И Н А Стр. 1541. Уредба за висината на надоместокот кој го плаќаат операторите

Læs mere

СЛУЖБЕН ВЕСНИК НА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА

СЛУЖБЕН ВЕСНИК НА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА СЛУЖБЕН ВЕСНИК НА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА Службен весник на Република Македонија излегува по потреба. Рок за рекламации 15 дена. Четврток, 12 декември 1996 Скопје Број 66 Год.LII Претплатата за 1996 година

Læs mere

СОБРАНИЕ НА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА СТЕНОГРАФСКИ БЕЛЕШКИ

СОБРАНИЕ НА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА СТЕНОГРАФСКИ БЕЛЕШКИ СОБРАНИЕ НА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА СТЕНОГРАФСКИ БЕЛЕШКИ oд Второто продолжение на Седумдесет и првата седница на Собранието на Република Македонија, одржана на 8 јули 1997 година Скопје, јули 1997 година

Læs mere

Број 45 Год. LX Среда, 7 јули 2004 Цена на овој број е 300 денари С О Д Р Ж И Н А 879.

Број 45 Год. LX Среда, 7 јули 2004 Цена на овој број е 300 денари С О Д Р Ж И Н А 879. Број 45 Год. LX Среда, 7 јули 2004 Цена на овој број е 300 денари www.slvesnik.com.mk contact@slvesnik.com.mk Стр. 879. Закон за локалните избори (Пречистен текст)... 1 880. Закон за државјанството на

Læs mere

ВЛИЈАНИЕТО НА ПЛОДНОСТА НА ПОЧВАТА ВРЗ ИСХРАНАТА НА РАСТЕНИЈАТА. насока: Лозарство и винарство

ВЛИЈАНИЕТО НА ПЛОДНОСТА НА ПОЧВАТА ВРЗ ИСХРАНАТА НА РАСТЕНИЈАТА. насока: Лозарство и винарство Journal of Agricultural, Food and Environmental Sciences UDC: 631.452(497.714/.715) ВЛИЈАНИЕТО НА ПЛОДНОСТА НА ПОЧВАТА ВРЗ ИСХРАНАТА НА РАСТЕНИЈАТА Фросина Трајановска 1 1 Факултет за земјоделски науки

Læs mere

РЕХАУ собен регулатор Nea Привлечен дизајн со лесно ракување MK. Градежништво Автоиндустрија Индустрија

РЕХАУ собен регулатор Nea Привлечен дизајн со лесно ракување MK. Градежништво Автоиндустрија Индустрија РЕХАУ собен регулатор Nea Привлечен дизајн со лесно ракување 954616 MK www.rehau.com.mk Важи од јули 2013 Го задржуваме правото на технички промени Градежништво Автоиндустрија Индустрија Овој продажен

Læs mere

Деловни простории во КОЧАНИ на ул.гоце локал 1-16m ,00 Делчев, КП-9720, ИЛ-13755, КО Кочани, зграда-1, локал-2-21м2 влез-05, кат

Деловни простории во КОЧАНИ на ул.гоце локал 1-16m ,00 Делчев, КП-9720, ИЛ-13755, КО Кочани, зграда-1, локал-2-21м2 влез-05, кат КОМЕРЦИЈАЛНА БАНКА АД СКОПЈЕ О Б Ј А В У В А О Г Л А С за продажба ДЕЛОВНИ ПРОСТОРИИ, СТАНОВИ И ОПРЕМА Ред. Опис и локација на објектот бр. Површина од цца Почетна цена изразена во денари 1 2 3 4 1. Индивидуална

Læs mere

674. Член 6. (2) Функцијата пратеник е неспојлива со функцијата

674. Член 6. (2) Функцијата пратеник е неспојлива со функцијата "Службен весник на Република Македонија" излегува по потреба. Рок за рекламации 15 дена. Вторник, 25 јуни 2002 Скопје Број 42 Год. LVIII Аконтацијата за 2002 година изнесува 8.000 денари. Овој број чини

Læs mere

СОБРАНИЕ НА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА

СОБРАНИЕ НА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА СОБРАНИЕ НА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА СЕКТОР ЗА ПОДДРШКА НА НАЦИОНАЛНИОТ СОВЕТ ЗА ЕВРОИНТЕГРАЦИИ ЕУ НОВОСТИ Број 13 мај - јуни 2012 година СКОПЈЕ Петок, 18 мај 2012 година УСВОЕН ПАКЕТОТ ЗА ЕВРОПСКАТА СОСЕДСКА

Læs mere

Кватернарна превенција. Маг. д-р по мед. Џејми Кореиа де Соуса, Центар за семејна медицина Медицински Факултет Скопје

Кватернарна превенција. Маг. д-р по мед. Џејми Кореиа де Соуса, Центар за семејна медицина Медицински Факултет Скопје Кватернарна превенција Маг. д-р по мед. Џејми Кореиа де Соуса, Центар за семејна медицина Медицински Факултет Скопје Цели: Да ги дефинираме концептите на кватернарна превенција и на пренагласување на болестите

Læs mere

За адекватна примена на Правилникот и Критериумите во здравствениот систем на Република Македонија, треба да се земат предвид следниве елементи:

За адекватна примена на Правилникот и Критериумите во здравствениот систем на Република Македонија, треба да се земат предвид следниве елементи: К Р И Т Е Р И У М И ЗА ДИЈАГНОСТИЧКИТЕ ПОСТАПКИ И ОЦЕНА НА ПРИВРЕМЕНАТА СПРЕЧЕ- НОСТ ЗА РАБОТА ПОРАДИ БОЛЕСТИ И ПОВРЕДИ ИЛИ ПОТРЕБАТА ЗА НЕГА НА БОЛЕН ЧЛЕН ОД ПОТЕСНОТО СЕМЕЈСТВО За адекватна примена на

Læs mere

Нова револуција во перењето. Машини за перење и за сушење алишта

Нова револуција во перењето. Машини за перење и за сушење алишта Нова револуција во перењето Машини за перење и за сушење алишта Само најдоброто за вашите алишта Новиот EcoSilence DriveТМ Овој револуционерен мотор без четки, создаден во Bosch е поштедлив, побрз и поефикасен

Læs mere

ЕВРОПСКИ СУД ЗА ЧОВЕКОВИ ПРАВА ГОЛЕМ СОВЕТ. СЛУЧАЈ GAFGEN ПРОТИВ ГЕРМАНИЈА (пријава бр /05)

ЕВРОПСКИ СУД ЗА ЧОВЕКОВИ ПРАВА ГОЛЕМ СОВЕТ. СЛУЧАЈ GAFGEN ПРОТИВ ГЕРМАНИЈА (пријава бр /05) ЕВРОПСКИ СУД ЗА ЧОВЕКОВИ ПРАВА ГОЛЕМ СОВЕТ СЛУЧАЈ GAFGEN ПРОТИВ ГЕРМАНИЈА (пријава бр. 22978/05) ПРЕСУДА Оваа верзија е изменета на 3 јуни 2010 година според Правило 81 од Правилата на Судот. СТРАЗБУР

Læs mere

ГОЛЕМАТА БАЗИЛИКА ВО ХЕРАКЛЕА ЛИНКЕСТИС. Античкиот град Хераклеа Линкестис се наоѓа во непосредна близина на Битола, од неговата јужна страна.

ГОЛЕМАТА БАЗИЛИКА ВО ХЕРАКЛЕА ЛИНКЕСТИС. Античкиот град Хераклеа Линкестис се наоѓа во непосредна близина на Битола, од неговата јужна страна. Аница Горгиевска, arheolog НУ Завод и музеј-битола ГОЛЕМАТА БАЗИЛИКА ВО ХЕРАКЛЕА ЛИНКЕСТИС Античкиот град Хераклеа Линкестис се наоѓа во непосредна близина на Битола, од неговата јужна страна. Сместен

Læs mere

СЛУЖБЕН ВЕСНИК НА СОЦИЈАЛИСТИЧКА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА

СЛУЖБЕН ВЕСНИК НА СОЦИЈАЛИСТИЧКА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА СЛУЖБЕН ВЕСНИК НА СОЦИЈАЛИСТИЧКА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА Службен весник на СРМ" излегува по потреба. Ракописите не се враќаат. Огласи по тарифата. Понеделник, 14 ноември 1977 Скопје Број 39 Год. ХХХIII Претплатата

Læs mere

Одлуки на Основниот Суд Скопје ПРЕСУДА I К.бр.297/07 ВО ИМЕТО НА ГРАЃАНИТЕ НА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА

Одлуки на Основниот Суд Скопје ПРЕСУДА I К.бр.297/07 ВО ИМЕТО НА ГРАЃАНИТЕ НА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА Одлуки на Основниот Суд Скопје 1 12.04.2007 ПРЕСУДА I К.бр.297/07 ВО ИМЕТО НА ГРАЃАНИТЕ НА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА ОСНОВЕН СУД СКОПЈЕ I СКОПЈЕ како првостепен кривичен суд во совет составен од судијата Љиљана

Læs mere

С О Д Р Ж И Н А. Број 61 год. LXVII 29 април 2011, петок Цената на овој број е 450 денари.

С О Д Р Ж И Н А. Број 61 год. LXVII 29 април 2011, петок Цената на овој број е 450 денари. Број 61 год. LXVII 29 април 2011, петок Цената на овој број е 450 денари. www.slvesnik.com.mk contact@slvesnik.com.mk С О Д Р Ж И Н А Стр. 1625. Одлука за потврдување на Финансискиот план за 2011 година

Læs mere

СЛУЖБЕН ВЕСНИК НА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА У К А З бр. 16 од година УКАЗ бр УКАЗ бр. 15

СЛУЖБЕН ВЕСНИК НА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА У К А З бр. 16 од година УКАЗ бр УКАЗ бр. 15 СЛУЖБЕН ВЕСНИК НА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА Службен весник на Република Македонија излегува по потреба. Рок за рекламации 15 дена. Понеделник, 15 јули 1996 Скопје Број 35 Год.LII Аконтаццјата за 1996 година

Læs mere

ПРОЕКТ: ИЗГРАДБА НА ДЕЛНИЦА ОД ЕКСПРЕСЕН ПАТ A1: МОСТ НА РЕКА РАЕЦ КЛУЧКА ДРЕНОВО НЕ-ТЕХНИЧКО РЕЗИМЕ МАЈ, 2014

ПРОЕКТ: ИЗГРАДБА НА ДЕЛНИЦА ОД ЕКСПРЕСЕН ПАТ A1: МОСТ НА РЕКА РАЕЦ КЛУЧКА ДРЕНОВО НЕ-ТЕХНИЧКО РЕЗИМЕ МАЈ, 2014 ПРОЕКТ: ИЗГРАДБА НА ДЕЛНИЦА ОД ЕКСПРЕСЕН ПАТ A1: МОСТ НА РЕКА РАЕЦ КЛУЧКА ДРЕНОВО НЕ-ТЕХНИЧКО РЕЗИМЕ МАЈ, 2014 Проект за изградба на пат Раец - Дреново С т р а н а 1 СОДРЖИНА ЛИСТА НА АКРОНИМИ... 3 1 ВОВЕД...

Læs mere

Превенција на корупцијата кај членовите на парламентот, судиите и обвинителите

Превенција на корупцијата кај членовите на парламентот, судиите и обвинителите 1 Јули 2016 ГРЕКОRC4(2016)8 ЧЕТВРТ КРУГ НА ЕВАЛУАЦИЈА Превенција на корупцијата кај членовите на парламентот, судиите и обвинителите Ч Е Т В Р Т ИЗВЕШТАЈ ЗА УСОГЛАСЕНОСТ РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА К Р У Г Н

Læs mere

С О Д Р Ж И Н А. Стр Закон за изменување на Законот за јавните патишта Стр.

С О Д Р Ж И Н А. Стр Закон за изменување на Законот за јавните патишта Стр. Број 31 Год. LXII Среда, 15 март 2006 Цена на овој број е 350 денари www.slvesnik.com.mk contact@slvesnik.com.mk С О Д Р Ж И Н А Стр. Стр. 355. Закон за изменување на Законот за јавните патишта... 2 364.

Læs mere

Kонтрола на квалитет на ПET радиофармацевтици. Асс. м-р Катарина Смилков Факултет за медицински науки, оддел Фармација Универзитет Гоце Делчев - Штип

Kонтрола на квалитет на ПET радиофармацевтици. Асс. м-р Катарина Смилков Факултет за медицински науки, оддел Фармација Универзитет Гоце Делчев - Штип Kонтрола на квалитет на ПET радиофармацевтици Асс. м-р Катарина Смилков Факултет за медицински науки, оддел Фармација Универзитет Гоце Делчев - Штип ПЕТ радиофармацевтиците се посебни Радионуклидите кои

Læs mere

Тип 2 дијабетес. Справување со тип 2 дијабетес. NICE клинички упатства 87 guidance.nice.org.uk/cg87. Прилог

Тип 2 дијабетес. Справување со тип 2 дијабетес. NICE клинички упатства 87 guidance.nice.org.uk/cg87. Прилог Прилог Тип 2 дијабетес Справување со тип 2 дијабетес Објавено: мај 2009 год., последна модификација во март 2010 година 87 guidance.nice.org.uk/cg87 Содржина Вовед... 1 Грижата насочена кон пациентот...

Læs mere

Подготвиле: Проф. Др. Душко Мукаетов Проф. Др. Димов Зоран Проф. Крум Бошков Инж. Емилија Попоска. Скопје, ноември, 2013 год.

Подготвиле: Проф. Др. Душко Мукаетов Проф. Др. Димов Зоран Проф. Крум Бошков Инж. Емилија Попоска. Скопје, ноември, 2013 год. Подготвиле: Проф. Др. Душко Мукаетов Проф. Др. Димов Зоран Проф. Крум Бошков Инж. Емилија Попоска Скопје, ноември, 2013 год. СОДРЖИНА 1. Вовед 3 1.1. Карактеристики на секторот 3 1.2. Влијанието на климатските

Læs mere

162. Петок, 11 март 1977 БЕЛГРАД

162. Петок, 11 март 1977 БЕЛГРАД СЛУЖБЕН ЛИС! НА СФРЈ 4 излегува во издание на српскохрватски односно хрватскосрпски словенечки македонски, албански и унгарски Јазик. - Огласи според тарифата Жиро-сметча кај Службата на општественото

Læs mere

Да ја заштитиме природата

Да ја заштитиме природата МК СОДРЖИНA ПЕЛET 5 ДРВO 27 СТРУJA 69 Печки и шпорети 6 Етажно греење 12 Печки и камини 28 Шпорети 42 Етажно греење 52 Електрични и комбинирани шпорети Да ја заштитиме природата со користење на обновливи

Læs mere

АНТИЧКИОТ МАКЕДОНСКИ ЛЕКАР НУМЕНИЈ И ДВА НЕГОВИ РЕЦЕПТИ ЗА ЛЕКОВИ

АНТИЧКИОТ МАКЕДОНСКИ ЛЕКАР НУМЕНИЈ И ДВА НЕГОВИ РЕЦЕПТИ ЗА ЛЕКОВИ IV МАКЕДОНСКИ КОНГРЕС ЗА ИСТОРИЈА НА МЕДИЦИНАТА АРХАИЧНА МЕДИЦИНА АНТИЧКИОТ МАКЕДОНСКИ ЛЕКАР НУМЕНИЈ И ДВА НЕГОВИ РЕЦЕПТИ ЗА ЛЕКОВИ М-р Катарина Смилков Факултет за медицински науки М-р Александар Донски

Læs mere

БРОЈ 84, ДЕКЕМВРИ

БРОЈ 84, ДЕКЕМВРИ NACIONALEN SOJUZ NA LICA SO TELESEN INVALIDITET NA MAKEDONIJA ГЛАСИЛО НА НАЦИОНАЛНИОТ СОЈУЗ НА ЛИЦА СО ТЕЛЕСЕН ИНВАЛИДИТЕТ НА МАКЕДОНИЈА МОБИЛНОСТ МАКЕДОНИЈА MOBILNOST MAKEDONIJA БРОЈ 84, ДЕКЕМВРИ 2015

Læs mere

ПЕРИОДИЧЕН ИЗВЕШТАЈ 13 септември 29 септември октомври 2017

ПЕРИОДИЧЕН ИЗВЕШТАЈ 13 септември 29 септември октомври 2017 ОБСЕ Канцеларија за демократски институции и човекови права Набљудувачка мисија за избори поранешна југословенска Република Македонија Локални избори, 15 октомври 2017 I. РЕЗИМЕ ПЕРИОДИЧЕН ИЗВЕШТАЈ 13

Læs mere

Програмите се две почетната деветдневна Clean 9, за време на која организмот се ослободува од натрупаните

Програмите се две почетната деветдневна Clean 9, за време на која организмот се ослободува од натрупаните Дебелината стана најсериозен проблем во САД и земјите од Европа. Ако сегашната тенденција се задржи, половината од населението во светот ќе има прекумерна тежина до 2030 г., предупредуваат експертите за

Læs mere

Ѓорги Поп-Атанасов МАКЕДОНСКАТА ГЛАГОЛИЦА

Ѓорги Поп-Атанасов МАКЕДОНСКАТА ГЛАГОЛИЦА Ѓорги Поп-Атанасов МАКЕДОНСКАТА ГЛАГОЛИЦА Македонска академија на науките и уметностите Скопје 2015 Издавач Македонска академија на науките и уметностите Уредник на изданието академик Катица Ќулавкова

Læs mere

СТУДИЈА ЗА ОРНИТОЛОШКИТЕ ВРЕДНОСТИ НА ПОДРАЧЈЕТО ДОЛНА БРЕГАЛНИЦА

СТУДИЈА ЗА ОРНИТОЛОШКИТЕ ВРЕДНОСТИ НА ПОДРАЧЈЕТО ДОЛНА БРЕГАЛНИЦА СТУДИЈА ЗА ОРНИТОЛОШКИТЕ ВРЕДНОСТИ НА ПОДРАЧЈЕТО ДОЛНА БРЕГАЛНИЦА СО ПРЕДЛОГ АКЦИОНЕН ПЛАН ЗА ЗАШТИТА Македонско еколошко друштво Скопје, 2012 годи Изработено од: Методија Велевски, Македонско еколошко

Læs mere

БЕОГРАДСКА ПОСЛОВНА ШКОЛА ВИСОКА ШКОЛА СТРУКОВНИХ СТУДИЈА

БЕОГРАДСКА ПОСЛОВНА ШКОЛА ВИСОКА ШКОЛА СТРУКОВНИХ СТУДИЈА На основу члана 108. Закона о јавним набавкама ( Службени гласник Републике Србије, број 124/2012, 14/2015 и 68/2015) и Извештаја о стручној оцени понуда број 01-30/57, од 27.012017. године, директор Београдске

Læs mere

Rabotno vreme: od ponedelnik do petok od 7 do 20 ~asot sabota od 8 do 15 ~asot

Rabotno vreme: od ponedelnik do petok od 7 do 20 ~asot sabota od 8 do 15 ~asot Национална установа Универзитетска библиотека СВ. КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ - БИТОЛА Rabotno vreme: od ponedelnik do petok od 7 do 20 ~asot sabota od 8 do 15 ~asot Upis: 150 denari БИБЛИОТЕЧЕН ТРЕНД СПИСАНИЕ НА

Læs mere

Стратегија ДЕ. Др Дејан Тошић, ванр. професор Електротехничког факултета Универзитета у Београду

Стратегија ДЕ. Др Дејан Тошић, ванр. професор Електротехничког факултета Универзитета у Београду Стратегија ДЕ Др Дејан Тошић, ванр. професор Електротехничког факултета Универзитета у Београду Преглед излагања Основни појмови Основне невидљиве вредности Модели Одакле почети CRM, SCM, ERP Уместо закључка:

Læs mere

Австрија. Ав стрија е земја со нај мала невработеност во Евро па. На скии може да поминете над километри

Австрија. Ав стрија е земја со нај мала невработеност во Евро па. На скии може да поминете над километри Австрија 1 ТО МАС МИ ХА ЕЛ БАЈЕР, АМ БА СА ДОР НА АВ СТРИ ЈА ВО МА КЕ ДО НИ ЈА Ав стрија е земја со нај мала невработеност во Евро па Д-Р ЗО РАН НА РА ША НОВ, ПРЕ ТСЕ ДА ТЕЛ НА УПРАВ НИ ОТ ОД БОР НА ВИ

Læs mere

С А Д Р Ж А Ј. В л а д а. Београд, 31. децембар Година LXX број 147. Цена овог броја је 401 динар Годишња претплата је 36.

С А Д Р Ж А Ј. В л а д а. Београд, 31. децембар Година LXX број 147. Цена овог броја је 401 динар Годишња претплата је 36. ISSN 0353-8389 COBISS.SR-ID 17264898 Београд, 31. децембар 2014. Година LXX број 147 Цена овог броја је 401 динар Годишња претплата је 36.147 динара С А Д Р Ж А Ј В л а д а Уредба о из ме на ма и до пу

Læs mere

BILAG. knyttet til forslaget til

BILAG. knyttet til forslaget til EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 15.4.2015 COM(2015) 153 final ANNEX 1 BILAG knyttet til forslaget til Rådets afgørelse om Den Europæiske Unions holding i Den Blandede Kommission EU- EFTA for fælles

Læs mere

X + Y = ПЕ СМА ИЛИ МО ЈЕ ОСЕ ЋА ЊЕ СВЕ ТА. 1 У К У Т И Ј И РЕ Н Е СА Н СЕ М И РО ЉУ БА

X + Y = ПЕ СМА ИЛИ МО ЈЕ ОСЕ ЋА ЊЕ СВЕ ТА. 1 У К У Т И Ј И РЕ Н Е СА Н СЕ М И РО ЉУ БА Е С Е Ј И Ј Е Л Е Н А М А РИ Ћ Е ВИ Ћ X + Y = ПЕ СМА ИЛИ МО ЈЕ ОСЕ ЋА ЊЕ СВЕ ТА. 1 У К У Т И Ј И РЕ Н Е СА Н СЕ М И РО ЉУ БА ТО ДО РО ВИ Ћ А 2 Па н д о р и н а к у т и ја М и р о љуб а Тод о р о в и ћ

Læs mere

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 17. april 2015 (OR. en)

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 17. april 2015 (OR. en) Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 17. april 2015 (OR. en) Interinstitutionel sag: 2015/0078 (NLE) 8022/15 ADD 1 UD 80 FORSLAG fra: modtaget: 15. april 2015 til: Jordi AYET PUIGARNAU, direktør,

Læs mere

ОБЈ ЕК Т И ВИ ЗО ВА ЊЕ МО РА Л Н Е Ш Т Е Т Е

ОБЈ ЕК Т И ВИ ЗО ВА ЊЕ МО РА Л Н Е Ш Т Е Т Е UDC 342.721(497.11) UDC 340.13(497.11) DOI: 10.2298/ZMSDN1552487K ОРИГИНАЛНИ НАУЧНИ РАД ОБЈ ЕК Т И ВИ ЗО ВА ЊЕ МО РА Л Н Е Ш Т Е Т Е М А РИ ЈА К А РА Н И К И Ћ М И РИ Ћ Ун и в е р з и т е т у Б е о г р

Læs mere

С А Д Р Ж А Ј. В л а д а. Ус т а в н и суд. М и н и с т а р с т в а. Ло ка л н а с а моу п р а в а. Београд, 6. јануар 2014.

С А Д Р Ж А Ј. В л а д а. Ус т а в н и суд. М и н и с т а р с т в а. Ло ка л н а с а моу п р а в а. Београд, 6. јануар 2014. ISSN 0353-8389 COBISS.SR-ID 17264898 Београд, 6. јануар 2014. Година LXX број 1 Цена овог броја је 401 динар Годишња претплата је 36.147 динара С А Д Р Ж А Ј В л а д а Одлука o из ме на ма Од лу ке о обра

Læs mere

У В Е Р Е Њ Е О ОДОБРЕЊУ ТИПА МЕРИЛА

У В Е Р Е Њ Е О ОДОБРЕЊУ ТИПА МЕРИЛА РЕПУБЛИКА СРБИЈА МИНИСТАРСТВО ПРИВРЕДЕ ДИРЕКЦИЈА ЗА МЕРЕ И ДРАГОЦЕНЕ МЕТАЛЕ 11000 Београд, Мике Аласа 14, ПП: 34, ПАК: 105 305 телефон: (011) 32-82-736, телефакс: (011) 21-81-668 На основу члана 192. став

Læs mere

СВЕЧАНО УРУЧЕЊЕ НАГРАДА У МАТИЦИ СРПСКОЈ

СВЕЧАНО УРУЧЕЊЕ НАГРАДА У МАТИЦИ СРПСКОЈ број 30 април 2011 www.maticasrpska.org.rs тел. 021/420-199 СВЕЧАНО УРУЧЕЊЕ НАГРАДА У МАТИЦИ СРПСКОЈ Пупинова награда Матице српске Награда Фонда капетана Мише Анастасијевића ЧЕТВРТИ МЕЂУНАРОДНИ НАУЧНИ

Læs mere

КЛИНИЧКА ФАРМАЦИЈА 2 ИНТЕГРИСАНЕ АКАДЕМСКЕ СТУДИЈE ФАРМАЦИЈЕ ЧЕТВРТА ГОДИНА СТУДИЈА

КЛИНИЧКА ФАРМАЦИЈА 2 ИНТЕГРИСАНЕ АКАДЕМСКЕ СТУДИЈE ФАРМАЦИЈЕ ЧЕТВРТА ГОДИНА СТУДИЈА КЛИНИЧКА ФАРМАЦИЈА 2 ИНТЕГРИСАНЕ АКАДЕМСКЕ СТУДИЈE ФАРМАЦИЈЕ ЧЕТРТА ГОДИНА СТУДИЈА школска 2016/2017 Предмет: КЛИНИЧКА ФАРМАЦИЈА 2 Предмет се вреднује са 6 ЕСПБ. Недељно има 4 часа активне наставе (2

Læs mere

Подаци катастра непокретности 1. Подаци о парцели :38:32 Није службена исправа

Подаци катастра непокретности 1. Подаци о парцели :38:32 Није службена исправа www.rgz.gov.rs/knweb 26.12.2016 19:38:32 Није службена исправа Подаци катастра непокретности Подаци о непокретности 6945e16c c7cc 48bb b24b 460ce0b9ab03 Матични број општине: 70157 Општина: Матични број

Læs mere

ДО П РИ НОС Д Е Ј ВИ Д А Х А Р ВИ ЈА

ДО П РИ НОС Д Е Ј ВИ Д А Х А Р ВИ ЈА UDC 330.8:929 Harvey D. UDC 316.334.56 DOI: 10.2298/ZMSDN1550157C ПРЕГЛЕДНИ НАУЧНИ РАД ДО П РИ НОС Д Е Ј ВИ Д А Х А Р ВИ ЈА У Р БА НОЈ СО Ц И О ЛО Г И Ј И М А РИ ЈА Ц ВЈ ЕТ КО ВИ Ћ С у б о т и ц а, С р

Læs mere

Тривијални имиња на некои хетероциклични соединенија. хинолин пирол пиридин индол фуран

Тривијални имиња на некои хетероциклични соединенија. хинолин пирол пиридин индол фуран Хетероциклична хемија Номенклатура Тривијални имиња на некои хетероциклични соединенија хинолин пирол пиридин индол фуран Hantzsch- Widman-ов систем за именување на 5- и 6- члени хетероциклични соединенија

Læs mere

МО РАЛ НИ КР СТА ШКИ ПО ХОД ДР ЖА ВЕ НА СП А ВА ЋУ СО БУ: П РЕ К Р Ш А Ј П РО СТ И Т У Ц И Ј Е У НО ВОМ Зо Ј РМ

МО РАЛ НИ КР СТА ШКИ ПО ХОД ДР ЖА ВЕ НА СП А ВА ЋУ СО БУ: П РЕ К Р Ш А Ј П РО СТ И Т У Ц И Ј Е У НО ВОМ Зо Ј РМ Ори ги нал ни на уч ни рад 343.544:17 doi:10.5937/zrpfns50-12182 Др Бра ни слав Р. Ри сти во је вић, ван ред ни про фе сор Уни вер зи тет у Но вом Са ду Прав ни фа кул тет у Но вом Са ду B. Ri st i v o

Læs mere

МА ТЕ МА ТИЧ КА ПИ СМЕ НОСТ

МА ТЕ МА ТИЧ КА ПИ СМЕ НОСТ Република Србија Ми ни стар ство про све те За вод за вред но ва ње ква ли те та обра зо ва ња и вас пи та ња Ин сти тут за пси хо ло ги ју Фи ло зоф ског фа кул те та Универзитета у Бе о гра ду МА ТЕ

Læs mere

СА ВЕ СНИ УЧЕ НИ ЦИ: УСПЕ ШНИ ЈИ У ШКО ЛИ, АЛИ НЕ И СРЕЋ НИ ЈИ ЗБОГ ТО ГА *

СА ВЕ СНИ УЧЕ НИ ЦИ: УСПЕ ШНИ ЈИ У ШКО ЛИ, АЛИ НЕ И СРЕЋ НИ ЈИ ЗБОГ ТО ГА * Зборник Института за педагошка истраживања Година 44 Број 1 Јун 2012 59-73 УДК 159.923.072-057.874(497.113) 2011 ; 371.263-057.874(497.113) 2011 ISSN 0579-6431 Оригинални научни чланак DOI: 10.2298/ZIPI1201059J

Læs mere

Четврток, 14 октомври 1971 БЕЛГРАД

Четврток, 14 октомври 1971 БЕЛГРАД СЛУЖБЕН ЛИСТ НА СФРЈ" излегува во издание на српскохрватски односно хрватскосрпски. словенечки македонски албанска в унгарски Ја«вик. - Оглас«според тарифата - Жиро-сметка кај Службата на општественото

Læs mere

Copyright Дејан Лучић, 1994 Copyright 2011 за ово издање, ЛАГУНА

Copyright Дејан Лучић, 1994 Copyright 2011 за ово издање, ЛАГУНА 4 5 Copyright Дејан Лучић, 1994 Copyright 2011 за ово издање, ЛАГУНА Ре це зен ти Фре де рик Ештон Дра гош Ка ла јић Да је Дејан Лучић амерички pисац њеgов роман Владари из сенке би pосtао, tренуtачно,

Læs mere

КОНКУРСНА ДОКУМЕНТАЦИЈА

КОНКУРСНА ДОКУМЕНТАЦИЈА Страна 1 од 26 Београд, Чика Љубина 18-20 КОНКУРСНА ДОКУМЕНТАЦИЈА за јавну набавку пића, кафе и сродних производа у поступку јавне набавке мале вредности број 2/2016 Београд, март 2016. године Страна 2

Læs mere

ДРУГИ РАЗРЕД БРОЈЕВИ до 100 1. Упиши бројеве који недостају. 1 2 5 7 8 12 15 18 20 5 10 25 40 65 90 100 90 60 30 2. Упиши знак или = 7...3 19...17 14...9 27...28 19...16 12...14 50...50 71...75 49...50

Læs mere

ТРГОВАЧКА ШКОЛА. Хиландарска бр.1. Београд КОНКУРСНА ДОКУМЕНТАЦИЈА НАБАВКА ДОБАРА - ЕЛЕКТРИЧНЕ ЕНЕРГИЈЕ ЈАВНА НАБАКА МАЛЕ ВРЕДНОСТИ. Бр.

ТРГОВАЧКА ШКОЛА. Хиландарска бр.1. Београд КОНКУРСНА ДОКУМЕНТАЦИЈА НАБАВКА ДОБАРА - ЕЛЕКТРИЧНЕ ЕНЕРГИЈЕ ЈАВНА НАБАКА МАЛЕ ВРЕДНОСТИ. Бр. ТРГОВАЧКА ШКОЛА Хиландарска бр.1 Београд КОНКУРСНА ДОКУМЕНТАЦИЈА НАБАВКА ДОБАРА - ЕЛЕКТРИЧНЕ ЕНЕРГИЈЕ ЈАВНА НАБАКА МАЛЕ ВРЕДНОСТИ Бр. 1/2016 Београд, јануар 2016. године Page 1 of 46 На основу чл. 39.

Læs mere

СА ВРЕ М Е Н Е КОН Ц ЕП Ц И Ј Е И ОРГА Н И ЗА Ц И JE ВОЈ СК Е УСЛО ВЉЕ Н Е Т ЕХ НО ЛО Ш К И М ЗА Х Т Е ВИ М А 1

СА ВРЕ М Е Н Е КОН Ц ЕП Ц И Ј Е И ОРГА Н И ЗА Ц И JE ВОЈ СК Е УСЛО ВЉЕ Н Е Т ЕХ НО ЛО Ш К И М ЗА Х Т Е ВИ М А 1 UDC 355/359 20 DOI: 10.2298/ZMSDN1552429M ОРИГИНАЛНИ НАУЧНИ РАД СА ВРЕ М Е Н Е КОН Ц ЕП Ц И Ј Е И ОРГА Н И ЗА Ц И JE ВОЈ СК Е УСЛО ВЉЕ Н Е Т ЕХ НО ЛО Ш К И М ЗА Х Т Е ВИ М А 1 МОМ Ч И ЛО М И Л И НО ВИ

Læs mere

РА КЕ ТЕ. За са ви ца у зна ку кам по ва. Да би успе шно од бра ни ли. Трој ке, по сле 18 го ди на бра ка Стра на 22.

РА КЕ ТЕ. За са ви ца у зна ку кам по ва. Да би успе шно од бра ни ли. Трој ке, по сле 18 го ди на бра ка Стра на 22. www.sremskenovine.co.rs redakcija@sremskenovine.co.rs Година LI Сремска Митровица Среда 3. август 2011. Број 2631 Цена 40 динара у овом броју: Ка ко се ми тро вач ка То пли фи ка ци ја при пре ма за греј

Læs mere

Упутство за рад Контролна централа за детекцију гаса ExTox Серије ET-8 и ET-4D2 - Кратка варијанта -

Упутство за рад Контролна централа за детекцију гаса ExTox Серије ET-8 и ET-4D2 - Кратка варијанта - Упутство за рад Контролна централа за детекцију гаса ExTox Серије ET-8 и ET-4D2 - Кратка варијанта - ExTox Gasmess-Systeme GmbH Улица Макс Планк 15 a 59423 Унна Немачка Телефон: +49(0)2303 33 247 0 Факс:

Læs mere

П Р Е Г Л Е Д ОДУЗЕТИХ ДОЗВОЛА ЗА ОБАВЉАЊЕ ПОСЛОВА ИЗ ДЕЛАТНОСТИ ОСИГУРАЊА 1. Број решења НБС о одузимању дозволе. Г. бр

П Р Е Г Л Е Д ОДУЗЕТИХ ДОЗВОЛА ЗА ОБАВЉАЊЕ ПОСЛОВА ИЗ ДЕЛАТНОСТИ ОСИГУРАЊА 1. Број решења НБС о одузимању дозволе. Г. бр НАРОДНА БАНКА СРБИЈЕ Сектор за надзор над обављањем делатности осигурања, 18. октобар 2017. године П Р Е Г Л Е Д ОДУЗЕТИХ ДОЗВОЛА ЗА ОБАВЉАЊЕ ПОСЛОВА ИЗ ДЕЛАТНОСТИ ОСИГУРАЊА 1 ДРУШТВА ЗА ПОСРЕДОВАЊЕ У

Læs mere

ВРТ ТВИ ТЕР ПРО ЗА КАО ЕХО УСМЕ НОГ ПРИ ПО ВЕ ДА ЊА. Бранислав Живановић

ВРТ ТВИ ТЕР ПРО ЗА КАО ЕХО УСМЕ НОГ ПРИ ПО ВЕ ДА ЊА. Бранислав Живановић ВРТ Бранислав Живановић ТВИ ТЕР ПРО ЗА КАО ЕХО УСМЕ НОГ ПРИ ПО ВЕ ДА ЊА Шта је тви тер (од енг. twe et цвр кут) ако не рад го вор ног ор га на, вер бал на ар тикулација и облик комуникације? Уосталом,

Læs mere

Социолошки преглед, vol. XLII (2008), no. 3, стр

Социолошки преглед, vol. XLII (2008), no. 3, стр ПРИКАЗИ Ратко Божовић ЛИЈЕПО СОЦИОЛОШКО ПРИПОВИЈЕДАЊЕ Драгољуб Б. Ђорђевић, Узорници и пријани (Скица за портрет YU социолога религије), Чигоја штампа, Београд, 2008. Драгољуб Б. Ђорђевић нас је тако рећи

Læs mere

дана до Игара Дивац: Улагање у будућност

дана до Игара Дивац: Улагање у будућност 30 дана до Игара Дивац: Улагање у будућност Ни ка да не од у стај те Зо ра на Ару но вић, ре пре зен та тив ка Ср би је у стре ља штву Са свим је си гур но да ће ме ђу 4.000 школ ских олим пи ја ца у Срем

Læs mere

АутомобилеСК Екслузивен увозник

АутомобилеСК Екслузивен увозник ЦЕНОВНИК 500 Х City Look 1.6 Etorq 1.4 TB Multiair II 16 V 1.3 MultiJet II16 V 1.6MultiJet II 16V 15,980 Star 18,490 20,000 19,490 20,490 22,400 23,490 Во цените на возилата и дополнителната опрема вклучени

Læs mere

МЕТОДОЛОГИЈУ НАЧИНA ИЗРАЧУНАВАЊА КАМАТНИХ СТОПА НА КРЕДИТЕ И ДЕПОЗИТЕ БАНАКА

МЕТОДОЛОГИЈУ НАЧИНA ИЗРАЧУНАВАЊА КАМАТНИХ СТОПА НА КРЕДИТЕ И ДЕПОЗИТЕ БАНАКА На основу тачке 2. Упутства о достављању Народној банци Србије података о каматним стопама на кредите и депозите банака ( Службени гласник РС, бр. 42/200 и 2/202), гувернер Народне банке Србије доноси

Læs mere

DIFTONGER. Kortfattet grammatik

DIFTONGER. Kortfattet grammatik А а a (som i far) Б б b (stemt) В в v (stemt) Г г g (stemt) Д д d (stemt) Е е e (som æ i æble) Ж ж zh (som j i jonglør) З з z (som z i zebra) И и i (som i i Inge) Й й j (som j i jord) К к k Л л l М м m

Læs mere

КОНКУРСНА ДОКУМЕНТАЦИЈА ЈАВНА НАБАВКА МАЛЕ ВРЕДНОСТИ НАБАВКА ДОБАРА КОЖНЕ ТУБЕ ЗА ДИПЛОМЕ ЗА ПОТРЕБЕ ФАКУЛТЕТА МЕДИЦИНСКИХ НАУКА

КОНКУРСНА ДОКУМЕНТАЦИЈА ЈАВНА НАБАВКА МАЛЕ ВРЕДНОСТИ НАБАВКА ДОБАРА КОЖНЕ ТУБЕ ЗА ДИПЛОМЕ ЗА ПОТРЕБЕ ФАКУЛТЕТА МЕДИЦИНСКИХ НАУКА Број:03-12428 Датум: 26.10.2016. године КОНКУРСНА ДОКУМЕНТАЦИЈА ЈАВНА НАБАВКА МАЛЕ ВРЕДНОСТИ НАБАВКА ДОБАРА КОЖНЕ ТУБЕ ЗА ДИПЛОМЕ ЗА ПОТРЕБЕ ФАКУЛТЕТА МЕДИЦИНСКИХ НАУКА ЈАВНА НАБАВКА бр. 19-2016 Објављено

Læs mere

КОНКУРСНА ДОКУМЕНТАЦИЈА. Агенцијске услуге резервације хотела у земљи и иностранству

КОНКУРСНА ДОКУМЕНТАЦИЈА. Агенцијске услуге резервације хотела у земљи и иностранству Атлетски савез Србије Страхињића Бана 73а, Београд КОНКУРСНА ДОКУМЕНТАЦИЈА ЈАВНА НАБАВКА ОТВОРЕНИ ПОСТУПАК Агенцијске услуге резервације хотела у земљи и иностранству ЈАВНА НАБАВКА број: ЈН ОП 13/2018

Læs mere

КОНКУРСНА ДОКУМЕНТАЦИЈА. Јавна набавка добара: НАБАВКА ФОТОАПАРАТА ЈАВНА НАБАВКА МАЛЕ ВРЕДНОСТИ. Број ЈН 03_ЈНМВД_2015. ОБЈАВЉЕНО на ПОРТАЛУ УЈН и

КОНКУРСНА ДОКУМЕНТАЦИЈА. Јавна набавка добара: НАБАВКА ФОТОАПАРАТА ЈАВНА НАБАВКА МАЛЕ ВРЕДНОСТИ. Број ЈН 03_ЈНМВД_2015. ОБЈАВЉЕНО на ПОРТАЛУ УЈН и КОНКУРСНА ДОКУМЕНТАЦИЈА Јавна набавка добара: НАБАВКА ФОТОАПАРАТА ЈАВНА НАБАВКА МАЛЕ ВРЕДНОСТИ Број ЈН 03_ЈНМВД_2015 ОБЈАВЉЕНО на ПОРТАЛУ УЈН и ИНТЕРНЕТ СТРАНИЦИ НАРУЧИОЦА 05.06.2015. године Рок за достављање

Læs mere

НАБАВКА ЛЕКОВА обликована у 6 партијa

НАБАВКА ЛЕКОВА обликована у 6 партијa Булевар деспота Стефана 119, 11060 Београд тел: 011/276-4366 факс: 011/329770 ел.пошта: jkp@veterinabeograd.rs Број: 02-1117/1 Датум: 17.03.2017. ГРАД БЕОГРАД ЈАВНО КОМУНАЛНО ПРЕДУЗЕЋЕ ВЕТЕРИНА БЕОГРАД

Læs mere

КОНКУРСНА ДОКУМЕНТАЦИЈА

КОНКУРСНА ДОКУМЕНТАЦИЈА КОНКУРСНА ДОКУМЕНТАЦИЈА ЈАВНА НАБАВКА ДОБАРА - КАНЦЕЛАРИЈСКОГ МАТЕРИЈАЛА ЈАВНА НАБАКА МАЛЕ ВРЕДНОСТИ ЈАВНА НАБАВКА бр.13/2014 Март 2014. године Конкурсна документација за јавну набавку мале вредности бр.13

Læs mere

Opel Corsa. 1.0 Turbo ECOTEC Start/Stop 6-брзински кв/90 KC мануелен

Opel Corsa. 1.0 Turbo ECOTEC Start/Stop 6-брзински кв/90 KC мануелен OPEL Corsa Opel Corsa 1 бензин 1.2 TWINPORT ECOTEC 5брзински 9 93 1 316 11 219 кв/7 KC 8 415 8 7 9 7 1.4 ECOTEC tart/top 5брзински 11 419 12 443 12 36 66 кв/9 KC 9 677 1 545 1 9 1.4 TWINPORT ECOTEC 1.4

Læs mere

Специјална болница за рехабилитацију. Бања Ковиљача. Парк број 4. Јавна набавка у отвореном поступку број: 24/2017

Специјална болница за рехабилитацију. Бања Ковиљача. Парк број 4. Јавна набавка у отвореном поступку број: 24/2017 Специјална болница за рехабилитацију Бања Ковиљача Парк број 4 К О Н К У Р С Н А Д О К У М Е Н Т А Ц И Ј А Јавна набавка у отвореном поступку број: 24/2017 Набавка прехрамбених производа Партија 9 Набавка

Læs mere

Проналазак балона на топли ваздух

Проналазак балона на топли ваздух Проналазак балона на топли ваздух Поред брзине и једноставног функционисања без мотора, дакле и без буке, балони типа монголфје фасцинирају и својом мистеријом, јер намеће се питање како се чун окачен

Læs mere

ЈАВНО ПРЕДУЗЕЋЕ «ЕЛЕКТРОПРИВРЕДА СРБИЈЕ» БЕОГРАД ОГРАНАК РБ Колубара

ЈАВНО ПРЕДУЗЕЋЕ «ЕЛЕКТРОПРИВРЕДА СРБИЈЕ» БЕОГРАД ОГРАНАК РБ Колубара ЈАВНО ПРЕДУЗЕЋЕ «ЕЛЕКТРОПРИВРЕДА СРБИЈЕ» БЕОГРАД ОГРАНАК РБ Колубара 110601-10 година КОНКУРСНА ДОКУМЕНТАЦИЈА за подношење понуда у oтвореном поступку за јавну набавку добара бр. ЈН/4000/0215/2/2016 КУЋИШТА

Læs mere

Милош Црњански. Код Хипер бо ре ја ца

Милош Црњански. Код Хипер бо ре ја ца Милош Црњански Код Хипер бо ре ја ца II Naslov originala name delo Copyright Задужбина Милоша Црњанског, Београд Copyright овог издања 2015, ЛАГУНА Kupovinom knjige sa FSC oznakom pomažete razvoj projekta

Læs mere

ОТВОРЕНИ ПОСТУПАК. ЈАВНА НАБАВКА бр. 11/2014

ОТВОРЕНИ ПОСТУПАК. ЈАВНА НАБАВКА бр. 11/2014 Page 1 of 55 КОНКУРСНА ДОКУМЕНТАЦИЈА У ОТВОРЕНОМ ПОСТУПКУ ЈАВНЕ НАБАВКЕ ИЗВОЂЕЊА РАДОВА НА ЗАВРШЕТКУ ИЗГРАДЊЕ I ФАЗЕ НАЦИОНАЛНЕ ВЕЛЕТРЖНИЦЕ-објекат за продају воћа и поврћа Привредно друштво ВЕЛЕТРЖНИЦА

Læs mere

JАВНИ ПОЗИВ ЗА УЧЕШЋЕ НА ЈАВНИМ АУКЦИЈАМА

JАВНИ ПОЗИВ ЗА УЧЕШЋЕ НА ЈАВНИМ АУКЦИЈАМА Теразије 23, 11000 Београд, Република Србија тел: 011/3020-842,011/3020-803 факс: 011/3020-881 Основни подаци о аукцијској продаји На основу члана 38. Закона o приватизацији ( Службени гласник РС, бр.

Læs mere

ЕКСКЛУЗИВНО! и с п о с в е с т Ми тров ча ни на Ср ђа на Динчи ћа,

ЕКСКЛУЗИВНО! и с п о с в е с т Ми тров ча ни на Ср ђа на Динчи ћа, Година XLIX Сремска Митровица Среда 2. децембар 2009. Број 2545 Цена 40 динара у овом броју: Сертификација градова Сарадња сремских општина и Вуковарско сријемске жупаније странa 2. странa 3. Јубилеј Скица

Læs mere

Два тима једна победа» страна 34 У ПАНЧЕВУ, У ПЕТАК, 27. ЈАНУАРА 2017.

Два тима једна победа» страна 34 У ПАНЧЕВУ, У ПЕТАК, 27. ЈАНУАРА 2017. Представили први албум» страна 13 Два тима једна победа» страна 34 Број 4697, година CXLVIII У ПАНЧЕВУ, У ПЕТАК, 27. ЈАНУАРА 2017. цена 40 динара ЈОШ ЈЕДАН СКУП ШАМПИОНА ГРАД СПОРТА Политика Тактика неоткривања

Læs mere

KОНКУРСНА ДОКУМЕНТАЦИЈА ДОМ ЗДРАВЉА БРУС

KОНКУРСНА ДОКУМЕНТАЦИЈА ДОМ ЗДРАВЉА БРУС ДОМ ЗДРАВЉА БРУС КРАЉА ПЕТРА I БР.9 Б Р У С KОНКУРСНА ДОКУМЕНТАЦИЈА ДОМ ЗДРАВЉА БРУС ЈАВНА НАБАВКА ДОБАРА- КАНЦЕЛАРИЈСКОГ МАТЕРИЈАЛА ЈАВНА НАБАКА МАЛЕ ВРЕДНОСТИ ЈАВНА НАБАВКА бр. 35/3 Септембар 2016. Конкурсна

Læs mere

(Пречишћен текст) Члан 2.

(Пречишћен текст) Члан 2. ИЗВРШНИ OДБOР mts банке а.д. Београд ИО 198/24/18 Нa oснoву члaнa 35. стaв 3. тaчкa 17. Стaтутa mts банке а.д. Бeoгрaд на 198. редовној седници одржаној 19.01.2018. године, Извршни oдбoр као надлежни орган,

Læs mere

Звезда падалица на Миси» страна 30 У ПАНЧЕВУ, У ПЕТАК, 21. АПРИЛА 2017.

Звезда падалица на Миси» страна 30 У ПАНЧЕВУ, У ПЕТАК, 21. АПРИЛА 2017. Ало, зна се како се овце чувају!» страна 6 Звезда падалица на Миси» страна 30 Број 4709, година CXLIX У ПАНЧЕВУ, У ПЕТАК, 21. АПРИЛА 2017. цена 40 динара БА ХРЕ ИН ПОД ТОЧ КО ВИ МА НА ШЕГ СУ ГРА ЂА НИ

Læs mere

ЗАКОН О БУЏЕТУ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ ЗА ГОДИНУ I. ОПШТИ ДЕО

ЗАКОН О БУЏЕТУ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ ЗА ГОДИНУ I. ОПШТИ ДЕО ЗАКОН О БУЏЕТУ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ ЗА 2016. ГОДИНУ I. ОПШТИ ДЕО Члан 1. Овим законом уређују се приходи и примања, расходи и издаци буџета Републике Србије за 2016. годину, његово извршавање, обим задуживања

Læs mere

Факултет организационих наука Центар за пословно одлучивање. Теорија одлучивања. Вишеатрибутивно одлучивање и Вишекритеријумска анализа

Факултет организационих наука Центар за пословно одлучивање. Теорија одлучивања. Вишеатрибутивно одлучивање и Вишекритеријумска анализа Факултет организационих наука Центар за пословно одлучивање Теорија одлучивања Вишеатрибутивно одлучивање и Вишекритеријумска анализа 1 Садржај Методе Вишеатрибутивног одлучивања (ВАО) и вишекритеријумске

Læs mere

У В Е Р Е Њ Е О ОДОБРЕЊУ ТИПА МЕРИЛА гoдинe

У В Е Р Е Њ Е О ОДОБРЕЊУ ТИПА МЕРИЛА гoдинe РЕПУБЛИКА СРБИЈА МИНИСТАРСТВО ЕКОНОМИЈЕ И РЕГИОНАЛНОГ РАЗВОЈА ДИРЕКЦИЈА ЗА МЕРЕ И ДРАГОЦЕНЕ МЕТАЛЕ 11 000 Београд, Мике Аласа 14, пошт. преградак 34, ПАК 105305 телефон: (011) 328-2736, телефакс: (011)

Læs mere

Opel Corsa. 1.0 Turbo ECOTEC Start/Stop 6-брзински кв/90 KC мануелен

Opel Corsa. 1.0 Turbo ECOTEC Start/Stop 6-брзински кв/90 KC мануелен OPEL Corsa Opel Corsa 1 бензин дизел 1. Turbo tart/top 6брзински 12 716 13 628 13 491 14 742 85 кв/115 KC 1 776 11 549 11 433 12 493 1. Turbo ECOTEC tart/top 6брзински 12 124 12 4 13 4 13 288 14 539 66

Læs mere

КОНКУРСНА ДОКУМЕНТАЦИЈА у поступку јавне набавке мале вредности набавка добара Набавка књига за библиотеку бр /13 УКУПНО СТРАНА: 60

КОНКУРСНА ДОКУМЕНТАЦИЈА у поступку јавне набавке мале вредности набавка добара Набавка књига за библиотеку бр /13 УКУПНО СТРАНА: 60 БИБЛИОТЕКА МАТИЦЕ СРПСКЕ НОВИ САД, Матице српске 1 Тел: 021/6613-457 Факс: 021/528-574 Web: www.bms.rs E-mail: marijana@bms.ns.ac.rs КОНКУРСНА ДОКУМЕНТАЦИЈА у поступку јавне набавке мале вредности набавка

Læs mere

ИНСТИТУТ ЗА РАТAРСТВО И ПОВРТАРСТВО ул.максима Горког 30 ГУМЕ ЗА ТЕШКА И ЛАКА ВОЗИЛА

ИНСТИТУТ ЗА РАТAРСТВО И ПОВРТАРСТВО ул.максима Горког 30 ГУМЕ ЗА ТЕШКА И ЛАКА ВОЗИЛА ИНСТИТУТ ЗА РАТAРСТВО И ПОВРТАРСТВО ул.максима Горког 30 ЈАВНА НАБАВКА ДОБАРА ГУМЕ ЗА ТЕШКА И ЛАКА ВОЗИЛА ПОСТУПАК ЈАВНЕ НАБАВКЕ МАЛЕ ВРЕДНОСТИ бр. ЈН 27/207 април 207. године На основу чл. 39. и 6. Закона

Læs mere

ПРИПРЕМУ РУКОПИСА ЗА ШТАМПУ У ИЗДАЊИМА САНУ

ПРИПРЕМУ РУКОПИСА ЗА ШТАМПУ У ИЗДАЊИМА САНУ ПРОПИСИ СРПСКЕ АКАДЕМИЈЕ НАУКА И УМЕТНОСТИ КЊ. V УПУТСТВО ЗА ПРИПРЕМУ РУКОПИСА ЗА ШТАМПУ У ИЗДАЊИМА САНУ Уредник академик МАРКО АНЂЕЛКОВИЋ БЕОГРАД 2017 Издаје и штампа Спжрка акадгмжја наска ж смгенореж

Læs mere

Листа индикација за коришћење продужене рехабилитације у стационарним здравственим установама за рехабилитацију (ЛИСТА ИНДИКАЦИЈА)

Листа индикација за коришћење продужене рехабилитације у стационарним здравственим установама за рехабилитацију (ЛИСТА ИНДИКАЦИЈА) Листа индикација за коришћење у стационарним здравственим установама за рехабилитацију (ЛИСТА ИНДИКАЦИЈА) 1.НЕУРОЛОШКА ОБОЉЕЊА Обнова 1.1. Encephalomyelitis disseminata acuta (EDSS скор од 4 до 8) G04.4

Læs mere

Opel Corsa. 3-врати. бензин. 3-врати. дизел. Color Edition OPC. Excite. Cosmo. Менувач. Мотор. Color Edition. Excite. Менувач. Мотор.

Opel Corsa. 3-врати. бензин. 3-врати. дизел. Color Edition OPC. Excite. Cosmo. Менувач. Мотор. Color Edition. Excite. Менувач. Мотор. OPEL Corsa Opel Corsa 1 бензин дизел Мотор 3врати Менувач election 1.2 TWINPORT ECOTEC 5брзински 9 93 1 316 11 219 кв/7 KC 8 415 8 7 9 57 1.4 ECOTEC tart/top 5брзински 11 419 12 443 12 36 66 кв/9 KC 9

Læs mere

(Пречишћен текст) Члан 2.

(Пречишћен текст) Члан 2. ИЗВРШНИ OДБOР mts банке а.д. Београд ИО 163/24/17 На основу члана 35. 3.тачке 17. Статута mts банке а.д. Београд, Извршни одбор на својој 163. редовној седници одржаној дана 27.04.2017. године, утврђује:

Læs mere

Издање 2 (Јули 2008)

Издање 2 (Јули 2008) ЕТИКА И РАДНИ ПОСТУПЦИ ЗА РАДИО АМАТЕРЕ Издање 2 (Јули 2008) John Devoldere, ON4UN i Mark Demeuleneere, ON4WW Превод и обрада на српски језик: Др Хране Милошевић, YT1AD (YT5A) Драган Аћимовић, YT3W Етика

Læs mere

Светозар Марковиh ЦЕЛОКУПНА ДЕЛА I-XVH

Светозар Марковиh ЦЕЛОКУПНА ДЕЛА I-XVH Светозар Марковиh ЦЕЛОКУПНА ДЕЛА I-XVH ОДБОР ОДЕЉЕЊА ДРУШТВЕНИХ НАУКА СРПСКЕ АКАДЕМИЈЕ НАУКА И УМЕТНОСТИ ЗА ПРИПРЕМУ ЦЕЛОКУПНИХ ДЕЛА СВЕТОЗАРА МАРКОВИЋА Преgсеgнuк лан САНУ ДУШАН НЕДЕЉКОВИЋI члан САНУ

Læs mere