Kl Forberedelse af minisymposium om faglig excellence ved masseuniversiteter (Drøftelse) Forskningsbaseret myndighedssamarbejde (Drøftelse)

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Kl Forberedelse af minisymposium om faglig excellence ved masseuniversiteter (Drøftelse) Forskningsbaseret myndighedssamarbejde (Drøftelse)"

Transkript

1 DET NATUR- OG BIOVIDENSKABELIGE FAKULTET KØBENHAVNS UNIVERSITET Til medlemmerne af Akademisk Råd AR MØDEINDKALDELSE 11. APRIL 2013 Forum Akademisk Råd AR FAKULTETSSEKRETARIATET Mødedato: Fredag d. 19. april 2013, Kl BÜLOWSVEJ FREDERIKSBERG C Sted: Fakultetssekretariatet, Konsistoriums mødesal Bülowsvej 17, 1870 Frederiksberg TLF DIR MOB Forslag til dagsorden: Kl Godkendelse af dagsordenen Kl Status for fakultetsfusionen (Orientering) Kl KUs mål og forpligtelser i hht. KUs strategi og udviklingskontrakt (Drøftelse) Kl Forberedelse af minisymposium om faglig excellence ved masseuniversiteter (Drøftelse) Kl Kl Kl Kl Kl Forskningsbaseret myndighedssamarbejde (Drøftelse) Orienteringer Efter- og videreuddannelse på SCIENCE (Drøftelse) Fakultetets regnskab for 2012 (Orientering) Eventuelt stla@science.ku.dk REF: STLA SAG: / Sagsnr. oplyses ved henv.

2 DET NATUR- OG BIOVIDENSKABELIGE FAKULTET KØBENHAVNS UNIVERSITET Punkt 2 Akademisk Råd 19. april 2013 SAGSFREMSTILLING 11. APRIL 2013 Status for fakultetsfusionen FAKULTETSSEKRETARIATET Sagstype Godkendelse Orientering Strategisk drøftelse BÜLOWSVEJ FREDERIKSBERG C Indstilling Dekanen vil gøre status for fakultetsfusionen. Baggrund Fakultetsledelsen udarbejdede i november 2012 et statusnotat for fakultetsfusionen. Notatet blev forelagt KUs bestyrelse d. 4. december. I 2013 er der arbejdet videre med implementering af fakultetsfusionen. Det omfatter bl.a.: Strategien SCIENCE 2016 er vedtaget. o Delstrategi for erhvervs- og myndighedssamarbejde er vedtaget og under implementering. o Delstrategier for forskning er på plads, og en delstrategi for uddannelse vil foreligge inden sommeren. o Institutterne udarbejder deres strategier, som vil foreligge medio 2013, hvorefter handlingsplaner udarbejdes inden udgangen af o Der afholdes i marts-maj 2013 en runde med institutudviklingssamtaler, hvor institutledelserne inkl. sektionslederne har mulighed for at drøfte strategiske udfordringer og perspektiver med fakultetsdirektionen. Der er fastlagt en budgetmodel for fakultetet, og budgettet for 2013 er udarbejdet i henhold til modellen, som er skabt så gennemsigtig som muligt, og samtidig indeholder betydelige incitamenter til at øge indtjeningen gennem universitetets kerneaktiviteter. Fakultetsledelsen vil iværksætte et udrednings- og analysearbejde, som skal belyse de faglige behov og perspektiver for de kommende år vedr. forskningsinfrastruktur, undervisningsinfrastruktur og bygninger. TLF DIR MOB stla@science.ku.dk REF: STLA SAG: / Sagsnr. oplyses ved henv.

3 o Strategiske satsninger på infrastruktur kræver, at der udarbejdes investeringsplaner og en model for økonomisk/driftsmæssig styring. For at sikre et samlet overblik over fakultetets finansierings- og styringsmæssige udfordringer i forbindelse med infrastrukturinvesteringer vil dekanen nedsætte en arbejdsgruppe, som skal se på mulige finansierings- og driftsmodeller for strategiske infrastruktursatsninger. Samarbejds- og rådgivningsstrukturen er på plads o SCIENCEs ph.d.-skole og de nye studienævn er på plads, og der er udpeget studieledere. o De nye aftagerpaneler og SCIENCE Advisory Board er på plads, og har det første fællesmøde i maj. o Dialogforum mellem fakultetsdirektionen og studenterorganisationerne og SUND-SCIENCE forum for uddannelsesprodekanerne er etableret. o Akademisk Råd, Fakultetssamarbejdsudvalget og institutternes samarbejdsudvalg er på plads. Den første dekanrunde til ledelser i erhvervsvirksomheder, myndigheder og organisationer er gennemført. Fakultetsledelsen har bl.a. i lyset af den gennemførte arbejdspladsundersøgelse (APV) i efteråret 2012 prioriteret en indsats for styrket kommunikation og dialog på fakultetet. SIDE 2 AF 2 Dekanen vil give en supplerende orientering. SCIENCE statusnotat af 16. november 2012 til KUs bestyrelse kan ses her:

4 DET NATUR- OG BIOVIDENSKABELIGE FAKULTET KØBENHAVNS UNIVERSITET Punkt 3 Akademisk Råd 19. april 2013 SAGSFREMSTILLING 8. APRIL 2013 KUs mål og forpligtelser i hht. KUs strategi og udviklingskontrakt FAKULTETSSEKRETARIATET Sagstype Godkendelse Orientering Strategisk drøftelse BÜLOWSVEJ FREDERIKSBERG C Indstilling Det indstilles: At Akademisk Råd orienterer sig i resultaterne for 2012 At Akademisk Råd drøfter, om der er områder, hvor resultaterne fremadrettet giver anledning til øget opmærksomhed og evt. indsatser i forbindelse dermed. Baggrund Med udgangspunkt i Københavns Universitets strategi 2016 og KUs udviklingskontrakt for (UK) er der i en samlet målplan opstillet mål for universitetets udvikling på en række områder, herunder for de 11 målepunkter der tilsammen udgør ministeriets og universitetets fælles udviklingskontrakt for Vedlagte bilag viser den samlede målplan og resultaterne for Målrapportens opgørelser er indhentet dels fra fakulteterne og dels fra Fællesadministrationens afdelinger. TLF DIR MOB stla@science.ku.dk REF: STLA SAG: / Sagsnr. oplyses ved henv. Bilag Bilag 3.1: Samlet rapportering Links til relevante dokumenter: KU Udviklingskontrakt : KU Samlet målplan : KU Strategi 2016:

5 Rektorsekretariatet LT 20/3-13, pkt. 5 Den 12. marts 2013 Samlet målplan incl. UK Målopfyldelse UK 1. Heltidsstudier på KU UK Målepunkt 1.1 Ja- grøn Minimums timeantal på 12 timer/ugen i de 14 semesteruger for alle bachelor-studier i UK Målepunkt 1.2 Ja- grøn Dokumentation for vejledende heltidsstudieplaner dækkende 37 timer pr. uge på bacheloruddannelserne. 2. UK 6. Studieeffektivitet UK Målepunkt 6.1 Ja- grøn 6 % stigning i ECTS pr. heltidsstuderende på bachelorstudierne i kontraktperioden. UK Målepunkt % stigning i ECTS pr. heltidsstuderende på kandidatstudierne i kontraktperioden. Nejrød 3. Studiegennemførsel Udbud af sommerkurser, særligt med henblik på valgfag. Ikke relevant 4. God studie- og karrierevejledning igennem hele studiet Studievejledningsstrategi 2016 Karrierevejledningsstrategi 2016 Nejrød Tydelige vejledningstilbud fra første til sidste studiedag 5. Et transparent indre marked for Antal registrerede STÅ optjent på et andet fakultet Nej- uddannelserne 6. UK 4. Sammenhæng i uddannelsessystemet professionsbachelorer m.v. 7. UK 5. Organisering af skole og gymnasiebesøg 8. UK 3. Øget internationalisering i uddannelserne 9. Internationale talenter på ph.d.- uddannelsen 10. Bedre kvalitet gennem universitetspædagogisk UK Målepunkt 4.1 Tredobling af antallet af formaliserede uddannelsessamarbejder indgået med professionshøjskolerne og erhvervsakademierne inden for kontraktperioden. UK Målepunkt 4.2 Stigning på 5 % i kontraktperioden i optag af bachelorer og professionsbachelorer fra andre danske uddannelsesinstitutioner på universitetets kandidatuddannelser. UK Målepunkt 5.1 Antallet af gymnasieelevbesøg på universitetet øges med 12 % i kontraktperioden. UK Målepunkt 3.1 Antallet af internationale studerende uden for Norden optaget på hele kandidatuddannelser skal stige med 6 % over kontraktperioden. UK Målepunkt % stigning i antal studerende, som optaget på Københavns Universitet, der rejser på udlandsophold. Andelen af nyindskrevne udenlandske studerende på 4+4-ordningen og 3+5-ordningen (inkl. tilsagnsordningen). Andel af ansatte post.doc., lektorer, professorer og teknisk-administrativt personale, der deltager i pædagogisk/didaktisk kompetenceudvikling. rød Delvisgul Ja- grøn Ja- grøn Ja- grøn Ja- grøn Ikke relevant Ikke relevant 1

6 kompetenceudvikling 11. UK 2. Studerendes samarbejde med omverdenen 12. Arbejdsmarkedsparate dimittender 13. Styrke sammenhængen mellem forskning og uddannelse 14. UK 7. Studerende som iværksættere 15. Rekruttering af udenlandske forskere 16. Studerende med bedre sprogkompetencer 17. UK 9. Øget forskningsproduktion 18. Mål for international forskningsformidling - effektmål for omverdenskommunikation 19. UK 10. Fremgang i offentlig konkurrenceudsat forskningsfinansiering 20. UK 11. Fremgang i privat forskningsinvestering på KU 21. UK 8. Kommercialisering af forskningsresultater 22. Årlig trivselsmåling for alle KU ansatte og studerende 23. Årlig måling af - brug og tilfredshed med de administrative ydelser - for alle KU ansatte og studerende UK Målepunkt 2.1 Andelen af kandidatspecialer, hvor der foreligger kontrakt mellem en studerende og ekstern partner, øges til 15 % over kontraktperioden. Sikre gode opdaterede dimittendundersøgelser, hvor resultaterne indgår i løbende kvalitetssikring af uddannelsernes relevans bl.a. gennem mere aktiv brug af aftagerpanelerne. Andel af eksternt finansierede forskere, der underviser og vejleder på bachelor- og kandidatuddannelserne. UK Målepunkt 7.1 Antallet af virksomheder, der startes af studerende fra KU, vil i 2012 være øget med mindst 10 % i forhold til gennemsnittet for perioden , dvs. 132 ved udgangen af kontraktperioden. Måltal for antal udenlandske VIP er, opgjort på bestandstal. Udenlandske VIP er defineres her som ansatte adjunkter, lektorer, professorer mso og professorer med anden nationalitet end dansk. Procesmål det første år: Nedsættelse af et KU-sprogudvalg til at fastsætte nærmere handlingsplan, baseret på videreudvikling af ideer fra bl.a. kompetenceudvalget på HUM. UK Målepunkt 9.1 Antallet af point i den bibliometriske forskningsindikator vil udvise en vækst på 6 % i kontraktperioden efter den nuværende opgørelsesmetode i BFI. Omtale af University of Copenhagen i verdens førende engelsksprogede aviser og tilhørende onlineplatforme i hele verden målt i den internationale avisdatabase Lexis Nexis. UK Målepunkt 10.1 Omsætningen for offentlige konkurrenceudsatte midler til forskning (nationalt og internationalt, herunder EU), vil stige med i gennemsnit 5 % pr. år i kontraktperioden. UK Målepunkt 11.1 Omsætningen i form af midler fra private danske virksomheder og fonde til forskning og forskningssamarbejde vil stige med i gennemsnit 5 % pr. år i kontraktperioden. UK Målepunkt 8.1 Antallet af licensaftaler med danske og udenlandske virksomheder på baggrund af patenterede opfindelser indgået på Københavns Universitet vil stige med i gennemsnit 3 % per år i kontraktperioden. Årlig trivselsmåling for alle studerende og ansatte. De lovpligtige trivselsmålinger APV (arbejdspladsvurdering) og UMV (undervisningsmiljøvurdering) laves hvert 3 år, og disse suppleres med minitrivselsmåling de 2 mellemliggende år. Der laves årlig måling/feedback på de administrative ydelser, således at såvel brugerne (forskere og studerende) som udbyderne (administrationen) får en systematisk mulighed for at tilpasse ydelser efter behov og rammer. Delvisgul Ikke relevant Delvisgul Ja- grøn Nejrød Delvisgul Ja- grøn Ja- grøn Ja- grøn Ja- grøn Ja- grøn Ja- grøn Ja- grøn 2

7 Målepunkt Målemetode Udgangspunkt Opgørelsestidspunkt Milepæle 1. UK-MÅL - Heltidsstudier UK 1 - Målepunkt 1.1 Minimums timeantal på 12 timer/ugen i de 14 semesteruger for alle bachelor-studier i Samlet rapportering for 2012: En definition af timer er af mellemtimearbejdsgruppen ved KU. Definitionen er operationaliseret med henblik på en ensartet opgørelsesmetode. Udgangspunktet vil blive udarbejdet og foreligge inden udgangen af Fakulteterne skal senest 5. december indsende data vedrørende timetal. Herefter beregner og opstiller US den endelige baseline. Opgøres årligt Ved indgangen til studieåret (1. september). I 2013 undersøger US, om opgørelserne kan laves på grundlag af KU s kursusdatabase. Derfor laves der en opgørelse for efteråret 2013 i maj og en opgørelse for foråret 2013 i december. 2012: Udgangspunkt og opgørelsesmetode konkretiseres 2013: 75 % af bachelor-studierne har minimums timeantal på 12 timer/ugen i de 14 semesteruger 2014: 100 % af bachelor -studierne har minimums timeantal på 12 timer/ugen i de 14 semesteruger Der er indhentet oplysninger fra fakulteterne for tilbudt undervisning i efterår 2012 og forår Der er monitoreret konkret på semester af bacheloruddannelsen, da 5. og 6. semester ofte indeholder relativt meget valgfrihed og bachelorprojekt. Resultatet ses i tabellen. Fakult et Antal uddannels er opgjort i alt Antal uddannels er med 12 timer alle semestre Antal uddannels er med 12 timer semester % uddannels er med 12 timer alle semester % uddannels er med 12 timer 1.-4 semester Antal uddannels er med 8 timer alle semestre Antal uddannels er med 8 timer semester % uddannels er med 8 timer alle semester % uddannels er med 8 timer 1.-4 semester TEO % 100% % 100% SAMF % 60% % 80% SUND % 83% % 100% HUM % 9% % 58% NAT % 95% % 100% JUR % 0% % 100% I alt % 41% % 74% Næste optælling kan ske i foråret 2013, når alle undervisningstilbud/kurser for efteråret 2013 er indtastet. Er milepælen for 2012 nået: 3

8 Ja. I 2012 skulle udgangspunkt og opgørelsesmetode konkretiseres. Dette er sket, og viser (jf. tabel ovenfor), at kun SAMF og HUM skal udvide antallet af timer for i 2013 at leve op til målet om at udbyde mindst 8 timer på alle uddannelser. I forhold til målet om at 75 % af alle bacheloruddannelserne skal tilbyde 12 timer fra efteråret 2013 opfylder TEO, SUND og SCIENCE allerede dette mål. Hvis nej eller kun delvis, hvad skyldes den manglende opfyldelse: Hvilke initiativer er planlagt eller iværksat for at nå målopfyldelse: Udgangspunkt og opgørelsesmetode er konkretiseret og baseline er udarbejdet. KUUR ( KUs UddannelsesRåd) har en monitorerende rolle, og følger løbende op på implementering. Der er endvidere afsat særlige midler til HUM mhp. at sikre målopfyldelse. Er det vurderingen, at det endelige mål kan nås indenfor kontrakt perioden: Ja Særlige bemærkninger: UK 1 - Målepunkt 1.2 Dokumentation for vejledende heltidsstudieplaner dækkende 37 timer pr. uge på bacheloruddannelserne. Mellemtimearbejdsgruppen ved KU arbejder pt. med at definere rammerne for ugeplaner og hvordan det skal implementeres på universitetet. Et forslag vil indgå i dannelsen af udgangspunktet og derefter i de årlige opgørelser. Udgangspunktet vil blive udarbejdet og foreligge inden udgangen af Opgøres årligt Ved studiestart (1. september). 2012: Udgangspunkt og opgørelsesmetode konkretiseres 2013: 75 % af uddannelserne kan dokumentere heltidsstudieplaner dækkende 37 timer pr. uge 2014: 100 % af uddannelserne kan dokumentere heltidsstudieplaner dækkende 37 timer pr. uge Samlet rapportering for 2012: Er milepælen for 2012 nået: Ja. I 2012 skulle udgangspunkt og opgørelsesmetode konkretiseres. Da heltidsstudieplaner i henhold til den vedtagne definition er noget nyt for fakulteterne, er der ikke nogen status at tage udgangspunkt i, hvorfor KU har besluttet ikke at opgøre et udgangspunkt for 2012, Hvis nej eller kun delvis, hvad skyldes den manglende opfyldelse: Hvilke initiativer er planlagt eller iværksat for at nå målopfyldelse: Opgørelsesmetode blev konkretiseret og besluttet sommeren Efterfølgende har KUUR i november 2012 fulgt op på implementeringen, og der er udsendt 3 eksempler på vejledende ugeplaner til inspiration. 4

9 Er det vurderingen, at det endelige mål kan nås indenfor kontrakt perioden: Ja Særlige bemærkninger: 2. UK-MÅL - Studieeffektivitet UK 6 - Målepunkt % stigning i ECTS pr. heltidsstuderende på bachelorstudierne i kontraktperioden. Fra STADS udtrækkes samtlige aktiviteter for et studieår for alle heltidsstuderende på bacheloruddannelserne = almindelig STÅ-udløsende aktivitet ved KU samt indmeriteret aktivitet fra andre institutioner opgjort i ECTS. Den samlede sum af ECTS divideres med antallet af heltidsstuderende på bacheloruddannelsen. Omregning til en gennemsnitlig studietid beregnes som 180 ECTS for en bachelor-uddannelse, divideret med ECTS pr. heltidsstuderende optaget på en bacheloruddannelse. En KUbachelorstuderende gennemførte 38,6 ECTS i Årlig tælling pr. 1. oktober. 2012: 1 % stigning ift. udgangspunktet svarende til 39,0 ECTS 2013: 3,5 % stigning ift. udgangspunktet svarende til 40,0 ECTS 2014: 6 % stigning ift. udgangspunktet svarende til 40,9 ECTS Samlet rapportering for 2012: Er milepælen for 2012 nået: Ja. Opstilling af baseline har vist sig mere problematisk end først antaget, se nedenfor. Men en realisering på 40,7 ECTS/studerende indikerer, at milepælen for 2012 nået, uanset hvilken beregningsmetode af baseline der lægges til grund. Hvis nej eller kun delvis, hvad skyldes den manglende opfyldelse: Hvilke initiativer er planlagt eller iværksat for at nå målopfyldelse: Er det vurderingen, at det endelige mål kan nås indenfor kontrakt perioden: Ja. Særlige bemærkninger: Baseline for BA blev oprindeligt beregnet og indskrevet i kontrakten til 38,6 ECTS pr. studerende og for KA 35,6 ECTS, som et resultat af de enkelte fakulteters status. Rigsrevisionen har efterfølgende påpeget, at fakulteternes status er uvedkommende for beregningen af baseline og delmål, idet begge mål bør udregnes på et samlet KU- 5

10 niveau for henholdsvis BA- og KA-studerende. KU har efterkommet kritikken, og en beregning alene på den samlede bestand viser, at baseline for 2011 for BA er 38,9 ECTS pr. studerende, og for KA 35,6 ECTS. Beregningen af baseline på 2011-tal er imidlertid baseret på et datasæt fra både STADS- og Fønix-data, og det viser sig, at datasættet ikke er tilpas validt til at kunne udrede ECTS-optjeningen i forhold til uddannelsestrin. Det betyder at ECTS opdelingen på BA og KA ikke overalt klart kan adskilles. Årsagen hertil er efterdønningerne af fusionen mellem Fønix og STADS samt fusionen af LIFE- og FARMA-data i KU STADS, hvilket også gør, at det ikke er muligt efterfølgende at tilrette data for Målet for 2012 er en 1 %-stigning for både BA- og KA-studerende i Det står nu klart - med de beskrevne validitetsproblemer at baseline ikke kan benyttes som et sikkert grundlag som udgangspunkt til at se på udviklingen i Optællingen i 2012 er sket på et forbedret grundlag, idet al tilgrundliggende data har kunnet hentes fra KU STADS og fra en samlet STÅ-indberetning for hele institutionen i et fælles system. Status for 2012 viser 40,7 ECTS/studerende på BA og 32,6 ECTS/studerende på KA, hvilket tilsyneladende er en stigning i optjeningen af ECTS pr. studerende for BA på KU og et fald i optjeningen på KA men ud fra baseline 2011 som ikke er optalt og beregnet på samme solide grundlag som resultatet for Oprindelig målplan ECTS pr. bestand , SAMLET + 1 % Revideret baseline som følge af Rigsrevisionens kritik ECTS pr. bestand mål i forhold til revideret baseline 1 % stigning Faktuel status 2012 KU Bachelor 38,55 38,94 37,9 38,3 40,70 KU Kandidat 35,53 35,89 36,9 37,3 32,60 UK 6 - Målepunkt % stigning i ECTS pr. heltidsstuderende på kandidatstudierne i kontraktperioden. Med udgangspunkt i STADS udtrækkes samtlige aktiviteter for et studieår for alle heltidsstuderende på kandidatuddannelserne = almindelig STÅ-udløsende aktivitet ved KU samt indmeriteret aktivitet fra andre institutioner opgjort i ECTS. Den samlede sum af ECTS divideres med antallet af heltidsstuderende på kandidatuddannelserne. En KUkandidatstuderende gennemførte 38,1 ECTS i Årlig tælling pr. 1. oktober. 2012: 1 % stigning ift. udgangspunktet svarende til 38,5 ECTS 2013: 3,5 % stigning ifht. udgangspunktet svarende til 39,4 ECTS 2014: 6 % stigning ifht. udgangspunktet svarende til 40,4 ECTS 6

11 Samlet rapportering for 2012: Er milepælen for 2012 nået: Nej. Se tabel ovenstående. Opstilling af baseline har vist sig mere problematisk end først antaget, se de særlige bemærkninger under 6.1 ovenfor. Men med en realisering på 32,6 ECTS/studerende er milepælen for 2012 formentlig ikke nået, jf. dog usikkerhederne vedr. baseline for Hvis nej eller kun delvis, hvad skyldes den manglende opfyldelse: Flere fakulteter påpeger den generelle konjunktursituation som årsag til fald i ECTS. For JURs vedkommende forklarer JUR, at KA-studerende p.t. følger gammel studieordning, og at den nye studieordning først implementeres fra Der arbejdes dog allerede nu med nye undervisningsformer og nye måder at tilrettelægge kurserne på, som forventes at får positiv effekt på gennemførelsestiden også inden studiereformen er fuldt implementeret. Hvilke initiativer er planlagt eller iværksat for at nå målopfyldelse: Fakulteterne har iværksat forskellige tiltag, der skal sikre målopfyldelse, herunder bl.a. nye undervisningsformer og nye måder at tilrettelægge kurserne på, udbud af sommerskolekurser, løbende opfølgning på studieaktivitet samt på et fakultet indførelse af en regel, der fastsætter, at der højest må forløbe 3 år fra indskrivning på kandidatuddannelsen til der indgås specialekontrakt. Er det vurderingen, at det endelige mål kan nås indenfor kontrakt perioden: Ja 3. Studiegennemførsel Udbud af sommerkurser, særligt med henblik på valgfag. 5 ud af 6 fakulteter udbyder sommerkurser. Der er stor spredning i udbuddet på fakulteterne (fra 2 til 25 sommerkurser). Årlig afrapportering. Inden udgangen af 2014 udbyder hvert fakultet sommerkurser i et omfang svarende til 10 ECTS. Inden udgangen af 2016 er dette udbud øget til 20 ECTS. Samlet rapportering for 2012: Er milepælen for 2012 nået: Ikke relevant, idet målet kun har milepæle for 2014 og 2016 Hvis nej eller kun delvis, hvad skyldes den manglende opfyldelse: Hvilke initiativer er planlagt eller iværksat for at nå målopfyldelse: 7

12 Er det vurderingen, at det endelige mål kan nås indenfor kontrakt perioden: Ja. 5 ud af 6 fakulteter har allerede opfyldt målsætningen for Målet for 2016 forventes også opnået for alle fakulteter, bl.a. fordi et tværfakultært sommerskoleprojekt er foreslået i forbindelse med 2016-puljen til uddannelsesaktiviteter Særlige bemærkninger: 4. God studie- og karrierevejledning igennem hele studiet Studievejledningsstrategi 2016 Karrierevejledningsstrategi 2016 Tydelige vejledningstilbud fra første til sidste studiedag Der foreligger en studieog karrierevejledningsstrateg i fra 2007, som senest er revideret i 2010 for perioden Årlig afrapportering. Inden udgangen af 2012 foreligger ny strategi for KU s studievejledning på bachelor- og kandidatniveau, samt ny strategi for KU s karrierevejledning fra bachelor- til ph.d.-niveau. Et væsentligt formål er at mindske frafald gennem studiet. Samlet rapportering for 2012: Inden udgangen af 2014 skal der være etableret målrettet og let tilgængeligt tilbud til alle studerende om studie- og karrierevejledning fra første til sidste studiedag. Er milepælen for 2012 nået: Nej, der forelå ikke ny vedtaget studie- og karrierevejledningsstrategi ved udgangen af Hvis nej eller kun delvis, hvad skyldes den manglende opfyldelse: Processen er af flere årsager (bl.a. fakultetsfusioner) omlagt. Hvilke initiativer er planlagt eller iværksat for at nå målopfyldelse: Kortlægningen af eksisterende vejledningstilbud er igangsat. I løbet af marts 2013 gennemføres en høringsrunde på alle fakulteter om aktuelle tendenser og udfordringer for studie- og karrierevejledning på KU. Høringen afsluttes ultimo marts 2013 og danner baggrund for en workshop i april 2013, der leverer input til dels en formulering af en vision for KU s vejledningsindsats og grundlag til et udkast til en vejledningsstrategi. Er det vurderingen, at det endelige mål kan nås indenfor kontrakt perioden: Ja, et oplæg til en vejledningsstrategi forventes fremlagt for KUUR/LT i august

13 Særlige bemærkninger: 5. Et transparent indre marked for uddannelserne Antal registrerede STÅ optjent på et andet fakultet. Indekseret: 2011 = indeks 100. Milepælen opstilles indekseret, det konkrete udgangspunkt opstilles senere og indgår som baggrundsmateriale. Årlig opgørelse pr. 1. oktober. Tællingsperiode: Målet er, at aktiviteten stiger fra indeks 100 i 2011 til 110 i Samlet rapportering for 2012: Er milepælen for 2012 nået: Nej Hvis nej eller kun delvis, hvad skyldes den manglende opfyldelse: Målet er, at aktiviteten stiger fra indeks 100 i 2011 til 110 i I 2012 er aktiviteten faldet til indeks 72. Ca. halvdelen af faldet er sket, fordi propædeutikundervisningen for teologistuderende nu foregår på TEO og ikke som før på HUM. Den anden halvdel af faldet skyldes formodentlig, at flere studerende tager på udlandsophold end tidligere. Det betyder, at de valgfrie ECTS i uddannelserne benyttes til udlandsophold og ikke til at tage kurser på andet fakultet. Det er i sig selv positivt, at flere studerende tager på udlandsophold i forhold til at opnå den krævede balance på ind- og udrejse (se særskilt mål herom). Hvilke initiativer er planlagt eller iværksat for at nå målopfyldelse: Den fælles kursusdatabase tages i brug fra sommeren Kursusdatabasen vil give større gennemsigtighed for de studerende om relevante kurser på andre uddannelser. Det antages, at kursusdatabasen kan medføre mere trafik mellem fakulteterne, men en fortsat stigning i udlandsophold vil føre til et fald, da der kun er et vist antal valgfrie ECTS i et studieforløb. Fakulteterne skal fortsat opstille handlingsplaner, der sikrer studerende bedst mulige vilkår for fleksibilitet og mobilitet. Er det vurderingen, at det endelige mål kan nås indenfor kontrakt perioden: Det er usikkert, hvorvidt tendensen til øget udlandsophold fortsætter i de kommende år. Er det tilfældet, vil det sandsynligvis blive vanskeligt at nå målet om ECTS ud fra et indre marked. Særlige bemærkninger: STÅ-balancen i 2012 Tabel 1 viser antal STÅ optjent på et andet fakultet i Tallene er opgjort på fakulteter efter fusion. Opgørelsen for 2012 er foretaget på baggrund af KU STÅ indberetning Tallene for 2011 og 2012 er sammenlignelige, dvs. at der er taget højde for fakultetsfusioner i 2011-baselinetallet. Tabellen læses således: Akt.fak. står for "aktivitetsfakultetet", hvor aktiviteten foregår, og uddannelsesfakultet er fakultetet, hvor den studerendes uddannelse hører hjemme. De studerende på ordinære uddannelser på uddannelsesfakulteterne i yderste venstre kolonne optjener sammenlagt et antal STÅ på "aktivitetsfakulteterne" på den 9

14 vandrette række. Tabel 1. STÅ optjent på tværs af fakulteter 2012 KU 2012 UDD.FAK AKT.FAK HUM JUR NATBIO SAMF SUND TEO KU HUM 1,0 8,9 24,9 13,1 47,9 JUR 0,3 0,3 1,4 1,8 3,6 NATBIO 16,4 0,5 31,8 132,6 1,3 182,7 SAMF 14,0 2,0 6,4 0,6 5,2 28,2 SUND 3,0 0,7 23,5 3,3 0,3 30,8 TEO 0,3 0,3 TOTAL 33,7 4,2 39,0 61,8 133,3 21,6 293,5 Tabel 2. STÅ optjent på tværs af fakulteter 2011 KU 2011 UDD.FAK AKT.FAK HUM JUR NATBIO SAMF SUND TEO KU HUM 0,3 27,8 14,0 6,0 48,1 JUR 0,6 1,2 0,3 2,0 NATBIO 22,2 0,8 42,1 155,5 2,2 222,8 SAMF 18,5 0,3 27,9 1,8 48,6 SUND 1,0 2,2 26,4 2,1 31,7 TEO 54,1 0,5 54,6 TOTAL 96,4 3,7 82,6 59,5 155,5 10,3 407,9 Tabel 3. STÅ optjent på tværs af fakulteter. Udvikling i procent fra 2011 til 2012 KU 2012 VS UDD.FAK AKT.FAK HUM JUR NATBIO SAMF SUND TEO KU HUM 0,7-18,9 10,9 0,0 7,1-0,2 JUR -0,3 0,3 0,2 0,0 1,5 1,6 NATBIO -5,7-0,3-10,3-22,8-1,0-40,1 SAMF -4,5 1,7-21,5 0,6 3,3-20,4 SUND 2,0-1,5-3,0 1,2 0,3-0,9 TEO -54,1 0,0-0,5 0,3 0,0-54,3 TOTAL -62,7 0,5-43,6 2,3-22,2 11,3-114,4 TOTAL % -65% 14% -53% 4% -14% 110% -28% 10

15 6. UK-MÅL Sammenhæng i udd.systemet UK 4 - Målepunkt 4.1 Tredobling af antallet af formaliserede uddannelsessamarbejder indgået med professionshøjskolerne og erhvervsakademierne inden for kontraktperioden. Antallet af formaliserede uddannelsessamarbejder indgået med professionshøjskolerne og erhvervsakademierne Det formelle grundlag ved udgangen af UK 2011 var, at KU har to formaliserede aftaler med to professionshøjskoler. Derudover udbyder KU selv to professionsbacheloruddan nelser. Årlig tælling pr. 1. oktober 2012: KU har 3 aftaler 2013: KU har 5 aftaler 2014: KU har 6 aftaler Samlet rapportering for 2012: Er milepælen for 2012 nået: Delvist. I 2012 forelå 3 rammeaftaler og 2 aftaler, der udmønter rammeaftalerne i 4 konkrete uddannelsessamarbejder. En af rammeaftalerne udløb dog , og er ikke genforhandlet. Ved indgangen til 2013 har KU således 2 rammeaftaler og 2 aftaler, der udmønter rammeaftalerne. Hvis nej eller kun delvis, hvad skyldes den manglende opfyldelse: Der har været drøftelser omkring yderligere formaliseret samarbejde, og der er nu nedsat en arbejdsgruppe, der skal konkretisere et muligt tiltag på uddannelsesområdet. Det har tage længere tid end forventet at etablere arbejdsgruppen. Hvilke initiativer er planlagt eller iværksat for at nå målopfyldelse: Der er nedsat en arbejdsgruppe med deltagelse fra KU og professionshøjskolerne Metropol og UCC, der undersøger muligheden for yderligere formaliseret samarbejde på uddannelsesområdet. Arbejdet er igangsat primo Er det vurderingen, at det endelige mål kan nås indenfor kontraktperioden: Ja. Særlige bemærkninger: Fra skrivelse til ministeriet pba. Rigsrevisionens kritik af målet: F.s.v.a. målepunkt 4.1 stigning i antal formaliserede uddannelsessamarbejder vil KU, 11

16 som anført over RR, i Årsrapport for 2012 redegøre for de aftaler, der er indgået med professionshøjskolerne. Skulle ministeriet derefter ønske yderligere oplysninger, stiller vi os naturligvis til rådighed. Redegørelse: I 2012 forelå 3 rammeaftaler mellem KU, professionshøjskoler og regioner: 1. Samarbejdsaftale (rammeaftale) mellem KU, Kbh. kommune, Frederiksberg kommune og professionshøjskolerne i region hovedstaden (2008). Aftalen omfatter 7 forslag til styrkelse af kompetencerne hos lærerne i København og på Frederiksberg, heraf har de 4 forslag relevans for KU. Rammeaftalen har konkret udmøntet sig i aftaler, der indeholder følgende 4 konkrete uddannelsessamarbejder mellem KU og professionshøjskolerne i hovedstaden: Etablering af et 1. årigt forløb på BA niveau for studerende, der vil uddanne sig til undervisere i dansk, matematik og naturvidenskabelige fag. Forløbet skal kunne træde i stedet for 1. studieår på læreruddannelsen Forenklede gensidige meritmuligheder mellem læreruddannelsen og universitetsuddannelser Etablering af en fælles masteruddannelse med fokus på særlige opgaver inden for skoleområdet Samarbejde om forskeruddannelse af ansatte ved professionshøjskolerne Status er, at: Der er etableret forsøgshold af nye studerende på BA i dansk - Dansk som Undervisningsfag (DU). Efter 1. studieår kan de studerende vælge om de vil fortsætte på BA i dansk eller på en læreruddannelse på en af de to professionshøjskoler. Der gives automatisk merit for første år på læreruddannelsen. KU har det primære ansvar for den danskfaglige undervisning, mens professionshøjskolerne har fokus på praktik. Dansk som Undervisningsfag (DU) har i perioden været et selvstændigt, didaktisk tonet første år af en BA i dansk. KU fik dispensation fra ministeriet til at kunne optage studerende fra UCC, der havde fulgt DU. Praktikelementet er primært blevet varetaget af UCC (5 ECTS), men uddannelsen har haft sit faglige og organisatoriske centrum på INSS/HUM. De danskstuderende har aktivt skullet vælge DU. I 2010 var det 5 studerende, i 2011 var der 4 studerende og i 2012 var der 6 studerende. I 2009 blev der oprettet et supplerende hold på 19 deltagere, i 2010 var der 5 deltagere, i 2011 var der 28 deltagere og 25 deltagere i Ifølge samarbejdsaftalen er det muligt for de studerende at skifte spor, dvs. fra UCC til KU og omvendt, men det har ikke givet den forventede trafik i uddannelsessystemet. Det er kun ca. 3-5 studerende, der er overflyttet til professionshøjskoler med 30 ECTS merit efter 1. studieår, mens ca er overflyttet til KU på tilsvarende vilkår. Der er etableret en science læreruddannelse (ASTE samarbejdet, 2011). De studerende opnår linjefag i fysik/kemi, geografi og biologi. Til projektet er tilknyttet et ph.d. projekt i samarbejde mellem UC Metropol og SCIENCE (IND). Inden for rammerne af Center for Science Didaktik, som er et samarbejde mellem Professionshøjskolen UCC, Professionshøjskolen Metropol, 12

17 Institut for Naturfagenes Didaktik på KU og DPU på Århus Universitet, har KU/SCIENCE gennem det sidste år udviklet en ny læreruddannelse, ASTE, inden for det naturvidenskabelige område. Uddannelsen sigter på at give de færdiguddannede lærere kompetence til at undervise i klasse i fagene biologi, fysik/kemi, geografi og matematik. ASTE uddannelsen er udviklet med støtte af midler fra Lundbeckfonden. ASTE uddannelsen indeholder en række interessante nyskabelser, bl.a. en øget synergi mellem de fire enkeltfag, udvikling af tværfaglige moduler, hvor fagene indgår i et funktionelt samspil, et tættere samarbejde med universiteterne, praktikskoler og praktiklærere, herunder afprøvning af en række nye formater i praktikundervisningen. ASTE bliver fra sommeren 2013 en del af NY læreruddannelse. Projektet har tilknyttet en ph.d studerede, der er ansat på Professionshøjskolen Metropol, og videnskabeligt forankret på Institut for Naturfagenes Didaktik KU, med Professor Carl Winsløw som vejleder. Således er det iværksat konkrete initiativer der dækker 3 ud af de 4 punkter. Mulighed for at etablere en fælles masteruddannelse afdækkes i 2013, ligesom der vil ske en opfølgning på antallet ansatte ved professionshøjskolerne, der har gennemført eller er ved at gennemføre en forskeruddannelse ved Københavns Universitet. Pt. er der 3 nuværende ansatte på professionshøjskolen Metropol og 1 nuværende ansat på UCC, der er ved at gennemføre en ph.d. på KU. Derudover pågår der drøftelse af etablering af nogle kandidatstudier af særlig relevans for professionsbachelorer. 2. Rammeaftale mellem KU og den flerfaglige professionshøjskole i region Hovedstaden (2008, udløbet 31/ ). Aftalen rummede 4 samarbejdsområder, hvor der kunne indgås konkrete aftaler: Formidling af nyeste praksisorienteret forskning Opsamling og udvikling af viden om praksis Omsætning af forskning til konkrete resultater i praksis Øget adgang for professionsbachelorstuderende til kandidat- og masteruddannelser Rammeaftalen har ikke udmøntet sig i formaliserede konkrete samarbejder. Aftalen udløb den , og er ikke blevet genforhandlet. Den flerfaglige professionshøjskole - nu Metropol har KU fortsat en rammeaftale med. 3. Rammeaftale mellem KU og UCSJ (2012). Aftalen er forholdsvis ny og er endnu ikke udmøntet i konkrete aftaler. Hovedpunkterne i aftalen er: Formidling af nyeste praksisorienteret forskning Opsamling og udvikling af viden om praksis Omsætning af forskning til konkrete resultater i praksis Øget adgang for professionsbachelorstuderende til kandidatuddannelser Det er aftalt at nedsætte en arbejdsgruppe med to medlemmer fra KU og to fra UCSJ, der skal udfolde aftalen i konkrete opgaver og initiativer. 13

18 UK 4 - Målepunkt 4.2 Stigning på 5 % i kontraktperioden i optag af bachelorer og professionsbachelorer fra andre danske uddannelsesinstitutioner på universitetets kandidatuddannelser. Data trækkes i STADS. Dataregistrering har ikke været mulig i Fønix, så udgangspunktet er 2011-tal. Baseline 1. oktober 2011: 544 af KU s kandidatstuderende havde en BA-baggrund fra anden dansk institution, svarende til 10 % af det samlede kandidatoptag. Årlig opgørelse pr. 1. oktober. Tællingsperiode: : 1 % stigning i forhold til udgangspunktet, svarende til : 3 % stigning i forhold til udgangspunktet, svarende til : 5 % stigning i forhold til udgangspunktet, svarende til 571 Samlet rapportering for 2012: Er milepælen for 2012 nået: Ja, målet var 549 studerende. Optællingen af kandidatoptag med adgangsgrundlag fra andre danske uddannelsesinstitutioner viser, at der blev optaget 716 i Hvis nej eller kun delvis, hvad skyldes den manglende opfyldelse: Hvilke initiativer er planlagt eller iværksat for at nå målopfyldelse: Er det vurderingen, at det endelige mål kan nås indenfor kontrakt perioden: Ja Særlige bemærkninger: 14

19 7. UK-MÅL Organisering af skole og gymnasiebesøg UK 5 - Målepunkt 5.1 Antallet af gymnasieelevbesøg på universitetet øges med 12 % i kontraktperioden. Der udarbejdes en opgørelse over antallet af gymnasieelever, der deltager i skoleaktiviteter på KU, herunder også skolerelaterede besøg og aktiviteter på KU s museer. Opgørelsen vil indeholde antal elever fordelt på aktivitetstype, relevant gymnasiefag samt, hvor relevant, også niveau for gymnasiefag hos de deltagende elever. Udgangspunktet fastsættes i Det skønnes, at omkring gymnasieelevbesøgende i 2011 modtog undervisning eller besøgte KU bl.a. i forbindelse med studieretningsprojekter, studerende for en dagprogrammer, forskerspireordningen og særligt tilrettelagte undervisningsforløb for gymnasierne. Grundlaget kvalificeres i Opgøres årligt i forbindelse med gymnasieskoleårets afslutning, opgørelsesperiode ca. 1. august til 1. juli det efterfølgende år. 2012: Skoleåret : Opgøres første gang på et defineret grundlag sommeren (skøn på skal endeligt verificeres!) 2013: Skoleåret : % 2014: Skoleåret : % Samlet rapportering for 2012: Er milepælen for 2012 nået: Ja. KU s baseline for Gymnasiebesøg på KU i skoleåret 2011/12 er nu kvalificeret og ligger på (antal gymnasieelever og lærere). Baseline er indhentet via KU s Gymnasiebesøgsudvalg, som i løbet af efteråret 2012 har gennemført en kortlægning af områdets aktivitetstyper, aktører og antal besøgende. Kortlægningen er kvalitetssikret ved lokale møder på fakulteterne. Hvis nej eller kun delvis, hvad skyldes den manglende opfyldelse: Hvilke initiativer er planlagt eller iværksat for at nå målopfyldelse: Tallet skal ifølge kontrakten øges med (+12 %) så måltallet for 2014 er Fakulteterne vil fremover blive bedt om at indrapportere besøgstal for skoleåret 2012/13 og 2013/14 til KOM med frist medio september. KU s Gymnasiebesøgsudvalg arbejder blandt andet på at sikre universitetets formelle forpligtelser på området, herunder udviklingskontrakten. Er det vurderingen, at det endelige mål kan nås indenfor kontrakt perioden: Ja. Det vurderes, at det endelige mål kan nås inden for kontraktperioden. Særlige bemærkninger: 15

20 8. UK-MÅL UK 3 - Målepunkt 3.1 Antallet af internationale studerende uden for Norden optaget på hele kandidatuddannelser skal stige med 6 % over kontraktperioden. Fra STADS udtrækkes optagne studerende på hele kandidatuddannelser med anden nationalitet end dansk, svensk, norsk, finsk, islandsk og færøsk. Optaget dækker studieåret. Optag i år X defineres som alle optagne fra 1/10 år X-1 til og med 30/9 år X. Optagne, der afbryder opholdet mindre end en måned fra start, tælles ikke med. I studieåret 2011 var der ca studerende på hele kandidatuddannelser fra andre lande end Norden. Årlig opgørelse pr. 1. oktober, når de øvrige uddannelsestal opgøres og indberettes. Tællingsperiode: : + 2 % ift. udgangspunktet, svarende til : + 4 % ift. udgangspunktet, svarende til : + 6 % ift. udgangspunktet, svarende til Samlet rapportering for 2012: Er milepælen for 2012 nået: Ja, målet var Det realiserede tal var studerende. Hvis nej eller kun delvis, hvad skyldes den manglende opfyldelse: Hvilke initiativer er planlagt eller iværksat for at nå målopfyldelse: Er det vurderingen, at det endelige mål kan nås indenfor kontrakt perioden: Ja Særlige bemærkninger: Opgørelsen baserer sig på samme opgørelse som nøgletal H.3.1.B og H.3.1.C til Danske Universiteter. UK 3 - Målepunkt % stigning i antal studerende, som optaget på Københavns Universitet, der rejser på udlandsophold. Danske Universiteters nøgletal H1. I opgørelsen indgår alle udrejsende studerende, dvs. studerende på både lange og korte udlandsophold (freemovere, udrejsende med internationaliseringstaxameter og studerende med udlandsstipendier). Udgangspunktet er antal udrejsende studerende, beregnet som et gennemsnit på Udgangspunktet er således studerende Årlig tælling : Stigning på 3 % ifht. udgangspunktet, svarende til : Stigning på 6 % ifht. udgangspunktet, svarende til : Stigning på 10 % ifht. udgangspunktet svarende til Samlet rapportering for 2012: 16

21 Er milepælen for 2012 nået: Ja, målet var Det realiserede tal var Ved opgørelsen af nøgletal H.1 for 2012 vistes følgende fakultetstal: FAKULTET STATUS 2012 Humanistiske Fakultet 408 Juridiske Fakultet 220 Natur- og Biovidenskabelige Fakultet 467 Samfundsvidenskabelige Fakultet 501 Sundhedsvidenskabelige Fakultet 215 Teologiske Fakultet 28 Hvis nej eller kun delvis, hvad skyldes den manglende opfyldelse: Hvilke initiativer er planlagt eller iværksat for at nå målopfyldelse: Er det vurderingen, at det endelige mål kan nås indenfor kontrakt perioden: Ja Særlige bemærkninger: 9. Internationale talenter på ph.d.-uddannelsen Samlet rapportering for 2012: Er milepælen for 2012 nået: Andelen af nyindskrevne udenlandske studerende på 4+4-ordningen og 3+5- ordningen (inkl. tilsagnsordningen). Målet er at tiltrække flere udenlandske talenter til ph.d.-uddannelsen på KU ved at integrere kandidat- og ph.d.- uddannelsen. For ikke-eu/eøs borgere vil statsstipendieordningen kunne anvendes som en finansieringsmodel til kandidatuddannelsen. Skal optælles. Monitoreres årligt. Målet er, at andelen af nyindskrevne udenlandske studerende på 4+4-ordningen og 3+5-ordningen (inkl. tilsagnsordningen) som minimum i 2016 skal udgøre 5 % af det samlede antal nyindskrevne ph.d.- studerende. 17

22 Ikke relevant for 2012, idet den konkrete milepæl ligger først i 2016, hvor andelen af nyindskrevne udenlandske studerende på 4+4-ordningen og 3+5-ordningen (inkl. tilsagnsordningen) som minimum skal udgøre 5 % af det samlede antal nyindskrevne ph.d.-studerende. Der er således ingen konkrete milepæle for perioden , men der afrapporteres årligt. Hvis nej eller kun delvis, hvad skyldes den manglende opfyldelse: Hvilke initiativer er planlagt eller iværksat for at nå målopfyldelse: KU har truffet beslutning om at implementere 3+5-ordningen på KU for at kunne tiltrække de bedste internationale talenter allerede efter endt bacheloruddannelse. KU har en målsætning om, at indskrivningen på 3+5-ordningen på sigt skal være på 100 udenlandske studerende årligt. Der er allerede truffet beslutning om, at halvdelen af KU statsstipendier skal anvendes til 3+5-ordningen, hvilket svarer til ca. 20 studerende årligt. I foråret 2013 drøfter KUs ledelsesteam rekruttering, markedsføring, fastholdelse og finansiering af 3+5-ordningen. Det forventes at de første studerende på 3+5-ordningen kan indskrives fra efteråret Er det vurderingen, at det endelige mål kan nås indenfor kontrakt perioden: Ja Særlige bemærkninger: På 4+4-ordningen indskrives der hvert år et mindre antal studerende. I 2012 er der blevet indskrevet 6 udenlandske statsborgere på ordningen, hvilket svarer til under 1 % af det samlede antal nyindskrevne ph.d.-studerende på KU i ordningen er endnu ikke implementeret og der er således ikke indskrevet studerende på ordningen endnu. 10. Bedre kvalitet gennem universitetspædagogisk kompetenceudvikling Samlet rapportering for 2012: Antal ansatte der kompetenceudvikles gennem de strategiske projekter i den universitetspædagogiske indsats Udgangspunkt og mål opstilles i løbet af Opgørelse årligt. Tællingsperiode: Målet er, at flere undervisere deltager i pædagogisk og didaktisk kompetenceudvikling Er milepælen for 2012 nået: Ikke relevant for Målet består i antal ansatte, der kompetenceudvikles gennem de strategiske projekter i den universitetspædagogiske indsats. Der er ikke milepæl for 2012, men for 2013: Udgangspunkt og mål opstilles i løbet af Afventer igangsættelse af de strategiske projekter i 2013 Hvis nej eller kun delvis, hvad skyldes den manglende opfyldelse: Hvilke initiativer er planlagt eller iværksat for at nå målopfyldelse: Er det vurderingen, at det endelige mål kan nås indenfor kontrakt perioden: Ja. Særlige bemærkninger: 18

23 11. UK-MÅL UK 2 - Målepunkt 2.1 Andelen af kandidatspecialer, hvor der foreligger kontrakt mellem en studerende og ekstern partner, øges til 15 % over kontraktperioden. Systemunderstøttelsen for registrering og opgørelse dannes i 2012, og på baggrund heraf dannes udgangspunktet i 2012 som herefter danner grundlag for de årlige opgørelser. Udgangspunktet vil blive udarbejdet og foreligge inden udgangen af Årlig tælling : Udgangspunkt etableres 2013: 7,5 % af kandidatspecialerne er udarbejdet med inddragelse af ekstern part 2014: 15 % af kandidatspecialerne i er udarbejdet med inddragelse af ekstern part Samlet rapportering for 2012: Er milepælen for 2012 nået: Delvist. Arbejdet er igangsat. Der er tale om et nyt mål, der forudsætter nødvendig it-understøttelse. Systemmæssig funktionalitet er etableret i STADS, og grundlaget for registrering er således på plads. Hvis nej eller kun delvis, hvad skyldes den manglende opfyldelse: Valide data forudsætter, at definition af kandidatspecialer i samarbejde med ekstern part fastlægges og at der etableres ensartet registreringspraksis. Dette arbejde finder p.t. sted i SAK-regi. Hvilke initiativer er planlagt eller iværksat for at nå målopfyldelse: Efter afklaring i SAK og KUUR vil US i dialog med FAK følge op på registreringspraksis samt opnåelse af delmål. Er det vurderingen, at det endelige mål kan nås indenfor kontrakt perioden: Ja Særlige bemærkninger: Faciliteten til registrering af ekstern partner er implementeret i STADS. 12. Arbejdsmarkedsparate dimittender Sikre gode opdaterede dimittendundersøgelser, hvor Opstilles her som et generisk mål, hvor Årligt. Andelen af uddannelser der har gennemført dimittendundersøgelser 19

24 resultaterne indgår i løbende kvalitetssikring af uddannelsernes relevans bl.a. gennem mere aktiv brug af aftagerpanelerne. udgangspunktet ikke er relevant for milepælen. inden for de seneste 3 år skal i slutningen af 2014 være på mindst 1/3. Samlet rapportering for 2012: Er milepælen for 2012 nået: Ikke relevant for Milepælen for 2014 lyder således: Andelen af uddannelser der har gennemført dimittendundersøgelser inden for de seneste 3 år skal i slutningen af 2014 være på mindst 1/3. Hvis nej eller kun delvis, hvad skyldes den manglende opfyldelse: Hvilke initiativer er planlagt eller iværksat for at nå målopfyldelse: Er det vurderingen, at det endelige mål kan nås indenfor kontrakt perioden: Ja. Samlet set må det antages, at KU vil nå det satte mål for ultimo HUM gennemfører dimittendundersøgelse i Undersøgelsen dækker alle fakultetets uddannelser. NAT gennemførte i 2010 dimittendundersøgelse for alle (gl. NAT s) uddannelser. Gl. LIFE gennemførte i 2011 dimittendundersøgelse for alle (13) kandidatuddannelser På SAMF har Økonomisk institut gennemført dimittendundersøgelse i 2012 alle andre institutter gennemfører undersøgelse i løbet af 2013, således vil alle fakultetets uddannelser være dækket. På JUR har man endnu ikke gennemført dimittendundersøgelse. På SUND har der været gennemført dimittendundersøgelse på 7 ud af 19 SUND-uddannelser de seneste 3 år. Yderligere 3 gennemføres p.t. TEO har ikke i 2012 gennemført dimittendundersøgelse, men har politik om at gennemføre dimittendundersøgelse min. hvert 3. år. Særlige bemærkninger: 13. Styrke sammenhængen mellem forskning og uddannelse Andel af eksternt finansierede forskere, der underviser og vejleder på bachelorog kandidatuddannelserne. Aktiviteten i efterårssemesteret Format skal opstilles forinden. Årlig opgørelse. På baggrund af udgangspunktet som fastlægges ved slutningen af 2012 fastsættes mål. Samlet rapportering for 2012: Er milepælen for 2012 nået: 20

25 Delvist. Hvis nej eller kun delvis, hvad skyldes den manglende opfyldelse: Se nedenstående. Hvilke initiativer er planlagt eller iværksat for at nå målopfyldelse: Målet er at flere eksternt finansierede forskere undervisere og vejleder på uddannelserne. I foråret 2013 afholdes seminar med deltagelse af eksternt finansierede forskere mhp. at formulere konkret målsætning i forhold til undervisning på uddannelserne. Det skal samtidig nævnes, at samtlige forskningsprojekter, der modtager støtte fra 2016-puljen, har som forudsætning at skulle bidrage til undervisningen. Denne forudsætning betyder, at forskningsprojekterne bidrager med såvel vejledning af bachelor- og kandidatprojekter og afhandlinger, udvikling af og undervisning i nye kurser på såvel bachelor- som kandidatniveau, særlig specialiserede forelæsninger på eksisterende kurser, tilbud til studerende om deltagelse direkte i forskningsarbejdet (laboratoriearbejde f.eks.) etc. Er det vurderingen, at det endelige mål kan nås indenfor kontrakt perioden: Ja Særlige bemærkninger: 14. UK-MÅL UK 7 - Målepunkt 7.1 Antallet af virksomheder, der startes af studerende fra KU, vil i 2012 være øget med mindst 10 % i forhold til gennemsnittet for perioden , dvs. 132 ved udgangen af kontraktperioden. Målepunktet viser årligt antal virksomheder startet af studerende fra KU, mens de er studieaktive eller op til 7 år efter, at de har forladt KU. Statistikken udarbejdes årligt i et samarbejde med Danmarks Statistiks Iværksætterdatabasen. KU leverer årligt til Danmarks Statistik et datasæt bestående af studenterbestanden i 7. år I perioden blev gennemsnitligt startet 120 virksomheder årligt Årlig opgørelse af antal virksomheder startet af studerende fra KU udarbejdes i samarbejde med Danmarks Statistik med tal to år bagud. Milepælsopfyldelse, dvs. tal for 2012, vurderes med udgangen af kontraktperioden og 2013: Der vil i forbindelse med Årsrapporterne for årene 2012 og 2013 blive rapporteret på resultaterne opnået i 2010 og Der vil blive analyseret på tallene mhp. om der kan opstilles karakteristika for hvad der fører til virksomhedsopstart og hvordan det evt. kan stimuleres. 21

26 før indeværende år, suppleret med årlige indskrivninger i 6., 5., 4., og 3. år før indeværende år. Eksempelvis har KU i 2012 leveret datasæt bestående af studenterbestand i 2005 suppleret med indskrivninger i 2006, 2007, 2008 og På den måde er etableret datasæt uden dubletter (med undtagelse af de studerende, der har flere indskrivninger her er medtaget seneste indskrivning). Iværksætterdatabasen ajourføres med to års forsinkelse. (opgøres november 2014). Årlig delrapportering sker i januar 2013 og 2014 og vil vise resultaterne for hhv og 2011 (opgøres hos Danmarks Statistik årligt i november). 2014: Milepæl på 132, som opgøres med udgangen af kontraktperioden (opgøres november 2014). 22

27 Samlet rapportering for 2012: Er milepælen for 2012 nået: Ja. Status viser, at der i 2010 blev etableret 169 studenteriværksættervirksomheder. Målet ved udgangen af kontraktperioden er 132. Status for 2010 indikerer en rivende udvikling, hvor der på blot ét år er sket en stigning på 28 % i antallet af studenteriværksættervirksomheder. Hvilke initiativer er planlagt eller iværksat for at nå målopfyldelse: Udviklingen på dette mål monitoreres med to års forsinkelse. De aktiviteter, der er iværksat i regi af de to store projekter om innovation & iværksætteri blandt de studerende, Next Generation og CIEL, forventes at have en effekt på de studerendes mod og kompetencer til studenteriværksætteri, ligesom der forventeligt vil være tale om en begyndende kulturændring, der gør de studerende mere bevidste om muligheden for at starte egen virksomhed. Projekterne er startet i hhv og 2013, og det er forventningen, at aktiviteterne vil betyde en positiv udvikling i tallene i årene Dette vil kunne vurderes endeligt ved udgangen af kontraktperioden. Er det vurderingen, at det endelige mål kan nås indenfor kontrakt perioden: Ja. Det er forventningen, at afrapportering med udgangen af kontraktperioden vil vise at vi overgår målopfyldelse. Dette års afrapportering viser allerede tal, der langt overstiger det endelige mål. Særlige bemærkninger: Det samlede statistiske datamateriale, der er udarbejdet i samarbejde med Danmarks Statistik giver en nuanceret forståelse af de flotte tal. Det skal i denne sammenhæng bemærkes, at der bør være en opmærksomhed omkring det faktum, at de fleste virksomheder startes af studerende, der afbryder deres uddannelse. Ca. 62 % af dem, der starter virksomhed, afbryder deres studie inden de starter virksomhed op, ca. 26 % afslutter deres uddannelse, og de sidste ca. 12 % er stadig under uddannelse, når de etablerer virksomhed. Der henvises i øvrigt til det samlede statistiske materiale udsendt til LT, KUFIR og KUUR af Forskning & Innovation d. 19. februar Materialet kan til enhver tid rekvireres hos F&I. Kommentar [jam1]: Er det rigtigt? 23

28 15. Rekruttering af udenlandske forskere Måltal for antal udenlandske VIP er, opgjort på bestandstal. Udenlandske VIP er defineres her som ansatte adjunkter, lektorer, professorer mso og professorer med anden nationalitet end dansk. Andelen af ansatte med udenlandsk statsborgerskab er for 2009, 2010 og 2011 opgjort efter 4. kvartal hvert år på hhv. 15,1 %, 16,5 % og 17,2 %. Årligt ved årets afslutning. Opgøres første gang pr. d. 1. januar Opgørelsen vil blive foretaget centralt ved udtræk fra personalesystemet Isola. Årlig stigning på 0,5 procentpoint pr. år 2012: 17,7 % 2013: 18,2 % 2014: 18,7 % 2015: 19,2 % Samlet rapportering for 2012: Er milepælen for 2012 nået: Nej, se tabellen nedenstående. Milepælen for andelen af internationale forskere for 2012 var, at 17,7 % af VIPerne skulle være udenlandske forskere defineret som ansatte adjunkter, lektorer, professorer mso og professorer med anden nationalitet end dansk. Andelen af udenlandske VIP er i 2012 er imidlertid kun på 17,1 % og det er et lille fald i forhold til 2011 hvor andelen af udenlandske VIPer var 17,2 %. Københavns Universitet FAKTISKE TAL: Udvikling i antal VIP fordelt på dansk og udenlandsk statsborgerskab Period e DNK/ UDL 06 LIFE 09 FARMA 1 TEO 2 SAMF 3 SUND 4 HUM 5 NAT 6 JUR 8 ØVR 86 BRIC Antal Pct. Antal Pct. Antal Pct. Antal Pct. Antal Pct. Antal Pct. Antal Pct. Antal Pct. Antal Pct. Antal Pct. DNK 100, ,4% ,1% 32 94,1% ,8% ,7% ,8% ,9% 61 89,7% 2 % 15 78,9% ,9% UDL 78 14,6% 18 14,9% 2 5,9% 24 11,2% 64 13,3% 57 15,2% ,1% 7 10,3% 0,0% 4 21,1% ,1% Total ,9% DNK ,9% 93 83,0% 35 87,5% ,6% ,3% ,7% ,5% 69 84,1% 21 61,8% ,5% UDL 79 15,1% 19 17,0% 5 12,5% 24 12,4% 81 15,7% 65 15,3% 98 20,5% 13 15,9% 13 38,2% ,5% Total DNK ,6% 92 83,6% 41 89,1% ,7% ,7% ,9% ,2% 63 84,0% 15 68,2% ,8% UDL 76 15,4% 18 16,4% 5 10,9% 23 12,3% ,3% 66 16,1% ,8% 12 16,0% 7 31,8% ,2% Total Antal 24 Total Pct.

29 Total DNK ,1% 87 82,1% 42 89,4% ,0% ,5% ,1% ,3% 64 82,1% 19 61,3% ,9% UDL 81 15,9% 19 17,9% 5 10,6% 22 12,0% ,5% 66 15,9% ,7% 14 17,9% 12 38,7% ,1% Total Kilde: Isola , 4. kvartal Note til tallene: Opgørelsen afspejler ikke fusionen mellem Sund, Nat Life og Farma. Life og Farma er for 2012 forsat opgjort som egne fakulteter, da medarbejderne først er flyttet lønmæssigt pr. 1/ Fra næste år vil opgørelsen følge den nye fakultetsorganisering. Hvis nej eller kun delvis, hvad skyldes den manglende opfyldelse: Det faktiske antal af udenlandske forskere er steget med 27, men antallet fra nyansatte danske forskere er steget endnu mere (54), hvorfor procentsatsen er faldet. Andelen af udenlandske VIPer i 2011 var forholdsvis høj på grund af den internationale rekruttering på de nye centre på SUND. Der har ikke været en tilsvarende udvikling i 2012 for SUND. For NAT, HUM og SAMF har der ligeledes været en mindre tilbagegang. Hvilke initiativer er planlagt eller iværksat for at nå målopfyldelse: Alle fakulteter har fokus på international rekruttering. Med de mange midler der er sat af til VIP rekruttering i 2013 er dette fokus afgørende, da min. ca % af disse skal være internationale hvis milepælen for 2013 skal nås. Mere målrettet fokus på den internationale rekruttering og markedsføring af KU som en attraktiv arbejdsplads for internationale forskere vil kunne bidrage til opfyldelse af målet. Mere support til den internationale rekruttering i rekrutteringsfasen er også nødvendig, hvis andelen af internationale forskere skal øges. HR&O iværksætter strategisk drøftelse i LT vedrørende ovenstående initiativer. Er det vurderingen, at det endelige mål kan nås indenfor kontrakt perioden: Ja hvis de ovennævnte fakultetsvise og fælles initiativer implementeres. Særlige bemærkninger: 25

30 16. Studerende med bedre sprogkompetencer Samlet rapportering for 2012: Er milepælen for 2012 nået: Delvis. Procesmål det første år: Nedsættelse af et KU-sprogudvalg til at fastsætte nærmere handlingsplan, baseret på videreudvikling af ideer fra bl.a. kompetenceudvalget på HUM. Udvalget nedsat og forslag fremlagt inden udgangen af Hvis nej eller kun delvis, hvad skyldes den manglende opfyldelse: Milepælen om at nedsætte et udvalg i 2012 er nået. Arbejdet er dog ikke tilendebragt. DIR har godkendt udsættelse af færdiggørelse af arbejdet til maj Hvilke initiativer er planlagt eller iværksat for at nå målopfyldelse: Udvalgsarbejdet pågår p.t., og forventes færdig til den reviderede frist i maj Er det vurderingen, at det endelige mål kan nås indenfor kontrakt perioden: Ja Særlige bemærkninger: 17. UK-MÅL UK 9 - Målepunkt 9.1 Antallet af point i den bibliometriske forskningsindikator vil udvise en vækst på 6 % i kontraktperioden efter den nuværende opgørelsesmetode i Nedenstående forskningspublikationer indgår i den bibliometriske forskningsindikator: Videnskabelige monografier Videnskabelige artikler i tidsskrifter (periodika eller serier) Videnskabelige artikler i antologier På det sundhedsvidenskabelige område har KU, AU og SDU indgået fælles retningslinjer for registrering af forskningspublikationer, hvilket medfører, at kun Der tælles årligt i september på produktionen fra kalenderåret året før. 2012: + 2 % ud fra udgangspunktet på 5.828, svarende til

31 BFI. Patenter Doktorafhandlinger De tidsskrifter og forlag som udløser point er udvalgt af faggruppen for hvert forskningsområde. De udvalgte tidsskrifter og forlag sættes på en autoritetsliste, som indlæses i CURIS. Autoritetslisten inddeles i 2 niveauer: Fordelingen mellem niveau 1 (det normale niveau) og niveau 2 (det høje niveau) er 80 % af fagets publiceringer på verdensplan på niveau 1 og 20 % på niveau 2. Autoritetslisten revurderes hvert år. Ph.d.-afhandlinger indgik i 2009 og 2010 i BFI modellen som selvstændig publikationsform, men blev taget ud af modellen i 2011 med den begrundelse, at ph.d.-erne allerede indgår i den samlede incitamentsbaseret model basismidler efter resultater der blev introduceret på Finanslov publikationer der har en klinisk ansat som (med)forfatter vil indgå i beregningen. Dette gælder fra og med publikationer udgivet i 2011 og betyder en nedgang i antal BFI point, ud fra konkret opgørelse på 2011-tallene anslået til godt 10 pct. På denne baggrund er beregnet et udgangspunkt som et gennemsnit af årene = : + 4 % ud fra udgangspunktet på 5.828, svarende til : + 6 % ud fra udgangspunktet på 5.828, svarende til Samlet rapportering for 2012: Er milepælen for 2012 nået: Ja. KU s samlede antal opnåede BFI point for 2012 er på Antallet af BFI point for 2012 ligger således 10 pct. over måltallet for Baggrunden for den markante stigning skyldes primært en bedre organisering af forskningsregistrering lokalt, herunder at en del 2010 publikationer er blevet rettet for fejl og dermed udløser point i 2012, idet BFI-modellen tildeler point til 2010-publikationer, hvis de ikke fik tildelt point i 2011 uddelingen. I KU s tilfælde var der ekstraordinært mange fejlregistreringer på 2010-publikationer, som gjorde, at publikationerne ikke fik tildelt point. Nu hvor fejlene er rettede, er der tildelt point i 2012-uddelingen. Hvis nej eller kun delvis, hvad skyldes den manglende opfyldelse: Hvilke initiativer er planlagt eller iværksat for at nå målopfyldelse: Er det vurderingen, at det endelige mål kan nås indenfor kontrakt perioden: 27

32 Særlige bemærkninger: BFI tallene for KU og de øvrige universiteter er offentliggjort på ministeriets hjemmeside: Mål for international forskningsformidling - effektmål for omverdenskommunikation Omtale af University of Copenhagen i verdens førende engelsksprogede aviser og tilhørende onlineplatforme i hele verden målt i den internationale avisdatabase Lexis Nexis. Søgning kan også omfatte spansksprogede aviser fra hele verden. Bør også relateres til opgørelse over, hvor mange engelsksprogede nyheder/pressemeddelelser fakulteterne udsender hvert enkelt år. Niveau for Årligt. Omtalen skal stige med 5 pct. i måleperioden. Samlet rapportering for 2012: Er milepælen for 2012 nået: Ja. Antallet af internationale omtaler for 2012 er Måltallet for 2012 er dermed opnået. Der er blevet udsendt i alt 113 internationale pressemeddelelser i 2012, og det høje antal omtaler kan til dels forklares med, at SUND har udsendt næsten det dobbelte antal internationale pressemeddelelser ift. året før. SUND, SCIENCE, HUM og TEO har opnået de individuelle fakultetsmål for antal udsendte pressemeddelelser, BRIC, JUR og SAMF har ikke opnået deres måltal. Hvis nej eller kun delvis, hvad skyldes den manglende opfyldelse: Hvilke initiativer er planlagt eller iværksat for at nå målopfyldelse: KOM vil fremover fortsætte med at monitorere omtalen genereret af de enkelte pressemeddelelser, og vil især fokusere på at generere mere omtale af de tørre nyheder, som udsendes. Det vurderes løbende om der kan findes nye gode virkemidler. Er det vurderingen, at det endelige mål kan nås indenfor kontrakt perioden: Også måltallene for 2013 og 2014 forventes at blive nået. Særlige bemærkninger: Måltal: Antal udsendte internationale pressemeddelelser fordelt per fakultet med mål for 2012, 2013 og

33 Registreret 2011 Registreret 2012 Måltal for 2012 Måltal for 2013 Måltal for 2014 VIP per nyhed ** SUND 25 (inkl. FARMA) SCIENCE 31 (inkl. LIFE) HUM SAMF JUR TEO BRIC KOM* Udsendte nyheder Kontraktmål: Lexis Nexis omtale * Hovedsagelig koncernnyheder, samt tværfaglige forskningsnyheder. ** VIP per pressemeddelelser, 2011 målt i årsværk (Statistikberedskab 2011) 19. UK-MÅL UK 10 - Målepunkt 10.1 Omsætningen for offentlige konkurrenceudsatte midler til forskning (nationalt og internationalt, herunder EU), vil stige med i gennemsnit 5 % pr. år i kontraktperioden. Der måles på den årlige omsætning på virksomhedstype 50 (Tilskudsfinansieret forskningsvirksomhed). Her medregnes 3 poster: a) Danske offentlige kilder b) EU incl. ERC c) Øvrige udenlandske kilder (denne indeholdende primært offentlige udenlandske kilder som nordiske fonde, andre universiteter og udenlandske offentlige myndigheder) Milepælen opstilles indekseret med index 100 som et gennemsnit af årene , svarende til mio. kr. Årligt ved årets afslutning 2012: + 5 % ud fra udgangspunktet på 1.147, svarende til mio. kr. 2013: + 10 % ud fra udgangspunktet på 1.147, svarende til mio. kr. 2014: + 15 % ud fra udgangspunktet på 1.147, svarende til mio. kr. Kilde til tallene er KU s Statiskberedskab 2009/2010/2011 for økonominøgletal - skema A om indtægtsfordeling. 29

34 Samlet rapportering for 2012: REALISERET VED FAKULTETERNE I 2012 GENNEMSNITLIG ÅRLIG OMSÆTNING PÅ VT50. MEDREGNET: A) DANSKE OFFENTLIGE KILDER, B) EU C) ØVRIGE UDENLANDSKE KILDER 2012 Baseline + 5 % Realiseret Baseline + 10% 2014 Baseline + 15 % HUM JUR SCIENCE (NAT + LIFE uden VET) SAMF SUND (SUND + FARMA + VET) TEO KU DIV./BRIC ØVRIGE N.A TOTAL *ØKO kan evt. lave et nyt skøn over muligheden for målopfyldelse når ny finanslov er endeligt vedtaget. ** For 2009 er opgørelsen lavet med marginal difference i forhold til det, der tidligere er oplyst til regnskabet Er milepælen for 2012 nået: Ja. Der har været en stigning i forhold til baseline på ca. 17,5 %. Målet var en stigning på 5 %. Tallene for 2012 overstiger endda milepælen for 2014, der er baseline + 15 %. Alle fakulteter opfylder de fakultetsfastsatte mål og der kan aflæses en rigtig flot udvikling for perioden Hvilke initiativer er planlagt eller iværksat for at nå målopfyldelse: Andelen af midler til forskning, der uddeles i konkurrence har været stigende indtil 2012, og på KU har der været et bredt fokus på at hjemtage eksterne midler. Mange steder er den administrative støtte til forskerservice vedr. ekstern finansiering blevet styrket. På tværs af KU er iværksat flere initiativer, som f.eks. KU s review panel, der tilbyder hjælp til forskere, der søger støtte fra de store fonde og forskningsråd, ligesom der udbydes post doc kurser i ansøgningsskrivning og EU kurser til etablerede forskere. Endvidere er der øget samarbejde på tværs af fakulteter og den centrale administration i forhold til infomøder og træning af kandidater forud for interview i forskningsråd og EU. Målopfyldelsen er til dels også realiseret grundet tidligere års succes med at få store bevillinger, og dette kan nu aflæses i tallene for omsætning, der danner basis for rapporteringen. Er det vurderingen, at det endelige mål kan nås indenfor kontrakt perioden: Ja. Det vurderes dog, at der er en risiko/sandsynlighed for, at vi vil ses en stagnerende udvikling generelt for eksternt finansierede projekter. Hovedparten af stigningen fra 2011 til 2012 ligger i 1 og 2 kvartal, mens forskellene er mindre i 3. og 4. kvartal Hvis denne udvikling fortsætter, indikerer det, at det kan blive vanskeligt at opnå yderligere vækst de kommende to år. Dette underbygges af, at KU s pipeline af bevillingstilsagn på eksternt finansierede projekter pr er en anelse mindre end pipelinen to foregående år. Men som tidligere nævnt indfrier tallene for 2012 også målsætningen for Så hvis vi kan så godt som holde det niveau, der er realiseret i 30

35 2012, er der grund til optimisme. Særlige bemærkninger: En ændring i forskningsrådsstrukturen med sammenlægning af RTI og DSF samt evt. HTF kan dog også få betydning for resultatet. 20. UK-MÅL UK 11 - Målepunkt 11.1 Omsætningen i form af midler fra private danske virksomheder og fonde til forskning og forskningssamarbejde vil stige med i gennemsnit 5 % pr. år i kontraktperioden. Der måles på den årlige omsætning på virksomhedstype 50 (Tilskudsfinansieret forskningsvirksomhed). Omsætning fra private danske kilder (virksomheder og fonde) Kilden til tallene er KU s Statistisk beredskab 2009/2010/2011 for økonominøgletal - skema A om indtægtsfordeling. Milepælen opstilles indekseret med index 100 som et gennemsnit af årene , svarende til 590 mio. kr Årligt ved årets afslutning. 2012: + 5 % ud fra udgangspunktet på 590 mio. kr., svarende til 620 mio. kr. 2013: + 10 % ud fra udgangspunktet på 590 mio. kr., svarende til 649 mio. kr. 2014: + 15 % ud fra udgangspunktet på 590 mio. kr., svarende til 679 mio. kr. Samlet rapportering for 2012: MÅL FOR FAKULTETERNE VED ÅRLIG STIGNING PÅ HHV. 5, 10 OG 15 % DE KOMMENDE TRE ÅR GENNEMSNITLIG ÅRLIG OMSÆTNING PÅ VT50 MEDREGNET OMSÆTNING FRA DANSKE PRIVATE KILDER (FONDE OG VIRKSOMHEDER) 2012 Baseline + 5 % Realiseret Baseline + 5 % 2014 Baseline + 15 % HUM JUR SCIENCE (NAT + LIFE uden VET) SAMF SUND (SUND + FARMA + VET) TEO KU DIV./BRIC TOTAL

36 * For 2009 er opgørelsen lavet med marginal difference i forhold til det, der tidligere er oplyst til regnskabet. Er milepælen for 2012 nået: Ja. Der har været en stigning i forhold til baseline på 28,5 %. Målet var en stigning på 5 %. Tallene overstiger langt milepælen for 2014, der er baseline + 15 %. Ikke alle fakulteter opfylder de fakultetsfastsatte mål, men nogle fakulteter viser så store stigninger, at KU samlet set kan fremvise det gode resultat. Hvilke initiativer er planlagt eller iværksat for at nå målopfyldelse: Der har de seneste par år været et øget fokus på at indgå samarbejde med erhvervslivet og nye strategiske tiltag er lanceret. Det er forventningen, at også de organisatoriske ændringer med et øget fokus på omverdenssamarbejde kan have en positiv effekt på, hvordan omsætningen fra private virksomheder og fonde udvikler sig. Er det vurderingen, at det endelige mål kan nås indenfor kontrakt perioden: Ja. Det vurderes dog, at der er risiko/sandsynlighed for, at vi vil ses en stagnerende udvikling generelt for eksternt finansierede projekter. Hovedparten af stigningen fra 2011 til 2012 ligger i 1 og 2 kvartal, mens forskellene er mindre i 3. og 4. kvartal Hvis denne udvikling fortsætter, indikerer det, at det kan blive vanskeligt at opnå yderligere vækst de kommende to år. Dette underbygges af, at KU s pipeline af bevillingstilsagn på eksternt finansierede projekter pr er en anelse mindre end pipelinen to foregående år. Men som tidligere nævnt indfrier tallene for 2012 også målsætningen for Så hvis vi kan så godt som holde det niveau, der er realiseret i 2012, er der grund til optimisme. Særlige bemærkninger: 21. UK-MÅL UK 8 - Målepunkt 8.1 Antallet af licensaftaler med danske og udenlandske virksomheder på baggrund af patenterede opfindelser indgået på Københavns Universitet vil stige med i gennemsnit 3 % per år i kontraktperioden. Målet baseres på et gennemsnit tre år bagud (2009, 2010, 2011). Årlige opgørelser sker på baggrund af oplysninger om licensaftaler i Captia. Målet baseres på et gennemsnit tre år bagud (2009, 2010, 2011) = 15. Årligt ved årets afslutning. 2012: 16 licensaftaler på baggrund af patenterede opfindelser indgået på Københavns Universitet 2013: 17 licensaftaler på baggrund af patenterede opfindelser indgået på Københavns Universitet 2014: 18 licensaftaler på baggrund af patenterede opfindelser indgået på Københavns Universitet 32

37 Rapportering for 2012: Er milepælen for 2012 nået: Ja. I 2012 indgik KU 16 licensaftaler og én salgsaftale. Dermed er målet for 2012 om 16 licensaftaler opfyldt. Hvilke initiativer er planlagt eller iværksat for at nå målopfyldelse: Der er planlagt kvartalsvis opfølgning i KUFIR for at sikre et fokus på opfindelser og kommercialiseringsaktiviteter på fakultetsniveau. Tech Trans Kontoret underviser på PhD-skolerne på SUND og Science, og der er planer om at etablere et institutlederkursus, for at øge opmærksomheden hos institutlederne, som skal bære kulturændringen ud til forskerne. Tech Trans Kontoret har indført konceptet EasyAccessIP og leder det eksterne projekt Copenhagen Spinouts begge initiativer vil kunne bidrage til målopfyldelsen. Tech Trans Kontoret samarbejder tæt med udenlandske tech trans kontorer og udvikler international best practice på kommercialiseringsområdet. Ambitionen er således at fastholde positionen som det universitet i Danmark, der indgår flest licensaftaler baseret på patenterede opfindelser. Er det vurderingen, at det endelige mål kan nås indenfor kontrakt perioden: Ja. Særlige bemærkninger: 22. Årlig trivselsmåling for alle KU ansatte og studerende Årlig trivselsmåling for alle studerende og ansatte. De lovpligtige trivselsmålinger APV (arbejdspladsvurdering) og UMV (undervisningsmiljøvurdering) laves hvert 3 år, og disse suppleres med minitrivselsmåling de 2 mellemliggende år. Resultaterne behandles for KU samlet og lokalt i årlige handlingsplaner. UMV fra 2010 og APV fra 2012 udgør grundlaget. Første udgave af minitrivselsmålingen laves Der skal være sammenlignelige mål mellem APV / UMV og minitrivselsmålingen. Der laves APV måling ult. 2012, og der er lavet UMV måling ult Første mellemliggende trivselsmåling laves efterår I 2012 etablering af årlig undersøgelse. Milepæle for tilfredsheden sættes derefter ved første måling. Samlet rapportering for 2012: Er milepælen for 2012 nået: Ja. APV 2012 for psykisk arbejdsmiljø/trivsel blev gennemført i oktober 2012 med en svarprocent på 65. Resultaterne er sendt ud på alle niveauer på KU, og alle enheder drøfter resultaterne og kommer med forslag til handlingsplaner. Handlingsplaner skal være formuleret ved udgangen af april 2013 og indtastet i handlingsplanssystemet. Handlingsplaner drøftes på alle niveauer. I slutningen af februar evalueres APV-processen i APV-koordinationsudvalget. Processen for minitrivselsundersøgelsen i 2013 koordineres med proces for enduser undersøgelsen og UMV. HR Arbejdsmiljø & Samarbejde formulerer på baggrund af erfaringer med APV de mest relevante spørgsmål, der skal indgå i minitrivselsmålingen. APV for 2012 vil udgøre baseline i forhold til spørgsmål i 33

38 minitrivselsundersøgelsen. Derefter drøftes spørgsmål mv. med AMKU og HSU inden ledelsen træffer beslutning. UMV 2010 er gennemført i slutningen af Fakulteterne udarbejdede en række handlingsplaner og der er i januar 2013 lavet en opfølgning på dem. Her omhandler over halvdelen af de ca. 50 handlingsplaner det fysiske studiemiljø og resten handlede bl.a. om de studerendes trivsel. Spørgsmålene i den kommende UMV er under udarbejdelse. Så vidt der er overensstemmelse mellem spørgsmålene vil UMV fra 2010 evt. kunne danne baseline på udvalgte trivselspunkter for de studerende. UMV undersøgelsen for 2013 koordineres med undersøgelsen vedr. Brug og tilfredshed med de administrative ydelser, så de studerende kun modtager én undersøgelse. Hvis nej eller kun delvis, hvad skyldes den manglende opfyldelse: Hvilke initiativer er planlagt eller iværksat for at nå målopfyldelse: Er det vurderingen, at det endelige mål kan nås indenfor kontrakt perioden: Særlige bemærkninger: 23. Årlig måling af - brug og tilfredshed med de administrative ydelser - for alle KU ansatte og studerende. Der laves årlig måling/feedback på de administrative ydelser, således at såvel brugerne (forskere og studerende) som udbyderne (administrationen) får en systematisk mulighed for at tilpasse ydelser efter behov og rammer. Der fastsættes i forbindelse med den årlige feedback et mindre antal konkrete servicemål for de administrative søjler (US, HR, IT, ØKO, Komm, F&I, CAS) som danner udgangspunkt for målingen. Målingen koordineres med trivselsmålingen Som grundlag bruges første års måling Målingen foretages i 4 kvartal, så der ligger et klart resultat ved indgangen til det nye år. Først måling laves i Etablering af servicemål i Milepæle fastsættes derefter, første måling gennemføres i Samlet rapportering for 2012: Er milepælen for 2012 nået: Ja. I efteråret 2012 er der gennemført fokusgruppeinterview med TAP, VIP og STUD, og der er udarbejdet anbefalinger og rammer for de servicemål der skal udarbejdes. Hvis nej eller kun delvis, hvad skyldes den manglende opfyldelse: 34

39 Hvilke initiativer er planlagt eller iværksat for at nå målopfyldelse: Alle administrative søjler er pr. feb i gang med at udarbejde servicemål og tilhørende end-user spørgsmål. Disse afleveres ult. marts, hvorefter der lavet oplæg til AL og LT samt information til HSU og ørige interessenter. Er det vurderingen, at det endelige mål kan nås indenfor kontrakt perioden: Ja. Undersøgelsen forventes gennemført oktober / november som angivet i planen. Særlige bemærkninger: 35

40 DET NATUR- OG BIOVIDENSKABELIGE FAKULTET KØBENHAVNS UNIVERSITET Punkt 4 Akademisk Råd 19. april 2013 SAGSFREMSTILLING 8. APRIL 2013 Forberedelse af minisymposium om faglig excellence ved masseuniversiteter Sagstype Godkendelse Orientering Strategisk drøftelse Indstilling Dekanen forslår, at der i regi af Akademisk Råd i efteråret 2013 afholdes et minisymposium om, hvordan fakultetet bedst muligt håndterer de dilemmaer, som udspringer af masse vs. elite på universiteterne. Baggrund I SCIENCEnyt d. 11. april i år skrev fakultetsdirektionen om dilemmaet, hvordan sikres faglige excellence på universiteterne samtidig med, at vi skal uddanne en stor del af en ungdomsårgang. Baggrunden for dette var en debat i Videnskabernes Selskab, hvor bl.a. uddannelsesministeren deltog. FAKULTETSSEKRETARIATET BÜLOWSVEJ FREDERIKSBERG C TLF DIR MOB stla@science.ku.dk REF: STLA SAG: / Sagsnr. oplyses ved henv. Talerne fra mødet i Videnskabernes Selskab kan ses her: Bilag Bilag 4.1: Faglig excellence ved masseuniversiteter (Fra KUnet 10. april 2013)

41 Faglig excellence ved masseuniversiteter Side 1 af 1 Faglig excellence ved masseuniversiteter Se Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet Dilemmaet, hvordan sikres faglige excellence på universiteterne samtidig med, at vi skal uddanne en stor del af en ungdomsårgang, var for nyligt til debat i Videnskabernes Selskab. Årets forskningspolitiske møde i Videnskabernes Selskab blev afholdt under temaet Faglig excellence ved masseuniversiteterne. Seks foredragsholdere gav hver deres syn på de dilemmaer, som vi ved universiteterne må forholde os til, når man på den ene side skal levere første klasses forskning og undervisning på et internationalt konkurrencedygtigt niveau og på den anden side skal uddanne en fjerdedel af befolkningen til højeste niveau. Uddannelsesminister Morten Østergaard understregede i sin tale, at: Vilkårene for fordybelse, faglig excellence og videreudvikling af de gode traditioner for det klassiske, dannelsesorienterede universitet skal forsvares og bevares. Og de skal forbedres samtidig med at vi overgår til masseuniversiteter. For aftagerne af universitetets kandidater efterspørger en mangfoldighed af kompetencer af høj kvalitet. Det er universiteterne nødt til at indrette sig på. Ministeren fortsatte: Det moderne universitet skal kunne favne at uddanne studerende til et bredt arbejdsmarked. Og det må ikke ske på bekostning af kvaliteten og fagligheden. Det klassiske og det moderne ben må og skal følges ad. Dette skal sikres genne udnyttelse af den nye finanslov, som indeholder flerårlig budgetsikkerhed fortsættelse af taxameterløftet, og fuld finansiering af 60 procents-målsætningen. Med hensyn til talentudvikling understregede Morten Østergaard, at: Der skal skabes en talentkultur, hvor dygtige og motiverede studerende skal have de bedste muligheder for at udfolde deres særlige potentiale. Universiteterne skal stadig have fokus på at rekruttere de dygtigste til ph.d.-forløb. Men der skal gøres mere for at sikre særlige udfordringer igennem hele uddannelsen. Og for at sikre mere målrettede tiltag for de ambitiøse studerede, der ikke nødvendigvis stiler mod en forskerkarriere. Det er vigtigt, at vi på SCIENCE forholder os til, hvordan vi bedst muligt håndterer de dilemmaer, som udspringer af masse vs. elite. Emnets udfordringer og muligheder kommer på dagsordenen i løbet af året i mange af de kolligale organer, vi har på fakultetet. Specielt håber jeg, at de nye institutråd vil tage emnet op og forberede indspil til den kommende debat. I løbet af efteråret vil vi i regi af Akademisk Råd afholde et minisymposium om emnet. De seks taler fra årsmødet kan findes her. SCIENCE direktion Alle nyheder Denne nyhed vises for følgende målgrupper: Ansatte NAT Studerende NAT Sidst rettet: :

Forslag til samlet målplan de med grå bundfarve er forslag til UK

Forslag til samlet målplan de med grå bundfarve er forslag til UK Rektorsekretariatet Den 12. april 2012 Bestyrelsesmøde nr. 62. 19. april 2012 Pkt. 9. Bilag 2. Forslag til samlet målplan de med grå bundfarve er forslag til UK 2012-14 Ministerens opspil til UK-mål: Kvalitet

Læs mere

Samlet målplan UK 2012-14 med grå bundfarve

Samlet målplan UK 2012-14 med grå bundfarve Rektorsekretariatet Den 18. juni 2012 Samlet målplan UK 2012-14 med grå bundfarve 1. Heltidsstudier på KU (UK mål 1) Københavns Universitet vil sikre, at alle uddannelser tilbyder tilstrækkelig relevant

Læs mere

Rapportering for 2012 på den samlede Målplan, herunder Udviklingskontrakt (UK) UK med grå bundfarve

Rapportering for 2012 på den samlede Målplan, herunder Udviklingskontrakt (UK) UK med grå bundfarve Rektorsekretariatet Den 16. april 2013 Bestyrelsesmøde nr. 68, den 25. april 2013 Pkt. 5. Bilag 1 på den samlede Målplan, herunder Udviklingskontrakt (UK) UK 2012-14 med grå bundfarve Som besluttet ved

Læs mere

Forslag til udviklingskontrakt

Forslag til udviklingskontrakt Rektorsekretariatet Den 29. maj 2012 Bestyrelsesmøde nr. 63, den 7. juni 2012 Pkt. 3. Bilag 1. Forslag til udviklingskontrakt 2012-14 Københavns Universitets udviklingskontrakt for 2012-14 afspejler den

Læs mere

Rapportering for 2013 på den samlede Målplan, herunder Udviklingskontrakt (UK) UK med grå bundfarve

Rapportering for 2013 på den samlede Målplan, herunder Udviklingskontrakt (UK) UK med grå bundfarve Rektorsekretariatet Den 10. april 2014 Bestyrelsesmøde nr. 72, den 29. april 2014 Pkt. 5. Bilag 1 på den samlede Målplan, herunder Udviklingskontrakt (UK) UK 2012-14 med grå bundfarve Som besluttet ved

Læs mere

Rapportering for 2014 på den samlede Målplan, herunder Udviklingskontrakt (UK) UK med grå bundfarve

Rapportering for 2014 på den samlede Målplan, herunder Udviklingskontrakt (UK) UK med grå bundfarve Rektorsekretariatet Den 16. april 2015 Bestyrelsesmøde nr. 78, d. 28. april 2015 Pkt. 5. Bilag 1 på den samlede Målplan, herunder Udviklingskontrakt (UK) UK 2012-14 med grå bundfarve Som besluttet ved

Læs mere

Ledelsessekretariatet www.kvalitetssikring.aau.dk. Notat om nøgletal og grænseværdier på Aalborg Universitet

Ledelsessekretariatet www.kvalitetssikring.aau.dk. Notat om nøgletal og grænseværdier på Aalborg Universitet Ledelsessekretariatet www.kvalitetssikring.aau.dk Notat om nøgletal og grænseværdier på Aalborg Universitet Aalborg Universitet ønsker, at en bred vifte af kvalificerede nøgletal indgår som en del af beslutningsgrundlaget

Læs mere

Målplansrapportering 2015 inkl. udviklingskontrakt

Målplansrapportering 2015 inkl. udviklingskontrakt KØBENHAVNS UNIVERSITET Bestyrelsesmøde nr. 83, d. 27. april 2016 Pkt. 5. Bilag 1 Målplansrapportering 2015 inkl. udviklingskontrakt 2015-17 KU s målplan April 2016 Indholdsfortegnelse Oversigt over mål

Læs mere

Bestyrelsesmøde nr. 48, 14. september 2010 Pkt. 6 Bilag 2. Universitets- og Bygningsstyrelsen Att.: Jens Peter Jacobsen Bredgade København K

Bestyrelsesmøde nr. 48, 14. september 2010 Pkt. 6 Bilag 2. Universitets- og Bygningsstyrelsen Att.: Jens Peter Jacobsen Bredgade København K K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T E T Bestyrelsesmøde nr. 48, 14. september 2010 Pkt. 6 Bilag 2. Universitets- og Bygningsstyrelsen Att.: Jens Peter Jacobsen Bredgade 43 1260 København K Udviklingskontrakt

Læs mere

Afrapportering på Københavns Universitets udviklingskontrakt halvår 2008

Afrapportering på Københavns Universitets udviklingskontrakt halvår 2008 Afrapportering på Københavns Universitets udviklingskontrakt 2008-2010 1. halvår 2008 Bestyrelsesmøde nr. 34, 9. september 2008 Pkt. 6 Bilag 1. Forskning Nr. Resultatkrav Udgangspunkt Mål i 2008 Status

Læs mere

Hermed foreligger SCIENCE s delstrategi for uddannelsesområdet.

Hermed foreligger SCIENCE s delstrategi for uddannelsesområdet. DET NATUR- OG BIOVIDENSKABELIGE FAKULTET KØBENHAVNS UNIVERSITET - Delstrategi 2013-16 for uddannelsesområdet 4. SEPTEMBER 2013 Hermed foreligger SCIENCE s delstrategi for uddannelsesområdet. I fakultetets

Læs mere

Afrikastudier - KAN Carsten Selch Jensen. Det Teologiske Fakultet. 27. september År: 2014 År: 2013 År: 2012 Bestand seneste tre år i perioden

Afrikastudier - KAN Carsten Selch Jensen. Det Teologiske Fakultet. 27. september År: 2014 År: 2013 År: 2012 Bestand seneste tre år i perioden DET TEOLOGISKE FAKULTET KØBENHAVNS UNIVERSITET UDDANNELSESEVALUERING KANDIDATUDDANNELSEN I AFRIKASTUDIER (revideret udgave) Uddannelsens navn Studieleder/Institutleder Fakultet Afrikastudier - KAN Carsten

Læs mere

Retningslinjer for dekanernes afrapportering om uddannelseskvalitet

Retningslinjer for dekanernes afrapportering om uddannelseskvalitet KØBENHAVNS UNIVERSITET Retningslinjer for dekanernes afrapportering om uddannelseskvalitet til rektor 1. SEPTEMBER 2016 UDDANNELSESSERVICE Afrapportering Københavns Universitet stiller krav om, at dekanerne

Læs mere

Dekanens afrapportering om uddannelseskvalitet til rektor

Dekanens afrapportering om uddannelseskvalitet til rektor KØBENHAVNS UNIVERSITET Dekanens afrapportering om uddannelseskvalitet til rektor Fakultet Det Juridiske Fakultet Afrapporteringsår 2018 Årets uddannelsesevalueringer Dato for dekanens godkendelse Der er

Læs mere

Bestyrelsesmøde nr. 65, den 4. december 2012 Pkt. 10A. Bilag A1. Københavns Universitets bestyrelse. Vedr.: Aktivitetsindberetning 2012

Bestyrelsesmøde nr. 65, den 4. december 2012 Pkt. 10A. Bilag A1. Københavns Universitets bestyrelse. Vedr.: Aktivitetsindberetning 2012 K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T E T Bestyrelsesmøde nr. 65, den 4. december 2012 Pkt. 10A. Bilag A1 Københavns Universitets bestyrelse S A G S N O T A T 9. NOVEMBER 2012 Vedr.: Aktivitetsindberetning

Læs mere

Udviklingskontrakt for IT-Universitetet i København 2015-2017

Udviklingskontrakt for IT-Universitetet i København 2015-2017 Udviklingskontrakt for IT-Universitetet i København 2015-2017 Indledning Denne udviklingskontrakt omhandler IT-Universitetet i Københavns udvikling 2015-2017 inden for følgende områder: 1. Bedre kvalitet

Læs mere

Retningslinjer for dekanernes afrapportering om uddannelseskvalitet

Retningslinjer for dekanernes afrapportering om uddannelseskvalitet KØBENHAVNS UNIVERSITET Retningslinjer for dekanernes afrapportering om uddannelseskvalitet til rektor 1. SEPTEMBER 2018 UDDANNELSESSERVICE Afrapportering Københavns Universitet stiller krav om, at dekanerne

Læs mere

Retningslinjer for dekanernes afrapportering om uddannelseskvalitet

Retningslinjer for dekanernes afrapportering om uddannelseskvalitet KØBENHAVNS UNIVERSITET Retningslinjer for dekanernes afrapportering om uddannelseskvalitet til rektor 1. SEPTEMBER 2017 UDDANNELSESSERVICE Afrapportering Københavns Universitet stiller krav om, at dekanerne

Læs mere

Studienævn: Musik Opdateret: :35:28

Studienævn: Musik Opdateret: :35:28 Studienævnsrapport AALBORG UNIVERSITET Studienævn: Musik Opdateret: 13-10-2017 09:35:28 1 Indhold Oversigt... 3 Anvendte grænseværdier... 4 KOT optag d.1.10... 5 Kandidatoptag... 5 Bachelor: Frafald første

Læs mere

Retningslinjer for uddannelsesevalueringer på Københavns Universitet

Retningslinjer for uddannelsesevalueringer på Københavns Universitet KØBENHAVNS UNIVERSITET Retningslinjer for uddannelsesevalueringer på Københavns Universitet 1. SEPTEMBER 2017 UDDANNELSESSERVICE Formål Københavns Universitet gennemfører uddannelsesevalueringer minimum

Læs mere

Retningslinjer for uddannelsesevalueringer på Københavns Universitet

Retningslinjer for uddannelsesevalueringer på Københavns Universitet KØBENHAVNS UNIVERSITET Retningslinjer for uddannelsesevalueringer på Københavns Universitet 1. SEPTEMBER 2018 UDDANNELSESSERVICE Formål Københavns Universitet gennemfører uddannelsesevalueringer minimum

Læs mere

Studienævn: Socialt Arbejde Opdateret: :35:28

Studienævn: Socialt Arbejde Opdateret: :35:28 Studienævnsrapport AALBORG UNIVERSITET Studienævn: Socialt Arbejde Opdateret: -1-217 9:35:28 1 Indhold Oversigt... 3 Anvendte grænseværdier... 4 KOT optag d.1.1... 5 Kandidatoptag... 5 Bachelor: Frafald

Læs mere

Procedure for selvevaluering og udvikling af Aalborg Universitets uddannelser

Procedure for selvevaluering og udvikling af Aalborg Universitets uddannelser Ledelsessekretariatet www.kvalitetssikring.aau.dk Juni 2014 Sagsnr.: 2012-412-00017 Procedure for selvevaluering og udvikling af Aalborg Universitets uddannelser Baggrund Procedure for selvevaluering og

Læs mere

Udviklingskontrakt Afrapportering for 2016

Udviklingskontrakt Afrapportering for 2016 Udviklingskontrakt 2015-2017 Afrapportering for 2016 Kolofon Dato 3. marts 2017 Ansvarlig Rikke Mandrup Hansen, direktionskonsulent Ledelses- og Kommunikationssekretariatet Indledning Uddannelses- og Forskningsministeriet

Læs mere

Notat om nøgletal og grænseværdier på Aalborg Universitet 2016

Notat om nøgletal og grænseværdier på Aalborg Universitet 2016 Notat om nøgletal og grænseværdier på Aalborg Universitet 2016 Kvalitetssikring www.kvalitetssikring.aau.dk Dato: 30. oktober 2016 Sags. nr. 2016-412-00072 Notatet er gældende fra oktober 2016 og nøgletallene

Læs mere

Notat om SDU s seks nøgletal for uddannelseskvalitet

Notat om SDU s seks nøgletal for uddannelseskvalitet Notat om SDU s seks nøgletal for uddannelseskvalitet Indhold 1. Indledende bemærkninger... 2 1.1 Nyt mellemniveau (gul lampe)... 3 1.2 Særligt vedr. opgørelsen af nøgletal for frafald, studietid og ledighed

Læs mere

Retningslinjer for årlige uddannelsesredegørelser på Københavns

Retningslinjer for årlige uddannelsesredegørelser på Københavns KØBENHAVNS UNIVERSITET Retningslinjer for årlige uddannelsesredegørelser på Københavns Universitet 1. SEPTEMBER 2018 UDDANNELSESSERVICE Formål Københavns Universitet gennemfører årlige uddannelsesredegørelser

Læs mere

Bestyrelsesmøde nr. 75, den 2. december 2014 Pkt. 12b. Bilag 1. Københavns Universitets bestyrelse. Vedr.: KU's aktivitetsindberetning 2014

Bestyrelsesmøde nr. 75, den 2. december 2014 Pkt. 12b. Bilag 1. Københavns Universitets bestyrelse. Vedr.: KU's aktivitetsindberetning 2014 K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T E T Bestyrelsesmøde nr. 75, den 2. december 2014 Pkt. 12b. Bilag 1 Københavns Universitets bestyrelse S A G S N O T A T 19. NOVEMBER 2014 Vedr.: KU's aktivitetsindberetning

Læs mere

Statistikberedskab Begrebet tilstande

Statistikberedskab Begrebet tilstande KØBENHAVNS UNIVERSITET Statistikberedskab 2014 (Studienøgletal) KU s statistikberedskab 2014 hovedområdeopdelt Indledning...2 Nøgletal F: Aktivitets-produktionsoplysninger vedr. studerende...3 Nøgletal

Læs mere

Retningslinjer for årlige uddannelsesredegørelser på Københavns

Retningslinjer for årlige uddannelsesredegørelser på Københavns KØBENHAVNS UNIVERSITET Retningslinjer for årlige uddannelsesredegørelser på Københavns Universitet 1. SEPTEMBER 2017 UDDANNELSESSERVICE UDDANNELSESSTRATEGISK Formål Københavns Universitet gennemfører årlige

Læs mere

Retningslinjer for uddannelsesevalueringer på Københavns Universitet

Retningslinjer for uddannelsesevalueringer på Københavns Universitet KØBENHAVNS UNIVERSITET Retningslinjer for uddannelsesevalueringer på Københavns Universitet 1. SEPTEMBER 2016 UDDANNELSESSERVICE Formål Københavns Universitet gennemfører uddannelsesevalueringer minimum

Læs mere

K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T E T. Statistikberedskab. (Studienøgletal)

K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T E T. Statistikberedskab. (Studienøgletal) K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T E T Statistikberedskab 2017 (Studienøgletal) KU s statistikberedskab 2017 hovedområdeopdelt Indledning... 2 Nøgletal F: Aktivitets-produktionsoplysninger vedr. studerende...

Læs mere

Studienævn: Socialt Arbejde Opdateret: :57:32

Studienævn: Socialt Arbejde Opdateret: :57:32 Studienævnsrapport AALBORG UNIVERSITET Sagsnummer: 218-4-999 Studienævn: Socialt Arbejde Opdateret: 16-1-218 14:57:32 1 Indhold Oversigt... 3 Anvendte grænseværdier... 4 Kandidatoptag... 5 Kandidat: Frafald

Læs mere

K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T E T. Statistikberedskab. (Studienøgletal)

K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T E T. Statistikberedskab. (Studienøgletal) K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T E T Statistikberedskab 2013 (Studienøgletal) KU s statistikberedskab 2013 hovedområdeopdelt Indledning... 2 Nøgletal F: Aktivitets-produktionsoplysninger vedr. studerende...

Læs mere

Retningslinjer for årlige uddannelsesredegørelser på Københavns

Retningslinjer for årlige uddannelsesredegørelser på Københavns KØBENHAVNS UNIVERSITET Retningslinjer for årlige uddannelsesredegørelser på Københavns Universitet 1. SEPTEMBER 2016 UDDANNELSESSERVICE UDDANNELSESSTRATEGISK Formål Københavns Universitet gennemfører årlige

Læs mere

KØBENHAVNS UNIVERSITET. Statistikberedskab. (Studienøgletal)

KØBENHAVNS UNIVERSITET. Statistikberedskab. (Studienøgletal) KØBENHAVNS UNIVERSITET Statistikberedskab 2015 (Studienøgletal) KU s statistikberedskab 2015 hovedområdeopdelt Indledning... 2 Nøgletal F: Aktivitets-produktionsoplysninger vedr. studerende... 3 Nøgletal

Læs mere

Uddannelsesstrategi for. Det Informationsvidenskabelige Akademi (IVA) Københavns Universitets Humanistiske Fakultet (KU-HUM)

Uddannelsesstrategi for. Det Informationsvidenskabelige Akademi (IVA) Københavns Universitets Humanistiske Fakultet (KU-HUM) D E T H U M A N I S T I S K E F A K U L T E T K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T E T Uddannelsesstrategi 2015-17 for Det Informationsvidenskabelige Akademi (IVA) Københavns Universitets Humanistiske

Læs mere

KØBENHAVNS UNIVERSITET. Statistikberedskab. (Studienøgletal)

KØBENHAVNS UNIVERSITET. Statistikberedskab. (Studienøgletal) KØBENHAVNS UNIVERSITET Statistikberedskab 2016 (Studienøgletal) KU s statistikberedskab 2016 hovedområdeopdelt Indledning... 2 Nøgletal F: Aktivitets-produktionsoplysninger vedr. studerende... 3 Nøgletal

Læs mere

Fakultetet afrapporterer på kvalitetssikringsarbejdet til LT som her angivet: Afrapportering Hvornår Ansvarlig for afrapportering

Fakultetet afrapporterer på kvalitetssikringsarbejdet til LT som her angivet: Afrapportering Hvornår Ansvarlig for afrapportering Beskrivelse af monitorering af uddannelserne Fakultetet afrapporterer på kvalitetssikringsarbejdet til LT som her angivet: Afrapportering Hvornår Ansvarlig for afrapportering Årlig uddannelsesredegørelse

Læs mere

Strategiarbejde på KU fra 2017 og frem REKTORSEKRETARIATET

Strategiarbejde på KU fra 2017 og frem REKTORSEKRETARIATET KØBENHAVNS UNIVERSITET Bestyrelsesmøde nr. 87 d. 31 januar 2017 Punkt 4. Bilag 1. Københavns Universitets bestyrelse SAGSNOTAT 23. JANUAR 2017 Vedr. Strategiarbejde på KU fra 2017 og frem REKTORSEKRETARIATET

Læs mere

Retningslinjer for afrapportering af fakulteternes kvalitetssikring af uddannelser til universitetets ledelse

Retningslinjer for afrapportering af fakulteternes kvalitetssikring af uddannelser til universitetets ledelse K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T E T Retningslinjer for afrapportering af fakulteternes kvalitetssikring af uddannelser til universitetets ledelse 27. MAJ 2015 UDDANNELSESSERVICE Afrapportering Københavns

Læs mere

Tabel B og J er udgået Tabellerne er blevet erstattet af hhv. de formålsfordelte regnskaber og Den Bibliometriske Forskningsindikator.

Tabel B og J er udgået Tabellerne er blevet erstattet af hhv. de formålsfordelte regnskaber og Den Bibliometriske Forskningsindikator. 3. september 2014 J.nr. 14/9275/283 PDA Noter til Universiteternes Statistiske Beredskab 2013 Indledende bemærkninger til beredskabet Universiteternes Statistiske Beredskab er en samling af statistik,

Læs mere

Bacheloruddannelsen i idræt Kandidatuddannelsen i idræt

Bacheloruddannelsen i idræt Kandidatuddannelsen i idræt Fakultetskontoret for Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet og Det Teknisk-Naturvidenskabelige Fakultet Niels Jernes Vej 10 9220 Aalborg Uddannelsessekretariatet Sebastian Bue Rakov Telefon: 99 40 96 81

Læs mere

Notat om sammenligningsgrundlag

Notat om sammenligningsgrundlag Notat om sammenligningsgrundlag Til brug ved akkreditering af eksisterende universitetsuddannelser Juli 2015-1 - Dokumentation i forbindelse med nøgletal, der anvendes i kriterium II Videngrundlag og IV

Læs mere

Bestyrelsesmøde nr. 95, d. 12. juni 2018 Pkt. 8. Bilag 1. Københavns Universitets bestyrelse

Bestyrelsesmøde nr. 95, d. 12. juni 2018 Pkt. 8. Bilag 1. Københavns Universitets bestyrelse KØBENHAVNS UNIVERSITET Bestyrelsesmøde nr. 95, d. 12. juni 2018 Pkt. 8. Bilag 1 Københavns Universitets bestyrelse SAGSNOTAT 1. JUNI 2018 Vedr. Prioritering af strategi 2023-projekter og det samlede arbejde

Læs mere

K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T E T. Statistikberedskab. (Studienøgletal)

K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T E T. Statistikberedskab. (Studienøgletal) K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T E T Statistikberedskab 2010 (Studienøgletal) KU s statistikberedskab 2010 hovedområdeopdelt Indledning... 2 Nøgletal F: Aktivitets-produktionsoplysninger vedr. studerende...

Læs mere

Retningslinjer for årlige uddannelsesredegørelser på Københavns

Retningslinjer for årlige uddannelsesredegørelser på Københavns K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T ET Retningslinjer for årlige uddannelsesredegørelser på Københavns Universitet 1. SEPTEMBER 2015 UDDANNELSESSERVICE UDDANNELSESSTRATEGISK Formål Københavns Universitet

Læs mere

I 2015 indberettede KU STÅ. Til sammenligning indberettede KU STÅ i 2014, så årets indberetning viser en stigning i STÅoptjeningen

I 2015 indberettede KU STÅ. Til sammenligning indberettede KU STÅ i 2014, så årets indberetning viser en stigning i STÅoptjeningen KØBENHAVNS UNIVERSITET Bestyrelsesmøde nr. 81, den 8. dec. 2015 Pkt. 16 b. Bilag 1 Københavns Universitets bestyrelse SAGSNOTAT 2. DECEMBER 2015 Vedr.: Aktivitetsindberetning 2015 Sagsbehandler: Uddannelsesservice

Læs mere

Udmøntningsnotat for bemanding af Det Sundhedsvidenskabelige Fakultets

Udmøntningsnotat for bemanding af Det Sundhedsvidenskabelige Fakultets Fakultetskontoret for Det Teknisk-Naturvidenskabelige Fakultet og Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet Dokument dato: 20-06-2017 Dokumentansvarlig: Christine Hald Nielsen Sagsnr.: 2016-410-00036 Udmøntningsnotat

Læs mere

Aktivitetsindberetning 2018 for uddannelsesområdet UDDANNELSESSERVICE

Aktivitetsindberetning 2018 for uddannelsesområdet UDDANNELSESSERVICE KØBENHAVNS UNIVERSITET Bestyrelsesmøde nr. 97, d. 6. dec. 2018 Pkt.4a. Bilag 1 Københavns Universitets bestyrelse SAGSNOTAT 31. OKTOBER 2018 Vedr. Aktivitetsindberetning 2018 for uddannelsesområdet UDDANNELSESSERVICE

Læs mere

Procedure for Uddannelsesevalueringer

Procedure for Uddannelsesevalueringer D E T S U N D H E D S V I D E N S K A B E L I G E F A K U L T E T K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T ET Procedure for Uddannelsesevalueringer Procedureansvarlig sektion Formål Resume af proceduren Orientering

Læs mere

Justering af fremdriftsreformen. Nye regler for studiefremdrift på vej. Bestyrelsesmøde nr. 84, den 8. juni 2016 Pkt. 10b. Bilag 1

Justering af fremdriftsreformen. Nye regler for studiefremdrift på vej. Bestyrelsesmøde nr. 84, den 8. juni 2016 Pkt. 10b. Bilag 1 Bestyrelsesmøde nr. 84, den 8. juni 2016 Pkt. 10b. Bilag 1 Justering af fremdriftsreformen Nye regler for studiefremdrift på vej Dias 1 Nye regler for studiefremdrift på KU Folketinget vedtog 3. maj ændring

Læs mere

AU indsatsområde: Skabe uddannelser og studiemiljø af høj kvalitet baseret på innovative læringsmiljøer

AU indsatsområde: Skabe uddannelser og studiemiljø af høj kvalitet baseret på innovative læringsmiljøer AU indsatsområde: Skabe uddannelser og studiemiljø af høj kvalitet baseret på innovative læringsmiljøer Strategiske AU s mål er ift. 2011 at opnå derfor have kvalitetssikring af uddannelser på opnå fuld

Læs mere

Tabel B og J er udgået Tabellerne er blevet erstattet af hhv. de formålsfordelte regnskaber og Den Bibliometriske Forskningsindikator.

Tabel B og J er udgået Tabellerne er blevet erstattet af hhv. de formålsfordelte regnskaber og Den Bibliometriske Forskningsindikator. 15. marts 2017 J.nr. 16/46704/283 MZ Noter til Universiteternes Statistiske Beredskab 2016 Indledende bemærkninger til beredskabet Universiteternes Statistiske Beredskab er en samling af statistik, som

Læs mere

Opfølgning på resultatmål i udviklingskontrakt for 2009 til 2010 Opfølgning pr. 25. august 2010

Opfølgning på resultatmål i udviklingskontrakt for 2009 til 2010 Opfølgning pr. 25. august 2010 Bilag 2 Opfølgning på resultatmål i udviklingskontrakt for 2009 til 2010 Opfølgning pr. 25. august 2010 Afrapporteringen i nedenstående skema afspejler resultaterne i 2009 og første halvår af Signatur:

Læs mere

Retningslinjer for uddannelsesevalueringer på Københavns Universitet

Retningslinjer for uddannelsesevalueringer på Københavns Universitet K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T E T Retningslinjer for uddannelsesevalueringer på Københavns Universitet 17. SEPTEMBER 2015 UDDANNELSESSERVICE Formål Københavns Universitet gennemfører uddannelsesevalueringer

Læs mere

Procedure for Uddannelsesevalueringer

Procedure for Uddannelsesevalueringer D E T S U N D H E D S V I D E N S K A B E L I G E F A K U L T E T K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T ET Procedure for Uddannelsesevalueringer Procedureansvarlig sektion Formål Resume af proceduren Orientering

Læs mere

Fakultetets målbare standarder Hvis en målbar standard er fastsat på uddannelsesniveau, anføres uddannelsesnavnet ud for standarden.

Fakultetets målbare standarder Hvis en målbar standard er fastsat på uddannelsesniveau, anføres uddannelsesnavnet ud for standarden. Skema D: oversigt over målbare standarder for kvalitet. Maj 2017 KU s obligatoriske kvalitetsparametre Bemærk, at målbare standarder kan fastsættes samlet for BA og KA eller separat. Datadefinition Nedenstående

Læs mere

Noter til Universiteternes Statistiske Beredskab 2017

Noter til Universiteternes Statistiske Beredskab 2017 7. september 2018 J.nr. 17/16036 STM Noter til Universiteternes Statistiske Beredskab 2017 Indledende bemærkninger til beredskabet Universiteternes Statistiske Beredskab er en samling af statistik, som

Læs mere

Pkt. 9. Strategiopfølgning: proces vedr. Målplan og Udviklingskontrakt

Pkt. 9. Strategiopfølgning: proces vedr. Målplan og Udviklingskontrakt K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T E T Bestyrelsesmøde nr. 62. 19. april 2012 Pkt. 9. Bilag 1. Københavns Universitets bestyrelse S A G S N O T A T 12. APRIL 2012 Vedr.: Pkt. 9. Strategiopfølgning:

Læs mere

Kvalitetshåndbogen - Hvem gør hvad? Organisationsdiagram. Kvalitetsarbejde på uddannelsesområdet, ST

Kvalitetshåndbogen - Hvem gør hvad? Organisationsdiagram. Kvalitetsarbejde på uddannelsesområdet, ST Kvalitetshåndbogen - Hvem gør hvad? Kvalitetshåndbogen for uddannelser på Science and Technology (ST) er et redskab for studienævnsmedlemmer, uddannelsesansvarlige, studieadministratorer, medlemmer af

Læs mere

Uddannelse: Socialt arbejde Opdateret :50:53

Uddannelse: Socialt arbejde Opdateret :50:53 Uddannelse: Socialt arbejde Opdateret 12-10-2016 09:50:53 Oversigt over valg Fields Studienævn Campus Values Socialt Arbejde Aalborg Rapporten er udskrevet af ADM\cbe, 12.10.2016 Side 1 af 11 Indholdsfortegnelse

Læs mere

Bestyrelsesmøde nr. 90 den 20. sep Pkt.9a. Bilag 1. Københavns Universitets bestyrelse

Bestyrelsesmøde nr. 90 den 20. sep Pkt.9a. Bilag 1. Københavns Universitets bestyrelse KØBENHAVNS UNIVERSITET Bestyrelsesmøde nr. 90 den 20. sep. 2017 Pkt.9a. Bilag 1 Københavns Universitets bestyrelse SAGSNOTAT 14. SEPTEMBER 2017 Vedr. Studieaktivitet på Københavns Universitet efter justering

Læs mere

Status for APV for trivslen/det psykiske arbejdsmiljø på fire fakulteter

Status for APV for trivslen/det psykiske arbejdsmiljø på fire fakulteter K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T E T Til medlemmer af HSU SAGSNOTAT 11. MARTS 2009 Vedr.: Sagsbehandler: Karen Boesen Status for APV for trivslen/det psykiske arbejdsmiljø på fire fakulteter 1. Baggrund

Læs mere

Notat om nøgletal og grænseværdier på Aalborg Universitet 2017

Notat om nøgletal og grænseværdier på Aalborg Universitet 2017 Notat om nøgletal og grænseværdier på Aalborg Universitet 2017 Kvalitetsenheden www.kvalitetssikring.aau.dk Dato: 15-09-2017 Sagsnr.: nr. 2017-412-00361 Notatet er gældende fra oktober 2017 og nøgletallene

Læs mere

Møde afholdt: tirsdag den 9. november 2010 kl. 13 14.30

Møde afholdt: tirsdag den 9. november 2010 kl. 13 14.30 DET FARMACEUTISKE FAKULTET KØBENHAVNS UNIVERSITET MØDEREFERAT 10. NOVEMBER 2010 Forum: FSU FAKULTETSSEKRETARIATET LEDELSESSEKRETARIAT Møde afholdt: tirsdag den 9. november 2010 kl. 13 14.30 Sted: Referent:

Læs mere

Indhold. Projektplan for: Tværfaglige og tværfakultære uddannelser

Indhold. Projektplan for: Tværfaglige og tværfakultære uddannelser Projektplan for: Tværfaglige og tværfakultære uddannelser Projektleder Jens Dolin, Institutleder, Institut for Naturfagenes Didaktik, SCIENCE Øster Voldgade 3 1350 København K Telefon: +45 353-20420 Telefon

Læs mere

Noter til Universiteternes Statistiske Beredskab 2014

Noter til Universiteternes Statistiske Beredskab 2014 16. marts 2015 J.nr. 14/9275/283 PDA Noter til Universiteternes Statistiske Beredskab 2014 Indledende bemærkninger til beredskabet Universiteternes Statistiske Beredskab er en samling af statistik, som

Læs mere

Procedure for lukning og sammenlægning af uddannelser Procedureansvarlig sektion

Procedure for lukning og sammenlægning af uddannelser Procedureansvarlig sektion D E T S U N D H E D S V I D E N S K A B E L I G E F A K U L T E T K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T E T Procedure for lukning og sammenlægning af uddannelser Procedureansvarlig sektion Sektion for

Læs mere

Noter til Universiteternes Statistiske Beredskab Indledende bemærkninger til beredskabet

Noter til Universiteternes Statistiske Beredskab Indledende bemærkninger til beredskabet 20. februar 2013 J.nr. 2013-5617-04 IM Noter til Universiteternes Statistiske Beredskab 2012 Indledende bemærkninger til beredskabet Universiteternes Statistiske Beredskab har eksisteret siden 2005. Gennem

Læs mere

Job- og personprofil for Institutleder ved Institut for Matematiske Fag

Job- og personprofil for Institutleder ved Institut for Matematiske Fag Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet Københavns Universitet Job- og personprofil for Institutleder ved Institut for Matematiske Fag Baggrund Institut for Matematiske Fag (MATH), et af Københavns Universitets

Læs mere

Notat om Syddansk Universitets seks nøgletal for uddannelseskvalitet

Notat om Syddansk Universitets seks nøgletal for uddannelseskvalitet Bilag 8 - Notat om nøgletal LGB/BMG Notat om Syddansk Universitets seks nøgletal for uddannelseskvalitet SDU s kvalitetsarbejde inddrager systematisk seks nøgletal for uddannelseskvalitet. Herunder er

Læs mere

K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T E T. Statistikberedskab. (Studienøgletal)

K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T E T. Statistikberedskab. (Studienøgletal) K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T E T Statistikberedskab 2011 (Studienøgletal) KU s statistikberedskab 2011 hovedområdeopdelt Indledning... 2 Nøgletal F: Aktivitets-produktionsoplysninger vedr. studerende...

Læs mere

Procedure for selvevaluering og udvikling af uddannelser

Procedure for selvevaluering og udvikling af uddannelser Strategi og Kvalitet Email: kvalitet@adm.aau.dk www.kvalitetssikring.aau.dk September 2013 (revideret juni/dec.2014, april/sep.2015, dec. 2016, okt. 2018) Sagsnr.: 2018-412-01052 Procedure for selvevaluering

Læs mere

Fakultetets målbare standarder. ECTS pr. fuldtidsstuderende må ikke ligge under 50 ECTS pr. år.

Fakultetets målbare standarder. ECTS pr. fuldtidsstuderende må ikke ligge under 50 ECTS pr. år. Målbare standarder for 2018-2019 for Det Samfundsvidenskabelige Fakultet KU s obligatoriske Datadefinition kvalitetsparametre Standarder for kvantitativt materiale Frafald BA Opgøres pr. 1. oktober som

Læs mere

Udregning af ViP/DViP- og STÅ/ViP-ratioer SCIENCE-UDDANNELSE

Udregning af ViP/DViP- og STÅ/ViP-ratioer SCIENCE-UDDANNELSE KØBENHAVNS UNIVERSITET DET NATUR- OG BIOVIDENSKABELIGE FAKULTET SAGSNOTAT 10. JANUAR 2018 Vedr. Udregning af ViP/DViP- og STÅ/ViP-ratioer SCIENCE-UDDANNELSE Sagsbehandler Rasmus Andersen Dette notat beskriver

Læs mere

Regler om adgang til. kandidatuddannelsen i revision. cand.merc.aud.

Regler om adgang til. kandidatuddannelsen i revision. cand.merc.aud. Regler om adgang til kandidatuddannelsen i revision, cand.merc.aud. Bilag til studieordningen for kandidatuddannelsen i revision 1. sep. 2018 1 af 10 Dette dokument er et bilag tilknyttet studieordningen

Læs mere

Aarhus Universitets politik for kvalitetsarbejde på uddannelsesområdet

Aarhus Universitets politik for kvalitetsarbejde på uddannelsesområdet Aarhus Universitets politik for kvalitetsarbejde på uddannelsesområdet Formål med kvalitetsarbejdet Kvalitetspolitikken har til formål at etablere et fælles værdigrundlag for kvalitetsarbejdet på uddannelsesområdet

Læs mere

Samling af SDU s regler om studiefremdrift

Samling af SDU s regler om studiefremdrift Samling af SDU s regler om studiefremdrift Indhold Regler for tilmelding til fag og prøver... 2 Kapitel 1 Generelle forhold... 2 Kapitel 2 Krav til tilmelding... 2 Kapitel 3 Afmelding af fag og prøver...

Læs mere

Udmøntningsnotat for bemanding af Det Sundhedsvidenskabelige Fakultets

Udmøntningsnotat for bemanding af Det Sundhedsvidenskabelige Fakultets (Midlertidig udgave gældende for efteråret 2018) Fakultetskontoret for Det Teknisk-Naturvidenskabelige Fakultet og Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet Dokument dato: 20-06-2017 Revideret dato: 21-06-2018

Læs mere

Udmøntningsnotat for bemanding af Det Sundhedsvidenskabelige Fakultets

Udmøntningsnotat for bemanding af Det Sundhedsvidenskabelige Fakultets Udmøntningsnotat for bemanding af Det Sundhedsvidenskabelige Fakultets uddannelser Baggrund Udmøntningsnotat for bemanding af Det Sundhedsvidenskabelige Fakultets uddannelser er udarbejdet på baggrund

Læs mere

Behov for mere relevante uddannelser med høj kvalitet

Behov for mere relevante uddannelser med høj kvalitet VIDEREGÅENDE UDDANNELSER Behov for mere relevante uddannelser med høj kvalitet Af Mette Fjord Sørensen I oktober 2013 nedsatte daværende uddannelsesminister Morten Østergaard et ekspertudvalg, hvis opgave

Læs mere

Bestyrelsesmøde nr. 94, d. 4. april 2018 Pkt.3b. Bilag 1. Københavns Universitets bestyrelse

Bestyrelsesmøde nr. 94, d. 4. april 2018 Pkt.3b. Bilag 1. Københavns Universitets bestyrelse KØBENHAVNS UNIVERSITET Bestyrelsesmøde nr. 94, d. 4. april 2018 Pkt.3b. Bilag 1 Københavns Universitets bestyrelse SAGSNOTAT 1. MARTS 2018 Vedr. Studieaktivitet og studietidsoverskridelse på KU efter justering

Læs mere

Fakultetssekretariatet, Tagensvej 16, 2200 København N Frokoststuen på 2. sal

Fakultetssekretariatet, Tagensvej 16, 2200 København N Frokoststuen på 2. sal D E T N A T U R V I D E N S K A B E L I G E F A K U L T E T K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T E T Til MØDEINDKALDELSE 22. OKTOBER 2008 Forum Mødedato: Tirsdag d. 28. oktober 2008, kl. 13.00-16.00 Sted:

Læs mere

Procedure for undervisningsevaluering og offentliggørelse af evalueringsrapporter

Procedure for undervisningsevaluering og offentliggørelse af evalueringsrapporter K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T E T Procedure for undervisningsevaluering og offentliggørelse af evalueringsrapporter 31. MARTS 2009 UDDANNELSESSERVICE UDDANNELSESSTRATEGISK Fælles procedure for

Læs mere

Ansvarsområder for skole og studienævn på TEKNAT, Aalborg Universitet

Ansvarsområder for skole og studienævn på TEKNAT, Aalborg Universitet Det Teknisk-Naturvidenskabelige Fakultet Niels Jernes Vej 10 9220 Aalborg Kim Jensen Telefon: 9940 9900 Email: kje@adm.aau.dk Dato: 30-04-2014 Sagsnr.: 2014-409-00021 Ansvarsområder for skole og studienævn

Læs mere

[CVU Sjælland og CVU Syd] Bilag 2: Afrapportering på kvalitets- og institutionsudviklingsmidler for 2007. [CVU Sjælland og CVU Syd]

[CVU Sjælland og CVU Syd] Bilag 2: Afrapportering på kvalitets- og institutionsudviklingsmidler for 2007. [CVU Sjælland og CVU Syd] Bilag 2: Afrapportering på kvalitets- og institutionsudviklingsmidler for 2007 [CVU Sjælland og CVU Syd] [Der udfyldes ét samlet skema for institutionens målbare succeskriterier] [Her angives en sammenfatning

Læs mere

Kandidatuddannelsen i folkesundhedsvidenskab

Kandidatuddannelsen i folkesundhedsvidenskab Fakultetskontoret for Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet og Det Teknisk-Naturvidenskabelige Fakultet Niels Jernes Vej 10 9220 Aalborg Uddannelsessekretariatet Sebastian Bue Rakov Telefon: 99 40 96 81

Læs mere

Politik. Politik for uddannelseskvalitet på DJM

Politik. Politik for uddannelseskvalitet på DJM Oprettet: 140917 Senest rev.: 150123 af MeO og KP J.nr.: 2010-027729 Kvalitetssikring systematisk Ref: KP Behandlet / godkendt af: 141112 Rektorat/Strategigruppe Politik for uddannelseskvalitet på DJM

Læs mere

Politik og strategi Kvalitetssikring og kvalitetsudvikling af UCC's kerneopgaver og støttefunktioner

Politik og strategi Kvalitetssikring og kvalitetsudvikling af UCC's kerneopgaver og støttefunktioner Kvalitetsenheden December 2013 Politik og strategi Kvalitetssikring og kvalitetsudvikling af UCC's kerneopgaver og støttefunktioner December 2013 Side 1 af 7 KVALITETSPOLITIK... 3 VISION OG MISSION...

Læs mere

Bestyrelsesmøde nr. 56, 26. oktober 2011 Pkt. 8A. Bilag 3. Bestyrelsen. Vedr.: Aktivitetsindberetningen Sagsbehandler: Uddannelsesservice

Bestyrelsesmøde nr. 56, 26. oktober 2011 Pkt. 8A. Bilag 3. Bestyrelsen. Vedr.: Aktivitetsindberetningen Sagsbehandler: Uddannelsesservice KØBENHAVNS UNIVERSITET Bestyrelsesmøde nr. 56, 26. oktober 2011 Pkt. 8A. Bilag 3. Bestyrelsen SAGSNOTAT 14. OKTOBER 2011 Vedr.: Aktivitetsindberetningen 2011 Sagsbehandler: Uddannelsesservice UDDANNELSESSERVICE

Læs mere

CITI strategi for 2013-2015

CITI strategi for 2013-2015 CITI strategi for 2013-2015 Udfordringer og muligheder Center for IT Innovation (CITI) har siden 2008 bidraget til vækst i tværfaglig it i uddannelser og forskning på Københavns Universitet (KU). I perioden

Læs mere

Skabelon til uddannelsesredegørelse - bachelor- og kandidatuddannelse i naturlig forlængelse af hinanden

Skabelon til uddannelsesredegørelse - bachelor- og kandidatuddannelse i naturlig forlængelse af hinanden Skabelon til uddannelsesredegørelse - bachelor- og kandidatuddannelse i naturlig forlængelse af hinanden Bacheloruddannelsens navn Kandidatuddannelsens navn Studieleder Institutleder Medlemmer i studienævnet

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om undervisningen på universiteterne. Februar 2013

Notat til Statsrevisorerne om beretning om undervisningen på universiteterne. Februar 2013 Notat til Statsrevisorerne om beretning om undervisningen på universiteterne Februar 2013 RIGSREVISORS NOTAT TIL STATSREVISORERNE I HENHOLD TIL RIGSREVISORLOVENS 18, STK. 4 1 Vedrører: Statsrevisorernes

Læs mere

Studienævn: Sundhed, Teknologi og Idræt Opdateret: :57:32

Studienævn: Sundhed, Teknologi og Idræt Opdateret: :57:32 Studienævnsrapport AALBORG UNIVERSITET Sagsnummer: 2018-412-01031 Studienævn: Sundhed, Teknologi og Idræt Opdateret: 16-10-2018 14:57:32 1 Indhold Oversigt... 3 Anvendte grænseværdier... 4 KOT optag d.1.10...

Læs mere

Udmøntningsnotat for bemanding af Det Ingeniør- og Naturvidenskabelige Fakultets og Det Tekniske Fakultet for IT og Designs uddannelser

Udmøntningsnotat for bemanding af Det Ingeniør- og Naturvidenskabelige Fakultets og Det Tekniske Fakultet for IT og Designs uddannelser Udmøntningsnotat for bemanding af Det Ingeniør- og Naturvidenskabelige Fakultets og Det Tekniske Fakultet for IT og Designs uddannelser Baggrund Udmøntningsnotat for bemanding af Det Ingeniør- og Naturvidenskabelige

Læs mere

Universiteternes Statistiske Beredskab 2013

Universiteternes Statistiske Beredskab 2013 Universiteternes Statistiske Beredskab 2013 - Læsevejledning og definitionsmanual Indledning Formålet med Universiteternes Statistiske Beredskab er at give politikerne og offentligheden et klart billede

Læs mere

Bestyrelsesmøde nr. 42, 29. oktober 2009 Pkt. 03 Bilag 1. Københavns Universitets bestyrelse. Vedr.: Aktivitetsindberetningen 2009

Bestyrelsesmøde nr. 42, 29. oktober 2009 Pkt. 03 Bilag 1. Københavns Universitets bestyrelse. Vedr.: Aktivitetsindberetningen 2009 K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T E T Bestyrelsesmøde nr. 42, 29. oktober 2009 Pkt. 03 Bilag 1. Københavns Universitets bestyrelse S A G S N O T A T 15. OKTOBER 2009 Vedr.: Aktivitetsindberetningen

Læs mere

Dekanens afrapportering om uddannelseskvalitet til rektor

Dekanens afrapportering om uddannelseskvalitet til rektor KØBENHAVNS UNIVERSITET Dekanens afrapportering om uddannelseskvalitet til rektor Fakultet Det Juridiske Fakultet Afrapporteringsår 2017 Årets uddannelsesevalueringer Dato for dekanens godkendelse Masteruddannelse

Læs mere